Page 1

10-2019 GROOTDEFRYSKEMARREN.NL

3e JAARGANG • NR. 10

groot deFryskeMarren

INCLUSIEF BIJLAGE

LIFESTYLE TRENDS NAJAAR 2019

IN DEZE UITGAVE Tusken de informatie va Marren ng De Fryske Maemeente rren

JUWELIER EN GOUDSMID

“SAMEN GAAN WE ER IN JOURE IETS MOOIS VAN MAKEN”

FOTO: JOHAN BROUWER

ARIE DE KONING

Gratis waardebepaling! 2x

Verkoop je woning met Makelaardij Hoekstra En ontvang 6x je favoriete woonblad jouw huis waard is? Weten wat plus 2 kaarten voor de VT Wonen beurs www.makelaardijhoekstra.nl/waardebepaling

VT W on beur en s

6x

woon

blad


2

NUMMER 10 • 2019

opmerkelijk... FOTO: LAURAKEIZERFOTOGRAFIE.NL

Maandelijkse rubriek met opmerkelijke zaken in de regio. Is u wat opgevallen, wilt u ons deelgenoot maken van een leuke gebeurtenis, of heeft u een een aankondiging of tip voor ons, stuur deze dan naar redactie@grootbolsward-ijsselmeerkust.nl

WEER Terugkijkend op Jouster Merke en aanverwante evenementen zal bij iedereen het woord ‘regen’ voorop staan. Niet dat men zich bij voorbaat liet wegspoelen, maar je kunt beter weer hebben bij de merken, koersen en schouwen. Dus we spraken die week veel over het weer. Want als het slecht weer is, of echt mooi weer, of iets daar tussenin, we praten er over. In de kappersstoel, bij het koffiezetapparaat, in de kroeg, we hebben het altijd wel even over het weer. Frappant is ook dat, als er een stilte in een gesprek valt en je weet niet echt goed hoe je door moet gaan, je dan vaak over het weer begint. “Min waar net?” “Ja, net bêst!” “En juster reinde it ek al.” “Net in bytsje!” Als we zoveel over het weer praten, dan is alle weer dus nieuws. Als er een tsunami dreigt na een hurricane, waar ook ter wereld, we weten het. En als een orkaan de Azoren nadert, dan schudden we ons wijze hoofd: dan verandert er toch echt wat in het klimaat. Het mooiste is natuurlijk de weersverwachting. Die geeft je houvast in een haperend weergesprek. “Soe it fannemiddei noch reine?” Dan kijk je niet naar de lucht, maar naar Buienradar. Zeilers weten op donderdag al hoe hard het zondag waait bij de bovenste ton op het Sneekermeer. Weerstations verdienen schatten vol geld, want elk medium heeft zijn eigen weersvoorspelling. Je hebt dag- of zelfs weekvoorspellingen die globaal betrouwbaar zijn, dankzij de satellieten die ons gegevens verschaffen. Maar een bui ontstaat, dat ziet die satelliet niet. Dat zijn de nuances. Zo blijft het wat spannend. O ja. De media voorspellen nu een strenge winter. Afgezien van het feit dat zulks gokken heet, weet wel dat ze dat elk jaar doen. Maar je hebt wel weer even wat om over te praten.

Eelke Lok, Redactie GrootdeFryskeMarren

VEILING SYBRANDY’S SPEELPARK KRIJGT MEER TIJD VOOR REDDINGSPLAN

BIBLIOTHEEK BALK LATER OPEN DOOR VERBOUW

KONINKLIJKE ONDERSCHEIDING VOOR DE HEER EN MEVROUW HUSEN UIT LEMMER

OUDEMIRDUM – De veiling van Sybrandy’s Speelpark in Oudemirdum is met twee weken uitgesteld, om een reddingsplan meer tijd te geven. Het park sloot afgelopen zomer de deuren, omdat de eigenaren ermee stoppen. Er zijn tot nog toe geen kopers gevonden, die het park willen overnemen en daardoor dreigt permanente sluiting. Er is een reddingsactie opgezet door ondernemer Sjerp Jaarsma. Hij is nog bezig met een plan van overname en om de verhuizing van het park naar zijn recreatieterrein De Hege Gerzen te realiseren. In de tussentijd stond er al een veiling gepland, maar die is nu met twee weken uitgesteld om Jaarsma meer tijd te geven het project financieel rond te krijgen. De kosten van het project bedragen 250.000 euro. Daarvan is 120.000 euro beloofd door geldschieters. De ondernemer hoopt ook op steun van de gemeente De Fryske Marren.

BALK – De Bibliotheek in Balk gaat door het uitlopen van verbouwwerkzaamheden een week later open dan gepland. De heropening is nu gezet op 15 oktober. Tijdens de verbouwing kunnen bibliotheekleden terecht in de vestigingen in Lemmer of Koudum, of in één van de andere bibliotheken in Friesland. Wilt u per internet iets reserveren? Dit kan gewoon, maar vergeet dan niet de ophaalvestiging even te wijzigen. De tijdelijke sluiting van de Bibliotheek is nodig om appartementen te realiseren. De Bibliotheek zelf wordt uitgebreid met een cursusruimte en heeft vanaf 15 oktober een nieuwe entree.

LEMMER – Vorige week ontvingen mevrouw Bintje (Bettie) Husen-Schievink en de heer Rijndert (Rijn) Husen uit Lemmer allebei een Koninklijke Onderscheiding. De heer en mevrouw Husen werden daarmee beiden Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Locoburgemeester Veltman spelde de bijbehorende versierselen op tijdens de feestelijke bijeenkomst van het 40-jarig bestaan van buurtvereniging De Noordster te Lemmer. Mevrouw Husen was van 1979 tot en met 2017 actief als activiteitenorganisator voor buurtvereniging De Noordster in Lemmer. Zij heeft zich geheel belangeloos en met nimmer aflatend enthousiasme ingezet voor de vereniging. De heer Husen is sinds 1979 actief als voorzitter van diezelfde Buurtvereniging en vanaf 1990 kwam hier het beheer van het buurthuis bij. Als voorzitter zorgt hij al jarenlang voor het in stand houden van de buurtvereniging en heeft hij de dagelijkse leiding op zich genomen van het buurthuis Het Sterrehuis, samen met het bestuur en de vrijwilligers van de vereniging.

De

BRANDWEER BAKHUIZEN UITGERUST MET GROOTWATERTRANSPORT

de GERRIT HIEMSTRA: “WOUDAGEMAAL NIET MEER VAN DEZE TIJD LEMMER – Weerman Gerrit Hiemstra deed afgelopen week in zijn Rede fan Fryslân in het Provinciehuis een opmerkelijke uitsptraak: “Het Woudagemaal is niet meer van deze tijd.” Hij deed deze uitspraak terwijl het Woudagemaal op dit moment in bedrijf is en er veel mensen trots zijn op het werelderfgoed. Maar volgens Hiemstra moeten we er snel mee stoppen: “Vanuit het oogpunt van klimaatverandering en duurzaamheid wel. Het is natuurlijk een fantastisch gebouw om te zien, maar als je kijkt naar de functie ervan, dan is het gewoon ouderwets.” Hiemstra geeft toe dat het “wel charme” heeft, “maar als je kijkt naar de functionaliteit, dan zeg ik: ‘Bouw snel een nieuw en veel groter gemaal.’ Dan maken we ons klaar voor de toekomst. We drijven nu nog een beetje op het verleden, op het oude. Het moet anders. Het oude is prachtig, maar wel van vroeger. We moeten bezig zijn met de toekomst.” Sinds 1998 staat het Ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Hiemstra vindt dan ook wel dat het oude monument moet blijven bestaan.

BAKHUIZEN – De brandweer van Bakhuizen beschikt sinds kort over een zogeheten Groot Water Transport systeem. Afgelopen week stonden er een tweetal oefeningen op het programma bij VDL Bus aan de Wetterwille in Heerenveen. Aan deze oefeningen deden de brandweerkorpsen van Gorredijk, Joure, Bakhuizen en Burgum mee. De brandweerlieden moesten tijdens de oefeningen vanaf de haven driehonderd meter slangen uitrijden om een tankautospuit te voorzien van water. Een WTS-1000 heeft een maximale lengte van 1.000 meter en een capaciteit van 4.000 liter per minuut. Bij een lengte van 500 meter kan de capaciteit zelfs 8.000 liter per minuut bedragen. De voeding gebeurt door middel van een hydraulisch aangedreven dompelpomp. De transportleiding bestaat uit een enkele leiding bestaande uit slangen met een diameter van 150 mm. Het materiaal (de slangen en de dompelpomp) wordt aangevoerd op een haakarmbak. Het opbouwen van een WTS-1000 duurt ongeveer 30 minuten. Het systeem wordt ingezet bij branden op een locatie waar te weinig bluswater voorhanden is. Hierbij gaat het dan vaak om relatief grote branden in de binnenstad, het buitengebied of in grote bedrijfsgebouwen. HEEFT U OOK NIEUWS TE MELDEN? LAAT HET ONS WETEN!

HET LAATSTE NIEUWS UIT DE REGIO STAAT OP:

LEMMER – Na een geslaagde Tuinentour waarbij ze haar publiek mee naar buiten nam, is het nu tijd voor een Huiskamertour, vindt zangeres en storyteller Willow Mae. In een knusse setting zal Willow Mae de harten van de luisteraars verwarmen. Op vrijdag 8 november komt Willow Mae naar Lemmer om op te treden in de huiskamer van Eelkje. Willow Mae licht toe: “Ik vind het ‘t fijnst om in een persoonlijke setting in contact te komen met de mensen. Ik wil een gevoel van verbondenheid creëren tussen mezelf en de mensen om mij heen tijdens de optredens.” Knus op de bank, met een drankje binnen handbereik, kun je luisteren naar prachtige akoestische versies van Willow Mae’s debuutalbum ‘Song Of Songs’. Liefde en verbondenheid zijn een belangrijke drijfveer bij het schrijfproces van Willow Mae. Ze laat zich inspireren door een variëteit aan bronnen; van de filosofie van Plato en de poëzie van Shakespeare, tot de visies van schrijfsters Brené Brown en Sue Johnson. ‘Song of Songs’ is een persoonlijk en rijk document over een universele zoektocht. Het album is uitgekomen als prachtige limited edition met fotokunstboek, en zal vanaf najaar 2019 ook beschikbaar zijn op de bekende streamingplatforms.

n e r r a M ke

s y r F e d defryskemarren.nl

WILLOW MAE KOMT MET HUISKAMERCONCERT NAAR LEMMER

WWW.GROOTDEFRYSKEMARREN.NL


deFryskeMarren

DE deFryskeMarren

GROOTDEFRYSKEMARREN.NL

3

MAAKFABRIEK

IN DE HERFSTVAKANTIE IN MUSEUM JOURE JOURE – Tijdens de herfstvakantie organiseert Museum Joure van dinsdag t/m vrijdag vier dagen lang weer ‘De Maakfabriek’, speciaal voor kinderen van 6 tot 14 jaar.

MAEYKEHIEM SLUIT JUBILEUM AF MET GROOTS SLOTFEEST SINT NICOLAASGA – Bewoners, medewerkers en vrijwilligers van zorgcentrum Maeykehiem in Sint Nyk en de dorpsbewoners genoten onlangs volop van een optreden van De Kast met speciale gasten Elske deWall en de Maeykehiem huisband. Dit in het kader van het vijftigjarig jublileum van Maeykehiem. Ook directeur Trijn van der Meulen zong een paar nummers met de huisband mee, zoals de favoriet van vele cliënten: ‘Hallelujah’. Vijf dagen lang werd het halve eeuwfeest van Maeykehiem uitbundig gevierd. In vijftig jaar tijd is de zorginstelling voor mensen met een verstandelijke beperking uitgegroeid naar 160 cliënten, verdeeld over drie locaties. Maeykehiem begon in 1969 met vier bewoners in Sint Nyk. Inmiddels zijn er ook vestigingen in Langweer en Sneek. In het kader van het jubileum zijn er de afgelopen maanden al diverse wensen van cliënten vervuld en werd er in de feestweek onder meer een grote braderie en speciale kerkdienst georganiseerd.

SCHOTSE KETELS EN WHISKY BIJ HET WOUDAGEMAAL LEMMER – Op zaterdag 2 november tijdens de ‘Dag van het Zwarte Koor’ (bijnaam van de stokers en de machinisten van toen) kan men in het ketelhuis van het Woudagemaal whisky proeven en wordt samen het glas geheven op de bikkels van weleer, met whisky-expert Johan Brouwer.

De uitdaging tijdens deze vakantie is om je eigen drinkbeker, -fles of ander drinkgerei te maken. Eerst neem je een kijkje bij de mooiste serviezen in het museum en dan ga je zelf aan het werk. Uiteraard ligt er allerlei materiaal voor je klaar, waarmee je heerlijk kunt experimenteren, zoals klei, papier-maché, mooie scherven en steentjes.

begonnen. Voor het drinken van koffie en thee heb je wel goed materiaal nodig. Je vindt in het museum dan ook allerlei originele koffiekannen, theepotten en prachtige serviezen, van allerlei materialen.

Dat in Museum Joure heel veel te zien is over de geschiedenis van het koffie- en theedrinken ligt voor de hand. Het bekende bedrijf Douwe Egberts is immers in Joure

Deze zijn vaak mooi ontworpen en prachtig versierd. Doe als een echte designer en maak in De Maakfabriek jouw unieke beker of theepot.

FAIRTRADE WEEK

BIJ WERELDWINKEL JOURE

JOURE –Wereldwinkel Joure organiseert van 27 oktober t/m 3 november een Fairtrade week. Overal in het land wordt volop aandacht gevraagd voor eerlijke handel, ook in De Fryske Marren. De Wereldwinkel van Joure heeft een – uiteraard papieren – tas met vier producten, inclusief een recept, in de aanbieding: zo kan de klant op een lekkere manier kennismaken met Fairtrade.

De Maakfabriek is open op 22, 23, 24 en 25 oktober. Je kunt op verschillende momenten starten, nl. om 10.00, 11.30, 13.00 en 14.30 uur. (Op de vrijdag is 13,00 de laatste instaptijd). Houd er rekening mee dat de activiteit tenminste anderhalf tot twee uur duurt. Om uiterlijk 16.30 uur sluit De Maakfabriek. Per groep is er plek voor circa vijftien kinderen. Opgave is aan te raden.

de

deFryskeMarren HET LAATSTE NIEUWS UIT DE REGIO STAAT OP:

WWW.GROOTDEFRYSKEMARREN.NL

In aansluiting op deze week komt Dambar, de zilversmid uit Nepal, voor de tweede keer naar Joure. Op vrijdag 8 november verkoopt hij van 13.30 tot 17.30 uur in de Wereldwinkel zijn zilveren sieraden. Dambar is eerste klas zilversmid en samen met zijn zoon Jos laat hij zien hoe de sieraden met de hand gemaakt worden.

HEEFT U OOK NIEUWS TE MELDEN? LAAT HET ONS WETEN!

De winst van het bedrijf van Dambar wordt onder andere besteed aan ondersteuning van projecten in arme dorpen, zoals waterpompen en bekkens voor wateropvang of de bouw van schooltjes en opvanghuizen voor kinderen van de laagste kaste. Hij probeert kansarme jongeren te helpen door voor hen een opleiding tot zilversmid te verzorgen in zijn atelier.

BOSMA UIT SINT NICOLAASGA WINT ZILVEREN PIEPER JOURE – Duizenden agrariërs en andere belangstellenden bezochten ondanks het slechte weer de 67ste Agrarische Schouw in Park Heremastate in Joure.

Het publiek doorloopt eerst de geschiedenis van whisky waarbij men uitgebreid hoort hoe whisky wordt gemaakt en aan zijn smaak komt. Daarna is er een proeverij van de verschillende soorten whisky. Niet alleen over whisky valt oneindig veel te vertellen, ook over het Woudagemaal met zijn bijna honderd jaar oude ketels. Wat hebben de ketels van het Woudagemaal en de Schotse stookketels gemeen? Wie dit smakelijk evenement in het ketelhuis van het gemaal wil meemaken, kan zich opgeven via de website van het Woudagemaal.

Burgemeester Fred Veenstra reikte hier de Zilveren Pieper voor de mooiste stand uit. De prijs ging dit jaar naar Bosma Melktechniek – Groene Vakzaak – AgriShop uit Sint Nicolaasga. Tijdens de jaarlijkse Agrarische Schouw konden bezoekers meer te weten komen over onder andere tractoren, melkmachines, voer, financiële mogelijkheden en allerlei andere zaken die te maken hebben met het boerenleven.

HERFSTWANDELING DOOR HET

EEUWENOUDE RYSTERBOSK RIJS – In het Rysterbosk bij Rijs kun je heerlijk wandelen over de statige lanen, uitkijken over het IJsselmeer en een bezoek brengen aan het sprookjesachtige vredestempeltje. Tijdens een speciale herfstwandeling van het Fryske Gea is er extra aandacht voor de veranderende natuur in de herfst. Het bos heeft de meest prachtige kleuren en is het onderkomen voor vele dieren. Daarnaast kent het Rysterbosk een rijke historie.

Aanmelden voor deze herfstwandeling van It Fryske Gea, die wordt gehouden op zondag 13 oktober van 09.30 – 11.30 uur, kan één dag van te voren, tot 15.00 uur, via 0511 – 53 96 18. Deelname is voor leden van It Fryske Gea gratis op vertoon van de ledenpas en niet-leden betalen € 4,- (t/m 12 jaar € 2,-).

VRIESIA FAIR 2019 IN SNEEK SNEEK - Vriesia Bouwen met Glas in Sneek organiseert van 24 tot en met 26 oktober de speciale ‘Vriesia Fair’, een uniek evenement waarbij het bedrijf inzicht en inspiratie biedt in de allernieuwste trends op het gebied van buitenleven. Bezoekers krijgen tijdens deze dagen ook nog eens 10% extra korting op de tuinkamers van Vriesia. Voor iedereen is er een hapje en een drankje aanwezig. Voor de kinderen is er een leuke speelhoek ingericht en op de zaterdag tijdens de Fair is er een extra verrassing. Tijdens de Vriesia Fair wordt er een Vriesia Barbecue verloot. Vriesia Bouwen met Glas is een sterk service verlenend bedrijf op het gebied van glasschade. Daarnaast is Vriesia gespecialiseerd in buitenleven producten als terrasoverkappingen. In de ruime showroom vindt men een uiteenlopend assortiment veranda’s, tuinkamers, kunststof kozijnen, schuifpuien en diverse glasprojecten zoals TIMELESS® douchedeuren en steel-look glaswanden. Nieuw in de showroom is het ClickitUp® balkon en terras balustrade systeem, met ingebouwd windscherm! De Vriesia Fair vindt plaats aan de Tingieterstraat 20 in Sneek.

d


Service staat bij Bouclé bovenaan!

Yoga & Meer www.yogasjoukje.nl

Yoga op maat • Inzicht-Meditatie • Dru Yoga Yin Yoga • Ontspanning Hypno Meditatie Activiteiten met o.a.

Verhuur Yoga ruimte

Sytske Batteram (MantraZingen) AnnMaria Kuipers (Familie Opstellingen) Boukje Hoeksma (Dru Yoga) Brigitte de Jong (Yin Yoga en Adem Beleving) Sjoukje Hoekstra (Yoga op Maat en Inzicht-Meditatie) Ditty en Hanneke (Ontspanning Hypno Meditatie)

In Yoga Centrum: Sjoukje Hoekstra 0514-522 313 Kortestreek 19 8531 JG Lemmer sjoukjehoekstra@hetnet.nl

UW HOOFDZAAK, HOOFDZAAK ONZE KOPZORGEN! UW HOOFDZAAK, ONZE KOPZORGEN!

s t r a n d pav i l j o e n

De Potvis koffie • lunch • borrel • diner • feest

3 ETAGES VERLICHTING!

Suderstrand 32 | Stavoren (Marina Buitenhaven) www.de-potvis.nl | info@de-potvis.nl Iedere 1e zondag van de maand live muziek

Kom langs in onze winkel en laat u inspireren!

Oktober en november: donderdag t/m zondag vanaf 11 uur geopend

Oosterdijk 89 Sneek • 0515-412874 • info@deboerlicht.nl • www.deboerlicht.nl

1 NOVEMBER 2019 • 18:00 TOT 23:00 UUR • BEACHCLUB LEMMER

PAUL DE MUNNIK • ELSKE DEWALL • VANGRAIL CULINAIR MEESTERKOK: MARCO POLDERVAART HOSTS: DENNIS WEENING & THEUN PLANTINGA

VRIJDAG 1 NOVEMBER VR AGEN WE A ANDACHT VOOR DE HERSENZIEK TE ATA XIE EN DONEREN WE GELD A AN ONDERZOEK NA AR DEZE HERSENZIEK TE. KOOP NU EEN ENTREEBEWIJS (€100,- DIT IS INCLUSIEF FOOD & DRINKS) EN STEUN HIERMEE HET GOEDE DOEL. WWW.CHARITY4BRAINS.NL

X-T3 + XF18-55

A7 mark III body A7 markII +28-70 Z6 + 24-70 F4.0

• X-Trans CMOS 4 + X Processor 4 • FULLFRAME SENSOR 24Mpixels • FULLFRAME SENSOR 24Mpixels • FULLFRAME SENSOR 24,5 MP • 26,1 Mpixels zonder low pass filter • 4K video, touchscherm • 50% beter tracking, 30% sneller AF • 12 BPS, 4K film, 5 assig stabilisatie • Weersbestendig body • 10 BPS, continue 89 raw foto’s • 117 focus punten • zeer helder en zeer scherp zoeker

€1849*

FOTO-GROEP HEERENVEEN WETTERTOER 4, HEERENVEEN

WWW.FOTO-GROEP.NL

tel: 088 0808 233 e-mail: heerenveen@foto-groep.nl

€2099*

€1299*

€2349*


deFryskeMarren

GROOTDEFRYSKEMARREN.NL

5

TEKST GEA DE JONG-OUD // FOTO'S JOHAN BROUWER

deFryskeMarren JUWELIER EN GOUDSMID ARIE DE KONING

“SAMEN GAAN WE ER IN JOURE IETS MOOIS VAN MAKEN” Flinke hobbels in zijn levensweg hebben hem gevormd tot de mens die hij nu is: een bevlogen ondernemer met hart voor zijn gezin en zijn juwelierszaak. Dat gezin, echtgenote Gezina en hun drie kinderen, vormt de basis. Het geloof in zichzelf en een flinke dosis doorzettingsvermogen doet de rest. Maar hij moest van ver komen, nadat hij als jonge jongen een ernstig motorongeluk kreeg. Dit is het inspirerende verhaal van Arie de Koning, van dakdekker tot goudsmid.


6

deFryskeMarren

deFryskeMarren JUWELIER EN GOUDSMID ARIE DE KONING

Arie de Koning zag het levenslicht op 7 oktober 1960 in Driebergen. “School was niets voor mij. Ik had andere ambities. Ik ben meer iemand van de praktijk, werken en geld verdienen. Mijn vader zei geregeld: ‘Doe nou eens een keer je best’, maar dat mocht niet baten. Nadat ik op de LTS de opleiding tot machinebankwerker had voltooid, ging ik aan de slag als dakdekker in de bouw.”

HET NOODLOT SLAAT TOE In 1979 sloeg het noodlot toe. De jonge Arie kreeg een ernstig ongeluk met zijn motor. Met zwaar hersenletsel en longkneuzingen lag hij vijf dagen in coma. “Daarna moest ik helemaal opnieuw beginnen”, blikt Arie terug. “Ik heb anderhalf jaar gerevalideerd en daarna nog elf jaar gedokterd. Mijn linkerarm is het probleem. Deze is verlamd, nog altijd. Door het ongeluk zijn zenuwen afgescheurd. Die hebben zich wel enigszins hersteld, maar ik kan mijn arm tot op de dag van vandaag niet gebruiken en ik heb er veel pijn aan gehad. Ik heb lang rondgelopen met een elektrostimulator die met prikkels de dagelijkse pijn kon verzachten.”

AFGESCHREVEN VOOR DE MAATSCHAPPIJ In het ziekenhuis kreeg Arie te horen dat hij ‘afgeschreven was voor de maatschappij’. “Dat was het stempel dat ik daar meekreeg”, vertelt Arie. “Het heeft veel impact, wanneer ze dat tegen je zeggen. Allerlei artsen hebben mijn probleem bekeken. Maar zware operaties waardoor ik nog meer verlamd zou kunnen raken zag ik niet zitten. Een arts uit Wenen wilde proberen een spier om te leggen. Daardoor zou mijn arm in een hoek van 90 graden komen te staan en zou ik meer kunnen met mijn onderarm. Ook dat is niet doorgegaan.”

LIEFDEVOLLE VERPLEGING IN HET ZIEKENHUIS Naast alle pech van het ongeluk, schoot de pijl van cupido raak, juist in deze ellendige periode. “Het is bizar, maar door het ongeluk heb ik de liefde van mijn leven gevonden. Gezina heeft mij verpleegd toen ik die weken in het ziekenhuis lag. Verliefd worden overkomt je en dit was echt. We zijn getrouwd en hebben samen drie zonen gekregen, Erwin, Remco en Wessel. We vormen een hecht gezin.” Met deze fijne thuisbasis kon Arie het opbrengen om nooit bij de pakken neer te gaan zitten. Daarbij bleef hij in zichzelf geloven en beschikte hij over een flinke dosis doorzettingsvermogen.

“IK WILDE WAT DOEN MET MIJN LEVEN” “Dankzij een juwelier in Hoogeveen, die wist van mijn tegenslagen, kon ik kennismaken met zijn ambacht”, vervolgt Arie. “Ik vond het prachtig maar had geen diploma’s. Wilde ik me gaan bekwamen in het juweliersvak, dan zou ik naar de opleiding in Schoonhoven moeten. Ik kaartte het aan bij het Arbeidsbureau, maar kreeg geen goedkeuring. Ik was kwaad en verdrietig. Ik was nog zo jong. Ik wilde wat doen met mijn leven. Vervolgens heb ik een test van twee dagen met een afsluitend gesprek in Paterswolde gedaan. Daar kreeg ik te horen dat ik prima de handel in zou kunnen gaan en dat iets voor mijzelf beginnen een uitstekende optie zou zijn. Toen ik dat hoorde, ging er een wereld voor mij open. Daarna heb ik bij het Arbeidsbureau een tweedaagse cursus moeten doen om te laten zien of ik dit aan zou kunnen.”

“HET IS BIZAR, MAAR DOOR HET ONGELUK HEB IK DE LIEFDE VAN MIJN LEVEN GEVONDEN.”


GROOTDEFRYSKEMARREN.NL

NUMMER 10 • 2019

7

“BIJ SIERADEN MAKEN SPEELT EMOTIE VAAK EEN GROTE ROL. DAT MAAKT ONS VAK EXTRA SPECIAAL” GEDIPLOMEERD GOUDSMID “In de tussentijd was ik via het GAK op een sociale werkplaats geplaatst. Dat wilde ik helemaal niet maar ik heb het er toch tien weken volgehouden. Gelukkig was ik iedere vrijdag werkzaam bij de juwelier in Hoogeveen met opruimen, solderen, ringen op maat maken, dat soort dingen. Ik genoot ervan. Ook al zorgde deze middag werken voor gedoe met het GAK, ik wist wat ik wilde doen en daarvoor moest ik toch echt naar Schoonhoven. Om daar te mogen studeren, moest ik toelatingsexamen doen. Dat was lastig. Ik had geen natuur- en wiskunde gehad. Maar ik was wel ongelofelijk gemotiveerd. Ik heb dat over kunnen brengen want ik werd toch aangenomen en mocht beginnen in de derde klas. In drie jaar tijd heb ik zeventien diploma’s gehaald, van goudsmid tot juwelier.”

WERKPLAATS IN MAKKINGA “Ook al had ik de school succesvol afgerond, een baan vinden werd mijn volgende uitdaging. Want ik heb niet de snelheid van iemand met twee gezonde armen. Op therapeutische basis vond ik werk bij een juwelier in Emmen. Hierna kreeg ik opnieuw een kans in Hoogeveen. Daar ben ik voor de leeuwen gegooid en draaide volop mee in de winkel. Ik werkte nog steeds op basis van een uitkering. Je kunt je voorstellen dat dat na verloop van tijd niet meer goed voelde. Daarbij gaf het geen zekerheid. Ondertussen was ik een eigen bedrijf gestart. Ruim 2,5 jaar heb ik gewerkt als goud- en zilversmid

in de avonduren. Toen de gelegenheid zich voordeed een eigen woning te kopen met een werkplaats in Makkinga, zijn we verhuisd.”

VAN BALK EN LEMMER NAAR JOURE “In 1990 zijn we gestart met onze juwelierszaak in Balk, die we konden overnemen van Jan Jongstra. Na 2,5 jaar verlieten we Makkinga alweer. Dat was wel even slikken voor mijn vrouw, want we hadden het daar goed voor elkaar. Maar eenmaal in Balk vonden we snel onze draai. Daarbij hadden wij van 1995 tot en met 2005 een zaak in Lemmer. Na tien jaar hebben we besloten ons alleen op Balk te richten. En nu, na 29 jaar, moet ik helaas zeggen dat Balk het deels verloren heeft van het internet. Waar we voorheen met drie man in de winkel stonden op koopavond, hoefde dat de laatste tijd echt niet meer. Inmiddels hadden we Juwelier Dikland in Joure overgenomen. Het is een grotere zaak, ook al merk je ook hier het verschil tussen zomer en winter en de concurrentie met internet. Bij ons kan iedereen terecht voor een product van hoogwaardig materiaal, een goed advies en passende service.”

MOOI OM TE DOEN Tot zover de juwelier in De Koning. We brengen het gesprek op Arie als goudsmid. Sieraden maken. Een sieraad is meer dan een ‘materieel’ voorwerp, volgens hem. Het wordt vaak cadeau gegeven bij een speciale

gelegenheid of in opdracht daarvoor gemaakt. Daarbij speelt emotie een grote rol. “Dat maakt ons vak extra speciaal. De mensen vertellen hun verhalen. Het is aan ons om goed naar hen te luisteren. Dan kunnen we ze helpen, zoals ze dat wensen. Een mooi voorbeeld hiervan is het vermaken van trouwringen. Dat is een onderdeel van ons vak waar veel emotie bij komt kijken. Van de ringen van overleden mensen kun je een nieuw sieraad maken in de vorm van onder andere ringhangers of broches. Dat is iedere keer mooi om te doen. Laatst heb ik twee ringen door elkaar heen gevlochten en hier voor elk kind een steentje aan toegevoegd, als een teken dat het om een tijdelijk afscheid gaat. De verbinding blijft bestaan. Ooit zul je elkaar weer zien. Net als de band met je kinderen, die je voor altijd hebt.”

FAMILIEBAND De leden van de familie De Koning hebben zo’n sterke band met elkaar. De oudste en de jongste zoon hebben elk hun eigen weg gevonden. Middelste zoon Remco is sinds 2011 bij zijn vader in de zaak gekomen samen met zijn aanstaande vrouw Irish. “Het was zijn eigen initiatief en ik ben er blij mee. Ook mijn vrouw Gezina werkt voor ons bedrijf. Zij doet de boekhouding. Mijn beide andere zoons staan altijd voor ons klaar. Erwin is er voor de technische dingen en Wessel helpt ons op het gebied van reclame, kassasystemen, dat soort zaken. Met zijn allen gaan we er in Joure wat moois van maken.”


TOT 70% KORTING

Restanten mode van vorig & dit jaar voor dames! Tijdens de eerste drie openingsdagen ontvangen klanten nog eens 10% extra korting!

DONDERDAG

VRIJDAG

ZATERDAG

10 OKTOBER

11 OKTOBER

12 OKTOBER

09.30-18.00 UUR

09.30-18.00 UUR

09.30-18.00 UUR

Yok Yok Mode Outlet | Midstraat 142 | Joure | www.yokyok.nl

GROOTSE ASSORTIMENT TUINPLANTEN VAN FRIESLAND

AANBIEDING

Stim ôf op 92.2 FM en meitsje kâns op in

stoere bouradio!

PENNISETUM HAMELN POTMAAT 19 CM PER STUK 4.95

NU 3 VOOR

€ 10,We hebben volop mooie planten op ons groencentrum staan om tuin en terras mooi aan te planten. De herfst is de mooiste tijd om te planten, je hoeft niet veel water meer te geven en de planten gaan mooi vast wortelen doordat de grond nog goed op temperatuur is. Dit geeft de plant in het voorjaar een voorsprong en ze zien er dan in de zomer al volwassen uit. Meer weten? Breng een bezoek aan Greensales Balk, dan vertellen we alles over de voordelen van herfstbeplanting

Omrop Fryslân

Omropfryslan.nl/aksje


Tusken de Marren INFORMATIEBIJLAGE VAN GEMEENTE DE FRYSKE MARREN | OKTOBER 2019

INHOUD

• Verkeersadviseurs Faakje Hoekstra en Beitske Tymstra • Open huis erf en nieuwe milieuterrein Lemmer • Scoren door samenspel • Advies bij duurzame woningplannen met Tûk Wenjen • Carbidschieten? Vraag voor 1 november toestemming aan! • Dag van de Veiligheid, zaterdag 12 oktober

Duurzame Huizen Route op Gemeentelijke zaterdag 2 en 9 november activiteiten kalender Vergaderingen gemeenteraad De gemeenteraad vergadert anders in 2019. De vergadering van de raad is verdeeld in drie onderdelen: Petear, Debat en Beslút • Woensdag 9 oktober • Woensdag 16 oktober • Woensdag 30 oktober

Meld uw woning aan of kom langs!

Huiseigenaren in heel Nederland openen op 2 en 9 november hun deuren en laten anderen zien hoe zij hun huis duurzamer hebben gemaakt. Heeft u duurzame en besparende maatregelen genomen en vindt u het leuk om anderen op weg te helpen? Meld uw woning aan voor de Duurzame Huizen Route en deel uw duurzame woonverhaal! Van radiatorfolie, dak- en gevelisolatie tot een volledig energieneutraal huis, op duurzamehuizenroute.nl is elk verhaal welkom. Ook als u net bent begonnen met het nemen van maatregelen kunt u meedoen aan de Duurzame Huizen Route. Met uw informatie en ervaring kunt u iemand op weg helpen. Meld uw woning aan op www.duurzamehuizenroute.nl/ defryskemarren. Of bezoek een van de deelnemende woningen aan

de Nationale Duurzame Huizen Route voor een persoonlijk gesprek met de huiseigenaren. Wilt u ook starten met het verduurzamen van uw woning? Begin met een goed en onafhankelijk advies via Tûk Wenjen. Meer weten? Bezoek www.tukwenjen.nl.

MAANDEN HINDER VOOR VERKEER TERHERNE

De bijeenkomst vindt plaats in het gemeentehuis in Joure en begint om 19.30 uur. Bovenstaande data zijn onder voorbehoud. Kijk voor actuele informatie op: www.defryskemarren.nl/ gemeenteraad.

Dag van de Veiligheid

Open Huis

werf en milieuterrein Lemmer Zaterdag 2 november, 11.00 - 15.00 uur Milieuterrein Lemmer op de Lemsterhoek.

Inloopavond

brug Wyldehoarne Woensdag 6 november, 19.00 - 21.30 uur Gemeentehuis in Joure

Einde seizoen

bruggen en pontjes De zomer is weer voorbij en het vaarseizoen van 2019 is op 31 oktober dan ook weer officieel ten einde. In een waterrijke gemeente als de Fryske Marren zijn bruggen en pontjes veel aanwezig. Met het einde van het vaarseizoen komt ook het einde van het seizoen van de bruggen, sluizen en fietspontjes. Wilt u in de periode van 1 november t/m 31 maart toch gebruik maken van bruggen of sluizen kijk dan eerst op www.defryskemarren.nl voor de actuele bedieningstijden, het afroep nummer en tarieven. Wilt u de openingstijden van alle Friese bruggen altijd bij de hand hebben via uw smartphone? Download dan de Watersport app.

Het centrum van Terherne wordt opnieuw ingericht. Dat gebeurt de komende maanden. Doorgaand verkeer moet de komende maanden dan ook rekening houden met stremmingen en omleidingen. Door de unieke ligging van Terherne, kan dat leiden tot forse extra reistijd via de A7 en A32. Voor bewoners wordt buiten werktijden en in het weekend een oplossing geboden zodat zij zo goed en kwaad als het kan hun woning kunnen bereiken. Wilt u meer weten over de werkzaamheden in Terherne en op de hoogte blijven via de nieuwsbrief? Ga dan naar www.defryskemarren.nl/terherne.

Tusken de Marren | Informatiebijlage van gemeente De Fryske Marren | oktober 2019 verschijnt maandelijks huis-aan-huis als bijlage van GrootdeFryskeMarren. Redactie communicatie gemeente De Fryske Marren, postbus 101, 8500 AC Joure, telefoon 14 05 14 E-mail redactie@defryskemarren.nl. Tekst Letterhuis, Esther van Opzeeland | gemeente De Fryske Marren.

COLOFON

Zaterdag 12 oktober, 10.00 - 16.00 uur, plein De Merk in Joure


10

Informatiebijlage gemeente De Fryske Marren OKTOBER 2019

GEMEENTEGEZICHT

Verkeersadviseurs Faakje Hoekstra en Beitske Tymstra Hoe leid je het verkeer in goede banen? Wat kun je doen om schoolgaande kinderen bewust te maken van de gevaren op de weg? En hoe voorkom je parkeerproblemen in een nieuwe woonwijk? Het is maar een greep uit de vraagstukken waar verkeersadviseurs Faakje Hoekstra en Beitske Tymstra van gemeente De Fryske Marren zich over buigen.

FOTO:RIANNA HILARIUS / SPONTAAN VASTGELEGD

“Als beleidsadviseurs houden we ons bezig met alle verkeers- en vervoersvraagstukken die zich afspelen in De Fryske Marren”, begint Faakje. “We voorzien collega’s, inwoners, bedrijven en organisaties van advies om onze gemeente veilig en bereikbaar te maken voor weggebruikers. Zo zijn we betrokken bij de herinrichting van wegen, de organisatie van parkeergelegenheid en het treffen van voorzieningen voor het openbaar vervoer. Maar we geven ook verkeerskundig advies rondom evenementen en bouwprojecten, zoals de realisatie van Knooppunt Joure - in samenwerking met de provincie en Rijkswaterstaat. Geen dag is hetzelfde en juist dát maakt deze functie zo leuk.”

In balans

Beitske: “De Fryske Marren wil een goed bereikbare gemeente zijn. Het is onze taak om goede verbindingen en/ of oplossingen te bedenken, zodat er geen mobiliteitsproblemen ontstaan en weggebruikers wegen, kruisingen en rotondes op een veilige manier kunnen gebruiken. Tegelijkertijd hebben we ook te maken met het welzijn van inwoners. Zij hebben behoefte aan een gezonde en prettige woonomgeving. Een goede balans zoeken tussen bereikbaarheid, veiligheid en leefbaarheid is dus erg belangrijk. Een snelheidsbeperkende maatregel, zoals het plaatsen van verkeersdrempels, lijkt bijvoorbeeld een goede oplossing om de snelheid van het verkeer terug te dringen. Maar drempels kunnen ook trillings- en geluidsoverlast voor omwonenden veroorzaken en/of ze leiden tot ongewenst verkeersgedrag, zoals hard remmen en snel optrekken. Dat is geen wenselijke situatie.”

Beitske Tymstra (rechts) en Faakje Hoekstra. “We doen er echt alles aan om de verkeersveiligheid in onze gemeente te optimaliseren.”

Inwoners betrekken

In de praktijk vallen verkeersmaatregelen soms anders uit dan op voorhand bedacht, weet Beitske. “Dat heeft grotendeels te maken met het verkeersgedrag van weggebruikers; dat kun je vooraf niet altijd sturen. Het is waardevol om de lokale gemeenschap te betrekken bij het nemen van passende maatregelen, zij kennen de situatie en mogelijke gevaren als geen ander. Een goed voorbeeld is de herinrichting van Nijemirdum, die we samen met Dorpsbelang Nijemirdum hebben gerealiseerd. Het was de wens van dorpsbewoners om de kruisingen op de Lyklamawei binnen de bebouwde kom gelijkwaardig in te richten.

‘De Fryske Marren wil een goed bereikbare en verkeersveilige gemeente zijn’ Kijk voor het actuele gemeentenieuws op: www.defryskemarren.nl

Gelijkwaardige kruisingen passen niet bij een maximum toegestane snelheid van 50 kilometer per uur. Vandaar dat binnen de bebouwde kom 30 kilometer per uur is ingesteld op de Lyklamawei. Er gelden nu nieuwe voorrangsregels. Daarnaast zijn er visuele snelheidsremmers op en langs de weg geplaatst, met als doel dat weggebruikers hun snelheid aanpassen. Dit najaar gaan we de verkeersmaatregelen door middel van verkeerstellingen evalueren. Samen met Dorpsbelang Nijemirdum bespreken we de resultaten.”

Fietsveiligheid in De Fryske Marren Ondanks alle maatregelen en adviezen van Faakje en Beitske voor een duurzaam en veilig wegennet in De Fryske Marren, gaat verkeersveiligheid ook over andere zaken. Faakje: “Als verkeersadviseur gaan we regelmatig zelf de straat op om met inwoners in gesprek te gaan over de verkeersveiligheid in hun buurt. Op dit moment voeren we een grootschalig

onderzoek uit naar de fietsveiligheid in onze gemeente. De populariteit van elektrische fietsen en speed pedelecs (elektrische fietsen, waarmee je 45 kilometer per uur kunt halen) groeit en dat heeft gevolgen voor het verkeer. Het aantal rijwielers op de weg, de snelheid van fietsers en het aantal fietsongelukken nemen in rap tempo toe. Die ontwikkelingen willen we goed in kaart brengen. We willen ook onderzoeken of ons fietsnetwerk aan alle behoeften voldoet, waar de knelpunten liggen en wat de ideeën van inwoners zijn. Daarnaast houden we ons bezig met thema’s die gaan over verkeerseducatie en gewoontegedrag. Voor jong en oud organiseren we activiteiten en cursussen om mensen bewust te maken van de risico’s in het verkeer en het verkeersgedrag dat daarbij past, want ook daar valt veel winst te behalen. Ja, we doen er echt alles aan om de verkeersveiligheid in onze gemeente te optimaliseren”, verzekert Faakje.


www.defryskemarren.nl

WELKOM!

11

ZATERDAG 2 NOVEMBER 2019 11.00 - 15.00 UUR

Open huis nieuwe milieuterrein en werf Lemmer Zaterdag 2 november openen we de deuren van het nieuwe milieuterrein aan de Ossekamp in Lemmer. Een prachtige, nieuwe milieustraat met moderne voorzieningen, klaar voor de toekomst! Zo kunt u als inwoner op een vlotte manier alle verschillende soorten afval kwijt. We zijn trots op dit nieuwe terrein naast de nieuwe gemeentewerf en laten u dit daarom graag zien. Op zaterdag 2 november van 11.00 tot 15.00 uur is iedereen van harte welkom op het feestelijke open huis!

Een terrein dat van alle gemakken is voorzien: een moderne milieustraat die ons helpt met de kringloop van afval- en grondstoffen. Dat scheelt kosten en we zorgen ervoor dat we zoveel mogelijk materialen hergebruiken. Denk aan bouw- en sloopafval, grond, klein chemisch afval (kca) en asbest, papier, meubilair en natuurlijk groenafval. Een nieuw en ruim opgezet terrein zodat u met de auto en aanhangwagen gemakkelijk het terrein kunt op- en afrijden. De medewerkers helpen u bij de verschillende containers.

Snelle route voor bezoekers en meer grondstoffen

We willen graag meer bezoekers, meer grondstoffen en meer scheiding van stoffen op onze milieuterreinen. Daarvoor is er een snelle route: groenafval en veel huishoudelijke spullen die niet in de container thuishoren, kunt u op het milieuterrein vlot kwijt. Voor glas, papier, textiel, schoenen, metalen en elektrische apparaten staan inleverpunten langs de rijbaan. Ook op het perron kunt u uw spullen sorteren of krijgt u hulp van onze medewerkers. Het nieuwe milieuterrein op industrieterrein Lemsterhoek vervangt Overslagstation De Steke. Balk houdt een eigen milieustraat voor de meeste afvalsoorten; alleen voor KCA en asbest kan men voortaan (vanaf 4 november) naar Lemmer rijden. Door als gemeente drie milieustraten te houden, is de aanrijtijd voor inwoners maximaal 15 minuten. Ook hiermee willen we het afval scheiden zo gemakkelijk mogelijk blijven maken.

Samen halen we alles eruit! “Samen streven we naar 100 kg restafval per inwoner.” We zitten nu nog op gemiddeld 128 kg / inwoner, maar door beter afval te scheiden willen we in 2020 op maximaal 100 kg restafval per inwoner zitten.

Gemeentewerf vorig jaar al in gebruik

Het nieuwe milieuterrein ligt naast de nieuwe gemeentewerf die sinds juli 2018 bij onze buitendienst in gebruik is. Dit naar volle tevredenheid. Vanuit deze locatie werken zo’n vijftig collega’s die samen zorgen voor het onderhoud van onze ‘openbare ruimte’. Denk aan de wijkbeheerders, de strooiploeg, het rioolbeheer, de bediening en het onderhoud van bruggen en pontjes, afvalinzameling en het veilig houden van paden en wegen. Er is een eigen garage voor onderhoud van voertuigen en pontjes, een werkplaats, kantoor- en vergaderruimte, een wasplaats en een buitenterrein met stalling van voertuigen en opslag van bijvoorbeeld bestratingsmaterialen, zand en strooizout.

Agrarisch beeld en groenstrook Op de open dag kun je meedoen aan het afvalspel ‘Samen halen we alles eruit’ van Omrin met handige tips over afval scheiden.

Het ontwerp voor de werf is gemaakt door TWA Architecten uit Burdaard en hoofdaannemer was Jorritsma Bouw uit Bolsward. Kenmerkend is het landelijke ontwerp en de plaats van de gebouwen op het terrein. Samen doet dit denken aan een boerderij omzoomd door struiken en boomsingels. Dit past bij de agrarische omgeving. Tijdens het open huis kunt u zowel het buitenterrein als de gebouwen van de gemeentewerf bekijken.

Eerste werf met zonnepanelen Duurzaamheid was één van de belangrijkste speerpunten bij de bouw van deze werf. Zo zijn de wanden gemaakt uit duurzame, vergrijzende houten delen. De daken zijn gemaakt van rode (buitenzijde) en zwarte (binnenzijde) golfplaten. De werf

FOTO’S PETER VAN DEN BRANDT

Milieuterrein maakt afval wegbrengen makkelijk

Milieuterrein in aanbouw

voorziet voor een groot deel in de eigen energiebehoefte, doordat er 157 zonnepanelen op de zuidkant van het dak van het hoofdgebouw zijn gemonteerd. Vanaf de ingebruikname hebben de panelen zo’n 65.000 kWh elektriciteit opgewekt. Verder is de energievraag beperkt door het toepassen van energiezuinige LED-verlichting. Daarnaast is het hoofdgebouw van de gemeentewerf het eerste gasloze nieuwbouwproject van de gemeente. Het gebouw wordt verwarmd door een lucht-waterwarmtepompsysteem. De nieuwe gemeentewerf vervangt de voormalige werven in Lemmer (Pasveer) en Balk (Eigen Haard). Daarnaast blijft er een werf in Joure aan de Handelswei. Balk houdt daarnaast een eigen milieustraat.

Kom kijken en ervaren!

Onze collega’s staan op zaterdag 2 november voor u klaar om te vertellen over hun werk in de omgeving en over de verschillende ruimtes in de werf, op het buitenterrein en het milieuterrein. Ook voor kinderen is het leuk om eens te kijken hoe een afvalwagen eigenlijk werkt en hoe de container wordt opgetild óf

OPEN HUIS!

Wethouder Irona Groeneveld opent op zaterdag 2 november het nieuwe milieuterrein met aansluitend het open huis van 11.00 tot 15.00 uur, op zowel de werf als het milieuterrein. Vanaf maandag 4 november kunt u uw afval naar de het nieuwe terrein op de Lemsterhoek brengen en is De Steke dicht. De openingstijden van het milieuterrein Lemmer blijven gelijk! hoe de collega’s van de rioolploeg werken als ze onder de grond gaan. Doe mee aan de puzzeltocht (met leuke prijzen), leer meer over afvalscheiding, bermonderhoud en schadeherstel aan onze wegen door droogte. Op het milieuterrein laten we zien welke afvalsoorten je hier kunt brengen en waar dit naar toe gaat. Ook ‘Ho net yn ‘e Kliko!’ en Omrin zijn aanwezig. Een feestelijke en leerzame open dag voor jong en oud!

DOE MEE MET HO! NET YN ‘E KLIKO!

Door ons afval slimmer weg te gooien kunnen we onze afvalberg met meer dan de helft verminderen. Kleine moeite, groot effect! Wilt u meedoen? Kom dan op zaterdag 2 november naar de open dag óf stuur een mail naar lemmer@honetynekliko.frl.

Kijk voor het actuele gemeentenieuws op: www.defryskemarren.nl


12

Informatiebijlage gemeente De Fryske Marren OKTOBER 2019

SCOREN Al duizenden jaren is sport een begrip. Dat is ook niet zo gek, want het is leuk om te doen en draagt bij aan een goede gezondheid. Maar ook maatschappelijk gezien zijn sport en bewegen steeds belangrijker geworden. De gemeente wil haar nieuwe sportbeleid daarom niet alléén vormgeven, maar sámen met alle betrokken partijen.

Regelmatig sporten en bewegen helpt je om fit te blijven. Het heeft een positief effect op onder andere je gewicht, hart, immuunsysteem, bloeddruk en bloedsomloop, en verkleint daarmee de kans op hart- en vaatziekten. Een goede bloedsomloop zorgt er op zijn beurt voor dat de hersenen genoeg zuurstof krijgen en beter functioneren. Bovendien maakt je lichaam door intensief te bewegen endorfine en dopamine aan. Deze stofjes geven je een goed gevoel, waardoor je makkelijker met stress en zorgen om kunt gaan. En alsof dit allemaal nog niet genoeg is, vertraag je dankzij regelmatige fysieke activiteit ook nog eens het verouderingsproces. Niet voor niets is de richtlijn voor volwassenen om minstens 150 minuten per week te bewegen. Voor kinderen is dat meer dan het dubbele.

Groter speelveld

Tegenwoordig gaat het bij sport echter om meer dan alleen plezier en gezondheid. “Het speelveld is vergroot”, vertelt Reinier Luimstra met een passende uitdrukking. Als beleidsadviseur Sport bij gemeente De Fryske Marren ziet hij duidelijk hoe sport en bewegen in verschillende maatschappelijke opzichten een gunstige uitwerking hebben. “

Kijk voor het actuele gemeentenieuws op: www.defryskemarren.nl

‘Het papier is leeg’


www.defryskemarren.nl

13

DOOR SAMENSPEL Denk bijvoorbeeld aan het sociale aspect. Jong en oud, arm en rijk, met en zonder beperking; in de sport kan iedereen elkaar tegenkomen. Sport verbindt mensen. Maar ook helpt het sommigen om langer zelfredzaam te blijven en zelfstandig te blijven wonen. Of om de afstand naar de arbeidsmarkt te verkleinen, door ritme in de dag te krijgen. In de loop van de tijd heeft sport een andere, meer omvattende betekenis gekregen.”

Interactieve sessies

Als het aan de gemeente ligt, wordt het vormgeven van het nieuwe sportbeleid daarom een samenwerking tussen álle partijen die ermee te maken hebben: binnensportverenigingen, buitensportverenigingen, maatschappelijke organisaties en collega’s van andere beleidsterreinen. “Het papier is leeg”, zegt Reinier. “Wij willen iedereen zijn of haar zegje laten doen over de invulling van het nieuwe beleid. ‘Scoren door samenspel’ is de toepasselijke naam die we de beleidsnota gaan geven.”

De gemeente organiseert dit najaar daarvoor vier interactieve sessies. Tijdens die sessies legt ze de deelnemers stellingen voor, die bijvoorbeeld betrekking hebben op de sportvoorzieningen, sportevenementen en het sportieve aanbod voor kinderen. Reinier: “Wij stellen de deelnemers dan vragen als: hoe haalbaar is dit in De Fryske Marren? Wat zijn jullie wensen en ideeën op deze gebieden? Welke rol zien jullie daarbij voor jezelf?”

Optimaal benutten

Ook na de interactieve sessies blijft de gemeente elke stap afstemmen met de betrokken partijen. Volgens planning is de nieuwe nota begin 2020 klaar. Reinier: “Uiteindelijk komt de bal dan te liggen bij degenen om wie het gaat: de inwoners. Ik hoop dat zij de sportmogelijkheden die hen geboden worden optimaal benutten. Dat vraagt om de juiste mentaliteit: gelóven dat sport en bewegen je kunnen helpen om doelen te bereiken. Dan ben je immers al halverwege.”

Sta jij klaar voor een één-tweetje? Doe mee aan de interactieve sessies van de gemeente. Maandag 28 oktober 19.30 - 22.30 uur: binnensportverenigingen Donderdag 7 november 13.30 - 16.30 uur: maatschappelijke organisaties 19.30 - 22.30 uur: buitensportverenigingen Locatie: Party- en zalencentrum ‘t Haske, Vegelinsweg 20 Joure

Sta jij klaar voor een

ééntweetje? Doe mee met de interactieve sessies van de gemeente!

FOTO:FOTO NANTKO

Wij spelen jou graag de bal toe. Ben jij erbij? Geef je dan op via info@defryskemarren.nl. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Reinier Luimstra via tel. 14 05 14.

Kijk voor het actuele gemeentenieuws op: www.defryskemarren.nl


14

Informatiebijlage gemeente De Fryske Marren OKTOBER 2019

Duurzame woningplannen? Tûk Wenjen biedt onafhankelijk advies Wilt u uw woning verduurzamen? U bent niet de enige. Steeds meer woningeigenaren gaan aan de slag. Verschillende subsidiemogelijkheden maken dit nu extra aantrekkelijk. Er zijn zoveel opties dat u zich misschien afvraagt; waar begin ik? Wat zijn de mogelijkheden voor mijn specifieke woning en woonsituatie? Tûk Wenjen, het energiebesparingsproject van gemeente De Fryske Marren, biedt woningeigenaren een onafhankelijk advies om hun woning duurzamer te maken en te informeren over subsidiemogelijkheden. Basis energieadvies

Iedere woning is verschillend. En elke bewoner heeft andere ideeën over welke maatregelen nodig zijn om zijn/haar woning te verduurzamen. Daarom biedt Tûk Wenjen een basis energieadvies op maat. Het advies wordt gegeven door een onafhankelijk adviseur. Dit basisadvies maakt duidelijk welke maatregelen u kunt nemen aan uw

woning, wat de kosten zijn en welke subsidie- en financieringsmogelijkheden er zijn. Het basis energieadvies heeft een totaalwaarde van € 300,00 (incl. btw). Door een subsidie van gemeente De Fryske Marren is de eigen bijdrage voor het advies € 35.

Gasloos en energieneutraal adviesgesprek

Naast het basis energieadvies biedt Tûk Wenjen nu ook het ‘gasloos en

Carbidschieten?

energieneutraal adviesgesprek Nota-0’. Dit geeft een woningbezitter inzicht in de maatregelen en kosten om de woning energieneutraal en gasloos te maken. Bij een energieneutrale woning is de energie die wordt gebruikt in balans met de energie die zelf wordt opgewekt. In een energieneutraal huis woont u duurzaam, doordat u zelf de energie opwekt die u nodig heeft voor verwarming, ventilatie, warm water en

apparaten. De gemeentelijke subsidie voor dit rapport ter waarde van €995, bedraagt € 265. Wilt u meer informatie over Tûk Wenjen? Bezoek dan de site www.tukwenjen.nl.

Vraag voor 1 november toestemming voor de locatie aan! Carbidschieten is een jaarlijkse traditie op oudejaarsdag. Wilt u carbidschieten op 31 december? Dan kunt u vanaf 1 oktober toestemming voor het gebruik van een locatie aanvragen. Vraag nu de locatie aan

Het aanvragen van de locatie kan tot 1 november 2019 op www.defryskemarren.nl/carbid. We beoordelen de aangevraagde locatie. U ontvangt uiterlijk 15 november onze beoordeling.

Waar moet u rekening mee houden?

Om de veiligheidsrisico’s te verkleinen moet u zich o.a. aan de volgende regels houden: • carbidschieten is alleen toegestaan met een melkbus van maximaal 40 liter; • er mag alleen geschoten worden met carbid op oudejaarsdag tussen 10.00 uur en 17.00 uur; • voeg een plattegrond toe van de locatie bij de aanvraag; • de locatie is gelegen buiten de bebouwde kom; • minimale afstand van 75 meter tot bebouwing; • Als aanvrager bent u tenminste 18 jaar en neemt u de volledige aansprakelijkheid en verantwoordelijkheid. Lees alle regels in de nadere voorschriften carbidschieten op www.defryskemarren.nl/carbid.

Kijk voor het actuele gemeentenieuws op: Kijk voor het actuele gemeentenieuws op: www.defryskemarren.nl www.defryskemarren.nl


www.defryskemarren.nl

15

www.deweekvandeveiligheid.nl

Zaterdag 12 oktober:

Dag van de Veiligheid Met de komst van de herfst worden de dagen snel korter. Helaas betekent dat ook dat de kans op criminaliteit, zoals inbraak, toeneemt. Van 7 tot en met 13 oktober is er daarom weer de landelijke Week van de Veiligheid. Om het thema veiligheid voor inwoners nóg concreter te maken, organiseert gemeente De Fryske Marren - in het kader van die week - op zaterdag 12 oktober de Dag van de Veiligheid. Op deze dag - van 10.00 tot 16.00 uur - komen op het plein De Merk in Joure vertegenwoordigers van diverse hulpdiensten en andere partijen samen. Allen dragen ze op hun eigen manier bij aan veiligheid in De Fryske Marren. “Ze gaan met bezoekers in gesprek over het werk wat ze doen, maar ze zijn er ook om vragen te beantwoorden”, aldus Arnold Otten, buitendienstmedewerker Toezicht & Handhaving bij de gemeente en medeorganisator van het evenement. “Maar ook laten ze graag inwoners zélf aan het woord. Wat zijn hun ervaringen? Waar maken ze zich vooral zorgen over? Het is een mooie kans om veel van elkaar te leren.”

‘Een mooie kans om veel van elkaar te leren’

Wie en wat vind ik op het plein? Wie en wat kom je tijdens de Dag van de Veiligheid op de Merk tegen? Een overzicht: • BRANDWEER De plaatselijke brandweer is aanwezig met een brandweerauto en de voorlichtingscontainer Brandveilig Leven. Deze bevat een spel voor jong en oud, waarbij je een boerderij moet blussen door vragen over brandveiligheid te beantwoorden. • POLITIE Vanuit een preventietruck vertelt de politie over wat zij doet om criminaliteit te bestrijden. Ook bespreekt zij wat inwoners zelf kunnen doen om hun buurt veilig te houden. Voor kinderen staat er een politiemotor om mee op de foto te gaan. • GGD We zijn ons lang niet altijd bewust van risico’s voor onze gezondheid. Tijdens de Dag van de Veiligheid geeft de GGD voorlichting over relaties en seksualiteit, het voorkomen van gehoorschade en de gevaren van roken, drank, drugs en lachgas.

• GGZ In je privéleven of tijdens je werk kun je weleens te maken krijgen met verwarde personen. Hoe kun je daar het beste mee omgaan? De GGZ vertelt hierover. • S TICHTING CYBER SAFETY NOORD-NEDERLAND Cybercriminelen vinden voortdurend nieuwe manieren om particulieren en bedrijven via internet geld afhandig te maken. De Stichting Cyber Safety NoordNederland legt uit hoe je je daartegen kunt beschermen. Ook kun je laten testen of je telefoon en tablet ‘boefproof’ zijn en is er een Kras & Winactie. • C ENTRUM VOOR CRIMINALITEITSPREVENTIE EN VEILIGHEID (CCV) Wie dat wil, kan op 12 oktober een virtual reality bril opzetten van de CCV. Je ervaart dan hoe het is wanneer iemand je met een babbeltruc belangrijke informatie probeert te ontfutselen.

• KANTELSIMULATOR Bij een verkeersongeluk kan het gebeuren dat je auto op het dak of op de zijkant terechtkomt. Hoe kun je dan het voertuig veilig verlaten? Om mensen daarmee te laten oefenen, staat er tijdens de Dag van de Veiligheid een kantelsimulator op De Merk. • GEMEENTE DE FRYSKE MARREN Ook medewerkers van gemeente De Fryske Marren zijn die zaterdag op het plein aanwezig. Zij vertellen aan bezoekers waar de gemeente de komende jaren op het gebied van veiligheid extra aandacht voor heeft. Meer weten over de Week van de Veiligheid? Ga naar deweekvandeveiligheid.nl.

Kijk voor het actuele gemeentenieuws op: www.defryskemarren.nl


16

deFryskeMarren deFryskeMarren


NUMMER 10 • 2019

GROOTDEFRYSKEMARREN.NL

Focus

17

TEKST WIM WALDA // FOTO JOHAN BROUWER

RIENEKE DE HAAN UIT LEMMER

REGISSEUR TOT IN HAAR PORIËN Rieneke de Haan, creatief partner binnen Diamond Sound Systems in Joure, heeft in de 59 jaar van haar leven een indrukwekkend palmares opgebouwd. Geboren en getogen in Drachten, woonachtig in Lemmer, met Joure als professionele uitvalsbasis, heeft zij in menig Iepenloftspul in Friesland de regie in handen gehad; was ze ‘event stylist’ op zakelijke evenementen, zoals congressen, openingen of jubilea; en had ze in het kader van LF2018 de (regisserende) hand in de Friese uitvoering van de rockopera ‘Tommy’ in Park Heremastate in Joure. Kortom, een creatieve omnivoor met in haar brede scala aan activiteiten als grootste gemene deler dat ze graag de touwtjes in handen heeft: de regisseur. Rieneke de Haan: “Ik kom uit een calvinistisch gezin, waarin ik de middelste van drie kinderen was. Het adagium bij ons thuis was ‘hard werken en goed je best doen’. Zowel in je werkzame leven als privé, dat deden mijn ouders zelf ook. Het was ook best een modern gezin, want toen ik tien was, ging mijn moeder weer aan het werk. Ik was een van de weinige kinderen in de klas die een werkende moeder had.”

GEEN RECHERCHE, GEEN MARINE “Na de Mavo in Drachten wilde ik graag bij de recherche, maar ik kwam niet door de strenge toelatingsprocedure omdat mijn lengte niet toereikend was. Je moest in die tijd tenminste 1.75 meter zijn. Toen dat niet lukte wilde ik bij de marine, maar daar stak mijn vader een stokje voor. Hij had zelf bij marine gediend en kende het klappen van de zweep in die mannenwereld; daar wilde hij zijn dochter niet aan blootstellen. Toen wist ik het even niet meer. Doorstuderen was bij ons niet aan de orde. Op de één of andere manier ben ik het kappersvak ingerold, helemaal niet mijn bedoeling, maar zo liep het gewoon. Getrouwd op mijn twintigste, eerste kind op mijn tweeëntwintigste. Achteraf terugkijkend denk ik wel eens: ‘Wat jong, allemaal’. We hadden nog geen enkele levenservaring. Maar om mij heen gebeurde precies hetzelfde, dus je wist niet beter.”

“ER MOET MÉÉR ZIJN...” “Toch bleef ik het gevoel houden, dat dit niet mijn eindstation in het leven was. Ik ging weer aan de studie, haalde mijn middenstandsdiploma en deed cursussen. Na mijn scheiding ben ik naar Oudega (gemeente Smallingerland – red.) verhuisd en mijn eigen kapsalon begonnen. Wel bleef ik het gevoel houden dat er méér moest zijn, want als ik me ga vervelen komt het niet goed. Het toeval, zoals zo vaak, bracht uitkomst. Mijn zoon speelde toentertijd in een iepenloftspul in Oudega ‘De Grietman’, waarin ik ook een rolletje vertolkte. Ik raakte dermate geïntrigeerd in het werk van de regisseur, dat ik daar meer van wilde weten. Ik volgde een soort snuffelworkshop bij Keunstwurk, raakte gebiologeerd door het regisseren en deed de ‘grote’, vierjarige opleiding bij Keunstwurk. Een intensieve periode en erg leerzaam. Want daarnaast volgde ik ook veel workshops en kaderweekenden met onder andere Kitty Courbois, de grande dame van het Nederlandse toneel. “

DIAMOND SOUND SYSTEMS “Ik heb zeven jaar het Berne iepenloftspul, het BIS, in Easterwierrum geregisseerd. Je komt dan in het circuit, waarna vele openluchtspelen en toneelstukken volgden, waarvan de rockopera ‘Tommy’ in Park Heremastate in Joure één van de meest indrukwekkende was.” Tijdens de periode dat ze regisseerde verschoof de focus van toneelspel naar het totaalplaatje, waar ook de technische aspecten als belichting en geluid een onlosmakelijk onderdeel van vormden. “Je streeft naar perfectie en je kunt maar één keer een eerste indruk maken,” betoogt De Haan. Ze werd vennoot, creatief partner van Gert Heeringa van het bedrijf Diamond Sound Systems in Joure, dat zich ontwikkelde tot een specialist voor de complete verzorging van evenementen, presentaties, congressen, concerten en theatervoorstellingen.

AMSTERDAM CITY SWIM Diamond Sound Systems neemt sinds 2014 ook de verzorging van de benefietgala’s van Stichting Charity4Brains voor haar rekening, een stichting waar Rieneke de Haan oprichter van is. “Daarvoor moet ik ver terug in het verleden. Mijn vader, een levenslustige en sportieve man, kreeg ALS. Dat was 22 jaar geleden nog een volledig onbekende aandoening. In twee jaar tijd zag ik hem aftakelen, totdat deze sluipmoordenaar er definitief een einde aan maakte. Dat heeft enorm veel impact gehad op ons gezin. Pas door de deelname van prinses Maxima, Pieter van den Hoogenband en Ronald de Boer aan de Amsterdam City Swim, een zwemtocht door de Amsterdamse grachten om geld op te halen voor onderzoek naar ALS, werd de ziekte uit de anonimiteit getrokken. Ik heb op 8 september van dit jaar ook aan die zwemtocht meegedaan, niet alleen omdat mijn vader eraan overleden is, maar ook omdat ik nog twee mensen in mijn omgeving ken die erdoor getroffen zijn. Waar bij andere ziektes vaak nog hoop is op overleving of op zijn minst de dood een tijdje op afstand kan worden gehouden door levensverlengende medicijnen, betekent ALS een doodvonnis. Hier is een doorbraak nodig. Dus naamsbekendheid en geld, veel geld, voor onderzoek. “

ATAXIE Precies datzelfde geldt voor ataxie, een aandoening die in 2009 bij Rieneke’s dochter Carina werd gediagnosticeerd. “Maar er gingen wel tien jaren in onzekerheid voorbij, voordat de diagnose ataxie werd gesteld.”

Ataxie betekent letterlijk: ‘ongeordend’. In ‘Jip & Janneke taal’ de hersenaandoening ataxie uitgelegd: je kleine hersenen verschrompelen waardoor de coördinatie uitvalt. Het is een zeldzame en langzaam verergerende aandoening. Je wereld wordt als ataxiepatiënt dus steeds kleiner. Tot op heden zijn er geen medicijnen of behandelingen die deze ziekte kunnen stoppen. “Carina kon lopen en fietsen, maar zit nu volledig in de rolstoel”, verklaart Rieneke. “Ik kreeg dus, bizar genoeg, voor de tweede keer te maken met een onbekende ziekte. Ik ben een doener, ik kan niet bij de pakken neerzitten. Dus ik besloot, met Maxima en de Amsterdam City Swim in mijn achterhoofd, om te proberen ataxie uit de anonimiteit te halen.” Stichting Charity4Brains zag het levenslicht.

CHARITY4BRAINS “In 2013 studeerde Sharon de Puijsselaar, een dochter van vrienden, af als eventmanager. Met haar, mijn maatje, heb ik een evenement ‘opgetuigd’, een jaarlijks benefiet-gala met als doel de naamsbekendheid van ataxie te vergroten én geld in te zamelen voor het onderzoek van UMCG-onderzoeker Steven Bergink en professor Berry Kremer naar deze aandoening. Deze twee heren zijn ook betrokken en bij ieder benefiet aanwezig en vertellen over hun ‘stapjes’ en ‘ontdekkingen’ in het grote mysterie van ons brein. Bedrijven en personen werden benaderd om een bijdrage te leveren aan het gala. Ik vond het moeilijk om over mijn dochter en haar ziekte te praten. Carina is een waardig en mooi mens, maar kan vanwege haar handicap zelf geen beslissingen nemen. Ik moet voor haar denken, ook in mijn privéleven ben ik dus regisseur. Weliswaar gedreven, maar heel terughoudend in wat ik wel en wat ik niet aan de grote klok hang. Afgezien van de machteloosheid, die pijn doet, heb ik me nog geen dag ongelukkig gevoeld met haar enthousiasme en positieve instelling. Integendeel, ze is mijn motivator.” De respons van de benaderde bedrijven, instellingen en particulieren bleek overweldigend. Het Posthuis Theater in Heerenveen stelde haar ruimte

ter beschikking als locatie voor de benefietavond. Meesterkok Marco Poldervaart van ’t Havenmantsje uit Harlingen leverde een ruimhartige royale bijdrage en artiesten van naam kwamen op de line-up te staan. “Kortom, hartverwarmend”, aldus Rieneke de Haan. Ook de volgende (jaarlijkse) edities van de benefietavond van Charity4Brains vonden plaats in het Heerenveense theater.

DROMEN AAN HET STRAND De lustrumeditie van het Charity4Brains Benefiet Gala – ‘Dromen aan het strand’ – zal plaats vinden op 1 november 2019 in de trendy Beachclub in Lemmer. Een avondvullend programma met een line-up, waaronder Elske DeWall, Paul de Munnik en Vangrail. De presentatie is – net zoals in Heerenveen het geval was - in handen van het unieke ambassadeursduo Dennis Weening en Theun Plantinga, ook bekend als ‘ús ‘Ytsje’. Culinaire meesters Marco Poldervaart en Evert Mata kietelen de smaakpapillen en Beachclub Lemmer verzorgt ‘beachy’ hapjes en onbeperkte drankjes.

ELKE DRUPPEL IS ER ÉÉN Rieneke de Haan heeft sinds de oprichting geen mogelijkheid onbenut gelaten om de stichting Charity4Brains onder de aandacht te brengen van organisaties die evenementen organiseren voor goede doelen. In de loop der jaren heeft dat al geresulteerd in donaties van onder andere de Rotary Sneek, Ski marathon in Snowcentrum Joure, het Kikkers Open tennistoernooi in Nieuw-Vennep, BurgGolf golftoernooi in Sint Nicolaasga en andere organisaties. “Onze bijdragen aan het onderzoek zijn maar druppels op een gloeiende plaat, daar zijn we ons van bewust, maar elke druppel is er één”, zegt Rieneke tot slot.. En in de winter laadt de batterij weer op tot honderd procent door zes weken in Oostenrijk skilessen te geven. “Daar in de sneeuw boven in het prachtige ski gebergte, iedere dag in de buitenlucht, maak ik mijn hoofd leeg en voel ik mij een rijk mens.”

Charity4Brains

Vrijdag 1 november 2019 // Beach Club Lemmer Voor meer informatie over de stichting Charity4Brains en het programma van de benefietavond in Lemmer verwijzen we naar de website: www.charity4brains.nl/dromen-1-nov-2019/


Ouderenzorg met een gouden randje waar professionele zorg en service met passie de missie is.

ABONNEER JE NU!

BELEEF 4x TERSCHELLING VOOR MAAR € 22,50 PER JAAR

Ook leuk om als cadeau te geven!

Ja!

IK NEEM EEN ABONNEMENT OP TERSCHELLING MAGAZINE! 

Naam ............................................................................................................................................................................................................................................................................ Adres

..................................................................................................................................................................................................................................................................

Postcode

......................................................................................................................................................................................................................................................

Woonplaats Telefoon E-mail

............................................................................................................................................................................................................................................

.......................................................................................................................................................................................................................................................

Naam

.................................................................................................................................................................................................................

.................................................................................................................................................................................................................

Postcode Woonplaats

Zorgtopper (VZ-IG of VPK) Gezocht voor avond en nachtdiensten vaste dagen in overleg met jouw! Meer informatie vind je op: www.bosenmeerzicht.frl Een ervaren particuliere ouderenzorgvoorziening gelegen in het mooie Gaasterland. Eigen keuzes en regie, authenticiteit, gastvrijheid, warmte en gezelligheid zijn naast het leveren van aansluitende deskundige zorg en service de waarden van Bos-en Meerzicht .

Ik geef het jaarabonnement cadeau en stopt automatisch. Het abonnement is bestemd voor:

Adres

VACATURE

.............................................................................................................................................................................................

.........................................................................................................................................................................................

..................................................................................................................................................................................................................................................................

Voor een jaarabonnement van 4 nummers betaal ik € 22,50. Ik machtig Terschelling Magazine het abonnementsgeld automatisch van mijn rekening af te schrijven. Bankrekeningnummer: Handtekening:

.....................................................................................................................................................................................

..........................................................................................................................................................................................................................

Het abonnement loopt tot wederopzegging, tenzij wij zes weken voor afloop van de abonnementsperiode een schriftelijke opzegging hebben ontvangen. Cadeau-abonnementen stoppen automatisch na 1 jaar. Stuur of email deze bon naar: Ying Media BV t.a.v. Terschelling Magazine, Zwarteweg 4, 8603 AA Sneek | info@yingmedia.nl

Voor meer informatie of vragen kunt u contact opnemen met: Ying Media BV: info@yingmedia.nl of bel 0515-745005

J. Schotanuswei 102 - 8567 HH Oudemirdum T 0514-572040 17-04-19 07:43

Compleet fietsplezier Compleet fietsplezier Compleet Compleet fietsplezier fietsplezier

Pak uw herfst voordeel Pak uw herfst voordeel Pakuw uwherfst herfstvoordeel voordeel Pak Fuze 500accu amp accu Batavus Batavus Fuze met 500met amp nu €2199,€2749,- €2749,nu €2199,-

NO

(alleen opopmeting afspraak) bikefitting (alleen op afspraak)

KOGA voor de de sportieve fietser KOGAPACE PACE voor sportieve fietser met naaf en V metENVIOLO ENVIOLO naaf enSnaar V Snaar

KOGAKOGA inspire inspire Voor deVoor actieve de actieve fietser fietser 500ah accu 500ah accu nu €2949,nu €2949,-

-L-XL -M N S-L -XL ATSE-M ELAETM N K E N E NOG LE M

TEN

LE MA

KEEN EGMEANT ENLO G E NK

Batavus Monaco damesmet met Batavus Monaco dames geruisloze voorwielmotor 500ahaccu accu geruisloze voorwielmotor 500ah €2249,€1799,€2249,nunu €1799,-

Kom langs voor een GRATIS bikefitting opmeting Kom langs voor een GRATIS

NOG E

NKE

voor succes ar een ers oor Al 20 ja de racefiets n succes v en ee rs e ts beginn Al 20 jaar e cefi

ende ra

KOGA Durado carbon

KOGA Colmaro

105 €2299,- nu €1700,KOGAShim Durado carbon Ultegra €2699,- nu €1999,Shim 105 €2299,- nu €1700,Ultegra €2699,- nu €1999,-

€2299,- nu €1699,KOGA Colmaro Schijfrem en afgemonteerd shim Ultregra €2299,- nu €1699,Schijfrem en afgemonteerd shim Ultregra

beginn

KOGA X over gravelbike 56 cm €1399,- nu €899,-

ORBEA Avant ook in 2020 onze leasefiets

KOGA X over gravelbike 56 cm €1399,- nu €899,-

ORBEA Avant ook in 2020 onze leasefiets

MM AA AA T TWWE ER RKK I IS S OONNZZEE KKRRAACCHHTT

MM AA AA T TWWE ER RKK I IS S OONNZZEE KKRRAACCHHTT

tweewielerspecialistNOTA NOTA tweewielerspecialist

31 31 30 03 3 tweewielerspecialist S iSnitn tN yNky,k ,t etle. l .0 50 15 31 3- -4NOTA 34NOTA tweewielerspecialist E-mail: info@notastnyk.nl I n t e r n e t : w w w. n o t a s t n y k . n l HOEK SERVICE OP DE HOEK SERVICE OP DE

ATB

ATB

HOEK E OP DE SERVEICOP DE HOEK RVIC SE w w w. n o t a s t n y k . n l

E - m a i l : i n f o @ n So it n a stt nNyykk. n, l t e l . I0n5t e1r3n e-t :4 3 1 3 0 3

Sint Nyk, tel. 0513 - 43 13 03

aD:i lE ifnoLf@oEn@RontoV t aOtsnO tynR y.knS.lnTl N II n :ww w w. ot at asVtsA t nNy k . n l CI nOt e LrA SA En E - Em- am i:nA n enAteAG :tG o. O Di lE A L E R V aOs O R kS T N I C Ot eLrA Sw A w. En .O V AnNy k . n l B A T A V U S - K O G A - ORBEA B A T AV U S - O R B E A - K O G A

D E A L E R V O O R S T N I C O L A A G S A E . O VA N D E A L E R V O O R S T N I C O L A A G S A E . O VA N B A T A V U S - K O G A - ORBEA B A T AV U S - O R B E A - K O G A

Race

Race

Nog enkele DEMO E-Bikes met hoge kortingen

Nog enkele DEMO E-Bikes met hoge kortingen


deFryskeMarren

GROOTDEFRYSKEMARREN.NL

19

TEKST EELKE LOK // FOTO'S ORANGE PICTURES

deFryskeMarren

“Kin it hjir net bliuwe sa’t it is?” SINTJOHANNESGA, ROTSTERHAULE EN ROHEL

Midden in het verhaal mompelt de voorzitter van Dorpengemeenschap Sintjohannesga en omstreken, Thijs Maat, ineens: “Stel, dy feart fan it Hearenfean nei de Tsjûkemar krij we hjir by lâns.” Hij heeft de plattegrond van de streek waar we over praten, goed in het hoofd. Hij woont aan de Streek, maar een klein eindje zuidelijker loopt immers de Hege Dyk. Vroeger was dat de vaarroute in het turfgebied. Stel dat je die nog eens zou kunnen opengraven. Want zoveel meer hebben ze de toeristen ook niet te geven. Daar zitten ze echter niet mee. Zo zijn ze daar niet. ‘Daar’ is Sintjohannesga en Rotsterhaule, twee dorpen die gewoon in elkaar overlopen, en een stukje verder, Rohel, aan de oever van het Tjeukemeer.

EEN POSITIEVE FLOW Ooit een arme streek, de turfgravers verdienden niet veel. Nu is het eigenlijk een lange streek huizen, die hier en daar wat uitbollen, tot wat je dan een dorp noemt. Maar de drie dorpen zijn organisatorisch samengeklonterd tot één gemeenschap. Zo noemen ze het ook op hun website, die bedoeld is om de bevolking van bijna 1300 zielen zo dicht mogelijk bij elkaar te brengen. Dat lukt. Vivian Nijholt, secretaris en Thijs Maat voorzitter van Dorpengemeenschap Sintjohannesga e.o spreken enthousiast over een traject, wat ze een aantal jaren geleden hebben ingezet. Dorpsbelang schudde aan de boom. Geen gewone ledenvergadering meer, maar in groepjes bij elkaar zitten en ‘zeuren’. Wat bleek, Sintjohannesga zeurde niet. “Wy seine, we bin intermediair, mar we kamen yn in posityve flow.”

“WE HA HJIR ALLES NOCH”

‘actief’. En ze komen samen heel tevreden over de eindstreep, waar ze Sintjohannesga en omgeving uiterst leefbaar noemen. Niks mis met dat enthousiasme, dat hadden de inwoners hen al verteld.

Met die wetenschap was het lekker werken. Dorpsbelang werd een soort evenementencommissie. Zo is kort geleden een documentaire film gemaakt over Sintjohannesga en omgeving in de Tweede Wereldoorlog. Honderden dorpsbewoners hebben hem intussen gezien, hij draait nog een paar keer. Ook de scholen deden mee.

SKEELERBAAN OP DE IJSBAAN De dorpen zijn gericht op Joure en Heerenveen. “Miskien wol wat mear op De Jouwer”, zegt Vivian. En Thijs wijst op de ligging, zo mooi dicht bij de aders die naar verder werk en de wereld kunnen leiden via de A7 en de A6.

Vivian Nijholt: “We ha hjir alles noch, twa skoallen, in kroech, bedriuwen, in winkel”. Daar zit de leefbaarheid in, daar zijn ze, en ook de inwoners, best tevreden mee. De rest van de leefbaarheid regelen de verenigingen, waarvan er een dikke twintig zijn. En vanzelfsprekend het spontaan ontstane promotieteam ‘Abe Sjipkop’, genoemd naar een oud Fries gedicht. Die organiseren feestavonden, maar ook Oud & Nieuw-vieringen en de Dodenherdenking. En Dorpsbelang is dus ook zo’n evenementenorganisator geworden. Zoals nu met het bijenlint. Idee is om in het voorjaar een bloemenzee te maken, waar veel insecten hun weg kunnen vinden. De schoolkinderen hebben in de laatste dagen van september de zaden bij de Molenstelle tussen De Streek en de Hege Dyk in de grond gestopt.

RUSTIG EN/OF ACTIEF “Wy wolle in aktyve rol spylje”, zeggen de beide bestuursleden. Dat kan ook, want ze hebben afgesproken dat ze na vier jaar al weer moeten aftreden. Het blijkt dat veel mensen wel zin hebben in een kort-

Het maakt hen helemaal niet uit bij welke gemeente ze horen. Ze zijn op zichzelf. Ze hebben in dit geval een goede verstandhouding met de dorpencoördinator van De Fryske Marren. Die soms plotseling wordt geconfronteerd met het actieve deel van de bevolking. “Ja, we wolle yn gearwurking mei de iisklub besykje in skeelerbaan op de iisbaan te meitsjen.” Een skeelerbaan in Sint Johannesga? “Ja, in megagrut projekt!” En dan kijken ze meer op tegen het krijgen van de vergunningen dan het werk. “Dat baantsje leit der sa mar.”

Vivian Nijholt en Thijs Maat.

stondig vrijwillig optreden, maar niet lang op dezelfde plaats willen blijven zitten. Als Thijs Maat het in zijn karakterisering heeft over ‘een rustig dorp’, dan is dat tussen aanhalingstekens, want ze leven er best actief. De streek is heel erg zichzelf. Daarom is er een winkel. Daarom zijn er talloze bedrijven en bedrijfjes, waarbij de diverse bakkerskunsten van de inwoners zelfs landelijk in het oog lopen. “Mar we ha hjir ek nochal wat mechanisaasjebedriuwen”, zegt Thijs. Vivian is nog enthousiaster. Ze roemt de communicatie via Facebook, dat nog veel meer aan de binding doet dan de website. “Dy moat noch wat ferbettere wurde.” En als Thijs het heeft over ‘rustig’, heeft Vivian het over

MIENSKIP Als ze Sintjohannesga, Rotsterhaule en Rohel moeten kwalificeren weten ze het beide wel. Mear mienskip, denken ze dan bijvoorbeeld het verderop liggende Rottum. Dan komt de uitleg daarvan. Er is een feest, zeg maar het Dorpsfeest. Of een evenement, bijvoorbeeld het Bevrijdingsfestival, wat dan ook. Dan komen er de volgende ochtend genoeg mensen om alles even op te ruimen. Maar als ze gevraagd waren om het te doen, waren ze niet gekomen. “Sju, wy ha it hjir net oer nije dingen lykas glêsfezel. Of it klimaat. Dat is net net foar ús. Dat seinen alle minsken daliks tsjin ús: ‘Kin it hjir net bliuwe sa’t it is?’ Eigen mienskipssin.”

4-GANGEN VERRASSINGSMENU* VOOR € 39,50 OPEN OP DINSDAG T/M ZATERDAG VANAF

17:30

LUNCH ALLEEN OP RESERVERING

*AFGESTEMD

OP UW SPECIALE WENSEN

UUR

Douwe Egberts Plein 1A Joure T 0513 417 070 - I www.zuiver-joure.nl


DE TOTAALBELEVING DE TOTAALBELEVING DE TOTAALBELEVING VAN IDEETJE WONEN VAN IDEETJE WONEN VAN IDEETJE WONEN Op ruim 1300 m2, op 3 etages,

Op ruim 1300 m2, op 3 etages, Op ruim 1300 m2, op 3 etages, urenlang struinen. urenlang struinen. urenlang struinen. Bij ons vindt u de leukste Bij ons vindt u de leukste Bij ons vindt u deen leukste woonaccessoires grote ideeën voor woonaccessoires en grote ideeën voor woonaccessoires en grote ideeën een completemake-over make-over voor een complete voor uw uwvoor een complete make-over voor uw woning, booten/of en/of vakantiehuis. woning, boot vakantiehuis. Ideetje Sfeervol Wonen is het woning, boot en/of vakantiehuis. Ideetje Sfeervol Wonen is het walhalla voor van landelijk, puurpuur Ideetje Sfeervol Wonen is het walhalla voorwie wie van landelijk, natuurlijk en stijlvol wonen houdt. walhalla voor wie vanwonen landelijk, puur natuurlijk en stijlvol houdt. Banken in alle maten; als hoekbank, natuurlijk houdt. Banken in en allestijlvol maten;wonen als hoekbank, met lounger of als trapeze bank, Banken in alle maten; als met lounger als trapeze vrijwel niets is of onmogelijk en hoekbank, inbank, een met ofonmogelijk als trapeze bank, vrijwel niets is en in een grotelounger variatie aan stoffen of leer vrijwel niets is aan onmogelijk en leer in een grote variatie stoffen of leverbaar!

grote variatie aan stoffen of leer leverbaar! Grote tafels, kleine tafels, bijzettafels, leverbaar! boomstamtafels in heel veel maten. Grote tafels, kleine tafels, bijzettafels, Ook onze kasten zijn uniek , door de IDEETJE WONEN Grote tafels, kleine tafels, bijzettafels, boomstamtafels in heel veel maten. GROOTZAND 35 SNEEK WWW.IDEETJEWONEN.NL vormgeving, (0515) 431 485 INFO@IDEETJEWONEN.NL boomstamtafels in heel veel, door maten. Ook onze kasten zijn uniek de IDEETJE WONEN houtsoorten en kleuren. GROOTZAND 35 SNEEK WWW.IDEETJEWONEN.NL Ook onze kasten zijn uniek , door de vormgeving, IDEETJE WONEN (0515) 431 485 INFO@IDEETJEWONEN.NL GROOTZAND 35 SNEEK en WWW.IDEETJEWONEN.NL vormgeving, houtsoorten kleuren. (0515) 431 485 INFO@IDEETJEWONEN.NL houtsoorten en kleuren.


deFryskeMarren

GROOTDEFRYSKEMARREN.NL

21

TEKST: HENK VAN DER VEER // FOTO: MIEKE ALFERINK

‘Op de bank van Jaring de Wolff’ is de titel van een serie maandelijkse interviews met mensen uit het Op de bank van deFryskeMarren verspreidingsgebied van GrootdeFryskeMarren. Deze keer neemt Jan van Zanden, fractievoorzitter Jaring de Wolff van het CDA in de gemeente De Fryske Marren, plaats op de bank.

JAN VAN ZANDEN HELPT ‘KOFFIEKUNSTWERK’ NAAR JOURE TE HALEN

Jan van Zanden zit vandaag niet in de hoedanigheid van politicus op de bank, maar als warm en bevlogen pleitbezorger om het beeld ‘Kaskade’ naar Joure te halen. Het vijf meter hoge ‘koffiekunstwerk’ zoals het beeld inmiddels in Joure wordt genoemd, is in 2015 gemaakt door de bekende kunstenaar en beeldhouwer Klaas Gubbels en maakte deel uit van een kunstroute in Amsterdam. De vergunning om het beeld een plaatsje in het park naast Museum Joure te geven is binnen; wat ontbreekt zijn de laatste euro’s. Via crowdfunding moet de laatste 8000 euro binnen geharkt worden. Een geboren en getogen Appelschaster over kunst en historisch besef….

In 2015 werd het monumentale kunstwerk ‘Kaskade’ van kunstenaar Klaas Gubbels op het Minervaplein in Amsterdam geplaatst. Het beeld stelt een opvallende waterval van rode koffiekannen voor. Het kunstwerk vormde onderdeel van de ArtZuid beeldenroute in Amsterdam Zuid. Klaas Gubbels (1934) maakte een eindeloze serie variaties op het thema koffiekannen, zowel in schilderijen als in beelden. Joure wil ook een koffiepot, omdat koffie nu eenmaal bij Joure hoort. En het oog van Joure viel op het beeld ‘Kaskade’. Jan van Zanden, zelf woonachtig in Oudehaske, ziet verder dan de dorpsgrenzen van zijn woonplaats en zet het hem graag in voor een beeld in Joure. CROWDFUNDING Jan van Zanden: “Anne-Sjoerd Heegsma en Frans Tolsma, beiden bestuursleden van Stichting Jouster Koffiepot, zijn de aanjagers van het project om het beeld naar Joure te halen. Zij hebben op een gegeven moment het verzoek bij de gemeente De Fryske Marren ingediend om het beeld naar Joure te krijgen. Dat loopt nu al een aantal jaren. Beiden zeggen, en dat ben ik volkomen met hen eens, koffie en Douwe Egberts zijn met elkaar verbonden. Dus de link met Joure is er overduidelijk. De gemeente heeft steeds gezegd dat ze loyaal ten opzichte van het project staat, maar het geld vormde het grootste

FOTO: WWW.MUSEUMJOURE.NL

“Met zo’n beeld kun je het verleden letterlijk beetpakken”

Kunstwerk ‘Kaskade’.

struikelblok. Tijdens de bespreking van de kadernota, aan het begin van dit jaar, is er door de gemeente weer een afweging gemaakt of er nu wel of geen geld in het project zou worden gestoken. Daarbij ging het onder andere om het vervoer en het plaatsen. Een crowdfunding project viel er toen buiten. Toen trof ik Anne Heegsma en heb met hem besproken of het een optie zou zijn om een aantal bedrijven te mobiliseren en zo is deze crowdfundingactie op touw gezet. Ik stimuleer deze actie graag, al was het alleen maar om het feit dat mijn helaas overleden dorpsgenoot Thom Mercuur het prachtig gevonden zou hebben om het beeld naar Joure te halen. We hebben met z’n drieën een aantal fondsen en bedrijven benaderd.”

EEN MENS KAN NIET LEVEN ZONDER KUNST “Het staat helemaal los van mijn functie als CDA-fractievoorzitter. Ik vind het vanuit historisch en economisch besef gewoon belangrijk dat het beeld hier komt. Het totale project kost ongeveer 45.000 euro, dat is de aanschaf van het beeld, het vervoer, het plaatsen en alles wat er verder nog bij komt. Het beeld is nu nog particulier bezit en staat op een opslagterrein. Dat ik mij ervoor inzet om het beeld naar Joure te halen heeft alles te maken met het feit dat ik vind dat het beeld hier past. Ik vind dat een mens niet zonder kunst leven kan, kunst maakt onderdeel uit van onze geschiedenis. Waar komen wij vandaan, waar gaan we naar toe? Kunst is in mijn optiek onlosmakelijk verbonden aan historisch besef. Dat vind ik heel belangrijk. De koffiepotten zijn een duidelijke verwijzing naar Douwe Egberts en voor de jeugd is dat al lang niet meer zo vanzelfsprekend als voor de oudere Jousters. HISTORISCH BESEF “Waar dat historisch besef bij mij vandaan komt? Ik vind geschiedenis prachtig en volgens mij zit het ook wel in mijn genen. Zonder geschiedenis is er geen toekomst. We leven in een trend, we komen ergens vandaan en gaan ergens naar toe. Met zo’n beeld kun je het verleden van Douwe Egberts en Joure letterlijk beetpakken.

Paspoort Jan van Zanden is geboren in 1957 in Appelscha. Derde kind in een gezin van zes kinderen, vier broers en één zuster. Ging naar de mavo, meao, daarna SPD en studeerde af als accountant. Werkte zeventien jaar als overheidsaccountant om in 2001 met nog vier andere heren een eigen bedrijf te beginnen: Priore. Zal zich in januari 2020 terugtrekken uit de onderneming. Sportliefhebber, waarbij fietsen en mountainbiken favoriet zijn. Woont in Oudehaske. Getrouwd met Diny. Heeft vier kinderen, drie volwassen dochters en een zoon, allemaal uitwonend. Sinds kort pake geworden.

Dit beeld past zó bij Joure. Ik krijg er een enorme kick van wanneer ik Anne-Sjoerd Heegsma en Frans Tolsma kan helpen om dit project te realiseren. Frans heeft zijn hele leven bij Douwe Egberts gewerkt, daarom is hij nu ook actief als vrijwilliger bij Museum Joure betrokken. Anne-Sjoerd was directeur van de voormalige Frieslandbank in Joure en was ook altijd al betrokken bij het museum.” GROOTSTE UITDAGING “De grootste uitdaging is om het geld bij elkaar te krijgen. Er is al een bedrijf dat het beeld vervoeren wil, die sponsort het vervoer. Op dit moment hebben we nog een bedrag van 8000 euro nodig om het plan te realiseren. We zullen nu nog bedrijven benaderen om de laatste centen binnen te krijgen.”

De mooie Musterring bank is verkrijgbaar bij: Jaring de Wolff, Industrieweg 7A, 8521 MB Sint Nicolaasga, telefoon 0513 431 789 - www.jaring.nl


Kleding die jou doet stralen! Yok Yok Mode M kent een mooie modecollectie van verschillende merken en n diverse kledingstijlen: ELVIRA | GEISSHA | HELENA HART | KING LOUIE | SOYA ACONCEPT | SUMMUM WOMEN HV POLO | PA ARAMI | SLIPPELY | ZILCH JUUL & BELLEE | ZOSO | NICK-JEAN MAICAZZ | BLLOOMING Mode Het team van Yok Yok r het adviseert u graag onde kop genot van een heerlijke e koffie of thee om de juist en nd . combinatie voor u te vi

Midstraat 129 | Joure | T 0513 417098 | I www.yokyok.nl Donderdag 24, vrijdag 25 en zaterdag 26 oktober DO. 24 OKT 10.00-20.00 BRENG EEN FOTO OF SCHETS MEE

Gratis tuinadvies en tuinschets VR. 25 OKT 10.00-17.00 oor Kies v glas HR++

ECOTEC ACTIE! Zwarte afstandhouder VOOR €1,- PER M2

CLAIM UW K%RTING Met extra kortingen & super scherpe acties

ZAT. 26 OKT 10.00-17.00

KOM NAAR DE VRIESIA FAIR 2019

BTW-VRIJE MONTAGE

Een gezellige dag met leuke activiteiten en glasdemo’s

BEZOEKADRES: TINGIETERSSTRAAT 20, 8601 WJ SNEEK

T 088 - 111 25 99

INFO@VRIESIAGLAS.NL

Luxe steel-look binnendeur met glas

WWW.VRIESIAGLAS.NL


SPECIALE BIJLAGE VAN

deFryskeMarren

LIFESTYLE TRENDS najaar 2019

ek o z p o is n e rr a M e k s y r F Grootde nds e tr e w u ie n e d r a a n n a gega at je la n e k ij K r. a ja a n t e h r voo vooral inspireren….

FASHION, BODY WONEN & HUIS Toering Mode, Joure Terra 1888, Joure Yok Yok Mode, Joure Siep! Mannemode, Joure Fashion Shop, Joure

Karwei Huidsalon Fettje, Balk Natuurwinkel Joure Melchers & De Jong, Echtenerbrug


SHOP THE LOOK @JOURE

WORD GEÏNSPIREERD DOOR DE SHOP THE LOOKS VAN DEZE JOUSTER WINKELIERS. CREËER EEN HEADTURNING STIJL! VIND DÉ PERFECTE COMBINATIES, BEKIJK HOE JE JOUW FAVORIETE ITEMS MOET STYLEN OF WORD GEÏNSPIREERD VOOR HET NIEUWE SEIZOEN. WIJ BRENGEN DÉ LOOKS OM JOUW GARDEROBE EEN BOOST TE GEVEN!

JAS GEISHA € 129,99 // JURK SUMMUM € 89,95 // COLBERT COMMA € 139,99 // RIEM € 17,95 // SJAAL LOVE € 24,95

JURK EXPRESSO € 99,95 // JAS RESET € 229,95 // SJAAL ESPRIT € 29,99 // LEGGING SANDWICH € 29,95 // TAS LEGEND € 129,95

BLOUSE DREAMSTAR € 49,95 // BROEK ZERRES € 79,95 // SHAWL € 21,95

Yok Yok Mode - Midstraat 122 Joure - www.yokyok.nl

Fashion Shop - Midstraat 68 Joure - www.fashionshopjoure.nl

Toering Mode - Midstraat 95 Joure - www.toeringmode.nl

COLBERT BORN WITH APPETITE € 179,95 // BROEK GARDEUR € 119,95 // OVERHEMD CULTURE € 79,95 // SCHOENEN REHAB € 169,95 // RIEM SF € 49,95

JURK SANDWICH € 89,95 // VEST SANDWICH € 89,95 // SJAAL SANDWICH € 39,95 // TAS LEGEND € 99,95

PULLOVER BLUEFIELDS € 89,95 // SHIRT BLUEFIELDS € 59,95 // RIEM DECKERS € 24,95 // JAS CANSON OF DENMARK € 199,95

Terra 1888 - Midstraat 91-93 Joure - www.terra-mannenmode.nl

Fashion Shop - Midstraat 68 Joure - www.fashionshopjoure.nl

SIEP! Mannenmode - Midstraat 131 Joure - www.siep-mannenmode.nl

LEGGING JUUL & BELLE € 59,99 // TUNIEK GEISHA € 89,99 // JAS COMMA € 169,99 //RIEM € 19,95 //TASJE € 24,95 // SJAAL LOVE € 24,95

KOSTUUM 2BLIND2C € 329,00 // SHIRT ETERNA € 59,95 // DAS MICHAELIS € 29,95 // RIEM MICHAELIS € 34,95

JACK SUPERDRY € 129,95 // OVERHEMD DSTREZZED € 69,95 // CHINO DSTREZZED € 89,95 // SCHOENEN REHAB € 159,95

Yok Yok Mode - Midstraat 122 Joure - www.yokyok.nl

SIEP! Mannenmode - Midstraat 131 Joure - www.siep-mannenmode.nl

Terra 1888 - Midstraat 91-93 Joure - www.terra-mannenmode.nl

OVERAL GRATIS PARKEREN!


GROOTDEFRYSKEMARREN.NL

25

TEKST GEA DE JONG-OUD // FOTO'S ORANGE PICTURES

TOERING MODE IN JOURE

Al zestig jaar ‘de modewinkel waar er maar één van is’ Wat is de wereld veranderd in de afgelopen zestig jaar! Dat geldt helemaal voor de mode en de manier waarop mensen tegenwoordig kleding kopen. De ‘stenen’ modewinkel moet bovendien ook nog de concurrentie van de modewebshops kunnen weerstaan. Toering Mode slaagt daarin en viert dit jaar haar zestigjarig bestaan. We blikken terug met de zussen Marijke en Wilma Toering, en concluderen algauw dat de winkel helemaal van déze tijd is. We gaan met Marijke en Wilma Toering bladerend door de familiefoto’s uit het verleden. In 1959 komen we vader Harrie Toering en moeder Bets tegen, die de kledingzaak in Joure begonnen. Bets en Harrie waren collega’s in een gerenommeerde modewinkel in Assen. Ze werden verliefd. Twee jaar later namen ze een dameskledingzaak in Joure over en werden ze zelf ondernemer. Het was een hectische tijd, waarin ook de kinderen werden geboren. “Ik zeg wel eens gekscherend dat ik tussen de kledingrekken ben geboren”, lacht Marijke. “De passie voor mode werd ons met de paplepel ingegoten. Dat zit erin en zal nooit verdwijnen.” HET TOERING-DNA “In zestig jaar tijd is de mode veel veranderd”, vindt Wilma. “Niet alleen de mode zelf, maar ook de context en het consumentengedrag. Vroeger was men gekleder dan nu. Er waren ook meer momenten waarvoor je iets anders aantrok. Het mantelpak, de japon, de twinset en de pantalon bepaalden voor een groot deel het modebeeld. De tegenwoordige tijd is sneller, veel vrouwen werken, kleding dient comfortabel te zitten en is nonchalanter. De concurrentie is groot, er is massaconsumptie en de klant is mondiger door de digitale wereld.”

Marijke Toering (links) en Wilma Toering

Ook Toering Mode heeft in al die jaren veel veranderingen doorgemaakt, waaronder de verbouwing van de winkel, twee jaar geleden. “Maar de kennis en kunde, en niet te vergeten de ervaring, zijn gebleven”, benadrukt Wilma. Noem het maar het Toering-DNA, geërfd van beide ouders. Marijke: “Onze moeder is anderhalf jaar geleden overleden. Ondanks dat onze vader niet meer in de zaak werkt, voelt hij zich nog altijd betrokken. Hij volgt alles op de voet en is trots op wat wij in zijn voetsporen hebben neergezet.” KLEUR- EN STIJLEXPERTISE EN LADIES NIGHT Hard werken, plezier hebben in het vak en meegaan met de tijd, dat typeert de twee zussen Toering. Samen met Gré Haasdijk vormen ze een hecht team. Marijke: “Dat wij al zestig jaar een modewinkel voor vrouwen in de Midstraat hebben, zegt iets over ons familiebedrijf. Vrouwen er leuk en vlot uit

“Iedere vrouw is uniek en heeft haar eigen stijl” laten zien in kleding die bij hen past en waarin zij zich lekker voelen, daar zijn we iedere dag mee bezig. Zo hebben we kleuren stijlexpertise in huis en leveranciers trainen ons regelmatig over nieuwe trends, materialen en pasvormen. Als ondernemer moet je creatief zijn en blijven. We organiseren regelmatig een Ladies Night en naast het fysieke winkelen is er de Toering Modebox, wanneer het even niet past om langs te komen. In een continu veranderende wereld is het belangrijk om te anticiperen op deze veranderingen en focus te hebben. We zijn een winkel van deze tijd. Op onze Facebookpagina en via onze digitale modeflits blijf je lekker up to date. Binnenkort staan we ook op Instagram.” ONWEERSTAANBAAR VOOR DE REST VAN JE LEVEN ‘Prachtig op je 40ste, charmant op je 50ste, onweerstaanbaar voor de rest van je leven’ is de treffende slogan, die de website van de modewinkel siert. “We richten ons vooral op vrouwen vanaf veertig jaar”, verduidelijkt Marijke. “Iedere vrouw is uniek en heeft haar eigen stijl”, legt Wilma uit. “Van de diversiteit aan stijlen in het huidige modebeeld laten wij veel zien in onze uitgebreide collectie. De collectie en de verschillende merken zijn makkelijk onderling te mixen en te matchen. Bij de inkoop denken we regelmatig: ‘Dat is net iets voor één van onze klanten, daar

maken we haar blij mee’. Dat kan, omdat we veel klanten goed kennen, dat is onze toegevoegde waarde, zeker ten opzichte van de webshops. Verder vinden we het belangrijk dat de prijs-kwaliteitverhouding goed in balans is. We merken dat duurzaamheid in deze huidige tijd een steeds grotere rol speelt, ook bij kleding. Dat zie je terug in de vraag van klanten naar bepaalde materialen en kwaliteiten. En een goede basic mag dan best iets meer kosten.” VLOTTE STIJL EN FIJN ADVIES Marijke: “En bij uitstek zijn wij specialist in broeken, vaak het startpunt van een nieuwe complete outfit. Bij ons is veel kennis op dit gebied aanwezig en is er voor bijna elke vrouw wel een perfect passende broek. Regelmatig horen we: ‘Zo’n gezellige modewinkel met een eigen vlotte stijl en fijn advies komen we niet vaak tegen’. Dat is nou precies waar we het we voor doen!”


26 LIFESTYLE TRENDS Najaar 2019

“Prachtig op je 40ste, charmant op je 50ste, Onweerstaanbaar voor de rest van je leven” (Coco Chanel)

TOERING MODE brengt trendy vlotte mode voor eigentijdse vrouwen. Alles draait om pasvorm, kleur, kwaliteit, trends en mooie materialen. Mode om iedere dag te dragen. Hoog tijd om je garderobe herfstproof te maken. Trends en tips op een rij.

EEN PERFECT PASSENDE BROEK, EEN ONMISBARE BASIC PRINTS Het blijft een dolle boel in de animal prints. Luipaard, slang, giraf en zebra vechten om een 1ste plek in het modebeeld. Verder zijn de Hermes afgeleide dessins, grafische prints en ruiten favoriet. Prachtig te combineren met mooie uni tinten.

Naast de slimfit en skinny zien we steeds meer de rechte pijp en de flare pijp. Het belangrijkste is dat je een broek kiest waar jouw figuur het mooiste in uitkomt en die lekker zit. Het is aan jou: effen, print, velvet, jeans of travel, strak of wijd.

Alles is mogelijk, het is maar net waar je van houdt.

FEEL GOOD KNITS SMAAKMAKENDE KLEUREN Bruin in vele varianten als karamel, cognac, mokka en kaneel. Warme geeltinten als kerrie en saffraan. Herfstige groentinten als mos en petrol. Roodtinten als chilipeper, rusty red en tijgeroranje. Blauwtinten als marine en koningsblauw. En natuurlijk zwart en grijs zijn blijvers en fantastisch te combineren met deze kleuren.

Heerlijke truien met of zonder col, speelse patronen en opvallende details. Draag je liever laagjes, dan is een vest over een top ideaal.

DE SHAWL, NET DAT EXTRA BEETJE ‘WAUW’ De shawl is vaak een onderbelicht mode-item en geeft een outfit soms net dat beetje extra. Dit seizoen in passend uni of gedessineerd. Stoei hier eens mee. Draag bij eenzelfde jas, vest of jurk een andere shawl en je creëert een totaal andere look.

Kies je eigen stijl

Vooral je eigen stijl creëren door trends met elkaar te combineren, dat is de kunst. Moeite mee? Laat je dan adviseren, Toering Mode helpt je graag.

De artikelen op deze pagina zijn verkrijgbaar bij Toering Mode, Midstraat 95 Joure, 0513-412558 www.toeringmode.nl


GROOTDEFRYSKEMARREN.NL

27

Het najaar is begonnen en nu al veel regen! Het weer is in het najaar altijd onvoorspelbaar! Omdat de winters sinds enkele jaren wisselvallig zijn, is het soms lastig kiezen tussen behaaglijk warm of tóch functioneel? Waarom niet gewoon allebei! Veel mannen hebben een hekel aan kleding winkelen! Dat begrijpen wij bij Terra 1888 als geen ander! Daarom maken wij het voor de mannen zo leuk en makkelijk mogelijk. Bij elke trui of vest hebben wij een bijpassend overhemd. Bij elk colbert zoeken wij snel een goed passende broek. Je kunt kiezen uit een aantal sets, die in de winkel klaar staan (Kies, Pas & Go) of je neemt een complete set mee en je gaat op je gemak thuis passen. (Terra Thuis Passen). Om het feestje compleet te maken zoek je ook een paar leuke schoenen die matchen met je nieuwe outfit. Lekker makkelijk, Gewoon voor Mannen!

Terra 1888 zet een aantal trends voor het komende najaar graag op een rij!

Bij Terra 1888 waaien de herfstkleuren door de winkel! Dit seizoen zien we veel artikelen waar de warme herfstkleuren in vertegenwoordigd zijn. Omdat de zon wat meer achter de wolken verdwijnt, wordt men vaak iets bleker in het gezicht. Een donkere hardere kleur haalt dan altijd wat meer op. De man valt dan graag terug op blauw, maar er vindt een kleine verschuiving plaats naar andere kleuren. Je vindt het in zowel de bovenkleding, maar ook in de broeken én de schoenen. In de winkel kunnen we je zo een aantal leuke sets laten zien! Naast groen zijn er natuurlijk ook andere mooie warme najaarskleuren te vinden! De overhemden met dessins zijn nog steeds veel aanwezig, maar ook een uni-overhemd wordt steeds vaker verkocht!

De broek als uitgangspunt… Bij het uitzoeken van een nieuwe set beginnen we vaak met de juiste broek. Voor jong én oud kan elke outfit tegenwoordig beginnen met een goede spijkerbroek. Daarmee wordt het meest favoriete kledingstuk van Nederland beter inzetbaar voor nog meer verschillende gelegenheden! Er zijn van verschillende merken veel verschillende modellen, kleuren, pasvormen en wassingen mogelijk. Als je bij Terra 1888 in de winkel komt, pakken wij meteen de juiste maat van het juiste model! Een trend bij het jongere publiek is een vlotte chino met een keurig overhemd en eigenwijs casual colbert.

Heb jij je jas al van zolder gehaald? Hoe maak jij de juiste keuze voor een jas? De variëteit in lengte en type jassen is groot. De afweging om een nieuwe jas te kopen is daardoor heel belangrijk. Zoek je één die juist alleen voor je werk geschikt is, of juist ook casual voor als je op stap gaat. Daarnaast is het belangrijk te bepalen of je nieuwe jas alleen lekker warm moet zijn óf ook winddicht, waterdicht en ademend. Vanwege de wisselvallige winters zijn er veel van dit type functionele jassen te vinden in de winkel. Vraag in de winkel naar een jas die voor jou geschikt is! Er is volop keuze!

Bij Terra 1888 kun je ook meteen je schoenen passen. Als je dan toch bezig bent, maak dan je outfit helemaal klaar met een bijpassend paar schoenen en een riem in dezelfde kleur. . Je hoeft niet naar een andere winkel als je de schoenen ook meteen bij Terra 1888 kunt kopen. Omdat wij ze gelijktijdig inkopen met de kledingcollectie, is er altijd een passend paar te vinden. De schoenen mogen tegenwoordig allemaal net wat gekker. Niet alleen zwart, donkerbruin of cognac, maar ook een mix van kleuren en dessins. De kleding is hipper en jonger, dus met een paar schoenen mag dat ook! Rehab is bijvoorbeeld een stoer schoenenmerk, die nette schoenen heeft, maar wel nét even anders.

Er zijn ook broeken of pantalons in andere najaarskleuren, soms zelfs met een ruit!

Veel vanAlle deze artikelen artikelenopopdeze dezepagina paginazijn zijnverkrijgbaar verkrijgbaarbijbijTerra MAN1888. of theMidstraat World. Dracht 91-93,88, 8501 Heerenveen, AH JOURE,Tel.: 0513-412436 0513 623 223. - www.terra-mannenmode.nl www.manoftheworldheerenveen.nl


28 LIFESTYLE TRENDS Najaar 2019

Trends najaar ’19 en winter ‘20

Huidverzorging GEZONDHEID VAN BINNEN EN BUITEN: mensen zijn zich steeds meer bewust dat een gezonde levensstijl bijdraagt aan een mooi uiterlijk. En kiezen dus voor een totaalpakket: gezond eten, meer bewegen, vaker ontspannen en beter slapen.

Make-up RODE LIPSTICK: het concept voor deze look is een sterke vrouw met rode lippen.

NATUURLIJKE COSMETICA: we willen meer weten wat we op onze huid smeren en we willen zo min mogelijk met synthetische stoffen in contact komen. Daarom kiezen we steeds vaker voor producten die bijvoorbeeld vrij zijn van parfum, siliconen, parabenen en sulfaten. Duurzame huidverzorgingslijnen met ingrediënten uit bijvoorbeeld planten, kruiden en mineralen floreren.

ZWARTE EYELINER: het klassieke lijntje langs de bovenste wimpers groeit uit tot een krachtige, dikke lijn.

MILIEU: ook het milieu speelt een belangrijke rol. We hechten steeds meer belang aan ‘schone’ verpakkingen die gerecycled worden.

SUNKISSED SKIN: oranje, roze, rood en bruin. Kleuren die de huid verwarmen, je gezicht doen stralen. De sunkissed make-up van deze zomer is ook dit najaar en winter de trend.

MINDER FILLERS EN BOTOX: de stap naar fillers en botox is snel gezet. Maar toch zien we een toename van een groep mensen die zoeken naar behandelingen die wel zichtbaar werken, maar de huid eerst zelf op een natuurlijke manier aan het werk zetten Denk aan peelings, microdermabrasie en bindweefselmassage. De juiste volgorde als je het mij vraagt.

FETTJE BAJEMA Schoonheidsspecialist, eigenaresse Huidsalon Fettje

BOOST JE IMMUUNSYSTEEM NOG VOOR DE WINTER BEGINT! Bewapen jezelf tegen griep en andere virussen door je darmwand te herstellen. We hebben het al vaak gehad over dat graan lectinen (eiwitten) bevat die onze darmwand kunnen aantasten. Voor een optimaal functionerend immuunsysteem is het noodzakelijk dat onze darmen heel zijn met een gezonde darmflora. De darmen zijn namelijk de barrière in ons lichaam, die ervoor moeten zorgen dat er geen lichaamsvreemde stoffen in de bloedbaan terecht komen. Wanneer deze barrières open staan kunnen er allerlei ziekteverwekkers binnendringen, met als gevolg dat ons immuunsysteem chronisch ‘aan gaat staan’ om deze stoffen op te ruimen en dus overbelast raakt. Deze keer belichten we even een heel belangrijke lectine omdat die vaak en veel gegeten wordt en verschillende en soms ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken. We hebben het over de tarwekiem-agglutinine. Deze lectine bevindt zich in volkoren tarwemeel. De darmflora van de mens is niet genoeg in staat om dit eiwit af te breken. De gluten-lectine is een andere ook in tarwe voorkomend eiwit, die coeliakie kan veroorzaken. We hebben het nu over de tarwekiem-agglutinine die alleen maar voorkomt in de zemel, dus het volkoren deel van de tarwe. Deze lectine is een bijzonder klein eiwit die, zelfs wanneer de slijmlaag van de darmen intact is, gemakkelijker door de darmwand heen kan komen dan andere lectines. HIEKE KAMMENGA & JOHANNA STRIKWERDA - Natuurwinkel Joure

Even een rijtje van tarwekiem-agglutinine: 1. Gedraagt zich als insuline en lijkt qua vorm op insuline waardoor het de insulinereceptoren kan bezetten, met als gevolg dat er insulineresistentie kan ontstaan en gewichtstoename. 2. Zorgt ervoor dat suiker moeilijker de spiercellen in kan komen, met als gevolg meer lichaamsvet en een tekort aan voeding voor de spieren. 3. Verstoort de eiwitvertering. 4. Werkt ontstekingsbevorderend door de afgifte van vrije radicalen en tast de slijmlaag van de darmen aan. Maakt het dus ook mogelijk dat ziekteverwekkende virussen, zoals bijvoorobeeld het griepvirus, vanuit de darmen in de bloedbaan komen. 5. Heeft een kruisreactie met andere eiwitten waardoor de ontstane antistoffen autoimmuunreacties kunnen uitlokken. 6. Gaat met gemak door de bloedhersenbarrière heen, omdat hij klein is en neemt, doordat hij zich hecht aan andere stoffen, sommige pathogenen (ziekteverwekkers) met zich mee, waardoor er neurologische problemen kunnen ontstaan. 7. Kan artherosclerose veroorzaken, verharding van de slagaderen, mede door de ontstekingsbevorderende werking.

Om maar een paar voorbeelden te noemen. Je kunt deze lectine vermijden door simpelweg geen volkoren brood en andere volkoren graanproducten te eten. De voordelen van volkoren graan wegen niet op tegen de enorme nadelen. Zorg wel dat je veel meer groentes en een beetje fruit gaat eten, ook voor je vezelvoorziening. Eet vis, kip en ei, en vooral ook grasgevoerd vlees. Om je darmwand te helen helpt een tijdelijke inname van glutamine en een goede probiotica. Ziekte begint vaak in de darmen!


GROOTDEFRYSKEMARREN.NL

29

VIJFENTWINTIG JAAR SIEP! MANNENMODE

VIJFENTWINTIG JAAR DE MAN EN SERVICE CENTRAAL

Vijfentwintig jaar geleden, in 1994, besloot Siep Geerdink om zijn droom waar te maken. Het was zijn grote wens om een herenmodezaak te beginnen. Na een zoektocht viel Siep’s oog op een pand in dé winkelstraat van Joure, de Midstraat 131.

FOTO: DOUWE BIJLSMA, GEWOAN DWAAN

Na het huurcontract getekend te hebben moesten er nog de nodige werkzaamheden worden verricht om het pand geschikt te maken voor de verkoop van kwaliteitskleding voor de man. Aangesloten bij de groep Firstman was het voor Siep, samen met zijn vrouw Marja, de start van een lange carriére in de mode. Het echtpaar Geerdink runt de winkel in de Midstraat met veel plezier en toewijding. Sinds een aantal jaren doen ze dit onder de eigen naam ‘SIEP! Mannenmode’. Die naamskeuze was niet zo moeilijk, aangezien veel klanten al zeiden “We gaan even naar Siep!” Lekker kort en makkelijk te onthouden dus. “Ons uitgangspunt is om de klant zich thuis te laten voelen door belangstelling te tonen. Er is dan ook tijd voor een sociaal praatje onder het genot van een kopje koffie of thee. De klant staat centraal en wij geven eerlijk advies”, aldus Siep. SIEP! Mannenmode heeft een prachtige collectie mannenmode voor jong en oud. Voor elke gelegenheid. En ook niet onbelangrijk, bij Siep hoeft goede kwaliteit zeker niet duur te zijn. Er zijn verschillende prijsklassen waar de klant keuze uit kan maken.

In de afgelopen vijfentwintig jaar is er veel veranderd, maar wat gelijk is gebleven is dat SIEP! Mannenmode staat voor persoonlijk advies en service. Siep: “Gratis vermaken, kopje koffie, aandacht voor de klant en een eerlijk advies. Shoppen bij ons in de winkel is ook prettig, omdat je in tegenstelling tot online meteen kunt passen en kijken hoe het staat.”

“Hoe we het jubileum vieren? De hele maand oktober krijgen onze klanten bij hun aankoop een leuke attentie en een waardebon voor een volgende aankoop. En natuurlijk staat er wat lekkers voor bij de koffie of thee klaar”, aldus de jubilerende Siep Geerdink.

NIEUWE OUTLET YOK YOK MODE AAN DE MIDSTRAAT JOURE Donderdag 10 oktober opent Jan Wagenaar, eigenaar van Yok Yok Mode in Joure, een eigen outlet winkel. Hier wordt de kleding verkocht die in de opruiming overblijft en verder ook de restanten van de collectie, tegen bodemprijzen tot wel 70% korting.

ZATERDAG 12 OKTOBER

MERKENDAG BIJ STEEGENGA MODE BALK

Steegenga Mode is een dames- en herenmodezaak gevestigd in Balk, in de prachtige zuid-west hoek van Friesland. Zoveel mode, zoveel keus en niet te vergeten: deskundig advies. Bij Steegenga Mode vind je alle leuke modemerken onder één dak! Aanstaande zaterdag 12 oktober verzorgen vier modellen de hele dag Modeflitsen, waarbij ze de nieuwste collectie showen van de dames-afdeling. Modemerken zoals Penn&INK N.Y, Expresso en Opus komen voorbij. Ontdek de herfst/wintercollectie van jouw favoriete merk of laat je inspireren door nieuwe merken zoals &Co Women en Zoso. Steegenga Mode – van Swinderenstraat 2 – Balk www.steegengamode.nl

Om dit alles te realiseren ging eigenaar Wagenaar op zoek naar een nieuw pand en stuitte op het pand van voorheen Lakeside op de Midstraat. Dit was een juiste plek voor de outlet en nu heeft het pand weer een bestemming met 500 m2 verkoopruimte en voldoende gratis parkeergelegenheid achter de winkel op de Sinnebuorren. In de outlet verkoopt Wagenaar ook interessante restpartijen die hij via zijn vaste klanten, leveranciers en vaste merken heeft weten te bemachtigen. Tijdens de eerste drie openingsdagen ontvangen klanten nog eens 10% extra korting.

Yok Yok Mode Outlet - Midstraat 142 – Joure Open: s’middags op do t/m za van 12.00 – 17.00 uur

NAILS & JEWELS NAGELSALON

Afgelopen maandag 7 oktober heeft Frea de Vries de deuren van haar nagelsalon Nails & Jewels geopend aan de Villa Novalaan 12 in Lemmer.

De eerste dag was al helemaal volgeboekt. Frea is tien jaar computerspecialist geweest met haar bedrijf De Vries computerservice, maar ze vindt dat het nu tijd is voor wat anders. En dan héél wat anders want als nagelstyliste ontvangt ze nu klanten in haar omgebouwde serre om hun nagels te laten doen met uitzicht op het water als extraatje.

Frea werkt in haar nagelsalon met twee topmerken, Urban Nails en Moyra. Ook werkt Frea met het nieuwe product polygel (combi acryl/gel), wat ook mooie resultaten geeft. Naast de nagels heeft Nails & Jewels nagelsalon ook een leuke collectie sieraden. Openingskorting In de openingsmaand oktober biedt Nails & Jewels nagelsalon een fikse korting op de normale prijzen. Kijk op Facebook of bel 06-21167624 voor meer informatie. Nails & Jewels Nagelsalon - Villa Novalaan 12 Lemmer - Tel 06 21167624 / Open: ma t/m vrij 09.00-20.30 uur / Za 09.00-17.00 uur, alleen op afspraak.


30 LIFESTYLE TRENDS Najaar 2019

leef je uit met styling in huis

Maak van je huis een droomhuis!

INTERIEURTIPS DOOR:

Evelyne Bok werp.nl www.evelyne-ont

Op deze inspiratiepagina laat ik jullie mijn accessoires- en kleurentoppers van KARWEI zien, een persoonlijk overzicht van allerlei verschillende hoekjes in mijn woning, waar ik me kon uitleven met de styling. Een beetje van Evelyne en een beetje van KARWEI. Ik geef je graag wat leuke ‘binnen-kijk’ inspiratie!

OPBERGKAST

IN NIEUW JASJE! Deze kast kocht ik jaren geleden (in het wit) bij Ideetje Wonen in Sneek waar ik destijds werkte. Toch koos ik voor een nieuw jasje, een mooie warme kleur van de ‘Kleuren van Nu’ lak collectie van de KARWEI kleur Vintage Roze. Een fluitje van een cent: even schuren, afnemen en twee keer in de lak. Wat een binnenkomer! De poef Sara komt eveneens van de KARWEI en sleep ik overal mee naartoe, als voetenbank, bijzetter of poefje! De lijsten met foto’s die naast de kast staan krijgen nog een plekje aan de wand, deze shopte ik bij Desenio en het zijn echte eyecathers te noemen. Het dienblad wat bovenop de kast staat kleurt mooi bij het geheel en een ronde vorm is altijd goed voor de afwisseling van verschillende vormen. De vaas met doerebouten komt van Terschelling.

TIPS

MINIMALE ACCENTEN IN DE KEUKEN

VOOR HET AFSTYLEN VAN JE KAMER TIP1 GROEPEREN

Maak groepjes van een aantal accessoires. Zet dus niet (bijvoorbeeld in een vensterbank) drie dingen naast elkaar met een evenredige lege ruimte ertussen, maar maak een groepje van deze items en laat de rest van de vensterbank / dressoir leeg.

Deze droomkeuken welke ik zelf heb ontworpen liet ik op maat maken in ons nieuwe huis, met kasten tot aan het plafond. Het kookeiland vraagt om een paar accessoires, niet te uitgebreid en te veel kleur. Bij KARWEI haalde ik een glazen vaas op zwarte pootjes en deze vulde ik met gedroogde pampaspluimen. Helemaal de trend. Een item wat je eigenlijk overal kan neerzetten, hoe makkelijk is dat. Zowel geschikt voor de vensterbank, op een bijzettafel, in een vakkenkast of, zoals ik dat doe, op het kookeiland. Dit ronde ornament van steen in een metalen houder past overal. Ja echt! Qua kleur en vorm is het een mooi stijlvol object. Deze shopte ik bij de KARWEI en ik geniet er iedere dag van.

SLAAPKAMER ALS UIT EEN BOEKJE De slaapkamer kon ik simpel wit houden, maar toch koos ik voor meer diepte. De muurverf kleur Leisteen Grijs van KARWEI bracht gelijk warmte en geborgenheid. Het antraciet gekleurde bed maak ik op met licht beddengoed en vulde ik aan met een dik grijs gemêleerd plaid. De lijsten met zwart/wit afbeeldingen die bovenop het bed staan kon ik niet laten liggen bij de KARWEI. Een hele simpele manier om accessoires te plaatsen, zonder dat je gaten hoeft te boren! Een ‘kind kan waskan doen’ Een de ‘kind de verhaaltje. was doen’ verhaaltje.

TIP2

GEEN SETJE Twee identieke bloempotten of kandelaars naast elkaar en een stukje verder weer een setje van twee. Ja, dat was vroeger. Tegenwoordig koop je alles in enkele stuks, of in ieder geval een andere afmeting. Dus bijvoorbeeld een vierkant kussen met een rond of langwerpig kussen in dezelfde print / kleurstelling. Of een hoge en lagere kandelaar.

TIP 3

VERSCHILLENDE MATERIALEN Creëer spanning door koude en warme materialen bij elkaar te zetten. Bijvoorbeeld een metalen / glazen vaas met bloemen of gedroogde takken met een houten kandelaar / ornament ernaast.

TIP 4 PEUTERDOCHTER KOOS VOOR ROZE “Als je een nieuwe kamer krijgt gaan we samen een kleur uitzoeken”, vertelde ik mijn dochter Vivianne. We kozen deze prachtige muurverf van KARWEI Vintage Roze. Ik werd er zo blij van toen deze erop zat, twee lagen en klaar waren we. De flamingo poster in houten houder boven haar bedje, samen met de opbergmanden vullen het kleurtje mooi aan. Het ledikantje is een oudje, ik en mijn zusjes sliepen hier ook in. De mix van modern en vintage heeft mij altijd aangesproken en verveelt nooit.

SHOP IN

STYLE!

WIL JIJ JE INTERIEUR OOK AANVULLEN MET MOOIE ACCESSOIRES? OF BEN JE NU ECHT TOE AAN EEN ANDERE KLEUR OP DE MUUR? KARWEI HELPT JE MET AL JE KLUSSEN!

WERK MET HOOGTES Verschillende hoogtes zijn een must bij het maken van een juiste setting en ook dit zorgt voor de juiste “spanning”. Wees hier niet te voorzichtig in, het verschil in hoogtes binnen een setting mag echt groot zijn, neem een piramide vorm als voorbeeld. Hoog achter en laag voor.

Ook advies...?!

Evelyne geeft interieuradvies aan huis. Neem gerust contact op voor meer informatie


GROOTDEFRYSKEMARREN.NL

31

Voel je lekker in je eigen huis! De professionals van Melchers & De Jong informeren graag over de nieuwste trends van het komend seizoen op het gebied van raamdecoratie, (her-)stofferen en vloeren. Zij helpen je graag om een warm en persoonlijk thuis te creëren, zodat je je helemaal lekker voelt in je eigen huis en/of boot!

Raamdecoratie

De herfst- en wintermaanden zorgen voor veel gezelligheid; gordijnen dicht en open haard aan. Maar het zit nog nét iets gezelliger binnen als dit mooie, warme gordijnen zijn. De nieuwe collectie stoffen is inmiddels binnen, waaronder de eco-varianten. Op die laatste krijgt u nu tijdelijk 20% korting. Kwalitatief goede raamdecoratie en binnenzonwering geeft een stijlvolle en hernieuwde uitstraling aan uw interieur, want we vergeten het soms; ook in de donkere op de ECO VARIANTEN maanden piept het zonnetje er af en toe door.

TIJDELIJK

20% KORTING vraag naar de voorwaarden

Oude spullen mooi maken? Kies voor herstofferen! Vloeren Een nieuwe vloer laten leggen door vakmensen duur? Dit valt in de werkelijkheid vaak enorm mee. De combinatie van een vakkundig advies en vloeren van gerenommeerde merken zoals Moduleo, VivaFloors en Metrofloor zorgen ervoor dat u jaren geniet van een perfect gelegde vloer. De laatste jaren neemt de populariteit van PVC vloeren enorm toe en dit begrijpen wij maar al te goed. De combinatie van de chique uitstraling in combinatie met de betaalbaarheid en het praktische onderhoud zorgen ervoor dat mensen hier steeds vaker voor kiezen. Ook toe aan nieuwe ondergrond? Kom langs voor een vrijblijvend advies!

Nu het buitenseizoen op zijn einde loopt wordt het tijd om de caravan en boot in de winterstalling te plaatsen. Wat veel mensen echter vergeten is dat dit eveneens hét moment is om het interieur van uw jacht of camper in een nieuw jasje te steken. Zo bent u volgend jaar helemaal gereed om meteen van de eerste zonnestralen op het water of de camping te genieten, zonder last te hebben van een lange levertijd. Maar bij herstoffering beperken wij ons niet tot specifieke producten. Heeft u deze vakantie op een Franse brocante markt bijvoorbeeld net dat éne leuke stoeltje gekocht? De specialisten van Melchers & De Jong voorzien hem vakkundig van een nieuw stofje en zo gaat deze eyecatcher nog jaren mee!

OVER MELCHERS & DE JONG

Lieuwe Melchers en Henk de Jong hebben samen al meer dan een halve eeuw ervaring in alles wat met meubels, vloeren, slapen en stoffering te maken heeft. In het pand zit, naast een grote showroom van 1200m2 -waarin alle meubels, matrassen stoffen, gordijnen en vloeren bekeken en gevoeld kunnen worden, ook een ruim atelier waarin meerdere werknemers elke dag de mooiste producten op maat maken.

Alle artikelen op deze pagina zijn verkrijgbaar bij Melchers & De Jong Wonen. Duimstraat 36, 8539 SE Echtenerbrug, 0514 541 006 - www.melchers-dejong.nl


32

&FIT

GEZOND

NUMMER 10 • 2019

FOTO’S: JAN EDWIN GEERTSMA/SAY WAD

G O E D B E ZI G! Een vierdelige serie over de bezigheden van oudere inwoners van gemeente De Fryske Marren

Deel 2: Johannes Bouma Wat zoeken mensen in een hobby? Dat is uiteraard voor iedereen persoonlijk, en dus vaak verschillend. Johannes Bouma, 83 jaar en sinds vijf jaar bewoner van een appartement in woonzorgcentrum Vegelin State in Joure, hoeft niet naar ingewikkelde omschrijvingen te zoeken. “Dan ben ik van de straat. Voor de man die tientallen jaren actief is geweest in de metaalbouw werd het een hobby die hout snijdt. Dat kan ik beter

Het pronkstuk is een engel met gespreide vleugels. Die bestaat uit tientallen gefiguurzaagde stukjes die met precisiewerk – engelengeduld? – op elkaar zijn geplakt. Of die engel een diepere betekenis heeft? Johannes Bouma reageert met licht verbaasde blik. “Welnee! Die wilde ik gewoon maken. En het is goed gelukt.” Als uitvoerder in de metaalbouw was Bouma vaak lange dagen van huis. “Hij kwam bijna iedere avond naar huis,” vertelt dochter Thecla die ook bij het gesprek aanwezig is. “Maar hij was wel vaak foetsie.” Dat werd na het stoppen van zijn professionele carrière nauwelijks anders. “Thuis op de bank zitten is niks voor mij. Ik moet wat om handen hebben.” Zijn baan in de metaalbouw verloor hij ooit daags voor de kerst. “Geen fijn bericht om het jaar mee uit te luiden.” Maar Bouma is er de man niet naar om bij de pakken neer te zitten. Een spontaan bezoekje aan de Jouster buurtvereniging In de Vrijloop, waar onder andere ouderen, mensen met een (WAO-) uitkering en werklozen actief zijn, en Bouma was ‘verkocht’. “Goed gereedschap en mooie apparatuur hebben ze daar”, spreekt hij met kennis van de expert. “Ik zag anderen wat maken en dacht: ‘Dat kan ik ook. Misschien zelfs beter!”

De minister van Financiën in een handomdraai

Essen, ahorn en eiken zijn de materialen die Johannes Bouma onder handen nam voor zijn creatieve hobby. Figuurzagen, draaien en bewerken werden zijn nieuwe taken. Een traditioneel wc-huisje met een minuscuul uitgezaagd hartje

in de deur. Natuurlijk ontbreekt het stapeltje krantenpapier aan de binnenkant van de deur niet. Een mini-wastobbe met een heuse wringer, gemaakt van opgerold papier. Kippetjes op een ronde

houten bodem, met touwtjes kunstig aan elkaar bevestigd. Door een draaiende beweging te maken, gaan de kippen driftig pikken. “’De minister van Financiën’ noemde ik dit werkstuk vroeger.”

En dan die uitgebreide collectie sculpturen: uilen, vlinders, vogels, paardjes, stukje voor stukje uitgezaagd. “Het ziet er misschien uit als triplex, maar het is speciaal Braziliaans hout. Veel modellen komen uit het blad ‘Creative Woodworks Crafts’, dat ik krijg toegestuurd door familie in Canada.” In het midden zit een patronenblad dat doet denken aan het al net zo gecompliceerde raderblad in tijdschriften voor zelfmaakmode. Waar begin je met zo’n bouwplaat waarvan je bijna spontaan scheel gaat kijken, met honderden onderdelen, soms méér dan piepklein? “Gewoon, gaatje boren, zaagje insteken en uitzagen maar.” Het patroon plakt de kunstenaar op het hout en later haalt hij het er met wat water weer vanaf.

Uit de voeten

Een andere tak van sport zijn de vele wandelstokken. Sommigen zijn gedraaid, anderen tot stand gekomen met eindeloos zaag- en beitelwerk, zoals de stok die lijkt te zijn opgebouwd uit opeengestapelde houten klompjes. Sommige wandelstokken vind ik gewoon in de natuur”, verklapt Johannes Bouma. “Ze zijn vooral van essenhout dat soms flink is ingesnoerd door plantensoorten, zoals klimop, die zich eromheen wikkelen.” Na het bevrijden van de essentakken van hun ‘knelgeest’ moet Bouma soms wat buigen met heet water om de takken mooi recht te krijgen. “Daarna laten drogen, aflakken en klaar is kees. Alleen nog een handvat en een rubbertje onderaan, dan heb je een comfortabele wandelstok.” Zulke werkstukken schenkt hij met plezier aan vrienden en beken-

den. “Dat wordt gewaardeerd. Een cadeau waarmee mensen uit de voeten kunnen.”

Je moet het willen zien

Of er overeenkomsten of juist verschillen zijn tussen het werken met metaal en hout, is een vraag waarover hij duidelijk nog weinig heeft gepiekerd. “Je moet het zien, dat geldt bij allebei.” Vijf jaar geleden werd hij flink ziek, en daarna verhuisde hij naar Vegelin State. “Ze hebben me hier weleens gevraagd of ik met een groep mensen wil figuurzagen, maar dat is me veel te eenvoudig.” Op de plank in zijn slaapkamer staat een houten kop met een flink uitgevallen neus, een trouwe drager voor een even niet-gebruikte bril. Waar Johannes Bouma trots op is, is een soort kijkdoos van Joure, opgebouwd uit vele laagjes hout, allemaal gefiguurzaagd in de vorm van een gedeeltelijk dorpsgezicht. Nadat ze op elkaar zijn geplakt vormen ze samen een 3D-impressie van de Friese plaats. Hoewel Bouma zijn ‘houtgreep’ niet meer gebruikt, ligt zijn appartement nog vol met spelletjes, puzzels, gepolijste houten ballen, allemaal kunstwerken van zijn hand. En dat niet alléén. Want de vraag waar hij zijn inspiratie vandaan haalde, is eenvoudig te beantwoorden. “Wat er in mijn hoofd kwam, ging ik maken.” Heeft hij tot slot nog een tip aan andere enthousiaste houtbewerkers? “Je moet het kunnen. Nee, je moet het willen kunnen.”

Zorggroep Hof en Hiem verleent jaarlijks in de gemeente De Fryske Marren zorg aan ruim 600 bewoners en cliënten. Zowel in de thuiszorg als in de woonzorgcentra en kleinschalig wonen staan de zorgmedewerkers dagelijks klaar voor oudere mensen die in hun omgeving meer zorg nodig hebben. Ook bij herstel van ziekte of van een ziekenhuisopname kunnen de diensten van Hof en Hiem een uitkomst zijn.

Voor meer informatie over onze diensten, kunt u Hof en Hiem bereiken via: 0513 – 43 30 30.

Hof en Hiem biedt ook andere dienstverlening zoals hulp bij de huishouding en maaltijdservice, waarbij de koks binnen de woonzorgcentra dagelijks verse maaltijden bereiden en thuis kunnen laten bezorgen. Voor gezelligheid wordt gezorgd bij de dagbesteding vanuit de woonzorgcentra in Balk, Lemmer, Joure en Sint Nicolaasga. Wekelijks worden leuke activiteiten georganiseerd.

Zorggroep Hof en Hiem Postbus 244 8500 AE Joure

Wees ook welkom om binnen de woonzorgcentra tegen een kleine vergoeding in het restaurant een maaltijd rond het middaguur te consumeren.

www.hofenhiem.nl


GROOTDEFRYSKEMARREN.NL

33

Antonius

combineert het beste van twee werelden Het Antonius Ziekenhuis en Thuiszorg Zuidwest Friesland, die samen de Antonius Zorggroep vormen, gaan hun krachten nog meer bundelen. “We gaan het beste uit twee werelden combineren”, verzekert bestuursvoorzitter Marcel Kuin. “Dat is nodig om ook in de toekomst goede en betaalbare zorg te kunnen blijven leveren.”

De Antonius Zorggroep heeft daarvoor een plan opgesteld, dat luistert naar de naam ‘Koers 2022’. De essentie: in het ziekenhuis als het moet, thuis als het kan. “We zijn er namelijk van overtuigd dat je thuis beter en sneller herstelt.”

Totaal zorgaanbod ‘Het Antonius’ kiest voor een totaal zorgaanbod, afgestemd op een patiëntpad (lees: alle stappen die de patiënt in het zorgproces doorloopt). “Zo zorgen we dat we hoogwaardige zorg aan onze patiënten en cliënten kunnen leveren. Dat doen we in nauwe samenwerking met onze patiënten, (keten-)

Verbouw Verbouw Vrouw Vrouw enen Kind Kind Van Van hethet najaar najaar 2017 2017 t/m t/m voorjaar voorjaar vanvan 2018 2018 worden worden dede polikliniek polikliniek Gynaecologie, Gynaecologie, afdeling afdeling Verloskunde Verloskunde enen Kindergeneeskunde Kindergeneeskunde verbouwd. verbouwd. HetHet resultaat resultaat is dat is dat gezinsgerichte gezinsgerichte zorg zorg nog nog zichtbaarder zichtbaarder is: is: doelmatigheid van de ziekenhuispartners en verwijzers”, benadrukt • • Alles Alles rondom rondom geboortegeboorteen kindzorg kindzorg in het inzorg het ziekenhuis ziekenhuis vlak vlak bijbijte verbeteren. én zorg thuis Sandra Timmermans vanen de raad elkaar; elkaar; van bestuur. “We gaan de zorg zo • • Moeder, Moeder, partner partner enen kind kind samen, samen, eventueel eventueel ook ook opop dede dicht Couveuseafdeling; mogelijk bij de patiënt orgaPatiënten betrekken Couveuseafdeling; • • Extra Extra comfortabele comfortabele enen complete complete kraamsuites kraamsuites na debeste de bevalling. bevalling. niseren, zodat zij zoveel mogelijk Om na het van deze twee werelIedere Iedere verloskamer verloskamer straks straks een een eigen eigen badkamer badkamer met mette voegen, neemt het hun dagelijkse activiteiten kunnen den samen douche douche enen toilet. toilet. Begin Begin mei mei 2018 2018 zijnzijn allealle verloskamers verloskamers klaar. klaar. blijven doen.” zijnzijnkraamsuites Antonius álle patiëntpaden onder ZesZes kraamkamers kraamkamers kraamsuites geworden: geworden: comfortabele comfortabele de loep. Zorgprofessionals uit het enen complete complete kamers kamers waar waar moeder, moeder, kind kind enen partner partner tottot rust rust kunnen kunnen komen komen enen samen samen kunnen kunnen genieten. genieten. We We verbouwen verbouwen Goede zorg dichtbij huis klinkt ziekenhuis en de thuiszorg bepadede Couveuseafdeling Couveuseafdeling zodat, moeder moeder enen partner partner dag enen nacht nacht mooi, maar wat gaatzodat, de patiënt lendag samen welke onderdelen van bijbij hun hun kindje kindje kunnen kunnen blijven. blijven. DeDe afdeling afdeling wordt wordt groter groter enen dede daarvan merken? “Denk aan de ziekenhuiszorg kunnen worden voorzieningen voorzieningen worden worden verbeterd. verbeterd.

huisbezoeken van gespecialiseerde verplaatst naar de thuissituatie. verpleegkundigen, telemonitoring “Kwaliteit van zorg staat daarbij Verbouw Verbouw (toezicht op afstand), ‘e-Health’ en altijd voorop”, verzekert TimmerDeDe kwaliteitseisen kwaliteitseisen zijnzijn verzwaard. verzwaard. In In 2017 2017 zelfzorg met ondersteunende techmans. Daarnaast hecht de Antoniwerkzaamheden werkzaamheden zijnzijn met met betrekking betrekking tottot hethet nologie”, somt Kuin op. Verder zet us Zorggroep veel waarde aan de uitgevoerd uitgevoerd aanaan de de luchtbehandeling luchtbehandeling enen dede elektronische elektronische g Antonius g zodat zodat hethet OK-complex OK-complex vanvan hethet Antonius Antonius het in op ontwikkeling beleving van patiënten en cliënten. Ziekenhuis volledig volledig voldoet voldoet aanaan de de nieuwste nieuwste eisen. eisen. enZiekenhuis innovatie om de kwaliteit en “We gaan hen actief betrekken bij het ontwikkelen van onze patiëntpaden. Hun ervaringen, wensen en Vernieuwde Vernieuwde vaatkamer vaatkamer radiologie radiologie Sinds Sinds begin begin 2017 2017 werkt werkt dede afdeling afdeling Radiologie Radiologie met met nieuwe nieuwe behoeften zijn leidend.” apparatuur apparatuur in de in de verbouwde verbouwde vaatkamer. vaatkamer. Hiermee Hiermee is de is de vaatkamer vaatkamer ‘state ‘state of of thethe art’. art’. DeDe hoeveelheid hoeveelheid röntgenstraling röntgenstraling diedie nodig nodig is is Het Antonius kijkt verder dan de omom goede goede beelden beelden te te verkrijgen verkrijgen is beduidend is beduidend minder. minder. Hierdoor Hierdoor muren van de krijgen krijgen zowel zowel dede alsals hethet personeel personeel een een veel veel lagere lagereeigen zorggroep. stralingsdosis stralingsdosis toegediend. toegediend. Ook Ook is de is de kwaliteit kwaliteit vanvan dede beelden beelden “Samen met de andere Friese ziediedie gemaakt gemaakt worden worden veel veel beter: beter: er er zijnzijn meer meer details details te te zien, zien, kenhuizen en onze ketenpartners met met aanmerkelijk aanmerkelijk minder minder ruis. ruis. DeDe ruimte ruimte enen dede bijbehorende bijbehorende stippelen we een gezamenlijke infrastructuur infrastructuur is tevens is tevens aangepast aangepast enen voldoet voldoet aanaan dede hoogste hoogste koers uit om de kwaliteit en coneisen eisen enen (WIP)-richtlijnen. (WIP)-richtlijnen. In In dede nieuwe nieuwe vaatkamer vaatkamer worden worden onder onder röntgengeleiding röntgengeleiding cardiologische cardiologische enen radiologische radiologische tinuïteit van onze zorg in de regio gedaan, gedaan, zoals zoals hethet in beeld in beeld brengen brengen vanvan dede bloedvaten bloedvaten bijbij hethet te borgen. Goede, toegankelijke en enen stenten stenten vanvan perifere perifere vaten vaten (vaten (vaten hart hart enen hethet betaalbare zorg, dat is onze ‘drive’.” wat wat verder verder vanvan hethet hart). hart). Ook Ook worden worden er er in deze in deze kamer kamer e) e) pacemakers pacemakers ingebracht. ingebracht. DeDe doorlichtapparatuur doorlichtapparatuur hangt hangt in de in de nieuwe nieuwe kamer kamer niet niet langer langer aanaan het het plafond, plafond, maar maar is is Kernwaarden vloergemonteerd. vloergemonteerd. DitDit is hygiënischer is hygiënischer enen werkt werkt netnet zo zo makkelijk. makkelijk.

8 8

In het ziekenhuis als het moet, thuis als het kan

De Koers 2022 is gebaseerd op vier kernwaarden: toegewijd, toegankelijk, samen sterk en vakmanschap. “Wij leveren zorg vanuit ons hart, passend bij onze patiënten en cliënten en hun omgeving. We werken samen aan succesvolle oplossingen voor onze patiënten en cliënten en creëren een werkomgeving waar mensen kunnen groeien en presteren. We voelen de verantwoordelijkheid voor duurzame zorg”, verduidelijkt bestuursvoorzitter Kuin.

Marcel Kuin

Hij beseft dat de inzet van zorgprofessionals essentieel is om de ambities te kunnen realiseren. Daarom investeert de Antonius Zorggroep extra in de ontwikkeling, training en scholing van haar medewerkers. “Het uitgangspunt is voortdurend verbeteren. Het beste uit jezelf én uit elkaar halen, daar draait het om.” Vrijwel alle medewerkers van de Antonius Zorggroep zijn inmiddels getraind in het onderdeel vakmanschap en hebben daardoor meer inzicht in hun eigen drijfveren en gedragsstijl gekregen.

Sandra Timermans

Verankeren De training in vakmanschap krijgt een vervolg. Volgend jaar staan de thema’s ‘samen sterk’ en ‘toegankelijk’ centraal. Dan gaan medewerkers binnen een bepaald patiëntpad samen aan de slag met de thema’s ‘samenwerken’ en ‘aanspreken’. “Zo gaan we de nieuwe koers dieper verankeren in onze organisatie. De basis is gelegd, we gaan er sámen voor. Medewerkers maken het verschil.”


O ok r m an ne n

VERLIES DIRECT * CENTIMETERS!

o vo

Simpel, Snel, Slank!

*gemiddeld 15 cm na de proefbehandeling resultaten ter inzage bij Easyslim.nu conform privacywetgeving

Hoe vaak?

Hoe dan?

Hoeveel keer je moet komen, hangt af van het resultaat dat je wilt bereiken en in welke tijd. Hoe snel het gaat hangt uiteraard ook van je leefpatroon af.

Door middel van behandelingen met ons apparaat wordt middels ultrasound vet uit de vetcel gehaald, tegelijkertijd worden door elektrostimulatie je spieren getraind. Hierdoor wordt ook cellulite minder een krijg je een strakkere huid.

“Stel je voor dat je 10 kilo kwijt wilt en daarnaast ook op je eten let en beweegt; dan gaat het sneller dan wanneer je alleen de behandelingen doet. Aan jou de keus!”

Onderstaand onderzoek wijst uit dat elektrostimulatie (EMS) een veelbelovend alternatief is voor traditionele krachttraining en bovendien minder tijd kost!

*Resultaat kan per persoon verschillen

Bron: Filipovic, A, Kleinöder, H, Dörmann, U, and Mester, J. Electromyostimulation—a systematic review of the effects of different electromyostimulation methods on selected strength parameters in trained and elite athletes. J Strength Cond Res 26(9): 2600–2614, 2012—

Na 1 behandeling!

Intake incl. behandeling van 89,- voor 49,-

nd van tel evi sie !

Pre-order ons kookboek!

*Resultaat kan per persoon verschillen

Geldig t/m 31 oktober 2019

Easyslim.nu Friesland 06 83 854 719 friesland@easyslim.nu Of boek online via www.easyslim.nu

Bek e

*Resultaat kan per persoon verschillen

HERFST ACTIE


deFryskeMarren // GEZOND&FIT

GROOTDEFRYSKEMARREN.NL

35

VIRTUAL REALITY DICHT GAT TUSSEN THEORIE EN PRAKTIJK deFryskeMarren

Leren via een op maat gemaakte game. Zorgorganisatie Patyna laat ruim 1400 zorgmedewerkers via Virtual Reality kennismaken met het centraal stellen van de cliënt in het nieuwe Elektronisch Cliëntendossier (ECD). Een unieke manier van scholing in de Nederlandse én Europese ouderenzorg.

EDGAR FRAIQUIN WERKT NU DRIE JAAR BIJ EMPATEC. HIJ IS HIER TROTS OP!

VAN ZELFSTANDIG ONDERNEMER NAAR EMPATEC

De 53-jarige Edgar Fraiquin zit nooit stil. Letterlijk. In 2011 in namelijk de ziekte Parkinson bij hem geconstateerd. Een chronische ziekte van de hersenen. Dit gegeven heeft zijn leven compleet veranderd. Ondanks alles kijkt hij naar wat hij wél kan. Hij is hoog opgeleid en is zelfstandig ondernemer geweest. Hij is lid van verschillende commissies en werkt nu als adviseur Duurzaamheid bij Empatec. Het maakt dus niet uit wat je achtergrond is, het kan ons allemaal gebeuren! Actief David de Jong (rechts) samen met Inge Bergsma (projectleider ECD)

Projectleider David de Jong legt uit wat de meerwaarde van Virtual Reality is. “Uit onderzoek blijkt dat mensen door Virtual Reality tot 80% meer onthouden als je het vergelijkt met een traditionele training. Met Virtual Reality zit je namelijk in de situatie; de situatie speelt zich om om je heen af. Virtual Reality dicht dus het gat tussen de theorie en de praktijk. Hoewel het niet de echte praktijk is, voelt dit voor de gebruikers wel zo. En zo ervaren onze medewerkers dit ook.”

“90% van de medewerkers van Patyna omarmt de game”

Maatwerk De interactieve 360 graden game is speciaal voor Patyna gemaakt. Om de game zo goed mogelijk aan te laten sluiten op de werkelijkheid is het script door medewerkers zelf bedacht. Ook de opnames vonden plaats op een bekende locatie van Patyna, namelijk woonzorgcentrum Frittemahof. “De start van de game is het begin van een dienst. De medewerker speelt de hoofdrol. Hij of zij komt bij meneer Pronk, een nieuwe bewoner, en spreekt ook met de familie. Tijdens de game moet de medewerker een aantal meerkeuzevragen beantwoorden. Wat doe je in een bepaalde situatie? Of hoe reageer je als een bewoner of familielid bijvoorbeeld kritisch is? Iedere keuze heeft gevolgen voor het vervolg van het verhaal.” Het verhaal is mede tot stand gekomen door de medewerkers van ouderenzorgorganisatie Thebe in Brabant. Thebe werkt met hetzelfde ECD. “We hebben aan de medewerkers van Thebe gevraagd wat zij hebben gemist bij hun scholing. Zij gaven onder andere aan dat ze graag meer handvatten hadden willen hebben in het contact met de familie. Dit hebben we dus verwerkt in de game.”

Beleving door Virtual Reality Tot nu toe hebben zo’n 200 zorgmedewerkers van Patyna de game gespeeld en de ervaringen zijn heel positief. “90% van de medewerkers omarmt de game. Ze vinden de setting heel herkenbaar en geven aan dat ze door de meerkeuzevragen tot andere inzichten en acties komen. Na de training gaan ze hier met elkaar over in gesprek. Daarnaast vinden ze het heel bijzonder dat ze de kans krijgen om Virtual Reality te ervaren. Niemand had ooit eerder een Virtual Reality bril op gehad.” De game wordt dus ervaren als een positieve aanvulling op de ECD-scholing waarbij de medewerkers leren omgaan met het nieuwe digitale zorgdossier. Op de vraag of Virtual Reality vaker ingezet gaat worden als scholing binnen Patyna antwoordt David: “Wat mij betreft zeker! We zijn nu bijvoorbeeld ook voor de BHV aan het kijken of we Virtual Reality kunnen gebruiken om een brandoefening te trainen. Eigen scholing op maat maken, hoe mooi is dat?”

Tijdens zijn jongere jaren kreeg Edgar de smaak van het windsurfen te pakken. Dit ging zelfs zó goed dat hij rond zijn twintigste een jaar lang als surfer de wereld heeft rondgereisd. Het was zijn lust en zijn leven. Eenmaal thuisgekomen kreeg hij de mogelijkheid om een sportzaak over te nemen. Dit werden er al snel drie. Alles leek ‘voor de wind’ te gaan. Toch nam zijn leven een onverwachte wending. Hij voelde zich al langere tijd niet fit. Op een gegeven moment dacht hij een zware griep te hebben. De arts constateerde echter iets anders. Edgar had Parkinson.

Koffers gepakt

Door samenloop van omstandigheden stopte hij als ondernemer. De Parkinson werkte ook niet mee. Hoe nu verder, dacht Edgar. Net op dat moment had een goede vriend hulp nodig bij zijn onderneming in het buitenland. Edgar hoefde er niet lang over na te denken. Hij pakte letterlijk zijn koffers en vertrok. Hij ging er wonen en werken. Na een paar jaar buitenland keerde hij weer terug. Het bleek lastig om passend werk te vinden met zijn ziekte. En dus ontving hij een uitkering. Toch wilde hij dolgraag weer van waarde zijn. Hij besloot een DBS-operatie (Deep Brain Stimulation) te ondergaan. Volgens Edgar gaat het nu beter met hem dan voor zijn operatie. Zijn kwaliteit van leven is weer toegenomen en daar is hij dankbaar voor.

Begin van iets nieuws

Kort na zijn herstelperiode nam een jobcoach van Empatec contact met hem op. Via het UWV was zijn CV bij Empatec terecht gekomen. Zijn ondernemerschap viel op. Dat kon Empatec wel gebruiken. En zo is Edgar gestart bij Empatec. Hij heeft zijn eigen functie gecreëerd en is hier trots op. Hij ziet Empatec niet als eindstation, maar juist als een begin van een nieuwe periode in zijn leven. Empatec biedt op alle fronten mooie kansen om het maximale uit zichzelf te halen. De mogelijkheden zijn eindeloos. Je krijgt écht de ruimte om jezelf te ontwikkelen. Hij vindt het een hele goede werkgever, die goed voor haar medewerkers zorgt. Ik ben trots dat ik bij Empatec werk, zo sluit Edgar af.

En dát is waar Empatec het voor doet. Het maximale uit mensen halen. En hen (weer) van waarde laten zijn.


36

CULTUUR

NUMMER 10 • 2019

&UITGAAN

TEKST GEA DE JONG-OUD // FOTO'S IT TOANHÛS

ZINGEN VERBINDT, MET IT TOANHÛS

“Je hebt er geen instrument voor nodig, het komt uit jezelf. Wie kent niet het bekende deuntje van de titelsong Singin’ in the Rain van de gelijknamige Amerikaanse muziekfilm van Gene Kelly en Stanley Donen uit 1952? De pakkende melodie kan de hele dag in je hoofd blijven zitten. Daarom is Singin’ in the Rain de treffend gekozen naam voor het zangproject, waarmee It Toanhûs dit najaar naar de basisscholen gaat. Het is herfst. De dagen worden korter. Buiten mag het regenen en stormen, binnen wordt er gezellig samen gezongen. Met het project Singin’ in the Rain geeft It Toanhûs in de maand november basisscholen de kans om zanglessen voor de kinderen te laten verzorgen door een ervaren vakdocent. Vier weken achter elkaar komt Vera van Lierop op school om met de kinderen te zingen. Vera van Lierop is muziekdocent basisscholen / docent kinderkoor bij It Toanhûs. De lessen worden aangeboden voor de groepen vier tot en met acht. Alle scholen in gemeente De Fryske Marren kunnen zich hiervoor inschrijven.

GROOT SUCCES “Vorig jaar konden de scholen zich voor het eerst aanmelden voor deze zanglessen en het was een groot

succes”, vertelt Van Lierop. “Nadat we het bericht bekend hadden gemaakt dat de scholen voor een schoolkoor bij ons terecht konden, stroomden de aanvragen binnen. Vandaar ook dat we hier dit jaar een vervolg aan geven. Zingen is populair. Kijk maar eens naar alle televisieprogramma’s waarin zang een belangrijke rol speelt, met The Voice als uitschieter. Zingen is fijn voor mensen van alle leeftijden en achtergrond maakt niet uit.”

ZINGEN KOMT UIT JEZELF Vera van Lierop studeerde Docent Muziek met als hoofdvak Zang aan het Conservatorium en heeft als muziekdocent basisscholen al veel kunnen zingen met kinderen van allerlei leeftijden. “Mijn ervaring is dat de kinderen genieten van het zingen. Ze leren elke keer als ik kom

SAAMHORIGHEID

een nieuw liedje, daar kijken ze naar uit. Ze herinneren zich de liedjes nog heel goed, ook na een langere tijd. Ik stapte laatst binnen bij een groep 3, die in hun kleutertijd een eigen liedje van mij hadden geleerd. Ze zagen mij en begonnen spontaan mijn liedje te zingen. Dat is het effect dat met elkaar zingen kan hebben. Zingen is de basis van muziek. Je hebt er geen instrument voor nodig, het komt uit jezelf.”

KINDERKOOR IT TOANHÛS De kinderen nemen de liedjes die ze op school leren mee naar huis. “En thuis zingt het hele gezin de liedjes mee, die de kinderen hebben geleerd op het kinderkoor. Hoe leuk is dat”, vertelt Vera. “Ik heb goed nieuws voor kinderen die het jammer vinden dat het schoolkoor maar vier weken duurt. Via It Toanhûs kan hier een vervolg aan worden gegeven. Ik begeleid het kinderkoor van It Toanhûs. Elke donderdag om 15.00 uur is het zingen geblazen in Joure en binnenkort kunnen kinderen in Lemmer ook in de Hege Fonnen terecht. We kiezen uit een uitgebreid repertoire. Liedjes van Kinderen voor Kinderen, kerstliedjes, popnummers, liedjes uit musicals en Disney-films, het komt allemaal voorbij. Iedereen die hier belangstelling voor heeft nodig ik van harte uit. Kom gerust langs en zing een les mee. Ook ouders zijn welkom om zelf te ervaren, wat zingen bij het kinderkoor inhoudt.”

Zangcoach Vera van Lierop

Singin’ in the Rain I’m singin’ in the rain Just singin’ in the rain What a glorious feeling I’m happy again I’m laughin’ at clouds So dark up above The sun’s in my heart And I’m ready for love Let the stormy clouds chase Everyone from the place Come on with the rain I’ve a smile on my face I’ll walk down the lane With a happy refrain Just singin’…

Gerrie Jonker is als cultuurcoach in de gemeente De Fryske Marren de contactpersoon tussen kunstaanbieders en basisscholen in de gemeente. Zij is nauw betrokken bij Singin’ in the Rain. “Leren zingen van iemand die hiervan zijn of haar beroep heeft gemaakt, is heel inspirerend. Het is ook de basis voor instrumentaal muziekonderwijs. Want als je iets kunt zingen, dan kun je het ook spelen. De leerkracht van de basisschool doet mee, en vergroot op deze manier meteen het eigen repertoire en overwint zijn of haar eigen verlegenheid om te zingen. De liedjes kunnen met de kinderen gezongen worden tussen de lessen door.” “Dat klopt”, beaamt Vera van Lierop. “Zelf beleef ik veel plezier aan zingen met kinderen en wanneer de leerkracht daarbij enthousiast meedoet, versterken we elkaar. Het samen zingen brengt een sterk gevoel van saamhorigheid en een prettige sfeer. De groep kan helemaal verbaasd zijn dat ze met elkaar zo mooi kunnen klinken. Je kunt je wel voorstellen dat de positieve invloed hiervan erg groot is. Zingen verbindt.”


GROOTDEFRYSKEMARREN.NL

37

PEUTERKLEUTERFESTIVAL IN HET POSTHUIS THEATER

MET GONNIE EN GIJSJE EN DIRK SCHEELE Het Posthuis Theater in Heerenveen organiseert op zondag 13 oktober voor de jongste gasten (vanaf twee jaar) een heus peuter-kleuter-kinder-theaterfestival, met allerlei leuke theatrale activiteiten. dan op zijn manier. Alsof dat nog niet genoeg is, maakt hij met het publiek ook nog een nieuw liedje!

Tussen 10:00 uur en 16:00 uur is er een gratis toegankelijke binnenspeeltuin in het theater opgebouwd, waar de kleintjes zich helemaal kunnen uitleven in een omgeving van ijsschotsen, iglo’s en orka’s. De binnenspeeltuin draagt de toepasselijke naam ‘Op de Noord- en Zuidpool’. Er kan volop gespeeld, geknutseld en gekleurd worden. Bovendien is er een speurtocht door het theater om op die manier het theater te leren kennen!

WOLTER KROES

Bolwerk • vrijdag 22 november V.A. 21:00 Wolter Kroes zit 30 jaar in het vak en komt dit vieren in Sneek. De populaire zanger geeft op vrijdag 22 november met zijn live-band een show in Poppodium Bolwerk. Dankzij diverse hits en zijn optredens op de landelijke televisie kan Kroes zonder meer tot de bekendste en meest succesvolle zangers van Nederland worden gerekend. De in Wormerveer geboren zanger viert zijn jubileum dit jaar met de onlangs verschenen single ‘Hemel’, een nieuw album en een reeks speciale voorstellingen. De afgelopen tijd gaf Kroes uitverkochte shows in onder meer Carré, AFAS Live en Ahoy. Zijn intieme optreden bij Poppodium Bolwerk is dan ook uniek. Al op jonge leeftijd bleek Kroes (50) zeer muzikaal. Op zijn vijfde begon hij met drummen. Zijn zangcarrière kwam op gang toen hij twintig was. Na het winnen van een talentenjacht besloot hij van zingen zijn werk te maken en ging optreden. Zijn debuutsingle ‘Ik mis je elke dag een beetje meer’ verscheen in 1989. De grote doorbraak volgde in 1995, toen Kroes een hit scoorde met de single ‘Laat me los’. Het nummer was afkomstig van het gelijknamige album, waarop hij ook een duet met Willeke Alberti zong. Het album stond wekenlang in de Album Top 100. Kroes had in 2000 een hit te pakken met ‘Ik heb de hele nacht liggen dromen’. In 2008 stond hij op nummer 1 in de Top-40 met het aanstekelijke ‘Viva Hollandia’. Dit lied bracht hij uit ter ere van het EK-voetbal in Zwitserland en Oostenrijk. In 2014 bereikte Kroes de nummer 1-positie in de Single Top 100 met ‘Ik ben je prooi’.

VRIJDAG 22 NOVEMBER // ZAAL OPEN: 21.00 UUR // PRIJS: VVK € 27,50 // DEUR € 30,00

‘Gonnie en Gijsje samen op stap’ is gebaseerd op de prentenboeken van Olivier Dunrea en wordt gespeeld door Katiuscia Principato. Het gansje Gonnie is op zoek naar haar lievelingslaarsjes en ontmoet Gijsje. Samen komen ze allerlei dingen tegen.

De voorstellingen zijn tegen een entreeprijs te bezoeken. Kinderpopster Dirk Scheele speelt twee keer de voorstelling ‘In Holland staat een huis’ (om 11:00 uur en om 14:00 uur) en Gonnie en Gijsje komen ook langs. De eerste ‘Gonnie en Gijsje samen op stap’ (10:15 uur) zit inmiddels vol en daarom is er een tweede voorstelling (om 11:15 uur) bijgeboekt. Dirk Scheele is bekend van Nickelodeon, heeft zijn eigen Youtube-kanaal en heeft al vele cd’s mogen opnemen. Tijdens dit grote meezingfeest voor jong en oud nemen we een duik in de schatkist van Dirk en speelt hij de allerleukste Oudhollandse liedjes, maar

POSTHUIS THEATER HEERENVEEN

ZONDAG 13 OKTOBER 2019 BINNENSPEELTUIN (GRATIS) 10:00-16:00 UUR DIRK SCHEELE ‘IN HOLLAND STAAT EEN HUIS’ 11:00 EN 14:00 UUR ‘GONNIE EN GIJSJE SAMEN OP STAP’ 10:15 (UITV) EN 11:15 UUR

DIRK SCHEELE (FOTO: GERHARD WITTEVEEN)

FOK 78, HEERENVEEN | (0513) 619494 WWW.POSTHUISTHEATER.NL

ICONISCHE BAND THE DUBLINERS TOVERT ZAAL OM TOT IERSE PUB

The Dublin Legends, beter bekend als de iconische Ierse folkband The Dubliners, worden over de hele wereld aanbeden en Theater Sneek is er dan ook trots op deze band wederom in Sneek te mogen verwelkomen. Met als hoofdreden het ontbreken van originele leden in de band hebben deze stokoude rotten in het vak er vorig jaar voor gekozen om de naam The Dubliners achter zich te laten en te veranderen in The Dublin Legends. De meeste bandleden van het eerste uur zijn al vele jaren terug dan wel overleden, dan wel uit eigen initiatief vertrokken, maar The Dublin Legends zetten hun legende voort die in 1962 zijn oorsprong vond. Als iconen van het Ierse levenslied zingen ze nog steeds vol overgave over drank, vrouwen, gelukkige en ongelukkige liefdes hetgeen resulteerde in klassiekers als ‘The wild rover’, ‘Dirty old town’, ‘Whiskey in the jar’ en ‘The Irish rover’. Het belooft dan ook een prachtig feestje te worden waarbij meezingen mag. THE DUBLIN LEGENDS (THE DUBLINERS) // DO. 17 OKT 2019 // 20.15 UUR // WWW.THEATERSNEEK.NL

Op vertoon van je theaterkaartje ontvang je na afloop een gratis snack bij je drankje bij de Irish Pub Sneek.

TIPS VOOR DE HERFSTVAKANTIE!

KOM MET JE (KLEIN-)KINDEREN NAAR HET THEATER In Theater Sneek valt er voor elk kind en voor elke leeftijd iets te beleven! Zo staan er in de herfstvakantie twee leuke voorstellingen geprogrammeerd. DONDERDAG 24 OKTOBER komt Dolfje Weerwolfje naar het theater in Sneek. Deze vriendelijke weerwolf beleeft een spannend avontuur met zijn vriendinnetje Foeksia de Miniheks. ZATERDAG 26 OKTOBER is Pijnstillers in het theater te zien. In deze musical naar het boek van Carry Slee worden thema’s als afscheid en liefde op een luchtige manier bespreekbaar gemaakt. DOLFJE WEERWOLFJE EN FOEKSIA DE MINIHEKS // DO. 14 OKT 2019 // 14.30 UUR PIJNSTILLERS // ZA. 26.10.19 // 19.30 UUR WWW. THEATERSNEEK.NL


Gratis toegang

wedstrijden start 11 uur


deFryskeMarren // CULTUUR&UITGAAN

GROOTDEFRYSKEMARREN.NL

39

TEKST WIM WALDA

ROMKE GABE DRAAIJER, REGISSEUR VAN ‘ALICE IN BANGWEER’

deFryskeMarren

EEN THEATRALE ‘HARTS’-TOCHT NAAR ZINGEVING IN HET LEVEN Romke Gabe Draaijer, 29 jaar oud, geboren in Molkwerum, acteur bij Tryater en winnaar van een Gouden Gurbe, is in 2019 in opdracht van Muziektheater Langweer verantwoordelijk voor het script en de regie van de theatrale wandelbelevenis ‘Alice in Bangweer’. Een sprookjesachtige tocht die de deelnemers langs verschillende scènes in het dorp voert. Al wandelend wordt het publiek meegezogen in het theaterstuk, dat de regisseur, met een vette knipoog naar ‘Alice in Wonderland’, speciaal voor Langweer schreef. Wie is Romke Gabe Draaijer, waarom deze keuze, zit er een boodschap in het verhaal? Vragen die we hieronder proberen te beantwoorden.

Alice in Bangweer De theatrale ‘harts’-tocht ‘Alice in Bangweer’ vindt plaats in het weekend van 18 tot en met 20 oktober. De zeventien acteurs en actrices spelen elke avond een voorstelling om 20:30 uur. Op de zondagmiddag is er om 15:00 uur een matineevoorstelling. Kaarten zijn te bestellen via de website: www.flextickets.nl/event/alice-in-bangweer

HISTORIE EN SCHILDERACHTIGE PLEKJES Muziektheater Langweer zocht iemand die een plan kon schrijven voor een bescheiden project in 2019. De keuze viel op Romke Gabe Draaijer. “Ik zag wel mogelijkheden voor een iepenloftspul in Langweer,” vertelt deze, “in de vorm van een theatrale wandeltocht langs verschillende plaatsen in het tot fantasiewereld Bangweer getransformeerde dorp. Het is een door mij bewerkte uitvoering van ‘Alice in Wonderland’, speciaal geschreven voor Langweer. Dus mocht de historie van de Van Eijsinga’s en de Osinga’s niet ontbreken in het verhaal, net zomin als de schilderachtige plekjes in het dorp. Met als centrale vraag of je het in deze wereld, waar je veelal door je omgeving wordt geleefd, soms eens even niet mag weten. Je jezelf afvraagt: ‘Is dit wel wat ik wil, word ik hier gelukkig van?’ En daar ligt een parallel met ‘Alice in Wonderland’, die het ook niet weet.” FOTO: WIM WALDA

Romke Gabe is geboren en getogen in Molkwerum, het Venetië van het Noorden, als de benjamin van de familie Draaijer. “Mijn vader Gabe en moeder Jetske waren actief in het sociale dorpsleven met respectievelijk toneelspelen en de muziek,” vertelt Draaijer, “net als een generatie eerder al mijn opa en oma. Maar je kunt wel stellen dat ik in ons gezin met de voorraad creativiteit ‘aan de haal’ ben gegaan.”

‘HARRY MEI NIKS’

Het zaadje werd een plantje dankzij de toneellessen die Romke Gabe een paar jaar later volgde bij Froukje Geertsma in Balk. Toneelvereniging Molkwerum had er een enthousiaste acteur in de dop bij.

ACTEUR BIJ TRYATER ”Hoe meer ik leerde, hoe sterker ik ervan overtuigd raakte dat ik hier mijn beroep van wilde maken. Ik schreef me in voor de opleiding ‘Artiest Theater bij D’Drive in Leeuwarden en

kwam via mijn lerares Jannie van der Veen bij Iepenloftspul Jorwert terecht. In 2008 had ik een bijrol als autistische jongen in het Iepenloftspul ‘Jou My Wjukken’, een bewerking van de Zweedse arthouse film ‘As it is in Heaven’. Daarvoor kreeg ik een Gouden Gurbe, voor mij de aanjager om er vol voor te gaan.” In dezelfde periode werd Ira Judkovskaja artistiek directeur van het Friestalige toneelgezelschap Tryater. Zij pakte meteen flink uit met de theatervoorstelling ‘11Stêdetocht’. “Een huzarenstukje, want twaalf dagen lang bijna duizend man door Friesland rijden van theaterlocatie naar theaterlocatie, dat is geen sinecure. Ik mocht in Sneek meespelen in de Noorderkerk. Vanaf die tijd ben ik als acteur verbonden aan Tryater.” Door veel verschillende rollen te spelen groeide Draaijer door als acteur, werd door toneelverenigingen gevraagd om een stuk te regisseren en rolde op een organische manier in het regiecircuit. De agenda van zowel de acteur als de regisseur Romke Gabe Draaijer liep aardig vol.

FOTO: CHANON WONGPHIM

“Dat begon al op jonge leeftijd met toneelstukjes en verkleedpartijen. Ik was dus een kind met een rijke fantasie, die bovendien rijkelijk werd gevoed door het Iepenlofspul dat aan het begin van deze eeuw in Molkwerum werd gehouden. Groots opgezet; ik weet nog dat ik mijn ogen uitkeek. Tegenover ons huis werd een groot Batavia-achtig schip nagebouwd. Een hokje, onderdeel van het decor, dat in onze tuin was blijven staan vormde een jaar later het decor van de voorstelling, die ik zelf had geschreven en met mijn vriendjes opvoerde, ‘Harry mei niks’. Daar werd het zaadje geplant.”

Promotiebeeld van Alice in Bangweer

Lekker en betaalbaar eten aan het gezelligste plein van Joure! Dagelijks geopend! T 0513 415 425

bistrofred.nl

HET VERHAAL Het verhaal begint met een bruiloft; die van Alice Osinga, die is uitgehuwelijkt aan Hendrik van Eijsinga in de kerk van Langweer. Het publiek wordt dan ook uitgenodigd om feestelijk gekleed getuige te zijn van deze gebeurtenis. Alice vraagt zich af of dit nu echt is waar ze van droomt. Moet ze toegeven aan de wens van haar moeder, waarin zekerheid het ankerpunt is, of juist durven dromen, doen wat haar hart haar ingeeft. Ze komt in Bangweer terecht en heeft op haar ‘harts’-tocht langs verschillende locaties in het pittoreske dorp een aantal absurde ontmoetingen. Zoals die met de Rode Koningin, die liefdesverdriet heeft. En als de autoritaire Rode Koningin verdriet heeft, moet iedereen met haar meelijden, mag niemand meer genieten. Ze heeft daartoe de tijd gestolen, waardoor het in Bangweer constant vijf voor twaalf blijft en er dus niets verandert. Alice gaat op zoek naar een oplossing en moet daarbij keuzes maken om Bangweer de tijd en daarmee de vooruitgang weer terug te geven. Moet ze daarbij haar hart volgen of de dingen over zich heen laten komen? “Het is een gelaagd verhaal,” legt Romke Gabe uit. “Je kunt meewandelen, het stuk bekijken en over je heen laten komen, maar eerlijkheidshalve hoop ik dat de bezoekers de symboliek ervan begrijpen.”


agenda Zaterdag 12 oktober

Zaterdag 19 oktober

Donderdag 24 oktober

vrIjdag 1 november

SNEEK EVENEMENT Geniet van een heerlijk buffet en muzikale optredens in een heuse Biergarten. Veemarkthal. 17.00 uur

HARICH SPORTEVENEMENT Trailrun met drie verschillende routes langs de mooiste paden in Gaasterland. Manege Gaasterland.

OUDEMIRDUM WORKSHOP Ga met landschaps-en natuurfotograaf Jan Tijsma op pad en fotografeer de zonsondergang, schemering en duisternis met de Wyldemerk als decor. Parkeerplaats Wyldemerk. 18.00 uur

SNEEK VARIA Kroegentocht langs 8 ‘natte’ horecabedrijven. 20.00 uur

oktoberfest

nachtkuIer WOUDSEND WANDELEN

Unieke wandeling in het donker langs en over het water, door de landerijen en door een uniek gebouw. MFC De Druiwpôlle’. 18.00 uur

gaasterland traIl

Matroesjka

MAKKUM CABARET Technocabaretduo Matroesjka met voorstelling Brainwash. Doopsgezinde kerk. 20.00 uur

Zondag 13 oktober

Zondag 20 oktober

TERHERNE EVENEMENT

RIJS MARKT

kInderboekendag Voorstellingen, boekenmarkt en nog veel meer op de laatste dag van de Kinderboekenweek. Kameleondorp Terherne. 13.00-17.00 uur

dI. 15 t/m do. 17 oktober

woudagemaal onder stoom LEMMER EVENEMENT

IJs en weder dienende wordt het Ir. D.F. Woudagemaal onder stoom gebracht, met kinderrondleidingen. 10.00-17.00 uur

donderdag 17 oktober

ZIj en hIj

BALK LEZING Eelke Lok neemt je mee terug in de tijd met het thema ‘Zij en Hij in Gaasterland’. Doopsgezinde kerk. 20.00 uur

Do. 17 t/m Zo. 20 oktober

alIce In bangweer LANGWEER OPENLUCHTTHEATER

Sprookjesachtig openluchtspel op verschillende locaties in het dorp. Kerk. Do.-za. 20.30 uur/zo. 15.00 én 20.30 uur

Vr. 18 t/m Za. 26 oktober

strontweek

WORKUM EVENEMENT Een week vol maritieme evenementen als Liereliet, Visserijdagen, Strontrace, Beurtveer, markt en klompzeilen.

Zaterdag 19 oktober

Vogelmarkt JOURE MARKT

Met alles op het gebied van vogels. Sportfun Joure. 9.00-12.00 uur

Groene markt

Sfeervolle Groene Markt in Rijsterbos als start van de Gaasterlandse Natuurweek. 11.00-16.00 uur

Zo. 20 t/m Za. 26 oktober

Gaasterlandse Natuurweek GAASTERLAND EVENEMENT Week vol activiteiten in het teken van natuur, plezier en duurzaam beleven, met o.a. excursies, fotografieworkshops, lezingen, kindertheater, kinderexpedities en de Nacht van de Nacht wandeling.

DI. 22 t/m vr. 25 oktober

maakfabrIek

JOURE DOEN Als echte designer aan de slag aan de slag met jouw unieke beker, theepot, kom, etc. Museum Joure. Di.-do. 10.30-16.30 / vr. 13.00-21.00 uur

week van ons water

LEMMER EVENEMENT Deze week staat in het teken van ‘Wat kun jij doen tegen wateroverlast?’ Ir. D.F. Woudagemaal.

Donderdag 24 oktober

dolfje weerwolfje SNEEK THEATER

Jeugdtheater met Dolfje Weerwolfje en Foeksia de Miniheks. Theater Sneek. 14.30 uur

nachtfotografIe

vrIjdag 25 oktober

coole kIdsnacht

ZUIDWEST FRIESLAND DOEN

Speciaal voor kinderen blijven culturele instellingen en musea na sluitingstijd open met leerzame, spannende en coole activiteiten. Diverse locaties. 17.00-21.00 uur

avondwandelIng

SNEEK WANDELEN Wandeling door de binnenstad met verhalen die het daglicht niet kunnen verdragen. Waterpoort. 20.00 uur

Zaterdag 26 oktober

strandcross

LEMMER SPORTEVENEMENT

spectaculaire strandcross op het strand met 450 motoren in vier categorieën. Strand. 11.00 uur

woudsend In kaarslIcht

WOUDSEND EVENEMENT Straten en steegjes zijn sfeervol verlicht met muziek en verhalenvertellers. 19.00-21.00 uur

nacht van de nacht

N8 van Sneek

Zaterdag 2 november

natuurwerkdag

LEMMER DOEN Help een handje mee tijdens de Natuurwerkdag in de Vlindertuin/ Strúntún. 10.00-13.00 uur

whIskyproeverIj LEMMER VARIA

Whiskyproeverij met whisky-expert Johan Brouwer tijdens ‘Dag van het Zwarte koor’. Ir. D.F. Woudagemaal. 19.00-21.00 uur

Zondag 3 november

Lekker sneek SNEEK CULINAIR

Geniet in winterse sferen van heerlijke winterspecialiteiten. Centrum. 12.00-18.00 uur

WarrIngers In concert

JOURE MUZIEK Voor de 5e maal organiseert shanty-koor de Warringers dit concert met speciale gasten. Doopsgezinde kerk. 14.30 uur

VrIjdag 8 november

the kIlkennys LEMMER MUZIEK

ZUIDWEST FRIESLAND EVENEMENT

Traditionele Ierse muziek met moderne twist. De Hege Fonnen. 20.00 uur

Tijdens de Nacht van de Nacht worden er overal activiteiten georganiseerd, zoals nachtwandelingen, vaartochten, en meer.

Zaterdag 9 november

Zondag 27 oktober

forever 27 SNEEK MUZIEK

Erwin van Ligten en Beatrice van der Poel brengen een eerbetoon aan de muzikanten van de Club van 27, zoals Kurt Cobain, Amy Winehouse, Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jim Morrison. Het Bolwerk. 15.00 uur

voorproefje

15 november 15 november 7-8 december 14-15 december

modelautoruIlbeurs JOURE MARKT

Beurs met verzamelaars uit heel Nederland. Party- en Zalencentrum ’t Haske. 10.00-14.00 uur

Stap In de marderhoek

OUDEMIRDUM EVENEMENT Open schuurroute in de Marderhoek met kraampjes, muziek en voorstellingen. Marderhoek 1. 13.30-20.30 uur

WInterfaIr Workum Verhalenavond FlInke WInter FavorIeten DIckens FestIjn


SuggestIe

FOTO: MAARTJE ROOS, ROOSPHOTOGRAPHY.NL

Sug gestje

MAAKFABRIEK, JOURE

DONDERDAG 17 OKTOBER

DINSDAG 22 T/M VRIJDAG 25 OKTOBER

Oktoberfest

ZIj en hIj In Gaasterland

MaakfabrIek

In Sneek wordt voor de vierde keer een heus Oktoberfest georganiseerd. De Veemarkthal wordt hiervoor speciaal omgetoverd tot een echte ‘Biergarten’ voor een fantastische avond. Geniet eerst aan de lange biertafels van een uitgebreid buffet om daarna uit je dak te gaan tijdens de muzikale optredens. De sfeermakers van deze avond zijn Helene Fischer Double Caro, Die Stadlfreunde uit Twente en dé Apres Ski DJ Matthias.

Oktober is de Maand van de Geschiedenis, dit jaar met het thema ´Zij/Hij’. Eelke Lok, bekend van Omrop Fryslân, neemt je mee op een avondvullende ‘trip down memory lane’ naar de jaren vijftig in Gaasterland. Aan de hand van beelden van het Fries Filmarchief vertelt hij hoe het ooit was, doorspekt met leuke anekdotes. Hoe was het leven bijvoorbeeld in de jaren vijftig voor de dames en heren in Gaasterland en omgeving? En hoe is dat nu?

In de herfstvakantie is er vier dagen lang Maakfabriek in Museum Joure voor kinderen van 6 t /m 14 jaar. Ga deze keer als een echte designer aan de slag met jouw unieke beker, theepot, kom, etc. In het museum vind je genoeg inspiratie. Geef je wel even op, want het aantal plekken is beperkt. Op vrijdag is de Maakfabriek in combinatie met de Coole Kidsnacht. Dan openen musea en culturele instellingen speciaal na sluitingstijd hun deuren voor kinderen.

WWW.OKTOBERFESTSNEEK.NL

WWW.PODIUMGORTER.NL

WWW.MUSEUMJOURE.NL

BelIbje Beleven

FOTO: PIET DOUMA

ZATERDAG 12 OKTOBER

WOUDAGEMAAL ONDER STOOM

DINSDAG 15 T/M DONDERDAG 17 OKTOBER

ZATERDAG 26 OKTOBER

Woudagemaal onder Stoom

Nacht van de Nacht

IJs en weder dienende brengt Wetterskip Fryslân het Ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer drie dagen onder stoom om het bedienende personeel in de praktijk op te leiden. Het Woudagemaal is het grootste stoomgemaal dat nog in werking is. Een unieke kans om het UNESCO Werelderfgoed in werking te bekijken. Vanwege het succes bij de vorige draaidagen zijn er ook deze keer elke dag speciale kinderrondleidingen.

Laat de nacht donker zijn tijdens de Nacht van de Nacht. De Nacht van de Nacht wordt dit jaar al voor de 15e keer georganiseerd. De speciale activiteiten in het donker laten zien hoe mooi de nacht is. Stap in Sneek of Makkum aan boord en geniet op het water van de donkere nacht. Maak een spannende avondwandeling door Lemmer. Of wandel in het pikkedonker met een gids door het bos en kom onderweg muzikale en theatrale verrassingen tegen.

WWW.WOUDAGEMAAL.NL

WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL

UW EVENEMENT HIER?

Waterland van Friesland laat elke maand in deze krant een greep uit de agenda zien van Zuidwest Friesland. Organiseer je zelf een evenement? Meld deze dan aan en mail alle informatie mét een foto naar agenda@waterlandvanfriesland.nl


42

SPORT

NUMMER 10 • 2019

TEKST GERARD VAN LEEUWEN // FOTO'S ORANGE PICTURES

PEET ZIJLSTRA KAN HET FLUITEN NOG LANG NIET MISSEN

“IK DOE NIETS SPECIAALS, HET MAG GEEN POEHAVERHAAL WORDEN” De ontvangst van de sportredactie van deze krant op de Gaffel in Joure is allerhartelijkst. Peet en Antje Zijlstra hebben de koffie met cake al klaar staan. Tijdens het telefonisch interviewverzoek van een dag eerder had de verenigingsarbiter van Sportclub Joure al duidelijk gemaakt dat het geen ‘poehaverhaal’ mocht worden. “Ik doe niets speciaals. Er zijn zoveel vrijwilligers actief en ik sta niet graag op de voorgrond”, aldus de bijna 75 jarige verenigingsscheidsrechter. Het leidde tot het volgende verhaal. Peet Zijlstra groeide op in de Friese Wouden, om precies te zijn in Burgum. Het voetbal werd hem min of meer met de paplepel ingegoten. “Ik kom uit een echt vv Bergum nest”, zegt Peet Zijlstra. “Mijn vader was secretaris, grensrechter en bekleedde daarnaast nog enkele functies bij de club. Hij was een van de diehards. BCV bestond eigenlijk niet. Hij meed hun deel van het sportpark en sprak ook nooit over ‘de buren’. Je mag raden wat hij had gevonden van de fusie die nu heeft plaatsgevonden.”

HASKERLAND EN SKARSTERLÂN “In mijn tijd als trainer van vv Workum moesten we een keer bij BCV spelen, dus dat belde ik even door. Hij is niet gekomen en dat had ik van tevoren kunnen weten. Wel belde hij me na de wedstrijd voor de uitslag. Toen ik vertelde dat Workum had gewonnen, zei hij: ‘Mooi zo’, en dat was het dan. Op zijn 22e verhuisde Zijlstra naar Joure. “Eerst heb ik nog even in de

kost gezeten, maar later met Antje zelfstandig. Ik kwam na een inwerkperiode terecht op de afdeling Bouwtoezicht van de gemeente Haskerland. Na de herindeling tot de gemeente Skarsterlân werd de afdeling wat groter. Ik heb er in totaal 38 jaar gewerkt. Ik kon er met een speciale regeling uit op mijn zestigste, nog ruim voor De Fryske Marren ontstond. Ik kan niet anders zeggen dat het een goede werkgever was gedurende de hele periode.

MEEGLUREN VANUIT DE BOSJES Ik voetbalde bij vv Bergum en ze vroegen toen ik verkaste of ik daar wilde blijven spelen. Ik wilde echter zo snel mogelijk integreren in Joure en heb toen eerst meegetraind bij SC Joure en daarna gespeeld in het derde, tweede en eerste van de zondag afdeling. Ik was keeper. Puur bij toeval overigens. Mijn broer was keeper in de jeugd van vv Bergum en was een keer ziek. Toen ben ik maar in het doel gaan staan en dat is zo gebleven. Nog tijdens mijn

actieve periode vroeg Jelte Postma, die toen bij SC Joure trainer was, of ik niet iets wilde doen in de jeugd. Toen ik zei dat ik geen ervaring had, zei hij dat ie de eerste keren wel even mee gluurde vanuit de bosjes… Ik kreeg er lol in en heb dit met plezier gedaan. Zoveel, dat ik mijn trainersdiploma Oefenmeester D, C en B heb gehaald. De laatste is vergelijkbaar met wat nu TC1 heet. Ik had er ook tijd voor want op mijn 33e moest ik stoppen met keepen door een slepende enkelblessure. Ik heb nog wel heel lang gespeeld bij de veteranen. Een heel leuke tijd.” Het trainerschap voerde Zijlstra onder andere langs vv Lemmer en Workum. De laatste club als interim trainer nadat trainer Gerrit Bil door een blessure geveld was. “Na deze periode heb ik voor de KNVB de cursus ‘jeugdvoetbal spelleider’ gegeven omdat ik vond dat daar nog wel ruimte was voor verbetering. Ik had dus inmiddels het voetbal beleefd als speler, trainer en docent. Wat ontbreekt er nog

in dat lijstje? Juist, scheidsrechter. Omdat er bij de club behoefte aan een aantal nieuwe scheidsrechters was, werd ik benaderd of ik zin had wat jeugdwedstrijden te fluiten. Inmiddels doe ik dat al jaren. Hoeveel weet ik niet eens precies.” Echtgenote Antje: “Dat hebben we niet bijgehouden, maar het zal ergens tussen de twintig en vijfentwintig zijn denk ik. Wat gaat de tijd toch snel!” Peet Zijlstra: “ Achteraf heb ik wel eens gedacht: ‘Stel dat ik eerder was begonnen met fluiten, waar was ik dan beland?’, maar ja, dat is achteraf hè.”

VOETBAL IN DE PUURSTE VORM “Bij SC Joure fluit ik zaterdags wedstrijden in alle leeftijdscategorieën”, vervolgt Zijlstra. “Incidenteel fluit ik wel eens teams bij Onder 17 en Onder 19, maar meestal ben ik te vinden bij de jongste jeugd, zeg maar tot de Onder 15. Dat vind ik ook het mooiste om te doen. Je ziet de voetbalbeleving in de puurste


GROOTDEFRYSKEMARREN.NL

“Ook op ons sportpark lopen er ‘prinsjes en prinsesjes’, daarin vormt SC Joure geen uitzondering.” vorm. De veranderingen die de KNVB heeft doorgevoerd met de wedstrijdjes zes tegen zes, acht tegen acht en pas later elf tegen elf juich ik van harte toe. Het is een gouden greep geweest, al hoor je rond het veld nog steeds wel mensen die het maar niets vinden. Door de jaren heen zie je wel het één en ander veranderen. Dit kun je echter niet los zien van bepaalde maatschappelijke ontwikkelingen. Ook op ons sportpark lopen er ‘prinsjes en prinsesjes’, daarin vormt SC Joure geen uitzondering. Alles moet er uit komen bij zo’n kind. Dergelijke ouders zie je ook van leer trekken in het onderwijs. We hebben nogal wat familie die werkzaam is in het onderwijs en daar zie je hetzelfde fenomeen. Het is niet gauw goed genoeg. Anderzijds is de grote meerderheid niet anders dan vroeger. Die voelt het goed aan. Voor de jongens en meisjes geldt hetzelfde. Wij voetbalden als kinderen op straat of op veldjes, omdat er gewoon niets anders was. Nu spelen ze zaterdagochtend zes tegen zes onder begeleiding. Zo zie ik het althans.

GEDRAGSREGELS Wat ik wel merk, is het verschil tussen stad en platteland. De jongens en meiden uit de stad zijn duidelijk mondiger. Ik wil daar niet direct een waardeoordeel over geven. Soms komt het van pas, soms niet. Wat een punt van aandacht is, is het gedrag van sommige leiders en ouders. Laatst heb ik een wedstrijdje gefloten van een pupillenteam tegen Drachtster Boys. Een van de leiders ‘begeleidde’ elke pass en na afloop vroeg ik hem of hij dat normaal vond? Hij zei: ‘Als ik niet schreeuw, dan doen ze helemaal niets’. Daarna vroeg ik hoe het dan moest wanneer hij ziek was? Zijn collega leider had moeite zijn lachen te onderdrukken. Ik hoop dat zo’n leider eens bij zichzelf te rade gaat. Je hebt een voorbeeldfunctie. Mijn zoon, die in Bussum woont, is coach bij het rugby, bij RC ’t Gooi. Daar hangt bij de ingang een soort protocol met gedragsregels, maar dan in duidelijke statements als: ‘Het is jeugd, gedraag je ernaar’, ‘De scheids is ook een vrijwilliger’ en ‘Het is hier geen WK’. Daar kan het voetbal een voorbeeld aan nemen.”

OPVALLENDE VOORVALLEN In al die jaren fluiten zijn er natuurlijk leuke of opvallende voorvallen

geweest. Peet Zijlstra: “Ik kan er echt van genieten. Vooral van die kleine dingetjes. Een keeper die bloemetjes plukt tijdens de wedstrijd. Een voetballertje die de hele wedstrijd met één hand op zijn kont speelde omdat ie, zo bleek achteraf, bang was dat hij zijn dropjes in zijn achterzak zou verliezen. Het zijn de gebeurtenissen die het echt leuk maken. Daarnaast heb je ook de educatieve kant. Onlangs was er een speler van een jeugdteam van Oldeholtpade die zich erg vervelend gedroeg. Toen de maat vol was en ik hem van het veld stuurde ter afkoeling, ging hij in de bosjes staan. Bij het penalty schieten kwam ie pas weer terug en mocht hij van mij gewoon weer meedoen. Na de wedstrijd komt de leider bij me. Het bleek zijn vader te zijn. Hij complimenteerde me met de gekozen aanpak en zei dat hij het al zag aankomen, maar zich er bewust niet mee bemoeid had omdat ie zag dat het goed werd opgelost. Dat zijn mooie momenten voor een scheidsrechter.”

SC JOURE Peet Zijlstra kan zich goed vinden in het beleid van het huidige bestuur van de groenwitten. “We hebben hier ook andere tijden gekend”, zegt hij. “Nadat we in de Hoofdklasse zijn gedegradeerd en het oude bestuur plaatsmaakte moesten er wonden helen. De vereniging heeft het best wel moeilijk gehad toen. Er waren als het ware twee kampen. Gelukkig hebben we dat ver achter ons gelaten. Nu is er een duidelijk beleid. Er wordt niet betaald en wie uit zichzelf komt is welkom. Heel af en toe moet je concessies doen aan bepaalde beleidsvoornemens. Bij SC Joure is men erg terughoudend met het vroegtijdig doorschuiven van talenten uit de jeugd naar de senioren. Dat is nu wel gebeurd met de keeper van het eerste. De kans was ook aannemelijk dat hij verkast was naar een andere club. Dick Schuurmans heeft ervoor gezorgd dat ie bleef. Het is en blijft maatwerk. Maar ik kan me volledig scharen achter de visie van SC Joure.” Peet Zijlstra, die medio oktober zijn 75e verjaardag viert, denkt nog niet aan stoppen. “Zolang ik het kan doen, ga ik lekker door. Ik weet eerlijk gezegd niet of de KNVB een grens hanteert, maar voorlopig heb ik er nog plezier in.”

43

MARCO COENEN, OPERATIONEEL MANAGER BIJ EUROTRUSS EN MARCO COENEN, OPERATIONEEL MANAGER BIJ EUROTRUSS EN MARCO COENEN, OPERATIONEEL MANAGER TROTS OP DE SAMENWERKING MET PASTIEL BIJ EUROTRUSS EN TROTS OP DE SAMENWERKING MET PASTIEL TROTS OP DE SAMENWERKING MET PASTIEL

SAMENWERKEN SAMENWERKEN ALS ALS TEAM TEAM

Vonken. Overal. Lasboxen vol hardwerkende mannen en Vonken. Overal. Lasboxen vol mannen en Vonken. Lasboxen vol hardwerkende hardwerkende mannen en vrouwen.Overal. En stapels aluminium, in allerlei vormen. Bij Eurotruss in vrouwen. En stapels aluminium, in allerlei vormen. Bij Eurotruss in vrouwen. En stapels aluminium, in allerlei vormen. Bij Eurotruss in Leeuwarden. Dé producent van op maat gemaakte truss-systemen. Leeuwarden. Dé producent van op maat gemaakte truss-systemen. Leeuwarden. Dé van op gemaakte Marco Coenen is producent aan het woord. Zijmaat n passie voor hettruss-systemen. product spat Marco Coenen is aan het woord. Zij n passie voor het product spat Marco Coenen is aan het woord. Zij n passie voor het product spat er vanaf. Maar vooral ook dat voor mensen. Hij heeft een groot er vanaf. Maar vooral ook dat voor mensen. Hij heeft een groot er vanaf. Maar ook dat mensen. Hij heeft een groot hart. En dat laatvooral hij spreken, invoor zijn werk als Operationeel Manager. hart. En dat laat hij spreken, in zij n werk als Operationeel Manager. hart. En dat laat hij spreken, in zij n werk als Operationeel Pastiel kwam in beeld via het UWV. Dat bleek een goede Manager. match. Pastiel kwam in beeld via het UWV. Dat bleek een goede match. Pastiel kwam in beeld via het UWV. die Datnu bleek eenvij goede match.aan Ook met kandidaat Tedros Nerayo, alweer f maanden Ook met kandidaat Tedros Nerayo, die nu alweer vij ff maanden aan Ook met kandidaat Tedros Nerayo, die nu alweer vij maanden aan het werk is bij Eurotruss. het werk is bij Eurotruss. het werk is bij Eurotruss. Tekort aan personeel Tekort aan Tekort aan personeel personeel Van ’s ochtends vroeg tot laat wordt er bij Eurotruss keihard gewerkt om Van ’s vroeg tot er bij keihard gewerkt om Van ’s ochtends ochtends vroeg tot laat laattewordt wordt er Een bij Eurotruss Eurotruss keihard gewerkt om wat honderden trussen in elkaar lassen. truss is een aluminium vakwerk honderden trussen in elkaar te lassen. Een truss is een aluminium vakwerk wat honderden trussen in elkaar te lassen. Een truss is een aluminium vakwerk wat belast kan worden. En vormt zo het geraamte van een constructie. Voor een belast kan worden. En vormt zo het geraamte van een constructie. Voor een belast kan worden. En vormt zo het geraamte van een constructie. Voor een specifieke markt, van bijvoorbeeld muziekevenementen. Een ‘booming business’. specifi eke markt, van voorbeeld muziekevenementen. Een ‘booming business’. specifi eke het markt, van bij bij voorbeeld muziekevenementen. ‘booming Waardoor vinden van goed personeel een uitdaging Een is. Pastiel kwambusiness’. in beeld. Waardoor het vinden van goed personeel een uitdaging is. Pastiel kwam in beeld. Waardoor het vinden van goed personeel een uitdaging is. Pastiel Door de samenwerkings-driehoek met Gemeente Leeuwarden, hetkwam UWV in enbeeld. DKD Door de samenwerkings-driehoek met Gemeente Leeuwarden, het UWV en Door de samenwerkings-driehoek met Gemeente Leeuwarden, het UWV en DKD DKD Lasopleiding in Joure. Pastiel ging op zoek naar een match. Voor zowel werkgever Lasopleiding in in Joure. Joure. Pastiel Pastiel ging ging op op zoek zoek naar naar een een match. match. Voor Voor zowel zowel werkgever werkgever Lasopleiding als de kandidaat. als de de kandidaat. kandidaat. als

Match vinden Match vinden Match Eurotrussvinden zoekt voornamelijk lassers. Pastiel had kandidaat Tedros hiervoor op

Eurotruss zoekt voornamelij k Pastiel kandidaat Tedros hiervoor op Eurotruss zoekt voornamelij k lassers. lassers. Pastiel had had kandidaat TedrosPrecies hiervoor het oog. De jobcoach ging mee op gesprek om hem te steunen. dátop had het oog. De jobcoach ging mee op gesprek om hem te steunen. Precies dát had het oog. De ging meeNa opeen gesprek hem te steunen. Precies hij nodig. Enjobcoach er was een match! korteom lasopleiding stroomde hij indát bijhad hij nodig. En er was een match! Na een korte lasopleiding stroomde hij in bij hij nodig. En er was een Na een verder. korte lasopleiding stroomde hij in bijde Eurotruss. Opleiden gaatmatch! daar gewoon En ook het leren kennen van Eurotruss. Opleiden gaat daar gewoon verder. En ook het leren kennen van de Eurotruss. Opleiden gaat daar gewoon verder. En ook het leren kennen van de mens. Tedros was het vertrouwen in de mens verloren, in zijn geboorteland Eritrea. mens. Tedros Tedros was was het het vertrouwen vertrouwen in in de de mens mens verloren, verloren, in in zij zijn n geboorteland geboorteland Eritrea. Eritrea. mens. Door Pastiel kreeg Tedros weer vertrouwen terug in het leven. Eurotruss zorgt voor Door Pastiel Pastiel kreeg kreeg Tedros Tedros weer vertrouwen vertrouwen terug terug in in het het leven. leven. Eurotruss Eurotruss zorgt zorgt voor voor Door een passende werkplek enweer het bieden van een ‘thuis’. een passende werkplek en het bieden van een ‘thuis’. een passende werkplek en het bieden van een ‘thuis’.

Vertrouwenspersoon Vertrouwenspersoon Vertrouwenspersoon Een match is niet zomaar gevonden. Kandidaten hebben soms een grote

Een match is niet zomaar gevonden. Kandidaten hebben soms een grote Een match niet Pastiel zomaarzorgt gevonden. Kandidaten soms grote ke afstand tot is werk. voor het verkleinenhebben ervan. Op eeneen persoonlij afstand tot werk. Pastiel zorgt voor het verkleinen ervan. Op een persoonlij ke afstand tot werk. Pastiel zorgt voor het verkleinen ervan. Op een persoonlij manier. En dat is heel fijn. Administratie komt er ook bij kijken. Pastiel regeltke manier. En dat is heel fi jn. Administratie komt er ook bij kij ken. Pastiel regelt manier. En dat voor is heel jn. Administratie erpapieren ook bij kij‘rompslomp’ ken. Pastiel regelt de contracten defiwerkgever. Maar komt ook de voor de de contracten contracten voor voor de de werkgever. werkgever. Maar Maar ook ook de de papieren papieren ‘rompslomp’ ‘rompslomp’ voor voor de de de kandidaat. Daarnaast is de jobcoach iemand waar je altijd op kan terugvallen. Een kandidaat. Daarnaast Daarnaast is is de de jobcoach jobcoach iemand iemand waar waar je je altij altijd d op op kan kan terugvallen. terugvallen. Een Een kandidaat. vertrouwenspersoon. Een baken van kennis en een adviesorgaan. Eurotruss vindt vertrouwenspersoon. Een baken van kennis en een adviesorgaan. Eurotruss vindt vertrouwenspersoon. Een baken van kennis en een adviesorgaan. Eurotruss vindt het fijn dat er altijd iemand klaarstaat om te helpen. het het fi fijn jn dat dat er er altij altijd d iemand iemand klaarstaat klaarstaat om om te te helpen. helpen.

Helpen waar je kan Helpen waar je Helpen je kan kan Mensen zijwaar n bij ons geen poppetjes, noemt Marco. Eurotruss doet er alles aan

Mensen zij bij poppetjes, Marco. Eurotruss doet er alles aan Mensen zijn n structuur bij ons ons geen geen poppetjes,tenoemt noemt Marco. Eurotruss eren alles aan om mensen en regelmaat bieden. Waardering te doet geven te helpen om mensen structuur en regelmaat te bieden. Waardering te geven en te helpen om mensen structuur en regelmaat te bieden. Waardering te geven en te helpen groeien. Met aandacht voor de onstuimige periode en hun uitdagingen. Maar groeien. Met Met aandacht aandacht voor voor de onstuimige onstuimige periode periode en en hun hun uitdagingen. uitdagingen. Maar Maar groeien. bovenal interesse te hebbende in de mens, achter de collega. Ze geven mensen een bovenal interesse interesse te te hebben hebben in in de de mens, mens, achter achter de de collega. collega. Ze Ze geven geven mensen mensen een een bovenal kans om zich te ontwikkelen. Het leven te veranderen en de mens gelukkiger te kans om zich te ontwikkelen. Het leven te veranderen en de mens gelukkiger te kans omEn zich ontwikkelen. Het levenPastiel te veranderen en de te maken. te te floreren tot vaste kracht. en Eurotruss zijmens n echtgelukkiger een team om maken. En te fl oreren tot vaste kracht. Pastiel en Eurotruss zij n echt een team om maken. En te fl oreren tot vaste kracht. Pastiel en Eurotruss zij n echt een team om mensen een mooie toekomst te bezorgen, sluit Marco af. mensen mensen een een mooie mooie toekomst toekomst te te bezorgen, bezorgen, sluit sluit Marco Marco af. af. En dát is waar Pastiel het voor doet: samenwerken met bedrijven die zonder En dát is Pastiel het voor samenwerken met En dátgewin is waar waarhet Pastiel het willen voor doet: doet: samenwerken met bedrij bedrijven ven die die zonder zonder eigen verschil maken voor mensen. eigen gewin het verschil willen maken voor mensen. eigen gewin het verschil willen maken voor mensen.


44

NUMMER 10 • 2019 TEKST JOERI VAN LEEUWEN // FOTO'S ORANGE PICTURES

FRANS VAN DER WEIT UIT BALK, DARTER VAN TEAM WINSUM SNEEK

“JE MOET ZE ALTIJD NOG ZELF IN HET BORD GOOIEN” Op dinsdagavond speelt Frans van der Weit uit Balk competitie. Hij dart dan met vrienden in de hoogste klasse van Friesland en met zijn team wordt hij vrijwel elk jaar kampioen. Elke donderdagavond proberen de mannen van team Winsum Sneek te trainen en op zaterdag spelen ze in de landelijke hoogste klasse. Buiten de competities om speelt de 30-jarige Van der Weit ook nog regelmatig een toernooi. Een drukbezette baas. Frans van der Weit, in het dagelijks leven werkzaam als woningstoffeerder:“Toen ik begon met darten was Raymond van Barneveld dé grote man. Hij werd wereldkampioen, dus dat was op dat moment wel het voorbeeld. Niemand anders dan hij maakte van Nederland een dartland en vervolgens werd het darten ook echt groot hier. Een echte idool heb ik niet, maar ik ben wel chauvinistisch wat dat betreft. Ik ben altijd voor de Nederlanders tijdens een WK.”

EEN HAPJE IN HET CAFÉ Frans van der Weit vertelt met enthousiasme over zijn sport. Zowel in Friesland als in Nederland is Van der Weit inmiddels een bekende speler. “We hebben een goed team, dat zowel op dinsdag als zaterdag uit vrijwel dezelfde spelers bestaat die allemaal uit Friesland komen. Dat laatste gegeven wijkt nogal af ten opzichte van de meeste van onze tegenstanders waartegen we in het weekend spelen. De meeste teams bestaan toch uit jongens die een enveloppe krijgen toegeschoven en zodoende ook van verder uit het land komen. Op de zaterdag is het zo dat we door heel Nederland spelen en dat betekent vaak dat we om negen uur in de ochtend vertrekken en om één uur ’s middags spelen in bijvoorbeeld Den Haag. Na de wedstrijd eten we dan een hapje in het café, wat in onze sport te doen gebruikelijk is, en daarna rijden we terug. Rond een uur of tien ben ik dan weer thuis, dat zijn lange maar ook zeer gezellige dagen.”

ORANJE SELECTIE

WINMAU WORLD MASTERS

Gebruik deze waardebon!

Geldig t/m 7 november 2019 | niet i.c.m. andere acties € 2,00 toeslag bij 3D en kindercombi | € 1,50 toeslag bij lange film max. 4 pers/bon - GROOTdeFRYSKEMARREN 10-2019

Gezellig Entreekaartje naar voor De Bios? maar € 7,-

“Ik gooi niet supersnel, maar wel sneller dan een gemiddelde tegenstander, denk ik. Als je kijkt ALCOHOL EN DARTS (f o naar de televisietoernooien dan Over de link tussen darten en t o: N ic ben ik weer trager dan Michael van alcohol is de Balkster helder. “Iederky B osm a) Gerwen. Die is wel echt supersnel hoor”, een moet het zelf weten en tijdens een vertelt de Balkster. “Ik heb ook niet echt een wedstrijd is iedereen verantwoordelijk voor favoriete dubbel om op te finishen maar de wat hij drinkt. Dat er een keer een biertje bij hoek van dubbel zestien en dubbel acht is wel zit moet kunnen, maar wanneer er te veel een vaak gezochte. Het is met name een kweswordt gedronken bevordert dat het resultaat niet. Het is dus niet dat we vooraf al biertjes tie van hoeveel punten er nog moet worden drinken om beter te gooien. Een misverstand gegooid en hoe het dan uitkomt. Ik hoef niet en vooroordeel, dat wat mij betreft dus niet meer na te denken, het is inmiddels een soort klopt, maar erg hardnekkig is.” automatisme geworden. 80

Van der Weit maakt binnenkort de overtocht naar Engeland. “Ik ga daar spelen bij de Winmau World Masters en doe ook mee aan de kwalificatie voor het WK in december. Ik heb nog geen idee wat ik moet verwachten maar als je een goede dag hebt dan is het niet ondenkbaar een heel eind te komen. Duidelijk is dat er twee tickets zijn te winnen. Het belooft weer een hele gave ervaring te worden. Vorig jaar ben ik met een teamgenoot naar het WK geweest en dat is toch wel een enorm mooi evenement.”

SINGLES, DUBBELS, SAMEN EN NDIVIDUEEL

Het darten zelf is heel simpel. Je moet zelf de pijlen in het bord gooien. Natuurlijk kun je een keer individueel verliezen en met je team winnen, maar uiteindelijk doe je het in je eentje. De captain bepaalt wie er speelt of met wie je samen speelt als je in een koppel speelt. Mocht dat het geval zijn dan ben je wel afhankelijk van een ander, maar je hebt hetzelfde doel. Een echte trainer is er dan ook niet bij. Als het tijdens een wedstrijd niet loopt zegt de captain misschien iets wat je kan helpen. Soms helpt het helemaal niets, maar met enige regelmaat maakt het een positief verschil. Je bent onderdeel van een team, maar ook individueel aan het spelen, dat maakt het ook zo leuk.”

“1

“Ik ben inmiddels lid van de Nederlandse selectie en onlangs heb ik voor het eerst het oranje aangetrokken. Dat gaf wel een trots gevoel. De Nederlandse Dart Bond houdt een ‘singleklassement’ bij voor alle spelers uit de competitie. Mocht je dan bij de beste acht spelers horen, dan kom je bij het team. Dat geeft enkele extra kansen om je internationaal te onderscheiden. Al is het niet zo dat je dan direct alles betaald krijgt. Het is bepaald geen vetpot. Je moet je eigen hotelkamer bijvoorbeeld gewoon zelf betalen”, aldus de darter. “Ik ben heel benieuwd wat we gaan

meemaken met het team. Het voordeel is gelukkig dat ik niets hoef te missen van mijn eigen team. De bond maakt ook de planning voor de wedstrijden en houdt rekening met de verplichtingen van het Nederlands team.

Waar Van der Weit al jarenlang meedoet met zijn team in de hoogste competitie van Nederland is het team ook actief in de Friese competitie. “Dat moet je zien als een competitie die we negen van de tien keer winnen. De winnaars van alle regio’s komen vervolgens bijeen voor het NK voor teams. Dat is voor ons ook een jaarlijks doel, Nederlands kampioen worden. Dit lukt niet altijd, maar daar streven we wel naar. Op de dinsdagavond zou het voor het niveau van de competitie misschien beter zijn om ons team op te splitsen, maar aangezien we een vriendenteam zijn heeft dat niet onze voorkeur.”

APK • ONDERHOUD REPARATIE • VERKOOP DE BIOS HEERENVEEN

Ook voor onderhoud en reparatie aan caravan of camper. Tevens montage diverse modellen airconditioning!

Burg. Kuperusplein 52 Heerenveen

Reserveren? Bel 0513-654051 of www.bios-heerenveen.com

Oude Oppenhuizerweg 54 • Sneek Telefoon 0515-335314 / 06-55805444 Email: info@autobedrijfhoukesloot.nl

www. autobedrijfhoukesloot.nl


deFryskeMarren // SPORT KORT

GROOTDEFRYSKEMARREN.NL

45

TIENDE EDITIE LANGWEERDER SLOEPENRACE deFryskeMarren LANGWEER – De Langweerder Sloepenrace werd afgelopen zaterdag voor de tiende keer gehouden. Bij de heren hoofdklasse ging de zege naar Grutte Bear en bij de hoofdklasse voor de dames was Lytse Bear het snelst.

is erkend mantelzorgmakelaar en helpt mantelzorgers

HSV LEMMER EN DE ACTIE ‘SKJIN WETTER’

VOEL JIJ JE OVERBELAST ALS MANTELZORGER? JE BENT NIET DE ENIGE! Als mantelzorger sta je dag en nacht klaar voor je naaste en heb je vaak weinig ruimte meer voor je eigen activiteiten. Er komt van alles op je af, je bent voortdurend aan het zorgen en aan het regelen. Daar bovenop krijg je te maken met een doolhof aan wet- en regelgeving. Het is een hele klus om te achterhalen welke regelingen voor jouw specifieke situatie gelden en bij welk loket je moet zijn om hier vervolgens aanspraak op te maken. Voor je het weet krijg je de dingen niet goed geregeld omdat je je overbelast voelt. Ik kan je vertellen, je bent niet de enige. In onze gemeente zijn meer dan 12.000 mantelzorgers, waarvan ruim 2.200 inwoners langdurig en intensief voor hun naaste zorgen. De helft van hen geeft aan zich zwaarbelast te voelen. Cijfers die er niet om liegen! Het ontzorgen van mantelzorgers en zorgvragers is de missie van Mantelzorgzaken. We kennen de sociale kaart en de actuele wet- en regelgeving als onze broekzak en hebben een pgb-specialist in huis. Onze expertise is wetoverschrijdend. Dat is hard nodig ook, want je krijgt als mantelzorger / zorgvrager doorgaans met veel verschillende wetten te maken. Wat kunnen wij voor je doen? In samenspraak met jou als mantelzorger / zorgvrager brengen we de zorgvraag in kaart en stropen we de mouwen op om alle regeltaken op te pakken en jou te ontlasten. Natuurlijk hou jij hierin altijd de regie! Met deze zaken kunnen wij je helpen: • • • • • • • • • • • •

Inregelen van ondersteuning en zorg Aanvragen (her-)indicatie Woningaanpassing Persoonsgebonden budget Informatie over de wet- en regelgeving en voorzieningen Invullen van formulieren Contact met instanties Hulp bij het keukentafelgesprek Inzet van vervangende mantelzorg Logeerweekenden Combineren van werk & mantelzorg Bezwaar- en beroepsprocedure

Ben je mantelzorger en kun je wel wat ondersteuning gebruiken? Laat ons eens met je meekijken! Bel voor een afspraak: 0515 700267 of stuur een e-mail naar info@mantelzorgzaken.nl.

Over Chantal Hoevers Prins

Als mantelzorgmakelaar en pgb-specialist is Chantal Hoevers Prins de onafhankelijke allround cliëntondersteuner en zorgregelaar. Samen met haar team biedt Chantal integrale ondersteuning aan mantelzorgers, gemeenten, zorgprofessionals en werkgevers bij alle mantelzorgvragen. Chantal is erkend en geregistreerd mantelzorgmakelaar en onafhankelijk cliëntondersteuner.

www.mantelzorgzaken.nl

OPEN VALKENDAG OP HET SLOTERMEER SLOTEN - Onder prima weersomstandigheden vond op zaterdag 5 oktober de derde editie van de jaarlijkse ‘Open Valkendag’ plaats. De dag werd georganiseerd door Watersportvereniging Sleattemermar. Naast leden van WSV Sleattemermar konden ook andere belangstellenden meedoen aan de zeilwedstrijden. Zowel ’s morgens als ‘s middags werden er twee wedstrijden gezeild. De organisatie huurde de valken bij plaatselijke zeilscholen. Om de wedstrijd zo eerlijk mogelijk te maken, wisselden de deelnemers na de ochtend van

boot. Zo voer de winnaar van de ochtend in de boot die als laatste finishte in de ochtend. Er deden zeven teams mee aan de wedstrijd. Dat viel de organisatie enigszins tegen. Volgend jaar hoopt WSV Sleattemermar op meer deelnemers.

STICHTING WESTERMEER GEEFT SUBSIDIE AAN TENNISVERENIGING OUWSTERHAULE - Stichting Westermeer verleent subsidies aan verenigingen of stichtingen die een sociaal, maatschappelijk, cultureel of recreatief doel nastreven. De tennisvereniging van Ouwsterhaule wil graag energiezuinige LED-verlichting aanleggen rond hun tennisbaan. Daarnaast wil de vereniging de entree van het clubgebouw vervangen. Stichting Westermeer heeft voor deze plannen een subsidie van 5000 euro toegezegd.

GESLAAGD SCHOOLKORFBALTOERNOOI WIJCKEL WIJCKEL – Woensdag 25 september vond de zevende editie plaats van het schoolkorfbaltoernooi in Wijckel. Meer dan 140 kinderen verdeeld over 19 teams deden mee aan het toernooi op het sportveld in het Van Coehoornbos. De organisatie was in handen van KV DTG uit Wijckel en KC Harich. De deelnemende scholen kwamen onder meer uit Sloten, Woudsend, Oudega (DFM) en Balk. Er waren drie verschillende categorieën. Eén voor kinderen uit groep 3 en 4, één voor kinderen van groep 5 en 6 en één voor kinderen uit groep 7 en 8. De organisatie had gezorgd voor watertappunten op deze dag die toevallig samenviel met de nationale Kraanwaterdag. Een plaatselijke

ARCHIEFFOTO

supermarkt deelde appels uit aan de kinderen. De categorie voor de groepen 3 en 4 werd gewonnen door een team van de Bolster uit Balk. In de categorie voor de groepen 5 en 6 ging de eerste prijs naar de Meester van der Brug school uit Woudsend en een team van de Bolster uit Balk won de categorie voor de groepen 7 en 8. Alle deelnemers gingen met een mooi vaantje als aandenken naar huis.

LEMMER - Leden van hengelsportvereniging Lemmer gaan op zaterdag 12 oktober meedoen aan een opruimactie in, op en rond het water in Lemmer. Ze doen dit in het kader van de actie ‘Skjin Wetter’ van de Friese Milieu Federatie en de gemeente De Fryske Marren. Voor de schoonmaakactie zullen onder meer duikers, boten en kano’s worden ingezet. In Lemmer zal een kunstenaar aanwezig zijn die van het zwerfafval een kunstwerk zal maken. De organisatie kiest bewust voor een locatie waarop veel publiek aanwezig is. Zo wil de organisatie laten zien hoe groot het zwerfafvalprobleem is. De hengelsportvereniging is natuurlijk ook gebaat bij schoon water en daarom roept de vereniging haar leden op om mee te komen helpen op deze dag.

FENNA KALMA OPGEROEPEN VOOR NEDERLANDS ELFTAL HASKERHORNE - Voetbalster Fenna Kalma uit Haskerhorne is door bondscoach Sarina Wiegman geselecteerd voor het Nederlands elftal. De 19-jarige aanvalster zit in de selectie voor de EK-kwalificatieduels tegen Slovenië en Rusland.

FOTO:FACEBOOK.COM/ /FENNAKALMA9

Chantal Hoevers Prins

Het parcours was iets meer dan 15 kilometer lang. De start was in de Oude Haven van Langweer. Vervolgens werd koers gezet over de Langweerder Wielen en de Goaiingarypster Puollen. De finish was weer in de Oude Haven. Er werd in Langweer in zes verschillende klassen geracet. Naast de hoofklasse voor de heren en de dames, waren er voor beide geslachten nog twee andere klassen.

Het is de eerste keer dat Kalma deel uitmaakt van de selectie van het ‘grote’ Oranje. Fenna Kalma kwam vrijdag in de wedstrijd tegen Slovenië overigens niet in actie. Ze zat de hele wedstrijd op de bank in Murska Sobota. De wedstrijd werd met 2-4 gewonnen door doelpunten van Viviannne Miedema, Lineth Beerensteyn en twee doelpunten van de uit Sneek afkomstige Sherida Spitse. Of Kalma dinsdag tegen Rusland wel heeft gespeeld, is bij het ter perse gaan van deze krant niet bekend.


46 2

1

9

10

12

13

7

11

6

8

3

5

26

21

25

16

20

24

19

23

18

22

17

9

9

15

14

D C

19

17

8

14

11

8 14

6

8

2

17

14

11

17

15

17

17

24

22

15

17 8

15

10

6

17

19

10

22

15

12

6

17 12

6

14

22

8

17

6

18

14

10 6

10

7

17

7

6

22

19

6

17

11

17

7

2

14

4

2

22

22 9

15

8

17 10

1

14

4

18

9

2

17

14

20

7

PUZZELPAGINA NR 10

14 14

5

15

11

22

17

7

5

17

10

17

14

26

18

22

11

W

15

22

8

8

7

15

4 14

17

7

7

H

22

18

18

5

17

6

NUMMER 10 • 2019

4

18 17

4

Puzzel en win! In iedere editie van deze krant staat een puzzel waarmee u leuke prijsjes kunt winnen. Stuur uw oplossing via de email of met traditionele post. U kunt dit sturen naar: info@grootdefryskemarren.nl o.v.v. puzzeloplossing NR 10-2019 – tot uiterlijk 1 november 2019. Wij wensen u veel puzzel plezier!

14

22

17

19

Probeer ijke letters. staan voor gel . Gelijke cijfers den woord te vin rde leu gek het

Keltisch priester

9

herkauwer

Ned. rivier

zangnoot

Italiaans eiland

eethuis

versmaat

beroep

2

riv. in Duitsland

1

havenplaats

vorstentitel

onmiddellijk

apparaat

stelling elektrisch geladen deeltje

oude goudmunt

13

deel v. Sumatra

bestek

godin v.d. aarde

aanvankelijk

titel

sluis

kleine ruimte

vanaf

8 7

7

vazal sierplant voedsel

assistent

toevluchtsoord

vogel

muze v.h. minnelied

4

autopech

hoeveelheid

11

halfedelsteen

hondenras

rolgordijn

zuilengang

oude lap

ieder

heerser

wasdroger

4

import adviesorgaan motorraces

Spaanse titel

bloedgetuige

vogel

6

afnemen

livreiknecht

6

3

5

4 7 5 4 9 8 3 9

2

9

4 6

4

3 7 6 5 2 3 1 8 9 7

© www.puzzelpro.nl

tegenover golfterm steuntouw

rondhout deugniet

papegaai

keukenkruid

gewichtsaftrek

5

oplettend genoeg bijbelse figuur

10

bijbelse figuur

moerasvogel

voordat

toverkunst

opbrengst

1

avondkleding

kaartspel

pl. in Spanje

vlaktemaat

ambtshalve

numero

toestand v. razernij

boomstronk

PUZZEL EN WIN

2 BIOSCOOPKAARTJES!

vliegende schotel

grote wijnfles

avondvoorstelling

Burgemeester Kuperusplein 52 Heerenveen • T 0513-654051

3

klimaatregelaar

kluis

8

Kijk voor het actuele filmaanbod op: www.bios-heerenveen.com

12

hijstoestel

DE BIOS HEERENVEEN

© www.puzzelpro.nl 1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

Winnaar puzzel Grootdefryskemarren 09 - 2019 Margreet Homma uit Wijckel heeft 2 bioscoopkaartjes gewonnen. Deze zijn aangeboden door en te besteden bij De Bios Heerenveen. OPLOSSING EDITIE 09: Zweedse puzzel = Flierefluiter , Woordzoeker = vingerafdruk

COLOFON GrootdeFryskeMarren krant is een maandelijkse uitgave van Ying Media. De krant wordt huisaan-huis verspreid in gemeente De Fryske Marren en ligt bij verschillende 'pick-up' points in gemeente De Fryske Marren.

STUUR UW ANTWOORDEN van PUZZEL 10, VÓÓR 1 november A.S. PER EMAIL NAAR: info@grootDEFRYSKEMARREN.nl OF PER POST NAAR: GROOTDEFRYSKEMARREn, Zwarteweg 4, 8603 AA SNEEK

UITGEVER

EINDREDACTIE

VERKOOP

Ying Media BV Zwarteweg 4, 8603 AA Sneek Telefoon 0515 745005 E-mail info@yingmedia.nl

Henk de Vries

Meine de Vlugt, Ying Mellema, Marianne Bouwman, Henjo van der Klok, Mieke Alferink, Jacob Wagenaar

REDACTIE

redactie@grootdefryskemarren.nl

Henk van der Veer, Wim Walda, Eelke Lok, Jan van Loon, Albert Bouwman, Kirsten van Loon, Joeri van Leeuwen, Gea de Jong-Oud

BLADMANAGEMENT

VORMGEVING

VERSPREIDING

Marianne Bouwman mbouwman@yingmedia.nl

Frans van Dam (Quod Media)

FRL Verspreidingen, Leeuwarden

REDACTIETIPS?

FOTOGRAFIE Oplage: 28.000 exemplaren.

Johan Brouwer, Orange Pictures, Andre Weening, Wim Walda.

DRUK Hoekstra Krantendruk, Emmeloord

Niets uit deze uitgave mag worden gekopieerd zonder voorafgaande toestemming van de uitgever. De gegevens in deze krant zijn met zorg samengesteld. Ten aanzien van de juistheid van de inhoud hiervan kan echter geen aansprakelijkheid worden aanvaard.


De nieuwe Volkswagen Passat nu in de showroom bij Van den Brug Heerenveen en Sneek Je bent altijd onderweg. Naar werk, boodschappen doen en je wilt ook tijd vrijmaken om met je gezin leuke dingen te doen. Gelukkig helpt de nieuwe Passat Variant je een handje. De overvloed aan intelligente features, een ruime kofferbak van 650 liter en het design maken van elke rit in deze nieuwe Volkswagen een ontspannen ervaring. De Volkswagen teams van Heerenveen en Sneek hebben het nieuwe model voor je klaar gezet in de showroom. De nieuwe Passat of Passat Variant leasen? Ontdek alle mogelijkheden als eerste bij Van den Brug in Heerenveen en Sneek.

:

BIJ NATUURLIJK

vandenbrug.nl/volkswagen

Van den Brug Heerenveen

Van den Brug Sneek

Zilverwerg 5, 8445 PE Heerenveen T 0513 - 633 054

Kleermakersstraat 6, 8601 WG Sneek T 0515 - 42 52 52

Je vindt Van den Brug ook in Drachten, Buitenpost en Franeker.


Het zijn de ABD Kortingsweken KANS * LA E T AT S T S A

Welkom bij ABD

TSTE KANS AA

* L A

KORTING!

EXTRA KORTING CHT

!

*L

€4.000,-

EXTRA INGEKO K

LAATSTE K A S* N S AN

18 extra ingekocht nieuwste type Kadjar

TE

* LAATS S N TE KA

De laatste 33 Captur’s Nieuw model komt in december

Intens uitvoering rijklaar: €28.990,Of lease prive voor €459,- p/mnd Echt de allerlaatste 23 Clio Estate’s Komt niet meer terug!

€3.500,-

KORTING!

Limited uitvoering rijklaar: €19.885,-

Of lease prive vanaf €299,- p/mnd

€2.300,-

KORTING!

Life uitvoering rijklaar: €16.685,Of lease prive vanaf €289,- p/mnd

Voorraad? www.abdrenault.nl/kortingsweken Offerte? verkoop@abdrenault.nl Drachten Jade 1, (0512) 515 615 Dokkum Brêge 6, (0519) 82 00 20 Heerenveen Skrynmakker 26, (0513) 65 02 22 Sneek Kolenbranderstraat 7, (0515) 41 32 91 Leeuwarden Hortensiastraat 2, (058) 266 35 55

2018

Deze actie is geldig op de huidige voorraad van de Clio Estate en de Captur. En op de huidige voorraad of nieuw te bestellen Kadjar. Actie duurt tot en met 31 oktober 2019. De genoemde vanafprijzen zijn een consumentenadviesprijs en is inclusief onvermijdbare kosten, nodig voor aflevering van de auto aan de consument. Optionele pakketten en/of uitrusting zijn altijd de keuze van de consument en kunnen desgewenst tegen meerprijs geleverd worden. Private Lease bedrag is gebasseerd op: 60 maanden tot 10.000 km p/jr en 8 of meer schadevrije jaren. ikleaseprivebijabd.nl wordt onder het Keurmerk Private Lease aangeboden van Friesland Lease. Schrijf- en drukfouten voorbehouden.

Profile for Ying Media

GrootdeFryskeMarren 10 - 2019  

GrootdeFryskeMarren 10 - 2019  

Profile for yingmedia
Advertisement