Berita Kumpulan Yayasan Sabah Vol. 4/2021

Page 1

Edaran Percuma

KUMPULAN YAYASAN SABAH

Oktober - Disember 2021

Jilid 4/2021

KERJASAMA STRATEGIK BANTU

ANAK-ANAK SABAH

Dato’ Sri Haji Gulamhaidar, Pengarah Yayasan Sabah (dua dari kiri) dan Kolonel Bersekutu (Pertahanan Awam) Technologist Mohd. Muzammil Ismail, Ketua Pegawai Eksekutif, Yayasan Peneraju Pendidikan Bumiputera (dua dari kanan) menunjukkan dokumen kolaborasi yang ditandatangani bersama dengan Encik Hanafiah Diman, Setiausaha Korporat Yayasan Sabah (kiri) dan Encik Muhammad Ayinan bin Mohd. Annuar, Pengarah Bersekutu, Perhubungan Strategik, Yayasan Peneraju Pendidikan Bumiputera (kanan).


“Program Peneraju Tunas Bridge Aspirasi 2021 telah memberi saya peluang untuk mempelajari banyak perkara terutama kemahiran bagi meningkatkan kebolehpasaran dalam mendapatkan pekerjaan selepas tamat pengajian. Terima kasih saya ucapkan kepada pihak Kumpulan Yayasan Sabah dan Yayasan Peneraju Pendidikan Bumiputera kerana mengadakan program seumpama ini. Saya berharap program seumpama ini diadakan setiap tahun bagi manfaat para pelajar yang kurang berkemampuan.’’ Demikian menurut Safik bin Chin Nam Hoi, 18, berasal dari Kota Kinabalu, merupakan salah seorang penuntut di Kolej Teknikal Yayasan Sabah. Seorang peserta lagi ialah Nursyafika binti Azmi, 18, berasal dari Kota Kinabalu, merupakan pelajar lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) di Sekolah Menengah Kebangsaan Pulau Gaya, memberi reaksi yang positif terhadap Program Peneraju Tunas Bridge Aspirasi 2021. “Menerusi program ini saya berharap dapat menyambung pelajaran ke tahap yang lebih tinggi lagi agar cita-cita saya menjadi seorang warga pendidik dapat menjadi kenyataan. Sudah tentu sebaik sahaja tamat pengajian nanti, saya pasti akan berasa teruja untuk memasuki alam pekerjaan selepas bertahun-tahun belajar. Program ini telah membuka minda saya agar terus berusaha demi kejayaan pada masa hadapan dan berani dalam mengharungi dunia pekerjaan kelak,” jelasnya. “Atas pelawaan Kumpulan Yayasan Sabah, maka saya terpilih untuk mengikuti program ini di Kota Kinabalu. Pada program ini saya didedahkan dengan persiapan untuk belajar di universiti. Melangkah ke alam universiti umpama melangkah ke fasa baru dalam kehidupan. Banyak persediaan yang harus dilakukan sebelum belajar di universiti,” terang Nur Syami binti Hazin, 18, berasal dari Semporna merupakan pelajar lepasan SPM di Sekolah Menengah Kebangsaan Agama Tun Sakaran.

Tambah beliau lagi, “Dengan segala yang saya pelajari semasa program ini diadakan, saya telah didedahkan dengan prinsip persiapan diri yang dapat diguna pakai setelah menjejakkan kaki ke universiti kelak. Terima kasih saya ucapkan kepada Kumpulan Yayasan Sabah kerana memilih saya untuk menghadiri program yang sungguh bermanfaat ini. Semoga cita-cita saya menjadi seorang warga pendidik menjadi kenyataan, insya-Allah.”

gabungan seminar, bengkel dan perkhemahan di lokasi-lokasi terpilih di seluruh negeri Sabah yang menyasarkan para pelajar, guru-guru, ibu bapa dan orang ramai. Para penceramah dari institusi pengajian tinggi dan lain-lain agensi dijemput bagi menyampaikan ceramah berkaitan motivasi, komunikasi berkesan, membuat keputusan dan pemilihan kursus pengajian yang bersesuaian untuk kumpulan sasar,” tambah beliau lagi.

Majlis perasmian program ini telah disempurnakan oleh Pengarah Yayasan Sabah, Dato’ Sri Haji Gulamhaidar @ Yusof bin Khan Bahadar pada 19 November 2021 bertempat di Grand Ballroom, Nexus Resort & Spa Karambunai. Program tersebut telah disertai oleh seramai 50 orang pelajar dari pelbagai sekolah dari Zon Pantai Barat Selatan.

Dato’ Sri Haji Gulamhaidar turut mengingatkan para pelajar agar menggunakan peluang yang diberikan menerusi program ini agar mereka lebih bersedia tatkala berdepan dengan cabaran akan datang tidak kira di alam universiti mahu pun pekerjaan pada era dunia moden.

Menurut Dato’ Sri Haji Gulamhaidar, kerjasama strategik antara Kumpulan Yayasan Sabah dan Yayasan Peneraju Pendidikan Bumiputera adalah langkah positif dalam menyediakan para pelajar melangkah ke peringkat tertiari. “Objektif penubuhan Yayasan Sabah adalah untuk menyediakan peluang dan kemudahan pendidikan untuk rakyat Malaysia di Sabah dan kerjasama ini amatlah sinonim dengan usaha Kumpulan Yayasan Sabah dalam meningkatkan kualiti pendidikan di negeri ini,” kata beliau. Kerjasama ini menyaksikan keduadua yayasan berganding bahu membantu para pelajar Bumiputera terutamanya dari keluarga kumpulan B40 dan mempunyai latar belakang yang mencabar untuk mendapat khidmat nasihat mengenai peluang pendidikan berkualiti serta mempersiapkan mereka memasuki alam pekerjaan terutamanya ketika berdepan ekonomi global yang kian mencabar. “Pada setiap tahun, Kumpulan Yayasan Sabah melaksanakan program kaunseling dan kerjaya menerusi

“Dalam persekitaran dunia masa kini yang kian kompleks dan tidak menentu, para pelajar perlulah bersedia memanfaatkan sebarang usaha dalam memajukan diri. Oleh yang demikian, manfaatkanlah segala ilmu yang diperoleh menerusi program ini dengan lebih efektif agar anak-anak sekalian menjadi individu berkeyakinan tinggi dan serba boleh dalam menepati keperluan industri semasa,” ujar Dato’ Sri Haji Gulamhaidar. “Kami komited untuk memupuk dan mengukuhkan kemampuan dan keupayaan modal insan Bumiputera untuk memastikan para pelajar memiliki kebolehpasaran kerja. Ini secara tidak langsung akan meningkatkan sosioekonomi rakyat negeri Sabah dan juga negara kita. Kami sangat berharap bahawa Yayasan Peneraju terus mendapat sokongan dari semua pihak khususnya, Kerajaan Negeri Sabah melalui Kumpulan Yayasan Sabah agar kita dapat memainkan peranan menghasilkan modal insan yang kompetitif dan berkualiti,” ujar Kol. Bersekutu (Pertahanan Awam) Technologist Mohd. Muzammil Ismail, Ketua Pegawai Eksekutif, Yayasan Peneraju Pendidikan Bumiputera semasa menyampaikan ucapan beliau.

Majlis menandatangani perjanjian kolaborasi di antara Kumpulan Yayasan Sabah dan Yayasan Peneraju Pendidikan Bumiputera. 2

BERITA KUMPULAN YAYASAN SABAH


Seorang lagi peserta yang ditemuramah ialah Claudia Amber Fredoline, 18, yang berasal dari Penampang dan bekas pelajar Sekolah Menengah Peter Mojuntin. Beliau mengucapkan ribuan terima kasih kepada pihak penganjur dan berharap bahawa segala ilmu yang diterima memberi kesan yang positif kepada dirinya. “Saya berharap agar dapat menggunakan segala ilmu yang saya timba semasa mengikuti program ini dengan baik dan membawa impak positif untuk diri dan keluarga saya kelak,” kata beliau.

Perhubungan Strategik, Yayasan Peneraju Pendidikan Bumiputera, Encik Muhammad Ayinan bin Mohd. Annuar.

Pada majlis yang sama, Kumpulan Yayasan Sabah dan Yayasan Peneraju Pendidikan Bumiputera turut menandatangani perjanjian kolaborasi untuk merangka kerjasama pelaksanaan serupa di keenam-enam zon Kumpulan Yayasan Sabah bermula pada bulan November hingga Disember 2021.

Bercakap mengenai perjanjian kolaborasi tersebut, Dato’ Sri Haji Gulamhaidar berkata, “Perincian perjanjian kolaborasi ini amatlah sinonim dengan Pelan Pembangunan Sabah Maju Jaya (SMJ) 2021-2025 hasil inisiatif Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Panglima Haji Hajiji bin Haji Noor. Pelan ini antara lain

Sebanyak enam zon yang merangkumi 29 buah kawasan terlibat dengan program ini yang bermula pada 19 hingga 21 November 2021 di Nexus Karambunai Resort & Spa untuk Zon Pantai Barat Selatan (Kota Kinabalu, Putatan, Penampang dan Ranau). Program ini juga dilaksanakan di Zon Pantai Barat Utara (Kota Marudu, Kota Belud, Kudat dan Pitas) pada 19 hingga 21 November 2021, Zon Pedalaman Selatan (Beaufort, Sipitang, Kuala Penyu, Membakut dan Papar) pada 26 hingga 28 November 2021, Zon Pedalaman Utara (Keningau, Tenom, Tambunan dan Nabawan) pada 3 hingga 5 Disember 2021, Zon Pantai Timur Utara (Sandakan, Kinabatangan, Beluran, Telupid, Tongod dan Paitan) pada 17 hingga 19 Disember 2021 dan Zon Pantai Timur Selatan (Tawau, Kalabakan, Kunak, Semporna, Lahad Datu dan Tungku) pada 26 hingga 28 Disember 2021. Dengan termeterainya perjanjian tersebut, seramai 300 para pelajar mendapat manfaat hasil daripada penganjuran program tersebut. Perjanjian kolaborasi tersebut telah ditandatangani oleh Dato’ Sri Haji Gulamhaidar untuk Kumpulan Yayasan Sabah disaksikan oleh Setiausaha Korporat Yayasan Sabah, Encik Hanafiah Diman manakala Yayasan Peneraju Pendidikan Bumiputera pula diwakili oleh Kolonel Bersekutu (Pertahanan Awam) Technologist Mohd. Muzzammil disaksikan oleh Pengarah Bersekutu,

Dato’ Sri Haji Gulamhaidar (lima dari kiri) bersama Kol. Bersekutu (PA) Ts. Mohd. Muzammil beramah mesra dengan para peserta.

menekankan keperluan penting untuk meningkatkan usaha dalam menambah baik dan meningkatkan keberkesanan strategi serta pendekatan dalam pembangunan pendidikan dan modal insan dalam kalangan belia di negeri ini,” tambahnya. Bersesuaian dengan Pelan SMJ, Program Peneraju Tunas Bridge Aspirasi 2021 ini merupakan salah satu contoh usaha berterusan Kumpulan Yayasan Sabah dalam memperkasakan kemajuan pendidikan bagi anak-anak di negeri.

Salah seorang peserta program sedang berinteraksi dengan fasilitator semasa program berlangsung di Nexus Karambunai Resort & Spa.

Para peserta menghadiri program Peneraju Tunas Bridge Aspirasi bagi Zon Pantai Barat Utara di Dewan Marampayan, Kota Belud pada 19 hingga 21 November 2021.

Aktiviti riadah oleh para peserta sebelum program bermula di Beringgis Beach Resort, Papar pada 26 hingga 28 November 2021. BERITA KUMPULAN YAYASAN SABAH

3


TOH PUAN HAJAH NORLIDAH VISITS GALLERIA ARTISAN

Dato’ Sri Haji Gulamhaidar presenting a memento to Toh Puan Hajah Norlidah.

Toh Puan Hajah Norlidah signing the guestbook at the Galleria Artisan during her visit. Also in the picture are Dato’ Sri Haji Gulamhaidar (standing, second from left) and Yayasan Sabah Group’s senior officials.

Sabah Head of State’s consort, Toh Puan Datuk Seri Panglima (Dr.) Hajah Norlidah binti Tan Sri Datuk R.M. Jasni visited Yayasan Sabah Group’s Galleria Artisan at the Menara Tun Mustapha on 13 October 2021.

Toh Puan Hajah Norlidah given a detailed information about Batik Bayu motifs by one of Galleria Artisan’s staff.

Welcoming Toh Puan Datuk Seri Panglima (Dr.) Hajah Norlidah to Galleria Artisan were the Director of Yayasan Sabah cum Executive Chairman of Innoprise Corporation Sdn. Bhd., Dato’ Sri Haji Gulamhaidar @ Yusof bin Khan Bahadar and Yayasan Sabah Group’s Management Team. Toh Puan Datuk Seri Panglima (Dr.) Hajah Norlidah was at Galleria Artisan, observing and admiring the various beautiful bespoke works on textile and embroidery and general ones. Toh Puan Hajah Norlidah on a cycle ride at MTM.

Group photo.


DATIN SERI PANGLIMA HAJAH JULIAH SALAG selaku

PENAUNG KRISTAL HANDAL SDN. BHD.

Pada 11 November 2021, isteri Ketua Menteri Sabah merangkap Pengerusi Lembaga Pemegang Amanah Yayasan Sabah, Datin Seri Panglima Hajah Juliah Salag telah berkunjung ke Galleria Artisan di Menara Kinabalu bagi tujuan sesi fotografi selaku Penaung Batik Bayu, Kristal Handal Sdn. Bhd. (KHSB). Untuk tujuan sesi fotografi tersebut, beliau telah mengenakan tiga persalinan busana Batik Bayu. Turut hadir semasa kunjungan tersebut ialah Pengarah Yayasan Sabah merangkap Pengerusi Eksekutif, Innoprise Corporation Sdn. Bhd., Dato’ Sri Haji Gulamhaidar @ Yusof bin Khan Bahadar. Rombongan kunjungan tersebut telah disambut oleh Pengurus Besar, KHSB, Puan Zaiton Bakri serta staf KHSB.

Datin Seri Panglima Hajah Juliah menandatangani buku pelawat Galleria Artisan sambil disaksikan oleh Puan Zaiton. Ketibaan Datin Seri Panglima Hajah Juliah (tiga dari kanan) bersama Dato’ Sri Haji Gulamhaidar (kiri), Puan Zaiton Bakri (tiga dari kiri) dan staf KHSB. Sesi fotografi bersama Datin Seri Panglima Hajah Juliah.

BERITA KUMPULAN YAYASAN SABAH

5


ICSB PAYS OUT

RM90 MILLION DIVIDEND TO STATE GOVERNMENT AND YAYASAN SABAH Innoprise Corporation Sdn. Bhd. (ICSB), the investment arm of Yayasan Sabah Group, paid a dividend of RM87,869,819.82 to Yayasan Sabah and RM2,130,177.51 to the State Government of Sabah for the financial year ended 31 December 2020. The presentation was held at Menara Kinabalu on 7 December 2021, witnessed by the Chief Minister of Sabah, Datuk Seri Panglima Haji Hajiji bin Haji Noor. The Director of Yayasan Sabah cum Executive Chairman of ICSB, Dato’ Sri Haji Gulamhaidar @ Yusof bin Khan Bahadar presented the cheques (replica) to Sabah State Secretary cum Member of Yayasan Sabah Board of Trustees, Datuk Seri Panglima Sr. Haji Safar bin Untong and to Permanent Secretary of Ministry of Finance, Datuk Haji Rusdin @ Musidi bin Riman.

Datuk Seri Panglima Haji Hajiji (centre) witnessing the handing over of the RM87.8 million cheque replica from Dato’ Sri Haji Gulamhaidar (second from left) to Datuk Seri Panglima Sr. Haji Safar. Datuk Seri Panglima Haji Hajiji (second from right) witnessing the handing over of the RM2.1 million cheque replica from Dato’ Sri Haji Gulamhaidar (second from left) to Datuk Haji Rusdin (right).

SUMBANGAN DANA RM2 JUTA KEPADA YAYASAN KEBAJIKAN SABAH

Datuk Seri Panglima Haji Hajiji (tiga dari kanan) menerima replika cek daripada Dato’ Sri Haji Gulamhaidar (dua dari kanan), sambil disaksikan oleh Setiausaha Kerajaan Negeri Sabah, Datuk Seri Panglima Sr. Haji Safar bin Untong (dua dari kiri) dan Pengarah Yayasan Kebajikan Sabah, Puan Hajah Dayang Rugayah Ag. Besar (kanan).

Kumpulan Yayasan Sabah melalui anak syarikatnya, iaitu Sabah Softwoods Berhad dan Benta Wawasan Sdn. Bhd. telah menyumbang dana berjumlah RM2 juta kepada Yayasan Kebajikan Sabah (YKS) di Sabah International Convention Centre (SICC) pada 29 September 2021.

6

BERITA KUMPULAN YAYASAN SABAH

Antara fungsi utama YKS ialah untuk memperkasa kerjasama di antara kerajaan dengan pihak badan bukan kerajaan, badan korporat dan swasta serta badan-badan lain yang bersedia mencari dana untuk disalurkan kepada golongan kurang berkemampuan

dan berkeperluan khas. Sumbangan tersebut telah disampaikan oleh Pengarah Yayasan Sabah merangkap Pengerusi Eksekutif ICSB, Dato’ Sri Haji Gulamhaidar @ Yusof bin Khan Bahadar kepada Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Panglima Haji Hajiji bin Haji Noor.


THE LAUNCHING OF

THE BUMIPUTERA DEVELOPMENT ACTION On 6 December 2021, Yayasan Sabah Group witnessed a historic launching of the Bumiputera Development Action (TPB2030) under the Bumiputera Agenda Steering Unit (TERAJU) that took place in KLCC Convention Centre. The launching ceremony of TBP2030 also witnessed the exchange of seven Memorandum of Understanding (MoU) documents between Yayasan Sabah Group, TERAJU and several agencies to signify the collaboration made as an effort and initiative in empowering the Bumiputera’s economy. Yayasan Sabah Group was represented by General Manager, Kristal Handal Sdn. Bhd., Puan Zaiton Bakri. The MoU exchange was witnessed by the Prime Minister of Malaysia, Dato’ Sri Ismail Sabri bin Yaakob, in the presence of Minister in the Prime Minister’s Department (Special Functions), Datuk Dr. Haji Abdul Latiff bin Ahmad and TERAJU’s Chief Executive Officer, Encik Md. Silmi Abd. Rahman.

Puan Zaiton (second from left) exchange MoU documents with Encik Md. Silmi (right) witnessed by Dato’ Sri Ismail (second from right) and Datuk Dr. Haji Latiff (left).

In February 2021, Yayasan Sabah Group and TERAJU had established a strategic partnership to implement the Global Entrepreneur One Stop Centre (GLOPEC), mandated under the 2020 Bumiputera Entrepreneur Development Grant in Sabah as part of the 11th Malaysia Plan. GLOPEC is a developed and robust platform established to promote Sabah SMEs and their products by penetrating international markets that are readily identified. The programme aims to build a sustainable supply chain ecosystem in Sabah and function as a contact point to engage with international buyers. According to Dato’ Sri Ismail, TPB2030 is a 10-year plan introduced by the government to provide equitable opportunities both in the economy and socioeconomic fields and hope to strengthen the Bumiputera agenda. “TPB2030 outlines six targets mainly; the contribution of RM438 billion in the gross operating surplus from Bumiputera Enterprises to the gross

domestic product; average wages at RM 5,169.12; household income at RM 18,402.68; return on financial assets rate per capita at a value of RM 4,495.65; creating a total of 3,248,920 skilled workers; and homeownership at a total of 4,758,469. The six targets can be achieved through seven key economic growth activities namely agriculture and commodities;digital, economy; halal hub and food; Islamic finance 2.0; transport and sustainable mobility; manufacturing, and tourism. Thus, GLOPEC augurs well with the TPB2030 to support the government initiative on the Shared Prosperity Vision 2030,” he concluded. Synonymous to Yayasan Sabah Group’s effort to improve the quality of life of Malaysians in Sabah, Yayasan Sabah Group will continue to produce competitive human capital that will propel the local industry.

BERITA KUMPULAN YAYASAN SABAH

7


Dari kiri: Encik Hanafiah Diman, Setiausaha Korporat Yayasan Sabah, Dato’ Sri Haji Gulamhaidar bin Khan Bahadar, Pengarah Yayasan Sabah merangkap Pengerusi Eksekutif ICSB, Dr. Haji Rahimatsah Amat, Ketua Pegawai Eksekutif SET dan Datuk Verus Aman Sham, Pengerusi SET.

KUMPULAN YAYASAN SABAH & SET PERKUKUH KAWASAN KONSERVASI

Demi mempergiat usaha melindungi spesies terancam melibatkan tiga kawasan konservasi di Kompleks Hutan Hujan Lembah Danum, Lembangan Maliau dan Kanyon Imbak (DaMal), Kumpulan Yayasan Sabah dan Sabah Environmental Trust (SET) sekali lagi menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) pada 10 Disember 2021 bertempat di Sabah International Convention Centre (SICC), Kota Kinabalu. Antara perkara yang ditekankan oleh Pengarah Yayasan Sabah, Dato’ Sri Haji Gulamhaidar bin Khan Bahadar dalam ucapannya, MoU terbaharu berkenaan adalah inisiatif bagi memantapkan usaha sama antara Kumpulan Yayasan Sabah dan SET dalam memantau dan melindungi hidupan liar terancam yang terdapat di Kompleks Hutan Hujan DaMaI.

atau renjer dalam melengkapkan diri mereka dengan kepakaran dan kemampuan, meningkatkan kesedaran serta pengetahuan agar pembangunan kapasiti staf tetap dapat dipertingkatkan,” katanya.

Mengulas lanjut usaha Kumpulan Yayasan Sabah dan SET berkenan, Pengarah Jabatan Hidupan Liar Sabah, Augustine Tuuga yang turut hadir di majlis tersebut berkata, kajian terakhir menunjukkan terdapat sebanyak 1,000 ekor gajah di kawasan berhampiran tiga kawasan DaMaI manakala orang utan di Sabah dianggarkan hanya tinggal 11,000 ekor selain tambadau yang dianggarkan hanya tinggal 500 ekor bagi tempoh kajian lima tahun terkini.

Menurut Dato’ Sri Haji Gulamhaidar, pelan pengurusan strategik tersebut adalah untuk tempoh 10 tahun iaitu dari 2023 hingga 2032. Selaku konsultan, SET dipertanggungjawapkan untuk mengumpul maklumat, merangka dan menyunting pelan pengurusan strategik tersebut termasuk mengendalikan ekspedisi saintifik serta mengadakan perbincangan dengan pihak-pihak berkepentingan. Pada hari yang sama, pihak Kumpulan Yayasan Sabah bersama SET turut menandatangani dokumen Pelantikan Khidmat Pakar Perunding Projek Formulasi Pelan Strategik Pengurusan Kawasan Konservasi Pesisiran Pantai Silam 2023-2032 bagi mengukuhkan lagi pengurusan kawasan konservasi tersebut.

“Pada peringkat awal, kajian akan dilakukan di Lembangan Maliau dan tertumpu kepada spesies tembadau dan gajah yang diterajui oleh ketua penyelidik yang juga merupakan seorang pakar dalam hidupan liar, Profesor Dr. Abdul Hamid Ahmad, dari Institut Biologi Tropika dan Pemuliharaan, Universiti Malaysia Sabah (UMS). “Saya berharap kajian ini akan dapat membabitkan lebih ramai staf Kumpulan Yayasan Sabah sama ada di peringkat pegawai 8

BERITA KUMPULAN YAYASAN SABAH

Dato Sri’ Haji Gulamhaidar menyampaikan ucapan.


Kumpulan Yayasan Sabah dan SET menandatangani memorandum persefahaman.

Gambar kenangan bersama tetamu jemputan.

TAPPING INTO

THE GLOBALLY THREATENED SPECIES AT SABAH’S LOST WORLD

A herd of endangered Bornean Banteng captured on a camera trap.

Sabah is well known for its diverse ecosystem and biodiversity due to its rich and bountiful land. Sabah is a land of hidden treasures, home to a large variety of flora and fauna. The dense tropical rainforest along the soaring mountain and deep valleys provide the ideal condition for a wide variety of species to thrive, harbours unique wildlife species, many of which are endemic to Borneo and listed as endangered in the International Union for Conservation of Nature (IUCN) Red List of Threatened Species. In realising the importance of wildlife to the ecosystem and when neglected, these species might meet their eventual extinction, hence on 10th December 2021, a Memorandum of Understanding was signed between Yayasan Sabah Group and Sabah Environmental Trust (SET). Under the MoU several studies will be initiated.

Bornean Elephant captured on camera trap, doing its daily walk around the DaMaI rainforest complex.

As a start, a study on Bornean banteng (Bos javanicus) and Bornean Elephant (Elephas maximus borneensis) will be conducted in the Maliau Basin Conservation Area (MBCA) or better known as Sabah’s Lost World. The study will also look at the prospect of experimenting in developing artificial salt licks at appropriate locations, which can be developed in the future for wildlife observation by visitors. SET in collaboration with People vs Extinction (PvE) of the United States will provide technical and financial support to the 18-months study. According to the Director of Yayasan Sabah cum Executive Chairman of Innoprise Corporation Sdn. Bhd. (ICSB), Dato’ Sri Haji Gulamhaidar @ Yusof bin Khan Bahadar, the study’s overall goal is to establish baseline data for the two iconic species in Maliau to determine the population, abundance, and body conditions from available images captured by the camera traps.

“This way we can identify the presence and distribution of other medium and large mammals such as deer, wild boars, sun bears and many more within the conservation area. The study will also establish suitable plots for artificial salt licks that can be developed as attractions exclusively for nature-based tourism,” he added. It will be led by principal investigator Professor Dr. Abdul Hamid Ahmad, a Zoologist from the Institute of Tropical Biology and Conservation (ITBC) of Universiti Malaysia Sabah (UMS). It will be supported by dedicated and trained rangers of Danum Valley-Maliau Basin-Imbak Canyon (DaMal) Rainforest Complex and the conservation staff from Maliau Basin. Officers from SET will also be present with interns and apprentices from selected universities as part of the capacity-building programme for young researchers and wildlife enthusiasts.

BERITA KUMPULAN YAYASAN SABAH

9


surveying the Bornean Banteng and Bornean Elephant in their natural environment and habitat to better understand their living conditions, behavioural patterns, and physiology,” he added.

Professor Dr. Abdul Hamid Ahmad, survey principal investigator.

Maliau is Sabah’s Lost World emblem, located in the south-central interior of Sabah, known to be one of the few remaining relatively unexplored wilderness areas in the world. An enormous crater bound the 58,840 hectares that slope at a distance, reaching a height of more than 1,700 metres above sea level. Up close, it is home to over 91 species of threatened mammals such as the Bornean Orangutan, Proboscis Monkey, Bornean Gibbon, Bearded Pigs, Sambar Deer, Sunbear and Clouded Leopard. The Sabah State Government upgraded MBCA to a Class 1 Protection Forest Reserve in 1997, the highest classification given to forest reserves in Sabah, providing legal status as a protected area and stretched out to its present size by incorporating forested land to the east and north of the Basin including the buffer zones for research, education, and training. “Recognising the importance of the two iconic species in the conservation area, hence the study will be conducted at the Maliau Basin Studies Centre (MBSC) and the buffer zones, which has well-equipped research facilities to accommodate the needs of researches such as laboratory and facility for working condition, staff quarters, camping grounds and many more,” said Dato’ Sri Haji Gulamhaidar. “The primary data will be gathered through visual counts, camera trapping and indirect signs by monitoring and

10

BERITA KUMPULAN YAYASAN SABAH

On the other hand, the secondary data is gathered through interviews with the local communities and other researchers. “Foot patrols will also be conducted to survey the area to collect data using the Spatial Monitoring and Reporting Tool (SMART). This userfriendly mobile app allows for accessible data and observation collection in the field. Images from camera traps will be further analysed for body conditions. Thus, the study will collate and evaluate existing sources and field data information,” said the Chief Executive Officer of SET, Dr. Rahimatsah Amat.

Since 2017, Yayasan Sabah Group, SET, and the Sabah Forestry Department have been working together with the sole purpose of strengthening the protection and management of the three conservation areas under the perpetuity of Yayasan Sabah Group namely the Danum Valley, Maliau Basin and Imbak Canyon by introducing the Danum Valley-Maliau Basin-Imbak Canyon (DaMaI): Initiative-Patrolling (Enforcement & Monitoring) initiative. According to Dato’ Sri Haji Gulamhaidar, “The decision to prolong a fruitful partnership with SET came as no surprise. This strategic collaboration was made possible through our shared vision and mission; to protect and reverse the decline of the endangered Bornean Banteng and Bornean Elephant synonymous with the Sabah Maju Jaya Development Plan 2021-2025 in preserving the environment while promoting green economic growth.” Referring to the 2018 action plan by Sabah Wildlife Department, the overall population for Bornean Banteng is around 326 is a concern due to destruction of its habitat, hunting, commercial trade, disease transmission from domestic cattle, and contamination of the gene pool caused by hybridisation with domestic cattle,

Trained forest rangers installing camera traps to cover high and low ground along the hotspot areas to monitor wildlife movements.


which often result in fertile offspring. Meanwhile, from the 2019 action plan on Bornean Elephants, the population is estimated to be between 1,000 to 1,500 and dropping fast due to loss or degradation of habitat, poaching, fragmentation and Human-Elephant Conflicts (HEC). “Therefore, the study holds the key to preserving global biodiversity and the future progress and development of the two endangered species and determining the effectiveness rate of the conservation efforts in MBCA. It will also complement and contribute further new information to the action plans by Sabah Wildlife Department,” he said. “The report will be presented to the Maliau Basin Conservation Area Management Committee to update and highlight major concerns and propose necessary actions to address the conservation status. Plus, to kickstart the establishment of artificial salt licks potential to increase the number of visitors to the conservation area,” he added. “It is hoped through the association with SET paves the way forward for stronger collaboration with other

Dedicated forest rangers getting ready to conduct their patrolling and monitoring routine within the Maliau Basin Conservation Area.

working relationships towards protecting flora and fauna species and further developing this initiative for preserving the iconic endangered species,” he further reiterated. Yayasan Sabah Group is committed to adopting sustainable management of its conservation areas through implementing a blend of educational wildlife programmes, awareness

engagement with the local communities, and the appropriate actions needed for the greater good of Sabah’s biodiverse flora and fauna to safeguard the ecosystem and biodiversity in the long haul.

Dedicated forest rangers getting ready to conduct their patrolling and monitoring routine within the Maliau Basin Conservation Area. DaMaI staff participating in the short-course training programme on utilising the Spatial Monitoring and Reporting Tool (SMART) software to collect, store, communicate, and evaluate data on wildlife and conservation areas.

BERITA KUMPULAN YAYASAN SABAH

11


YAYASAN SABAH GROUP and

SABAH ENVIRONMENTAL TRUST STEPPING UP THE ANTE TOWARDS SCCA MANAGEMENT PLAN

Where the land meets the sea, Silam Coast Conservation Area (SCCA) is one of the most fragile ecosystem for marine and coastal area in Borneo. Located in Darvel Bay, Lahad Datu which lies within the Coral Triangle and also Sulu Sea covers an area of 2,770 hectares. It comprises Tanjung Tumunong Hallu, Bangkuruan Mangrove Forest Reserves, and the two nearby Tabun and Saranga islands. It is globally known for its marine-rich biodiversity and is part of the Priority Conservation Area of the Sulu-Sulawesi Marine Eco-region (SSME), covered by mixed swamp, secondary and mangrove forests. The diversity of flora and fauna in SCCA makes it an ideal conservation area for marine and terrestrial environments.

According to the Director of Yayasan Sabah cum Executive Chairman of Innoprise Corporation Sdn. Bhd., Dato’ Sri Haji Gulamhaidar @ Yusof bin Khan Bahadar, the ten-year Strategic Management Plan from 2023-2032 is one of the Twelfth Malaysia Plan (12MP) projects channelled by the Federal Government to the Sabah State Government through the Sabah Forestry Department and managed by the Yayasan Sabah Group. “Acknowledging the complex nature of the aforementioned area requires a multifaceted approach, therefore, SET is appointed as the consultant to plan and to prepare the SCCA Strategic Management Plan document,” he added. “For the formulation of the first management plan, it is imperative that an expert on protected area planning and natural resources management is engaged to ensure that a detailed and proper management plan is produced.

In realising the importance of SCCA for its value and coastal assets for Sabah’s prospects, Yayasan Sabah Group appointed Sabah Environmental Trust (SET) towards formulating the SCCA Strategic Management Plan 2023-2032. The implementation of the plan will be innovative and highly impactful with the right approach in optimising and managing the area. Details pertaining to SCCA’s social, economic, habitat sensitivities, carrying capacity, zoning for conservation and other use, such as intensive used zones designated for public and tourism purposes, without the collateral damage to the marine ecosystem will be substantiated in the plan.

Thus, we are confident with SET’s broad and diverse experience in protected area management and policy planning to assist Yayasan Sabah Group in preparing its initial plan,” said Dato’ Sri Haji Gulamhaidar. SET is a trust incorporated organisation based in Kota Kinabalu. It is responsible for conducting protected area resource management programmes, educational awareness and capacity building activities, supporting research related to environmental and scientific education, conservation work, and, most importantly, raising and administering funds for environmental conservation works in Sabah. “The management plan will be formulated through a collection of baseline information through scientific expeditions and surveys ranging from wildlife, botany, marine life and its habitat, geological and social aspects,” said the Chief Executive Officer of SET, Dr. Haji Rahimatsah Amat.

“Considering the area’s uniqueness in terms of coastal landscapes and marine life form attributes, the preparation process will include consultative workshops with various stakeholders on the content of the Strategic Management Plan, which includes future research and conservation programme, community and ecotourism activities in SCCA,” he added. The coasts are central to the people’s way of life, and a comprehensive plan to manage the existing natural resources within the diverse coastal and marine ecosystems to ensure sustainable management of the area will help protect the environment and economy. Hence, the Strategic Management Plan is a significant milestone for developing and strengthening Sabah’s terrestrial flora, fauna, and marine ecosystem. “This is to facilitate a comprehensive working relationship with other government agencies, higher institutions, non-governmental organisations, stakeholders and local communities. The Strategic Management Plan will be forwarded to the Danum Valley Management Committee (DVMC) for approvals,” he further clarified. Yayasan Sabah Group believes that SCCA has a lot of potential to be a coastal research and study centre hub and a nature tourism destination on the East Coast of Sabah. Only through detailed analysis and balancing both aspects of addressing the management and administration of SCCA, can we convert ideas into a reality.

Dr. Haji Rahimatsah Amat

12

BERITA KUMPULAN YAYASAN SABAH


Feast your eyes to the beauty of Silam Coast Conservation Area (SCCA).

(Photo credit: Yayasan Sabah Group)

(Photo credit: Muhammad Ali Syed Hussein @UMS)

The majestic bird’s-eye view of the Blue Ring Reef or Blue Hole discovered by the Lahad Datu Pirate Divers operator, Mr. Glen Hapirulla in 2017. These marine corals form a two-hole formation, with one as deep as 15 metres tunneling to the sandy seabed. Explore its uniqueness up-close through a series of activities of your choice; snorkelling or diving around the Blue Ring Reef while basking in the graceful view surrounded by crystal clear water. (Photo credit: Yayasan Sabah Group)

Black and Red Broadbill

Rainbow Bee Eater

Rainbow Bee Eater

(Photo credit: Yayasan Sabah Group)

The SCCA facilities include the Shell Silam Coast Reception and Information Building, Gazebo – Peak of Tumunong Hallu, staff quarters and visitor’s rest house, and many more.

(Photo credit: Yayasan Sabah Group, Mohd Firdaus Akmal bin Noramli @ UMS and Muhammad Ali Syed Hussein @ UMS)

A Celebes Wrasse (Oxycheilinuscelebicus) swims pass a Yellowfin parrotfish (Scarusflavipectoralis)

A headshield slug (Cheilodinurasp) BERITA KUMPULAN YAYASAN SABAH

13


IKATAN KAYANGAN SDN. BHD. PAYS OUT RM3 MILLION DIVIDEND TO YAYASAN SABAH GROUP

Ikatan Kayangan Sdn. Bhd. paid a dividend of RM3 million to Yayasan Sabah Group for the financial year ended 31 December 2021. The dividend presentation was held at the Shangri-La’s Tanjung Aru Resort & Spa, Kota Kinabalu on 16 December 2021.

Yayasan Sabah Group through one of its companies, Silam Forest Products Sdn. Bhd. manages this project and is the Licensee to the said three lots of land area before entering into Joint Ventures (JV) with various parties to develop the three lots of land area.

The development of Oil Palm Plantation (OPP) to Yayasan Sabah Group was granted by the Sabah State Government with three lots of land area totalling approximately 31,126 ha gross at Bonggaya Forest Reserve, Beluran, Sandakan. The three said land areas are Lot 1 (Northern), measuring approximately 10,550 ha, Lot 2 (Central) measuring approximately 10,250 ha and Lot 3 (Southern) measuring approximately 10,326 ha.

The OPP project at the said areas had started in 2007 for a tenure of 60 years and the dividend payment of RM3 million comes from the JV company and the developer of Lot 1 which is Ikatan Kayangan Sdn. Bhd. The Chairman of Ikatan Kayangan Sdn. Bhd., Tan Sri Francis Lau Tuang Nguang presented the replica cheque to Chief Operating Officer of Innoprise Corporation Sdn. Bhd. (ICSB), Encik Douglas J. Joinol representing Director of Yayasan Sabah cum Executive Chairman of ICSB.

Encik Walter Martin menjelaskan proses pengurusan aset dari awal penerimaan pembelian aset.

KURSUS PEMANTAPAN TATACARA PENGURUSAN ASET

Bagi memberi pendedahan kepada para Pegawai Penyelia Aset untuk memantapkan lagi proses pengurusan aset dalam organisasi ini, satu kursus dalaman Tatacara Pengurusan Aset telah diadakan pada 9 hingga 10 November 2021 bertempat di Teater Tun Hamdan, Menara Tun Mustapha. Kursus ini dikendalikan oleh dua orang penceramah daripada Institut Tadbiran Awam Negara (INTAN) Kampus Sabah, iaitu Encik Walter Martin, Timbalan Pendaftar Wilayah dan Puan Sanisa Arib, Penolong Pendaftar Wilayah. Seramai 30 orang Pegawai Penyelia Aset Kumpulan Yayasan Sabah menyertai kursus ini secara fizikal dan dalam talian. Encik Walter Martin menjelaskan proses pengurusan aset dari awal penerimaan pembelian aset. 14

BERITA KUMPULAN YAYASAN SABAH


TEACHING MUSIC ONLINE WITH MUSIC TREE

Seramai 24 orang guru di pejabat Bahagian Perkembangan Kanak-Kanak, Yayasan Sabah telah menyertai bengkel Teaching Music Online With Music Tree anjuran Persatuan Tadika Sabah (PTS) secara dalam talian pada 14 Ogos 2021.

Kumpulan Yayasan Sabah melalui Bahagian Perkembangan Kanak-Kanak amat mengutamakan perkembangan kanak-kanak prasekolah yang menyeluruh serta bersepadu untuk mewujudkan individu yang kreatif dan inovatif berkeupayaan untuk mencapai kesejahteraan diri.

Bengkel tersebut diadakan sebagai salah satu pendekatan bagi kaedah pengajaran dan pembelajaran prasekolah melalui elemen muzik yang mampu mempertingkatkan perkembangan dan keupayaan pendengaran dalaman kanakkanak melalui penghayatan muzik dan pembinaan karakter secara inovasi. Kaedah ini telah dikaji dan dibangunkan secara intensif selama 9 tahun oleh ahli psikologi kanak-kanak dan pendidik, dan ia semakin berkembang pesat seiring dengan peredaran semasa. Hal ini kerana dengan melaksanakan gabungan unsur seni seperti muzik dalam proses pengajaran dapat merangsang minda kanak-kanak untuk memberikan tumpuan kepada bahan pelajaran.

Gambar berkumpulan para peserta bengkel yang dikendalikan oleh Puan Nadia Ahmad Zaharan (sudut kanan, atas) seorang penyanyi yang berbakat dan pakar dalam kaedah pembelajaran dan pendidikan Montessori.

BENGKEL DUNIA SEBENAR

TEKNOLOGI AUGMENTED REALITI (AR) Seramai lapan orang staf Kumpulan Yayasan Sabah melalui Bahagian Perkembangan Kanak-Kanak (BPKK) telah menyertai Bengkel Dunia Sebenar Teknologi Augmented Realiti (AR) secara maya pada 30 Ogos 2021 hingga 4 September 2021. Bengkel ini telah dianjurkan oleh Program Pendidikan Awal Kanak-Kanak, Fakulti Psikologi dan Pendidikan Pusat E-Pembelajaran Universiti Malaysia Sabah (UMS) dengan kerjasama MySTEM Ambassador UMS. Bengkel ini telah dihadiri oleh 98 guru prasekolah di seluruh negeri Sabah. Dengan tema AR, bengkel tersebut bertujuan untuk mendedahkan pengetahuan teknologi realiti perantara kepada para pendidik prasekolah di mana teknologi ini dapat membantu guru-guru menghasilkan bahan Pengajaran dan Pembelajaran dari Rumah (PdPR) yang kreatif dan interaktif sekali gus memupuk kanak-kanak dengan budaya sains, teknologi dan matematik.

Bahkan, inisiatif ini juga akan meningkatkan tahap efisien dan pendekatan pengajaran dan pembelajaran bagi memperkasakan pembangunan bahan berbentuk aplikasi teknologi AR dan Realiti Maya (VR). Para peserta telah diberi penerangan terperinci mengenai asas pengenalan teknologi AR, sistem reka bentuk, teknik interaksi, animasi objek 3D dan penggunaan sistem atau aplikasi yang

mampu mencipta pandangan dalam dunia sebenar dengan memasukkan objek maya yang dihasilkan oleh komputer termasuklah objek dalam bentuk 3-Dimensi ke dalam persekitaran nyata dalam masa nyata.

Kursus Bengkel Dunia Sebenar Teknologi Augmented Realiti secara maya.

BERITA KUMPULAN YAYASAN SABAH

15


BELIA PEMANGKIN

KEMAJUAN NEGARA

Sesi Webinar

Kumpulan Yayasan Sabah melalui Bahagian Pembangunan Pendidikan telah mengadakan webinar yang menekankan belia sebagai pemangkin kemajuan negara.Webinar ini turut dianjurkan demi memupuk jaringan yang lebih mantap bersama-sama dengan pertubuhan-pertubuhan belia Sabah. Webinar yang bertajuk ‘Peluang dan Haja Tuju Pendidikan Belia Sabah,’ tersebut telah diadakan secara maya pada 29 September 2021. Generasi belia merupakan kunci penentu masa depan negeri Sabah. Sebagai pemimpin bangsa dan citra masa depan, penglibatan para belia dilihat amat penting dalam proses pembangunan negeri ini. Kolaborasi dengan Majlis Belia Sabah, Gabungan Persatuan Belia Bahagian Pantai Barat Selatan dan SKUAD Antidadah adalah bertujuan untuk memperkukuhkan hubungan dengan pertubuhan-pertubuhan belia di Sabah dan bertindak sebagai platform bagi para belia dalam mencapai tahap kecemerlangan. Penceramah yang mengambil bahagian dalam webinar kali ini adalah Encik Fazreen bin Musin, Pegawai Kaunseling, Bahagian Pembangunan Pendidikan, Kumpulan Yayasan Sabah dan Puan Roswati binti Maddun, Penolong Setiausaha, Bahagian Penajaan dan Pengembangan Bakat, Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi Sabah. Manakala Puan Siti Badariah

16

BERITA KUMPULAN YAYASAN SABAH

binti Murneh, Pegawai Tadbir, Bahagian Pembangunan Pendidikan, Kumpulan Yayasan Sabah bertindak sebagai moderator. Webinar tersebut disertai secara maya oleh seramai 398 peserta. Semoga program webinar seperti ini dapat diteruskan pada masa akan datang agar lebih ramai belia negeri Sabah menerima manfaatnya bagi menjadikan belia sebagai tonggak kemajuan negeri Sabah.

Encik Fazreen menerangkan definisi hala tuju pendidikan dan perkembangan identiti belia dari perspektif psikologi.


SUMBANGAN BAKUL MAKANAN BUAT STAF SICC

Pada 22 Oktober 2021, Koperasi Pekerja Yayasan Sabah Berhad (KPYSB) telah menyampaikan sumbangan bakul makanan kepada seramai 49 orang staf Sabah International Convention Centre (SICC) bertempat di Aras 3, SICC. Misi bantuan bakul ini merupakan inisiatif KPYSB bagi mempromosikan produk perkhidmatan ArRahnu di samping menggalakkan penyertaan aktif dalam pengurusan dan aktiviti KPYSB. Turut serta menyaksikan upacara simbolik pengagihan sumbangan tersebut ialah Ketua Pegawai Eksekutif, D’Heritage Sdn. Bhd., Datuk Hajah Rosmawati Haji Lasuki. Pengerusi KPYSB, Encik Jessel Kamijan telah menyampaikan sumbangan tersebut. Turut hadir ialah Ahli-ahli Lembaga Koperasi, KPYSB.

Encik Jessel (tiga dari kiri) menyampaikan bakul makanan kepada Puan Margaret Yap sambil disaksikan oleh Datuk Hajah Rosmawati (tiga dari kanan) dan Ahli-ahli Lembaga Koperasi KPYSB.

Gambar kenangan para peserta dan jurulatih selepas tamat kursus dan majlis penyampaian sijil.

KUMPULAN YAYASAN SABAH

MENYOKONG PEMERKASAAN KEMAHIRAN STAF Selaras dengan visi utamanya iaitu organisasi yang dinamik, berjiwa rakyat, komited dan prihatin, Kumpulan Yayasan Sabah tekad dalam memastikan kelangsungan usahanya untuk terus berkhidmat kepada rakyat negeri ini. Salah satu strategi untuk memastikan usaha ini berterusan, Kumpulan Yayasan Sabah memperkasa kemahiran stafnya agar perkhidmatan yang diberikan mampan dan berjalan dengan lancar. Salah satu objektif penubuhan Yayasan Sabah ialah memberi penekanan terhadap kemajuan pendidikan. Objektif ini tidak hanya terhad kepada anak-anak negeri ini, tetapi juga staf Kumpulan Yayasan Sabah. Melalui Unit Pengukuhan dan Pemantauan telah menganjurkan kursus dalaman mengenai Microsoft Word Tips & Trick, Google Calendar & Google Drive. Kursus yang berlangsung selama dua hari ini bermula pada 9 hingga 10 November 2021 melibatkan staf sokongan yang

berkhidmat di setiap bahagian. Makmal Komputer University College Sabah Foundation (UCSF), Sembulan telah dipilih untuk dijadikan tempat kursus dijalankan. Kursus ini menekankan asas penggunaan Microsoft Words antaranya ialah cara-cara mudah untuk menyimpan imej, pintasan mengeluarkan simbol, penggunaan dua tetingkap dalam dokumen yang sama, membuat temu janji melalui Google Calendar dan perkongsian dokumen melalui Google Drive. Di akhir latihan ini, para peserta diharap dapat mengetahui kekunci pintasan untuk pelbagai operasi dalam Microsoft Word. Peserta juga diharapkan mengetahui caracara pengformatan dokumen selain mengaplikasi penggunaan macro dalam Microsoft Word.

BERITA KUMPULAN YAYASAN SABAH

17


YAYASAN SABAH GROUP

EMPOWERING STAFF’S POTENTIAL

A snippet of the online seminar through Zoom hosted by Dr. Ali Qassem.

Yayasan Sabah Group through its Enrichment and Monitoring Unit organised an online seminar that delved into “Building a Performing Team for Leaders” from 12 to 14 October 2021. More than thirty participants who are in leadership positions or aspiring leaders attended the three-day online seminar, which covered topics helping to break down the barriers that hinder building a highperforming team. It’s easy to get caught up in the day-today of our current role and lose sight of professional goals. Even worse, we may not know where to turn to in making those goals an achievable reality. Hosted by an international motivational and leadership keynote speaker, Dr. Ali Qassem offered practical tips and tools to recognise each other’s expertise and working methods to treat their problems as opportunities for growth. The seminar aims to bring together high-potential people to build a foundation of leadership skills to advance their personal and professional goals while encouraging them to explore new paths through guided discussions of topics central to their personal and professional development. Through navigating the COVID-19 pandemic and its aftermath, Yayasan Sabah Group is committed to ensuring its staff is given the necessary support they need to get back on track towards achieving the organisation’s goal.

Some of the participants during the online seminar at the comfort of their own bubble.

WHAT DO

THE PARTICIPANTS

SAY?

Joefairul Johari Rukiah Malagob Information Technology Officer Administrative Officer Information and Communication Child Development Division Technology Section “First, I would like to congratulate the “The three-day online seminar was Enrichment and Monitoring Unit on a great experience. I discovered successfully organising this incredibly that instilling trust in the group is a insightful course despite the challenging crucial component of developing a environment due to the COVID-19 high-performing team. Once trust is pandemic. This course provided me with established, the team dynamic flows additional knowledge about numerous more effortlessly and efficiently because factors that can impede communication trust-centred leadership eases concerns, effectiveness in an organisation and allowing the members to feel secure and strategies to overcome them. I also confident at work. gained insight into constructing a more productive work team using I gained several lifelong lessons that our division’s existing workforce. The most would benefit from the topics concept of “Brain Colour” piqued and experiences discussed related to my curiosity. It helped me grasp the the workplace environment. I would differences in colleagues’ attitudes and also like to give thanks to Dr. Ali and how to effectively approach and interact the Enrichment and Monitoring Unit for with them. In the future, I hope the organising such a thought-provoking Enrichment and Monitoring Unit offers session.” more courses on this topic”.

Mohd Nasip bin Yusof Human Resource Officer Human Resource & Corporate Services Division (YS/ICSB) “The three-day online seminar was enlightening. The knowledge I received, such as the importance of having excellent communication skills and the importance of being a credible leader, was an eye-opening experience. The course helped solve the problem I was facing. Now, I find it easier to communicate with others, thus indirectly improving the quality of my work. I hope I can continue to improve my work performance and become a competent employee.”


KURSUS EFFECTIVE BUDGET MANAGEMENT Seramai 30 orang peserta telah menyertai kursus Effective Budget Management yang berlangsung pada 27 dan 28 Oktober 2021. Program ini telah diadakan melalui dalam talian dengan menggunakan platform Zoom Meeting. Fasilitator jemputan untuk kursus ini ialah Puan Sharifah Seri Lailah Al Aydrewse yang mempunyai pengalaman profesional dalam industri kewangan, perbankan dan hotel di Malaysia selama 30 tahun. Manakala Puan Sakinolin Mohamad juga salah seorang daripada fasilitator dan beliau mempunyai pengalaman selama 25 tahun dalam pengurusan korporat. Tujuan program ini diadakan adalah untuk membantu para peserta mempelajari konsep pengurusan belanjawan dan kepentingannya sebagai satu bentuk kawalan pengurusan. Melalui kursus ini, para peserta juga dapat menumpukan perhatian kepada

Sebahagian daripada peserta semasa kursus dalam talian diadakan.

aliran tunai, mengurangkan kos, meningkatkan keuntungan dan meningkatkan pulangan pelaburan.

KURSUS DALAMAN MENGENAI KESELAMATAN KEBAKARAN Bagi memberi kesedaran mengenai bencana kebakaran dalam kalangan warga Kumpulan Yayasan Sabah, kursus dalaman mengenai peranan Ketua Lantai dan Timbalan Ketua Lantai semasa kebakaran di premis telah diadakan pada 11 November 2021 bertempat di Teater Mini Tun Hamdan, Menara Tun Mustapha. Kursus ini bertujuan untuk memberi pengetahuan mengenai peranan khususnya kepada Ketua Lantai dan Timbalan Ketua Lantai Kumpulan Yayasan Sabah dalam menghadapi risiko bahaya kebakaran di Menara Tun Mustapha dan Wisma Innoprise. Seramai 37 orang Ketua Lantai dan Timbalan Ketua Lantai menghadiri kursus ini yang telah disampaikan oleh Encik Ordine Gilu, Penguatkuasa Bomba daripada Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia Sabah.

Encik Ordine menjelaskan isu kebakaran kepada para peserta.

Sebahagian Ketua Lantai dan Timbalan Ketua Lantai yang menghadiri kursus tersebut.


IMBASAN 2021 5 Januari - Lawatan Kerja Pengarah Yayasan Sabah ke pejabat Cawangan Kuala Lumpur.

3 Februari - Penyerahan Dividen oleh Ikatan Kayangan Sdn. Bhd. kepada Kumpulan Yayasan Sabah di Menara Tun Mustapha. 9 April - Taklimat kepada YB Datuk Abidin bin Madingkir, Pembantu Menteri kepada Ketua Menteri Sabah di Sabah International Convention Centre.

29 Mac - Pameran sempena Pelancaran Hala Tuju Sabah Maju Jaya di Sabah International Convention Centre.

22 April - Majlis Penyerahan Sumbangan Bubur Lambuk dan Bakul Makanan anjuran Badan Kebajikan Islam Kumpulan Yayasan Sabah (BAKIYS) dan Majlis Bersama Jabatan (MBJ) bertempat di Menara Tun Mustapha.

30 April - Majlis Penyerahan ATV Sumbangan Sabah Environmental Trust kepada Kumpulan Yayasan Sabah di Menara Tun Mustapha.

9 Ogos - Timbalan Pengarah Yayasan Sabah, Datuk Sam Mannan mula bertugas di Menara Tun Mustapha. 20

BERITA KUMPULAN YAYASAN SABAH

9 September - Majlis Pelancaran Program Global Entrepreneur One Stop Centre GLOPEC di bawah Program Dana Pembangunan Usahawan Bumiputera.


22 Mac - Majlis Pelancaran Pembangunan Lok Kawi Resort City di Sabah International Convention Centre.

22 April - Program Jom Baca Bersama untuk 10 minit di Menara Tun Mustapha.

1 Julai - Penyerahan Dividen oleh Kimanis Power Sdn. Bhd. di Menara Kinabalu

17 September - Majlis Penyerahan Van Jenazah di Menara Tun Mustapha.

29 April - Majlis Penyerahan Kuih Muih Hari Raya Tahun 2021M / 1442H kepada anggota pasukan keselamatan dan petugas kesihatan oleh YAB Ketua Menteri Sabah di Menara Kinabalu

27 Julai - Webinar Peluang Melanjutkan Pelajaran di UCSF dan KTYS.

29 September - Webinar peluang dan Hala Tuju Pendidikan Belia Sabah. BERITA KUMPULAN YAYASAN SABAH

21


Dr. Mohamed Haleem memperkenalkan Konsep dan Falsafah Hijau UCSF kepada pelajar baharu sesi September 2021.

PROGRAM ORIENTASI PELAJAR

BAHARU

UCSF

Saat yang amat dinanti-nantikan telah pun tiba bagi 71 orang pelajar baharu Universiti College Sabah Foundation (UCSF). Program orientasi (secara bersemuka) bagi sesi pengajian September 2021 tersebut telah diadakan pada 20 Oktober 2021. Ketua Jabatan Hal Ehwal Pelajar UCSF, Puan Mazlinah Binamin menegaskan program orientasi tersebut diadakan mengikut garis panduan yang telah dikeluarkan oleh Majlis Keselamatan Negara, Negeri Sabah berikutan kebenaran aktiviti bersemuka dilaksanakan dengan ketetapan

Gambar berkumpulan para pelajar baharu sesi September 2021 bersama staf Jabatan Hal Ehwal Pelajar UCSF.

Standard Operasi Prosedur (SOP) yang ketat dan menyeluruh. “Sebelum ini, program orientasi bersama pelajar baharu dilaksanakan secara dalam talian bagi urusan memberi penerangan dan persediaan asas kepada pelajar baharu UCSF,” jelasnya. Program orientasi tersebut turut merungkai kemusykilan para pelajar daripada segi pembelajaran secara pembelajaran terbuka (Open Learning) dan perkara seperti sistem pengajian dan peperiksaan serta bantuan kewangan pendidikan. Satu taklimat khas mengenai isu keselamatan dan kesihatan turut diadakan secara menyeluruh sebagai langkah kawalan dan pencegahan pandemik COVID-19 terutamanya bagi para pelajar yang tinggal di asrama UCSF. Turut hadir di program tersebut ialah

PANGKALAN DATA BLIS ( B E R N A M A

Satu kursus latihan penggunaan pangkalan data BLIS oleh BERNAMA dan Perpustakaan Penyelidikan Borneo Tun Haji Mohd. Fuad Stephens telah diadakan melalui aplikasi Zoom Meeting pada 17 November 2021, khas untuk staf Kumpulan Yayasan Sabah. BLIS merupakan sebuah pangkalan data dan portal pendidikan yang mengandungi pelbagai maklumat serta akses kepada berita dan maklumat penting di Malaysia.

Naib Canselor UCSF, Dr. Mohamed Haleem Mohamed Razi yang mengalualukan kedatangan para pelajar baharu semasa sesi pengenalan UCSF. Beliau turut memperkenalkan Konsep dan Falsafah Hijau UCSF yang merupakan tunggak dalam hala tuju UCSF. Kemasukan pelajar baharu UCSF tertakluk kepada SOP di mana individu yang telah mendapat suntikan dos vaksin lengkap dan melepasi tempoh keberkesanan selepas divaksin sahaja yang dibenarkan menghadiri kelas di kampus secara bersemuka. Ini merupakan salah satu langkah bagi membentuk persekitaran yang selamat bagi semua warga UCSF. Manakala, bagi para pelajar lama, mereka masih mengekalkan pembelajaran secara dalam talian sehingga diberitahu kelak.

LIBRARY INFOLINK SERVICE)

staf Kumpulan Yayasan Sabah. Para pengguna juga dilatih menggunakan kaedah carian yang betul ketika melayari BLIS. Seramai 34 orang peserta telah menyertai kursus ini melibatkan staf dari beberapa unit dan bahagian Kumpulan

Yayasan Sabah serta Anak-anak syarikat. Kursus ini dikendalikan oleh dua orang penceramah iaitu Encik Wan Mohd. Rady, Penolong Pengurus, Pangkalan Data dan Encik Izzul Zunnurain Darusamin, Eksekutif Kanan, Jabatan Komersil BERNAMA.

Antara sumber maklumat yang boleh diperoleh adalah koleksi berita semasa dan arkib berita BERNAMA, fakta, data, statistik, infografik, laporan industri dan ekonomi di Malaysia. BLIS memberikan jawapan kepada keperluan penyelidikan dengan segera. Selain itu, ianya juga diadakan untuk memberi latihan penggunaan pangkalan data kepada pengguna terutama

Zoom Meeting kini menjadi salah satu kaedah untuk masyarakat berhubung antara satu sama lain dengan mudah tidak kira di mana pun mereka berada untuk pelbagai aktiviti seperti mesyuarat dan kursus.


NEUROLINGUISTIC-PROGRAMMING A group of Yayasan Sabah Group’s With such courses, Yayasan Sabah Group is committed to delving into training and staff attended a dynamic, interactive, developing its staff. Undeniably this training and development can help increase challenging and entertaining course employees confidence within their role. on Neurolinguistic-programming (NLP) “Learn in your own time, at your own pace, in coordinated by the Enrichment and your own place,” shared Encik Muneswaran. Monitoring Unit from 16 to 17 November 2021 at Tun Hamdan Theatre, Menara Tun Mustapha. NLP is a psychological approach that involves analysing strategies used by successful individuals and applying them to reach a personal goal. It relates thoughts, language and patterns of behaviour learned through experience to a specific outcome. More than thirty participants attended the two-day course, which covered topics boosting participants to shift their mindset and set goals for success. Unique is the word that best describes the training with the facilitator, Encik Muneswaran Ramasamy, Executive Director, T&T Business Solutions. Unique in the way he runs the course experientially the way he communicates and makes time for each and every participant. In this course, participants were enlightened to see their own unique talents and guided them into discovering those for themselves.

The course has extended participants awareness of patterns in themselves and others.

YAYASAN SABAH GROUP

IMPROVING STAFF INTERPERSONAL SKILLS

Dr.Florine Christy (upper left, corner) and some the participants greeted each other with the ‘Malaysian Greeting’. Men are to place their right palm over the left chest, and women a little higher up preceded with eye contact and a bright smile.

More than 30 staff of Yayasan Sabah Group participated in the virtual training “Effective Communication and Interpersonal Skill at Work” organised by the Sabah Women Entrepreneurs and Professionals Association (SWEPA) on 1 December 2021. Hosted by Dr.Florine Christy, the facilitator of this training, participants were given enlightenment and sharing of her expertise in developing awareness of how we interact with others with our body language and developing meaningful social skills with strangers.


Teknik bantuan pernafasan yang sedang dikongsi oleh Encik Syafiq (kanan) kepada para anggota keselamatan.

PROGRAM TAKLIMAT “FIRST AID” KEPADA ANGGOTA KESELAMATAN KYS

Kumpulan Yayasan Sabah melalui Unit Keselamatan dan Penguatkuasaan telah menganjurkan program “Taklimat Pertolongan Cemas dan Bantu Mula” pada 6 Disember 2021 bertempat di Teater Tun Hamdan, Menara Tun Mustapha kepada anggota keselamatannya sebagai penyediaan untuk membantu mangsa apabila berlaku kecemasan pada bila-bila masa. Sejak negeri Sabah dilanda pandemik COVID-19, banyak program Kumpulan Yayasan Sabah tidak dapat dianjurkan atas alasan keselamatan dan ini sedikit sebanyak telah menjejaskan keberkesanan khususnya para anggota keselamatan untuk bertindak cepat di masa kecemasan. Antara perkongsian yang diberikan oleh Encik Syafiq Ashraf Ignatius Abdullah, Penolong Pegawai Keselamatan dan Kesihatan semasa program tersebut ialah prinsip pertolongan cemas, luka dan pendarahan, tercekik (choking) dan bantuan pernafasan (cardiopulmonary resuscitation). Program yang dihadiri oleh seramai 25 anggota keselamatan ini telah dirasmikan oleh Encik Zulkhairi bin Haji Ismail, Pengurus Kumpulan Kanan, Bahagian Sumber Manusia dan Perkhidmatan Korporat (YS/ICSB).

Antara perkongsian semasa taklimat.

Ucapan aluan Encik Zulkhairi.

24

BERITA KUMPULAN YAYASAN SABAH


ZON PANTAI TIMUR SELATAN BIASISWA MENENGAH YAYASAN SABAH Pejabat Zon Pantai Timur Selatan telah mengadakan penyerahan Biasiswa Menengah Yayasan Sabah (BMYS) di beberapa buah sekolah menengah sekitar daerah Tungku, Lahad Datu, Kunak, Semporna, Tawau dan Kalabakan. Wang biasiswa berjumlah RM70,000 diserahkan kepada seramai 280 orang pelajar dan telah diadakan pada 29 Oktober hingga 3 November 2021. Setiap pelajar menerima RM250.00 untuk wang saku harian. Para pegawai yang terlibat dalam program ini termasuklah Encik Kadir bin Tahir (Pegawai Kawasan Lahad Datu), Cik Siti Fatimah Lailatul Qadrina binti Awang (Pegawai Kawasan Tawau), Encik Matley bin Musir (Pegawai Kawasan Kalabakan), Encik Aisal bin Mali (Pegawai Kawasan Semporna), Encik Zamree Izwan bin Haji Hasim (Pegawai Ekonomi) dan Puan Susan Sipaut (Penolong Pegawai Kawasan Tungku).

DAERAH TAWAU

Penyampaian BMYS bagi daerah Tawau merangkumi lapan buah sekolah menengah melibatkan 48 orang pelajar diserahkan oleh Cik Siti Fatimah Lailatul Qadrina binti Awang, Pegawai Kawasan Tawau kepada wakil pihak sekolah.

DAERAH KALABAKAN

Penyampaian BMYS bagi daerah Kalabakan merangkumi 12 buah sekolah menengah melibatkan 87 orang pelajar diserahkan oleh Encik Matley bin Musir, Pegawai Kawasan Kalabakan kepada wakil pihak sekolah.

DAERAH SEMPORNA

Penyampaian BMYS bagi daerah Semporna merangkumi enam buah sekolah menengah melibatkan 45 orang pelajar diserahkan oleh Encik Aisal bin Mali, Pegawai Kawasan Semporna kepada wakil pihak sekolah.

DAERAH TUNGKU

Penyampaian Biasiswa Menengah Yayasan Sabah (BMYS) bagi daerah Tungku merangkumi empat buah sekolah menengah melibatkan 34 orang pelajar diserahkan oleh Puan Susan Sipaut, Penolong Pegawai Kawasan Tungku kepada wakil pihak sekolah.

DAERAH LAHAD DATU

Penyampaian BMYS bagi daerah Lahad Datu merangkumi enam buah sekolah menengah melibatkan 32 orang pelajar diserahkan oleh Encik Kadir bin Tahir, Pegawai Kawasan Lahad Datu kepada wakil pihak sekolah.


DAERAH KUNAK

Penyampaian BMYS bagi daerah Kunak merangkumi empat buah sekolah menengah melibatkan 34 orang pelajar diserahkan oleh Encik Zamree Izwan bin Haji Hasim, Pegawai Ekonomi kepada wakil pihak sekolah.

ZON PEDALAMAN UTARA BIASISWA MENENGAH YAYASAN SABAH Pejabat Zon Pedalaman Utara (ZPU) telah mengadakan penyerahan Biasiswa Menengah Yayasan Sabah (BMYS) bagi tahun 2021. Seramai 280 orang pelajar dari 23 buah sekolah menengah di daerah Keningau, Tenom, Tambunan dan Nabawan telah menerima manfaat tajaan BMYS ini yang mana penyampaiannya dilaksanakan pada bulan November 2021. Tajaan BMYS ditawarkan secara one-off dengan kadar RM 250.00 bagi setiap pelajar yang terpilih dan bertujuan untuk menampung sebahagian perbelanjaan persekolahan pelajar sekali gus membantu meringankan kos perbelanjaan ibu bapa pelajar berkenaan.

Encik Suwandy Sundu, Pegawai Kawasan ZPU (empat dari kanan) menyampaikan cek BMYS kepada Encik Robin bin Yami, Penolong Kanan Hal Ehwal Murid SMK Sepulut, Nabawan (lima dari kanan). Turut kelihatan ialah Puan Claudia Musih, Guru Biasiswa (enam dari kanan) dan para penerima tajaan BMYS.

Puan Justina David, Pegawai Kawasan ZPU (dua dari kiri) menyampaikan cek BMYS bersama-sama dengan Encik Sofrie Anuar, Pengetua SMK Nambayan, Tambunan (tengah), Encik Bede John, Penolong Kanan Hal Ehwal Murid (dua dari kanan) dan para penerima tajaan BMYS.

Encik Victor P. Gansau (depan, kanan), Pegawai Kawasan ZPU bergambar bersama para penerima tajaan BMYS di SMK Sook, Keningau. Turut hadir Encik Pancratius Primus (dua dari kiri), Pengetua SMK Sook, Keningau.

26

BERITA KUMPULAN YAYASAN SABAH

Encik Hamidin Suin (depan, kiri), Pegawai Kawasan ZPU menyampaikan cek BMYS kepada Encik Simeon Gamin (depan, kanan), Penolong Kanan Hal Ehwal Murid SMK Entabuan, Tenom sambil disaksikan oleh para penerima tajaan BMYS.


ZON PANTAI BARAT SELATAN BANTUAN BENCANA ALAM Pada 6 Oktober 2021, Pejabat Zon Pantai Barat Selatan (ZPBS) telah membuat kunjungan ke kediaman mantan Penolong Pegawai Kawasan Tamparuli, ZPBS, Puan Verna Onoh bertempat di Kg. Sugud, Penampang susulan daripada bencana banjir yang berlaku di kawasan terbabit pada 15 September 2021. Pada kunjungan itu, Kumpulan Yayasan Sabah turut menyumbangkan sumbangan kepada keluarga Puan Verna bagi meringankan beban yang dipikul oleh keluarga yang terjejas akibat bencana alam tersebut. Sumbangan telah disampaikan oleh Setiausaha Korporat Yayasan Sabah, Encik Hanafiah Diman yang turut diiringi oleh Pemangku Ketua Pentadbir Zon ZPBS, Puan Linda Anthony, Pegawai Tadbir Kanan ZPBS, Encik Stephen Jilimin dan Pegawai Kawasan Penampang, Encik Lianard Ingging. Semoga sumbangan Kumpulan Yayasan Sabah ini sedikit sebanyak dapat meringankan beban golongan yang terjejas.

Encik Hanafiah (tiga dari kanan) menyampaikan sumbangan Kumpulan Yayasan Sabah kepada Keluarga Puan Verna. Turut hadir pada kunjungan tersebut ialah Puan Linda (kiri), Encik Stephen (dua dari kanan) dan Encik Lianard (kanan).

BIASISWA MENENGAH YAYASAN SABAH Pada 2 hingga 10 Oktober 2021, pejabat ZPBS telah mengadakan penyerahan Biasiswa Menengah Yayasan Sabah (BMYS) di beberapa buah sekolah menengah sekitar daerah Kota Kinabalu, Putatan, Penampang, Tuaran, Tamparuli dan Ranau. Wang biasiswa berjumlah RM70,000 telah diserahkan kepada seramai 280 orang para pelajar. Setiap para pelajar menerima RM250. Para pegawai Kumpulan Yayasan Sabah yang telah terlibat dalam program ini termasuklah Puan Linda Anthony (Pemangku Ketua Pentadbir ZPBS), Encik Stephen Jilimin (Pegawai Tadbir Kanan ZPBS), Puan Jessie Toiloh (Pegawai Kawasan Kota Kinabalu), Cik Nurasyikin Hamza (Pegawai Kawasan Putatan), Encik Lianard Ingging (Pegawai Kawasan Penampang), Encik Mohamad Al Amin bin Abdul Thani (Pegawai Kawasan Tuaran), Encik Saef-UL Baree Rusnan (Pemangku Penolong Pegawai Kawasan Tamparuli), Encik Abu Zarin Abu Bakar Titingan (Pegawai Kawasan Ranau), Puan Florine Chiuh (Pegawai Tadbir ZPBS), Encik Mohd Azubair bin Sainuddin (Pegawai Ekonomi ZPBS) dan Puan Elesia Kinian Chin (Penolong Akauntan ZPBS).

DAERAH TAMPARULI

DAERAH TUARAN

Penerima BMYS dari SMK Taman Ria, Tuaran pada 10 November 2021. Penolong Kanan Hal Ehwal Pelajar, SM St James Tenghilan, Puan Angelina Ebon (kiri) mewakili 10 orang penerima BMYS pada 2 November 2021.

Penolong Kanan Hal Ehwal Murid, SM Sains Sabah, Puan Normah Ishak (tengah) menerima BMYS bagi pihak sepuluh orang para pelajar pada 10 November 2021.

Pemangku Penolong Pegawai Kawasan Tamparuli, Encik Saef-UL Baree Rusnan (kanan) menyampaikan BMYS kepada Pengetua SMK Tenghilan, Encik Marcus bin Salagan bagi pihak lapan pelajar yang terpilih pada 2 November 2021.

Penolong Kanan Hal Ehwal Pelajar, SM St James Tenghilan Puan Angelina Ebon (kiri) mewakili 10 orang penerima BMYS pada 2 November 2021.

Para penerima BMYS dari SMK Tun Fuad Stephens, Kiulu yang disampaikan oleh Pegawai Kawasan Tuaran, Encik Mohamad Al Amin bin Abdul Thani pada 10 November 2021.

BERITA KUMPULAN YAYASAN SABAH

27


DAERAH KOTA KINABALU

Pegawai Ekonomi ZPBS, Encik Mohd Azubair bin Sainuddin (dua dari kiri) menyampaikan BMYS kepada Pengetua SMK Sanzac, Hajah Nurani Fauziah Derin pada 9 November 2021.

Penerima tunggal dari SM La Salle, Vincent Iquan Tung (kiri) menerima BMYS pada 9 November 2021.

Penyerahan BMYS disampaikan oleh Pegawai Tadbir ZPBS, Puan Florine Chiuh (tiga dari kanan) kepada para penerima di SMK Taman Tun Fuad, Kota Kinabalu pada 9 November 2021.

Gambar berkumpulan para penerima BMYS dari SMK SM St. Peter Telipok bersama Penolong Kanan Pentadbiran, Puan Chui Sai Choo (tiga dari kiri) dan Penolong Akauntan ZPBS, Puan Elesia Kinian Chin (kiri) pada 10 November 2021.

Gambar berkumpulan penerima BMYS dari SMK Tebobon bersama Penolong Kanan Hal Ehwal Pelajar, Puan Raziah Abdul Habi (tiga dari kiri) pada 10 November 2021.

28

Puan Florine menyampai biasiswa kepada Nuraziela binti Silah @ Saile, salah seorang penerima BMYS yang turut disaksikan oleh Pengetua SM St. Francis Convent, Puan Chong Mei Lan @ Theresa (tiga dari kanan) pada 10 November 2021.

Para penerima BMYS dari SMK Kolej Tingkatan Enam, Kota Kinabalu bersama Penolong Kanan Hal Ehwal Pelajar, Encik Zainuddin Mohd. Yusoff (tiga dari kiri) pada 10 November 2021.

Para penerima BMYS dari SM All Saints yang disampaikan oleh bersama Pegawai Kawasan Kota Kinabalu, Puan Jessie Toiloh (dua dari kanan) pada 15 November 2021.

Puan Jessie menyampaikan BMYS kepada para penerima dari SM Lok Yuk pada 15 November 2021.

Para penerima BMYS dari SMK Kolombong pada 15 November 2021.

Para penerima BMYS dari SMJK Shan Tao pada 16 November 2021.

Para penerima BMYS dari SMK Likas pada 16 November 2021.

Para penerima BMYS dari SMK Perempuan Likas pada 16 November 2021.

BERITA KUMPULAN YAYASAN SABAH


DAERAH RANAU

Pegawai Kawasan Ranau, Encik Abu Zarin Abu Bakar Titingan (kanan) menyampaikan BMYS kepada Penolong Kanan Hal Ehwal Pelajar, SMA Al-Irsyadiah, Ranau, Encik M. Yahya Siman bagi pihak para penerima pada 10 November 2021.

Pemangku Ketua Pentadbir Zon Puan Linda Anthony (kanan) menyampaikan BMYS kepada salah seorang penerima sambil disaksikan oleh Pengetua SMK Bundu Tuhan, Ranau, Puan Patricia Sinion dan Penolong Kanan Hal Ehwal Murid, Encik Mohd Tajuddin bin Azizan pada 9 November 2021.

Pengetua SMK Kemburongoh Ranau, Encik Japit Timbangan (dua dari kanan), menerima sumbangan BMYS bagi pihak penerima pada 9 November 2021.

DAERAH PENAMPANG

Para penerima BMYS dari SMK Datuk Peter Mojuntin pada 16 November 2021.

Pegawai Tadbir Kanan ZPBS, Encik Stephen Jilimin (empat dari kiri) menyampaikan BMYS kepada Guru Biasiswa, Puan Daina Martin mewakili tiga orang penerima dari SM St. Michael, Penampang pada 11 November 2021.

Pegawai Kawasan Penampang, Encik Lianard Ingging (dua dari kiri) menyampaikan BMYS kepada salah seorang penerima dari SMK Datuk Peter Mojuntin yang telah disampaikan oleh pada 16 November 2021.

DAERAH PUTATAN

Penolong Kanan Hal Ehwal Murid, SMK Putatan, Puan Faridah Yanin (enam dari kiri) menerima BMYS bagi pihak para pelajar pada 11 November 2021.

Pegawai Kawasan Putatan, Cik Nurasyikin Hamza (lima dari kanan), bergambar bersama Pengetua SMK Tansau Putatan, Encik Rusmadi bin Ahmad, Penolong-penolong Kanan serta para penerima BMYS pada 11 November 2021. BERITA KUMPULAN YAYASAN SABAH

29


WADAH DAN WAJAH BAHARU P E N G O P E R A S I A N S E M U L A GA M B U S R E TA I L S H O P - PUSAT KRAFTANGAN SABAH

PKS membuka semula operasi Gambus Retail Shop yang berwajah baharu di bawah kendalian syarikat usahawan seliaan PKS di bawah Program ‘Start-Up’ 2017 iaitu Secret Bamboo Legacy pada 1 September 2021. Usaha ini merupakan titik mula bagi pengusaha kraf di seluruh Sabah supaya yakin untuk bangkit semula selepas dilanda badai kejatuhan permintaan dalam pasaran akibat kekangan pandemik COVID-19. Sejak bulan Mac 2020, industri kraf tangan Sabah sepi tanpa sebarang program jualan dan promosi di peringkat domestik mahupun antarabangsa.

“Justeru itu, limpahan ekonomi ini akan lebih meluas dan menguntungkan pengusaha-pengusaha kecil yang terlibat dengan program ini. Dengan penawaran harga yang berpatutan, fokus utama perniagaan ini bukan semata-mata untuk memaksimumkan keuntungan, namun uniknya konsep perniagaan ini lebih mementingkan agihan keuntungan dalam lingkungan yang lebih luas bagi individu yang berada dalam ekosistem pembuatan dan penjualan produk seperti perusahaan kecil, pembekal bahan mentah, pembuat dan pengusaha kraf seterusnya semua entiti,” tambah beliau.

Menurut Puan Shazanawaty Kulinting selaku pemilik dan pengurus syarikat, perkara ini adalah satu penghargaan dan kepercayaan yang tidak pernah beliau bayangkan dan akan digalas sepenuhnya bagi memastikan perniagaan kraf yang mula diusahakan sejak tahun 2015 ini terus maju pada masa yang akan datang. Konsep yang diterapkan dalam perniagaan di bawah seliaan Secret Bamboo Legacy ini adalah berkonsep komuniti. Melalui pendekatan ini, semua usahawan kraf yang berada dalam Industri Kecil dan Sedarhana (IKS) diberikan peluang yang sama untuk membuat peletakkan produk mereka di kedai secara consignment.

Pengurus Secret Bamboo Legacy, Puan Shazanawaty menunjukkan hasil rekaan beg bambu beliau.

Sementera itu, dengan peralihan fasa dan kelonggaran Prosedur Operasi Standard (SOP) Fasa 4 bagi negeri Sabah dan kebenaran aktiviti lawatan, PKS terus mengambil peluang bergerak selangkah ke hadapan lagi dalam usaha memperkenalkan dan memperkasa pembangunan industri kraf tangan melalui pendedahan program-program seni kraf tangan yang dilaksanakan di PKS kepada para pengunjung. Susulan itu, PKS telah tidak henti-henti menerima kunjungan daripada agensiagensi luar. Antara pelawat-pelawat yang telah mengadakan lawatan ke PKS adalah daripada Pejabat Pembangunan Negeri (PPN) Sabah yang diketuai oleh Pengarah PPN Sabah, Tuan Noor Alam Khan bin A. Wahid Khan beserta rombongan pada 11 Oktober 2021. Dalam kesempatan itu, selain melawat galeri dan bengkel-bengkel yang terdapat di PKS, beliau juga sempat meninjau perkembangan pembinaan asrama pelatih yang telah mula pembinaan sejak bulan Mei 2021 dan menyaksi pengoperasian mesin tekstil digital yang merupakan satu-satunya mesin berkapasiti tinggi yang terdapat di pusat ini. Selain itu, seramai 17 orang yang terdiri daripada Ketua-ketua Cawangan Jabatan Perkhidmatan Komputer Negeri Sabah

Gambar kenangan bersama rombongan daripada Pejabat Pembangunan Negeri Sabah di Galeri Tekstil PKS. 30

BERITA KUMPULAN YAYASAN SABAH


(JPKN) yang diketuai oleh Puan Ernywati Dewi Abas, Pengarah JPKN Sabah telah mengadakan lawatan sambil belajar ke PKS baru-baru ini. Selain menjalinkan hubungan silaturahim antara jabatan, rombongan juga diberi pendedahan terlibat dalam aktiviti interaktif kraf mewarnakan batik sambil membeli produk-produk kraf yang terdapat di Gambus Retail Shop. Bukan sahaja pelawat daripada kalangan jabatan kerajaan, malah pada 20 November 2021 yang lalu, rombongan seramai lapan orang daripada Konsulat Jeneral Republik Indonesia yang diketuai oleh Bapak Muhammad Muhsinin Dolisada, Pemangku Konsul Jenderal Indonesia telah berkunjung ke PKS. Tujuan lawatan tersebut, selain untuk bersuai kenal antara pegawai baru kedutaan dengan warga PKS, mereka juga ingin mengenali lebih mendalam mengenai peranan PKS khususnya dalam pembangunan industri kraf tangan di negeri Sabah.

Terpesona - Ibu Renny Meirina, Konsul Fungsi Ekonomi II daripada Konsulat Jeneral Republik Indonesia tertarik dengan batik digital keluaran PKS. Pengarah JPKN Sabah, Puan Ernywati Dewi Abas tidak terlepas untuk membeli produk-produk keluaran usahawan PKS.

Oleh kerana pengunjung luar datang berduyun-duyun ke PKS, ia telah merancakkan aktiviti perusahaan kraf tangan dalam kalangan pengusaha kraf melalui jualan dan tempahan kraf tangan yang diterima daripada pelawat sekali gus meningkatkan pendapatan dan limpahan k epada pembangunan ekonomi daerah Keningau dan kawasan sekitarnya. Satu lagi usaha PKS dalam membantu usahawan-usahawan kraf Sabah sejajar dengan visi dan misi Kumpulan Yayasan Sabah - organisasi yang Dinamik, Berjiwa Rakyat, Komited dan Prihatin. Sedikit usaha dan kepercayaan seperti ini adalah rahmat yang tidak ternilai bagi pengusaha-pengusaha kecil dalam bidang kraf di luar sana bagi meneruskan perjuangan melombong nilai ringgit demi kelangsungan perniagaan dan hidup mereka.

Pemangku Konsul Jenderal/Fungsi Ekonomi I, Bapak Muhammad Muhsinin Dolisada, berkesempatan melihat sendiri teknik penghasilan kain batik digital.

Coretan kata-kata semangat di buku pelawat dituju kepada usahawan - usahawan PKS daripada Pengarah PPN Sabah, Tuan Noor Alam Khan bin A. Wahid Khan. BERITA KUMPULAN YAYASAN SABAH

31


Staf kafeteria Punched.

Ruang premis kafeteria Punched yang berkonsepkan santai dan outdoor.

Dapatkan secangkir kopi pilihan masing-masing seperti espresso, caffe macchiato, latte dan cappuccino di Punched.

TARIKAN BAHARU DI KOMPLEKS SUKAN TUN ADNAN YAYASAN SABAH Terletak di Kompleks Sukan Tun Adnan Yayasan Sabah, Kafeteria Punched dan kedai gunting rambut YS Beauty Saloon mula beroperasi pada bulan Oktober 2021.

Yayasan Sabah, sesuai untuk pengunjung bersantai sejurus selepas bermain futsal atau badminton. Harga yang ditawarkan juga sangat berpatutan dan dijamin sedap!

Kewujudan dua fasiliti ini secara tidak langsung merancakkan lagi suasana di Kompleks Sukan Tun Adnan Yayasan Sabah di samping menambahkan lagi pendapatan kepada Innoprise Capital Sdn. Bhd., salah satu anak syarikat Kumpulan Yayasan Sabah.

Manakala, kedai gunting rambut YS Beauty Saloon pula terletak bersebelahan dengan gelanggang badminton beroperasi setiap hari, bermula seawal pukul 9.00 pagi sehingga pukul 8.00 malam. Antara perkhidmatan yang disediakan ialah menggunting rambut, perkhidmatan meluruskan rambut, mewarnakan rambut dan merias kuku (manicure/pedicure). Turut disediakan ialah perkhidmatan menggunting rambut kepada muslimah dan kanak-kanak.

Berkonsepkan outdoor, Kafeteria Punched menjadikan makanan barat (western food) sebagai pilihan utama. Antara menu yang terdapat di kafeteria tersebut adalah spaghetti aglio e olio, carbonara, bolognese, kentang goreng, sosej berinti dan beraneka lagi. Kepelbagaian jenis kopi yang ditawarkan kepada pelanggan pula adalah seperti americano, latte serta mocha menjadikan kafeteria ini istimewa di mata penggemar kopi.

Untuk sebarang pertanyaan, boleh terus menghubungi YS Beauty Saloon di talian 011-2440 6119 / 011-3636 6969 / 012 829 0608 / 011-1662 1019.

Staf YS Beauty Saloon.

Kafeteria Punched beroperasi daripada pukul 11.00 pagi hingga pukul 10.00 malam setiap hari kecuali cuti umum. Manakala, bagi hujung minggu pula dibuka pada pukul 2.00 petang hingga 10.00 malam. Bagi penggemar kopi dan makanan barat, kafeteria Punched adalah satu tarikan baharu yang wajib dikunjungi. Lokasi kafeteria juga amat strategik, terletak di hadapan pintu masuk Futsal Arena 1, Kompleks Sukan Tun Adnan 32

BERITA KUMPULAN YAYASAN SABAH

Tempat khas untuk muslimah lengkap dengan penghadang/seksyen khas. Pengunjung boleh melakukan rawatan kecantikan/menggunting rambut dalam keadaan selesa.

Encik Putera, salah seorang pendandan rambut di YS Beauty Saloon.


MEMACU

SENI PERTUKANGAN KAYU MELALUI PROGRAM KOLABORASI PKS & MTIB

Gambar berkumpulan para peserta kursus pada Majlis Penyampaian Sijil Tamat Kursus Pembuatan Pergola.

Pada 18 hingga 22 Oktober 2021, Kumpulan Yayasan Sabah menerusi Pusat Kraftangan Sabah (PKS) telah mengadakan program kolaborasi bersama Lembaga Perindustrian Kayu Malaysia (MTIB). Program tersebut telah berjaya menghasilkan sebuah pergola untuk dijadikan sebagai hiasan landskap baru di PKS, Keningau.

yang kelima setelah mengadakan program pertama iaitu Kursus Pembuatan Meja Epoksi pada tahun 2018.

Wakil Ketua Wilayah Sabah MTIB, Encik Mohd. Faizal Rodzak dalam ucapan perasmiannya amat teruja dan berpuas hati dengan hasil projek pembuatan pergola bersama PKS. Ternyata para Pergola ialah sebuah struktur berupa pelatih PKS merupakan insan-insan yang gerbang daripada kayu atau besi mempunyai nilai seni kreativiti yang (biasanya terdapat di taman) yang tinggi. Hal ini kerana hasil akhir projek menjadi tempat tumbuh-tumbuhan yang beliau saksikan mempamerkan menjalar dan dapat dijadikan pelindung gabungan seni pembinaan pergola cahaya matahari di lorong pejalan kaki. diiringi dengan ukiran kayu yang Kursus tersebut diadakan sebagai bertemakan keindahan dan keunikan salah satu inisiatif memperkasa seni motif-motif di negeri Sabah. PKS bukan kraf pertukangan kayu khususnya sahaja membuktikan komitmen yang mengatasi masalah kekurangan seni kraf tinggi dalam penganjuran program pertukangan kayu di negeri Sabah di seumpama ini, namun PKS sentiasa Semangat kerja berpasukan antara pihak PKS bawah pelaksanaan Program Khas Anak melihat nilai kreativiti sebagai sesuatu dan MTIB dalam proses pembuatan pergola yang yang bersifat infinit dan tidak terbatas Negeri (PKAN) 2021 yang ditaja oleh melibatkan pengkhususan kerja seperti membuat tanggam lubang dan pencantuman supaya Kerajaan Persekutuan. dalam ruang fikir seorang pengkarya sambungan kayu yang bertakuk-takuk tersebut semata-mata. menjadi rapat dan teguh, membuat kerawang, Seramai 20 para belia dan beliawanis mencat dan membuat kerusi. daripada PKS dan MTIB menyertai Pergola berukiran kayu yang telah siap indah terpacak kursus secara praktikal tersebut yang di depan bangunan PKS. Turut dalam gambar ialah berlangsung selama lima hari. Encik Mohd. Faizal (berdiri lima dari kiri) dan barisan Uniknya, Program Seni Pertukangan Kayu ini biasanya melibatkan pelatih kaum lelaki sahaja, namun penganjuran program pada kali ini turut melibatkan kaum wanita. Kerja tangan kaum wanita yang halus dan teliti amat signifikan dalam keberhasilan projek pembinaan pergola. Tambahan pula, mereka merupakan pelatih yang mempunyai kemahiran tinggi dalam bidang perkayuan setelah menerima latihan yang cukup di PKS.

tenaga pengajar PKS dan MTIB.

Usaha kolaborasi antara PKS dan MTIB dalam pembangunan latihan kemahiran secara inklusif kini memasuki program 33


Tuan Haji Karim menyampaikan ucapan.

MAJLIS PERHIMPUNAN KORPORAT BWSB Benta Wawasan Sdn. Bhd. (BWSB) telah mengadakan Majlis Perhimpuan Korporat pada 24 November 2021 bertempat di Dewan Bankuet, Hotel Borneo Royale Tawau. Majlis tahunan yang menghimpunkan hampir semua staf syarikat itu diadakan dengan kelulusan Jawatankuasa Pengurusan Bencana Daerah bagi memberi ruang untuk penilaian dan pengukuhan kebertanggungjawaban dan pencapaian syarikat terhadap misi penubuhan dan warganya. Para warga syarikat juga mendapat peluang memperbaharui komitmen perkhidmatan cemerlang dan semangat sinergi pasukan.

Beliau selanjutnya menjelaskan bahawa dengan anugerah yang disampaikan, maka adalah diharapkan ianya dapat memperkukuh komitmen dan semangat serta integriti perkhidmatan dalam kalangan warga kerja di samping bagi menghargai segala jasa dan bakti mereka,” katanya lagi.

Majlis turut dimeriahkan dengan penyampaian Anugerah Perkhidmatan Taat Setia (Long Service Awards) dan Anugerah Jasamu Dikenang kepada lima orang pesara syarikat. Seramai tiga puluh orang staf telah menerima Anugerah Perkhidmatan Taat Setia kerana telah mencapai tempoh perkhidmatan selama 15 tahun. Di dalam ucapan aluannya, Puan Hajah Rismawati Haji Lahatta, Ketua Bahagian Sumber Manusia, Pentadbiran dan Komunikasi Korporat berkata bahawa adalah menjadi satu cabaran yang besar bagi sesebuah syarikat mengekalkan tenaga kerja berprestasi tinggi untuk tempoh yang lama. “Pelbagai usaha dijalankan bagi memastikan bakat-bakat ini kekal bersama memajukan organisasi kerana memupuk budaya kerja dan memberikan latihan kepada pekerja baharu memerlukan tenaga, masa dan kos yang sangat tinggi,” katanya.

34

BERITA KUMPULAN YAYASAN SABAH

Puan Hajah Rismawati menyampaikan ucapan.

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif, Encik Dominic Dambul ketika menyampaikan ucaputama berkata bahawa walaupun lembaran sejarahnya dalam industri kelapa sawit agak pendek tetapi BWSB kini diangkat sebagai salah satu penyumbang dana kepada Kumpulan Yayasan Sabah melalui usahaniaga asalnya hanyalah Acacia mangium disamping kini melibatkan penanaman dan pemprosesan minyak kelapa sawit


dan pembotolan minyak masak BESS. “Sebagai penyumbang tetap dana kepada Kumpulan Yayasan Sabah dan Kerajaan Negeri Sabah, kita perlu senantiasa berwaspada dan mempunyai perancangan strategik yang rapi dan berimpak tinggi” katanya. Menurut Encik Dominic, operasi pengeluaran buah tandan segar (FFB) dari ladang-ladang syarikat dan minyak sawit mentah (CPO) dari Kilang Kelapa Sawit Seraya tidak terjejas secara signifikan semasa pandemik COVID-19 di tahun 2020 dan 2021 kerana kedua-dua bidang tersebut dibenarkan beroperasi dengan SOP yang ketat. “Kita bersyukur dan berbangga kerana prestasi penghasilan FFB syarikat sehingga suku tahun ketiga tahun 2021 telah mengatasi purata penghasilan FFB wilayah Tawau,” jelasnya lagi.

Encik Dominic Dambul menyampaikan ucapan.

Beliau mengharapkan agar setiap warga syarikat senantiasa memiliki iltizam tinggi menurunkan kos dan memaksimumkan pengeluaran bagi setiap unit kawasan agar produktiviti syarikat senantiasa pada tahap cemerlang. Di dalam ucapan perasmiannya, Tuan Haji Abdul Karim Haji Abdul Wahid, Pengerusi Lembaga Pengarah Syarikat pula menyampaikan ucapan syabas dan tahniah kepada Kumpulan Pengurusan dan seluruh warga Benta Wawasan Sdn. Bhd. yang telah menunjukkan komitmen dan usaha gigih dalam memastikan kecemerlangan syarikat mencapai sasaran pengeluaran FFB dan CPO. Beliau juga merakamkan ucapan penghargaan kepada para penerima Anugerah Perkhidmatan Taat Setia dan Jasamu Dikenang.

Gambar berkumpulan penerima Anugerah Jasamu Dikenang.

Gambar berkumpulan penerima Anugerah Perkhidmatan Taat Setia (Long Service Awards). BERITA KUMPULAN YAYASAN SABAH

35


Para peserta Kejohanan Golf Dalaman.

KEJOHANAN GOLF DALAMAN KUMPULAN YAYASAN SABAH

Innoprise Capital Sdn. Bhd. telah menganjurkan Kejohanan Golf Dalaman Kumpulan Yayasan Sabah pada 20 November 2021 yang lalu bertempat di Shan Sui Resort, Tawau. Kejohanan ini terbuka kepada semua staf Kumpulan Yayasan Sabah dan Innoprise Corporation Sdn. Bhd. (ICSB), Kolej Teknikal Yayasan Sabah (KTYS) dan Universiti College Sabah Foundation (UCSF). Program ini bertujuan untuk menghidupkan budaya sukan khususnya dalam kalangan staf Kumpulan Yayasan Sabah. Selain itu, sebagai salah satu inisiatif Pengurusan Innoprise Capital Sdn. Bhd. dalam membentuk jaringan untuk mengeratkan lagi silaturahim dalam kalangan staf Kumpulan Yayasan Sabah.

Bagi kategori Nett Champion, johan telah disandang oleh Encik Harizam Ahmad dari Sabah Softwoods Berhad, naib juara dimenangi oleh Encik Juanis Tinggal (Seksyen Teknologi Maklumat dan Komunikasi), tempat ketiga dimenangi Encik Jumain Anjang (Sabah Softwoods Berhad), tempat keempat Encik Junior Serino (Sabah Softwoods Berhad), tempat kelima Encik Citra Masidi (Sabah Softwoods Berhad), tempat keenam (Tuan Haji Mohammed Idris bin Mohammed Shafi), tempat ketujuh Encik Albert Kuai (Sabah Softwoods Berhad) dan tempat kelapan Encik Mustafa Untai (Sabah Softwoods Berhad). Manakala bagi kategori Gross Champion, johan telah dimenangi oleh Encik Badrol Hisham (Benta Wawasan Sdn. Bhd.), naib juara dimenangi Encik Bede Poukin (Sabah Softwoods Berhad), tempat ketiga Encik Vellis Ismail (Sabah Softwoods Berhad) serta tempat keempat dimenangi oleh Encik Keith A. Funk (Kolej Teknikal Yayasan Sabah). Bagi kategori Invitees Champion, johan telah dimenangi oleh Encik Zainuddin Dullah (Sabah Softwoods Berhad) dan naib juara disandang oleh Tuan Haji Karim Wahid (Benta Wawasan Sdn. Bhd.)

Salah seorang peserta, Tuan Haji Mohd. Idris bin Mohd. Shafi.

Seramai 39 orang peserta telah mengambil bahagian dalam kejohanan ini yang terdiri daripada staf Benta Wawasan Sdn. Bhd., Sabah Softwoods Berhad, Innoprise Capital Sdn. Bhd., Seksyen Teknologi Maklumat dan Komunikasi, Inno Travel & Tour Services Sdn. Bhd. dan Bahagian Akaun dan Perkhidmatan Kewangan (YS/ICSB). 36

BERITA KUMPULAN YAYASAN SABAH

Bagi kategori Novelties prizes, pemenang bagi longest drive ialah Encik Mohd. Mizanuza’im bin Abdul Karim (Bahagian Akaun dan Perkhidmatan Kewangan (YS/ICSB), pemenang kedua Encik Vellis Ismail (Sabah Softwoods Berhad) manakala pemenang bagi nearest to line ialah Encik Juanis Tinggal (Seksyen Teknologi Maklumat dan Komunikasi). Seterusnya, pemenang kedua bagi nearest to line ialah oleh Encik Keith A. Funk (Kolej Teknikal Yayasan Sabah). Pemenang bagi kategori Wooden Spoon ialah Encik Darryl J.P. Kabi (Benta Wawasan Sdn. Bhd.) Innoprise Capital Sdn. Bhd. mengucapkan ribuan terima kasih kepada staf Kumpulan Yayasan Sabah yang telah mengambil bahagian dalam kejohanan ini.


Sesi bergambar pasukan Borneo Security FT (kiri) dan Brozuca Ft B (kanan) yang berjaya ke perlawanan akhir.

KEJOHANAN SUKAN DALAMAN BOLA SEPAK 7 SEBELAH

PIALA DATO’ SRI HAJI GULAMHAIDAR @ YUSOF KHAN BAHADAR ANJURAN INNOPRISE CAPITAL SDN. BHD.

Pada 13 November 2021, Kejohanan Sukan Dalaman Bola Sepak 7 Sebelah Piala Dato’ Sri Haji Gulamhaidar @ Yusof Khan Bahadar telah diadakan di Padang Bola Sepak Sintetik Kompleks Sukan Tun Adnan Yayasan Sabah. Penganjuran kejohanan tersebut menjadi salah satu platform untuk menerapkan budaya aktif bersukan dan merapatkan hubungan silaturahim dalam kalangan staf Kumpulan Yayasan Sabah, Kolej Teknikal Yayasan Sabah (KTYS) dan University College Sabah Foundation (UCSF). Sebanyak lapan pasukan telah menyertai kejohanan tersebut iaitu Borneo Security FT (BSCSB FT), Kolej Teknikal Yayasan Sabah (KTYS FC), University College Sabah Foundation (UCSF), Brozuca Ft A, Brozuca Ft B, Boroi FC, EFU FC dan Tebuan FC. Pasukan yang layak mara ke pusingan separuh akhir adalah

BSCSB FT, KTYS FC, Brozuca Ft A dan Brozuca Ft B. Pada peringkat separuh akhir, pasukan Brozuca Ft B telah mengalahkan pasukan Kolej Teknikal Yayasan Sabah (KTYS FC) 4-1. Manakala, pasukan Borneo Security FT (BSCSB FT) menang 2-0 ketika menentang Brozuca Ft A. Pada pusingan akhir, pasukan Brouca Ft B telah mengalahkan Borneo Security FT (BSCSB FT) 2-0. Penjaring terbanyak kejohanan ialah Encik Ahmad Ryzall daripada pasukan Brozuca Ft B dengan tujuh jaringan sepanjang kejohanan berlangsung. Para pemenang telah menerima hadiah kemenangan mereka yang telah disampaikan oleh Setiausaha Korporat Yayasan Sabah, Encik Hanafiah Diman yang mewakili Pengarah Yayasan Sabah, Dato’ Sri Haji Gulamhaidar Khan Bahadar.

Perlawanan akhir di antara Borneo Security FT dan Brozuca Ft B. BERITA KUMPULAN YAYASAN SABAH

37


LORONG BUNGA MATAHARI 2, LIKAS, OFF JALAN TUARAN KM 3.5, KOTA KINABALU

EDITORIAL

PENASIHAT Dato’ Sri Haji Gulamhaidar @ Yusof bin Khan Bahadar, J.P. SIDANG EDITORIAL Sam S. Karnail Izan binti Awang Razli Valerina Valerian

SUMBANGAN RENCANA Bahagian Komunikasi Korporat Bahagian Pembangunan Pendidikan Bahagian Perkembangan Kanak-Kanak Kristal Handal Sdn. Bhd.

Innoprise Capital Sdn. Bhd. Pejabat-pejabat Zon Benta Wawasan Sdn. Bhd. Universiti College Sabah Foundation Koperasi Pekerja Yayasan Sabah Berhad Pusat Kraftangan Sabah REKA BENTUK & SUSUN ATUR Alastair Nicholas Peter Ahmad Fauziee bin Wasimin Muhammad Fahmi Abdul Alim

JURUGAMBAR Bertille Alex Boyou Jeffrey R. Baxter Samson Lawrence TERBITAN Bahagian Komunikasi Korporat Kumpulan Yayasan Sabah Tingkat 15, Menara Tun Mustapha Ibu Pejabat Yayasan Sabah Teluk Likas, 88817 Kota Kinabalu, Sabah, Malaysia Tel : 088 435112 / Faks : 088 421546 Laman Web : http://www.yayasansabahgroup.org.my E-mel: ysinfo@ysnet.org.my

Sidang editorial Berita Kumpulan Yayasan Sabah mengalu-alukan sumbangan rencana daripada Bahagian/Zon/Anak Syarikat/Unit untuk diterbitkan. Reka bentuk dan letak oleh Bahagian Komunikasi Korporat.


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.