Page 1

12-2019 GROOTDEFRYSKEMARREN.NL

3e JAARGANG • NR. 12

groot deFryskeMarren

IN DEZE UITGAVE

FEESTMAAND SPECIAL

IN DEZE UITGAVE

TIP S & TRENDS!

FOTO: JOHAN BROUWER

DE KERSTVROUWEN VAN BALK EN OMSTREKEN

Tusken de Marren informatie van gemeente De Fryske Marren

BRENGEN EEN LICHTJE IN DEZE DONKERE DAGEN

Verkoop woning metin Makelaardij Hoekstraop Funda? Jouwjehuis vol de spotlight

2 x 6x Verkoop dan in december je huis bij Makelaardij Hoekstra! En ontvang 6x je favoriete woonblad

plus 2 kaarten voor de VT Wonen beurs

VT W on beur en s

woon

blad


2

NUMMER 12 • 2019

MENSEN Het was een turbulent jaar voor de gemeente De Fryske Marren. Met als topic natuurlijk dat de FNP, sinds enige jaren een vaste waarde in het bestuur van deze gemeente, weliswaar bereikte dat de IJsselmeerkust bij Gaasterland niet ´verontreinigd´ zou worden door een zandverwerkingseiland, maar niettemin hun positie in het bestuur van de gemeente verloor.

GENIETEN TIJDENS DE FLINKE WINTER FAVORIETEN IN HEMELUM

Het zijn van die dingen waarover de mensen, die gestemd hebben op politici of partijen, niet meer mee kunnen praten. De manier waarop de raad probeert om zoveel mogelijk mensen bij hun beslissingen te betrekken, geldt niet voor dat soort zaken. Dat is niet erg; als het moet word je er later toch wel weer op afgerekend.

HEMELUM – Afgelopen weekend was het weer genieten in Hemelum, met de Flinke Winter Favorieten. In de sfeervolle omgeving van de voormalige zuivelfabriek was een ultieme plek gecreëerd om je kerstinkopen te doen onder het genot van lekkers uit de dampende foodtrucks en sfeervolle livemuziek van jonge muzikanten. Ook dit jaar waren er diverse leuke workshops voor jong en ouder.

Op Terschelling, tijdens Oerol, trof ik deze zomer een paar keer de in korte broek gehulde (oud-)wethouder Durk Durksz van de FNP. Hij deed joviaal. Zoiets van dat hij eindelijk eens de tijd had om ook een keer die korte broek aan te trekken. Toen realiseerde ik mij dat al dat politieke gedoe vaak ook persoonlijk slachtoffers maakt. Ja, Durk redt zich wel. Hij was in elk geval zo handig niet te azen op de bestuurlijk onmogelijke functie als opvolger van FNP gedeputeerde Kramer. Dan ben je echt de lul.

Nieuw dit jaar waren de TED-talks. Vier influencers kwamen vertellen over topics, die de moeite waard zijn om te delen en te verspreiden. Denk aan sustainable lifestyle, tendenzen voor 2020 en fotografie en zelfontwikkeling. Bijzonder was de komst van Bho Roosterman, bekend van Linda TV, met een workshop oldschool borduurwerkjes, maar dan wel 2.0, met erotische afbeeldingen.

Maar wij hangen als mienskip wel verrekte snel iemand aan de hoogste boom en schoppen hem of haar dan maar aan de kant. En betalen als mienskip ontstellend veel geld, waarvoor duizenden ook in De Fryske Marren broodnodige huizen hadden kunnen worden gebouwd. Sommige weggeschopte bestuurders vinden leven van wachtgelden voldoende; anderen hebben er de schurft aan. Volwaardig mee kunnen blijven doen is voor beiden belangrijk.

GROTE BOEKVERKOOP IN BIBLIOTHEKEN JOURE, BALK EN LEMMER

De hedendaagse media zouden eens moeten stoppen met het vroegtijdig opruien van de mienskip, zodat die niet meer anders kan dan iemand wegsturen. Net als bij voetbaltrainers die na drie nederlagen ook al worden opgehangen. Weet even dat trainers en politici gewone mensen zijn die vaak verschrikkelijk hun best doen. Wat zouden journalisten ervan vinden dat, als ze suggereren dat iemand ergens weg moet en dat gebeurt niet, zij dan zelf worden ontslagen?

JOURE/LEMMER/BALK – Vanaf woensdag 11 december is er een grote verkoop van boeken, tijdschriften en dvd’s in de bibliotheken van Joure, Balk en Lemmer.

Denk daar maar eens over na bij de kerstborrel. Proost.

Voor een klein prijsje neemt u de leukste kinderboeken mee, vindt u uw favoriete hobby- of kookboek en kunt u eindelijk die ene roman aanschaffen die u al zo lang wilde lezen. U betaalt € 1,- per boek. Neemt u er drie in één keer mee dan kost u dat € 2,50. Kinderboeken zijn maar € 0,50 per stuk.

Namens de redactie fijne feestdagen en veel leesplezier met deze december-editie.

Eelke Lok, redactie GrootBolsward-IJsselmeerkust

GLOEDNIEUWE HULPVERLEN VOOR BRANDWEER JOURE

FOTO: LAURAKEIZERFOTOGRAFIE.NL

JOURE – De eerste van de vijf hulpverleningswagens voor de Friese brandweer is afgeleverd aan het brandweerkorps van Joure. Deze hulpverleningswagens worden ingezet bij complexe en zware ongelukken waar zwaarder materieel nodig is dan wat er in een gewone brandweerwagen zit. Het nieuwe voertuig heeft een 420pk sterke motor. Daarnaast heeft de wagen een radiografische bedienbare kraan die op het chassis gebouwd is. Met de kraan kunnen bijvoorbeeld auto’s die op de kop liggen overeind getrokken worden, maar kunnen ook objecten verstevigd worden of onder druk worden gehouden als de situatie daar om vraagt. De auto is compleet afgeleverd door Ziegler brandweertechniek uit Winschoten. Er wordt nog niet uitgerukt met de nieuwe wagen. Eerst krijgt het brandweerpersoneel een opleiding om met het voertuig en de kraan te werken.


deFryskeMarren

DONIAHAL BIJZONDER deFryskeMarren

SINT NICOLAASGA – De door brand getroffen Doniahal in Sint Nicolaasga kan tot zeker het voorjaar van 2020 niet worden gebruikt. Door zowel de brand als de grote hoeveelheid bluswater is de hal zwaar beschadigd. De vijftien verenigingen die gebruik maken van de sporthal kunnen er dus voorlopig terecht. “Eerst moet onderzoek plaatsvinden om de exacte schade vast te stellen. Dit onderzoek is nog gaande. Daarna kan worden vastgesteld wanneer de sporthal weer open kan”, laat de gemeente De Fryske Marren weten. “Na goed overleg met de gebruikers - verenigingen, clubs en scholen - hebben de sporthalbeheerders alternatieve sporthallen binnen de gemeente gevonden voor de diverse activiteiten.”

VRIENDEN VAN DE HOBBE VAN BAERDTKERK JOURE - De Hobbe van Baerdtkerk is niet weg te denken uit het centrum van Joure. Er is veel geld nodig om dit rijksmonument te kunnen behouden én onderhouden! Met dat doel is de Stichting Vrienden van de Hobbe van Baerdtkerk opgericht. Wilt u ook een steentje bijdragen? Dan kunt u donateur worden en zich aanmelden via de website www.vriendenhvbkerk.nl. Elke gift is welkom! De stichting organiseert regelmatig evenementen waar u als donateur korting kunt krijgen op de toegangsprijs.

INGSWAGEN

3

KERSTCONCERT

IN DE FONTEIN OUDEMIRDUM OUDEMIRDUM – Dit jaar bestaat het ISO-Streekkoor Oudemirdum vijftig jaar. Het hele jaar door heeft het koor aandacht besteed aan dit jubileum. Met dit bijzondere kerstconcert wordt het jubileumjaar afgesloten

Dirigent Joeke Hoekstra heeft, naast het dirigeren van het koor, nog veel meer kwaliteiten. Als klassieke slagwerker werkt hij regelmatig samen met meerdere orkesten, zoals het Residentie-, het Metropole- en het Noord Nederlands Orkest. Bovendien is hij docent aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Ook dirigeert hij geregeld bij de bekende musical ‘Anastasia’’ in het Circustheater. Doordat hij overal komt, kent hij veel mensen met muzikale talenten. Zo ook de begaafde harpiste Annemieke IJzerman uit Utrecht. Zij won

nationale en internationale prijzen. Zij is gevraagd om mee te werken aan het kerstconcert en reageerde enthousiast. Bram Stellingwerf, een geweldige pianist die al enkele jaren het koor begeleidt, maakt het drietal compleet. De harpist en de pianist gaan er onder leiding van Joeke Hoekstra een prachtige avond met het koor van maken. Het koor zelf is er, na veel repetities, klaar voor. Het belooft een prachtig muzikaal gebeuren te worden. U bent van harte wel-

JOURE – In het kader van de tentoonstelling ‘De kunst van het genieten’ organiseert Museum Joure samen met Feel Good Chocolate een workshop chocolade maken. Tijdens de workshop maak je onder leiding van ervaren chocolademakers je eigen gepersonaliseerde reep. De workshop is geschikt voor een breed publiek; het is leuk voor groepjes vriendinnen, ouders met volwassen of jonge kinderen, of collega’s die de kerstvakantie samen willen inluiden. Je hoeft je overigens niet per groepje in te schrijven; ‘enkelingen’ zijn ook van harte welkom. De workshops vinden plaats op vrijdag 13 en 20 december en duren van 13.30 uur tot circa 15.30 uur. Daarna moeten de chocolade-kunstwerken in de koeling uitharden en heb je tijd om het museum en de

kom op zaterdag 21 december om 20.00 uur in De Fontein in Oudemirdum.

MEER DAN HELFT DE FRYSKE MARREN OUDER DAN ZESTIG JAAR

WORKSHOP CREATIEF MET CHOCOLADE IN MUSEUM JOURE

tentoonstelling te bekijken. Tussen 16.00 en 16.30 kun je je zelfgemaakte chocoladereep ophalen en in een mooi geschenkdoosje mee naar huis nemen. De kosten bedragen € 15,- per deelnemer, inclusief een kopje koffie, thee of glaasje limonade, een entreebewijs voor het museum en natuurlijk de chocola! Voor kinderen tot 16 jaar zijn de kosten € 11,50. Deelname kan alleen onder begeleiding van een volwassene.

FOTO: ZWEMBADLEMMER.NL

SINT NICOLAASGA TOT VOORJAAR 2020 DICHT

GROOTDEFRYSKEMARREN.NL

NIEUWE EXPLOITANTEN ZWEMBAD NY SUDERSÉ IN LEMMER LEMMER – In goed overleg tussen de exploitant van Zwembad Ny Sudersé in Lemmer, de heer Jelle Rozema, en Mondeel Recreatie is besloten de overeenkomst per 1 januari 2020 niet te verlengen. Inmiddels is voortzetting van de zwembadexploitatie in Lemmer gewaarborgd doordat recente contacten met een nieuwe exploitant een naadloze voortzetting van de exploitatie mogelijk maken. Vanaf 1 januari zal het zwembad worden geleid door het echtpaar Martin en Jinke Doef uit Emmeloord. Martin Doef heeft bijna 25 jaar ervaring in de zwembadbranche en heeft zich opgewerkt van zweminstructeur tot bedrijfsleider, waarvan de afgelopen drie jaar in zwembad De Rolpeal in Workum. Jinke is door de jaren heen eveneens verweven geraakt in de zwembadwereld en heeft inmiddels veel ervaring opgedaan als receptioniste en in het verzorgen van het interieur. Samenwerken in hetzelfde zwembad is dus niet nieuw voor het echtpaar. Martin zal zich vooral richten op de zwembadtaken en Jinke op de administratieve werkzaamheden. De familie Doef zit boordevol plannen. Ny Sudersé zal een nieuwe huisstijl krijgen waarbij in eerste instantie vooral gedacht wordt aan meer kleur in de zwembadhal, waardoor er een gezellige en spontane sfeer ontstaat. Om dit te realiseren is het zwembad op 2 en 3 januari gesloten. Wel is het bad op 1 januari open voor de inmiddels traditionele Nieuwjaarsduik. Hiervoor zijn de kleedruimtes en douches beschikbaar voor de deelnemers.

JOURE – Woensdag 4 december was de aftrap van het Seniorcafé in de bibliotheek te Joure. In het Seniorcafé kan elke week van 10.00 tot 12.00 uur gezellig koffie gedronken worden en is er tijd voor een praatje met elkaar. Elke eerste woensdag van de maand is er een lezing. De burgemeester van De Fryske Marren mocht het spits afbijten met een lezing over zijn werk in deze gemeente. Dit in samenwerking met Douwe Zwaga van Fryske Marren Vitaal. Fryske Marren Vitaal is een vereniging die sinds 2014 actief is voor alle ouderen in de gemeente. De Fryske Marren is een uitgebreid gebied. De heer Veenstra vertelde over specifieke kenmerken van dat gebied. De woorden Kleurrijk, Actief, Noflik en Samenwerken staan centraal in de gemeente. Deze vormen samen het woord KANS. De Fryske Marren is een gemeente die kansen wil geven aan iedereen en al zijn inwoners erbij wil betrekken. De heer Zwaga wist te vertellen dat er 31.000 inwoners in De Fryske Marren ouder zijn dan 60 jaar. Dat is meer dan de helft van alle inwoners. Elke woensdag kunt u koffie komen drinken in het Seniorcafé. Op woensdag 8 januari om 10.00 uur is de volgende lezing. Dan is de brandweer op bezoek. Zij vertellen over hun ervaring met branden en hoe je brandveilig kunt leven. Een actueel thema, gezien de recente branden in De Fryske Marren.


24/7 inzicht in de prestaties van uw bedrijf. U benttotaaloplossing altijd in betrouwbare online Overal en altijd administratie inzicht Overal en altijd inzicht

Complete boxspringsets

Complete boxspringsets informatie in ĂŠĂŠn muisklik informatie in ĂŠĂŠn muisklik

Altijd het advies van uw en de tijdrovende administratie behoort tot het verleden. tijd control overhouden Da’s lekker... voor een tijdpotje overhouden tennis met voor jeeen potje tennis metinjeactuele cijfers in actuele cijfers Overal en altijd Het gemak van eeninzicht grotenHet gemak van een grotenaccountant bij de hand Nieuw! Slim boekhouden Nieuw! Slim met boekhouden een met een Zo kunt u de kostbare uren na vijven besteden zoals u zelf wilt: Da’sdoe lekker... tijd overhouden voor eenvan potje tennis met Deze je ingeautomatiseerde actuele cijfers e doe je dat? vrienden. Met Boekhout Hoe van je dat? Kromhout. Met Boekhout Deze Kromhout. deels deels geautomatiseerde sturingssturingsvrienden. Hoe doe je dat? MetofBoekhout van Kromhout. DezeBetrouwbare aan betrouwbare uw relatie, uw kinderen, uw hobby, uw sport om nieuwe Tijd overhouden voor Betrouwbare zaken online betrouwbare totaaloplossing online totaaloplossing administratie administratie ne oplossingslimme van Vanonline der Veen oplossing & Kromhout van Vangeeft der Veen & Kromhout geeft Betrouwbare sturingsonline oplossing van Van der Veen & Kromhout geeft ondernemingsplannenslimme uit te werken.

die er ĂŠcht toe doen

informatie in ÊÊn muisklik in de prestaties 24/7 inzicht van uw inbedrijf. de prestaties U de bent altijd van van uw in uw bedrijf. bentaltijd altijd INCLUSIEF 24/7 inzicht in prestaties bedrijf. UU bent in in Overal en altijd inzicht Overal enINCLUSIEF altijd inzicht • hoofdbord Altijd advies Altijd hetmet advies vanhet uw Altijdvan hetuw van uw •potje hoofdbord en de tijdrovende administratie behoort tot het verleden. Da’scontrol lekker...entijd overhouden Da’s lekker... voor een tijdpotje overhouden tennis met voor jeeen tennis injeactuele cijfers inadvies actuele cijfers tijdrovende administratie decontrol tijdrovende behoort tot administratie het verleden. behoort tot het verleden. • pocketveermatrassen accountant bij de hand • pocketveermatrassen bij de hand accountant bij de hand uvrienden. deMet kostbare navan vijven besteden zoals wilt:accountant Hoe jekunt dat? Boekhout Hoe doe jebesteden dat? Kromhout. Met Boekhout Dezeuuzelf van Kromhout. Deze • topmatras kostbarevrienden. uren Zo na kunt vijven u doe deZo besteden kostbare zoals uren na uuren zelf vijven wilt: zoals zelf wilt: • topmatras Betrouwbare sturingsBetrouwbare sturingsaan uw relatie, uw kinderen, uw hobby, uw sport of om nieuwe • potenset Tijd overhouden voor zaken slimme online oplossing slimme van Van online der Veen oplossing & Kromhout vansport Vangeeft der Veen & Kromhout geeft •nieuwe potenset e, uw kinderen, aan uw hobby, relatie, uw sport kinderen, of om uw nieuwe hobby, uw of om Ontdek hoeveel tijd u kunt besparen! informatie in ÊÊn muisklik informatie in ÊÊn muisklik Tijd overhouden voor zaken Tijd overhouden voor zaken die er Êcht toe doen ondernemingsplannen uit te werken. 24/7 inzicht in de prestaties 24/7 inzicht van uwinbedrijf. de prestaties U bent altijd van uw in bedrijf. U bent altijd in Ga naar www.boekhoutvankromhout.com die er Êcht Altijd toe doen die er Êcht toe doen gsplannen uitondernemingsplannen te werken. uit te werken. het advies van uwAltijd het advies van uw

Alle onderstaande bedrijven wensen u een hele fijne kerst en een gezond en gelukkig 2020!

â‚Ź1699

â‚Ź1699

control en de tijdrovendeDE control administratie en de tijdrovende behoort totadministratie hetVAN verleden. behoort tot het verleden. OPBRENGST DEZE PAGINA KOMT TEN GOEDEvanaf: AAN DE STICHTING accountant bij de hand accountant bij de hand vanaf:zoals u zelf wilt: Zo kunt u de kostbare uren Zo na kunt vijven u debesteden kostbare zoals uren na u zelf vijven wilt:besteden 85401167_VdVK_Adv_Boekhout_210x260.indd 23-06-14 11:42 aan uw relatie, uw1kinderen, aan uw hobby, relatie, uw sport kinderen, of om uwnieuwe hobby, uw sport of om nieuwe Ontdek hoeveel tijd u kunt besparen! Tijd overhouden voor zaken Tijd overhouden voor zaken Ga naar die er ĂŠcht toe doen die er ĂŠcht toe doen ondernemingsplannen uitondernemingsplannen tewww.boekhoutvankromhout.com werken. uit te werken.

supe ZOM r E ACT R IE!

oeveel tijd u kunt Ontdek besparen! hoeveel tijd u kunt besparen! ww.boekhoutvankromhout.com Ga naar www.boekhoutvankromhout.com 185401167_VdVK_Adv_Boekhout_210x260.indd 1

23-06-14 11:42

e met ons HEALTHFOODCAFÉ- gelegen Ontdek hoeveel tijd u kunt Ontdek besparen! hoeveel tijd u kunt besparen! p 5 minuten lopen van de Jouster havenGa naar www.boekhoutvankromhout.com Ga naar www.boekhoutvankromhout.com elkom met SUPER ZOMERAANBIEDINGEN! aan einde zomer. In onze natuurwinkel verkopen wij biologische se groentes en heerlijk geurend brood- natuurlijke cosmetica en Wij wensen u ďŹ jne feestdagen en een gezond en gelukkig 2020! en natuurtherapeutische producten. Ook kunt u bij ons terecht aire- en voedingsadviezen.

ut_210x260.indd 185401167_VdVK_Adv_Boekhout_210x260.indd 1 1

MEZZO GIORNO

EKOLAND

TERSCHELLINGER

750 ml 6,99

500 gr. 1,89

500 ml 4,99

PRIMITIVO

HAVERMOUT

4

1

99

Duimstraat 36 • Echtenerbrug • 0514 541 006 • melchers-dejong.nl 23-06-14 11:42

MEUBELS • VLOEREN & RAMEN • ZONWERING • SLAAPKAMERS • BOOT- & HERSTOFFERING

23-06-14 11:42

23-06-14 11:42

Fijne feestdagen en een gelukkig 2020

3

25

99

EKOLAND

GREENAGE

YOGI TEA

ONTGEURD 550 ml 4,79

CARAMEL & ZEEZOUT 125 gr. 3,39

330 ml

KOKOSOLIE

Duimstraat 36 • Echtenerbrug • 0514 541 006 • melche

CRANBERRY SIROOP

Makelaardij Hoekstra wenst u prettige kerstdagen en een voorspoedig 2020!

Wij wensen u fijne feestdagen en een gezond en gelukkig 2020!

MEUBELS • VLOEREN & RAMEN • ZONWERING • SLAAPKAMERS • BOOT

23-06-14 11:42

185401167_VdVK_Adv_Boekhout_210x260.indd 185401167_VdVK_Adv_Boekhout_210x260.indd 1 1

KERSTVROUWEN BALK E.O.

CASHEW

COLD TEA

Fijne kerstdagen en een goed 1,89gekleed 2020!

Fijne feestdagen en AB Vakwerk regisseur van werk een gezond 2020! Omdat geen mens coĂśperatieve regisseur van werk kunnen elke dag rekenen op de beste

3

2 is, verzekeren 1 gelijk stand 4211 ...en in ons wij HEALTHFOODCAFÉ op maat 66e AGRARISCHE 50 75 kunnen elke dag 50rekenen op de beste Ruim 6.000 leden en klanten GEWOON VOOR MANNEN

Midstraat 91-93 - 8501 AH payroll. Joure • 0513 412 436 rging,vakmensen uitzenden, en via detachering bedrijfsverzorging, uitzenden, detachering en payroll. www.terra-mannenmode.nl

TERSCHELLINGER

KAAS

Jong belegen of fenegriek Per kilo 14,9

met fantastische zomerkorting

n! oete ontm te mers afne ĂŠn arische Schouw

Wij wensen u fijne feestdagen. Ook in 2020 staan we voor u klaar!

Adv. Patyna Groot Sneek Kerstgroet 120x40 mm 2019.indd 1

06-12-2019 14:43

Wij wensen u een gelukkig en gezond 2020!

NatuurvoedingJoure

goederen Evenemententerrein en Haventerrein    Postbus 116

      

 Einfo@kuiperverzekeringen.nl    1 

 

 

Sjoerd Arjan. en Arjan. Sjoerd enen Arjan. Sjoerd Typisch ondernemers Typisch ondernemers Typisch ondernemer nine-to-fi ve abvakwerk.nl met31met eeneen nine-to-fi met eenve nine-to-five mentaliteit. Hof en Hiem mentaliteit. wenst umentaliteit.

Hoofd

I www.kuiperverzekeringen.nl Ingang 

  mentaliteit. mentaliteit. mentaliteit.

43

Het team van GrootdeFryskeMarren

tdagen s e e f e wenst u ďŹ jne feestdagen e n n j Fi ! 0plein 2 0 DE 2 d e o Het gemak van een groteneen goed enmet gezond 2020! Nieuw! Slim boekhouden een en een g deels geautomatiseerde

betrouwbare online totaaloplossing deFryskeMarren

administratie

Overal en altijd Trambaan 10 - 8441 BH Heerenveen - www.alliade.nl www.veenemaolie.nl van eeninzicht grotenHet gemak van een grote Nieuw! Slim boekhouden Nieuw! Slimmet boekhouden een met een Het gemak 

 

 

DAK- & GEVELBEPLATING

Brandemeer 8, 8502 TV Joure Tel: 0513 417 900 • Email: info@deijzerenman.nl

Sjoerd Arjan. en Arjan. Sjoerd enen Arjan. Sjoerd fijne feestdagen en Ying van der veen en kromhout Typisch ondernemers Typisch ondernemers Typisch ondernem nine-to-fi ve een gezond 2020! metmet eeneen nine-to-fi met eenve nine-to-fi abvakwerk.nl www.hofenhiem.nl

Breedpad Breedpad 21 21, 8442 AA Heerenveen T (0513) -61 0513 44 44 614 444 www.kuiperverzekeringen.nl Laan 8442 AA Heerenveen F (0513) 62 37 42 8440 AC HeerenveenDe IJzeren Man www.deijzerenman.nl

EHBO

  

18

TolhĂťswei 2, 8501 ZR JoureIngang TolhuisTel. 0513 - 411 871 weg

Vrije uitrit

T

VOOR DE LEUKSTE FILMS IN DE KERSTVAKANTIE!

KIJK VOOR HET ACTUELE PROGRAMMA OP: www.bios-heerenveen.com

0515 - 853 853 www.patyna.nl

tember 2018

SCHOUW 424

 

 

 

Da’s lekker... tijd overhouden voor een potje tennis met je actuele cijfers deelsingeautomatiseerde deels geautomatiseerde vrienden. Hoe doe je dat? Met Boekhout van Kromhout. Deze administratie administratie Betrouwbare sturingsHet gemak van een grotenNieuw! boekhouden slimme online oplossing van Van Slim der Veen & Kromhout geeftmet een informatie indeels ÊÊngeautomatiseerde muisklik 24/7 inzicht in de prestaties van uw bedrijf. U benttotaaloplossing altijd in betrouwbare online Overal en altijd administratie inzicht Overal en altijd inzicht en de tijdrovende administratie behoort tot het verleden. Da’s lekker... tijd control overhouden Da’s lekker... voor een tijdpotje overhouden tennis met voor jeeen potje tennis met je Altijd het advies van uw

betrouwbare online betrouwbare totaaloplossing online totaaloplossing 309


deFryskeMarren

GROOTDEFRYSKEMARREN.NL

5

deFryskeMarren

DE KERSTVROUWEN VAN BALK EN OMSTREKEN BRENGEN EEN LICHTJE IN DEZE DONKERE DAGEN

Kerstmis wordt in meerdere opzichten als één van de belangrijkste, van oorsprong christelijke, feesten van het jaar beschouwd. De gezelligheid van de kerstversieringen, de lichtjes in de kerstboom, kaarsen en een knapperend haardvuur, het samenzijn tijdens het kerstdiner in familiekring. In religieus opzicht is het een tijd van bezinning tijdens de Advent, gevolgd door Eerste en Tweede Kerstdag, een tijd van vreugde en hoop vanwege de geboorte van Jezus Christus. Maar lijnrecht tegenover die saamhorigheid en overvloed staat voor velen een verdrietige periode waarin het verlies van een geliefde, een vader, moeder, kind of goede vriend, extra hard ‘binnenkomt’. Ook voor de mensen die het, om wat voor redenen dan ook, financieel wat minder hebben en mensen die, hetzij psychisch, hetzij fysiek, in een diep dal zitten, is het woord ‘feest’ allesbehalve van toepassing. Dit ‘triggerde’ Miranda Ras uit Balk. Ze bedacht in 2014 een actie voor mensen die het wat minder hadden. Zegeltjes sparen voor een gourmet schotel, een actie van de toenmalige C1000. “Die zegels werden door veel mensen gewoon weggegooid en dat vond ik zonde”, legt ze uit. “Vooral omdat ik me realiseerde dat er ook veel mensen waren die geen kerst vierden. Omdat ze het geld gewoon niet hadden en niet voor de voedselbank in aanmerking kwamen.” TEKST WIM WALDA FOTO'S JOHAN BROUWER

jj


6

NUMMER 12 • 2019

DE KERSTVROUWEN VAN BALK E.O.

Z

ZEGELTJES SPAREN VOOR EEN GOURMET VLEESPAKKET Zwaan Betsema werd haar rechterhand. “We hoopten op twintig pakketten,” vertelt deze, “compleet met aankleding, zoals brood, salade enzovoorts.” De adressen kregen ze via scholen, kerkgenootschappen en de kledingbank, waar ze beiden bij betrokken zijn. Op kerstavond werd een aantal gezinnen verblijd met een gourmet pakket en de reacties waren dermate positief, dat er op dat moment al werd besloten dat dit gebaar een vervolg moest krijgen. Dus werd de actie in het jaar daarop herhaald in ‘XL-vorm’. In 2016 besloten ‘de kerstvrouwen van Balk’ hun doelgroep uit te breiden met ‘gezinnen in nood’. Mensen die na een zwaar jaar van ziekte, scheiding, of overlijden, wel een opsteker konden gebruiken in de vorm van een lichtje; ze een hart onder de riem steken in de vorm van een gebaar dat er aan hen werd gedacht en er met ze werd meegeleefd. De cadeaus en pakketten werden samengesteld uit donaties van bedrijven, winkeliers en particulieren, die bijvoorbeeld een deel van hun eigen kerstpakket doneerden. Sippie Mous, Catharina Schilstra, Wietske Dijkstra, Carolien Pot en Anneke Oenema werden ook gepromoveerd tot ‘kerstvrouw’. Daarnaast kregen ze van alle kanten hulp van ‘kerstengelen’, die hen hielpen om de pakketten en de kerststukken te maken. Dat jaar werden er 55 pakketten bezorgd bij mensen die om uiteenlopende redenen wel wat ondersteuning verdienden. Deze mensen waren genomineerd door buren, kennissen, vrienden, die van mening waren dat een persoon in aanmerking kwam voor een steuntje in de rug. In 2019 is het team versterkt met vijf kersverse Kerstvrouwen!

VERHALEN EN EMOTIES Kerstvrouw Miranda Ras: “De reacties waren hartverwarmend. De keuze voor mensen die emotioneel ‘in zwaar weer’ zaten was een schot in de roos. Velen reageerden dat we het pakket beter aan

iemand konden geven die het financieel niet zo breed had. Maar alle rijkdom van de wereld kan nooit het verlies van een dierbare compenseren, of een ernstige ziekte. Het langsbrengen van die pakketten was een emotionele ervaring, maar ook een die je verrijkt. Wanneer we onverwacht voor de deur stonden, kwamen de verhalen en ook vaak de tranen. We brachten die pakketten dan ook met twee of drie kerstvrouwen bij een adres, zodat we dat naderhand met elkaar konden delen.”

DE WEG NAAR STICHTING KERSTVROUWEN De kerstvrouwen van Balk kregen het elk jaar drukker. De actie breidde zich uit over de gemeente De Fryske Marren als een olievlek en in toenemende mate kregen ze de vraag van sponsoren of ze ook een financiële donatie konden doen. Sippie Mous: “Aan de ene kant prachtig natuurlijk, maar aan de andere kant best wel een beetje ‘tricky’, want we waren eigenlijk niks. Ja, een stel vrijwilligers, maar geen rechtspersoon. Een paar jongens, Robin Popma en Christiaan de Jong, wilden de opbrengst van hun initiatief om deel te nemen aan een bijzondere rally doneren aan de kerstvrouwen, dus was het zaak om snel actie te ondernemen.” “In oktober 2018 was de Stichting Kerstvrouwen, dankzij de geweldige medewerking van notaris Nicolai, een feit,” legt Miranda Ras uit, “met als bijkomend voordeel dat we in 2020 proberen een ANBI-status te krijgen, waardoor financiële bijdragen voor bedrijven fiscaal aftrekbaar zijn.” “En dat maakt de fondsenwerving op zijn beurt weer gemakkelijker”, vult Sippie haar aan. Miranda Ras, het was tenslotte ‘haar kindje’, werd voorzitter en verantwoordelijk voor de public relations; Wietske Boukes secretaris en Sippie Mous werd penningmeester en nam de sponsoring en fondsenwerving voor haar rekening. Bovendien werd een uitnodigende en transparante website ‘opgetuigd’: www.kerst-vrouwen.nl en werden de taken duidelijker verdeeld, waarbij iedere kerstvrouw verantwoordelijk werd voor een deel van de uitgebreide gemeente De Fryske Marren. Dat jaar werden er 165 adressen bezocht.

WIE WEL EN WIE NIET? Miranda Ras: “Omdat we, naarmate de naamsbekendheid toeneemt, uit de meest uiteenlopende hoeken aanmeldingen krijgen en wij vinden dat het niet aan de kerstvrouwen is om te bepalen wat verdriet is, of hoe groot het is, hebben we aanmeldcriteria opgesteld. Deze staan vermeld op de website. Op die manier geven we maximale transparantie. We streven ernaar om

Kerstvrouwen per gebied • V oor de omgeving Balk, Ruigahuizen, Woudsend en Indijk: Miranda Ras, Zwaan Betsema en Sippie Mous. • Voor de omgeving Nijemirdum, Oudemirdum, Sondel en Wijckel: Catharina Schilstra en Wietske Boukes. • Voor de omgeving Bakhuizen, Hemelum, Mirns en Rijs: Anneke Oenema en Carolien Pot. • Voor de omgeving Sloten, Tjerkgaast en Spannenburg: Dirkje Mous, Hinderike Oenema en Sjoukje Oenema. • Voor de omgeving Harich, Elahuizen, Kolderwolde, Oudega en Ypecolsga: Carolien Zeldenrust en Aukje Smit.

“WE STREVEN ERNAAR OM ALLE AANMELDINGEN TE HONOREREN MET ‘EEN LICHTJE’...”


deFryskeMarren

7

GROOTDEFRYSKEMARREN.NL

deFryskeMarren

Er is genoeg werk aan de winkel voor de kerstvrouwen.

alistischer wordende wereld onder zowel ouderen als jongeren steeds groter”, zegt Miranda. “En we vinden dat mantelzorgers, die vaak ten koste van hun eigen privésituatie klaarstaan voor anderen, ook een steuntje in de rug verdienen.”

LICHTEND VOORBEELD Miranda Ras: “Wij gaan de komende jaren met onverminderde inzet door.”

Aanmelden en doneren! Aanmeldingen voor een lichtje: www.kerst-vrouwen.nl. Donatie & Sponsoring: info@kerst-vrouwen.nl. Via de homepage van de website is het mogelijk om iemand digitaal aan te melden voor een ‘kerstlichtje’ en kan via de knop ‘doneren’ een donatie worden gedaan. Doneren kan ook via bankrekeningnummer: NL 18 RABO 0334 7483 80. T.n.v. Stichting Kerstvrouwen Balk e.o.

alle aanmeldingen te honoreren met een ‘lichtje’. Ook het aanmeldformulier staat op de site. De verwachting is voor 2019 zeker rond de 160 aanmeldingen. Natuurlijk hoop je elk jaar dat het er minder zijn, want dat zou betekenen dat de ellende kleiner wordt, maar de werkelijkheid logenstraft die hoop elk jaar weer.” Dus ‘werk aan de winkel’ voor de kerstvrouwen en dat betekent dat ze ook in 2019 weer langskomen bij mensen met groot verdriet ten gevolge van bijvoorbeeld een ernstige ziekte, overlijden, echtscheiding, armoede of ander, hierboven niet genoemd, verborgen leed. “Maar ook mensen die eenzaam zijn, want die groep wordt in de individu-

“Wij gaan de komende jaren met onverminderde inzet door met activiteiten om sponsorgelden binnen te halen om de mensen die dat verdienen een beetje vreugde te brengen. Denk dan aan bijvoorbeeld een collecte, een marktkraam tijdens evenementen, deur aan deur verkoop, of het organiseren van een evenement. Door bovendien meer samen te gaan werken met andere partijen die actief zijn op sociaal en maatschappelijk vlak, zouden wij onze activiteiten breder kunnen trekken en de organisatie steeds fijnmaziger kunnen maken. Tot slot hopen we in de ‘donkere dagen’ rond Kerst een ‘lichtend voorbeeld’ te zijn voor andere gemeentes. Wat zou het mooi zijn als dit initiatief zich als een olievlek uit zou breiden over heel Friesland en zelfs daarbuiten. Toegegeven, je moet in de eindejaarsperiode best flink aan de bak, maar de vreugde die je brengt en de verrijking van je eigen leven compenseren dat ruimschoots.”


Per direct zijn wij op zoek naar:

Allround medewerker verhuur en jachtwerf In deze functie werk je in een jong, gezellig en gepassioneerd team op onze jachthaven in Langweer. Je werkt aan onze eigen verhuurvloot bestaande uit 53 zeilschepen en 9 motorcruisers, maar daarnaast ook aan boten van derden. De werkzaamheden zijn divers en het is zeker geen standaard 9 tot 5 baan. De werkzaamheden zullen voornamelijk het volgende inhouden: • Het onderhoud plegen aan de verhuurvloot en deze op niveau houden. Dit onderhoud bestaat onder andere uit: rompen polijsten en in de was zetten, anti-fouling aanbrengen, kleine gellcoat en polyester reparaties, onderhoud aan motoren zowel inboard als buitenboord, onderhoud elektrische systemen, houtwerk interieur schuren en lakken. • Verhuur klaar maken van de vloot op wisseldagen en instructies geven aan de huurders • Werkzaamheden op de jachthaven • Op- en aftuigen van de zeiljachten • Winter en zomer klaar maken schepen Functie eisen: • Geen 9 tot 5 mentaliteit • Kennis van de watersport op professioneel niveau (geen hobby) • Zelfstandigheid • 32-40 uur per week beschikbaar • Tijdens het seizoen bereid om af en toe ook in het weekend te werken • Representatief en verantwoordelijkheidsgevoel Ben je geïnteresseerd in de functie? Stuur dan je cv met begeleidende brief naar: Sailingcenter Langweer, t.a.v. dhr. W.Dijkstra, Pontdijk 8c, 8525 GG Langweer. Of per e-mail naar info@sailingcenter.nl, t.a.v. dhr. W.Dijkstra.

20% KORTING OP RAAMDECORATIE

“Wij kunnen jouw nieuwe raamdecoratie inmeten en monteren! Vraag naar de mogelijkheden.”

Actie geldt t/m 21 december 2019. Vraag naar de voorwaarden.


Tusken de Marren

INFORMATIEBIJLAGE VAN GEMEENTE DE FRYSKE MARREN | DECEMBER 2019

INHOUD

• Samen vieren we 75 jaar vrijheid • Monumenten in De Fryske Marren • Gemeentegezicht: Anita Witte, medewerker inwoners bij De Fryske Marren over naturalisatie

Gemeentelijke activiteiten kalender Vergaderingen gemeenteraad Petear, Debat en Beslút Woensdag 18 december Petear Maandag 6 januari Debat en Beslút Woensdag 8 januari De bijeenkomsten vinden plaats in het gemeentehuis in Joure en beginnen om 19.30 uur. Bovenstaande data zijn onder voorbehoud. Kijk voor actuele informatie op: www.defryskemarren.nl/ gemeenteraad.

Groene startavonden bij u in de buurt Uw woning energiezuiniger maken? En weet u nog niet goed hoe? Bezoek dan een van de Groene Startavonden van Tûk Wenjen. Dit is het energiebesparingsproject van gemeente De Fryske Marren. Tijdens deze informatieavonden leggen wij uit hoe u uw woning zo energiezuinig en comfortabel mogelijk maakt. Bovendien zijn er nu veel subsidie- en fiscale mogelijkheden waar u gebruik van kunt maken. Wij vertellen u er graag meer over. Komt u ook? Overzicht groene startavonden Tûk Wenjen Donderdag 23 januari 2020 Zalencentrum De Treemter in Balk Dinsdag 4 februari 2020 Sporthotel Iselmar in Lemmer Dinsdag 25 februari 2020 MFC It Klif in Oudemirdum Dinsdag 3 maart 2020 ’t Haske in Joure Woensdag 4 maart 2020 Sporthotel Iselmar in Lemmer Aanmelden U kunt zich aanmelden via de website www.tukwenjen.nl. Of telefonisch via 14 05 14. Kunt u deze data niet? En bent u wel benieuwd naar de mogelijkheden voor uw woning? Vraag dan via onze site subsidie aan voor een onafhankelijke advies van een gecertificeerde adviseur. Meer weten over Tûk Wenjen? Bekijk dan de site www.tukwenjen.nl.

Jaarwisseling 2019-2020 Net als voorgaande jaren willen we oudejaarsavond goed laten verlopen. Daarom hebben we samen met de politie, de brandweer en het beveiligingsbedrijf afspraken gemaakt. Bijvoorbeeld over het afsteken van vuurwerk, carbidschieten onder voorwaarden en het melden van schade en incidenten. De gemaakte afspraken leest u hieronder.

Nieuwjaarsreceptie Dindag 7 januari 2020 20.00 uur Gemeentehuis in Joure

Vuurwerk afsteken mag alleen op 31 december vanaf 18.00 uur tot 1 januari tot 02.00 uur. U kunt een boete krijgen als u vuurwerk afsteekt buiten de toegestane afsteektijden. Houd bij het afsteken van vuurwerk rekening met ouderen, buurtbewoners en huisdieren en ruim na afloop uw eigen vuurwerkafval op.

Carbidschieten op aangewezen locaties Carbidschieten is wettelijk verboden, ook tijdens oud en nieuw. Maar, het is in onze gemeente al jarenlang een traditie die we niet helemaal willen verbieden. Daarom wijst de burgemeester locaties aan waar het schieten met carbid op oudejaarsdag is toegestaan. Let op: carbidschieten is

alleen toegestaan wanneer u de locatie bij ons hebt gemeld en hiervoor toestemming hebt gekregen van ons. Benieuwd waar er met carbid geknald wordt? Kijk op www.defryskemarren.nl/ carbid. Er mag alleen geschoten worden met carbid op oudejaarsdag tussen 10.00 uur en 17.00 uur.

Schade en incidenten direct melden

Het is belangrijk dat u aangifte of een melding doet van ernstige incidenten rond de jaarwisseling. Door actief aangifte of een melding te doen bij de politie, kunnen er maatregelen worden genomen richting daders. Zo draait de gemeenschap niet op voor de ontstane schade. Schade en vernielingen kunt u anoniem melden op telefoonnummer 0800-7000. Bij ernstige incidenten kunt u bellen met 112.

Geef hulpdiensten de ruimte

Als de inzet van hulpdiensten (zoals politie, brandweer, ambulance of de gemeente) noodzakelijk is, geef deze dan de ruimte. Hulp kan dan direct worden geboden waarmee erger kan worden voorkomen. Het opzettelijk hinderen van hulpverleners wordt door het Openbaar Ministerie zwaar bestraft. Heeft u nog vragen, dan kunt u contact opnemen met onze gemeente via telefoon 14 05 14 of e-mail: info@ defryskemarren.nl.

Tot slot wensen we u alvast een gezellige en vooral veilige jaarwisseling toe!

Tusken de Marren | Informatiebijlage van gemeente De Fryske Marren | december 2019 verschijnt maandelijks huis-aan-huis als bijlage van GrootdeFryskeMarren. Redactie communicatie gemeente De Fryske Marren, postbus 101, 8500 AC Joure, telefoon 14 05 14 E-mail redactie@defryskemarren.nl. Tekst Letterhuis, Esther van Opzeeland | gemeente De Fryske Marren.

COLOFON

Vuurwerk afsteken en opruimen


10

Informatiebijlage gemeente De Fryske Marren DECEMBER 2019

75 jier frij

SAMEN VIEREN WE 75 In 2020 is het 75 jaar geleden dat ons land werd bevrijd. We vieren dat we sindsdien weer in vrijheid leven, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven. Ook in De Fryske Marren hechten we er veel waarde aan om hierbij stil te staan. Overal in onze gemeenschap ontstaan mooie plannen. Graag delen we deze informatie met u en werken we hierin met u samen, zodat we er met elkaar een goed herdenkingsjaar van maken.

ACTIVITEITEN EN PROJECTEN Ruim 250 van de huidige 380 gemeenten in Nederland hebben een holocaustverleden. Dit geldt ook voor onze gemeente. Vooral voor Lemmer, waar een behoorlijk aantal Joodse inwoners was. Rond 27 januari 2020 wil het Nationaal Comité in deze gemeenten op artistieke wijze stilstaan bij dit verleden. Speciaal voor deze gemeenten ontwikkelt het Nationaal Comité een tijdelijk holocaustmonument, namelijk het kunstwerk ‘Levenslicht’ van kunstenaar Daan Roosegaarde.

en maatschappelijke thema’s als vrijheid en onvrijheid spreken. De vorm staat vrij: het kan een ontbijt zijn met zelfgesmeerde broodjes of een driegangendiner met luxe producten. Iedereen kan een Vrijheidsmaaltijd organiseren, maar het is goed om dit lokaal zoveel mogelijk op elkaar af te stemmen en mogelijk ook samen te organiseren.

In totaal bestaat dit kunstwerk uit 104.000 lichtgevende stenen, die verspreid worden over plaatsen in Nederland van waaruit Joden, Sinti en Roma zijn gedeporteerd. Met de stenen wordt de leegte van hen die zijn vermoord tijdelijk weer zichtbaar. Alle kleine monumenten samen vormen zo tijdelijk een nationaal monument. In onze gemeente komt dit tijdelijke monument in Lemmer te staan, van (ongeveer) woensdag 22 januari tot en met zondag 2 februari. De keuze van de locatie, bij voorkeur op een donkere plaats en zo centraal en toegankelijk mogelijk voor bezoekers, moet nog gemaakt worden.

Vrijheidsmaaltijden

In heel Nederland worden op 5 mei Vrijheidsmaaltijden georganiseerd. Een idee van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, dat wij als gemeente De Fryske Marren van harte ondersteunen. Dit kan klein, groot, met lokale lekkernijen of culinaire hoogstandjes. De kern van de Vrijheidsmaaltijd is een bijzondere ontmoeting aan de eettafel, waarbij de gasten over historische

Kijk voor het actuele gemeentenieuws op: Kijk voor het actuele gemeentenieuws op: www.defryskemarren.nl www.defryskemarren.nl

Het projectkoor gaat vanaf januari 2020 oefenen en geeft rond 5 mei 2020 een uitvoering. De muzikale leiding is in handen van Ron Overtoom, tevens muzikaal arrangeur, coördinator en dirigent. Startdatum is maandag 13 januari, van 16.00 tot 18.00 uur in De Hege Fonnen in Lemmer. Belangstelling? Kunt u zingen of musiceren en lijkt het u leuk om mee te doen? Voor opgave of vragen kunt u terecht bij vredevriendschapvrijheid@gmail.com.

De terugkeer van de Joodse kinderen

Stroffelstiennen

Het plan is om de kinderen die nog leven op te sporen (in samenwerking met het publiek en de Leeuwarder Courant, het Friesch Dagblad en Omrop Fryslân) en uit te nodigen voor volgend jaar. Rond dit project zijn een aantal deelprojecten ontwikkeld. Zo komt er een theatervoorstelling, met onder andere voorstellingen in Lemmer. Meer informatie vindt u op www.joodsekinderen.nl.

In de eerste helft van 2020 gaan we op een aantal plekken in onze gemeente stroffelstiennen plaatsen. Over de exacte plek en data waarop ze worden onthuld informeren wij u op een later moment.

Het project “De terugkeer van de Joodse kinderen” van Stichting De Verhalen concentreert zich op 210 Joodse kinderen die in de oorlog vanuit de Randstad naar Fryslân zijn gesmokkeld, vaak door jonge studentes. Onze regio heeft daar een belangrijke rol in gespeeld. Het is een oorlogsgeschiedenis die ook landelijk uniek is. Friesland was de eerste regio waar smokkellijnen naar toevoerden, Fryslân heeft ook de meeste kinderen opgevangen.

Multicultikoor rond thema “Vrede, vriendschap en vrijheid” Impressie van kunstwerk Levenslicht

ontmoeting, waarbij meerdere culturen een projectkoor gaan vormen rond het thema “vrede, vriendschap en vrijheid”. Door het sámen musiceren leren we elkaar kennen en komt er op een creatieve manier verbinding tot stand, rond een thema dat iedereen aangaat.

FOTO: WWW.JOODSEKINDEREN.NL

Tijdelijk holocaustmonument ‘Levenslicht’ in Lemmer

In Nederland woont een substantieel aantal vluchtelingen en statushouders uit veel delen van de wereld. Zij komen vaak van plaatsen waar vrede en vrijheid minder gewoon zijn dan bij ons. Ook in de Friese dorpen heeft een aantal een vaste en veilige plek gevonden waaronder in Lemmer e.o. Om de bekendheid tussen hen en de ‘autochtonen’ te bevorderen worden diverse vormen van ontmoeting georganiseerd. Muziek is een taal die iedereen verstaat. Omdat wij in 2020 75 jaar in vrede leven, organiseren een aantal enthousiaste inwoners een muzikale

In onze gemeente zijn in de Tweede Wereldoorlog mensen weggevoerd en vermoord door de bezetter. Het plaatsen van stroffelstiennen (struikelstenen) herinnert ons aan de slachtoffers uit onze gemeente. Hen te gedenken in ons straatbeeld is een blijvende herinnering aan die slachtoffers. Stroffelstiennen zijn keien van 10x10x10 cm met een messing bovenplaat. Daarin worden de naam en geboortedatum van een persoon gegraveerd, en daarnaast de datum van deportatie en de datum en plaats waar het slachtoffer is vermoord.

Te veel om op te noemen

Ook lokale herdenkingscomités komen met mooie programma’s, er zijn dorpen waar goede initiatieven ontstaan, de bibliotheken werken aan een programma. Kortom er is te veel om op te noemen. Daar komt nog bij dat de gemeente wekelijks nog nieuwe initiatieven hoort. In de volgende editie (januari) van Tusken de Marren publiceren wij een kalender van alle activiteiten en projecten die bij ons bekend zijn. Daarnaast richten we een projectpagina in op de gemeentelijke website. Hierin vindt u in de loop van december een overzicht van de activiteiten rondom 75 jaar bevrijding, die in onze gemeente plaatsvinden.


www.defryskemarren.nl

5 JAAR VRIJHEID ZELF PLANNEN? Heeft u plannen of speciale ideeĂŤn rondom 4 en 5 mei in verband met het jubileumjaar? Dan horen we dit graag nu alvast van u. Wij kunnen dan centrale aandacht aan uw evenement geven en eventueel initiatieven met elkaar verbinden. U kunt ons hierover informeren via 75jaarvrij@defryskemarren.nl.

Subsidiemogelijkheid voor lokale initiatieven

De Fryske Marren ontwikkelt speciaal voor dit bijzondere jubileum een subsidieregeling, voor activiteiten in het kader van 75 jaar vrijheid. Het gaat om een stimuleringsbijdrage. Heeft u ideeĂŤn om in De Fryske Marren iets te organiseren rondom het thema 75 jaar vrijheid? Vanaf 1 januari 2020 kunt u een aanvraagformulier invullen voor de subsidie, via www.defryskemarren.nl/subsidie. Met vragen kunt u terecht bij het subsidiebureau, via telefoonnummer 14 05 14 of subsidiebureau@defryskemarren.nl.

FOTO: WWW.4EN5MEI.NL

Doe op tijd de vergunningscheck!

Let op dat u tijdig vergunning aanvraagt voor lokale activiteiten. De termijn hiervoor is 12 weken voor aanvang van het evenement. Natuurlijk alleen voor zover er een vergunning nodig is, dit kunt u zelf checken door de risicoanalyse in te vullen die op onze website staat.

Meer weten?

Natuurlijk kunt u voor vragen bij ons terecht. De contactpersonen bij de gemeente over dit onderwerp zijn Hendrik Hoekstra, Arnold Otten, Anske Schotanus, Yde Wierda, Alice Schop en Trycia van Brug. Voor vragen aan deze werkgroep kunt u terecht op telefoonnummer 14 05 14 en via 75jaarvrij@defryskemarren.nl. Op de projectpagina www.defryskemarren.nl/ 75jaarvrijheid vindt u binnenkort een overzicht van de activiteiten die in onze gemeente plaatsvinden. Zo blijft u op de hoogte van de initiatieven en plannen in onze gemeente.

11


12

Informatiebijlage gemeente De Fryske Marren DECEMBER 2019

Monumenten IN DE FRYSKE MARREN Elke leefomgeving – dorp, stad of streek – heeft haar eigen identiteit, met eigen cultureel erfgoed. Om alle waardevolle panden en objecten in De Fryske Marren de aandacht te geven die ze verdienen, is er nieuw beleid voor monumenten opgesteld. De gemeente kreeg daarbij hulp van een werkgroep en het Steunpunt Monumentenzorg Fryslân.

Cultureel erfgoed is een breed begrip. Hieronder vallen bijvoorbeeld taal, verhalen, muziek, feesten en tradities. Dit noemen we immateriële erfgoederen. Daarnaast is er materieel erfgoed, zoals boeken, kleding en kunst. En grondgebonden materieel erfgoed, oftewel monumenten. In De Fryske Marren zijn er vele gebouwen en objecten te vinden die iets vertellen over de historie en ontstaansgeschiedenis van het gebied. “Wanneer ik aan een bepaalde streek in onze gemeente denk, dan zie ik meteen bijbehorende monumenten voor me”, zegt wethouder Roel de Jong. “Ze geven een plek meer herkenbaarheid, karakter en beleving. Zowel voor inwoners zelf als voor de recreatie is dat van waarde.”

Voormalige gemeenten eigen aanpak

Om dit deel van ons cultureel erfgoed te behouden voor de toekomst, is het belangrijk om bijzondere panden en objecten in De Fryske Marren te beschermen. Deels doet het Rijk dat, door sommige te hebben benoemd als rijksmonument. Voor de rest is dat een taak voor de gemeente. Zij heeft de mogelijkheid om gebouwen en andere objecten aan te wijzen als gemeentelijk monument. De gemeenten waaruit De Fryske Marren is ontstaan, de voormalige gemeenten GaasterlânSleat, Lemsterland, Skarsterlân en een deel van Boarnsterhim, hebben ieder op hun eigen manier aandacht besteed aan het cultureel erfgoed. In GaasterlânSleat en Lemsterland zijn in het verleden zo gemeentelijke monumenten aangewezen.

- DICK BLOEMHOF -

‘Eigenaren en bewoners wilden we goed informeren’

Maar voor De Fryske Marren was nog geen nieuw beleid voor monumenten ontwikkeld. Er was daarom ook nog geen Erfgoedverordening, de juridische basis voor de gemeentelijke monumentenstatus. “Onze gemeenteraad wilde die pas definitief vaststellen, nadat duidelijk was hoe we om willen gaan met gemeentelijke monumenten”, legt Alle Jacob Bremer, beleidsadviseur vergunningen uit. “Wanneer komt een pand of object in aanmerking om monument te worden? Wat voor subsidieregeling koppelen we eraan?” De huidige monumenten dreigden hierdoor echter hun status te verliezen. Om dat te voorkomen, stelde de gemeente elk jaar een tijdelijke verordening vast.

opstellen, bood de Stichting Dorpsbehoud Lemmer aan om te helpen.

Harmoniseren van monumentenbeleid

Samen met medebestuurslid Nerus Goinga nam Jelle de Jong als voorzitter plaats in de werkgroep. De groep werd vervolgens uitgebreid met drie andere deskundige inwoners uit de voormalige gemeenten Gaasterlân-Sleat en Skarsterlân: Wiebe Hoekstra uit Sintjohannesga, Menno Knot uit Sloten en Johan Heegsma uit Balk. “Wij hebben allemaal een andere achtergrond, maar minstens één overeenkomst: passie voor cultuurhistorie”, aldus De Jong. Begin 2018 ging de werkgroep van start.

Toen duidelijk werd dat de gemeente nieuw monumentenbeleid ging

- ALLE JACOB BREMER -

‘Allemaal hebben we passie voor cultuurhistorie’ Kijk voor het actuele gemeentenieuws op: Kijk voor het actuele gemeentenieuws op: www.defryskemarren.nl www.defryskemarren.nl

“Onze stichting zet zich al jaren in voor het behoud en herstel van dorpsgezichten in de voormalige gemeente Lemsterland”, vertelt Jelle de Jong, bestuurslid van de stichting. “Met de kennis en ervaring die we daardoor op hebben gedaan, droegen we graag een steentje bij.” Er werd daarom een werkgroep opgericht: de Werkgroep Harmonisatie Monumentenbeleid. Het doel van deze werkgroep was om de werkwijzen van de voormalige gemeenten op een rij te zetten en te verenigen tot een en dezelfde aanpak voor heel De Fryske Marren.

Inventariseren van potentiële monumenten

Naast het monumentenbeleid, was het ook nodig om de monumentenlijsten te harmoniseren. In de voormalige gemeenten was verschillend omgegaan met het aanwijzen van monumenten. In Gaasterlân-Sleat had het Steunpunt Monumentenzorg Fryslân in eerdere jaren potentiële monumenten geïnventariseerd, waarvan 42 als gemeentelijk monument zijn aangewezen. Ook in Skarsterlân had het Steunpunt een inventarisatie gedaan, maar daar zijn nooit gebouwen of objecten tot monument benoemd.


13

FOTO: THIJS WOLZAK

www.defryskemarren.nl

Wat kan een monumentenstatus doen? Een voorbeeld: Aan de rand van het centrum van Lemmer staat Hotel Lemmer. Het hotel bestaat uit drie panden uit 1902, met als hoofdgebouw een voormalige mastenmakerij. Toen de eigenaar er zo’n tien jaar geleden een hotel van maakte, brak de economische crisis uit. Voor de restauratie van de gebouwen wilden banken daardoor geen financiering geven. Maar een monumentenstatus, toegekend aan de mastenmakerij, bracht uitkomst. Dankzij deze status kon de eigenaar een lening krijgen van de Stichting Nationaal Restauratiefonds. Zo bleven deze mooie, karakteristieke panden bewaard en kunnen bezoekers en inwoners van Lemmer er nog elke dag van genieten.

FOTO: GERARD VAN DIJK

FOTO: GERARD VAN DIJK

In Lemsterland is een inventarisatie voor potentiële monumenten uitgevoerd door Hûs en Hiem. Dit bureau hanteerde daarbij minder strenge criteria dan het Steunpunt en er zijn 236 gemeentelijke monumenten aangewezen. In Boarnsterhim heeft nooit een inventarisatie plaatsgevonden.

- ROEL DE JONG -

‘Monumenten geven herkenbaarheid, karakter en beleving’

De gemeente vroeg het Steunpunt Monumentenzorg Fryslân om opnieuw een inventarisatie te doen, ditmaal voor heel De Fryske Marren en met gelijke criteria. Dit is uitgevoerd in de eerste helft van 2018. Directeur Dick Bloemhof: “Een tijdrovende klus. Wij hebben honderden panden en objecten bekeken en beoordeeld. Maar het was ook belángrijk om daarvoor de tijd te nemen. Eigenaren en bewoners wilden we goed informeren over waarom we dit deden en wat een monumentenstatus voor hen kan betekenen.”

Advies voor beleid

Bij het uitvoeren van hun opdrachten hebben de werkgroep en het Steunpunt veel samengewerkt. Ook met de gemeente hebben ze regelmatig overleg gepleegd. Bremer: “Dat verliep steeds op een prettige, constructieve manier. Het was duidelijk dat wij allemaal de neuzen dezelfde kant op hadden staan.” In februari van dit jaar hebben de twee partijen een

gezamenlijk adviesrapport aan de gemeente overhandigd. Dit advies heeft de gemeente vervolgens gebruikt voor het opstellen van haar monumentenbeleid. In dat beleid staan de regels vermeld voor de beoordeling van potentiële monumenten. Voor de Lemsterlandse monumenten die niet aan de nieuwe criteria voldoen, is besloten om een ‘generaal pardon’ toe te passen. Zo hoeven die hun monumentenstatus, waar de Stichting Dorpsbehoud Lemmer zich juist zelf voor heeft ingezet, niet te verliezen. Juridische kwesties met eigenaren worden zo bovendien voorkomen. Het nieuwe beleid is op 13 november 2019 door de raad goedgekeurd, net als de definitieve Erfgoedverordening. Op 1 januari 2020 gaat het beleid in, samen met een subsidieregeling. Vanaf het nieuwe jaar begint de gemeente ook met het benaderen van eigenaren van voorgedragen potentiële monumenten. Na aanwijzing kunnen ook zij aanspraak maken op subsidie. Roel de Jong: “Uiteraard is de keuze om een monumentenstatus te aanvaarden aan henzelf; we doen dit op basis van vrijwilligheid. Ik hoop dat ze een goede afweging maken – en dan een positief besluit nemen.”


14

Informatiebijlage gemeente De Fryske Marren DECEMBER 2019

GEMEENTEGEZICHT

Anita Witte, medewerker inwoners bij De Fryske Marren Inwoners met een buitenlandse nationaliteit die het Nederlanderschap willen aanvragen, kunnen aan het gemeenteloket een afspraak maken met Anita Witte. Al meer dan twintig jaar behartigt zij de belangen van inwoners die willen naturaliseren tot Nederlands staatsburger. Anita Witte is werkzaam op de afdeling burgerzaken van De Fryske Marren. Ze is hét aanspreekpunt voor inwoners die Nederlander willen worden en regelt het hele proces: van de aanvraagprocedure tot en met de naturalisatieceremonie. “Het is niet niks om een nieuwe nationaliteit aan te nemen”, begint Anita. “Daar gaat vaak veel aan vooraf. Ik tref mensen uit de hele wereld, zoals asielzoekers met een verblijfsstatus, mensen met een Nederlandse partner, maar ook migranten die al jarenlang in de gemeente wonen. Iedereen heeft een eigen verhaal. Om de Nederlandse nationaliteit aan te nemen, moet je eerst een aanvraag indienen. Het is mijn taak om inwoners duidelijk te informeren over hoe de procedure werkt.” Als je een andere nationaliteit hebt en langer dan vijf jaar legaal in Nederland woont, mag je de Nederlandse identiteit aanvragen. Anita: “Dat is de hoofdregel, maar er zijn ook uitzonderingen. Soms mag het al na drie jaar. Je kunt op twee manieren Nederlander worden: door optie of naturalisatie. De snelste en eenvoudigste manier is de optieprocedure. Een optieverzoek wordt door ons behandeld en de burgemeester beslist of je de Nederlandse identiteit krijgt. Alleen, voor deze procedure moet je aan specifieke criteria voldoen; slechts een kleine groep komt hiervoor in aanmerking.” Inwoners die niet voldoen aan de voorwaarden van de optieprocedure, kunnen een naturalisatieverzoek indienen. “In dat geval verzorgen wij enkel de aanvraag en stellen we een advies op voor de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Bij een naturalisatieverzoek bepaalt de IND namelijk of je Nederlands staatsburger wordt.”

FOTO’S: FOTOGRAAF NANTKO

Gang van zaken

De juiste papieren

“Het naturalisatieproces is een uitgebreide procedure, dat wel een jaar lang kan duren”, gaat Anita verder. “De aanvrager moet in ieder geval kunnen aantonen dat hij of zij ingeburgerd is, bijvoorbeeld met een inburgeringsdiploma. Daarnaast dient de aanvrager aan verschillende voorwaarden te voldoen en over de juiste documenten te beschikken. In sommige gevallen krijg je te maken met bijzondere wetgeving en uitzonderingsposities. Ik vind het belangrijk om zorgvuldig uit te zoeken hoe iemand ervoor staat en hoe ik hem of haar het beste kan helpen. Het indienen van een naturalisatieverzoek kost veel geld. Als je verzoek wordt afgewezen, krijg je de gemaakte kosten niet terug. Indien een aanvraag geen kans van slagen heeft, geef ik het daarom altijd aan. Ik vind het vanzelfsprekend om mensen uitvoerig te informeren.”

die Nederlander wil worden moet de verklaring van verbondenheid afleggen, waarin hij of zij belooft alle vrijheden en rechten die bij het Nederlanderschap horen te respecteren en de plichten te vervullen.”

Ceremonie

Als de IND - of burgemeester (in het geval van een optieverzoek) - besluit tot verlening van het Nederlanderschap, wordt de betreffende inwoner uitgenodigd voor de naturalisatieceremonie in zijn of haar eigen gemeente. Anita: “Afhankelijk van het aantal deelnemers organiseren we maandelijks een ceremonie in het gemeentehuis. Het is een officiële bijeenkomst, waarbij ook de burgemeester aanwezig is. Iedereen

‘Het is niet niks om een nieuwe nationaliteit aan te nemen’ Kijk voor het actuele gemeentenieuws op: Kijk voor het actuele gemeentenieuws op: www.defryskemarren.nl www.defryskemarren.nl

Het afgelopen jaar zijn er in De Fryske Marren 35 inwoners genaturaliseerd. “Behalve een formaliteit, is de naturalisatieceremonie vooral een feestelijk moment, waarop we nieuwe burgers graag in het zonnetje zetten. Het verkrijgen van de Nederlandse identiteit is tenslotte een bijzondere gebeurtenis.” Heeft u vragen omtrent Nederlander worden of wilt u een afspraak maken met Anita? Wees welkom op het op het gemeentehuis in Joure of bij onze servicepunten in Balk en Lemmer. Of bel 14 05 14 (zonder kengetal). Meer informatie vindt u op: defryskemarren.nl.


Meer weten over het landschap waar je woont en werkt? Doe dan mee aan de cursus Ambassadeur Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân! • 4 (mid)dagen op unieke locaties • 1 dagexcursie door nationaal landschap Zuidwest Fryslân • 14 en 28 januari, 25 februari en 10 maart 2020

Tijdens deze laagdrempelige cursus leer je hoe dit landschap is ontstaan, hoe je de geschiedenis van het landschap kunt ‘lezen’ en hoe bijzonder de natuur hier is. De cursus gaat 14 januari 2020 van start en bestaat uit 4 dagdelen waarvan 2 middagen, 1 dag en een dagexcursie (per bus). De slotbijeenkomst is op 10 maart 2020. De cursus is ontwikkeld voor de toeristische sector, maar ook voor een breder publiek interessant. Kosten € 195,- (incl. BTW) per deelnemer. Kijk voor meer info op www.marenklif.nl.

bezoekerscentrum

Kleding die jou doet stralen!

Yok Yok M Mode kent een mooie modecolle ectie van verschillende merken en e diverse kledingstijlen: ELVIRA | GEISHA A | HELENA HART | KING LOUIE | SOYACONCEPT | SUMMUM WOMEN HV POLO | PARAMI SLIPPELY | ZILCH H | JUUL & BELLE | ZOSO | NICK-JEAN MAICAZZ | BLO OOMING

N E N N O G E B DE SALE IS ! G N I T R O K 20 TOT 50% Het team van Yok Yok Mode adviseert u graag onder het genot van een heerlijke kop koffie of thee om de juiste combinatie voor u te vinden.

Mi ds t r a a t 12 9 | Jou re | T 0 513 417 0 9 8 | I w w w. yo k yo k . n l


16

NUMMER 12 • 2019

Focus

NCPN-FRACTIEVOORZITTER RINZE VISSER fotografie JOHAN BROUWER tekst WIM WALDA

“Doorvechten, nooit opgeven!” Rinze Visser uit Lemmer viert over een paar dagen zijn 81e verjaardag. Hij zit al meer dan 50 jaar in de politiek, eerst als raadslid van de Communistische Partij Nederland in de gemeente Lemsterland, na de respectievelijke fusies als fractievoorzitter van de Nieuwe Communistische Partij Nederland in de gemeente De Fryske Marren. Ondanks zijn leeftijd en zijn ‘broze’ gezondheid komt het woord ‘ophouden’ niet ter sprake tijdens het gesprek, dat Groot DeFryskeMarren met Rinze Visser heeft. Een portret van deze politieke ‘veteraan’. In de landelijke politiek is het communisme al lang verdwenen, maar in de gemeente De Fryske Marren lijken ‘de rooien’ op te rukken, met als epicentrum Lemmer, de woonplaats van Rinze Visser, waar de NCPN tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 goed was voor 20% van alle stemmen. Rinze Visser is het gezicht van de partij en nog altijd strijdbaar. Want voor het communisme moet gestreden worden. Rinze haast zich om te zeggen dat de NCPN zijn stijgende populariteit niet alleen aan zijn persoon heeft te danken, maar dat hij een mooie fractie achter zich heeft staan, die daar keihard aan werkt.

HOE BEN JE BIJ DE COMMUNISTISCHE BEWEGING TERECHT GEKOMEN? Rinze Visser: “Mijn vader was al lid van de communistische partij. Weliswaar niet politiek actief, maar hij had wel echt dat communistische gevoel. Dat wil zeggen dat hij beschikte over een sterk ontwikkeld rechtvaardigheidsgevoel, het op willen komen voor en helpen van de kwetsbaren in de maatschappij. Hij zag dat de wereld verkeerd in elkaar zat en was het daar niet mee eens. Dat heb ik van hem meegekregen en niet te vergeten zit dat gevoel ingebakken in de Lemster cultuur.”

SCHEVE VERDELING VAN DE WELVAART Alhoewel Lemmer bekend staat als een (voormalig) vissersdorp was het dat, in tegenstelling tot de Zuiderzeeplaatsen langs de Friese kust, niet. De visserij kwam pas op gang doordat aan het eind van de negentiende eeuw de ontslagen veenarbeiders (ten tijde van de opkomst van steenkool) en landarbeiders (tijdens de crisis in de landbouw) de wijk namen naar Lemmer in de hoop op werk. Velen dachten hun kostje in de visserij te kunnen verdienen, maar hadden zelf geen geld om een schip te kopen of te laten bouwen, zodat ze daarvoor afhankelijk werden van zogenaamde ‘hangbazen’. Deze lieten schepen bouwen voor de nieuwbakken vissers, en verplichtten de vissers om hun besomming tegen afbraakprijzen te verkopen en bovendien al hun visserijbenodigdheden bij hen te kopen. Met als gevolg stijgende welvaart van de hangbazen, maar armoe, vaak

bittere armoe, onder de vissers. Een vruchtbare voedingsbodem dus voor het communisme. In Lemsterland is sinds de twintiger jaren van de vorige eeuw een afdeling van de communistische partij actief. De CPN maakte werk van het ondersteunen en helpen van mensen die buiten de boot dreigden te vallen. Daarnaast maakte de CPN zich sterk voor behoud van werkgelegenheid. Die traditie van saamhorigheid heeft zich heel sterk in de Lemster cultuur genesteld, zodat hand in hand daarmee het communistische gedachtegoed in Lemmer floreerde.

VAN HET WATER NAAR DE WAL Rinze Visser: “Ik werkte als ‘jongkerel’ als dijkwerker op van die zandschuiten aan de aanleg en onderhoud van de dijken in de gemeente. Ik was al een jaar of tien lid van de communistische partij, toen ik op de tweede plaats van de CPN-kieslijst kwam en daarmee kans maakte om in de gemeenteraad van Lemsterland te komen. We zaten toen als partij in de lift, dus daar was een gerede kans op. Ik besloot toen om het zekere voor het onzekere te nemen en heb werk aan de wal gezocht. Ik werd gekozen in de gemeenteraad van Lemsterland, die toen vijftien zetels telde.”

ALLES WERD HANDEL Nederland koos in de tachtiger jaren van de vorige eeuw voor een ‘afslag naar rechts’ in navolging van het Verenigd Koninkrijk, waar Thatcher in 1979 de Britse verkiezingen won en een pakket aan liberalisering, belastingverlagingen, antivakbondspolitiek en privatiseringen op de maatschappij losliet. De liberale revolutie van 1979 en 1980 (met de verkiezing van Ronald Reagan tot Amerikaans president) ontketende het financiële kapitalisme. Alles werd handel, van aandelen tot woninghypotheken. Dat werkte het individualisme en de inkomensongelijkheid in de daaropvolgende decennia in de hand. Er werd veel gepraat en beloofd door ‘links’ om deze ongelijkheid recht te trekken, maar er gebeurde niets. Het was ‘IK’ wat de klok sloeg en niet ‘WIJ’. Kiezers voelden zich met name door de linkse partijen in de steek gelaten, met als gevolg dat bijvoorbeeld de PvdA sinds 1986 in totaal 43 van haar 52 zetels verloor. Ook

de Communistische Partij Nederland raakte haar trouwe kiezersschare kwijt, mede door de fusie in 1991 met PSP, PPR en EVP in GroenLinks. Een jaar later werd de Nieuwe Communistische Partij Nederland opgericht uit onvrede over deze beslissing.

“OUDEREN KUNNEN GEEN KANT MEER OP” Rinze Visser: “In mijn beleving is de NCPN de meest socialistische partij in Nederland. Natuurlijk zul je om iets te bereiken concessies moeten doen, maar onze standpunten blijven overeind. De inkomensongelijkheid resulteert in ruim 900.000 mensen die officieel onder de armoedegrens leven. Maar daarbovenop is er een groep die misschien nog wel groter is, van - volgens de cijfers - welvarende mensen, die door het wegvallen van allerlei toeslagen in het kader van bezuinigingen en decentralisatie in hetzelfde schuitje zitten, zeg maar de verborgen armoe. De NCPN streeft ernaar om zonder aanziens des persoons op te komen voor en hulp te bieden aan de zwakkeren in de maatschappij en op te treden tegen onrechtvaardigheid en misleidende communicatie van de overheid naar de burgers. Die maatschappelijk kwetsbaren zijn veelal bijstandsontvangers, nietwesterse migranten en alleenstaande moeders met minderjarige kinderen. Mensen, die afhankelijk zijn van de gemeente; van elk van deze groepen leeft meer dan vijftien procent in armoede. Er worden verzorgingstehuizen afgebroken omdat ouderen langer in hun eigen vertrouwde huis moeten blijven wonen, terwijl er tegelijkertijd bezuinigd wordt op de thuiszorg. De ouderen kunnen geen kant meer op. In de politiek noemen ze dat dan de ‘ongewenste bijeffecten.’ Maar je kunt toch op je vingers natellen dat dit zou gebeuren? Dit zijn de rechtstreekse gevolgen van hun beslissingen en dat wisten ze donders goed.”

‘SCHERP AAN DE POORT’ De gemeente De Fryske Marren is, zoals dat heet, ‘scherp aan de poort’. Dat leggen ze op de gemeentelijke site als volgt uit: ‘Met deze nieuwe werkwijze kan elke inwoner van onze gemeente erop rekenen dat de gemeente alleen

uitkeringen verstrekt aan mensen die daar recht op hebben en dat wij er alles aan doen om (bewuste en onbewuste) fraude zoveel mogelijk tegen te gaan. Gelijktijdig hebben wij het aanvraagproces simpeler gemaakt. En proberen we mensen met een uitkering zo snel mogelijk weer aan het werk te krijgen.’

HET WOORD ONTNOMEN “Dat zijn mooie woorden maar de praktijk is anders”, zegt Visser. “Als iemand, die een volledig ingevulde ‘simpele’ aanvraag voor een bijstandsuitkering heeft ingediend, tot driemaal toe wordt gesommeerd om extra aanvullende informatie op te sturen, dan zijn ze niet scherp aan de poort, maar houden ze de poort dicht. En dit is geen op zichzelf staand geval, maar die geluiden hebben mij van veel meer kanten bereikt. Toen ik het college daarop aansprak tijdens een raadsvergadering, kreeg ik als antwoord van de wethouder ‘dat de heer Visser dat alleen maar deed ter meerdere eer en glorie van zichzelf en de NCPN. Dat we daarmee een medewerker van de gemeente beledigden.’ Ik gaf als antwoord dat de kritiek gericht was aan het college, tenslotte verantwoordelijk voor de uitvoering van het beleid, maar mij werd door de burgemeester het woord ontnomen. Praten over het sociaal beleid van de gemeente De Fryske Marren is blijkbaar taboe.”

COMMUNISTISCHE REVOLUTIE? Maar toch, stijgende belangstelling en een extra zetel voor de NCPN, hoe ziet Visser de toekomst? “Een revolutie zal er niet komen; ik zal het in ieder geval niet meer meemaken,” zegt Rinze, “maar dat het huidige systeem van kapitalisme en liberalisme zijn maximale rek heeft bereikt, is mij wel duidelijk. Het begint aan alle kanten te kraken in zijn voegen. Alle gemeenschappelijke, socialistische elementen die we gecreëerd hebben in Nederland, worden weer afgebroken. Kijk maar naar de verzorgingstehuizen en de sociale huurwoningen. En we staan nog maar aan het begin daarvan. We hebben dus als NCPN de morele plicht om daartegen te blijven vechten. Nooit opgeven! Anders gaan we er in de toekomst met zijn allen onderdoor. Daar ben ik van overtuigd.”


deFryskeMarren deFryskeMarren

GROOTDEFRYSKEMARREN.NL

17


Wij wensen u fijne feestdagen en een gelukkig 2020!

Yoga & Meer www.yogasjoukje.nl

Stoel Yoga • Inzicht-Meditatie • Dru Yoga Yin Yoga • Ontspanning Hypno Meditatie Activiteiten met o.a.

Verhuur Yoga ruimte In Yoga Centrum: Sjoukje Hoekstra 0514-522 313 Kortestreek 19 8531 JG Lemmer sjoukjehoekstra@hetnet.nl

Sytske Batteram (MantraZingen) AnnMaria Kuipers (Familie Opstellingen) Boukje Hoeksma (Dru Yoga) Brigitte de Jong (Yin Yoga en Adem Beleving) Sjoukje Hoekstra (Stoel Yoga en Inzicht-Meditatie) Ditty en Hanneke (Ontspanning Hypno Meditatie)

3 ETAGES VERLICHTING!

AANBIEDING!

Kom langs in onze winkel van € 104,95 en! nu voor € 79,95 en laat u inspirer

Functionele leeslamp met 10W dimbare Led. Leverbaar in zwart, staal en brons.

Foppie van Terwisga / 't Hasker Assurantiekantoor Hasker Utgongen 2 8465 SJ OUDEHASKE T (0513) 67 74 00 E info@foppie.nl I www.foppie.nl

Oosterdijk 89 Sneek • 0515-412874 • info@deboerlicht.nl • www.deboerlicht.nl

NU EEN CROSLEY PLATENSPELER t.w.v. €129,- CADEAU* *Bij aanschaf van een RAYMOND WEIL en zolang de voorraad strekt.

JUWELIER ARIE DE JUWELIER ARIE DE KONING KONING JUWELIER ARIE DE KONING JUWELIER ARIE DE KONING juwelier – horlogerie juwelier – horlogerie juwelier – horlogerie

juwelier – horlogerie

Midstraat 4343 | 8501 AE Joure | 0513-412730 Midstraat | 8501 AE Joure | 0513-412730 Midstraat 43 | 8501 AE Joure | 0513-412730

www.juwelierariedekoning.nl www.juwelierariedekoning.nl Midstraat 43 | 8501 AE Joure | 0513-412730 www.juwelierariedekoning.nl

www.juwelierariedekoning.nl

freelancer collection


deFryskeMarren

GROOTDEFRYSKEMARREN.NL

19

‘Op de bank van Jaring de Wolff’ is de titel van een serie maandelijkse interviews met mensen uit het deFryskeMarren Op de bank van verspreidingsgebied van GrootdeFryskeMarren. Deze keer neemt Anneke Nijholt plaats op de bank. Anneke omschrijft zichzelf kort als ‘een ‘vrolijke sportieve vrouw’. Eén van de redenen waarom wij de Jouster Jaring de Wolff gevraagd hebben om op de bank plaats te nemen is dat Anneke kankerpatiënten massage geeft.

ANNEKE NIJHOLT UIT JOURE GEEFT MASSAGE AAN KANKERPATIËNTEN

“Ik doch dit wurk écht mei leafde” Anneke Nijholt is een vrouw met een groot hart die van kinds af aan al wist dat ze andere mensen wilde helpen. Dat maakt ze nu helemaal waar. “Ik bin 57 jier en dêr bin’k hiel grutsk op”, begint ze haar verhaal. “Fan jongs ôf oan wist ik al dat ik wat oars dwaan moast. Wat, dat wist ik net. Ik bin gjin ‘learder’, mar in ‘doener’ en ik mocht froeger ek graach sporte. Earst turnje, letter tennisje en no skeeler ik noch en simmerdeis mei ik graach op’e racefyts sitte. Winterdeis mei ik ek graach ride. Fierder doch ik oan Ying Yoga.” TEKST EN FOTO’S: HENK VAN DER VEER

Anneke Nijholt werd geboren in het ziekenhuis van Sneek en is opgegroeid in Joure, waar ze een fijne jeugd had. Anneke voelde zich ‘anders’ dan haar broers en zusters die graag door wilden leren. Anneke, de één na jongste in een gezin van zes kinderen, was meer een doener. Anneke ging naar de Intas, een vooropleiding voor de verzorgende beroepen. Anneke kwam op achttienjarige leeftijd terecht bij Douwe Egberts. Eerst in de catering, vervolgens bij het ‘mailcentre’ en daarna kwam het frontoffice werk. Daar kreeg ze de functie van teamleidster, waar ze wat voor mensen kon betekenen. Met elkaar werkte Anneke 39 en een half jaar bij D.E. OAN ‘E FUOTTEN FRIEMELJE Anneke Nijholt: “Yn 2000 bin ik begûn mei myn massaazje opliedings. Eins siet dat der altyd al yn, ik siet altyd oan’e fuottten fan myn partner Pieter te friemeljen. Partner, want we binne net troud en hawwe bewust keazen om gjin bern te krijen. Ik fyn dat je der foar 200% achter stean moatte om bern te krijen en dat hiene wy beiden net. It hat dus in bewuste kar west. Myn missy lei blykber ergens oars, sa haw ik dat altyd field. Ik fyn it gewoan prachtich om wat foar oare minsken te dwaan. Ik mocht thús ek

graach helpe. As famke stie ik ûnder oare by grienteboer Huisman yn de Toerstrjitte yn’e winkel. Omgean mei minsken en ek dêr wer helpe!” GEEN GENEZING, WEL ONDERSTEUNING In 2018 heeft Anneke de opleiding ‘massage bij kanker’ afgerond. Een specialistische manier en een verdiepende hulp aan kankerpatiënten. Anneke laat meteen weten dat deze massage geen genezing brengt, maar wel degelijk zorgt voor ondersteuning, diepe ontspanning en pijnstilling. Uit onderzoek blijkt dat klachten als slapeloosheid, misselijkheid, angst, depressie en stress door massage kunnen verminderen. Anneke behandelt mensen na de chemokuren en/of na de bestralingen. Het is mogelijk om ook ambulante zorg te verlenen. Anneke: “Ik haw de oplieding yn Utrecht folge en dy oplieding stiet allinne iepen foar massaazjeterapeuten dy’t oanslúten binne by beropsferienings en dy’t in praktyk hawwe. Se moatte de medyske basiskennis ha. Foardat ik mei dizze spesifike oplieding begûn wie ik al fyftjin jier terapeut. Sa’k sei, ik bin útein setten mei de foetrefleks sône terapy en doe wist ik al dat ik hjir mei trochgean soe. Dat wie by DBA, dat stiet foar Dutch Bodywork Academy, yn Ljouwert. It wie gewoan myn passy en ik rekke besmet mei it DBA-firus. Omdat ik gjin learder wie, wie dat myn grutste angst om der oan te begjinnen. Mar ik bin slagge en nei de foetmassaazje haw ik opliedings folge foar shiatsu behannelingen, segmentale en klassike massaazje. Ik woe gewoan mear witte, ik ha in ûnferstelbere honger nei mear, en no mei ik ek kankerpasjinten behannelje, wat hiel dankber wurk is.”

OPRECHTE BETROKKENHEID “Der is oars altyd noch wol wat in taboe as it giet oer it jaan fan massaazje oan kankerpasjinten. Mar wy wurkje net op energetysk nivo, wy reitsje de pasjinten net djip oan. Der binne strikte protokollen wêr’t wy ús oan hâlde, we dogge net samar wat. Soms kin in lytse fysike oanrekking al foldwaande wêze om ien better fiele te litten. Ik bin no sûnt twa jier fulltime dwaande mei myn praktyk. Foarhinne wurke ik ek noch gewoan by Douwe Egberts en ik die niks oars as wurkjen. Nei’t ik twa jier lyn in ûngelok krige is de knop om gien en haw ik keazen om my hielendal op myn praktyk te rjochtsjen.” Anneke Nijholt weet ondertussen dat het niet alleen de massage is die heilzaam werkt, maar dat het ook échte aandacht is voor kankerpatiënten die tot het welzijn bij draagt. Ze laat weten dat ze mensen letterlijk en figuurlijk in de ogen kijkt. Zonder oprechte betrokkenheid en intentie lukt het niet. Dat het werken met kankerpatiënten meer is dan werk, blijkt wel als ze ook in haar vrije tijd nog over haar passie vertelt.

Anneke zit op de Nomad hoekbank van Cartel Living. Cartel Living is een toonaangevende, Nederlandse producent van moderne meubelen in het midden- en hogere segment. De collectie bestaat uit betaalbare designmeubelen, gestoffeerd in trendy kleuren zowel in stof als leder. De krachten van deze oerHollandse fabrikant zijn de eerlijke prijs/ kwaliteitsverhouding en de zeer grote collectie stoffen en leersoorten.

FERWENDAGEN “By massaazje oan kankerpasjinten wurd ik hiel faak útnoege troch sikehûzen dy’t symposiums oer it ûnderwerp organisearje. Dêr lit ik ferpleechkundigen dan priuwe wat it is om massaazje te jaan oan kankerpasjinten. Ik lit my ek frijwillich sjen by ferwendagen yn ynrinhúzen lykas De Skulp op it Hearrenfean. En at der yn de buurt in ‘Samenloop voor Hoop’ is bin ik der ek by oanwêzich. Ik wol sa folle mooglik bekendheid jaan dat it der is, massaazje oan kankerpasjenten. Ik doch dit wurk écht mei leafde!”

De mooie Nomad hoekbank van Cartel Living is verkrijgbaar bij: Jaring de Wolff, Industrieweg 7A, 8521 MB Sint Nicolaasga, telefoon 0513 431 789 - www.jaring.nl


20

NUMMER 12 • 2019

DORIEN JANSSEN VAN KLOEKE KLODDERS, TERHERNE

“ALS HET SCHILDEREN VAN BIN WORDT HET RESULTAAT BEELD “Iedereen is creatief. Bij het schilderen gaat het om je eigen proces en het plezier”, zegt Dorien Janssen van ‘Kloeke Klodders’ in Terherne. “Mijn overtuiging is dat iedereen een prachtig schilderij kan maken met het plezier van een dartelend kind en de kracht van een dappere strijder.” TEKST GEA DE JONG-OUD // FOTO'S ORANGE PICTURES

N

adat ze in 1990 was afgestudeerd aan de kunstacademie in Kampen (ArtEZ) runde Dorien Janssen meer dan 25 jaar een eigen bedrijf als interieurarchitect in Amsterdam. “Als kind veranderde ik mijn kamer al vaak. Je eigen ruimte tot een veilige plek maken, een omgeving waarin je je fijn voelt, daar ben ik heel gevoelig voor. Ik heb hier mijn beroep van kunnen maken.”

VAN AMSTERDAM NAAR TERHERNE “Jarenlang ontwierp ik verbouwingen voor particuliere opdrachtgevers. Ik zat met hen rond de tafel om de plannen te bespreken. Het ontwerp, het bestek, de begroting en de begeleiding van de bouw, ik deed het allemaal. Daarbij voelde ik me altijd sterk verbonden met mijn opdrachtgevers. Mijn verantwoordelijkheidsgevoel voor een juiste realisatie van onze plannen was groot. En daar komt veel bij kijken.” Dorien besloot in 2016 dat het tijd werd voor verandering. Ze wilde weg uit de grote stad. Na de opleiding rebalancing en nog veel meer persoonlijk werk verlangde ze naar meer rust, ruimte en natuur: “Door een aantal zaken die op stom toeval berustten, kon ik een mooi appartement in Friesland huren. Dat heb ik gedaan en later heb ik de kans gepakt om mijn eigen open atelier te beginnen in de Buorkerij in Terherne, met dit leuke puntmutsdak.”

VAN MOEILIJK NAAR MOOI Door de originele vorm en de inrichting ademt het atelier een aangename sfeer. Het is er licht en er straalt warmte van uit. Alle schilderattributen staan uitnodigend klaar. Je kunt zo een kwast pakken en beginnen. Er is plaats voor ongeveer acht personen. “Ik kreeg de kans om voor een landelijke organisatie schilderworkshops te gaan geven in Friesland”, zegt Dorien. “Mensen kwamen nagelbijtend binnen met het idee dat ze het werkelijk niet zouden kunnen om binnen twee uur met een goed lijkend schilderij de deur uit te wandelen. De begeleiding om hen stap voor stap door een ogenschijnlijk moeilijk proces naar een mooi resultaat te helpen vond ik hartverwarmend.”

PROCES BELANGRIJKER DAN PRODUCT Zo kwam het dat Dorien zelf schilderlessen is gaan geven. “Weet je,

iedereen is creatief. Maar we zijn soms behoorlijk verdoofd door onze opvoeding, door school, door het mee moeten doen met de massa. Je hebt vast wel leuke ideeën, maar nee hoor, daar is nu geen tijd voor. Of wat zou iemand anders ervan vinden? Wat wordt er van je gevraagd? Daar moet je toch aan voldoen? Daardoor verdwijnt je innerlijke stroom. We noemen het wel schilderen, waar we hier mee bezig zijn, maar het gaat niet om het eindproduct. Het gaat om het totale proces. Jouw eigen proces en het plezier dat je eraan beleeft.”

BEELDSCHOON “Als het schilderen van binnenuit komt, wordt het resultaat beeldschoon”, aldus Dorien Janssen. “Het is toch fantastisch om vrij en onbevangen met kloeke streken te schilderen zonder ermee bezig te zijn hoe het moet gaan worden. Zet de kleuren met de kwast op het doek en verwonder

iedereen en jezelf nog het meest met wat je maakt. Wanneer je niet bang bent om te falen word je vrij, waardoor creativiteit gaat stromen. En dan gebeurt er iets moois.

RUIMTE VOOR EIGEN IMPULS Zelf een mooi schilderij maken is een wens van veel mensen. Maar een vraag als ‘ik heb nog nooit geschilderd, kan ik dat wel?’ vormt een belemmering. Deze drempel strijkt Dorien Janssen meteen glad. “De cursisten zijn mensen die openstaan voor onderzoek. Dat klinkt zwaarder dan het is, hoor, het is geen therapie”, lacht ze. “Cursisten die een serie schilderlessen volgen, komen hier in mijn atelier, met een zacht muziekje op de achtergrond. Laat dan de creativiteit maar komen. Misschien lukt het even niet. Dat kan. Hoe krijg je die stroom weer op gang? Daar help ik bij. Wil wat in je hoofd zit er niet


deFryskeMarren

GROOTDEFRYSKEMARREN.NL

21

deFryskeMarren

NENUIT KOMT, SCHOON”

ARJEN WERKT BIJ EMPATEC MEUBEL EN ZIT DAAR HELEMAAL OP ZIJN PLEK!

DE AANHOUDER WINT! Als ze opendoen glimlachen ze beiden van oor tot oor. De koffie staat al klaar. De knusse woonkamer is uitnodigend. De vrolijke Arjen en zijn moeder Jantine Osinga heten ons welkom. De 18-jarige Arjen werkt sinds een aantal maanden bij Empatec Meubel in Franeker. Dat was niet meteen vanzelfsprekend. Hij heeft hier, samen met behulp van verschillende partijen, hard voor gewerkt. Grote passie

Op het eerste gezicht merk je niks aan Arjen. Hij is geïnteresseerd en vertelt leuke verhalen. Maar als er wordt doorgevraagd blijkt dat Arjen al vanaf zijn eerste levensjaar zwaar diabetes heeft. Dit heeft grote invloed op zijn leven. Een van de gevolgen hiervan is dat hij veel moeite heeft met leren. Hij is snel afgeleid en is gevoelig voor prikkels. En gefocust op zijn leven met deze ziekte. Hij heeft daarom begrip en uitleg nodig. En altijd iemand om op terug te vallen. Met zijn handen werken daarentegen, daar is hij ontzettend goed in. Praktijkschool Comenius bleek dan ook een perfecte match. Gedurende vijf jaar volgde hij praktijkvakken om te ontdekken waar hij goed in was. En zo bleef meubels maken over: zijn grote passie. Arjen wilde dolgraag aan de slag bij een meubelfabriek. En zo kwam hij Empatec Meubel tegen in Franeker.

Indicatie

Arjen ging stage lopen bij Empatec en wilde hij niets liever dan blijven. Maar niet iedereen kan zomaar aan het werk bij Empatec. Hier heb je een indicatie voor nodig. In Arjen zijn geval een indicatie Beschut Werk (BSW). Deze wordt verstrekt door het UWV. En is bestemd voor mensen die veel begeleiding en hulp nodig hebben op de werkvloer. In de eerste instantie vond het UWV dat Arjen hier niet voor in aanmerking kwam. Hij had een bijbaan bij een supermarkt naast school, dus waarom zou hij dan niet bij een regulier bedrijf aan de slag kunnen? Maar deze baan behouden kostte hem ontzéttend veel doorzettingsvermogen. Vanwege zijn wisselende suikerwaardes kwam hij namelijk vaak erg vermoeid thuis.

Maatwerk uitkomen omdat je bloemen schildert, maar eigenlijk zin hebt om roze olifanten te schilderen…? Waarom zou je dat dan niet doen? Als je je impuls volgt, gebeurt er iets wat authentiek is. Daar de gelegenheid voor geven, daar ruimte voor maken, dat is wat ik hier doe.”

LEKKER KLODDEREN IS EEN FEEST Aan het eind van het eerste jaar vroeg Dorien haar cursisten om feedback. “Een cursist verwoordde het prachtig. Het was voor die persoon de eerste kennismaking met schilderen en ze had nooit verwacht

dat het zoveel plezier zou geven. Bovendien was de ervaring dat schilderen niet alleen techniek is, maar vooral een ontwikkelingsdrang waarin je jezelf steeds opnieuw tegenkomt een openbaring. Deze persoon is de innerlijke criticus - ‘dit lijkt nergens op’, ‘zie je wel, je kunt er niets van’, ‘gepruts’, ‘stop maar’ - de baas geworden. Wanneer het fijne gevoel van het lekker klodderen gaat overheersen en mensen in een geconcentreerde, ontspannen stroom kunnen genieten van kijken en creatief bezig zijn, wordt het schilderen een feest.”

Schilderen in Terherne Op 14, 19, 20 en 21 december is in ‘Kloeke Klodders, Buorren 29A in Terherne, de kerstschilderworkshop ‘Schilder je eigen Rudolf’ te volgen. Op de website www.kloekeklodders.nl zijn de ‘winterschildercursussen’ van Kloeke Klodders te vinden. Vanaf februari geeft Dorien Janssen iedere woensdagmiddag namens It Toanhûs les aan een groep kinderen tussen 6 en 12 jaar in Sint Nicolaasga. “Kinderen zijn puur en wat dat betreft heerlijk om mee te werken!”, aldus Dorien.

De afwijzing van het UWV bleek dan ook een hele zware teleurstelling voor het gezin. Dit hadden ze totaal niet verwacht. Wat moest er dan nu van Arjen terecht komen? Maar daar lieten zijn coach bij de Gemeente, zijn Empatec jobcoach én zijn stagebelgeleider van de praktijkschool het niet bij zitten. Ze waren er allemaal van overtuigd dat Arjen bij Empatec hoort. Juist door de specifieke werkbegeleiding die wordt geboden. En het begrip voor zijn diabetes met de daarbij behorende problematiek. De Gemeente heeft daarom in overleg met Empatec besloten om wél indicatie af te geven. Een mooi voorbeeld van maatwerk. Lukt het niet linksom, dan maar rechtsom! zegt Arjen trots. Moeder Jantine is dankbaar dat verschillende mensen hebben gestreden voor de juiste werkplek voor haar zoon. De aanhouder wint! sluit Jantine trots af. En dát is waar Empatec het voor doet. De juiste werkplek bieden aan mensen. Waar ze tot hun recht komen. En alles uit zichzelf kunnen halen.


20% korting op

Service staat bij Bouclé bovenaan!

alles van Sapph!

nog geldig t/m 31 december!

UW HOOFDZAAK, HOOFDZAAK ONZE KOPZORGEN! UW HOOFDZAAK, ONZE KOPZORGEN! Midstraat 121 Joure - 0513 413 735

FILMPJE PAKKEN BIJ DE BIOS HEERENVEEN? AANBIEDING 1

AANBIEDING 2

1 portie zoute popcorn GRATIS bij 300ml frisdrank!

300ml frisdrank GRATIS bij een portie nacho’s € 3,50

(alleen bij De Bios Heerenveen)

(alleen bij De Bios Heerenveen)

GELDIG T/M 20 DECEMBER 2019

GELDIG T/M 20 DECEMBER 2019

Burgemeester Kuperusplein 52 Heerenveen • T 0513-654051

Kijk voor het actuele filmaanbod op: www.bios-heerenveen.com

GRATIS KERSTBOMEN

OP=OP GRATIS KERSTBOOM, HOE WERKT DAT? U zoekt een kerstboom naar wens uit, het bedrag wat de boom kost zetten we op een cadeaubon. Deze cadeaubon koopt u van ons en u krijgt de kerstboom gratis mee. De cadeaubon kunt u vanaf 1 februari 2020 weer bij ons besteden. Deze is onbeperkt geldig.

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag van 07.00 tot 17.30 uur Zaterdag van 08:30 tot 16.00 uur

Kom ook een wandeling maken in ons kerstbomen bos. We hebben vele soorten en maten, zowel gezaagd als met een pot. We vertellen u graag hoe u lang plezier heeft van uw kerstboom.

De SALE begint maandag 16 december. Met kortingen tot wel 50%! Terra 1888 • Midstraat 9 1-93 Joure • G E WO O N VO O R M A N N E N


SPECIALE BIJLAGE VAN

deFryskeMarren

GROOTDEFRYSKEMARREN

FEESTMAAND SPECIAL Met de leukste en lekkerste tips en trends voor de feestdagen uit eigen regio!

ZIGGO MEN • JUWELIER ARIE DE KONING • MR. & MRS. LINGERIE • NATUURVOEDING JOURE HUIDSALON FETTJE • KARWEI • DE BIOS HEERENVEEN • REITSE SPANNINGA • ZUIVER JOURE HOTEL SNEEK


24 GROOTDEFRYSKEMARREN FEESTMAAND SPECIAL 2019

TJALLING BRANDSMA VAN ZIGGO MEN SNEEK

Het feestelijke decembergevoel Tjalling Brandsma werkt sinds twee jaar met heel erg veel plezier bij modewinkel Ziggo Men aan het Grootzand in Sneek. Voordat hij bij Marieke Agricola, z’n levenspartner en eigenaresse van Ziggo Fashion & Lifestyle, in de modewereld stapte was Tjalling werkzaam als operator bij dBmax Geluidisolatie. In onderstaand interview vertelt hij passievol over Ziggo Men, de mode en uiteraard over hoe het feestelijke decembergevoel bij Ziggo Men gestalte krijgt.

En dat blijkt een schot in de roos, want de herencollectie van Ziggo Men loopt als de spreekwoordelijke ‘tierelier’ en Tjalling somt voor de vuist een aantal bekende merken op die deel uitmaken van het assortiment.

Ziggo Men onderscheidt zich van de andere herenmodezaken in Sneek door bovengenoemde merken, waarvan A Fish Named Fred misschien wel de meest opvallende is. Ziggo heeft in Sneek ook het alleenrecht voor de verkoop van het prachtige merk, dat door Tjalling als ‘kleurrijk en uitgesproken met grappige details’ wordt genoemd. “En as’t goëd soekst, fynst altyd un fiske”, voegt hij er in onvervalst Snekers aan toe. In de winkel staat dan ook een goudvissenkom, waar Fred z’n rondjes zwemt en ook de rubberen oranje goudvissen zijn prominent aanwezig.

DECEMBERFEEST MET GROTE PAN SNERT

“Ik weet op dit moment nog niet wat voor bijzonder thema A Fish Named Fred voor de aanstaande decembermaand heeft. Echt niet, maar het wordt feestelijk en heel uitgesproken! Maar oké, een tipje van de sluier. Het bijzondere merk A Fish Named Fred heeft voor de aanstaande feestmaand een bijzonder cocktail thema ontworpen. Overhemden met whisky, whisky glazen, rum en Mojito maken het tot een bijzondere collectie met een feestelijk geheel.

FOTO: LAURAKEIZERFOTOGRAFIE.NL

“Toen ik Marieke tien jaar geleden leerde kennen, hielp ik haar in de weekenden al door de nieuw binnengekomen kleding te prijzen, na te kijken en sorteren. Marieke heeft mij dus met het mode- en kledingvirus besmet. Twee jaar geleden, kwam Marieke met het plan om in het pand Grootzand nummer 21, nu Ziggo Outlet, Ziggo Lifestyle te realiseren. Daar wilde ze dan ook de eerste ‘shop in shop’ van Ilse Jacobsen in Nederland hebben. Ik mocht die toko dan runnen! Ik vond dat allemaal leuk en aardig maar heb Marieke meteen gezegd ‘Akkoord, maar dan wil ik er ook herenkleding verkopen’. Dat begreep ze en zodoende heb ik de stap gezet om van baan te veranderen.”

kwam op Grootzand 21. Het lijkt inderdaad wel een beetje op ‘boompje verwisselen’.”

A FISH NAMED FRED

“We zijn op zoek gegaan naar aansprekende merken, zoals A Fish Named Fred; Fred Mello; Lerros; Haze en Finn; 4 Funky Flavour; LTB; SWIMS; Legend; Slater; Soxs; EAUK; Mr. Mistor en dat allemaal in die ene winkel. Ik heb daar tot 2019 gezeten. Afgelopen zomer is Marieke met haar winkel, Ziggo Fashion, verhuisd naar het voormalige pand van Hofstede, aan de andere kant van het Grootzand. Daar is de naam Lifestyle aan toegevoegd. Ziggo Fashion Lifestyle maakte plaats voor Ziggo Men en onze Outlet

“Het bijzondere merk A Fish Named Fred heeft voor de feestmaand een bijzonder cocktail thema ontworpen”

We gaan er alles aan doen om het in de winkel zo feestelijk mogelijk te maken. De aankleding zal strak worden met mooie verlichting en een houten kerstboom. Buiten, voor de winkel, komt een open haard, een kerstboom en de etalagepoppen worden mooi aangekleed. Als klapper staat er een grote pan met snert klaar, voor iedereen die er maar zin in heeft. Ook de Glühwein zal niet ontbreken, het wordt ‘beleving’ zoals dat zo mooi heet. Maar feestelijk wordt het zeker!”


GROOTDEFRYSKEMARREN.NL

25

Onze tips & trends december! Voor de nieuwste tips en trends in de winter- en kerstcollectie zijn we naar binnen gestapt bij Ziggo Men op het Grootzand nummer 7 in Sneek. Meteen springt het verrassende en te gekke merk A Fish Named Fred in het oog, helemaal aansluitend bij de visie van Ziggo Men om mannen zich te laten onderscheiden van de ‘grijze massa’. De collectie is geschikt voor alle mannen onafhankelijk van afkomst of leeftijd.

ZIGGO MEN

met oog voor detail! Rehab

Rehab heeft een unieke samenwerking met het kledingmerk A Fish Named Fred. Deze samenwerking heeft geresulteerd in unieke schoenen met fantastische details zoals deze lage nette herenschoen, geïnspireerd op de jazz scene. Deze blauwe schoen met witte letters heeft gele details, zoals een katoenen lus aan de achterkant van de schoen en de zool. Gemaakt van leer met geïnjecteerd rubber. Bij deze unieke schoen is een bijpassend overhemd verkrijgbaar. Ook is de schoen verkrijgbaar in kobaltblauw.

maak er een feest van!

feestelijk uniek A Fish Named Fred

Elk overhemd van A Fish Named Fred is uniek. De overhemden zijn er in allerlei kleuren met diverse patronen. Er zijn geen twee overhemden gelijk. De overhemden kunnen zowel casual als zakelijk worden gedragen. Elk seizoen heeft verschillende thema’s. Voor de kerst heeft Fred een cocktail thema gelanceerd. Overhemden met whisky glazen, whisky bar, Mojito en rum maken de overhemden tot een feestelijk geheel.

We helpen je graag bij Ziggo men! Grootzand 7, 8601 AR Sneek www.ziggofashionenlifestyle.nl

Sock My Feet Ze zijn de basis waar je de rest van je outfit op aanpast. Daarom zijn de sokken van Sock My Feet allesbehalve basic, maar juist uitgesproken, opvallend en gewaagd. Hou je van een beetje gek doen dan zijn de SUPERLEUK unieke sokken met CA D E A U print van Sock My Feet jou op het lijf voor de geschreven. feestdagen

!!

Maak een statement onder jouw outfit en laat zien wie je echt bent.


26 GROOTDEFRYSKEMARREN FEESTMAAND SPECIAL 2019

JUWELIER ARIE DE KONING IN JOURE

Mooi en stijlvol! Bij Juwelier Arie de Koning kunt u terecht voor het aanschaffen van sieraden, horloges, klokken, barometers en natuurlijk zilveren geboortelepels. De Jouster juwelier heeft een uitgebreid assortiment met diverse topmerken.

TROUWRING VERMAKEN Omdat Arie een opleiding tot goud- en zilversmid heeft gevolgd, heeft hij een mooie kijk op het vermaken van trouwringen. Wanneer iemand zijn of haar partner verliest, blijft de trouwring van de overleden partner vaak achter als tastbare en emotionele herinnering. Bij het vermaken van trouwringen worden beide ringen samengevoegd tot één mooie ring of hanger. De ontwerpen zijn eindeloos, waardoor goed op bepaalde wensen kan worden ingespeeld. Op deze manier blijft men een tastbare herinnering houden.

WHATSAPP Nieuw bij Arie de Koning is het gebruik van WhatsApp. Door drukte in de winkel kan het voorkomen dat de medewerkers niet altijd de telefoon kunnen opnemen. Vandaar dat er gestart is met WhatsApp. Hier kunnen klanten vragen stellen over bijvoorbeeld de status van een reparatie. Even een foto sturen, snel een vraag stellen of de beschikbaarheid van een bepaald artikel navragen. Wilt u gebruikmaken van Whatsapp? Stuur een app-je naar 06 -8359 0287. WhatsApp zal niet worden gebruikt voor reclame!

REPARATIES Ook voor reparatie aan sieraden, horloges, klokken of voor graveerwerk staan de medewerkers van Juwelier Arie de Koning voor u klaar. Indien gewenst kan vooraf een prijsopgave worden gedaan voor de eventuele werkzaamheden. De prijsopgave is geheel vrijblijvend.

DE NIEUWE SEIKO 5 SPORTS COLLECTIE SPECIAAL ONTWORPEN VOOR EEN NIEUWE GENERATIE Na de introductie in de jaren 60 was Seiko 5 meer dan vijftig jaar het synoniem voor geweldige betrouwbaarheid, duurzaamheid en prestaties, voor een prijs die de liefhebbers van mechanische horloges wereldwijd erg aansprak. Sinds september 2019 is deze bijzondere Seiko-serie nieuw leven ingeblazen, met de creatie van een nieuw ontwerp en de lancering van een brede nieuwe collectie. 5 verschillende stijllijnen, 20 uitvoeringen Take 5! Want jouw favoriete Seiko 5 Sports-model zit gegarandeerd tussen de twintig verschillende uitvoeringen, verdeeld over vijf kenmerkende stijllijnen: Sports, Suits, Specialist, Street, en Sense. Alle 5 Sports zijn uitgerust met 3D-uurmarkeringen en de collectie biedt een brede keuze in duurzame banden en bracelets, variërend van stalen mesh-banden tot siliconen en lederen banden. Het nieuwe logo verwijst zowel naar Seiko 5 als naar Seiko 5 Sports.

SEIKO 5 SPORTS Verleg je grenzen.

NIEUW! FJF Opgericht door Florian-Julian Fichtinger (FJF), is het sieradenmerk een belichaming van de ontwerper. De bekroonde ontwerpen zijn ontwikkeld met aandacht voor detail, geperfectioneerd om echte elegantie en verfijnde eenvoud. De sieraden zijn sterling zilver waarvan de gouden sieraden 18kt. verguld zijn. Alle stenen zijn Swarovski® stenen.

SEIKO 5 SUITS

SEIKO 5 SPECIALIST

SEIKO 5 STREET

SEIKO 5 SENSE

De kracht van verfijning.

Jouw kijk op tijd.

Doe het op jouw manier.

Bij creativiteit draait het om details.

Alle juwelen worden met de hand gepolijst door ambachtelijke en ervaren goudsmeden en uitsluitend vervaardigd van conflictvrije edelmetalen en op verantwoordelijke wijze gemaakte onderdelen. Als lid van de Responsible Jewellery Council zorgt FJF Jewelry dan ook voor bewuste en milieuvriendelijke productiemethoden. Vanaf nu ook verkrijgbaar in Joure.

Alle artikelen op deze pagina zijn verkrijgbaar bij Juwelier Arie de Koning. Midstraat 43, 8501 AE Joure. Tel. 0513 412 730 • www.ariedekoning.nl


Lingerie

GROOTDEFRYSKEMARREN.NL

hét perfecte kerstcadeau voor haar!

Lingerie, leuk om te geven, te krijgen en natuurlijk om zelf te kopen. Viktoria van Mr. & Mrs. Lingerie in Joure geeft je een aantal lingerie tips.

TIP 2

Chantelle

TIP 1

Chantelle staat voor verleiding, stijl, elegantie en allure: de synoniemen van dit lingeriemerk. Zij voelt zich op en top vrouw en zelfverzekerd. Verfijnde stoffen, vrouwelijke kleuren en spannende details zijn vertaald naar Chantelle’s verleidelijke lingerie aanbod, bestaande uit BH’s, hipsters, slips en strings. Chantelle is in alle opzichten een betrouwbaar kwaliteitsmerk met Franse allure.

Mey Lingerie van het Duitse kwaliteitsmerk Mey staat voor sensualiteit, kwaliteit en draagcomfort. De setjes zitten gewoon heel comfortabel en geven altijd een goed gevoel. Met een setje van Mey slaag je altijd!

Oroblu Kousen

TIP 3

TIP 4

Badjas Met een zachte badjas of comfortabel huispak is het thuis echt heerlijk ontspannen samen op de bank. Maak het feestmaandgevoel compleet met een lekkere kop warme chocolademelk erbij.

Mooie chique kousen van het merk Oroblu maken het plaatje helemaal compleet.

TIP 5

BH maat... 70% van de vrouwen draagt de verkeerde BH maat. Meet je borstomvang en cupmaat thuis, of laat dit in de winkel doen om zeker te zijn van de juiste maat.

Over Mr. & Mrs. Lingerie

In de winkel Mr. & Mrs. Lingerie in Joure vind je prachtige lingerie en nachtmode van onder andere Mey, Chantelle, Passionata, Spanx, Triumph, Ringella, Sapph. Kom langs bij Mr. & Mrs. Lingerie in Joure. Viktoria adviseert je graag onder het genot van een vers bakje koffie of thee!

Alle artikelen op deze pagina zijn verkrijgbaar bij Mr. & Mrs. Lingerie Midstraat 121 Joure tel: 0513-413735

27


28 GROOTDEFRYSKEMARREN FEESTMAAND SPECIAL 2019

VITAMINE K (K1 EN K2) VERRASSEND BELANGRIJK Het is algemeen bekend dat vitamine K essentieel is voor de bloedstolling. Dat deze vitamine veel meer belangrijke eigenschappen voor de gezondheid bezit, wordt de laatste jaren steeds meer onderschreven.

Vitamine K reguleert samen met vitamine D de calciumhuishouding en gaat de verkalking van zachte weefsels en ontkalking van de botten tegen. Er is toenemend wetenschappelijk bewijs dat vitamine K ook werkt tegen: - aderverkalking. - botontkalking. - insulineresistentie. - gewrichtsontsteking. - afname hersenfunctie. - ontstekingen in het algemeen. (Vitamine K is een krachtige anti-oxidant.) Voor de meeste mensen is de inname van vitamine K wel voldoende voor de bloedstolling, maar niet voldoende voor alle bovengenoemde aandoeningen. Vitamine K1 haal je uit groene groentes, groene thee, algen en koolsoorten. Vitamine K2 wordt vooral geproduceerd door een gezonde darmflora van de dikke darm. Ook komt het in beperkte mate voor in vlees, zuivel en eieren.

HIEKE KAMMENGA & JOHANNA STRIKWERDA - Natuurvoeding Joure

Feest Make-up! Met alle etentjes en gala’s in het vooruitzicht wil je er natuurlijk op je mooist uitzien.

De basis begint met het aanbrengen van een dagcrème, afgestemd op jouw huidconditie. Rode plekjes werk je weg met een groene tint camouflage. Met een roze tint camoufleer je donkere kringen onder de ogen.

Lees hier hoe je bij jezelf een feestelijke make-up aanbrengt.

Gebruik de juiste kleur foundation. Een te lichte kleur maakt de huid grauw. Een te donkere kleur foundation oogt al snel onnatuurlijk. Breng een blush aan op de jukbeenderen. Als extra breng je een vleugje glanzende poeder aan op je voorhoofd, neus en kin.

FETTJE BAJEMA Schoonheidsspecialist, eigenaresse Huidsalon Fettje

Smokey eyes

Wat altijd mooi is voor feestje’s zijn smokey eyes. Ga dit keer eens voor een donkerblauwe of groene smokey eye. 1. Breng de oogschaduw aan tot aan de arcadeboog, dit is het bot wat je voelt net boven je ooglid. Gebruik deze oogschaduw onder je ogen voor een intense look. 2. Kies een diepzwarte eyeliner en breng deze zo dicht mogelijk aan bij de wimperrand. 3. Zet je wimpers aan met een zwarte mascara voor de finishing touch. 4. Teken je wenkbrauwen bij met een potlood of poeder, of laat ze verven door een schoonheidsspecialist. 5. Gebruik een glanzende highlighter onder je wenkbrauwen en in je binnenste ooghoeken. Zo krijg je een heldere, open blik en lijken je ogen groter. Bij smokey eyes ligt de nadruk op je ogen. Breng daarom op je lippen een lichte kleur lipstick of lipgloss aan. • Kies je voor een lichte kleur oogschaduw, dan geef je de lippen juist meer kleur. • Voor een feestelijke look gebruik je een rode of een bessenrode kleur. • Door de lipstick achteraf een beetje af te poederen maakt dat deze long-lasting en kiss-proof is.

Ik wens iedereen stralende feestdagen toe! Veel van deze artikelen op deze pagina zijn verkrijgbaar bij De Buuf Mode & Lifestyle Dracht 106, 8442 BX Heerenveen. Telefoon 0513 226 112


GROOTDEFRYSKEMARREN.NL

29

Maak van je huis weer een warm thuis!

INTERIEURTIPS DOOR:

Een trendy woonkamer deze winter!

Evelyne Bok www.evelyne-ontwerp.nl

Vind je het lastig een nieuwe beleving aan je huiskamer of slaapkamer te geven? KARWEI en ik geven je graag 4 tips, om snel en gemakkelijk sfeer toe te voegen in ieder interieur.

1. BEHANG

2. KLEUR

Behang mag overal zijn in de winter. Niet alleen in de woonkamer, maar ook in de badkamer en slaapkamer kan behang prima. Gebruik behang als verbindende factor in huis. Laat de kleur van het behang terugkomen in de rest van je interieur. Dit staat meteen heel stijlvol, terwijl het niet zo moeilijk toe te passen is. Een groen behang in combinatie met meerdere groene kussentjes op de bank bijvoorbeeld.

Eerdere trends toonden al méér kleur in huis, bijvoorbeeld door een halve muur te schilderen. Maar nu mogen ook alle muren een lekker kleurtje krijgen. Dat heeft te maken met de hoeveelheid kleurrijke horecagelegenheden en hotels waar we door geïnspireerd raken. Ook in tijdschriften komt veel kleur terug. Kleur betekent niet dat je meteen voor een knalroze muur moet gaan. Je kunt kleur ook terug laten komen in je interieur door het te combineren met je behang. Kies een rustige kleur voor het behang uit en schilder de langste muur mee in dezelfde kleur.

MAAK EEN STATEMENT MET EEN TOFFE PRINT OF KIES VOOR EEN RUSTIG EFFEN BEHANG. ONTDEK ONZE NIEUWSTE BEHANG TRENDS BIJ KARWEI, KIES JOUW FAVORIET!

HIERONDER 3 KLEURTRENDS

TON SUR TON

ENERGIEK & KLEURRIJK

WARM & GEBORGEN

TROTS & WILD

Geef een ruimte meer positieve energie door harmonieuze kleuren zoals oranje, rood en geel te combineren in je interieur. Uitgesproken prints en kleuren vragen om de juiste basis in je interieur.

Verrijk je interieur met kleuren als olijfgroen, bruin, grijs, zwart en wit die ideaal te combineren zijn met natuurlijke materialen zoals glas, leer en metaal. Voeg nog meer warme herfsttinten toe, zoals poederroze en donkerbruin.

Rijke stoffen en in het oog springende kleuren geven je een gevoel van trots en weldaad. Wees niet bang om klassieke items te mixen met een kleurrijke print op de muur of een luxe stoffen behang.

Deze trend werkt vooral goed wanneer je verschillende tinten combineert. Ton sur ton op de muren dus. De verschillende tinten welke je goed kunt combineren zijn oud-, zacht-, poeder roze, beige en koraal als felle tegenhanger. Wil je niet teveel roze in jouw interieur, kies er dan voor om één muur in deze kleur te schilderen. Deze muur combineert dan prachtig met andere lichte kleuren zoals wit, beige of lichtgroen.

TERRACOTTA

3. RONDE VORMEN In de koude wintermaanden willen we het graag gezellig hebben in huis. Hierbij horen ronde vormen. Dit oogt minder hard dan vierkant meubilair. Ga voor ronde accessoires zoals een spiegel aan de wand of plaats een dienblad tegen de muur. Dit ondersteunt elkaar. Maak het helemaal af met een ronde tafellamp, de glinstering hierin breekt mooi in de ruimte.

Warme kleuren kun je eenvoudig op verschillende manieren toevoegen aan je interieur. De simpelste manier is het schilderen van een lange wand met een opvallende kleur, bijvoorbeeld de muur bij de eettafel of achter de bank. Durf te kiezen voor een kleur zoals terracotta, combineer dat met cognac, oker en goud. Deze harmonieuze kleuren geven een ruimte meer positieve energie.

4. LUXE & AAIBARE STOFFEN Een andere trend: luxe stoffen. En hierbij betekent luxe niet meteen duur. Zo past binnen deze trend ook een velvet bank. Hierbinnen mag je best gaan voor kleurrijke, luxe stoffen. Een kleurrijke bank die weer matcht met je behang bijvoorbeeld. Vergeet ook zeker niet om luxe stoffen te laten terugkomen in de gordijnen. Houd hierbij de kleuren wel wat neutraler. Zo houd je de aandacht meer bij de rest van het interieur. De trendy gestoffeerde meubels van KARWEI hebben dit najaar een zeer luxe uitstraling. Naast de chique look zijn de stoffen ook heerlijk aaibaar. Zoals de warme eettafelstoelen, die blijf je strelen. Maar ook de Berber fauteuils en de bank Indy zorgen voor een geborgen en warm gevoel.

SHOP IN

STYLE!

Match bij je interieurstijl een gaaf wandkleed aan de muur in de eethoek of woonkamer. Hou je meer van strakke houten eettafelstoelen? Verhoog dan simpelweg het aaibaarheidsgehalte in huis. Bijvoorbeeld met wollen plaids en kussens op de bank. Plof na een dag werken lekker op de bank en kruip weg in deze warme stoffen.

WIL JIJ JE INTERIEUR OOK EEN ‘BOOST’ GEVEN? SHOP DAN DEZE MOOIE MEUBELS EN ACCESSOIRES BIJ DE KARWEI

NATUURTINTEN Maak van je thuis een plek waar je je veilig voelt en heerlijk tot rust komt. Door verschillende natuurlijke materialen in je huis te matchen breng je meer warmte en sfeer in je huis. Door rustige natuurtinten toe te voegen zoals beige, taupe, bruin, zachte poedertinten en wit creëer je een heerlijk rustgevend geheel.


s t n e v e r e t n Wi en ss a rr te en n te ei it iv ct a , ek zi u m e g li met gezel

ZO 15 MIDWINTERMARKT

DECEMBER KOOPZONDAG & OPEN KERKENDAG VAN 12 TOT 18 UUR

VR 20 FAKKELOPTOCHT

DECEMBER AANVANG 18:30 OP DE MERK

ZA 21 SANTA RUN (VANAF 14 UUR)

DECEMBER INSCHRIJVEN VIA WWW.JOURE.ROTARYSANTARUN.NL

ZO 22 KOOPZONDAG

DECEMBER VAN 12 TOT 17 UUR

27/28/29 BOXING DAYS MET KORTING TOT WEL 70% DECEMBER ZONDAG VAN 12 TOT 17 UUR THE FINAL KNOCK-OUT


GROOTDEFRYSKEMARREN.NL

KRYST MEI REITSE

31

TEKST GEA DE JONG-OUD // FOTO'S ORANGE PICTURES MET MEDEWERKING VAN TUINCENTRUM DE KONING, ROHEL

“Het kerstdiner is een gezellig familiegebeuren” “Kerst is een ontspannen familiefeest. Maak het niet te moeilijk”, is de boodschap van kok Reitse Spanninga. “Komt de familie bij jou eten, dan is aandacht het sleutelwoord. Wees gastvrij, heb aandacht voor de mensen, aandacht voor het eten dat je bereidt, aandacht voor de aankleding van de tafel en aandacht voor de sfeer. Succes verzekerd!” Voor de tweede keer in dertig jaar viert hij thuis kerst. Het is ook de tweede keer met kleinzoon Ruben (“Het mooiste kerstcadeau”) erbij. Pake Reitse verheugt zich erop. Nu hij en zijn vrouw Tryntsje niet meer de eigenaren zijn van restaurant ’t Plein in Joure, is hun agenda op een andere manier gevuld dan voorheen.

“IK BEN NU VAAK EEN COACH” “Het is wel een hele uitdaging geweest, hoe je jezelf moet positioneren na de verkoop van het restaurant”, vertelt Reitse. “Maar dat heeft zijn weg gevonden. Van jongs af aan heb ik een passie voor eten bereiden. Dat is wat ik het allerliefst doe. Ik ben nu vaak meer een coach op dat gebied en bedenk en regel graag het culinaire gedeelte bij allerlei evenementen. Daarbij heb ik mijn dagelijkse column ‘De Minuut van Reitse’ op de radio. En nu vind ik het leuk om de lezers van GrootDeFryskeMarren tips te geven voor het organiseren van het kerstdiner.”

EEN GOEDE VOORBEREIDING VOORKOMT STRESS. WAT GA JE DOEN, EEN KERSTBRUNCH OF EEN KERSTDINER? OF MISSCHIEN EEN COMBINATIE? HOE PAK JE DAT AAN? Reitse Spanninga: “Denk goed na over wat je wil, zet het op papier en check. Wat moet je nog kopen, wat is er al in huis? Maak een duidelijk briefje met wat er wanneer moet gebeuren. Kinderen kun je heel goed betrekken bij de voorbereiding. Ze vinden het fantastisch om te helpen. Bak gezellig kerstkoekjes met ze en gebruik die bij het dessert. Hoe leuk is dat? Veel lekkernijen kun je prima eerder bereiden.

Denk bijvoorbeeld aan soep, stoofpeertjes en rollade. Doe niet alles op de laatste dag.”

“HOU HET EENVOUDIG” Een kerstmaaltijd hoeft helemaal niet zo ingewikkeld te zijn. “Hou het eenvoudig”, vindt Reitse. “Maak klaar waar je goed in bent en wat je lekker vindt. Stel, de familie zit rond de tafel. De bel gaat en beppe komt binnen met haar eigengemaakte groentesoep. Dan is het kerstfeest toch al geslaagd? Ben je goed in stamppot maken? Dat kan prima een onderdeel zijn van een kerstdiner. Decoreer het mooi op een bord met bijvoorbeeld een stoofpeertje erbij en een stukje bief en je hoofdgerecht is klaar.”

TIP: BIEFSTUK VOORBEREIDEN “Wist je dat je biefstuk bakken goed kunt voorbereiden? Bak de bief kort aan. Doe dat wel goed heet zodat het vlees mooi dichtschroeit en zet het daarna weg met folie erover. Voordat je het op tafel zet, laat je het in de keuken op temperatuur komen. Vlak voor het opdienen doe je het in de voorverwarmde oven (180 graden) en laat het daarin lekker opwarmen. Kleine stukjes hoeven maar zo’n vijf minuten, grote stukken moeten langer. Als de gasten er zijn, heb je er geen werk meer van.”

wat je lekker vindt. Drink je nooit alcohol? Waarom zou je dat met kerst wel doen? Kun je echt genieten van een pilsje bij het eten? Waarom zou je dat met kerst niet doen? In het algemeen kan ik wel zeggen dat je bij wild het beste een rode wijn kunt serveren. Daarbij kun je onderscheid maken tussen ‘haarwild’ zoals haas en konijn en ‘vederwild’, het gevogelte. Voor haarwild zou de wijn wat geprononceerder, wat sterker of voller kunnen dan voor vederwild. Bij vis hoort witte wijn, maar wel droog. Een pinot grigio heeft een klein vleugje zoet, die zou bij zoutere vis goed smaken. Ben je een liefhebber van wijn dan is advies vragen aan een wijnkenner een echte aanrader.”

“LEKKER ITE”

WIJNADVIES

“Mensen willen het met kerst perfect voor elkaar hebben. Maar wat is perfect? ‘Lekker ite’ is een vorm van geluk. Dat is absoluut waar. Maar voor ‘lekker ite’ is meer nodig dan alleen lekker eten. Vouw een servetje op een leuke manier, doe er een mooi rood lintje om, misschien een kersttakje erbij, steek kaarsjes aan. En vergeet de muziek niet. Muziek is heel belangrijk voor de sfeer.”

“Het leven is te kort om slechte wijn te drinken. Laat je adviseren”, aldus Reitse, wanneer het gesprek komt op de wijn die bij een kerstdiner geserveerd wordt. “Maar ook hier geldt, drink

En het belangrijkste advies van Reitse Spanninga? “De lat te hoog leggen, het kerstdiner ‘te zwaar’ maken, is de grootste

Kersttips van Reitse: •D enk eerst na in welke vorm je het

kerstdiner gaat organiseren en bereid je goed voor.

•D oe alles met aandacht. •C heck wat er gekocht moet worden en wat er al is.

•M aak een duidelijk briefje met wat er wanneer moet gebeuren.

•M aak wat je eerder kunt maken ook

echt van tevoren klaar. Kinderen kun je prima bij de voorbereidingen betrekken.

•H ou altijd in je achterhoofd dat kerst een ontspannen familiegebeuren is.

boobytrap. Probeer dat niet te doen. Maak er een feest van, zorg voor voorpret, betrek de kinderen erbij, of laat ook anderen een gang van het diner verzorgen. Heb aandacht voor elkaar en maak er een gezellig familiegebeuren van.”


32 GROOTDEFRYSKEMARREN FEESTMAAND SPECIAL 2019

Preview!

DEZE WINTER IN DE BIOS HEERENVEEN

De koudere maanden zijn aangebroken. Dit betekent lekker warm genieten van een leuke film, samen met familie of vrienden bij De Bios Heerenveen. De warme chocolademelk met slagroom staat al voor u klaar! Ook komen er nieuwe films uit tijdens deze feestmaanden. Hieronder een aantal suggesties die De Bios voor u heeft geselecteerd.

Last Christmas NU TE ZIEN IN DE BIOS! GENRE: ROMANTIEK/KOMEDIE De jonge, losbandige en soms wat humeurige Kate is niet tevreden over haar leven. Niet alleen vanwege de zware periode die ze heeft doorstaan, maar ook door het irritante gerinkel van de belletjes aan haar schoenen - zij werkt namelijk als elf in een kerstwinkel die het hele jaar door open is. Tom lijkt te mooi om waar te zijn als hij haar leven binnen komt lopen en hij door de muur die Kate om zich heen gebouwd heeft heen lijkt te breken. Soms moet je gewoon naar je hart luisteren... en een beetje ‘faith’ hebben.

Frozen 2 (NL: 2&3D // OV: 3D)

Penoza: The Final Chapter

The Addams Family (NL: 2D&3D)

NU TE ZIEN IN DE BIOS! GENRE: ANIMATIE, FAMILIEFILM

NU TE ZIEN IN DE BIOS! GENRE: DRAMA, THRILLER, MISDAAD

NU TE ZIEN IN DE BIOS! GENRE: ANIMATIE, KOMEDIE, FAMILIEFILM

Waarom werd Elsa geboren met magische krachten? Het antwoord roept haar en bedreigt haar koninkrijk. Samen met Anna, Kristoff, Olaf en Sven gaat ze op een avontuurlijke, maar opmerkelijke reis. In Frozen vreesde Elsa dat haar krachten te veel voor de wereld waren. In Frozen 2 moet ze hopen dat ze genoeg zijn. Walt Disney Animation Studio’s Frozen 2 zit weer vol nieuwe, magische muziek.

De Zwarte Weduwe is niet dood… Drugskoningin Carmen van Walraven zit ondergedoken in Canada en leidt daar een anoniem leven. Uit zelfverdediging vermoordt ze de dader, wordt opgepakt en uitgeleverd aan Nederland. Haar kinderen zijn in shock zijn dat hun moeder nog leeft, zijn er ook wat mensen die nog een rekening met Carmen hebben openstaan. Iedereen wordt weer meegesleurd in deze spannende en emotionele rollercoaster.

Is jouw familie vreemd? Echt niet! The Addams Family is terug in de allereerste animatiefilm over deze grappige griezelfamilie. Na het zien van de bijzondere, bizarre en gekke Addams Family is jouw eigen familie lang niet zo vreemd meer.

Kerst

vakantie Jumanji: The Next Level

Huisvrouwen bestaan niet 2

Star Wars: The Rise of Skywalker (2D&3D)

NU TE ZIEN IN DE BIOS! GENRE: ACTIE, AVONTUUR

LADIESNIGHT: 11 DECEMBER PREMIÈRE: 12 DECEMBER GENRE: ROMANTIEK, KOMEDIE

PREMIÈRE: 18 DECEMBER GENRE: ACTIE, AVONTUUR, FANTASIE

Dwayne Johnson, Jack Black, Kevin Hart, Karen Gillan en Nick Jonas zijn terug in Jumanji: The Next Level, maar het spel is veranderd. Als de groep naar Jumanji terugkeert om één van hun vrienden te redden, ontdekken ze dat niets is zoals ze het hadden verwacht. Om te ontsnappen uit het meest onheilspellende spel ter wereld moeten de spelers gevaren trotseren. Met nieuwe rollen voor o.a. Awkwafina, Danny Glover en Danny DeVito.

In Huisvrouwen Bestaan Niet 2 worstelen onze drie vrouwen lachend en vloekend, ieder met hun eigen moeilijkheden die bij hun levensfases horen; de verplichtingen, verwachtingen en chaos. Net als in het eerste deel, met een flinke dosis humor zijn de vrouwen in hun zoektocht naar de antwoorden op verschillende herkenbare levensvragen. Huisvrouwen Bestaan Niet 2 is dé feelgood film van de feestdagen.

Lucasfilm en regisseur J.J. Abrams bundelen opnieuw hun krachten en nemen de kijkers mee op een epische reis naar een galaxy far, far away met Star Wars: The Rise of Skywalker. Een meeslepend slot van de baanbrekende Skywalker-saga, waar nieuwe legendes worden geboren en de laatste strijd voor vrijheid gaat beginnen.

Tijdens de kerstvakantie (21/12/19 t/m 05/01/20) is De Bios Heerenveen geopend vanaf 11:00 uur. Vroege vogels die naar de 11:00 voorstelling gaan, betalen slechts € 6,voor de film.

KIJK VOOR ALLE AANVANGSTIJDEN, RESERVEREN EN HET ACTUELE FILMAANBOD: WWW.BIOS-HEERENVEEN.COM Veel van deze artikelen op deze pagina zijn verkrijgbaar bij De Buuf Mode & Lifestyle Dracht 106, 8442 BX Heerenveen. Telefoon 0513 226 112


GROOTDEFRYSKEMARREN.NL

WICHER WIND

33

ZUIVER JOURE

Laat u verrassen door Marten en Nely bij Zuiver Joure Hoe heerlijk is het om een avond culinair verrast te worden? Met zorg samengestelde gerechten op het bord te krijgen, waarbij u de passie van de chef in elke hap proeft? Een keer een gerecht te eten dat u anders niet zou kiezen van de kaart? Geen standaard menu, maar gedurfde combinaties? Wees welkom bij Zuiver Joure. Schuif aan in onze warme ambiance en geniet van een wisselend verrassingsmenu vanaf 2-gangen. Op uw bord pure, verse en ambachtelijke producten uit de streek en van het seizoen. Van een superieure kwaliteit met een ongekende smaaksensatie en een lust voor het oog. In uw glas een perfect afgestemde wijn, speciaal voor u geselecteerd.

CULINAIR CONCEPT Wij kiezen bewust voor een menu zonder kaart, zodat we onze voorraad klein kunnen houden en volledig kunnen benutten. ‘No waste’ is ons motto. Dit daagt ons elke keer weer uit om ons menu zo samen te stellen dat we zo weinig mogelijk voedsel verspillen. Wanneer u bij ons komt dineren, zult u gang na gang verrast worden. Uiteraard houden we hierbij rekening met uw wensen, allergieën en intoleranties.

ONZE SERVICE GAAT VERDER Heeft u iets te vieren, zoals een bedrijfs- of familiefeest of verjaardag? Ook dan bent u bij Zuiver Joure aan het juiste adres. U kunt bij ons terecht voor catering, partijen en kookworkshops, waarbij smaaksensatie voorop staat en waar alles tot in de puntjes verzorgd is. Van kleine

WICHER WIND

gezelschappen tot grote groepen en besloten partijen. Vraag vrijblijvend een offerte aan voor meer informatie.

KERST VIEREN BIJ ZUIVER JOURE De kerstdagen komen eraan en wij verheugen ons erop om de kerst met u te vieren. Wij serveren kerstavond, Eerste en Tweede Kerstdag een heerlijk 5-gangen kerstmenu voor € 55,- p.p. met een voortreffelijk bijpassend wijnarrangement voor € 35,- p.p. Geniet op deze avond van mooie gerechten en een sfeervol ambiance. Wij gaan u totaal in de watten leggen en u een kerst geven om nooit te vergeten.

ZUIVER JOURE BY MARTEN EN NELY

Douwe Egberts plein 1a, 8501 AB Joure Telefoon 0513-417070

www.zuiver-joure.nl

Open van dinsdag t/m zaterdag, vanaf 12:00 uur. Verrassingsmenu vanaf 2-gangen voor € 27,50 p.p. Bijpassend wijnarrangement vanaf € 12,- p.p. Het menu is uit te breiden naar meerdere gangen.

HOTEL SNEEK / LANDGOED EPEMASTATE

Zin in de Kerst!

Genieten met de kerstdagen in de sprankelende ambiance van Hotel Sneek. Direct na het vertrek van de Sint wordt met man en macht onze zolder leeggehaald en gaan we met een groot team alle ruimtes omtoveren tot een sfeervol geheel! Kerstbomen met heel veel lampjes, kerstballen en kerstslingers zorgen ervoor dat u bij aankomst direct in de stemming komt. Ieder jaar is het uiteraard weer een eer om alle gasten te mogen ontvangen, die zelf ook enorm hun best hebben gedaan om er feestelijk uit te zien! Dit maakt het voor ons altijd een extra leuke tijd om aan het werk te zijn.

WAT KUNT U VERWACHTEN? Hotel Sneek biedt de mogelijkheid om met de hele familie te brunchen. Voor de kleine gasten is er een aparte kinderruimte op de eerste etage met een springkussen, tekentafels, tentjes en de kinderen kunnen geschminkt worden. De kerstman komt ieder jaar weer iedereen persoonlijk groeten en is altijd bereid voor een fotomomentje. ‘s Avonds vanaf 16:30 uur is ons restaurant geopend voor het speciaal samengestelde vier-gangen kerstdiner; hiervoor raden wij u aan wel van te voren reserveren.

HOTEL SNEEK

Burg. Rasterhofflaan 1, Sneek Telefoon: 0515 48 18 18

www.hotelsneek.nl

Voor een aperitief of juist een borrel na het diner is onze gezellige bar geopend tot in de late uurtjes. Dit jaar zijn wij weer vereerd het fantastische akoestische trio “T W I P S” te mogen verwelkomen, echt absolute sfeermakers!! Zij lopen tijdens het diner ook door het restaurant en dit was vorig jaar een enorm succes.

LANDGOED EPEMASTATE Op het prachtige en statige landgoed Epemastate te Ysbrechtum, gelegen in eigen park onder de rook van Sneek, verzorgt Hotel Sneek dit jaar wederom een vijf-gangen kerstdiner op Eerste Kerstdag. De state, in klassieke kerstsfeer gedecoreerd, straalt één en al romantiek uit in deze prachtige setting. Het menu, in combinatie met de zorgvuldig geselecteerde wijnen, zorgt voor een heerlijke culinaire avond! U kunt bij de state reserveren op één tijdstip, we gaan met zijn allen om 18:00 uur aan tafel. Op het landgoed worden geen kindermenu’s geserveerd tijdens deze feestelijke dagen.

KERSTDINER EPEMASTATE Champagne en amuses ----Tartare Saumon Verse zalmtartaar met appel, dille, little gem en crème fraîche ----Crème de Cèpes Romige bospaddenstoelensoep ----Riz de Veau Kalfszwezerik met mousseline van pastinaak en steranijsjus ----Filet de Boeuf au poivre Medaillons van ossenhaas met gratin van doré en broccoli, stoofpeertje, minigroente en saus van groene pepers ----Grand Dessert de Noël Zoete lekkernijen van de chef ----Café et Friandises Koffie met bonbons

LANDGOED EPEMASTATE

Epemawei 8, 8633 KS Ysbrechtum Telefoon: 0515 412475

www.epemastate.nl

Veel van deze artikelen op deze pagina zijn verkrijgbaar bij De Buuf Mode & Lifestyle Dracht 106, 8442 BX Heerenveen. Telefoon 0513 226 112


34 GROOTDEFRYSKEMARREN FEESTMAAND SPECIAL 2019 TEKST HENK VAN DER VEER // FOTO’S TOM COEHOORN EN HENK VAN DER VEER

IRMA KLANT EN HET LEMSTER DICKENS FESTIJN

“‘Dame van plezier’, een heerlijke rol om te spelen!” Het Lemster Dickens Festijn wordt dit jaar voor de vierde maal gevierd en wel op zaterdag 14 en zondag 15 december. Bezoekers zullen ook ditmaal weer terecht komen in een wereld vol bijzondere personages, allemaal in de stijl van Charles Dickens. Er doen maar liefst 500 vrijwilligers mee, waaronder acteurs en figuranten die de verwachte duizenden bezoekers meenemen in de tijd van historisch Lemmer, zo aan het einde van de negentiende eeuw. Een van die acteurs is Irma Klant, een dame van vertier!

“Ik heb alle voorgaande Dickensfestivals meegemaakt”, begint Irma. “De eerste twee afleveringen als dame van vertier. Vorig jaar was ik een keurige mevrouw die allemaal last had van gekke dingen tussen de benen en op bezoek ging bij de chirurgijn. Maar ik vind het heerlijk om nu weer in de rol van dame van vertier of plezier te mogen spelen.”

De Rode Lantaarn

“Als dame van plezier kun je hele gekke dingen doen, zonder dat je iemand aanraakt en zonder iemand te kwetsten, want dat is absoluut ‘not done’. Er lopen natuurlijk ook kleine kindjes rond waar je rekening mee moet houden. Maar het is toch fantastisch om tegen een man die gearmd met z’n vrouw bij ons voor De Rode Lantaarn langs loopt te zeggen: ‘Hé, je bent gisteravond iets vergeten!’ Gewoon gekke dingen doen, waarbij mimiek een geweldig wapen is van zo’n meisje van plezier. We zijn behoorlijk zwaar opgemaakt, zodra je de kleren aandoet ga je in je rol en daar hoort de schmink ook zeker bij. Ik houd van improviseren, van het spelen met het publiek. Ik bereid mij in die zin ook niet voor, ik doe het gewoon. Je moet zo’n rol een beetje overdreven brengen. Het is een charmeoffensief richting de heren, het flirten en dat kan op veel manieren. Ik vind dat zo prachtig. Het is toch te gek dat sommige mannen heel erg gaan blozen. Of dat vrouwen letterlijk zeggen van: ‘Toe je, trochrinne!’ We zijn in totaal met een stuk of acht dames, waarvan er een aantal bij de trein zullen staan en een aantal bij De Rode Lantaarn.

Kledingtovenares

Net zoals bij veel andere vrijwilligers is voor Irma Klant de betrokkenheid bij het Lemster Dickens Festijn groot. Zo gaat ze bijvoorbeeld met andere acteurs langs kringloopwinkels om er Dickenskleding te scoren. Ribbroeken, oude winterjassen, ouderwets ondergoed, korsetten en ga zo maar door. Dat gebeurt dan in het hele noordelijk gebied, van Meppel tot Leeuwarden. Irma: “Tryntsje Lemstra, onze topnaaister, maakt ontzettend mooie spullen, maar je kunt niet alles zelf maken, vandaar dat wij die kringloopwinkels afstruinen. We zijn allemaal heel trots op Tryntsje, ons ‘Hoofd Kleding’. Ze is gewoon een tovenares als het om het maken van Dickens kleding gaat.”

Lemmer komt op stoom!

In de speciale Dickens krant lees je van alles over het Lemster Dickens Festijn. Zo lees je meer over het tramtumult in Lemmer, en ook over de verschillende acts die te zien en te horen zijn. In de krant vind je tevens de route, informatie over ticketverkoop, parkeren en bereikbaarheid van het centrum van Lemmer. Meer informatie op: www.lemsterdickensfestijn.nl.


GROOTDEFRYSKEMARREN.NL

35

-- UIT DE LEMSTER DICKENSKRANT -n de mensch zijn gezondheid “Al deze nieuwerwetse uitvindingen zulle de groep, dokter Craeck, van ter vech slecht bekomen!”, aldus de voor tram is. Ook boer Abe stoom we nieu de van st kom die faliekant tegen de n zijn velden tusse s dwar Hiemstra is fel tegen dit ‘Izeren Gefaar’ dat Craeck en . raken melk de van n doorstoomt en waarvan zijn koeie -uitvindingen stoom etse werw nieu deze ; ding Hiemstra willen maar één dwarsbomen. elen. De tram brengt veel nieuwe De nieuwe stoomtram brengt echter ook voord s van plezier uit Leeuwarden. Ze mensen naar Lemmer. Handelaren. En dame en en het verhaal gaat dat de enom hebben een aantal bijzondere collega’s meeg zal worden. end geop weer naam e Rode Lantaarn onder een nieuw drukken, zou de burgemeester de Om de onrust in het dorp tijdig de kop in te slechts een gerucht, of slaan de dat Is n. hulp van het leger hebben ingeroepe het Friese dorp? in op t emen kamp soldaten daadwerkelijk hun het einde van de negentiende Al met al zijn de inwoners van De Lemmer aan stoom’?” ‘op n; eeuw lekker op dreef, of moeten we zegge

Gevoel van saamhorigheid

Irma Klant vindt dat met het Dickensfestijn haar woonplaats Lemmer op de kaart wordt gezet en dat is voor haar ook één van de redenen om er actief aan mee te doen. Bovendien geeft het een gevoel van saamhorigheid. Volgens de enthousiaste dame van plezier is het Dickensfestijn dan ook niet meer weg te denken uit Lemmer. En iedereen kan er aan mee doen. “Ik weet ook wel dat Deventer en Charles Dickens met elkaar verbonden zijn, maar in Lemmer kun je nog normaal lopen en in Deventer sta je in de rij. En wij hebben natuurlijk Dickens met een knipoog, het is hier allemaal erg relaxt. Er zijn misschien een aantal elementen die strikt genomen niet bij Dickens passen, maar het kan in onze optiek wel. We hebben elk jaar een bepaald thema en dat is dit jaar ‘Lemmer komt op stoom’. Er wordt een trein in het dorp geplaatst. Het is een historisch verhaal waar vele activiteiten om heen gebouwd en gespeeld worden. Het thema heeft uiteraard te maken met het Ir. D.F. Woudagemaal.”

Lichtjestocht

In aanloop van het Dickens Festijn is er op vrijdagavond 13 december een lichtjestocht van ongeveer vijf kilometer tussen het centrum van Lemmer en het Woudagemaal. Speciaal voor deze gelegenheid projecteert Blooming mooie afbeeldingen van het Woudagemaal op de kerk aan Turfland 60 waar de tocht start. In het ketelhuis van het Woudagemaal krijgen de deelnemers koffie, thee of chocolademelk aangeboden.

Op de route van het Lemster Dickens Festijn is doorlopend wat te beleven. Ruim 30 verschillende acts kom je op de route van 3,5 km tegen, zoals: de Dickens School, soldaten, Stronttontsjerinners, brandweer, Ghost Alley, dames van vertier, viswijven, dockter Craeck en het curlingteam. Ook is er weer volop muziek te horen! Van grote shanthykoren tot een kindermusical. Van intieme gitaar optredens tot ons eigen Lemster feestnummer Alberto. En niet te vergeten de folkband Alice Springs! Neem een kijkje bij de verschillende binnen- en buitenpodia. We sluiten beide dagen af met een vuurwerkshow.

GEPLAND PROGRAMMA Een aantal programma onderdelen zijn gepland: VRIJDAG 13 DECEMBER 19:00 Lichtjestocht Een nachtelijke wandeling van ca. 5 km tussen het centrum van Lemmer en het Wouda Gemaal onder begeleiding van diverse Dickens personages. Meld je hiervoor via de website aan! ZATERDAG 14 DECEMBER Tram Tumult podium – act 16:00 / 18:30 / 20:00 uur Openingshandeling van de nieuwe tramlijn 17:00 / 18:30 / 20:00 uur Uitslag kleurplaatwedstrijd 17:00 uur bij de Dickens School Uitreiking prijzen Dickens Vriendenloterij 19:30 uur Tram Tumult podium Vuurwerkshow 21:00 uur – Binnenhaven ZONDAG 15 DECEMBER Tram Tumult podium – act 15:00 / 16:30 / 18:00 uur Openingshandeling van de nieuwe tramlijn 17:00 / 18:30 / 20:00 uur Vuurwerkshow 19:00 uur – Binnenhaven Zie ook: www.lemsterdickensfestijn.nl

Veel van deze artikelen op deze pagina zijn verkrijgbaar bij De Buuf Mode & Lifestyle Dracht 106, 8442 BX Heerenveen. Telefoon 0513 226 112


Kerst IN HEERENVEEN 12 t/m 15 december Met een echte ijsbaan in het centrum van Heerenveen

DAMES 19:15 DAMES 19:15 HEREN 20:30 HEREN 20:30 BELOFTENDIVISIE

ZATERDAG 4 JANUARI 2020 ZATERDAG 4 JANUARI 2020

BELOFTENDIVISIE HEREN 22:00

KPN CUP 9 KPN CUP 9 VICTRON ENERGY

HEREN 22:00 ENTREE € 8,ENTREE € 8,-

VICTRON ENERGY MARATHON MARATHON THIALF - HEERENVEEN THIALF - HEERENVEEN

SCHAATSEN.NL/MARATHON #MEERMARATHON SCHAATSEN.NL/MARATHON #MEERMARATHON

WEDSTRIJDSPONSOR

LIVESTREAMSPONSOR

PARTNERS VAN SCHAATSEND NEDERLAND

WEDSTRIJDSPONSOR

LIVESTREAMSPONSOR

PARTNERS VAN SCHAATSEND NEDERLAND


&FIT

GEZOND

GROOTDEFRYSKEMARREN.NL

37

TEKST LETTERHUIS TEKSTMAKERS

VAN DAGBESTEDING NAAR BEGELEID WERKEN

WIL BRENGT MENSEN MET EEN ONDERSTEUNINGSVRAAG VERDER IN DE SAMENLEVING Als je een duwtje in de rug krijgt, is er veel mogelijk. Dennis Brandsma verruilde twee dagen dagbesteding bij Wil-locatie De Wisse voor begeleid werken bij een reguliere werkgever en woont sinds kort een stuk zelfstandiger. Daarnaast is hij lid van twee cliëntenraden. “Ik had stille hoop dat ik het kon, maar had het nooit gedacht.”

Geroutineerd klimt Dennis (23) de ladder op. Lijmspuit in de hand. Zijn baas, Jacob Talen van Houtbouw en Houthandel Talen, is intussen verderop bezig op het dak van het tuinhuisje in aanbouw. Nog een paar dagen en dan is het gereed. Weer een klus geklaard in deze nieuwbouwwijk.

STAP VOORUIT Twee timmerlui op locatie aan het werk: het lijkt een heel gewoon beeld. En dat is het ook. Maar voor Dennis is het bijzonder. Nog niet zo lang geleden werkte hij vijf dagen per week op houtwerkplaats De Wisse in Heerenveen, een leerwerkplek van zorgorganisatie Wil voor mensen die ondersteuning nodig hebben. Tegenwoordig werkt hij daar drie dagen, van woensdag tot en met vrijdag. Op maandag en dinsdag werkt hij in het kader van begeleid werken bij Talen. Een mooie stap vooruit, vindt hij zelf. “Ja, heel gaaf, maar ook spannend. Ik wist niet wat ik moest verwachten. De eerste twee weken realiseerde ik me dat dit wel het échte werken is. Het was even wennen, maar het gaat heel goed.”

GEDREVEN Eerder werkte Dennis begeleid in de catering. Toen het op zijn werk niet zo lekker meer liep, kwam jobcoach Sjoerd Boonstra van Wil in beeld. Sjoerd: “Ik regelde dat Dennis bij De Wisse terecht kon. Ik merkte dat hij veel kwaliteiten heeft en erg gedreven is. Hij heeft inzicht in zichzelf, in anderen en in het werk. Nieuwe dingen pakt hij snel op. Ook werkt hij redelijk zelfstandig en dat is een voorwaarde voor begeleid werken. Talen stond ervoor open om Dennis een kans te geven. Inmiddels is hij daar al bijna een jaar werkzaam.”

Sjoerd: “Ons doel is om mensen verder te brengen.”

Dennis: “Iedereen heeft recht op een plekje in de maatschappij.” alleen op de zaak als de baas even weg is. Of ik krijg de sleutels van zijn bus om iets op te halen. Ik had nooit gedacht dat ik dit zou kunnen, maar ik had het wel stiekem gehoopt!”

ANDEREN HELPEN Ook bij De Wisse doet Dennis verantwoordelijk werk. “Ik maak er onder andere heimutsen, pallets en piketten. We werken vaak in tweetallen en ik houd zoveel mogelijk rekening met de mogelijkheden van anderen. Als iemand iets moeilijk vindt, stel ik voor om het samen te doen. Andere mensen willen helpen zit in mijn karakter.”

TOEKOMSTDROMEN GOED GEVOEL Dennis: “Het is wel een hele verantwoordelijkheid. Soms krijg ik de opdracht om meerdere dingen achter elkaar te doen en dan zeg ik gewoon: ‘Oké, ik ga kijken of dat lukt’. Als het dan slaagt, voelt dat heel goed! Soms ben ik zelfs

“Ervaringen als die van Dennis zijn de krenten in de pap”, zegt Sjoerd. “Zijn ontwikkeling is fantastisch: van een dagbestedingslocatie naar begeleid werken. Het is ons doel om mensen verder te brengen. En Dennis is nog niet klaar. Wie weet komt er een dag begeleid werken bij.”

Dennis: “Of ik ga misschien ooit nog voor mezelf werken. Ik zou best een eigen bedrijf willen hebben, waarmee ik mensen kan helpen.” Dennis is het meest trots op zijn persoonlijke verandering. “Ik heb een lichte vorm van autisme. Vroeger kon ik problemen moeilijk loslaten, daardoor was ik soms erg afwezig. Ik ben nu veel rustiger en als er een probleem is, geef ik sneller aan hoe ik me voel.” In korte tijd is er voor Dennis ook op ander vlak veel veranderd. Van 24-uurs begeleid wonen bij Talant is hij sinds anderhalve maand overgegaan op begeleid zelfstandig wonen. Daarnaast is hij actief lid van zowel de locatieraad als de gebiedsraad van Talant. “Door inspraak kan ik dingen veranderen voor mezelf en anderen. Iedereen, met of zonder beperking, is het waard om zijn of haar plekje in de maatschappij te hebben.”


38

NUMMER 12 • 2019

‘De meiden van het wijkteam maken mijn dag’ Nog maar een paar jaar geleden was Gea (nu 56) een vitale vijftiger. Haar leven veranderde rigoureus toen ze ziek werd. Met de zorg en ondersteuning van het wijkteam van Thuiszorg Zuidwest Friesland leidt ze in haar woning in Sneek weer een redelijk zelfstandig leven. Gea doet open met een stralende lach. Samen met haar man bewoont ze een sfeervolle gezinswoning in Sneek. De woonkamer doet gezellig aan, met warme natuurtinten en turquoise accenten. Dit huis is echt haar plekje, vertelt ze. “Het is een leuke, rustige buurt. We wonen aan een pleintje, er komt alleen verkeer dat hier moet zijn.” Tweeënhalf jaar geleden kreeg Gea te horen dat ze de chronische longziekte COPD én een spierziekte heeft. “Mijn wereld stond op z’n kop. Het ene moment stond ik volop in het leven, het andere zat ik in een rolstoel. Het besef dat ik nooit meer zelfstandig kan lopen, sloeg in als een bom.”

Afhankelijk Gea is snel benauwd en vermoeid. Binnenshuis maakt ze gebruik van een traplift en een zogeheten ‘trippelstoel’. Als ze naar buiten gaat, is ze aangewezen op een scootmobiel, rolstoel of rollator, afhankelijk van hoe ze zich voelt. “Ik probeer zoveel mogelijk zelf te doen, maar dat lukt niet altijd. Hulp vragen aan anderen vind ik moeilijk, daar voel ik me nog veel te jong voor. Ondanks dat sta ik positief in het leven. Ik geniet van mijn man en onze volwassen kinderen en ik kijk er ontzettend naar uit om oma te worden, ook al kan ik dan niet achter de kinderwagen door de Efteling huppelen.”

Ei kwijt Sinds haar diagnose krijgt Gea dagelijks thuiszorg van het wijkteam van Thuiszorg Zuidwest Friesland. “Zonder thuiszorg weet ik niet of ik hier had kunnen blijven wonen. Dan was ik misschien in een verpleeghuis terecht gekomen. Dat zou een drama voor me zijn geweest.” Het wijkteam ondersteunt Gea ’s morgens bij haar persoonlijke verzorging, zoals douchen en aankleden, en bij het toedienen van medicatie. Eerder betrof de hulp ook wondzorg. Een van de vaste gezichten die Gea ziet, is wijkziekenverzorgende IG Carolien (46). “We hebben echt een band opgebouwd samen”, vertelt Carolien. “Naast praktische zorg bied ik Gea veel mentale steun. Als ze ergens mee zit, kan ze haar ei kwijt en denk ik met haar mee.”

Duwtje in de rug Dat beaamt Gea. “Dat meedenken is heel belangrijk voor me. Soms stel ik een doktersbezoek uit, omdat ik daar tegenop zie. Carolien geeft me dan een duwtje in de rug om toch te bellen.” Gea krijgt alle aandacht en tijd van ‘de meiden’, zoals ze het thuiszorgteam noemt. “Omdat mijn

‘Dit werk is veel meer dan alleen helpen met wassen en aankleden’

man werkt, ben ik overdag vaak alleen. Als er niemand zou komen, bleef ik misschien wel de hele dag in mijn pyjama zitten, omdat aankleden me te veel energie kost. Nu denk ik: ‘Ja, we gaan er weer voor.’ Als er tijd is, drink ik zelfs koffie met de meiden. Ze maken mijn dag en daar ben ik ze heel erkentelijk voor.”

Dankbaar vak Carolien zit inmiddels twintig jaar in het vak. Als wijkziekenverzorgende IG helpt ze bij de algemene dagelijkse levensverrichtingen (ADL) en behoren onder meer wondzorg, terminale zorg, stomazorg, medicatietoediening, cliëntobservatie en het contact met mantelzorgers, familie, kinderen, apotheek en huisarts tot haar taken. Gea: “Carolien is hiervoor geboren. Ze is kundig en zorgzaam, een echt houvast. Soms hoef ik niet te zeggen hoe ik me voel, Carolien weet precies wanneer het niet lekker met me gaat.”

Carolien glimlacht. “Wat je zegt doet me goed. In de zorg werk je met je hart en het is echt mijn passie. Dit werk is veel meer dan alleen helpen met wassen en aankleden. Het vraagt om een luisterend oor, geduld, rust, creativiteit en doorzettingsvermogen. En oog hebben voor de cliënt. Achter de naam Gea zit een persoon: wat heeft zij nodig, hoe kunnen we haar ondersteunen, zodat ze meer zelfredzaam is? Daar kijken we naar. Zo heb ik me in het ziektebeeld van Gea verdiept, om erachter te komen wat ik haar kan bieden. Mijn vak is dankbaar en afwisselend. Het geeft me veel voldoening als ik een glimlach op het gezicht van mijn cliënt kan toveren.”

‘Maak jij ons beter?’

We zijn op zoek naar nieuwe collega’s! Bekijk onze vacatures op www.mijnantonius.nl/vacatures.


deFryskeMarren // GEZOND&FIT

GROOTDEFRYSKEMARREN.NL

39

FOTO: JAN EDWIN GEERTSMA/SAY WAD

deFryskeMarren

G O E D B E ZI G!

Een vierdelige serie over de bezigheden van oudere inwoners van gemeente De Fryske Marren

Deel 4: Geertje Schaap-Bosma Aan de kast in de huiskamer, op een ‘knaapje’, hangt een grijs maatkostuum. Heet van de naald van Geertje SchaapBosma. Ze woont nu zeven jaar in de Scharleijen (de aanleunwoningen van woonzorgcentrum Doniahiem in Sint Nicolaasga), maar dat betekent niet dat ze zelf vaak achterover leunt. Aan de ene kant van de grote tafel ligt een paar dikke grijze sokken op de breinaalden, en vaak prijkt haar naaimachine aan de andere kant. “Ik geniet ervan om creatief bezig te zijn. Als ik niets doe, ga ik me maar vervelen!”

Coupeuse

Geertje Schaap stamt niet uit een tijd waarin het normaal was om naar de modevakschool te gaan. Haar vader vond zelfs de huishoudschool al te veel. “We hadden geen extreem groot gezin, ik had twee broers. Maar mijn moeder had regelmatig migraine en mijn vader vond het een goed idee dat ik thuis bleef om haar te helpen. In die tijd deden we de was nog met de hand.” Tussen al die huishoudelijke taken door zag Geertje wel kans om één dag per week naar Heerenveen te gaan. Naar naailes, zoals dat toen nog heette. “Ieder meisje moest leren om kleren te verstellen”, vertelt ze nuchter. Maar het ging bij haar vele stappen verder. Op haar zestiende behaalde ze haar diploma voor costumière, op haar zeventiende was ze gediplomeerd coupeuse.

Meesterstukken

In de gang hangen nog twee ‘meesterwerken’, wandkleden met allerhande naai- en borduurtechnieken als proeve van bekwaamheid voor de examens. Na haar diplomering ging Geertje Schaap professioneel aan de slag. In familie- en vriendenkring, maar ook daarbuiten. “Ik ging ‘uit naaien’ bij gezinnen. In die tijd werden kleren nog niet zo snel weggegooid, maar gerepareerd. Dat was werk dat ik voor mijn rekening nam. De omstandigheden waren bij het ene gezin overigens leuker dan bij het andere, dus ik nam ook weleens werk mee naar huis om het daar af te maken.” Maar een coupeuse wil natuurlijk méér dan herstellen en verstellen.

Maatwerk

“Voor mijn examens had ik al diverse kledingstukken moeten maken. Dat begon met een pyjama en werd steeds wat moeilijker. In die tijd bestonden er nog geen raderbladen (wie ooit zelf kleding heeft gemaakt, weet dat die op zich al gecompliceerd genoeg zijn – red.) dus ik moest zelf patroontekenen. Dat gebeurde op basis van iemands persoonlijke lichaam-

smaten.” Letterlijk maatwerk dus. Precies de manier waarop couture wordt gemaakt.

opstaand kraagje. En daarna ook de trouwjaponnen voor twee schoonzusters.

Over de vraag op welk kledingstuk ze nog steeds trots is, moet Geertje even diep nadenken. “Misschien de zelf ontworpen mantelpakjes, voor mijn moeder en een buurvrouw. Toen ik die maakte, was ik nog maar 18.” Een paar jaar later naaide ze haar eigen trouwjurk, met een

Het eerste verdiend

Toen Geertje eenmaal haar eigen gezin had (zes kinderen: drie jongens en drie meisjes) was er genoeg coupeusewerk thuis. “Mijn man had het ook druk, met zijn transportbedrijf. En zolang de kinderen op de basisschool zaten, maakte ik hun kleding, inclusief winterjassen en jacks. Uit wintermantels van mijn moeder of een tante kon ik soms materiaal voor twee kinderjasjes knippen. In piekperiodes van ontwerp- en naaiwerk kwam mijn moeder voor ons gezin koken, dan kon ik doorgaan. In onze huiskamer stond een bureautje voor mijn naaimachine. De kinderen wisten dat ze daar niet aan mochten komen.” Ook voor zichzelf maakte Geertje veel kleding. “Een gezin met opgroeiende kinderen onderhouden is duur. Zo moesten ze bijvoorbeeld allemaal laarzen en een regenpak hebben voor de dagelijkse fietstocht naar school. Door voor mezelf een jurk te naaien in plaats van die te kopen, bespaarde ik.”

Goed gekleed

Met haar 84 jaar woont Geertje Schaap inmiddels zeven jaar in de Scharleijen. “We kwamen hier vooral omdat mijn man hulpbehoevend was. Zelf kan ik me nog goed redden. Iedere ochtend en avond komt er een verzorgende van Hof en Hiem langs om te kijken hoe het gaat, en voor de warme

maaltijd ga ik naar het restaurant van Doniahiem. Vervelen doe ik me nooit, want ik ben nog steeds druk met naaiwerk.” Al haar vijftien kleinkinderen werden regelmatig verrast met een creatie van oma. “Al een aantal jaren maak ik geen kleding meer voor mezelf, maar wel voor het kledingverhuurbedrijf van mijn zoon en schoondochter in Gorredijk. Zij hebben bijzondere kleding, zoals voor carnaval, dorpsfeesten en optochten. Of voor sinterklaas, theater en toneel. Ook voor officiële gelegenheden als school- en examenfeesten of bruiloften, bijvoorbeeld zo’n colbert met bijpassende broek,” wijst ze naar de kast.

Gewoon doorgaan

Het pak, met sjaalkraag, is helemaal af, behalve de knoopsgaten. “Dat laat ik nu graag even aan iemand anders over, bang dat ik het verpruts. Ik zie het momenteel niet zo goed, maar na de binnenkort geplande staaroperatie gaat het vast weer beter. Het ergste vind ik dat ik in die periode niet met mijn naaimachine aan de slag kan.” Ook medewerkers en bewoners zullen dat missen, want … een losse knoop, een rits of losse naadjes... het wordt door Geertje allemaal vakkundig gerepareerd. Vooral de mensen die iets bijzonders doen, vinden dat zelf vaak heel gewoon. Zo ook Geertje Schaap. “Ik hoop ook dat die revalidatie snel voorbij is. Dan kan ik gewoon weer lekker mijn gang gaan.”

Zorggroep Hof en Hiem verleent jaarlijks in de gemeente De Fryske Marren zorg aan ruim 600 bewoners en cliënten. Zowel in de thuiszorg als in de woonzorgcentra en kleinschalig wonen staan de zorgmedewerkers dagelijks klaar voor oudere mensen die in hun omgeving meer zorg nodig hebben. Ook bij herstel van ziekte of van een ziekenhuisopname kunnen de diensten van Hof en Hiem een uitkomst zijn.

Voor meer informatie over onze diensten, kunt u Hof en Hiem bereiken via: 0513 – 43 30 30.

Hof en Hiem biedt ook andere dienstverlening zoals hulp bij de huishouding en maaltijdservice, waarbij de koks binnen de woonzorgcentra dagelijks verse maaltijden bereiden en thuis kunnen laten bezorgen. Voor gezelligheid wordt gezorgd bij de dagbesteding vanuit de woonzorgcentra in Balk, Lemmer, Joure en Sint Nicolaasga. Wekelijks worden leuke activiteiten georganiseerd.

Zorggroep Hof en Hiem Postbus 244 8500 AE Joure

Wees ook welkom om binnen de woonzorgcentra tegen een kleine vergoeding in het restaurant een maaltijd rond het middaguur te consumeren.

www.hofenhiem.nl


40

CULTUUR

NUMMER 12 • 2019

&UITGAAN

KERAMIEKDOCENT ROSA PENNINGS

“IEDEREEN KAN IETS MOOIS MAKEN” Wanneer we kennismaken met Rosa Pennings, keramiekdocent van It Toanhûs in Joure, is haar hand nog helemaal warm van de oven, waar ze net een aantal werkstukken van cursisten heeft uitgehaald. Rosa laat de diversiteit van de creaties zien en zegt: “Er is zoveel te vertellen over keramiek. Het is een ambacht met ongekend veel mogelijkheden. Ik nodig mensen dan ook graag uit. Ervaar en voel. Iedereen kan het.” TEKST GEA DE JONG-OUD // FOTO'S ORANGE PICTURES

I

n 1999 verhuisde Rosa Pennings met haar man en twee jonge kinderen van Noord-Brabant naar het Friese Terherne. “We kwamen hier al veel omdat we graag zeilen. Toen onze kinderen nog heel jong waren, hebben we de knoop doorgehakt, allebei onze baan in de psychiatrie opgezegd en zijn we hier komen wonen.”

IT TOANHÛS Terwijl Rosa vertelt, laat ze nog meer kunstwerken zien. Deze zijn gekleurd of juist niet. Sommige zijn voorzien van glazuur, andere gedeeltelijk, weer andere (nog) niet. “Vanaf mijn 25e ben ik met klei bezig geweest. Ik volgde workshops en deed cursussen. Daar ben ik na onze verhuizing mee doorgegaan. In 2013 heb ik de ambachtelijke keramische opleiding aan het SBB succesvol afgerond en ik heb nu mijn eigen atelier in Terherne, aan de Buorren 102. Bovendien ben ik werkzaam bij It Toanhûs als keramiekdocent en geef ik lessen op basisscholen. Het valt mij op dat mensen geen idee hebben van de mogelijkheden van klei.”

RAKU EN NAKED RAKU Er zijn veel technieken om met klei te werken. Japanse stooktechnieken waar Rosa graag mee werkt zijn ‘raku’ en ‘naked raku’. “Het is prachtig om te zien wat vuur, gecombineerd met de andere elementen lucht en water, met de klei – is aarde, het vierde element teweeg kan brengen.” Rosa Pennings legt uit: “Bij raku worden de voltooide kleiwerkstukken gedroogd en eerst gebakken in een elektrische oven. Na drie werken volgt de stookdag. Nadat ze zijn voorzien van speciale raku-glazuren, gaan de werkstukken buiten in een gasgestookte oven/ton. De temperatuur loopt op tot 1000 graden. Rakuklei bevat zilverzand, of grove chamotte, waardoor het grote temperatuurverschillen kan verdragen. Met een tang worden de creaties hier weer uitgehaald. Daarna komen ze in een ton met zaagsel, dat gaat branden door de hitte. En daar gaat weer een ton overheen. Waar geen glazuur zit, wordt het zwart en het glazuur zelf craqueleert. Het resultaat is altijd anders. Bij de techniek ‘naked raku’ wordt een sliblaag aangebracht tussen het glazuur en de klei. Nadat het kunstwerk in de oven van 1000 graden is geweest, gaat ook dit in de zaagselton. Bij deze techniek wordt er daarna water overheen gegoten dat het glazuur en het slib wegspoelt. Wat overblijft is je ‘naakte’ werkstuk, opnieuw verrassend uniek. Prachtig om te maken en te ervaren.”

Samen met klei aan de slag gaan, werkt bijzonder verbindend.

KINDEREN “Kinderen met klei laten werken is een feest. Ik ben werkzaam geweest in de kinder- en jeugdpsychiatrie en vind het geweldig om creatief met hen bezig te zijn. Als ik tijdens mijn les op een basisschool vraag wat er in een huis van klei is, komt na lang denken vaak het antwoord: ‘Een beeldje in de kast’. Als ik de kinderen vervolgens wijs op

de stenen van hun huis, de dakpannen, de tegels in de badkamer, de wc en de wastafel, zijn ze helemaal verbaasd. Bij de lessen voor kinderen werk ik met een thema. Kortgeleden hebben ze Afrikaanse maskers gemaakt. Kinderen zijn zo puur. ’Is dit uw werk?’ vroeg een van hen laatst aan mij. Toen ik de vraag bevestigend beantwoordde was

de reactie meteen: ‘Dat wil ik ook!’ Ontzettend leuk om te horen natuurlijk. De werkstukken van de kinderen doe ik op het schoolplein in de oven/ ton op een gasbrander. Dat is iedere keer opnieuw een feestelijk gebeuren, een hele belevenis.”


GROOTDEFRYSKEMARREN.NL

41

zo wordt het vast niet. Dat idee loslaten kan een gevecht zijn. Maar echt iedereen kan iets moois maken. Beginners en mensen die al lang met klei werken kunnen prima samen in een groep.”

SOCIALE ASPECT

“HET IS EEN AMBACHT MET ONGEKEND VEEL MOGELIJKHEDEN.”

KUNST VANUIT HET HART “Werk vanuit je hart, zeg ik altijd. Het is een ambacht met ongekend veel technieken en mogelijkheden. Ik adviseer en geef les, maar ik laat de cursisten zelf meedenken. Welke klei? Welke techniek? Wel of geen glazuur? Wat doen we met de kleur? Hoe gaan we het in de oven zetten? Op een triangel,

zodat het ook van onder warm wordt en niet vastkleeft? De mensen maken wat ze zelf willen en ik help ze op weg en leg uit. Soms wordt hun een spiegel voorgehouden. Mensen die heel perfectionistisch zijn bijvoorbeeld, zullen eraan moeten wennen dat klei onvoorspelbaar is. Het plan dat ze in hun hoofd hebben, kunnen ze beter loslaten, want

“Bij It Toanhûs geef ik les op maandagen donderdagavond en dinsdag- en woensdagochtend. Er komt heel wat los wanneer cursisten samen bezig zijn. Mensen vertellen hun verhalen. Die kunnen prachtig en inspirerend zijn, maar er is ook ruimte voor verwerking van verdrietige gebeurtenissen. Iemand maakte een urn voor de as van een overledene. De leeftijden van de cursisten variëren enorm. De oudste is 83 jaar. Het sociale aspect binnen een groep is groot. Hele groepen geven zich samen weer op voor nieuwe lessen. Samen de technieken van klei leren en daarmee aan de slag gaan, werkt bijzonder verbindend.”


T U I N , S T R A AT & G E V E L

COMMERCIEEL MEDEWERKER BINNENDIENST Wij zijn op zoek naar een enthousiaste commercieel medewerker binnendienst. Samen met een verkoopteam ontvang je particuliere klanten in de showtuin, maak je offertes voor zowel de particulier als hovenier en ben je voor hen het aanspreekpunt. Klantvriendelijkheid staat op nummer 1! Je bent representatief en je kunt op een prettige manier met de klant communiceren, jij bent ons visitekaartje!

WORD JIJ ONS NIEUWE VISITEKAARTJE?

JOUW PROFIEL • Minimaal MBO denk- en werkniveau • Een heftruckcertificaat • Zelfstandig met veel verantwoordelijkheidsgevoel • Commerciële instelling • Nauwkeurig en systematisch kunnen werken • Ambitieus en leergierig • Een flexibele instelling ten aanzien van werktijden en bereid om op zaterdag te werken • Een proactieve houding en stressbestendig karakter WAT BIEDEN WIJ

• Uitdagende baan (40 uur) in een enthousiast klein team • Ruimte voor verantwoordelijkheid en ontwikkeling • Werken met producten van A-leveranciers • Salaris volgens cao Handel en industrie in de Bouwmaterialen (HIBIN) • Bij bewezen geschiktheid uitzicht op een vaste baan

Voor meer informatie kun je whatsappen, mailen of bellen met Sybe Greidanus 06-13167510 of Johannes Schilstra 06-12939590.

HEGOSTEEN.NL

Jeltewei 244 | 8622 DC Hommerts (0515) 44 25 04 | info@hegosteen.nl

m.u.v. Zozo

Midstraat 142 Joure | www.yokyok.nl


christmas borders christmas borders christmasGROOTDEFRYSKEMARREN.NL borders christmas borders // CULTUUR&UITGAAN deFryskeMarren 43

deFryskeMarren

KERST MET HET POSTHUIS THEATER HEERENVEEN ROND DE KOMENDE FEESTDAGEN HEEFT HET POSTHUIS THEATER IN HEERENVEEN EEN SFEERVOL KERSTPROGRAMMA SAMENGESTELD, MET HET IERSE KOOR ANUNA, HET RUSSISCHE KIEV BALLET EN DE FRIESE BAND DE KAST.

‘CHRISTMAS WITH ANUNA’ IN DE RK KERK

DE NOTENKRAKER (4+) VAN HET KIEV BALLET

KERST MET DE KAST MET SYB VAN DER PLOEG

In de Parochiekerk in Heerenveen organiseert het Posthuis op zaterdag 21 december om 20:15 uur een optreden van het ínternationaal befaamde koor Anuna uit Ierland: ‘Christmas with Auna – A whisper of Paradise’. Anuna staat bekend om haar loepzuivere engelenzang en mediatieve gregoriaanse liederen. Gecombineerd met prachtige kostuums en flakkerend kaarslicht levert dit een betoverend kerstconcert op.

Op Tweede Kerstdag (26 december) om 15:00 uur is in het theater zelf ‘De Notenkraker’ te zien in een hartveroverende uitvoering van het Kiev Ballet. Deze familievoorstelling, met de beroemde muziek van Tsjaikovski, is geschikt vanaf vier jaar. De Notenkraker is de lievelingspop van het meisje Klara. In haar droom wordt de Notenkraker een knappe prins die haar meeneemt naar een fascinerende spookjeswereld in kerstsfeer.

Vrijdag 27 december om 20:15 uur eindigt de kerstperiode in het Posthuis Theater met het concert ‘Kerst met De Kast’, een meeslepend concertprogramma van twee keer zestig minuten, vol warme klanken en kerstsongs. Soms gebracht in de originele setting, dan weer in een echt ‘De Kast’ jasje. Zanger/frontman Syb van der Ploeg: “Iedere keer opnieuw kijken we er naar uit om met de band in december een aantal kerstshows te spelen en er samen met het publiek een sfeervolle avond van te maken. Het is echt een andere beleving dan onze andere concerten waardoor we er extra van kunnen genieten.”

POSTHUIS THEATER HEERENVEEN

KAARTEN VOOR ALLE VOORSTELLINGEN ZIJN 24/7 TE RESERVEREN VIA DE WEBSITE WWW.POSTHUISTHEATER.NL

JANNEKE DE BIJL

LAAT ZIEN DAT HET ‘ZONDER ZIN’ OOK KAN!

bolwerk • vrijdag 20 december

Als er één groep dicht in de buurt komt van de legendarische rockband Queen, dan is het wel Vipers. Queen wordt op alle fronten geïmiteerd door deze Italiaanse coverband. Vipers is vrijdag 20 december om 21:00 uur te zien in Poppodium Het Bolwerk in Sneek. ‘We Will Rock You’, ‘Don’t Stop Me Now’, ‘Somebody to Love’, ‘Killer Queen’, ‘Radio Ga Ga’, ‘I Want to Break Free’, ‘A Kind of Magic’, ‘Breakthru’, ‘The Show Must Go On’ en natuurlijk ‘Bohemian Rhapsody’; de erelijst van Queen is lang en zeer indrukwekkend. Een groot aantal krakers zal tijdens de show van Vipers voorbij komen. Giuseppe Maggioni (zang), Giordano Bruno (gitaar), Michele Carminati (basgitaar) en Roberto Previtali (drums) zijn enorme fans van Freddie Mercury, Brian May, John Deacon en Roger Taylor. De vier Italianen hebben sinds 2002 al meer dan duizend optredens gegeven, waarbij ze de legendarische nummers van Queen tot in de perfectie uitvoeren.

De voorstelling is verfrissend voor zowel

mannen als vrouwen. De Bijl belicht het thema relaties eens vanuit een andere hoek. Het liefst gebruikt ze humor die een beetje wringt, zodat je wel moet lachen maar ook een beetje die tragische, pijnlijke kanten van het leven voelt. Met die combinatie van emoties stuurt De Bijl de mensen graag terug naar huis. JANNEKE DE BIJL // ZATERDAG 14 DECECMBER 2019 // 20.15 UUR // WWW.THEATERSNEEK.NL

GOEDE START RICHTING DE TOP 2000

MET EXPLOSIVE LIGHT ORCHESTRA December staat muzikaal gezien in het teken van de Top 2000. Elk jaar een hoogtepunt op de Nederlandse radio waar vorig jaar 11,3 miljoen mensen naar geluisterd hebben. ELO stond maar liefst vier keer genoteerd in de lijst der lijsten met symfonische rockclassics als Mr. Blue Sky en Don’t Bring Me Down.

Dit door de nadruk te leggen op de muzikale kracht en energie van de Britse rockgroep. Wie zijn ogen dicht doet en naar Giuseppe luistert, zal denken dat Freddie Mercury aan het zingen is. Ook worden de kledingstukken en kapsels gebruikt waar Queen bekend om stond. Geen detail wordt overgeslagen.

Tributebands domineren steeds meer de theaterzalen. De oude helden zijn vaak met pensioen of al overleden, maar hun muziek klinkt voort. Zo ook tijdens het concert van Explosive Light Orchestra, dat op dinsdag 17 december met ‘A Celebration of ELO & Jeff Lynne’ naar Theater Sneek komt. Alle legendarische hits die het originele ELO scoorde tussen 1973 en 1983 passeren de revue. De achtkoppige band, inclusief cellisten en violist, zorgt voor een onvergetelijke muzikale avond. Dichterbij een authentieke weergave van de muziek van ELO en Jeff Lynne kom je niet.

VRIJDAG 20 DECEMBER // ZAAL OPEN: 21.00 UUR // PRIJS VVK: € 15,- // DEUR € 17,-

EXPLOSIVE LIGHT ORCHESTRA // DINSDAG 17 DECEMBER // 20.15 UUR // WWW.THEATERSNEEK.NL

FOTO: PRISM ART & DESIGN LIMITED

VIPERS-QUEEN TRIBUTE

Haar huidige voorstelling ‘Zonder zin kan het ook’ verwijst naar een uitspraak van haar vriend. “Als hij zegt ergens geen zin in te hebben, zegt hij ‘zonder zin kan het ook’, een enorme dooddoener. Het slaat ook wel iets breder op het leven vind ik. Ik probeer het tragische van het alledaagse leven in woorden te vatten. Mijn favoriete momenten zijn de momenten dat het publiek lacht omdat ze mijn ‘gekte’ herkennen”.

FOTO: BAS LOSEKOOT

Na het winnen van zowel de jury- als de publiekprijs van het festival Cameretten in 2017 wist Janneke de Bijl het zeker en gooide ze het roer om van filosoof naar cabaretière. “Filosofische vraagstukken zijn interessant, maar er komt weinig concreets uit. Nu los ik in het theater natuurlijk nog steeds geen problemen op, maar de creativiteit maakt het wel heel vrij. Ik voelde dat ik iets te melden had op het podium.”

BRANDWEERMAN SAM KOMT SNEEK Brandweerman Sam komt zaterdag 21 december naar Theater Sneek en nodigt alle jonge bezoekers uit om verkleed als brandweerman of bosranger naar het theater te komen. Kijk voor meer informatie op de site: WWW.THEATERSNEEK.NL


agenda vrijdag 13 december

Za. 14 en Zo. 15 december

vrijdag 20 december

vrijdag 27 december

BOLSWARD MARKT Schuurtjes, woonkamers, garages en tuinen worden omgebouwd tot gezellig marktstalletjes in de kleine straatjes van Bolsward. 17.00-21.00 uur

SNEEK MUZIEK Gezellige familievoorstelling m.m.v. groot aantal leerlingen en docenten van Kunstencentrum Atrium. Theater Sneek. Za. 16.00 en 19.30 uur / Zo. 16.00 uur

BALK MUZIEK Kerstconcert door Muziektheater Tinto! Podium Gorter. 20.00 uur

SNEEK THEATERSHOW Spectaculaire show met de illusionisten Oscar, Renzo & Mara die je meenemen naar een wereld vol fantasie en dromen. Theater Sneek. 19.00 uur

KORNWERDERZAND LEZING

Zondag 15 december

JOURE SPORTEVENEMENT

Mini-collegetour over de reislust van vissen en de Vismigratierivier. Afsluitdijk Wadden Center. 19.30-20.30 uur

JOURE MARKT

Funrun door het centrum van Joure. Deelnemers halen (hard)lopend verkleed als kerstman of kerstvrouw geld op voor het goede doel. 14.00 uur

leukste kerstmarkt ooit

neusje van de paling

Zaterdag 14 december

rotary santarun BOLSWARD SPORTWEDSTRIJD

Deelnemers aan de Santarun lopen in kerstpak voor het goede doel ‘De Voedselbank’. Marktplein. 13.30 uur

debby petter

MAKKUM THEATER Met de liefde voorbij vertelt Debby Petter in een meeslepende lichte en tegelijkertijd radeloze monoloog over liefde en geluk. Doopsgezinde kerk. 20.00 uur

après sint KOUDUM MUZIEK

Après Sint met Melrose en Jelle B. De Klink. 22.00 uur

kasper van der laan BOLSWARD CABARET

Van der Laan legt in z’n debuutvoorstelling ‘1 Kilo’ graag uit waarom de dingen zijn zoals ze zijn en waarom we dingen doen zoals we ze doen. Ons Gebouw. 20.30 uur

Za. 14 en Zo. 15 december

lemster dickens festijn

LEMMER EVENEMENT Sfeervol winterevenement met winterfair, straattheater en veel muziek met als decor het historische Lemmer eind achttienhonderd. Centrum. Za. 16.00-21.00 uur / Zo. 14.00-19.00 uur

let it snow

midwintermarkt

Kom in de kerststemming tijden deze wintermarkt in Joure met volop sfeer, muziek, een horecaplein en koopzondag. Midstraat. 12.00-18.00 uur

singing swinging poëzie

SNEEK POËZIE/MUZIEK Dichters van binnen en buiten Friesland presenteren hun gedichten in muzikale vorm. Lewinski. 15.00 uur

maandag 16 december

kerstconcert JOURE MUZIEK

Concert bestaande uit Weinachtsoratorium en Reminiscent door o.a. Nationaal Symfonisch Kamerorkest en Noord Nederlands Kamerkoor o.l.v. Jan Vermaning. Rooms Katholieke kerk. 20.00 uur

donderdag 19 december

tinto!

Zaterdag 21 december

rotary santa run

Zaterdag 28 december

winterwandeling

woudsend in kerstsfeer

WOUDSEND EVENEMENT De Midstrjitte wordt omgetoverd tot een waar sprookje met een goedgevuld programma voor jong en oud. Centrum. 17.00-20.00 uur

kerstfeest

HINDELOOPEN MUZIEK Kerstfeest met livemuziek van de band JWP. Havenkade. 20.00-24.00 uur

STAVOREN WANDELEN Genietend van de sterrenhemel en de sfeervol verlichte boerderijen maak je een ‘kuier’ door de Noardermar. MFC De Kaap. 17.00 uur

woensdag 1 januari

nieuwjaarsduik

ZUIDWEST FRIESLAND SPORTEVENEMENT Op diverse plekken in onze regio kun je het nieuwe jaar beginnen met een frisse duik.

Zondag 5 januari

lokkich nijjier wandeling RIJS EXCURSIE

kerstconcert LEMMER MUZIEK

Lemster Mannenkoor en de Brassband De Wâldsang verzorgen gezamenlijk een sfeervol en gevarieerd kerstconcert. De Hege Fonnen. 20.00 uur

kerstbingo

Zondag 22 december

varia Dit keer staat Bingo@BCL in het teken van kerst. De opbrengst gaat naar het goede doel Kerst-vrouwen uit Balk. Beachclub Lemmer. 20.00 uur

BOLSWARD WINKELEN Gezellige koopzondag met extra activiteiten als snowboard simulator en arrenslee. 12.00-17.00 uur

LEMMER

magic unlimited

koopzondag

Een frisse start van het nieuwe jaar in het Rijsterbos onder leiding van een gids. Hoofdingang Rijsterbos. 9.30 uur

roodkapje

SNEEK JEUGDTHEATER Familievoorstelling over Roodkapje met leuke liedjes en veel humor. Theater Sneek. 14.30 uur

Zaterdag 11 januari

schemertocht MAKKUM EXCURSIE

vrijdag 20 december

donderdag 26 december

Ontdek de Makkumersúdwaard tijdens een schemertocht met gids van It Fryske Gea. Makkumersúdwaard. 18.30 uur

JOURE WORKSHOP

SINT NICOLAASGA WANDELEN

Zondag 12 januari

chocolade maken

Maak je eigen gepersonaliseerde chocoladereep met Feel Good Chocolate en bezoek de tentoonstelling ‘De kunst van het genieten’. Museum Joure. 13.30 uur

krystkuier

Kerstwandeling in en rondom Sint Nicolaasga met onderweg verrassende belevenissen. Zalencentrum Sint Nyk. 12.30 uur

ONZE COMPLETE AGENDA VIND JE OP: WATERLANDVANFRIESLAND.NL

voorproefje

16-19 januari 8 februari 21 en 22 februari 18-21 februari

ineZ timmer

BALK SOLOMUSICAL In de solomusical ‘Vijf minuten voor aanvang’ vertelt Inez het verhaal van een internationale musicalartieste. Podium Gorter. 15.30 uur

Sneker Filmwinter Vers Festival Sneek Priuwke dagen Langweer Help pake en beppe de vakantie door


In actie

FOTO: JANNY BERGH

yn aksje

NIEUWJAARSDUIK

ZATERDAG 28 DECEMBER

WOENSDAG 1 JANUARI

Rotary Santa Run

Winterwandeltocht

Nieuwjaarsduik

Dit jaar wordt er voor het eerst een Santa Run georganiseerd in Joure door De Rotary Joure en de winkeliersvereniging WIH. De Rotary Santa Run is een ‘funrun’ waarbij de deelnemers verkleed als kerstman of kerstvrouw een parcours door (hard)lopend kunnen afleggen voor diverse goede doelen. De loop begint om 14.00 uur met een gezamenlijke warming-up, waarna de deelnemers door de Midstraat en door het Park Heremastate lopen. Onderweg is er een tussenstop met diverse activiteiten.

Traditiegetrouw organiseert ijsclub Eensgezindheid op zaterdag 28 december weer een winterwandeltocht in Stavoren. Genietend van de sterrenhemel en de sfeervol verlichte boerderijen kun je deze avond een prachtige ‘kuier’ maken door de Noardermar. Deelnemers kunnen kiezen of ze 5, 11 of 16 kilometen willen wandelen. Kinderen die de 5 kilometer meewandelen kunnen meedoen met een speurtocht en onderweg naar hartenlust speuren naar verstopte dieren.

Om het nieuwe jaar in het luiden kun je meedoen aan één van de Nieuwjaarsduiken. In Lemmer kun je alweer voor de achtste keer aan deze traditie meedoen en als een echte bikkel de vaak zeer kille wind en het ijskoude water van het IJsselmeer trotseren. Anderen kijken dik ingepakt al huiverend toe. Ook in Terherne kun je het jaar goed beginnen met een frisse start bij de Pier. En na afloop warm je je heerlijk op met een welverdiende kom erwtensoep.

WWW.JOURE.ROTARYSANTARUN.NL

WWW.IJSCLUBSTAVOREN.NL

WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL

nijs gjirrich interessant

FOTO: MEINTSJE DE JONG

ZATERDAG 21 DECEMBER

KRYSTKUIER

ZATERDAG 14 DECEMBER

DONDERDAG 26 DECEMBER

Kerstconcert Langweer

Krystkuier

Het Interkerkelijk Koor Langweer houdt haar jaarlijks Kerstconcert in de Dorpskerk van Langweer. De muziekcommissie heeft een gevarieerd programma samengesteld met liederen als “Hallelujah” van Händel en “All bells in paradise” van John Rutter. Ook het Koperensemble Faire le Cuivres, dat speciaal voor deze gelegenheid is samengesteld, zal een bijdrage leveren door solowerken ten gehore te brengen en het koor (en publiek) te begeleiden bij de samenzang.

De Krystkuier op Tweede Kerstdag ontbreekt natuurlijk ook dit jaar niet. Strek de benen en geniet van de buitenlucht tijdens een heerlijke kerstwandeling in en rondom Sint Nicolaasga. Onderweg kom je allerlei verschillende acts tegen. Laat je onderweg bijvoorbeeld verrassen door een muzikaal intermezzo of vergaap je aan de zaagkunsten van Banzai-John die van een boomstam een kunstwerk maakt. Ook aan de inwendige mens wordt gedacht.

WWW.KOORLANGWEER.NL

WWW.FACEBOOK.COM/KRYSTKUIER

UW EVENEMENT HIER? Waterland van Friesland laat elke maand in deze krant een greep uit de agenda zien van Zuidwest Friesland. Organiseer je zelf een evenement? Meld deze dan aan en mail alle informatie mét een foto naar agenda@waterlandvanfriesland.nl


46

SPORT

NUMMER 12 • 2019

Zeiltalent Marissa IJben uit Joure wint Flyer Trofee

“IK ZIE HET ALS EEN MOOIE BELONING VOOR EEN GOED ZEILJAAR” De pas 16-jarige Marissa IJben uit Joure heeft het afgelopen jaar laten zien dat ze tot de beste zeilers van de wereld in haar leeftijdscategorie behoort. Als klap op de vuurpijl werd ze hiervoor beloond met de Flyer Trofee tijdens het officiële Zeiler van het Jaar Gala in Scheveningen. TEKST GEA DE JONG-OUD

D

De verrassing was groot toen Marissa via een appje vernam dat ze genomineerd was voor de Flyer Trofee, de prijs die binnen de nationale zeilsport wordt toegekend aan het jeugdtalent van het jaar (onder 21 jaar). “Dat had ik helemaal niet verwacht”, vertelt Marissa. Vervolgens mocht ze tijdens het officiële Zeiler van het Jaar Gala - gehouden op 5 november 2019 in het Scheveningse Zuiderstrandtheater - samen met de andere genomineerde Sil Hoekstra (windsurfer) ook nog eens daadwerkelijk de trofee in ontvangst nemen. Marissa: “In het bijzijn van alle prominenten uit de zeilwereld, hoorden we dat we allebei hadden gewonnen, superleuk natuurlijk. De Flyer Trofee is een prachtige prijs. Ik zie het als een mooie beloning voor een goed zeiljaar. Het betekent voor mij: goed gedaan, ga zo door, dus een mooie afsluiter van het jaar 2019.”

EUROPEES KAMPIOENSCHAP IN FRANKRIJK Samen met Marissa blikken we terug op het afgelopen jaar. Een jaar, waarin ze vele trainingsuren maakte, meestal op het water van Scheveningen, en waarin ze veel van huis was. Daarnaast moest ze ook naar school. Marissa is leerling van het Bornego College in Heerenveen en zit in 5-VWO: “Op sommige momenten moet ik wel veel voor school doen, want ik moet bijblijven natuurlijk. Doordat ik aan topsport doe, kan ik niet altijd alle lessen volgen. Maar zolang ik het goed kan combineren met het zeilen en de cijfers dit ook laten zien, vinden ze dat prima op school.” Marissa presteerde opvallend goed tijdens grote internationale zeilwedstrijden. “In mei van dit jaar ben ik op het EK in Frankrijk overall als vijfde meisje geëindigd. Dat was in de Laser

Mariska (links) met de Flyer Trofee

“HET BETEKENT VOOR MIJ EEN MOOIE AFSLUITER VAN HET JAAR 2019.”

Lekker en betaalbaar eten aan het gezelligste plein van Joure! Dagelijks geopend! T 0513 415 425

bistrofred.nl


GROOTDEFRYSKEMARREN.NL

47

In actie tijdens het WK in Polen

“EEN EENMANSBOOT PAST GOED BIJ MIJ.” wind. Ik heb meegemaakt dat die tijdens een wedstrijd 180 graden draaide. Ja, dan wordt de wedstrijd afgelast, is er later een herstart, en zeilen we een ander parcours. Ik kwam een keer pas om half negen van het water. Door de warmte moet je goed blijven drinken en ook mentaal komt hier meer bij kijken. Je moet je concentratie niet kwijtraken. Gelukkig is het allemaal goed verlopen. Ik eindigde als tweede in het Onder 17 klassement van de EK Laser Radial en mocht op het podium het zilver in ontvangst nemen.”

WK JEUGD IN POLEN

4.7. Ik was blij met deze prestatie, want er waren maar liefst 130 deelnemers. We hadden te maken met een in kracht wisselende wind en uitstel. Maar daar kan ik goed mee omgaan. In 2018 was ik op het EK in Polen vijfde geworden, dus ik had het gevoel dat ik in Frankrijk ook lekker mee zou kunnen zeilen. Een vast doel had ik niet, maar ik had wel een top 10-positie in mijn hoofd. Bovendien had ik in het najaar van 2018 veel getraind in de radiaal, een boot met een groter zeil, waardoor het zeilen in de laser 4.7 lichter aanvoelde en gemakkelijker ging. Mijn gevoel kwam uit, de vijfde plaats is een prima prestatie.”

ZILVER IN GRIEKENLAND Ondanks het mislopen van het podium kijkt Mariska met Nederlandse vlag, tevreden terug op het WK in Polen.

Begin juli reisde Marissa af naar Athene. “Griekenland is een warm land. We hadden ook hier te maken met uitstel van wedstrijden omdat er geen wind was. Het is in Griekenland lastig te voorspellen wat het weer gaat doen en vooral de

Gezellig Entreekaartje naar voor De Bios? maar € 7,Gebruik deze waardebon!

Geldig t/m 7 januari 2020 | niet i.c.m. andere acties € 2,00 toeslag bij 3D en kindercombi | € 1,50 toeslag bij lange film max. 4 pers/bon - GROOTdeFRYSKEMARREN 12-2019

Van 13 tot en met 20 juli werd het ISAF Jeugd WK in Gdynia in Polen gehouden. Daar miste Marissa op twee puntjes na het podium, maar kon ze meer dan tevreden zijn met een hele knappe vierde plaats in de Laser Radiaal-klasse. Terugblikkend op een uitstekend zeiljaar vertelt ze waar haar kracht ligt: “De laatste tijd verloopt het starten helemaal top. En dat is lekker want als de start goed is, kun je daarna in de wedstrijd gewoon je eigen ding gaan doen. Ik ben niet heel zenuwachtig voor de start maar heb wel mijn vaste routine. Geen wedstrijd is hetzelfde, de elementen zijn altijd anders. Toch probeer ik zo constant mogelijk te zeilen. Voor de wind ga ik altijd heel snel en kan ik veel tegenstanders inhalen. Wanneer ik voor de wind zeil, blijf ik actief en zoek ik de juiste golven om te kunnen ‘surfen’. Hang je rustig achterover als je voor de wind gaat, dan zul je minder snel gaan. Medium wind vind ik het prettigst om mee te zeilen, maar het gaat de laatste tijd ook goed wanneer de wind hard is.”

EENMANSBOOT Marissa IJben is op jonge leeftijd begon-

nen met zeilen en doet dit inmiddels al zo’n tien jaar. Meteen nadat ze haar zwemdiploma’s had gehaald, startte ze met het volgen van zeillessen in Langweer. In de Optimist leerde ze de beginselen van de zeilsport, nu is de Laser Radiaal haar wedstrijdboot. Marissa is blij met haar goede prestaties, maar ook met het plezier dat ze beleeft aan haar sport. “Dat we veel moeten reizen, vind ik een leuke bijkomstigheid bij het zeilen. Daar hou ik wel van. En lekker op het water zijn, je eigen ding doen en daar alleen maar mee bezig zijn, vind ik ook fijn. Een eenmansboot past goed bij mij. Ik hoef niets te overleggen. Ik moet altijd scherp zijn en bezig zijn met wat er om mij heen gebeurt. Het water, de wind, de tegenstanders, het verandert steeds.” Op de vraag waarom juist zij zo goed is in wedstrijdzeilen antwoordt Marissa dat ze dat niet precies weet: “Constant varen is iets wat mij goed afgaat. Ik eindig niet de ene keer vooraan en de andere keer helemaal achteraan. Ik probeer goed stabiel te presteren. En ook heel belangrijk, ik heb altijd veel zin in de wedstrijden.”

JEUGD WK 2020 IN BRAZILIË Het schema voor volgend jaar is al bekend. Marissa: “Natuurlijk, ik moet me nog plaatsen, maar mijn piek-event volgend jaar is hopelijk het ISAF Jeugd WK in Brazilië, dat in december gaat plaatsvinden. Dat is best ver weg, qua afstand en ook qua tijd, want het duurt nog een jaar. Maar het zou heel leuk zijn om daar te kunnen zeilen. Verder zijn er nog wedstrijden in Polen en Italië of Ierland. Volgende week vertrek ik naar Portugal om te trainen. Ik hoop op een mooi jaar en ga me daar goed op voorbereiden.”

DE BIOS HEERENVEEN Burg. Kuperusplein 52 Heerenveen

Reserveren? Bel 0513-654051 of www.bios-heerenveen.com

OVERAL GRATIS PARKEREN!


OOK VOOR VERHUUR EN ONDERHOUD VAN SKI’S EN SNOWBOARDS

straalencoatingsbedrijf.nl

De Burde 17

info@straalencoatingsbedrijf.nl

8574 TG Bakhuizen

Tel. 0514 - 58 17 70

N I N E G A D N O Z E L L A D N E P O E G R E B M E DEC 0 UUR N 13.00 UUR TOT 17.0 OPENINGSTIJDEN VA

Nieuwbouw • Verbouw • Onderhoud Utiliteitsbouw • Agrarische werken

wintersportspecialist SPORTHUIS A.P. VAN DER FEER thuis in de wintersport

GRATIS PARKEREN AAN DE ACHTERZIJDE

AGRICOLABOUW.NL

Grootste Gratis Actie Ooit!

DIJKSTRAAT 7-11 | 8701 KB BOLSWARD T. 0515 - 57 23 97 | APVDFEER.NL

VAN DE WINKEL

Team Geertsma.frl wenst sv NOK veel succes dit seizoen!

Bij elke bril vanaf €79: • Gratis standaard varifocale glazen OF • Gratis ontspiegelde glazen OF • Gratis 2e bril Actie is geldig t/m 31 december 2019. © Specsavers 2019. Specsavers en het Specsavers-logo zijn merken van Specsavers.

Marcel Postma Bouw Voor alle bouw- en onderhoudswerkzaamheden aan uw woning en bedrijfspand Murnserdyk 7 - 8573 WN Mirns Telefoon 0514 581847 Mobiel 06-18290226 E-mail info@marcelpostmabouw.nl

www.marcelpostmabouw.nl

Geertsma Assurantiën

Eigen Haard 33 8561 EX Balk T 0514 - 60 33 60 E info@geertsma.frl I www.geertsma-assurantien.nl


deFryskeMarren // SPORT

GROOTDEFRYSKEMARREN.NL

49

deFryskeMarren SAMENWERKING BAKHUIZEN EN NOK WERPT VRUCHTEN AF

“NOG GEEN WANKLANK GEHOORD” Na anderhalf seizoen weten veel spelers uit de ‘Samenwerkende Teams’ niet beter dan dat zij voetballen en trainen bij twee verschillende verenigingen, te weten RKVV Bakhuizen en SV NOK. Een van de vrijwilligers die achter de schermen veel organisatorisch werk verricht, is Rimmert Ploegstra, van origine lid van RKVV Bakhuizen. TEKST JOERI VAN LEEUWEN FOTO'S RKVV BAKHUIZEN EN SV NOK

“Vorig jaar hebben we voor het eerst actief samengewerkt”, begint Rimmert Ploegstra, in het dagelijks leven administratief medewerker. “Dit verloopt echt boven verwachting voorspoedig. We hebben nog geen enkele wanklank van ouders of spelers gehoord. Het is de keuze geweest om samen te gaan omdat we bij beide verenigingen een probleem hadden met de aantallen voetballers om teams op de been te krijgen in de meeste leeftijdsklassen. Inmiddels hebben we een samenwerking bij de elftallen in de leeftijdscategorieën onder 19, onder 15 en onder 13, waarbij we in de middelste leeftijdscategorie zelfs twee teams hebben. Voor Bakhuister begrippen is spelers hebben in deze oudste jeugd alweer een hele periode geleden en dat is al één van de belangrijkste winstpunten.”

TRAINEN OP TWEE LOCATIES Voor alle vier de teams uit de combinatie vormt het trainen op twee verschillende locaties geen probleem. Ploegstra: “Het is zo dat de ploegen twee keer per week trainen. De ene keer in Bakhuizen, de andere keer in Oudemirdum. Voor de winterstop spelen twee ploegen in Bakhuizen; zij spelen na de winterstop bij NOK en andersom is dat ook het geval. Doordeweeks in de zomerse periode waarin het wat langer licht is fietsen de jongens en in deze donkere maanden rijden de ouders op toerbeurt. Het is één keer in de week halen of brengen, dat blijkt voor de meeste ouders in de praktijk geen probleem.”

ONTWIKKELING BIJ DE JEUGD Door de samenwerking merken beide verenigingen de positieve gevolgen steeds meer, volgens Ploegstra, die naast de jeugd ook nog leider is van het eerste elftal van Bakhuizen. “Er zijn minder spelers die tussen wal en schip komen te zitten. Wanneer je zestien bent en je eigenlijk al moet worden doorgeschoven naar de senioren, is dat gewoon een lastige situatie. Dat gat is nu op te vangen, waardoor spelers langer in de jeugd kunnen blijven spelen en zodoende ook geneigd zijn niet te stoppen omdat er geen team voor ze is. Daarnaast is er ook nog het feit dat er een meisje vanuit Bakhuizen nu speelt tussen de meiden van NOK. Je weet ook iets meer wat er speelt bij elkaar.” Waar de beide eerste teams momenteel niet geweldig draaien, is Ploegstra wel tevreden over de ontwikkeling bij de jeugd. “Er wordt regelmatig meegetraind door de oudste jeugd met de selecties van de senioren. Er is voldoende potentieel en sporadisch spelen jongens al eens mee met hun ‘eigen’ club. Dat wil zeggen dat iemand niet ineens bij een ander eerste team mee kan spelen. Het is alleen toegestaan om te spelen bij de vereniging van origine. Onze hoofdtrainer van Bakhuizen is ook trainer van de Jo15, dus die weet ook wat er aan talent rondloopt in de jeugd. De betrokkenheid van beide verenigingen is ook goed te noemen.”

VERSCHILLENDE TENUES “Een van de punten die momenteel nog wel voor verbetering vatbaar zijn, zijn de tenues”, aldus Ploegstra. “We werken samen, maar spelen nog niet in eigen outfits. Zo kan het zijn dat er van beide verenigingen bij een team een coach is en beiden een andere jas dragen en ook tijdens de wedstrijden is dat

het geval. Misschien kunnen we daar in de toekomst nog wel winst behalen. Verder doen we het, op ons niveau, prima in de competities en hebben de spelers en ouders het prima naar hun zin. Het is niet zo van: “Moeten we nu weer naar de ‘andere’ club toe of naar onze eigen?’ Het voelt als thuis. En dat al na anderhalf jaar.”

DOORSTROMEN Doordat de jeugd nu blijft spelen is het voor beide voetbalverenigingen goed om te weten dat er weer jongens kunnen doorstromen naar de seniorenteams. “Dat is het voornaamste doel geweest voor de samenwerking. Jeugdspelers de kans geven om ook daadwerkelijk te kunnen blijven spelen in plaats van naar andere verenigingen te laten overstappen of misschien wel helemaal te stoppen. Een van de wensen is om nog een gediplomeerde trainer voor de groep te krijgen om zodoende ook daar nog winst in te behalen. Een team in elke leef-

tijdscategorie is ook zo’n wens. De trainers die we nu hebben zijn allemaal in ontwikkeling en dat gaat uitstekend. Ze vinden het ook leuk om te doen, maar een stap maken in die richting is wel degelijk een mooie stip op de horizon.”

VANAF JONGENS ONDER 13 Vanaf de leeftijd wanneer er wordt overgestapt naar het grote veld, in de leeftijdscategorie jongens onder dertien jaar, is er nu dus een succesvolle samenwerking. Gevraagd of het wenselijk of haalbaar is om de samenwerking nog eerder te door te voeren, treedt er bij Ploegstra enige ambivalentie op. Enerzijds is hij positief gestemd, maar hij is ook enigszins terughoudend. “Als je het mij vraagt zou ik het alleen doen wanneer het noodzakelijk zou zijn qua aantallen. Aan de andere kant werkt de samenwerking nu prima, dus waarom niet? Het zou in ieder geval prachtig zijn om de samenwerking nog jaren vol te houden om zodoende jongens en meisjes te kunnen laten sporten, dat is voor mij het belangrijkste punt.”


50

NUMMER 12 • 2019 TEKST JOERI VAN LEEUWEN

WISSELEND BEELD BIJ TUSSENBALANS

VOETBALCLUBS DE FRYSKE Na tien speelronden is het een mooi moment de eerste tussenbalans op te maken voor de vlaggenschepen van de voetbalclubs in de regio De Fryske Marren. In deze december-editie passeren dertien verenigingen de revue. In januari de overige vier. Positieve verrassingen: vv Balk en RENADO. Een rondje langs de velden...

Voor de spelers van voetbalvereniging Balk heeft het aanstellen van trainer Jan Bruin een merkbaar verfrissend effect gehad. De afgelopen seizoenen moest de hoogst spelende club uit de gemeente een even knappe als intensieve inhaalslag maken om zich definitief veilig te spelen, terwijl de withemden nu keurig in de middenmoot terug te vinden zijn. Dit seizoen lijkt er geen sprake van degradatieperikelen te zijn en heeft men wellicht uitzicht op meer. Met slechts vier punten minder dan koploper Oranje Nassau uit Groningen kan wellicht de doelstelling, handhaving, iets aangescherpt worden.

SLEAT Enkele kilometers van Balk gelegen is Sleat voor het derde seizoen op rij in de vierde klasse actief. Een knappe prestatie wanneer je bedenkt dat de club geen zelfstandige jeugdteams in de competitie heeft op het grote veld. Maurits Flapper maakt zijn naam als doelpuntenmachine wederom waar. In de eerste tien speelronden maakte hij al tien doelpunten, terwijl hij vorig seizoen op dertien eindigde. Een middenmootpositie is voor Sleat een uitstekende prestatie wanneer je bedenkt dat de afgelopen seizoenen steeds een klein stapje op de ranglijst werd gemaakt.

SC JOURE ZONDAG Bij de zondagtak van SC Joure was de promotie vorig jaar het gevolg van de kwaliteiten die het jaar ervoor al aanwezig waren. De groenwitten hebben in de vierde klasse na negen wedstrijden al twaalf punten bijeen gespeeld wat ervoor zorgt dat er nog geen problemen zijn en er geen dreiging bestaat voor een degradatiestrijd. Een uitstekende prestatie van de mannen van Jan Stuiver, die een schat aan ervaring heeft in de derde, vierde en vijfde klasse.

VVI In de voorgaande editie van deze krant was trainer Bas Bijen van VVI uitgebreid aan het woord. Ondanks de positieve woorden over de voetbalvereniging uit Idskenhuizen

was de start in prestatieve zin niet een doorslaand succes. Inmiddels hebben de mannen, die de thuiswedstrijden spelen op Sportpark De Stripe, de onderste regionen ingewisseld voor een plek onderaan de middenmoot. De dorpsclub lijkt hiermee alweer een stap in klassebehoud te zetten.

DELFSTRAHUIZEN Onder leiding van Gerben Visser is Delfstrahuizen goed gestart in de competitie. Yoran Korstra vond al elf keer het vijandelijke doel en de jonge ploeg weet steeds meer vastigheid te vinden. Voor het seizoen wilden de withemden graag hun prestatie van vorig seizoen verbeteren en gezien de stand op de huidige ranglijst is het niet ondenkbaar dat dit gaat gebeuren. Enig negatief puntje: in de beker werd er onlangs verloren van SC Leovardia waardoor het bekeravontuur strandde en er geen ‘overwintering’ mogelijk bleek.

RENADO De afgelopen seizoenen speelde RENADO geen echte rol van betekenis in de derde klasse. Dit seizoen ingedeeld in de ‘Friese’ derde klasse is er een heel ander beeld te bewonderen. Na twee keer een elfde plaats staan de mannen van Johan van Slooten nu op een prachtige derde plaats met uitzicht op een eventuele nacompetitie. Sint Annaparochie lijkt met het maximaal aantal punten uit het aantal wedstrijden de ploeg die zich uiteindelijk zal kronen tot kampioen, maar de Sint Nyksters hebben daarna het meeste aantal doelpunten voor. Er zijn al vijf spelers die minimaal vijf keer scoorden.

FOTO : VV RENADO

BALK

CVVO Na de degradatie uit de tweede klasse vorig seizoen heeft CVVO de top van de ranglijst in de derde klasse nog niet gevonden. Met een nieuwe trainer en meerdere spelers uit de eigen jeugdopleiding is een promotie wellicht een utopie. In een sterke derde klasse, met SWZ, Workum en Heerenveense Boys als de sterkste teams, is dit ook niet raar. Op dit moment is teenager Job Zwager de clubtopscorer met zes doelpunten.

VV LEMMER Het is voor voetbalvereniging Lemmer een weelde. Na jarenlang onderaan de ranglijst te hebben gebungeld en meerdere degradaties staat de ploeg uit de spreekwoordelijke kelder nu op de tweede plaats op drie punten van de koploper. Een kopgroep van vijf teams lijkt

een voorschot te nemen op wie er voor het kampioenschap gaan spelen. Er werd eenmaal gewonnen met 15-0 van AVV en naast Ameland zal ook Vlieland nog worden aangedaan dit seizoen. Topscorers zijn Niels Schuil en Denny Portijk met respectievelijk negen en acht doelpunten.

LANGWEER Bij Langweer wil het nog niet echt vlotten met het binnenhalen van de punten. De opbrengst na tien speelronden bedroeg slecht drie. De ploeg van Joop Braber lijkt daarmee in de problemen te komen in de strijd om degradatie te voorkomen. Uit de eigen wedstrijdverslagen


deFryskeMarren // SPORT

GROOTDEFRYSKEMARREN.NL

51

deFryskeMarren

MARREN BOB (L) EN BARRY (R) ZIJN DE TROTSE EIGENAREN VAN CULINAIR PODIUM LEWINSKI. SINDS KORT WERKT MARCO (M) BIJ HEN. ZE ZIJN ONTZETTEND BLIJ MET HEM!

FOTO : VVBALK.NL

IEDEREEN HEEFT HET RECHT OM TE DOEN WAT HIJ WIL!

blijkt dat Langweer vaak redelijk goed mee kan komen, maar uiteindelijk is scoren wel een lastige klus. Daarnaast is de selectie vrijwel nooit compleet door blessures. Wanneer Langweer degradatie wil ontlopen zullen er de komende maanden regelmatiger punten bij elkaar moeten worden gespeeld.

NOK Na het lopende seizoen gaan SV NOK en trainer Loet Boot uit elkaar. De Sneker oefenmeester heeft er dan drie seizoenen op zitten op sportpark De Skelp. De club, die dit seizoen werkt met een jonge selectie, aangevuld met wat oudere spelers, staat na tien wedstrijden in de middenmoot van de vierde klasse. Aanvaller Remco Andela zei in de voetbalbijlage al dat er geen wonderen mochten worden verwacht. Andela zelf en Wytze de Roos staan op vijf doelpunten en youngster Jilke de Boer (17 jaar) staat op vier.

DE WÂLDE Vorig seizoen degradeerde De Wâlde roemloos naar de vierde klasse en handhaving lijkt ook dit seizoen het hoogst haalbare. De nieuwe trainer, Herre Gaastra, vertelde eerder al dat het gaat om de ontwikkeling van zijn spelers en het spelplezier en dat vanuit die basis de prestaties dienen te komen. Onlangs werd er gewonnen bij HJSC uit Hommerts en werd er al eens gelijkgespeeld tegen Foarút (Menaldum). Het sco-

ren lijkt de mannen uit Elahuizen moeilijk af te gaan: slechts drie spelers wisten in de competitie het net te vinden. Ook dit jaar belooft weer spannend te worden voor de groen-gelen.

FFS De Vegelinoordse voetbalvereniging FFS is na tien speelronden en een opbrengst van dertien wedstrijdpunten terug te vinden op een keurige achtste plaats. Opvallend is dat slechts drie spelers zowel bij alle beker- als competitiewedstrijden aanwezig zijn geweest. Sjors Jellema zorgde in de tien wedstrijden voor ruim de helft van de doelpuntenproductie. Meer dan een middenmootpositie lijkt ook te veel van het goede.

SC JOURE ZATERDAG Bij SC Joure zaterdag werd afgelopen augustus het seizoen gestart onder trainer Dicky Schuurman. De club, die hoopt over enkele seizoenen op eerste klasse niveau te spelen, kent een dramatische start van het seizoen. Na tien wedstrijden is er slechts twee keer gewonnen en is men ‘koning gelijke spelen’. Vijf keer werden de wedstrijdpunten gedeeld. Jean Pierre N’Gouan maakte er vooralsnog vijf. In de januari-editie van GrootdeFryskeMarren komen Oudehaske, Bakhuizen, DWP en EBC uitgebreider aan bod.

Achter de gevel van een oude sigarenfabriek in Sneek schuilt een ware verrassing. Culinair podium Lewinski. Eenmaal binnen staan overal authentieke stoelen, banken en tafels. Allemaal met een verhaal. Je voelt je er meteen thuis. Instrumenten sieren het plafond. Kunst her en der. Maar de grootste trots is toch wel het podium, waarop een piano prijkt. Regelmatig treden hier mensen op, van toneel tot aan muziek. Jong zangtalent een opkomend toneel een kans geven. Dát is wat trotse eigenaren Bob Rouwhorst en Barry Diphoorn graag willen. Een culinair podium

Vijf jaar geleden kwam de voormalige sigarenfabriek in Sneek op Barry haar pad. Via via kwam ze in contact met Bob. Ze hadden vrijwel meteen een klik. Samen hebben ze het concept van Lewinski verder uitgerold. Lewinski is niet in één woord te vatten. Een culinair podium, een authentieke woonkamer, een tweede thuis. Er wordt gezongen en gedanst. En eten kun je er ook. Regelmatig staan ze in de keuken. Want naar muziek luisteren op een lege maag is er bij hen niet bij.

Teamwork

Niet alleen jong muziektalent krijgt een kans bij Lewinski. Bob en Barry werken met een fijn team, waar ze altijd op kunnen rekenen. Ook de 19-jarige Marco maakt sinds een aantal maanden onderdeel uit van het team. Pastiel had Lewinski benaderd. Of ze kandidaat Marco een kans wilden geven. En zo gebeurde het. Hij kon meteen aan de slag als afwasser. In het begin moest hij wel wennen. Op tijd komen bijvoorbeeld, dat bleek best wel lastig te zijn voor Marco. Bob heeft in alle openheid met hem hierover gesproken. En was positief verrast over Marco zijn reactie. Hij begreep dat dit niet kon en nam het gelijk serieus. Marco is iemand die kaders nodig heeft. En hele duidelijke grenzen. En dat geeft Lewinski hem. Samen met de jobcoach van Pastiel.

Doen wat je wilt

Marco zit helemaal op zijn plek. Nu hij eenmaal heeft geproefd aan de horeca wil hij meer. Hij vindt het werk zó leuk dat hij binnenkort wil starten met een koksopleiding. De collega’s zien Marco groeien. Hij is enorm veranderd, in positieve zin. Hij kan goed reflecteren. Bob merkt dat het samenwerken met Marco hem goed doet. Bob wordt er zelf geduldiger van. Ze hebben een goede klik. Ik hoef mij niet aan te passen en kan volledig mezelf blijven, geeft Bob aan. We zijn ontzettend blij met Marco. Iedereen heeft het recht om te doen wat hij wil. En dat is precies wat Marco bij ons doet, sluit Bob vrolijk af. En dát is waar Pastiel het voor doet. De juiste match vinden tussen werkgever en werknemer. Waarin beiden zichzelf kunnen zijn. En van elkaar kunnen leren.


Is uw fiets aan een beurt toe? Maak nu gebruik van onze speciale Winterbeurt: • De fiets wordt volledig nagekeken/afgesteld/gesmeerd en eventueel doorgemeten • Wielen worden gericht en op spanning gezet • Versnellingen en remmen worden opnieuw afgesteld en gesmeerd • Versleten onderdelen worden waar nodig vervangen • Ketting en schakelsysteem worden gesmeerd • De fiets wordt voorzien van de laatste nieuwe software (indien beschikbaar) • De fiets wordt grondig gereinigd • U kunt er hierna zeker weer een jaar tegen aan

Gewone fiets van € 69 nu € 39,Elektrische fiets van € 89 nu € 49,Prijzen exclusief eventueel te vervangen onderdelen.

Merk 2 • 8501 AN Joure • 0513 - 551813 Prins Hendrikkade 58 • 8601 CB Sneek • 0515 - 412163 Lemmerweg 13-15 • 8608 AA Sneek • 0515 - 413096

INFO@PROFILERODENBURG.NL

*Winterbeurt van 1 november 2019 - 1 maart 2020

WINTERBEURT


deFryskeMarren // SPORT KORT

GLORIOUS deFryskeMarren

GROOTDEFRYSKEMARREN.NL

53

KICKBOXING NIGHT

IN OUDEHASKE GROOT SUCCES

OUDEHASKE – In het Kulturhûs in Oudehaske werd op zaterdag 30 november voor de eerste keer de ‘Glorious Kickboxing Night’ georganiseerd. Deze avond was een initiatief van KickSports, de sportschool uit Oudehaske.

SNVV PAKT DRAAD WEER OP NA BRAND DONIAHAL SINT NICOLAASGA – Het was natuurlijk een enorme domper voor de volleybalvereniging uit Sint Nicolaasga: de brand in de Doniahal. Hierdoor moet de volleybalvereniging voor trainingen en wedstrijden uitwijken naar andere zalen. Dat is nu, na heel wat gepuzzel, gelukt. Voor de wedstrijden in december wijkt SNVV uit naar Langweer, Lemmer en Balk. Zo werd de wedstrijd van Heren 1 tegen LVC op 6 december in Langweer gespeeld en treedt dames 1 op zaterdag 14 december in Lemmer aan tegen Max Lease Animo’69. Ook voor de trainingen tot aan de jaarwisseling heeft SNVV inmiddels een onderkomen gevonden. De trainingen zullen plaatsvinden in Langweer, Lemmer, de kleine gymzaal in Sint Nicolaasga en Sporthal De Woudfennen in Joure. Volgens de laatste berichten kan SNVV in het voorjaar van 2020 weer terecht in de Doniahal.

CONTRACT HERRE GAASTRA BIJ DE WÂLDE VERLENGD

De

KickSports zond op deze avond zelf zes kickboksers de ring in. Twee partijen eindigden in een nederlaag, twee in een gelijkspel en de overige twee werden gewonnen. Bij de door Ehsan Momenzadah getrainde dames en heren maakte onder anderen Tynke Hof uit Bantega een goede indruk. In haar allereerste partij gooide zij hoge ogen in een harde

wedstrijd tegen Marit de Haan van KB Peye. Maar het hoogtepunt voor de ruim 400 toeschouwers was misschien wel de partij van de Jouster Ralf de Jong. De Jong trok het initiatief naar zich toe in de partij met Jonathan van Olst van KB Peye. Al in de eerste ronde besliste hij het duel met een technische knock-out. Hierdoor is hij uitgeroepen tot ‘Man of the Match’ van KickSports.

SC JOURE

START STERK IN NIEUWE ZAALKORFBALCOMPETITIE

VIER DAGEN EINDEJAARSSHOW

BIJ HAICO BOUMA

OUDEHASKE – Het einde van het jaar komt in zicht en dat betekent bij Haico Bouma Schaatsen, Skeelers en Fietsen tijd voor de jaarlijkse Eindejaarsshow. Dit jaar is de show maar liefst vier dagen. Tijdens de Eindejaarsshow worden er allerlei spullen verkocht tegen een gereduceerd tarief. Bovendien worden de fietsartikelen van Specialized, nieuw in het assortiment, gepresenteerd. De Eindejaarsshow is dit jaar op vrijdag 27, zaterdag 28, maandag 30 en dinsdag 31 december. Op vrijdag is de winkel geopend van 9.00 tot 18.00 uur, op zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur, op maandag van 10.00 tot 18.00 uur en op dinsdag van 9.00 tot 15.00 uur.

JOURE – Het eerste korfbalteam van SC Joure is begonnen aan de zaalkorfbalcompetitie. Na een goede veldreeks, waarin SC Joure al zijn wedstrijden wist te winnen, is het tijd om de warmte van de zaal op te zoeken. Ook daarin is de ploeg prima gestart.

de OUDEGA (DFM) – Het contract van hoofdtrainer Herre Gaastra bij De Wâlde is met een jaar verlengd. De voetbalclub en Gaastra zijn beide tevreden met de manier van samenwerken. Het wederzijds vertrouwen is nu dus bevestigd in een extra dienstjaar. Gaastra is momenteel bezig met zijn eerste jaar als trainer van De Wâlde. Hiervoor trainde hij de JO17 van SC Bolsward waarmee hij kampioen werd in de eerste klasse. De Wâlde is met 4 punten hekkensluiter in de vierde klasse A. De Wâlde is de afgelopen jaren afgedaald van de tweede naar de vierde klasse. Ook nu staat de ploeg er dus niet goed voor, maar voor De Wâlde is dat geen reden om te breken met trainer Gaastra.

DWP VR1 VERRAST WEER IN BEKER EN COMPETITIE De

SINTJOHANNESGA – Vorig seizoen kon het al niet op voor DWP VR1. De ploeg werd overtuigend kampioen en in het bekertoernooi reikte de ploeg tot de halve finale, waarin na strafschoppen werd verloren van Beilen/Fit Boys. Ook dit seizoen doet DWP het weer uitstekend.

fluitend door de poulefase met overwinningen op Heerenveense Boys VR2, WTTC VR1 en Heerenveen VR1. In de volgende ronde werd DWP gekoppeld aan FC Burgum VR2. Na 90 minuten stond er weer een ruime overwinning op het scorebord (2-8). Voor de tussenronde in december is DWP vrijgeloot.

In de derde klasse staat de ploeg na elf wedstrijden bovenaan met alle elf wedstrijden gewonnen. De ploeg scoorde bovendien zestig keer en kreeg slechts acht tegentreffers. Ook in het bekertoernooi gaat het weer uitstekend. DWP ging

Dit betekent dat de dames zich mogen opmaken voor een wedstrijd in de kwartfinale. Hierin zal VVAK VR1 uit Kerkenveld de tegenstander zijn. Deze ploeg is net als DWP een derdeklasser. Zal DWP net als vorig seizoen weer de halve finale halen?

de

Op 23 november begon SC Joure poule 4B met een uitwedstrijd in Stiens tegen MN en W 1. De Jousters hadden weinig moeite met de ploeg uit Stiens. SC Joure won uiteindelijk met meer dan tien punten verschil (8-19). De tweede wedstrijd, tegen WIK’34 uit Damwâld was een stuk lastiger. Toch trok Joure in Sportfun de wedstrijd naar zich toe. De eindstand was 19-14. Afgelopen weekend kwam Noveas uit Steenwijk naar Joure. De wedstrijd eindigde wederom in een overwinning voor de Jousters: 21-15. Hiermee gaat SC Joure samen met Lintjo uit Oldeberkoop aan kop. Het doelsaldo van Lintjo is echter net iets beter. Aanstaande zaterdag speelt Joure de laatste wedstrijd voor de winterstop uit tegen Veenwouden.

n e r r a M e deFr ysk deFryskeMarren

KIJK VOOR HET LAATSTE SPORTNIEUWS OP WEBSITE

WWW.GROOTdeFRYSKEMARREN.NL

deFryskeMarren

HEEFT U NIEUWS VANUIT UW VERENIGING? LAAT HET ONS WETEN!

REDACTIE@GROOTDEFRYSKEMARREN.NL


54 2

1

9

10

12

13

7

11

6

8

3

5

26

21

25

16

20

24

19

23

18

22

17

9

9

15

14

D C

19

17

8

14

11

8 14

6

8

2

17

14

11

17

10 15

15

17

24

15

17 8

15

10

17

6

22 19

10

22

15

12

6

17 12

6

14

22

8

17

6

18

14

10 6

10

7

17

7

6

22

19

6

17

11

17

7

2

14

4

2

22

22 9

15

8

17

17 10

1

14

2

4

18

17

14

26

17

14

20

7

9

18

22

14 14

5

8

PUZZELPAGINA NR 1 2

22

17

7

5

17

11

W

15

22 11

8

7

15

4 14

17

7

7

H

22

18

18

5

17

6

NUMMER 12 • 2019

4

18 17

4 14

22

17

Puzzel en win! In iedere editie van deze krant staat een puzzel waarmee u leuke prijsjes kunt winnen. Stuur uw oplossing via de email of met traditionele post. U kunt dit sturen naar: info@grootdefryskemarren.nl o.v.v. puzzeloplossing NR 12-2019 – tot uiterlijk 1 januari 2020. Wij wensen u veel puzzel plezier!

19

Probeer ijke letters. staan voor gel . Gelijke cijfers den woord te vin rde leu gek het

bergschaap

deel v.e. schip

raamwerk

groothartigheid

muziekinstrument

onthaal

bevelen

2

slaag

hoofd v.e. moskee

pl. in Duitsland

lijfspreuk

studenteneetzaal

geneesmiddel

10

7

paardenkracht

persoon

riv. in Schotland

rondhout

4

tijdvak

jaargetijde

lege ruimte

16

17

18

19

20

18

26

23

10

10

15

26 26

15

9

verlies plant

deel v.e. toneelstuk

besef

11

1

scandium (afk.)

14

26

C

2

21

18

20

22

12

10

6

26

2

15 9

15

21

8

9

10

11

12

13

21

22

23

24

25

26

4

10

13

10

1

11

A

17 15

22

T

1 20

24

10

1 26

19

11

11

4

22

1

2 22

16

24

24

10 26

19

26 19

1

21 11

26

11

15

19 17

9

6

19

26

1

26

2

desondanks

17

15

26

Spaanse uitroep bid (Latijn)

19 9

10

sterrenbeeld

bijwoord

14

11

Europese hoofdstad grond met ijzer

15

17

26

15

22

23

8

22

26

21

15

22

1

21

26

10 22

1

17 19

19

10

2 8 18

10 20

11

18 26

2 11

26

26 26

19

15

graan klokjesbloem

Gelijke cijfers staan voor gelijke letters. Probeer het gekleurde woord te vinden.

venijn ijshut

een zekere

boom

eenjarig dier

voordat

deel v. Sumatra

pannenkoekje

bedrijfsleider

vogelverblijf

zangnoot

en dergelijke

aardig

pl. in Frankrijk

8

2 BIOSCOOPKAARTJES!

5

12

riv. in Italië

PUZZEL EN WIN

sportterm

inwonend

schavuit

15

21

spinsel

riv. in Rusland

9

3

14

19

historie

wiel

van dezelfde soort

7

17

aanwijzend vnw.

staat

scharnier

soort gedicht

6

land in Azië

plant

selenium (afk.)

5

21

ridder

boekhoudterm

4

11

op die manier

volzin

3

9

godin v.d. jacht

6

2

kijkkast

judograad

buikvaas

1

N

nageslacht

doopakte

plant

13

projectiel

stannum (afk.)

Burgemeester Kuperusplein 52 Heerenveen • T 0513-654051

omslag

Kijk voor het actuele filmaanbod op: www.bios-heerenveen.com

pendelaar

DE BIOS HEERENVEEN

© www.puzzelpro.nl 1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

Winnaar puzzel Grootdefryskemarren 11 - 2019 Immie Visser-Smink uit Rottum heeft 2 bioscoopkaartjes gewonnen. Deze worden aangeboden en zijn te besteden bij de Bios Heerenveen. OPLOSSING EDITIE 11: Wasmachine en ochtendhumeur.

COLOFON GrootdeFryskeMarren krant is een maandelijkse uitgave van Ying Media. De krant wordt huisaan-huis verspreid in gemeente De Fryske Marren en ligt bij verschillende 'pick-up' points in gemeente De Fryske Marren.

STUUR UW ANTWOORDEN van PUZZEL 20, VÓÓR 1 januari A.S. PER EMAIL NAAR: info@grootDEFRYSKEMARREN.nl OF PER POST NAAR: GROOTDEFRYSKEMARREn, Zwarteweg 4, 8603 AA SNEEK

UITGEVER

EINDREDACTIE

VERKOOP

Ying Media BV Zwarteweg 4, 8603 AA Sneek Telefoon 0515 745005 E-mail info@yingmedia.nl

Henk de Vries

Meine de Vlugt, Ying Mellema, Marianne Bouwman, Henjo van der Klok, Mieke Alferink

REDACTIE

redactie@grootdefryskemarren.nl

Henk van der Veer, Wim Walda, Eelke Lok, Jan van Loon, Albert Bouwman, Kirsten van Loon, Joeri van Leeuwen, Gea de Jong-Oud

BLADMANAGEMENT

VORMGEVING

Nicky Bosma en Marianne Bouwman

Frans van Dam (Quod Media)

REDACTIETIPS?

Hoekstra Krantendruk, Emmeloord

VERSPREIDING

FOTOGRAFIE Oplage: 28.000 exemplaren.

DRUK

Johan Brouwer, Orange Pictures, Andre Weening, Wim Walda.

FRL Verspreidingen, Leeuwarden

Niets uit deze uitgave mag worden gekopieerd zonder voorafgaande toestemming van de uitgever. De gegevens in deze krant zijn met zorg samengesteld. Ten aanzien van de juistheid van de inhoud hiervan kan echter geen aansprakelijkheid worden aanvaard.


KOM NAAR ONZE EINDEJAARSSHOW

4 DAGEN SHOW

Vrijdag 27 december // Zaterdag 28 december // Maandag 30 december // Dinsdag 31 december //

09.00 - 18.00 09.00 - 17.00 10.00 - 18.00 09.00 - 15.00

Volop

SALE

NIEUW

IN ONZE WINKEL

PRESENTATIE VAN DE NIEUWSTE 2020 MODELLEN

EN VEEL AANBIEDINGEN IN KLEDING EN MODELLEN 2019 VAN O.A. BIANCHI, CANNONDALE, CUBE, COLNAGO, GIANT, FUJI, DE ROSA EN GUILLEM

2

2 A7/E

JOU

RE

  •  •    • 

W W W. H A I C O B O U M A . N L

OUDEHASKE

N

VEE

REN

HEE


Volkswagen APK Nu â‚Ź 25 all-in + Gratis in combinatie met onderhoudsbeurt + Altijd vervangend vervoer in Heerenveen en Sneek + 2 jaar garantie op uitgevoerde werkzaamheden

NATUURLIJK

BIJ:

vandenbrug.nl/volkswagen

Van den Brug Heerenveen

Van den Brug Sneek

Zilverweg 5, 8445 PE Heerenveen

Kleermakerstraat 6, 8601 WG Sneek

T 0513 - 63 30 54

T 0515 - 42 52 52

Je vindt Van den Brug ook in Drachten, Buitenpost en Franeker

Profile for Ying Media

GrootdeFryskeMarren december -2019 inclusief feestbijlage  

GrootdeFryskeMarren december -2019 inclusief feestbijlage  

Profile for yingmedia
Advertisement