Page 1

07- 2019

JELMER VAN DER MEYDEN

pontschipper uit het hippie tijdperk zaterdag 28 september

Kom kijken bij de Sneeker bedrijven en neem een kijkje achter de schermen. Zie ook: www.werkfestivalsneek.nl

FOTO: LAURAKEIZERFOTOGRAFIE.NL

7e JAARGANG • NR. 07


2

NUMMER 07 • 2019

EER, SFEER, PLEZIER EN LANGE LONTJES What a week, what a week. Temperaturen van 35+ waren geen uitzondering afgelopen week. En wat een verschillende reacties op dat hittegolfje. Waar de een zegt ’Heerlijk, dit mag voor mij wel de hele zomer duren’, zegt de ander ‘Wat een ramp! Ik kan helemaal niet meer nadenken en normaal functioneren. Ik blijf de hele dag binnen met de ramen en gordijnen dicht!’ Zo zie je, zoveel mensen, zoveel meningen. Datzelfde geldt voor de programmering van de muziekpleinen in de Sneekweek. Waar de een zegt ‘Het is geen Sneker feest meer’, zijn anderen razend enthousiast. ‘Ja maar al die muziekpleinen met dance, techno, rap, hardcore en chill-out muziek trekt alleen maar jongeren waardoor het feest der herkenning voor Snekers en Snekers om útens een stuk

minder is geworden’. Ho, maar er zijn ook muziekpleinen waar de Beatles Sessions worden gebracht, waar muziek van alle tijden wordt gedraaid, waar je Hollands Goud van Oud hoort. Is het niet op de pleinen dan wel in of voor de kroegen.’

Naast GrootSneek heeft u het GrootSneekweek-Magazine ontvangen waarin u, voor of tegen, het complete programma kunt vinden, naast de vele achtergrondverhalen over…’mensen’, want dat is en blijft ons handelsmerk.

Hoe dan ook, de haven loopt vol en de spanning stijgt. Sneek begint te borrelen en te bruisen en de bevoorrading rijdt af en aan. Zou het zonder de Garden of Dance wel hetzelfde worden, vragen velen zich af. Wij hebben daar alle vertrouwen in, tenslotte is dit al de 84e editie van de week waar Sneek in belangrijke mate haar naambekendheid aan dankt. Want of je nu in Maastricht of in Rotterdam bent, als je Sneek noemt, krijg je een blik van herkenning gevolgd door de kreet ‘Jaaaah Sneekweek…’

Heel veel leesplezier. Wij gaan vast ‘warmdraaien’ voor de Sneekweek. De redactie wenst alle lezers een prachtige Sneekweek met veel zeilen/of uitgaansplezier. En vooral lange lontjes, normaal doen en plezier maken. Aan ons zal het niet liggen.

opmerkelijk...

Ying Mellema en Marianne Bouwman en de redactie van GrootSneek.

Maandelijkse rubriek met opmerkelijke zaken in de regio. Is u wat opgevallen, wilt u ons deelgenoot maken van een leuke gebeurtenis, of heeft u een een aankondiging of tip voor ons, stuur deze dan naar redactie@grootsneek.nl

ZIGGO FASHION BREIDT UIT MET DERDE WINKEL OP GROOTZAND 7: ZIGGO MEN

LOVE FRYSLÂN ALS LANDMARK BIJ DE PAMPUSKADE

SKÛTSJES VOOR FOUNDATION MAARTEN VAN DER WEIJDEN

Sneek – Ziggo Fashion breidt uit! Nog geen twee maanden na de feestelijke opening van de nieuwe locatie van Ziggo Fashion, wordt alweer de derde winkel geopend op Grootzand 7. Deze keer alleen voor de heren! Dit betekent dat Ziggo Lifestyle verhuist naar Ziggo Fashion op het Grootzand 18 en verder gaat onder de naam Ziggo Fashion & Lifestyle. De winkel op nummer 21 wordt Ziggo Outlet. Tijdens de opening van Ziggo Fashion aan Grootzand 18 lichtten Tjalling Brandsma en Marieke Agricola al een tipje van de sluier. Het ‘oude’ pand van Ziggo Fashion krijgt een mannelijk jasje. En nu is het dan toch echt zeker en mag iedereen het weten. Na wekenlang zwoegen is het vrijdag zover: de feestelijke opening van Ziggo Men. Op 2 augustus vanaf 10:00 uur is iedereen van harte uitgenodigd voor een kijkje in de nieuwe winkel onder het genot van een hapje en een drankje!

SNEEK- Tot en met 12 augustus staat hij weer in Sneek tijdens de Sneekweek: de ‘LOVE FRYSLÂN’ landmark. Dit jaar kun je de twee meter hoge letters vinden bij de Pampuskade, op het grasveld bij de loopbrug naar het Eiland. Bezoekers en inwoners van Sneek kunnen hier een mooie fotoherinnering maken aan de Sneekweek2019.

GROU – Naast dat de SKS skûtsjes beschikbaar stelt voor zijn foundation, mocht Maarten van der Weijden afgelopen zaterdag samen met CvdK Arno Brock te gast zijn bij de routebespreking van de SKS. De commissaris van de Koning wil op deze manier het begin van het SKS-zeilen eren. Een ander heugelijk moment deze dag was dat Gerhard Pietersma zijn skûtsje beschikbaar gaat stellen om geld in te zamelen voor de Maarten van der Weijden Foundation. Pietersma heeft een broer verloren aan kanker, de ziekte waar de stichting van Van der Weijden geld voor inzamelt. De skûtsjes van Drachten, Huizum en Joure hebben al toegezegd mee te doen aan het initiatief van Pietersma. “Wij bieden Maarten aan om volgend jaar voorjaar ons skûtsje te verhuren op het Snitser Mar. Dat doen wij geheel belangeloos. Drie jaar geleden hebben wij het ook gedaan. Ik heb een broer verloren en ditzelfde initiatief hebben wij toen gedaan op het skûtsje waar hij op zeilde. Dat leverde toen 30.000 euro op.”

SNEEK – Begin juli nam docent Peter Visser na 41 jaar afscheid als docent. Peter Visser is ruim 41 jaar in dienst geweest als docent Engels en later ook als docent Duits bij eerst AOC Friesland en nu Nordwin College Sneek. ‘s Morgens kwam de jubilaris om 8.30 uur aan in een koets bij school. Even een rekensom: 41 x gemiddeld 100 leerlingen per jaar = 4100 leerlingen die hij ongeveer heeft lesgegeven in al die jaren!

UITWELLINGERGA - Atsma Sierbeton (Uitwellingerga) bestond in maart 30 jaar en wie jarig is die trakteert, zo vonden de Atsma’s. Een bedrag van € 3030,30 werd beschikbaar gesteld voor drie te kiezen goede doelen. Met extra giften van klanten, leveranciers, vrienden en familie kwam de eindstand op € 4153,20, een prachtig bedrag om te verdelen. Via een poll kon gestemd worden op een goed doel, want er kwamen maar liefst 22 waardevolle initiatieven binnen. Zo werd de keuze voor de familie Atsma eenvoudiger. Er kwamen maar liefst 4832 stemmen binnen. De goede doelen die uiteindelijk overbleven waren STOPhersentumoren.nl, SMA de wereld uit (CaMo & Friends 4 SMA) en Stichting Phéron. Afgelopen week kon de eerste cheque worden uitgedeeld. Richt Baanstra nam, namens Klaske Hofstee van STOPhersentumoren.nl, de cheque in ontvangst van Froukje Atsma (zie foto). De andere twee cheques worden binnenkort uitgereikt.

sneek

GOUD MET ONDERSCHEIDING VOOR E.M.M. OUDEGA IN DUITSLAND

FOTO: MNO PHOTO’S

DOCENT PETER VISSER GAAT NA 41 JAAR MET PENSIOEN

JUBILEREND ATSMA SIERBETON SCHENKT € 4153,20 AAN GOEDE DOELEN

De jury bestaat onder andere uit Rudy van der Brink, professioneel cocktailshaker en Milan Smit, horeca vertegenwoordiger van Sonnema Berenburg en zeer ervaren binnen de cocktailscene. De deskundige jury zal de cocktails beoordelen op smaak, creativiteit en uitstraling van de cocktail. De deelnemers strijden om de hoofdprijs voor twee personen naar de cocktailstad Berlijn. Het publiek kan ook stemmen! De favoriete cocktail van het publiek zal het gehele zomerseizoen geschonken worden op het terras van Hotel de Wijnberg. Op 17 augustus kunnen de gemaakte cocktails natuurlijk geproefd en besteld worden op de terrassen van De Wijnberg en het Veerhuys. Iedereen is welkom om te kijken en te proeven! De prijsuitreiking is om 21:30 uur, waarna het cocktailfestijn wordt afgesloten door een DJ met zomerse muziek. Belangstellenden die mee willen doen aan het Fryske Kampioenschap cocktail maken kunnen zich nog aanmelden via: info@sonnema.nl.

HET EERSTE FRYSKE COCKTAIL KAMPIOENSCHAP KOMT ERAAN BOLSWARD – Het Marktplein in Bolsward vormt zaterdag 17 augustus het decor voor het Fryske Cocktail Kampioenschap. Vanaf 16:00 uur zullen acht deelnemers hun kwaliteiten tonen en gaan ze de strijd aan om de lekkerste cocktail te maken. Elke cocktail wordt op basis van Sonnema Berenburg gemaakt.

KIJK VOOR HET LAATSTE NIEUWS OP:

WWW.GROOTSNEEK.NL

OUDEGA (SWF)-Tijdens de Internationale Rasteder Musiktage beloonde de jury Fanfare Eendracht Maakt Macht uit Oudega (SWF) met een gouden medaille met onderscheiding. De Oudegaasters kwamen uit in de hoogste klasse in de Konzertbewertung en wisten maar liefst 94,17 van de 100 punten bij elkaar te spelen. Hiermee eindigde E.M.M.als derde. Ook dirigent Paulus de Jong werd derde, hij kreeg een beoordeling van 9,917. Rastede stond voor de 64e keer in het teken van de muziek. Het drie dagen durende evenement bestaat uit meer dan 70 optredens. Zo’n 3200 deelnemers uit zeven verschillende landen zorgen voor een gevarieerd programma van “Marsch und Standspielbewertung” Konzertbewertung tot Show- und Marschparade.

HEEFT U OOK NIEUWS TE MELDEN ? LAAT HET ONS WETEN!


sneek

BIJ FRIESLAND VITAAL STAAT VEILIGHEID CENTRAAL

REGIO - Momenteel is de markt van zorg hulpmiddelen erg aan verandering onderhevig. Er wordt een groot appél gedaan op de eigen verantwoordelijkheid van mensen die afhankelijk zijn van een zorg hulpmiddel. Ze worden meer op zichzelf aangewezen en moeten zelf in actie komen om gebruik te maken van bijvoorbeeld een rollator of scootmobiel. De rol van de overheid en de zorgverzekeraars verdwijnt naar de achtergrond en zorg hulpmiddelen worden door de stijging van zorgkosten niet altijd meer vergoed. De ‘kwaliteit’ en ‘veiligheid’ komt in het geding, omdat er weinig tot geen controle meer is. Wat laat onderzoek zien? Uit onderzoek blijkt: dat in 88% van de gevallen geen periodiek onderhoud plaatsvindt aan zorg hulpmiddelen en er alleen gerepareerd wordt bij storingen. Dat mensen de voorkeur geven aan het zelf uit kunnen kiezen van een zorg hulpmiddel en dat het aantal (dodelijke) ongelukken met scootmobiels groeit. Hier zag Cor Bakkenes veel mogelijkheden voor Friesland Vitaal ontstaan, om deze noodzakelijke ‘service’ en ‘kwaliteit’ juist wel te bieden. Bij Friesland Vitaal staat veiligheid dan ook centraal. www.frieslandvitaal.nl

NIEUW PARKEERBELEID

IN SNEEK

SNEEK- Vanaf 1 september geldt een nieuw parkeerbeleid voor Sneek, dat beleid werd vorig jaar al door de gemeenteraad vastgesteld.

GROOTSNEEK.NL

3

AKKOORD OVER ONTWIKKELING

AQUARESORT IT SOAL WORKUM – Na bijna 20 jaar is er tussen AquaResort It Soal, gemeente Súdwest-Fryslân, Fûgelwacht Warkum, Stichting tot Behoud van Natuur en Landschap Nijefurd en it Fryske Gea een akkoord bereikt over het ontwerp bestemmingsplan It Soal. Dit is misschien wel het klassieke voorbeeld van ondernemen in of tegen een kwetsbaar natuurgebied. In die periode zijn veel partijen betrokken geraakt (of geweest) bij de ontwikkeling. Het is ook een lange periode geweest waarin ideeën, inzichten, technische mogelijkheden en duurzaamheid zijn veranderd, met name richting natuur en landschap. Het is dan ook voor iedereen goed nieuws dat aan deze “strijd” een einde is gekomen. Stilstand is achteruitgang en het lijkt er nu op dat eenieder

EXTRA TREINEN tevreden vooruit kan. De natuur wordt zo goed mogelijk beschermd en hier en daar verbeterd, de kwaliteit van het AquaResort It Soal maakt een enorme sprong naar de toekomst en wordt minder seizoen afhankelijk. Het strand is en blijft (conform de wens van alle partijen) vrij toegankelijk voor de Workumer en andere dagjes mensen. Dit zijn wel de kernpunten waar om is gestreden.

VERSE BROODJES, KOFFIES, SMOOTHIES EN SALADES:

LOOF OPENT HAAR DEUREN AAN DE WIJDE NOORDERHORNE SNEEK - Op de laatste donderdag van juli was het ondanks het hitterecord topdrukte in het kleine nostalgische pandje aan de Wijde Noorderhorne. Al een hele lange tijd stond het pand van zo’n 60m2 leeg. Zonde, want het is een prima stek. Zo dachten Sharon Gajadin en haar man Paul Struik er ook over. Na heel wat kluswerk hebben zij er weer nieuw leven in geblazen en daarmee is LOOF op 25 juli officieel geopend. 7 dagen per week worden hier met passie koffies, latte’s, verse broodjes, diverse salades, super yoghurts, smoothies in een beker of bowl, verse lokale friet en verantwoorde snacks bereid om ter plekke te nuttigen en om mee te nemen. Geen zin om de deur uit te gaan? Ook daar is aan gedacht. Elke dag bezorgen zij tussen half 12 en half 2 en zeer binnenkort ook in de avonden. Dat beLOOFt wat! Het LOOF-concept is ontstaan tijdens een dagje shoppen in Almere, vertelt Sharon.

TIJDENS SKÛTSJESILEN VAN EN NAAR STAVOREN OP 3 AUGUSTUS STAVOREN – Op zaterdag 3 augustus rijdt Arriva met extra treinen van en naar Stavoren in verband met het jaarlijkse Skûtsjesilen. Dat betekent meer en langere treinen op het traject Leeuwarden-Stavoren. Zo biedt Arriva bezoekers meer mogelijkheden om dit evenement met de trein te bezoeken.

De extra treinen sluiten aan op de start van het Skûtsjesilen rond 14.00 uur en als het evenement rond 16.00 uur is afgelopen. De trein die om 12.52 uur uit Leeuwarden vertrekt, rijdt om 13.17 uur vanuit Sneek via de plaatsen IJlst, Workum, Hindeloopen en Koudum-Molkwerum door naar Stavoren. Deze trein komt daar om 13.43 uur aan. Na afloop vertrekt er om 16.48 uur een extra trein vanuit Stavoren en rijdt via alle tussengelegen stations naar Leeuwarden waar de trein aankomt om 17.38 uur. Om de extra treinen te laten rijden zijn er kleine aanpassingen in de dienstregeling. Treinen kunnen 1 of 2 minuten eerder of later vertrekken dan normaal.

“Mijn zusje, moeder en ik hadden het erover dat dit pandje al zolang leeg staat en dat het de perfecte plek zou zijn om daar een zaakje te beginnen met verse, duurzame voeding. Een happy place met passie voor het ambacht en waar met (h) eerlijke producten wordt gewerkt.” Sharon en Paul besloten samen het avontuur aan te gaan. “Wij houden ervan om ons hart te volgen, ook al hebben we het allebei razend druk met andere (ondernemers)activiteiten. Het geeft ontzettend veel energie, om te doen wat je leuk vindt”

OLIETANKS BIJ ‘DE JONGENS VAN VEENEMA’ GEPLAATST

VIKING-SCHAATS OP ROTONDE HOMMERTS

Binnen de grachten wordt het eerste halfuur gratis, maar daarna wordt het duurder dan nu het geval is. Ook moet ’s avonds tot negen uur betaald worden. Daar staat tegenover dat het Veemarktterrein, de Bolswarderpoort en het Flexaterrein voor een gedeelte gratis worden. De Normandiagarage wordt per 1 september gratis en Boschpleingarage volgt in 2021.

HOMMERTS - Op de rotonde, vlak in de buurt van het ondertussen wereldberoemde dodemuizen-aquaduct in Hommerts, staat een knap stukje huisvlijt. Als een waar kunstwerk staat een Viking-schaats te pronken.

Navraag leert dat het een stille getuige is van het laatste dorpsfeest, waarbij buurtvereniging de in het oog springende versiering maakt. Of de Viking-schaats er permanent blijft staan is ons niet bekend.

Jouw foto onder de brug? Wie weet komt deze inzending van Arjanne Gols, gemaakt bij Stavoren, in 2020 onder een brug in Zuidwest Friesland te hangen. Heb jij ook een favoriete plek in Zuidwest Friesland? Of een bijzondere kijk op de bekende ‘landmarks’? Ook jij kunt nog meedoen aan deze fotowedstrijd en jouw favoriete plek van onze regio met ons delen. Stuur uiterlijk 30 november 2019 jouw foto in via uniek@waterlandvanfriesland.nl (vergeet niet te vermelden waar de foto is gemaakt).

Foto: Arjanne Gols

vvv waterland van frIesland fotowedstrIjd

Door deel te nemen ga je akkoord met de actievoorwaarden, die na te lezen zijn op www.waterlandvanfriesland.nl

SNEEK- Op 11 juli is de eerste van de drie gecompartimenteerde tanks van 80.000 liter geplaatst bij het nieuwe tankstation van Veenema aan de Lorentzstraat 4 in Sneek. “Ja, dat zijn enorme tanks, in oliejargon noemen we dat dus 80 kuub. Het zijn gecompartimenteerde tanks, twee verschillende brandstoffen, bijvoorbeeld 60 kuub diesel en dan 20 kuub een premium diesel of een ander product”, legt Freddy Veenema uit. De bouw van het hypermoderne tankstation verloopt tot nu toe zeer voorspoedig met nul gemiste dagen. “De planning klopt perfect! In principe wordt het door de aannemer per 1 december van dit jaar opgeleverd en dan geven wij ons zelf nog de tijd om tot 1 januari om het allemaal netjes te maken en de kerstboom neer te zetten. We laten het werk zoveel mogelijk uitvoeren door bedrijven uit Sneek en naaste omgeving.”


4

sneek

JELMER VAN DER MEYDEN

PONTSCHIPPER UIT HET HIPPIE TIJDPERK Jelmer van der Meyden is de naam. Met z’n wapperende witte manen en tanige gebruinde kop is de pontschipper van de De Sweagen, de hagelnieuwe verbinding tussen het vasteland van Sneek en het Starteiland, een markante verschijning. Wie is Jelmer van der Meyden, de man die als leefregel heeft: ‘Laat jouw vrijheid niet de onvrijheid van een ander zijn’. TEKST HENK VAN DER VEER // FOTO’S LAURAKEIZERFOTOGRAFIE.NL

Eerst de familienaam maar even. Hoe schrijven we die? Met een y of ij? Het is niet de eerste keer dat Jelmer deze vraag moet beantwoorden aan het begin van een gesprek. “Met een ‘e’ en ‘i-grec’! Wat overigens een dispuut is in onze familie. Ik ben van de e en i-grec kant, omdat dat vroeger bij ons boven de brievenbus stond. Dus ik weet niet beter”, is Jelmer overtuigd van z’n gelijk. Die brievenbus zat in een deur van een burgerman woning in Amstelveen, waar het gezin Van der Meyden woonde. De vader van Jelmer werkte als gezagvoerder bij de KLM, die aan het einde van de veertiger en het begin van de vijftiger jaren van de vorige eeuw in Indonesië was gestationeerd om de mensen van de Indonesische vliegmaatschappij Garoeda op te leiden. Daar werd Jelmer zijn oudste zus (“De in Sneek niet geheel onbekende Titia van de Broek-Van der Meyden, van het RSG”) in Jakarta geboren.

AMSTELVEEN Na terugkomst in Nederland kwam Jelmer in 1956 ter wereld ‘in een Amstelveens nieuwbouwwijkje ten behoeve van KLM-personeel’. Drie jaar daarvoor zag Jelmers broer daar al het levenslicht en twee

jaar later kwam er nog een zusje bij in het gezin van Herman van der Meyden en Jelly van der Meyden-Numan. “Het ideale jaren’50 gezinnetje, nietwaar? Een vrij onopvallend gezin, wat ons zelf overigens niet opviel, omdat er in dat buurtje allemaal Schiphol-KLM-personeel woonde. Het feit dat er al wat auto’s in de straat stonden was voor ons heel normaal. Achteraf weet je dat het niet ‘zo heel normaal’ was. We hadden ook vrij vlot een televisietoestel in huis. Mijn vader was wel een type van ‘de early adopter’. Als hij in Tokio of New York was, dan kon hij vrij goedkoop dingen aanschaffen en dat sjouwde hij allemaal mee naar huis. Mijn eerste cassetterecordertje en werphengeltje kwamen zodoende van heel ver, het kostte niks maar was al een tikje geavanceerder dan dat je hier kon krijgen. Mijn vader was vrij veel weg, moeder bestierde de huishouding en kon dat prima aan. Als mijn vader dan thuis was, dan had ze vijf in plaats van vier kinderen. Maar mijn vader heeft mij ook leren grasmaaien, autowassen en figuurzagen”, ziet Jelmer terug. Hij typeert zichzelf als ‘een ongehoorzaam kwajongetje dat streken uithaalde’, overigens allemaal wel in het onschuldige, maar waar moeder de handen vol aan had’.

GEERT LOURENS VAN DER ZWAAG De bloedlijn van moeder Jelly Numan, is trouwens ook niet oninteressant. Haar grootvader was Geert Lourens van der Zwaag (1858-1923) een vrije socialist die namens het district Schoterland in de Tweede Kamer zat en ook twaalf jaar de functie van gedeputeerde in Friesland bekleedde. “Mijn moeder heeft eens gezegd, ‘het heeft een generatie stilgestaan, maar bij jou is het weer teruggekomen.’ Daarmee bedoelde ze ‘het rode bloed’ om het maar even kort samen te vatten.’Het opkomen voor’ en dan kun je daar alles bij invullen”, zegt Jelmer.

SCHOOL De schoolcarrière van Jelmer verloopt nu niet bepaald langs geijkte paden, wat heet. “Ik kon makkelijk leren, maar deed het niet. Vanaf de tweede klas middelbare school doubleerde ik standaard, met als gevolg dat mijn ouders mij naar een internaat hebben gestuurd, eerst in Heerenveen en later Hoogeveen. Het heette een intern huiswerkinstituut te zijn maar het kwam erop neer dat er allemaal onhandelbare jongetjes op zaten. We hebben het dan over begin zeventiger jaren. Ik vond het wel mooi al dat andere en had bepaald geen heimwee. In Amstelveen ging ik naar de havo en rond de kerstdagen verhuisden we naar Beetsterzwaag, waar mijn ouders een grote bungalow hebben neergezet. In Drachten wilden ze mij niet hebben, omdat mijn tussenrapporten te slecht waren en ik kwam terecht op de mavo aan de Splitting, meer weet ik niet. Daar bleef ik weer zitten want ik deed geen moer en toen ben ik naar het internaat gegaan. Pech voor mij en mijn schoolcarrière, wat ik overigens niet erg vond. Want het internaat moest na anderhalf jaar dicht en toen kwam ik op het Drachtster Lyceum bij Hannema, de despoot. Althans in mijn ogen. Vervolgens ging ik naar het CIOS dat in 1974 in Heerenveen werd opgericht. Daar kon ik met een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo wel naar toe. Ik was een van de gelukkigen die aangenomen werd. Negentig leerlingen en tien docenten. Een machtige tijd. Ik zag mij zelf niet in traingingspak en flui�tje om de nek langs de atletiekbaan staan, maar zocht het meer in het buurt-, ouderen- en jeugdwerk. De ‘randverschijnselen’, zeg maar. Na de basisopleiding heb ik nog een halfjaar recreatie-spel en sport gedaan. Toen ik klaar was met die opleiding heb ik er als zodanig niets meer mee gedaan. Maar uiteindelijk besefte ik wel dat bij alles wat ik heb gedaan die opleiding mij veel heeft gebracht.”

KREKT OER ’T WETTER IN UITWELLINGERGA Naast wat Jelmer dan het CIOS-leven noemt, was er in die tijd ook nog de ‘drugsscene’, waarin volop geëxperimenteerd werd met onder meer ‘speed’. Toen de student inzag dat beide werelden niet samengingen, kwam hij via de directeur van het instituut, de heer Groenman (‘een toffe peer’), terecht bij zeilschool ‘Krekt oer ’t Wetter’ in Uitwellingerga. Daar geeft Jelmer ‘een lange zomer’ zeilles. Een volgende stap was samen met een vriend een paar maanden ‘met een rugzakje’ naar Griekenland.


NUMMER 07 • 2019

GROOTSNEEK.NL

5

“We gingen ‘op de duim’ en ter plaatse verdienden we ons kostje met het werken in de olijvengaarde. Uiterst minimaal, maar we hadden ook niks nodig. Begin 1978 kwamen we bij een vriendin op een zolderkamertje terecht. Het was de tijd van de kraakpanden, dus hebben we een leegstaand statig kantoorpand aan de Waterpoortsgracht gekraakt, waar we ons met een kerngroep van zeven à acht mensen een woonruimte verschaften. Dat trok van alles aan. We raakten zelf helemaal in de ‘actie-mood’, ‘Onkruid en Anti Kernenergie’ en noem maar op. Het leefde. We hoefden alleen maar in te stappen. Ik voelde mij geen hippie, maar het is mij altijd wel achternagedragen. Tot op de dag van vandaag en ik vind het uitstekend. Ik heb het toen omschreven als ‘buitenparlementair politiek’. Die instelling heb ik nog steeds. Als je wat wilt dan moet je de straat op, dan gebeurt het een stuk rapper dan via de parlementaire weg. Maar het moet wel allemaal binnen de grenzen van de wet, vind ik.” Ondertussen wordt Jelmer vader van een dochter, Dajo Dam. Die naam betekent ‘schitterend als de dag’. Hij woont dan met Corrie Dam samen in een duplexwoning in Sneek. Jelmer is dan ook al eigenaar van een tjalk. Later verhuizen ze naar het oude Tolhuis aan de Zwette. In 2002 gaan Jelmer en Corrie uit elkaar. Jelmer woont er dan alleen met z’n pleegzoon Richard, die, hoe tragisch, enkele weken geleden overleden is. Corrie en Jelmer zetten later aan de Zwette een pleegzorg gezin op, waar Richard als baby’tje van drie maanden in 1994 het eerste pleegkind wordt in een lange rij die zal volgen. Eerst doen Corrie en Jelmer het samen, later staat Jelmer er alleen voor. Soms waren het wel acht kinderen tegelijk waar Jelmer voor zorgde.

PONTSCHIPPER Na de verkoop van het Tolhuis koopt Jelmer in 2011 een charterschip, waarna vrienden een jaar voor Jelmer gaan varen. Jelmer bivakkeert een halfjaar bij een vriendin in Amsterdam-Noord om vervolgens weer naar Friesland te gaan om op het schip te wonen dat nu in Terherne ligt. Als Hans en Jody Vellinga van ‘It Foarûnder’ op het Starteiland een advertentie plaatsen, waarin ze om een pontschipper vragen, solliciteert Jelmer en wordt hij aangenomen. “Ik vermaak mij daar wel op die pont, het is voor beide kanten een schot in de roos. Het enige grote nadeel van deze baan is dat je altijd werkt in de mooie periode van het jaar. Dat ik de hele dag heen en weer vaar, dat doet er niet zo toe. Het gaat om de mensen aan boord en dat ik ze over dat kanaaltje kan zetten. Met de vaste klanten, veel mensen van de KWS, bouw je toch iets op, al is het maar een overzetje van niets. Er zijn er bij die doen hun hele verhaal aan mij. Hoe het kan weet ik ook niet.”


Gezellig uit eten bij Ken?

Oud kerkhof 6 - Sneek - Tel: (0515) 41 33 72

Tegen inlevering van deze advertentie:

Rijsttafel naar keuze

van € 18,50 PER PERSOON

Nu € 13,50* PER PERSOON

*minimaal 2 personen, exclusief drank en nagerecht

ALLEEN GELDIG OP: ma, di en woe. Reserveren verplicht voor 16.00 uur/ Geldig tot en met 24 juli 2019

Check onze website voor onze actuele openingstijden.

Graaf Adolfstraat 37B Sneek T: 0515-789412 // E: gastcontact@eetcafeken.nl

www.eetcafeken.nl

PRODUCT VAN DE MAAND

Color Guard

Bescherm je kleur tegen z’n grootste vijand: water!

Bijna 500 m² aan verlichting Kleur en water en – het is geen ideale combinatie. Door wassen, zwemmen, zon en regen kan verdeeld een haarkleurover vervagen. Maar liefst 70% van het kleurverlies komt door water. technische onderdelen De nieuwe L’ANZA Color Guard beschermt het haar (en daarmee de kleur!) en drie verdiepingen enmaakt methet een ruime normaal waterbestendig. De haarkleur houdt tot 107% langer! € 29.95 parkeergelegenheid naast de deur! • Dit product is dus een super beschermer tegen het water en het UV-filter

biedt nog eens extra bescherming tegen kleurvermindering van de zon. Nú • De gewichtloze formule maakt het haar bovendien € 14.95 zacht en glanzend. • Verlichting • Lichtadvies

• Onderdelen • Elektronica

www.allichtverlichting.nl - www.allichtelektro.nl

OPEN: ma. en di. 16.00-21.00 uur

Kijk voor al onze woonacties op www.woninginrichting-aanhuis.nl

F 3 ETAGES VERLICHTING!

HOUD HET HOOFD KOEL! Uit voorraad leverbaar: plafond ventilatoren. Verschillende modellen in zwart, wit en .staal.

OUDE KOEMARKT 38C - 8601 EK SNEEK - 0515 413 775 - INFO@TAPIJTHUISSNEEK.NL

Oosterdijk 89 Sneek • 0515-412874 • info@deboerlicht.nl • www.deboerlicht.nl

GRO A

Alle perkplanten € 1 per stuk

10 stuks voor 7,50

UW


sneek

GROOTSNEEK.NL

7

TEKST RIEMIE VAN DIJK // FOTO’S RIEMIE VAN DIJK/MAYKE DE VRIES

IMPORT, INBURGEREN EN HERBURGEREN ‘Import’- mensen van buiten Fryslân - heeft vaak een andere kijk op de provincie dan de Friezen zelf. Mayke de Vries is hier een mooi voorbeeld van. Ze woont sinds anderhalf jaar in Woudsend, is actief in het lokale gebeuren en geniet van taal, cultuur en natuur. Ze is aan het inburgeren. Correctie: her-burgeren, want Fryslân zat altijd al in haar DNA.

een mooie mengeling van oorspronkelijke bewoners en ‘import’. Er is een rijke cultuur, veel creativiteit – die maar heel gewoon gevonden wordt - en de nodige levenswijsheid. Ook duikt in dit mooie dorp de onmiskenbare Fryske humor vaak op. Die relativeert en zet ook moeilijkheden in perspectief.

ACTIEF In een kleinere plaats heb je eerder contact, groet je elkaar eerder. Via het koor werd Mayke betrokken bij het lokale gebeuren. “Vorig jaar was ik actief als gastvrouw bij het internationale jeugdfestival ‘At the Watergate’. En sinds kort ben ik vrijwilliger bij de vestiging van “Sailwise” in Elahuizen. Daar varen we met mensen met een beperking. Dat is genieten. Zowel voor de deelnemers en hun ouders als voor mijzelf. Nieuwe vrijwilligers zijn van harte welkom!”

THUISKOMEN De naam Mayke verklapt Fryske roots. “Mijn ouders en hun ouders kwamen uit Leeuwarden. Mijn ouders hebben elkaar op de kweekschool leren kennen en woonden na hun trouwen op diverse plaatsen in Nederland.” Na een opleiding tot Docent Drama en een loopbaan als communicatietrainer trad Mayke uiteindelijk toch in de voetsporen van haar ouders en werkte als leerkracht basisonderwijs in Amsterdam en Utrecht. Anderhalf jaar geleden verkaste ze van Utrecht naar Woudsend. “Het voelde direct als thuiskomen”.

SKÛTSJESILEN “Ik heb wel meegevaren met de Bruine Vloot. Maar de eerste keer dat ik met een skûtsje zeilde wist ik niet wat ik meemaakte. Zo’n schip zeilt geweldig; met niets te vergelijken. Dus als het skûtsjesilen in Woudsend is, dan ben ik van de partij. Dat hoort er gewoon bij. Dan sta ik aan de kant bij de Yndyk. Schitterend.”

HORIZON

WATERSPORT ALS CONSTANTE FACTOR “Ik wilde al heel lang naar Friesland. Ik had ooit de hoop om werk te vinden op een leuk klein schooltje. Maar in die tijd was dat lastig. Ik bleef daarom hangen in het westen. Van mijn vaders kant heb ik de liefde voor de watersport meegekregen. Watersport was een constante factor. Als kind heb ik jaren op een watersportcamping in Wanneperveen doorgebracht. Toen we een kajuitjacht (een Oceaan 18) kregen, belandden we in Twellegea.”

TOT RUST KOMEN “De werkdruk in het onderwijs was hoog. Ik ben op het randje van overspannenheid geweest. Ik wilde maar één ding: tot rust komen. Via een regeling kon ik uit het onderwijs. Ik dacht: die droom van naar

Friesland te gaan? Nu ga ik het doen! Ik kende Woudsend van het zeilen. De huren in Friesland liggen lager dan de huren in het Westen. Omdat de wachttijden korter zijn vond ik sneller dan verwacht een huurhuis. Mijn leeftijd, 55 plus, speelde ook mee omdat dit een seniorenwoning is. En dan ook nog een huis aan het water. Hoe mooi is dat”

ZANG EN PETEAR “Ik heb me direct aangemeld bij het koor ‘de Reinbôge, want ik houd

van zingen. Ik had zo mijn idee over hoe het zou kunnen gaan in een dorp. Na afloop drinken we een kopje thee stond er op de website. Dat was ook zo, maar er was ook Beerenburg uit de tap! Ik meldde me vervolgens aan voor de cursussen ‘Lear mar Frysk’ en ’Praat mar Frysk’. Ik kon het verstaan, maar ik wilde het ook spreken. Als kind heb ik de klanken van de taal meegekregen. Een aantal leden van mijn koor wilden de lessen wel met mij doornemen. Niet te gauw overschakelen op Nederlands helpt ook! Het

psychotherapie en psychiatrie relatie- en gezinstherapie psychosociale therapie mental coaching (top)sporters

Frysk is een bloemrijke en beeldende taal. De taal van weidsheid, verbeeldingskracht en thuiskomen.” Een taal om simpelweg fier op te zijn, net als Mayke dat is op haar Fryske afkomst.

WÂLDSEIN

“Hier heb je nog een horizon. De natuur is hier prachtig. De greidefûgels, de weidse velden, de rust van het water en de walletjes. ’s Nachts kun je hier de sterren nog zien en een uil horen. ’s Avonds in de winter kan ik nog veilig een rondje lopen door dit mooie dorp. Ik hoop alleen dat Friesland een land blijft en dat ze er niet een park van maken. Ik wil via het land gewoon naar het water kunnen lopen. “ “Ik lig hier voor anker. Ik laat de rust toe, word stil en kijk terug. Het gaat in het leven om kleine dingen….Om levenskunst.“

In het dorp zelf en de verenigingen treft Mayke vriendelijke mensen met een brede belangstelling in

Praktijk Bogaard Van Giffenstraat 6 8601 EX Sneek Tel. 0515 418515

www.praktijkbogaard.nl • www.relatietherapie.frl


8

sneek

NUMMER 07 • 2019

SCHAAPHERDER EVA BROUWER

“IN HET WEILAND BEN IK ER HELEMAAL” Eva Brouwer (61) is een van de weinige vrouwelijke schaapherders die Nederland rijk is. Ze weidt haar kudde ‘Skuddeschapen’ op drie hectare weiland net buiten Scharnegoutum aan de boorden van de Zwette en heeft er enorm veel plezier in om enerzijds met haar Border Collie te werken met de kudde en anderzijds basisschoolkinderen dingen te laten ontdekken over haar schapen, haar hond en haar ‘beroep’ van schaapherder. TEKST EN FOTO’S WIM WALDA EN EVA BROUWER

Eva woont in Sneek, maar is van origine Duitse. Op 21-jarige volgde ze ‘de liefde’ naar Schiermonnikoog. Daar leerde ze accentloos Nederlands spreken, maar het eiland werd haar na een jaar of vijf ‘te klein’. Ze verhuisde naar Leeuwarden, waar ze in Reduzum een volledige baan kreeg in de dagopvang van gehandicapten en tegelijkertijd in Leeuwarden begon met een hbo-opleiding inrichtingswerk. Haar volledige baan, parttime was niet mogelijk, bleek na een jaar niet te combineren met een hbo-studie, zodat ze noodgedwongen na de propedeuse stopte met haar studie. “Ik heb daar de omslag in de dagopvang meegemaakt”, vertelt ze, “Van bezigheidstherapie (haken, puzzeltjes leggen) tot een maatschappelijk georiënteerde opvang, waarbij gekeken werd wat mensen wél konden in plaats van ze af te serveren als gehandicapte. Er groeiden beroepen uit voor mensen met een beperking en er werd door de instellingen op geacquireerd bij vooral overheids- en semi-overheidsinstellingen.”

Ben op kunnen halen in Nigeria. Het zesde gezinslid was de hond, een Berner Sennenhond. Toen deze overleden was, werd ik in 2003 door mijn zus opmerkzaam gemaakt op het ras Border Collie. Ik heb me vervolgens ingelezen in het ras.” De bordercollie is een middelgroot hondenras uit de groep herdershonden. Het is een populaire en intelligente hond die ingezet wordt bij verschillende sporten waaronder nog steeds ‘schapen drijven’, de taak waarvoor hij oorspronkelijk werd gefokt. “De eerste veertien maanden kun je, behoudens een puppy training en een aanvullende gehoorzaamheidstraining, nog niet zo veel met de hond doen” vervolgt Eva. “Al zijn energie moet gericht zijn op de groei. Pas na zijn puberteit kun je echt met schapen gaan werken. In het begin, en dat is een toneelstuk op zich, vindt hij het magnifiek wanneer hij los wordt gelaten bij de schapen. Hij voelt gewoon dat hij daarvoor is geboren, maar heeft geen flauw benul wat hij moet doen. Dat leert hij in de training.”

DE BORDER COLLIE “In die periode heb ik mijn man leren kennen. We zijn in 1992 getrouwd en hebben drie zonen. Douwe is 25, Pieter 22 en Ben is 19 jaar. We zaten al in een traject van adoptie van een kind en in 2001 hebben we

DE EERSTE STAPJES IN HET SCHAPENDRIJVEN “Toen ik mijn hond drie maanden had, ben ik met hem naar een instuif van de Stichting Schaap en Co in Leeuwarden gegaan.

Daar stond een herder met zo’n 80 Drentse Heideschapen. Daar kon je dus ontdekken of je hond überhaupt wel geïnteresseerd was in schapen. De mijne vond die schapen geweldig. Hij wist in de verste verte niet wat hij ermee zou moeten doen, maar de belangstelling en het enthousiasme spatte er van af. In eerste instantie verstopte hij zich achter mijn benen, tot hij in de verte aan de

zijkant van de kudde de hond van de herder zag en dacht: ‘Daar moet ik zijn’. Hij zag dat deze hond om de kudde heen liep en kreeg toen in de gaten dat zijn bewegingen, begeleid door een fikse blaf, reacties in de schaapskudde tot gevolg hadden. Hij heeft de situatie toen behoorlijk uitgebuit door dat hele ‘nest’ van 80 blatende schapen om ons heen te drijven.”

TE KOOP Lemmerweg 22 8607 BZ Sneek

Sneek -Hemdijk 33

Vraagprijs € 309.000,- k.k. Echt verrassend is het grote woonopp. van deze 2/1 kap woning met garage. Woonk. 53m2 is achter uitgebouwd en heeft tuindeuren. Perc. ca. 403m2; Inh.ca 480m3.

Tel: 0515-569363 info@aresmakelaardij.nl www.aresmakelaardij.nl

Ares Makelaardij: VoorGoedWonen

Hege Wier 5 • Nijland • 0515 569 395 Email: info@autobedrijfwilcokalsbeek.nl


GROOTSNEEK.NL

anders. In het weiland ben IK er HELEMAAL, kan ik alles achter me laten en mijn hoofd leeg maken. Dan is Eva echt Eva.”

EDUCATIEF PROGRAMMA

HOOFD LEEGMAKEN “In 2005 heb ik een aantal ‘Skudde-schapen’ aangeschaft, ik kon drie hectare pachten van de gemeente vlak bij het Sneekermeer. Daar heb ik een hele poos gezeten. Sinds vier jaar is de kudde verplaatst naar een weiland net buiten Scharnegoutum, gelegen aan de Zwette. Ik ben in 2005 ook met mijn hond gaan werken. Daarbij bleken echter zijn enorme

enthousiasme en power geen gelijke tred te houden met zijn inzicht. Dat lag hem natuurlijk aan mij, want ik wist niet hoe ik hem dat bij moest brengen. Schaapherder Sam Wester, die toen een kudde bij Leeuwarden weidde, heeft mij dat geleerd. Ik doe dit nu bijna vijftien jaar en ben nog steeds verliefd op ‘de Skudde’. Daarnaast is ‘het spel’ met de hond fantastisch om te doen. Elke dag weer

“In die periode aan het Sneekermeer heb ik een educatief programma ontwikkeld voor basisscholen. In het voorjaar komen er een stuk of twintig klassen uit de onderbouw op kraamvisite. Prachtig, allemaal een lammetje op schoot, dat levert voor Moederdag prachtige foto’s op. Vorig voorjaar zat er een klein jongetje op een baal stro met een lammetje op zijn schoot. De juffrouw kon haar ogen er niet vanaf houden. Toen ik haar vroeg waarom ze zo verbaasd naar dat jochie keek, zei ze: ‘Dat is een ADHD kind van de bovenste plank’. Zolang ik hem ken heb ik hem nog nooit langer dan twintig seconden in de ‘ruststand’ gezien. We hebben hem lekker met rust gelaten en hij heeft er zo meer dan een uur gezeten.”

9

“In de herfst komt de bovenbouw langs. We bekijken dan een schaap van top tot teen, hebben het over het belang van schapen voor de boer of de herder. Daarna mogen ze het werk van de hond overnemen; dat wil zeggen dat ze met elkaar de kudde over een klein parcours drijven. Dat vinden ze geweldig. En aan het eind van ‘het avontuur’ mogen ze zelf een armbandje ‘vilten’ van geverfde wol. Er ontstaat daar in het weiland een heel andere groepsdynamiek dan de juffrouw of meester is gewend. Ik krijg heel veel lieve reacties van de kinderen en vind het zelf ook fantastisch om te doen.” Overigens is het in de herfst ook voor particulieren mogelijk om in een groepje een dergelijke ‘workshop’ mee te maken. Kijk daarvoor op de website van Schaapskudde De Drifters: www.dedrifters.nl

PARTNERS VAN

zakelijke

Verzekeringen en advies in Súdwest-Fryslân Harry Schraa 06 - 464 271 55

Ronald Machiela 06 - 215 714 03

Peter Haitsma 06 - 825 881 90


OVERDAG OM DE EER ‘S AVONDS VOOR DE SFEER Fijne Sneekweek!

WWW.SNEEK.NL

WWW.GROOTSNEEK.NL


EVEN VOORSTELLEN... Profile Rodenburg is al meer dan 100 jaar een begrip in Sneek op het gebied van fietsen. Elke maand stellen wij een personeelslid voor en deze maand is dat:

Arjen Terpstra Eén van ‘Terpstra’

Arjen is getrouwd met Annemarie en ze hebben twee dochters Nicole (4 jaar) en Lucinda (8 maanden). De achternaam refereert aan zijn huidige werk. Arjen is een volle neef van Jan Terpstra de tweewielerspecialist, die in 1999 Postma rijwielen aan de Lemmerweg overnam.

Meubilair

ABONNEER JE NU!

BELEEF 4x TERSCHELLING VOOR MAAR € 22,50 PER JAAR

Arjen ging na vier jaar MTS in 2001 werken bij zijn neef in leeuwarden, waar Jan Terpstra tweewielerspecialist overigens nog steeds zit. Toen de zaak in Sneek aan de Lemmerweg in 2010 door Jan Terpstra werd overgenomen is Arjen, die inmiddels vier jaar daarvoor een overstapje had gemaakt naar een fietsenzaak in Steenwijk, gevraagd om het team in Sneek te versterken. “Dichterbij en een uitdaging, omdat het een nieuwe vestiging betrof, zegt Arjen. Dat leek me wel wat”. En toen Jan Terpstra zijn fietsenzaak aan de Lemmerweg in 2012 weer overdeed aan Minze Posthuma, werd Arjen samen met een aantal collega’s en het meubilair ‘meeverkocht’. Dit laatste was de keuze van Arjen zelf omdat het hem prima beviel in Sneek. En daarbij was de afstand Woudsend-Sneek beter te overzien dan Woudsend-Leeuwarden.

Ook leuk om als cadeau te geven!

Werk met veel plezier

Aan de Lemmerweg werkt Arjen al die jaren met veel plezier. “Minze heeft veel oog voor de werknemers en geeft ons ook veel ruimte. Dat geeft een gevoel van saamhorigheid. Aan de Lemmerweg runnen wij de winkel met de medewerkers. Dat gevoel van zelfstandigheid voelt goed”, zegt Arjen. “Hierdoor krijg je het gevoel dat het jouw zaak is, omdat je mag meedenken met wat je inkoopt. Het geeft je feeling met zowel de klant als met de zaak”. Arjen bestiert de werkplaats en is ook leermeester. Hij leidt zijn nieuwe collega’s op en gaat ook mee naar school. Hij vind het vooral mooi om zijn collega’s te zien groeien in het vak en dat hij hier een actieve bijdrage aan kan leveren.

Prins Hendrikkade 58 8601 CB Sneek Tel: 0515 - 412163

Speed pedelec

Om van Woudsend naar Sneek te komen fietst Arjen op een speed Pedelec of met een electrische bakfiets als hij de kinderen naar zijn schoonouders brengt. Ook Arjen houdt de traditie bij Profile Rodenburg hoog en heeft de fiets-elfstedentocht al twintig keer gefietst.

Lemmerweg 13-15 8608 AA Sneek Tel: 0515 413096

IK NEEM EEN ABONNEMENT OP TERSCHELLING MAGAZINE! 

Naam ............................................................................................................................................................................................................................................................................

Leermeester

Naam: Arjen Terpstra Woont in: Woudsend Leeftijd: 38 jaar Bij Rodenburg: 2012

Ja!

De Merk 2 8501 AN Joure Tel: 0513 - 551813

info@profilerodenburg.nl www.profilerodenburg.nl

Adres

..................................................................................................................................................................................................................................................................

Postcode

......................................................................................................................................................................................................................................................

Woonplaats Telefoon E-mail

............................................................................................................................................................................................................................................

.......................................................................................................................................................................................................................................................

Ik geef het jaarabonnement cadeau en stopt automatisch. Het abonnement is bestemd voor:

Naam

.................................................................................................................................................................................................................

Adres

.................................................................................................................................................................................................................

Postcode Woonplaats

.............................................................................................................................................................................................

.........................................................................................................................................................................................

..................................................................................................................................................................................................................................................................

Voor een jaarabonnement van 4 nummers betaal ik € 22,50. Ik machtig Terschelling Magazine het abonnementsgeld automatisch van mijn rekening af te schrijven. Bankrekeningnummer: Handtekening:

.....................................................................................................................................................................................

..........................................................................................................................................................................................................................

Het abonnement loopt tot wederopzegging, tenzij wij zes weken voor afloop van de abonnementsperiode een schriftelijke opzegging hebben ontvangen. Cadeau-abonnementen stoppen automatisch na 1 jaar. Stuur of email deze bon naar: Ying Media BV t.a.v. Terschelling Magazine, Zwarteweg 4, 8603 AA Sneek | info@yingmedia.nl

Voor meer informatie of vragen kunt u contact opnemen met: Ying Media BV: info@yingmedia.nl of bel 0515-745005

bonnement_adv_TM_2-1.indd 1

17-04-19 07:43

n

Medewerkers va

café restaurant

DE KAJUIT ‘in the picture’

GENIETEN BIJ DE KAJUIT AAN HET WATER

Didier Kinart Mijn naam is Didier Kinart, ik ben in 1963 geboren in Luik (in het Franstalige gedeelte van België). In 1991 heb ik mijn vrouw Gré Haanstra leren kennen, die toen op vakanƟe was in de Belgische Ardennen. Na wat heen en weer gependel hebben wij besloten dat ik naar Nederland, dus naar Sneek zou verhuizen. Wij zijn getrouwd, wonen in de wijk “De Domp” en hebben 2 kinderen, onze dochter Eliane woont samen en onze zoon Thierry studeert in Groningen.

Toen ik hier 26 jaar geleden kwam, was vooral de taal best lasƟg. Mijn vrouw komt uit een Friessprekende familie en voor mij was het moeilijk om het onderscheid te maken tussen wat Nederlands was en wat Fries. Ondertussen spreek ik de taal vloeiend, al heb ik nog wel eens woorden of uitdrukkingen, die tot hilariteit of verwarring leiden, maar dat is eigenlijk best leuk. Ondertussen werk ik alweer bijna 12 ½ jaar bij De Kajuit. Ik kwam al regelmaƟg bij De Kajuit eten en kende Harald en AaŅe. Mijn vrouw werkte toenterƟjd in een bouwmarkt waar Harald boodschappen deed. Hij vroeg toen aan haar of ik nog steeds kok was en of ik interesse had om bij De Kajuit te komen werken en zo geschiedde….

Ik heb hiervoor nog een paar andere banen gehad, maar zit hier wel op mijn plek. Hier krijg ik alle vrijheid om gerechten uit te proberen en af en toe mijn Belgische “roots” te laten zien. Vooral in de zomer is het hard werken, in de winter is het wel rusƟger, maar zijn er ook veel feestjes en parƟjen, dus eigenlijk ook best druk. Ik ben zelf een Bourgondiër, houd van lekker eten en een biertje op zijn Ɵjd sla ik zeker niet af. Plezier, collegialiteit en gezelligheid vind ik vooral belangrijk in mijn werk. In mijn vrije Ɵjd vind ik het heerlijk om na een drukke week in mijn boot te stappen en even uit te waaien op het water.

sfeer genieten van lekker eten op het terras, de overdekte veranda, het restaurant- of zaalgedeelte. Vlakbij het centrum met een ruime parkeergelegenheid is dit een geweldige plek om af te spreken. Lekker lunchen bij De Kajuit? Kies bijvoorbeeld voor een 12 uurtje vis, vlees of vegetarisch!

Jachthaven De Domp 1 8605 CP Sneek T 0515-432503 E info@dekajuit.com I www.dekajuit.com


12

sneek

WERKFESTIVAL SNEEK BIEDT

WERKNEMERS MOGELIJKHEDEN OP Op 28 september vindt de eerste editie van het Werkfestival Sneek plaats in de overslagloods van Hoekstra Transport op het industrieterrein De Hemmen van Sneek. Ondertussen zijn de voorbereidingen voor het ambitieuze festival al in volle gang. Mensen die op zoek zijn naar werk kunnen tijdens deze dag in contact komen met toekomstige werkgevers. Voor werknemers die zich willen laten omscholen is deze dag ook een unieke gelegenheid om op bedrijvenexpeditie te gaan en een kijkje achter de schermen te nemen bij verschillende Sneker bedrijven. TEKST EN FOTO HENK VAN DER VEER

Erwin van Netten (34) en Gerrit Zwerver (51) zijn twee ‘zij-instromers’ die eerder de stap al namen ‘om totaal iets anders te gaan doen’. Wij interviewen beide heren aan de vooravond van het festival. Maar eerst schuift Christien Lycklama à Nijeholt, een van de festivalinitiators, vijf minuutjes aan om het een en ander over het festival te vertellen.

WERKFESTIVAL SNEEK OP DE LAATSTE ZATERDAG IN SEPTEMBER “Het Werkfestival dat wij op de laatste zaterdag van september organiseren doen we hier bij Hoekstra. Daar is het Centrale Plein, maar nog veel aardiger is dat er bijna zestig bedrijven uit Sneek die dag Open Huis hebben. Dat zijn allemaal werkgevers die nu en in de toekomst vacatures hebben. Daar zitten soms hele lastig in te vullen vacatures tussen, zoals in de technische sector. Maar ook bedrijven die om een andere reden moeilijk aan personeel kunnen komen. Daarnaast heeft de gemeente Súdwest-Fryslân aangegeven dat er een grote groep mensen is die het lastig vindt om aan werk te komen. En daar zou toch eigenlijk een betere match in moeten komen. Vanuit de ondernemers weten wij dat speelt en wij hebben besloten om nu eens niet personeel te werven langs de gebruikelijke wegen. Er zijn ongetwijfeld mensen die wel iets kunnen maar het zelf nog niet weten. Vanuit de Werkfestivalcommissie vinden wij het daarom ook zo mooi dat nu niet de werkgevers met hun kop in de krant komen maar werknemers, die vanuit een andere branche de switch gemaakt hebben dan wel om andere redenen gedacht hebben dat ze bepaald werk niet meer zouden kunnen doen. Erwin en Gerrit zijn hier twee mooie voorbeelden van, want zij hebben bij Rooth Multiservice en Hoekstra Transport toch werk gevonden waar ze zich goed bij voelen en wat ze ook kunnen”, aldus Christien. Beide heren kunnen zich volledig vinden in wat Lycklama à Nijeholt vertelt. Ze juichen het initiatief om het Werkfestival te organiseren dan ook toe, al was het alleen maar om mensen die werkzoekende zijn of zich willen laten omscholen aan te moedigen stappen te ondernemen. En een dergelijk Werkfestival is vaak wat ongedwongener om een kijkje achter de schermen te nemen.

TWEEDE KANS BIJ ROOTH MULTISERVICE Erwin van Netten, werknemer bij Rooth Multiservice, is dus zo iemand die een carrière switch heeft gemaakt. “Ja, klopt. Ik ben ooit in de detailhandel begonnen als verkoopmedewerker bij wat toen nog Europatuin was. Via een uitzendbureau kwam ik bij Rooth terecht, ik was toen een jaar of twintig, zonder vooropleiding of werkervaring in de schoonmaak- en onderhoudsbranche. Ik ben begonnen met de gevelrenovatie. Hierna kreeg ik een tijdelijk contract en uiteindelijk een vast contract. Binnen het bedrijf kreeg ik volop kansen om alle aspecten van de gevelrenovatie te leren. Ik heb bij Rooth de werkervaring opgedaan maar ik kreeg er ook verschillende cursussen op de zaak of bij leveranciers. In 2009 besloot ik, ambitieus als ik was, om Rooth te verlaten en voor mijzelf te beginnen. Ik heb toen drie jaar een dierenwinkel gehad en daarna nog drie jaar een zaak in hengelsportartikelen, maar het was allemaal net in de economisch verkeerde tijd. Ik heb toen besloten om te stoppen en ben in 2015 weer teruggegaan naar Rooth. Op een woensdagmiddag gebeld en ik kon maandags weer aan de slag. De baan die ik nu heb geeft mij voldoening en ik heb mijn kansen wel gegrepen, ik heb als projectleider toch meer verantwoordelijkheid gekregen.”

VAN GROENTEBOER NAAR VRACHTWAGENCHAUFFEUR Ook voor Gerrit Zwerver geldt dat hij niet via de meest gebruikelijke weg bij zijn huidige werkgever Hoekstra Transport is ‘binnen’ gekomen. “Ik heb een eigen groentewinkel in het Sperkhem gehad, dat was in een pand van Nico Brandsma, die mij vroeg of ik voor mijzelf wilde beginnen. Daarvoor zat ik bij Krikke Bloemen en daar weer voor werkte in de Albert Heijn winkel van De Jong, als verschef in de groente en zuivel. Nadat Nico en ik het eens waren geworden kon ik het eerste jaar tegen lage kosten met de winkel los en het liep gelijk als een tierelier. In de buurt zaten nog veel meer kleine zelfstandigen. Ik had naast groente en fruit ook bloemen en planten op de stoep. Het stond vol met handel. Het was mijn passie.

Gerrit Zwerver (links) en Erwin van Netten

zaterdag 28 september

Waar Sneeker ondernemers hun bedrijf openstellen en werk bieden


NUMMER 07 • 2019

GROOTSNEEK.NL

WERKGEVERS EN ARBEIDSMARKT

13

Anne van Dijk

Vakbondsbestuurder FNV Metaal in Friesland.

Pavlov reactie van werkgeversorganisaties op vakbondseisen. In reactie op het voorstel van vakorganisatie FNV om het minimumloon te verhogen naar 14 euro per uur, verkondigt werkgeversorganisatie VNOMKB dat dit banen kost. Hetzelfde werd gezegd over de vakbondseis van 5% loonsverhoging. Volgens de logica van de werkgevers kost elke loonsverhoging, sociale voorziening, pensioen, vakantiedagen, ouderschapsverlof banen. Politieke partijen CDA, VVD en D66 hebben dezelfde logica. Overigens geldt die logica niet als het om de vergoedingen van de managers gaat. Dat de economie er wel bij vaart als werknemers geld besteden, komt in de ‘economie’ van werkgeversorganisatie niet voor. Als het minimumloon stijgt heeft dat gelijk invloed op de bestedingen. Mensen die het minimumloon verdienen besteden hun loon in Nederland. Mensen die meer verdienen besteden een deel in het buitenland. Meer minimumloon betekent meer bestedingen. Veel werknemers verdienen te weinig. Werkende armen worden die genoemd. In de logica van VNO-MKB is dat goed. Als zij meer gaan verdienen kost dat immers banen, volgens de werkgeversorganisaties. De harde werkelijkheid is overigens dat in 40 jaar het aandeel, van wat er door bedrijven wordt verdiend, dat naar arbeid gaat met 20% is gedaald. Van 92% in 1977 naar 73% in 2013. Het aandeel dat naar kapitaal gaat is navenant gestegen. Toch wordt steeds door de werkgeversorganisatie gedaan alsof een stijging van de lonen of pensioenen de ondergang van Nederland betekent. Het tegendeel is waar. Er gaat te weinig naar de lonen. Economen van links tot rechts stellen dat al een aantal jaren. Loonstijging en arbeidsvoorwaarden moeten bevochten worden. Zij komen niet vanzelf. Daarvoor zijn sterke vakbonden nodig. De werkgeversorganisaties en hen steunende politieke partijen echter laten geen gelegenheid voorbijgaan om vakbonden te belasteren. Zo ook bij de eisen om loonsverhoging, pensioen en ouderschapsverlof. De onzekere contracten, het verslechteren van de sociale voorzieningen, het niet opbouwen van pensioen door ZZP’ers en het slechte pensioen van uitzendkrachten, betekenen dat bij een volgende crisis, heel veel mensen direct in de problemen komen. Een slechte zaak.

Vervolgens kreeg ik de vraag van Kappendijk of ik zijn supermarkt aan de overkant wilde overnemen. Ik had wel zin in een nieuwe uitdaging en heb die winkel overgenomen, maar dat werd geen onverdeeld succes. Ik moest van leverancier veranderen, dat werd de SRV, met als gevolg dat ik veel duurder uit was. Toen de bieroorlog losbrak, goedkope kratjes bier, was het voor mij over en uit. Ik had mijn groentezaakje ook nog, maar was er op een gegeven moment helemaal klaar mee. Ik heb bij Hoekstra gesolliciteerd en ik kon gelijk aan de slag.

Dat heb ik drie jaar gedaan om daarna opnieuw voor mij zelf te beginnen. Ditmaal met een eigen bloemenzaak in de Nauwe Noorderhorne, die in het begin best aardig liep. Toen ik last van mijn ‘rikketik’ kreeg en gedotterd moest worden stonden de zaken er ineens heel anders voor. Twee weken na die ingreep was ik alweer in de winkel om er zestig uur per week te werken. Dat kon niet goed gaan en ik zat al rap opnieuw bij de cardioloog die mij duidelijk maakte dat het anders moest. Na deze ellende heb ik de zaak van de hand gedaan en een mailtje naar

Hoekstra gestuurd. Ik kon opnieuw bij hun aan de slag als vrachtwagenchauffeur. Je kunt daar ook voor twee of drie dagen per week werken en dat maakt het voor zij-instromers een aantrekkelijke werkgever in de regio.”

MEER INFORMATIE Of dergelijke praktijkverhalen op 28 september ook verteld worden tijdens het Werkfestival? Het zou zomaar kunnen! Voor meer info over het Werkfestival: www.werkfestivalsneek.nl

De Pavlov reactie van de werkgeversorganisaties laat zien dat niet het algemeen belang, waarop wordt gezinspeeld met de aankondiging dat een loonstijging banen kost, maar de eigen beurs bij hen vooropstaat. Vragen? Kom eens langs op het Antoniusplein in Sneek.

FNV spreekuurlocatie in Sneek Sint Antoniusplein 38 8601 HP Sneek Maandag: 19.00 - 20.00 uur


.nl

Service staat bij Bouclé bovenaan!

TIJD VOOR EEN NIEUW INTERIEUR

MAAK EEN AFSPRAAK VOOR INTERIEURADVIES EN LAAT JE INSPIREREN!

• INTERIEURADVIES • MAATWERK • MONTAGE VLOEREN GORDIJNEN BEHANG RAAMDECORATIE ZONWERING HORREN

Kleine Palen 27 | 8601 AB Sneek (0515) 43 99 24 | www.bergstrasneek.nl @BergstraWonenZonwering

UW HOOFDZAAK, HOOFDZAAK ONZE KOPZORGEN! UW HOOFDZAAK, ONZE KOPZORGEN!

• INTERIEURADVIES • MAATWERK • MONTAGE

Verkoeling nodig? OOk vOOr

naar je a g aircO a ebr. Sikm

g

Roodhemsterweg 20 • IJlst T. 0515 - 415307 • www.gebr-sikma.nl • info@gebr-sikma.nl

in ijlSt

Adv. Sikma airco 260 x 94 mm.indd 1

22-01-18 15:54

Groen Goed Menken Groen Goed h uis

t u in

&

v i jv e r

Menken

Perkgoed uit Een GroenGoed voorjaar eigen kwekerij! begint bij ons! voorjaar Een GroenGoed h uis

t u in

&

Kruisweg 36 Haule Hettingaweg 40 Hommerts

v i jv e r

begint bij ons!

Kruisweg 36 Haule Hettingaweg 40 Hommerts

Dipladenia of Sundevilla

Rood,roze,wit of multicolor. Hoogte 70 cm, bloeit de hele zomer! Nu voor slechts

€ 14,99

Bistrostoel Per stuk € 39,95

OP=OP Per stuk € 1,99

3 voor € 5,00

Bistrotafel

Houten kistje 40 x 60 cm gevuld met Set: 2 stoelen Houten kistje violen en mos voor slechts en tafel € 40 125,00 x 60 cm gevuld met Bezoek nuviolen onze tuinmeubelafdeling. 99 en mos voor slechts Per stuk € 59,95

14. 99 14. Bij ons: ruim assortiment grote hangpotten en balkonplanten!

Meerdere kleuren verkrijgbaar.

Potmaat 13 cm. Vele soorten stekperkgoed. Vers uit eigen kwekerij! Meerdere kleuren verkrijgbaar.

Nog ruime keuze in o.a. parasols en voeten!


sneek

GROOTSNEEK.NL

15

TEKST HENK VAN DER VEER // FOTO’S JOKE KONING EN METTELINA BAARDA-KUIPEWR

JOKE KONING EN METTELINA BAARDA

SHOWERPOWER VROUWEN OP LESBOS Samen met dorpsgenoot Joke Koning vertrok oudSneekse Mettelina BaardaKuiper uit Oppenhuizen op 13 mei naar Lesbos, naar kamp Moria om precies te zijn. In hun bagage een omvangrijke hoeveelheid beha’s in soorten en maten en ook 312 damesslips. Wie nu denkt dat het duo op het Griekse eiland snode plannen had voor een lingeriewinkel heeft het mis.

De giften die Mettelina en Joke meenamen naar Lesbos:

Joke en Mettelina waren van 13 tot 20 mei op Lesbos in het kader van ShowerPower, een bijzondere onderneming om de medemens in nood te helpen. De vlucht en de verblijfkosten waren voor rekening van de ‘Toppenhústers’ zelf. Met een koffer vol ervaringen rijker vertelt Baarda ruim een maand later over de barre omstandigheden in vluchtelingenkamp Moria. Het heeft grote indruk op haar gemaakt. “We hebben er ondanks de schrijnende situatie het beste uit willen halen, maar het blijft een trieste toestand.”

douche stond er thee klaar. Verder met de kinderen Mens-Erger-Je-Niet spelen of partijtje voetballen of volleyballen. De vrouwen en kinderen blijven zo’n twee tot twee en een halfuur in het huis. Dat hangt af van de tickets die ze krijgen, want die worden uitgedeeld, wanneer ze opnieuw een bezoek mogen brengen.”

Naast de hulp in het kamp namen Mettelina en Joke diverse koffers met kleding mee (zie kader – red.) die ze van vrienden en bekenden kregen. Onder de kledingstukken dus ook verschillende beha’s.

Megagrote beha “Op een gegeven moment komt er een kleine tengere Afghaanse vrouw die om een beha vroeg. Uiteraard. Ze paste hem over de kleding aan, maar ‘to small’. Joke weer terug naar de sorteerbak met beha’s. Daar ziet ze een enorme grote beha liggen en geeft deze aan de Afghaanse vrouw ‘What do you think…?’ De ogen van

Aan contanten: € 3.500 Beha’s: 698 stuks Damesslips: 312 stuks Dameshemden: 28 stuks Kinderhemden: 27 stuks Jongensboxers: 18 stuks Meisjesslips: 148 stuks Baby-rompers: 63 stuks Babyslaapzak: 1 stuk Babyomslagdoek: 1 stuk T-Shirts 104 stuks Kindersweaters: 27 stuks En verder 56 flesjes nagellak, kleurpotloden, puntenslijpers, shampoo, crèmespoeling, zonnebrand, kleurplaten, tekenpapier en losse kleding.

de Afghaanse rolden bijna uit haar hoofd, ze kon zich niet voorstellen dat zoiets bestond. Dat duurde maar even, waarna we allemaal onbedaarlijk hebben gelachen”, vertelt Mettelina.

Kamp Moria “In kamp Moria, waar de mensen met meerdere families in tenten leven, zijn de omstandigheden schrijnend. Ze slapen op steen onder een stuk vrachtwagenplastic, je kunt je dat amper voorstellen. Privacy is er niet. Bij ons in Nederland hebben de varkens het beter. Het zijn voornamelijk vluchtelingen uit Afghanistan en Syrië maar ook mensen uit Somalië, Kameroen, Iran en Irak. In het ShowerPower-house ben je gastvrouw voor de vrouwen en kinderen uit het tentenkamp. De achterliggende gedachte is vrij eenvoudig, een mens voelt zich na een douche en schoon ondergoed beter dan wanneer hij vies en smerig is.”

Mettelina Baarda-Kuiper

“Wat de vluchtelingen dragen is eigenlijk het enige wat ze nog hebben. Na het bezoek aan ShowerPower komt zo’n vrouw weer veel fijner in het tentenkamp en dat heeft invloed op haar omgeving. De stichting is in het leven geroepen door een Nederlander, Pieter Wittenberg. In het vluchtelingenkamp is plaats voor 4000 mensen, maar tijdens het dieptepunt zaten er wel 10.000 vluchtelingen. De sanitaire voorzieningen konden dat natuurlijk lang niet aan. Wij zijn rechtstreeks vanaf Schiphol naar Lesbos gevlogen, met een wereld aan goede giften vanuit Sneek en omstreken. Wij hebben vaak tegen elkaar gezegd dat wij ons gedragen voelden door de Sneker en Toppenhúster gemeenschap. Op Lesbos werden we opgehaald door de teamleider van ShowerPower, waarna we eerst langs Moria reden naar het ShowerPower-huis, dat vlakbij het kamp ligt. Daar hebben we alle spullen uitgeladen en wat je daar vervolgens doet is de vrouwen en kinderen ontvangen. Voor de vrouwen is het niet veilig in de kampen. Er is een overschot aan mannen, die

Joke Koning

door hun families vooruitgestuurd worden in de hoop dat er dan later een gezinshereniging komt.”

Mens-Erger-Je-Niet spelen “Die mannen zitten de hele dag voor de tent, krijgen 80 euro per maand van de Griekse overheid. Wat zie je dan bij die mannen, ze gaan naar de plaatselijke Lidl en halen drank. Vervolgens vallen ze onder invloed van drank de vrouwen en meisjes lastig. Er zijn ’s nachts vrouwen die de tent niet uit durven om te plassen. Er is dan ook een hele groep vrijwilligers geweest die emmertjes heeft uitgedeeld waar vrouwen ’s nachts op konden plassen. En dat je ook dan nog eens niet veilig bent. Dat kwam heel erg bij ons binnen, het raakte ons enorm. Dat we ondanks deze traumatische omstandigheden de mensen een stukje ontspanning konden geven is natuurlijk fantastisch. We gingen haren vlechten, lieten ze douchen, gaven ze zeep en shampoo en na afloop van de

Kom langs voor

Friese en Sneker producten! Oosterdijk 85 - T 0515 433 777

Veel vluchtelingen zijn door niets ontziende mensensmokkelaars, die gouden bergen beloofden, aangezet om hun moederland te verlaten. Hopend op een beter leven stappen ze vervolgens in wankele bootjes om na een levensgevaarlijke overtocht uiteindelijk in een vluchtelingenkamp terecht te komen.

Beetje laf “Daar komt nog bij dat de vluchtelingen die nog contact met het moederland hebben, de situatie vaak rooskleuriger voorstellen dan de werkelijkheid. Ze vertellen dat de kans bestaat dat ze naar Europa kunnen om daar een nieuw leven op te bouwen. In die acht dagen ben ik wel heel anders naar vluchtelingen gaan kijken. Je verlaat niet zomaar huis en haard. Deze mensen zijn overgeleverd aan ons, de Griekse overheid en de Europeanen. Ik sprak met een jonge meid van twintig jaar, die in Afghanistan op de universiteit was geweest. Ze had maar één wens, haar studie in Nederland afmaken. Ze vroeg mij: ‘Ben ik welkom?’ Die vraag stelde ze mij toen ik haar haar aan het invlechten was. Ik zag mij zelf in de spiegel die ze mij voorhield. Ik wist eigenlijk niet wat ik moest zeggen en het voelde best wel een beetje laf!”


sneek

16

NUMMER 07 • 2019

#FACETOFACE WIETZE WEMPE // WILL DAVEY fotografie LAURA KEIZER tekst WIM WALDA

één doel:

door in de muziek! Hij is negentien jaar, gaat richting de twee meter, lacht en praat met de intensiteit en snelheid van een Kalasjnikov, en vooral niet te vergeten: hij weet precies wat hij wil, door in de muziek. Op de ‘pijnbank’: Wietze Wempe, alias Will Davey uit Hommerts.

Wietze is net afgestudeerd aan de opleiding artiest/ sound design van D’Drive in Leeuwarden. “Dat is een opleiding voor mensen die een passie voor muziek hebben en dat zelf willen produceren”, legt hij uit. “Ik moest daarvoor auditie doen, want er waren 80 aanmeldingen en er worden maar twintig leerlingen toegelaten tot de opleiding. Je moet dan in een uurtje tijd wat muziek produceren op de computer en dat bepaalt of je wel of niet wordt toegelaten.”

ACHTER DE PIANO ‘GESLEURD’ “Toen ik zes werd ik door mijn ouders achter de piano ‘gesleurd’ – ‘goed voor je algemene ontwikkeling’. Dat vond ik toen niets. Ik wilde drummen of een elektrische gitaar, want dat was veel stoerder. Een jaar of wat later, toen ik naar de middelbare school ging, vond ik het welletjes en heb ik de piano de piano gelaten. Maar de interesse voor muziek bleef, alleen wilde ik het breder, niet alleen gericht op die piano, maar het hele muziekspectrum beheersen en dan kom je al gauw bij een computergestuurd muziek productieprogramma uit. En daar ging een wereld voor mij open. Vet man, ik had van het ene op het andere moment een heel orkest tot mijn beschiking. ‘Twenty four seven’; zodra ik mijn laptop aanzette stond het orkest voor mij klaar. Elke noot kon ik beïnvloeden, vet of juist heel subtiel laten klinken.” Wietze komt naar eigen zeggen uit een muzikaal en warm gezin. Hij heeft een geadopteerd broertje van dertien. Over een studio voor zijn productiewerkzaamheden hoefde hij zich niet druk te maken, want die stond voor hem klaar. “Mijn vader, Hans Wempe, doet regelmatig productiewerkzaamheden voor Omrop Fryslân en heeft in een kamer van onze woning in Hommerts een complete studio staan, daar maak ik nu het meeste gebruik van. Verder zit hij in

een band, treedt daarnaast op met een muziekvriend, is dirigent bij een koor en doet allerlei muziek georiënteerde dingen voor het dorp. Eigenlijk zijn er dus heel veel interesses die mijn vader en ik delen, die parallel aan elkaar lopen. Zijn muzieksmaak gaat in de richting van Springsteen, Dylan, ELO, Toto, etc. en die van mij ligt op een wat ander vlak, maar ik zal er ongetwijfeld een ‘schamper’ van mee hebben gekregen. Voordeel is dat hij een geoefend oor heeft en openstaat voor mijn muziek, zodat ik hem dan ook regelmatig als klankbord gebruik. Mijn ouders hebben mij altijd aangemoedigd om dingen te doen die ik écht leuk vind. ‘Als het enthousiasme er maar is, dan komt de rest vanzelf’ zeiden ze altijd tegen mij.”

TOEN IK BEGON KLONK ALLES ‘RUK’ Toen ik begon met produceren klonk alles in mijn oren ‘ruk’ en datzelfde was een paar jaar later weer het geval toen ik op D’Drive kwam en ik de muziek van bijna afgestudeerden hoorde. Ik dacht dat ik het best wel aardig in de vingers had, maar daar werd ik met mijn neus op de feiten gedrukt. Het gevolg was eigenlijk dat ik me in de studio heb opgesloten en bij wijze van spreken de sleutel heb weggegooid. Ik was obsessief met muziek bezig en mag na drie jaar zonder valse schaamte wel zeggen dat ik muziek op niveau maak. Muziek die je zo op de radio zou kunnen laten horen. En dat is voor mij op dit moment het ultieme doel. De reacties van mensen die het horen zijn ook erg positief en dat motiveert om door te gaan.”

STRATEGIE Een fenomeen dat je bij veel beginnende producers tegenkomt is dat ze een enorme ‘boost’ in bekendheid krijgen wanneer hun tracks worden opgepikt en gedraaid door de gevestigde, bekende producers. Is dat bij jou ook het geval geweest?

“Dat werd tot voor een paar jaar geleden inderdaad vaak gedaan. Ik heb een hitje gehad en een track die het ‘of all places’ op Mauritius erg goed heeft gedaan. Maar ik focus helemaal op mijn netwerk, in eerste instantie in Sneek en omstreken, om dat in de toekomst naar regionaal, landelijk en zelfs internationaal uit te gaan breiden. Iemand in de ogen kijken komt heel anders over dan een mailtje sturen waarin je vertelt dat je DJ bent en wel voor ze wilt draaien. Daarnaast sluit ik me aan bij bepaalde Facebookgroepen en stel ik aan mensen voor om samen ‘eens wat te doen’. Zo heb ik onlangs met een producer in Holland samengewerkt, elke keer een track met wijzigingen heen en weer gestuurd, totdat we beiden vonden dat die klaar was. Dat is vet. Ook probeer je op Spotify, een digitale muziekservice met miljoenen nummers, je track in de hele uitgebreide playlists te krijgen.”

INSPIRATIE “Als ik bijvoorbeeld op internet een bepaalde tune hoor, die me te pakken heeft, ga ik ermee aan de slag.” Intussen loopt hij naar de laptop en laat een stukje saxofoon horen, voegt er een echo en een Spaans gitaartje aan toe en zet er een stevige percussion lijn achter. Spoor voor spoor wordt het steeds meer een harmonie, muziek. Het gemak waarmee hij dat doet verraadt zijn vakmanschap. Deze jongen weet waar hij over praat. Hij mixt met groot gemak een saxofoon tune uit de harmonische rock met een jazzy gitaartje, een house baseline en een funky vrouwenstem en ontstijgt op die manier de traditionele dancemuziek. “Met name die integratie van verschillende muziekstijlen, waarin synthesizer samples met echte muziekinstrumenten worden gemengd, vind ik dan ook het leukst en noem ik zelf het ‘Will Davey’ sausje. Even ter verduidelijking, Will Davey is mijn artiestennaam. Ik denk dat de naam Wietze Wempe uit Hommerts in Amerika bijvoorbeeld niet zo goed blijft hangen bij het grote publiek.”

SNEEKWEEK “In de Sneekweek werk ik bij de Walrus in Sneek in de bediening en spring ik af en toe achter de dj-booth van ’Beestenboel’ in de Walrus zaal. Mensen vrolijk maken met mijn muziek, dat is mijn doelstelling. Tijdens de pré-party, de opwarmer voor de Sneekweek in de Walruszaal met 600 mensen, waar ook Praia del Sol en DJ Punish optraden, werd mijn muziek heel goed ontvangen, ook door mijn collega’s, en dat is cool!!”

AMERIKA “Ik ben bezig om de lat voor mijzelf steeds hoger te leggen, in mijn studio heel veel muziek te produceren en vervolgens de ‘tube tandpasta’ in een keer leeg te knijpen, zodat ze op dat moment niet meer om me heen kunnen. Na de Sneekweek ga ik naar Amerika. Hoe lang weet ik niet, want ik heb een enkele reis geboekt. Het hangt ervan af hoe leuk ik het daar vind. Bijkomend voordeel is dat ik al een aantal producers in San Diego via die Facebookgroepen ken en hoop leuke dingen met die mensen samen te kunnen doen. Wat heel hoog op mijn verlanglijstje staat is de samenwerking met Amerikaanse zangeressen, dat geeft een track toch wel iets heel bijzonders.” “Maar wat de toekomst ook brengt, er zit muziek in.”


GROOTSNEEK.NL

17


Samen vieren we de winst Zonnepanelen op het clubhuis? Ouder-Kind Toernooi? Doe mee met Rabo ClubSupport en deel mee in de winst. Schrijf je nu in.

Lees alles op Rabobank.nl/clubsupport


sneek

GROOTSNEEK.NL

GEBROEDERS JANCO EN SYTSE KROES

HET FAMILIEBEDRIJF IN GROOTSNEEK

jf…’ Hoe vaak hebben ‘We zijn een echt familiebedri GrootSneek al niet we deze zin als redactie van een aardig idee om rom daa ons leek Het ? gehoord familiebedrijf aan een uit s mer betrokken onderne dergelijk bedrijf? een int het woord te laten. Hoe beg om de mensen Kort ? gers dleg gron de en Wie war jf. edri ilieb fam het er acht edrijf Kroes Vandaag bezoeken wij garageb in IJlst. aan de Roodhemsterweg 14

19

RUNNEN FAMILIEGARAGE KROES MET VEEL PLEZIER!

“Wolkom dêr wiene jim al!” Jeltje Kroes-van der Kamp, moeder van Janco en Sytse, de huidige eigenaren van garagebedrijf Kroes, in IJlst heet ons hartelijk welkom. “Janco komt sa werom, hij bringt even in âlde ‘Snoekebek’ nei in klant. Earst mar even in bakje?” De broer van Janco, Sytse is op vakantie, dus we mogen het gesprek met moeder en zoon voeren. TEKST EN FOTOGRAFIE HENK VAN DER VEER

Over samenwerking gesproken, Jeltje en haar man Rein Kroes begonnen in oktober 1981 samen het garagebedrijf.

IN 1981 GESTART “Rein syn baas hie in garaazje yn it âld fabryk yn Nijesyl en hij woe hjir mei stopje om him te rjochtsjen op in nije útdaging, apparteminten yn Langwar. Wij krigen doe de kâns om de garaazje oer te nimmen en dat hawwe we dien. Rein bleau syn wurk yn de wurkpleats gewoan trochdwaan en ik naam de administraasje op my. Rein moast doe noch syn fakbekwaamheiddiploma helje en ik it middenstânsdiploma. We hawwe dêrnei sân jier yn Nijesyl sitten en doe die de kâns him foar om yn Drylts op it plak dêr’t we no sitte in nij te bouwen garaazje te begjinnen. Wy ha ús doe ek drekt oanslúten by de BOVAG. Achterôf doar ik no wol te sizzen dat it beslist swiere jierren west hawwe, mar we hawwe it dochs oprêden. Der is doe boud sûnder tankstasjon, dat is der yn 1997 by kommen yn gearwurking mei Fa. Brand Oil, no oanslúten by ARGOS. We binne op 15 july 1989, de jierdei fan Rein syn mem, sadwaande kin ik dy datum goed ûnthâlde,

ferhúze nei de nije lokaasje. We hiene doe ien monteur yn tsjinst. We krigen yn Drylts ek in spuitkabine, dat wurk moast Rein yn Nijesyl noch yn in apart hok dwaan. No stiet hjir ûndertusken de twadde, in modernere spuitkabine”, vertelt Jeltje die naast haar beide zonen ook nog moeder is van Reina.

‘POAT OAN’ Oudste zoon Janco krijgt het reilen en zeilen van een garagebedrijf dus met de paplepel ingegoten, want als mem bijvoorbeeld naar Bolsward ging om banden te laten uitlijnen, dan gingen de kinderen mee op de achterbank. De eerste jaren was het “poot aan” en zaten er geen lange vakanties in. Het weerhield de beiden zonen er niet van om in het bedrijf te stappen. Zoon Janco, die ondertussen is aangeschoven, vertelt verder.

“We binne der hast letterlik ynrolle, al woe ús heit it net ha dat wij as hiele lytse bern yn’e garaazje kamen. Dat fûn er te gefaarlik. Mar doe’t ik in jonge fan in jier as tretjin wie holp ik sneons al mei it oprêden fan de wurkpleats, dêr begint it dan mei. Myn grutte neef Jan, dy’t hjir op sneons wurke, sei dan wat ik dwaan moast. Sa stadichoan mocht ik ek ris wat sleutelje en dat gong yn de fakânsjes ek sa. Ik fûn it sleuteljen prachtich en dat is noch altyd sa. Dy âlde Snoekebek dy’t ik krekt werombrocht ha is in moai foarbyld. De eigner sei tsjin my ‘zo, mocht je ook weer even in een echte auto rijden’. Hij gong der meiien yn sitten om te fielen oft it stjoer wer goed wie. ‘Ha, ik voel het altijd, zo hoort het!’ Sjoch sa’n reaksje fyn ik prachtich. Dêr doch ik it foar. By ús yn de graazje hawwe we alle merken ûnder hânnen. Asto by in grutte dealer oan it wurk wêze soest dan stean je de hiele dei wat remblokjes te ferfangen.” Janco gaat na de lagere school in Oosthem eerst naar de mavo en daarna volgt hij de opleiding MTS voor autotechniek in Drachten. Allemaal al met de gedachten om later in de zaak van z’n ouders te stappen. Bij jongere broer Sytse verliep het net even iets anders.

“Sytse gong nei de legere skoalle nei de havo en yn dy tiid wurke hy in soad op ús pompstasjon. Nei de havo woe hy nei de Koninklijke Marine. Hij slagge foar de talittingsoplieding en koe doe trije moanne fuort op in mijnenveger. Dat bliek net echt syn ding te wêzen en hy kaam wer nei hús. Doe hat Sytse de MTS en ek noch in pear moanne HTS dien. Hy is doe ek oan ‘e slach gien yn de garaazje. Earder hie hy alris fjouwer wike de administraasje dien doe’t wy op fakânsje wiene, dat hy koe fuort los. Ik koe it allegear wat loslitte. En wat wy as âlden nea betinke koene wie doe sa, beide soannen oan it wurk yn ‘e garaazje”, herinnert Jeltje Kroes zich. Vijftien jaar geleden kwamen de broer bij hun ouders in de V.O.F. en anderhalf jaar geleden hebben Janco en Sytse de zaak definitief overgenomen. Janco regelt de technische kant en Sytse neemt de commerciële kant voor zijn rekening. Het eerste wat de boers deden toen ze officieel eigenaar van het bedrijf waren, was een nieuw dak met zonnepanelen realiseren. Mem is nog regelmatig op de zaak te vinden (“ik doch de wask en mei ek noch wolris op ‘e pomp passe”) en heit Rein elke dag in de werkplaats. Er werken twee monteurs en een pompbediende bij Kroes. Op zaterdag is er iemand die de werkplaats opruimt.


TE KOOP! Voor u geselecteerd uit ons woningaanbod! Uw makelaars! Manfred de Wolff Antsje van Lelyveld Makelaar/taxateur Makelaar/taxateur

Wie is de meest sociale werkgever van Súdwest-Fryslân? Sociale werkgevers zijn de ondernemers van de toekomst! Ken jij een bedrijf dat zich inzet voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt? Een bedrijf dat een voorbeeld is voor andere bedrijven? En het verdient om eens in het zonnetje te worden gezet? Nomineer dit bedrijf dan voor de ondernemersprijs.

Wie Wie is de is demeest meest sociale werkgever van Súdwest-Fryslân? Desociale prijs werkgever De prijs is een kunstwerk ter waarde van € 2.500,- gemaakt door een van Súdwest-Fryslân? gerenommeerd kunstenaar, de heer Mark Bunder. Sponsoren van de Sociale werkgevers zijn de ondernemers van de toekomst!

Ken jij een bedrijf dat zich inzet voor mensen met een afstand tot de

ondernemersprijs zijn ABN eneen Ying Media. arbeidsmarkt? EenAMRO bedrijf dat voorbeeld is voor andere bedrijven?

Sociale werkgevers de ondernemers van degezet? toekomst! En het verdientzijn om eens in het zonnetje te worden Nomineer dit bedrijf dan voor de ondernemersprijs. WieKenkomen in aanmerking voor de met prijs? jij een bedrijf dat zich inzet voor mensen een afstand tot de arbeidsmarkt?

SNEEK, PINKSTERBLOEM 42

OPPENHUIZEN, KAPPENBURCH 22

Wat een locatie, wat een ruimte! Wonen aan het water in deze uitgebouwde, moderne, twee-onder-één-kapwoning met garage en ruime aanlegmogelijkheid! Met een gebruiksoppervlak van maar liefst 167 m² is het hier goed wonen.

Aan de rand van het dorp Oppenhuizen, vrijstaande woning op 848m2 eigen grond. De ruime woning is uitgebouwd met een stenen garage met kap. Achter kunt u genieten van het vrije uitzicht over het weiland. Fantastische plek met een privacy rijke beleving!

Vraagprijs € 417.500,- k.k.

Vraagprijs € 375.000,- k.k.

dat een voorbeeld is voor andere bedrijven? En de het onderneming verdient om eens aan in OmEen in bedrijf aanmerking te komen voor de prijs, moet De prijs het zonnetje te worden gezet? Nomineer dit bedrijf dan voor de ondernemersprijs. de volgende voorwaarden voldoen:ter waarde van € 2.500,- gemaakt door een De prijs is een kunstwerk gerenommeerd kunstenaar, heer Mark Súdwest-Fryslân; Bunder. Sponsoren van de De prijs • het bedrijf is gevestigd binnen de de gemeente zijn ABN en Ying Media. De prijs is eenondernemersprijs kunstwerk ter waarde vanAMRO € 2.500,gemaakt door een • het bedrijf draagt bij aan een betere maatschappij gericht op het gerenommeerd kunstenaar, de heer Mark Bunder. Sponsoren van de Wie komen in aanmerking voor de prijs? welzijn van mensen en AMRO medewerkers. De werkgever heeft oog ondernemersprijs zijn ABN en Ying Media. Om in aanmerking komen voor de prijs, de onderneming aan voor de medewerkers en/ofte mensen met eenmoet beperking of afstand Wie komen indeaanmerking voor de prijs? volgende voorwaarden voldoen: tot arbeidsmarkt, gezondheid, scholing, participatie, Omde in aanmerking komen voor de prijs, moet de onderneming aanschulden; de • het te bedrijf is gevestigd binnen de gemeente Súdwest-Fryslân; volgende voorwaarden voldoen: • het bedrijf zet zich in om debijleefomgeving van mensen te op het • het bedrijf draagt aan een betere maatschappij gericht • het bedrijf is gevestigd binnen de en gemeente Súdwest-Fryslân; welzijn van mensen medewerkers. De werkgever heeft oog verbeteren. • het bedrijf draagt een betereen/of maatschappij gericht het welzijn van voorbij deaan medewerkers mensen met eenop beperking of afstand mensen en medewerkers. De werkgever heeft oog voor de medewerkers en/ tot de arbeidsmarkt, gezondheid, scholing, participatie, schulden; Hoeofkan ik een bedrijf nomineren? mensen met een beperking of in afstand de arbeidsmarkt, gezondheid, • het bedrijf zet zich om detot leefomgeving van mensen te Je kunt tot 1participatie, september 2019 een bedrijf nomineren via scholing, schulden; verbeteren. • het bedrijf zet zich in om de leefomgeving van mensen te verbeteren. www.sudwestfryslan.nl/ondernemersprijs.

Hoe kan ik een bedrijf nomineren?

SNEEK, G. BORGESIUSLAAN 37

SNEEK, GUDSEKOP 28

Instapklare, geheel gerenoveerde en uitgebouwde woning met berging, voorzien van luxe en comfort. Grenzend aan de zonnige achtertuin is een gemeentelijk en beschut speelveld. Gunstig is de ligging nabij station Noord en de voorzieningen.

Royale gemoderniseerde hoekwoning met garage in woonwijk De Domp. Met o.a. grote straatgerichte Z-vormige woonkamer, open keuken, 4 slaapkamers en moderne badkamer. Vaste trap naar 2e verd. met grote zolderruimte met mogelijkh. voor extra kamers.

Vraagprijs € 225.000,- k.k.

Vraagprijs € 275.000,- k.k.

FASE IV BINNENKORT VAN START!

OpHoe 27 november wordt de winnaar bekend gemaakt. kan ik een bedrijf Je kunt totnomineren? 1 september 2019 een bedrijf nomineren via

Je kunt tot 1 september 2019 een bedrijf nomineren via www.sudwestfryslan.nl/ www.sudwestfryslan.nl/ondernemersprijs. Deze prijs is een initiatief van de bekend gemeente Súdwest-Fryslân ondernemersprijs. Op 27 november de winnaar gemaakt. Op 27 november wordt wordt de winnaar bekend gemaakt.

in samenwerking met de Ondernemersfederatie.

Deze prijs is een initiatief van de gemeente Súdwest-Fryslân Deze prijs is een initiatief van de gemeente in samenwerking met de Ondernemersfederatie. Súdwest-Fryslân in samenwerking met de Ondernemersfederatie

SNEEK

KLOMPENMAKERSSTRAAT FASE IV Prijs vanaf € 46.000,-- v.o.n. excl. btw

Nieuw te bouwen bedrijfsruimtes/opslagboxen (14 stuks). Ideale bedrijfsruimtes voor o.a. opslagdoeleinden voor bijvoorbeeld boot, caravan of camper. Prima bedrijfsruimte voor een zzp-er, klus- of schildersbedrijf. Als beleggersobject ook goed verhuurbaar en rendementsvoller dan geld op de bank! Op het bedrijventerrein “De Hemmen”, realiseert De Marne Vastgoed een viertal bedrijfsverzamelgebouwen “Sneekerpoort II”, bestaande uit diverse bedrijfsunits. variërend van 50 en 100 m². Strategisch gelegen nabij de (auto)snelweg N7/A7 en de kop van de Afsluitdijk. De eerste gebouwen (FASE I-III) zijn inmiddels al verkocht!

[ WIJ ZOEKEN! ]

TURBO ZWEMMEN Drie weken lang op zwemles om vervolgens snel je zwemdiploma te kunnen halen!

Een makelaar/taxateur (RMT) of kandidaat-makelaar (KRMT)

Bij makelaardij Jan de Lange is een VACATURE voor een

Makelaar/taxateur (RMT) of kandidaat-makelaar (KRMT) Afhankelijk van de vooropleiding, leeftijd en ervaring bieden wij een traject aan waarin je toenemende verantwoordelijkheden en zelfstandigheden krijgt. Bij jeRAERD, ontwikkeling krijg je begeleiding vanuit de ALDFEARTSWEI praktijk. Uiteraard moet je passen binnen onze bedrijfscultuur en bij het team. Woonachtig in ons Vraagprijs € 137.500,- k.k. werkgebied is een pré. Prachtige gezinswoning met ruime en zonnige achtertuin! , woonkeuken, uitgebouwd op de verdieping, 3 Belangstelling? slaapkamers, moderne & complete badkamer. Geboden wordt een dienstverband van minimaal 4 dagen dddper week in een brede en dynamische functie. Bij gebleken geschiktheid een beoogd vast dienstverband. Indiensttreding kan op korte termijn. dd Heb je belangstelling en voldoe je (grotendeels) aan het gestelde profiel? Dan komen wij graag met jou in contact!

Richt je motivatiebrief en CV graag uiterlijk 15 augustus a.s. aan: Makelaardij Jan de Lange, ter attentie van Manfred de Wolff via email: manfred@makelaardij-delange.nl. Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Verkoop - Aankoop Taxaties - Advies

VERHUISPLANNEN? !

Bel voor een vrijblijvende afspraak WESTERSINGEL 35 • 8601 EN SNEEK TELEFOON: 0515-412345

Voor ons complete aanbod kijkt u op www.makelaardij-delange.nl WESTERSINGEL 35 • 8601 EN SNEEK

TELEFOON: 0515-412345

Voor onsons complete aanbodaanbod kijkt u op kijkt www.makelaardij-delange.nl Voor complete u op:

www.makelaardij-delange.nl

In de zomervakantie organiseren we turbozwemlessen. Dit betekent 3 weken lang naar zwemles om vervolgens snel je diploma te kunnen halen. Deelnemers hoeven vooraf geen zwemervaring te hebben. Wel is het belangrijk dat het kind zich vrij voelt in het water. Turbozwemmen is niet geschikt voor kinderen met watervrees of een ontwikkelingsachterstand. De lesgroep bestaat uit minimaal 4 en maximaal 6 deelnemers.

Zwemlesdata

Week 32: 5 aug. t/m 9 aug. Week 33: 12 aug. t/m 16 aug. Week 34: 19 aug. t/m 23 aug. Tijd: 7.30 - 10.30 uur

Aanmelden:

Tarief

A-pakket: AB-pakket: ABC-pakket:

€688,95 €776,35 €863,75

www.sportstad.nl/turbozwemmen / zwemles.coach@sportstad.nl / 0513 614 800


sneek

GROOTSNEEK.NL

BRANDEND CONTENT-PAGINA

21

TEKST EN FOTO’S HENK VAN DER VEER

NA OVERNAME VAN ASPEREN BOUW IS

BOUWBEDRIJF DE VRIES NOG MEER ALLROUND-BOUWBEDRIJF Twee bouwbedrijven in Sneek zitten nu samen onder één dak. Bouwbedrijf De Vries, gevestigd aan de Zeilmakersstraat heeft Van Asperen Bouw overgenomen. Beide bedrijven hebben hun locaties op industrieterrein de Hemmen in Sneek. Wegens gezondheidsredenen moest Arnold van Asperen zijn carrière als timmerman-aannemer beëindigen. Om die reden is hij op zoek gegaan naar samenwerking met een collega-ondernemer. Dat is goed gelukt: Pieter de Vries (48) van Bouwbedrijf de Vries kwam in contact met Arnold van Asperen (53). Een gesprek met Pieter de Vries over wat de overname betekent voor het bedrijf en het personeel.

Allround bouwbedrijf “Van Asperen Bouw wordt nu onderdeel van ons bedrijf en we zijn daarmee nog meer een allround bouwbedrijf geworden. Twee jaar geleden vierden we ons gouden bedrijfsjubileum. Je kunt dus wel stellen dat we een bekend gezicht in Sneek en wijde omgeving zijn. We zijn bouwgarant-aannemer en actief in nieuwbouw, verbouw, renovatie en restauratie. Van Asperen voegt zich daar met vijf man personeel bij”, vertelt De Vries.

Adviserende rol Klanten van Arnold van Asperen worden op dezelfde vertrouwde wijze bediend, zoals ze gewend waren. Van Asperen gaat in zijn nieuwe rol een uitvoerende en adviserende rol op zich nemen en zich bezighouden met klantcontact en projectbegeleiding. De Vries heeft de algehele leiding van het bedrijf en zorgt er, samen met de collega’s op kantoor, voor dat de projecten goed voorbereid en begeleid worden.

Win-winsituatie “Arnold kreeg een vervelende blessure en omdat hij altijd met zijn jongens mee timmerde werd dat dus een probleem. Ik denk dat Arnold het niet zag zitten om op kantoor te blijven, iets wat niet zijn passie is. Die Pieter de Vries (links) en Arnold van Asperen.

ligt bij het timmeren en dan met name het ambachtelijke gedeelte van het timmervak. Voor Arnold is de win-winsituatie dat hij zijn personeel bij zich kan houden en in principe zijn eigen klanten kan blijven bedienen. Er zijn klanten die een bepaalde voorkeur uitspreken en die timmerlieden kunnen daar nog steeds naar toe. Voor ons zit de winst erin dat het moeilijk is om aan goed gekwalificeerd personeel te komen en dat je er op deze manier vijf allrounders bij krijgt. In deze drukke tijd is het fijn om te weten dat Arnold meer aan de buitenkant kan doen, waar ik zelf nu nog veel mee bezig ben. Maar omdat je meer personeel krijgt, moet het op kantoor ook goed voor elkaar zijn en dat kan ik dan doen. Dat wil overigens niet zeggen dat ik niet meer bij de klanten en de bouw zal zijn te zien, want dat blijf ik leuk vinden. Al met al kunnen we met de extra capaciteit en expertise samen nog grotere projecten aan. In deze drukke tijden voor de bouwsector is dat zeker een prettige bijkomstigheid”, weet de Vries.

Ambachtelijk bedrijf Het door jullie overgenomen bedrijf van Arnold van Asperen stond bekend als een ambachtelijk bedrijf, die kwalificering is juist? “Jazeker! Zij maken zelf nog kozijnen, ramen

en deuren om maar eens iets te noemen. Wij doen dat via onze kozijnleverancier, waar we goede afspraken mee hebben. Vaak is het zo, wanneer een kozijn aangetast is, dat er een stuk ingelast moet worden. Wij regelen dat via onze kozijnleverancier. Zij profileren dat meteen op maat, omdat bij de oude kozijnen nooit een kozijn gelijk is. Dat deden Arnold en zijn mannen allemaal zelf. Hij heeft daar de machines ook voor, waarvan wij een aantal hebben overgenomen. Dat geldt ook voor het andere gereedschap en de bedrijfsbussen, waar nu een andere bestickering op komt. Die van ons waren wit en die van Arnold zwart, maar dat gaat helemaal goed komen!” “Bij restauratie van oude panden zet je andere timmerlieden in dan bij nieuwbouwprojecten. Bij restauratie moet je feeling hebben voor het oude en dat dan ook nog eens kunnen maken. Die mannen hadden we wel, maar het profileren van houtwerk deden we niet meer, dat werd uitbesteed. We hebben de machines wel maar de mensen die er goed mee om kunnen gaan zijn er steeds minder, vandaar dat we het bij toeleveranciers ondergebracht hebben. Met de komst van Arnold zijn personeel hebben we het weer in eigen hand.” “Arnold en ik zijn ondertussen meer dan 20 jaar ondernemer. Arnold vanuit het ambachtelijke timmervak en ik meer vanuit een kantoorfunctie, dat wil overigens niet zeggen dat ik niet kan timmeren want ik ben vroeger ook regelmatig mee de bouw op geweest. Arnold heeft zodoende meer ambachtelijke kennis dan ik.”

Breed in de bouwmarkt De Vries geeft aan dat hij met de overname nog breder in de markt kan opereren. Wanneer het met de ene sector iets minder gaat, dan kan dat door werkzaamheden aan de andere kant worden opgevangen. “Zo hebben we vorig jaar horecabedrijf Markt 23 in de Marktstraat van Sneek helemaal gedaan, dat was niet het eerste de beste pand in de stad. Daar moet je het juiste personeel voor hebben om een dergelijke renovatie te realiseren. Het klopt dat er maar moeilijk aan goed personeel is te komen. In de cisistijd zijn er in Nederland bijna 100.000 mensen uit de bouw verdwenen. Die zijn niet allemaal weer teruggekeerd veel timmermensen hebben zich in die tijd ook laten omscholen naar een ander vak. Vanaf 2014 was er weer een opgaande lijn en sinds 2016 kun je wel spreken over topdrukte in de bouwsector. Daarom ben ik ook zo blij met deze overname van Arnold zijn personeel. Verder hebben we een hele goede samenwerking met de Friese Poort, waarbij we zelf jongens opleiden. We pikken de talenten er wel tussen uit die na de opleiding eventueel bij ons aan het werk kunnen. Zo proberen we de mix van ervaring met jonge mensen in ons bedrijf te houden, zodat de vakkennis niet verloren gaat. Van Asperen was ook al leerbedrijf.” Over mixen gesproken. Vanaf overnamemoment één wist Pieter de Vries dat hij geen eilandjes binnen het fusiebedrijf wilde: “De collega’s gaan met elkaar op karwei. De toekomst ziet er goed uit!”


sneek

22

BODYPAINTER ANNET KAZIMIER

“PUUR, RAUW EN AUTHENTIEK…” “Wat nu een echte Annet Kazimier is? Kak! Dat weet ik zo even niet”, is het antwoord van bodypainter Annet Kazimier (47). Twee dagen later mailt ze: “Een echte Annet is een foto die puur, rauw en authentiek is, passend bij het model, en minimaal bewerkt!” Welkom in de wonderlijke wereld van Annet Kazimier, creatieve duizendpoot uit Scharnegoutum, die graag de wereld wil veroveren met haar bodypaints. TEKST HENK VAN DER VEER // FOTO’S HENK VAN DER VEER EN DJURA KAZIMIER EN LEON HONINGS

Wat bezielt een mens om bodypainter te worden? “Ja, dat is een goede vraag. Ik heb drie jaar geleden een burn-out gehad, maar daar hebben we het straks nog over. Toen had ik wel de vrijheid om te doen wat ik echt wilde, mijn hart volgen. Ik ben begonnen met schilderen op canvas. Dat deed ik bij Imke Meester, waar ik les van kreeg. Ik zocht een uitdaging, ik wilde meer. Daarom volgde ik een cursus fotografie bij het Atrium in Sneek, waar ik een basis- en vervolgcursus heb gedaan. Daarna deed ik een cursus grimeren, ook weer voor beginners en gevorderden. Ik mocht als beginnend grimeur in Theater Sneek helpen bij MUZT en zo rolde ik in deze wereld, van het Berne Iepenloftspul in Easterwierrum tot het Dickensfestival in Lemmer. Maar ik wilde meer dan alleen maar gezichten, ik wilde een heel lichaam. De lichaamsvormen vind ik mooi, het zijn eigenlijk kunstweken. Om

mij hier verder in te bekwamen kon ik niet naar Imke toe, ik heb mij het bodypainten zelf aangeleerd. Ik ben een autodidact. Het is van grimeren naar meer stukjes lichaam gegaan, stap voor stap.”

Voor bodypainting zijn uiteraard modellen nodig, hoe regelde jij dat? “Ik heb toevallig een buurvrouw die zich daar wel voor wilde lenen. Ze vindt het hartstikke stoer. Ik kende haar al wat langer en ze was daarvoor ook al fotomodel voor mij geweest. Toen ik drie maanden geleden uitgenodigd werd om mee te doen aan het Noord Nederlands Kampioenschap Bodypaint (NNKB) zei mijn buurvrouw: ‘Ik ga met je mee!’ Ze was heel spontaan. Op dat festival komen bodypainters vanuit de hele wereld. Om meteen mee te doen aan een wedstrijd was best wel spannend! Het was een prachtige ervaring en via het

NNKB ben ik terechtgekomen bij het Frysk Face en Body Art Festival Dat was trouwens een ‘jam’, waar iedereen aan mee kon doen. ‘Jammen’ wil zeggen dat je op spontane basis samenwerkt met een stel andere bodypainters om modellen zo mooi mogelijk maken.

Je vraagt van de modellen nogal wat, ze geven zich letterlijk bloot… “Om aan iemand te vragen zich publiekelijk bloot te geven is zeker niet zomaar wat. Toch zeggen mijn modellen ‘Als ik eenmaal beschilderd ben, dan voelt het niet meer als naakt’. Ik ben vroeger zelf ook bodypaintmodel geweest, ik begrijp het dus wel. Dat was op een motorsportbeurs in Rosmalen, ik was toen een jaar of 25. Ik kende mijn Jos toen ook al en hij was trots op mij. Heit en mem ook wel, maar ze begrepen de kunst er niet zo van. Maar ik hield het broekje gewoon aan hoor. Het was eenmalig en toen was alles nog wat strakker bij mij. Ik zou het nu niet meer doen. Hahaha…”

Waar bodypaint je? “Wat vroeger het fietsenhok was, achter ons huis is nu mijn atelier. Daar grimeer en bodypaint ik. Er worden foto’s gemaakt, vaak door mijn dochter Djura, en dat is dan het blijvend kunstwerk. Het is voor degene die model heeft gestaan een mooie herinnering. Op 27 juli heb ik mee gedaan met het Amsterdam Bodypaint Event op het Museumplein. Ik denk dat het sowieso meer leeft in de Randstad dan in het noorden. Ze zijn er wat vrijer, daar lopen mannen en vrouwen naakt door elkaar. Letterlijk in alle soorten, kleuren en maten. Ik hoop dat bodypainting in Friesland toch ook voet aan de grond krijgt. Ik vind het gewoon mooi, het is kunst. Elk lichaam is mooi, alleen maak ik het nog mooier. Ik wil eigenlijk ook nog iets gaan doen met getraumatiseerde mensen. Modellen die een borst moeten missen of een ongeluk hebben gehad met blijvende gevolgen. Deze mensen wil ik een hart onder de riem steken door ze het gevoel te geven dat ze nog steeds mooi zijn.” Annet (rechts) met haar dochter Djura


GROOTSNEEK.NL

Markt 23

viert eerste verjaardag met taart in het gezicht en ansichtkaarten

Wat voor verf gebruik je? “Ik gebruik waterverf op natuurbasis. Na de painting kan dat gewoon afgespoeld worden. En dan is het weer weg. Alleen de foto’s blijven over, inderdaad ‘Gelukkig hebben we de foto’s nog’. Ik laat mij vaak inspireren door afbeeldingen op Pinterest. Als ik een mooi voorbeeld gevonden heb, waarvan ik denk dat het bij mijn model past dan is het vervolgens ‘verven geblazen’. Het zijn vaker vrouwen die model staan dan mannen. Ik heb tot nu toe een man beschilderd, mijn schoonzoon. Hij is 20 jaar en heeft schijt aan alles. Hij doet dat gewoon. Op dit moment hangen er bij de Rabobank in Sneek foto’s van mijn bodypaints, waaronder die van hem. Mannen hebben nog vaak iets van ‘Ik wil geen oogschaduw en lippenstift’. Maar dat is het niet, je krijgt een schilderij op je lijf. Ik bodypaint geen jonge meisjes, die willen dat over het algemeen ook niet. Vaak speelt onzekerheid over hun eigen lichaam dan nog een rol. Ik heb nu zo’n tien vrouwen gebodypaint, meestal jongere vrouwen. Ik schilder veel natuurdingen, bladeren, bomen, boselfjes, bliksem. Het is allemaal wat sprookjesachtig. De gezichten krijgen volop aandacht. Bij een model heb ik een zebra op de rug geschilderd.”

Is het lichaam bepalend voor wat jij erop zet? “Ja! Als ik iemand zie, dan heb ik al snel iets van ‘Goh, dat is een mooie elf’. Bij een elvengezicht maak ik er puntoortjes bij. Als een model een stoer uiterlijk heeft dan schilder ik al snel een halsband en houd ik ook met de make-up rekening. Je bent al

23

Markt 23 is jarig en wie jarig is, trakteert op een taart in het gezicht en ansichtkaarten. Althans bij Markt 23. Het is alweer een jaar geleden dat Eldad en Erez Lasker het Kroonjuweel van de Sneker ondernemersfamilie openden. En Markt 23 zou Markt 23 niet zijn zonder dit op een bijzondere wijze te vieren. ‘To alcohol! The cause of and solution to all of life´s problems’, staat op een van de ansichtkaarten. Eldad: “We wilden natuurlijk wel iets speciaals doen, iets extra’s. Naast dat iedereen het leuk vindt om getrakteerd te worden, maakt het ontvangen van een kaart dit nog specialer en persoonlijker.” Gasten mogen een ansichtkaart invullen en Markt23 verstuurt de kaart naar een geliefde, bekende of familielid. Tegen inlevering krijgen zij een presentje.

LUDIEKE ACTIES snel vijf tot zes uur bezig met de bodypainting, waarbij het model staat. Ik vraag dus nogal wat, het is hard werken voor de modellen. Je moet het wel kunnen.”

Wat heeft het bodypainten jou tot nu toe gebracht? “Ik doe nu wat ik leuk vind. Dat is het positieve. Al heb ik mijn werk in de zorg ook altijd met plezier gedaan. De burn-out kreeg ik door alle randverschijnselen. De digitalisering in de zorg stond mij tegen. Het minutieus bijhouden wat je allemaal deed. Ik heb nu de vrijheid van bodypainting, dat vind ik verreweg het belangrijkste! Ik ben de directeur van de Rabobank dan ook dankbaar dat hij beginnende kunstenaars de kans geeft om te exposeren.”

Dat ze bij de Markt23 van ludieke acties houden, blijkt wel uit de zwembadjes met badeendjes op het terras tijdens de hittegolf vorige week. Het ging heel Nederland door en bereikte zelfs weervrouw Helga van Leur. Ludieke actie, de zwembadjes op het terras, dat de landelijke pers haalde. “Fantastisch al die berichten over onze zwembadjes. Het ging helemaal viraal! Intussen zijn we wel wat van elkaar gewend, maar toen ik het nieuwe drankje Marktzuur introduceerde, verklaarden ze mij toch wel voor gek. Bovendien is voor dit soort creatieve acties alleen maar ruimte vanwege ons fantastische team. Onze leidinggevenden hebben de verantwoordelijkheid over de dagelijkse gang van zaken. Door zelf niet de verantwoording op de vloer te dragen ontstaat er ruimte voor creativiteit en kan je beginnen met investeren in het belangrijkste goed: onze medewerkers!”

“We krijgen zoveel complimenten over onze medewerkers en over het succes van Markt23. Prachtig, maar we mogen niet vergeten dat wij nog een lange weg voor ons hebben voordat je het écht een succes mag noemen. Wat ook bijdraagt aan onze prachtige start is de goede samenwerking met onze horeca collega’s.” Waar Eldad het meest dankbaar voor is? “Op het vertrouwen dat mijn familie mij heeft gegeven om te ondernemen op zo’n unieke locatie in mijn geboortestad.”


24 LIFESTYLE TRENDS

LIFESTYLE TIPS & TRENDS LIFESTYLE TIPS & TRENDS ZES SPECIALISTEN GEVEN HUN KIJK OP DE LAATSTE TRENDS OP HET GEBIED VAN MODE, INTERIEUR, GEZONDHEID, ETEN, BOEKEN, HAAR EN REIZEN...

GEMBER Als je je ervan bewust bent dat je voeding als medicijn kunt gebruiken, ben je vast bekend met gember. Verse gember is tegenwoordig overal te koop. Het is de wortelstok van een gemberplant. De gemberplant behoort tot de familie van planten waar ook kurkuma en kardemom bij horen.

Er zijn wel 50 soorten gember, elk met hun eigen specifieke geur en smaak.

De geneeskrachtige werking van gember is al 5000 jaar bekend. Het werd vooral ingezet om de spijsvertering te bevorderen. Gember is goed tegen een heleboel kwaaltjes en zit vol met vitaminen en mineralen zoals B1, B2, B3 en vitamine C. De belangrijkste mineralen in gember zijn natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium, koper en zink.

Nog meer voordelen van gember: 1. Gember helpt tegen misselijkheid Gember is een redder in nood bij zwangerschapsmisselijkheid, maar ook bij reisziekte kun je het inzetten. Ook helpt het tegen brandend maagzuur.

2. Gember stimuleert de spijsvertering Gember heeft een gunstige invloed op je maagen darmstelsel. Het stimuleert je alvleesklier om spijsverteringsenzymen aan te maken, die helpen bij het afbreken van suikers en vetten.

3. Gember reinigt je lichaam

ROOS HENDRIKS Royaal Belegd Sneek | www.royaalbelegd.nl

Gember staat bekend om zijn zuiverende werking. Het heeft een reinigende werking op je lymfestelsel. Je lymfeklieren helpen je lijf om schadelijke stoffen af te voeren. Bijvoorbeeld bij ontstekingen. Gember werkt dus ook ontstekingsremmend.

Er zijn tal van heerlijke recepten waarin verse gember wordt gebruikt. De makkelijkste manier om verse gember binnen te krijgen is om er thee van te maken. Doe een paar dunne schijfjes gember in een kop met heet water en voeg er eventueel wat verse citroen (nog meer vitamine C) en honing aan toe. Je kunt het ook laten afkoelen en in een kan in de koelkast zetten. Lekker verfrissend tijdens de warme zomerdagen.

Een hele fijne zomer!

Bewust met je huid omgaan Veel mensen houden van de zon en gaan in de zomermaanden naar warme vakantiebestemmingen om daar extra van de zon te genieten. De zon heeft zeker een positief effect op ons lichaam en ook onze geest. Het bevordert ons welzijn en de huid maakt vitamine D aan en stimuleert de stofwisseling en doorbloeding van ons lichaam.

Het heeft helaas ook een keerzijde. Te veel zonlicht en te weinig bescherming voor onze huid kan huidveroudering versnellen en de kans op huidkanker doen toenemen. Juist hierom is extra bescherming tegen de zon en de UV stralen sterk aan te bevelen. Dit kan met kleding, denk aan lange mouwen en lange broek of jurk. Wil je dit niet dan is bescherming van een zonneproduct met een factor erg belangrijk. Denk hierbij aan SPF 30 of 50 en breng deze producten regelmatig aan.

Kies je bewust voor weinig zonuren en wil je toch een lekker bruin kleurtje voor je gezicht, benen of armen hebben zijn er speciale producten op de markt die de huid een tintje kunnen geven. Denk voor het gezicht aan make-up zoals BB crèmes of foundations. Voor het lichaam zijn er tanning crèmes of tanning sprays.

Wij hebben het merk Marc Inbane omdat deze door dermatologen goedgekeurd zijn en dus geen schade aan de huid veroorzaken. Daar komt bij dat deze kleuren je eigen natuurlijke kleur accentueren en je niet oranje laten lijken door de caroteen die veel fabrikanten gebruiken. Marc Inbane gebruik de grondstof Bronzyl, wat de aanmaak van huideigen melanine stimuleert, zodat je zonder zonschade toch je natuurlijke bruining krijgt. Je huid kleurt dus sneller en loopt hierdoor minder kans om in de zon te verbranden.

ASTRID HULZEBOS TEENSMA - Eigenaresse Beauty Centre Hair Affair in Sneek www.hairaffair.nl

BIJZONDER HAAR Eigenlijk is dat haar op ons hoofd best bijzonder. Heb je daar wel eens over nagedacht? Het is super sterk, een haar met een diameter van 0,05mm – 0,10mm kan een gewicht van maar liefst 100 gram tillen! (da’s ongeveer 1 tomaat!) Vooral natte haren zijn super elastisch, pak maar eens 1 haar in beide handen en trek er aan. Dat dunne strengetje kan wel 30% uitrekken zonder enige schade of dat het knapt. Haar groeit iets meer dan een centimeter per maand en

elke dag vallen er wel 50 tot 100 uit. Tenzij je zwanger bent, want door je hormonen houd je juist in die periode haren vast. Helaas is die vollere bos dus niet van hele lange duur. De foetus in de buik heeft vanaf 5 maanden ook alle follikels! Of je baby gezegend is met een dikke bos, krullen of steil haar is erfelijk bepaald en staat eigenlijk al voor de geboorte vast.

FAIDRA TSAGARAKIS - Eigenaresse Kapsalon Perron 28 Sneek | www.perron28.com


GROOTSNEEK.NL

25

Hoe BEWUST ben jij je van je uitstraling? Bij een eerste kennismaking scannen we elkaar maximaal negen seconden, vaak zelfs nog korter en dan vormen we ons onbewust al een oordeel over de ander. Kleding en hoe je eruitziet is dus heel erg belangrijk, net zoals jouw houding en attitude; dus lichaamstaal.

Kleurenwaaier (links) en kleurdoeken (onder)

Door je bewust te worden van wie je bent en wat je wilt uitstralen kun jij je zelfbeeld een enorme boost geven. Je zult merken dat dit een positieve werking op je omgeving zal hebben, zowel privé als zakelijk.

Hoe dan?

Kleur is het eerste wat je bij een ander waarneemt; dus is een kleurenanalyse jouw eerste ‘move’. Met de juiste kleuren, die passen bij jouw natuurlijke uitstraling, zet jij in elke situatie je ‘beste zelf’ in. Tijdens de kleurenanalyse leer je dat de voor jou juiste kleuren je mooier, jonger en als het moet ook meer zichtbaar maken. Met deze non-verbale communicatie communiceer je al heel veel zonder iets te zeggen.

Is dat alles?

LIANA MIEDEMA kleurstijliste bij LIANA kleur & stijl | www.lianakleurenstijl.nl

Een stijlanalyse geeft jou inzichten in hoe jij je zo voordelig mogelijk kunt kleden. Vind jij jezelf te dik, te lang, te klein, te dun, te…? Tijdens een stijlanalyse krijg je een figuuranalyse. Deze analyse bepaalt welk figuurtype je bent en hierdoor weet je wat jouw do’s & dont’s zijn. Hierna weet jij je ook minder dik, dun, lang, klein …… te kleden. De zogenaamde ‘illusion dressing’.

Daarna kijken we samen naar wat jouw persoonlijke kledingstijl is en is het voor jou duidelijker wat je wel en beter niet kunt dragen; dus wat voor jou het mooist is en niet onbelangrijk, waar jij je prettig bij voelt. En zijn de vele miskopen verleden tijd. Met kleur & stijl leer jij je mooie delen te accentueren waardoor je minpuntjes minder aandacht vragen; dus het accent op de juiste plek.

Ontspanningsmodus aan! De zomer is natuurlijk hét moment om met een drankje in je ene en een boek in je andere hand achterover te leunen, maar in al die rust heb je ook eindelijk tijd om na te denken over waar je écht blij van wordt (behalve dan dat boek en dat drankje). Een beetje bewust worden kun je perfect doen met mindfulness. En nee, dat hoeft helemaal niet zweverig of ingewikkeld te zijn. Er zijn super leuke quality-time-met-jezelfinvul-boekjes met dagelijkse opdrachten die je helpen kleine momenten bewuster te beleven. Bijvoorbeeld ‘koop een nieuw boek voor jezelf’. Missie voltooid? Schrijf op wat je ervan vond. Een fijne, dagelijkse gewoonte waar je straks juist als het drukke leven weer begint - wat aan hebt.

LOTTE TERPSTRA - Boekhandel van der Velde Sneek | www.boekhandelvandervelde.nl

En tot slot is het belangrijk dat je een open houding hebt, spontaan en sympathiek overkomt, verstaanbaar spreekt, oogcontact maakt en glimlacht!

Met zo’n uitstraling wordt het vanzelf een mooie zomer!

Slaap lekker zacht! Je bed, de plek om echt tot rust de komen. Heb je wel eens nagedacht over de keuze van je beddengoed? Kies dan eens voor biologische katoen, dat is in vele prachtige kleuren te verkrijgen. Merk Suite702 verkoopt deze elegante ‘mooi makers’ voor in je slaapkamer. Echt luxe hotelkwaliteit beddengoed van biologisch perkal katoen met een draaddichtheid van 300. Het katoen ademt goed en voelt heerlijk zacht en glad aan.

EEN AANTAL TIPS VOOR EEN MOOIE SLAAPKAMER: • Een lekker vloerkleed onder je bed • Beplanting in je slaapkamer, echt of nep • Uitpakken met mooie kussens en plaids, voor dat echte hotel gevoel • Plaats posters, foto’s en mooie lijsten aan de muur Mocht je van mooie kleurtjes houden op je bed, dan is het een leuk idee om de muur daarachter mooi te maken. Kies dan voor een kleur die erg overeenkomt met de kleur van het dekbedovertrek. Ga voor een rotan lamp die matcht in deze sfeer en ga voor accessoires met natuurlijke tinten, zo vloeit alles samen en voelt je slaapkamer binnen no-time als nieuw! EVELYNE BOK - Interieurstylist Sneek | www.evelyneontwerp.nl


6 juli 2019

THANKS TO ALL OUR SPONSORS!

Un Sneker bierke met sosiale kwaliteiten dat ferskrikkelek lekker is.


&FIT

GEZOND

GROOTSNEEK.NL

27

TEKST RIEMIE VAN DIJK // FOTO'S RIEMIE VAN DIJK/EEF HEINHUIS

MANTELZORG & AANDACHT VOOR JEZELF

Drie mantelzorgers, die eerder een mindfulness training hebben gevolgd zijn unaniem in hun verhaal. “Het brengt je veel. Je denkt meer aan jezelf; je bent alerter op signalen; je durft beter voor jezelf op te komen; je hebt meer grip op je leven. Allemaal zaken waardoor je de mantelzorg beter kunt volhouden.” Dankzij een subsidie van het Stimuleringsfonds kunnen mantelzorgers in de gemeente SúdwestFryslân vanaf september ervaren of mindfulness ook hen helpt om beter in balans te blijven. GrootSneek geeft een ‘sneak preview’... HOOFD IS VOL PREVENTIEVE WERKING

Ellen is mantelzorger voor haar partner. Die zorg startte na zijn herseninfarct en werd steeds intensiever toen daar de ziekte van Crohn en vasculaire dementie bij kwam. “Ik ben erg gestrest geweest en ver over mijn grenzen heen gegaan.” J, die mantelzorger voor haar ouders is en anoniem wil blijven, vult aan: “Ja, je hoofd is soms helemaal vol, waardoor je niet meer goed kunt nadenken. Ik combineerde de mantelzorg met een zware baan. ‘Hoe hou ik dit in vredesnaam vol’, dacht ik vaak. Uiteindelijk ben ik helemaal gestopt met mijn werk om afstand te nemen en weer in balans te komen.“ Truus die mantelzorger is voor haar zuster vat samen “Je bent niet alleen mantelzorger, je bent ook zelf iemand. In de training leer je hoe je om kunt gaan met jezelf en aandacht voor jezelf kunt hebben.”

Volgens de ervaringsdeskundigen helpt mindfulness mantelzorgers om in balans te blijven en zich staande te houden. Eef hoopt dat het besef van de preventieve werking van mindfulness ook door zal dringen bij de zorgverzekeraar en gemeenten. “Als enige vergoedt ‘De Friesland’ deze training voor mantelzorgers niet. Mantelzorgers uit Leeuwarden, Franeker en Harlingen kunnen meedoen, dankzij een subsidie van de Provincie. We zijn blij met de subsidie van het Stimuleringsfonds van de gemeente Súdwest-Fryslân. Het is belangrijk dat de training zo voor iedereen financieel toegankelijk is. Maar we willen de training niet eenmalig doen. Na afloop meten we de impact bij mantelzorgers. We hopen dat hun verhalen ‘landen’ en dat gemeenten zullen zeggen: ‘we houden het erin, mindfulness voor mantelzorgers is een goede zaak’.”

AANDACHT

G

De training wordt gegeven door gecertificeerd trainer en gedragswetenschapper Eef Heinhuis. “Ook mijn 66-jarige levenservaring helpt om de training te geven. Ik ben zelf depressief geweest en kan me daardoor goed inleven in stress van mantelzorgers. De training bestaat uit 8 bijeenkomsten van 2 ½ uur DRIE MINUTEN met een bepaalde opbouw. We ADEMRUIMTE OP DE WC beginnen met een ‘bodyscan’ en Meditatieoefeningen kun je eindigen met een meditatie. Het staand, liggend of zittend doen. gaat allemaal om het richten van In die oefeningen wordt gebruik de aandacht. Ga bijvoorbeeld eens gemaakt van de ademhaling. “Drie met je aandacht naar je linker teen. minuten ademruimte werkt al snel Het is de bedoeling dat je aandacht en je kunt het overal doen, zelfs op daar blijft, maar je zult merken dat de WC.”, lacht Eef. Ze laat ons ter dat na een poosje verschuift van plekke ervaren hoe het werkt en je teen naar andere zaken, zoals je vertelt: “Op deze manier breng je boodschappenlijstje. heel snel de hoeveelheid cortisol De training leert en daarmee het gevoel van stress je aandacht terug.” weer terug te brengen. Nieuwsgierige lezers kunDat moet nen deze oefening downje blijven loaden via Eef’s website. oefenen. Zo veranderen EEN PLEK GEVEN IN JE de verbinDAGELIJKSE LEVEN He g “De kunst is om wat je geleerd n in h dingen in je ini uis v e r z or g t d e t r a hebt een plek te geven in je dahersenen en ga jij je rustiger voelen. “ gelijkse leven”, vertelt Truus. “Wat in de training lukt, lukt thuis niet altijd. Je weet dat het superbelang-

MINDFULNESS IN SNEEK EN BOLSWARD Trainingen in Sneek en Bolsward starten in september. “We doen het nodige om te zorgen dat dit bekend is. We hebben een mailing gestuurd naar de praktijkondersteuners van huisartsen, er komen grote advertenties in kranten. Ook geven we een workshop in de Mantelzorgcafés in Sneek en Bolsward. Daar krijgen mantelzorgers een voorproefje van de training.“

ed ra

gwe

t e ns c h a p p e

rE

ef

rijk is, maar je kunt het ook weer verliezen.” “Ja, het vraagt toewijding en discipline”, erkent Eef. Met aandacht leven gaat met kleine stapjes. Begin eens met 10 minuten per dag mediteren en bouw dat op. Kijk eens of je dagelijks een routinematige activiteit met aandacht kunt doen. Je kunt onder de douche de dag doornemen en lijstjes maken. Of je kunt jezelf met aandacht wassen en genieten van de warme douche. Op die manier

stimuleer je de aanvoer van het gelukshormoon oxytocine, dat tegenwicht geeft aan het stress gevoel. “Dat geldt ook voor met aandacht eten’, vult J. aan. “Het klinkt misschien zweverig, maar het is echt waar. Een aardbei smaakt veel lekkerder als je hem met aandacht eet. Het is heus niet zo dat ik elke maaltijd met aandacht eet. Maar alle beetjes helpen. Je kunt ook met aandacht de trap oplopen. Ik heb er echt baat bij.”

20% Decorette Sneek • Singel 24, 8601AJ Sneek, 0515-412935 Decorette Wolvega • Hoofdstraat Oost 27, 8471JH Wolvega, 0561-612405

www.decorettesneek.nl • www.decoretteonline.nl VLOEREN | KARPETTEN | GORDIJNEN | BEHANG | BINNEN- & BUITENZONWERING | HORREN | VERF

KORTING* OP

DECORETTE BINNENEN BUITENZONWERING *Vraag naar de actievoorwaarden. De actie is geldig van 5 t/m 25 augustus 2019

20% KORTING* OP

DECORETTE BINNENEN BUITENZONWERING

• Workshop Mantelzorg Café Bolsward: 23 september 10.00-11.30 Nanne Reijnstraat 19b; • Workshop Mantelzorg Café Sneek: 26 september 09.30-11.30 Gonggrijpstraat 52; • Training Bolsward: vanaf maandagmiddag 11 november. Eigen Bijdrage € 50,00 • Training Sneek: vanaf woensdagmiddag 2 oktober. Bibliotheek Sneek. Eigen Bijdrage 50,00 I nformatie en opgave training: www.mbsrtraining.info Extra handige download! www.mbsrtraining.info/ 3-minuten-ademruimte


28

sneek // GEZOND&FIT

THUISZORG ZUIDWEST FRIESLAND

verzorgt, verpleegt én verbindt cliënten Vorig jaar kenden ze elkaar nog niet, nu treffen ze elkaar bijna iedere maand: mevrouw Gerbrandij, mevrouw Posset, mevrouw Willemse, mevrouw Vellinga, mevrouw de Boer en mevrouw Terpstra. Ze hebben twee dingen gemeen: ze houden van handwerken én zijn cliënt bij Thuiszorg Zuidwest Friesland. voor ons vak. We willen de beste zorg geven aan onze cliënten. Het is prachtig om te zien hoe deze vrouwen zo genieten. Daar doe je het voor”, sluit Karin af.

CLIËNTEN VERBINDEN “In Bolsward organiseren we wel eens uitjes voor onze cliënten”, vertelt Karin Koornstra, wijkverpleegkundige bij Thuiszorg Zuidwest Friesland. “Maar dit is nog veel leuker, deze dames zien elkaar zo regelmatig! We blijven áltijd op zoek naar manieren om cliënten bij elkaar te brengen. De meeste cliënten zijn namelijk al wat ouder, eenzaam of beperkt in hun bewegingsvrijheid. Toen ik erachter kwam dat deze zes vrouwen allemaal van handwerken houden, net als mijn collega Arendina, verzorgende bij Thuiszorg Zuidwest Friesland, stelde ik voor zijn om dit met elkaar te organiseren. Dat pakt fantastisch uit!” Inmiddels organiseert Arendina iedere vijf weken een handwerkmiddag voor de vrouwen bij mevrouw de Boer. “Hier is alles aangepast voor mijn rolstoel”, vertelt mevrouw de Boer. Arendina bereidt de

THUISZORG ZUIDWEST FRIESLAND

middag goed voor, zodat er genoeg tijd is om gezellig samen te praten. Want dat is waar het uiteindelijk om gaat: samen zijn.

EXTRA AANDACHT “Arendina is goud waard!” zegt mevrouw Willemse een aantal keer. Ze vindt het zichtbaar heerlijk om tussen de mensen te zijn en maakt af en toe een grapje, wat zorgt

voor gelach en een ontspannen sfeer. “Dat Thuiszorg Zuidwest Friesland in Bolsward dit soort activiteiten organiseert, is bijzonder. Toch is het belangrijk voor onze cliënten om zulke dingen te blijven ondernemen. Met een beetje extra aandacht zorgen we voor meer verbondenheid en minder eenzaamheid. Het is een stapje extra voor ons, maar dat doen we graag, uit liefde

In alle 36 zorgteams zorgt een wijkverpleegkundige voor de coördinatie. Zij staat samen met het team van verpleegkundigen, verzorgenden, hulpen in de huishouding 24 uur per dag, 7 dagen per week klaar. Elk zorgteam kan alle soorten thuiszorg regelen. Van complexe verpleging tot hulp in de huishouding. Van thuisbegeleiding tot medisch technische zorg. Er is altijd één aanspreekpunt: een verpleegkundige of verzorgende uit het zorgteam in de buurt waarmee de benodigde zorg wordt afgestemd. Meer informatie op: www.mijnantonius.nl/thuiszorg


NUMMER 07 • 2019

GROOTSNEEK.NL

29

AMBASSADEUR

VOOR DE WIJKVERPLEEGKUNDIGE Christien Merkies, wijkverpleegkundige bij Thuiszorg Patyna, mag zich sinds kort ‘ambassadeur voor de wijkverpleegkundige’ noemen. Als ambassadeur zet ze zich in om de positie van wijkverpleegkundigen te versterken en het beeld van het beroep te veranderen.

EMPATEC JOBCOACH PIETER LIJKT GEBOREN VOOR HET VAK!

DE JOBCOACH VERBINDT! Jobcoach in hart en nieren. Pieter Hazenberg, 45 jaar oud. Een HBO opgeleide professional met kennis van beperkingen, gecertificeerd coach en werkzaam bij Empatec. De vriendelijke lach, zijn oprechtheid en professionele houding spatten er vanaf. Deze man lijkt geboren voor dit vak. Het verhaal achter de persoon. Dát is zijn drijfveer. Maatwerk, want ieder mens is uniek. Dat verdienen mensen. Een jobcoach levert een bijdrage aan iemands leven. Met werk als doelstelling. Vooral door het gesprek te voeren. Een eerlijke dialoog. Een bijzonder verhaal

Christien Merkies (links) ontvangt het certificaat ‘ambassadeur voor de wijkverpleegkundige’

“Een jaar geleden werd ik door mijn collega’s getipt over het ambassadeurstraject van de V&VN, de beroepsvereniging voor verzorgenden en verpleegkundigen. Ik had hier wel oren naar! Ik wil mezelf graag verder ontwikkelen en ons onzichtbare werk zichtbaar maken. Door alle ontwikkelingen binnen de wijkverpleging is onze rol de laatste jaren namelijk erg veranderd. We moeten ons positioneren als spil in de wijk. Na een behoorlijke selectieprocedure hoorde ik dat ik mocht starten.”

“Wij zijn de experts als het gaat om de verpleging in de wijk. En dat moeten we ook uitstralen”

Tijdens het leertraject, dat Christien samen met 15 wijkverpleegkundigen uit heel Nederland volgde, heeft ze geleerd hoe ze haar beroepsgroep in de eigen organisatie en op lokaal, regionaal en landelijk niveau kan vertegenwoordigen. “Als wijkverpleegkundige moeten we voor ons vak staan en ons niet laten leiden. Wij zijn de experts als het gaat om de verpleging in de wijk. En dat moeten we ook uitstralen.” Om verpleegkundig leiderschap te ontwikkelen kreeg Christien hulp van een coach, die haar hierin begeleid heeft. “Hier heb ik veel van geleerd. En dat probeer ik andere wijkverpleegkundigen ook mee te geven. Dat ze altijd kritisch moeten blijven kijken, naar zichzelf én de situatie.”

is al veel bereikt, maar het kan nóg verder ontwikkeld worden. Op dit moment telt het platform zo’n 50 leden, terwijl er in Friesland veel meer wijkverpleegkundigen werkzaam zijn. Hoe mooi zou het zijn als alle wijkverpleegkundigen lid worden van het platform? Met elkaar kunnen we immers veel meer bereiken dan ieder voor zich.”

Christien is actief lid van de landelijke vakgroep wijkverpleegkundigen van V&VN, waar ze meepraat en -denkt over de landelijke ontwikkelingen met betrekking tot het wijkverpleegkundig vak. Daarnaast is ze sinds kort ook voorzitter van het Platform Wijkverpleegkundigen Friesland. Dit platform behartigt de belangen van de wijkverpleegkundigen in Friesland en is een plek om onderling kennis uit te wisselen. “Het platform bestaat nu twee jaar en er

Een andere uitdaging is het imago van de wijkverpleging. Christien merkt dat mensen vaak een verkeerd beeld hebben van het wijkverpleegkundig beroep. “Het werk bestaat niet alleen uit het aantrekken van steunkousen of iemand wassen. Het is zoveel meer dan dat. Als wijkverpleegkundige hebben wij de verantwoordelijkheid over het gehele zorgproces bij de cliënt. Van kijken welke zorg de cliënt nodig heeft, tot evaluatie van de zorg. En dat maakt het werk heel leuk vind ik.” Om te laten zien wat het werk inhoudt geeft Christien onder andere gastcolleges op scholen. “Het wijkverpleegkundig vak is vaak een ondergeschoven kindje. Maar dit gaat veranderen en daar moeten wij als wijkverpleegkundigen zelf voor zorgen.”

Mensen uit de participatiewet met een structurele arbeidshandicap. Daar heeft Empatec mee te maken. Dit kan lichamelijk, psychisch of verstandelijk zijn. En in alle gradaties. De sociale werkvoorziening is voor Pieter een logische stap in zijn carrière. Unieke mensen met altijd een bijzonder verhaal. Het gesprek aangaan en luisteren. Zo bouw je een relatie op. En een vertrouwensband. Vanuit zijn professie maakt hij gebruik van het eigen initiatief model. Hierbij worden de leefgebieden in kaart gebracht zoals sociale relaties en leefomgeving. Pieter zegt dat dit noodzakelijk is voor het uitvoeren van zijn vak. Om vervolgens iemand zo goed mogelijk te kunnen helpen aan de juiste werkplek. In een omgeving waarin iemand goed tot zijn recht komt. Met waarde voor zowel werknemer als werkgever. Voor de werknemer binnen zijn persoonlijke leven. Voor de werkgever een waardevolle en betrouwbare kracht.

De verbindende factor

Als jobcoach kijkt Pieter altijd naar de mogelijkheden. Want die heeft iedereen! Altijd met werk als doel. Een jobcoach vormt de verbinding tussen werknemer en werkgever. En ontzorgt door het bieden van inzichten. De jobcoach ondersteunt de medewerker én leidinggevende om zo goed mogelijk met elkaar samen te werken. Zodat de medewerker optimaal kan functioneren op de werkplek. Dit wordt vastgelegd in een zogenaamd werkpaspoort. Hiermee kan de werkgever zich verdiepen in iemands beperking. En zo begrip creëren. Dit paspoort is van belang om een werknemer zo veel mogelijk in zijn kracht te zetten. Diegene is altijd het uitgangspunt. En de jobcoach helpt hier bij!

Persoonlijke kracht

Het loopt ook wel eens mis tussen werkgever en werknemer. Dat kan gebeuren. Ze spreken dan even niet dezelfde taal. Ook dan komt de jobcoach in beeld. Om ervoor te zorgen dat iedereen elkaar weer begrijpt. De balans te herstellen. Een veilige werkplek. Dat is waar men zich op een respectvolle en zo goed mogelijke manier kan ontwikkelen. Niet vanuit bescherming, maar vanuit persoonlijke kracht. Mooi toch? Zo sluit Pieter af, met een grote glimlach op zijn gezicht.

En dát is waar Empatec het voor doet. De verbinding tot stand brengen tussen werkgever en werknemer. Iedere dag weer.


Zondag

4 aug. Streekmarkt

SNEEKWEEK VRIJDAG 2 T/M ZONDAG 11 AUGUSTUS 2019 SNEEKWEEK PROGRAMMA VR. 2 AUGUSTUS

OPENING SNEEKWEEK MET VLOOTSCHOUW

‘Feest voor Fijnproevers’

VR. 2 T/M VR. 9 AUGUSTUS

DIVERSE OPTREDENS/ MUZIEKPLEINEN ZA. 3 T/M DO. 8 AUGUSTUS

Flinkeboskje 2, Hemelum - 06 23351180 - www.itflinkeboskje.nl

ZEILWEDSTRIJDEN Z0. 4 AUGUSTUS

KOOPZONDAG DI. 6 EN DO. 8 AUGUSTUS

KINDERMIDDAGEN WO. 7 AUGUSTUS

TIJDENS DE SNEEKWEEK Elke dag een mooie dag bij Kinderwoud!

HARDZEILDAG BRADERIE VR. 9 EN ZA. 10 AUGUSTUS

ZIJN ER MEERDERE GEZELLIGE MUZIEKPLEINEN!

STRAATTHEATERFESTIVAL ZO. 11 AUGUSTUS

ROCK KERKDIENST & RABO SNEEKWEEK SLOTCONCERT

• dagopvang • buitenschoolse opvang • peuteropvang • gastouderopvang T 0513 - 610 825 M info@kinderwoud.nl

WWW.SNEEK.NL kinderwoud.nl

DE SNEEKWEEK IS MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR: sneekismeer_A3_sneekweek2019_260x395.indd 1

VOOR AL UW TERRAS EN TUINPLANTEN

19-07-19 11:15

Amicitia Hotel Sneek Presenteert u

ZEEUWS

GROOTSE ASSORTIMENT VAN FRIESLAND

DINER zaterdag 24 augustus

Aanvang

Rookton

VANAF 16:00 UUR MET BUBBELS EN OESTERS

MET DIVERSE SOORTEN VIS EN HARINGKAR OP HET TERRAS

Vlees

Live muziek

VOOR DE LIEFHEBBER IS ER PULLED PORK EN MEER ...

GENIET VAN DE LIVE MUZIEK VAN DOUWE KAMMINGA

Springkussen

Buffet

ER STAAT EEN SPRINGKUSSEN VOOR DE KINDEREN

OPENING VAN HET BUFFET IS OM 17:00 UUR

EEN BEZOEK AAN GREENSALES BALK IS ZEKER DE MOEITE WAARD!

Hoe kom je bij Greensales Balk? We zitten aan de parallelweg van Balk naar Koudum: Vanaf Balk, de rotonde richting Koudum nemen, direct na rotonde de parallelweg oprijden. Vanaf Koudum, bij afslag Ruigahuizen LINKSAF de parallelweg op. Bij de borden Greensales het Tsjerkepaed inrijden.

Volg je ons al op Facebook voor de laatste aanbiedingen en tips?

Openingstijden zijn vanaf heden: Ma t/m vrij van 07.00 tot 17.30 uur. Zaterdag van 08.30 tot 16.00 uur

Kosten €32,- p.p. Kinderen t/m 4 jaar gratis en t/m 11 jaar €12,50,-


CULTUUR ‘Un Kuierke deur Sneek’

&UITGAAN

GROOTSNEEK.NL

31

Deur Peter van Egmond

OUD KERKHOF De naam seit ut al, ut ouwe Kerkhof rond de Groate- òf Martinikerk, is wêr’t de naam fan dizze straat fan ou leit. Dit kerkhof is tòt ongefear 1827 in gebrúk weest, tòt na de opening fan de Algemene Begraafplaats in Sneek.

Fan de Groate Kerk, wete we danksij argelogys ondersoek, dat der al in de 11e eeuw begonnen is met de bou fan de kerk. Op tekeningen en skilderijen is te siën dat de kerk oarspronkelek twee toarens had, dizze toarens an de westkant fan de kerk binne in 1681 instòrten. At we naar de jaartallen siën, mut de kerk dan hast 100 jaar toarenloas weest hewwe, want pas in 1771 fine we dat Eibert Dirks út Makkum de su heten flieringtoaren boud het, dit naar un ontwerp fan P. Nijsloot. Dizze flieringtoaren is in ut plak komen fan un dakrúter. Naast de prominente Martinikerk fine we op ut Oud Kerkhof ok ferskillende skoalen, je kanne hast wel prate fan un soart onderwies-sentrum. In froegere tiden, was ut heel gewoan om skoalen, kafe’s ens. rond un kerk te bouwen, su at je dat ok feul siën in dòrpen. De opbouw fan un gemeenskap had de kerk faak as kern, logys ok wel, want de kerk ston der faak al. Sneek was der dus seker nyt spesiaal in.

Eelke Lok is geboren en getogen in Drachten. Als journalist van Omrop Fryslân draait hij al veertig jaar mee en is hij met name bekend van zijn verslagen van het skûtsjesilen, maar je zou hem tekort doen door hem het stempel sportjournalist te geven, want Lok is allround. Door zijn originele no-nonsense kijk op de wereld weet hij ogenschijnlijk ingewikkelde zaken vaak te relativeren en tot de essentie te herleiden. En dat is ook wat u in de columns van Eelke kunt verwachten. De vinger op de zere plek….

De Latijnse Skoal fine we hier, dy’t later ut Stedelek Gymnasium wurdde, hier komme we in un later kuierke nòch us op werom. We gaan even siën bij de lagere Eben Haëzer Skoal. Eben Haëzer betekent “Tot hier heeft de Heer ons geholpen”. Op 30 júny 1851 wurdde de grondslach leid foar dizze skoal deur de dames en tevens susters Fockens, namelijk Titia Fockens en Ita Henriëtte Fockens, beide dòchters fan de predikant Lucas Fockens. Titia en Ita begonnen toen un Kristeleke Naai- en Breiskoal. Toen ut aantal learlingen steech naar 180 wurdde un nieuw skoalgebou stichten dat de naam ‘Eben Haëzer’ kreech. De skoal wurdde op 29 júly 1857 in gebrúk nomen, en hier wurdde toen ok lager onderwies geven. Na ut fertrek fan de dames Fockens, wurdde de Kristeleke Skoalfereneging oprichten, en dizze nam op 1 april 1892 de skoal over. Tòt 1912 had dizze fereneging slechts één skoal, foar lager onderwies in

gebrúk, in datselfde jaar kwam der un oudeling foar Ulo onderwies bij. In 1917 wurdde de skoal splitst in twee skoalen, één foar gewoan lager onderwies, en un skoal foar gewoan, met útgebreid lager onderwies, dy’t in 1925 de kòpskoal wurdde. Mar deur ut hieltyd toenimmende antal learlingen, kon der un tweede boud wurdde namelek de Julianaskoal. De ouwe skoal ‘Eben Haëzer’ was inmiddels omdoopt tòt Jan van Nassauskoal, en de naastlegen Mulo-skoal kreech de naam ‘Rehobothskoal’. Hierna breidde de fereneging nòch út in ut nieuwe stadsdeel ut ‘Sperkhem’ met de komst fan de ‘Koaningin Wilhelminaskoal’ en de Skippersskoal, dy’t de naam ‘Willem

Lodewijkskoal’ kreech. Beide skoalen wurdden opend in júny 1931. Graach fertel ik in un fòlchend kuierke nòch meer over ut Oud Kerkhof en har bewoaners, winkels en andere bedriëven dy’t der in de loop fan’e jaren sitten hewwe.

Bodycams De ambulancedienst op Terschelling maakte vorig jaar een rapport met foto’s over drankmisbruik van jongeren op het eiland. B&W deden er echter niets mee; ze weten niet wat en hoe. Ze zonden dit voorjaar het rapport wel even door naar de raadsleden, misschien hadden die een oplossing. Eén van hen maakte het rapport echter openbaar. ‘Dat deugt niet’ zei de burgemeester. Het antwoord van het raadslid: ‘Doe nou maar eens wat tegen die dronken jeugd’. Daarbij zouden zij kunnen wijzen naar de gemeente Súdwest-Fryslân. Politiemensen daar krijgen namelijk een ‘bodycam’. In gewone taal: een cameraatje op het uniform. Als ze een minderjarige dronken zien dan filmen ze die. Dus dronken jongeren moeten eerst hun ID laten

zien. Als ze minderjarig zijn, hup: op de bodycam. Volwassenen laten ze gewoon dronken liggen. Het kan binnenkort gebeuren dat je naar een politieman rent en zegt: “Daar wordt een oude man in elkaar getremd”. Of “Daar en daar wordt ingebroken”. “Niks mee te maken”, zegt de politieman, ik ben nu bezig met mijn bodycam een opname te maken van een dronken minderjarige. Het is de bedoeling dat zijn of haar ouders en de minderjarige zelf later worden uitgenodigd op het politiebureau om het bodycam-filmpje te bekijken. Het zou goed zijn als de ouders dan het kind nooit weer uit laten gaan, maar mooier is nog dat het meisje of jongen er van leert, zich schaamt. En overgaat op 0.0.

De Terschellinger politie heeft intussen al gereageerd en heeft al zin om voor de winterse sessies de zomerdronken jongeren en hun ouders terug te halen naar het eiland. De deal met de hotels en kroegen is daar al gesloten. Nu valt ook te begrijpen dat de Garden of Dance in Sneek tijdens de Sneekweek niet doorgaat. Burgemeester De Vries werd daarbij verweten dat ze niet snel handelde, steeds twijfelde. Maar er was een dimensie die omwonenden en organisatoren nog niet wisten. Precies, die bodycams. En daarom gaat die Garden of Dance niet door. Want dan staat die Bristol elke keer als sluikreclame op de beelden van de bodycams. En dat mag niet.


32

NUMMER 07 • 2019


sneek // CULTUUR&UITGAAN

GROOTSNEEK.NL

33

GESLAAGD JAAR VOOR KUNSTENCENTRUM ATRIUM

Kunstencentrum Atrium kijkt terug op een mooi seizoen waarin de energie van At the Watergate nog alom aanwezig was. Zo nam niet alleen de belangstelling voor de lessen en cursussen toe, er waren ook veel mooie optredens van de muzikanten, dansers, theatermakers, beeldend kunstenaars en MUZT Musicalopleiding. Een greep uit de hoogtepunten. en de klassieke spitzendansers van Jacqueline Veldhuis tot de moderne dansers van Afke Brenninkmeijer, jazzgroepen van Raymond Guzman en een hiphop-crew van Jarno Spijker. Ook speciale talentklassen en Dance Explosion (DE) waren van de partij. DE keerde het volgende weekend terug in het theater met twee uitvoeringen van de eigen show Amour-Amor.

De zevende editie van het muziekfestival VERS! stond zaterdag 2 februari in het teken van de plastic soep. Bij de podia in Kunstencentrum Atrium en Poppodium Bolwerk werd er op allerlei manieren aandacht voor gevraagd. Zo was er een Plastic Soup Song en een expositie van kunstobjecten, gemaakt door leerlingen van de Internationale Schakelklas in Sneek. In de aanloop naar VERS! was er een speciaal lesprogramma op basisscholen in Súdwest-Fryslân. Bij VERS! bestaat het programma traditiegetrouw uit jong regionaal talent en gevestigde namen. Deze keer waren er optredens van onder anderen The Cool Quest, Mark Alban Lotz, Harm Goslink Kuiper, het Punk ’n Jazz Orchestra en de Bogerman Bigband.

Súdwest Festival weer terug Muzikanten in Súdwest-Fryslân hadden in 2018 met At the Watergate een drukke lente. Hierdoor kon het jaarlijkse Súdwest Festival niet doorgaan. Maar afgelopen voorjaar stond het evenement gewoon weer op de agenda. Orkesten, ensembles, koren en andere muziekgezelschappen verzamelden zich op zondag 24 maart in De Klameare in Workum voor een drukbezochte achtste editie.

FOTO: CASPER FERWERDA

Plastic Soup in de spotlights

MUZT sleepte met de musical ‘Spamalot’ twee nominaties in de wacht voor de Amateur Musical Awards 2018: ‘Beste Ensemble’ en de hoofdcategorie ‘Beste Musical’. Voor de AMA 2018 waren 86 door amateurs uitgevoerde voorstellingen ingezonden. De jonge talenten van MUZT grepen net naast het goud bij het AMA-gala in het Nieuwe Luxor Theater, maar gaven in Rotterdam een spetterend optreden weg dat live op televisie werd uitgezonden.

Met een nieuw concept, Atrium on Tour, trok de popafdeling van het kunstencentrum afgelopen seizoen Sneek in. Op diverse plekken, waaronder Biercafé 3B en in de Marktstraat, waren op een avond meerdere talentvolle bandjes te zien. Het

Bolwerk • VRIJDAG 4 OKTOBER v.a. 21.00 Het nieuwe seizoen van Poppodium Bolwerk wordt op 13 september afgetrapt. Programmeur Ype Terwisscha van Scheltinga kijkt ondermeer uit naar de Stones Sessions op vrijdag 4 oktober, dat een dampende rock ‘n roll-show belooft te worden.

Je kon erop wachten. Recent waren een paar keer de evenbeelden van The Beatles in Het Bolwerk te zien; dan kunnen The Stones niet achterblijven! De Stones Sessions bestaat uit vijf talentvolle muzikanten die zich op het rijke oeuvre van The Rolling Stones hebben gestort. De mannen maken in het dagelijks leven deel uit van bands als Nielson, The Royal Engineers, Lisa Loïs en Money & The Man en delen een voorliefde voor onverwoestbare rock ‘n roll-klassiekers als ‘Paint it Black’, Brown Sugar’ en ‘Honky Tonk Women’. Vol eigenheid, muzikaliteit en doorzettingsvermogen worden de Stoneskrakers door hen nieuw leven ingeblazen. Mick Jagger, Keith Richards, Ronnie Wood en Charlie Watts spelen uiteraard nog steeds. Sterker, de heren op leeftijd hebben aan energie niet ingeboet. Zo kwamen zij met Blue & Lonesome eind 2016 weer met een sterk album op de proppen. Bij de Stones Sessions gaat het publiek terug naar de hoogtijddagen, de roerige jaren zestig en zeventig. De ene na de andere hit zal de Bolwerk-zaal worden ingeslingerd, belooft Ype. Inclusief zweet, blues, rokende gitaarversterkers, geleid door de pittige rocksound van zanger Jeffrey Hendriks.

VRIJDAG 4 OKTOBER // ZAAL OPEN: 21.00 UUR // PRIJS: € 15,- VVK // DEUR € 18,-

Vrijdag 30 augustus

Audities MUZT (opgeven via website)

2 SPECIALE SNEEKWEEK-SHOWS! Op zaterdag 3 augustus is er in het poppodium een nieuwe editie van het hardstyle-/hardcorefeest Noisefreaks. Het swingende Broken Brass Ensemble speelt maandag 5 augustus op Stadsplein Wijde Noorderhorne.

Vrijwel alle Atrium-dansleerlingen traden in het weekend van 15 en 16 juni op bij de Atrium Dansdagen in Theater Sneek. Er waren uiteenlopende dansstijlen en leeftijden te zien. Van de 4-jarige ballerina’s uit de lessen Algemene Dansante Vorming (ADV) van Niels van der Wal

Zaterdag 14 september

UIT Festival in Sneek (Kunstencentrum Atrium aanwezig)

Zondag 20 oktober

Eerste Topzondag met Koffiegeur van 2019-2020

THEATER SNEEK THEATER IS MEER DAN ALLEEN DE VOORSTELLING: GRATIS INLEIDING!

Theater Sneek heeft meer te bieden dan alleen de voorstellingen in de theaterzaal. Zo wordt een aantal voorstellingen voorafgegaan door een inleiding, waarin meer achtergrondinformatie over de voorstelling wordt gegeven. Altijd al willen weten hoe een voorstelling tot stand komt of meer weten over de achtergrond van de voorstelling? Het bijwonen van een inleiding is leerzaam en de ervaring leert dat met extra voorkennis de theaterbeleving compleet wordt. De inleidingen beginnen meestal één uur voor aanvang van de voorstelling, duren ongeveer 30 minuten en zijn vooraf te reserveren bij de kassa of online via de site. Onderstaande voorstellingen met een inleiding in het seizoen 2019/2020 SIMON & GARFLUNKELS SOUNDS OF SILENCE // 27.10.2019

FOTO:AAD NIEUWLAND

STONES SESSIONS

“Stones Sessions is de grote verrassing in 2019 in tributeland”, aldus de Bolwerk-programmeur, “Maar let wel, we hebben het niet over een saaie, stoffige coverband met pruikjes! Deze jonge honden duiken vol overgave op alles wat The Stones met zich meebrengen. Nummers als ‘Satisfaction’ en ‘Jumping Jack Flash’ worden vakkundig aaneengeregen met parels als ‘Angie’ en ‘Wild Horses’. Een must voor de fans van The Rolling Stones!”

Maandag 26 augustus: Start lessen en cursussen

Dansers schitteren in theater

Atrium on Tour

Dertien muziekleerlingen zijn dit seizoen geslaagd voor hun D-examen, de hoogste proeve van bekwaamheid op een muziekschool. Deze ‘Atriummers’ zijn nu klaar voor een stap naar het conservatorium. De 18-jarige Alysha Goesten uit Scharnegoutum wist maar liefst twee D-examens met succes af te ronden: piano en viool. De diploma’s werden donderdag 4 juli uitgereikt.

Een album dat van grote invloed is geweest op de muziekgeschiedenis.

HER MAJESTY (29.02.20) Een interessante lezing over de geschiedenis van de countryrock.

Sounds of silence

THE FORTUNATE SONS // 10.11.19

PINK FLOYD PROJECT THE WALL 40 YEARS // 13.03.20

De achtergrond van één van de populairste rockbands ter wereld met hits als ‘Bad Moon Rising’ en ‘Proud Mary’.

THE ROLLING STONES’ STICKY FINGERS // 22.01.2020

FOTO: PIEK

MUZT overtrof zichzelf dit voorjaar met ‘Shrek de Musical’. De voorstelling kon rekenen op lovende recensies, met vijf sterren van de Leeuwarder Courant. Door het verkoopsucces besloot Theater Sneek er in mei twee shows aan vast te plakken. Zo was de musical acht keer te bewonderen en werd er een record voor het theater gebroken: ‘Shrek’ trok ruim 4000 bezoekers, nooit eerder gingen zoveel mensen naar dezelfde voorstelling bij de Sneker schouwburg.

Geslaagd voor hoogste muziekexamen

Voor in de agenda!

FOTO: MARGO MINK

Vijf sterren en record voor ‘Shrek’

FOTO: CASPER FERWERDA

FOTO: RONALD MORS

MUZT genomineerd bij AMA

FOTO: ESTHER DE VRIES

FOTO: KARIN CALF

FOTO: NIELS VAN DER WAL

affiche verschilde per optreden en telkens was er veel publiek. Het initiatief van popcoördinator PieterKlaas de Groot werd zo een groot succes en zal een vervolg krijgen in het nieuwe seizoen.

Achtergrond over het legendarische dubbelalbum ‘The Wall’ van Pink Floyd.

Tonio

Historische songs als Brown Sugar, Sister Morphine en Wild Horses worden toegelicht.

SCAPINO BALLET – PEARL // 31.03.2020

PORGY FRANSSEN & JACQUELINE BLOM - TONIO // 12.02.2020

Tijdens de inleiding wordt de thematiek, het creatieproces en wordt de werkwijze en unieke bewegingstaal van Ed Wubbe toegelicht.

Deze inleiding gaat in op onderwerpen als de totstandkoming van de bewerking, het maakproces en de visie van de regisseur.

WWW.THEATERSNEEK.NL


agenda Za .27 juli t/m vr. 9 aug

Zondag 4 augustus

Zaterdag 10 augustus

Zaterdag 17 augustus

FRIESLAND WATERSPORT

SNEEK MUZIEK

FRIESLAND OPEN DAG

WORKUM MUZIEK

sks skûtsjesIlen

Twee weken lang strijden 14 skûtsjes om het SKS kampioenschap.

Donderdag 1 augustus

ff boeren

HARICH OPEN DAG Op 1, 8 en 15 augustus kun je FF Boeren in Gaasterland. Gebruik al je zintuigen en bezichtig diverse boerenbedrijven.

boerenmarkt WOUDSEND STREEKMARKT

Wekelijks een boerenmarkt met gratis vaartochtje door het dorp. Centrum. 11.00-17.00 uur

swIngterras SNEEK MUZIEK

local vIbes

Jong en oud kan chillen in de tuin van Lokaal55 met foodcorners, cocktails en muziek. 14.00-22.00 uur

frIese streekmarkt HEMELUM

Doe je boodschappen op de eerste zondag van de maand bij de Flinkefarm. 10.00-17.00 uur

muZIekfestIval “skûtsje lIve”

WOUDSEND MUZIEK 5 jarig jubileum met artiesten als Straight on Stage, Mario Kramer en Feest DJ Erik. Dorpshuis MFC ‘De Druiwpôlle”. 17.00-23.00 uur

dI. 6 t/m Za. 10 augustus

lemsterwIke LEMMER EVENEMENT

Iedere donderdagavond zijn er live muziekoptredens op de Marktstraat. 20.00 uur

SKS Skûtsjesilen met kermis, livemuziek en vuurwerk op de slotavond.

vr. 2 t/m Zo. 11 augustus

woensdag 7 augustus

sneekweek

SNEEK EVENEMENT Met Vlootschouw, zeilwedstrijden, muziek, kermis, kindermiddagen, festiviteiten, Sneekweek Straattheaterfestival, Rabo Sneekweek Slotconcert en meer.

Zaterdag 3 augustus

concours hIppIque RIJS SPORT

Paardensportspektakel met diverse Nationale en Friese kampioenschappen, afgewisseld met spectaculaire shows. Manage Gaasterland. 9.00-18.00 uur

oudemIrdumerklIf

OUDEMIRDUM EXCURSIE Met gids ga je op zoek naar sporen van het verleden en maak je een tijdreis op het klif. De Dollen 10. 10 uur

Lemster wandelIng LEMMER

Wandeling o.l.v. gids door historisch Lemmer. VVV Lemmer. 14.00 uur.

100-jarIge schoorsteen Woudagemaal

tsjerkepaad

la manouche

Veel kerken in Friesland openen in de zomer hun deuren op zaterdagmiddag, soms met extra activiteiten als exposities en muziek.

Kampvuurconcert met trio La Manouche. Op de Hoek van de Stal. 20.30 uur

pop-up koor

openstellIng fIetspad afsluItdijk

SANDFIRDEN MUZIEK

Projectkoor uit Duitsland dat een muzikale avond verzorgt in het kerkje van Sânfurd. 20.00 uur

Za. 10 t/m Za. 17 augustus

Ifks skûtsjesIlen

FRIESLAND WATERSPORT In vier klassen wordt gestreden om het IFKS Kampioenschap.

woendag 14 augustus

FRIESE PAARDENSHOW

LEMMER SHOW Frisian @TheBeach is een spectaculaire Friese paardenshow op het Lemster strand. 19.30 uur

Zondag 18 augustus

KORNWERDERZAND FIETSEN/WANDELEN De laatste zondag dat het fietspad over de Afsluitdijk wordt opengesteld voor fietsers en wandelaars.

Do. 22 t/m Za. 24 augustus

glemmer beach LEMMER MUZIEK

Driedaags strandfestival met artiesten als Rowwen Hèze, UB40, Clouseau, Level 42, Tino Martin, Davina Michelle en Nielson. Strand Lemmer.

vrijdag 23 augustus

plankgas HEEG THEATER

DrIjf-In bioscoop

Theater aan het water met theatergroep Plankgas: ‘Heb ik weer, een kuur van een uur’. 20.00 uur

Diverse activiteiten om de schoorsteen in het zonnetje te zetten. Ir. D.F. Woudagemaal. 10.00-19.00 uur

Filmkijken vanuit de boot. Boothuis StayOkay. 20.00 uur

Vr. 23 t/m Zo. 25 augustus

hardZeIldag braderIe

Do. 15 t/m Za. 17 augustus

Makkumer VIsserIjdagen

HEEG FILM Een weekend lang films kijken in de openlucht. Watersportcamping.

Drie dagen lang activiteiten en feest voor jong en oud.

Zaterdag 24 augustus

vrIjdag 16 augustus JOURE MUZIEK

IT HEIDENSKIP SPORT De jongste fierljeppers strijden om de titel Nederlands Jeugd kampioen 2019. Branburren. 13.00 uur

Het centrum van Joure is het toneel voor muzikanten en straatartiesten. 14.00 uur

Zondag 25 augustus

LEMMER EVENEMENT

SNEEK BRADERIE Grote braderie in het centrum van Sneek. 10.00-17.00 uur

freulepartIj kaatsen

WOMMELS SPORT De Freulepartij is de belangrijkste Jongens Kaatspartij voor afdelingen (14 t/m 16 jaar). Keatsfjild. 9.00 uur

vrIjdag 9 augustus

romantIsche markt JOURE BRADERIE

De Midstraat wordt omgedoopt tot een echte Mont Martre Markt. 10.00-21.00 uur

voor proefje

HEEG FILM

MAKKUM EVENEMENT

joure swIngt

marktpleIn lIve

BOLSWARD MUZIEK Live muziek met Tuulk op het Marktplein. 20.00 uur

5 september 7 september 15 september 21 september

nachtkIjkers fIlmfestIval

nk fIerljeppen jeugd

kIds glemmer LEMMER FESTIVAL

Groots opgezet muziek-, speel- en doe-festival voor kinderen. Strand Lemmer. 12.00-19.00 uur

AllegorIsche optocht SInt NIcolaasga ‘GreIdhoek’ FestIval Wommels FestIval Monumenten, MuZIek en Meer Woudsend ShantyfestIval en sprIngkussen Elfstedentocht Sneek


Aangenaam

Foto: Lokaal55

noflIk

Local Vibes

ZONDAG 4 AUGUSTUS

VRIJDAG 23 T/M ZONDAG 25 AUGUSTUS

Sneekweek

Local VIbes

NachtkIjkers FIlmfestIval

Op vrijdagavond start de Sneekweek met de traditionele Vlootschouw. De hele week zijn er muziekpleinen en heel veel activiteiten, festiviteiten, kindermiddagen en culturele evenementen in de stad. Van 3 t /m 8 aug. zijn er zeilwedstrijden op het Sneekermeer. De Sneekweek eindigt met een spetterend cultureel slotweekend, met 2 dagenlang Sneekweek Straattheaterfestival (vrij/ za), een openlucht Rock Kerkdienst met dé U2 coverband en het Rabo Sneekweek Slotconcert in de Looxmagracht (zo).

Zondag 4 augustus kan jong en oud van chillen in de tuin van Lokaal55; een prachtige locatie aan het water. Geniet van de relaxte sfeer, foodcorners, cocktails & more. Bandjes en DJ’s uit de omgeving zorgen voor swingende vibes. Kinderen kunnen heerlijk spelen in de tuin. Nieuw dit jaar is de ‘Strandbar’: lekker met de voetjes in het zand genieten. Kom langs of meer af met je sloep en geniet van Local Vibes!

Kom een weekend lang films kijken in de openlucht tijdens het Nachtkijkers festival in Heeg. Dit festival wordt voor de tweede keer georganiseerd. Overdag kun je heerlijk relaxen in het water of aan de strandbar en ondertussen wordt er voor livemuziek en optredens gezorgd. Wanneer de zon op vrijdagen zaterdagavond ondergaat, gaan de projectors aan en wordt er een mix van verrassende films vertoond.

WWW.SNEEK.NL/SNEEKWEEK

WWW.LOCALVIBES.NL

WWW.NACHTKIJKERSFILMFESTIVAL.NL

berne wIlle KInderpret

Foto: StudioFEM

VRIJDAG 2 T/M ZONDAG 11 AUGUSTUS

Kids Glemmer

DONDERDAG 1, 8 EN 15 AUGUSTUS

ZONDAG 25 AUGUSTUS

FF Boeren

KIds Glemmer

Kom kijken, kom ruiken, kom luisteren, kom proeven tijdens de open dagen van FF Boeren in Gaasterland. Op donderdag 1, 8 en 15 augustus zetten diverse boerenbedrijven hun deuren wijd open voor belangstellenden. De start is op 1 augustus met een route in Harich, op 8 augustus ben je welkom in Mirns en Hemelum en op 15 augustus is de laatste route in en rondom Oudemirdum. Kortom, kom langs en beleef zelf waar ons voedsel vandaan komt.

Voor de 7e keer kunnen alle kinderen met de voetjes in het zand genieten van Kids Glemmer 2019 - All family. Dit is een groots opgezet muziek-, speel- en doe-festival voor kinderen tot en met 12 jaar met een schuimbad, survivalparcours, attracties en nog veel meer. Op het podium is een Discoshow en zijn er te gekke optredens. Dit jaar is het extra leuk voor de ouders, opa’s en oma’s met een volwassenenprogramma tot 17.00 uur.

WWW.FFBOEREN.NL

WWW.KIDSGLEMMER.NL

rondvaarten Het water op, maar niet zelf varen? In Waterland van Friesland zijn er veel mogelijkheden. Van comfortabele rondvaartboot tot rondvaart met praam of authentiek skûtsje. Onze complete agenda vind je op www.waterlandvanfriesland.nl


dé e-bike van het jaar

DIT IS ‘M! M8

Impact Color Guard goes UK! Zondag 22 september 2019 Locatie Burgemeester de Hooppark 4a (terrein Moby Dick) 10.00 - 16.00 uur

• Winnaar ‘E-bike van het Jaar’ 2019 • Hoogwaardig afgewerkt frame met ruime instap bij damesmodel • Onzichtbare lasnaden zorgen voor een moderne uitstraling • Monoshock voorvering zorgt voor een zeer comfortabele rit • Extra krachtige Bosch Active Line Plus middenmotor • Verlicht logo aan voorzijde voor extra zichtbaarheid • Ook verkrijgbaar in Grey silver en herenuitvoering

*Alle opbrengsten van deze Fancy Fair zijn ten behoeve van onze reis naar Engeland

Ervaar hoe het is om te duiken en maak op deze dag een intro duik bij Moby Dick voor €10,-. Je kunt je aanmelden door een mail te sturen naar impactsupport@hotmail.nl

Prins Hendrikkade 19 • 8601 CB Sneek • 0515 412 329

www.looperfietsen.nl

GIANT | TREK | SPARTA | CORTINA | ECO

Houd onze Facebook pagina in de gaten voor alle informatie: https://www.facebook.com/impactcolorguard/

VAN DER ANNE KNOL LINDEN AUTOMOTIVE

25

Ford Focus Wagon 1.6

EcoBoost Titanium / Trekhaak / 17 inch 91.023 km / bj 2012

Kijk op Anne frieslandvitaal.nl voor meer informatie Ook is Vakgarage Knol sinds kort een erkentofKENTEKENLOKET. bel 06 14 40 60 31 voor Tot persoonlijk advies snel, € 12.990,Dat betekent dat u bij ons terecht kunt voor een overschrijving of schorsing Anne, Hennie en Jan Knol van een kenteken (motor, boot, auto Roel, Lieuwe, Jaap, Simon, Harm, of brommer). Age en Hans

Roodhemsterweg 14 - 8651 CV IJlst T 0515-531 436 - E info@garagekroes.nl

Peugeot Bipper Bestel 1.3 HDi XT Profit 94.432 km / bj 2015

K

€ 5.500,- (Ex. BTW) G

AR

garagekroes.nl

AGE ANN

Ford Fiesta 1.0

Opel Corsa E 1.4

€ 11.990,-

€ 10.990,-

Ultimate / Navi / PDC / Cruise / 44.706 km / bj 2017

OL

Bluemotion / Navi / Clima / Cruise

1 9,Onder het genot van een en 175.096 een km / bj 2014 rijs € 7hapje sp € 10.490,drankje kunt u profiteren van allerlei bij ons jubileum aanbiedingen. Wij hebben € 149,verschillende acties, demonstraties en u kunt mooie prijzen winnen. Wij hopen u te mogen ontvangen op één van deze dagen.

advi e

advies p

Volkswagen Golf 1.6 TDI

VA

€ 3.899Knol Vakgarage Anne bestaat meer dan ,rijs 25 jaar. Daarnaast doen de grondleggers bij onss van dit bedrijf, Anne € 3.279,9,- en Hennie Knol, een stapje terug. Ze dragen Vakgarage Anne Knol met een gerust hart over aan zoon Jan Knol. Dit alles vinden we een goede AFIKIM M reden voor een feestje.

Rollator Light

KN

JUBILEUM Scootmobiel tmobiel Bij óns staat veiligheid centraal

E

Edition / Airco / 5-drs 18.000km! / bj 2016

VAKGARAGE ANNE KNOL

KNOLTOPPERS VOOR U UITGELICHT! Audi Q3 2.0 TDI Business Edition

Trekhaak | Clima | Navi | Bluetooth etc. | 2013 | 105091 km

Mercedes-Benz B Autom180 AMG Business Solution

Chevrolet Aveo 1.2 LS | Airco | Cruise | | 2012 | 106634 € 5750 Chevrolet Cruze Station Wagon 1.4T LTZ | Clima | Cruise | Navi | 2012 | 95402 € 9500 Chevrolet Spark 1.0 16V LS | Airco | LMV | ML | 2011 | 93459 € 5450 Citroën C1 1.0-12V Séduction | Nette Auto | 2010 | 91864 € 3750 Citroën C4 Picasso 1.6 VTi Séduction 5p. | 2009 | 90369 € 6950 Citroën DS3 1.4 Sport Chic 1.6 156PK | Airco | Lichtmetaal | 2010 | 92063 € 7450 Citroën DS3 1.6 e-HDi So Chic | Gekleurd Dak-LMV-Airco-ML- Diesel | 2011 | 173506 € 6950 Daihatsu Sirion 2 1.3-16V Prestige | Airco | 2008 | 161188 € 3950 Fiat Panda 1.2 Edizione Cool | Trekhaak-Airco-Met.Lak | 2009 | 73713 € 4950 Fiat Panda 1.2 ACTIVE | 2012 | 90276 € 4950 Ford Focus 5Drs 1.4-16V Ambiente | Airco | Cruise | 2005 | 216323 € 2950 Ford Focus Wagon 125 PK EcoBoost Titanium | Navi | Clima | Lichtmetaal | 2013 | 63800 € 12950 Ford Ka 1.3 Cool & Sound | Airco | Lichtmetaal | 2009 | 66680 € 3250 Ford Ka 1.2 Deco 76 | Airco | Lichtmetaal | 2011 | 49773 € 5950 Honda Civic 1.4 Comfort | Airco | Lichtmetaal | Cruise etc | 2011 | 92500 € 9950 Hyundai i10 1.0 i-Drive Cool | 2013 | 48557 € 6250 Kia cee’d 1.4 CVVT X-tra | Airco | Trekhaak | 2011 | 76925 € 8450 Kia Picanto 1.0 CVVT EconomyLine | Radio Cd | Afstandsbediening | 2014 | 71807€ 6450 Kia Rio 1.4 X-pect | Nette Auto | 2009 | 91205 € 4950 Kia Sportage 2.0 CVVT X-ecutive | Trekhaak | Clima | Cruise | 2010 | 118535 € 8950 MINI Countryman 1.6 Cooper Chili | Navi | Clima | Bluetooth en Streaming | 2011 | 113769 € 13750

Uitnodiging voor:

LED | Camera | Navi etc. | 2018 | 31625 km

Opel Agila 1.2 Edition | Airco | Trekhaak | hoge zit | 2009 | 73088 € 6450 Peugeot 308 SW 1.6 THP ALLURE 5p | Trekhaak, Panodak, clima, Cruise | 2012 | 74905 € 9950 Peugeot 407 1.8 SR Pack Business | Cruise Control-Metalic-Airco-Trekhaak | 2008 | 111233 € 4950 Peugeot 607 2.2-16V Pack | Navigatie | Clima | Cruise | Leer | 2002 | 190370 € 3250 Renault Clio TCe Limited | NL Auto Nieuw Model 1e Eigenaar Navi | 2016 | 31306 € 12950 Renault Twingo 1.2-16V Collection | Airco | Trekhaak | Lage km | 2011 | 48805 € 5450 Renault Twingo 1.2 Authentique | 2008 | 187286 € 3250 ŠKODA Fabia 1.2 TSI Sprint | Airco | Lichtmetaal | 2014 | 88657 € 8950 Suzuki Alto 1.0 Exclusive Automaat | Airco | Unieke stand | 2010 | 37653 € 6950 Suzuki Alto 1.0 Comfort Plus | Airco- metalic lak | 2010 | 80016 € 4950 Suzuki Celerio 1.0 COMFORT | Bleutooth, Airco, 5Drs | 2015 | 104381 € 6950 Suzuki Swift 1.2 S-Edition NR 119/275 | AC | Cruise etc | 2014 | 30083 € 11750 Toyota Auris 1.6-16V TERRA | Airco | Trekhaak | 2009 | 92194 € 6950 Toyota Avensis 1.8 VVTi Dynamic Business | Leer | Navi | Cruise | TH | 2009 | 80741 € 12500 Toyota Yaris 1.3 VVT-i Aspiration | Cruise | Bluetooth | Camera | 2015 | 41328 € 12750 Volkswagen Golf Variant 1.4 TSI Highline | DSG AUTOM | NAVI | CLIMA ETC. | 2010 | 193688 € 8450 Volkswagen Polo 1.4 TDI 5drs BlueMotion | Airco|Media|Cruise|Stoelverw | 2015 | 81468€ 9750 Volkswagen Polo 1.0 BlueMotion Edition | NAVI | AIRCO | Bleutooth | 2015 | 85722€ 11750 Volkswagen Tiguan 1.4 TSI Highline Autom | 140PK Leer | NAvi | Pano | etc | 2015 | 35369 € 29950 Volvo V40 1.6 T2 Kinetic | Clima | Cruise | Bluetooth carkit | 2013 | 51428 € 14950

18 en 19 december 2015 € 18.950,-

€ 29.500,-

Kia Sportage 2.0 BusinessLine

Mazda CX-5 2.0 SkyActiv-G Skylease GT

Van 10.00 uur tot 18.00 uur

Trekhaak | Clima | Navi | Bluetooth | 1ste eigen. | 2014 | 52774 km

€ 21.950,-

PRIJS= PRIJS!

Leer | Trekhaak | Navi | 2015 | 73915 km

€ 24.950,-

Het actuele en complete aanbod: www.vakgarageanneknol.nl

Wij werken altijd met ‘All-In’ prijzen. Dit is inclusief: Onderhoudsbeurt // 6 maanden Bovag garantie // 1 jaar pechhulp // APK

TREKDIJK 14 SCHARNEGOUTUM | T (0515) 41 22 12 | WWW.VAKGARAGEANNEKNOL.NL


SPORT

GROOTSNEEK.NL

37

VROUWENVOETBAL VERDIENT BETER Een zomer zonder WK of EK betekent voor voetbaladepten zoals ondergetekende veelal een aantal weken doorbijten.

GERARD VAN LEEUWEN

Met Wimbledon heb ik niet zoveel, al was de finale Djokovic- Federer wel een hoogtepunt. Wat een strijd. De andere beeldvuller, de Tour de France, levert weliswaar mooie plaatjes op met de, al dan niet met hulp van de farmaceutische industrie mogelijk gemaakte heroïek, die je of je wilt of niet, inclusief saus wordt opgediend door de NOS. In de bergen is het nog wel te pruimen, maar die vlakke ritten en het tijdrijden trek ik gewoon niet. En zeker niet in de laatste plaats door het geestdodende commentaar van de twee ‘oude tantes’, Maarten Ducrot en Herbert Dijkstra. Qua saaiheid en intonatie vormen zij in de zomermaanden het absolute dieptepunt, daar minister Stef Blok op vakantie is en ex- minister Henk Kamp het Haagse strijdtoneel heeft verlaten. Bent u een slechte slaper? Een klein half uurtje Dijkstra of Ducrot en je zakt subiet weg en slaapt als een roos. Voor de echte liefhebbers hadden we dit jaar gelukkig de Copa America, de African Cup of Nations en, jawel, het WK voor vrouwen. De Copa bood veel inzet maar weinig goals en hoogstandjes. De Africa Cup was weer ouderwets met grote, donkere slagers in vrijwel alle verdedigingen die

LIGER

JWIL E VRI

D

hier en daar een nier en blindedarm meenamen in hun tackles en daarnaast onconventionele voetbaloplossingen van creatieve middenvelders en aanvallers. Veel spelers achter de bal en weinig goed voetbal, waarbij Marokko en vooral Tunesië zich ontpopten als de Scandinaviërs van de Magreb. Risicoloos geschuif waar de kwaliteiten van de spelers door angst geen moment werd geëtaleerd. Wat had ik Hicham Ziyech toch graag in het oranje gezien. En we hadden dus het veelbesproken WK voor vrouwen. Petje af voor Sherida Spitse die, zoals de media terecht meldden, zwak begon maar zich snel herpakte en terug mag zien op een prima toernooi. Het WK gaat voor mij overigens in ieder geval de boeken in als het WK met de meeste gemakkelijk gegeven penalty’s. Of de penalty die gegeven werd in de finale doorslaggevend was, waag ik te betwijfelen. Iets te veel speelsters bleven onder hun niveau in de finale. Verliezen van de VS is echter geen schande. Die zijn gewoon een maatje te groot. Ook is de organisatie van het vrouwenvoetbal in de States twee stappen verder. In Nederland is de eredivisie van een slecht niveau.

Vrijwel alle speelsters spelen in het buitenland en dat zeg wel iets. Het wordt tijd dat zowel de KNVB als de BVO’s hun verantwoordelijkheid pakken. Tachtig procent van de toeschouwers in de mannen eredivisie is van het mannelijke geslacht. Er is, ook marketingtechnisch, een wereld te winnen. Ook van onderop kunnen amateurverenigingen hun bijdrage leveren. Het is dan ook spijtig te constateren dat de samenwerking tussen SWZ Boso Sneek en ONS Sneek na een jaar alweer is opgeblazen. De details hiervan zijn mij onbekend, maar het zal ongetwijfeld een mix zijn van eigen belangetjes, botsende ego’s en miscommunicatie. Een gemiste kans, heren bestuurders. Het vrouwen- en meisjesvoetbal verdient een beter beleid dan dit geneuzel in de marge. Bovendien is de kans op een Sherida “twee punt nul” door deze nieuwe versnippering van talent weer een stukje kleiner geworden. Denk daar maar eens goed over na op het strand aan de Costa of aan de boorden van het Sneekermeer.

JE ZIET ZE ZELDEN OP DE VOORGROND, MAAR ZE ZIJN ER WEL. MENSEN DIE HET CEMENT VORMEN VAN SPORTVERENIGINGEN. LEIDERS, KANTINEVRIJWILLIGERS, SCHOONMAKERS, CONSULS, BESTUURSLEDEN, TERREINKNECHTEN OF ALS SCHEIDSRECHTER. KORTOM: DE STILLE KRACHTEN. DEZE KEER PENNINGMEESTER FABIAN DE WIT VAN TENNISVERENIGING NET YN ’T NET.

“IK KWAM IN EEN GESPREID BEDJE” Na de aanleg van de nieuwe banen in Heeg is tennisvereniging Net yn ’t net in zijn nopjes. Fabian de Wit, de penningmeester van de vereniging, is dan ook tevreden over de accommodatie.

Geart Jorritsma tijdens de 4mijl van Sneek in 2015.

Fabian de Wit

“De gemeente heeft in de afgelopen jaren een beleid gevoerd om steeds meer taken terug te geven aan de tennisverenigingen, met name in het onderhoud. Vanwege het feit dat we eigenlijk wel toe waren aan nieuwe banen konden we in samenwerking met de gemeente een plan maken dat dit nog samen kon worden georganiseerd. Inmiddels is dat achter de rug en kunnen we nu gebruik maken van de twee nieuwe banen. De derde, die al volledig van ons was en al werd onderhouden door de vereniging, is onveranderd gebleven.”

GEMIDDELDEN Waar de Wit, in het dagelijks leven werkzaam bij een bedrijf dat

gespecialiseerd is in het beveiligen van internetomgevingen, het meeste tijd aan kwijt is, lijkt normaal gesproken de contributie inning. “Ik moet allereerst zeggen dat ik in een gespreid bedje terecht kwam. Ik hoefde vrijwel niets te veranderen. De financiën waren en zijn op orde en we konden dus zelfs investeren in de nieuwe banen. Met name in de ‘niet tennisperiode’, zeg maar van november tot februari, ben ik drukker bezig met de voorbereiding van zaken als bestuursvergaderingen en andere bijkomende taken, dan tijdens deze periode van het jaar. Gemiddeld ben ik, denk ik, ongeveer twee uren per week extra bezig. We hebben een zeer actief bestuur, wat de taken verlicht.”

SAMENWERKING Naast de interne competitie, waar de 49-jarige De Wit ook aan deelneemt, gaat er komende tijd ook meer met andere tennisverenigingen worden

samengewerkt. De Wit hierover: “We hebben een vrij stabiel aantal leden, maar jammer genoeg maar weinig jeugdleden. Er zijn enkele junioren, maar verder is de leeftijd met name boven de veertig. Hierdoor loopt het ledenaantal per saldo wat terug, al is er dit seizoen voor het eerst weer groei waar te nemen. Om ook de toernooispelers een uitdaging te bieden willen we nu enkele toernooien organiseren om lekker te spelen en daarna met een barbecue en een verkoelend drankje de dag te overzien. We zijn niet een vereniging waar presteren op het hoogste plan staat. Het toernooi dat in Heeg zal worden georganiseerd in samenwerking met de tennisverenigingen van Woudsend en Balk vindt plaats op 15 september. Natuurlijk is iedereen die een kijkje wil komen nemen van harte welkom.”


sneek // SPORT

38

TEKST EN FOTO’S JOERI VAN LEEUWEN

TRAINER PAUL RAVENEAU EN TC- VOORZITTER JOAN VAN DER VEEN

DERDE DIVISIE VERGT ME ONS Sneek start met een sterk gerenoveerde selectie aan de competitie in de Derde Divisie. Maar liefst twaalf nieuwe gezichten maken deel uit van de 24-koppige selectie. De club nam afscheid van enkele spelbepalende spelers zoals Yumé Ramos, Ale de Boer en Curty Gonzales. “Je mag het een forse renovatie noemen, maar als je naar het landelijke beeld kijkt, dan vormen we bepaald geen uitzondering. Het gaat niet elk jaar zo rigoureus, maar er waren factoren die juist nu samenvielen naast het jaarlijkse doorselecteren”, vertelt Joan van der Veen, mede architect van de nieuwe spelersgroep. Paul Raveneau: “We hadden een relatief groot aantal dertigers (acht, red,) met een schat aan ervaring. Sommige jongens hadden we nog bereid gevonden een jaartje aan te blijven vorig seizoen, maar het houdt natuurlijk een keer op. Daarnaast hebben we ons in een aantal sessies met betrokkenen afgevraagd wat er anno 2019 gevraagd wordt van een speler op Derde Divisie niveau. Vervolgens hebben we dat plaatje naar beste vermogen ingevuld. Vorig jaar had ik, omdat ik pas bij de club was, weinig invloed op de samenstelling van de groep. Nu is dat anders.”

TRANSITIEJAAR Joan van der Veen: “De moderne speler op dit niveau heeft een behoorlijk atletisch vermogen en loopvermogen. Daarnaast moet hij letterlijk en figuurlijk snel kunnen schakelen. Anticiperen op nieuwe, onverwachte situaties.” Paul Raveneau vult aan: “Kijk, je kunt als trainer zeggen dat je je nergens wat van aantrekt en dat de tegenstander zich maar aanpast aan jou. Ik ben wat realistischer ingesteld. Ik wil graag mijn spelers leren om hun gedrag tijdens wedstrijden waar nodig aan te passen, zodat we toch een bepaald rendement kunnen behalen. Dat is een proces dat tijd in beslag zal nemen. We zitten dit jaar echt in een transitiejaar.” Joan van der Veen: “Om dit handen en voeten te geven hebben we onder andere kennis opgedaan bij de jeugd van AZ en bij SC Heerenveen, de voormalige werkgever van Paul. Bij de prestatiemanager daar hebben we uitleg gekregen hoe lang een spelbepalende middenvelder bijvoorbeeld echt aan de bal is per wedstrijd. Het antwoord is exact gemiddeld 52 seconden. Ook hebben we ons licht opgestoken bij de wetenschappelijke aanpak in andere

het aanvallende aspect. Zoals je weet begint goed aanvalsspel met een goede opbouw van achteruit. Niet voor niets hebben we besloten om Harvey de Boer toe te voegen aan de trainersstaf. Mijn andere assistent, Arnoud Koster, is van huis uit een aanvallend denker. We hebben nu een mooi evenwicht. “

GEEN DOELSTELLINGEN

sporten. We hebben bewust gekozen voor relatief jonge, ambitieuze spelers waarvan we denken dat ze aan dit profiel voldoen.” Het is een publiek geheim dat de Sneker Derde Divisionist ook fors terug moest qua budget: “Dat zal ik niet ontkennen” antwoordt Joan van der Veen. “Er zijn relatief duurdere spelers vertrokken. Ook vinden we het jammer dat Yumė Ramos verkast is naar Flevo Boys. We hadden hem er graag bij gehouden. We waren het ook al eens, maar toen zijn verzoek alsnog kwam, vonden we het naar hem en zijn verdiensten voor de club toe gezien, niet meer dan billijk om hem te laten gaan. Maar jammer blijft het wel. Maar mochten er nog twijfels zijn: we hebben nu zeker met afstand de laagste begroting van onze klasse. “

NIET WEGGESPEELD De grootste winst ten opzichte van het jaar daarvoor boekte ONS Sneek in het aantal geïncasseerde tegendoelpunten. Paul Raveneau: “Je hoeft geen atoomgeleerde te zijn om die noodzaak uit te leggen. Als je 88 doelpunten om je oren krijgt, is daar de eerste winst te boeken. Het accent heeft daar het hele jaar op gelegen, ook qua coaching. Dat gaan we komend jaar verbreden naar

Anders dan het gros van de trainers en technisch beleidsbepalers is het duo niet zo van de doelstellingen. Joan van der Veen: “Ik hou me daar verre van. Er zijn zoveel aspecten die je niet in de hand hebt. Er komen zeven nieuwe teams in de competitie waarvan we weinig tot niets weten. Barendrecht, VVSB en Jong Almere komen uit de Tweede Divisie. Goes komt over vanuit de zondag Derde Divisie en Ter Leede, Sparta Nijkerk en Excelsior ’31 Rijssen uit de Hoofdklasse. Op VVOG na zijn alle clubs die onder ons eindigden gedegradeerd. Officieel zijn we nog niet op de hoogte gesteld van de promotie-degradatie regeling van volgend jaar. Persoonlijk verwacht ik dat er weer twee direct uitvliegen en dat er twee om moet spelen. Als sportman wil je te allen tijde streven naar het hoogst haalbare. Als dat niet genoeg is om lijfsbehoud te bewerkstelligen dan zij het zo.” Paul Raveneau: “Het is allemaal erg onvoorspelbaar en ik sta er sowieso wat anders in dan veel van mijn collegae. Ik denk met name procesmatig zoals ik zonet al schetste. Als team of persoonlijk problemen oplossen, spelers beter maken, zelfstandig anticiperen op veranderende situaties tijdens een wedstrijd. We hebben vorig jaar acht keer verloren met 2-1. Op de thuiswedstrijd tegen HSV Hoek na zijn we niet één keer weggespeeld. Ook niet tegen

de grote jongens. Maar het gegeven van al die kleine nederlagen is van structurele aard. Dan heb je het niet over incidenten. Het heeft met bepaalde kwaliteiten te maken en daar moet je dan ook naar handelen.”

TWEE BLOKKEN De start met de nieuwe groep lijkt prima verlopen als je puur naar de resultaten kijkt. Maar ook daar hecht de trainer niet al te veel waarde aan. ONS Sneek heeft in verband met de late vakanties de voorbereiding in twee blokken opgedeeld. Het eerste blok eindigde met een forse zege op een geduchte concurrent uit het recente verleden, Sportclub Genemuiden. Daarvoor werden Urk, Rotterdam Oost en een Engelse voetbalacademie op SouthPark verslagen en was er een nederlaag in de eerste wedstrijd tegen SC Heerenveen Onder 19. Paul Raveneau: “De groep is leergierig, fris en fruitig en maakt progressie. Maar ik denk dat alle trainers bij de start van de voorbereiding die frisheid en gretigheid herkennen. Daarin zijn we niet bijzonder.” Joan van der Veen vertelt dat de Technische Commissie waakt voor euforische reacties. We reageren hier niet zo heftig. Dat geldt ook voor de periodes waarin het moeilijker loopt. Een paar jaar geleden startte Chris de Wagt met drie punten uit zeven wedstrijden. Daar zijn we ook niet nerveus van geworden. Mocht Paul eind september ook op drie punten staan hoeft ie bang te zijn voor rigoureuze ingrepen. Realisme en een goede analyse van de zaken die goed en fout gaan, daar kom je het verste mee. Wij zien met belangstelling uit naar het nieuwe seizoen.”


NUMMER 07 • 2019

GROOTSNEEK.NL

39

ER DAN ERVARING Anne van der Velde Curves Sneek

Help, de vakantiekilo’s komen eraan! Een veelgehoorde smartenkreet in mijn sportschool is die van de angst voor de vakantie. En dan natuurlijk niet voor de prachtige vakantieomgeving, het heerlijke ontspannen, eindelijk tijd voor elkaar en een goed boek. Maar de angst voor de vakantiekilo’s..... Een onterechte, maar wel een begrijpelijke angst. Je wijkt tenslotte af van het ritme van je dagelijkse bestaan. Je gaat anders eten en drinken, anders bewegen, kortom vakantie. Een belangrijk fenomeen tijdens je vakantie is een verstoorde vochtbalans. Deze verstoring zorgt voor meer kilo’s op de weegschaal en een lichte vorm van paniek. Dit fenomeen ontstaat vooral doordat we tijdens onze vakantie vaak wat zouter eten (meer uit eten gaan) en wat meer koolhydraten binnen krijgen dan normaal het geval is. Dat zoutere eten zorgt ervoor dat we meer vocht vasthouden en dat koolhydraatrijkere eten (bijvoorbeeld zo’n heerlijk knapperig verse franse baguette…) zorgt voor meer glycogeen (energie) opslag in onze spieren en dat gaat gepaard met weer meer wateropslag. Als je het dan over gewichttoename hebt in bijvoorbeeld een periode van 3 weken dan kan dat zomaar een paar kilo schelen. Wees niet bevreesd! Het zit hem dus met name in vocht. Na je vakantie terug in je ritme zal ook zorgen voor een snel herstel van je vochtbalans. Na 2 weken zit je wel weer op je oude pré-vakantie gewicht. Ook wil tijdens je vakantie een goede start van de dag met een eiwitrijk ontbijt (yoghurt, kwark, ei etc) nog wel eens helpen om grote bloedsuikerschommelingen te voorkomen! En blijf ook voldoende water drinken, zeker anderhalve liter per dag. Vergeet vooral ook niet om na je vakantie je sporthalfuurtje weer snel op te pakken, het helpt echt…

Fijne vakantie!


De krant is gewoon leuker! Uw krantendrukker sinds 1882

ADRES Werktuigenweg 9 8304 AZ Emmeloord

POSTADRES Postbus 1029 8300 BA Emmeloord

T W E

+31 (0) 527 630 200 hoekstrakrantendruk.nl info@hoekstrakrantendruk.nl


sneek // SPORT

GROOTSNEEK.NL

41

TEKST JOERI VAN LEEUWEN // FOTO’S LAURAKEIZERFOTOGRAFIE.NL

NELLEKE LINTHORST ZWOM MEE MET ELFSTEDENTOCHT MAARTEN VAN DER WEIJDEN

“HET ZWAARSTE WAT IK OOIT HEB GEDAAN, MAAR ZOU HET WEL WEER WILLEN DOEN”

Wat in 2018 jammerlijk mislukte, werd in 2019 een heroïsche tocht door de wateren van Friesland. Maarten van der Weijden presteerde het onmogelijke door 196 kilometer te zwemmen, door de elf Friese steden, om zo veel mogelijk geld binnen te halen voor kankeronderzoek. Daarnaast was er een aantal zwemmers dat de oud kankerpatiënt begeleidde rondom de steden. Een van hen is Nelleke Linthorst uit IJsbrechtum. De goedlachse zwemster vond het fysiek zwaar, maar desondanks dat had ze het voor geen goud willen missen. LEREN Vorig jaar werd de zwemtocht door de elf steden een enorme hype. Mensen stonden te juichen, zorgden in de nacht voor verlichting en hielpen mee waar ze konden. Linthorst: “De organisatie heeft daar ook veel van geleerd volgens mij. Zo konden er vorig jaar geen andere zwemmers meedoen in verband met de kwaliteit van het water. Als je het eerder zou doen, net als nu, is de kans daarop kleiner en zodoende nog meer een evenement voor heel veel mensen. Daarnaast is er meer gelet op zijn eten en andere onderdelen die voor verbetering vatbaar waren, zoals de planning rondom de langste dag en dus de kortere nachten. Hierdoor liep het allemaal vlekkeloos dit jaar.”

VOORBEREIDING In de voorbereiding op de tocht door de Friese wateren had Linthorst graag meer willen trainen. “Als zwemster vond ik het een enorm mooie uitdaging en nadat ik aan een selectie dag had meegedaan, bleek dat ik in de tweede groep terecht zou komen. Een groep die redelijk hard mee kon zwemmen. In de relatief korte aanloop tussen het selectiemoment en de tocht had ik graag wat meer willen zwemmen, maar werk en gezin zorgen ervoor dat twee keer in de week het maximum was. Zo heb ik nog enkele weken een paar kilometer in open water gezwommen, wat toch anders is dan zwemmen in het zwembad.”

CHAOTISCH “Het was redelijk hectisch, met name op de eerste dag. Zonder mijn twee buddy’s was het mij nooit gelukt. Zo startte Maarten een stuk sneller dan iedereen had verwacht en dus moesten ook wij eerder in het water liggen. Hierdoor ontstonden chaotische situaties. Van Sneek naar IJlst was het vervoer (per boot, red.) geregeld door de organisatie. Verder moest je zelf van de ene stad naar de andere en dat was in de praktijk onmogelijk geweest als er niet iemand voor je klaar had gestaan. Eerst nog weer twee kilometer terug had gemoeten, je vervoersmiddel ophalen en dan naar de volgende plaats en dat elf keer. Het leuke was dat er zowel in het water, als ook aan de wal, saamhorigheid ontstond”, aldus Linthorst.

INTENSIEF Tussen de steden door werd Linthorst van A naar B gebracht. “Echt, ze hadden alles voor elkaar. Ik kon kiezen wat ik wilde eten, warm of koud. Alles was er. Het rare was dat ik totaal geen trek had in eten, maar dat dus wel heb gedaan. Je zou zeggen dat het na een inspanning lekker is om te eten en normaal gesproken vind ik dat ook, maar in dit geval vond ik het echt een opgave. Fysiek was

het zwaar maar je gaat maar door. Je wordt daarin ook als groep ineens heel hecht. Onze groepsleden hielpen elkaar er doorheen. De ene heeft zijn dip bij de vierde stad al en de ander juist bij een stad later. Dat was wel een heel gaaf gevoel.”

HOOGTEPUNTEN Waar een groot deel van Nederland smachtte naar de finish voor van der Weijden, wat hét hoogtepunt was van enkele dagen zwemmen, was dit voor Linthorst niet het geval. “Nee, integendeel. Er waren voor mij twee momenten die er wel bovenuit staken. Allereerst was dat in Sloten. Om half vijf in de ochtend het water in, terwijl de mist aan het optrekken is en je zo de stad in komt zwemmen waar enorm veel mensen staan te juichen. Een ander heel gaaf moment was bij Bolsward, rondom middernacht, wat ik helemaal niet goed kende als zwemster. We gingen onder de brug van de A7 door richting de haven van Bolsward die daar erg dichtbij ligt. Het was donker en ineens begon daar een mannenkoor het Fries volkslied te spelen en alle mensen daaromheen zongen mee. Kippenvel. Iets verderop was er een DJ die draaide het nummer van Tsunami. Erg mooi om mee te maken.”

2020 In de wandelgangen gingen er al tijdens de zwemtocht verschillende scenario’s rond. Zoals een estafettevorm voor zwemmers die elkaar aflossen en zodoende gezamenlijk een heel stuk kunnen zwemmen. Linthorst hierover: “Het is wel iets waar goed over na moet worden gedacht, want fysiek is het echt een uitputtingsslag. Ik zat er, als relatief ervaren zwemster, fysiek redelijk doorheen maar zou het wel weer willen doen. Misschien moet je alleen in de steden wat organiseren, daar is het echt heel druk en per plaats was er ook een bepaald onderzoeksdoel. Ik merk in ieder geval dat het enorm leeft. Ik krijg nog steeds donaties binnen en dat kan ook nu nog steeds via de website van de 11stedenzwemtocht. Buiten dit alles heb ik ook via social media veel berichten ontvangen. Het is wel een event wat leeft in ieder geval en misschien kan er een vervolg aan worden gegeven.”


sneek // SPORT

42 TEKST EELKE LOK

VOORAVOND FREULE KAATSPARTIJ WOMMELS

EFKES GESELLICH HARKJE Tweede Kerstdag 2004 was voor de wereld een zwarte dag. Er kwam een zeebeving in de Indische Oceaan, waarna een vloedgolf volgde, die 230.000 doden opleverde. In vele landen. Waaronder vooral Indonesië. Dit is een wat vreemd begin voor een verhaal wat gaat over de vooravond van de Freule kaatspartij in Wommels op komende 6 augustus.

FREULELEZING GEBOREN UIT TSUNAMI Die tsunami van 2004 bracht de Nederlandse gemeenschap tot het voeren van heel veel acties om de nood daar te helpen lenigen. En natuurlijk deed de mienskip van het kleine Friese plaatsje Wommels ook mee. Er werden idiote biljarttoernooien georganiseerd, waarin bekende mensen als Henk Gemser en Wim Anker ineens moesten biljarten en dat niet echt konden. Wommels wilde meer. Voor de Wommelsers is het jaarlijkse hoogtepunt de organisatie van de Freule kaatspartij.

FREULE De Freule is freule Clara Jacoba baronesse de Vos van Steenwijk. Ze werd in 1869 geboren in Zwolle. Dat lag toen een eind fietsen van Wommels, maar pake mr. Idzerd Frans van Eysinga wordt grietman in Hennaarderadeel waarvan Wommels toen de hoofd’stad’ was. Zelfs freules komen bij pake op bezoek. Clara leerde daar neef Willem Hopperus Buma kennen. Die wordt burgemeester van Hennaarderadeel en heeft een kamer over in zijn villa voor de bezoekende freule. En de freule doet wat terug. Organiseert Sinterklaas in Wommels, maar laat ook wrakke huizen van arme mensen verbouwen tot goede woningen.

Twee jaar later kreeg neef Buma ruzie met de gemeenteraad en brak de villa en dus ook het onderkomen van de freule af. De villa verdween naar Haarlem, de freule naar het buitenland. Ze werd tot aan haar dood in 1969 op de hoogte gehouden van de jongens kaatspartij. Die had intussen haar naam gekregen: de Freule. Jongens van 14, 15 en 16 jaar kaatsen de Freule namens hun woonplaats. Als ze winnen mogen ze niet meer meedoen. Voor de jonge kaatsers is dit de belangrijkste happening in het kaatsseizoen; daar wordt naar toegewerkt.

VERHAAL Aan de vooravond van de Freule in 2005 vertelde LC-journalist Pieter de Groot, woonachtig in Wommels een verhaal aan de mensen die het wilden horen. Ze waren bij de jachthaven bijeengeroepen. En doneerden voor de tsunami. Tien jaar lang werd de

avond herhaald. Vanwege het succes. Mensen werden uitgenodigd voor een mooi verhaal. Van hunzelf of van een ander. Het hoefde niet eens over kaatsen te gaan. Al zal Romke Toering het wel over zijn Freule van 1964 hebben gehad. Hij kaatste voor de afdeling Easterlittens en won. Hij kon het horloge laten zien. Na tien jaar hielden de drie (tsunami)organisatoren (Pieter de Groot, Henry Meijering en Nico Ruiter) uit Wommels er mee op. Een keer in de week zitten de Wommelser ondernemers in soos-verband bijeen en daar vonden ze dat het eigenlijk door zou moeten gaan. Jelle de Jong, Germ Stenekes en Klaas de Jong namen het stokje over. Stenekes had in de eerste serie al een verhaal gehouden over de toenmalige rommelige politieke toestand van Littenseradiel.

BELANGSTELLING Elk jaar roepen ze een spreker op en laten de mensen naar de jachthaven komen. Het is verwonderlijk, maar een hele mooie hoeveelheid mensen komt zo’n avond tevoren in Wommels, zo’n 400 à 500. Ze zitten op bankjes, luisteren al babbelend naar een accordeonspeler, horen de ‘rede’ aan, praten nog even met elkaar op de haven of in de horeca en gaan dan weer naar huis. Lekker even inwerken voor de volgende dag als jonge

Eelke Lok vertelt tijdens de ‘Lêze foar de Freule’ van 2016 (foto: Hinne Bokma, Op 'e Skille) foto: Hinne Bokma, Op ‘e Skille

Freules zijn VIPS. Ze bezocht in 1902 de Bondspartij kaatsen van de kaatsbond in Wommels. Ze wordt gegrepen door het kaatsen en het volgend jaar is er al een jongens-afdelingspartij, waarvoor zij niet alleen het tekort van 383 gulden betaal, maar ze stelt ook de prijzen beschikbaar stelt. In de vorm van horloges. Nog altijd zijn de prijzen op ‘de Freule’ horloges.


NUMMER 07 • 2019

GROOTSNEEK.NL

43

NEI IN ‘REDE’ HET KOERDISCHE STEL KURDSTAN EN DISHIR ZIJN BLIJ DAT ZE SINDS EEN PAAR JAAR IN NEDERLAND WONEN.

DE REIS VAN DISHIR EN KURDSTAN Auto-onderdelen her en der. De geur van motorolie. Gereedschap binnen handbereik. Sterke handen die graag auto’s repareren. De donkerharige Dishir Abdulrahman (31) doet niets liever. Samen met zijn vriendin Kurdstan Hasiko (22) heeft hij in 2015 een lange reis afgelegd. In hun thuisland Syrië was het niet langer meer veilig. Via verschillende landen zijn ze uiteindelijk in Nederland terecht gekomen.

Nieuw thuis

Nederland is nu hun thuis. Het gezin zou niets anders meer willen. Samen hebben zij een dochtertje van drie jaar oud: Mawlida. Zodra ze over hun dochter vertellen, beginnen ze te stralen. Nederlanders zijn aardig, zo vertelt Dishir. Via de overheid kregen zij een woning toegewezen. In Minnertsga, een klein pittoresk dorpje in het noorden van Friesland. Het stel is van Koerdische afkomst. Sommige gewoontes en gebruiken zijn anders dan die van de Nederlanders. Maar sommige ook weer niet. Zo dragen vrouwen geen hoofddoek. Mannen geven vrouwen een hand. En het is gebruikelijk dat vrouwen wél werken. Dat geldt ook voor Kurdstan.

Albert Heijn

Freulekaatsers de hoofdrolspelers zijn. De regen deert hen en de sprekers niet, al moet het dan soms even wat sneller.

A

Het is een heel aparte ervaring in de buitenlucht voor zoveel mensen te (s)preken. Germ Stenekes legt even uit wie je bent, en dan moet je los. En je moet al binnen anderhalve minuut iets op tafel hebben gelegd waar de mensen van schrikken. Of foei roepen. Of waar ze van moeten lachen. Als je a de aandacht niet pakt gaan ze n t H o f s tr a onderling zitten praten. Het is het mooiste als het over kaatsen gaat want de aanwezigen zijn al helemaal in die ‘heilige Freule stemming’. Als het goed gaat en de mensen genieten, dan is er verruiming na afloop. Putsje gedaan. En dan komt iedereen op je toe met een toevoeging. Een verhaal was een paar jaar geleden dat kaatsen niet publieksvriendelijk is. Alle aanwezigen klapten luidkeels. Alle aanwezige zaten de volgende dag bij de Freule.

50 JAAR TERUG Dit jaar is de Freule op 7 augustus. Op 6 augustus is Aant Hofstra de spreker. Hij is muziekliefhebber, maar ook een verdienstelijk humoristisch schrijver. De titel van de lezing is: ‘It ûnthâld fan no en earder’. Hij zal vertellen over zijn beleving van het kaatsen en de herinnering aan de Freule partij van exact 50 jaar geleden. Toen won namelijk het Wommelser partuur op eigen bodem. Piet de Jong, Henk Zijlstra en Jan Joustra. Van het drietal is Henk Zijlstra intussen overleden. De ‘Freule-lêzing’ zal nog jaren doorgaan hopen en denken de mannen van Wommels. Ze komen jaarlijks met de kosten op 0 uit. Dat hebben ze afgesproken. Wommelser ondernemers en sponsors zorgen voor de benodigde gelden. Zoveel is dat niet. Want het principe is “at de minsken mar in moaie jûn ha”. De tsunami is vergeten. De Freule leeft.

Ze is een pittige dame, die weet wat ze wil. Werken in een winkel. Kurdstan is dan ook druk bezig om de Nederlandse taal te leren. Ze volgt een cursus ‘Alfabetisering’ gevolgd. Pastiel helpt haar hier bij. Samen met haar Pastiel jobcoach Margaret heeft zij een werkervaringsplek geregeld. Bij Albert Heijn in Sint Annaparochie. Aankomende zomer gaat zij taalverhogingslessen volgen. En als ze dit heeft afgerond gaat ze een opleiding volgen richting detailhandel. Haar wens is om bij Albert Heijn te blijven werken. Ze helpt graag klanten. De collega’s zijn aardig. Samenwerken is erg leuk. En haar taal gaat hierdoor in stappen vooruit. “Ik geniet heel erg van het werken in de winkel.” Kurdstan is blij met haar jobcoach. Zij helpt haar waar het kan.

Automonteur

Van jongs af aan repareerde hij altijd al van alles. Auto’s van vrienden en familie. En zo werd Dishir monteur. Eenmaal in Nederland wilde hij zijn beroep graag weer oppakken. Samen met zijn jobcoach Margaret is het gelukt! Hij werkt inmiddels als automonteur bij Auto First in Sint Annaparochie. Eigenaar Laas Douma is erg blij met Dishir. Hij vindt hem een harde werker. Deze baan werkt mooi mee aan het leren van onze taal. In het begin moest Dishir wel erg wennen aan de Nederlandse werkwijze. In Syrië wordt er veel gerepareerd. Hier wordt vooral veel vervangen. Zijn diploma voor automonteur heeft hij nog niet. Maar dat geeft niet. Binnenkort gaat hij naar school om deze alsnog te behalen. Pastiel helpt hem hier bij. Jobcoach Margaret is trots op het stel. Samen komen ze er wel! En dát is waar Pastiel het voor doet. Statushouders helpen bij het leren van de Nederlandse taal. Waardoor zij zich verder kunnen ontwikkelen en kunnen integreren. En hierdoor werk kunnen vinden dat bij hun past.


BESTEL NU JOUW SEIZOENKAART OP EENMETHEERENVEEN.NL


sneek // SPORT KORT

GROOTSNEEK.NL

45

SPORTKANTINE SMHC BEKROOND MET ZILVER

DE VLIEGENDE BAL IS UITGEBREID MET TWEE PADELBANEN

SNEEK - Op zaterdag 21 juli zijn onder toeziend oog van 40 leden de twee nieuwe padelbanen op het complex van de Vliegende Bal geopend. Onder leiding van Jelle de Roos en Ruud Hes deden 24 leden mee aan de padel clinics die ter ere van de opening waren georganiseerd. Padel is de snelst groeiende racketsport van Europa. Het is een combinatie van squash en tennis en wordt gespeeld op kunstgrasbanen in een glazenkooi. Het spel lijkt op tennis, maar het entreeniveau is lager, doordat het makkelijker is. Het veld is kleiner, de rackets zijn groter en de wanden doen mee. Voor geïnteresseerden en liefhebbers zijn er tijdens het Figuura Open Sneekweektoernooi t/m 4 augustus, gratis Padel clinics en demonstratie wedstrijden voor 250 deelnemers.

SNEEK - “Gefeliciteerd met het zilveren TeamFit certificaat! Jullie hebben het verdiend. Wat een mooie en gezellige uitstraling heeft jullie kantine en wat een leuke, verantwoorde aanprijsacties! Veel plezier met jullie zilveren certificaat en wellicht is een gouden sportkantine een leuk doel voor volgend jaar?” Met deze mooie woorden werd bekend gemaakt dat de kantine van de Sneeker Mixed Hockey Club het zilveren certificaat heeft behaald en daarmee voldoet aan de richtlijnen voor Gezondere Kantines. SMHC presenteert gezondere producten op een aantrekkelijke en opvallende manier, en helpt daarmee om van de gezonde keuze ook de makkelijke keuze te maken.

De kantine van SMHC is hiermee de eerste sportvereniging in Friesland die gecertificeerd is. Ook zijn het terras en de hockeyvelden sinds 2016 rookvrij (ook hiermee was SMHC de eerste sportclub in

de gemeente Súdwest-Fryslân). Daarnaast zijn in de kantine kratjes met flessen zonnebrand (de Smeercase) die voor iedereen vrij te gebruiken zijn.

GERARD PLANTINGA NIEUWE HOOFDTRAINER KV DE WATERPOORT SNEEK- Gerard Plantinga maakt met ingang van het seizoen 2019-2020 de stap naar het hoofdtrainerschap bij korfbalvereniging De Waterpoort in Sneek. De 46-jarige Plantinga trainde de afgelopen 26 jaar diverse teams bij KV Heerenveen en maakte twee jaar geleden de stap naar De Waterpoort. Hier was hij twee jaar lang trainer van het tweede en nu denkt Plantinga klaar te zijn voor het hoofdtrainerschap. ‘Ik wil uitvinden waar mijn plafond ligt en zowel de selectie als mezelf ontwikkelen. Daarbij ligt de focus op het beter maken van de jonge spelersgroep binnen een plezierig sportklimaat. Martijn Barendsen, die namens het bestuur van de vereniging de technische zaken in portefeuille heeft, beaamt de doelstelling. ‘Ten opzichte van vorig seizoen hebben we wat ervaring ingeleverd. Dus het is zaak om het aanwezige talent van de jonge spelers dusdanig te ontwikkelen dat ze mee kunnen komen. Gerard is daarbij de juiste man op de juiste plek. Hij kent de groep en kan voortborduren op de ingeslagen weg. Daarnaast zal Jan Piepers, onze nieuw aangestelde jeugdcoördinator en ervaren ‘korfbaldier’, een ondersteunende rol vervullen.’ Plantinga volgt Nico Kraan op, die komend seizoen onder contract staat bij Quick’21 / Vlug & Vaardig.

ANGELA BRANDSMA UIT SNEEK WINT WK VAURIEN IN ITALIË Colico - Angela Brandsma uit Sneek is 26 juli in het Italiaanse Colico wereldkampioen geworden in de Vaurien-klasse. Op het Comomeer won ze met haar Spaanse teamgenote Laura Llopiz.

De zilveren medaille was voor Femke Yntema en Keeti Neijman, ook uit Sneek. Bij de mannen eindigden Timo Gruis uit Leeuwarden en Jan Yntema uit Sneek op de zevende plaats. Zij waren daarmee het beste Nederlandse team.

BRONS VOOR BRECHT PIERSMA EN DESY POIESZ OP WEVZA BEACHVOLLEYBALTOERNOOI IN BELGIË

SIEM HOMSMA KAMPIOEN NK TIJDRIJDEN 50+ OPPENHUIZEN – In het tweede weekend van juli vond in Nijeveen het NK Tijdrijden plaats. Siem Homsma uit Oppenhuizen is Nederlands kampioen geworden in de categorie heren 50 jaar en ouder. Lourens Taekema (foto hierboven) mocht de bronzen medaille in ontvangst nemen (gemiddeld 45,2 km per uur over 21,73 kilometer) in de klasse 40-50 jarigen. Martha Maltha uit Sneek werd derde in de 35+ dames.

VILVOORDE/SNEEK - Brecht Piersma (Sneek) en Desy Poiesz (Vegelinsoord) beiden 16 jaar mochten afgelopen weekend uitkomen voor Nederland bij het WEVZA beachvolleybaltoernooi in België. En met een heel mooi resultaat: de meiden hebben brons behaald.

men als jongste deelnemers in de Eredivisie op het allerhoogste landelijke niveau. Twee weken geleden wist het tweetal Nederlands kampioen te worden in hun leeftijdscategorie. Het succesvolle beachvolleybalseizoen zullen ze 23 augustus afsluiten met het Nederlands Kampioenschap voor senioren in Scheveningen.

Beiden trainden voorheen bij Beachvolleybalvereniging Sneek, maar nu respectievelijk in Den Haag bij Jeugd Oranje en in Utrecht bij Irene Beach. Ze vormen al

Daarna gaat ook het zaalseizoen weer beginnen bij VC Bolsward. een aantal jaren een team en hebben dit seizoen meerdere malen mogen uitko-

Ooglift zonder operatie Vindt u een cosmetische operatie zoals een ooglidcorrectie riskant of te duur, maak dan nu kennis met de Purebeau Fibroblast behandeling.

Deze nieuwe revolutionaire nonchirurgische behandeling is zeer effectief en een super alternatief voor plastische chirurgie.

OOGLIFT Maak een afspraak voor een vrijblijvend adviesgesprek bij Beauty Instituut de Woudfennen op telefoonnummer: 0513 - 415 200 Meer informatie op onze website.

7 DAGEN PER WEEK GEOPEND

€375,-

€299,-

OOK ZONDER SAUNABEZOEK

Woudfennen 10, 8503 BA Joure | Telefoon: 0513 - 415 200 | receptie@dewoudfennen.nl | www.dewoudfennen.nl


46 2

1

9

10

12

13

7

11

6

8

3

5

26

21

25

16

20

24

19

23

18

22

17

9

9

15

14

D C

19

17

8

14

11

8 14

6

8

2

17

14

11

17

15

17

24

15

8

22

17

6

15

22

12

15

6

17 19

12

6

14

22

8

17

6

18

14

10 6

10

7

17

7

6

22

6

17

11

10

19

17

10

17

7

2

14

4

2

22

22 9

15

8

17

17 10

1

14

4

18

9

2

17

14

20

7

PUZZELPAGINA NR 07

14 14

5

15

11

22

17

7

5

17

10

17

14

26

18

22

11

W

15

22

8

8

7

15

4 14

17

7

7

H

22

18

18

5

17

6

NUMMER 07 • 2019

4

Puzzel en win! Ook nu zijn er weer leuke prijsjes te verdienen door uw oplossing via de e-mail of traditionele post op te sturen. U kunt dit sturen naar: info@grootsneek.nl o.v.v. puzzeloplossing NR 07-2019 - tot uiterlijk 15 augustus 2019. Wij wensen u weer veel puzzel plezier!

18 17

4 14

22

17

19

Probeer ijke letters. staan voor gel . Gelijke cijfers den woord te vin rde leu gek het

verdienste

plag omhaal

plechtigheid

epiloog

knoopwerk

8

in model brengen

patroon

slang

1

jongere broer of zus kunstrichting

muziekinstrument

bijbelse figuur

grootvader

14

24 28

8

9

10

5

17

11

18

21

22

25

26

29

34

geestdrift

40

27

30

31

32

bontsoort

33

35

36

41

37

42

38

43

44

39 45

siersteen sporter

leerling

keurig

46

bloem

10 werkelijk

intens genoegen

trillen

schoolonderzoek Oosters land

grootmoeder

propaganda

riv. in Frankrijk

1

9

immer omsingeling takje

riv. in Spanje

raamscherm

man van adel

frisdrank

12

halfaap

elk

Engelse titel

riv. in Frankrijk

opschud- alstublieft (Franse ding afk.)

vochtig

54

© www.puzzelpro.nl 34

2

49

27

60

3

5

6

7

8

57

17

1x WAARDEBON t.w.v. € 25,-

4

boomloze vlakte

4

14

PUZZEL EN WIN

bijbelse figuur

2

37

VERTICAAL: 1 vervoering 2 cycloop 3 inhoudsmaat 4 huldigen 5 kloosterzuster 7 ik 8 klank 9 vod 10 onoverwinnelijke vloot 11 natuurverschijnsel 15 loofboom 16 gekruide saus 17 maatstaf 18 vlaktemaat 21 pers. vnw. 24 rookgerei 25 laster 26 motorpech 27 traag 29 insect 31 nieuw (in samenst.) 34 versiering 35 Chinese koolsoort 36 schop 37 erg leuk 38 riv. in Duitsland 39 politieagent 41 grote papegaai 43 onder andere 45 Engels telwoord 47 geweidragend dier 49 vereniging 52 ongebonden 53 pl. in Gelderland 55 glorie 56 gravure.

te besteden bij

© www.puzzelpro.nl 1

6

HORIZONTAAL: 1 bestanddeel 6 Europees land 12 betaaleenheid 13 vuil 14 geneigdheid 17 Viking 19 onaangepast mens (jeugdtaal) 20 oostzuidoost 22 Duitse omroep 23 ironie 25 brede sierband 27 begrip 28 Griekse letter 30 hemelbrood 32 wurgslang 33 ontkenning 35 friet 37 kolossaal 40 treffend 42 onbemand vliegtuigje 44 groepje kippen 46 woonboot 48 streling 50 een zeker iemand 51 gevolg 54 heler 57 plek 58 godsdienstig gebruik 59 brief 60 taaloefening.

stoomschip

7

56

58

aanvankelijk

elke dag

55

Breng letters uit de puzzel over naar de hokjes met het corresponderende nummer.

lef extra large

53

50

60

riv. in Frankrijk

zangstuk

6

49

59

2

projectiel stroomgeleider

48

57

hij die

keukengerei

52

wiel

insect

in memoriam

47

51

betoging

soort kabouter

nauwelijks

plek

verzoekschrift

7 13

20

11

opera van Verdi

rangtelwoord

6

16

23

vruchtennat

hoofdstuk

godin v.d. aarde

hechtenis

5

15

heilige rondrit

op deze plek

4

19

13

muziekterm

3

12

3

neushoorn

2

handeling

9

10

11

12

Grootzand 20

0515 41 26 76

8601 AW Sneek

devosneek.nl

13

TWEE KAARTEN

Winnaars puzzel GrootSneek 06 - 2019 A. Kuipers-Cnossen uit Folsgare heeft de waardebon t.w.v. € 25.00 aangeboden en te besteden bij Devo Sneek, gewonnen J. Berswerda uit Heeg heeft 2 kaarten voor de voorstelling Ragus gewonnen, aangeboden door Theater Sneek OPLOSSINGEN GROOTSNEEK NR 06: ZWEEDSE PUZZEL: WISSELWERKING // SUDOKO: 9 3 2 2 6

‘PIJNSTILLERS’ VAN CARRY SLEE

theatersneek.nl theatersneek.nlZATERDAG 10 OKTOBER

STUUR UW ANTWOORDEN van PUZZEL 07 VÓÓR 15 augustus 2019 PER EMAIL NAAR: info@grootsneek.nl OF NAAR: GrootSneek krant, Zwarteweg 4, 8603 AA SNEEK

COLOFON

UITGEVER

Ying Media BV Zwarteweg 4, 8603 AA Sneek De GrootSneek krant is een Telefoon 0515 745005 maandelijkse uitgave van Ying Media. De GrootSneek krant wordt E-mail info@yingmedia.nl huis-aan-huis verspreid in Sneek en Internet www.grootsneek.nl omliggende dorpen en steden in een straal van ca. 10 km van Sneek. HOOFDREDACTIE Wim Walda Mobiel 06 41204473 E-mail redactie@grootsneek.nl Oplage: 28.000 exemplaren.

REDACTIE

FOTOGRAFIE

VERSPREIDING

Henk van der Veer, Kirsten van Loon, Wendy Noordzij, Jan van Loon, Riemie van Dijk, Wim Walda

Laura Keizer Fotografie, Wim Walda, Jelly Mellema en Henk van der Veer.

FRL Verspreidingen, Leeuwarden

SPORTREDACTIE

VERKOOP

Gerard van Leeuwen en Joeri van Leeuwen

Ying Mellema, Mieke Alferink en Marianne Bouwman,

VORMGEVING

DRUK

Frans van Dam (Quod Media)

Hoekstra Krantendruk, Emmeloord

Niets uit deze uitgave mag worden gekopieerd zonder voorafgaande toestemming van de uitgever. De gegevens in deze krant zijn met zorg samengesteld. Ten aanzien van de juistheid van de inhoud hiervan kan echter geen aansprakelijkheid worden aanvaard.


Je nieuwe auto vind je bij Van den Brug Sneek

Rijklaar al vanaf

of private lease per maand va.

€22.620 €369 ALLEEN BIJ VAN DEN BRUG:

De gloednieuwe Volkswagen T-Cross met zomers voordeel tot € 3.000 Kik Pierie, speler sc Heerenveen seizoen 2018/2019 test de T-Cross

CO2-emissie Volkswagen T-Cross 110-116 g/km, gemiddeld brandstof-verbruik 4,2 - 5,1 l/ 100 km. *Genoemde vanaf-prijzen zijn altijd inclusief btw, bpm, afleverkosten, recyclingbijdrage en leges. Actievoordeel geldig zolang de voorraad strekt. ** De full operational lease wordt onder het Keurmerk Private Lease aangeboden door Volkswagen Financial Services en de vanaf-prijs is inclusief BTW o.b.v. 48 maanden, 10.000 km per jaar, €500 eigen risico. Brandstof is niet inbegrepen. Vaste opzegvergoeding is 40% van de resterende leasetermijnen. Toetsing en registratie bij BKR te Tiel. | Drukfouten voorbehouden. Afbeelding kan meeruitvoeringen bevatten.

NATUURLIJK

BIJ:

Van den Brug Sneek Kleermakersstraat 6, 8601 WG Sneek T 0515 - 42 52 52 sneek@vandenbrug.nl vandenbrug.nl/volkswagen

Je vindt de andere vestigingen van Van den Brug in Heerenveen, Franeker, Drachten en Buitenpost.


onbeperkt tapas Zon - don

19,90 p.p.

patanegratapas.nl Sneek, Drachten, Leeuwarden, Heerenveen

VRIj - ZAT

24,90 p.p.

Pata Negra is zeven dagen per week geopend vanaf 17:00 uur

Profile for Ying Media

GrootSneek 7 - 2019  

GrootSneek 7 - 2019  

Profile for yingmedia
Advertisement