PINYA BLAVA - 24

Page 1

PAI '•- --»T r-_• •.-" -"*. •

£*

—•—_ ¿jg^-,. *.-e^,-- ¿^,


excel¡lent ambient /nillot* cope.* ,NYA BLAVA


D4 D5 Crònica de l'any DB Taula de castells Canalla i gralles D9 Els nostres colors 1D 11 La colla es mou Un any en fotografies 1 2 1B Concurs 2006 1B A galet 20 Estadístiques Campanya a les escoles 21 22 Operació colònies Dones i castells 24 Passatemps 25 26 El Bustiot

d i t or i a I Un passet més El 2006 hem fet un "passet" més en la progressió/recuperació com a colla de castells de set i mig, qualitat que ens distingeix dins del món casteller des de fa molts anys. Com passa a la vida, les colles castellares també patim cicles ascendents i descendents i després de la darrera davallada, des de la temporada passada tornem a ascendir poc a poc. Aquesta progressió, però, l'hem feta amb dues passes endavant: consolidant el 4/7a i recuperant el 5/7 i un enrere (3/7 ps), però el que compta és que anem avançant fermament i de cara a la propera temporada, a més de consolidar el que hem recuperat, hem de fer-nos nostre altre cop el 3/7 per sota. Un altre dels desitjós de cara a l'any vinent, tot aprofitant la saba nova de castellers que tenim, és el d'assolir (ja toca) el 2/7. Amb aquests dos castells els Xiquets del Serrallo completaríem la gamma de set i mig per primer cop. Tot plegat sumat a la il·lusió d'una nova junta són motius força engrescadors per a seguir treballant l'any vinent.

De barri i en dansa En el ranquing del "Quarts de Nou", hi han aparegut dues colles "de barri" de Barcelona, entre les 10 millors que hi ha al país. Una d'elles, la colla de Sants, fins i tot li disputa el vuitè lloc als Castellers de Barcelona, la més veterana i potent de la capital. Gràcia i Sants són dues colles fins fa poc de set i mig que en les últimes temporades han fet un salt qualitatiu important, sobretot Sants que ha començat a fer por a Barcelona. Crear i fer prosperar una colla de barri en una ciutat gran és complicat, més quan ja hi ha una colla consolidada de vuit o superior. Més quan n'hi ha dues. Més, quan a la dificultat castellerà s'hi afegeix la voluntat de "fer barri" d' una colla que, sent de la ciutat, no representa el seu conjunt. Per això s'ha de valorar amb respecte l'existència i supervivència d'una colla com la del Serrallo sigui o no sigui aquesta la seva millor temporada, en una ciutat on hi ha tres colles més amb revifades i crisis periòdiques, una ciutat que a més es reivindica sovint

com la capital del món casteller. És cert que no és la millor temporada dels quasi 20 anys d'història de la colla, però tampoc ha estat una temporada qualsevol. Ben al contrari, aquesta podria ser decisiva per sortir del forat, recuperar l'esperança i tornar a plantejar-se la gamma alta de set per intentar el salt als castells de vuit (la revàlida de qualitat tècnica que totes les colles cerquen). El bon nombre de quatres amb l'agulla i de cincs de set d'aquest any, i també l'intent de tres per sota del concurs, tanquen la crisi que vivia la colla des de fa més de 5 anys i resitua el Serrallo en el mapa casteller del segle XXI. Treballar la torre de set i recuperar el quatre de vuit, haurien de ser els objectius del 2007. Quan les colles petites o de barri planten cara a les grans a plaça, s'acaben les polèmiques estèrils sobre drets adquirits o privilegis i l'afició del barri i de la ciutat en surt sempre beneficiada.

Xavier Capdevila, director de "Quarts de Nou" del canal 33

Kfo MOBLES KOCH MOBLES CLÀSSICS IMOÙERNS MATALASSOS I SOMIERS LAMINA Reding, 16

Telf: 977 21 4310 Mòbil: 606 62 4215 43001 - TARRAGONA

PINYA BLAVA


Lluís Marsal Maurici Ferré "'quel A.Mag

0,2

'5 > o-w

LU I.

Col • laboradors

Carlos A. Vegas Daniela Mieli Grallers i timbalers XS Javier Montfort Joan Boronat Laura Palau "¡quel Ferré ntserrat Valls nquet Niell anzanera Joan Boronat Jordi Mateu Lluís Marsal Maria ôrau Marouane Laabbas Maurici Ferré •a Ortega j Valls

/Agraïments :

Estic molt content com a persona i casteller per la gran temporada assolida. Vam començar l'any amb molts entrebancs i mala sort, però la incorporació de canalla nova, la constància a l'assaig d'una majoria de gent de la colla i la confiança en nosaltres mateixos ha fet possible acabar la temporada satisfactòriament. Enguany hem recuperat el 5 de 7 i això remunta a l'any 2002, però a més, ha estat amb una solvència com si n' haguéssim fet una dotzena, i això gràcies al treball realitzat en baixar pes als pisos superiors i la seriositat que hi hem dipositat, tant els de tronc com els de la pinya. En canvi, no hem pogut amb el 3 per sota; li ha faltat assaig (tant necessari en aquest castell) i al final, la temporada s'ha fet curta per poder-lo provar un altre cop. Els castells de 7. el 4 amb agulla i pilar de 5 que vam fer l'any passat s'han tornat a assolir amb escreix. Això demostra que no van ser fruit de la casualitat sinó de I' empenta i el treballs de cadascun de nosaltres. Del que hem de ser conscients és que no podem desaprofitar el bon estat de la nostra colla, tant castellerà com moralment. Això implica que quan comencem els assajos l'any vinent hem d'implicar-nos al 100% per poder començar a st. Jordi amb castells de 7: això acceleraria la temporada I permetria portar molt bons castells a les places i. de retruc, el món casteller s'adonaria que "no estábamos muertos, estábamos de parranda!" Gràcies a tots i Visca els Xiquets del Serrallo!!!

C

a P

e o II

Isaac Herrera Portadc t l'èxit" i "Roba estesa" Foto:Jordi Mateu i Maurici Ferré

Edició: c/Nou de Santa Tecla, 9 43003 Tarragona tel. 977 22 16 44

Impressió

I

c/Saudí, 8-10 43850 Cambrils tel. 977 36 57 61 grafiques@ortiga.net Amb la col·laboració de: D I P U T A C I Ó

DE

TARRAGONA

Enguany s'acaba el meu manament, així doncs aquestes paraules tindran un to d'acomiadament, però un acomiadament ple de satisfacció per la bona temporada de la nostra colla , i la bona resposta de tots els castellers sense excepció. Ha estat un any on hem recuperat castells que teníem al nostre abast, però que per una o altra qüestió feia temps que no podíem descarregar. Un any en què, malgrat els problemes financers que sortosament vam poder solucionar, hem visitat altre cop als nostres amics mallorquins a Ses Illes. Un any on hem pogut compartir la diada de Sant Pere amb una colla de l'elit castellerà com és la Colla Vella dels Xiquets de Valls. Una any de Concurs on, per primer cop des de feia molts anys, vàrem poder descarregar un quatre de set amb l'agulla i un cinc de set. És cert que vam quedar lluny de carregar el tres de set per sota que hagués culminat les nostres il·lusions, però em quedo amb la bona feina feta als assajos que donarà el seu fruit en el moment adient. I em quedo, sobretot, amb l'empenta de la joventut, amb la il·lusió que genera la magnífica canalla que tenim, i amb la constància dels que ja són veterans, perquè sense tots vosaltres res del que hem aconseguit no hagués estat possible. Gràcies a tots els castellers i castelleres dels Xiquets del Serrallo pel vostre suport i pertot el treball tan valuós i desinteressat que feu per la nostra colla. Pit i amunt castellers! Rosa Mallol

§

P

r

d e n t


c r o n

c

2 O O 6

febre.

| Dia 18, Pobla de Mafumet Vam actuar amb els Xiquets de Reus. Vam estrenar acotxador i pilaner.

| Dia 18, Palau congressos Ens van demanar una actuació fora de temporada, i amb mitja colla a la mani de Barcelona vam fer un pilar.

I Dia 23, Serrallo La vigília de Sant Joan vam rebre un any més la flama del Canigó. P/4 a la plaça Bisbe Bonet.

març I Dia 10, Palma, Mallorca Els amics mallorquins ens van convidar al seu desè aniversari. Ens vam passar tot l'hivern assajant, però alhora de la veritat uns problemes amb un baix i després la indecisió de la canalla va impedir un dels "sets" més primerencs de la colla.

Xiquets 3/8, 2/7. 5/7 Jove 3/8. 2/8f, 4/8 St. i-ere i òt.Póu 2/6, 4/6a, id3/6

Segurament la diada més trista de l'any. I això que hi vam aconseguir el castell 1.000 d e s c a r r e g a t per la colla. Sortosament, la diada va quedar en anècdota.

abril Començava canalla nova, i vam decidir no arriscar fent castells de set. La indecisió dels pisos superiors va impedir de descarregar el 2.

4/6a 1 Sant Joan

Castells

3/6 2/6id

4/6 4/6a 2p4

Xiquets 5/7, 3/8, 4/7a , Jove 2/7. 3/8. 5/7 St. Pere i St.Pau 3/6, 2/6, 4/6

| Dia 29, processó Sant Pere L'absència dels gegants va fer que obríssim la processó. Tota una

maig

experiència. A la que ens despistàvem ens trobàvem sols.

Dia 13, pi. Blat, Valls

juliol A l'enllaç d'en Jordi hi vam fer dos pilars, un amb el nuvi, com mana l'ortodòxia.

juny | Dia 4, Tarragona Vam fer un pilar en reconeixement a l'ascens a primera del Nàstic.

Castells

¡d3/7 2/6 ¡d3/7 4/6a

Dia /Sant Pere Havíem de fer castells de set, però altre cop ensopegàvem amb la mateixa pedra. Lo millor: el magnífic dinar amb les altres dues colles: Vella i Xiquets.

¡d3/6 P4

PINYA BLAVA


e

e r o

| Dia 14,Catedral Enllaç Esther i Raül. Amb mitja colla vestida d'etiqueta, vam fer els pilars de rigor, un amb el nuvi.

I a Castells 4/6a(n) 3/6(n) 4/6(n)

2p4 P4 Aquest dia el recordarem pel primer pilar de 5 de l'any.

| Dia 13, la Canonja Després de molts anys tornàvem a aquest indret. Vam fer proves de cara a sant Magí. | Dia 13, Altafulla Entre proves i pocs que érem ho vam començar fent tot net. A última hora va aparèixer gent i vam fer el p/5 | Dia 18, arribada Aigua

Castells

2p4

Vam mantenir el tipus tot i la mala mar.

p5 Fr.Bastos

p4 barca | Dia 29,barri del Port Castells

3/6 4/6 4/6a 2p4

Actuàvem sols i érem poca gent. però vam fer una actuació prou digne.

Dia 30, El Morell Actuació en companyia de la Jove de Sitges. Volíem provar el 3/7, però la baixa d'un dels dosos va obligar a ajornar l'intent.

Xiquets 3/8. 2/8f. 4/8,ip6 Jove 3/8, 2/8f, 4/8, ip6 St. Pere i St.Pau 3/7, id4/7, 2/6

Ja portàvem la directa, el pilar va ser de 5.

Dia 19 Sant Magí El dia de la veritat. Vam deixar bocabadat a més d'un. Les noves incorporacions i l'entrada de canalla nova van donar el seu fruit. Per primer cop en 4 anys, sortíem de plaça amb 3 castells de 7.

agost Dia 5,la Fatarella i 6 Pallaresos | Es van suspendre les actuacions del cap de setmana.

cyfi && <ò*—

i

4/7 a Sant Magí

Castells 4/7 4/7a 3/7 p5

LA PUDA

RESTAURANT - BAR SERVICIO A LA CARTA Especialidad en: Romescos - Zarzuelas y Parrilladas

Muelle Pescadores, 25 Junctat ('any 1932

Tel. dirección 977 21 1511

AGENCIA OFICIAL:

TISOT - KRONOS - SEIKO - PULSAR - FESTINA

Tel. Restaurante 977 21 10 70

TALLER PROPI Carrer Unió, 43L "nmltiViíifiMi

PINYA BLAVA

TARRAGONA (Serrallo)


t e m p o r a d a

2 OO 6

Dia 19, processò I

La Mercè

La tarda-nit va ser una festa inacabable, momentàniament interrompuda per un pilar caminant taquicàrdic.

La millor diada de la Mercè que hem fet mai. Teníem dues espines clavades, i ens en vam treure una, en forma d'un magnífic 5 que va fer envermellir a més d'un. Després, i per onzè any consecutiu, vam dur el pilar fins a l'ajuntament.

setembre Dia 10.Rubí

ctubre

Després de molts anys, fèiem un castell de set lluny de Tarragona. I vist el bon rotllo amb els Xicots, vam fer el primer vano fora de TGN. Dia 11,Tgn| En un acte vergonyós, l'ajuntament va canviar l'hora de l'homenatge a les víctimes dels borbons perquè els membres de determinada "s.a.d." poguessin dormir.

Dia 1 Concurs Anàvem al concurs amb ganes de fer la millor actuació de la temporada, però les obligacions laborals d'alguns i el cansament ens van acabar passant factura. I això va fer que en aquell moment la gent no valorés que feia molts anys que no fèiem dos "7 i mig" en la mateixa actuació. A la tarda, un cop passats els nervis, vam fer festa grossa enmig del carrer (què hi farem si encara no tenim local!). | Dia 6, Passeig Marítim Inauguració del port de luxe. El feeling amb el públic allí present va ser nul. Un altre p/5. lo pitjor: tot just acabada l'actuació els serveis de seguretat ens van "convidar" a marxar ràpidament. Potser els hi fèiem por?

Amb mig cap posat a Santa Tecla i l'altre mig amb ganes de fer bons castells, vam fer una actuació que va sorprendre a més d'un. 2on vano en 2 dies

Com que som l'única colla capaç de desafiar la pluja i no podíem actuar sols, hom va suspendre la diada.

¿ov e;** 5>>* Co

¡3/7S Concurs

5/7 la Mercè

4/7a Concurs

Una temporada prou bona. Un primer tram difícil, marcat per la manca de canalla, i un segon tram fantàstic. Només ha faltat una actuació per recuperar el 3 ps. I lo més important, continuem xalant en cada sortida. Maurici Ferré

PINYA BLAVA


p5 p4

Palau Congressos (18/02)I

D

Palma (12/03)

D

Sant Jordi (23/04)

2D

) Tarragona (Nàstic) (04/06))

2D

Pobla Mafumet (18/06)

D

Flama Canigó (23/06)

D

Sant Joan (24/06)

D

Processó St Pere (29/06)

5D

Port Esportiu (01/07)

D

Sant Pere (02/07)

D

Enllaç Esther-Raül (14/07))

2D

Francesc Bastos (15/07)

D

Mare Déu Carme (16/07)

3D

Barri del Port (29/07)

2D

El Morell (30/07)

2D

La Canonja (13/08)

3D

Valls (enllaç Jordi) (13/05)

5/6

3/6 4/6

C

D

D

D

D

D

D

ID

D

D

D

D

2ID D

3/7 ps

4/7a

4/7

3/6ps

'4/6a

5/7

3/7

2/6

I

2ID

D

D

Altafulla (13/08)

D

Aigua St Magí (18/08)

D

Sant Magí (19/08)

D

Processó St Magí (19/08)

5D*

Rubí (10/09)

2D D

Ofrena a Casanovas (11/09) )9)

ID

D

D

D

D

D

D

D

D

ID.C

D

D

D

D

D

D

2ID

D

D

D

D

D

D

D

D

D

D

D

Onze Setembre

2D D

Processó Sta Tecla (23/09))

D

La Mercè (24/09)

D*

D

D

D

Concurs (01/10)

ID

Moll de costa (06/10)

D

D

D

D

, s

g

11

3

1

ID

D

D

3

3

2

I

TOTAL (*=1p caminant) Descarregats

42

Carregats

1

Intents desmuntats

1

2

2

3

1

1

5

1

Intents _l

A i An /

\

_ *, _

_1

O/ \

ï.- , * . • ! /

Totals amb pilars de 4

desc. 94 (88%) carr. 1 (1%)

intents desm.11 (10%)

Totals sense pilars de 4

desc. 52 (80%) carr. 1 (2%)

intents desm.11 (17%) int. 1 (2%)

_

f\ A

¡nt. 1 (1%) A O/ \

Maurici Ferré PINYA BLAVA


Víctor Franquet

A,-¿»

Recordeu el viatge a Mallorca? Amb un pom devait força pesat? la cosa havia de canviar. L'Àlex, l'estrella dels darrers anys, necessitava una nova parella de ball i la Natàlia va ser l'escollida per fer de dosos. En Miquel Àngel ens va sorprendre amb la Maria del Mar, un bitxet de 10 anys que ens va donar alegries ben aviat. Així vam conèixer la moreneta amb més classe. I la Mar ens va portar una nena encara més menuda, la V a n e s s a , de 6 anys. Necessitàvem més canalla i vam fer un taller de castells als col·legis. Ens ho vam passar força bé i vam poder engrescar a una nena de 8 anys, la Yaiza, tímida i modesta, però sobretot, molt tendra i agradable. En Fernando, pare de l'Arnau, un nen que si segueix creixent així en dos dies el tenim de primeres mans. ens va portar l'Alba. Amb la seva energia ens ha permès fer dos 5d7 com feia uns quants anys que no els fèiem. Aquest any ha estat el retrobament amb l'YIenia. una joveneta de Camp Clar a qui només calia refrescar els castells que tenia a la seva retina. L'Yle, juntament amb la Gemma (havia començat d'acotxadora), fan actualment de dosos; són el nostre futur més immediat i el present més batallador d'aquesta colla.

O QQ O QíQ] L'any passat ens vàreu anomenar "Castellers de l'any", tot i les queixes, reivindicacions, faltes, despropòsits i gemecs que s'acumulen després de tot un any amb la colla. L'hem d'agrair en nom de totes les gralles i timbalers que durant quasi 20 anys han anat passant per aquí i els que encara han de passar. Un reconeixement com aquest és un motiu de satisfacció que dóna ganes de seguir i de donar la talla per la colla. Clar que no sempre és així: de vegades no estem al nivell que voldríem,o som pocs, i hi ha cops que ni hi som!!! (aprofitem per demanar disculpes a 'Esther i al Raül pel malentès de la seva boda). N'hi ha més d'un que plega, mentre que n'hi ha d'altres que ocupen el seu lloc per seguir donant brega (no masses, no). Per la colla ha estat molt bon any. Per naltros també i ens ho hem passat de conya, tot i patir més del compte per falta de gent. Hem fet sortides força profitoses i lúdiques com Mallorca (ensaïmades. pomada...). Hem fet més d'una actuació d'alt standing (p.ex. al Nàutic). Hem fet Castells que feia temps que no es feien, i que molts mai havíem pogut tocar. Les actuacions a Tarragona han estat molt profitoses i disfrutades. St. Magí fabulós, i la Mercè la pera, amb les matinades, esmorzars (incomparable

No m'acomiadaré sense fer una menció especial al més menut de tots, el més estimat per tots els nens i nenes dels Xiquets del Serrallo. A començaments d' any encara li mancava un "petit suisse" per poder fer castells de set. Tot era qüestió de temps: no només és un gran pilaner sinó que l'Arnau ja s'ha fet un petit gran acotxador. Aquest octubre heu gaudit d'unes colònies genials, però tots sabeu que en faltava un de vosaltres. Sense ell aquesta família seguirà incompleta, espero que tots junts sapiguem rectificar els nostres errors i comencem amb il·lusió i confiança un bon 2007. Sou 12 nens amb molt de futur, no deixeu que algunes de les vostres picabaralles enterboleixin el bon ambient que hem viscut. Finalment, vull agrair a tots els castellers/es i familiars que heu fet possible assolir els reptes d'engany. Els que heu col·laborat directament o indirectament, els que heu ajudat en tot moment i que malauradament no us hem pogut satisfer el vostre desig d'ajudar activament; Moltes gràcies a tots i totes per haver fet d'aquest 2006 un any inoblidable. Visca la canalla dels Xiquets del Serrallo!

Grallers i timbalers Xiquets del Serrallo romesco de la Carmetaü), pilars caminant i processons. I el concurs, que ens ha deixat mal gust de boca amb el 3de7ps, sabent que el podíem fer, però que ha confirmat que el Serrallo torna a estar en forma i en boca de la gent. A poc a poc, i bona lletra. Per l'any que ve esperem seguir tocant castells "recuperats" (el dos de set!). Però com hem dit falta gent, ens costa arribar a tot arreu i com sempre ens sentim un pèl marginats (què hi farem!), als castells és així. A veure si la propera junta s'estira un pel més (de bon rotllo, eh! ;-) Per acabar, hem de fer una crida a aquella gent que s'emociona amb el toc de castells, matinades o amb la processó, i que pensa: m'agradaria aprendre a tocar la gralla o el timbal i tocar per la Mercè, o a Sta. Tecla, però, Bufff ü! Deu ser molt difícil... Pues no!! No és tant difícil, la majoria de nosaltres no sabem res de música, i el que sabem ho hem après amb els anys que ja portem tocant. Així que si voleu tocar la gralla o el timbal 0 coneixeu algú que li faci gràcia, que es passi pel local els dimecres o allà les 7:30, que sempre hi ha algú, i estarem encantats d'ensenyar-li les quatre coses que sabem!! Au, pues! Fins aviat 1 Visca els Xiquets del Serrallo!!

PINYA BLAVA


Beta* A la revista Xiquets de l'any 2005 hi apareix Sabaté, membre fundador de la Colla: el un article d' Albert Pallarès titulat "La fusió blau marí és l'utilitzat des de sempre pels de les colles de la ciutat" en què reflexiona pescadors del Serrallo, sobretot, a l'hora de sobre què passaria si el Consell Municipal portar la imatge de Sant Pere i la de la Mare de Castells proposés una fusió de les quatre de Déu del Carme en les festes patronals. colles de la ciutat amb l'objectiu de situar Tenint en compte que la base fundacional Tarragona entre l'èlit del món casteller. de la nostra Colla eren els pescadors del Això que en un primer moment pot semblar Serrallo (primers pilars de manera quasi escabellat va passar fa més de trenta-cinc espontània a la processó del Carme del anys. Corria l'any 1970 i degut a la baixa 1988) era de calaix que els Xiquets del forma de les colles locals, Colla Vella dels Serrallo lluirien el blau marí com a color Xiquets de Tarragona amb camisa blau marí identificatiu. i Colla Nova dels Xiquets de Sant Magí amb Des de la fundació de la Colla fins ara ha camisa morada, el Patronat va prendre la plogut molt i els canvis en la composició de decisió de fusionar-les per l'agrupació han estat decret, tal i com es feien les molt profunds. Hem passat de ser una colla coses en aquells temps. De la fusió en va néixer els amb majoria de gent "Xiquets de Tarragona" amb del Serrallo a ser una colla més de la ciutat una camisa molt diferent a de Tarragona amb la de les colles fusionades (ratllada blanca i vermella). castellers de Tot plegat ens ha fet procedències molt reflexionar sobre els orígens diverses, fins i tot hem tingut components de dels colors de la nostra Portada del núm. 17 de la "Pinya Blava", camisa, el blau marí. fora del país. amb la camisa de la colla. Així doncs, recordar La Colla Vella dels Xiquets de Tarragona tenia el blau marí com a color els orígens és molt important, i més quan la de camisa perquè aquesta era la colla dels Colla actual té molts pocs vincles, tan pescadors quan aquests vivien a la Part humans com físics (el nostre local social Alta de Tarragona, abans de baixar a viure és fora del Serrallo) amb l'agrupació que va sorgir a finals dels '80 a l'ombra de l'església al Serrallo. Després d'aquesta breu introducció a la de Sant Pere. història, el que podem dir és que els Xiquets També és bo fer aquest exercici de memòria del Serrallo no som hereus d'aquesta colla per a homenatjar els pioners, gràcies a ells, històrica, com a màxim compartim uns avui podem lluir amb orgull casteller el nom orígens de gent pescadora i els seus colors. dels Xiquets del Serrallo i el blau marí de la Quan vam sortir a l'any 1988 a l'hora de triar nostra camisa! color, la cosa no va tenir cap mena de complicació, com explica Josep Maria

/HV£Si£S y TAPIZADOS

LIQUIDACIÓN

JEiiim CONf ORT TOTAL POR CIERRE Apodaca, 34 • Tel. 977 23 20 08 43004 TARRAGONA

¡ ÚLTIMOS DIAS !


Els grallers i timbalers van ser triats com a castellers de l'any 2005. Ala foto, fent el discurs d'agraïment.

Excursió a la vall del Salenques i els estanys d'Angllòs 5-6/VIII/06

Lluís Marsal

Els dies 5 i 6 d'agost en Lluís, na Laura i en Jordi van agafar les motxilles i. carretera i manta, es van arribar a la vall del riu Salenques i els estanys d'Angliòs, uns paratges força desconeguts del Pirineu aragonès, fronterers amb Catalunya. Un denominador comú de l'indret es l'abundor d'aigua: Torrents, nus. fonts, estanys, salts d'aigua... Un lloc ideal per als amants de la muntanya assedegats d'emocions i aigua, molta aigua.

rutllant. Proposo nomenar al vell indi casteller de l'any, amb el permís de la revista,és clar. JAOüü Passejada en golondrina

Tot i no entendre perquè el vaixell que et passeja pels ports s'anomena Golondrina (no seria més correcte que s'anomenés "oreneta"?) un grup d'intrèpids castellers vàrem gaudir d'una passejada en un d'aquests vaixells turístics des d'on vàrem contemplar la bellesa de la nostra ciutat i del nostre barri mariner des d'un punt de vista poc corrent. Els mareigs i malestars d'alguns castellers poc habituats a una mar arrissada es van apaivagar en tastar I' exquisida sardinada que ens esperava en posar peus a terra.

¿i

Baixada de l'àliga

Expedició al Quebec 5-18-VIII-2006

Montse Valls A l'agostquan la temporada no ens anava gens bé, quatre castellers vam viatjar al Quebec. Vam gaudir del país. de les seves balenes i de la seva gent. Un dia vam acabar en un tipi on vam plantar la bandera de la colla i com no una estelada. L'endemà al llevarnos vam veure el vell indi, que feia el manteniment del llogarret, com a c a r i c i a v a i li c a n t a v a a les nostres ensenyes. Què feia aquest home? Ens estava beneint? El que sí sabem és que quan vam a r r i b a r a Tarragona la colla ja rutllava i pel que sembla segueix

Joan Boronat

Miquel Ferré

Anualment, l'"alter ego" del Garrutxereo, el manotes, té una cita amb les festes de sta Tecla. Cada any (i ja en van uns quants), el Manotes portat per serrallencs amb ganes de marxa acompanya el seguici en la tradicional baixada de l'Àliga. La nota festiva va ser que els portants es van posar un "gorro" de piscina, es van proveir de pilotes i van emular l'anunci de la damm-bier cantant allò de "pilota,pilota, eh, eh". Val a dir que al repertori, també anaven afegint "local, local, eh, eh"...". I és que així ens agrada serai Serrallo: festa si, reivindicació, també.

PINYA BLAVA


u n

PINYA BLAVA

s


A BLAVAQuin ( X X l è ) C o n c u r s ! BETA* i Lo Graller del Francolí Aquesta secció de la revista -ja van cinc cops- és la crònica de les interioritats del Concurs de Castells vistes pels ulls dels Xiquets del Serrallo. Finalment els castells assolits en aquesta edició <1-10-06> no van acabar de respondre a les expectatives creades. Els castellers de Vilafranca van tornar a guanyar per tercera vegada consecutiva -eren els favorits-, però s'esperava més de les altres colles punteres, sobretot de la Vella de Valls. Nosaltres, respecte al Concurs anterior, vam escalar una posició i ens vam classificar en 17è lloc amb 330 punts

BARRET "OFICIAL" DE LA COLLA

Sí, ell és el "1.714" un dels castellers que no va dubtar de posar-se al cap el barret "oficial" de la Colla el dia del Concurs. Van ser tants els que es van posar aquest peculiar barret que, fins i tot, a la ràdio que transmetia l'esdeveniment en directe es va preguntar quina era aquella colla que lluïa el groc canari al cap. Tot va començar quan en Manuel Humanes i va anar a demanar el barret i enlloc d'agafarne un, va J prendre'n 'jK^ ^ I per a tota ^L ^ B|la Colla, exhaurint les existències. Tot plegat, d'aquí uns anys, se'n parlarà d'aquell dia com l'inici de l'esponsorització directa de les colles. P.D.: L'esponsor del barret d'aviador era Caixa Laietana. IS NOT. . . .

Aquest any la megapancarta que ens acompanya des de fa uns q u a n t s a n y s (Catalonia is not Spain) ha estat relegada al primer pis YA BLAVA

de les grades de la plaça de braus, cosa que ha fet que la seva visió hagi estat més reduïda. No en sabem el motiu d'aquest descens, però sí podem descartar qualsevol mena de relació amb Plutó,

PiftpiiimflrtiMfci

que aquest estiu passat també ha baixat de categoria <grup de planetes nans> deixant la llista dels planetes del sistema solar en vuit enlloc dels nou de tota la vida. De totes maneres, el component reivindicatiu no es va perdre en aquesta edició. Per a compensar la "baixada" de la pancarta, la CAL (Coordinadora d'Associacions per la Llengua) va organitzar un mosaic a les grades amb la senyera al més pur estil futboler. L ^ss&bfis - '««PI":

A la foto veiem les cartolines que aguantaven els espectadors i podem donar fe que eren franges grogues i vermelles. . .i d'aquestes últimes, més de tres. LES TRES MARIES Els anys passen, els Concursos de Castells es succeeixen cada dos anys, els polítics els canvien (per sort), la calor dóna pas al fred i a l'inrevés també. . . però les tres M a r i e s aguanten el pas del temps, sense defallir, Concurs rera Concurs. Com ja hem dit altres vegades, "per a elles no passen els anys" i per a poder saber a quina data correspon la foto, elles canvien, cada cop, de coreografia fotogràfica. Enguany, hem tingut una ajuda complementària; i es que a la XXIa edició del Concurs de Castells -per fihi han arribat canvis: Nova puntuació, pantalla gegant de vídeo, la canalla amb casc, walkie-talkies per a comunicar el castell a realitzar i -molt ¡mportantcartells anunciadors de les colles participants amb disseny modern.


Com podeu comprovar a la foto, aquest nou disseny és d'agrair, doncs visualment alegra la vista i deixa enrere el clàssic de tota la vida.

En aquest 2006, les tres Maries han optat a la foto per una "fila índia" molt disciplinada. Per cert. elles segueixen sent. d'esquerra a dreta, la Maria Pilar, la Maria Marta i la Maria Laura.

força. Així doncs, un Concurs de Castells és una ocasió immillorable per a explicar "mentides" a peu de plaça. Aquell dia es van aplegar a la centenària plaça de braus tarragonina polítics de tots els colors, però el més sonat de tots va ser el candidat Artur Mas. Ell va anar fent la volta al "ruedo" com els "turerus", però en aquest cas de colla en colla, i en arribar a la formació blava, el nostre objectiu el va enganxar en animada conversa política amb dos components del Serrallo.

P R E C A M P A N Y A CASTELLERÀ

La feina dels polítics en campanya electoral és molt dura -que ho preguntin al Baileys/Uaiemsiei- i l'esforç de convèncer a la gent de que ells són la millor opció no té fronteres ni aturador. Enguany l'edició del Concurs de Castells coincidia de ple amb la p r e c a m p a n y a electoral a Parlament de Catalunya, i com ja passa amb la campanya de Nadal que comença gairebé per Tot Sants, la feina dels polítics s'avança també i amb molta

Vam parar l'orella i la força dels a r g u m e n t s dels serrallencs eren molt ferms. A aquestes alçades no sabem si tot plegat va calar en el candidat Artur, però el que sí que és clar, un cop més, es que SOM COM SOM. P.D.: SOM COM SOM, eslògan electoral en venda. Raó: CXST.

SÚPER VESPA FASHION Aquesta és l'espectacular vespa del Doctor Sabaté. Enguany ha estat protagonista indirecta al Concurs. Malgrat l'avançada edat del vehicle (més info sobre aquesta qüestió a la pàg. 19), aquest va poder amb els excedents alimentaris del Concurs, en benefici dels famolencs serrallencs. Vet ací que tot plegat ens va fer despertar la curiositat sobre el fins ara anònim company de viatge de Josep Maria Sabaté: Quants concursos ha viscut?? De quantes actuacions castelleres ha estat testimoni?? Va ser present el dia del naixement de la Colla?... Peguntes que resten a l'aire i que potser algun dia trobin resposta. De moment només ens resta dir, i com a mostra de reconeixement, Llarga vida (mecànica) per a la súper vespa fashion!!!!

Per molts concursos!!!!

^lem/tot

ja.

la trobada dels amics plaça Bisbe Bonet, 11 TARRAGONA

tel. 977 227259

Trafalgar, 7 Telèfon 977 21 9721 Fax 977 21 9721 43004 TARRAGONA

Consolat de Mar, 20, 22, 24

Tel. 977 36 00 84 43850 CAMBRILS

PINYA BLAV


EL N O S T R E

PERPINYÀ

Durant aquesta temporada, i després d'una trucada telefònica al local-"xabola" a nom del Grup Revolucionari d'Acció Castellerà (G.R.A.C.). Després d'algunes consultes però amb caràcter extra institucional, un integrant de la colla va acudir a l'encontre d'aquest misteriós grup. La reunió clandestina va tenir lloc a Perpinyà. Durant aquesta (a la qual, sense saber-ho el seu amo, s'hi va acudir amb la Vespa més coneguda de la colla perquè el casteller en qüestió no té encara carnet de conduir!) es va fer una fotografia i es va prendre un pamflet reivindicatiu. Aquest grup guerrer, que en cap moment va voler mostrar el seu rostre, va afirmar que compta amb importants efectius i que està disposat a constituir una colla independent, la Colla Joves dels Xiquets del Serrallo de Tarragona si no aconsegueix els seus objectius. Tot seguit us facilitem el manifest i la foto: Pel bé dels castells i pel bé del poble, el Grup d'Acció Castellerà (CRAC) formula una\ demanda de les necessitats àmpliament sentides per la Colla Xiquets del Serrallo i que de no ser ateses contestarà amb properes accions: L- Local digne propi d'una colla de 18 anvs i amb més de 1000 castells al seu historial, que superi el dèficit en infraestructures, no havent d'assajar com fins ara al carrer. (Lluny dels 4 metres d'altura dels que ara disposa i amb\ vestidors i dutxes!!!). 2.- Supressió de la diada de Sant Fenïol, perquè ! és mancada d'arguments, margina la meitat de \ colles castellerei i trenca la convivència entre ciutadans. 3.- Respecte, objectivitat i rigor dels mitjans de comunicació acompanyat d'un apropament dels periodistes a totes les colles castelleres. 4.- Millora en el finançament de la Colla i obtenir cervesa gratis o a preu irrisori. 5.- Legalització de Batasuna, que permeti la negociació i el fitxatge de castellers bascos a la Colla. Visca els Xiquets de Serrallo lliures!! "GENIUS I FIGURA" Aquest personatge de la Colla el vam pescar amb aquesta fila a la processó "remullada"-passada per aigua- de Sta. Tecla. Ell és en Raül del Genius -allà a on va la gent a "remullar-se"- i ens recorda, i molt, a un personatge de còmic que menjava molts espinacs per a

tenir uns braços de ferro. I sembla ser que no anem pas tan desencaminats, doncs a l'hora de fer de primeres mans, els seus braços no són de ferro, sinó d'acer reforçat amb titani, un material que pot arribar a resistir totes les "remullades" hagudes i per haver.

Taller de serigrafia Tampografia Retolació

Tel. 977 523 800 inpublic@tinet.org


SUPER VESPA FASHION Fa un pareli de números (Num. 22 Pinya Es tracta de la súper Vespa fashion del Blava) en aquesta mateixa secció parlàvem Doktor Sabaté, membre fundador de la Colla d'una troballa, quasi arqueològica, en forma Xiquets del Serrallo, de la qual podríem dir, de fotografia. La foto en qüestió i sense ser agosarats, mostrava al Garrutxero de petit a la que té tants anys com la platja del Serrallo, quan encara no hi foto del Garrutxa. havia molls i les barques de pesca Aquesta vespa és un anaven a vela. Tot plegat ho vam datar J exemple clar -claríssimde principis de segle XX, deixant I dels primers models de constància de la vellesa del nostre • vehicle motor a dues estimat Garrutxero. I rodes i, coses de la vida, Ara us podem oferir, en primícia i | quan el seu propietari & exclusiva, una altra troballa antiga en I ¡ï. actual la va comprar el forma de vehicle motor a dues rodes. I blau marí va ser el color El més curiós del cas és que sempre 1 escollit. l'hem tingut al nostre davant i mai ens " C a s u a l i t a t ? ? havíem adonat de la seva importància. C o i n c i d è n c i a ? ? P r e m o n i c i ó ? ? ? ? ELS LLOPS DE MAR BLAVA Les males llengües diuen que el dia de la Mercè a la tarda, tot celebrant l'exitosa diada castellerà dels Xiquets del Serrallo, un grup de castellers encapçalats pel Miquel de Palamós (batlle a Dames i Vells) es van posar a cantar havaneres en un conegut bar (Rufí) de la plaça de la Font. Les mateixes fonts informen de que no ho feien malament del tot -el que pot fer una bona diada '_± castellerà i una mica ide cervesa- i, fins i ;tot, s'apunta la possibilitat de fer una ; actuació davant el -^2 públic en una futura

LA BOTIGA

;/ Trafalgar, 31 baixos 43004 Tarragona

edició de les "Havaneres a la fresca" al Moll. Nosaltres -que som uns desvergonyits i agosarats- ens hem permès la llicència de cercar-los un nom que els hi escau molt be: ELS LLOPS DE LA MAR BLAVA. A

I a

fotografia p o d e m veure la veu principal de l'agrupació, en Miquel de Palamós.

LA BOTIGA RESTAURANT MARISQUERIA

Telf:97721 3532

PINYA BLAVA


o

N

[jnsep A Gual [

|,l

I!LT>,G.

03 04 05 O«

43004 Tarraaona

Tel. 977 22 34 S4

G ra vina. 6 l - 6 i IM S e r r a l l o

tMfwwlfï

¿Jle-ïfsmsK.wt£

•ilidiKJS ~Mrts.il re- | 10 "[chiibüan Ron Ai. QH^'11"'1 Ant'

tffl!

99 00 01 02

quatre anys hem recuperat el 4/7a per la Diada i hem descarregat el primer castell de set fora de Tarragona. Hem completat tota la gamma de sis pisos per primer cop des de 1999. Hem tingut grans assajos amb el 3/7ps, inèdit des del 99. La canalla s'ha sortit i el pilar de 5 torna a ser asidu. Per primer cop el Serrallo finalitza un any amb més castells de set i mig (5) que de set bàsics (4). I el millor és que tot això ho vam fer del 19 d'agost a l'1 d'octubre. Si els primers mesos del 2007 no afluixem, ens espera una gran collita. Xavier Bailach

ULTIMA ACTUALITZACIÓ: 6 d'Octubre de 2006

Joan Boronat

• il li a 11 11 10 • .J ,4 20 a 14 ,o 7 4 . 12 247 1.492

L'inici de la remuntada Crec el 2006 és la millor temporada des del 2001. És cert que el 2001 i 2002 vam sumar més castells de set, però cal recordar que a Santa Tecla'06 no vam actuar i hi volíem intentar una tripleta de la gamma alta de set. Malgrat aquesta diada de menys, hem calcat les millors xifres de set i mig de les darreres sis campanyes, incloent un intent de 3/7ps molt més digne que el de fa quatre anys. Hem fet el millor Sant Magí des del 2000 i la millor Mercè de la història (3/7 i 5/7). Després de

(1) ; de germinai amb XT (2) I deg&nu •arnbXT (3) t de germanor amb SP'SP (4) 2 de germanor amb SP'SP i' ! ambXT (3) ! de germanor amb CM • CAP DE COLLA ANY 1.991: De Gener .i l'te-J A Gual: del 09-07al 19'10-J. Ma. Ventura: de! !3/10al 15'I í Enric Borrelles "Xocolata" i des de llavors J. Ma. Venluia

CAPS DE COLLA: j

TOTS ELS CASTELLS DE LA HISTORIA DELS XIQUETS DEL SERRALLO


la

colla

als

Set anys després, una de les feines recuperades enguany ha estat la tornada als col·legis de la ciutat, per fer un apropament i una difusió cultural del món dels castells a la canalla tarragonina. El nostre objectiu va ser donar a conèixer, de forma pedagògica i divertida, el fet casteller. Per fer-ho ens vam posar en contacte amb tots els CEIP's de Tarragona, fent-los-hi arribar un projecte educatiu. El projecte comptava amb tres propostes: primerament, la presentació de la Colla, i una exposició teòrica i entretinguda del fet casteller com a pràctica cultural i com a tret distintiu, identitari i històric, aquesta, va consistir en fer un breu repàs històric dels castells a nivell local i nacional i comptava amb la participació dels castellers responent a un munt de preguntes que formulaven els alumnes.

Miquel Àngel Magan classe pràctica per enfilar-se, donant l'opció a provar de pujar a l'esquena d'un casteller de la Colla (en aquest exercici, uns altres dos castellers ho supervisarien i vetllarien per la seva seguretat).

En total, vam fer cinc sortides a tres col·legis de la ciutat (Pau del Clos, Cèsar August i Serrallo) i hi van participar dotze classes, aproximadament uns 200 nens i nenes! L'equip que va fer les sortides pretenia encarnar 4 veus diferents del món casteller i el va integrar representants de la Tècnica, de les Gralles, castellers de peu veterans i castellers de peu joves. Finalment, a cada alumne se li facilitava un full d'informació de la Colla i d'invitació als pares per assistir a un assaig.

En segon lloc, el passi d'un DVD de temàtica castellerà i en clau pedagògica (expressament creat per aquesta finalitat i concebut per ser adreçat als cicles inicials). I fina ment un tercer bloc, que es desenvoluparia al pati i que consistiria en fer entre tots i totes una pinya i una breu "... hipnotitzats per l'ancestral so de la gralla, els alumnes resten bocabadats davant la presència d'uns adults amb camises blaves. La senyoreta els presenta i diu que avui la classe la faran ells... Així que comença, esclata una bateria de preguntes pròpia de les ments inquietes dels infants. I això no és tot! Ara passen un vídeo molt guai, i astorats encara pel cúmul de sensacions noves, els criden al pati! - Carai, sí n'és de divertit, això de fer pinya! Ei, treu-te els queds abans de pujar!... Al final, una sincera felicitació del professorat, un munt de cares rialleres i un adéu ràpid... que és l'hora de berenar!"

PINYA BLAV


L.P.CONFIDENCIAL Expedient n'

20.21.22/10/2006

anés, un grup de nens i nenes castellers van anar en ¡ta a Món Serè, Les Piles (Conca de Barbera), molt a lane, on passarien un cap de setmana difícil d'oblidar. missió un grup d'experts i decidits agents de C.X.S.T. començava

un divendres

d'octubre

a les

20.00h...

t dels serveis secrets russos (N.I.K.A) arribà puntualment hora acordada per a recollir el grup i dur-lo a la casa de Piles) on feren cap a quarts de deu de la nit amb l'estómac buit i moltes ganes de "gresca". Un bon sopar a base de sopa, truita i croquetes apagà la gana de la tropa i els deixà preparats per a la nit que els esperava (sobretot als monitors!!!) Els agents secrets al càrrec del grup van reunir tots els nens i nenes per deixar ben clara la "missió" d'aquell cap de setmana i levitar possibles dissidències (ja m'enteneu...), llots van estar d'acord en els termes acordats i així va començar una sessió d'entrenament |en "tècniques lúdiques" com ara el joc del gat i la rata, la bomba, o la cacera del llop... on tothom s'ho va passar d'allò més bé! ! ! ! (què esplaiero sona això oi?). La nit va ser llarga, moooooooolt llarga

(oi Ylenia?) però per

sort la son és un enemic contra el que no es pot combatre, i a poc a poc tots i totes van anar caient adormits com angelets... (alguns després de fer una mica "d'exercici nocturn" al pati de la casa...) . Dissabte d'octubre. 7.00h del... matí? (si encara és de nit!) . La tropa està en forma i ben d'horeta té ganes de començar la missió: i en primer lloc cal... despertar els monitors amb la cançó de "Rebelde" ! (tant petits i ja s'entrenen en tècniques de tortura!) El dia comença amb un bon esmorzar. Després ens posem a la feina: fer vestits de camuflatge (taller de pintar ^ ^ samarretes), escriure missatges clau (pintar i dibuixar), més tècniques lúdiques (partidets de futbol, el joc del mocador, el joc de l'aranya...) i altres activitats programades. El temps passa volant i gairebé és hora de dinar... el grup encarregat para taula, i les cuineres ens delecten amb els seus menjars exquisits... i després de l'àpat, la tropa té temps lliure (llibertat vigilada) així que mentre alguns aprofiten per fer-se polseretes o dibuixar,altres fan córrer la pilota a la pista (algú sap què vol dir "migdiada"? ) La tarda s'aprofita molt i tenim temps de fer una part de la nostra missió a L.P. (Les Piles, ja ho heu pillat, no?) : acabar la roba (tenyir les samarretes), t de camuflatge fer un entrenament en "tàctiques castelleres" (piràmides, falcons, moixigangues, la ! c r o q u e - a , u n dos de dos caminant! ! !), -fJC^^ii.- " <àl$V .ÄrtPIHBWJK! reconeixement de l'entorn de la casa, maniobres (excursió) a la font del poble, I un indret boscos molt a prop del camp base on disfrutem dels gronxadors voladors (oi Gemma?),on descobrim que l'entrepà de pernil a la brasa és molt millor que fred, oi Alba?

INYA BLAVA


Tot caminant alegrement retornem a la casa per començar la part de la missió més important : LA GIMCANA SECRETA en la que, per grups de 3 o 4, hauran de superar les difícils iproves que els han preparat l'equip de [comandants per tal de disminuir al màxim les ganes de gresca nocturna i augmentar [el nivell de cansament de la tropa (ai! això no ho havia de dir oi?) Bé el cas és que el grupl té molta resistència i' aguanta la gimcana com al campions i campiones! En acabar s'imposa urgentment un 'túnel de lavado rápido" abans de sopar... La nit cau i després de l'últim àpat del dia ens preparem per a la missió nocturna... el joc de la recerca del tresor i el joc del picarol fa posar els pèls de punta a més d'un però també fan posar en pràctica la g tàctica del "pelotón": un grup de nens L nenes amb llumetes a les mans caminant iÉtósw* i —«í —y .^^ )en juntets i obrint els ulls com taronges i cada raconet del terreny de joc i ^"^««ag^ sortint corrents i xisclant a cada petita )mbra dins la negra nit... vinga 'valents!!!!!!!!! Però la tropa encara no va de retirada, encara té forces d'última hora per a una festa de disfresses i el joc de les cadires... (què han posat al menjar les cuineres?) Ja tard, tots i totes pugen a l'habitació i com per art de màgia es compleixen els millors desitjós dels monitors (en mitja hora ja està tothom K.O!!!!!!! Bona nit tropa!) Diumenge d'octubre. 8.30h de mati (avui sí, ja ha sortit el sol...). La nostra missió continua. Un bon esmorzar i tothom preparat per sortir de maniobres (excursió) al poble del costat (Biure de Gaià) .El nostre objectiu: coronar el castell, és clar! ! ! ! | La caminada es fa prou animada enmig) de cants i "arenas movedizas" en diferents punts del camí que no fan tornar enrera ningú del grup (però potser sí la sabata d'algú... oi Marouane?). passar per la font del poble i fer una; nova sessió de "tàctiques castelleres" just davant de l'antic castell de Biure retornem a la casa, on ens espera un suculent plat de macarrons! ! ! ! ! ! La nostra missió ja ha arribat a la seva fi; recollim les nostres coses i fem neteja general abans de marxar. Després de reunir la ja oficial "Assemblea Independent de Canalla", que ja comença a fer les seves primeres reivindicacions polítiques (manifestació pel "dret a les geminóles"), fem una valoració conjunta del cap de setmana i ens preparem per a la tornada.. El transport dels serveis secrets (N.I.K.A) ens espera per durnos a casa, on de ben segur recordarem les hores passades a Món Serè com a membre de la canalla de la C.X.S. MISSIÓ COMPLERTA !!! Algun lloc del Serrallo, octubre de 2006.

fc

PINYA BLA


Les dones fan castells? . I tant q u e

s í!! Daniela Niell

Fa poc menys de mig segle, al concurs de castells presidit pel genial músic Pau Casals es va donar l'ordre per megafonia de: "Les dones fora de la plaça...!" Així, directe i contundent, encara que us costi de creure. Si aquesta ordre l'haguessin donat enguany, que també va ser any de concurs, us imagineu què hauria passat? Per començar, l'anunci s'hauria exposat en pantalla súper gegant en color i transmès a cada colla per walky talky (som al 2006)... I segon, potser s'hauria fet algun pilar, però segurament cap castell dels que vam veure el primer diumenge d'octubre. Des d'aquell dia ha plogut molt i a poc a poc la dona ha guanyat el seu lloc en els castells. I no ha estat gaire fàcil perquè els castells s'ha vist des de sempre com una activitat tradicionalment masculina. Moltes històries personals ens parlen de com es discriminava i què malament es veia que una dona fes castells. És més, a data d'avui, quan una dona entra a una colla, la majoria no pensa que hi va a fer castells sinó que acompanya a algú. O pitjor, en els sectors més masclistes (que sempre n'hi ha) es creu que hi va a trobar parella. Per això, m'atreveixo a dir que si una dona es decideix a fer castells, s'ha guanyat una molt bona castellerà perquè per a arribar a aquest punt s'ho va pensar molt!!! Avui ja no és només la mare que porta al seu fill, o la xicota, o tia, o àvia que vigila les motxilles en les actuacions, és evident que s'ha evolucionat. Ara, des de l'enxaneta més petita, passant per diferents posicions en el tronc, o les crosses (a la nostra colla totes són dones!!!), s'arriba a una pinya on cadascun i cadascuna té el seu lloc. Algú s'ha parat a pensar quantes nenes i dones hi ha a la colla...? I que el Garrutxero no ironitzi dient: "de dona, no n'hi ha cap de bona!" No és cap casualitat que I' entrada de la dona al món casteller hagi coincidit amb l'apogeu d'aquesta activitat. També és veritat que a finals del s XIX es van arribar a veure castells de vuit i de nou només d'homes! Ara bé, llavors els castellers NYA BLAVA

que donessin la talla s'aconseguien buscant entre els pobles de la rodalia, tasca gens fàcil, ja que la dona es descartava. Us imagineu com en serien d' enormes i pesats...? Els actuals s'han alleugerit de pes notablement i a més s'ha aconseguit un grup social més ampli, on tothom hi participa i això és fonamental per fer castells i gaudir-ne, de més bon rotllo!!!! Hi ha grans colles (com els Minyons) que han estat pioneres en la integració de la dona. La nostra, des del començament va seguir aquest camí, fins i tot fent castells de dones des de la seva primera diada. També participant a la junta i a la tècnica. Potser encara no hem tingut una cap de colla, però ja arribarà....(No pateixis Isaac, que ho fas molt bé i tothom t' aprecia....) L'any passat, en un altre article, m'acomiadava desitjant que aquest any fos millor que el que acabàvem de deixar. Podeu comprovar que quan desitgem quelcom amb molta força s' acompleix, per això, per acabar, vull que la nostra colla continuï creixent i que continuï gaudint dels castells. Però per damunt de tot, vull que continuï sent colla, on totes les generacions, homes i dones, tots plegats, puguem enorgullir-nos de formar-ne part.

B A L A N D R A Restaurant

C/ESPINAC N°18 I EL SERRALLO TEL.: 977 22 12 38


P a s s a

m

t

Mots encreuats HORITZONTALS: 1. L'any que ve anirem a. Al principi de temporada teníem els castells fets una joia. 2. Enguany els anxanetes n'han fet 5 de set i mig i 4 de set. Vocal que mereix la Diada de Sant Ferriol perquè discrimina 2 colles de la ciutat i resta importància a Santa Tecla 3. Fruit de l'esforç, a en Miquel Àngel A. se li va escapar un pet! Què fèiem tots? Nota musical, que no sabem ben bé si surt al nostre himne "anem al bar". 4. La clau de la simpatia de la nostra colla, és la capacitat de bon rotllo. 5. La faixeta de la canalla el toca per davant 6. Properament, el 2 de 7 descarregat deixarà de ser-ho. Més d'un, a la boca dels qui ens criticaven a principi de temporada. 7. Tres de les quatre sigles de la colla castellerà més ben parida del món. Animal etarra que treu verí, i que per fer medicina hom l'hi extreu i el posa en un pot. VERTICALS: 1. La camisa del Serrallo li deu el color. En romà. cinc, mil i cent 2. Enguany la colla una nova Junta. 3. Surten i entren del nostre minúscul local, cada assaig. 4. Els tècnics castellers, recorden un joc de construcció. 5. El 2 de 7 no l'hem de. Silenci 6. L'any passat va ser el cinc. i enguany el 3 de 7 per sota. La faixa, la panxa cervesera de molts castellers. 7. Crit que mereixen alguns periodistes, perquè sempre escriuen malament el nom de la nostra colla. Hauríem de, amb lletres de bronze el

dia que desmuntarem el 2 de 7. 8. Inherent a les camises dels castellers i castelleres. Sigles d'un dels dos partits polítics que ens neguen un local digne.

Troba les mil i una diferències El passat 26 de juliol al diari Mes Tarragona l'amic Napi, humorista gràfic, va fer un acudit de temàtica castellerà. L' humor el despertaven els castellers amb camisa blava (casualitat?).Castellers i castelleres, cap ironia sense resposta!

Mar de lletres En aquest immens mar de lletres s'hi poden llegir deu mots relacionats amb l'actual temporada de la colla, cinc dels quals es poden considerar positius.Troba'ls i encercla'ls de color blau. T A T A S E U Q O B R A L L A C P G E P

L M 1 C V N Z U X T R A V P C S E R U X

A A A R A B A 1 F A X E R A T U R A V 0

E F R T N 1 G Q H C V S H S T P S M H K

T E X H O F N A S E R S M F A E V E X S

B G D C D S A R R L O O S Z D R C L C N

L U E A E C R P D B 1 C A P C C 1 A A P

L 1 S M C 1 X E L U S 1 A U S A A Q S N

D T H T 1 R D S P S M A E B S N U A A S

E 1 Z R N E T U S T 1 C S L A A P D S T

S E A P C C R X T A E 1 T U T L E C T A

M R B O N T O H L K 1 S R R E L R E 1 K

A M 1 P D Z B 1 E D H X E C R A Q D X E

C C L Q O F A R R T A A F D V N U 1 1 T

A Z 1 R M E W R A O M C T Z S S E C L S

C R Q O E B T A S B 1 N P U S E N O Z D

E R A S T S H N L O V E X T H T R F O E

M A O E P N E A P P B Y 0 X 1 T E T G L

1 E U S 1 T G E 1 U R T S E R 0 T 1 B J

S M U S R U E O D K C E L L A N 1 A W Q

G U 1 L L E R M O S L A N L O G A 1 A U

L S X L C A L U L B U S U D R P Q A H A

O E A C O R Z 1 R O X A A 1 T E V O T R

C N O O F Q A A A N R T Q O R D O R 1 T

A B C A S U M N S R E X U T E J L Z H S

L U J R 1 E 0 P U O M E 1 A A A A R T D

D Y L R R A R 0 T T 1 S A V Y E D K G E

1 T S U

G K 1 Z

u c V R L S L N L A 1 K R U A R N

1 1 1 M L E E Z T X E M E S O

N S V P A V P C X 0 S T F E R R 1 O L U

E 1 A C N U E R O P E V 1 C E F O A L S

PINYA BLAVA


e i

b u s t i ot

Del Serrallo i els seus xiquets

Dr. Jekyll i Mr. Hide

Hola a tots. Pels que no em coneguin sóc en Carlos, el xic peruà que va arribar a principis d'agost d'enguany (vaig debutar a Sant Magí) convidat pel meu amic Ignasi. Al contrari de la gent que ve de fora jo sí tenia alguna referència de castells. Les actuacions les veia molt llargues i avorrides, o sigui que si vaig acceptar la invitació va ser per fer amics i, perquè no, aprendre el català. Resultats: encara no parlo el català però l'entenc molt millor. D'amics n'he fet un bon grapat, però a més d'això he descobert una "gran família", un grup de bona gent de totes les edats molt predisposades a escoltar-te i interessar-se per tu. No faltava mai algú que em preguntés si estava a gust, o després d'algun assaig de 4/7a o 5/7 si estava bé físicament, o que em donés consells i l'ànim imprescindible per aprendre les tècniques de l'HOME DE DARRERA, o compartir una cervesa durant l'assaig, o després al bar. Aquesta gent em feia sentir molt a gust amb tots valtros (i espero que valtros amb mi també). El meu concepte sobre els Castells, òbviament, va canviar, des dels assajos fins a les actuacions a les places, tothom ben concentrat, notava molta adrenalina en els Castells difícils o en el pilar caminant. I l'eufòria (amb cants i abraçades) en aconseguir el que feia temps que no s'assolia s'encomanava a cadascun de naltros. M'han explicat que aquest any ha sigut molt bo respecte els anteriors, i que la colla ha passat per una crisi de la qual n'ha sortit de manera brillant. Amics, només vull recordar que una família quan passa una crisi es fa més forta. I estic segur que la crisi viscuda ha servit perquè enguany la temporada fos millor en tots els aspectes - no només en la realització dels castells- i ens demostri que podem fer grans coses els propers anys, ànims i no defalliu en els assajos que l'any vinent serà un altre any d'èxit. VISCA EL SERRALLO!

A diferència del Dr. Jekyll, jo no necessito cap beuratge per transformar-me en un personatge diferent al Joan Boronat que coneixeu. El meu Mr. Hide es diu Jon Mendieta i s'apodera del meu cos quan veu el tracte injust i denigrant que ens propinen els dirigents municipals, que permeten que una colla castellerà amb quasi 20 anys d'història continuï assajant a la intempèrie, sota la pluja i el fred al no tenir un local com les altres colles de la ciutat. Em transformo també en Jon Mendieta quan aquests mateixos dirigents ens degraden a Colla de 2a categoria, discriminant-nos respecte als Xiquets i la Jove, que reben un tracte preferent des de l'Ajuntament durant les Festes de la nostra Santa Patrona, permetent-les-hi actuar i beneficiar-se econòmicament d'una sortida a la qual a nosaltres no ens conviden. I enguany també ha aparegut el meu Mr. Hide en veure la passivitat de la majoria de gent de la nostra colla i sobretot dels seus representants a l'hora de defensar els interessos de la nostra Colla. Apareixia cada cop que la nostra Junta mirava cap a un altre lloc quan des de molts mitjans de comunicació es dubtava de la nostra capacitat i mereixement de participar en el Concurs o quan a la plaça de la Font es realitzava una actuació vergonyosa el diumenge abans de Sta. Tecla. Entre d'altres moltes ocasions. El Joan de tota la vida, el tranquil i pausat, el meu Jekyll, creu que això canviarà. Que l'any vinent les coses funcionaran, parlant i negociant sortiran oportunitats de tenir un local digne, i el tracte dels dirigents i mitjans, segur, serà més just. El meu Mr. Hide, en canvi, creu que els XS continuarem assajant a sol i serena i que continuarem essent mers espectadors d'aquesta injustícia. Que els seus castellers Carlos Alfredo Vegas no tindran la sang, la trempera i la valentia de fer-se (traduït pel dept. de llengües romàniques sentir i de defensar amb força i contundencia allò que de la Pinya Blava) és just i equitatiu. En les vostres mans està, castellers de la Colla Xiquets del Serrallo, que l'any vinent jo sigui el RESTAURANT Joan Boronat o, de nou, el Jon Mendieta. Ajudeu-me a no convertir-me en Jon Mendieta, impliqueu-vos amb aquesta Colla, col·laboreu amb la Junta Directiva, defenseu els nostres drets i les nostres proclames allà on els veieu TAPES I CUINA CASSOLANA vulnerats; en definitiva, estimeu aquesta colla i feu-la vostra. Visca els Xiquets del Serrallo!! Obert de dimarts a diumenge (divendres i dissabtes per sopar) Cap agressió sense resposta!!!

Q^câÂfi

c/Sant Pere, 33 43004 TARRAGONA

PINYA BLAVA

Tel. 977 24 56 31

Joan Boronat

Jon Mendieta


b u s t

e I Reflexió d'un casteller

Quan ara farà un any. Ia presidenta em va demanar si podia entrar a la junta, em va costar una mica deddir-me. però ho vaig acceptar. Ha sigut un any estrany, la tècnica i els castells han funcionat bé, i tot i que van començar fluixos, es van anar superant. S'ha produït una entrada nova de joventut com la de fa uns anys i que tants bons resultats va donar. I espero que l'any vinent fem castells d'aquells que puguem estar-ne orgullosos nosaltres i la ciutat. Potser la junta no ha sabut estar a l'alçada, però no us càpiga cap dubte que hem fet el que hem pogut, donat que comptàvem amb poca gent. tot i que quan demanàvem ajuda sempre ens la van donar. Per això dono les gràcies a qui ja sap i no dic noms per no deixar-me'n cap. Si algú s'ha sentit perjudicat en cap moment, demano disculpes perquè ha sigut sense cap mala intenció. Ara em toca descansar, fer pinya i tan sols preocuparme pel meu lloc a la pinya (tot i que sé que seré el "Dau"). Gràcies a tots i fins la propera temporada. Javier Montfort (rellotger) Un p i l a r diferent Als castells tothom és necessari. Aquesta és una premissa bàsica del món casteller. Amb tot (i malauradament i no és el mateix protagonisme ni

o t

sensacions anant de segon que anant de quart dau. Així doncs, un servidor es mirava any rera any el pilar caminant amb certa emoció però distància. Altra gent anava al pilar (de baixos a l'anxaneta) i altra gent s'ocupava que arribés a bon port (primeres, mans...). A mi em quedava la feina necessària però poc gratificant d'obrir camí al pilar amb les faixes. Enguany, però, el cap de colla em va sorprendre al dir-me que havia de ser el baix que pugés i baixés les escales. Em quedava un assaig, el dia de la Mercè i molts nervis! No recordo haver estat mai tan neguitós per un castell. El dia de la Mercè gairebé ni vaig celebrar el 5/7. Anys sense fer-li l'aleta a aquest castell i el dia que arriba, amb prou feines el celebro. El "xip" ja estava amb el pilar. Vam muntar el pilar i van sonar gralles. I em va resultar dur. Escala a escala, els 20 graons van anar quedant enrera. Mitja volta i a baixar-los. Al peu de les escales, el meu protagonisme acaba. "Matxaca" pren el relleu. Tinc ganes de plorar, de cridar, però em continc. El pilar és tot o res, no hi ha terme mig, i encara queda molt per fer. Sortosament, l'espadat avança lent però ferm fins al consistori i allà si, deixo anar tota la tensió i emoció. Plors, abraçades, foto de rigor a les escales de l'ajuntament... Enhorabona i gràcies a tots i totes: en van onze de consecutius. Miquel Ferré

Solucions dels passatemps M E S H- D U S Vano de cinc A L E •' E SM\J Callar boques ï. E I E '.' HD O Súper canalla |G E N E R A R Quatre amb I agulla V E N T ? E T | Bon rotllo M'l T - H- A P^

Tres de set per sota Local digne Guillermo S st Ferriol Quarts de Nou

c x s msE R p

$&>

\A\^s^ F»LAÇA DE LA FOKTT , 39

TON

PINYA BLAVA


B^'jg

Port de Tarragona Autoritat PortuĂ ria de Tarragona