Page 1

08 -2019

heerenveen

ELISE MEIJERINK,

de nummer 8 van vrouwenelftal sc Heerenveen

5x bloemen

uit Bloem

aan

Verkoop je huis met Makelaardij Hoekstra

uit

aan

En ontvang 5x een bloomon boeket

FOTO: MUSTAFA GUMUSSU - FPH.NL

GROOTHEERENVEEN.NL

4e JAARGANG • NR. 08

groot


2

NUMMER 08 • 2019

OOST WEST, THUIS BEST Eens per jaar heb ik het gevoel écht thuis te komen. Na 49 weken logeren op de wal ben ik drie weken ‘Thuis op Terschelling’. Eigenlijk is het niets anders dan een beetje thuiskomen in jezelf, natuurlijk. Je hebt even tijd voor jezelf en voor de mooie dingen in het leven. Het maakt mij niet uit waar ik op het eiland ben. De Noordzee is me even lief als het Wad en ik vermaak me in de haven van West-Terschelling net zo gemakkelijk als in het boerenlandschap van Oosterend. Ik hou van het eiland en ben er trots op, wanneer iemand me aanspreekt om de weg te vragen. Blijkbaar zie ik er uit als een eilander.

Dat ik elk plekje op het eiland paradijselijk mooi vind, maakt me nu juist de niet-eilander, trouwens. Terschelling bestaat vanuit historisch oogpunt immers uit drie delen en dat is anno nu nog steeds zichtbaar en voelbaar. Niet alleen in het landschap, maar ook in de mensen die er wonen. Sommigen ‘om Oost’ zijn van hun levensdagen nog nooit ‘op West’ geweest, tenzij ze om wat voor reden dan ook naar de vaste wal moeten. Andersom, wie op West woont, heeft niets om Oost te zoeken.

Oosten’ en het ‘Wilde Westen’. Als het Oerol komt, ontvlucht ze het eiland, want Terschelling wordt dan overspoeld door gekken en dwazen en dan bedoelt ze niet de artiesten.

Met sommige eilanders heb ik inmiddels een persoonlijke band opgebouwd. Eentje woont in het midden, en heeft het steevast over het ‘Verre

Groeten van Terschelling.

opmerkelijk...

De uitgever van deze krant is ook de uitgever van Terschelling Magazine. Of ik, nu ik er toch ben, wel een interview voor het magazine wil doen met die echte Terschellinger uit het midden? “Oost West, Thuis best,” zeg ik, “maar ik heb nú vakantie.”

Henk de Vries,

@HeerenveenZT

Maandelijkse rubriek met opmerkelijke zaken in de regio. Is u wat opgevallen, wilt u ons deelgenoot maken van een leuke gebeurtenis, of heeft u een een aankondiging of tip voor ons, stuur deze dan naar redactie@grootheerenveen.nl

niet de eerste keer dat Heerenveen te maken had met een te gladde vloer in de binnenstad. In 2014 speelde hetzelfde probleem, toen is eveneens de bestrating stroever gemaakt.

GEMEENTE LAAT WATERWAAIER VERWIJDEREN UIT VIJVERS BIJ DE HEIDE

BRANDWEER IN ACTIE VOOR VASTZITTENDE MEERKOET

KOETSHUIS VILLA WOUDOORD VOORLOPIG GERED VAN SLOOP

HEERENVEEN –Een gespecialiseerd bedrijf is in opdracht van de gemeente Heerenveen gestart met het verwijderen van waterwaaier bij De Heide in Heerenveen. Dit gebeurt met behulp van een zogeheten hydro-venturi: vanuit een boot worden de wortels van de waterwaaier los gespoten uit de bodem, de plant gaat drijven en komt aan de oppervlakte. Vervolgens worden de drijvende planten nauwkeurig verzameld en afgevoerd, om verdere verspreiding te voorkomen (elk stukje stengel kan weer opnieuw wortelen in de waterbodem). De werkzaamheden duren nog enkele weken. De waterplant ‘waterwaaier’ is een invasieve exoot; een plant die van oorsprong niet thuishoort in Nederland. De plant kan zich explosief vermenigvuldigen. Hierdoor verdringt het andere waterplanten, kan het leiden tot vissterfte en zelfs overlast geven voor zwemmers. Vanuit Europees beleid moet de plant daarom worden bestreden.

HEERENVEEN – De brandweer kreeg vorige week een verzoek tot bijstand aan de medewerkers van de Dierenambulance. In een vijver aan de Surinamesingel zat een meerkoet al een aantal dagen vast aan een waterplant. Het dier kon zichzelf niet bevrijden. Kinderen uit de buurt hadden dinsdag de dierenambulance De Tjonger in kennis gesteld. De brandweer van Heerenveen heeft het dier bevrijd en naar de wal gebracht. Daar werd de blinker, die met een haak aan de poot vastzat, verwijderd. Het dier heeft er verder geen letsel aan overgehouden. Kort na de actie zwom de meerkoet weer weg.

HEERENVEEN – Het koetshuis van villa Woudoord in Heerenveen is voorlopig gered van de sloop. De bezwaren van Erfgoedvereniging Bond Heemschut, het Cuypersgenootschap en de werkgroep Oud-Heerenveen tegen de sloop van het oude koetshuis bij de villa hebben hun doel bereikt. De drie instanties tekenden in februari bezwaar aan tegen het besluit van de gemeente om het gebouw geen monumentenstatus te geven. Het college van b&w heeft nu aangegeven het eens te zijn met die bezwaren. De gemeente Heerenveen heeft het verwaarloosde gebouw inmiddels opgenomen op de gemeentelijke monumentenlijst. Daarmee is sloop van het pand uit 1908 een stuk lastiger geworden. Ingenieurs- en adviesbureau Antea Group, eigenaar van het koetshuis, had parkeerplaatsen aan willen leggen op de plek van het gebouw. Maar bezwaarmakers vinden dat het koetshuis een grote cultuurhistorische waarde vertegenwoordigt. “De villa Woudoord en het koetshuis zijn in 1908 als een geheel ontworpen door de beroemde architect K.P.C. De Bazel”, legt Christian Pfeiffer van Erfgoedvereniging Bond Heemschut uit. De villa en het theekoepeltje zijn wel rijksmonumenten. “Het koetshuis hoort gewoon bij de villa. Waarom zou je dat ineens willen slopen?” Volgens de eigenaar van Woudoord zou de staat van het koetshuis erg slecht zijn en moest het daarom worden afgebroken. Dat bestrijden de erfgoedorganisaties. Zij zeggen dat de technische staat prima is, maar dat er allemaal achterstallig onderhoud door de eigenaar is.

SPEELGOEDBANK HEERENVEEN ONTVANGT BOEKEN VAN BOEKHUIS DE BRUG HEERENVEEN – Onlangs heeft Speelgoedbank Heerenveen 37 nieuwe boeken gekregen van Boekhuis De Brug. De Brug deed eerder dit jaar mee met de actie ‘Geef een boek cadeau’ en daarbij doneerden klanten de boeken ‘Kruistocht in spijkerbroek’ van Thea Beckman en ‘Kikker is kikker’ van Max Velthuijs. De Speelgoedbank is als doel uitgekozen door De Brug omdat zij boeken en lezen hoog in het vaandel hebben en graag zien dat ieder kind een boek meeneemt.

BESTRATING CENTRUM HEERENVEEN STROEVER GEMAAKT

TWEE JONGE HERTJES IN DIERENPARKJE TEN WOUDE HEERENVEEN – Sinds jaar en dag lopen er herten in dierenparkje Ten Woude in Heerenveen. Onlangs is de hertenfamilie uitgebreid met twee jongen. Wie gaat kijken moet goed opletten. Wanneer de jonge hertjes in het hoge gras liggen zijn ze amper zichtbaar. Onze fotograaf legde de hertjes vast toen hij een wandeling maakte door dit mooie stukje Heerenveen.

HEERENVEEN – Weggebruikers in het centrum van Heerenveen kunnen weer veilig de straat op. Eerder dit jaar bleek uit testen van de gemeente dat de bestrating in het centrum te glad was. Hierop heeft de gemeente een straal- en coatingbedrijf ingeschakeld, die de bestrating stroever moest maken. Deze werkzaamheden zijn inmiddels afgerond. Bij het stroever maken werd met speciaal materieel de toplaag van de stenen opgeruwd. Eveneens werden de voegen verwijderd, die inmiddels weer zijn aangebracht. De bestrating in het centrum is al langer onderwerp van gesprek bij veel bewoners en ondernemers, omdat deze vlak na regen spiegelglad is. Diverse bezoekers liepen hierdoor in de afgelopen jaren letsel op. Ook was het

heerenveen

EXPOSITIE VAN JANTINA BOONSTRA EN COR POT IN DE PRONKKEAMER HEERENVEEN – Deze maand exposeren Jantina Boonstra en Cor Pot in de Pronkkeamer van Museum Heerenveen. Jantina met kleurrijke wolschilderijen en Cor met natuurfoto’s. De foto’s van Cor inspireren Jantina regelmatig tot het op geheel eigen wijze maken van een kleurrijk wolschilderij, waarvan er een paar te zien zijn op deze expositie. De tentoonstelling is vrij toegankelijk en iedereen is van harte welkom om een kijkje te komen nemen. De expositie duurt nog tot 31 augustus.

HEEFT U OOK NIEUWS TE MELDEN? LAAT HET ONS WETEN!

KIJK VOOR HET LAATSTE NIEUWS UIT HEERENVEEN E.O. OP:

WWW.GROOTHEERENVEEN.NL


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

3

6.700 ZONNEPANELEN OP DAK SPORTSTAD HEERENVEEN HEERENVEEN – Bij Sportstad Heerenveen zijn ze deze week van start gegaan met het plaatsen van zonnepanelen op het dak van het complex. De bedoeling is dat er in december in totaal 6.700 panelen op het dak van Sportstad Heerenveen én op het Abe Lenstra stadion liggen. Bij het voetbalstadion komen de zonnepanelen onder andere op het dak van de noord- en zuidtribune.

JAARLIJKSE ROMMELMARKT VAN DE VERENIGDE DOOPSGEZINDE GEMEENTE

Nadat een deel van het dak van het AZ-stadion afgelopen maand instortte, waar mogelijk het gewicht van de zonnepanelen die in 2015 werden geplaatst een rol in speelt, gaf Sportstad-directeur Rinse Bleeker te kennen dat vooraf zeer goed onderzocht is of het dak van Sportstad het kan dragen. Eveneens gaf Bleeker aan dat het Abe Lenstra Stadion een compleet andere constructie heeft dan het AZ-stadion.

Het bedrijf Zonel Energy uit Heerenveen heeft de opdracht van de zonnepanelen gekregen. Dat bedrijf heeft ook de zonnepanelen geleverd die op het dak van Thialf en de Elfstedenhal liggen.

HEEFT U OOK NIEUWS TE MELDEN ? LAAT HET ONS WETEN!

heerenveen

HEERENVEEN – De jaarlijkse rommelmarkt van de Verenigde Doopsgezinde Gemeente Heerenveen en Tjalleberd staat ook dit jaar weer op de agenda.

KIJK VOOR HET LAATSTE NIEUWS UIT HEERENVEEN E.O. OP:

De 44ste editie is op zaterdag 31 augustus en duurt van 9.00 tot 13.00 uur. De rommelmarkt is naast Joris in ’t Veldstate aan de Van Kleffenslaan 5 in Heerenveen. Er wordt van alles verkocht, zoals: servies, puzzels, vele boeken, antieke spullen, kleding, elektrische artikelen, klein meubilair en huishoudelijke artikelen.

STERKE FOTO’S DOOR CURSUSSEN FRB FOTOGRAFIE

WWW.GROOTHEERENVEEN.NL

PVDA STELT SCHRIFTELIJK VRAGEN OVER GESLOTEN KIOSK OP DE HEIDE HEERENVEEN – PvdA Heerenveen heeft tijdens de hete dagen deze zomer meerdere signalen en vragen ontvangen over het gesloten zijn van de kiosk in recreatiepark de Heide. Reden genoeg voor de PvdA-raadsfractie het college van gemeente Heerenveen schriftelijk vragen te stellen over de kiosk. De PvdA-fractie wil graag weten wat de reden is waarom de kiosk bij het Heidemeer gesloten is en wat het college gaat doen om op korte termijn te zorgen dat er toch producten, denk aan ijsjes en dergelijke, aangeboden kunnen worden. Tevens is de vraag gesteld of het college eens is met PvdA Heerenveen dat een kiosk in de Heide toerisme en comfort tijdens warme dagen bevordert. PvdA Heerenveen blijft het volgen.

ALLEMAAL BLIJE GEZICHTEN BIJ DE ZOMERSPELWEEK HEERENVEEN JUBBEGA - Velen fotograferen met hun camera op de automaat. Maar, handmatige instellingen leiden tot fraaiere en krachtiger foto’s. Daarvoor moet je je toestel beheersen en dat gaat veel verder dan te weten waar de knopjes zitten. Zoiets leer je natuurlijk niet binnen een dag. De gedegen ‘basiscursus instelbare camera’ telt daarom zeven lessen van elk drie uren, die eenmaal in de twee weken op avond worden gegeven. Tijdens elke les wordt theorie behandeld die thuis weer nagelezen kan worden. Maar uiteindelijk gaat het om de praktijk, vandaar de vele oefeningen tijdens de lessen. Het huiswerk bestaat uit te maken foto’s waarop je persoonlijk opbouwende reacties krijgt van de docent. Na de basiscursus is specialisatie mogelijk in richtingen als Landschap & Natuur, Portret & Model, Macro, en meer. De docenten zijn Roland Bouma en Greetje Keuning van FRB Fotografie. Al ruim vijftien jaar geven ze, onder andere in Heerenveen, Joure en Jubbega les. De eerste les wordt gegeven op een doordeweekse avond tussen 23 september en 4 oktober. Voor meer informatie: tel. 0516-461938 en www.FRBfotografie.nl

DE VERFBOER JUBBEGA HELPT BIJ RESTAURATIE LEUGENBANKJE AKKRUM

AKKRUM – De Verfboer uit Jubbega stelt materiaal beschikbaar aan Plaatselijk Belang Akkrum-Nes zodat zij het bekende Leugenbakje in het centrum van Akkrum kan opknappen.

ORANJEWOUD – Vorige week is de Zomerspelweek weer gehouden in de bossen bij Scouting van Maasdijk in Oranjewoud.

Naar aanleiding van een oproep via Hart voor Heerenveen doneert de verfwinkel uit Jubbega verf, schuurpapier, reinigingsmiddel en kwasten. Dat Jubbega zich inzet voor Akkrum in het kader van maatschappelijk betrokken ondernemen, wordt erg gewaardeerd.

Ruim 200 kinderen waren aangemeld voor een week vol avontuur en spanning. Het thema van dit jaar was ‘Vikingen’. Op de eerste dag werd er traditioneel gestart met het bouwen van hutten in het bos. De rest van de week stond bol van de activiteiten voor jong en oud. Voor de oudere kinderen was er op donderdagavond een spokentocht waarna ze bleven slapen. De Zomerspelweek werd dan ook feestelijk afgesloten. De bege-

De Leugenbank in Akkrum werd eind april gerestaureerd door de plaatselijke meubelmaker Brekelmans. Er kwamen twee nieuwe poten onder en bepaalde plekken die waren beschadigd door vandalen werden bijgewerkt. Nu moet de bank helemaal verfvrij gemaakt worden zodat deze weer de donkergroene kleur krijgt. De bijzondere bank staat in het midden van het dorp. Plaatselijk Belang Akkrum-Nes is erg blij dat De Verfboer uit Jubbega wil helpen bij een mooi karakteristiek stukje Akkrum.

leiding is in handen van een grote groep enthousiaste vrijwilligers. Zonder hen is het niet mogelijk om de Zomerspelweek te organiseren.

HET FLAEIJELFEEST OOK SUPERLEUK VOOR KINDEREN! NIEUWEHORNE – Voor kinderen is het Flaeijelfeest ook een geweldige beleving. Er is op zaterdagmiddag 28 september niet alleen heel veel te zien, maar ook van alles te doen voor de kinderen vanaf 2 jaar. Hoe leefden de mensen rond 1920? Maak een rondje door de Dorpsstraat langs de kapper, smid, dokter, slager en het snoepwinkeltje (de kruidenier). Bekijk de plaggenhut eens van binnen en ga langs het boerenhuis en je hebt een beetje een indruk. Ook is er een heus klaslokaal anno 1920 te zien, waar je even plaats kunt nemen. Het ging er wel iets anders aan toe dan nu!


heerenveen

4

NUMMER 08 • 2019

“Het was niet vanzelfsprekend, maar ik heb bereikt wat ik wilde” ELISE MEIJERINK, DE NUMMER 8 VAN VROUWENELFTAL SC HEERENVEEN “Welkom!” Een vrolijke Elise doet de deur open van haar nieuwe appartement. In een modern ingerichte bovenwoning aan winkelstraat De Dracht in Heerenveen praat ze honderduit over haar leven. Nadat ze eerder drie andere woningen in Heerenveen deelde met andere sporters, heeft ze nu eindelijk een huis voor zichzelf. Ze komt net thuis van een heerlijke vaarvakantie door Friesland met haar twee zussen. Haar broer mocht niet mee want ‘hij is geen vrijgezel’. TEKST RENSKE OSENGA // FOTO'S MUSTAFA GUMUSSU / JOHN GROENEWEGEN

de politie. “Als agent kun je mensen helpen, het is sociaal en ik houd van actie.” Haar opa was ook agent en zat later bij de recherche voor onopgeloste zaken. “Het was heel cool, wij mochten mee in de onopvallende politieauto en op het bureau ingenomen hennepplantjes aanraken.” Elise wil op haar 16e de test doen voor de politieacademie maar ze is te jong. Ze start met mbo Jeugdzorg en loopt stage bij jongeren met leeren gedragsproblematiek.

De centrale verdediger van het vrouwenelftal sc Heerenveen trok er met haar zussen een week op uit, om in hun vaders boot de Friese wateren te ontdekken. In de brandende zon voeren ze langs Terherne, Woudsend, IJlst, Langweer en Heeg. Ze genoten van een mooie zonsondergang, lekker zwemmen en vooral veel praten. “Het leuke en soms onhandige aan ons samenzijn is dat we alle drie het laatste woord willen hebben. Het is fijn dat je alles bij elkaar kwijt kunt want je kent elkaar al je hele leven.” Houden haar zussen meer van op een terras borrelen, Elise (24) moet iets doen. “Ik kan niet lang stil zitten.”

NAAR AJAX

Als meisje van zes start Elise haar voetbalcarrière bij voetbalclub DVS ’33 in Ermelo. “Ik was het enige meisje en minstens zo snel en goed als de meeste jongens.” Elise traint jaren met de jongens mee. Door de jaren heen gaan heel wat jongens naar betaalde voetbalclubs, maar Elise wordt als meisje niet gescout. Naast DVS ’33 speelt ze in districtsteams (talententeams voor meisjes onder 13 en onder 14) in Oost-Nederland, zodat de voetbalbond jong talent kan scouten. Die wedstrijden zijn op dinsdagavond door de hele regio, van Apeldoorn naar Zeist. Haar ouders brengen haar naar alle wedstrijden. Als de KNVB de vaste wedstrijdavond verplaatst naar maandag komt dat in de knoop met de agenda van haar ouders. “Mijn ouders hadden op dinsdagavond oefenavond van hun zangkoor.” Elise lost dit snel op door voor dat seizoen gewoon te stoppen bij het talententeam. “Ik vond het veel leuker om te voetballen bij de jongens van DVS ’33. Bij de KNVB was alles zo serieus. Je schoenen moesten altijd gepoetst zijn en ik had wel wat moeite met autoriteit”, geeft ze glimlachend toe. De KNVB vindt dit geen probleem en belooft haar het volgende seizoen weer uit te nodigen. “Maar die uitnodiging heb ik nooit ontvangen. Dat vond ik ook eigenlijk niet zo erg. Ik was 16, deed veel leuke dingen met vrienden, spijbelde weleens van school en was nog niet zo bezig met serieuze dingen.” Vroeger wilde Elise ‘ijscovrouw’ worden. Ze zag een vrachtwagen met allemaal ijsjes erop rijden en voorin zat een mevrouw een ijsje te eten. Later dacht ze aan kapper of bij

FOTO: MUSTAFA GUMUSSU

GEEN UITNODIGING KNVB

BIJ AJAX HEB IK GELEERD DAT IK OP HET VELD MOEST LUISTEREN, OP SCHOOL MIJN BEST MOEST DOEN EN GEZOND MOEST ETEN”

Elise als voetbalster bij DVS’33

Elise is zeventien als ze een oproep op Facebook ziet. Ajax organiseert voor het eerst een Vrouwen Talentendag. “Je mocht op De Toekomst spelen”, legt Elise enthousiast uit. Dit is het trainingscomplex van Ajax naast het Arena stadion. “Er waren 500 aanmeldingen en het is een beetje gek om te zeggen, maar ik voetbalde iedereen voorbij.” Niet lang daarna ontvangt Elise per brief een officiële uitnodiging om aan een selectietoernooi mee te doen voor het CTO Amsterdam Talent Jeugdteam (samenwerking tussen Centrum van Topsport en Onderwijs, Ajax en de KNVB). Dit is een fulltime trainingsprogramma waar talenten zich kunnen ontwikkelen tot hogere klasse. Dat ook dit goed gaat blijkt uit het telefoontje van de trainster dat snel volgt. Ze mag in het team. “Dit is één van de blijste momenten in mijn leven. Ik wist niet dat ik dit kon!” Haar leven verandert compleet. Ze gaat met andere jonge sporters begeleid op kamers in Amsterdam. Elise stapt over van haar vertrouwde mbo in Zwolle naar het mbo in Amsterdam, moet elke dag trainen en speelt in de tussentijd bij Ajax. “Toen ben ik als persoon heel erg veranderd, volwassen geworden. Ik was op school niet altijd zo’n leuke leerling voor mijn leraren en ik deed ook niet echt mijn best. Ik ben blij dat mijn ouders er niet bovenop hebben gezeten en mij mijn ding hebben laten doen. Ik heb zo zelf geleerd om mijn best te doen om iets te bereiken. Bij Ajax heb ik geleerd dat ik op het veld moest luisteren, op school mijn best moest doen en gezond moest eten.” Elise realiseert zich dat je van voetbal niet rijk wordt en ook aan je toekomst moet denken. Aan de Hogeschool Amsterdam start ze de hbo-opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening, nu Social Work.


5

FOTO: JOHN GROENEWEGEN

GROOTHEERENVEEN.NL

Elises droom om bij een eredivisieclub te spelen komt uit als ze in 2015 haar contract tekent bij sc Heerenveen. Haar opleiding vervolgt ze op de Hanzehogeschool in Groningen. Het eerste jaar staat ze niet opgesteld in de basis. Het tweede jaar wel en Elise wordt aanvoerster van het team. Ze is nog steeds trots als ze aan haar eerste wedstijd als aanvoerster denkt. “Mijn moeder, broer en broertje zaten op de tribune. En we wonnen 3-1 van PSV. Had ik toch bereikt wat ik wilde, maar wat niet vanzelfsprekend was.”

UITVAARTONDERNEMING Haar wieg staat in Westervoort, Gelderland. Op haar tweede verhuist ze naar Ermelo. Ze is zes als haar ouders gaan scheiden. Ze blijft in Ermelo wonen en is om het weekend en in de vakanties bij haar vader in Amersfoort. Een paar jaar later krijgt ze nog een broertje. “Hij is mijn grootste fan”, glimlacht ze. Van haar ouders leert Elise om altijd haar best te doen, aan anderen te denken, bij zichzelf te blijven en niet bang te zijn om iets te beginnen. Haar vader schoolde zich om van makelaar tot uitvaartondernemer. Hij vertelt Elise eens: “Ik zie jou nog weleens mijn bedrijf overnemen.” “Dat lijkt me heel leuk”’, zegt Elise. “Je helpt mensen en je kunt je creativiteit gebruiken, maar ik weet niet of ik dat kan. Ik vind mensen al snel zielig.”

SCHIETGEBEDJE

FOTO: JOHN GROENEWEGEN

“ER WAREN 500 AANMELDINGEN EN HET IS EEN BEETJE GEK OM TE ZEGGEN, MAAR IK VOETBALDE IEDEREEN VOORBIJ”

Haar moeder bewondert ze om haar enorme behulpzaamheid. Het geloof speelt een belangrijke rol binnen de familie. Elise kijkt bedenkelijk. “Enerzijds ben ik rationeel. Ik wil altijd alles weten en zoek op wat ik niet weet of snap. Als je geloof naast wetenschap legt, ben ik niet snel overtuigd zomaar iets te geloven. Maar mijn opvoeding en gevoel zeggen heel wat anders. Soms is het wel moeilijk om te geloven, maar voor elke wedstrijd doe ik toch even een schietgebedje. Dan hoop ik dat ik een goede wedstrijd speel en dat ik fair ben.” Na hard werken slaagt Elise afgelopen maand voor haar bachelor diploma Social Work. Ze kan direct aan de slag bij Caleidoscoop Welzijn waar ze stageliep en haar afstudeeropdracht deed. “Ik wist dat er na mijn mbo-opleiding meer in zat. Het was moeilijk om dit naast voetbal te doen, maar het is wel gelukt.” Op 23 augustus dit jaar start ze haar vijfde seizoen bij sc Heerenveen; een thuiswedstrijd tegen PSV. Ze heeft er zin in. Elise heeft nog geen idee wat ze na het voetbal gaat doen. “Ik vind welzijn leuk, maar ik vind heel veel leuk. Dat zie ik dan wel’.


IJSWINCKEL 53 Ambachtelijk & Vers

䐀攀 氀攀欀欀攀爀猀琀攀 椀樀猀樀攀猀 栀愀愀氀 樀攀 戀椀樀㨀

De lekkerste ijswinckel met vers italiaans schepijs, heerlijk softijs, diverse milkshakes, razzle, slush puppie! Ni euw !

Ni euw !

IJ STA PAS

SO RB ETS

Drie krokante oublie-cupjes met softijs en topping van chocolade, aardbei en caramel!

In de smaken aardbei, kersen en appel-kaneel

IJSWINCKEL53 Ambachtelijk & Vers

伀甀搀攀 䬀漀攀洀愀爀欀琀 ㌀ 㠀㐀㐀㄀ 䔀嘀 䠀攀攀爀攀渀瘀攀攀渀  㔀㄀㌀ⴀ㘀㈀㠀㌀㐀㠀

眀眀眀⸀猀渀愀挀欀戀愀爀栀攀渀渀椀攀爀椀猀⸀渀氀

VOOR AL UW TERRAS EN TUINPLANTEN GROOTSE ASSORTIMENT VAN FRIESLAND

Jister 53 - 8446 CG Heerenveen Tel.: 0513-627405 www.ijswinckel53.nl

VOOR DE LEKKERSTE

Pizza’s & Pasta’s IJSWINCKEL53 Ambachtelijk & Vers

IJSWINCKEL Ambachtelijk & Vers

IJSWINCKE

EEN BEZOEK AAN GREENSALES BALK IS ZEKER DE MOEITE WAARD!

Hoe kom je bij Greensales Balk? We zitten aan de parallelweg van Balk naar Koudum: Vanaf Balk, de rotonde richting Koudum nemen, direct na rotonde de parallelweg oprijden. Vanaf Koudum, bij afslag Ruigahuizen LINKSAF de parallelweg op. Bij de borden Greensales het Tsjerkepaed inrijden.

Volg je ons al op Facebook voor de laatste aanbiedingen en tips?

Openingstijden zijn vanaf heden: Ma t/m vrij van 07.00 tot 17.30 uur. Zaterdag van 08.30 tot 16.00 uur

TEL 0513 - 623142

Afhalen& bezorgen! Voor de lekkerste pizza’s en pasta’s kom je naar Etna, maar afhalen of thuisbezorgen is ook mogelijk. U kunt telefonisch of online uw bestelling doorgeven.

Buon appetito!

Heideburen 9 - Heerenveen - 0513 - 623142 www.pizzeriaetna.nl

Ambachtelijk & Vers


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

7

TEKST HENK DE VRIES // FOTO’S HIELKE WEENING

Beheerder Anneke Klijnstra van De Kiekenhof Nieuwehorne

“Ik had rechercheur willen worden” “Us heit hat net stil sitten”, lacht Anneke Klijnstra, geboren De Jong. “Dat mei wol yn ‘e krante!” Anneke komt uit een gezin van acht kinderen en is in 1958 geboren in Kockengen, Utrecht. Als ze vier jaar is, verhuist het gezin naar Friesland. Anneke is nu 61 en sinds 2006 beheerder van Dorpshuis De Kiekenhof in Nieuwehorne. We drinken koffie met cake in het dorpshuis en niet alleen omdat Anneke ook wel spreekt bij uitvaarten en crematies. Anneke Klijnstra is gewoon een erg gastvrije en vrolijke vrouw, die van haar hart geen moordkuil maakt.

Over moord gesproken: “Mijn vader zat bij de politie”, vertelt Anneke “Toen ik nog jong was, gingen we vaak met de hele familie een eind rijden en kwamen dan op plekken terecht waar een moord had plaatsgevonden. En dan zei mijn vader: ‘Sjoch bern, sa is it bard, it slachtoffer siet dêr en dat smoarge loeder kaam fan dy kant.’” Anneke gebaart er beeldend bij. “Het was maar net welke moord hij wilde uitbeelden, natuurlijk”, zegt ze lachend.

veel mee bij evenementen en staat dan achter de bar, maar draait er zijn hand ook niet voor om als de zaal weer opgeruimd moet worden.

EEN ANDER HELPEN, DIE IN NOOD ZIT “Ik wilde vroeger ook bij de politie. Maar er was een politieman, Tol heette hij, en die zei: ‘Nee, jim hearre efter it oanrjocht.’ Echt, ik had, als het had gemogen, dan toch rechercheur willen worden. Moorden oplossen! Elke dag, als er moorden op tv zijn, dan zit ik ervoor.” Wat de dood betreft, is er nog iets wat bij Anneke past. Ze wordt regelmatig gevraagd om te spreken bij uitvaarten en crematies. “Sommigen willen een beetje humor, met anekdotes. Anderen willen dat ik een levensloop vertel. Het is gewoon zo ontstaan, maar het was ook wel een beetje mijn roeping.” Anneke heeft voor het eerst gesproken, toen haar vader overleed. “En bij mijn zus die, na jarenlang vechten, haar strijd tegen kanker moest opgeven.” Anneke heeft ook acht jaar bij de vrijwillige brandweer in Nieuwehorne gewerkt. “Bij de brandweer heb ik één keer met de dood te maken gehad. Een ander helpen die in nood zit, dat heb ik altijd graag gedaan.”

43 JAAR AMATEURTONEEL Door het politiewerk van vader woonde het gezin onder andere in Utrecht en in Drenthe, en – eenmaal terug in Friesland – in Rotsterhaule, waar Anneke opgroeit. “Mijn ouders waren Friezen, ze kwamen uit Nieuwehorne en Bontebok. Op mijn zestiende ben ik bij het

amateurtoneel in Jonkerslân gegaan. Ik ben met veel plezier 43 jaar lang bij dat toneelgezelschap gebleven. Eerst als speler, en later als regisseur. Maar het toneel is niet meer te combineren met mijn werk als beheerder van De Kiekenhof, dus daar ben ik mee gestopt. In 1980 heb ik Edzerd Klijnstra leren kennen, die kwam uit Bontebok. Toen we in 1984 trouwden, zijn we in Nieuwehorne gaan wonen. Hier hebben we twee kinderen gekregen, een zoon en een dochter.” Inmiddels zijn er ook al kleinkinderen, en die komen graag bij pake en beppe. “En beppe dielt ek graach wat lekkers út, fansels”, zegt Anneke trots.

KULTUREEL GROEPKE “In 2001 kwam ik in De Kiekenhof aan het werk, via een buurvrouw, die hier toen de beheerder was. In 2006 ben ik hier zelf als beheerder aangesteld. Ik werk hier met nóg twee collega’s, en ik kan altijd op het bestuur van het dorpshuis terugvallen, als ik bijvoorbeeld een zaal vol mensen krijg. Mijn man Edzerd is echt een supervrijwilliger. Hij helpt

Binnen De Kiekenhof hebben we een ‘kultureel groepke’, dat elk seizoen de activiteiten in het dorpshuis programmeert. Afgelopen maart hadden we het programma 2019/2020 al rond.” Het cultureel clubje, dat naast Anneke zelf bestaat uit Peter de Jong en Geke de Jong (“Drie keer De Jong, maar we zijn geen familie”), haalt komend seizoen onder andere Geert van Tuinen, Brouwers Akkordeon Orkest en het Berkoper koor naar Nieuwehorne. “En Jan Arendz en Marijke Geertsma!”, vult Anneke enthousiast aan. “Vorig jaar was Jan Arendz hier ook, met een prachtig toneelstuk, en toen zat het dorpshuis vol!” Anneke neemt ons mee naar de theaterzaal, die verrassend goed geoutilleerd is, wat het toneel betreft. Het podium is voorzien van voor- en achterdoek, met links en rechts lange verticale doeken, zogenaamde ‘poten’, voor de opkomsten en afgangen van spelers. In de zaal kunnen zo’n vijftig bezoekers plaats nemen, schatten we in, maar de zaal kan makkelijk vergoot worden doordat de achterwand eigenlijk een schuifwand is. De dan grotere zaal biedt plaats aan enkele honderden bezoekers. “Wy ha in kloft bern, hjir yn Nijehoarne”, zegt Anneke. “Wy ha no gjin echte aktiviteiten

foar bern. Wat moatte wy dêr foar betinke?” Het ‘kultureel groepke’ van De Kiekenhof zou wel meer kindervoorstellingen willen programmeren, maar theater inkopen kost veel geld. En men wil als dorpshuis de activiteiten wél betaalbaar houden voor de inwoners. “Ook mensen, die alleen thuis zitten op zondagmiddag en denken: ‘Wie dy snein mar om!’, moeten hier voor vier euro binnen kunnen komen. En daar zit dan ook nog een kopje koffie bij in.”

HAGEL-WYKEIN Naast haar werk als beheerder is Anneke, zoals zovelen in Oude- en Nieuwehorne, ook vrijwilliger bij het jaarlijkse Flaeijelfeest, eind september. Dan is het druk-druk-druk, en gaat er weleens wat mis. Anneke wilde op een dag vlak van tevoren nog gauw even boodschappen doen. Met de auto, want: “It wie in hagel-wykein.” Ze vertelt: “Ik kwam thuis en ik dacht ‘Oh nee, er was toch nóg een tas?’ Ik terug naar de winkel! Daar lag een hele hoop troep over straat. Ik was in de hagelbui over mijn tas met boodschappen heengereden. Ik had wel gevoeld dat de auto over een hobbel was gereden, maar dát had ik niet bedacht.” Omdat dit smakelijke voorval toch de ronde zou doen in het dorp, publiceerde Anneke het verhaal maar in de dorpskrant. Anneke Klijnstra zit vol met verhalen. Wie weet, vertrouwt ze die ooit ook aan de dorpskrant toe. GrootHeerenveen geeft met deze pagina alvast een voorzetje.


3 ETAGES VERLICHTING! ZOLANG DE VOORRAAD STREKT!

SUPER

Stoere tweelichts vloerlamp. in zwart en wit

ER ZOM AANBIEDING!

ZOMERAANBIEDING

Tijd voor een nieuwe garagedeur!

U betaalt geen BTW bij de aanschaf van een geïsoleerde garagedeur

14 juni t/m 16 september 2019 Vraag naar de voorwaarden

Showroom (op afspraak): De Werf 12-1 8401 JE Gorredijk

van € 149,95 nu voor

Kantoor: Dille 8 8401 NA Gorredijk 0513 - 43 52 43 06 - 52 59 25 14 www.ellema.nl info@ellema.nl

€ 69,95

Oosterdijk 89 Sneek • 0515-412874 • info@deboerlicht.nl • www.deboerlicht.nl

Omdat geen mens gelijk is, verzekeren wij op maat

L I NGE RI E UP TO A K CUP

F R E YA L I N G E R I E . CO M

Breedpad 21

T (0513) 61 44 44

8442 AA Heerenveen

F (0513) 62 37 42

Postbus 116

E info@kuiperverzekeringen.nl

8440 AC Heerenveen

I www.kuiperverzekeringen.nl

Lindegracht 49 0513-645484    

 

VOUCHER €100 KASSAKORTING foto-groep.nl OP SYSTEEMCAMERA’S

Foto-Groep Heerenveen Wettertoer 4 tel: 088 0808 233

SONY A7 mark II SONY A7 mark III

€100

€100

NIKON Z6

CANON EOS R /RP

FUJIFILM X-T3

€100

€100

€100

KASSAKORTING

KASSAKORTING

KASSAKORTING

KASSAKORTING

KASSAKORTING

alle lens configuraties

alle lens configuraties

alle lens configuraties

alle lens configuraties

alle lens configuraties

*NIET TE COMBINEREN MET ANDERE ACTIES

*ACTIE EINDIGT 31 AUGUSTUS 2019

*KNIP DE VOUCHER UIT EN LEVER HET IN DE WINKEL IN


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

9

TEKST HENK DE VRIES // FOTO'S HIELKE WEENING

BURGEMEESTER TJEERD VAN DER ZWAN OVER DE TWEEDE ‘TOUR DE FEAN’

“LATEN WE SAMEN EEN MOOI BEDRAG BIJ ELKAAR FIETSEN”

Op zondag 8 september wordt voor de tweede keer de ‘Tour de Fean’ gereden, een fietstoertocht voor het hele gezin, door de gemeente Heerenveen, en voor het goede doel. De tocht wordt georganiseerd door Lionsclub Heerenveen en omstreken, samen met Tour Club Heerenveen (TCH). Doel is om geld in te zamelen voor Stichting Leergeld en Jeugdfonds Sport Friesland. Deze organisaties zorgen ervoor dat kinderen, waarvan de ouders financieel niet in de gelegenheid zijn hen te laten sporten, twee jaar lang lid kunnen zijn van een sportvereniging in de gemeente. Burgemeester Tjeerd van der Zwan fietst ook mee. Hij is er al hard voor aan het trainen.

BESCHERMHEER

FIETSGEMEENTE

Lionsclub Heerenveen en omstreken en Tourclub Heerenveen organiseerden deze fietstocht vorig jaar voor het eerst en vroegen de burgemeester toen om beschermheer te worden van de ‘Tour de Fean’. Tjeerd van der Zwan zei onmiddellijk ‘Ja!’ “Om twee redenen”, legt hij uit. “A: ik vind het ontzettend belangrijk om dit doel te steunen, en B: het fietsen zelf is een sport, die ik zelf heel fijn vind om te doen. Bovendien fiets je in de gemeente Heerenveen door een prachtig gebied.”

FANATIEK Afgelopen jaar fietste Van der Zwan de afstand van 45 kilometer mee, samen met de sc Heerenveen voetbalvrouwen. “Het is een toertocht, maar ik maakte er een heel klein wedstrijdje van”, zegt hij lachend, en dan quasi-uitdagend: “De meesten konden mij niet bijhouden. Wethouder Van Veen ook niet. Ik ben eigenlijk wel fanatiek bezig met het fietsen”, geeft hij toe. “Maar,” en dit is vergoelijkend bedoeld voor wat de fietsprestaties van de Heerenveense voetbalvrouwen betreft, “de dames hadden allemaal gewone fietsen en dan kún je ook niet hard. Straks, als ze dit lezen, denken ze nog: wat een opschepper, die burgemeester! Zij zijn natúúrlijk veel jonger en fanatieker dan ik en echte topsporters.”

me bijna een gat in mijn hoofd. Na zestig kilometer kwam ik ten val. Ik was zó blij dat ik een helm op had. Ik ben door omstanders weer overeind gehesen en heb de tocht wel uitgereden, maar de volgende dag had ik een dikke knie. Met de naweeën daarvan ben ik nog steeds bezig. Je kunt wel fanatiek zijn met wielertochten, maar wel binnen de lijntjes. Veiligheid is heel belangrijk. Vroeger reed ik zonder helm op de racefiets, maar ‘ook een burgemeester hoort een helm op te hebben’, zeiden ze bij de organisatie en ze hebben gelijk. Van mijn vrouw mag ik wel meedoen met dit soort dingen, als ik maar heel voorzichtig doe. Het moet veilig zijn.”

FIETS-ELFSTEDENTOCHT MET VALHELM Tjeerd van der Zwan bezit zelf én een toerfiets én een wielerfiets. “Dit jaar wil ik de 58 kilometer doen. Ik heb er extra voor getraind. Ik heb de Amstel Gold Race in Limburg al gefietst, samen met wethouder Broekhuizen, dat was honderd kilometer; en de 16 dorpentocht, met wielrenners.” Van der Zwan deed ook mee aan de fietselfstedentocht, een tour van 240 kilometer. “Met wethouder Van Veen. Maar dat kostte

KILOMETERS MAKEN We spreken Tjeerd van der Zwan vlak voor zijn zomervakantie. “Ik heb vóór 8 september nog wat trainingsritjes van 45 kilometer voor de boeg”, zegt hij. “Ik moet genoeg trainen om kilometers in de benen te krijgen. Ik fiets ook met de medewerkers Integrale Veiligheid van de gemeente. En met een dame, die zelf wielerwedstrijden rijdt, Elles Hageman.”

Start, afstanden en inschrijving De start van de tweede ‘Tour de Fean’ is tussen 09:00 en 11:00 uur bij ijsstadion 8 september 2019 Start 9.00 - 11.00 uur vanaf Thialf Thialf en de route 28 km, 45 km, 59 km & 103 km is bewegwijzerd. De afstanden zijn 28, 45, 58 en 103 kilometer. Meer info www.tourdefean.nl & facebook.nl/tourdefean

Inschrijfgeld gaat in zijn geheel naar: Deze familietocht is mede mogelijk gemaakt door Lions Heerenveen in samenwerking met TCH

Opmaak door Dox Imagemakers

Inschrijven kan op zondag 8 september vanaf 08:45 uur bij de balie van Thialf. Het inschrijfgeld bedraagt op alle afstanden € 5,- voor kinderen t/m 16 jaar; € 10,- voor deelnemers van 16 jaar en ouder; en € 25,- voor een gezin (ongeacht het aantal kinderen). In de eerste editie (2018) is er € 1.750,- bij elkaar gefietst. Het inschrijfgeld gaat in zijn geheel als donatie naar Stichting Leergeld Heerenveen e.o. en het Jeugdfonds Sport Friesland. Doneren en dit goede doel sponsoren zonder te fietsen kan natuurlijk ook.

Zie ook: www.tourdefean.nl.

De gemeente Heerenveen, maar ook de provincie Fryslân, is heel actief met wielrijden bezig, volgens de burgemeester. “We willen een fietsgemeente voor de medewerkers zijn.” De gemeente Heerenveen beschikt over bedrijfsfietsen, ook elektrische, die iedere medewerker mag gebruiken. Er zijn oplaadpunten in de fietsenkelder van het gemeentehuis. En dan zijn er nog de grote wielerevenementen. “We hebben de Healthy Ageing Tour en de BinckBank Tour naar Heerenveen gehaald en de Provincie wil graag de start van de Tour de France in Fryslân. Dat moet dan in Heerenveen uiteraard, als Sportstad.”

GENIETEN Van de Tour de France gaan we nog even weer terug naar de ‘Tour de Fean’. “Dat is uiteindelijk geen wedstrijd, natuurlijk”, zegt de burgemeester. “Het is een mooie toertocht door de gemeente, voor het hele gezin. De tour gaat ook door De Deelen. Het is een sportief evenement, maar je moet vooral ook genieten van het prachtige gebied. En verder: laten we samen op 8 september een mooi bedrag bij elkaar fietsen voor Stichting Leergeld en Jeugdfonds Sport Friesland.” De burgemeester mag dan Beschermheer van de ‘Tour de Fean’ zijn, hij benadrukt dat het met plezier fietsen van deze toertocht niet mogelijk zou zijn zonder de geweldig grote groep vrijwilligers en sponsors. “En,” zegt hij tot slot, “ik hoop wel, dat wethouder Van Veen weer mee doet!” De voetbalvrouwen van sc Heerenveen doen in elk geval wél weer mee. Wordt het dan toch nog weer een heel klein wedstrijdje?


10

heerenveen

NUMMER 08 • 2019

Kleurrijk

JAN NIJBOER VAN CAFÉ MOEKE DE BRUIN

“IK BIN IN WÂLDPYK TUSKEN DE BOARNSTERS” Jan Nijboer uit Aldeboarn moet lachen, wanneer wij, na een uur naar zijn verhalen te hebben geluisterd, weer opstappen. “Ik kan je de héle dag wel vasthouden, met al die caféverhalen”, zegt hij. Jan Nijboer (54) is de eigenaar van café Moeke De Bruin in het dorp. Het café, aan de buitenkant een Rijksmonument, ligt pal aan het riviertje de Boorne, die dwars door het dorp loopt en er hier uit ziet als een rustiek grachtje. Rondom dat ‘grachtje’ zal het eind augustus weer “smoordruk” worden in Jan zijn woorden, want de beroemde gondelvaart komt er weer aan. We drinken een kopje koffie op het kleine terras vóór het café. Speciaal voor ons om elf uur s’ morgens al, want normaal gaat Moeke De Bruin pas open om zeven uur ’s avonds. Eerder heeft geen zin, volgens Jan, want overdag is iedereen toch aan het werk. En Jan kan het weten, want hij zwaait inmiddels alweer achttien jaar de scepter in het Boarnster café. TEKST HENK DE VRIES // FOTO: MUSTAFA GUMUSSU • FPH.NL

We zijn als eerste nieuwsgierig naar het verhaal, hoe het bruin café aan zijn (of beter: haar) naam komt. “Dat zit zo”, volgens Jan, en we krijgen een verhaal over een vorig eigenaarsechtpaar, Piet van der Veer en zijn vrouw Leen, die uit Amsterdam kwam. “Men zei dan: ‘Ik ga even naar moeke’, dat was Leen. En dat ‘moeke’ en ‘bruin café’ werd op een gegeven moment Café Moeke De Bruin.”

“Nou, als zestienjarige ben je veel lager dan matroos”, relativeert Jan. “Ik moest de keuken en het dek schoonhouden. Ik heb een half jaar op dat schip gezeten. Daarna kwam ik bij Van Ommeren op de tankvaart. Dat heb ik tien jaar gedaan. We zaten overal en nergens. Mijn laatste werk was in de Golf van Mexico in de Offshore, toen ging het bedrijf na en heel zware storm failliet.”

van. “Ik hie op in momint skjin myn nocht en tocht: ‘Ik gean werom nei see’.” Maar in plaats van de zee ziet hij een mooi café in Aldeboarn te koop staan. “We kwamen hier, kwamen nog een keer terug om een biertje te drinken en binnen veertien dagen had ik het gekocht, samen met mijn toenmalige partner. Ik heb een jaar lang twee cafés gehad, maar gelukkig kon ik De Keizerskroon daarna verkopen.”

LAGER DAN MATROOS

Jan is dan 26 en op zee heeft hij al gemerkt dat hij een horecaman is. “Als ik even van het schip af was, ging ik helpen in de horeca.” Eenmaal definitief van het schip af na het faillissement van het Offshorebedrijf, verruilt Jan de zee dan ook voor de horeca. In Drachten begint hij Café De Keizerskroon. “Dat heb ik zeven of acht jaar gehad.” Daarna heeft Jan er genoeg

Als Jan Nijboer het café in Aldeboarn overkoopt, nu achttien jaar geleden, is hij er dolblij mee en dat is hij nog steeds. Nijboer bestiert het café met zijn vrouw Marja Scholte. Marja komt uit Aldeboarn en is twaalf jaar geleden in Jans leven gekomen. “Ik heb het prima naar mijn zin, hier. Ik word er niet rijk van, maar dat hoeft

Jan Nijboer is zelf geen Boarnster, maar een ‘Wâldpyk’. Zijn ouders komen uit Boelenslaan. Jan is geboren in Drachten, in 1965, en groeit tot zijn twaalfde op in Kootstertille. In 1980, op zijn zestiende, is hij klaar met de zeevaartschool in Harlingen. (“It wie een flotte oplieding”). Hij kan meteen de zee op als matroos.

BOARNSTER KWARTIERTJE

ook niet. Er is veel meer rust; er is hier nog nooit iets ernstigs in dit café gebeurd. Ik ga niet eerder open dan zeven uur ’s avonds, want overdag is iedereen aan het werk.” Als echte ‘Wâldpyk’ merkt hij overigens de verschillen met de Boarnsters wel. “Ik bin in Wâldpyk tusken de Boarnsters”, zegt hij. “Wy Wâldpiken ha altyd foar ús brea fjochtsje moatten. Hjir yn Aldeboarn sjogge jo mear rykdom, sjoch mar nei de gebouwen. Der stiet hjir ek noch in grutte boargemasterswenning út ‘e tiid dat dit noch de gemeente Utingeradiel wie. En se ha hjir ‘it Boarnster kertierke’. As in aktiviteit sân oere begjinne moat, siz ik dat it om seis oere begjint. Dan komt elkenien op tiid.”


GROOTHEERENVEEN.NL

“WY HA HJIR IN PROTTE WILLE” Het karakteristieke pand aan het eeuwenoude riviertje, waarin Moeke De Bruin is gevestigd, komt volgens Nijboer uit 1780. “Het is al een oud etablissement, de Waag staat ernaast.” Binnen in het bruine café hangt de sfeer van het verleden, buiten is het niet minder nostalgisch, met de Boorne zo vlak voor het café. Nog vlakker voor het café heeft Nijboer een terrasje neergezet op de smalle kade. De tafeltjes en stoelen staan maar drie stappen van het water af. “Gaat dat altijd goed?,” vragen wij, “of belandt er wel eens iemand per ongeluk in de gracht?” De rivier, bedoelen we dan. Jan Nijboer lacht. Het gebeurt inderdaad wel, dat er iemand in het water valt. ”Ik sels ek wol.” Op een late warme

zomeravond kan het zelfs weleens gebeuren, dat sommige mannen het toilet binnen niet kunnen vinden en aan de rand van de kade de rivier in plassen. En voorover duikelen, de Boorne in. “Doe’t ik sels yn it wetter lei, stie der ien en hy pisse sa oer my hinne!”, zegt Jan. “Mar ach, it is allegear wetter by inoar. Wy ha hjir in protte wille.”

GONDELVAART-TERRAS Met de gondelvaart in Aldeboarn heeft Jan het altijd ‘smoordruk’, maar de allereerste keer, dat hij dit grootse festijn meemaakte - steevast in het laatste weekend van augustus – ging die drukte niet helemaal volgens wens. De bruggetjes over de Boorne draaiden allemaal open en er kon niemand van de overkant meer naar het café komen. “Net ien fan ‘e oare kant koe

hjir komme om in gleske bier te heljen! En ik koe dêr ek net komme!” Sindsdien heeft Moeke De Bruin ook een gondelvaartterras, met bier, aan de overkant.

OLDEBOORN Voordat we afscheid nemen en eerst netjes binnen een wc opzoeken, werpen we nog een blik op een speciale verzameling van Jan Nijboer. In het café hangen drie grote originele blauwe bebouwde kom plaatsnaamborden aan de wand. ‘Geschonken door een vaste groep bezoekers’, zo noemen we dat maar. Jan heeft zeg maar nooit gevraagd hoe ze aan die borden zijn gekomen. Het oudste bord vermeldt nog ‘Oldeboorn’ en is van de ‘gemeente Utingeradeel’. Daarnaast hangen ‘Aldeboarn gemeente Boarnsterhim’ en ‘Aldeboarn gemeente Heerenveen’.

“Er ontbreekt nog één”, zeg ik. “’Oldeboorn, gemeente Heerenveen’. Die bestaat ook, al was die fout, omdat Oldeboorn nu Aldeboarn heet. Dat bord heeft in het begin na de herindeling van de gemeente enkele weken op alle toegangswegen hier gehangen.” “Ja, wy binne hiel dom west!” lacht Jan Nijboer. “Dat boerd hiene wy hjir ek ha moatten! Dy is ûntkommen.” Misschien heeft de gemeente nog wel ergens zo’n bord liggen, opper ik. Of misschien weet de burgemeester iemand. “Dy wie hjir lêsten noch”, zegt Jan. “Hy hat dêr neat oer sein!”

11


FEANRUN 2019 voor het goede doel

Zondag 8 september 2019 – 14.00 uur

Doe ook mee! Het goede doel:

Hoofdsponsor:

• Individuele run en een Bedrijvenrun Muziekfestival BLAZE! • 4 Engelse mijlen - 6,4BLAZE! km Muziekfestival • Start en finish in het centrum van Heerenveen • Speciale 5-jarige editie van de route!

Inschrijven via: www.ngoudenplak.nl/feanrun

ngoudenplak

@ngoudenplak

@ngoudenplak

ngoudenplak.nl


heerenveen

13

GROOTHEERENVEEN.NL TEKST MARIJE NUTMA // FOTO'S DELANO HO-A-HING

“IK WIL MIJN EIGEN DING BLIJVEN DOEN” DELANO HO-A-HING, MUZIKANT EN STUDENT D’DRIVE een fotoshoot. “Er waren jongeren bij die al een eigen kledingmerk hadden, of webontwikkelaar waren. Het project bestaat nog steeds.”

“Mijn Spotify is een warverhaal”. Delano Ho-A-Hing uit Heerenveen, 20 jaar jong, is muzikaal een allesvreter. Van Punk tot Deathmetal, van Prince tot Billie Eilish en van de Beatles tot een obscuur bandje uit Japan, hij luistert het allemaal. Delano maakt zijn eigen keuzes op muziekgebied. Want jezelf in bochten wringen om te doen wat anderen van je verwachten, daar is hij wars van. “Ik volg mijn eigen weg.”

AUDITIE Dat jaar deed hij auditie voor de opleiding ‘Artiest Muziek’ bij D’Drive in Leeuwarden. Hij werd niet aangenomen. “Ze vonden me niet goed genoeg. Ik had de nummers niet goed ingestudeerd.” Delano koos voor de opleiding Podium- en Evenemententechnieken en heeft er geen moment spijt van gehad. “Ik heb geen zin om een publiek te pleasen. Ik wil mijn eigen dingen doen. Tijdens de opleiding ben ik veel te weten gekomen over hoe muziek gemaakt wordt, hoe nummers opgenomen worden, en hoe het werkt in de muziekbusiness. Daarnaast heb ik mijn eigen muziek gemaakt en door de opleiding kon ik het nu ook zelf opnemen en bewerken. Ik heb echt mijn gevoel gevolgd en dan komt het wel goed.”

Sinds drie jaar is Delano student op de opleiding Podium-en Evenemententechnieken. De opleiding maakt deel uit van de creatieve mbo-opleiding D’Drive in Leeuwarden. Delano leert voor geluidstechnicus: hij mixt bandjes en zorgt dat ze op het podium kunnen spelen. In zijn vrije tijd speelt hij gitaar en drums en ondertussen heeft hij ook nog zijn eigen bedrijfje DARESOUND opgericht. “Ik ben vierentwintig uur per dag met muziek bezig”, vertelt hij. De liefde voor muziek heeft hij niet van een vreemde. Zijn opa was in zijn jonge jaren gitarist in een symfonische rockband, en later speelde opa veel in de kerk. “Hij heeft mij geïnspireerd om met muziek bezig te gaan. Als hij in de kerk speelde, stond ik als jongetje van vier al vooraan met de tamboerijn. Ook vertelde hij altijd veel verhalen over zijn avonturen met de band. Op mijn achtste of negende verjaardag kreeg ik van hem mijn allereerste akoestische gitaar en liet hij mij akkoorden zien.” Delano was verkocht.

JETT REBEL En goed is het zeker gekomen. Delano heeft, via school, al veel op festivals meegedraaid. Oerol, Into the Grave en City Rock in Leeuwarden, om er maar een paar te noemen. Ook heeft hij stages gelopen bij Tryater en bij de poppodia Neushoorn in Leeuwarden en Iduna in Drachten. Door alle contacten die hij heeft gelegd, kon hij zijn bedrijfje DARESOUND oprichten. Delano is nu in te huren als geluidstechnicus. Hij heeft al veel muzikale avonturen beleefd, zoals op Oerol. “Ik mocht samenwerken met Jett Rebel, een idool van mij. Jett Rebel doet alles zelf, hij schrijft zijn eigen muziek en neemt het zelf op. Ik heb veel van hem geleerd. En ik heb feestgevierd met de band!”

3FM

Ook al had hij een gitaar, na het spelen van kinderliedjes wilde hij graag op drumles. Het drummen was een succes, maar het lessen niet. “Op les bleek, dat ik geen jongen was om noten te lezen. Ik wilde raggen, rocken en losgaan.” Toen Delano naar de middelbare school ging, pakte hij zijn gitaar weer op. Hij leerde zijn vriend Björn kennen, die drumde en veel rockmuziek kende. Ze luisterden samen naar muziek en zaten beiden in hetzelfde schoolbandje. “Onbewust inspireer je elkaar. Zo heb ik veel muziek ontdekt.” Delano ging via YouTube oefenen met gitaarspelen. Ook startte hij met gitaarles. “Daar had ik weer hetzelfde probleem als bij de drumles. Ik houd niet van regeltjes en ik vond het te theoretisch. Er werd mij verteld hoe ik het moest doen, bla bla bla. Het paste niet bij me. Ik was er te vrij voor.” Er kwamen nog meer gitaren in huis, gedoneerd door opa. En op zijn zeventiende kocht hij zijn allereerste dure elektrische gitaar, een Gibson Les Paul. Delano lacht. “Dat vond mijn moeder niet zo leuk, al mijn spaargeld was in één keer op.”

Delano ging als puber door een moeilijke periode. “Op een gegeven moment werd ik op school veel gepest, omdat ik mij anders gedroeg dan de rest. Zo ben ik bijvoorbeeld uitgescholden, omdat ik een strakke broek aan had. Ik wilde mijn eigen ding doen, en er waren jongeren die daar niet mee om konden gaan.” Op de vraag hoe hij het pesten overleefd heeft, is Delano duidelijk. “Mijn moeder heeft mij heel erg gesteund. Ze heeft altijd gezegd dat ik mijn eigen gevoel en mijn eigen pad moest blijven volgen.” Hij is ervan overtuigd dat er kansen op je pad komen, als je je eigen hart volgt. “Op het moment dat ik besloot dat ik naar D’Drive wilde, belde de radiozender 3FM naar school. Ze zochten inspirerende jongeren voor hun project ‘Tussenuur’ en zochten nog iemand uit het Noorden van het land. De decaan kwam naar mij toe en zei: ‘Ik denk dat ik een telefoontje voor jou heb’.” Delano ging naar Hilversum en er volgde een interview en

FOTOGRAFIE OPLEIDINGEN EN CURSUSSEN O.a. in: Heerenveen / Jubbega / Joure / Akkrum

Start cursussen tussen 23 september en 4 oktober 2019

Tel. 0516-461 938

RICH AND FAMOUS

YOUTUBE

www.FRBfotografie.nl

[

E

TEGEN INLEVERING VAN DEZ ADVERTENTIE

Jett Rebel is niet voor niets een held van Delano. “Artiesten zoals hij zijn losgebroken van de muziekindustrie, die veel kapot maakt. Prince is ook zo’n voorbeeld van een artiest die zijn eigen weg ging. Als je groot wordt en beroemd, dan is de muziekindustrie alleen maar bezig om je zo te kneden dat je goed valt bij het grote publiek.” Delano heeft dan ook een hekel aan talentenshows zoals The Voice. “Er komt een mooi rauw talent binnen en uiteindelijk is diegene een product geworden. Mijn doel is om onafhankelijk te blijven. Ik wil niet aan een contract vastzitten of doen wat me gezegd wordt.” In oktober is hij klaar met school. Wat is zijn wens voor de toekomst? “Ik wil een gelukkig leven leiden, dat is alles. En dat is niet ‘rich and famous’ zijn. Veel jongeren denken: als ik maar veel geld heb en beroemd ben, dan komt het wel goed. Maar geluk zit hem niet in geld of in roem. Geluk is spontaan met mijn vriendin op pad gaan, of thuis even mijn gitaar oppakken en wat spelen. Dan is de dag al volmaakt.”

]

RTING 20% NIETKOPO FEESTDAGEN

STEAKS V.A. 100 GRAM TOT 1000 GRAM T-BONE 500 GRAM - ONBEPERKT SALADEBUFFET (20 SOORTEN)

GELDIG T/M 19 SEPTEMBER 2019 • NIET IN COMBINATIE MET ANDERE KORTINGEN

EERSTET! DE OCH TP ENGEZ E STEA BEDIEN BEST INGS - EN K

LAND KEUKEFRIES NPERSONEEL VAN (+/- 17SJAAR) 1994! SIND

TORO PINTO ACHTER DE KERK 4 - HEERENVEEN TEL 0513 610519

www.toropinto.nl


onbeperkt tapas Zon - don

19,90 p.p.

patanegratapas.nl Sneek, Drachten, Leeuwarden, Heerenveen

VRIj - ZAT

24,90 p.p.

Pata Negra is zeven dagen per week geopend vanaf 17:00 uur


heerenveen

15

TEKST EN FOTOGRAFIE DENNIS STOELWINDER

GROOTHEERENVEEN.NL

ORGANISATIECOMMISSIE IS ER WEER KLAAR VOOR!

TWEEDE NIGHTWALK 2 THE KOEMARKT VOL VERMAAK Wie in Heerenveen kent de Night of the Koemarkt niet? Het jaarlijks terugkerende muziekfeest zorgt al 23 jaar lang voor onvergetelijke avonden. Daarnaast is de Night of The Koemarkt het grootste gratis toegankelijke muziekevenement van Friesland. Om dit evenement te ondersteunen vindt op vrijdag 13 september de tweede editie van Nightwalk 2 the Koemarkt plaats. De eerste editie ging al de boeken in als een groot succes. De tweede editie belooft ook weer een prachtig festijn te worden. Wij spraken afgelopen vrijdag bij Brasserie La Fontaine met de dolenthousiaste commissieleden Heleen Kamphuis, José Atsma, Hanny van Lune en Margje Haveman.

10 KILOMETER VERMAAK Een 10 kilometer lange wandeltocht leidt de deelnemers langs prachtige plekjes in Heerenveen. De exacte route is echter geheim en zal pas duidelijk worden op het moment dat de wandelaars de route afleggen. “Ik kan niks zeggen over de route”, zegt commissielid José Atsma. “Dat blijft voor iedereen echt een verrassing.” Na enig doorvragen komt Margje Haveman dan toch stiekem met een tweetal scoops. “Het ziekenhuis is een van de deelnemende gebouwen waar de Nightwalk doorheen gaat. Daarnaast kan ik vertellen dat dweilorkest De Glasblazers ook weer van de partij is. Zij staan op een van de twee feestlocaties op de route.

KAARTEN EN LOTEN

Voor de rest houden we alles lekker geheim.” Wel is duidelijk dat op de tien kilometer lange route volop vermaak zal zijn voor de deelnemers. “Onderweg worden de lopers getrakteerd op muziek, dans, theater, sport en de nodige spannende momenten”, aldus Hanny van Lune.

De kaartverkoop verloopt voorspoedig. Er zijn inmiddels ruim 1000 kaarten verkocht. Deelnemers kunnen bij het aanschaffen van hun deelnamekaart ook loten aanschaffen. Hiermee zijn leuke prijzen te winnen die beschikbaar zijn gesteld door de lokale ondernemers. “Je kunt een ticket aanschaffen voor slechts 10 euro. Voor 15 euro krijg je ook nog eens drie loten bij je ticket. Als de deelnemers op de Oude Koemarkt aankomen kunnen zij gelijk in de bovenzaal van café It Houtsje checken of zij een prijs gewonnen hebben”, besluit Heleen.

START EN FINISH De start zal evenals in 2017 op het Gemeenteplein in het centrum van Heerenveen zijn. Burgemeester Tjeerd van der Zwan geeft hier om 20.00 uur het startschot. “We hebben er voor gekozen om ditmaal om 20.00 uur te starten. Bij de vorige editie bleek dat starten om 21.00 uur toch wel aan de late kant was. Hierdoor kreeg een grote groep deelnemers weinig te zien van het finishfeest op de Oude Koemarkt. Deelnemers kunnen nu tussen 20.00 en 21.00 uur starten. Op deze manier is eenieder op tijd terug voor het eindfeest”, legt Heleen uit.

Van links naar rechts: José, Heleen, Hanny en Margje.

Vanaf 21.30 zal de band Plaatstaal voor een groots feest zorgen op de Oude Koemarkt. Ook niet-lopers zijn van harte welkom om dit feest bij te wonen. Plaatstaal stond eerder al tweemaal in het voorprogramma van de Night of the Koemarkt. Voor de meeste Heerenveners dus geen onbekende band.

VOEDSELBANK De opbrengst van de Nightwalk

komt ten goede aan het gratis muziekevenement Night of the Koemarkt. De organisatie doet echter meer. Deelnemers kunnen houdbare producten voor Voedselbank Heerenveen meenemen en dit afgeven bij een van de kraampjes op het Gemeenteplein (startlocatie). Producten kunnen vanaf 18.30 ingeleverd worden. Vanaf dat moment is er ook livemuziek van troubadour Henk Kuyper op het Gemeenteplein.

DERDE EDITIE IN JUBILEUMJAAR De derde editie van de Nightwalk 2 the Koemarkt zal plaatsvinden in september 2021. In dat jaar bestaat de Night of the Koemarkt 25 jaar en zal er op beide evenementen extra groots worden uitgepakt. Houd de website en Facebook van de Nightwalk 2 the Koemarkt in de gaten voor de laatste nieuwtjes!


heerenveen

16

NUMMER 08 • 2019

TEKST HENK DE VRIES // FOTO'S HIELKE WEENING

PETER VISSER UIT NIEUWEHORNE … OF UIT LANGWEER

“WAT FOAR AUTO HA JO HJOED MEI, MENEAR?” Net even buiten het dorp Nieuwehorne, op de Houtwallen, staat een oud wit halfsteens boerderijtje. Uit circa 1900, volgens Peter Visser. Het is het ouderlijk huis van Visser, de zojuist gepensioneerde leraar Engels en Duits op het Nordwin College in Sneek. Zelf woont hij in Langweer, een half uur rijden van Sneek. “Officieel woon ik volgens de Burgerlijke Stand in dit boerderijtje”, zegt Visser. “Mijn huis in Langweer heb ik, omdat ik dan dicht bij school zit.” Visser houdt beide huizen aan, want hij heeft de ruimte hard nodig. “Alleen al omdat ik negen auto’s bezit, die moet ik ook kwijt kunnen.”

Peter Visser uit Langweer. Of toch Peter Visser uit Nieuwehorne. Aangezien ik voor zowel GrootHeerenveen als voor GrootDeFryskeMarren werk, kan ik Peter eigenlijk voor beide krantentitels interviewen, besef ik. Omdat ikzelf uit Heerenveen kom, hebben we afgesproken in het boerderijtje van Peter in Nieuwehorne.

ALS EEN VIS IN HET WATER “Na 41 jaar lesgeven ging ik deze zomer plotseling met pensioen”, begint Peter Visser. Eh… zag hij dat dan niet aankomen, vraag ik verwonderd. “Dat wel, en het voelt nu nog als vakantie, maar na zes weken begint het leraarschap vast te jeuken. Ik gaf les aan pubers tussen twaalf en zestien jaar. In al die jaren is er eigenlijk niet zoveel veranderd. Pubers blijven pubers, een prachtige leeftijd. Ze komen als kinderen op school en gaan als jong volwassenen weg. Ik heb altijd fulltime gewerkt, maar dan ben je 66 en een half jaar en dan moet je weg! Ik heb een prachtbaan gehad.” En dan, verzuchtend: “De tiid fleant!

Veertig jaar klinkt lang, maar zo voelt het niet. Ik zie mezelf nóg solliciteren. Ik was maar een paar jaar ouder dan de leerlingen. Ik voelde me als een vis in het water in het onderwijs.”

KUNSTENAARSKRINGEN Het huisje van Peter staat boordevol boeken en aan de muren hangen talloze schilderijen “Die boekenkast met mooie glazen deurtjes is nog van mijn moeder”, legt Peter uit. “En die schilderijen aan de muren zijn gemaakt door verschillende kunstenaars. Mijn moeder was Eva Roos en vóór mijn vader Kees Visser was ze getrouwd met de Amsterdamse kunstschilder Frank de Bruin. Ze verkeerde in kunstenaarskringen en kende mensen als Karel Appel en Gerard Sluyter.” Peter toont een werkelijk prachtige krijttekening, een portret van zijn moeder Eva, gemaakt door Frank de Bruin. “Maar mijn moeder wilde kinderen, en Frank de Bruin was kunstenaar, die wilde reizen. Dat ging niet samen.” Eva Roos hertrouwt met Kees Visser, en in Amsterdam worden twee zoons en een dochter geboren. In het huis van Peter hangt nóg een portret van zijn moeder, een fotoportret in een zware lijst. “Dat was voor een dichtbundel die ze uitbracht. Die foto is gemaakt door Syb Braaksma uit Tjalleberd. Mijn moeder was dichteres, schilderes, en heeft ook een kinderboek geschreven, officieel uitgegeven door Callenbach in Nijkerk.”

KOERIERSTER IN DE OORLOG Eva Visser-Roos is een jaar of tien geleden overleden, maar ze is nog volop aanwezig in het huisje van Peter. “Mijn moeder is in 1922 geboren. Ze was koerierster in de oorlog onder de schuilnaam Jane de Bruin. Dat was in Hilvarenbeek en Breda. Na de oorlog is ze persoonlijk onderscheiden door Koningin Wilhelmina. Die onderscheiding moest ze komen ophalen op het stadhuis, samen met anderen, die ook waren onderscheiden. Op het paleis kregen ze een broodmaaltijd met de Koningin aangeboden. Ieder mocht een sneetje brood uit de schaal pakken, en alle brood wat daarna overbleef, werd allemaal

door de Koningin opgegeten.” Er klinkt bijna een plaatsvervangende verontwaardiging in zijn stem. Een zelfde soort verontwaardiging heeft hij jaren daarvoor ook, ergens eind jaren ’60, bij een tentoonstelling in Heerenveen in de oude gevangenis achter Crackstate. Het gebouw is dan weliswaar allang niet meer in gebruik als gevangenis en zal worden gesloopt in 1973, maar in de tijd dat Peter Visser op de RSG in Heerenveen zit, staat het nog overeind. Zijn geschiedenisleraar neemt de klas mee naar de tentoonstelling. Er hangen honderden foto’s, waaronder een foto van Koningin Wilhelmina die een onderscheiding uitreikt aan mensen uit het verzet 1940-1945. Peter herkent zijn moeder op de foto en vertelt dat tegen de leraar geschiedenis. Die vindt dat een onzinnige opmerking. “We hebben de foto bij ons thuis!”, zegt Peter en de volgende dag neemt hij die foto mee als bewijs.


GROOTHEERENVEEN.NL

17

van klassieke auto’s staan en er opvallend veel bladen en boeken op tafel liggen over auto’s. Of liever: over een specifieke auto, de Tsjechische Tatra. “Tatra kennen we hier in Nederland eigenlijk alleen als vrachtauto”, zegt Peter. “Ook dankzij de Parijs-Dakar rally. Ik bezit zeven klassiekers, waaronder drie Tatra personenauto’s. In de tijd van het IJzeren Gordijn kende West-Europa de Tatra personenauto’s helemaal niet. Tijdens de communistische periode zijn alleen maar Tatra vrachtwagens hier naar toe geïmporteerd. Dan heb ik nog een Ford Taunus 12M P4; een Trabant, maar die rijdt nu niet, want er zit nog geen Nederlands kenteken op; een MGB cabrio uit 1974; en een Skoda Felicia, een Tsjechische cabriolet uit 1960.”

TATRA CHROMKA, 1978 In 2018, tijdens een evenement van Leeuwarden-Fryslân, Culturele Hoofdstad van Europa, leest Peter Visser het verhaal wat hij over zijn moeder schrijft drie keer voor in zijn eigen huisje voor een publiek van tien tot twaalf mensen, en een keer in zijn huis in Langweer. En nog eens op uitnodiging in dorpshuis De Kiekenhof in Nieuwehorne.

TALENKNOBBEL Peter Visser, geboren in 1953 in Amsterdam, en sinds 1960 wonend in Nieuwehorne, spreekt vloeiend en accentloos Fries, Frans, Duits en Engels. Hij is niet voor niets leraar Duits en Engels. “Die talenknobbel heb ik van mijn ouders. Van mijn moeder, maar ook van mijn vader. Die was medisch vertaler. Hij moest medische boeken vertalen uit het Italiaans naar het Engels. Ik ben hier in Nieuwehorne opgegroeid, alles en iedereen was Friestalig. Ik heb als leraar ook de acte Geschiedenis gehaald, maar met de talen had ik het druk genoeg in het onderwijs.”

Dat hij een echte talenknobbel heeft, merkte Peter in Duitsland. “Ik rijd in een Mercedes 230E uit 1983, dat is mijn dagelijkse auto. Natuurlijk met een Nederlands kenteken. Toen ik een keer in Duitsland was, vroegen ze me daar waarom ik in een Nederlandse auto reed. Ik spreek nu eenmaal geen Rudi Carrell-Duits. Mijn dagelijkse auto in de drie wintermaanden is trouwens een VW golf, die noem ik mijn ‘pikelauto’, want die is zwaar aangetast door het strooizout.”

ZEVEN KLASSIEKERS “Ik kan me ook in het Tsjechisch wat redden, maar Tsjechisch is een heel moeilijke taal. Ik praat altijd maar wat voor het lieve vaderland weg. Het belangrijkste woord is ‘pivo’, weet ik inmiddels, dat betekent ‘bier’. Dat ik een beetje Tsjechisch spreek, komt door mijn hobby. Ik verzamel oldtimers.” Tijdens het interview was ons al opgevallen dat Peter Visser niet alleen veel schilderijen en boeken bezit, maar dat er hier en daar in zijn huisje ook schaalmodelletjes

De Tatra’s vormen onmiskenbaar de schatten uit de collectie van Peter Visser. Om die te bewonderen gaan we naar de schuur en de loods achter het huisje. De Tatra personenwagens ogen groot en imposant en zien er bepaald niet uit als auto’s voor het gewone volk. Dat waren ze ook niet, volgens Peter. “Tatra was eigenlijk voor de Staatsmannen in Tsjechië. De gewone mensen reden Skoda. Ik heb een Tatra T87 uit 1948, een T603 uit 1969 en een T613 uit 1978. Die laatste is van de DDR regering geweest, de Minister van Landbouw reed hier in.” Peter heeft zelfs de twee staatsvlaggetjes voor op de auto er nog bij. “De 613 heeft chroombumpers en een V8 motor, luchtgekoeld, achterin. Hij wordt ook wel de Tatra Chromka genoemd.” Peter Visser heeft niet alleen een huis vol verhalen, ook zijn auto’s hebben allemaal een verhaal, merken we. We kunnen maar moeilijk loskomen van al dit moois. En dan hebben we nog niet eens gezien wat er in Langweer staat. De leerlingen van Peter Visser vroegen niet voor niets regelmatig: “Wat foar auto ha jo hjoed mei, menear?”


06 •TRENDS 2019 LIFESTYLE 18 NUMMER

LIFESTYLE TIPS & TRENDS

ZES HEERENVEENSE SPECIALISTEN GEVEN HUN KIJK OP DE LAATSTE TRENDS OP HET GEBIED VAN BEAUTY, SPORT, REIZEN, KOFFIE, FOOD EN BOEKEN...

ELINA ZELDENRUST Schoonheidsspecialist, eigenaar van Elina’s salon.

MEDISCH SCHOONHEIDSSPECIALISTE, EEN VAK APART

KOOK ENTHOUSIAST Als er één iemand is die koken enthousiast kan brengen, dan is het wel Jamie Oliver. Deze maand komt hij met een nieuw kookboek: “Veg”. Jamie inspireert ons om onze groente-intake te verhogen en ons receptenrepertoire uit te breiden, met meer dan 100 heerlijke nieuwe recepten. “Veg” staat vol overheerlijk eten, variërend van simpele maaltijden en familiefavorieten tot weekendgerechten om te delen met vrienden. Van eenpansgerechten, curry ’s, stoofgerechten, salades, pasta, taarten, rijst en noedels, burgers en soepen tot vrijdagavondhapjes en brunchgerechten, dit boek bevat recepten voor elk soort kok. En voor elke eter: of je nu een of twee keer per week geen vlees wilt eten, een vegetarische levensstijl nastreeft of gewoon briljante nieuwe smaakcombinaties wilt proberen.

NYNKE DE VRIES Boekhandel Binnert Overdiep.

Volgens Jamie Oliver draait “Veg” om het vieren van heel goed, superlekker eten dat toevallig geen vlees bevat. “Veg” is een verzameling van recepten die hij regelmatig thuis kookt. Sommigen zijn snelle doordeweekse maaltijden, andere meer voor het weekend, maar allemaal zijn ze simpel en overheerlijk.

www.binnertoverdiep.nl

Soms vergeet je even je planten in je moestuin (vooral als je met vakantie bent geweest) en voordat je het weet zijn ze enthousiast verder gegroeid, alvorens je ze hebt kunnen oogsten. Maar wat een feest is dat! De venkel heeft prachtige gele bloemen gekregen, de uien hebben mooie paarse bollen en de prei- en broccolibloemen zijn een lust voor het oog. We weten wel dat sommige bloemen eetbaar zijn en denken dan aan viooltjes, Oost-Indische kers en rozen. Maar ook korenbloemen, lavendel, vlierbloesem, goudsbloem en orchidee zijn eetbaar. Pas wel op waar je ze plukt, zodat je zeker weet dat ze niet te veel bestrijdingsmiddelen bevatten. De bloemen die je koopt bij de bloemist zou ik niet zomaar opeten, want daar zijn allerlei stoffen op gespoten om ze mooi te houden.En zo kun je ook alle bloemen van onze groenten eten. Ze zitten barstenvol mineralen en vitaminen. Zo leuk om je bord mee te versieren! Veel bloemplezier!

www.by-kees.nl

Dat er meer te bereiken is in schoonheidsland, weet niet iedereen. Daar waar het gaat om de wetenschap van de medische aspecten van huidbehandeling, komt namelijk de medisch schoonheidsspecialiste om de hoek kijken. En die zijn schaars in ús Fryslân. Welke extra’s je vindt bij een medisch schoonheidsspecialiste? Denk aan het herkennen van huidaandoeningen. Ze weet welke methode, producten of apparaten er nodig zijn voor de aanpak daarvan. In samenwerking met artsen, dermatologen en andere specialisten kan ze doorverwijzen voor de juiste behandeling, als deze niet onder haar eigen hoede kan worden uitgevoerd. Bijvoorbeeld zonneschade, of zelfs huidkanker, kan daardoor al in een vroeg stadium worden gesignaleerd en aangepakt.

ENTHOUSIASTE DOORGROEIERS

SHAMÉ KEESMAN Koffiegek, barista en eigenaar van By-Kees

XXX KEES

Heerlijk! Naar de schoonheidsspecialiste gaan is doorgaans een feestje. Een ontspannende massage, diepgaande huidbehandeling of schitterende make-up maken dat we er weer een tijdje tegenaan kunnen.

En hoe mooi is het als we ook met huidproblemen als overbeharing, pigmentstoornissen, psoriasis en rosacea terecht kunnen bij de schoonheidsspecialiste? Dat alles kan nu ook hier. Met haar jarenlange ervaring en de dermatologische kennis die ze opdeed tijdens haar laatste opleiding, heeft Elina van Elina’s Salon alle medische specialisaties in handen om Heerenveen een medisch schoonheidsspecialiste rijker te maken. Mooi dat we nu ook in onze eigen omgeving terecht kunnen voor een goede analyse van al dan niet chronische huidaandoeningen en huidbeschadigingen.

www.elinasalon.nl

ENTHOUSIAST Als hardlooptrainers wordt er toch wel van ons verwacht dat we elke keer weer enthousiast training geven, ook als het soms even tegenzit. - Slecht weer? We geven er niet om, ’t kan altijd erger! - Mensen die te laat zijn? Maakt ons niets uit, je bent er en dat is fijn! - Honden die onze parcourshoedjes opvreten of wandelaars die ze meenemen/verleggen? Laat maar, hoedjes genoeg te koop! - Levensgevaarlijke situaties door paarden met sulky’s? Niet fijn voor het ontspannen kunnen lopen, maar we laten ze wel voorgaan.

Wij blijven het leuk vinden en waarom?

Omdat we nu eenmaal enthousiast worden van al die mensen die er elke week weer zijn! Omdat we ook genieten van blije honden, wandelaars, mountainbikers en paardrijders. Omdat onze deelnemers blij zijn elkaar weer te zien en vooral omdat we een passie met elkaar delen die HARDLOPEN heet!

ROOS SIEMONSMA Runningtherapeut en looptrainer. Eigenaar bij Mind2Run

MARGA WIEGMAN Runningtherapeut en looptrainer. Eigenaar bij Mind2Run


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL GROOTHEERENVEEN.NL

19

BIG SMILE IN THE

“BIG APPLE”

Regelmatig krijg ik de vraag: wat is het mooiste land waar je geweest bent of van welke stad wordt je ontzettend blij? Mijn werk brengt nu eenmaal met zich mee dat ik zelf ook regelmatig over de wereld reis, dagelijks de mooiste bestemmingen voorbij zie komen en ik de ‘reiswereld’ uit professioneel oogpunt al met een big smile bekijk. Maar van de stad New York gaat mijn enthousiaste hart nog harder kloppen: wat een magische stad. Ik ga je geen tips en must-do’s geven, die zijn er namelijk volop, maar ik wil je handvaten geven hoe je deze reis het beste kunt voorbereiden.

ODETTE HOLKEMA Zelfstandig reisagent en eigenaar van YourTravel.

Begin allereerst met gunstige vluchten en verlies weinig tijd, want al je kostbare tijd wil je natuurlijk in ‘the city’ zijn en niet op de luchthaven. Vlieg bijvoorbeeld non-stop in

de ochtend naar New York en je hebt je iets verlate lunch al in een hip koffiebarretje in Brooklyn. Pak op de laatste dag de laatste vlucht de oceaan over en laat overdag je bagage achter in het hotel. Bingo, weer een volle dag in New York. Goede voorbereiding is het halve werk, is hier zeker van toepassing. Het aanbod ‘things to do’ is natuurlijk onwijs groot. Maak voor je op reis gaat een top 10 wat je echt graag wilt zien & doen, dat geeft rust. Er zijn verschillende voordeelpassen te koop die je ter plaatse een enorm scala aan gratis activiteiten biedt. Tip: schaf deze vooraf in Nederland al aan. Daarnaast zijn de afstanden zijn soms (relatief) wat groter dan in een gemiddelde stad en omdat het verplaatsen van A naar B soms wat meer

tijd neemt, is het verstandig om de stad als het ware in blokken op te delen. Al met al gaat je dit veel tijd opleveren, netto tijd die je heerlijk kunt spenderen in de stad. Last but not least is het slim om vooraf een paar goede apps op je smartphone te zetten. Veel apps werken offline zodat je overal snel ev makkelijk over informatie, tips en plattegronden kunt beschikken. Dat New York fantastisch is, zul je direct geloven, maar ik raad je aan om gewoon te gaan! New York is amazing, I LOVE IT!

www.yourtravel.nl


20

&FIT

GEZOND

NUMMER 08 • 2019

ORTHORADIUS RICHT ZICH OP TERUGGEVEN BEWEGINGSVRIJHEID

NIET MEER BELEMMERD IN DAGELIJKSE ACTIVITEITEN Tussen het Abe Lenstrastadion en Sportstad Heerenveen is sinds een jaar Orthoradius gevestigd. Orthoradius is een sport-orthopedisch centrum en onderdeel van ziekenhuis Tjongerschans. Het complex telt een polikliniek met spreek- en onderzoekskamers, een afdeling radiologie met MRI, een operatiecomplex met twee operatiekamers, dagverpleging en revalidatiemogelijkheden.

Eén van de orthopeden bij Orthoradius is Joris Mellema. Sinds 2,5 jaar is hij werkzaam in Heerenveen. “Orthoradius is er voor alle mensen met orthopedische- of mobiliteitsproblemen in het Noorden van ons land. Wij bieden orthopedische zorg in een persoonlijke, kleinschalige en daardoor efficiënte omgeving. Dat zorgt ervoor dat een patiënt bij ons – veel sneller dan voorheen – de verschillende stappen in het zorgproces kan doorlopen. Orthoradius heeft de uitstraling van een privékliniek in verbondenheid met het ziekenhuis. Dat zorgt ervoor dat patiënten zich bij ons veel minder patiënt hoeven te voelen. En dat vinden mensen fijn.” Mellema houdt zich bezig met de traumazorg en het schoudergewricht. Hij ziet dat patiënten met schouderklachten beperkt worden in hun dagelijkse activiteiten. “De schouder is een complex en heel beweeglijk gewricht dat door veel spieren op zijn plaats wordt gehouden. Door die beweeglijkheid kan één van die spieren overrekt en beschadigd raken. Meestal zijn de klachten na een paar weken weer over. Maar soms is de beschadiging dusdanig dat klachten langer aanhouden. In dat geval is het verstandig om naar de huisarts of fysiotherapeut te gaan. Die kan dan beoordelen of een doorverwijzing naar een orthopeed nodig is.” Mellema ziet wekelijks mensen met aanhoudende schouderklachten. “Wij kijken verder dan alleen de spieren. Zijn de pezen beschadigd of gescheurd? Is er sprake van slijtage? In nauwe samenwerking met een toegewijde schouderfysiotherapeut en natuurlijk in samenspraak met de patiënt kijken we vervolgens wat de beste behandeling is. Dat hoeft niet altijd direct een operatie te zijn.”

Orthopeed Joris Mellema is gespecialiseerd in traumazorg en het schoudergewricht.

“MIJN UITDAGING IS OM MENSEN WEER SNEL EN VEILIG VAN HUN KLACHTEN AF TE HELPEN” Joris Mellema, orthopedisch chirurg

Op een praktische manier met mensen kunnen werken, vanuit deze voorliefde werd Joris tijdens zijn coschappen gegrepen door het vak orthopedie. “Vaak heeft de patiënt een duidelijk probleem waarvoor we hier een goede behandeling kunnen starten, al dan niet met een operatie. Het belangrijkste vind ik dat de patiënt zijn probleem aan ons kan toevertrouwen. Zo kunnen we vervolgens samen met de patiënt kijken wat de beste behandelopties en verwachtingen zijn. Met als doel om patiënten hun bewegingsvrijheid zo ver als mogelijk is terug te geven.”

MEVROUW BLAUW-OORD HERSTELDE VAN EEN COMPLEXE SCHOUDERBREUK “Na een ongelukkige val had ik direct veel pijn aan mijn schouder. Vanuit huis heb ik toen het ziekenhuis gebeld, waarna er meteen naar mijn schouder werd gekeken en er foto’s werden gemaakt. In eerste instantie leek het alsof mijn schouder alleen uit de kom was, maar vanwege de hevige pijn is er toch meer onderzoek verricht. Nadat er meer foto’s werden genomen, bleek dat ik een schouderbreuk had opgelopen en dat ik een prothese zou krijgen. De operatie zelf ging heel goed, na een kleine week mocht ik weer naar huis. Ik kreeg een mitella om zodat mijn schouder stabiel bleef en goed kon genezen. Na een paar dagen en een controle bij dokter Mellema mocht de mitella af en sindsdien is alles mooi genezen. Ik heb totaal geen complicaties gehad. Mijn man en ik stonden versteld van alle kennis binnen Orthoradius en de manier waarop de behandeling is verlopen. We zijn erg goed begeleid; alle vragen werden beantwoord en elke stap in het proces werd duidelijk uitgelegd. De wond rondom de prothese is heel mooi geheeld, ik kan bijna alle bewegingen weer maken. Het is wonderlijk hoe snel het herstel is gegaan. Inmiddels ben ik weer pijnvrij en word ik niet meer belemmerd in mijn dagelijkse activiteiten, zoals het werken in de tuin en eten koken. Ik durf weer gewoon een pan op te tillen en zelf te koken. Twee keer per week heb ik fysiotherapie. De oefeningen bevorderen het verdere herstel en houden mijn schouder sterk en soepel. Ik sta er echt van versteld hoe positief alles is verlopen.”


GROOTHEERENVEEN.NL

21

TEKST ESTHER VAN OPZEELAND // FOTO'S ARIE BRUINSMA

“IK WIL NIET ALLEEN AAN MEZELF DENKEN, MAAR OOK AAN EEN ANDER” Sommige mensen hebben ondanks hun persoonlijke omstandigheden een talent voor optimisme. Echt bijzonder wordt het als je die positiviteit om je heen strooit als confetti! Hannie Groot Landeweer (67) doet dat al jaren als vrijwilliger bij Meriant én als lid van de cliëntenraad. Niet gek dus dat zij werd genomineerd als Ster van Alliade.

“Mijn man woonde twee jaar op de Meriant-locatie Anna Schotanus in Heerenveen”, vertelt Hannie. “Daarna verhuisde hij naar woonzorgcentrum LindeStede in Wolvega. Daar heeft hij een jaar gewoond, tot aan zijn overlijden, nu vier jaar geleden. Gedurende zijn verblijf in Anna Schotanus was ik nog niet officieel vrijwilliger, maar ik voelde me wel betrokken bij zijn medebewoners en de medewerkers. Daarom organiseerde ik eens per twee weken een muziekmiddag. Toen mijn man nog gezond was, was hij erg muzikaal: hij maakte zelf harpen en luiten en trad er in klederdracht mee op. Tijdens zijn ziekte kon hij alleen nog maar wat trommelen, maar daar genoot hij wel van. Op de muziekmiddagen bracht ik verschillende instrumenten mee. Niet alleen mijn man vond het fantastisch; de andere bewoners ook! Na afloop vroegen ze meteen wanneer de eerstvolgende muziekmiddag op het programma stond.”

VOOR EEN ANDER Ook in Wolvega had Hannie aandacht voor de cliënten. “Ik betrok ze bij de gesprekken, dronk een kop koffie met ze of ik nam ze mee naar

buiten.” Daarnaast werd Hannie lid van de cliëntenraad, nu bijna vijf jaar geleden. Als secretaris vergadert ze maandelijks en komt ze op voor de belangen van de bewoners. “In mijn beleving is het gewoon zo gelopen. Ik doe wat ik vind dat ik moet doen. Mijn werk in de cliëntenraad zie ik als maatschappelijke betrokkenheid. Zorgen zit nou eenmaal in me. Ik heb jarenlang in een zakelijke omgeving gewerkt, maar als ik het zou mogen overdoen, zou ik voor de zorg kiezen. Daar ligt mijn hart. Het geeft me voldoening en ik voel me er nuttig bij. Bovendien ben ik gelovig; vanuit die overtuiging wil ik niet alleen aan mezelf denken, maar ook iets voor een ander betekenen.”

GEZELLIG Naast haar werk voor de cliëntenraad is Hannie elke dinsdagmorgen als vrijwilliger op afdeling De Brummel in LindeStede te vinden. “Ik drink koffie met de bewoners en luister naar hun verhalen. Dat is heel gezellig! Vaak zitten we aan de Tovertafel, waar een beamer spelletjes op projecteert. Ik weet meestal precies welk spel bij welke bewoner past. Ook ga ik regelmatig naar

KLEUR GEVEN

Hannie aan de slag als vrijwilliger

“Dat ik deze mensen blij kan maken, doet me veel” de Beleeftuin. Met de een maak ik een wandeling, met de ander ga ik schoffelen. Via Meriant volgde ik een natuureducatiecursus bij het IVN, daar haal ik veel tips uit. Zo houd ik nu een spiegeltje onder de neus van bewoners die hun hoofd niet meer goed kunnen optillen. Op die manier kunnen ze toch

naar de bomen kijken. We plukken bloemetjes en takjes, om die later als ‘schilderijtje’ op papier te plakken. Sommige bewoners geef ik bij binnenkomst en als ik wegga een hand. Voor deze mensen voelt het alsof ik persoonlijk voor hen kom. Vaak mag ik niet eens meer naar huis!”

Hannie haar man leed aan FTD, Frontotemporale Dementie, een ziekte die al op relatief jonge leeftijd voorkomt. Hannie: “Het begint met gedragsverandering en later volgt de vergeetachtigheid. Het gedrag van mijn man veranderde ingrijpend. Ik moest ermee leren omgaan en dat was niet eenvoudig, zeker omdat onze kinderen nog pubers waren. Maar ik sta vrolijk en positief in het leven. Van huis uit ben ik ook wel wat gewend. Mijn zus is zwaar verstandelijk beperkt en mijn broer heeft een licht verstandelijke beperking. Als bewoners met een gedragsstoornis wat minder lief doen, weet ik hoe ik daar mee om moet gaan. Ik blijf altijd aardig. Meestal vinden ze het leuk als ze me zien, hoor! Dat ik deze mensen blij kan maken, doet me veel.” “Het geeft me energie en ik voel me erg prettig als ik weer naar huis ga. De cliënten hebben het niet altijd gemakkelijk in hun leven. Als ik hun dag net wat meer kleur kan geven, heb ik mijn doel bereikt.”


Zondag

1 sept. Streekmarkt

‘Feest voor Fijnproevers’

ABONNEER JE NU!

BELEEF 4x TERSCHELLING VOOR MAAR € 22,50 PER JAAR

Flinkeboskje 2, Hemelum - 06 23351180 - www.itflinkeboskje.nl

Ook leuk om als cadeau te geven!

Voor als het snel en goed moet!!

Ja!

IK NEEM EEN ABONNEMENT OP TERSCHELLING MAGAZINE! 

Naam ............................................................................................................................................................................................................................................................................ Adres

..................................................................................................................................................................................................................................................................

Postcode

......................................................................................................................................................................................................................................................

Woonplaats Telefoon E-mail

............................................................................................................................................................................................................................................

.......................................................................................................................................................................................................................................................

Bankrekeningnummer:

Email: koeriersbedrijfdejonghogeterp@hotmail.com

Naam

.................................................................................................................................................................................................................

Adres

.................................................................................................................................................................................................................

Postcode Woonplaats

.............................................................................................................................................................................................

.........................................................................................................................................................................................

..................................................................................................................................................................................................................................................................

Voor een jaarabonnement van 4 nummers betaal ik € 22,50. Ik machtig Terschelling Magazine het abonnementsgeld automatisch van mijn rekening af te schrijven.

DE JONG & HOGETERP MEDIAEXPRES

Ik geef het jaarabonnement cadeau en stopt automatisch. Het abonnement is bestemd voor:

Handtekening:

.....................................................................................................................................................................................

..........................................................................................................................................................................................................................

Het abonnement loopt tot wederopzegging, tenzij wij zes weken voor afloop van de abonnementsperiode een schriftelijke opzegging hebben ontvangen. Cadeau-abonnementen stoppen automatisch na 1 jaar. Stuur of email deze bon naar: Ying Media BV t.a.v. Terschelling Magazine, Zwarteweg 4, 8603 AA Sneek | info@yingmedia.nl

Voor meer informatie of vragen kunt u contact opnemen met: Ying Media BV: info@yingmedia.nl of bel 0515-745005

TM-abonnement_adv_TM_2-1.indd 1

17-04-19 07:43

30/08/19 e 74 editie ENTREE (INCL GONDELMARKT) € 7,KINDEREN T/M 12 JAAR GRATIS

www.gondelvaartaldeboarn.nl MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR: Hoofdsponsor:

Gemakkelijk en snel online bestellen? Bezoek onze webshop:

www.lenes.nl

Uitblinken in licht? Dat begint bij ons. light4u.io

Vuur

VANDEREEMS.NL

EASTEREIN / HEERENVEEN


CULTUUR een nieuwe blik op…

&UITGAAN

GROOTHEERENVEEN.NL

23

TEKST EN FOTOGRAFIE: JANITA BARON

BOARNSTER ENERGIE BIJ

74E EDITIE GONDELVAART ALDEBOARN

Terwijl ik rustig over de Súdkant rij, op zoek naar het bushokje en de ijsbaan uit de gegeven beschrijving, zie ik een grasgroen hok met een schildering van een gondel erop. Zonder nadenken parkeer ik mijn auto, ondanks dat de navigatie meent dat ik verderop moet zijn, en loop richting het gebouw. Met sierlijke letters staat er geschreven ‘De Wiksel’ en besef ik dat we hier inderdaad hebben afgesproken. Ondertussen flink nieuwsgierig naar de gesprekspartners op deze warme zomeravond: Allijan Jager (30) en Ingrid Riemersma (27).

Roland fotografeert Greetje.

Als geboren Boarnsters vonden beide dames het heel natuurlijk om voor vijf jaar plaats te nemen in het elfkoppige bestuur van de Gondelvaart. Waarom zijn er zoveel bestuursleden? Allijan: “We zijn allemaal jong, hebben een baan en/of een gezin en doen dit bestuurswerk ernaast. We zijn allemaal enthousiast en hebben hetzelfde doel: een mooi evenement neerzetten. Daarvoor moet er wel veel werk verzet worden. Het is super dat we op deze manier alle taken kunnen verdelen en het echt samen doen!”

Nieuwe mensen “Net als je denkt ‘ik beheers alles in mijn functie’, zit je bestuurstijd er alweer op. Het is Allijans laatste jaar en daarom loopt er iemand met haar mee om het volgend jaar zelfstandig op te kunnen pakken.” Dat is ook de kracht van het bestuur, vindt Ingrid. “Door steeds weer nieuwe mensen ga je dingen anders doen, makkelijker maken en daar wordt het weer beter van. Nieuwe mensen brengen ook altijd nieuwe vrijwilligers met zich mee voor in de voorbereiding of op de dag zelf. Het is gewoon heel gezond. De basis van het evenement staat, maar op de achtergrond zijn we altijd met nieuwere en slimmere dingen bezig. Elk jaar wordt kwalitatief gezien beter”. Ingrid vertelt verder: “Dit jaar doe ik voor het eerst pr en reclame. Dat is een nieuw gebied voor mij. Overdag ben ik vestigingsmanager bij Adecco in Leeuwarden en ’s avonds ben ik

momenteel alle avonden aan het werk voor de Gondelvaart.” Voor Allijan geldt dat ook. Overdag docent in het speciaal onderwijs en ’s avonds actief als secretaris. Haar drijfveer is het voortbestaan van het evenement en omdat ze het belangrijk vindt om actief te zijn in het dorp. Ze is niet zo goed in stilzitten, geeft ze al vrij snel aan. Hoe moet dat dan volgend jaar? “Dan ga ik waarschijnlijk weer meebouwen!”

Kijk voor het volledige programma van de 74e editie van Gondelvaart Aldeboarn op:

www.gondelvaartaldeboarn.nl

Startschot “Als Boarnster ben ik zo trots op dit prachtige culturele evenement. Als om negen uur het startschot gaat en iedereen langs de waterkant zit en de lichtjes uitgaan, dát moment is zo betoverend. Het geeft iedere keer weer een kik”, vertelt Allijan vol passie. “Wij woonden buiten het dorp maar vanaf jongs af aan ging ik al naar de Gondelvaart. Mijn tante woonde aan de Weaze en daar zaten we dan aan het water. Prachtig! Nu woon ik zelf aan het water in het dorp en zitten we er midden in. Je ziet vooral de laatste dagen zulke leuke en grappige dingen gebeuren. Dan fietsen mensen voorbij met stukken vloerbedekking in de fietstassen of verfblikken aan het stuur. Iedereen heeft oude kleding aan en is druk met de laatste loodjes. Dat is zo gezellig.” Ingrid vult aan: “Vooral die woensdagavond is een bijzonder schouwspel. Je ziet overal mensen oefenen of er is ergens paniek omdat er een lamp mist, of bouwers zijn niet tevreden en veranderen last minute nog iets.”

“Elk jaar wordt het kwalitatief gezien beter!”

Andere blik De jury, onder bezielende leiding van Linda Trip, kijkt met een andere blik en geeft een uitgebreid juryrapport aan alle gondels. “Qua gondels mogen we niet klagen: veertien dit jaar. Er zijn drie groepen: meiden, jongens, een vriendengroep en de andere elf komen uit buurten hier in Aldeboarn. Dat is echt een heel mooi aantal”, vertelt Ingrid. Vorig jaar hebben ze er nog flink aan moeten trekken om er elf te hebben. Traditiegetrouw vindt in de derde week van september de nabespreking plaats met de gondelbouwers. “De buurt moet een goed antwoord krijgen waarom ze de punten hebben gekregen die ze hebben gekregen. Niemand wil veertiende worden natuurlijk. We nemen de bouwers serieus, ze werken er soms wel maanden aan. Dat vinden wij belangrijk om te waarderen”, vult Ingrid aan.

Bijzonder

Allijan Jager

Ingrid Riemersma

Allijan is heel duidelijk over het bestuur: “Je leert nieuwe mensen kennen, mensen op een andere manier kennen en houdt hier echt vriendschappen aan over. Daarnaast leer je zoveel nieuwe dingen, ook praktische zaken. We hebben bijvoorbeeld voor de laatste weken werklijsten op A0 formaat. Toen ik begon moest ik die met de hand schrijven, maar nu print iemand ze uit op zijn werk.” Voor Ingrid betekent het hele proces veel plezier, nieuwe dingen leren en er samen iets moois van maken. Zij legt graag de nadruk op het feit dat het geen bestuursfeestje is, maar dat het hele dorp druk is met de Gondelvaart. Iedereen doet wel iets in het proces: van koffie met wat lekkers tot het naaien van kleding en van het bouwen tot het ontvangen van familie die op bezoek komt om het allemaal mee te maken. Iedereen draagt zijn of haar steentje bij. Want: “Zonder gondels hebben wij geen Gondelvaart: een compliment aan alle Boarnsters!”


24

NUMMER 08 • 2019 HET VERHAAL VAN HEERENVEEN

VEENPOLDERS VAN HEERENVEEN Laagveen is een pakket op elkaar gepakte, onverteerde planten dat alleen onder de grondwaterspiegel wordt gevormd. Als het laagveen boven de grondwaterspiegel uitkomt oxideert het en vergaat dat veen, tenzij er veenmos (Sphagnum) gaat groeien. Veenmos is een plantje dat veel water kan vasthouden. Bovenop het veenmos vormde zich, boven de waterspiegel, langzaam een laag hoogveen.

Petgaten bij Tjalleberd in 1890 door Henri de la Roche Busé

Het gebruik van veen als brandstof is erg oud. Zelfs de Romeinen wisten dat turf goed brandmateriaal was. Turf afkomstig uit hoogveen was in het algemeen van betere kwaliteit dan turf uit laagveen. Het hoogveen werd afgestoken tot aan de waterspiegel. Voor het winnen van verdronken hoogveen en laagveen legde men om het land zogenoemde leij-dijken aan, waarop molens kwamen te staan die de stand van het water verlaagden. De vorming van petgaten heeft vooral te maken met het winnen van verdronken hoogveen. Deze methodes werden vooral voor 1750 gebruikt. In de 18e eeuw leidde dit tot de vorming van grote veenplassen, waardoor inpoldering noodzakelijk was.

Ontginning van het Noorden Begin zestiende eeuw nam het bevolkingsaantal flink toe en werd hout steeds schaarser, waardoor turf op grote schaal als brandstof in gebruik kwam. De hoogveenvoorraden in het westen van het land waren al snel niet voldoende om aan de vraag te voldoen. Daarom liet men het oog op de noordelijke streken van het land vallen. Graaf Jean de Ligne van Arenberg was rond 1550 stadhouder

van de Noordelijke provincies en actief in de Veenendaalse verveningen. De Graaf ontwikkelde een plan voor de ontginning van het Noorden. Hierbij deelde hij de twee adellijke families Van Dekema en Van Burmania een belangrijke rol toe. De Graaf van Arenberg heeft alle ontwikkelingen niet meer kunnen meemaken. Hij kwam bij de slag van Heiligerlee (1568), het officiële begin van de Tachtigjarige Oorlog, om het leven.

Veencompagnie Tijdens een inspectietocht langs de Gravinneweg in 1542 door Pieter Hettes van Dekema, jurist en raadsheer aan het Hof van Friesland, kwam hij tot inzicht dat met een goede exploitatie er goed geld viel te verdienen met het afgraven van het veen. Hij had goede contacten met Utrechtse Patriciërs. Van Dekema richtte op 24 juli 1551 met twee van hen, Johan Antonisz van Cuyck en Floris Foeyts, de DCFveencompagnie op. De akte, juridisch bijzonder goed opgesteld, laat zien dat Van Dekema voor een kwart in het stichtingskapitaal participeerde, net als Foeyts. Van Cuyck participeerde voor de helft in het bedrag. Van Dekema was belast met het verzorgen van de aankopen tot een hoeveelheid van 8000 roeden, te vergelijken met een stichtingskapitaal van 16.000 goudguldens. De Compagnie gaf opdracht om de afvoerwateren te verbeteren. Ook gaf zij de opdracht tot het graven van de Grifte (Compagnonsvaart) en de Heerensloot. Deze waren nodig om als afvoerroute van de turf dienst te doen. In de tweede helft van de 17e eeuw komt de laagveenafgraving op gang. De exploitatie is in handen van particuliere en individuele veenbazen. Bij laagveenafgraving haalt men het veen van onder de grondwaterspiegel boven. Een bewerkelijk procedé met als resultaat een totaal ander soort turf.

FOTO BOVEN: Twee veenarbeiders bij de baggelbak aan het werk FOTO ONDER: Turftrapper bij Heerenveen

Veendistricten In het midden van de 18e eeuw maken de Gietersen naam als efficiënte en rigoureuze verveners. Zij hanteren de methode van het zogenoemde slagturven. Alle veen werd weggehaald en er ontstonden eindeloze plassen. Dit zorgde bij storm vaak voor wateroverlast en zelfs overstromingen. In de 19e eeuw ontstaat er meer en meer behoefte tot beheer van het water. De eigenaren van het land moesten soms onder druk van de overheden gaan samenwerken. Dit leidde tot indeling naar veendistricten. Deze districten werden bestuurd door een bestuur dat was samengesteld door de landeigenaren uit het veendistrict. De opkomst van een nieuwe, betere brandstof, steenkool, geeft de vervening rond de eeuwwisseling de genadeklap.

Baggeren met de beugel

‘Het verhaal vanHeerenveen” is mogelijk gemaakt door:

MUSEUM HEERENVEEN

Minckelersstraat 11 8442 CE Heerenveen www.heerenveenmuseum.nl

MET DANK AAN: Werkgroep Oud Heerenveen www.werkgroepoudheerenveen.nl


heerenveen // CULTUUR&UITGAAN

GROOTHEERENVEEN.NL

25

REBÛLJE OM IN HJERRING OP IT HEARRENFEAN

neamd yn de folksmûle. Njonken dat parkje wie noch in stiennich leech terrein en dêrneist wie destiids de tagong ta it tsjerkhôf. Fierders stie der noch in húske dat brûkt waard troch de brânspuit. In rûnreizigjend sirkus hat har tinte dêr al ris delset. It Hearrenfean wie yn dy tiid ien fan de grutste doarpen fan de gemeente, mar der wie net folle te belibjen. Yn maaie 1879 kaam sirkus Sanger del, dat in pear dagen foarstellingen sjen litten hat. Op de lêste jûn fan de foarstellingen wie der nei ôfrin grutte rebûlje. Neidat de sirkustinte ôfbrutsen wie, rekke it personiel fan it sirkus oan it dobbeljen. De ynset wie in glês bier. Ien fan de spilers, dy’t hieltiten wûn, traktearre it publyk regelmjittich op in pint. Sa siet de stimming der al gau goed yn.

FISKBOER

Tidens it spul kaam der in fiskboer del dy’t in fetsje hjerring by him hie dat er te keap oanbea. Ien fan de sirkuslju naam der ien út, snúfde der oan en smiet him mei in fiis gesicht wer yn it fetsje. Dy hjerringen binne bedoarn, rôp er. Dat foel min by de ferkeaper, mar ek by ien fan de omstanners dy’t sei: “Ik soe him der mei foar de bek slaan.” As reaksje dêr op smiet ien fan de sirkuslju de ropper op ‘e grûn en joech him ek noch in traap. De broer fan de man dy’t op de grûn lei woe him helpe, mar waard ek tsjin de grûn slein. En in tredde krekt lyk. Hja hiene mei poatige lju te meitsjen. Doe kamen brigadier Beenink en fjildwachter De Groot der by en mei help fan in pear omstanners waard de dieder ôffierd nei it plysjeburo.

By it sjen fan de ploech sirkuslju op oarlochspaad stode de hiele keppel, mei de fiskboer foarop, wit wer. De sirkuslju wrotten mei brekizers stiennen út de strjitte en begûne dêr mei te smiten. Mei help fan de

Eelke Lok is geboren en getogen in Drachten. Als journalist van Omrop Fryslân draait hij al bijna veertig jaar mee en is hij met name bekend van zijn verslagen van het skûtsjesilen, maar je zou hem tekort doen door hem het stempel sportjournalist te geven, want Lok is allround. Door zijn originele no-nonsense kijk op de wereld weet hij ogenschijnlijk ingewikkelde zaken vaak te relativeren en tot de essentie te herleiden. En dat is ook wat u in de columns van Eelke kunt verwachten.

FOTO: LAURAKEIZERFOTOGRAFIE.NL

De vinger op de zere plek….

Overdiep, dy’t in izerwinkel hie oan de Lindegracht, ferkocht dêr ek wapens, krûd en lead. Mar dat hie er feilich opburgen. Guon bewenners easken dat hy dêr mei op de proppen kaam, mar dat woe er net. De boargemaster en de offisier fan justysje fan de rjochtbank fan doetiids op it Fean, wiene warskôge troch in pear doarpelingen. Dy beide mannen yn funksje slagge it tsjin ienen de beide partijen del te bêdzjen, mar it duorre hast oant trije oere ta ear’t it wer rêstich wie.

DE ÚTTOCHT

De oare moarns om fiif oere reizge it sirkus wer ôf. Guon lju wiene net sûnder smertlapen út de striid kaam wylst harren wenweinen ek aardich skansearre wiene. De úttocht gie ûnder in gejoel fan de boargers fan it doarp dy’t har ek noch stiennen efternei smieten. Yn it doarp It Hearrenfean is der noch tiden neipraat oer dizze rebûlje. Der wie ek noch in ferbaal opmakke troch de plysje tsjin de man dy’t de beide plysjes Faber en Idsinda mishannele hie. Yn juny wie de rjochtsaak, mar de fertochte kaam net opdaagjen. Der wiene wol tsjûgen dy ‘t de feiten befêstigen. De eask wie in finzenisstraf fan 3 moannen, twa boeten fan 8 gûne en it beteljen fan de gerjochtskosten. It is net mear nei te gean oft it rjocht syn berin krigen hat.

DIT FERHAAL KOMT ÚT FRIES MOZAIEK FAN DE FRIESE KOERIER ÚT 1967 EN SKREAUN TROCH D.M. V/D WOUDE, OP ‘E NIJ BEWURKE EN OERSET NEI IT FRYSK TROCH JANGERBEN MULDER.

Uit Op 7 en 8 september is in het centrum van Heerenveen het UITfestival. Een festival dat vertelt dat er veel meer gebeurt dan je jezelf kunt voorstellen. Precies: ik kan me niet voorstellen om ooit in een reuzenrad op het cultuurplein te stappen. Ik kan me ook voorstellen dat een groot deel van de Friese bevolking niet begrijpt wat ze moeten op het Soul & Food/Multicultifestival. Toch maar even langs lopen, want je kunt er kauwend luisteren en drinkend kijken. Zoiets. Zo’n UITfestival is natuurlijk best gezellig. En het brengt je ook op andere dagen nog eens ergens, want het is natuurlijk allemaal reclame. Dat stoort niet.

Reageren? Stuur dan een email naar: eelke.lok@ziggo.nl

b

Under lieding fan de fiskboer kamen de útnaaide boargers dy’t earst útnaaid wiene, mei in soad kabaal werom nei it plein. Dêr begûnen se mei stiennen te smiten, boppedat sniene se de touwen fan de tinten dêr’t de bisten yn stiene troch. Guon helden smiten de ruten fan de wenweinen yn en se goaiden sels brânend strie yn de bistetinten. De sirkuslju waarden breinroer en kamen nei bûten mei pistoalen, sabels, brekizers en stiichbûgels.

De obsternate sirkuslju feegden mei har sabels oer de strjitstiennen sadat de fonken der fan ôf spatten. Sa stiene se foarelkoar oer, de folksmannichte, bystien troch de plysjes, oan de iene kant en de sirkuslju oan de oare kant. Der waard sels fan wjerskanten sketten, it ûg like gewoan oarloch. Dat joech el nochal wat opskuor yn it doarp, fan alle kanten kamen bewenners der op ôf. ch

PISTOALEN, SABELS, BREKIZERS EN STIICHBÛGELS

stiichbûgels slingeren se dy oer de kolk. By de wente fan de postkantoarhâlder wiene ferskate ruten oan diggels. Letter fûnen se mear as in kroade fol stiennen werom.

s tii

Mar doe wie der ynienen by de útgong fan it park rebûlje; ien fan de sirkusartysten woe syn

maat befrije, mar waard keard troch de plysjes Faber en Idsinga. Doe’t se dy man ek oppakke woene begûn er te âljen by wize fan alarmgjalp. Dêrop stoarme in ploech fan syn maten, bewapene mei sabels, mokers en brekizers de tinte út om harren maten te befrijen. Dat slagge harren ek, de Hearrenfeanske boargers fleagen wit wer. De beide plysjes waarden tsjin de grûn slein en naaiden doe út. De sirkuslju wiene hear en master fan it terrein en sochten harren tinte wer op.

Echter, een bestaand onderdeel van het UITfestival gaat niet door: het Heerengrachtconcert.

Jullie weten wel: met sloepjes naar het Amelius van Oenemapark varen en daar genieten van prachtige muziek. De website van het Heerengrachtconcert zegt dat ze de financiële risico’s te groot vonden. Terwijl er toch in de voorgaande drie jaren veel publiek was. Maar, en zo gaat het ook in andere steden, de UITfestivals worden schraler. Hier en daar, ook in Fryslân, verdwijnen gelijksoortige activiteiten weer. Reden? Ach, er zijn zo verschrikkelijk veel evenementen in Fryslân. Je moet wel keuzes maken. Immers, die eeuwenoude activiteiten zijn er ook nog altijd. Voorbeeld. Op 30 augustus is in Aldeboarn de 74ste gondelvaart. Ik heb er een dikke tien jaar gewoond. In mei, juni begonnen we al te bouwen, in

augustus moest je iedere avond en vrije dag ook aan de bak. Kosten noch moeite werden gespaard. We maakten, en ze maken er nog, heel geweldige gondels. De vereniging Oranje Nationaal organiseert het. Die beginnen de week na de gondelvaart alweer aan de voorbereidingen voor volgend jaar. Er komen zo’n 10.000 mensen per keer. Zoveel beenruimte is er niet eens langs De Boarn. En dan moeten al hun auto’s ook nog ergens staan. Ze organiseren die gondelvaart tijdens het dorpsfeest. Er is zoveel omheen te doen, dan ben je al bek af en kom je een week later niet eens meer aan het UITfestival toe. Het is oneerlijk verdeeld in de wereld.


26

EEN WEEKEND VOL MUZIEK, DANS & THEATER!

Cultuurplein

De roode Lantaern

Mista Beatzs

Houten speelgoed

Ben the Banjoman

HEERENVEENS UITFESTIVAL: EEN WEEK Het jubilerend Rock tot Roll festival trakteert op (vrouwelijke) energie van vier stevige bands, Straattheater voorziet de binnenstad van maar liefst negen acts, op de Cultuurplein(markt) presenteren meer dan 45 cultuuraanbieders uit de regio zichzelf, honderden renners doen mee aan de Feanrun én ook multicultureel Heerenveen heeft een plekje naast het heerlijke eten van Soul en Food Festival. Dat is in een notendop Heerenveens UITfestival editie 2019. De organisatie noemt het festival graag hét vrolijke begin van een nieuw cultureel seizoen. Maar inmiddels breiden de activiteiten van het weekend zich als een olievlek uit over het centrum van Heerenveen. Je kunt er als centrumbezoeker niet om heen: Heerenveen staat ook cultureel gezien op de kaart. De kracht van dit weekend zit hem in de diversiteit. Als vaste rockliefhebber kom je zijdelings in aanraking met het verenigingsleven, als theaterliefhebber zie je professionele previews van het Posthuis, maar kom je tijdens het winkelen ook andere bijzondere mensen tegen. En terwijl je nietsvermoedend je avondeten op de markt haalt, komen de heerlijke geuren van de foodtrucks je tegemoet. Jonge kinderen die net leren gitaar spelen komen in aanraking met alles wat komt kijken bij een optreden en hun broertjes en zusjes kunnen andere instrumenten uitproberen of zelfs een beeldende workshop volgen. En precies dat, die uitgebreide mix van cultuur in al haar facetten, maakt het Heerenveens UITfestival een bijzonder weekend dat je, actief of passief, raakt of bijblijft.

Voordat wij hier een enorme opsomming aan een ellenlang programma gaan maken, kiezen wij voor de highlights: dit mag je niet missen!

ZATERDAG 7 SEPTEMBER 12.00 UUR Het reuzenrad draait op de Cultuurplein(markt) met diverse cultuuraanbieders die plaatsnemen om jou een een-op-een concertje te geven, een verhaal vertellen of je mag hen het hemd van het lijf vragen. Ondertussen starten er diverse workshops, rondleidingen of kun je even de kat uit de boom kijken vanuit de fun chairs in het gras. Opvallend in de programmering dit jaar is het optreden van nieuwkomer Dansschool Reinbert Martijn. Ook opvallend is het linoleum snede uitproberen bij Oude Liefde en de Frysklabbus en Coderdojo: verhalen van Elske Schotanus en Advendo Oudeschoot, die met andere verenigingen het theaterpodium overneemt. En, mis niet de previews van Zoutmus, Marcel Hensema en So Long Cohen die later dit jaar in het Posthuis Theater een show geven.

Waar? Amelius van Oenemapark Posthuis Theater Podium De Overkluizing

STRAATTHEATER Vanuit het Posthuis Theater vertrekken op zaterdagmiddag maar liefst negen straattheater acts voor een tocht dwars door het centrum van Heerenveen. Schrik niet als je de parkeergarage uitkomt en ineens oog in oog staat met de stoere Mista Beatzs, de gezelligheid van Ben the Banjoman of El Capstok. Sjoerd Nicolai programmeert al decennialang dit onderdeel en weet het publiek elk jaar weer te verrassen. Zo komt er ook een ballonclown, een zeepbellenelf, een houten speelgoedsoldaat, Koning Bos en Aap, De rode Lantaarn én een eenwieler koffieschenk-act. Je gelooft je ogen niet...

Waar?

gehele centrum Heerenveen


7 & 8 september 2019

GRATIS TOEGANG ! Heerenveen centrum

Soul en Food festival

zie ook:

www.heerenveensuitfestival.nl

16 dollars

27

Feanrun

Las Bandidas

Museum Heerenveen

Soul en Food festival

END VOL MUZIEK, DANS & THEATER! ONDERTUSSEN BIJ DE SKOFFEL Om 4 uur ’s middags begint het tienjarige jubilieumfeest bij De Skoffel. Ook dit jaar hebben ze vriend en buur verrast met een programma waar je u tegen zegt! Na de aftrap met dj Heavy P, die je niet mag missen, starten ze met de heerlijke swingende Rockabilly Band Tess & Her High Way Patrol. Deze band is begonnen als rockabilly band maar maakte hun repertoire breder door naast de bestaande contrabas, drums en gitaar ook saxofoon en bluesharp toe te voegen. Vervolgens brengen de meiden van Las Bandidas oude swingende pareltjes uit de muziekhistorie, die iedereen kan meezingen. Om 21.00 uur starten de mannen van 16 Dollar vol enthousiasme met een ongeëvenaarde tribute aan het Deense Volbeat. Als ultieme afsluiter zullen The Junk Yard Dogs er een waar feestje der herkenning van maken met hun rock covers!

Waar?

Nieuwstraat

ETEN, ETEN, ETEN

FEANRUN

Bij een echt goed festival hoort eten er gewoon bij: verrassende hapjes en heerlijke drankjes die je nog even terugbrengen naar je vakantiebestemming óf je herinneren aan de kookkunsten van je (schoon)moeder. ‘Gewoon’ patat en een snack volstaat echt niet meer in 2019, terwijl er zoveel heerlijke internationale en multiculturele invloeden zijn. Terwijl foodfestivals oprukken besloot de organisatie dat ze dit jaar niet ver van tevoren bekend maken wie je dit jaar kunt verwachten. We kunnen hierover dus geen tip geven behalve: ga even langs op zaterdag en/ of zondag!

Waar?

Op zondag kun je ook alles eruit rennen en fris beginnen tijdens de Feanrun. Je kunt individueel meedoen of samen met je collega’s goed beginnen aan het nieuwe werkjaar. En terwijl jij je in het zweet werkt steun je ook nog eens een goed doel. Inschrijven kan tot 1 september aanstaande. Dus: stop je sportschoenen in je vakantiekoffer en kom uitgerust thuis op 8 september. P.s. de route gaat vanwege het 5-jarige jubileum dwars door het Abe Lenstra stadion!

Waar?

Start & finish in centrum

Gemeenteplein

zie ook:

GRATIS TOEGANG !

www.heerenveensuitfestival.nl

Koning Bos en Aap


TURFSTEKERS & Seniorenmarkt GEZELLIGHEID & MUZIEK IN HET CENTRUM VAN HEERENVEEN

Zaterdag:

14 september Ontwerp:

PROGRAMMA ZAT ERDAG > Straattheater

> Cultuurplein(markt)

GRATIS !

Centrum

> Soul & Food

> Van Rock tot Roll

ZONDAG > FeanRun

> Soul & Food

> MulticultiFestival

7 & 8 september www.heerenveensuitfestival.nl

Volg ons @HeerenveenU IT op Facebook voor het laatste nieuws!


st Be u!

n el

KOMT ALLEN op 7 september!

©Florian Cats

Het theaterseizoen start weer!

www.posthuistheater.nl


// 21 aug. t/m 22 sept.

Expositie/tentoonstelling lezing/cursus

Koopzondag

Dinofeest

21

Shantydag

sc Heerenveen - PSV (vrouwen)

23

Nautische markt

07

Tentoonstelling Guus Kruis

24

Heerenveens UITfestival

07-08

sc Heerenveen - FC Twente

24

Feanrun

08

FK palingroken

24

Jochem Hamstra

08

OFK Slingeraap

24

Tour de Fean

Koopzondag

25

The Oldtime String Band

Walk & Talk met A. Overzet-Valkema

27

sc Heerenveen - VV Alkmaar

13

Gondelvaart

30

CoderDojo

13

sc Heerenveen - Fortuna Sittard

31

Univérun Skoatterwald

14

Rommelmarkt

31

Turfstekersmarkt en seniorenmarkt

14

31-1

Expositie Ed Dukkers

15

01

Lezing Mars door Justin Bötger

16

Seniorcafé

04

Expositie Jaap Min

22

Dorpsfeest Oranjewoud

05-07

Vleeschhouwers en slagers in H’veen

t/m

Theater/muziek

Sport/sportief

Boekstart-inloopochtend

06

Kunstwandelroute Akkrum

t/m

Agenda

Overig/divers

De Kluft, Tjalleberd // 12.00 uur // Fries Kampioenschap palingroken

Akkrum // 18.30 uur // Open Fries Kampioenschap Slingeraap

Centrum Heerenveen // 13.00 - 17.00 uur // Winkelen

Bibliotheek Heerenveen // 10.00 - 12.00 uur // Koffiepauze voor werkzoekenden, met gastspreker A. Overzet-Valkema

Aldeboarn // 21.00 uur // Prachtige theaterstukken op het water

Abe Lenstra Stadion // 18.30 uur // Eredivisie voetbal

Heerenveen // 09.00-13.00 uur // Jaarlijkse rommelmarkt van de Verenigde Doopsgezinde Gemeente Heerenveen en Tjalleberd

Thialf Icehockey Cup

Zie: Uitgelicht!

Thialf Heerenveen // Zaterdag: 17.00 uur Zondag: 13.30 uur // Internationaal ijshockeytoernooi

Openingstentoonstelling

Galerie Getekend, Heerenveen // Tijdens openingsuren // Groepstentoonstelling met een prachtige variatie in tekenstijlen

Bibliotheek Heerenveen // 10.00 - 12.00 uur // Burgemeester Tjeerd van der Zwan

Oranjewoud // Wisselende tijden // Talloze activiteiten voor jong en oud

Bibliotheek Heerenveen // 10.00 - 12.00 uur // Voorlezen aan (groot)ouders met baby’s en peuters

aug

aug

aug

aug

aug

aug

aug

aug-sep

sep

sep

sep

sep

Centrum Heerenveen // Zaterdag: 12.00 - 01.00 uur. Zondag: 12.00 - 20.00 uur // De aftrap van het nieuwe culturele seizoen!

Heerenveen // 14.00 uur // 5e editie: 6,4 km hardlopen door Heerenveen

sep

sep

sep

sep

v.a.

aug

Jachthaven De Welle // 09.00 - 15.00 uur // Watersportartikelen

07

Melklokaal Heerenveen // Vrijdag en zondag van 13-17 uur. // Solotentoonstelling Zie: Uitgelicht!

Regio Heerenveen // Start en inschrijving van 9.00 tot 11.00 uur // Fietstoertocht voor het goede doel Zie: Uitgelicht!

Terbantster Tsjerke // 15.30 uur // Bluegrass, folk en Americana

Sportpark Skoatterwâld // 19.30 uur // Eredivisie voetbal (vrouwen) Zie: Uitgelicht!

Bibliotheek Heerenveen // 15.00 - 16.00 uur // CoderDojo junior

MFA De Spil // Start tussen 10.45 en 11.00 uur // Kidsrun (700m) en Univérun (5 of 10 km)

Centrum Heerenveen // 10.00 - 17.00 uur // Gezamenlijke markt

Afslag BLV // Tijdens openingsuren // Restvormen

Bibliotheek Heerenveen // 19.30 - 21.30 uur // Sterrenkunde

Museum Belvédère // Tijdens openingsuren // Zijn eerste museale solo-expositie

Bibliotheek Heerenveen // Tijdens openingsuren // Expositie op het Historisch Informatiepunt (HIP)

Akkrum // Gehele dag // Wandelroute: 22 doeken in het dorp en 14 bij de haven

sep

08 sep

08 sep

sep

sep

sep

sep

t/m

Abe Lenstra Stadion // 20.45 uur // Eredivisie voetbal

aug

Zie: Uitgelicht!

Akkrum // ‘s middags // Optredens van koren op verschillende locaties

sep

sep

t/m

Bibliotheek Heerenveen // Tijdens openingsuren // Tentoonstelling schilderijen

aug

t/m

Sportpark Skoatterwâld // 19.30 uur // Eredivisie voetbal (vrouwen)

aug

t/m

Bibliotheek Heerenveen // 15.00 - 16.00 uur // Jeugdactiviteit 4-12 jaar

sep

15 okt

15

maa

Zelf een evenement aanmelden? Of benieuwd naar het totale overzicht?

Ga naar www.ngoudenplak.nl


Uitgelicht

In de regio Heerenveen zijn het hele jaar door afwisselende evenementen voor jong en oud! Hieronder zijn enkele evenementen uitgelicht. Regio Heerenveen, ‘n gouden plak!

groot

heerenveen

is mediapartner van ‘n Gouden Plak

31

Thialf Icehockey Cup

01

aug & sep

Internationaal IJshockey toernooi in Thialf

The Oldtime String Band Optreden in de Terbantster Tsjerke

8

sep

The Oldtime Stringband is een band uit Noord-Holland die bluegrass, folk en Americana met elkaar mixt tot een eigen herkenbaar geluid. Het begon zes jaar geleden met het muzikaal omlijsten van een documentaire over koeienschilder Ruud Spil. De muzikanten wilden dit project langer laten duren en de eerste optredens volgden snel. Een samenspel van gitaar, fiddle, banjo, mandoline, contrabas, vier stemmen en daarbij de stem van zangeres Shelly O’day maakt het afwisselende maar zeker herkenbare geluid van de band.

Op 31 augustus en 1 september vindt in Thialf voor de tweede keer de internationale Thialf Icehockey Cup plaats. Dat belooft opnieuw een harde strijd te worden. Welk team weet dit jaar de titel te veroveren? De snelheid, behendigheid en kracht van de deelnemende teams staan garant voor een spectaculair weekend! Teams die dit jaar terugkeren zijn Krefeld Pinguine en de kampioen van 2018, Fischtown Pinguins. Nieuw in dit toernooi zijn de Iserlohn Roosters. Deze drie Duitse topteams uit de Deutsche Eishockey Liga (DEL) én de Tilburg Trappers gaan de strijd met elkaar aan in het wereldberoemde ijsstadion in Heerenveen.

Op zaterdag 31 augustus wordt gestreden om een plek in de finales van dit toernooi. Zondag 1 september wordt eerst de halve finale gespeeld. Daarna bepaalt het laatste duel wie de winnaar is van de Thialf Icehockey Cup en de opvolger wordt van de kampioen van vorig jaar!

Akkrumer Shantydag

CoderDojo

sep

Muzikale gezelligheid in Akkrum

13

De Akkrumer Shantydag vindt dit jaar weer traditiegetrouw plaats op de eerste zaterdag in september, in dit geval op zaterdag 7 september aanstaande. Vanaf ’s middags 13.00 uur treden de koren weer afwisselend op in het centrum van Akkrum op een vijftal vaste locaties. Verder is er vanaf 10.00 uur een gezellige braderie in het centrum van het dorp.

sep

Leren programmeren voor kinderen Op 4 september is weer de eerste CoderDojo-bijeenkomst na de zomervakantie in de bibliotheek van Heerenveen. Vanaf 12.00 uur kunnen kinderen dan programmeren in Scratch of met de Micro:bit. Een eigen website maken mag ook. De bieb is te vinden aan het Burgemeester Kuperusplein 48. CoderDojo staat voor zelf programmeren, websites bouwen, apps ontwikkelen, games maken en meer. Alle toekomstige programmeur tussen 7 en 17 jaar kunnen meedoen. Deelname aan CoderDojo is gratis. Wegens het beperkte aantal beschikbare plaatsen is aanmelden vereist.

7

Het publiek heeft gratis toegang, wel zal er een petcollecte worden gehouden voor een vrijwillige bijdrage. FOTO PAUL HETTINGA

Tour de Fean

8

sep

De toertocht voor het hele gezin! De Tour de Fean voert de deelnemers langs prachtige routes door de gemeente Heerenveen. Zowel de sponsoropbrengst, als het inschrijfgeld gaan naar Stichting Leergeld en Jeugdfons Sport Friesland.

Ben Tiggelaar Interactieve presentatie

19

Er is keuze tussen de volgende afstanden: 28, 45, 59 en 103 kilometer. De route van 28 km is ook zeer geschikt om als gezin te gaan fietsen.

sep

Ondernemerskring Heerenveen (OKH) nodigt alle ondernemers wonend en/of gevestigd in de gemeente Heerenveen uit voor een prikkelende presentatie over persoonlijk leiderschap door bestsellerauteur, internationaal spreker en gedragswetenschapper Ben Tiggelaar. Deze inspirerende bijeenkomst is toegankelijk voor alle in de gemeente Heerenveen gevestigde ondernemingen, niet alleen leden. Wil je de bijeenkomst niet missen, meld je dan snel aan! Wie zich aanmeldt voor 1 september 2019 maakt kans op een gesigneerd boek van Ben Tiggelaar. Meld je nu aan!

Zet alvast in je agenda! 19 sep 21 sep 26-28 sep 12 okt

Samen zorgen dat de hele regio Heerenveen ‘n Gouden Plak is om te wonen, werken, ondernemen en bezoeken. Nu en in de toekomst. Dat is het doel van ‘n Gouden Plak!

KOOPZONDAG

// Interactieve presentatie Ben Tiggelaar // Piratenfeest Akkrum // Flaeijelfeest Nieuwehorne // Allegorische optocht de Knipe

ngoudenplak

@ngoudenplak

ngoudenplak.nl

Elke laatste zondag van de maand!

@ngoudenplak


32

SPORT

NUMMER 08 • 2019

THE TRIALS Stichting Topsport Noord organiseert de komende maand september een serie internationale turntoernooien in Sportstad Heerenveen. De hele maand zijn er in de sporthal trainingen en wedstrijden van de nationale dames en heren turnteams te zien. Willem Veldman, voormalig directeur van Stichting Topsport Noord, en nu projectleider van deze activiteiten, vertelt vol enthousiasme over dit unieke evenement. Een evenement, dat je als Heerenveense sportliefhebber zeker niet mag missen. TEKST: MARIJE NUTMA // FOTO’S: DUTCH GYMNASTICS

“Topsport Noord is een stichting, die alle zorg en begeleiding rondom de topsporters in onze regio Noord aanstuurt”, vertelt Willem Veldman. Met het turntoernooi hoopt de Stichting het turnen in Heerenveen nog meer op de kaart te zetten, en het Nederlandse turnteam een boost te geven. Een boost op weg naar de Wereldkampioenschappen in oktober als eerste opstap naar de Olympische Spelen in 2020. “Voorafgaand aan de wereldkampioenschappen turnen in Stuttgart, straks in oktober, organiseren we in Sportstad vier interlandwedstrijden: ‘The Trials’. Vorig jaar hebben we ‘The Summer Gymnastics Challenge’ in Thialf gehouden, een soortgelijk internationaal turntoernooi. Het was voor de sporters en hun coaches toen een groot succes.”

Uniek toernooi “De Nederlandse turners en turnsters, die vorig jaar meededen in Thialf, presteerden zó goed op het Europees kampioenschap 2018, dat de vraag kwam om het toernooi nog een keer te organiseren”, aldus Willem Veldman. “Samen met de KNGU (Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie) en Sportstad Heerenveen, hebben wij als Topsport Noord gezegd, dit gaan we gewoon doen, hier gaan we in investeren. In Thialf was nu geen plek, vandaar dat het evenement in Sportstad plaatsvindt. Het unieke van het toernooi is, dat we hier in de sporthal een groot podium van 1000 m2 gaan bouwen.” Alle grote WK’s en Olympische Spelen worden op zulke podia gehouden. “Als je de toestellen op een podium opbouwt, turnt dat anders dan

op een harde betonnen vloer. Het podium beweegt en geeft speling. Je kunt je voorstellen, dat wat Epke Zonderland op zijn rekstok doet of Sanne Wevers op haar evenwichtsbalk, aankomt op de millimeter. Doordat zij nu de kans krijgen om hier in Heerenveen een maand lang op zo’n podium te trainen, krijgen zij meer gevoel voor de vering van de vloer en van de toestellen, en dat bepaalt mede of iets wel of niet lukt tijdens de wereldkampioenschappen in Duitsland. En het is een goede voorbereiding voor de Olympische Spelen in 2020 in Tokio.”

Het Nederlands team Van het Nederlandse team dat meedoet, maken onder andere Epke Zonderland, Sanne en Lieke Wevers, Vera van Pol, Eythora Thorsdottir, Naomi Visser, Casimir Schmidt en Bart Deurloo deel uit. Deze toppers zijn de hele maand van dichtbij te bewonderen. “Mensen kunnen komen kijken, voor de vier interlands kunnen mensen tickets kopen via de site van de KNGU.” Er komt een tribune met 1.000 zitplaatsen in de sporthal. Andere landen die meedoen, zijn Australië, Turkije, Zwitserland, Spanje, België, Noorwegen, Italië, Hongarije en Zweden. “Het turntoernooi gaat op 31 augustus van start met een wedstrijd waarbij de dames zich kunnen kwalificeren voor de WK in Stuttgard. Daarna volgt op 7 september een voorbereidende wedstrijd voor de WK voor de herenteams. Op 14 september is er een weer een kwalificatiewedstrijd voor de damesteams, en 21 september sluiten de herenteams af met opnieuw een voorbereidingswedstrijd. En daarna vertrekken alle teams naar de wereldkampioenschappen in Duitsland.”

Talentontwikkeling

Willem Veldman kijkt uit naar The Trials in Sportstad Heerenveen

TEKST HENK VAN DER VEER // FOTO'S JOHAN BROUWER

HELE MAAND SEPTEMBER OLYMPISCH TOPTURNEN IN SPORTSTAD HEERENVEEN

Een doel van het turntoernooi is, om het turnen in Heerenveen en het Noorden te promoten. “Wij willen graag het topturnen in Sportstad houden. Naast het schaatsen is het de sport waar Nederland zo goed mee scoort. Wij hebben hier in Heerenveen één van de vier topsportcentra in Nederland! Het houdt in, dat we zorg en begeleiding bieden aan de topsporters en de jonge talenten in de regio die aan turnen, judo, zwemmen, shorttrack

en langebaanschaatsen doen.” Willem Veldman legt uit, dat Topsport Noord eigenlijk alles regelt, behalve de trainingsschema’s. Ze zien toe op passend onderwijs en een woonplek voor de sporters, maar zorgen er bijvoorbeeld ook voor dat de sporters terecht kunnen bij een sportarts, fysiotherapeut of mental coach. En ze regelen goede trainingsaccommodaties, eigenlijk zorgen ze ervoor dat de sporters zo goed mogelijk topsport kunnen bedrijven. “En we begeleiden niet alleen de topsporters richting de Olympische Spelen, maar zijn er ook voor de jonge sporters, die vaak nog thuis wonen. Hoe beter deze kinderen begeleid worden, des te beter ze hun talenten kunnen ontwikkelen En meer kans maken om hun topsportdroom waar te maken.”

Ambities voor de toekomst Turnen is erg populair in Heerenveen. “We hebben het topturnen met de KNGU, maar ook de breedtesport met de clubs met de kinderen en jongeren die voor hun plezier turnen. En de studenten van het CIOS. En dat zit elkaar steeds meer in de weg. Er is geen turnhal in Nederland die zo vol is!” De oplossing ligt volgens Willem Veldman voor de hand. “Onze ambitie is om hier in Heerenveen een tweede turnhal voor het topturnen te bouwen, mét natuurlijk een podium. Dan kunnen we het turnen in Heerenveen en het Noorden tot een nog hoger niveau ontwikkelen en het voor de toekomst hier in ons topsportcentrum behouden.”


GROOTHEERENVEEN.NL

PROGRAMMA THE TRIALS zaterdag 31 augustus 2019

zaterdag 14 september 2019

Nederland - Italië - Noorwegen - Zweden Start warming-up: 9:30, start wedstrijd: 11:00 uur 1e kwalificatie voor de WK in Stuttgart

Nederland - Hongarije - Spanje - Zwitserland Start warming-up: 9:30 uur, start wedstrijd: 11:00 uur 2e kwalificatie voor de WK in Stuttgart

zaterdag 7 september 2019

zaterdag 21 september 2019

Nederland - België - Frankrijk - Spanje - Turkije Start warming-up: 13:00 uur, start wedstrijd: 14:45 uur Voorbereidingswedstrijd voor de WK in Stuttgart

Nederland - Australië - Guatemala - Spanje Start warming-up: 13:00 uur, start wedstrijd: 14:45 uur Voorbereidingswedstrijd voor de WK in Stuttgart

Interland turnen dames

Interland turnen heren

Interland turnen dames

Interland turnen heren

tickets zijn verkrijgbaar via www.dutchgymnastics.nl

33


Bij óns staat veiligheid centraal

€ 3.899, rijs

Stabiel Light advi e

advies p

Scootmobiel tmobiel bij onss

€ 3.279,9,-

2 rijs € 79, sp

bij ons

€ 229,-

AFIKIM M Kijk op frieslandvitaal.nl voor meer informatie of bel 06 14 40 60 31 voor persoonlijk advies

Elke dag een mooie dag bij Kinderwoud! • dagopvang • buitenschoolse opvang • peuteropvang • gastouderopvang T 0513 - 610 825 M info@kinderwoud.nl

kinderwoud.nl

BENIEUWD WAT MORGEN BRENGT? De invloed van kunstmatige intelligentie, robotisering en big data in de toekomst is onvoorspelbaar. Daarom is een goed beeld van jouw ondernemersperspectief goud waard. Wij maken tijd en bieden inzicht. Want met een heldere kijk op morgen lacht de toekomst je toe.

Kom je ook bij ons op zwemplezierles?

Ineke Postma DGA Inuz Attitude for Women

Van 3 z we m d i p lo m a ’ s n a a r 1 z we m d i p lo m a vo lg e n s d e 9 p r ak t i jk s it u a t i e s: Schipbreukeling | Kind overboord | IJspret | Kampioenen | Schatzoeker Kopje onder | Heldendaad | Survivalbaan | Jij bent ‘m!

1 BENTACERA.NL Bentacera adv 129,5x190mm.indd 1

21-03-19 10:51

M e t een in he t d ie pe me t h e t E as y Sw im d r ijf pa kj e

2

3

W e rk en i n g r oe p jes m e t a a nd a ch t voo r i ed e r ki nd

E e n go ed e r e la t ie , een g oed e s f ee r

4 H o ge b e t ro kk enh eid v a n d e ki nd e re n

M e e r i n fo e n i n s c h r i j ve n : w w w. s p o r t s ta d . n l / e a s y - s w i m


heerenveen // SPORT

GROOTHEERENVEEN.NL

35

TEKST EN FOTOGTRAFIE WIM WALDA

GERRIT JAN DE WIJN, VOORZITTER JUBILERENDE ROEIVERENIGING AENGWIRDEN

“Roeien is hersengymnastiek voor de spieren…” Het begon allemaal twintig jaar geleden, toen kaakchirurg Rokus Greebe, in zijn studententijd roeier bij studenten roeivereniging Aegir uit Groningen, op 1 september 1999 in Heerenveen een roeivereniging oprichtte: Roeivereniging Aengwirden. Dat hij niet alleen een enthousiast roeier was, maar ook niet gespeend van enige marketingkennis, blijkt wel uit de naam van de vereniging: RV Aengwirden. Niet alleen verwijst deze naam naar het gebied waarin de vereniging is gevestigd, maar begint de naam ook nog eens met een ‘A’, zodat Aengwirden bij een alfabetisch overzicht van de Nederlandse (burger) roeiverenigingen in de top-drie zit. Bovendien was hij een begenadigd ambassadeur voor ‘zijn’ vereniging, die in de loop der jaren de nodige materiële en immateriële donaties voor de Heerenveense roeiers bij elkaar ‘harkte’. Anno 2019 is Gerrit Jan de Wijn (72) voorzitter van de Roeivereniging Aengwirden, die dit jaar zijn vierde lustrum viert. We ‘roeien’ samen met hem de afgelopen twintig jaar door. KLEINTJE GERRIT JAN DE WIJN Even een ‘kleintje’ Gerrit Jan de Wijn, zodat we weten met wie we praten. De kersverse preses van Aengwirden is van origine afkomstig uit het midden van het land, maar verhuisde na zijn studie aan de Academie voor Lichamelijke Opvoeding in Groningen met zijn vrouw naar Dokkum. Daar ging hij als leraar aan de slag bij het Dockinga College in Dokkum, met de bedoeling om na een aantal jaren terug te keren naar het midden van het land. Maar Friesland had de enthousiaste zeiler in zijn greep; hij kwam, hij zag en hij bleef. In de periode van de grote fusiegolf ten gevolge van de decentralisatie van het onderwijs veranderde zijn baan. Voor een kwart bleef hij leraar bij het Dockinga College in Dokkum en voor driekwart werd hij gedetacheerd bij de Centrale van Middelbare en Hogere Functionarissen, waar hij de personele consequenties van fusies van overheidsinstellingen begeleidde. “Dat was een razend interessante baan, een mooie combi van werkzaamheden”, vertelt hij. “Toen ik

met pensioen ging wilden we iets centraler in Friesland wonen en dat is Heerenveen geworden.” “We zaten nog in de verhuisdozen toen ik al een telefoontje kreeg met de vraag of roeien wellicht ‘iets voor mij was’. Ik heb het geprobeerd en vond het een erg leuke sport, zodat ik lid ben geworden. De tevredenheid was blijkbaar wederzijds, want een half jaar geleden kreeg ik de vraag of ik de voorzittershamer van de club wilde overnemen.”

HISTORIE VAN DE CLUB Een even beknopt overzicht van de geschiedenis van roeivereniging Aengwirden: Rokus Greebe was in 1999 de initiator van de Heerenveense roeivereniging. Aanvankelijk vonden de roeiers een plaatsje in jachthaven ”De Welle”, waar een eenvoudig vlotje diende als vertreken aankomstplaats voor de eerste boten. Maar de groei van de vereniging – en hand in hand daarmee het aantal boten – leidde aanvankelijk tot licht gefronste wenkbrauwen, maar uiteindelijk tot het verzoek

om op zoek te gaan naar een eigen locatie. De gemeente Heerenveen is daarbij enorm behulpzaam geweest en stelde RV Aengwirden het huidige terrein, de punt van het schiereiland, tussen het Nieuwe Heerenveense Kanaal en de industriehaven ter beschikking. Hier werd een botenloods gebouwd. Van kantine, kleedkamer, douches en toiletten was toen nog geen sprake. Rokus Greebe speelde in het vestigen van het fundament van de vereniging dus een prominente rol. Zo wist hij ‘zijn’ toenmalige directeur van ziekenhuis De Tjongerschans ‘warm’ te krijgen voor het ‘bedrijfsroeien’, peuterde hij als Sinterklaasgeschenk materiaal los bij andere roeiverenigingen en wist hij met het bestuur van Aengwirden de Rabobank te interesseren voor het hoofdsponsorschap. In 2008 is de eerste loods afgebroken en vervangen door een veel grotere, waar inmiddels 41 boten een plaatsje hebben. Alsmede in 2015

een eigen clubhuis met kleedkamers en sanitaire voorzieningen. Belangrijk om hierbij te vermelden dat alles is gebouwd en ingericht in eigen beheer, met vrijwilligers van de vereniging. Als dank voor zijn grote inzet heeft roeivereniging Aengwirden de toegangsweg Wetterwille, omgedoopt tot Het Greebepad. Tevens is er een houten c-vier omgedoopt tot de ‘Rokus’. Roeivereniging Aengwirden telt anno 2019 tegen de 100 leden.

SAAMHORIGHEID “Wat mij als nieuwbakken voorzitter prettig verraste was het enorme enthousiasme en de saamhorigheid van de leden. Vrijwel alles wordt door de leden zelf opgepakt. Zelfs de koffie die wij nu drinken is gratis, neergezet door de laatste schoonmaakploeg. Het is een club met een heel duidelijke structuur, die ondanks haar nog jonge bestaan kan terugkijken op een indrukwekkend palmares. Er is een duidelijke wedstrijdpoot, die onder leiding van topcoach Albert Sprokholt de nodige roeiers heeft voortgebracht die hebben deelgenomen aan Europese en wereldkampioenschappen en zelfs de Olympische Spelen. We hebben een pracht accommodatie met een clubhuis, let wel geen kantine, waar niet wordt gerookt en geen alcohol wordt genuttigd, en een ruime botenloods.

WEDSTRIJD VERSUS RECREATIE Gerrit Jan de Wijn: “Er wordt veel aandacht geschonken aan opleidingen en veiligheid. Roeien is een erg technische sport. Ik noem het wel

JUBILEUM PROGRAMMA Op 24 augustus viert Roeivereniging Aengwirden op feestelijke wijze haar vierde lustrum. Om 14.00 uur worden ‘de trossen losgegooid’ en varen zoveel mogelijk boten in vlootschouw formatie naar de kom van het Posthuis in het centrum van Heerenveen, waarna er om 15:00 uur een officieel moment plaatsvindt met burgemeester Tjeerd van der Zwan, voorzitter Gerrit Jan de Wijn en de oprichter van RV Aengwirden, Rokus Greebe. Hierna wordt de terugtocht naar het clubhuis ingezet, waar de feestelijkheden worden voortgezet en afgesloten met een diner. eens hersengymnastiek voor de spieren. Ieder nieuw lid dat bij ons gaat roeien moet zijn basisvaardigheid diploma halen en vervolgens een aantal vervolgdiploma’s voordat hij ‘alleen’ wordt losgelaten of onderdeel uit gaat maken van een team, al dan niet in wedstrijd- dan wel recreatief verband. Momenteel is de wedstrijdtak prominenter vertegenwoordigd, maar ik verwacht wel dat de groep recreatieve roeiers zal gaan groeien. Onder meer doordat de Friese roeiverenigingen de handen ineen hebben geslagen en in overleg met elkaar een toerkalender in elkaar hebben gezet, waarvoor de deelname voor alle roeiverenigingen openstaat. We merken dat de belangstelling hiervoor groeiende is.”


De krant is gewoon leuker! Uw krantendrukker sinds 1882

ADRES Werktuigenweg 9 8304 AZ Emmeloord

POSTADRES Postbus 1029 8300 BA Emmeloord

T W E

+31 (0) 527 630 200 hoekstrakrantendruk.nl info@hoekstrakrantendruk.nl


heerenveen // SPORT KORT

37 ZWEMSEIZOEN OPENT MET DE ZWEM4DAAGSE GROOTHEERENVEEN.NL

HEERENVEEN - De zwem4daagse markeert voor HZ&PC en Sportstad Heerenveen het begin van een nieuw zwemseizoen. Bewegen is voor iedereen belangrijk. Zwemmen is één van de gezondste sporten die vrijwel door iedereen, van zeer jong tot zeer oud kan worden beoefend. Zowel Sportstad als HZ&PC willen ook het komende jaar zoveel mogelijk mensen verleiden om juist daarom te gaan zwemmen. De zwem4daagse is daarvoor aan het begin van het seizoen een mooi moment om te starten met zwemmen. De zwem4daagse wordt gehouden van dinsdag 27 tot en met vrijdag 30 augustus 2019. Starttijden vanaf 18:15 tot 19:30 uur. Aanmelden kan via de website van Sportstad Heerenveen.

UNIS FLYERS GAAT DEELNEMEN AAN INTER REGION CUP

STIJGENDE LIJN IN DE VERKOOP VAN

SEIZOENSKAARTEN SC HEERENVEEN HEERENVEEN – Voor het eerst in jaren is er sprake van een stijgende lijn in de verkoop van seizoenkaarten bij sc Heerenveen. De club heeft inmiddels ruim 12.000 kaarten verkocht, waar het aantal vorig jaar bleef steken op 11.758. Mogelijk speelt de goede competitiestart mee in toenemende verkoop van seizoenskaarten. Zaterdag komt promovendus FC Twente naar het Abe Lenstra stadion. Het team van Johnny Jansen kan dan in een goed gevulde stadion revanch nemen op het smadelijke verlies van afgelopen zaterdag in en tegen Emmen.

HEERENVEEN – Komend seizoen is UNIS Flyers één van de zes BeNe-League teams die mee gaat doen aan de nieuwe competitie Inter Region Cup. Deze competitie wordt gespeeld tussen BeNe-League clubs en Duitse clubs uit Regionalliga West. Het bestuur van de BeNe League en het bestuur van EHV-NRW hebben dit weekend overeenstemming bereikt over de opzet van de nieuwe competitie. Voor UNIS Flyers betekent dit naast de reguliere BeNeLeague en Bekercompetitie een extra drie thuis- en uitwedstrijden. Meer informatie over de opzet van de Inter Region Cup volgt op een later moment.

De deelnemende teams zijn aan de Inter Region Cup zijn: BeNeLeague: UNIS Flyers, Eaters Geleen, Nijmegen Devils, Luik Bulldogs, Leuven Chiefs en HYC Herentals. Uit de Regionalliga West: Diez, Dinslaken, Hamm, Herford, Neuss, Neuwied.

TURNEN

OP OLYMPISCH NIVEAU IN HEERENVEEN

HEERENVEEN - Vanaf 31 augustus is Heerenveen het domein van topturnen! Op weg naar de WK in Stuttgart worden in Sportstad Heerenveen namelijk interlandwedstrijden gehouden: The Trials 2019. Tijdens vier opeenvolgende zaterdagen komen onze dames en heren in actie. Maak kennis met de nationale top en volg onder andere Epke Zonderland, Sanne en Lieke Wevers, Bart Deurloo en Celine van Gerner van dichtbij! Kaarten zijn te verkrijgen via de website van Sportstad Heerenveen.

APEXSWIM ZWEMTEAM BREIDT FLINK UIT

SC HEERENVEEN

HEERENVEEN – Het Apexswim Team breidt door positieve wedstrijdresultaten landelijk en regionaal haar ledenbestand in wedstrijdzwemmers en wedstrijdofficials flink uit.

HEERENVEEN - Onder de vlag van het Sportief Partnership werkt sc Heerenveen intensief samen met amateurclubs uit de regio. Voor deze samenwerking opent sc Heerenveen een speciale Amateurbox. Tijdens het seizoen worden hierbij alle activiteiten rondom de competitie thuiswedstrijden voor de amateurclubs georganiseerd. De doelgroep wisselt per keer, van de jeugdtrainers tot de kantinecommissie en het bestuur. Zo kan de club de partnerverenigingen in de hele breedte ondersteunen.

In september 2018 zijn de coaches Nicolette Griffioen en Anthony van Haren in samenwerking met de KNZB begonnen met een nieuw concept in het wedstrijdzwemmen. Het concept mag met recht een succes genoemd worden, gekeken naar de resultaten. Het team behaalde meerdere medailles en podiumplekken op de regionale en Nederlandse kampioenschappen. Beide coaches zijn inmiddels 12 jaar actief in de zwemsport. Apexswim richt zich met name op wedstrijdzwemmers en triatleten die via een gedegen opleiding qua zwemtechniek, variabele zwemtraining en landtraining met veel plezier de top willen bereiken. Met het nieuwe zwemconcept heeft Apexswim in Noord-Nederland een sterke positie verworven. Door de genoemde uitbreiding wordt er een grotere regionale dekking gerealiseerd. De zwemmers komen uit diversen

AANBIEDING!

GEZINSZAK PATAT

€ 8,TEGEN INLEVERING VAN DEZE ADVERTENTIE!

+

4 PERSONEN

+

OF 4 KROKETTEN

4 FRIKANDELLEN

GROTE BEKER MAYO

MOLENPLEIN 10B HEERENVEEN

0513-841143

ACTIE IS GELDIG T/M 18-09-2019

OPENT DE AMATEURBOX

Vorige week was de aftrap van het nieuwe seizoen voor de partnerclubs, voor de wedstrijd tegen Feyenoord. Hoewel het nog midden in de bouwvak is en het amateurvoetbal nog niet begonnen is, waren er maar liefst 33 verenigingen aanwezig met meer dan honderd bestuurders.

GOALIE JORRIT VOS TERUG BIJ UNIS FLYERS

windstreken binnen Regio Noord; van Wolvega, Heerenveen, Bolsward, Dokkum, Assen, Groningen tot aan Woldendorp. Nicolette Griffioen en Anthony van Haren zijn zeer content met de uitbreiding: “Na zoveel jaren is het natuurlijk een beetje je kindje geworden. We zijn blij dat het met Apexswim zo goed gaat. Groei maakt verdere uitbreiding en verbreding van de zwemactiviteiten mogelijk en geeft meer continuïteit. Apexswim is een sterk concept dat niet gaat voor de winst op korte termijn, maar veel meer kijkt naar de continuïteit van de talentontwikkeling in Regio Noord en daarbuiten!” Voor elke zwemmer met ambitie beginnend bij de eigen opleidingsgroep Apexswim Rookies (8-11 Jaar), bij het Apexswim Team (Junioren,Senioren) en Apexswim Tri Team (Junioren,Senioren) is er plek.

HEERENVEEN - UNIS Flyers heeft het goalie-duo voor volgend seizoen ingevuld. Met Jorrit Vos en Martijn Oosterwijk in het doel gaat UNIS Flyers het nieuwe seizoen starten. Het wordt voor Jorrit Vos een terugkeer op bekend terrein. Hij doorliep de jeugdopleiding van Flyers en na een uitstapje naar de Verenigde Staten en Amsterdam Tigers, keert de 21-jarige goalie dit jaar weer terug naar het Friese Haagje. Met Jorrit Vos heeft UNIS Flyers een jonge, talentvolle goalie in huis gehaald. De geboren Heerenvener is blij dat hij terugkeert in Thialf. “Ik studeer Commerciële Economie aan de Johan Cruyff Academy, en ik wil graag komend jaar afstuderen. Daarom wilde ik graag in Nederland blijven ijshockeyen. Ik heb toen contact met Mike Nason gehad, en eigenlijk was het daarna snel geregeld. Ik vind het absoluut een eer om voor het eerste team van UNIS Flyers uit te komen,” vertelt Jorrit.

Gezellig Entreekaartje naar voor De Bios? maar € 7,Gebruik deze waardebon!

Geldig t/m 15 september 2019 | niet i.c.m. andere acties € 2,00 toeslag bij 3D en kindercombi | € 1,50 toeslag bij lange film max. 4 pers/bon - GROOTHEERENVEEN 08-2019

DE BIOS HEERENVEEN Burg. Kuperusplein 52 Heerenveen

Reserveren? Bel 0513-654051 of www.bios-heerenveen.com


38 3

2

1

22

26

17

21

25

20

24

19

23

18

14

11

14

7

17

10

14

2

15

7 11

17

6

8

8

17

24

17

15

8

22

6

17

15

22

11

15

12

6

17 19

6 6

14

22

8

17

6

18

7

22

17

14

6

10

17

7

6

22

12

10

10

19

17

10

2

22

22 9

15

8

17

10 17

7

2

1

14

17

18 14

4

17

14

26

18

22 2

4 14

20

7

15

9

8

7

17

5

8

PUZZELPAGINA NR 08

14 14

7

5

17

11

22

17

15

22 11

W

9

9

15

4 14

8

19

17

H

22

18

18

5

17

6

10

13

8

12

6

7

11

5

9

4

D C

16

15

14

NUMMER 08 • 2019

18 17

Puzzel en win! In iedere editie van GrootHeerenveen staat een puzzel waarmee u leuke prijsjes kunt winnen. Stuur uw oplossing via de email of met traditionele post. U kunt dit sturen naar: info@grootheerenveen.nl o.v.v. puzzeloplossing NR 08-2019 – tot uiterlijk 10 september 2019. Wij wensen u weer veel puzzelplezier!

4 14

17

19

Probeer ijke letters. staan voor gel . Gelijke cijfers ord te vinden wo rde leu het gek

scheef

kettingraadje

gezelschap

intelligent

hardlopen

als volgt

6

treuzelen

2

middag

12

een zekere voorzetsel

kleur

drom

tijdsaanduiding

houding scheepstouw

onbehaard

Romanum Imperium

plan indianentent

feest

Noorse godheid

pl. in Israël

10

18

afslagplaats bij golf

riv. in Frankrijk

beroep

in tweevoud

soort harnas

8

oorlogsgod

vogelnaam

24

25

26

26

2

24

19

7

9

15

16

17

18

19

20

21

4

21

2

10

18

6

R

26 15

22

2

adellijke titel

meelproduct

sterrenbeeld

Zwitserse plaats

2

20

2

10

26

7

I

A

26 25

9

19 10

15

10 26

2

19

15

26 1

18

21

15 11

19

14

7

4

4

5

26

1

10 10

20 26

2

26

10 19

9

26 2

19

6

2

12

22 1

26

22 26

2

15 23

4

26

17 26

15

5

onzes inziens

6

19

10

Griekse letter zonderling

dik en zwaar

13

10

10

vogel

staat in Amerika

23

8

2

mythologische figuur

1

voorzetsel

22

7

19 8

vertrager

plechtige gelofte

onverlaat

13

6

14

componist

Chinese munt

12

5

11

voedsel

gering

afvoergoot

11

4

10

4

bijbelse figuur

hoffelijk

14

10

3

L

10

medelijden

grashalm

2

bijbelse figuur

patiënt

denkbeeldig

1

9

3

10

17 26

26

15

15

22

15

23

26

26

1

15

8 26

15

21 21

16

11 26

verrukkelijk

13

22

11

vrouwelijk dier

21

15

10

26

2

26

17

22

21

19

1

vis

toestel

verlaagde toon

Gelijke cijfers staan voor gelijke letters. Probeer het gekleurde woord te vinden.

soort zeil

bijbelse figuur

pl. in Engeland

in elkaar grassteppe

bot

pl. in Amerika

slot

hevig

been

7

ik

bede

PUZZEL

vis

heerser van Venetië

interval

3

9

wijze grijsaard

EN WIN

EBON D R A A W 5,00 2 € N A V

stannum

HEERENVEEN

© www.puzzelpro.nl 1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

Winnaar puzzel Grootheerenveen 07 - 2019 Jan Popma uit Akkrum heeft de waardebon t.w.v. € 25,00 gewonnen. Deze waardebon is aangeboden door en te besteden bij Hema Heerenveen. OPLOSSING EDITIE 7: Zweedse puzzel: RECLAMEFOLDER / Kruiswoordpuzzel: FEUILLETON

COLOFON De GrootHeerenveen krant is een maandelijkse uitgave van Ying Media. De GrootHeerenveen krant wordt huis-aan-huis verspreid in Heerenveen en omliggende dorpen en steden in een straal van ca. 10 km van Heerenveen.

Oplage: 28.000 exemplaren.

STUUR UW ANTWOORDEN van PUZZEL 08, VÓÓR 10 september 2019 PER EMAIL NAAR: info@grootheerenveen.nl OF NAAR: GROOTheerenveen, Zwarteweg 4, 8603 AA SNEEK

UITGEVER

EINDREDACTIE

FOTOGRAFIE

Ying Media BV Zwarteweg 4, 8603 AA Sneek Telefoon 0515 745005 E-mail info@yingmedia.nl Internet www.grootheerenveen.nl

Kirsten van Loon

Mustafa Gumussu FPH, Dennis Stoelwinder, Hielke Weening, Cor Pot, Koos Lanting, Henk van der Veer, Martin de Jong en Wim Walda.

REDACTIE

redactie@grootheerenveen.nl

Henk de Vries, Jan van Loon, Wim Walda, Henk van der Veer, Wendy Noordzij, Kirsten van Loon. Hielke Weening en Dennis Stoelwinder.

BLADMANAGEMENT

VORMGEVING

Marianne Bouwman (mbouwman@yingmedia.nl)

Frans van Dam (Quod Media)

REDACTIETIPS?

VERKOOP Meine de Vlugt, Ying Mellema, Marianne Bouwman, Henjo van der Klok, Mieke Alferink

DRUK Hoekstra Krantendruk, Emmeloord

VERSPREIDING FRL Verspreidingen, Leeuwarden Niets uit deze uitgave mag worden gekopieerd zonder voorafgaande toestemming van de uitgever. De gegevens in deze krant zijn met zorg samengesteld. Ten aanzien van de juistheid van de inhoud hiervan kan echter geen aansprakelijkheid worden aanvaard.


De nieuwe T-Cross. Tot € 3.000 zomers voordeel bij Van den Brug

Rijklaar al vanaf

€22.620

of private lease per maand vanaf

€369

De nieuwe Volkswagen T-Cross, een auto net zo veelzijdig als jouw leven. Uniek, niet in een hokje te plaatsen. Kleurrijk als geen ander en met veiligheid op de eerste plaats. Profiteer bij Van den Brug in Heerenveen van zomers voordeel tot € 3.000. Ga naar vandenbrug.nl en bekijk alle modellen.

CO2-emissie Volkswagen T-Cross 110-116 g/km, gemiddeld brandstof-verbruik 4,2 - 5,1 l/ 100 km. *Genoemde vanaf-prijzen zijn altijd inclusief btw, bpm, afleverkosten, recyclingbijdrage en leges. Actievoordeel geldig zolang de voorraad strekt. ** De full operational lease wordt onder het Keurmerk Private Lease aangeboden door Volkswagen Financial Services en de vanaf-prijs is inclusief BTW o.b.v. 48 maanden, 10.000 km per jaar, €500 eigen risico. Brandstof is niet inbegrepen. Vaste opzegvergoeding is 40% van de resterende leasetermijnen. Toetsing en registratie bij BKR te Tiel. | Drukfouten voorbehouden. Afbeelding kan meeruitvoeringen bevatten.

NATUURLIJK

BIJ:

Van den Brug Heerenveen Zilverweg 5 8445 PE Heerenveen T 0513 - 63 30 54

vandenbrug.nl

Je vindt de andere vestigingen van Van den Brug in Buitenpost, Drachten, Franeker en Sneek.


BESTEL NU JOUW SEIZOENKAART OP EENMETHEERENVEEN.NL

Profile for Ying Media

GrootHeerenveen 8 - 2019  

GrootHeerenveen 8 - 2019  

Profile for yingmedia
Advertisement