ΑΕΛΛΩ - τεύχος 48

Page 1

AEΛΛΩ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ NΑΥΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

Vol. 48 AΕΛΛΩ | 1


2


AΕΛΛΩ | 3


4


AΕΛΛΩ | 5


EDITORIAL Αλέξανδρος Παπαδόγγονας Πρόεδρος Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος

Αγαπητά Μέλη, Προσπαθώ να ξεχωρίσω τις δραστηριότητες του Ομίλου σε αυτές που τονίζουν τη φύση και την προσωπικότητά του ως το μεγάλο Αθλητικό Σωματείο της χώρας μας, από μία πραγματικότητα που επιβάλλει περιορισμούς λόγω των υγειονομικών συνθηκών εξαιτίας του κορωνοϊού. Η επιμονή μας τονίζει τη συνεχιζόμενη ιστιοπλοϊκή μας δραστηριότητα, που περιλαμβάνει τη Regatta των Σπετσών, η οποία επανήλθε μετά από ένα έτος, και περιέλαβε σκάφη σε αριθμό αλλά και σε ποιότητα υψηλού επιπέδου σε αγώνα με διεθνές ενδιαφέρον. Η συμμετοχή σκαφών, ελληνικών και ξένων, υπήρξε εντυπωσιακή και, κατά τα φαινόμενα, θα ισχύσει και στο προσεχές μέλλον. Στο παρόν τεύχος αναφέρονται και αθλητικές δραστηριότητες εκτός Ελλάδος που ενδιαφέρουν γενικώς τον ιστιοπλοϊκό κόσμο. Ελπίζουμε ότι οι γενικότερες συνθήκες θα βελτιωθούν και θα ευνοήσουν τη συνέχιση ναυταθλητικών δρώμενων.

6


7 | AΕΛΛΩ


ID

AEΛΛΩ

ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ Αλέξανδρος Παπαδόγγονας Α΄ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γεώργιος Ανδρεάδης Β΄ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ελισάβετ Προκοπίου ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Βασίλειος Γιαννακάκος ΤΑΜΙΑΣ: Χριστόφορος Στράτος ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΦΟΡΟΣ: Βασίλειος Γιαννακάκος ΕΦΟΡΟΣ ΕΝΤΕΥΚΤΗΡΙΩΝ: Ασπασία Ράλλη ΕΦΟΡΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤ. ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ: Αλέξανδρος Αραπάκης ΕΦΟΡΟΣ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ: Ηλίας Λαδάς ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ: Άννα Ανδρεάδη, Πλάτων Κεχαγιάς, Κωνσταντίνος Mάλλιαρης, Κωνσταντίνος Μπουτάρης, Βασίλειος Πολίτης, Λίζα Σταθάτου, Γεώργιος Τσαβλίρης ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Άννα Ανδρεάδη ΜΕΛΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ: Πλάτων Κεχαγιάς, Κωνσταντίνος Μπουτάρης, Χριστόφορος Στράτος, Αναστάσιος Καβάλης (Διευθυντής ΝΟΕ)

PUBLISHER: Θαλής Πιτούλης DIRECTOR: Απόστολος Α. Κοτσάμπασης COMMERCIAL DIRECTION: GRAFIMA SA tel.: (+30) 210 7251600 e-mail: grafima@otenet.gr EDITORS-AT-LARGE: sir Taki Theodoracopulos, Χρήστος Ζαμπούνης EDITOR: Πάνος Τάμπης ART DIRECTOR: Θάνος Ταρλαντέζος PHOTO EDITOR: Χριστίνα Δρογγίτη PHOTOGRAPHER: Μαρίνα Βερνίκου, Γιάννης Βασταρδής PHOTOSHOP: Μιχάλης Τζανετάκης PHOTO AGENCIES: Getty Images / Ideal Image, Visual Hellas COVER PHOTO: ΝΊΚΟΣ ΖΆΓΚΑΣ CREATIVE CONCEPT: McVictor & Hamilton SA 280 Kifissias Av. Chalandri / Athens 15232 / Tel.: +30 210 6898492 / e-mail: contact@mcvictor.gr

Οι γνώμες που εκφράζονται στα κείμενα του περιοδικού δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά τις απόψεις του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος και της McVictor & Hamilton. Δεν επιτρέπονται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή ή η μετάδοση με οποιοδήποτε οπτικοακουστικό ή ψηφιακό μέσο όλου ή μέρους του περιοδικού χωρίς την έγγραφη άδεια της McVictor & Hamilton. Κείμενα και φωτογραφίες που αποστέλλονται για δημοσίευση στο περιοδικό δεν επιστρέφονται. Το περιοδικό ΑΕΛΛΩ διατίθεται δωρεάν.

8


AΕΛΛΩ | 9


ΠΕΡΙΕΧΌΜΕΝΑ

14

38

42

96

06 | Editorial 12 | Editor’s letter: Κλασικό είναι το διαχρονικό

96 | Sardinia: Σε φωτογραφίες της Μαρίνας Βερνίκου

14 | Sanremo: La Regata del Mediterraneo

110 | Συνέβη στην Πάτμο: από τον Χρήστο Ζαμπούνη

24 | Yacht Club Italiano

114 | Y1 - Στη σιωπή του βυθού

34 | Η αύρα της Γαλλικής Ριβιέρας

118 | An extraordinary museum

38 | Prewar sailing Queen

136 | Αρώματα της Νέας Ζηλανδίας

42 | Spetses: Classic Yacht Regatta 2021

140 | Luxury day cruiser

72 | Ποσειδώνιον: του Χρήστου Ζαμπούνη

148 | The state of the art in yachting: Τα καινοτόμα σχέδια της Wally

82 | A party to remember: του sir Taki Theodoracopulos 10


AΕΛΛΩ | 11


EDITOR'S LETTER

ΚΛΑΣΙΚΌ ΕΊΝΑΙ ΤΟ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΌ Αυτό που αντέχει στη φθορά και στην εξέλιξη του χρόνου. Εδώ και αρκετά χρόνια, έχω το μότο «Classic is the new modern». Η παιδεία και το στιλ. Στην εποχή που ο εφήμερος «κιμκαρντασιανισμός» έχει επiφέρει μία ευτέλεια παντού, είναι χρέος μας να κρατάμε κλασσικές αξίες και εικόνες. Back to Basics.

ΘΑΛΗΣ ΠΙΤΟΥΛΗΣ thalis@mancodemag.com

12


TRAVELING IS A STATE OF MIND

MANCODESHOP.COM


SAILING | Race

Sanremo ROLEX GIRAGLIA LA REGATA DEL MEDITERRANEO

Ο ιστιοπλοϊκός αγώνας από το San Remo στο Saint-Tropez και κατάληξη στη Γένοβα, «Rolex Giraglia», προσελκύει εκατοντάδες πληρώματα, ερασιτέχνες και επαγγελματίες, και όλα τα είδη σκαφών από όλο τον κόσμο. Μια αθλητική εκδήλωση μείγμα πάθους, ανταγωνισμού, θεμιτού παιχνιδιού, αίγλης και «joie de vivre». της Ελισάβετ Κομνηνού

14


AΕΛΛΩ | 15 COURTESY OF ROLEX / STUDIO BORLENGHI


SAILING | Race

Μια κλασική regatta,η οποία έχει το δικό της μύθο,

San Remo στο Saint-Tropez και κατάληξη στη Γένο-

είναι η «Rolex Giraglia». Δημιουργήθηκε ένα βράδυ

βα μέσω της βραχονησίδας Giraglia στο βόρειο άκρο

τον Δεκέμβριο του 1952, όταν ο Beppe Croce, πρό-

της Κορσικής, ως πρόκληση μεταξύ σκαφών, που θα

εδρος του Yacht Club Italiano, ο René Levainville,

μπορούσε, επίσης, να θεωρηθεί ως πρόκληση μεταξύ

πρόεδρος του Yacht Club de France και ο Franco

Ιταλίας και Γαλλίας και θα ευνοούσε στη βελτίωση

Gavagnin απολάμβαναν το δείπνο τους σε ένα πα-

των σχέσεων των δύο χωρών την εποχή μετά τον Β’

ρισινό μπιστρό. Οραματίστηκαν έναν αγώνα από το

Παγκόσμιο Πόλεμο.

16


H Giraglia είναι γαλλική βραχονησίδα στο βόρειο άκρο της Κορσικής στη Μεσόγειο Θάλασσα, γνωστή για τον ισχυρό φάρο της και για τον γενοβέζικο πύργο Torra di Giraglia.

AΕΛΛΩ | 17


SAILING | Race

Για την πρώτη διοργάνωση του «Giraglia Cup», το

σε να διοργανώνει τρεις ημέρες αγώνων στον Κόλπο

1953, υπήρχαν είκοσι δύο σκάφη στην αρχή. Ο αριθ-

του Saint-Tropez προτού περάσει αυτό το μέρος της

μός των συμμετεχόντων αυξήθηκε σταθερά, και το

εκδήλωσης στη Société Nautique de Saint-Tropez το

1997 η εκδήλωση άλλαξε το όνομά της με την άφι-

2002. Από το 2018 η regatta άλλαξε το όνομά της

ξη ενός σημαντικού χορηγού, για να γίνει το «Rolex

περαιτέρω, και έγινε αυτό που είναι σήμερα γνωστό

Giraglia Cup». Το 1998, το Yacht Club de France άρχι-

ως «Rolex Giraglia».

18


AΕΛΛΩ | 19


SAILING | Race

Ο αγώνας των 241 ναυτικών μιλίων Rolex Giraglia Cup ξεκινά από το San Remo μετά στο Saint-Tropez και κατάληξη στη Γένοβα μέσω της βραχονησίδας Giraglia στο βόρειο άκρο της Κορσικής.

20


AΕΛΛΩ | 21


SAILING | Race

Tο τρέχον ρεκόρ για το Rolex Giraglia Cup, ανήκει στο Esimit Europa 2, το 30 μέτρων Maxi, του Igor Simcic, με τον Ολυμπιονίκη θρύλο Jochen Schümann ως κυβερνήτη, με χρόνο 14 ώρες, 56 λεπτά και 16 δευτερόλεπτα, με μέση ταχύτητα περίπου 18 κόμβων και μέγιστη πάνω από 30 στον βράχο Giraglia.

Η Giraglia είναι γαλλική βραχονησίδα στο βόρειο

μείγμα πάθους, ανταγωνισμού, θεμιτού παιχνιδιού,

άκρο της Κορσικής στη Μεσόγειο Θάλασσα, γνωστή

αίγλης και «joie de vivre».

για τον ισχυρό φάρο της και για τον γενοβέζικο πύργο Torra di Giraglia. Είναι και τα δύο επίσημα ιστορι-

Το τρέχον ρεκόρ για τον υπεράκτιο αγώνα των

κά μνημεία της Γαλλίας.

241 ναυτικών μιλίων «Rolex Giraglia Cu», ανήκει στο «Esimit Europa 2», το 30 μέτρων Maxi του Igor

Σήμερα, η Rolex Giraglia έχει ξεπεράσει τις προσδο-

Simcic, με τον Ολυμπιονίκη θρύλο Jochen Schümann

κίες του ιδρυτή της, έχει γίνει κάτι πολύ περισσό-

ως κυβερνήτη, με χρόνο 14 ώρες, 56 λεπτά και 16

τερο από έναν ιστιοπλοϊκό αγώνα, προσελκύοντας

δευτερόλεπτα. Το «Esimit» είχε μια μέση ταχύτητα

εκατοντάδες πληρώματα, τόσο ερασιτέχνες όσο και

περίπου 18 κόμβων, με μέγιστη ταχύτητα πάνω από

επαγγελματίες, και όλα τα είδη σκαφών από όλο

30 στον βράχο Giraglia. Το προηγούμενο ρεκόρ κα-

τον κόσμο. Ο σοβαρός διαγωνισμός των σκαφών

τείχε από το 2008 το ίδιο σκάφος όταν ονομαζόταν

στο νερό, ακολουθείται από εξίσου «σοβαρή δια-

«Alfa Romeo 2» και ανήκε στον Neville Crichton. Το

σκέδαση» το βράδυ, χάρη στον Xορηγό της regatta.

«Esimit» βελτίωσε το ρεκόρ κατά 3 ώρες και 6 λε-

Μια αθλητική εκδήλωση που είναι πραγματικά ένα

πτά.

22


AΕΛΛΩ | 23


SAILING

24


Yacht Club Italiano Ιδρύθηκε στη Γένοβα το 1879, είναι το παλαιότερο ιστιοπλοϊκό κλαμπ στην Ιταλία και ένα από τα παλαιότερα στη Μεσόγειο, με βάση μελών περισσότερα από 1.200. O λόγος για το Yacht Club Italiano. της Ελισάβετ Κομνηνού

Ο

όμιλος ξεκίνησε ως Regio (Royal) Yacht Club Italiano, μέσω της πρωτοβουλίας του Vittorio Augusto Vecchi («Jack La Bolina») και των ενθουσιωδών ιστιοπλόων του, και απολάμβανε την υποστήριξη του μεγαλειότατου βασιλιά Ουμπέρτο ​​Ι. Από τον εναρκτήριο αγώνα του στις 8 Αυγούστου 1880 (177 yacht αγώνων στον Κόλπο της La Spezia), το YCI έχει καταστήσει την ιστιοπλοΐα ένα δημοφιλές άθλημα μέσω εθνικών και διεθνών εκδηλώσεων, καθώς και την εκπαίδευση των νεότερων γενεών. Ενέπνευσε τη δημιουργία και άλλων συλλόγων (Νάπολη, Παλέρμο, Τεργέστη και Βενετία) που οδήγησαν, μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, στην ίδρυση της Ιταλικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας. Ο σύλλογος έχει το προνόμιο της χρήσης της «Bandiera della Marina Militare» (σημαία του ιταλικού πολεμικού ναυτικού). Από τις αρχές του 20ού αιώνα, η ιστορία του YCI χαρακτηρίζεται από αξέχαστες εκδηλώσεις, όπως η νίκη το 1902 στο «French Cup» από την «Artica», που ανήκε στον δούκα του Abruzzi, σηματοδοτώντας έτσι την είσοδο του συλλόγου στη διεθνή αγωνιστική αρένα, και από το χρυσό μετάλλιο που κέρδισε το 8 μέτρων «Italia», στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936.

AΕΛΛΩ | 25


COURTESY OF YACHT CLUB ITALIANO

SAILING

Καθ' όλη τη διάρκεια των δεκαετιών ξεκίνησαν διάφορα έργα, όπως η ίδρυση του STA-I το 1996, από κοινού με το ιταλικό ναυτικό, για να επιτρέψουν στις νεότερες γενιές να βιώσουν τη ζωή στη θάλασσα με πολιτικά και στρατιωτικά σκάφη. Και πάλι με το ιταλικό πολεμικό ναυτικό, το 2007 το YCI ξεκίνησε το Ίδρυμα Tender to Nave Italia, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, μέσω μαθημάτων ιστιοπλοΐας στο πλοίο των 61 μέτρων, του Ναυπηγείου Nave Italia.

ταστράφηκε από βομβαρδισμούς και πυρκαγιές κατά τη διάρκεια του Β'Παγκοσμίου Πολέμου, και μόλις πρόσφατα ξαναχτίστηκε. Τα μέλη μπορούν να πάρουν τα βιβλία που επιθυμούν, συμπεριλαμβανομένων ιστορικών ναυτικών χαρτών και, όπου είναι δυνατόν, να έχουν πρόσβαση στα έγγραφα που περιγράφουν την προέλευση του συλλόγου.

Τον Μάρτιο του 2017, ο Nicolò Reggio αντικατέστησε τον Carlo Croce, 20ετή πρόεδρο. Στα τέλη του 2019, ο Gerolamo Bianchi ακολούθησε, με μια ατζέντα διαφάνειας προς τη Γένοβα, τα θεσμικά της Όργανα και τους πολίτες της. Να αναφέρουμε, επίσης, τη διοργάνωση εκδηλώσεων παγκόσμιας κλάσης, όπως το «Rolex Giraglia», το «SIAD Bombola d'Oro Trophy», το «Mille vele», το «Grand Prix d' Italie Mini 6.50» και το «Coppa Alberti».

Τον Οκτώβριο του 2017, το Yacht Club Italiano έγινε το τρίτο συμβαλλόμενο μέρος της Charta Smeralda, του Κώδικα Συμπεριφοράς που υιοθέτησε το Yacht Club Costa Smeralda στη Σαρδηνία, ο οποίος καθορίζει ηθικές αρχές και κανόνες συμπεριφοράς για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Υπογράφοντας το έγγραφο, το Yacht Club Italiano δεσμεύτηκε να μοιραστεί και να διαδώσει τις πολιτιστικές, ηθικές και αρχές του φέρεσθαι που στηρίζουν την Charta. Το μήνυμα που μεταδίδεται είναι ζωτικής σημασίας για την υπεράσπιση της θάλασσας και το YCI θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την προώθηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τη θαλάσσια ρύπανση μεταξύ των μελών του, των ιδιοκτητών πλοίων και σκαφών, και όλων των ναυτικών που συμμετέχουν σε regattas που διοργανώνει το Club.

Η Βιβλιοθήκη του club περιέχει πάνω από 1.500 βιβλία -πολλά από τα οποία έχουν δωρηθεί, ιδίως από τον Bruno Veronese- καθώς και ναυτικά περιοδικά, ιταλικά και ξένα, συμπεριλαμβανομένων των «Vela & Motore» από το 1930, «Yachting World» από το 1932, και «Le Yacht» από το 1952. Δυστυχώς, μεγάλο μέρος της Βιβλιοθήκης κα-

Το ναυτικό κέντρο του YCI, που βρίσκεται στη Μαρίνα Duca degli Abruzzi στη Γένοβα, παρέχει στα μέλη του εγκαταστάσεις ελλιμενισμού και μεταφοράς. 252 yachts φέρουν τη σημαία του YCI. Αυτές οι εγκαταστάσεις είναι, επίσης, διαθέσιμες για ξένα σκάφη, για περιόδους που δεν υπερβαίνουν τις μερικές ημέρες.

Το 2000 ιδρύθηκε η Beppe Croce Sail Academy, ανοιχτή σε μέλη και σε μη μέλη, με σκοπό να διδάξει ιστιοπλοΐα σε αρχάριους και προχωρημένους, επίπεδο, υπεράκτια ιστιοπλοΐα και προετοιμασία, για να πληρούν τις προϋποθέσεις για ναυτική άδεια.

26


AΕΛΛΩ | 27


ΒΙΒΛΙΟ

LA DOLCE VITA IN CAPRI

COURTESY OF ASSOULINE

της Κατερίνας Ρωμανού

Μ

ε την ιστορία του να ξεκινάει από τα ένδοξα χρόνια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, το νησί-θέρετρο Capri αποτελεί από καιρό έναν δημοφιλή προορισμό που γοητεύει τους επισκέπτες του με τη φυσική του ομορφιά και τη διαχρονική κομψότητά του. Μέσα στον χρόνο θα λατρευτεί απ' όλους, και κυρίως από τον γιατρό Axel Munthe, ο οποίος συνήθιζε να συνιστά στους ασθενείς του τον καθαρό του αέρα ως θεραπεία για τη βρογχίτιδα, αλλά και από τον σκηνοθέτη Jean-Luc Godard, ο οποίος θα επιλέξει τα σοκάκια του και τις εξωτικές του παραλίες για να γυρίσει σκηνές της ταινίας «Contempt» το 1963. Συγγραφείς, ποιητές, διασημότητες και όλο το jet set επέλεγαν και επιλέγουν το Capri για τον πλούσιο μεσογειακό του αέρα και το εκλεπτυσμένο στυλ, που φανερώνεται στους κήπους και στις βίλες -ακόμη και μέσα στις σπηλιές- αλλά και στους ανθρώπους που περπατούν αγέρωχα στην πολυσύχναστη Piazzeta.

28

Και τo «Capri Dolce Vita» από τον εκδοτικό οίκο Assouline αναλαμβάνει να μας δώσει μία μικρή γεύση από την ανάλαφρη κομψότητα του νησιού, μέσα από την ιστορία και τα κρυφά μυστικά του. Τη συγγραφή και την επιμέλειά του έχει αναλάβει η Cesare Cunaccia, η οποία στο παρελθόν υπήρξε αρχισυντάκτης στην ιταλική «Vogue» και σύμβουλος αντικών για την εταιρεία Architectural Digest στη Γερμανία, στην Κίνα και στη Ρωσία. Πολλά από τα βιβλία που έχει εκδώσει ανά διαστήματα, έχουν μεταφραστεί σε 12 γλώσσες.


AΕΛΛΩ | 29


ΒΙΒΛΙΟ

ST. TROPEZ SOLEIL

COURTESY OF ASSOULINE

του Πάνου Τάμπη

Ο

θρύλος του St. Tropez ξεκινάει πολλούς αιώνες πίσω και περιλαμβάνει έναν χριστιανό μάρτυρα (τον Άγιο Απόστολο Τρόφιμο), έναν κόκορα και έναν σκύλο. Αρκετούς αιώνες αργότερα, και κυρίως τα τελευταία εξήντα χρόνια, αυτή η ειδυλλιακή τοποθεσία «κλέβει» όλη τη δόξα στην Κυανή Ακτή, με διασημότητες να συρρέουν κάθε χρόνο για να απολαύσουν τις παραλίες και μία δόση μεσογειακού ήλιου. Μία γραφική όαση που έχει εμπνεύσει διακεκριμένους συγγραφείς και διάσημους καλλιτέχνες, όπως τον Françoise Sagan και τον Henri Matisse. Ωστόσο, το St. Tropez δεν θα ήταν ποτέ το ίδιο χωρίς την Brigitte Bardot, τις ταινίες και τους αγαπημένους της και άλλα διάσημα ζευγάρια όπως η η Annabel με τον Bernard Buffet και η Bianca με τον Mick Jagger.

Assouline, ταξιδεύει τον αναγνώστη μέσα από το θρυλικό παρελθόν στο ζωντανό παρόν του. Παρουσιάζοντας τα ετήσια τοπικά φεστιβάλ που λαμβάνουν μέρος, όπως το «Les Bravades» και το «Les Voiles de SaintTropez», αλλά και τα αποκλειστικά event όπως το «Fashion Show» του Οίκου Chanel και το «White Party» στην παραλία Nikki που ξεκίνησε η Naomi Campbell, o αναγνώστης παίρνει μία γεύση από πνεύμα του St. Tropez και της «joie de vivre» που το χαρακτηρίζει.

To «St. Tropez Soleil» από τον εκδοτικό οίκο

30

AΕΛΛΩ | 30


AΕΛΛΩ | 31


ΒΙΒΛΙΟ

MAGNIFICENT FLOATING RESIDENCES

COURTESY OF TENEUES

της Κατερίνας Ρωμανού

Τ

ι είναι η πολυτέλεια; Μερικοί άνθρωποι μπορεί να πουν «η Lamborghini μου», ενώ άλλοι μπορεί να σκέφτονται μη υλικά πράγματα και να δώσουν τη μεγαλύτερη αξία στο «χρόνο για τον εαυτό μου» ή «την ελευθερία». Τα super yachts που εμφανίζονται σε αυτό το βιβλίο θα ικανοποιήσουν τα μέλη και των δύο ομάδων. Ενώ βρίσκεστε πάνω σε αυτές τις υπέροχες πλωτές κατοικίες, μπορείτε να απολαύσετε κάθε είδους πολυτέλεια που μπορείτε να φανταστείτε, όπως γυμναστήριο με θέα στον ωκεανό, εσωτερική πισίνα 15 x 3 μέτρα ή έναν υπαίθριο κινηματογράφο. Μετά από λίγες ημέρες στο «Savannah», το «Seahawk» ή το «Silver Fast», θα πρέπει να πιεστείτε σκληρά για να μη βρείτε εσωτερική ηρεμία! Στο βιβλίο «Super yacht», που επιμελήθηκε ο Tony Harris, ένας από τους

32

πιο γνωστούς παρατηρητές του χώρου, οι ναυαρχίδες των 21 κορυφαίων ναυπηγείων παρουσιάζονται σε εκπληκτικές αποκλειστικές φωτογραφίες και ενημερωτικές περιγραφές. Εν πάση περιπτώσει, θα μάθετε για τις πιο σημαντικές νέες τάσεις στον σχεδιασμό super yacht. Αυτό το βιβλίο είναι μια πολυτέλεια που όλοι μπορούν να αντέξουν οικονομικά και κυκλοφορεί από τον teNeues.


AΕΛΛΩ | 33


ART

H ΑΎΡΑ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΚΉΣ ΡΙΒΙΈΡΑΣ

Ο

της Ελισάβετ Κομνηνού

μύθος της κοσμοπολίτικης Γαλλικής Ριβιέρας «κτίστηκε» τη δεκαετία του 1920 και στον απόηχο της καταστροφής του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Σ’ αυτόν το μύθο συνέβαλε με το δικό του τρόπο και ο Αμερικανός συγγραφέας Francis Scott Fitzgerald με το τελευταίο μυθιστόρημά του «Τρυφερή είναι η νύχτα», το οποίο άρχισε να δημοσιεύεται το 1934. Περιγράφει μία γενιά ευπόρων νέων που θέλησε να ζήσει έντονα την περίοδο του Μεσοπολέμου. Εκεί λοιπόν, στη Γαλλική Ριβιέρα, που είχε αρχίσει να γίνεται της μόδας, φτάνουν ο Dick

34

και η Nicole Dyver, όμορφοι, πλούσιοι, λαμπεροί και αφάνταστα ελκυστικοί στο περιβάλλον τους. Τα πάρτι τους είναι μυθικά, η ατμόσφαιρα που δημιουργούν γεμάτη μαγνητισμό, οι ίδιοι οι οικοδεσπότες ευφυείς και χαριτωμένοι. Ο Fitzgerald, ουσιαστικά και μεταφορικά, επινόησε μία ολόκληρη γενιά, μία γενιά χαμένη και μαζί περισσότερο κερδισμένη από οποιαδήποτε άλλη. Όπως είχε πει χαρακτηριστικά και ο Ernest Hemingway, «το γράψιμο του Fitzgerald είναι τόσο φυσικό όσο το σχήμα που αφήνουν στη σκόνη τα φτερά μιας πεταλούδας».


AΕΛΛΩ | 35


ART

Αφίσες με θέμα τις διακοπές στην Côte d'Azur, με χαρακτηριστικό ύφος και ζωηρά χρώματα προσκαλούν τους ταξιδιώτες σε ένα αξέχαστο καλοκαίρι.

Από τότε και τα μετέπειτα χρόνια, την αύρα της Γαλλικής Ριβιέρας απεικόνισαν καλλιτέχνες σε αφίσες, στις οποίες προσπάθησαν να «συλλάβουν» εκείνη την ανέμελη αίσθηση του καλοκαιριού, του ταξιδιού σε μέρη όπου όλα ήταν διασκεδαστικά και λαμπερά.

36


AΕΛΛΩ | 37


SAILING | Yacht

38


PREWAR SAILING QUEEN Στην εποχή της η «Velsheda» κέρδισε περισσότερους από 40 αγώνες και πέτυχε εξαιρετικό ρεκόρ στις Regattas της Βρετανίας, από το Southend έως το Dartmouth. της Κατερίνας Ρωμανού

AΕΛΛΩ | 39


SAILING | Yacht

Σ

χεδιάστηκε από τον Charles Nicholson και κατασκευάστηκε από την Camper & Nicholson το 1933, στο Gosport, στη νοτιανατολική ακτή της Βρετανίας, για τον W.L. Η Stephenson, ιδιοκτήτη της αλυσίδας καταστημάτων Woolworth. Ήταν το δεύτερο σχέδιο της Nicholson για ένα ιστιοπλοϊκό J Class και το δεύτερο μεγάλο σκάφος του Stephenson. Η «Velsheda», με μήκος 39,4 μέτρα, πλάτος 6,6 και βύθισμα 4,57 μέτρα, πήρε το όνομά της από τις τρεις κόρες του Stephenson, Velma, Sheila και Daphne. Ο Stephenson δεν σχεδίαζε ποτέ να αγωνιστεί για το «America’s Cup», αλλά έτρεξε με τα μεγαλύτερα ονόματα του κλασικού yachting, συμπεριλαμβανομένων των «Britannia», «Endeavour» και «Shamrock», μεταξύ 1933 και 1936. Στη δεύτερη σεζόν της η «Velsheda» κέρδισε περισσότερους από 40 αγώνες και πέτυχε εξαιρετικά ρεκόρ στις Regattas από το Southend έως το Dartmouth. Άλλες εκδηλώσεις ήταν στα Torbay, Swanage και Solent, όλα υπό τον έλεγχο του διάσημου καπετάνιου Mountifield. Στις ημέρες της γύρω στα τέλη της δεκαετίας του 1930, αντιπροσώπευε τον

40

πιο προηγμένο τεχνικό σχεδιασμό για ανταλλακτικά, ξάρτια, πανιά, καταστρώματα και σχοινιά. Οι ιστοί της ήταν από αλουμίνιο. Τα πανιά κατασκευάστηκαν από τα νέα νήματα Terylene και τα γρανάζια καταστρώματος περιλάμβαναν τώρα βαρούλκα για ευκολότερο χειρισμό. Τα καταλύματα κάτω από τα καταστρώματα περιορίζονταν μόνο στο κεντρικό σαλόνι, στις καμπίνες των ιδιοκτητών πίσω και στην αποθήκευση πανιών και εξοπλισμού στο πρωραίο τμήμα. Το 1937 παρατήθηκε σε ένα λασπώδες αγκυροβόλιο στις όχθες του ποταμού Hamble, στο Νότιο Hampshire της Βρετανίας, και αφέθηκε στην τύχη της. Πολλοί ναυτικοί θυμούνται να την επισκέπτονται για τη διανυκτέρευσή τους! Αυτό το μοναδικό σκάφος διασώθηκε το 1984 από τον Terry Brabant, ο οποίος τη διαμόρφωσε για ναύλωση με έναν νέο ατσάλινο ιστό και περιορισμένο εσωτερικό χώρο. Σήμερα, ακόμη χωρίς κινητήρα, πλέει τακτικά κατά μήκος της Νότιας Ακτής του Ηνωμένου Βασιλείου για ναύλωση, και περιστασιακά ταξιδεύει στη Μεσόγειο και την Καραϊβική.


AΕΛΛΩ | 41


SAILING | Race

Σκάφος CARETTA CARETTA

42


SPETSES

CLASSIC YACHT REGATTA 2021 (SCYR) Στο θαλάσσιο χώρο των Σπετσών διεξήχθη, με τη συμμετοχή κομψών και ιστορικών ιστιοπλοϊκών σκαφών, ο 10ος Διεθνής Αγώνας Κλασσικών και Παραδοσιακών Σκαφών – «Spetses Classic Yacht Regatta 2021» (SCYR), από τις 25 έως τις 27 Ιουνίου. Η 10η regatta του δημοφιλέστερου αγώνα κλασικών σκαφών ιστιοπλοΐας στην Ελλάδα και ενός που συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων της Μεσογείου, διοργανώθηκε από τον Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος, υπό την αιγίδα του Δήμου Σπετσών, με Μεγάλο Υποστηρικτή το «Poseidonion Grand Hotel» και Υποστηρικτή τον Ναυτικό Όμιλο Σπετσών. της Λίζας Σταθάτου Photos by: Νίκος Αλευρομύτης, Νίκος Καρανικόλας, Παναγιώτης Μαυρομάτης, Μιχάλης Κοκοράκης

AΕΛΛΩ | 43


SAILING | Race

Σκάφος BOLERO

Σκάφος ΜΑΡΙΔΑ σε κατάσταση απόλυτης μπουνάτσας

44


Στο θαλάσσιο στίβο ανάμεσα στο νησί και τις ακτές της Αργολίδας, όπου έγιναν ιστιοδρομίες για κλασσικά σκάφη, παραδοσιακά σκάφη, παραδοσιακές λέμβους και οικογενειακές λέμβους-dinghies.

Σκάφος MIRROR

AΕΛΛΩ | 45


SAILING | Race

46


Το ιστορικό Poseidonion Grand Hotel, που κάθε χρόνο είναι το κέντρο επιχειρήσεων, ήταν και φέτος Μέγας Υποστηρικτής, αλλά και αθλοθέτης των βραβείων Concours d'Elegance, για τα πιο καλοδιατηρημένα και αυθεντικά σκάφη.

AΕΛΛΩ | 47


SAILING | Race

Σκάφη ΑΛΚΥΟΝΗ (ΠΙΣΩ) ΑΓ. ΓΕΩΡΓΗΣ (ΜΠΡΟΣΤΑ)

Ιστιοδρομία με κλασσικά σκάφη

48


Σκάφος ΑΘΗΝΑ

Ιδιαίτερη μνεία στη διάρκεια των ιστιοδρομιών, για τους ναυτοπρόσκοπους και το πλήρωμά τους, οι οποίοι, σε έναν ακόμη αγώνα, μετέφεραν τις αξίες της ναυτοσύνης και της αγάπης για τη θάλασσα. Η επιτυχία της διοργάνωσης ξεπέρασε κάθε προσδοκία, αυξάνοντας τις διεθνείς αλλά και νέες συμμετοχές σε ποσοστό 20%. Ένα σημαντικό πρόβλημα ήταν ο άνεμος, μάλλον η έλλειψή του, η οποία προσέθεσε μία επιπλέον δυσκολία στους ιστιοπλόους. Παρ’ όλα αυτά, εκείνοι κατάφεραν να διατηρήσουν το ενδιαφέρον του αγώνα. Καθ’ όλη τη διάρκεια της regatta ελήφθησαν όλα τα υγειονομικά μέτρα που προβλέπονται για την πανδημία. Ο πρόεδρος του ΝΟΕ, Αλέξανδρος Παπαδόγγονας, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η πιο ξεχωριστή regatta στην Ελλάδα έδωσε ξανά το στίγμα της συγκεντρώνοντας τα ομορφότερα και ιστορικότερα σκάφη των

ελληνικών θαλασσών, σε μία διοργάνωση που στέφθηκε από επιτυχία, πέραν των προσδοκιών. Το μοναδικό θέαμα που προσφέρει διαχρονικά η regatta παρέμεινε αμείωτο και τη φετινή χρονιά, και θα ήθελα να ευχαριστήσω με θέρμη όσους συνέβαλαν σε αυτό το αποτέλεσμα». Η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Λίζα Σταθάτου, δήλωσε: «…Καταφέραμε να φέρουμε εις πέρας μία τόσο απαιτητική διοργάνωση, όπως είναι το “Spetses Classic Yacht Regatta”, κάτω από δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες. Η ομαδική και εντατική δουλειά ήταν το κλειδί για να μη χαθεί τίποτα από την αίγλη ενός αγώνα που συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων της Μεσογείου». Η επόμενη «Spetses Classic Yacht Regatta 2022» θα πραγματοποιηθεί στις 23-26 Ιουνίου 2022.

AΕΛΛΩ | 49


SAILING | Race

Το νησιωτικό σύμπλεγμα των Σπετσών απαρτίζεται από πέντε ακόμη νησίδες: τη Σπετσοπούλα, τον Άγιο Ιωάννη και δύο γειτονικές νησίδες του, καθώς και από το Μικρό Μπούρμπουλο (Πετροκάραβο), λίγο πάνω από το βόρειο ακρωτήριο των Σπετσών.

ISABELLA - AETOS - BOLERO

50


AΕΛΛΩ | 51


SAILING | Race

PURITAN με Λατίνια

ΝΗΡΕΥΣ

DADDY COOL

TALLULAH

NAVISA

52


Το παλαιότερο όλων των κλασσικών σκαφών Navisa, ναυπηγημένο το 1907, απέσπασε το ενδιαφέρον καθώς και η Glaramara, που ναυπηγήθηκε το 1947, συμμετείχε για 10η χρονιά, με κυβερνήτη τον Στρατή Ανδρεάδη.

CASSIOPEIA

AΕΛΛΩ | 53


SAILING | Race

ΣΚΑΦΟΣ VIKING

54


Από τα παραδοσιακά σκάφη, το Βίκινγκ, το Μαρίκα αλλά και το Σταύρος διακρίθηκαν με τη ξεχωριστή τους παρουσία, με σκηνικό το γαλάζιο και το νησί των Σπετσών.

AΕΛΛΩ | 55


SAILING | Race

ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (ΠΙΣΩ) ΑΠΗΛΙΩΤΗΣ (ΜΠΡΟΣΤΑ)

ΑΘΗΝΑ

56


ΑΛΚΥΟΝΗ

CARINA

Στην κατηγορία των κλασσικών σκαφών, συμμετείχε το κατασκευής του 1930, Puritan, των 36 μέτρων. Το Spyrys, 15 μέτρων το οποίο εμφανίζεται στην ταινία του James Bond “Casino Royale”.

ΑΛΚΜΗΝΗ

ΑΓ. ΓΕΩΡΓΗΣ

AΕΛΛΩ | 57


SAILING | Race

Οι Σπέτσες, ιστορικό νησί του Αργοσαρωνικού, βρίσκονται κοντά στην Αργολική χερσόνησο και δεξιά της εισόδου του ομώνυμου κόλπου. Το νησί έλαβε το σημερινό του όνομα από τους Ενετούς, οι οποίοι το ονόμαζαν Isola di Spezia, που σημαίνει «Νησί των αρωμάτων», λόγω των πολλών λουλουδιών που υπήρχαν. Βρίσκεται σε απόσταση 1,5 μιλίου από την Ερμιονίδα και 50 μιλίων από τον Πειραιά.

58

LIZZA


AΕΛΛΩ | 59


SAILING | Race

Οι ιστιοδρομίες για κλασικά, παραδοσιακά σκάφη και λατίνια προσέφεραν εντυπωσιακές εικόνες στους θεατές. Ανταγωνίστηκαν σπάνια σκαριά από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Στην κατηγορία των κλασικών σκαφών συμμετείχε το κατασκευής του 1930 «Puritan», των 36 μέτρων. Το «Spyrys», 15 μέτρων, το οποίο εμφανίζεται στην ταινία του James Bond «Casino Royale». Το παλαιότερο όλων, το «Navisa» του Νίκου Λικιαρδόπουλου, ναυπηγημένο το 1907, απέσπασε το ενδιαφέρον, όπως και η «Glaramara», που ναυπηγήθηκε το 1947 και συμμετείχε για 10η χρονιά, με κυβερνήτη φέτος τον Στρατή Ανδρεάδη. Από τα παραδοσιακά σκάφη, το «Βίκινγκ» του Μιχάλη Στασινόπουλου, το «Μαρίκα» του Γιάννη Τούντα αλλά και το «Σταύρος» του Ντίνου Μαρτίνου διακρίθηκαν με την ξεχωριστή τους παρουσία, με σκηνικό το γαλάζιο και το νησί των Σπετσών.

60


ΣΚΑΦΟΣ STAVROS

ILIOPOTISSA

ΑΛΚΜΗΝΗ & CARETTA CARETTA

AΕΛΛΩ | 61


SAILING | Race

ΑΠΟΝΟΜΗ ΕΠΑΘΛΩΝ SCYR 2021 Η κεντρική απονομή των νικητών της γενικής κατάταξης σε όλες τις κατηγορίες του SCYR 2021, πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο της ιστορικής εκκλησίας του Αγ. Νικολάου, όπου στις 3 Απριλίου 1821 είχε υψωθεί η σημαία της Ελληνικής Επανάστασης.

Η αφίσα της SCYR 2021. Δημιουργία του διεθνούς φήμης εικαστικού Cacao Rocks.

62

1.Ο πρόεδρος του ΝΟΕ κ. Αλέξανδρος Παπαδόγγονας 2.Το βραβείο του χρυσού χορηγού Belvedere απονείμει ο Κώστας Θεοφιλόπουλος, Marketing Manager Moet-Hennessy, στον κυβερνήτη του σκάφους Πάραλος, Γιώργο Χριστόπουλο. 3. O κυβερνήτης του σκάφους Lizza, Σταύρος Παπαγιαννόπουλος, παραλαμβάνει βραβείο από τον Σταύρο Λυμπερόπουλο, Εκπρόσωπο της Julius Baer 4. Η Ελπίδα Φιλιππίδου, Βrand Manager Moet – Hennessy, απονείμει το βραβείο του χρυσού χορηγού Moet & Chandon στον κυβερνήτη και το πλήρωμα του σκάφους SPYRYS 5. Ο Σπύρος Καπράλος πρόεδρος ΕΟΕ βραβεύει το σκάφος CARINA του Ανδρέα Μαρτίνου 6. Ο δήμαρχος Σπετσών βραβεύει το πλήρωμα του σκάφους VIKING 7. Η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου κα Φουρναράκου απονέμει στο πλήρωμα του σκάφους SPYRYS 8. H Aλίκη Κοτσανοπούλου, Διευθύνουσα Σύμβουλος SEBAGΟ απονείμει βραβείο στο σκάφος Άγιος Γεώργης 9. Ο έφορος ναυταθλητισμού Ηλίας Λαδάς απονέμει στο πλήρωμα του σκάφους ΑΛΚΥΟΝΗ 10. Ο κ. Αντώνης Βορδώνης απονέμει στο σκάφος STAVROS 11. Απονομή στο πλήρωμα του σκάφους CASSIOPEIA


AΕΛΛΩ | 63


SAILING | Race

WINNERS SPIRIT

Ο

ι εκδηλώσεις του «Spetses Classic Yacht Regatta 2021» ξεκίνησαν την Παρασκευή με το Welcome Party on Board X Moët & Chandon και με kick off event στο «Nikki

Beach», ενώ συνεχίστηκε στο θαλάσσιο στίβο ανάμεσα στο νησί και τις ακτές της Αργολίδας, όπου έγιναν ιστιοδρομίες για κλασικά σκάφη, παραδοσιακά σκάφη, παραδοσιακές λέμβους και οικογενειακές λέμβους - dinghies. Δυστυχώς, ο αέρας δεν έκανε το χατίρι των συμμετεχόντων, ωστόσο κατάφεραν και τις τρεις ημέρες να στηθούν οι θαλάσσιοι στίβοι και να διεξαχθούν οι ιστιοδρομίες. Καθ’ όλη τη διάρκεια της Regatta οι Χρυσοί Χορηγοί της διοργάνωσης, Moët & Chandon και Belvedere, δημιούργησαν ειδικά διαδραστικά activations για τους ιστιοπλόους. H Moët & Chandon ως περήφανος Χρυσός Χορηγός, πρόσθεσε μερικά ακόμη ναυτικά μίλια στη μακρόχρονη ιστορία της ως λάτρης και υποστηρικτής του συναρπαστικού κόσμου της ιστιοπλοΐας. Από το Welcome Party on Board μέχρι και την τελευταία απονομή πριν από τη δύση του ηλίου κάθε αγωνιστικής ημέρας, οι χρυσές σταγόνες της πιο αγαπημένης σαμπάνιας στον κόσμο δρόσιζαν και επιβράβευαν πληρώματα και επισκέπτες δημιουργώντας μοναδικές εμπειρίες. Παράλληλα, η Belvedere Vodka εγκαινίασε την παρουσία της στην Regatta μυώντας καλεσμένους και ιστιοπλόους στη μαγεία της Φύσης και τη δύναμη της απλότητας όπως αποτυπώνεται στη νέα της καμπάνια «Made with Nature». Το Σάββατο βράδυ, στην πλατεία Ποσειδωνίου, έγιναν οι απονομές για τους νικητές ημέρας, με την Garmin Greece να δωρίζει το Marq Captain, στην πρώτη γυναίκα πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής, Λίζα Σταθάτου, με τον Ολυμπιονίκη της ιστιοπλοΐας Παύλο Καγιαλή να πραγματοποιεί την απονομή.

64


Glaramara, (1947)

AΕΛΛΩ | 65


SAILING | Race

Πάνω αριστερά: Στιγμιότυπο Race Village. Πάνω δεξιά: Λίζα Σταθάτου, Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής SCYR - Σπύρος Καπράλος, Πρόεδρος Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής - Άννα Ανδρεάδη, Μελος ΔΣ Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος. Κάτω αριστερά: Χορηγός Garmin. Kάτω δεξιά: Στιγμιότυπο Race Village

Την Κυριακή, μετά τη λήξη του αγώνα, ακολούθησε η

στον κόσμο, η Moët & Chandon, μοιράζεται ένα πρω-

κεντρική απονομή των νικητών της γενικής κατάτα-

τοποριακό όραμα με αυτό το εμβληματικό άθλημα, το

ξης σε όλες τις κατηγορίες, στον προαύλιο χώρο της

οποίο είναι η επιτομή του κομψού επιτεύγματος και

ιστορικής εκκλησίας του Αγ. Νικολάου, όπου στις 3

της διαρκούς επιδίωξης της νίκης.

Απριλίου είχε υψωθεί η σημαία της Ελληνικής Επανάστασης.

Η Belvedere καθιέρωσε ένα νέο πρότυπο αριστείας εγκαινιάζοντας πρώτη την κατηγορία της super-

Η εταιρεία ποτών ΑΜΒΥΞ συνεχίζει να στηρίζει για

premium βότκας. Μια παράδοση παρασκευής βότκας

τέταρτη χρονιά με υπερηφάνεια το θεσμό, με δύο

με ιστορία 600 ετών, σε ένα από τα μακροβιότερα

εμβληματικές μάρκες οι οποίες έρχονται να υπο-

πολωνικά αποστακτήρια, που χρονολογείται από το

γραμμίσουν την αποστολή αυτής της σημαντικής

1910. Η Belvedere προσφέρει υψηλής ποιότητας, απο-

διοργάνωσης τονίζοντας το ευ αγωνίζεσθαι και την

λύτως φυσικά προϊόντα που έχουν δύο πολύ απλά συ-

ομαδικότητα, αξίες παγκόσμιες και διαχρονικές.

στατικά: πολωνική σίκαλη και καθαρό νερό. Καθώς παρασκευάζεται από 100% πολωνική σίκαλη και νερό

Η Moët & Chandon στηρίζει το θεσμό όχι μόνο γιατί

από το ιδιόκτητο φυσικό πηγάδι του αποστακτηρίου,

είναι στο DNA της μάρκας να στηρίζει την αριστεία,

η Belvedere είναι απολύτως φυσικό απόσταγμα χω-

την επιτυχία, τις πρωτιές, αλλά και ειδικότερα γιατί

ρίς κανένα χημικό πρόσθετο ή προσθήκη ζάχαρης. Η

εδώ και αιώνες, από το 1743, είναι η σαμπάνια των

Belvedere πρεσβεύει την ποιότητα και όχι την ποσό-

νικητών, των μεγάλων στιγμών, αλλά και του savoir-

τητα – ασυμβίβαστη ποιότητα, ξεχωριστή γεύση και

faire. Ως Χρυσός Χορηγός του «Spetses Classic Yacht

απολύτως φυσικά συστατικά. Τίποτα περισσότερο,

Regatta 2021» η κορυφαία και αγαπημένη σαμπάνια

τίποτα λιγότερο.

66


1. Qurio, Nikki Beach. 2. Christiano Talassi, Area Manager Southern Europe Moet-Hennessy, Τζόση Βιτζηλαίου, Communications Manager AMBYΞ, Γιάννης Αρτινός, Γενικός Διευθυντής ΑΜΒΥΞ. 3. Ιωάννα Μπερίου, Ιωάννης Καποδίστριας, Αλεξάνδρα Μαρτίνου. 4. Μαρίνα Κουταρέλλη, CEO Communication Lab - Κατερίνα Κατώπη-Λυκιαρδοπούλου, Γενική Διευθύντρια Dolphin Capitals. 5. Τάσος Μπίθας, Τζόση Βιτζηλαίου, Ειρήνη Τσέτη. 6. Χρυσιάννα Ανδριοπούλου, Έλενα Σκαφίδα

AΕΛΛΩ | 67


SAILING | Race

Πάνω αριστερά: Πλήρωμα σκάφους Glaramara. Πάνω δεξιά και κάτω αριστερά: Στιγμιότυπα αγώνα. Κάτω δεξιά: Πλήρωμα σκάφους Aikane

Το ιστορικό «Poseidonion Grand Hotel», που κάθε

Υποστηρικτής της διοργάνωσης ήταν το πολυτελές

χρόνο είναι το κέντρο επιχειρήσεων, ήταν και φέτος

Amanzoe, καθώς και το «Nikki Beach Resort & Spa»,

Μέγας Υποστηρικτής, αλλά και αθλοθέτης των βρα-

που φιλοξένησε τους δημοσιογράφους της διοργά-

βείων «Concours d’ Elegance», για τα πιο καλοδιατη-

νωσης.

ρημένα και αυθεντικά σκάφη. Η Sebago, που δίνει έμφαση στο σεβασμό προς την τέΗ Julius Baer, ως η πιο αναγνωρισμένη ομάδα οικονο-

χνη της χειροποίητης κατασκευής παπουτσιών, πρό-

μικής διαχείρισης από την Ελβετία, που προσφέρει

σφερε τα παπούτσια της επιτροπής αγώνων, όπως

υψηλού επιπέδου υπηρεσίες διεθνώς από τους ικα-

και η Salty Bag, η οποία έραψε τις skippers’ bags των

νότερους εμπειρογνώμονες, ήταν financial partner

αγώνων Tritone από επαναχρησιμοποιούμενα πανιά

της διοργάνωσης.

ιστιοπλοΐας με μηνύματα αειφορίας, προωθώντας το οικολογικό μήνυμα της διοργάνωσης. Υποστηρικτής

Χορηγός του αγώνα ήταν η BWIN, το μεγαλύτερο brand

αντηλιακής προστασίας ήταν η Intermed με τη σειρά

παγκοσμίως στην αγορά των τυχερών παιχνιδιών και

«Luxurious Suncare», ενώ Υποστηρικτής Μεταφορών,

του αθλητικού στοιχηματισμού, που προσφέρει μονα-

η Hellenic Seaways.

δικές υπηρεσίες με την εξελιγμένη τεχνολογική της πλατφόρμα. Επίσημος e-mobility partner της διοργά-

Το Γραφείο Τύπου και τη Διαχείριση των Χορηγών

νωσης ήταν η Kosmoride, το μοναδικό εξειδικευμένο

ανέλαβε η εταιρία Communication Lab και η δρ Μαρί-

δίκτυο καταστημάτων αποκλειστικά για e-Bikes στην

να-Λύδα Κουταρέλλη.

Ελλάδα.

68


ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ SCYR 2021 THE SPETSES CHALLENGE ΘΕΣΗ

ΣΚΆΦΟΣ

ΚΥΒΕΡΝΉΤΗΣ

1

SPYRYS

WIRTZ ALAIN

2

ΑLEXANDRA Ι

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΡΟΥΛΑΚΗΣ

CONTEMPORARY CLASSICS 1

AETOS

ΣΙΝΟΥΡΗΣ ΝΙΚΟΣ

2

ISABELLA

ΤΑΝΙΑ ΣΟΦΙΚΙΤΟΥ

3

DADDY COOL

ΙΓΓΛΕΣΗΣ ΝΙΚΟΣ

CLASSICS Α’ 1

CASSIOPEIA

ΚΑΛΛΙΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ - KARI KHEVENHULLER

2

CARINA

ΜΑΡΤΙΝΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ - ΧΑΝΙΩΤΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

3

GLARAMARA

ΣΤΡΑΤΗΣ ΑΝΔΡΕΑΔΗΣ - ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΔΡΕΑΔΗΣ

CLASSICS B’ 1

LIZZA

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

2

NAVISA

LYKIARDOPULO N.F

3

MAYFLOWER

MAROLIA JANITA

TRADITIONAL BOATS 1’ 1

ΒΙΚΙΝΓΚ

ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΧΑΗΛ

2

CARETA CARETA

ANDRICK DELAROCHE

3

ΑΛΚΥΟΝΗ

ΜΑΡΚΙΑΝΟΣ ΔΑΝΙΟΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

TRADITIONAL BOATS 2’ 1

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΗΣ

ΜΑΘΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ / ΑΝΑΡΓΥΡΟΣ

2

ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ

ΠΕΡΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ - ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

3

ΠΑΡΑΛΟΣ

ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

TRADITIONAL DINGHIES 1

ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΟΝΤΣΙ

2

ΓΡΑΥΣ

ΚΛΑΥΔΙΑΝΟΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ

3

ΑΓΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ

ΡΩΜΥΛΟΣ ΠΟΛΙΤΟΠΟΥΛΟΣ

TRADITIONAL OPEN BOATS 1

ΝΗΡΕΥΣ

ΠΕΤΕΚΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

2

ΠΑΡΑΛΟΣ

ΝΤΡΙΑΝΚΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

3

AROKALI

ΠΑΠΑΔΕΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

AΕΛΛΩ | 69


ADVERTORIAL

Η PERGA ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΟ SPETSES CLASSIC YACHT REGATTA Ο Στρατής Ανδρεάδης επαναπροσδιορίζει την Perga, έναν προορισμό βιώσιμων λύσεων για ασφαλείς και ευχάριστες πλεύσεις

Γ

ια ακόμη μία χρονιά στο διάσημο Race Village στην πλατεία Ποσειδωνίου στις Σπέτσες, κατά την διάρκεια του 10ου Διεθνούς Αγώνα Κλασσικών και Παραδοσιακών Σκαφών, έναν αγώνα – θεσμού για τα δεδομένα της Μεσογείου, βρέθηκε η PERGA, ένα sustainable yachting destination ρούχων και αξεσουάρ, το οποίο φιλοξενεί ελληνικά και ξένα brands που πρεσβεύουν την αξία της βιώσιμης και ηθικής μόδας. Σε μία meet & greet συνάντηση του Στρατή Ανδρεάδη, CEΟ της PERGA και ταυτόχρονα Γενικού Συντονιστή του Spetses Classic Yacht Regatta, με δημοσιογράφους και influencers που βρέθηκαν στο νησί για να απολαύσουν το τριήμερο των εντυπωσιακών ιστιοδρομιών, αναπτύχθηκαν οι αξίες της βιωσιμότητας και της κυκλικής οικονομίας που πλαισιώνουν την φιλοσοφία της PERGA, ενώ παράλληλα παρουσιάστηκαν τα brands του καταστήματος. Πρωτοστάτης της οικογένειας PERGA, η διαχρονική και διάσημη στην ιστιοπλοϊκή κοινότητα, διεθνούς

70

φήμης μάρκα MUSTO, η οποία εξειδικεύεται στην παραγωγή ειδικού ρουχισμού για ιστιοπλοΐα. Η PERGA φυσικά φιλοξενεί και το πολύ επιτυχημένο εγχείρημα του Στρατή Ανδρεάδη, την ελληνική μάρκα SALTY BAG, ένα brand χειροποίητων τσαντών που κατασκευάζει τσάντες, σακίδια και βαλίτσες αποκλειστικά από ήδη χρησιμοποιημένα, ανακυκλωμένα και ανακυκλώσιμα υλικά. Την παράσταση ωστόσο «έκλεψε» η νέα άφιξη στην οικογένεια της PERGA, το premium drinkware brand YETI. Η παγκοσμίως αναγνωρισμένη μάρκα σε φορητά ψυγεία και παγούρια, εξασφαλίζει απόλυτη προστασία κατά των ακραίων συνθηκών διατηρώντας την ιδανική θερμοκρασία στα τρόφιμα και τα ροφήματα, χάρη στην εξειδικευμένη τεχνογνωσία μόνωσης. Η PERGA ανανεώνει το ραντεβού για το επόμενο Spetses Classic Yacht Regatta και υπόσχεται περισσότερες συλλογές βιώσιμων και ηθικών brands. More info: www.perga.gr | Instagram:@pergaofficial


AΕΛΛΩ | 71


STORIES

72

COURTESY OF WWW.POSEIDONION.COM

Mία φράση από δημοσίευμα αθηναϊκής εφημερίδος του Μεσοπολέμου: «Εις την βεράνταν του “Ποσειδωνίου”, η αναδυόμενη αστική τάξις ερωτεύεται, συζητά και οραματίζεται την αναγέννησιν της Ελλάδος».


«ΠΟΣΕΙΔΏΝΙΟΝ» Πήρε την ονομασία του από τον θεό της Θάλασσας και έγινε συνώνυμο της ελληνικής εκδοχής του κοσμοπολιτισμού.

Σ

του Χρήστου Ζαμπούνη

τις 21 Αυγούστου του 1926 ο δικτάτωρ Θεόδωρος Πάγκαλος γίνεται στόχος δολοφονικής απόπειρας από φίλιους προς τον Γεώργιο Κονδύλη στρατιωτικούς, στο «Ποσειδώνιον» όπου παραθέριζε. Επρόκειτο για ένα από τα πολλά κινήματα του Μεσοπολέμου και ένα από τα λίγα επιτυχημένα. Ο Πάγκαλος δεν είναι η μόνη διασημότης που καταλύει στο περίλαμπρο ξενοδοχείο των Σπετσών. Έχουν προηγηθεί ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο οποίος μάλιστα παρέστη στα εγκαίνιά του, το 1914, ο βασιλεύς Αλέξανδρος με τη μετέπειτα σύζυγό του Ασπασία Μάνου, και η εμπροσθοφυλακή της κοινωνικής και οικονομικής ελίτ της χώρας. Λέγεται ότι η κόρη του βασιλικού ζεύγους, η πριγκίπισσα Αλεξάνδρα της Ελλάδος, μητέρα του πρίγκιπος διαδόχου της Σερβίας Αλεξάνδρου Καραγεώργεβιτς, «συνελήφθη» στο δωμάτιο 418. Λέγεται επίσης ότι ο γάμος της Μελίνας Μερκούρη με τον πρώτο σύζυγό της Χαροκόπο διελύθη την πρώτη νύκτα του μήνα του μέλιτος, σε ένα άλλο δωμάτιο του ξενοδοχείου. Ανάμεσα στις πάμπολλες ιστορίες Ελλήνων και αλλοδαπών, περισσότερο ή λιγότερο γνωστών του δημοσίου και του ιδιωτικού βίου, που συνδέονται με την ιστορία του ξενοδοχείου, είναι κυρίως η ιστορία ενός ανθρώπου εκείνη που ξεχωρίζει: του Σωτηρίου Αναργύρου, το όραμα του οποίου ευρίσκεται πίσω από τη δημιουργία του «Ποσειδωνίου». Ο Σωτήριος Ανάργυρος, γέννημα-θρέμμα των Σπετσών, μετανάστευσε στην Αφρική πάμφτωχος, και μετά από σκληρή εργασία σε Αίγυπτο, Αγγλία και Νέα Υόρκη, επέστρεψε πάμπλουτος στο νησί του, αφού πούλησε όλα του τα υπάρχοντα. Απευθυνόμενος στους συμπατριώτες του, είπε το 1908: «Ο Θεός ευλόγησε να ταξιδέψω, να δω όμορφα πράγματα και να αποκτήσω μια μεγάλη περιουσία. Προτείνω, εάν εσείς συμφωνείτε, να κάνουμε έργα πολιτισμού, αναπτύξεως και παιδείας, για να καταστήσουμε τη νήσο μας Βηθλεέμ του Ελληνισμού και του κοσμοπολιτισμού». Εκκινεί τότε ένα σπουδαίο πρόγραμμα έργων κοινής ωφελείας (υδραγωγείο, αναδάσωσις του 44% των Σπετσών με πεύκα, διάνοιξις οδών), καθώς και η κατασκευή ενός πολυτελούς ξενοδοχείου κατά τα πρότυπα των Palaces της Κυανής Ακτής. Το κορυφαίο, δίχως άλλο, έργο του, με τη συμβολή του Μαρίνου Κοργιαλένιου, είναι η δημιουργία της Αναργυρείου - Κοργιαλενείου Σχολής, ενός πρότυπου κολεγίου-οικοτροφείου όπου εφοίτησαν πλείστες της μίας προσωπικότητες της σύγχρονης Ελλάδος. Τα χρόνια περνούν, η παρακμή διαδέχεται την ακμή και, παρότι η προικοδότησις του κληροδοτήματος του Αναργύρου είναι γενναία, η Σχολή θα αντέξει έως το 1983 που κλείνει τις πόρτες της. Το «Ποσειδώνιον» θα συνεχίσει να λειτουργεί, αλλά θα εκπέσει λόγω της κατακλυσμιαίας «αλλαγής» του κοινωνικού γίγνεσθαι της χώρας. Οι συσσωρευμένες ζημίες θα αναγκάσουν το ίδρυμα που το διαχειριζόταν να προβεί σε δημόσιο διαγωνισμό ενδιαφέροντος για την ενοικίασή του για 50 χρόνια. Τότε εμφανίζεται ένας άλλος οραματιστής, ο οποίος θα αναλάβει την ανακαίνιση εκ βάθρων και τη διαχείριση του ιστορικού μνημείου, διότι περί αυτού πρόκειται. Ο Μανώλης Βορδώνης δεν γεννήθηκε στις Σπέτσες, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν υπήρχε μαιευτήριο εκεί. Η μητέρα του πήρε το πλοίο για να γεννήσει στην Αθήνα, αλλά ο ομφάλιος λώρος που τον συνέδεε με το νησί φαίνεται ότι δεν κόπηκε. Το 2004 παίρνει το ρίσκο μαζί με τον Γιάννη Περρωτή να συμμετάσχει στον διαγωνισμό. Η οικογένεια και οι φίλοι του τον προέτρεψαν να μην μπλέξει. Δεν τους άκουσε. Το αντίθετο μάλλον. Επενδύει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και επιδίδεται επί πέντε χρόνια σε μία εμμονική διαδικασία αποκατάστασης της πρότερης λάμψης και ιδίως του πνεύματος του «Ποσειδωνίου». Το αποτέλεσμα της εργώδους και επίπονης προσπάθειάς του είναι ορατό σήμερα, έχοντας, πλέον, παραδώσει πλέον τη σκυτάλη στον γιο του, Αντώνη, αλλά διατηρώντας ακόμη τη θέση του συμβούλου σε ό,τι αφορά μείζονες εκδηλώσεις, όπως οι «Classic Yacht Race», «Classic Car Race», «Tweed Run» κ.ά. Πριν αποχαιρετισθούμε, μου αναφέρει μία φράση από δημοσίευμα αθηναϊκής εφημερίδος του Μεσοπολέμου: «Εις την βεράνταν του “Ποσειδωνίου”, η αναδυόμενη αστική τάξις ερωτεύεται, συζητά και οραματίζεται την αναγέννησιν της Ελλάδος».

AΕΛΛΩ | 73


SAILING

ΜΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΉ ΟΜΆΔΑ ΣΤΟ ΤΟΚΙΟ της Κατερίνας Ρωμανού

Μ

Φωτογράφος: Γιάννης Βασταρδής

ία δυνατή ομάδα, με ικανότητα να διεκδικήσει μετάλλια όπου και να αγωνίζεται, είναι αυτή της Ολυμπιακής Ομάδας Ιστιοπλοΐας. Προς τιμήν της παρέθεσε δείπνο στον Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος, η Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία, στέλνοντας το μήνυμα στους αθλητές ότι είναι δίπλα τους και στηρίζει τις προσπάθειές τους για σημαντικές διακρίσεις στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Την ομάδα εκπροσώπησαν ο Ολυμπιονίκης στα 470 ανδρών Παναγιώτης Μάντης με τον προπονητή του Μιχάλη Μηλαίο, η Αριάδνη-Παρασκευή Σπανάκη στα 470 γυναικών με τον προπονητή της Ανδρέα Παπαδόπουλο, η Κατερίνα Δίβαρη στα RSX με τον προπονητή της Ζαν-Μαρκ Φάντη, και ο Γιάννης Μιτάκης από τα ΦΙΝΝ. Τη διοίκηση της ΕΙΟ εκπροσώπησαν η πρόεδρος, Νίκη Αναστασίου, ο α’ αντιπρόεδρος και υπεύθυνος τομέα Αθλητισμού, Στέφανος Χανδακάς, ο έφορος εθνικών ομάδων, Δημήτρης Χριστοφόρου, ο τεχνικός σύμβουλος, Τάκης Νικηφορίδης, και ο εκπρόσωπος των ιστιοπλόων στο Δ.Σ., Στράτος Αχλάτης. Λόγω αγωνιστικών υποχρεώσεων δεν μπόρεσαν να δώσουν το παρών ο Ολυμπιονίκης Βύρωνας Κοκκαλάνης από τα RSX ανδρών με τον προπονητή του Ολυμπιονίκη Νίκο Κακλαμανάκη, η Βασιλεία Καραχάλιου από τα Λέιζερ Ράντιαλ με τον προπονητή της Τάμας Έζες, ο Ολυμπιονίκης Παύλος Καγιαλής από τα 470 ανδρών, η Ολυμπιονίκης Αιμιλία Τσουλφά από τα 470 γυναικών και ο προπονητής του Μιτάκη, ο Θεόδωρος Πολυχρονίδης.

Από αριστερά: Κατερίνα Δίβαρη (RSX), Τάκης Νικηφορίδης (Team Leader), Αριάδνη-Παρασκευή Σπανάκη (470 γυναικών), Ανδρέας Παπαδόπουλος (προπονητής 470 γυναικών), Μιχάλης Μηλαίος (προπονητής 470 ανδρών), Γιάννης Μιτάκης (FINN), Ζαν-Μαρκ Φάντη (προπονητής RSX), Στέφανος Χανδακάς (αντιπρόεδρος Αθλητισμού ΕΙΟ, Ολομέλεια ΕΟΕ).

74


AΕΛΛΩ | 75 CLIVE MASON / GETTY IMAGES / IDEAL IMAGE


SAILING

76


TOGETHER

ΠΛΕΎΣΤΕ ΜΑΖΊ ΜΑΣ ΣΤΙΣ ΑΝΟΙΧΤΈΣ ΘΆΛΑΣΣΕΣ

«Η

θάλασσα, όταν ρίξει το ξόρκι της, σε κρατάει στο θαυμαστό δίχτυ της για πάντα», είχε πει κάποτε ο πρωτοπόρος εξερευνητής Jacques Cousteau. Και πράγματι, η αγάπη για τη θάλασσα είναι ένα μοναδικό συναίσθημα, το οποίο σας καλούμε να μοιραστείτε μαζί μας στη Σχολή Ιστιοπλοΐας Ανοιχτής Θαλάσσης, του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος. Εδώ, στον πρώτο όμιλο της Ελλάδος, θα μάθετε τα μυστικά της ιστιοπλοΐας από κορυφαίους εκπαιδευτές και θα εκπαιδευτείτε σε σκάφη υψηλών προδιαγραφών.

AΕΛΛΩ | 77


SAILING

Η σχολή του ΝΟΕ είναι αναγνωρισμένη από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και ως σκοπό έχει την παροχή εκπαίδευσης για τη διακυβέρνηση ενός ιστιοφόρου σκάφους. Σε δεύτερο επίπεδο μπορείτε να παρακολουθήσετε μαθήματα για προχωρημένη και αγωνιστική ιστιοπλοΐα. Οι έμπειροι εκπαιδευτές είναι καταξιωμένοι πρωταθλητές στο χώρο της ιστιοπλοΐας και τα σύγχρονα ιστιοφόρα σκάφη που χρησιμοποιούνται για την πρακτική εκπαίδευση, εγγυώνται το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Αυτό είναι το πνεύμα! Αναζητήστε την ελευθερία και την περιπέτεια στη θάλασσα, εκπαιδευτείτε από τους καλύτερους και ενταχθείτε σε μια ξεχωριστή ομάδα ανθρώπων που μοιράζονται κοινές αξίες. Η θεωρητική εκπαίδευση λαμβάνει χώρα σε κατάλληλη αίθουσα διδασκαλίας, με σύγχρονα εποπτικά μέσα, στις εγκαταστάσεις του ομίλου μας, στο Μικρολίμανο. Γίνονται 8 θεωρητικά μαθήματα ιστιοπλοΐας διάρκειας 3 ωρών έκαστο (κάθε Τετάρτη 19.00 – 22.00). Παρέχονται οι απαραίτητες γνώσεις, με τρόπο απλό, σαφή και συστηματικό. Η πρακτική εκπαίδευση περιλαμβάνει 8 μαθήματα ιστιοπλοΐας (7 ημερήσια και 1 νυχτερινό), κάθε Σάββατο ή Κυριακή, 11.00-18.00. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη Γραμματεία του ΝΟΕ στα τηλέφωνα: 210 4220506, 6909046525 ή στο e-mail sailing@ycg.gr

78


AΕΛΛΩ | 79


SAILING

ΑΝΤΙΟ ΔΗΜΗΤΡΗ… 25 Ιουνίου 2021. Η ημέρα που η οικογένεια του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος αλλά και εν γένει η ιστιοπλοΐα όλης της Ελλάδος έγινε φτωχότερη. Ο Δημήτρης Ζουγανέλης, Μέλος του ΝΟΕ από το 1986 αλλά και πολύ νωρίτερα από παιδί, σαν αθλούμενο Μέλος, σάλπαρε για άλλες θάλασσες πιο μακρινές. Διετέλεσε Προπονητής Οptimist, 420 και Lightning με σημαντικές διακρίσεις. Πρόεδρος Επιτροπής Αγώνων στους αγώνες του Oμίλου μας αλλά και σε πολλά πανελλήνια πρωταθλήματα όλων των κατηγοριών. Από τους πρωτεργάτες του “Spetses Classic Yacht Regatta” και πρόεδρος του στίβου των παραδοσιακών σκαφών. Τα τελευταία χρόνια υπεύθυνος προπονητών του Ομίλου μας και τεχνικός σύμβουλος. Το μόνο σίγουρο είναι ότι όλοι θα τον θυμόμαστε πάντα με περίσσια αγάπη γιατί τον Δημήτρη, μόνο, όλοι τον αγαπούσαν και όλοι είχαν πάντα ένα καλό λόγο για τον Άνθρωπο που αγκάλιαζε τους νέους αθλητές με τόση φροντίδα αλλά και μεταδίδοντάς τους ήθος και τη λατρεία που είχε μέσα του για την ιστιοπλοΐα και τη θάλασσα. Θα μας λείψει για αυτό που ήταν αλλά και για αυτό που ήμασταν εμείς δίπλα του παίρνοντας από εκείνον ευγένεια, καλοσύνη, χαμόγελο και λυπόμαστε βαθύτατα γιατί δεν ήμασταν ακόμα έτοιμοι, δεν έπρεπε ακόμα, να του γράψουμε ένα κείμενο αποχαιρετισμού. Ένα κείμενο αποχαιρετισμού στα χαρτιά γιατί στην καρδιά μας θα υπάρχει πάντα. Δημήτρη δάμασε τις θάλασσες και εκεί που πήγες… Θα μας λείψεις.

80


AΕΛΛΩ | 81


STORIES

82


A PARTY

TO REMEMBER Ας κάνουμε ένα ταξίδι στη μνήμη και στην πραγματική υψηλή κοινωνία, με τα θαυμαστά πάρτι, τις ανέμελες στιγμές, με τα κορίτσια στα καλοκαιρινά φορέματά τους και τα πρωινά που παίζαμε polo με τα σμόκιν, μεθυσμένοι.

Τ

του sir Taki Theodoracopulos

α ανθρώπινα όντα άρχισαν να κινούνται ανάλογα πριν από 500 εκατομμύρια χρόνια, αλλά εγώ θα σας πάω πίσω μόλις 50 χρόνια και κάτι, όταν εκλεπτυσμένοι άνθρωποι άρχισαν να κινούνται στο ρυθμό της samba, του tango, του waltz και του cha-cha-cha. H «θορυβώδης» δεκαετία του 1920, ήταν τέτοια -λόγω των επιπτώσεων του Μεγάλου Πολέμου (Α’ Παγκοσμίου)- και τα υπέροχα ‘50s έγιναν μύθος λόγω της οικονομικής ανόρθωσης από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι άνθρωποι είχαν την ανάγκη να περάσουν καλά, να ξεφύγουν, να απελευθερωθούν, με την πείνα και τη μεταπολεμική λιτότητα να έχουν μετατρέψει ακόμη και το Παρίσι σε ένα σκοτεινό και κρύο μέρος.

Ο Porfirio Rubirosa εκτός από τις κατακτήσεις στις γυναίκες του άφησε εποχή με τις νυχτερινές εξόδους καθώς και τα πάρτι που διοργάνωνε.

Από τα μέσα μέχρι το τέλος της δεκαετίας του ’50 τα πράγματα είχαν αλλάξει, και εγώ είχα ξεκινήσει τα πρώτα μου βήματα με ενθουσιασμό. Ήμουν 20 ετών, ασχολούμενος με το τένις και ήμουν σε εσώκλειστο σχολείο περίπου για τη μισή ζωή μου. Μετά τις φρικαλεότητες του Πολέμου και το σχολείο, η αναζήτηση για όμορφες στιγμές ήταν κάτι το φυσικό. Η ανοικοδόμηση της Ευρώπης διήρκησε πάνω από μια δεκαετία, και θυμάμαι τους Αμερικανούς παίχτες του τένις να παραπονιούνται για την έλλειψη δομών ντους και χάμπουργκερ όταν επισκέφθηκαν το Wimbledon στα μέσα του ’50. Στη συνέχεια, το ιταλικό, το γερμανικό και -σε μικρότερο βαθμό- το γαλλικό θαύμα της Οικονομίας συνέβη, και ξεκίνησε το πάρτι.

AΕΛΛΩ | 83


STORIES

Από αριστερά ο Ιταλός μεγιστάνας Gianni Agnelli, κύριος μέτοχος της ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας Fiat, με τη σύζυγό του Πριγκίπισσα Donna Marella Caracciolo di Castagneto, τον αδελφό του Umberto Agnelli, πρόεδρο της Fiat και τη σύζυγό του Donna Antonella Bechi Piaggio, το 1960.

84


Σε αυτές τις γαλήνιες ημέρες, ως social distancing λογιζόταν το να χορεύεις χωρίς μάγουλο με μάγουλο στον χορό των debutante, που ονομαζόταν «Rallies». Έπειτα, οι λίγο μεγαλύτεροι ηλικιακά ξεκίνησαν να διοργανώνουν πάρτι, καθώς τα εξοχικά σπίτια που σχεδόν κατέρρευσαν κατά τη διάρκεια του Πολέμου, ανακαινίστηκαν και βρίσκονταν έτοιμα για σωστή χρήση. Το πρώτο σπουδαίο και διεθνές πάρτι που συμμετείχα ήταν στο Palazzo Serradi Cassano στη Νάπολη, από τον δούκα και τη δούκισσα του Serra, για τον εορτασμό των Ολυμπιακών Αγώνων της Ρώμης του 1960. Πολλοί -εστεμμένοι ή μη- αρχηγοί κρατών ήταν παρόντες απ’ όσο θυμάμαι, καθώς είχαμε μεθύσει με τον Leopoldo Serra, τον νεότερο της οικογένειας, αφού είχαμε ξεκινήσει να γιορτάζουμε από νωρίς μετά το πρωινό, όταν ο διάδοχος πρίγκιπας Κωνσταντίνος της Ελλάδος, κέρδισε χρυσό μετάλλιο στους αγώνες ιστιοπλοϊκών σκαφών (Ο Ωνάσης ενθουσιάστηκε τόσο με την ελληνική νίκη, που έτρεξε ντυμένος στα ντους, αγκάλιασε τον γυμνό Κωνσταντίνο και βράχηκε μαζί του).

Το πάρτι του Porfirio Rubirosa για τον Frank Sinatra έμεινε στην ιστορία, με τον τραγουδιστή να δηλώνει ότι αν ήξερε ότι τέτοιοι άνθρωποι υπήρχαν στο Παρίσι, θα προσπερνούσε το Λος Άντζελες, το Λας Βέγκας και τη Νέα Υόρκη.

Ακολούθησε μια σπουδαία εβδομάδα, όπου ταξίδεψα στη Ρώμη με το σκάφος του Agnelli και έμεινα στο «Grand Hotel». O Σουητώνιος θα το λάτρευε. Οι εκπρόσωποι της υψηλής κοινωνίας και της εξουσίας ήταν κρυμμένοι για χρόνια, και ξαφνικά κάθε αριστοκρατικός εξώστης της Ρώμης ήταν γεμάτος με διασημότητες. Ο καιρός ήταν υπέροχος, η θερμοκρασία ιδανική και οι φιλοξενούμενοι ήταν ό,τι καλύτερο είχε να προσφέρει η Αιώνια Πόλη. Η χαρά που αισθανόσουν, ήταν σαν την ενέργεια της νεολαίας. Ο πιο όμορφος, πιο πνευματώδης, πιο ποιητικός αλλά και πιο επιτυχημένος μετρ της αποπλάνησης στη Ρώμη, ο πρίγκιπας Dado Ruspoli, άνοιξε το παλάτι του και διοργάνωσε ένα πάρτι που δεν πρόκειται να ξεχάσω. Κάλεσε μόνο πολύ όμορφες, νεαρές γυναίκες και άνδρες της κοινωνικής του τάξης, και κατάφερε να τα βγάλει εις πέρας. Δεν είχα ξαναδεί ποτέ τόσο όμορφες υπάρξεις να χορεύουν όλο το βράδυ υπό το φως των κεριών στο ρωμαϊκό παλάτι. Καθόλου μοντέλα, ούτε ηθοποιοί, ούτε διασημότητες, ούτε αρθρογράφοι κουτσομπολιών, ούτε νεόπλουτοι τύπου Philip Green, και σίγουρα όχι paparazzi. Και μετά από 60 χρόνια, παραμένει Το Πάρτι, για να θυμόμαστε.

AΕΛΛΩ | 85


STORIES

To Palazzo Serradi Cassano στη Νάπολη

Όταν οι Γάλλοι κουράστηκαν να ξυρίζουν τα μαλλιά γυναικών λόγω της «οριζόντιας» συνεργασίας τους με τους Γερμανούς στην κατοχή και αφού ο de Gaulle επέστρεψε στην εξουσία το 1958, οι πλούσιοι και οι αριστοκράτες ένιωθαν αρκετά ασφαλείς για να διασκεδάσουν - και τι πιο καλό και κομψότερο από ένα πάρτι; Ο χορός Rochambeau, το πάρτι του Agnelli στο Bois de Boulogne, και τα δύο πάρτι των Guy και Marie Ellen de Rothschild στον πύργο τους έξω από το Παρίσι, μου έρχονται στο μυαλό. Ο φίλος και μέντοράς μου στο polo, Porfirio Rubirosa, είχε μία από τις πιο γοητευτικές κατοικίες έξω από το Παρίσι. Ήταν 10 λεπτά οδήγησης από το γήπεδο polo στο Bois μέχρι την ύπαιθρο όπου βρισκόταν το σπίτι του. Ιδανική τοποθεσία, καθώς συνδύαζε τη ζωή στην ύπαιθρο αλλά και τη μόλις 15 λεπτών οδήγηση από τα κλαμπ του Παρισιού. Ο Rubi διοργάνωνε συχνά πάρτι στο σπίτι του. Μέσα στο μεγάλο σαλόνι του, το οποίο έβλεπε σε μια τεράστια έκταση με γκαζόν και με γήπεδα, τοποθετούσε μια ορχήστρα 4, 5 ή και 6 ατόμων, που έπαιζαν ασταμάτητα όλο το βράδυ. Ο οικοδεσπότης είχε την ικανότητα να ανεβάζει την ατμόσφαιρα του πάρτι σε οργιαστικά επίπεδα, και προσκαλούσε μόνο νέους και όμορφους ανθρώπους με ζηλευτούς τρόπους. Το πάρτι του για τον Frank Sinatra έμεινε στην ιστο-

86

ρία, με τον τραγουδιστή να δηλώνει ότι αν ήξερε ότι τέτοιοι άνθρωποι υπήρχαν στο Παρίσι, θα προσπερνούσε το Λος Άντζελες, το Λας Βέγκας και τη Νέα Υόρκη. Ο Rubi και εγώ παίζαμε μαζί polo στο «Bagatelle Club», στο Bois de Boulogne, δέκα λεπτά μακριά από το σπίτι του. Μετά από κάθε ματς, γινόταν και ένα πάρτι στο club, και σε ειδικές περιστάσεις η αυγή μάς έβρισκε να παίζουμε με σμόκιν και χωρίς κράνη. Ποτέ κανείς δεν τραυματίστηκε σοβαρά. Η εξάσκηση σταμάτησε μόνο όταν ο μεθυσμένος Argie μπήκε στην αίθουσα του club χτυπώντας άγρια τη σφύρα του στα έπιπλα. Στιγμές από το τουρνουά του Badminton, ο βενετσιάνικος χορός που διοργάνωσε ο Greville Howard, η δεξίωση του Tim Hanbury στη Γαλλία, ο ελληνικός βασιλικός γάμος στο Λονδίνο, όλα έρχονται στο μυαλό μου ως ορόσημα κομψότητας και διασκέδασης. Το τέλος της κομψότητας ήταν γρήγορο: Η χορηγία των πάρτι για φιλανθρωπικούς σκοπούς σήμαινε ότι χυδαίοι, νεόπλουτοι και ευνοούμενοι της κοινωνικής αναρρίχησης θα μπορούσαν να γίνουν πρώτα ονόματα εν μία νυκτί. Σβήνω την εικόνα.


BETTMANN, VITTORIANO RASTELLI / GETTY IMAGES / IDEAL IMAGE

Ταξίδεψα στη Ρώμη με το σκάφος του Agnelli και έμεινα στο Grand Hotel. O Σουητώνιος θα το λάτρευε. Οι εκπρόσωποι της υψηλής κοινωνίας και της εξουσίας ήταν κρυμμένοι για χρόνια και ξαφνικά κάθε αριστοκρατικός εξώστης της Ρώμης ήταν γεμάτος με διασημότητες. Ο καιρός ήταν υπέροχος, η θερμοκρασία ιδανική και οι φιλοξενούμενοι ήταν ό,τι καλύτερο είχε να προσφέρει η αιώνια πόλη.

AΕΛΛΩ | 87


SAILING | Race

88


«SWAN SARDINIA CHALLENGE» O υψηλού επιπέδου ανταγωνισμός κυριάρχησε στο «Swan Sardinia Challenge», που διοργανώθηκε στο Porto Cervo από το Yacht Club Costa Smeralda μαζί μ ε τους Nautor's Swan και Club Swan Racing, με τη συμμετοχή 34 yachts, χωρισμένα σε 4 κατηγορίες και αντιπροσωπεύοντας 12 χώρες. του Αλέξανδρου Βαρνέζη

AΕΛΛΩ | 89


SAILING | Race

90


Τ

ο «Swan Sardinia Challenge» είναι το δεύτερο event σε έναν αγώνα που προορίζεται για τις Nautor’s Swan One Design Classes και ο αγώνας είναι μέρος του «The Nations League». Οι πόντοι που κερδίζονται σ’ αυτό υπολογίζονται στο The Nations Trophy, ένα διετές τρόπαιο που δημιούργησε ο Nautor για να τιμήσει μία παράδοση ιστιοπλοΐας που βραβεύει τις εθνικές ομάδες. Στο Porto Cervo συμμετείχαν 12 διαφορετικά έθνη και συνολικά 34 yacht αγώνων σε τέσσερις διαφορετικές One Design κατηγορίες: Swan 45, Club Swan 42, Club Swan 50 και Club Swan 36. Η κατάταξη ανά χώρα (μετά από δύο αμφισβητούμενα events) φέρει, προς το παρόν, την Ιταλία να είναι μπροστά από τη Γερμανία και τη Ρωσία, η τελευταία χώρα που κέρδισε τον αγώνα. Ο κανόνας ιδιοκτήτη / οδηγού ίσχυε για κάθε κατηγορία, και στο «Swan Sardinia Challenge» υπάρχουν πολλοί παθιασμένοι ιστιοπλόοι, συμπεριλαμβανομένου του Leonardo Ferragamo, με το σκάφος «Cuor di leone» κατηγορίας Club Swan 50, τον Michael Illbruck, Commodore του Yacht Club Costa Smeralda, στο «Minna», ένα Club Swan 36. Και οι δύο υποστηρίχθηκαν από τους κορυφαίους της τακτικής Manuel Weiller και John Kostecki, αντίστοιχα. Άλλοι κορυφαίοι επαγγελματίες ναυτικοί που συμμετείχαν ήταν οι Francesco Bruni, Vasco Vascotto και ο πλοηγός Francesco Mongelli, όλοι μέλη της ομάδας της Luna Rossa στο τελευταίο «America's Cup». Οι γυναίκες είχαν, επίσης, ισχυρή παρουσία, τόσο ως ιδιοκτήτριες όσο και ως πλήρωμα. Το «Skorpidi Club Swan 36» είχε ένα πολυεθνικό, πλήρες θηλυκό πλήρωμα, με την Ελληνίδα Ολυμπιονίκη Σόφια Μπεκατώρου (χρυσό στην Αθήνα και χάλκινο στο Qingdao), την Ολλανδή Annemieke Bes (ασημένιο στο Qingdao), τη Φινλανδή Mikaela Wulff («Elliott» 6 m, χάλκινο στο Λονδίνο), την Ελβετή βετεράνο του «Ocean Race» Elodie Mettraux, και την Ιταλίδα πρωταθλήτρια στα Laser 4.7, Cecilia Zorzi. Στην κατηγορία Club Swan 50, το «Hatari» του Marcus Brennecke κέρδισε μπροστά από το «Sparti» των Dmitry Rybolovlev και Andrey Konogorov και το «Cuor di leone» του Leonardo Ferragamo. Κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής βραβείων στην Piazza Azzurra του YCCS, ο Commodore Michael Illbruck είπε χαρακτηριστικά: «Ήταν έντονες μέρες, με πολύ σκληρές regattas, ως απόδειξη του υψηλού επιπέδου ανταγωνισμού που χαρακτήρισε την εκδήλωση, στην οποία συμμετείχα ως διαγωνιζόμενος. Το να είσαι στη μέση του στόλου Club Swan 36, στο “Minna”, ήταν συναρπαστικό, μαζί με την ομάδα αναπτύσσαμε κάτι νέο κάθε μέρα και βελτιώσαμε την απόδοση».

AΕΛΛΩ | 91


SAILING | Race

Στο Porto Cervo συμμετείχαν 12 διαφορετικά έθνη και συνολικά 34 yacht αγώνων σε τέσσερα διαφορετικές One Design κατηγορίες: Swan 45, ClubSwan 42, ClubSwan 50 και ClubSwan 36.

92


AΕΛΛΩ | 93


COURTESY OF CLUB SWAN RACING / STUDIO BORLENGHI

SAILING | Race

Porto Rafael secret jewel

94


AΕΛΛΩ | 95


TRAVEL

96


SARDINIA Φωτογράφος: Μαρίνα Βερνίκου της Κατερίνας Ρωμανού Ταξιδεύοντας, στις αρχές του 20ού αιώνα, στη Σαρδηνία της Ιταλίας, ο Άγγλος συγγραφέας και ποιητής D.H. Lawrence είχε γράψει: «… είναι διαφορετική. Πράγματι, πού αλλού από εδώ μπορείτε να πάτε από τα σχεδόν αλπικά δάση σε παραλίες με λευκή άμμο ή να βρείτε την ομορφιά της άγριας φύσης, όπως τα albino γαϊδουράκια με τα γαλάζια μάτια στην Isola dell' Asinara και τα άγρια άλογα που περιπλανιούνται ντροπαλά στην Giara di Gesturi. Το νησί είναι, επίσης, μία μαγειρική μοναδικότητα, με ξεχωριστές γεύσεις στα ζυμαρικά, το ψωμί και τα γλυκά, τα δικά του κρασιά, λευκά Vermentino, κόκκινα Cannonau, και τα τυριά - συμπεριλαμβανομένου του casu marzu, τοποθετημένα σε αχυρώνες στην ορεινή ενδοχώρα. Με κάθε τρόπο μπορούμε να σκεφτούμε ότι η Σαρδηνία είναι διαφορετική και ακόμα πιο συναρπαστική γι’ αυτό το λόγο». Σήμερα, η Σαρδηνία επιβεβαι-

ώνοντας τα λόγια του Lawrence ενώνει την Ιστορία και τον Πολιτισμό των αρχαίων παραδόσεων, με τη σύγχρονη ζωή. Η κοσμοπολίτικη Costa Smeralda (Σμαραγδένια ακτή) με το Porto Cervo, που πήρε το όνομά του από τον μαγευτικό όρμο που μοιάζει με τα κέρατα ενός ελαφιού. Το Porto Rotondo, επίσης διάσημη τοποθεσία, με θέα στον ευρύ κόλπο της Cugnana, γεμάτο από βίλες και πλατείες, που είναι περιτριγυρισμένες από το υπέροχο φυσικό περιβάλλον. Πλεύστε στους όρμους του Golfo di Orosei, όπου τα απόκρημνα βράχια εξασφαλίζουν την απομόνωση ή στο σύμπλεγμα νησιών από γρανίτη της La Maddalena. Περπατήστε στους αμμόλοφους της Costa Verde. Στους ομαλούς κόλπους της Costa del Sud. Αυτό είναι το πνεύμα! Απλά, απολαύστε το καλοκαίρι!

AΕΛΛΩ | 97


TRAVEL

98


AΕΛΛΩ | 99


TRAVEL

100


AΕΛΛΩ | 101


TRAVEL

102


Οι ακτές της Σαρδηνίας έχουν ανάπτυγμα περίπου 1.555 χλμ., βραχώδεις χωρίς μεγάλες κολπώσεις γι΄ αυτό και η νήσος χαρακτηρίζεται γενικά ως «αλίμενος».

AΕΛΛΩ | 103


TRAVEL

ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ 36°37΄N 24°54΄E

Έ

Φωτογράφος: Μαρίνα Βερνίκου

να από τα πιο όμορφα νησιά των Κυκλάδων είναι η Φολέγανδρος. Βρίσκεται μεταξύ της Σικίνου και της Μήλου. Απέχει 15 ναυτικά μίλια ανατολικά από τη Μήλο, 22 βορειοδυτικά από τη Σαντορίνη και 103 από τον Πειραιά. Ανεξερεύνητη ακόμα από πολλούς, διατηρεί με την ήπια τουριστική της ανάπτυξη την άγρια ομορφιά και την ανθρώπινη διάσταση. Τα σκληρά βραχώδη τοπία σε συνδυασμό με το γαλάζιο συνθέτουν ένα μέρος ιδιαίτερο, που ελκύει τους ταξιδιώτες. Η Μαρίνα Βερνίκου απεικονίζει στις φωτογραφίες της εικόνες που αναδεικνύουν την αυθεντική αύρα του νησιού.

104


AΕΛΛΩ | 105


TRAVEL

106


AΕΛΛΩ | 107


TRAVEL

108


Η Φολέγανδρος βρίσκεται μεταξύ της Σικίνου και της Μήλου. Απέχει 15 ναυτικά μίλια ανατολικά από τη Μήλο, 22 βορειοδυτικά από τη Σαντορίνη και 103 από τον Πειραιά.

“ AΕΛΛΩ | 109


TRAVELER

110


ΣΥΝΈΒΗ ΣΤΗΝ ΠΆΤΜΟ

Τ

τoυ Χρήστου Ζαμπούνη

ο σπίτι είναι γεμάτο βιβλία. Όχι νέας εσοδείας, αλλά παλαιά και ειδικευμένα. Όχι τόσο παλαιά όσο τα χειρόγραφα του Μοναστηριού της Πάτμου, αλλά αρκούντως κιτρινισμένα από τα 50-60 χρόνια σταδιοδρομίας μετά την έκδοσή τους. Τα περισσότερα μάλλον πρέπει να αγοράσθηκαν από παλαιοβιβλιοπωλεία, εάν κρίνω από τις αφιερώσεις, οι οποίες δεν συνδέονται με τους ιδιοκτήτες του σπιτιού. Επίσης, εξ ου και η ειδίκευσις, αφορούν το Νησί της Αποκαλύψεως και το Αιγαίο. Από την πρώτη στιγμή της αφίξεώς μου, η Χ. φρόντισε να διαλέξει ένα και να το βάλει διακριτικά πάνω στο τραπέζι του σαλονιού, ένα τραπέζι που στο επόμενο διάστημα έγινε το γραφείο μου. Είναι ένα άβολο ξύλινο γραφείο, με εξίσου άβολες κρέιλες, από την εποχή που οι άνθρωποι ήταν πιο μικροκαμωμένοι. Αισθητικά, ταιριάζει «γάντι» με τα υπόλοιπα έπιπλα, που είναι όλα ξύλινα και παμπάλαια.

AΕΛΛΩ | 111


TRAVELER

112

Το μυαλό μου ταξιδεύει στις επιθέσεις των πειρατών, στην ακμή του Μοναστηριού, με τους εκατοντάδες μοναχούς, στις περιόδους ερημίας και εγκαταλείψεως, έως τα σημερινά χρόνια της επανακαλύψεως από μια ελίτ του Πνεύματος και των Τεχνών.


Τι νόημα έχει η άνεσις, όταν λείπει η ομορφιά; Ε, ναι, τη Δάφνη εννοώ, που κοιμάται τον ύπνο του δικαίου. «Τα περισσότερα βιβλία γράφθηκαν από συγγραφείς την ώρα που περίμεναν να ξυπνήσει η γυναίκα τους», είχα πει στην πρώτη σύζυγό μου, την Μαργαρίτα –καλλιτέχνις επίσης–, που δεν άνοιγε μάτι πριν από το μεσημέρι. Déjà vu με τη Δάφνη. Φυλλομετρώ το βιβλίο του Χρίστου Ιακωβίδη «Χώρα Πάτμου (1088-1912). Το αρχιτεκτονικό αποτέλεσμα μέσα από τους παράγοντες που το διαμόρφωσαν». Ιδιωτική έκδοσις 1978, και το μυαλό μου ταξιδεύει στις επιθέσεις των πειρατών, στην ακμή του Μοναστηριού, με τους εκατοντάδες μοναχούς, στις περιόδους ερημίας και εγκαταλείψεως, έως τα σημερινά χρόνια της επανακαλύψεως από μία ελίτ του Πνεύματος και των Τεχνών. Έτσι συνέβαινε, άλλωστε, πάντα στο real estate. Τα καλύτερα μέρη τα διάλεγαν οι άνθρωποι για τους θεούς τους. Όρα Άρτεμις, την οποία υποκατέστησαν οι χριστιανοί με τον Ιωάννη τον Θεολόγο. Δεύτεροι έρχονται οι στρατιωτικοί για ευνόητους λόγους – κατοπτεύσεως και ελέγχου. Επί αιώνες, η Μονή της Πάτμου υπήρξε ένα στρατιωτικής μορφής φρούριο, σχεδόν απόρθητο από τους κατά καιρούς επιβουλευόμενους κατακτητές. Τρίτοι έρχονται οι καλλιτέχνες,

που έχουν το «μάτι» να διαλέγουν καλόγουστα μέρη. Τέταρτοι έρχονται οι πλούσιοι. Τα πέντε αρχοντικά, που παρουσιάζει λεπτομερέστατα στο βιβλίο του ο αρχιτέκτων του ΕΜΠ, μαζί με τα υπόλοιπα έχουν περιέλθει στο διάβα του χρόνου από την πρώτη κατηγορία, που ήταν ο απόλυτος ιδιοκτήτης του νησιού, στις δύο τελευταίες. Η Μονή έχει κρατήσει ελάχιστα σπίτια και συνεχώς εκποιεί. Οι καλλιτέχνες, όσοι είναι ευκατάστατοι, αποτελούν μια ισχνή μειοψηφία, αλλά είναι οι –ας τους ονομάσω έτσι– «καλλιτεχνίζοντες» με οικονομική άνεση, οι οποίοι είναι οι νέοι αφέντες της Πάτμου. - Τι διαβάζεις; με ρωτά η Δάφνη, που μόλις έχει ξυπνήσει. - Κάτι που έχει σχέση με την υστεροφημία σου. Είναι πολύ νωρίς για εκείνη να ζητήσει διευκρινίσεις, οπότε προχωρά με τη μεγαλοπρέπεια της Ελισάβετ, ημίγυμνη, να φτιάξει καφέ. Απόσπασμα από το βιβλίο του Χρήστου Ζαμπούνη, το οποίο εμπνεύστηκε στην Πάτμο το καλοκαίρι του σωτήριου έτους 2018

AΕΛΛΩ | 113


STORIES

Υ1

ΣΤΗ ΣΙΩΠΉ ΤΟΥ ΒΥΘΟΎ Βορειοδυτικά της Σκιάθου, στα 6 ναυτικά μίλια και σε βάθος 253 μέτρων, αναπαύεται στα κρύα και σκοτεινά νερά στο βυθό του Αιγαίου για 78 χρόνια, ένα μικρό κομμάτι της σύγχρονης ελληνικής Iστορίας. Είναι το ναυάγιο του υποβρυχίου «Κατσώνης», του θρυλικού «Υ1», το οποίο βυθίστηκε στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Τ

του Απόστολου Κοτσάμπαση

η νύχτα της Παρασκευής 14ης Σεπτεμβρίου 1943, μετά από σφοδρή ανταλλαγή πυρών σε ανάδυση, με το γερμανικό ανθυποβρυχιακό σκάφος UJ-2101, το «Υ1» βυθίζεται. Σκοτώνονται ο κυβερνήτης του Βασίλης Λάσκος και 31 μέλη του πληρώματος, 17 αιχμαλωτίστηκαν, ενώ 3 κατάφεραν να διαφύγουν κολυμπώντας. Η πολεμική δράση και το ηρωικό τέλος του «Υ1», δημιούργησε το μύθο γύρω από το όνομά του. Σ’ αυτό συνέβαλε και ο συγγραφέας Μ. Καραγάτσης με το μυθιστόρημά του «Βασίλης Λάσκος», εμπνευσμένο από τον κυβερνήτη του υποβρυχίου, αντιπλοίαρχο του Πολεμικού Ναυτικού και ήρωα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου Βασίλη Λάσκο (1899-1943). Όμως, τις ακριβείς πληροφορίες για το τι συνέβη τη μοιραία εκείνη νύχτα, μετέδωσε ο ύπαρχος του «Κατσώνης», Ηλίας Τσουκαλάς, ο οποίος κατάφερε να διαφύγει από το βυθιζόμενο σκάφος. Ο ίδιος μετά τον πόλεμο, το 1951, κατέγραψε τα συμβάντα της τελευταίας περιπολίας και της βύθισης του υποβρυχίου, καθώς και την επιτυχημένη προσπάθεια διαφυγής αυτού και των συντρόφων του στην Σκιάθο και κατόπιν στηνΜέση Ανατολή, στο βιβλίο του «Το υποβρύχιον Υ1», το οποίο κυκλοφόρησε από το Ναυτικό Μουσείο Ελλάδας και βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών. Το βιβλίο αυτό, αποτέλεσε την αφορμή για την ανακάλυψη του ναυαγίου και κατόπιν την κινηματογράφησή του από την TEAM FAOS, εταιρία παραγωγής ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικών προγραμμάτων με επικεφαλής τον Στέλιο Ευσταθόπουλο, τον οποίο και συναντήσαμε για να μας εξιστορήσει πώς ακριβώς πραγματοποιήθηκε η σημαντική αυτή αποστολή. Πώς ξεκίνησε η ιδέα για την κινηματογράφηση του βυθισμένου υποβρυχίου «Κατσώνης»; «Το 2016 έπεσε τυχαία στα χέρια μας το πολυβραβευμένο βιβλίο του Ηλία Τσουκαλά που εξέδωσε το 1951, “Υποβρύχιο Υ1 – Λάμπρος Κατσώνης”. Ο Τσουκαλάς, τότε ύπαρχος του Κατσώνη, είναι ένας εκ των τριών διασωθέντων που διέφυγε της σύλληψης από το γερμανικό ανθυποβρυχιακό. Κολυμπώντας 9 ώρες ανοιχτά της Σκιάθου κατόρθωσε να βγει στην ακτή, όπου με τη συμπαράσταση των ντόπιων μετέβη στο Πήλιο. Απώτερος σκοπός του ήταν να επιστρέψει στη Βάση Υποβρυχίων στη Βηρυτό και να συνεχίσει να μάχεται για την πατρίδα του.

114

Στο βιβλίο αυτό, περιγράφει τη συγκλονιστική του περιπέτεια, από τη στιγμή της βύθισης έως και την επιστροφή του στη Βάση. Η μαρτυρία του αποτελεί τη σημαντικότερη πηγή για τη δραματική ναυμαχία και βύθιση του “Υ1”, η οποία είναι και ο οδηγός αφήγησης του ντοκιμαντέρ μας. Η κόρη του, δημοσιογράφος Μπήλιω Τσουκαλά, είναι ο συνδετικός μας κρίκος μεταξύ παρελθόντος και παρόντος. Ακολουθώντας μαζί της τα βήματα του πατέρα της, ταξιδεύουμε πίσω στον χρόνο. Για χάρη της ταινίας, η Μπήλιω μάς παραχωρεί το πλούσιο προσωπικό αρχείο του πατέρα της και μας επιτρέπει να χρησιμοποιήσουμε αποσπάσματα του best seller “Υποβρύχιο Υ1 – Λάμπρος Κατσώνης” για να αφηγηθούμε τη συγκλονιστική του περιπέτεια». Το «Κατσώνης» έχει δημιουργήσει το δικό του μύθο. Ο Μ. Καραγάτσης αφιέρωσε στον κυβερνήτη Λάσκο το ομώνυμο βιβλίο του. Κατά πόσον η διασημότητα του ναυαγίου επηρέασε την απόφασή σας να επιχειρήσετε την κατάδυση; «Ναι, η διασημότητα του ναυαγίου ήταν ένα μεγάλο κίνητρο για μας, ώστε να ξεκινήσουμε την έρευνα για τον εντοπισμό του».


COURTESY OF TEAM FAOS

Το υποβρύχιο Υ1-Λ. Κατσώνης

Το υποβρύχιο είχε εντοπισθεί αλλά δεν είχε καταστεί δυνατό να γίνει η εκτεταμένη βιντεοσκόπησή του μέχρι το 2019. Σε ποιο ακριβώς σημείο και σε τι βάθος βρίσκεται; «Όχι, το υποβρύχιο δεν είχε εντοπισθεί πιο πριν. Το 2016 είχε ανακοινωθεί από το Πολεμικό Ναυτικό η είδηση εντοπισμού του ναυαγίου του Υ/Β-ΚΑΤΣΩΝΗΣ (ανατολικά του Βορείου Πηλίου), πληροφορία που αργότερα “αποσύρθηκε”. Η εταιρία TEAM FAOS όμως, αναλαμβάνοντας ένα μεγάλο ρίσκο, σχεδίασε τη δημιουργία ειδικού ντοκιμαντέρ και υποβάλλοντας σχετική πρόταση τον Νοέμβριο του 2016, ζήτησε τη συνδρομή του Π.Ν. για την ανάδειξη/προβολή του όλου θέματος. Το Π.Ν. ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόταση αυτή, παρέχοντας την αιγίδα του και δεσμευόμενο να εξασφαλίσει τη συγκεκριμένη υποστήριξη που του ζητήθηκε, με την προϋπόθεση ότι θα προηγηθεί ασφαλής εντοπισμός και αναγνώριση του Υ/Β ΚΑΤΣΩΝΗΣ (που τότε ακόμη, αγνοείτο η θέση του), από την εταιρία μας (2017). Τον Ιανουάριο του 2018, το ωκεανογραφικό πλοίο της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού “Ναυτίλος”, με τις πληροφορίες που είχαν συγκεντρωθεί μέχρι τότε, εντοπίζει το “Υ1” στη θαλάσσια περιοχή 6 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της Σκιάθου».

Και φτάνουμε στον Μάιο του 2018… «Ναι, τότε η εταιρία μας εκτελεί την δια κινηματογράφησης αποστολή ταυτοποίησης του “Υ1”. Το ανεξερεύνητο μέχρι πρότινος ναυάγιο βρίσκεται στο τρομακτικό βάθος των 253 μέτρων. Η αποστολή εκτελείται με τη συμμετοχή δύο σκαφών: του ωκεανογραφικού πλοίου της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού “Ναυτίλος” και του “Ωκεανίς” της εταιρίας Planet Blue. Το 2018 είναι μια ιδιαίτερη χρονιά, καθώς η επέτειος των 75 χρόνων από τη βύθιση του υποβρυχίου “Υ1 Κατσώνης” σηματοδοτείται από την εύρεση του ναυαγίου». Πότε γίνεται η ταυτοποίηση του «Υ1»; «Μετά από ένα χρόνο, τον Ιούνιο του 2019, σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), πραγματοποιείται η δεύτερη αποστολή κινηματογράφησης και ταυτοποίησης του υποβρυχίου, με επιτυχία. Το υλικό που αποκτήθηκε όχι μόνο επιβεβαιώνει την ταυτότητα του “Υ1”, αλλά προσθέτει στο ντοκιμαντέρ μας τη δυνατότητα να προβάλει παγκοσμίως, για πρώτη φορά, εικόνες του θρυλικού υποβρυχίου Υ1 –“Λάμπρος Κατσώνης”».

AΕΛΛΩ | 115


STORIES Ποιες ήταν οι τεχνικές δυσκολίες του εγχειρήματος; «Το εγχείρημα είχε μεγάλες τεχνικές δυσκολίες. Τα κύματα και τα ρεύματα της θάλασσας καθιστούσαν δύσκολη την ασφαλή αγκυροβόληση / σταθεροποίηση του πλοίου του Πολεμικού Ναυτικού στο σημείο της επιχείρησης. Το βάθος των 253 μ. και το απόλυτο σκότος που επικρατεί στο βυθό δεν επέτρεπε την κατάδυση δυτών και χρειαζόταν ειδική κάμερα για την κινηματογράφηση».

Ναυτικό. Ο αρχιπλοίαρχος Φραγκίσκος Λελούδας Π.Ν. Η Υδρογραφική Υπηρεσία Π.Ν. Ο πλοίαρχος Δημήτριος Ευαγγελίδης Π.Ν., ο διοικητής αντιναύαρχος ε.α. Παναγιώτης Ραδίτσας, ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Υποβρυχίων ΓΕΝ/ΔΕΔΗΣ πλοίαρχος Αναστάσιος Μιχέλης. Επίσης σημαντική συμβολή είχαν το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (ΓΕΝ), το Ναυτικό Μουσείο, το Πολεμικό Μουσείο, η Διοίκηση Υποβρυχίων και η Υπηρεσία Ιστορίας Ναυτικού».

Η χρήση συσκευών υψηλής τεχνολογίας σάς βοήθησε στην πρόσβαση στο σημείο; «Ναι. Αρχικά για τον εντοπισμό του στίγματος του ναυαγίου. Η ΤEAM FAOS , με δικά της μέσα και πόρους, ενεργοποίησε τον Οκτώβριο του 2017 δικό της μηχανισμό Έρευνας / Εντοπισμού του ναυαγίου, σε συνεργασία με τον κ. Μανώλη Αντωνιδάκη, καθηγητή στον Τομέα Αυτοματισμού και Πληροφορικής, ΤΕΙ Κρήτης, ο οποίος εφάρμοσε μια δική του καινοτόμο / πειραματική μέθοδο “Μαγνητογωνιομέτρησης”. Η διαδικασία αυτή απέδωσε τον εντοπισμό, μέσα σ’ ένα περιορισμένο “οικόπεδο” του βυθού, μιας υψηλής συγκέντρωσης εκρηκτικών, που ταυτίσθηκαν με τις τορπίλες του Υ/Β ΚΑΤΣΩΝΗΣ και μας έδωσαν το στίγμα του, 6 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της Σκιάθου. Στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε ειδική ρομποτική κάμερα βυθού (ROV), για την κινηματογράφηση του ναυαγίου».

Το ντοκιμαντέρ «Υ1, Στη σιωπή του βυθού» προβλήθηκε από την ΕΡΤ2. Έχει προβληθεί σε πολλά φεστιβάλ και έχει βραβευτεί. Έχετε σκεφθεί να κινηματογραφήσετε άλλα ναυάγια στις ελληνικές θάλασσες; «Ναι, θα θέλαμε να το κάνουμε. Η εμπειρία που αποκτήσαμε από την κινηματογράφηση του “Υ1” μάς δίνει την ευχέρεια και τη δυνατότητα. Θα μας ενδιέφερε το ναυάγιο του υποβρυχίου ΤΡΙΤΩΝ, που βρίσκεται στα νότια της Εύβοιας, αν υπάρξει χρηματοδότηση. Το ΤΡΙΤΩΝ υπήρξε ένα από τα έξι υποβρύχια του Ελληνικού Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου και του Β Παγκοσμίου Πολέμου».

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του ρομπότ που προσέγγισε το ναυάγιο; Συνέλεξε κάποια αντικείμενα; «Το ΕΛΚΕΘΕ διέθετε ένα μεγάλο ρομπότ MAX ROVER, το οποίο και χρησιμοποιήθηκε στη δεύτερη αποστολή κινηματογράφησης τον Ιούνιο του 2019. Δεν συνέλεξε αντικείμενα. Κατά τη διάρκεια των ερευνητικών αποστολών στο ναυάγιο του Υ/Β ΚΑΤΣΩΝΗΣ δεν πραγματοποιήθηκε διείσδυση στο εσωτερικό του υποβρυχίου και το πλοίο προσεγγίστηκε υπό την ιδιότητα του “υγρού τάφου”, σύμφωνα με τις ενδεικτικές οδηγίες της UNESCO όσον αφορά την προστασία των υποβρυχίων πολιτιστικών και ιστορικών μνημείων (UNESCO - Convention on the Protection of the Underwater Cultural Heritage)». Είναι πιθανό να δούμε στο μέλλον λεπτομερέστερη βιντεοσκόπηση στο εσωτερικό του «Υ1»; «Αυτό είναι μάλλον αδύνατο, καθότι οι καταπακτές εισόδου στο ναυάγιο είναι πολύ στενές και κλειστές από την άμμο». Το «Υ1» υπηρέτησε υπό βρετανική διοίκηση. Οι Βρετανοί συνέβαλαν στην έρευνά σας; «Ναι, συνεργαστήκαμε με τον ακόλουθο Άμυνας της βρετανικής πρεσβείας στην Ελλάδα, Captain Tim Ferns (Royal Navy Defense Attaché Captain Tim Ferns), ο οποίος μας βοήθησε στην έρευνά μας δίνοντάς μας πληροφορίες για Άγγλους επιβαίνοντες στο “Υ1” και άλλα σημαντικά στοιχεία». Ποιοι ήταν οι βασικοί συντελεστές στο να επιτύχει η αποστολή; «Ο κ. Βαρδής B. Βαρδινογιάννης, ο οποίος σε συνεργασία με το ΕΛΚΕΘΕ και το Ω/Κ (Ωκεανογραφικό) ΑΙΓΑΙΟ συνέβαλε στην υλοποίηση της 2ης επιχείρησης ταυτοποίησης και κινηματογράφησης του ναυαγίου “Υ1 – Λάμπρος Κατσώνης”, τον Ιούνιο του 201. Τα πληρώματα “Ναυτίλος” του Π.Ν. και του ΑΙΓΑΙΟ του ΕΛΚΕΘΕ. Ο Στέφανος Τρουπάκης, εγγονός του υποπλοιάρχου Στέφανου Τρουπάκη – αρχείο / μαρτυρίες και ο Δήμος Σκιάθου. Συμπαραγωγοί του ντοκιμαντέρ ήταν οι ΕΡΤ, FAOS TV PRODUCTIONS GmbH, και η Indiegogo Campaign χρηματοδότησε το εγχείρημα». Ποια ήταν η συμβολή του Πολεμικού Ναυτικού; «Ο ναύαρχος ε.α. Ευάγγελος Αποστολάκης Π.Ν., αρχηγός ΓΕΕΘΑ 2015-2019, ο οποίος έδειξε τεράστιο ενδιαφέρον και υποστήριξε την προσπάθεια ανεύρεσης του υποβρυχίου “Υ1 - Λ. Κατσώνης” στη συνεργασία μας με το Πολεμικό

116

Ιστορικά στοιχεία Το Β.Π. Υ/Β ΚΑΤΣΩΝΗΣ (Υ1) υπήρξε ένα από τα έξι υποβρύχια του Ελληνικού Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου και του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Πήρε το όνομά του από τον Έλληνα αξιωματικό του τσαρικού στρατού Λάμπρο Κατσώνη και ήταν το δεύτερο σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού με αυτή την ονομασία. Παραγγέλθηκε στη Γαλλία από την ελληνική κυβέρνηση το 1925, μαζί με το ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ (Υ2), και κατασκευάστηκε κατά τα έτη 1925-1927 στο ναυπηγείο Forge et Chantiers de la Gironde, του Μπορντό. Παραλήφθηκε στη Χάβρη της Γαλλίας, στις 8 Ιουνίου 1928, από τον πρώτο του κυβερνήτη αντιπλοίαρχο Κωνσταντίνο Αρβανίτη και κατέπλευσε στο ναύσταθμο της Σαλαμίνας στις 21 Ιουνίου 1928, όπου εντάχθηκε στο Ελληνικό Βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό με τον διακριτικό κωδικό «Y1». Κατά τον Ελληνοïταλικό Πόλεμο, με κυβερνήτη τον Αθανάσιο Σπανίδη, πραγματοποίησε τέσσερις πολεμικές περιπολίες. Στις 31 Δεκεμβρίου 1940 βύθισε με το πυροβόλο του το ιταλικό ατμόπλοιο QUINΤO πλησίον των γιουγκοσλαβικών ακτών. Μετά την κατάληψη της Ελλάδας, τον Απρίλιο του 1941, κατέφυγε με τον υπόλοιπο ελληνικό στόλο στην Αίγυπτο, και στη συνέχεια κατέπλευσε στο Πορτ Σουδάν, όπου παρέμεινε για μακρά επισκευή. Στις 2 Ιουλίου 1942, μετά την επανάπλευσή του στην Αίγυπτο, βυθίστηκε από λανθασμένο χειρισμό στο λιμάνι του Πορτ Σάιντ κατά την αποπεράτωση του δεξαμενισμού του. Ανελκύστηκε, επισκευάστηκε και άρχισε περιπολίες στο Αιγαίο με κυβερνήτη τον Βασίλη Λάσκο. Στις 2 Απριλίου 1943 βύθισε το ιταλικό βοηθητικό περιπολικό TERGESTE στο λιμάνι του Γυθείου. Στις 5 Απριλίου 1943 βύθισε έξω από τον Μέριχα της Κύθνου το ισπανικό ατμόπλοιο SAN ISIDRO LABRADOR. Στις 29 Μαΐου 1943 βύθισε κοντά στη Σηπιάδα το ισπανικό ατμόπλοιο RIGEL, συλλαμβάνοντας αιχμάλωτο τον καπετάνιο και τέσσερα μέλη του πληρώματος. Στις 14 Σεπτεμβρίου 1943 και ενώ το ΚΑΤΣΩΝΗΣ ανέμενε τη διέλευση εχθρικού πλοίου κοντά στις ακτές του Νοτίου Πηλίου, εντοπίστηκε από το γερμανικό ανθυποβρυχιακό «UJ2101» (πρώην ελληνικό Β.Π. ναρκαλιευτικό - ναρκοθετικό ΣΤΡΥΜΩΝ). Μετά τη ρίψη βομβών βάθους το ΚΑΤΣΩΝΗΣ εξαναγκάσθηκε σε ανάδυση και εξόρμηση δια πυροβόλου, αλλά εμβολίστηκε από το διώκτη του, με αποτέλεσμα να βυθιστεί βόρεια της Σκιάθου. Φονεύθηκαν ο κυβερνήτης του Βασίλης Λάσκος και 31 μέλη του πληρώματος, οδηγήθηκαν στην αιχμαλωσία 17, ενώ τρεις κατάφεραν να διαφύγουν κολυμπώντας.


Το ΝΑΥΤΙΛΟΣ του Π.Ν.

Η Πλώρη

Ο πυργίσκος Απότύπωση ναυαγίου στο SIDE SCAN SONAR ΝΑΥΤΙΛΟΣ - 1η επιχείρηση

Η πρύμνη του ναυαγίου

Τορπιλοσωλήνας

AΕΛΛΩ | 117


ART

An extraordinary

museum Το Υποθαλάσσιο Μουσείο στο Cancun του Μεξικού, γνωστό ως MUSA, δημιουργήθηκε το 2010, με στόχο την ενίσχυση της θαλάσσιας ζωής και την προσπάθεια μετατροπής ενός άγονου βυθού σε πόλο έλξης. του Πάνου Τάμπη

118


AΕΛΛΩ | 119


ART

Τ

ο εγχείρημα πέτυχε, προσελκύ-

τεχνών. Το Μουσείο μπορείτε να το επισκε-

οντας σήμερα πάνω από 750.000

φτείτε κάνοντας βόλτα με βάρκες με γυάλινο

επισκέπτες ετησίως. Όταν άνοιξε,

πυθμένα παρατηρώντας τα εκθέματα, αλλά

διέθετε 200 γλυπτά στο μέγεθος

και ως δύτες αν είστε πιο τολμηροί. Στόχος

ανθρώπου, κατασκευασμένα από ειδικό τσι-

του Μουσείου -από την πρώτη στιγμή- μαζί με

μέντο θαλάσσης (και ουδέτερο pH), που είχαν

την ανάδειξη των εκθεμάτων ήταν η δημιουρ-

τοποθετηθεί στο βυθό του εθνικού θαλάσσι-

γία ενός «υφάλου» που θα προσέλκυε ψάρια,

ου πάρκου της χώρας μεταξύ του Cancun και

και στον οποίο θα αναπτύσσονταν φύκια ή

του Isla Mujeres. Μέχρι σήμερα, περιλαμβά-

ακόμη και κοράλλια.

νει 500 εκθέματα του Βρετανού γλύπτη Jason de Caires Taylor και άλλων 5 τοπικών καλλι-

120


AΕΛΛΩ | 121

COURTESY OF MUSA MUSEO SUBACUÁTICO DE ARTE / UNDERWATER MUSEUM OF ART CANCÚN ISLAMUJERES, CANCUN


SEA

122


Τ

του Αλέξανδρου Βαρνέζη

ο πρώτο εμπορικά πρακτικό σύστημα scuba σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από τον μηχανικό κατάδυσης Henry Fleuss, το 1878, ενώ εργαζόταν για τη Siebe Gorman στο Λονδίνο. Την αυτόνομη αναπνευστική του συσκευή αποτελούσε μια μάσκα από καουτσούκ συνδεδεμένη με μια αναπνευστική σακούλα, με εκτιμώμενη παροχή 50%-60% οξυγόνου που τροφοδοτούσε μια μπουκάλα από χαλκό. Το διοξείδιο του άνθρακα καθαριζόταν

περνώντας από μια δέσμη από νήματα σχοινιού, εμποτισμένα σε ένα διάλυμα καυστικής ποτάσας. Το σύστημα επέτυχε διάρκεια κατάδυσης έως και περίπου τρεις ώρες, αλλά δεν είχε κανέναν τρόπο μέτρησης της σύνθεσης αερίου κατά τη χρήση του. Όπως και να είναι, εκείνος ο πρωτοπόρος άνοιξε το δρόμο για τους δύτες που ακολούθησαν την εποχή του, ώστε να εξερευνήσουν τα μυστικά των βυθών.

AΕΛΛΩ | 123


SEA

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1930 και καθ' όλη τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οι Βρετανοί, οι Ιταλοί και οι Γερμανοί ανέπτυξαν και χρησιμοποίησαν εκτενώς αναπνευστήρες οξυγόνου για να εξοπλίσουν τους πρώτους βατραχανθρώπους.

124


AΕΛΛΩ | 125


SEA

126


Το 1942, κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής στη Γαλλία, ο Jacques-Yves Cousteau και ο Émile Gagnan σχεδίασαν το πρώτο επιτυχημένο και ασφαλές σύστημα scuba, γνωστό ως Aqua-Lung. Το σύστημά τους συνδύαζε έναν βελτιωμένο ρυθμιστή με δεξαμενές αέρα υψηλής πίεσης και κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 1945.

“ AΕΛΛΩ | 127


SOCIETY

COMMON SEAS Χρειαζόμαστε τον Ωκεανό. Αγαπάμε τη θάλασσα. Αλλά επειδή έχουν πρόβλημα, έχουμε κι εμείς. Η Common Seas υπάρχει για να βρίσκει, να δοκιμάζει και να διευκολύνει λύσεις για την παγκόσμια κρίση της πλαστικής ρύπανσης. της Ελισάβετ Κομνηνού

Μ

ια από τις πιο σοβαρές απειλές για τις θάλασσες και τους ποταμούς της Γης είναι αναμφίβολα η ρύπανση από τα κάθε είδους πλαστικά απορρίμματα. Για την αντιμετώπισή της έχει ξεκινήσει παγκόσμια κινητοποίηση για την ενημέρωση των πολιτών. Η Common Seas, μια μη κερδοσκοπική εταιρία, δημιουργήθηκε με αποστολή να μειώσει την ποσότητα πλαστικού που χρησιμοποιούμε και να συμβάλει στην προσπάθεια αυτή. Είναι ένας διεθνής Οργανισμός με γραφεία στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις Μαλδίβες, στην Ινδονησία και στην Ελλάδα, και στόχος της είναι ένας κόσμος με καθαρές θάλασσες για όλους. Η Common Seas προσεγγίζει το ζήτημα συνολικά ως πρόβλημα του συστήματος, άρα τοποθετείται υπέρ των γενικότερων αλλαγών. Όπως η επένδυση στην Κυκλική Οικονομία, καθώς και η προώθηση και επικοινωνία νέων πολιτικών, που θα οδηγήσουν στην πολιτισμική αλλαγή σχετικά με τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τα πλαστικά. Πώς τα κατασκευάζουμε, τα χρησιμοποιούμε και τα πετάμε. Για την υλοποίηση των στόχων αυτού του μεγέθους η Common Seas συνεργάζεται με κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και πολίτες. Ιδρυτές της Common Seas είναι η Jo Royle μαζί με τους Αντώνη και Φίλιππο Λαιμό. Η αποστολή και η προσέγγιση της Commons Seas έχει διαμορφωθεί μέσα από την προηγούμενη εμπειρία της ιδρυτού της, Jo Royle, ως αρχηγού θαλάσσιων αποστολών και υπερωκεάνιων ιστιοπλοϊκών αγώνων, συμπεριλαμβανομένων ταξιδιών στον Ατλαντικό, τον Ειρηνικό και την Ανταρκτική, σε συνδυασμό με μία δεκαετία ριζοσπαστικών δράσεων. Η εταιρία προωθεί συγκεκριμένα σχέδια για την προστασία του σπουδαιότερου συστήματος υποστήριξης της ζωής πάνω στη Γη. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν: «Χρειαζόμαστε τον Ωκεανό. Αγαπάμε τη θάλασσα. Αλλά επειδή έχουν πρόβλημα, έχουμε κι εμείς. Η Common Seas υπάρχει για να

128

βρίσκει, να δοκιμάζει και να διευκολύνει λύσεις για την παγκόσμια κρίση της πλαστικής ρύπανσης. Με τη συνεργασία, μπορούμε να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές που χρειαζόμαστε για να προστατεύσουμε το σπουδαιότερο σύστημα υποστήριξης της ζωής πάνω στη Γη. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι το έργο μας αντιμετωπίζει τα πλαστικά απορρίμματα στην πηγή τους, προσφέρει νέους τρόπους για τη διαχείριση και την επαναχρησιμοποίηση των πλαστικών και σταματά τη διαρροή τους στα ποτάμια, τις θάλασσες και τους ωκεανούς μας».

Οι δράσεις της CS: Plastic Drawdown Αυτή η νέα προσέγγιση για την αντιμετώπιση της πλαστικής ρύπανσης βοηθά τις κυβερνήσεις να κατανοήσουν τις ροές των πλαστικών απορριμμάτων και να βελτιστοποιήσουν τις πολιτικές για την αποτελεσματική μείωση της ροής της θαλάσσιας πλαστικής ρύπανσης. Clean Blue Alliance Όραμά μας είναι η οικοδόμηση ενός παγκόσμιου δικτύου νησιών χωρίς πλαστικά απορρίμματα. Συνεργαζόμαστε με κυβερνήσεις, συμβούλια, επιχειρήσεις και τοπικούς φορείς αλλαγής, για να εντοπίσουμε και να επιταχύνουμε λύσεις. Ocean Plastics Academy Ο Common Seas θέλει να εμπνεύσει μια γενιά θαλάσσιων πρωταθλητών. Συνεργαζόμαστε με σχολεία, για να εισαχθεί το θέμα της πλαστικής ρύπανσης και των θαλασσών στο σχολικό πρόγραμμα. Healthy Me. Healthy Sea. Τα πλαστικά αποτελούν μέρος της καθημερινής ζωής όλων μας, αλλά πώς επηρεάζει αυτό την υγεία μας; Ερευνούμε τον αντίκτυπο που έχει για την υγεία μας το να τρώμε, να πίνουμε και να αναπνέουμε πλαστικά.


AΕΛΛΩ | 129


FASHION

COSMOPOLITAN TRAVELER ESSENTIALS MANCODE TULÛM limited unique bag Οι χειροποίητες τσάντες TULÛM του MANCODE διαθέτουν η κάθε μία μοναδικό σχέδιο και είναι κατασκευασμένες από υψηλής ποιότητας δέρμα και ύφασμα από vintage χαλί. Παραδίδονται σε premium box.

MANCODE Panama Hats Τα αυθεντικά Παναμά καπέλα MANCODE είναι χειροποίητα και κατασκευάζονται από ντόπιους στο Montecristi του Εκουαδόρ. Ιδανικά για ταξιδιώτες με στιλ, είναι κατασκευασμένα 100% από το φυτό toquilla και δεν περιέχουν χαρτί ή άλλη συνθετική ίνα. Παραδίδονται σε πολυτελή χειροποίητη καπελιέρα. Υπάρχουν σε ένα μέγεθος και σε χρώματα μαύρο, γκρι, καφέ, της άμμου και λευκό.

MANCODESHOP.COM

130


AΕΛΛΩ | 131


PHOTO: ΓΙΆΝΝΗΣ ΒΑΣΤΑΡΔΉΣ

STYLE

ON THE DECK ΞΎΛΙΝΟΣ ΘΥΡΕΌΣ, ΒΑΡΌΜΕΤΡΟ, ΒΑΜΒΑΚΕΡΌ ΠΟΥΚΆΜΙΣΟ ΚΑΙ ΓΡΑΒΆΤΑ, ΜΕΤΑΞΩΤΌ ΦΟΥΛΆΡΙ, ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΆ ΚΟΥΤΙΆ ΑΠΌ ΠΛΕΞΙΓΚΛΆΣ, ΓΡΑΒΆΤΑ ΚΑΙ ΠΕΤΣΈΤΕΣ ΜΠΑΝΙΟΥ, ΌΛΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΕΛΛΑΔΟΣ.

132


ΘΥΡΕΌΣ ΓΙΑ ΣΑΚΆΚΙ, ΤΖΌΚΕΪ, ΕΠΆΡΓΥΡΗ ΜΟΛΥΒΟΘΉΚΗ, ΑΝΤΙΑΝΕΜΙΚΆ ΜΠΟΥΦΆΝ, ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΌ ΚΟΥΤΊ ΑΠΌ ΠΛΕΞΙΓΚΛΆΣ ΚΑΙ ΠΕΤΣΈΤΑ ΧΕΙΡΌΣ, POLO ΜΠΛΟΎΖΕΣ, ΚΟΎΠΑ ΚΑΙ ΣΗΜΑΊΑ, ΌΛΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΕΛΛΑΔΟΣ.

AΕΛΛΩ | 133


STYLE

ΠΕΤΣΈΤΕΣ ΜΠΆΝΙΟΥ, PINS, ΜΑΝΙΚΕΤΌΚΟΥΜΠΑ ΚΑΙ ΣΟΥΠΛΑ ΜΕ ΠΕΤΣΈΤΕΣ ΤΡΑΠΕΖΙΟΎ, ΌΛΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΕΛΛΑΔΟΣ.

134


Ο άνεμος και τα κύματα είναι πάντα στην πλευρά του ικανότερου πλοηγού...

ΣΧΟΛΕΣ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑΣ NΑΥΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ Πληροφορίες στη γραμματεία του ομίλου, στο τηλ. 210 41 77 636, www.iop.grAΕΛΛΩ – sailing@ycg.gr | 135


SPIRITS

ΑΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΖΗΛΑΝΔΙΑΣ MAUDE PINOT GRIS PERFECTION IN NEW ZEALAND Του Δημήτρη Γκουράβα, Oenologist

«Μaude Pinot Gris 2020», Central Otago, New Zealand. Από τότε που άφησαν τους ρόλους τους ως οινοποιοί - γενικοί διευθυντές στο περίφημο οινοποιείο «Tower Estate και Tempus Two» στην κοιλάδα Hunter, οι οινοποιοί Sarah-Kate και Dan Dineen αποφάσισαν να χτίσουν ένα οινοποιείο, ένα νέο «σπίτι» δηλαδή, όπου ανέπτυξαν την ετικέτα κρασιού Maude και ξεκίνησαν ένα οινικό ταξίδι στην περιοχή της λίμνης Wanaka στο Central Otago της Νέας Ζηλανδίας. Δεν αποτελεί έκπληξη για τους ανθρώπους της βιομηχανίας οίνου ότι το κρασί τους, «Maude», έχει γίνει μια τόσο μεγάλη επιτυχία. Μέρος του κινήτρου για να εγκαταστήσουν το οινοποιείο τους στο Central Otago, ήταν η αιώνια αναζήτηση για το ιερό δισκοπότηρο του οινοποιείου τους στο Central Otago, ήταν η αιώνια αναζήτηση για το ιερό δισκοπότηρο

136

της οινοποίησης, η τελειότητα Pinot Noir, και η ένωση δυνάμεων με τον οικογενειακό αμπελώνα της Sarah Kate. Η περίοδος καλλιέργειας του 2020 ξεκίνησε αισιόδοξα με καλή υγρασία του εδάφους και υψηλότερες θερμοκρασίες. Τον Οκτώβριο, Νοέμβριο, ακόμη και τον Δεκέμβριο, οι συνθήκες καλλιέργειας για τα αμπέλια αποδείχθηκαν εξαιρετικές, με ζεστές ημέρες και περισσότερες από τις μέσες βροχοπτώσεις, έχοντας ως αποτέλεσμα υγιείς θόλους, καλή ανθοφορία και εξαιρετικής ποιότητας σταφύλια.


Ο αμπελώνας: Central Otago vineyard blend: Lowburn / Tarras / Gibbston Valley / Wanaka Η ποικιλία: Pinot Gris

COURTESY OF WWW.MAUDEWINES.COM

Το κρασί: Στη μύτη το αχλάδι είναι πολύ χαρακτηριστικό. Mήλο, μόσχος και ροδοπέταλα είναι άφθονα σε αυτό το νεανικό και ζωντανό «Pinot Gris». Ο ουρανίσκος γεμάτος με γεύσεις από αχλάδι και μπαχαρικά, παραμένει ακριβής και κομψός, με φινίρισμα τραγανό και καθαρό..

AΕΛΛΩ | 137


DRIVE

THE SOUND OF SUMMER

Α

του Πάνου Τάμπη

ναμφίβολα έχει το δικό του μύθο από τη δεκαετία του’60. Ο λόγος για το beach buggy, συνώνυμο των διακοπών και της ανέμελης ζωής. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Meyers Manx, κατάλληλο για αμμόλοφους, που αναπτύχθηκε από τον Bruce Meyers. Η κατασκευή τους βασίστηκε σε υλικά από υαλοβάμβακα και εξαρτήματα του επίσης θρυλικού σκαραβαίου της VW. Αυτό το μοντέλο του 1970 κατασκευάστηκε μόλις ένα χρόνο πριν κλείσει η εταιρία. Είναι εξοπλισμένο με κλασικούς χαλύβδινους τροχούς και ζάντες χρωμίου, μικρά μπροστινά και πίσω προστατευτικά χρωμίου και παχιά μπάρα ανατροπής. Ο τετρακύλινδρος κινητήρας VW flat-4 τροφοδοτείται από δύο καρμπυρατέρ Weber Downdraft. Το εσωτερικό

138

έχει καθίσματα για 4 άτομα, με δίχρωμα λευκά και πορτοκαλί καθίσματα, τιμόνι από ξύλο. Στην πρώιμη ζωή του ο Bruce Meyers παρακολούθησε μια σχολή τέχνης πριν βρει τον δρόμο του στο αεροπλανοφόρο «USS Bunker Hill», ως πυροβολητής, κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου. Η ναυτική ζωή τον έλκυσε και μετά τον πόλεμο βρέθηκε να κατασκευάζει σκάφη από υαλοβάμβακα στην Καλιφόρνια. Σήμερα, οι συλλέκτες ενδιαφέρονται ολοένα και περισσότερο για τα αυθεντικά buggie Manx. Παρόλο που κατασκευάστηκαν περίπου 5.000, πολλά έχουν καταστραφεί και όσα διασώζονται είναι περιζήτητα.


AΕΛΛΩ | 139

COURTESY OF BONHAMS


DESIGN

LUXURY DAY CRUISER Όταν το μακρινό 1866 ο Giovanni Cranchi άνοιξε το πρώτο του εργαστήριο στις όχθες της Λίμνης Κόμο και το 1870 ξεκίνησε επίσημα η ιστορία του ομώνυμου Ναυπηγείου, κανείς δεν φανταζόταν την εξέλιξή του σε ένα διεθνώς καταξιωμένο brand στα σκάφη αναψυχής. 151 χρόνια μετά, η παράδοση συνεχίζεται. του Αλέξανδρου Βαρνέζη

Έ

να καινοτόμο bowrider, εξοπλισμένο με

ρούν να χρησιμοποιηθούν είτε ως καθίσματα είτε

εξωλέμβιο κινητήρα, είναι το E26 Rider.

ως ξαπλώστρες.

H πλώρη και οι ρευστές γραμμές του κύτους μεταφέρουν την αίσθηση σπορ

Η κατανομή των χώρων ρέει αρμονικά μέσω του

και κομψότητας: ένα σύγχρονο, κλασικό, με εκπλη-

κέντρου του σκάφους και του πιλοτηρίου. Είναι η

κτική ευελιξία day cruiser. Το κατάστρωμα περι-

πραγματική καρδιά αυτού του σκάφους: ένας κομ-

λαμβάνει ένα σαλόνι με πάτωμα στο ίδιο επίπεδο

ψός και εκπληκτικά άνετος χώρος, με λειτουργι-

με το πιλοτήριο. Μπορεί να προσεγγιστεί εύκολα

κές λύσεις που προσφέρουν μέγιστη ελευθερία σε

και με ασφάλεια μέσω ανοίγματος στο κέντρο του

όσους ταξιδεύουν. Σε τέλεια συμμετρία, υπάρχουν

σκάφους, ακόμη και όταν το σκάφος κινείται. Δύο

δύο μεγάλοι καναπέδες τοίχου ο ένας απέναντι από

αντίθετοι καναπέδες, και στα δύο τοιχώματα, μπο-

τον άλλον, ενώ ο πιλότος και ο συνοδηγός έχουν

140


περιστρεφόμενες καρέκλες που μπορούν να στρα-

νητήρας βρίσκεται ανάμεσα σε δύο καταστρώματα:

φούν προς τους καναπέδες για να δημιουργήσουν

ένα κομψό πρόσθετο, που διευκολύνει την πρόσβα-

μια επέκταση του χώρου διασκέδασης. Στα αριστερά

ση επί του σκάφους η οποία είναι ασφαλέστερη και

της περιοχής πλοήγησης υπάρχει ένας μικρός νερο-

πιο πρακτική- και την πρόσβαση μέσα και έξω από το

χύτης και τουαλέτα. Στην πρύμνη, ο εξωλέμβιος κι-

νερό, υποβοηθούμενη από ανασυρόμενη σκάλα.

AΕΛΛΩ | 141


DESIGN

ICONIC DESIGN του Πάνου Τάμπη

Π

ρος το τέλος της δεκαετίας του 1940 η Porsche κυκλοφόρησε

το

πρώ-

το μοντέλο παραγωγής.

Ήταν η 356, η οποία σχεδόν 15 χρόνια αργότερα, θα λανσαριστεί ξανά στην αγορά ως 356 Speedster. Ένα από τα πιο εμβληματικά μοντέλα της εταιρίας, το οποίο συνεχίζει ακόμη και σήμερα να εμπνέει με τις κυματοειδείς γραμμές του και το καλαίσθητο εσωτερικό του.

142


AΕΛΛΩ | 143


DESIGN

144


COURTESY OF WWW.HERMES-CRAFT.COM

Eνα από τα εμβληματικά μοντέλα της Porsche, η 356 Speedster με τις κυματοειδείς γραμμές της, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης, ιδιαίτερα στο πίσω τμήμα είναι εμφανές, για το σχεδιασμό του Hermes Speedster.

Το εσωτερικό του είναι χειροποίητο και έχει επεν-

βάρος των 675 κιλών σε συνδυασμό με τον κινητή-

δυθεί με αναλογικά όργανα και ένα ξύλινο τιμόνι,

ρα Weber MPE 850 Marine των 155 ίππων τού προ-

ενώ μπορούν να επιβιβαστούν μέχρι και πέντε άτο-

σφέρει εντυπωσιακή απόδοση.

μα. Το μήκος του εκτείνεται στα 6,75 μέτρα, και το

AΕΛΛΩ | 145


LUXURY

A TOUCH OF CLASS

Ο

της Ελισάβετ Κομνηνού συνδυασμός της απαλής αίσθησης

Riva, ενώ το άλλο κοίταξε το Rivamare, που κυκλο-

του μεταξιού και της κομψότητας της

φόρησε το 2016 και αμέσως ξεχώρισε με το εικο-

Riva καθιστούν αυτά τα δύο υπέροχα

νικό του στιλ. Ιδιαίτερα επιθυμητά είδη πολυτε-

φουλάρια μια must-have πινελιά πο-

λείας, για να δωρίσετε ή να φορέσετε στο σκάφος,

λυτέλειας για κάθε σημαντική περίσταση. Το ένα

στο αυτοκίνητο ή σε κάθε περίπτωση που θέλετε

ήταν εμπνευσμένο από το σχεδιασμό και τα χρώ-

να μοιραστείτε την ελκυστικότητα του πιο διάση-

ματα του Aquarama, τον par excellence θρύλο της

μου ναυπηγείου στον κόσμο.

146


AΕΛΛΩ | 147

COURTESY OF WWW.RIVABOUTIQUE.IT


SAILING

THE STATE OF THE ART IN YACHTING Πρωτοπόρα στον σχεδιασμό και τη δημιουργία καινοτόμων σκαφών η Wally συνδυάζει το σύγχρονο design με την τεχνολογία προσφέροντας μοναδική πολυτέλεια, άνεση και στιλ. Κάθε λεπτομέρεια, εφαρμογή, χώρος του σκάφους αναλύεται προσεκτικά και σχεδιάζεται για να συμβάλει στη συνολική «έλξη» του Wally. της Κατερίνας Ρωμανού

148


AΕΛΛΩ | 149


SAILING

Κάθε Wally είναι το αποτέλεσμα μιας λειτουργικής προσέγγισης στην ανάπτυξη προϊόντων. Αυτός ο συνδυασμός μορφής και λειτουργίας σημαίνει ότι κάθε τεχνική λύση αναπτύσσεται με γνώμονα τη συνολική αισθητική ομορφιά του σκάφους.

150


AΕΛΛΩ | 151


SAILING

Ι

δρύθηκε το 1994 στο Μονακό, από τον Luca

λεπτομέρεια, εφαρμογή, χώρος αναλύεται προσε-

Bassani, παθιασμένο yachtsman και οραματιστή

κτικά και σχεδιάζεται για να συμβάλει στη συνολική

επιχειρηματία, και άλλαξε ολόκληρη την ιδέα

«έλξη» του Wally, που θεωρείται ως η τελευταία λέξη

γύρω από τα cruising yachts, δημιουργώντας

της τεχνολογίας στο σχεδιασμό yacht. Δεν είναι τυ-

μια εμβληματική μάρκα τόσο στη βιομηχανία σκαφών

χαίο ότι είναι η μόνη φίρμα που κέρδισε δύο φορές το

αναψυχής όσο και στην αγορά πολυτελείας. Από την

«Compasso d’oro» (το 2004 και το 2008), το πιο σημα-

αρχή η μάρκα λανσάρισε yachts τα οποία εξακολου-

ντικό βραβείο ποιότητας και σχεδιασμού στον κόσμο.

θούν να είναι απαράμιλλα, ενώ συνεχώς καινοτομεί τα προϊόντα μέσω ενός εντατικού και μοναδικού προ-

Η Wally Class είναι ένα τμήμα των αγωνιστικών

γράμματος έρευνας και ανάπτυξης. Το 2019 η Wally

Wallys, προσφέροντας μια αθλητική παραλλαγή στο

έγινε μέλος του Ferretti Group.

πρόγραμμα σκαφών κρουαζιέρας: ένα υψηλής τεχνολογίας, υψηλής απόδοσης, υψηλό ανταγωνιστικό

«Θα διατηρούμε πάντα την ψυχή μας ως εταιρία που

περιβάλλον με ένα μοναδικό «Κορινθιακό πνεύμα»,

φέρνει πάντα κάτι νέο και λειτουργικό στην αγορά.

προσφέροντας αναψυχή τόσο στην ξηρά όσο και στη

Ποτέ δεν θεωρούμε ότι η περιπέτεια, η σχεδιαστική

θάλασσα. Η Wally Class διοργανώνει regattas στις λα-

εμπειρία, τελείωσε», τονίζει χαρακτηριστικά ο Luca

μπερές τοποθεσίες της Μεσογείου, με την επιτυχη-

Bassani. Κάθε Wally είναι το αποτέλεσμα μιας λει-

μένη φόρμουλα Pro-Am όπου οι ιδιοκτήτες στο τιμόνι

τουργικής προσέγγισης στην ανάπτυξη προϊόντων.

βοηθούνται από τα μεγαλύτερα ταλέντα ιστιοπλοΐας

Αυτός ο συνδυασμός μορφής και λειτουργίας σημαί-

στον κόσμο από τις ομάδες του «America’s Cup», Ολυ-

νει ότι κάθε τεχνική λύση αναπτύσσεται με γνώμονα

μπιακών αγώνων και VOR.

τη συνολική αισθητική ομορφιά του σκάφους. Κάθε

152


AΕΛΛΩ | 153

COURTESY OF WWW.WALLY.COM


LAST PAGE

COURTESY OF WWW.BORROMEODESILVA.IT

UNIQUE AND ELEGANT

Η

ιδέα της κατασκευής του βασίστηκε στην παραδοχή ότι ένα κομψό δημιούργημα είναι επαρκές από μόνο του, δεν υπάρχει μόνο για να λύσει ένα πρακτικό πρόβλημα, αλλά δικαιολογείται και μόνο από την οπτική του πρόταση. Ο λόγος για το κανό Monocoque Paddle, το οποίο συνδυάζει την παραδοσιακή χειροτεχνία, τις εξαιρετικές τεχνικές διαδικασίες και τα υλικά. Το κύτος είναι κατασκευασμένο από συνδυασμό ινών άνθρακα από χαλκό και κλασικού ξύλου τικ. Το χάλ-

154

κινο σύρμα δίνει βάθος στην υφή, και κάτω από το φως του ήλιου κάνει τις επιφάνειες ζωντανές, μιμούμενο τον λαμπερό ήλιο που αντανακλά στο νερό. Ένα κανό που είναι ποιητικό στην κατασκευή του, αλλά τεχνικά ισχυρό, ανθεκτικό και ελαφρύ. Η επιφάνεια τικ είναι τοποθετημένη στο χέρι από το Maestri d’ Ascia, ένα από τα παλαιότερα και πιο σεβαστά εργαστήρια τεχνιτών στη Γένοβα. Το κανό της Borromeo de Silva είναι αναμφίβολα μοναδικό.
Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.