Page 1

06- 2019

ANNETTE VAN DAM

“De echte handicap zit tussen je oren”

FOTO: LAURAKEIZERFOTOGRAFIE.NL

7e JAARGANG • NR. 06


2

NUMMER 06 • 2019

STUKJES.... Denk je wel om het aanleveren van de editorial? Vandaag is de deadline! Jaja, er is altijd een spreekwoordelijke stok achter de deur van onze uitgeefster. Trouwens ik durf te wedden dat het grootste gedeelte van onze lezers geen flauw benul heeft waar Marianne het over heeft: Editorial… Geeft niks, schaam u niet. Ik heb soms ook het gevoel dat ze Chinees tegen mij praten en ik houd zeker de schone schijn niet op dat ik het wel begrijp. We verzuipen dikwijls in vakjargon, dat is op een redactie al niet anders dan pak hem beet het onderwijsveld waar ik 37 jaar speelde. Over het algemeen, en dat is wat anders dan

algemeenheden, zijn Friezen en dus ook GrootSnekers vrij nuchter en lijkt het soms of deze bevolkingsgroep het understatement heeft uitgevonden. De commentaren die wij direct of indirect krijgen over wat we in onze Grootbladformules schrijven laten aan duidelijkheid niets over. Un bitsje Sneker het ut altyd over STUKJES! Normaal gesproken hanteren wij voor een pagina tussen de 800 en 850 woorden, waar we dan dikwijls weer ruim overheen gaan. Voor twee bladzijden mogen we 1200 woorden tikken. De lezer heeft er geen boodschap aan. Het blijven stukjes. Dat relativerende vind ik heerlijk en ook in deze krant staan weer genoeg aardige stukjes van 800 woorden en meer. De kern van al die

opmerkelijk...

stukjes is altijd wat beweegt mensen, waarom doen ze dingen zoals ze die doen. Ook daar is vakjargon voor: human interest. Ik ga geen opsomming doen wat er in deze uitgave van GrootSneek staat, meestal blader ik zelf de krant eerst even door en begin daarna te lezen. Tijdens de eerstvolgende redactievergadering fileren we daarna de stukjes en hebben daarbij maar een doel voor ogen: de volgende keer nog betere stukjes schrijven. Ik doën dat altyd in de geest fan myn fader saleger, krúdenier Van der Veer út de Noarderhoek dy’t as adagium had: Kwaliteit wint altijd! Veel leesplezier met deze GrootSneek!

Henk van der Veer Redacteur GrootSneek

Maandelijkse rubriek met opmerkelijke zaken in de regio. Is u wat opgevallen, wilt u ons deelgenoot maken van een leuke gebeurtenis, of heeft u een een aankondiging of tip voor ons, stuur deze dan naar redactie@grootsneek.nl

Vooruitlopend hierop heeft Elkien besloten de voorgenomen sloop van Nij Ylostins uit te stellen tot 2022. De vier organisaties laten in een brief weten dat de bewoners op de hoogte worden zijn gesteld.

GARDEN OF DANCE NAAR BRISTOLTERREIN Sneek - Omdat de Stadhuistuin door de bebouwing van de centrale huisvesting van de gemeente Súdwest-Fryslân niet meer geschikt is als locatie voor de Garden of Dance, is er door de organisatie van het populaire Sneekweekfestijn gezocht naar een vervangende plek. Ondertussen is er langdurig overleg geweest tussen de organisatoren van de Garden of Dance, de Gemeente SWF en Sneekweek 2.0. Uitkomst van dat overleg is, dat nu gekozen wordt om de Garden of Dance dit jaar te laten plaatsvinden op het Bristolterrein aan de Prins Hendrikkade. De omwonenden van deze locatie worden met een brief op de hoogte werden gebracht en uitgenodigd voor een bijeenkomst. De bijeenkomst trok vooral tegenstanders. Een belangrijke vraag was of de gemeente Súdwest-Fryslân al vergunning voor het evenement op de beoogde plaats heeft afgegeven.“ De aanvraag is ingediend en staat morgen op de site overheid.nl zodat iedereen deze in kan zien en dan is er twee weken de tijd om een zienswijze in te dienen. Dat wordt meegenomen in een vergunningsverleningsproces. Vervolgens wordt die vergunning verleent en daar kunt u bezwaar op maken”, aldus een aanwezige communicatiemedewerker van de gemeente SWF.

EIKENPROCESSIERUPS OOK IN GEMEENTE SÚDWEST-FRYSLÂN

DE REIDMARROUTE IS KLAAR Westhem - Na een jaar vol werkzaamheden konden de inwoners van Westhem medio juni voor het eerst gebruik van de nieuwe vaarroute die door hun dorp heenloopt. Met een sloepje, in een kano of peddelend op een SUP-board openden ze samen met wethouder Maarten Offinga de vaarroute officieel. De Reidmarroute is een voormalige kanoroute, die vanuit Bolsward over de Blauhûsterpollen naar Oudega loopt. De route komt onder andere langs de meertjes It Fliet, het Reidmar en het Sipkemar. Een groot deel van de Reidmarroute is alleen toegankelijk voor elektrische of hybride aangedreven boten. Ook voor kanovaarders en SUPpers (Stand Up Paddling) is de route heel geschikt.Met een elektrische boot ‘horen’ watersporters de rust en de ruimte van de Friese wateren. Daarnaast zijn elektrische vaartuigen ook nog eens schoner. De Reidmarroute is de derde electric-only route van Fryslân.

SWINGTERRAS IN SNEEK

SLOOP NIJ YLOSTINS UITGESTELD TOT 2022 IJlst - De gemeente Súdwest-Fryslân, Woningcorporatie Elkien, Zorgorganisatie Patyna en Stadbelang IJlst hebben de afgelopen periode met elkaar gesproken over de toekomst van de zorg in IJlst. Daarbij zijn er afspraken gemaakt over de te nemen stappen om de zorg op een goed niveau te krijgen.

Sneek - Live muziekoptredens op de Marktstraat tijdens het wekelijkse Swinging terras op donderdagavond. Elke donderdagavond in juni, juli en augustus treden diverse bands, koren of artiesten op tijdens het Swingterras Sneek, een initiatief van de gezamenlijke horecabedrijven op de Marktstraat in Sneek. De entree is gratis en de aanvang is 20.00 uur - 23.00 uur. 27 juni Rock cover band Just no Knock - 4 juli Blues met Roadhouse 11 juli Off on the road een super band met jaren 70 tot heden nummers 18 juli Blues Coyboys.

Súdwest-Fryslân - De eikenprocessierups is er weer! De afgelopen maand heeft de gemeente alle 3000 eiken in het openbaar groen gecontroleerd en er zijn bij ruim honderd bomen nesten gevonden. Vorig jaar was het de helft daarvan. Je herkent deze bomen door het rood-witte lint. Een gespecialiseerd bedrijf haalt de nesten weg. In juli en later dit jaar controleert de gemeente de 3000 eiken weer en ook dan worden de nesten weggehaald. De haartjes van de rups kunnen namelijk allergische reacties veroorzaken, zoals uitslag, zwellingen, rode ogen en jeuk.

OUDEREN EN KLEUTERS VINDEN ELKAAR BIJ BELEEF DAGBESTEDING Oppenhuizen - Dankzij een samenwerking van basisschool It Harspit en dagbesteding Beleef hebben ouderen en kleuters elkaar gevonden en is het iedere week feest in Oppenhuizen. Iedere week komen vier kleuters van It Harspit uit groep 1/2 bij Beleef Dagbesteding. Dit is een kleinschalige dagbesteding voor mensen met geheugenproblemen.Met elkaar zingen en juf speelt op de gitaar. De gasten zingen uit volle borst mee met de kinderen. Fruitspiesen rijgen en met z’n allen opeten, of een gast helpen met het schuren van een houten tafel: alle kleuters willen helpen en voelen zich trots. Ook worden er samen spelletjes gedaan. De gasten blijven actief, scherp en ze worden zachter.Bovendien leren de kinderen hiermee hoe om te gaan met ouderen. Ze zijn onbevangen en eerlijk naar elkaar toe. It Harspit en Beleef Dagbesteding hopen deze activiteit voort te kunnen zetten na de zomervakantie. Ideeën genoeg!

JOHANNES POSTSCHOOL BEKROONT KOERSWIJZIGING MET NIEUW LOGO Sneek - Op 20 juni organiseerde de Johannes Postschool (JPS) haar jaarlijkse evenement ‘Allemaal anders, iedereen gelijk’. Op de JPS zitten kinderen van verschillende nationaliteiten. Met deze themadag onderschreef de school de overeenkomsten tussen de leerlingen, leraren, ouders en buurtbewoners. Ook wordt hiermee verbinding gecreëerd tussen de verschillende doelgroepen. Het evenement werd in een extra feestelijk jasje gestoken omdat de school de laatste jaren stevig van koers veranderd is. Leerlingendaling en gedragsproblematiek hebben het team op scherp gezet en dit heeft geleid tot een vernieuwd, toegewijd en specialistisch team met een duidelijke visie op onderwijs en gedrag. Deze eigenheid heeft de JPS bekroond met een nieuw logo, ontworpen in samenwerking met de leerlingen. Op basis van diverse workshops werden drie voorstellen ontwikkeld op basis van de inbreng van de leerlingen. Een werkgroep bestaande uit onder meer medewerkers en ouders koos het nieuwe logo, dat onthuld werd door directeur Djoke de Schiffart.

SOUL SONIC IN DE SNEEKWEEK OP DE WIJDE NOORDERHORNE Dit jaar geen Soul Sonic Outdoor, maar een Soul Sonic City editie op de Wijde Noorderhorne. Op de zondag 4 augustus tijdens de Sneekweek zal het stadsplein, worden ondergedompeld in Soul, Funk, Disco en oldschool Hip Hop Muziek. Het evenement zal zich richten op jong en oud. Er zijn diverse activiteiten voor de kids, lekkere drankjes voor volwassenen en genoeg eten en drinken om je vingers bij af te likken, bereid door de omringende restaurants op het plein.


sneek kort nieuws

GROOTSNEEK.NL

3

GERBEN SYBRANDY UIT GAUW NAAR DE EERSTE KAMER Gauw - De Onafhankelijke SenaatsFractie (OSF) komt met een zetel in de Eerste Kamer. De 570 Statenleden en 19 leden van kiescolleges in Caribisch Nederland hebben er maandag over gestemd. FNP’er Gerben Gerbrandy uit Gauw is lijsttrekker van de OSF. Hij komt nu in de senaat. In totaal zijn er 75 zetels. De meeste zijn voor de VVD en Forum voor Democratie.

Zij hebben elk twaalf zetels. Verder: CDA 9 zetels, D66 7, PVV 5, SP 4, PvdA 6, GroenLinks 8, ChristenUnie 4, 50PLUS 2, Partij voor de Dieren 3 en SGP 2. Het was nog spannend of de OSF de zetel in de Eerste Kamer zou behouden. Niet alle regionale partijen hebben er namelijk op gestemd: de Groninger Partij voor het Noorden heeft voor 50PLUS gekozen.

VC SNEEK ORGANISEERT EVENT OVER VITALITEIT TELECOMBINATIE SNEEK WERKFESTIVAL SNEEK: VERHUIST EN GAAT VOOR IN THEATER SNEEK “IN FESTIVALSFEER OP ZOEK NAAR EEN BAAN” VC Sneek organiseert op 19 september een regionaal event over vitaliteit. Een belangrijk en actueel maatschappelijk thema waar veel bedrijven mee bezig zijn. De pensioengerechtigde leeftijd gaat omhoog en werknemers ‘moeten’ steeds langer doorwerken. Kan dat ook fit en vitaal? Wetenschappelijk onderzoek heeft bewezen dat bevlogen en vitale werknemers betere werkprestaties leveren aan het realiseren van de organisatiedoelen. Hoe werkt dit nu precies en waarom ervaart de ene werknemer stress en is de andere werknemer bevlogen en topfit? Hoe houden bedrijven hun werknemers in topconditie, fysiek en mentaal? VC Sneek heeft een uniek programma samengesteld, waarin Jochem Uytdehaage en Paul Oosterhof hun lessons learned uit de topsport delen voor bedrijven en instellingen die met de vitaliteit van hun medewerkers en de organisatie aan de slag willen. Daarnaast delen sprekers van MCL en Friesland Campina hun kennis en ervaring op het gebied van een vitale werkomgeving. Meer info: www.vcsneek.nl/vitaliteit.

EEN COMPLEET NIEUWE LOOK AND FEEL

Eigenaar Bashir Farzam en bedrijfsleider Roy van Aalzum zijn de afgelopen tijd druk aan het klussen geweest op de nieuwe locatie van Telecombinatie aan de Oosterdijk 64. Op 24 juni zijn ze verhuisd naar het nieuwe onderkomen. Het vorige pand was voor een beperkte tijd te huur en daarom moest Telecombinatie die stek verlaten. Bashir: “Met dit nieuwe, maar vooral grotere pand hebben we nu de mogelijkheid om naast de abonnementen extra services aan te bieden. Zo kunnen we met ons speciaal daarvoor ingerichte balie professionele reparatie service aanbieden. In ons vorige pand hadden we daar geen ruimte voor”. Niet alleen de extra services zijn nieuw. Ook het interieur is onder handen genomen. “Met de komst van dit nieuwe pand wilden we ook een compleet nieuwe look and feel. De lichtinval en displays maken het interieur helemaal af!”

Sneek - Een Werkfestival op het bedrijventerrein van Hoekstra Transport is zaterdag 29 september een nieuwe manier voor bedrijven om direct kennis te maken met potentiële werknemers en stagiaires, de bezoekers een kijkje achter de schermen te gunnen, maar ook voor werkzoekenden om in contact te komen met bedrijven. Organisaties zetten zich hiermee in de spotlight en enthousiasmeren toekomstige werknemers over de branche. Het werkfestival start op 28 september om 12.00 uur bij Hoekstra Transport. Hier vindt de opening plaats.

GEBREKEN UITSTELLEN MET MINDFUL VITAAL 65+ Uit onderzoek blijkt dat een gezonde leefstijl op oudere leeftijd de verslechtering van de gezondheidstoestand vertraagt. Juist als je ouder wordt is het dus belangrijk om te blijven werken aan je vitaliteit zodat je de gebreken zolang mogelijk uitstelt.

Jouw foto onder de brug? vvv waterland van frIesland fotowedstrIjd

De eerste inzendingen voor de fotowedstrijd van unieke plekjes in Zuidwest Friesland komen al binnen via VVV Waterland van Friesland. We laten hier alvast een mooie inzending van Henny van den Berg-Coehoorn, gemaakt bij Lemmer. Wil je ook jouw favoriete plek van onze regio delen? Stuur dan uiterlijk jouw foto 30 november 2019 in via uniek@waterlandvanfriesland.nl (vergeet niet te vermelden waar de foto is gemaakt). Wie weet komt jouw foto in 2020 onder een brug in Zuidwest Friesland te hangen!

Foto: Henny van den Berg-Coehoorn

“Stoppen op het hoogtepunt, dat leek Ladies’ Circle Sneek een mooi credo, dus dit wordt The

Ultimate Edition! Het feest is de afgelopen jaren een begrip geworden in Sneek en wordt door vele Snekers gezien als dé start van de zomer.”, vertelt Nynke Haak, voorzitter van Ladies’ Circle Sneek. “Eerst hadden we nog de helft van het terras en stonden er 300 mensen, nu hebben we het hele dakterras van hotel Sneek en ontvangen we meer dan 600 mensen.” Tijdens deze finale editie draaien de DJ’s: Dirrty Berry, Ben Liebrand & Ricardo Silvio. Dit jaar is er ook een afterparty met Chris Deluxe zodat het dancefeest tot in de late uurtjes door gaat. Voor de afgelopen edities is er zeer succesvol geld ingezameld voor goede doelen zoals Novinka (Noordelijke Vereniging Invalide Kampen), Make-a-Wish en de Maarten van der Weijden Foundation. Het goede doel in 2019 is Leergeld Zuidwest Friesland. Door middel van de kaartverkoop en sponsoring

Door deel te nemen ga je akkoord met de actievoorwaarden, die na te lezen zijn op www.waterlandvanfriesland.nl

(mindfulfysiotherapeut) Mindful Vitaal 65+. Een cursus speciaal voor vrouwen van 65 jaar en ouder met als doel meer energie en vitaliteit. De combinatie van mindfulness en vertering maakt het een uniek programma waarin men leert om zelf de regie te hebben. Dus dames van 65+ opgelet! Heb je lichamelijke klachten? Wil je de controle en rust? Wil je meer energie? Kun je wel wat aanmoediging gebruiken? Meld je aan voor onze gratis proefles op donderdag 11 juli van 9.30 – 11.00. Dan kun je kennismaken met Mindful vitaal 65+.

LAATSTE KANS OM AANWEZIG TE ZIJN BIJ DE SUMMER ROOFTOP PARTY De Ladies’ Circle Sneek 69 organiseert op 6 juli voor de laatste keer de Summer Rooftop Party op het dak van het Van der Valk Hotel Sneek. Na drie uitverkochte en succesvolle edities heeft de Ladies’ Circle ervoor gekozen om dit feest nog eenmaal te organiseren.

Tevens vindt men hier de aanbieders van onderwijs (her- en omscholing), werkspecialisten van de gemeente, workshops, sollicitatietrainingen, kleur- en stijladvies, CV op video etc. Als bedrijf ook deelnemen aan Werkfestival Sneek / Expeditie Werk? Kijk op www.werkfestivalsneek.nl voor meer informatie en aanmelden.

Daarvoor ontwikkelden Nynke van Middelaar (voedings-, verterings- en hormooncoach) en Janneke Offringa

dragen we bij dat zoveel mogelijk kinderen kunnen mee gaan doen en genieten van het kind zijn!

Aanmelden via www.suo-marte.nl - info@suo-marte.nl – 0515460202Keizermantel 453 – 8607 GK Sneek.

NIEUWE VESTIGING MODEZAAK LA BENZA OP OOSTERDIJK SNEEK

Er zijn nog enkele kaarten te krijgen voor de Summer Rooftop Party via: www.ladiescirclesneek.nl / Aanvang: 20.30 uur / Dresscode: gold & white

Sneek - Zo’n anderhalf jaar geleden opende de Leeuwarder Manu Bains zijn damesmodezaak, La Benza, in Leeuwarden. Nu is Sneek aan de beurt! In voormalig pand van Super Phone op Oosterdijk 60 opende hij onlangs de tweede vestiging van modezaak La Benza. Bij La Benza vind je betaalbare en modieuze kleding. Wat de doelgroep van deze modezaak is? Manu: “Alle vrouwen van alle leeftijden zijn welkom. Ik bekijk wat de modetrends van nu zijn en kies dan de musthaves uit die elke vrouw wel in haar kledingkast wil hebben. Voor ieder wat wils!”


4

NUMMER 06 • 2019

ANNETTE TEN DAM VAN STICHTING KWS AANGEPAST ZEILEN SNEEK:

“De echte handicap zit tussen je oren” “Toegegeven, ik heb een stukje lichaam minder dan de meeste andere mensen. Ik ben met één arm geboren. Maar ik heb jaren op topniveau gezeild en in 2004 meegedaan aan de Paralympics in Athene, hoezo gehandicapt? De echte beperking zit tussen je oren.” Aan het woord Sneker bakkersdochter Annette ten Dam, 48 jaar, en bestuurslid van de Stichting KWS Aangepast Zeilen Sneek. Ze is van de categorie recht voor zijn raap en heeft het over ‘gehandicapt’ en niet over ‘minder-valide’ of ‘met een beperking’. Annette is reclasseringsmedewerker en woont al twintig jaar samen met Jacob Boonstra, vennoot bij Accountantsbureau Bentacera. Het paar heeft geen kinderen. “Dat lukte niet” vertelt Annette nuchter, “Maar we compenseren dat door onze neefjes en nichtjes ‘schandalig’ te verwennen.” TEKST WIM WALDA // FOTO'S LAURAKEIZERFOTOGRAFIE.NL

‘NIET ZO VAN HET LEREN’

RECLASSERINGSWERKER

“Ik kom uit een ondernemersgezin, mijn vader was bakker Theo ten Dam. Mijn ouders werkten beiden in de winkel zodat wij, ons gezin bestond uit vier meiden waarvan ik de tweede was, veel vrijheid kregen. Maar oh wee, we moesten daar geen misbruik van maken. We ontwikkelden al op jonge leeftijd een sterk verantwoordelijkheidsgevoel. Ik was een beetje de rebel van de familie. Leren was niet echt mijn ding, zodat ik na de RK Thomas van Aquinoschool het advies ‘huishoudschool’ kreeg. Mijn moeder had daar heel andere gedachten over: ‘Oh neen, dat gaat niet gebeuren. Onze Annette met haar ene arm is niet geschikt voor dat werk’. Het werd dus de Sint Jozef Mavo en dat lukte’.”

“Ik werd aangenomen bij tbs-kliniek Oldekotte in het plaatsje Rekken, in de Achterhoek en werkte daar drieënhalf jaar met veroordeelden die tbs hadden gekregen met dwangverpleging. Inmiddels had ik verkering gekregen met Jacob Boonstra, die toen net was afgestudeerd in accountancy en een baan kreeg bij een bureau in Sneek. Jacob is net als ik een ras-Sneker tot in elke vezel en voelde er niets voor om de Waterpoortstad te verruilen voor Twente. Het toeval wilde dat ik een advertentie tegenkwam waarin reclasseringswerkers in het Noorden werden gevraagd. Daar ben ik aangenomen. Eerst zes jaar in de gevangenis werken en daarna ‘het veld in’. Ik ben gespecialiseerd in mensen met psychiatrische stoornissen en het begeleidingstraject van tbs’ers terug naar de maatschappij. Dat doe ik nu al eenentwintig jaar met veel voldoening.”

Blijkbaar had Annette toen toch de smaak te pakken gekregen want ze vervolgde met een mbo-opleiding activiteitenbegeleiding en een hbo-opleiding inrichtingswerk, specialisatie werken met groepen. “Ik wist toen al dat ik van het begeleiden van tbs’ers mijn beroep wilde maken. Maar daar moest je minimaal vijfentwintig voor zijn en dat was ik op dat moment nog niet, zodat ik er nog een managementopleiding voor non-profitorganisaties achteraan heb gedaan.”

JACOB BOONSTRA EN TIBRAG SCOUTING “Toen ik negentien jaar was ben ik gevraagd bij Tibrag Scouting als begeleidster, omdat Tibrag besloot om ook meisjes toe te laten. Daar kwam ik Jacob Boonstra tegen die hetzelfde deed bij de jongens en er bloeide iets moois op. De liefde voor de watersport had ik met de spreekwoordelijke paplepel ingegoten gekregen. Mijn vader filosofeerde regelmatig over zijn leven. ‘Als ik het over mocht doen was ik naar zee gegaan’ zei hij dan. Want het water - en dan met name het zeilen - was zijn grote passie. In zijn jonge jaren was hij zeilinstructeur en zo is hij mijn moeder ook tegengekomen. Cupido schoot met scherp en vier dochters waren het mooie resultaat. Er kwam een motorbootje en toen wij oud genoeg waren, een Piraatje als bijbootje. Daar leerde ik in zeilen, ik was toen een jaar of acht. Toen ik wat ouder was heb ik wel eens bemand bij een vriendje in de Vrijheid tijdens wedstrijden. Daar stond ik in de trapeze met mijn ene arm. Als er gespinnakerd moest worden ruilden we van positie; dan nam ik het roer over en bediende hij de spinnaker en de fok.” “Ik heb van jongs af geleerd om met slimme oplossingen hetzelfde te doen als de ‘normale’ kinderen, maar op een andere manier. Toegegeven, ik heb maar één arm, dus ik ben fysiek gehandicapt. Dan kun je achter de geraniums zielig gaan zitten zijn of je kunt er wat van maken. Sommige dingen moet je gewoon anders benaderen.” Lachend: “Bijvoorbeeld het spinnakeren. Dan

moet je dus een list verzinnen. En zo werkt dat eigenlijk met heel veel dingen in je leven. Mensen met een fysieke beperking bestaan uiteraard, maar de echte beperking zit in je hoofd. Ik heb jaren op topniveau gezeild en meegedaan aan de Paralympics, hoezo gehandicapt? Vandaar ook dat het motto van de Stichting KWS Aangepast Zeilen Sneek me ook bijzonder aanspreekt: ‘Je laat je beperking op de steiger achter’.”

VASTGESNOERD IN DE BOOT Annette ten Dam kwam in aanraking met het aangepast zeilen toen Tibrag Scouting hand- en spandiensten verleende tijdens het Wereldkampioenschap gehandicaptenzeilen in Heeg. “De Nederlandse deelnemers hadden al snel in de gaten dat ik kon zeilen en wisten me uiteindelijk over te halen om eens een training mee te maken op Loosdrecht. Dat heeft ze overigens best wel moeite gekost, want tijdens de WK zag ik dat sommige gehandicapten in de boot werden vastgesnoerd. Toen dacht ik meteen: ‘No way, dat ga ik niet doen’. Maar ik ging het wel doen, later zelfs op internationaal en Olympisch niveau. Ten Dam maakte deel uit van een team in de Sonar, een driemansboot die net als de 2.4mR een Olympische klasse was geworden. Er werd met twee KNWV-kernploeg teams in de Sonars gevaren. Het beste team kwalificeerde zich voor de Olympische Spelen. “Als zodanig hebben we kampioenschappen over de hele wereld gevaren. Dus elk vrij moment, elk weekend en iedere vakantie waren we onder de pannen. Er stond voortdurend druk op de ketel. We haalden uiteindelijk de Paralympics van 2004 in Athene, maar daarna was ik op. Ik kon twee jaar geen wedstrijdboot meer zien. Ik had het helemaal gehad om naast mijn volledige baan continu met zeilen en het competitie-element bezig te zijn, ik kwam niet meer aan mijn eigen leven toe.”

STICHTING AANGEPAST ZEILEN SNEEK Tot twee jaar later Maria Poiesz belde met de opmerking dat zij was benaderd door Sailability om het aangepast zeilen in Sneek op de kaart te zetten. Maria had te kennen gegeven dat ze dat wel wilde, maar onder de voorwaarde dat Annette daar ook aan mee zou doen. Annette en Maria kenden elkaar van de Paralympics in Athene, waar Maria met het volleybalteam zilver in de wacht

sleepte. “Ik heb toen als voorwaarde gesteld dat het leuk moest blijven, laagdrempelig, zodat iedereen met een beperking kon leren zeilen. Niet de prestatiedrang van topsport, waar het heilige ‘moeten’ voorop staat. Wat dat betreft had ik mijn ‘soulmate’ gevonden, zodat we toen heel kleinschalig zijn begonnen in 2006. Eerst op de Potten. Daarna een bootje erbij. Naar het Starteiland. De activiteiten breidden zich steeds verder uit en we integreerden als sectie in de Koninklijke Watersportvereniging Sneek (KWS). Vooral de komst van het regionaal trainingscentrum de Roerkoning in maart 2015, waarbij op alle fronten rekening is gehouden met mensen met een beperking, heeft het zeilen voor sporters met een beperking een enorme boost gegeven.” Maria Poiesz, Annette ten Dam en Han Sterk vormden het bestuur. Officieel bestaat er een scheiding in functie in respectievelijk voorzitter, penningmeester en secretaris, maar in de praktijk regelde het drietal alle bestuurszaken als trio. De SAZS heeft anno 2019 vijf boten in de Hansa klasse, waarvan twee elektrisch bestuurbaar, zeven 2.4mR bootjes en drie Polyvalken, waarvan er twee ter beschikking zijn gesteld door zeilschool Sailaway. “De 2.4mR klasse is in de Sneekweek inmiddels traditioneel van de partij en vorig jaar hebben we de primeur gehad dat ook de verstandelijk beperkten in de Valk meezeilden in de Sneekweek. Een half uurtje nadat alle andere klassen zijn gestart gaan de G-zeilers in de Valk van start. Op een eenvoudig ‘heen en weer baantje’, omdat de officiële Sneekweekbanen voor de G-zeilers te onoverzichtelijk zijn.”

WAT BETEKENT DE STICHTING VOOR JOU? “Wat ik het mooiste vind is om te zien wat zeilen met de mensen doet. Wanneer ze voor de eerste les in een rolstoel aankomen bij de Roerkoning, staan ze doorgaans stijf van de spanning en de zenuwen. Eenmaal in de boot zie je die spanning wegebben en plaats maken voor ontspaning. Er wordt gelachen en ze hebben onderweg lol voor tien. Dan zie je na een tochtje een heel ander persoon terugkomen. Ze laten echt hun handicap achter op de steiger.”


sneek

“Het klinkt wat cliché, maar het komt regelrecht uit mijn hart, daar doe ik het voor.”

GROOTSNEEK.NL

5


EVEN VOORSTELLEN... Profile Rodenburg is al meer dan 100 jaar een begrip in Sneek op het gebied van fietsen. Elke maand stellen wij een personeelslid voor en deze maand is dat:

Marten van der Wal Opleidingen

Via verschillende opleidingen zoals de politie-opleiding, een opleiding handel & administratie en de opleiding marketing & communicatie kwam Marten als laatinstromer terecht in de opleiding voor fietstechnicus. En daar voelde hij zich thuis. Met als hobby’s mountainbiken, BMX-en en freestylen voelde dit als vertrouwd aan. Inmiddels tien jaar verder en met tien jaar ervaring is hij een ervaren fietstechnicus en vind het gesprek en het contact met klanten minstens net zo belangrijk. En dat doet hij dan ook graag.

Het bloed kruipt

Marten’s arm laat zien waar hij vol van is: freestylen. De opvallende tatoeages zoals een ambulance, een rolstoel, een shovel en een springschans vertellen zijn verhaal. Met freestylen vaak flink gevallen en geopereerd. De artsen gaven hem destijds een waarschuwing mee dat als hij weer wat zou breken het allicht niet weer volledig zou herstellen. Marten heeft daarom freestylen aan de wilgen gehangen en vervangen door een minder gevaarlijke passie, mountainbiken.

Sneek als tweede thuis

Naam: Woont in: Leeftijd: Bij Rodenburg:

Marten van der Wal Heerenveen 31 jaar sinds 2014

Prins Hendrikkade 58 8601 CB Sneek Tel: 0515 - 412163

De eerste vijf jaar na zijn opleiding werkte Marten bij de Twa Tsjillen in Sneek. Daarna een klein overstapje gemaakt naar een fietsenzaak in Havelte en sinds vijf jaar onder de vleugels van Minze Posthuma van Profile Rodenburg. Marten kom je voornamelijk tegen aan de Lemmerweg. “Sneek voelt als mijn tweede thuis. Ik heb hier vrienden, familie en mijn werk natuurlijk. Ik ken hier meer mensen als in Heerenveen”, zegt Marten. “Als ik uit Heerenveen weg zou gaan, dan zou ik in Sneek willen wonen.”

Lemmerweg 13-15 8608 AA Sneek Tel: 0515 413096

De Merk 2 8501 AN Joure Tel: 0513 - 551813

info@profilerodenburg.nl www.profilerodenburg.nl

Wat is Fibromyalgie? Fibromyalgie is een aandoening waarbij je last hebt van chronische pijn in je spieren en bindweefsel. Vaak gaat deze pijn samen met stijfheid, vermoeidheid, slaapstoornissen en stemmingswisselingen. Je klachten wisselen vaak, dit betekent dat je de ene dag meer klachten hebt, dan de andere dag. Bij fibromyalgie zijn geen afwijkingen in je spieren of je bindweefsel te vinden. Ook verder in je lichaam is niks te vinden dat de aandoening kan verklaren. De oorzaak is nog onbekend.

Onverklaarbare pijn

Fibromyalgie is daardoor erg moeilijk vast te stellen. Er zijn geen medicijnen om de aandoening te genezen. Veel mensen hebben deze aandoening, maar kunnen in eerste instantie niet plaatsen wat het is. Wel kunnen je klachten verminderen met pijnstillers en een combinatie van ontspanning, oefeningen, beweging en rust. Het is dus van belang om regelmatig te bewegen. Door te bewegen verminderen je klachten.

Klachten verminderen

Maak eens kennis met lotgenoten met chronische, onverklaarbare pijn en laat

je informeren over de mogelijkheden bij sportcentrum Prim. Prim Baboelal is paramedicus en begeleidt mensen die om wat voor reden dan ook begeleidt moeten worden. Eerst een gesprek kan natuurlijk ook!

Sportcentrum Prim Alexanderstraat 6 8606 VP Sneek T 0515-462224 E info@sportcentrumprim.nl


sneek

GROOTSNEEK.NL

7

TEGEARRE YN EASTHIM DORPSHUIS ‘IT HIMSTERHÛS VAN EN VOOR HET DORP

De eerste steen, die op 8 mei 1957 werd gelegd, getuigt van het meer dan zestigjarig bestaan van dorpshuis ‘it Himsterhûs in Oosthem. Het taalgebruik in de statuten van de in 1956 opgerichte Stichting is echt niet meer van deze tijd, maar nog altijd treffend, net zoals de toekomstvisie en het meerjarenbeleid van it Himsterhûs. ‘Alles doen wat nodig is om het Dorpshuis toekomstbestendig te maken en samen met lokale partijen bijdragen aan sociale samenhang en leefbaarheid’. In gesprek met Robert Meyer en Marijke Slot over een dorpshuis als voorziening VAN en VOOR het dorp. TEKST EN FOTOGRAFIE RIEMIE VAN DIJK

GROTE VOORZIENING, KLEINE GEMEENSCHAP Het gesprek vindt uiteraard plaats It Himsterhûs. Met zijn twee verdiepingen, sportzaal, bar en diverse zaaltjes, die ruimte bieden aan 10, 20, 40, 80 tot wel 250 personen, een grote voorziening voor een kleine gemeenschap. “In Oosthem en Nijesyl samen wonen zo’n 450 imensen”, vertelt voorzitter Robert Meyer. Na gewoond en gewerkt te hebben in Twente en Drenthe verhuisden hij en zijn gezin negen jaar geleden naar Friesland, vanwege zijn werk bij het Antonius Ziekenhuis. “We kozen bewust voor het wonen in een dorp. Ik liet horen dat ik wel wat wilde doen voor het Dorpshuis. Ik vind het leuk en belangrijk om in het dorp te staan en mensen te kennen. Oosthem is een hechte Mienskip. Informele hulp en steun is hier vanzelfsprekend. Bij ziekte brengen mensen elkaar een pan met eten of een bloemetje en geven elkaar oprechte aandacht.”

ONTMOETINGSPLEK VAN DE REGIO Elkaar ontmoeten bevordert sociale samenhang en informele hulp en steun. Het Dorpshuis wil

daarom dé ontmoetingsplek van de regio zijn. “In de wintermaanden is er bijna elke avond wel iets te doen”, vertelt beheerder Marijke, die samen met assistent beheerder Kerst Kornelis de honneurs waarneemt in het It Himsterhûs. “Zumba, Fit met Dees, yoga, pilatus, toneel, dammen, biljarten, klaverjassen, volleybal, badminton, voetbal, fierljeppen. Tel daarbij op de avonden en weekenden dat we open zijn voor feesten en partijen, jubilea, bedrijfspresentaties en vergaderingen.“ Met koelkasten op ergonomische hoogte, beweegbare plafonds in de sportzaal, een ingenieuze podiumvoorziening, panelen waarmee ruimtes naar believen vergroot of verkleind kunnen worden en energiezuinige voorzieningen is het Dorpshuis absoluut ‘toekomst-proof’.

DUBBELE UITDAGING Aanleiding voor het Stichtingsbestuur om een toekomstvisie en beleidsplan te schrijven zijn de teruglopende inkomsten van het Dorpshuis. “De exploitatie staat onder druk omdat huurders wegvallen en vanwege lagere omzet uit

Marijke Slot en Robert Meyer

de horeca. In 2015 is de school die gebruik maakte van de sportzaal gesloten. Dat was voor ons een enorme aderlating. Een langdurig lidmaatschap van een vereniging is minder vanzelfsprekend dan vroeger. Zo’n 20 jaar geleden had de volleybalclub nog meer dan 100 leden. Nu is er nog 1 volleybalteam over. Vorig jaar is de muziekvereniging Hâld Moed er mee gestopt. En dat merk je natuurlijk in de activiteiten en de omzet.” Deze ontwikkelingen plaatsen het Stichtingsbestuur voor een dubbele uitdaging. “Aan de ene kant zijn we een bedrijfje dat operationeel in stand gehouden moet worden. Daarom willen we it Himsterhûs nadrukkelijker op de kaart zetten en duidelijk maken wat mensen van ons kunnen verwachten. Aan de andere kant gaat ons achterliggende doel verder dan het gebouw: hoe breng je mensen met elkaar in verbinding en kun je een actieve bijdrage leveren aan de leefbaarheid van Oosthem en Nijesyl?”

VERBINDENDE INITIATIEVEN Eén van de maatregelen die genomen is, is vernieuwing van

het aanbod. Inmiddels zorgt een Pubquiz voor extra aanloop. “Sinds 2018 hebben we ‘pickleball’. Dat is een sport die elementen van badminton, tennis en tafeltennis combineert. Het wordt onder andere gespeeld in Canada en sinds kort onder andere ook in Amsterdam. Met hulp van de buurtsportcoach en een subsidie vanuit het Mienskipsfûns kan dat nu ook in Oosthem. Dankzij een aantal enthousiaste dorpsbewoners hebben we hier komende winter het eerste kampioenschap Klaverjassen van de gemeente Súdwest-Fryslân.”

ren; wanneer komen ze letterlijk en figuurlijk in actie? We zoeken samenwerking met de zorg, onder andere met Patyna, dat een kleinschalige woonvoorziening voor ouderen is gestart in het voormalige schoolgebouw. Wat kunnen we betekenen voor jullie doelgroep? “ Dorpshuizen die meebewegen met maatschappelijke ontwikkelingen hebben het tij mee: “Elkaar ontmoeten en iets voor elkaar betekenen, draagt bij aan veerkracht en positieve gezondheid.”

HIMSTERMERKE TEGEARRE Samen met andere partijen creatief nadenken is een ander speerpunt. “Lokale Verenigingen en de kerk zijn het fundament van onze stichting. Van hen willen we graag weten: wat heb je nodig om je functie te kunnen uitoefenen en wat kan daarin de bijdrage It Himsterhûs zijn? Wat hoort bijvoorbeeld Dorpsbelang over wat er leeft in het dorp? Wat zijn behoeften van inwoners ten aanzien van leefbaarheid? Hoe kunnen we inspelen op de vergrijzing? Wat beweegt oude-

Ook de Himstermerke die it Himsterhûs 12 oktober organiseert, is een gebeuren van en voor het dorp. “Het is geen bazaar of rommelmarkt. We vragen inwoners om spullen te verkopen die ze niet meer nodig hebben, maar wel waarde hebben. Zo heb ik zelf de garage vol staan met spullen van mijn schoonouders die kleiner zijn gaan wonen. De opbrengst komt ten goede aan het dorpshuis. Elke inspanning die we doen en elke cent gaat terug naar het dorp, want it Himsterhûs is VAN en VOOR het dorp”, eindigt Meyer het verhaal.

PARTNERS VAN

zakelijke

Verzekeringen en advies in Súdwest-Fryslân Harry Schraa 06 - 464 271 55

Ronald Machiela 06 - 215 714 03

Peter Haitsma 06 - 825 881 90


Oud kerkhof 6 - Sneek - Tel: (0515) 41 33 72

Gezellig uit eten bij Ken? Tegen inlevering van deze advertentie:

Rijsttafel naar keuze

van € 18,50 PER PERSOON

Bijna 500 m² aan verlichting en technische onderdelen verdeeld over drie verdiepingen en met een ruime parkeergelegenheid naast de deur!

Nu € 13,50* PER PERSOON

*minimaal 2 personen, exclusief drank en nagerecht

ALLEEN GELDIG OP: ma, di en woe. Reserveren verplicht voor 16.00 uur/ Geldig tot en met 24 juli 2019

• Verlichting • Lichtadvies • Onderdelen • Elektronica

Check onze website voor onze actuele openingstijden.

Graaf Adolfstraat 37B Sneek T: 0515-789412 // E: gastcontact@eetcafeken.nl

www.allichtverlichting.nl - www.allichtelektro.nl

www.eetcafeken.nl OPEN: ma. en di. 16.00-21.00 uur

verantwoord afslanken gratis proefles figuuranalyse Minimale inspanning maximaal resultaat personal coach centimetergarantie blijvend resultaat geen dieet

FIGUURA.

S I T ES A GR EFL O R P

FIGUURA | SNEEK | LEEUWARDEN | APELDOORN | ZEIST

AFSLANKEN MET EEN GEGARANDEERD EN BLIJVEND RESULTAAT 0515-740975 | figuura.nl | sneek@figuura.nl | Graaf Adolfstraat 37 | Sneek

UW ADRES VOOR KEUKENS EN TEGELS: “KWALITEIT HOEFT NIET DUUR TE ZIJN”

Feenstra Keuken en Bad Sneek • Lorentzstraat 17, 8606 JP Sneek • T: 0517-745007 • www.feenstrakeukenenbad.nl


sneek

GROOTSNEEK.NL

9

WERK & ONDERNEMEN

NOMINEER DE Súdwest-Fryslân MEEST SOCIALE WERKGEVER VAN 2019!! Sociale werkgevers zijn de ondernemers van de toekomst! Dat is het motto van de Ondernemersprijs Súdwest-Fryslân 2019. Jaarlijks zet de gemeente samen met de Ondernemersfederatie een ondernemersprijs uit. Met ieder jaar een nieuw thema; dit jaar is dit ‘Sociaal Werkgeverschap’. Dit houdt in dat de ondernemer zich maatschappelijk inzet door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans op werk te bieden. Sommige bedrijven doen dat al jaren, zonder daar ruchtbaarheid aan te geven. Deze bedrijven kunnen als voorbeeld dienen voor andere bedrijven in Súdwest-Fryslân en mogen best eens in het zonnetje worden gezet. Doe ook mee en nomineer een ondernemer binnen de gemeente Súdwest-Fryslân waarvan u vindt dat die zich op een bijzondere manier inzet voor mensen in onze maatschappij. De prijs bestaat uit een kunstwerk ter waarde van € 2.500, - gemaakt door kunstenaar Mark Bunder. Sponsoren van de ondernemersprijs zijn ABN-AMRO en Ying Media.

Aanmelden doelgroep inwoner/ werknemer

Kent u een ondernemer die in het zonnetje gezet moet worden of werkt u bij zo’n ondernemer? Aanmelden kan tot 1 september 2019 via het nominatieformulier of de gemeentelijke website van SúdwestFryslân: https://sudwestfryslan.nl/2019/02/ ondernemersprijs-2019/ . Op 10 oktober 2019 (dag van de duurzaamheid) worden er drie genomineerden bekendgemaakt, waarna op 15 november 2019 (dag van de ondernemer) de winnaar wordt gekozen door de ondernemers in de zaal. De volledige voorwaarden voor deelname staan op de website van de gemeente: https://sudwestfryslan.nl/2019/02/ ondernemersprijs-2019/ De gemeente Súdwest-Fryslân heeft zelf ook medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst, waarvan er twee, Herre Hoekstra (60) en Martijn Otten (24) hun verhaal doen.

Herre Hoekstra Koffie en thee ‘in stijl’

Herre Hoekstra was al op achttienjarige

leeftijd werkzaam bij het werkvoorzieningsschap Finkenburgh, het tegenwoordige Empatec, waar hij in de daaropvolgende jaren bij talloze werkgevers letterlijk en figuurlijk een kijkje in de keuken mocht nemen. Hij heeft momenteel een jaarcontract bij ‘afdeling facilitair’ van de gemeente Súdwest-Fryslân, waar hij steevast gekleed in pak, overhemd en stropdas de koffie en thee verzorgt tijdens vergaderingen, en hoopt dat dat wordt omgezet in een vaste betrekking. “Met leren vlotte het niet zo bij mij” legt hij uit. “Ik wilde graag aan het werk, maar ik wist niet goed in welke richting en had bovendien geen enkel diploma. Mijn vader kende iemand bij de sociale werkvoorziening Finkenburgh, de voorloper van Empatec. Dat zag ik helemaal niet zitten, maar ik had niet zo veel keus. Achteraf zeg ik: Ik heb via die werkgever wel veel kansen gekregen.”

Detachering bij bedrijven

“Zo heb ik gewerkt op de facilitaire afdeling van de Rabobank, bij het Woudagemaal, bij het Fries Scheepvaart Museum en als je nog een uurtje extra vrij hebt en er een pagina in de krant aan vastplakt, noem ik de andere bedrijven waarbij ik gedetacheerd ben geweest ook nog even. Daarna werd ik invaller bij het bedrijfsrestaurant van de Gemeente Sneek. En ik dacht toen al stiekem bij me zelf: ‘Stel je voor dat ze daar iemand nodig zouden hebben voor de koffie en thee, zeg maar een soort hospitality medewerker. Dat vond ik mij eigenlijk op het lijf geschreven. Dat heb ik ook bij Empatec aangegeven, maar om eerlijk te zijn dacht ik weinig kans te maken, vooral omdat op dat moment de fusiebesprekingen waren begonnen.” “Maar het toeval wilde dat die kans wél kwam in het nieuwe gemeentehuis aan de Marktstraat 8, zodat ik daar nu de koffie en thee verzorg bij vergaderingen. Ik vind

dat je dan een beetje representatief voor de dag moet komen, dus in pak, mooi gestreken overhemd en stropdas. Wanneer ik een vraag heb kan ik terecht bij mijn coördinator, Piet Klaaren van de gemeente.” Die vervolgt: “Herre is een waardevolle medewerker geworden, een visitekaartje voor de gemeente met zijn representatieve voorkomen. Hij is zelfbewust, weet dat hij grenzen heeft, maar weet daar heel goed mee om te gaan. Hij is nauwgezet, werkt zeer zelfstandig en is een prettige collega geworden.”

Martijn Otten ondersteunt de afdeling facilitair

Martijn Otten is 24 jaar en al zes jaar werkzaam bij de gemeente SúdwestFryslân. Hij heeft een vorm van autisme en heeft op het Voortgezet Speciaal Onderwijs (VSO) in Leeuwarden gezeten. Tijdens die periode kon hij stagelopen bij de Gemeente Súdwest-Fryslân. Vanuit die stageperiode en de begeleidende job coach van Detacheringsbureau Stam is Martijn uiteindelijk bij de afdeling Facilitair bij de gemeente in vaste dienst gekomen. Waar bestaat jouw werk uit? “Dat is heel breed” vertelt hij zelf. “Zoals bijvoorbeeld de ‘externe postronde’. Daarbij breng ik de post, die op een centraal punt in Sneek binnenkomt, naar de vestigingen in Bolsward, IJlst en het kantoor aan de Oude Oppenhuizerweg. Ik zet de containers buiten, ik teken de auto’s af. Als ik tijd overheb help ik nog even mee bij de interne postronde. Ik zorg dat de voorraad op kantoren wordt aangevuld. Kortom ik doe een heleboel ondersteunende taken voor de facilitaire afdeling.”

Herre Hoekstra

Martijn is naar eigen zeggen super tevreden. Hij woont momenteel nog bij zijn ouders, maar trekt eind van dit jaar in zijn eigen appartementje aan de Iepenlaan. Een begeleider van de JP van den Bent Stichting vormt zijn vraagbaak, waar hij in voorkomende gevallen een beroep op kan doen. Zijn coördinator bij de gemeente is Karin Vermeeren. “Ik heb Martijn nu een jaar of vier meegemaakt” blikt ze terug, “En ik heb hem duidelijk zien groeien. Hij is autistisch en dat houdt in dat hij dingen op een hele gestructureerde manier - zo moet het en niet anders - voor zichzelf organiseert. Dat vergt zowel van hemzelf als ook van de medewerkers een stuk discipline. ‘Kleur je buiten de lijntjes’ door geen aanvraag te maken dan raakt Martijn in de war. Ik heb hem de afgelopen jaren van een vrij in zichzelf gekeerde jongen zien groeien naar een gewaardeerde collega en leuke jongeman.”

Ondernemer

Sociaal werkgeverschap levert niet alleen winst op voor de samenleving, maar ook voor uw onderneming. Het is een kans om vacatures in te vullen, het verbetert het arbeidsethos bij de medewerkers en het verbetert uw imago. Daarnaast voldoet u aan uw verplichting afgesproken in het sociaal akkoord. En het kan financiële voordelen opleveren. Wilt u ook meer doen met sociaal ondernemerschap U kunt gratis advies krijgen van het ‘Werkgevers-servicepunt’ van het UWV, Pastiel of ABN AMRO. Aanmelden kan via startpunt@sudwestfryslan.nl .

UITNODIGING THEMABIJEENKOMST ONDERNEMERS

Hospitality

WOENSDAG 25 SEPTEMBER 2019 VAN 19:30 TOT 22:00 UUR DEELNAME GASTLOCATIE: IS GRATIS! KUILAART KOUDUM DE KUILAART 1, 8723 CG WORKUM

De volgende themabijeenkomsten staan gepland op: 30 oktober // 15 november (prijsuitreiking).

Hoe gastvrij is onze regio? Wat hebben wij onze bezoekers te bieden? Hoe zorgen we voor een onvergetelijke beleving, zodat iedere bezoeker ambassadeur van onze regio wordt? En welke kansen kunnen ondernemers nog meer benutten om toekomstbestendig te zijn? Deze vragen en meer komen aan bod tijdens deze inspirerende themabijeenkomst! Welkom! Deelname is gratis.

Aanmelden: www.eventbrite.nl/e/tickets-thema-bijeenkomst-ondernemers-sudwest-fryslan-44772847793 Voor info of vragen? startpunt@sudwestfryslan.nl


Ontdek waar ú gelukkig van wordt en bezoek onze showroom.

Een goed ontwerp is een verzameling van details U ziet het meteen als een badkamer helemaal klopt. Daarom zijn onze adviseurs ervaren ontwerpers met technische kennis en onze installateurs ervaren bouwers met gevoel voor ontwerp. Zo krijgt u vanaf dag 1 het beste advies en geniet u straks van zelfs het kleinste detail.

Het geluk zit in elk detail

Baderie Sikma Edisonstraat 15, 8606 JH Sneek Telefoon: 0515 425 635 www.sikma.nl

Elke dag een mooie dag bij Kinderwoud! • dagopvang • buitenschoolse opvang • peuteropvang • gastouderopvang T 0513 - 610 825 M info@kinderwoud.nl

MOOISA TUINEN OPHEFFINGS UITVERKOOP Genieten van je eigen tuin! Nu kortingen!

10% op bestrating showmodellen 50% en meer!

laatste dag vrijdag 19 juli 2019 www.mooisatuinen.nl Smidsstraat 13, 8601 WB Sneek | Tel: 0515 - 209 004 | info@mooisatuinen.nl

15%

KORTING Op al onze woonaccessoires en klein meubilair van o.a. PTMD"

*Vraag naar de voorwaarden in de winkel. Acties gelden tot en met week 24-2019 (niet op lopende orders). Wijzigingen in tekst, prijs, collectie en afbeelding voorbehouden.EURETCO BV 2019.

kinderwoud.nl

IJLST | T 0515-532 372 info@postwoonadvies.nl www.postwoonadvies.nl


sneek

GROOTSNEEK.NL

11

GROOT IEPENLOFTSPUL TIJDENS IEPEN DEI OUDEGA: OALYBOLLEN OP 6 JULY! Sinds jaar en dag wordt in Oudega (SWF) aan het begin van de zomervakantie de Aldegeaster Iepen Dei gevierd. Deze jaargang is er ook een Open Huizen Route oftewel de huiskamerbezoekjes met miniconcerten, tentoonstellingen en sterke verhalen. Bovendien pakken de Oudegaasters het nog grootser aan dan voorgaande jaren. Er komt op 6 juli een heus Iepenloftspul in de kom van het gezellige dorp! We zochten Jannie Groenveld, lid van de Iependeikommisje en Nieske Hoekstra, assistent-regisseur, aan de vooravond van het zomerspektakel op en lieten ons bijpraten over het Iepenloftspul It Alde Giet. TEKST & FOTOGRAFIE HENK VAN DER VEER

“Dit stik is skreaun troch Folkert Sybrandy en it giet echt oer Aldegea”, begint Jannie Groenveld. “We binne yn september útein setten mei de organisaazje. It idee om dit jier mei in iepenlofspul te kommen wie der al gau. Folgjende fraach wie doe wêr’t it stik oer gean moatte soe. We hawwe doe al flot in gesprek mei Folkert Sybrandy hân en dat fielde eins direkt goed. We wiene der rap út dat it in stik wêze moat oer de aktualiteit fan ús doarp.” Nadat Sybrandy zich had laten informeren, zelf eens door het dorp was gefietst, kwam hij met het idee om onder andere over de keten die bij verschillende boerderijen staan te schrijven. De ‘mienskipssin’ van het dorp aan de Oudegaaster Brekken zorgde ervoor dat er vlot animo was om mee te doen.

Links Nieske Hoekstra en rechts Jannie Groenveld

KORPS E.M.M.

BREKMEARMIN

“Minsken dy’t noch noait toanielspile hiene, waarden ek frege en wiene gelyk entûsiast”, volgens Nieske Hoekstra. “Yn it stik spilet it korps út Aldegea, E.M.M. in rol, want dy wolle nei it konkoers. Wa’t yn in korps spilet wit wat foar emoasjes der dan bij komme te sjen en de sfear yn it korps is dan ek om te snijen. De muzikanten kinne de dirigent wol sjitte omdat se de stikken kear op kear oer dwaan moatte. Der komt ek in húshâlding yn Aldegea werom dy’t in skoft fuort west hat, soks bard yn it echt ek hiel faak. Yn it korps sit in maat fan degene dy’t weromkomt. Dat is Wibe, en dat is eins wat in ‘blokkearfries’, ientsje dy’t graach wol dat it yn Aldegea bliuwe moat sa’t it is. At dy maat fan Wibe dan werom komt tinkt er dat hy in meistanner hat.

“It giet ek oer de nije doarpswinkel en dat spilet him ôf op it terras fan de Pizzeria. Yn de havenkom komme grutte pontons te lizze, dy’t as poadium brûkt wurde sille”, weet Groenveld. “Us aktiviteitenkommissy is entûsiast en wol graach elk jier wat mear. Sa’n tsien jier lyn hawwe we ek ris in iepenloftspul hân mar dat wie folle lytsskaliger. No hawwe we dus in skriuwer frege en in professionele regisseur, Romke Gabe Draaijer.”

Met het Iepenloftspul willen de Oudegaasters niet alleen de ‘Iepen Dei’ compleet maken, maar wordt aan het einde van de morgen ook bekend wie de Brekmearmin is. Dat is tot moment van bekendmaking ‘top secret’. De Brekmearmin wordt in de haven van Oudega ontvangen met een begeleidende bootjesparade en muziek van de Hofkesjongers. Vervolgens vindt rond het middaguur het Brekkenmiel plaats in de pastorietuin. Daar zitten alle Oudegasters en de recreanten en volgens beide dames ‘past it altyd’.

GRUTTER EN SPANNENDER “De ôfslúting fan de Iepen Dei mei it Iepenloftspul is folle grutter as de ôfrûne jierren, dat hawwe we hjir eins noch noait earder hân.”, vertelt Nieske Hoekstra. “We sitte no noch altyd yn it Doarpshûs It Joo, dêr’t we oan it droechoefenjen binne, we kinne net earder op lokaazjes yn de lêste wike. Dat komt omdat de pontons der noch net lizze. Der komt fanôf de kade in soarte fan catwalk mei in lyts pontontsje en dêrnei in grut ponton dêr’t it korps op sit. Soks kinne je fansels net

wiken yn’t foar dellizze, al wie it allinne al fanwege de kosten. Der sit ek in sêne mei in jetski yn en der komme minsken oanroeien mei boatsjes. Hoefolle tiid nimt soks, dat is allegear wol spannend. Oer de teksten dy’t de spiler leare moatte sit ik net yn, dat komt wol goed”, geeft de assistent-regisseur ruim drie weken voor de première aan. Er doen zo’n 30 acteurs mee, 45 korpsleden en 25 tot 30 mensen zingen mee in een speciaal voor deze gelegenheid samengesteld koor. Voor dat koor kon iedereen zich opgeven en yn ‘no-time’ was er een dolenthousiaste groep die oefent onder de bezielende leiding van Jeanet Valkema. Ook de kinderen van de basisschool hebben een rol in het openluchtspektakel. Om sfeer te proeven zijn Nieske en Jannie ook bij de jeugd in hun keten geweest, wat dat betreft is het proces naar de uitvoering al geslaagd! “Of dit in ferfolch krijt? De minske reagearje allegear sa entûsiast, je krije hjir in geweldich stik enerzjy fan. Mar earst 6 july mar ris sjen. We hawwe der in ôfgryslik soad nocht oan!”, besluiten de dames het gesprek. Vooraf nog een tipje van de sluier wat het publiek kan verwachten. “It spilet him ôf tusken kryst en âld en nij, sadat de minken op 6 july yn winterklean sitte. En de minsken kinne ek oalybollen ite.

Mar dy maat hat letterlik út Aldegea west en hat no hiele oare ideeën, alteast syn frou. De weromkearders ha in dochter en dy komt dan yn’e keten fan Aldegea en ja dy besiket mei de jongerein kontakten te krijen en sa giet it stik hieltyd wat fierder.”

20%

Decorette Sneek • Singel 24, 8601AJ Sneek, 0515-412935 Decorette Wolvega • Hoofdstraat Oost 27, 8471JH Wolvega, 0561-612405

www.decorettesneek.nl • www.decoretteonline.nl

KORTING* OP DECORETTE BUITENZONWERING *Vraag naar de actievoorwaarden. De actie is geldig van 1 t/m 30 juni 2019

LAATSTE WEEK!


Kijk voor al onze woonacties op www.woninginrichting-aanhuis.nl

OUDE KOEMARKT 38C - 8601 EK SNEEK - 0515 413 775 - INFO@TAPIJTHUISSNEEK.NL

Service staat bij Bouclé bovenaan!

UW HOOFDZAAK, HOOFDZAAK ONZE KOPZORGEN! UW HOOFDZAAK, ONZE KOPZORGEN!

De gezelligheid en sfeer die daar heerste sprak mij toen gelijk al aan. Mijn werk brengt heel veel passie en plezier met zich mee. Doordat ik hier ondertussen al weer een de vaste gasten. Juist het creëren van deze mijn werk doet mij erg goed. Ik probeer welkom is. Zelf ben ik een vrolijk en te dragen. In het dagelijks leven probeer ik ook om het iedereen naar de zin te maken. Het is voor mij dan ook een geslaagde dag geweest als al onze gasten hebben genoten van hun moment bij De Kajuit”, glundert Karsteijn.

Karsteijn Doevendans

Karsteijn Doevendans woont sinds 2012 in het mooie en gezellige Sneek. Karsteijn is geboren op 10 juli 1994 te Dokkum en is opgegroeid in De Westereen in Zwaagwesteinde. CHEF BEDIENING

De roots van zijn familie liggen in Sneek, Doevendans is geen onbekende naam in Sneek, en hij voelt zich hier dan ook als een vis in het water. Sinds bijna twee jaar woont hij samen met zijn vriendin Vera. Vera is

horeca werkt moet je daarin wel flexibel zijn en dat gaat bij ons prima, vertelt Karsteijn. In juni 2014 ben ik begonnen bij De Kajuit. Ik zat toen op de Friese Poort en deed daar de horeca-opleiding. Na mijn opleiding die ik in 2015 heb afgerond ben ik bij De kajuit gebleven. Ik heb ook ongeveer nog een half jaar ergens anders gewerkt. Eind juni 2018 ben ik weer bij De Kajuit teruggekeerd in de bestaat onder andere uit het inwerken en begeleiden van nieuwe medewerkers en dat vind ik heel leuk.”

OPTIMIST familie midgetgolfen en dineren bij de Kajuit.

CHILLEN EN GENIETEN

Na het werk geniet Karsteijn van leuke uitjes met zijn vriendin, familie en vrienden. Lekker buiten chillen op een terrasje of gewoon lekker ouderwets aan de keukentafel. Als het kan bezoekt hij graag thuis- en af en toe uitwedstrijden van SC Heerenveen. Hij huurt hij een sloepje. Zijn droom is dan ook een huisje aan het water met een bootje erbij.

GENIETEN BIJ DE KAJUIT AAN HET WATER sfeer genieten van lekker eten op het terras, de overdekte veranda, het restaurant- of zaalgedeelte. Vlakbij het centrum met een ruime parkeergelegenheid is dit een geweldige plek om af te spreken. Lekker lunchen bij De Kajuit? Kies bijvoorbeeld voor een 12 uurtje vis, vlees of vegetarisch!

BOURGONDIËR

Karsteijn is een Bourgondiër, hij houdt van gezelligheid en vooral van veel en lekker eten. Een lekker wijntje of biertje gaat er bij mijn valkuil, want nadeel daarvan is dat de kilo’s er daardoor aanvliegen. Op dit moment ben ik serieus bezig om af te vallen en dat gaat gelukkig (met steun van de mensen om mij heen) heel goed. Ik hoop natuurlijk op een hele mooie zomer bij De Kajuit, met een vol terras en volop gezelligheid. Dat is iets waar ik zelf heel erg van kan genieten en waar ik het voor doe!”

Jachthaven De Domp 1 8605 CP Sneek T 0515-432503 E info@dekajuit.com I www.dekajuit.com


sneek

GROOTSNEEK.NL

13

MOEDER CHRISTINA B. OVER DE DRUGSVERSLAVING VAN HAAR TWEE ZONEN:

“Het begon met een blowtje” TEKST HENK VAN DER VEER // FOTOGRAFIE LAURA KEIZER FOTOGRAFIE

Christina B., zo mogen we haar voor dit interview noemen. Het is een gefingeerde naam omdat ze aan de ene kant het verhaal over haar verslaafde kinderen wil vertellen, maar aan de andere kant ook schroom heeft om naar buiten te treden. Zelfs wanneer we met Christina aan tafel zitten voor een gesprek zijn er nog twijfels: Wil ik dit verhaal wel in GrootSneek? Toch kiest ze ervoor om met haar verhaal naar buiten te komen, want ze heeft een missie: “Ik wil dat jongeren mijn verhalen en gedichten onder ogen krijgen, dat wil ik ze vertellen. Maar mijn hart is na 20 jaar drugs-ellende gebroken!” Christina schreef de bundel ‘De zwarte ene kant’; “Mijn hart is doormidden, de ene kant is zwart van verdriet!” HET BEGON MET EEN BLOWTJE Twee zonen heeft Christina: Paul (37) en Jelmer (35), waarvan de oudste door zijn drugsverslaving ‘de weg al jaren kwijt is’. Met de jongste gaat het de laatste twee jaar veel beter, hij heeft nu werk en is ‘clean’. “Over hem wil ik daarom niet te veel praten, ik ben juist enorm blij dat het de goede kant lijkt op te gaan.” Christina vertelt voornamelijk over Paul, over hoe de drugsverslaving hem in een ijzeren greep kreeg met alle gevolgen van dien. “De narigheid begon, toen Paul een jaar of 14 was, met een ‘blowtje’. Hij kon heel goed leren, ging na de basisschool naar de havo. Voetballen ging hem ook goed af, hij zat zelfs enkele weken op de voetbalschool van SC Heerenveen. Hij was echt een uitblinker. Hij speelde eerst bij Sneek en later bij LSC. Drugsverslaving slaat meestal onverwacht toe, dat was ook bij Paul het geval weet Christina. “Het begon toen hij naar het voortgezet onderwijs ging. Hij kwam in een groep terecht die gebruikte en met drugs experimenteerde. Toen die andere jongens ophielden met het gebruiken van drugs, ging Paul door, terwijl hij voor die tijd nog nooit een sigaret had aangeraakt. Vanaf dat moment was hij voor ons al helemaal onbereikbaar. We hebben gepraat, gewaarschuwd, maar niets hielp meer. We waren hem kwijt voordat we het in de gaten hadden.”

DIEPE ANGSTEN Christina en haar man scheiden in diezelfde periode, de beide zonen zijn voor de scheiding al aan het experimenteren met drugs. Jelmer schrijft jaren later in een brief aan zijn moeder: ‘In die periode heb ik weleens een blowtje gerookt en ook weleens een pilletje geslikt. Daarna heb ik ook een tijdje niks gebruikt. We hebben een erg mooie jeugd gehad, totdat mijn ouders gingen scheiden. Ik wist niet hoe ik daar mee om moest gaan. Op dat moment stortte de hele wereld in en kon alles van mij de pot op. Ik weet dat ik het op een andere manier had moeten doen.’ Met Paul gaat het helemaal bergafwaarts. In de bundel beschrijft Christina de hel waarin zij terecht komt, de diepe angsten die ze heeft wanneer de verslaafde zoon weer

voor de deur staat. “Alles ging er bij Paul aan. Op school zakte hij van de havo naar het laagste vmbo-niveau. Dat diploma haalde hij nog wel, terwijl hij amper op school kwam. Voetballen was voorbij. Hij zat alleen maar in het drugswereldje. Niemand tok hem daarin, eigenlijk deed hij dat zelf. Hij kon niet meer terug. De drugs hadden hem in de macht. We hebben werkelijk van alles geprobeerd om hem te helpen. Hij is in afkickklinieken geweest, maar na vier weken voelde hij zich top en ging hij weer zwerven. Tas op de rug. Opnieuw bij ons in huis. Maar het kon niet meer. Stelen. Roven. Je moet geen verslaafde in huis hebben. Paul vloog hele nachten van boven naar beneden en omgekeerd. Gebruiken. Snuiven. Ga zo maar door. Op laatst konden we zelf niet meer. Bang voor mijn eigen kind”, vertelt Christina in korte zinnen.

DRAAIDEURCRIMINEEL Daar waar een hele hoop stiefvaders zouden zeggen van ‘bekijk het maar’, is Christina haar tweede man een steun en toeverlaat. Als er iets positiefs te vertellen valt over alles wat haar overkomt, wil Christina juist de onvoorwaardelijke liefde van haar tweede echtgenoot vermeld hebben. Overigens trekt ook de vader van Paul en Jelmer zijn handen niet van zijn beide jongens af. Nog altijd maakt ook hij eens per maand een bedrag over naar zijn zwaar verslaafde zoon. Door alle drugsproblematiek heeft Paul zijn hele leven bijna achter de tralies gezeten. Een draaideurcrimineel. De rauwe werkelijkheid. Verplicht afkicken in klinieken zoals in Italië zou een veel betere optie zijn, weet deze moeder. In al die jaren blijft er moeizaam contact, soms ook maanden niet. Volgende maand gaat Christina voor het eerst weer op bezoek bij haar zoon, het is dan bijna een jaar geleden dat ze hem voor het laatst zag. Met het schrijven van ‘De zwarte ene kant’ wil Christina jongeren duidelijk maken wat voor ellende drugsgebruik kan veroorzaken. “Zou je onderstaand gedeelte in ieder geval mee willen nemen in het artikel”, vraag Christina bescheiden. Uiteraard!

“IK ZAL NOOIT MEER DE OUDE WORDEN. MIJN HART IS GEBROKEN, WANT JE ZIT EIGENLIJK IN EEN ROUWPROCES. ALLEEN ER KOMT NOOIT EEN EINDE AAN. IK BEN DAAROM IEDERE DAG NOG STEEDS ERG DUIZELIG, MAAR IN ALLE RUST KAN IK ER NU WEL MEE OMGAAN. IK WIL OOIT EENS MET MIJN HELE GEZIN KERSTFEEST VIEREN. OOK AL WEET IK DIEP VANBINNEN, DAT DIT VERMOEDELIJK NOOIT GAAT GEBEUREN. DAN MOET ER EEN WONDER GEBEUREN EN DAAR GELOOF IK NIET ZO STERK IN.”


14 LIFESTYLE TRENDS

LIFESTYLE TIPS & TRENDS

THEMA: BUITENGEWOON

Buitengewone haartrends voor mannen LIFESTYLE TIPS & TRENDS ZES SPECIALISTEN GEVEN HUN KIJK OP DE LAATSTE TRENDS OP HET GEBIED VAN MODE, INTERIEUR, GEZONDHEID, ETEN, BOEKEN, HAAR EN REIZEN...

Als moderne man wil je goed verzorgd voor de dag komen. De juiste kleding en goede schoeisel speelt daarin een belangrijke rol, maar misschien nog wel belangrijker is je kapsel! Een goed geknipte, verzorgde en gestylde haardos is bepalend voor je uitstraling. Daarbij is de baard ook niet meer weg te denken!

De undercut

Deze veelzijdige klassieker is nog steeds super hot! Bij deze haarstijl is je haar ‘disconnected’ geknipt. De zijkanten zijn heel kort en bovenop een stuk langer en het sluit dus niet op elkaar aan. Hoe kort of hoe lang je hem draagt kun je zelf bepalen. Zorg er in ieder geval voor dat de zijen achterkant niet te lang zijn. Verder kun je alle kanten op. Los en warrig tot strak naar achteren of een hoge pompadour.

De Crop Fade of French Crop

Ik moet zeggen, ik zie hem nog niet zo veel in Sneek, maar vind het wel een leuk kapsel ook al moest ik er zelf ook even aan wennen! Het is een herenkapsel dat er zelfs met minimale inspanning goed uitziet en kan ook tegenwoordig gedragen kan worden door mannen van

alle leeftijden. Hierbij zijn de zijkanten vaak nog korter, wat wij in de kapsalon noemen van ‘niets naar iets’, en de bovenkant is ietsje langer, maar met een vrij harde overgang en het haar kan voorover gedragen worden. De man bun is een verzamelnaam voor verschillende variaties op de knot en de populariteit van deze haarstijl is enorm toegenomen de afgelopen jaren. Vreemd, want de meningen van zowel vrouwen als mannen over deze opvallende coupe zijn verdeeld. Ik moet eerlijk toegeven dat ik hem

BUITEN SPELEN Met dit mooie weer is buiten zijn heerlijk. En veel van wat de natuur ons geeft kun je gebruiken om mee te koken. Zoals vlierbloesem. Deze crèmekleurige en aromatische bloesems vind je nu volop bij bijvoorbeeld recreatiegebied de Potten en in het Rasterhofpark. In het najaar geeft de vlier mooie, bijna zwartachtige bessen. Van vlierbloesem en bessen wordt allerlei lekkers gemaakt. Oogst de bloemschermen in het voorjaar en de bessen in augustus en september. Je kunt er bijvoorbeeld thee van maken. Of jam en azijn. Of gebruik het als decoratie voor op bijvoorbeeld een taart. Hierbij deel ik een heerlijk recept voor homemade vlierbloesem limonade.

Nodig voor 2 liter siroop: - - - -

1 emmertje vlierbloesems (dit is ongeveer 150 gram) 1 liter kraanwater 750 gram suiker Citroen

1. Pluk een emmertje vlierbloesems. Haal de takjes zoveel mogelijk weg. Deze geven een wat bittere smaak. 2. Vul een grote pan met water en doe de vlierbloesem erin totdat de bloesems onder water staan (ongeveer 1 liter). Voeg er schijfjes van 1 citroen bij. 3. Laat het 24 uur staan. 4. Zeef het water en vang het vocht op. 5. Doe het vocht in een andere pan en breng net niet aan de kook. Voeg de suiker toe en verwarm net zolang totdat de suiker is opgelost. 6.  Giet de vlierbloesemsiroop en flessen en bewaar ze in de koelkast.  siroop is heerlijk met bruisend water en De een takje verse munt. Of giet een beetje in een glaasje prosecco en vier dat de zomer eraan komt!

ROOS HENDRIKS - Royaal Belegd Sneek | www.royaalbelegd.nl

De ‘Man-bun’

in de kapsalon ook nog nooit geknipt heb! Maar hij hoort wel in dit rijtje thuis. Wat heb je nodig? Minimaal 20 cm haar bovenop, een elastiekje en wat lef…

En niet te vergeten, de baard

Hoewel het vorig jaar en begin dit jaar nog draaide om een zo lang mogelijke en volle baard, staat tegenwoordig de kortere baard centraal. Ze worden dus minder wild en sluiten perfect aan op gezichtsvorm en kapsel. Draag je een kort stoppeltje of een stuk langere baard, alle varianten zijn inmiddels geaccepteerd. Of het weggelegd is voor jou om een volle baard te laten groeien ligt aan je genen, en er is maar 1 manier om daar achter te komen… ;)

FAIDRA TSAGARAKIS Eigenaresse Kapsalon Perron 28 Sneek | www.perron28.com

ACNE EEN BUITENGEWOON VEEL VOORKOMENDE HUIDAANDOENING Acne of beter bekend (jeugd) puistjes. Er bestaat geen andere huidaandoening die bekender is dan acne. Vrijwel iedereen krijgt in de puberteit acne. Tussen de leeftijd van 12 en 24 jaar heeft ongeveer 85% van de pubers en jonge volwassenen een vorm van acne. In de meeste gevallen is het vóór de leeftijd van 25 jaar alweer verdwenen. Gelukkig blijft acne een goedaardige aandoening van de huid. Maar helaas is aangetoond dat acne bij vele pubers en jonge volwassenen emotionele en psychosociale problemen kan geven. Er bestaan vele fabels over het ontstaan van acne. Zo heeft het eten van fast food zoals hamburgers en patat geen invloed op acne. Of een slechte hygiëne of overmatig zweten heeft ook geen invloed op het krijgen van acne. Bij acne zien we vele soorten huidafwijkingen zoals witte en zwarte mee-eters, rode pukkels,

bultjes en puistjes. Wanneer acne ernstig genoeg is, ontstaan er onderhuidse ontstekingen die na genezing lelijke littekens kunnen achterlaten. Het uitknijpen van puistjes of krabben werkt ontstekingen in de hand. En is dus niet handig om zelf te doen. Er bestaan verschillende behandelvormen voor acne. De keuze van behandeling hangt af van de ernst en uitgebreidheid van de ontsteking en/of infectie, de aanwezigheid van littekens, de leeftijd en het geslacht. Hier kunnen dermatologen, huidtherapeuten en ook wij als schoonheidsspecialistes u een goed advies over geven. Kom eens bij ons langs en wij helpen je graag bij een goede behandeling die bij jou past.

ASTRID HULZEBOS TEENSMA - Eigenaresse Beauty Centre Hair Affair in Sneek - www.hairaffair.nl


GROOTSNEEK.NL

15

Bijzondere Buiten Boeken Dit zijn de buitengewone boekentips van deze maand:

Het bucketlist boek Meer naar buiten, vaker op de fiets, lekker wandelen om het hoofd leeg te maken, als het even kan wat groenten en kruiden uit eigen tuin halen en de daarvan bereide maaltijd lekker buiten opeten. Als één of meerdere van deze voornemens je bekend voorkomen dan ben je in ieder geval niet de enige met deze onthaastende groene plannen. Om deze groene doelen op een rijtje te zetten en de motivatie te vinden om ze daadwerkelijk uit te voeren en af te vinken is er nu “Het Bucketlist Boek voor een groene wereld” van Elise de Rijck. Een erg leuk invulboek met uitdagende en eenvoudige opdrachten voor een groener leven.

De stad uit

Moord op de moestuin Voor wie het afreizen naar het platteland heel anders afloopt zijn Thijs, Judith, Cora en Ab. Deze hoofdpersonen in “Moord op de moestuin” van Nicolien Mizee huren, om uit te rusten, een zomer lang een boswachterswoning op een landgoed. Er spelen rond het huis, de landerijen, de moestuinen en de bewoners allerlei raadsels en intriges. Deze roman leest als een ouderwetse gemoedelijke detective met frisse en eigentijdse elementen. Net als “De stad uit” is dit fijne boek een regelrechte aanrader om lekker in alle rust buiten te lezen. Dan kan dat ook maar weer van uw Bucketlist gehaald worden.

MACHTELD HOLTROP Boekhandel van der Velde Sneek | www.boekhandelvandervelde.nl

Pimp je muur gewoon! Een stijlvolle fotowand Een stijlvolle fotowand met inspiratie uit de natuur, mag niet ontbreken in je interieur. Het fleurt meteen de hele kamer op! Het staat erg mooi in de living, de slaapkamer of in de gang. Je kunt er bovendien echt een persoonlijke draai aan geven. Maar hoe doe je dat?

Wat radiopresentatrice, restaurantrecensent en columniste Petra Possel alvast van haar “to do” mag afvinken is het verhuizen van de stad naar het platteland. In haar nieuwe boek “De stad uit”, een aanstekelijke verhalenbundel, beschrijft ze met veel humor en een scherp waarnemingsvermogen de keuze om Amsterdam te verruilen voor Gaast. Het gecultiveerde “groene leven” in de stad maakte ze plaats voor het echte groene en rustige leven in een dorp. In haar verhalen beleef je het leven in en om Gaast, de “Mienskip” waar ze nu deel van uitmaakt en andere kleine gebeurtenissen in Friesland.

Een aparte, bijzondere, extravagante of buitengewone kledingstijl. Durf jij? Soms zie je iemand lopen in een bijzondere outfit. Dit kan een man zijn met een bijzonder colbertje zoals vroeger

Hoe maak je de perfecte fotowand: • Bepaal de plaats, op een lange wand, een verloren hoekje of boven de bank • Zorg voor mooie lijsten, het liefst dezelfde kleur: zwart, wit, hout of goud • Bepaal het kleurpallet van de afbeeldingen: zwart/wit, kleurrijk of een mooie mix • Denk na over de compositie, wissel groot en klein af

Jack Spijkerman wel had en onze cabaretier Freek de Jonge

Kies je favoriete foto’s en posters: Dan is het tijd voor het allerleukste onderdeel: het uitkiezen van de foto’s en posters! Ga op zoek naar je favoriete vakantiefoto’s of koop een aantal posters (websites: Desenio of Posterstore) met natuurlijk getinte afbeeldingen, illustratie of quote. Ga jij het aandurven? Je hebt voor weinig geld echt een blikvanger in je interieur!

iets “ groters” dan is dat wel gedurfd en laat je je wel zien.

EVELYNE BOK - Interieurstylist Sneek | www.evelyneontwerp.nl

tegenwoordig nog draagt. Of een oudere vrouw met een aparte haarcoupe en dito bril en vaak een aparte belijning in haar outfit. En een enkele keer kom je ook nog wel eens een puber tegen die zich lekker niks aantrekt van de hele wereld en zich heerlijk tegendraads kleedt. Respect voor deze mensen die de wereld een beetje mooier kleuren. Het gros kleedt zich conform de richtlijnen/trends van het moment. En daar is op zich natuurlijk niks mis mee, maar ben je in voor Heb jij ook altijd eens willen weten waar jouw kracht ligt qua uitstraling dan is een persoonlijk stijladvies iets voor jou. En zeker weten dat je daarna iets meer jezelf durft te zijn en misschien eindelijk eens kleur bekent of gaat voor die te gekke haarcoupe, of aparte jas met hele bijzondere laarsjes. Gewoon om eens even een statement te maken!

Hoe zichtbaar wil jij zijn? Ik ben benieuwd! LIANA MIEDEMA - kleurstijliste bij LIANA kleur & stijl | www.lianakleurenstijl.nl


Aantrekkelijke Volkswagen inruilpremies. Profiteer alleen deze week nog.

Op bijna alle nieuwe Volkswagen modellen ontvang je alleen deze week nog een inruilpremie tot wel â‚Ź 2.000. Bekijk daarom onze modellen online op Vandenbrug.nl of kom naar de showroom in Sneek.

NATUURLIJK

BIJ:

Van den Brug Sneek Kleermakersstraat 6, 8601 WG Sneek | T 0515 - 42 52 52

vandenbrug.nl/volkswagen

Je vindt de vestigingen van Van den Brug ook in Drachten, Buitenpost, Heerenveen en Franeker.


sneek

TEKST & FOTO HENK VAN DER VEER

GROOTSNEEK.NL

17

Links Marianne en rechts Ellen

ONDERNEMENDE ZUSSEN PLOEGSTRA GETROUWD MET DE BROERS HAMERSMA Hoe is het als je zus ook je schoonzus is en je daardoor ook dezelfde schoonouders hebt. Oftewel, wanneer je man een broer is van de echtgenoot van zuslief? Ellen (47) en Marianne (45) Ploegstra weten er alles van. De ‘meiden’ van Ploegstra zijn namelijk getrouwd met twee ‘jongens’ van Hamersma, de broers René en Rob. René met Ellen en Rob met Marianne. Om de familieband nog wat inniger te maken: Ellen, de oudste van de Ploegstra-ladies, runt al 25 jaar een eigen schoonheidssalon onder het dak van de fraaie kop-hals-romp woonboerderij van haar ouders aan de Ivige Leane in Loënga. Zus Marianne is altijd in de buurt, zij heeft 20 jaar een kinderdagverblijf op hetzelfde adres, waar ze inmiddels met nog tien vrouwen de kinderopvang verzorgt. Een familieverhaal. “Hoe bijzonder is dat, als je dezelfde schoonouders hebt”, herhaalt Marianne de vraag. “Ja, dat het ervoor zorgt dat het een kleine familie is. Je man en een zwager zo dichtbij, dezelfde ouders en schoonouders. Het is een pure band die we hebben, die is in alles zo.” Ellen vult aan. “Onze kinderen hebben maar één echte oom en tante, dat is ook weer bijzonder. Onze ouders en schoonouders hebben vijf kleinzonen en een kleindochter.”

ADVENDO Dan is er ook nog een andere familieband, namelijk die van Advendo. Zo speelt Rob trompet bij ‘De Basic Bigband’ en is hij Jong Advendo instructeur. René speelt bij Afslag Sneek en om het Advendo-verhaal even compleet te maken, schoonvader Harry was jarenlang tamboer maître van het wereldberoemde korps uit Sneek. Daar bij Advendo kwamen de Ploegstra-dochters hun latere

geliefden ook tegen. Beide zussen hebben ook nog samengewerkt als instructrices van Advanced, de dansgroep van Advendo. Nog altijd zijn er banden met Advendo. Zo zijn alle kinderen van beide gezinnen lid of lid geweest van Advendo. De oudste zoon van Rob en Marianne heeft altijd trommel gespeeld bij Advendo maar blaast nu op de trombone bij de Útlopers. Zij zorgden dan ook voor de muzikale noot tijdens het 25- en 20-jarig bedrijfsjubileum dat gevierd werd met een Open Dag. Er was tijdens die dag trouwens voortdurend interactie tussen beide familiebedrijven, doordat klanten en ouders een kijkje namen in beide gedeelten van de boerderij.

instemmend over hoe haar jongere zus het familiegevoel vertolkt en vult opnieuw aan. “We hebben een hele fijne jeugd gehad en kregen altijd veel vertrouwen van onze ouders. Vijfentwintig jaar geleden stelde mijn vader voor om in de eerdere stal van de boerderij, waar vroeger de stier stond, een schoonheidssalon te bouwen om daar mijn eigen bedrijfje te starten. Pa was toen boekhouder bij visfabriek Sterk in Lemmer, maar zijn jongensdroom was een boerderij. Dat lukte hier dus met de ‘hobbyboerderij’. Dat wij nu als twee zussen onder een dak ons eigen bedrijf hebben voelt voor ons heel normaal maar aan de andere kant ook intiem omdat het zo’n privégelegenheid is.”

HOE BELANGRIJK IS VOOR BEIDE ZUSSEN DE FAMILIEBAND DIE ZIJ HEBBEN?

JULLIE ZIEN ELKAAR DUS ELKE DAG?

“Die familiebanden zijn de bouwstenen van ons bedrijf, van hoe het is ontstaan en uitgegroeid tot wat het nu is. Als ik dat alleen had moeten doen, dan weet ik niet of ik zover was gekomen. Je merkt gewoon dat iedereen in onze familie daar z’n ding in doet. René kan prachtig mooi ontwerpen, die maakt dan eens even een flyer of een advertentie. Rob is graag met cijfertjes bezig en onze vader houdt van klussen. We doen het echt met elkaar en dat geeft een heel goed gevoel”, beantwoordt Marianne de vraag. Ellen knikt

“Die reactie krijgen we wel vaker, maar dat is dus niet zo, dat komt omdat we beiden gescheiden zitten in de boerderij. We hebben bovendien andere werktijden. Soms moeten we een afspraak maken om even bij te kletsen”, vertelt Ellen. De zussen zijn volgens eigen zeggen in de loop der jaren wel steeds zelfstandiger geworden en hun zelfvertrouwen is alleen maar toegenomen bij wat ze doen. Passie is daarbij zeker een sleutelwoord. Marianne voelt dat de verantwoordelijkheid die ze voor de kinderen (‘het dierbaarste bezit van

ouders’) heeft minder ‘belastend’ is dan in de eerste jaren, iets wat ongetwijfeld met ervaring te maken heeft. Ellen geeft aan dat ze niet alleen maar meer met de uiterlijke (huid-) verzorging van mensen bezig is maar dat juist aandacht voor het innerlijk een belangrijke plaats heeft ingenomen. Ellen mag zich huidspecialist noemen, waarbij ze ook voedingsadviezen geeft. Langzamerhand is de monumentale boerderij aan de Ivige Leane letterlijk aan de rand van de stad komen te liggen. Met aan de ene kant een heus aangeplant bos en aan de andere kant Harinxmaland, waar vele jonge gezinnen wonen die voor de nodige klandizie zorgen.

WAT HEBBEN DE ZUSSEN IN DE LOOP VAN DE JAREN VAN ELKAAR GELEERD? “Marianne was altijd de rustigste van ons tweeën, de meer bedachtzame en ik was veel meer de ‘flapuit’. Dat doe ik nu minder en dat heb ik zeker van haar geleerd”, vertelt Ellen. En hoe zit dat bij Marianne? “Ellen heeft mij laten zien hoe los je met de dingen om kunt gaan, niet alles te zwaar opvatten en er zijn genoeg dingen die ik in haar bewonder. Hoe vrij zij een groep kan toespreken, echt mooi!”

TE KOOP Lemmerweg 22 8607 BZ Sneek

MOLKWERUM - HELLINGSTRJITTE 25

Tel: 0515-569363 info@aresmakelaardij.nl

VRAAGPRIJS € 485.000 k.k.

Wie oog heeft voor geschiedenis wordt op slag verliefd op deze historische woonboerderij gelegen tussen Hindeloopen en Stavoren. De woning ligt ongeveer 30m van de weg en heeft zowel voor als achter een grote tuin en aan de zijkant van het huis staan oude fruitbomen. Op het royale perceel staat ook een onder architectuur gebouwde vrijstaande atelier/praktijkruimte.

www.aresmakelaardij.nl

Ares Makelaardij: VoorGoedWonen

Hege Wier 5 • Nijland • 0515 569 395 Email: info@autobedrijfwilcokalsbeek.nl


18

NUMMER 06 • 2019


sneek

GROOTSNEEK.NL

#FACETOFACE SHANNON HUITEMA fotografie LAURA KEIZER tekst ALBERT BOUWMAN

‘In secondes laten zien wat ik kan’ Vijftienjarige Shannon Huitema gescout als topmodel Ze surft op internet naar haar account van Instagram. Er komt een persoonlijk bericht binnen. Een agency benadert haar voor ‘fotoshoots’. Ze negeert het bericht. Een paar weken later krijgt ze een bericht van een andere agency en weer een tijdje later nog een. Na overleg met haar ouders en op hun aanraden benadert ze de eerste agency. Een weekend later zit ze in Parijs. Shannon Huitema schaart zich na twee jaar en op zeventienjarige leeftijd onder ‘s werelds topmodellen.

“Ik zeg het tegen niemand, behalve mijn ouders. Zonder een beeld te hebben van wat ik precies kan verwachten, ga ik erheen. Voor de allereerste keer ga ik een show lopen. In Parijs word ik opgehaald. De zenuwen gieren door mijn lijf. Wat moet ik zo meteen doen? Wie kom ik tegen?” “Er zijn nog negentig meiden die kandidaat zijn voor dezelfde show. Mijn haar wordt gestyled en ik krijg make-up op. Bij de ‘fitting’ trek ik verschillende kledingstukken aan om te zien welke mij het beste past. Nee, wordt er gezegd en ik moet weer andere kleding aantrekken. Uiteindelijk is het goed. Voor een definitieve bevestiging moet ik naar een designer. De deur gaat open en ik word me bewust van wie daar zit. Karl Lagerfeld. Oh no, een top modeontwerper. Hij kijkt me aan en knikt bevestigend dat dit goed is. Gelukkig, ik mag blijven. Ik hoor hoe hij tegen sommige anderen zegt dat dit niet het meisje is dat hij zoekt. Zij zijn hier voor niets naartoe gekomen.” “Ik krijg de instructies om de catwalk op te lopen. De zaal is nog leeg. Ze vertellen me welk rondje ik moet lopen. Met de rest van de meiden oefenen we het rondje. Iemand zegt dat het belangrijk is om in de richting van de Vogue camera te kijken. Geen idee hoe ik die zo meteen ga herkennen, maar een ding weet ik zeker, ik ga mijn best doen. We mogen naar het hotel. Voor vandaag is het genoeg. We weten wat

er van ons wordt verwacht. In het hotel is er tijd om met de andere meiden te kletsen. Gelukkig zijn ze allemaal aardig. We lachen veel en hebben een gezellige avond.”

ALLE OGEN OP MIJ GERICHT De volgende dag moeten we eerst achter de catwalk plaatsnemen. Zo zijn we uit het zicht voor het publiek dat langzaam binnenkomt. De hele zaal stroomt vol. Tal van fotografen lopen in de richting van de catwalk. Ik zie hoe er al foto’s worden gemaakt en dat veel mensen elkaar de hand schudden. Het duurt tijden voordat iedereen zit. Ondertussen houd ik het bijna niet meer van de zenuwen. Mijn allereerste keer. En dan gelijk voor Chanel. Ben ik gek dat ik dit doe? Nee Shannon, je krijgt de kans dus moet je die ook pakken. Mijn ouders staan achter me en ik weet dat ik het kan. Plotseling gaan de lichten aan. Ik zie hoe het eerste model de catwalk oploopt. Ik kijk goed naar haar bewegingen en bestudeer de richting waarin ze kijkt. Zo zijn er nog een paar die me voorgaan. Dan is het mijn beurt. Met hartkloppingen loop ik de catwalk op. Alle ogen zijn op mij gericht. Ik doe wat me verteld is en volgens mij heb ik redelijk in de Vogue camera kunnen kijken. Het loopje duurt maar twintig tot dertig seconden. Tot slot moeten we nog een keer met zijn allen de catwalk op. En dan zit mijn eerste werk erop. Wat een beleving.”

GESPREKKEN VAN TIEN SECONDEN “Het is een enerverende wereld. Ik word geregeld door mijn agency benaderd. Soms moet ik naar Londen, dan naar Milaan en een enkele keer naar Bangkok. Wie maakt zoiets nou mee op deze leeftijd? Geregeld vlieg ik naar bestemmingen waar ik alleen ‘castings’ doe. Tijdens zo’n casting ontmoet ik opdrachtgevers. Zij willen mijn ‘setcard’ hebben waarop mijn persoonlijke gegevens staan, zoals mijn lengte, maten, et cetera. Daarna bladeren ze door mijn portfolio. Vaak is het maar tien seconden en meestal krijg ik een schuddend hoofd te zien. Ik ben niet wat ze zoeken. Van de tien opdrachtgevers zijn er meestal negen die me niet nodig hebben. Tegelijkertijd leer ik geduld te hebben en te wachten op die ene die wel met mij in zee wil.” “Het meest heftig vind ik dit tijdens de Fashion-week. Daarvoor moet ik een maand lang castings doen in verschillende steden in Europa. Op een dag heb ik wel vijftien castings en dat doe je dan een maand lang, zeven dagen per week. Al met al spreek ik op die manier iets van zeshonderd potentiele opdrachtgevers. Er is er één die met me aan het werk wil en een show wil doen. Een groot compliment, al is het wel zwaar om daarvoor zoveel mensen te spreken.”

“Erheen reizen doe ik zelf. De onkosten betaal ik van mijn inkomsten. Met zoveel afwijzingen zijn de onkosten hoog. Ook al kan ik ’s avonds mijn ei kwijt bij andere meiden, de teleurstelling van zo vaak worden afgewezen, trekt wel zijn wissel op mij. En toch ben ik er vrij ontspannen onder. De ervaring leert dat geduld wordt beloond.”

WERKEN NAAST EEN OPLEIDING “Inmiddels heb ik mijn Instagram account aangepast. Op aanraden van mijn agency heb ik mijn profiel openbaar gemaakt. Foto’s van opdrachten plaats ik erop. Dit werkt goed. Ik krijg er meer volgers door en het is een opstap naar meer werk.” “De toekomst is nog onduidelijk. Ik heb een regeling kunnen treffen dat ik een tussenjaar heb, wat officieel niet mag na het halen van een vmbodiploma. Ik moet binnenkort dus beginnen met een opleiding. Dit heeft wel consequenties voor het werk. Als de agency geen garantie kan geven dat de opdrachtgever me ook werk aanbiedt en ik alleen voor castings weg moet, dan gaat dit helaas niet meer zo vaak als nu. Maar zo ver is het voorlopig nog niet. Het kan zomaar zijn dat ik vandaag een bericht krijg dat ik morgen weg moet. O, wacht even, ik voel mijn telefoon trillen. Ha leuk, ik mag binnenkort naar Istanbul voor een shoot.”

19


20

NUMMER 06 • 2019

John van Kooten van Nautisch Centrum Heech:

“IK DOE ZAKEN VANUIT MIJN ONDERBUIKGEVOEL” TEKST EN FOTOGRAFIE WIM WALDA

“Mijn gymleraar zei op de middelbare school al tegen mij: “Jij moet naar het CIOS” en mijn techniekdocenten vonden dat ik in de techniek verder moest. Ik hinkte dus op twee gedachten ten aanzien van mijn beroepskeuze. Maar boven alles was voor mij duidelijk dat ik ‘eigen baasje’ wilde worden. Ik had op mijn achttiende al grootse plannen voor een uitgebreid waterskicentrum op het Wolderwijd. Maar die plannen stierven een zachte dood omdat de politiek liever vissers en zeilers op het Wolderwijd zag. Maar vijfentwintig jaar later, in 2018, mocht ik ‘eigenaar/directeur’ van Nautisch Centrum Heech (NCH) op mijn visitekaartje zetten.” Aan het woord John van Kooten (43), geboren Amsterdammer, ‘happy single’ en woonachtig in Sneek. zagen wij de watersportmarkt veranderen en wij pasten ons daarbij aan. De verkoopruimte werd uitgebreid met een extra hal en wij hadden ons toegelegd op het rubberboten- en RIB-segment. En dat we dat ‘niet slecht’ doen blijkt wel uit het feit dat we klanten van ver buiten onze landsgrenzen mogen verwelkomen.”

“Overigens kwam dit niet uit de lucht vallen, want mijn ouders, Johan en Tiny, hebben dit bedrijf aan de Draei 9 in Heeg drieëntwintig jaar geleden al overgenomen en sinds 2000 ben ik voor eenderde deel vennoot in de VOF. Vorig jaar hebben mijn ouders zich teruggetrokken en mag ik mij eigenaar noemen.” Bij binnenkomst staat John net een klant te woord. Er wordt gelachen, veel en uitbundig. “Dat was een klant met een probleem aan zijn boot” verduidelijkt hij later. “Zoals je kon horen en zien is dat dus naar tevredenheid opgelost. De Amsterdams/ Friese gastvrijheid, gekoppeld aan een flinke dosis humor en souplesse ten aanzien van garantieregelingen is een investering in loyaliteit en creëert dus een win-win situatie. En dat is dan ook het ‘credo’ van ons bedrijf: laagdrempelig, gastvrij en qua service meer doen voor een klant dan hij verwacht. Niet ‘zeiken’ over kleine lettertjes, maar humor, een kop koffie en een oplossingsgerichte instelling.”

DIESEL RUBBING EN EEN NIEUWE CHINESE FAMILIE “Wat daar in belangrijke mate aan bij heeft gedragen is onze eigen productlijn aan opblaasboten en RIB’s, die worden verkocht onder de naam Diesel Rubbing. Ik liep al een paar jaar rond met de gedachte om zelf een kwaliteitsmerk te importeren, maar dat was met de overspannen markt aan het begin van deze eeuw geen optie; alle betere merken waren al bij importeurs ondergebracht. Tot we in 2008 werden benaderd door een fabrikant uit China die ons vroeg of we hun boten wilden importeren. Ik heb de vraag beantwoord met een wedervraag: Kunnen jullie mijn boten ook maken? Immers, ik ken dankzij onze reparatieklussen elk merk ten voeten uit en vond dat er in kwaliteit best stappen waren te maken.”

JE VADER IS DE GRONDLEGGER VAN NAUTISCH CENTRUM HEECH? “In zijn huidige vorm wel. Maar het bedrijf NCH bestond al wel en was van Loek de Hoog. Die was gespecialiseerd in bemiddeling van gebruikte schepen. Wij hebben na de overname in 1996 de bakens verzet richting sloepen, opblaasboten en RIB’s.” Daarover later meer. John, kwam drieënveertig jaar geleden ter wereld in Amsterdam, maar heeft daar maar anderhalf jaar gewoond, omdat zijn vader in 1977 de allereerste postbode in Almere werd. “Als nieuweling werd ik daarnaast meteen ‘geronseld’ voor de brandweer” duikt vader Johan in de geschiedenis van zijn leven. “Maar dan moest er ook een fatsoenlijke brandweerkazerne komen vond ik en dat hebben we toen met een paar ‘partners in crime’ gerealiseerd.”

“IK WIL ALTIJD OVERAL DE BESTE IN ZIJN” Daarna werd Johan centralist op de alarmcentrale, wat hij een jaar of twintig heeft gedaan in achtereenvolgens Almere, Lelystad en weer terug naar Almere.

BREDE INTERESSE John van Kooten had een brede interesse in alles wat met sport, techniek en omgang met

mensen te maken had. Deed na een technische opleiding in Amsterdam, in Zwolle Sociaal Recreatief Agogisch Werk, volgde kortere opleidingen en cursussen als masseur, sportinstructeur in diverse disciplines en verdiepte zich in het kader van de ‘University of Life’ in andere culturen, reizen, marketing, politiek en psychologie. De leden van de familie Van Kooten zijn afstammelingen van een binnenvaartgeslacht en dus genetisch belast met watersportgenen, hetgeen tot uitdrukking kwam in hun zwerfreizen met het moederschip door heel Nederland.

“Het moest een merk worden dat wat kwaliteit betreft in het hoogste, maar qua prijs in het middensegment valt. Dus de lat lag hoog. Om een lang verhaal kort te maken, mijn vader en ik zijn naar die fabrikant in China afgereisd om een en ander met eigen ogen te bekijken, want ik stap niet als een ‘blinde Maupie’ in een dergelijk avontuur. We werden als vorsten ontvangen, zijn het avontuur aangegaan en hebben zo’n goede band opgebouwd dat we het tegenwoordig bij wijze van spreken over de Chinese tak van de familie van Kooten hebben.”

“Mijn vader had een droom om ooit een eigen bedrijf beginnen” vervolgt John de geschiedenis van NCH. “In 1996 nam hij die stap toen de toenmalige eigenaar, Loek de Hoog, zijn bedrijf in de etalage zette. Uiteindelijk ben ik na een paar jaar ook fulltime in het bedrijf gestapt en werd ik naast Johan en Tiny, mede-eigenaar in de VOF. Waar De Hoog was gefocust op bemiddeling van gebruikte jachten, zagen wij meer in de verkoop van nieuwe schepen, sloepen van Antaris, opblaasboten, RIB’s, consoleboten, roei-vis-t oerboten en buitenboordmotoren.” “Al vier jaar voor de economische crisis van 2008

IK WIL ALTIJD OVERAL DE BESTE IN ZIJN “Ik ben dankzij de sport behoorlijk competitief ingesteld, ik wil altijd de beste zijn. Dat heb ik zakelijk ook. We zien door onze ervaring de zwakkere punten bij andere merken en kunnen daar ons voordeel mee doen richting Diesel Rubbing bij onze Chinese fabrikant. Ons vlaggenschip is de Open Floor, een RIB van 5,2 meter en - dat durf ik zonder valse schaamte te zeggen – daarmee scoren wij zeker nationaal op prijs-kwaliteit verhouding wel de beste cijfers.” Lachend: “Toch weer dat competitieve hè, maar wel vanuit mijn onderbuikgevoel.”

MEER INFO OP: WWW.NAUTISCHCENTRUM.NL WWW.REPARATIE-RUBBERBOOT.NL WWW.DIESELRUBBING.COM


21

SKÛTSJEBIJLAGE 2019

• Teake Klaas van deren Meulen • M et alle data SKS IFKS is trots op het kampioenschap familieskûtsje van Woudsend

• Alle IFKS skûtsjes uit de GrootSneek regio

• Harm Kuipers: Regels zijn er om te worden nageleefd

• A lfred de Pietersma inorganisatie het • Jeroen Vos: IFKSMemorial, is een mooie kader van Samenloop voor Hoop

• Sjoerd is de ogen en oren van de schipper • W illemHofland Jan Ponsen: gepassioneerd

bemanningslid op het Veenema-skûtsje • Agenda en deelnemers uit de regio

Foto: Eize Hoekstra


TE KOOP! Voor u geselecteerd uit ons woningaanbod! Uw makelaars! Manfred de Wolff Antsje van Lelyveld Makelaar/taxateur Makelaar/taxateur

HEEG, BUTERHOEKE 2

OPPENHUIZEN, KAPPENBURCH 22

In het oude hart van waterrijk dorp Heeg staat deze goed onderhouden, karakteristieke en sfeervolle woning. Vernieuwd sanitair, ruime bijkeuken en 2 royale slaapkamers met vaste kastruimte. Sfeervolle woning in het karakteristieke centrum van Heeg.

Aan de rand van het dorp Oppenhuizen, staat deze vrijstaande woning op 848m2 eigen grond. De ruime woning is uitgebouwd met een stenen garage met kap. Aan de achterzijde kunt u genieten van het vrije uitzicht over het weiland. Een fantastische plek met een privacyrijke beleving!

SNEEK, KEIZERSMANTEL 351

SNEEK, PINKSTERBLOEM 42

Comfortabel en ruim 3-kamer appartement met eigen parkeerplaats en berging. Ruim balkon op het zonnige zuiden met vrij uitzicht over Duinterpen 3. Het appartement is modern ingericht en is geschikt voor bewoners van alle leeftijden en mindervaliden.

NIEUW! - Wat een locatie, wat een ruimte! Wonen aan het water in deze uitgebouwde, moderne, twee-onder-één-kapwoning met garage en ruime aanlegmogelijkheid! Met een gebruiksoppervlak van maar liefst 167 m² is het hier goed wonen.

SNEEK, GOEMAN BORGESIUSLAAN 37

BOLSWARD, KON. WILHELMINALAAN 1

Vraagprijs € 129.500,- k.k.

Vraagprijs € 375.000,- k.k.

Vraagprijs € 417.500,- k.k.

Vraagprijs € 299.000,- k.k.

Vraagprijs € 275.000,- k.k.

Vraagprijs € 339.000,- k.k.

NIEUW! Instapklare, geheel gerenoveerde en uitgebouwde woning met berging, voorzien van luxe en comfort. Grenzend aan de zonnige achtertuin is een gemeentelijk en beschut speelveld. Gunstig is de ligging nabij station Noord en de voorzieningen.

Wat een locatie! Op een prachtige woonstand aan de rand van woonwijk “Parkplan” staat deze vrijstaande (levensloop)bungalow. Gelegen nabij het Julianapark en met o.a. een ruime woonkamer en 4 slaapkamers is het hier goed wonen op een royaal perceel van 718 m² eigen grond.

Altijd op zoek naar schonere brandstoffen, met betere prestaties

[ WIJ ZOEKEN! ] Voor serieuze opdrachtgevers zijn wij op zoek naar woningen met de volgende kenmerken:

SNEEK, SALVERDASTRAAT 3

• SNEEK: ALDFEARTSWEI vrijstaande woning, RAERD,

Deze kansrijke tussenwoning, met verrassend diepe achtertuin, is gelegen in een rustige woonomgeving nabij groen en het water van de Franekervaart. Het huis ademt een gezellige en prettige sfeer uit. Op loopafstand van de diverse voorzieningen.

Prachtige gezinswoning met ruime en zonnige • SNEEK: 2-onder-1-kapwoning met achtertuin! , woonkeuken, uitgebouwd op de verdieping, 3 garage tot € 300.000,slaapkamers, moderne & complete badkamer. • SNEEK: appartement centrum met ddd dd woonoppervlak van 140 m²

Vraagprijs € 129.000,- k.k.

NEN? PLAN UIS VEvooRH afspraak! nde r een vrijblijve

Bel

Verkoop - Aankoop Taxaties - Advies

woonoppervlak 200m², een privacy

Vraagprijs € 137.500,- k.k. biedende tuin, kavel van ca. 1000m²

• S  NEEK: 2-onder-1-kapwoning ‘Bomenbuurt’

Heeft u verkoopplannen en voldoet uw woning aan één van de bovenstaande zoekcriteria? Neem vrijblijvend contact met ons op. Mogelijk hebben wij de koper voor u! Het bestaande Funda aanbod is ons bekend Uw reactie wordt vertrouwelijk behandeld.

Veenema Olie, Chemie en Energie Druk, druk, druk? Waar haal je toch de energie vandaan? Bij Veenema in Sneek natuurlijk. Als 100% familiebedrijf weten we wat erbij komt kijken om de zaak draaiende te houden. Als leverancier van o.a. GTL Diesel (Gas To Liquid) doen we daarom net dat beetje meer. GTL zorgt voor minder uitstoot van schadelijke stoffen en is bovendien niet gevoelig voor bacterievorming. Dus ook voor uw ultra schone brandstof vaart u naar de jongens van Veenema. Raadpleeg onze website voor de

WESTERSINGEL 35 • 8601 EN SNEEK TELEFOON: 0515-412345

Voor ons complete aanbod kijkt u op www.makelaardij-delange.nl

WESTERSINGEL 35 • 8601 EN SNEEK TELEFOON: 0515-412345

Voor complete aanbodaanbod kijkt u opkijkt www.makelaardij-delange.nl Vooronsons complete u op:

www.makelaardij-delange.nl

verkooppunten.

Non-stop Veenema T (0515) 42 01 51 |

veenemaolie.nl


SKÛTSJEBIJLAGE 2019

23

TEKST RIEMIE VAN DIJK // FOTOGRAFIE KLIK & CO/RICHARD DE JONGE

Sjoerd Hofland is de ogen en oren van de schipper “De tactiek is het allermooiste spelletje” Sjoerd Hofland leeft voor zeilen. Hij is er een tijdje mee gestopt, maar miste het. Momenteel combineert hij zeilen op de Sneker Pan met zeilen in de Finn. “Elke zaterdag zeil ik in de Finn, elke zondag train ik met het skûtsje. In de winter train ik wel met de Finn en niet met het skûtsje. Ik heb Snekermeerwater in mijn bloed.” “Eigenlijk is mijn liefde voor varen begonnen bij mijn opa. Hij leefde voor het zeilen en voer in de Regenboog. Mijn vader John, die in 2005 is overleden aan hartfalen, is via opa ‘besmet’ geraakt. Ook mijn moeder Josje heeft het van huis uit meegekregen. Ze was lid van Watersportvereniging ‘De Braassem’ en zeilde elk weekend in een 420, een tweepersoons zwaardboot voor op zee. Tegenwoordig jureert ze bij internationale zeilwedstrijden. Mijn broer Hidde is iets minder van het varen. Hoewel, hij geeft les op de zeilschool in Goïngarijp en roeit. Dat is ook iets met water.”

In puin weer thuis De zeilloopbaan van Sjoerd startte in de Flits. “Eerst als bemanningslid; later ben ik zelf gaan sturen. Daarna ben ik gaan varen in de RS Feva. Dat was heel intensief. Elk weekend zeilen en ook nog eens één avond per week trainen. Vanuit de Koninklijke Watersport Vereniging Sneek deden we mee met drie boten. Elke vrijdag ging ik met de tas vol studieboeken het land in en ’s zondags kwam ik ‘in puin’ weer thuis. We zijn het hele land door gecrost: van Workum naar de Roompot in Zeeland. Van mijn moeder hoefde dat niet hoor. Zij heeft me altijd vrijgelaten in mijn keuzes. Tegen de tijd dat ik 15 jaar was, was ik er wel klaar mee. Ik was op een leeftijd waarop je ontdekt, dat er ook andere dingen in het leven zijn. Bijvoorbeeld in het weekend leuke dingen doen met mijn voetbalvrienden. Met een aantal van hen voetbal ik al vanaf mijn zesde en dan krijg je een steeds hechtere band. We zijn een leuk en gezellig team en hebben een hoop gelachen.”

Het op twee na bestbezochte zeilevenement Maar na verloop van tijd ging het toch weer jeuken. “Ik werd gebeld door Angela Brandsma of ik wilde bemannen in de Pampus. Bij toeval

werden we derde op het NK Sprint. En toen dacht ik ‘dit heb ik toch wel gemist’. Vervolgens ben ik in de Splash gestapt. Daar heb ik een jaar in gevaren, voordat ik bij de Sneker Pan terecht kwam. Eigenlijk wist ik weinig meer van de Sneker Pan dan dat ze kampioen waren geworden. In de wintermaanden zag ik het skûtsje bij de Waterpoort liggen en ik dacht ‘dat lijkt me wel wat’. Via een oproep op Facebook kwam ik terecht in de wereld van het skûtsjes-

ilen. Zo gaaf, ik heb er nog geen seconde spijt van gehad. Wist je dat het skûtsjesilen het op twee na best bezochte zeilevenement ter wereld is? Bij de SKS-wedstrijd in Grou staan er wel 40.000 toeschouwers aan de kant. Alleen bij de America’s Cup en de Volvo Ocean Race zijn dat er meer.”

Positie, taak en focus Sjoerd studeert nautisch business management in Driebergen. “Een combinatie van jachtbouw en de commerciële kant van de watersport. Ik liep stage op vrijdag, maar dat is afgelopen. Ik ben nu van maandag tot donderdag in Driebergen, daarna ga ik naar Sneek.” Het komende SKS-seizoen wordt alweer Sjoerd zijn derde jaar. “Ik ben net als vrijwel iedereen, begonnen aan het zwaard. Daarna ben ik een tijdje peiler en lierenman geweest. Ieder bemanningslid aan boord heeft zijn eigen positie, taak en focus. Een zwaardenman focust op het zwaard, de lierenman op de stand van het onderlijk. Sinds anderhalf jaar ben ik adviseur en voor mij is het tactische spelletje het mooiste dat er bestaat. Hoe kun je in zo kort mogelijke tijd een zo klein mogelijke

afstand over de baan zeilen? Dat klinkt gemakkelijk, maar dat is het niet. Je hebt te maken hebt met zoveel factoren en komt de andere schepen continu tegen. Vergelijk het met een voetbalveld dat op en neer gaat en met lijnen die heen er weer gaan. De tactische manier waarop Douwe Visser van Grou vorig jaar de laatste wedstrijd op Sneek heeft gewonnen? Mooier kan het niet! Als je dat bedenkt en het dan ook kunt, dan is dat kicken. Voor mij een bron van inspiratie.”

Grote stappen gemaakt “Het adviseurschap is niet iets waar ik op aasde, het is gaandeweg zo gelopen. Het klikte met Jappie. Vervolgens moet je elkaar leren kennen, begrijpen wat de ander precies bedoelt als die iets zegt. Je moet zelfs kunnen aflezen wat de ander denkt en wil, zonder dat die iets zegt. Daarin hebben we de afgelopen periode grote stappen gemaakt. De puzzelstukjes vallen nu op hun plaats. We zijn een andere weg in geslagen. Onze trainingen zijn nu minder lang, maar wel effectiever. Als je te lang op het water bent, zakt de focus weg. De trainingen zijn anders ingedeeld, voor en na de tijd kan iedereen zijn zegje doen. We hebben een jonge, frisse en erg gezellige ploeg.“


24

SKÛTSJEBIJLAGE 2019

Teake Klaas van der Meulen is trots op het familieskûtsje van Woudsend Teake Klaas van der Meulen is sinds 2013 de roerganger van het Woudsender skûtsje de Klaas van der Meulen. Aan de vooravond van het SKS-kampioenschap gingen we op bezoek bij de schipper om met hem terug te blikken maar uiteraard ook om vooruit te zien. “Ja, dy wikseljende resultaten. Dat fiifde plakje yn 2015 wie fansels hielendal geweldich, doe klopte alles en dêrnei folop wikselingen yn’e ploech en je moatte hieltyd op’e nij begjinne. Soks freget wol de nedige moeite”, weet Teake Klaas als we de klassementsresultaten bekijken. In vergelijking met het vorig seizoen stappen er dit jaar 4 nieuwe bemanningsleden aan boord bij de Woudsenders en nemen er twee mannen afscheid. Met de komst van de vier nieuwe krachten zeilen er weer 12 bemanningsleden op de Klaas van der Meulen.

NAAM SKÛTSJE Klaas van der Meulen SCHIPPER Teake Klaas van der Meulen LEEFTIJD 39 jaar SCHIPPER SINDS 2013 EIGENAAR Stichting Skûtsje Klaas van der Meulen BOUWJAAR 1912 WERF Roorda, De Piip, Drachten TONNAGE 45 ton LENGTE 19,50 meter BREEDTE 3,60 meter HOLTE 1,15 meter DIEPGANG 0,40 meter MAX. ZEILOPPERVLAK 168,4 m²

TEKST HENK VAN DER VEER // FOTOGRAFIE LAURA KEIZER FOTOGRAFIE

BEMANNING Chis Nagelhout, Joep Sijtsma, Gaele Couperus, Douwe Couperus, Cyrus Kruis, Miranda Nagelhout, Remco Hamstra, Arjen Sikkema, Noa van der Meulen, Jan van der Molen, Klaas van der Meulen en Henk de Zee.

Bemanning

“Yn safier hawwe we no de ploech wer kompleet, dat der eins noch ien by moat. Ferline jier hiene we de ôfspraak mei âldbemanningsleden dat se beskikber wêze soene foar bepaalde wedstriden. Sa fan ‘op’e Feanhoop dan bist der gewoan by en hawwe we genôch dan hast in moaie dei fanôf de wâl’. Mar op it skip hiene wy eins net in folsleine ploech. Dit jier sitte we ek al wer in bytsje oan omdat ús skoateman krekt in nije baan krige hat en dy kin net altyd frij krije. Dat is dus ek wer spannend”, vertelt Teake Klaas. Het is overigens niet alleen een probleem

bij de Woudsenders, Teake Klaas zijn zwager, Jappie Douwe.zn van de Sneker Pan deed ook al eens een facebookoproep voor nieuwe bemanningsleden. Teake Klaas heeft wel een verklaring voor het probleem. “De tiden feroarje. Froeger hiene je in bemanning dy’t 15 oant 20 jier op itselde skûtsje siet. Dat is net mear sa, it binne mear passanten wurden. Nei trije of fjouwer jier dogge se wer wat oars. As skipper bliuwe je hieltyd om bemanning sykjen. Ik baal der wol fan, want ik wol graach in ploech opbouwe, want hoe ervarender in ploech is hoe makliker alles giet. Oan’e oare kant leare je

der ek fan om flot mei dy feroarings om te gean en de nije bemanningleden te learen wat fan harren ferwachte wurdt. Boppedat hoech ik it net allinne te dwaan, want dy jonges dy’t langer oan board sitte helpe dermei.” Volgens schipper Van der Meulen is zeilervaring niet eens altijd noodzakelijk. “In bult nocht en tiid is folle belangriker. At se gjin nocht oan silen hawwe en gjin tiid, dan hast oan sylervaring ek niks.” In de aanloop naar Lemmer Ahoy was het ontbreken van de skoatemannen er mede de oorzaak

van dat de Woudsenders op vrijdag niet aan de start verschenen.

Vernieuwingen aan het skûtsje

De laatste veranderingen aan het Woudsender skûtsje stammen alweer uit 2014 toen er een nieuw tuig werd aangeschaft en in 2018 kwam er nog een nieuwe fok bij. Dit jaar zijn er geen vernieuwingen aangebracht. De Woudsender schipper heeft wel wensen, maar wacht eerst even af wat de nieuwe zeilformule wordt. “Us skûtsje wurdt nije wike as ien fan de


SKÛTSJEBIJLAGE 2019

25

Familieanekdote ‘In de dertiger jaren van de vorige eeuw was het vanwege de crisis een moeilijke tijd, en werd er hard en veel gevaren. Om brood op de plank te krijgen voeren ze ook uit bij slecht weer. Op een herfstavond stak er halverwege Enkhuizen en Stavoren een storm op. Beppe Willemke stond aan het roer en moest met harde wind en storm hard werken. Op die herfstavond kwam er plotseling een hoge golf die ervoor zorgde dat Willemke haar rok in het stuurrad kwam te zitten. Ze viel om en ging bijna overboord. Pake kon haar nog net redden. Ze was te moe om verder te varen, maar in de roef werd ze zeeziek. Pake moest bij de schoten blijven, maar er moest ook iemand sturen. Hij heeft beppe met een stuk touw vastgebonden achter het stuurrad en zo zijn ze verder naar Stavoren gevaren.’ Bron: Skûtsje Journaal ‘16

JELLIE ROMKES IS VERANDERD. VAN EEN ONZEKERE DAME, NAAR EEN TROTSE VROUW!

HET POSITIEVE EFFECT VAN ZELFVERTROUWEN

Een rustige dame, met een oplettende blik. Als ze zich voorstelt, begint ze te stralen. De 46-jarige Jellie Romkes uit Joure. Na de middelbare school heeft ze een administratieve opleiding gevolgd. Sindsdien werkt zij als administratief medewerkster. Tot 2013. Toen verloor ze haar baan door automatisering. De techniek nam het van haar over. Echt om heel verdrietig van te worden. Zo vertelt Jellie. Maar toch is het de realiteit. De techniek neemt nou eenmaal steeds meer functies over van mensen. Toen ze werkloos thuis kwam te zitten, belandde ze in de Werkeloosheidswet (WW-uitkering). Het lukte haar maar niet om zelfstandig een baan te vinden. Daardoor kwam zij op een gegeven moment in beeld bij Pastiel.

Actie(f)! lêsten mjitten by Pieter Wouda yn Drylts en dan wol de kommisje der eins foar de winter út wêze, sadat we witte wêr’t we oan ta binne. At ik siz dat ik dat hoopje is soks fansels in polityk korrekt antwurd. At de nije formule bekend is dan tink ik dat der in soad nije túgen besteld wurde sille. At je no in nij túch bestelle soene en it blykt dat it twa kante meter te grut is, dan hast ek in probleem en dêr is it ek te djoer foar. Mar ús heit sei al ‘wy prate hjir al fjirtich jier oer en jim sille der ek noch fjirtich jier oer prate. It is noait klear, der is altyd ien dy’t him bútenslúten fielt of dy’t him net konfermeare kin oan de formule. It bliuwt! Al tink ik wol dat dizze nije formúle in goeienien is en dat de skippen noch tichter bijelkoar komme.”

Familyskûtsje

De Klaas van der Meulen is een familieskûtsje, iets waar deze schipper ook heel trots op is, al is hij er nu net weer de man niet naar om mooie anekdotes over het familieskûtsje te vertellen. We mogen met toestemming wel een fraaie anekdote over ‘een pake en beppe’ bij dit artikel plaatsen (zie kader!), maar dat geheel terzijde. “Soks is hiel bysûnder en ik bin der ek hiel grutsk op dat ik hjir op farre mei. Us pake hat der op syld, ús heit en myn beide omkes. Oan de oare kant binne der sawol foar-en neidielen oan. Je hawwe gjin kommisje dy’t druk jout of soks. Oan de oare kant in kommisje regelt ek wer in soad dingen. Bij Wâldsein hawwe

we wol in sponsorkommisje dêr’t we as famylje hiel bliid mei binne. Trouwens yn dy sponsorkommisje sit ek wer allegear famylje. Wâldsein is sa lyts. Een van de hoogtepunten was vorig seizoen dat de Klaas van der Meulen vorig jaar tijdens een wedstrijd op het eigen thuiswater een keurige derde plaats bezeilde. “Dat wie fantastys. Eins woe it hiele seizoen it starten net en dat wie doe krekt wol it gefal. De start is sa belangryk omdat de skippen sa ticht by elkoar lizze. Ferline jier hawwe we faak belabbert starten. En do rammelst der net samar trochhinne.” Reden genoeg om er tijdens de trainingen, die al in maart beginnen, ruim aandacht aan te besteden vertelt Teake Klaas. Tot slot nog een vraag aan echtgenote Stien Visser, dochter van Douwe en Hetty. Hoe moeilijk is het voor haar om als enige binnen de Visser familie supporter van de Woudsenders te zijn? “Dat wie allinne it earste jier sa, mar no al hast tweintich jier bin ik absolút foar Wâldsein”, zegt Stien vol overtuiging. Teake Klaas glimlacht van oor tot oor. Hoeft hij daar niet meer over in te zitten. En aan een voorspelling waagt hij zich niet.

“Lekker sile en dan sjogge we wol wer!”

Eenmaal bij Pastiel in traject heeft zij, samen met coaches, van alles geprobeerd om weer werk te vinden. Zo volgde ze verschillende (sollicitatie)trainingen via Pastiel. Daarnaast was ze ook actief als vrijwilligster. Als hulpverlener bij het Rode Kruis. Maar ook bij de Katholieke Kerk in Joure. Ook deed ze ervaring op bij verschillende werkgevers via werkervaringsplekken en proefplaatsingen. Een aantal keren was ze dichtbij een mooie kans op betaald werk. Toch liep het niet zoals gepland. De ene na de andere afwijzing volgde. Ze was niet de juiste kandidaat voor de functie. Had niet de benodigde ervaring. Kwam te onzeker over. Of ze kreeg zelfs helemaal geen reactie.

Doorzettingsvermogen

Ondanks verschillende teleurstellingen op sollicitatievlak, liet Jellie zich niet uit het veld slaan. Sterker nog, ze is gedurende de trajectperiode bij Pastiel enorm gegroeid als persoon. Haar zelfvertrouwen is toegenomen. En ze heeft mooie stappen gezet op het gebied van assertiviteit. Haar positieve houding. Haar doorzettingsvermogen. Het netwerk van Pastiel. Allemaal ingrediënten voor een mooi succes. En dat succes heeft ze inmiddels behaald. Jellie heeft een tijdelijk contract gekregen bij Esbe Europe Solartechniek in Heerenveen. Een bedrijf dat zich toespitst op de installatie van zonnepanelen. Pastiel jobcoach Niels Dijkstra is trots op haar.

Fijne werkgever

Het hele proces van haar werkloosheid tot nu was niet altijd even makkelijk. Maar het heeft het haar veel positiefs gebracht. Jellie werkt samen met drie collega’s op de administratie. Ze is blij dat ze deze kans heeft gekregen. Haar baan vindt ze geweldig. De sfeer bij Esbe is fijn. De collega’s zijn aardig en behulpzaam. En het werk is erg leuk! Het is anders dan haar vorige werk. Maar bijleren vindt ze geen probleem. Haar wens voor de toekomst? Hopelijk kan ze blijven werken bij Esbe. De intentie van zowel Jellie als Esbe is een vast contract. En dát is waar Pastiel het voor doet. Zorgen dat mensen met een duwtje in

de rug er zelf weer voor gaan. Zichzelf (blijven) ontwikkelen. En groeien als persoon.


NU IN VERKOOP: 14 GLOEDNIEUWE, ROYALE APPARTEMENTEN WONEN AAN HET WATER IN SNEEK

WONEN AAN HET WATER IN SNEEK

WONEN IN DE OUDVAART: EEN COMFORTABELE THUISHAVEN

prijzen vanaf

259.500

• 14 koopappartementen, 19 huurappartementen

V.O.N.

• Dicht bij het centrum van Sneek • Twee slaapkamers en een balkon • Penthouse met drie slaapkamers • Levensloopgeschikt • Eigen parkeerplaats, penthouse zelfs twee

NOG ENKELE BESCHIKBAAR

Meer weten? Kijk op:

wonenindeoudvaart.nl /wonenindeoudvaart

0515 - 43 00 06 sneek@makelaardijhoekstra.nl

Groen Goed Menken Groen Goed h uis

t u in

&

v i jv e r

Menken

Perkgoed uit Een GroenGoed voorjaar eigen kwekerij! begint bij ons! voorjaar Een GroenGoed h uis

t u in

&

Kruisweg 36 Haule Hettingaweg 40 Hommerts

v i jv e r

begint bij ons!

Kruisweg 36 Haule Hettingaweg 40 Hommerts

Dipladenia of Sundevilla

Rood,roze,wit of multicolor. Hoogte 70 cm, bloeit de hele zomer! Nu voor slechts

€ 14,99

Bistrostoel Per stuk € 39,95

OP=OP

10 stuks voor € 10,-

Bistrotafel

Houten kistje 40 x 60 cm gevuld met Set: 2 stoelen Houten kistje violen en mos voor slechts en tafel € 40 125,00 x 60 cm gevuld met Bezoek nuviolen onze tuinmeubelafdeling. 99 en mos voor slechts Per stuk € 59,95

14. Vele soorten stekperkgoed 99 Meerdere kleuren verkrijgbaar. 14. Bij ons: ruim assortiment grote hangpotten en balkonplanten! Potmaatkleuren 10,5 cm. Meerdere verkrijgbaar.

Nog ruime keuze in o.a. parasols!


SKÛTSJEBIJLAGE 2019

27

Finishschip IFKS

Regels zijn er om te worden nageleefd Veiligheid belangrijker dan traditie en snelheid De IFKS beschikt over een aantal schepen om de wedstrijden te regelen. De wedstrijdcommissie zit op de Nautilus, een oude, vrij lage sleepboot. Fleurige vlagjes geven aan wat voor routes de schippers dienen te varen. Toeters en geweerschoten begeleiden de starten. TEKST EELKE LOK // FOTO’S IFKS / THOMAS VAER FOTOGRAFIE

gooi je niet overboord. Als hij vertelt hoe hij binnenkwam in de toen nog niet helemaal zuiver gestructureerde IFKS is dat vermakelijk, maar hij is blij dat die zaken nu allemaal aan de kant zijn en dat de IFKS kan doorgroeien naar een sterke organisatie. Hij doet er in elk geval hard zijn best voor. Hij is, zegt hij, niet een echte scheepstechnicus, maar hij hoeft niets te bedenken, alleen maar te controleren.

Een ander schip, zo’n oud marinevaartuig dat als doel had werken voor de hydrografische dienst van de Koninklijke Marine, de Dreg 1 ligt bij de start meestal aan de boven-ton voor de controle en fungeert vaak als finishschip. Al naar gelang de wind de wedstrijd stuurt. Die beide schepen varen. Ergens naast het wedstrijdveld ligt een grote aak. De Feroaring. Die doet ogenschijnlijk niets. Maar vanachter de hoge boorden wordt er goed naar de skûtsjes gekeken. Soms wordt er een verrekijker ingeschakeld. Twee skûtsjes uit alle vier klassen hebben een boodschap gekregen en varen direct na hun finish naar de Feroaring. Dan gaat de technische commissie van de IFKS echt aan het werk. De skûtsjes worden van onder tot boven nauwgezet bekeken. Die technische commissie wordt aangevoerd door IFKS-bestuurslid Harm Kuipers uit Drachten (en vaak ook Gaastmeer). Hij en zijn technische vrienden (Auke Iedema, Aize Wijnstra, Loek Olijerhoek, Auke Siccama, Haiko van der Werff en Hans Terpstra) hebben het in het voorseizoen al drukker gehad. Want hun credo is simpel: de IFKS heeft regels en die moeten worden nageleefd. Harm Kuipers komt niet uit de skûtsjewereld. Al groeide hij op in Allingawier, Bolsward en Exmorra, daar waar een van de ‘godfathers’ van de IFKS, Yde Schakel, floreerde. Harm kreeg wel een schamper mee, maar verdween naar Groningen. Hij studeerde er voor fiscalist, werd dat in een steeds groter wordend bedrijf,

Procedure Na elke wedstrijd komen twee skûtsjes langszij de Feroaring. Dan wordt gekeken of de juiste zeilen met het goede nummer erop staan. Is alles verder ook oké. Dat deden ze al. Maar daar komt deze zomer bij: het ijken van de ‘ijken’. Eentje bakboord voor, de andere stuurboord achter. Allebei met vijf punten. Die zijn in het voorseizoen nagemeten en moeten dus tijdens de wedstrijden nog op precies dezelfde plaats zitten. Harm Kuipers maar koos daarna met collega’s voor een eigen onderneming. Dat bedrijf was veel in de scheepvaart werkzaam. Bovendien kwam Harm Kuipers in de ‘lytse boatsjes’ terecht. ‘Skûtsje-wakker’ Buurman Rein Amels maakte hem helemaal ‘skûtsje-wakker’. Harm werd de commissie van het SKS-Súdwesthoekskûtsje ingetrokken, had dat na een tijdje wel bekeken, maar dan ben je eenmaal binnen de wereld. Hij werd de IFKS ingetrokken, omdat daar behoefte was aan mensen met zijn instelling: vastgestelde regeltjes

Dat kun je meten. Maar dan moeten schipper en bemanning allemaal van het skûtsje af, anders is de meting niet zuiver. Het zal dringen zijn op het voordek van de Feroaring. De meetafwijking mag in totaal 1 centimeter zijn, want de schipper mag het gewicht zelf verdelen. Bovendien is meten best moeilijk als het hard waait of het water weer wat dikker is. Allemaal een garantie dat er komend vaarseizoen een heleboel over de ijken zal worden gesproken. Aanklager Het is bijna onvoorstelbaar, maar stel: het deugt niet. Dan dient de technische commissie een protest in. Dat mag de

protestcommissie dan behandelen. Kuipers woorden: “Wij zijn de aanklager. Niet de beul.” De ijk is een gevolg van het door schippers en bestuur geaccepteerde rekenmodel van de commissie De Vos, Heerschop, Hermsen en Bandstra. Thuisgekomen in de IFKS op een manier waar Kuipers van houdt: de structuur van de IFKS is nu voor iedereen duidelijk en dan worden er resultaten geboekt. Al weet hij tegelijk ook dat de IFKS nog lang niet is uitgewerkt. Er komen straks voorstellen om een draad door de giek te mogen steken om het onderlijk van het zeil strakker te trekken. Te veel draadwerk onder de giek kan gevaarlijke situaties opleveren. Hij twijfelt nog of er ooit een draad of buisje door de mast mag. Veiligheid Veel veranderingen kunnen moeiteloos, omdat er nog geen regeltjes zijn. Zoals bijvoorbeeld de verstaging van de mast. De aloude dubbele is vervangen door één stag op veel schepen. De dubbele is veiliger. Kuipers zou willen dat de discussie straks niet traditie of snelheid is, maar vooral, ook veiligheid. Dan gaan ze discussiëren. De uitkomsten komen in het OS, Omschrijving Scheepsuitrusting. Die is nog lang niet klaar, zo vertelt Kuipers. Om dat werk samen met zijn commissieleden en de schippers te doen, dat is de uitdaging voor Harm Kuipers. Eerst de wedstrijden. Genoeglijk naar de skûtsjes kijken. En zo nu en dan eens wat doen. Mooi weekje.


Leukste werkgever van Súdwest-Fryslân zoekt

Ervaren collega’s Met grote regelmaat hebben wij 8-urige dagroutes! v

Ben jij die ervaren Verzorgende, Verzorgende IG of Verpleegkundige en wil je net als ons onwijs groeien in je vak? Ben je op zoek naar een skitterende werkomgeving waar elke dag iets te beleven valt? Twijfel dan niet langer en solliciteer bij de beste Thuiszorg organisatie van Súdwest-Fryslân! Jouw functie Thuiszorg Slippens kenmerkt zich door deskundigheid, passie en het zoeken naar oplossingen die het beste bij de klant passen én uitvoerbaar zijn. Wij zoeken collega’s die zich in de thuiszorg helemaal op hun plek voelen! Ben jij die collega?! Over jou • Je beschikt over een diploma Verzorgende, VIG, Ziekenverzorgende of Verpleegkundige niveau 4 / niveau 5; • Je hebt ruime ervaring in de (thuis)zorg; • Je bent geduldig, zelfstandig en beschikt over een groot doorzettingsvermogen; • Je bent zeer klantgericht en flexibel inzetbaar; • Je bent representatief en hebt geen zichtbare tatoeages tijdens werktijd; • Eigen vervoer (auto) is een pré.

CURVES SNEEK Sint Antoniusplein 41 | Tel: 0515 338961

Wij bieden • Een contract voor een jaar, met uitzicht op een langere aanstelling; • Min. – Max. contract voor 20 uur – 24 uur; • De arbeidsvoorwaarden zijn op basis van de CAO-VVT; • Scholing en cursussen via Freshwork in Sneek; • Bij indiensttreding dien je te zijn ingeschreven in het Kwaliteitsregister V&V.

MESOSCIENCE BY SKEYNDOR

Thuiszorg Slippens biedt als werkgever een vrolijke werksfeer, korte lijnen, grote inbreng van de medewerkers en werken in een klein team. Een team dat bekend is met de klant en zijn omgeving. Thuiszorg Slippens wil dat iedereen kan leven op de manier die het best bij hem of haar past. We verlenen zorg in Súdwest-Fryslân.

Mesoscience is een doeltreffende anti-aging behandeling. Deze methode met als doel actieve werkstoffen door de huid te sluizen, met apparatuur zonder hier naalden voor te gebruiken! Deze behandeling kan per keer of in kuurverband toegepast worden.

Wij hebben doorlopend verschillende vacatures openstaan, bijvoorbeeld een BBL- Leer-Werkplek! Vraag vrijblijvend voor informatie. Solliciteren Ben je geïnteresseerd in een uitdagende functie en voldoe je aan het profiel, of wil je meer informatie? Bel dan met Helna Koekkoek of Jantine Slippens via 0515-43 88 60 of mail ons via hrm@thuiszorgslippens.nl t.a.v. Marita van Lingen (HR-adviseur).

Normaal per keer € 89,-

Nu € 75,-

U krijgt advies over bijpassende producten voor thuisgebruik. Wij hebben hier leuke aanbiedingen in.

0515-438860

Westereems 12a - 8602 CR Sneek info@thuiszorgslippens.nl www.thuiszorgslippens.nl

thuiszorg slippens personeels adv SN.indd 2

24-05-19 11:22

2 grote baden - peuterbad 2 glijbanen - ruim terras grote zonneweide

Rondvaartbedrijf P. Brouwer

I www.zwembaddeklomp.nl E info@zwembaddeklomp.nl T 0515331225

Geheel verzorgd genieten van Frieslands natuurschoon op het comfortabele passagiersschip Simmerwille Dag-, middag- of avondtochten met uw vereniging, bejaardensociëteit of familiedagen.

NOOIT MEER ANDERS DAN EEN BOOTCAMP Wil jij in groepsverband aan de slag, gemotiveerd worden door en met anderen, in de buitenlucht sporten, elke les een andere uitdaging, met een lach de les verlaten, af en toe spierpijn voelen en dan ook weer terugkomen?

Dan is Bison Bootcamp wat voor jou!! Geef je op voor een gratis proefles!

www.bisonbootcamp.nl

Rode Klaver 33 - 8607 EJ Sneek T 06 144 44 728 / 06 300 49 249 E bisonbootcamp@gmail.com

Elfmerentocht 2 augustus 9 augustus 16 augustus 23 augustus

Vertrek Slachterdyk Joure 09.30 uur. Aankomst ±17.00 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar aan boord of via het VVV-Joure. (volw. € 25,00 en kinderen t/m 12 jr. €10,-) meer info zie website!

Inlichting: ( T ) 0513 - 41 33 72 ( M ) 06 - 531 543 08

www.rondvaartbedrijfbrouwer.nl


SKÛTSJEBIJLAGE 2019

29

Er zijn twee ‘Jeroenen’ de Vos

IFKS is een mooie organisatie Als je een gesprek hebt met Jeroen de Vos, de schipper van de Eelkje II, dan wordt er veel gelachen. Als je tijdens skûtsjewedstrijden naar diezelfde Jeroen de Vos kijkt, zie je hem amper glimlachen. Dan is hij …… ‘gremitich’, zo noemen de Friezen dat. Tenzij hij weer eens een keertje lekker voorin zeilt. Hij lachte voluit in 2004 toen hij algeheel kampioen werd bij de IFKS. TEKST EELKE LOK // FOTOGRAFIE THOMASVAER FOTOGRAFIE

Dat grimmige komt, omdat Jeroen het zo belangrijk vindt dat de arbeid, die je gezamenlijk besteedt aan het skûtsje, zoveel mogelijk omgezet moet worden in resultaat. Jeroen de Vos en zijn 12 bemanningsleden zeilen op een skûtsje van de Stichting Eelkje II. Al het werk aan het skûtsje wordt gedaan door de bemanning zelf. Tot aan het verlengen van het schip in 2004 toe. De stichting komt in actie als er bijvoorbeeld een nieuw zeil nodig is. Dat was vorig jaar het geval. Jeroen de Vos zeilde daarvoor tien jaar lang met hetzelfde zeil. Dat schaften ze niet af. Ook niet als de resultaten tegenvielen. Want dat is soms het geval. Jeroen de Vos is een wispelturige zeiler. De ene dag winnen, de andere achteraan. Hij peinst even als deze beschuldiging over tafel vliegt. “Ja, we starten niet altijd goed. En dan komen we slecht naar voren, omdat de onderlinge verschillen in de A-klasse lang zo groot niet meer zijn als vroeger”. De start moet dus beter. Oefenen. Op de donderdagavonden op het Heegermeer, met veel collega’s. De wedstrijd zelf is altijd weer anders. Merkwaardig dat De Vos het voorseizoen altijd goed zeilt, maar dan eindigt hij bijvoorbeeld vorig jaar op een elfde plaats in de echte wedstrijdreeks. “Nieuw zeil hè, daar moeten we ook nog wat meer mee oefenen”.

Van der Meijden heette de hellingbaas daar in Leeuwarden. Dan heb je een heel ander schip als de Piipsters en Vallaatsters die veel opgeld doen. “Klopt, we zijn in verhouding heel smal“, geeft De Vos toe. Hij kent intussen alle skûtsjes van haver tot gort. Hij zat samen met Kees Hermsen, Sikke Heerschop en Wietse Bandstra in de IFKS-commissie die probeerde alle schepen nog wat dichter bij elkaar te brengen. We krijgen dus even les. Jeroen de Vos woont in Amsterdam, is daar scheepsbouwdeskundige bij jachtwerf Dijkstra. Ze bouwen daar zeilschepen tot 140 meter. Hij blijft bescheiden: ”Eigenlijk ben ik niet thuis in de skûtsje-bouw, heb daarvan nog nooit een lijnenplan kunnen maken”. Hij heeft wel veel bewondering voor de Friese scheepsbouwers, die van een vrachtschip ook nog iets moois wilden maken. “Maar als je dan zegt, daar woonden de schipper, zijn vrouw en een paar kinderen, dan gelooft niemand je”.

Gewicht

De genoemde commissie kwam eerst niet tot een resultaat. “Wat je ook doet, het langere schip wint altijd”. De IFKS-vloot liet hen evenwel aan het werk. Ze maakten uiteindelijk een rekenmodel waarin gewicht en weerstand Jeroen de Vos van het skûtsje verwerkt zijn. Sommige Eelkje II skûtsjes moeten gewicht Het zeil van Jeroen innemen. Anderen mogen de Vos is altijd wit. Want lichter. Dat gebeurt overigens niet het IFKS-skûtsje met de E moet altijd. Sommige skûtsjes hebben een motor verschillend blijven van het Earnewâldster ingebouwd, die maakt je schip zwaarder. SKS-skûtsje dat ook met een E zeilt. In een Jeroen de Vos mag volgens zijn eigen bruin zeil. Kenners zien het verschil wel rekenmodel met de Eelkje II 600 kilo lichter in het schip. De Eelkje II werd als de Twee varen. Hij zou niet weten hoe je dat moet Gebroeders in 1914 van de helling gedraaid.

De Eelkje II doen. “Ik weet niet waar we het geld vandaan moeten halen en ik wil het skûtsje ook niet verklooien. Laat maar zitten”. Vorig jaar is de IFKS met het rekenmodel begonnen. Heeft het resultaat? “Ja, ik denk dat we dichter bij elkaar zitten. Dat komt overigens niet alleen van dat rekenmodel, maar ook omdat er steeds beter gezeild wordt door de deelnemers aan het IFKSskûtsjesilen”.

Stichting

En zo zit hij ineens weer naast het helmhout van de Eelkje II. Gerrit Roosjen kocht het schip in 1981. Later nam Yde Schakel het over. Die maakte er een stichting van, samen met andere bouwers en investeerders. In 1998 kwam Jeroen de Vos. Eigenlijk zou hij reserveschipper zijn. Hij had immers nog nooit op een skûtsje gezeild. De schipper viel weg en Jeroen moest het helmhout

overnemen. Hij heeft het nog. Hij houdt van varen met klassieke schepen. Deed met de Eelkje II ook mee aan de Strontrace, won die een paar keer. Hij houdt het meest van de IFKS. En dan is er ineens een verrassend idee. “Er zitten zoveel kundige mensen op de IFKS-skûtsjes, maar die doen alleen dingen voor hun eigen schip. Als ze ook wat zouden doen voor de hele IFKS, zou dat een hele sterke organisatie kunnen worden”. En toch is het eigen schip ook voor Jeroen de Vos het allerbelangrijkste. Hij heeft weer een gedeeltelijk nieuwe ploeg. Fel varen, maar ook “Als we heel dom gevaren hebben, hebben we nog veel plezier”. Dat is de Jeroen op de wal. Die op het skûtsje zegt: “2004 was super. Dat moeten we nog eens doen”.

Vakantie met de kids?

Houd ze zoet met een vakantieboek! Oosterdijk 85 - T 0515 433 777


Hier begint je watersportseizoen

7 t/m 11 feb 2020 WTC EXPO Leeuwarden www.boot-holland.nl

BOOTTOCHTEN SNEEK & LEMMER 2019

JULI

Keizersmantel 433, 8607 GJ Sneek 0515 558 248

AUGUSTUS

Wij verzorgen uw schade-expertise met elke verzekeringsmij. Kamerlingh Onnesstraat 1-3 Sneek - Tel. 0515 412 806 info@sluyterautoschade.nl

2-8 3-8 4-8 5-8 6-8 7-8 8-8 9-8

Sk没tsjesilen Elahuizen Rondvaart Rondvaart Rondvaart Rondvaart Sk没tsjesilen Lemmer 1 Sk没tsjesilen Lemmer 2 Sk没tsjesilen Sneek

10-8 Rondvaart 11-8 Rondvaart 12-8 Dorpentocht

Sneek Sneek Sneek Sneek Sneek Lemmer Lemmer Sneek

13-8 14-8 15-8 16-8 18-8 20-8 21-8 25-8

Midden Frieslandtocht Dorpentocht Rondvaart Rondvaart Rondvaart Elfmerentocht Dorpentocht Rondvaart

Sneek Lemmer Sneek Sneek Lemmer Sneek Lemmer Sneek

Sneek Lemmer Sneek

28-8 Midden Frieslandtocht 29-8 Dorpentocht

Sneek Lemmer

Reserveren: 0515 - 415 379 Rondvaartsneek.nl - info@rondvaartvanderwerf.nl


SKÛTSJEBIJLAGE 2019

31

AGENDA SKÛTSJESILEN 2019 WEDSTRIJDDATA SKS 2019 DAG DATUM LOCATIE

#SKS2019

Zaterdag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Maandag Woensdag Donderdag Vrijdag

27 juni 2019 29 juni 2019 30 juni 2019 31 juni 2019 1 augustus 2019 2 augustus 2019 3 augustus 2019 5 augustus 2019 7 augustus 2019 8 augustus 2019 9 augustus 2019

Grou De Veenhoop Earnewâld Terherne Langweer Elahuizen Stavoren Woudsend Lemmer Lemmer Sneek

AANVANGSTIJD: 14.00 UUR Extra wedstrijden

Foarwedstriid (Lemmer) - 6 juli - Iselmar (Lemster Baai) Frisobokaal 2019 - 6 september - Snitser Mar Amateursilen - 14 september - Snitser Mar Jeugdsilen - 20 en 21 september - Earnewâld/Grou

DEELNEMENDE SKÛTSJES SKS

SKÛTSJE PLAATS SCHIPPER

Eildert Sietez Twee gebroeders d’Halve Maen Twee Gebroeders Doarp Grou Gerben van Manen It Doarp Huzum Oerol Thús Twee Gebroeders Rienk Ulbesz Lemster Skûtsje De Sneker Pan Súdwesthoek Klaas van der Meulen

Akkrum Drachten Drachten Earnewâld Grou Heerenveen Huizum Joure Langweer Leeuwarden Lemmer Sneek Stavoren Woudsend

Pieter ezn. Meeter Jeroen Pietersma Klaas Westerdijk Gerhard Pietersma Douwe Azn. Visser Sytze Brouwer Johannes Hzn. Meeter Rinus de Jong Jaap Lzn. Zwaga Willem Uzn. Zwaga Albert Jzn. Visser Jappie Dzn. Visser Auke de Groot Teake Klaas van der Meulen

www.skutsjesilen.nl

WEDSTRIJDDATA IFKS 2019 DATUM PLAATS

#IFKS2019

Zaterdag 10 augustus 2019 Zondag 11 augustus 2019 Maandag 12 augustus 2019 Dinsdag 13 augustus 2019 Woensdag 14 augustus 2019 Donderdag 15 augustus 2019 Vrijdag 16 augustus 2019 Zaterdag 17 augustus 2019

Hindeloopen Stavoren Heeg Sloten Rust/Inhaal Echtenerbrug Lemmer Lemmer

AANVANGSTIJDEN C-klasse: 09.15 uur A-klein: 12.45 uur

B-klasse: 11.00 uur A-klasse: 14.30 uur

SKÛTSJE

PLAATS SCHIPPER

A-KLASSE

Ale Heeg De Goede Verwachting Sloten De Zes Gebroeders Makkum Eelkje II Heeg Emanuel Lemmer Grytsje Obes Koudum It Doarp Eastemar Eastemar Jonge Jasper Franeker Lonneke Stavoren Lytse Lies Gaastmeer Ut en Thûs Sneek Ut’e Striid Franeker Waaksdom Joure Woeste Ånne Dubai (VAE) Wylde Wytse Rotterdam ’t Swarte Wief De Tynje

A-KLASSE KLEIN

DEELNEMENDE SKÛTSJES IFKS 2019

SKÛTSJE

PLAATS SCHIPPER

Age Bandstra Andries Brouwer Hans Brakkee Harm van der Weiden Johannes de Vries Jasper Kleine Koos van Drunen Chris van den Berg Henk Frankena Bernd de Cneudt Geale Postma Herke Boskma Jochem van der Vaart Sikke Tichelaar Brandt de Vries Martijn Kleintjens Pieter Jansma Sander Meeter Tsjibbe van der Veer

B-KLASSE

Dageraad De Brijbek De Drie Haringen De Eenvoud Freonskip Galamadammen Jonge Rein Ora et Labora Raerderhoek Redbad Singelier Sterke Jerke Twee Gebroeders Verwisseling Westenwind Zeldenrust

SKÛTSJE

C-KLASSE

Avontuur Heeg De Reuzen Akkrum Doeke van Martena Drachten Eemlander Eemnes Friesland Sneek Geertje Rosa Woudsend Hoop Doet Leven Leeuwarden Hoop op Zegen Leeuwarden It Abbegeaster Skûtsje Abbega Lutgerdina Smeltekop Eemnes Lytse Earnewâldster Earnewâld Lytse Famke Lemmer Nooit Volmaakt Lemmer Stad Harlingen Harlingen Swanneblom Earnewâld Tiid sil’t leare Amsterdam Twa Famkes Drachten Vriendschap Akkrum Welvaart Elahuizen

SKÛTSJE

Ron Syperda Walter de Vries Klaas Kuperus Jeroen de Vos Merijn Olsthoorn Arjen de Jong Geale Tadema Froukje Osinga Jilles Bandstra Tony Brundel Floriaan Zwart Gerrit Huisman Ulbe Zwaga Wytse Heerschop Sikke Heerschop Jaap Hofstee

www.ifks.frl

De Harmonie De Tajefte De Verandering Drie Gebroeders Ebenhaëzer Gerrit de Vries Gerrit Ynze Goede Verwachting Grutte Pier Hoop op Zegen Lege Wâlden Lytse Griene Sinnekening Striidber Wâldwiif

PLAATS SCHIPPER

Gaastmeer Rein Wiebe Leenstra Workum Jeroen Stijtsma Enkhuizen Thomas de Boer Harlingen Remy de Boer Blauhús Hartman Witteveen Galamadammen Simon van der Lingen Wytgaard Erik Jonker Heeg Sietse Broersma Raerd Sijmen Kalsbeek Workum Wietse Bandstra Stavoren Koos Lamme Earnewâld Pieter-Jilles Tjoelker Top en Twel Jan Overwijk Yndyk Bas Krom Heeg Daan van der Meer Heeg Jan Visser

PLAATS SCHIPPER

Bolsward Floris Bottema Hindeloopen Cees Riezebos Boornbergum Jelle Bekkema Gorredijk Harmen Brouwer Dokkum Kees van der Kooij Sneek Gerrit de Vries Galamadammen Alisa Stekelenburg Lemmer Bouke van der Vaart Nij Beets Henk Regts Oudeschoot Mark de Koe Terherne Paul Wassink Himpens Jitske Visser Leeuwarden Jan van der Veen IJlst Steven Zijsling Kootstertille Tim Roosgeurius


Al ruim 95 jaar vertrouwd afscheidnemen

Harinxmalaan 1 - 8602 CN Sneek Telefoon (0515) 416 114 E-mail info@deboeruitvaart.nl

deboeruitvaart.nl

www.meermast.nl * info@meermast.nl

% 0 5 T O T N E G N I T R KO SPORTHUIS A.P. VAN DER FEER thuis in veel sporten DIJKSTRAAT 7-11 / 8701 KB BOLSWARD T. 0515 - 57 23 97 / APVDFEER.NL

Gratis parkeren op eigen terrein achter de winkel.


SKÛTSJEBIJLAGE 2019

33

FOTO'S SKÛTSJES : WWW.IFKS.NL

IFKS SKÛTSJES UIT DE REGIO Er doen dit jaar maar liefst 18 skûtsjes uit het verspreidingsgebied van GrootSneek mee aan het IFKS kampioenschap. Hieronder de deelnemende

A-KLASSE Eelkje II

Schipper: Jeroen de Vos Thuishaven: Heeg

Lytse Lies

Ale

Schipper: Ton Brundel Thuishaven: Gaastmeer

A-KLASSE

skûtsjes op een rijtje (met medewerking van www.IFKS.frl)

Ut en Thús

Schipper: Ron Syperda Thuishaven: Heeg

A-KLASSE

Schipper: Floriaan Zwart Thuishaven: Sneek

A-KLASSE

A-KLASSE

A-KLASSE KLEIN Avontuur

Schipper: Age Bandstra Thuishaven: Heeg

Friesland

Schipper: Johannes de Vries Thuishaven: Sneek

A-KLASSE KLEIN

It Abbegeaster Skûtsje Schipper: Henk Frankena Thuishaven: Abbega

A-KLASSE KLEIN

Welvaart

Schipper: Tsjibbe van der Veer Thuishaven: Elahuizen

A-KLASSE KLEIN

A-KLASSE KLEIN

B-KLASSE Twee Gebroeders Schipper: Jan Overwijk Thuishaven: Top en Twel

Westenwind

Schipper: Daan van der Meer Thuishaven: Heeg

B-KLASSE

B-KLASSE

Ora et Labora

Schipper: Sietse Broersma Thuishaven: Heeg

B-KLASSE

Freonskip

Schipper: Hartman Witteveen Thuishaven: Blauhús

B-KLASSE

C-KLASSE Zeldenrust

Schipper: Marcel de Jong Thuishaven: Heeg

C-KLASSE

Striidber

Schipper: Steven Zijsling Thuishaven: IJlst

C-KLASSE

Gerrit de vries

Schipper: Gerrit de Vries Thuishaven: Sneek

C-KLASSE

Verwisseling Schipper: Bas Krom Thuishaven: Yndyk

B-KLASSE

Verwisseling Schipper: Bas Krom Thuishaven: Yndyk

B-KLASSE


22

NUMMER 06 • 2019

Maak van je huis een droomhuis!

INTERIEURTIPS DOOR: 06 • 2019 NUMMER 34

Je eigen home make-over! Evelyne Bok werp.nl www.evelyne-ont

Hoe verliefd ben jij op je woning? Ben je alweer toe aan wat verandering? Veranderingen zorgen er namelijk voor dat je huis weer als nieuw voelt. Denk hierbij aan nieuwe kleuren, vormen of ontwerpen van strakke meubels tot opvallende accenten. Samen met KARWEI geef ik je weer nieuwe inspiratie!

GA VOOR EEN NIEUWE BANK!

TIPS

Pak het gelijk groots aan, je gaat opzoek naar een nieuwe bank, deze zorgt gelijk voor het metamorfose-effect! Maar er zijn honderden verschillende opties als het op een bank aankomt. Wat voor soort bank wil je en welke is het meest geschikt voor jouw woonkamer?

VOOR JOUW DROOMBANK

Ik stel graag drie KARWEI banken aan je voor!

TIP1

DE PERFECTE KLEURBALANS Door het gebruik van lichte kleuren en natuurlijke materialen zorg je ervoor dat jouw woning een oase van rust wordt. Bang dat lichte kleuren ervoor zorgen dat het er saai uitziet? Juist niet. Speel met verschillende combinaties kleur en materialen om het speels te maken en allesbehalve saai. Wat dacht je van een touch of pink met lichtgrijze tinten of juist geel en printjes in een verder vrij wit ingerichte woning?

MAEVE

Wil je meer warmte in je huis creëren? Durf dan te werken met donkere tinten. Donkere tinten zorgen namelijk voor warmte, intimiteit en ook een prachtige lichtinval in je woning. Wat wel belangrijk is, is hoe je te werk gaat met die donkere tinten, om ervoor te zorgen dat je woning niet kleiner oogt. Ga dus aan de slag met luchtige meubels en strakke ontwerpen.

BLOCK

MARQUISE

Voordat je eindeloos diverse woonwinkels af gaat struinen, bedenk eerst wat voor soort bank je wilt. De banken die je in de winkels ziet staan, zijn namelijk vaak in allerlei opstellingen, stoffen en kleuren mogelijk. Doe daarom eerst wat inspiratie op voordat je op pad gaat. Kijk bij andere mensen binnen op Instagram, Pinterest of blogs. Let hierbij ook goed op of de bank die je mooi vindt past in jouw woonkamer.

TIP2

Wanneer je gaat kijken naar een nieuwe bank, vergeet dan niet de plaats op te meten waar de bank moet komen te staan. Je moet immers wel weten hoe groot je bank kan zijn, zodat die precies past in jouw woonkamer. Ga je voor een lange 3,5 zitter in combinatie met een fauteuil of toch voor de hoekbank met extra veel loungeruimte?

TIP3. WERK MET RONDE VORMEN Een woontrend wat we momenteel veel voorbij zien komen, is het gebruik van ronde vormen in huis. Heb je een woning met veel strakke lijnen en grote meubels, dan is dit een speelse manier om rust en evenwicht toe te voegen. Dit kan door middel van een rond meubel of juist een ronde accessoire.

SHOP IN

STYLE!

SPEEL MET STRUCTUUR Durf ook te spelen met structuur in je huis. Werk met pronkstukken zoals bijvoorbeeld een fluweel vintage bankje of voor wie echt lef heeft, textielbehang. Heb je een kamer met donkere kleuren? Dan zorgt textielbehang voor rust en evenwicht en voor die ene lichte kamer zijn het de pronkstukken die net voor die touch of warmte zorgen.

BEGINNEN JE HANDEN TE JEUKEN? DAT IS EEN GOED TEKEN! GA VOOR DEZE MOOIE INTERIEURTOPPERS NAAR DE KARWEI EN BEGIN VANDAAG NOG!

Terwijl je inspiratie opdoet kun je ook meteen een moodboard maken. Eigenlijk is dit mijn advies voor iedereen die aan de slag gaat met zijn of haar interieur. Op dit moodboard verzamel je al jouw inspiratiebeelden die jij hebt gevonden. Zie je een kleurenpalet ontstaan? Vaak kies je onbewust voor bepaalde kleuren en stijlen. Ga je voor grote contrasten of houd je meer van ton-sur-ton?

Ook advies...?!

Evelyne geeft interieuradvies aan huis. Neem gerust contact op voor meer informatie


&FIT

GEZOND KIES VOOR

GROOTSNEEK.NL

35

OM DE MAAND SCHRIJVEN ANNEMEIJS SCHUURMAN EN CHAJA ASSCHER UIT SNEEK EEN COLUMN MET ‘GELUK’ ALS INSPIRATIEBRON. ANNEMEIJS BEGELEIDT MENSEN OM GEWENSTE VERANDERINGEN TE MAKEN IN HUN LEVEN. DIT DOET ZE VANUIT HAAR PRAKTIJK VOOR HYPNOSE & HOLISTISCHE EMDR. CHAJA GEEFT OPVOEDONDERSTEUNING EN ADVIES IN DE VERTROUWDE OMGEVING BIJ GEZINNEN THUIS. BIJ DE HULP GAAT ZE UIT VAN DE EIGEN KRACHT VAN OUDERS.

geluk!

ANNEMEIJS SCHUURMAN

Auw...

CHAJA ASSCHER

VERBINDEND GEZAG

Enige weken geleden werd ik vanuit het niets benauwd op het werk, kreeg ik druk op mijn borstkas en koortsrillingen. Eenmaal thuis werd het gevoel alleen maar erger. Rond middernacht was mijn angst zo overweldigend dat ik besloot om de Dokterswacht te bellen. Voordat ik het wist stond de ambulance voor de deur en werd ik onderworpen aan allerlei onderzoeken. Er kon uiteindelijk geen verklaring worden gevonden voor de pijn, dus luidde het advies: Rust.

Verbinden met pijn

De volgende dag ben ik me vanuit ontspanning gaan verbinden met de pijn. Ineens realiseerde ik mij dat ik al eens eerder met een soortgelijk gevoel in een ambulance had gelegen. Als zestienjarige viel ik tijdens een buitenrit van een paard. Na mijn val draaide het paard zich om en stond met zijn voorbeen op mijn ribbenkast. Vervolgens heb ik vier uur lang in shock op de koude grond in een dennenbos gelegen, in de veronderstelling dat niemand mij zou vinden en dat ik dood zou gaan. Gelukkig bleek ik een enorme engel op mijn schouder te hebben en is dit destijds met een sisser afgelopen.

Trauma

Wanneer zich een trauma in het leven voordoet, slaat het onbewuste deel van het brein de gebeurtenis op met een grote stempel: ‘In de toekomst vermijden, want dit brengt jou (in) gevaar!’. Het onderbewustzijn koppelt alles wat jouw zintuigen op het moment van de onveilige gebeurtenis hebben geregistreerd, aan deze herinnering. Zelfs nog vele jaren later kan het zomaar zijn dat er iets in je leven gebeurt, of dat je iets ziet, hoort, ruikt, proeft of ervaart, dat dit trauma activeert. Jouw brein denkt op het moment van de trigger dat ‘de oude herinnering’ de realiteit van het moment is, omdat het ergens onvoldoende is verwerkt. Hier reageert je lichaam direct op. Want het onderbewustzijn vormt ruim 95% van de aansturing van bijvoorbeeld je gedrag, emoties en jouw gevoel van welbevinden.

Verwerking

Klaarblijkelijk had ik dit ongeluk minder goed verwerkt dan ik rationeel dacht. Waardoor ik recent, toen ik een soortgelijke pijnprikkel in mijn borstkas voelde, direct in een staat van totale verkramping en paniek schoot. Niet zo gek dat mijn hart op hol sloeg. Na een flinke huilbui en een helende visualisatie, die ik ook vaak bij cliënten toepas, voelde ik weer meer ruimte in mijn lichaam.

Luisteren

Pijn nodigt je uit om je te verbinden met je eigen lichaam en te luisteren naar wat het je te vertellen heeft. Het stelt je in staat om onverwerkte zaken in jezelf te helen. Mijn klachten zijn ondertussen flink afgezwakt. Uiteraard laat ik het nog wel verder onderzoeken door medisch specialisten, maar de afgelopen weken is er al wel veel inwendige spanning van me afgevallen. Ik voel me door dit voorval weer meer verbonden met mijzelf. Wat een opluchting!

Soms besef je niet wat je al die jaren met je meedraagt, totdat je wordt uitgenodigd om het los te laten.

Met mijn tas onder de arm ga ik naar de vijfde cursusdag van de opleiding ‘Verbindend gezag’. Ik droom een beetje weg als ik de zaal binnenloop. Als kind waren één van mijn eerste woorden: Verbinding. Mijn ouders begrepen mij toen niet zo goed en dachten aan “verband”. Jaren later pas viel het kwartje. Ze zagen dat ik me graag wilde verbinden. Verbinden met andere mensen en kinderen. Als ik binnenkom heet Hans, de opleider, mij welkom en met een stevige, positieve handdruk kijkt hij mij aan. Het eerste contact is positief veilig en verbindend. Mooi hoe hij de methode meteen zo neerzet. Ik leer deze methode zodat ik ouders kan helpen om op een andere manier het contact aan te gaan met hun kinderen. Op een andere manier gezag uit te dragen. Maar stiekem kom ik erachter dat ik het ook voor mijn eigen ontwikkeling doe; als

opvoeder. Ik denk meteen dat ik het alle ouders gun om op deze manier te gaan opvoeden. Wat zullen veel ouders meer rust en lucht krijgen. De onmacht zal verdwijnen en plaats maken voor meer zelfvertrouwen in je eigen kunnen als opvoeder. In plaats van te zeggen wat het kind allemaal moet doen, ga je zeggen wat je verwacht van je kind. In plaats van eerst corrigeren, ga je eerst contact maken met je kind. Je zal merken dat jij alleen kunt zorgen dat een ruzie stopt, en dat er niet 2 voor nodig zijn. In plaats van overal tegen in te gaan, zal je niet reageren op alle negatieve communicatie geweld, maar blijf je staan en laat je zien dat jij de ouder bent. Als ik aan het einde van de opleidingsdag naar huis rijd, voel ik de verbinding die ik wil blijven uitdragen. Hopelijk kan ik mensen met deze column inspireren om meer te gaan verbinden, met zichzelf en met hun kinderen, in het dagelijkse leven.

“The kids who need the most love, will ASK for it in the most unloving of ways…”

Laat jij je verleiden? Een maand geleden reed ik onze woonwijk binnen en viel mijn oog op een poster, formaat bushokje, met daarop reclame voor een datingsite. Dat deed mijn wenkbrauwen wel even fronsen weet ik nog. Maar veel acht heb ik er toen niet op geslagen.

te maken? Ik ben niet naïef, sterker nog, ik hoor in mijn werk natuurlijk juist veel verhalen, waarin ‘het’ niet goed gegaan is binnen de relatie. Vreemdgaan is daar één van. Misschien juist wel daarom mijn irritatie. Omdat ik door alle verhalen en ervaring weet hoe moeilijk het voor veel mensen is om hun relatie goed te houden.

Vorige week reed ik opnieuw de wijk binnen en wat schetst mijn verbazing; een nieuwe poster met daarop een levensgrote reclame voor Second Love. Nu bemerkte ik irritatie bij mezelf. Wie kiest er nou voor om aan het begin van een echte gezinswijk dit soort reclame

Is dat tegenwoordig moeilijker dan vroeger? Ja, ik denk het wel. Vroeger begonnen vriendschappen, verliefdheden, relaties en ook affaires op plaatsen waar mensen elkaar tegenkwamen. Bijvoorbeeld op school, op het werk, de

sportschool of in de kroeg. Jij en de ander waren beiden echt fysiek aanwezig. Sinds een aantal jaren zijn er, door de komst van internet en social media, allerlei nieuwe manieren van contact bijgekomen. Als we willen kunnen we iedereen overal ter wereld bereiken. En we hoeven iemand niet te kennen of ooit ontmoet te hebben om er veelvuldig contact mee te onderhouden. Facebook, Instagram en vele datingsites staan tot onze beschikking. In mijn beleving biedt het huidige leven meer verleidingen en mogelijkheden voor als het even moeizaam gaat. En in deze tijd,

waarin we juist willen dat alles voortdurend héél leuk is, kunnen mensen die moeilijk weerstaan. Hoe het ook zij, vreemdgaan is volgens mij een keuze. Dat was het vroeger en dat is het nog steeds. Een alternatief zou kunnen zijn om je gevoelens en wensen te bespreken met je eigen partner. Wellicht zorgt dit naast emotionele verwarring ook voor ruimte en persoonlijke- of relationele groei. En kom je erachter dat ‘de koek’ echt op is, dan kan daten altijd nog.

Mogelijkheden te over…

Praktijk Bogaard in Sneek is een kleinschalige praktijk voor individuele psychotherapie, psychiatrie en relatie- en gezinstherapie. Daarnaast zijn we gespecialiseerd in het behandelen van jeugdigen en hun ouders. De praktijk wordt enthousiast gerund door Esther en Pieter-Jan Bogaard. Wij bieden een breed aanbod aan therapieën en stemmen de behandeling zorgvuldig op uw wensen af.

www.praktijkbogaard.nl www.relatietherapie.frl


36

NUMMER 06 • 2019

Het Diabetes Carrousel Efficiënte, persoonlijke zorg bij zwangerschapsdiabetes

Een jaar geleden introduceerde het Antonius Ziekenhuis in Sneek het Diabetes Carrousel op de poli Verloskunde. Een samenwerking tussen verloskundigen, gynaecologen, verpleegkundig specialisten diabetes en diëtisten. Hun consulten worden in één aaneengesloten spreekuur ingepland. Het maakt de zorg voor vrouwen met zwangerschapsdiabetes nóg beter en efficiënter. Zwangerschapsdiabetes. Het overkomt ongeveer een op de vijftien zwangere vrouwen en wordt net als ‘gewone’ diabetes veroorzaakt door onvoldoende werking van insuline in het lichaam. Daardoor worden de suikers uit voeding niet genoeg afgebroken. “Iedere zwangere met risicofactoren - zoals overgewicht of diabetes in de familie - wordt tussen de 24 en 28 weken zwangerschap gescreend op suiker”, aldus Aaltje Rijpma, klinisch verloskundige bij het Antonius Ziekenhuis. “Diabetes tijdens de zwangerschap kan leiden tot een hoog geboortegewicht van de baby, waardoor er meer kans is op complicaties tijdens en na de bevalling.”

gynaecoloog, verpleegkundig specialist diabetes en diëtist verschijnen. “Dat is verre van ideaal”, zegt Aaltje. “Verpleegkundig specialist diabetes Fennie Leijenaar en ik vroegen ons af of dat anders kon. We hebben toen het Diabetes Carrousel opgezet: één spreekuur waarop vrouwen met zwangerschapsdiabetes in een tijdsbestek van ongeveer twee uur door alle ‘disciplines’ gezien worden. Qua logistiek is het ideaal. Het concept maakt een vlot behandelplan mogelijk.” Vergelijkbare initiatieven zijn door andere ziekenhuizen ook al met succes geïntroduceerd. En nu dus ook in Sneek. Het afgelopen jaar maakten er zo’n tachtig tot honderd patiënten gebruik van.

‘We kijken naar de vrouw die we voor ons hebben; wat heeft zij nodig?’

Ideale logistiek

Persoonlijker

Is de diagnose gesteld, dan is een goed behandelplan noodzakelijk. Voorheen moest een zwangere vrouw daarvoor op verschillende dagen en tijden op de spreekuren van de verloskundige,

Naast de grote efficiëntie heeft het Diabetes Carrousel nog meer voordelen. Aaltje: “Er is één dossier waarmee alle betrokken zorgverleners werken. We zitten daardoor niet meer op aparte ‘eilandjes’, maar

werken samen. En we weten dus precies van elkaar wat we doen. Als ik de bloeddruk heb opgemeten en de echo van de baby heb gemaakt, ziet de verpleegkundig specialist die waarden ook. Naast medische informatie leggen we ook sociale gegevens vast, bijvoorbeeld de werkomstandigheden van een patiënte. Stel, ik noteer dat iemand in de zorg werkt. Dan weet mijn collega dat de patiënte misschien onregelmatige werktijden heeft, met mogelijk gevolgen voor haar eetpatroon. Op die informatie kan ze dan voortborduren. Zo nauw met elkaar samenwerken verhoogt de kwaliteit van zorg; het is persoonlijker!”

Twee deuren verder Hoe werkt het nu in de praktijk? Aaltje: “Een zwangere vrouw komt op de polikliniek eerst bij mij of bij een collega-verloskundige. Ik doe een intake, vraag naar het verloop van de zwangerschap, doe metingen en maak een echo. Ook een van de gynaecologen, Karin Veldkamp, sluit bij dit consult aan. Vervolgens bezoekt de zwangere vrouw verpleegkundig specialist diabetes Fennie Leijenaar of haar collega Alien Buwalda, twee deuren verderop. Zij richten zich met name op bloedsuikermetingen en onderhouden wekelijks contact met patiënten over hun bloedsuikerwaarden. Aan de hand daarvan wordt een passende behandeling gestart. Bij de ene patiënte is dat bijsturing van het eetpatroon en de leefstijl, de andere zal insuline moeten spuiten. In beide gevallen brengt de patiënte een bezoek aan de diëtist. Zij adviseert

over het aanpassen van leefstijlfactoren, waarbij het dieet een grote rol speelt. Ook kijkt ze naar het totale eetpatroon: zitten alle benodigde voedingstoffen in de voeding? De diëtist kan ook helpen bij bijvoorbeeld zwangerschapsmisselijkheid, een ‘vol’ gevoel of aversies tegen bepaalde voedingsmiddelen.”

Vertrouwd “De afdeling Vrouw & Kind van het Antonius Ziekenhuis wil gezinsgerichte, persoonlijke zorg bieden”, benadrukt Aaltje. “Het Diabetes Carrousel past daarbij. We kijken naar de vrouw die we voor ons hebben. Hoe ziet haar leven eruit, wat heeft zij nodig? Die zorg bieden we. Het fijne van het Diabetes Carrousel is dat een patiënte veelal dezelfde mensen ziet. Dat voelt vertrouwd. Daarnaast werken we samen met alle verloskundigenpraktijken in de regio. Als de controles daar een vervolg kunnen krijgen, zoals bij een dieetaanpassing, is dat natuurlijk ons uitgangspunt.”

Wil je meer weten over zwangerschap en bevallen in het Antonius Ziekenhuis? Kijk dan op www.mijnantonius.nl/ vrouw-en-kind


sneek // GEZOND&FIT

GROOTSNEEK.NL

37

OCTRAS DOOR (ROOK)SCHADE EN SCHANDE WIJZER GEWORDEN U kent vast de uitdrukking: ieder nadeel heeft z’n voordeel. Wij bij Octras weten dat sinds vorig jaar als geen ander: door rookschade werd ons pand onbewoonbaar. Dankzij deze ervaring zijn wij als assurantieadviseurs misschien nóg betere dienstverleners voor onze klanten geworden! Hoe dat kan? Ik leg het u graag uit. Zaterdagochtend, 8 september. Ik zal het nooit vergeten. Ik floot een hockeywedstrijd van mijn dochter. Midden in het spel werd ik gebeld door de brandweer: “Wilhelm, vanochtend was er brand bij de buren. We moeten nu jullie pand in”. Je schrikt enorm van zo’n bericht. Als een dolle ben ik in de auto gesprongen. Het moment waarop onze deur openging vergeet ik nooit meer. Ons hele pand vol met vieze, zwarte rook. En overal een dikke laag roet. Krankzinnig. Wat nu? Maandagochtend zouden onze klanten tenslotte gewoon weer bellen. En dan wilden wij zoals altijd voor hen klaarstaan. Gelukkig was ik goed verzekerd én had ik de bijbehorende voorbereidingen getroffen. Ik kon dus gelijk aan de slag.

Goede voorbereiding is het halve werk

Die dag heb ik gelijk contact gezocht met onze schadeverzekeraar en de schadeexpert. Tja, als tussenpersoon heb ik daar de juiste contacten voor en kan ik hen zelfs op zaterdag bellen. Samen met een specialist van de verzekeraar maakten we een plan van aanpak. Wat moet er veilig gesteld worden, hoe word je weer operabel? Ons hele pand moest gestript worden. Zelfs het dak en achtergevel moesten er volledig uit.

Dat weekend konden we vier werkplekken inrichten bij een goede zakelijke relatie die in een ruim pand zat. De juiste contacten zijn goud waard op zo’n moment. Er waren vijf panden betrokken bij de brand dus de expert had veel ballen in de lucht te houden. Hij is aanspreekpunt voor aannemers, schoonmakers, bouwvakkers en ga zo maar door. Hij wil graag helpen, maar is gebonden aan mensen die moeten meewerken. Zo had hij een aannemer die pas eind mei ons dak kon repareren. Voor ons was dat veel te laat. Ik ben toen mijn eigen kanalen gaan inzetten, en zo had ik in januari een nieuw dak. Zulke acties moet je wel goed afstemmen met de expert en met de verzekeraar. Past het wel binnen het budget, et cetera. Ik had dus zowel de pet op van gedupeerde als van tussenpersoon voor mijn eigen schadepolis!

Je krijgt wel geld, maar dat wil niet zeggen dat je dan ook de oplossing hebt Je bedrijfspand verzekeren gaat om veel meer dan geld. De totale schade was uiteindelijk meer dan vijf ton. Die schade, die krijg je echt wel vergoed. Maar wat je niet vergoed krijgt zijn de frustraties bij een dergelijke calamiteit. En de enorme hoeveelheid tijd die er mee gemoeid gaat!

Riskmanagers Octras vlnr: Jordan Hidalgo, Gerard Knorren en Wilhelm de Haas

Iedereen doet z’n best, maar het is lastig om van anderen afhankelijk te zijn.

is ons vak en als ‘ervaringsdeskundigen’, kunnen we dit misschien nu nog wel beter!

Een goede brandverzekering vraagt om een degelijke voorbereiding. Nadenken met de ondernemer hoe het bedrijf zo snel mogelijk op gang komt bij een calamiteit. En mocht die noodsituatie zich voordoen, dan zijn wij er om het proces gaande te houden. We brengen oplossingen, hebben de juiste contacten en we nemen stress weg. Dat

Wilt u niet voor verrassingen komen te staan?

Neemt u dan contact met ons op, wij laten u graag de mogelijkheden zien van een risicoscan voor uw bedrijf. Telefoon 0515-424789 info@octras.nl Wilhelm de Haas

DIVERSITEIT IN DE OUDERENZORG We leven in een multiculturele samenleving. Ook in de ouderenzorg wonen en werken mensen met verschillende achtergronden en leefstijlen. Om hier meer bekendheid aan te geven stond woonzorgcentrum Talma State in Heeg onlangs drie dagen in het teken van diversiteit. Diversiteit is een breed begrip, vertelt activiteitenbegeleidster Grytsje Paulusma. “Zo heb je bijvoorbeeld diversiteit in afkomst en cultuur. In Talma State werken momenteel een paar collega’s, die oorspronkelijk niet uit Nederland komen. Maar je hebt ook diversiteit in gevoelens. Ouderen, die homoseksuele, lesbische, biseksuele of transgender gevoelens hebben, maar deze gevoelens onderdrukken. Vroeger was het immers gewoon om dit soort gevoelens verborgen te houden. Tijdens de driedaagse over diversiteit zijn we vooral ingegaan op het onderwerp ‘homoseksualiteit’.”

“Het viel me op dat de bewoners van Talma State heel tolerant zijn” Drie dagen lang wapperde de regenboogvlag in top bij Talma State. “Op de eerste dag hebben we samen met de bewoners naar de documentaire ‘Nou én...

homo’s in een verzorgingshuis’ gekeken om daarna met elkaar in gesprek te gaan. Dit was erg leuk! Er kwamen allemaal verhalen op tafel, onder andere van een bewoner, die vroeger schoolmeester was maar ook trouwambtenaar. Hij heeft het als bijzonder ervaren dat hij twee mannen in de echt mocht verbinden. Maar ook het verhaal van een bewoner wiens kind transgender is. Dit maakte heel wat los in positieve zin. Het viel me op dat de bewoners van Talma State heel tolerant zijn.” Dat vindt ook mevrouw Engelsman, bewoner in één van de aanleunwoningen van Talma State. Zij zat op de derde dag in het panel tijdens het interactieve spelletje ‘wie van de drie’ dat in samenwerking met Tûmba georganiseerd werd. Samen met een andere bewoner, een vrijwilliger en de huisarts mocht mevrouw Engelsman door het middel van het bevragen van drie kandidaten raden wie de echte homo was en wie zich voordeed als homo. “Toen Grytsje mij vroeg of ik in het panel wilde zitten zei ik gelijk ja. Homoseksualiteit is overal. En waarom zouden homo’s niet mogen trouwen? Ik vind het heel normaal. En de andere bewoners van

In samenwerking met Tûmba werd het interactieve spelletje ‘wie van de drie’ gespeeld

Talma State gelukkig ook heb ik gemerkt.” Niet alleen het thema ‘homoseksualiteit’ kwam aan bod, ook op cultureel gebied was er genoeg te beleven. Zo konden de bewoners op de tweede dag kennismaken met de Irakese keuken. “Eén van onze zorgmedewerkers komt uit Irak en zijn moeder is vrijwilliger in het winkeltje van Talma State. Zij verrasten ons met heerlijke Irakese hapjes, zoals druivenblad met rijst en kippenpoten geserveerd met groenten en Irakese kruiden. Wat hebben de bewoners gesmuld. Ook de bewoners, die niet naar het restaurant konden komen, want zij werden op hun

appartement bediend. Ook moeder en zoon hebben genoten. Ze vonden het erg bijzonder om hun cultuur met de bewoners te delen.” Volgens Grytsje waren het drie dagen met een gouden randje. “Elke dag zat het restaurant vol bewoners en andere belangstellenden en ze deden allemaal enthousiast mee. Ook de dagen erna werd er nog volop over nagepraat. En dat is wat we graag wilden. Dat het bespreekbaar is en dat iedereen zich welkom voelt in Talma State, welke geaardheid of culturele achtergrond dan ook.” Talma State is een locatie van zorgorganisatie Patyna.


Itens, Singel 5 € 398.500 KK

Makkum, Alde Syl 3 € 289.000 KK

Sneek, Worp Tjaardastraat 63 € 150.000 KK

Raerd, Smitshoeke 8 € 280.000 KK

Sneek, Johan de Wittstraat 30 € 199.500 KK

Sneek, Groenedijk 5 € 349.500 KK

zaterdag 3 oktober open huizen dag

Sneek, Oppenhuizerweg 36 € 285.000 KK

Sneek, Wassenberghstraat 2 € 129.500 KK

Sneek, Thorbeckestraat 15 € 149.500 KK

Scharnegoutum, Legedyk 11 € 195.000 KK

Sneek, Scherhemstraat 23 € 108.000 KK

Sneek, Lytse Dyk 7 € 359.000 KK

U bent welkom bij onderstaande woningen van 11:00 uur tot 15:00 uur

TE TEKOOP KOOP Bloemstraat 25, Sneek Sneek, De Hoppen 99 Zonnedauw 4, Sneek €Vraagprijs: 212.5000 k.k€€ 234.500 Vraagprijs 189.500 k.k. k.k Sneek, Klam 4 € 249.000 KK Easterwierrum, Doarpsstrjitte 20 € 175.000 KK

TE TEKOOP KOOP Fiem 12, Postmastraat SneekCasimirstraat Sneek, Ernst 4 Dr. Obe 10, Sneek €Vraagprijs: 275.000 k.k€€149.500 249.500KK k.k. Vraagprijs Reahus, Bongapaed 9-A € 239.000 KK Wjelsryp, Nije Buorren 2 € 299.500 KK

TEKOOP KOOP TE

Sneek, Koopmansgracht 18 Sneek, De Schilkampen 33 Olde 6 Sneek Oppenhuizen, 29 €Ee 195.000 KK Merkelstrjitte € 199.500 KK Haitze Wiersmastrjitte 1, Sneek €Vraagprijs: 179.500 Sneek, 2e k.k Woudstraat 30 k.k. Hidaard, Buorren 8 269.500 k.k. Vraagprijs €€269.500 € 118.500 KK € 179.500 KK

Sneek, Het Vallaat 17 € 479.000 KK Sneek, Balthuskade 2-A € 195.000 KK

Hommerts, Jeltewei 208 € 212.500 KK Sneek, Gudsekop 61 € 179.500 KK

TEKOOP KOOP TE

Sneek, Van Hessen Kasselstraat 22 Sneek, Zonnedauw 31 Sytsingawiersterleane Sneek, Troelstrakade 16Sneek € 289.500 € 203.500 KK Slingerrak 20,KKSneek 27, €Vraagprijs: 295.000 k.k€€199.500 Sneek, Molenkrite 141 399.500 k.k. Sneek, Oppenhuizerweg 31 Vraagprijs k.k. € 189.500 KK € 125.000 KK

TE TE KOOP Marsdiep 65, Heeg, Osingahuzen Zeilstraat 52, Sneek Sneek 34 € 269.500 k.k€€ 224.500 Vraagprijs: Vraagprijs 175.000 k.k. k.k. Sneek, Kapelstraat 12 € 199.500 KK Sneek, Meeuwenlaan 74 € 325.000 KK

Sneek, J.W. Frisostraat 58 € 99.500 KK Sneek, Offingawiersterleane 5 € 235.000 KK

TE KOOP Sneek, Parallelweg 39 Sint Nicolaasga, De Buffer 5 Wassenberghstraat Sneek €2189.500 KK Sneek, Ubbo € 217.500 KKEmmiusstraat Jachthavenstraat 47,42, Sneek €Sneek, 169.000 k.k 3e Woudstraat 38 Vraagprijs: 265.000 k.k. Sneek, Zilverschoon 174 Vraagprijs €€145.000 k.k. € 79.500 KK

€ 175.000 KK

Sneek, Johan de Wittstraat 30 € 199.500 KK

Sneek, Groenedijk 5 € 349.500 KK

0515 41 82 82 info@struiksmamakelaars.nl struiksmamakelaars.nl Itens, Singel 5 € 398.500 KK

Makkum, Alde Syl 3 € 289.000 KK

Sneek, Worp Tjaardastraat 63 € 150.000 KK

Raerd, Smitshoeke 8 € 280.000 KK

WÉÉR INSECTEN EN WARMTE MET HORREN & ZONWERING

3 ETAGES VERLICHTING!

NIEUW

Sneek, Oppenhuizerweg 36 € 285.000 KK

Sneek, Wassenberghstraat 2 € 129.500 KK

IN DE COLLECTIE!

Sneek, Thorbeckestraat 15 € 149.500 KK

Handgemaakte houten lamellen lampen. Makke yn Fryslân.

Sneek, Scherhemstraat 23 € 108.000 KK

Sneek, Lytse Dyk 7 € 359.000 KK

MAAK EEN AFSPRAAK VOOR INTERIEURADVIES EN LAAT JE INSPIREREN! ZONWERING | HORREN | VLOEREN | GORDIJNEN | BEHANG | RAAMDECORATIE

Verkrijgbaar in diverse modellen, maten en kleuren.

Kom gerust Reahus, Bongapaed 9-A Sneek,langs Klamen 4 laat u inspireren! € 249.000 KK

Scharnegoutum, Legedyk 11 € 195.000 KK

€ 239.000 KK

Sneek, Het Vallaat 17 € 479.000 KK

Oosterdijk 89 Sneek • 0515-412874 • info@deboerlicht.nl • www.deboerlicht.nl

Hommerts, Jeltewei 208 € 212.500 KK

Sneek, Kapelstraat 12 € 199.500 KK

Kleine Palen 27 | 8601 AB Sneek Sneek, J.W.24Frisostraat 58 Tel. (0515) 43 99 € 99.500 KK www.colorsathomesneek.nl

Verkoeling nodig? Sneek, Koopmansgracht 18 € 195.000 KK

Sneek, De Schilkampen 33 € 199.500 KK

Sneek, Van Hessen Kasselstraat 22 € 289.500 KK

Sneek, Zonnedauw 31 € 203.500 KK

0515 41 82 82 info@struiksmamakelaars.nl struiksmamakelaars.nl

Sneek, Parallelweg 39 € 217.500 KK

OOk vOOr

naar je a g aircO a ebr. Sikm

Roodhemsterweg 20 • IJlst T. 0515 - 415307 • www.gebr-sikma.nl • info@gebr-sikma.nl Adv. Sikma airco 260 x 94 mm.indd 1

Sint Nicolaasga, De Buffer 5 € 189.500 KK

g

in ijlSt

22-01-18 15:54


CULTUUR ‘Un Kuierke deur Sneek’

&UITGAAN

GROOTSNEEK.NL

39

Deur Peter van Egmond

DE GEDEMPTE POL DEEL 2 In de útgave fan november 2018 binne we de Gedempte Pol over weest, en fertelde ik dat we later nòch us werom gaan súden. Over de measte straten is sufeul te fertellen dat ut faak nyt in 1 enkel kuierke te fertellen falt. Su dus ok de Gedempte Pol. Un opmerkelek bedriëf an de ‘’Pol’’ is dat fan de Fa. Louwmans, en sear de moeite weard om wat mear fan te weten.

Na ut fertrek fan Hendrik kreech Anne T Pyttersen de toutsjes in hannen bij Louwmans & Co. Dat ut bedriëf un enòrm deel fan de panden aan de ‘’Pol’’ opslokte blykt wel út ut feit dat ut over seuven panden an de ‘’Pol’’ beskikte. Rond 1890 is de ‘’Pol’’ dempt en sindsdien is ut Gedempte Pol wurdden. Om un idee te krijen welke panden deur Louwmans in gebrúk waren, is ut ut makkelekst om te sêggen dat dy fanou de Pizzeria ‘’Nuraghe’’ op nr 6 tòt de foarmalege drukkerij fan ‘’Muurling’’ op nr. 30.

In 1865 stichtte Joachim Louwmans un fabryk in klokken, syn ouders hadden an ut Oasterdyk un klok- en uurwerkmakerij. Ok dizze family kenne we in, ut rijtsje fan de Hannekemaaiers plaatse, de groatfader fan Joachim was hier fanút Dútslaan (Krefeld) komen om boeren te helpen met de hooioogst. In 1854 troude Joachim met Tecla van der Werf en gingen se in de Nauwe Noarderhorne woanen, dêr’t se ok un winkel hadden. Opmerkelek is dat de uurwerkmaker hier un fergunning kreech foar ut tappen fan sterke drank bij ut glasfol, mar dit allienech op dinsdachs at der merk was.

Groatsaan, syn fader handelde in brandstoffen en gereedskap. Joachim en Hendrik richtten un fennoatskap op tòt ut driëven fan un blikslagerij, koper, load en sinkgiëterij en ut fabrisaeren fan geslagen izer.

Fanút de Nauwe Noarderhorne ging ut echtpaar naar ‘’de Pol’’ dit hite toen nòch su omdat de gracht noch nyt dempt was in dy tyd. De saak wurdde al gau groat en in plak fan klokken wurdden der feul húshoudeleke produkten maakt o.a. ledikanten, tafels, stoëlen en turfbakken. In 1867 ging Joachim fúsearen met Hendrik Pyttersen fan ut

Bekend wurdde de firma foarnamelek deur de produksy fan gewichten. In 1874 overleed Joachim Louwmans en ston de firma derna onder leiding fan Hendrik Pyttersen bijstaan deur syn broer Anne Pyttersen. Omstreeks 1890 is Hendrik Pyttersen un ander bedriëf begonnen en festegde sich op ’e Singel dêr’t hij sich spesialisearde in de súvelindustry.

Eelke Lok is geboren en getogen in Drachten. Als journalist van Omrop Fryslân draait hij al veertig jaar mee en is hij met name bekend van zijn verslagen van het skûtsjesilen, maar je zou hem tekort doen door hem het stempel sportjournalist te geven, want Lok is allround. Door zijn originele no-nonsense kijk op de wereld weet hij ogenschijnlijk ingewikkelde zaken vaak te relativeren en tot de essentie te herleiden. En dat is ook wat u in de columns van Eelke kunt verwachten. De vinger op de zere plek….

Ut antal werknimmers lei rond 1900 op su’n 100 man, en in dy tiëd was ut ok heel nòrmaal dat onder ut personeel ok kyndes waren in de leeftyd fan 12 tòt 16 jaar. In febrúwary 1903 kwam ut nieuws naar búten dat de firma út Sneek fut ging en sich festegde in Wenum bij Apeldoorn. Foar Sneek was dat un groate teugenslach want feul gesinnen ferloaren hun inkommen, of moesten hals over kòp beslisse of se met ferhúsden. Fan de al 120 man personeel in dat jaar, gingen der 80 met, richting Wenum. In dy perioade was Louwmans seker nyt ut enege Sneker bedriëf dat oans stad ferliet, ok Jaarsma haarden en brandkasten ferliet Sneek. Der wurdt seit dat dit met an un nyt met werkend gemeentebestuur lei, en dat ut met name an Burgemeester Alma te witen was, dy’t Sneek tòt un skoan stadsje houwe wú sonder indústry, mar òf dat echt de reden was? Nòch altyd ferkieze feul groate bedriëven de regio Joure-Heerenveen-Drachten ensufoart boven Sneek, nòch hieltyd un soarte fan Alma beleid?

De fabrykspanden fan Louwmans & Co, en ut woanhús fan Anne T. Pyttersen wurdden te koop anboaden. Onder de kopers fan de ferskillende panden saten o.a. O. Obbema mar ok R. Gorter (wynhandel) festegde syn kantoar (nr 16) in un foarmalech fabrykspand fan Louwmans, later fine we hier Van der Leij & Co bekend fan o.a. Sonja limonade. Dizze kocht in 1955 ut naastlegen pand op nr 18. In november 1978 kwam ut bericht naar búten dat Van der Leij & Co dicht gingen, en de panden ferkocht waren an Ahold Zaandam dy’t dizze slope sú om plak te maken foar nieuwbou fan un Albert Heijn supermarkt. Eigenleks bin ik nòch nyt klaar met dit stuk Gedempte Pol, mar sal tòch ut kuierke ouslúte mutte. Maar ach, su hewwe we later ok nòch alle reden om hier werom te kommen.

O.N.S. Toen de voetbalvereniging ONS van Sneek in 1932 werd opgericht speelden ze op het land van boer Jan Koopmans. Daar ergens in de buurt van waar nu SWZ speelt. De 35 ONSers waren al gauw heel zelfbewust: elke keer als ze kwamen gaven ze direct drie gulden aan Koopman, die er al met open hand klaar voor stond. In 1936 verkaste ONS, dat steeds groter en zelfbewuster werd, naar het voetbalterrein aan de Leeuwarderweg. Daar speelt nu LSC. Daar ook waar onlangs nog de Sneker voetbalhistorie tot leven kwam, met het verhaal en de wedstrijd over de razzia in 1944. Historie laat de ONS-ers koud. In 1969 gingen ze over naar de plaats waar ze nu spelen, het

Zuidersportpark. Een groot en machtig mooi complex. Binnenkort gaat ONS weer weg. Ze hebben in alle hoeken van Sneek gezeten, maar nog niet in het Noorden. Daar gaan ze naar toe, in de wijk Harinxmaland wonen blijkbaar allemaal jongetjes, die ondanks de mobiele telefoon, willen voetballen. En meisjes natuurlijk ook, dat moeten we er deze weken bij zeggen. Na vele, vele jaren van overleg is ONS uit de fusiekamer gestapt. En uit de besprekingen over welke sportaccommodaties in Sneek goed en goedkoop kunnen worden gebruikt. Dag SWZ. Dag gemeente. Dag mienskip. O ja, hockeyers, we laten dat kunststofveld voor jullie achter. Zet er wel even kleine doelletjes op.

Aan de ene kant mooi, dat eigen initiatief. Dat zal ook nog resulteren in een sport-fitness gebouw, want Snekers doen allemaal aan dat soort lichamelijk werk. Harinxmaland is nog niet overbedeeld aan accommodaties, en dan komen de Snekers daar ook eens. En toch, ONS, gemeente en wie dan ook: ze vergeten maar één ding. We komen in een andere tijd. Daar waar in de meeste dorpen en steden van Fryslân de (voetbal)fusies uit de grond vliegen, en de aandrang om enkel nog op zaterdag te willen voetballen toeneemt, daar doet ONS net alsof er geen einde is aan hun groei. Lekker concurreren met SWZ, denkend dat je dat gemakkelijk kunt winnen. Geen rekening met anderen houden. En vergeten dat je ooit zelf op die plaats bent begonnen.


agenda t/m Zaterdag 29 junI

vr. 5 en Za. 6 julI

Zaterdag 13 julI

Za. 20 en Zo. 21 julI

BOLSWARD EVENEMENT

ST NICOLAASGA FESTIVAL

JOURE EVENEMENT

HEMELUM

heamIeldagen

beachrockers festIval

ultImate’s men’s faIr

Vier dagen lang feest met vele activiteiten. O.a. donderdag de Heamiellunch en markt en op zaterdag het straatfestival Bolstjurrich. Centrum.

Festival aan het water met muziek, foodtrucks en grappige randprogrammering. De Ulesprong. Vr. 19.00 uur/za. 14.00 uur

Mannendag met spectaculaire demonstraties, testen van gereedschappen, nieuwste gadgets, lekkerste bieren en live muziek. Park Herema State. 12.00 uur

Zaterdag 29 junI

Zaterdag 6 julI

heechsImmerfestIval

SLOTEN MARKT

OUDEGA SWF EVENEMENT

sIpelsneon

Jaarmarkt in het centrum en rondom de stadsgracht van het vestingstadje Sloten. 10.00-17.00 uur

vIptour

WOUDSEND EXCURSIE Elke zaterdag t/m aug: Viptour met dorpswandeling, vaartocht over het Slotermeer en bezoek Galerie Iris Anders Mooi. Eetcafé De Pleats. 14.00 uur

Za. 29 en Zo. 30 junI

dag van het wad

KORNWERDERZAND EVENEMENT

Het 10-jarig jubileum van UNESCO Werelderfgoed Waddenzee wordt gevierd met de dag van het Wad met vele activiteiten in het Afsluitdijk Wadden Center. 11.00-18.00 uur

Zondag 30 junI

wIjnspIjs wandelIng SNEEK CULINAIR

Culinaire wandeling door Sneek met onderweg 6 gerechtjes en 6 bijpassende wijnen. Centrum. 12.00-17.00 uur

donderdag 4 julI

swIngterras

SNEEK MUZIEK Deze zomer elke donderdagavond live muziek. Marktstraat. 20.00 uur

vrIjdag 5 julI

swIpedeI

JOURE SPORT Paardenkoersen om de felbegeerde Gouden Swipe. Nutsbaan. 16.00 uur

luIsteren op locatIe

IJLST MUZIEK Concerten op drie verschillende locaties Met Emil Landman, Zegádi en You, me and the other folks. 20.00 uur

aldegeaster Iepen deI Tweejaarlijkse open dag met vele activiteiten en ’s avonds het Iepenloftspul ‘It Alde Giet’, speciaal geschreven voor Oudega.

do komst

EASTERWIERRUM MUZIEK

Tentfeest met Prime Suspect en Frerik de Swetser. ’t Reade Plein. 20.00 uur

Za. 6 en Zo. 7 julI

sykje

BOLSWARD MUZIEK

Hommage aan Aggie van der Meer met composities van Hoite Pruiksma. Broerekerk. za. 20.15 uur, zo. 15.00/20.15 uur

Zondag 7 julI

frysk op rIIs

HEEG FESTIVAL Muziekfestival aan het Heegermeer. 15.00 uur

Woe. 17 t/m Zo. 21 julI

frIese ballonfeesten

flInke Zomer favorIeten Festival Zomershopweekend met marktkramen, pop-up stores, workshops, muziek en nog veel meer. Flinkefarm. 10.00-18.00 uur

woensdag 24 julI

boerenbruIloft JOURE FOLKLORE

19e eeuwse boerenbruiloft met plechtigheid, bruiloftsmaaltijd, harddraverij en ringrijderij. Centrum. 10.00-16.00 uur

JOURE EVENEMENT Nederlands grootste ballonfestival me gratis toegang. Elke avond stijgen circa 35 heteluchtballonnen op met elke dag een aanvullend programma. Nutsbaan.

Zaterdag 27 julI

Donderdag 18 julI

MatINee

MAKKUM BRADERIE

MUZIEK Elke zaterdagmiddag in juli is er matinee met spetterende optredens op de Marktstraat. 15.00-18.00 uur

jaarmarkt

Toeristische jaarmarkt met sneupersmarkt. Centrum. 10.00-17.00 uur

boerenmarkt

fIerljep manIfestatIe IT HEIDENSKIP SPORTEVENEMENT

Hele dag vol Friese Fierljep sport tijdens de plaatsingsronden en

SNEEK

jaarmarkt

OUDEMIRDUM BRADERIE

Gezellige jaarmarkt met live muziek en entertainment voor jong en oud. De Brink. 11.00-18.00 uur

Fries- en streekfriestalig festival met accent op muziek van singer/ songwriters. 15.30 uur

WOUDSEND MARKT Deze zomer elke donderdag een boerenmarkt met gratis vaartochtje door het dorp. Centrum. 11.00-17.00 uur

woensdag 10 julI

vrIjdag 19 julI

IJLST EXCURSIE Ontdek elke woensdag met gids het historisch centrum van IJlst met vaartochtje door de stadsgracht en bezoek aan houtzaagmolen ‘de Rat’. VVV kantoor. 10.30 uur/14.00 uur

LANGWEER FOLKLORE In de hoofdstraat strijden aangespannen paarden om de hoofdprijs. Buorren. 19.30 uur

FRIESLAND SPORT Twee weken lang strijden 14 skûtsjes om het SKS kampioenschap.

RIJS FESTIVAL

stadswandelIng

Woe. 10 t/m Zo. 14 julI

cIrcus renZ berlIn LEMMER CIRCUS

Gevarieerde voorstellingen met mooie acts, veel artiesten en clowns. IJsbaanterrein.

voor proefje

rIngrIjden

Zaterdag 20 julI

andrIes tunru HEEG THEATER

Za. 27 julI t/m vr. 9 aug

sks skûtsjesIlen

woensdag 31 julI

Zo lang als workum

WORKUM MARKT Jaarmarkt ‘Zo lang als Workum’ omdat de markt dwars door het hele centrum loopt (circa 2 km). 10.00-17.00 uur

Theater aan het water met ‘Vlees, vis, wal en schip’. Jachtwerf Wind en Water. 20.00 uur

2-11 AUGUSTUS 10 AUGUSTUS 15-17 AUGUSTUS 23-25 AUGUSTUS

SNEEKWEEK STRAATTHEATERDAG SNEEK VISSERIJDAGEN MAKKUM NACHTKIJKERS FILMFESTIVAL HEEG


bIjZonder

Foto: Ramiro Gras

BY SÛNDER

Heechsimmerfestival

ZATERDAG 29 EN ZONDAG 30 JUNI

ZATERDAG 6 EN ZONDAG 7 JULI

ZATERDAG 13 JULI

Dag van het Wad

Sykje

HeechsImmerfestIval

Het 10-jarig jubileum van UNESCO Werelderfgoed Waddenzee wordt gevierd met de dag van het Wad in het hele Waddengebied. In het Afsluitdijk Wadden Center kun je twee dagen lang via uiteenlopende evenementen kennis maken met de Waddenzee. Maak een vaartocht van zoet en naar zout, wandel met Stella Stekelbaars naar de sluis, ga in gesprek met bijzondere bewoners, in de huid van een vis, en nog veel meer activiteiten.

De Broerekerk in Bolsward is driemaal de locatie van ‘Sykje, een hommage aan Aggie van der Meer’ met composities van Hoite Pruiksma. Voor deze gelegenheid schreef de 91-jarige Aggie van der Meer twee nieuwe monologen die door acteur Thijs Feenstra zullen worden uitgebeeld. Tijdens het concert speelt het carillon van het stadhuis van Bolsward, versterkt in de Broerekerk, met de andere muzikanten mee en zal op dat moment ook over heel Bolsward te horen zijn.

Het strand in Heeg wordt voor de 17e maal omgetoverd tot een echte festivalweide. Met de ondergaande zon, vrienden, bekenden, muziekliefhebbers en een fantastisch uitzicht over het Heegermeer kunnen bezoekers genieten van lokale en regionale bands als So Be It, Fools & Pretenders, Electric Hollers, Unlocked, Talking Notes, The Cops, Action in DC en The Surphonics. One Shot, een coverband die er een groot feest van gaat maken, sluit de avond af.

WWW.AFSLUITDIJKWADDENCENTER.NL

WWW.HEECHSIMMERFESTIVAL.NL

YN AKSJE In actIe

Foto: Wim van der Meer

.

Fierljep Manifestatie

VRIJDAG 5 JULI

ZATERDAG 27 JULI

SwIpedeI

FIerljep ManIfestatIe

Op de Nutsbaan in Joure worden tijdens de Swipedei tien paardenkoersen verreden, waaronder de beroemde Gouden Swipe Koers. De Nutsbaan is een prachtige sfeervolle grasbaan en is de enige grasbaan in Nederland waar tijdens het zomerseizoen op zowel een grote als kleine baan gekoerst kan worden. Naast de spannende en spectaculaire harddraverijen biedt de Swipedei vermaak voor het hele gezin met demonstraties en muziek.

De Nationale Fierljep Manifestatie in It Heidenskip is uitgegroeid tot één van de meest aansprekende

WWW.DRAFBAANJOURE.COM

WWW.FIERLJEPPE.NL

uit naar deze wedstrijd. Het publiek wordt de gehele dag getrakteerd op de Friese Fierljep sport tijdens de 26 juli wordt voor de tweede keer het jeugd NFM

JOUW EVENT HIER?

VVV Waterland van Friesland verzamelt alle evenementen in Zuidwest Friesland. Lever jouw evenement aan via agenda@waterlandvanfriesland.nl. Onze complete agenda vind je op www.waterlandvanfriesland.nl


42

NUMMER 06 • 2019


sneek // CULTUUR&UITGAAN

GROOTSNEEK.NL

43

IN DE SCHIJNWERPERS:

Jan Calf Bij Kunstencentrum Atrium halen de docenten het beste in leerlingen en cursisten naar boven. Wie zijn deze door de wol geverfde muzikanten, dansers, toneelspelers en beeldend kunstenaars? In GrootSneek komt Foto: Casper Ferwerda

elke maand een voorbij. Deze keer Jan Calf, die niet alleen sinds 1998 gitaarles geeft, maar ook nauw betrokken is bij Muziekexpressie: muzieklessen voor volwassenen met een verstandelijke beperking.

“Bij Muziekexpressie staat samen plezier hebben bij het maken van muziek centraal”, vertelt Jan. “Iedereen mag zich op zijn of haar unieke manier laten horen en ook zelf instrumenten meenemen. De lessen richten zich op de diversiteit in de groep en zijn laagdrempelig. De deelnemers mogen al hun expressie gebruiken en hun gevoelens en eigen persoonlijkheid uitdrukken door klank, ritme, melodie en beweging. Muziekexpressie bestaat uit vijftien lessen van een uur. We zingen en maken muziek met eenvoudige instrumenten. Ook doen we muzikale spellen. De muziek die aan bod komt varieert, van Neder-landstalige hits tot bekende kinderliedjes.” Jan is met zijn ruime ervaring geknipt voor het geven van deze cursus. Hij begeleidt ook al jaren de jongeren van de Conventband Sneek, een samenwerking tussen de Sinne en de Piet Bakkerschool. “Als je ziet hoeveel plezier ook mensen met een verstandelijke beperking

hebben bij het maken van muziek, prachtig!”

Verzoeknummers Jan geeft bij Kunstencentrum Atrium inmiddels ruim twintig jaar les op gitaar, zowel de akoestische als elektrische. We spreken hem op een dinsdagochtend bijtijds. “Het moet wel vroeg, want ik heb een volle lesdag voor de boeg”, zegt hij. “Gisteren was het ook druk. Ik begon om half een ’s middags en was ’s avonds pas om half tien klaar. De afwisseling daarbij vind ik heel fijn. Ik geef les aan alle leeftijden, van 6 tot 60 jaar, en aan alle niveaus.” Jan past zijn lessen zoveel mogelijk aan bij de leerling. “Voorheen was het de leraar die bepaalde wat er in de lessen gebeurde, dit is met de jaren wel wat veranderd. Leerlingen komen vaker met verzoeken en willen graag liedjes kunnen spelen die ze leuk vinden. Niet iedereen heeft de behoefte om examens te gaan doen, en dat hoeft bij ons ook helemaal niet. Ik

zoek de akkoorden en melodieën op van de gewenste liedjes. Uiteraard kom ik zelf ook met nummers die uitdagend zijn voor de leerlingen en passend bij wat voor muziek ze leuk vinden.”

Oom Wim en Doeke Dokter Zelf was Jan 12 jaar toen hij voor het eerst een gitaar in handen kreeg. “Een klein kindergitaartje, ik heb hem nog steeds. Ik had destijds oom Wim zien spelen en vond het wel interessant. Hij zat in het bandje van de hbs. Dankzij een vriendje leerde ik wat melodieën. Later kreeg ik een gitaar van oom Wim. Maar die bleek zó slecht; mijn vingers deden gewoon pijn tijdens het spelen. Ik zette hem daarom al gauw weer aan de kant.” Een paar jaar later pakte Jan, inmiddels verhuist naar Peperga onder de rook van Wolvega, hem er toch weer bij. “Ik meldde mij toen ook aan bij de muziekschool in de buurt. Doeke Dokter werd mijn

POPPODIUM BOLWERK

leraar, een onvergetelijke man en zeer kleurrijk persoon. Ik prijs mijzelf gelukkig dat ik hem tot mijn goede vrienden mag rekenen.” Jan kreeg vanaf 1980 samen met Theun Stienstra – ook enige tijd docent bij Kunstencentrum Atrium – les van Doeke. Hij haalde daarbij zijn inspiratie uit onder meer de muziek van Deep Purple. “Mijn allereerste LP die ik kocht, bij V&D, was hun verzamelalbum 24 Carat Purple. Ik heb hem echt grijsgedraaid. Ik was een groot fan van hun gitarist, Ritchie Blackmore. Nu vind ik bijvoorbeeld Stevie Morse te gek.” Jan is getrouwd met Karin en kreeg

twee kinderen, zoon Kieran en dochter Kayan. Beiden hebben duidelijk het muzikale talent van hun vader geërfd en spelen allebei in bandjes van Kunstencentrum Atrium. Kieran is gitarist bij de metalgroep Marching Through Corpes, Kayan bast in de rockband Rubiks Spheres. Het gezin woont sinds een paar jaar in Sneek. Een logische stap, aldus Jan. “Er gebeurt op muziekgebied uiteindelijk toch meer in Sneek dan in Peperga, haha! Het bruist hier.

COMEDY CLUB SNEEK KEERT TERUG Poppodium Bolwerk heeft in de programmering voor het nieuwe seizoen weer drie Comedy Clubs opgenomen. De stand-upavonden blijken een groot succes. Comedy Club Sneek was het afgelopen seizoen een experiment voor Poppodium Bolwerk. Immers, daar is het al ruim 40 jaar vooral muziek wat de klok slaat. Samen met Theater Sneek, dat met het poppodium deel uitmaakt van Cultuur Kwartier Sneek, werd het avontuur aangegaan en een mooi programma samengesteld voor drie vrijdagavonden in het Bolwerk Café. Zo zorgden Jacob Spoelstra en Mo Hersi er afgelopen seizoen voor dat Sneek lachend het weekend inging. Sylvia van den Berg, programmeur bij Theater Sneek: “Ik vond het fenomeen comedy club goed passen bij Poppodium Bolwerk en wilde het graag eens uitproberen. Met wat schemerlampen en een bar in de buurt is er namelijk de perfecte, gezellige sfeer.” Bolwerkprogrammeur Ype Terwisscha van Scheltinga

kijkt met een tevreden gevoel terug op de eerste reeks. “Elke editie was uitverkocht. Daarom zetten we de serie Comedy Club Sneek-avonden in 2019/2020 gewoon voort. Ik zie een mooie traditie ontstaan!” Voor Comedy Club Sneek halen Terwisscha van Scheltinga en Van den Berg de beste stand-upcomedians van Friesland - en soms van wat verder weg - naar Poppodium Bolwerk. Zij nemen goede grappen, scherpe meningen en verrassende zienswijzen mee. De line-up verschilt per keer, maar onder de comedians bevindt zich sowieso een lokaal aanstormend talent en een MC. Terwisscha van Scheltinga: “De eerstvolgende editie is op vrijdag 11 oktober. Voor komend seizoen hebben we inmiddels al een paar interessante namen vastgelegd. Houd onze berichtgeving in de gaten voor wie wanneer optreedt.’ Een Comedy Club Avond begint om 20.00 uur. Tickets kosten € 8,50 en zijn te bestellen via hetbolwerk.nl en theatersneek.nl. VRIJDAG 11 OKTOBER 2019 TIJD: 20.00 UUR PRIJS: € 8,50


7 juli Streekmarkt

SNEEK MEER EVENEMENTEN AGENDA AGENDA 2019 2019

‘Feest voor Fijnproevers’ Flinkeboskje 2, Hemelum - 06 23351180 - www.itflinkeboskje.nl

FLINKE ZOMER FAVORIETEN 20 & 21 juli 2019 • • • •

ZOMER SHOP WEEKEND LIVE-MUZIEK WORKSHOPS 60 FAVORIETE DEELNEMERS

Van 10.00 tot 18.00 uur Entree € 5,Kids 4 - 12 jaar € 2,Flinkeboskje 2, Hemelum - 06 23351180 - www.itflinkeboskje.nl

LAAT DE ZOMER MAAR KOMEN! DEZE FILMS ZIJN TE ZIEN IN CINE SNEEK! Kijk voor aanvangstijden en het totale filmaanbod tijdens de zomerperiode op:

www.cinesneek.nl

Leeuwenburg 12, 8601 BC Sneek - Tel: 0515 412 341

KOOP ZONDAG

JULI

SEPTEMBER

6, 13, 20 EN 27 JULI

14 SEPTEMBER

ELKE EERSTE ZONDAG VAN DE MAAND

OPEN MONUMENTENDAG

OKTOBER

14 SEPTEMBER

27 JULI T/M 9 AUGUSTUS

FRUIT FESTIVAL

SNEEKER DWEILDAG

21 SEPTEMBER

AUGUSTUS

SHANTYFESTIVAL & SPRINGKUSSEN ELFSTEDENTOCHT

NOVEMBER

SKÛTSJESILEN

2 T/M 11 AUGUSTUS

SNEEKWEEK 31 AUGUSTUS

SWINGING SNEEK JUNI, JULI, AUGUSTUS DONDERDAGAVOND

SWINGTERRAS MARKTSTRAAT

28 SEPTEMBER

WERKFESTIVAL SNEEK 28 SEPTEMBER

AFSLUITING TERRASSEIZOEN

5 OKTOBER

1 NOVEMBER

N8 VAN SNEEK 3 NOVEMBER

LEKKER SNEEK WINTEREDITIE 16 EN 23 NOVEMBER, 1 DECEMBER

SINTERKLAAS IN SNEEK

DECEMBER 8 DECEMBER

X-MAS SNEEK

SNEEKWEEK PROGRAMMA

ZATERDAGMIDDAG MATINEE MARKTSTRAAT

Wijzigingen voorbehouden

Zondag

VR.2 AUGUSTUS OPENING SNEEKWEEK MET VLOOTSCHOUW ZA. 3 T/M DO. 8 AUGUSTUS ZEILWEDSTRIJDEN DI. 6 EN DO. 8 AUGUSTUS KINDERMIDDAGEN WO. 7 AUGUSTUS HARDZEILDAG BRADERIE VR. 9 EN ZA. 10 AUGUSTUS STRAATTHEATER FESTIVAL ZO. 11 AUGUSTUS ROCK KERKDIENST & RABO SLOTCONCERT

TIJDENS DE SNEEKWEEK ZIJN ER MEERDERE GEZELLIGE MUZIEKPLEINEN!

VOOR HET COMPLETEOVERZICHT OVERZICHTKIJK KIJK JE JE OP VOOR HET COMPLETE OP::

WWW.SNEEK.NL WWW.SNEEK.NL


SPORT

GROOTSNEEK.NL

45

ROOKVRIJE SPORTACCOMMODATIES, EEN PRIMA IDEE.

GERARD VAN LEEUWEN

De KNVB is niet bepaald een toonbeeld van doortastendheid. Sterker nog: men staat in de meeste gevallen mijlenver van de praktijk af. Zelden zie je bobo’s uit Zeist “met de poten in de modder” en zeker niet op een of ander anoniem bijveld. Men produceert met enige regelmaat nietszeggende rapporten die er, qua tekst en vormgeving, meestal gelikt uitzien maar niet of nauwelijks gehoor vinden. Trieste recente voorbeelden zijn de brouwsels van Hans van Breukelen en de tot mislukken gedoemde voetbalpiramide, waar werkelijk alle geledingen hun zegje over deden, maar nog steeds het karakter heeft van een bouwval die niet zou misstaan in de getroffen gebieden van Loppersum, Garrelsweerd en omstreken.

liggen. Ook geen broodjes kroket en nasischijven meer? Of nog erger: het bier in de ban? Vooral dat laatste zou menig penningmeester tot wanhoop brengen. Oud VVVvoorzitter en KNVB- voorzitter wijlen Jeu Sprengers sprak niet voor niets ooit de iconische woorden dat men in Venlo nooit schrikt van degradatiezorgen maar pas in paniek raakt wanneer de bierpomp defect is. Als sociaalliberaal kan ik me deels vinden in bovenstaande argumentatie. Betutteling, daar heb ik helemaal niets mee. Vooral de Brusselse en Haagse drang om alles maar te reguleren… het staat ver af van mijn ideeen hoe je een maatschappij zou kunnen inrichten.

Des te opvallender is de daadkracht die men toont bij het rookvrij maken van stadions en amateurcomplexen. Nu al geldt een rookverbod bij Ajax, Vitesse en Almere City en met ingang van augustus voegt ook PSV zich in dit rijtje. De KNVB verbiedt het roken in stadions van Eredivisie- en Keukenkampioendivisieclubs over de hele linie in augustus 2020.

Toch maak ik graag een uitzondering voor deze maatregel. Als klein jongetje werd ik regelmatig op zaterdagmiddag door mijn ouders ‘gedumpt’ op het oude voetbalveld van IJVC aan de Julianastraat in IJlst. Mijn moeder wilde met enige regelmaat naar ‘de stad’ met alleen mijn zusje en tante en mijn vader was destijds trainer-speler van IJVC. Ik werd dan toevertrouwd aan een vrijwel altijd rokend bestuurslid en na de wedstrijd toog ik mee naar een of andere bovenzaal van een horecabedrijf dat dienstdeed als kantine. In mijn herinneringen stond het altijd blauw van de rook en kreeg ik het steevast benauwd. Ik sluit overigens

Nederland zou Nederland niet zijn of er kwamen heel verschillende reacties op dit voornemen. Tegenstanders wijzen op een vergaande betutteling en het stellen van de vraag waar dan de grenzen

R

LLIGE

IJWI DE VR

ook niet uit dat er spelers, mijn vader incluis, direct na de wedstrijd nog en voor het douchen in de kleedkamer rookten, maar dat kan ik me niet meer ‘helder’ voor de geest halen. Wellicht is daar de kiem gelegd voor mijn antipathie tegen sigarettenrook. En dat is dan ook direct het belangrijkste argument om voor de maatregel te zijn: het meeroken en daarmee belasten van omstanders. De KNVB heeft voor de amateurs een overgangsperiode van vijf, zes jaar in gedachten. Ben benieuwd wie de handschoen in onze regio als eerste opneemt. Hier en daar heeft een bestuur al eens dit onderwerp aangeroerd, maar volgens mij heeft het nog nergens tot concrete afschaffing geleid. Mocht dat wel zou zijn dan laat ik me graag corrigeren. Voetbalclubs kunnen een voorbeeld nemen aan menige hockeyclub, waaronder SMHC, die dit vorig voorjaar invoerde, die hun sportpark al rookvrij heeft verklaard. Het kan dus wel!

JE ZIET ZE ZELDEN OP DE VOORGROND, MAAR ZE ZIJN ER WEL. MENSEN DIE HET CEMENT VORMEN VAN SPORTVERENIGINGEN. LEIDERS, KANTINEVRIJWILLIGERS, SCHOONMAKERS, CONSULS, BESTUURSLEDEN, TERREINKNECHTEN OF ALS SCHEIDSRECHTER. KORTOM: DE STILLE KRACHTEN. DEZE KEER KEES DE VRIES VAN SWZ BOSO SNEEK.

“IK DOE MAAR EEN PAAR UURTJES IETS” De optelsom van uren die Kees de Vries maakt bij SWZ Boso Sneek is substantieel hoger dan de paar uren die hij zelf inschat. Gastheer op de zaterdagmiddag, limonade schenken, ontvangst van de scheidsrechters en dan ook nog eens wedstrijden bekijken. Kortom; een topvrijwilliger.

Geart Jorritsma tijdens de 4mijl van Sneek in 2015.

“Ik doe maar twee of drie uurtjes wat”, begint de Vries. “Ik ben er in de weekenden regelmatig maar ook doordeweeks doe ik wel eens iets. We hebben een vaste limonademan maar doordeweeks doet hij dat niet, dan doe ik dat. Ik woon toch in de buurt en het is dan ook maar eventjes. Bij beker- of oefenwedstrijden ben ik dus vaak wel van de partij.”

ZATERDAG Op de zaterdagmiddagen wanneer het eerste team van SWZ thuis speelt is Kees de Vries gastheer. “De ontvangst van de scheidsrechter in de bestuurskamer en natuurlijk de afvaardiging van de tegenpartij. Ik Kees de Vries

vind het wel leuk dat “ZM” het nu zo goed doet. Eerst in de kinderschoenen de afgelopen seizoenen en nu gaat het heel goed. Je merkt in het voetbalwereldje in het noorden dat er steeds meer verschuivingen zijn naar de zaterdag en ook het zondagteam speelt nu regelmatig op de zaterdagavond. Je merkt dat er dan wat meer publiek op af komt en dat er nadien ook nog met livemuziek veel gezelligheid is. Dat is wel een verschuiving binnen de vereniging. Voor mij als vrijwilliger maakt het niets uit, dan heb ik een zondag vrij en dat is ook fijn met kinderen en kleinkinderen.”

NIVEAU Waar het eerste team op zondag geen promotie kon bewerkstelligen is Kees de Vries hoopvol richting komend voetbalseizoen. “We houden de selectie vrijwel intact en we draaiden nu al mee bovenin. Ik verwacht dat dit komend seizoen ook zo zal zijn. Ondanks die verwachting is de breedte van de selectie belangrijk. We kunnen

gelukkig daardoor kaarten en blessures opvangen”, aldus de Sneker.

VRIJWILLIGERS “Het is overal een probleem en bij ons is dat niet anders. De kantine is al eens dicht gebleven omdat er geen vrijwilligers waren. Het is een probleem dat niet iedereen wat wil doen maar het is wel van deze tijd. Mannen als Albert Burkink die rond de tachtig zijn en die nog altijd dingen doen voor de club zijn natuurlijk fantastisch maar ook zij kunnen niet alle klusjes meer doen. Het zou mooi zijn als er iets meer zou worden gedaan door een wat bredere groep. Meestal zijn het maar kleine dingen hoor. Cornervlaggen neerzetten, limonade schenken of een kantinedienst draaien. Het is tot nu toe geen verplichting en dat zorgt voor die vrijheid om niets te doen. Binnen de club wordt er veel aandacht aan besteed, daar ligt het niet aan”, vertelt de Vries. “Nu het seizoen voorbij is kan ik het redelijk eenvoudig loslaten maar in augustus ga ik graag weer even naar het sportpark toe.”


Bewust Vitaal bij Suo Marte Ademhaling, ontspanning en vitaliteit

Hoe adem jij? Hoe voelt je lichaam bij stress? Hoe voelt je lichaam als het ontspannen is? Welke invloed heeft dat op je geest? Enig idee waarom je dat zou moeten weten? Grote kans dat je net als veel anderen geen of maar een beetje idee hebt van hoe dit allemaal voelbaar is in je lichaam. We hebben het immers ook nauwelijks geleerd. We hebben er pas aandacht voor als het niet wil en doet wat we ervan vragen. Als het pijntjes vertoont. Of als we klachten van benauwdheid of hyperventilatie krijgen. Wat levert het op als je wél leert aandacht te hebben voor je lichaam? Dan merk je eerder dat je spieren wat gespannen zijn of dat je adem wat hoger zit. Dan weet je op tijd dat je wat rustiger aan moet doen. Dan kun je beter voor jezelf zorgen en klachten in de hand houden. Met adem- en ontspanningslessen of yoga kun je dit leren. Door oefeningen te doen waarin je adem en beweging combineert leer je je eigen lichaam kennen. Je lichaam wordt er soepeler van zodat je makkelijker ademt en beweegt. Het geeft ook rust in je hoofd, meer focus en dus vitaliteit! Wij bieden naast yoga een speciale cursus adem en ontspanning. Ervaar in 7 lessen hoe je vitaliteit groeit. De eerst volgende cursus begint in september 2019.

Osteopathie en vitaliteit Vitaliteit betekent levenskracht. Met dat principe werkt ook Danny Oosterhof: “Als osteopaat kijk ik niet zo zeer naar ziektes op zich maar onderzoek ik hoe ik de gezondheid in het lichaam kan aanspreken. De levenskracht komt tot uiting in ons zelfherstellende vermogen. Ons lichaam streeft altijd naar balans en harmonie. Daarvoor moet wel elk weefsel in ons lichaam vrij kunnen bewegen. Als een spier, gewricht of bindweefsel ergens in het lijf niet goed beweegt kunnen klachten ontstaan. Een osteopaat onderzoekt de beweeglijkheid van alle weefsels en met zachte technieken werkt hij aan de bewegingsvrijheid waar dat nodig is. Dan kan het lichaam zich weer richten op de vitaliteit”.

Vitaal door fysiotherapie Behandeling van klachten op het gebied van spieren, pezen, gewrichten, bewegen, conditie, ademhaling.

Wij bieden extra’s zoals : Handtherapie • Medical taping • Dry needling Hardloopanalyse • Looptraining bij Claudicatio Intermittens (aangesloten bij het claudicatio netwerk) • Therapie bij schouderklachten, psychosomatiek, COPD en chronische pijn • Adem en ontspanningstherapie • Bewust Beter Bewegen

Voeding, Vertering en Vitaliteit Nynke van Middelaar gelooft dat we allemaal in een perfect lichaam geboren worden. Als je je lichaam optimaal voedt, is je lichaam zelf in staat om te groeien en te herstellen. Dat je lichaam gaat haperen heeft veel te maken met onbalans.

Mindful Vitaal 65+ Zoals een oud gezegde luidt: met het ouder worden komen ook de gebreken. Kun je die gebreken uitstellen? Uit onderzoek blijkt dat een gezonde leefstijl op oudere leeftijd de verslechtering van de gezondheidstoestand vertraagd. Ongezonde leefgewoonten zoals roken, voeding met een lage voedingswaarde en lichamelijk inactief zijn blijken de kans op eerder overlijden te vergroten. Juist als je ouder wordt is het dus belangrijk om te blijven werken aan je vitaliteit zodat je de gebreken zolang mogelijk uitstelt. Nynke van Middelaar (voedings-, verterings- en hormooncoach) en Janneke Offringa (mindfulfysiotherapeut, adem- en ontspanningstherapeut en integratief therapeut) ontwikkelden Mindful Vitaal 65+. Een cursus speciaal voor vrouwen van 65 jaar en ouder met als doel meer energie en vitaliteit. De combinatie mindfulness en vertering maakt het programma uniek omdat men daardoor zelf aan het stuur gaat zitten. Wilja volgde al het programma Mindful Vitaal 65+ en is enthousiast; Ik voel nu meer balans tussen lichaam en geest. Door in deze cursus aandacht te hebben voor het moment, ben ik mij bewuster van het nut van de juiste voeding voor mijn lichaam. Ik weet nu ook waarom ik moeilijk in beweging kwam. Ik ben meer gaan bewegen. Bovenal voel ik meer rust in mijn hoofd”.

Dus dames van 65+ opgelet! Heb je lichamelijke klachten? Wil je de controle en rust? Wil je meer energie? Kun je wel wat aanmoediging gebruiken? Meld je aan voor onze gratis proefles op donderdag 11 juli 9.30 – 11.00. Dan kun je kennismaken met Mindful vitaal 65+.

Trainen na je 60e zinvol Tussen je dertigste en tachtigste lever je de helft van je spiercellen in. Daardoor verlies je kracht in je armen en benen. Je lichaam wordt sneller moe, stijver en minder snel dan voorheen. Echt een nadeel van het ouder worden. Het goede nieuws is dat je met meer bewegen en trainen dit normale verouderingsproces kunt vertragen. Tot op hoge leeftijd kun je je uithoudingsvermogen en je spierkracht verbeteren. Trainen is dus meer dan zinvol! Doe mee met de Senior Fit-training volgens de nieuwste internationale richtlijnen bij Marijke Hunink (fysiotherapeut en handtherapeut). Meer zin in Yoga? Petra Akkersdijk (gecertificeerd Yogadocent) geeft hathayoga voor senioren. Wil je ervaren wat je kunt doen om vitaal te blijven? Meld je dan aan om in de zomer vrijblijvend een uurtje mee te doen op donderdagochtend.

Agenda zomer 2019 11 juli 5 september 12 september 13 september Oktober

09.30 – 11.00 proefles Mindful Vitaal 65+ 20.00 – 21.00 start cursus adem- en ontspanning 09.30 – 11.00 start Mindful Vitaal 65+ programma 09.30 – 11.00 proefles Mindfulness body en mind Start yogalessen op verschillende tijdstippen

Dit ontstaat doordat je voeding eet die niet bij je lichaam past, omdat er overbelasting ontstaat doordat je te weinig varieert, er spanning aanwezig is of doordat je vertering hapert waardoor er tekorten aan voedingsstoffen ontstaan.

Bewust vitaal met voeding In haar praktijk heeft Nynke juist aandacht voor het onderdeel bewustwording. Wat voel je als je eet? Wat gebeurt er in je lichaam? En hoe ziet je ontlasting er uit? Door de signalen op te merken, ga je de verandering inzetten zodat je meer vitaliteit ervaart met een betere vertering. Nynke ondersteunt je in dit veranderingsproces.

Wil jij ook ontdekken wat jouw lichaam jou vertelt? Kom dan langs voor een APK check en ontdekt het zelf. Zet de eerste stap naar meer vitaliteit. Kijk voor meer informatie op www.bewustmetnynke.nl of stuur een mail naar info@bewustmetnynke.nl

voor meer informatie kijk ook op:

www.suo-marte.nl

Keizersmantel 453, 8607 GK Sneek, (0515)460202, info@suo-marte.nl


sneek // SPORT

GROOTSNEEK.NL

47

TEKST JOERI VAN LEEUWEN // FOTO’S LAURAKEIZERFOTOGRAFIE.NL

JEUGDAFDELING WATERPOORT BOYS VOLOP IN BEWEGING

VAN TWEE NAAR VIJF JEUGDTEAMS IN EEN JAAR Op het eind van het voetbalseizoen worden traditioneel familiedagen georganiseerd, zo ook bij Waterpoort Boys. Bij die familiedag waren twee families aanwezig die nog geen lid waren, om te kijken of zij ook lid wilden gaan worden. Door de goed georganiseerde dag, de gezelligheid en de ontwikkeling van de jeugdafdeling van Waterpoort Boys zijn zij inmiddels lid geworden. Robert Minks, initiatiefnemer van de jeugdafdeling, en Dennis Meijer van de jeugdcommissie lichten hun beleid en toekomstplannen toe. club. Meijer: “De trainingen worden door vaste trainers gegeven maar soms kijken we wel of we hier en daar een extra accent kunnen leggen. We legden die vraag voor aan de spelers van het eerste en ook de hoofdtrainer wilde direct wel helpen en anderen hebben ook al hun steentje bijgedragen in het afgelopen seizoen. Dat zorgt wel voor een fijne sfeer binnen de club richting de jeugdafdeling.”

IMAGO

AANLEIDING Minks: “Enige tijd geleden was ik bij die kleine voetballers bij SWZ aan het kijken bij mijn zoontje en daar werd ik aangesproken door mensen van de club omdat ik mijn WPB-kleding aan had, aangezien ik in de middag zelf nog moest spelen. Op dat moment werd het eigenlijk wel duidelijk dat er wat mij betreft behoefte was om te kijken of er wat de jeugd betreft ook bij WPB mogelijkheden lagen. Daar ben ik twee seizoenen geleden mee begonnen, eerst met twee teams maar inmiddels zijn dat er al vijf. Dat werd te veel om in mijn eentje te doen en zodoende heb ik wat mensen om mij heen gevraagd”, aldus Minks. Meijer: “Ik ben jammer genoeg al een hele poos geblesseerd en in die periode wilde ik wel wat voor de club doen. Ik speel hier nu inmiddels zeven seizoenen dus iets terugdoen is dan wel normaal vind ik. Overigens doe ik het, wat ik ook doe, goed en niet half. Dat zit nu eenmaal in mijn karakter.”

BESTUUR Op dit moment hebben beide heren zitting in de jeugdcommissie, die van het bestuur alle vrijheid krijgt: “In eerste instantie was er een wat sceptische en afwachtende houding binnen de vereniging. Iets van ‘het gaat toch

niets worden. We hebben het al vaker geprobeerd en elke keer mislukte het.’ Inmiddels is dat redelijk gekanteld naar een meer positief idee. Aangezien we alles voorleggen aan het bestuur zijn zij van alle ontwikkelingen op de hoogte”, vertelt Meijer. De jeugdteams van Waterpoort Boys sluiten in de onderbouw goed op

Op de zaterdagen is Minks druk in de weer met het bezoeken van wedstrijden. “Van Witmarsum naar Sneek en dan nog even kijken in Joure is voor mij de normaalste zaak van de wereld. Voorheen zaten ouders tijdens trainingen of wedstrijden wel eens in de dug-out te roken, maar dat is inmiddels verleden tijd. We hebben daarop wel een soort beleid gemaakt. We weten uit eigen ervaring dat WPB een bepaald imago heeft en dat keer je ook niet direct om. Als ouders of supporters zich niet aan ons beleid houden dan spreken we ze daar op aan, wij willen een bepaalde uitstraling hebben die positief is. Verder proberen we elke week weer contact te hebben met de leiders om alles bespreekbaar te houden, ook de goede dingen natuurlijk. We willen op de hoogte zijn van wat er speelt.”

KOMENDE SEIZOENEN

elkaar aan, voor de iets oudere jeugd geldt dat weer niet. “We hebben twee teams in de leeftijdscategorie van onder zeventien maar daar zitten nu ook jongens van veertien bij omdat we geen onder vijftien ploeg hebben. Echt ideaal is dat inderdaad niet, maar we hopen in de komende jaren wat meer doorstroom te kunnen krijgen. Nu kunnen we misschien wel acht spelers in de onder vijftien laten spelen maar dan hadden we in beide gevallen geen team. De komende jaren hopen we ons nog verder te kunnen ontwikkelen om in de meeste leeftijdscategorieën een team te hebben”, vertelt Minks, in het dagelijks leven stratenmaker.

BELEVING Binnen de voetbalvereniging Waterpoort Boys zijn de lijntjes kort, mede door de omvang van de

De positieve flow die er waait wil de jeugdcommissie vasthouden. Naast Minks en Meijer zijn ook Peter Looijenga en Anne Odding verantwoordelijk voor de jeugd. Meijer: “We hebben alles op orde, van de kleding tot de ballen en de begeleiding. Dat is het eerste criterium vinden wij. De zaakjes goed voor elkaar hebben en verder laten we de spelers lekker voetballen. De eerste spelers hebben zelfs al hun debuut gemaakt in het eerste elftal. Komend seizoen zullen enkele spelers al vast gaan meetrainen.” Minks vult aan: “We hopen dat er in ieder geval nog een zesde team bij kan komen maar hebben voor de najaarsreeks vijf teams ingeschreven. Verder hebben we wel de behoefte om ook gediplomeerde trainers voor de groepen te krijgen maar dat is de volgende stap. Plezier staat voorop en we hebben op dit moment ook niet de ambitie om prestatief bezig te zijn. Misschien moeten we eens om tafel met andere verenigingen om te kijken of we iets voor elkaar kunnen betekenen. Dat de talenten van ons naar bijvoorbeeld SWZ of ONS gaan.”

VAN DE NOTARIS VERLIEFD OP EEN CHALET Sommige mensen komen niet alleen met mooie herinneringen terug van vakantie. Die zijn zo verliefd geworden op hun chalet in het bungalowpark, dat ze het spontaan hebben gekocht. Tijdens je vakantie een chalet kopen, klinkt als een super geslaagde vakantie. En dat kan het ook zeker zijn. Maar toch is het kopen van een parkchalet iets om rustig over na te denken. Vooral de juridische kant van het verhaal kan complex zijn. We helpen je alvast een eindje op weg met de juridische kant: 1. De belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen is: wat koop je precies? Word je alleen eigenaar van het chalet of ook van de grond waarop het staat? Vaak is het zo dat je met het park een huurcontract sluit voor de grond en dat je het chalet koopt van de vorige bewoner, het park of de bouwer van het chalet. In dat geval word je dus geen eigenaar van de grond en ben je juridisch afhankelijk van de parkeigenaar. Dit kun je voorkomen door bij de notaris vast te laten leggen dat de grond en het chalet van elkaar ‘gescheiden’ zijn. Dit wordt ook wel een opstalrecht genoemd. 2. Als het park een huurcontract met je wil afsluiten, kijk dan eerst hoe lang het loopt en wat er met jouw chalet gebeurt als het contract afloopt. Zo kan er in het contract Links Dennis Meijer, rechts Robert Minks staan dat je de grond waarop jouw chalet staat ‘leeg’ moet opleveren. Dat betekent dat je zelf jouw chalet moet (laten) verplaatsen. Wil je dat? 3. Ook is het goed om te kijken wat de verkoopmogelijkheden zijn. Als er in het huurcontract staat dat het park zelf mag bepalen of ze een huurcontract sluiten met de volgende koper van het chalet, is de woning moeilijker verkoopbaar. 4. Maar er is meer. Weet je bijvoorbeeld welke belastingen je moet betalen als je eigenaar wordt van een chalet? In sommige gemeenten moet je toeristenbelasting betalen of wordt er bijvoorbeeld onroerendezaakbelasting geheven. 5. En hoe zit het verzekeringstechnisch? In sommige parken geldt een verzekering voor het hele park en hoef je er niet apart een af te sluiten. In het huurcontract kan ook staan dat je verplicht bent om jouw chalet te verzekeren en ben je dus zelf verantwoordelijk. Het is dus niet altijd handig om halsoverkop een chalet te kopen. En je zult misschien wel wat hulp kunnen gebruiken om de juridische kant van een chalet te doorgronden. Als je hulp wilt, wij zijn er voor je. Wil je meer weten? Bel ons op tel. 0515 - 41 78 85 of mail naar info@dewit-dijkstra. nl. De Wit Dijkstra Netwerk Notarissen is aangesloten bij Netwerk Notarissen, een landelijke organisatie van 150 notariskantoren die steeds van elkaar leren en altijd aan de hoogste kwaliteitseisen voldoen. Wij maken deel uit van het expertnetwerk van Netwerk Notarissen dat je helpt jouw juridische zaken makkelijker te maken.

De koffie staat klaar, oant sjen !

Mr. Gerard Vellinga De Wit & Dijkstra Netwerk Notarissen www.dewit-dijkstra.nl De Wit & Dijkstra Netwerk Notarissen is aangesloten bij Netwerk Notarissen, het landelijke samenwerkingsverband van ruim 160 zelfstandige notariskantoren. De Netwerknotaris adviseert u deskundig, wijst u op de voor u aanwezige risico's en draagt concrete oplossingen aan. Voor meer informatie zie www.dewit-dijkstra.nl of bel 0515 - 41 78 85


dé e-bike van het jaar

DIT IS ‘M!

Leukste werkgever van Súdwest-Fryslân zoekt

Ervaren collega’s

M8

Met grote regelmaat hebben wij 8-urige dagroutes! Ben jij die ervaren Verzorgende, Verzorgende IG of Verpleegkundige en wil je net als ons onwijs groeien in je vak? Ben je op zoek naar een skitterende werkomgeving waar elke dag iets te beleven valt? Twijfel dan niet langer en solliciteer bij de beste Thuiszorg organisatie van Súdwest-Fryslân! Jouw functie Thuiszorg Slippens kenmerkt zich door deskundigheid, passie en het zoeken naar oplossingen die het beste bij de klant passen én uitvoerbaar zijn. Wij zoeken collega’s die zich in de thuiszorg helemaal op hun plek voelen! Ben jij die collega?! Over jou • Je beschikt over een diploma Verzorgende, VIG, Ziekenverzorgende of Verpleegkundige niveau 4 / niveau 5; • Je hebt ruime ervaring in de (thuis)zorg; • Je bent geduldig, zelfstandig en beschikt over een groot doorzettingsvermogen; • Je bent zeer klantgericht en flexibel inzetbaar; • Je bent representatief en hebt geen zichtbare tatoeages tijdens werktijd; • Eigen vervoer (auto) is een pré.

• Winnaar ‘E-bike van het Jaar’ 2019 • Hoogwaardig afgewerkt frame met ruime instap bij damesmodel • Onzichtbare lasnaden zorgen voor een moderne uitstraling • Monoshock voorvering zorgt voor een zeer comfortabele rit • Extra krachtige Bosch Active Line Plus middenmotor • Verlicht logo aan voorzijde voor extra zichtbaarheid • Ook verkrijgbaar in Grey silver en herenuitvoering

Wij bieden • Een contract voor een jaar, met uitzicht op een langere aanstelling; • Min. – Max. contract voor 20 uur – 24 uur; • De arbeidsvoorwaarden zijn op basis van de CAO-VVT; • Scholing en cursussen via Freshwork in Sneek; • Bij indiensttreding dien je te zijn ingeschreven in het Kwaliteitsregister V&V. Thuiszorg Slippens biedt als werkgever een vrolijke werksfeer, korte lijnen, grote inbreng van de medewerkers en werken in een klein team. Een team dat bekend is met de klant en zijn omgeving. Thuiszorg Slippens wil dat iedereen kan leven op de manier die het best bij hem of haar past. We verlenen zorg in Súdwest-Fryslân. Wij hebben doorlopend verschillende vacatures openstaan, bijvoorbeeld een BBL- Leer-Werkplek! Vraag vrijblijvend voor informatie. Solliciteren Ben je geïnteresseerd in een uitdagende functie en voldoe je aan het profiel, of wil je meer informatie? Bel dan met Helna Koekkoek of Jantine Slippens via 0515-43 88 60 of mail ons via hrm@thuiszorgslippens.nl t.a.v. Marita van Lingen (HR-adviseur).

Prins Hendrikkade 19 • 8601 CB Sneek • 0515 412 329

www.looperfietsen.nl

0515-438860

Westereems 12a - 8602 CR Sneek info@thuiszorgslippens.nl www.thuiszorgslippens.nl

GIANT | TREK | SPARTA | CORTINA | ECO

VAN DER ANNE KNOL LINDEN AUTOMOTIVE thuiszorg slippens personeels adv SN.indd 2

24-05-19 11:22

VEENSTRABANDEN.NL

Ook is Vakgarage Anne Knol sinds kort een erkent KENTEKENLOKET. 6 8601 WR Klompenmakersstraat Dat betekent dat u bij ons terecht kunt voor een overschrijving of schorsing van een kenteken (motor, boot, auto of brommer).

Onder het genot van een hapje en een € 5.500,- (Ex. BTW) drankje kunt u profiteren van allerlei jubileum aanbiedingen. Wij hebben verschillende acties, demonstraties en u kunt mooie prijzen winnen. Wij hopen u te mogen ontvangen op één van deze dagen. Ford Focus Wagon 1.6

EcoBoost Titanium / Trekhaak / 17 inch | 91.023 km I Bouwjaar 2012

Tot snel, SNEEK

0515 - 41 22 88

€ 12.990,-

Anne, Hennie en Jan Knol Roel, Lieuwe, Jaap, Simon, Harm, Age en Hans Chevrolet Aveo 1.2 LSAirco | Cruise| 2012

Ultimate / Navi / PDC / Cruise 44.706 km I Bouwjaar 2017

€ 11.990,-

KG

Fiat 500 1.0

TwinAir Pop / Airco 77.725 km I Bouwjaar 2014

€ 7.490,-

AR

OL

1.3 HDi XT Profit + 94.432 km I Bouwjaar 2015

Roodhemsterweg 14 - 8651 CV IJlst T 0515-531 436 - E info@garagekroes.nl

Ford Fiesta 1.0

garagekroes.nl KN

Vakgarage Anne Knol bestaat meer dan 25 jaar. Daarnaast doen de grondleggers van dit bedrijf, Anne en Hennie Knol, een stapje terug. Ze dragen Vakgarage Anne Knol met een gerust hart over aan zoon Jan Knol. Dit alles vinden we een goede reden voor een feestje.

Peugeot Bipper Bestel

25 VA

Je vakantie begint JUBILEUM in Sneek

AGE ANN

E

Opel Corsa E 1.4

Edition / Airco / 5-drs / NIEUWSTAAT! Bouwjaar 2016

€ 11.500,-

VAKGARAGE ANNE KNOL

KNOLTOPPERS VOOR U UITGELICHT!

. https://voorraad.vakgarageanneknol. nl/static-storage2/autodata/images/ occasions-module/96/13854796_1. jpg?2360334283

Chevrolet Spark 1.0 16V LS Airco | LMV | ML 2011 Citroën DS3 1.6 e-HDi So Chic Gekleurd Dak-LMV-Airco-ML- Diesel 2011 Citroen DS3 1.6 | 2010 | 91250 KM | Airco | Lichtmetaal Daihatsu Sirion 2 1.3-16V Prestige Airco 2008 Fiat 500 0.9 TwinAir Turbo | Panodak | carkit/streaming 2017 Fiat Panda 1.2 Edizione Cool Trekhaak-Airco-Met.Lak 2009 Fiat Panda 1.2 ACTIVE 2012 Fiat Qubo 1.4 ACTUAL Airco | parkeersensoren 2011 Ford Focus 5Drs 1.4-16V Ambiente Airco | Cruise 2005 Ford Focus Wagon 125 PK EcoBoost Titanium Navi | Clima | Lichtmetaal 2013 Ford Ka 1.2 Deco 76 Airco | Lichtmetaal 2011 Honda Civic 1.4 Comfort Airco | Lichtmetaal | Cruise etc 2011 Kia cee’d 1.4 CVVT X-tra Airco | Trekhaak | 2011 Kia Picanto 1.0 CVVT EconomyLine Radio Cd | Afstandsbediening 2014 Kia Picanto 1.0 CVVT EconomyLine Radio CD | Afstandsbediening 2014 Kia Rio 1.4 X-pect Nette Auto 2009 Kia Sportage 2.0 CVVT X-ecutive Trekhaak | Clima | Cruise 2010 Lancia Musa 1.4-16V Oro ECC AC | Trekhaak | Metalic 2009 Mazda CX-5 2.0 SkyActiv-G 165 Skylease GT Leer | Trekhaak | Navigatie 2015 Mitsubishi ASX 1.8 DI-D HP Intense ClearTec Panodak Lichtmetaal Clima 2012

Uitnodiging voor:

Lancia Musa 1.4-16V Oro ECC AC | Trekhaak | Metalic MPV | 104362 km Bouwjaar 2009

€ 6.450,00 PRIJS= PRIJS!

€ 6.750,00 € 5.450,00 € 6.950,00 € 6.950,00 € 3.950,00 € 12.950,00 € 4.950,00 € 4.950,00 € 6.950,00 € 2.950,00 € 12.950,00 € 5.950,00 € 9.950,00 € 8.450,00 € 6.450,00 € 6.250,00 € 4.950,00 € 9.950,00 € 6.450,00 € 24.950,00 € 11.250,00

Opel Agila 1.2 Edition Airco | Trekhaak | hoge zit 2009 Peugeot 308 SW 1.6 THP ALLURE Trekhaak, Panodak, clima, Cruise 2012 Peugeot 407 1.8 SR Pack Business Cruise Control-Metalic-Airco-Trekhaak 2008 Renault Scénic 2.0-16V Privilège Automaat Clima |Cruise | Half leer | Panodak 2007 Renault Twingo 1.2-16V Collection Airco | Trekhaak | Lage Kilometers 2011 Renault Twingo 1.2 Authentique 2008 Seat Mii 1.0 Style Dynamic Airco 2015 Škoda Fabia 1.2 TSI Sprint Airco | Lichtmetaal 2014 ŠKODA Yeti 1.8 TSI Elegance 4x4 Panodak | Clima | Cruise |1800KG trekgewicht 2010 Suzuki Alto 1.0 Comfort Plus Airco- metalic lak 2010 Suzuki Celerio 1.0 COMFORT Bleutooth, Airco, 5Drs 2015 Toyota Auris 1.6-16V TERRA Airco | Trekhaak 2009 Toyota Avensis 1.8 VVTi Dynamic Business Special Leer | Navi | Cruise etc 2009 Toyota Aygo 1.0 VVT-I ASPIRATION 5Drs Airco Bluetooth carkit / Streamen 2013 Volkswagen Caddy 2.0 SDI ex BTW | achter deuren | Zijdeur 2008 Volkswagen Golf Variant 1.4 TSI Highline DSG AUTOMAAT | NAVI | CLIMA ETC. 2010 Volkswagen Golf Variant 1.6 TDI Highline Sportstoelen | Navi | Trekhaak etc 2014 Volkswagen Polo 1.4 TDI BlueMotion 5Drs Navi |Carkit | Lichtmetaal | Clima 2014 Volkswagen Tiguan 1.4 TSI Highline Automaat 140PK Leer | NAvi | Pano | etc 2015 Volvo V40 1.6 T2 Kinetic Clima | Cruise | Bluetooth carkit 2013

18 en 19 december 2015 Mazda CX-5 2.0 SkyActiv-G 165 Skylease GT Leer | Trekhaak Navigatie SUV | 73915 km Bouwjaar 2015

Mitsubishi ASX 1.8 DI-D HP Intense ClearTec Panodak Lichtmetaal Clima SUV | 110344 km I Bouwjaar 2012

€ 24.950,00

€ 11.250,00

Van 10.00 uur tot 18.00 uur

Het actuele en complete aanbod: www.vakgarageanneknol.nl

Wij werken altijd met ‘All-In’ prijzen. Dit is inclusief: Onderhoudsbeurt // 6 maanden Bovag garantie // 1 jaar pechhulp // APK

TREKDIJK 14 SCHARNEGOUTUM | T (0515) 41 22 12 | WWW.VAKGARAGEANNEKNOL.NL

€ 6.450,00 € 10.950,00 € 4.950,00 € 5.950,00 € 5.450,00 € 3.250,00 € 7.250,00 € 8.950,00 € 12.950,00 € 4.950,00 € 6.950,00 € 6.950,00 € 12.500,00 € 6.450,00 € 3.750,00 € 8.450,00 € 11.950,00 € 10.450,00 € 31.950,00 € 14.950,00


sneek // SPORT

GROOTSNEEK.NL

49

TEKST JOERI VAN LEEUWEN // FOTO’S LAURAKEIZERFOTOGRAFIE.NL

UNIEK CONCEPT WINDSURFSCHOOL SKILLS IN OUDEGA

BINNEN EEN UUR SURFT NEGENTIG PROCENT Het is vrijdagmiddag 14 juni wanneer Menko Wiersma, eigenaar van Windsurfschool Skills, aanschuift in café- restaurant Pernikkel in Groningen. Het zonnetje schijnt, de lucht is helder en er waait een lekker windje. Het weekend staat voor de deur, een weekend waarbij hij liever in Oudega is. Lekker windsurfles geven en als hij een vrij uurtje heeft ‘een beetje spelen’. Komende zomer zal Wiersma hopelijk vele mensen begeleiden bij hun eerste windsurfles of een opfriscursus. Zijn ultieme droom is om met vriendin Sanne Kroontje naar Bonaire te verkassen en daar lekker te gaan windsurfen. IEDER VRIJ MOMENT AAN HET SURFEN

het water. Voor het eggie. Door de intensieve begeleiding maken we grote stappen. Op de locatie heb ik wetsuits van kindermaat tot XL en ook verschillende zeilen en planken. Deze zitten bij de lestarieven inbegrepen. Buiten dat kan men ook enkele cursussen volgen, van vijf lessen. In de zomer ben ik acht weken in Oudega, waar ik naast het surfen ook nog wel andere leuke dingen wil organiseren bij de camping waar mijn tent zal staan”, aldus de windsurfadept.

“Vroeger in de jaren ’80 waren er veel mensen die een surfplank hadden. Het was een echte hype. Zo ook mijn vader en moeder. In mijn jeugd ben ik zo in aanraking gekomen met het windsurfen; ieder vrij moment stond ik het liefst op de plank. Alleen kon dat niet altijd want ik groeide op in Hoogkerk vlakbij Groningen. Ik was dus afhankelijk van het vervoer, want om te kunnen surfen moesten we een stukje in de auto rijden. Mijn buurjongen was ook redelijk fanatiek en als het even kon probeerden we te surfen. Op het moment dat ik iets ouder werd en minder afhankelijk van vervoer door anderen tierde de liefde voor het windsurfen steeds weliger,” aldus Wiersma.

DOOR HET IJS GEZAKT

MOBIELE LESSEN In zijn studentenperiode aan de Academie voor Lichamelijke Opvoeding (ALO) kwam Wiersma in aanraking met Lisette Holtkuile, op dat moment eigenaresse van de windsurfschool waarvan hij zelf inmiddels eigenaar van is. “Haar concept was om mensen te leren windsurfen en als ze een telefoontje kreeg om dat in Groningen te doen, reed ze daar naartoe en de dag daarna werd ze dan weer elders verwacht. Anders gezegd: uitpakken, optuigen, aftuigen en inpakken. Dat is zeer omslachtig en daardoor op de lange termijn niet vol te houden. Ik heb op een gegeven ogenblik de surfschool overgenomen en gekeken of er ergens een prachtige plek zou zijn voor een vaste locatie en die heb ik in Oudega gevonden.”

DROMEN Voor de fulltime docent lichamelijke opvoeding docent Wiersma is de werkdruk prima te combineren met zijn surfschool. Desondanks is hij van plan om een dag minder voor de klas te staan om wat meer tijd aan zijn passie te kunnen besteden. “Dat is een bewuste keuze, inderdaad. Ik wil proberen om er fulltime mee bezig te zijn in de toekomst. Ik heb het met mijn vriendin wel eens besproken. Lekker naar Bonaire toe, een jaar lang bezig zijn met surfen op een idyllisch plekje. Prachtig toch? Voordat we die stap eventueel kunnen maken zal ik echter wel wat meer

tijd moeten investeren om mijn bedrijfje te kunnen promoten, waardoor er meer mensen lessen gaan volgen. Dat gaat dus komend jaar gebeuren. Nu is het bij veel (potentiele) klanten nog een kwestie van: ‘We gaan naar een watersportcamping en hé, we kunnen hier ook surfen’. Ik hoop dat om te kunnen draaien naar: ‘Ik ga surfen in Friesland en hé, daar is ook nog een mooie camping bij’.”

BINNEN EEN UUR AAN HET SURFEN “Waarin ik mij onderscheid is eigenlijk heel simpel. Ik geef aan

maximaal twee surfers tegelijk les. Dat betekent meer aandacht en dus een steilere leercurve. Ik durf wel te zeggen dat ik binnen een uur negentig procent van de mensen kan laten surfen. We beginnen met een stukje theorie op de wal, waarna we aan de slag gaan op

In de praktijk is Wiersma een docent pur sang. “Op een gegeven ogenblik werd mij gevraagd om eens een les te geven zonder dat ik de theoretische onderbouwing had. Het enige wat ik kende was het vaste stramien: op de plank staan, dicht op het zeil, kont goed en gaan. Bij die les zakte ik door het ijs qua theoretische kennis. Na het volgen van een specifieke opleiding voor trainer heb ik de theoretische kennis nu ook. Iedereen die bij mij komt surfen is anders. De een wil zo snel mogelijk de plank op, de ander wil weten wat hij eventueel kan verwachten. Mijn doel is simpel: diegene die ik begeleid moet met een glimlach van de plank af komen en bij voorkeur weer terugkeren. Zo heb ik vorig jaar twee meiden gehad van rond de tien jaar van wie ik niet direct het idee had dat ze alles hadden begrepen. Ze kwamen dit jaar weer terug, hadden zin om weer te surfen en ze bleken tegen mijn verwachting in veel te hebben onthouden. Superleuk.”


50

NUMMER 06 • 2019

GROOTSNEKER VOETBA

HJSC EN SWZ ZM K De verwachtingen voor het, net geëindigde, voetbalseizoen waren hooggespannen. Zou het LSC eindelijk lukken om te promoveren naar de eerste klasse, hoe zouden promovendi SWZ zm en Scharnegoutum zich een klasse hoger presenteren en zou Nijland zich na het kampioenschap van afgelopen jaar kunnen handhaven in de tweede klasse?

AD TON. TROTS OP STICHTING ODYSSEE EN TROTS OP DE SAMENWERKING MET EMPATEC.

MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD ONDERNEMEN. EEN BEWUSTE KEUZE. Ad Ton, facilitair manager van Stichting Odyssee in Sneek en omgeving. De vriendelijke oogopslag en zijn rustige stem vallen op. Deze man lijkt hier te horen. In het speciaal onderwijs. Al jaren werkt Ad samen met Empatec. Een waardevolle relatie. Geloven in de mogelijkheden van de mens. Dát is zijn drijfveer. Al zijn hele leven lang. Word je zo geboren? Dat lijkt genetisch bepaald. Zorgen voor de mens die dat extra beetje hulp nodig heeft. Zonder eigen gewin. Samenwerking

Ad is al van jongs af aan begaan met de mensen om zich heen. In zijn volwassenen leven kiest hij bewust voor een ‘mensen-vak’. Gymleraar en stagecoach van praktijkonderwijs lijkt zijn roeping. Het ontwikkelen van mensen spreekt hem aan. Leerlingen die extra steun in de rug kunnen gebruiken. Bij Empatec bracht hij veel stagelopers onder. Hij weet welke bedrijven Empatec heeft. Wat Empatec kan. Én waar leerlingen goed passen. Met een vertrouwd gevoel start hij deze mooie samenwerking.

Sterke band

Zijn functie veranderde naar adjunct-directeur. Dit verbeterde de samenwerking. Ad kon meer invloed uitoefenen op de keuzes die op facilitair gebied gemaakt moesten worden. Empatec kreeg de aanbesteding van het schoonmaken van gebouwen, samen met twee reguliere schoonmaakbedrijven uit Sneek. Met de beste voorwaarden en de beste prijs. De samenwerking werd verbreed: Empatec doet nu al jaren het onderhoud en de aanleg van de schoolomgeving en schoolpleinen. Daarin vindt de stichting een passende klik. De samenwerking verloopt hartstikke mooi, volgens Ad. Als er wat is zitten we binnen 24 uur aan tafel. Zo hoort dat. En met een nieuwe aanbesteding voor een perceel wordt er gelijk aan Empatec gedacht. Met Empatec weet Ad dat het goed komt. Alles klopt: de prijs, de kwaliteit, de mensen en het werk.

Filosofie

Prijs-kwaliteit blijft belangrijk. Klussen moeten betaald worden. En voldoen aan de kwaliteitseisen. Dat geldt ook voor Empatec. Empatec is een gewone organisatie. Maar prijs is niet allesbepalend. Net als Odyssee denkt Empatec aan de waarde van mensen. Maar het werk is zeker van belang. Empatec is een belangrijke link voor de stichting. Leerlingen van de praktijkschool kunnen meewerken of stagelopen bij Empatec om het vak te leren. Dat schuift zo in elkaar. Voor Ad staan leerlingen voorop. De manier van werken is een filosofie geworden. Een levensmotto. Een prachtige!

En dát is waar Empatec het voor doet. Samenwerken met organisaties die dezelfde visie hebben over de mens, werk en de maatschappij.

Daarnaast degradeerden TOP’63 en Waterpoort Boys en konden zij zich revancheren na deze sportieve klap? Bovendien hing er ook nog een fusie in de Grootsneker regio in de lucht. Inmiddels is duidelijk dat deze van de baan is. Kortom: hoog tijd voor een rondje langs de velden.

HJSC “Na vorig seizoen weer eens nacompetitie te hebben gespeeld was het doel vanuit het bestuur in ieder geval nacompetitie”, vertelt de 31-jarige voorzitter Piet Jan Nauta. “Na enkele jaren steeds geconfronteerd te zijn met een gedoodverfde kampioen, met zondagploegen die op zaterdag startten, was dit het seizoen dat er kansen zouden liggen. Dat beseften de spelers ook en die hadden hun zinnen dan ook al snel gezet op het kampioenschap. In de winterstop bleek dat er een kans zou zijn om kampioen te worden en dat we dit uiteindelijk ook zijn geworden is echt een enorm succes voor de club. Denk daarbij eens aan komend seizoen waarin er weer vier of vijf clubs de zaterdag als speeldag gaan krijgen, waaronder UDIROS (met Oebele Schokker) en Frisia en een nieuw seizoen ‘om de zoveelste plaats’ spelen leek wederom in het verschiet te liggen. Prachtig dat we dus kampioen zijn geworden en we hebben dat ook niet voor niets uitgebreid gevierd.” Komend seizoen hoopt de voorzitter, die sinds lange tijd geen speelminuten in het eerste kreeg, zich te kunnen handhaven. “Zolang we ons handhaven hebben we het echt enorm goed gedaan. We zijn een kleine club die het komend seizoen met dezelfde selectie als het afgelopen jaar moet zien te realiseren. In het nieuwe seizoen stromen er geen spelers door uit de jeugd en het seizoen daarna vier. Voor ons is dat een hele uitbreiding. We hopen dan ook nog enkele seizoenen in de vierde klasse te mogen spelen in plaats van na een seizoen weer af te moeten dalen. We komen in ieder geval in een prachtige competitie met veel clubs uit de buurt.”

SWZ ZONDAG Het leek een prachtig seizoen te worden voor SWZ Boso Sneek. De eerste en de derde periode eindigden de Tingabewoners als beste op de ranglijst maar in de eindrangschikking over het hele seizoen bleek voetbalvereniging Emmen over de langste adem te beschikken. Met name het einde van het seizoen waren de manschappen van trainer Germ de Jong op schot. In de voorlaatste speelronde leken de Snekers de ploeg uit Emmen zelfs te passeren op de ranglijst maar door een ware houdini-act werd de nacompetitie het eindresultaat. De hoop op promotie werd in de eerste wedstrijd die SWZ speelde direct door het

Het kampioensteam van HJSC

Delftse DHC aan flarden geschoten. Topscorer van de ploeg werd wederom Gerben Visser met maar liefst 28 doelpunten. Komend seizoen zullen de ogen wederom zijn gericht op SWZ Boso Sneek dat met nagenoeg dezelfde selectie een nieuwe poging zal wagen. Een belangrijke mutatie is het vertrek van jarenlange sterkhouder binnen de selectie, Kevin Huitema. Hij verkast naar de zaterdagafdeling van dezelfde vereniging.

SDS Voor voetbalvereniging SDS uit Oosterend was dit seizoen het eerste onder trainer Douwe Posthuma. De door de wol geverfde trainer zorgde voor een betere organisatie in de ploeg waardoor het aantal tegendoelpunten iets afnam. Voorin werd er te weinig gescoord om regelmatig een overwinning bij te kunnen schrijven. De evenwichtige selectie zal met name komend seizoen op het aanvallende vlak meer moeten doen. Enkel Lourens van der Pol kwam dit seizoen tot de dubbele cijfers met tien doelpunten.

HEEG Bij de plaatselijke voetbaltrots in Heeg is er een nieuw elan ontstaan. Onder aanvoering van de fanatieke trainer Arjen Hoekstra werd er zelfs in het ‘rentreeseizoen’ in de derde klasse direct om een periode meegestreden. De voetballers uit het gelijknamige dorp konden deze prijs echter net niet binnenharken waardoor men als eerste club onder de nacompetitieplaatsen eindigde, met veertig punten, op de vijfde plaats. Ondanks dat de club zich prima


sneek // SPORT

GROOTSNEEK.NL

51

TEKST JOERI VAN LEEUWEN // FOTO HJSC

LCLUBS PRESTEREN BOVEN VERWACHTING

AMPIOEN, GEEN DEGRADANTEN profileerde in de derde klas is de wens om nog beter te presteren aanwezig. Komend seizoen komen Chris Wijnja (ONS Sneek), Wessel van Netten (ONS Sneek jeugd) en Vincent Roozeboom (begint weer) de selectie versterken. In de breedte zal de selectie er sterker op worden en in het dorp zullen de verwachtingen hooggespannen zijn.

BLACK BOYS Het voetbalseizoen van Black Boys was op zijn zachtst gezegd opmerkelijk. Na een zeer stroeve start werden de ‘Swartsjes’ weer versterkt met reeds gestopte routiniers. Zoals de afgelopen seizoenen gebruikelijk speelden de mannen van Lars Niemarkt, die overigens zelf ook nog enkele keren scoorde, zich alsnog weer veilig in de vierde klasse door middel van een heuse eindsprint. Daar waar er voorin niet makkelijk werd gescoord, de gezamenlijke topscorers Dennis Niemarkt en Lars van Dijk met beiden slechts zeven goals, werd het doel met verve verdedigd door onder andere voorzitter Jan Broersma. Komend seizoen zullen de staf en spelers eens een goede eerste seizoenshelft willen spelen zodat men zich eerder veilig kan spelen, in plaats van steeds weer achter de feiten aan te moeten lopen.

de derde divisie. Waar de oranjehemden op een keurige dertiende plaats eindigden met veel minder tegendoelpunten en meer doelpunten voor was het wel even slikken voor veel supporters dat een dozijn spelers ONS Sneek de rug toekeert. Met name het vertrek van doelpuntenmachine Yumé Ramos zal worden gevoeld. Hij was afgelopen seizoen ook weer goed voor twintig doelpunten. Veel ervaren spelers vertrekken, terwijl er veel jonge spelers, zonder al te veel ervaring op dit niveau hun opwachting gaan maken. Aan trainers Paul Raveneau en Arnoud Koster om er een geheel van te maken. Om die eenheid te creëren staan er veel oefenwedstrijden gepland, waarvan diverse reeds in de komende twee weken.

TOP’63 De gelijkenis tussen Black Boys en TOP’63 is deels te maken. Een slechte eerste- en een prima tweede seizoenshelft. Het zorgde ervoor dat TOP, in tegenstelling tot Black Boys, net een punt te weinig had om zich direct veilig te spelen. De ploeg van trainer Henk van Hes, die ook komend seizoen het team onder zijn hoede heeft, behaalde maar liefst vijftien van de 22 punten na de winterstop. Goudhaantje was meer dan eens het toonbeeld van een zwoegende spits, Roelof Booy. In de nacompetitie won TOP van SVBS waarna op 15 juni tegen Espel moest worden aangetreden. De wedstrijd in Delfstrahuizen werd vroegtijdig naar zich toegetrokken door in de eerste minuut al te scoren. Dit bleek voldoende om zichzelf veilig te spelen en ook komend seizoen in de vierde klasse te kunnen spelen. De gevierde man tegen de polderbewoners was, hoe kan het anders, Roelof Booy.

NIJLAND

BLAUWHUIS

Na de promotie van vorig seizoen kwam Nijland weer snel terug in de tweede klasse. Voor het seizoen sprak Nijland aanvoerder Eelke van der Wal over een ‘‘kampioenschap als we erin blijven’’. Met een punt boven de nacompetitieplaatsen voldeed men aan die uitspraak. Een wedstrijd voor het einde werd het vijfentwintigste punt behaald waardoor het seizoen op achttien mei al was gespeeld. De laatste wedstrijd, die met 9-1 van kampioen Leeuwarder Zwaluwen werd verloren, deed er niet meer toe. Een puike prestatie van trainer Lykle Bleekveld en diens spelers. “El Fenomeno” Nico Pieter Bonnema werd, zoals gebruikelijk, topscorer van de blauwhemden met dertien doelpunten.

In de afgelopen seizoenen is Blauwhuis steeds beter gaan presteren en ook dit jaar klom de selectie van Bennie Zeilmaker weer een stapje op de ranglijst ten opzichte van het afgelopen seizoen. De club eindigde op een verdienstelijke vijfde plaats in de eindrangschikking. Met name de samenwerking met IJVC in de jeugd werpt nu zijn vruchten afwerpen. Vooral Johannes Popma (11) en Arjan de Jong (14) waren goed op schot. Met slechts vier dertigers in de selectie lijken de komende seizoenen voor Blauwhuis interessant te worden en gloren er mogelijkheden om misschien eens mee te spelen om de prijzen.

WOUDSEND ONS SNEEK De versterkingen van afgelopen seizoen, met Martijn Barto als grootste naam, hebben ONS geholpen aan een vroege handhaving in

Aan het begin van het seizoen al nam trainer Martin de Jong het stokje noodgedwongen over van Erik Beuckens. De Jong sprak uit dat de Woudsender selectie hoger zou moeten

kunnen eindigen dan het seizoen ervoor. Aan het einde van de competitie bleek dat een teleurstellende gedeelde laatste plaats het deel zou zijn van de roodhemden. Slechts 26 keer moest de keeper van de tegenpartij de bal uit het doelnet pakken, het vaakst was Patrick Lacroix hiervoor de ‘schuldige’ (zesmaal). Volgend seizoen kan het alleen maar beter worden, gezien de plek op de ranglijst.

WATERPOORT BOYS In de vierde klasse won WPB de eerste periode. Onder trainer Janco Croes werd hierdoor al in een vroeg stadium de nacompetitie veiliggesteld. Hierna volgden twee mindere periodes waardoor SWZ, Tollebeek, Makkum en QVC boven de geel blauwen eindigden. Veel verschillende doelpuntenmakers waren er dit seizoen te noteren bij de zaterdag vierde klasser, waarbij twee mannen met zeven doelpunten eindigden, te weten Andy de Vries en Jesse Frolich. In de nacompetitie verloor men de eerste wedstrijd tegen Oudehaske waardoor ook komend seizoen in de vierde klasse moet worden geacteerd.

IJVC Na ruim drie seizoenen neemt Gosse Reitsma afscheid als hoofdtrainer van IJVC. Dit heeft hij echter gedaan zonder een prijs. Elk jaar hopen de ‘Kypmantsjes’ weer mee boven in de te draaien en uiteindelijk komt men bedrogen uit. Dit seizoen eindigde IJVC met 29 punten op een zevende plaats. Doelpuntenmaker Rens Soenveld maakte er dertien en ook ‘good old’ Bouwe de Boer scoorde er negen. Daarmee werd de routinier topscorer aller tijden bij IJVC en passeerde hij oud-ploeggenoot Elmar Meijer. Komend seizoen zal de ploeg onder leiding staan van Johan Faber. De ambities van de IJlsters zullen mede afhankelijk zijn van de indeling van de KNVB.

SWZ ZATERDAG “Uiteindelijk hadden we eerder kampioen kunnen zijn als iedereen een beetje fit was gebleven. We hebben een ploeg die goed kan voetballen en zelfs als het tegenzit kunnen we doorgaans nog wel een tandje opschroeven. Ik denk dat we daarmee ook de terechte kampioen zijn van afgelopen seizoen”, aldus Freerk de Jong van SWZ. “Je merkt wel dat als er enkele sterkhouders niet zijn dat we wel moeite hebben om het niveau vast te houden. Zelf heb ik ook wat wedstrijden moeten missen vanwege blessures. Volgend seizoen hebben we iets meer breedte in de selectie, er komen meerdere spelers bij. Hierdoor kunnen we wat meer brengen. In de derde klasse moeten we ook zeker mee gaan doen om de bovenste plaatsen vind ik. Tjardo de

Graaf en Marcel van der Meulen (beiden ONS Sneek 2), Andy de Vries (WPB), Joris Speelman (SWZ 2) en Kevin en Joey Huitema (SWZ 1) komen de gelederen versterken. Hierdoor heeft de trainer meer keuzes en hoef je ook indien je nog niet honderd procent fit bent noodgedwongen alweer te spelen. Ik ben heel blij met de nieuwe spelers.” Over het zaterdagteam heeft de Jong ook een helder idee: “Je merkt duidelijk een verschuiving van zondagverenigingen die op zaterdag willen gaan spelen en ondanks dat we nu in de derde klasse spelen komend seizoen is de focus bij SWZ nog steeds op de zondag, wat logisch is. Toch merk je wel dat er vanuit de vereniging ook wat meer aandacht komt voor ons. Mocht het ooit zover komen dat SWZ ervoor kiest om op zaterdag te spelen dan hoeven ze niet op het laagste niveau te starten, die bijkomstigheid is er ook nog eens. Overigens verwacht ik niet dat dit op korte termijn zal gebeuren.”

LSC 1890 Al ruim voordat de nacompetitie was gestart wist men aan de Leeuwarderweg al dat LSC hierin mee zou spelen. Roden en Hoogezand waren in de competitie veruit de beste ploegen en dat beide promoveerden was dan ook geen grote verrassing. Topscorer werd Daan Daniëls met dertien doelpunten en ook Lars Bos (9) en Rodi de Boer (8) deden van zich spreken. In de nacompetitie versloeg LSC Lemelerveld en verloor men in het zicht van de haven na penalty’s van GAVC. In een extra wedstrijd om promotie delfden de blauwen ook nog het onderspit tegen SC Stadspark, waardoor men in de nieuwe jaargang wederom in de tweede klasse actief zal zijn.

SCHARNEGOUTUM Na enkele seizoenen in de vijfde klasse te hebben gebivakkeerd lijkt vv Scharnegoutum nu in de zeven vette jaren te zitten. Na het kampioenschap van vorig seizoen speelden de withemden voor het eerst weer in de derde klasse. De rentree na veertien seizoenen was zeer succesvol te noemen. Een derde plaats op de ranglijst gaf zelfs recht om te mogen spelen om promotie naar de tweede klasse. In de eerste ronde werd het hoger aangeslagen CVVO na verlenging verslagen maar Rijperkerk bleek te sterk voor de formatie van Remco Bervoets. Waar kampioen FC Wolvega en runner up Heerenveense Boys beiden bijna honderdmaal scoorden was juist dat het pijnpunt voor Scharnegoutum. Jaider Pommer scoorde achtmaal en werd daarmee topscorer. Aan de andere kant waren de bespelers van Sportpark De Kromme Tille ook de minst gepasseerde verdediging van de derde klasse A. En ook dat is vermeldenswaardig.

ZOMERACTIE!

Inschrijven in juli = 3 maanden sporten voor slechts € 60,- + een gratis beachtennis set! Deel je leukste beachtennisfoto op of met #optisportzomeractie en win een maand gratis sporten!

www.optisporthealthclub.nl/sneek


52

NUMMER 06 • 2019 TEKST & FOTOGRAFIE JOERI VAN LEEUWEN

ONS SNEEK, VC SNEEK EN ROC FRIESE POORT ONDERZOEKEN HAALBAARHEID

PLANNEN VOOR MULTIDISCIPLINAIR SPORTCOMPLEX IN HARINXMALAND

Op 20 mei jongstleden verscheen er vanuit het niets een persbericht op de website van ONS Sneek. Een ambitieus visiedocument over een eventuele verhuizing naar een topsportlocatie, waarbij beweging de grootste gemene deler moet zijn. Beweging door middel van sporten, maar het document benoemt daarnaast tal van andere factoren. Projectverantwoordelijke Jan Roelof Middeldorp lichtte het persbericht inmiddels toe aan verschillende media. Een maand later zijn de plannen in een verder stadium, maar ligt het accent begrijpelijkerwijs nog steeds op de haalbaarheid. EERSTE GEDACHTE “Tijdens een sponsoravond van ONS bij een van onze sponsoren, Markt 23, kwamen enkele mensen in gesprek met elkaar over de recente ontwikkelingen en het voortbestaan van de club in de huidige vorm. In dat gesprek bleken enkele enthousiastelingen wel te willen kijken of er het haalbaar zou zijn om een nieuwe topsportlocatie te realiseren, waarbij ONS Sneek de initiator zou zijn, maar zeker niet de enige partij”, aldus Middeldorp. “Na het gesprek dat die sponsoren met elkaar hebben gehad is er een delegatie bij de gemeente geweest waarbij burgemeester Jannewietske de Vries positief reageerde. Na deze bijeenkomst is er aan meerdere personen binnen ONS gevraagd om, vanuit hun eigen visie en expertise, mee te denken bij de ontwikkeling en realisatie van dit project. Zowel op sportief gebied, als ook vanuit sociaal-maatschappelijk oogpunt, kansen en bedreigingen en andere invalshoeken.”

PARTNERS Om een topsportlocatie op te tuigen zijn er in de visie van ONS Sneek verschillende partners wenselijk en noodzakelijk. Middeldorp: “We hebben contacten met VC Sneek en ROC Friese Poort en deze beide potentiele partners reageerden enthousiast. Mochten er nog meer partijen in gesprek willen dan kan dat natuurlijk altijd. Het zal waarschijnlijk niet al te moeilijk zijn om een sportschool te vinden die hierin wil participeren en een fysiotherapiepraktijk is ook een voor de hand liggende partij. Buiten dat bekijken we het ook breder. Een voorbeeld hiervan is dementerende ouderen, mensen met afstand tot de arbeidsmarkt en begeleiding vanuit school. Het idee is dat het een multifunctioneel karakter krijgt, geschikt voor veel partijen. Overigens kunnen ook sportverenigingen en instanties contact met ons opnemen. Als ze de kern van de visie onderschrijven kunnen we met elkaar om tafel.”

STAND VAN ZAKEN “Op dit moment bekijken we de haalbaarheid vanuit verschillende perspectieven. We hopen op korte termijn met een goed en concreter plan te kunnen komen. Zo hebben we al gesproken met Joan Boelens (Boelens Concept Consult, red.), die ervaring heeft met dergelijke locaties en het mana-

gen daarvan, met Friso Bouwgroep en met Kat Koree architecten. Voordat wij naar de gemeente stappen met het plan willen we met een schetsontwerp komen, waarin de wensen van de partners tot uitdrukking komen. Naast zaken als eventuele samenwerkingsvormen in een kantine of met gedeelde ruimtes zal daar ook een financiële component worden benoemd. Daarover zijn we ook al eerste verkennende gesprekken geweest. Ook zijn er contacten met onder andere de Vereniging Ondernemend Sneek geweest. Alles dendert in sneltreinvaart door, maar een degelijke onderbouwing naar de gemeente zal leidend zijn. We hopen binnenkort nog met de beleidsbepalers, beleidsmedewerkers en het college bij elkaar te gaan zitten om onze plannen, met de andere partners, te bespreken. Als dat lukt, dan hopen we zelfs dit kalenderjaar nog op groen licht om in 2021 op het nieuwe complex in gebruik te kunnen nemen.”

“DE DROOM IS OM IN 2021 EEN NIEUW COMPLEX TE HEBBEN”

Jan Roelof Middeldorp voor de grasvelden van het Topsportcentrum in Groningen

HARINXMALAND

AAN ZET

Als startpunt voor het nieuwe complex is de groeiwijk Harinxmaland gekozen. “Allereerst vanwege de ligging nabij de middelbare scholen, het ziekenhuis en de verkeerstechnische opening naar de Zuidwesthoek. Een ander voordeel is de mogelijke samenwerking met Schuttersveld . Daarnaast is er voldoende ruimte om iets prachtigs neer te zetten. Het voordeel is dat er nog geen andere gelegenheden zijn met huizen waardoor omwonenden minder last zullen hebben van het geheel. De huidige locatie van ONS is te klein om dit unieke project te realiseren, als je de vergelijking maakt met vergelijkbare projecten zoals Landstede in Zwolle of het Topsportcentrum Corpus den Hoorn in Groningen, met onder andere een geïntegreerde atletiekbaan en ruimtes voor hersteltrainingen et cetera.”

Voor Middeldorp en zijn medestanders is het duidelijk dat zij nu aan zet zijn in de komende periode. “De plannen zijn overigens niet zomaar goedgekeurd. Denk eens aan onze ledenvergadering die het allemaal nog goed moet keuren.” De mogelijkheid om betreffend plan als één (omni)sportvereniging te realiseren ziet de zelfstandig ondernemer uit Sneek niet zitten: “We hebben nu een heleboel hobbels die we nog moeten nemen.

Dus dan is het niet wenselijk om dat als een nieuwe, andere, vereniging te doen. Een omnisportvereniging is dus in eerste instantie geen optie. We zijn als commissie hoopvol, want de gemeente was tijdens de eerdere gesprekken positief en ook verschillende partners zien het idee zitten. De vraag blijkt dus aanwezig en de behoefte reeel. Gezien de toekomst zal samenwerking in de breedste zin van het woord steeds belangrijker worden.”

Het Topsportcentrum in Groningen

www.optisport. 2X HOOFDPRIJS VAN €250,-!

80’S BINGO! De laatste Bingo voor de vakantie.

Burgem 8605 CR Burg. De Hooppark 4 T E 8605 CR Sneek I

Zaterdag JIJ 6 juli 2019 vanaf 19:30 uur KOM OOK ZWEMMEN IN www.optisport.nl/rak DE KERSTVAKANTIE? T 0515-413218

Koop snel je kaarten aan de receptie want vol=vol!


sneek // SPORT

GROOTSNEEK.NL

53

RENTEX FLORON GRACHTENLOOP Bolsward - Op vrijdag 28 juni organiseert Lange Afstandsopers Bolsward (LAB) de Rentex Floron Grachtenloop, een route door het oude historische centrum van Bolsward. Lab heeft als motto recreatief en ontspannend.

TEAM WYBE HAALT 30.730 EURO OP VOOR KANKERONDERZOEK NA MONSTERTOCHT OP BIERFIETS

Bolsward heeft een Italiaans imago en wordt ook wel het Venetië van het Noorden genoemd, vanwege de bevaarbare grachten. Met die grachten moest meer te doen zijn. Daarom is in 2015 een pu-

Koudum - Team Wybe heeft met de Elfstedentocht op een bierfiets zo’n 30.730 euro opgehaald. De opbrengst van de monstertocht gaat naar kankeronderzoek. In totaal hebben drie teams van fietsers ervoor gezorgd dat de vriendenploeg weer terugkwam bij de startplek Bolsward. Daar stond ook Maarten van der Weijden om ze binnen te halen. De opbrengst van de sponsortocht gaat naar zijn stichting tegen kanker. Team Wybe werd opgericht in 2015 na het overlijden van vriend Wybe Leenstra, die stierf aan een hersentumor. Hij was toen nog maar 37 jaar. Eerder haalde het team al duizenden euro’s op met de Alpe d’Huzes en later nog eens 20.000 euro met het beklimmen van de Mont Ventoux.

WATERPOORT BOYS SCHENKT BEDRAG AAN VOKK

blieksactiviteit erom heen gepland: een route van 7,2 km over 8 rondes door de smalle straatjes van de stad! Start/finish is bij de fontein bij de Broerekerk. Er is kleedgelegenheid aanwezig. Het inschrijfgeld is € 7,50 en inschrijven kan vanaf 17:30 uur bij Ons Gebouw. De Heakoninginne en de hofdames zullen om 19.00 uur het startschot geven. Voorafgaande aan de grachtenloop is er een kidsrun. Deelname hieraan voor de kinderen is gratis.

IJLSTER ERNST WEISTRA KAMPIOEN OPEN NEDERLANDS KYOKUSHIN KARATE

IJlst- In het weekend van 15 en 16 juni werden de Open Nederlandse Kyokushin karate kampioenschappen gehouden. Georganiseerd door Richard von Mansfeldt van Kyokushin Gym in Drachten. Ernst zat in een poule van 4 tegenstanders. In zijn eerste partij moest hij vechten tegen een deelnemer uit Polen. Deze

partij ging gelijk op, ze waren aan elkaar gewaagd. De partij werd beëindigd op hikiwake, gelijkspel. De tweede partij werd er door de tegenstander opgegeven. Door goed geplaatste Low kicks en leverstoten van Ernst waardoor hij niet meer verder kon vechten. De derde partij won Ernst met een reeks goed geplaatste stoten naar de lever. Deze partij werd met een hele punt (ippon) gewonnen. De gebroeders Visser, Renzo en Jimmy zaten in dezelfde poule. Hun eerste partij wonnen ze allebei. De tweede was tegen elkaar waar Jimmy het onderspit moest delven. Hun laatste partij was tegen de winnaar van deze poule. Deze verloren ze allebei op het nippertje. Hiermee behaalde Renzo de tweede prijs en Jimmy de derde prijs!

BOGERMAN SNEEK IS NEDERLANDS KAMPIOEN YOUNG SOLAR CHALLENGE Sneek – Bij Waterpoort Boys vond het Johan de Jong 7×7 Toernooi plaats. Dit toernooi stond dit jaar voor het eerst in het teken van de VOKK, de vereniging ouders, kinderen en kanker, die zich inzet om ouders en jonge kankerpatiëntjes tijdens en na de behandeling optimale zorg en steun te bieden.

Purmerend – Op 22 juni waren de Nederlandse kampioenschappen van de Young Solar Challenge. De Young Solar Challenge is een project voor jongeren tussen de 14 en 17 jaar. Het doel is om meer jongeren enthousiast te maken voor techniek en door ze op een leuke en interactieve manier zelf een zonneboot te laten bouwen.

Voor en tijdens het 7×7 toernooi werden diverse acties gehouden zoals de verkoop van armbandjes en hamburgers, een veiling van het wedstrijdshirt van onze lokale voetbalheld Michel Vlap en een verloting met fantastische prijzen als een elektrische fiets, een koelkast, een TV, een wasmachine, een dames- of herenfiets, een kinderfiets en een waardebon. Na afloop van het toernooi dat middels prijzen voor de verloting of via andere bijdragen werd gesteund c.q. gesponsord door verschillende bedrijven, kon de organisatie van het toernooi namens Waterpoort Boys het bedrag van € 850,– aan de vertegenwoordiging van de VOKK overhandigen.

Z

O

M

E

R

A

C

T

I

E

S

Bogerman in Sneek deed met twee zonneboten mee aan het NK. Het beloofde een spannende race te worden, want de nummer twee was maar één punt verwijderd. Toch wist het team van Bogerman Sneek met boot 61 in de overall ranking de eerste plek te bemachtigen en is hiermee Nederlands Kampioen. Met de tweede zonneboot, nummer 40, zijn ze derde geworden.

Z O M E R K O R T I N G

15 T/M 30 JUNI In juni krijg je maar liefst 35% korting op een dag entree. Zo houdt je bijna 10 euro over voor een extraatje. Een lekkere uitsmijter bijvoorbeeld, of een lakkere snack bij de borrel!

35% KORTING

De zomer is begonnen! Bij de Woudfennen houden we ervan! En wanneer het tóch even slecht weer is, houden wij toch dat zomerse gevoel vast. Kom langs en ervaar de veelzijdigheid van de Woudfennen met bijvoorbeeld één van onze zomerarrangementen. Meer informatie is te vinden op onze website onder het kopje ‘Acties’.

DAG ENTREE

Woudfennen 10 | 8503 BA Joure | Tel: 0513 - 415 200 | receptie@dewoudfennen.nl | www.dewoudfennen.nl

OUD-VOLLEYBALSTER MARTHA MALTHA UIT SNEEK WINT DE MONSTERTOCHT LES TROIS BALLONS IN FRANKRIJK

Luxeuil-les-Bains - Martha Maltha speelde jarenlang topvolleybal bij onder andere VC Sneek, totdat ze noodgedwongen moest stoppen voor haar werk als arts. Wielrennen werd al snel haar nieuwe passie en hobby. Met succes: ze won de monstertocht Les Trois Ballons in Frankrijk. Zo’n twee maanden geleden is Martha Maltha zwaar ten val gekomen. Met breuken in het gezicht en zes kapotte tanden, moest ze drie dagen in het ziekenhuis verblijven. Gelukkig was van deze val tijdens de wedstrijd niks te merken, want met een tijd van 7:14:49 wist ze de eerste plek te bemachtigen. Les Trois Ballons is een uitdagende en populaire cyclosportive in de Franse Vogezen met jaarlijks meer dan 4000 deelnemers. Trois Ballons staat al jaren op de Franse rittenkalender. De monstertocht door de Vogezen telt ruim 200 kilometer en met 4.400 hoogtemeters is deze tocht een echte klassieker onder de cyclosportieven.

3-DA AG S WE L L NE S S A R R A N G E M E N T Dubbel zoveel ontspanning, voor een relaxt prijsje! Inclusief 2 overnachtingen, zodat je 2 dagen ten volle van je wellnessdag kunt genieten! Telefonisch te reserveren t/m 31 augustus.*exclusief reserveringskosten, toeristenbelasting en evt. toeslagen.

99,-* PER PERSOON

ZOMERVOORDEEL

3-BADENKAART Hij is er weer! De voordelige zomer 3-badenkaart is ALLEEN in de maand juli verkrijgbaar bij de receptie van de Woudfennen, te gebruiken t/m 30 september 2019 en is niet persoonsgebonden.

85,50

45,-

3-BADENKAART

EN NOG VEEL MEER LEUKE ACTIES, DUS KOM LANGS DEZE ZOMER!


54 17

8

14

7 17

14

11

17

10

11

22

23

24

25

26

21

9

9

H

17 2

15

2 24

17

15

8

17

2

22

22 15

9

6

15

22

17

12

15

6

17 19

12

6

14

22

8

17

6

18

14

10 6

10

7

17

7

6

22

6

17

11

10

19

17 8

22

10

17

7

1

14

17 10

2

14

4

17

14

26

18

22

4

18

9

PUZZELPAGINA NR. 06

17

14

20

7

15

11

14 14

5

8

10

22

17

7

5

17

11

W

15

22

6

8

8

7

15

4 14

19

7

9

13

8

12

7

20

22

18

18

8

14

11

19

18

17

5

17

6

D C

16

15

14

NUMMER 06 • 2019

6

5

4

3

2

1

18 17

Puzzel en win! Ook nu zijn er weer leuke prijsjes te verdienen door uw oplossing via de email of met traditionele post op te sturen. U kunt dit sturen naar: info@grootsneek.nl o.v.v. puzzeloplossing NR 06-2019 - tot uiterlijk 15 juli 2019. Wij wensen u weer veel puzzel plezier!

4 14

22

17

19

Probeer ijke letters. staan voor gel . Gelijke cijfers den woord te vin het gekleurde

gedachten uithaal

11

een klein beetje

stijf

maretak

rechtlijnig

warmwaterbron

toets alleen

tegen

2

ritme

verwonding

roofdier

treksluiting

godin v.d. vrede

vreemde munt

hersenscan wandversiering

kledingstuk

8

vreemde munt

5

5

boom

rondhout

medelijden

onbepaald vnw.

bijbelse vrouw letterkeer groet

bijbelse figuur stierenvechter

anders gezegd

hallucinatie

Afrikaans hoefdier

pl. in Frankrijk

bloeiwijze

echter

kinderverlamming

9

5

1

prijs

soort hert

6 7 9

hoeveelheid

luguber duivel chemisch element

7

bladgroente riv. in Italië

deel v.e. viool

bondgenootschap

postzegelverzamelaar

5

4

9

9 8 6 1

ter inzage

voorzetsel

2

3

4

5

2 3 1

Europese taal

uitbouw

6 4 9 8 2 4 1 7

© www.puzzelpro.nl

achter afgemat

liefdesgod

ter plaatse opgewekt

wiel

propaganda

nagelaten krijgen

10

13

cycloop draagbare telefoon

zeldzaam

kledingstuk

riv. in Duitsland

roem

toevluchtsoord

schat

3

Verenigde Staten

selenium

eikschiller

klef

dorpsweide

deel v.h. oog

1x WAARDEBON t.w.v. € 25,-

12

kanjer

catacombe

PUZZEL EN WIN

haaruitval

grond om boerderij

balspel

PRIJZEN

Europese vrouw

omslag

te besteden bij

6

roodachtig

Grootzand 20

0515 41 26 76

8601 AW Sneek

devosneek.nl

© www.puzzelpro.nl 1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

TWEE KAARTEN

Winnaars puzzel GrootSneek 05 - 2019 J. Strikwerda-Dijkstra uit Wommels heeft de waardebon t.w.v. € 25.00 aangeboden en te besteden bij Devo Sneek, gewonnen Annegreet van Sinderen-Kuiper uit IJlst heeft 2 kaarten voor de voorstelling Dance Explosion gewonnen, aangeboden door Theater Sneek

RAGÚS theatersneek.nl 29 SEPTEMBER ‘19 theatersneek.nl

OPLOSSINGEN GROOTSNEEK NR 05: ZWEEDSE PUZZEL: JUBELSTEMMING // WOORDZOEKER: SPOOKVERHAAL

STUUR UW ANTWOORDEN van PUZZEL 06 VÓÓR 15 juLI 2019 PER E-MAIL NAAR: info@grootsneek.nl OF NAAR: GrootSneek krant, Zwarteweg 4, 8603 AA SNEEK

COLOFON

UITGEVER

Ying Media BV Zwarteweg 4, 8603 AA Sneek De GrootSneek krant is een Telefoon 0515 745005 maandelijkse uitgave van Ying Media. De GrootSneek krant wordt E-mail info@yingmedia.nl huis-aan-huis verspreid in Sneek en Internet www.grootsneek.nl omliggende dorpen en steden in een straal van ca. 10 km van Sneek. HOOFDREDACTIE Wim Walda Mobiel 06 41204473 E-mail redactie@grootsneek.nl Oplage: 28.000 exemplaren.

REDACTIE

FOTOGRAFIE

VERSPREIDING

Henk van der Veer, Kirsten van Loon, Wendy Noordzij, Jan van Loon, Riemie van Dijk, Wim Walda

Laura Keizer Fotografie, Wim Walda, Jelly Mellema en Henk van der Veer

FRL Verspreidingen, Leeuwarden

SPORTREDACTIE

VERKOOP

Gerard van Leeuwen en Joeri van Leeuwen

Ying Mellema, Mieke Alferink en Marianne Bouwman

VORMGEVING

DRUK

Bente Vallinga (morekop.com)

Hoekstra Krantendruk, Emmeloord

Niets uit deze uitgave mag worden gekopieerd zonder voorafgaande toestemming van de uitgever. De gegevens in deze krant zijn met zorg samengesteld. Ten aanzien van de juistheid van de inhoud hiervan kan echter geen aansprakelijkheid worden aanvaard.


IS DIT HÉT MOMENT? Omdat je ruimer wilt gaan wonen of juist kleiner? Omdat de rentestand aanhoudend laag blijft óf gewoon omdat je klaar bent voor een volgende stap? Wat de reden ook is en welk moment je ook kiest: wij begrijpen dat de (ver)koop van een huis een ingrijpende beslissing is. Kies daarom voor vakmanschap, zorgvuldigheid, betrokkenheid en marktkennis. Kies Makelaardij Sneek!

€ 598.000 k.k. De Seine 8 Sneek

€ 349.000 k.k.

€ 415.000 k.k

Lindenlaan 10 C Sneek

Flitsstraat 46 Sneek

Korte lijntjes, snelle reactie op mail/app/telefoon. Deskundig advies, aangepast op onze wensen. Geen meeprater, maar gedegen advies, zoals het hoort. Flitsstraat 2 Sneek

Apollovlinder 31 Sneek

Funda review: 8,9

Wat is je huis waard?

wij zoeken het uit

De Skatting 40 Heeg

€ 315.000 k.k. Wartenterp 19 Abbega

De Toer 2 Hommerts

SCHAKEL ONS IEDER MOMENT IN VOOR: het verkopen van je woning aankoopadvies & begeleiding taxatie van je woning

0515-431543 - www.makelaardijsneek.nl


WIJ WENSEN DE SKS EN IFKS VLOOT VEEL SUCCES!

www.kromhout.com

Profile for Ying Media

GrootSneek 6 - 2019  

Advertisement