Page 1

TÄYNNÄ KONKREETTISIA KOKEMUKSIA

ASIAKASLEHTI

NRO 12

| 2016


TÄYNNÄ KONKREETTISIA KOKEMUKSIA

YBT OY YLITORNIO Valimotie 1 FI-95600 YLITORNIO tel. +358 400 93 0400 fax. +358 420 93 0400 ybt@ybt.fi

ASIAKASLEHTI

NRO 12

YBT OY RAAHE Betonimyllärinkatu 1 FI-92120 RAAHE tel. +358 50 582 9415 erkki@ybt.fi

| 2016

KUHMON BETONI OY Valimontie 11 FI-88900 KUHMO tel. +358 400 166 983 eero.pollanen@betoni.inet.fi www.kuhmonbetoni.fi

Julkaisija:

YBT Oy

Painos:

2000 kpl

YBT SVERIGE Bruksvägen 13 SE-893 40 KÖPMANHOLMEN tel. +46 70 778 74 68 byggconst@gmail.com

Päätoimittaja: Benjami Alapuranen Toimittajat:

Mika Kulju ja Sami Korkala

Käännökset: Riitta Björk, Kurt Juntti ja Krister Jansson Ulkoasu:

Momentti Oy

Paino:

Erweko Oy


PÄÄKIRJOITUS

Pitkäaikaiset asiakassuhteet ja kansainvälistyminen tasaavat suhdanteita Heti aluksi halua kiittää uskollisia asiakkaitamme rakentavasta yhteistyöstä. Rakennusalan suhdanteet ovat Suomessa olleet alavireisiä vuodesta 2009 lähtien, mutta kestävät kumppanuudet ovat kantaneet yritystämme vaikeinakin aikoina. Vientikohteet ja hyvin hoidetut kokonaistoimitukset ovat pelastaneet toimintamme. Länsirajan tarjoamalta näköalapaikalta meitä huolestuttaa kovasti Suomen kilpailukyvyn heikkous Ruotsiin verrattuna, sillä edullisemmat palkkakustannukset ja joustavampi byrokratia antavat naapurille liikaa kilpailuetua. Valtion alueellinen tukipolitiikka on myös Ruotsissa huomattavasti parempi ja esimerkiksi kuljetustuki on moninkertainen. Osakkuusyhtiömme Prefabmestarna i Sverige Ab:n kehitys kuvastaa hyvin Ruotsin rakennussuhdanteiden positiivista kehitystä. PFM Ab:n kannattava liikevaihto on kasvanut kahdessa vuodessa 100 miljoonasta kruunusta yli puolella. Vuonna 2016 juhlitaan Öjebynin tehtaalla harvinaista 100-vuotisjuhlaa, kun samalla tehdaspaikalla on valmistettu yhtäjaksoisesti betonituotteita 100 vuoden ajan.Onneksi Suomen nykypolitiikka tähtää konkreettisiin toimiin kilpailukyvyn parantamiseksi Vanha toteamus ja niiden ripeä toi”Rakentaminen meenpano on mielestäni ainoa selviy- ei lopu koskaan” pätee nyt ja aina. tymiskeino. Tulevaisuus näyttää nyt hyvältä myös suomen tehtailla. Olemme saaneet töitä Suomesta, Ruotsista ja Norjasta ja olemme myös pystyneet lisäämään työvoimaa kaikille tehtaille. Asiakkaiden tyytyväisyyden takana on valmistuksen lisäksi esimerkillisesti ja joustavasti työmaapalvelut hoitanut YBT asennustiimi yhdessä hyvien aliurakoitsijoiden kanssa. Vanha toteamus ”Rakentaminen ei lopu koskaan” pätee nyt ja aina. Hiljaisen kauden jälkeen tulee aina kiire ja se näkyy nyt hyvin. Taantuman aikana olemme panostaneet voimakkaasti tehtaiden kehitystyöhön ja investoineet tehtaille lisätiloja sekä uusia koneita- ja laitteita, sekä aloittaneet jännitettyjen kuorilaattojen valmistuksen. Periksi antamattomalla asenteella pärjäämme varmasti jatkossakin. Olemme ylpeitä siitä, että yrityksen talous on haastavista vuosista huolimatta kunnossa. Viime vuonna YBT rankattiin Asiakastieto Oy:n rankkauksessa maakunnan vahvimmaksi yritykseksi. On ollut hienoa olla mukana myös sponsoroitavien mukana menestyksessä. Oli sanoin kuvaamattoman mahtavaa olla mukana juhlimassa meidän oman olympiavoittajan Sami Jauhojärven valintaa vuoden urheilijaksi.

BETONIUUTISET

3


SCA, Obbola

4

PARASTA BETONISTA


SCA, Munksund Krister Jansson ja Kalle Hautajärvi.

Laadukkaita toimituksia SCA-konsernille jo kymmenen vuotta YBT:stä on tullut vuosien varrella SCA-konsernin vakiotoimittaja, kun tehtaita on laajennettu useammassa vaiheessa. YBT teki ensimmäiset toimitukset SCA:lle jo vuonna 2006. Kaikkien YBT:n SCA-projektien suunnittelusta on vastannut oululainen Arkins Suunnittelu Oy, jonka suunnittelupäällikkönä on DI Kalle Hautajärvi. Tärkeässä roolissa YBT:n Ruotsin viennin kannalta on ollut myös projektipäällikkö Krister Jansson. Tuorein esimerkki luottamuksesta YBT:n laatuun ja osaamiseen on SCA Obbolan uusi keittämörakennus, johon toimitettiin pesubetonipintaisia/maalattuja julkisivuelementtejä 1450 m2, väliseiniä n. 100 m2, ja välipohja- ja kattolaattoja 1000 m2. Yhteensä toimitus käsitti 1400 tonnia betonielementtituotteita.

YBT teki historiansa toiseksi suurimman toimituksen SCA Munksundin paperitehtaalle Piteåån, jonne rakennettiin uusi meesauuni. Kyseessä oli betonielementtien kokonaistoimitus suunnittelusta asennukseen. Elementtitoimitus käsitti runkoelementtejä, pilareita, palkkeja, välipohja- ja kattolaattoja, lattiarännejä, tiilipintaisia julkisivuelementtejä sekä sisäseiniä. Elementit asennettiin yhteensä neljään uuteen rakennukseen: Meesan märkäpään ja kuivapään lähes 40 metriä korkeat rakennukset, biopolttoainetehdas ja koneistorakennus. Elementtejä projektiin tuli noin 1200 kpl. Kokonaisuudessaan urakka kesti elokuusta 2013 maaliskuuhun 2014 asti.

BETONIUUTISET

5


Vaahterakoti on moderni sisältä ja ulkoa. Lämmityksessä ja viilennyksessä käytetään maalämpöä. Havainnekuva: ARK-House Oy.

Vaahterakoti, Järvenpää VAAHTERAKOTI – ARK-HOUSE ARKKITEHDIT OY – 16.4.2015

ampantorilta

Vaahterakodin laadun rakentajia vasemmalta oikealle: Juha Alapuranen, Tommi Reponen, Reijo Alapuranen, Pentti Kareoja, Mika Ylitalo, Pertti Pirttikoski, Jarkko Piiparinen, Tommi Andelin, Jani Kervinen ja Mika Alapuranen.

Vaahterakoti inspiroi tekijöitään YBT:n elementeistä valmistuva Järvenpään Mestariasunnot Oy:n vanhusten palvelutalo Vaahterakoti työllistää YBT:n kaikkia tehtaita Ylitorniolla, Raahessa ja Kuhmossa.

6

PARASTA BETONISTA

Järvenpäähän nousevan, kerrosalaltaan 4150-neliöisen modernin palvelutalon betonielementit tulevat YBT:ltä ontelolaattoja lukuun ottamatta. Kaikkiaan 4500 tonnin toimitus sisältää lähes 700 elementtiä. Vaahterakodin toteuttaa Järvenpään kaupungin ja Järvenpään Mestariasunnot Oy:n omistama Mestaritoiminta Oy, joka toimii samalla kohteen päätoteuttajana. Sen projektinjohtorakennuttamismalli on kunnallisella puolella

16/18


a luoteesta

YBT hyödyntää muottiteknologiassa 3D-tulostamista Vaahterakodin haastavassa julkisivupinnassa hyödynnettiin 3D-tulostusta, jonka YBT on ottanut käyttöönsä. - Julkisivun pyöristetty vinottainen uritus asetti haasteita muottien valmistukseen. 3D-tulostus ratkaisi kuitenkin monimutkaisen ongelman helposti jopa profiiliin

vaadituille kalteville pinnoille, kertoo YBT:n tietohallintojohtaja Mika Alapuranen. Muovista tulostetut muotit istuvat täydellisesti mallinnettuun profiiliin luoden laadukkaan lopputuloksen elementteihin. 3D-tulostus mahdollistaa myös tarkkojen

VAAHTERAKOTI – ARK-HOUSE ARKKITEHDIT OY – 16.4.2015

poikkeava, mutta toimiva. – Rakennuksen toteuttajat kootaan osaurakoitsijoista ja eri tilaajan hankinnoista, Mestaritoiminnan hankintapäällikkö Tommi Andelin sanoo.

Välivarasto puskurina

Vaahterakodin ensimmäinen vaihe on valmis vuoden kuluttua ja toinen vappuna 2017. Pitkien välimatkojen ja nopean aikataulun takia elementeille on välivarasto viiden kilometrin päässä työmaalta. YBT valikoitui elementtitoimittajaksi sen jälkeen kun hankintalain mukaisesta kilpailutuksesta ei saatu rakentamisen aikatauluun sopivia tarjouksia. – Siirryimme suorahankintaan ja saim-

kirjoitusten tai kuvioiden luomisen ja toteuttamisen elementtipinnalle. - Tulostimien koko ja nopeus rajoittavat vielä uuden teknologian laajempaa hyödyntämistä, mutta tämä on varmasti tulevaisuudessa alan suuri mahdollisuus, painottaa Mika Alapuranen.

18/18

me heti YBT:ltä aikataulujen ja kustannusten osalta järkevän esityksen, Andelin kertoo.

On monia seikkoja, joiden takia elementtitoimitusten säntillisyys on projektissa tärkeää. – Talvirakentaminen, rakennuksen monimuotoisuus ja energiatehokkuus sekä kustannusten hallinta määräävät sen, Mestaritoiminnan rakennuttajapäällikkö Jarkko Piiparinen sanoo.

Rakennuksella on luonnetta

Vaahterakodista tulee näyttävä osa Järvenpään julkista rakentamista. Arkkitehtisuunnittelusta vastanneen ARK-House

Oy:n Pentti Kareojan sanoin rakennuksella on vahva luonne. Vaahterakodin ulkoseinäelementit ovat uritettua punasävyistä väribetonia. – Maanpintaan nähden 45 asteen kulmassa olevat urat antavat rakennukselle kineettisen vaikutelman, Kareoja sanoo. Arkkitehtitoimisto ja YBT hioivat sandwich -elementtien ulkoasun yhdessä lopulliseen muottiinsa Ylitorniolla. – Myös YBT:llä oltiin innoissaan tavanomaisesta poikkeavan kohteen toteuttamisesta, Kareoja kertoo. Vaahterakoti oli haastava myös arkkitehdille. – Lopputuloksen on oltava kodinomainen, mutta samalla siellä täytyy pystyä toteuttamaan sairaalatason hoitoa. BETONIUUTISET

7


Laatan leveys max. 2 400 mm, paksuus 80 - 180 mm.

Uusi, edistyksellinen betonituotteemme YBT:n tuotevalikoima vahvistui vuonna 2015 merkittävällä tavalla, kun Ylitornion tehtaalla aloitettiin jännitettyjen kuorilaattojen valmistus. Jännitetty kuorilaatta on esijännitetty laattaelementti, joka muodostaa liittorakenteen pintavalun kanssa. Jännitettyä kuorilaattaa on toimitettu muun muassa seuraaviin kohteisiin: KV Kajan (Luulaja), Dramsvegen Studentboliger (Tromssa) Kimit LKAB (Kiiruna) ja Tekniska Universitet Ombyggnat Hus A (Luulaja). Vuonna 2016 YBT toimittaa 10 000 m2 kuorilaattaa Kirunan uuteen kaupungintalo-projektiin.


Facebook “f ” Logo

CMYK / .eps

Facebook “f ” Logo

CMYK / .eps

YBT Facebookissa Luulajassa tehtiin vuonna 2011 historiaa, kun Facebook avasi ensimmäisen Yhdysvaltojen ulkopuolella sijaitsevan datakeskuksen. Jatkossa Facebook on rakentanut kaksi jättikokoista palvelinkeskusta Luulajaan, ja YBT on ollut projekteissa mukana elementtitoimittajana. Facebook on muutenkin YBT:n osalta ajankohtainen, sillä olemme aukaisseet omat sivumme joulukuussa 2015.

Löydät meidät osoitteesta: www.facebook.com/YbtOy

Suunnitelmallista toimintaa 7

8

9 8,7

Keskiarvo

8,5

Yleisarvosana toimituksesta

Hinta/Laatu-suhde

Jälkitöiden hoito

8,2

8,2

8,9

Asennustyön suorittaminen

8,8

Elementtien tekninen laatu 8,6

Elementtien ulkonäkö

8,8

Autonkuljettajan toiminta työmaalla

2014

2015

Kyselyjä lähetettiin

112

100

145

Vastauksia saatiin

86

72

101

Vastausprosentti

77 %

72 %

70 %

9,1

Aikataulujen pitävyys

8,9

Yhteistyön sujuvuus

Tarjous ja kaupanteko

2013

8,8

Yhteistyö toimituksen aikana

Informaation kulku

Laatujärjestelmämme olennaisena osana on seurata asiakkaidemme tyytyväisyyttä toimintaamme. Toteutamme vuosittain laatujärjestelmämme mukaisen asiakastyytyväisyyskyselyn, jossa pyydämme palautetta toiminnastamme 12 kysymyksellä asteikolla 4-10. Tänä vuonna kyselyssä oli ensimmäistä kertaa mukana myös Kuhmon Betoni Oy. Kyselyn tulokset ovat pysyneet keskimäärin viimevuoden erinomaisella tasolla 8,7. Parhaan arvostelun saimme aikataulujen pitävyydestä. Kuluneen vuoden aikana olemmekin panostaneet voimakkaasti koko henkilöstön suunnitelmalliseen toimintaan. On hienoa havaita toimintamme kehityksen panostamisen jälki myös asiakaspalautteessa.

8,3

2015

8,6

2014 2013

Lämmin kiitos kaikille kyselyyn vastanneille!


Luulajassa sijaitsevaan Kv Kajan 18 -toimistorakennusprojektiin toimitettiin betonielementtejä 14 000 m2. Kohteen toimeksiantaja oli Rekab Entreprenad ja rakennuttaja oli Kajan 18 Fastighets AB.

Näyttäviä elementtitoimituksia Pohjois-Ruotsissa Suomalaiset YBT ja Lujabetoni ovat tehneet suunnitelmallista yhteistyötä betonimarkkinoilla Pohjois-Ruotsissa. Vuonna 2012 yhdessä perustettu Prefabmästarna Sverige AB on nykyaikainen, laadukkaita betonielementtejä valmistava yritys, jonka elementtituotanto on ollut kasvujohteista alusta lähtien. Tehtaan tuotanto on nykyaikaista ja tasainen laatu näkyy onnistumisissa, mistä ovat osoituksena Kajan- ja Träkronan-toimitukset.

10

PARASTA BETONISTA


Kajan 18, Luleå Luulajan Kajan-kokonaisuus muistuttaa ulkoasultaan laskettelurinnettä. Kajan on yksi Luulajan näyttävimmistä rakennuksista.

BETONIUUTISET

11


Träkronan, Piteå Piteån hotelli- ja toimitilaprojektiin (Träkronan) toimitettujen elementtien määrä oli 11 500 m2. Kohteen toimeksiantaja oli Nåiden Bygg ja rakennuttajana toimi Skoogs Fastigheter AB. Molemmissa kohteissa toimitettiin elementtejä kantaviin ulkoseiniin sekä pilareita ja runkopalkkeja.

12

PARASTA BETONISTA


Ruotsissa puukerrostalotkin ovat betonia. Pite책n Tr채kronan muistuttaa ulkoasultaan puutaloa, mutta on todellisuudessa taattua laatua betonista. Betonin puuj채ljitelm채 on tehty suoraan betonielementtiin. Kohteen hallitsevin osa on 15kerroksinen hotelli.

BETONIUUTISET

13


Merituuli, Tornio

”YBT:lle valtava kiitos!” Harvoin tapaa tyytyväisempää YBT:n asiakasta kuin Kake Container Oy:n hallituksen puheenjohtaja Kalevi Kuokkanen, jonka toimittajamme tapasi toimistorakennuksen harjannostajaisten jälkeisellä viikolla marraskuun puolivälissä. - Kyllä YBT:lle pitää antaa valtava kiitos! Elokuun puolivälissä valettiin ensimmäinen antura, ja lokakuun lopulla oli jo lämmöt päällä. YBT on huolehtinut kaikesta asennuksista lähtien, eikä ketään ole tarvinnut hoputtaa. Ennen kaikkea hinta-laatu-suhde on kohdallaan, hymyilee Kuokkanen. Tornion Röyttän satama-alueella sijaitsevat Kake Containerin toimisto- ja sosiaalitilat käsittävät 1200 neliötä kahdessa kerroksessa. Rakennuksen suunnittelusta on vastannut Veli-Pekka Ponkala, joka on tehnyt pitkään yhteistyötä YBT:n kanssa.

14

PARASTA BETONISTA

Kalevi Kuokkanen on pitkän linjan yrittäjä, joka aloitti työuransa vuonna 1974 Outokummun rakentamisvaiheessa. Nykyään Kake Containerin päätoimialaa on kylmien ja lämpimien hallien vuokraus sekä toimisto- ja varastokonttien vuokraus ja myynti.

Myös Kuokkanen on tehnyt pitkään yhteistyötä Ylitorniolla syntyneen yrityksen kanssa. Kuokkanen laajensi vuonna 1997 toimintaansa kiinteistöyrittäjäksi, mitä ennen hän oli keskittynyt nostotöihin, rahtikuljetuksiin ja erikoiskuljetuksiin. YBT:n kanssa kahdensuuntainen kumppanuus alkoi jo yli 20 vuotta sitten kuljetusten parissa, ja esimerkiksi vuonna 2012 Röyttään valmistuneessa hehtaarihallissa on hyödynnetty YBT:n osaamista. - YBT:n vahvuuksia ovat avoimuus, ystävällisyys ja joustavuus. Heidän kanssa on helppo ja mukava tehdä yhteistyötä, sanoo Kuokkanen.


Ainiovaaran koulu, Ylitornio

YBT toimitti elementit Ainiovaaran koulun peruskorjaukseen ja laajennukseen, jonka kokonaiskustannukset olivat yli kuusi miljoonaa euroa. Kyseessä oli kunnan suurin rakennushanke vuonna 2015. Uutta tilaa rakennettiin 2000 neliömetriä,

vanhaa tilaa peruskorjattiin noin 2300 neliömetriä ja vanhaa tilaa purettiin noin 1900 neliömetriä. Ainiovaaran koulun uudistuksessa 1950-luvulla rakennettu alakoulu peruskorjattiin ja seuraavalla vuosikymmenellä rakennettu yläkoulu

purettiin. Alakoulun yhteyteen laajennettiin kaksi siipeä, joista toisessa ovat keittiö ja ruokasali, kun taas toisessa sijaitsevat kolme kerrosta opetustiloja. Kohteen pääurakoitsijana toimi JIA-Tilat Oy ja rakennuttajana Ylitornion kunta.

BETONIUUTISET

15


Kattilavuori, Espoo Kattilavuoren talot ovat tarkkaan mietittyä luksusta YBT ja Rakennusliike Hertus Oy pystyttävät Espoon Kattilavuoreen kahdeksan premium-luokan omakotitaloa. Ensimmäiseksi valmistuvaan taloon asukkaat pääsevät muuttamaan jo tammikuun lopulla. – Talot ovat omilla 800 neliön tonteillaan ja yhdessä kerroksessa. Tämäntyyppisiä asuntoja on pääkaupunkiseudulla harvoin tarjolla. Lisäksi Länsiväylän varrella kauppa käy tällaisenakin aikana, kertoo kohteita myyvä Prime House Oy:n Ilkka Puhakka.

Elementtitoimitukset kivitaloihin tulevat YBT:n Raahen tehtaalta.

– Elementtien hinta-laatusuhteen täytyy olla oikea. Toimitusvarmuus on myös erittäin tärkeää tällaisissa projekteissa – toiset tekevät ja toiset harjoittelevat, Puhakka sanoo. Taloissa käytetään YBT:n Raahen tehtaan ohutrappauselementtejä.

16

PARASTA BETONISTA


Kattilavuoden omakotitaloissa on moderni yleisilme ja mukavuudet maalämmöstä lähtien.

Raahesta Espooseen ei ole yksinkertainen juttu. – Kuorman sitomisessa on haasteensa. Olemme huomanneet, että niin sanotut allasautot ovat suurille elementeille paras kuljetustapa, sillä niissä lastauskorkeus on vain 350 millimetriä, Maliniemi sanoo. YBT ja Hertus hankkivat työyhteenliittymänä tontin 12 omakotitalolle. Keväällä alkaneessa ensimmäisessä vaiheessa nousee kuusi taloa, joista

Saumatonta pintaa Taloissa käytetään YBT:n ohutrappauselementtejä. – Niihin saadaan fiksun näköinen saumaton pinta, YBT:n Raahen tehdaspäällikkö Erkki Maliniemi kertoo. Kookkaiden ohutrappauselementtien rahtaaminen

viiden elementit ovat jo pystyssä. Kuudennen talon elementtitoimitukset ovat käynnissä. Ensi keväänä aloitetaan kahden talon rakentaminen. Tonteista neljä on myyty eteenpäin.

Tarkkaan mietitty ratkaisu

Rakentajat, myyjätaho ja arkkitehti Sakari Heikkinen miettivät yhdessä parhaan ratkaisumallin tontin hyödyntämiseksi. Yksitasoinen 140-neliöinen kivitalo maalämmöllä ja autotallilla on houkutteleva, eikä hinta nouse pilviin Kattilavuorenkuja 1, 3 ja 5 / kuluttajan näkökulmasta. Lisäksi Kattilavuorentie 16, 02330 Espoo perheasuntojen pohjaratkaisu on 4 KPL OKT 140 m² + 2,8 m² + autotalli ja varasto hyvin muokattava. – Kaikki neljä myynnissä ollutta uudiskohdetta ovat menneet jo kaupaksi, Puhakka kertoo. Ilpo Herralan rakennusliike Hertus ja YBT ovat tehneet yhteistyötä ensimmäisen kerran jo 2000-luvun alussa Levin loma-asuntojen rakentamisessa. – Nyt teemme ensimmäistä kertaa projektia työyhteenliittymänä ja tämä on toiminut ongelmitta, Herrala sanoo. Hertus on hoitaa rakentamisessa käytännön työt maanrakennuksesta osaurakoiden tilaamiseen. 1

BETONIUUTISET

17


Matti Kallio teki pitkän uran Raahessa Syyskuun alussa YBT:n Raahen tehtaalta eläkkeelle jäänyt Matti Kallio muistelee entistä työpaikkaansa hyvällä. Hän saattaa poiketa tehtaalla, kun Pyhäjoelta on asiaa Raaheen.

”Tekemistä kyllä riittää eläkkeelläkin”, naurahtaa 38 vuotta Raahen tehtaalla työskennellyt Kallio Vireä 63-vuotias ehti pyydystellä syksyn mittaan nahkiaisia mereltä. Veneen hän veti rannalle marraskuun alussa. – Lisäksi laitan äitini entistä kotitaloa kuntoon lapsia ja lapsenlapsia varten. Siinä riittää kopisteltavaa varmasti niin kauan kuin vasara pysyy kädessä.

YBT toi vakautta

YBT aloitti toiminnan Raahessa vuonna 2004. Raahen elementtitehtaalla ehti olla monta toimijaa Kallion työuran aikana. Hänen tullessaan tehtaalle töihin toimintaa pyöritti Raahen Betonituote Oy, sen jälkeen toimijoita olivat Raahen Rakennus Oy, Eurosem Oy ja Betoni-Kaivos Oy. – YBT on ollut työntekijän näkökulmasta hyvä toimija. Meidät otettiin aina huomioon ja palkkoja ei tarvinnut odotella.

Myös laadun tekeminen toi tyydytystä. – YBT myös selkiytti touhua paljon. Tehdaspäällikkö Erkki Maliniemi on tarkka laadusta ja niin pitää ollakin. Raahessa on ollut pitkään tapana tehdä raudoitukset erikseen. – Olimme kai vähän aikaamme edellä.

Fennovoima näkyy Pyhäjoella

Kymmenen kilometrin päässä tulevasta Fennovoiman ydinvoimalaitoksesta asuva Kallio on huomannut, kuinka paljon oheisrakentamista ydinvoimala on jo nyt tuonut Pyhäjoelle. YBT odottaa luonnollisesti innokkaana voimalaitoksen elementtiurakoita. – Nehän sopisivat hyvin Raahen tehtaalle, Kallio näkee.

18

PARASTA BETONISTA


Sirpa uudistaa Kuhmon Betonia Eeron jalanjäljissä

Sirpa Huttunen on 43-vuotias kuhmolainen rakennusmestari, joka vastaa Kuhmon Betonin uudistamisprojektista. Muun muassa Hartelan ja Destian palveluksessa työskennellyt Huttunen on pitkän linjan ammattilainen, joka palasi kotikonnuilleen Kuhmoon.

Miten päädyit Kuhmon Betonin palvelukseen?

Mitä uudistamisprojekti pitää käytännössä sisällään?

- Ennätin olla Kuhmosta pois yli 23 vuotta ja jo pitkään oli vai- - Pääasiallisesti projektin tarkoituksena on yhtenäistää Kuhmon vannut kotiseutukaipuu. Jo vuoden ajan olin haeskellut työpaik- Betoni Oy:n käytännöt vastaamaan YBT Oy:n käytäntöjä. kaa Kainuusta, koska työtilanne alkoi olla huono pääkaupun- Suurimpana asiana on ERP-tuotannonohjausjärjestelmän käytkiseudulla ja Kymenlaaksossa. Sitten lokakuussa 2014 silmiini töönotto Kuhmossa. Kyseinen ohjelma helpottaa tuotannon osui Rakennuslehdessä ilmoitus, jossa haettiin henkilöä Kuh- seuraamista, rahtikirjojen tekoa, laskutusta ja auttaa tuotannon mon Betonin palvelukseen. Huhtikuussa 2015 Juha Alapuranen tehokkuuden seuraamisessa. Tuotannon tehostaminen ja lisääsitten soitti ja ilmoitti, että minut halutaan minen on myös yksi pääasia projektissa. Kuhmon Betonille. Lopulta päätös Kuhmoon ”Kuhmon Betoni muuttamisesta syntyi hyvin helposti varsinkin Minkälaisena näet Kuhmon on erikoistunut kun 12-vuotias poikani oli ollut jo pitkään sitä Betonin tulevaisuuden? siltaelementteihin, mieltä, että tänne pitää muuttaa. - Näen Kuhmon Betonin tulevaisuuden hyvänä. joita se toimittaa Siltojen osalta on alkanut kehitys-projekti, Kuvaile Kuhmon Betonia ympäri Suomea” jossa YBT ja Kuhmon Betoni ovat mukana. työpaikkana? Erikoiselementtien tekijänä Kuhmon Betonil- Kuhmon Betoni on tällä hetkellä 15 henkilön työpaikka. Eero la on markkinarako kilpailijoihin nähden ja meidän laatumme Pölläsen isä Oskari Pöllänen perusti tämän yrityksen 1960-lu- on erittäin hyvä! Tuotannon tehostamista vulla ja Eero toimii toimitusjohtajana. Yritys on erikoistunut sil- tarvitaan ja siihen meillä on hytaelementteihin, joita se toimittaa ympäri Suomea. Nimenomaan vät edellytykset. Tuotannon erikoiselementit ovat tämän yrityksen osaamisaluetta. Myös kasvaessa tarvitsemme asuinkerrostalojen elementtejä valmistetaan paljon. nuoria ammattitaitoisia ja innokkaita ihmisiä mukaan töihin ja Mitä työnkuvaasi Kuhmon Betonilla tässä on varmasti kuuluu? omat haasteen- Työtehtäviini kuuluvat tuotannon työnjohtotehtävät, kuten sa. YBT Oy toimii myös tuotannon suunnittelu, raportointi ja laskutus. Isoina hyvänä tukena asioina on tulossa tarjouslaskentaan tutustuminen ja ERP-tuo- tulevaisuuteen. tannonohjausjärjestelmän käyttöönotto ihan lähiaikoina. Erilaiset kehitysprojektit mm. työturvallisuuden ja materiaalihankinnan suhteen ovat myös käynnissä.

BETONIUUTISET

19


Vartinoja, Siikajoki

Tuulivoima vaatii lujuutta ja tarkkuutta Tuulivoimaloiden betonielementtien tekeminen on tarkkaa työtä. – Eurooppalainen laatukontrolli on elementtien suhteen erittäin perusteellista, kertoo Siikajojen Vartinojan tuulivoimapuiston pääurakoitsijan Keski-Suomen Betonirakenne Oy:n työpäällikkö Simo Särkelä.

Kuhmon Betoni toimitti elementit tuulivoimapuistoon. – Yhteistyö Kuhmon Betonin kanssa on sujunut erittäin hyvin. Ennen kaikkea vaatimukseemme elementtien ennakkotarkastuksen tehtaalla suhtauduttiin positiivisesti. Tarkastukset myös tehtiin niin kuin sovittiin, Särkelä kertoo. Kuhmon Betoni on tehnyt aiemminkin yhteistyötä KSBR:n kanssa.

20

PARASTA BETONISTA


Tuulimylly-visa 1. Kuinka paljon Vartinojan tuulivoimalapuiston yhdessä perustuksessa on betonia ja rautaa? a) Betonia 20 m3 / rautaa 1 t b) 640 m3 / 70 t c) 850 m3 / 90 t d) 1150 m3 / 110 t

2. Kuinka paljon tuulivoimalan siivellä on painoa ja pituutta? a) 3 tn / 7 m b) 9 tn / 15 m c) 18 tn / 60 m d) 30 tn / 100 m

3. Kuinka paljon tuulivoimalan generaattorin painaa? a) 7 t b) 28 t c) 80 t d) 138 t

4. Kuinka paljon tuulimyllyn masto painaa? a) 58 t b) 240 t c) 300 t d) 500 t

5. Mitkä ovat Kuhmon Betonin toimittamien pyöreiden laattojen mitat? a) halkaisija 3 m / paino 5 t b) 4 m / 7 t c) 5 m / 10 t d) 6 m / 13 t

Marraskuussa valmistunut Vartinoja 1 tuottaa yhdeksällä voimalallaan 24,3 megawattia sähköä. Viime vuonna KSBR oli megawateissa mitattuna yksi Suomen suurimmista tuulivoimarakentajista. Markkinoita saattaa jatkossa löytyä myös Ruotsista, mikä voi tietää hyvää Kuhmon Betonille. – Kun olemme löytäneet luotettavan elementtitoimittajan, emme tietenkään

vaihda sitä helpolla, Särkelä sanoo. Massiivisista betonirakenteistaan tunnettu urakoitsija luotti omaan ja Kuhmon Betonin osaamiseen niin vahvasti, että uskalsi aloittaa rakentamisen ennen kaikkia sertifiointeja. Saksan tuulivoiman tutkimuskeskus Dewi suoritti erillisen tarkastelun suunnitelmille, laskelmille ja toteutukselle. Elementtejä alettiin asentaa vasta kun paikallaanvalutorni oli rakennettu 27 metrin korkeuteen.

Vastaukset löytyvät tämän sivun alalaidasta.

Alaelementit sulkevat anturan ja sen jälkeen niin kutsutut rengaselementit nostettiin 27 metriin. – Luonnollisesti elementit olivat erittäin vaativia, sillä niiden on kestettävä paljon kuormaa, Särkelä kertoo. Vastaukset: 1) b 2) c 3) d 4) c 5) d

Suomen suurimpia tuulivoimarakentajia

BETONIUUTISET

21


Pohjanranta, Keminmaa Pohjanrannan kylpyläosasto on näyttävä kohde Keminmaan Pohjanranta-keskuksen uuden kylpyläosaston tiloja esiteltiin ensimmäisen kerran marraskuussa 2015 paikan isännän Paavo Väyrysen johdolla. YBT toimitti kohteeseen kylpylärakennuksen allaselementit ja seinäelementit. Urakoitsijana oli TSV-Rakennus Oy, josta on tullut viime vuosina YBT:lle tärkeä yhteistyökumppani. - YBT:n vahvuus on toimitusvarmuudessa ja joustavuudessa. YBT pystyy tarvittaessa hyvinkin nopeisiin, mutta silti laadukkaisiin toimituksiin, sanoo TSV-Rakennus Oy:n toimitusjohtaja Tuomo Svenn, jonka mukaan haasteellisin osa Pohjanrannan toimituksesta oli allaskokonaisuus ja siihen liittyvä tekniikka. - Erityispiirteenä pitää myös

22

PARASTA BETONISTA

mainita, että kohde on sisätiloiltaan erittäin näyttävä, lisää Svenn. TSV Rakennus Oy on perustettu vuon-

na 2010 ja sen liikevaihto on 5,6 MEUR. Tuomo Svennin johtaman yrityksen palveluksessa on 25 työntekijää ja sesonkiaikana kesällä määrä tuplaantuu. Yrityksen palveluihin kuuluvat mm. liike-, asuin-, teollisuus-, korjaus- ja julkisrakentaminen. Yritys tarjoaa sekä rakennushankkeiden päätoteuttajan palveluja että pienempien osakokonaisuuksien korjaus- ja remontointipalveluja. Päätoimialueena on Pohjois-Suomi. Menestyvä yritys laajentaa vuonna 2016 toimitilojaan kotikaupungissaan Torniossa noin 700 m2 laajuisella hallilla.


Limingantullinraitti, Oulu Yli 2 000 neliöä toimitilaa Ouluun Kesäkuun lopulla Oulun Limingantullinraitille valmistunut 2280 neliömetrin toimitilarakennus toteutettiin YBT:n elementeistä. LVI-alalla toimivan Movitek Oy:n omis- uuteen kohteeseen runkoelementit, seitajiin kuuluva Matti Viitala toimi raken- näelementit, sokkelielementit sekä esinushankkeessa projektipäällikkönä, eikä jännitetyt betonielementit kattorakenteihänen tarvinnut pitkään miettiä element- siin. Rakennusurakasta vastasi Skanska. Näyttävä rakennus sopii hyvin Limintitoimittajaa. – Se oli helppo valita, sillä olen käyt- gantullin alueelle, johon rakennetaan vilktänyt YBT:n elementtejä muun muassa kaasti myös asuntoja. Tiloissa toimivat omassa talossani Movitekin lisäksi ja Utajärvelle ra- ”Näyttävä rakennus sopii myös Sähkö-Polar, Saupek Oy:n aukennetussa hallis- hyvin Limingantullin sa, Viitala sanoo. tomaalaamo sekä alueelle, johon rakennetaan Atoy Autohuolto ja YBT toimitti

vilkkaasti myös asuntoja.

Atoy:n tukkumyyntivarasto. Tontilta purettiin toimitilojen tieltä vanha 400 m2:n toimistorakennus. Renewa Oy:n konepajarakennus toimii tontilla vielä kolme vuotta. Kun se puretaan, tontin kehittäminen voidaan viedä loppuun. Käyttämätöntä rakennusoikeutta on vielä 5 000 m2. Viitalalla on kumppaneilla on lisäksi 15 000 neliön tontti Limingantullin alueella. – Tontille on tulossa liikekiinteistöjä.

BETONIUUTISET

23


Asplöven Haaparantalainen Asplöven Hockey Club on ruotsalaisen jääkiekon “pikkujättiläinen”, joka pelaa Ruotsin toiseksi korkeimmalla sarjatasolla Allsvenskanissa. Joukkue on pystynyt uudistumaan vuodesta toiseen ihailtavalla tavalla ja yllättämään säännöllisesti Polarica Arenalle vieraaksi saapuneet etelän suurseurat. YBT on Asplövenin yhteistyökumppani, ja kummipelaajana on torniolaislähtöinen tulevaisuudenlupaus Tuomas Salmela.

Atte Ohtamaa Ohtamaa rakentaa tukikohtaa Ouluun Maajoukkuejääkiekkoilija Atte Ohtamaan Oulun-koti on jatkossa YBT:n seinien sisällä. – Elementtipystytys tehtiin lokakuun puolivälin paikkeilla ja talo on muuttokunnossa maaliskuussa, sanoo taloa rakentavan JTR-City Oy:n Jouni Ruuska. KHL-liigan Jokereissa toista kautta pelaava Ohtamaa lähti maailmalle Oulun Kärpistä. – Mutta kyllä koti pitää jossakin olla, ja meillä se on Oulussa. Siellä ovat minun sekä vaimoni kaverit ja suku.

24

PARASTA BETONISTA

YBT tuli Ohtamaan talon elementtitoimittajaksi Ruuskan kautta. – Olemme tehneet YBT:n kanssa yhteistyötä ainakin 10 vuotta, Ruuska muistelee. Kaukorakentajana Ohtamaa kiittelee sitä, että voi luottaa rakentajatahoon. – Vaimoni Ida on hoitanut paljon käytännön järjestelyitä rakentamisen suhteen kun minä olen ollut pelireissuilla, kiekkomies kiittelee. Ohtamaan perheelle rakentuu 140-neliöinen kaksikerroksinen kivitalo Pohjois-Ouluun. – Sisustussuunnittelijasta on ollut paljon apua, Ida Ohtamaa sanoo.


Puljujärvi Kärpät Ensi kesänä järjestettävän NHL:n varaustilaisuuden kärkinimiin kuuluva torniolaislähtöinen Puljujärvi, 17, pääsi jo viime kaudella näyttämään pysyvänsä jääkiekossa liigavauhdissa. Tulevat kuukaudet ovat huippulahjakkuudelle mielenkiintoisia. Vuodenvaihteessa pelataan alle 20-vuotiaiden kotikisat ja Kärpät jahtaa kolmatta peräkkäistä mestaruuttaan. – Kärppien kanssa menestyminen on päällimmäisenä mielessä, Puljujärvi sanoo. Maaliahne laitahyökkääjä haluaa elää tässä päivässä. – Olen parantanut kokonaisvaltaista peliäni, Puljujärvi arvioi.

Luleå Hockey Luleå Hockey on ruotsalaisen jääkiekkoilun kestomenestyjiä ja YBT:n pitkäaikainen yhteistyökumppani. Luleå Hockeyn tuorein suursaavutus on CHL-mestaruus vuodelta 2015 ja pari vuotta aiemmin joukkue otti SHL:n hopeaa. Seura on voittanut Ruotsin mestaruuden vuonna 1996, jolloin maalivahtina pelasi legendaarinen Jarmo Myllys. Suomalaisveskari numero on jäädytetty.

Et-Po 72 Vaikka YBT on laajentunut ja kasvanut, tuettavien urheiluseurojen joukkoon kuuluu edelleen kotikunnan kiekkoylpeys Et-Po 72. YBT on ollut toimintansa alusta saakka Etelä-Portimon kylästä ponnistavan seuran tukena. Parhaimmillaan seura on ollut Lapin kiekkoykkönen. Tällä

Antti Vestola pelaa Et-Po:n edustusjoukkueessa YBT:n kummipelaajana.

kaudella Et-Po 72:n edustusjoukkue pelaa II-divisioonassa. Seura on tuottanut monia huippupelaajia, esimerkiksi Rauman Lukon Toni Koivisto on Et-Po 72:n kasvatti. Et-Po 72:lla on myös useita juniorijoukkueita sekä mimmitoimintaa.

YBT tukee myös Et-Po 72:n junioritoimintaa, kuvassa E-juniorit.

BETONIUUTISET

25


RoPS

RoPS-valmentaja Juha Malinen ei ihmettele seuran historiallista hopeamitalia

– RoPS:ssa on tehty vuosia määrätietoista työtä, mitali on kiitos siitä, Malinen sanoo. Rovaniemellä jatkava Malinen tietää, että Rovaniemellä osataan pitää jalat maassa, vaikka ensi kausi tuo mukanaan muun muassa europelejä. – Emme lähde hulluttelemaan rahan kanssa. Jos asetamme tähtäimeksi olla joka vuosi kuuden joukossa, hyvänä vuonna olemme mitaleilla, Malinen linjaa.

Passion Adventure Passion Adventuren naiset ovat seikkailleet YBT:n väreissä jo vuosia. Raju ja äärimmäistä kestävyyttä vaativa seikkailu-urheilu vaatii harrastajaltaan paljon, mutta nämä naiset eivät haasteita pelkää.

Kuvassa vasemmalta oikealle: Tytti Kaijanen, Marjo Piirto, Sanna Säkkinen, Kirsi Paasovaara, Niina Jaako ja Anu Junnila.

26

PARASTA BETONISTA


Betonijuoksu

CUP

WoVo Viime kaudella lentopallon Naisten Mestaruusliigassa neljänneksi sijoittunut WoVo kärkkyy nyt mitaleille nousemista. Joukkuetta on vahvistettu kolmella amerikkalaisella ja yhdellä virolaisella. Hyvät juniorit ja mainiot olosuhteet petaavat WoVo:lle tulevaisuutta.

YBT oli kesällä 2015 tukemassa Aavasaksan Kisan Betonijuoksu Cupia, joka käsitti neljä osakilpailua maastojuoksussa. Jokainen osallistuja palkittiin ja kokonaiskilpailuun pääsi osallistumaan kolmella kisalla. Lasten keskuudessa suuren suosion saavuttanut cup juostanee myös ensi kaudella ja entistäkin ehompana.

Team Lakkapää Team Lakkapää hakee uutta nousua Rovaniemeläinen Team Lakkapää kuuluu pohjoisen menestyjiin. Tällä kaudella uutta pohjaa rakentava edustusjoukkue pyrkii Lentopallon Mestaruusliigassa pudotuspeleihin. – YBT on ollut tukenamme koko liigataipaleemme, ja tuollaiset yhteistyökumppanit ovat seuroille ensiarvoisen tärkeitä. Pitkäaikainen tuki antaa jäntevyyttä toimintaan, seuran puheenjohtaja Oiva Tapio kiittelee. Tällä kaudella Mestaruusliiga on tasokkaampi kuin koskaan, mutta Lakkapää rakentaa maltilla. – Meidän joukkueemme on todella nuori ja huipulla on tarkoitus olla 2-3 vuoden sisällä. Perungan Pojat on pelannut lentopalloa Lakkapään lisäksi myös Santasportin nimellä. Seura on saavuttanut lentopallossa neljä Suomen mestaruutta, kaksi hopeaa ja kaksi pronssia sekä yhden cupin voiton.

BETONIUUTISET

27


Kummikoulun isä on poissa YBT:n ja Ylitornion eri alakoulujen yhteistä matkaa on jatkunut jo 16 vuoden ajan. Yhteistyö alkoi yritysvierailuiden merkeissä ja kehittyi vuonna 2004 kummikoulutoiminnaksi.

Ensimmäisinä vuosina varsinaisena kummikouluna oli Etelä-Portimon koulu, minkä jälkeen yhteistyötä on jatkanut Nuotiorannan koulu. Koulujen puolelta käytännön järjestelyistä vastasi viime kevääseen saakka opettaja Arto Heikka. Kummikoululaiset ovat päässeet YBT:n järjestämien yritysvierailuiden aikana seuraamaan mm. betonielementtien valmistusta Ylitornion tehtaalla. Teollisuuteen mitoiminnan aikana olemme ehtineet tutustumisen ohella YBT tukee koululaispuuhailla melkoisen monimuotoisia ten liikuntaharrasteita. asioita kuten esimerkiksi esiintymisiä, Myös koululaiset antaneet perunannostoaovat antaneet vas- ”Arto Heikan merkitys pua eläkeläisille, pöytätavuoroisesti omat lätkäturnausta, yhteisiä kummikoulutoiminnan sählyvuoroja ja viikoittainäytteensä taidoistaan. Vuosien var- isänä on korvaamaton.” sia ilmaisia uimalippuja. rella oppilaat ovat Olemme saaneet tuoda käyneet esiintymässä useaan otteeseen myös YBT:n toimitiloihin nähtäville piiYBT:llä. Arto Heikka kertoi yrityskumrustuksin höystettynä sillanrakennusmiuden merkityksestä vuonna 2011 YBT hankkeitamme. Viimeksi olemme miettiBetoniuutisissa: neet kuvallisin keinoin, millaiseksi Lapin - Suhteellisen kauan kestäneen kumtulevaisuus rakentuu?

Kun noita kuvia tarkastelee, näyttää kummiyrityksellämme olevan oppilaiden mielestä melkoinen vaikutusmahdollisuus alueemme tulevaisuuteen. Aktiivisena toimijana tunnettu Arto Heikka oli osaksi kummikoulutoiminnan kautta rakentamassa pohjoisen tulevaisuutta, josta hän edellä siteeratussa jutussa puhui. Viime maaliskuun lopulla Ylitorniolla saatiin suruviesti, kun pidetty opettaja menehtyi vaikean sydänsairauden murtamana. Artoa jäivät omaisten ja ystävien lisäksi kaipaamaan lukemattomat nykyiset ja entiset koululaiset, joiden elämäntietä hän oli opettajana viitoittanut. Arto Heikan merkitys kummikoulutoiminnan isänä on korvaamaton. Hänet tullaan muistamaan Ylitorniolla perheenisänä, urheilumiehenä ja läheisistään huolehtineena mallikelpoisena opettajana, jolle kotiseutu oli erittäin tärkeä.

YBT Betoniuutiset 12  
YBT Betoniuutiset 12  
Advertisement