Page 1

09 - 2017

heerenveen

SHAMÉ KEESMAN

Heerenveens Horecaonderneemster die vanuit haar hart werkt OP ZOEK NAAR JE DROOMHUIS? Makelaardij Hoekstra Heerenveen Nieuwstraat 29, Heerenveen

FOTO: MUSTAFA GUMUSSU • FPH.NL

GROOTHEERENVEEN.NL

2e JAARGANG • NR. 09

groot

R

Register-Taxateur

0513 628 300 Makelaardijhoekstra.nl


2

NUMMER 09 • 2017

EEN NAZOMERNACHTSDROOM Ik mag op zaterdagnamiddag graag even aanschuiven aan de stamtafel van het café. De vrijdagmiddag sla ik altijd over, die heeft teveel een relatie met netwerken, met functies die mensen hebben. Mij gaat het vooral om de mensen zelf. Om wat iemand is, en niet om wat iemand doet. De zaterdagnamiddag-stamtafel is een soort huiskamer van de samenleving. Een ontmoetingsplek, waar iedereen zichzelf kan zijn. Mijn favoriete stamtafel staat buiten op een terras op de Oude Koemarkt. Ik geniet ervan hoe jongeren en ouderen met veel woorden hun verschillende wereldbeelden delen en hoe mensen met verschillende religieuze

achtergronden elkaar met milde verwensingen bekritiseren. Er is ruimte voor ieders vrije mening, voor ieders lief en leed, hoe verschillend mensen ook zijn. Wie een beetje spiritueel is ingesteld, vindt een geïnteresseerd luisterend oor bij sceptische tafelgenoten en wie al te ruw zaken van tafel veegt, wordt overtroefd omdat er altijd wel iemand is, die het nóg scherper kan.

Dromen moet je najagen, al zijn ze op maandagmorgen weer vervangen door de werkelijkheid, waar functionaliteit heerst. Gelukkig is er de GROOTHEERENVEEN Krant. Niet alleen geldig op zaterdagnamiddag, maar de hele maand. Met nieuwe verhalen over totaal verschillende mensen. Ik hoop dat ze hún Nazomernachtsdromen najagen.

Zo zou de wereld er moeten uitzien, als een stamtafel in het café waar iedereen – hoe verschillend ook – zichzelf kan zijn, bedenk ik dan. Aan de stamtafel van het leven kan iemand zijn zoals die is. Dat beschouw ik als een mooie gedachte. Of beter: als mijn Nazomernachtsdroom.

Veel leesplezier!

opmerkelijk...

Henk de Vries, @HeerenveenZT

Maandelijkse rubriek met opmerkelijke zaken in de regio. Is u wat opgevallen, wilt u ons deelgenoot maken van een leuke gebeurtenis, of heeft u een een aankondiging of tip voor ons, stuur deze dan naar redactie@grootheerenveen.nl

Heerenveense hondengeleider regende het dan ook reacties op de Facebookpagina. Inmiddels is Battje gewend aan het mooie Friese land en heeft bij zijn nieuwe baasje een goed leven.

WATEROVERLAST IN AKKRUM DOOR LANGZAAM OVERTREKKENDE BUIEN

Schrijfster Simone Foekens kreeg het boek ‘Battje en de bandenprikker’ door Battje zelf aangeboden. In ruil voor een lekkere kluif liet de politiehond het boek weer los. Hierna ging de officiële verkoop van het kinderboek van start.

in Drachten, waar Darshan net begonnen is aan zijn opleiding media-redactiemedewerker. Darshan: “Ik maak al een tijdje video’s op mijn eigen YouTube-kanaal en zag dit als een kans om mijn kwaliteiten uit te breiden. Het openbaar vervoer is vrij nieuw voor mij, dat vind ik extra leuk. Je moet het Ov-systeem even leren kennen, maar dan is het ook duidelijk en goed.”

FLUITENDE STOOMPLOEGEN IN NIEUWEHORNE

In Akkrum is zaterdag flinke wateroverlast ontstaan nadat er binnen enkele uren meer dan 45 mm regen viel.

Na drie jaar voorbereiding en in het kader van het thema ‘geluid’, verwelkomt het Flaeijelfeest een aantal zwaargewichten op 30 september.

De riolering kon het water niet meer kwijt waardoor straten blank kwamen te staan. De Akkrumer brandweer rukte zaterdagavond uit om een kelder leeg te pompen aan de Slachterij. De zeer langzaam overtrekkende buien veroorzaakten ook elders in de provincie problemen. In Grou, Dokkum en Leeuwarden moest de brandweer in actie komen om de wateroverlast te bestrijden.

Op zaterdag 30 september zullen in Nieuwehorne 2 stoomlocomotieven en één ploeg, die met een kabel tussen de locomotieven wordt getrokken, indrukwekkende demonstraties verzorgen. Deze unieke combinatie is afkomstig uit Landshut-Schönbrunn in Zuid Duitsland en legt via diepladers eerst al 900 kilometer af richting Nieuwehorne. De machines wegen maar liefst 20 ton per stuk waardoor er 3 vrachtwagens speciaal transport voor nodig zijn! Hoe werkt het: aan weerszijden van de akker staat een locomotief en de ploeg doet daartussenin zijn werk. Het is een landbouwwerktuig dat tussen 1870 en 1950 werd gebruikt. De stoomploegen van het Agrarbildungszentrum werkten tot 1965 decennialang rond Regensburg in Beieren.

POLITIEHOND MET EIGEN KINDERBOEK Vorige week werd op het politiebureau in Almelo het kinderboek ‘Battje en de Bandenprikker’ gepresenteerd. Het boek gaat over politiehond Battje. Als pup kwam hij bij de politie in Almelo. Hier werd Battje gevolgd door schrijfster Simone Foekens die het kinderboek ‘Battje en de bandenprikker’ over hem schreef. En zoals de titel al verraadt, gaat Battje op zoek naar iemand die willekeurig banden lek prikt. De bedoeling is dat er in de toekomst een serie van drie kinderboeken over Battje zal verschijnen. Tot enkele maanden terug was Battje bij de politie Almelo. Zijn toenmalige baasje schreef berichten over de belevenissen van de jonge politiehond op de Facebookpagina van politie Almelo. Battje is hierdoor een bekendheid geworden in Twente en inmiddels ver daarbuiten. Toen bekend werd dat de politiehond weg moest uit Almelo en in dienst kwam van een

MUZIEKTHEATER OVER DE VERWERKING VAN PTSS In het Posthuis Theater in Heerenveen is vrijdag 22 september om 20:15 uur de aangrijpende muziektheaterproductie ‘Operatie Geslaagd’ van Erik Krikke & 7even Bridges te zien, een muzikaal verhalend theaterstuk waarin operatieassistent en zanger Erik Krikke vertelt over zijn legertijd in Afghanistan en hoe hij daar een posttraumatische-stressstoornis (PTSS) aan over hield.

SENIORCAFÉ VIERT 10 JARIG BESTAAN MET REITSE SPANNINGA In oktober bestaat het Seniorcafé in de bibliotheek van Heerenveen tien jaar. Dit jubileum wordt op woensdag 4 oktober vanaf 10.00 uur uitgebreid gevierd. Naast een hapje en een drankje kunnen de aanwezigen op deze feestelijke ochtend genieten van het met anekdotes doorspekte levensverhaal van een speciale gast: tv-kok Reitse Spanninga. Uiteraard zal een aantal sprekers ook terugblikken op tien jaar Seniorcafé in de bieb aan het Burgemeester Kuperusplein 48. De entree is gratis en zoals altijd zijn alle 55-plussers van harte welkom.

En hoe hij die ook weer overwon, door een boek te schrijven en nu muziektheater van dat boek te maken. ‘Operatie Geslaagd’ is een muzikale tijdreis, die het publiek zal beetpakken vanaf de openingsklanken en het pas weer loslaat na het laatste nummer. Erik Krikke neemt het publiek in de voorstelling mee naar zijn ervaringen die daar aanleiding voor waren. Het is het aangrijpende verhaal van een jonge operatieassistent chirurgie in het NAVO-hospitaal op Kandahar Airfield en het werk van militairen in het uitzendgebied. Daar werd dag en nacht hard gewerkt om levens te redden. Het onder oorlogsomstandigheden opereren van zwaargewonde slachtoffers waren ervaringen die Erik ‘onder de huid’ gingen zitten. Jaren later moest hij zijn zwaarste gevecht voeren: de strijd met zijn herinneringen, maar bovenal met zichzelf. Erik Krikke vertelt hoe hij op eigen kracht, met hulp van zijn thuisfront en van Defensie, inmiddels weer volop in het leven staat. ‘Operatie Geslaagd’ is een openhartig stuk met ruimte voor een traan, maar ook een lach.

HEERENVENER VLOGT OVER OPENBAAR VERVOER De 17-jarige Darshan Boerema uit Heerenveen gaat vloggen over openbaar vervoer voor de Provincie Fryslân. Gedeputeerde Kramer maakte dat vrijdagochtend bekend op het ROC Friese Poort in Drachten. De eerste vlog werd vervolgens online gezet. Daarin is te zien hoe Darshan vanuit zijn woonplaats met de bus naar Drachten reist. “Mei dizze flogs wolle we sjoggers graach meinimme yn de wrâld fan it Fryske OV. Ús Fryske OV wurket goed en skoart faak heech yn klantenbarometers. Dat meie we bêst wat mear sjen litte. Faaks ynspirearret it minsken om ek wat faker de bus of trein te pakken ynstee fan de auto”. De eerste vlog werd getoond op de school

HET IS BIJNA WEER TIJD VOOR OLIEBOLLEN! De gebakkraam van de familie Guhnen is in het najaar niet meer weg te denken uit het centrum van Heerenveen. Al 27 jaar staat oliebollenboer Heinrich Guhnen samen met zijn vrouw Miranda en dochter Shanna in Heerenveen. De kraam staat vanaf 4 oktober weer op de hoek Pleinweg/Sieverstraat. Gühnen is inmiddels meer dan 30 jaar ervaren in de exploitatie van gebakkramen en oliebollenkramen. “We maken gebruik van hoogwaardige en professionele oliebollenmachines, en zijn in het bezit van diverse diploma’s. Dankzij onze ruim 30 jaar opgedane ervaring wordt uitstekende kwaliteit aan onze klanten geboden” aldus Guhnen.


heerenveen KORT NIEUWS

GROOTHEERENVEEN.NL

HORECA ROC FRIESE POORT 10 JAAR!

DOET UW BEDRIJF OOK MEE AAN DE GOUDEN PLAK OPEN BEDRIJVEN DAG? Na het succes van de eerste editie in 2016, staat er voor zaterdag 21 oktober 2017 een tweede Gouden Plak Open Bedrijven dag gepland. Elk bedrijf uit de regio Heerenveen kan hieraan deelnemen. Om zo samen te laten zien dat de regio Heerenveen ‘n Gouden Plak is om te ondernemen. Door mee te doen geeft u van 10.00-16.00 uur een kijkje achter de schermen aan geïnteresseerden, zoals inwoners, studenten, potentiële medewerkers, maar ook familie en vrienden. Deelname voor bedrijven is gratis. Voor meer informatie en aanmelden kunnen geïnteresseerde bedrijven contact opnemen met Heerenveen ’n Gouden Plak via info@ngoudenplak.nl

Om het 10-jarig jubileum van de horeca-opleiding van ROC Friese Poort te vieren wordt op 3 oktober het Horeca Inspiratie Plein (HIP) georganiseerd in Thialf. Een evenement voor horecaondernemers, leermeesters, leerlingen en leveranciers. Er worden op deze dag maar liefst twaalf horeca gerelateerde workshops gegeven, waar men zich vooraf voor kan inschrijven. Voor iedere tak in de horeca is er wat te beleven. Keynote speakers zijn Kees Klomp, met een verhaal over betekenisvol ondernemen, en trendwatcher Hans Steenbergen. Hij zal de zaal inspireren met wat er wereldwijd gebeurt op gebied van eten, slapen en drinken. Ook wordt er uitgebreid aandacht besteed aan de nieuwe opleiding ‘gespecialiseerd kok’ van ROC Friese Poort die dit jaar van start is gegaan. Deze ‘Dutch Cuisine’ opleiding is ook gebaseerd op de 5 principes van Dutch Cuisine van SVH meester-kok Albert Kooy. Het belooft een mooie en leerzame dag te worden met de inspirerende sprekers en de verschillende workshops. Na de lunch zal er een live verbinding met Dubai worden gemaakt, waar een bekende chef een bijzondere masterclass zal geven. De workshops worden onderbroken door een unieke lunch: oud studenten, die inmiddels hun sporen flink hebben verdiend, koken op het buitenplein met ingrediënten van de Streekboer en Lost Animals. Dit onder de noemer Stars Unplugged!

ELINA’S SALON

START HERFSTSEIZOEN MET NIEUWE WEBSITE Al veel mensen weten de weg te vinden naar de K.R. Poststraat 1c in Heerenveen en stappen binnen bij Elina’s Salon. Vanaf 20 september zijn ook de virtuele deuren van de digitale salon geopend, door het lanceren van haar nieuwe website. “Onze salon is altijd in ontwikkeling. De schoonheidsspecialistes leren nieuwe technieken en ons pakket behandelingen breidt zich uit”, vertelt Elina Zeldenrust, eigenaar van de salon. “En daardoor was het tijd voor een nieuwe, frisse site, waarop je alles terugvindt wat we onze klanten te bieden hebben.” Of het nu gaat om een effectieve acnebehandeling, ontspannende massage of advies over feestelijke make-up, bij Elina’s Salon staat aandacht voor uw uitstraling en schoonheid voorop. Tegelijk met de nieuwe website, begint Elina een blog. Genoeg te vertellen, want: “Ik maak van alles mee in het dagelijks leven, als ondernemer, moeder en zangeres in een leuke band. Er zijn veel dingen die me boeien, zoals gezonde voeding en me inzetten voor de samenleving.” De blog is maandelijks te volgen op de website. www.elinassalon.nl

DE KNIPE BEREIDT ZICH VOOR OP DE KNYPSTER MERKE De Knypster Merke wordt ieder jaar geopend door bijzondere mensen. Dit jaar door twee oud-ondernemers Jelle en Hiltsje Brouwer. Jarenlang runden zij de fietsenzaak J & H Brouwer en sponsorden zijn vele activiteiten in De Knipe. Tijd dus om hun even in het zonnetje te zetten.

NICK TWICKLER NIEUWE CHEFKOK RESTAURANT HET AMBACHT Een jong, sterk en gedreven team dat in één van de mooiste monumentale panden van Heerenveen met pure passie authentieke gerechten serveert. Chef-kok Nick Twickler heeft afgelopen zomer vol enthousiasme de rol van voorman in Restaurant Het Ambacht op zich genomen. Nick legde de afgelopen jaren een stevige basis onder de bevlogen vleugels van leermeester Henk Markus. De nieuwe, jeugdige chef zal binnenkort met een nieuw concept zijn Ambacht een geheel eigen signatuur geven. Inspiratiebron is de zeer succesvolle Osteria Stazione Pazzo in Soestduinen. De prachtige setting in het monumentale stationsgebouw van de Osteria, is het decor voor heerlijke onvervalste Italiaanse gerechten van ervaren chefkok Giulio Iadarola. Net als Giulio zal Nick zijn gasten over niet al te lange tijd op geheel eigen wijze laten genieten van diverse pastagerechten, salades en andere Italiaanse culinaire specialiteiten. Traditiegetrouw, met oog voor het culinaire vakwerk, maar altijd verrassend daar waar het kan.

Theo Nabuurs, beter bekend als Mental Theo is een internationale DJ met 20 jaar ervaring trapt op vrijdagavond af in de feesttent. In café De Knyp treedt de band Joint String Friends op tijdens de Knypster 50+ avond. Tussendoor vertelt Gjalt de Jong van Omrop Fryslân) zijn verhalen over het skûtsjesilen.

Zaterdag om 14.00 uur gaat de Allegorisch optocht van start, opgeluisterd door een kinderoptocht, muziek- en showkorpsen. ´s Avonds komen de praalwagens nogmaals door het dorp, ditmaal verlicht voor nog meer sfeer. Aansluitend speelt in de feesthal voor de derde maal The Dirty Daddies,

3

GERBEN VAN DER VEEN ‘GRUTSK’ OP KOMST NEDERLANDS KAMERKOOR NAAR INSPIRATIEDAG

Het Nederlands Kamerkoor (NKK) is zaterdag 30 september te gast bij de tweede inspiratiedag van het Collegium Vocale Fryslân (CVF) in Heerenveen. Daar is dirigent Gerben van der Veen uit Haskerdijken maar wat ‘grutsk’ op.

De zondag wordt begonnen met een kerkdienst in de feesttent. Om twaalf uur start de autocross op het terrein naast Ds. Veenweg 18. ’s Avonds in de feesttent vooral jonge artiesten tijdens De Knipe’s got talent en de playbackshow.

Maandag is er een kinderfeest en het Schuttersfeest. ’s Avonds de Highland Games o.l.v. Wout Zijlstra In de feesttent. Dinsdagmiddag de Trekkerbehendigheidwedstrijd voor iedereen met een tractor. ’s Avonds vindt in de feesthal de prijsuitreiking van de Allegorische Optocht 2017 plaats.

EROTIEKWINKEL EUPHORIA

GAAT VERHUIZEN

Het gaat ontzettend goed met de erotiekwinkel Euphoria in Heerenveen. De groei zit er flink in en daarmee groeit ook het assortiment. Euphoria groeit uit zijn voegen. Ondernemer Mark Muller wil de ruime opzet van de winkel kunnen behouden en heeft daarom een groter pand in de buurt gevonden. Euphoria verhuist van Lindegracht 41 naar Lindegracht 43: één pand opschuiven dus. “Het nieuwe pand krijgt opnieuw een zo licht en open mogelijke uitstraling om de drempel voor nieuwe en bestaande klanten zo laag mogelijk te houden”, aldus Mark. Dat het concept van Euphoria werkt blijkt uit de sterk groeiende cijfers en positieve reacties van hun klanten. Naar verwachting vindt de verhuizing in november plaats: “Nog net voor Sinterklaas en Kerst, zodat we net als vorig jaar ontzettend veel mensen mogen verwelkomen, maar dan in ons nieuwe pand.”

Het NKK is eenwereldwijd bekend koor. Koren krijgen soms de kans om in het voorprogramma (15 à 20 minuten) te zingen. Op 30 september, in de rooms-katholieke kerk in Heerenveen wordt vanwege de goede onderlinge contacten na de eerste inspiratiedag in 2015 wederom een uitzondering gemaakt voor het CVF. Bij het evenement, dat begint om 20.00 uur, treedt het CVF nagenoeg het hele gedeelte voor de pauze op en sluit het Nederlands Kamerkoor daar pas tegen het einde van de eerste helft bij aan. Voor de pauze treden de vaste projectkoren van CVF: Hortus Vocalis, vrouwenkoor Frapelle en het Mannenensemble op. Zij zingen werken die passen in het programma rondom de vespers van Sergei Rachmaninoff. Het tweede gedeelte van de avond wordt ingevuld door het vermaarde koor zelf onder leiding van dirigent Peter Dijkstra. Zij zingen dan delen uit de Vespers van Rachmaninoff. “Dan kunnen wij en bezoekers ons laven aan hun optreden en van hen leren. Zij staan als koor in Nederland namelijk op eenzame hoogte. Daarnaast zijn ze heel kritisch met wie ze optreden. Wat dat betreft mogen wij wel spreken van een unieke formule.”


heerenveen

Shamé Keesman

Horecaonderneemster, die vanuit haar hart werkt Shamé Keesman (25) uit Heerenveen wilde architect worden. Haar eigen huis ontwerpen was een droom die ze als jong meisje had. Ze studeerde bouwkunde aan de Hanzehogeschool in Groningen, rondde die studie af en stond op het punt om aan de TU Delft voor architect te gaan studeren. Toen ging de knop om en koos Shamé Keesman voor iets heel anders. Sinds anderhalf jaar is zij de trotse en vooral bevlogen eigenaar van By-Kees aan de Vleesmarkt 10. Een bijzonder café met de uitstraling van een hippe huiskamer, industrieel met een mix van Scandinavisch, een Shamé-stijl, waar iedereen zich binnen no time thuis voelt. Wie is toch die dekselse Shamé dat ze dit voor elkaar kreeg? Een portret.

“Shamé. Ik heb werkelijk waar geen idee wat de betekenis van mijn naam is. Mijn ouders vonden de naam Esmé heel erg mooi en de sh-klank en daarom hebben ze er Shamé van gemaakt. Mijn zusje heet Djanina, omdat ze Nina heel leuk vonden en de dj-klank, dus Djanina. Mijn oudste zus heet Milotte, omdat mijn ouders Lotte wel aardig vonden, maar te standaard. Het werd daarom Milotte.”

WARM GEZIN De ouders, waar Shamé met veel liefde over praat, is het echtpaar Arjen en Marianne Keesman, een hecht gezin. Amper 4 minuten duurt ons gesprek of de emoties vliegen al over het tafeltje waar we aan zitten. Wat Shamé duidelijk wil maken is dat ze ontzettend dankbaar is, dat zij en haar zussen de mazzel hadden om in een warm gezin volwassen te mogen worden. Mooi en bijzonder om te zien en te horen hoe een ondernemende dochter op zo’n wijze over haar vader en moeder praat! Vader Arjen, die arts is, en moeder Marianne, die verpleegster was, leerden elkaar in een Amsterdams ziekenhuis kennen, werden verliefd en trouwden. Arjen Keesman is nu een van de eigenaren van het Medisch Centrum voor Natuurgeneeskunde in

Heerenveen. “In die zin zijn mijn vader en moeder ook ondernemers, vertelt Shamé. “Maar ondanks dat mijn ouders het vroeger erg druk hadden, was mijn moeder er na schooltijd altijd. Steeds meer besef ik hoe belangrijk zoiets is, dat je ouders en familie hebt die achter je staan. Daarom ben ik emotioneel!” Shamé, middelste van de drie meiden, wilde van jongs af aan maar één ding en dat was architect worden.

ARCHITECT “Ik wou vroeger als kind altijd een eigen huis voor mij zelf maken en daarvoor moest je architect zijn. En toen ik naar de havo ging was het nog steeds mijn wens en dus koos ik een passend profiel om na de havo verder te gaan voor een studie architectuur. Ik heb na de havo dan ook bouwkunde gestudeerd aan de Hanzehogeschool in Groningen en heb die opleiding ook afgerond. Ik heb verschillende stages bij architectenbureaus gelopen in het westen van het land. Maar ik vond dat écht niet leuk. Het vak wel hoor, dat vind ik nog steeds heel mooi. " "Ik zat alleen maar achter de computer. Misschien zat ik wel te veel met een roze

bril op tijdens de opleiding. Alles kon, alles mocht, ik kon ontwerpen wat ik wou. Ik hoefde geen rekening te houden met budget, met de welstandscommissies, de gemeente of wat dan ook. Toen ik stage ging lopen hoorde ik al snel ‘dit mag niet’ of ‘sorry daar is te weinig geld voor’. Ik merkte dat 15% over het ontwerp ging en de rest bestond alleen uit het uittekenen en met instanties praten over wat wel en niet mocht. Toen dacht ik al snel ‘jeetjemina, zo had ik het mij niet voorgesteld’. Wat ik van kind af aan ook al wist, was dat ik later iets voor mij zelf wilde gaan doen. Als ik architect wilde worden, zou ik een eigen architectenbureau willen hebben, maar tijdens die studie kwam ik er dus achter dat het op deze manier toch niet mijn ding was. Ik ging daarom terug naar Heerenveen, waar ik een jaartje ‘pauze’ nam en ik kreeg een baantje bij de Koffieplantage, die toen nog aan de Lindegracht zat. Ik ging daar werken omdat ik tijdens mijn opleiding in Groningen ook al eens met de gedachte rondliep om een eigen klein koffiecafeetje te beginnen.”

KNOP GAAT OM Na een aantal horecabaantjes in Heerenveen, in combinatie met toch nog even werken op een architectenbureau in Amsterdam, trekt Shamé de stoute schoenen aan en solliciteert bij het Douwe Egberts Café in Leeuwarden als barista. Een volgende stap in de koffiewereld is dat Shamé naast het werken in het Douwe Egberts Café ook het etablissement Andere Koffie in Leeuwarden gaat runnen. Als daar voor Shamé de uitdaging vanaf is, met ook nog een uitstapje naar een architectenbureau in Leeuwarden, gaat de knop om. “Het is zomer 2015. Ik krijg de gelegenheid om dit pand aan de Vleesmarkt te huren. Het moment dat de pandeigenaar er akkoord mee ging en dat ik de nieuwe huurster werd, toen had ik wel zoiets van ‘nu wordt het menens!’ Ik ben vanaf juli tot 5 december dag en nacht bezig geweest om alles en dan ook alles op papier te zetten en uit te werken. De huisbaas en ik hadden beiden een klusman aan het werk, die heel goed samenwerkten. Ik was er constant bij omdat ik wist hoe ik het wilde hebben. De mannen begonnen om acht uur te klussen en ik was hier tot twaalf uur ’s avonds. Tussendoor schreef ik ook nog eens de

FOTO'S: MUSTAFA GUMUSSU • FPH.NL

4


GROOTHEERENVEEN.NL

5

"We gebruiken niks uit potjes en maken alles zelf"

menukaart en dat soort dingen. Toen de lampen werden opgehangen en ik op de trap stond en naar beneden keek dacht ik: ‘wat heb ik gedaan’. Zo mooi vond ik het! Voor de opening waren er nog mensen die zeiden dat ‘het’ niets gingen worden, ‘tè hip voor Heerenveen’. Ik heb altijd gedacht ‘als ik dit niet ga doen maar een ander zal ik daar ontzettend veel spijt van krijgen’. De eerste ochtend dat we open waren, was echt verschrikkelijk, het waaide zo hard, ik kon niks buiten neer zetten. Er kwam niemand! ’s Middags toen we de officiële opening hadden waren er natuurlijk wel gasten en toen in een keer ‘bammmm’! Ik heb er niets van mee gekregen want ik stond achter de bar alle sapjes klaar te maken en Djanina was alleen met de koffie bezig. We hadden tien man personeel, allemaal nieuw! Ik zou wel zien hoe druk het ging worden.”

HET KLOPT HIER ALLEMAAL Toen ik begon had ik het idee om een klein koffiecafé te gaan runnen. Bij het uitwerken van mijn plannen besefte ik dat ik zelf geen gluten mag hebben, geen melk. Er zijn nergens restaurants waar ik die combinatie kan krijgen, want gluten zit in eten, in gebakjes. Ik wist dat ik ook iets moest hebben voor mensen met voedselallergie, want hoe fijn is het als je een allergie hebt en ergens in een restaurant terecht kunt. Gevolg was dat er een keuken bij kwam. Een goede vriend heeft mij daarbij geholpen, omdat ik niks van de keuken af weet. Kortom, het werd allemaal wel wat groter dan ik bedacht had. Daar had ik dus mensen voor nodig. Ik wilde geen slechte indruk geven dat het hier lang zou duren nadat je iets besteld had.” “By-Kees is een koffiecafé, een lunchcafé, een sapbar, het is een healthybar, maar we hebben ook minder verantwoorde dingen zoals slagroom, maar ik probeer wel alles zelf te maken. We maken niks uit potjes omdat daar allemaal toevoegingen in zitten. Als we suiker gebruiken, dan gebruiken we kokosbloesemsuiker. De sapjes persen we nooit voor, we maken ze ter plekke want dan zitten de vitaminen er nog in. Ik doe dit werk puur vanuit mijn hart, ik heb nooit een haalbaarheidsonderzoek gedaan of het hier wel zou gaan lopen. Het klopt hier allemaal. Met de meiden die hier werken zit ik regelmatig om tafel en stellen we ons de vraag wat we zelf leuk zouden vinden als we in dit café zouden zitten. Ik zal niets kopiëren van andere zaken, we geven altijd onze eigen draai aan dit café. Ik doe het samen met het personeel, mijn zusje en niet te vergeten mijn moeder.” En waarmee we ons interview begonnen eindigen we ook mee. Namen. Waar komt de naam ‘By-Kees’ vandaan? “Bouwkunde is een echte mannenstudie, in mijn studiejaar waren er van de 90 studenten waarvan maar tien meisjes. Al die mannen noemden mij Kees, op een gegeven moment was er zelfs een leraar die mij mailde en het mailtje begon met ‘beste Kees’. Het was voor mij de reden om deze zaak By-Kees te noemen! En als laatste, ook nog een nieuwtje. Wij openen binnenkort een koffiecorner bij Boekhandel Binnert Overdiep en bij Balans de sportschool.”


Kleintje(s)) Cultuur Meubels op maat!

Pompmakker 5 Heerenveen • Bedrijvenpark Noord • Telefoon : 0513 - 625381

dans | muziek | theater | beeldend

www.wenloads.nl

Kasten, tafels, televisiemeubels, winkelkasten enz. enz. op maat voor u gemaakt! Tevens vindt u bij ons een ruim assortiment aan stoelen en banken! Pompmakker 5 Heerenveen - Telefoon 0513-625381

www.wenloads.nl

ONZE AANDACHT VOOR UW UITSTRALING EN SCHOONHEID? KIJK DAN SNEL OP ONZE VERNIEUWDE WEBSITE VOOR MEER INFORMATIE.

Kleintje(s) Cultuur betekent kunst en cultuur ontdekken in je eigen tempo in de veilige omgeving van De Rinkelbom. Op zaterdagochtend kom je gezellig met je ouder(s)/verzorger(s) om te dansen, muziek te maken, theater uit te proberen of kunst te maken. Deze cursusreeks van 6 lessen is speciaal opgezet voor de kleintjes onder ons: peuters en kleuters. Wat cultuurt uw kleintje graag? Ga mee op ontdekkingstocht met ervaren docenten. En doe als ouder gezellig mee of drink met andere ouders een kopje koffie of thee.

Proef onze specialiteiten! DE GREIDEN CAFETARIA Heerlijke verse frites, groot assortiment snacks, belegde broodjes, lekker ijs en een ruime keuze in DAGplates IN ONS GEZELLIGE RESTAuRANT! ok BESTELINoE! ONL

Cafetaria De Greiden Jister 53 - 8446 CG Heerenveen Tel.: 0513-627405 www.cafetariadegreiden.nl

V.D. MEER, keurslager

Molenplein 8 - 8442LM Heerenveen 0513-626223

www.vandermeerheerenveen.keurslager.nl


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

7

Op de koffie bij.. Siebren Siebenga Wat houdt onze burgemeester en wethouders bezig? GrootHeerenveen gaat elke maand bij een van hen op de koffie om te praten over hun kijk op wat er speelt in onze lokale samenleving. Ditmaal een kopje koffie bij bij Wethouder Siebren Siebenga.

"VEEL DYNAMIEK IN HEERENVEENSE WONINGMARKT" Wethouder Siebren Siebenga (VVD, 1951) heeft wonen en ruimtelijke ordening in zijn portefeuille en is dus in Heerenveen het aanspreekpunt bij uitstek om aan de vooravond van de Open Huizen Dag van de Nederlandse Vereniging van Makelaars op 30 september 2017 eens van gedachten te wisselen over de woonmarkt in Heerenveen. De gemeente Heerenveen telt ruim 50.000 inwoners, waarvan circa 30.000 in de plaats Heerenveen zelf. De 16 dorpen in het buitengebied herbergen de overige 20.000 inwoners. De hoofdplaats Heerenveen heeft acht woonwijken, is strategisch gelegen op de kruising van de A32 en de A7 in ‘het Friese’, heeft een hoog voorzieningenniveau en een ruime keuze aan woonmogelijkheden. Bewoners en potentiele bewoners hebben de keuze uit sociale huur, ruime kavels in de vrije sector, landelijk wonen in het buitengebied tot een penthouse in het centrum. Wonen in Heerenveen is een combinatie van stedelijke voorzieningen en landelijke rust en is boven alles betaalbaar. Aldus de website van de gemeente Heerenveen.

FOTO: MUSTAFA GUMUSSU • FPH.NL

van Akkrum. De bestaande woningen worden fasegewijs gesloopt en vervangen door nieuwe woningen. Behalve nieuwe huurwoningen komen er eenentwintig koopwoningen. De nieuwe koopwoningen zijn zogeheten Nul-op-de-Meter-woningen. Door de all electric-uitvoering (geen aardgas) en slimme installaties is het gemiddelde energieverbruik gelijk aan de eigen opwekking van energie.

Siebenga: “Een duidelijke trend die we de laatste jaren zowel landelijk als regionaal tot ontwikkeling zien komen, is dat de mensen dichter bij de voorzieningen willen wonen. In concreto: de mensen trekken van de buitengebieden naar de steden, zo ook in Heerenveen.”

SKOATTERWÂLD “Skoatterwâld, is het meest recente nieuwbouwproject van Heerenveen, zeg maar ‘de parel op de kroon’, waar fasegewijs zo’n 2300 nieuwbouwwoningen worden gerealiseerd, in een grote verscheidenheid in typologieën. De bouw is in 2000 gestart en inmiddels zijn er 1300 nieuwe woningen gerealiseerd in de meest oostelijk gelegen wijk van Heerenveen. Het nieuwste stukje Heerenveen is omringd door groene landerijen, grenzend aan de bossen van Oranjewoud op fietsafstand van het stadscentrum van Heerenveen. In Skoatterwâld zijn de (vrije) kavels niet aan te slepen. Elke keer dat er kavels worden vrijgegeven, moet er worden geloot, omdat de vraag het aanbod ruim overtreft.” “Het betreft bovendien woningen voor een brede verscheidenheid aan doelgroepen, variërend van levensloopbestendige woningen, beleggershuurwoningen, rijtjeswoningen, half- en volledig vrijstaande woningen, variërend in prijs van zeer betaalbaar (modaal inkomen) tot het hogere inkomenssegment. Daarnaast is er onder de bouwers, met wat aanmoediging door de gemeente, een tendens om huizen energiezuiniger tot energieneutraal (nul op de meter) te bouwen en bestaat bij steeds

meer aannemers de mogelijkheid voor kopers om hun eigen inrichting te bepalen. De rand van het gebied wordt omzoomd door een brede groen-blauwe (bos en waterpartijen) strook, die ook de absolute en blijvende grens van het gebied aangeeft. Er wordt dus in de toekomst niet meer bijgebouwd,” aldus wethouder Siebenga. In de nabije toekomst worden nog de meest noordelijke kant met traditionele bouw en de zuidoostelijke kant met grote vrije kavels (richting Oranjewoud) ontwikkeld.

OVERIGE LOCATIES “In het buitengebied wordt er mondjesmaat gebouwd in Nieuwehorne en Tjalleberd. Dit heeft alles te maken met het feit dat de vraag naar de combinatie van landelijk, gecombineerd met een hoog voorzieningenniveau en gelegen aan de rand van een grotere plaats, erg hoog is.”

Heerenveen, op de locatie van het voormalige zwembad De Telle. De koopappartementen in het Tellepark zijn qua comfort en grootte uniek voor het centrum van Heerenveen. Binnenkort slaat Siebenga de eerste paal. Nagenoeg alle appartementen zijn al verkocht.

De kop van Midden-Woningbouwcorporatie Accolade werkt met de gemeente Heerenveen samen aan een omvangrijke wijkvernieuwing in Heerenveen Centrum-West. Er staan in deze wijk 97 woningen uit 1921 en 1948. Doorgaans gedateerde kleine woningen met weinig wooncomfort. Inmiddels zijn er 34 appartementen gerenoveerd. De overige 63 woningen worden gesloopt. Hier komen nieuwbouwwoningen voor terug. Dit betreft sociale huurwoningen, die onder de huurtoeslaggrens vallen. De huizen zijn geschikt voor één- en tweepersoonshuishoudens. Ze krijgen twee slaapkamers.

LOPENDE PROJECTEN Het Résidence Tellepark, een zogenaamde inbreidingslocatie, is een chic woonpark voor het hogere segment dat wordt gerealiseerd door Zwanenburg projecten in hartje

Sinnebuorren - In opdracht van Elkien bouwt Van Wijnen Gorredijk in Akkrum energie neutrale nieuwbouwwoningen. Sinnebuorren is gelegen aan de zuidwestzijde

Transformatie belastingkantoor tot appartementencomplex Belkanto Belkanto is het voormalig kantoor van de belastingdienst in Heerenveen. Het gebouw bestaat uit 52 ruime en nette appartementen met diverse afmetingen. Het gebouw is gelegen op een ideale locatie, tegen het centrum van Heerenveen aan vlakbij het station en met een hoog voorzieningenniveau. De huurprijzen van de appartementen bevinden zich allemaal onder de huurtoeslaggrens.

ZORG GERELATEERDE WONINGEN Het college van Burgemeester en Wethouders heeft eind juni ingestemd met het schetsontwerp van de herontwikkeling van de serviceflat Oranjewoud en de locatie Heerenhage. Dat betekent dat de bestaande gebouwen worden gesloopt en plaats maken voor zorg gerelateerde woningen en appartementengebouwen in verschillende hoogtes en uitvoeringen. Verder vindt er nieuwbouw van zorgwoningen plaats bij de Oude Veenscheiding tegenover de Muntflats. In de Kruiskerk aan de Burgemeester Falkenaweg in Heerenveen zijn zorgwoningen gepland voor ouderen, die matige tot intensieve 24-uurs zorg nodig hebben en een aantal woningen voor partners van zorgbehoevenden. Hier is dus sprake van transitie; de kerk krijgt een nieuwe functie. “Me dunkt dat er een behoorlijke dynamiek in de woningmarkt van Heerenveen zit. Om ten aanzien van de veranderende samenstelling van de bevolking, denk daarbij aan sociaaleconomische en demografische ontwikkelingen, de vinger aan de pols te houden wordt jaarlijks met alle betrokken partijen overlegd over deze ontwikkelingen en hoe daarop te anticiperen.”


Omdat geen mens gelijk is, verzekeren wij op maat

Breedpad 21

T (0513) 61 44 44

8442 AA Heerenveen

F (0513) 62 37 42

Postbus 116

E info@kuiperverzekeringen.nl

8440 AC Heerenveen

I www.kuiperverzekeringen.nl


heerenveen

De vader die niet de vader is Notaris worden. Je moet er wel iets voor doen. Na een studie rechten ben je minimaal zes jaar kandidaat-notaris en volg je de Beroepsopleiding Notariaat. Als je vervolgens door de Koning benoemd wordt leg je de eed af. Hierin beloof je nauwgezet en onpartijdig te werken volgens de wetten, reglementen en de verordeningen die op het notarisambt betrekking hebben. Verder belooft iedere notaris geheimhouding voor alles waarvan hij of zij, door het ambt, kennis neemt. Vooral het laatste aspect veroorzaakt wel eens een spagaat. Ik kreeg bezoek van een mevrouw. Haar man was net overleden en ik moest een ‘verklaring van erfrecht’ opmaken. Hierin wordt verklaard wie is overleden, of de overledene een testament heeft gemaakt en wat er in dit testament is bepaald. Bovendien verklaart de notaris wie de erfgenamen van de overledene zijn en eventueel wie door de overige erfgenamen gemachtigd wordt om de nalatenschap af te wikkelen. Ik kwam erachter dat de overledene iets geheim had gehouden voor het enige kind, een zoon. Hij was niet de vader. Nog ingewikkelder werd het toen de moeder aangaf dat dit niet aan de zoon mocht worden verteld. Ondanks het feit dat ik haar probeerde te overtuigen om het te melden, anders komt de zoon er pas bij háár overlijden achter, volhardde ze in haar standpunt. Als notaris moet ik me, onder het motto ‘wie dan leeft, wie dan zorgt’ neerleggen bij deze beslissing van de moeder. De eed is bindend. Al jaren. En nóg vele jaren.

Pieter de Boer Mr. Pieter de Boer Notaris bij Groenewegen advocaten & notarissen - Heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

9

WIJKTEAMMANAGER PIET VAN DER LEEUW IS TEAMPLAYER Elke wijk en elk dorp in de gemeente Heerenveen heeft een wijkteam waar bewoners snel en eenvoudig hun op- en aanmerkingen aan door kunnen geven. Wanneer wordt het gras gemaaid? Er zit een kuil in de weg! De straatkolk is verstopt. Er ligt hondenpoep! Die meldingen kunnen allemaal online, maar Piet van der Leeuw (50), wijkteamleider van Heerenveen centrum is het liefst op straat. “At der wat te melden is, praat ik it leafst even mei de minsken fan face to face”, zegt de sympathieke ambtenaar in modern Fries. Waar veel managers op kantoor zitten, staat Piet het liefst aan de schoffel tussen zijn mannen in. Manager? “Officieel mag mijn functie zo heten, maar ik ben een van de elf van het wijkteam centrum in Heerenveen. Vooruit, ik ben de aanvoerder van ons XItal!” Het is een regenachtige septembermorgen, enorme plensbuien trekken over als GrootHeerenveen op bezoek gaat bij Pieter van der Leeuw. We hebben om tien uur afgesproken in het wijkteamgebouw aan de Rozenstraat 1C. De eerste prachtige groene bolsters van een Hazelnootboom, die naast het gebouwtje staat, liggen in de plassen. Niks geen nazomeren, gewoon herfst in Heerenveen. Vier mannen van Piet z’n XI-tal zitten aan de koffie en thee, peuzelen een boterhammetje op en begroeten ons vriendelijk. “Nee, Piet is er nog niet, hij zal zo wel komen”, is het antwoord als we vragen of de baas er ook is. “En hûnen hawwe bazen!” De heren zijn helder! Even later stapt Piet van der Leeuw ook binnen, hij is gekleed als de andere vier mannen, in een groene werkoutfit. Geen onderscheid, dat is duidelijk. Na het schaftmoment, stappen de mannen op en zitten we alleen met Piet aan tafel. “Do wurdst no in Groot Heerenvener”, hadden de mannen nog gezegd. Piet glimlacht, eigenlijk vindt hij het maar niets om in de belangstelling te staan.

PAKE “Ik ben een ambtenaar van de gemeente Heerenveen, van 50 jaar. Ik werk hier nu 16 jaar. Maar wie ben ik? Dat is een rare vraag, dat is niet zo gemakkelijk om te beantwoorden. Ik heb er ook niet over nagedacht dat die vraag zou komen. Ik ben vrij eenvoudig. Ik ben een tuinman. Dat heb ik eigenlijk mijn hele leven al gedaan, thuis als kind al in de tuin. Ik ben naar de Tuinbouwschool geweest en na mijn opleiding ben ik bij een hoveniersbedrijf in Goutum aan de slag gegaan. Ik hou van werken”, vertelt de in Rotsterhaule wonende Piet in korte zinnen. Hij is getrouwd met Renske, heeft twee dochters en is sinds januari pake van een jongetje en dat vindt hij ‘geweldich!’ “Ik ben het liefst op de achtergrond en ik geniet als mensen om mij heen tevreden zijn. Dat geldt voor mijn gezin, maar ook voor mensen waarmee ik werk. Ik vind mij zelf niet zo belangrijk”, vertelt hij bescheiden. Daarom maar een vraag over Piet zijn werk. Wat is zijn functie?

AANSTURING “Een wijkteam is verantwoordelijk voor het openbaar gebied, dat zijn dus de plantsoenen, bomen, parken, watergangen maar ook het onderhoud aan de wegen en de verkeersborden. Als er iets aan mankeert, moet ik dat constateren en maatregelen nemen. Dat hoeft mijn team niet altijd te

doen, maar dat kan ook een aannemer zijn. Wij hebben ook nog een team dat grote machines, het maaien, vrachtauto’s beheert. " "Verder hebben wij nauw contact met aannemers. Ons team bestaat uit elf mensen. In de hele gemeente Heerenveen zijn er in totaal zeven van deze teams actief. Ik zie mij zelf als een teamspeler, die weet wat er moet gebeuren. Of dat nu op maandag of op dinsdag gebeurt, maakt mij niet zoveel uit. Aan het eind van de week moet alles klaar zijn wat ik wil. Er zitten in ons team twee jongens die altijd bezig zijn met het opruimen van het zwerfvuil en het legen van de afvalbakken, die illegale bijzettingen opruimen. Het gaat dan vooral om bijzettingen bij ondergrondse containers van huis- en grofvuil. Als ze dan eens een keer vrij zijn en ze zien dat er ergens troep ligt, dan bellen ze mij nog op om de rotzooi op te ruimen. Ik wil er maar mee zeggen dat ik van alle kanten ondersteund wordt door het team. Ik stuur het team aan, maar het team stuurt mij ook aan. Dat mag je best wel bijzonder noemen. Dat is heel motiverend. Ik ben dan wel aanvoerder, maar iedereen in ons XI-tal heeft zijn taak. Er heerst hier een positieve werksfeer. Ik vraag vaak wat de mannen gaan doen en dan stuur ik het wel bij. Ik laat mijn mensen het graag zelf doen.”

HEGKNIPPEN Voor Piet is het niet zo dat hij alleen wijkteamleider is, maar ook dat hij voor de inwoners van Heerenveen een aanspreekpunt is. Ondernemers uit het centrum van Heerenveen spreken Piet dan ook regelmatig aan over verschillende gemeentezaken. “Als ik hier alleen in mijn hokje zou blijven zitten, zouden ze mij nog via de telefoon of mail kunnen vinden maar als het even mogelijk is, praat ik met de mensen zelf als er iets is. Omdat ik dit werk nu al zo lang doe, zou de afstand voor mij naar een volledige kantoorbaan dan ook te groot zijn. Toch zit ik ondertussen wel 20 uur per week achter mijn bureau in de Rozenstraat. Ik ben van de 16 jaar dat ik bij de gemeente werk nu zes jaar teamleider. Ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik de hele dag op kantoor moet zitten. Het liefst knip ik vanmiddag de heg hier om het speelveld!” Dat er voor Piet en zijn team geen dag hetzelfde is, moge duidelijk zijn. Vervolgens somt de teamleider een aantal taken op waar zijn team verantwoordelijk voor is. Dat zijn er veel, van gladheidbestrijding tot het praktisch mee helpen aan de verschillende evenenementen, het ophangen van verlichting tot versieringen voor de decemberdagen. Kortom een belangrijke bijdrage leveren aan de leefbaarheid van Heerenveen!


ReünH eieer ecn voe ne n cert

Supertramp The Doors Johnny Cash CENTURY’S CRIME TOP MUZIKANTEN UIT DUITSLAND

OVERAL VOLLE ZALEN BIJ DEZE AUTHENTIEKE TRIBUTE BAND THE DOORS IN CONCERT

EUROPA’S BESTE TRIBUTE VAN DEF AMERICANS + SPECIALE GAST: HENDRIK WARINGA (EARLY BIRD)

Soul Classics VETTE SOUL & FUNK HITS VAN TOEN MET SOULID!

Fun Plaza: Ingang G van Abe Lenstra stadion * Gratis parkeren op P4 Zaal open 19:30 u. * Bijpraatcafé * Div. zitplaatsen * Entree vvk € 22,50 kassa € 30,Meer informatie, online tickets & online munten op: reunieconcert.nl

erlebe einen tollen abend! Die besten Schlager, Blasmusik, liters bier, lekker Duits eten en vooral sehr viel Spass..!

Een uniek evenement!

Voorverkoop:

Kaarten vanaf € 20,-

Snooker & Pool centrum

Tip..! Boek een tafel

Primera Lucienne

voor 8 personen

Grand Cafe ‘t Gerecht

met kortingen tot 20% via onze website

zaterdag 28 oktober Fun plaza heerenveen

Sportstad Café Beijk Catering

..

optredens van: DEE jay otzi tribute Derek tappert . die lustige moeflons . der Willie voor meer informatie en online tickets: oktoberfestheerenveen.nl


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

11

SPELEN

IS LEUK VOOR KLEINE EN GROTE KINDEREN Van je hobby je werk maken. Daar droomt toch eigenlijk iedereen van? Floris Kalkman en Meral Rinsma laten hun droom in vervulling gaan.. Aan De Dracht 111 opent het tweetal namelijk Sfinx Spellen en Speelgoed. Een winkel gespecialiseerd in spelletjes én speelgoed van hout. ALS JE VAN SPEELGOED HOUDT MOET JE OOK KUNNEN SPELEN

De gezamenlijke hobby van Floris en Meral is spelletjes spelen. Floris, de zwager van Meral, deed dat erg veel tijdens zijn studententijd in Groningen en ook thuis of met de familie. De familie, waar ook Meral deel van uit maakt.

De toekomstige winkeleigenaren willen zich niet alleen onderscheiden door het grote aanbod, maar vooral ook door het totaalconcept.

“Even niet in je telefoon of voor de televisie hangen, maar gezellig aan tafel een spelletje spelen met elkaar, dat is bij ons erg belangrijk. Gezelligheid en het contact met elkaar staat daarbij voorop en tijdens de ontelbare spelletjesavonden komen veel verschillende spelletjes op tafel. Er is zo veel keus.”

“Bij ons in de winkel kun je ook een kopje koffie of thee krijgen en een gebakje eten. We richten hier een speciaal deel van de winkel voor in. Ook staan er diverse spelletjes uitgestald en is er speelgoed waar kinderen mee kunnen spelen. Als je van speelgoed houdt, vinden wij, dan moet je er ook mee kunnen spelen.”

VAN GODSDIENSTWETENSCHAPPEN NAAR EIGEN BEDRIJF IN SPEELGOED Floris is 30 jaar en woont sinds kort in Heerenveen met zijn vriendin en hun bijna 2-jarige dochtertje. “We kwamen uit Groningen, maar mijn vriendin werkte al langer in Heerenveen. Reis-technisch is het dan ook handiger om hier te wonen.” In Groningen studeerde hij godsdienstwetenschappen aan de universiteit en maakte deze ook af. Hoewel hij zijn studie erg leuk vond was het vinden van werk in dit vakgebied erg lastig. “Ik werd schoonmaker in de thuiszorg, niet meteen mijn droombaan, maar er moest geld in het laatje komen. Ik heb ook wel wat eigen bedrijfjes gehad. Zo had ik een tijdje een ontbijtservice. Dan stond ik ‘s ochtends broodjes te bakken en sinaasappels te persen en bracht dat rond met mijn bakfiets door de stad bij mensen die dat hadden besteld.” De stap van zijn studie godsdienstwetenschappen en schoonmaker naar een eigen winkel met speelgoed en spelletjes is erg groot. Dat bevestigt Floris lachend. “Het contrast lijkt enorm, dat geef ik toe. Maar voor mezelf voelt dat niet zo. Ik ga nu doen wat ik echt leuk vind. Spelletjes is mijn passie en ik word daar enthousiast van en ik hoop mijn enthousiasme over te kunnen brengen op onze klanten. Waar Floris zijn studie heeft afgerond zit de 23-jarige Meral uit Leeuwarden daar nog middenin.

Naast het product- en cateringaanbod zijn er vanaf oktober ook workshops te volgen en worden er spelletjesavonden georganiseerd. “Heb je zin in een spelletje, maar heb je niemand om mee te spelen, dan kun je bij ons komen”, legt Floris uit.

“Ik studeer Small Bussiness en Retail Managent en zit in mijn derde jaar. Dat ik nu samen met Floris een eigen winkel begin past daar wat dat betreft goed bij. Ik studeer duaal wat betekent dat ik één lesdag in de twee weken heb en veel aan zelfstudie doe. Dat moet kunnen naast het runnen van de winkel.”

SPELLEN EN VERANTWOORD MOOI SPEELGOED VAN HOUT Tijdens de 23e verjaardag van Meral in januari ging de kogel door de kerk. “Ik had al een eigen bedrijfje en we hadden al eens vaker gezegd dat we eigenlijk een winkel zouden moeten beginnen. Tijdens mijn verjaardag dachten we echt, waarom eigenlijk niet?” Niets hield het tweetal tegen en na het maken van een bedrijfsplan viel al vrij snel hun oog op het pand aan De Dracht. Het aanbod van de speelgoedwinkel bestaat voornamelijk uit houten speelgoed en spelletjes. “We hebben een heel groot assortiment aan spelletjes”, zegt Floris.

“Naast de bekende spellen zoals Monopoly, Risk en Kolonisten die de meeste speelgoedwinkels wel verkopen is ons assortiment veel breder. Daarnaast verkopen we houten speelgoed. Dat vinden we heel mooi, en daarbij komt dat het veel duurzamer is dan plastic speelgoed. Met houten speelgoed heb je veel meer de mogelijkheid om je eigen creativiteit en je eigen fantasie er op los te laten. Dat komt vooral door de vormen. Met plastic, hoewel dat ook heel erg leuk kan zijn, heb je dat minder en is de functie van het speelgoed vaak al van tevoren bepaald.”

Elke dag een mooie dag bij Kinderwoud! • dagopvang • buitenschoolse opvang • peuteropvang • gastouderopvang T 0513 - 610 825 M info@kinderwoud.nl

kinderwoud.nl

“Dan leer je ook weer andere mensen kennen die van spelletjes spelen houden en doe je veel contacten op”, vult Meral aan. Als klap op de vuurpijl komt achterin de winkel een escaperoom. De escaperoom is helemaal zelf ontworpen door Floris en Meral en is te boeken voor groepen tot maximaal zes personen.


12

NUMMER 09 • 2017

"IK HEB ER DE KOP EN UITSTRALING VOOR"


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

13

FOTO: MUSTAFA GUMUSSU • FPH.NL

Kleurrijk...

OTTO FEENSTRA (ALIAS OTTELLO)

Wie ‘Otto Feenstra’ zegt, zegt automatisch ‘Ottello de clown’, want echte verschillen zijn er niet tussen de mens en de artiest. Uiterlijk natuurlijk wel, want je ziet Feenstra echt niet dagelijks geschminkt over straat lopen. Maar innerlijk? “Het zit in mij, Ik heb er de kop en de uitstraling voor.” “Ik zit niet meer in het vak, hoor,” zegt Otto Feenstra, wanneer Groot Heerenveen hem belt voor een interview. “Dat hoeft ook niet,” zeggen we. “We zijn juist geïnteresseerd in de mens achter Ottello.” Wanneer we dan willen komen, vraagt hij, want hij heeft het druk, ondanks dat hij niet meer in ‘het vak’ zit. “Ik ben weinig thuis en ga bovendien binnenkort op vakantie naar Portugal.” Daarom staan we nog dezelfde middag bij hem op de stoep, in de Florabuurt van Heerenveen. Een vitale en kwieke man met pretoogjes doet open.

De kleurrijke carrière van Otto Feenstra begint ergens in de jaren ‘60, wanneer hij als amateur-goochelaar samen met zijn vrouw Janny stad en land afreist om zijn kunsten te vertonen. In de jaren ’70 komt het clown zijn erbij. Ottello komt terecht in het artiestenleven, en treedt overal en nergens op. Hij moet opdraven bij bedrijvenpresentaties, is te zien in circussen, en speelt een thuiswedstrijd in een uitverkochte Schouwburg in Heerenveen.

PEPPI EN KOKKI OLEG POPOV “Kleurrijk? Hoe kleurrijk wil je het hebben?” lacht Otto Feenstra, en hij wijst ons op tientallen kleine en grote beeldjes van clowns in kasten en op de vloer. “Ik heb er wel honderd,” zegt hij vol trots. De muren in het trappenhuis en in de huiskamer hangen vol affiches en foto’s van illusionist en clown Ottello, in gezelschap van beroemde artiesten uit de jaren ’70 tot nu. Twee grote foto’s springen eruit: Ottello met Willeke Alberti en - heel indrukwekkend - Ottello met de Rus Oleg Popov, de beroemdste clown ter wereld. Een voorbeeld voor Feenstra? “Nee, ik heb nooit een voorbeeld gehad. Ik ben gewoon mezelf. Ik zie soms clowns, die er uit zien alsof ze tegen de deur op zijn gelopen, zo rood zijn ze om het gezicht. Dat vind ik niks. Eén keer moest ik op een bedrijvenpresentatie een Ronald McDonald clown zijn. Je kent ze wel, het hele hoofd dik wit in de schmink en met zo’n geelrood pak aan. Niets voor mij. Ik heb liever mijn eigen goochelaarspak en mijn eigen clownspak aan en mijn eigen schmink op. Het gaat om de uitstraling die je van jezelf hebt. Dat adviseer ik ook altijd aan clowns die net beginnen.”

“We kwamen overal. Op grote variétéavonden met sterren als Imca Marina, Ria Valk, Conny Vink, Saskia & Serge, Lee Towers, Willeke Alberti, Arie Ribbens Ik ken ze allemaal.” Als bewijs haalt hij drie dikke albums tevoorschijn met krantenknipsels en foto’s van optredens, die hij heeft gedaan. “Foto’s liegen niet,” zegt hij en we zien foto’s van optredens tot aan september 2016 toe. Daarna stopt het.

oppasser, kabouterdief, schipbreukeling De aflevering, waarin ik schipbreukeling ben, is door het publiek gekozen als de beste uit de serie en staat op een dvd met de beste kindertelevisieprogramma’s. Peppi en Kokki was in de jaren ’70 een echt clownsduo. Die anderen, Bassie en Adriaan, niet. Adriaan was geen clown, dat was een acrobaat. Nadat Gerard van Essen (Peppi) stopte, ging ik verder met Herman Kortekaas (Kokki) als ‘Koko en Otto.’” We kijken hem nieuwsgierig aan. Vóór ons zit een man van ogenschijnlijk een eind in de zestig, wellicht begin 70, die zo weer zijn goochelaars- of clownspak kan inpakken om ergens in het land op te treden. “Waar en wanneer ben je eigenlijk geboren?” vragen we dan. “In Haskerhorne, in 1937,” is het korte antwoord. “Maar dan ben je nu 80,” constateren we een beetje verbaasd. “Eh ja,” zegt Feenstra, “Eigenlijk wel.”

53 JAAR IN HET VAK

“Eigenlijk moesten wij clowns altijd rekening houden met die zangers en zangeressen. Die moeten namelijk ‘op tijd’ optreden. Die artiesten hadden meer optredens in verschillende plaatsen op één avond en daar moesten wij ons in het programma dan op aanpassen. Dan moest je je schikken en stond je zomaar een uur te wachten in die schmink.”

“Ik heb 53 jaar in het vak gezeten,” zegt Otto, met een lichte melancholie in zijn stem. “Maar Ottello moest stoppen. Mijn vrouw Janny zit al enkele jaren in het verzorgingstehuis Mariënbosch, hier in Heerenveen. Gelukkig is dat vlakbij, en ik bezoek haar iedere dag. Dan kan ik niet tegelijkertijd weg voor optredens in het land, dus ik heb officieel afscheid genomen van het publiek.”

“Ik heb in mijn vak heel wat samengewerkt met andere clowns, niet alleen op variété-avonden, maar ook in circussen en voor televisie. Ik doe mee in zes tv-afleveringen van ‘Peppi en Kokki’, telkens als tegenstander. Ik ben dan bankrover, apen-

In 2015 neemt Ottello groots afscheid van zijn thuispubliek. Op het podium van de Night Of the Koemarkt, tussen de Glasblazers, voor 7000 man. Een jaar later, in september 2016, volgt het landelijk afscheid, in aanwezigheid van Willeke Alberti en andere artiesten.

“Ik ben ook circusfan, dus ik heb na mijn afscheid mijn paarse goochelaarspak cadeau gedaan aan het circusmuseum in Steenwijk.” “Het circus kan niet zonder clowns, en ook niet zonder dieren. Het circus van nu is zo jammer, het zijn circussen zonder dieren, want dat mag niet meer, met dank aan de PvdA en die andere partij, die, nou ja, die voor de dieren. Ik stem daarom nooit meer PvdA, dat mag je gerust opschrijven.” Otto Feenstra wordt er een beetje boos van, maar is er de man niet naar, om boos te blijven.

EENS EEN CLOWN, ALTIJD EEN CLOWN “Ik heb dit vak gekozen om mensen te laten lachen, er is al genoeg ellende in de wereld,” zegt hij en vertelt gauw een mop tussen de bedrijven door. “Ken je die mop van de taxichauffeur die tussen Heerenveen en Sint Anna Parochie een vrouw in zijn taxi had?” We kennen hem niet. “Zegt die taxichauffeur: Ik vind het zo leuk een zwangere vrouw in mijn taxi te hebben. Zegt die vrouw: ik ben nog niet zwanger. Nee, zegt de taxichauffeur, maar we zijn ook nog niet in Sint Anna Parochie.” “Eens een clown, altijd een clown,” lacht Otto. Bij het afscheid staat hij erop, dat we zijn naam goed in de krant zetten. “Het is Otto Feenstra. Met een F. En het is Ottello. Met twee t’s. Hoe vaak mijn naam niet fout geschreven wordt! Soms staat er zelfs een h tussen en staat er Othello. Alsof ik bij de opera ben.” We beloven hem dat we er extra op zullen letten.


30 JAAR

UW MAKELAAR IN FRYSLAN

30 JAAR

UW MAKELAAR IN FRYSLAN UW MAKELAAR IN FRYSLAN

30 JAAR MAAK KENNIS MET MAKELAARDIJ HOEKSTRA

NVM OPEN HUIZEN & HOEKSTRA NIEUWBOUWDAG 30 SEPTEMBER

VAN 11:00 TOT 15:00 UUR

30 JAAR

Makelaardij | Bedrijfsmakelaars | Vastgoedbeheer

30 SEPTEMBER VAN 11:00 TOT 15:00 UUR

JE HUISWONINGEN WORDT DEZE DOEN HUN DEUREN OPEN OP DE OPEN HUIZEN PAS JE THUIS ALS& HOEKSTRA NIEUWBOUWDAG Kijk voor alle deelnemende woningen: www.makelaardijhoekstra.nl JE HET DEELT MET ANDEREN! HOEKSTRA VASTGOEDBEHEER IS UITGEROEPEN TOT BESTE KANTOORBEHEERDER VAN RINGFEART 31 NEDERLAND

SINTJOHANNESGA € 215.000,K.K. UW AANKOOPMAKELAAR

MET 65 MEDEWERKERS DE GROOTSTE MAKELAAR VAN NOORD NEDERLAND SNELST PARALLELWEG VERKOPENDE MAKELAAR HEERENVEEN VAN FRIESLAND

€ 154.500,- K.K.

MET EEN GEMIDDELD CIJFER VAN 9,2

VELUWELAAN 48-A HEERENVEEN

HÛNS 15 HÛNS

WJITTERINGSWEI 18-B ALDEBOARN

EENDENKOOI 46 HEERENVEEN

LEECHLÂN 3 GROU

€ 369.000,- K.K.

€ 324.900,- K.K.

€ 104.000,- K.K.

DE NIEUWBOUWSPECIALIST VAN FRIESLAND

VAN 2015

€ 349.000,- K.K.

HENDRIK DE VOSWEG 20 JUBBEGA

KLANTEN GEVEN ONS GEMIDDELD EEN 8,5

BESTE VASTGOEDMANAGER

SNILEN 6 VEGELINSOORD

37

AL BIJNA 1000 WONINGEN VERKOCHT IN 2016 WIJ KENNEN UW KOPER

GORREDIJKSTERWEG 87 JUBBEGA € 280.000,- K.K.

€ 119.500,- K.K.

€ 239.000,- K.K.

€ 775.000,- K.K.

U bent altijd van harte welkom op ons kantoor, wij hebben de koffie klaar staan! Of bel ons nu voor een gratis verkoopgesprek. 30 JAAR

Westersingel 32 - 8601 EN Sneek T 0515 430 006 E sneek@makelaardijhoekstra.nl - I www.makelaardijhoekstra.nl

Nieuwstraat 29, 8441 GC Heerenveen T 0513 628 300 | M heerenveen@makelaardijhoekstra.nl I www.makelaardijhoekstra.nl


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

15

Bijen krijgen steun bij aanpak dodelijke parasiet met primeur vanuit De Knipe Er lijkt een oplossing in zicht voor de varroamijt die complete bijenvolken kan uitroeien. Daar zit geen multinational achter met een chemisch of ander bestrijdingsmiddel, maar een doe-hetzelver uit De Knipe. “Het is de bedoeling dat iedereen die handig is het apparaat zelf in elkaar kan timmeren.” De bedenker van het varroa-apparaat is Maurits Stakenburg uit De Knipe. Sinds ongeveer een jaar nu is hij imker. Van de varroamijt kende hij het bestaan al. De parasiet plant zich voort op het broedsel van honingbijen en op de bijen zelf. De gastheer zelf sterft uiteindelijk. “Er zijn wel allerlei apparaten op de markt. Maar die zijn heel duur en onhandig in het gebruik ervan. Voor de weinig leden tellende bijenclubs zijn ze niet te betalen. Daarnaast zijn er chemische bestrijdingsmiddelen. Maar daar heb ik een bloedhekel aan. Toen ik hoorde dat je ze ook met warmte kunt bestrijden ben ik mij er in gaan verdiepen. Het bleek een 'woest' probleem te zijn. Dan moet je bij Maurits komen. Ik bijt mij vast in zoiets.” Dat gebeurde dus ook. Stakenburg, van huis uit techneut en gepromoveerd in de geneeskunde, stak uren tijd in literatuuronderzoek. “Ik kwam er achter dat je de bijen moet behandelen op een temperatuur van tweeënveertig graden Celsius. De varroamijt sterft dan binnen enkele uren.”

TWEEHONDERD EURO Om zijn bevindingen te staven, timmerde Stakenburg een varroa-apparaat in elkaar. De hele opstelling bij hem achter huis kost rond de tweehonderd euro. Terwijl bestrijdingsmiddelen van grote fabrikanten of bestaande apparaten tot een veelvoud daarvan kunnen oplopen. De werking van het apparaat is erop gebaseerd om in de hele bijenkast een gelijkmatige temperatuur van tweeënveertig graden Celsius te creëren. Daarvoor maakt hij gebruik van stromings- en stralingswarmte.

Onder het eigenlijke verblijf van de bijen is als het ware een heteluchtverwarming aangebracht die warmte in het bijendomein blaast. Hoewel de warme lucht het gros van het werk moet doen, is het niet genoeg om de kast overal goed te verwarmen en op temperatuur te houden. “Omdat bijen zichzelf kunnen koelen, is het nodig nog enige stralingswarmte toe te voegen. Om die reden zijn warmtedraden aangebracht in de wanden. Die werken als het ware als een kachel in huis en moeten ervoor zorgen dat het laatste stukje werk wordt gedaan om de gehele kast op de juiste temperatuur te brengen en te houden. Overigens is de speciale verdeler voor de stromingswarmte die zorgt voor een gelijkmatige verdeling van de warmte over de oppervlakte van de kast een vinding van mijzelf.”

aanmerkingen wordt de vinding nu in een samenwerking gefinetuned. “Dit is voor mij als beginnend imker een heel groot project. Dat lukt niet zonder ervaren imkers. Je moet er bij het realiseren van tweeënveertig graden Celsius in de kast rekening mee houden dat bijen zichzelf koelen. Dat kan alleen als je naast de stromingswarmte nog een 'kontje' stralingswarmte toevoegt. Daarnaast moet je er voor zorgen dat de bijen niet uitdrogen en het vochtig genoeg is in de kast. Bauke Oosterloo, die een bijenvolk ter beschikking heeft gesteld voor het experiment, en Cees de Wit waren echt de sleutelfiguren. Zij en ook een aantal anderen maakten het mogelijk om experimenten te doen.”

HULP IMKERS Om het apparaat te testen, riep Stakenburg de hulp in van de imkers Bauke Oosterloo en Cees de Wit uit Heerenveen. Met hun hulp en op- en

De eerste testen zijn volgens Stakenburg veelbelovend. Goede sier met het apparaat maken wil hij uiteindelijk niet. “De lucht en de aarde zijn in mijn beleving van iedereen. Dat geldt ook voor de bijen. Er wordt gezegd dat zonder bijen de mens uitsterft. Ik vind het daarom onze taak om ervoor te zorgen dat er bijen zijn en dat zij overleven. Daarnaast ben ik denk ik altijd al milieubewust geweest. Vandaar dat ik ook een imkercursus wilde doen.”

OCTROOI Ondertussen heeft de bedenker al wel met een patentbureau gesproken. Niet om geld te verdienen aan zijn idee, maar juist om er naar eigen zeggen voor te zorgen dat iedereen die bijen houdt zelf een varroa-apparaat kan maken en dit waar nodig verbeteren.

“Er was wel een manier om ervoor te zorgen dat ik het octrooi heb zonder dit te hoeven vastleggen, zodat grote bedrijven er niet mee aan de haal kunnen gaan. Dat was door een er een ‘timestamp’ op te krijgen. Dat wil zeggen door het idee en een gesprek erover met mij gepubliceerd te krijgen in een krant. Aangezien mijn vrouw en dominee Christine Schlette eerder al in GrootHeerenveen stond, dacht ik meteen aan GrootHeerenveen." Stakenburg: “Ik wil niet dat iemand er geld aan verdient. Ik ben dan ook blij dat het verhaal gepubliceerd wordt zodat de octrooikwestie op deze manier is dichtgetimmerd’. Maar goed, uiteindelijk wordt het pas iets als het werkt en aanslaat bij imkers. Dat zal mij zeker voldoening geven.”

SNELLE BEHANDELING Bauke Oosterloo laat weten veel geloof te hebben in het varroa-apparaat. “Het grote voordeel is dat je niet meer de chemische bestrijdingsmiddelen mierenzuur of oxaalzuur hoeft te gebruiken, wat bovendien vanwege het broedsel maar een keer in de zoveel tijd kan. Met deze vinding kun je binnen een paar uur op welk moment dan ook de varroamijt effectief en op een natuurlijke manier bestrijden. Ook het broedsel kan tegen de warmte die nodig is.” Toch beseft de imker uit Heerenveen dat het nog altijd een experiment betreft. Maar wel eentje waar hij veel heil inziet en zegt graag bij aan te sluiten. “Voor mij als imker is het de moeite waard om met een eigen bijenvolk te experimenteren. Tot nu toe hebben de mijten allemaal het loodje gelegd.” Wie meer over het varroa-apparaat wil weten of contact wil met de maker ervan, kan een email sturen naar maurits.stakenburg@ gmail.com.


Alles willen weten over verwarming en energiezuinige producten? Kom naar de open dag op 30 september! Onze adviseurs helpen u graag op weg!

nieuwe collectie banken!

CV-ketels - investeer nu in een nieuwe CV-ketel en wees goed voorbereid voor de herfst en de winter. Zonneboilers - informeer naar de hoge subsidies/ besparingen. Zonnepanelen - alle informatie over btw teruggave en de steeds snellere terugverdientijd.

Burgemeester Falkenaweg 32 – Heerenveen – 0513-624048

www.wenhus.nl

U kunt deze dag profiteren van diverse acties!

van bouwplan... info@hommesiebengabouw.nl

Datum

Zaterdag 30 september 2017

Tijd

10:00 - 16:00 uur

Adres

De Werf 1, Heerenveen

Telefoon

0513 - 611 300

Check

doedeenergiecheck.nl

ZATERDAG 30 SEPTEMBER VAN 11:00 T/M 15:00 UUR

Klimaatmakers

END KOM VRIJBLIJV N E DEZE WONING ! BEKIJKEN

NES (H), IT SWEE 2

AKKRUM, LEECHEIN 8-10

AKKRUM, MIENEWEI 20

JIRNSUM, GRAVINNEWEI 4

Deze zeer ruime vrijstaande woning met garage is gelegen aan open vaarwater. De woning bevindt zich op een perceel van totaal 1117 m2. De fraai aangelegde diepe achtertuin, met royale aanlegmogelijkheden, geeft een prachtig vrij uitzicht over de rivier de Boorn.

Midden in het gezellige centrum van Akkrum staan deze sfeervolle woningen. Doordat de woningen samengevoegd zijn, is er een zee van ruimte ontstaan. In de living een gezellige houtkachel. De achtertuin is gelegen op het zuid-westen en is onderhoudsvrij aangelegd. Het bekijken waard!

Een moderne en praktische twee-onder-een-kapwoning met garage (bouwjaar 2006). Met vier slaapkamers is de woning uitermate geschikt voor gezinnen met kinderen. Door dakkapel op zolder meer slaapkamers mogelijk. De scholen en voorzieningen bevinden zich op fietsafstand.

Deze keurig onderhouden en gemoderniseerde tussenwoning is van alle gemakken voorzien. O.a. een nieuwe badkamer, keuken en schuur. Door de dakkapel op de verdieping ook veel ruimte. U kunt deze woning zo betrekken. Kijk en vergelijk!

VRAAGPRIJS: € 585.000,- k.k.

VRAAGPRIJS: € € 239.000,- k.k.

VRAAGPRIJS: € 259.000,- k.k.

VRAAGPRIJS: € 147.500,- k.k.

OPEN HUIS ACTIE! NES ( H ), HARHAMMER 5

NIJ BEETS, SWYNSWEI 2F

Uitstekend onderhouden ruime vrijstaande woning op een fraaie locatie nabij bij het water in Nes. De woning is aan de achterzijde voorzien van een uitbouw die eventueel ook gebruikt kan worden als slaapkamer. Op de verdieping 4 slaapkamers. Fraaie tuin met veel privacy.

Ondernemers opgelet! Deze degelijke in 2001 gebouwde woning staat op een prachtige locatie met vrij uitzicht over de Friese landerijen. Voorheen deed het gebouw dienst als zorgwoning met plaats voor 4 bewoners met daarbij ook nog een beheerdersgedeelte met 5 slaapkamers.

VRAAGPRIJS: € 345.000,- k.k.

VRAAGPRIJS: € 425.000,- k.k.

GEVALIDEERD TAXATIERAPPORT

VOOR € 365,- ALL INCL.

MAKELAAR & TAXATEUR WIEB ZANDBERG • LEECHEIN 4 AKKRUM • TELEFOON 0566 650 070 • WWW.WIEBZANDBERG.NL


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

17

"Open Huizendag geeft mensen kans op vrijere manier woning te laten zien" “Us heit is fan’e âlde stimpel en om dat dúdelik te meitsjen wat ik dêr mei bedoel, kinst it bêste even nei syn buro sjen!” Jorrit Zandberg (32) is duidelijk en windt er geen doekjes om als we vragen wat het verschil is tussen hem en zijn vader makelaar/ taxateur Wieb Zandberg (59) uit Akkrum. De toon is gezet, een lach volgt en kersverse heit Jorrit wil wel uitleggen waarom hij de dingen op kantoor anders doet dan zijn vader. Een gesprek aan de vooravond van de Open Huizendag op 30 september a.s., waar Makelaardij Wieb Zandberg ook aan mee doet. Maar eerst nog even dat verschil tussen jou en je vader uitleggen Jorrit! “Als we naar zijn bureau lopen kun je meteen zien hoe mijn vader met dossiers omgaat, hoe hij de zaken indeelt. Het gaat van losse A-4 tjes , in dossiertjes en als je daar ‘doorheen loopt’ staat overal wat. Hij weet het overigens overal te vinden en als je alleen werkt is het ook heel handig, maar als je met z’n tweeën bent wordt het wat lastiger. Ik druk op de knop van mijn computer en de formulieren die ingevuld moeten worden heb ik paraat. Ik wil niet eerst een heel dossier door. Daarom werken we sinds enige tijd met een online klantensysteem waarin alles snel en eenvoudig opgezocht kan worden”, stelt Jorrit. Gelukkig hoort Wieb Zandberg, die al ruim 14 jaar eigenaar van het kantoor is, de milde kritiek van zijn zoon glimlachend aan en weerspreekt hij junior ook niet. “Het is gewoon een generatieverschil, waar ben je mee opgegroeid. Als ik telefonisch contact met mensen heb, maak ik aantekeningen op een A4-tje. Die papieren komen op de stapel en die stapel werk ik door. Die papierwinkel heeft Jorrit dus niet op zijn bureau.”

STELLING We leggen de volgende stelling voor, waarop Wieb reageert. De stelling luidt: ‘Om een huis te verkopen in het hogere segment moet je zakken in de prijs.’ “Nee, daar ben ik het niet mee eens. Je moet een huis op een juiste manier in de markt zetten. Op het moment dat je met de prijs moet zakken dan sta je al met 1- 0 achter. Natuurlijk zijn wij geen robotten, een woning op waarde zetten is geen wetenschap van 1 en 1 is twee. Dat is voor de een 2 punt 1 en voor de ander 1 punt 9. Het is momenteel wel het kunstje een woning zodanig op waarde te zetten dat er ook meteen een markt voor is.

Jorrit, die ook heeft gestudeerd, herkent deze verhalen uit zijn eigen omgeving. “Als je bij een hypotheekadviseur komt en je levert je gegevens in dan zegt de adviseur ‘zoveel kun je lenen’. Met een studieschuld wordt het bijna onmogelijk om iets te kopen, daarom kiezen mensen met een studieschuld er soms voor deze te verzwijgen.”

Op het moment dat je moet zakken staat het huis al langer te koop en dat is niet gunstig. En met langer te koop dan heb ik het over 4 tot 5 maanden. Er is nu weer redelijk doorstroming en als de woning goed in de markt wordt gezet en de verhoudingen met de prijs en wat er geboden wordt klopt, dan moet een huis binnen drie maanden verkocht zijn. Zit je in een duurder segment dan mag het iets langer duren, maar als een woning meer dan een half jaar te koop hebt staan en je om die reden in prijs moet zakken, dan sta je dus met 1-0 achter.” Vraag die meteen volgt is uiteraard hoe je een woning goed in de markt zet. Volgens Wieb Zandberg is dat een kwestie van gevoel, maar ook spelen locatie, luxe en presentatie van een huis zeker mee, waarbij op internet natuurlijk goede foto’s van belang zijn. Funda en de eigen website spelen een zeer belangrijke rol weet Zandberg. Een andere kwestie. Voor veel jongeren is het tegenwoordig bijna

onmogelijk om een huis te kopen. Zeker als je een studieschuld hebt en de strenge hypotheekregels maken het er voor potentiële huizenkopers ook niet beter op. Wat vindt Wieb Zandberg hiervan?

STARTERS “Ik geloof zeker dat het voor die categorie lastig is. Als je wat royaal gestudeerd hebt en veel geleend, dan is die studieschuld wel een blok aan je been. Veel mensen blijven om die reden in een huurwoning zitten of ze moeten in een goedkopere woning die feitelijk niet bij hun inkomen past. En op het moment dat ze met hun inkomen omhoog gaan moeten ze meer aflossen en blijven zodoende in een cirkeltje ronddraaien.”

Volgens Wieb Zandberg zou de politiek iets aan het probleem van jonge huizenstarters kunnen doen. “Jonge huurders, die aan het begin van een salarisschaal zitten, mogen wel 700 euro per maand naar een woningbouwstichting brengen, maar ze mogen geen huisje kopen dat op een maandlast van 550 euro met aflossing staat. Want dan is hun inkomen te laag. Door strenge regels wordt die mogelijkheid starters ontnomen. Het verbaast mij dat de politiek daar niets aan doet.” Tot slot het per opbod verkopen lijkt een nieuwe trend voor huizen in de middenklasse, reageer maar eens! “Als het hier in Friesland zo zou gaan als het in Amsterdam gaat? Nee, dat hoeft voor mij niet”, zegt Wieb. “Want dan is de makelaardij geen vak meer, dan is het slechts opschrijven van wat iemand wil bieden en degene die het hoogst biedt duw je de koopovereenkomst onder de neus en dan is het klaar. Gelukkig is dat hier nog niet zo, wij zijn makelaars met een pakket van A tot Z, wij stofzuigen nog net niet maar verder regelen wij alles!”


! t o p s e g u r o o V

DE LEUKSTE MAANDAANBIEDINGEN IN GROOTHEERENVEEN

GELDIG T/M MAART 2018

NIET IN COMBINATIE MET ANDERE KORTINGEN

DE EERSTE EN BESTE STEAK VAN FRIESLAND SINDS 1994!

E

TEGEN INLEVERING VAN DEZ ADVERTENTIE

]

15% KORTING

ONBEPERKT SPARERIBS - T-BONE 500 GRAM STEAKS V.A. 100 GRAM TOT 1000 GRAM ONBEPERKT SALADEBUFFET (20 SOORTEN)

TP

TORO PINTO

Gebruik deze waardebon!

Bioscoopkaartje voor maar Geldig t/m november 2017

TP

[

Gezellig naar De Bios?

DE BIOS HEERENVEEN Burg. Kuperusplein 52 • Heerenveen

Reserveren? Bel 0513-654051 of Reserveren? Bel 0513-654051 of ga naar www.bios-heerenveen.com ga naar www.bios-heerenveen.com

ACHTER DE KERK 4 - HEERENVEEN - TEL 0513 610519

www.toropinto.nl

Geldig t/m 18 oktober 2017 | niet i.c.m. andere acties € 2,00 toeslag bij 3D en kindercombi | € 1,50 toeslag bij lange film | max. 4 pers/bon GROOTHEERENVEEN 09-2017

Hoort uw (maand)aanbieding ook op deze pagina?

TEGEN

INLEVERING VAN DEZE ADVERTENTIE! BON IS GELDIG T/M 18 OKTOBER 2017

06-47900562 mdevlugt@yingmedia.nl

heerenveen

3 ETAGES VERLICHTING!

BESTAAT

1967-2017

JUBILEUMAANBIEDING Hippe retro hanglampen in wit of staalkleur.

In 3 uitvoeringen leverbaar van € 59,95 nu met 50% korting voor

€ 29,95 per stuk

Oosterdijk 89 Sneek • 0515-412874 • info@deboerlicht.nl • www.deboerlicht.nl

Geldig t/m november 2017

Neem dan contact op met Meine de Vlugt en laat u informeren over de mogelijkheden!

DE BOER50LJIACAHRT!

€ 7,-


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

19

‘Kroegentocht is een soort grote reünie’ Voor de 35ste keer vindt dit jaar de kroegentocht plaats in Heerenveen. Die is ditmaal op vrijdag 13 oktober. Voormalig kroegbaas Sjoerd Nicolai van Bar Oase heeft er maar wat zin in. “Het wordt voor mij de tweede keer dat ik er naar toe kan. Als café-eigenaar sta je namelijk vaak zelf achter de tap of bij de deur. Ik vond het vorig jaar dan ook erg leuk om voor het eerst echt op kroegentocht te kunnen. Ik ben langs meerdere kroegen geweest. Dat had een hoog reüniegehalte. Dat is denk ik ook altijd zo geweest en dat maakt het zo’n leuk evenement.” De nu 64-jarige Nicolai verkocht vorig jaar maart met zijn partner Hendrika Bar Oase aan Gert-Jan Mulder. Zelf deed hij vanaf 1985 mee aan kroegentocht. Dat was toen nog aan de Sieversstraat 13, waar nu ‘de Blokker’ is gevestigd. “In 1987 verhuisde het café naar de huidige locatie aan het Breedpad 9. Overigens werd ik in 1985 ook voorzitter van de Koninklijke Horeca Nederland afdeling Heerenveen. In de statuten stond dat je dat tweemaal drie jaar mocht zijn. Ik ben het zesentwintig jaar geweest. Daardoor raak je wel overal meer bij betrokken. Onder andere bij de kroegentocht. In het eerste jaar deden er zes kroegen aan mee, waaronder het Posthuis.”

VERBOUWING POSTHUIS Datzelfde Posthuis was vanwege de toenmalige verbouwing, samen met het vijftigjarige bestaan van de gemeente Heerenveen, de aanleiding tot de start van de kroegentocht, een van de eerste in zijn soort in Friesland. Met name Oene Wagenaar, Otto van der Heide, Roelie boer, Aukje Poepjes en Jacques Willems waren de drijvende krachten achter de totstandkoming ervan. Zij vormden tot eind jaren negentig bovendien de kroegentochtcommissie. “Aanvankelijk zou de kroegentocht eenmalig zijn. Het moest natuurlijk wel gevierd worden dat het Posthuis werd verbouwd. Het sloeg echter meteen aan. Het jaar erop mochten ook kroegen die verder buiten het centrum lagen meedoen. In de

hoogtijdagen deden er vierentwintig kroegen mee. Het grootste aantal bezoekers was in 1990. Dat waren er toen 5600. Tegenwoordig zijn het er ongeveer duizend. Overigens kon je als kroegbaas elk jaar voorspelen hoeveel mensen er aan mee zouden doen. Daar kon je een boekenbon van vijfentwintig gulden mee winnen. Toevallig had ik het dat jaar juist voorspeld.”

‘ANDERE GEZICHTEN’ Het leuke aan kroegentocht is volgens Nicolai ook dat de cafés andere gezichten over de vloer krijgen. “In combinatie met muziek probeer je bezoekers dan een ontzettend leuke avond te bezorgen. Dat er jaarlijks ruim duizend mensen op af komen, laat wel zien dat de kroegentocht nog steeds iets is om naar uit te kijken. Overigens was het in het begin een jazz- en blueskroegentocht. De commissie bepaalde daarbij wie in welke kroeg optrad. Na een paar jaar mochten de kroegen dat zelf bepalen. Ondertussen hebben er in al die jaren meer dan vijfhonderd bands opgetreden.” Een andere verandering is de welbekende button. Bezoekers die de button hadden gekocht en

zichtbaar op hun kleding hadden gespeld, werden tot de kroegen toegelaten die meededen. Ondertussen heeft de button plaatsgemaakt voor een polsbandje. Wat echter nog steeds hetzelfde is, is de gezelligheid van het het eerste uur bij de kroegentocht.

BEZIGE BIJ Hoewel hij de horeca achter zich heeft gelaten, is stilzitten er voor hem niet bij. Zelf werkte de in Emmen geboren en getogen Nicolai al vroeg in de horeca. Dat was bij zijn vader in café ’s Lands Welvaren in Stiens en later met zijn ouders in snackbar Bar ’t Hoekje in Drachten. “Toen ik 16 jaar was zijn wij daarheen verhuisd. Na mijn militaire dienst ben ik bij mijn vader in het café, dat overigens niet meer bestaat, gaan werken. Op een reis naar een brouwerij in 1979 kwam ik toevallig in contact met een persoon die in de horeca wilde beginnen. Hij had geen papieren, maar ik wel. Ik wilde wel voor mijzelf beginnen. Zo ben ik in Heerenveen terechtgekomen. Snackbar Bar ’t Hoekje in Drachten bestaat overigens nog wel en wordt gerund door mijn broer Erik.”

Het werken in de horeca begon echter gezondheidssporen na te laten. Onder andere doordat hij regelmatig pas om 6.00 uur op bed lag. “Nu sta ik dagelijks rond 6.45 uur op. Als ik geen gezondheidsklachten had gekregen, was ik doorgegaan met Bar Oase. Maar goed, de horeca heb ik vaarwel gezegd. Het was een prachtige tijd, maar aan de andere kant ben ik vanwege mijn gezondheid blij dat het voorbij is. Wel kom ik er nog af en toe.” Stilzitten is er echter niet bij voor Nicolai. “Alleen de eerste twee maanden heb ik niks gedaan. Toen kwamen de muren op mij af. Ik heb toen mijn kennissenkring eens gepeild. Dat leidde ertoe dat ik nu bloemen bezorg voor Volbeda en post voor grotere bedrijven. Daar ben ik tweeëndertig uur per week druk mee. Het bevalt goed. Je hebt een bepaalde regelmaat.”

STRAATTHEATER EN SENIORENMARKT Naast zijn betrokkenheid bij de horeca is Nicolai ook sinds de start betrokken bij het straatfestival in Heerenveen. Dat is nu zestien jaar geleden. Hij regelt daarvoor de optredende artiesten. Het straatfestival zelf ontstond als onderdeel van de opening van het cultureel seizoen bij het Posthuis Theater. Sinds twee jaar is het een onderdeel van het UITfestival.

“In al die jaren zijn er in totaal tweehonderd acts te zien geweest, tien elk jaar. Tegenwoordig heb je het internet en is het trouwens wel makkelijker om artiesten te bekijken en te boeken. Voorheen boekte je zonder acts te zien en moest je soms maar afwachten wat je over de vloer kreeg.”Naast zijn betrokkenheid bij het straatfestival is hij ook sinds zestien jaar betrokken bij de seniorenmarkt op het Gemeenteplein in Heerenveen. Die markt is ditmaal op zaterdag 7 oktober vanaf 11.00 uur. Ouderen kunnen er dan terecht voor onder andere voorlichting en kunnen producten bekijken en uitproberen die op hen zijn gericht. “Ik zat destijds in de organisatiecommissie van de Heerenveense Ondernemers Vereniging (HOV). Er waren toen allerlei activiteiten, behalve voor ouderen. Vanuit de HOV is toen de seniorenmarkt ontstaan.”

GENOEG TE DOEN Op de vraag of er ook iets is wat er nog ontbreekt in Heerenveen, zegt Nicolai na enig nadenken: “Op allerlei gebied met winkels en horeca gaat het de laatste jaren vooruit. Ook op sportgebied is er veel te doen. Heerenveen is wat dat betreft zeer levendig. Wel zouden Heerenveen en de Heerenveense organisatoren van activiteiten er nog meer en misschien beter voor kunnen zorgen dat de inwoners op de hoogte zijn van alles wat zich afspeelt in Heerenveen. Heel vaak gebeurt het nu dat mensen in het centrum komen tijdens een evenement en zeggen: ‘Hjir wist ik neat fan’.”


NAJAARSACTIE PROEFTIJD • 2 maanden

GRATIS UW VERKOOP TESTEN Als u nu uw huis in de verkoop zet bij een van onze 4 kantoren in Friesland, kunt u onze complete dienstverlening testen.

Geen verkoop, geen kosten! Hoe werkt het? In deze 2 proefmaanden zetten wij ons complete verkooppakket in om actief uw huis te verkopen. Hieronder begrepen: •de beste Fundapresentatie •schitterend verkooppakket •uitgekiende verkoopstrategie •online marketing met oa facebookcampagne

Geen verkoop? geen kosten! U betaalt enkel en alleen bij een succesvol verkoopresultaat. 100% no cure-no pay! Over de verkoop hoeft u overigens niet in te zitten. Ons kantoor behoort bij de 3 best presterende kantoren van Friesland en onder het motto 'binnen 2 maanden uw huis uit' gaan wij graag voor u aan de slag.

Geen verkoop? geen kosten! Dat klinkt bijna te mooi, toch zijn er geen 'kleine lettertjes'. In ons kennismakingsgesprek en kostenloos verkoopadvies leggen wij u alles uitgebreid uit en leggen afspraken helder vast.

BINNEN 2 MAAN DEN JE HUIS

UIT

Ook uw huis vlot en zonder zorgen verkopen? Bel of mail ons voor een kostenloos verkoopadvies,

tel (0513) 23 21 80 info@makelaardijfriesland.nl


heerenveen • WELZIJN & GEZONDHEID

GROOTHEERENVEEN.NL

21

DE MUZE COMMUNITY ART CAFÉ

Yvon... Bekend van haar onderneming YVON.NL wat staat voor (Yvon)-Mediation-Bewindvoering-Notariaat, maar het liefst zichtbaar als mensenmens met begrip en gevoel voor ieders persoonlijk verhaal.

TJIBBE EN IMRE (DEEL 3) Een serie columns voor Groot Heerenveen? Leuk maar vooral niet ingewikkeld, gewoon de situatie van alledag, alsof je met Yvon aan de keukentafel zit. We pakken de draad weer op met Tjibbe en Imre. Imre heeft alle zaken rondom moeders kwetsbaarheid, financieel en juridisch goed geregeld. Voor moeders situatie is alles bij de notaris getekend: een volmacht aan alle kinderen en een testament om ook de executeur (regisseur na overlijden) te regelen. Financieel zijn de schenkingen op papier geregeld. Thuisgekomen is dochter Nynke onverwacht op bezoek met de mededeling dat zij en haar man Jelte gaan scheiden na een huwelijk van 6 jaar en een relatie van ruim 12 jaar. Samen hebben zij een zoontje van 3 jaar en een dochtertje van 6 maanden. Tjibbe en Imre zijn verbijsterd. Imre past al enige tijd op samen met de moeder van Jelte. Voor Nynke is het een achtbaan van emoties. Het is allemaal een half jaar geleden begonnen op het werk van Jelte waar hij een relatie kreeg met een collega. Ze hebben er samen lang over gepraat maar Jelte kan niet meer terug naar het gezin. Tjibbe vraagt uiteindelijk hoe het dan financieel komt? Nynke werkt parttime, Jelte fulltime. Hoe komt het met de woning en de hypotheek? Nynke heeft er allemaal nog geen antwoorden op. Omwille van de kinderen willen ze de scheiding zorgvuldig laten begeleiden. Daarvoor hebben ze komende week een gesprek bij een mediator die alle zaken voor hen kan regelen. Beide ouders vragen nog of er nog hoop is op herstel, maar Nynke denkt van niet en vertrekt. Tjibbe en Imre besluiten de moeder van Jelte te bellen en maken een afspraak om te kijken hoe ze hun kinderen hierin kunnen steunen. Het jarenlange oppassen heeft een hechte band geschapen, dat willen ze niet kwijt. Tjibbe wil Jelte zien en spreken. Hij is jarenlang een fijne schoonzoon geweest. Het is positief dat de jonge ouders samen in gesprek proberen te blijven. In een Mediation traject wordt geprobeerd de emoties en de juridische zaken van elkaar te onderscheiden, zodat voor beide tijd en aandacht is. Soms is het ook goed om cliënten voor de emotionele zaken te verwijzen naar een deskundige op gebied van familie en relatie om de scheiding goed te verwerken. Zo heeft de omgeving er ook baat bij dat beide mensen werken aan het einde van hun gezamenlijke relatie en gaan werken aan de relatie die blijft, namelijk die van ouders.

“HEERENVEEN VERDIENT EEN KUNSTCAFÉ” Tijdens het allereerste Muze Weekend van De Muze Community Café loop ik de Sint Jozefschool binnen. Deze dient op 18 en 19 augustus als ‘pop-up’ locatie. In het zomeratelier worden diverse workshops gegeven en door de ruimte verspreid liggen prachtige en bijzondere kunstwerken. Kunstwerken die voor het merendeel zijn gemaakt door Mirjam Torenbeek en Marije Nutma. Een jaar geleden richtten zij samen met Marjolein Reurich „De Muze” op, inmiddels Stichting de Muze. In het vertrek liggen ook enkele kunstwerken waaraan door meerdere mensen is gewerkt. “Iedereen voegt iets toe”, legt Marjolein uit. “En daardoor is dit zo bijzonder en uniek en geeft het anderen veel inspiratie.” Een jaar geleden ontstond het initiatief tijdens een inspraakavond van de gemeente over de toekomstige cultuurnota. “Tijdens die avond bleek dat we alle drie op dezelfde golflengte zaten en de wens hadden om in het centrum van Heerenveen een kunstcafé te realiseren waar het draait om Community Art. Community Art is kunst die mensen met elkaar verbindt. Hierbij kun je denken aan een project waarbij je met een groep Heerenveners onder begeleiding van professionele kunstenaars één kunstwerk maakt. Dan ontstaat er iets nieuws: nieuwe contacten, nieuwe beelden, een nieuw geheel. Beelden zeggen meer dan 1.000 woorden en beeldtaal wordt door iedereen begrepen. Het overbrugt cultuur- en leeftijdsverschillen en het brengt mensen samen. Uit onderzoek blijkt dat zowel contact met mensen als creatief bezig zijn het welbevinden van mensen vergroot. Ons concept sluit naadloos aan bij het idee van de participatie samenleving en de „iepen mienskip”. Meedoen, in beweging komen en met elkaar iets moois neerzetten.”

GEWOON GESTART Na de inspraakavond een jaar geleden zijn Marjolein, Mirjam en Marije gestart om de plannen gestalte te geven. Marjolein Reurich heeft vroeger jaren een eigen horecazaak gehad en later bij de politie gewerkt. Ze heeft hierna veel voor de gemeenschap gedaan, als vrijwilliger voor vluchtelingenwerk, bij Kleurrijk Vrouwenwerk Heerenveen en nu als taalcoach. Ze heeft zich om laten scholen tot gelukscoach en is gespecialiseerd in wat mensen gelukkig maakt.

Mirjam Torenbeek is beeldend kunstenaar en heeft een carrière achter de rug waarin ze veel met mensen heeft gewerkt. Ze heeft de Kunstacademie Arnhem gedaan en in de gezondheidszorg gewerkt. In haar kunst maakt ze de verbinding met mensen, bijvoorbeeld door kunstwerken te maken waar ze het publiek bij betrekt. Of door mensen en gezinnen te portretteren op zo’n manier dat het hen in beroering brengt. Mirjam geeft tevens teken- en schilderlessen. Marije Nutma is opgeleid tot psycholoog en vaktherapeut beeldend. Ze is sterk geïnteresseerd in de positieve effecten van creativiteit en beeldend werken op de gezondheid van mensen. Naast haar therapeutisch werk geeft ze cursussen en workshops op het gebied van creativiteit en persoonlijke ontwikkeling. Ze heeft als vrijwilliger bij Kleurrijk Vrouwenwerk Heerenveen een aantal community art projecten georganiseerd. De drie vergaderden elke vrijdagochtend en gestaag begonnen de plannen vorm te krijgen. “We zijn creatievelingen”, zegt Marjolein. “Vergaderen is dan ook niet onze hobby, maar we moesten een start maken. We zijn bij verschillende instanties geweest en voelen eigenlijk bij iedereen veel draagvlak voor onze plannen. Bij het realiseren

van de Muze betrekken we mensen uit onze eigen community. Dit kunnen bekenden zijn maar ook mensen die per toeval op ons pad komen.”

GROTE DROOM De grote droom voor de drie dames is om in het centrum van Heerenveen een Community Art Café te beginnen. In het café kun je straks een kopje koffie drinken en meedoen met een community art project. „Naast een cafégedeelte willen we bij de Muze een aantal atelierruimtes voor kunstenaars realiseren, zodat er een wisselwerking op gang komt tussen professionals onderling en het publiek. In de Muze worden verder workshops, cursussen en lezingen georganiseerd waarin creativiteit het centrale thema is. Ook zijn er exposities van professionals en amateurs. Met dit zomeratelier hebben we een soort try-out. We ontdekken nu dat al onze plannen prachtig bij elkaar passen.” „Draagvlak voor onze plannen creëren we onder andere door met veel belanghebbenden om tafel te gaan, maar vooral ook door zichtbaar te zijn voor de inwoners van Heerenveen.” Het Muze Weekend in de St. Jozefschool was daar een voorbeeld van, maar ook tijdens diverse evenementen zoals het Uit Festival in Heerenveen konden mensen kennismaken met de Muze. Onder andere via social media werkt De Muze Community Art Café aan haar naamsbekendheid.

Wordt vervolgd... Heeft u ook een vraag? Of wilt u meer weten? YVON.NL, K.R. Poststraat 100-1 8441 ER Heerenveen - Tel.0512 - 36 80 80 www.yvon.nl

“We krijgen veel leuke reacties en dat geeft ons telkens weer nieuwe energie en nog meer inspiratie om onze plannen te verwezenlijken.”


22

NUMMER 09 • 2017

TJONGERSCHANS WERKT CONTINU AAN VERBETERING...

… EN MAAKT KANS OP DE NIAZ JAARPRIJS! Stemt u ook? Bouwstenen voor een verbetercultuur in Tjongerschans: anders kijken, anders denken en gewoon doen door verbeterteams op alle afdelingen. Dit is de kernboodschap van het goede voorbeeld dat Tjongerschans heeft ingestuurd voor de NIAZ-jaarprijs. Tot en met 30 september 2017 kunt u stemmen op de inzending van Tjongerschans via: www.jaarprijs.niaz.nl. De tien inzendingen met de meeste stemmen worden genomineerd voor de NIAZ-jaarprijs. Leren, verbeteren en borgen ten behoeve van de patiëntenzorg zijn de uitgangspunten bij het handelen van iedereen die werkzaam is in Tjongerschans. Continu, omdat verbeteren en borgen van verbeteringen nooit ophoudt. Tjongerschans richt zich op het toevoegen van waarde aan de patiëntenzorg door het verbeteren van processen, het dragen van verantwoordelijkheden

en eigenaarschap. Het betekent dat iedereen in Tjongerschans gericht is op samenwerken en het leggen van verbindingen. Tjongerschans is van mening dat het succes van het Continu verbeteren gevierd mag worden. Het Nederlands Instituut voor Accreditatie in de Zorg (NIAZ) gaf bij de accreditatie, eind 2016, aan dat dit een voorbeeld is voor andere ziekenhuizen. Tjongerschans doet daarom mee aan de NIAZ-jaarprijs. Hiervoor is het nodig om genomineerd te worden door het publiek. Na de nominatie zal een vakjury bepalen wie er uiteindelijk met de jaarprijs vandoor gaat.

Stemt u ook? Dat kan door het scannen van onderstaande QR-code of via: www.jaarprijs.niaz.nl.

ZWEMPLEZIER VOOR KINDEREN MET DIABETES Aan het eind van de zomervakantie hebben de kinderen, die in ziekenhuis Tjongerschans begeleiding krijgen voor hun diabetes, een geweldige middag gehad bij Subtropisch Zwembad Swimfun in Joure. Voor deze groep kinderen organiseert diabetesconsulente Bea Downar regelmatig een leuk uitje. Dit keer waren de kinderen en hun ouders uitgenodigd door Swimfun. Hun broertjes en zusjes mochten ook mee.

toezicht van hun ouders, volop vertier in het peuterbad. De groep werd begeleid door kinderarts R. Bakker, verpleegkundige N. Jelsma en diabetesconsulente Bea Downar.

20 kinderen, in de leeftijd tussen 4 en 14 jaar, hebben veel plezier beleefd op de glijbaan, de wildwaterbaan en in het bubbelbad. Voor de kinderen zonder zwemdiploma was er onder

Na het zwemfestijn kregen alle kinderen patat en een soft ijsje. Het was voor iedereen een bijzondere ervaring om met zoveel kinderen tegelijk bloedsuikers te meten en insuline toe te dienen. Omdat de

kinderen de hele middag druk bezig waren, moesten velen de insulinedosering naar eigen inschatting verlagen om niet in een ‘hypo’ (te laag bloedsuiker) uit te komen. Ouders konden onderling ervaringen en telefoonnummers uitwisselen. Het volgende uitje voor deze groep staat alweer gepland: op 14 oktober krijgen de kinderen duikles.

NIEUWE WEBSITE – DIT NAJAAR LIVE! Op dit moment zijn we bezig met de ontwikkeling van een nieuwe website. De huidige site is inmiddels een aantal jaren oud en toe aan een ‘update’. Zo is de huidige website bijvoorbeeld niet ‘responsive’ waardoor deze niet goed te bekijken is via mobiele apparaten. De nieuwe website is dat wel en daarom is hij goed te bekijken op bijvoorbeeld een tablet of mobiele telefoon. Ook de inhoud van de website is op verschillende punten verbeterd. De informatie is overzichtelijker geplaatst, zo zijn er speciale pagina’s per specialisme. We hebben ook gemerkt dat het vinden van de juiste informatie op de huidige website soms lastig is. Daarom hebben we op de homepage een duidelijke zoekbalk geplaatst. In oktober nemen we de nieuwe website in gebruik.

www.tjongerschans.nl

TJONGERSCHANS KRIJGT VAATKEURMERK 2017 Ziekenhuis Tjongerschans Heerenveen heeft het Vaatkeurmerk 2017 van de Hart&Vaatgroep ontvangen. Om het Vaatkeurmerk te krijgen, moeten ziekenhuizen voldoen aan specifieke kwaliteitscriteria. Deze criteria zijn tot stand gekomen in nauwe samenwerking met beroepsgroepen van vaatchirurgen, interventieradiologen, vasculair internisten en vaatverpleegkundigen. Het Vaatkeurmerk 2017 geeft een vollediger beeld van de kwaliteit van de zorg rondom behandelingen van etalagebenen (perifeer arterieel vaatlijden), aneurysma en halsslagadervernauwing. Nieuw dit jaar is dat ook de resultaten van aneurysma-operaties op de website te zien zijn: aantallen complicaties, re-interventies, heropnames en overlijden.

Kwaliteitscriteria Om in aanmerking te komen voor het keurmerk moet aan een aantal kwaliteitscriteria worden voldaan op het gebied van interventies door (endo)vasculaire specialisten, het minimaal aantal gecertificeerde specialisten en de multidisciplinaire afstemming binnen het ziekenhuis. Deze criteria heeft De Hart&Vaatgroep opgesteld in nauwe samenwerking met de beroepsgroepen. De criteria zijn in te zien op de site van de Hart&Vaatgroep: www.hartenvaatgroep.nl.

Agenda HART- & VAATCAFÉ

5 oktober vanaf 19:30 uur in Ziekenhuis Tjongerschans Deelname is gratis, maar aanmelden is wel verplicht. Dit kan via hartenvaatcafe@tjongerschans.nl.

PUBLIEKSLEZING DEMENTIE

Maandag 2 oktober vanaf 18:45 uur in IJsstadion Thialf Meer informatie en aanmelden: www.tjongerschans.nl/dementie

LOOK GOOD, FEEL BETTER

Maandag 16 oktober vanaf 10:00 uur in Ziekenhuis Tjongerschans Aanmelden via bij Dagcentrum Oncologie, van maandag t/m vrijdag, tussen 08:30-16:30 uur op tel. (0513) 685 495 of via e-mail oncologie@tjongerschans.nl. Contactpersoon: Dirkje Krol.


GROOTHEERENVEEN.NL

23

FOTO'S FOTOBUREAU HET HOGE NOORDEN

heerenveen • WELZIJN & GEZONDHEID

“Probeer bewegen te integreren in dagelijkse bezigheden.”

“Blijf bewegen!” Bewegen vertraagt zelfs Alzheimer

“Blijf bewegen!” wil fysiotherapeut Ellen Woudstra iedereen op het hart drukken. Zeker ouderen en ook mensen met dementie. Bewegen heeft veel invloed op het voorkomen en vertragen van ouderdomsziektes en dementie. En dan hebben we het niet per se over de sportschool of lange wandelingen. “Zelf je tanden poetsen is ook bewegen.” “Ik heb twee motto’s”, zegt Ellen Woudstra met een knipoog en toch serieus. “‘Use it or loose it’ en ‘Bewegen is het goedkoopste medicijn, zonder bijwerkingen’.” Ze is geriatrie-fysiotherapeut bij ouderenzorgorganisatie Meriant; een gespecialiseerde fysiotherapeut voor ouderen. Achter haar, in de oefenzaal van woonzorgcentrum Anna Schotanus in Heerenveen, wordt onder begeleiding hard geoefend. Sommige deelnemers zijn jonger dan je zou verwachten. Het gaat op dat moment om medische fitness, legt Ellen Woudstra uit. Ook wie niet bij Meriant woont, kan er via een huisarts, specialist of rechtstreekse aanmelding terecht voor fysiotherapie. Het sluit aan bij haar boodschap dat het nadrukkelijk gaat om blijven bewegen: bewegen als je jong bent en dat altijd blijven doen, steeds aangepast aan je mogelijkheden. Er vooral niet mee stoppen. Ook niet als je gezondheidsproblemen hebt en ook niet als je dementeert. Ellen Woudstra: “Juist niet!”

depressie helpen voorkomen. “Het is zelfs aangetoond dat bewegen de kans op de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie flink verkleint”, zegt Ellen Woudstra. “En wie de ziekte wel heeft, kan met beweging het ziekteproces vertragen.”

WEES CREATIEF Natuurlijk is het goed om te sporten, fietsen, hardlopen of een eind te

wandelen. Voor wie ziek is of oud, is dat op een gegeven moment echter niet meer haalbaar. “Wees dan creatief”, is het advies. “Probeer bewegen te integreren in dagelijkse bezigheden. Wat kan iemand zelf nog in het huishouden doen? En ga je met de auto een paar straten verder boodschappen doen? Kijk of je er ook naartoe kunt lopen. Dat je steeds meer elektrische fietsen ziet,

“Het hoeft niet ingewikkeld te zijn”

“Een probleem bij dementie is dat het initiatief verdwijnt. Ook dat deel van de hersenen wordt aangetast. Het is dan heel belangrijk om iemand te stimuleren; hij of zij zal veel dingen niet meer vanuit zichzelf bedenken of doen.” Het vergt veel van mantelzorgers en zorgmedewerkers. Toch help je uiteindelijk ook jezelf als je iemand stimuleert om zoveel mogelijk zelf te blijven doen, om zoveel mogelijk te bewegen. Anders zal iemand al snel meer hulp en zorg nodig hebben. “Het hoeft niet ingewikkeld te zijn. Alle kleine beetjes helpen.”

HANDEN OP DE RUG Een belangrijke tip voor mantelzorgers en zorgmedewerkers: “Pas op dat je niet te snel dingen overneemt.” Het is begrijpelijk: een oudere die thuis woont en dan misschien ook nog vaak ziek is, die help je. “Je kunt echter al gauw overbezorgd zijn en dingen doen die de persoon zelf ook nog zou kunnen, ook al gaat dat misschien moeizamer en langzamer dan voorheen. Uiteindelijk zal een oudere wel steeds minder kunnen. Zoek het dan in kleine dingen. Iemand zelf tanden laten poetsen is ook beweging. Eigenlijk heb ik nog een derde motto”, vult de fysiotherapeute daarom een eerdere uitspraak aan: “Help met je handen op je rug.”

GOED VOOR ALLES Spieren die je niet gebruikt, verstijven snel en verliezen kracht, waardoor je ze nog minder gaat gebruiken. Terwijl bewegen voor zoveel goed is; eigenlijk is bewegen goed voor alles. Voor je gewicht, hart, bloeddruk, geheugen, cholesterol, je doorbloeding, dus ook de doorbloeding naar je hersenen. Bewegen kan ziektes en aandoeningen als diabetes, hartproblemen en

vind ik fantastisch. Zo beweeg je toch, op je eigen niveau. Het beste is om activiteiten te zoeken die zoveel mogelijk aansluiten bij wat iemand eerst ook al deed. Vond iemand winkelen altijd leuk? Ga dat doen met behulp van een rollator, al is het maar in één winkel.”

INITIATIEF VERDWIJNT “Blijf bewegen, ook als je gezondheidsproblemen hebt.” Ellen Woudstra is geriatriefysiotherapeut: een gespecialiseerde fysiotherapeut voor ouderen.

Bij dementie komt er een extra punt van aandacht bij. Ellen Woudstra:

INFORMATIEMARKT DO. 21 SEPTEMBER COORNHERT STATE HEERENVEEN

Donderdag 21 september is het Wereld Alzheimerdag. Op deze dag wordt extra aandacht gevraagd voor Alzheimer en de gevolgen voor patiënten, mantelzorgers en andere betrokkenen. Meriant organiseert 21 september in woonzorgcentrum Coornhert State in Heerenveen een informatiemarkt en een thema-avond. Geriatriefysiotherapeut Ellen Woudstra geeft een workshop.


Wat is dementie?

Welke soorten zijn er?

Hoe herken ik dementie?

Is dementie te behandelen?

Waar kan ik terecht met praktische vragen?

Waar kan ik als mantelzorger terecht met vragen?

PUBLIEKSLEZING DEMENTIE De gemeente Heerenveen, Alzheimer Fryslân en ziekenhuis Tjongerschans organiseren een ‘Week van de dementie’. In het kader van deze week organiseren we een publiekslezing op maandag 2 oktober.

Wehelpen.nl is een platform waarop mensen hulp kunnen aanbieden en kunnen aangeven of ze hulp nodig hebben. Ook is er een presentatie over hoe we Heerenveen samen dementievriendelijk kunnen maken.

De opening van de avond wordt verricht door oud-schaatser Falko Zandstra. Falko is ambassadeur van dementievriendelijk Heerenveen. Verder zijn er lezingen van een geriater en geriatrisch verpleegkundige, een ervaringsdeskundige en iemand van wehelpen.nl.

Tussen de lezingen door is er de mogelijkheid om een informatiemarkt te bezoeken. Op deze markt vindt u allerlei praktische informatie over dementie en mantelzorg. We verwelkomen u graag op maandag 2 oktober vanaf 18.45 uur in ijsstadion Thialf, in Heerenveen.

KIJK VOOR HET VOLLEDIGE PROGRAMMA EN AANMELDEN OP WWW.TJONGERSCHANS.NL/DEMENTIE MAANDAG 2 OKTOBER 2017 VAN 18.45 UUR TOT ± 21.30 UUR IJSSTADION THIALF HEERENVEEN


SPECIALE BIJLAGE VAN

heerenveen

LIFESTYLE TRENDS najaar 2017

k e o z p o is n e e v n re e e tH Groo trends e w u ie n e d r a a n n a a g ge t ie n e g n e k ij K r. a ja a n t voor he n…. re e ir p s in l ra o o v je t a la maar

FASHION, BODY WONEN & HUIS Karwei Heerenveen De Buuf Mode & Lifestyle Kleur op Kleur Interieur Elina's salon Wijn & Wonen

Rinske Interieurstyling Mind2Run By-Kees Your Travel Restaurant Het Ambacht


26 LIFESTYLE TRENDS najaar 2017

LIFESTYLE TIPS & TRENDS ZES HEERENVEENSE SPECIALISTEN GEVEN HUN KIJK OP DE LAATSTE TRENDS OP HET GEBIED VAN BEAUTY, SPORT, INTERIEUR, REIZEN, KOFFIE EN WIJN...

Volhouden maakt winnaars

Nog een enkele mooie dag, maar duidelijk is het inmiddels wel: de zomer loopt op zijn einde. Ben jij ook zo iemand die rond de jaarwisseling de goede voornemens laat voor wat ze zijn? Heel goed, want juist nu is het de tijd om te kijken naar wat je wilt veranderen. En dat ook echt vol te houden.

gezichtshuid gedurende een dag verzamelt. Een goede reinigingsmelk verwijdert dit allemaal met zachtheid. Met gezichtslotion herstel je daarna de pH-waarde van je huid. Een dag- of nachtcrème brengt daarna evenwicht en maakt dat je weer beschermd bent.

Bijhouden werkt Is je streven een gezonde huid, dan moet je daaraan soms lang werken. Een kwestie van volhouden dus en producten gebruiken die op jouw huid zijn afgestemd. Om je gezonde huid in balans te houden, is een bezoek aan een erkende schoonheidsspecialiste een aanrader. Heb je meer nodig, dan laat je jouw huid eens per zes weken optimaal verzorgen. Wil je werken aan huidverbetering, dan raad ik een bezoek om de vier weken aan.

Gezonde huid Iedereen weet dat het halen van een lange termijndoel discipline vraagt, er helemaal voor gaan. Best moeilijk, hoewel wij mensen ‘gewoontedieren’ zijn en houden van rituelen. Ga je bijvoorbeeld voor een gezonde huid, dan is een dagelijkse reinigingsbeurt met een passend reinigingsproduct een must. Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik, tijdens onze gezinsvakantie in de caravan, die reiniging zelf wel eens oversloeg.

Daaraan gaat een goede huidanalyse vooraf. Er wordt namelijk veel beloofd in reclames op tv en in tijdschriften. Maar wondermiddelen bestaan niet en niets werkt goed als je huidtype niet goed is bepaald.

Niet alleen water

ELINA ZELDENRUST - Schoonheidsspecialist, eigenaar van Elina’s salon.

Daardoor ben ik niet van het rechte pad af. Een keertje spijbelen geeft niets wanneer je doorgaans een goede huidverzorgingsroutine hebt. Als je maar niet te vaak verzuimt. Zo zal ik zelf altijd alle make-up verwijderen en mijn huid goed schoonmaken na een avond stappen. Niet reinigen is dan geen optie. “Gewoon wassen met water is toch prima?”, vroeg iemand me laatst. Maar je vuile was maak je toch ook niet schoon zonder wasmiddel? Je zult verbaasd staan hoeveel vervuilende stoffen je

Tasting... Afgelopen zaterdag was er in onze winkel weer een zogenaamde VIP middag. Op deze middagen trek ik ongeveer 10-15 flessen wijn open en mogen mijn klanten (kosteloos) komen proeven wat ze lekker vinden. Ik vraag me namelijk best vaak af hoe mensen bijvoorbeeld in een supermarkt hun wijnkeuzes bepalen. Het is al bijzonder knap als je weet dat meer van Merlot houdt dan van bijvoorbeeld Syrah. De smaken van deze 2 druiven zijn al zo divers dat dat eigenlijk te kort door de bocht is. Het hangt af van het gebied, de oogst, de stijl van de wijnmaker, de leeftijd van de wijn enz. In een supermarkt kiezen mensen vaak een wijn uit op etiket en soms dus op een druiven voorkeur. Onze VIP middagen worden altijd druk bezocht en er wordt aan de tafel gezellig geproefd en gediscussieerd over de wijn. Iedereen heeft zijn eigen unieke smaak en voor iedereen is een wijn te vinden waarvan genoten wordt. Wilt u ook eens vrijblijvend komen proeven? Dat kan op 7 oktober, 4 november, 2 en 16 december in onze winkel (Herenwal 49 te Heerenveen) LAURA VAN DEN AKKER - Vinoloog, eigenaar De Wijnschuur en Wijn en Wonen.

Ook het toepassen van middelen die van binnenuit werken, zoals de supplementen van Laviesage, kun je goed samen afstemmen na een huidscan en een goed adviesgesprek.

INTERIEUR VERANDEREN hoe pak je dat aan?

Je wilt graag je interieur veranderen, maar weet niet zo goed hoe je het aan moet pakken. Ik geef je een aantal tips om je op weg te helpen. 1. Schrijf  op wat je graag anders zou willen zien in huis. Wat wil je vervangen of veranderen. 2. B  egin met de grote dingen. Eerst de vloer, daarna meubels en raambekleding. Dan behang en verf. En als laatste de accessoires. 3. B  epaal je budget per onderdeel. Denk aan vloer, verven, meubels, accessoires 4. M  aak een moodboard. Scheur plaatsjes uit (woon)bladen die je mooi vindt. Plak deze op een A3-vel en ontdek welke stijl je mooi vindt. Wil je online een moodboard maken gebruik dan pinterest.com

5. M  aak een goede schaalplattegrond op ruitjespapier. Schaal 1:50 is handig, 1 cm op papier is 50 cm in het echt. Maak meubels op dezelfde schaal en teken ze erin. Ben je tevreden met de indeling. Leg deze dan met kranten uit op de vloer zodat je tweedimensionaal kunt zien of je overal goed langs kunt lopen. 6. Let ook direct op verlichting. Waar wil je licht in de kamer en wat voor licht? Functioneel of decoratief?  a je naar de winkel voor nieuwe meubels, 7. G neem een rolmaat mee en maak foto’s. Meubels lijken in een winkel vaak kleiner dan thuis. Neem ook je moodboard mee.

RINSKE LOK-JEPMA - Interieurstylist, eigenaar Rinske Interieurstyling


GROOTHEERENVEEN.NL

27

LANGETERMIJN DOELEN Wanneer je met hardlopen begint, heb je daar verschillende redenen voor: vaak zijn dit kortetermijn doelen: je wilt snel wat kilo’s kwijt, je wilt strakker in je vel komen te zitten, je wilt op een snelle manier conditie opbouwen, je wilt fit zijn omdat je aan het solliciteren bent……. En zo wil je als startende hardloper ook door het opbouwprogramma hollen: liefst direct beginnend met drie of vier trainingsmomenten per week, om deze doelen snel te kunnen bereiken. Het resultaat is dat je zomaar geblesseerd raakt en daarna ook gefrustreerd omdat de poging (weer) niet gelukt is. Wanneer je bewegingsapparaat een aantal jaren niet of nauwelijks onderhouden is, dan vraagt dit apparaat enige tijd om weer optimaal aan het werk te kunnen. Daarom is het beter om langetermijn doelen te stellen en ruim de tijd te nemen om deze te halen. Met zo’n doel voor ogen stel je jezelf er dus op in om voor hopelijk een hele lange tijd te gaan hardlopen, waardoor het hardlopen onderdeel van je levensstijl wordt en je vanzelf een fitter, strakker en slanker lijf krijgt (met sterke botten, gewrichten en spieren) dat klappen op kan vangen. Daarom moet je het jezelf gunnen (me-time) om het hardlopen op een rustige, doordachte manier in je dag/weekprogramma op te bouwen. Zonder blessures en als een plezierige tijdsbesteding! Je krijgt er immers een gezonder, kwalitatief langer leven voor terug. Dit betekent dat je moet investeren…..: dus tijd voor opbouwen gaat inplannen, voor een goede uitrusting zorgt (schoenen en kleding), bedenkt of je er deskundige hulp bij nodig hebt en dat je zorgt dat je omgeving achter je staat, want iedereen heeft baat bij een fitte, vitale moeder, vader, zoon, dochter, werknemer of baas.

MARGA WIEGMAN- Runningtherapeut en Looptrainer, Eigenaar bij Mind2Run

ROOS SIEMONSMA - Runningtherapeut en Looptrainer, Eigenaar bij Mind2Run

Matcha

Matcha is groene thee uit Japan maar de geschiedenis ervan begint al in China. Zenboeddhisten van Japan kwamen tijdens hun reizen door China in aanraking met Matcha. Rond 1280 was het in China populair om poedervormige thee te maken van gestoomde en gedroogde theebladeren. Hierbij werd de theepoeder met heet water opgeklopt. De productie van Matcha gaat tegenwoordig als volgt: de laatste vier weken voor de oogst wordt met matten of zeilen de theeplanten in de schaduw geplaatst. De plant reageert hierop met een verhoogde productie van het bladgroen wat tevens de smaak versterkt. De theebladeren worden vervolgens gestoomd, gedroogd en verpulverd zodat er uiteindelijk een groen poeder overblijft. Matcha is een exclusief product, wat bitter van smaak en bijzonder rijk aan aminozuren, vitaminen en mineralen. Ook bevat het, zoals veel theevarianten, cafeïne. Matcha is hip, je kunt het drinken als thee of als frisdrank met limoen of grapefruit, maar je kunt het ook in bijv. gebak gebruiken.

We love you so Matcha,

SHAMÉ KEESMAN - Koffiegek, barista en eigenaar van By-Kees in Heerenveen.

X Kees

Tussen de Londense boomtoppen wandelen In het zuidwesten van Londen ligt een unieke plek, de Kew Gardens. Met haar ruim dertigduizend plantensoorten vormen deze Gardens de grootste botanische tuinen ter wereld. Ga zo vroeg mogelijk in de ochtend en geniet van deze Treetop Walkway. Wandel over dit ruim tweehonderd meter lange stalen gevaarte, tussen de kruinen van beuken en kastanjebomen. Nog niet genoeg natuur gezien in Londen? Neem je picknickmand mee naar het nabij gelegen Richmond Park. Dit voormalig, zeventiende eeuwse jachtterrein is het grootste park van de Britse hoofdstad. ODETTE HOLKEMA - zelfstandig reisagent en eigenaar van YourTravel.


28 LIFESTYLE TRENDS najaar 2017

Maak van je huis weer een warm thuis!

Woontrends van dit moment! Ben je nieuwsgierig geworden naar de woontrends van dit najaar en 2018?

Graag vertel ik over de laatste veranderingen in je interieur. Want we gaan veel vernieuwing zien als het gaat om kleur en woonstijlen. Ben je een liefhebber van zwart/wit interieurs, dan gaat het roer misschien wel om, want de nieuwste woontrends kun je beschrijven als: warmte, gezelligheid, vintage, relaxing en colorblocking. Samen met KARWEI geef ik de leukste shoptips zodat je huis straks weer helemaal up to date is!

KUSSENS HET NIEUWE WOONSEIZOEN KOMT ERAAN. EEN SEIZOEN VOL MET NIEUWE MATERIALEN, KLEUREN EN ASSORTIMENT. DIT KEER VAST EEN SNEAKPEAK VAN DE NIEUWE NAJAARSCOLLECTIE KUSSENS. EEN COLLECTIE VOL MET WARME TINTEN EN ETNISCHE PRINTJES DIE VANAF NU BIJ DE KARWEI TE KOOP IS!

KLEUREN

HEART WOOD – KLEUR VAN HET JAAR 2018 FLEXA NOEMT HET EEN VOLWASSEN ROZE, MAAR ALS IK HEM ZOU MOGEN OMSCHRIJVEN? EEN LILA ACHTIGE GRIJS/TAUPE. HET IS EEN VEELZIJDIGE KLEUR, DIE ZICH STEEDS ANDERS TOONT WANNEER ER ANDERE KLEUREN NAAST GEBRUIKT WORDEN. ECHT EEN WARME KLEUR DIE GEÏNSPIREERD IS OP DE WARMTE VAN NATUURLIJK HOUT EN DE AAIBAARHEID VAN ZACHT LEER. COMBINEERT GOED MET ZACHTE TINTEN GRIJSROZE, BLAUWEN EN EEN ZACHTE CACAO KLEUR OVERGAAND IN KRACHTIGE TINTEN ZOALS INKTBLAUW EN PAARS.

VERFTIP!

“Het leven gaat steeds sneller; het is hoog tijd om op de ‘pauze-knop’ te drukken”

Roze geeft rust. Met deze kleur op de muren maak je de ruimte zacht en licht en geef je je interieur een moderne en trendy look. Roze werkt goed in combinatie met andere tinten roze. Ton sur ton op de muren dus. De verschillende roze tinten die je goed kunt combineren zijn oud roze, zacht roze, poeder roze, beige en koraal als felle tegenhanger.

STYLE!

BEHANG IS ER OOK DIT SEIZOEN WEER IN ALLERLEI LEUKEN PRINTJES EN MATERIALEN. ER ZIJN VELE TRENDS TE SPOTTEN WAARVAN IK DE DRIE GROOTSTE KORT BESCHRIJF:

f

 EHANG MET NATUURLIJKE B ELEMENTEN: URBAN JUNGLE TREND WAARBIJ WE HET GROEN VAN BUITEN NAAR BINNEN HALEN EN DEZE ELEMENTEN MOGEN NU OOK GEZIEN WORDEN OP JE BEHANG.

2

TEXTIEL BEHANG: DIT GAAT OM EEN TEXTUUR DIE OP HET BEHANG IS GEPRINT OF EEN DIE JE OOK ECHT KUNT VOELEN!

 URK BEHANG: DEZE TREND HOUDT K NOG EVEN STAND, HET IS GEMAKKELIJK TOE TE PASSEN EN PAST PRACHTIG IN HET WARME KLEURPALLET MET ROZE EN AARD-TINTEN.

j

De mooiste materialen om deze kleur mee te combineren zijn beton, hout, linnen, strakke en luchtige meubels, maar ook planten. Roze past sowieso goed in de ‘organische’ trend. Hierin voeren aardetinten de boventoon. Heb jij thuis een urban jungle? Probeer eens een muur roze te schilderen en zie hoe mooi deze twee stijlen met elkaar combineren.

SHOP IN

BEHANG

Ook advies...?!

DE ONDERSTAANDE INTERIEURTOPPERS ZIJN TE KOOP BIJ:

Zou je graag interieuradvies willen in de KARWEI? Vanaf februari 2018 is styliste Evelyne Bok weer aanwezig in de KARWEI van Sneek.

TRENDKLEUR TOPPER 1

TRENDKLEUR TOPPER 2

• • • •

• Kussen Dreamer € 14,95 • Kandelaar Messing € 5,95 • Kruk Inca € 79,00 • Kussen Macrame € 20,95

Woood Otis zwart € 119,00 Vloerkleed Fez € 145,00 Hanglamp Ice € 89,95 Behang Dublin € 16,56


GROOTHEERENVEEN.NL

HUIS WORDT een thuis Ieder

29

Ieder huis wordt een thuis door persoonlijke spulletjes en natuurlijk woonaccessoires. DE BUUF MODE & LIFESTYLE brengt u graag op de hoogte van de trends voor dit najaar.

GOLD

is the new black deze winter Één van de trends dit najaar is goud. Combineer het goud met donkerblauw en je huis is echt op en top royale. Blauw heeft iets exotisch en geeft power aan je interieur maar zorgt ook voor harmonie en balans. Gebruik rijke materialen om dit versterken zoals bijvoorbeeld een velvet kussen.

Toch meer van het goud gecombineerd met zwart en aardetinten? Kleed het aan met stoere en robuuste materialen zoals bijvoorbeeld een koeienvel of ruige tafel en je huis is een warme en knusse plek geworden.

TIP!

Neem het exotische gevoel van je interieur mee naar de badkamer met de SPA. Collection van Riverdale.

Verliefd OP BLAUW

Fan geworden van het mooie blauw? Neem dit mee naar je keuken met het Delftsblauw geïnspireerde servies van Riverdale.

Lichtpuntjes

Bij korte dagen en lange nachten horen natuurlijk kaarsjes en windlichtjes om het knus en gezellig te maken. Creëer mooie en sfeervolle combinaties met verschillende soorten en maten. Mix en match ze in de kleuren passend bij je interieur zoals bijvoorbeeld de trendkleuren blauw en goud of verschillende bruintinten voor een warme look.

I’m so excited…

Laat je elke maand verrassen door de maandelijkse musthave van Riverdale. Iedere maand een andere aanbieding met een super leuke musthave passend in ieder interieur. Verkrijgbaar bij De Buuf.

Veel van deze artikelen op deze pagina zijn verkrijgbaar bij De Buuf Mode & Lifestyle Dracht 106, 8442 BX Heerenveen. Telefoon 0513 226 112


30 LIFESTYLE TRENDS najaar 2017

Woonmode in interieur

HET INTERIEUR WAARIN WE ONS BEGEVEN VERTELT IETS OVER ONZE WENSEN, DROMEN, SMAAK EN OPVATTINGEN. KLEUR OP KLEUR INTERIEUR IN ALDEBOARN TOONT U DE NIEUWSTE WINTERTRENDS IN INTERIEUR

Veel van deze artikelen op deze pagina zijn verkrijgbaar bij Kleur op Kleur, Súdkant 15, 8495 KM Aldeboarn, www.kleuropkleur.nl


GROOTHEERENVEEN.NL

31

Houdt u van lekker koken? Verras uw familie of gasten eens met een bijzonder gerecht. CHEF-KOK NICK TWICKLER VAN RESTAURANT HET AMBACHT IN HEERENVEEN, helpt u met recepten waarmee u zelf overheerlijk kunt kokkerellen. Regelmatig plaatst deze gastronomische expert een recept van zijn hand in de GrootHeerenveen krant. Zo bereidt u in uw eigen keuken onverwachte culinaire hoogtepunten.

Veel kook- en eetplezier!

I H C C O N G L AARDAPPE MET PESTO VOOR HET MAKEN VAN DE AARDAPPELGNOCCHI IS EEN AANTAL DINGEN BELANGRIJK. Om te beginnen heb je zeer bloemige aardappelen nodig. Verder mag het deeg niet te koud worden, want dan zullen de gnocchi taai zijn. En het is belangrijk dat je het deeg niet te veel bewerkt. Hoe meer het deeg bewerkt word hoe slapper het eindresultaat van je deeg zal zijn. Dit kun je natuurlijk oplossen door extra bloem toe te voegen maar dan zullen de gnocchi naar bloem smaken en niet naar de aardappel.

Ingredienten voor ca. 1 kg (4-5 personen) 1 kg zeer bloemige aardappel 2 kleine eieren 320 gr bloem snufje zout

Bereiding Kook de aardappelen in de schil gaar. Het is belangrijk dat je de aardappelen goed droog laat worden zonder dat ze te veel afkoelen. Laat ze bijvoorbeeld liggen in de zeef die je gebruikt om mee af te gieten tot ze mooi droog zijn. Pel de aardappelen en druk ze door een zeef of puree knijper. Doe het kruim in een kom maak er een kuiltje in en voeg hier de eieren en de bloem aan toe. Vermeng alles goed tot het een samenhangend deeg is. Snijd het deeg in plakken en rol deze plakken tot een cilinder vorm van een centimeter dik. snijd deze rolletjes weer in blokjes van 1 centimeter breed. Bestuif het deeg regelmatig met bloem en druk deze blokjes tegen de tanden van een vork zodat ze omkrullen en lijnen hebben. Nu zijn de gnocchi klaar om te koken.

PESTO SAUS Ingredienten 2 tenen knoflook 2 eetlepels pijnboompitten 250 gr verse basilicum blaadjes 2 eetlepels parmezaan of pecorino, geraspt 3 dl extra vergine olijf olie zout naar smaak Plet de knoflook, zout en pijnboompitten in een vijzel of in een foodprocessor. Voeg nu de basilicum en de kaas toe en pureer tot een gladde massa. Als laatste de olie erbij en pureer weer tot een mooi groen geheel.

Afwerken Breng een ruime pan gezouten water aan de kook, doe de gnocchi erin en blijf roeren tot ze komen bovendrijven. Schep de gnocchi voorzichtig uit het kookwater in een bakpan met een klontje boter. Voeg hier ook de pesto aan toe en wat parmezaan. als de saus te dik is kun je het iets dunner maken met het kookvocht. Met medewerking van Restaurant Het Ambacht, Burgemeester Falkenaweg 56 in Heerenveen. Kijk ook eens op: www.restaurant-hetambacht.nl


32

NUMMER 09 • 2017

DRAMA YN NIJSKOAT. Op twadde pinksterdei, 18 maaie 1891, tidens de skoattermerke hat him in drama ôfspile yn Nijskoat. Oer it spoar yn Aldskoat oan de lofterkant fan de grintwei nei Nijskoat wennen Hindrik Huisman en syn frou Jeltje de Vries yn in boerespultsje. Hja wiene in jier troud. Dy twadde Pinksterdei moarns om healwei alven, makke Hindrik risselwaasje om nei de merk te gean. De feint wie al earder ôfset. “Ik lis de kaai op de râne boppe de doar”, rôp er noch foar’t er fuort gie. Sadwaande bleau Jeltsje allinne efter.

gûne yn it kammenet lizzen. It liket der op dat de dieder dat witten hat. Doe’t de boer en de feint fanút de koken nei de telle rûnen, seagen se ta harren grutte alteraasje bloedplakken en kraaltsjes fan in frouljeskap op de liemen flier lizzen; doe begrepen se dat er wat slims bard wie. Doe’t se fierder sochten fûnen se yn Middeis om ien oere kaam de feint werom fan de skuorre efter it strie it lyk fan Jeltsje mei in de merk; doe’t er yn ‘e hûs kaam seach er de grutte wûne oan de holle, yn har hân hie se boerinne net. Wol leinen op de tafel stopjern in tûfe hier klamme. mei in nuddel en in pear stoppe sokken. Doe gied er mar yn de koken sitten te wachtsjen Nei alle gedachten sil de moardner fia it omt er tocht dat de frou miskien wol efkes nei efterhûs deryn kaam wêze en hat de frou wat de buorlju ta wie. Mar doe it wat lang duorre heard en is doe nei efteren rûn om te sjen wat gie er derhinne om te freegjen oft dy har ek der te rêden wie. Op de telle sil se oanfallen sjoen hiene. Mar se hie dêr net west. wêze en hat se in klap mei in skerp ding op de holle krigen. Troch dat se har yn de skuorre Doe’t er wer by de pleats kaam, seach er de fûnen soe it ek kind ha dat se ferwûne der boer oankomen mei in ko dy’t er op ‘e merk hinne flecht is en dat se dêr fermoarde is en kocht hie. Dy fûn it mar frjemd doe’t er fan efter it strie smiten. de feint hearde dat syn frou der net wie. Yn de koken stie in panne mei brij dy’t oanbrând De plysje hie al gau in fertochte op it each, wie en doe y’t er yn de keamer kaam seach er in man út Sint-Jânsgea dy’net sa geunstich dat it kammenet iepen brutsen wie. bekend stie. It ferhoar troch justysje waard holden op it plak dêr’t it lyk fan de frou yn de Troch dat er yn it doarp as earmfaad skuorre lei. fungearre hied er foar dy administraasje 400 De kranten diene doedetiids ek al oan

sensaasjesjoernalistyk: in kranteman hie him stiekum efter de oare kant fan it skut ferstoppe en koe alles hearre. Alle fragen en antwurden notearre er. It wie in huverige fertoaning mei dat ferhoar, famyljeleden, buorlju en goekunde stiene om it lyk fan de frou mei in blanke deadskiste der neist. Mar op alle fragen fan de justysje joech de fertochte ûntkennende antwurden. Der wiene tsjûgen dy’t de man op de merke sjoen hiene de moarns. Sadwaande koe hy it net dien ha. Nei ôfrin fan it ferhoar jûch de offisier fan justysje de oarder om it lyk yn de kiste te lizzen. De koetsier en de dokter krigen har oan wjerskanten op, mar doe wie der noch ien man te min. De offisier sei tsjin de fertochte:” Help do ek efkes mei”. Doe’t de frou yn de kiste lei, sei de fertochte, him kearend nei de taskôgers: “Ach dy stakker”. Der binne noch mear fertochten oan holden, mar dy koene allegear oantoane de hja tidens de moard earne oars wiene. In meiwurker fan it “Nieuwsblad van Friesland “ de hear A. Aartsma, dy’t letter haadredakteur wurden is, kaam nei ferrin fan tiid noch mei in opmerklik ferhaal. Hy hie de moarns foar de begraffenis mei dûmny Wesselink praat om wat feiten oer de fermoarde frou te krijen. Doe sei de dûmny dat er wat fertelle woe dat geheim bliuwe moast. Hy hie in fermoeden wa’t de dieder wêze koe en hie dêr in bysûndere reden foar.

De vinger op de zere plek….

Yn dy tiid waard fan moarden en oar heislik barren in ferske makke op besteande wizen. De tekst waard dan op de strjitte ferkocht. Op dizze moard is it bygeande ferske op de wize fan ”Op’t sombere kerkhof” makke. Der wiene 6 kûpletten weryn de hiele moard besongen waard, dit is it twadde kûplet. De man was ‘s morgens uitgegaan, Hy ging ter markte henen. Naar Oudeschoot niet ver vandaan. En was weldra verdwenen. Hij wist niet dat hij weer kwam thuis, Wat vreselijk lot, wat bitter kruis. Hem ‘s middags stond te wachten, En dat door wrede zucht naar geld. Zijn dierb’re vrouw was neergeveld. Door wrede moordnaars krachten. Hindrik Huisman waard sels ek as fertochte foarlaat en waard troch somlike lju ek as vertochte sjoen. Troch dy ûnderdûmske fertinkingen waard hy in brutzen man. Dit ferhaal ha’k út ferskate kranten fan dy tiid helle. Mei tank oan it doarpsbelang fan Nijskoat fan wa’t ik in foto brûke mocht út harren prachtich útjûne boek, “Nieuweschoot, beeld van een dorp.” TROCH JANGERBEN MULDER.

“Ik wit wat fan dizze persoan wat in oar net

Op dizze pleats barde it drama

Eelke Lok is geboren en getogen in Drachten. Als journalist van Omrop Fryslân draait hij al bijna veertig jaar mee en is hij met name bekend van zijn verslagen van het skûtsjesilen, maar je zou hem tekort doen door hem het stempel sportjournalist te geven, want Lok is allround. Door zijn originele no-nonsense kijk op de wereld weet hij ogenschijnlijk ingewikkelde zaken vaak te relativeren en tot de essentie te herleiden. En dat is ook wat u in de columns van Eelke kunt verwachten.

wit, dêr troch wurdt er fan nimmen fertocht. De troch my fertochte wurdt útnoege foar de begraffenis. Ik sil him jo fannemiddei temûk oanwize. As jo him goed yn’e gaten hâlde, sil ik yn myn taspraak hiel bot op syn gemoed wurkje en as hy noch wat minskliks yn him hat, moat syn antlit dochs feroarje.” Mar sels ûnder de meast striemjende wurden dy’t de oare oanwêzigen oant triennen ta yn it moed taasten, bleau de persoan sûnder emoasje. Neffens haadredakteur Aartsma fan de Hepkema. Dit misdriuw is nettsjinsteande de tûfe hier tusken de fingers nea oplost.

Lytse bakjes De PvdA-fractie in de raad van de gemeente Heerenveen wil dat er onderzoek door de gemeente gedaan wordt naar de eventuele plaatsing van “tiny houses”. Ja, je raakt in de war met allemaal van die dingen die hier van naam veranderen. Van der Zwan zeult al met het bordje Heerengracht naar de Heerenwal enkel omdat daar wat jongens en meisjes komen spelen. En vervolgens wordt de hele gemeentenaam Damesveen, omdat er ook door vrouwen gevoetbald moet worden. Maar als Heerenveen niet eens een paar EK vrouwen voetbalwedstijden kon regelen, mag je jezelf nu niet ineens Damesveen noemen. “Tiny houses” zijn bakjes. Als gevluchte Syriërs in tenten kunnen leven, dan kun je hier vast wel in bakjes wonen. Want

zeiden die oude patroniserende PvdA-ers: jongeren hebben zoveel ruimte niet nodig als wij eertijds wel hadden. Alles is immers laadbaar, je hoeft helemaal niks meer te “hebben”. Geen schilderijen, geen oude spelletjes, geen bloemen, geen sier, geen platen, geen cd”s, geen dvd’s. Sterker, de PvdA verwijst de traditionele boekenkast zelfs naar de historie. In de hoek staat een tv; je zit op een bank, daar eet je ook. Keukentje. Douche. Je kunt er je kont niet keren. Een bed. Dat is wat knoeien met de liefde, maar alla. Wij, de gewone lui die nog stemmen op raadsleden, hebben een wc waar we ruim kunnen zitten, te bekomen van de dagelijkse stress in het bedenken van allemaal toekomstbeelden. Maar in het bakje zit je met de knieën in je neusgaten.

Jongeren houden daarvan. Zegt de PvdA. We hebben jarenlang een ontwikkeling gehad om woningen steeds groter en dus leefbaarder te maken. Om de oude tijd van veel te kleine huisjes te vergeten. De PvdA was altijd de grote voorvechter van een goed huis voor iedereen. Maar eerst hebben ze de sociale woningbouw weggegooid en nu propageren ze dus hondenhokken. Immers: lekker veel huizen op weinig grond, dat levert veel geld op. Ach, het mag. Maar noem het asjeblieft geen “tiny houses”. Het zijn bakjes. Die als ze lang leeg staan, en dat gaat gebeuren, ook zo weer weggegooid kunnen worden.


heerenveen • CULTUUR

GROOTHEERENVEEN.NL

33

HET VERHAAL VAN HEERENVEEN

HOTELS IN DE HEERENVEENSE GRACHTENGORDEL Bij Grandcafé ’t Gerecht (Oenemastate) wordt al geruime tijd gewerkt aan de bouw en de inrichting van een aantal hotelkamers. Daarmee komt er voor het eerst sinds lange tijd weer een hotel aan de Heerenveense grachtengordel. Ruim 150 jaar geleden was dat wel anders....

Hotel Jorissen aan de koemarkt door Charles Gombaul. Hotel Vernimmen

Als we ons in gedachten verplaatsen naar het jaar 1850, staande op de hoofdbrug en we richten onze blik naar de Dracht, dan zien we op beide hoeken een logement. Aan de oostelijke zijde bevond zich toen al meer dan honderd jaar het Heerenlogement, destijds uitgebaat door de weduwe Barlage. Op de hoek, aan de overzijde van de Dracht, is al in de eerste helft van de 18e eeuw sprake van een herberg, die in 1850 de naam “s Lands Welvaren” droeg. Richting het noorden springt weer een tweetal logementen in het oog. Links staat op de hoek een bakkerij, maar slechts vijftig meter verder, op de volgende hoek, bevindt zich logement “Koophandel en Zeevaart”. En rechts, op de hoek van de Lindegracht, staat logement “De Zon”, waar de Fonk-dynastie al sinds 1770 de scepter zwaaide.

Vier logementen binnen een straal van ca. 50 meter, nabij het kruispunt van twee drukke verkeersaders, de plek waar Heerenveen ontstond en waar vanaf het begin veel bedrijvigheid heerste. Dit was ook de plaats waar nieuwtjes werden uitgewisseld, waar de passerende schippers en reizigers behoefte hadden aan een hartversterking en een overnachtingsmogelijkheid. In de 2e helft van de 19e eeuw kwam er geleidelijk verandering in deze situatie. Tram- en treinverbindingen zorgden voor snellere reismogelijkheden en een teruglopende behoefte aan overnachtingsplaatsen. Sommige logementen rond de hoofdbrug werden café of koffiehuis en drie verdwenen in het begin van de 20e eeuw zelfs helemaal. Petrus Fonk gaf er in 1897 de brui aan. Er volgden in de jaren daarna nog enkele wisselingen van eigenaar. In 1902 werd het pand op de hoek van de Lindegracht ingrijpend verbouwd en kreeg het zijn huidige uiterlijk, met het karakteristieke torentje. Ook dit mocht niet baten. In 1909 kwam er een einde aan de horecafunctie. Logement “Koophandel en Zeevaart”, later “De Drie Gemeenten” sloot na

Portret van Logementhouder Fonk

enkele verbouwingen en wisselingen van eigenaar in de jaren 10 van de 20e eeuw definitief de deuren. Hetzelfde lot was “’s Lands Welvaren”, later “Hotel Transvaal”, beschoren. Ook het Heerenlogement onderging enkele naamsveranderingen. Het werd Hotel Jorissen, Hotel Groen en later Hotel Vernimmen en bleef als hotel bestaan tot in 1964. In dat jaar maakte het laatste hotel bij de hoofdbrug plaats voor een meubelzaak. In datzelfde jaar opende het Postiljon motel zijn deuren bij de rotonde aan de noordkant van Heerenveen. Het belangrijkste verkeersknooppunt in Heerenveen en ook de hotelkamers hadden zich verplaatst van de Hoofdbrug in het centrum, naar het verkeersplein aan de rand van Heerenveen. Na de komst van het klaverblad was de gunstige ligging van dit motel ineens ook verleden tijd.

‘Het verhaal van Heerenveen” is mogelijk gemaakt door:

www.heerenveenmuseum.nl

Het Van der Valk-concern heeft, voor een nieuwe vestiging, zijn oog laten vallen op een plek die vandaag de dag als een belangrijk kruispunt van verkeerstromen wordt beschouwd. Maar dankzij, toenemend toerisme en zakelijk verkeer, is ook het centrum van Heerenveen weer in beeld als hotellocatie. En daarmee is de cirkel rond.

MET DANK AAN: Werkgroep Oud Heerenveen www.werkgroepoudheerenveen.nl

FOTO BOVEN: Hotel Groen in 1910. FOTO RECHTS: Personeel van Hotel Groen. Hotel Groen “Het Friesche Haagje” met veldwachter P. Kuiken in 1935


De nieuwe SEAT Ibiza. Vanaf €15.400* Private Lease va €259 p.m.*

Gemaakt om jou in beweging te brengen. Beter in vorm dan ooit. En volledig uitgerust voor jouw volgende stap! Het nieuwe design oogt nog strakker, robuuster en sportiever. Kom snel langs en stap in!

Autoland van den Brug Zilverweg 3 • Heerenveen (0513) 63 30 54 vandenbrug.nl/seat Gemiddeld brandstofverbruik Ibiza 4,7-4,9l/100 km (1:20/l - 1:21/l). Gemiddelde CO2 emissie: 106-112 g/km. De vermelde consumentenadviesprijs en vanaf-private lease prijs geldt voor de SEAT Ibiza 1.0 MPI Reference. De genoemde vanaf-verkooprijs is de landelijke adviesprijs bpm, rijklaarmaakkosten, recyclingsbijdrage en leges. Getoond private lease actietarief is incl. btw bij 48 maanden, 10.000 km per jaar, €500 eigen risico, onderhoud, verzekering en wegenbelasting regio Friesland. Na jaar 1 bedraagt de tussentijdse opzegvergoeding maximaal 40% van de resterende leasetermijnen. Deze Private lease wordt onder voorwaarden van het Keurmerk Private Lease aangeboden door SEAT Financial Services, handelsnaam van Volkswagen Leasing B.V, ingeschreven in het Handelsregister onder nummer 20073305. Toetsing en registratie bij BKR te Tiel. | Actie-leasetarief geldt zolang de voorraad strekt, doch uiterlijk tot 1 oktober 2017. Getoonde afbeelding kan afwijken van de werkelijkheid.


heerenveen • CULTUUR

GROOTHEERENVEEN.NL

35

een nieuwe blik op…

MUZIKANTEN IN HEERENVEEN Op het Heerenveens UITfestival vielen ze positief op: Eelco Engelsma (46) op gitaar en zanger Jasper Dijkstra (34). Muzikanten in 'Friese hart en nieren' die graag hun blik op muziek, onderwijs en het muzikantenleven delen. Eelco werd geboren in Jubbega en wilde naast een beetje spelen graag postbode worden. Heerlijk hele dagen op de fiets. “Op een of andere manier ben ik als conciërge op een muziekschool gevraagd om in te vallen als docent in het IMV (red. instrumentale muzikale vorming). Dat beviel zo goed dat Eelco na 10 jaar nog steeds met veel plezier les geeft in het onderwijs en aan zo’n 40 privéleerlingen naast zijn muzikantenbestaan. Zanger Jasper is geboren in Ureterp en is naast zangdocent in Groningen, Gorredijk en Heerenveen inmiddels ook werkzaam in het IMV. “Zanglessen worden niet aangeboden in het bestaande IMV-onderwijs omdat dit als iets vanzelfsprekends wordt ervaren binnen het basisonderwijs. De achterliggende gedachte is dat de leerkracht dit zelf kan aanleren aan de kinderen. Iedereen kan immers zingen. Ondanks dat ik van mening ben dat iedereen kan zingen, merk je toch wel dat leerkrachten in de bovenbouw het soms moeilijk vinden om voluit te zingen in te klas. Vandaar dat ik merk dat het toch als prettig ervaren wordt dat er af en toe een vakdocent zang langskomt.”

ONDERWIJS Het was voor allebei niet een doel op zich, docent worden. En toch zijn ze het door omstandigheden en kansen die voorbij kwamen geworden. Ze hebben hier allebei geen spijt van: de combinatie van zelf muzikant zijn en het onderwijs maakt het levendig volgens Eelco. “Het begint met spelen, je gaat niet spelen om te doceren, maar het is wel mooi als dat op je pad komt. Het is de combinatie die het levendig houdt”. Jasper: “Je hebt ook wel ervaring nodig om iemand anders iets zinnigs te kunnen vertellen. Eelco: “Inderdaad, eerst ervaring en dan delen”. Beiden werken dan ook mee aan diverse schoolprojecten in de omgeving van Heerenveen.

“Er is een materialistische visie in het onderwijs, daarom vind ik het fijn om er iets tegenover te zetten, gewoon even iets anders doen. Op spiritueel vlak zijn we nauwelijks gegroeid. Juist met muziek kun je een andere beleving, een andere wereld binnen brengen bij de kinderen. En daar maak ik deel van uit. Ik probeer ze dan ook dingen te laten doen op intuïtie: voelen, proeven en ruiken. Ik haal overal inspiratie uit. Wij moeten proberen om een combinatie te vinden die aansluit bij de kinderen en jongeren maar hen ook uitdaagt”. Jasper: “Ik neem mijn eigen liedjes mee, aansluitend bij de doelgroep en het interessevlak van de kinderen. Aangezien ik daar schoolbreed mee in aanraking kom, weet ik waar de raakvlakken liggen voor de kinderen in de bovenbouw en kan ik er voor zorgen dat ze met veel gemak en plezier kunnen gaan zingen.”

IK BEN MUZIKANT Jasper: “Ik heb totaal geen planning even. 10 jaar lang was ik onderdeel van de band Audio Adam en in die tijd heb ik er heel veel visies op los gelaten om het een groot succes te laten worden. Nu neem ik de tijd en de ruimte om los te laten en muziek gewoon te laten gebeuren. En ik heb keuzes: stap ik achter de piano of neem ik de gitaar. De helft van de nummers gooi ik overigens weg, maar heel af en toe denk ik ‘yes dit is het!’. En dan word ik de volgende dag 'brak' wakker omdat ik veel te lang ben doorgegaan. Mijn droom is wel om iets blijvends op vinyl te krijgen. Muziek maken is mijn kernwaarde

en die voel ik nu weer heel sterk”. Eelco: “Je definitie van muzikant verandert met de jaren. Je begint op een tennisracket en hebt een magisch idee erbij. Vervolgens wijkt alles voor je band. En nu hebben wij allebei een gezinsleven. Wat blijft is je kernwaarde: je kan niet zonder muziek. Het moet er uit, anders word ik ziek.”

NIET ALLES IS GLAMOUR Het gezinsleven veranderde toch het een en ander voor de mannen. Als je een gezinnetje start dan moet je keuzes gaan maken als mens en als muzikant. Eelco’s kinderen doen aan graffiti, freerunnen en maken graag kunst. Zijn 11-jarige dochter heeft een sterk gevoel bij muziek. “Ze herkent wel Placebo en B.B. King, mijn muziek, dat is wel erg leuk! Ik probeer mijn kinderen zo breed mogelijk maar ook op een speelse manier veel mee te geven. De vragen komen vanzelf en dan spreek je ineens over slavernij bijvoorbeeld”. Jasper laat ondertussen een filmpje zien van zijn dochter, die in december 2 jaar wordt. “Dit was deze week”. Je ziet Jasper samen met zijn dochtertje zingen. En dat doen ze heel vaak. “Direct na het eten roept ze: 'papa taar'. En dan zegt ze 'bus, bus!'. Dan moet ik de wielen van de bus spelen. Ik laat steeds meer woorden weg en dan doet ze het helemaal zelf”. Jaspers ogen gaan stralen terwijl hij dit vol trots vertelt.

een eyeopener voor mij.” Het mooiste van muziek maken is zielsverwantschap, dan ontstaat er iets extra’s. Met zijn tweeën, of meer, iets neerzetten wat je afzonderlijk van elkaar niet kan”. Jasper en Eelco blijken dat beiden ook met hun broer te hebben. “Qua samenspel gebeurt er dan iets: hoe kan dat? Ook al hebben wij maanden niet gespeeld” vertelt Jasper. Ook Eelco vertelt vroeger veel met zijn broer in een koude Groningse garage gespeeld te hebben. Lekker rocken tot je erbij neer valt! Heel bijzonder.”

HEERENVEEN POPSTAD? In Heerenveen zal ongetwijfeld talent rondlopen maar die komen hier minder snel bovendrijven. Het leeft hier minder. Jongeren die echt wat willen, gaan studeren en daar in bandjes spelen. “De nieuwe straattaal wordt enorm onderschat, het taalgebruik is misschien niet correct maar er zit een enorme creativiteit in. De meeste schoolkinderen kunnen dat beter dan een gedicht of dictee. Als ik de muziek van Ronnie Flex of Boef hoor, denk ik als muzikant: poeh als ik zou kunnen op mijn instrument hoe zij met woorden omgaan?” Jasper: “Of het nou je smaak is of niet, het zijn harde werkers die hele dagen met muziek bezig zijn en wat moois creëren. Niet helemaal mijn persoonlijke smaak, maar als muzikant kan ik het wel waarderen”.

OPVALLEND SYNERGIE “Ik speel al lang met de bekende Friese zangeres Mink, we hebben een goede synergie, een bijzondere klik” vertelt Eelco. “Daarnaast doe ik veel losse projectjes met diverse muzikanten en heb ik vorig jaar bijvoorbeeld meegewerkt aan het Soundtrip Orkest van Talant (red. mensen met een beperking) op Oranjewoud Festival. Daar heb ik enorm van genoten en ook toch ook weer veel van geleerd. Deze doelgroep denkt niet en geniet alleen maar. Het is allemaal heel simpel voor ze, ze horen een toon en gaan los! Dat was

“Wat hebben wij veel raakvlakken!” valt een aantal keren op. Tot slot vraag ik heel brutaal de leeftijden van de mannen. Jaspers mond valt open als hij hoort dat Eelco 46 is. “Dat had ik niet in de gaten”. Het geheim van Eelco? “Mijn muziek, fietsen én ik doe de dingen die ik leuk vind. Mijn wereld is groter geworden en ik sta bij veel dingen stil en leef bewust. Ik zie het per dag. Neem bijvoorbeeld afvalscheiding. Doe je daar makkelijk over omdat je het druk hebt of sta je even stil bij de gevolgen? Ik heb verschillende rollen in dit leven en elk vlak verdient aandacht en daar zoek ik balans in”.


NUMMER 09 • 2017

Zicht op Heerenveen

24

sep

Tim Akkerman

1

okt

Posthuis Theater // 15:00 // Tim’s Secret Sessions

Lúnberter Merke

21-24

Gurbe Douwstra

ART NOORD

21-24

Expositie Hiltje Drent

v.a.

Heerenveen Museum // Heerenveen door de ogen van div. kunstenaars

t/m

Agenda regio Heerenveen Luinjeberd // Dorpsfeest

1

okt

1

okt

Bibliotheek Heerenveen // Tekeningen van Hiltje Drent

Operatie Geslaagd

22

Wonderlijk Friesland

v.a.

sep

Terbantster Tsjerke Terband // 15:30 // Solo optreden met de mooiste liedjes uit zijn repertoire

De Papegaaienjas

23

Janita Baron

v.a.

Museum Bélvèdere // Vierdaagse Kunstbeurs: kunst kijken & kopen

sep

1e Feantocht

23

Jubileum Seniorcafé

Koopzondag

24

3-delige cursus fotografie door Peter Wouda

Met andere oogen

24

Lang leve de revolutie! Ron Blom

Ronald Snijders

29

Pioniers van de Nederpop

Heerenveen // 13:00-17:00 // winkelen

Posthuis Theater // 15:00 // Bram van der Vlugt & Co

Posthuis Theater // 20:15 // Welke show

Gabriëlle Westra

Pronkkeamer Museum Heerenveen // Kunsttentoonstelling

sep

sep

sep

sep

29

sep

Pronkkeamer Museum Heerenveen // Fototentoonstelling ‘Een nieuwe blik’

Museum Heerenveen // 19.30 - 21.00 // Arbeiders- en soldatenraden tijdens WOI in Friesland

4

Tassen Kayako Ishikura

Galerie It Alde Tsjerkje Mildam // Handgemaakte tassen van Kayako Ishikura

Ricky Koole & Ocobar

Woezel & Pip (2+)

30

Boekstart Inloopochtend

5

Bibliotheek Heerenveen // 10.00-11.00 // Kinderen worden voorgelezen door hun (groot)ouders

The Play that goes wrong (try-out)

Architect en Kunstfoto’s

Unis Flyers vs Renomar HYC Herentals

sep

30

sep

Groot Korenconcert

30

Stadswandeling

Fietstocht Oranjewoud

30

56e Vijf Dorpen wandeltocht

Open Huizen Dag

30

Seniorenmarkt

Trinitas Kerk Heerenveen // 19:45 // m.m.v. Rijssens en Lemster mannenkoor

Werkgroep Oud Heerenveen // 10.00 // Fietsen door vorstelijk Oranjewoud o.l.v gids

regio Heerenveen // NVM Open Huizen Dag

sc Heerenveen - AJAX

Abe Lenstra stadion Heerenveen // 14:30 // Eredivisie voetbal

sep

sep

sep

1

okt

6

Thialf Heerenveen // 20:00 // IJshockey: BeNe Liga

7 7

okt

regio Heerenveen // 08:30 // Wandeltocht

7

okt

Heerenveen centrum // 11:00 // Informatieve markt voor senioren

Paradox

Kunsthuis LOOF Jubbega // Frans Beerens, Jet v. Oosten en Johannes Steendam

Bibliotheek Heerenveen // 19.30 - 21.30 // Op reis door onbekend Bali en Lombok

Knypster Merke De Knipe // Dorpsfeest

7

okt

okt

Heerenveen // 11.00 // Wandeling door Heerenveen o.l.v. gids

Bali & Lombok

6

okt

okt

Posthuis Theater // 20:15 // Theater van de Lach 2.0

Bibliotheek Heerenveen // Foto’s van Ulrich Huckschlag en Herman Siemen

5

okt

okt

Posthuis Theater // 20:15 // Me & Tennessee (try-out)

Flaeijlelfeest: een dag terug in het verleden! 30 Nieuwehorne // vanaf 10:00 // Uniek cult historisch evenement, 41e editie!

4

okt

okt

Posthuis Theater // 20:15 // m.m.v. Johan Derksen

sep

sep

4

okt

Bibliotheek Heerenveen // 19.30 - 21.30 // Fotografie (1)

Thialf Heerenveen // 20:00 // IJshockey: bekercompetitie 2017-2018

Posthuis Theater // 14:00 + 16:00 // Op zoek naar de Sloddervos

4

okt

Seniorcafé Bibliotheek Heerenveen // 10.15 - 12.00 // met Reitse Spanninga

Unis Flyers vs Tilburg Trappers Toekomstteam 30

1

okt

t/m

Heerenveen en Oranjewoud // 09:00 + 10:00 // mountainbike tocht

sep

1

okt

Museum Heerenveen // Fotomanifestatie Friese natfotografen

8

t/m

Posthuis Theater // 20:15 // Elbertse & Van den Heuvel

sep

t/m

Posthuis Theater // 20:15 // Erik Krikke & Silhouette

t/m

36

okt

9

okt

6-10 okt

Samen zorgen dat de hele regio Heerenveen ‘n Gouden Plak is om te wonen, werken, ondernemen en bezoeken. Nu én in de toekomst. Dat is het doel van ‘n Gouden Plak!


heerenveen • CULTUUR

37

GROOTHEERENVEEN.NL

september - oktober 2017 Theater/muziek

Expositie

Lezing/cursus

Sport

Evenement

Koopzondag

3-delige cursus fotografie door Peter Wouda (2) 11 Bibliotheek Heerenveen // 19.30 - 21.30 // Fotografie (2)

okt

Brief aan mijn dochter

Wat jo wolle (gjin Shakespeare) (try-out)

11

Mooi om te zien! Ook om in te wonen? 19

okt

Museum Heerenveen // 10.00 - 12.00 // Lezing Gabriel Vriens

okt

Wat jo wolle (gjin Shakespeare) (premiere) 12 Posthuis Theater // 20:15 // Tryater

okt

Weet je nog wel…

19

Oerknal Govert Schilling

12

The Unpleasant Surprise

20

Wat jo wolle (gjin Shakespeare)

13

Mass Start schaatscompetitie

20

Kroegentocht Heerenveen

13

Unis Flyers vs Eaters Limburg

21

Open Dag THIALF

14

sc Heerenveen - Vitesse

22

Wandeltocht Oranjewoud

14

MEGA Sportdag 2017

24

Week vd Geschiedenis: Vergeten Groenten 14 Bibliotheek Heerenveen // 10.00 - 14.00 // Vergeten Groenten infostand en proeverij

okt

Mylou Frencken

26

De Fiepbus (3+)

14

Kunstbeurs & kunstveiling

Prentenboekjesfestival (2+)

14

Reunieconcert

27

Het Muizenhuis (3+)

14

Jan Beuving

27

Nijntje op de fiets (2+)

14

KPN NK Afstanden + Mass Start competitie 27-29

Youp van ‘t Hek -UITVERKOCHT!-

14

Neelie!

28

Roon Staal

15

Unis Flyers vs Hijs Hokij Den Haag

28

Koopzondag

29

Posthuis Theater // 20:15 // Tryater

Bibliotheek Heerenveen // 20.00 - 22.00 // Maand van de Geschiedenis Terug naar de Oerknal

Posthuis Theater // 20:15 // Tryater

Horeca Heerenveen // vanaf 22:00 // Livemuziek en gezelligheid!

Thialf // 13:30-16:00 // Met diverse activiteiten voor jong & oud!

Oranjewoud // 14.00 // Wandeling door vorstelijk Oranjewoud o.l.v. gids

Posthuis Theater // 10:00 -16:00 // PeuterKleuterKinderfestival

Posthuis Theater // 10:45 -17:00 // PeuterKleuterKinderfestival

Posthuis Theater // 10:00 + 11:45 // Mariska Simon

Posthuis Theater // 11:00 + 13:00 // Femke Hermans

Posthuis Theater // 20:15 // Oudejaarsconference 2017 (try-out)

Terbantster Tsjerke Terband // 15:00 // Zang en piano door Roon Staal

okt

18

Posthuis Theater // 20:15 // Abdelkader Benali & Livinia Meijer

okt

okt

okt

Okt

okt

okt

okt

okt

okt

okt

okt

Cissy van Marxveldt en haar rebellenclub 15-17 Museum Heerenveen // 11.00 - 12.30 // Lezing Monica Soeting

okt

De GVR (6+)

15

Social Media Bootcamp

16

Schrijfster Sin Li: Lezing

16

Posthuis Theater // 15:00 // Ila van der Pouw

Bibliotheek Heerenveen // 9.30 - 16.00 // Bootcamp

Bibliotheek Heerenveen // 19.30 - 21.30 // Schrijfster Sin Li

okt

Okt

okt

3-delige cursus fotografie door Peter Wouda (3) 18 Bibliotheek Heerenveen // 19.30 -21.30 // Fotografie (3)

okt

okt

Posthuis Theater // 20:15 // Maaike Widdershoven, Tony Neef, Ruud Bos

okt

Posthuis Theater // 20:15 // Theater Rotterdam

okt

Thialf Heerenveen // Mass Start topschaatsen competitie

okt

Thialf Heerenveen // 20:00 // IJshockey: bekercompetitie 2017-2018

okt

Abe Lenstra stadion Heerenveen // 16:45 // Eredivisie voetbal

okt

Sportstad Heerenveen // vanaf 08:30 // MEGA Sportdag editie 2017!

okt

Posthuis Theater // 20:15 // Leven in het lied

Tjaarda Oranjewoud // Kunstbeurs en -veiling voor het goede doel

27-29 okt

okt

Fun Plaza Abe Lenstra stadion // vanaf 19:30 // Concert met de hits van toen

okt

Posthuis Theater // 20:15 // Raaklijn

Thialf Heerenveen // Wie winnen dit jaar de schaatstitels?

okt

okt

Posthuis Theater // 20:15 // Theatergroep Suburbia

Thialf Heerenveen // 20:00 // IJshockey: BeNe Liga

okt

okt

Heerenveen // 13:00-17:00 // Centrum Heerenveen

Bekijk alle evenementen op

www.ngoudenplak.nl

Ook voor aanmelden evenementen/activiteiten! Facebook.com/ngoudenplak

@ngoudenplak

ngoudenplak.nl


De specialist voor uw gezinsauto.

Auto Joure XL is het adres voor een gezinsauto van elk merk in de populaire prijsklassen. Station-, ruimtewagen, MPV of een compacte SUV. Stuk voor stuk ruime gezinsauto’s voor 5 of 7 personen. Ben je voor je werk of met je gezin veel onderweg? Dan heb je een efficiënte auto nodig die ruim en comfortabel is en waarin u zonder moeite lange afstanden mee kunt afleggen. Kies dan voor één van onze scherp geprijste en ruime gezinsauto’s.

Voordelen van een Auto Joure XL gezinsauto. Lage aanschafprijs | Direct rijden | Groot aanbod in de populairste prijsklassen. Kosteloze (Inruil en inkoop) taxatie en afhandeling van uw huidige auto. Onverwachte, hoge reparatie kosten aan uw auto behoren tot het verleden zodra u bij de aankoop van een occasion bij de Auto Joure XL een Autotrust garantie op maat afsluit. 6, 12 of 24 maanden in geheel Europa mogelijk.

Techniekwei 4, 8501 XN Joure, 0513-41 25 25, info@autojoure.nl

Snel en vertrouwd je auto verkopen! Vanwege de grote vraag naar occasions zoekt Autogroothandel Friesland met spoed alle merken auto’s ongeacht bouwjaar en kilometer-stand. Bij Autogroothandel Friesland kunnen wij terplaatse uw auto taxeren en krijgt u direct via de bank uw geld en een RDW vrijwaring! Ook kunt u mailen naar info@autogroothandelfriesland.nl, graag zoveel mogelijk informatie over uw auto zoals: kenteken evt. extra’s en zoveel mogelijk foto’s en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op. Als u uw huidige auto zelf verkoopt kunt u op nieuw of jong gebruikte auto’s vaak een behoorlijke korting bedingen. Zo bent u vaak een stuk voordeliger uit. Onze jarenlange ervaring met in- en verkoop van occasions aan handelsbedrijven en merkdealers staat garant voor een betrouwbaar en deskundig advies. (wel inkoop maar geen verkoop aan particulieren).

Direct uw geld en een RDW vrijwaringsbewijs.

Firmawei 3, 8501 XL Joure, 0513-48 57 77, (groothandel Friesland ligt achter Auto Joure XL) info @ autogroothandelfriesland.nl


VOETBAL BIJLAGE SEIZOEN 2017-2018

De amateurvoetbalclubs in de regio Groot Heerenveen zijn er klaar voor!

Kijk voor het laatste voetbalnieuws uit de regio op: www.grootheerenveen.nl


VEEL SUCCES IN DE HOOFDKLASSE!

Voor als het snel en goed moet!!

DE JONG & HOGETERP MEDIAEXPRES Email: koeriersbedrijfdejonghogeterp@hotmail.com

Voor een betere kijk op voetbal! Wettertoer 18/19, 8442 PC Heerenveen

www.beenenbrillen.nl

Scoren doe je door te vergelijken!

Tijd vinden, tijd maken, tijd krijgen.

Zoek je een passende hypotheek of verzekering? Ik vergelijk en regel het voor jou. Eerlijk, persoonlijk en RAP!

Nick de Jong Verdediger, UNIS Flyers

Bentaceren betekent dat je zaken goed voor elkaar hebt, dat er grip is binnen je organisatie en dat er tijd gevonden en gemaakt wordt voor andere dingen, zoals ontspanning, plezier en voor dat waar de ondernemer goed in is: ondernemen! Omdat iedere ondernemer uniek is, bieden we dienstverlening op maat en staan we altijd voor je klaar. Dat is Bentacera.

www.bentacera.nl

Kijk op rapverzekeringen.nl of neem contact met mij op via 0513 - 61 04 01. Gemeenteplein 79 Heerenveen


VOETBALBIJLAGE 2017-2018

03

De voetbalcompetitie gaat weer los! Na weken van voorbereiding staan uw favorieten weer te trappelen van ongeduld om u te gaan vermaken met hun spel. Voor hoofdklasser vv Heerenveen is de competitie zelfs al enkele weken aan de gang. GrootHeerenveen geeft u, net zoals een jaar geleden, inzage in het wel en wee van uw club. Een blik terug,

ontwikkelingen en een blik vooruit. Natuurlijk in beknopte vorm, maar wie weet komen wij, in de loop van het seizoen, nog eens bij uw club langs. Er gaat het nodige veranderen ten aanzien van het jeugdvoetbal. De meesten onder u zullen daar wel van op de hoogte zijn. Organisatorisch vergt dat het nodige van de verenigingen. Er is meer man (vrouw) kracht nodig en meer materiaal om dat alles te kunnen realiseren. Het

uitgangspunt van de KNVB is te komen tot een betere en uniforme opleiding. De clubs staan ervoor open. De praktijk zal het leren. Namens Groot Heerenveen veel succes toegewenst met uw favoriete club.

uistum. Bram van Kr

VV HEERENVEEN IS BINNEN EN BUITEN HET VELD IN BEWEGING Het seizoen 2016-2017 is geen makkelijk seizoen geweest voor de hoofdmacht van VV Heerenveen. Het was een seizoen met wisselende resultaten, dat pas werd beslist op de laatste wedstrijddag. Trainer Marcel Valk: “Het is een hele omschakeling als je twee jaar op rij kampioen bent geworden en van de tweede klas in de hoofdklasse belandt. En dat met een vaste kern die gedurende die periode amper een wijziging heeft ondergaan. Jeugdige talenten uit eigen gelederen zijn in die periode wel ingepast.” “Vorig seizoen, voor het eerst in de hoofdklasse, was een nieuwe ervaring. Je kreeg te maken met sterke tegenstanders uit Gelderland, Noord Holland en Utrecht. Lange reistijden van anderhalf tot tweeëneenhalf uur waren normaal. Daar moet je aan wennen”, aldus Marcel Valk. “Wat je ook tegenkomt is dat je tegen ex –profvoetballers komt te staan en dat je tegenstanders een groter achterland hebben dan Heerenveen, waaruit zij kunnen putten.”

en Jacco Kuiper. Positief was dat aan het eind van het seizoen Robin de Boer en Han van Dijk vanuit de jeugd doorbraken. Na de winterstop pakten wij het goed op met een overwinning op koploper Woezik, maar daarna werd het wat minder, mede door de eerdergenoemde blessures. Door een aanpassing in onze spelopvatting hebben wij aan het eind van de competitie een sterke eindsprint kunnen maken. Het was kantje boord in de laatste wedstrijd van het seizoen uit tegen Hoogland. Tien minuten voor het eindsignaal stond je op een rechtstreekse degradatieplek, vijf minuten later op een plek voor de nacompetitie en één minuut voor tijd win je en sta je op de negende plek, van de zestien teams. Een ‘billenknijper’ dus. Zoiets had ik zelf ook nog niet meegemaakt”, aldus Valk.

SEIZOEN 2017-2018 “De verwachtingen voor het komende seizoen? Ik houd mij wat dat betreft altijd op de vlakte. Wij staan tegenover zeven nieuwe tegenstanders. Moeten nog verder reizen dan vorig seizoen (Zuid Holland vooral) en de selectie heeft toch een paar belangrijke spelers verloren. Ivar Span (Flevo Boys) Niels den Haan, terug naar een club in de buurt van Barendrecht en Jeffrey Mast is trainer geworden van JO-11 bij de sc- Heerenveen. Rond de winterstop weet ik meer”, aldus Valk.

NIEUW BELEID VV Heerenveen is naast een voetbalclub waar plezier in voetbal, zowel op prestatief als recreatief niveau, centraal staat, tevens een vereniging die een gezonde en veilige sportomgeving wil bieden. Sinds twee jaar maakt de club grote stappen op dat gebied en fungeert het deels als voorbeeldclub voor andere sportverenigingen. “Na de voorbereiding stonden wij er aan het begin van de competitie goed op en na drie wedstrijden hadden wij vier punten. Daarna was er wisselend succes, waarbij bleek dat wij met onze speelstijl prima konden meekomen. Wel bleek dat fouten vaak meedogenloos werden afgestraft. Pech was, dat wij aanvallend te maken hadden met veelvuldige blessures van Stefan Bollen

Voor een veilig sportklimaat is de club twee jaar geleden begonnen met het aanvragen van een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) voor alle vrijwilligers die in contact komen met jeugdspelers. De uitvoering van het VOG-beleid ligt bij de vertrouwenspersonen van de club die tevens aanspreekpunt zijn voor ongewenst gedrag en omgang of

SELECTIE EN STAF VV HEERENVEEN 2017-2018 Bovenste rij: Dennis Asenso, Ali Morteza Zia, Bart Klapwijk, Jan Hielkema, Lars Posthumus, Niels Talsma, Kevin Regts, Han van Dijk, Wytze Sipma, Tommy Wang. Middelste rij: Eldert van der Dam teammanager, Thiemen Pen, Jasper Brouwer, Peter de Vries, Frank van der Werf, Justin van der Dam, Paul de Jong, Chainiero Lo Fo Sang, Mustafa Ibis, Robin de Boer, Harmen van der Spoel. Onderste rij: Henk Koot materiaalverzorger, Remco Hof, Jacco Kuiper, Lars Mellema keeperstrainer, Marcel Valk trainer, Hans Alleman trainer, Jordy Veenstra, Johannes Agricola, Soeren Grigoryan, Willem de Vreeze, conditie -hersteltrainer/verzorger.

conflictsituaties in brede zin. Ter bescherming van vrijwilligers, leden en hun eigendommen wordt dit seizoen cameratoezicht ingevoerd op het sportcomplex van Skoatterwâld. De gezonde beleidslijn van VV Heerenveen komt tot uiting in de gezonde kantine en een rookvrij sportterrein. De club was één van de eerste verenigingen waar de gezonde kantine voortvarend is opgepakt. Een speciale werkgroep introduceerde, onder meer in samenwerking met het programma Vullen of Voeden van Wilfred Genee, gezonde producten in de kantine. Dit seizoen heeft VV Heerenveen een volgende stap gezet met een rookvrij sportterrein. Roken en sporten horen niet bij elkaar en de club wil het goede voorbeeld geven aan de vele jeugdspelers. Op het terrein en langs de lijn mag niet meer worden gerookt, een initiatief dat goed wordt opgepakt door leden en bezoekers

van het sportterrein. Een rookvrij beleid past ook goed in de samenwerking die VV Heerenveen is aangegaan met KiKa, de organisatie die fondsen werft voor onderzoek naar kanker bij kinderen. Een vernieuwend sponsorconcept. Reeds tien bedrijven leveren een bijdrage aan de vermelding van KiKa op alle wedstrijdshirts. Van de bijdrage van de sponsors gaat 35% naar KiKa. Dit concept werd mede mogelijk gemaakt door GroenLeven zonne-energie, de nieuwe hoofdsponsor van VV Heerenveen die de gehele club heeft voorzien van de nodige wedstrijdshirts waarvan de achterkant wordt gesierd door de naam van de hoofdsponsor. Daarbij bood GroenLeven de club de mogelijkheid om de voorzijde van de shirts van een andere vermelding te voorzien, KiKa dus. En daar zijn ze bij VV Heerenveen trots op.


“Voor de complete verzorging van uw installatie” Elektrotechnische installatie -

Laagspanning Verlichting Noodverlichting Communicatie Beveiliging Domotica Bliksembeveilig Aardings- en overspanning

Werktuigbouwkundige installatie: -

Klimaat Sanitair Hemelwaterafvoer Metalen dakdekken Koeltechniek 24 uur service Onderhoud

VESTIGING HEERENVEEN VESTIGING DRACHTEN VESTIGING WOLVEGA

Mercurius 17- Heerenveen Tussendiepen 7 - Drachten Sleeswijklaan 1 - Wolvega tel: 0513-631717 tel: 0512-514000 tel: 0561-760030 info@hoekstra-heerenveen.nl info@hoekstra-drachten.nl info@hoekstra-wolvega.nl


VOETBALBIJLAGE 2017-2018

05

VV HEERENVEENSE BOYS EEN MOOIE CLUB MET AMBITIE Het eerste wat enkele weken geleden opviel bij het betreden van het complex van Heerenveense Boys was de bouwactiviteit. Later daarover meer. De gesprekspartners zijn, net als een jaar geleden, voorzitter Gatze Rommert van der Meer en trainer Tonny Kerstma. Eerst maar even de trainer aan het woord, tevreden met het vorige seizoen? Tonny Kerstma: “Ja en nee. Het is met de jonge selectie een seizoen met ups en downs geweest. Een redelijke start, een forse dip waarbij wij naar beneden moesten kijken en uiteindelijke een goed herstel tegen het einde. Met een paar overwinningen meer hadden wij zelfs nog aan de nacompetitie kunnen meedoen. Maar eigenlijk was het toch min of meer conform de verwachtingen en was op zich de zesde plaats prima. Vooral omdat wij een krappe selectie hadden.”

De voortgang? “De club gaat voort op de ingeslagen weg. De jeugd krijgt alle gelegenheid zich te ontwikkelen en de grootste talenten moeten de eerste selectie gaan aanvullen. Wij willen alles uit eigen gelederen doen. Dat heeft het bestuur uiteindelijk een paar jaar geleden besloten en daar wordt aan vastgehouden.”

De begeleiding? “Ook de

het wel doen met viereneenhalf voetbalveld, maar er is niet meer ruimte. Wij hopen binnen afzienbare tijd nog een tweede kunstgrasveld te realiseren. Dat geeft weer meer mogelijkheden.”

begeleiding blijft intact. Maurice Wemekamp als assistent –en keeperstrainer, Jan de Jong, teammanager en ook Tonny Zwink en Eric van der Veen behoren weer tot de staf.”

Op 29 juli is het dak van het clubhuis tijdens reparatiewerkzaamheden in brand geraakt.

Wat verwacht je van dit seizoen? “Wij moeten als team stappen gaan maken en stabieler worden. Dat moet kunnen omdat de jongens een jaar ervaring op hebben kunnen doen. De doelstelling is een prijs pakken (periode). De ambitie is dit jaar, naar boven te kijken.” Voorzitter Gatze –Rommert van der Meer is er tussen de bedrijven door ook bij komen zitten. VOORZITTER GATZE-ROMMERT VAN DER MEER (L) EN TRAINER TONNY KERSTMA.

Tevreden met de gang van zaken als je terugkijkt wat er het afgelopen jaar is gebeurd? “Ja, wat mij betreft wel en ook bestuurlijk is het gelopen zoals verwacht, zowel op het veld als

binnen de club in zijn geheel. Het zit bestuurlijk, met de commissies, goed in elkaar. Wij bouwen de

club zorgvuldig uit en lopen in de pas. Wij hebben nu ongeveer achthonderd leden. Die moeten

“Ja, dat was schrikken. De schade had nog groter kunnen zijn, maar veel is gered en gelukkig is het grotendeels bij de dakconstructie gebleven en waterschade. Wat wij nu gaan doen is dat de alle kleedkamers worden gemoderniseerd, nieuwe toiletgroepen, bestuurskamer en er komen zonnepanelen op het dak en wij gaan over op ledverlichting. Het duurt nog wel enkele weken voordat alles klaar is, maar dan heeft het gebouw een prachtige uitstraling en kunnen wij weer jaren voort.”

VV NIEUWESCHOOT GAAT MET

VERTROUWEN HET NIEUWE SEIZOEN IN Op de zonnige vroege zaterdagmorgen van ons interview ligt het fraaie complex van vv Nieuweschoot aan de Ds. Kingweg er vredig bij. Alleen een voorbijrazende trein richting Zwolle verstoort de rust. De gesprekpartners zijn hoofdtrainer Jenno Kootstra, bestuurslid Marco Idzenga en ook keeper Eric Elzinga schuift nog even aan. Hoe gaat het met de club?

en heel tevreden met de terugkeer van de volledig fitte Mario Engelbertink”.

“Prima”, volgens Kootstra en Idzenga. “Wij hebben een enthousiast bestuur dat de laatste jaren een verjonging heeft ondergaan. Idzenga: “Mijn taak in het bestuur is de facilitaire kant, het onderhoud van de gebouwen, de materialen en het terrein. Dat bevalt mij prima. Daarnaast voetbal ik in het tweede elftal. Verder bouwen we aan het fundament van onze jeugdafdeling”. Idzenga: “In september start het Kaboutervoetbal weer voor kinderen van 3 tot 7 jaar. Zonder promotie hebben zich al dertig liefhebbers aangemeld. En dat laat zien dat v.v. Nieuweschoot nog steeds mensen bindt binnen de wijk De Greiden”.

Het afgelopen seizoen. “Het afgelopen seizoen is lastig geweest”, aldus Kootstra. “Doordat er voor het tweede elftal geen trainer beschikbaar was, verzorgde ik trainingen voor ruim 30 selectiespelers. Een erg grote groep, te groot eigenlijk. Mede daardoor vielen de resultaten het afgelopen

Eric Elzinga: “Ik ben na vijf jaar Heerenveen

TRAINER JENNO KOOTSTRA INSTRUEERT ZIJN SELECTIE

seizoen wat tegen, en toch zijn wij nooit echt in gevaar gekomen”. Voor dit seizoen staat er wel een trainer voor het tweede elftal, Frank Waringa. En een ervaren teamleider, Jappie Elzinga, de laatste jaren actief als teammanager van het tweede elftal van v.v. Heerenveen. En bovendien, net als Frank, een indrukwekkend verleden bij Nieuweschoot.

Wij wensen alle vtoel saemizsoen! een succes

De vooruitzichten? “Onze selectie is grotendeels intact gebleven. En breder geworden met de keepers Eric Elzinga (DWP) en Jorrit de Boer (SWZ), middenvelder Daniël ten Berge (FC Wolvega zon.) en verdediger Jacob van der Heijden (Read Swart). Verder is de hoofdtrainer blij dat aanvaller Gido Idzenga dit seizoen aan de selectie is toegevoegd

en één jaar DWP terug. Net voor het sluiten van het transferwindow heb ik Jenno gevraagd of ik komend seizoen voor mijn kansen mocht gaan bij de selectie van v.v. Nieuweschoot. Jenno was positief verrast, en heette mij van harte welkom, zonder mij de garantie te geven dat ik eerste keeper zou zijn. Dat vond ik ook logisch. Nieuweschoot is een warme club en mijn vader, moeder en broer zijn hier ook al vele jaren actief. Om hier weer te spelen maakt de cirkel rond”. De verwachtingen voor het komende seizoen? De hoofdtrainer is bescheiden: “Ik ga niet direct hoog van de toren blazen, maar wil dit seizoen wel ergens voor spelen. Er zijn drie periodetitels te vergeven, we spelen in de beker en er is het kampioenschap. Wij willen daarvan graag één prijs binnenhalen”.


06

VOETBALBIJLAGE 2017-2018

VV AENGWIRDEN, CLUB VAN DE STREEK Het multifunctionele sportcomplex van Tjalleberd straalt op dinsdagavond rust uit. Op de tennisbaan wordt een mixed dubbel gespeeld. Maar het clubgebouw van Aengwirden met daaraan verbonden de fraaie sporthal ligt er uitgestorven bij. Op de afgesproken tijd komt de nieuwe trainer van de club Robbie Dijkstra aangelopen. Hij heeft de taak overgenomen van Frank Waringa. Wij besluiten gezien het warme weer het interview te doen bij een dug out. Robbie Dijkstra is geboren op 4-11-1988 en is voor het komende seizoen voor het eerst trainer van de club uit Tjalleberd. Hij is voorheen vier jaar jeugdtrainer geweest bij DIO Oosterwolde en de laatste vier jaar trainer geweest van het eerste elftal van FC Fochteloo. Dijkstra: “Ik kijk ernaar uit, heb er zin in en ben super gemotiveerd om hier aan de slag te gaan.”

team, gemiddeld zo’n éénentwintig jaar, bleek niet stabiel genoeg om in de vierde klasse te blijven. En dat tot verdriet van het dorp en omgeving.

Het seizoen 2016-2017 is voor de

Ondertussen is ook een jonge speler aangeschoven namelijk Aaron Dijkstra, negentien jaar oud en wonend op een steenworp afstand van het sportcomplex. Aaron: “Ik speelde vorig jaar nog als spits in het derde, maar zit nu bij de selectie van het eerste. Ik ben een kind van de club en ben bij de F’jes begonnen en heb dus alle leeftijdsklassen doorlopen. Het is voor mij dus nieuw om bij het eerste te zitten en ik hoop mijn bijdrage te kunnen leveren; dat het een mooi voetbaljaar mag worden voor de selectie. Ik zal mijn uiterste best doen.”

voetbalclub Aengwirden geen succes geweest. Tegen de verwachting in degradeerden zij naar de vijfde klasse. Een klasse waarin zij in het verleden wel eerder hebben gebivakkeerd. Het relatief jonge

Wat zijn de verwachtingen? Robbie Dijkstra: “Ik kan het op dit moment moeilijk inschatten. Er zijn een paar jeugdspelers bijgekomen. Een ander probleem is dat wij

DE NIEUWE TRAINER ROBBIE DIJKSTRA SPREEKT ZIJN SPELERS TOE nog midden in de vakantieperiode zitten en de selectie nog niet compleet is. Zodra dat het geval is en wij de bekerrondes achter de rug hebben, kan ik een betere inschatting maken dan op dit moment. Wel hoop ik natuurlijk dat wij bij de top vijf kunnen aanhaken en een periode kunnen pakken. Favoriet is naar mijn mening SC Joure, dat toch weer een zondag

team op de been heeft gebracht. Daar zal best een aantal goede spelers bij zitten dat eerder op de zondag heeft gevoetbald bij Joure. Ondertussen zijn er meerdere spelers op het veld gekomen en is het tijd om te gaan trainen. Zelf stap ik op de fiets om naar Oudehaske te gaan voor de volgende afspraak.

MILDAM - DE VERRASSENDE VV Oldeboorn, de PROMOVENDUS, HOE ZAL HET club van het dorp GAAN IN DE 3E KLASSE? Misschien was vv Mildam het afgelopen seizoen wel één van de verrassingen in de vierde klasse noord. Niet dat het eerste elftal op de zesde plaats eindigde in de competitie, dat was hen in het seizoen 2015-16 ook gelukt. Nee, de verrassing was dat zij via de nacompetitie promoveerden naar de derde klasse! Een niveau dat zij, onder de vleugels van de KNVB, nog nooit hadden bereikt. Tijd dus om daar even over na te babbelen met de voorzitter en trainer. Arnoud de Vries, voorzitter: “Ja, wij zijn als bestuur en de leden van onze club bijzonder trots dat wij voor het eerst in de derde klasse gaan spelen. En dat voor een qua grootte bescheiden club. Echter, een echte voetbalclub die een belangrijke functie heeft in het dorp Mildam. Mede daardoor hebben wij ook een trouwe supportersschare.” Trainer André Bloemhoff: “De promotie kwam inderdaad als een verrassing. Je bent als zesde geëindigd en je promoveert via de nacompetitie. De start van de competitie

was niet geweldig, maar wij herstelden ons gedurende die periode en konden dat voortzetten in de tweede periode die wij wonnen. Wij konden ons niet mengen in de strijd voor het kampioenschap, maar hadden nog het toetje van de nacompetitie. Dat waren de beslissende wedstrijden tegen Oldeboorn, ook al een club uit de gemeente Heerenveen. Wij wonnen beide wedstrijden, met 3-1 thuis en 2-0 uit, en de deur naar de derde klasse ging open.

De selectie: dat ziet er goed uit. Wel is Harmen van der Spoel naar vv Heerenveen gegaan, maar daar staat tegenover dat Thierry Modderman (Heerenveen 2) is gekomen en verder zijn Matthijs Velkens en uit de JO-19 Lubbert Dooper, Feitze Krekt, Robin Boman en Ferry van der Spoel erbij gekomen. Verder bestaat de begeleiding rond het team uit dezelfde personen.”

De verwachtingen: “Van onze kant is er een

TRAINER ANDRÉ BLOEMHOF (LINKS) VOORZITTER ARNOUD DE VRIES

gepaste bescheidenheid. In drie jaar tijd zijn wij van de vijfde naar de derde klasse gegaan en weten we weinig van de andere teams. Wij stappen er echter vol goede moed in en gaan voor handhaving", aldus de voorzitter en trainer.

Wij wensen alle vtoel saemizsoen! een succes

Het seizoen 2016-2017 was een lang en zwaar seizoen voor de Boarnsters. Een lange nacompetitie, die pas op vijf juni eindigde met een beslissende wedstrijd tegen Mildam, voor promotie naar de derde klasse.

TRAINER PIET DE WINTER EN ELFTALLEIDER WIEGER HUISMAN TIJDENS EEN WEDSTRIJDBESPREKING

Trainer Piet de Winter, die dit seizoen voor het vijfde jaar voor de groep staat, kijkt tevreden terug op het afgelopen seizoen. “Wij hebben, zeker omdat wij geen grote selectie hebben, het maximaal haalbare behaald. Op zich was het halen van de nacompetitie al een zekere beloning en dat wij tot die beslissende wedstrijd kwamen al helemaal. De teamgeest binnen de groep was fantastisch en bleef dat, ook toen wij te maken kregen met blessures en schorsingen. Uiteindelijk hebben junioren ons bijgestaan in de nacompetitie en die deden het best aardig. Voor wat betreft het komende seizoen zijn wij op zich al tevreden met een plek in de middenmoot en is iedere plek hoger meegenomen. Dat uitgangspunt hadden wij de vorige competitie ook.” Oldeboorn heeft dit seizoen geen elftallen onder de 19 en 17 jaar. De spelers van onder

17 jaar zijn toegevoegd aan de selectie van het eerste. “Hiermee hopen wij de jongeren op te leiden en in te passen, om zo te bouwen aan een selectie voor de komende jaren. De jongens komen uit het dorp en gaan ervoor. Een jongen als Tjitze Brandsma, die vorig seizoen nog onder 17 jaar bij de vv Heerenveen speelde, is nu weer terug bij ons.” Ook leider Wieger Huisman kijkt weer uit naar de competitie. “Ik ga dit nu voor het veertiende jaar doen en nog steeds met veel plezier”. Ik regel nu eenmaal graag en vindt het een prima vrijetijdsbesteding. Er is een goede klik met de trainer, die zoals het er nu naar uitziet, aan zijn vijfde en laatste seizoen bij ons gaat beginnen. Samen gaan wij er, met een enthousiast team van jong en oud, weer een mooi seizoen van maken.”


VOETBALBIJLAGE 2017-2018

Read Swart -

stabiele 4e klasser die naar boven

kijkt

Een gesprek met trainer Jan Sietse Heida. Je gaat nu het derde jaar in als trainer van Read Swart. Als wij even terugblikken naar het afgelopen seizoen, hoe kijk je daar dan tegenaan? “Met wat gemengde gevoelens. Ondanks het feit dat wij regelmatig hele aardige wedstrijden hebben gespeeld was het, als het er op beslissende momenten op aankwam, vaak “net niet”. Daardoor hebben wij geen periodetitel kunnen behalen en dat was toch wel een doelstelling. Wij spelen

HOOFDTRAINER JAN-SIETZE HEIDA (LINKS)

07

VV JUBBEGA wil spelen om de prijzen! Het eerste wat opviel bij het betreden van het sportpark “It Heidefjild” zijn de bouwwerkzaamheden. Het lijkt erop dat de vv Jubbega volop in beweging is. Daarover later meer. Wij blikken terug op het seizoen met trainer Johnny Wassenaar, die aan zijn derde seizoen bij Jubbega gaat beginnen.

zo aanvallend mogelijk met de spelers die wij hebben, maar je wordt daarvoor niet altijd beloond. Wat betreft de ontwikkeling van het team ben ik wel tevreden. Als team zullen wij wat minder wisselvallig moeten worden. Lukt dat, dan ga je mee spelen voor de prijzen. Dat is overigens dit jaar de doelstelling, ik leg de lat hoger dan vorig jaar.”

Johnny Wassenaar: “Na een goede start volgde voor de winterstop een zwakke serie. Na de winterstop wil je de draad in de positieve zin van het woord weer oppakken, maar dat lukte helaas niet. En dan ga je naar beneden kijken naar je concurrenten. Het team heeft zich uiteindelijk weten te herpakken, maar meer dan een tiende plaats op de ranglijst zat er niet in. Over de instelling van de spelers heb ik niet te klagen gehad. Ook de samenwerking met assistent-trainer Oebele Schokker was uitstekend.”

De selectie: “Die is wat breder geworden met de komst van twee junioren. Dat zijn Maarten Diever en Hielke Krul. Verder is Alrik Wagenaar terug en ook Justin de Vries komt de selectie versterken. Aanvoerder is Frank Tuinman, een ervaren speler van zesentwintig jaar, die hoofdzakelijk op het middenveld zal spelen, maar ook in de voorhoede goed uit de voeten kan.”

Heeft de selectie nog een verandering ondergaan? “Jazeker, Darryl de Vries (Sport Vereent) Kevin van de Belt (Udiros) Mark Teade Koopmans (Olyphia) Jordy Oosterbos (Udiros) en natuurlijk Oebele Schokker (Harkemase Boys).”

Tot slot. “Ik verwacht een spannende competitie, met tegenstanders uit de gemeente Heerenveen als Nieuweschoot en Oldeboorn, maar ook THOR uit Lippenhuizen om er maar een paar te noemen”, aldus Heida.

Blik op het komende seizoen. “Wij willen mee gaan doen om de prijzen. Dat is natuurlijk altijd het uitgangspunt, maar de groep heeft nu een jaar ervaring opgedaan in de derde klasse en met de kwaliteitsimpuls die de selectie met de komst van een aantal nieuwe spelers heeft gekregen mag je die uitspraak wel doen. Ik bespeur veel inzet op de trainingen en de groep heeft er plezier in. Ook worden wij gesteund door een hechte groep supporters.” Oebele Schokker, trainer/ speler: “Ik heb na een lange voetbalcarrière, die mij langs de velden van onder meer Cambuur en Harkemase Boys heeft gevoerd, besloten om te stoppen met voetbal op hoog niveau. Na acht jaar Harkemase Boys heb ik daar als aanvoerder op een prettige manier afscheid kunnen nemen. Ik was bij Jubbega vorig seizoen al assistent-trainer en ik wil mij nu meer gaan richten op het trainerschap en doe

daarvoor de cursus TC3. Ik ga daarbij wel spelen in het eerste elftal en hoop ook op die manier een positieve bijdrage op het veld te kunnen leveren. Wij hebben dacht ik een mooie selectie en ik kijk uit naar het begin van de competitie. Dat wij mee moeten doen om de prijzen lijkt mij duidelijk.” Haaije Bosma, voorzitter: “Niet alleen op het veld zijn de ontwikkelingen positief, maar ook de accommodatie heeft onze aandacht. Nadat de kantine eerder al in eigendom kwam van de vereniging, geldt dit sinds medio 2016 ook voor de kleedkamers (genoemde zaken waren eerst in beheer bij de gemeente). De kleedkamers worden nu onder handen genomen en ondergaan een uitvoerige renovatie. Alles wordt gemoderniseerd de focus op duurzaamheid. Daarnaast zal er aandacht zijn voor de uitstraling van het complex. Dit alles kan natuurlijk niet zonder de steun van een grote groep vrijwilligers. Die zijn onontbeerlijk voor de club. Ook zijn wij als bestuur zeer tevreden met de bijdrage die onze sponsoren leveren. Maar laten we ons weer richten op onze sportieve activiteit. De positieve motivatie van onze selectie, enthousiaste supporters en met velden in een uitstekende conditie, verwachten we een mooi en succesvol voetbalseizoen”

VV OUDEHASKE, EEN GEZONDE CLUB EN TROTS VAN HET DORP Verscholen achter de bomen en struiken langs de Jousterweg ligt het fraaie complex van de derde klasser zaterdag vv Oudehaske. De gesprekspartners zijn voorzitter Hans Hak en trainer Tjalling Bergstra. Tjalling Bergstra, voor het derde jaar hoofdtrainer: “Het afgelopen seizoen was wisselvallig. Maar toch was ik niet ontevreden met het resultaat. Met name over de eerste tien weken. Wij stonden voor de winterstop vierde op de ranglijst. Toen volgden drie nederlagen en dat was een teleurstelling. De tweede helft van de competitie kregen wij te maken met blessures en schorsingen. Gelukkig bleven wij uit de buurt van de nacompetitie en eindigden wij als negende. Daarmee werd voldaan aan de

doelstelling voor dit jonge team. Een team dat hoofdzakelijk bestaat uit door de club zelf opgeleide jeugd. De ambitie voor het komende seizoen is volgens Bergstra ‘dat de wisselvalligheid eruit moet’. Het team heeft nu een jaar ervaring opgedaan in de derde klasse. Giovanni Rigters heeft de club in verband met studie in Groningen verlaten. Hiele Nagel, speelde bij Heerenveense Boys, was een jaar gestopt, maar pakt bij ons de draad weer op en in het najaar komt Joram Smit over van Be Quick 1887 om ons

Wij wensen alle vtoel saemizsoen! een succes

TRAINER TJALLING BERGSTRA (MIDDEN) BEREIDT DE SPELERS VOOR OP HET NIEUWE SEIZOEN

versterken. Onze doelstelling is een periode te pakken met een intentie naar meer.” Hans Hak is sinds 1999 voorzitter van de club. “Ik zit al dertig jaar in het bestuur en doe het nog steeds met veel plezier. Toen ik in 1997

begon, voetbalde de club in de zevende klas. De club is langzaam opgebouwd met de hulp van vele vrijwilligers en met eigen opgeleide spelers. De binding met het dorp is daardoor groot. Wij hebben een mooie accommodatie en reeds vele jaren een kunstgrasveld, dat wij in de loop der jaren hebben verhuurd aan diverse clubs, als hun grasvelden onbespeelbaar waren. Wat natuurlijk ook belangrijk is dat de vv Oudehaske financieel gezond is.” Aldus voorzitter Hak, die hoopt dat het weer een mooi voetbaljaar wordt.


10% winterkorting Schildersbedrijf

M.J. Goerres Bel voor vakkundig en vrijblijvend advies!

www.schildersbedrijfgoerres.nl

Tel.: 06-46742878

Wij bieden u en uw auto kwaliteit, service en garantie. Om u zorgeloos op weg te helpen!

WIJ WENSEN VV AKKRUM VEEL SUCCES!

Tractoren - Landbouwmachines - Grondverzet - Heftrucks - Keuringsstation - Stalinrichting Gas - Water - Elektra - CV - Warmtepompen - Sanitair - Dakbedekking - Zinkwerk - Rioolontstopping

Merkonafhankelijk advies Bovag gecertificeerd Bosch Car Service

Wij helpen u graag! Schoterlandseweg 40 • 8413 NB Oudehorne • Tel.: 0513-541214 • info@kuperus.frl • www.kuperus.frl

Grasmaaiers - Kettingzagen - Heggenscharen - Bladblazers - Bosmaaiers - Hogedrukreinigers Diervoeders - Gereedschap - Doe-het-zelf materialen - Afrastering - Werkschoenen - Kleding

Spikerboor 1 • Akkrum • 0566 651 372 www.autobedrijf-fennema.nl

Wij doen alles voor uw auto.

Totaal in installatie!

Wij regelen alles voor u op het gebied van: • Duurzame installaties • Onderhoud CV • Centrale verwarming • Sanitair • Gas, water, elektrisch • Airco • Dak- en zinkwerken Uw abel&co installateur voor koop, lease of huur!

MDM Installatiewerk & Service Sneek: 0515 - 43 19 59 Akkrum/Aldeboarn: 0566 - 63 15 28 info@mdmservice.nl

www.mdmservice.nl

Hoofdsponsor Kromme Knilles wenst vv Akkrum veel succes in de 3e Klasse! CAFE KROMME KNILLES Heechein 42 8491 EM Akkrum Tel: 0566 - 65 13 81 www.krommeknilles.nl

Hoofdsponsor

Hoofdsponsor

DOEN IS HET NIEUWE DENKEN www.groenleven.nl


VOETBALBIJLAGE 2017-2018

09

SV UDIROS

grote omnisport vereniging in Nieuwehorne Maar wij hebben het in deze bijlage natuurlijk over de afdeling voetbal. Aanwezig zijn het bestuurslid voetbalzaken Bob Heida, trainer Emiel Kramer en trainer/speler Geert Arend Roorda. Plaats van handeling: het dakterras. Bob Heida: “Voetballend is het afgelopen seizoen wat teleurstellend geweest met een negende plaats in de competitie. Wij wisten dat wij, met het stoppen van Marten Jitze Kuperus en door de langdurige afwezigheid (blessure) van Jorrit Heida, een behoorlijk verlies op onze doelpuntenproductie zouden hebben. Dat bleek een te grote aderlating te zijn die de rest van het team niet kon opvangen. Het team heeft ervoor moeten knokken om zich te kunnen handhaven. Met de komst van Geert Arend Roorda en Niklas Tarvajärvi hopen wij een beter seizoen te kunnen gaan draaien. Positief is dat wij dit seizoen weer een ‘onder 19’ team op de been kunnen brengen en dat er ook positieve ontwikkelingen gaande zijn binnen de jeugdafdeling.” De trainers zijn dit seizoen: Emiel Kramer en Geert Arend Roorda, die tevens als speler op het veld zal staan. Emiel Kramer zit al vele jaren in het trainersvak, in het bijzonder bij de jeugd. Hij is onder andere hoofd jeugdopleidingen geweest bij Blauw Wit’34, maar hij is ook al een aantal jaren betrokken geweest op dat gebied bij de Sc Heerenveen. Geert Arend Roorda, die begonnen is bij de Sc Heerenveen is na zijn jaar in Australië en een jaar als jeugdtrainer bij Flevo Boys neergestreken bij UDIROS om daar als trainer/speler aan de gang te gaan. Met als doel zich verder in het trainersvak te bekwamen. Daarnaast heeft UDIROS voor de jeugdopleiding VTON geïntroduceerd om daarmee het niveau van de jeugdopleiding te verbeteren. Geert Arend Roorda ziet dat als een zeer belangrijk project binnen de club en zal dat stimuleren en begeleiden. Een speler van het eerste elftal, Martin Heida, vierentwintig jaar en middenvelder, is al enige tijd met VTON bezig binnen de club en is enthousiast over de systematiek. Zelf studeert hij sportmanagement. Ook de keeper van de selectie, Johan Prins sluit nog even aan. Hij is afkomstig van SV Meppel en studeert in Heerenveen aan het CIOS. Geert Arend Roorda en Emiel Kramer wagen zich, op het moment van het interview, nog niet aan een voorspelling ten aanzien van het seizoen. De groep is pas kort in training en er moeten er nog een paar van vakantie terugkomen. “Wij dienen eerst een indruk van alle spelers te hebben om tot een goede samenstelling te komen. Daarnaast hebben wij ook nog geen indruk van onze tegenstanders. Over een wedstrijd of tien weten wij meer”.

SPELER JELMER BROUWER (LINKS), VOORZITTER HENK KRUIZINGA (MIDDEN) EN TRAINER FRISO BAKKER.

VV Akkrum weer in de derde klasse!

Na éénjarig verblijf in de vierde klasse heeft VV Akkrum via de nacompetitie het verloren gegane terrein weer goedgemaakt. Gesprekspartners zijn trainer André de Vries, aanvoerder Jeroen Bosma en teammanager Ytzen Schaap. Tevreden met het afgelopen seizoen? “Ongelofelijk blij” aldus trainer André de Vries. “De doelstelling was om met attractief aanvallend voetbal in ieder geval een periodetitel te pakken. En dat lukte direct bij de eerste. Dat het daarna even wat minder ging, een dip voor de winterstop, was niet verwonderlijk. Trouwens, om uiteindelijk als tweede te eindigen achter Renado was op zich uitstekend, want Renado was het sterkste elftal en daar viel weinig op af te dingen. De mix van jong en oud klikte prima op het veld, dus wij konden onze positie gedurende het seizoen goed vasthouden. In een dubbele wedstrijd tegen Warga wonnen wij thuis met 4-3 en uit met 2-0, waardoor wij promoveerden. Wat wij stilletjes hadden gehoopt, maar niet verwacht, was toch werkelijkheid geworden. Na één jaar terug in de derde klasse.” Jeroen Bosma, aanvoerder: “Ik ben vijfentwintig jaar en sta centraal op het middenveld. Sinds mijn achttiende ben ik betrokken bij de selectie. Voor het komende seizoen ben ik door de selectie gekozen tot aanvoerder. Daar ben ik trots op. Het afgelopen seizoen was prachtig om mee te maken. Er was een enorme teamgeest. Zonder dat hadden wij de promotie waarschijnlijk niet gered. De trainer kennende

zullen wij waarschijnlijk weer zo aanvallend mogelijk de tegenstander gaan benaderen, dat is nu eenmaal onze stijl van spelen. Ik kijk er in ieder geval naar uit en ben nieuwsgierig hoe sterk onze tegenstanders zijn.” Teammanager Ytzen Schaap: “Het eerste jaar als teammanager is mij prima bevallen en als je dan ook nog promoveert is dat natuurlijk fantastisch. Zowel met het team als de begeleiding was het onderlinge vertrouwen erg groot en motiveerde men elkaar optimaal. Wij zullen proberen om in het nieuwe seizoen deze lijn voort te zetten. Dat Hennie Overdiep de keeperstraining op zich gaat nemen is ook een mooie stap vooruit. Ik wil nog even wijzen naar de verbeteringen die de accommodatie de laatste jaren heeft ondergaan. Een paar jaar geleden heeft het hoofdveld een opknapbeurt gekregen en ligt de grasmat er als een biljartlaken bij. Er is daarnaast een nieuw hekwerk rondom het veld geplaatst en ook de paden rondom het veld zijn vernieuwd. Tot slot hebben wij nu ook een gloednieuw kunstgrasveld voor trainingen en hoeft men in de herfst en winter niet meer op een modderige kale vlakte te trainen. Het nieuwe kunstgrasveld geeft hopelijk het extra zetje om ons te handhaven in de derde klasse. Tevens kan het voor wedstrijden van vooral de jeugd worden benut. Het gaat goed met de club en dat is mooi.”

FEESTELIJKE OPENING KUNSTGRASVELD V.V. AKKRUM ONDANKS STORTBUIEN De openingshandeling van het kunstgrasveld van v.v. Akkrum op zaterdag 17 september had een groot feest moeten worden met veel gasten en leden van v.v. Akkrum. Feestelijk werd het ook, echter de regen was een forse tegenvaller.

TRAINER GEERT AREND ROORDA (MIDDEN ACHTERSTE RIJ), BESTUURSLID BOB HEIDA (RECHTS ACHTER) EN TRAINER EMIEL KRAMER (RECHTSVOOR).

Wij wensen alle vtoel saemizsoen! een succes

Sportclub Heerenveen verzorgde een voetbalclinic voor de jeugd en ondanks de regen was er veel spelplezier bij de jonge voetballertjes. Hierna werd het kunstgrasveld officieel geopend en voerden Hans Langedijk (voorzitter v.v. Akkrum), wethouder Jelle Zoetendal en Sietze Eelsingh (kunstgraskommissie) het woord. Niet alleen een prachtig kunstgrasveld is aangelegd, maar ook de afwerking in de vorm van de groenstroken rondom het veld, nieuwe voetbaldoelen en een traktor voor het onderhoud zijn voorbeelden van uitstekend geregelde voorzieningen. De officiële start werd ingeluid door Jildert Bosma, die met zijn 4-jarige leeftijd het jongste lid is, en de 80-jarige Feike Hoekstra die nog altijd nauw betrokken is bij v.v. Akkrum. Al dribbelend bezorgden zij de bal bij wethouder Jelle Zoetendal en oud-speler/trainer Foppe de Haan, die beiden het doel wisten te vinden en zo het veld officieel openden.


De Rabo Woonweken, open voor jouw woonwensen. Loop binnen zonder afspraak Loop met jouw woonwensen tijdens de woonweken vrijblijvend binnen. Onze adviseurs beantwoorden je woonvragen, dan weet je direct waar je aan toe bent. Ze staan voor je klaar op 23, 30 september en 7 oktober.

Kijk voor locaties en tijden op Rabobank.nl/woonweken. Een aandeel in elkaar

SPORTSTAD

altijd het beste voor jou! • Nieuwbouw • Aan- en Verbouw • Renovatie en Onderhoud • Boerderijdaken • Chaletbouw en Terrasoverkappingen

BOUWBEDRIJF OTTER Pluto 9, 8448 CM Heerenveen E-mail: info@bouwbedrijfotter.nl • Telefoon: 0513-646 027

www.bouwbedrijfotter.nl

www.sportstad.nl


VOETBALBIJLAGE 2017-2018

11

VV GERSLOOT Betrokkenheid is het toverwoord bij vv Gersloot, hoewel humor op een goede tweede plek komt. Want lol hebben ze bij deze club met de leukste derde helft van de omgeving. Sietske Halman: “Soms komt de tegenpartij met een bedenkelijk gezicht aan op zondagmorgen. Of ze echt wel hier moeten zijn, vragen ze dan. Maar zijn ze eenmaal aan het spelen, dan zit de stemming er snel in.” Met 60 huizen is Gersloot een stipje op de kaart, maar er is altijd publiek langs de lijn. “En na de wedstrijd is het steevast gezellig. Bij mooi weer zit iedereen buiten en gaan de ballen het veld op voor iedereen die wil voetballen. Of we maken een zeepglijbaan.” “Er wordt hier al 83 jaar gevoetbald. Nieuwbouw de Doarpskeamer Gersloot “Het nieuwe clubhuis dat momenteel gebouwd word lijkt qua sfeer op dat oude gebouwtje., ‘De Dorpskaemer’, die die dit najaar geraealiseerd gaat worden: “Veel van onze leden zitten in de agrarische

sector en zijn te druk om altijd te trainen. Ook als je gewoon fijn een potje voetbal wilt spelen, ben je hier van harte welkom. Het spant er nog weleens om of iedereen op zondagmorgen om 10.00 uur op het veld staat. “Toch is iedereen er altijd. Als het gras van het

land gaat, moet het inkuilen wel gebeurd zijn op zaterdagnacht, zodat je zondagmorgen gewoon kunt voetballen. En hebben we iemand te kort, dan speelt buurvrouw Jolanda Galema mee. Dan voetballen we meteen een stuk beter.” Binnen prijken oude foto’s naast de prijzenkasten. Een tijdsbeeld. “We hebben veel oude herinneringen aan de club. En we maken

nieuwe. Zo won Sietske de Gouden Gehaktbal, de prijs die vv Read Swart elk jaar uitlooft aan de club waar ze tijdens de uitwedstrijden de beste gehaktbal eten.” De kleinste club van Nederland met 17 spelers, een geweldig clubgevoel en de lekkerste gehaktbal. En iedereen hoort erbij. En met binnenkort een nieuwe Dorpskeamer.

SELECTIES 2017-2018 VV Heerenveen Justin van der Dam, Frank van der Werf, Lars Posthumus, Paul de Jong, Thom van Lingen, Jan Hielkema, Niels Talsma, Han van Dijk, Thiemen Pen, Johannes Agricola, Kevin Regts, Bart Klapwijk, Ali Morteza Zia, Jasper Brouwer, Jordy Veenstra, Remco Hof, Peter de Vries, Jacco Kuiper, Soeren Grigoryan, Robin de Boer, Tommy Wang, Mustafa Ibis, Dennis Asenso, Chainiero Lo Fo Sang, Wytze Sipma (informatie verenigingswebsite)

VV Nieuweschoot Jelmer Anema, Robin Berendsen, Daniël ten Berge, Jorrit de Boer, Mike de Boer, Jannes Bouma, Jentsje Dijkstra, Eric Elzinga, Mario Engelbertink, Rene Evers, Fokke Gorter,Sjoerd Gorter, Johan de Heij, Jacob van der Heijden, Nicky ten Hoeve, Jamie Horsthuis, Alwin Idzenga, Erwin Idzenga, Gido Idzenga, Marco Idzenga, Avinash Karia, Toine Kattouw, Patrick Lacroix, Tim de Lang, Mark van der Meulen, Paul van der Meulen, Sven Norberhuis, Kylian van Oosting, Jeffrey Post, Kevin Post, Patrick Ventura, Jesse Vink, Joran Voortman, Sietse de Vries, Sjoerd de Vries, Wessel de Wagt, Marten van der Wal, Cor Wedman, Salim Yalcin, Raymond Yeoman(informatie verenigingswebsite)

VV Heerenveense Boys Ferdinand Bijma, Jelle Brandsma, Kevin Dijkstra, Bas Doosje, Gatze Feenstra, Erwin From,

Jesper Hiemstra, Bernard Jager, Harm de Jong, Merijn de Jong, Kjeld Klein, Thomas Lewerissa, Walter van der Meer, Calvin Oberhänsli, Nico Pijlman, Dion Toering, Menno de Vries, Leo van der Wal, Danny Wouda(informatie verenigingswebsite)

Jong, Bouke Paul Kleefstra, Tom Proot, Robert van Roeden, Ids de Roos, Rik van Santen, Leon Siemonsma, Tim Tjoelker, Sjim de Vries, Johannes Watzema. (informatie verenigingswebsite)

Gosse Posthumus, Oebele Schokker, Harm Jan Bouma, Ids Douma, Klaas de Jong, Christiaan de Vries, Geale Kupersus, Thomas Peeters (informatie verenigingswebsite)

VV Oudehaske VV Mildam Joes Bos, Robin Bosma, Mark Brandsma, Lubbert Dooper, Erik Duipmans, Kris Duipmans, Frank Heida, Mark Heida, Rutger Heida, Peter Hoekstra, Frank de Jong, Hidde Knip, Feitse Krekt, Atze-Rienk de Leeuw, Johan Lems, Thierry Modderman, Sylvan Reilman, Nordin Scholten, Ferdi v/d Spoel, Chris Wagenaar, Harmen Wagenaar(informatie verenigingswebsite)

Hendrik Meester, Arjen Hoekstra, Wilmer Hazenberg, Remko van der Heide, Gijsbert Dijkstra, Eelco de Groot, Souffian Ihijji, Jordy Mulder, Ralf Hofma, Sebastiaan de Leeuw, Joram Smits, Sayan Bervoets, Rick Mulder, Nick Vellinga, Dennis Speelman, Hiele Nagel, Kevin Dijkstra, Robbert Bouma, Robin Visser, Klaas Nauta, Arno Bouknegt. (informatie: voetbalnoord.nl)

VV Read Swart Anne Jan Visser, Jeroen Bodzinga, Ronnie Waringa, Marcus Verhoef, Marvin Grouwstra, Dennis Waringa, Marc Hoeksma, Jeroen van der Veen, Jelmer Hurenkamp, Jacco de Jong, Lammert Klaas Knobbe, Jeroen Koopman, Niek van der Laan, Jacob Meyer, Siebren Siebenga, Dylan Boijink (informatie verenigingswebsite)

Adwin de Jong, Alrik Wagenaar (K), , Anco Oosterkamp, Bas Ritzema, David Peter Kuiper, Frank Tuinman, Hans Heida, Hylke Krul, Jaap Willem Boersma, Jorke Braaksma, Justin de Vries(K), Maarten Diever, Niek van der Werff, Nordin van Brunschot, Peter Soepboer, Remko Dam, Renee Geertsema, Ryan Hogan, Steven Kuiper, Wiebe Lageveen. (informatie verenigingswebsite)

VV Oldeboorn

VV Jubbega

Dennis Faber, Tsjerk Akkerman, Max Antonissen, Tjitze Brandsma, Sietse v/d Brink, Ringo Crone, Hotse Dekker, Robin Faber, Arnold Hobma, Erben Hof, Anno Huisman, Wietze Huisman Wzn, Iwan Huitema, Age de Jong, Henk de

Jan Reitsma, Willem ter Schuur, Eric Mulder, Stefan Bergsma, Grietus de Vries, Dennis de Haan, Bjorn Faber, Matthijs van Noordenburg, Jan Jonker, Johnny Wassenaar, Tiemen Koopmans, Jacko de Jong, Wesley Zijlstra,

VV Aengwirden

Wij wensen alle vtoel saemizsoen! een succes

SV Udiros Johan Marcel Beugeling, Bartjan Bosma, Jelmer Brouwer, Piet Claster, Romke Faber, Kees Haanstra, Martin Heida, Jorrit Heida, Sander Jongsma, Johan Prins, Geert Arend Roorda, Johan Ros, Jeroen Ros, Niklas Tarvajervi, Sam v/d Werf, Arnold van der Woude, Ron van der Woude.(informatie: voetbalnoord.nl)

VV Akkrum Marco Biegel, Frido Boersma, Jeroen Bosma, Aloys Bosma, Rene Edelijn, Michel Geertsma, Dennis Geertsma, Florian Gunning, Ytsen Hoekstra, Jochem van Kalsbeek, Abel Kleefstra, Frank Krompkamp, Rutger van der Meulen, Germ Postma, Hoite Schaap, Jouke Jan Schaap, Henk Strandstra, Johannes de Vries, Edwin de Vries, Lennart Zijlstra. (informatie: voetbalnoord.nl)

VV Gersloot: Helaas nog geen selectie bekend. Deze informatie is met grootste zorg samengesteld en gebaseerd op de vermelde gegevens op de website svan de verenigingen en voetbalnoord.nl


heerenveen • SPORT

GROOTHEERENVEEN.NL FOTO'S MARTIN DE JONG FOTOGRAFIE

51

PLOEG JILLERT ANEMA RICHTING OLYMPISCH SEIZOEN Op een prachtige nazomerdag bij Restaurant Koningshof in Heerenveen gaat schaatscoach Jillert Anema op de praatstoel zitten. In zijn teamkleding maakt hij het zich gemakkelijk en bestellen we een cappuccino. “Er is nieuws” zegt het management van de ploeg en Jillert gaat je daarover vertellen. Oud-marathonschaatser Oege Ferwerda (65) schuift even later ook aan en de twee oudschaatsers begroeten elkaar enthousiast. Al snel komt het gesprek op gang en oude herinneringen worden opgehaald. De oudcollega’s en opponenten van weleer zullen elkaar deze winter veelvuldig treffen, want Oege gaat de dames marathonploeg van Royal A-ware begeleiden als coach. Jillert zelf doet de marathonploeg bij de heren. Daarnaast gaat de ploeg van Clafis/ Royal A-ware samenwerken met Team Frysk, een schaatsselectie uit Leeuwarden, dat als doel heeft talenten door te laten groeien naar een hoger niveau en klaar te stomen voor de grote commerciële ploegen zoals Clafis. Jillert Anema (61) uit Bontebok is al jaren succesvol schaatscoach en combineert ook dit seizoen weer de marathonsport met het langebaanschaatsen. Royal A-ware en AB Transport zijn de hoofdsponsors van de marathonploegen. Clafis is de hoofdsponsor van de langebaanploeg. Met zijn langebaanploeg staat de Fries voor een belangrijk Olympisch seizoen. Een seizoen dat qua opbouw een exacte kopie zal zijn van het vorige. “We waren vorig jaar namelijk steengoed”, aldus Anema.

GOED TEAM Naast de baan vormen Oege en Jillert duidelijk een goed team en op de baan zal dat waarschijnlijk niet anders zijn. “Ik bemoei me verder niet met de trainingen”, zegt Oege. “Dat is Jillert zijn ‘pakkie an’. Ik bemoei me met name met de dames en treed op als coach langs het ijs bij de wedstrijden. Ik probeer de rijders met mijn ervaring beter te maken en kan als coach meewerken om de juiste beslissingen te nemen in de wedstrijd. Daarnaast vind ik de samenwerking met Team Frysk enorm van waarde. Jonge talenten in Friesland krijgen, naast de selectie van Gewest Friesland, een kans om zich te ontwikkelen en kunnen later, als ze genoeg progressie maken, een plek krijgen

Jorrit Bergsma

bij de commerciële ploeg van Clafis.” Team Frysk en de ploegen van Anema zullen niet samen gaan trainen.

GEEN VERRASSINGEN Jillert houdt niet van verrassingen, tenminste als het gaat om de trainingen met zijn ploeg. “Vroeger toen ik fietste reed ik vaak hetzelfde rondje. Gewoon hard en dat kon ook want ik wist precies wat er kwam. Dat doe ik nu ook met mijn ploeg. Waarom zouden we in een training een ander rondje rijden? Dat is toch onzin. Ik rijd mee met de auto en weet precies waar de lastige punten liggen. Op die manier kan ik perfect anticiperen en komen we nooit voor verrassingen te staan.” De ploeg van Anema zit momenteel in het Italiaanse Livigno voor een drieweekse trainingsstage. “Dat doen we al heel wat jaren, altijd op hetzelfde moment in de voorbereiding en in hetzelfde hotel. We skeeleren op hetzelfde rondje en rijden tegen dezelfde berg op met de fiets. Het klinkt misschien saai, maar weinig verrassingen in de trainingen werkt mee aan een beter resultaat.”

Oud-marathonschaatser Oege Ferwerda (rechts) met schaatstalent Marijke Groenewoud.

Dat de trainingsmethode van Anema goed werkt, bewezen zijn schaatsers de afgelopen jaren. In de marathon zijn de ploegen van Anema met afstand de meest succesvolle teams en op de langebaan werden er grote successen behaald met onder andere Jorrit Bergsma en Heather Richardson. Een typerend detail in de methode van Jillert is dat zijn schaatsers heel veel alleen trainen, terwijl andere ploegen vaak veel meer samen optrekken. Jillert: “Ook in Livigno trainen de schaatsers vaak apart van elkaar. Elke sporter krijgt apart een schema en werkt dat af gedurende de dag. Als je bijvoorbeeld gaat klimmen met de fiets dan kan het onmogelijk zijn dat iedereen even hard omhoog fietst en dezelfde inspanning doet. Je gaat elkaar lopen opjagen en dat is niet de bedoeling. Trainen is niet voor de gezelligheid, maar je moet beter worden en dat doe je veelal alleen. Je moet je eigen grenzen verleggen.”

OLYMPISCHE SPELEN WORDEN VEEL TE VEEL GEHYPET Jillert kreeg deze zomer flink wat kritiek nadat hij had gezegd dat shorttrack eigenlijk niet op de Olympische Spelen thuishoort. Tijdens het gesprek bij De Koningshof legt hij zijn denkwijze uit. “Veel mensen en vooral de jongere generatie hebben een concentratieboog van een paar minuten. Als het in dat korte tijdsbestek niet plaatsvindt is het saai en verliest men de aandacht. Er wordt nu zelfs geopperd om de tien kilometer af te schaffen, maar dat is pure sport en als je dat niet snapt kun je inderdaad beter ergens anders naar kijken. Een strijd tegen de klok over tien kilometer op een uitgezette baan. Eerlijker en puurder wordt het niet, dat is ‘echte’ topsport.” Anema vindt daarnaast ook dat de Olympische Spelen veel te veel worden gehypet en onnodig groot worden gemaakt. Niet een Olympische titel of wellicht het winnen van de Elfstedentocht is voor Anema de ultieme schaatsprestatie. “Ik vind het rijden van een wereldrecord veel meer impact hebben”, zegt Anema met een inspirerende blik. “Er zijn al schaatsers die de Elfstedentocht hebben gewonnen en nog meer schaatsers hebben een gouden medaille gehaald tijdens de Olympische Spelen. Maar een wereldrecord rijden, sneller schaatsen dan ooit iemand gedaan heeft. Dat is uniek.”


n a J 52

NUMMER 09 • 2017

IS OP ZOEK NAAR EEN NIEUWE UITDAGING! D ertien jaar lang was Jan van Loon marathonschaatser en skeeleraar op het hoogste niveau. Sinds maart is de 31-jarige sporter daarmee gestopt en sindsdien is hij op zoek naar een nieuwe uitdaging. Voor Grootheerenveen sport hij daarom elke maand mee met een sportvereniging in de gemeente. DIT KEER CROSSFIT IN HEERENVEEN...

HET BESTE UIT JE ZELF HALEN CrossFit is een manier van fitness die gewichtheffen, atletiek en gymnastiek combineert in één trainingsvorm. Gedurende de training worden functionele bewegingen op een gevarieerde manier in een hoge intensiteit zo snel mogelijk uitgevoerd. De filosofie achter Crossfit is om niet te specialiseren in één specifiek sportonderdeel, maar het lichaam juist veelzijdig uit te dagen. Sieta Piersma, zelf een fanatiek crossfitter, daagde mij uit om een training bij te wonen van Sandra ’t Hart. Een uitdaging die ik natuurlijk niet kon afslaan.

De 43-jarige Sandra ’t Hart uit Heerenveen heeft een achtergrond als topsporter. Jarenlang maakte ze deel uit van de Nederlandse schaatstop. In 1999 werd ze Nederlands kampioen allround. Als marathonschaatsster won ze onder andere de schaatsklassieker in Ankeveen. In 2007 richtte Sandra Sport met Hart op en verzorgt naast onder andere fietsreizen en personal training ook cross training.

COMPETITIEDRANG In 2013 stopte Sandra met marathonschaatsen en beëindigde ze haar topsportcarrière. Van een zwart gat, waar sporters soms wel mee te maken krijgen, was geen sprake. In 2007 had ze al haar eigen bedrijf opgericht en haar focus werd verlegd. Haar sportbeleving veranderde. “Ik zat in die periode, nadat ik was gestopt met schaatsen, op de racefiets. Ik was op een keer ‘een flink blokje om’ en ergens op het verste punt dacht ik toen: ‘waar ben ik in hemelsnaam mee bezig, ik lijk wel gek. Waar doe ik dit eigenlijk voor’. Ik ben omgekeerd en keihard naar

huis gefietst. Toen kwam ik tot bezinning. Ik sport omdat ik het leuk vind en omdat ik er een lekker gevoel van krijg, maar niet voor een einddoel of bepaalde wedstrijd. Dat competitieve heb ik overigens nog steeds en crossfit past daarom perfect bij mij. Ik houd van de uitdaging om mijn lichaam te ontwikkelen, sterker te maken en mijn kennis over te brengen op anderen. Crossfit is een soort verslaving, want je vraagt steeds meer van je lichaam, dat doe ik ook. Met mijn achtergrond als topsporter weet ik goed hoe ik daar mee om kan gaan en kan ik ook andere sporters begeleiden om op een verantwoorde manier te werken aan hun lichaam.”

DE TRAINING Op een druilerige woensdagavond loop ik in sporttenue De Trainingsbox van Sport met Hart binnen. Verschillende crosfitters zijn al aanwezig, ik schud iedereen de hand en het valt mij op dat iedereen elkaar kent. Om klokslag 20:00 staan we in ‘De Box’. Een grote loods met daarin veel sportattributen, gewichten, touwen, ringen en stangen die overduidelijk zijn bedoeld om aan te hangen en heel veel spierpijn te kweken. We beginnen met een warmingup. Met het grootste gemak doet Sandra de oefeningen voor en de groep volgt. Het gaat me redelijk

goed af, al zeg ik het zelf, en enkele oefeningen ken ik vanuit het schaatsen. We trainen verschillende spiergroepen en ik merk dat ik langzaam warm begin te raken en mijn lichaam los en soepel aanvoelt. Tot nu toe geen conditioneel en fysiek zware oefeningen, maar mij bekruipt het gevoel dat dat snel gaat veranderen.

CIRCUIT Na een kleine 20 minuten zit de warming-up erop en gaan we over op een ‘circuitje’. We doen drie series van vier oefeningen. Met een dumble (gewicht van 10 kilo) in de rechterhand op de grond en brengen deze in een vloeiende en krachtige beweging langs ons lichaam boven ons hoofd. Met deze oefening begin en eindig je in een soort schaatszit. Moet te doen zijn denk ik, zeker als ik zie hoe gemakkelijk Sandra dat doet. Na de eerste oefening volgen 15 sit-ups met gestrekte benen en armen. De derde oefening is dezelfde oefening als de eerste, maar dan met de linker-

hand. We sluiten de eerste ronde al hangend aan een stang af en brengen 15 keer de knieën naar de borst. Deze reeks herhalen we drie keer en worden geacht dit zo snel mogelijk uit te voeren met de juiste techniek. Vol goede moed ga ik van start. Ik blijf aardig bij met de rest en de eerste serie gaat vlot. Toch merk ik dat het aan het einde van de eerste reeks moeilijker gaat en de tweede serie gaat al vele malen moeizamer. Tijdens de sit-ups kom ik nauwelijks nog omhoog en de dumble in mijn hand komt maar moeizaam boven mijn hoofd. In de derde serie hang ik als een dood vogeltje aan de stang en zijn mijn buik- en armspieren volledig verzuurd. Ik laat me niet kennen en maak het circuit zo goed mogelijk af. Ik ben afgemat. In minder dan tien minuten voel ik mij verslagen. Dit is wel even iets anders dan een marathon schaatsen, dit is heel erg kort en intensief. Na enkele minuten voel ik de kracht weer in mijn lichaam terugvloeien. Een lekker gevoel, maar tegelijkertijd voel ik me zwak. Relatief eenvoudige oefeningen putten mij uit. Ik voel me ook gemotiveerd, dit moet ik vaker doen, want hoewel het enorm zwaar is geeft de inspanning mij ook een heerlijk gevoel.” Is jouw sport een leuke uitdaging voor Jan? Nodig hem uit door een e-mail te sturen naar info@grootheerenveen.nl en te vertellen waarom Jan juist bij jou sportvereniging moet komen sporten.

SANDRA 'T HART


heerenveen • SPORT KORT

GROOTHEERENVEEN.NL

53

MICHAEL DE REUS EN BRIAN WIERINGA VOOR HEERENVEEN GENOMINEERD SPORTGEMEENTE VAN HET JAAR

KONINKLIJKE

ONDERSCHEIDING

VOOR TJALLING VAN DEN BERG

Burgemeester Tjeerd van der Zwan heeft donderdagmiddag, in Sportstad Heerenveen tijdens zijn de afscheidsreceptie van de heer Tjalling Dirk van den Berg (69 jaar) van het Friesland College een Koninklijke onderscheiding uitgereikt aan Van den Berg. De markante Heerenvener werd bij Koninklijk besluit benoemd tot Ridder in de orde van Oranje-Nassau. Tjalling van den Berg heeft zich na zijn opleiding aan de ALO in Groningen volledig op de ontwikkeling van het turnen en acrogym gestort als opleider, docent van workshops, vernieuwer van materiaal, auteur van vele publicaties en boeken en als hoofdredacteur van KNGU bladen en topsportcoach. Naast het turnen is hij ook werkzaam geweest bij de KNKB (Koninklijke Nederlandse Kaats Bond). Sinds 2007 is hij actief op het Friesland College om de nieuwe masterclass ECO-coachen bij het CIOS vorm te geven. Sinds 2013 is hij ECO-coach bij de opleiding van sc Heerenveen.

De genomineerden voor de verkiezing ‘Sportgemeente van het Jaar 2017’ zijn bekend. De gemeenten Alphen aan de Rijn, Heerenveen, ‘s-Hertogenbosch en Hoogeveen strijden dit jaar om de eervolle titel. Samen met de gemeente Breda zijn ’s-Hertogenbosch en Hoogeveen tevens genomineerd voor het ‘Beste initiatief 2016/2017 op sport- en beweegbeleid’. De winnende gemeenten worden op woensdag 27 september bekendgemaakt tijdens het jaarcongres van Vereniging Sport en Gemeenten in Arnhem. Voor Sportgemeente van het jaar 2017 zijn gemeenten door een adviescommissie beoordeeld op diverse indicatoren. Hoeveel euro’s geeft de gemeente per inwoner uit aan sport en welk percentage van de bevolking is sportief actief? Een ander aandachtspunt is het aantal aanwezige sportvoorzieningen (sportvelden, sporthallen en zwemwater) in de gemeente.

Gemeenten krijgen tot slot punten voor de breedte van het sportaanbod. Uit hoeveel verschillende sporten kunnen hun inwoners kiezen? Van de genomineerde gemeenten voor de titel Sportgemeente van het jaar zijn Alphen aan den Rijn en gemeente Heerenveen nooit eerder genomineerd geweest.

23-09: TOERCLUB HEERENVEEN

ORGANISEERT EERSTE FEANTOCHT Op zaterdag 23 september organiseert TCH (Toerclub Heerenveen) de eerste mountainbike tocht in de omgeving van Heerenveen. Dit is een geheel verzorgde tocht met verzorgingsposten onderweg. De deelnemers kunnen kiezen tussen 2 afstanden, namelijk een 30 km en een 50 km route. De start is bij Sportpark Skoatterwald, starttijden voor beide afstanden tussen 9.00 – 10.00 uur. Kosten voor deelname bedragen € 5,00, voor NTFU-leden € 4,00 en kinderen onder de 16 jaar kunnen gratis deelnemen. Parkeren kan op parkeerterrein P6, Domela Nieuwenhuisweg, afslag 12 Heerenveen-centrum richting De Knipe. Bij terugkeer is er gelegenheid om te douchen en de fiets af te spuiten. Het dragen van een helm is verplicht.

GRATIS KENNISMAKEN

MET KYOKUSHIN KARATE BIJ F EN F

Op maandag 25 september geeft Sportclub F en F The Inner Way gratis kennismakingslessen Jeugdkarate in Heerenveen voor jongens en meisjes van 6-12 jaar. De karatelessen vinden plaats op maandagavond 18.30-19.30 uur in gymzaal De Kempenaer aan de Dr. Fumkeslaan 4 en worden verzorgd door Sensei Peter Smit (3e dan). Belangstellenden vanaf 13 jaar en ouder kunnen langskomen van 19.30 – 21.30 uur.

KIJK VOOR HET ACTUELE SPORTNIEUWS IN DE REGIO HEERENVEEN OP: WWW.GROOTHEERENVEEN.NL

Naast de lessen in Heerenveen verzorgt Sportclub F en F al jaren Kyokushin Karatelessen in o.a. Sneek, Leeuwarden, Franeker, Bolsward, Workum, Joure en Groningen. De karateka’s van F en F zijn internationaal actief en scoorden onlangs nog op het WK in Japan. Jeugdkarate is voor kinderen vanaf 6 jaar en bevat veel spelelementen, zodat kinderen spelenderwijs bekend raken met de technieken en disciplines van het karate.

SPORTVERENIGINGEN KUNNEN SPORTWENSEN DOORGEVEN

AANMELDEN JEUGDSCHAATSEN HEERENVEEN VAN START MEGA SPORTDAG

Sportverenigingen in Friesland kunnen nog tot 1 oktober hun sportwens indienen bij Sport Fryslân. Deze wensen kunnen variëren van een vergoeding voor een cursus voor een trainer, advies over het vrijwilligers- of sponsorbeleid tot elke week gratis fruit in de sportkantine. In september en oktober zet Sport Fryslân allerlei acties uit om sportverenigingen te helpen. Eén van de acties is het in vervulling laten gaan van sportwensen. Sportwensen kunnen ingediend worden op de website van Sport Fryslân.

Jeugdschaatsen Heerenveen is van start gegaan met de aanmelding voor het nieuwe schaatsseizoen, waarin kinderen in de leeftijdscategorie 4 tot en met 12 jaar het schaatsen aangeleerd kunnen krijgen.

IJsstadion Thialf opent op zaterdag 30 september de deuren voor het nieuwe Jeugdschaatsseizoen. Jeugdschaatsen Heerenveen wordt gezien als de kweekvijver voor nieuw talent. Toppers zoals Sven Kramer, Jespes Hospes en Antoinette de Jong hebben het schaatsen hier geleerd. Ook voor de allerkleinsten en voor de ouders van Jeugdschaatsleden is er de

Wij wensen alle vtoel saemizsoen! een succes

mogelijkheid om het plezier van het schaatsen te ervaren en/of te verbeteren. Zowel de kleuters als de ouders zullen onder begeleiding van een ervaren schaatstrainer een uur schaatsen. Deze lessen vinden gelijktijdig met het Jeugdschaatsen plaatst. Ouders krijgen toegang tot deze les mits er een kind lid is van het Jeugdschaatsen. Jeugdschaatsen Heerenveen biedt kinderen op maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag, de kans om in een groep van maximaal 15 tot 20 kinderen het schaatsen spelenderwijs te leren. Voor informatie en lestijden kijk op: www.Jeugdschaatsen.nl

OP 24 OKTOBER

Op 24 oktober organiseert Scoren voor Gezondheid Heerenveen, onderdeel van Sportstad Heerenveen, in samenwerking met sportverenigingen uit de gemeente de MEGA sportdag. Dit evenement is voor iedereen uit groep 3 t/m 8 van de basisscholen. Maak kennis met traditionele sporten, maar ook met sporten die je nog niet kent! Meer informatie en de tijden kun je vinden op de website van Scoren voor Gezondheid.


54 2

14

15

D C

17

26

9

9

H

15

24

22

22 9

15

15

12

22

22

12 14

22

2

6

8

17

17

17

6

18

11

14

10

10

19

17 8

6

22

6

17 19

6

15

8

17

10

1 10

10

15

17

17

7

2

14

4

17

14

17

4

18

9

2

17

14

20

7

15

6

7

PUZZELPAGINA NR 09 -2017 GROOTHEERENVEEN KRANT

14 14

5

8 11

22

17

7

5

17

10

14

26

18

22

11

W

15

22

6

8

8

7

15

4

2

17

14

11

24

25

20

23

17

7

7

11

22

14

14

8

14

11

10

21

8

19

17

9

13

8

12

7

22

18

18

5

19

18

17

16

17

6

5

4

3

1

6

NUMMER 09 • 2017

22

17

7

6

18 4

17

14 17

Puzzel en win! In iedere editie van GrootHeerenveen staat een puzzel waarmee u leuke prijsjes kunt winnen. Stuur uw oplossing via de email of met traditionele post. U kunt dit sturen naar: info@grootheerenveen.nl o.v.v. puzzeloplossing NR 09-2017 – tot uiterlijk 5 oktober 2017. Wij wensen u weer veel puzzel plezier!

19

Probeer ijke letters. staan voor gel . Gelijke cijfers den woord te vin het gekleurde

Baskisch balspel inkeping

9

voormalige Duitse munt

gewijde gave

3

deel v.e. breuk

tegen

gekheid

strafwerktuig

pl. in Overijssel

struik

volmaakt

land in ZuidAmerika

pl. in Groningen

pl. in Portugal

riv. in Afrika

tanden en kiezen

sterrenbeeld

11

6

telwoord voorzetsel

13

middagvoorstelling

uitdrukking stremsel

soepel

8

bestanddeel

naarling

tennisterm blijk

7

riv. in Duitsland

een weinig

vlek

bijkomend toonafstand

15 rigoureus

pl. in Overijssel Ierse verzetsgroep

ijshut

veehoeve

Ned. dagblad

schoeisel

17

uitsluitend voordat IJslandse literatuur

rondhout beroep

wondermiddel

Surinaamse pannenkoek

pl. in Gelderland

2

keet

Engelse titel

Europeaan

opening

hooihoop

Communistische Partij

B O S A A R D B E I N W

P N I P S E E L V O E R

A T R I A D I L O S E K

R O S E N A R T K O N E

M N E E L F R E R I I I

A E V V E E Z B P O D L

B E I I V B I S A P P D

L L K R O V E U D N O F

E R O P P L L T E R K T

P O N E M V I P R O O M

A L E A S I G N A A L A

K S P I U B L E G A H G

© www.puzzelpro.nl

diefstal hevig

pl. in Gelderland

wijnsoort

10

12

insect onheilsgodin

woedend

gegevens

berg op Kreta

bouwland

Russisch gebergte

bende

4

palm

lichamelijke opvoeding

stannum

gevoel

gordel

De woorden zitten horizontaal, verticaal en diagonaal in alle richtingen in de puzzel verstopt. Ze kunnen elkaar overlappen. Letters mogen vaker worden gebruikt. Zoek de woorden op en streep ze af. De overblijvende letters vormen achter elkaar gelezen de oplossing. 1

graveur tijdstip

pl. in België

priem

voorhof afslagplaats bij golf

16

inzetstuk

jaartelling

BLOES BOSAARDBEI BROER ERFLEEN FONDUEVORK HAGELBUI

HARTEBEEST INEEN KAPEL KNIPSELMAP LEVEN PARMA

PORTIE PRIEM PRIVE SIGNAAL SOLIDAIR SPAARBANK

TONEELROL TOPPER VERTOON VIPROOM VLEESPIN ZIELIG

boom

14

5 treuzelen

PUZZEL EN WIN

© www.puzzelpro.nl 1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

Winnaar PUZZEL GrootHeerenveen 08 - 2017

Minke van der Meer uit Heerenveen heeft de waardebon t.w.v. € 25.00 aangeboden en te besteden bij de Hema te Heerenveen, gewonnen.

WAARDEBON VAN € 25,00 HEERENVEEN

STUUR UW ANTWOORDEN van PUZZEL 09, VÓÓR 5 oktober A.S. PER EMAIL NAAR : info@grootheerenveen.nl OF PER POST NAAR: Grootheerenveen, Zwarteweg 4, 8603 AA SNEEK

COLOFON De GrootHeerenveen krant is een maandelijkse uitgave van Ying Media. De GrootHeerenveen krant wordt huis-aan-huis verspreid in Heerenveen en omliggende dorpen en steden in een straal van ca. 10 km van Heerenveen.

Oplage: 28.000 exemplaren.

heerenveen

UITGEVER

REDACTIE

FOTOGRAFIE

Ying Media BV Zwarteweg 4, 8603 AA Sneek Telefoon 0515 745005 E-mail info@yingmedia.nl Internet www.grootheerenveen.nl

José vandeHoef, Jan Julius Buwalda, Jan van Loon, Henk van der Veer, Dennis Stoelwinder en Bram van Kruistum.

Mustafa Gumussu FPH, José vandeHoef, Koos Lanting, Dennis Stoelwinder, Henk van der Veer en Bram van Kruistum.

VERKOOP

DRUK

gekopieerd zonder voorafgaande

Henjo van der Klok, Ying Mellema, Marianne Bouwman, Meine de Vlugt en Mieke Alferink.

Hoekstra Krantendruk, Emmeloord

toestemming van de uitgever. De

EINDREDACTIE Wim Walda Telefoon 0515 420833 Mobiel 06 41204473 E-mail redactie@grootheerenveen.nl Internet www.grootheerenveen.nl

Niets uit deze uitgave mag worden

gegevens in deze krant zijn met zorg

VERSPREIDING

samengesteld. Ten aanzien van de

FRL Verspreidingen, Leeuwarden

juistheid van de inhoud hiervan kan

VORMGEVING

echter geen aansprakelijkheid worden

Frans van Dam (Quod Media)

aanvaard.


ontwikkeld door Zwanenburg Projecten

Betaalbaar wonen in jaren ‘30 stijl te Noordwolde-Zuid R E V O LT H O U S E B O U W T G E Z O N D ! ¬ Gezond wonen; ¬ Energieneutraal; ¬ Herbruikbare materialen; ¬ Voldoet aan het bouwbesluit wat in 2021 gaat gelden.

• 4 betaalbare rijwoningen; vanaf € 167.500,- v.o.n.

VERKOOP: Makelaardij Hoekstra Makelaardij Friesland

• De woningen zijn standaard voorzien van zonnepanelen en op de begane grond vloerverwarming.

www.mooinoordwolde.nl

• 6 royale halfvrijstaande woningen met garage; vanaf € 216.000,- v.o.n.

Kom ook naar de BEURS EIGEN HUIS en laat u inspireren! 6 T/M 8 OKTOBER Jaarbeurs Utrecht

8 royale woningen in ’n landelijke sfeer te Leeuwarden

W W W.R E V O LT H O U S E .N L

Verkoop fase 2 start eind 2017! • De woningen zijn maar liefst 7 meter breed.

VERKOOP: Makelaardij Hoekstra

• Ruime kavels met de achtertuin gelegen op het zuiden. • Fase 1 is reeds verkocht en de bouw is gestart.

www.mooiblitsaerd.nl

NOG ENKELE BESCHIKBAAR

Bouw fase 1 gestart!

DOE MIJ DEZE SPOT Laatste beschikbaarheid in fase 2 • De maissonette, het penthouse en appartement met bouwnr. 22.

VERKOOP: Zwanenburg Projecten

• Nabij het centrum van Heerenveen in parkachtige omgeving. • De woning is naar eigen smaak in te delen samen met de architect.

www.tellepark.nl

Nieuwstraat 28, Heerenveen www.mooieplek.nl @mooieplek

TE HUUR: STUDIO’S + APPARTEMENTEN LEEUWARDEN Oplevering 1 oktober 2017 VERHUUR: Hoekstra Vastgoedbeheer

DESPOT058.NL


Bedankt! Voor jullie deelname aan de Gouden Plak bedrijvenrun 2017!

1. CIOS Heerenveen 2. KPMS Bouwadvies B.V.

3. Bosma van Ast vastgoedadvocaten

Wijnvoordeel.nl, Haarsma Food Impuls, Clafis Ingenieus, GrootHeerenveen, Gemeente Heerenveen, Beenen B.V., Priore accountants en belastingadviseurs, Sportstad Heerenveen, Posthuis Theater Heerenveen, Ziekenhuis Tjongerschans, Rabobank Heerenveen-Zuidoost Friesland, Zwanenburg Projecten B.V., Sport Fryslân, Keurslager van der Meer, sc Heerenveen, Café De Swetser, Webwijs B.V., Grand Café 1834, niet op de foto: Bentacera.

Facebook.com/ngoudenplak

ngoudenplak.nl

@ngoudenplak

Grootheerenveen 9 - 2017  
Grootheerenveen 9 - 2017  
Advertisement