Page 1

groot

heerenveen

10 -2017 GROOTHEERENVEEN.NL

2e JAARGANG • NR. 10

JE HUIS WORDT PAS JE THUIS ALS JE HET DEELT MET ANDEREN!

UW AANKOOPMAKELAAR MET EEN GEMIDDELD CIJFER VAN 9,2

WERKEN& ONDERNEME N IN DE REGIO HEERENVEEN !

MET 65 MEDEWERKERS DE GROOTSTE MAKELAAR VAN NOORD NEDERLAND SNELST VERKOPENDE MAKELAAR VAN FRIESLAND

PETER JELMER OTTER KLANTEN GEVEN ONS GEMIDDELD EEN 8,5

BESTE VASTGOEDMANAGER

DE NIEUWBOUWSPECIALIST VAN FRIESLAND

De Geitefok van Tjalleberd en Omstreken houdt de Streek levend! VAN 2015

AL BIJNA 1000 WONINGEN VERKOCHT IN 2016

WIJ KENNEN UW KOPER

FOTO: MUSTAFA GUMUSSU • FPH.NL

HOEKSTRA VASTGOEDBEHEER IS UITGEROEPEN TOT BESTE KANTOORBEHEERDER VAN NEDERLAND

IN DEZE UITGAVE

LINE OOK ON TE MAKELAAR DE GROOTS ! VAN FRIESLAND

Nieuwstraat 29, 8441 GC Heerenveen T 0513 628 300 | M heerenveen@makelaardijhoekstra.nl I www.makelaardijhoekstra.nl Westersingel 32 - 8601 EN Sneek T 0515 430 006 E sneek@makelaardijhoekstra.nl - I www.makelaardijhoekstra.nl


2

NUMMER 10 • 2017

DE VERHALENLUISTERAAR Na een periode van hard werken is in oktober de laatste oogst binnengehaald en is er eindelijk even tijd voor elkaar. Dat maakt oktober misschien wel de fijnste maand van het jaar. Oktober is van oudsher de maand van de dorpsfeesten en de najaarskermissen, van de jazz en van de wijn. De ‘Jazz’ is in Heerenveen dan wel van de ‘Kroegentocht’ gevallen en het Oktoberfeest mist een letter e tegenwoordig, maar de aloude traditie blijft overeind. Die van het samenzijn na de oogst. Het is van oudsher ook de tijd om met elkaar rond de vuurplaats te zitten (terraskachels keur ik ook

goed) om verhalen te vertellen. Mythes en sagen, sprookjes, overleveringen… Sommige verhalen zijn al honderden of duizenden jaren oud, maar zijn zo krachtig, dat ze nog op allerlei manieren worden naverteld: in een lied of een schilderij, als speelfilm of theatervoorstelling… En ik? Ik mag er het publiek bij zoeken, want zonder publiek geen theater, zonder luisteraar geen verhaal. Zonder lezer geen GROOTHEERENVEEN Krant. Eigenlijk heb ik de Verhalenluisteraar (en nee, dáár mist dan weer géén letter uit) al gevonden. Dat bent u, de lezer. En de mensen uit uw omgeving zijn de vertellers. Alleen is de vuurplaats of de terraskachel vervangen door de

opmerkelijk...

centrale verwarming of kachel bij u thuis. En alle verhalen hebben we voor u opgeschreven, zodat u niet hoeft te luisteren, maar ze kunt lezen, wanneer u wilt. En dat doen we elke maand weer. Veel plezier met de oktober-editie van GROOTHEERENVEEN Krant.

Henk de Vries, @HeerenveenZT

Maandelijkse rubriek met opmerkelijke zaken in de regio. Is u wat opgevallen, wilt u ons deelgenoot maken van een leuke gebeurtenis, of heeft u een een aankondiging of tip voor ons, stuur deze dan naar redactie@grootheerenveen.nl men vanaf 1 januari via de website van GroenLinks stemmen. De prijs van de jury wordt bepaald door de juryleden Irona van Groeneveld, Retze van der Honing en Matthijs Sikkes.

REBELSE SPECHT VOORZIET NESTKASTJE VAN EXTRA GATEN

WALZ SENSATION WINNAAR ALLEGORISCHE OPTOCHT DE KNIPE

DE CULTUURSALON: CULTUUR IS DE PASSIE DIE VERBINDT

Een bijzonder tafereel afgelopen week in een parkje bij de Gruttostraat in Heerenveen. Een opvallend tikkend geluid viel onze fotograaf op. Na een kleine zoektocht werd duidelijk waar het getik vandaan kwam. Een bonte specht was bezig met het slopen van een nestkastje dat aan een berk hangt in het parkje. De vogel hing aan de voorkant van het kastje en was druk bezig dit te voorzien van een paar extra gaten. Het is niet duidelijk waarom de rebelse specht het had voorzien op het nestkastje…

De Allegorische optocht in De Knipe trok vorige week zondagmiddag weer een hoop publiek. Ook dit jaar hadden de bouwploegen veel tijd gestoken in hun praalwagens. De meest mooie creaties kwamen onder muzikale begeleiding voorbij. Het publiek genoot dan ook volop van al het moois. Naast de praalwagens was er weer een kinderoptocht, waar tientallen verklede kinderen uit het dorp aan meededen.

Onlangs opende wethouder Jelle Zoetendal officieel De Cultuursalon in Museum Heerenveen. Een nieuw en uniek initiatief op het gebied van kunst- en cultuureducatie. De wethouder gaf hierbij aan hoe belangrijk het is voor mensen met beginnende geheugenproblemen om samen te kunnen komen in een inspirerende omgeving.

In totaal deden er dit jaar elf praalwagens mee. Walz Sensation van It Boppe Ein werd de winnaar van de juryprijs. De publieksprijs ging dit jaar naar bouwploeg Ferdivedaasje met praalwagen Tink Grien, Wêz Grien.

KORENMOLEN WELGELEGEN IN DE STEIGERS Korenmolen Welgelegen aan de Tjepkemastraat in Heerenveen staat momenteel in de steigers. Er worden onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd aan de buitenkant van de molen. De rieten kap wordt vervangen en het bovenwiel wordt gerestaureerd. De kap is voor het laatst vernieuwd in 1990 en is nu aan vervanging toe. De werkzaamheden gaan ongeveer vier weken duren. Eerder dit jaar werden de fokken van het gevlucht (de wieken) vervangen. Ook is de zolder is opgeruimd en opnieuw ingericht.

JODIUMTABLETTEN VOOR HEERENVEENSE KINDEREN In de maand oktober verspreidt het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) preventief via de post jodiumtabletten aan bepaalde doelgroepen, die hemelsbreed binnen een straal van 100 km van een kerncentrale wonen. In Fryslân krijgen kinderen van 0-18 jaar in de gemeenten Heerenveen, Ooststellingwerf, Opsterland en Weststellingwerf tabletten toegestuurd. De Rijksoverheid vindt het belangrijk dat Nederland goed is voorbereid op een kernongeval. Daarbij kan radioactieve straling vrijkomen; jodiumtabletten voorkomen dat je lichaam dit opneemt. Door de nationale noodvoorraad jodiumtabletten direct via de post te verspreiden, hoeft dat niet meer grootschalig te worden gedaan tijdens een kernongeval. Dat scheelt de hulpdiensten kostbare tijd. Er is geen acute dreiging van een kernongeval; de kans daarop is erg klein. Kerncentrales moeten voldoen aan strenge veiligheidseisen.

WIE VERDIENT DIT JAAR HET GROENE LINTJE? Sinds 2013 wordt door GroenLinks Heerenveen een groen lintje uitgereikt aan personen, bedrijven of organisaties die zich op een positieve manier hebben ingezet voor de natuur en/of het milieu. Om tot uitreiking van het groene lintje te komen heeft GroenLinks de medewerking van inwoners van de gemeente Heerenveen nodig. Als men meent een geschikte kandidaat voor het groene lintje te weten; personen, bedrijven of instellingen kan men deze melden via de secretaris van GroenLinks Heerenveen: secretaris@groenlinks-heerenveen.nl of per telefoon 06-830 28 665, graag met een korte toelichting. Kandidaten voor het Groene Lintje en de publieksprijs kunnen worden gemeld vanaf nu tot 1 december 2017. Er worden zoals gebruikelijk twee prijzen uitgereikt; een juryprijs en een publieksprijs. Voor de publieksprijs kan

De Cultuursalon is een initiatief van Comfortzorg en kunstencentrum Ateliers Majeur. Ze willen hiermee bijdragen aan het culturele klimaat voor een doelgroep die zelf heeft aangegeven dat ze een rijk cultureel leven gewend zijn, maar dat nu missen. Cliënten van Comfortzorg, maar ook van andere instellingen, blijken het prettig te vinden om samen te komen en vrij te kunnen spreken, waarbij eigen verhalen en herinneringen boven komen. De groep is hoger opgeleid en/of heeft al een heel leven affiniteit met cultuur. De middagen draaien om inspiratie en ontmoeting in een ongedwongen sfeer met interactieve gesprekken. Elke vrijdag verwelkomt deze groeiende groep een spreker met verhalen over muziek, architectuur, literatuur en kunst. Men hoeft niet alleen te luisteren. Men kan ook instrumenten uitproberen of de discussie aangaan.

BIBLIOTHEEK HEERENVEEN ZOEKT VRIJWILLIGERS VOOR CODERDOJO De bibliotheek in Heerenveen is op zoek naar vrijwilligers die de maandelijkse CoderDojo willen begeleiden. Bij een CoderDojo leren jonge mensen tussen 7 en 17 jaar te programmeren, animaties en games te maken, websites te bouwen én meer. De CoderDojobijeenkomsten worden iedere tweede vrijdag van de maand gehouden, van 15.00 tot 16.30 uur. Wie goed is met computers, coderen en nieuwe technologie en het leuk vindt met jongeren om te gaan en hen te leren werken met bijvoorbeeld Scratch, wordt hartelijk uitgenodigd zich te melden als CoderDojo-vrijwilliger. Een mailtje (k.awdi@bibliothekenmarenfean. nl) of telefoontje (0513-626675, op woensdag of vrijdag) is hiervoor voldoende.

BEELDEND KUNSTENAAR LUCANNA BOSMA EXPOSEERT INPRONKKEAMER Vanaf 4 November exposeert Lucanna Bosma de hele maand in de Pronkkeamer van Museum Heerenveen. Iedereen is van harte welkom om de opening en expositie bij te wonen. Zaterdag 4 November om 14:00 is de feestelijke opening met muziek van DJ Jelmer Popma. De expositie duurt tot en met 31 november en is gratis te bezoeken.


heerenveen KORT NIEUWS

GROOTHEERENVEEN.NL

3

HE-AS BLOEMSIERKUNST VV MILDAM ONTWIKKELD VERHUIST NAAR DE MARKTWEG

He-as Bloemsierkunst gaat verhuizen van de Burgemeester Falkenaweg naar de Marktweg in Oudeschoot/Heerenveen. Momenteel zijn Bert Kuipers en Dini Holtrop druk met de verbouwing en inrichting van het nieuwe pand. Op 31 oktober wordt de nieuwe winkel geopend. De zaak zal dan al grotendeels in kerstsferen zijn.

UNIEK E-SPORT CONCEPT

Leden van de sponsorcommissie van VV Mildam hebben het afgelopen seizoen een concept ontwikkeld om een andere vorm van samenwerking met sponsoren aan te gaan.

“Dit pand biedt ons meer mogelijkheden. We kunnen hier een aantal grote wensen laten uitkomen. Daarbij speelt mee dat onze klanten hier beter kunnen parkeren. Op de Falkenaweg is dit niet het geval” legt Bert uit.

De nadruk ligt hierbij op duurzaamheid voor de vereniging, waarmee de club betrokkenheid en leefbaarheid vanuit/in de dorpen ook wil stimuleren. Naast de reguliere sponsormogelijkheden is er nu ook de mogelijkheid voor bedrijven, verenigingen en particulieren om met één of meerdere zonnepanelen de club te sponsoren. Doel is enerzijds om de energielasten van de vereniging te verlagen door het gebruik van zonne-energie. Anderzijds zal een deel van deze kostenbesparing weer geïnvesteerd worden in het verder verlagen van energieverbruik.

Voor de winkel komt een zogeheten boutique garden met drie verschillende stijlen. Naast de verkoop van bloemen, planten en bloemstukken voor in huis en tuin gaat He-as op de nieuwe locatie ook een klein assortiment tuinmeubelen aanbieden.

Door verder ook nog een gedeelte van de energieopbrengst om te zetten in een tegenprestatie van de vereniging naar de sponsoren wil de club tot een actievere samenwerking met de sponsoren komen. De sponsor kan op deze wijze sparen voor een bijvoorbeeld een bedrijfsuitje waarbij VV Mildam dit faciliteert. Gedacht kan worden aan een sportclinic voor je bedrijf, een mountainbike tocht of gezamenlijk naar een leuk sportevenement.

We werken al jaren samen met een tuincentrum in Italië. De sfeer die daar hangt willen we terug laten komen in onze nieuwe zaak. Sfeer en beleving, dat is wat we onze klanten willen bieden. In de weekenden kun je bij ons zelfs een kopje koffie met een gebakje krijgen. Dit gaan we doen in samenwerking met de Koningshof. Iedereen is van harte welkom om kennis te komen maken met onze nieuwe zaak” sluit Dini af.

Met het E-sport concept heeft VV Mildam het stimuleringsfonds van de Rabobank benaderd. De Rabobank heeft het plan positief ontvangen en als innovatief beoordeeld. Om deze reden ontving VV Mildam afgelopen onlangs voorafgaand aan de derby VV Mildam 1 – Jubbega 1 een aanzienlijke cheque vanuit dit fonds. Tevens heeft de Rabobank ook nog de toezegging gedaan om als hoofdsponsor toe te willen treden in een bijdrage in zonnepanelen voor de vereniging.

JE VOELT JE THUIS BIJ DÉ AFSLANK HIT: EASYSLIM.NU Wat is Easyslim.nu? Het is een behandelmethode om af te vallen en/ of meer spiermassa te kweken.

NASMAAK OPENT WOONWINKEL IN CENTRUM HEERENVEEN Van hippe eetkamerstoelen tot gave woonaccessoires en van stoere tafels tot comfortabele bankstellen en fauteuils, bij Nasmaak vindt je het allemaal! Op de uitgebreide webwinkel Nasmaak.com shop je nieuwe meubels vanuit je luie stoel en wordt het altijd snel bij je thuisbezorgd. De huidige showroom op het industrieterrein zal verplaatst worden naar een stijlvol winkelpand aan de Dracht 12 in het centrum van Heerenveen. “We willen graag iedereen de mogelijkheden geven om zo even binnen te wandelen en om in een gezellige omgeving en ongedwongen sfeer te winkelen” laat eigenaresse Annick Hilarius weten. Tot eind oktober kun je nog terecht aan de Kuper in Heerenveen en vanaf 1 november ga je voor het opdoen van inspiratie en de leukste meubels en woonaccessoires naar het centrum. Een team van enthousiaste en jonge medewerkers zal hier dagelijks voor je klaar staan om je te voorzien van een goed advies. Voor iedereen die kennis wil maken met Nasmaak.com zijn er leuke openingsaanbiedingen!

Er wordt gewerkt met een zeer revolutionair apparaat dat werkt met ultrasound en elektrostimulatie: De ultrasound techniek zorgt ervoor dat vet uit de vetcel gaat en via het lymfestelsel het lichaam verlaat; tegelijkertijd worden middels elektrostimulatie je spieren getraind die – na een paar keer – ook je vetten gaan ‘verbranden’. Door deze combinatie is direct na de proefbehandeling tussen de 4 - 28 cm verdwenen, verspreid over je lichaam. Easyslim.nu heeft sinds 2015 ook 4 vestigingen in Friesland: Lemmer, Sneek, Heerenveen en Leeuwarden. De eigenaresse van de vestigingen is Berber Könning die – samen met een team van enthousiaste medewerkersmet veel liefde en plezier iedere dag tientallen mensen helpt hun (afslank) doel te bereiken. Wie zich bij Easyslim.nu aanmeldt komt

FIT 20 VIERT TWEEJARIG BESTAAN

meteen in een warm bad terecht. “We zijn niet belerend”, aldus Berber. “Iedereen krijgt bij ons een persoonlijke behandeling. Je begint met een intake en een proefbehandeling, dan voel je meteen of het iets voor je is.” Het mooie aan Easyslim.nu is, dat het niet alleen bedoeld is voor mensen die willen afvallen. “Er zijn mensen die om een bepaalde reden niet meer kunnen sporten”, zegt Berber. “Bijvoorbeeld omdat je een blessure of reuma hebt. Voor die mensen is Easyslim. nu ook aantrekkelijk, want het zorgt ook voor spiertraining. Na een behandeling voel je je weer fit.” Wie geïnteresseerd is kan zich aanmelden voor een intake en proefbehandeling.

BOUWCENTER CONCORDIA OOK VOOR DE THUISKLUSSER Bouwcenter Concordia aan de Saturnus in Heerenveen biedt de vakman alles op het gebied van hout en bouwmaterialen zowel binnenshuis als buitenshuis. Naast de vakman heeft Bouwcenter Concordia ook voor de thuis-klusser alles in huis. “Wij zijn dé leverancier van alle hout- en bouwmaterialen, maar ook hebben wij een uitgebreide bouwshop met tegels, sanitair en ijzerwaren voor zowel de professionele verwerker als de particulier. Onze medewerkers staan iedere dag klaar om alle vragen te beantwoorden en wensen te realiseren. Bij alle materialen geven wij advies voor correcte verwerking. Wij leveren op tijd, onze prijzen zijn uiterst scherp. Kortom: wij zijn een sterke partner voor bouwbedrijven, aannemers, afbouwbedrijven en particulieren. Vertrouwde kennis en service dichtbij het bouwproject, dat is wat elke bouwprofessional nog krachtiger maakt!”, aldus vestigingsleider Frits Dotinga. Bouwcenter Concordia is goed bereikbaar en heeft ruime parkeergelegenheid voor de deur. Het bedrijf heeft inmiddels negen vestigingen in Meppel, Hoogeveen, Dieverbrug, Dedemsvaart, Steenwijk, Heerenveen, Grijpskerk, Roden en Genemuiden .

Op 30 oktober bestaat Fit 20 aan het Van Harenspad in het centrum van Heerenveen twee jaar. Het concept werd twee jaar geleden geïntroduceerd in Heerenveen. “Inmiddels begeleid ik per dag ongeveer 26 personen. Iedereen krijgt persoonlijke begeleiding bij het afwerken van de zes toestellen die staan opgesteld. Ook mensen met rugklachten en andere pijntjes komen hier twintig minuten per week oefeningen doen. Het helpt hen stuk voor stuk” legt eigenaar en trainer Wilko Riezebos uit. In twintig minuten worden alle spiergroepen in het lichaam doorlopen. Dit met een op een begeleiding van een professionele trainer. “Aan het eind van het jaar of begin volgend jaar hoop ik ook een vestiging te openen in Sneek. Ik ben momenteel volop bezig om dit te realiseren. Maar eerst gaan we op 30 oktober een feestje op het Heerenveense succes vieren. Iedereen is van harte welkom voor een hapje en een drankje, maar natuurlijk ook voor een stukje uitleg over ons concept” sluit Wilko af.


4

heerenveen

De Geitefok van Tjalleberd en Omstreken

houdt de Streek levend! “Zieken, invaliden en ouden van dagen waar mogelijk te helpen en bij te staan en verder de gemeenschapszin te bevorderen en het algemeen belang te dienen. Zij tracht dit te bereiken door het organiseren van evenementen, samenwerken met anderen die hetzelfde doel beogen en verder met alle wettelijke en geoorloofde middelen.” ‘De Geitefok van Tjalleberd en Omstreken’ windt er geen doekjes om, waar zij voor staan. GrootHeerenveen sprak met Peter Jelmer Otter (35) al vier jaar eminente voorzitter van deze bijzondere vereniging die sinds 1 april 1960 actief is. Op die gedenkwaardige dag kwam een aantal jongelui in Café Oostra, nu Café De Streek, in Tjalleberd. Hoe belangrijk is een dergelijke vereniging en wat betekent de Geitefok voor het dorp?

Voor de plaatsbepaling en duidelijkheid eerst nog even over de toevoeging ‘en Omstreken’, over welke dorpen hebben we het dan? “Tjalleberd, Luinjeberd, Terbant en Gersloot vormen met elkaar één streek. Vandaar dat wij het ook altijd over Dé Streek hebben. Ik zie het ook als één dorp, al weet ik best dat het vroeger weleens anders is geweest”, legt Peter Otter uit. We hebben ook een website waar gedetailleerde info over de Geitefok is te vinden: www.gfto.nl

LEEFBAARHEID “Ik vind dat wij een prachtige vereniging hebben, die nog altijd veel voor ouderen en zieken doet. We doen dingen voor de kinderen, we organiseren een autocross om geld binnen te halen, waarmee we bijvoorbeeld de bootreis voor ouden van dagen kunnen financieren. Eigenlijk moet ik dan zeggen de chronisch zieken en ouderen, maar bij de Geitefok hebben wij het nog altijd over de ouden van dagen. Deze club van mannen spreekt mij onder

andere om die reden aan. Ja, mannen omdat de vrouwen wel mogen helpen, maar nog altijd niet lid kunnen worden van de Geitefok. Die regel is ooit bij de oprichting bedacht. Je moest vrijgezel zijn en man, dan kon je lid worden van de Geitefok. Toen in 1960 de vereniging is opgericht, was dat om zieke mensen te ondersteunen en mensen die het wat minder breed hadden een steuntje in de rug te geven. Dat werd dan vooral gedaan door het organiseren van acties. De Geitefokkers wilden niet bij de deuren langs om ‘te skoaien’, nee echt actief helpen. Soms werd er een tuin omgespit, dan weer een huisje opgeknapt. Deze ploeg houdt een dorp leefbaar”, vertelt de enthousiaste voorzitter die in het dagelijks leven eigenaar van een bouwbedrijf is. Dat de meeste activiteiten in de beginjaren vooral toegespitst waren op het helpen van ouderen en zieken had alles te maken met de omstandigheden, die vroeger slechter waren dan nu. Door de toename van het aantal voorzieningen is vooral de laatste jaren naar een balans gezocht tussen de eerdergenoemde doelgroepen, maar zeker ook voor de jeugd in de streek.

NAAM Bij het kiezen van de naam GFTO (= Geitefok Tjalleberd en Omstreken) zagen de oprichters ooit met een scheef oog naar de oudejaarsploeg van Oldeberkoop. Buitenstaanders denken dan ook vaak dat de GFTO een oudejaarsploeg is. “Dat is dus niet zo”, verduidelijkt Otter. “Maar dat wil niet zeggen dat wij in de afgelopen jaren geen stunts hebben uitgehaald. Wij zijn op 1 april opgericht en er is ook nog altijd een ‘1 april commissie’ die onverwachte dingen doet. Zij pikken hun eigen momenten uit. Het heeft altijd wel iets te maken met de

waan van de dag. Het dorp heeft altijd wel problemen gehad met de riolering. Er is toen een actie geweest dat de riolering zou worden aangepakt. Een speciaal bedrijf was bereid gevonden om de problemen aan te pakken. Daarvoor hadden ze een middeltje ontwikkeld. Er kwam zelfs een voorlichtingsavond in de kroeg en wie het middeltje dan door de wc had gespoeld moest een sticker op het raam plaatsen, zodat iedereen kon zien dat ze aan de actie hadden mee gedaan. De riolering zou dan weer in puike conditie zijn. Er waren verschillende mensen die zo’n bewijs sticker


5

FOTO'S: MUSTAFA GUMUSSU • FPH.NL

GROOTHEERENVEEN.NL

"Ik ben er best trots op hoe we dat NK autocross hebben gefikst!"

Zo’n Sinterklaasintocht ondersteunen wij dan en zo zijn er meer activiteiten waarbij wij Plaatselijk Belang helpen. Uiteraard kunnen wij ook niet zonder sponsoren en donaties! De mensen kunnen de leden van de Geitefok altijd herkennen aan hun groene kleding. Ik noem dat het Geitefokkleedje, met het logo van de geitenkop op de polo. Als we evenementen organiseren hebben we onze Geitefokkleedjes altijd aan. We zijn touwens bezig met het ontwikkelen van een nieuwe kledinglijn.”

op het raam hadden geplakt. Die waren er dus allemaal ingetuind! Die acties kun je natuurlijk niet te vaak doen, want dan hebben de dorpelingen op den duur wel in de gaten dat er iets niet helemaal pluis is. Dat stunts minder vaak lukken heeft ook alles te maken met de tijd waar we in leven, met Facebook en Twitter gaat alles veel vlugger en iedereen weet ook alles van elkaar. Dat was vroeger niet zo.”

de weg naar de Geitefok te vinden. Er zijn op dit moment zo’n 115 à 120 Geitefokkers. Bovendien blijven de Geitefokkers na hun 35ste ook nog altijd betrokken bij de vereniging. Iedere man kan lid van de vereniging worden, als ze maar uit de Streek komen. Zodra de mannen buiten het dorp wonen, vervalt hun lidmaatschap. Je kunt dan nog wel lid van de verschillende commissies blijven.

GROEI

“Wij betrekken de jeugd actief bij het organiseren van evenementen en het zijn dikwijls complete ploegen die zich dan

Het ledenaantal van de Geitefok groeit nog altijd en ook jongeren weten nog steeds

aanmelden”, legt Otter uit. “Zo’n vereniging houdt het dorp echt leefbaar. We hebben dit jaar weer een autocross georganiseerd, een Nederlands kampioenschap. Dat is uniek omdat wij in principe maar een kleine crossclub zijn. Maar we organiseren wel even een NK waardoor we extra inkomsten genereren, waarmee we weer activiteiten kunnen organiseren die terugkomen in het dorp. Onlangs hebben we in Luinjeberd een veiling gehouden. Met de opbrengst van die veiling willen we een geluidsinstallatie aanschaffen voor het dorp, die bijvoorbeeld van pas komt tijdens de Sinterklaasintocht.

Wat zijn de grootste veranderingen in de afgelopen jaren geweest? “We hebben wel een aantal evenementen veranderd. De locatie van het beachvolleybaltoernooi is niet meer bij het zandgat bij de P. G. Otterweg. We hebben dat nu achter bij de kroeg, Café De Streek, dat is een mooi plein midden in het dorp. De organisatie van het NK-autocross, waar maar liefst 3000 mensen op afkwamen, daar ben ik best een beetje trots op, hoe we dat met elkaar gefikst hebben. Verder organiseren we een ‘Aldjiers Kuiertocht’, een evenement dat ook nog niet zo oud is, maar goed aanslaat. We doen het altijd zonder inschrijfgeld maar vragen de deelnemers aan het einde van een evenement of ze er een financiële bijdrage voor over hebben. Dat lukt heel goed!"


Tarieven Heerenveen KNIPPEN € 13.SCHEREN v.a. € 5.MAANDAGS € 11.-

Meubels op maat!

Pompmakker 5 Heerenveen • Bedrijvenpark Noord • Telefoon : 0513 - 625381

Tarieven Sneek KNIPPEN € 12.50 SCHEREN v.a. € 5.-

www.wenloads.nl

10X KNIPPEN 11E KEER GRATIS! Kasten, tafels, televisiemeubels, winkelkasten enz. enz. op maat voor u gemaakt! Tevens vindt u bij ons een ruim assortiment aan stoelen en banken! Pompmakker 5 Heerenveen - Telefoon 0513-625381

Dracht 148 8442 BZ HEERENVEEN TEL 0513 654 251

www.wenloads.nl

Singel 8 Met of 8601 AJ SNEEK zonder TEL 0515 856 759 afspraak!

TEGEN INLEVERING VAN DEZE ADVERTENTIE KNIPPEN €11!

NÚ 25% KORTING

Vloeren - gordijnen - zonwering

- zonwering - zonwering - gordijnen - gordijnen Vloeren Vloeren

OP PVC VLOEREN* *VRAAG NAAR DE ACTIE zonwering -VOORWAARDEN. - zonwering - gordijnen - gordijnen Vloeren Vloeren

Vloeren - gordijnen - zonwering

25% 25% Korting Korting opop * WijPVC leveren onder andere: tapijt -*gordijnen PVC Vloeren Vloeren vitrages - zonwering (binnen en buiten)

25% Korting PVC Vloeren

-marmoleum - laminaat - vinyl

AlP.V.C. vanaf Al vloeren vanaf € 35,00 35,00 per per m² -€ projectstoff eringm² incl.incl. leggen leggen en egaliseren. en egaliseren. *Vraag naar *Vraag de actie naar voorwaarden. de actie voorwaarden.

www.vandermeerheerenveen.nl www.vandermeerheerenveen.nl www.vandermeerheerenveen.nl *Vraag naar *Vraag de aktie naar de voorwaarden. aktie voorwaarden. @vandermeer1 @vandermeer1 • Like ons • Like op Facebook ons Facebook @vandermeer1 Like ons opop Facebook! Wij leveren onder Wij leveren andere: onder tapijt -andere: gordijnen tapijt - zonwering - gordijnen(binnen - zonwering en buiten) (binnen - vitrages en buiten) - vitrages marmoleum - laminaat marmoleum - vinyl - laminaat - P.V.C. vloeren - vinyl - -P.V.C. projectstoffering vloeren - projectstoffering

Vloeren - gordijnen - zonwering Dracht 34 - 8442 BR Heerenveen - 0513-625593 info@vandermeerheerenveen.nl www.vandermeerheerenveen.nl

Dennis Jalving zegt:

Al vanaf € 35,00 per incl. leggen en egalise

(DEZE AKTIE LOOPT T/M 26 NOVEMBER 2017)

*Vraag naar de actie voorwaarden.

Het begrip thuis is voor iedereen anders. Maar thuiskomen in een huis dat echt als een thuis voelt, willen we allemaal. De aankleding *Vraag naar de aktie voorwaarden. wat betreft vloerbedekking, gordijnen of andere raambekleding is allesbepalend voor de sfeer in uw huis. Woninginrichter Van der Meer @vandermeer1 • Like ons op Faceboo in Heerenveen is specialist in het aankleden van huizen. Gaat het om een nieuwbouw huis dat van de gang tot en met de zolder gestoffeerd Wij leveren onder andere: tapijt - gordijnen - zonwering (binnen en buiten moet worden of om vervanging van een vloer of gordijnen: bij marmoleum - laminaat - vinyl - P.V.C. vloeren - projectstoffering Van der Meer krijg je advies volgens de laatste trends!”

Marktweg 88 - 8451CG Heerenveen/Oudeschoot

www.vandermeerheerenve

Tel: 0513 621 619

E-mail: sales@he-as.nl

www.he-as.nl

HE-AS OPENT OP

31 OKTOBER

OP DE MARKTWEG t toc Jij kom

h zeke

r ook?

ZIJN DEUREN IN

KERSTSFEER


heerenveen EEN SERIE: HEERENV ER MET DRUK IN DE WE INGEN SENIORENWON

GROOTHEERENVEEN.NL

7

GrootHeerenveen belicht de komende edities de nieuwbouw van seniorenwoningen in Heerenveen. Daarin komen Heerenhage, Marijke Hiem en Anna Schotanus aan bod. Ook wordt ingegaan op leefbaarheid. In dit eerste deel de huidige stand van zaken bij Heerenhage.

NIEUWBOUW HEERENHAGE LIGT OP TEKENTAFEL Hoe het nieuwe Heerenhage eruit komt te zien, is nog steeds niet duidelijk. De impressies uit juli, die er al waren, liggen momenteel voor aanpassing op de tekentafel. Waar het bij de aanpassingen vooral om gaat is: de positie op de kavel, de appartementen en breedte en lengte en hoogte van het gebouw. Daarna volgt de vormgeving. Bij de aanpassingen zijn omwonenden via verschillende contactmomenten nauw betrokken. Terwijl er eind november ook weer een bijeenkomst wordt gehouden.

In de nieuwe situatie krijgt het gebouw in elk geval twee vleugels van waarschijnlijk drie woonlagen. Die worden met elkaar verbonden door hoogbouw. Die valt volgens de Stichting Rendant, waar Heerenhage bij hoort, voor een deel binnen de grenzen van de huidige hoogbouw. Ook krijgt het gebouw een toren. Hoe die eruit komt te zien, is nog niet bekend (zie hieronder).

De Stichting Rendant, waar Heerenhage onder valt, zegt er bij monde van bestuurder Désirée van Dijk naar te streven “Om eind november meer concrete informatie te hebben. Het ontwerp voor het nieuwe gebouw

“Het nieuwe Heerenhage en de te bouwen woningen krijgen in elk geval voldoende parkeerplaatsen, zodat er geen extra parkeerdruk ontstaat in de wijk. Omdat er minder woningen zijn in de nieuwbouwsitu-

is dan ook nog niet beschikbaar. We hebben daar op dit moment nog overleg over met het ontwerpteam en de gemeente Heerenveen.”

TOREN INZET VAN ONDERZOEK Op dit moment zegt bestuurder Désirée van Dijk van de Stichting Rendant nog niet exact aan te kunnen geven wat de oppervlakte en hoogte van de toren bij Heerenhage wordt. “Ten opzichte van de eerste schets hebben we met de tweede schets al meer afstand vanaf de bebouwing van de Kimen gecreëerd. Ook zijn er schaduwtekeningen gemaakt door de architect.” Omdat er met het gebouw op de locatie is geschoven, is de parkeerplaats ten opzichte van de eerste schets gewijzigd. “De bewoners van De Kimen vinden dat voor hen geen goede plek. We hebben ook aangegeven dat de toegangsweg in het verlengde ligt van een bestaande toegangsweg en dat parkeerruimte zodanig wordt afgeschermd dat het schijnen van autolichten wordt beperkt.” De eerste schetsen zijn ondertussen aangepast om tegemoet te komen aan de wensen van de bewoners van de Kimen. Daarnaast wordt er op dit moment nog gezamenlijk onderzoek gedaan samen met de architect. “Er zijn nog geen geveltekeningen beschikbaar en ook daar zijn deze wijkbewoners heel belangstellend naar. We willen eind november graag met alle bewoners en omwonenden verder praten om hen dan verder uitgewerkte tekeningen te laten zien. En natuurlijk hopen we dan dat ook de bewoners van de Kimen tevreden zijn met de aanpassingen die we ten opzichte van de schets uit januari hebben gedaan.”

atie, zijn er ook minder verkeersbewegingen. Wel is het bouwverkeer nog onderwerp van studie. Waar mogelijk handhaven we het bestaande groen, de huidige vijver blijft voor een deel bestaan en wordt voor een deel verlegd. De toegang tot het terrein wordt waarschijnlijk geconcentreerd aan het Kattebos, in het verlengde van een bestaande weg.”

LEEGSTAND Het huidige Heerenhage is begin jaren zeventig gebouwd en in 1974 in gebruik genomen. In totaal telde het gebouw tweehonderddertig appartementen. In de nieuwe situatie worden dat er ongeveer honderddertig. Het streven is om het gebouw te slopen in maart 2018. Rendant heeft ondertussen omwonenden via een nieuwsbrief geïnformeerd over de sloopmethodes, waarbij zo min mogelijk overlast moet worden veroorzaakt. “In september 2018 volgend jaar hopen we te beginnen met de werkvoorbereiding en met het inrichten van de bouwplaats. Dat duurt twee maanden. De daadwerkelijke bouw start vervolgens in november.”

Van Dijk: “Heerenhage was in de oude opzet te groot en kent al jaren leegstand. Dat kwam onder andere omdat er te weinig diversiteit in appartementen was. Voor de kleinste appartementen is al vanaf de start weinig belangstelling. Uit onderzoek door HEVO bleek dat een aantal van ongeveer honderdtwintig tot honderddertig appartementen het beste past bij het nieuwe Heerenhage.” In de nieuwe opzet worden ook de appartementen en de voorzieningen in het gebouw aangepast aan deze tijd. Nu waren badkamers en wc's vaak te klein om gebruik te kunnen maken van een rollator of rolstoel. Daarnaast was de verwarming niet goed individueel per woning te regelen, was het gebouw slecht geïsoleerd en beschikte het voor een groot deel over enkele beglazing.

groot gebouw. Telt Heerenhage nu tweehonderddertig appartementen, in de nieuwe opzet worden dat er ongeveer honderddertig. Van Dijk: “Ouderen hebben behoefte aan een levensloopbestendige woning. Dat wil zeggen: een woning waar je, als je ouder wordt, kunt blijven wonen, omdat er geen drempels zijn en je slaapkamer, badkamer en wc ook toegankelijk zijn met een rollator of rolstoel. In het verleden was een serviceflat niet bedoeld voor hulpbehoevende ouderen die gebruik maken van hulpmiddelen, zoals een rollator. Als je meer zorg of hulp nodig had, verhuisde je naar het verzorgingshuis of verpleeghuis. Tegenwoordig moet je van de overheid zo lang mogelijk thuis blijven wonen, totdat dat niet meer gaat en opname in een verpleeghuis noodzakelijk is.”

TERUGKEER Als in 2019 het nieuwe Heerenhage haar deuren opent hoopt een aantal van de huidige bewoners, dat een gemiddelde leeftijd heeft van 86 jaar, er ook dan weer te kunnen wonen. Dat gebeurt dan wel in een qua aantal kamers beduidend minder

In deel twee: GrootHeerenveen op bezoek bij bewoners Heerenhage.

Reageren op dit artikel? Stuur dan een e-mail naar redactie@grootheerenveen.nl.

VIJFTIEN BEWONERS EN VERHUUR VIA CAREX Ondertussen wonen er nog vijftien van de oorspronkelijke bewoners. Met hen onderhoudt Bloemhof nog altijd een warm contact. Van die bewoners staan er tien op de nominatie om naar de zusterflat Aldlânstate in Leeuwarden te verhuizen. De andere vijf bewoners hebben nog geen vervangende woonruimte gevonden op weg naar de sluiting van eind december of hebben nog geen verhuisdatum geprikt. Met deze bewoners zegt bestuurder Désirée van Dijk van de Stichting Rendant, waar Heerenhage onder valt, regelmatig contact te hebben en hen waar mogelijk te helpen. “Zij kunnen, net als andere bewoners al hebben gedaan, eventueel tijdelijk verhuizen naar Aldlânstate in Leeuwarden.” Daarnaast heeft een aantal bewoners volgens Van Dijk aangegeven liever in Heerenveen te willen blijven en daar zelf

of met hulp van medewerkers van Rendant op zoek te gaan naar andere woonruimte. “Er zijn ook mensen die er al langer over nadachten om in de buurt van familie te gaan wonen en dat voornemen nu omzetten in daden. Tenslotte zijn er mensen die verhuizen naar een verpleeghuis en een indicatie daarvoor hebben aangevraagd. Maar bij de ene bewoner lukt het vinden van andere woonruimte sneller dan bij de andere bewoner.” Daarnaast verhuurt Carex, een verhuurorganisatie die leegstand wil tegengaan, appartementen in Heerenhage aan een aantal personen. Daarbij gaat het om tijdelijke verhuur tot en met februari 2018. Ook maakt kleermaker Ali Sepet er sinds de brand bij Modres gebruik van de wasserette. “Met hem is ook afgesproken dat hij een oogje in het zeil houdt en zaken die spelen doorgeeft aan Rendant.”


PROFITEER VAN ONZE PAKHUYSAANBIEDINGEN! WIJ HETEN U VAN HARTE WELKOM IN ONZE SHOWROOM!

ACTIE! NÚ BIJ ONS! FALCON FORNUIZEN

MEERDERE

HEIDEBUREN 49 8441 GM HEERENVEEN 0513 842 702 INFO@KEUKENPAKHUYS.NL WWW.KEUKENPAKHUYS.NL

SHOWROOMMODELLEN TEGEN WEGGEEF PRIJZEN!

OP=OP KIJK OOK OP: WWW.KEUKENPAKHUYS.NL WEBWINKELPRIJS = WINKELPRIJS, DUS ALTIJD DE BESTE PRIJS !!


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

9

EARMOED OP IT HEARRENFEAN EARTIIDS. Dit ferhaal giet oer in âld ynwenner fan it Hearrenfean, Harmen Andes Dijkstra. Fanút in hiel earmoedich miljeu hat er him troch in soad te lêzen en selsstúdje opwurke ta liedingjaande funksjes yn de polityk en fakbeweging. Harm wie fan 1881 en berne yn in efterkeammerke op it Mar. Harm syn heit fertsjinne net folle en fakentiids fertsjnne er neat om’t er gjin wurk hie. Yn dy tiid koene minsken dy’t neat mear hiene by it Helomafûns ien kear yn de wike brune beannen of griene earten krije. Harm syn mem fertsjinne wat by mei breidzjen. Hy wie acht jier doe’t syn heit ferstoar. Hja wennen doe op de Kninepôle (Badweg). Dêrwei binne se ferfearn nei it Reade Doarp oan de Molenwijk, se krigen dêr in kreaze arbeiderswenning. Dy wenning wie troch learloaier Feits boud foar syn personiel. Feits wie foargonger fan de otterdokse evangelisaasje en Harm syn mem hie har by dy groep oansletten. Harm en syn mem ha dêr acht jier wenne. Se wiene earmlestich en tsjerken yn it otterdokse Nijehaske. De diakonij fan de gemeente woe harren net stypje om’t se bûten de gemeente wennen. De diakonij fan it Hearrenfean woe dat likemin om’t hja bûten de gemeente tsjerken. Soksoarte fan situaasjes kamen yn de tsjerklike diakonije soarch in soad foar. Harm en syn mem moasten doe foar help nei it boargerlik earmbestjoer. Hja krigen 30 gûne yn’t jier foar de hier fan de wente yn it Reade Doarp en 50 sint yn’e wike foar libbensûnderhâld. Mem breide ek noch foar boargers, se krige dêr op syn heechst 50 sint yn ’e wike foar. Fierder jûch se noch breiles oan famkes, dat bytiden ek noch 50 sint opbrocht. Foar it hûs hiene se noch in lyts bleekfjildsje dat in famylje op ’e Dracht foar in dûbeltsje wyks brûkte. Dan wie mem ek noch oppas op freed en sneontejûn foar in joads buorfamke, dêr hie se dan ek noch 10 sint fan. Harm waard boadskiprinner foar in skuonsaak; hy fertsjinne dêr 25 sint mei. Mar it bleau sabjen, in stikje fleis wie der net by.

De ried fan Skoatterlân hie, om de kosten fan de earmesoarch nei ûnderen te krijen, yn 1892 Nieuw Friesburch oankocht. Oan it meubelearjen waard net folle jild bestege. Ek it iten wie net sa’t it wêze moast. Potvet wie bêst genoch foar sokke minsken. Mem Dijkstra en har soan krigen oansizzing dat se nei it earmhûs ferhúzje moasten. Mem yn de frouljesseal en Harm yn de bernekeamer. Dêr sieten ek in protte asosialen út de easthoeke fan de gemeente. Mem heilskjin en dan tusken lju op in bank sitte dy’t út spitketen kamen. Hja rekke der hielendal ôf en krige in senuwoandwaning. Mar lokkich dage der help. Ds.Boersma fan Nijehaske, doe konsulint yn Hearrenfean-Skoatterlân en op grûn fan syn ambt foarsitter fan de diakonij, koe nei in soad debitearjen bewurkje dat Harm en syn mem yn it Reade Doarp bliuwe mochten.

Dan middeis om 16 oere in bakje kofje mei in hompe roggebrea en jûns om 20 oere wer kofje mei twa hompen roggebrea. Hindrik Linses de Jong (de wylde baarch ) stelde yn de rie foar om it potfet te ferfangen troch kofet. It earmbestjoer wie dêr fertsjintwurdige troch mr. Halbe Binnerts, G.J. Pothaar en A. van Riezen. Dy brave bemiddelle boargers woene dêr neat fan witte. Wêrop’t de Jong rôp: ‘De hear De Pothaar sil syn mûle dêr wol nea oan baarnd hân ha.’

De deis derop waard yn it folksgebou ‘Aurora’ in grutte antipotvet gearkomste holden mei as sprekker Lourens van der Zwaag, it twadde rapport waard er ûnferwachts fan dy’t spruts oer de fieding yn it earmhûs. skoalle ôf helle. It waard de earmfâden te De hûzen fan de oanbelangjende ambtners djoer, wie it betinken. Harm kaam doe tsjin ‘t waarden beplakt mei húnjende teksten. Net sin by kleanmakker P. van der Schaar, letter by lang dêrnei binne der sosiaal-demokratyske Okke van der Kam, bruorren De Jong en wer riedsleden keazen, dat wiene Jelle Wijnia en Mar .. de 50 sint steun waard ynlutsen. No hie letter by W.W.van der Kam. Dêr hat hy fan syn Karst de Jong. De lytse Harm Dijkstra hat yn mem Dijkstra kunde en famylje dy’t it skoan 12e oant syn 38e op in snidertafel wurke, mar dy tiid dochs noch acht wike yn it earmhûs dwaan koene wat de sinteraasje oanbelanget. nea mei nocht. Doe rekke hy belutsen by de trochbrocht. Dat kaam om’t syn mem doe yn Op har fersyk woene se har wol helpe. Hja sosiale en de maatskiplike striid. it sikehûs lei. Oer dy tiid fertelde er letter it mochten wyks in dûbbeltsje ophelje by folgjende ferhaal: ‘Yn it tehûs wie in arbeider, mr. Halbe Binnerts J. Overdiep, P. Peaux, J. Nieuw Friesburg waard yn Harm syn ferhaal van Asperen. De earmfâden makken doe út Woltman en Harmen Wagenaar. al efkes neamd en it is wol nijsgjirrich om dat dejinge dy’t hielendal gjin wurk mear te witten hoe’t it der dêr om en ta gie yn de dwaan koe ek gjin bûsjild krige. Dêrtroch Op 1 april moast lytse Harm nei skoalle, begjinjierren nei 1891. It menu yn Nieuw moasten ferskate bewenners harren pypke fansels nei de earmeskoalle yn de Friesburg wie analooch mei dat fan in of prûmke misse, it iennichste geniet dat Tsjerkestrjittte. De boargerskoalle stie dêr finzenis. se noch hienen. Dat oardiel jilde ek foar tichtby. Harm koe goed leare en siet troch syn van Asperen. Op de snein dat dat beslút foarlikens al op syn achtste yn de heechste Moarns om 7 oere kofje mei twa hompen meidield waard, wie de rys hiel kliemerich, klasse. Doe’t hy tsien jier wie hat er eksamen roggebrea en om 10 oere in bakje kofje. Om net te fretten. Van Asperen rôp lûd: ‘Ik wol foar de MULO dien, mar nei 12 oere de middeis-pot. Moandeis brune dit fretten net mear frette‘. Dêrop stjoerde beannen, tiisdeis grauwe earten, de húsfaar him it gebou út. Van Asperen foel woansdeis grôt, tongerdeis griene noch nei him út: ‘Asto koarthakke bist bin ik earten, freeds stamppot, sneons dyn maat’. Tragysk wie dat er 14 dagen letter kliekjesdei en op snein rys. 6 as 7 dea oan de kant fan de dyk lei. persoanen ieten meielkoar út ien skaal. Eltsenien makke foar him in OERSET NEI IT FRYSK TROCH JANGERBEN kûltsje en de húsfaar geat der wat MULDER. goedkeap potfet op, dat fan utens kaam. Mei tank oan it van Harenmuseum dat ik dit verhaal út harren argyf brûke mocht. De âlde pakjes tabak komme út de samling fan De earme âldsjes waard it prûmke en it pypke ûntsein troch de húsfaar L. Paulus.

Armhuis van Schoterland in Heerenveen

Eelke Lok is geboren en getogen in Drachten. Als journalist van Omrop Fryslân draait hij al bijna veertig jaar mee en is hij met name bekend van zijn verslagen van het skûtsjesilen, maar je zou hem tekort doen door hem het stempel sportjournalist te geven, want Lok is allround. Door zijn originele no-nonsense kijk op de wereld weet hij ogenschijnlijk ingewikkelde zaken vaak te relativeren en tot de essentie te herleiden. En dat is ook wat u in de columns van Eelke kunt verwachten.

De vinger op de zere plek….

Rients…… Er was een foto van een vlag. Daar stonden gewone mensen achter. Hoewel, wethouder Zoetendal stond er ook. En net boven de vlag zag je het hoofd van burgemeester Van der Zwan. De mond open. Hij schreeuwde. Nee, Zoetendal schopte hem niet tegen de benen, hij werd ook niet stiekem geprikt. Het was een schreeuw van vreugde. Immers, Heerenveen was net benoemd tot de belangrijkste sportgemeente van Nederland. Dat is in Nederland uitzonderlijk, want Eindhoven en Enschede zijn het zowat om het jaar. Goed voorzieningenniveau, gevarieerd sportaanbod, veel deelname, goed beleid. Ja, dan mag Van der Zwan even schreeuwen. En daarna relativerend bedenken dat je ruimte hebt geboden aan sport, maar tegelijk dat andere

sportvrijwilligers met heel veel investering in geld en kracht dat niveau en die deelname hebben bereikt. En dat de keuze om sport te kiezen, nadat SC Heerenveen en Thialf die weg hadden geëffend, sterk was. En dat je blij mag zijn dat de provincie meewerkte. En dat de keuze voor Sportstad Heerenveen wel heel goed was. Dat de uitstraling van Epke Zonderland, Sven Kramer en Kik Pierie heel goed gebruikt is. Dat de gemeente er het laatste achter aan kwam met geld om iedereen in Heerenveen mee te laten sporten is de extra kruimel op de overwinningstaart. Hoera! De bestuurders lachen en schreeuwen veel minder als het om de cultuur gaat. Ze leggen stiekem 40.000 euro neer bij de organisatoren van de Kerstmusical in het Posthuis. Dat is al jarenlang een heel

groot succes. Dus iedereen haalde zijn schouders op. Zo niet FNP-raadslid Ate Eijer uit Jubbega. Ik vertaal zijn Fries, maar hij wil weten waar die 40.000 euro eigenlijk voor zijn. En waarom kost het geheel 85.000 euro? Wat wordt daar allemaal van betaald, vroeg Eijer. De Kerstmusical is al die jaren gedragen door Rients Gratama. Hij schreef, zorgde voor de artiesten, en speelde mee. Groot succes. Net dit jaar was hem meegedeeld dat het niet meer hoefde, al had hij al wat geschreven. En nu kost het ineens 85.000. Zeker weten dat de pas overleden Rients zich in z’n graf heeft omgedraaid.


10

NUMMER 10 • 2017

MICHAEL DE REUS EN BRIAN WIERINGA


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL MICHAEL DE REUS EN BRIAN WIERINGA

11

FOTO: MUSTAFA GUMUSSU • FPH.NL

Kleurrijk... DENNIS KLASTER

“IK HEB EEN PLEASEND KARAKTER” Dennis Klaster zou je ‘puur’ kunnen noemen. Niet alleen omdat zijn ijs- en chocoladewinkelketen zo heet, maar ook omdat hij zonder eigenbelang graag iets goeds doet voor een ander. Hoewel? Ook dát is eigenbelang. Je houdt er namelijk zelf een goed gevoel aan over. GrootHeerenveen Krant ging langs bij de man, die zijn liefde vond op Terschelling, een auto regelde voor schaatser Sjinkie Knegt en kleine zaken graag groot maakt. Dennis Klaster is een man die vol passie kan praten over wat hem bezighoudt, en dat is veel meer dan ijs en chocolade. “Ik ben geboren in Hoogeveen, in 1975. Ik ben in Friesland terecht gekomen door mijn studie in Leeuwarden. Mijn vrouw Ria heb ik leren kennen tijdens een vakantie op Terschelling, dus eigenlijk is zij mijn vakantieliefde,” begint hij lachend. “Ria werkte bij het Hema hoofdkantoor in Amsterdam en ik werkte als commercieel manager voor een farmaceutisch bedrijf. We gingen samenwonen in Alkmaar, maar Friesland bleef ons trekken. We houden van het bos, dus we waren op een gegeven moment erg gecharmeerd van Oranjewoud. Een huis in Oranjewoud kopen, dat bleek nogal tegen te vallen. Het viel niet binnen ons budget. Totdat we een wat oudere woning tegenkwamen. Wij wilden het graag kopen, maar mijn vader zag de bui al hangen. Aan het huis moest natuurlijk erg veel gebeuren en hij zag zichzelf niet ieder weekend vanuit Hoogeveen bij ons in Oranjewoud klussen. Dus raadde hij ons Oranjewoud sterk af. Nu wonen we in de wijk Skoatterwâld, het Zwanenwoud.

OUDE AMBACHTSSCHOOL Dennis Klaster en Ria van der Galiën beginnen in 2007 in Heerenveen samen een ijs- en chocolawinkel onder de naam ‘PUUR’. “Commerciële mensen krijgen makkelijk inhoudelijke kennis. Andersom niet. Mensen die inhoudelijk kennis van zaken hebben, leren maar moeilijk commercieel denken,” is Dennis zijn stellige overtuiging. “Dus Ria is verantwoordelijk voor de smaak en kwaliteit van het zelf ambachtelijk produceren van het ijs en de chocolade. Ik doe alles rond de verkoop ervan. Ik heb een commerciële opleiding gedaan en voel me het meest thuis in het managen. Van iets kleins iets groots maken, daar hou ik van. We zijn nu tien jaar na de eerste ‘PUUR’ winkel in Heerenveen en we hebben inmiddels tien winkels in Friesland om het ijs en de chocolade van Ria te verkopen.” Het ambachtelijk ijs en ook de chocolade wordt sinds 2012 gemaakt in de oude Ambachtsschool aan de Burgemeester Falkenaweg in Heerenveen. Bert Jonker, die in dat jaar de eigenaar van het pand wordt, vestigt zelf Restaurant Het Ambacht in het oude schoolgebouw. Jonker wil er ook graag allerlei kleine bedrijven een kans geven en Dennis Klaster is de eerste, die bij hem aanklopt.

“Ik had hier al mijn ijs- en chocoladewerkplaats, nog voordat het Restaurant opende,” zegt Dennis, niet zonder trots.

SHORTTRACK Dennis Klaster zal Jonker nog vaker ontmoeten. Beiden hebben namelijk een passie voor schaatsen. “In Heerenveen is het veel leuker wonen dan in Leeuwarden. Hier hebben we Sportstad en Thialf. Dat brengt veel mensen op de been. Buiten Friesland denkt men dat Heerenveen honderdduizend inwoners heeft, alleen al om Thialf. Sport verbindt, je kunt heel veel uit de sport halen. Ik vind het vooral heel leuk om iets met opkomende sporten te doen. Ik ben betrokken geweest bij het Vrouwenvoetbal in Heerenveen en begeleid nu shorttrack schaatsers Sjinkie Knegt en Suzanne Schulting, de dochter van voetballer Jan Schulting.” “Sjinkie Knegt heb ik leren kennen via Jeroen Otter, een vriend van mij. Jeroen is bondscoach van de Nederlandse shorttrackploeg. Ik zag Sjinkie weleens in de straat langskomen en die jongen reed steeds in een oude auto. ‘Heb je geen auto van een sponsor?’ vroeg ik hem op een keer. Waarop Sjinkie reageerde met: ‘Nee, kun jíj die niet voor mij regelen?’ Twee weken later zag ik hem weer. ‘Heb je al een auto?’ vroeg Sjinkie. Toen heb ik direct Bert Jonker gebeld en hebben we een auto voor Sjinkie geregeld. Sindsdien ben ik zijn manager.”

Dennis begeleidt zijn schaatsers op weg naar de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea, in 2018. De Spelen zijn hem bepaald niet onbekend. “Ik ben in 2010 in Vancouver geweest en in 2014 in Sotsji. Het mooie van shorttrack is, dat het niet om tijd gaat, zoals bij het langebaan schaatsen. Het gaat erom wie als eerste zijn poot over de lijn schaatst.”

TIEN JAAR WERKGELEGENHEID Dennis Klaster twijfelt even of er verschil zit in de manier waarop hij als commercieel directeur zijn bedrijf ‘PUUR’ runt en het commercieel managen van zijn shorttrackers. “Ik wil het goed doen voor een ander, ik heb een ‘pleasend’ karakter. Iets doen voor een ander geeft me een goed gevoel. Dat doe ik dan niet uit eigenbelang. Of misschien ook wel. Dan is het eigenbelang dat ik er bij heb, dat het me een goed gevoel geeft.” Dat ‘goed doen voor een ander’ komt ook tot uiting bij ‘PUUR’ volgens Dennis, en dan bedoelt hij niet alleen de smaak en kwaliteit van het ijsje. “We hebben in de crisisjaren wel gezorgd voor tien jaar werkgelegenheid.” In één van de afgelopen winters was er geen ijs verkrijgbaar in de winkel bij de Hoofdbrug, maar lagen er tassen in de verkoop. “Soms pakt ‘iets goed willen doen’ onverwacht anders uit,” verklaart Dennis. “IJs verkoop je niet echt in de winter, en ik moet wel elke maand de huur van het winkelpand betalen. Een kennis van mij had tassen in de handel, maar geen pand. Ik had een pand, dus zo waren we allebei geholpen. Alleen stond er wel met grote letters ‘PUUR ijs en chocolade’ op de etalageruit. Er waren mensen in Heerenveen die dachten dat ‘PUUR’ failliet was. Met die tassenverkoop gaf ik een verkeerd signaal af. Ik had dat winterseizoen de winkel beter tijdelijk kunnen sluiten. Het is ondanks die winter goed gegaan met ‘PUUR’. We hebben nu zelfs een winkel op Ameland. ” Terschelling hoort bij de liefde van Dennis Klaster. Ameland bij het werk. Dennis Klaster moet een gelukkig mens zijn, concluderen we, wanneer we de deur van de chocoladewerkplaats achter ons dichttrekken.


Elke dag een mooie dag bij Kinderwoud! • dagopvang • buitenschoolse opvang • peuteropvang • gastouderopvang

nieuwe collectie banken!

T 0513 - 610 825 M info@kinderwoud.nl

Burgemeester Falkenaweg 32 – Heerenveen – 0513-624048

www.wenhus.nl

kinderwoud.nl

Voor als het snel en goed moet!! MAKE-UP WORKSHOP

30 NOVEMBER A.S. ZIE ONZE WEBSITE VOOR INFORMATIE

“Ieder mens heeft behoefte aan zowel een innerlijke als uiterlijke schoonheid”

DAT ERVAAR JE BIJ ELINA’S SALON, WAAR MOOI NATUURLIJK MOOI IS!

DE JONG & HOGETERP MEDIAEXPRES Email: koeriersbedrijfdejonghogeterp@hotmail.com

Heel Fryslân bakt

En ééntje bakt de lekkerste

DE GREIDEN CAFETARIA

Winnaar Oranjekoek verkiezing 2017

Heerlijke verse frites, groot assortiment snacks, belegde broodjes, lekker ijs en een ruime keuze in DAGplates IN ONS GEZELLIGE RESTAuRANT! ok BESTELINoE! ONL

Kom proeven bij

Boonstra

Van Kleffenslaan 6 Heerenveen 0513-650 275

Meyerweg 77 De Knipe 0513-688 290

bakkerijboonstra.nl bestellen@bakkerijboonstra.nl

Cafetaria De Greiden Jister 53 - 8446 CG Heerenveen Tel.: 0513-627405 www.cafetariadegreiden.nl


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

13

Op de koffie bij.. FOTO: MUSTAFA GUMUSSU • FPH.NL

HANS BROEKHUIZEN Wat houdt onze burgemeester en wethouders bezig? GrootHeerenveen gaat elke maand bij een van hen op de koffie om te praten over hun kijk op wat er speelt in onze lokale samenleving. Ditmaal een kopje koffie bij wethouder Hans Broekhuizen.

"SCHEIDEN DOET LIJDEN, VOORAL BIJ KINDEREN" Een echtscheiding is voor een kind een bijzonder ingrijpend proces, dat veel meer impact blijkt te hebben op niet alleen het huidige, maar ook en vooral hun toekomstige gedrag, dan tot nu toe werd aangenomen. Uit een Amerikaans – Europees onderzoek kwam naar voren dat veel kinderen die een echtscheiding hadden meegemaakt, op veel punten slechter functioneerden dan kinderen uit niet gescheiden gezinnen. Dat uitte zich onder meer in: • d  e prestatie van de kinderen op school; • gedragsproblemen; • ze voelden zich psychisch en emotioneel minder goed; • ze hadden een lager zelfbeeld; • ze hadden meer problemen met sociale relaties. Verschillen tussen jongens en meisjes bleken er niet te zijn, terwijl ook de leeftijd van de kinderen geen rol bleek te spelen.

ONDERSCHRIJVEN “Gezien de signalen die wij krijgen vanuit de Gezinswerkers van het Team Jeugd en Gezin en de jongerenwerkers in Heerenveen, kunnen we dat alleen maar bevestigen”, reageert wethouder Hans Broekhuizen, die

Jeugd in zijn portefeuille heeft. “Sterker nog, we zien de laatste jaren een oplopend aantal kinderen dat gedrags- of andere problemen heeft en waarbij er een scheiding in het spel is. Dat aantal varieert nu al tussen de een op de drie en de een op de twee. Dat zijn niet meteen allemaal kinderen die onlosmakelijk ‘in de knoop’ komen te zitten. Tenslotte gaat het ene kind er anders mee om dan het andere. Ook de manier waarop de ouders met de problematiek omgaan speelt een belangrijke rol. Maar het mag hoe dan ook in mijn optiek niet zo zijn dat het probleem voor de ouders, die niet meer met elkaar door één deur kunnen, door een scheiding is opgelost. En dat het kind de uiteindelijke rekening van de scheiding betaalt.”

CIJFERMATIG In het jaar 2013 waren er in Heerenveen 80 mannen en 91 vrouwen die zich lieten scheiden. Dat betrof zowel de beëindiging van een huwelijk als van een geregistreerd partnerschap. Daar waren 107 kinderen bij betrokken. In ongeveer 15% van die echtscheidingsgevallen bleken de partners

niet in staat om gezamenlijk een ouderschapsplan op te stellen. Hierdoor moest er een beroep worden gedaan op de rechtbank. In de volksmond worden dit ook wel ‘vechtscheidingen’ genoemd. Als ouders het oneens blijven over het gezag over, omgang met, of de verblijfplaats van de kinderen, kan de rechter zich hierbij laten adviseren door de Raad voor de Kinderbescherming (RvdK). Er hebben in Heerenveen in 2015 16 onderzoeken door de Raad voor de Kinderbescherming plaatsgevonden. Een tendens is dat het aantal kinderen, dat na een echtscheiding met gedragsproblemen te kampen krijgt, toeneemt.

CONFERENTIE Broekhuizen: “Om in de volle breedte meer grip op de problematiek rond echtscheidingen, en dan met name de eventueel negatieve gevolgen daarvan voor de kinderen, te krijgen, organiseren wij als gemeente Heerenveen op 17 november de Conferentie echtscheidingen. Dat is voorafgaand aan de Week tegen Kindermishandeling. Daarvoor heb ik alle jeugdprofessionals uit de gemeente Heerenveen uitgenodigd. De bedoeling is om zowel draagvlak te creëren voor het aanpakken van deze soms (verborgen) problematiek. Ook al heeft ongeveer één vijfde van de kinderen in een klas gescheiden ouders, een scheiding heeft veel impact op het kind. Het is belangrijk om oog te hebben voor het kind. Bij de conferentie vragen we ook om handvatten aangereikt te krijgen voor een lokale aanpak. Enerzijds moeten we, waar het kan, preventief te werk gaan. In een zo vroeg mogelijk stadium proberen te signaleren dat er iets mis dreigt te gaan om daar op in te kunnen springen. Anderzijds willen we, om te voorkomen dat de situatie tussen de scheidende partners escaleert, proberen om maatwerk te bieden, zodat in ieder geval het kind niet tussen de wal en het schip belandt.”

LOKALE AANPAK “Voor echtscheidingen bestaat geen recept” vervolgt de wethouder. “Geen uniforme oplossing, omdat er domweg te veel factoren zijn die daarbij een rol spelen. Maar we kunnen wel proberen om zo vroeg mogelijk alle bij het gezin en het kind betrokken partijen te mobiliseren om alert op veranderingen te zijn.

• Een aantal mogelijkheden voor vroegsignalering en drempelverlaging voor hupverlening kan bestaan uit het systematisch betrekken van scholen, kinderopvang, verloskundigen, de GGD, huisartsen en hulpverleners bij de problematiek. • Daarnaast kan de financiële drempel voor ouders om hulp te vragen bij scheidingsproblematiek worden verlaagd. Immers, hoe eerder er ondersteuning kan worden aangeboden bij een (complexe) scheiding, hoe kleiner het risico is op escalatie, dan wel hoe groter de kansen zijn voor de-escalatie. • Het versterken van de positie van het kind door bijvoorbeeld de vroegtijdige inschakeling van onafhankelijke derde, die de belangen van het kind behartigt. • Inschakeling van professionele mediators. • Kennis en vaardigheden van Team Jeugd en Gezin van de gemeente Heerenveen intensief benutten en waar en wanneer nodig faciliteren in bijscholing ten aanzien van nieuwe ontwikkelingen. Kortom, het is een ingewikkelde problematiek. Juist omdat je met mensen te maken hebt en er geen een situatie gelijk is. Maar hoe dan ook, we moeten er voor zorgen dat de kinderen van scheidende ouders niet ‘het kind van de rekening’ worden.”


Voor u gespot!

DE LEUKSTE MAANDAANBIEDINGEN IN GROOTHEERENVEEN

MealDeal!

Gezellig naar De Bios?

EXCLUSIEF IN NEDERLAND

Meat&Meals, de keuken uit onze slagerij!

Gebruik deze waardebon!

Bioscoopkaartje

€ 7,-

voor maar

The Eggplant of The Chili Pepper

€34,90

www.keurslagerzijlstra.nl

Reserveren? Bel 0513-654051 of Reserveren? Bel 0513-654051 of ga naar www.bios-heerenveen.com ga naar www.bios-heerenveen.com

KRUIZEBROEDERSTRAAT 37, 8601 CK SNEEK - 0515 460 725

Geldig t/m 15 november 2017 | niet i.c.m. andere acties € 2,00 toeslag bij 3D en kindercombi | € 1,50 toeslag bij lange film | max. 4 pers/bon GROOTHEERENVEEN 10-2017

www.demeetlat1en2.nl

TP HAMBURGER SPECIAAL

BLACK ANGUS BURGER - 100 GRAM

€ 5,TEGEN INLEVERING VAN DEZE ADVERTENTIE!

ACTIE IS GELDIG T/M 18 NOVEMBER 2017

MOLENPLEIN 10B - HEERENVEEN 0513-841143

Geldig t/m november 2017

2X

DE EERSTE EN BESTE STEAK VAN FRIESLAND SINDS 1994!

[

E

TEGEN INLEVERING VAN DEZ ADVERTENTIE

]

15% KORTING

ONBEPERKT SPARERIBS - T-BONE 500 GRAM STEAKS V.A. 100 GRAM TOT 1000 GRAM ONBEPERKT SALADEBUFFET (20 SOORTEN)

TP

TORO PINTO

Geldig t/m november 2017

Pleinweg 14-16 Scharnestraat 6 HEERENVEEN SNEEK 0515-414154 0513-627444

DE BIOS HEERENVEEN Burg. Kuperusplein 52 • Heerenveen

GELDIG T/M MAART 2018

Keurslagerij Zijlstra

Dit wereldwijde fenomeen is in Nederland exclusief verkrijgbaar bij Euphoria en op www.euphoria.frl Optionele Travel Case verkrijgbaar voor €4,50

NIET IN COMBINATIE MET ANDERE KORTINGEN

Geldig t/m 25 oktober 2017

ACHTER DE KERK 4 - HEERENVEEN - TEL 0513 610519

www.toropinto.nl

3 ETAGES VERLICHTING!

DE BOER LICAHRT! BESTAAT 50 JA

1967-2017

JUBILEUMAANBIEDING Moderne tafellamp op 3 poten in de frisse kleurcombinatie groen/ koper of in het creme. Van € 49,95 nu met 50% korting voor

€ 25,- per stuk Oosterdijk 89 Sneek • 0515-412874 • info@deboerlicht.nl • www.deboerlicht.nl

Voor het betere onderhoudswerk


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

15

Reünieconcert

Yvon... Bekend van haar onderneming YVON.NL wat staat voor (Yvon)-Mediation-Bewindvoering-Notariaat, maar het liefst zichtbaar als mensenmens met begrip en gevoel voor ieders persoonlijk verhaal.

LEGENDARISCHE JAREN '60/'70 HITS VAN SUPERTRAMP, THE DOORS, JOHNNY CASH EN SOUL CLASSICS!

TJIBBE EN IMRE (DEEL 4) PRATEN HELPT.... Het scheidingsvoornemen van Nynke en Jelte is hard aangekomen. Imre denkt vooral aan de gevolgen voor de omgang met de kleinkinderen. Tjibbe heeft een afspraak gemaakt met zijn schoonzoon. Zowel Jelte als Tjibbe zitten eerst gespannen aan tafel. Tjibbe geeft aan dat hij graag met Jelte in gesprek wil blijven. Niet alleen vanwege de belangen van hun dochter maar ook om te ondersteunen waar mogelijk. Tjibbe is Jelte door de jaren heen als onderdeel van zijn gezin gaan zien. In het gesprek wordt het duidelijk dat de beslissing om te scheiden definitief is, hoe spijtig ook. De financiële situatie van het jonge gezin is altijd open besproken. Zo deden Tjibbe en Jelte samen de belastingaangiften voor het hele gezin. De woon- en financiële situatie is onzeker, dat geeft Jelte toe. Er is nog niet voldoende afgelost op de hypotheek én de WOZ waarde is aanzienlijk gedaald. De overige zaken zoals inboedel, spaartegoeden en de spaarrekeningen van de kinderen zal geen probleem opleveren volgens hem. Voor de omgang met de kinderen is er meer nodig dan een ouderschapsplan opstellen. Jelte wil graag samen met Nynke voor de kinderen blijven zorgen, maar zijn huidige baan geeft daarin wat moeilijkheden vanwege zijn lange werkdagen. Tjibbe stelt voor om samen met beide jonge ouders én de moeder van Jelte te bespreken hoe ze hen hierin kunnen ondersteunen. Nu er tussen Nynke en Jelte door de vele emoties moeizaam gesproken kan worden over financiële en juridische zaken, hebben beiden besloten een mediator van YVON in te schakelen. De begeleiding door de mediator kan er voor zorgen dat er tóch verantwoord over keuzes kan worden gesproken, ondanks de verschillende emoties. Voor de korte termijn worden voorstellen over en weer gedaan, zodat het oppassen van beide Beppes gewoon door blijft gaan. En dat Nynke desgewenst een aantal dagen per week bij haar ouders kan verblijven, zodat Jelte de kinderen in alle rust kan zien in hun gezinswoning. De kinderen hoeven dan niet teveel heen en weer gesleept te worden. Inzake de woonsituatie (en bijkomende financiële lasten) heeft Tjibbe het voornemen om met Jelte's moeder te overleggen wat zij als ouders kunnen betekenen om te zorgen dat Jelte en Nynke het komende halfjaar financieel verder kunnen. Tjibbe komt opgelucht thuis bij Imre. Het praten en benoemen van de zorgen heeft geholpen. Samen wachten ze de ontwikkelingen af, immers Nynke en Jelte moeten zelf de besluiten nemen. Maar steun van de familie – zonder oordeel – is erg belangrijk. Wordt vervolgd... Heeft u ook een vraag?Of wilt u meer weten? YVON.NL, K.R. Poststraat 100-1 8441 ER Heerenveen - Tel.0512 - 36 80 80 www.yvon.nl

Het Reünieconcert wordt dit jaar voor de zevende keer georganiseerd op vrijdag 27 oktober. Het 60’s/70’s feestje wordt door menigeen geroemd om de unieke sfeer, het leuke publiek en de heerlijke muziek uit vervlogen tijden. De locatie is nog een keertje Fun Plaza in het Abe Lenstra stadion. Vorig jaar was het Reünieconcert uitverkocht. Er wordt dit jaar gezorgd voor een betere doorstroming in de zaal, meer ruimte rond het podium en een beperkt aantal kaarten. Dus op=op! Deze avonden waren tot nu toe een groot succes. Voor velen is het reünieconcert een echte reünie waar men vrienden, kennissen, oude schoolkameraden en liefhebbers van de muziek van toen ontmoet. Organisatoren van het Reünieconcert zijn vanaf het begin Will Vandersloot - die het concept bedacht - en Geert Bosman van Stichting Tsjoch die het Reünieconcert in 2013 naar Heerenveen haalde. Inmiddels is het productieteam uitgebreid met Piet van der Werf, Henk Kuyper en Ted Kouwenhoven. De zaal wordt weer sfeervol ingericht met herkenbare items uit de jaren ’60 en ’70. ‘We zien dat steeds vaker de 50-plussers hun kinderen meenemen en de 30-plussers hun ouders, ook dat maakt het ieder jaar tot een unieke avond”. Met tribute bands van Supertramp, The Doors, Johnny Cash en oude Soul Classics, heeft de zevende editie van het reünieconcert weer een ijzersterk programma, dat opnieuw vele bezoekers zal trekken.

THE DOORS The Doors waren berucht vanwege hun energieke en onvoorspelbare live shows, vooral door de charismatische Jim Morrison. De zanger van The Doors in Concert heeft de looks en stem van Jim Morrison, de toetsenist vertoont verbluffende gelijkenis met Ray Manzarek, de gitarist speelt en klinkt als Robby Krieger en de drummer kan John Densmore tot in de finesses benaderen. Authenticiteit is het handelsmerk van de muzikanten. Er worden uitsluitend originele instrumenten gebruikt om de sound van The Doors te evenaren. Vanzelfsprekend speelt de toetsenist de baspartijen met zijn linkerhand op een Fender Rhodes Piano Bass met silver- of goldtop. The Doors in Concert nemen je mee naar de hoogtijdagen van de band eind jaren ’60 met nummers als Light My Fire, Love Her Madly, L.A. Woman, Touch Me en Riders On The Storm.

SUPERTRAMP De LP Crime of the Century is één van de toppers uit de jaren ’70, dit album zorgde voor een wereldwijde doorbraak van de Britse band. De band ‘Century’s Crime’, die uit vijf beroepsmuzikanten bestaat, speelt de onvergetelijke songs van Supertramp zeer authentiek. Klarinet, saxofoon, mondharmonica en een originele Wurlitzer 200E piano zorgen voor die typische ‘Supertramp sound’. Dichter bij het origineel komt het niet. Beleef nogmaals de muziek van SUPERTRAMP met alle wereldhits van toen en nu: Give A Little Bit, Dreamer, School, Breakfast In Amerika, Goodbye Stranger, It’s Raining Again, Take The Long Way Home, The Logical Song etc.

JOHNNY CASH Zo'n 60 jaar na de eerste hits van Johnny Cash weten de Def Americans op overweldigende en respectvolle wijze de herinnering aan en de sound van Johnny Cash levend te houden. Def Americans weet de

swing, sfeer en rebellie van de optredens van de legendarische outlaw verbluffend goed te benaderen. Als je als toeschouwer de ogen sluit, is het even net of Cash zelf op het podium staat. Het moment dat Johnny’s muze en grote liefde June Carter Cash zich bij hem op het podium voegde was altijd heel bijzonder. En zo is het ook bij een Def Americans show: Met Kim ‘Carter’ Wolterink in de rol van June beleven de concerten van Def Americans hun hoogtepunt met de beste June & Johnny songs. Special guest bij de Def Americans is niemand minder dan ‘Early Bird’ legende Hendrik Waringa.

SOUL CLASSICS SOULID! is de leukste professionele 8-koppige Soul & Funk coverband van Nederland met de beste nummers van toen en nu! De band bestaat uit: Pieter-Jan Nijessen (drums), Joris Heus (basgitaar), Robert Bakker (toetsen), Raymond de Groot Heupner (gitaar), Pim Wittenberns (trompet), Konstantin Iliev (saxofoon), Liesbeth Gresnigt & Roos van Breukelen (zang). Speciaal voor het reünieconcert in Heerenveen duikt de band in het grote archief van platenlabels als Tamla Motown, Stax, Atlantic etc. Reken gerust op een knallend dansfeest met hits van o.a. Stevie Wonder, Aretha Franklin, The Average White Band, Tina Turner, James Brown en vele anderen. Reünieconcert vrijdag 27 okt. Fun Plaza, Abe Lenstra Stadion ingang G. Deur open: 19.30 uur. Het eerste optreden van The Doors in Concert begint rond 20:15 uur en wordt aangekondigd door een bekende radiopresentator. Kaarten à € 22,50 bij de voorverkoop adressen en online. Meer informatie op de website: reunieconcert.nl.


16

heerenveen

ONBEGREPEN FILOSOFEN

VRIJMETSELAARSLOGE NO. 102 'KEN U ZELVEN', HEERENVEEN

Wat is een vrijmetselaar? Veel Nederlanders zullen het antwoord op deze vraag niet meteen paraat hebben. In het boek de Da Vinci Code van schrijver Dan Brown worden de vrijmetselaars afgeschilderd als een clubje mannen met rare maskers op dat vreemde rituelen uitvoert in lange jurken. Wie ze zijn en waarom ze zichzelf vrijmetselaar noemen komt maar mondjesmaat aan de orde. André de Heus, een vrijmetselaar uit Heerenveen, kan er wel om lachen. “Meneer Brown heeft er een heleboel omheen gefantaseerd, maar sommige zaken hebben wel raakvlakken met de werkelijkheid. Hij heeft er alleen een ontzettende hoeveelheid gebakken lucht omheen geblazen.”

Maar wat zijn vrijmetselaars dan wel? De website van de Nederlandse overkoepelende organisatie geeft een korte omschrijving: De vrijmetselarij biedt mannen van deze tijd een methode om te komen tot persoonlijke zingeving en ethische plaatsbepaling. Door het gebruik van symbolen en het ondergaan en het gezamenlijk beleven van rituelen, tekent zich voor de bewust levende man een weg van persoonlijke groei en ontwikkeling af. Deze weg helpt hem zich te plaatsen ten opzichte van zichzelf, de medemens en datgene wat hij als leidinggevende kracht in zijn leven aanvaardt. De vrijmetselaar ziet zichzelf symbolisch als ruwe steen, een steen die bewerkt moet worden om een plek - zijn plek - in de samenleving in te nemen. Een samenleving die hij ziet als een te voltooien bouwwerk.

SYMBOLIEK Bijbel en passer.

Het tableau.

De 73-jarige André de Heus is tien jaar geleden met zijn vrouw verhuisd van Naarden naar Heerenveen. Hij had in Naarden een reclamebureau, maar geniet inmiddels van zijn pensioen. “Nou ja, met pensioen ben ik eigenlijk nooit gegaan”, zegt de ondernemer. De Heus is een rustige man die zijn woorden zorgvuldig kiest. “Ik hoef het niet meer voor het geld te doen en dat maakt het eenvoudiger. Ik ben beeldend kunstenaar en maak vrij werk. Ik heb merken gemaakt voor veel grote bedrijven en daar komt vaak een bepaalde symboliek in voor, iets wat je ook veel ziet in de vrijmetselarij.” Via zijn werk kwam de reclameman in aanraking met de vrijmetselaars beweging in Den Haag. “Ik kwam iemand tegen, ik was denk ik eind 40, en die vroeg of het misschien iets voor mij was om lid te worden van de loge in Amsterdam. Ik was in het begin wat terughoudend, maar ook nieuwsgierig. Kort daarna werd ik lid en nu, een hele periode later, ben ik voorlichter van de loge in Hoornsterzwaag.”

Bewerken ruwe steen.

DE VRAGEN DES LEVENS Voor Barend Golverdingen (55), vicevoorzitter van de loge in Hoornsterzwaag, ging de kennismaking met de vrijmetselarij geheel anders. “Mijn vader was vrijmetselaar en wilde het liefst dat ik op mijn

André de Heus (links) en Barend Golverdingen

achttiende lid zou worden. Ik had daar echter helemaal geen trek in. Ik was student en had meer interesse in andere dingen. Naarmate ik ouder werd groeide mijn interesse in de vrijmetselarij, mijn innerlijke drang zoals we dat hier zeggen. Je hebt werk, vrouw en een kind en je begint je bepaalde dingen af te vragen. Wat doe ik hier op aarde? Waar gaan we heen en waar komen we vandaan. De vragen des levens om het zo maar te zeggen. Die wilde ik een plaats geven.” Vaak wordt gedacht dat de vrijmetselaars verband houden met het christendom of zelf een christelijke organisatie is. “Dat klopt niet”, zegt Golverdingen resoluut. “Een geloof is heel dogmatisch, maar het fundament van de vrijmetselarij is vrije interpretatie van het leven. Je ontwikkelt jezelf, je krijgt nieuwe inzichten en de inzichten kunnen gedurende het leven veranderen.” Golverdingen woont in Hemrik, waar hij een eigen bedrijf heeft in meet- en regelapparatuur. Hij doet dat samen met zijn vrouw en dochter. Vijftien jaar geleden kwam het gezin vanuit Driebergen naar Hemrik. “Mijn vrouw komt oorspronkelijk uit Friesland en voor mijn bedrijf maakt het eigenlijk niet zoveel uit waar we zitten. In Driebergen werd het allemaal erg duur en erg druk. In Hemrik hebben we de ruimte en rust, veel aangenamer.”

we elkaar, over de drempel stappen van de loge is echter iedereen gelijk en gaat het niet meer over werk. Het gaat over het leven.” aldus Golverdingen. Op de woensdagavond komen de broeders tezamen. Dat kan zijn voor een lezing, maar ook een ritueel. Een lezing wordt vaak verzorgd door een van de broeders en kan over van alles gaan. Het kan filosofisch zijn, natuurkundig maar ook over bijvoorbeeld een levensgebeurtenis. Na de lezing volgt een zogenaamde ‘comparitie’. Een gesprek tussen de broeders over het gevoerde onderwerp. De zienswijze van de broeders kan verschillen, maar een discussie is het niet. Op woensdagavond kan er ook een ritueel plaatsvinden. Dat ritueel kan vele verschillende doelen hebben, zoals een inwijding, een leerling die gezel wordt of de opening van het werkjaar. Als het gaat over dit ritueel treedt ook de geheimzinnigheid toe. “In de Davinci Code wordt een dergelijk ritueel opgevoerd. De broeders hebben rare maskers op, lange jurken aan en doen gekke dansjes. Dat is enorm ‘over de top’. Tijdens een ritueel zitten we gewoon op stoelen en veelal wordt er voorgelezen en draaien we muziek”, geeft de ondernemer uit Hemrik aan.

EEN AVOND MET VRIJMETSELAARS

OPPERBOUWMEESTER DES HEELALS

De loge in Hoornsterzwaag telt 42 vrijmetselaars. De leden komen uit alle kringen van de samenleving, maar zijn over het algemeen hoger opgeleid. “We hebben hier artsen, architecten, veel ondernemers, maar ook een magazijnmedewerker. Op het moment dat de broeders, want zo noemen

Iedereen van achttien jaar en ouder kan lid worden van de vrijmetselaars. Mits het een vrij man van goede naam is. Dat wil zeggen dat hij geen strafblad mag hebben. Zijn naam wordt bovendien naar het hoofdkantoor in Amsterdam gestuurd. Alle loges krijgen elke maand een nieuwe lijst met kandida-


GROOTHEERENVEEN.NL

17

Houdt u van lekker koken? Verras uw familie of gasten eens met een bijzonder gerecht. CHEFKOK NICK TWICKLER VAN RESTAURANT HET AMBACHT IN HEERENVEEN, helpt u met recepten waarmee u zelf overheerlijk kunt kokkerellen. Regelmatig plaatst deze gastronomische expert een recept van zijn hand in de GrootHeerenveen krant. Zo bereidt u in uw eigen keuken onverwachte culinaire hoogtepunten.

Logezaal

VARKENS GEHAKTBALLETJES MET SALSA VERDE EN PARMEZAAN

Kolommen in de logezaal..

ten. Alle broeders in de verschillende loges wordt gevraagd: ‘Indien u iets weet van deze kandidaat, ten goede of ten minder goede, wilt u dat dan mededelen aan de voorzitter van de loge.’ “Twee keer kwam ik een naam tegen die ik kende van vroeger”, zegt De Heus. “Ik heb toen een briefje geschreven dat ik hem kende en alleen maar goeds kon vertellen over de nieuwe kandidaat. Dat is leuk, dat je iemand weer tegenkomt op een totaal andere plek in het land.”

SYMBOLEN HET GEBRUIK VAN EEN MEERBRONNIGE SYMBOOLTAAL IS EEN UNIVERSEEL KENMERK VAN DE GEORGANISEERDE VRIJMETSELARIJ. DEZE SYMBOOLTAAL WORDT ALS MIDDEL EN METHODE GEHANTEERD DOORHEEN DE VERSCHILLENDE GRADEN VAN INWIJDING. BIJ DE SYMBOLEN IN DE VRIJMETSELARIJ WORDT ONDERSCHEID GEMAAKT TUSSEN BOUWSYMBOLIEK EN LICHTSYMBOLIEK. PASSER EN WINKELHAAK VORMEN HET SYMBOOL VOOR DE VRIJMETSELARIJ. ALS MEN DE PASSER OPVAT ALS SYMBOOL VOOR DE GEEST, EN DE WINKELHAAK VOOR DE STOF, DAN DUIDT DE LIGGING VAN DE PASSER DE GRAAD AAN WAARIN WORDT GEWERKT. BENIEUWD NAAR DE LOGE? OP 22 NOVEMBER IS EEN OPEN AVOND IN DE LOGE TE HOORNSTERZWAAG. IEDEREEN IS WELKOM, OOK DAMES. MEER INFORMATIE VINDT U OP WWW.LOGEKENUZELVEN.NL.

Wanneer iemand besluit vrijmetselaar te worden krijgt hij het eerste ritueel aangeboden, hij wordt ingewijd. “Hij is het onderwerp van het ritueel, maar hoeft zelf niets te doen. Hij maakt een soort levensreis en dat maakt vaak veel indruk op de hoofdpersoon. Hij beleeft dat, het overkomt hem. Het toneelstuk komt tot leven omdat het wordt opgevoerd”, aldus de gepassioneerde De Heus. Daarop, meestal na een jaar, volgt het gezelrituaal. Het derde rituaal is het meesterrituaal en gaat er om hoe je omgaat met het hogere, met de Opperbouwmeester des heelals. “Daar mag iedereen invullen wat hij wil. De een vult God in, de tweede de wiskunde, de derde vult de natuur in, dat staat voor iedereen vrij. Het is een overkoepelend begrip. Als je alle ritualen hebt meegemaakt begin je een verband te zien en dat doen we nu al 300 jaar, het werkt dus kennelijk”, zegt De Heus.

GEDWONGEN GEHEIMZINNIG Over vrijmetselaars doen de meest wilde verhalen de ronde. Ze zouden hoge functies bekleden over de gehele wereld en toewerken naar een moment om de wereld te veroveren. Ze zouden illegale praktijken uitvoeren, die het daglicht niet kunnen verdragen. ‘Allemaal onzin’, vinden de twee. Er zijn veel vooroordelen en dat heeft veelal te maken met het niet-dogmatische denken. Dat levert vaak, op veel verschillende plekken in de wereld, problemen op. “Door de katholieke kerk zijn we zelfs in de ban gedaan”, zegt het duo bijna in koor. “Bij een geloof is het vaak niet gewenst om zelf na te denken over hoe het zit hierboven.” Dat is vaak ook de reden dat de meeste vrijmetselaar voor zich houden dat ze vrijmetselaar zijn. Niet uit schaamte, maar meer om vooroordelen uit de weg te gaan. “Onder de vrijmetselaars zijn veel ondernemers. Vrije denkers. In een zakenrelatie gaat het vaak om vertrouwen en dan helpt het niet altijd als je zegt dat je vrijmetselaar bent. Als de andere partij niet goed op de hoogte is van de activiteiten van de broeders, ontstaat er al snel een bepaalde geheimzinnigheid over ons en in het doen van zaken werkt dat vaak niet bevorderend.

Ingredienten gehaktballetjes 100 gram mager varkens gehakt 10 gram broodkruim 1 teentje knoflook zout en peper 1 ei

Ingredienten Salsa verde: 50 gram blad peterselie 1 teentje knoflook 6 ansjovis filets 2 hardgekookte eidooier 2 dl olijf olie 15 gram broodkruim 1 eetlepel witte wijnazijn

Bereiding Draai voor de gehaktballetjes alles glad in een keuken machine. Maak van het gehakt balletjes en frituur deze op 175 graden goud bruin en gaar. Pureer voor de salsa verde alles fijn behalve de hardgekookte eidooier. die brokkel je als laatste door de kruiden pasta. breng op smaak met peper en zout. Leg een flinke eetlepel salsa verde in het midden van een kom of bord en stapel hier de gefrituurde gehaktballetjes op en schaaf er ruim parmezaanse kaas over heen.

Veel kook- en eetplezier!


heerenveen

19

GROOTHEERENVEEN.NL

“WE MAKEN ‘HET SPROOKJE’ TOEKOMSTBESTENDIG”

Wie het in Heerenveen heeft over ‘Het Sprookje’, heeft het over het Sint-Nicolaassprookje, dat elk jaar in november wordt uitgevoerd voor duizenden basisschoolleerlingen uit de regio. In vroeger dagen gebeurde dat in de oude Schouwburg, de laatste dertig jaar in het Posthuis Theater. Otto Hoekstra, ondernemer in hart en nieren, maakt zich er met zijn Sprookjesteam sterk voor om ‘Het Sprookje’ nog lang en gelukkig te laten leven. Otto Hoekstra (55), telg van de befaamde Heerenveense ondernemersfamilie die generaties lang aan het Breedpad het slagersbedrijf uitoefende, woont in Luxwoude. Voor zijn werk als clustermanager algemene en facilitaire zaken bij zorggroep Drenthe reist hij dagelijks naar Assen en omgeving, maar Otto doet ook vrijwilligerswerk. In Heerenveen. “Ik ben vanuit mijn achtertuin in één sprong over de sloot in de gemeente Heerenveen,” zegt hij en hij kijkt erbij of hij het nog zo zou doen ook.

21 jaar nog steeds te zijn.” Hoekstra mijmert nog even door over hoe het dan zal zijn. “Misschien komt er zelfs nog een keer een businessclub,” klinkt het dan met een lach op zijn gezicht. Otto Hoekstra is een positieve man vol vertrouwen in de toekomst, maar ook realistisch en praktisch. “Eerst komt er nog een jubileum. De 75e editie in 2019 moet iets groots worden. Daar zijn we nu al over aan het nadenken.”

WACHTEN IN DE KAPPERSSTOEL “Dit jaar voeren we het Sprookje voor de 73e keer op. Het is voor het eerst dat we niet meer zelf de kaarten verkopen. Dat gebeurde tot nog toe bij kapper Jan de Vos, onze penningmeester. Maar dat werd een beetje lastig, want klanten die geknipt werden, moesten telkens even in de kappersstoel blijven wachten, wanneer iemand bij kapper De Vos weer kaartjes kwam kopen. Vanaf nu kunnen de kaarten rechtstreeks bij het Posthuis Theater worden gekocht.”

LIONSCLUB HEERENVEEN Otto Hoekstra is als rasondernemer lid van de Lionsclub Heerenveen en omstreken. Deze serviceclub bestaat uit enthousiaste ondernemers, die zich vrijwillig en belangeloos inzetten voor goede doelen. “Wij organiseren fondswervende activiteiten en met de opbrengsten daarvan steunen we evenementen. We hebben een paar jaar geleden besloten om ook het Sint-Nicolaassprookje in Heerenveen als goed doel bij te staan. Het Sprookje is veel meer dan een traditie, het is een stimulans voor theaterbezoek, en daarmee van cultureel en maatschappelijk belang,” vindt Hoekstra. Otto Hoekstra heeft goede herinneringen aan het Sint-Nicolaassprookje. Vroeger al als kind, de laatste jaren als voorzitter van de SintNicolaascommissie Heerenveen. Ook een vrijwillige, onbezoldigde baan. Otto Hoekstra: “Ik ben in 2014 door de Sint-Nicolaascommissie gevraagd om voorzitter te worden. Ik zei er onmiddellijk ja tegen. Het Sprookje is een begrip. Iedereen die in Heerenveen of in een van de dorpen er omheen woont, kent Het Sprookje. De ouders en soms ook de grootouders van de kinderen die nu

Otto Hoekstra voor het Posthuis Theater.

naar Het Sprookje gaan, hebben het vroeger zelf bezocht.”

VERPLICHTE STAGE VRIJWILLIGERSWERK De gedrevenheid van Otto Hoekstra komt voort uit hetzelfde ondernemerschap, waarmee hij ook jarenlang het slagersbedrijf aan het Breedpad leidde. Hoekstra: “Vrijwilligerswerk doen, is iets waar je heel veel energie van krijgt. Wat is er mooier dan om belangeloos iets terug te doen voor de maatschappij? Het is voor eenieder belangrijk om hier ervaring mee op te doen. Ik ben voor een verplichte stage vrijwilligerswerk. Je kunt het ‘liefdewerk,

oud papier’ noemen, maar ik spreek liever van ‘meer maatschappelijke verdieping krijgen’. Je verdiepen in een ander geeft meerwaarde aan het leven. Je moet als ondernemer of als individu nauw betrokken zijn bij de samenleving.” “De Heerenveense winkeliers en ondernemers zijn enorm belangrijk voor de financiering van het Sprookje,” zegt Hoekstra. Toen hij in 2014 als voorzitter aantrad, verkeerde het Sprookje in zwaar weer. “De kosten voor een voorstelling werden steeds hoger en dat leverde echt wel buikpijn op. Maar ook het stopzetten van gemeentelijke financiële steun was reden om te kijken hoe wij verder de toekomst in zouden moeten gaan.” Otto Hoekstra maakte samen met zijn dagelijkse bestuur (Jan de Vos, Folkert Veenstra en Jan Rinzema) een reddingsplan. Dat plan bestond uit een jaarlijkse fundraising, het vinden van nieuwe sponsoren en de oprichting van de ‘Vrienden van het Sprookje’, die elk jaar een geldbedrag doneren, want, zo is eenvoudig de conclusie: “Uiteindelijk is het een geldkwestie. Alles draait om geld.”

UITFESTIVAL

Het Heerenveens UITfestival was een ‘boppeslach’ voor het Sprookje.

“Dit jaar waren we voor het eerst ook zichtbaar aan het begin van het seizoen, verkleed als sprookjesfiguren, met een marktkraam op de

Cultuurmarkt van het Heerenveens Uitfestival. Dat was een ‘boppeslach’. We hebben er veel publiek mee bereikt en veel nieuwe ‘Vrienden’ gemaakt, die geld doneerden. Volgend jaar doen we zeker weer mee.” Al met al kan Hoekstra tevreden concluderen, dat het reddingsplan werkt. “We maken het Sint-Nicolaassprookje toekomstbestendig. De basis is nu sterk genoeg om er over

“De samenwerking met het Posthuis ervaar ik als heel plezierig. We zijn met elkaar verantwoordelijk voor het behoud van het Sint-Nicolaassprookje in Heerenveen,” benadrukt Otto Hoekstra nog maar eens. “Alles staat met de medewerking van iedereen: het onderwijs, de Heerenveense ondernemers, de sponsoren, de Vrienden, het hechte team van spelers en medewerkers… En omdat in de Sprookjesweek zelf iedereen ook elke dag moet eten, werkt maaltijdservice Walvis ook nog kosteloos mee.” Het Sint-Nicolaassprookje wordt in november in het Posthuis in één week tijd voor zo’n drieduizend kinderen opgevoerd. Er zijn nog kaarten in de vrije verkoop beschikbaar. Meer informatie is te vinden op de website sprookjeheerenveen.nl.

WANNEER? In de week van 20 t/m 26 november WAAR? Posthuis Theater Heerenveen KAARTEN? Posthuis Theater aan de kassa of via: posthuistheater.nl


20 LIFESTYLE TIP&TRENDS

ZES HEERENVEENSE SPECIALISTEN GEVEN HUN KIJK OP DE LAATSTE TRENDS OP HET GEBIED VAN BEAUTY, SPORT, INTERIEUR, REIZEN, KOFFIE EN WIJN...

Heart Wood

In 2018 gaat het om gezelligheid, fluweel, zacht, mix van vintage en nieuw, warme kleuren in combinatie met donkere blauw- en groentinten met grijze ondertoon. Bruin is het nieuwe zwart zoals ze dat dan zo mooi zeggen. En wit wordt veel als basis gebruikt, maar dan wel in combinatie met natuurlijke tinten of fellere uitspattingen door middel van colour blocking. Je ziet nog steeds veel planten in het interieur. En dan niet alleen ‘echte’ planten maar ook prints van bloemen en bladeren op behang en stof. Ook zie je in prints veel geometrische vormen Het interieur gaat wat meer richting klassiek door gebruik van aaibare stoffen als wol, breiwerk en fluweel. De combinatie van deze stoffen zorgt voor een extra warme uitstraling. Ook in kleur zie je veel warmte terug. Flexa heeft niet voor niets ‘Heart Wood’ uitgeroepen tot kleur van 2018. Een grijs-roze kleur die ook naar beige of lila kan neigen als je de kleur

KLEUR VAN HET JAAR 2018

combineert met andere kleuren. Akzonobel heeft 3 kleurpaletten bedacht met kleur Heart Wood zodat je zelf kan kiezen welke combinatie jij het mooist vindt. Heart Wood samen met blauw, bijvoorbeeld de kleur van 2017 Denim drift, een donkerblauwe kleur met grijze ondertoon. Of een rustiger combinatie van roze met warme aardetinten als klei en terracotta. Het derde palet is roze in combinatie met groen met gele ondertoon en goud. Ook de kleur van 2016 okergoud kan dus eigenlijk nog steeds. Naast warme kleuren ga je ook veel metaal terugzien in het interieur, niet alleen in meubels maar ook als metallic kleur. Natuursteen komt weer terug en ook ga je meer donker hout als teak en donker eiken zien. Hout is en blijft sowieso belangrijk. Hout geeft warmte aan je interieur.

Speels & Dynamisch

Wijntrends Zoals in alle branches zijn ook in de wijn bepaalde trends te herkennen. Een echte trend was vorig jaar bijvoorbeeld de blauwe Chardonnay. Persoonlijk zag ik er niets in en in september werd alle blauwe Chardonnay voor dumpprijzen aangeboden bij diverse supermarkten.

Ook zien we dat steeds meer horecaondernemers het belang van een goede huiswijn en een ruime, goed gekozen wijnkaart belangrijk gaan vinden. Uiteraard werkt dit nog beter als het personeel ook iets kan vertellen over de wijnen op de kaart. Kwaliteit, beleving en enthousiasme verkoopt immers altijd!

'A Welcome Home'-palet

En omdat het in 2018 om degelijke en pure materialen draait kun je niet om hout heen. De natuur, huiselijkheid en warmte belangrijke elementen in je interieur voor 2018. Maar eigenlijk niet alleen voor 2018.

RINSKE LOK-JEPMA - Interieurstylist, eigenaar Rinske Interieurstyling

De wijnconsumptie neemt wereldwijd nog altijd toe. Uiteraard pikken vele importeurs en wijnhandelaren daar een graantje van mee. Door de toename van de wijnconsumptie wordt de consument ook steeds kritischer. Een echte trend zijn de biologisch en duurzaam geproduceerde wijnen. Mensen drinken heel bewust en willen liever geen wijnen meer met toegevoegde sulfiet.

Elegant Comfortabel

FOTO'S AKZONOBEL/FLEXA

LIFESTYLE TIPS & TRENDS

In de afgelopen zomer was er een grote vraag naar licht gekoelde rode wijnen (ook echt lekker bij de regenachtige zomer). Rode wijnen van de Gamay of Pinot Noir druif zijn wijnen die zich prima lenen om iets gekoeld gedronken te worden. Een iets gekoelde Pinot Noir combineert ook prima bij een gegrild stukje vis bijvoorbeeld. Het is erg leuk om met de tempratuur van wijn te spelen wat betreft het maken van wijn spijs combinaties. Tenslotte is er een trend naar minder zware wijnen, niet alleen in smaak maar zeker ook met minder alcohol. Wijnen worden fris en fruitiger van smaak en daardoor beter drinkbaar.

LAURA VAN DEN AKKER - Vinoloog, eigenaar De Wijnschuur en Wijn en Wonen.

MAKE-UPTREND HERFST 2017 Trouwe lezers weten het inmiddels wel, ik ben meestal niet echt van de trends voor wat betreft make up en kleding. In de trend van dit moment kan ik me echter wel vinden en die deel ik dan ook graag: een natuurlijke look met een opvallende eyeliner. En die eyeliner mag er echt uitspringen, in opvallende kleuren en zelfs met glitters. Alles kan dit seizoen. Een natuurlijke look creëer je met een foundation die zo perfect bij je huidskleur past, dat je niet ziet dat je hem draagt. Een mooie zachtroze of perzik blush met een highlighter maakt de look helemaal af. Vindt je het mooi om een opvallende lipstick te dragen? Ga dan voor de knalrode kleur. Houd je van minder opvallend, dan is eigenlijk alles goed. HET ALLERBELANGRIJKST: BLIJF BIJ JEZELF. KIES WAT BIJ JE PAST, WAARDOOR JE JE GOED VOELT. ELINA ZELDENRUST - Schoonheidsspecialist, eigenaar van Elina’s salon.


GROOTHEERENVEEN.NL

21

KOKOSOLIE DE NIEUWE WITTE BOTER? Dat kokosolie echt gezond is, wordt vaak in twijfel getrokken. Jammer vind ik dat, want er is een hoop misinformatie over kokosolie.

Zo zeggen sommige ‘experts’ dat het hoge gehalte verzadigd vet slecht is voor je gezondheid en dat dit leidt tot een verhoogd cholesterol en een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Dit is steeds het argument dat keer op keer naar boven komt als mensen kritiek hebben op het gebruik van kokosolie. Het klopt inderdaad dat kokosolie vooral uit verzadigd vet bestaat. Maar dit wil nog niet zeggen dat het ongezond is. Want daarmee scheren ze alle verzadigde vetten over één kam, zonder onderscheid te maken tussen de bron van de vetten en de bewerkingsprocessen die ze wel of niet hebben ondergaan. Gezonde verzadigde vetten zijn een hele efficiënte brandstof omdat er veel energie in zit die langzaam wordt vrijgegeven aan het lichaam. Bovendien is in de zuivere vorm verzadigd vet goed voor je botten, de lever, het hart, de longen en je zenuwstelsel en zo gezond dat het je helpt afslanken, hartziekten voorkomt en je cholesterolgehalte verlaagt.

SHAMÉ KEESMAN - Koffiegek, barista en eigenaar van By-Kees in Heerenveen.

HOLA MURCIA! Ontdek het echte Spanje... Middeleeuws, modern en nog nauwelijks ontdekt. Murcia heeft meer dan 250 kilometer prachtige stranden, azuurblauwe zee en drieduizend zonuren per jaar. Een regio met openlucht-kuuroorden, ongerepte baaitjes, lieflijke dorpjes en verbazingwekkende landschappen! Het landschap kenmerkt zich door bergachtige gebieden, droge en begroeide vlakten en wijngebieden. De regio kent een turbulent verleden. Moorse en Romeinse invloeden zijn in zowel de steden als de landschappen terug te vinden. Cartagena is wereldberoemd dankzij haar likeur, Liqor43, maar is zeker een bezoek waard. Wanneer je door de oude historische binnenstad van Cartagena loopt, proef je de geschiedenis van deze havenstad. Ben je gek op kustplaatsjes? En hou je net als Spanjaarden van feest, muziek en dansen? In Puerto Mazarron weten ze hoe je een feestje moet bouwen. Beleef het Carnaval de Verano (zomercarnaval) en El Muelle Music Festival, op het plein bij de vissershaven. Op de boulevard kun je heerlijk wandelen en wegdromen bij het uitzicht op de baai en de mooie blauwe zee. Struin zaterdag over de weekmarkt van Mazarron en voel je een local. ODETTE HOLKEMA - zelfstandig reisagent en eigenaar van YourTravel.

Het is juist het onverzadigde vet waar je voor moet oppassen. Dit vet zorgt in sommige gevallen voor oxidatie en wordt helemaal ongezond als je het verhit. Dan ontstaan de transvetzuren. Het grootste deel van de transvetzuren zitten in bijna alle zoete en zoute koekjes, gebak, allerlei snacks, kant en klare producten, sauzen enz.

Deze transvetzuren worden onder andere veel gebruikt om de houdbaarheidsdatum te verlengen en om te voorkomen dat het product ranzig wordt. Er is onderzoek gedaan waaruit blijkt dat ze de cholesterol doen stijgen, risico op diabetes, harten vaatziekten en ontstekingen doen verhogen.

Mijn tip Gebruik kokosolie voor bakken en braden. Dit kan namelijk zeer hoge temperaturen verdragen zonder haar voedingswaarde te verliezen of te oxideren en zal nooit een transvet worden. En bereid je voeding zoveel mogelijk zelf en gebruik geen kant en klare producten.

HARDLOPEN & TRENDS LOOPEVENEMENTEN Populaire loopevenementen zijn in no-time uitverkocht, zoals bijvoorbeeld de 4 Mijl van Groningen met 23.000 deelnemers en de Dam tot Damloop met 50.000 deelnemers. Ook extremere loopevenementen winnen steeds meer terrein, denk aan Urban Run, Strong Man Run, Color Run of een Mud Run. KLEDING EN SCHOENEN De keuze is enorm. Felle kleuren, opvallende prints die niet alleen tijdens het hardlopen, maar ook casual

worden gedragen. De aandacht van de hardlopers valt ook steeds meer op de uitgebalanceerde loopschoen gericht op de verschillende loopstijlen en technieken.

WEARABLES Een niet te stuiten trend zijn sporthorloges en fitness trackers, waarbij elke hartslag en stap wordt gemeten, al dan niet in combinatie met muziek.

je verschillende trends: Natural Running, Pose Running, Chi Running, Barefoot Running enz; verschillende methodes, maar alle gericht op houding, kracht, beweging, motoriek, aansturing en loopefficiëntie.

GEZONDHEID Door hardlopen word je niet alleen fysiek fitter en sterker, maar ook mentaal. Steeds vaker wordt hardlopen in de vorm van runningtherapie ingezet bij HARDLOOPMETHODES psychische klachten, zoals een Ook onder de loopmethodes vind depressie of burn-out

Loop jij echter het liefst in je oude trainingspak, helemaal alleen, in alle stilte en op je eigen manier? Lekker blijven doen, dat is nou het mooie van hardlopen! MARGA WIEGMAN- Runningtherapeut en Looptrainer, Eigenaar bij Mind2Run

ROOS SIEMONSMA - Runningtherapeut en Looptrainer, Eigenaar bij Mind2Run


Resultaatgarantie* Verlies direct tussen 4 en 28 cm Dit is een echte recensie van onze Facebookpagina Easyslim.nu® is een afslankstudio waar je met hulp van een gepatenteerd en geavanceerd apparaat plaatselijk afslankt en spieren opbouwt. Door middel van behandelingen met het systeem wordt door de ultrasound techniek vet uit de vetcel losgetrild en via het lymfestelsel afgevoerd. Tegelijkertijd worden middels elektrostimulatie spieren opgebouwd. Hierdoor wordt ook cellulite minder en wordt een slap geworden huid weer mooi strak. Afslanken was nog nooit zo easy en leuk!

AFSLANK

Kom ook! En overtuig jezelf!

Bekend van o.a.

Intake & proefbehandeling samen van € 69,- nú voor De ze a

slechts € 39,-

ctie

is ge

l d ig t /m 30 november 2017

= vol op: t e L –

Res ulta

!

Lees de rest van de recensies op onze Facebookpagina: facebook.com/easyslim.nu

ing atga ndel rantie geldt voor de proefbeha

ACTIE

Janet Taal

–*

Gisteren ben ik voor een proefbehandeling bij Easyslim. nu geweest. Met een sceptisch gevoel ging ik ernaar toe. Ik heb al zoveel afslankmethodes voorbij zien komen en er een aantal geprobeerd zonder een motiverend resultaat. Toch was ik erg nieuwsgierig en dankzij de leuke actie ben ik overstag gegaan. De ontvangst was erg fijn en er werd goed uitgelegd wat de bedoeling was. Alles werd netjes gemeten, en toen was het tijd voor de behandeling. Na de behandeling werd alles opnieuw gemeten en nee geen trucjes, want bij de eerste meting worden er met een afwasbare stift streepjes gezet, zodat er op exact dezelfde plek wordt gemeten! Tot mijn grote verbazing was ik in totaal 15 cm kwijt: per gemeten plek 3 cm minder. Ook ging ik weg met een energiek gevoel. Het voelde alsof ik gesport had. Ik was echt heerlijk ontspannen en fit! De rest van de dag heb ik mij aan het voedingsadvies gehouden en veel water gedronken. Vanmorgen bij het opstaan was ik reuzenieuwsgierig of ik ook afgevallen was in gewicht. En zo ja, hoeveel dan? Ik had mij gisteren voor de behandeling thuis gewogen, dus ik ging vol motivatie die weegschaal op. Zodra ik op de weegschaal sta, beginnen de cijfertjes op te lopen. Daar is het grote moment. De weegschaal heeft het juiste gewicht bereikt... Maar liefst 1,5 kg lichter dan gisteren! Dit motiveert nog eens na 1 behandeling en 1 dag aangepast eten. Dit willen we vasthouden en de motivatie is groot om wel mijn eetpatroon goed aan te passen en vooral te gaan letten op de suikers en koolhydraten. Ik ben vastbesloten om door te gaan met de behandelingen van Easyslim.nu! De mensen bij Easyslim.nu zijn geweldige coaches en geven je snel antwoord als je vragen hebt.

vol

Maak direct een afspraak

Easyslim.nu el! p Sim Download de Easyslim.nu app en boek snel een afspraak!

Lemmer | Leeuwarden | Heerenveen | Sneek berber@easyslim.nu

Bel 06 20 96 67 23 of boek online in via

www.easyslim.nu


WERKEN& ONDERNEMEN

FOTO: GEMEENTE HEERENVEEN

IN DE REGIO HEERENVEEN ' 'n GOUDEN PLAK

DIT IS EEN SPECIALE UITGAVE VAN:

www.ngoudenplak.nl

heerenveen


Arbeidsmarktproject biedt Een bedrijf wil gaswinnen nieuwe start in topconditie Op deze pagina ziet u wat een bedrijf moet doen als het wil gaan gaswinnen en welke partijen betrokken zijn bij de besluitvorming.

Van plan tot gaswinning: het formele traject

Hoe gaat dat dan?

Verkennen Het bedrijf doet een eerste bodemonderzoek om te weten waar gas in de grond zit.

Indienen van het winningsplan Een gaswinningsbedrijf dient een winningsplan in bij het ministerie van Economische Zaken hierin staat: • Hoeveel gas wil het bedrijf winnen? • Voor hoe lang? • Hoeveel bodemdaling wordt er verwacht? • Is er kans op een aardbeving? Zo ja, hoe groot is die kans? • Wie vergoedt eventuele schade?

Reageren op het ontwerp instemmingsbesluit Iedereen kan reageren op het ontwerp instemmingsbesluit (in te zien op het gemeentehuis) Duur: 6 weken

Opsporen Voor een proefboring vraagt een bedrijf vergunningen aan: • Een opsporingsvergunning bij het ministerie van Economische Zaken • Een omgevingsvergunning bij het ministerie van Economische Zaken, hierop kunnen omwonenden een zienswijze indienen. Verwerken van de zienswijzen Verwerken van de zienswijzen door het ministerie van Economische Zaken Duur: 6 weken Advies over het winningsplan

nog De gemeente Heerenveen start kunnen we in Heerenveen Advies overmeer het winningsplan door: bijstandsgerechtigden •ondersteunen bij Toezichthouder Staatstoezicht op samen met sc Heerenveen Mijnen het vinden van een baan.deSc Heerenveen vanaf dit seizoen met een Voorbereiding • Technische Commissie ze zo in beweging.’’ nieuw arbeidsmarktproject om de’brengt Is er ‘bij de proefboring’ gas gevonden? Dan ‘starten voorbereidingen voor Bodembeweging werkzoekenden in de regio een het gaswinnen: • Betrokken provincies, gemeenten, 1. Een winningsvergunning aanvragen bij het ministerie van Zaken heeftwaterschappen OokEconomische de voetbalclub veel vertrouwen nieuwe start te bieden.

2. Een milieu effect rapportage indienen bij het ministerie van Economische Zaken • Mijnraad: geeft eindadvies op basis in het project en doet graag iets terug 3. Een omgevingsvergunning aanvragen bij het ministerie van Economische Zaken van alle ingediende adviezen voor de maatschappij. Via sponsors van indienen sc Heerenveen worden 4. Een winningsplan bij het ministerie van Economische Zaken Duur: 21 weken 5. Adviseurs waaronder decentrale overheden en Staatstoezicht op de Mijnen ieder jaar 30 bijstandsgerechtigden geven advies over het winningsplan Algemeen directeur Luuc Eisenga: bemiddeld naar werk. Een jobcoach Bij stappen 2, 3 en 4 kunnen omwonenden zienswijzen indienen.

“De verbindende rol die we in dit project kunnen spelen, vinden wij heel belangrijk. We bieden de deelnemers, die vaak al jaren in de bijstand zitten, niet alleen een werkplek. We zorgen namelijk ook voor intensieve coaching en Wethouder van de gemeente Heerenveen, werkervaringsplekken voor persoonlijke groei van de deelnemers. Ik ben ervan Coby van der Laan, ziet het belang Veilig verantwoord Gas naar huishoudens bedrijven Ontwerp instemmingsbesluit overtuigdendat we dit project samen met van deen samenwerking: “Mede dankzij Als gaswinning veilig en verantwoord Het gas wordtonze eerst vervoerd naar Ontwerp instemmingsbesluit door sponsors tot een groot succes het grote netwerk van de sportclub, kan, dan krijgt het bedrijf toestemming het landelijk gastransport netwerk en het ministerie van Economische Zaken kunnen maken.” en begint de gaswinning. daarna naar huishoudens, bedrijven, Duur: 4 weken

Definitief instemmingsbesluit

begeleidt de deelnemers naar een baan en houdt contact met het bedrijf en de deelnemer. Dit gebeurt onder andere door wekelijks met de deelnemers te sporten en groepstrainingen te organiseren.

• Het bedrijf maakt de locatie klaar, en in overleg met omwonenden passend in de omgeving

de industrie en landbouw.

In beroep Iedereen die een zienswijze heeft ingediend kan in beroep gaan bij de Raad van State.

“Werkzoekenden met een afstand tot de De nieuwe mijnbouwwet per 1-1-2017arbeidsmarkt krijgen de kans om zich in een sportieve en gezonde omgeving te ontwikkelen en te participeren in de maatschappij” Wat betekent dit voor bedrijven Coby van dermoet Laan, wethouder gemeente Het bedrijf alle veiligheidsrisico’s in Heerenveen kaart enbrengen: algemeen directeur van sc Heerenveen Luuc wat zijn de gevolgen voor omwonenden Eisenga gaven heten startsein het nieuwe verminen de omgeving hoe kunvoor je die gevolgen arbeidsmarktproject. deren? Onafhankelijke experts (zoals Staatstoezicht op de Mijnen) beoordelen deze informatie.

Wat betekent dit voor de omgeving? Zowel bij nieuwe plannen voor gaswinning, als bij een wijziging van een winningsplan kunnen betrokkenen reageren op de ontwerp besluiten met een zienswijze. Het ministerie van Economische Zaken betrekt deze bij het definitieve besluit.

Wat betekent dit voor de overheid? Uitbreiding van het aantal adviseurs dat een winningsplan beoordeelt met: • Provincies, gemeenten en waterschappen • Prominentere rol voor de Mijnraad die een eindadvies geeft na alle ingediende andere adviezen Bronmateriaal: ministerie van Economische Zaken

Meer informatie? Wilt u meer weten over dit project of bent u ook geïnteresseerd in een Meer informatie? Telefoon 14 0513, www.heerenveen.nl/gaswinning, samenwerking met de gemeente? Neem dan contact op met Petra Slaterus, www.facebook.com/GaswinningHeerenveen, gaswinning@heerenveen.nl Regisseur Onderwijs & Arbeidsmarkt telefoonnummer 14 0513


heerenveen

25

WERKEN&ONDERNEMEN

HEERENVEEN IN BEWEGING Sinds 2014 is er een toename met meer dan 900 nieuwe banen in Heerenveen. We zijn daarmee koploper in Friesland als het gaat om de groei van de werkgelegenheid in de afgelopen jaren. Dat is mede te danken aan de vele ondernemers die zich met hart en ziel inzetten voor hun bedrijf en hun werknemers. Waar zien we de grootste groei? Vooral in de sectoren transport en logistiek, handel en reparatie, industrie en horeca zijn de meeste banen ontstaan. De versnelling van de digitalisering, nieuwe technologieën en de duurzaamheidopgave zorgen ook de komende jaren voor veel dynamiek in onze ondernemerswereld.

COBY VAN DER LAAN

Stilstaan is geen optie. We staan aan de vooravond van een nieuwe economie. Ik zie kleine en grote bedrijven nu al inspelen op de nieuwe uitdagingen. Intussen zorgt al deze bedrijvigheid ervoor, dat onze inwoners in staat zijn om aan goed werk te komen. Als gemeente hebben we een speciale verantwoordelijkheid voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Die kunnen we alleen succesvol vervullen in samenwerking met werkgevers. We zijn blij met de positieve voorbeelden van bedrijven en

organisaties die onze inwoners de kans geven op werk, waardoor ze een mooi leven kunnen opbouwen in onze gemeente. Het arbeidsmarktproject van sc Heerenveen en de gemeente draagt hieraan ook bij. Jaarlijks biedt dit project 30 werkzoekenden de kans om aan werk te komen via sponsoren van de sportclub. Het is mooi om te zien dat bedrijven elkaar ook opzoeken. Er zijn meerdere ondernemersnetwerken in Heerenveen en omgeving. Met een gezond ondernemersklimaat, waarin mensen elkaar goed weten te vinden, ziet de toekomst

er rooskleurig uit. Mede dankzij deze samenwerking is Heerenveen een sterk merk. Coby van der Laan, Wethouder Economische zaken

Gemeente Heerenveen Crackstraat 2, Heerenveen heerenveen.nl

DE ENE PLEK IS DE ANDERE NIET Zuidoost-Friesland heeft de economische wind (weer) in de zeilen. De regio dankt deze versterking van haar positie op economisch gebied aan Heerenveen. Bijna 70 procent van de banengroei sinds 2013 kwam voor rekening van Heerenveen. Heerenveen heeft zich sindsdien ontwikkeld tot een logistiek centrum dankzij de aanleg van het netwerk van snelwegen in Noord-Nederland en zijn centrale positie daarin. Doordat de ontwikkeling van de werkgelegenheid relatief sterker is dan de ontwikkeling van de bevolkingsomvang, heeft Heerenveen ook een sterke werkgelegenheidsfunctie gekregen en deze neemt nog altijd toe.

Banen voor Noord-Nederland Het bedrijfsleven in Heerenveen oefent niet alleen aantrekkingskracht uit op de werkzame beroepsbevolking in de buurgemeenten. In de hele provincie Fryslân – en in delen van de provincies Groningen, Drenthe, Overijssel en in de Noordoostpolder- is een relatief groot deel van de werkzame beroepsbevolking gericht op de werkgelegenheid in Heerenveen.

Snelle groei Productie- en logistieke activiteiten nemen nog altijd een groot deel van de werkgelegenheid in de regio voor hun rekening. In Heerenveen hebben met name industrie en logistiek een behoorlijke omvang. De stad telt een relatief groot aantal snelgroeiende bedrijven en heeft zowel tijdens de jongste crisis als in de jaren daarna een opmerkelijk sterke ontwikkeling van de werkgelegenheid laten zien. Daarnaast doet Heerenveen qua groei van het aantal bedrijven per saldo niet veel onder voor veel grotere steden.

Er is ruimte De sterke werkgelegenheidsgroei in het werkgebied kwam voor rekening van de zakelijke diensten én van de productiesectoren landbouw, industrie en logistiek. Deze activiteiten vergen relatief veel ruimte per arbeidsplaats en vestigen zich steeds meer buiten de Randstad op plaatsen waar (nog) ruimte voorhanden is. Heerenveen is een van die plaatsen. De stad zag de afgelopen jaren – tegen de landelijke trend in – het aantal banen in productie en logistiek én hun aandeel in de totale werkgelegenheid toenemen. Om hiervan te kunnen blijven profiteren is en blijft de beschikbaarheid van ruimte dan ook cruciaal.

Onderwijs en arbeidsmarkt: versterk de verbinding

RICHARD DE BRUIJN

Een belangrijke vraag is of onderwijs voldoende aansluit bij de (toenemende) vraag naar arbeid in Zuidoost-Friesland. Nu en in de toekomst. Worden

toekomstige medewerkers voldoende klaargestoomd om aan de vraag van ondernemers te voldoen? Sluit het opleidingsaanbod aan bij de behoeftes nu en in de toekomst? Deze verbinding tussen onderwijs en arbeidsmarkt is essentieel in onze regio als aantrekkelijke woon- en werkomgeving. Dat is de reden waarom de komende tijd projecten worden gestart om deze verbinding te versterken. Rabobank Heerenveen-Zuidoost Friesland draagt hier uiteraard haar steentje aan bij. Richard de Bruijn Manager Bedrijven Grootzakelijk Rabobank Heerenveen-Zuidoost Friesland

Rabobank HeerenveenZuidoost Friesland De Opslach 51 Heerenveen rabobank.nl


26

ngoudenplak.nl

WERKEN&ONDERNEMEN

NEBRASKA JEANS & FASHION

BLIJFT IN BEWEGING Achter de etalageruiten van damesmodezaak Nebraska Jeans & Fashion aan de Dracht, staan de paspoppen in modieus samengestelde kleding. Het gezicht achter Nebraska, Ankie Moll. Ankie Moll startte in 1996 in een klein winkeltje aan de Pleinweg van 80 vierkante meter; nu huist de kledingzaak op de Dracht en heeft zij een winkelop-

pervlakte van 330 vierkante meter, met een ingang aan de Dracht én aan het Molenplein. Een behoorlijke uitbreiding in 21 jaar tijd.

Blijf verrassen De klanten komen vooral uit Heerenveen en de dorpen rondom Heerenveen. “Ik vind het belangrijk dat de winkel toegankelijk is voor iedereen. We streven ernaar om ieder seizoen een nieuwe, betaalbare collectie in te kopen”, legt Ankie uit. De collectie wisselt regelmatig. “Zo verras je de klant steeds weer”, weet Ankie. Naast de bestaande merken in de collectie kijkt de onderneemster altijd uit naar andere merken.

Team versterken?

Nebraska Fashion Dracht 132 Heerenveen nebraskafashion.nl

ANKIE MOLL

Behalve een goede collectie is de sfeer ook bepalend voor het succes van een winkel en daar zorgen de medewerkers voor. “Op dit moment draaien we met zes parttime verkoop-

medewerksters, maar we zijn druk op zoek naar versterking van ons team. Er staat een vacature open voor een parttime verkoopmedewerker.” De kledingzaak is ook actief als leerbedrijf voor het MBO, dus ook voor een stageplaats kun je bij Nebraska terecht.

Ondernemen in het centrum Ondernemen in het centrum is net weer anders dan op het bedrijventerrein. “Ik ben van mening dat het belangrijk is dat je je als winkeliers samen inzet voor een gezellig en toegankelijk winkelcentrum. De openingstijden op elkaar

afstemmen is hier een goed voorbeeld van, maar ook zoveel mogelijk gezamenlijk deelnemen aan de verschillende activiteiten die worden georganiseerd. Wanneer ik actief met mijn zaak bezig ben helpt dat indirect ook de buurman. Vele aantrekkelijke winkels en horeca maken samen een aantrekkelijk winkelcentrum en vice versa”, concludeert de onderneemster.

VACATURES: - Parttime verkoopster - MBO stageplaats

BRASSERIE LA FONTAINE MET EEN NIEUW GEZICHT Aan het enige plein in het centrum van Heerenveen waar geen parkeerplaatsen zijn, is het goed vertoeven voor de horecaondernemers. Aan het begin van het plein langszij de winkelstraat Wettertoer is La Fontaine al sinds 1993 gevestigd. Met iedere zaterdag de markt die onder andere op het Gemeenteplein staat, is het een druk bezocht stukje Heerenveen. “Heerenveen leeft”, weet Edwin Siksma te vertellen. “Er zijn veel activiteiten in de stad. Iedere maand is de kalender echt goed gevuld en dat zorgt voor veel bezoekers naar het centrum. Er komen ook steeds meer leuke winkels met een ‘ambacht’ in de stad, dat maakt het centrum almaar gezelliger. Maar ook de combinatie van de topsport en Heerenveen zorgt voor publiek.”

Siksma heeft de zaak in 2005 overgenomen. Daarvoor werkte de geboren Leeuwarder als bedrijfsleider bij het Broodhuys in de Friese hoofdstad. Edwin en zijn vriendin Kasia besloten dat het tijd was om La Fontaine na 25 jaar in dezelfde ‘outfit’ een nieuw gezicht te geven. Op 1 april jongstleden zijn zij begonnen aan een flinke verbouwing, samen met Jan Marten Holtrop van de Wenloads. En het resultaat mag er zijn. Een stijlvolle, frisse en gezellige look.

Genoeg te doen Momenteel werken er tien mensen fulltime in dienst en dertig parttime, waarvan de meeste gastvrouw of gastheer zijn. Een flink aantal werknemers, maar vergis je niet want er wordt nog altijd meer hulp gezocht. De brasserie is zeven dagen per week geopend voor koffie, lunch of diner, maar heeft ook een ruimte voor privéfeesten.

Brasserie La Fontaine Gemeenteplein 59 Heerenveen lafontaineheerenveen.nl

KASIA

“Wij zijn een jong team en houden ervan om de gasten in de watten te leggen, zodat ze bij vertrek met een grote glimlach de deur uitlopen”, licht Edwin zijn team toe. Op dit moment heeft La Fontaine stageplaatsen voor leerling gastvrouw of gastheer of leerling kok. “Als je enthousiast bent en je houdt ervan mensen in de watten te leggen, dan hebben we jou er graag bij.”

Ondernemen in het centrum De dinerkaart van La Fontaine bestaat uit verse gerechten die Edwin het liefst zo dicht mogelijk uit de buurt haalt bij de lokale middenstand. De samenwerking met collega horecaondernemers in het centrum vindt hij ook sterk, evenals die met de gemeente. Het ondernemen in het centrum van Heerenveen bevalt Siksma uitstekend.

STAGEPLAATSEN: - Leerling gastvrouw/gastheer - Leerling kok


heerenveen

WERKEN&ONDERNEMEN

27

ANTEA .. GROUP

CREEERT EEN BETERE WERELD In 1951 zag Antea Group het levenslicht in Heerenveen. Toen onder de, bij Heerenveners beter bekende, naam advies- en ingenieursbureau Oranjewoud. Het bedrijf heeft vanuit de Friese plaats een enorme groei doorgemaakt. In Nederland heeft Antea Group vestigingen in Heerenveen, Deventer, Almere, Capelle aan den IJssel, Oosterhout en Maastricht. Verspreid over de wereld zijn zij te vinden in Europa, Noord- en Zuid-Amerika, Afrika en Azië. Om mondiaal onder één naam te kunnen opereren besloten zij in januari 2014 onder Antea Group verder te gaan.

Breed pallet aan diensten Het ingenieurs- en adviesbureau heeft een zeer breed pallet aan diensten om bij te dragen aan een veilige, duurzame, gezonde en aangename leefomgeving. Een omgeving waar iedereen veilig en prettig kan wonen, werken, reizen en recreëren, zowel nu als in de toekomst. “Dit doen wij door strategisch denken en multidisciplinaire kennis te combineren met technische expertise en pragmatisch handelen”, legt Froukje Veldman-de Roo uit. Froukje is adviseur bij adviesgroep SAVE. Deze adviesgroep biedt specialistische dienstverlening op het gebied van industriële veiligheid, crisisbeheersing en -preventie en brandveiligheid. “Bij Antea Group hebben we het motto ‘creëer je eigen wereld’. Dat is op alle facetten toepasbaar, zoals ‘creëer je eigen carrière’, ‘creëer je mooiste projecten’, ‘creëer een betere wereld’ en ‘creëer je eigen netwerk’. Wat ik wil zeggen is dat je binnen Antea Group de vrijheid krijgt om veel keuzes zelf te maken. Dat maakt het werken voor Antea Group echt ontzettend leuk!”, benadrukt Froukje. Als geboren Heerenveenster draagt Froukje nu via haar werk direct bij aan de leefomgeving waarin zij zelf is opgegroeid.

BEENEN BV FROUKJE VELDMAN-DE ROO

van de helft in Nederland. De meest voorkomende functies zijn adviseur en projectingenieur. Bij Antea Group zijn ze altijd op zoek naar goede mensen. “In een wereld die snel verandert, zijn we op zoek naar mensen met ambitie en passie voor hun werk. Professionals die vakkennis combineren met de wil om het beste uit zichzelf en anderen te halen. Op dit moment zoeken wij bijvoorbeeld een adviseur Milieutechnische Constructies, een commercieel talent Beheer Openbare Ruimte en een projectleider Civiele Techniek. Ook hebben we stage- en afstudeerplekken op de onderwerpen contractbeheersing en Best Value, Softwaremodellen Wateroverlast en Commerciële Economie. Voor een actueel overzicht kijk op werkenbijanteagroup.nl.”

STAGE- EN AFSTUDEERPLAATSEN - Contractbeheersing en Best Value - Softwaremodellen Wateroverlast - Commerciële Economie

Vacatures: -A  dviseur Milieutechnische Constructies - Commercieel talent Beheer Openbare Ruimte - Projectleider Civiele Techniek

Werken en leren bij Antea Group

Antea Group

Wereldwijd werken er ongeveer 3500 mensen bij Antea Group, waar-

Tolhuisweg 57, Heerenveen anteagroup.nl

"WIJ ZIJN HET LEUKSTE BEDRIJF IN HEERENVEEN" Aan de rand van de A32 in Heerenveen verklapt het pand met de weerspiegelende ramen niets van wat er binnen gebeurt. Beenen BV ontwerpt en realiseert complete besturingsinstallaties voor de industrie en overheid, zowel regionaal, nationaal als internationaal. Van het ontwerpen van de installaties, het maken van de tekeningen en schrijven van de software tot het vervolgens bouwen van de kasten en leggen van de bekabeling. Na levering wordt de zorg overgedragen aan de servicediensten onderhoud, support en inspecties. Alex van Dalen is directeur van Beenen BV. Het bedrijf heeft vestigingen in Heerenveen, Zwolle en Nijkerk. Het succes van het bedrijf ligt wat hem betreft aan het continu investeren in kennis en nieuwe ontwikkelingen. “Die betrokkenheid in combinatie met voortschrijdend inzicht vormt de basis van de huidige expertise als system integrator en procesinstallateur. Met circa 210 enthousiaste medewerkers leveren we complete besturingsinstallaties aan opdrachtgevers in onder andere de marktsegmenten food/feed, water, infra, chemie en machinebouw. Door de specialistische kennis, de kwaliteit van de producten en de klantbetrokkenheid is Beenen uitgegroeid tot een succesvolle onderneming binnen het vakgebied Industriële Automatisering.” De basisvoorwaarden voor elke opdracht zijn: continuïteit in de samenwerking, kwaliteit leveren en staan voor de gemaakte afspraken. ‘Een man een man, een woord een woord’ is het credo bij Beenen. Want de grootte van het bedrijf staat niet in de weg dat Beenen dicht bij de klant staat. “Met gedrevenheid, enthousiasme en optimisme als kernwoorden richten wij ons op langdurige klantrelaties. We houden ons iedere dag bezig met onze passie, blijven up-to-date en verrassen de klant met creatieve oplossingen.”

Werken bij Beenen In het bedrijf, dat in 1920 werd opgericht, werken nu 210 personen. De meest voorkomende functie is die van engineer. Dat zijn hardware engineers voor het ontwerpen en tekenen van installaties en software engineers voor het ontwerpen en programmeren van de besturing. Dan zijn er nog service engineers voor het onderhouden en het oplossen van storingen. “Wij zijn het leukste bedrijf in Heerenveen. Wij werken met de modernste technologieën als robots, IOT en HoloLens. De projecten die we doen zij ook tastbaar, bijvoorbeeld de fabriek van Fonterra, Smilde foods of de Meinsleatbregge. Allemaal uit de koker van Beenen. Door de veranderende technieken is het werk nooit saai en heel erg afwisselend”, meent van Dalen.

ALEX VAN DALEN

Ook de locatie is een groot voordeel vindt van Dalen. “Heerenveen is goed bereikbaar en er zijn bijna geen files. Daarbij zitten onze klanten dicht in de buurt. En wat betreft opleidingsplaatsen ligt Heerenveen heel centraal te midden van drie goede HBO-instellingen: NHL, Hanze hogeschool en Windesheim. “ Op dit moment heeft Beenen vacatures openstaan voor een service engineer, een MES engineer en een software engineer. Maar er is ook ruimte voor stagiairs, HBO-stage (E, IA of TI) of HBO-afstudeerders (E, IA of TI). Kijk ook op www. beenen.nl/vacature-industriele-automatisering/

STAGEPLAATSEN: - HBO-stage (E, IA of TI) - HBO-afstudeerders (E, IA of TI)

VACATURES: - Service engineer, - MES engineer - Software engineer

BEENEN BV Mercuriusweg 22, Heerenveen beenen.nl


28

ngoudenplak.nl

WERKEN&ONDERNEMEN

BOOT AKKRUM

ZORGELOOS VAREN VOOR IEDEREEN

..

Één van de grootste watersportbedrijven in de Benelux is gevestigd in Akkrum. Het watersportbedrijf Boot Akkrum is in 1996 opgericht en heeft intussen een ruim en onderscheidend aanbod van open boten, sloepen, rubberboten, buitenboordmotoren en boottrailers. Er wordt ingekocht vanuit de hele wereld. Boot Akkrum levert haar producten en oplossingen aan consumenten, zakelijke gebruikers en als groothandel aan andere watersportbedrijven.

MARTEN EN LINDA DIJKSTRA

AGRARISCH KINDERDAGVERBLIJF IT KEALLEKAMPKE EN MELKVEEHOUDERIJ ^ DE SKANS TWEE ONLOSMAKELIJK MET ELKAAR VERBONDEN BEDRIJVEN Directeur en eigenaar Jan-Jetze van der Meulen: “De bewoners in de regio kennen Boot Akkrum voornamelijk als aanbieder van gebruikte en nieuwe compacte boten. Maar stilletjes aan hebben wij de laatste jaren ons assortiment uitgebreid met stijlvolle sloepen, tenders, en sportieve en robuuste ribs. Ook voor jonge watersporters hebben we een mooi aanbod roeibootjes en opblaasbootjes. Een bezoek aan onze showroom van bijna 3000m2 is zeker de moeite waard.”

De regio is ’n Gouden Plak “Akkrum ligt centraal en beschikt over uitstekende weg- en waterwegen. Hierdoor is het bedrijf goed bereikbaar voor watersporters en leveranciers. Daarnaast is de promotie van sport en recreatie een speerpunt van de Gemeente Heerenveen. Watersport leeft in deze regio en dit ondersteunt onze propositie buiten Heerenveen in het gehele land. Akkrum is met recht 'n Gouden Plak voor watersporters”, besluit Jan-Jetze.

veren. Voor onze commerciële activiteiten zoeken we een marketing en communicatie stagiair voor het werken aan onze nieuwe website. In het vaste personeel zoeken we vooral technische collega's. Zo hebben we plaats voor een BBL-er (werken en leren) in onze werkplaats voor de reparatie en het onderhoud van buitenboordmotoren en boten. Bovendien zijn we altijd op zoek naar watersportmonteurs met ervaring. Voor meer informatie en reactie kan men contact opnemen met mijn collega Romkje Groothedde voor deze vacatures."

Stage of werken bij Boot Akkrum? Bij Boot Akkrum zijn diverse functies te vervullen. Op zoek naar een afstudeerstage, werken en leren of een functie op technisch gebied? Dan heeft Boot Akkrum wellicht iets voor jou. “De passie van onze klanten voor hun boot, dat geldt zowel voor de hobbyist als de professional, maakt mijn werk één van de mooiste banen die er is. Ook de proefvaarten met de stijlvolle en snelle boten is natuurlijk geen vervelende taak. De combinatie met de professionele en gedreven collega's maakt het plaatje compleet”, licht de directeureigenaar zijn werk toe. Het team van Boot Akkrum bestaat uit twaalf medewerkers. De meesten zijn werkzaam als commercieel medewerker en watersportmonteur. “Het een kan niet zonder het ander om de gebruikers een strakke en functionele combinatie te le-

Boot Akkrum Spikerboor 26, Akkrum boot-kopen-friesland.nl

Een agrarisch kinderdagverblijf kan natuurlijk niet bestaan zonder een agrarische omgeving. Melkveehouderij de Skâns en het kinderdagverblijf it Keallekampke zijn als twee ondernemingen dan ook onlosmakelijk met elkaar verbonden, zowel in de zakelijke als in de privésfeer. De bedrijven zijn net buiten Aldeboarn, aan de Beetsterdyk gevestigd. De biologische melkveehouderij wordt gerund door Marten Dijkstra en zijn echtgenoot Linda Dijkstra springt waar nodig bij. Dagelijks worden er 80 koeien gemolken en houden ze 50 stuks jongvee. Daarbij is agrarisch natuurbeheer in de vorm van weidevogelbeheer ook een activiteit van het bedrijf. De kinderopvang wordt door Linda gerund en hier springt Marten waar nodig bij. Van maandag tot en met vrijdag worden er kinderen van nul tot vier jaar opgevangen in een huiselijke ruimte. De opvang biedt plaats aan maximaal 12 kinderen. Dieren en de natuur spelen een belangrijke rol binnen de opvang. Als het weer het toelaat, zijn de kinderen veel buiten te vinden. “Dan gaan de overalletjes en de laarsjes aan en ontdekken maar!”

.. Openheid creeren

JAN-JETZE VAN DER MEULEN

STAGEPLAATSEN: - M  arketing en Communicatie stagiair voor het werken aan onze nieuwe website. - B  BL-er monteur buitenboordmotoren/ boten

VACATURES: - Watersportmonteurs met ervaring

De melkveehouderij behoort al 190 jaar tot de familie Dijkstra. Marten en Linda zijn de 6de generatie op de boerderij. De kinderopvang bestaat ruim zeven jaar. De melkveehouderij heeft geen werknemers in dienst. Sinds de overname in 2016 is Dijkstra senior nog altijd dagelijks op de boerderij te vinden om een handje te helpen. De kinderopvang heeft vier werknemers in dienst. Dat

zijn allen gediplomeerde pedagogische medewerkers. “Wij staan als jonge ondernemers met onze bedrijven midden in de samenleving. Zowel met de opvang als het produceren van melk. We willen graag volledige openheid creëren. Mensen kunnen gerust eens langskomen, ze zijn van harte welkom”, zegt het ondernemerskoppel. Zowel op de melkveehouderij als bij de kinderopvang zijn er geregeld stageplaatsen. “Wij zijn jong, enthousiast en ruimdenkend. We staan ook open voor de visie en ideeën van onze medewerkers en stagiairs. Ieder heeft zijn eigen verantwoordelijkheden, wij werken ook op basis van vertrouwen. Dat geeft een prettige werksfeer.” Op dit moment zijn alle vacatures en stageplaatsen vervuld.

Ondernemen in Aldeboarn “We krijgen veel positieve en enthousiaste reacties uit de regio en voelen ons hierdoor aangemoedigd en ondersteund. Aldeboarn en omstreken is gewoon een heerlijke plek voor een jong en ambitieus gezin om te wonen en werken”, aldus familie Dijkstra.

Agr. Kinderdagverblijf It Keallekampke Beetsterdyk 1, Aldeboarn itkeallekampke.nl


heerenveen

29

WERKEN&ONDERNEMEN

HPS TECHNIEK BV

ZORGT VOOR 'VERLICHTING' Aan de Schoterlandseweg in Hoornsterzwaag produceert HPS Techniek de meest innovatieve tilhulpen voor industriële toepassingen. Niet voor niets is de slogan van het bedrijf HPS Techniek Maakt Zwaar Werk Lichter! Het bedrijf richt zich met hun producten op het voorkomen of verlichten van zware lichamelijke belasting op de werkvloer van bedrijven.

Eveneens is het van belang dat de te verplaatsen materialen niet worden beschadigd. Producten zoals kolomzwenkkranen, hijstraversen, hijsrailsystemen en het paradepaardje VacuHandy komen allemaal uit het gebouw van HPS rollen. Het bedrijf heeft de productie geheel in eigen huis, wat een belangrijk voordeel is voor adequate en passende oplossingen voor de klant. En door de jarenlange ervaring met vacuumheftechniek kan er heel specifiek ingespeeld worden op de klantbehoefte. Met de vacuumheffer kunnen klanten bijvoorbeeld hout- of staalplaten tillen, zonder de materialen te beschadigen. De kleinste vacuumheffer kan 50 kilogram tillen, de grootste 50.000.

PIETER HESSELS

Werken of leren bij HPS Techniek? Directeur Pieter Hessels startte het bedrijf in 1997 als een eenmanszaak, maar in 2004 was het bedrijf dermate gegroeid dat de bedrijfsvorm is omgezet naar HPS Techniek BV. Momenteel opereert HPS Techniek met een team van 10 personen. De functie van lasser of constructiebankwerker komt het meest voor binnen het bedrijf. Pieter Hessels: “We zijn een groeiend bedrijf. We hebben vacatures voor een gecertificeerde lasser MIG/MAG, een onderhoudsmonteur/keurmeester voor hijs- en hefwerktuigen en een administrateur. Maar ook stagiairs zijn welkom; momenteel is er plaats voor een leerling (BBL) constructiebankwerker/lasser.” Met de productie in eigen huis is het bedrijf erg veelzijdig. Dankzij het kleine team heerst er een informele werksfeer in het bedrijf, met een sterke en goede teamgeest. “Wij zoeken dan ook mensen die in een klein team kunnen en willen samenwerken”, bekrachtigt Hessels.

Ondernemersvereniging De ondernemers gevestigd in Jubbega en Hoornsterzwaag kunnen zich aansluiten bij de ondernemersvereniging Handel, Nijverheid & Industrie (HNI). Het fijne van deze organisatie zijn de onderlinge contacten met andere bedrijven. Die zijn juist belangrijk weet Hessels. “De vereniging behartigt ook onze belangen richting de gemeente; er is regelmatig overleg. Dat is voor de ondernemer een absolute toegevoegde waarde.”

STAGEPLAATSEN: - leerling (BBL) constructiebankwerker/lasser

VACATURES: - Gecertificeerde lasser MIG/ MAG - Onderhoudsmonteur/keurmeester voor hijsen hefwerktuigen - Administrateur

HPS techniek Schoterlandseweg 76, Hoornsterzwaag hps-techniek.nl

EEUWENOUD 'BAKKERSVUUR' BIJ BAKKERIJ BOONSTRA Bakkerij Boonstra vind je in De Knipe en in Heerenveen. In 1973 kwam Hielco Boonstra naar De Knipe waar hij de bakkerij over kon nemen. Toen hij in 1987 overleed zetten zijn zonen, Roel en Marten, de bakkerij voort. Ze openden zelfs een vestiging in Heerenveen erbij. Later scheidden de wegen van de jongens en ging Marten verder in Akkrum. Dat zij beiden ook het vak van hun vader verkozen is niet vreemd. Het vuur in de bakkersoven van de familie Boonstra brandt al sinds 1687, toen de Boonstra’s in Wergea een bakkerij startten. Dit maakt Roel en Marten de 10e opeenvolgende generatie van de Boonstra Bakkers.

Werken bij.. Het bedrijf produceert en verkoopt ambachtelijk brood, koek en banketproducten. Roel werkt zelf nog steeds vol passie als brood- en banketbakker. De 52-jarige bakker sleepte in september 2017 nog de prijs voor de lekkerste oranjekoek van Fryslân in de wacht. “Iedereen die bij ons werkt, de bakkers, de magazijnmedewerkers en de verkoopmedewerkers, heeft passie voor het vak. Maar naast de kwaliteit zijn service en persoonlijke aandacht voor de klant ook erg belangrijk”, licht Roel de dagelijkse gang in zijn bedrijf toe. “Door het recente succes met onze oranjekoek hebben wij een stageplek voor een talentvol brood- en/ of banketbakker. Ook willen wij ons verkoopteam versterken met enthousiaste verkoopmedewerkers met horeca ervaring.”

Ondernemen in regio Heerenveen ROEL BOONSTRA

Over ondernemen in regio Heerenveen is Roel erg positief. “Een gezond

bedrijf wil zich ontwikkelen, dit kan door groei in kwaliteit en/ of kwantiteit. De regio Heerenveen groeit al jarenlang en zet zich ook heel erg in om die groei voort te blijven zetten. Voor mij als ondernemer biedt dit in eerste instantie de mogelijkheid om te groeien in kwaliteit, wat dan later kan resulteren in kwantitatieve groei. Voor mij is dit het ‘Gouden Plak’ om te ondernemen”, besluit Boonstra.

STAGEPLAATSEN: - Leerling brood- en/of banketbakker

VACATURES: - Verkoopmedewerker met horeca ervaring

Boonstra, De Echte Bakker Meyerweg 77 De Knipe Van Kleffenslaan 6 Heerenveen bakkerijboonstra.nl/


Omdat geen mens gelijk is, verzekeren wij op maat

Wat is de Participatieraad De Participatieraad geeft gevraagd en ongevraagd advies aan het college van burgemeester en wethouders over de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) de Participatiewet en de Jeugdwet. De WMO is er op gericht de inwoners van Heerenveen zoveel mogelijk mee te laten doen in de lokale samenleving. De raad doet dit namens de inwoners van de gemeente Heerenveen. We merken dat de Participatieraad serieus wordt genomen door het college, de beleidsambtenaren en de gemeenteraad. Onze adviezen worden door het college vaak overgenomen en wij worden gevraagd mee te denken bij voorgenomen beleid. Ook de gemeenteraad betrekt onze adviezen bij haar besluitvorming. De Participatieraad werkt volkomen onafhankelijk van het gemeentebestuur en haar ambtenaren.

De Participatieraad zoekt:

enthousiaste nieuwe leden

vrijwilligerswerk met onkostenvergoeding) waarin u uw maatschappelijke betrokkenheid kwijt kunt en waarbij uw talenten en U zoekt:

werkervaringen worden ingezet ten behoeve van de inwoners van Heerenveen.

Vinden wij elkaar in deze mooie uitdaging ? Wat verwacht de Participatieraad van u?

Lees alles over het profiel en de taken van een lid van de Participatieraad op onze nieuwe site

www.participatieraadheerenveen.nl Op dit moment heeft de Participatieraad ruimte voor nieuwe leden. Meer informatie vindt u op onze website of door contact op te nemen met de voorzitter mevrouw W. Dommerholt, telefoonnummer 0513-542610.

Breedpad 21

T (0513) 61 44 44

8442 AA Heerenveen

F (0513) 62 37 42

Postbus 116

E info@kuiperverzekeringen.nl

8440 AC Heerenveen

I www.kuiperverzekeringen.nl

Belangstelling? Wij nodigen u dan graag uit voor een kennismakingsgesprek. Stuur een brief met motivatie aan de ambtelijk secretaris, mevrouw I. van Dam, Postbus 15.000, 8440 GA Heerenveen. Dit mag ook via de mail stuur dan uw reactie naar participatieraad@heerenveen.nl

De sluitingstermijn is 1 november 2017!

Kom langs voor hout en bouwmate rialen WWW.BOUWCENTERCONCORDIA.NL

Bouwcenter Concordia Heerenveen | Saturnus 3 | 8448 CC Heerenveen | T (0513) 52 13 91


heerenveen

31

WERKEN&ONDERNEMEN

ASSURANTIEKANTOOR SIEBE DE VRIES Het assurantiekantoor Siebe de Vries aan de Amelandlaan in Heerenveen kan bijna zijn 40-jarig jubileum vieren. De man aan het roer, Siebe de Vries, is een ‘self-made man’ te noemen. Hij werd geboren in Dokkum, maar groeide op in Heerenveen. Na zijn diensttijd solliciteerde hij bij verzekeringsmaatschappij Ago in Groningen, waar een vacature voor verzekeringsadviseur openstond. Niet gehinderd door gebrek aan enige akte van kunde, rijbewijs, noch een eigen woning, solliciteerde de Vries op de functie en werd aangenomen, waarna hij alsnog alle benodigde papieren behaalde.

Op een kamertje aan de Dracht begon Siebe op 1 mei 1979 zijn eigen assurantiekantoor. Op het kamertje at, sliep en werkte hij. Toen zijn klantenkring groeide, besloot hij te verhuizen en richtte hij in zijn nieuwe woning een kantoorruimte in.

Evenementen Heerenveen Evenementen Heerenveen

OKT 17 t/m 21 19

Deep water Bouldering, Sportstad Heerenveen Handtekeningensessie & Stadiontour* OKT sc Heerenveen, Abe Lenstra stadion Aangestuurd door Friese nuchterheid 17 t/m 21 Deep water Bouldering, Sportstad Heerenveen Heerenveen ging de groei verder, nu van particu19 Handtekeningensessie & Stadiontour* 22 IJshockey: Unis Flyers vs Amstel Tijgers sc Heerenveen, Abe Lenstra stadion liere ook naar zakelijke relaties. De Thialf Heerenveen Heerenveen ruimte thuis werd te klein waarop 23 sc Heerenveen - Heracles Almelo 16.45 22 IJshockey: Unis Flyers vs Amstel Tijgers Siebe besloot een huis met kantoorAbe Lenstra stadion Heerenveen Thialf aandeel met het voetbal enHeerenveen schaatsen. ruimte te laten bouwen. In 1988 nam rekenen. 25 TRENDSHIP, Sportstad Heerenveen 23 sc Heerenveen - Heracles Almelo 16.45 Je hoeftstadion de locatie als ondernemer hij zijn eerste werknemer aan. Vandaag Werken 28in de regio Reunieconcert, Abe Lenstra Heerenveen Abe Lenstra stadion Heerenveen uit teHokij leggen, omdat 95 procent de dag werken er acht personen in ver- Heerenveen 29 IJshockey: Unis Flyersniet vs Hijs 25 Den Haag TRENDSHIP, Sportstad Heerenveen “Ik moet eerlijk zijn dat ik geen erThialf Heerenveen van de mensen die ikReunieconcert, spreek het kent schillende functies bij Siebe de Vries. 28 Abe Lenstra stadion Heerenveen 29met andereOktoberfest Heerenveen 17.00 23.00 varing heb regio’s”, zegt van het schaatsen of voetballen. DeFlyers vs Hijs Hokij Den Haag Ook zijn zoon Jelte en schoonzoon 29 IJshockey: Unis FunikPlaza stadion Siebe bescheiden. “Maar kan Abe wel Lenstra ondernemers onderling, daar is de Arjen Popma zijn er werkzaam. Thialf Heerenveen olympics Voetbal en 29Zwemmen Oktoberfest Heerenveen 17.00 - 23.00 vertellen 29 wat ik ervan Special vind”, gaat hij sfeer vriendelijk, goed en meedenkend. 09:00, Sportstad Heerenveen Abe Lenstra stadion verder. In regio Heerenveen Fun is dePlaza gunfactor Het bedrijf is gespecialiseerd in verze29 besluit Siebe. Special olympics Voetbal en Zwemmen aanwezig”, keringen, hypotheken en bankzaken. * sc Heerenveen stadiontour ook op 18, 20, 25 en 27 09:00, oktober.Sportstad Heerenveen “Hier in de regio Heerenveen en omMet deskundigheid, openheid en Aanvang 14.00. Amelandlaan 183, streken, vind je alles wat je nodig hebt. eerlijkheid wist het assurantiekantoor * sc Heerenveen stadiontour ook op 18, 20, 25 en 27 oktober. Heerenveen Er is een goed naam te maken en kan het nu ruim NOV bedrijfsleven in alle Aanvang 14.00. siebedevries.nl/ sectoren. Maar ook een groot sport5.000 klanten tot zijn portefeuille SIEBE DE VRIES 4 t/m 6 Streekein Festival, Gersloot NOV 5 OPEN DAG THIALF 4 t/m 6 Limburg Streekein Festival, Gersloot 5 IJshockey: Unis Flyers vs Laco Eaters 5 OPEN DAG THIALF Thialf Heerenveen 5 12 Intocht Sinterklaas in Heerenveen IJshockey: Unis Flyers vs Laco Eaters Limburg Thialf Heerenveen (Breedpad Heerenveen) 14.00 12 Intocht Sinterklaas in Heerenveen 12 IJshockey: Unis Flyers vs Bulldogs Liège (Breedpad Heerenveen) 14.00 Thialf Heerenveen 12 IJshockey: Unis Flyers vs Bulldogs Liège 12 KPN Marathon Cup Thialf Heerenveen Thialf Heerenveen 12 KPN Marathon Cup 16 Dyna ‘75 Scholenbasketbaltoernooi Thialf Heerenveen Enthousiast geworden van de verhalen in deze special? Kijk danSportstad op deHeerenveen website van Heerenveen 'n Gouden 16 Dyna ‘75 Scholenbasketbaltoernooi 18 IJshockey: Unis Flyers vs Siverdome Panters Plak. Hier vind je nog meer informatie over werken en ondernemen in de regio Heerenveen. Sportstad Heerenveen

Assurantiekantoor Siebe de Vries

WERKEN OF ONDERNEMEN IN DIT GOUDEN PLAK?

1E HEERENVEEN ‘n GOUDEN PLAK 18 IJshockey: Unis Flyers vs Siverdome Panters OPEN BEDRIJVENDAG! 1E HEERENVEEN ‘n GOUDEN PLAK 19 Samenwerken aan 'n Gouden Plak 19 sc Heerenveen Vitesse, Abe Lenstra stadion OPEN BEDRIJVENDAG! Deze special is een samenwerking tussen GrootHeerenveen 19

Werken in de regio Heerenveen Wil je snel zien welke vacatures er in de regio Heerenveen zijn? Kijk dan op www.ngoudenplak.nl/werken . Je vindt hier diverse links die je meteen een grote greep uit het regionale aanbod laten zien. Ook wordt hier meer informatie over bekende en/of snelgroeiende bedrijven gegeven, zoals de bloeiende zuivelindustrie, de zorgsector en transportsector in de regio. Daarbij vind je hier nuttige informatie ten aanzien van de link tussen onderwijs en arbeidsmarkt.

Ondernemen in de regio Heerenveen Gaat je interesse meer uit naar ondernemen in de regio Heerenveen? Kijk dan op www.ngoudenplak.nl/ondernemen. Met een ideale centrale ligging, ruimte voor nieuwbouw, maar ook de beschikbaarheid van karakteristieke panden, voldoet de regio vast en zeker aan vele wensen. Tel daar gekwalificeerde medewerkers, een faciliterende gemeente en actieve ondernemersverenigingen bij op en zie daar belangrijke hulp op weg naar succes.

20 ’n Gouden DePlak Voorbeschouwing 12.30 19 sc Heerenveen - Vitesse, Abe Lenstra stadion en Heerenveen ’n Gouden Plak. heeft als ‘t Gerecht Heerenveen 20 De Voorbeschouwing 12.30 doel er samen voor te zorgen dat de hele regio Heerenveen 26 Unis Flyers vs Eindhoven Kemphanen ‘t Gerecht Heerenveen ’n Gouden Plak is om te wonen, werken, ondernemen en Thialf Heerenveen 26 Unis Flyers vs Eindhoven Kemphanen bezoeken. Nu én in de toekomst. Dit doen we door enerzijds 27 sc Heerenveen - Ajax, Abe Lenstra stadion Thialf Heerenveen samen te werken aan een nóg mooiere regio Heerenveen en 27 2016 sc Heerenveen - Ajax, Abe Lenstra stadion 29 Business Voice of Heerenveen anderzijds samen te werken aan een nóg Posthuis sterkere promotie 29 Business Voice of Heerenveen 2016 Theater Heerenveen van de regio. Zo realiseren we samen ’n Gouden woon-, Posthuis Theater Heerenveen Goed idee? Laat het weten! werk-, ondernemers- en bezoekersklimaat. Heb een goed‘Activiteit idee voor de marketing van de regio? Of Evenement aanmelden? Dat kan via hetjeformulier Evenement aanmelden? Dat kan via hetregio formulier ‘Activiteit voor werken en ondernemen in de HeerenDe vereniging Heerenveen ’naanmelden’ Gouden Plak een nieuwe samen- websitespecifiek opisonze www.ngoudenplak.nl op vooral onze nieuwe www.ngoudenplak.nl veen?aanmelden’ Laat het ons weten!website Wil je op de hoogte blijven werkingsverband tussen de Ondernemerskring Heerenveen Meer info over de (HOV), evenementen? van de vele Gouden ontwikkelingen in de regio? Volg ons (OKH), Heerenveense Ondernemersvereniging Konink- www.ngoudenplak.nl Meer info over de evenementen? www.ngoudenplak.nl dan ook via social media! lijke Horeca Nederland (KHN) Afdeling Heerenveen, Stichting Heerenveen Vitaal (sport, zorg & onderwijs), de Gemeente Heerenveen en de toeristische sector in de regio Heerenveen, waaronder de donateurs van VVV Heerenveen.

Samen zorgen dat de hele regio Samen zorgen dat de hele regio Heerenveen ‘n Gouden PlakHeerenveen is om ‘n Gouden Plak is om te wonen, werken, ondernemen en te wonen, werken, ondernemen en bezoeken. Nu én in de toekomst. bezoeken. Nu én in de toekomst. Dat is het doel van ‘n Gouden DatPlak. is het doel van ‘n Gouden Plak. Facebook.com/ngoudenplak

ngoudenplak.nl

@ngoudenplak Facebook.com/ngoudenplak

@ngoudenplak

Thialf

Mulierlaan 1 ngoudenplak.nlPim Heerenveen www.thialf.nl


32

ngoudenplak.nl

WERKEN&ONDERNEMEN

FOTO'S JEROEN SCHAAPHOK

Hart voor Heerenveen zet zich in voor Maatschappelijk Betrokken Ondernemen. Ieder jaar organiseren zij het Meet & Match event om vraag en aanbod tussen bedrijven en maatschappelijke organisaties in de regio .. Heerenveen te koppelen, zonder financiele vergoedingen.

,, EEN KLEINE MOEITE VOOR DE EEN, BIEDT VEEL SOELAAS VOOR ANDER Maatschappelijk betrokken ondernemen. Het klinkt goed. Ondernemers die zich op deze wijze in dienst stellen van de lokale samenleving. Het geeft een onderneming een positief bedrijfsimago, nieuwe netwerken en klantgroepen, onderscheidend karakter richting concurrenten en betrokkenheid van medewerkers. De maatschappelijke organisaties worden geholpen dankzij tijdelijk extra mankracht, specifieke vakkennis en nieuwe vrijwilligers. De leefbaarheid in wijken en buurten worden hierdoor ook direct vergroot, wat de gemeente de derde partij maakt die hier ook bij gebaat is. Maar hoe gaat dat in de praktijk?

uit Heerenveen. Deze prijs dient tevens ter inspiratie voor heel ondernemend Heerenveen. De felbegeerde prijs gaat naar een bedrijf dat op een bijzondere wijze haar maatschappelijke betrokkenheid vormgeeft en daarmee bijdraagt aan een mooiere Heerenveense samenleving. De redactie van Jongerenwebsite WhatTheFean helpt Hart voor Heerenveen bij het interviewen van de genomineerden. Om tot een goed oordeel te komen gebruikt de jury deze interviews. De jury kiest drie prijswinnaars. De eerste prijs krijgt de bijzonder trofee. De tweede en derde prijs ontvangen een mooi bos bloemen.

De genomineerden dit jaar De in 2017 genomineerde bedrijven zijn Rabobank Zuidoost Friesland, Welkoop Heerenveen, Studio eLBee, 15 grote bedrijven die zich gezamenlijk inzetten voor Drink Water campagne JOGG, Assurantiekantoor Siebe de Vries, croissanterie de Premier en Notariskantoor Margreet Savenije.

‘Een ondernemer streeft naar de juiste balans voor het maken van winst, het gebruik van middelen en een gezond leefklimaat voor mens en omgeving’, omschrijft Hart voor Heerenveen de term. Om dit te realiseren werken bedrijven samen met maatschappelijke organisaties. Ze bekijken per project welke partij een goede bijdrage zou kunnen leveren.

Matches Om het begrip ‘maatschappelijk betrokken ondernemen’ tastbaar te maken, kunnen we dit het beste staven met voorbeelden uit de regio. In 2016 ontstonden er bij het Meet & Match event maar liefst 74 matches, met een economische waarde van 68.747 euro. Een greep uit de matches: Koninklijke Smilde of Smilde Bakery zegde toe 1000 banketstaven te doneren aan vrijwilligers bij verschillende instanties, om ze te bedanken voor al het goede werk wat ze doen. Onder andere Vluchtelingenwerk Heerenveen, Steunpunt Minima Stichting Houvast en Stichting In Moaie Dei ontvingen banketstaven. Notaris Savenije hielp Scouting van Maasdijk bij het passeren van de notariële acte van opstalrecht voor het

houthok. Verslavingszorg Noord Nederland verzorgde in het voorjaar 2017 een lezing in de Bibliotheek. Anita Smeding Coaching & Consultancy hielp Logeerhuis Heerenveen bij persoonlijke coaching op leiderschapsontwikkeling en opzetten van de samenwerkingsstructuur en visie voor de toekomst en Studio eLBee hielp Steunpunt De Barones bij het ontwikkelen van haar huisstijl. Een kleine moeite voor de ene organisatie is een serieuze verlichting voor de andere. Maar het matchen vindt niet alleen plaats tijdens het Meet & Match

event, Hart voor Heerenveen zet zich het hele jaar door in om te verbinden, aan te jagen, te faciliteren en bovenal te matchen. Het samenbrengen van bedrijven en organisaties die elkaar anders niet gauw tegen zouden komen, maar elkaar juist heel goed van dienst kunnen zijn is een grote winst.

Een gouden hart

Tijdens het Hart voor Heerenveen Meet & Match evenement op 17 oktober werd de prijs toegekend aan Croissanterie de Premier. Jurylid Tjitte de Wolff van Heerenveen ’n Gouden Plak overhandigde de prijs aan de twee onderneemsters. Er was een tweede gedeelde plaats voor Rabobank Zuidoost Friesland en Assurantiekantoor Siebe de Vries. De derde prijs verviel, maar er is een extra bokaal uitgereikt aan de ‘Big 15’ voor hun unieke inzet voor het Drink Watercampagne van JOGG (Jongeren op Gezond Gewicht). De overige juryleden van Het Gouden Hart voor Heerenveen zijn Renske Osenga van Hart voor Heerenveen, Coby van der Laan, wethouder Economische Zaken gemeente Heerenveen en Erik Reekers, AH Heerenveen en winnaar van 2016.

Veel bedrijven zetten zich actief in voor hun omgeving. Hart voor Heerenveen en Heerenveen ‘n Gouden Plak willen graag hun waardering uiten voor deze bijzondere inzet met een mooie prijs: Het Gouden Hart voor Heerenveen, gemaakt door kunstenares Corrie Schrier

Winnaar 2017: Croissanterie de Premier Moeder en dochter, Baudy (56) en Lotte (28) zijn vierenhalf jaar geleden de croissanterie aan de Lindegracht in Heerenveen gestart. Naast de ‘gewone’ bedrijfsvoering zetten ze zich met het bedrijf ook in voor de gemeenschap. Zo hebben zij iedere dinsdag de aanschuiflunch, waar mensen gewoon aan kunnen schuiven aan de stamtafel voor een lunch maar ook voor een kop koffie. Dit kan ieder naar eigen smaak en portemonnee invullen. Sinds de

zomer is ook de buurtzorg bij dit project betrokken, zij verzorgen iedere maand een buurtlunch. In het uur voorafgaand aan de lunch verstrekken zij nuttige informatie. Ook werken ze samen met de gemeente Heerenveen en Pastiel om mensen met een ‘rugzakje’ een werkervaringsplaats te bieden. Baudy en Lotte: “Een grote, oprechte glimlach is voor mij zoveel meer waard dan een vluchtig dankjewel.”


heerenveen

33

FOTO: MUSTAFA GUMUSSU • FPH.NL

WERKEN&ONDERNEMEN

Evenementen Heerenveen OKT 17 t/m 21 19

22 23 25 28 29 29 29

Deep water Bouldering, Sportstad Heerenveen Handtekeningensessie & Stadiontour* sc Heerenveen, Abe Lenstra stadion Heerenveen IJshockey: Unis Flyers vs Amstel Tijgers Thialf Heerenveen sc Heerenveen - Heracles Almelo 16.45 Abe Lenstra stadion Heerenveen TRENDSHIP, Sportstad Heerenveen Reunieconcert, Abe Lenstra stadion Heerenveen IJshockey: Unis Flyers vs Hijs Hokij Den Haag Thialf Heerenveen Oktoberfest Heerenveen 17.00 - 23.00 Fun Plaza Abe Lenstra stadion Special olympics Voetbal en Zwemmen 09:00, Sportstad Heerenveen

* sc Heerenveen stadiontour ook op 18, 20, 25 en 27 oktober. Aanvang 14.00. NOV 4 t/m 6 5 5

ANNE-TJITSKE CNOSSEN

12 12

Streekein Festival, Gersloot OPEN DAG THIALF IJshockey: Unis Flyers vs Laco Eaters Limburg Thialf Heerenveen Intocht Sinterklaas in Heerenveen (Breedpad Heerenveen) 14.00 IJshockey: Unis Flyers vs Bulldogs Liège Thialf Heerenveen KPN Marathon Cup Thialf Heerenveen Dyna ‘75 Scholenbasketbaltoernooi Sportstad Heerenveen IJshockey: Unis Flyers vs Siverdome Panters

WONEN VOOR WERK VERHUIZEN NAAR HEERENVEEN 12 16

18

19

1E HEERENVEEN ‘n GOUDEN PLAK OPEN BEDRIJVENDAG!

19 20

sc Heerenveen - Vitesse, Abe Lenstra stadion De Voorbeschouwing 12.30 ‘t Gerecht Heerenveen Unis Flyers vs Eindhoven Kemphanen Thialf Heerenveen sc Heerenveen - Ajax, Abe Lenstra stadion Business Voice of Heerenveen 2016 Posthuis Theater Heerenveen

De grootschaligheid van bedrijven in relatie tot het aantal inwoners van Heerenveen26is opvallend te noemen. De locatie is een prettige uitvalsbasis voor veel bedrijven. Via snelwegen makkelijk te bereiken 27 en de diversiteit en verscheidenheid aan bedrijven zorgt voor een sterke onderlinge29cohesie. Dat Heerenveen een prettige omgeving is om te werken en te ondernemen moge duidelijk zijn, maar is het dan ook net zo prettig om in Heerenveen te wonen?? Evenement aanmelden? Dat kan via het formulier ‘Activiteit aanmelden’ op onze nieuwe website www.ngoudenplak.nl

Anne-Tjitske Cnossen (25) werkt nu drie jaar voor Sportstad en verhuisde in augustus vanuit Sneek naar haar werkplek Heerenveen. “Ik studeerde sportmanagement in Groningen, woonde in Sneek en ik kon stagelopen in Heerenveen. Dat paste goed. Toen ik daar na mijn stage kon blijven werken, was die afstand in eerste instantie geen probleem. Totdat je bemerkt dat je erg veel aan het plannen bent omdat je altijd die reistijd hebt. Maar ook mijn werkveld verandert, kantoortijden verdwijnen want de sport gaat ‘around the clock’ door. Vlakbij huis ben je flexibeler.”

Intussen is Anne-Tjitske van communicatiemedewerker doorgegroeid naar marketing- en communicatie-coördinator. “Het is echt een superleuke baan. Ik dacht er al langer over na om naar Heerenveen te verhuizen, maar ik wilde Sneek niet verlaten. Ik heb daar mijn sociale leven en ik vind het een sfeervolle en gezellige stad.” Toch besloot zij om in augustus de stoute schoenen aan te trekken en te verhuizen naar Heerenveen. Met in gedachten dat ze natuurlijk altijd terug kon, mocht het niet bevallen. “Nu ik hier zit, wil helemaal niet meer weg!”

Twijfelaars die overwegen om naar Heerenveen te verhuizen zou AnneTjitske het van harte aanbevelen. In het rijke bedrijfsleven vindt zij het opvallend dat de bedrijven veel samenwerking zoeken en geen continue concurrentiestrijd voeren. “Misschien zien de Heerenveners dat zelf niet meer, maar van buitenaf zie je dat wel. Ze halen samen het beste eruit. Ook met steeds meer activiteiten in de binnenstad, plaatselijke initiatieven en de natuurrijke omgeving is het gewoon heel prettig wonen.”

Meer info over de evenementen? www.ngoudenplak.nl

Samen zorgen dat de hele regio Heerenveen ‘n Gouden Plak is om te wonen, werken, ondernemen en bezoeken. Nu én in de toekomst. Dat is het doel van ‘n Gouden Plak. Facebook.com/ngoudenplak

ngoudenplak.nl

@ngoudenplak


Wij zijn ‘n Gouden Plak In mijn werk en tijdens fietstochten in mijn vrije tijd kom ik veel bijzondere mensen, bedrijven en plekken tegen. Daarom is voor mij héél de gemeente Heerenveen ‘n Gouden Plak. Ik ben er dan ook trots op hiervan burgemeester te zijn!

Tjeerd van der Zwan Burgemeester

Samen zorgen dat de hele regio Heerenveen ‘n Gouden Plak is om te wonen, werken, ondernemen en bezoeken. Nu én in de toekomst. Dat is het doel van ‘n Gouden Plak. Facebook.com/ngoudenplak

ngoudenplak.nl

@ngoudenplak


heerenveen • WELZIJN & GEZONDHEID

Voorlichtings bijeenkomsten U bent van harte welkom! Ziekenhuis Tjongerschans organiseert regelmatig voorlichtingsbijeenkomsten. Hieronder vindt u een overzicht van bijeenkomsten die binnenkort plaatsvinden.

HERSENLETSEL TREFPUNT Het Hersenletsel Trefpunt is voornamelijk een plek waar mensen elkaar kunnen treffen en praten over de situatie waarin men, na het doormaken van een beroerte (CVA/niet aangeboren hersenletsel) is terechtgekomen.

Op dinsdag 24 oktober wordt een bijeenkomst gehouden. Deze is van 09.45 uur tot 11.15 uur, in de Abe Lenstrazaal op de eerste etage van het ziekenhuis. Aanmelding vooraf is niet nodig en de toegang is gratis. Bent u verhinderd op 24 oktober? Deze bijeenkomst vindt vaker per jaar plaats. Kijk op www.tjongerschans.nl/patiënten/ voorlichtingsbijeenkomsten/hersenletsel-trefpunt voor overige data.

BEVALLEN

Bent u in verwachting en gaat u (mogelijk) in het ziekenhuis bevallen? Kom dan een keer alvast de afdeling en de verloskamers van ons ziekenhuis bezoeken. Op de voorlichtingsavond bevallen vertellen we u en uw partner alles over wat u kunt verwachten. De eerstvolgende voorlichtingsavond vindt plaats op dinsdag 7 november, van 19.30 – 21.30 uur, in de Abe Lenstrazaal op de eerste etage van het ziekenhuis. Tijdens deze avond heeft u de gelegenheid: - Informatie te krijgen over wat u kunt verwachten als u bij ons in het ziekenhuis bevalt; - Om vragen te stellen; - Tijdens de pauzes de verlofkamers op de afdeling te bekijken; - De kraam-/informatiemarkt te bezoeken. Bent u geïnteresseerd en rond de 24 weken zwanger? Meld u aan via www.tjongerschans.nl/ vrouwmoederkind. Kijk op www.tjongerschans.nl/voorlichting voor het programma en meer informatie over deze avond. Als u verhinderd bent op 7 november, of nog niet 24 weken zwanger bent, staan hier de overige data overzichtelijk op een rijtje.

GROOTHEERENVEEN.NL

35

SUCCESVOLLE ‘WEEK VAN DE DEMENTIE’ HEERENVEEN SAMENWERKING TUSSEN DE GEMEENTE HEERENVEEN, ZIEKENHUIS TJONGERSCHANS EN ALZHEIMER FRIESLAND Eén op de vijf Nederlanders krijgt dementie. Dat was één van de feiten die geriater Cornelis van der Hooft maandagavond 2 oktober tijdens de publiekslezing over deze ziekte op tafel legde. Het is dus zaak om te zorgen voor een samenleving die dementievriendelijk is. De Gemeente Heerenveen, Alzheimer Friesland en ziekenhuis Tjongerschans hebben daarvoor de eerste stap gezet door gezamenlijk een ‘week van de dementie’ te organiseren. Tijdens deze week waren er drie bijeenkomsten voor verschillende doelgroepen. De medisch specialisten van het ziekenhuis kregen van één van de geriaters van het ziekenhuis uitleg over de ziekte dementie en over hoe men met patiënten met deze ziekte om kan gaan. Op 2 oktober vond er in ijsstadion Thialf een publiekslezing plaats. Hier kwamen ruim 80 geïnteresseerden op af. Nadat oud-schaatser Falko Zandstra en Loek Punter, voorzitter van Alzheimer Friesland, het startschot hadden gegeven, volgde er een gevarieerd programma. Mevrouw v/d Veen gaf een indrukwekkende lezing over haar leven als mantelzorger voor een man met dementie.

Verder waren er presentaties over dementievriendelijke samenleving en over wehelpen.nl. Wehelpen.nl is een platform waarop mensen hulp kunnen aanbieden en/of kunnen aangeven of ze hulp nodig hebben. Op woensdag 4 oktober vond er een symposium plaats. Dit symposium was bedoeld voor zorgprofessionals die te maken krijgen met cliënten met dementie. Hier kwamen ruim 60 professionals op af. Samen met een

klinisch geriater, medisch psycholoog en een casemanager werd er gesproken over hoe om te gaan met deze groep cliënten. Wethouder Jelle Zoetendal sprak van een: “mooie en leerzame bijeenkomst”. Door het zetten van de eerste stap van deze drie partijen, komen we steeds dichterbij een dementievriendelijk Heerenveen!

STOPTOBER: 28 DAGEN NIET ROKEN IN OKTOBER Stoppen met roken kan lastig zijn. Toch is het niet onmogelijk. Zelfs als u veel rookt of al lang rookt. En samen stoppen met roken vergroot de kans om het vol te houden met een factor vijf! Stoptober is samen 28 dagen niet roken. Stoptober biedt een positieve aanpak en steun. Uit onderzoek blijkt dat 28 dagen net lang genoeg is om te ervaren wat de positieve effecten zijn van stoppen met roken. De meeste ontwenningsverschijnselen zijn dan achter de rug. Bovendien is een periode van 28 dagen goed te overzien. Uiteraard haakt Tjongerschans aan bij Stoptober. Zowel medewerkers als patiënten zijn gestimuleerd om mee te doen. In het ziekenhuis hangen posters en er zijn flyers beschikbaar.


ReünH eieer ecn voe ne n cert

      Ma. 30 okt. 19.30-21.30 uur | Bibliotheek Heerenveen        

Supertramp The Doors Johnny Cash

     

 €    €  bibliothekenmarenfean.nl/rechter

CENTURY’S CRIME TOP MUZIKANTEN UIT DUITSLAND

  -  

Oud-topschaatser Ben van den Burg over ‘Robotica en digitalisering‘ met gadgetmarkt OVERAL VOLLE ZALEN BIJ DEZE AUTHENTIEKE TRIBUTE BAND THE DOORS&INfood CONCERT

          €    €       

Lezing Yvonne Kroonenberg

EUROPA’S BESTE TRIBUTE VAN DEF AMERICANS + SPECIALE GAST: WARINGA (EARLY BIRD)  HENDRIK     

Soul Classics

 €    € 

GRATIS BOEK VOOR BIBLIOTHEEKLEDEN

            

VETTE SOUL & FUNK HITS VAN TOEN MET SOULID!

Fun Plaza: Ingang G van Abe Lenstra stadion * Gratis parkeren op P4 Zaal open 19:30 u. * Bijpraatcafé * Div. zitplaatsen * Entree vvk € 22,50 kassa € 30,Meer informatie, online tickets & online munten op: reunieconcert.nl

erlebe einen tollen abend! Die besten Schlager, Blasmusik, liters bier, lekker Duits eten en vooral sehr viel Spass..!

Een uniek evenement!

Voorverkoop:

Kaarten vanaf € 20,-

Snooker & Pool centrum

Tip..! Boek een tafel

Primera Lucienne

voor 8 personen

Grand Cafe ‘t Gerecht

met kortingen tot 20% via onze website

zaterdag 28 oktober Fun plaza heerenveen

Sportstad Café Beijk Catering

..

optredens van: DEE jay otzi tribute Derek tappert . die lustige moeflons . der Willie voor meer informatie en online tickets: oktoberfestheerenveen.nl


heerenveen • WELZIJN & GEZONDHEID

GROOTHEERENVEEN.NL

37

Meriant goed op weg met leren in de praktijk “We waren er echt voor de mensen" en “Op elke huiskamer zijn ze blij je te zien”. Twee uitspraken van studenten die hun opleiding zo dicht bij de praktijk volgen als maar kan. Meriant (ouderenzorg) en onderwijsinstellingen Friesland College, Friese Poort en Stenden Hogeschool timmeren samen aardig aan de weg met praktijkonderwijs. Zo is in oktober een nieuwe MBO-opleiding gestart tot verzorgende IG (Individuele Gezondheidszorg) samen met het Friesland College. Stenden is een HBO-opleiding begonnen, afgestemd op de praktijk en, in dit geval, de visie van Meriant. Dat Meriant ook nog de titel ‘beste leerbedrijf van Friesland’ heeft gekregen, is heel bemoedigend. Oud en jong speelden 2 oktober samen een hoofdrol bij de officiële start van de nieuwe MBOopleiding: Mevrouw Bekius en Corina Spijker gaven het startsein. Mevrouw Bekius woont in Herema State, een woonzorgcentrum van Meriant in Heerenveen. Ze was voor de gelegenheid naar de kerkzaal van woonzorgcentrum Anna Schotanus gekomen. Corina Spijker volgt de MBO-opleiding aan het Friesland College én bij Meriant. Op deze praktijkgerichte wijze wil ze verzorgende IG worden.

KENNISMAKEN MET BEWONERS Het tekort aan goed opgeleid personeel in de (ouderen)zorg neemt toe. Met de vergrijzing van de maatschappij wordt dit een steeds groter probleem: er komen steeds meer ouderen met een zorgbehoefte. Omdat ouderen langer thuis wonen, hebben ze bovendien zwaardere zorg nodig wanneer zij uiteindelijk verhuizen naar een zorginstelling. Het blijkt echter lastig om personeel te vinden dat hierop is toegerust. Meriant speelt in op deze krapte door de mensen zelf op te leiden tot verzorgende IG, verpleegkundige of Social Work (AD) niveau 5. Door te leren op de werkplek leren mensen direct werken met kleinschalige zorg. Ze maken direct kennis met bewoners en leren hun werk af te stemmen op de wensen van de bewoners.

SPEEDDATES In juni vonden er maar liefst 120 speeddates (korte kennismakingen)

plaats bij Meriant, voor een baan in combinatie met de opleiding tot verzorgende IG in samenwerking met het Friesland College. In totaal reageerden 186 mensen met een heel diverse achtergrond. “Het aantal geïnteresseerden lag boven verwachting”, vertelt clusterhoofd Alie van der Wal. “We wilden graag zo veel mogelijk mensen de gelegenheid geven zich te presenteren. Je krijgt zo toch een beter beeld van iemand dan door een brief.” Meriant heeft 25 plekken beschikbaar voor deze opleiding. Meriantdirecteur Hugo Broekman: “De kandidaten waren erg enthousiast en we waren onder de indruk van hun niveau. Dat maakt dat een aantal mensen de opleiding versneld kan doorlopen.”

“Probeer bewegen te integreren in dagelijkse bezigheden.”

UNIEKE STUDIE Naast de zorg is ook de sociale omgeving continu in verandering. Dat vraagt andere vaardigehden van medewerkers, zoals kunnen netwerken, creatief en ondernemend zijn, contact kunnen maken en onderhouden en verschillende mensen betrekken bij de zorg. Deze ontwikkelingen vragen om andere vormen van leren. Stenden Hogeschool heeft daarom een unieke deeltijdstudie ontwikkeld: Associate Degree Service, Welzijn en Zorg. Dit is een tweejarige deeltijd HBO-opleiding (niveau 5). Meriant is nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van deze opleiding. “De opleiding is afgestemd op de praktijk en op de visie ‘(h)erken wie ik ben’ van Meriant”, zegt Hugo Broekman, “Bovendien bieden

Start van een nieuwe praktijkopleiding van Meriant en het Friesland College.

Bewoonster mevrouw Bekius en student Corina Sijker

“We waren er echt voor de mensen” we de kans werken en leren in de praktijk te combineren”. Op 13 september zijn er zeventien medewerkers van Meriant gestart met deze opleiding.

BESTE LEERBEDIJF VAN FRIESLAND Bewoonster mevrouw Bekius mocht 4 oktober nog eens aantreden. Deze keer niet wegens de start van een opleiding, maar om een oorkonde in ontvangst te nemen. Was Meriants woonzorgcentrum Herema State eerder al betiteld als beste leerbedrijf van het Friesland

College in Leeuwarden, nu werd Herema State uitgeroepen tot beste leerbedrijf van Friesland in de sector zorg, welzijn en sport. Jan Willem ten Brinke, adviseur van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB), reikte de oorkonde uit. De jury was onder de indruk. “Herema State biedt mbo-studenten een positieve leeromgeving; alles kan totdat het tegendeel bewezen is”, zei Jan Willem ten Brinke. “Er zijn veel mogelijkheden om te leren in de praktijk en iedereen doet mee

om de studenten zo goed mogelijk in de praktijk op te leiden.”

LEREN KOKEN De aanwezige studenten konden het beamen. Demi Vorenholt van de praktijkopleiding Verpleegkunde aan het Friesland College: "Ik voelde me heel welkom binnen Herema State. Op elke huiskamer zijn ze blij je te zien." Mandy Ibrahim volgt de opleiding Dienstverlening aan het Friesland College: "Tijdens onze stage kookten we en maakten we schoon. Ook deden we activiteiten met bewoners. We waren er echt voor de mensen." Lion van der Wal doet dezelfde opleiding. "De begeleiding tijdens onze stage was heel goed”, zei hij. “Als we ergens mee zaten of vragen hadden, konden we altijd bij clusterhoofd Alie van der Wal terecht. Zij is heel betrokken. Ik heb veel geleerd tijdens mijn stage. Dat ik heb leren koken, vind ik het allerleukste."


38

NUMMER 10 • 2017

HET VERHAAL VAN HEERENVEEN

DE SCHOTERLANDSE KRUISKERK (1637 – 1969) Vandaag de dag denken we in Heerenveen bij de kruiskerk aan het gebouw aan de Europalaan. Er is echter in Heerenveen eerder sprake geweest van een 'kruiskerk', gebouwd in 1637 en afgebroken in 1969. De kruiskerk stond tegenover het 'Groote Huys' (nu Kuiper assurantiën). In die periode was de westelijke kant van de Dracht in handen van de Commanderije (het klooster van de Duitse orde in Oudeschoot). Nu kennen we deze locatie als Amelius van Oenemapark.

Interieur Nederlands Hervormde Kruiskerk.

De Nederlands Hervormede Kruiskerk, gezien vanaf de (ongedempte) Molenwijk in 1900.

De aanleiding voor de bouw van de kerk was een ruzie tussen Amelius van Oenema en Johannes Crack. Amelius was grietman van Schoterland en Johannes was grietman van Aengwirden. De kerk werd geplaatst aan de grens van Aengwirden waar Johannes hem vanuit Crackstate iedere dag kon “bewonderen”. Johannes weigerde dan ook deze kerk te bezoeken en liet zelf een kerk in Terband bouwen. De Kruiskerk is te vinden op verschillende oude prenten van Heerenveen vanaf circa 1720. Wat opvalt is dat de kerk is gebouwd als een 'Grieks kruis'. Een Grieks kruis is een kruis met gelijke armen. Ook zien we een koepel bovenop de kerk geplaatst, waarmee we de kerk kunnen typeren als een eenbeukige kruiskoepelkerk. Over de inrichting van de kerk weten we niet veel.

Fok in de sneeuw met Posthuis en Nederlands Hervormde Kruiskerk op de achtergrond in 1926.

In die tijd was het gebruikelijk om een kerk te bouwen volgens het concept van oriëntering. Dit houdt in: 'Het richten van het gebouw op een in religieus opzicht belangrijk punt.' Zo is het de verwachting dat Jezus Christus zal terugkeren vanuit het oosten. In veel kerken is het koor dan ook op het oosten gericht. In 1790 werd het orgel in de kerk geplaatst. Dit orgel was gemaakt door Albertus van Gruisen en werd betaald uit een legaat van Menno van Coehoorn Scheltinga en diens vrouw Martha Kinnema. In 1859 was het tijd voor verbeteringen aan de kerk. De tand des tijds knaagde zelfs nog aan de stenen van de kerk! De koepel (dakruiter) op de kruising werd

FOTO BOVEN: Hotel Groen in 1910.

In het Nieuwsblad van het Noorden van 02-12-1963 wordt bericht dat de kerk is gesloten, omdat het zich in slechte staat bevindt. Door het gewicht van de toren zijn de spanningen op de muren zo toegenomen dat men de klok niet meer durft te luiden.

www.heerenveenmuseum.nl

MET DANK AAN: Werkgroep Oud Heerenveen www.werkgroepoudheerenveen.nl

Uiteindelijk wordt in 1969 gestart met de definitieve afbraak van de kerk.

Afbraak van de Kruiskerk in 1964 .

FOTO RECHTS: Personeel van Hotel Groen. Nederlands Hervormde Kruiskerk in 1937.

vervangen door een heuse toren met spits aan de westzijde van de kerk. Ook de hoeken van de kerk werden meegenomen in de verbouwing, waardoor we de kruiskerk eigenlijk niet meer kruiskerk konden noemen.

‘Het verhaal van Heerenveen” is mogelijk gemaakt door:

Herenwalsterbrug in de vijftiger jaren.


heerenveen • CULTUUR

GROOTHEERENVEEN.NL

39

FOTO'S JANITA BARON

een nieuwe blik op…

DE BIBLIOTHEEK ALS MAATSCHAPPELIJK HART VAN DE SAMENLEVING. 100 procent naamsbekendheid, 50 procent bereik. Iedereen kent de bibliotheek. Maar ondanks de grote inspanningen en de lage drempel bereiken ze nog lang niet iedereen. We gaan in gesprek met Nynke Andringa over haar werk, taal en de toekomst. “Ik heb in heel Friesland gewerkt en boeken hebben mijn hart. Ik wilde eigenlijk verpleegster worden of zelfs boer. Maar dat was toen niet aan de orde. In bibliotheek Leeuwarden ben ik ooit begonnen en heb tegelijkertijd de bibliotheekopleiding gedaan. Vervolgens dertien jaar lang in diverse functies gewerkt en daarna in Noord-Friesland als manager van het Bildt en Menaldumadeel. Sinds elf jaar werk ik hier in Heerenveen als manager van de bibliotheken in de gemeente Heerenveen. Met heel veel plezier in een ontzettend leuke functie” vertelt Nynke. Ze heeft 20 medewerkers, verspreid over de drie locaties (Akkrum, Heerenveen en Jubbega) en de diverse scholenprojecten. “Wij zijn de tweede grootste bibliotheek van heel Friesland. Onze doelgroep is iedereen, van nul tot 100 jaar oud. Het begint al bij nul jaar als nieuwe ouders een brief van de gemeente krijgen waarin staat dat ze het Boekstartkoffertje gratis kunnen ophalen met o.a. een knisperof voelboekje en voorleestips”

ZOVEEL MEER DAN BOEKEN Als je de website bezoekt en de nieuwsbrief leest, valt direct het brede aanbod op. De bibliotheek doet zoveel meer dan alleen boeken uitlenen. “De diversiteit en het schakelen maakt mijn werk zo leuk en uitdagend. De kwalificaties voor medewerkers zijn nu heel anders dan 30 jaar geleden. Er komen bezoekers met een heel scala aan vragen. Het is nooit raar om een bibliotheek in te stappen en je vraag te stellen. Bij bijvoorbeeld de gemeente ervaren mensen wel een bepaalde drempel.”

TAALACHTERSTAND “Het is schrikbarend en zorgwekkend hoe de taal achteruit gaat. 25 procent van de leerlingen die van de basisschool af komt, heeft een taalachterstand. Als ze dan van school af komen en ze onderhouden taal niet, dan groeit deze groep op tot laaggeletterden. Daar maak ik mij zorgen om. Als bibliotheek

Nynke Andringa

doen we veel, ook aan preventie. Zo hebben we inmiddels op 16 basisscholen en één school in het voortgezet onderwijs een bibliotheek op school traject. Met behulp van de leesmonitor maken we een nulmeting en dan kunnen we jaarlijks bekijken in hoeverre een kind vooruitgaat. Daarnaast beschikken de scholen over een collectie en hebben ze een leesconsulent van de bibliotheek. Wij zijn er niet om het kind te leren lezen, maar om het plezier in lezen over te brengen.”

OVERHEID “De overheid is heel makkelijk als het gaat om digitale brieven sturen of zelfs digi-

taal bepaalde zaken aangeleverd te willen hebben. Zelfs bedrijven vragen hier steeds vaker om. We worden geacht om van alles te kunnen, maar er zijn mensen die het tempo van deze maatschappij niet kunnen bijhouden. Juist die mensen komen hier om hulp vragen.” Mensen met een migratieachtergrond komen hier makkelijk naar toe, maar wat denk je van de autochtonen? Die schamen zich en het is een moeilijk te bereiken groep. We hebben nu een basale computercursus: de aanmeldingen daarvoor stroomden binnen. Via deze weg proberen we nu ook de doelgroep met een taalachterstand te bereiken.”

JUBBEGA

Deelnemers van het Digitaalhuis in gesprek met Nynke Andringa.

Er is een prachtig voorbeeld uit Jubbega. Een vrouw die in het Digitaalhuis komt, vertelt hoe het haar leven heeft beïnvloed: “Vroeger kon ik mijn kinderen niet voorlezen. Nu heb ik hier lezen en schrijven geleerd en kan ik mijn kleinkinderen voorlezen!” Deze digitaal huizen worden in alle drie locaties goed bezocht. “Jubbega is heel zelfredzaam, dat heeft de historie bewezen. Jubbegaasters koesteren de bibliotheek en het documentatiecentrum (HiP). Het is van hen, ze dragen dit met vrijwilligers die het vuur uit hun sloffen lopen.”

AKKRUM Met ingang van 2018 krijgt de bibliotheek extra geld en dan met name in het sociale domein. “Niet iedereen heeft de middelen maar wel de behoefte aan ondersteuning en diverse gratis cursussen. We hebben momenteel wachtlijsten voor bijvoorbeeld de cursus klik en tik! Maar we doen ook andere activiteiten voor volwassenen. Bijvoorbeeld een avond met een notaris, gewoon aan de grote tafel, waar ineens 20 mensen op af komen.”

Waarom heet het nog bibliotheek? “100 procent naamsbekendheid! We zouden wel gek zijn als we die naam overboord zouden gooien. Ik heb zelf nog veel ambities. Het is een dynamisch werkveld dat continu verandert en doorgaat. Onze uitdaging is om de resterende 50 procent van de bevolking te bereiken! P.S. Wist je dat een abonnement op de bibliotheek tot 18 jaar gratis is?”


NUMMER 10 • 2017

Agenda regio Heerenveen Brief aan mijn dochter

18

Neelie!

28

Lida Dijkstra

18

Koopzondag

29

Weet je nog wel…

19

sc Heerenveen - AZ

29

Mooi om te zien

19

Australia’s Thunder from Downunder (18+) 30 Posthuis Theater // 20:15 // Aussie adventure 2017 Tour

okt

Mass Start Competitie

20

Klaas Bunk

30

The Unpleasant Surprise

20

In mijn hoofd ben ik een dun meisje (12+) 31

Unis Flyers - Eaters Limburg

21

Symposuim St. Tijd met Le Roy lezing 31

Posthuis Theater // 20:15 // Abdelkader Benali & Livinia Meijer

okt

Museum Belvédère Oranjewoud // 20:00 // Lezing

Posthuis Theater // 20:15 // Maaike Widdershoven, Tony Neef, Ruud Bos

okt

okt

Museum Heerenveen // 10:00 // door Gabriel Vriens

okt

Thialf Heerenveen // Langebaanschaatsen

okt

Posthuis Theater // 20:15 // Theater Rotterdam

Heerenveen - centrum // 13-17 // winkelen

Abe Lenstra stadion Heerenveen // 16:45 // Eredivisie voetbal

Bibliotheek Heerenveen // 19.30-21.30u // Rechter Klaas Bunk vertelt

Posthuis Theater // 19:30 // NT Jong (Nationaal Toneel)

Heerenveen Museum // 13:00-16:30 // Ronald van den Hoff

okt

okt

okt

okt

okt

okt

21-29

Een nieuwe blik

t/m

okt

Posthuis Theater // 20:15 // Theatergroep Suburbia

Ouderen Songfestival

22

Lucanna Bosma

v.a.

Thialf Heerenveen // 20:00 // IJshockey bekercompetitie ‘17-’18

RaboMuseumKidsweek herfstvakantie

okt

Filmmiddag

25

Expositie Paul Dijkstra

Friese Huizen van de Duitse Orde

25

Zeiltocht over de Atlantische Oceaan

Bman in de nat (5+)

25

Halloweenavond

Kinderen van Judas

25

Nashville Night

Mylou Frencken

26

Mooi om te zien! Deel 2

Van Heideveld tot zwembad

27

BoekStart Inloopochtend

Jan Beuving

27

Charity4Brains

Museum Heerenveen // Griezelen in het Museum

Posthuis Theater // 14:00 // Halve Finale

Bibliotheek Heerenveen // 15.00 // De Griezelbus

Museum Heerenveen // Symposium Heerenveense kloosters

Posthuis Theater // 15:00 // Plan-D / Andreas Denk

Posthuis Theater // 20:15 // Toneelgroep Oostpool

Posthuis Theater // 20:15 // Leven in het lied

Bibliotheek Jubbega // 19.30 - 22.00 // Thema-avond

Posthuis Theater // 20:15 // Raaklijn

okt

okt

okt

okt

okt

okt

okt

okt

okt

Pronkkeamer Museum Heerenveen // fototentoonstelling Janita Baron

Pronkkeamer Museum Heerenveen // Kunstexpositie

Bibliotheek Heerenveen // Schilderijen

Bibliotheek Heerenveen // 10.15 - 12.00 // Zeezeiler Arie Nauta

Heerenveen Museum // 20.00 - 21.00 // Griezelig enge spooktocht

Posthuis Theater // 20:15 // The Road to Bluebird Café

Museum Heerenveen // 10.00 - 12.00 // Lezing Gabriel Vriens

Bibliotheek Heerenveen // 10.00 - 11.00 // Kinderen worden voorgelezen door ouders

Posthuis Theater // 20:00 // Music & Fun 2017

Kunstbeurs (voor het goede doel)

27-29

Martin Mans

KPN NK Afstanden

27-29

Unis Flyers - LummusLED Eindhoven Kempenaren

Tjaarda Oranjewoud // 11-17 // Kunst kijken & kopen.

Thialf Heerenveen // Strijd om de Nederlandse titels langebaan schaatsen

okt

okt

Trinitas kerk Heerenveen // 20:00 // Orgelconcert

Thialf Heerenveen // 20:00 // IJshockey BeNe Liga

The Originals

Posthuis Theater // 20:15 // Eindejaars Songference 2017

KPN marathon Cup 3 - AB Vakwerk Marathon Thialf Heerenveen // 19:15 // Marathon schaatsen

31

okt

1

nov

1

nov v.a.

40

1

nov

2

nov

2

nov

2

nov

3

nov

3

nov

3

nov

3

nov

4

nov

4

nov

Samen zorgen dat de hele regio Heerenveen ‘n Gouden Plak is om te wonen, werken, ondernemen en bezoeken. Nu en in de toekomst. Dat is het doel van ‘n Gouden Plak!


heerenveen

41

GROOTHEERENVEEN.NL

oktober - november 2017 Lezing/cursus

Nieuwe familie

Wonderlijk Friesland in Vier Seizoenen Heerenveen Museum // Natfoto’s

Tommy Wieringa

Museum Belvédère Oranjewoud // 20:00 // Schrijvers te gast...

Kursus Frysk Afûk (1) Dood en zo

5

Melle, visionair schilder

6

Klein Duimpje & de Huilende Reus

21

7

Cursus verhalen schrijven (2)

22

8

Klein Duimpje & de Huilende Reus

23

9

Syb van der Ploeg

25

nov

nov

nov

Posthuis Theater // 20:15 // Noord Nederlands Toneel

Edo Brunner & Arie Koomen

Koopzondag

Kursus Afûk (3)

nov

Bibliotheek Heerenveen // 19.30 -21.30

Evenement

5

nov

Posthuis Theater // 16:00 // Sanne Vogel e.a.

Sport

21 nov

Bibliotheek Heerenveen // 19.30 -21.30 //

21

v.a.

Expositie

t/m

Theater/muziek

nov

Heerenveen Museum // // Kunstexpositie

Posthuis Theater // 19:00 // Sint Nicolaassprookje Heerenveen

Bibliotheek Heerenveen // 19.00 - 21.30 // Basiscursus door Samantha Haitsma

Posthuis Theater // 19:00 // Sint Nicolaassprookje Heerenveen

nov

nov

nov

Posthuis Theater // 20:15 // Edo en Arie klussen

nov

CoderDojo

10

Kompenije Rock

25

De Bruiloft van Mozart (6+)

10

sc Heerenveen - PEC Zwolle

25

Byzantijns Mannenkoor Friesland

26

nov

Bibliotheek Heerenveen // 15.00- 16.30

nov

Posthuis Theater // 19:15 // Rudolf Nammensma

ISU WorldCup Schaatsen

Thialf Heerenveen // Werelbekercompetitie langebaanschaatsen

10-12 nov

nov

Posthuis Theater // 20:15 // SportSounds

nov

Jubbega // vanaf 15:30 // Rock Festival

Abe Lenstra stadion Heerenveen // 20:45 // Eredivisie voetbal

Terbantster Tsjerke // 15:30 // A capella koor

nov

nov

Wijn & Spijs wandeling

12

Koopzondag

26

Dirk Scheele

12

Lezing Yvonne Kroonenberg

27

Basson Continuo

12

Rundfunk

29

SamenspelWeek

13-19

Cursus verhalen schrijven (3)

29

Kursus Frysk Afûk (2)

14

Liesbeth, heb het leven lief!

30

Cursus verhalen schrijven (1)

15

Mooi om te zien! Deel 3

16

Inkipinki

17

Intocht Sinterklaas

18

Unis Flyers - Bulldogs Liege

18

Klein Duimpje & de Huilende Reus

20

Heerenveen // 12:00 // Culinaire wandeling langs div. Restaurants

nov

Posthuis Theater // 11:00 // Huis-, tuin- & Keukenavonturen

Terbantster Tsjerke // 15:30 // Marjolein Wielinga & Pieter Rynia

Ateliers Majeur //

nov

Bibliotheek Heerenveen // 19.30 - 21.30

Bibliotheek Heerenveen // 19.00 -21.30 // Basiscursus schrijven door Samantha Haitsma

Museum Heerenveen // 10.00 - 12.00 // Lezing Gabriel Vriens

Bibliotheek Heerenveen // 15.00 // Poppenkastvoorstelling

Heerenveen - centrum // 14:00 // Aankomst Sinterklaas in Heerenveen

Thialf Heerenveen // 20:00 // Ijshockey BeNe Liga

Posthuis Theater // 19:00 // Sint Nicolaassprookje Heerenveen

nov

nov

nov

nov

Heerenveen - centrum // 13-17 // winkelen

Bibliotheek Heerenveen // 19.30 - 21.30 // Campagne Nederland Leest

nov

nov

Posthuis Theater // 20:15 // Wachtstumsschmerzen

Bibliotheek Heerenveen // 19.00 - 21.30 // Basiscursus door Samantha Haitsma

nov

nov

Posthuis Theater // 20:15 // Renée van Wegberg e.a.

nov

nov

nov

nov

nov

nov

Voor het totale overzicht kijk je op: www.ngoudenplak.nl

(ook voor aanmelden evenementen/activiteiten)?

Facebook.com/ngoudenplak

@ngoudenplak

ngoudenplak.nl


42

FOTO: TIMSIMAGING

heerenveen • SPORT


GROOTHEERENVEEN.NL

43

Wachten op de winter... MARATHONSCHAATSEN IN FRIESLAND SPRINGLEVEND Marathonschaatsen en Friesland. Ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden door die ene tocht die voor het laatst werd gereden in 1997. Volgens Piet Paulusma komt de Tocht der Tochten er binnen nu en 20 jaar, maar wie gelooft dat nog? Ondertussen is de laatste editie al weer meer dan 20 jaar geleden verreden en heeft niemand van de huidige wedstrijdgeneratie ooit de Elfstedentocht morgen rijden. Bij gebrek aan natuurijs kennen we tegenwoordig echte ‘kunstijsgeneraties’ en op het kunstijs gaat het erg goed in Heerenveen, want zowel bij de jeugd als bij de profs strijden schaatsers uit de regio mee in de top FOTO: MARTIN DE JONG

In Heerenveen zijn in totaal tien schaatsverenigingen die wekelijks in verschillende trainingsgroepen hun rondjes rijden. Naast wedstrijdrijders op de langebaan en recreatieve schaatsers is er ook een groot aantal marathonschaatsers in Friesland. Johannes Zijlstra uit Heerenveen is verantwoordelijk voor het marathonschaatsen in Heerenveen. De 66-jarige liefhebber is vertegenwoordiger van het TC marathon en ziet dat het goed gaat met marathonschaatsen in Friesland. “Kijk maar eens naar het NK bij de jeugd en dan naar de podiumplaatsen. Daar staan heel wat rijders met HV (Wedstrijdnummer in Heerenveen) achter hun naam en daar zijn we erg trots op.”

AB VAKWERK MARATHON BRENGT WERELDTOP NAAR HEERENVEEN

LANGEBAAN VERSUS MARATHON Je hoeft geen echte kenner te zijn om te kunnen vaststellen dat marathonschaatsen en langebaanschaatsen twee aparte werelden zijn. Langebaanschaatsen is in eerste instantie olympisch en geniet een veelvoud aan aandacht van de nationale pers vergeleken bij het marathonschaatsen. Langebaanschaatsers voeren elke wedstrijd een strijd tegen de klok, zijn individualisten en vaak moeilijk benaderbaar. Marathonschaatsers acteren voornamelijk op de achtergrond, zijn over het algemeen benaderbaar en rijden hun wedstrijden in groepen waarin tactiek vaak een cruciale rol speelt. De verschillen zorg(d)en over het algemeen tot een controverse tussen de twee schaatsdisciplines. In Friesland is dat niet anders weet ook Zijlstra. “In het langebaanschaatsen denken ze vaak alles beter te weten, en hebben trainers over het algemeen geen hoge pet op van het marathonschaatsen. Ik zeg niet alle, maar toch wel veel langebaantrainers zijn conservatief. Marathonschaatsen is slecht voor de langebaan. Het verpest onder andere de zorgvuldig aangeleerde techniek. De marathonschaatsers hebben echter de laatste jaren behoorlijk veel indruk gemaakt in het langebaanschaatsen. Kijk maar eens naar de uitslagen van de drie-,vijf- en tien kilometer tijdens de nationale kampioenschappen. Meer dan de

Johannes Zijlstra

helft is marathonschaatser. Ze doen dus blijkbaar wel iets goed in ‘de marathon’ en daar zijn steeds meer trainers zich van bewust. Het is niet voor niets dat Sven Kramer vorig jaar enkele marathonwedstrijden reed. Johannes Zijlstra raakte rond 1990 opnieuw betrokken bij de schaatssport. Zijn beide dochters schaatsten en zoals het dan zo vaak gebeurt raken de ouders betrokken bij verschillende posities binnen de vereniging. Zijlstra was maar liefst 18 jaar bestuurslid van de schaatsvereniging HCH en nam daarna een positie in bij de Technische Commissie langebaan. “Via mijn schoonzoon Douwe Bierma, die jarenlang verdienstelijk A-rijder was, begon het marathonschaatsen meer aandacht te krijgen en werd ik gevraagd voor de TC Marathon en ondanks dat mijn schoonzoon enkele jaren geleden stopte, doe ik dat nu nog steeds met veel plezier.

ENDURANCE PROGRAMMA In Heerenveen zijn elk schaatsseizoen zes baanmarathons voor de jeugd. Aan de start staan doorgaans ongeveer 20 rijders, zowel bij de jongens als de meisjes. “Als de schaatsers pupillen zijn en later doorstromen naar de junioren C en junioren B krijgen wij ze in het vizier. Talentvolle rijders komen in aanmerking voor de selectie en krijgen daarin specifieke marathontraining. Dit is aanzienlijk anders dan een training gericht op langebaanschaatsen. Uiteraard wordt meer het accent gelegd op duurtraining, maar ook tactiek, in de groep rijden en acceleratie spelen hierin een belangrijke rol.” Omdat het niveau op de langebaan achter bleef in Heerenveen, met name op de lange afstanden, is dit seizoen het Endurance programma gestart. In dit programma werken beide TC’s, langebaan en marathon, samen om de kwaliteit op de lange afstanden binnen het gewest te verhogen. “Schaatsers in

dit programma specialiseren zich voornamelijk op afstanden langer dan drie kilometer én de marathon. Talenten voor het ‘langere werk’ kunnen nu samen de stap zetten naar de top en daar hebben beide disciplines baat bij.”

TOEKOMSTIGE ELFSTEDENWINNAARS Op het hoogste marathonniveau in Nederland spelen schaatsers uit de regio een belangrijke rol. Met mannen als Jorrit Bergsma, Arjan Stroetinga en Bob de Vries is gewest Friesland enorm goed vertegenwoordigd in de topdivisie bij de heren. Ook bij de dames spelen de Friezen een belangrijke rol. Zo won Elma de Vries vorig jaar het kunstijsklassement en drukken enkele grote talenten hun neus nadrukkelijk aan het venster. Is er onder de Friezen ook een potentiele Elfstedenwinnaar? “Ja natuurlijk”, zegt Zijlstra. “Maar een Elfstedentocht is heel speciaal en een winnaar laat zich moeilijk voorspellen. Maar als hij komt dan rijden schaatsers van Gewest Friesland mee voor de overwinning.”

Op zaterdag 4 november wordt in Heerenveen de derde competitiewedstrijd gereden van de KPN Marathon Cup. De AB Vakwerk Marathon brengt de beste marathonschaatsers van Nederland, en dus ook de wereld, naar Heerenveen. Wordt het net als vorig jaar weer de snelle Gary Hekman, of kunnen sterke mannen als Sven Kramer, Jorrit Bergsma en Bob de Vries daar een stokje voor steken? En wat kan Irene Schouten? De rijdster uit de ploeg van Royal A-ware won vorig jaar de wedstrijd, maar heeft stevige concurrentes met onder andere Elma de Vries en Francesca Lollobrigida. Dat het ijs van Thialf snel is weten we allemaal en dat lieten de marahonmannen vorig jaar ook zien. Gary Hekman won de wedstrijd over een afstand van 125 ronden met een gemiddelde rondetijd van 30,2 seconden. De op één na snelste marathon ooit. Het lijkt een kwestie van tijd voordat de nationale marathontop bij de mannen een wedstrijd aflegt met een gemiddelde rondetijd onder de 30 seconden. Zal dat worden gerealiseerd op 4 november in Thialf?

PROGRAMMA ZATERDAG 4 NOVEMBER PLAATS: THIALF 19.15 uur: Dames - 80r 20.30 uur: Heren - 125r 22.00 uur: Beloften - 100r


heerenveen • SPORT

GROOTHEERENVEEN.NL

45

MEGA SPORTDAG OMDAT IEDER KIND MOET KUNNEN SPORTEN Dinsdag 24 oktober is het weer tijd voor de jaarlijks terugkerende Mega Sportdag in Heerenveen. Honderden kinderen kunnen diverse sporten uitproberen op deze sportieve dag. Een positieve ervaring met sport voor ieder kind, daar gaat het tijdens deze dag om. Het thema van dit jaar is “De Heerenveense Sportwereldreiziger”. Iedereen die een dag lekker wil klimmen, klauteren, boogschieten en andere niet alledaagse sporten wil uitproberen is van harte welkom. Naast het sporten worden er ook rondleidingen verzorgd door het Abe Lenstra stadion en wordt er stilgestaan bij gezonde voeding. NIEUW Dit jaar is er een aantal nieuwigheden aan de Mega Sportdag toegevoegd. Naast kinderen zijn dit jaar ook de ouders van harte MENKO VAN welkom. Tientallen sportaanbieDER WEG ders uit de gemeente Heerenveen bieden kinderen en ouders de meest uitdagende sport- en gezondheids- workshops aan om de Heerenveense sportwereld beter te leren kennen. Daarnaast worden er ouder-kind challenges georganiseerd, waar samenwerken centraal staat, en kun je volop bewegen in playgrounds. De organisatie van de mega Sportdag ligt grotendeels in handen van Scoren Voor Gezondheid Heerenveen. Deze organisatie ondersteunt scholen bij geven van de gymlessen. Dit wordt gedaan door een zestal zogeheten buurtsportcoaches. Ook geven zij individuele begeleiding bij kinderen, die dit om wat voor reden dan ook nodig hebben. “Het bevorderen van het beweegklimaat is ons hoofddoel. We hebben precies in beeld welke kinderen in Heerenveen wel of niet sporten. Wij proberen ieder kind aan het sporten te krijgen. Plezier hebben speelt hierin een grote rol. De Mega Sportdag is een mooi middel om de kinderen kennis te laten maken met de vele mogelijk-

heden die we in Heerenveen op sportgebied hebben” aldus Menko van der Weg van Scoren Voor Gezondheid. De Sportactiviteiten zullen niet alleen in Sportstad plaatsvinden. Ook Thialf en Sportstad buiten doen mee. De opening van de Mega Sportdag vindt op dinsdagochtend 24 oktober om tien uur plaats in Sportstad Heerenveen. Vervolgens gaat om halfelf het programma van start. Rond vier uur is de sportdag afgelopen en kan iedereen voldaan en vermoeid weer naar huis. “Handig om te weten is het feit dat de deelnemertjes zelf voor sportkleding moet zorgen. Ook het vervoer tussen de Heerenveense sportlocaties moet men zelf regelen” sluit Menko af.

www.scorenvoorgezondheidheerenveen.nl


NAJAARSACTIE PROEFTIJD • 2 maanden

GRATIS UW VERKOOP TESTEN Als u nu uw huis in de verkoop zet bij een van onze 4 kantoren in Friesland, kunt u onze complete dienstverlening testen.

Geen verkoop, geen kosten! Hoe werkt het? In deze 2 proefmaanden zetten wij ons complete verkooppakket in om actief uw huis te verkopen. Hieronder begrepen: •de beste Fundapresentatie •schitterend verkooppakket •uitgekiende verkoopstrategie •online marketing met oa facebookcampagne

Geen verkoop? geen kosten! U betaalt enkel en alleen bij een succesvol verkoopresultaat. 100% no cure-no pay! Over de verkoop hoeft u overigens niet in te zitten. Ons kantoor behoort bij de 3 best presterende kantoren van Friesland en onder het motto 'binnen 2 maanden uw huis uit' gaan wij graag voor u aan de slag.

Geen verkoop? geen kosten! Dat klinkt bijna te mooi, toch zijn er geen 'kleine lettertjes'. In ons kennismakingsgesprek en kostenloos verkoopadvies leggen wij u alles uitgebreid uit en leggen afspraken helder vast.

BINNEN 2 MAAN DEN JE HUIS

UIT

Ook uw huis vlot en zonder zorgen verkopen? Bel of mail ons voor een kostenloos verkoopadvies,

tel (0513) 23 21 80 info@makelaardijfriesland.nl


n a J

heerenveen • SPORT

GROOTHEERENVEEN.NL

47

IS OP ZOEK NAAR EEN NIEUWE UITDAGING! D ertien jaar lang was Jan van Loon marathonschaatser en skeeleraar op het hoogste niveau. Sinds maart is de 31-jarige sporter daarmee gestopt en sindsdien is hij op zoek naar een nieuwe uitdaging. Voor Grootheerenveen sport hij daarom elke maand mee met een sportvereniging in de gemeente. DIT KEER ROEIVERENIGING AENGWIRDEN...

ROEIVERENIGING AENGWIRDEN Het is een onstuimige, maar prachtige zaterdagmiddag. Het is nog droog, maar om mij heen pakken donkere wolken zich samen en zorgen voor een scherp contrast met de door enkele zonnestralen oplichtende roeiboten. Het is net na het middaguur als ik mij meld bij roeivereniging Aengwirden. De smalle roeiboten zien er vervaarlijk onstabiel uit. Mocht ik niet natregenen, betwijfel ik nu sterk of ik dan alsnog droog blijf. Het is vandaag examendag bij de in 1999 opgerichte roeivereniging. Het examen houdt in dat leden van de vereniging, na een periode van veel trainen, een proeve van bekwaamheid kunnen doen in een specifiek type boot. Bij een met succes afgelegd examen kan de stap worden gemaakt naar een ander type boot, vaak moeilijker te bevaren. Dat is echter niet waar ik voor kom, want roeien is voor mij een totaal nieuwe sport. Ik ben vandaag uitgedaagd door Josine Haspers, de commissaris van de vereniging.

De 36-jarige Josine uit Wolvega is een ervaren roeister en roeide in haar studententijd dagelijks. “Dat doe ik nu niet meer hoor”, zegt ze lachend. “Als ‘commissaris roeien’ is het mijn taak om ervoor te zorgen dat er voldoende coaches voor de verschillende ploegen en instructieniveaus zijn. En als er nieuwe leden bijkomen die al wel ervaring hebben, dat ze zich bij een geschikte ploeg kunnen aansluiten. Daarnaast coach ik zelf ook; in de zomer geef ik eenmaal per week skiffinstructie.” In het dagelijks leven is Josine fysiotherapeute en heeft ze een eigen praktijk in Steggerda.

DE TRAINING Voordat we in de roeiboot stappen loop ik met Josine de loods in. In de loods staan stellingen waarin de boten worden gestald. Bij de ingang staat ook een roeisimulator. We doorlopen kort de basistechnieken en Josine doet voor hoe het straks in de praktijk gaat. “Bij roeien gebruik je al je spieren, dat is voor veel mensen misschien verrassend, maar het is wat dat betreft een full-body work-out. Je houdt je armen gestrekt en zit met gebogen knieën. De eerste beweging die je maakt is het strekken van je benen, want vanuit je benen kun je het meeste kracht leveren. Daarna volgt je rug. In een vloeiende beweging trek je daarna de riemen naar je toe en maak je de roeibeweging zoals we die allemaal wel kennen.” Het lijkt relatief eenvoudig en ik probeer het ook. Hoewel er vast wel het een en ander beter kan, heb ik de beweging snel onder de knie. Het is tijd voor het echte werk. RIEMEN VAST Als eerste stapt Josine in de Bernardina Johanna, een C2*. Na de stuurvrouw, die ons komt vergezellen tijdens onze training, stap

elke roeibeweging gaat wel iets fout. Bij het inzetten en terughalen moeten de riemen een kwartslag worden gedraaid om niet half spetterend door het water te worden gehaald. De riemen moeten naar buiten worden gedrukt en links moet over rechts en de riemen moeten vooral op middenrif blijven. Mijn cognitief motorisch proces maakt overuren. Na enkele honderden meters stoppen we even. Josine neemt alles nog een keer met mij door en we keren de boot. ik in de boot. De behoorlijk smalle boot ligt redelijk stabiel en zonder al te veel problemen ga ik zitten en maak mijn voeten vast met de daarvoor bestemde riempjes. De twee riemen hangen al aan weerzijden van de boot en ik krijg nog een laatste instructie. “De riemen moeten goed naar buiten worden gedrukt. Daarnaast haal je bij de roeibeweging links over rechts. Dat wil zeggen dat je de linkerhand net iets hoger hebt bij het bijhalen dan de rechterhand, anders raak je in de knoop. Verder moet je gewoon doen wat ik doe en let dan vooral op mijn lichaam”, zegt Josine. We worden van de kant gedrukt om ruimte te maken voor de riemen. Als we ver genoeg zijn afgedreven zetten we tegelijkertijd de roeibeweging in. Ik probeer exact te doen wat Josine doet, maar dat valt niet mee. Er zijn te veel dingen waar ik om moet denken en bij

HEERLIJK GEVOEL ALS JE ‘ZE’ RAAKT Ook het eerste stuk op de weg terug blijf ik voor mijn gevoel prutsen. Het ziet er zo gemakkelijk uit vanaf de zijkant, maar in de praktijk is het als beginner lastig om de basistechnieken goed uit te voeren. Maar dan opeens heb ik het, tenminste, dat vind ik waarschijnlijk vooral zelf. Ik draai de riemen op het juiste moment en druk ze automatisch naar buiten. Ik volg Josine haar bewegingen. Bij elke haal zet ik iets meer kracht en ik merk dat Josine daarin mee gaat. We maken meer en meer snelheid en beginnen ‘ze’ te raken. Een heerlijk gevoel en het verenigingsgebouw komt snel dichterbij. De riemen van Josine dansen over het water als ze deze losjes terug laat komen en dat geeft een prachtig geluid over het stille water. Na enige tijd draaien we de boot weer en gaan

we terug naar het vlot. Eenmaal op de kade ben ik behoorlijk enthousiast. Hoewel ik stroef begon, wist ik me na een half uur behoorlijk goed te redden. Ik ben verbaasd over de snelheid die we haalden en kan me voorstellen dat als je goed op elkaar bent ingespeeld de snelheden behoorlijk kunnen oplopen. In een kort tijdsbestek is de basis goed te aan leren. Het snelheid maken met de roeiboot werkt verslavend. Je wil meer, sneller, verder en vooral nog een keer. Het is een fantastische ervaring. En, natuurlijk het allerbelangrijkst, ik ben droog gebleven. Is jouw sport een leuke uitdaging voor Jan? Nodig hem uit door een e-mail te sturen naar info@grootheerenveen.nl en te vertellen waarom Jan juist bij jouw sportvereniging moet komen sporten.


ONTDEK NU HET GEMAK VAN ŠKODA PRIVATE LEASE VOOR DE KLEINE ZATERDAG ZATERDAGKLUS

• Alléén in oktober

CITIGO Active van € 199,-

• Een gloednieuwe CITIGO Active voor minder dan € 6,- per dag*

voor

• OP=OP VOOR DE FLINKE ZATERDAGKLUS

FABIA Active van € 269,-

voor

€ 229,-*

€ 159,-

*

VOOR DE GROTERE ZATERDAGKLUS

RAPID SPACEBACK Drive van € 339,voor

€ 319,-*

Brandstofverbruik 4,1 - 4,9 L/100 km (1 op 20,4 - 24,4) CO2-emissie 96 - 110 gr/km.

Vraag direct aan en ontvang een GAMMA Cadeaupas t.w.v. € 100,* De ŠKODA Private Lease actieprijs geldt voor de CITIGO Active, FABIA Active en RAPID SPACEBACK Drive en wordt onder de voorwaarden van het Keurmerk Private Lease aangeboden door ŠKODA Financial Services, handelsnaam van Volkswagen Leasing B.V., ingeschreven in het Handelsregister onder nummer 20073305. Getoond tarief is het tarief per maand en o.b.v. Private Lease inclusief BTW, bij 48 maanden, 10.000 km per jaar, € 500,- eigen risico en regio Utrecht. Tarieven kunnen per regio afwijken i.v.m. provinciale opcenten. Brandstof is niet inbegrepen. Na jaar 1 bedraagt de tussentijdse opzegvergoeding maximaal 40% van de resterende leasetermijnen. Afbeelding kan afwijken van de werkelijkheid. Acties zijn geldig tot 31 oktober 2017, zolang de voorraad strekt. Toetsing en registratie bij BKR te Tiel.

AUTOLAND VAN DEN BRUG Zilverweg 3, Heerenveen, T (0513) 63 30 54 skoda@vandenbrug.nl, vandenbrug.nl/skoda Voor onderhoud, service en reparatie kunt u ook terecht bij onze ŠKODA Service-vestigingen in Drachten en Sneek.


heerenveen • SPORT

GROOTHEERENVEEN.NL

49

ALLES DRAAIT OM AANDACHT

VOLLEYBALVERENIGING HEVOC’89

SUCCESVOL MET DE JEUGD

Een bloeiende jeugdafdeling. Voor veel sportverenigingen een droom of een lastig te realiseren doel. Voor volleybalvereniging Hevoc’89 is het de laatste jaren echter een vanzelfsprekendheid geworden, ook al kost dat wel heel veel energie. Het geheim? “Aandacht”, zegt voorzitter Marco Berendsen volmondig en zonder twijfel. “Het klinkt zo logisch, maar in de praktijk blijkt het best lastig realiseerbaar.” De volleybalvereniging uit Heerenveen telt op dit moment 230 spelende leden, waaronder 93 jeugdleden. Een snelle rekensom leert ons dat meer dan 40% van de volleyballers bij de vereniging jeugdlid is. Een enorm hoog percentage en daar is de voorzitter enorm trots op. Het hoge aantal jeugdleden en de blijvende aanwas van nieuwe jeugdleden is ook de Nevobo (Nederlandse volleybalbond) opgevallen. “Ze zijn hier geweest om te kijken hoe wij dat doen. Het antwoord daarop heeft te maken met verschillende dingen, maar we komen dan als eerste weer terug op de aandacht voor de kinderen.” Marco is zelf zeven jaar geleden gaan volleyballen. De oud-voetballer kon door blessures niet meer voetballen en kwam samen met een vriend bij Hevoc terecht. “Dat was voor ons een logische stap en een leuke nieuwe uitdaging. Een beetje campingvolleybal dat kan iedereen wel, maar volleybal op wedstrijdniveau is een extreem technische en lastige sport en daar vind ik elke week weer een mooie uitdaging in.”

gezelligheid. “Ik vertelde al eerder over aandacht voor de kinderen”, begint Marco. “De aandacht voor de jeugd begint met de trainer. Als nieuwe mini’s zich melden, kinderen vanaf ongeveer 6 jaar, krijgen ze een trainer die gespecialiseerd is in het trainen van mini’s. Die gaat eerst kijken: Wat kan het kind? Wat is het niveau en in welk team zou hij/zij het beste op zijn/haar plek zijn? Daarnaast hebben wij een coördinator rondlopen die de trainers leert hoe je met de kinderen omgaat en hoe je reageert in bepaalde situaties. Alles is er voor wat dat betreft vooral op ingericht om plezier te maken, kinderen moeten het spelletje en de vereniging in eerste instantie heel erg leuk vinden en wij trachten dat zo goed mogelijk te realiseren. Als we dat goed doen komen de sportieve prestaties vanzelf.” Fokke vult de voorzitter aan.

Twee keer een uur in plaats van één keer anderhalf uur en dat werkt. Je ziet dat er meer blijft hangen. De spanningsboog van de kinderen is over het algemeen kort en anderhalf uur is dan behoorlijk lang. Door deze aanpak zien we dat het technische niveau van onze mini’s over het algemeen hoger is dan bij de verenigingen om ons heen.”

UITDAGINGEN VOOR DE TOEKOMST Hoewel het enorm goed gaat binnen het jeugdvolleybal heeft de vereniging ook grote uitdagingen voor de toekomst. Om te beginnen met de jongens, of liever het ontbreken van jongens. “Volleybal is niet meer cool voor

MINI CIRCULATIE VOLLEYBAL

“We zijn enkele jaren geleden begonnen met twee keer in de week trainen met de mini’s.

Sinds enkele jaren heeft de Nevebo de Cool Moves Volleybal methodiek geïntroduceerd. Een methodiek die ook bij Hevoc wordt gebruikt en stap voor stap op zes niveaugebieden techniek bijbrengt aan de jeugd. Deze niveaus zijn doorlopen als de kinderen Cjunior worden. Uit deze methodiek zijn enkele aandachtspunten naar voren gekomen die het volleybal minder leuk maakten voor kinderen en daarom is er een proef gestart met mini circulatie volleybal. “Wij doen hier dit jaar aan mee”, legt Fokke uit.

BLOEIENDE JEUGDAFDELING De piek van de jeugdafdeling kende Hevoc in 2015. Maar liefst 100 jeugdleden telde de vereniging toen. Door de jaren heen blijft dat aantal stabiel en dat is een hele prestatie, gezien de tendens bij de meeste sportverenigingen, die het aantal jeugdleden jaarlijks zien krimpen. Fokke Rossier (39) is aftredend voorzitter van de jeugdcommissie en heeft de laatste zes jaar in zijn functie bij de vereniging van dichtbij meegemaakt hoe succesvol de jeugdafdeling is. “En dat kost heel veel energie”, kan ik je vertellen. “Maar dat is het meer dan waard en als er dan successen worden behaald geeft mij dat veel voldoening.”

“We gaan eigenlijk van bestraffen naar belonen. Dat wil zeggen dat bij de ‘Cool Moves Methode’ trainingsvormen werden gehanteerd waarbij kinderen tijdens het spel naar de kant moesten, gestraft werden als het ware voor fouten. Dat doen we nu niet meer. Als een kind nu iets ‘extra’ goed doet kunnen er bonuspunten worden verdiend. En dat hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Dat is bijvoorbeeld drie keer over spelen voor de bal over het net gaat of op de laagste niveaus niet de bal te vangen maar onderhands te spelen.”

Fokke is sinds vorig jaar gestopt met volleybal en draagt over twee weken het stokje als voorzitter van de jeugd over. “Het is goed dat er vernieuwing komt. Ik heb het twee termijnen van drie jaar met heel veel plezier gedaan, maar het is nu tijd voor iemand anders.” In deze periode kende de vereniging veel successen. Niet alleen op sportief vlak, maar zeker ook op het gebied van ledenaantal en

jongens en dat is een landelijke trend”, zegt Fokke. Onder de vijfentwintig mini’s (kinderen tot ongeveer 12 jaar) zijn slechts twee jongens. Dat is erg weinig. Bij de junioren zijn nu nog twee volwaardige jongensploegen, maar die zullen verdwijnen als het zo doorgaat. “Als je kijkt naar de dames dan heb je voor ieder lid dat meerdere jaren bij de senioren speelt, wel 8 tot 10 startende mini’s nodig. Met de huidige aantallen zal er een gat ontstaan in de toevoer naar de heren senioren, nadat onze huidige A- en B-teams zijn doorgestroomd. Daarnaast is het vinden van goede trainers ook enorm moeilijk. Enkele jaren geleden hadden we als doel om alleen maar met gediplomeerde trainers te werken, maar dat hebben we laten varen. Goede trainers waar we consequent op kunnen bouwen, dat blijft een nooit eindigende zoektocht.”

FOKKE ROSSIER, ALBERT DE VRIES EN MARCO BERENDSEN (VAN LINKS NAAR RECHTS)

Hevoc is een vereniging die voor ieder wat wils biedt. Ben je nieuwsgierig geworden? Meld je dan aan op de vernieuwde website van Hevoc, www.hevoc.nl , voor het volgen van gratis proeflessen.


ZATERDAG 4 NOVEMBER 2017

KPN CUP 3

DAMES 19:15 HEREN 20:30 BELOFTEN 22:00

AB VAKWERK MARATHON

Met ons moderne wagenpark staan wij garant voor ouderwetse kwaliteit!

THIALF HEERENVEEN

SCHAATSEN.NL/MARATHON MARATHONSCHAATSEN WEDSTRIJDSPONSOR

HOOFDSPONSORS MARATHONSCHAATSEN

Op vertoon van deze advertentie ontvangt u € 2,00 korting op uw entreekaartje. (maximaal 2 kaarten per advertentie)

Trotse sponsor van het AB Vakwerk Schaatsteam Ruim 6000 ondernemers rekenen iedere dag op onze beste mensen. Hun passie en vakmanschap maken AB Vakwerk tot wat het is: goed voor elkaar.

abvakwerk.nl

(0513) 241 000


heerenveen • SPORT

GROOTHEERENVEEN.NL

51

Korfbalvereniging Wordt Kwiek

“We hebben jongens nodig” Met meer dan 85 duizend korfballers in Nederland behoort korfbal tot de grotere sporten in Nederland. Hoewel het ledenaantal stabiel is bij de bond, hebben kleine verenigingen het moeilijk in Nederland. De vergrijzing, een breder sportaanbod en de toenemende digitalisering zijn belangrijke redenen, maar de belangrijkste is het tekort aan jongens. Bij korfbalvereniging Wordt Kwiek uit Jubbega is dat niet anders. “We spelen in Jubbega geen wedstrijdsport meer en dat heeft maar één reden: We hebben te weinig jongens”, aldus interim-voorzitter Arie Koopmans.

De familie Koopmans uit Jubbega is een echte korfbal familie. Generaties lang levert de familie vele korfballers af en zo gaat dat nog steeds. Bij de 51-jarige Arie ging dat niet anders. Arie trouwde zelfs met een korfbalster. “In het korfbal heb je heel veel korfbalhuwelijken. Het is de enige gemende sport, dus wat dat betreft is dat wel logisch.”

nieuwe voorzitter en heeft Arie, totdat iemand anders zijn taken uit kan voeren, de rol van interimvoorzitter op zich genomen.

TE WEINIG JONGENS

“Een zware blessure kan je er dan gewoon niet bijhebben, dat risico is te groot.” In 2007 werd de Jubbegaster voorzitter van de vereniging. “De Schwung was er wat uit”, zegt Arie. De vereniging had een nieuwe impuls nodig en onder leiding van Arie werd getracht dat te bewerkstelligen. “We wilden toewerken naar ons 100-jarig jubileum in 2014. Honderd jaar korfbal in Jubbega, dat is ook niet zomaar wat.” Na het jubileum stopte Arie als voorzitter, maar tot op heden is er nog geen

“Vroeger speelden we topkorfbal en trokken we met de vereniging door het hele land. Rond de jaren ‘90 zakten we terug naar wedstrijdkorfbal en sinds enkele jaren zijn we overgeleverd aan breedte korfbal. Het blijft natuurlijk een fantastisch mooi spelletje, maar we willen als vereniging wel meer en zo snel mogelijk weer terug in de wedstrijdsport.” Dat hangt niet meteen af van het niveau, of het winnen van kwalificatiewedstrijden of competities. ”We hebben gewoon jongens

DE MOTORIEK NEEMT AF Arie ziet naast het gebrek aan jongens nog een tendens in het korfbal. Het algemene niveau daalt. De top wordt alleen maar beter, sneller en fitter maar het algemene niveau blijft achter en het is voor veel spelers lastig om de aansluiting te vinden bij de top. Arie heeft een logische en zorgwekkende verklaring die alles te maken heeft met de hedendaagse maatschappij. “De motoriek van mensen neemt enorm af. Vroeger als we uit school kwamen klommen we in bomen, maakten we hutten en sprongen we met stokken over slootjes. Nu komen kinderen uit school en hangen voor de televisie of gaan gamen . Dat is een enorm verschil en dat gaat ten koste van de oog- hand coördinatie. Vergis je niet, het is best moeilijk om van een afstand te scoren met korfbal en dat wordt alleen maar moeilijker als je de juiste motoriek niet hebt.”

VERNIEUWEN In 2014 kende Wordt Kwiek haar 100 jarig bestaan. Een jubileumjaar voor de ongeveer 160 leden tellende vereniging. Rond 2008 werd er een traject gestart met de gemeente om de accommodatie flink te vernieuwen. In 2010 zou er geld vrijkomen en er werden plannen gemaakt. Er werd onder andere gesproken met de voetbalvereniging en in 2015 waren alle plannen rond voor realisatie. Wetswijzigingen gooiden roet in het eten en van alle plannen kwam niets terecht. “We waren daar niet van de op de hoogte en al het werk was voor niets. Vorig jaar zijn we opnieuw met de gemeente in gesprek gegaan en inmiddels zijn onze kleedkamers gerenoveerd. Nu willen we verder met het dak en de kantine en later het veld. We willen ons blijven ontwikkelen als vereniging. Én we blijven op zoek naar jongens”, sluit Arie vol goede moed af.

FOTO: WWW.KVLEONIDES.NL

De pake van Arie was jarenlang voorzitter en vader was ook een korfballer. Dat Arie, met zijn twee andere broers ging korfballen was destijds vanzelfsprekend. Een jaar of acht geleden werd de korfbalman geopereerd aan zijn kruisbanden, die hij scheurde tijdens het korfballen, en sindsdien speelt hij niet meer. “Het blijft toch een zwak punt en ik wil niet het risico lopen om weer geblesseerd te raken.” Samen met zijn twee broers runt Arie Taxibedrijf Koopmans en zit zodoende regelmatig op de taxi.

Hoewel de Nederlandse korfbalbond een zeer mooi ledental heeft is er een schreeuwend tekort aan jongens. Zo erg zelfs dat er veel teams alleen maar uit meisjes bestaan en er competities zijn opgezet waarin alleen dames spelen. In Jubbega is dat niet anders en juist om die reden mag de vereniging geen wedstrijdkorfbal meer spelen. Korfbal kent drie niveaus. Topkorfbal, wedstrijdkorfbal en breedte-korfbal. Topkorfbal vindt plaats in de nationale competities, de echte top. Daaronder komt het wedstrijdkorfbal zoals we dat kennen. Vier dames en vier heren per team. Daaronder is het breedte korfbal en dat is het niveau waartoe Wordt Kwiek is veroordeeld.

nodig”, zegt de 51-jarige nog steeds sportief ogende Arie. “En ja hoe krijgen we die? Natuurlijk proberen we de jongens te betrekken bij het korfbal, landelijk is die beweging er ook wel, maar dat is lastig. We hebben misschien wel 90 jeugdleden maar daar zitten 80 meisjes bij. Waren dat 80 jongens, dan hadden we goud in handen.”

Bouwkundig teken- en adviesburo JOLDERT DE VRIES Stekker 9 8411 TS Jubbega TEL.: 0516-462655

www.bouwkundigadviesburojdevries.nl


HET SCHAATSSEIZOEN IS WEER BEGONNEN! Thialf is schaatsbeleving op topniveau! De thuisbasis voor de nationale en internationale schaatssport! Maar Thialf is meer! Thialf maakt van elk bezoek een unieke sportervaring als topsporter, als recreant of als bezoeker van evenementen. Thialf faciliteert topprestaties en onvergetelijke sport ervaringen, voor iedereen. Dus ook voor u kijk op www.thialf.nl naar de mogelijkheden of mail naar info@thialf.nl

SCHAATSSCHOOL THIALF

Thialf maakt het mogelijk om ook zelf op de snelste laaglandbaan van Nederland te trainen! Bij Schaatsschool Thialf kun je op elk gewenst niveau en leeftijd lessen volgen van gediplomeerde trainers.

SCHAATSEN IN THIALF

Droom jij ervan om je schaatsen op echt topsportijs te zetten? Of wil je alvast oefenen voor de legendarische Elfstedentocht? Dat kan! Kijk op www.thialf.nl voor onze actuele openingstijden.

EVENEMENTEN THIALF BUSINESS CLUB

Thialf beschikt over een eigen Business Club. Hierbij kun je met relaties aanwezig zijn bij รกlle evenementen die bij Thialf plaatsvinden. Je beschikt over vaste stoelen op de mooiste plaatsen in het stadion en maakt gebruik van exclusieve horecafaciliteiten.

Thialf biedt al meer dan 150 jaar pure schaatsbeleving op topsportniveau. Tijdens de grote schaatsevenementen voel je de bijzondere schaatssfeer in- en om het stadion. Op de tribunes juichen uitzinnige schaatsfans en voel je de pure emotie als jouw helden van heel dichtbij voorbij rijden. Ben je er bij tijdens de komende spannende toernooien? De volledige wedstrijd kalender vind je op www.thialf.nl

WELKOM IN HET SCHAATSHART VAN DE WERELD!

KPN NK Afstanden

27 - 29 oktober 2017

Tickets via schaatsen.nl/tickets en aan de kassa in Thialf

#samenschaatsen

Eventpartners KPN NK Afstanden

Mediapartners KNSB


heerenveen • KORT SPORT

GROOTHEERENVEEN.NL

53

SUPER SUNDAY MET GESLAAGDE CLINIC BIJ HHC QUICK STICK

Super Sunday is een begrip bij de Heerenveense Hockeyclub Quick Stick. Alle senioren- en veteranenteams spelen dan thuis. Heren 1 greep deze dag op 1 oktober aan om een urban hockey clinic te geven aan de jeugdleden. Maar liefst 40 kinderen, in de leeftijd van zes tot veertien jaar, kwamen hier op af.

LIONSCLUB HEERENVEEN BIEDT KINDEREN SPORTKANSEN

Het was 1 oktober dus druk op de velden van Quick Stick. Van 09.15 tot 16.30 uur werden er thuiswedstrijden gespeeld. Om 11.00 uur verzorgde Heren 1 de urban hockey clinic, waarbij jeugdleden coole trucs en tricks leerden. Een mooie samenwerking tussen het herenteam, dat graag wat voor de club wil betekenen, en de activiteitencommissie die van de Super Sundays gezellige gezinsdagen wil maken. Tijdens de herfstvakantie kan de jeugd weer veel leren bij Quick

‘Alle kinderen moeten kunnen sporten’. Sport helpt namelijk een kind zich fysiek, mentaal en sociaal optimaal te kunnen ontwikkelen’. Daarom organiseerde de dit jaar jubilerende Lionsclub Heerenveen e.o. onlangs in de eigen gemeente een sportmiddag voor kinderen, voor wie sporten financieel niet bereikbaar is. “We stellen ze in de gelegenheid om deel te nemen aan een sportmiddag in Heerenveen. Bovendien mogen ze een jaar lang gratis sporten bij een club naar hun keuze. Onze ambitie is om zo 100 kinderen aan het sporten te krijgen”, zegt Jerry Speel als drijvende kracht achter die activiteit. Na een rondleiding door het Abe Lenstra stadion gingen de kinderen richting de atletiekbaan van AV Heerenveen. Hier waren diverse sportverenigingen aanwezig. De kinderen mochten alle sporten proberen. Vervolgens kunnen ze een vereniging uitkiezen om daar te gaan sporten.

Stick. Dan verzorgt Nationale Hockeykampen een driedaags hockeykamp op de Heerenveense club: op 25, 26 en 27 oktober van 09.00-16.30 uur. Dit kamp staat ook open voor leden van andere hockeyclubs in het Noorden.

HOLLANDSE 100 2018

OP EN RONDOM THIALF Hollandser dan dit wordt het niet; De Hollandse 100 – bestaande uit de meest oer-Hollandse sporten schaatsen én fietsen – kiest voor de vierde editie van het evenement voor Thialf Heerenveen.

Dit unieke sportieve evenement vindt in 2018 plaats op zondag 18 maart en zamelt geld in voor onderzoek naar Lymfklierkanker. “De afgelopen jaren hebben we met veel plezier samengewerkt met Flevonice, maar door de planning van de voorjaarsvakantie kon dat in 2018 niet; we moesten dus op zoek naar een andere locatie. Dat dit Thialf zou worden durfden

we alleen maar te dromen!” aldus Bernhard van Oranje, oprichter en voorzitter van Lymph&Co. “Een unieke kans voor al onze De Hollandse 100-deelnemers om te schaatsen op het heilige ijs van Thialf en te fietsen door het prachtige Friese landschap.” “Voor Thialf was het geen lastige keuze om partner te worden van de Hollandse 100. Het enthousiasme uit de schaatswereld had ons al bereikt. We zijn ‘Grutsk’, zoals ze in Friesland zeggen, dat wij gastheer

OPEN DAG THIALF TREKT WEER HONDERDEN BEZOEKERS

De jaarlijkse open dag in IJstadion Thialf kon zaterdag weer rekenen honderden bezoekers.

Voor velen een unieke kans om mee te doen aan de verschillende ijs- en off ijsactiviteiten en vrij te schaatsen in het schaatshart van de wereld. Tijdens de Thialf Open Dag kon het publiek kennis maken met verschillende activiteiten. Er werden diverse demonstraties gegeven van o.a. shorttrack- en langebaanschaatsen, maar ook van kunstrijden, curling en schoonrijden. Daarnaast was het ook mogelijk om zelf rondjes te schaatsen op de 400m baan en een kijkje te nemen bij het ijshockey. Er stonden professionele trainers klaar om clinics te verzorgen. Ook voor de jongere bezoekers was er weer genoeg te doen in de vorm van entertainment.

mogen zijn van dit mooie event en zo ons maatschappelijke steentje kunnen bijdragen” aldus Marc Winters, directeur Thialf. Lymph&Co organiseerde in 2015 voor het eerst De Hollandse 100 om geld in te zamelen voor onderzoek naar lymfklierkanker en was daarmee meteen succesvol. Het aantal deelnemers en de donaties stegen elk jaar gestaag en in 2017 kende De Hollandse 100 meer dan 500 deelnemers die samen ruim € 400.000 aan donaties bij elkaar brachten.


54 54 2

14

15

D C

17

26

9

9

H

15

18

22

17

24

22

22 9

15

15

22

12

22

12 14

22

2

6

8

17

17

17

6

18

11

14

10

10

19

17 8

6

22

6

17 19

6

15

8

17

10

1 10

10

15

17

17

7

2

14

4

14

2

4

18

9 17

14

26

6

7

PUZZELPAGINA NR 10 -2017 GROOTHEERENVEEN KRANT

17

14

20

7

15

11

14 14

5

8

10

22

17

7

5

17

11

W

15

22

6

8

8

7

15

4

2

17

14

11

24

25

20

23

17

7

7

11

22

14

14

8

14

11

10

21

8

19

17

9

13

8

12

7

22

18

18

5

19

18

17

16

17

6

5

4

3

1

6

NUMMER 10 • 2017

22

17

7

6

18 17

4 14

17

Puzzel en win! In iedere editie van GrootHeerenveen staat een puzzel waarmee u leuke prijsjes kunt winnen. Stuur uw oplossing via de email of met traditionele post. U kunt dit sturen naar: info@grootheerenveen.nl o.v.v. puzzeloplossing NR 10-2017 – tot uiterlijk 5 november 2017. Wij wensen u weer veel puzzel plezier!

19

Probeer ijke letters. staan voor gel . Gelijke cijfers den woord te vin het gekleurde

Europese hoofdstad

Peruaans vorst rangtelwoord

landgoed

afstand

sporter

13

11

stroombron

eetbare zwam

circa

lichtzinnigheid

aarzelend

oorlogsgod

sterrenbeeld

3

sporthemd

plant

voordat

1

op grote afstand

6

5 1

1

8 3 5 9 6

zangnoot luizenei

zenuwziekte

opening

geschrift

15

buikkramp

onvruchtbaar vorstentitel

verharde huid

scheik. verbinding

Zwitserse fondue

hoefdier

9

interest dierenverblijf ontkenning

letterteken

verborgen

7 5 6

een weinig

5

beroep

priem leus

8

commissie adviesorgaan wiskundig getal gnoe

1

greppel

voor het eerst optreden

gebaar

desk gewicht

7

vreemde munt

geurige drank oude munt

deel v.e. wet

gelijkluidend

12

1 2 4 2 9 4 8

3

© www.puzzelpro.nl

bemoediging felle boosheid

6

plan

kraakbeenvis

vermaak

4

1 9 3 6

hoofddeksel lidwoord

7

Bask. verzetsgroep

bijbelvertaling

tragedie

2

10

soort slang vetlaag riv. in Duitsland verhoogde toon

rookzwart kerkhof

lokspijs

draagzak

PUZZEL EN WIN

WAARDEBON VAN € 25,00 HEERENVEEN

4

selecte groep

vrucht

8

Ned. rivier

14

categorie

heerenveen

© www.puzzelpro.nl 1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

Winnaar PUZZEL GrootHeerenveen 09 - 2017 Gerrit Werkman uit Heerenveen heeft de waardebon t.w.v. € 25.00 aangeboden en te besteden bij de Hema te Heerenveen, gewonnen.

COLOFON De GrootHeerenveen krant is een maandelijkse uitgave van Ying Media. De GrootHeerenveen krant wordt huis-aan-huis verspreid in Heerenveen en omliggende dorpen en steden in een straal van ca. 10 km van Heerenveen.

Oplage: 28.000 exemplaren.

STUUR UW ANTWOORDEN van PUZZEL 10, VÓÓR 5 november A.S. PER EMAIL NAAR : info@grootheerenveen.nl OF PER POST NAAR: Grootheerenveen, Zwarteweg 4, 8603 AA SNEEK

UITGEVER

REDACTIE

FOTOGRAFIE

Ying Media BV Zwarteweg 4, 8603 AA Sneek Telefoon 0515 745005 E-mail info@yingmedia.nl Internet www.grootheerenveen.nl

José vandeHoef, Jan Julius Buwalda, Jan van Loon, Henk van der Veer, Dennis Stoelwinder en Bram van Kruistum.

Mustafa Gumussu FPH, José vandeHoef, Koos Lanting, Dennis Stoelwinder, Henk van der Veer en Bram van Kruistum.

VERKOOP

DRUK

gekopieerd zonder voorafgaande

Henjo van der Klok, Ying Mellema, Marianne Bouwman, Meine de Vlugt en Mieke Alferink.

Hoekstra Krantendruk, Emmeloord

toestemming van de uitgever. De

EINDREDACTIE Wim Walda Telefoon 0515 420833 Mobiel 06 41204473 E-mail redactie@grootheerenveen.nl Internet www.grootheerenveen.nl

Niets uit deze uitgave mag worden

gegevens in deze krant zijn met zorg

VERSPREIDING

samengesteld. Ten aanzien van de

FRL Verspreidingen, Leeuwarden

juistheid van de inhoud hiervan kan

VORMGEVING

echter geen aansprakelijkheid worden

Frans van Dam (Quod Media)

aanvaard.


SKI BEURS

ABE LENSTRA STADION

ZATERDAG 21 OKTOBER 07.30-17.00 UUR

70

KORTINGEN TOT

Voor een auto waarop u kunt vertrouwen.

Een proefrit zegt meer dan 1000 woorden! Voor een gebruikte auto van elk merk bent u bij Auto Joure XL aan het juiste adres. Tevens hebben wij altijd minimaal 100 occasions op voorraad in alle prijsklassen. Persoonlijke aandacht en vertrouwde service is voor ons een soort tweede natuur. Auto Joure XL kenmerkt zich door de grote betrokkenheid van alle medewerkers bij de klant en met aandacht voor details. Ook voor inruil van uw huidige auto, financiering, verzekering of financial Lease van een auto bent u bij ons aan het juiste adres.

Bezoek onze showroom en laat u verbazen. Onverwachte, hoge reparatie kosten aan uw auto behoren tot het verleden zodra u bij de aankoop van een occasion bij de Auto Joure XL een Autotrust garantie op maat afsluit. 6, 12 of 24 maanden in geheel Europa mogelijk.

Techniekwei 4, 8501 XN Joure, 0513-41 25 25, info@autojoure.nl

SPORTSTAD

altijd het beste voor jou!

% www.sportstad.nl


ONTWERP NU

JE EIGEN WONING TUSSEN WATER EN GROEN VANAF

€ 249.500 V.O.N

Vrij wonen midden in Skoatterwâld • 26 unieke woningen • Ligging aan het water of aan het veld • Tuin of vlonder op het zuiden • Realiseer jouw woonwensen Er zijn nog woningen beschikbaar. Wees er dus snel bij!

Voorbeelden van woonwensopties: uitbreiding woonkamer VANAF € 13.490* uitbreiding VANAF € 9.990* eetkeuken * De prijs kan per woningtype verschillen. Vraag nu de complete optielijst op via Makelaardij Hoekstra.

Rizoem • Architect • Koper • Energetisch Adviseur • Aannemer JOUW INBRENG

Architect • Rizoem

Dit is jouw perfecte plek!

Dit is de PERFECT PLEK!

Schets ontwerp

Voorlopig ontwerp

START

Definitief ontwerp

Het ontwerpproces bestaat uit 3 fases.

Omgevingsvergunning

Start bouwen

Een huis op maat, helemaal gevormd naar eigen wens.

Bouwvergunning is binnen, laten we gaan bouwen.

Jouw inbreng start bij fase 2.

Meer informatie vind je ook op

Je ontwerpt je eigen woning samen met de architect en de ontwikkelaar van Rizoem. Heb je inspiratie nodig? Wil je weten hoe het zit met de kosten of heb je andere vragen?

www.decreek.nl.

Stap dan op donderdag 26 oktober tussen 16.00 en 17.30 uur binnen bij Makelaardij Hoekstra, Nieuwstraat 29 in Heerenveen.

Contactpersoon: Ilse Wedda 0513 - 62 83 00 heerenveen@makelaardijhoekstra.nl

DE CREEK w w w . d e c r e e k . n l

Of vraag telefonisch de brochure aan bij Makelaardij Hoekstra.

Het ontwerpproces is gestart, fase 2 is begonnen. Dit is hét moment om jouw woonwensen in te brengen!

Grootheerenveen 10 - 2017  
Grootheerenveen 10 - 2017  
Advertisement