Page 1

08 - 2017

heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

2e JAARGANG • NR. 08

groot

GEERT SEMPLONIUS is een levensgenieter!

OP ZOEK NAAR JE DROOMHUIS? Makelaardij Hoekstra Heerenveen Nieuwstraat 29, Heerenveen

FOTO: MUSTAFA GUMUSSU • FPH.NL

Kroegbaas en Black Sheep Biker

IN DEZE UITGAVE

GOUDEN EVENEMENTE N UITGELICHT!

R

Register-Taxateur

0513 628 300 Makelaardijhoekstra.nl


2

NUMMER 08 • 2017

EEN SPORTIEF NIEUW LEESSEIZOEN ‘Goede voornemens’ hebben mensen normaal gesproken in januari, aan het begin van het nieuwe jaar. Ik dan weer niet. Ik heb ze eind augustus, bij de start van een nieuw seizoen. De kans op succes is dan namelijk vele malen groter. In de zomervakantie spoelen al mijn gedachten over het verleden en de toekomst met de golven van de zee mee, mijn hoofd uit, en het enige wat overblijft, is het hier en nu. Een zomervakantie biedt ideale omstandigheden voor bezinning, zodat je aan het begin van het nieuwe seizoen weer alle

uitdagingen aankunt die op je pad komen. Op mijn lijstje Goede Voornemens staat één van de leukste uitdagingen, waar ik het komende seizoen voor sta. Ik mag u, samen met alle andere medewerkers van deze krant, iedere maand weer een mooie GROOTHEERENVEEN Krant aanbieden, vol artikelen over mensen uit uw omgeving.

schaatsen onmogelijk is geworden. Het bloed kruipt echter waar het niet kan gaan, en daarom daagt Jan de sportverenigingen in de gemeente Heerenveen uit om hem een keertje mee te laten doen. Elke maand sport Jan een interview met een vereniging bij elkaar en het resultaat is daarna paginagroot in GROOTHEERENVEEN Krant te lezen.

De grootste uitdaging binnen het redactieteam is daarbij weggelegd voor onze sportjournalist Jan van Loon. Jan van Loon was tot en met afgelopen winter marathonschaatser en skeelerkampioen, maar heeft ook een drukke baan, waardoor een volledige focus op het

Namens alle medewerkers en de redactie wens ik u een sportief nieuw leesseizoen toe.

opmerkelijk...

BRANDWEER REGELT SNEEUW VOOR 104 JARIGE MEVROUW VAN AAREM

Maandelijkse rubriek met opmerkelijke zaken in de regio. Is u wat opgevallen, wilt u ons deelgenoot maken van een leuke gebeurtenis, of heeft u een een aankondiging of tip voor ons, stuur deze dan naar redactie@grootheerenveen.nl

dichte rietkragen en ruigtes met wilgen en biezen, en zijn daarin moeilijk waar te nemen. Woudapen leiden een zeer verborgen leven. Een ontmoeting met de schuwe Woudaap is een zeldzame aangelegenheid. In vlucht is met name een mannetjes-woudaap opvallend: een zwarte rug en vleugels met blonde lichtgele dekveren zijn zeer karakteristiek en verwarring met een andere soort dan ook vrijwel uitgesloten.

Donderdagochtend is bij Coornhert State de laatste wens van mevrouw van Aarem in vervulling gegaan. Mevrouw Van Aarem is inmiddels 104 jaar en wilde nog eens een keer sneeuw zien. Om deze laatste wens in vervulling te laten gaan zijn er meerdere opties overwogen, bijvoorbeeld een bezoek aan SnowWorld in Zoetermeer. De gezondheid van mevrouw Van Aarem laat het helaas niet toe om zo’n lange reis af te leggen. Om de wens toch in vervulling te laten gaan werd er contact gezocht met de Heerenveense brandweer. De brandweer kan met blusschuim sneeuw nabootsen. De brandweer hoefde niet lang na te denken over de vraag. Donderdagochtend spoten brandweerlieden de parkeerplaats, tuin en pad naar de hoofdingang van Coornhert State onder het schuim. Mevrouw Van Aarem genoot zichtbaar van het in vervulling gaan van haar laatste wens. “Dat ik dit nog mag meemaken, het is prachtig mooi” lacht de 104 jarige.

VOGELAARS MASSAAL OP ZOEK NAAR ZELDZAME WOUDAAP Tientallen vogelaars verzamelen zich dagelijks in recreatiegebied De Heide in Heerenveen. “Ik fiets nu twee weken door de Heide en daar staan veel vogelspotters met verrekijkers en fototoestellen met enorme telelenzen. Volgens iemand die daar ook zit en die ik ken, zitten ze daar nu al meer dan zes weken. Ze staan er ’s morgens vroeg al en proberen de zeldzame Woudaap, die zich schuilhoudt in de rietkragen, te fotograferen” laat Jan Meijer aan onze redactie weten. De Woudaap is familie van de reiger. Woudapen zijn kleine moerasvogels die leven van visjes, amfibieën en insecten. Ze broeden in

Henk de Vries @HeerenveenZT

tieke combine naar Nieuwehorne om het graan te maaien en dorsen. Veel belangstellenden waren aanwezig om dit nostalgische schouwspel te aanschouwen. Het betreft twee oude Fryske rassen: Sint Jans Rogge en Rode Spelt. De teelt en oogst van deze rassen vindt plaats dankzij de samenwerking tussen Stichting Flaeijelfestiviteiten, Stichting Alde Fryske rassen en de lokale agrariërs Henk Mulder en Uulke Hoekstra. Het graan is de basis voor het Flaeijelbrood dat tijdens het Flaeijelfeest wordt gebakken. De Flaeijelgraanoogst is geslaagd. Van 40 kilo zaaigoed is zondagmiddag maar liefst 750 kilo Rode spelt geoogst. In ieder geval genoeg om op 30 september a.s. het publiek van een ouderwets brood te voorzien.

JEUGD IN DE BOEIEN VAN “JAN DE POLITIEMAN” Een grote groep jongeren moest onlangs een potje voetbal onderbreken vanwege de landing van een helikopter op het Rozenveldje in Heerenveen. De politie kwam naar het veld om ruimte te maken voor de heli. Na de landing maakten veel kinderen even kennis met de handboeien van wijkagent Jan Graafstra. In de volksmond “Jan de politieman”. Graafstra vindt het belangrijk om goed contact te hebben met kinderen. Dit omdat ouders kinderen vaak bang maken voor de politie. ,,Met wat grappen en grollen maak ik al snel contact met kinderen. Als ze de boeien interessant vinden dan pak ik die erbij. Ik laat ze op een speelse manier zien dat de politie er niet is om bang voor te zijn” lacht Graafstra. Tijdens het wachten op het opstijgen van de heli trapt Graafstra nog even een balletje met de jeugd mee. Hierna zet hij de kinderen achter het hek. Hiervandaan kunnen ze de heli zien vertrekken om vervolgens het potje voetbal te hervatten.

KIJK VOOR HET ACTUELE NIEUWS IN HEERENVEEN EN OMSTREKEN: WWW.GROOTHEERENVEEN.NL

24STE FRIES KAMPIOENSCHAP PALINGROKEN IN TJALLEBERD Voor de 24ste keer organiseert “Stichting Frysk Kampioenskip Ielrikjen” het officiële Friese Kampioenschap Palingroken op zaterdag 26 augustus 2017 aan de Kluft in Tjalleberd. Vanaf 12.00 uur zullen meer dan 60 deelnemers aan de wedstrijd deelnemen met als hoogste eer de wisselbokaal “De skiere Iel”. Ook dit jaar zorgt de organisatie voor een muzikale omlijsting op het terrein en kunnen de kinderen gratis geschminkt worden. Een hapje en een drankje is in de ruime feesttent verkrijgbaar van waaruit het complete deelnemersveld te overzien is. Voor de wedstrijdrokers liggen naast de fraaie wisselbokaal ook aantrekkelijke geldprijzen klaar. Tevens is er elk jaar een schoonheidsprijs voor de deelnemer die de mooiste of meest originele stand heeft.

den Stichting! Via de Facebookpagina Friese brandweervrouwen voor de Brandwondenstichting houden de dames belangstellenden op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

GEEN KOMKOMMERTIJD IN EN RONDOM HEERENVEEN Het is zeker geen komkommertijd in en rondom Heerenveen. Steeds meer bedrijven en organisaties doen mee met campagne ‘Groente…zet je tanden erin!’ en bieden leerlingen van de basisscholen diverse activiteiten aan om gezonde voeding op een leuke manier onder hun aandacht te brengen. In samenwerking met Hart voor Heerenveen zoekt JOGG (Jongeren Op Gezond Gewicht) regisseur Tryntsje van der Wal van gemeente Heerenveen voor komend schooljaar bedrijven die het leuk vinden om het belang van gezonde voeding onder de aandacht van basisschoolkinderen te brengen. Met de themacampagne ‘Groente… zet je tanden erin!’ worden kinderen en hun ouders gestimuleerd om dagelijks meer groente te eten. Het eten van groente is namelijk niet alleen lekker, maar ook makkelijk en gezond. Een belangrijk en leuk thema. Elk deelnemend bedrijf bedenkt zelf hoe vaak het een bezoek/workshop/lezing wil aanbieden aan een klas. Dat kan tien keer zijn, maar ook vijf of een keer. Het totale aanbod van ‘Groente… zet je tanden er in!’-uitjes biedt JOGG begin september aan op bassischolen in heel de gemeente.

BRANDWEERVROUWEN MAKEN KALENDER VOOR BRANDWONDENSTICHTING

FLAEIJELGRAAN GEOOGST MET AUTHENTIEKE COMBINE Vorige week werd aan de Buitenweg in Nieuwehorne het ‘Flaeijelgraan’ geoogst. Willem Mansveld uit Vledder kwam met zijn authen-

Zeventien Friese brandweervrouwen hebben in samenwerking met Brandweer Friesland een kalender gemaakt met stoere foto’s. Onlangs zijn de foto’s daarvoor genomen. De dames zijn afkomstig van verschillende brandweerposten. De kalender is binnenkort te koop en de opbrengst gaat naar de Brandwon-

Douwe en Ron van D & R Catering uit Heerenveen doen de aftrap van de Groente, zet je tanden erin!-campagne met een recordpoging koken. Hiernaast komen de mannen op alle basisscholen in Heerenveen langs op een bakfiets vol groente om een toffe kookworkshop te geven.


heerenveen KORT NIEUWS

GROOTHEERENVEEN.NL

3

NIEUWE DEELNEMERS WELKOM BIJ KLIK & TIKCURSUS IN BIBLIOTHEKEN Bij de Klik & Tik-cursus in de bibliotheken van Heerenveen en Jubbega is er per september ruimte voor nieuwe deelnemers. Deze gratis cursus helpt mensen om de computer beter te kunnen gebruiken. Men leert dit onder begeleiding en in eigen tempo, maar het is ook mogelijk om de cursus zelfstandig te doen.

NEBRASKA FASHION BREIDT UIT Nebraska Fashion in het centrum van Heerenveen gaat uitbreiden. ,,We hebben het pand van onze achterburen er straks ook bij en gaan hierdoor van 220m2 naar 330m2!! We zijn nu nog druk bezig, maar 6 september moet alles klaar zijn. Op 6 sept. dus ‘Grand Opening’. Jullie zijn van harte welkom!” aldus eigenaresse Ankie Moll.

De Klik & Tik-cursus wordt op donderdagmorgen in de bibliotheek in Heerenveen gegeven en op woensdagmiddag in de bibliotheek van Jubbega. Daarnaast kan men tijdens de openingsuren van deze bibliotheken oefenen op een internet-pc. Moeite om de weg te vinden op internet? Dat is lastig. Want internet wordt steeds belangrijker in het dagelijks leven. Tweedehands koopjes en overheidsinformatie vinden, belastingaangifte doen, een reis boeken, bankzaken regelen, dat gaat tegen-

woordig allemaal via internet. Klik & Tik is een oefenprogramma. Via filmpjes kan de eenvoudige uitleg worden bekeken en daarna kan men aan de slag met praktische oefeningen. De cursus bestaat uit drie delen en deelnemers kunnen zelf kiezen welk onderdeel ze willen volgen. KLIK & TIK – DE BASIS START BIJ HET BEGIN. Men leert typen, e-mailen en men gaat het internet op. Het is handig al ervaring te hebben met een computermuis voordat men begint. KLIK & TIK – HET INTERNET OP HELPT DE WEG TE VINDEN OP INTERNET. Men leert er te zoeken en hoe websites te bekijken. Hoe wordt een e-mail geschreven en hoe downloadt men bestanden? Alles wordt direct geoefend op een speciale website. Het is handig al enige ervaring met een computer te hebben voordat men start.

De modezaak heeft vanaf september een ingang aan de Dracht en aan het Molenplein. Nebraska jeans & fashion begon in 1996 als een kleine jeanswinkel in het centrum van Heerenveen. Inmiddels is de winkel uitgegroeid tot een ruime modezaak voor dames en meiden. Met een klein team vaste medewerkers worden de klanten nog ouderwets in de watten gelegd. Persoonlijke aandacht en een gezellige sfeer zijn belangrijk, daarnaast streeft Nebraska ernaar ieder seizoen weer een vernieuwende en betaalbare collectie in te kopen. “Met een snel wisselende collectie weten wij onze klanten vaak te verrassen” sluit Ankie af.

BIJ KLIK & TIK – SAMEN OP ’T WEB wordt geoefend hoe men sociale media gebruikt. Geleerd wordt hoe Facebook, Skype en WhatsApp werken en men maakt kennis met Instagram, LinkedIn en YouTube. Het is handig om al enige ervaring met internet te hebben voordat men van start gaat. Deelnemen aan Klik & Tik? Kom langs of bel voor aanmelding. Vragen? Neem contact op met Ingrid Ganzeboom van de bibliotheek via 0513-657223.

ZUIVELHOEVE OPENT WINKEL AAN DE DRACHT IN HEERENVEEN

KLEERMAKER ALI SEPET PAKT DE DRAAD WEER OP NA BRAND Kleermaker Ali Sepet is inmiddels weer een beetje bekomen van de schrik nadat zijn zaak Modres grotendeels uitbrandde.

BETAWARE VERHUIST NAAR WETTERTOER Computerspeciaalzaak Betaware is onlangs verhuisd naar het voormalige pand van Scheer & Foppen aan de Wettertoer in het centrum van Heerenveen. Na een korte verbouwing is de winkel in geheel vernieuwde stijl heropend. Naast de verkoop van computers. Laptops, tablets, telefonie en accessoires kunt u bij Betaware ook terecht voor reparatie en advies. Een team van deskundige medewerkers staat voor u klaar in de nieuwe winkel aan de Wettertoer.

In de nacht van zaterdag 22 juli op zondag 23 juli werd Ali omstreeks halfvier in de ochtend gebeld door een bewoonster die boven zijn zaak aan de Hoofdbrug woont. “Ali je moet direct komen want er komt rook uit je zaak” was de mededeling. “Ik dacht dat het een grapje was, maar korte tijd later werd ik gebeld door de brandweer met de mededeling dat mijn zaak in brand stond. Ik heb snel een jas aangedaan en ben op blote voeten ter plaatse gegaan. Wat ik hier aantrof was ongelooflijk. De brandweer was druk bezig met blussen en de verbrande apparatuur werd naar buiten gebracht. Een ware nachtmerrie”

vertelt Ali onder het genot van een kopje koffie bij ’t Gerecht. “De dagen erna waren verschrikkelijk voor mij en mijn gezin. Ik sliep slecht en had constant bloedneuzen door de spanning” aldus de kleermaker. Ondanks alles wist Ali al snel weer de draad op te pakken. Momenteel werkt hij vanuit zijn huis. Het pand is inmiddels eeggehaald. Alles wat erin stond is niet meer bruikbaar en afgevoerd. “Gelukkig krijg ik veel steun en hulp van een grote groep Heerenveners. Er wordt van alles aangeboden. We zijn bezig om een nieuw pand te vinden. Dit gaat waarschijnlijk op korte termijn lukken. Ook ben ik aan het rondkijken voor nieuwe apparatuur. Ik ben de mensen die mij bijstaan en helpen enorm dankbaar!” sluit Ali af.

Op woensdag 30 augustus a.s opent Zuivelhoeve haar deuren aan De Dracht 53 in Heerenveen. Naast een breed assortiment Hollandse kazen kunt u bij de Zuivelhoeve ook terecht voor de mooiste buitenlandse kazen, vers gebrande noten, de lekkerste tapas, zuidvruchten en allerlei andere lekkernijen. Er is altijd iets te proeven, of het nu gaat om een nieuwe heks’nkaas-smaak of een bijzondere kaas. Uiteraard adviseert het personeel u graag en vertellen zij u het verhaal achter de producten. Want als je weet wat je eet, proef je meer! Kwaliteit voor een eerlijke prijs dat is waar de Zuivelhoeve voor staat. Tevens heeft de winkel het gehele jaar door diverse acties, die zeker de moeite waard zijn. Wat dacht u bijvoorbeeld van “3 voor €5”? Zo heeft u elke week thuis iets anders op tafel staan!

EERSTE ENERGIE-NEUTRALE VAKANTIELODGE VERKOCHT OP TUSKEN DE MARREN De Vakantie Makelaar heeft de eerste energie-neutrale vakantielodge verkocht die op Tusken de Marren komende winter gerealiseerd gaat worden. Uitgangspunt is energie-neutraal, oftewel de benodigde energie wordt door de PV-panelen op het dak zelf opgewekt. Er zit overigens wel een stroomaansluiting bij zodat ook in de winter goed comfort kan worden geboden. De stroom die in de zomer te veel wordt opgewekt wordt teruggeleverd aan het net en in de winter wordt het afgenomen op het moment dat er een tekort aan zon is. Uiteraard worden er duurzame materialen toegepast. De woning heeft geen gasaansluiting. De warmte wordt opgewekt via infrarood of is via een optie ook mogelijk met de luchtwarmtepomp met lage temperaturen vloerverwarming. Naast de afgebeelde types en indelingsvarianten zijn er voor de woningen diverse opties mogelijk. In één van de indelingsvarianten is ook de mindervalide uitvoering mogelijk waar in de verhuur veel vraag naar is. Het team van Vakantie Makelaar en Tusken de Marren begeleiden u graag bij het kiezen van de juiste opties.


4

heerenveen

Kroegbaas en Black Sheep Biker Geert Semplonius is een levensgenieter! “Ja…wa is Geert Semplonius? Tsja wa bin ik eins? Ik bin in soan fan myn heit!” Zo begint het interview, dat we onlangs met de markante Geert Semplonius uit Heerenveen hadden. Niet geboren in het Friese Haagje maar zeker wel getogen! Geert Semplonius herhaalt de beginvraag nog maar eens om vervolgens plaats te nemen op ‘de praatstoel’ van zijn eigen Café De Skoffel aan de Nieuwstraat 3 in Heerenveen. Het is de laatste julidag van 2017; op het terras van de Skoffel zit een aantal stamgasten. Geert doet zijn verhaal in het authentieke bruine café waarvan hij en zijn vrouw Anita de trotse eigenaren zijn. Geert draagt een fraai zwart jubileum T-shirt met het logo van het café en de jaartallen 2006-2016. Het witte (of is het ‘moai griis’?) haar in een staart, een arm vol met tattoos. Ziedaar opnieuw ‘een Paradijsvogel’ siert de cover van GrootHeerenveen! FAN WA BISTO DER IEN?

HORECA

“Mijn heit was Folkert Semplonius, hij is in 2000 overleden. Hij had samen met mijn oom een boerderij in Vegelinsoord, maar mijn ouders woonden in Oudehaske. Hij was een echte dorpsman, was actief voor dorpsbelang, was trainer bij het volleyballen en ga zo maar door. Mem Tiny, is een dochter van bakker Wedzinga uit Joure, en ze leeft nog altijd. Van die twee ben ik dus de oudste zoon, ik heb nog drie broers: Harm, Gurbe en André. Die laatste, de jongste, is voor veel voetballiefhebbers wel bekend. Hij is trainer bij vv Oudehaske geweest en hij voetbalde vroeger bij wat toen nog Sneek Hovis was, een amateurhoofdklasser.” “Ik heb een vrij strenge jeugd gehad, mijn ouders waren nogal kerkelijk. Streng gereformeerd. Begrijp mij goed, ik zeg vrij streng, maar wel een goede jeugd. Het was allemaal duidelijk bij ons thuis, er werd gehecht aan normen en waarden. Er moest gewerkt worden, vaak mee naar de boerderij. Laat ik het zo zeggen ‘melken was mijn passie niet’. Eerlijk? Ik had een stronthekel aan koeien en paarden. Ik had dus geen ambitie om mijn vader op te volgen als boer en mijn broers ook niet. Een van mijn neefjes heeft de boerderij later over genomen.” Na de lagere school in Oudehaske gaat Geert voor twee jaar naar de mavo in Joure. Het blijkt geen goede studierichting, en de overstap naar de LTS in Heerenveen wordt gemaakt. Na het behalen van zijn LTS-diploma gaat de jonge Semplonius meteen aan het werk. Eerst bij Postma Stalen Meubelen in Heerenveen, daarna draagt hij 14 maanden ‘s konings wapenrok. Na de dienstplicht keert hij terug bij Postma om vervolgens in dienst te treden bij ABC-Hekwerk. Daarna werkt Geert tien jaar bij Montagebureau Heerenveen. Bij dat laatste bedrijf verricht hij veel klussen waarbij hij staalconstructies plaatst ‘op extreem hoge gebouwen’. Na tien jaar werken op hoogte begint Geert aan zijn horecacarrière. Voordat we daarover verder praten gaan we eerst terug naar Geert zijn gereformeerde jeugd. Wat heeft hij van het ‘gereformeerde overgehouden’?

“Nadat het montagebedrijf in Heerenveen failliet raakte, heb ik een half jaar in de WW gezeten, dat was voor een doener als ik natuurlijk niks. Ik heb toen twee jaar als portier bij De Swetser van Geert Bosma in Heerenveen gestaan. Van daaruit kwam ik terecht bij de Zwetser in Steenwijk, daar eerst ook bij de deur, maar al vrij vlot achter de bar. Al gauw mocht ik dat bedrijf voor Geert Bosma runnen en na tien jaar heb ik De Zwetser van hem gekocht en het is ondertussen al weer drie jaar geleden dat ik dat café verkocht heb. Vanaf 2006 zijn Anita en ik eigenaar van De Skoffel, het café dat altijd al mijn stamkroeg was. Er was en er is hier altijd ‘roering’, het is eigenlijk een dorpscafé in de stad, voor zover je over een stad kunt praten. Iedereen komt ook in De Skoffel.”

GEREFORMEERDE JEUGD

FOTO'S: MUSTAFA GUMUSSU • FPH.NL

“Wat ik ervan heb geleerd, is dat volgens mij het geloof ook maar fictie is. De historie zal wel kloppen. Ik ken al die verhalen van het volk Israël nog altijd. Het verhaal van Simson, de krachtpatser vond ik wel mooi. Dat het volk Israël eerst Egypte redde en dat ze daarna slaaf werden vond ik ook een heftige geschiedenis. En weet je wel dat er een boek is dat niet in de Bijbel staat? Dat is het boek over Henoch. Volgens mij gooide hij de hele filosofie over de Bijbel over de kop en daarom is dat er niet in gekomen. Daar ben ik dan wel weer in geïnteresseerd. Iedereen moet zelf maar weten wat hij met de Bijbel doet. Ik vind het wel best. Dat ik tot mijn zestiende naar de kerk ging, zie ik als een leermoment. Ik kan er dus over meepraten en wat ik ervan vind is weer een ander verhaal. Ik ben geen ‘fine bliksem’, absoluut niet. Ik ben een ’recht door zee’ man. Mem komt trouwens bijna ook nooit meer in de kerk. Nu houden we er over op. ‘Se koene wol tinke dat…’ Nee, stop! Hahaha…”

De reuring waar Geert het over heeft, is nogal zacht uitgedrukt, want er komen bijzondere vogels van verschillende pluimage bij hem en Anita over de cafévloer. Van eredivisiedarters (‘We zijn het grootste dartscafé van Friesland’) tot aan de supporters van Nieuw Noord, de harde kern van sc Heerenveen. Dobbelaars, klaverjassers en ook de pokeraars (‘een beetje een grijs gebied, maar je mag het gerust opschrijven, ze weten het allemaal in Heerenveen’) weten de kroeg aan de Nieuwstraat te vinden. Allemaal mensen die er voor de gezelligheid komen en die het café ‘op de kaart’ hebben gezet. Ook het Rock Tot Roll Festival, een gratis evenement dat elke eerste zaterdag van de maand september op de hoek van de Lindegracht en de Nieuwstraat door Geert en Anita wordt georganiseerd mag niet onvermeld blijven. Het festival trekt honderden muziekliefhebbers. Al die activiteiten zeggen iets over Geert, die het afgelopen seizoen ook nog eens trainer was van VV Heerenveen D5, het team waar ook zijn zoontje in voetbalde. Ook dat werd een succes want de VV Heerenveen jongens onder de 13 jaar van trainer-coach Geert Semplonius werden kampioen!

BLACK SHEEP Geert Semplonius is niet alleen de trotse eigenaar van een goed lopend café, hij is ook de voorzitter en oprichter van outlaw-bikerclub Black Sheep met afdelingen in Heerenveen, Delfzijl, Ede, Lelystad en Wolvega. Geert over wat Black Sheep voor hem betekent. “Het klopt inderdaad dat ik 29 jaar geleden

Black Sheep heb opgericht. Die club betekent voor mij een vorm van vrijheid, met maten erop uit kunnen gaan. Op de motor stappen naar Zweden toe om maar eens wat te noemen. Als je dan ’s avonds laat aankomt, kun je daar bij de motorclubs rustig naar binnen stappen en de volgende dag staat er een ontbijt voor je klaar. Als je weg wilt staat er verder vervoer voor je klaar. Dat is in Amerika precies hetzelfde. Als je daar een motor of camper wilt hebben regelen ze dat voor je. Het is een saamhorigheid die je nergens anders tegenkomt. Nou ja, in het leger dan misschien. Dat spreekt mij ontzettend aan. Je kunt trouwens 80% van wat er over ons is geschreven in de prullenbak gooien. Allemaal onzin. De vriendschapsband, de mensen die hetzelfde beeld van het leven hebben, maakt Black Sheep bijzonder. We hebben die vriendschapsband in de loop van de jaren opgebouwd, het is een subcultuur. Iedereen heeft de mogelijkheid om lid te worden, als je maar een motorrijbewijs en een motor hebt. Dat veel motorclubs, waaronder wij ook, vaak negatief in het nieuws komen kan ik wel verklaren. Laat ik vooropstellen dat we geen koorknapen zijn. De regering heeft zich voorgenomen motorclubs aan te pakken. Wij hebben dat op een gegeven aangevochten. Wat hebben wij voor strafbare zaken gedaan, wat doen wij verkeerd in deze maatschappij. Nadat wij advocaten en de Ombudsman hadden ingeschakeld moesten ze wel reageren. Toen bleek al snel dat er bij de Black Sheep helemaal niets aan de hand was. Als we andere mc’s in Nederland tegenkomen, zeggen we even iets, en met de ene club hebben we een wat beter contact dan met de andere, maar van oorlog is geen sprake. Die gedachte zit in de koppen van de hoge heren in Den Haag. Aan de andere kant weet ik ook heus wel dat er weleens iets gebeurt, in Scandinavië en Amerika. Maar bij de politie en de regering gebeurt ook weleens iets, alleen de bikers hebben ‘het altijd gedaan’. Veel bikers hebben in hun dienstperiode in het buitenland gevochten voor de democratie en die worden nu door de regering aan de kant geschopt als criminelen. Voor ons is de belangrijkste regel dat je bij de club moet passen en dat club bij jou past. Dat we twee jaar geleden bij Jeroen Paauw een platform kregen om over onze club te vertellen vond ik wel heel mooi! Het lidmaatschap van Black Sheep is weliswaar voorbehouden aan mannen, maar de vrouwen van onze leden komen wel met de kinderen bij ons in het clubgebouw. Ik ben trouwens een jaar geleden getrouwd met Anita, we zijn al 18 jaar bij elkaar en hebben twee kinderen. We zijn getrouwd in ‘t Gerecht, we waren daar de eersten die er trouwden, en vanuit ons café zijn we naar het clubhuis van de Black Sheep gegaan. Waar we een ‘behoorlijk’ feest hebben gehad met 400 vrienden.

JA, IK HOU VAN HET LEVEN!”


GROOTHEERENVEEN.NL

5


PROFITEER VAN ONZE

PAKHUYSAANBIEDINGEN!

VAN WIJ HETEN U OM

HARTE WELK OM! IN ONZE SHOWRO

Meubels op maat!

Pompmakker 5 Heerenveen • Bedrijvenpark Noord • Telefoon : 0513 - 625381

www.wenloads.nl

ACTIE! Kasten, tafels, televisiemeubels, winkelkasten enz. enz. op maat voor u gemaakt! Tevens vindt u bij ons een ruim assortiment aan stoelen en banken! Pompmakker 5 Heerenveen - Telefoon 0513-625381

www.wenloads.nl

HEIDEBUREN 49 8441 GM HEERENVEEN 0513 842 702 INFO@KEUKENPAKHUYS.NL WWW.KEUKENPAKHUYS.NL

JUBILEUMAANBIEDING Moderne royale hanglamp met een doorsnede van 50 cm. In de populaire betonkleur.

BESTAAT

1967-2017

KIJK OOK OP: WWW.KEUKENPAKHUYS.NL WEBWINKELPRIJS = WINKELPRIJS, DUS ALTIJD DE BESTE PRIJS !!

• Binnen zonwering • Terrasschermen • Uitvalschermen • Screens • Markiezen • Horeca markiezen • Terrasoverkappingen • Serrezonwering • Rolluiken • Stalen rolluiken-hekken • Parasols

3 ETAGES VERLICHTING!

DE BOER50LJIACAHRT!

NÚ BIJ ONS! SHOWROOMKEUKENS TEGEN EEN HOGE KORTING!

Van € 179,95 nu

voor € 89,95

Herenwal 64 8441 BB Heerenveen Tel. (0513) 65 18 03 www.jamazonwering.nl info@jamazonwering.nl

Oosterdijk 89 Sneek • 0515-412874 • info@deboerlicht.nl • www.deboerlicht.nl

Omdat geen mens gelijk is, verzekeren wij op maat

IJSWINCKEL 53 Ambachtelijk & Vers

De lekkerste ijswinckel met vers italiaans schepijs, heerlijk softijs, diverse milkshakes, razzle, slush puppie NIEUW EIN EN! HEERENV

IJSWINCKEL53 Ambachtelijk & Vers

Jister 53 - 8446 CG Heerenveen Tel.: 0513-627405 www.ijswinckel53.nl

IJSWINCKEL53

Breedpad 21

T (0513) 61 44 44

8442 AA Heerenveen

F (0513) 62 37 42

Postbus 116

E info@kuiperverzekeringen.nl

8440 AC Heerenveen

I www.kuiperverzekeringen.nl

Ambachtelijk & Vers


eerenvee n financieel gezond heerenveen

7

GROOTHEERENVEEN.NL

De belang rijks voor u op te ee

Op de koffie bij..

Wie Jelle Zoetendal besluit w at ?

Wat houdt onze burgemeester en wethouders bezig? GrootHeerenveen gaat elke maand bij een van hen op Lasin de koffie om te praten over hun kijk op wat er speelt onze ten verlichtin g • Verlage lokale samenleving. Ditmaal een kopje koffie bij wethouder n onroeren de zaakbe lasting • Hondenb elasting ha Jelle Zoetendal. lveren Het college van burgem eester en wethoud er s bekijk t met de medewerke rs op het gemeenteh welke fina uis nciële mog elijkheden er zijn. Op basis daar van worde verschillen n de voorstel le n gedaan perspectie in de fnota. Dez e voorstel len zijn op 22 juni jl. door de gemeenter besproken aad en vervolge ns vastgele Nu gaan w gd. e aan de sl ag met de uitvoering van de vo or stellen.

• Kwijtsc helding va riabel deel afvalstoffen heffing vo or minima

Veiligheid

• Toezicht en handha ving bij ov erlast • Aanpak personen met verwar d gedr • Preventie radicaliser ing • Inzet ex tra buiteng ewoon opsp orings

HEERENVEEN LEGT SPORTAMBITIES 2017-2025 HOOG Jelle Zoet endal

Wethouder We hebbe financiën n er als g Infrastru e ctuur m e ente HeThialf, Sportstad Heerenveen, Abe Lenstra Stadion, goudenmedaillewinnaars•op de Olympische spelen, voetballers, afgelope erenvehet Meyerweg n jaren h e Sport & s n - De Knipe d e a r portonde d a an gewer die op regionaal, provinciaal en landelijk niveau meedraaien. en hockeyers, Heerenveen heeft alle ingrediënten weer volleyballers rwijs • Fietspad kt om fin gezond te • Verlage Haskerdijk n hu en a ur accomod -H n wrecht eeresport c o ie r nv e d ee l at e om zich met een ‘sportstad’ te noemen en daar trots op te zijn. Wethouder Jelle Zoetendal, met in zijn portefeuille n • Gebieds ie n. Dat be er bezuin • Vervan gerichte pr tekende w gen veroud ojecten igingen p erde invent e l d la a aris gymz is zich daarvan bewust en draagt er (mede) zorg voor dat de regionale, provinciale, landelijke, en internationale en Olympische t a t • svon en Huisvestin hebben g gsplan voor die inwon tgezet onde emerkt. ambitiesdvan e rwijs de sportersrsen in Heerenveen een vruchtbare kweekvijver vinden. oosportverenigingen k

Wat bete kent h

KORTE TERMIJN et er om mee te doen aan de landelijke voin orhet InmiddelsDaartoe werd u?verleden Zo wordt on is de gemee der andere zijn er voor de korte nt e weejaar “Daarnaast een nieuwe ‘Sportgemeente van het jaar’ verr financieel eenmaal per vier de on roerende zaakbelast gezond. Sa ing verlaag men met ee d. Gconcrete aantrekkensportvisie aan termijn hele zaken de gemeenteraad kiezing. We gaan in ieder geval voor n em aa fin kt e anciële ke de econom uzes zijn va ie betekent dat er wee gepresenteerd. stge dat, zoals de “Die aanpak, daar een nominatie, maar uiteraard gaan legd bijvoorbeeld de zogena afgesproken, r ruimte ko in amde pers mt voor am pectiefnot Wij vinden bitielegt . a. de tarieven voor het gebruik van de zijn we vanaf gestapt” Zoewe voor die titel.” In he pe t va rs pectiefnot n groot be a presente lang dat inwoners de re n wij de financiële gemeentelijke resultauit. sportaccommodatendal “Sport is niet dermate pl ten van he annen voor t financieel de aank vier jaar (2 hedynamisch, ende rstel er vare niet qua accommodaties. deAlperiodeom dat Heerenveen 01 “Bij de verkiezing tot Sportge8-20In n. Daarom 21). wordt er in s wethoud financiën le gezet op la er g st ik en gr wat krapper bij kas zat, zijn die met ties, niet wat de maatschappelijke meente van Nederland worden verlichting aag uit wat voor inwon u de aankomen ers en bedr de jaren m ijv en . kleine stapjes gebracht. Nu criteria meegenomen als accomontwikkelingen betreft, dat fin er een erkt vanomhoog het ancieel he Alles wet rstel. en over we economisch weer wat ‘ruimer keer per vier jaar een compleet demodatie, perspect inzet van de gemeente op iefnota? U vi nieuw beleidsplan gemaakt hoeft te in ons jasje’ zitten, worden die het ndtonderdeel hem op: sport en deelname www.hee renvee verlaagd. Daarnaast is er sprake worden. In mei 2016 zijn we gestart van vooral den.kinderen nl/financ aan georien van een kwaliteitsimpuls van de met een uitvoerige evaluatie en ganiseerde sportactiviteiten. Daar hebben we samen met de sportver- accommodaties. De toestellen en scoort Heerenveen behoorlijk op, hulpmiddelen in de gymzalen zijn enigingen en betrokken instanties maar het kan altijd beter. We zien besloten een plan te makenMdat een hoge deelname van (jonge) kineer inform gedateerd. Nog wel veilig en goed atie? Tele foon 14 05 13 , w onderhouden, maarwze een verder kijkt dan deze horizon van deren aan de activiteiten op sportw.hzouden eerenveen. nl/financie n ‘upgrade’ kunnen gebruiken. Ook vier jaar. Dat heeft dit jaar geresulgebied en dat is natuurlijk prachtig, zijn er inmiddels nieuwe toestelteerd in de breed gedragen sportwant jong geleerd… Maar zodra ze len op de markt die weer andere en beweegvisie 2017 – 2025: ‘In in de eindfase van hun middelbare beweeg mogelijkheden geven voor Heerenveen # Beweegt het’. school komen, sporten ze minder. de sporters. Reden voor ons om een Door studieplannen elders in het Onlangs is dit beleidsplan in de stapsgewijze optimalisatie van de land en andere interesses. Het raadscommissie besproken en in inventaris uit te voeren.” aanbod op het gebied van sport september wordt het in de gemeen- Een samenvatting van onze vooren recreatie neemt jaarlijks toe en teraad behandeld. “Het is echt een stellen is te vinden op pagina 8 van daarmee de keuzemogelijkheden. beleidsstuk voor de langere termijn deze krant. Buurtsportcoaches kijken samen geworden” vertelt wethouder Jelle met groepen middelbare SPORTGEMEENTE Zoetendal. “Bijsturing op knelpunscholieren wat de redenen zijn VAN HET JAAR ten of nieuwe ontwikkelingen kan waarom er door “Heerenveen heeft weliswaar een en mag, maar als dat niet nodig is, oudere kinhoge sportdeelname, is sportmindoen we dat ook niet. Het geeft dus deren minder ded en heeft over de hele linie enerzijds meer flexibiliteit, maar wordt gesport. prachtige en goed uitgeruste sportanderzijds ook meer zekerheid en Uiteraard met accommodaties. Toch denk ik dat continuïteit. Die stabiliteit is ook de bedoeling die we misschien weleens wat te bevoor partners belangrijk. Denk groep sporters te scheiden zijn. Dat zit denk ik in bijvoorbeeld aan topsportontwikbinden en te blijde Friese aard. Om Heerenveen keling, waarbij vaak vijf tot tien ven betrekken nog steviger als sportstad jaar vooruit wordt gepland en ook bij georganiop de kaart te zetten, wordt geïnvesteerd.” is de ambitie geboren

benoemd in de nieuwe sportvisie seerde sportactiviteiten. Soms is en daar wordt met de inzet van de het lidmaatschap van een verenikomen elastig buurtsportcoaches concreet aan ging in jeIn thuisplaats n mewanneer edoen We willen gewerkt.” aag dat stad. je studeert in eengrandere Daar alle inwon ers kunnen samen Kansen v ng: jong meedoen zijn misschienlevi andere ‘slimme’ conen oud. Te in onze oor k gelijkertijd voor iedere Om kinder weten we en zo vanz dat di en meer zijn ert diverse landestructies te bedenken.elWe zien fsprek niet end is.“Daarnaast onvoor ze gemeent Va n alle huis met heeft 15% houd ens mensen lijke fondsen waar met pilots binnen sc veel mensen die opeeen heel andere een laag in in hoger ris komen. Dat ico op arm gaan die le betekent ee oede voor ven in arm alle gezieen n een beroep wat smallere beurs manierOsporten. m die armDenk daarbij aan nslede oede te be n, ook de st ki rijden is ee eren. nodi g. H operkunnen doennd wanneer hetVniet sporters die zijn aangesloten bij een n ov et be koepelende an uitkeri schikbare aanpak geld zetten ng n nodig is. O w e in da Er zijn extr lukt om de contributie van een ‘app-groep’ bootcampers, ok helpen survivalar w aa a middelen r het echt we inwoner werk zitten s die twee opleidinge met be jaar of lang te betalen, zoals lers, een loopgroep, een fietsgroep roep n en onde er zo sgerichte op sportvereniging nder rs leidingen en m ensen in de ondersteun het Jeugdsportfonds en de Stichting enz. “ bijstand ing. De inzet vo or inwoner Leergeld. En zijn er ook particuliere s en de part icipatiewet initiatieven om kinderen uit de “De buurtsportcoaches in de geb minder welgestelde gezinnen ‘op meente Heerenveen zijn daarbij de de mat’ te krijgen. De gemeente ‘verbinders’ tussen de jeugd, schostelt accommodaties beschikbaar len, sportverenigingen en nieuwe en wanneer nodig de inzet van de initiatieven. Daarbij moet je het buurtsportcoaches. Heerenveen woord ‘vereniging’ in de breedste zin van het woord zien. Dus ook die heeft natuurlijk ook een CIOSopleiding, waarvan de studenten reeerdergenoemde ‘app-groepen’. In gelmatig worden ingezet bij diverse mijn tijd ging je voor voetbal, korfbal of volleybal, maar tegenwoordig sportactiviteiten en evenementen is het aanbod zo enorm groot dat er om op die manier een stuk ervaring op te doen of als invulling van een logischerwijs een stuk verwatering stage.” bij de ‘traditionele’ sportverenigingen optreedt. In principe maakt het “Bovenstaande is slechts een hele ons ook niet zo veel uit welke sport beperkte greep uit het nieuwe bekinderen doen, zo lang ze maar in leidsplan op het gebied van sport, ‘in beweging’ blijven.” maar onze ambitie is duidelijk: ANDERE DOELGROEPEN linksom of rechtsom... “Wat we niet mogen vergeten zijn de oudere inwoners, die we graag fit In Heerenveen # Beweegt het.” en vitaal willen houden en mensen met een geestelijke of lichamelijke beperking. Deze groepen zijn specifiek

‘Iedereen doet me


Heerenveen financieel gezond Wie besluit wat?

Het college van burgemeester en wethouders bekijkt met de medewerkers op het gemeentehuis welke financiële mogelijkheden Jelle Zoetendal Wethouder financiën

We hebben er als gemeente Heerenveen de afgelopen jaren hard aan gewerkt om financieel weer gezond te worden. Dat betekende wel dat er bezuinigingen plaatsvonden die inwoners ook hebben gemerkt. Wat betekent het voor u?

er zijn. Op basis daarvan worden verschillende voorstellen gedaan in de perspectiefnota. Deze voorstellen zijn op 22 juni jl. door de gemeenteraad besproken en vervolgens vastgelegd. Nu gaan we aan de slag met de uitvoering van de voorstellen.

Zo wordt onder andere de onroerende

Inmiddels is de gemeente weer

zaakbelasting verlaagd. Gemaakte

financieel gezond. Samen met een

financiële keuzes zijn vastgelegd in

aantrekkende economie betekent dat,

de zogenaamde perspectiefnota. In

dat er weer ruimte komt voor ambitie.

de perspectiefnota presenteren wij de

Wij vinden het van groot belang dat

financiële plannen voor de aankomende

inwoners de resultaten van het

vier jaar (2018-2021). Als wethouder

financieel herstel ervaren. Daarom

financiën leg ik graag uit wat u de

wordt er ingezet op lastenverlichting

aankomende jaren merkt van het

voor inwoners en bedrijven.

financieel herstel.

Alles weten over de perspectiefnota? U vindt hem op: www.heerenveen.nl/financien

Meer informatie? Telefoon 14 0513, www.heerenveen.nl/financien


De belangrijkste punten voor u op een rij!

Andere punten zijn….

Lastenverlichting

Veiligheid

• Verlagen onroerende zaakbelasting

• Toezicht en handhaving bij overlast

• Hondenbelasting halveren

• Aanpak personen met verward gedrag

• Kwijtschelding variabel deel

• Preventie radicalisering

afvalstoffenheffing voor minima

• Inzet extra buitengewoon opsporingsambtenaren

• Investeren in dorpskernen • Duurzaamheid • Transparante organisatie • Cultuurbeleid • Armoede voorkomen en bestrijden • Kansen aantrekkende economie

Infrastructuur

Sport & sportonderwijs

• Meyerweg - De Knipe

• Verlagen huur accomodatie

• Fietspad Haskerdijken-Heerenveen

• Vervangen verouderde inventaris gymzalen

• Versterken relatie samenleving

• Gebiedsgerichte projecten

• Huisvestingsplan voortgezet onderwijs

• Digitalisering

‘Iedereen doet mee’ Inkomen en meedoen

Kansen voor kinderen

We willen graag dat alle inwoners kunnen meedoen in onze

Om kinderen meer kansen te bieden, starten we onder andere

samenleving: jong en oud. Tegelijkertijd weten we dat dit niet

met pilots binnen scholen waar relatief veel kinderen naar school

voor iedereen zo vanzelfsprekend is. Van alle huishoudens in

gaan die leven in armoede.

onze gemeente heeft 15% een laag inkomen. Dat betekent een hoger risico op armoede voor alle gezinsleden, ook de kinderen.

Van uitkering naar werk

Om die armoede te bestrijden is een overkoepelende aanpak

Er zijn extra middelen beschikbaar voor beroepsgerichte

nodig. Het beschikbare geld zetten we in daar waar het echt

opleidingen en ondersteuning. Daardoor komt er ruimte om

nodig is. Ook helpen we inwoners die twee jaar of langer zonder

mensen in de bijstand te helpen weer aan het werk te gaan.

werk zitten met beroepsgerichte opleidingen en ondersteuning.

De inzet voor inwoners met korte afstand tot de arbeidsmarkt en de participatiewet blijft bestaan.


10

NUMMER 08 • 2017

Kleurrijk...

MANON KAMMINGA


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

11

Een ster. Een favoriet. Een grote belofte op de schaats. Nog maar 25 jaar en al wereldkampioen, meervoudig Europees kampioen en veelvoudig Nederlands kampioen skeeleren. Ook als langebaanschaatsster een rijzende ster met meerdere World Cup deelnames en uitzicht op de Olympische Spelen. Aan al die successen zat voor Manon Kamminga echter een keerzijde. Het lichaam zei ‘stop, ho, niet verder’. Kamminga raakte overtraind. Haar bloedwaardes logen er niet om en gedwongen rust was het devies. Langzaam krabbelde de Heerenveense weer uit het dal, kende wederom grote successen, maar het gevoel van vroeger kwam nooit meer terug. Het onvermijdelijke gebeurde deze zomer. Manon Kamminga, Nederlands meest succesvolle skeeleraarster ooit, stopt.

NIET BEGREPEN Alle successen van Manon en vooral haar grenzeloze ambitie putten haar lichaam volledig uit. Het zit er nog, het talent en het vermogen, maar ze kan er niet langer bij. Ergens in juni hakte ze de knoop definitief door, ze stopte met topsport. In de lange moeilijke periode die daaraan voorafging gebeurde er veel en voelde ze zich soms niet begrepen. Vooral door haar toenmalige coach Desly Hill, de coach aan wie ze al haar successen mede te danken had. Manon: “Vanaf het moment dat ik voelde dat het niet meer ging, dat het niet meer klopte en ik daar ook de bevestiging van kreeg, verslechterde onze band. Ik had rust nodig en gaf dat aan, maar dat ging er niet in bij Desly. Desly dacht dat ik wilde stoppen, maar dat was het niet, ik had rust nodig en was juist nog super ambitieus, maar om nieuwe successen te behalen moest mijn lichaam eerst weer volledig meewerken.” Geëmotioneerd gaat Manon verder. “Ik rommelde verder met trainen, om Desly maar te laten zien dat ik echt wel wilde.

DOOR EEN MUUR Maar dat was natuurlijk niet de manier, een foute keuze achteraf, dat weet ik heus wel. Ik had op dat moment veel meer afstand moeten nemen om volledig te herstellen, maar ik ging door, op halve kracht.” Behalve een lichaam dat haar in de steek liet, was het de laatste jaren sowieso rumoerig in het leven van Manon.

MAMA, IK HEB MET EEN VROUW GESLAPEN In de winter van 2013/2014 ontmoette Manon haar huidige vriendin Brittany Bowe. Haar eerste vriendin, want daarvoor had ze alleen relaties met mannen gehad. “Ik kwam met Brittany in gesprek en dat klikte heel goed, we hadden veel lol. Ik betrapte mezelf erop dat ik een raar gevoel in mijn buik kreeg als ik aan haar dacht en haar zag. Ik was verliefd, op een vrouw, voor het eerst.” Van het een kwam het ander en na een feestje bracht ze de nacht met de Amerikaanse door. Ze vertelde het meteen aan haar moeder de volgende dag. “Mam, ik heb vannacht met een vrouw geslapen. Mijn moeder zei: ‘oh, eh en hoe was het feest?’ Nee, maar mam, het was een vrouw. Mijn moeder, en eigenlijk mijn hele omgeving, ging daar heel relaxed mee om en ik eigenlijk ook. In mijn omgeving heb ik veel vrouwen die op vrouwen vallen, dus voor mij was dat niet iets geks of zo.”

OUDERS GESCHEIDEN Een grotere impact op Kamminga had de scheiding van haar ouders. “Ik ben een verzorgend type, ik cijfer mezelf liever weg dan dat ik me kwetsbaar en emotioneel op stel. De scheiding kwam voor mij niet als een verrassing, ik wist dat het niet goed ging. Ik nam de verantwoording op mij om de boel een beetje normaal door te laten draaien in het gezin, voor mijn jongere broertje en zusje. De wereld met mijn familie en de wereld van Manon de sporter hield ik gescheiden en dat lukte me prima.” Toch knaagde de situatie aan Kamminga. “Natuurlijk doet het wat met je. Je bent niet zo scherp als normaal en ik zat net in een mindere periode qua sporten. Ik was overtraind en op de weg terug naar boven. Achteraf zou je misschien kunnen zeggen dat alles bij elkaar misschien te veel was.”

Aan het begin van dit jaar kreeg Manon na een lange periode van slechte bloedwaarden eindelijk positief nieuws. Het bloed liet geen gekke waardes meer zien en vol goede moed begon ze weer met regelmatig te trainen en samen met bondscoach skeeleren Frank Fiers stelde ze een programma op. Een programma dat haar naar het WK skeeleren van 2018 in Nederland moest brengen. Met slechts vier à vijf keer per week trainen trad er echter al weer verslechtering op in de waardes van haar bloed, het was duidelijk nog niet in orde. “Tijdens trainingen en wedstrijden merkte ik dat het snel weer fout was, ik herstelde niet meer.” Kamminga nam een besluit. “Het was klaar, dit ging zo niet meer langer. Ik wilde stoppen. Het EK in Portugal, begin juli, zou mijn laatste wedstrijd worden. Zonder goede voorbereiding en met heel weinig trainingskilometers zou ik het team gaan ondersteunen. Het team dat me zoveel successen bracht.” De ploeg ondersteunen deed Kamminga, maar in haar laatste wedstrijd, haar laatste grote marathon ging ze door een muur. “Ik dacht, ik ben hier nu toch, ik stierf in de wedstrijden meerdere malen en lag er al af, maar toen ik de finishlijn zag ging de knop om. Ik was er toch, waarom zou ik er dan niet vol voor gaan.” Manon Kamminga won, klopte vrijwel ongetraind het hele veld, maar was helemaal gesloopt. “Ik kan dan zo diep gaan, moet zo diep in mijn reserves tasten, dat ik er een week van moest herstellen. Dit ging zo niet langer, ik had het juiste besluit genomen. Ik was gestopt en de druk ging er meteen af.”

LEVEN OP ORDE “Ik logeer nu bij mijn beppe, heb geen inkomen en ben nog bezig met mijn studie. Ik wil, nu ik gestopt ben, vooral orde brengen in mijn leven. Stabiliteit. Een baan vinden, een eigen woonruimte en dan zie ik wel wat er op mijn pad komt. Ik krijg vaak de vraag, ‘ga je nog een comeback maken?’. Ik sluit niets uit, ben pas 25, en zeg nooit nooit, maar voorlopig niet.”

FOTO: MUSTAFA GUMUSSU • FPH.NL


12

NUMMER 08 • 2017

DIY

n a v e j k kru n e t f i r h c tijds Hebben jullie ook stapels (woon) tijdschriften liggen? Maak er een krukje of bijzettafeltje van.

Leuk om een lampje of vaasje met bloemen op te zetten. Ik had nog een stuk multiplex liggen, wat ik op maat heb gezaagd met een decoupeerzaag. Ook lag er nog een oude riem. Je kunt ook naar de bouwmarkt gaan, daar hout kopen en op maat laten zagen. Benodigdheden: 2 x multiplex +/- 23 x 29 cm, 2 x multiplex 3 x 23 cm, houtlijm, tijdschriften en een riem.

1. 2. 3. 4. 5.

Zaag het hout op de juiste maat. Lijm de 2 smalste stukken als pootjes aan de onderkant. Leg de tijdschriften op de onderkant. Maak de stapel zo hoog als je zelf wilt. Leg de overgebleven plaat op de stapel met tijdschriften. Maak het geheel vast met de riem. Zet de riem zo strak mogelijk vast.

RINSKE LOK-JEPMA Interieurstylist, Rinske Interieurstyling

Succes en tot ziens!

Even voorstellen! Ik ben Rinske Lok-Jepma, het gezicht van Rinske interieurstyling. Mijn grote passie is interieur. Mijn interieurstijl is basic, natuurlijke materialen en naturel tinten met af en toe een toefje kleur in combinatie met mooie en grappige eyecatchers. Een mix van stijlen, oud en nieuw, warm, sfeervol en tijdloos. Op de lifestyle pagina van Groot Heerenveen zal ik interieurtips, inspiratie en DIY-ideeën met jullie delen. Bij het geven van interieuradvies merk ik dat mensen het vaak lastig vinden om het interieur af te maken, ‘het stylen’. In de tijdschriften en op tv lijkt het zo mooi, maar hoe krijg ik het thuis zo? Wat belangrijk is bij ‘stylen’ is om te groeperen. Zet niet overal los wat neer, dan wordt het rommelig. Vind je het lastig om te groeperen? Gebruik dan bijvoorbeeld een dienblad en zet hierop woonaccessoires. Let hierbij vooral op de kleur, kies bijvoorbeeld allemaal accessoires van glas of in grijs en wit, liever niet meer dan 2 kleuren. Zo blijft het geheel rustig.

Chocola

Laatst schreef ik over de "koffieverslaving", maar wat dacht je van chocola? Chocola is een lekkernij gemaakt van cacao, die wordt gewonnen uit cacaobonen, de pit van de vrucht van de cacaoboom . De prettige ervaring bij het eten van chocola is dat het smeltpunt van de cacaoboter iets lager ligt dan de lichaamstemperatuur, waardoor het in de mond smelt. Het hoogste werkelijke percentage cacao in een reep chocolade is 88% omdat een hoger percentage de chocolade te droog en broos zou maken. Het is bekend dat chocolade gunstig uitwerkt op de bloeddruk en de bloedvaten dankzij de antioxidanten (flavonoïden) in cacao. Daarvoor is het nodig dat je per dag 10 gram pure chocolade eet. ... Is dat niet fijn? SHAMÉ KEESMAN - Koffiegek, barista en eigenaar van By-Kees in Heerenveen.

Een weetje .... Chocolade kan voor honden en paarden echter dodelijk zijn, omdat hun metabolisme theobromine (wat in chocola zit) niet kan omzetten. Het kan epileptische aanvallen, hartinfarcten, interne bloedingen, en ten slotte de dood veroorzaken. Dus pas op!

XX Kees


heerenveen • LIFESTYLE

GROOTHEERENVEEN.NL

13

VOOR DE THUISBLIJVERS: HARDLOPEN…

maar net even anders!

LIFESTYLE TIPS & TRENDS ZES HEERENVEENSE SPECIALISTEN GEVEN HUN KIJK OP DE LAATSTE TRENDS OP HET GEBIED VAN BEAUTY, SPORT, INTERIEUR, REIZEN, KOFFIE EN WIJN...

Heb je (nog) geen vakantie, of blijf je deze keer thuis? Je kunt dan natuurlijk je gewone hardlooproutine aanhouden, maar je kunt jezelf ook uitdagen de training eens wat anders aan te pakken.

ROUTE Wissel van route, voeg een heuvel of tunneltje toe, loop je vaste rondje omgekeerd enz. Of laat je ergens uit de auto zetten en loop terug.

LOCATIE Loop ergens anders dan je gewend bent om uit de sleur te komen en ontdek al hardlopend een nieuwe omgeving.

LOOP VRIJ Loop zonder horloge en smartphone, waardoor je niet meer gefocust bent op tijd, snelheid en afstand, maar je meer bewust bent van je omgeving.

ONDERGROND Ben je gewend op de weg te lopen, loop dan eens in het bos en omgekeerd. Of durf van de gebaande paden af te wijken en offroad te lopen. Door afwisseling van ondergrond word je sterker.

RUN-SWIM-RUN Doe eens gek. Ga op warme dagen eens hardlopend naar een zwemplas, duik in het water en loop weer terug. Kortom, variatie is het toverwoord om je trainingssleur te doorbreken, waarna je weer vol energie, zowel fysiek als mentaal, er tegenaan kunt. Loop ze!

MARGA WIEGMAN- Runningtherapeut en Looptrainer, Eigenaar bij Mind2Run

ROOS SIEMONSMA - Runningtherapeut en Looptrainer, Eigenaar bij Mind2Run

Beautymoment Thuis ontspannen kan een hele kunst zijn. Creëer toch af en toe een beautymoment voor jezelf. Zo mag ik graag in bad gaan, mijn huid een goede reiniging geven en als toetje een masker aanbrengen. Op dit moment zie je op social media het blackhead-masker als reinigingstrend. Tijd om dit te onderzoeken. De ingrediënten laten zien dat het masker op de huid droogt en je het er als een soort latex vanaf kunt trekken. Daarmee haal je inderdaad het bovenste laagje van de huid af, maar niet de hele mee-eter. De onzuiverheden die je hebt verwijderd, zullen snel weer terugkomen. Daarnaast zitten er ook verschillende conserveringsmiddelen in, die slecht kunnen zijn voor je huid en gezondheid. In mijn onderzoek kwam ik wel tegen dat de ‘betere’ merken nu ook blackhead-maskers gaan maken. En ik moet zeggen: die zien er een stuk beter uit. Wil je thuis genieten van je beautymoment met een masker? Kies dan voor een voedend crème-masker. En laat dieptereiniging lekker over aan een professional. Geniet van je beautymoment. ELINA ZELDENRUST - Schoonheidsspecialist, eigenaar van Elina’s salon.

HET IS KOMKOMMERTIJD!

Het paradijs van Mexico, Isla Holbox

Bijna iedereen heeft het wisselvallige weer in Heerenveen verruild voor een plekje in de Franse, Italiaanse of Spaanse zon. Heerlijk relaxen aan een idyllisch meertje of aan een zonovergoten strand. ‘s Avonds flaneren over de boulevard en genieten van alle lekkere dingen die de vakantiebestemming te bieden heeft.

Ken je dat? Je hebt een fantastische wijn gevonden op je vakantiebestemming en besluit een paar dozen mee te nemen naar Nederland om het vakantiegevoel wat langer vast te houden. Eenmaal weer thuis in ons kikkerlandje verheug je je op het weekend omdat je dan weer zo’n heerlijke fles kunt opentrekken. Helaas valt die thuis vaak tegen. Enerzijds is dat vaak een gevolg van het vervoeren van de wijn in een bloedhete auto en anderzijds sta je thuis niet meer in de ‘vakantie modus’ en dat heeft invloed op je smaak. Mijn advies aan alle vakantie vierende Heerenveners; Geniet volop van de wijnen op je vakantie maar koester niet de illusie dat ze thuis net zo goed smaken als op dat zonnige terras aan de Côte d’Azur.

Fijne vakantie! LAURA VAN DEN AKKER - Vinoloog, eigenaar De Wijnschuur en Wijn en Wonen.

Isla Holbox is het meest paradijselijke eiland in de Golf van Mexico. Tijdens je transfer per speedboot zwemmen de dolfijnen al vrolijk met je mee. Op Isla Holbox vindt je kilometerslange parelwitte zandstranden, hangmatten in de azuurblauwe zee, golfkarretjes in plaats van auto’s, onverharde wegen, gezellige beach clubs waar guacamole standaard op het menu staat, vrolijke reggae, bijzondere street art, flamingo’s en pelikanen die naast je lopen op het strand, mangroves en lagunes om in te zwemmen en prachtige zonsondergangen. Alsof dit niet genoeg is, heb ik nog een spectaculaire tip. Hier kun je snorkelen naast walvishaaien! Tussen mei en september zwemmen deze elegante reuzen van ruim 15 meter lang hier, omdat er heel veel plankton in het water rondom het eiland is. Ik vond Holbox een paradijsje en het is uitstekend te combineren met een mooie road trip door Yucatan met haar Mayacultuur, indianendorpen, koloniale steden en de prachtige natuur. ODETTE HOLKEMA zelfstandig reisagent en eigenaar van YourTravel.


14

NUMMER 08 • 2017

TJONGERSCHANS MEDISCH PARTNER SC HEERENVEEN In juli hebben sc Heerenveen en ziekenhuis Tjongerschans in het Abe Lenstra stadion een nieuwe overeenkomst getekend, waarmee Tjongerschans officieel medisch partner wordt van sc Heerenveen. Sc Heerenveen en Tjongerschans werken al vele jaren samen rondom de medische ondersteuning van de spelers en op maatschappelijk gebied. Zo is er bijvoorbeeld door het ziekenhuis een reanimatietraining voor sponsors van sc Heerenveen georganiseerd. Met de ondertekening bevestigen beide partijen dat ze het van belang vinden maatschappelijk betrokken te zijn, met name in de regio. Op medisch gebied wordt de samenwerking geïntensiveerd, zo wordt o.a. de jaarlijkse keuring van de spelersgroep door Tjongerschans gefaciliteerd. Patrick Vink, directeur/bestuurder van

Tjongerschans: “Fysiek zijn we al dichtbij de club, zo hebben we sinds enkele jaren operatiekamers bij het stadion. Op termijn willen we onze locatie bij het Abe Lenstra stadion uitbreiden met röntgenapparatuur.” Luuc Eisenga, algemeen directeur sc Heerenveen: “Dat zou een unieke situatie zijn, spelers kunnen dan zo vanuit de kleedkamer doorlopen naar de onderzoekskamers van het ziekenhuis, onder de zuidtribune van het stadion.” Beide partijen zijn tevreden met deze hernieuwde samenwerking. Op deze manier kunnen ze elkaar op sportmedisch gebied versterken. Foto: sc Heerenveen en Tjongerschans

VOORLICHTINGSBIJEENKOMSTEN

U BENT VAN HARTE WELKOM! Ziekenhuis Tjongerschans organiseert regelmatig voorlichtingsbijeenkomsten. Hieronder vindt u een overzicht van bijeenkomsten die binnenkort plaatsvinden.

BEVALLEN

Bent u in verwachting en gaat u (mogelijk) in het ziekenhuis bevallen? Kom dan een keer alvast de afdeling en de verloskamers van ons ziekenhuis bezoeken. Op de voorlichtingsavond bevallen vertellen we u en uw partner alles over wat u kunt verwachten. De eerstvolgende voorlichtingsavond vindt plaats op maandag 11 september, van 19.30 – 21.30 uur, in de Abe Lenstrazaal op de eerste etage van het ziekenhuis. Tijdens deze avond heeft u de gelegenheid: • Informatie te krijgen over wat u kunt verwachten als u bij ons in het ziekenhuis bevalt; • Om vragen te stellen; • Tijdens de pauzes de verloskamers op de afdeling te bekijken; • De kraam-/informatiemarkt te bezoeken. Bent u geïnteresseerd en rond de 24 weken zwanger? Meld u aan via www.tjongerschans.nl/ vrouwmoederkind.

DE WERKING VAN VERSCHILLENDE (LONG)MEDICATIE Datum: dinsdag 12 september Tijd: 14.00 - 16.00 uur Plaats: Ziekenhuis Tjongerschans, Abe Lenstrazaal Deze bijeenkomst wordt i.s.m. het Longfonds gehouden. Voor u als patiënt en uw omgeving is Longpunt de plek om ervaringen uit te wisselen, tips op te doen en zorgen te delen. U kunt hier zorgverleners ontmoeten en met hen in gesprek gaan. Daarnaast ontmoet u vrijwilligers van het Longfonds. Iedere bijeenkomst start met een voorlichting over een bepaald thema. Deelname is gratis. Wij verzoeken u om tijdens deze bijeenkomsten geen geurtjes te gebruiken.

Kijk op www.tjongerschans.nl/voorlichting voor het programma en meer informatie over deze avond. Als u verhinderd bent op 11 september, of nog niet 24 weken zwanger bent, staan hier de overige data overzichtelijk op een rijtje.

SPANNING EN VERMAAK IN DE ABE LENSTRAZAAL VAN ZIEKENHUIS TJONGERSCHANS Niemand ligt graag in het ziekenhuis, maar wanneer je Feanfan bent, dan ben je het beste af in Tjongerschans in Heerenveen. Het ziekenhuis heeft namelijk samen met sc Heerenveen het initiatief genomen voor een speciaal ingerichte zaal met een levensgroot scherm: de Abe Lenstrazaal. Patiënten kunnen hier live de wedstrijden van sc Heerenveen volgen. Voor Tjongerschans is het een van de faciliteiten die het ziekenhuis aanbiedt om het verblijf van hun patiënten zo prettig mogelijk te maken. De belangstelling voor het gezamenlijk volgen van de wedstrijden is wisselend. Het

hangt van de wedstrijd af, en ook van het aantal patiënten dat in het ziekenhuis verblijft. Op wedstrijddagen krijgen patiënten in de Abe Lenstrazaal, tenzij ze een speciaal dieet volgen, een hapje en een drankje aangeboden. In de zaal staat de veiligheid van de patiënten voorop. Er is standaard een personeelslid aanwezig om alles in goede banen te leiden. De patiënten wonen altijd in overleg met de verpleging de wedstrijden bij. Ze moeten natuurlijk wel fit genoeg zijn. Meestal komt er een familielid mee als begeleider. En zo bieden sc Heerenveen en Tjongerschans patiënten én hun bezoekers een geweldige middag!

TJIBBE EN IMRE (DEEL 2)

Yvon... Bekend van haar onderneming YVON.NL wat staat voor (Yvon)-Mediation-Bewindvoering-Notariaat, maar het liefst zichtbaar als mensenmens met begrip en gevoel voor ieders persoonlijk verhaal. Een serie columns voor Groot Heerenveen? Leuk maar vooral niet ingewikkeld, gewoon de situatie van alledag, alsof je met Yvon aan de keukentafel zit. We pakken de draad weer op met Tjibbe en Imre. Ook aan de keukentafel van Tjibbe en Imre komt de situatie van (schoon-) moeder regelmatig aan de orde. Imre bespreekt met haar zussen het vorige gesprek met YVON. Ze besluiten met moeder de diverse zaken door te nemen, omdat zij het ook belangrijk vinden dat moeders wensen zoveel mogelijk worden nageleefd. Ze zijn als zussen het er wel over eens dat het allemaal zo eenvoudig mogelijk op papier moet komen. Moeder voelt wel voor zo'n volmacht: voor alle persoonlijke zaken vertrouwt zij er op dat haar kinderen voor haar zullen zorgen en alles wat zij heeft is toch voor de kinderen. Terug bij YVON aan tafel wordt besproken wat er zoal komt kijken om deze volmacht op te maken. Als iemand, zoals moeder, met een diagnose van beginnende dementie een volmacht wil tekenen, dan is het vaak gewenst dat een onafhankelijk arts meekijkt of zo'n persoon/moeder de gevolgen van zo'n volmacht kan overzien. Deze verklaring wordt een verklaring van wilsbekwaamheid genoemd. Aangezien de kinderen zich enigszins bezwaard voelen dat ze op dit moment in het leven van hun moeder alles "naar zich toe trekken", vinden zij het plezierig als een arts hun moeder bezoekt en zijn mening geeft. YVON benadert een onafhankelijk arts en deze bezoekt moeder. Nu moeder nog voldoende in staat is om oorzaken en gevolgen te overzien en geen moeite heeft met tijdsbesef, wordt zij door de arts voldoende in staat geacht de gevolgen van haar handelen (handtekening) te kunnen overzien. De volmacht is stap 1, het vervolg is het vermogen van moeder: wat gebeurt er als moeder toch wordt opgenomen in een zorginstelling voor 24 uurs zorg? De kinderen hebben ook vragen: moet moeder de woning "opeten"? Er gaan veel verhalen de ronde over de eigen bijdrage. Een korte toelichting: De AWBZ maatregel (het bijdragen aan de zorg uit inkomen of vermogen) kunt u zelf uitrekenen door via www.cak.nl de gegevens te vermelden en de eventuele eigen bijdrage in de zorg te laten berekenen! Ondanks het feit dat velen van mening zijn dat het zonde is om al het vermogen van de ouders voor de zorg te besteden, is het ook heel belangrijk om je te realiseren dat keuze in je zorg, bijvoorbeeld kleinschalig versus een grotere zorginstelling, gemakkelijker gaat áls je eigen middelen hebt om dit te bekostigen. De zussen én moeder zijn blij met het gesprek met YVON zodat ze samen stappen kunnen zetten voor nu en in de nabije toekomst. Daartoe zal YVON de diverse mogelijkheden nog eens op papier zetten, zodat ze samen verantwoord keuzes kunnen maken voor nu, nabije toekomst en wat verder in de tijd bijvoorbeeld bij moeders overlijden. Wordt vervolgd…

Heeft u ook een vraag? Of wilt u meer weten? YVON.NL, K.R. Poststraat 100-1 8441 ER Heerenveen - Tel.0512 - 36 80 80

www.yvon.nl


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

15

MEVROUW STRÄTER (100):

“JE MOET NIET ZEGGEN DAT JE NIETS KUNT” Na een opgewekte begroeting vertelt ze al snel dat ze honderd jaar en drie maanden is. En dat ze vol herinneringen zit. Mevrouw Sträter zit comfortabel tussen haar geliefde spullen, in een aanleunwoning bij Coornhert State in Heerenveen. “Als ik in de stoel zit, dan komen er zomaar verhalen in mij op.”

De herinneringen van mevrouw Sträter gaan terug tot haar derde jaar. “Ik kan gewoon goed onthouden. Toen ik drie jaar was ging ik naar de bewaarschool. Ik werd er naartoe gebracht op mijn klompjes. We liepen vroeger altijd op klompen. Ik geloof dat ik wel schoenen had. Mijn oudste zoon heeft een foto waar ik op sta als klein meisje. Op die foto had ik schoenen aan. Op school moesten de klompjes uit en stonden ze in een kast bij nummer 10. Ik had gebreide sokken aan. Die maakte mem.”

“WAT BEN JE TOCH KOPPIG” Toen ze zes was, ging mevrouw Sträter naar de ‘grote school’ in Arum, naar jufrouw Kerkhoven. Haar linkshandigheid zorgde wel voor wat problemen. “Ik moest mijn rechter hand gebruiken. Nu kan het allemaal, linkshandig zijn, maar vroeger niet. Op de MAVO had ik er ook last van. Ik heb een keer drie maanden niets gedaan. Dat kwam omdat ik het borduurwerk met mijn rechter hand moest doen, maar met links was ik veel sneller klaar. De jufrouw zei toen tegen mij: ‘Wat ben je toch koppig.’ Ik heb er echt last van gehad dat ik links was.”

STRENG Aan haar jeugd bewaart mevrouw Sträter vooral ook goede herinneringen. “Ik had een schat van een mem. Ze was een flinke vrouw. Ze kwam uit een groot gezin. Haar moeder, mijn beppe, overleed bij de geboorte van de jongste. Mem was altijd huishoudster bij pake. Die twee waren twee handen op één buik. Zelf kom ik uit een gezin van drie kinderen. Mijn vader was streng. De meeste kinderen moesten vroeger al jong werken. Wij niet, wij moesten eerst leren. Mijn vader heeft ervoor gezorgd dat wij dat konden doen. Na de MAVO heb ik gewerkt in het ziekenhuis in Groningen, totdat ik ging trouwen. Dat was vroeger zo. Ik was toen 25 jaar.”

UITSCHIETER Honderd jaar is niet niks. “Ouder worden is mooi,” zegt mevrouw Sträter daarover,” maar langer leven dan je kinderen hoort niet. Drie van mijn zes kinderen zijn overleden. Als het met mij gebeurd is, is het goed. Ik heb een goed leven gehad. Veel van mijn familie is oud geworden, maar ik ben een uitschieter.” Toch redt ze zich nog prima, in haar ruime aanleunwoning bij Coornhert State, een woonzorgcentrum van Meriant. Ze is weliswaar slechtziend, maar Wijkzorg van Meriant komt alleen om haar te helpen

met haar medicijnen. Mevrouw Sträter is gek op haar familie. Ze is dan ook erg blij met het mooie portret dat boven de bank hangt. “Dat is mem. Wat zou ze trots zijn als ze wist dat ik nu met haar op de foto kom. Mensenkinderen, hoe is het mogelijk! Dat vind ik echt het mooiste van deze ochtend. Wat zullen de kinderen opkijken.”

KOFFIE Mevrouw Sträter kan prachtig vertellen. “Het is niet echt een verhaal”, vindt ze.” Als ik alleen ben, in mijn gedachten, weet ik het allemaal wel.

Nu moet ik wel eens even denken. Kunt u hier wel een verhaal van maken?” Na de bevestiging dat het verhaal juist prima is, vindt mevrouw Sträter het tijd voor koffie. “Koffie maak ik zelf. Je moet niet zeggen dat je niets kunt. Ik kan zelf ook nog wel iets.”


HEERENVEEN AL KLAAR VOOR HET NIEUWE SCHOOLJAAR? Kom nu voor al je schoolspullen naar Hema Heerenveen! Ook onze nieuwe collectie mode en wonen is binnen! Zin in een avondje vol korting en gezelligheid? Kom naar onze Ladies night op woensdag 13 september van 19-21. Haal de flyer in de winkel! Mis het niet!

Dracht 95 - Heerenveen www.hema.nl hema_grootsneek_jun2014.indd 1

10-06-15 17:09


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

17

VRIJE KEUS WMO-VERVOER GROOT SUCCES

Een jaar verder en het blijkt een groot succes. Sinds 12 augustus vorig jaar kunnen Wmo-taxipashouders zelf kiezen met welk taxibedrijf zij reizen. Wmo-vervoer, in het kader van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning, is er voor mensen met een mobiliteitsbeperking. Via de gemeente kunnen zij een taxipas aanvragen. Voorheen wees de gemeente een taxibedrijf aan die al het vervoer verzorgde. Nu kunnen mensen zelf kiezen uit zeven, veelal lokale, gecontracteerde vervoerders. Regisseur bij de Gemeente Heerenveen, Sjoukje van der Horst, kijkt na een jaar van vrije keus zeer tevreden terug. “We hebben het vervoer zo simpel als mogelijk georganiseerd voor de mensen en je ziet dat dat enorm gewaardeerd wordt. We hebben deze weg bewust ingeslagen en zetten deze, zeker na alle positieve reacties, gemotiveerd voort.” De situatie: In de Gemeente Heerenveen zijn in zijn totaliteit 1050 Wmo-taxipashouders. Voor 12 augustus 2016 waren de pashouders verplicht te reizen met een door de gemeente gekozen vervoerder. Bijna elke gemeente in Nederland doet dat op deze manier. “We hebben als gemeente destijds gekeken naar onze brede activiteiten. Op veel gebieden, zoals de zorgtaken, zie je dat de gebruiker steeds meer keuzemogelijkheden heeft. Waarom dan niet bij het Wmo-vervoer? Dat was voor ons een logische stap. We hebben vervolgens zeven taxibedrijven gecontracteerd die van ons een kostendekkend tarief ontvangen. Wij willen als gemeente niet meedoen aan ‘de race naar de bodem’. Ook stelden we als doel dat lokale bedrijven en MKB’ers zich in konden schrijven op de opdracht. Inwoners mogen vervolgens kiezen met welke vervoerder zij wensen te reizen”, legt Van der Horst uit. In de media, zowel regionaal als landelijk, kwam er veel aandacht voor de nieuwe aanpak van de gemeente, die blijkbaar (nog) op weinig andere plaatsen wordt toegepast. “Inwoners gaven signalen dat ze keuzevrijheid wilden. Dat signaal hebben wij serieus genomen”, aldus Van der Horst. 

ELK JAAR KIEZEN De keuzevrijheid voor de pashouders in de Gemeente Heerenveen moet vooral leiden tot kwalitatief goed vervoer, versimpeling

BOOTTOCHTJE MET KLANTEN Taxicentrale Heerenveen is een van de zeven aanbieders en nam op woensdag 26 juli een deel van de pashouders mee naar Giethoorn voor een anderhalf uur durende boottocht. Directeur Menno Koster stapte ook aan boord. “Dit is heerlijk, het weer is fantastisch en je ziet de mensen genieten. Daar doe je het allemaal voor.” Het as voor het eerst dat Koster met zijn taxibedrijf een dergelijk uitje organiseerde.

Sjoukje van der Horst in gesprek met Wmo-taxipashou

ders

van het systeem en gemak voor de pashouders. “Wij hebben als gemeente het tarief bepaald. Het is een tarief waar de taxibedrijven goed mee uit de voeten kunnen. Door dit in eigen hand te nemen voorkomen we dat er concurrentie ontstaat op basis van de prijs. Dit komt de kwaliteit van de dienst ten goede, want taxicentrales kunnen zich hierdoor niet onderscheiden op basis van de prijs, maar wel op basis van kwaliteit en service.” Aan het einde van het jaar krijgen de pashouders een brief van de gemeente met daarin de vraag om te kiezen voor de vervoerder voor het volgende jaar. Dit wordt elk jaar weer vastgesteld voor de periode van een jaar. Alleen in geval van grote ontevredenheid kan er tussentijds van taxicentrale worden geswitcht.

“Bij Taxicentrale Heerenveen hebben we klantvriendelijkheid en klanttevredenheid hoog in het vaandel staan. De klanten zijn belangrijk voor ons en de service staat voorop. We willen graag iets extra’s doen en dat doen we nu met dit dagje uit naar Giethoorn. We willen hier een terugkerend uitje van maken, ook al kan dat er de volgende keer weer heel anders uitzien.”

WIN-WIN VOOR DE KLANT Voor veel pashouders is het vooral belangrijk dat ze van A naar B worden vervoerd op comfortabele en aangename wijze op de afgesproken tijd. Welk taxibedrijf dit doet is doorgaans van ondergeschikt belang. Anderen hebben een duidelijke voorkeur door bijvoorbeeld een positieve ervaring bij bedrijf A, of een negatieve ervaring bij bedrijf B. Deze reizigers kunnen nu zelf kiezen welke vervoerder het beste bij ze past. Daarnaast ziet de gemeente ook een duidelijke kwaliteitsimpuls en initiatieven bij de vervoerders om de klanten nog beter van dienst te kunnen zijn.

Ook Sjoukje van der Horst ging mee met de boottocht en zag vooral tevreden gezichten. “Dergelijke initiatieven juichen wij als gemeente toe en is een direct gevolg van onze werkwijze.” De aangesloten taxibedrijven doen wat extra’s voor hun klanten en realiseren zich maar al te goed dat klanten elk jaar van aanbieder kunnen veranderen. De Wmo-taxipashouder profiteert van de nieuwe situatie het meest. En daar gaat het uiteindelijk om.


GELDIG T/M MAART 2018

E

TEGEN INLEVERING VAN DEZ ADVERTENTIE

]

15% KORTING

ONBEPERKT SPARERIBS - T-BONE 500 GRAM STEAKS V.A. 100 GRAM TOT 1000 GRAM ONBEPERKT SALADEBUFFET (20 SOORTEN)

TP

TORO PINTO

ACHTER DE KERK 4 - HEERENVEEN - TEL 0513 610 519

www.toropinto.nl

Gebruik deze waardebon!

Bioscoopkaartje voor maar Geldig t/m november 2017

DE EERSTE EN BESTE STEAK VAN FRIESLAND SINDS 1994!

NIET IN COMBINATIE MET ANDERE KORTINGEN

TP

[

Gezellig naar De Bios?

€ 7,-

DE BIOS HEERENVEEN Burg. Kuperusplein 52 • Heerenveen

Reserveren? Bel 0513-654051 of Reserveren? Bel 0513-654051 of ga naar www.bios-heerenveen.com ga naar www.bios-heerenveen.com Geldig t/m 20 september 2017 | niet i.c.m. andere acties € 2,00 toeslag bij 3D en kindercombi | € 1,50 toeslag bij lange ilm | max. 4 pers/ bon GROOTHEERENVEEN 08-2017

Hoort uw (maand)aanbieding ook op deze pagina? €11,-

NU

€8,-

Neem dan contact op met Meine de Vlugt en laat u informeren over de mogelijkheden!

TEGEN INLEVERING VAN DEZE ADVERTENTIE!

06-47900562 mdevlugt@yingmedia.nl

heerenveen Aanbieding geldig van 23-8 tot 20-9-2017

MOLENPLEIN 10B - HEERENVEEN - 0513-841143

Zomer

in Elina’s salon!

VAKANTIEAANBIEDINGEN! • Wimpers en/of wenkbrauwen verven en wenkbrauwen epileren of harsen € 2,50 KORTING • Benen, bikinilijn en/of oksels harsen 10% KORTING!

nieuwe collectie banken! Burgemeester Falkenaweg 32 – Heerenveen – 0513-624048

www.wenhus.nl


GROOTHEERENVEEN.NL

UNDERDÛKER

19

“Help my, ik bin in in ûnderdûker, de plysje sit my nei”. Sa roppend kaam Klaas Dyksma út Jobbegea by de famylje De Jong oan de efterdoar. “Help my, ik bin in in ûnderdûker, de plysje sit my nei”. Sa roppend kaam Klaas Dyksma út Jobbegea by de famylje De Jong oan de efterdoar.

ôfrûn wêze, dan pakke we him wol. Mar it rûn oars. De nije brêgeman dy’t ferklearre hie dat se him net te pakken nimme soene, die in sprint nei de bûtedoar en in Fanny en in Slijkhuis ( Dat Yn 1947 waarden de Nederlânske jonges wiene doedetiids de snelste hurdrinners oproppen om tsjinst te nimmen yn it fan Nederlân) net ûnweardich draafde leger.Yn it foarmalige Ned-Indië wie der yn eastelike rjochting nei It Mar. En Soekarno geande om Ynje te befrijden fan hoe’t de plysjes ek runen, se hellen him it Nederlânske juk. net yn. Oan de westlike kant fan State De oproppene jongens waarden yn in Voormeer, wêr’t in rigele hûskes stiene, fersnelde oplieding klearstoomd om stowde hy in steechje yn en oer hagen yn Ned-Yndië de revolúsje de kop yn te en sketten belâne er by de efterdoar drukken. fan de famylje de Jong. “Help my”, rôp Mar Klaas wegere om nij Ynje stjoerd te er, “de plysje sit efter my oan, ik bin wurden en dûkte ûnder. ûnderdûker”. De Jong, in antimilitairist, wie direkt beret en liet him de trep nei Klaas hie ferkearing mei Joukje de boppe oprinne en sa koe der weikrûpe Vries, ek út Jobbegea en nei in dik jier op de fliering. De plysje hat noch wol in ûnderdûken, waard besluten om mar te poas oan it sykjen west , mar doe waard trouen. It gemeentehûs stie doedetiids oannaam dat er miskien yn it bosk efter oan it gemeenteplein de Oenemastate. Yn State Voormeer weiwurden wie. 1952 is Crackstate it gemeentehûs De buert fan wurden en waard de famylje de yn Oenemastate Jong hie der gjin it belestingkantoar weet fan. Mar festige. Dat er goed ek, want it troue soe, hold wie fansels wol fansels wol yn strafber om ien dat er him dan te ûntlûken oan yn it hol fan de de rjuchterlike liuw jaan moast. macht. De plysje soe grif op dat barren By “Belangen ôfkomme. Mar van het Meer” Klaas hie him der hiene se der neat It hûs wêrt Klaas him ferstoppe al in bytsje op fan yn’t argyf. tabered. In maat Mar Feito van fan Klaas stie op de útsjoch en soe op it der Wal, in meiwurker, hie’t fan tichtby rút fan de trouseal klopje as der ûnrie meimakke, hy siet doe op de Mulo en stie wie. De trouplechtichheid wie noch wol gauris nei in trouery te sjen. oan de gong, doe’t syn maat al op it rút Doe wie der ynienen in grutte kloppe. Klaas skeat oerein en soe der fan konsternaasje, der wie ien útnaaid en de troch. “Sitten bliuwe”, rôp syn heit, “earst plysje siet efter him oan. troue , dan sjogge we wol wer”. De heilige “Hermandad” hie trije Letter op de jûn is Klaas nei syn speurnoazen opsteld, ien yn de hal en skoanâlden oan de Jobswyk flecht, wêr’t twa bûten bij de haadyngong. er nachts yn de kelder efter in sket, wat Hja tochten, lit dy trouerij earst mar foar de earpels stie, slept hat.

Eelke Lok is geboren en getogen in Drachten. Als journalist van Omrop Fryslân draait hij al bijna veertig jaar mee en is hij met name bekend van zijn verslagen van het skûtsjesilen, maar je zou hem tekort doen door hem het stempel sportjournalist te geven, want Lok is allround. Door zijn originele no-nonsense kijk op de wereld weet hij ogenschijnlijk ingewikkelde zaken vaak te relativeren en tot de essentie te herleiden. En dat is ook wat u in de columns van Eelke kunt verwachten.

De vinger op de zere plek….

Toch getrouwd Jansen was een jonge kerel, Woonde in de Compagnie, Jansen was een bijdehandje Werken kon die man voor drie, Maar toen hij zijn land moest dienen, Zoals elke jonge man, Dacht hij, dit is niets voor Jansen Nee, daar komt bij mij niets van.

Klaas hat syn hiele libben kontakt holden mei de famylje de Jong. Klaas hat ek noch by Hessels oan de Schepersreed yn Jobbegea ûnderdûkt west. It wie fansels in spannende tiid. Joukje, dy’t yn ferwachting rekke wie, trune Klaas oan om him mar oan te jaan, hja koe dy spanning hast net mear oan. De plysje hat him op it lêst te pakken krigen, doe’t er oan it melken wie oan de Skoatterlânske dyk yn Skuorregea. Hij is doe earst noch by syn heit del west om te sizzen dat er mei gong. Hy is doe transportearre nei Bankenbosch yn Feanhuzen. Dêr hat er sitten fan 26 novimber 1952 oant 4 jannewaris 1953. Hy hat ek noch yn Bergen op Zoom sitten. Dochter Joke, doe 4 jier, kin it har noch herinnerje dat se mei mem en in freon, Jan Kalsbeek dêr hinne mei de trein op besyk west hat. Yn de Hepkema stie in poaske letter dit gedicht >>> Spitichgenôch bin ik der net efter kaam, wa’t efter L.H.H.Skûl gie. Fierder hat it noch yn ferskate kranten stien, dêr’t je wol út priuwe koene dat hja op de hân fan Klaas wiene. Mei tank oan Joke en Sietske dy’t ek meiwurke ha oan dit ferhaal .

Dra ging Jansen onderduiken En dat ging, tot in het lest Jansen ook wel wilde trouwen, Want hij dacht, dat kan toch best. Aan ’t gemeentehuis gekomen, Met zijn bruidje aan zijn zij, Zag toen Jansen daar twee heren En hij dacht: ik ben er bij. Ja, hoe moet dit mij gelukken, Dat ik aan die dans ontsnap, ‘k Wil het aanstonds toch proberen, Misschien, dat ik het hem lap. Na de plechtige formule Voor de burgerlijke stand Moest hij nog het jawoord geven En hij zette vlug zijn hand. Wel getrouwd, zo dacht nu Jansen, En daar alles op gezet, Viert nu toch mijn lieve bruidje Zonder mij de bruilofts pret. Toen, terwijl de bruid gebogen Tekende als Jansens vrouw, Nam de bruidegom de benen En dat deed hij haastig gauw. Toen het bruidje door familie Met gelukwens werd vereerd En naar bruidegom ging kijken, Had vriend Jansen ‘m al gesmeerd. Spoedig merkte Hermandad nu: Jansen heeft ons hier gefopt, Bruid en bruiloftsgasten zeiden: Ja, mijne heren, ja, dat klopt. Nu begon men wild te rennen, ’t Leek een film wel uit WildWest Want die Jansen, die kon lopen Beter, vlugger, dan de rest. Zo kreeg hij een kleine voorsprong, Maar toen kwamen z’ op de fiets Hem zo snel nog meer belagen, Dat hij dacht: “Het geeft mij niets!” “Help mij, help toch!” schreeuwde hij d’ Achtervolgers riepen: ”Sta!” “Help!” zo schreeuwde Jansen luider, “Help, men zit mij achterna”. Na een vlugge sprong in ’t steegje Over ’n schutting, ’n muur van steen Sloop toen Jansen door de tuinen Als een muisje……. en verdween.

Heerenveen.

L.H.H.

Jangerben Mulder

Het bestuur van de gemeente Heerenveen heeft kans gezien de financieel krappe situatie op te lossen, de provincie is geen ganzenhoeder meer. Het bestuur van de gemeente Heerenveen maakt zich sterk om de bevolking mee te laten doen. Dat werkt: Fedde Schurer en Domela Nieuwenhuis blijven op hun plaats. Het bestuur van de gemeente Heerenveen bestaat uit een aantal politieke partijen. Die zeggen dat hun programma is afgewerkt en zijn daar trots op. Het bestuur van de gemeente Heerenveen heeft gezegd aandacht te besteden aan de armoede en wat schetst de verbazing: de lastenmeters zijn aan het werk.

En toch doet het bestuur van de gemeente Heerenveen soms wel eens iets niet goed. Deze zomer begint Vermillion, in casu het Nederlandse rijk, een seismisch onderzoek. In het gebied Drachten, Akkrum, Sneek en Lemmer. Daar ligt Heerenveen midden in. Het gebied wordt onderzocht op geothermie. Aardwarmte. Geen mens weet hoe je dat eruit haalt en wat dat doet. Maar het blijft zo: als je ergens iets uit haalt, dan verschuift de rommel. Dat doet het bij gaswinning helemaal. Groningen schijnt al van de aardbodem verdwenen te zijn. Maar Vermillion meldt gewoon dat ze seismisch onderzoek in dit gebied doen naar de aanwezigheid van gas. Het bestuur van de gemeente Heerenveen moet daar nee tegen zeggen. Ho. Niet doen. Blijf af. Onderzoek is niet noodzakelijk, sterker we willen helemaal

niet weten of er gas of warmte in die bodem zit. Alles wat daar zit, moet blijven zitten, want anders verschuift de rotzooi en staat straks de watertoren van Akkrum ergens in Aldeboarn. Heerenveen ligt centaal in het hele gebied. Heerenveen moet dus het voortouw nemen en zeggen dat er geen geld hoeft te worden weggegooid in een seismisch onderzoek. Want het zal nooit, nooit, nooit toestaan dat er gas gewonnen wordt. Over die warmte moeten we misschien nog even wat meer weten. Maar tsja. Het bestuur van de gemeente Heerenveen heeft tegen de zin van Plaatselijke Belangen Akkrum en Aldeboarn al toestemming gegeven voor het onderzoek. De macht van de gaswinners is dit krachtige bestuur van de gemeente Heerenveen te machtig.


con ne ..... con ne .....

..... en noch folle meer

..... en noch

..... en noch ..... en folle noch meer folle meer

..... en noch

..... en noch folle meer


heerenveen • CULTUUR

GROOTHEERENVEEN.NL

21

EEN NIEUWE BLIK OP CULTUURPLEIN HEERENVEEN “EEN SAMENWERKINGSVERBAND WAAR KUNST EN CULTUUR SAMENKOMEN” In 2016 zijn Bibliotheken Heerenveen, Museum Heerenveen, Ateliers Majeur en Posthuis Theater gestart aan een intensievere samenwerking. Dit mondt nu op 2 september 2017 uit in de lancering van Cultuurplein Heerenveen. Maar wat betekent Cultuurplein Heerenveen? Wat houdt samenwerken in? En wat willen ze hiermee bereiken? We spraken met Linda Trip, directeur en conservator van Heerenveen Museum. VERTEL, CULTUURPLEIN? “Cultuurplein is de digitale ontmoetingsplek voor iedereen die iets met cultuur doet of wil doen in de gemeente Heerenveen, van amateur tot professional. Het idee is ongeveer een jaar geleden ontstaan, tijdens een grote, door de gemeente georganiseerde cultuurbijeenkomst. Een veelgehoorde opmerking van cultuuraanbieders was dat ze graag wilden samenwerken, maar elkaar vaak moeilijk konden vinden.” In opdracht van de gemeente Heerenveen ontwikkelden de vier culturele partners, het Cultuurplein, een website waarop je naast een agenda, contactgegevens van de culturele aanbieders in de regio, ook een vraag en aanbod ‘marktplaats’ vind. Zoekt je koor een nieuwe dirigent of heb je historische kostuum te leen, dan kun je terecht op www.cultuurpleinheerenveen.nl.”

SAMENWERKEN “We hebben al veel bereikt als team, en daar ben ik oprecht trots op! Trouwens, er was altijd al samenwerking tussen diverse partijen, het werd alleen niet zichtbaar gemaakt omdat ik het logisch vind dat je samenwerkt. Het woord samenwerking is heel hip geworden, maar is voor ons iets natuurlijks. Het cultuurplein maakt samenwerking op het gebied van cultuur voor iedereen mogelijk. Dat is echt een vernieuwing.”

PRONKKEAMER Heerenveen museum reserveert elke maand de Pronkkeamer voor particuliere initiatieven. Iedereen die een band heeft met Heerenveen krijgt de kans om zonder drempels zijn of haar pronk te laten zien. “Recentelijk was in de Pronkkeamer het

fysieke variant gaan uitvoeren. In de vorm van een cultuurhuis met alle culturele partners én amateurs onder één dak hier in het centrum van Heerenveen, voor inwoners, toeristen en dagrecreanten.”

HEERENVEENS UITFESTIVAL indrukwekkende werk van Reiny Bourgonje te zien. Ik vind haar werk fascinerend en heb de kans door haar gefotografeerd te worden met beide handen aangegrepen. Ik hou er niet zo van om op de foto te gaan, maar ben erg onder de indruk van het eindresultaat. Met dank aan Reiny natuurlijk. De Pronkkeamer is gratis toegankelijk, zodat iedereen de kans krijgt om kennis te maken met kunst en cultuur. Het initiatief werkt drempelverlagend voor exposanten en bezoekers, en is dus slechts één van de vele voorbeelden van positieve samenwerkingen.”

DE DROOM Over dromen gesproken, wat is de jouwe? “Heerenveen heeft zoveel prachtige verhalen met spannende invalshoeken. Daar wil ik mee aan de slag! Verhalen over de Friese droom, mensen die met hun voeten in de natte turf staan en van aanpakken weten. Verhalen zoals dat van Anne Zernike, de vrouw van Jan Mankes en de eerste vrouwelijke theologie studente in Nederland, en de vele dromen van Ferdinand Domela Nieuwenhuis. Daarnaast vind ik het Cultuurplein een prachtig initiatief en heb ik stiekem de hoop dat we dit concept in de toekomst ook in een

Voor nu focussen de culturele partners onder andere op het Heerenveens UITfestival. Ze hebben vorig jaar de organisaties van de verschillende evenementen onder één paraplu gebracht: Heerenveens UITfestival, de opening van een nieuw cultureel seizoen. Eén van de onderdelen is de Cultuurmarkt. “Daar vind je vele cultuuraanbieders uit de regio. Hier kunnen zij hun aanbod tonen en, nog belangrijker, met het publiek in gesprek. Daarmee word Cultuurplein op 2 september officieel gelanceerd als website maar deze middag ook als fysieke plaats”.

SPORT EN CULTUUR Als Les Mills Bodyjam instructrice (red. cardio dansworkouts) geniet Linda van beide werelden. “Eén ding is zeker: Heerenveen is naast sportstad ook zeker een cultuurstad. Het Cultuurplein zal daar zeker aan bijdragen. Ik hoop veel cultuuraanbieders en liefhebbers te mogen begroeten op 2 september, op de markt of op de website.”

Foto: Reiny Bourgonje

CULTUURPLEIN HEERENVEEN OP HET HEERENVEENS UITFESTIVAL Cultuurplein organiseert de Cultuurmarkt waar alle culturele partijen uit de regio zich kunnen presenteren. Daarnaast krijgen deze partijen de kans om workshops te geven, hun vak te laten zien of om zich te presenteren op 1 van de podia. Op het gemeenteplein vind je ook een fysiek Cultuurplein met een koffiebar en een picknickbank waar Tomke langs komt, waar je historische foto’s kunt bestuderen

en hands on workshops kunt volgen, zoals instrumenten uitproberen, kunst kunt maken, of je leert om over de rode loper te lopen. De Cultuurmarkt is op zaterdag 2 september van 12.00-17.00 uur en is onderdeel van Heerenveens UITfestival. Voor meer informatie en de laatste updates volg je @HeerenveensUitfestival op facebook op bekijk je de website: www.heerenveensuitfestival.nl


ik cultuur

dans - theater - muziek - beeldend Ik cultuur bij Ateliers Majeur omdat wij geloven in de kracht van kunst en cultuur bij de vorming van kinderen, jongeren en volwassenen. Kunst en cultuur biedt de mogelijkheid om te reflecteren op alles wat er speelt en geeft je de mogelijkheid om je eigen identiteit vorm te geven. Culturen, het nieuwe werkwoord dat wij afgelopen seizoen introduceerden, begint langzaam een begrip te worden in sportstad Heerenveen. Kinderen krijgen nu een keuze: na schooltijd sporten of culturen. Of nog beter, beide. Ateliers Majeur gaat dit seizoen verder de diepte in: onder schooltijd op alle basisscholen én er komt een breder en verdiepend aanbod voor iedereen toegankelijk, ook in de buitendorpen van gemeente Heerenveen. Want iedereen mag meedoen: jong en oud, vrolijk en stout. Of je nu een zorgvraag hebt of als kleintje die cultuur net ontdekt. Wij wensen iedereen een verbindend en inspirerend cultureel seizoen toe!

Wist je dat? Zowel het Jeugdcultuurfonds als Stichting Leergeld willen financiële drempels weghalen en iedereen de kans geven actief mee te doen aan o.a. kunst- en cultuureducatie. Er zijn meerdere leerlingen in het uitgebreide cursusaanbod die hier dankbaar gebruik van maken. Lees je mee met het verhaal van Lorenzo? Dansen is een belangrijke uitlaatklep voor Lorenzo (11 jaar). “Het is gewoon heel leuk om iets te hebben naast school, anders is er alleen maar dat. Ik kan me helemaal uiten als ik dans. Dat is vooral fijn op dagen dat het wat minder gaat, als ik dan dans, voel ik me meteen beter. Daarom vind ik het belangrijk dat alle kinderen dat kunnen doen. Mijn ouders hebben altijd geld gehad om mijn lessen te kunnen betalen. Maar er zijn ook kinderen waar thuis geen geld voor les is. Daarom ben ik ambassadeur van het Jeugdcultuurfonds. Die helpt die kinderen.” De beste breakdancer van de wereld worden. Dat is de droom waar Lorenzo voor gaat. En als hij zo doorgaat, gaat het vast en zeker lukken. Ook in 2017 staat er weer van alles op het programma. “Ik wil de beste worden van de volwassen dansers. Optreden in gave videoclips en dat andere breakdancers dan respect voor je hebben. Komend jaar ga ik meedoen aan wedstrijden in onder andere Los Angeles, Cannes, Lyon en Toulouse . Die wedstrijden en wat ik in filmpjes zie, inspireren me mijn eigen moves verder te ontwikkelen.”


heerenveen • CULTUUR

GROOTHEERENVEEN.NL

23

WERKGROEP OUD HEERENVEEN TOONT verborgen schatten OP OPEN MONUMENTENDAG Op zaterdag 9 september staat in Heerenveen de historie centraal tijdens de traditionele Open Monumentendag. De organisatie van deze dag is in handen van de Werkgroep Oud Heerenveen in samenwerking met de gemeente Heerenveen. De gemeente Heerenveen en de plaats Heerenveen in het bijzonder kent veel historische gebouwen waar de werkgroep zich sterk voor maakt. Dat varieert van monumentale en beeldbepalende panden tot straatpatronen, bruggen, sluisjes en grafzerken. Ook de landhuizen, karakteristieke bebouwing, bossen en lanen van Oranjewoud worden als de representanten van een belangrijke episode in de geschiedenis van Heerenveen en haar omgeving, hierbij betrokken.

Alles dat nieuwe en meer gedetailleerde informatie kan opleveren ten aanzien van het verleden van Heerenveen, wordt uitgebreid onderzocht door de Werkgroep, die wekelijks bij elkaar komt in Museum Heerenveen. Ook nieuwe ontwikkelingen op stedenbouwkundig gebied worden met argusogen bekeken. Wanneer er sprake is van aantasting van de bestaande historische bebouwing, probeert de Werkgroep door middel van zienswijzen tegengas te geven. “Het immateriële erfgoed van Heerenveen in de vorm verhalen, tradities, ambachten en cultureel leven, verdient het om bewaard te blijven”, geeft Simone van Velze van de werkgroep aan.

DE VEENBRIEF Een belangrijke taak van de werkgroep is het verzamelen en rubriceren van oude verhalen over Heerenveen. Door middel van leeswerk, het opsporen van beeldmateriaal en interviews met inwoners en oud inwoners, worden veel historische verhalen achterhaald en vastgelegd. Een uniek inkijkje uit de verzameling wordt regelmatig gepubliceerd in het magazine ‘De Veenbrief’, die vier keer per jaar aan de donateurs, de Vrienden van de Werkgroep, wordt toegestuurd. Verder is het magazine te verkrijgen bij Boekhandel Overdiep, Hotel Tjaarda en Museum Heerenveen. Naast het maken van dit tijdschrift organiseert de werkgroep ook historische rondleidingen door het centrum van het Friese Haagje en wandelingen met een gids door Heerenveen en Oranjewoud.

OPEN MONUMENTENDAG De gemeente organiseerde in het verleden in het kader van de Open Monumenten rondleidingen in Crackstate. Omdat er in Heerenveen meer historische en bezienswaardige gebouwen zijn, heeft de Werkgroep enkele jaren geleden de gemeente aangeboden om de Monumentendag breder te trekken en gezamenlijk te organiseren. “De gemeente zag dit wel zitten”, aldus mevrouw van Velze. En zo geschiedde. De Open Monumentendag wordt geopend door Wethouder van Cultuur Hans Broekhuizen, waarna stadsomroeper Pier Haringsma het publiek langs de verschillende monumenten leidt, die op deze dag gratis zijn te bezoeken zijn. Domela Nieuwenhuis bezoekt Heerenveen en is op diverse plekken in het centrum te beluisteren. Aan de Lindegracht, naast juwelier Van Nienke, strijken twee ‘Lapkepoepen’ neer met hun meegebrachte negotie. Deze handelaren komen speciaal voor deze gelegenheid vanuit Duitsland naar Heerenveen ‘gelopen’ om een centje bij te verdienen. Uiteraard is Crackstate ook geopend, waar gidsen aanwezig zullen zijn om te vertellen over de oorspronkelijke bewoners van het historische gedeelte van het gemeentehuis en de functies die Crackstate heeft gehad en nu nog steeds heeft. Ook de naastgelegen Rooms Katholieke kerk is vrij toegankelijk om het interieur te bewonderen en het verhaal achter deze grote kerk te horen. De verderop gelegen Korenmolen Welgelegen opent haar deuren en de molenaars zullen aanwezig zijn. In het Posthuistheater kunnen de bezoekers een kijkje achter de schermen nemen om te zien welke technieken er worden gebruikt om een theatervoorstelling zo goed mogelijk te laten verlopen. In de vaart tegenover het Posthuis meert varend erfgoed af. In Grand café ’t Gerecht op het Gemeenteplein wordt in de Plafondzaal uitleg gegeven over de plafondschildering. “Dit is een verborgen Heerenveense schat, waar een heel verhaal achter schuil gaat”, aldus van Velze, die enthousiast verder gaat met vertellen van het programma van de dag. Museum Heerenveen is deze dag ook vrij toegankelijk. Daar is de tentoonstelling “De laatste Indiaan” van beeldend kunstenaar Jaap van der Meij te bewonderen. De bossen van Oranjewoud zullen fungeren als decor voor het verhaal van Marijke Meu en haar tijdgenoten, dat vertelt over hoe het leven er vroeger voor hen uitzag.

Prinses Maria Louise van Hessen-Kassel, die in Friesland de erenaam Marijke Meu kreeg en vaak in de zomer met haar twee kinderen op het landgoed Oranjewoud verbleef, schreef hier geschiedenis. Het is een dag waarop geïnteresseerden op een laagdrempelige wijze kennis kunnen maken met het erfgoed van Heerenveen. “Wij, van de Werkgroep Oud Heerenveen, nodigen dan ook iedereen uit om deze dag te komen ervaren en om meer te weten te komen over de indrukwekkende historie van Heerenveen”, sluit van Velze af.

OPEN MONUMENTENDAG OP 9 SEPTEMBER 2017 VAN 11.0016.00 UUR OP DIVERSE PLEKKEN IN HEERENVEEN MET HET THEMA:

Het Carillon van Crackstate

BOEREN, BURGERS EN BUITENLUI.


24

NUMMER 08 • 2017

HET VERHAAL VAN HEERENVEEN

BEZOEK UNIEKE MONUMENTEN IN HEERENVEEN In de vorige edities van Groot Heerenveen heeft u op deze pagina kunnen lezen over de geschiedenis van diverse monumenten, zoals het plafond van Oenemastate, Molen Welgelegen en Crackstate. Bij de verhalen horen prachtige historische foto’s om de historie tot leven te brengen. U krijgt binnenkort de unieke kans om al deze monumenten ook gratis van binnen te bezichtigen.

Opening Rijksweg met op de achtergrond de kerk van Oudeschoot door J.D. de Jong

‘Boeren, burgers en buitenlui’, dat was van oudsher de uitroep waarmee de stadsomroeper de aandacht van het publiek trok. Met die drie begrippen was in feite iedereen genoemd: de bewoners van een stad en land plus rondtrekkende mensen zonder vaste woonplaats. De uitdrukking verwijst naar een tijd dat centrum en platteland nog strikt gescheiden werelden waren. Tegelijk was de stad eeuwenlang de plek waar boeren, burgers en buitenlui juist samenkwamen: voor handel, geloof, vertier of andere zaken. ‘Boeren, burgers en buitenlui’ is het landelijke thema van Open Monumentendag 2017. Op deze dag krijgt je de kans om een plek te bezoeken waar je normaal niet komt. In 1986, in een tijd dat in Nederland ingrijpende wijzigingen in de monumentenzorg op stapel stonden, werd de Stichting Monumentendag

Huize Oranjewoud

opgericht. In 1987 werd, naar voorbeeld van Frankrijk, ook in Nederland de Open Monumentendag geïntroduceerd. Hiermee wilden de particuliere monumentenorganisaties een impuls geven aan de algemene kennis over monumenten. Sindsdien brengt Open Monumentendag elk jaar in het tweede weekend van september op laagdrempelige wijze een breed publiek met monumenten in aanraking en vergroot zo de belangstelling en daarmee de instandhouding van monumenten. Het thema ‘Boeren, burgers en buitenlui’ is verbonden met talloze gebouwen: van boerderijen, melkfabrieken en molens via markten, pakhuizen en winkels tot buitenplaatsen. Ook in Heerenveen openen elk jaar diverse monumenten gratis hun deuren voor het publiek. De gemeente Heerenveen telt ongeveer 250 beeldbepalende panden en zo’n 65 rijksmonumenten. Er zijn dus

De vroegere Mulo, nu Heerenveense School

genoeg historische monumenten te ontdekken. Op Open Monumentendag worden tal van interessante activiteiten georganiseerd, zoals rondleidingen, fietsroutes en wandelingen. Dit jaar keren de lapkepoepen terug naar de Lindegracht en komt Ferdinand Domela Nieuwenhuis de arbeiders toespreken. In Museum Heerenveen krijgt u een gratis heerlijke fietsroute voor boeren, burgers en buitenlui door het buitengebied. Dit jaar doen bijna alle dorpen in de gemeente mee, dus grote kans dat een bijzonder monument bij u om de hoek te bezichtigen is. Ontdek ook een monument, ga naar http://www. openmonumentendag.nl/zoek/ en vul bij locatie “Heerenveen” in om te zien welke monumenten dit jaar open zijn. Heeft u een monument ontdekt en wilt u daar wel eens wat meer over lezen in deze krant, laat het ons weten, wij zoeken het graag voor u uit.

Het Posthuis Theater

‘Het verhaal van Heerenveen” is mogelijk gemaakt door:

www.heerenveenmuseum.nl

MET DANK AAN: Werkgroep Oud Heerenveen www.werkgroepoudheerenveen.nl


heerenveen • SPORT

GROOTHEERENVEEN.NL

25

GEERT KRAAK (83) NEEMT AFSCHEID VAN AV HEERENVEEN Op 30-jarige leeftijd deed Geert Kraak mee met een lokale hardloopwedstrijd in zijn toenmalige woon- en geboorteplaats Langweer. Aan de start enkele sterke hardlopers uit de regio, maar Geert stond zijn mannetje. “Ik rookte toen nog en was helemaal niet zo met hardlopen bezig, maar het ging me wel goed af. Toen dacht ik wel, dat hardlopen dat kan ik wel.” Toch duurde het nog 30 jaar voor Geert zich aansloot bij Atletiek Vereniging Heerenveen.

Geert Kraak groeide op in watersportdorp Langweer. Zijn vader was boer, maar Geert besloot om naar de HBS in Sneek te gaan. Al snel kwam hij daar op terug. “Dat was niks voor mij en door deze ervaring wist ik dat ik boer wilde worden.” In de tussentijd ging Geert in dienst en vertrok voor een jaar naar Nieuw-Guinea, als marinier. Bij terugkomst begon het boerenleven van Geert. “Mijn vader had bij terugkomst een goed idee. Bij de Langweerder Wielen hadden we 28 hectare land. In het voorjaar kochten we koeien en in het najaar verkochten we ze weer. We leefden in de tussenliggende periode van het melken en dat was een leuke business.”

TROUWEN EN VOETBALLEN Op zijn 30e trouwde Geert met Klaske en het pasgetrouwde stel kocht een oude boerderij in Gersloot. “Dat was ons vooral om het land te doen, want de boerderij was echt een bouwval.” Aan de keukentafel in zijn woning in Heerenveen begint Geert te lachen

en geniet zienderogen als hij terugdenkt aan 53 jaar geleden, toen hij de boerderij kocht. “We hadden wel wat gespaard en lieten meteen een stal bouwen met ligboxen, dat was toen heel modern”, vertelt Geert trots. Op zijn 55e verkocht Geert de boerderij. “Ik heb drie dochters en die wilden de boerderij niet overnemen, de buurman wel, dus we besloten het bedrijf te verkopen.” Hardlopen, schaatsen, zeilen en ook voetballen. Zijn hele leven is Geert al een echte sportman. “Ik heb een groot deel van mijn leven gevoetbald. Vanaf mijn 25e tot ongeveer mijn 65e. Je loopt dan natuurlijk ook veel, blijft fit en het was vooral ook altijd heel erg gezellig.

SLACHTE-MARATHON Tien jaar voor zijn pensioenleeftijd verkocht Geert de boerderij en vanaf dat moment

kreeg hij meer tijd om te hardlopen. “We kochten toen een huis in Luinjeberd en daar hadden we wat appartementen bij die we verhuurden, maar daar was ik niet de hele dag mee bezig.” Geert liep hier en daar een wedstrijdje en net na zijn 60e werd de duursporter lid van Atletiek Vereniging Heerenveen. “Je wil dan toch ergens bij horen, dat is gezellig en bij de atletiekvereniging kon ik mooi meetrainen.” Drie keer liep Geert de Slachte Marathon, in 2004, 2008 en 2012. “In 2012 ging het niet zo hard meer hoor”, lacht hij. “Dat was ook wel echt mijn laatste, ik was toen 78.” In de plakboeken die op tafel komen, gemaakt door de kinderen, komt het hardloopleven van Geert goed aan bod. Net als overigens de Elfstedentocht die hij in 1997 reed. “Mijn dochters zijn heel creatief”, glundert Geert. “Het is toch mooi als je af en toe eens door een plakboek heen kan bladeren, dat is me veel waard.”

AFSCHEID MET PIJN Na 23 jaar bij AV Heerenveen vond Geert het dit jaar toch echt tijd worden om te stoppen. Tot spijt van de vereniging en zijn vrouw. “Hij loopt nog steeds”, vertelt Klaske. “Gister nog liep hij een rondje Nannewiid. Het is

dan toch leuk dat je ergens bij hoort, onder de mensen blijft en voor de gezelligheid. Ik snap niet dat hij daarmee stopt, maar hij moet het uiteraard zelf weten.” Voor Geert lijkt de beslissing echter definitief. “Ik dacht elk jaar weer, ik moet ook maar eens stoppen. Telkens ga je dan maar weer door, maar het gaat niet altijd even gemakkelijk meer. Ik loop in de training altijd met de dames. De ene keer gaat het heel goed en loop ik lekker mee, maar soms loop ik achteraan en dat vind ik maar niks. Soms vond ik het ook wel een beetje saai, het is altijd wel een beetje hetzelfde. Ik wil wel weer even wat anders gaan doen.” Wat anders is wellicht wat meer fietsen, maar niet net zoals zijn vrouw op de elektrische fiets. “Nee, dat doe ik echt niet. Je moet gewoon zelf fietsen, een beetje fit blijven.” Typisch Geert.

HET GEHEIM Geert is nog altijd fit en loopt regelmatig een flink blokje om. Los van een blessure aan zijn achillespees, wat snel was opgelost, heeft Geert nooit ergens last van gehad. Maar wat is nou zijn geheim? Geert lacht. “Mijn geheim, haha. Er is geen geheim denk ik. We lusten graag een biertje en houden ook van lekker eten.” Geert denkt nog even na. “Weet je wat wel belangrijk is? Goeie hardloopschoenen. Ik heb altijd op de beste schoenen gelopen want als je veel loopt heb je goede schoenen nodig, maar verder heb ik echt geen geheim.”

Foto: Toli Schanssema


De specialist voor uw gezinsauto.

Auto Joure XL is het adres voor een gezinsauto van elk merk in de populaire prijsklassen. Station-, ruimtewagen, MPV of een compacte SUV. Stuk voor stuk ruime gezinsauto’s voor 5 of 7 personen. Ben je voor je werk of met je gezin veel onderweg? Dan heb je een efficiënte auto nodig die ruim en comfortabel is en waarin u zonder moeite lange afstanden mee kunt afleggen. Kies dan voor één van onze scherp geprijste en ruime gezinsauto’s.

Voordelen van een Auto Joure XL gezinsauto. Lage aanschafprijs | Direct rijden | Groot aanbod in de populairste prijsklassen. Kosteloze (Inruil en inkoop) taxatie en afhandeling van uw huidige auto. Onverwachte, hoge reparatie kosten aan uw auto behoren tot het verleden zodra u bij de aankoop van een occasion bij de Auto Joure XL een Autotrust garantie op maat afsluit. 6, 12 of 24 maanden in geheel Europa mogelijk.

Techniekwei 4, 8501 XN Joure, 0513-41 25 25, info@autojoure.nl

Snel en vertrouwd je auto verkopen! Vanwege de grote vraag naar occasions zoekt Autogroothandel Friesland met spoed alle merken auto’s ongeacht bouwjaar en kilometer-stand. Bij Autogroothandel Friesland kunnen wij terplaatse uw auto taxeren en krijgt u direct via de bank uw geld en een RDW vrijwaring! Ook kunt u mailen naar info@autogroothandelfriesland.nl, graag zoveel mogelijk informatie over uw auto zoals: kenteken evt. extra’s en zoveel mogelijk foto’s en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op. Als u uw huidige auto zelf verkoopt kunt u op nieuw of jong gebruikte auto’s vaak een behoorlijke korting bedingen. Zo bent u vaak een stuk voordeliger uit. Onze jarenlange ervaring met in- en verkoop van occasions aan handelsbedrijven en merkdealers staat garant voor een betrouwbaar en deskundig advies. (wel inkoop maar geen verkoop aan particulieren).

Direct uw geld en een RDW vrijwaringsbewijs.

Firmawei 3, 8501 XL Joure, 0513-48 57 77, (groothandel Friesland ligt achter Auto Joure XL) info @ autogroothandelfriesland.nl


heerenveen • SPORT

GROOTHEERENVEEN.NL

27

“IK STOND TE TRILLEN OP MIJN BENEN”

‘Suppen’, oftewel ‘stand up paddling’, is de snelst groeiende watersport van dit moment en in de vakantieperiode een sport bij uitstek om eens uit te proberen. Een uitstekend moment dus voor Jan om zich op een prachtige zomeravond te voegen bij een beginnerscursus suppen. Onder leiding van Frieda Riezebos van Sup Away Heerenveen verzamelt een groep van zes suppers zich bij het Nannewiid. tweeling begin je steeds meer te plannen in je leven, daar ontkom je niet aan. Ik plande regelmatig een middagje om te gaan kitesurfen, maar te vaak stond er juist op die middagen geen wind en dat frustreerde me enorm. Voor de grap gingen we op een windloze middag suppen en het verraste me hoe leuk ik dat vond.”

IK GENIET VAN MENSEN De Heerenveense besloot minder te gaan kitesurfen, maar miste de mensen om zich heen, de gezelligheid. “Ik ben toen gaan tennissen. Mijn vriend verklaarde me voor gek, ‘Dat is toch helemaal niks voor jou?’. Dat was ook zo, maar ik Frieda Riezebos wilde iets doen, onder de mensen zijn. Mijn racket Frieda Riezebos begon in januari met ging al snel weer de kast in en ik besloot een Sup Away Heerenveen. Een goed moment, opleiding te doen tot suplerares. In januari want suppen wint enorm aan populariteit in zijn we gestart met Sup Away Heerenveen Nederland. Suppen in verenigingsverband en dat gaat super goed. Je merkt dat er een was bovendien nog niet doorgedrongen in enorme vraag naar is. Ik doe niks aan marHeerenveen. De 40-jarige Riezebos kwam keting, maar ik maak een evenement aan op jaren geleden tijdens een wereldreis het supfacebook en vaak zit ik binnen twee dagen al pen al tegen in Australië. “Ik was niet meteen vol, dat zegt genoeg.” heel erg enthousiast eerlijk gezegd. Ik ben DE TRAINING een echte watersporter en kitesurfen is altijd Op de surfsteiger bij het Nannewiid meld mijn favoriet geweest.” De moeder van drie ik me voor de training. Met mij nog vijf kinderen kreeg echter steeds minder tijd andere beginners. Hoewel ik uiteraard weet om te kitesurfen. “Na de geboorte van mijn

wat suppen is en het vaak heb gezien, heb ik nog nooit zelf gesupt. Ik heb weinig ervaring met boardsporten dus ik maak me lichtelijk zorgen over mijn balans en hoop dat ik niet meteen van mijn board val. De training begint op de wal. We leren enkele basisregels: Peddel met gestrekte armen zodat je je bovenarm als hefboom kunt gebruiken - laat je niet afleiden door je omgeving – sta op heupbreedte op het midden van je board maak korte slagen. Na een korte introductie gaan we te water. Met mijn knieën op het board peddel ik rustig van de kant. Ik zoek een beetje mijn balans, maar dat gaat prima. Na enkele minuten krijgen we van Frieda de instructie dat we mogen staan. Het gaan staan is geen probleem, dat gaat vrij gemakkelijk. Meteen steek ik mijn peddel in het water, want Frieda geeft aan dat dat veel stabiliteit geeft. Ik peddel voorzichtig door en al snel sta ik te trillen op mijn benen. Ik blijf maar balans zoeken en verzuur alsof ik in de laatste ronden zit van een marathonwedstrijd. Dit kan niet goed zijn bedenk ik me en ik probeer een andere houding te vinden. Ik strek mijn benen en meteen houdt het trillen op. Als schaatser ben ik waarschijnlijk gewend om wat in te zakken, maar dat is op een supboard echt af te raden, want dat houd je niet lang vol. Met wat meer ontspanning in mijn lijf, dat nog wel constant zoekende is naar de juiste balans, verruim ik mijn blik. Ik kijk vooral naar voren en begin te genieten van het prachtige Nannewiid en de stille zomeravond. Achter mij geeft Frieda een aanwijzing. Mijn aandacht verslapt, ik probeer achterom te kijken en raak volledig in onbalans. Bijna val ik

van mijn board, maar ik weet me te herstellen. Focus, zeker tijdens de eerste les, is erg belangrijk merk ik.

UITDAGING De rest van de anderhalf uur durende sup geniet ik met volle teugen. Dit is een sport die voor iedereen toegankelijk is, getraind of ongetraind. “Eigenlijk kan iedereen wel suppen”, geeft Frieda aan. “De eerste les is het moeilijkst, wat ook logisch is. Je zult zien dat, als je dit vaker doet, de balans op het board steeds beter gaat en je je meer en meer kunt concentreren op het suppen zelf.” Ik vraag me hardop af of suppen niet snel saai en eenzijdig wordt. Frieda vindt van niet. “Kijk naar wielrennen, iedereen kan toch fietsen, maar wielrenners dagen zichzelf uit door langer en harder te gaan fietsen. Met suppen is dat ook het geval, je kunt op een ontspannen manier grote afstanden afleggen op het water en komt op die manier op de meest prachtige locaties terecht. Door de juiste techniek kun je ook veel snelheid maken.” Op een supboard train je je stabiliteit en spieren, die op andere manieren lastig te trainen zijn. Daardoor is het een echt goede training om te werken aan je lichaam en bovendien erg leuk. Ik weet niet of dit mijn wekelijkse work-out gaat worden, maar voor herhaling vatbaar is het zeker! Is jouw sport een leuke uitdaging voor Jan? Nodig hem uit door een e-mail te sturen naar info@grootheerenveen.nl en te vertellen waarom Jan juist bij jou sportvereniging moet komen sporten.


28

NUMMER 08 • 2017

JANNES VAN VEENEN

HELE GENERATIES OPGEGROEID MET BADMEESTER JANNES Op de kop af 46 jaar nu is Jannes van Veenen zweminstructeur. In het vak dat in de volksmond beter bekend staat als badmeester groeide hij op met talloze generaties uit Heerenveen en omstreken.

De nu 63-jarige Van Veenen leek aanvankelijk voorbestemd om net als zijn vader de bouw in te gaan. “Ik ging ook wel eens mee met mijn vader en beschikte ook over alle benodigde diploma’s. Alleen vond ik zwemmen toch ook wel erg leuk. Ik was bij ons in Oosterwolde, waar ik ben opgegroeid, lid van de zwemclub. Ik lag letterlijk altijd in het zwembad. Op een gegeven moment zag ik dat er een vacature was om mee te helpen bij het zwembad in Jubbega. Ik heb daar op gesolliciteerd en ben aangenomen. Vanuit Oosterwolde reed ik toen op en neer met mijn brommertje.” Waar het aan het einde van dat seizoen de bedoeling was dat de toen 17-jarige Van Veenen de WW in zou gaan, klopte plots het lot aan de deur. Bij het toenmalige overdekte De Telle kwam een vacature vrij. Vervolgens zou hij niet alleen in Heerenveen en Jubbega aan de waterkant staan, maar werkte hij daarnaast ook in Oranjewoud. “Wat ik ook nog goed weet is dat op een gegeven moment onder het schoolzwemmen mijn chef Renger Ypenburg naar mij toe kwam en zei: ‘Stoppen met werken. Je moet naar Jubbega’. Mijn collega Veldman was namelijk ziek geworden. Dat was 27 jaar geleden. Vervolgens ben ik nooit meer weggegaan uit Jubbega”, zegt Van Veenen, die zowel in Heerenveen, als Jubbega bekend staat als ‘badmeester Jannes’.

NATUURBAD Bij het natuurbad in Jubbega voelt Van Veenen zich als een vis in het water. Zijn hoofdwerkgever is echter Sportstad Heerenveen. Van daaruit wordt hij ruwweg gezegd van half mei

tot eind augustus gedetacheerd in Jubbega. Daarover zijn tussen de Stichting Ús Swimbad Jubbega, Sportstad Heerenveen en de gemeente Heerenveen afspraken gemaakt. “Ik doe hier veel meer dan toezicht houden. Zo geef ik zwemles, help ik mee bij het nodige onderhoud en maai ik bijvoorbeeld het gras. Een ‘Janusje’ van alles zeg maar.” Het zwembad in Jubbega nam al snel een warme plek in bij Van Veenen. Het bijna zo goed als helemaal met de hand gegraven bad verzorgt een belangrijke sociale functie in het dorp. Doordat de prijzen voor zowel volwassenen, als de jeugd laag zijn kan iedereen er terecht. Daarnaast steekt een leger van ongeveer negentig vrijwilligers de handen uit de mouwen om het 67 jaar oude zwembad, dat beschikt over een eigen strand met speeltoestel, een opblaasbare glijbaan en twee duikplanken, te onderhouden. “Zoals een aantal jaren geleden, toen de houten kleedhokjes zijn vervangen door stenen omkleedruimtes. Of toen er op de plek, waar sinds drie jaar een pannakooi staat, moest worden gesnoeid. Ik had het eerst niet verwacht, maar de pannakooi is een schot in de roos en niet meer weg te denken. Juist het gezamenlijk de schouders eronder zetten spreekt mij aan. Anderen zeggen dat ik een mensenmens ben. In mijn werk probeer ik dat ook te zijn, door op een leuke en ontspannen manier kennis over te dragen.”

GROOTGEBRACHT Het zwembad in Jubbega neemt ook in het gezin Van Veenen een grote plek in. Niet alleen zijn eigen kinderen

zijn er grootgebracht, maar ook zijn kleinkinderen gaan regelmatig mee. “Niks ten nadele van Sportstad Heerenveen, want het werk daar is ook echt prachtig. Maar elk jaar trekt het zwembad Jubbega weer. Ik ben een buitenmens. Wat is er mooier om dan hier 36 uur per week te mogen werken in de buitenlucht. Het werk blijft hetzelfde. Net als in Heerenveen geef ik ook in Jubbega zwemles aan diverse niveaus. Hoeveel mensen ik in al die jaren les heb gegeven? Ik zou het echt niet weten. Dat zijn er hier en in Heerenveen talloze geweest. In een aantal gevallen zelfs drie generaties. Wat ik wel denk, is dat ik half Jubbega sowieso zwemles heb gegeven. Het mooie na al die jaren is daarnaast dat nog altijd geen dag hetzelfde is. Natuurlijk, de bak water is elke dag hetzelfde, net als dat er veel vaste bezoekers zijn. Het mooie is dat je met mensen werkt. Nog altijd wordt ik blij als mensen plezier hebben en de dag weer veilig is verlopen.”

DUIKEN Zelf ligt Van Veenen ook regelmatig in het water, als badmeester of als duiker. Dat is al sinds meer dan twintig jaar een passie van de Heerenvener, die sinds ongeveer twaalf eigenaar is van zijn eigen duikschool GoDive Heerenveen. “Als zwembadmedewerker kwam ik in contact met de duiksport. In mijn geval kwam van het een het ander. Gerard Schreuder, toenmalig lid van het Duikteam Heerenveen, had een duikschool in Groningen. Ik ben daar toen les gaan volgen. Ik dacht: ‘Als ik toch al zweminstructeur ben, kan ik ook wel duikinstructeur worden’. Dan kom je net als in mijn werk weer op het aansturen van mensen op een plezierige manier. Daarnaast fascineert duiken

mij ook. Als ik onder water ben, bestaat de bovenwaterwereld niet meer. Dan is mijn hoofd helemaal leeg. Het is een prachtige wereld die met niets boven water is te vergelijken.”

ELFSTEDENTOCHT De wereld van het water speelde 31 jaar geleden ook hele andere rol voor Van Veenen. Nadat hij in 1985 de Elfstedentocht op de schaats voltooide, zou hij ook de editie van 1986 schaatsen. Zou, want tijdens een training belandde Van Veenen, die de Tocht der Tochten ook in 1997 zou uitrijden, in een wak en schoot hij onder het ijs. “Bij de Koninklijke Nederlandse Bond voor het Redden van Drenkelingen had ik geleerd om niet in paniek te raken, maar meteen je hand boven je hoofd te steken tegen het ijs aan. Dat heb ik gedaan. Vervolgens heb ik mij een halve slag om gedraaid. Het gat bleek meteen achter mij te zitten. Dat is trouwens vaak het geval.” Nadat hij eerst een hele tijd bij de kachel had gezeten, ging Van Veenen diezelfde dag nog naar zijn werk in De Telle. “Kop ervoor dacht ik, want ik had late dienst. De volgende dag lag ik echter ziek op bed en heb ik de Elfstedentocht voor de buis gezien. Dat was geen pretje kan ik je zeggen.”

NIET LOSLATEN Het is die wereld van het water, al dan niet bevroren, die Van Veenen nooit los zal kunnen laten. “Ik hoop dan ook nog lang door te kunnen gaan met mijn werk. Het zal absoluut een hele moeilijke tijd worden, als ik op een gegeven moment geen badmeester meer ben. Er komt echter een dag en dan zal ik ook ik mijn werk moeten overdragen.”


heerenveen • SPORT

GROOTHEERENVEEN.NL

29

DE ENIGE WATERSKIBAAN VAN FRIESLAND

Op 1 april jongstleden opende Waterskibaan Sneek bij recreatiegebied De Potten onder de rook van Sneek haar deuren. Na een lange aanloop- en opbouwperiode wordt de baan sinds de start intensief gebruikt. Taco Hofman (41) uit Heerenveen is de initiatiefnemer van de waterskibaan en kijkt met veel genoegen terug op de eerste maanden van de enige waterskibaan in Friesland. “Maar als ik het over had kunnen doen had ik het nog grootser opgezet.”

In zijn zoektocht naar de perfecte plek voor een waterskibaan kwam Taco terecht in watersportstad Sneek. “Kijk om je heen”, zegt Taco vanaf het terras met uitzicht over de waterskibaan. “De baan past perfect in dit gebied en is een enorme toevoeging voor de watersportrecreatie in Sneek.” Op de plas staan vijf grote masten in een ronde. Hoog boven het water draait een dikke kabel in de rondte waaraan om de zoveel meter een sleepkoord hangt. Aan enkele koorden hangt nog een waterskier, andere koorden dansen triomfantelijk bevrijd over de golven. Met grote regelmaat verliest een waterskiër de controle, wat dan een grote plonspartij oplevert en steevast gelach vanaf de kant. De meer gevorderde waterskiërs maken rondje na rondje en springen op spectaculaire wijze over de hindernissen. “Iedereen kan het hoor”, zegt Taco. “Maar er is vaak wel enige oefening nodig. Na een uurtje zijn de meesten wel in staat om een rondje te maken.”

GROOT SUCCES Met veel trots kijkt de ondernemer terug op de eerste vijf maanden van de waterskibaan. “Het gaat heel erg goed en ik ben dik tevreden. Wat ik belangrijk vind is dat we de vooraf aangemerkte doelgroepen; toeristen, recreanten, bedrijven, scholen en sporters goed weten te bereiken. Dit geeft een prettige afwisseling.” Tijdens piekmo-

menten, uiteraard vooral in het weekend is, wordt er regelmatig ‘nee’ verkocht aan bezoekers. “Op de baan is ruimte voor ongeveer 30 mensen, al hangt dat wel heel erg af van de geoefendheid van de waterskiërs. Daarna is het vol en kan er niemand meer bij. Ik wil kwaliteit leveren en dat kan niet als mensen te lang moeten wachten.”

VEEL BLIJE GEZICHTEN “Ik hang zelf elke dag wel even in de kabels”, straalt Taco. “Het is een echt uitdagende work-out. Je onderarmen voelen na enkele ronden als beton en van een valpartij kun je behoorlijk beurs worden, maar dat hoort erbij.” De strandgasten in het recreatiegebied genieten volop mee van de waterskibaan. “Voorheen waren hier geen faciliteiten en was er geen toezicht. Nu is er een paviljoen en zijn er altijd wel mensen. Niet alleen kunnen strandgasten hier een kopje koffie drinken of een patatje halen, maar er is altijd wel iemand en mensen vinden dat prettig, dat merk je.”

DE KLEREN ZIJN AL UIT Na een traject van meerdere jaren realiseerde Taco dit voorjaar de waterskibaan in Sneek. Nu hij enkele maanden operati- oneel is, zijn er toch dingen die hij anders zou aanpakken als hij het over mocht doen. “Ik had het wel groter willen neerzetten, vooral het terras en onze opslag, maar verder ben ik eigenlijk super tevreden. Tijdens de Sneekweek hadden we aan de voorkant van ons terras een extra strand gemaakt op een ponton, dat zou ik wel graag willen houden en misschien uitbreiden. Daarnaast zou ik voor volgend jaar wel een container willen plaatsen voor supen kanoverhuur. Dat is van toegevoegde waarde en relatief gemakkelijk te realiseren.” Maar Taco kijkt ook al verder. Naast een extra obstakel in het water voor de wakeboarders en waterskiërs denkt hij ook aan nieuwe dingen. “Mensen hebben bij mij al hun kleren uitgedaan en een wetsuit aangetrokken, ze zijn al over een drempel. Dan kijk ik verder, wat kan ik deze mensen nog meer aanbieden? Sneek lag op watersportgebied achter bij andere

gebieden en nu zijn ze weer aardig op de weg terug. Ik vind dat je moet blijven investeren en heb daar leuke ideeën voor. Als de gemeenteraad dat ziet zitten zou ik het graag uitvoeren. Ik denk dan aan wavesurfen of een artificial golf (beide kunstmatig gecreëerde golven voor surfers). Dat is ontzettend gaaf en ik zou dat graag ergens in Friesland willen realiseren. Iets laagdrempeliger is een flowrider, een surfsimulator machine, en dat is ook echt exploitabel te maken. Dat zou weliswaar een boel papierwerk betekenen, maar als de kans bestaat om een of meerdere van de hierboven genoemde ideeën te realiseren, dan doe ik het meteen.”

EERST DE BAAN VOL Toch loopt Taco niet te hard van stapel en concentreert hij zich zeven dagen per week op de waterskibaan. “Je kan wel veel dromen, maar daar koop ik niks voor. De uitdaging nu ligt in het volume. In de piekuren is de baan vol, maar als het wat minder goed weer is en het is geen vakantieperiode kan het ook ‘te’ rustig zijn. Het is gewoon een dunbevolkt gebied en de aanloop naar dit recreatiegebied is onvoldoende. Het doel voor nu is om een constante aanloop van mensen te realiseren en een constante minimale bezetting van de baan. Als we dat hebben kijken we verder, want pas als je volume hebt kun je ‘echt’ verder.”


Vanaf nu kunt u bij Audio Tempel de mooiste audiosystemen per maand betalen.

"The ar t of ar listening and watching" "The t of listening"

BIJ AUDIOTEMPEL TEMPEL IN IN DE DE OUDE BIJ AUDIO OUDEWIJNHOEVE WIJNHOEVE

r Night Audio Show Zaterdag 17 juni Midsummer Night

CambridgeAudio Audio Show 20:00 u. - 23:00 u.

Midsummer Audio ZATERDAGNight 17 JUNI - 20:00 - 23:00 Show UUR De CX-serie van Cambridge Audio is een geheel nieuw ontwikkelde lijn, die bestaat uit twee stereoversterkers, een netwerkspeler, een CDloopwerk en twee AV-receivers (surround). De CX-serie combineert moderne technologie en een uitstekende, gedetailleerde muziekweergave met een nieuwe, strakke vormgeving. Omdat de meeste muziekbronnen tegenwoordig digitaal zijn, hebben alle CX-versterkers een hoogwaardige DAC aan boord. Alle apparaten van de CX-lijn zijn gebouwd op een stevig, resonantie-dempend metalen chassis dat bijdraagt aan de excellente audioprestaties.

Producten van:

Zaterdag 17 juni PRODUCTEN VAN: u. - 23:00 u. Nu20:00 Prime Producten van: Nu Prime

Scansonic

Scansonic Nu Prime Melco Melco Scansonic

Acoustic Signature Melco Acoustic Signature en meer! Acoustic Signature

Cambridge Het noordelijke midzomer audio feest met wijn proeverij en hapjes Het noordelijke midzomer audio feest met wijn proeverij en hapjes CXR200Entree € 5,- • Laat weten of je komt via mail of een telefoontje! Entree € 5,- • Laat weten of je komt via mail of een telefoontje!

Marktweg 46 • 8451 CG • Oudeschoot/Heerenveen Zuid • Tel: 0513 - 62 66 60

De CXR200 is de topreceiver van info@audiotempel.nl • www.audiotempel.nl Marktweg 46vermogen • 8451 CG • Oudeschoot/Heerenveen Zuid • Tel: 0513 - 62 66 60 Cambridge met een van 200 hifi-watt. Hij heeft een info@audiotempel.nl • www.audiotempel.nl schitterende geluidskwaliteit, HDMI Zone 2 en ondersteuning voor de nieuwe 4K / UHD-videostandaard. Elegant aluminium ontwerp.

De award winning Planar 3 met de Elys2 Vanaf € 9,50 per maand

Vanaf Vanaf nu nu kunt kunt u u bij bij Vanaf nu kunt TEMPEL Audio Tempel de Audio Tempel deu bij AUDIO Nuprime IDA-16 Een fantastisch klinkende versterker al twee jaar achter elkaar product mooiste demooiste audiosystemen per mooiste audiosystemen audiosystemen van het en of Editors Choise! Vanaf € 20,- per maand per maand betalen. maand betalen!

Bluesound

Soundbar HeroShot De beste soundbar! niet alleen film maar ook muziek en streaming.

De De award award winning winning Planar 3 met de Elys2 Vanaf PER € 9,50MAAND per maand VANAF € 9,50

Scansonic MB-5 Luidsprekers 66,- per maand VANAF €Vanaf 66,-€PER MAAND

De Rega Planar 3

Nuprime IDA-16 IDA-16 Een fantastisch klinkende Nuprime versterker al al twee twee jaar achter elkaar product versterker van het het en en of of Editors Editors Choise! van VanafPER € 20,-MAAND per maand Met de Rega Planar 3 platenspeler zien we de terugkeer VANAF € 20,-

platenspeler, verfijning van perfectie van een legende, de Planar 3 is namelijk de platenspeler waar het voor RegaAUDIO allemaalTEMPEL mee is begonnen en waardoor 46 het merk is waar het Marktweg nu is. De opvolger hiervan, de RP3 heeft 58451 jaar op de What-HiFi turntable of the year CGrijOudeschoot/Heerenveen Zuid awardinfo@audiotempel.nl gewonnen. De nieuwewww.audiotempel.nl Rega Planar 3 is de nieuwste incarnatie van deze legendarisch productlijn.

AUDIO TEMPEL Marktweg 46 - 8451 CG Oudeschoot/Heerenveen Zuid Tel: 06-46736557 - info@audiotempel.nl - www.audiotempel.nl 10:00 - 18:00 10:00 - 17:00 zijn open op afspraak ook s’avonds zijn afspraken mogelijk!

THE ART OF LISTENING LISTENING

Marktweg 46 - 8451 CG Oudeschoot/ Heerenveen Zuid Tel: 06-46736557 - info@audiotempel.nl

AUDIO TEMPEL

www.audiotempel.nl Marktweg 46 - 8451 CG Oudeschoot Tel: 06-46736557 www.audiotempel.nl

Audio Tempelheeft heeftAudiotempel traditionele hifi /audio Muziekisiseen een universele universele taal. taal. Een Daarnaast een ruimeleveranciers keuze in gebruikte Muziek Een taal taal die die iedereen iedereenter ter in haar portfolio maar ook nieuwe merken dieom meer wereld begrijpt en verstaat. Audio Tempel met een 150m2 en nieuwe LP’s en CD’s kom gerust langs door de wereld begrijpt en verstaat. Audio Tempel met een 150m2 Scansonic MB-5 Luidsprekers gespecialiseerd zijn in de nieuwe technologieën. Daarnaast grote showroom. In de Oude Wijnhoeve kunt u terecht om de Scansonic MB-5 vele LP’s en Cd’s snuffelen, u kunt er ook naar de muziek grote showroom. In de Oude Wijnhoeve kunt u Luidsprekers terecht om de Vanaf € 66,- per maand Audiotempel een ruime keuze in gebruikteonder en nieuwe nieuwsteontwikkelingen ontwikkelingen van van beeld Vanaf € 66,- heeft per maand luisteren en met andere muziekliefhebbers, een nieuwste beeld en en geluid geluidte teontdekken. ontdekken. LP’s en CD’s kom gerust langs om door de vele LP’s en Cd’s genot van een heerlijk glaasje wijn, fris of koffie genieten snuffelen, u kunt er ook naar de muziek luisteren en met Van de basis audio apparatuur tot de meest geavanceerde van de mooiste hifi producten. Van de basis audio apparatuur tot de meest geavanceerde andere muziekliefhebbers, onder een genot van een heerlijk high end platenspeler of versterker. Of het nu gaat om high end platenspeler of versterker. Of het nu gaat om glaasje wijn, fris of koffie genieten van de mooiste hifi streaming audio, platenspelers, transistor versterkers, Klasse Elke zondag zijn er demo’s van de nieuwste streaming audio, platenspelers, transistor versterkers, producten. D versterkers, buizen versterkers, vloerstand luidsprekers, audioapparatuur en kunt u luisteren naar diverse stijlen Klasse D versterkers, buizen versterkers, vloerstand AUDIO TEMPEL boekenplank luidsprekers, draadloze luidsprekers, inbouw AUDIO TEMPEL van muziek van klassiek, pop tot jazz. Alles is er mogelijk. luidsprekers, boekenplank luidsprekers, draadloze Marktweg 46 Bij ons zijn er demo’s van de nieuwste audioapparatuur en luidsprekers, home theater, Beamers, TV’s en audio Marktweg 46 luidsprekers, inbouw luidsprekers,8451 home theater, Beamers, CG Oudeschoot/Heerenveen Zuid kunt u luisteren naar diverse stijlen van muziek van klassiek, accessoires. Nog nooit zijn de mogelijkheden zo groot en 8451zijn CGde Oudeschoot/Heerenveen Zuid TV's en audio accessoires. Nog nooit mogelijkheden info@audiotempel.nl www.audiotempel.nl pop tot jazz. Alles is er mogelijk. uitgebreid geweest. Audio Tempelinfo@audiotempel.nl levert audioproducten in OPENINGSTIJDEN zo groot en uitgebreid geweest. Audio Tempel levertwww.audiotempel.nl alle prijsklassen. Maandag t/mOOK donderdag afspraak (ook in de avond). audioproducten in alle prijsklassen. VOLG ONS OPopFACEBOOK! Vrijdag: 10:00 18:00 uur Zaterdag: 10:00-17:00 uur Audio Tempel heeft traditionele hifi/audio leveranciers Zondag: 13:30-17:00 uur in haar portfolio maar ook nieuwe merken die meer gespecialiseerd zijn in de nieuwe technologieën.


heerenveen • SPORT

GROOTHEERENVEEN.NL

31

TIEMEN KORVEMAKER

‘Prachtig om via passie aan sc Heerenveen bij te dragen’ Bijna een jaar nu is Tiemen Korvemaker voorzitter van de supportersclub FeanFan van sc Heerenveen. Als het aan de Burgumer ligt blijft hij dat nog jaren. “Want is er nu mooier dan via je passie voor sc Heerenveen te mogen bijdragen aan de club. In 1989 kwam ik voor het eerst bij een wedstrijd van sc Heerenveen. Dat was in de nacompetitie thuis tegen Go Ahead Eagles (4-0). Ik was meteen geraakt door de passie, de sfeer, het nuchtere en het eigenzinnige. Dat is ook waar Friesland voor mij voor staat: trots, traditie en prachtige evenementen zoals de Elfstedentocht. In mijn ogen kun je het niet beter treffen dan in Friesland”, zegt de in Dokkum geboren en getogen Korvemaker. “Ik heb zelf korte tijd gevoetbald bij Be Quick Dokkum. Dat hield vanwege allerlei blessures al snel op. Al vlot zat ik vervolgens in het jeugdbestuur. Daarnaast heb ik gebasketbald. Dat is nog altijd een andere passie van mij.” De ogen van de 44-jarige Korvemaker glunderen van de eerste tot de laatste seconde.

De assetmanager van Accolade in Heerenveen, die in zijn werk invulling geeft aan de strategie van vastgoedmanagement, voelt zich als een vis in het water bij FeanFan. Bij de supportersclub zit hij sinds 2012 in het bestuur, nadat hij zichzelf aanmeldde. “Sinds 2004 heb ik een seizoenskaart. Via FeanFan maakte ik daarbij gebruik van faciliteiten zoals busvervoer. Ik heb als uitgangspunt dat je niet alleen moet halen, maar ook brengen. Dus medeleverancier zijn van je eigen consumptie. Vanuit die gedachte heb ik mezelf aangemeld. Mijn kracht ligt in besturen, wat ik ook in diverse andere functies heb gedaan of nog doe. Vanuit mijn bestuurlijke kracht werd ik meteen vicevoorzitter naast Marcel Annema. Toen Marcel na een jaar of acht stopte, lag het voor de hand dat ik hem opvolgde.”

3300 LEDEN Het bestuur van FeanFan dat namens 3300 supporters contact onderhoudt met sc Heer-

enveen bestaat naast Korvemaker uit: David Koopmans (sfeer, promotie, klaverjas en bingo), Gerrit de Graaf (vicevoorzitter, grote bingo in FeanPlaza contacten met andere supportersclubs), Jildou Visser (website, FeanFan Magazine met een oplage van 4500 stuks en ’t Petear) en secretaris/penningmeester Jacqueline van de Voort (busvervoer uitwedstrijden plus kaartjes uitduels, klaverjassen en ledenadministratie). “De werkzaamheden van alle bestuursleden bestaan uit een mix van beleid maken en de handen uit de mouwen steken. We besturen met een hands-on-mentaliteit. Overigens schilder ik geen spandoeken. Dat kan ik niet. Daar hebben we anderen voor. Dat geldt ook voor hulp bij bingo en noem maar op. Dat doen wij niet alleen, maar samen met ruim veertig vrijwilligers. Vergaderen spant mij niet in. Bovendien vind ik dat vrijwilligerswerk leuk en constructief moet zijn. Als één van de twee niet aanwezig is, vind ik er niets aan.” FeanFan zelf bestaat ondertussen zesendertig jaar. De leden komen niet alleen uit Friesland, maar uit heel Nederland en ver daarbuiten. De zogenaamde Friezen om utens die hun club nog altijd op de voet volgen. “Onder andere via het Fean Magazine, dat zij digitaal kunnen lezen. Hoewel bescheidenheid de mens siert, durf ik trouwens met recht te stellen dat wij het mooiste supportersmagazine van Nederland hebben.”

KRACHT De kracht van FeanFan is volgens Korvemaker dat er namens een grote groep kan worden gesproken richting sc Heerenveen. Zo zit hij zelf namens de supportersclub in het stich-

tingsbestuur van de eredivisionist, om de belangen te behartigen. “Je krijgt als FeanFan met zijn allen niet alleen zaken voor elkaar, maar het geeft ook een extra dimensie aan het supporter zijn van sc Heerenveen.” FeanFan kent dan ook een aantal belangrijke pijlers. Dat zijn: sfeer, belangenbehartiging, faciliteren (website, magazine, kaartjes uitduels) en de betrokkenheid tussen supporters en club onderling vergroten door in contact te komen met spelers en trainers via onder andere de supportersavond ’t Petear. "Ook bij het zorgen voor sfeer in het stadion spelen wij een rol. Zo is er een vaste groep enthousiaste en onmisbare vrijwilligers die elke thuiswedstrijd anderhalf uur van tevoren aanwezig is om zelfgeschilderde spandoeken op te hangen en na afloop weer op te ruimen in een eigen opslagruimte in het stadion van sc Heerenveen. Ook verzorgen wij ongeveer vijfmaal per seizoen een sfeeractie.”

AMBITIE Richting de toekomst wordt ook al druk gekeken hoe FeanFan zich kan blijven vernieuwen en bijvoorbeeld jongeren meer en beter kan aanspreken. Zo wordt nagedacht over nieuwe activiteiten zoals een 'meet en greet', chatses-

sies en om bijvoorbeeld e-sporter Niels Krist te betrekken bij de supportersclub. “Succesvolle activiteiten zoals bingo, klaverjassen en speler van het jaar blijven overigens bestaan. Wij zijn en blijven dan ook goed actief. Het mooie is bovendien dat wij geen zomer- of winterstop kennen, maar er 365 dagen per jaar voor de supporters zijn.”

STAANTRIBUNE Waar Korvemaker eveneens lyrisch over is, is de vorig seizoen uitgebreide staantribune. Als uitvloeisel van het stavak dat is uitgebreid van 1200 naar 1900 plaatsen ziet hij dat fans eerder naar het stadion komen, om de mooiste plek te bemachtigen. “Dat is goed voor de onderlinge saamhorigheid en betrokkenheid bij sc Heerenveen. Daarnaast zijn de prijzen van de tribune lager. Daarmee maak je de stap voor jonge mensen, die bovendien een ‘stabeleving’ hebben, om naar sc Heerenveen te komen laagdrempeliger. Dat creëert weer nieuwe fans. Ook de spelers zeggen dat het geluid vanaf de sfeertribune duidelijker is te horen op het veld. Ik denk echt dat het punten oplevert. Bovendien, sfeer hoort thuis aan de krijtlijn en niet in de nok van een stadion. Wij zijn dan ook blij dat dit is gerealiseerd in goed overleg tussen sc Heerenveen, Nieuw Noord en FeanFan.”


SPORTSTAD

altijd het beste voor jou!

Elke dag een mooie dag bij Kinderwoud! • dagopvang • buitenschoolse opvang • peuteropvang • gastouderopvang U vindt ons op verschillende locaties in de gemeente Heerenveen.

Kijk voor al onze locaties en meer informatie op kinderwoud.nl. T 0513 – 610 825 M info@kinderwoud.nl

kinderwoud.nl

Voor als het snel en goed moet!!

www.sportstad.nl

DE JONG & HOGETERP MEDIAEXPRES Email: koeriersbedrijfdejonghogeterp@hotmail.com

TIJD: 16:00 1:00 UUR

VOLG BIJ ONS DE WEDSTRIJDEN VIA FOX SPORTS. VOLOP GEZELLIGHEID VOOR, TIJDENS EN NA DE WEDSTRIJDEN VAN SC HEERENVEEN OF OP ANDERE DAGEN!! ; HOBBY TOT EREDIVISIE

BA NDS: DJ HEAVY P

GR AT IS E NT R EE

Rock ‘n Roll Band “The Boogie Dogs” A NOUK TR IBUTE BA ND (Kaboom) Lorem ipsum

BE R: 1E ZAT ER DAG VA N SE PT EM ST RA AT VA N ROCK TOT ROLL OP DE NI EU W

THE PRODIGY TR IBUTE BA ND

BR ITISH FA ME (voorheen ROCK A DDICTION 100 % British – 100 % hits)

Skoffel

(VO ODO O PEOPLE)

V.A 13.00 HEER ENVEEN UITFESTIVAL *Straattheater

OPEn 12

:00

*foodtruck festival *Heerengrachtfestival *Van Rock tot Roll Festival *met podium op nieuwstraat *Cultuurmarkt podium 13:00-16:00 MEER INFOR MATIE: WWW.SKOFFEL.NL


heerenveen • SPORT KORT VOETBALFEEST SOCCER ACADEMY 4 GIRLS BIJ VV HEERENVEENSE BOYS

GROOTHEERENVEEN.NL

33

FEANRUN EN GOUDEN PLAK BEDRIJVENRUN OP 3 SEPTEMBER

Op zondag 3 september 2017 vindt de derde editie plaats van de FEANRUN! Een sportieve en gezellige loop over 4 Engelse mijlen (ongeveer 6,4 kilometer) door Heerenveen met start & finish in het gezellige centrum van Heerenveen! De opbrengst is bestemd is voor het goede doel. Dit jaar is er opnieuw ook weer een Gouden Plak Bedrijvenrun. Online inschrijven is mogelijk t/m 2 september 22:00 uur. Dit kan via de website van ’n Gouden Plak. Na-inschrijving op de dag zelf kan tussen 12:00-13:30

uur bij het Posthuis Theater. Er zijn nog enkele plekken beschikbaar voor bedrijventeams! De startnummers kunnen worden opgehaald in het Posthuistheater Heerenveen (Fok 78). Na de loop kun je ze daar ook weer inleveren. Uiteraard is hier ook de mogelijkheid voor een laatste zenuwplasje, gelegenheid tot omkleden of een kop koffie. Deelnemers kunnen hier hun spullen laten liggen, dit is wel voor eigen risico. Naar verwachting zal rond 15:15 de prijsuitreiking plaatsvinden op de Oude Koemarkt.

HEERENVEENSE SKÛTSJES DOEN GOEDE ZAKEN De skûtsjes van Heerenveen en Akkrum hebben tijdens het SKS-kampioenschap een prestatie van formaat geleverd. Heerenveen eindigde met debutant schipper Sytze Brouwer als tweede in het klassement.

Op Sportpark ‘de Akkers’ organiseert de Soccer Academy 4 Girls samen met vv Heerenveense Boys een spetterende seizoensopening. Van 13.00 – 17.00 uur vinden er allerlei voetbalactiviteiten plaats. Denk daarbij aan voetbaldarts, bubbelvoetbal, hoe hard kun je schieten…… Daarnaast worden er regelmatig demonstraties gegeven, zoals voetbalfreestyle, loopcoördinatietraining, keepertraining, Ook wordt er een 5×5 toernooi gespeeld voor meiden/vrouwen in 3 leeftijdscategorieën, te weten tm 12 jaar, 13 tm 16 jaar en vanaf 17 jaar. Om 17.30 uur wordt de wedstrijd gespeeld tussen vv Heerenveense Boys VR1 en de beloftes van sc Heerenveen VR. Toegang tot het evenement is gratis. De opening is om 13.30 uur door Salséro Mboka waarbij je niet stil kunt blijven staan!

AJAX WINNAAR INTERNATIONAAL JEUGDTOERNOOI Ajax is de overtuigende winnaar geworden van het eerste internationale jeugdtoernooi van sc Heerenveen voor ‘onder 19 teams’. Na de 3-0 zege van afgelopen vrijdag op Rosenborg, rekenden de Amsterdammers zondag overtuigend af met Anderlecht, 8-0. Het team van sc Heerenveen leed een 3-0 nederlaag tegen Rosenborg. Rosenborg was een maatje te groot voor sc Heerenveen O19. ‘Het was een leerzame wedstrijd,’ vertelt hoofd opleidingen Jeffrey Talan. ‘Zij speelden vanuit een goed organisatie en straften onze foutjes af.’ Na rust kreeg sc Heerenveen kansjes op de aansluitingstreffer, maar het was uiteindelijk Mikael Johnsen, het jongere broertje van Dennis Johnsen, die in de slotfase de eindstand op 3-0 bepaalde. Ajax had weinig te duchten van Anderlecht. Halverwege stond er al een 4-0 tussenstand op het scorebord. Het werd uiteindelijk 8-0 voor de Amsterdammers die de toernooizege opeisten. De Deen Victor Jensen van Ajax werd tot beste speler van het toernooi uitgeroepen.

de wedstrijd bij de Veenhoop ongeldig verklaard en telde de overwinning daar niet mee.

De beide wedstrijden in Lemmer werden gewonnen door het Heerenveense Skûtsje. Zaterdagavond werd de bemanning kort gehuldigd door sc Heerenveen tijdens de rust in de wedstrijd tegen Heracles Almelo. Ook Akkrum deed goed mee in het SKS Kampioenschap. Pieter Ezn. Meeter en zijn bemanning eindigden als vierde in het klassement. Maar liefst vier wedstrijden werden gewonnen door de Akkrumers. Helaas voor hen werd

ELKE STAP TELT; COMBINATIE VAN SPORTIVITEIT EN GEZELLIGHEID VOOR 60+ Vanaf woensdag 6 september start ‘Elke stap telt’. Sport Fryslân organiseert samen met Stichting Special Heroes Nederland dit wandelprogramma. Mensen van 60 jaar en ouder kunnen in 10 weken tijd hun conditie verbeteren en samen gezellig een paar kilometer wandelen. Voor de eerste wandelbijeenkomst wordt er een wandeltest afgenomen. Aan de hand van de testresultaten wordt per deelnemer het instapniveau bepaald en krijgt iedereen een stappenteller en een individueel opbouwprogramma. Naast het opbouwen van de conditie,

is het ook gewoon gezellig om mee te doen. Wekelijks komen alle deelnemers bij elkaar om hun nieuwe weekschema op te halen, ervaringen uit te wisselen en samen een mooie wandeling te maken. Zo ontmoeten deelnemers elkaar en kunnen ze afspreken om ook gedurende de week samen met elkaar te wandelen. Het startmoment van het wandelprogramma vindt plaats op woensdag 6 september in Heerenveen om 14.00 uur. Geïnteresseerde senioren kunnen zich t/m 1 september 2017 aanmelden via Riemke Schiphof, 0513 – 630 682 Deelname is gratis.

Jeffrey Talan was tevreden over het verloop van de eerste editie van het jeugdtoernooi. ‘De bezoekende clubs waren positief en hebben aangegeven in de toekomst graag weer een uitnodiging te ontvangen. Er had misschien iets meer publiek mogen komen, maar het weer zat niet mee. Dat is wel van invloed geweest. Ik wil graag alle vrijwilligers en de mensen van v.v. Heerenveen bedanken voor de inzet en goede hulp. Mede dankzij hen is het een geslaagd toernooi geworden.’

ROELAND TEN BERGE NIEUWE COACH SC HEERENVEEN VROUWEN Roeland ten Berge is aangesteld als nieuwe coach van het sc Heerenveen vrouwenteam. Ten Berge is vanaf 2011 hoofdtrainer geweest in de top van het amateurvoetbal bij DVS’33, Excelsior’31 en Berkum. Daarvoor vanaf 1999 al jeugdtrainer bij diverse clubs waaronder 4 jaar bij Go Ahead Eagles. Tevens is Ten Berge al sinds 2000 werkzaam voor de KNVB in diverse functies waarvan de laatste paar jaar als docent Technische opleidingen. Naast het hoofdtrainerschap SV Heerenveen geeft Ten Berge dit seizoen trainingen voor de KNVB, UEFA B en UEFA C/B voor (ex) profs. Samen met Dennis Demmers is hij eigenaar van www.football2improve.com Het bestuur van de stichting Vrouwenvoetbal Heerenveen is blij met de komst van ten Berge. Het vrouwenvoetbal is één van de snelst groeiende sporten in Nederland en zelfs de snelst groeiende teamsport onder de jeugd. Met het fantastische resultaat van de Oranje Leeuwinnen tijdens de WEURO 2017 heeft het vrouwenvoetbal een geweldige boost aan belangstelling gekregen. Stichting Vrouwenvoetbal Heerenveen wil het vrouwenvoetbal in Noord-Nederland meer en beter op de kaart zetten.


34 3

2

1

17

8

17

14

11

22

23

24

25

26

19

21

9

9

H

17 2

15

22

17

24

2

22

22 15

9

15

8

11

17

6

22

12

22

10

15

6

17 22

19

6

12

6

14

22

8

17

6

18

14

17 10

10

19

17

10

15

8

17

10

1

14

2

7

6

PUZZELPAGINA NR 08 -2017 GROOTHEERENVEEN KRANT

17

17

7

2

14

4

17

14

26

4

18

9

18

17

14

20

7

15

11

14 14

5

8

10

22

17

7

5

17

11

W

15

22

6

8

8

7

15

4 14

14

7

17

10

20

22

19

7

9

13

8

12

7

11

6

18 8

14

11

18

18

5

17

6

D C

17

16

15

14

NUMMER 08 • 2017 5

4

17

22

7

6

18 17

4 14

17

19

Probeer ijke letters. staan voor gel . Gelijke cijfers den woord te vin het gekleurde

geschenk

buil

muziekinstrument

hasj

Puzzel en win! In iedere editie van GrootHeerenveen staat een puzzel waarmee u leuke prijsjes kunt winnen. Stuur uw oplossing via de e-mail of met traditionele post. U kunt dit sturen naar: info@grootheerenveen.nl o.v.v. puzzeloplossing NR 08-2017 – tot uiterlijk 5 september 2017. Wij wensen u weer veel puzzel plezier!

pl. in computerFrankrijk kraker

deel v.e. auto

in bloei staan zijrivier v.d. Rijn

versnellen

3 chocoladepoeder

14

treuzel soort aardappel

1

takje

van vrijbuiter man adel

roofdier

snelle loop pl. in NoordHolland gebogen been deel v.h. lichaam

ellende gewicht

10

16

5

21

16

18

15

16

17

18

19

20

21

15

16

13

12

12

14

12

O

12 9

sterrenbeeld

hoofddeksel

7

1

7

7 7

20

6

R

10

16

5

13

7

24

17

21

7

L

22

26

5

15

1

20

4

3

6

7

17

18

11

12

19

15

16

20 9

7

16

20

P

7

15

26

16 19

5

7

19

8 14

15

7

20

20

7

18

7 14

17

12

2

12

15

12

20

20 2

20

7 7

7 7

13 8

3 13

18 21

23 16

25

7

5

14

17

16

7 12

12

11

16

7

7

9

10

18

9

slechthorend

13 12

16

7

5

kweken

babyspeelgoed

12

14

14

myth. figuur doortochtgeld

bijbelse stad tegenwerken

26

9

5

15

hersteld

transformator

25

8

26

8

redenatie

24

7

5

Ierland

Europese hoofdstad test

23

6

26

terugkeer

deel v.h. bloed

22

5

12

zangnoot

telwoord

13

4

roem

van dezelfde soort strandmeer

karakter

12

3

20

9

11

2

calorie

betekenisleer

10

1

12 12

26

6

ijshut zangnoot fantast

17

sprookjesfiguur

Europeaan

2

gevierd sporter

hetzelfde

Gelijke cijfers staan voor gelijke letters. Probeer het gekleurde woord te vinden.

lichtstraal treurdicht Japanse titel

vulkaan op Sicilië letterteken

aanwijzend vnw.

Oplossing puzzels GH 7 - 2017: Zweedse puzzel 13x20 met als oplossing: ZATERDAGMIDDAGMATINEE Kruiswoordpuzzel met als oplossing: STRAATTHEATER

vreemde munt slurf

12

11

rolgordijn

7

land in Afrika

inwendig orgaan

afrekenen

voordeel

PUZZEL EN WIN

tweetal

boom

13

WAARDEBON VAN € 25,00 HEERENVEEN

soort koek te zijner plaatse Spaanse groet

verblijf

wand

6

4

schootcomputer

© www.puzzelpro.nl 1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

STUUR UW ANTWOORDEN van PUZZEL 08, VÓÓR 5 september A.S. PER E-MAIL NAAR : info@grootheerenveen.nl OF PER POST NAAR: Grootheerenveen, Zwarteweg 4, 8603 AA SNEEK

Winnaar PUZZEL GrootHeerenveen 07 - 2017

heerenveen

Lien van Rij-van Bergeijk uit Heerenveen heeft de waardebon t.w.v. € 25.00 aangeboden en te besteden bij de Hema te Heerenveen, gewonnen.

COLOFON De GrootHeerenveen krant is een maandelijkse uitgave van Ying Media. De GrootHeerenveen krant wordt huis-aan-huis verspreid in Heerenveen en omliggende dorpen en steden in een straal van ca. 10 km van Heerenveen.

Oplage: 28.000 exemplaren.

UITGEVER

Ying Media BV Zwarteweg 4, 8603 AA Sneek Telefoon 0515 745005 E-mail info@yingmedia.nl Internet www.grootheerenveen.nl

EINDREDACTIE

Wim Walda Telefoon 0515 420833 Mobiel 06 41204473 E-mail redactie@grootheerenveen.nl Internet www.grootheerenveen.nl

REDACTIE

FOTOGRAFIE

VERKOOP

DRUK

José vandeHoef, Jan Julius Buwalda, Kirsten van der Pol, Henk van der Veer, Dennis Stoelwinder en Bram van Kruistum.

Mustafa Gumussu FPH, José vandeHoef, Koos Lanting, Dennis Stoelwinder, Henk van der Veer en Bram van Kruistum. Niets uit deze uitgave mag worden

Henjo van der Klok, Ying Mellema, Marianne Bouwman en Mieke Alferink.

Hoekstra Krantendruk, Emmeloord

Bente Vallinga, Morekop.com

toestemming van de uitgever. De gegevens in deze krant zijn met zorg

VERSPREIDING

FRL Verspreidingen, Leeuwarden

VORMGEVING

gekopieerd zonder voorafgaande

samengesteld. Ten aanzien van de juistheid van de inhoud hiervan kan echter geen aansprakelijkheid worden aanvaard.


VOORRAADVOORDEEL ŠKODA FABIA DRIVE HATCHBACK EN COMBI

Fabia, rijklaar al vanaf

€ 16.900,-

*

Private lease vanaf

Fabia Combi rijklaar vanaf

€ 290,-/ mnd

€ 18.895,-

**

*

Private lease vanaf

€ 327,-/ mnd **

ŠKODA Fabia Drive

ŠKODA Fabia Combi Drive

O.a. voorzien van: •Climate control •Bluetooth •Cruise Control •Sunset getinte achterruiten •Navigatie •Parkeersensoren achter

O.a. voorzien van: •Climate control •Bluetooth •Cruise Control •Sunset getinte achterruiten •Navigatie •Parkeersensoren achter

1.2 TSI (benzine) | 66 kW/ 90 pk

1.0 TSI (benzine) | 68 kW/ 95 pk

Tevens volop voorraadvoordeel bij ŠKODA-dealer Van den Brug op:

Rijklaar al vanaf

€ 17.950,-

*

Private lease vanaf

Rijklaar al vanaf

€ 335,-/ mnd

€ 11.690,*

**

ŠKODA Rapid Spaceback Drive

Private lease vanaf

€ 199,-/ mnd **

ŠKODA Citigo Ambition

1.2 TSI (benzine) | 66 kW/ 90 pk

1.0 (benzine) | 44 kW/ 60 pk | 5-deurs

Greentech | o.a. voorzien van: •Airconditioning •Bluetooth •Cruise Control •Surround 3D sound system •Parkeersensoren achter •Reservewiel •16 inch lichtmetalen velgen

Greentech | o.a. voorzien van: •Airconditioning •Cruise Control •Spartphone integratie met app’s voor o.a. navigatie •Elektrische ramen voor •ISOFIX-voorbereiding

*Genoemde vanafprijzen zijn geldig op deze modellen zolang de actievoorraad strekt en inclusief btw, bpm, rijklaarkosten, verwijderingsbijdrage en leges. **ŠKODA Privé-lease is een vast bedrag per maand, aangeboden door ŠKODA Bank. Het getoonde maandbedrag is een vanaf-prijs voor het genoemde model uit voorraad op basis van Full Operational Lease, 10.000 km per jaar, een eigen risico van € 500 en een looptijd van 48 maanden, exclusief brandstof. Alle genoemde prijzen en tarieven zijn geldig tot uiterlijk 1 september 2017. Getoonde afbeeldingen kan meeruitvoeringen bevatten. Druk- en schrijffouten onder voorbehoud.

AUTOLAND VAN DEN BRUG Zilverweg 3, Heerenveen, T (0513) 63 30 54 skoda@vandenbrug.nl, vandenbrug.nl/skoda Voor onderhoud, service en reparatie kunt u ook terecht bij onze ŠKODA Service-vestigingen in Drachten en Sneek.


Wij doen mee! Aan de Gouden Plak Bedrijvenrun 2017 op zondag 3 september!

Er zijn nog enkele plekken beschikbaar, meld je bedrijventeam(s) nog snel aan via www.ngoudenplak.nl/feanrun

Facebook.com/ngoudenplak

@ngoudenplak

ngoudenplak.nl/feanrun

Grootheerenveen 8 - 2017  
Grootheerenveen 8 - 2017  
Advertisement