Berita Kumpulan Yayasan Sabah Vol.2, No.3 (Mei-Disember 2003)

Page 1

~J:iJJ U; {Ci:\!\j10:\01 '{:\!\j Ci !J1!\j:\j\~J1'{, ~~ Yayasan Sabah ;J;{1i- J:\"rl!\j !J:\fJ ~<0j~ J

r

Sumbangan kepada pembangunan dan rakyat Negeri Sabahbukan sahaja terhad kepada menokoktambah usaha Kerajaan Negeri dalam aspek pembangunan pendidikan dan sosial, malah Yayasan Sabah terlibat dalam sektor komersil dan industri. Yayasan Sabah dilihat sebagai pemangkin, perintis, pelopor, inovator dan fasilitator pembangunan.

.JJJJiJJ

r

j~J~!\j1fjGJ0\" ~0\fj J<U:\!.J f1 J<~i-J1!JU;J:\JJ ;"[ j\~J:\L:\'/0J:\ 01 0:\~:~i-J

menjadi sebuah organisasi yang berjiwa rakyat hingga ke peringkat akar umbi. Dalam melaksanakan agenda halatuju ini Yayasansabah akan berbelanja mengikut kemampuan dan mengamalkan budaya berhemah selaras dengan misi penubuhannyasebagaijentera pembangunan strategik kerajaan negeri. Harapan pengurusan Yayasan Sabah agar semua warganya dapat bekerja sebagai sebuah pasukan yang mantap, berupaya memberikan perkhidmatan yang terbaik kepada organisasi, masyarakat, negeri dan negara.


I Mei

- Disember 2003

Majlis Ucapan Akhir Tahun 2003, Kumpulan Yayasan Sabah telah diadakan di Auditorium Yayasan Sabah yang (kini dinamakan sebagai Auditorium Tun Raffae) bermula jam 8.00 pagi. Pada majlis ini Yang Amat Berhormat Datuk Seri Musa Haji Aman, Ketua Menteri Sabah merangkap Pengerusi Lembaga Pemegang Amanah Yayasan Sabah telah menyempurnakan pelancaran Visi Korporat Kumpulan Yayasan Sabah. Terdahulu, Pengarah Yayasan Sabah Yang Berbahagia Tan Sri Datu Khalil bin Datu Haji Jamalul, dalam ucapannya telah

mengumumkan pemberian saguhati kepada warga Kumpulan Yayasan Sabah bagi menghargai jasa dan komitmen mereka terhadap tugas dan tanggungjawab dalam memastikan misi Kumpulan Yayasan Sabah tercapai. Sempena majlis ucapan akhir tahun ini juga, penyampaian hadiah kepada para pemenang pertandingan esei Kumpulan Yayasan Sabah dan pertandingan merekabentuk visual visi Kumpulan Yayasan Sabah telah disampaikan kepada para pemenang oleh Yang Amat Berhormat Ketua Menteri Sabah.

Anugerah Perkhidmatan Cemerlang turut diberikan kepada 3 orang staf warga Kumpulan Yayasan Sabah. Antara yang hadir pada majlis ucapan akhir tahun ini ialah Yang Berhormat Datuk Wilfred Bumburing, Ahli Lembaga Pemegang Amanah Yayasan Sabah dan Yang Berhormat Datuk Seri Panglima Haji Ampong Haji Puyon, Ahli Lembaga Pengarah ICSB berserta warga Kumpulan Yayasan Sabah termasuk staf Yayasan Sabah dari Wilayah Tawau, Sandakan, Lahad Datu dan Keningau.


I

Mei -Disember

2003

Yayasan Sabah komited melaksanakan program sosial dan pendidikan terutama sekali dengan menganjurkan seminar di peringkatlon.

Barisan tetamu kehormat, guru-guru seko/ah don ibu bapa yang menghadlri seminar UPSR dl SK Nongko/ud Tuaran pada 20 Ogos 2003. Kelihatan YB Datuk Hajljl (duo darl kanan).

Program pendidikan adalah antara usaha Yayasan Sabah untuk membantu kerajaan Negeri dalam menggalak dan meningkatkan mutu pendidikan di segenap lapisan masyarakat di seluruh Sabah. Beberapa program yang telah dianjurkan oleh Yayasan Sabah dengan kerjasama Kerajaan Negeri seperti seminar UPSR, PMR, seminar keibubapaan dan seminar keusahawan endapat sambutan yang menggalakkan dari penduduk setempat.

Ketua Zon Pantai Barat Selatan, HI Darus Naslr(kiri sekall) menyambut ketibaan tetamu kehormat (kanan sekali) dl majlis seminar kelbubapaan dl Tanjung Aru pada 9 Ogos

2003.

Lima Zon yang bertanggungjawab dalam merealisasikan hasrat Yayasan Sabah dalam meningkatkan kualiti hidup rakyat Malaysia di Sabah terdiri daripada Zon Pantai Barat Selatan yang diketuai oleh Hj. Darus Hj. Nasir, Zon Pantai Barat Utara yang diketuai oleh Sabrin Sindan, Zon Pedalaman yang diketuai oleh Fredrick Junius, Zon Pantai Timur Utara. yang diketuai oleh Jainuddin Jabidin dan Zon Pantai Timur Selatan yang diketuai oleh Hj. Sulaiman Hj. Osman

Ketua Zon Peda/aman, Fredrick Junius (tengah) menyampaikan cendera kenangan kepada Dr. Momie pada Majlis Ceramah Pendidikan Keluarga di Sipltang pada 27 Ogos 2003.

YB Datuk Rahim menerlma cendera kenangan pada Seminar Kesedaran Kepenggunaan di ... pada 2 Ogos 2003. Turut kelihatan Dollah Mahmud. Pegawai Kanan Yayasan Sabah (kanan sekali.)

Ketua Zon Pantal Barat utara. Sabrln Sindan(kirl) menyampaikan hadlah kepada salah seorang pemenang di Majlis Malam Kesenian yang diadakan

2003.

di Ranau pada

19

Jun


I Mei - Disember 2003

PELANCARAN BUKU TERBITAN VAVASAN SABAH

Prof, Dato' Dr. Mohd Salleh Mohd Yasin (kanan) dari UKM melihat buku yang telah diterbitkan.

Ketua Menteri Sabah, Datu Seri Musa Hj. Aman melancarkan dua buah buku terbitan Yayasan Sabah iaitu "Tun Mustapha dan Pembangunan Sabah" dan "The Traditional Legal System of Sabah" di Teater Mini Menara Tun Mustapha pada 27 Julai, 2003. Buku "Tun Mustapha dan Pembangunan Sabah" adalah hasil kerjasama di antara Yayasan dan Universiti Kebangsaan Malaysia.Manakala buku "The Traditional Legal System of Sabah" merupakan monograf yang ditulis oleh Bro. Peter.R. Phelan.

YB, Datuk Pairin (kiri) berkongsi pandangan dengan YB, Datuk Amir Kahar (tengah) ten tang isi kandungan buku Tun Mustapha dan Pembangunan Sabah.

Buku Tun Mustapha dan Pembangunan Sabah dijual dengan harga RM80.00 untuk kulit tebal dan RM60.00 untuk kulit lembut. Manakala buku The LegalSystem of Sabah dijual dengan harga RM90.00. Sempena pelancaran buku Tun Mustapha dan Pembangunan Sabah dan "The Traditional,Legal System of Sabah" beberapa tokoh Negeri Sabah yang pernah berjuang bersama Allayarham Tun hadir di majlis tersebut. Selain orang kenamaan, kaum keluarga dan sahabat handai Allayarham Tun turut hadir sebagai tetamu khas. Sekitar 300 orang telah

Yang Berhormat Datuk Haji Sapavvi Hai' Ahmad (Kanan sekali), menyampaikc sumbangan daripada Yayasan Sabah kepada Jawatankuasa Masjid Bandaraya. Kelihatan Yang Berbahagia Datuk Haji Safari (tengah).

hadir sewaktu pelancaran buku tersebut. Sempena pelancaran buku itu juga, satu majlis thalil memperingati jasa Allahyarham Tun Datu Mustapha telah diadakan pad a 31 Julai 2003, bertempat di Masjid Bandaraya bermula jam 6.30 petang. Majlis tersebut adalah anjuran Yayasan Sabah dengan kerjasama Jawatankuasa Masjid Bandaraya Kota Kinabalu. Pada majlis itu solat hajat untuk kecemerlangan para pelajar di kawasan Likas yang akan menduduki UPSR 2003 turut diadakan.


I Mei

- Disember 2003

PELANCARAN BUKU "MY SABAH: REMINISCENCES OF A FORMER STATE SECRETARY"

Tan Sri Datu Khalil dan Tan Sri Richard Allan Lind mengiringi YABDatuk Seri Musa meninjau pameran di luar Teater Mini.

YAB Datuk Seri Musa mellhat isi kandungan buku "My Sabah" sambi! diperhatikan o/eh Tan Sri Datu Khalil (/(jri) dan Tan Sri Richard Allan Lind (tengah).

Buku "'My Sabah: Reminiscences of A Former State Secretary" telah dilancarkan oleh YAB Ketua Menteri Sabah pada 22 Oktobe~ 2003 di Mini Teate~Yayasan Sabah. Buku "My Sabah" adalah hasil tulisan bekas Setiausaha Kerajaan Negeri, Tan Sri Datu Seri Panglima Richard Allan Lind. Antara jemputan yang hadir pada pelancaran tersebut termasuklah Menteri-menteri Kabinet, Setiausaha Kerajaan Negeri, Ketua-ketua Jabatan Kerajaan dan Badan Bukan Kerajaan (NGO). Buku tersebut dijual pada harga RM60.00 senaskah.


I

AAei-O~ernber2003

Majlis penyampaian Anugerah Biasiswa Cemerlang Negeri Sabah Ke 14 kepada para pelajar yang telah mendapat keputusan cemerlang pada peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia 2002 telah berlangsung di Auditorium Yayasan Sabah pada 26 September, 2003. Majlis tersebut adalah anjuran Yaya$an Sabah bagi pihak Kerajaan Negeri dan telah disempurnakan oleh Ketua Menteri Sabah, YAB. Datuk Seri Musa Haji Aman dengan disaksikan oleh para ibubapa dan para pelajar. Turut hadir pada majlis tersebut ialah Menteri Pertanian dan Industri Pemakanan, Y.B. Datuk Abdul Rahim Ismail berserta ketua-ketua Jabatan Negeri dan Persekutuan. Seramai dua puluh lima (25) orang pelajar telah dianugerahkan biasiswa cemerlang yang terdiri daripada sepuluh (10) orang bagi kategori terbuka dan lima belas (15) orang bagi kategori bumiputera. Dalam ucapan Pengarah Yayasan Sabah pada majlis tersebut Tan Sri Datu Khalil meluahkan rasa kesalnya terhadap kegagalan sebahagian daripada para peminjam tajaan Yayasan Sabah untuk membayar balik pinjaman pendidikan mereka. Beliau menggesa agar para peminjam membayar pinjaman pengajian mereka dan menunjukkan sikap yang lebih bertanggungjawab demi kepentingan semua pihak khususnya golongan para pelajar.

YAB Datuk Seri Musa HI Aman (tengah) Tan Sri Datu Khalil (kiri) Datuk Dr Mohd bergambar bersama dengan para penerima anugerah.

Tahir (kanan)

YAB Datuk Seri Musa menyampaikan sijil kepada salah seorang penerima anugerah.

Tan Sri Datu Khalil menyampaikan cenderakenangan kepada YAB Datuk Seri Musa.

YBDatuk Rahim Ismail (tengah) antara Undangan khas yang hadir pada majlis tersebut.


Antara lain kandungan program yang dijalankan adalah penekanan terhadap aspek-aspek nilai dan amalan hidup supaya boleh mewujudkan satu transformasi di kalangan para pelajar, para pembimbing, pemudahcara dan juga ibubapa dari segi sikap, wawasan dan komitmen masing-masing dalam apa juga bidang kegiatan yang diceburi. Selain itu lawatan sambil belajar ke beberapa tempat seperti Pusat Sains Petronas turut diadakan bagi memberi pendedahan dan pengalaman kepada para pelajar yang terlibat. Para pelajar tajaan Yayasan Sabah yang mengambil bahagian anjuran Yayasan Sabah, Cawangan Kuala Lumpur, mengabadikan . ',hdTahir Jaatar.

Program Cuti Sekolah Pelajar-pelajar Yayasan Sabah di Semenanjung Malaysia telah berlangsung di Gombak, Selangor selama 9 hari bermula dari 29 Mei hingga 6 Jun 2003. Majlis penutupan program tersebut telah disempurnakan oleh Timbalan Pengarah Yayasan Sabah, Datuk Dr. Mohd. Tahir Jaafar pada 6 Jun lalu di Sekolah Berasrama Penuh Intergrasi, Gombak, Selangor.

da/am program Cuti Sekolah kenangan bersama Datuk Dr.

Dalam ucapannya, Datuk Dr. Mohd Tahir menekankan tentang pentingnya program-program kemasyarakatan diterapkan kepada pelajar khususnya bagi mengisi masa lapang seperti musim cuti sekolah. Tambah beliau lagi aktiviti-aktiviti kemasyarakatan sukar didapati dalam bilik-bilik darjah kerana persekitaran yang tidak mengizinkan. Justeru itu program masa cuti seperti yang diadakan oleh Yayasan Sabah khusus kepada pelajar-tajaannya adalah sangat releven dan diperlukan. /I'

Seramai 131 orang pelajar sekolah menengah dari beberapa negeri di Semenanjung di bawah tajaan Yayasan Sabah telah mengikuti program terse but yang bertujuan memberi pengukuhan akademik, jati diri dan meningkatkan sahsiah para pelajar. Selain perkampungan di Semenanjung, program yang sama turut diadakan di Sabah dan juga di Sarawak. Sekitar 100 orang telah mengambil bahagian dalam program perkampungan pelajar di Kota Belud Sabah yang telah diadakan pada 5-14 September, 2003.


I Mei

Disember 2003

PENYAMPAIAN SIlIL SUMBANGAN YAYASAN SABAH TADIKA RIA

"Sabah International Expo" telah diadakan di Magellan Wing, Sutera Harbour Resort & spa pada 6 Oktober lalu.

Seramai 64 orang kanak-kanak telah menerima sijil tamat Prasekolah bertempat di Teater Tun Hamdan, Yayasan Sabah Majlis Penyampaian Sijil tersebut telah disempurnakan oleh Timbalan Pengarah Yayasan Sabah, Datuk Dr. Mohd Tahir Jaafar. Dalam pada itu seramai lima orang kanak-kanak dianugerahi sijil cemerlang. Mereka adalah adik Nurfitiyana Ramli, adik Nadiah Jenar, adik Iqmal Fiachra Anuar, adik Syazwi Nadhil Saiddin dan adik Hazrie Halim. Dalam teks ucapannya Datuk Dr. Mohd Tahir berkata bahawa Yayasan Sabah melalui Pusat Perkembangan Kanak-kanak telah menjadi salah satu badan yang mempelopori dalam pembangunan pendidikan di peringkat prasekolah khususnya di Sabah dan amnya di Malaysia. Seliau juga berbangga dengan para pendidik di peringkat prasekolah kerana dapat memainkan peranan yang amat penting dalam pembinaan hidup seorang insan.

Puan Hajah Rosmawati menyampaikan cek kepada Datuk Wong Khen Thou.

Satu majlis memorandum perjanjian di antara Yayasan Sabah dan IKEA telah diadakan pada 17 Oktober 2003, bertempat di Dewan Tun Ahmad Koroh. Perjanjian tersebut adalah bertujuan untuk pemuliharaan kawasan bekas pembalakan. Pada majlis tersebut, Yayasan Sabah telah diwakili oleh Pengarahnya, Tan Sri Datu Khalil Datu Haji Jamalul dan Pengurus Kumpulan, Sahagian Penyelidikan dan Pembangunan, Dr. Waidi Sinun, manakala IKEA telah diwakili oleh Pengerusi Sow-ASeed Foundation of IKEA, Sweden, Mr. Par Stenmark dan Ahli Lembaga Sow-A-Seed Foundation, Dr. Jan Falck.

replika

Yayasan Sabah telah menyumbang RM20,000.00 kepada "Federation of Sabah Manufacturers". Sumbangan tersebut telah disampaikan oleh Pengurus Kumpulan Sahagian Pentadbiran dan Sumber Manusia, Pn. Hajah Rosmawati Hj. Lasuki. Kepada Datuk Wong Khen Thau, Pengerusi "Federation of Sabah Manufacturers" merangkap Pengerus Penganjur SIE 2004.

Dr. Jon Falck bersalaman dengan Tan Sri Datu Khalil sewaktu kUnjungan hormat kepada Pengarah.

Tan Sri Datu Khalil (kirl) bertukar-tukar dokumen dengan Mr. Par Stenmark (kanan) pada majl/s menandatanganl perjanjian sambi! diperhatikan o/eh VB. Datuk Karim Bujang.


I

Mei - Disember 2003

Pengerusi Lembaga Pengarah Kale} Yayasan Sabah, YBhg, Datuk Dr. Mohd, TahirJaatar [tengah) menyampaikan Diploma kepada para gtaduan.

9

Seramai 270 orang graduan menerima diploma dan sijil masingmasing pada Majlis Konvokesyen Ke-12 Kolej Yayasan Sabah yang diadakan bertempat di Teater Tun Hamdan, Yayasan Sabah pada 10 Disember 2003. Majlis ini disempurnakan oleh Pengerusi Lembaga Pengarah Kolej Yayasan Sabah merangkap Timbalan Pengarah Yayasan Sabah, YBhg. Datuk Dr. Mohd. Tahir Jaafar. Graduan-graduan yang berjaya menamatkan pengajian pada konvokesyen ke 12 ini adalah bagi kursus Kolej Yayasan Sabah untuk pengajian Diploma Teknologi Automotif seramai 37 orang dan peringkat Sijil Automotif seramai 8 orang. Bagi kursus secara Kerjasama KYS-Universiti Teknologi Malaysia (UTM), seramai 43 orang graduan menerima Diploma Pengurusan Teknologi, 58 orang menerima Diploma Pengurusan Teknologi (Perakaunan) dan 15 orang menerima Diploma Teknologi Awam (Binaan Bangunan). Manakala kursus secara kerjasama KYS-Institut Perhubungan Raya Malaysia (IPRM) seramai 10 orang menerima Diploma Perhubungan Awam dan 5 orang lulus Sijil Perhubungan Awam. Bagi kursus secara kerjasama KYS- Majlis Latihan Vokasional Kebangsaan (MLVK) melalui Kursus Sijil Kemahiran Malaysia, seramai 6 orang mendapat Sijil Jurubina Bangunan-Penyeliaan (Tahap 3), 1 orang lulus Sijil Mekanik Kenderaan MotorPenyeliaan (Tahap 3) dan seramai 87 orang menerima Sijil Sistem Maklumat (Tahap 2 & 3).

Pelajar terbaik pada majlis konvokesyen kali ini disandang oleh Cik Dayangku Suzeyaziante Ampuan Awang Damit dari kursus Diploma Teknologi Awam (Binaan Bangunan).

I


I Afiei-D~ernber2003

SYMPOSIUM ON FUTURE TRENDS IN PROTECTEDAREAS USES IN MALAYSIA

YAB Datuk exhibition.

Seri Musa

toured

at

the

YAB Datuk Seri Musa pressing the button to launch the symposium. Counsellor for Environment of the Royal Danish Emba' Malaysia, Mr Soren Kristoffersen is sea. second from right.

Some of the ceremony. Tengku Adlin presenting a memento to Datuk Daniel (right).

VIPs attending

the

opening


I

Mei - Disember

2003

Yayasan Sabah view is that the most valuable resources readily available in its organisation is human capital.

l

,

"We need the Organisation to go forward in one direction and in one cohesive tei;lm. That is why the manage\TI€nt, sees . ~am bUilding efforJ:s as the utm~st priorky before' We vigor<*Jsly pursue our social and • c~rporate 'objectives," said Director of Yayasan Sabah at the closing ceremony of, the two-day Team Building Workshop on September 19, 2003 at Rose Garden, Magellan Hotel.

II Y

k

According to him, Yayasan Sabah needs the right people with the appropriate knowled~e, skifls and attitudes to go forward and ,grow. He added, .n this context, he is C0nfident that the present pool of staff is capable to contribute productively and effectively towards the achievement of the organisation's goals.

Tan ri Datu Khalil and YABDatuk Seri Musa Amon during the 000 Prayer. Hajah Rosmawati, Chairman of the organising committee is seated extreme right,

Some of the guests who attended the Team Buifding Workshop,

IN·HOUSE COURSES FOR EXECUTIVE

En, Azhar Nordin demonstrate technique to the participants,

some

A total of 25 staff from ICSB took part in the three-day in-house seminar motivation for executive level at Former State Legislative A?sembly Hall, Yayasan Sabah on August 20-22, 2003. The seminar was organized by Traning Unit of ICSB. En. Azhar Nordin from Focus

A total of 31 staff from Yayasan Sabah Group took part in the two-day Team Building Workshop for Executives at the Former State Legislative Assembly Hall, Yayasan Sabah on September 18-19, 2003. The workshop was organized by Training Unit of ICSB. The talk was given by En. Azizul Ali from Strategic (ePE) Malaysia Sdn. Bhd.

Datuk Dr Mohd Tahir one of the participants receiving certificate from TanSriDatu Khalil (left),

Learning Consulting Sdn Bhd K.L gave a talk to the participants,

Some of the participants Buifding Workshop,

in Team


I Me; - D;sember

2003

12

I

YAYASAN SABAH'S INTEREST IN PAPUA NEW GUINEA In May 1992, a project agreement was negotiated and signed among the State of Papua New Guinea (PNG), the PNG Forest Authority, and Yayasan Sabah (Innovision[PNG] Ltd.), for a 300,000 ha virgin jungle of Makapa TPR at the Western Province of PNG. In 1999, Innovision (PNG) Ltd (IPNG) commenced operation. In an addressed during the company first ever staff meeting, IPNG Managing Director, Encik Dalahan Buduk was saying that IPNG will continue to develop and build on the strengths of the staff who are creative and committed to what they do and what they are trying to achieve. The success of the company depends on the staff conviction and dedication. The workplace in IPNG provides learning opportunities to ensure that everyone who works here is able to develop their skills and contribute to the fullest. "As long as I am the Managing Director of Innovision (PNG) Ltd., the management will make sure

Papua New Guinea [PNG) Western Province Gabenor Mr. Bob Danaya [middle) with Balimo District Administration Mr. Moses Ase [second right) at Balimo Air Strip.

you feel you are needed and have the confidence to succeed in life and in the company. We, the Management, will nurture the energy and pride of the company. We will build a sense of community among ourselves," said Dalahan. "Our IPNG concept is based on respect of people, honoring their rights as individuals and this is the cornerstone of our culture. We believe in treating each other fairly. Fairness is based on what is right, not who is right", . added. IPNG/MD advocates for change to position the company as the leading entity in timber industry in PNG and has the commitment in meeting its social responsibility as corporate citizen. This is in actuality the company direction and vision. PNG is one if not the most culturally diverse state on planet earth (normally refers as 'Land of the unexpected'), with about 850 language groups. A resource extraction project can embrace a range of language and cultural groups, which have a spiritual attachment to the land that goes far beyond the Western concept of "ownership".


131 All land covered by the TRP boundary is privately and communally owned by the tribal groups who consider themselves as the resource owners. In PNG, land tenure and ownership patterns in each social society or language group varies and uniquely different from even the closest neighbors. Common characteristics defining the ownership, use and transfer of land per the custom of the project area people are; rivers, creeks and streams which are common natural features indicating tribal or clan land boundaries. The planting of bamboo, coconut, sago palm and other "domesticated" plants also indicate tribal/clan boundaries. While knowing and appreciating these boundaries, the entire TRP area is regarded by the five (5) tribal groups as communal land. A person from tribe A has rights vested by custom to hunt and gather in territory owned by tribe B. The five tribes regard themselves as descendents of one totemic being, therefore are closely related by common land interests. In conjunction with the above, sago and coconut patches, and man-planted improvements are individually owned and controlled. Sago is the staple food of the people and patches of the palm are the property of family units passed on from generation to generation. In a village location or settlement area, a person or family is free to construct a house in any location of choice as long as the same location has not been previously selected and marked by another person or family. According to the 2002 National Census, the total population ofthe Makapa Project area people or landowners affected is 6,529. This is constituted by five (5) main tribes, namely;

The Kamula Although the majority of the tribesmen are based at Wawoi Falls, many are clans and individuals are scattered within the five (5) project area villages

The Turumsa ember clans of the Turumsa tribe are edominantly based at Makapa village i1e a few individuals reside in other Villages.

The Bainapi The clans of the Bainapi tribe are predominantly based at Pikiwa. The Dibiyaso Member clans of the Dibiyaso tribe are based almost,entirely at Bamustu Village.

The Doso Although the Doso tribe does not have land within the TRP boundary, they benefit from premium on an equal footing with the other four (4) tribes.


Bagi mengeratkan ikatan ke Yayasan Sabah, satu pm Oktober 2003 yang telah dil Sabah. Program tersebut Kumpulan Yayasan Sabah . menggalakan walaupun ( keadaan cuaca yang kurang Beberapa acara telah diadc tersebut. Antara acara yc yang turut disertai oleh YAE gerai jualan juga tur'·' 1ibuk Datuk Dr. Mohd Tahir menyampaikan SriDatu Khalil bagl aeara rounders.

Puan Sri Khairlah bertuah.

menyampaikan

hadiah

hadiah kepada

hamper

kepada

Tan

pemenang

Bacaan ikrar warga Kumpul oleh Pengarah Yayasan Sab kesediaan warga Kump menyumbang tenaga bagi rT

eabutan

tlket

Para peserta blna badan dengan aksi yang mempesonakan.

ngarah Yayasan Sabah mengetual baeaan dilkuti o/eh warga Kumpulan Yayasan Sabah.

Ikrar

Dengang( Sabahber~


luargaan antara staf Kumpulan 3m telah diadakan pada 12 imikan oleh YAB Ketua Menteri mg dinamakan Hari Keluarga ah mendapat sambutan yang dakan pada hari Ahad dan lik. In bagi memeriahkan program I diadakan seperti Rounders :etua Menteri. Beberapa buah )ada j.--~itersebut. Yayasan Sabah yang diketuai mencerminkan kesetiaan dan an Yayasan Sabah dalam lcapai misiorganisasi. I

I

Dotuk Serl Muso menyempurnokon pe/oneoron Hori Ke/uorgo Kumpulon YayosonSoboh sambi! dlperhotikon o/eh Tan Sri Datu Khalil (konon sekoll).

EnelkDolloh. Ketuo Pegawol Penye/oras Zon dengon penuh kesungguhon mempomerkon kekuoton tenogo sewoktu menglkutl • oeora torik to/i.

Puon Bodorloh (bertongkot) tidok berholongon untuk turut hodir memeriohkon program HoriKeluorgo. uso bersedlo untuk memukul bolo lhogion do/am oeora rounders

a tersend!r!,YABKetuo Menter! don Pengorah YayosOIil am roblk bersomo warga Kumpulan YayasonSaboh

ku dopot ... riong gembiro Soudoro Bot/l dengon hos/l tongkoponnyo dolom oeoro tongkop ayom.


I

Me; - D;sember 2003

Hadir pada majlis itu ialah YB Datuk Seri Panglima Yahya Hussin, Pengarah Yayasan Sabah, Tan Sri Datu Khalil bin Datu Hj. Jamalul dan para pemimpin masyarakat kampung Ketiau. Pada majlis itu, Tan Sri Khalil telah menyampaikan sumbangan kepada pihak masjid yang diwakili oleh YB Datuk Yahya Hussin.

Majlis Berbuka Puasa yang serupa turut diadakan di Masjid Nurul Ihsan Kampung Ketiau, Putatan pada 15 November 2003.

Gombar 1 Menteri Pembangunan Infrastruktur YB. Datuk Seri Pangllma Yahya Hussln menerima sumbangan untuk jemaah masjid Nurul Ihsan daripada Pengarah Yayasan Sabah. Tan Sri Datu Khalil bin Datu HI Jamalul. Turut kelihatan ialah HI Darus Nasir, Ketua Pentadbir Zon. Yayasan Sabah Zon Pantai Barat Selatan.

Gombar 2 Pengarah Yayasan Sabah. Tan Sri Datu Khalil (kiri). Pembantu Menterl Pembangunan Sumber Manusia (duo darl klrl) don Ahll Lembaga Pengarah ICSB. Datuk Serl Pangllma HI Ampong HI Puyon semasa Majlls Berbuka Puasa dengan warga Kumpulan Yayasan Sabah pada 14 November 2003. di Masjid Daerah Sandakan.

Sementara itu, lebih kurang 200 orang hadir di Majlis Berbuka Puasa anjuran YayasanSabah yang diadakan di Masjir' Daerah Sandakan pada 14 November 2003. Pembantu Menteri Pembangunan Sumber Manusia, Datuk Hj. Nahalan Hj. Damsal, Pengarah Yayasan Sabah, Tan Sri Datu Khalil bin Datu Hj. Jamalul, Ahli Lembaga Pengarah Datuk Seri Panglima Hj. Ampong Hj. Puyon dan warga Kumpulan Yayasan Sabah di kawasan Sandakan hadir bersama-sama pada majlis tersebut.

Gombar 3 Warga Kumpulan Yayasan Sabah bersama-sama dengan Jemaah Masjid di majlis Berbuka Puosa pada 3 November 2003.

Gombar 4 Antara hadirin yang hadir di Majlls Ceramah Ramadan yang diadakan setiap Jumaat dalam bulan Ramadan di Bilik Multivision. Menara Tun Mustapha. Turut hadir mendengar ceramah ini ialah Yang Berbahagia Puan Sri Khairiah Khalil (tiga dari kanan). Gombar 5 Menteri Pambangunan Infrastruktur YB. Datuk Seri Panglima Yahya 'Hussin don Pengarah Yayasan Sabah. Tan Sri Datu Khalil mengambil juadah untuk berbuka puasa pada 15 November 2003. bertempat di Masjid Nurul Ihsan Kampung Ketiau. Putatan.


Kumpulan Yayasan Sabah telah menganjurkan Majlis Rumah Terbuka sempena dengan Perayaan Hari Raya Aidilfitri 1424H, Hari Krismas 2003 dan Tahun Baru 2004 bertempat di Ruang Legar Auditorium Yayasan Sabah. Majlis ini merupakan aktiviti yang menjadi tradisi Yayasan Sabah dan sebagai simbol keutuhan dan setiakawan serta menjalin hubungan kerja antara Pengurusan dengan warganya dan antara Yayasan Sabah dengan ICSB (termasuk Syarikat-Syarikat dibawah jagaan ICSB) sebagai satu keluarga yang besar. Penganjuran Rumah Terbuka pada tahun 2003 ini mempunyai sedikit kelainan dengan menjemput beberapa badan amal seperti Bukit Harapan, Kanak-kanak Princess Anne, Rumah Cheshire Sabah, se!ain daripada warga Kumpulan Yayasan Sabah dan keluarga mereka serta undangan khas termasuk media massa bagi meraikan majlis ini. Tetamu Kehormat yang hadir pada majlis tersebut ialah Tuan Yang Terutama Yang Dipertua Negeri Sabah, Tun Datuk Seri Panglima Haji Ahmadshah Abdullah dan Yang Amat Berbahagia Toh Puan Datin Seri Panglima Hajah Dayang Masuyah Binti Awang Japar. Yang Amat Berhormat Ketua Menteri Sabah merangkap Pengerusi Lembaga Pemegang Amanah Yayasan Sabah, Datuk Seri Haji Musa Haji Aman dan Yang Amat Berbahagia

Yang Amat Berbahagia Datin Seri Hajah Faridah Haji Tussin bersama Yang Berbahagia Puan Sri Khairiah menyampaikan paket duit raya kepada kanak-kanak daripada Bukit Harapan, Princess Anne, Rumah Cheshire don kanakkanak Warga Kumpulan Yayasan Sabah. f

Datin Seri Hajah Faridah Haji Tussin turut hadir sebagai Undangan Khas .pada majlistersebut.

Hidangan sate menjadi juadah yang digemari pada Rumah Terbuka Kumpulan Yayasan Sabah

;.1


I May - Disember 2003

Para pengurus dari Yayasan Sabah dan leSB telah diberi taklimat oleh Pengarah Yayasan Sabah mengenai halatuju Yayasan Sabah khususnya selepas perlaksanaan Skim PerpisahanSukarela. Taklimat tersebut telah diadakan pada 2 Jun yang lalu bertempat di Dewan Tun Ahmad Koroh.

Mesyuarat Ketua-ketua Zon yang diadakan di Kud; antara lain menyentuh tentang keseragaman dalam pelbagai aspek seperti penggunaan logo Yayasan Sabah dalam aktiviti-aktiviti yang dijalankan oleh Kumpulan Yayasan Sabah. Pada mesyuarat tersebut Ketua-ketua Zon Yayasan Sabah telah memberikan taklimat mengenai perkembangan zon masing-masing. Satu garis panduan untuk operasi di zon turut dikemukakan untuk dikemaskini dan seterusnya diterimapakai. Penggunoon komputer diterapkon do/am mesyuorat ketuo-ketuo zon do/am usoho ke orah orgonisosi bertekn%gi moklumat. Ketuo Zon Pontoi Borat Utora, Encik Sobrin Sindon (kiri sekoii) menjodi penyeloras bogi mesyuorat tersebut.

Tan Sri Datu Khaiil mendengar takiimat mengenai perkembongon PNG Innovision Ltd. yang disompaikan oieh Pengorah Urusonnyo , Encik Dolahon (tengoh j,

Pengarah Yayasan Sabah telah diberi taklimat mengenai perkembangan PNG lnnovision Ltd oleh Pengarah Urusannya, Encik Dalahan Buduk. Taklimat tersebut telah diadakan pad a 26 Ogos 2003 bertempat di Pejabat Pengarah.

Tan Sri Datu Khoiil menyompoikon cenderokenongon kepodo Chow Sang Hoe, Pengorah Eksekutif Ernest & Young yang te/oh menyompoikon toklimot berkenoon Transformosi

Selaras dengan halatuju baru organisasi berikutan perubahan yang berlaku selepas perlaksanaan Skim Perpisahan Sukarela, beberapa langkah telah diatur dalam memastikan isu-isu strategi perancangan serta pemantauan tugas dan tanggungjawab terlaksana dengan berkesan. Antara usaha yang diambil ialah memberikan taklimat bertajuk "Organisational Transformation" kepada Pengurusan Yayasan Sabah pada 21 Julai 2003 bertempat di Bilik Multivision Yayasan Sabah.


Beberapa pihak telah mengadakan kujungan hormat kepada Pengarah Yayasan Sabah dalam usaha mewujudkan hubungan kerjasama dalam pelbagai aspek. Antara rombongan yang telah membuat kunjungan hormat tersebut termasuklah Universiti Terbuka Malaysia (GUM), Universiti Malaysia Sabah (UMS), Golden Hope Plantations Berhad (MRSM) dan rombongan dari MACREc.

Ton Sri Pengaroh [kiri} diberi taklimat ten tong SHELLoieh Mr Jon Chofwick, Pengerusi Sheil selaku ketua rombongan yang berkunjung ke Pejabat Pengaroh pada 21 Ogos, 2003,

Rombongan daripada MRSM diberi taklimat mengenai peranan don aktiviti Yayasan Sabah oieh Pengurus Kanan, Unit Komunikasi Korporat, Encik Abdul Rashid Saileh se/epas membuat kunjungan hormat kepada Pengaroh Yayasan Sabah,

eloncoron Rosml -

Ton Sri Datu Khalil [tengah} menyampaikan cenderakenangan kepada Data' Nik Nasruddin Mahmood dari Macrec, Turuf kelihatan Encik MOhd, Daud Tampokong, Pengurus Kumpulan, Bahagian Perhufanan, Pemprosesan don Pemasaran. -

C

Tf' ' iKA ,

\

-

Majlis Menandatangani Memorandum Persefahaman [MOU} di antara Yayasan Sabah don Universiti Terbuka Malaysia [OUM} terlaksana apabila dokumen perjanjian telah ditandatangani o/eh Ton Sri Datu Khalil Bin Datu Jamalul dengan Ton Sri Data' Dr.

Abdullah

Sanusi yang disaksikan aleh YBData' Dr. Haji Shafie B. Haji

Mohd Salleh, Timbalan Menteri Kewangan.

Ton Sri Datu Khalil menyampaikan cenderakenangan kepada Data' Abdul Wahab bin Maskan [kanan}, Ketua Eksekufif Golden Hope Plantations Berhad yang membuat kunjungan hormat kepada Pengarah Yayasan Sabah pada

9 Oktaber 2003.


I

Me; -D;sember 2003

20 I

Tan Sri Datu Khalil mencuba kemudahan komputer yang terdapat di Pusat Latihan iCT, Yayasan Sabah sempena Majlis Perasmian Bengkel "Introduction To Electronic Collaboration For Senior Management ot Yayasan Sabah" pada 30 September 2003.

Naim Hj. Osir memberi kursus kepada para Pengurus.

Bengkel 'Introduction to Electronic Collaboration for Senior Management of Yayasan Sabah' telah diadakan bermula pada 30 September hingga 2 Oktober 2003. Bengkel selama tiga hari ini telah diadakan dalam tiga peringkat. Seramai 64 orang yang terdiri daripada para Pengurus Kumpulan Yayasan Sabah telah mengikuti bengkel tersebut. Antara matlamat bengkel ini ialah untuk memberi pendedahan dan kemahiran kepada para pengurus bagi memantapkan kualiti kerja mereka. Beberapa siri kursus turut diberikan kepada warga kumpulan Yayasan Sabah berdasarkan kategori masingmasing. Kursus ICT ini adalah salah satu usaha Yayasan Sabah ke arah organisasi berteknologi maklumat.

KEARAH TEKNOlOGI MAKLUMAT

Tuan Haji Sulaiman, Ketua Pentadbir lon, Pantai Timur Selatan mengikuti kursus komputer untuk para Pengurus yang telah diadakan pada 20-22 Oktober 2003 bertempatdi PusatLatihan ICT,YS.

Puan Irene Vung [kiri} mengikuti Kursus Komputer "Microsott Office Application" yang telah diadakan pada 7-9 Oktober 2003, di Pusat Latihan ICT,Yayasan Sabah.

Kursus komputer turut melibatkan semua peringkat stat. Encik Osman (kanan), kerani di Sahagian Urusetia Korporat telah mengikuti kursus asas komputer pada 13- 14 Oktober 2003 di Pusat Latihan ICT,YS.


I

Mei - Disember 2003

KURSUS DAN SEMINAR BAGI MENINGKATKAN KEMAHIRAN DAN PENGETAHUAN WARGA KUMPULAN YAYASAN SABAH Dalam meningkatkan pengetahuan dan kemahiran staf kumpulan Yayasan Sabah, Unit Latihan YS dan leSB telah menganjurkan beberapa siri kursus dan seminar bagi memberi pendedahan kepada staf di semua bahagian dan peringkat.

Kursus "Understand Research and Its Metodoligies" teiah diadakan pada 21-23 Oktober 2003, bertempat di Tingkat 3, Wisma Innoprise. Kursusinl adalah anjuran UnitLatihan,YS.

Ini adalah selaras dengan Halatuju Yayasan Sabah yang menekankan kepada proses "re-engineering" sejajar dengan keperluan masa kini.

Seminar "Understanding Industrial Relations" anjuran Unit Latlhan leSB yang diadakan pada 30 Oktober 2003, bertempat dl BllikYayasanSabah. KursusAsas Perkeranian yang telah diadakan pada 1-2 Oktober 2003, bertempat di Dewan TunAhmad Koroh.

PERTANDINGAN MENeARI MAKLUMAT Program "Info Hunt" anjuran Jabatan Pendidikan Negeri Sabah dengan kerjasama Perpustakaan Yayasan Sabah telah diadakan pada 26-27 Oktober 2003.

Encik Jainudin (kanan sekali) memberi taklimat mengenai peraturan yang perlu diikutl dalam pertandingan "Info Hunf'.

Program Inl dijalankan bersempena dengan Pesta Buku Sabah. Seramai lebih 20 orang para

dari pelbagai

pelajar

sekolah mengambil

bahagian dalam program tersebut yang terbahagi kepada kategori menengah atas dan menengah bawah.

Puan Zalton Bakrl menyampalkan hadlah

kepada pemenang bag i kat ego menengah atas.

r.i


I

Mei - Oisember 2003

TanSriKhaiii diiringi melawat perbarisan Pasukan Bomba Bantuan Sabah Softwoods Berhad.

Antara tetamu kehormat yang hadir semasa Pelancaran Pasukan Bomba Bantuan Sabah SoftwoodsBerhad.

Yayasan Sabah telah mengorak langkah sekali lagi dengan tertubuhnya satu Pasukan Bomba Bantuan yang berpusat di Sabah Softwoods Berhad di Brumas Tawau. Yayasan Sabah sebelum ini telah menubuhkan Pasukan Bomba Bantuan di Ibu Pejabat Yayasan Sabah dan di Pusat Perhutanan Luasong Tawau. Penubuhan Pasukan Bomba Bantuan Yayasan Sabah merupakan satu usaha Yayasan Sabah dalam menyahut saranan Kerajaan agar semua pihak mengutamakan aspek keselamatan

khususnya dalam menghadapi masalah kebakaran dan juga bencana alam yang lain. Pelancaran Pasukan Bomba Bantuan Sabah Softwoods Berhad telah disempurnakan oleh Pengarah Yayasan Sabah/Pengerusi Innoprise Corporation Sdn. Bhd. Tan Sri Datu Khalil bin Datu Haji Jamalul. Hadir sama pada majlis tersebut ialah Pengerusi Sabah Softwoods Berhad, Datuk Wilfred Bumburing dan Albert Jiran Tanjung yang mewakili Jabatan Bomba Malaysia.


· TAKLIMAT KEPADA PENGUNJUNG YAYASAN SABAH Beberapa rombongan telah mengadakan lawatan ke Yayasan Sabah di sepanjang tahun 2003. Rombongan tersebut terdiri daripada para pelajar sekolah rendah dan sekolah menengah di Sabah. Selain itu beberapa rombongan dari Semenanjung turut mengadakan lawatan ke Yayasan Sabah seperti rombongan dari S.M. Seremban, UiTM dan Sekolah Orang Asli Kelantan dan Persatuan Perpustakaan Sekolah Melaka.

Rombongan Persatuan Perpustakaan Seko/ah Me/aka diketuai o/eh Pengarah Jabatan Pendidikan Me/aka te/ah mengadakan /awatan ke Yayasan Sabah pada 1Julai, 2003.

Rombongan yang terdiri daripada pegawai dan pengetua dari Seko/ah Orang Asli Ke/antan membuat /awatan sambi! be/ajar ke Yayasan Sabah pada 27 September 2003.

Para pe/ajar dari SM Teknik Likas mengadakan /awatan sambi! be/ajar ke Yayasan Sabah pada 29 Ogos, 2003.

Ketua rombongan Keiab Komputer SMKA Tun Said Kota Be/ud menerima cenderakenangan daripada Ariffin sewaktu mengadakan /awatan sambi! be/ajar ke Yayasan Sabah pada 20ktober- 2003. Rombongan mengadakan Ju/ai, 2003.

dari Sekolah Menengah Seremban telah /awatan sambi! be/ajar ke Yayasan Sabah pada 16


Kontinjen Yayasan Sabah yang terdiri daripada 37 orang anggota termasuk jurulatih telah mengambil bahagian dalam acara perbarisan sempena sambutan Hari Kebangsaan pada 31 Ogos dan juga Harijadi TYT pada 16 September 2003. Kontinjen Yayasan Sabah pada tahun ini diketuai oleh Abdul Majid Bakar. Seramai 50 orang pemerhati diketuai oleh Pailin Jani turut hadir pada majlis sambutan Hari Kebangsaan. Manakala pemerhati bagi acara sambutan Harijadi TYT yang terdiri lebih dari 40 orang diketuai oleh Ariffin Mohd Noor. Tidak ketinggalan memeriahkan sambutan Hari Kemerdekaan pada tahun ini ialah kontinjen Tadika Ria Yayasan Sabah yang telah mengikuti perbarisan pada 7 September 2003 bersempena dengan Hari Kanak-kanak Sedunia. Tan Sri Datu Khalif (empat dari kanan) bersama Puan Sri turut hadir di majlis sambutan Harijadi TYTyang diadakan di Padang Merdeka Kota Kinaba/u.

Kanak-kanak Tadika Ria yang mengambil bahagian perbarisan sempena Hari Kanak -kanak Sedunia.

do/am

aeara

Arshad (kanan seka/i) mengetuai kontinjen kanak-kanak Tadika Ria Yayasan Sabah.

Keseragaman do/am pe/bagai aspek seperti pakaian don juga pergerakan turut diambif kira do/am aeara perbarisan .

Keseragaman ayunan kaki turut diambilkira do/am pemarkahan.

Sebahagian daripada para pemerhati yang diketuai o/eh Poi/in Jani (duduk duo dari kiri] yang hadir pada aeara perbarisan Hari Kemerdekaan.


I

May - Disember 2003

MAlliS MAKAN MAlAM 1~~], WARGA KUMPUlAN YAYASAN SABAH Warga Kumpulan Yayasan Sabah telah diraikan dengan jamuan lakan malam yang diadakan di STAR pada 12 Disember, 2003 bermula jam 7.00 malam. Majlis makan malam ini diadakan bersempena dengan Majlis Ucapan AkhirTahun 2003 Kumpulan Yayasan Sabah yang diadakan jam 8.00 pagi pada hari yang sama. Pada majlis makan malam ini, Yang Amat Berhormat Ketua Menteri Sabah merangkap Pengerusi Lembaga Pemegang Amanah Yayasan Sabah hadir sebagai tetamu kehormat. Turut hadir memeriahkan suasana ialah Yang Berhormat Datuk Wilfred Bumburing, Ahli Lembaga Pemegang Amanah, Yayasan Sabah. Sebanyak 12 cabutan tiket bertuah telah disempurnakan oleh Isteri Timbalan Pengarah Yayasan Sabah, Yang Berbahagia Datin Rita dan isteri Pengarah Yayasan Sabah, Yang Berbahagia Puan Sri Khairiah. Pelbagai hadiah menarik untuk cabutan tiket bertuah termasuk tiket penerbangan pergi balik dari Kota Kinabalu ke Kuala Lumpur. Pada tahun ini hanya warga Kumpulan Yayasan Sabah (tanpa isteri/suami) dijemput ke majlis makan malam tersebut. Sekitar 600 orang telah hadir pada majlis makan malam ini. Warga Kumpulan Yayasan Sabah telah dihiburkan oleh para penari daripada Kementerian Kebudayaan, kugiran Cakrawala daripada Yayasan Sabah dan penyanyi yang telah menempah nama dipersada seni suara iaitu Francisca Peter.

Felix Santos mendendangkan lagu kehebatan cinta berduet bersama Francisca Peter

Persembahan tar Ian penari-penarl daripada Persatuan Kebudayaan Sabah,

Artis jemputan. Franclsca Peter menlkmatl hldangan makan malam bersama ahli-ahli jawatankuasa hiburan,

Jainudin (kiri) Ketua Pentddbir Zon Pantai Timur Selatan dan Haji Sulaiman Pentadbir Zon Pan tal Timur Utara mendapat perhatian daripada Francisca,

(kanan) Ketua


I

Me; - D;sember 2003

26

KUMPULAN KOIR MENARA KACA

I

Persembahan Menara Kaca di pimpin o/eh DavidYuntala.

Kumpulan Koir Menara Kaca dari Yayasan Sabah telah mengambil bahagian dalam Pertandingan Akhir Perkhidmatan Awam Negeri Sabah anjuran Kerajaan Negeri dengan kerjasama RTM bertempat di Dewan Kuliah UMS pada 23 Ogos, 2003. Sebanyak lapan kumpulan telah mengambil bahagian pada pertandingan tersebut. Kumpulan Sabah Kredit telah menjadi johan dan hadiah telah disampaikan oleh Yal Berhormat Datuk Salleh Tun Said. Menara Kaca hanya menerima sagu hati pada pertandingan ini.

I PERTANDINGAN GOLF PERSAHABATANI

Tan Sri Datu Khalil (duo dari kanan) bersama para pemain Golf dari PDRM.

Pertandingan Golf Muhibbah di antara Yayasan Sabah dengan Polis DiRaja Malaysia Komponen Sabah telah diadakan pada 8 Jun, 2003 bertempat di Kelab Golf Karambunai Resort. Seramai 55 orang pemain telah menyertai golf tersebut. PDRM telah diketuai oleh. SAC II Abdul Wahab Sulaiman. Turut menyertai pertandingan ialah Pengarah Perhutanan Negeri, Datuk Daniel Khiong,mantan Pengarah Pendidikan Negeri, Datuk Kamal D.E Quadra, Konsul Jeneral Republik Indonesia, Bapak Mahchamad Sukarna serta Konsol Agung Brunei Darussalam, Mahamud Haji Ahmad. Antara objektif pertandingan tersebut ialah bagi menjalin kerjasama erat dengan PDRM dalam memberi pendidikan kepada kumpulan sasar di peringkat akar umbi mengenai peri pentingnya isu keselamatan dalam aktiviti seharian.

Tan Sri Datu Khalil (kir/) menerima cenderakenangan daripada SAC /I Abdul Wahab Sulaiman.

Dalam ucapannya, Tan Sri Datu Khalil berkata, "Hasrat kita bersama tentunya untuk membasmi ancaman keselamatan terhadap masyarakat dan membantu mereka menjauhkan diri daripada aktiviti-aktiviti negatif yang boleh mengancam keselamatan masyarakat seperti salah guna dadah

"Selain itu kita juga berhasrat untuk memupuk perpaduan, sikap penyayang dan cintakan negara, memantapkan pegangan hidup dan berakhlak mulia, di samping pandai berterima kasih kepada pemimpin yang dapat menjaga dan mempertahankan keamanan dan maruah bangsa serta tanah air", tambah beliau. Pada majlis itu, Tan Sri Datu Khalil telah menyampaikan sumbangan dalam bentuk peti-peti pertolongan cemas kepada PDRM sebagai simbol pemangkin kerjasama di antara Yayasan Sabah dengan PDRM.

,...--

Datuk Kamal Quadra (kiri) menyampaikan hadiah kepada salah seorang pemenang di pertandingan tersebut.


I Me; -Disember

2003

27

nyampa an PlaIa kepada Tan Sri Datu Khalil oleh Ketua Menteri Sarawak (kanan sekali).

Datuk Dr. Mohd Tahir Jaa/ar (duo dari kanan) menerima bendera Kontinjen Yayasan Sabah dari Pengarah Yayasan Sabah, TanSriDatu Khalil bin Datu Haji Jamalul, JP

Ahli-ahli kontinjen sebelumberangkat

~;>

diberi taklimat kePESAYAKE7.

Pasukan Badminton Wan ita Juara, Tewaskan Sarawak (2-1)

Pasukon Bola Sepok Le/oki Juora, Tewaskan Melaka (3-1)

Kontinjen Yayasan Sabah yang terdiri dari tujuh orang pegawai. dan 65 o ra n gat let tel a h mengambil bahagian dalam Pesta Sukan Antara Yayasan Negeri SeMalaysia Ke 7 (PESAYA) yang diadakan di Kota Samarahan Sarawak bermula dari 6 - 12 September, 2003.

Yayasan Sabah menjadi juara keseluruhan pada Pesta sukan tersebut.· Tempat kedua disandang oleh Yayasan Pelajaran Johor dan tempat ketiga dimenangi oleh Yayasan Sarawak selaku tuan rumah. Sebanyak 13 Yayasan Negeri telah mengambil bahagian dalam PESAYA Ke 7 ini. Negeri Perlis akan menjadi tuan rumah untuk PESAYAKe 8 yang akan diadakan pada tahun 2005. Tiga acara iaitu bola sepak, bola tampar (wanita) dan badminton (wanita) menyumbang pingat emas kepada Kontinjen Yayasan Sabah yang diketuai oleh Y.Bhg.. Datuk Dr. Mohd Tahir Jaafar.

I


Pasukan Ping Pong elaki, Naib Juara tewoskepada Terengganu (1-3).


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.