Page 1

BETONIUUTISET YBT Oy:n asiakaslehti nro 10 | 2013

SCA Munksundin j채ttitoimitus s. 4-5

Lasisyd채n s. 23 Svappavaara.

Villa Valles s. 20

Juha Sipil채 YBT:ll채 s. 17


Sisällysluettelo

YBT OY YLITORNIO Valimotie 1 FI-95600 YLITORNIO tel. +358 400 93 0400 fax. +358 420 93 0400 ybt@ybt.fi

KUHMON BETONI OY Valimontie 11 FI-88900 KUHMO tel. +358 400 166 983 eero.pollanen@betoni.inet.fi www.kuhmonbetoni.fi

YBT OY RAAHE Betonimyllärinkatu 1 FI-92120 RAAHE tel. +358 50 582 9415 erkki@ybt.fi

PREFABMÄSTARNA SVERIGE AB Gamla Älvsbyvägen 15 SE-94331 ÖJEBYN tel. +46 10 499 55 00 info@prefabmastarna.se www.prefabmastarna.se

Pääkirjoitus

3

SCA Munksund

4-5

Vierailu Öjebynin elementtitehtaalla ja Munksundin paperitehtaalla

6

Agrimarket

7

Resiina-kortteli Oulun maamerkki

8

Lamellivillaelementeissä on monia etuja

10

Paula Aikio-Tallgren

11

Kuhmon Betoni täytti 50 vuotta

12

Asunnot työllistivät Raahen tehdasta

13

Kalle Hautajärvi

14-15

YBT Oy vastaanotti Ylitornion yrittäjäpalkinnon 16 Juha Sipilä vieraili YBT:llä

17

Merja Kyllönen vieraili YBT:llä

17

YBT:n historian virstanpylväät

18-19

Villa Valles

20

Viherrakentajan valinta

22

Asiakastyytyväisyys 2013

23

Terveiset Lasisydämen laulajattarelta

23

Passion Adventuren kuulumisia

24

YBT Ylitornio

Luleå Prefabmästarna Sverige AB Öjebyn

Oulu YBT Raahe

Kuhmon Betoni

RoPS 25 YBT lahjakkuuksien yhteistyökumppanina

26-27

Buraset sarjakuva

28

YBT Betoniuutiset nro 10 (12/2013)

Helsinki

Korkein luottoluokitus ©Soliditet

Stockholm

2012

Julkaisija: Painos: Päätoimittaja: Toimittajat: Käännökset: Ulkoasu: Paino:

YBT Oy 2000 kpl Mika Alapuranen Mika Kulju ja Sami Korkala Riitta Björk ja Kurt Juntti Avalon Oy Erweko Oy

2


BETONIUUTISET

YBT elää Ruotsista! Suhdannenäkymät ovat tätä kirjoitettaessa joulukuussa 2013 edelleenkin Suomessa hyvin nihkeät. Virkavallan toimenpiteet yritystukien ja muidenkin päätösten osalta vaikeuttavat negatiivisesti yritysten toimintaedellytyksiin etenkin Pohjois-Suomessa. Onneksi meillä YBT:llä on rakas naapurimaa Ruotsi, jonka kehitys on nousujohteista. Hyvänä mittarina maiden taloustilanteen välillä on bruttokansantuotteen kasvu Ruotsissa ja samanaikainen lasku Suomessa. Ruotsissa koko maa pidetään myös valtion tukemana asuttuna ja esimerkiksi kuljetustuki 400 kilometrin matkalle Ruotsissa on 40 prosenttia, kun se on Suomessa 4,4 prosenttia. YBT on ollut jo vuosia betonielementtien suurin suomalainen viejäyritys, ja vuonna 2013 Ruotsin viennin osuus oli yli 70 prosenttia liikevaihdosta. Ruotsalainen yhteisyrityksemme Lujabetonin kanssa – Prefabmästarna Sverige Ab Öjebynissä – on lähtenyt hyvin käyntiin ja yhteistyö toimii erinomaisesti. Ensimmäisiä elementtitoimituksia PFM:n tehtaalta on toimitettu myös YBT:n Oulun ja Lapin läänin rakennuskohteisiin. Ruotsista kuuluu myös muita hyviä uutisia, sillä YBT:n suurin meneillään oleva työmaa on Piteåssa SCA Munksundin paperitehtaalla. YBT vastaa uuden meesauunitehtaan elementtitoimituksista suunnittelusta asennukseen. Toimitus on YBT:n historian toiseksi suurin ja arvoltaan yli 40 miljoonaa kruunua. Tärkeänä yhteistyökumppanina tässä ja aiemmissakin Ruotsin projekteissa ovat olleet kaksi diplomiinsinööriä, Arkins Suunnittelu Oy:n Kalle Hautajärvi ja työmaan projektipäällikkö Krister Jansson. Ruotsin viennin merkitystä Suomen

markkinoiden vaikeana aikana ei voi korostaa liikaa. Voidaan sanoa suoraan, että YBT elää Ruotsista! Vaikka suhdanteet ja valuuttakurssit vaihtelevat, näyttää kaikkien yritysryppääseemme kuuluvien tehtaiden tulevaisuus hyvältä. Kuhmon Betoni täytti kunniakkaat 50 vuotta, ja tuotantotilojen rakennusinvestoinnit pystytään rahoittamaan tulorahoituksella. Luonnollisesti myös Raahen ja Ylitornion tehtaamme ovat taloudellisesti vakaalla pohjalla, ja YBT tekikin 2013 historiansa parhaan tuloksen. Kaiken kaikkiaan YBT:llä on vahva usko tulevaisuuteen. Meillä on maailman parhaat työntekijät sekä hyvät ja luottamukselliset yhteistyökumppanuudet. Ennen kaikkea asiakkaamme luottavat meihin. YBT aloitti toimintansa vuonna 1992, jolloin Suomi oli historiansa pahimmassa lamassa. Silloin oli pakko uskoa, että ”rakentaminen ei lopu koskaan.” Usko kannatti, sillä yksikään laskusuhdanne ei kestä ikuisesti. Näin on myös tällä kertaa. ”Periksi ei anneta” -asenteella pärjätään kyllä myös jatkossa.

Rakentavasti, Juha Alapuranen toimitusjohtaja

Juha Alapuranen ja projektipäällikkö DI Krister Jansson SCA Munksundin laajennuksen työmaalla marraskuussa 2013.

3


BETONIUUTISET

YBT toimittaa SCA Munksundin laajennuksen Toiseksi suurin yksittäinen toimitus yrityksen historiassa Kolmessa kuukaudessa työmaan elementtiasennukset ovat jo loppusuoralla, minkä tärkein edellytys on taas kerran ollut saumaton yhteistyö pääurakoitsija Nåiden Bygg Ab:n kanssa.

4


BETONIUUTISET

YBT vastaa betonielementtien kokonaistoimituksesta suunnittelusta asennukseen SCA (Svenska Cellulosa Aktiebolaget) Munksundin paperitehtaalle Piteåån, jonne rakennetaan uusi meesauuni. Meesauuni on jättimäinen laitos, jossa meesa poltetaan kalkiksi osana sellunvalmistusta. Elementtitoimitus käsittää runkoelementtejä, pilareita, palkkeja, välipohja- ja kattolaattoja, lattiarännejä, tiilipintaisia julkisivuelementtejä sekä sisäseiniä. Elementit tulevat yhteensä neljään uuteen rakennukseen: Meesan märkäpään ja kuivapään lähes 40 metriä korkeat rakennukset, biopolttoainetehdas ja koneistorakennus. Meesauuni on suuri kalteva ja pyörivä teräsputki märkä- ja kuivapään välillä.

Elementtejä projektiin tulee noin 1200 kpl. Kokonaisuudessaan urakka kestää ensi kevääseen asti. – Kauppahinta on 4,5 miljoonaa euroa, mikä tekee sopimuksesta toiseksi suurimman koko YBT:n historiassa. Ainoastaan vuoden 2005 toimitus LKAB:lle on ollut suurempi. Olemme erittäin tyytyväisiä siihen, että Ruotsin vientimme vetää edelleen erinomaisella tavalla, kuvailee YBT:n toimitusjohtaja Juha Alapuranen. YBT:stä on tullut vuosien varrella SCAkonsernin vakiotoimittaja, kun tehtaita on laajennettu useammassa vaiheessa. YBT teki ensimmäiset toimitukset SCA:lle jo vuonna 2006. – Kaikkien SCA-projektiemme suun-

nittelusta on vastannut oululainen Arkins Suunnittelu Oy, jonka suunnittelupäällikkönä on DI Kalle Hautajärvi. Tärkeässä roolissa Ruotsin vientimme kannalta on ollut myös projektipäällikkömme Krister Jansson, joka tekee hyvää työtä vuodesta toiseen, kertoo Juha Alapuranen. Toimitusjohtaja Alapurasen mukaan tuorein toimitus ei kuitenkaan syö YBT:n kapasiteettia kokonaisuudessaan. – YBT:n kaikki tehtaat pystyvät edelleen myös nopeisiin toimituksiin, toteaa Alapuranen.

5


BETONIUUTISET

YBT vieraili Öjebynin elementtitehtaalla ja Munksundin paperitehtaalla

6

PFM:n tuotantopäällikkö Leif Juntti.

PFM:n toimitusjohtaja Rolf Skoog.

YBT:n Raahen ja Ylitornion tehtaiden työntekijöitä ja koko joukko yhteistyökumppaneiden edustajia kävi syyskuussa 2013 tutustumassa Prefabmästarna Sverige AB:n toimintaan Ruotsin Öjebynissä. YBT omistaa Prefabmästarna Sverige AB:n tasaosuudella yhdessä Lujabetonin kanssa. – Markkinatilanteemme oli syksyn (2013) mittaan haastava ja olemme tehneet töitä laajalla säteellä. Suhtaudumme kuitenkin talveen erittäin luottavaisin mielin, kertoo Prefabmästarna Sverige AB:n toimitusjohtaja Rolf Skoog.

Loppuvuodesta 2013 Öjebynin tehtaalta toimitettiin elementtejä mm. Tukholman parkkitaloprojektiin, Piteån kulttuuritalon rakennustyömaalle ja kalanjalostuslaitokselle Norjan Gratangeniin. Melkein uutena aluevaltauksena ovat toimitukset Suomeen. – Toimitamme elementtejä Suomeen ensimmäistä kertaa yli kymmeneen vuoteen. Hyvä Suomi! hehkuttaa Rolf Skoog. YBT:n edustajat kävivät myös tutustumassa SCA Munksundin paperitehtaaseen Piteåssa, jonne rakennetaan uusi meesauuni. YBT:n osalta kyseessä on suuri beto-

Toimituk sia Suomeen Öjebynin tehtaalta !

nielementtien kokonaistoimitus suunnittelusta asennukseen. Matkan aikana suunniteltiin YBT:n asiakasvideon päivitystä ja kerättiin materiaalia joulukuun asiakaslehteä varten. Ekskursio sisälsi myös virkistäytymistä kuuluisassa Pite Havsbad-kylpylässä.


BETONIUUTISET

Agrimarketin tuotantorakentamisesta Pohjanmaalla vastaava Erkki Kangasvieri ja ylitorniolainen maanviljelijä Mikko Savikuja tarkkailemassa YBT:n toimittamia elementtejä.

Agrimarket luottaa YBT:n laatuun YBT on toimittanut betonielementtejä maatalousrakentamisen tarpeisiin koko historiansa ajan. Vuonna 2013 tämä erikoisala sai yrityksen toiminnassa valtakunnallisen ulottuvuuden, kun yhteistyösopimus Agrimarketin kanssa solmittiin. Agrimarket-ketju tekee maatalous-, kone-, puutarha- ja harraste-eläintuotekauppaa. Agrimarketit ovat maanlaajuinen myymälä- ja palveluverkosto, jonka muodostavat Hankkija Oy, Etelä-Pohjanmaan Osuuskauppa, Suur-Seudun Osuuskauppa ja Kymenlaakson Agrimarket Oy. - Agrimarket on yksi maan johtavia toimijoita maataloudessa. Laaja myymäläverkosto, verkkokauppa ja monikanavaisuus

mahdollistavat asiakkaidemme luotettavan palvelun koko maassa. Haimme betonielementteihin kriteereitämne vastaavaa toimittajaa ja YBT:n hyvälaatuiset tuotteet, toiminnan vastuullisuus ja luotettavuus vakuuttivat, sanoo Agrimarketin tuotantorakentamisen myyntipäällikkö Kari Lehtiniemi. Kokonaisuudessaan YBT:n näytöt puhuivat puolestaan yhteistyökumppania valittaessa: - Laaja tuotevalikoima, toimitusvarmuus sekä vakavaraisuus ja hyvä maine asiakaskentässä, lisää Agrimarketin tuotantorakentamisesta Pohjanmaalla vastaava Erkki Kangasvieri.

Kangasvieri korostaa, että yhteistyö YBT:n kanssa takaa toimintavarmuuden ja laadun ympäri Suomea. Myös Agrimarketin laaja myymäläverkosto auttaa tuotteiden valtakunnallisessa myynnissä. Tällä hetkellä eteläisin toimituskohde on ollut Piikkiössä, ja vuoden 2014 mittaan valtakunnallisuuden odotetaan kasvavan. Malliesimerkki onnistuneesta yhteistyöstä löytyy YBT:n kotikulmilta: - Mikko Savikujan kohteessa toimitukset menivät osaltamme juuri niin kuin asiakkaan kanssa sovittiin. Ja tyytyväisyys toimittamiemme tuotteiden kohdalla on ollut 100 prosenttia, päättää Kangasvieri.

7


BETONIUUTISET

Resiina-korttelista tulee Oulun maamerkki. Havainnekuva: Arkkitehtitoimisto Pekka Lukkaroinen Oy

YBT toimittaa Oulun suurimman ja korkeimman asuntokohteen betonielementit 8

Vuoden 2015 maaliskuussa Oulun keskustan maamerkkinä seisoo 12-kerroksinen asuinkerrostalo Resiina. YBT ja Resiina-korttelia rakentava YIT ovat sopineet elementtitoimituksista korttelin kahteen ensimmäiseen kerrostaloon, joten YBT:n työn jälki näkyy pitkälle. Etu-Lyötyn modernille kerrostaloalueelle nousevan Resiinan julkisivuissa käytetään YBT:n ohutrapattuja elementtejä. Samanlaisia julkisivuja ei Oulussa juuri ole. – Ehkä Oulun kaupungin kaavoituksessa mieli on muuttunut hieman ja nyt sallitaan myös korkeampi rakentaminen, kohteen vastaava rakennusmestari Jorma Manninen arvelee.


BETONIUUTISET

Resiina-korttelin rakentaminen aloitettiin alhaalta.

Resiinan elementtikatselmus joulukuussa 2013 YBT:n Ylitornion tehtaalla. Vasemmalta rakennesuunnittelija Lauri Klementti, YIT Rakennuksen Marjatta Sipola ja Jani P. Lahti, YBT:n tuotantopäällikkö Pertti Pirttikoski, valvoja Risto Lohi sekä työmaan vastaavat Jorma Manninen ja Jari Mäki-Penttilä.

YBT on toimittanut vastaavia elementtejä pääkaupunkiseudulle jo viime vuosituhannen puolella. Yhtenäinen ja saumaton julkisivupinta on tyylikäs ja elementtiratkaisu nopeuttaa myös rakentamista. – Saamme nopeasti rakennuksen vaipan tiiviiksi ja lämmöt päälle. Resiina on projektina haastava, sillä maan päälle tulee 12 kerrosta ja maan alle kaksi. Asuntojen lisäksi rakennuksiin tulee myös liiketilaa. – Tämä on ehdottomasti mielenkiintoisin asuntokohde, jossa olen ollut mukana. Rakentaminen alkoi yli viisi metriä pohjaveden pinnan alapuolelta. Elementtejä alkoi nousta maan pinnalle loppuvuodesta.

YBT:n elementtejä paraatipaikoilla YBT toimittaa kahden ensimmäisen tornitalon pilarit sekä sokkeli-, väliseinä-, sisäkuorija nauhaelementit. Myös parvekkeiden ulokelaatat ja rapatut ulkoseinäelementit tulevat YBT:ltä. Kaiken kaikkiaan ensimmäisen talon toimitus käsittää 374 elementtiä. Manninen on aiemminkin tehnyt yhteistyötä YBT:n kanssa. – YBT:n toimitusvarmuus on todella hyvä. Kun elementtitoimitus luvataan tie-

tyksi päiväksi, se myös tulee silloin. Lisäksi yhteydenpito YBT:n ja asiakkaan välillä on kaksisuuntaista, mikä on todella hyvä asia. YBT on valikoitunut YIT:n näyttävimpien kohteiden toimittajaksi pohjoisessa. YBT toimitti betonielementtejä muun muassa Oulun Merijalinraittiin sekä Raahen Merisimpukkaan.

9


BETONIUUTISET

Lamellivillaelementeissä on monia etuja As. Oy Ison-Antintie 5 Helsingissä on toteutettu YBT:n elementeillä.

Lakewood Oy:n Hannu Taskinen tutustui YBT:n toimintatapaan rakentaessaan arvopaikalle Helsingin Marjaniemeen neljä paritaloa YBT:n elementeistä. Yhteistyö jatkuu myös aluillaan olevassa pientaloprojektissa. – Ensimmäisellä kerralla opettelimme pelikaverin toimintatapoja ja nyt tiedämme mihin lähdemme. Kokeilu oli positiivinen, YBT osoittautui laadukkaaksi ja asiakaslähtöiseksi kumppaniksi, Taskinen sanoo. Keväällä valmistuneeseen kohteeseen (As. Oy Ison-Antintie 5) YBT toimitti rungon ja seinät. Loppuvuodesta aloitettuun kohteeseen tulevat YBT:n kautta myös ontelolaatat.

10

Varma ja nopea elementti Alalla 28 vuotta toiminut Taskinen valitsi molempiin kohteisiin YBT:n lamellivillaelementit. Ratkaisu sopii kaikin puolin hyvin Lakewood Oy:n tarpeisiin. – Valvotuissa olosuhteissa tehdyissä elementeissä työvirheiden mahdollisuus on minimoitu. Lisäksi kosteuden hallinta toimii, kun elementit tehdään kuivissa ja lämpimissä halleissa. Ammattirakentajalle hinta on luonnollisesti tärkeä tekijä, mutta ei kaikki kaikessa.

– Sekin täytyy ottaa huomioon, miten tuotteet soveltuvat toimintaan ja minkälaiset toimintatavat yhteistyökumppanilla on. Kun toimitus tulee sovitusti, rakentajalla on paremmat mahdollisuudet pysyä itse aikataulussa. – Aika on rahaa ja tällä alalla työmaiden kierto pitää saada järkeväksi. Lamellivillaelementit nopeuttavat myös itse rakentamista. Seitsemän viikkoa elementtitoimituksesta taloissa oli lämmöt päällä. Vaikka maailmanlaajuiset talousmyllerrykset heilauttelevat kuluttajien kysyntää, pitkään alalla toimineet kyllä tietävät rakentamisesta olennaisen: se ei lopu koskaan. – Ei ihmisten halu asuntojen ostoon ole hävinnyt mihinkään, mutta kyky on monestakin syystä. Kun patoutuma purkaantuu, asuntokauppa käy taas kovasti. Lähinnä pääkaupunkiseudulla toimiva Lakewood Oy rakentaa asuintaloja kerrostaloista pientaloihin ja toteuttaa myös saneerauksia.


VIERASKYNÄ

BETONIUUTISET

Erikoistumalla ja rohkiasenteella markkinoiden metsästykseen Luin äskettäin mielenkiintoisen kuvauksen yritysten muuttuvista toimintaympäristöistä. Menestyvät yritykset ovat muuttuneet pysyvistä viljelijöistä ”vaeltajiksi”, jotka jatkuvasti joutuvat etsimään paikkaansa maailmalla. Muutos on ajanut yrityksiä entistä kovatahtisempaan erikoistumiseen. Tuoreen suomalaistutkimuksen mukaan erikoistuminen on juuri menestyvien kasvuyritysten salaisuus, eikä niinkään toimialan kollektiivinen kasvu. Tämä on lohduttava tieto niille firmoille, jotka eivät kuulu valtion virallisiin kasvuklustereihin. Kasvuyritykset ovat kuitenkin usein perinteisten toimialojen yrityksiä, jotka ovat rohjenneet laajentua ja vieläpä kansainvälistyäkin taloustaantumista huolimatta. On mainiota, että Suomessa satsataan nyt kovasti kansainvälistymishankkeisiin ja erilaisiin koulutuksiin. Hanketta pukkaa toisen perään, mutta monet rajan yli Ruotsiin ja Norjaan menneet yrittäjät tietävät, että yksinkertainen on kaunista. Bisneksessä tärkeää on läsnäolo, niin asiakkaan

mielessä kuin silmissäkin. Kauppa tehdään edelleenkin ihmisten kesken, eivät niitä yritykset tai korporaatiot tee. Kulttuurieroista ei kannata tehdä uskontoa, sillä maalaisjärjellä ja huumorilla pääsee pitkälle. Aluepolitiikkaa pidetään Suomessa aikansa eläneenä terminä, jonka huippukautta olivat 1960-1970-luvut. Se on harmi, sillä esimerkiksi Norja näyttää mallia mutkattomasta pohjoisten alueiden aluepolitiikasta. Norjassa tunnustetaan pohjoisen elinympäristön erityisolosuhteet ja laitetaan reilusti houkuttimia sekä ihmisille että yrityksille. Verohuojennukset ja muut Pohjois-Norjassa sovellettavat aluepoliittiset tuet ovat pysyviä tai ainakin pitkäaikaisia. Tällä on iso ero Suomen vastaaviin lyhytaikaisiin kokeiluihin, jotka loppuvat usein ennen kuin yritykset tai kansalaiset ovat niiden olemassaoloa edes huomanneet. Fiksu ja terve aluepolitiikka on kuitenkin edelleen tervetullut kädenojennus pohjoisessa ja harvaan asutuilla alueilla toimiville yrityksille.

Sen sijaan Suomessa jaksetaan väitellä vuodesta toiseen yritysten kuljetustuen oikeutuksen perään. Lappilaiset yritykset ihmettelevät, miten kuljetustuki voisi edes teoreettisesti vääristää kilpailua. Kuljetustuella ei faktisesti voi tehdä muuta, kuin tasata etäisyyksistä johtuvia kuljetuskustannukset. Mielestäni osuvampi kuljetustuen slogan onkin, että Samalle viivalle. Ylitorniolainen YBT on loistava esimerkki pohjoisesta osaajasta, joka on pärjännyt koko olemassaolonsa ajan hankalissakin markkinatilanteissa nimenomaan erikoistumalla ja rohkiasenteella. Paula Aikio-Tallgren Lapin Yrittäjät ry:n puheenjohtaja

11


BETONIUUTISET

Kuhmon Betoni täytti 50 vuotta Toiminta alkoi Mammankaivon montulla toukokuussa 1963 Kuhmon Betoni syntyi keväällä 1963, kun Oskari Pöllänen hankki omistukseensa Kuhmon Sementtivalimon. Yrityksen ensimmäinen lehti-ilmoitus julkaistiin 12. toukokuuta 1963, jota voidaan pitää Kuhmon Betonin syntymäpäivänä. Yrityksen toimintaperiaatteet tulivat esille jo ensimmäisestä lehti-ilmoituksesta, jossa Pöllänen kertoi seuraavaa: – Pitkäaikainen kokemukseni alalla ja tunnollisuus normivaatimuksissa takaavat tuotteiden ensiluokkaisen laadun. Oskari Pöllänen oli tuossa vaiheessa jo kokenut betonimies, sillä hän oli tehnyt jo aiemmin tiiliä ja kaivonrenkaita omassa pihapiirissään. – Yrityksen toiminta alkoi Mammankaivon montulla Kuhmon keskustan tuntumassa, ja nykyiselle paikalle teollisuusalueelle muutimme 1970-luvun alussa. Aluksi tuotteet menivät maatalousrakentamiseen, mutta vuonna 1980 siirryimme valmistamaan myös elementtejä. Toiminnan laajentuessa yrityksen nimi muutettiin Kuhmon Betoniksi, kertoo Oskari Pölläsen poika Eero Pöllänen. Kuhmon Betonin nykyinen toimitusjohta-

12

ja Eero Pöllänen on toisen polven betonimies, joka valmistui rakennusinsinööriksi vuonna 1978. Samana vuonna hän hankki 10 prosentin osuuden yrityksestä. – Päivääkään en ole ollut muissa töissä. Vuonna 1983 sain ensimmäisen luokan betonityöjohtajan pätevyyden ja samana vuonna hankin isäni perustaman yrityksen koko osakekannan omistukseeni, muistelee Pöllänen. Pölläsen mukaan yrittäjänuran kovimmat vaiheet osuivat 1990-luvun alun lamaan. Kokemuksen perusteella nykyiset suhdanneherkät ajat eivät ole uusi kokemus. – Nyt näyttää vähän pilviseltä, toivottavasti taivas taas selkenee, toteaa Pöllänen.

Parasta AAA-luokkaa Nykyään Kuhmon Betonin päätuotteita ovat betonijulkisivut, siltaelementit, melukaide-elementit ja vaativat erikoiselementit. Yrityksen tuotteita toimitetaan koko Suomen alueelle.

Toisen polven betonimies Kuhmon Betoni Oy:n toimitusjohtaja Eero Pöllänen.

Vuonna 2009 Alapurasen veljekset Juha, Reijo ja Mika tulivat Kuhmon Betonin enemmistöosakkaiksi. Eero Pöllänen omistaa edelleen kuudesosan yrityksestä. – Meille on monella tapaa suurta hyötyä vahvasta omistajasta, joka parantaa kilpailukykyämme. Täydennämme hyvin YBT:n tuotevalikoimaa ja samalla maantieteellistä toimialuetta, kertoo Eero Pöllänen. Kuhmon Betonin valmistamat betonielementit sekä tiehallinnon siltaelementit kuuluvat Inspecta Sertifiointi Oy:n rakennustuotteiden tarkastustoiminnan piiriin. Kuhmon Betoni kuuluu parhaaseen AAA-luottoluokitukseen. Kuhmon Betonin tehtaan tuorein laajennus valmistuu vuoden 2013 loppuun mennessä. Yhteensä uutta tilaa syntyy 700 neliötä, josta kaksi kolmasosaa on tuotantotilaa. – Minulle on erittäin tärkeä asia, että isäni perustama yritys pysyy elinvoimaisena ja työpaikat säilyvät, summaa Pöllänen tähänastista elämäntyötään.


BETONIUUTISET

Asunnot työllistivät Raahen tehdasta

Erkki Maliniemi K.Oy Meritähden parvekkeella, joka on valmistettu uudella hiekkapuhallusta jäljittelevällä Okarian mattopinnalla.

YBT:n Raahen tehtaalla keskityttiin viime vuonna enimmäkseen asuntorakentamisen elementtituotantoon. – Mahdollinen ydinvoimalan tuleminen alueelle on näkynyt jonkin verran tehdashallien laajennuksina. Täällä ollaan odottavalla kannalla, Raahen tehdaspäällikkö Erkki Maliniemi sanoo. – Kaiken kaikkiaan Raahessa alkuvuosi oli hieman rauhallisempaa, mutta tahti kiihtyi koko ajan loppuvuotta kohti.

Raahen tehtaasta toimitettiin kuluneen vuoden aikana elementtejä muun muassa As. Oy Merihelmeen Raaheen, TA-Asumisoikeus Oy:n kerrostalokohteeseen Jyväskylään ja Kalajoelle Kiinteistö Oy Hiekkasärkkien Meritähteen. Kalajoen näyttävä huoneistohotelli valmistuu mukavasti ennen kesän lomaasuntomessuja. Muun muassa Oulun asunto-osakeyhtiökohteet kuten Resiina, Viskaali ja Skuutti

tietävät tekemistä myös uudelle vuodelle. Myös pääkaupunkiseudulla on aluillaan As. Oy Helsingin Kukkaniityntie 17. YBT:n kiitelty toimitusvarmuus syntyy asenteesta ja hyvästä suunnittelusta. – Panostamme asiaan paljon ja pystymme muuntautumaan joustavasti. YBT:n muut tehtaat voivat mahdollisuuksiensa mukaan auttaa, jos yhdellä tulee kiire, Maliniemi kertoo.

13


BETONIUUTISET

Henkilökuvassa Kalle Hautajärvi

Sanansa mittainen mies Kalle Hautajärvi esittelemässä SCA Munksundin tehtaan laajennuksen rakenteita.

FAKTABOKSI Kalle Hautajärvi s. 1961 Salla DI Oulun yliopisto 1986 Finnmap Oy 1986-1990 Arkins Suunnittelu Oy 1990Perheessä vaimo ja kaksi aikuista lasta Harrastukset: metsästys, kalastus, kuntoilu, metsänhoito ja lukeminen

14

Arkins Suunnittelu Oy:n rakennesuunnittelijan DI Kalle Hautajärven ja YBT:n yhteistyö alkoi Norjan projekteissa vuonna 1998 eikä loppua ole näkyvissä.

Sallassa syntynyt Kalle Hautajärvi oli tehnyt jo pitkän ammattiuran ennen tapaamistaan YBT:n toimitusjohtajan Juha Alapurasen kanssa 15 vuotta sitten. Oulun yliopiston kasvatti viihtyi Helsingissä vuodet 1986-1990, minkä jälkeen miehen omien sanojen mukaan ”piti päästä takaisin pohjoisen metsästysmaille”. – Työskentelin Suomen suurimmassa toimistossa Finnmapissa, josta siirryin nykyisen työnantajani Arkinsin leipiin. Lähes heti palattuani pohjoiseen iski vuosien 1991-1993 suuri lama, minkä jälkeen töitä


BETONIUUTISET

”YBT:n miesten sanaan voi aina luottaa”

Diplomi-insinööri Kalle Hautajärvi ja YBT Betoniuutisten vakiotoimittaja Mika Kulju tutustumassa Lapin sodan taistelupaikkoihin Ranuan Ylimaassa 8. lokakuuta 2013. Samana päivänä julkaistiin Kuljun teos Lapin sota 1944-1945.

ei ollut muualla kuin Venäjällä, josta minulla oli jo ennestään kokemusta, muistelee Hautajärvi. Venäjän vuodet olivat Hautajärven mukaan värikkäitä, sillä niiden aikana itäinen naapurimaa siirtyi kommunismista kapitalismiin. Hautajärvi näki koko ”suuren ja mahtavan” kaikessa laajuudessaan. – Neuvostoliiton projekteissa aloitin vuonna 1989 Kostamuksen huonekalutehtaan pää- ja rakennesuunnittelijana, ja viimeisin Venäjän projekti on ollut vuonna

2010 Pietariin tennisklubi. Sotilaskyläprojekteja oli 1990-luvulla tosi paljon ympäri Venäjää, suurimmat projektimme olivat Murmanskin kahden valtion omistaman pankin suunnittelutehtävät, kertoo Hautajärvi. Hautajärven kansainvälinen kokemus ei rajoitu pelkästään Venäjälle, vaan hänen asiantuntemustaan on hyödynnetty Japanin vientihankkeita myöten.

YBT:n luottomiehenä Hautajärvi on ollut elementtien rakennesuunnittelijana kaikissa suurissa teollisuusprojekteissa, joista haastavimpia ovat olleet LKAB:n rikastamo Jällivaarassa ja Northlandin terminaali Pitkäjärvellä Svappavaarassa sekä Boden energin voimalaitos. - Projekteissa suurimmat haasteet ovat olleet tiukka aikataulu ja massiiviset kuormitukset, jotka rakenteiden pitää kestää, korostaa Hautajärvi. Työmäärältään suurin projekti on ollut SCA:n Munksundin paperitehtaan laajennus. – Projekti ei käsittänyt pelkästään elementtisuunnittelua, vaan myös rungon rakennesuunnittelun kokonaisuudessaan, toteaa Hautajärvi. Hautajärven mukaan Arkinsin ja YBT:n sujuvassa yhteistyössä ei ole mitään suurta salaisuutta, vaan kaikki perustuu pohjoisen miesten suorasukaiseen ja rehtiin meininkiin. – YBT:n miesten sanaan voi aina luottaa, mikä on kaiken mielekkään yhteistyön perusta. Henkilökemia toimii, kehuu Hautajärvi.  

Tarkan työn ammattilainen YBT:n työntekijät tuntevat Hautajärven äärimmäisen tarkkana ja särmänä ammattilaisena, joka puuttuu projektissa jokaiseen pieneenkin yksityiskohtaan. – Tässä työssä pitää olla äärimmäisen tarkka. Lisäksi tarvitaan nopeaa matemaattista asioiden ratkaisukykyä ja kolmiulotteista ajattelua. Jokainen projekti on erilainen, ja jokaisessa maassa on oma toimintakulttuurinsa. Kahta samanlaista työpäivää ei ole.  Siksi työ on mielekästä, päättää Hautajärvi.

15


BETONIUUTISET

Ylitornion Yrittäjät Oy:n yrittäjäpalkinto pitkän linjan perheyritykselle Yrittäjäpalkinnon luovutustilaisuudessa kunnanvaltuuston puheenjohtaja Reeta Laitinen, Ylitornion Yrittäjien puheenjohtaja Mirja Heinonen, Suomen Yrittäjien varapuheenjohtaja Jyrki Mäkynen, Alapurasen veljekset Reijo, Mika ja Juha sekä puhumassa Ylitornion kunnanjohtaja Tapani Melaluoto.

YBT Oy vastaanotti lauantaina 26. lokakuuta 2013 Ylitornion yrittäjäpalkinnon, josta yrityksen perustajat ovat erittäin kiitollisia ja ilahtuneita. Palkinnon kunniaksi julkaisemme tiivistelmän YBT:n tarinasta. Alapurasen perheessä yritystoiminta alkoi jo vuonna 1958, jolloin Erkki Alapuranen perusti Ylitornion Sementtivalimon Nuotiorannalle. Perheen pojat tottuivat pienestä pitäen yrityksen töihin ja päättivät seurata isänsä jalanjälkiä yrittäjinä. Vuonna 1991 Erkki, Juha, Reijo ja Mika Alapuranen alkoivat suunnitella uutta yritystä. Tärkeässä roolissa uuden yrityksen perustamisvaiheessa oli Ylitornion silloinen kunnanjohtaja Tuomo Karjalainen, joka osasi pitää paikkakunnan yritysten puolta. Ylitorniolle oli myönnetty merkittävä KTM:n avustus vastaanottohallin

16

rakentamiseen, mutta hanke oli kuivunut kasaan. Karjalaisen peräänantamattomalla asenteella avustus taisteltiin käytettäväksi uuden teollisuushallin rakentamiseen. Alapurasten perheyritys YBT näki päivänvalon vuonna 1992, jolloin perustajilta vaadittiin vahvaa tulevaisuudenuskoa. Suomi oli tuolloin ajautumassa historiansa syvimpään lamaan, jota kesti rakennusalalla vuoteen 1996 saakka. Vuosina 1992-1996 Suomessa kaatui peräti 70 betonialan yritystä. YBT kuitenkin selvisi vaikeista ajoista ja nousi menestyjäksi jo ennen vuosituhannen vaihdetta. YBT:n historian yksi kohokohdista nähtiin vuonna 2005, kun LKAB:n massiivinen viiden miljoonan euron yksittäinen tilaus merkitsi liikevaihdon tuplausta. Kun kesällä 2008 vietettiin Alapurasten perheyritysten 50-vuotisjuhlia, oli YBT:n liikevaihto yli 10 miljoonaa euroa. Samoissa juhlissa puhunut elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen maalasi Lapille hienoa lähitulevaisuutta, ja kaikkiaan tunnelma oli hyvin optimistinen.

Kaikki kuitenkin muuttui jo saman vuoden lokakuussa, jolloin rakennusala syöksyi rytinällä laskusuhdanteeseen. Joulukuussa YBT joutui lomauttamaan kaikki työntekijänsä, ja vuoden 2009 liikevaihdon pudotus oli peräti 60 prosenttia. Näistäkin kovista ajoista on selvitty, ja kuluvana vuonna YBT:n liikevaihto tulee olemaan noin kahdeksan miljoonaa euroa. Mistään noususuhdanteesta ei voida kuitenkaan puhua, sillä tuleva talvi tulee olemaan rakennusalalla erittäin haasteellinen. Kaikkiaan viimeiset pari vuotta ovat olleet hyvin tapahtumarikkaita. Vuoden 2012 kesällä YBT osti yhdessä Lujabetonin kanssa Piteån Öjebynistä tehtaan konkurssipesän, jonka pohjalle perustettiin tasaosuuksin yhteisyritys Prefabmästarna Sverige AB, joka on yrityksenä noin puolet suurempi kuin YBT. Öjebynin tehtaan ansiosta YBT on onnistunut vahvistamaan asemiaan Ruotsin markkinoilla. Vuosien varrella Alapurasen veljekset ovat oppineet arvostamaan niitä tekijöitä,


BETONIUUTISET

Ylitornion visiittinsä yhteydessä Juha Sipilä vieraili myös YBT:n tehtaalla ja pääkonttorilla. Sipilä oli vakuuttunut näkemästään.

Tilaisuutta kunnioitti läsnäolollaan myös Suomen Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä, joka kättelee kuvassa Ylitornion kunnanjohtajan Tapani Melaluodon kanssa. Kuvassa myös Reeta Laitinen, Lapin Yrittäjien puheenjohtaja Paula Aikio-Tallgren ja kansanedustaja Simo Rundgren.

jotka ovat nostaneet YBT:n Ylitornion toiseksi suurimmaksi työnantajaksi heti kunnan jälkeen. Kaiken perustana ovat olleet vanhempien antama roolimalli, perheen yhtenäisyys, uskolliset asiakkaat ja ennen kaikkea erinomaiset työntekijät.

YBT:n historia sai alkunsa Nuotiorannan kylästä. YBT onkin Nuotiorannan koulun 3.-4.-luokan kummiyritys, jonka vieraana oppilaat kävivät tammikuussa 2013. Samana päivänä YBT:llä vieraili liikenneministeri Merja Kyllönen, jolle lapset lauloivat onnittelulaulun syntymäpäivän kunniaksi. Aikuiset keskustelivat Kyllösen kanssa muun muassa kuljetustuesta, kun taas lasten suurimman kiinnostuksen kohteena oli YBT:n oma nosturi. Tehtaalla vierailun yhteydessä liikenneministeri tutustui muun muassa graafisen betonin valmistukseen.

17


BETONIUUTISET

YBT:n historian virstanpylväät

2003 Ylitornion Betonituote palkittiin Länsipohjan Yrittäjien alueellisella yrittäjäpalkinnolla Saariselän yrittäjäjuhlassa.

1992 Ylitornion Betonituote Oy perustettiin.

1958-2002. Ylitornion Sementtivalimo ja Betoniasema Oy toimi Nuotiorannalla Erkki Alapurasen johtamana.

1958

18

1992

1993 Tuotannollinen toiminta alkoi Kopanmäen teollisuusalueella. Ensimmäinen työkohde oli Ylitornion Kallijoen siltaelementtitoimitus Lapin Metsälautakunnalle. Ensimmäinen tilikausi päättyi 20 vuotta sitten 31.12.1993.

1993

1998 YBT:n omistajista Juha ja Reijo Alapuranen lähtivät mukaan Ruotsin Vuollerimissä kattotiiliä valmistaneeseen tehtaaseen (Aroof Arctic AB), joka jouduttiin ajamaan alas 2000-luvun alussa.

1998


BETONIUUTISET

2004 YBT laajentui Raaheen Ruskon Betonilta vuokraamiin tehdastiloihin, jossa työskentelee nykyään keskimäärin 12 työntekijää.

2008 ”Parasta betonista vuodesta 1958” historiateos julkaistiin. Alapurasten 50-vuotista betoniyritystoimintaa juhlittiin asiakkaiden, henkilökunnan ja sidosryhmien edustajien kanssa.

2009 YBT:n omistajat mukaan Kuhmon Betoni Oy:n omistajiksi Kuhmo Invest Oy:n ostettua 5/6 yhtiöstä. Kuhmon Betoni Oy on toiminut vuodesta 1963 asti ja työllistää 12 betoniammattilaista.  

2005 YBT ja Ruskon Betoni ostivat tasaosuuksin YM-Elementti Oy:n liiketoiminnan irtaimistoineen. Nord Elementti perustettiin ja Juha Alapuranen perustetun yhtiön toimitusjohtajaksi.

2003

2004

2005

2007 YBT:n panostukset koulutukseen ja oppilaitosyhteistyöhön palkittiin vuoden koulutusmyönteisen työyhteisön palkinnolla.

2007

2013 Ylitornion Yrittäjät Oy:n yrittäjäpalkinto.

2012 YBT ja Lujabetoni ostivat tasaosuuksin Ruotsin Öjebynissä alun perin vuonna 1916 perustetun betonielementtitehtaan. Perustettu Prefabmästarna Sverige Ab työllistää keskimäärin 60 työntekijää.

2008

2009

2007 Nord Elementti osti Rajavillen liiketoiminnat (yhtiön nimeksi Rajaville Oy). Omistajiksi tulivat Parma Oy 47,5 % osuudella ja YBT, Ruskon Betoni Oy ja Betset Oy kukin 17,5 % osuuksilla. Kuusi vuotta myöhemmin Parma osti koko osakekannan.

2012

2013

19


BETONIUUTISET

Yksilöllinen kivitalo Kiimingissä

Villa Vallesissa on uskallettu käyttää myös väriä. Persoonallisen ratkaisun ansiosta tontin neliöt ovat tehokkaasti käytössä.

Katja ja Harri Saarisen omakotitalo Kiimingissä on monella tavalla persoonallinen ratkaisu. Ennestään tuttu YBT oli luonteva valinta Villa Vallesin elementtitoimittajaksi. – Elementit tulivat juuri sovittuna ajankohtana ja niiden asentaminen oli helppo aloittaa, Harri Saarinen kertoo. Hyvissä ajoin tehtyjen elementtien pinnoitustyöt pystyi myös aloittamaan heti tarvittaessa, koska ne olivat ehtineet kuivaa tarpeeksi. Villa Vallesin ulkoseinien lamellivillaelementtien lisäksi myös väliseinäelementit, ontelolaatat ja autotallirakennuksen elementit tulivat YBT:n kautta. – Äänieristyksen takia halusimme betonisen välipohjan ja siitä lähti idea kivitalosta. Perheessä on kaksi lasta ja kaksi koiraa. – Talon valmistuttua meillä on huomattavasti enemmän tilaa kuin aiemmin. Saariset eivät tyytyneet perusratkaisuun. Asunnossa on puolittainen kellarikerros ja kaksi kerrosta maan päällä. Kattoalan osaajana Harri Saarinen ideoi asuintalon katot terasseiksi. – Kattoterassia on kaikkiaan noin 170 neliömetriä. Perinteistä kattoa meillä ei ole juuri lainkaan, autotallissakin on viherkatto.

20


BETONIUUTISET

Tiiviysmittaaja valitsi betonielementtitalon

YBT:n elementtien laatu vakuutti rakennusinsinöörin.

Energiarakenne Oy:n yrittäjä, rakennusinsinööri Sampo Kirjarinta tekee työkseen mm. rakennusten tiiviysmittauksia ja on luonnollisesti miettinyt tarkkaan omakotitalonsa rakentamisratkaisut. Laatuseikoista tarkka insinööri päätyi YBT:n sandwichelementteihin. – Elementeissä käytettävä ThermiSol Platin -eriste ratkaisi lopulta. Sen ansiosta elementtien rakenne on läpikuivava, Kirjarinta perustelee. – Talon rakenteissa ei ole käytetty muovia missään. Rovaniemen Ylikylän uudelle asuinalueelle rakentuvan 200-neliöisen rinnetalon elementit teki YBT. Myös välipohjan ontelolaatat tulivat YBT:n kautta. – Käytimme samaa elementtiä myös kellarikerroksessa, jossa sijaitsevat talli, toimisto ja pesutilat. Kirjarinta on otettu YBT:n toimintatavoista. Tarjous oli kilpailukykyinen ja aikataulut pitivät. – Itse asiassa YBT:n toimitus on mennyt paremmin kuin hyvin. He ovat esimerkiksi ottaneet aktiivisesti kantaa, jos rakennekuvissa on ollut pientäkin epäselvyyttä. YBT siis käytännössä vastasi osasta suunnittelua, vaikka se ei heille olisi kuulunutkaan, Kati Heikka ja Sampo Kirjaranta kiittelevät.

21


BETONIUUTISET

Viherrakentajan valinta

OKT Järvenpää on toteutettu tinkimättömästi YBT:n laadulla.

Arja ja Olavi Järvenpäälle oli alusta pitäen selvää, että Kiiminkijoen rantatontille Haukiputaalle nousee kivitalo. – Kysymys oli vain siitä, rakennammeko harkoista vai elementeistä. YBT:n tarjous oli hyvä ja toimitus tuli sovitusti, Olavi Järvenpää sanoo. Ennalta tuttu YBT toimitti kesällä 2012 Järvenpäiden taloon ontelolaatat, eristetyt seinäelementit sekä pylväät. Niitä riittää, sillä asunto on 530-neliöinen. – Asumme vaimon kanssa kahdestaan, joten molemmille riittää tarpeeksi tilaa, Järvenpää naurahtaa. Järvenpää on valtakunnallisesti toimivan VRJ Groupin perustaja ja hallituksen puheenjohtaja. Viherrakennustaustan huomaa viimeisen päälle toteutetusta pihasta. Kivirakentaminen takapihalla sopii hyvin joenrantatontin ja kivitalon henkeen. Loppusuoralla oleva rakennusprojekti on ollut huomattavasti tavallista omakotitaloa työläämpi. Järvenpään rantaa on ruopattu ja kivimuuri nousee vesirajasta saakka. Istutuspenkkien ohessa on myös muutaman neliön puttausalue. – Otimme takapihalle myös uima-altaan, sillä se sopi kokonaisuuteen.

22


BETONIUUTISET

Asiakaslähtöisyys on kaiken A ja O Tarjous ja kaupanteko

Laatujärjestelmämme olennaisena osana on seurata asiakkaidemme tyytyväisyyttä toimintaamme. Toteutamme vuosittain laatujärjestelmämme mukaisen asiakastyytyväisyyskyselyn, jossa pyydämme palautetta toiminnastamme 12 kysymyksellä asteikolla 4-10. Oheisesta kuvaajasta ilmenevät vuoden 2013 kyselyn tulokset. Kyselyn keskiarvoksi muodostui 8,6. Arvosteluiden lisäksi saimme huomattavan määrän vapaasti kirjoitettua palautetta ja hyviä eväitä toimintamme kehittämiseen.

                                  Informaation kulku                                                 Yhteistyön sujuvuus                                              

7

8

9

8,7 8,6

8,6

8,3 8,4

8,1

8,9 8,9

9,0

Aikataulujen pitävyys

8,5 9,0

                                           Autonkuljettajan toiminta työmaalla

8,7 8,7

Yhteistyö toimituksen aikana

8,8 8,9

Elementtien ulkonäkö

8,5 8,7

Elementtien tekninen laatu

8,7 8,8

Asennustyön suorittaminen

8,7 8,8

Jälkitöiden hoito

8,3 8,5

Hinta-/laatusuhde

8,2 8,5

Yleisarvosana toimituksesta

8,5 8,8

9,0 8,6 8,8 8,6 8,7

2011

Kyselyitä lähetettiin 140 Vastauksia saatiin 98 Vastausprosentti 70 %

2012

212 146 69 %

2013

112 86 77 %

8,4

KESKIARVO

8,1 8,3 8,6

8,6 8,7

8,6

attarelta

ulaj Terveiset Lasisydämen la

ani oli, että josko aseen yhteyttä. Ajatuksen elokuussa 2013 Juha Alapur otin kun , siitä i na tapasimme alko kse yö eist tulo YBT:n ja minun yht elmällisen keskustelun ittoa ja singleä. Tämän hed äso pitk vaa ksi singleksi. tule äise un imm min YBT haluaisi tukea än, joka oli tarkoitettu ens kappaleen nimeltä Lasisyd lla kuu sai . hän ja alla ssa tas n kan hänet aja Juha Alapurasen omalla tahdillani ja pidän n niin ssa ja sovimme, että etenen Levy on soinut läpi Suome on. not Juha oli heti mukana asia taa vas än, joka on saanut hienon isyd sä Las yvis a liitt aist en julk siih ja aika in ssa Lokakuussa olik emassa minua singlen teo YBT on ollut vahvasti tuk . :llä. itto YLE äso n pitk kui sa illa ros nav vuo ioka kaupallisilla rad ta singleä, jonka jälkeen on 0 Olen suunnittelemassa uut 201 uu. ällä jatk Kes ssa . ani kan rall YBT kiu yö musiik asioissa. Yhteist roolia minun alussa olevalla on ubi on myös näytellyt isoa kiklubin mukana. Minut siik Mu yt Tornionlaakson Musiikkikl tän kier n ole n skisafarilla ja sen jälkeen mä sää a em kan pid än mu väh taa n ker äisi ä olin ensimmäist perhettä, joka tekee kes . Olemme kuin yhtä suurta ssa ubi kikl siik Mu n taa otettu hienosti vas suomalaista tanssikansaa. ja viihdyttäessään pohjois laulamisesta isomman lomamatkan kierrellessään okasta kokemusta myös kehittymään ja saanut arv ssyt pää ös my n äinen ihmislauma. ole a Klubin mukan aukio ja sen useampi tuhatp hyvässä muistissa Lordin on a delt vuo ltä äise ni jopa siellä Rovaimm ona yleisön edessä. Ens esiintyessäni jo aika kot tti tutista. Viime kesänä olin pun ä" rell tyä ns kuisen tarvitaan. "Kra pik si sa Kyllä silloin meina n niitä perhosia vatsas n koskaan valmis, ja ainaha kaa ten kui ole en issa siik niemelläkin. Mu

MCK2013HKK Greatsounds Ky © 2013 All rights reserved

Lasisydän 3:45

(säv. Anne Sandberg san.

FI-MCK-13-00061

Reijo Päkkilä sov. Kimmo

Klemettinen)

Hanna K

23


BETONIUUTISET

ia Passion Adventuren kuulumis

ksia, mutta myös ille monipuolistamaan harjoitu ttavat lunta. Pitäisi päästä suks odo t tytö n ioni Pass sä niaksi. Ylimenotäes kun Talvea kohti men jakin on kilistetty joukkueen kausi on takana ja kuohumaljo Kesä li. mie stä mei oksista, vaikka ella koit mon n e rinteeseen teke antaa aikaa myös palautua kesä mmän lepoa. Kropalle pitäisi ene llista tava s en. Haasteita myö an vart ana oja kausi tuo muk to- ja hiihtosuunnistuskis aan täysipainoisesti talven hiih lem oitte harj yä pyst i tulis lu. stä oitte ja harj muutaman mei siitä, kuinka yhdistää perhe, työ kavuodet ja ikuinen pohdinta estystäkin kertyi siinä men ja ilta lisäävät meneillään olevat ruuh kaik ltä mei ynkareen huulille. Loistava kesä hym t ava nost stot mui kisa oksen maastoissa ja Kesän seikkailu n huikealla seikkailullaan Muh park Challenge korkkasi kesä Geo ty stet järje aa ion Adventukert atta sivussa. Kolm kailu-urheilukilpailu haastoi Pass joisin ja maineeltaan kovin seik poh men Suo sa. alus keissä. Niina un mer äku vien kanjoneissa hein sekä erilaisten haastetehtä an, uinnin ja maastopyöräilyn onn mel n, ukse ten sarjan nist nais suun , osti sun i hien ren naiset juok si. 8h 40min loppuajalla irtos öduo kutsui kilpailua sprintik Tytt ssa. arja mmässäre-s pide entu to Adv t voit ja Kirsi kisasiva 28h 43min. Tavoitteena oli -sarjassa viihtyen reissullaan eme Extr t siva kisa jo Mar n. ja sijaa na en änte voitto. Tytti, San a joutuivat tytöt tyytymään nelj sekä huonon onnen saatteleman kueen voimin. Lisävahjouk nais kin kisassa, mutta vaikeuksien den kah an kisa osti tiin elokuussa. Passion pan stet järje s Joto n aira skak r Anu Junnila. Tytti, Nuu Aavasaksan vana tähtenä kova seikkailijata jan joukkueessa kilpaili vieraile -sar Fiilis ä Hyv in Kirs ja änä. Ylitornio an päiv vistuksena Niin allettiin kahtena peräkkäisenä pidemmässä kisassa, joka taiv rjan tosa kun t oiva rakkaammalta in urak jo Sanna ja Mar kansa aikuisuuteen rakastak let joukkueen naisista aloitti mat puo a kosk ua, täet lla näytettiin, kent rnio koti tarjosi hieman s jokaisen vaaran päälle. Ylito kartan kuljettaessa naisia lähe ta stet haa si tarjo kisa kailu Ylitorniolta. Seik ten sarjan ykkössija. emmilta matkoilta irtosi nais steeseen vastattiin että betonitytöistä lähtee! Mol semissa. ”Extremely lost” -haa in Kajaani Kainuun jylhissä mai Lost tti pää den kau . Hieno saavukisa tynä eilu stet Seikkailu-urh ensä 16 tuntia yötauolla höy anissa kisaa taivallettiin yhte Kaja lä. ksel hity mie jon Mar ja Tytin, Niinan oli helppo hymyillä. . Kaikilla on kilomettus päätti kesän, ja voittajien takin urheilukisoja on urakoitu takana. Seikkailujen lisäksi mui on kesä kova ja n aan. Toivotamme lline ntam stee Hurja, haa eistä kesää on lähdetty rake lukemat. Uutta seikkailun täyt eat huik sa aris mitt teja stun rejä ja harjoitu istyöstä! e sydämestämme YBT:tä yhte rauhallista joulua ja kiitämm Terveisin Passionin tytöt

24


BETONIUUTISET

RoPS haluaa kuuden joukkoon

Jalkapallon Veikkausliigassa pelaavan Rovaniemen Palloseuran ja YBT:n kumppanuus on kestänyt pitkään, eikä ihme. Toimijoita yhdistää se, että molemmat ovat pohjoisen huippuosaajia omilla aloillaan. – On todella tärkeä juttu, että meillä on YBT:n kaltainen toimija yhteistyökumppanina. Se kertoo, että RoPS ei pelkästään ole Rovaniemeen sidottu juttu, RoPS:n puheenjohtaja Risto Niva sanoo. – Haluamme olla jalkapallossa pohjoisen lippulaiva samalla tavalla kuin Oulun Kärpät on jääkiekossa. RoPS on kokoava voima. Yleisöä tulee bussilasteittain ympäri Lappia ja yhteistyökumppaneiden on hyvä verkostoitua jalkapallon ohessa.

Sarjanousija RoPS avasi tiensä eurokentille voittamalla Suomen cupin. Vaikka voitto tuli ehkä hieman liigasijoituksen kustannuksella, paikka Euroopan kentillä röyhistää varmasti RoPS:n rintaa. – Ensi kauden tavoitteet liigassa määritellään sitten kun joukkue on koossa alkuvuodesta. Näkisin, että meidän täytyy tähdätä kuuden parhaan joukkoon. RoPS kuuluu taloudenpitonsa puolesta suomalaisten jalkapalloseurojen eliittiin. Bingo, mainosnäytöt sekä etenkin asuntojen ja liikehuoneistojen vuokraus ovat

toiminnan taloudellinen kivijalka. Seuran omaisuuden pesämuna tuli 1980-luvun europeleistä, joissa seura pääsi yllättäen pitkälle. Viime kesänä RoPS järjesti nappulaliigatoimintaa Ranualla ja Kittilässä. Se oli niin suosittua, että toimintaa on tarkoitus levittää muillekin pohjoisen paikkakunnille. – Ranualla mukana oli satakunta junioria. Kiinnostusta olisi viedä nappulaliigatoimintaa ensi kesänä myös Ylitorniolle ja Kemijärvelle.

25


BETONIUUTISET

YBT lahjakkuuksien yhteistyökumppanina Jos lahjakkaista nuorista jääkiekkoilijoista puhutaan lupauksina, niin Oulun Kärppien takalinjoilla pelaava Ville Pokka alkaa nyt lunastaa lupauksia. Pokka pelaa ehdottomasti parasta kauttaan ja on yksi syy siihen, miksi Kärpät on sarjan kärkikahinoissa. Ennen kauden alkua Kärppien uusi valmentaja Lauri Marjamäki laittoi hienovaraisesti painetta Kärppien nuorisokaartille. – Menestyksemme riippuu siitä, miten nuoret pelaajamme kuten Pokka ja Joonas Donskoi pelaavat, Marjamäki totesi. Tietysti tuollaisten sanojen jälkeen vastuutakin on tullut. Marraskuussa Pokka oli pelannut keskimäärin 22 minuuttia ottelussa ja Donskoi ratkonut voittomaalikisoja. Liigassa vain vajaat 20 pelaajaa oli kirjauttanut suuremmat peliaikalukemat kuin Pokka. Pokalle on sopinut mainiosti Marjamäen mukanaan tuoma ammattimaisuus. – Oikeastaan kaikkia asioita on tehty paremmin ravinnosta ja matkustamisesta lähtien. Kärpät käy vieraspeleissä lentämällä aina kun se on mahdollista.

YBT on Tornion jääkiekkolahjakkuuden Ville Pokan taustavoimana.

Pokan ikä, 19, tahtoo unohtua jos muistelee hänen pelaavan jo kolmatta kauttaan Liigassa. – Yksi kauden päätavoitteistani on alle 20-vuotiaiden MM-kisat, Pokka muistuttaa. Ruotsin Malmössa vuodenvaihteessa pelattavat nuorten MM-kisat ovat Pokalle jo kolmannet. Vastaan asettuu tulevia NHL-tähtiä ja jos Pokka pystyy nyt pelaamaan heitä vastaan omilla vahvuuksillaan, niin miksei myöhemminkin. – Olen pystynyt nyt pelaamaan omaa peliäni nuorten maaotteluissa. Viime vuonna Suomi jäi pudotuspelien ulkopuolelle alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa, vaikka joukkueessa oli enemmän potentiaalia kuin aikoihin. – Meillä on edelleen kova joukkue.

Musti kohti Sotshia Sami “Musti” Jauhojärvi on Ylitorniolta lähtöisin oleva suomalaisen maastohiihdon kiintotähti. Tähän saakka Jauhojärven uran kohokohta on ollut Liberecin MM-kisoissa 2009, jolloin kotiin tuomisina oli kaksi pronssimitalia. Musti on myös kuuluisa YBT-tuuletuksestaan, jossa hän osoittaa maalisuoralla sormella yhteistyökumppaninsa logoa. YBT on ollut mestarihiihtäjän taustavoimana juniorisarjoista lähtien.

26

YBT siivittää Luleå Hockeyn menestystä YBT on Norrbottenin jääkiekkoylpeyden, Luleå Hockeyn pitkäaikainen yhteistyökumppani. Viime vuonna luulajalaiset taipuivat Elitserienin finaaleissa paikallisvastustajalleen Skellefteålle. Keväällä 2014 nähdään, juhlitaanko Norrbottenissa kuluvan kauden päätteeksi mestaruutta.


BETONIUUTISET

ä hei! 12 – 2013 s s 0 2 tä a a lt n e d re u a a M k pumahiihto at olivat ksun SM-kis Terveisiä am Ampumajuo . sa is at ok Vu

ireillä en kauteen le reirjoittelu uute ha i ko al i hopea. ol llä n Ramsauhun a Kesä ään Itävalla m sa, ja tuloksen ile as ire sk at. le ie ev sa av el Al ä jät harjoitt in lokakuus viime syksyn pumahiihtä oli, kun pääs a am ht pu ko ip an ho hu sa ko ns sa si a heidän ka ikkoihin, jois Vuoden yk kkatoiminta tutustua pa ai oa ap ka en m in hi pu ku li O a . elemaan am ava huomat luksi viikoksi äsin harjoitt lta. Oli muk pä ja n ta ät ku m en s. m em yö al m on myös pien Saksan pääv Huikeaa oli vat huomio eluuni mm. ta itt ot rjo t ja ha ta jä ja - valmen ja sain vinkke pu-urheilijat ukuun alaiset huip pp oo ur ie tavalla. Joul sk ke n toivotulla va ai ut hden . un la tk at io lij n talvi ei ja alussa Kont kanssakilpai Maaliskuun syksyn jälkee n. en lii ne vä teiska yh ät iv al än jä ti van päiv Mukavas monet kisat ikseni seuraa rm elun myötä st ha ira ta lven sa ut ta e m en pronssille, kisa jäi viim alussa alkane aalimatkan kalla sijoituin m at or lim N . steaa ta ira el rm sa ol y no tsomon pu een, kun sy SM-kisoissa uraamaan ka iolahden jälk se nt jo Ko n ti ui he ud . paketissa lähtökisaa jo a aiemmin. Talvi olikin ns ni niin vähän aiottu -matkaksi. n SM äe tt si lä ak yl i kaikki on kiin no ty ai urheilussakin lukausi päät ai llä lp si , Ki . nistuen itä in on lv ja va ta hyvää äin opetta luuni alkoi se ä monen mon dessaan eritt el uu vi is mala na el pu rr ko am va ko a ja kesällä on vuosien Vuosi oli vasti edessä Ski Collegess ta on ot ni iv uo To . M tä oitin lukion kovin pienes e syksynä al .  kautta. Viim en ryhmässä nutta kilpailu As ”, ko Nuutis un ur ”g sti vuoden sa va ittelun, alan eita. Toivotta paikkaharjo na kertyy us ka ai ituksia. en or od ia leirejä vu eita kilpailusu Viikon pituis än onnistun m em en na kerrottava kuluttua on lle tuesta! is kiitos YBT: Suuri ja kaun jatkaa…. Tästä on hyvä Marena

Ruotsin Elitserienissä pelaava Haaparanta-Tornio Bandy on YBT:n tuoreimpia yhteistyökumppaneita urheilun saralla. Kuvassa YBT:n tukemista jääpalloilijoista kapteeni Lina Bergeskans-Tano ja Linda Lohiniva. Lina pelaa keskikentällä ja Linda hyökkääjänä.

YBT:n kummiurheilijoihin kuuluu myös Nuutti Niemelä, joka on nuori ammattilaislumilautailija Kittilästä. Viimeiset talvet hän on kiertänyt ympäri maailmaa erilaisissa kisoissa sekä kuvauksissa. Ylitorniolaiset hiihtäjälupaukset Alina ja Essi Heikka kuuluvat YBT:n sponsoroimien urheilijoiden joukkoon.

YBT:n asiakkaille ja yhteistyökumppaneille –10% alennus jo ennestään edullisista vuokraushinnoista. Varaukset suoraan Juha Alapuranen puh. 0400 - 696 695 www.levilodge.fi

27


On iso kunnia luovuttaa teille tämä tunnustus siitä hyvästä mitä olette saaneet aikaan Betonilan kylälle.

BETONIUUTISET

Betonilan kylässä on raskaan aherruksen päätteeksi aika korjata sen satoa. Tänä aikana on tapana palkita henkilöitä teoistaan.

Kiitoksia paljon J. Sipilä ja tottahan toki kunnia kuuluu myös Pappa Buraselle.

Tilaisuus jatkuu Betonilä tehtaan esittelyllä. Tästä se kaikki on saanut alkunsa. Papan taikabetonista.

Hmm... Vaikuttavaa!

On syytä olla varovainen. Se antaa meille yliluonnolliset voimat.

Onhan betoni veressämme...

... ja mahassamme.

Minkäslaisia suunnitelmia teillä J. Sipilä on tulevaisuuden varalle? Jaa-a. Luulisin, että olen omiaan maailmassa, jossa teemme päätöksiä tulevaisuudesta.

Se on varmaan haastavaa, koska päätökset vaikuttavat meille kaikille.

Näin se on. Maamme on iso ja pitkä Se on totta, ja se tekee meillle haasteita, kun hyvät miehet karkaavat Isolle kirkolle, paremman leivän toivossa.

He ovat aivan liian kaukana, kun tarvitsemme lisää väkeä.

28

Toki kuntaliitos asiana on ajankohtainen.

Mutta mehän voisimme tehdä Betonilasta ison kirkon? Heh. - Sitten kaikki tulisivatkin tännne?

Niin, Kyllähän se tuomiokirkko olisi komea nähtävyys kylässämme? Mutta Eduskuntatalon tekisimme betonista uudelleen! Sehän olisi vaihtelua tulla joskus metrolla töihin ? Heh heh!

Hah! Mutta ensin menemme Mamman luo syömään ja ajamme sinne ihan itse.

Thned E

YBT Betoniuutiset 10  
YBT Betoniuutiset 10  
Advertisement