Page 1

06 -2019

heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

4e JAARGANG • NR. 06

groot

SC HEERENVEEN VOORZITTER

FOTO: MUSTAFA GUMUSSU - FPH.NL

CEES ROOZEMOND “De zuurheidsgraad mag naar beneden”

Verkoop in juni je woning bij Makelaardij Hoekstra 250,Verkoop in juni je woning bij Makelaardij Hoekstra En maak kans op shoptegoed van Intratuin

t.w.v.

En maak kans op shoptegoed van Intratuin

t.w.v.

250,-


2

NUMMER 06 • 2019

“EEN DAAD VAN VERZET” Ik kom uit de tijd, dat mijn echtgenote en ik e-mails verstuurden vanuit een gezamenlijk e-mailadres. Uit de tijd, dat ik naar buiten liep om mijn zoon te roepen voor het avondeten. Tegenwoordig komt het voor dat ik hem vanuit de huiskamer een WhatsApp berichtje stuur, terwijl hij gewoon boven op zijn kamer blijkt te zitten. De nieuwe tijd mag zo zijn voordelen hebben, met zijn zorgrobots, Instagram en Tinder, maar ik zie vooral mannen in de war (vrouwen in de war, daar lees ik nooit wat over). De nieuwe tijd mag dan welvaart opleveren, maar ik zie vooral dat iedereen het normaal vindt dat er voedselbanken in Nederland nodig zijn. Vrijheid van meningsuiting staat in de nieuwe tijd hoog in het vaandel,

maar ik lees op twitter vooral grove scheldpartijen tussen ‘vrolijk rechts’ en ‘linkse deugmensen’. De nieuwe tijd is een tijd waarin solidariteit niet meer bestaat, maar waarin social media floreren als het grootste goed. Het is mijn wereld, maar ook weer niet. Niet dat ik niet van de nieuwe tijd houd. Bovendien kan ik er niet zonder. Het is meer, dat ik er naar verlang, dat de wereld wat mooier wordt. “Kiezen voor schoonheid is een daad van verzet”, hoorde ik de Vlaamse journalist Hugo Camps onlangs zeggen. Daar hoef ik niet eens zo mijn best voor te doen, ik kies mijn hele leven al voor kunst en cultuur, voor boeken, muziek, schilderijen, beelden, film, theater. Voor dingen die de wereld mooier maken.

opmerkelijk...

MOLENWIJK LIVE! HEERENVEEN - De Gedempte Molenwijk in het centrum van Heerenveen wordt op 19 juli, de laatste vrijdag voor de bouwvak, omgedoopt tot ‘party straat’ voor de derde editie van Molenwijk Live! Molenwijk Live! heeft dit jaar een fantastische line up, met Melrose. Melrose is uitgeroepen tot beste PartyBand van Nederland en heeft in de backing vocals gestaan bij Duncan op het Eurovisie Songfestival. Met een supervette show en een spervuur van knettervette hits, meezingers en classics zorgt Melrose voor een ongekende ervaring. Het optreden van Melrose in Heerenveen maakt deel uit van de Ultimate Party Tour 2019. De party duurt van 19:00 tot 01:00 uur en DJ Heavy P zal de kick off verzorgen. Via facebook kunt u Molenwijk Live! volgen om zo de laatste nieuwtjes en informatie te lezen.

MEYERWEG DE KNIPE FEESTELIJK GEOPEND DE KNIPE - De vernieuwde Meyerweg in De Knipe is vrijdagavond onder grote publieke belangstelling feestelijk geopend. Ook werd de naam onthuld van het nieuwe plein voor café De Knyp: De Hoeke. Die naam verwijst naar vroeger. Toen zeiden de Knypsters, als ze naar het café gingen: “We gaan even naar de hoeke.” Bij de opening van de Meyerweg fietste wethouder Jaap van Veen samen met Erik de Swart (oud-voorzitter van Plaatselijk Belang De Knipe) en een groep kinderen op een tandem naar het plein voor café De Knyp. Hier verrichtte de wethouder na een korte toespraak de openingshandeling. Dat deed hij door het aanzetten van een fontein. Deze tijdelijke fontein is een bouwwerk van de allegorische optocht van afgelopen jaar. De Pream Sjongers en muziekvereniging Crescendo zorgden voor de muzikale omlijsting. Daarnaast was er een ijscokar aanwezig voor de kinderen.

De zomer helpt daarbij. Iedereen gaat naar buiten en ik kom weer echte mensen tegen. Echte mensen met echte gesprekken. De stamtafel op het caféterras is ‘Sociaal 2.0’, daar kan geen Facebook tegenop. GrootHeerenveen Blad hoort daar ook bij. Wij laten elke maand echte mensen zien met echte verhalen. Wij maken de wereld mooier.

Henk de Vries, @HeerenveenZT

Maandelijkse rubriek met opmerkelijke zaken in de regio. Is u wat opgevallen, wilt u ons deelgenoot maken van een leuke gebeurtenis, of heeft u een een aankondiging of tip voor ons, stuur deze dan naar redactie@grootheerenveen.nl

VEERTIEN PARACHUTISTEN LANDEN IN OUDESCHOOT

IMKER HAALT BIJENVOLK VAN FIETSPAD LANGS MARKTWEG

NIEUWE REDACTIERUIMTE ‘WHAT THE FEAN’ GEOPEND

OUDESCHOOT – Afgelopen zaterdagavond was er een prachtig schouwspel te zien in Oudeschoot: een veertiental parachutisten daalde er neer. Op het veld waar met Pinksteren de jaarlijkse paardenmarkt wordt gehouden was een landingsplek ingericht. In rap tempo kwamen de bont gekleurde parachutisten naar beneden. Het schouwspel trok veel bekijks. Het ging hier om een particulier georganiseerde jump-in. Deze werd georganiseerd om de verhuizing van één van de parachutisten te vieren.

OUDESCHOOT – Voorbijgangers keken onlangs raar op toen een bijenvolk neerdaalde op het fietspad aan de Marktweg in Oudeschoot. Honderden bijen gingen tegen de stoeprand van het fietspad zitten. De hulp van een imker werd ingeschakeld. Deze is ter plaatse gekomen om de bijen weg te halen. Dit klusje trok veel bekijks van voorbijgangers. De imker wist met de nodige hulpmiddelen de bijen in een grote korf te krijgen. “Als je de koningin hebt, volgt de rest vanzelf”, legde de imker aan de nieuwsgierige toeschouwers uit.

HEERENVEEN – Vrijdagmiddag jongstleden is in jongerencentrum Casa de nieuwe redactieruimte van jongerenwebsite What The Fean feestelijk geopend door wethouder Hans Broekhuizen. Na maanden van hard werken kon het eindresultaat eindelijk getoond worden. Wethouder Broekhuizen verrichtte de openingshandeling door het doorknippen van een lint. Hierna konden de aanwezigen de ruimte bewonderen. De komende tijd zal er een nieuw redactieteam rondom de jongerenwebsite gevormd worden.

JAKE (4) BIJ DE BRANDWEER EN OP BOEVENJACHT MET HET LEGER

FOTO-GROEP MAAKT PASFOTO’S MET GRATIS PROFIELFOTO’S

HASKERDIJKEN – De 4-jarige Jake uit Haskerdijken had vorige week vrijdag een bijzondere dag. Jake heeft leukemie, maar kon op deze dag weer even helemaal kind zijn zonder zorgen tijdens een prachtige wensdag. Jake werd van huis gehaald door een drietal brandweerwagens. Vervolgens ging de stoet met toeters en bellen naar de brandweerkazerne in Heerenveen. Na een rondleiding door de kazerne is er ineens hulpgeroep te horen. Het zijn Batgirl en Spiderwoman die bovenop de oefentoren staan. Al snel klinken er weer sirenes. Jake komt samen met twee brandweermannen en zijn zus aan gescheurd in de hoogwerker. Zijn helden zijn in nood en moeten gered worden. Met behulp van de hoogwerker staan de twee tekenfilmhelden al snel weer met beide benen op de grond. Daar blijkt dat hun superkrachten zijn afgenomen door een boef. Besloten wordt om het leger in te schakelen. Het duurt echter even voordat de militairen vanuit Havelte in Heerenveen zijn. De tijd wordt opgevuld met ranja en wat lekkers. Vervolgens zet Jake het parkeerterrein van de kazerne nog even vol schuim. Hierna gaat hij samen met een groep militairen op zoek naar de boef. Hij verlaat het terrein van de brandweer in een pantserwagen.

HEERENVEEN - Foto-Groep (voorheen Foto-Expert) opereert alweer een tijdje vanuit de nieuwe locatie, maar dat is blijkbaar nog niet bij iedereen bekend. “Veel mensen denken dat we naast de Bios zitten,” vertelt Arif Gumussu, “maar daar zitten we al twee jaar niet meer. We zitten nu gezellig tegenover ’t Gerecht aan het Gemeenteplein. Op de Wettertoer 4 om exact te zijn.” Foto-Groep maakt hier onder andere pasfoto’s. Bij pasfoto’s is het belangrijk dat de foto’s goed gemaakt en geprint worden, volgens de allernieuwste eisen van de overheid. “Nieuw is dat we bij de pasfoto’s voortaan ook een profielfoto kunnen maken van iedereen. Met een leuke achtergrond, in plaats van de saaie grijze. Ideaal voor linkedin en sollicitaties. Deze printen we er gratis bij op een groter formaat en deze sturen we ook gratis digitaal op via de e-mail als extra service.” Leuk detail: “Wij ontvangen soms ook baby’s van een week oud, waar we een pasfoto van moeten maken, en dat is best wel een klusje, hoor. Als ouders met hun kinderen op de profielfoto willen, vinden we dat ook prima, als we de mensen maar blij kunnen maken.”

HOLLANDSE NIEUWE LAAT ZICH GOED SMAKEN TIJDENS HARINGPARTY IN DE KONINGSHOF ORANJEWOUD – Vorige week dinsdagmiddag stond Restaurant De Koningshof in het teken van de jaarlijkse haringproeverij. Tientallen genodigden kwamen op de haringparty af om de Hollandse Nieuwe proeven. Bij binnenkomst werden alle genodigden persoonlijk begroet door Frans en Christel Koning. De nieuwe haringen gingen als warme broodjes over de toonbank en waren zeer smakelijk. “De haring is dit jaar weer bijzonder en het vetpercentage is precies goed. En vet betekend in dit geval gezond. Persoonlijk zeg ik dat de haring beter is dan vorig jaar”, aldus de heer Frans Koning. Naast haringhappen kon men genieten van een heerlijk buffet met verschillende lekkernijen van vis en alles uiteraard een passend drankje. HEEFT U OOK NIEUWS TE MELDEN ? LAAT HET ONS WETEN!

heerenveen KIJK VOOR HET LAATSTE NIEUWS UIT HEERENVEEN E.O. OP:

WWW.GROOTHEERENVEEN.NL


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

3

UNIEKE KUNSTROUTE IN HET CENTRUM VAN HEERENVEEN DRIJVENDE TUINTJES FLEUREN LINDEGRACHT OP

HEERENVEEN – De Lindegracht in het centrum van Herenveen is weer opgefleurd met tientallen drijvende tuintjes. De afdeling Heerenveen van Groei & Bloei heeft voor het zesde jaar op rij de tuintjes in de Lindegracht geplaatst. Afgelopen vrijdag verrichtte wethouder Hans Broekhuizen de opening, samen met een leerling van de Tjongerschool. Leden van Groei & Bloei, leerlingen van basisscholen en studenten van het Nordwin College (VMBO afdeling Groen) hebben de tuintjes ontworpen en beplant. De tuintjes staan in houten bakken die blijven drijven doordat de bodem van tempex is. In de bodem zit een gat waarin een oude kous hangt, die water opzuigt. Hierdoor hebben de tuintjes vrijwel geen onderhoud nodig. De tuintjes zullen naar verwachting tot half september in de Lindegracht blijven liggen.

MAXIMAAL VOOR MAX LEVERT 4000 EURO OP

NIEUWEHORNE – Het parkeerterrein van Udiros stond afgelopen zaterdag in het teken van Maximaal voor Max, een benefietwedstrijd vrachtwagen trekken. Max is een stoere vent die het syndroom van Phelan McDermid heeft. Max is gek van sterkste mannen. Het evenement is georganiseerd door Strong Men Team Bargewear. Dit sterkste man team is gevestigd in De Knipe. De opbrengst van de hele actie rondom Max gaat in zijn geheel naar Max en zijn ouders. Aan het einde van de dag kregen zij een cheque van 4000 euro uitgereikt. Het evenement is mede mogelijk gemaakt door een flink aantal sponsoren uit de omgeving!

HEERENVEEN - Deze week zijn 10 van de 22 te huur aangeboden winkelpanden in het centrum van Heerenveen professioneel bestickerd met foto’s van de Heerenveense kunstenares Reiny Bourgonje. Toen centrummanager Peter de Vries na overleg met een aantal makelaars groen licht kreeg om diverse panden aantrekkelijker te maken ten behoeve van het algehele straatbeeld in het winkelcentrum heeft hij direct contact gezocht met Reiny Bourgonje. Reiny was vanaf het eerste moment enthousiast en heeft haar volledige medewerking toegezegd. Samen met Jascha Meester van Geheit Reclame hebben zij foto’s geselecteerd en per etalage een ontwerp gemaakt. Deze ontwerpen zijn vervolgens geprint op geperforeerde folie die vakkundig is aangebracht door de medewerkers van Geheit Reclame. Door gebruik te maken van deze speciale folie kan een potentiele

huurder tijdens een bezichtiging gewoon van binnen naar buiten kijken om op die wijze een goede totaal indruk te verkrijgen van het mogelijk te huren winkelpand. Uiteraard wordt er veel aan gedaan door belanghebbende en betrokken partijen om weer nieuwe ondernemers in de panden te krijgen. Het extra onder de aandacht brengen van het vastgoed door middel van de prachtige foto’s zorgt er zeker voor dat de panden meer in de belangstelling komen

POLITIEK CAFÉ OVER CIRCULAIRE ECONOMIE IN GERSLOOT GERSLOOT – Op donderdagavond 20 juni aanstaande vanaf 19:30 uur is in de Doarpskeamer in Gersleat-Polder een gezellig politiek café bij te wonen met als onderwerp: ‘circulaire economie, wat is dat eigenlijk?’ De organisatie van de avond is in handen van de VVD afdeling Heerenveen.

‘ORANJEWOUD WONEN’ OFFICIEEL VAN START ORANJEWOUD – Met een druk op de knop is vorige week donderdag het officiële startsein gegeven voor de nieuwbouw van ‘Oranjewoud Wonen’ bij de huidige Service flat Oranjewoud. Burgemeester Tjeerd van der Zwan hield een korte toespraak. In totaal komen er 136 nieuwe service-appartementen voor ouderen. Daarnaast komen er achttien bungalows op het terrein van Service flat Oranjewoud, deels langs de Marktweg en deels langs de Amelandlaan. De eerste grondwerkzaamheden van de nieuwbouw zijn inmiddels begonnen.

Het is in ieder geval zeker dat kunst en cultuur vanaf deze week zichtbaarder zijn geworden in het centrum van Heerenveen en dat de centrumbezoeker naast gezellig winkelen, eten en drinken nu ook kan genieten van kunst op een aantal te huur aangeboden panden. Op de pagina’s 14 en 15 ziet u meer over deze nieuwe unieke Kunstroute in Heerenveen. HEEFT U OOK NIEUWS TE MELDEN ? LAAT HET ONS WETEN!

heerenveen KIJK VOOR HET LAATSTE NIEUWS UIT HEERENVEEN E.O. OP:

WWW.GROOTHEERENVEEN.NL

De VVD nodigt een ieder (leden en niet-leden) uit om langs te komen op deze ongedwongen avond en om mee te praten over circulaire economie met niemand minder dan de heer John Vernooij, directeur van Omrin en Jaap van Veen, wethouder in Heerenveen, als gasten. Zij kunnen veel vertellen over duurzaamheid en afval reductie en beantwoorden graag al je vragen tijdens deze informele avond. Omrin is de aanjager in Friesland voor wat betreft circulaire economie en samen met de gemeente Heerenveen en andere bedrijven wordt Circular Valley ontwikkeld op de Wierde. De deuren van de Doarpskeamer in Gersleat-Polder (Tijnjeweg 18) gaan om 19.30 uur open en het inhoudelijke programma begint om 20.00 uur. Na afloop wordt er nog een gezellige borrel gedronken met elkaar.

FILMPJE BORNEGO LEERLINGEN MILJOENEN KEREN BEKEKEN HEERENVEEN- Begin juni maakten Brenda, Famke, Floor, Iris, Lea en Yasmine uit klas 2G van Bornego Junior & Mavo het instagramaccount @saveourworldxx aan over de plastic soep. De video die ze daarna plaatsten, verspreidde zich in razend tempo en heeft wereldwijd inmiddels meer dan vier miljoen weergaves en likes!

NIEUWBOUW

te staan en gaat er hopelijk aan bijdragen om de juiste huurder te vinden.

‘Geen woorden maar daden’, dacht het zestal uit klas 2G van Bornego Junior & Mavo. Het onderwerp ‘klimaat en milieu’ houdt ze al enige tijd bezig. Zo is Floor onlangs vegetariër geworden en samen met Famke ruimt ze regelmatig troep op bij school. In de pauze kwamen ze op het idee om een video te maken. “Ik heb vervolgens het filmpje ge-edit”, vertelt Famke. “Dat het zoveel bekeken wordt, hadden we niet verwacht”, vult Floor aan. “We krijgen reacties uit de hele wereld en ook veel verzoeken voor bijvoorbeeld sponsoring.” Aan het beantwoorden van alle mails en berichten hebben de meiden bijna een dagtaak. Alle aandacht wakkert hun enthousiasme alleen maar aan.

BOEKVERKOOP VOOR JULIA JAN WOUTERS HOSPICE EEN GROOT SUCCES HEERENVEEN – Vier dagen lang werden er gebruikte boeken verkocht bij Binnert Overdiep ten bate van het Julia Jan Wouters Hospice in Heerenveen. Het Hospice aan de K.R. Poststraat wordt gefinancierd door subsidie, eigen bijdrages van de gasten, donaties en giften. Een actie als deze boe-

kenverkoop, een initiatief van Boekhandel Binnert Overdiep zelf, wordt dan ook met open armen ontvangen door het Hospice. De verkoopactie heeft in totaal € 3.390,10 opgebracht, een geweldig groot bedrag wat een goede bestemming zal krijgen.

BEELDEN WALK OF FEAN VÓÓR OPENING AL VERNIELD HEERENVEEN – Twee borstbeelden die onderdeel zijn van de zogenaamde ‘Walk of Fean’ in Heerenveen werden vóór de officiële opening al vernield. Het lijkt erop dat de hoofden zijn afgezaagd. Het gaat om de beelden van Ireen Wüst en Sjoerd Feenstra. Silke Lettinga van Stichting Regio Heerenveen ‘n Gouden Plak, initiatiefnemer van de route, spreekt van een domper. “De bankjes en beelden zouden hufterproof moeten zijn, gemaakt van duurzame materialen. We moeten dan ook goed uit laten zoeken wat er precies gebeurd is. We zoeken contact met de fabrikant. Maar op de dag dat je zo’n route opent, wil je zulk nieuws niet hebben.” Met de Walk of Fean wil ‘n Gouden Plak Sportstad, Thialf en Heerenveen-Centrum met elkaar verbinden. Dat gebeurt door achttien bankjes op de route met daarop borstbeelden van bekende Heerenveners. Bij elk beeld kun je met een app meer te weten komen over de persoon die uitgebeeld wordt. “Je komt dan in ‘augmented reality’, dat brengt de persoon tot leven”, aldus voorzitter Frank van Hout van stichting ‘n Gouden Plak.


heerenveen

4

NUMMER 06 • 2019

SC HEERENVEEN-VOORZITTER CEES ROOZEMOND

“De zuurheidsgraad mag naar beneden” Hij ziet er zonovergoten en gebruind uit als de sportredactie van GrootHeerenveen aanschuift in de bestuurskamer van de sc Heerenveen. Voorzitter Cees Roozemond, net terug van een vakantie in Florida, heeft de accu weer opgeladen aan de vooravond van het nieuwe voetbalseizoen, dat voor het betaalde voetbal begin augustus alweer van start gaat. De preses kampt wel met een onwillige rug. Een rug die in spreekwoordelijke zin al het nodige te verdragen heeft gehad. Ruim honderd dagen is hij nu in functie als algemeen directeur van de sc. Een mooi moment voor een tussenbalans. TEKST GERARD VAN LEEUWEN // FOTO'S MUSTAFA GUMUSSU - FPH.NL

Er is veel wrok ontstaan door de bestuurscultuur de afgelopen twaalf jaar. Dat kost tijd. We zijn actief op meerdere fronten om het vertrouwen te herwinnen. Dan heb ik het over de achterban, de seizoenkaarthouders, maar ook de sponsors. In het algemeen zou ik wel willen zeggen dat de zuurheidsgraad hier best wat naar beneden mag.”

De ontvangst is allerhartelijkst. Niets wijst op een voorzitter die gebukt gaat onder, wat je gerust mag noemen, nogal kritische benadering uit zowel de eigen supporterskring als de media. “Kijk, de start was natuurlijk niet ideaal. Integendeel, hoogst ongelukkig. Ik begrijp die kritiek ook wel, maar in mijn optiek was er simpelweg geen andere optie. We hadden acute problemen. Ook nu, ruim een half jaar later, en met de kennis van nu, had ik het weer zo gedaan, alleen wat sneller.”

INHAALSLAG “Een gezond financieel beleid en het creëren van een positief perspectief zijn de belangrijkste prioriteiten van de directie. Ons beleidsplan, dat eind van deze maand verschijnt, geeft daar een redelijk gedetailleerd beeld van. We zijn met het managementteam echt de diepte ingegaan. In drie jaar tijd moet dat tekort van zes naar pakweg twee, tweeënhalf miljoen worden verminderd. Verkoop van spelers zal dus altijd een must blijven, maar dat geldt voor alle betaald voetbalclubs hier. Nederland is en blijft een opleidingsland. Dat gaat ook op voor Ajax. Dat we Kik Pierie voor een goede prijs hebben verkocht, bevestigt dit en als Michel Vlap vertrekt zal dat ook voor een marktconforme prijs zijn.

ZES MILJOEN “Een operationeel verlies van zes miljoen is onacceptabel. En ook de communicatie tussen het Stichtingsbestuur, de Raad van Commissarissen en de directie verliep zwaar onvoldoende. Er moest worden ingegrepen. Vergeet niet dat er in de winterstop ook gewoon cheques moesten worden getekend en de verkoop van Arber Zeneli afgerond moest worden. Ik herinner me nog een gesprek met een lid van de Ondernemingsraad die de nodige vraagtekens had bij de gang van zaken. Die heb ik toen gevraagd of hij erop rekende dat het vakantiegeld in het voorjaar zou worden overgemaakt. Dat mag wel enigszins confronterend klinken, maar de actualiteit vergde een snelle manier van handelen.” De kritiek die neerdaalde op Roozemond was, zoals gememoreerd, niet mals. Zowel op de gevolgde procedures als wat de beeldvorming betrof. Cees Roozemond: “Wat die procedures betreft, het moest gewoon. Het was vijf voor twaalf. Ik durf wel te stellen dat de afgelopen twaalf jaar in bestuurlijke zin er een redelijke puinhoop van gemaakt is. Ik geloof dat er vijftig bestuursleden geweest zijn in deze periode en ik ben dan nummer 51. Ik hoop het langer vol te houden dan het gemiddelde bestuurslid in onze bedrijfstak. Ik geloof dat dit gemiddelde rond de 1,8 jaar zit!”

In de beeldvorming is Cees Roozemond regelmatig afgeschilderd als ‘de paardenman’. Op zich klopt dat omdat Roozemond voorzitter is van de KNHS. Saillant detail is dat hij er min of meer ‘ingerold’ is via de hobby van zijn echtgenote en dochter. “Ik ben zelfs bang voor paarden. Om mij als ‘paardenman’ af te schilderen, lijkt me enigszins overdreven.” Aldus Cees Roozemond.

Ook op de korte termijn zullen er behoorlijk wat knopen doorgehakt moeten worden bij en rond het eerste team. Er zullen nog jongens vertrekken en zeer binnenkort zullen ook de eerste aankopen worden gepresenteerd. Wat die nieuwe jongens betreft: het zullen spelers zijn, waarin onze supporters zich zullen herkennen. De wedstrijden dit seizoen waren, ik zeg het maar zoals het is, soms tenenkrommend. Weinig spektakel en helaas ook te weinig strijdlust. Dat laatste telt zwaar bij onze supporters en bij mij. Daarnaast hebben we als organisatie een behoorlijke inhaalslag te maken op het gebied van faciliteiten en digitalisering. Kort door de bocht is daar de laatste jaren niets aan gebeurd.”

Ik heb vijftien jaar in Zuid Amerika gewerkt en gewoond en als voorzitter van de KNHS (Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie – red.) heb ik bedreigingen en dagvaardingen ontvangen. Ik kan alles goed relativeren. Weet je, als ik over de Afsluitdijk naar huis rijd, ben ik alles kwijt. Sc Heerenveen staat er buiten Fryslân beter op dan in de provincie. Ga er maar vanuit dat ik, samen met veel anderen, er alles aan ga doen om dat weer recht te trekken. Dat dit niet in een paar maanden lukt moge duidelijk zijn.

Op social media is dat anders, daar hebben we een goede vent op zitten. Maar om je twee voorbeelden te noemen: toen we laatst Suzanne Schulting huldigden, schat ik in dat ongeveer de helft van de toeschouwers iets heeft verstaan. De geluidsinstallatie is gedateerd. Vervangen kost meer dan vier ton. De portofoons van de stewards hadden een niet werkende alarmknop waardoor de veiligheid in gevaar kan komen. Allemaal achterstallige zaken die opgelost moeten worden. Ja, het is een uitdaging en geen geringe. Ik ben een Rotterdammer, dus een man van niet lullen maar poetsen. Zo zijn de Friezen ook en daar-

Paardenman

BEELDVORMING “Tegen beeldvorming kun je moeilijk vechten. Aan de andere kant: het glijdt gemakkelijk van mijn rug af. Als Johan Derksen zich weer eens schrap zette voor een nieuwe uithaal dan wist ik al wat er ging komen. Ook ik weet hoe de lijntjes lopen. Soms hoorde ik letterlijk de quotes die ik een paar uur eerder had gezegd. Daarnaast kan ik ook de humor inzien van een programma als Veronica Inside. Als Genee het voorzetje geeft en Derksen wil leeglopen en ik hoor dan René van der Gijp zeggen: ‘Geef die voorzitter even de tijd om zijn tv uit te zetten’, dan kan ik daar zelf ook om lachen.


GROOTHEERENVEEN.NL

5

“We zijn actief op meerdere fronten om het vertrouwen te herwinnen. Dan heb ik het over de achterban, de seizoenkaarthouders, maar ook de sponsors. Voor het nieuwe seizoen reken ik eigenlijk op een kleine groei van sponsoren.“

om liggen ze elkaar ook zo goed. We gaan ervoor om alles binnen drie jaar naar een aanvaardbaar level om te vormen.”

VOORVERKOOPPERIODE Begin juni stond de teller van het aantal verkochte seizoenkaarten op ruim achtduizend en ook het aantal sponsoren vertoonde nog een min. Cees Roozemond: “Wat de verkoop van seizoenkaarten betreft, loopt de eerste verkoopperiode nu af. Binnenkort start fase twee. Op dit moment (13 juni, red.) hebben we exact 23 sponsors minder dan vorig jaar. Maar ik garandeer je dat we, voor het nieuwe seizoen begint, dat aantal minimaal evenaren en reken eigenlijk op een kleine plus.” Hoofdsponsor GroenLeven maakte onlangs bekend het contract niet te verlengen. Het zou de sc een half miljoen euro schelen. Cees Roozemond hierover: ”Al voor mijn aantreden lag er een brief dat men zou stoppen, dus het was geen nieuws. Ik heb veelvuldig gesproken met Roland Pechtold van GroenLeven en we kunnen goed met elkaar opschieten, maar we konden het uiteindelijk niet eens worden. We hanteren een principieel standpunt. Ons shirt heeft een prijs. We zijn in gesprek met een aantal serieuze gegadigden. En mocht het onverhoopt niet slagen voor het nieuwe seizoen, dan zijn er ook nog goede doelen zoals KiKa of de Hartstichting. Het contract met GroenLeven stopt per 30 juni. We hebben nog even te gaan.”

VROUWENVOETBAL

“Ik kan alles goed relativeren.”

De participatie in de nieuwe stichting vrouwenvoetbal kan rekenen op warme ondersteuning van de directeur. “Vrouwenvoetbal heeft een toekomst. Op weg naar Heerenveen hoorde ik KNVB manager en oud-international Kirsten van de Ven heel verstandige en reële woorden spreken op Radio 1. Een Eredivisie met acht tot twaalf clubs, daar willen we bij zijn. We hebben nu het monopolie in het noorden, al was het alleen maar om eigenbelang. Bijna 86 procent van onze toeschouwers is man. Er is nog een wereld te winnen, maar dan moet dat wel op professionele wijze gerund worden. Er moet toch een goede sponsor te vinden zijn? Een volledige integratie is het einddoel.”


IJSWINCKEL 53 Ambachtelijk & Vers

De lekkerste ijswinckel met vers italiaans schepijs, heerlijk softijs, diverse milkshakes, razzle, slush puppie! Ni euw !

Ni euw !

IJ STA PAS si

n d s 20

Drie krokante oublie-cupjes met softijs en topping van chocolade, aardbei en caramel!

02

Klaver’s Viswinckel

Ambachtelijk & Vers

Jister 53 - 8446 CG Heerenveen Tel.: 0513-627405 www.ijswinckel53.nl

Molenplein 12 - Heerenveen - 0513-621754

www.klavers-viswinckel.nl

WE FELICITEREN ONZE NIEUWE ‘BOVEN BUUF’! BIJ BESTEDING VAN 15 EURO IN DE BUUF:

GRATIS TAPPARFUM T.W.V. €12,50 CADEAU

In de smaken aardbei, kersen en appel-kaneel

IJSWINCKEL53

visspecialiteiten & visrestaurant

ALLE KLANTEN VAN BELLE BINETTE

SO RB ETS

IJSWINCKEL Ambachtelijk & Vers

Body en Beauty Heerenveen

IJSWINCKEL53 Ambachtelijk & Vers

IJSWINCKE Ambachtelijk & Vers

Vandaag de dag is huidverzorging een onderdeel geworden van lifestyle. Bewust omgaan met voeding, ontspanning en een verzorgd uiterlijk staan hierbij centraal. De Buuf Mode & Lifestyle en schoonheidssalon Belle Binette bieden nu deze perfecte combinatie.

PLAATSELIJK VET BEVRIEZEN MET DE BODY-WIZARD CRYOLIPOLYSE

ALLE KLANTEN VAN DE BUUF BIJ BESTEDING VAN 50 EURO:

- 50%

OP WENKBRAUWEN VERVEN EN EPILEREN

1 KOP/ PLAATSING

2 KOPPEN/ PLAATSINGEN

€98,-

€149,GEZICHTSBEHANDELING SUMMER 50 MIN INCL. DAGCRÈME MET FACTOR 30 NU VOOR :

€79,95

* Acties geldig t/m 15 augustus 2019. Niet geldig in combinatie met andere acties.


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

GEZINSMAATJES-COÖRDINATOR DICKY WALEY

7

TEKST EN FOTO’S WIM WALDA

“SOMS STAAN DE KINDEREN BIJ DE VOORDEUR TE DANSEN ALS DE GEZINSMAATJES KOMEN” Ieder gezin krijgt dagelijks een stortvloed aan ‘prikkels’ over zich heen. Van de reclameboodschappen van bedrijven via de commerciële kanalen, van de overheid, van ‘onze Facebook- of Instagram-vrienden’, van goedbedoelende (amateur-)psychologen via documentaires en praatprogramma’s, waarbij iedereen het beter weet. Of het gezin krijgt te maken met een tegenslag, die alle aandacht van de ouders vergt. Of één van de kinderen heeft het moeilijk op school. Of ‘nieuwe Nederlanders’ komen in een cultuur die ze niet begrijpen. Begrijpelijk dat zo’n gezin het dan even niet meer weet. In bovenstaande voorbeelden, overigens verre van compleet, dreigen de jongsten vaak het kind van de rekening te worden en dan is een steuntje in de rug welkom. Bijvoorbeeld in de vorm van een gezinsmaatje. Een gesprek met coördinator van het project Gezinsmaatjes, Dicky Waley van Caleidoscoop en wethouder Jelle Zoetendal. voorzien blijkt wel uit het feit dat we met acht stagiaires en negen vrijwilligers een gezinsmaa tje hebben kunnen bieden voor eenendertig gezinnen het afgelopen jaar. We zijn natuurlijk altijd op zoek naar meer vrijwilligers die we kunnen inzetten bij de gezinnen. Alhoewel we er zijn voor alle gezinnen in de gemeente, ligt momenteel de nadruk op vluchtelingengezinnen, statushouders uit voornamelijk Syrië en Eritrea, die huis en haard achter zich hebben gelaten en vaak in een voor hen volslagen vreemde cultuur hun weg moeten leren vinden. Daar komt nog bij dat veel vluchtelingen afgrijselijke dingen in het oorlogsgeweld hebben meegemaakt, dus vol trauma’s aan een nieuw leven moeten beginnen.”

Veel ouders zullen deze steun in hun eigen netwerk van familie, vrienden en kennissen zoeken en ook vinden. Maar voor ouders die geen hulp in hun eigen netwerk kunnen vinden, kan een gezinsmaatje dit steuntje in de rug bieden. Een gezinsmaatje is een getrainde vrijwilliger, die ervaring heeft met het opgroeien en opvoeden van kinderen, goed kan luisteren en ondernemend is. Ze bieden een luisterend oor voor de ouders, geven praktische opvoedtips, zoeken naar activiteiten in de buurt, vergroten het netwerk van het gezin of ondernemen samen activiteiten. Zonder wijzend vingertje of belerende toon, maar juist laagdrempelig met aandacht en respect voor de manier waarop het gezin al draait. Ze zijn er om het ouders wat makkelijker te maken en – indien gewenst – om structuur aan te brengen. Op die manier helpen gezinsmaatjes bij lichte opvoedingsvragen en nemen de tijd voor de kinderen.

KINDEREN ALS TOLK VOOR HUN OUDERS “En dat dat voor zowel de ouders als de kinderen uit die gezinnen een behoorlijke opgave is laat zich raden. De kinderen leren het Nederlands vaak sneller dan hun ouders. Zo ben ik bij gezinnen geweest waar jonge kinderen moesten vertalen voor hun ouders. Schoolkinderen staan met één been in de cultuur van hun thuisland en met het andere been in de Nederlandse cultuur. Gelukkig zijn er ook gezinnen waarin deze inburgerings-situatie gemakkelijker gaat. Dit heeft meestal te maken met het opleidingsniveau van de ouders.

EERST OP HUISBEZOEK OM TE LUISTEREN Dicky Waley werkt voor Caleidoscoop en is als coördinator de contactpersoon voor het Gezinsmaatjes project. Zowel voor de gezinnen die een beroep doen op Gezinsmaatjes als voor vrijwilligers. Caleidoscoop is binnen de gemeente Heerenveen de welzijnsorganisatie, die met bewoners aan een leefbare samenleving werkt. Dit doen ze door vrijwilligers waar mogelijk te ondersteunen, verbindingen te leggen tussen organisaties en initiatieven te nemen op het gebied van leefbaarheid. De gezinsmaatjes zijn zowel vrijwilligers als stagiaires. Caleidoscoop heeft een leerbedrijf waarin studenten van diverse MBO- en HBO-opleidingen leren in de praktijk. De vrijwilligers en stagiaires hebben een speciale training gevolgd en krijgen intervisie en persoonlijke begeleiding tijdens het traject als maatje. Het project begon drie jaar geleden als een pilot, maar heeft zich inmiddels een vaste rol verworven in de gemeenschap van de gemeente Heerenveen. Voor aanmelding van de gezinnen wordt samengewerkt met de preventiewerkers , scholen en vluchtelingenwerk in de gemeente. Dicky Waley: “Vervolgens ga ik op huisbezoek naar het gezin om te luisteren naar hun vraag. Is de rol passend voor een gezinsmaatje? Kunnen we een passend antwoord bieden? Ik ben er om de gezinsmaatjes te ondersteunen.”

BETROKKENHEID VAN DE GEMEENTE Jelle Zoetendal: “Het ‘maatjes-idee’ leefde al

langer bij de gemeente Heerenveen. Aanvankelijk in de vorm van zogenaamde ‘budget-maa tjes’, die inwoners de helpende hand bieden om hun geldzaken op orde te krijgen en te houden. Maar er leven natuurlijk veel meer vragen, vooral op het gebied van opvoeding en opgroeien, waarbij mensen baat hebben bij een steuntje in de rug. We hebben toen de vraag bij Caleidoscoop neergelegd of je dat ook met ‘maatjes’ zou kunnen opvangen. Die hebben daar een aanpak bij ontwikkeld en dat heeft uiteindelijk, na ‘finetuning’ door de politiek, geresulteerd in het Gezinsmaatjes-project.”

GEZINSMAATJES VOORZIET IN EEN BEHOEFTE Dicky Waley: “Ik heb een brede ervaring in het werken met kinderen. Eigenlijk heb ik mijn hele werkzame leven tot nu toe, zowel in Engeland als in Nederland, met ouders en

kinderen gewerkt. Ik ben met een Engelsman getrouwd en heb zestien jaar in Engeland gewoond. Daar heb ik de ‘teacher training college’ gedaan, vergelijkbaar met de Nederlandse pedagogische academie. In Cambridge heb ik op een kleuterschool lesgegeven en in Southampton ben ik in twee achterstandswijken actief geweest met groepen ouders en jonge kinderen. Terug in Nederland ben ik bij Caleidoscoop gaan werken en dat inmiddels ook al bijna 25 jaar. Dat we met Gezinsmaatjes in een behoefte

De stagiaires en vrijwilligers gaan naar de gezinnen om met de kinderen te spelen. Met de jongste kinderen is het echt spelen en met de grotere kinderen gaat het om educatieve spelletjes doen, helpen met schoolwerk, buiten spelen of knutselen. Alles draait om positieve aandacht. Bij Caleidoscoop staat een kast met speelgoed, boekjes en knutselmateriaal, dat door de stagiaires en vrijwilligers van Gezinsmaatjes gebruikt kan worden. Soms gaat het om kleine dingen, zoals even om de hoek kijken en de kinderen even aanhalen, of samen met ze naar de winkel voor de boodschappen of naar de speelinstuif of bibliotheek. Het kan betekenen dat ouders hierdoor uit hun isolement worden gehaald. Iedere situatie is anders. Soms is een klein duwtje in de rug voldoende om weer verder te kunnen. Kinderen en ouders helpen. Daar doen we het voor.” “Kortom, het is erg dankbaar werk. Vaak staan de kinderen te dansen bij de voordeur als de gezinsmaatjes komen.”


Uw pasfoto Kunt u onsvoor wel vinden? uw pasfoto’s? specialisten GOEDKEURINGS GARANTIE GRATIS PORTRET DIGITAAL VIA E-MAIL

wettertoer 4

foto-groep.nl

GOEDKEURINGS GARANTIE GRATIS PORTRET DIGITAAL VIA E-MAIL

wettertoer 4 foto-groep.nl

• Binnen zonwering • Terrasschermen • Uitvalschermen • Screens • Markiezen • Horeca markiezen • Terrasoverkappingen • Serrezonwering • Rolluiken • Stalen rolluiken-hekken • Parasols

HEERENVEEN

Herenwal 64 8441 BB Heerenveen Tel. (0513) 65 18 03 Alleen geldig bij Subway Heerenveen // Niet geldig voor extra’s, dubbel vlees of i.c.m. andere acties

www.jamazonwering.nl info@jamazonwering.nl

Subway is a Registred Trademark of Subway IP Inc 2007 Subway IP inc

VERRASSENDE & KLEURRIJKE MODE VOOR KINDEREN EN DAMES DAMESMODE & KINDERMODE BEKENDE MERKEN

  Tiid foar in oare bank? ! Wolkom

Stap no oer!

WETTERTOER 13-14 HEERENVEEN | 24/7 SHOPPING.SOMUCH.NL

3 ETAGES VERLICHTING! Vloerlamp Acate in wit

SUPER ER ZOM AANBIEDING!

van € 149,95 nu voor

€ 69,95

Hanglamp Acate in wit

van € 129,95 nu voor

€ 69,95

Nu als set extra voordelig SAMEN VOOR € 100,00!

Oosterdijk 89 Sneek • 0515-412874 • info@deboerlicht.nl • www.deboerlicht.nl

Geertsma Assurantiën T (0514) - 60 33 60 Balk

Hiemstra Financiële Diensten T (0518) - 41 80 80 Sint Annaparochie

Groenhout Financiële Dienstverlening T (0517) - 531529 Witmarsum

Attentiv A Boskma B.V. T (0515) - 580402 Bolsward

Hiemstra Financiële Diensten T (0517) - 39 00 22 Franeker

AQRaad Verzekeringen & Makelaardij BV T (0514) - 566262 Lemmer

Kootstra Assurantiën & Advies T (0511) - 54 44 42 Buitenpost

Assurantiekantoor M. Kruis

Foppie van Terwisga / ‘

‘t Hasker Assurantiekantoor Foppie van Terwisga

t Hasker Assurantiekantoor HindeloopenSJ OUDEHASKE T (0514) - 52 Hasker Utgongen 216 -20 8465 T (0513) - 67 74 00 Oudehaske Noorder Staete Assurantiën b.v. Veldsink-Ferwerda adviesgroep T (0513) 67 74 00 / E info@foppie.nl T (0511) - 460240 Burgum T (0513) - 41 31 78 Joure Meinema Verzekeren & Bankieren Stellema I www.foppie.nl T (0519) - 57 17 45 Dokkum T (0511) - 451997 Kollum

Jo bank tichtby.


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

9

TEKST HENK DE VRIES // FOTO DENNIS STOELWINDER

ESTHER RENS IS AL 25 JAAR DE TROTSE EIGENAAR VAN ETOS HEERENVEEN

De maîtresse ‘Het is uit het leven gegrepen’ zong de roemruchte cabaretgroep Farce Majeure destijds. In het notariaat is het niet anders. Wij worden geconfronteerd met alle facetten van het menselijke bestaan, met de bijbehorende emoties. Van blijdschap tot droefenis. Van geboorte tot dood. Van huwelijk tot scheiding. Zo moest ik in een scheidingssituatie, de echtgenote was er naar verluid vandoor gegaan met haar baas, de boedel verdelen. Partijen konden het samen niet meer eens worden, maar wilden, hoewel op gespannen voet, nog praten met ondergetekende als ‘scheidsrechter’. Ik kreeg een inventarislijst en maakte een globale verdeling. Bij de volgende bespreking bleek dat dit niet meer nodig was; de man des huizes had het initiatief al genomen. Hij had de huisraad met een kettingzaag ‘aangepakt’. De bank was verdeeld in twee gelijke delen, evenals de eetkamertafel, de bijbehorende stoelen en het dressoir… Een paar weken daarna kreeg ik bezoek van een meneer die, tegelijk met zijn echtgenote, onlangs zijn testament had laten opmaken. Hij wilde bij nader inzien alsnog een kleine aanpassing aan laten brengen. Zijn maîtresse moest in plaats van zijn vrouw in de nalatenschap worden opgenomen. De notaris legt slechts vast. Aldus geschiedde. Het zou natuurlijk fantastisch voor deze column zijn dat de bovenstaande anekdotes om dezelfde personen gaan. Theoretisch zou het kunnen. En misschien is het zelfs wel zo. Ik ken noch de nieuwe partner van de echtgenote uit het eerste verhaaltje, noch de maîtresse uit het tweede… Notaris: never a dull moment

Pieter de Boer Mr. Pieter de Boer, Notaris Hawwe jo noch fragen? Nim dan gerêst kontakt op mei my of in kollega by Groenewegen Advocaten & Notarissen!

“De huisarts verwijst steeds vaker naar de drogist” Esther Rens is drogiste en al 25 jaar eigenaar van Etos aan de Dracht in Heerenveen. “Trótse eigenaar”, benadrukt ze, waarbij ze er meteen aan toevoegt, dat ze dat niet kan zijn zonder haar medewerksters, ook allemaal gecertificeerd. Trots mag je zeker zijn, als je winkelketen door de consument al zeven keer in de afgelopen acht jaren is uitgeroepen tot de beste drogist van Nederland. Esther Rens kijkt echter verder dan de drogisterij. Ze heeft ook zorg om het winkelcentrum. Samen met Lenie Soeten initieerde ze enkele jaren geleden de Outletmarkt. En ze heeft een warme relatie met de buurvrouwen direct naast haar. Esther Rens woont zelf niet in Heerenveen. “Ik woon in Drachten,” zegt ze, “samen met mijn jongste dochter Beau van 16. De oudste, Kirsty van 25, is het huis al uit en getrouwd. Mijn man en ik hebben eerst een Etos in Drachten gehad, maar 25 jaar geleden zijn we hier in Heerenveen begonnen.” Haar man was Roland Rens, Leeuwarder van geboorte. ‘Was’, moeten we zeggen, want Roland overleed zo’n vijf jaar geleden.

JE BENT ONDERNEMER, JE MÓET DOOR “Ik ben niet iemand die bij de pakken neer gaat zitten”, blikt Esther op dit tragisch gebeuren terug. “Je bent ondernemer, je hebt een zaak, en je móet door. Je kunt niet zeggen: ‘Ik ben er even niet. Natuurlijk stond je dan in de winkel zo nu en dan te huilen, maar de klanten begrepen dat ook wel.” Esther kon in die periode, net zoals ze dat nu kan, rekenen op haar team in de winkel. “Ik doe dit werk met veel plezier, maar wél samen met een fantastisch team, dat mag niet vergeten worden”, zegt ze stellig. “Zonder hen begin ik niks. We delen alles.” Roland Rens was een Fries (Esther: “Nou ja, een Stadsfries”), Esther een Hollandse. Geboren in 1965 in Haarlem, waar ze tot haar twaalfde woonde. Daarna kwam een jaar Edam en toen Valthermond in Drenthe. In Assen leerde Esther Roland kennen, die er bij Vroom & Dreesman werkte. Samen vertrokken ze naar Friesland en kwamen in Drachten terecht. Ook toen het paar de Etos Heerenveen had, bleef het gezin Drachten als woonplaats houden. “En na het overlijden van Roland ben ik in Drachten blijven wonen om de kinderen, die hadden daar hun vriendinnetjes. Maar omdat ik altijd in Heerenveen ben, ben ik op Heerenveen gericht, ook qua winkels.”

PARTICULIERE WINKELS EN GROTE KETENS Om het winkelcentrum een positieve impuls te geven, bedacht Esther enkele jaren gele-

Esther Rens: “Ik moet er niet aan denken om met pensioen te gaan.”

den samen met Lenie Soeten van Lederwaren Pasveer de Outletmarkt, nadat ze samen eerder al de Turfstekersmarkt een nieuw leven had ingeblazen. Esther heeft zorg om het winkelcentrum. “Vooral particuliere winkels verdwijnen,” zegt ze, “en wat overblijft zijn de grote ketens. De huren blijven hoog en die zijn lastig op te brengen voor ondernemers.” Want de ondernemers zijn dan wel eigenaren van alles wat in de winkel staat, de panden zijn vaak in bezit van iemand anders. Veel panden aan de Dracht zijn in handen van investeerderspartijen, weet Esther. Om als particulier te blijven bestaan, moet er meer worden samengewerkt, volgens haar. “Je moet er met elkaar voor zorgen, dat de panden leuker worden. En bovendien, door samenwerking, kun je kosten en risico’s delen.” Toen in het begin van 2017 dan ook het pand naast haar Etos leeg kwam te staan door een faillissement, werd er heel snel geschakeld. Dochter Kirsty, eigenlijk grafisch vormgeefster, had ook wel iets met mode en lifestyle en begon er, als ‘de Buuf’ van moeder Esther, een winkel en webshop. “Het is als een snoepwinkel voor vrouwen,” glundert Esther, “met sieraden, parfum, cadeauartikelen en producten voor uiterlijke verzorging.” Eigenlijk een aanvulling op wat haar Etos al biedt. En andersom. Het versterkt elkaar.

HUISARTS VERWIJST NAAR DE DROGIST De drogisterij praktijk krijgt het in de toekomst trouwens sowieso drukker, volgens Esther. Steeds vaker verwijst de huisarts patiënten naar de drogist, daar waar de apotheek niet nodig is. Het scheelt de gezondheidszorg geld als hetzelfde medicijn niet via de

apotheek, maar gewoon ook via de drogist verkregen kan worden. “Zelfs de morning after pil kun je gewoon bij ons kopen, hoor”, vertelt ze. Esther hoeft er al met al niet echt over in te zitten, of zij het wel redt op Dracht. Maar, alert als ze is, samen met haar ‘Buuf’ en tegelijkertijd dochter Kirsty, is Esther Rens altijd aan het meedenken hoe het beter en aantrekkelijker kan. “Meedenken is leuk”, zegt ze. “Neem nou Ilse Postuma. Ilse moest met haar schoonheidssalon van de Schans weg. Begin juni is Ilse de bovenbuurvrouw van Kirsty geworden, met een schoonheidssalon boven haar winkel.”

DE BOVENBUUF Met andere woorden, Esther heeft nu ook ‘de bovenbuuf’ naast de Etos. Een schoonheidssalon als ‘bovenbuuf’, hoe ideaal is dat, als je elkaar wilt versterken? Zelfde doelgroep, alle producten en diensten bijna onder één dak aangeboden. “De dames van mijn eigen Etosteam zijn meteen ook schoonheidsspecialistes, die in een aparte salon bij ‘Belle Binette’, zoals de schoonheidssalon van Ilse Postuma heet, nagel- en wenkbrauw-behandelingen verzorgen”, zegt Esther, opnieuw glunderend. Het verhaal van Esther lijkt rond, ze kan dankzij zichzelf en haar buurvrouwen weer jaren vooruit. “Want ik moet er niet aan denken om met pensioen te gaan”, zegt ze. “Het past bij mij om door te gaan.”

OPEN HUIS Wie nieuwsgierig is naar de pas geopende schoonheidssalon ‘Belle Binette’ van bovenbuuf Ilse Postuma aan de Dracht 106, naast de Etos, kan naar een Open Huis op koopzondag 30 juni tussen 13:30 en 16:30 uur.


10

heerenveen NUMMER 06 • 2019

Kleurrijk FREERK KLEEFSTRA

“IT GIET NET MEAR SA GEK AS FIIF JIER ALLYN” Wie door de week bij mooi weer door het centrum van Heerenveen loopt, in de buurt van Het Postkantoor en ‘t Gerecht op het Gemeenteplein of bar-dancing De Swetser op de Vleesmarkt, komt buiten op straat, vlak voor één van deze drie horecagelegenheden, regelmatig een hardwerkende robuust ogende blonde man tegen, druk in de weer met het zagen van hout, of bezig met andere klussen. “Heel veel mensen denken, dat ik de mede-eigenaar van deze drie locaties ben”, lacht dezelfde man, wanneer we aan de koffie zitten aan de stamtafel van ’t Gerecht. We praten met Freerk Kleefstra, die meteen wat relativerend reageert: “Je wurde wat âlder, no? It giet net mear sa gek as fiif jier allyn.” TEKST HENK DE VRIES // FOTO: LAURAKEIZERFOTOGRAFIE.NL

DUIZEND LITER BIER IN VIJF DAGEN En gek ging het zo nu en dan echt wel, nog niet zo lang geleden. “Een jaar of vier, vijf terug werd ik benaderd door de vriendenploeg van de ‘Akkrumer Sûpskûte’, zeg maar de zuipschuit. Die ploeg kwam elk weekend in De Swetser. Of ik een biertap en een tank kon plaatsen op hun ponton met container. Met die ponton gingen we, geholpen door een opdrukker, het Skûtsjesilen achterna. Naar De Veenhoop, met als eindstation Langwar. In de container kon je slapen en bovenop de ponton stond een bordes, ingericht voor bier. De ‘Akkrumer Sûpskûte’ mag nu De Veenhoop niet meer in. Dit soort objecten worden niet meer toegelaten, er kwamen er steeds meer.” Freerk moet er wel om lachen. “In vijf dagen tijd ging er duizend liter bier doorheen! Het was wel spectaculair!” En dan, na een korte mijmering: “Dat gong te gek, ju. En ach... dy jonges wurde ek âlder.” Freerk gaat binnenkort opnieuw de Fryske marren over, maar nu met zijn tweeën, met zijn vriendin. En met zijn eigen boot, een kruiser van negen en halve meter. De boot ligt nu bij de Windas, in Heerenveen Noord, bij het kanaal. Daar is hij momenteel mee aan het klussen, zomaar tot elf uur ’s avonds. “Die boot heb ik verleden jaar gekocht. Er moet veel aan gebeuren en ik doe alles zelf, maar hij is bijna klaar, er hoeft allen nog maar geverfd te worden.”

GORREDIJK Freerk heeft de liefde voor boten en voor varen geërfd, zijn ouders hadden al een boot. Dat was niet in Heerenveen, want Freerk Kleefstra is eigenlijk een ‘Gerdykster’. Technisch gezien is hij geboren in Heerenveen, in het ziekenhuis, in 1968.

“Maar we woonden in Gorredijk. Ik heb daar tot mijn 38e gewoond. Pas daarna kwam Heerenveen.” Freerk herkent niets in de rivaliteit tussen Gorredijk en Jubbega, of tussen Gorredijk en Heerenveen. “Dat wordt wel eens gezegd, maar ik denk dat dat meer van de oudere generatie vóór mij is. Mijn vrienden kwamen overal vandaan, uit Heerenveen, uit Jubbega, uit Lippenhuizen. Ik heb nooit wat gemerkt van al die verhalen. Ja, de ‘Gerdykster Merke’, die was berucht. Dat was altijd tegen Jubbega.” Na de Burgemeester Harmsma school in Gorredijk volgt Freerk een technische opleiding. Op zijn 17e komt hij bij Volvo trucks terecht en wordt hij vrachtwagenmonteur. Op zijn 19e heeft hij al het Groot Rijbewijs op zak en mag hij ook op de vrachtwagens rijden. Ook dat heeft Freerk niet van een vreemde. “Us heit was ook al vrachtwagenmonteur. Bij Vleeshouwer in Gorredijk. Ik heb wel veel in vrachtauto’s gereden, maar ik lag er meer onder, op de grond.” Je bent onderhoudsmonteur of niet. In Gorredijk leert Freerk ook Geert Bosman kennen, die daar rond 1994/1995 een café De Swetser is begonnen, de eerste in een reeks van zes. “Op een gegeven moment was de ijsblokjesmachine stuk en Geert vroeg of ik die kon maken.” Dat kan Freerk en zo rolt het balletje verder, want er komen nog meer cafés De Swetser: in Steenwijk, Wolvega (“Die is al weer weg”, zegt Freerk), Heerenveen (in 1997), Drachten en Joure (“Die laatste is ook al weer weg”). Eigenlijk heten ze geen ‘Café’ maar ‘Bar-Dancing’. En Geert Bosman begint samen met Luberto Agricola in Heerenveen ‘t Gerecht en later Het Postkantoor. Aan onderhoudswerk is

er genoeg en Freerk komt bij Bosman en Agricola in dienst. Hij heeft in de weekenden ook nog storingsdienst. Freerk is zo vaak in beeld bij de drie horecagelegenheden in Heerenveen, dat iedereen hem kent. Tegenwoordig wil hij liever wel wat meer door de week en wat minder in de weekenden, trouwens. Want ja, “Je wurde wat âlder, no?”, grijnst hij. Dat betekent overigens niet, dat de nu 51-jarige Freerk Kleefstra het ook echt wat kalmer aan doet. “It wurdsje ‘nee’ kenne wy net, wy moatte altyd klear stean.” ‘Wij’, zegt Freerk, want hij doet niet alles alleen. “We hebben een eigen ploeg van technici, schilders en timmerlieden. Maar we doen wel alles zelf.” Freerk is met die eigen ploeg anderhalf jaar lang bezig geweest om vijftien hotelkamers te maken boven in ’t Gerecht. “Boven in het gebouw waren allemaal kantoortjes, die moesten worden verbouwd tot wat nu het Boutique Hotel is.”

EÉN VAN DE BAZEN “Bijna iedereen denkt, dat ik één van de bazen ben, naast Geert en Luberto,” lacht hij, “maar ik ben gewoon voor het technisch onderhoud, zeg maar het ‘manusje van alles’.” Voor dat technisch onderhoud beschikt manusje van alles Freerk over een grote eigen loods, nodig voor al het materiaal dat hij voor de drie horecagelegenheden voorhanden moet hebben. Die loods staat vol onderdelen op het gebied van Centrale Verwarming, waterleiding, riolering, noem maar op. “En de loods is ook de winterstalling voor alle terrasparasols, bijvoorbeeld. En er staat een mobiele bar, die komt straks bij de Night Of The Koemarkt weer tevoorschijn.” Zorgt Freek ook voor, voor de aansluitingen daarvan.

Binnenkort ligt de loods misschien zelfs vol dakpannen, want alle oude monumentale dakpannen van Het Postkantoor zijn aan vervanging toe. “Er komen scheuren in en dat veroorzaakt lekkage.” Werk genoeg voor Freerk. Meer dan genoeg. Freerk heeft, behalve zijn boot, geen tijd om er ook nog hobby’s op na te houden. Alhoewel... hoe zit dat, na die geschiedenis met de’ Sûpskûte’, met het Skûtsjesilen?

GERBEN VAN MANEN “Ik ben donateur van het Heerenveense skûtsje, de Gerben van Manen. En samen met Thom Mulder van café it Houtsje hebben we een volgschip tijdens het Skûtsjesilen. Voor de horeca. We hebben taps aan boord en dan gaan we langs De Veenhoop en Terherne en Langweer. Ik ken de bemanning van het skûtsje dan ook goed.” Maar duizend liter bier in vijf dagen is er niet meer bij. “Je wurde âlder, no?”


GROOTHEERENVEEN.NL

11


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

13

TEKST EN FOTO’S ALBERT BOUWMAN

FOLKERT VAN WALLINGA ZET ZICH IN VOOR JUBBEGA

“DE GEMEENSCHAP MOET WEER CENTRALER KOMEN TE STAAN” Hij komt bescheiden over. Samen met zijn vrouw Wiekie stelt hij zich behulpzaam en nederig op. Toch: schijn bedriegt. Wie Folkert van Wallinga aan het woord laat, merkt al gauw dat hij een van de grote drijvende krachten is achter de vrijwilligersinitiatieven uit de woongemeenschap van Jubbega. Of het nu om jeugdtoernooien, het muziekfestival Expansie, het bestuur van VV Jubbega, of toneelvereniging ODI gaat, Folkert van Wallinga is erbij betrokken. Vrijwilligerswerk is een rode draad door een groot deel van zijn leven. “Het is een voorrecht om te zien hoeveel betekenis dit werk heeft voor de gemeenschap. Er zijn al heel veel kinderen die ik getraind heb. Sommigen spelen nu zelfs op hoog niveau. Die kom ik af en toe nog wel eens tegen en dan bedanken ze me voor wat ik heb gedaan. Daar doe ik het voor.”

ERELID Sinds 36 jaar woont Van Wallinga in Jubbega. Daarvoor had hij Fochteloo als woonplaats. “En dan wil je er toch graag wat tussen komen. Je moet je daarvoor open opstellen en je betrokkenheid laten zien”, zegt hij. Voetbal was al een van zijn passies. Het lag voor de hand om zich actief op te stellen bij de lokale voetbalvereniging. De taken waren afwisselend. Van trainen tot het meehelpen organiseren van jeugdtoernooien. “We hebben al eens een toernooi georganiseerd met 150 teams. Dat was me eigenlijk te veel. Alles moest heel goed worden uitgedacht en er kon niets mis gaan. Het lukte. En wat gaf dat een kick toen we na afloop met zijn allen na zaten.” Ook is Van Wallinga verantwoordelijk voor het materiaal. “Als iets kapot is, moet ik op tijd zorgen voor vervanging.” Na verloop van tijd kwam hij in het bestuur terecht, wat hij negen jaar heeft gedaan. Vorig jaar is hij gestopt met het trainen van de kabouters en ook als bestuurslid van het jeugdtoernooi. Zijn inzet bleef niet ongemoeid. Hij werd bekroond tot erelid.

BV IK Wie met Folkert van Wallinga praat, krijgt het gevoel dat al zijn inzet meer is dan invulling van vrije tijd. Het voelt aan als een roeping. “Ja, dat is misschien wel zo. Alles in me zegt dat het goed is om dit te doen. Ik vind het oprecht jammer dat dit tegenwoordig minder vanzelfsprekend is en onze huidige

Laatste vv Jubbega kabouter-training van Folkert

maatschappij de afgelopen jaren zo is geïndividualiseerd. Het is net alsof we allemaal ‘BV Ikjes’ zijn geworden. Mensen denken meer aan zichzelf dan aan de gemeenschap waardoor het lastiger is dan ooit om vrijwilligers te vinden.”

WHATSAPP GENERATIE Een van de redenen dat mensen moeilijker te porren zijn voor vrijwilligerswerk, is volgens Folkert van Wallinga het gebruik van WhatsApp. “Het is zo gemakkelijk geworden om iemand even een berichtje te sturen. Dat heeft heel veel voordelen. Echt waar, die voordelen zie ik zonder meer. Als ik bijvoorbeeld maandag een vergadering heb en iemand wil dat ik daar even iets na vraag, kan hij mij daaraan herinneren via een appje. Tegelijk is door het gemak om zo snel een bericht te kunnen sturen de drempel ook veel lager geworden om af te haken. In eerste instantie zijn veel mensen wel bereid om mee te helpen, maar na verloop van tijd worden er vaak berichten gestuurd dat het toch niet zo goed uitkomt.” Hij spreekt het uit op een toon, waarin je nostalgie hoort. In vroeger dagen konden vrijwilligers makkelijker gevonden worden. “Het is niet mijn bedoeling om negatief te zijn”, zegt Folkert. “Waartoe ik oprecht een oproep wil doen, is dat mensen zich meer betrokken voelen bij de gemeenschap.”

IN TRANEN Zijn vrouw Wiekie geeft een mooi voorbeeld hoeveel betekenis het vrijwilligerswerk heeft. “Een tijd geleden konden de leden voor een mooi prijsje een tenue kopen om in te lopen. Wat bleek? Niet iedereen kon dit zomaar betalen. Wij hebben ons ervoor ingezet om dit voor alle leden mogelijk te maken. De Businessclub Jubbega heeft tien complete pakken beschikbaar gesteld. En zo hebben wij hier knapen van vijftien jaar over de vloer gehad, die in tranen stonden toen ze een pakketje kregen met vijf gloednieuwe tenues. Dan weet je dat je van betekenis bent en dat dit zo ontzettend belangrijk is.”

TIJD VOOR NIEUWE GENERATIE Met de hoeveelheid vrijwilligerswerk, die Folkert van Wallinga verricht, klinkt het alsof er geen tijd meer is voor betaald werk. Toch werkt Folkert fulltime als bakker bij Echte Bakker Lenes. Het werk is vooral achter de schermen om de producten te bakken die in de winkel worden verkocht. “Heerlijk werk en erg afwisselend”, vindt Folkert. “De ene dag maak ik hele andere producten dan de andere.” Met een nachtdienst en vier dagen is hij op vrijdag vrij. “En hopelijk binnenkort een extra dag.” Folkert wordt binnenkort zestig en dan heeft hij recht op één dag per week minder werken. Of die dag misschien geschikt is om nóg meer vrijwilligerswerk te doen? Hij lacht: “Nee, de afgelopen tijd doe ik juist steeds een beetje minder. Het is goed om mijn plaats vrij te maken voor de nieuwe generatie. Als je er te lang mee doorgaat, wordt het werk kwetsbaar. Dan wordt alles op mijn manier gedaan en wanneer ik dan ineens zou wegvallen, is het voor niemand meer helder wat er precies gedaan moet worden.” De extra vrije tijd wordt straks anders ingevuld. “Ik heb nog genoeg dromen. Wie weet, kopen we nog eens een camper om wat van de wereld te zien.”


14

heerenveen

NUMMER 06 • 2019

UNIEKE KUNSTROUTE IN HET Deze week zijn tien te huur aangeboden winkelpanden in het centrum van Heerenveen professioneel bestickerd met foto’s van de Heerenveense kunstenares Reiny Bourgonje. Diverse panden zijn zo aantrekkelijker gemaakt ten behoeve van het algehele straatbeeld in het winkelcentrum. Hier zie je al een impressie van de foto’s, die in het centrum van Heerenveen zijn te bewonderen.

1

LINDEGRACHT 27

2

HOOFDBRUG 5

3

DRACHT 22

4

DRACHT 38

Loop de route en laat je verrassen!

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7-1. 7-2. 7-3. 8. 9. 10.

LINDEGRACHT 27 HOOFDBRUG 5 DRACHT 22 DRACHT 38 DRACHT 74 DRACHT 67 MOLENPLEIN 13 MOLENPLEIN 13 MOLENPLEIN 13 DRACHT 117 DEPASSAGE 7 BAKEN 1


GROOTHEERENVEEN.NL

15

CENTRUM VAN HEERENVEEN

5

DRACHT 74

7.3

MOLENPLEIN 13

6

DRACHT 67

8

DRACHT 117

MOLENPLEIN 13

9

DE PASSAGE 7

7.1

7.2

MOLENPLEIN 13

10

BAKEN 1


Zondag

7 juli Streekmarkt

20-21-22-23 JUNI

VRIJDAG

‘Feest voor Fijnproevers’

21 Café

in deTent Ouderwetse café gezelligheid in de feesttent

ZATERDAG

Flinkeboskje 2, Hemelum - 06 23351180 - www.itflinkeboskje.nl

22

MET

PUBQUIZ 2019 Joop Obama EN

& de rokkers

ZATERDAGAVOND

Elke dag een mooie dag bij Kinderwoud! • dagopvang • buitenschoolse opvang • peuteropvang • gastouderopvang T 0513 - 610 825 M info@kinderwoud.nl

facebook.com/dorpsfeestkatlijkenmildam

www.dorpsfeestkatlijkmildam.nl

kinderwoud.nl

BOOTTOCHTEN

BENIEUWD WAT MORGEN BRENGT? De invloed van kunstmatige intelligentie, robotisering en big data in de toekomst is onvoorspelbaar. Daarom is een goed beeld van jouw ondernemersperspectief goud waard. Wij maken tijd en bieden inzicht. Want met een heldere kijk op morgen lacht de toekomst je toe.

SNEEK & LEMMER 2019

Ineke Postma

JULI

DGA Inuz Attitude for Women

AUGUSTUS 2-8 3-8 4-8 5-8 6-8 7-8 8-8 9-8

BENTACERA.NL Bentacera adv 129,5x190mm.indd 1

21-03-19 10:51

Skûtsjesilen Elahuizen Rondvaart Rondvaart Rondvaart Rondvaart Skûtsjesilen Lemmer 1 Skûtsjesilen Lemmer 2 Skûtsjesilen Sneek

10-8 Rondvaart 11-8 Rondvaart 12-8 Dorpentocht

Sneek Sneek Sneek Sneek Sneek Lemmer Lemmer Sneek

13-8 14-8 15-8 16-8 18-8 20-8 21-8 25-8

Midden Frieslandtocht Dorpentocht Rondvaart Rondvaart Rondvaart Elfmerentocht Dorpentocht Rondvaart

Sneek Lemmer Sneek Sneek Lemmer Sneek Lemmer Sneek

Sneek Lemmer Sneek

28-8 Midden Frieslandtocht 29-8 Dorpentocht

Sneek Lemmer

Reserveren: 0515 - 415 379 Rondvaartsneek.nl - info@rondvaartvanderwerf.nl


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

17

TEKST WIM WALDA // FOTO'S WIM WALDA EN D-SIRE

BAUKJE EN SJOERD BAKKER EN DE ACTIE ‘D-SIRE TO RESTORE THE CORAL’

“KORAALRIF IS HET REGENWOUD VAN DE OCEAAN” In januari van dit jaar kwamen Baukje (50) en Sjoerd (54) Bakker uit Bolsward na twee weken vakantie in de Mexicaanse badplaats Playa del Carmen, zuidelijk van Cancun, met een bijzondere ervaring terug in Nederland. Het doel van hun vakantie was tweeledig. Enerzijds lekker relaxen, maar daarnaast ook inspiratie opdoen voor de designwerkzaamheden van hun winkel d-sire, een ontwerp- en designwinkel voor keukens, interieur en verlichting, die sinds vier jaar is gevestigd aan de Dracht in hartje Heerenveen. “Mexico is een kleurrijk land, dus wij hoopten daar een nieuwe kleur te ontdekken voor ons design. Die hebben we gevonden”, vertelt Sjoerd met een brede glimlach. “Maar daarnaast nog veel meer en dat heeft geresulteerd in onze actie ‘d-sire to restore the coral’.” Daarna worden ze ‘geplant’ op de door Anastazia ontwikkelde structuren op de beschadigde riffen. Observatie toonde aan dat de larven die nog in leven waren, zich hadden gesetteld op het rif. Een veelbelovend perspectief, want dit betekent dat riffen, die het moeilijk hebben en geen nageslacht meer voortbrengen, van de ondergang gered kunnen worden. De bedoeling is dat er op deze manier koraal wordt uitgezet dat resistent is tegen de stijgende watertemperatuur en daarmee minder vatbaar voor ‘koraalziektes’.

Tijdens de laatste dagen van hun vakantie maakten Baukje en Sjoerd Bakker kennis met Stephen Rodan en Bryant Martinez, de oprichters van de Beyond Coral Foundation. “Stephen is een oud-studiegenoot van onze dochter Nicole,” licht Baukje toe, “die zij heeft ontmoet tijdens haar studie aan Harvard en het MIT. Rodan is een Amerikaanse Australiër, die in 2016 afstudeerde aan MIT in Mechanical Engineering en Nuclear Physics. Als research partner van MIT Sea Grant heeft Stephen het MISTI Great Barrier Reef-project ontwikkeld. Hij maakt zich nu sterk voor het herstel van het Mexicaanse koraalrif. En passant maakte hij ons ook nog eens opmerkzaam op de nieuwe kleur ’16-1546 Living Coral’, die door de wereldwijd toonaangevende kleurenautoriteit Pantone tot kleur van het jaar was uitgeroepen. Dat was dus twee vliegen in één klap.”

GETRIGGERD DOOR KORAAL Eenmaal terug in Nederland raakten Baukje en Sjoerd de gedachte aan de teloorgang van het koraalrif niet meer kwijt. Baukje: “Het geduld, de passie, de volharding waarmee deze mensen bezig zijn om tegen de stroom in te roeien. Regeringen die stelselmatig en tegen beter weten in een andere kant opkijken. Gebrek aan geld bij het onderzoekslaboratorium om hun werk op te schalen naar serieuze proporties.”

KORAALBABY’S “Die andere vlieg betrof het bezoek met Stephen aan het onderzoeklaboratorium Estaciön Puerto Morelos,” vervolgt Sjoerd, “waar Anastazia Banaszak al 23 jaar de scepter zwaait. En waar elk dubbeltje drie keer moet worden omgekeerd voordat ze het uitgeven. Hij liet ons zien hoe ze daar koraal herstellen. Tijdens dat bezoek toonde kunstenares Amy Frueh ons een ontwerp in de vorm van een hand. De bedoeling is om een soortgelijk beeld in de oceaan te plaatsen om hier ook koraal op te planten.” Het Los Alacranes koraalrif is samen met het Great Barrier Reef voor Australië het grootste koraalrif ter wereld. Door klimaatverandering, invasieve vismethoden (met dynamiet en cyanide), vervuiling en toerisme staan de koraalriffen al decennia zwaar onder druk. Ter illustratie: het Great Barrier Reef voor Australië is een explosie van leven. Naast de 400 soorten koralen wonen er dertig soorten walvissen, dolfijnen en bruinvissen. Ook zijn er zes soorten

zeeschildpadden, 125 soorten haaien, zeekoeien, zeepaardjes en vele duizenden weekdieren naast de 1500 vissen. En nog steeds worden er vele nieuwe soorten ontdekt. Ga maar na wat er met het leven op aarde gebeurt wanneer dat stuk natuur verdwijnt. En niet te vergeten zijn het natuurlijke golfbrekers voor zware stormen en tsunami’s die de Mexicaanse kust met enige regelmaat belagen. “Wij hebben met eigen ogen gezien hoe zwaar het koraalrif voor de kust van Mexico al is aangetast”, vult Baukje aan.

Baukje krijgt uitleg in het Mexicaanse lab.

[

Kraambed van het koraal

E

TEGEN INLEVERING VAN DEZ ADVERTENTIE

]

RTING 20% NIETKOPO FEESTDAGEN

STEAKS V.A. 100 GRAM TOT 1000 GRAM T-BONE 500 GRAM - ONBEPERKT SALADEBUFFET (20 SOORTEN)

GELDIG T/M 19 JULI 2019 • NIET IN COMBINATIE MET ANDERE KORTINGEN

EERSTET! DE OCH TP ENGEZ E STEA BEDIEN BEST INGS - EN K

LAND KEUKEFRIES NPERSONEEL VAN (+/- 17SJAAR) 1994! SIND

TORO PINTO ACHTER DE KERK 4 - HEERENVEEN TEL 0513 610519

www.toropinto.nl

CONDOOMS EN IVF Maar er gloort hoop. Koraalriffen hebben bewezen over een groot herstellend vermogen te beschikken. Het Great Barrier Reef heeft zich in het verleden al ettelijke malen hersteld van een gevreesde ondergang, maar soms hebben de riffen een helpende hand van de mens nodig. En daar zijn ze in Mexico hard mee bezig. Elk jaar vindt er op de koraalriffen een massaparing plaats, waarbij miljoenen ei- en spermacellen vrijkomen. Dit wordt ook wel ‘spawning’ genoemd. Het bijzondere is dat spawning hoogstens een paar keer per jaar plaatsvindt. Zowel temperatuur, getijde, daglengte en maanstand spelen hierbij een belangrijke rol. Een team van duikers van het laboratorium van Estaciön Puerto Morelos verzamelt tijdens deze zeldzame massa-ovulatie de minuscule ei- en zaadcellen van de koraalpoliepen in grote condoomachtige zakken en brengt ze over naar het onderzoekslab, waar de eicellen in grote watertanks worden geplaatst, bevrucht en gedurende drie jaar opgroeien tot koraallarven.

Ze begonnen op eigen initiatief een actie om geld in te zamelen onder de naam ‘d-sire to restore the coral’. “Op de Wonen & Co beurs in maart van dit jaar hebben we onze stand ingericht in de kleur van het jaar: Living Coral. Daarnaast hebben we de etalage van onze winkel in deze kleur geschilderd. We hebben een pagina van onze website aan de koraal-actie gewijd. We zijn met de verkoop van onder meer T-shirts begonnen met de leus ‘d-sire to restore the coral’ en we hebben een crowd fundingactie opgestart. Ook leveranciers met het hart op de juiste plaats werken mee. Met het geld willen we het Mexicaanse lab helpen om hun activiteiten ten behoeve van het herstel van het koraalrif voort te zetten en zo mogelijk uit te breiden. Twee weken geleden kwamen de oprichters van de Beyond Coral Foundation, Stephen Rodan en Bryant Martinez onverwacht naar Heerenveen en konden we ze de eerste cheque van 800 euro overhandigen. Hopelijk de eerste van vele die nog zullen volgen.” “Want de koraalriffen met hun explosie aan dierlijk en plantaardig leven vormen het regenwoud van de oceanen en zijn daarmee dus een onmisbaar onderdeel van ons hele ecosysteem.”

Gezellig Entreekaartje naar voor De Bios? maar € 7,Gebruik deze waardebon!

Geldig t/m 15 juli 2019 | niet i.c.m. andere acties € 2,00 toeslag bij 3D en kindercombi | € 1,50 toeslag bij lange film max. 4 pers/bon - GROOTHEERENVEEN 06-2019

DE BIOS HEERENVEEN Burg. Kuperusplein 52 Heerenveen

Reserveren? Bel 0513-654051 of www.bios-heerenveen.com


VRIJDAG 28 JUNI 'KLEINTJE KOEMARKT' MET JETSET LIVE! 22.00 uur ZATERDAG 29 JUNI 14  17.30 UUR 'HEERENVEEN OP STELTEN' v.a. 19.30 uur PROMSCONCERT

HÉT MUZIEKFEEST VAN HEERENVEEN!

WIJ WENSEN ALLE BEZOEKERS VEEL PLEZIER TIJDENS THE NIGHT OF THE KOEMARKT! het volledige programma staat op www.nightofthekoemarkt.com

Van Harenspad 2 Heerenveen • (0513) 20 10 72

2 Oude Koemarkt nveen 8441 EV Heere 0 T (0513) 623 93 .nl E info@cafebak

www.cafebak.nl

Gemeenteplein 59, 8442 MB Heerenveen Telefoon: 0513 683 950 www.lafontaineheerenveen.nl

s e k t n u K Jos

sland entrum Frie

Tapijtc

INAAT, PVC

YL, LAM TAPIJT, VIN

K.R. Poststraat 6, 8441 EP Heerenveen,T 0513-744140

www.tapijtcentrumfriesland.nl

www.beenenbrillen.nl

WIJ ZIJN OPEN TIJDENS 'NIGHT OF THE KOEMARKT'!

€199,-

Achter de Kerk 18 8441 ET Heerenveen Tel.: 0513 654 535 www.debuurman.com

Eetcafé bij de Buuf Breedpad 11 Heerenveen T 0513 437880

BURGERS, DINER, EN GEZELLIGHEID

café

Dracht 8, 8442 BP Heerenveen Telefoon: 0513 622 262 www.brasseriedecuyper.nl

INCLUSIEF TAPIJT!

K.R. Poststraat 6, WE HOUDEN CONTACT8441 EP Heerenveen Bel voor mee r info 0513 - 744140 www.tapijtcentrumfriesland.nl

Crackstraat 23 - Heerenveen - Telefoon:0513 622 083 Cafetaria 't Hoekske

Dracht 27 | 8442 BK Heerenveen | Tel:0513 640 078 www.lekkerzzz.nl

De Oase

ETEN, DRINKEN EN GENIETEN! Wettertoer 18/19, 8442 PC Heerenveen

ntie Tegen inlevering van deze adverte ch! lun e plet com 10 % korting op een

Koornbeursweg 73-8 | 8442 DJ Heerenveen | 0513 64 68 15 WWW.COMUNICARE.NL | INFO@COMUNICARE.NL

Onbeperkt tapas eten voor € 24,90! Vleesmarkt 9 • Heerenveen • T 0513 844 870 www.gustoheerenveen.nl

happas

catering

Breedpad 9 • Heerenveen • Tel: 0513 624 963 info@cafedeoase.nl - www.cafedeoase.nl

Tandarts praktijk

NAUTA

Lepelaarstraat 73, 8446 JH Heerenveen Telefoon: 0513 625 888 www.tandartspraktijknauta.nl

KOFFIE LUNCH HIGH-TEA BROWNIES&DOWNIES HEERENVEEN - LINDEGRACHT 33

Crackstraat 19 8441 ES Heerenveen T 0513 624 826 F 0513 625 846

www.bruynsbeeldprodukties.nl

Arigato Sushi&Grill

www.restaurantarigato.nl

Onbeperkt eten voor € 25,Oude Koemarkt 5 8441 EV Heerenveen T 0513 438638

䈀攀猀琀攀氀 攀攀渀瘀漀甀搀椀最 攀渀 猀渀攀氀 瘀椀愀㨀 猀渀愀挀欀戀愀爀栀攀渀渀椀攀爀椀猀⸀渀氀

伀甀搀攀 欀漀攀洀愀爀欀琀 ㌀Ⰰ 䠀攀攀爀攀渀瘀攀攀渀

伀昀 戀攀氀㨀  㔀㄀㌀ⴀ㘀㈀㠀 ㌀㐀㠀

K.R. Poststraat 1G - Heerenveen 0513 72 46 46 info@bereikbaar.nu


TEKST HENK DE VRIES // FOTO'S DENNIS STOELWINDER

heerenveen

19

GROOTHEERENVEEN.NL

NIGHT OF THE KOEMARKT als decor van het leven

Het is met achtduizend bezoekers, jong en oud, het grootste gratis muziekfestival van Friesland wordt er gezegd van de Night Of The Koemarkt (NOTK) in Heerenveen. Het is vanaf het begin in elk geval al een groots promsconcert waarbij pop en klassiek samenkomen. De NOTK is op zaterdag 29 juni 2019 alweer toe aan zijn 24e editie. In 1996 begonnen als een eenmalig muzikaal feestje van Dweilorkest De Glasblazers, en ik was er bij. En ik ben er sinds de vernieuwde versie wéér bij. Om het leven te vieren. Met een respectvolle terugblik op de Glasblazers.

He

Het is een vrijdagnamiddag in de zomer van 1996 op de Oude Koemarkt in Heerenveen. Er heerst een koortsachtige drukte en het is al zo warm. Zelfs op het terras van Café De Hoeksteen, toch de koude hoek en de schaduwkant van dit uitgaansplein, is het aange- a x v an G eld er) naam warm. Met behulp van enorme installaties en vele bouwers wordt er een podium op de Koemarkt neergezet, dat doet denken aan de grote podia op de UITmarkt van Amsterdam. Het is de kleinere versie van een UITmarkt podium, dat zie ik zo wel, maar voor Heerenveense begrippen is het reusachtig. Voor de fundamenten van het podium moet zelfs de grond op Crackstate worden gebruikt. nk

d e V rie s (fo t o

:M

MUZIKAAL FEESTJE

an

d

ro

P

Vaste achtergondzangers met ‘Mister Night of the Koemarkt’ Ferry van Leeuwen

Ik houd van de Oude Koemarkt. Café De Hoeksteen staat dan wel aan de schaduwzijde, maar doet zijn naam eer aan. De Hoeksteen vertegenwoordigt letterlijk het lief en leed van de samenleving. Relaties ontstaan of breken hier, en wanneer relaties zijn gebroken, komen gescheiden vaders hier op zondagavond wat troost zoeken. Het is het café van de kunstenaars, de dichters, de muzikanten, de denkers en de eenzame zielen. Ik kom er graag, ook al staat het aan de schaduwkant. De Glasblazers komen ook graag op de Oude Koemarkt, maar zijn meestal aan de zonkant te vinden, enkelen uitgezonderd.

B ra s s b

Het front van het podium staat niet meer dan een meter of drie van me af, tussen Café De Hoeksteen, op de hoek van de Koemarkt en Paul Krüger, daar recht tegenover, in. De Night Of The Koemarkt komt eraan, het als eenmalig bedoelde muzikaal feestje ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van De Glasblazers, het dweilorkest dat is voort-

gekomen uit Brassband Pro Rege. Op het terras van het café zit ik alles vol verwachting aan te kijken. Er gaat wat gebeuren in Heerenveen, dat is duidelijk. Alle geluiden, dat hier ‘alweernikstebeleven’ valt, verstommen bij het zien van dit veelbelovende podium. En dat podium is zo dichtbij, dat je er vanaf het caféterras zo op kunt stappen.

Re

ge De volgende avond is het zover. Diverse landelijk bekende artiesten treden op en voor elk is er wat wils. En wanneer het zo nu en dan voor mij niet wat wils is, is er binnen in het café wel weer een consumptie te halen. Er wordt buiten voor het podium gedanst, het leven wordt volop gevierd. Tegenover De Hoeksteen, op de bovenverdieping van Paul Krüger, staan de artiesten die nog moeten optreden, op het balkon. De bovenverdieping aan de overkant is één grote kleedkamer voor de BN’ers.

GROTER EN GROTER Enkele jaren later blijkt het eenmalige feestje uitgegroeid te zijn tot een jaarlijkse Glasblazers Night Of The Koemarkt. De formule is gelijk gebleven, maar de uitvoering is inmiddels nog professioneler geworden. Er wordt in muziekcentrum De Rinkelbom dagenlang stevig gerepeteerd onder leiding van arrangeur en muzikaal leider Thijs Oud, door zowel Pro Rege alsook door het speciaal samengesteld

NIGHT OF THE KOEMARKT zaterdag 29 juni 19.30 uur  groot koor, dat achterin op het podium plaats moet nemen voor de vocale partijen. Ook optredende artiesten komen de dag van tevoren repeteren in De Rinkelbom. De honderd mensen van de eerste editie zijn inmiddels uitgegroeid tot een publiek van enkele duizenden. Tijd om te veranderen vindt de organisatie. Het evenement is te succesvol om publieksveiligheid te blijven garanderen. Het wordt te groot voor de Glasblazers, voor de Oude Koemarkt en trouwens ook te groot voor mezelf. De NOTK is zo groot geworden, dat het een eigen nieuwe organisatie nodig heeft. Het promsconcert vindt dan niet meer plaats op de Koemarkt onder leiding van Thijs Oud, maar is onder een nieuwe leiding verplaatst naar een kleine honderd meter verderop, bij het Crackplein en de K.R. Poststraat.

Voorprogramma

20.30 uur  Line up met o NICK EN SIMON VINCHENZO MARTIN VAN DER STARRE JENNIE LENA (TVOH) KIMBERLY (TVOH) RONNIE RUYSDAEL DJ SANDER POST NEW GOSPEL SENSATION

NICK EN SIMON

DE NIEUWE TIJD De Oude Koemarkt zelf is in de afgelopen twintig jaar ook veranderd. De karakteristieke boompjes op het plein zijn verdwenen ten gunste van de terrassen en wat ooit De Hoeksteen was, is tegenwoordig een sushi & grill restaurant. In het pand van Paul Krüger zit nu budgetrestaurant De Lachende Koe. Ik ben wat het uitgaansleven op het plein aangaat toch maar naar de zonnige kant verhuisd en de Glasblazers zijn opnieuw op het plein begonnen met het kleinschalige festival ‘BLAZE!’ En de Night Of The Koemarkt? De NOTK is met mij volwassen geworden. De NOTK anno nu klinkt anders onder de nieuwe organisatie, maar ik ben er wel bij. Samen met 7.999 anderen beleef ik het evenement niet meer als een verjaardagsfeestje van de Glasblazers, maar als een muzikaal decor van het leven. We hebben er zin in. En we zien u graag, want het leven vier je samen! namens Groot Heerenveen, Henk de Vries

JENNIE LENA (TVOH)

VINCHENZO

NEW GOSPEL SENSATION

MARTIN V.D. STARRE

DJ SANDER POST

www. nightofthekoemarkt.com


06 •TRENDS 2019 LIFESTYLE 20 NUMMER

LIFESTYLE TIPS & TRENDS

ZEVEN HEERENVEENSE SPECIALISTEN GEVEN HUN KIJK OP DE LAATSTE TRENDS OP HET GEBIED VAN BEAUTY, SPORT, INTERIEUR, REIZEN, KOFFIE EN BOEKEN...

ODETTE HOLKEMA Zelfstandig reisagent en eigenaar van YourTravel.

RINSKE LOK-JEPMA Interieurstylist, eigenaar Rinske Interieurstyling

PORTUGESE PAREL COMPORTA Verreweg de mooiste plek van Portugal is voor mij Comporta, slechts een uurtje rijden van Lissabon.

NYNKE DE VRIES Boekhandel Binnert Overdiep.

VAKANTIETHRILLER VAN JANE HARPER Ik hou ervan om thrillers te lezen, en tijdens vakanties helemaal.

Het is een dorpje met nog geen 1500 inwoners, midden in de ongerepte natuur en met eindeloze spierwitte stranden. Je ziet er amper toeristen en het voelt heerlijk afgelegen. Wat je hier doet? Relaxen! Je leeft er tussen de locals en ervaart het authentieke Portugal. Je bent hier gauw in het slow-living ritme. Deze regio, Alentejo, staat bekend om haar geweldige wijnhuizen. Na een dagje vol activiteiten of niets doen, vind je altijd wel een leuk restaurantje. Vooral aan de kust vind je hippe lounge-achtige restaurants pal aan het strand met een lay-back sfeertje.

VAKANTIEGEVOEL IN HUIS De meest makkelijke en snelle manier om in huis een vakantiegevoel te krijgen is om vakantiefoto’s op te hangen of neer te zetten in huis. Je kunt foto’s af laten drukken en in een lijstje doen. Je kunt er ook voor kiezen om mooie foto’s op canvas af te laten drukken. Wat tegenwoordig ook kan is behang laten maken van foto’s.

www.yourtravel.nl

Of laat een ixxi maken van je mooiste vakantiefoto, of kies meerdere vakantiefoto’s en maak een ixxi collage.

SHAMÉ KEESMAN Koffiegek, barista en eigenaar van By-Kees ‘Verlaten’ van Jane Harper speelt zich af in Australië, in de ruige outback. Twee broers staan bij de omheining die hun boerderijen van elkaar scheidt. Ze zijn elkaars dichtstbijzijnde buren, hun huizen liggen drie uur rijden van elkaar. De derde broer ligt dood aan hun voeten. Heeft hij zelf voor de dood gekozen of is hij vermoord? De bewoners van dit unieke landschap, maar ook de lokale gebruiken in dit soort extreme klimaten en landschappen, spelen een belangrijke rol in dit boek. Tijdens het lezen voel je de hitte, snak je naar water en heb je de neiging om het rode stof van je broek af te kloppen. Wat ik ook het bijzondere aan deze thriller vind is dat de dood van de derde broer ‘opgelost’ wordt zonder politieagent. Jane Harper heeft eerder twee boeken geschreven, ‘De Droogte’ en ‘Wildernis’. “Verlaten” is een los te lezen boek.

www.binnertoverdiep.nl

OP VAKANTIE IS JE EETPATROON ANDERS

Naast foto’s geven ook meegenomen souvenirs een vakantiegevoel. Zet je mooiste souvenirs onder een stolp. Zet er niet teveel neer, dan wordt het rommelig, dus ga echt voor de mooiste en meest bijzondere souvenirs.

Je bent uit je normale routine, je eet dingen die je nog nooit hebt gegeten en je eet vooral veel meer dan thuis. De verleidingen zijn groot, vooral in het buitenland staan overal tentjes met ijsjes, friet en warme broodjes. Natuurlijk moet je er vooral van genieten, het is tenslotte vakantie, maar pas ook op, want anders kom je met een paar kilo extra naar huis en die zitten niet in je koffer…. Er zijn wel wat tips om de schade te beperken. Probeer lokale restaurantjes te vinden, die hebben vaak pure gerechten. Eet veel salade en groente en fruit en drink vooral veel water. Kijk eens op de website www.happycow.net. Dit is een internationale site van goede vegetarische en veganistische eetcafés/restaurants. Ben je gek op smoothies? Er is zelfs een mini blender te koop!! Fijne vakantie!

www.by-kees.nl

Vind je de kleuren van de vakantiefoto niet helemaal in je interieur passen? Laat de foto’s dan in zwart wit afdrukken, ook bij een ixxi of fotobehang kun je kiezen voor zwart-wit.

XXX KEES

Ook kunnen bepaalde planten je een vakantiegevoel geven, bijvoorbeeld een mooi olijfboompje, een palmboompje of bananenboompjes doen je denken aan warme landen. Heb je nog een mooie oude reiskoffer op zolder liggen of kom je één tegen op een rommelmarkt of kringloopwinkel, neem ‘m mee en geef ‘m een mooie plekje in je interieur voor een heerlijk vakantiegevoel.

www. rinske-interieurstyling.nl

AANDACHT VOOR ZONNESCHADE Over de meer of minder fijne effecten van de zon op onze bol is al veel gezegd en geschreven. We weten inmiddels dat juiste bescherming tegen zonnestralen een must is, toch? Maar weten we ook wat ‘zonneschade’ is? Actinische keratose is de officiële naam voor zonneschade. Wat staat voor door de zon veroorzaakte verhoorning. Nog steeds geen ‘aha’-gevoel waarschijnlijk? Dat is niet vreemd, want we weten eigenlijk nog niet zo lang dat de zon schade kan aanrichten. Zonneschade kun je zien als een langetermijn-effect van veel blootstellen aan UV straling. Eigenlijk net als vroege huidveroudering

en pigmentvlekken dus. Het is alleen ernstiger, omdat het een voorstadium van huidkanker kan zijn. Daarom is het belangrijk om deze huidaandoening te voorkomen, maar ook snel te herkennen. Of iedereen gevoelig is voor actinische keratose? Blonde mensen met blauwe ogen en een licht huidtype worden het meeste geraakt. Ook de tijdsduur waarin iemand is blootgesteld aan UV stralen, telt mee.

Je herkent de huidveranderingen als kleine verhoornde plekjes die huidkleurig, rood of geelbruin zijn. Ze bloeden makkelijk en zijn ruw. Je vindt ze het meeste daar waar de zon makkelijk bij kan komen, zoals op de handen en in het gezicht. Maar: geen reden tot paniek, want er is iets aan te doen. Een arts kan je een speciale zalf geven. Of ze bevriezen met vloeibare stikstof. Dit werkt vaak goed, hoewel de behandeling moet worden herhaald.

De ervaring is namelijk dat de plekjes terugkomen. Blijft het intussen natuurlijk voor iedereen goed om zich te beschermen als de zon vrolijk schijnt. En laat jezelf controleren bij ruwe plekjes, of plekjes die niet goed willen helen.

ELINA ZELDENRUST Schoonheidsspecialist, eigenaar van Elina’s salon.

www.elinasalon.nl


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL GROOTHEERENVEEN.NL

21

VAKANTIESTAND:

TIJD VOOR HERSTEL Veel hardlopers stoppen vol enthousiasme hun hardloopschoenen en sportkleding in de koffer om mee op vakantie te nemen. Lekker in de ochtend een loopje over het nog lege strand doen of ’s avonds wat later als het wat afgekoeld is. Nog even al lopende nieuwe paadjes en wegen ontdekken. Je ziet het voor je…

Heel vaak wordt het niets en is er weer een dag voorbij zonder dat je je hardloopschoenen hebt aangehad . Veel mensen zijn bang voor conditieverlies wanneer ze een paar weken op vakantie gaan en het hardlopen uiteindelijk toch niet gelukt is. “Ik heb helemaal niets gedaan”, zeggen ze. In je hoofd lijkt het misschien zo dat je niets gedaan hebt en je vraagt je af of dit wel goed is… Het is heel normaal om, na een actieve periode waarin je veel van je lichaam vraagt, de tijd te nemen om te herstellen. Wij hadden in onze wedstrijdperiodes de oktobermaand als herstelmaand. In die maand liepen we geen wedstrijden en deden af en toe een rustig duurloopje of een andere lichte hersteltraining om een beetje in vorm te blijven. Sluimerende blessures werden zo opgevangen, de energiebalans werd weer op peil gebracht en je dacht ook eens even aan iets anders dan hardlopen. Geldt dat dan ook voor de recreatieloper? Feit is dat de recreatieloper (over het algemeen) hardlopen heel serieus neemt. Trouw loopt hij of zij één of meerdere keren per week. Wanneer je dit doet, is een vakantie een uitstekende periode om ook weer eens de balans te zoeken. Even niet de innerlijke dwang te voelen om kilometers te maken en juist andere dingen doen geeft je hoofd en lijf tijd om te resetten.

ROOS SIEMONSMA Runningtherapeut en looptrainer. Eigenaar bij Mind2Run

www.mind2run.nl

MARGA WIEGMAN Runningtherapeut en looptrainer. Eigenaar bij Mind2Run

Dit wil niet zeggen dat je helemaal niets mag doen, maar het is juist leuk om iets anders op sportief gebied te ondernemen.

Heb geen schuldgevoel over het feit dat je hardloopschoenen niet uit de koffer zijn gekomen. De bedoeling is dat je uitgerust en vol van andere, nieuwe belevenissen terugkomt. Het hardlopen pik je dan vol energie weer op. De eerste twee trainingen ‘moet’ je weer even in de loopstand komen en daarna gaat het weer als vanouds.

Fijne vakantie!


22

NUMMER 06 • 2019

Maak van je huis een droomhuis!

INTERIEURTIPS DOOR:

Je eigen home make-over! Evelyne Bok werp.nl www.evelyne-ont

Hoe verliefd ben jij op je woning? Ben je alweer toe aan wat verandering? Veranderingen zorgen er namelijk voor dat je huis weer als nieuw voelt. Denk hierbij aan nieuwe kleuren, vormen of ontwerpen van strakke meubels tot opvallende accenten. Samen met KARWEI geef ik je weer nieuwe inspiratie!

GA VOOR EEN NIEUWE BANK!

TIPS

Pak het gelijk groots aan, je gaat opzoek naar een nieuwe bank, deze zorgt gelijk voor het metamorfose-effect! Maar er zijn honderden verschillende opties als het op een bank aankomt. Wat voor soort bank wil je en welke is het meest geschikt voor jouw woonkamer?

VOOR JOUW DROOMBANK

Ik stel graag drie KARWEI banken aan je voor!

TIP1

DE PERFECTE KLEURBALANS Door het gebruik van lichte kleuren en natuurlijke materialen zorg je ervoor dat jouw woning een oase van rust wordt. Bang dat lichte kleuren ervoor zorgen dat het er saai uitziet? Juist niet. Speel met verschillende combinaties kleur en materialen om het speels te maken en allesbehalve saai. Wat dacht je van een touch of pink met lichtgrijze tinten of juist geel en printjes in een verder vrij wit ingerichte woning?

MAEVE

Wil je meer warmte in je huis creĂŤren? Durf dan te werken met donkere tinten. Donkere tinten zorgen namelijk voor warmte, intimiteit en ook een prachtige lichtinval in je woning. Wat wel belangrijk is, is hoe je te werk gaat met die donkere tinten, om ervoor te zorgen dat je woning niet kleiner oogt. Ga dus aan de slag met luchtige meubels en strakke ontwerpen.

BLOCK

MARQUISE

Voordat je eindeloos diverse woonwinkels af gaat struinen, bedenk eerst wat voor soort bank je wilt. De banken die je in de winkels ziet staan, zijn namelijk vaak in allerlei opstellingen, stoffen en kleuren mogelijk. Doe daarom eerst wat inspiratie op voordat je op pad gaat. Kijk bij andere mensen binnen op Instagram, Pinterest of blogs. Let hierbij ook goed op of de bank die je mooi vindt past in jouw woonkamer.

TIP2

Wanneer je gaat kijken naar een nieuwe bank, vergeet dan niet de plaats op te meten waar de bank moet komen te staan. Je moet immers wel weten hoe groot je bank kan zijn, zodat die precies past in jouw woonkamer. Ga je voor een lange 3,5 zitter in combinatie met een fauteuil of toch voor de hoekbank met extra veel loungeruimte?

TIP3. WERK MET RONDE VORMEN Een woontrend wat we momenteel veel voorbij zien komen, is het gebruik van ronde vormen in huis. Heb je een woning met veel strakke lijnen en grote meubels, dan is dit een speelse manier om rust en evenwicht toe te voegen. Dit kan door middel van een rond meubel of juist een ronde accessoire.

SHOP IN

STYLE!

SPEEL MET STRUCTUUR Durf ook te spelen met structuur in je huis. Werk met pronkstukken zoals bijvoorbeeld een fluweel vintage bankje of voor wie echt lef heeft, textielbehang. Heb je een kamer met donkere kleuren? Dan zorgt textielbehang voor rust en evenwicht en voor die ene lichte kamer zijn het de pronkstukken die net voor die touch of warmte zorgen.

BEGINNEN JE HANDEN TE JEUKEN? DAT IS EEN GOED TEKEN! GA VOOR DEZE MOOIE INTERIEURTOPPERS NAAR DE KARWEI EN BEGIN VANDAAG NOG!

Terwijl je inspiratie opdoet kun je ook meteen een moodboard maken. Eigenlijk is dit mijn advies voor iedereen die aan de slag gaat met zijn of haar interieur. Op dit moodboard verzamel je al jouw inspiratiebeelden die jij hebt gevonden. Zie je een kleurenpalet ontstaan? Vaak kies je onbewust voor bepaalde kleuren en stijlen. Ga je voor grote contrasten of houd je meer van ton-sur-ton?

Ook advies...?!

Evelyne geeft interieuradvies aan huis. Neem gerust contact op voor meer informatie


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

23

TEKST HENK DE VRIES // FOTO'S DENNIS STOELWINDER

VRIJWILLIGERS IN DE ZOMERSPELWEEK HEERENVEEN

“EEN KIND ZIEN LACHEN IS HET MOOISTE WAT ER IS”

De Zomerspelweek in Heerenveen is een begrip. Wie het eenmaal heeft mee meegemaakt, ofwel als deelnemend kind, ofwel al vrijwilliger, vergeet deze ervaring zijn of haar hele leven niet meer. Dat geldt al sinds de eerste editie. En ik kan dat weten, want ik hoorde zelf bij de eerste generatie zomerspelweekvrijwilligers, eind jaren ’70. Voor GrootHeerenveen praat ik met een meer dan enthousiaste generatie van nu over drijfveren, spokentochten en blije kinderen. maakt met de kinderen. Op de ouderavond, de donderdag, wordt het eindresultaat gespeeld.

“We doen het voor de lachjes van de kinderen”, begint Tamara Hoffius. “Een kind zien lachen is het mooiste wat er is.” Tamara is met haar 25 jaar inmiddels al drie jaar moeder van een eeneiige tweeling en ze studeert voor Junior Accountant. “Ik ben geboren in 1993 in Venray,” zegt ze, “en veertien jaar geleden via via in Heerenveen beland. Ik werd vrijwilliger bij het jongerencentrum Casa en bij de Zomerspelweek hadden ze vrijwilligers tekort. Of ik mee wilde doen.” Dat was zeven jaar geleden en sindsdien is Tamara niet meer weg te denken bij de Zomerspelweek Heerenveen. “Zolang ik het trek en het te combineren valt, ga ik door”, zegt ze stellig. Misschien dat ze stopt, wanneer haar eigen tweeling oud genoeg is om mee te doen aan de Zomerspelweek? Voorlopig kan Tamara niet zonder de spelweek en de spelweek niet zonder haar. “Ik coördineer het materiaal, doe met en groepje een stukje sponsoring en begeleid de vrijwilligers, die werken met de kinderen uit groep 5 en 6.”

SPOKENTOCHT De donderdagavond is traditiegetrouw het hoogtepunt van de week. Dan wordt er door vrijwilligers en kinderen met elkaar gegeten. Het is de ouderavond, er is een spokentocht, en de kinderen mogen in Scoutinghiem in Oranjewoud, de locatie van waaruit de hele Zomerspelweek draait, blijven slapen als ze willen. Of als ze nog durven. Want ja, die spokentocht was best wel een beetje eng. Toch?

ERIKA

Erika van het Meer (achter) en Tamara Hoffius.

Erika van het Meer (1972) is geboren en getogen in Heerenveen en is met haar 46 jaar misschien wel de meest ervaren vrijwilliger van de Zomerspelweek. “Ik was destijds op een tupperware party en iemand praatte daar over de Zomerspelweek. Dat leek me ook wel wat. Ik doe dit nu voor het 23e jaar! Ik ben een ‘happy single’, dus ik hoef ook met niemand rekening te houden. Ik beschouw het als een uitdaging om de 25 jaar vol te maken. Als ik nog even wacht, heb ik straks de kinderen van de kinderen in mijn groep.

En ik ben eigenlijk ook heel benieuwd naar de nieuwe generatie vrijwilligers. De spelweek was oorspronkelijk bedoeld voor kinderen die niet met vakantie konden. Tegenwoordig is het vooral ook om kinderen buiten te laten spelen. Ik was als kind vroeger altijd buiten, tot het donker werd, maar de kinderen van nu spelen nauwelijks meer buiten, die zitten binnen achter beeldschermpjes.” Erika doet dit jaar onder meer het ‘dagtoneel’. Binnen het thema van dit jaar, ‘Vikingen’, wordt er iedere dag een fragment theater ge-

Tamara: “Nou, toen ik mijn eerste spokentocht liep, waren de ouders nog banger dan de kinderen. Erika: “Ik moest een keer als lijk in het bos liggen. Met koude spaghetti en goedkope tomatensaus over me heen zag dat er waarschijnlijk best eng uit. En het stonk!! Bij het opruimen van alles werd één van de vrijwilligers er zo misselijk van, dat hij moest overgeven, ha ha ha!” Tamara: “Ik was tijdens ‘levend cluedo’ een keer ‘kabouter’ in het bos. Ze liepen me allemaal voorbij, ze zagen me niet eens.” Erika en Tamara laten de woorden bijna over elkaar tuimelen om te vertellen, wat je al wel niet kunt meemaken als zomerspelweekvrijwilliger. Tamara: “Ik heb één keer een witte broek aangehad. Toen kwam er een vrijwilliger met een verfkwast langs. Dat ‘wit’ duurde nog geen vijf minuten.”

BREEKPUNT Tamara: “Om vrijwilliger te worden moet je in elk geval een goede drive hebben.” Je bent op elkaar aangewezen en je hebt één week om de klus te klaren. Vrijwel altijd komt in die week

Hasker Utgongen 3 - Oudehaske - 085 4015060 - www.mooglik.nl - donderdag tm zaterdag geopend.

De Zomerspelweek Heerenveen vindt dit jaar plaats van 12 tot en met 16 augustus en is bedoeld voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar, verdeeld over de groepen 3+4, 5+6 en 7+8. Vaste locatie is Scoutinghiem in Oranjewoud. Het thema van 2019 is ‘Vikingen’. De Zomerspelweek draait volledig op vrijwilligers en sponsoren. Meer informatie over deelname en vrijwilligerswerk is te vinden op www.zomerspelweek.nl. ook ‘de man met de hamer’ langs, weet Erika. “Iedereen heeft een breekpunt. Doordat je zo intensief met elkaar aan het werk bent en omdat er zoveel gebeurt, komen er ook emoties los, dat is onvermijdelijk. En dat is meestal op de donderdag.” De vrijdag is de feestelijke afsluiting van de week, met een springkussen voor de kinderen. “En vrijdagavond, wanneer alles is opgeruimd en schoongemaakt, en iedereen naar huis is geweest om te douchen, komen we elkaar weer tegen in het centrum van Heerenveen”, zegt Erika. “Dan herken je elkaar soms niet eens. Zo helemaal schoon en fris en met mooie kleren aan.” De Zomerspelweek. Ze hebben zich al voorbereid sinds januari, de vrijwilligers, en zijn er helemaal klaar voor. Laat augustus maar komen.

AANBIEDING!

ZONNEPANELEN, WARMTEPOMPEN, ZONNEBOILERS, PELLETKACHELS ETC. Bij ons vindt u alles om gasvrij of energieneutraal te wonen. Kom naar onze showroom voor de beste aanbieding.

VIKINGEN

GEZINSZAK PATAT

€ 8,TEGEN INLEVERING VAN DEZE ADVERTENTIE!

+

4 PERSONEN

+

OF 4 KROKETTEN

4 FRIKANDELLEN

GROTE BEKER MAYO

MOLENPLEIN 10B HEERENVEEN

0513-841143

ACTIE IS GELDIG T/M 17-07-2019

TAMARA


24

&FIT

GEZOND

NUMMER 06 • 2019

HET BELANG VAN EEN GOEDE NACHTRUST

Slapen in de zomer

Op 21 juni genieten we van de langste dag van het jaar. Superfijn, maar dat betekent ook dat de nacht extra kort is. Vroeg gaan de eerste zonnestralen schijnen en staan we al snel eerder op. En misschien stappen we ook wel iets later in bed als het nog zo lang licht is. Slapen we hierdoor wel genoeg? Neuroloog en somnoloog Judith Sie spreekt regelmatig mensen die door deze korte nachten last hebben van een verstoord slaapritme. “Lange dagen zorgen voor meer blootstelling aan licht en hierdoor kom je moeilijker in slaap. Slaapritmes worden geleidelijk verstoord, vaak in combinatie met veel schermgebruik.”

MINDER ACHTER HET BEELDSCHERM “Steeds vaker spelen deze problemen bij kinderen. Terwijl juist kinderen en ook pubers veel slaap nodig hebben.” Om ervoor te zorgen dat je in de zomer voldoende slaap krijgt, adviseert Judith om ’s avonds ruim voor het slapengaan met beeldschermgebruik te stoppen en veel licht te vermijden.

GEEF TOESTEMMING KINDERSLAAPPOLI

Judith Sie: “Draag bijvoorbeeld ’s avonds een zonnebril. Zorg verder voor goede omstandigheden in de slaapkamer: houd het koel en gebruik goede verduistering. Neem daarentegen geen middeltjes als melatonine, die kunnen het slaapritme juist verder verstoren. Het lichaam moet dit van nature gaan aanmaken.”

Tjongerschans heeft een eigen slaapwaakcentrum waar slaapstoornissen worden opgespoord en behandeld. Hierin werken verschillende specialismen samen voor de juiste diagnose en behandeling. Speciaal voor kinderen is er de kinderslaappoli. Neuroloog Judith Sie en kinderarts Reinout Bakker trekken hierin samen op. Een bezoek begint met een intake waarna onderzoeken kunnen volgen.

VOLDOENDE ENERGIE “Ons lichaam gebruikt bepaalde signalen, zoals een donkere omgeving om in slaap te komen en daglicht om ons te wekken. Dit ritme regelt niet alleen het slaapgedrag, maar ook ons energiepeil en humeur. Het is dus zeker van belang om een goede nachtrust te hebben, helemaal wanneer de biologische klok eerder afgaat dan de klok in de slaapkamer.’

“Als het nodig is krijgen kinderen bijvoorbeeld een bewegingshorloge om hun slaap te analyseren. Maar vaak zien we dat er door aanpassing van gedrag al heel veel kan worden verbeterd”, besluit Judith Sie. Meer over het slaapwaakcentrum van Tjongerschans vind je op www.tjongerschans.nl/ slaapwaakcentrum.

Als je met spoed zorg nodig hebt, kan inzicht in je medisch dossier letterlijk je leven redden. In heel Nederland staan zorgprofessionals dag en nacht voor je klaar als je ze nodig hebt. Als je patiënt bent in Tjongerschans, zijn je gegevens bij ons bekend, maar wij mogen dit zonder jouw toestemming niet delen met andere ziekenhuizen of zorginstellingen. Door toestemming te geven in je patiëntenportaal Mijntjongerschans mogen wij je medisch dossier delen. Ga naar www.mijntjongerschans.nl en geef toestemming.

Judith Sie (foto: Imka Westerhuis)

VERLOSKUNDIG SAMENWERKINGSVERBAND MIDDENIN KRIJGT AWARD VOOR AANPAK

“Ieder kind moet rookvrij kunnen opgroeien” Nog altijd rookt ongeveer 9% van alle zwangere vrouwen tijdens de zwangerschap. Minder bekend is dat van alle vrouwen die vlak vóór of tijdens de zwangerschap stoppen, ongeveer de helft binnen een half jaar na de bevalling weer begint met roken. Met als gevolg nadelige gezondheidseffecten voor opgroeiende kinderen. Dat moet anders, vinden gynaecologen, verloskundigen en kraamzorgmedewerkers. “Ieder kind moet rookvrij kunnen opgroeien, al vanaf het eerste begin in de baarmoeder”, aldus Clasien van der Houwen, gynaecoloog in Tjongerschans en voorzitter van de landelijke Taskforce ‘Rookvrije start’. Om zoveel mogelijk kinderen rookvrij te kunnen laten opgroeien, werken alle betrokken partijen van het verloskundig samenwerkingsverband Heerenveen en omgeving (VSV Middenin) samen. Het VSV heeft daarvoor een project opgezet dat door Stichting De Friesland financieel wordt ondersteund. Vanwege de inzet heeft VSV Middenin inmiddels erkenning gekregen. Vanuit het Nederlands Netwerk voor Rookvrije Zorgorganisaties kreeg VSV Middenin als eerste VSV in Nederland de Bronzen Rookvrije Zorg Award.

in de zwangerschap”, schetst Clasien van der Houwen. “Op basis van de situatie stippelen we een route uit. Zo nodig verwijzen we naar de huisarts of verslavingszorg. Als het stoppen lukt, vragen we regelmatig hoe het gaat. Als er een terugval is, proberen we te helpen om de draad weer op te pakken. We werken samen met kraamzorg en jeugdgezondheidszorg om te helpen voorkomen dat de moeder of de vader weer gaat roken.”

MISVERSTANDEN WEGNEMEN “We gaan nu veel verder dan alleen een stopadvies geven als een vrouw rookt

“Het beste is als de vrouw stopt met roken vóór de zwangerschap. Maar ook stoppen

tijdens de zwangerschap levert voordelen op. Roken is echt veel schadelijker voor het ongeboren kind, dan de stress die een zwangere vrouw ervaart tijdens het stoppen. En om nóg maar een misverstand uit de wereld te helpen: een partner die buiten rookt, lost het probleem nog niet op. Die neemt schadelijke stoffen toch weer mee naar binnen via onder meer de kleding. Deze ‘derdehands rook’ is net zo goed schadelijk, al weten veel mensen dat niet. Daarom vinden wij het zo belangrijk om ons voor deze ouders en hun kinderen in te zetten.”

Clasien van der Houwen ontvangt namens het VSV Middenin de Rookvrij Award uit handen van Robert van de Graaf van het Nederlands netwerk voor rookvrije zorgorganisaties (foto: Nicolien Sijtsema).


GROOTHEERENVEEN.NL

25

TEKST AMBER BOOMSMA // FOTO'S TEAM HORSTHUIS

JONG EN OUD GENIETEN SAMEN OP

HEREMA STATE

Ze woont in een penthouse, heeft elke dag aanspraak en voelt zich veilig en vertrouwd. Marlene Sol (23) huurt als woonstudent een betaalbare kamer in Herema State en doet als tegenprestatie vrijwilligerswerk.

Haar modern ingerichte appartementje op de zesde etage heeft een prachtig uitzicht. Wie niet beter weet, waant zich in een studentenflat, maar de meeste bewoners van Herema State zijn bijna vier keer zo oud. “Toch valt hier genoeg te beleven”, zegt de mbo-studente verpleegkunde. “Vooraf had ik nooit gedacht dat ik zoveel aanspraak zou hebben als ik door het gebouw loop met mijn boodschappen. Dat was wennen, maar nu ik er de tijd voor neem, vind ik het leuke momenten.” Het is precies die spontane interactie tussen jong en oud die de plaatsing van woonstudenten op Meriant-locaties zo geslaagd maakt. Voor mevrouw De Groot (91) verloopt het contact met de studenten op Herema State vanzelfsprekend. “Wij zijn ooit jong geweest en zij worden vanzelf ouder”, stelt mevrouw nuchter vast. We treffen haar in de huiskamer op de derde etage, waar Marlene een aantal uren per week vrijwilligerswerk doet. “Meestal ben ik hier rond etenstijd, dan schuif ik gezellig aan tijdens de gezamenlijke maaltijd.”

TIJD EN AANDACHT Voor het zorgteam is versterking tijdens de maaltijd fijn, want dan kunnen ze makkelijker andere bewoners op de afdeling ondersteunen als dat nodig is. Marlene: “Ik houd een oogje in het zeil en help bij het eten waar nodig. Al gaat het in de eerste plaats om tijd en aandacht voor een praatje. Soms zijn ze liever stil, dan is mijn gezelschap al voldoende. Sommige bewoners zetten me aan het werk. Dan zeggen ze: je kunt dit of dat wel even doen. Natuurlijk doe ik hen dat plezier.” Marlene vindt het een uitdaging om te ontdekken welke onderwerpen de bewoners prikkelen. “Vaak begin ik zelf te vertellen en soms raakt iets een herinnering of een interesse.” Er is altijd wel een aanleiding tot gesprek, zoals het wielrennen op televisie, waar mevrouw De Groot net naar zit te kijken. “Deze week heb ik de Elfstedentocht gefietst”, vertelt Marlene. Mevrouw grijpt enthousiast de arm van de woonstudent. “Knap hoor”, vindt ze. “De jongelui kunnen nog van alles.” Zelf blijkt ze nog heel behendig met haar rollator, waarmee ze even later weg schuifelt.

ROMANCE In de driekwart jaar dat Marlene al op Herema State woont, is ze zich thuis gaan voelen. “Er zijn altijd mensen en dat voelt veilig en vertrouwd. Bovendien heb ik iets met ouderen. De bewoners zijn weleens mopperig en soms zijn er onderlinge irritaties, maar ze hebben ook plezier met elkaar en maken graag grapjes. Er ontstond zelfs een keer een romance tussen twee bewoners, die knuffelden wat af. Dat zijn gouden momenten om te zien. Oud zijn is niet makkelijk, dat zie ik hier ook, maar je kunt nog steeds van het leven genieten.”

“Hier merk je hoe iets simpels als een praatje mensen blij kan maken.”


26

BRANDED CONTENT

NUMMER 06 • 2019

OCTRAS DOOR (ROOK)SCHADE EN SCHANDE WIJZER GEWORDEN U kent vast de uitdrukking: ieder nadeel heeft z’n voordeel. Wij bij Octras weten dat sinds vorig jaar als geen ander: door rookschade werd ons pand onbewoonbaar. Dankzij deze ervaring zijn wij als assurantieadviseurs misschien nóg betere dienstverleners voor onze klanten geworden! Hoe dat kan? Ik leg het u graag uit.

Zaterdagochtend, 8 september. Ik zal het nooit vergeten. Ik floot een hockeywedstrijd van mijn dochter. Midden in het spel werd ik gebeld door de brandweer: “Wilhelm, vanochtend was er brand bij de buren. We moeten nu jullie pand in”. Je schrikt enorm van zo’n bericht. Als een dolle ben ik in de auto gesprongen. Het moment waarop onze deur openging vergeet ik nooit meer. Ons hele pand vol met vieze, zwarte rook. En overal een dikke laag roet. Krankzinnig. Wat nu? Maandagochtend zouden onze klanten tenslotte gewoon weer bellen. En dan wilden wij zoals altijd voor hen klaarstaan. Gelukkig was ik goed verzekerd én had ik de bijbehorende voorbereidingen getroffen. Ik kon dus gelijk aan de slag.

Goede voorbereiding is het halve werk

Die dag heb ik gelijk contact gezocht met onze schadeverzekeraar en de schadeexpert. Tja, als tussenpersoon heb ik daar de juiste contacten voor en kan ik hen zelfs op zaterdag bellen. Samen met een specialist van de verzekeraar maakten we een plan van aanpak. Wat moet er veilig gesteld worden, hoe word je weer operabel? Ons hele pand moest gestript worden. Zelfs het dak en achtergevel moesten er volledig uit.

Dat weekend konden we vier werkplekken inrichten bij een goede zakelijke relatie die in een ruim pand zat. De juiste contacten zijn goud waard op zo’n moment. Er waren vijf panden betrokken bij de brand dus de expert had veel ballen in de lucht te houden. Hij is aanspreekpunt voor aannemers, schoonmakers, bouwvakkers en ga zo maar door. Hij wil graag helpen, maar is gebonden aan mensen die moeten meewerken. Zo had hij een aannemer die pas eind mei ons dak kon repareren. Voor ons was dat veel te laat. Ik ben toen mijn eigen kanalen gaan inzetten, en zo had ik in januari een nieuw dak. Zulke acties moet je wel goed afstemmen met de expert en met de verzekeraar. Past het wel binnen het budget, et cetera. Ik had dus zowel de pet op van gedupeerde als van tussenpersoon voor mijn eigen schadepolis!

Je krijgt wel geld, maar dat wil niet zeggen dat je dan ook de oplossing hebt Je bedrijfspand verzekeren gaat om veel meer dan geld. De totale schade was uiteindelijk meer dan vijf ton. Die schade, die krijg je echt wel vergoed. Maar wat je niet vergoed krijgt zijn de frustraties bij een dergelijke calamiteit. En de enorme hoeveelheid tijd die er mee gemoeid gaat!

Riskmanagers Octras vlnr: Jordan Hidalgo, Gerard Knorren en Wilhelm de Haas

Iedereen doet z’n best, maar het is lastig om van anderen afhankelijk te zijn.

is ons vak en als ‘ervaringsdeskundigen’, kunnen we dit misschien nu nog wel beter!

Een goede brandverzekering vraagt om een degelijke voorbereiding. Nadenken met de ondernemer hoe het bedrijf zo snel mogelijk op gang komt bij een calamiteit. En mocht die noodsituatie zich voordoen, dan zijn wij er om het proces gaande te houden. We brengen oplossingen, hebben de juiste contacten en we nemen stress weg. Dat

Wilt u niet voor verrassingen komen te staan?

Neemt u dan contact met ons op, wij laten u graag de mogelijkheden zien van een risicoscan voor uw bedrijf. Telefoon 0515-424789 info@octras.nl Wilhelm de Haas

TEKST EN FOTO HENK VAN DER VEER

Vrijwillige maaltijdbezorgers Huys ter Swaach zijn enorm waardevol

Vrijwilligers zijn onbetaalbaar! Ook voor Huys ter Swaach zijn een viertal mensen actief die er voor zorgen dat warme maaltijden aan inwoners van Beetsterzwaag elke dag bezorgd worden. Wij spraken met drie van de vier vrijwillige maaltijdbezorgers van Huys ter Swaach: Tjitske Kloosterman, Cileke Postma en Fokje Talsma. Rein de Boer ontbrak vanwege vakantie. libbensferhaal op papier te krijen. Ik hâld der altyd rekken mei dat ik iten besoargje moat”, weet Postma.

Een van de diensten van Huys ter Swaach is ‘Tafeltje dekje’, het leveren van warme maaltijden aan inwoners van Beetsterzwaag. Die service is bedoeld voor mensen die op een gegeven moment niet meer in staat zijn boodschappen te doen of te koken. Om toch zelfstandig te blijven wonen biedt Huys ter Swaach deze mensen de mogelijkheid om voor hen te koken. Die warme maaltijden worden bezorgd door bovengenoemd viertal.

Organisatorisch is het eenvoudig geregeld, iedereen heeft z’n vaste dag van bezorging. Overleg is er zo nu en dan, maar de bezorgbrigade weet wat van hen verwacht wordt. Als iemand eens een dag niet bezorgen kan, dan wordt het onder elkaar geregeld. Zo nu en dan zijn er gezellige personeelsbijeenkomsten waar de vrijwilligers ook voor worden uitgenodigd. Dan wordt er even bijgekletst.

EXTERNE VRIJWILLIGERS “Wy binne eksterne frijwilligers dy’t fiif dagen yn’e wike foar dizze maaltijdservice soargje. Wy komme hjir om healwei tolven en dan hat Bart de kok it iten klear stean op in karre en dan lade wy dy bakken yn it bestelweintsje. Der binne tsien adressen wêr’t wy besoargje moatte. Dat binne faak deselde adressen. De earsten krije it iten dus frij betiid, de lêsten om healwei ienen hinne”, vertelt Fokje Talsma, die zelf al de leeftijd der sterken bereikt heeft en dit ‘leuke’ vrijwilligerswerk nu drie jaar doet. “Ik doch dit omdat ik der sels ek wille oan belibje, oars die ik it echt net. Trouwens even yn it autootsje ride is ek leuk”, laat Talsma weten. Tjitske Kloosterman, die Fokje drie jaar geleden in mocht werken, doet het werk inmiddels al weer vier jaar met veel plezier.

“Wy wurde itselde behânnele as de fêste meiwurkers”, waardeert Cileke Postma. De andere twee dames knikken instemmend. “Doe’t ik hjir op gesprek kaam hie ik meiien in goed gefoel, dy fijne sfear rekke my. Sa wurde wy alle kearen wer ûtfongen. It bliuwt gewoan fijn frijwilligerswurk!”

vlnr, Fokje Talsma, Cileke Postma en Tjitske Kloosterman

“Ik fyn f’ral it kontakt mei minsken sa moai. It kontakt is koart, omdat elk op’e tiid syn iten ha moat, mar toch binne dy koarte kontakten hiel weardefol. Soms binne wy de iennigen wêr’t de minsken mei prate.” Ook Cileke Postma vindt de maaltijdservice van Huys ter Swaach waardevol vrijwilligerswerk dat ze oppakte nadat ze werkloos raakte.

“Ik bin doe nei in faktaturebank west foar frijwilligerswurk en doe kaam ik dizze funksje tsjin. Nei’t ik belle hie die bliken dat der foar my ek wol in plakje wie. Ik doch dit wurk mei in soad nocht, ik belibje der plezier oan en ik leau wol dat it fan twa kanten komt. De measte minsken wêr’t wy komme binne 80+. Der binne genôch dy’t fierder noch hiel aktyf binne. Der is sels in frou by dy’t dwaande is my har

Voor info over de maaltijdservice van Huys ter Swaach: www.huysterswaach.nl


heerenveen // GEZOND&FIT

GROOTHEERENVEEN.NL

27

TEKST EN FOTO’S MARIJE NUTMA

MARLOES LAHUIS WERKT BIJ HET MEDISCH CENTRUM VOOR NATUURGENEESKUNDE

“Leef je jouw leven of leef je wat er van je verwacht wordt?” Marloes Lahuis is psychosomatisch fysiotherapeute en werkt sinds een jaar bij het Medisch Centrum voor Natuurgeneeskunde (MCNA) aan de Stationsstraat in Heerenveen. Ze vertelt aan Groot Heerenveen hoe ze daar terechtgekomen is. “De stap om bij het MCNA te gaan werken, was voor mij een stap vanuit mijn gevoel. Terwijl ik gewend was om alles te plannen en van te voren te bedenken. Ik durf steeds meer te vertrouwen op mijzelf. Dat is ook wat ik mijn cliënten mee wil geven.”

Denk aan de risico’s!’ Ken je de uitdrukking ‘als een kip zonder kop?’ Dat je iets doet zonder erbij na te denken? Ik was gewend om juist te leven ‘als een kop zonder kip’: alles vanuit mijn hoofd doen en mijn lijf en gevoel hobbelden erachteraan. Nu was het andersom. Ik voelde me direct enorm thuis bij het MCNA. Ik kan mij voorstellen dat cliënten dit ook zo ervaren en zich geen nummer voelen.”

FAMILIEMAN “Als tiener kwam ik door mijn moeder in aanraking met natuurgeneeswijzen. Zij is al jaren bestuurslid van een organisatie voor persoonlijke groei en bewustwording en lange tijd heb ik daar vrijwilligerswerk gedaan. Ik ben geboren in Drenthe als middelste uit een gezin met drie kinderen en op mijn negende jaar verhuisden we naar Dokkum. Mijn vader was destijds directeur van het Waterschap in Stiens. Hij was een echte familieman en rots van ons gezin. Toen ik twintig was, overleed hij aan een hartinfarct. In de periode daarvoor ging het Waterschap fuseren en dat was erg stressvol voor hem, want hij had hart voor de werknemers die onder zijn leiding stonden. Hij kreeg het infarct vlak nadat de fusie rond was. Na zijn dood is mijn moeder hertrouwd en samen met haar huidige man vormen zij het bestuur van Stichting In-zicht uit Joure.”

“Bij fysiotherapie hebben de meeste mensen wel een beeld. Daar ga je naar toe als je bijvoorbeeld spierpijn hebt, of rugklachten. Als psychosomatisch fysiotherapeute kijk ik niet alleen naar lichamelijke klachten, maar ook naar iemands gedachten, emoties, gedrag en leefstijl. Stel dat iemand met nekklachten bij mij komt, dan vraag ik ook naar bronnen van spanning in zijn of haar leven. Hoe gaat diegene daarmee om en zijn er mogelijkheden voor verandering? Het liefste laat ik mensen zelf zoeken naar oplossingen.”

INNERLIJK KOMPAS

FYSIOTHERAPIE OF PSYCHOLOGIE “Na de HAVO twijfelde ik tussen de opleidingen fysiotherapie en psychologie. Het werd fysiotherapie. Toen ik na mijn opleiding ging werken, raakte ik er steeds meer van overtuigd dat lichaam en geest een grote invloed op elkaar hebben. Om die reden ben ik de Masteropleiding Psychosomatische Fysiotherapie gaan volgen in Utrecht. Hoewel ik daar veel heb geleerd, was het overwegend theoretisch. In de afgelopen jaren heb ik door bijscholing steeds meer praktische tools gekregen. Mensen gaan vaak in ‘gevecht’ met langdurige pijnklachten, ze willen er vanaf. Dit werkt averechts. Ik help mensen om juist de controle los te laten en te leren voelen en aanvaarden, zodat ze hun leven weer kunnen oppakken.”

WERKEN VANUIT GEVOEL “Vorig jaar ben ik bij het MCNA gaan werken. Daarvoor heb ik bijna tien jaar in Leeuwarden in

een fysiotherapiepraktijk gewerkt. Mensen om mij heen zeiden zo nu en dan: ‘Wordt het niet tijd voor wat anders?’ Hier werd ik weleens wat kriegelig van. Ik had een jong gezin, mijn man veranderde van baan en ik was kostwinner. Ik zat niet te wachten op verandering! Maar tegelijkertijd was er de wens om meer vanuit mijn gevoel en intuïtie te werken. Door de hoge eisen van de zorgverzekeraars voelde ik mij beperkt in mijn doen en laten. Ik ging fantaseren over hoe het zou zijn als ik een enorm geldbedrag zou winnen. Wat zou mij dan gelukkig maken? Ik kwam tot de conclusie dat ik hetzelfde werk wilde blijven doen, maar dan in een holistisch centrum waar reguliere zorgverleners samenwerken met complementaire zorgverleners.”

Het Medisch Centrum voor Natuurgeneeskunde in de Stationsstraat in Heerenveen.

ALS EEN KOP ZONDER KIP “Twee maanden nadat ik dit uitgesproken had, hoorde ik via mijn moeder dat er plek was bij het MCNA in Heerenveen. Ik had gedacht dat mijn wens pas jaren later in vervulling zou gaan en mijn eerste reactie was dan ook:

‘Hier zit ik nog niet op te wachten!’ Maar toen ik me begon open te stellen voor deze kans, merkte ik dat ik vlinders in mijn buik kreeg, zo goed voelde het! Mijn gevoel schreeuwde: ‘Oh, wat leuk!!’ Maar mijn hoofd zei: ‘Waar ben je mee bezig? Je bent geen ondernemer.

“Ik woon nog steeds in Dokkum, met mijn man en onze twee jongens van drie en zes jaar. Mijn man en ik maken keuzes die, zeg maar, iets minder traditioneel zijn. We slapen bijvoorbeeld samen met onze kinderen op één kamer. Ja, wij hadden ook de kinderkamer met het wiegje klaar hoor, maar toen ze er eenmaal waren, voelde dat niet goed meer. Ik heb mijn gevoel laten spreken en daar heb ik nooit spijt van gehad. We hebben de kinderen veel in een draagdoek gedragen en ik heb ze lang borstvoeding gegeven. En we hebben ze nooit gevoerd, ze mochten altijd zelf beslissen wat en hoeveel ze wilden eten van het eten dat wij ze voorzetten. Het zijn stabiele en sterke jongens en wie weet heeft dit alles daaraan bijgedragen. Ik vind het mooi dat het moederschap maakt, dat ik het denken en de controle meer loslaat en meer durf te vertrouwen op mijn gevoel en intuïtie.” “En dat wens ik de cliënten die bij mij komen ook toe. Wat is belangrijk voor je? Waar liggen je grenzen? Leef je jouw leven of leef je wat er van je verwacht wordt? Ik hoop dat wij allemaal leren vertrouwen op ons innerlijke kompas en dat we van onszelf mogen zijn wie we zijn.”


28

CULTUUR

NUMMER 06 • 2019

OPEN THEETUIN EN CONCERT HUIZE VOORMEER Op zondag 23 juni, van 14.00 tot 17.00 uur is het park bij landgoed Huize Voormeer open voor publiek. U kunt een wandeling maken door de prachtige natuurtuin met Roodbaarddetails en op diverse plekken in de tuin rustig een kopje koffie of thee drinken. Ook kunt u de bijen bekijken achter in de bloemenweide, waar een imker u alles zal uitleggen over het leven van de bijen en waar een stand staat met onder andere bijenhoning, waskaarsen, bijenzeep et cetera. Om 13.00 uur zal voor de liefhebbers een concertje van een klein uurtje plaatsvinden in de rococozaal van

&UITGAAN

één stuk voor fagot geschreven, wat een grote aanwinst is voor het fagot repertoire. Het timbre en de veelzijdigheid van de fagot komt in dit stuk in al zijn facetten tot uiting.

VOORMEER KLASSIEK Huize Voormeer. Pianist Johan Bijhold en fagottist Marjolein Wielinga zullen diverse werken ten gehore brengen; de Holbergsuite van E. Grieg, de hoorn/fagotsonate van L. van Beethoven en de sonate voor fagot en piano van C. Saint Saens. Dit is een uniek werk, Saint Saens heeft maar

LOCATIE: HEIDEBUREN 97/99 HEERENVEEN. DATUM: ZONDAG 23 JUNI 2019. TIJD: VAN 14.00 TOT 17.00 UUR OPEN THEETUIN / CONCERT 13.00 UUR. KOSTEN: BEZOEK TUIN EN IMKERIJ GRATIS / CONCERT € 10,-. INFO: 0513 625668 OF VOORMEERKLASSIEK@ YAHOO.COM

MET PUBLIEKSACTIE

Het Posthuis Theater sluit op 1 juli het eerste deel van de voorverkoopperiode af. Wie voor die datum kaarten voor minstens drie voorstellingen in het Heerenveense theater reserveert (en ook heeft betaald) krijgt extra theater cadeau. De extra voorstelling kost € 2,50 per kaartje. Dit is de prijs van het pauzedrankje bij de voorstelling. Wie drie verschillende voorstellingen boekt, ontvangt aan het begin van het seizoen een lijst met voorstellingen uit de eerste helft van het seizoen, waaruit één extra voorstelling kan worden gekozen. Wie vier of meer voorstellingen boekt, krijgt halverwege het seizoen nóg een keer lijst voor de tweede helft van het seizoen. Daarnaast krijgen deze bestellers – zolang de voorraad strekt – een fraai uitgegeven boekwerkje, waarin artiesten hun belevenissen beschrijven op weg naar een theater ergens in Nederland. op, voor één prijs. Wie in de 28e editie van het Posthuis Theater meedoen (op dinsdag 14 november), wordt later bekend gemaakt. Vaak gaat het om finalisten van de afgelopen cabaretfestivals. Vanaf 12 juli heeft de kassa van het Posthuis Theater een zomervakantierooster met beperkte

TALENTENFLUISTERAAR LUK DEWULF KEK2 en Ateliers Majeur organiseren een lezing van de Vlaamse Talentenfluisteraar Luk Dewulf, speciaal voor mensen uit het onderwijs, culturele instellingen, buitenschoolse organisaties en cultuuraanbieders uit NoordNederland.

Talentgedreven werken met kinderen, hoe dan? Hoe kun je als leerkracht en als schoolteam werken aan, en vanuit de talenten van kinderen? Hoe zorg je ervoor dat kinderen al hun talenten mogen ontdekken op de basisschool, en vanuit hun talenten mogen groeien? Is de methodiek van Luk Dewulf een passende aanpak voor jou of jouw school?

VOORVERKOOP POSTHUIS THEATER

Het Posthuis Theater biedt tot 1 juli ook 20% korting op een serie Cabarettalent. In dit cabaretabonnement zitten vier voorstellingen: de Cabarestafette, Alex Ploeg, Steven Brunswijk en Kasper van der Laan. De formule van Cabarestafette is al meer dan dertig jaar een succes. Drie aanstormende cabarettalenten treden op één avond

LEZING

Locatie: De Rinkelbom. Datum: Woensdag 19 juni 19.00 uur. Kosten: € 7,50.

ATELIERS MAJEUR

WWW.ATELIERSMAJEUR.NL

openingstijden. Deze aangepaste kassatijden zijn te vinden op de website www.posthuistheater.nl. Via de website is het 24/7 mogelijk om kaarten te reserveren.

POSTHUIS THEATER HEERENVEEN

WWW.POSTHUISTHEATER.NL

MUZIEKBEESTJE MET TOMKE IN BIBLIOTHEKEN HEERENVEEN EN JUBBEGA

Hinke Schwering-Strien van Het Muziekbeestje verzorgt in de bibliotheken van Heerenveen en Jubbega de workshop ‘Spelen met Boek & Muziek’ voor kinderen van 2 tot en met 6 jaar. Ter gelegenheid van de Fryske Foarlêswike staat hierbij een verhaaltje van Tomke centraal. Tijdens deze workshop kunnen kinderen op een speelse manier genieten van het samen muziek maken en maken ze samen een muzikale reis door een boek. Er worden liedjes gezongen, de kinderen maken muziek met verschillende kleine instrumenten en natuurlijk kunnen ze bewegen op de muziek. Gratis Tomkeboekje Ter gelegenheid van de Fryske Foarlêswike is het boekje ‘Belibje it mei Tomke’ gratis af te halen in alle bibliotheken. Het thema is dit jaar ‘zintuigen’. De verhaaltjes gaan over alles wat kinderen kunnen ervaren: van pannenkoek tot verstoppertje, van berichten tot spelen met de iPad. Zolang de voorraad strekt!

BIBLIOTHEEK HEERENVEEN-JUBBEGA

BIBLIOTHEEK JUBBEGA: DINSDAG 25 JUNI 15.30 UUR. BIBLIOTHEEK HEERENVEEN: ZATERDAG 22 JUNI 10.30 UUR. KOSTEN: € 2,- VOOR LEDEN EN € 4,- VOOR NIET-LEDEN. (ALLEEN KINDEREN KOPEN EEN KAARTJE; PER KIND HEEFT ÉÉN BEGELEIDER GRATIS TOEGANG.) WWW.BMF.NL

FAYA DANCE CENTRE PRESENTEERT ‘DREAMS’ IN HET

POSTHUIS THEATER

‘Dreams’ is de titel van de eindvoorstelling van Dance Centre FAYA!. Op 28, 29 en 30 juni wordt het Faya-dansseizoen afgesloten in het Posthuis Theater met mooie voorstellingen die gaan over dromen. Dromen doet iedereen, jong en oud, en de cursisten van Faya nemen je mee in hun Dromen/Dreams.

VOORSTELLINGEN:

Vrijdagavond 28 juni 19.30 uur: oudere lesgroepen (vanaf 12+ t/m de adult groepen). Zaterdagmiddag 29 juni 15.00 uur: alle lesgroepen (vanaf 4 jaar t/m 10+ groepen). Zaterdagavond 29 juni 19.30 uur: oudere lesgroepen (vanaf 12+ t/m de adult groepen). Zondagmiddag 30 juni 15.00 uur: alle lesgroepen (vanaf 4 jaar t/m 10+ groepen). Kosten: € 7,50 voor kinderen / € 12,50 volwassenen.

POSTHUIS THEATER HEERENVEEN WWW.POSTHUISTHEATER.NL


GROOTHEERENVEEN.NL

29

TEKST: JANITA BARON // FOTOGRAFIE FRB FOTOGRAFIE

een nieuwe blik op…

“DE ONTWIKKELING VAN HET OOG” Fotografe Greetje Keuning zit samen met haar partner Roland Bouma met een grote glimlach op mij te wachten aan een tafel vol foto’s en attributen én met een grandioos uitzicht op het omringende landschap. Tijdens ons gesprek hoor je continu verschillende soorten vogels en zie je vele kleurige libellen voorbij vliegen. Deze droom in Jubbega is de uitvalsbasis van FRB Fotografie. “Weken van 60 à 70 uur zijn voor mij nu heel normaal”, verklapt Greetje al snel. Maar ook hoe mooi het was “om van fotografie mijn werk te kunnen maken en gewoon onder de afwas met Roland nog even ideeën over de aanpak te kunnen bespreken.”

Roland fotografeert Greetje.

PRIJSVRAAG Kiekje van Greetje terwijl ze cursiste Anke Visser begeleiding geeft tijdens een fotografie-excursie naar een oude fabriek.

Inmiddels negentien jaar geleden is Roland begonnen met het geven van cursussen fotografie in Jubbega. Dat ging zo bijzonder goed én snel met aanmeldingen dat er een wachtlijst ontstond. Hoe begon het allemaal met Fotografie Roland Bouma? “Ik ben groot gebracht met fotografie. Beeldende kunst en fotografie heeft altijd een sterke aantrekkingskracht op mij gehad. Een veel gestelde vraag twintig jaar geleden was: ‘Hoe kan het dat jij wél goede foto’s kan maken en ik niet?’ Daarom leek het mij leuk om met een groepje aan de slag te gaan en mijn kennis over te dragen. Al heel gauw nam Greetje echter het initiatief om FRB Fotografie op te richten. Het bedrijf heeft tegenwoordig zo’n duizend inschrijvingen per jaar! Maar dit is de verdienste van Greetje, dus de rest van dit gesprek kun je het beste met haar voeren.” Verbaasd over deze plotselinge wending draai ik richting Greetje die direct vol enthousiasme begint te kletsen over hoe ze aangestoken is door Roland, hoe ze als juf uit het basisonderwijs deze nieuwe liefde en haar werk probeerde te combineren. En hoe ze uiteindelijk er wel voor moest kiezen om volledig in het bedrijf te stappen. “Vanaf het begin is het continu druk geweest. De aanpak van de cursussen van FRB Fotografie is zo wezenlijk

“Door fotografie heb ik een heel rijk leven gekregen!”

anders en dat verklaart het succes. Naast het blijvende enthousiasme natuurlijk, ik geniet nog steeds elke dag van dit werk!”

Excursies en cursussen De komende tijd staan er weer diverse excursies op de planning: van baby-uilen tot geheime kastelen en van model- tot macrofotografie. Greetje: “Onze cursisten vertellen ons over de meest prachtige plekken in Friesland en daarbuiten. Je weet soms niet half wat er hier in de buurt voor bijzondere plaatsen te ontdekken zijn. Zulke prachtige natuur! Geweldig. Wij gaan het liefst naar plaatsen waar anderen niet komen, die niet bekend zijn.” Ondertussen laat ze mij foto’s zien met een grafische weergave van het landschap. Een plek waar volgens haar een normaal mens niet zou komen, ‘dat is saai!’, maar waar zij en haar cursisten dol op zijn.

“Wij maken gebruik van de informatie die wij hebben vastgelegd.”

“Er zitten zulke mooie plaatjes in het landschap. Als je maar kijkt. Techniek is heel mooi en handig, maar je moet ook leren kijken. Schoonheid vinden wij een momentopname. Zo kijken wij trouwens ook naar het werk van onze cursisten. Het is namelijk zo makkelijk om iets te vinden van een foto. Maar jij weet niet wat het voortraject van de maker is, hoe de curve van zijn/haar ontwikkeling loopt. Het absolute niveau van cursisten vinden wij dan ook niet interessant. Het gaat om de ontwikkeling, de lijn die in hun werk zit.” Verbaasd luister ik naar deze verfrissende woorden, het gaat eens een keer niet om talent of prijzen maar om de kijkende en voelende mens.

zich dan ook prima om te leren fotograferen. Je leert om te kijken, hoe iets in elkaar zit, hoe je iets in beeld wilt brengen en hoeveel kleuren er wel niet om ons heen zijn. Je moet echt vlieguren maken om te leren kijken en echt te zien. Daarnaast is expressie een belangrijk punt.” Als ik begin over nabewerken blijkt het stel hier een duidelijke mening over te hebben: “Wij maken gebruik van de informatie die wij hebben vastgelegd in RAW-bestanden. Een camera legt niet vast wat jij ziet, maar wat jij wilt dat je gaat zien.” Je kunt dus gaan registreren wat je ziet maar ook je gevoel vastleggen. Dat doen schilders toch ook? Die geven ook hun eigen sfeer en expressie weer. En dat kunnen fotografen ook. Daar wordt het wat ons betreft alleen maar breder en leuker van! Wij houden overigens niet van iets van de ene foto in een andere foto plakken, tenzij wordt vermeld dat het trucage is.” Maar stel dat er iets storends is? Haal je dat dan weg vraag ik mij direct af. Resoluut antwoordt Greetje: “Dan had je maar een beter kader moeten kiezen.”

Modelfotografie

Foto’s en kiekjes

“Als je portret- en modelfotografie onderdeel maakt van een cursus blijkt dat cursisten ineens veel kritischer gaan kijken. Beide lenen

“Hoe maak jij een foto? Dan is van belang: licht, compositie en jouw bedoeling. Wij leren onze cursisten om niet eerder een foto te

Speciaal voor GrootHeerenveen is deze foto gemaakt mét de vraag aan de lezers... Is dit een: A) met een computer gemaakte trucfoto (montage)? B) u  itsluitend met de camera gemaakte meervoudige opname zonder trucage? C) e en ‘gewoon’ gemaakte foto, dus zonder trucage? Onder de inzenders met het juiste en goed onderbouwde antwoord verloot FRB Fotografie een attentie. Inzendingen kunnen gestuurd worden naar: greetjekeuning@gmail.com.

maken dan dat je zeker weet dat dit het beeld is. Wij onderscheiden overigens twee soorten: foto’s en kiekjes. Kiekjes zijn niet minder dan foto’s, het is gewoon een heel ander soort. Kiekjes worden gemaakt om snel een moment en/of herinnering vast te leggen, iets wat belangrijk is voor mensen. Onder foto’s verstaan wij zorgvuldig gecomponeerde beelden die, wat ons betreft, bedoeld zijn voor het overbrengen van en/of uiting geven aan emoties.” Roland vult aan: “Dit is mijn beeld. Ik vertel daarom ook nooit wat mijn bedoeling is geweest, zelfs niet als mensen er naar vragen. Dat interesseert mij niet. Het gaat mij erom wat een ander er in ziet. Al is er maar één iemand die erdoor geraakt wordt…” Greetje legt het nog even verder uit: “Een foto is dus altijd gelukt omdat het een uiting van jou is. Én als je iemand anders weet te raken dan is het helemaal gelukt.” Afsluitend zegt Greetje: “Fotografie betekent voor mij een manier van uiten. We leren zelf ook altijd door en hebben allebei ook nog heel veel wensen om vast te leggen. Fotografie is onuitputtelijk!”


30

NUMMER 06 • 2019

HET VERHAAL VAN HEERENVEEN

‘DE ROOKENDE MOOR’ Onder de middenstanders in Heerenveen aan het einde van de 19e eeuw komen we opvallende namen tegen. Op 18 mei 1818 werd de Heerenveense tabakshandel ‘Het gekromde Tabaksvat’ opgericht door Simon Hendrik Taconis. Taconis werkte aanvankelijk alleen en met de hand in zijn pand aan de Dracht. Een jaar later kwam de eerste knecht in dienst. Taconis kreeg in 1845 belastingvrijstelling omdat hij zijn tabaksfabriek (kad. sectie A nr. 363) liet vernieuwen. Met de vernieuwing werd het bedrijf omgedoopt tot ‘De Rookende Moor’. Aan de hand van het perceelnummer is vast te stellen waar het pand gevestigd was, namelijk op de hoek van de Munniksteeg. Het uithangsbord van De Rookende Moor, dat in het Museum hangt

FOTO BOVEN: Het hoge huis met de klokgevel: De Rookende Moor. Het huis met de duif: Keizer manufacturen, 1934 FOTO RECHTS: Tabaksfabriek De Rookende Moor op de hoek van de Munniksteeg Ate Gurbes Wapstra, winkelhouder Firma Taconis De Rookende Moor.

De tabaksfabriek had enkele bekende ‘buren’, zoals mej. Wed. Dornseiffen, Oekele van der Kam en Wobbes Mollema. Het ging goed met de zaken want in 1860 liet Taconis nóg een oproep voor een leerling in tabaks- en kruidenierswaren plaatsen. In 1863 ging de tabaksfabriek over op zoons Tjepke en Yde Taconis. Een andere tak van de familie stortte zich op het bakkerijwezen.

Tabaksverpakking van De Rookende Moor

‘Het verhaal vanHeerenveen” is mogelijk gemaakt door:

Onder het beheer van de zoons werd in 1875 een Duitse stoommachine geïnstalleerd. Vol trots werd in de kranten geschreven over de moderne Stoom-Tabaksfabriek van Heerenveen. Op 2 Juli 1881 lieten de heren Taconis hun merk vastleggen in het handels- en fabrieksmerkenregister. In tabaksfabriek ‘De Rookende Moor’ werd ruwe tabak bewerkt tot pijptabak en pruimtabak. Taconis prees zijn producten aan als ‘geurig en smaakvol’. In 1922 werd er Echte Friesche Heerebaai, een fijngesneden rooktabak voor de pijp, verkocht voor maar liefst 55 cent per ½ pond. Het werd voornamelijk gerookt door welgestelde heerenboeren en had dus een nogal exclusief tintje. De verpakking was rijkelijk versierd en de

tabak was in verschillende hoeveelheden te verkrijgen. In 1922 besloot de familie Taconis om samen te gaan werken met de familie Comello uit Drachten. Zij combineerden hun zaken in de N.V. Tabak- en Sigarenfabriek ‘De Rookende Moor’. Door de aankomende oorlog werd de ruwe tabak langzaam schaars. Het was onvermijdelijk, in 1938 werd ‘De Rookende Moor’ opgeheven. In 1939 nam Douwe Egberts het pand over. De klokgevel van het pand werd in datzelfde jaar afgebroken ten gunste van de firma Keizer. Het uithangbord met het logo van ‘De Rookende Moor’ bleef nog jaren aan de gevel hangen. Nu is het te zien in Museum Heerenveen.

Munniksteeg, achterkant voormalige tabaksfabriek De Rookende Moor in 2001.

MUSEUM HEERENVEEN

Minckelersstraat 11 8442 CE Heerenveen www.heerenveenmuseum.nl

In de krant van toen... Een versje uit Hepkema’s Courant van 15 juni 1932, dat we u niet willen onthouden:

Er bestaat een oude firma Over de Eeuw te Heerenveen. Haar tabak wordt zeer geprezen Over land en over zee’n: Firma Simon H. Taconis. Nooit haar goeden naam verloor. Ieder rookt wel graag een pijpje Tabak van de ‘Rookende Moor’.

Gezicht op Heerenveen vóór 1980 met de watertoren en schoorsteenpijp van De Rookende Moor.

MET DANK AAN: Werkgroep Oud Heerenveen www.werkgroepoudheerenveen.nl


heerenveen // CULTUUR&UITGAAN

31

GROOTHEERENVEEN.NL

HOE’T LAMMERT AS BYNPEAL OP IN FOER HEA BELÂNE Lammert vertelt... “It hie de hiele dei brodzich west, it wie

midden yn de ûngetiid. De boeren dy’t bang wiene dat tonger en rein harren oer’t mêd komme soene, skrepten harsels yn ’t swit om it hea yn de skuorre te krijen. Der is in sprekwurd dat seit: ‘Ien bûksike apel kin de hiele koer bedjerre’. Sa is’t mei hea krektlyk. In protsje hea dat min wûn is, kin foar broei soargje en dan kin de hiele pleats nei gychem gean. En sa falt it ek wol te begripen dat de boeren soms sa gysten binne dat it bytiden liket oft se harren ferstân kwyt binne. Ik wie ris by in buorman fan in lyts boerke yn it hea. Dat lytse boerke hie sa’n acht kij op stâl stean, in ‘komelker’ neamden de grutte boeren him. Dy grutte boeren koene dat manstje wol dea sjen. Miskien wol om’t hy en syn wiif mei de beide bern op sa’n lyts pôltsje trochwrotten en dêr no net echt ryk fan waarden, mar dochs om de pear jier in ko mear op stâl setten en in stikje lân der by kochten. Ik wie by dy grutte boer yn ‘e ûngetiid en mar skreppe en yn dat waarme hea omslaan, en dan ek noch dy grutte boer ús igaal oanfiterje. Doe begûn it yn de fierte te tongerjen en te wjerljochtsjen. Ynienen hearde ik it komelkerke dy’t yn it lân neist ús dwaande wie roppen en syn wiif wakker bearen. Ik tocht, dêr is wat te rêden, dat ik nei de sleat dy’t tusken beide perselen lei. Ik

FOTO: LAURAKEIZERFOTOGRAFIE.NL

Reageren? Stuur dan een email naar: eelke.lok@ziggo.nl

Dêr lei ik dan langút op it foer hea. Al myn spieren stiene spand, dat ik waard sa hurd as in echte bynpeal. En doe begûn de dochter te tellen.

Doe’t de bui wat ôfsakke wie, sette ik wer nei myn eigen boer ta. Mar dêr wie de bui noch lang net oer, jonge jonge, wat bearde dy man. Ik lake him út en frege oft er it hea noch de rZ in bytsje drûch yn de skuorre krigen ee hie. Doe barste dy man suver útelkoar, de hurde wyn hie alle hea wer oer it lân saaid en mei al dat wetter koed er wer opnij begjinne. ‘En dat is dyn skuld smoarge heidepyk’, rôp er. No hie ik wolris in boer razen heard, mar dat hy my foar heidepyk útmakke… an

De vinger op de zere plek….

Al hiel ferstuivere seagen hy en syn wiif my oan, mar de grutte jonge sei: ‘Lit it mar oangean heit, fan dy mannen kinne jo alles ferwachtsje’. En tsjin my: ‘Kom op, dan stean ik jo te bok. Klim mar op it hea, dan moatte jo mar sizze wat wy dwaan moatte’. It wie in lyts keunstje om op it hea te kommen, want it wie knap fêst optuge. Ik gie foaroer op de wein lizzen en stuts de hannen foarút en spande alle spieren dy’t ik oan it liif hie. ‘Smyt my in pear jassen nei boppe’, sei ik tsjin de minsken ûnder my. ‘En dan moatte jimme mei de iene jas myn hannen festbine en mei de oare myn fuotten. En dan dogge jimme mar krekt oft der in echte bynpeal leit, mar tink derom net te rûch.’

Seftkes oan ien en seftkes oan twa en seftkes oan trije. By eltse tel moast ik al myn spieren opnij spanne. Mar op it lêst siet it hea sa fêst op de wein dat wy sûnder omtinken nei de komelker syn skuorre ride koene. Doe’t we foar de boarders stiene, sei ik dat se my losmeitsje moasten, want ik hie der gjin nocht oan om myn rêch te skansearjen tsjin de boppepost fan de doarren. Se makken my los en de wein waard op de telle riden. Fuortdêrnei kaam de bui fûleinich los, it wetter kaam by bakken út de loft. Ik rekte my wat út, want fan al dat hâlden en kearen wie ik aardich stiif wurden. It boerke en syn húshâlding wisten net wat se foar my dwaan soene, sa bliid wiene se, mar ik sei: ‘Elts minske kin wolris wat ferjitte’, en doelde op de bynpeal.

sv

Eelke Lok is geboren en getogen in Drachten. Als journalist van Omrop Fryslân draait hij al bijna veertig jaar mee en is hij met name bekend van zijn verslagen van het skûtsjesilen, maar je zou hem tekort doen door hem het stempel sportjournalist te geven, want Lok is allround. Door zijn originele no-nonsense kijk op de wereld weet hij ogenschijnlijk ingewikkelde zaken vaak te relativeren en tot de essentie te herleiden. En dat is ook wat u in de columns van Eelke kunt verwachten.

‘Steksto my de gek oan, as wat bedoelsto?’, frege de man suver wat noartsk. ‘Do hast ommers neat by dy’. ‘Mar ik bin Lammert, in man út de Kompenije is oeral foar te brûken, as it moat ek foar bynpeal.’

Hooien (Vervoort 1945)

M arcu

Burgemeester Falkena

frege: ‘Binne der swierichheden?’ ‘Och myn leave man,’ skriemde it boerke, ‘jo sjogge wol dat wy it lân skjin ha en it lêste foer op de wein en dêr hat dy jonge fan my de bynpeal fergetten. Foar as dy werom is, hat in twirre it hea al fan de wein fage en as it wetter der yn komt, kin ik it wol op de dongbult smite.’ Ik bêde him wat del en sei: ‘Ik sil myn boer freegje jo te gerieven’. Mar dat pakte oars út. De boer sei: ‘As dy stumpers net foar harren eigen ark soargje kinne, wêrom moat ik der dan foar soargje? Moast ris sjen wat der foar ús allegear noch leit, dat moat noch yn de skuorre foardat de bui los komt.’ Ik sette de hannen yn ‘e side en sei him lyk foar de bek: ‘Asto te beroerd biste om dy minsken oan in bynpeal te helpen, dan sil ik it wol dwaan.’ Ik liet dy buffel fan in boer stean en sprong oer de sleat. ‘No, hjir is jimme bynpeal al’, sei ik tsjin it komelkerke.

‘Besykje do dan mei dyn 200 pûn my nei te dwaan’, hune ik him. ‘Tochtsto dat ik dat net koe, twa fan sokke piken lykas dy stek ik yn de bûse.’ Ik sei: ‘Der stiet noch in heal ôfladen wein yn de skuorre, asto dêr fiif kear mei om it hûs komst mei my as bynpeal, dan ha ik fan ’t jier fergees by yn ‘e ûngetiid west’. Hy seach my ris oan, hy stie yn twastriid, de hiele ûngetiid foar neat. ‘No, ja of nee’, ferge ik him. It gie oan. Ik sei him hoe’t er lizzen gean moast en wiisde de grut- en de lytsfeint hoe’t se him mei de touwen fêstmeitsje moasten. As it de boer te machtich waard, soed er fluitsje. It hynder waard foar de wein spand en dêr gie it hinne. It duorre net salang as de boer lei te gapjen nei de siken. ‘Ophâlde!’, rôp de lytsfeint, ‘dit wurdt syn dea.’ ‘No wit er teminsten dat er net tsjin in heidepyk op kin’, sei ik. Dit ferhaal fan Marcus van der Zee út Jobbegea stie yn 1937 yn it wykblêd ‘Fen Fryske groun’. Fan Friesland Post ha ik tastimming krigen om ferhalen út dat blêd te publisearjen. OERSET NEI IT FRYSK TROCH JANGERBEN MULDER

Centrum Als je over ongeveer vijf jaar Heerenveen binnenwandelt, wordt je overdonderd door een geheel vernieuwd centrum. Dat heeft allerhande oorzaken. In de eerste plaats is er het G1000 project. Een geweldig goed verlopen scenario, waarbij de mienskip van Heerenveen heeft gezorgd voor een document waar iedereen achter kan staan. Een Burgerbesluit dat veel verder gaat dan welke gemeentelijke visie ook. Burgemeester Van der Zwan was zo enthousiast dat hij moeite had om niet meteen te roepen dat het allemaal zou gebeuren wat er in stond. Hij weet evenwel dat de wethouders de hand op de knip hebben. Die willen niet weer onder de provincie vallen. Dus hij mocht dat Burgerbesluit alleen maar meenemen naar de raad en is

dan machteloos. Net als de mensen die het bedacht hebben. Het gevolg zal zijn dat wat kleinigheden zullen worden uitgevoerd. Hier en daar een extra lampje, een bloembakje voor het station. Of een lekker zitbankje. En nog meer fietsenrekken natuurlijk. Het besluit was een lange lijst van dat soort dingetjes. De grote dingen gaan echt niet door. Een groot cultureel centrum waar je als amateur ook je kunstje kunt doen? Een gemeenteraadslid roept dan: ‘Maar wie gaat dat exploiteren?’ Dan blijft het stil en verdwijnt dat centrum in de prullenbak. Een stimuleringsfonds voor een compacter winkelcentrum, want die Dracht is een verrekt eind lopen. Maar wie en wat worden dan wel gestimuleerd en wie niet? Gaan we niet doen, mienskip.

Feanetië zit nog in de molen. Eigenlijk kan dat financieel ook niet, maar er was nog een ander initiatief. Sportstad Heerenveen wil kanoroutes door het centrum van Heerenveen. Dat zou je kunnen combineren. Maar Sportstad wil niet dat de kano’s in tweeën worden gevaren door sloepjes, ook al zijn ze elektrisch. Over tien jaar praten ze daar dus nog steeds over. Bovendien waren er lui die niet op G1000 wilden wachten. Ze versierden bankjes met hoofden van bekende Heerenveners. Ireen Wüst en Sjoerd Feenstra zijn de eerste nacht al direct de strot afgeflext. Om alvast aan te geven dat niet iedereen gelijk denkt over het centrum van Heerenveen.


s Be te ŠFlorian Cats

u! ln

De verkoop van het nieuwe theaterseizoen 2019/2020 is gestart!

www.posthuistheater.nl


heerenveen // CULTUUR&UITGAAN

GROOTHEERENVEEN.NL

33

TEKST EN FOTO’S ALBERT BOUWMAN

Muzikant Jan Bartlema reist de wereld af

“Onderschat nooit een oude kerel met een gitaar” “Ik zag laatst iemand met een t-shirt, waarop stond: ‘Never underestimate an old dude with a guitar!’ (Onderschat nooit een oude kerel met een gitaar!). Dat shirt had ik ook wel willen hebben!” Aan het woord is gitarist Jan Bartlema (60) uit Heerenveen. Zijn vingers glijden over de kam. Vliegensvlug verandert hij van greep en tokkelt hij alle snaren. Zijn hoofd is gebogen. De inspanning is van zijn gezicht af te lezen. Een meester speelt. Jan Bartlema uit Heerenveen nodigt uit om te ervaren wat het is om toegewijd gitaarspeler te zijn.

There is a house in New Orleans, They call the rising sun. And its been the ruins of many a poor boy, And god I know Im one. My mother was a taylor, She sewed my new bluejeans. My father was a gamblin’ man, Way down in New Orleans. Now the only thing a gambler needs, Is a suitcase and a trunk, And the only time you keep him satisfied, Is when hes all a drunk. Oh mother tell your children, Not to do what I have done. Spend your life in sin and misery, In the house of the rising sun. EEN KLEIN SCHEURTJE KAN FUNEST ZIJN “Oh, geweldig! Zo is het voor mij begonnen. Net als voor zoveel anderen was dit de eerste melodie die ik leerde spelen op gitaar. Simpele akkoorden en tegelijk een zo vol geluid. Ik was direct verkocht!”, begint Jan Bartlema. De telefoon gaat. Bartlema staat op. “Deze moet ik even aannemen hoor. Ik ben zo terug.” Jan wordt uitgenodigd om een concert te geven. Een paar formaliteiten worden besproken en hij sluit het gesprek af. Eenmaal terug pakt hij een gitaar. “Een oer-instrument. Zo zie ik het. De klassieke gitaar bestaat al zo lange tijd en toch is het vaak een ondergewaardeerd instrument. Onder andere de piano en viool worden gezien als verheven instrumenten, maar toch doet de gitaar daar niet voor onder.” Hij begint te spelen. Zijn vingers glijden heen en weer. Zijn mondhoeken maken neergaande bewegingen en af en toe tuiten zijn lippen. Dan fronst hij zijn wenkbrauwen en maakt hij blazende geluiden. Een meester speelt.

Voor een moment lijkt hij te vergeten dat hij bezig is met een interview. Maar na een kort spel heft hij zijn hoofd omhoog. “Mooi, hè? Zo direct. Binnen een mum van tijd wordt de ziel geraakt. Het lijkt simpel, maar dat is het allesbehalve. Alles telt mee. De houding waarin ik zit, de akoestiek van de omgeving, maar zelfs de kwaliteit van mijn nagels. Een klein scheurtje erin kan funest zijn voor de kwaliteit. En kwaliteit, dat is toch waarvoor ik het doe.”

BACH OP GITAAR Nadat Jan zijn HAVO had afgerond, wist hij dat hij naar het Conservatorium wilde. “Dat ging niet zonder slag of stoot. Ik moest een vooropleiding doen. Dat vond ik geen enkel probleem, want ‘House of the rising sun’ kende ik inmiddels wel”, grapt hij. “Op het moment dat ik iemand Bach hoorde spelen op gitaar en ik ervoer welke mogelijkheden er zijn op het instrument, wist ik dat ik dit wilde beheersen. Alles in me riep om die weg in te slaan.” Het Conservatorium werd gevolgd. Toch leerde Jan Bartlema pas echt gedisciplineerd spelen na die tijd. Hij verliet daarvoor het land en studeerde in Praag. Daar leerde hij zich de vaardigheid eigen te maken en een stuk helemaal uit te diepen en te analyseren. “Hoofdzakelijk komt dat neer op eigen kracht. Een docent kan je wel helpen, maar het is net als fietsen. De vaardigheid leer je alleen zelf.”

Die periode was bij tijd en wijlen een erg droge. Door doorzettingsvermogen doorstond hij die tijd. “Zo klinkt het wat negatief, maar zo heb ik het niet ervaren. Als ik een docent weer even wat zag voordoen en hij liet zien wat hij in zijn mars had, had ik weer genoeg energie om verder te gaan.”

MUZIEK IS DE TAAL VAN IEDEREEN Een uitgesproken voorkeur qua genre heeft Jan niet. “Het is de afwisseling die ik zo interessant vind. In concerten probeer ik altijd die afwisseling aan te houden. Het publiek vindt dit ook prettig. Bovendien vind ik het ook leuk om iets te vertellen over de achtergrond van de muziek die ik speel tijdens optredens.” Die optredens vormen naast docentschap de hoofdmoot van Jan zijn bestaan. Aan de Friese Poort in Drachten bij de afdeling Onderwijsassistent Muziek geeft hij les en kan hij inmiddels de inspiratiebron voor nieuwe musici zijn zoals zijn docenten dat voor hem waren. “Een waardevolle taak. Muziek raakt en ik vind het geweldig als ik dit kan overbrengen op nieuwe muzikanten.” De optredens die Jan geeft zijn wereldwijd. Aan de snaarinstrumenten die bij hem thuis hangen, is dit terug te zien. Hij is afgereisd

naar Azië en het Midden-Oosten. “Dat is het grote voordeel van muziek, het is de taal van iedereen.”

INSPIRATIEBRONNEN Voor het schrijven van nieuwe muziek haalt hij zijn inspiratie onder andere uit jazz en wereldmuziek, maar bijvoorbeeld ook zijn kleindochter geeft inspiratie. Wanneer hij erover vertelt, komt ze net binnen met Jans vrouw. Ze passen op. De kleindochter begint gelijk kleurig te vertellen dat ze in een speeltuin is geweest. “Ja, dan heb je geen uitleg nodig over waarom ik daar mijn inspiratie uit kan halen”, lacht Jan. “Mijn laatste compositie heb ik aan haar opgedragen: ‘La Guitarra sonriente’, de glimlachende gitaar. Ook het geloof is voor mij inspirerend. Ik zie God als de Schepper en als ik naar Zijn schepping kijk, kan ik steeds weer verwonderd raken.” Inmiddels is Jan zestig jaar geworden. “Ik zag laatst iemand met een t-shirt lopen waarop stond: ‘Never underestimate an old dude with a guitar!’. Dat shirt zou ik ook wel graag willen hebben. Het spelen gaat me nog goed af en ook mentaal gezien kan ik het aan. Als ik zo nog jaren mag doorgaan, is dat voor mij een hele zegen.”


Agenda

// 19 juni t/m 9 juli

Theater/muziek

Overig/divers

Sport/sportief

Expositie/tentoonstelling lezing/cursus

Koopzondag

Lezing Luk Dewulf

19

Dance Centre FAYA!

28-30

Fotografie-excursie Poptaslot Marsum

20

Kleintje(s) Cultuur - theater

29

22

Macrofotografie: wilde orchideeën en insecten

29

Rommelmarkt Jubbega

22

Streetball Masters Heerenveen

29

Kleintje(s) Cultuur - muziek

22

Kleintje(s) Cultuur - theater & muziek

29

Het Muziekbeestje Tomke

22

Night Of The Koemarkt

29

CoderDojo

22

Portret & Modelfotografie

30

URBAN fotografie

22

Koopzondag

30

MixItUp

22

Tentoonstelling Zuivelfabrieken

01

22

Expositie Leerlingen Bornego

Het Muziekbeestje Tomke

25

BoekStart-inloopochtend

05

Eindpresentaties muziek, zang en dans

25-28

Floralia Bontebok

05

Merke Akkrum

27-30

Feandei

28

Excursie naar kasteel

06

28-29

Horeca Straatvolleybaltoernooi

06

Expositie Guus Kruis

09

Thialf, Heerenveen // Zaterdag en zondag van 12.00 - 15.30 // Schaatsen

WK-hiem, Jubbega // 09.30-12.00 uur // Rommelmarkt van Korfbalvereniging Wordt Kwiek

Sfinx, Dracht 111 // 10.15-11 uur // I.s.m. Ateliers Majeur muziek met Amber Kwant

Bibliotheek Heerenveen // 10.30 - 11.30 uur // Tomke

Bibliotheek Heerenveen // 12.00 - 13.30 uur // Programmeren 7 t/m 17 jaar

Frbfotografie Jubbega // Dagprogramma // Model, interieur- en detailfotografie in leegstaande fabriek.

Casa Jongerencentrum, Heerenveen // V.a. 20.00 uur // Dance, drink en ontmoet LHBTIQ+ en openminded uit regio Heerenveen

Walk & Talk

(Zie Uitgelicht op de pagina hiernaast)

Bibliotheek Heerenveen // 10.00 - 12.00 uur // De koffiepauze voor werkzoekenden met gastspreker Gea Iedema-Zondervan

Bibliotheek Jubbega // 15.30 - 16.00 uur // Workshop spelen met boek en muziek

Ateliers Majeur/De Rinkelbom // Div.tijden // Door leerlingen van Pianoschool Ineke Buit, Pianoschool Margarita, Dansschool HIER! en Zangschool Vocalliezz (Zie Uitgelicht op de pagina hiernaast)

Centrum Akkrum // Diverse tijden // Dorpsfeest Akkrum

Kleintje Koemarkt

Oude Koemarkt, Heerenveen // V.a. 22.00 uur // Traditionele inluiding NOTK-weekend

Heerenveen Op Stelten

(Zie Uitgelicht op de pagina hiernaast)

Centrum Heerenveen // Diverse tijden // Muziek, dans en entertainment in het centrum

juni

juni

juni

juni

juni

juni

juni

juni

juni

juni

juni

juni

juni

frbfotografie Jubbega // Middagprogramma // In de natuur bloemen en insecten fotograferen.

Sportstad Heerenveen // 11.00 - 18.00 uur // Basketbal toernooi 3x3

Sfinx, Dracht 111 // 10.15-11 uur // I.s.m. Ateliers Majeur theater en muziek

Oude Koemarkt Heerenveen // Promsconcert vanaf 20.30 uur // Het grootste gratis muziekfestival van Friesland!

Frbfotografie Jubbega // Dagprogramma // Tijdens excursie leer je optimaal gebruik te maken van omgeving.

Centrum Heerenveen // 13.00 - 17.00 uur // Winkelen

Bibliotheek Heerenveen // Tijdens openingsuren // Tentoonstellinge zuivelfabrieken Heerenveen

Bibliotheek Heerenveen // Tijdens openingsuren // My inner space: illustraties, portretten en schilderijen

Bibliotheek Heerenveen // 10.00 - 11.00 uur // Voorlezen aan (Groot)ouders met baby’s en peuters (Zie Uitgelicht op de pagina hiernaast)

Bontebok // Diverse tijden // Dorpsfeest Bontebok

(Zie Uitgelicht op de pagina hiernaast)

Abe Lenstra Stadion // 12.00 - 17.00 uur // Open dag sc Heerenveen

Frbfotografie Jubbega // Dagprogramma // Het wonderlijke gebouw is 27 m hoog , met diverse verdiepingen.

de Oude Koemarkt/ Vleesmarkt // Parade vanaf 13.00 uur // ‘Het carnaval van Heerenveen’ 

Bibliotheek Heerenveen // Tijdens openingsuren // Expositie Schilderijen

juni

juni

juni

juni

juni

juni

juni

t/m

(Zie Uitgelicht op de pagina hiernaast)

Sfinx, Dracht 111 // 10.15-11 uur // I.s.m. Ateliers Majeur theater door Zizi Koelemeijer

juni

juli

03

t/m

Zomerijs in Thialf

juni

Posthuis Theater // Diverse tijden // Eindvoorstellingen

juli

juli

juli

06 juli

juli

juli

v.a.

Frbfotografie Jubbega // 18.30 uur // In oorspronkelijke staat verkerend kasteeltje.

juni

v.a.

Ateliers Majeur/De Rinkelbom // 19.00 uur // Talentgedreven werken met kinderen, hoe dan?

juli

Zelf een evenement aanmelden? Of benieuwd naar het totale overzicht?

Ga naar www.ngoudenplak.nl


Uitgelicht

Zomerijs op Thialf

22

heerenveen

juni

Schaatsen in de zomer

Op vrijdag 28 juni en zaterdag 29 juni is er in het centrum van Heerenveen van alles te beleven! Op zaterdag wordt het publiek zelfs op vier locaties in het centrum gratis getrakteerd op muziek, dans en entertainment, voor jong en oud.

AMELIUS VAN OENEMAPARK VRIJ. 16.00-22.00 uur ZAT. 12.00-18.00 uur Na het succes van vorig jaar komt de Ibizamarkt terug!. Kom chillen, shoppen en dansen op deze gezellige markt met een gevarieerd aanbod van Ibiza lifestyle producten waaronder fashion, sieraden, tassen, vintage en kunst. Op vrijdag kun je hier van 20.00 uur – 22.00 uur genieten van WANT2SWING Big Band.

22

juni

GEERTS WILLIGENPLEIN: ZAT. 13.30-17.00 uur Met palmbomen, heerlijke strandstoelen en liters zeepsop toveren wij het G. Willigenplein om in een vrolijk mobiel minipretpark waar kinderen hun bellenshow kunnen tonen. Met ringen, zwaarden, touwen en andere attributen worden de mooiste bellen gemaakt, hetgeen ook voor de genietende ouders een visueel feest is.

Het jaarlijkse dorpsfeest!

GEMEENTEPLEIN: ZAT. 12.00-17.00 uur Maak kennis met de jonge talenten van Heerenveen! Op het Gemeenteplein wordt er de hele middag een verrassend en afwisselend programma aangeboden van muziek, dans en theater dat wordt verzorgd door de creatieve studenten van D’Drive Friesland College en de Fedde S Big Band.

BRASSERIE LA FONTAINE: ZAT. 13.30-17.00 uur Op veler verzoek is Sambaband Almondegas dit jaar weer van de partij! Met hun swingende muziek zullen zij het publiek ongetwijfeld weer opzwepen. Laat je daarnaast verrassen door LOBA LOBA. Deze drie muzikale dames zullen je betoveren met hun muziek. Ook zijn er optredens van van Dweilorkest De Deurdweilers.

Floralia Bontebok

De koffiepauze voor werkzoekenden Op 5, 6 en 7 juli staat het mooie dorp Bontebok weer in het teken van het jaarlijkse dorpsfeest: Floralia Bontebok! Op vrijdag start het dorpsfeest met een hilarisch dorpsspel. Vanaf 22.00 uur is er een optreden van Straight on Stage. Zaterdag 6 juli is er een gezellig foodfestival met diverse foodtrucks, een streekmarkt, kinderactiviteiten, dansworkshops, yoga in de buitenlucht en beachvolleybal. Zaterdagavond is er ook weer muzikaal vermaak. Zondagochtend is er een brommertoertocht en een klassieke motor grasbaanrace. Zondagmiddag is er matinee in de tent met Orkest Butterfly.

5-7 juli

FOTO: FRANK VINK

Op dinsdagmorgen 22 juni wordt er weer een Walk&Talk gehouden in het leescafé van de bibliotheek in Heerenveen. Walk&Talk is dé maandelijks terugkerende ‘koffiepauze’ voor iedereen die op zoek is naar (ander) werk, ongeacht ervaring, opleiding en leeftijd. De bijeenkomst duurt van 10 tot 12 uur. Deelname is gratis, koffie en thee staan klaar en vooraf aanmelden is niet nodig. Dit keer is de gastspreker: Gea Iedema-Zondervan.

Feandei sc Heerenveen

06 juli

juni

FOTO: FRANK VINK

Het gezellige dorpsfeest van Akkrum

Samen zorgen dat de hele regio Heerenveen ‘n Gouden Plak is om te wonen, werken, ondernemen en bezoeken. Nu en in de toekomst. Dat is het doel van ‘n Gouden Plak!

Open dag van sc Heerenveen Ook dit jaar is er een zeer gevarieerd programma tijdens onze jaarlijkse open dag. De activiteiten voor jong en oud zullen tussen 12.00 en 17.00 uur plaatsvinden bij het Abe Lenstra stadion.

PROGRAMMA 12.00 uur: De officiële opening van de Feandei op het evenemententerrein 12.00 - 17.00 uur: Leuke sportieve activiteiten voor jonge fans op het veld 12.00 – 17.00 uur: Stadiontour inclusief fotomoment met de KNVB Beker

27-30

Van 27 juni tot en met 30 juni is het weer tijd voor de Akkrumer merke. Donderdag vanaf 14.00 uur start de kermis en is er vanaf 19.00 uur een viswedstrijd aan de Boarnswal. Vrijdag is het traditionele spikerslaan voor buurten en is er gezellige muziek. Ook op zaterdag en zondag zijn er tal van activiteiten te beleven. Zo is er een bingo, een merkebrunch, een kerkdienst en nog veel meer.

juni

Muziek, dans en entertainment in het centrum

Deze unieke verruiming is nadrukkelijk op verzoek van de Nederlandse schaatstop tot stand gekomen. Op basis hiervan is het recreatieschaatsen op de 400 meter baan in de zomerijsperiode beperkt tot de zaterdag- en zondagmiddagen. Thialf wenst iedereen veel schaatsplezier toe deze zomer!

Walk & Talk met gastspreker Gea Iedema-Zondervan

28-29

Heerenveen op Stelten

De zomer staat voor de deur en dat betekent.... zomerijs op Thialf! Dit jaar duurt de Zomerijs-periode voor het eerst maar liefst acht weken! Namelijk van 22 juni t/m 17 augustus 2019.

Merke Akkrum

groot

is mediapartner van ‘n Gouden Plak

FOTO: FACEBOOK.COM/THIALF

v.a.

In de regio Heerenveen zijn het hele jaar door afwisselende evenementen voor jong en oud! Hieronder zijn enkele evenementen uitgelicht. Regio Heerenveen, ‘n gouden plak!

ngoudenplak

@ngoudenplak

ngoudenplak.nl

13.00 - 14.00 uur: Spelerspresentatie selectie mannen en vrouwen sc Heerenveen 14.00 – 15.30 uur: Gastsprekers over voeding, scouting, e-sports en de nieuwe spelregels op diverse locaties in het stadion 15.30 - 16.30 uur: Handtekeningensessie

@ngoudenplak


Omdat geen mens gelijk is, verzekeren wij op maat

Breedpad 21

T (0513) 61 44 44

8442 AA Heerenveen

F (0513) 62 37 42

Postbus 116

E info@kuiperverzekeringen.nl

8440 AC Heerenveen

I www.kuiperverzekeringen.nl


SPORT

GROOTHEERENVEEN.NL

37

“DE MASTERS IS IT GRUTSTE KEATSEVENEMINT FAN ÚS FERIENING”

TEKS EN FOTO’S HENK VAN DER VEER

DE POMPEBLÊDDEN’, EEN OASE IN DE KAATSWOESTIJN ZUID-FRIESLAND

Het overkomt ons niet vaak dat de vlaggen uitgestoken worden wanneer wij ergens op bezoek gaan voor een interview. Uiteraard vinden de meeste mensen het fijn om hun verhaal aan ‘de krant’ te doen. Maar om de Nederlandse driekleur en de Friese vlag speciaal uit te hangen voor GrootHeerenveen is toch vrij uniek. Bij kaatsvereniging ‘De Pompeblêdden’ uit Heerenveen doen ze dat wel en we voelen ons dan ook zeer welkom op de eerste vrijdagmorgen van juni.

Geschiedenis

Wat een gastvrijheid daar aan de Binnenweg 3d in Heereveen, waar we in de kantine aan het kaatsveld met nestor Wieger Boonstra (78) en met Jappie Dijkstra (35) over hun club praten. Nadat Jappie koffie met Indische cake heeft klaar gezet begint Boonstra, die jarenlang voorzitter was en nog altijd een betrokken lid is, te vertellen over wat voor vereniging ‘De Pompeblêdden’ is.

Het verhaal van ‘De Pompeblêdden’ in Heerenveen begint op een dag in 1952, als onderwijzer Henk Schipper en journalist Ypke Landstra toevallig samen opfietsen. Ze zijn beiden lid van de kaatsvereniging ‘Foarút’ in Tjalleberd en het is dus niet zo vreemd, dat het gespreksonderwerp het kaatsen betreft. Al fietsend en pratend komen Schipper en Landstra tot de conclusie dat er in Heerenveen eigenlijk ook een kaatsvereniging opgericht zou moeten worden. Ze beleggen een vergadering op 15 mei 1952. Het blijkt dat er wel degelijk animo is om te kaatsen in Heerenveen, want er kunnen 25 leden worden genoteerd bij de nieuwe kaatsvereniging die als naam ‘De Pompeblêdden’ krijgt.

EMIGRANTEN “Dizze feriening bestiet foar in grut part út minsken dy’t út de keatshoeke fuort komme. Ik neam it ‘emigranten’. It Hearrenfean hat gjin keatskultuer, de minsken dy’t hjir komme, hawwe har út de hiele provinsje hjir festige. We hawwe in sintrumfunksje, fandêr út operearje wij ek. It keatsen is in lytse sport binnen de Sportstêd Heerenveen, mar wol ientsje dy’t har neidruklik projekteare wol en ek nochris in goede útstrieling hat”, weet Wieger Boonstra die de eerste kaatsballen bij kaatsvereniging Lyts Begjin in Driesum, z’n geboortedorp, sloeg. Voor bestuurslid algemene zaken Jappie Dijkstra geldt dat overigens niet, hij is geboren in Haskerhorne en komt uit een echte kaatsfamilie. Tenminste, van moeders kant. “Mem komt boppe út Sweins wei, út in echte keatsfamylje. Heit, dy’t út dizze kontreien wei komt is, doe’t er ús mem kennen learde, ek mei it keatsen begûn. Doe’t ik noch mar sa’n jonkje wie, bin ik altyd mei op’en paad west. Sa rolje je der in bytsje yn. At je ienkear oan it keatsen rûkt hawwe, binne je der oan ferknocht”, vertelt Jappie.

Bron: www.pompebledden.nl

Boonstra vult nog aan dat de omke fan Jappie niemand minder is dan Sake Saakstra (1954). Samen met Piet Jetze Faber en Dirk Talsma vormde omke Sake volgens kenners het beste partuur aller tijden. Waarvan akte.

UNWIIS GRUTSK “Der is hjir by ‘De Pompeblêdden’ in hiele gesellige sfear, we hawwe in ridlik intym klupke mei in 100 oant 120 leden, de donateurs meirekkene. Der is in hurde kearn fan tweinitch oant tritich keatsers, dy’t faak op’e fjilden te finen binne. Eins kinst wol fan in hechte freoneklup sprekke. Sûnt ferline jier hawwe wy in prachtige lokaasje, echt in skitterjend nij plak. Foarhinne sieten we by de hockeyklup en der tuskenyn ha wy ek noch by Heerenveense Boys sitten. Bêst genôch, mar we binne no wol hiel grutsk, dat we ús eigen plak werom hawwe.”

De kantine waar Jappie het over heeft, ziet er dan ook pico bello uit, gebouwd door louter en alleen vrijwilligers. Geen wonder dat hij, en met hem de hele club, “ûnwiis grutsk” is op de kantine, de bergruimte en de kleedkamers met douchgelegenheid. Bijzonder is dat de zitplaatsen in de kleedkamers uit de wachtruimte van ziekenhuis Tjongerschans komen. Daar waren ze overbodig geworden.

DE MASTERS Waar de leden van ‘De Pompeblêdden’ ook erg trots op zijn, is dat ze nu al voor de twintigste keer de hoofdklassepartij ‘De Masters’ mogen organiseren. “De Masters is it grutste keatsevenemint fan ús feriening en eins foar de hiele gemeente Hearrenfean. It is in haadklassepartij foar hearen en yn elk doarp dêr’t it keatsen organisearre wurdt, is dat

faak ek de partij wêr’t it doarpsfeest om hinne hâlden wurdt. Foar ús is it in geweldich evenemint, wêrmei’t we nei bûten trede as feriening. We hoopje der altyd in soad publisiteit om hinne te kreëarjen. Asto sjochst dat der wol fjirtich oant fyftich frijwilligers foar dizze partij yn’t spier binne, dan is soks prachtich om te sjen.” ‘De Masters’, is drie weken voor de PC en het is het moment om vlak voor de grootste kaatswedstrijd van Friesland de hoofdklassers aan het werk te zien. Voor de Masters wordt het veld, dat achter restaurant De Koningshof in Heerenveen ligt, tot een ware kaatsarena omgetoverd. Zo komen om het veld allemaal borden te staan en de voor- en zijkanten worden afgekleed met groene doeken. Het door bomen en groen omgeven kaatsveld aan de Binnenweg wordt er nog ‘smûker’ door volgens Boonstra en Dijkstra.

FREEDTEJÛN “We hawwe der in tinte by en de catering wurdt foartreflik fersoarge troch De Koningshof. Sa krijt it allegear wat ekstra allure. Eartiids hiene we der ek noch in korps by, mar troch de fakânsjes is soks no net mear it gefal”, vertelt Boonstra die zelf ook nog regelmatig een balletje slaat met de 55-plussers van de club. “Bysûnder is ek noch dat de Masters op freedtejûn spile wurdt, dat is oait sa yn 1999 begûn”, weten beide heren. Duidelijk is dat ‘De Pompeblêdden’ een oase is in wat toch bekend staat als een kaatswoestijn, die Zuid-Friesland is. De Masters worden dit jaar op 19 juli georganiseerd. Voor meer info over de club zie www.pompebledden.nl


EQRIAN COACHEN MET PAARD EN ZIEL

“Ontmoet jezelf door de ogen van een paard” Professionele paardencoaching voor:

Tijd voor een nieuwe garagedeur!

ZOMERAANBIEDING

U betaalt geen BTW bij de aanschaf van een geïsoleerde garagedeur

14 juni t/m 16 september 2019 Vraag naar de voorwaarden

Showroom (op afspraak): De Werf 12-1 8401 JE Gorredijk Kantoor: Dille 8 8401 NA Gorredijk 0513 - 43 52 43 06 - 52 59 25 14 www.ellema.nl info@ellema.nl

(Jong)volwassenen Kinderen Bedrijven

www.eqrian.nl Rianne Sibma - M 06 5111 1017 Binnendyk 11A - 8461 LD Rottum

Nieuw!

Pony Power voor Kids i.s.m. Hippisch Centrum Stal Sibma. Kijk voor meer informatie op de website van Eqrian of HC Stal Sibma.

(45,$1

COACHEN MET PAARD EN ZIEL

Orthodontistenpraktijk Heerenveen Centrum zoekt enthousiaste:

Kindvriendelijke tandartsassistente (part-time) Voor 1 dag per week op maandag.

Balie assistente (part-time) Voor 1 dag per week op maandag.

Burgemeester Falkenaweg 18B, 8442 LD Heerenveen Contact e-mail jschoon@xs4all.nl • Tel. 06 21652622


heerenveen // SPORT

GROOTHEERENVEEN.NL

39

TEKST MICHEL MEIJER // FOTO FRANK CREBAS

“EINDELIJK WEER EENS TIJD VOOR EEN CROISSANTJE OP ZONDAG” JOYCE TEN WOLDE STOPT NA 25 JAAR HOCKEY OP NIVEAU

Het boegbeeld van HHC Quick Stick stopt na 25 jaar hockeyen. Joyce ten Wolde (33) heeft haar laatste bal geslagen voor Dames 1. Tijd om terug te kijken en ook vooruit. De geboren en getogen Heerenveense spreekt van een prachtige tijd met de nodige sportieve hoogtepunten, maar heeft ook nog een boodschap voor de huidige generatie speelsters.

Jo yc

“Dat was echt ons ding, ook voor mij. In de Joyce ten Wolde is moeder van twee zaal kwam ik beter tot mijn recht dan op het kinderen, Fay (7) en Levi (6), getrouwd met veld. Het eerste jaar degradeerden we, maar Sander en werkt bij de Raad voor Kinderbedaarna volgden nog twee jaren Hoofdklasse scherming in Leeuwarden. Daarvoor was ze (2008/2009). Spelen in Eindhoven, Amsterwerkzaam bij Bureau Jeugdzorg in Gronindam, tegen een ploeg als Kampong in gen. “Sinds drie jaar wonen we weer Utrecht en ook Laren, dat blijft je in Heerenveen, en dat voelde als wel bij. Je speelt tegen meiden thuiskomen. We hebben een van het Nederlands team, het huis laten bouwen in Skoatis heel bijzonder om daar terwâld, op een eigen kavel en je krachten mee te kunnen geheel naar onze eigen smaak. meten.” Wat haar ook bij is Het resultaat is een stalen gebleven zijn een aantal inkubuswoning geworden. Best ternationale toernooien, onder apart, je vindt het mooi of e e bl o n d andere in Frankrijk. i je vindt het niet mooi”, zegt ze em elw en ( f o t o D e n n is S t o lachend en daarmee aangevend dat zij en haar man er een bijzondere smaak op na ENERGIE houden. “Al is Sander nog wel wat extremer Na deze ‘topsportjaren’ keerde Joyce ten dan ik daarin.” Wolde terug naar HHC Quick Stick, zo’n zeven jaar geleden. De geboorte van haar twee kinderen speelde daar natuurlijk een rol in. TALENT “Maar ik ben constant doorgegaan met fanaHockey heeft altijd een belangrijke rol in Joyce haar leven gespeeld. Vanaf haar achtste tiek het hockeyspel bedrijven. Daarnaast drie keer per week in de sportschool aan de slag. speelde ze bij Quick Stick in Heerenveen. En Door te blijven investeren, kon ik het fysiek dat ze talent had, bleek wel toen ze als veervolhouden. Ook op latere leeftijd.” tienjarige al haar debuut maakte in Dames 1. Op haar zeventiende ging ze spelen Ten Wolde is met haar 33 jaar een van de voor Graspiepers in Drachten; ze was fanaoudste spelers. “Maar het spelen met jongere tiek, gedreven en wilde graag op een hoger meiden houdt je jong, het is gezellig, je gaat niveau spelen. De mooiste jaren volgden, in samen op stap. Het geeft ook veel energie. 2006 speelde ze op Hoofdklasse-niveau (in En als je dan ook nog op niveau speelt, dan is de zaalcompetitie). td

r)

e em

“Ik zal de gezelligheid, de teamuitjes en de saamhorigheid zeker gaan missen.”

Bedankronde van Joyce (links klappend, foto Dennis Stoelwinder.)

het makkelijker om op te brengen.” Het laatste jaar speelde ze met Quick Stick in de eerste klasse. “Vorig jaar zijn we gepromoveerd. Handhaving was het doel voor dit jaar en dat is gelukt. Met een jong, onervaren team is dat een heel knappe prestatie.” Haar beslissing om na 25 jaar te stoppen werd ook ingegeven doordat trainer-coach Sietske aan haar laatste jaar bezig was. “We hebben samen bij Graspiepers gespeeld. Ik ben loyaal en vond het een mooi moment om samen tegelijk afscheid te nemen.” Nu is het tijd voor haar gezin. De zaterdag is voor de kinderen. “Fay speelt ook hockey, dus ik zal daar best fanatiek langs de kant gaan staan. En op zondag is het eindelijk weer eens tijd voor een croissantje.”

VERSCHILLEN “Ik zal de gezelligheid, de teamuitjes en de saamhorigheid zeker gaan missen. Aan de

andere kant heb ik de laatste jaren ook wel de verschillen gezien tussen mijn generatie en de jongere speelsters. Het acceptatievermogen is minder geworden, het individuele belang wat sterker. De mentaliteit is meer dat sommige speelsters alleen naar hun eigen plekje kijken. Dat is jammer, want wil je als team succesvol zijn, dan moet je elkaar helpen, voor elkaar knokken. En dat betekent soms dat je iets moet accepteren van de coach dat voor jou misschien niet het beste lijkt, maar wel het beste is voor het team.” Voor Joyce is het mooi geweest. Als laatste wil ze nog even kwijt dat haar moeder altijd haar trouwste supporter is geweest. “In al die jaren is ze altijd bij de thuiswedstrijden geweest. Dat heeft ontzettend veel voor me betekend.”


FEANRUN 2019 De krant is gewoon leuker! Uw krantendrukker sinds 1882

ADRES Werktuigenweg 9 8304 AZ Emmeloord

POSTADRES Postbus 1029 8300 BA Emmeloord

T W E

voor het goede doel

Zondag 8 september 2019 – 14.00 uur

+31 (0) 527 630 200 hoekstrakrantendruk.nl info@hoekstrakrantendruk.nl

Voor als het snel en goed moet!! Doe ook mee! Het goede doel:

Hoofdsponsor:

• Individuele run en een Bedrijvenrun Muziekfestival BLAZE! • 4 Engelse mijlen - 6,4BLAZE! km Muziekfestival • Start en finish in het centrum van Heerenveen • Speciale 5-jarige editie van de route!

Inschrijven via: www.ngoudenplak.nl/feanrun

DE JONG & HOGETERP MEDIAEXPRES

ngoudenplak

@ngoudenplak

@ngoudenplak

ngoudenplak.nl

Email: koeriersbedrijfdejonghogeterp@hotmail.com

Auto Welles wordt Autovakmeester Vanaf mei 2019 sluit Auto Welles zich aan bij Autovakmeester, de nieuwe garageformule van PartsPoint. Formule Manager Ton Sieljes is blij dat Auto Welles Heerenveen ook mee overgaat naar het nieuwe concept "Een fantastisch bedrijf gerund door een , enthousiaste ondernemer, in een prachtig pand op een prima locatie. Een betere ambassadeur in deze regio kan Autovakmeester zicht niet wensen!" Welles is na zijn transformatie naar Autovakmeester “klaar voor de toekomst”.

Kunde, inkoopvoordeel en support

Jurrit verteld enthousiast over zijn stap naar Autovakmeester: "Gezien wij u ook in de toekomst goed van dienst willen zijn, hebben wij ons aangesloten bij Autovakmeester. Hier worden o.a. onze monteurs uitstekend getraind en kunnen wij u ondanks alle nieuwe technieken u toch prima van dienst zijn. Daarnaast heeft u 24 maanden garantie op reparaties en kunnen wij u pechhulp aanbieden tegen een aantrekkelijke prijs. Wij hebben er zin in." Inmiddels heeft het marketingteam van PartsPoint hard gewerkt aan een moderne website van Autovakmeester. Daarnaast kunnen de deelnemers van de formule ook eenvoudig het op de huisstijl gebaseerd en gepersonaliseerd marketingmateriaal bestellen via de hiervoor ingerichte portal. De vakmeesters profiteren van de landelijke campagnes, inkoopvoordeel, technische kennis en marketingondersteuning. Zo krijgen de deelnemers technische ondersteuning en training via TECH360 en worden zij onderdeel van een online netwerk van vakbroeders.

NIEUW! ALL-INCLUSIVE-LIDMAATSCHAP!

Een nieuwe naam, dezelfde service

Inmiddels zijn er al 65 garagisten met het nieuwe Autovakmeester logo op hun pand, verspreid door heel het land. De vorig jaar doorgevoerde naam- en huisstijlwijziging van AD Autobedrijf naar Autovakmeester is voortgekomen uit marktonderzoek van Motivaction en Well Mobility in uitvoering van PartsPoint. Als klant van één van de geselecteerde Autovakmeesters veranderd er weinig. Zij kunnen blijven rekenen op alle voordelen van de lokale Autovakmeester ‘om de hoek’: • 24 Maanden garantie op onderdelen en reparaties • Onderhoud en reparatie van alle merken • Uitsluitend gebruik van A-merkonderdelen • Onderhoud met behoud van fabrieksgarantie • Goed opgeleide en servicegerichte technici • Uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding

De Ynfeart 2 - 8447 GM Heerenveen - 0513-628482 - E info@autowelles.nl

ALL IN

59,95

per maand t.w.v. 120,-

Sportliefhebbers opgelet! Profiteer met één lidmaatschap bij de grootste sportorganisaties in Heerenveen! Kiezen hoeft niet meer, want met het all-inclusive-lidmaatschap kan het allemaal: fitnessen, zwemmen, squashen, schaatsen, inline-skaten, klimmen, meedoen aan diverse sportclinics en om het compleet te maken een fitheidstest. En alles uiteraard niet zonder enthousiaste begeleiding! Daarnaast staat er iedere maand een fysiotherapeut voor je klaar voor een deskundig advies. Of moedig onze Heerenveense sporthelden aan! Met het all-inclusive-lidmaatschap bezoek je drie wedstrijden van sc Heerenveen en drie wedstrijden van ijshockeyclub Unis Flyers. Wees erbij en juich mee! Sluit het all-inclusive-jaarlidmaatschap t.w.v. € 120 per maand af voor slechts € 59,95 per maand.

ALL-INCLUSIVE-LIDMAATSCHAP SPORTSTAD HEERENVEEN:

FITNESSEN, ZWEMMEN, SQUASHEN EN INLINE-SKATEN - FITHEIDSTEST KLIMMEN - SCHAATSEN - VOETBALWEDSTRIJDEN - IJSHOCKEYWEDSTRIJDEN - FYSIOTHERAPIE

WWW.SPORTSTAD.NL/ALL-IN


heerenveen // SPORT

GROOTHEERENVEEN.NL

41

JAN VAN LOON STOPT MET ‘DE UITDAGING’ Na bijna twee jaar en meer dan veertig verschillende sportieve uitdagingen stopt mijn maandelijkse rubriek ‘De uitdaging van Jan’, waarin een sportvereniging in de gemeente mij uitdaagt om een keer mee te komen sporten. Van golf tot rugby en van zeilen op een skûtsje tot dansen in een paal. Ik heb het allemaal gedaan. TEKST JAN VAN LOON // FOTO'S ORANGEPICTURES.NL

“De uitdagingen zijn gedaan!” Ik startte enkele maanden nadat ik mijn schaatsen definitief aan de wilgen had gehangen met de rubriek. Twaalf jaar lang schaatste ik marathons op het hoogste niveau en ging, eerst voor GrootHeerenveen en later ook voor GrootSneek en GrootdeFryskeMarren, op zoek naar een nieuwe sport. Een lange zoektocht die begon met een Freerunning-les in Heerenveen en eindigde in een sloep in Balk.

SPORT OP DE KAART Al snel merkte ik het grote enthousiasme bij de verenigingen als ik langskwam. Sporten als badminton, basketbal of korfbal kunnen over het algemeen niet rekenen op veel media-aandacht en met mijn pagina vullende verhalen stond niet alleen hun vereniging in de spotlights, maar ook de sport op zichzelf. In een tijd waarin iedereen het druk heeft en mensen kunnen kiezen uit een enorm aanbod aan sport, smacht bijna elke sportvereniging naar meer leden. Het sporten in verenigingsverband staat enorm onder druk, heb ik gemerkt en juist dat is iets waar we ons zorgen over mogen maken. Sport verbindt, ontspant en houdt ons fit, maar komt vaak op de laatste plaats in onze overvolle agenda.

TEAM, TECHNIEK EN TACTIEK Het spreekt voor zich dat ik aan de ene sport betere herinneringen koester dan aan de andere. Het is niet zo dat er sporten voorbij zijn gekomen die ik nooit meer zou willen beoefenen, maar het is wel zo dat ik een duidelijke voorkeur heb ontwikkeld voor een bepaald type sport. Waar ik vroeger vooral een individuele sporter was en elke dag hard trainde om mezelf te verbeteren, is dat juist nu totaal omgekeerd. Ik had erg veel plezier tijdens de vele teamsporten die ik heb beoefend en in sporten waar techniek en vooral tactiek een rol speelden. Natuurlijk is dat een heel persoonlijke keus en iedereen sport met zijn of haar eigen doel. De één wil een betere conditie en de ander afvallen, maar voor mij was dat na een lange sportcarrière niet aan de orde en daarom genoot ik juist van de andere aspecten binnen het sporten.

TOP VIER

PADEL Op de tennisbaan in Joure maakte ik kennis met padel. Ik kreeg les van niemand minder dan Sido Nijholt. Een nationale topper in deze tennisdiscipline die ook wel iets weg heeft van squash. Binnen enkele minuten op de baan snapte ik meteen dat padel de snelst groeiende sport in Nederland is.

Met enorm veel plezier heb ik deze rubriek gevuld. Vanwege mijn eigen overvolle agenda komt er nu een einde aan de vele fantastische uitdagingen. Wat ik heb geleerd is dat sportverenigingen heel erg toegankelijk zijn en nagenoeg overal is er wel iemand die nieuwelingen wil informeren. De eerste les of soms zelfs lessen zijn vaak gratis en op die manier kun je snel ontdekken of de sport bij je past. Dus wat houdt je tegen? Kom uit die stoel, bezoek een vereniging bij jou in de buurt en kom in beweging.

FOTO BOVEN: Op het SKS Skûtsje van Lemmer. FOTO ONDER: Jan acrobatisch aan het paaldansen.

“Wat vind je nou het leukste wat je tot nu toe hebt gedaan?” Een vraag die me heel vaak is gesteld in de afgelopen twee jaar. En ik moet eerlijk zeggen dat ik niet een absolute voorkeur heb. Daarom een lijst, in willekeurige volgorde, van mijn vier leukste uitdagingen in deze twee jaar.

GOLF Op de golfbaan in Heerenveen volgde ik mijn eerste golfles ooit. De sport die ik mezelf wel zag doen na een leven als schaatser wist me enorm te boeien ook al bleek het alles behalve gemakkelijk. Toch wist Tineke van der Wal me binnen een uur heel veel te leren en kon ik de bal ook behoorlijk goed raken.

PETANQUE Eén van de allerleukste sporten die ik heb mogen beoefenen in deze rubriek is petanque, of ook wel bekend bij velen als jeu de boule. In Joure mocht ik een uurtje meespelen en dat was genieten. Onder prachtige omstandigheden had ik het op een perfect geprepareerde baan enorm goed naar mijn zin.

RUGBY Eén van de sporten waar ik het meest tegenop zag toen ik in mijn auto naar Heerenveen reed, maar ook de sport waar ik op bijzonder leuke wijze werd ontvangen en opgenomen in het team. Ik was verbaasd over de grote aantallen jeugd en in het ontzettend leuke team heb ik weliswaar afgezien, maar ook genoten.


heerenveen // SPORT

42

NUMMER 06 • 2019

EEN RONDJE LANGS DE VELDEN…

EEN GRIJS VOETBALSEIZOEN IN GROOT Het is half juni. De laatste wedstrijden in de nacompetitie worden gespeeld en de conclusie kan worden getrokken dat de grootste winst in het verzorgingsgebied van GrootHeernveen voor Nieuweschoot is. Zij promoveerden, enigszins onverwacht, naar de derde klasse en komen daar volgend jaar onder andere de mannen van Read Swart tegen die zich wisten te handhaven. Voor zowel UDIROS als Aengwirden bleek de vierde klasse een stapje te hoog. Voor Aengwirden betekent dit een degradatie naar de kelder van het amateurvoetbal terwijl UDIROS volgend seizoen haar opwachting gaat maken in de zaterdagcompetitie. Een rondje langs de GrootHeerenveense velden. TEKST JOERI VAN LEEUWEN

SC Heerenveen

Jubbega

Het is voor SC Heerenveen een teleurstellend In de tweede klasse begon vv Jubbega voorseizoen geworden. Zonder play-off voetbal treffelijk aan het seizoen. De club, voor het en met een karige elfde plaats namen de beeerst onder leiding van de ervaren trainer Inne Schotanus, miste op een haar na de spelers van het Abe Lenstra stadion afscheid eerste periode. In de tweede periode werd het van het seizoen 2018/2019. Twee lichtpunten een stuk minder qua puntenaantal en in de in de selectie waren Sam Lammers die de derde periode haalde alleen Olyphia minder verwachtingen rondom zijn persoon goed punten. Overall hoefden de Jubbegaasters kon waarmaken en Michel Vlap die als zich niet druk te maken. Er weren middenvelder zeer regelmatig 34 punten bij elkaar gespeeld. het net vond. In de komende Kevin Bakels, die overkwam periode lopen veel selectievan Drachtster Boys, liet spelers uit hun contract afgelopen seizoen zijn waardoor een ‘grote klasse zien met 24 doelschoonmaak’ in de selectie noodzakelijk is. punten in de competitie. Het in de thuiswedstrijMet een doelsaldo van 73 doelpunten voor en den getoonde spel geeft 56 tegen is de conclusie daar ook alle aanleiding dat het in ieder geval niet toe. De achterban roert snel saai is geweest langs de zich inmiddels geruime e en he zijlijn en dat het probleem met ma v tijd. Tot 31 augustus zal techa kt ov fo t ove ek ( rst ap n name verdedigend ligt. nisch manager Gerrie Hamstra a ar O N S Sn e overuren gaan maken. er e vv H e

nve

en

to

p

s

co r

e

rH a

n va

ee

nv

go

ed

re

en

n.n

pe

l)

no n Dijk k a n teru g kijke

vv Heerenveen

Een uitvoerig interview met voorzitter Cees Roozenmond staat in het coverartikel in deze krant.

Na de degradatie van afgelopen seizoen kwam vv Heerenveen in een sterke eerste klasse terecht. In die klasse eindigden de

Skoatterwolders op een zesde stek. De ploeg van trainer Gerald Sibon liet in de periodestanden een ontwikkeling zien die zorgde voor het uiteindelijk puntenaantal van 41. Topscorer werd de pas 19-jarige Han van Dijk. De aanvaller heeft er voor gekozen om komend seizoen zijn geluk te beproeven bij ONS Sneek, dat speelt in de derde divisie op zaterdag. Een stap omhoog voor Van Dijk, na twee seizoenen topscorer te zijn geweest bij de plaatselijke vv. Voor de club is het echter een uitdaging om hem te vervangen.

Mildam Met 42 punten uit 26 wedstrijden plaatste Mildam zich voor de nacompetitie naar de tweede klasse. In de reguliere competitie waren Nordin Scholten (8), Sylvan Reilman (9) en Wijmar Snijder (13) allen redelijk op schot. Opvallend is dat zij allen nog erg jong zijn voor voetbalbegrippen. De tweede klasse bleek echter een brug te ver. In de eerste ronde van de nacompetitie bleek Asser Boys de beste in het nemen van strafschoppen. Na de handhaving van vorig seizoen en de nacompetitie dit seizoen zal de lat komend seizoen weer verder omhoog gaan. In ieder geval geldt dat voor het verwachtingspatroon.

De Wâlde degradeerde na een moeizaam seizoen met slechts vijf punten.

De jonge talentvolle spelersgroep van vv Mildam scoorde er op los, alleen kwam ze net te kort om te promoveren naar de 2e klasse. (foto:Wybrich Leijendekker)

Aengwirden Dit seizoen moest Aengwirden zijn meerdere erkennen in alle tegenstanders in de vierde klasse A van het zondagvoetbal. Slechts zeven punten konden worden bijgeschreven op de rekening terwijl de club boven hen, SC Balkbrug, vijftien punten had. Hierdoor was al in een vroeg stadium duidelijk dat de club uit Tjalleberd en omgeving een stap terug moest doen. Ronnie Waringa maakte er


GROOTHEERENVEEN.NL

43

Bij vv Heerenveense Boys (hier tegen SDS) was het smullen langs de lijn. Alleen brak de slechte seizoensstart aan het einde op. (foto: laurakeizerfotografie.nl)

HEERENVEEN wel als titelkandidaat nummer een zal starten in de derde klasse. Met drie spelers die minimaal vijftien doelpunten maakten lijkt het scoren komend seizoen geen probleem. Jesper Hiemstra werd met dertig doelpunten zelfs topscorer van de derde klasse A. De nieuw aangestelde trainer, Klaas de Jong, weet in ieder geval wat er wordt gevraagd in de derde klasse.

Read Swart De Knipe Na een seizoen waarin Read Swart 34 punten behaalde moest men desondanks aantreden in de nacompetitie. De ploeg uit De Knipe eindigde namelijk op een twaalfde plaats, maar met een extra overwinning in de competitie had men ook als zevende kunnen eindigen qua puntenaantal. In de competitie scoorden de spelers bij elkaar 39 keer en 50 keer moest men treffers incasseren van de tegenstander. In de nacompetitie moest men aantreden tegen vv Titan uit Annen. Uiteindelijk trok Read Swart hier aan het langste eind waardoor men ook komend seizoen weer uitkomt in de derde klasse en dat zal wederom gebeuren onder leiding van Anton Gerding.

Nieuweschoot weliswaar twaalf dit seizoen, maar in totaal bolde het net van de tegenstander slechts 29 maal. Bedenk daarbij dat er 75 keer een bal uit het eigen net moest worden gehaald en het is duidelijk dat de degradatie niet was te voorkomen.

Heerenveense Boys Voor de groenzwarte zijde van Heerenveen was het dit jaar bij vlagen smullen langs de

zijlijn. De ene na de andere overwinning werd binnengesleept en ook met regelmatig fraai voetbal en ruime cijfers. De slechte competitiestart bleek achteraf precies een punt verschil met FC Wolvega te hebben opgeleverd in het nadeel van de Boys. In de bloedstollende nacompetitiewedstrijd tegen Rijperkerk kon het alle kanten op. Na verlenging stond de 3-5 stand op het bord waardoor Heerenveense Boys komend seizoen wellicht

De voetballers van Nieuweschoot kunnen zich gaan opmaken voor de derde klasse. In een rechtstreeks duel met SC Bolsward in de nacompetitie wonnen de mannen van trainer Piet de Winter met een afgetekende

5-0 waardoor promotie een feit is. Speler en voorzitter Marco Idzenga: “Er is na de winterstop nagenoeg niets veranderd qua selectie, maar het feit blijft dat we wel beter zijn gaan presteren. De reden hiervoor is dat we een bredere selectie hadden. Voor de winterstop bleken schorsingen, vakanties en blessures lastig op te vangen terwijl dit nadien een stuk makkelijker te realiseren viel. In de nacompetitie wonnen we van Wacker en SC Bolsward waardoor we nu zijn gepromoveerd naar de derde klasse. Als voorzitter ben ik natuurlijk blij voor de gehele vereniging, maar ook voor mezelf als eerste elftalspeler is het een mooie uitdaging. Komend seizoen vertrekt er een ervaren speler en er komen enkele, oud-Nieuweschoot spelers weer terug. Hierdoor krijgen we een nog bredere selectie, wat nodig zal zijn om ons te kunnen handhaven.” Buiten de ontwikkelingen op zondag zijn er ook op zaterdag weer nieuwe uitdagingen. “Er komt een nieuw seniorenteam bij op zaterdag. Dat is een team dat eerst in de reservecompetitie uit gaat komen. Je merkt dat er steeds meer clubs op zaterdag gaan spelen. Op dit moment zien wij als bestuur nog geen noodzaak daarin mee te gaan, maar in de toekomst zal dit misschien wel gaan gebeuren. Dan kun je maar vast beter mee gaan in de trend en anticiperen op de vraag van de leden”, aldus de preses.

v.v. Nieuweschoot promoveert naar de 3e klasse KNVB


ABONNEER JE NU! BELEEF 4x TERSCHELLING VOOR MAAR € 21,50 PER JAAR

Ook leuk om als cadeau te geven!

Ja!

IK NEEM EEN ABONNEMENT OP TERSCHELLING MAGAZINE! 

Naam ............................................................................................................................................................................................................................................................................ Adres

..................................................................................................................................................................................................................................................................

Postcode

......................................................................................................................................................................................................................................................

Woonplaats Telefoon E-mail

............................................................................................................................................................................................................................................

.......................................................................................................................................................................................................................................................

Ik geef het jaarabonnement cadeau en stopt automatisch. Het abonnement is bestemd voor:

Naam

.................................................................................................................................................................................................................

Adres

.................................................................................................................................................................................................................

Postcode Woonplaats

.............................................................................................................................................................................................

.........................................................................................................................................................................................

..................................................................................................................................................................................................................................................................

Voor een jaarabonnement van 4 nummers betaal ik € 21,50. Ik machtig Terschelling Magazine het abonnementsgeld automatisch van mijn rekening af te schrijven. Bankrekeningnummer: Handtekening:

.....................................................................................................................................................................................

..........................................................................................................................................................................................................................

Het abonnement loopt tot wederopzegging, tenzij wij zes weken voor afloop van de abonnementsperiode een schriftelijke opzegging hebben ontvangen. Cadeau-abonnementen stoppen automatisch na 1 jaar. Stuur of email deze bon naar: Ying Media BV t.a.v. Terschelling Magazine, Zwarteweg 4, 8603 AA Sneek | info@yingmedia.nl

Voor meer informatie of vragen kunt u contact opnemen met: Ying Media BV: info@yingmedia.nl of bel 0515-745005

TM-abonnement_adv_TM_2-1.indd 1

17-04-19 07:43


heerenveen // SPORT KORT

GROOTHEERENVEEN.NL

45

STREETBALL MASTERS TOUR VOOR TIENDE KEER IN HEERENVEEN 25STE INTERNATIONALE JEUGDTOERNOOI BIJ V.V. NIEUWESCHOOT NIEUWESCHOOT – Afgelopen weekend organiseerde v.v. Nieuweschoot het jaarlijkse Internationale Toernooi voor pupillen. Dit tweedaagse Internationale Jeugdtoernooi voor JO8 t/m JO11 wordt sinds 1994 jaarlijks gehouden in het eerste of tweede weekend van juni op Sportpark De Greiden.

HEERENVEEN – De Abe Lenstraboulevard in Heerenveen staat op 29 juni 2019 voor de tiende keer volledig in het teken van de Streetball Masters Tour, de 3×3 basketball tour van de Nederlandse Basketball Bond i.s.m. Basketballvereniging Dyna ‘75. enthousiaste vrijwilligers. Een van de tournooien binnen Streetball Masters Heerenveen is het 3x3 toernooi voor de U11. Kinderen onder de elf jaar kunnen ’s ochtends meedoen. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door het Jeugdfonds Sport. De prijsuitreiking van de U11 categorie zal gedaan worden door Herma van Keulen van het Jeugdfonds Sport, samen met Tony Demelinne van de Unis Flyers, de captain van de ijshockeymannen

Dit jubileumjaar zal het ook voor tiende keer zijn dat de Voorronde van Streetball Masters Tour wordt gehouden. De organisatoren van Streetball Masters zullen er ook ditmaal een onvergetelijke dag van proberen te maken. Basketballvereniging Dyna’75 werkt voor de organisatie van Streetball Masters Heerenveen nauw samen met de Nederlandse Basketball Bond, Sportstad Heerenveen, diverse sponsoren en een grote groep

Het deelnemersveld bestond uit dertig pupillenteams in de leeftijdscategorie JO8/ JO9 en 36 tot 48 pupillenteams in de leeftijdscategorie van JO10/ JO11 van nationale en internationale voetbalclubs. Uiteraard namen ook de pupillen van gastheer v.v. Nieuweschoot deel aan dit toernooi. Zaterdagmorgen was de officiële opening van het Internationale Toernooi. Wethouder Jelle Zoetendal sprak alle deelnemers toe en wenste hen allemaal een sportief toernooi. De zaterdag begon met regen, maar halverwege de middag scheen het zonnetje en was het goed vertoeven op de sportvelden.

VIERT 100-JARIG BESTAAN

FRANEKER / HEERENVEEN – Met maar liefst 69 partuur op de lijst stond tweede pinksterdag voor Kaatsvereniging De Pompeblêdden uit Heerenveen in het teken van het NK senioren Kaatsen, ‘De Bond’ genoemd.

PROMOVEERT NAAR HOOFDKLASSE! HEERENVEEN - Afgelopen zaterdag is het eerste team van Korfbalvereniging Heerenveen kampioen geworden in de veldcompetitie. Heerenveen stond met één punt verschil boven Wit-Blauw en moest dus ook afgelopen zaterdag winnen. Op het programma stond De Hoeve en zij werden uiteindelijk met 12–18 verslagen. Volgend seizoen begint KV Heerenveen voor het eerst in de geschiedenis op het veld in de Hoofdklasse, wat de één na hoogste competitie van Nederland is.

Streetball Masters Heerenveen begint op 29 juni om 10.00 uur.

S.V. S.I.M.

HEERENVEEN WINT 2E PRIJS OP NK SENIOREN KAATSEN

KV HEERENVEEN

van Heerenveen, die tevens de ambassadeur van het Jeugdfonds is.

Een geweldig kaatsevenement in Franeker met veel publiek, waar naast de eer, ook prachtige kransen en Makkumer aardewerk op het spel staan. Het Heerenveense partuur voor deze dag bestond uit Menno van Zwieten, Jelte Pieter Dijkstra en Sybren Visser. De eerste omloop tegen Leeuwarden 2 was een opwarmer en werd gewonnen met 5-3. De tweede omloop moest tegen de gedoodverfde favoriet, Minnerstga 1, die tot nu toe alle afdelingswedstrijden dit seizoen heeft gewonnen. Maar dat was voor Van Zwieten, Dijkstra en Visser geen probleem, want zij wonnen deze partij met 5-1, tegen alle verwachtingen in.

Daarna werd er in de derde omloop gewonnen van Tzummarum met 5-5 en 6-2. De vierde omloop bleven ze staan (door een oneven aantal). De vijfde omloop tegen Franeker 2 werd gewonnen met 5-2 en 6-0. De halve finale was tegen Morra-Lioessens en was een walk over voor Heerenveen met 5-0 en 6-6.

NIEUWEBRUG-HASKERDIJKEN – Dit jaar bestaat sportvereniging S.I.M. Nieuwebrug–Haskerdijken precies honderd jaar. De s.v. S.I.M. (Sport Is Medicijn) werd op 19 juni 1919 opgericht. Bij een 100-jarig jubileum hoort uiteraard een feest. Dat feest werd op zaterdag 15 juni 2019 gevierd.

En dan de Finale. In de historie van de Kaatsvereniging is het één keer eerder voorgekomen dat Heerenveen in de finale stond en wel in 1971, toen nam men de tweede prijs mee naar huis. De mannen kwamen vliegend met 2-0 voor, maar Easterlittens vocht terug, en stevig ook en nam de leiding over met 4-2. Daarna was de pijp op. Easterlittens won de partij met 5-4 en 6-0!

Voor deze bijzondere dag was een feestelijk programma samengesteld. Hierbij waren oudleden, donateurs, bestuursleden en trainers/ coaches aanwezig. Rond 10.30 uur ging het officiële gedeelte van start. Voorzitter van s.v. S.I.M., Ruud Wagenmakers, sprak de aanwezigen toe, waarna diverse sprekers aan het woord kwamen. Namens de gemeente Heerenveen was burgemeester Van der Zwam present. De burgemeester feliciteerde de sportvereniging en overhandigde het bestuur een cheque met daarop een mooi bedrag om te besteden.

De mannen van Heerenveen hebben een geweldige prestatie geleverd en kaatsen alle drie een geweldige partij! Zij mogen dan ook geweldig trots zijn op het behalen van de tweede plaats.

Daarnaast ontving iedereen het prachtige ‘SIM 100 jaar’ Jubileumboek.. Er was voor de genodigden een broodmaaltijd en ‘s middags was er een korfbal en volleybal wedstrijd. De feestdag werd afgesloten met een barbecue.

NIEUWSTE TECHNIEK VOOR MOOIE LIPPEN

NIEUW

HYALURON PEN SPECIALIST

Kijk jij ook steeds met iets meer afstand in de spiegel? Zo zie je de rimpeltjes minder goed hè, terwijl je wel weet dat ze er zijn. Een mooi gezicht verdient een strakke, jeugdige huid. De fijne kleine rimpels kunnen we langdurig laten verdwijnen. En je lippen kunnen we voller en steviger maken. Het fijne is dat we niets met naalden doen. We gebruiken een pen die hyaluronzuur onder druk binnen brengt op de plekken waar het nodig is. Kom langs voor een vrijblijvend intake gesprek! Telefoonnummer: 0513 - 415 200 Meer informatie op onze website.

7 DAGEN PER WEEK GEOPEND

Zeer geschikt voor:  Lippenvolume  Neus-lippenplooi  Mondhoeken  Kin Plooi

€199,-

 Rokerslijn

€159,-

 Marionettelijn

per ml

OOK ZONDER SAUNABEZOEK

Woudfennen 10, 8503 BA Joure | Telefoon: 0513 - 415 200 | receptie@dewoudfennen.nl | www.dewoudfennen.nl


46 3

2

1

22

26

17

21

25

20

24

19

23

18

14

11

8

14

7

17

7

14 6

17

17

24

9

2

22

22 15

6

22

15

8

22

11

17

12

15

6

17 22

19

6

12

6

14

22

8

17

6

18

14

17 10

10

19

17

10

15

8

17

10

1

14

17

17

7

2

14

4

17

14

26

2

4 14

20

18

9

18

22

15

11

17

5 7

6

10

7

PUZZELPAGINA NR 06

14 14

7

5

8

15

8

7

11

10

22

17

15

22

2

17

14

11

17

8

W

9

9

15

4

8

19

17

H

22

18

18

5

17

6

10

13

8

12

6

7

11

5

9

4

D C

16

15

14

NUMMER 06 • 2019

17

22

7

6

18 17

Puzzel en win! In iedere editie van GrootHeerenveen staat een puzzel waarmee u leuke prijsjes kunt winnen. Stuur uw oplossing via de email of met traditionele post. U kunt dit sturen naar: info@grootheerenveen.nl o.v.v. puzzeloplossing NR 06-2019 – tot uiterlijk 5 juli 2019. Wij wensen u weer veel puzzelplezier!

4 14

17

19

Probeer ijke letters. staan voor gel . Gelijke cijfers te vinden ord wo rde het gekleu

gedachten uithaal

11

een klein beetje

stijf

maretak

rechtlijnig

warmwaterbron

toets alleen

hoeveelheid treksluiting

godin v.d. vrede

vreemde munt

hersenscan boom

8

5

5

wandversiering

kledingstuk vreemde munt

rondhout

medelijden

onbepaald vnw.

bijbelse vrouw letterkeer groet

bijbelse figuur stierenvechter

anders gezegd

hallucinatie

Afrikaans hoefdier

kinderverlamming

pl. in Frankrijk

9

bloeiwijze

5

1

prijs

soort hert

echter

ter inzage

voorzetsel

duivel chemisch element bladgroente

riv. in Italië

deel v.e. viool

bondgenootschap

postzegelverzamelaar

4

9

achter

liefdesgod

ter plaatse wiel

6 4 9 8 2 4 1 7

2 3 1

5

© www.puzzelpro.nl

afgemat

propaganda

5

Europese taal

uitbouw

4

opgewekt

2

3

9 8 6 1

luguber

7

6 7 9

tegen

2

ritme

verwonding

roofdier

nagelaten krijgen

10

13

cycloop draagbare telefoon

zeldzaam

riv. in Duitsland

kledingstuk

roem

toevluchtsoord

schat

3

Verenigde Staten

selenium

eikschiller

klef

dorpsweide

deel v.h. oog

haaruitval

grond om boerderij

balspel

12

kanjer

catacombe

Europese vrouw

omslag

6

PUZZEL

EN WIN

N O B E D R WAA ,00 5 2 € N VA

HEERENVEEN

roodachtig

© www.puzzelpro.nl 1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

Winnaar puzzel Grootheerenveen 05 - 2019 Wiebe de Jong uit Heerenveen heeft de waardebon t.w.v. € 25,00 gewonnen. Deze waardebon is aangeboden door en te besteden bij Hema Heerenveen. OPLOSSING EDITIE 5: Zweedse puzzel: JUBELSTEMMING / Woordzoeker: SPOOKVERHAAL

COLOFON De GrootHeerenveen krant is een maandelijkse uitgave van Ying Media. De GrootHeerenveen krant wordt huis-aan-huis verspreid in Heerenveen en omliggende dorpen en steden in een straal van ca. 10 km van Heerenveen.

Oplage: 28.000 exemplaren.

STUUR UW ANTWOORDEN van PUZZEL 06, VÓÓR 5 juli 2019 PER EMAIL NAAR: info@grootheerenveen.nl OF NAAR: GROOTheerenveen, Zwarteweg 4, 8603 AA SNEEK

UITGEVER

EINDREDACTIE

FOTOGRAFIE

Ying Media BV Zwarteweg 4, 8603 AA Sneek Telefoon 0515 745005 E-mail info@yingmedia.nl Internet www.grootheerenveen.nl

Henk de Vries

Mustafa Gumussu FPH, Dennis Stoelwinder, Hielke Weening, Cor Pot, Koos Lanting, Henk van der Veer, Martin de Jong en Wim Walda.

REDACTIE

redactie@grootheerenveen.nl

Henk de Vries, Jan van Loon, Wim Walda, Henk van der Veer, Wendy Noordzij, Kirsten van Loon. Hielke Weening en Dennis Stoelwinder.

BLADMANAGEMENT

VORMGEVING

Marianne Bouwman (mbouwman@yingmedia.nl)

Frans van Dam (Quod Media)

REDACTIETIPS?

VERKOOP Meine de Vlugt, Ying Mellema, Marianne Bouwman, Henjo van der Klok, Mieke Alferink

DRUK Hoekstra Krantendruk, Emmeloord

VERSPREIDING FRL Verspreidingen, Leeuwarden Niets uit deze uitgave mag worden gekopieerd zonder voorafgaande toestemming van de uitgever. De gegevens in deze krant zijn met zorg samengesteld. Ten aanzien van de juistheid van de inhoud hiervan kan echter geen aansprakelijkheid worden aanvaard.


Wat is jouw toekomstplan voor 2019? Ga naar de informatiedag van de 43 Gemechaniseerde brigade! Wanneer? 9 juli 2019 op de Johannes Postkazerne in Havelte. Je kunt jezelf aanmelden op:

bisonbrigade@mindef.nl Jij (M/V) kunt bij ons aan de slag in de volgende vakgebieden:

Kijk op www.bisonbrigade.nl hoe jij jouw toekomst een avontuurlijke draai kunt geven. Ontdek alle vacatures bij 43 Gemechaniseerde Brigade en schrijf je in voor een informatiedag!

• Gevechtsfuncties (pantserinfanterie / verkenning / tanks) • ICT • Elektro- of autotechniek

Heb je een vraag?

• Geneeskunde en verzorging

Instagram

@43gemechaniseerdebrigade

• Bouw- en installatie techniek

Facebook

• Chauffeurs

E-mail: Whatsapp:

bisonbrigade@mindef.nl 06 825 050 71

Facebook.com/43gemechaniseerdebrigade.nl


3 SUV’s, 2 maanden, 1 kans. GO! SEAT Arona

Style Business Intense Private lease va €336*/mnd Comfortabel met: /Adaptive Cruise Control /Climatronic airco /Navigatiesysteem /Parkeersensoren /Draadloze telefoonlader /ParkAssist met achteruitrijcamera /Licht- en regensensor /Autodimming binnenspiegel /16 inch Design velgen

SEAT Eindejaarsvoordeel

Laatste kans: 2017-prijzen, in 2018 rijden SEAT Ateca

Style Business Intense SEAT Eindejaarsvoordeel SEAT Eindejaarsvoordeel Laatste kans: 2017-prij zen, 2018 rijden Laatste kans: 2017-prij zen, in in 2018 rijden * Private lease va €419

/mnd

Comfortabel met: /Cruise Control / Full-LED koplampen /DAB+ / Navigatiesysteem met 8 inch touchscreen / Parkeersensoren / ParkAssist met achteruitrijcamera / Licht- en regensensor / Lichtmetalen velgen

6x SEAT Ibiza Style Limited Edition 1.0 TSI | Benzine | 95pk (70kW)

Voorzien van o.a.: Climate control, Cruise control, Bluetooth, parkeersensoren achter, mistlampen vóór, 15 inch lichtmetalen velgen

SEAT Tarraco

15x SEAT Arona Style Launch Edition Style 1.0 TSI | Benzine | 95pk (70kW)

Voorzien van o.a.: 8 inch scherm, navigatie, Climate control, Cruise control, parkeersensoren, Bluetooth, 16 inch lichtmetalen velgen *

Private lease va €539

/mnd

Ibiza Style Limited Editiontot 6xRij6x SEAT Ibiza Style Limited Edition klaar SEAT vanaf Private Lease vanaf Voorraadvoordeel

15x SEAT Style Launch Edition 15x SEAT Arona Style Launch Edition Rij klaar vanaf Private Lease vanaf Voorraadvoordeel tot Comfortabel met: Arona / Cruise Control / Climatronic airco 3-zones

Voorzien vanClimate o.a.: Climate control, control, Bluetooth, Voorzien van o.a.: control, CruiseCruise control, Bluetooth, parkeersensoren achter, mistlampen inch lichtmetalen parkeersensoren achter, mistlampen vóór, vóór, 15 inch15lichtmetalen velgenvelgen

van8o.a.: 8scherm, inch scherm, navigatie, control, Voorzien vanAssist o.a.: navigatie, Climate control, CruiseCruise control, /Voorzien Front /inch Lane Assist / Keyless Go Climate / 17 inchcontrol, velgen parkeersensoren, Bluetooth, 16lichtmetalen inch lichtmetalen parkeersensoren, Bluetooth, 16 inch velgenvelgen

1.0|16.790 TSI | Benzine | 95pk (70kW) 1.0 TSI Benzine | 95pk € €(70kW) 265 p.m.*

€ 2.310

/€ Media System 8 inch touchscreen Virtual Cockpit 1.0 TSI | Benzine | met 95pk (70kW) 1.0 TSI |24.445 Benzine | Plus 95pk €(70kW) 359 p.m.* €/715

/ Parkeersensoren achter /Full-LED koplampen en achterlichten

SEAT Van den Brug • Zilverweg 3, Heerenveen(-Zuid) • 0513 - 63 30 54 vandenbrug.nl/seat

* Getoond private lease actietarief is incl. btw bij 48 maanden, 10.000 km per jaar, €500 eigen risico, onderhoud, verzekering en wegenbelasting regio Friesland. Na jaar 1 bedraagt de tussentijdse opzegvergoeding maximaal 40% van de resterende leasetermijnen. Deze Private lease wordt onder voorwaarden van het Keurmerk Services, handelsnaam van Volkswagen Leasing vanaf B.V, ingeschreven in het Handelsregister onder nummer Rijvanaf klaar vanaf Private Lease vanaf Voorraadvoordeel totLease aangeboden door SEAT Rijvanaf klaar vanaf Private Voorraadvoordeel Rijklaar Private Lease vanaf Voorraadvoordeel totPrivate RijFinancial klaar Private LeaseLease vanaf Voorraadvoordeel tot tot 20073305. Toetsing en registratie bij BKR te Tiel. | Actie-leasetarief geldt uiterlijk totuw enauto met kunt 28 juni 2019. Getoonde kan afwijken van de werkelijkheid. Voor onderhoud en reparatie van u ook terecht bij onzeafbeelding SEAT Service-vestigingen in Drachten en Sneek

€ 16.790€ 265 € 265 € 2.310 € 16.790 p.m. p.m. € 2.310 *

*

€ 24.445€ 359 € 359 € 715 € 24.445 p.m. p.m. € 715 *

*

Gemiddeld brandstofverbruik SEAT: 4,7 – 5,0 l/100km (1:20 - 1:21,3). CO2-emissie 99 - 113 g/km. *De SEAT Private Lease prijs geldt voor de SEAT Ibiza Style Limited Edition en de SEAT Arona Style Launch Edition en wordt onder de voorwaarden van het Keurmerk Private Lease aangeboden door SEAT Financial Services, handelsnaam van Volkswagen Leasing B.V., ingeschreven in het Handelsregister onder nummer 20073305. Getoond tarief is o.b.v. private lease inclusief btw, bij 48 maanden, 10.000 km per jaar, € 500 eigen risico en regio Utrecht. Tarieven kunnen per regio afwijken in verband met provinciale opcenten. Brandstof is niet inbegrepen. Na jaar 1 bedraagt de tussentijdse opzegvergoeding maximaal 40% van de resterende leasetermijnen. De vermelde consumentenadviesprijzen zijn incl. btw, bpm, rijklaarmaakkosten, recyclingbijdrage en leges. Genoemde prijzen zijn vrijblijvende consumentenadviesprijzen ‘af importeur’ en zolang de voorraad strekt. SEAT-importeur Pon’s Automobielhandel B.V., Leusden. Actie geldig zolang de voorraad strekt. Afbeeldingen kunnen afwijken van de werkelijkheid. Vraag naar meer informatie in onze showroom.

• Zilverweg 3, Heerenveen(-Zuid) • 0513 6354 30 54 SEATSEAT Van Van den den BrugBrug • Zilverweg 3, Heerenveen(-Zuid) • 0513 - 63 -30 vandenbrug.nl/seat vandenbrug.nl/seat Voor onderhoud en reparatie van kunt uw auto kunt u ookbij terecht bij onze SEAT Service-vestigingen in Drachten Voor onderhoud en reparatie van uw auto u ook terecht onze SEAT Service-vestigingen in Drachten en Sneeken Sneek brandstofverbruik 4,7 – 5,0(1:20 l/100km (1:20CO2-emissie - 1:21,3). CO2-emissie 99 - 113 g/km.Private *De SEAT Private prijs de geldt voor de Style SEAT Limited Ibiza Style Limited Edition de SEAT Style Launch Editiononder en wordt onder de voorwaarden van hetPrivate Keurmerk Private Lease aangeboden door SEATServices, Financialhandelsnaam Services, handelsnaam GemiddeldGemiddeld brandstofverbruik SEAT: 4,7 –SEAT: 5,0 l/100km - 1:21,3). 99 - 113 g/km. *De SEAT Lease prijs Lease geldt voor SEAT Ibiza Edition en de SEATen Arona StyleArona Launch Edition en wordt de voorwaarden van het Keurmerk Lease aangeboden door SEAT Financial van Volkswagen Leasing B.V., ingeschreven in het Handelsregister onder nummer 20073305. Getoond tarief is o.b.v. private leasebtw, inclusief bij 48 10.000 maanden, € risico 500 eigen risico en regio Utrecht. Tarieven per regio verband met provinciale opcenten. is Brandstof is niet inbegrepen. van Volkswagen Leasing B.V., ingeschreven in het Handelsregister onder nummer 20073305. Getoond tarief is o.b.v. private lease inclusief bij 48 btw, maanden, km10.000 per jaar,km € per 500jaar, eigen en regio Utrecht. Tarieven kunnen perkunnen regio afwijken inafwijken verband in met provinciale opcenten. Brandstof niet inbegrepen. Na jaar 1 Na jaar 1 bedraagt de tussentijdse opzegvergoeding maximaal van de resterende leasetermijnen. Deconsumentenadviesprijzen vermelde consumentenadviesprijzen zijnbpm, incl. rijklaarmaakkosten, btw, bpm, rijklaarmaakkosten, recyclingbijdrage en leges. Genoemde zijn vrijblijvende consumentenadviesprijzen ‘af importeur’ en voorraad zolang destrekt. voorraad strekt. SEAT-importeur Pon’s bedraagt de tussentijdse opzegvergoeding maximaal 40% van de40% resterende leasetermijnen. De vermelde zijn incl. btw, recyclingbijdrage en leges. Genoemde prijzen zijnprijzen vrijblijvende consumentenadviesprijzen ‘af importeur’ en zolang de SEAT-importeur Pon’s Automobielhandel B.V.,Actie Leusden. geldig zolang destrekt. voorraad strekt. Afbeeldingen kunnen afwijken van de werkelijkheid. naar meer in informatie in onze showroom. Automobielhandel B.V., Leusden. geldigActie zolang de voorraad Afbeeldingen kunnen afwijken van de werkelijkheid. Vraag naarVraag meer informatie onze showroom.

Profile for Ying Media

GrootHeerenveen 6 - 2019  

GrootHeerenveen 6 - 2019  

Profile for yingmedia
Advertisement