PINYA BLAVA - 21

Page 1

REVISTA N U M . 21 • DESEMBRE^D02

m -*' i m

*%•

r-

A

A T

' -^,a

s u m a r i Editorial Crònica de la temporada D 6 La més picant del món casteller, feta pel Maurici Ferrer ...(rodolí) Estadística

O9

El racó de la canalla 1O Grallers lD La colla es mou 1 1 Entrevistes internacionals 1 2 Collage 13 Les altres fotos d'aquest any. Sabíeu que...

1 E»

"Gran Hermano" Les colònies de la canalla. Crònica alternativa

1B 2D

Des del primer dia Aquesta vegada només destacaré, coses positives no com en l'anterior revista, perquè sincerament hem fet uns registres prou bons. Ningú donava ni mig euro per nosaltres abans de Vallmoll, on vam començar a demostrar que a partir que vam trobar un pom de dalt només podíem tirar amunt. Després les bones actuacions de Sant Magí, l'Onze de Setembre, Santa Tecla i el Concurs, demostrant que els castells de set i mig són nostres, i fins i tot podíem haver recuperat el tres per sota i el quatre de vuit, llàstima que ens van faltar unes setmanes. Tot i així no ens haurà servit de res si la temporada que ve no comencem forts des del primer dia, i per això, hem de ser-hi tots al assaig des del primer dia.

Quin catxondeo de Concurs!! Miscel·lània

22

Un text, un dibuix i el pilar caminant. A galet

24

FE D'ERRATES: Al número 20, vam posar per error el nom d'Antoñito Garcia com a enxaneta del pilar caminant de 1992; aquell any l'enxaneta fou Jordi Virgili. A més, el responsable de la canalla és Ricard Solé Gual, no Ricard Gual.

iïleü^iM*^^

J/tfMMdkï

Especialitzat en cuina marinera tradicional Gravina, 61-63 El Serrallo

Tel. 977 22 34 84 43004 Tarragona

;

'•' •"•'• '-,


.ir M "5 '> cr « tu LS

Col • laboradors

M o -•*•

arcai, Laura i»> Morta París, o it Braut, Maurici ti. . errer, Pska, Montse Valls, Jordi Sarcia,

PINYA BLAVA

VISCA ELS XIQUETS DEL SERRALLO ü!

c/Nou de Santa Tecla, 9 43003 Tarragona

Impressió •

c/ Gaudí, 8-10 43850 Cambrils

tel. 977 36 57 61 rortiga@terra.es

Amb la col·laboració •••**

D

I " P

U "t

A ""C "ï " Ó

En la darrera revista de l'any s'acostuma a fer un resum de la temporada, però aquest cop no vull fer-lo. Els castellers/es que han vingut ja saben com ha anat aquest 2002. Jo, en aquest moment, vull mirar endavant, a la propera temporada, perquè penso que el futur de la Colla és esperançador. Hi ha il·lusió, hi han cares noves a la pinya i camises recuperades, també hi ha un bon ambient que ens permet creure en els castells i el més important, hi ha futur, tenim un gran futur. Treballem perquè així sigui i entre tots superarem les mancances del grup. Penso que la nostra colla no ha tocat sostre i les grans diades pels Xiquets del Serrallo encara estan per arribar, no en tingueu cap dubte. Això sí, us demano compromís, esforç i molta dedicació a la Colla, ja que en definitiva, som tots els que volem uns Xiquets del Serrallo ben amunt, al lloc on ens correspon. Abans de despedir-me vull agrair a la Carmeta i a "Garrutxero" la seva tasca al darrera de la barra del nostre local i l'estimació que tenen i han demostrat per la seva Colla, la nostra, la de tots. Així doncs, fins la propera temporada, que es presenta molt ambiciosa, us ho ben aseguro serrallencs. Feliç any nou!

D E

TA R RA G O N A D.L.T. 2963 - 1989

Salvador Navarro i Martí

Josep Anton Gual i Palau

Ara queja hem acabat la temporada, l'equip tècnic comença a fer balanç. Creiem que aquesta ha estat força positiva, havent pogut tornar a recuperar la tan desitjada categoria de set i mig. Això ha pogut fer-se realitat gràcies a l'esforç, l'empenta i la il·lusió de tots els membres de la colla. També voldria destacar la gran tasca que s'ha fet amb la canalla, doncs tots heu pogut comprovar que aquest any sí que s'ha format un nou pom de dalt. Voldria remarcar la importància que han tingut les noves incorporacions i recuperacions dels joves i, com no, el bon ambient que hem aconseguit tornar a crear dins de la nostra entitat. Tot i amb això, espero que per la temporada vinent seguiu recolzant el projecte que s'ha iniciat aquest any per part de la tècnica i que seguiu amb les mateixes ganes i il·lusió que en la segona part de la temporada heu demostrat.


*¿

cCe¿ CO&C atóte

¿ 4&tft> Ci &Slt> Cós del Bou, 8 • Tel. 977 23 14 66 • 43003 TARRAGONA

a ut ocaf s

*Mä

SERVEIS DISCRECIONALS DE VIATJERS Tel. 977 24 24 60 • Fax 977 23 23 14 Mobil 608 83 57 27

C/ Amadeus Mozart, 96 »43007 TARRAGONA

AUTOCARS EQUIPATS AMB TELEVISIÓ, AIRE CONDICIONA!; j 11 VÍDEO, BUTAQUES RECUNABLES, m WC, TELÈFON MÚSICA AMBIENTAL, FRIGORÍFIC


Dia 6, Serrallo i

pia 5, Pallaresos Una indecisió de la canalla impedí el primer 3 de 7 de la temporada, que d e s m u n t à r e m sense problemes. Vam seguir amb un 4 i 4/6a. Lo millor, al final: primer pilar de 5 de l'any, primer de n'Ariadna!

Un casament (us heu fixat en quanta gent es casa?) de dos castellers, na Mònica i en Josep Maria ens portà fins la plaça Bisbe Bonet, on férem sense problemes dos pilars de quatre, un amb el nuvi com a segon.

D. 16, Verge del Carme . Quatre pilars de quatre d'homenatge a la patrona del Serrallo: un a la sortida de l'església, dos a l'entrada, i un de salutació dalt de la barca.

D. 20, Serrallo J Si es casen dos grallers, se'ls fa pilar. I així fou. Es casaven na Natàlia i n'Albert i la colla els obsequià amb un preciós pilar de quatre.

D. 27, Barri del Port i Festes del barri, on actuem des que tenim el local al carrer Nou de Santa Tecla. 4 de 6, 3 de 6 i 4 de 6 amb agulla, amb pilar de 4 de comiat. Fins i tot ens vam permetre el luxe d'anar a l'Hotel Ciutat de Tarragona a fer un pilar de 4 en un casament.

Pallaresos

Castells 3/6 4/6

4/6a p4 ip4

\

CON

j D. 15, Sta. Coloma de Queralt Actuàrem amb els Xiquets de Reus a Santa Coloma (a la "Baixa Segarra" en diuen ells). Férem unes proves magnífiques de cara a Sant Magí: 3 i 4 de 6 nets, i 4 de 6 amb agulla. Acabàrem amb 2 pilars de quatre, i un tercer caminant.

D. 28, Riu Clan

ARSA

j"-1

Muelle Castilla, s/n Apartado de Correos 1400 43080 Tarragona

Tel. 977 25 19 06 Fax 977 25 19 08 Móvil 606 3 4 5 9 5 1

Festes del barri, juntament amb Xiquets de TGN i Sant Pere i Sant Pau. La mateixa actuació del dia abans: 3,4 i 4 /6 amb agulla, acompanyats d'un pilar de 4 de comiat (i un altre que quedà en intent).

D. 17, Vallmoll

Castells 3/6 net 4/6 net 4/6a 2p4 p4 cam Castells 3/7 4/7 ¡d, 4/64

2 p4

Si calia un revulsiu en forma d'actuació, sens dubte va ser dos dies abans de Sant Magí, a Vallmoll, en companyia de la Vella de Valls. Vam descarregar els primers 3 i 4 de 7 i, per celebrar-ho, vam destapar la nostra creativitat en forma de 4 de 6 amb agulla "coreogràfic", construcció que després descarregàrem seguint l'ortodòxia. Per acabar, un parell de pilars de quatre, un aixecat per sota.


ás ulls a la cara es podia adonar de la remuntada que s'albirava. Després de descarregar el 3 i 4 de 7, dos intents desmuntats de 4 de 7 amb agulla; això sí, ben a prop de ser carregats tots dos. A la tarda, un any més férem arribar el pilar de 4 a l'ermita de Sant Magí. Enmig de la processó vam fer dos pilars de 4.

Castells 3/7 4/7a 4/7 p5c Xiquets

3/8. 4/8. 2/7 Jove 3/8. 2/8f, 4/8, p6c St Pere i St Pau 3/7, 5/6, 4/6a

St. Pere i St.Pau 4/7ac, 2i 5/7, 3/7 Xiquets 2/Sfc, kJ 3/8, 3/8,4/8 Jove

Un any més, i encara espanyol, la Diada Nacional ens serveix per preparar la festa major. I no podia ser de millor manera: 3/7, 4/7a i 4/7. A més a més, demostràrem al món casteller que també sabem defensar els castells. Cal assenyalar que un cop més vam innovar dins el món dels castells, descarregant el primer 4 de 7 amb agulla "reverent", consistent en què algun dels terços fa unes reverències al pilar. En poques paraules: la-millor-diada-del-segle. La llàstima fou que només carregàrem el pilar de 5. Dia 21, Barcelona Al Serrallo (bé, potser haurem de dir la part de Tarragona més propera al mar, no sigui que algú aprofiti aquest escrit per fer-nos fora del Patronat o de les actuacions de la Festa Major) no som aliens a la cultura del país, i ens vam afegir a l'homenatge a Antoni Gaudí, el genial arquitecte riudomenc. Sens dubte, una de les diades més nombroses. Més de quaranta colles. Però per naîtras un tràmit, puix teníem al cap la nostra festa major. 3 de 6, 4 de 6, i pilar de 4. Tot i perdre'ns una tarda sencera de les festes, havíem de ser-hi.

Dia 7, Plaça de la Font j Un altre casament d'un casteller. Es va fer un pilar d'homenatge a José Maria i Chus, i a més s'obligà al nuvi a fer-ne un, i és que, com explica la dita, "si Concurs xiquets vols tenir, primer Xiquets espadats hauràs de bastir". ;3/8,2i4/8a,4/8,p5 Dos pilars de quatre, un Jove amb el nuvi a segons. i3/9f, 4/8ac, 2/8f, 2p5 Sant Pere i Sant Pau 5/7, 2i4/7a, 3/7, p5

El dia de la veritat. Ja no valen les excuses. Evidentment, ni ens van caldre: 3/7, 5/7 (primer de la centúria!), 4/7a i pilar de 5 a l'ajuntament. Altre cop, la-millor-diada-delsegle. Engrandírem la llegenda blava. Vam superar tots els imprevistos: turmells esquinçats, ciàtiques, ressaques variades. Però és que aquest dia hauríem assolit tot el que ens haguéssim proposat. A la processó, un parell de pilars (un caminant), car l'organització no ens en deixà fer més. A la nit ho celebràrem com es mereixia, algun fins i tot "practicant" idiomes.


croni

,;."

ctubre Parlar de la Mare de Déu de la Mercé a Tarragona és sinònim de parlar de pilars caminant. Després d'enllestir sense problemes uns magnífics 3 i 4 de 6, férem arribar el pilar a l'ajuntament. I ja en van SET de consecutius!!!! D'aquest dia en destaca l'enxaneta, el fantàstic Arnau-de-les-galetes, però tampoc ens hem d'oblidar de la resta de castellers: des de la gent del tronc fins als que obren pas, passant per totes les mans. I, evidentment, les gralles. Però és que a més vam haver de superar el handicap que hi havia castellers a la mar!!

En ser any parell, tocava concurs. XIX Concurs de Castells. Amb la participació, per primer cop, dels companys mallorquins. Un cop més, vam fer empassar les paraules a tots aquells que havien qüestionat la nostra participació en aquest event. Després de desmuntar-lo en primera ronda, a la segona vam descarregar el 4/7 amb agulla de manera brillant. En tercera un 5 de 7 que no tingué història, amb el mestratge habitual amb què descarreguem aquesta construcció. En quarta ronda vam bastir un 3 de 7 de postal (vaja, com sempre). Després que la tècnica hi donés moltes voltes, en cinquena ronda vam intentar el 3 de 7 per sota. Malauradament, el soroll ambiental impossibilità l'aixecada simultània dels pilars i provocà la llenya quan s'enlairaven els segons. L'hora que es va acabar el Concurs (quarts de sis) feu desistir de plantar un vano de pilars i ho deixàrem en un pilar de quatre. Aquest detall impedí superar altre cop la-millor-diada-del-segle. Si més no, la igualàrem.

S*+^ •&

Dia 12, Serrallo Un altre cop la vida social ens portà a fer un pilar a la plaça Bisbe Bonet, del Serrallo. En motiu del casament de na Maria Virgili i l'Óscar (queda algun graller solter?) descarregàrem un pilar de quatre. Quan ja havia acabat la temporada, també vam fer un pilar de 4 a dos castellers, en Joan i na Irati, per la seva boda el 23 de novembre.

Muebles

JE

MUCBUS y TAPIZADOS ME

~CONFORT

Zona Residencial Los Naranjos, Bloq. 1 Tel. (977) 54 63 70

Apodaca, 34 • Tel. (977) 23 20 08 43006 TORREFORTA (Tarragona)


Altafulla (21/04) Sant Jordi (23/04)

:2D

Pavelló Serrallo (29/04)

2D

Figueres (05/05)

3D

Calaceli (Matarranya)( 19/05) ¡3D ¡3D

D

D

D

D

D

D

D

ID

D

;D

D

ID

\D

p5

3/7

2/7

5/7

D

; D

D

3/7ps

4/7a

4/7

p4 3/6 5/6 2/6 (*=cam) 4/6 ¡ 4/6a ¡ 3/6ps ( I2D i D ¡ :D P

D ;

Boda Mónica-Cano (25/05) D Flama Canigó (23/06)

D

Sant Joan (24/06)

D

Processó St Pere (28/6)

5D.C

Sant Pere (29/06)

2D

ID

Boda Mònica-Josep M. (06/07) 2D Vèrge del Carme (16/07)

Í4D

Boda Natàlia-Vinyals (20/07)|D Barri del Port (27/07)

D

D

Boda Hotel Ciutat TGN (27/07) D

p,i ;D ; D ; D

Barri Riu Clar (28/07) Pallaresos (05/08)

v

D

ï

\ .. -.(

!D

;

;

:

!

: D

: ID

i

Sta Coloma Queralt (15/08) ¡20,DfDnetD'hetD Vallmoll (17/08)

2D

Aigua St Magí (18/08)

D

Sant Magí (19/08) Processó St Magí (19/08)

D

D

D

D

D

2ID

C

D

D

D

ID,D

2D,D*

Boda Chus-José M. (07/09) 2D Diada Nacional (11/09)

D

Barcelona (21 /09)

D

Santa Tecla (23/09)

D, D*

La Mercè (24/09)

=D*

Concurs (06/10)

¡D

Boda Maria-Oscar (12/10)

|D

Diada colla (26/10)

D

Boda Joan-lrati (23/11)

D

Descarregats

52

Carregats

1

D

D :D

D D

D

D

! D ¡ID,D I D '-

Intents desmuntats

D

\

-

'-

í

f

'

'

-

-

í

! :

' D, 10

13

9

7

T 3 fS

4

5

3

i 1

3

;1

;..

2

1 M

V

1

1

Intents

N.

TOTALS (%)

101 desc. (88,6) í 2 carr. (1,7)

1

8 intents desm. (7)

Ji

i 3 int. (2,7) Xavier B?

':

,


• Fent una valoració global de tota la temporada, no podem dir que hagi sigut una de les més fàcils que haguem tingut en el que va d'història de la colla en el tema estrella, la canalla. Els responsables i col·laboradors que vam decidir fer-nos càrrec d'aquesta branca tan esencial dels castells ho teníem molt negre als inicis de temporada. Sense canalla que pogués renovar el pom de dalt, que anys enrera ens havia donat tantes alegries, es van començar els castells de 6 i els intents de 7. Però era evident que ens havíem de renovar, buscar noves promeses per seguir endavant. Això va poguer fer-se realitat gràcies a la il·lusió de Sergio Monfort, Laura Palau i Marta París, que van elaborar una "pla estratègic per recaptar canalla". Les ESCOLES eren el nostre objectiu. I com tot treball dóna el seu fruit, vam fer uns quants fitxatges importantíssims que van marcar un abans i un després en aquesta temporada.

El treball va ser molt dur ja que es va haver de començar de zero, ensenyar pas a pas a les noves figures que avui tenim. Amb molta paciència, de vegades amb molts crits, vam aconseguir el que avui és una realitat, noves promeses que ens ajudaran a assolir tot el que ens proposem. Però el treball per nosaltres no acaba aquí, ara tenim un nou pom de dalt, però la nostra fita és poder fer nous fitxatges per la propera temporada i consolidar els que ara tenim. Així que no ens adormirem i continuarem la nostra missió per les escoles, esplais i per on faci falta. Volem donar les gràcies a tots els col·laboradors que han participat aquest any amb la canlla de forma totalment desinteressada, ja anant de colònies o ja organitzant activitats extres. A tots ells, gràcies.

Ricard Solé i Núria Gual Encarregats de la canaiia

í^ No sé amb quines paraules dirigirme a valtros, però ho intentaré... Aquest any, com ja heu vist, no ha sigut el millor de les gralles, ni tampoc el millor de la colla, però el "Serrallo" ha demostrat un cop més que som vius, i que fem colla!!! Encara que, després de baixes i noves incorporacions dins el grup de gralles hem sortit com hem pogut endavant... Gràcies a les nenes i altres poques, molt poques persones ho hem aconseguit. Aquest any de "rebot" he sigut la cap de gralles, i de rebot d'alguns ho he deixat de ser. Encara estic esperant que la meva companya i a la que considerava "amiga" em digui que finalment continua, queja no sóc la cap de gralles, les noves i famoses incorporacions, qui mana realment a la colla i en tot el que valtros voleu-o els hi deixeu... Jo considero que he fet el que he pogut i més, i que per problemes de feina només he faltat a dos sortides.' Però gràcies a aquesta petita disputa, m'he donat compte de la "púrria" i la "chusma" i la poca educació i respecte que hi ha a la colla... I ara, dirigir-me a dues noves incorporacions de les gralles: - jo no he fet el que he volgut, que quedi clar! He fet i he comunicat sempre tot! - si sou tan dones i madures veniu i el que em volgueu dir i criticar de mi, m'ho dieu en persona,

perquè això és de cobards. I bueno, ara dirigir-me a la junta i dir-vos que aquesta poca delicadesa em fa vergonya. I agrairvos la comunicació de les coses i decisions. Gràcies • per fer-me sentir-me com una merda dins la colla... Però tranquils! No em ficaré a la vostra alçada i com que hi ha persones que em sobren a les gralles, jo sí que us comunico la meva baixa només i únicament dins les gralles! La sang que tinc és blava i ningú em separarà de la meva colla!!! Espero no haver ofès ningú, sinó només els que jo volia ofendre, igual que han fet elles i ells. Una salutació per a la colla d'una ex grallera.

Issaura Beltran Aguirre

la trobada dels amics plaça Bisbe Bonet, 11 TARRAGONA

tel. 977 227259


/ és que no parem quiets... i això és bo, molt bo! Us en recordeu d'aquesta frase apareguda a l'anterior revista: "una Colla que es mou en tots els sentits ÉS VIVA i dóna ales per a remuntar el vol un altre cop"? Doncs bé, l'excel·lent final de temporada ens dóna més arguments per a continuar endavant en la promoció de les activitats extracastelleres.

tasca certament dura i difícil. Durant el trajecte s'han de superar desnivells de 800 metres per ports de muntanya de difícil accés com el Coll de Contraig, de 2.800 metres. Tot un repte que van voler agafar el Pakito i el Beta*. Després de tres dies, amb les condicions climatològiques més variades, van arribar al punt de partida, el refugi de la Restanca (foto).

BARRA DE SANT PERE 28 i 29-VI-02 Components de la colla (foto) van encarregar-se del servei de barra, taules i cadires de les festes de Sant Pere del Serrallo, una labor queja s'havia realitzat anys enrere. Van ser dues nits de divendres i dissabte molt profitoses pel calaix de la colla i perquè algú demostrés les seves habilitats conduint un toro amb uns quants palès.

CARROS DE FOC 24-27-VIII-02 Es tracta de fer una ruta per nou refugis d'alta muntanya de les comarques Vall d'Aran, Alta Ribagorça i Pallars Sobirà. Una

Ill MUSCLADA DE SANTA TECLA 15-IX-02 La colla i els Diables de Voramar (foto) ja han consolidat aquest acte.

TUC DE MULLERES (3.010 m VALL D'ARAN) 14 ¡ 15-IX-02 PUNTA ALTA (3.014 m ALTA RIBAGORÇA) 12 ¡ 13-X-02 A q u e s t e s dues s o r t i d e s muntanyenques van comptar amb diversos castellers i es van desenvolupar sense gaires problemes afegits. I és que el Grup Excursionista del Serrallo (GES) no vol perdre pistonada a l'hora de proposar-se nous reptes.

LA PU DA RESTAURANT - BAR Muelle Pescadores, 25

Possiblement la sortida a la Punta Alta és la que va tenir un xic més de complicació, ja que vam poder trepitjar la primera neu de la temporada. Després de quatre hores de gelada ascensió, es va assolir el cim nevat (foto).

CONVIVÈNCIES A VALLCLARA 27-29-IX-02 Hi va haver de tot, fins i tot un lamentable incident amb el veí durant un joc de fet i amagar. Cal destacar l'assaig casteller de joves, la imaginació del seguici popular (veieu-ho a la plana 25) i la paella del diumenge. Dos dies i dues nits intenses per fer colla.

SERVICIO A LA CARTA Especialidad en: Romescos - Zarzuelas y Parrilladas

tel. dirección 977 21 1511 Tel. Restaurante 977 21 10 70 TARRAGONA (Serrallo)

11


"La colla es muy dive tidK Spain,. ¿De dónde eres? De Tanger. ¿Por qué viniste a España? Para mejorar el nivel de vida. Yo vine a Barcelona y a través de un amigo, me trasladé a Cambrils donde trabajo en el mantenimiento del Camping Baix Camp. ¿Cómo conociste el mundo de los castells? Había visto los castells en TV y hasta fui a Vilafranca cuando vivía aún en Barcelona. ¿Y cómo es que fuiste a parar a esta colla? Porque conozco a Manel y me propuso venir.

M«0frC<

V-

"Descubrí los castells con " T ' i "i ¿. ~ ••• la estatua dePOLAND la Rambla" 1

res

D^VX*— f£v u<*,£*^>

¿Y qué te gusta de la colla? Me gusta todo. Es muy divertido, muy animado, y conoces gente. Es otra mentalidad. Es disfrutar del tiempo libre, lo llenas con esto. ¿Seguirás con nosotros el año que viene? Mientras tenga tiempo, sí, vendré desde Cambrils. ¿En Marruecos existe alguna tradición parecida a los castells? Algo similar. Hay grupos que levantan construcciones en forma de pirámide, con cuatro en la base y los demás se ponen de pie sobre los muslos. Parecido a los Falcons.

"Me siento

j-

Radilova

Doumas

{19/12,75)

(25/03/74)

Soy de Praga, capital de la República Checa. ¿Por qué viniste a España? He venido con el programa Erasmus para un cuatrimestre en la Universitat Rovira i Virgili. Estudio Traductología Inglés-Español, pero aquí como no se da Traductología com tal, estudio en el Departamento de Filología Inglesa. ¿Cómo conociste el mundo de los castells? Al llegar aquí en autobús, me puse a hablar con un chico de Barcelona y me dijo si conocía los castells. ¿Qué es eso? Me contestó: "Ya lo verás en Tarragona". Mi primer día aquí, paseando por la Rambla Nova, vi la estatua y me dije: "Eso debe ser lo que me han hablado sobre los castells". ¿Y cómo es que fuiste a parar a la colla del Serrallo? En un bar conocí al azar a un amigo mío que es de la colla. ¿Y qué te gusta de la colla? Es muy buena gente, muy divertida y, además, lo que me gusta, no sólo de la colla, es que en las fiestas, en Catalunya o en Tarragona -no quiero generalizar- se reúne toda la gente, niños, jóvenes y viejos, y pueden pasarlo bien juntos. ¿Hasta cuándo estarás en Tarragona? Hasta enero. Luego tengo que volver a casa porque la beca Erasmus no me da para más.

[.'VííBEZí

^OISRALTAF

bienvenida"

Crecí en el campo, en Foëcy, centro de Francia más abajo de Orléans. ¿Por qué viniste a Espe Yo estoy estudiando en Inglaterra pero me he tornado un año sabático. Porque necesito el sol. Miré el billete de avión más barato desde Nottingham hasta cualquier lugar den España y el más barato era hasta Barcelona. Así que me vine a vivir a Barcelona. ¿El año sabático, cuándo se te termina? No sé si voy a volver a Nottingham porque no me gusta mucho. Antes me gustaba mucho Inglaterra, pero le falta mucho el sol. ¿Cómo conociste el mundo de los castells? En Barcelona oí hablar de una fiesta, Sant Magí, y vine con un amigo. Cuando llegué a España pensaba que me gustaría aprender algo muy típico y pensaba aprender a bailar flamenco. Pero cuando vine a la fiesta de Sant Magí, vi los castells y pensé que esto era mucho mejor. Hablé con la colla que pareció más amigable (nosaltres!). Hablé con Alfred y le pedí que me mostraran el local. Me dijo que viniera a un ensayo, que lo pasaría bien, y volví. ¿Y qué te gusta de la colla? Me siento muy bienvenida (sic), que toda la gente es muy simpática y muy amigable. No me hacen sentir como un alien, de otro planeta. ¿Si al final te quedaras en Catalunya, te gustaría seguir siendo castellerà? Sí, con esta colla.
Sessió fotogràfica Making off

Si us pensàveu que a la portada d'aquesta Pinya Blava trobaríeu la megafoto que vam fer a l'Escala Reial el dia de la nostra diada (26-X-02), anàveu una mica errats. Us hem volgut donar la sorpresa de col·locar la foto a les pàgines centrals, i en color, perquè llueixi encara més. Ha estat la tercera vegada que ens hem fet la foto de família -1988, 1994 i 2002- i aquest cop ens ha costat una mica més. Resulta que les persones són animals de costums i acostumats com estàvem a les escales de l'església parroquial de Sant Pere, va ser una mica complicat portar aquesta "família " fins a l'Escala Reial. Així ens va anar:

hora oficial de la foto. No hi havia ni un gat. Bé, hi era el Pitu amb el seu bot esperant la gent des de 17:00. el vell pescador es posa nerviós per la "puntualitat" dels serrallencs fa un intent de marxar cap a casa.

Tot és a punt... Tot?/ Falta el Purillo i sens« ell no es pot fer la foto, que per alguna cosa és el ßoss. Mentrestant, el Jordi Grau, el fotògraf, puja al bot. Ja hi som tots i ja es pot fer la fotografia oficial de 2002. Només falta pronunciar la paraula màgica: Lluíiissssssssssü!!!

un grup de castellers pren possessió dels primers esglaons per asserenar els ànims de l'amo del bot.

PD: Segons fonts ben contrastades, encara hi ha castellers que no s'han assabentat que aquell dissabte a les 17:30 estàvem tots convocats per a la foto oficial de la colla.

CXST: Hem fet el cim!

El diumenge de Corpus, gràcies a l'Andrés dels Xiquets de Tarragona, vam coronar el punt més alt de la Tarraco Imperial: El campanar de la Catedral. Érem d'esquerra a dreta: Sílvia, David, Pska i Montse.

Al collegi Pau Delclós, on vam fer un assaig amb els nens, ens van agermanar amb la Jove.

A l'aparador

La botiga Decoració Jordi, del carrer Portalet, va exposar productes de la nostra colla durant les festes de Santa Tecla.


14 anys de castells blaus casteller any 2002 - En 14 anys d'història hem intentat 1.120 castells; dels quals 862 han estat descarregats, 46 carregats i 212 han quedat en intents (desmuntats o llenyes). - Hem descarregat 135 2/6; en canvi no hem descarregat cap 2/7, tot i haver-lo provat 24 vegades. - En 14 anys mai s'ha tirat a plaça el 3/8 i en canvi el 4/8 s'ha intentat 8 cops. Per contra, curiosament, hem descarregat més 3/7 (119) que 4/7 (74). - El 3/7 ps, o el descarreguem o queda en intent; mai ha quedat només carregat. - Sense comptabilitzar els pilars de 4 i 5, hem descarregat 862 castells, un 77% del total de castells tirats a plaça. - Només hi ha un castell probat en una sola ocasió: el pilar de 6. - Els castells que més cops s'han tirat a plaça són el 3/6 (170 cops: 150 descarregats, 2 carregats i 18 intents); i el 3/7 (170 cops: 119d, 17c, i 34i). - P6, 2/7 i 4/8 són els únics castells intentats i mai descarregats. - En els darrers 4 anys hem descarregat més 5/7 (9) que en els 10 primers anys (7); i des de1995, hem descarregat més 5/7 (16) que 5/6 (12). - En els darrers 4 anys només s'ha probat un 4/8. - En els darrers 4 anys només 7 castells han quedat únicament carregats. - Dels castells que carreguem, el 94,93 % conseguim descarregar-los.

El Garrutxa i la Carmeta s'ho mereixien. Ell, sempre tan locuaç, va fer aquesta declaració als membres de la revista, entre rialles: "Sou uns fills de puta".

Joan Boronat 4/6 3/6 4/6a 5/6 3/6ps 2/6 4/7 3/7 4/7a 5/7 3/7ps 2/7 4/8 p6 TOTAL

D 137 150 91 22 68 135 74 119 39 16 11 0 0 0 862 (77)

C

5 _¿ 2 0 2 1 2 3 17 8 2 0 2 2 0 46

I

subtotal

16 18 8 7 6 T" 18 ; 38 '"' 34 20 10

8 ' 22 6 1 212

158 170 99 31 ~75

155

Salvador Navarro Puríllo

Premi Taronja

115 170 67 28 19 24 8 "i 1.120

(19) (4) (%) FONTS: Llibre Els primers 10 anys, de J. M. Sabaté, revista Pinya Blava, el WebBlau (www.tinet.org/~cxst) i la plana de la Jove (www.tinet.org/~cjxt). ELABORACIÓ: Joan Boronat i Xavier Bailach

Manel Rebollo Pisko

1 1 J


1

'Gran Hermano a Vallclara L'equip de monitors/es Segurament no ho veurem per televisió (ni a "la nostra", ni a "la de todos", ni a Telecinco ni a MésTV...), segurament no serà exclusiva a cap revista del cor i tampoc en parlaran a la ràdio... però per a qui ho vulgui saber us diré que el passat novembre alguns membres de la nostra colla van poder viure el seu particular "Gran Hermano" a la casa de colònies de Vallclara: tres dies de convivència i 22 participants (entre grans i petits) disposats a passar un cap de setmana de por!!! Si voleu saber més coses, seguiu llegint... Els nostres reporters van poder aconseguir algunes imatges inèdites que us mostrem en aquest Reportatge Exclusiu per a Pinya Blava. Tarragona. 1 de novembre Tot va començar al local de la colla, on els organitzadors van convocar a tots els concursants per tal de compartir un bon esmorzar i acomiadar-se de la família. Després de fer la foto de grup, van pujar dalt de l'autobús que els portaria a la casa. En poc més d'una hora van arribar a Vallclara. Primer de tot es van instai.lar en la seva habitació (a buidar la motxilla... i a col·locar el sac!) i més tard els organitzadors els van reunir per explicar-los les "normes" del concurs (no sigui que algú surti nominal..). Un petit passeig pels voltants a de la casa i ja gairebé era l'hora de dinar... tothom m a taula que es passa l'arròs! I després a descansar i una mica... ; La tarda va començar amb la primera prova: cal k fer una mica d'esport i res millor que un bon partidet K\ de futbol! I per descansar de l'esforç, la segona * prova, preparar la Festa de Halloween que els esperava per la nit. Abans de sopar una dutxa (de fet, alguns van preferir "fer banyera"... enmig del lavabo!) i després de l'àpat tothom a disfressar-se! I la festa... els nostres reporters diuen que les imatges eren escalofriants... bruixes, zombis, geperuts, dimonis, dràcules, m o n s t r e s i de més criatures de la nit es van FINQUES BORONAT reunir al voltant de les c/ August 21 Baixos Tel.: 977 250 250 espelmes per celebrar una COMPRA-VENDA DE PISOS i LOCALS festa terrorífica!

'

. ,u..


1

^i* -I ÄS^^

'

l

Vallclara. 2 de novembre Per sort va arribar la llum del dia i amb ella els crits alegres i joganers de la canalla... no és bonic?! (digueu que sí). El matí els reservava una altra prova: dissenyar-se la seva pròpia samarreta. Nusos i cordills van donar pas a una estesa de colors d'allò més variats: blau, verd. vermell... I per la tarda, una mica de tot: taller de piràmides i falcons (amb folre i matalàs), uns quants jocs populars d'exterior (patrocinats per "English Summer") i després la casa es va convertir en una autèntica pastisseria... perquè??? Doncs per preparar els panellets de la festa de la nit: la Castanyada! (castanyes torrades al foc. panellets de pinyons, coco i ametlles elaborats amb una recepta tradicional serrallenca i uns jocs de nit sota els estels... també patrocinats per "Engilsh Summer". I després tothom a dormir... 77777777777 Vallclara. 3 de novembre S acostava el final del cap de setmana... i de moment ningú estava "nominat", tot i que alguns concursants van abandonar la casa el dia anterior. El diumenge va ser d'allò més tranquil... jocs a la plaça del poble, taller de pulseres i trenetes, l'última dinar a la casa... i a recollir tot i fer-se la motxilla! I per la tarda encara van tenir temps d'un partidet de futbol abans d'anar cap al lloc on els recolliria l'autobús (es va fer esperar gairebé una hora!) per tornar a casa, on ja els esperaven amb els braços oberts (o no?). Segurament aquest "Gran Hermano" no es farà famós, però no ens importa, perquè el més important és que la nostra canalla va poder tenir el seu merescut premi: unes mini-colònies preparades amb moltes ganes especialment per a ells/es. L'any que ve repetim!

liiiiWWiWWlÜWWiiW^^

TAPES & LLESQUETES W Plaça de la Font, 39 Tel. 977 23 04 51 43003 TARRAGONA

^lïHîiHïîfnmïîînnïfîfiîïfïTîTiiiîifîiMfiiïmHHïmîîïfifïnmïnfïUîiîînTiTîïnînîînïïïfnfîfïîfïîHTnmïîmnï1

Les tapes més variades i a bon preu


Quin (XIXè) Concurs! Aquest article va camí de convertir-se en un clàssic cada parell d'anys. Vam començar l'any 1998 i ja ens hem plantat al segle XXI (2002) amb un altre Concurs amb castells de ciència ficció: 3 de 10 fm, 4 de 9 fa, 5 de 9 f... La cita fou el 6 d'octubre i els Castellers de Mallorca també han tornat a venir, per tercer any consecutiu, però aquest cop com a colla convidada, cosa que no ha evitat en cap moment la tradicional col·laboració catalano-balear.

Nosaltres no acabem de sortir de les posicions de cua i ens hem hagut de conformar amb la posició 17a amb 4.327 punts. Per no perdre el bon rotllo, us proposem un petit viatge visual a les interioritats serrallenques del Concurs. PD: Segueixen sense aparèixer l'Ernesto Rodoniu ni la Neus Arrimant. I d'això ja en fa quatre anys! Seguirem buscant. ENDAVANT MALLORCA!!!! ENDAVANT SERRALLO!!!!

BETA* Í

Lo Graller del Francolí

Un altre cop es fa palesa la germanor entre serrallenquens/es i mallorquins/es. Per cert, us heu fixat que hi ha un espontani discordant... de la Jove?

2032? Us les imagineu? GARRUTXERO & KHARIM, KHARIM & GARRUTXERO

LES TRES (NOVES) MARIES

El temps passa inexorablement i el que va començar l'any 1996 amb la Maria Ester Esteve, la Maria Pilar Bailach i la Maria Laura Palau ha tingut una certa continuïtat, tot i que hi ha hagut canvis. La Maria Ester Esteve ha deixat el seu lloc a una nova Maria, la Maria Maria Paris (una bona manera de mantenir aquesta singular tradició bianual). Us imagineu a les tres Maries amb el cartell dels Xiquets del Serrallo en la XXXIV edició dels Concurs de Castells de Tarragona a l'any

Oi que fan bona parella? I no són pas de la Guàrdia Civil, no. El 6 d'octubre van formar una bona i divertida parella castellerà, al millor estil show americà, que va distreure el personal una bona estoneta. El Kharim, a més a més, es va posar el mocador de rigor, com marquen els costums orientals, per a posar una mica més de salsa a l'espectacle.

Proposem des d'aquí que aquesta feliç parella, símbol de l'amistat entre Occident i Orient, faci alguna altre actuació més endavant.

Reclams publicitaris Taller de serigrafia Tampografía Retolacíó

Cria. Els Pallaresos - Sant Salvador Nau C, local 3 Tel. 977523800 Fax 977 52 39 00 Tel. mòbil 629 38 39 50 ¡npublic@tinet.fut.es 43151 ELS PALLARESOS (Tarragona)


CATALONIA IS NOT... El Concurs és una bona plataforma per a reivindicacions de tota mena, i aquesta edició no va ser menys. Les més sonades van ser tres: a) "Si ells la tenen més gran, nosaltres no volem ser menys". Ens referim a la megaestelada desplegada quan van sonar les notes de Els Segadors. Va ser un acte d'afirmació en resposta a un altre celebrat a Madrid i amb molts més metres quadrats de tela bicolor (la seva bandera). b) "Catalonia is or isn't?"

Quan ja portàvem una bona estona de Concurs, va aparèixer una megapancarta: "Catalonia is not Spain". No cal traduir-lo, oi? c) "La pancarta (no tan grossa) del

càmping". Molts ens vam preguntar que volien dir amb aquella pancarta penjada de l'edifici i que deia: "No càmping d'Olèrdola". Una gent de Vilafranca del Penedès ens van aclarir que es tractava d'impedir la instal·lació d'un càmping en un paratge natural. Les reivindicacions, si més no, serveixen per a distreure'ns una mica entre castell i castell. SAMSÓ EXISTEIX. I ÉS DE LA NOSTRA COLLA! Hi Veient el Jesús Veciana aixecant a pes aquestes dues senyoretes, ens ve al cap allò de "l'home més forçut de la Terra". I és que alguns, preveient la durada del Concurs i el desgast f í s i c i p s í q u i c que comporta, es preparen a consciència amb una bona ració de vitamines, clombuterols, nandrolones, substàncies psicotròpiques

estimulants, etc. El resultat de tot p l e g a t : un

excedent de f o r ç a bruta serrallenca que ha de sortir per alguna banda, o sinó reventa. PSKA FET POLS Malauradament, no tothom anava tan ben preparat com el Jesús per a resistir les llargues i dures hores de Concurs casteller. Fins i tot, personatges acostumats als terribles i sòrdids ambients nocturns com el Pska, van pagar les conseqüències de la llarga durada en pròpia carn. Per sort, en aquells moments difícils va comptar amb un bon "suport" que el va ajudarà refer-se del mal pas.

•f Coixa Tarragona

:

-::Wr 'V,


ífPíi »í,vv 9

•-;.-. î™

Vidal Primeres jornades d'estudi dels castells Andrea Alfred Borràs Tarragona, 6 d'octubre de 2002. Aquesta data serà recordada per la contundent victòria dels Castellers de Vilafranca al Concurs. Però el dia abans va succeir un esdeveniment especial, les Primeres jornades d'estudi dels castells. Van començar amb puntualitat castellerà, és a dir, no a les 09:30h., sinó amb mitja hora si fa o no fa de retard. El torn de sortida fou per a Xavier Brotons Navarro, periodista casteller que acaba de publicar el diccionari més complert sobre el vocabulari casteller. I l'acompanyava l'Antoni Pardo i Ayuso, que acaba de fer el doctorat de filologia basat en el lèxic casteller. Entre d'altres temes «an provar com els mitjans de comunicació, cada vegada més, están adaptant al lèxic casteller termes esportius. Tot seguit l'antropòleg Manuel Delgado Ruiz ens va sorpendre amb un discurs teòric abstracte sobre "la festa a plaça, cultura popular i espai públic" sense esmentar en cap moment res dels castells. Curiós, no? Jordi Jaría i Manzano, autor del llibre Història dels concursos de castells, va relacionar la política amb els castells, plantejant una sèrie de preguntes: Perquè resulta que fa 100 anys enrere els castells era un espectacle quasi extingit i 100 anys més tard l'organisme oficial el tracta com un símbol del país? ¿Per què l'any 52, en ple règim franquista, toma la diada castellerà però ara a nivell provincial? ¿De quina manera va afectar que Tarragona fos capital castellerà el fet que l'ajuntament ho volgués promocionar amb la campanya política "Tarragonisme radical i brillant"? Un altre tema interessant va ser si els castells es poden convertir en esport en el futur. L'Antoni Costas Rodríguez, casteller de Lleida, ens va donar una sèrie de raons per creure que no serà així: La manca de control de temps a l'hora de fer les diades, l'ús d'espais oublies per actuar en lloc de recintes tancats i la participació de castellers sense límit d'edat i sexe. en aquesta època castellerà ens trobem amb elements que ens podrien apropar a la opció contrària: rankings, concursos de castells,

introducció de tecnologies de tot tipus (preparació física, videocàmeres, programes de ràdio i televisió...) Després de dinar, a les 16:00h ... bé, amb el retard casteller habitual, projecció de pel·lícules. Cinema amateur en els concursos i demostracions dels anys 70 a Tarragona: el millor que ens podien passar en la vigília d'un Concurs és llenya per a parar un tren d'alta velocitat. Es va veure els frec a frec de NensVella, Vella-Joves, Vilafranca... I per fi el debat Model i perspectives de futur. Guillermo Soler, periodista i antropòleg, fou el moderador. Hi eren Josep Bargalló, speaker desde el 90 del Concurs i casteller de la Torre:

•ì^a

^'

•*"/"

Francese Pinas, veterà casteller de la Vella de Valls; Joan Beumala, periodista; i Joan Aregio, ex president del Patronat Municipal de Castells de Tarragona. Es parlà de: - la possibilitat que els Minyons vinguessin al Concurs en un futur (els representants de la Vella i la Jove tarragonina van respondre amb un no rotund). - reduir el temps de durada del concurs - una mica de passada es va debatre les puntuacions dels castells - i per últim, es va plantejar reduir encara més el nombre de colles participants sense tenir en compte les "organitzadores". Curiosament, en aquell precís moment, un de nosaltres va haver de marxar, una coincidència forca provocadora, no?

'

M'a ííSïwfc..

IO o

^2

I •;£.••••e

f

f ja Dibuix de l'Ariadna Rebollo


text Miquel Angel Alabart fotos Jordi García

Felicitats, Christia Al final de la temporada passada, el Christian Borràs em va demanar si ell podia baixar el pilar de la Mercè quan el pogués fer amb el seu fill, l'Arnau. L'any passat ho vaig portar jo perquè el Christian no podia, pel treball. I el Víctor Pomerol em va escollir a mi. Enguany el Christian volia baixar-lo ell per retirar-se de forma especial i, com no, vaig accedir-hi. Portar el pilar de la Mercè representa un gran orgull, ja que no el pot portar qualsevol, i un gran honor com a tarragoní i casteller. L'any passat, quan vaig arribar al balcó de l'ajuntament, vaig sentir una gran alegria, el mateix que deuen sentir les mans que el porten. Jo vaig plorar... que estava molt nerviós el 24 de setembre de 2001. A més, per acabar-ho d'adobar, recordo que a l'últim assaig, a les escales de la Catedral, jo estava molt cansat. Però crec que va sortir força bé, com enguany. És diferent portar-lo de segon que ser mans, però crec que és igual d'important. Les mans enguany ho han tornat a fer molt bé i vull dir que vaig estar molt content d'haver baixat el pilar amb elles l'any 2001. El que em va saber greu és no haver-lo baixat amb el meu pare, per coses que van passar. Però si no passa res, l'any que ve ho podré fer. Això em fa pensar que si el Christian no hagués hagut de deixar-me el lloc l'any passat per incompatibilitat de la feina amb els assajos, potser ell seguiria baixant el pilar encara més anys. M'agradaria poder-lo succeir... En principi i en teoria el portaré jo el 2003, el del quinzè aniversari, però l'última decisió correspon al cap de colla. Podeu pensar que sentiré el mateix que haurà sentit el Christian perquè l'enxaneta era el seu fill. Però crec que el sentiment serà diferent, perquè aquest 2002 el segon era el pare del crio i jo, el segon, seré fill d'un dels baixos. El Christian s'ha retirat com a pilaner amb el seu fill i jo, malgrat que ja vaig portar-lo l'any passat, començaré la meva etapa amb el meu pare. I m'agradaria acabar-la amb el meu propi fill d'enxaneta! Ja ho sé, això comportarà anys (algú dirà "mooolts anys", eh, Isaac), però és que jo vull portar el pilar fins que pugui o fins que el cap de colla decideixi que el baixi algú altre. M'he alegrat molt pel Christian i, alhora, m'ha sabut un pèl greu no haver baixat jo el pilar. Però sobretot, vull que entengueu que el meu desig sempre serà que el pilar arribi a l'ajuntament, el porti o nojo.

MAQUINAS TUDELA, S.A. Pol. Riu Clar, C/ de la Plata, Parcela 185 B, Nave 4 Apartado de Correos 1315 - 43080 TARRAGONA Tel. 977 54 10 68 - Móvil 629 72 65 81 Fax 977 54 1052

23


Els Pastorets (del Serrallo)

Shin Chan fa escola

de JOSEP M. FOLCH I TORRES

La colla va representar Els Pastorets al Teatre del Centre Parroquial del Serrallo força anys. Què passaria si es proposés tornar-la a fer? Actualitzem el repertori. Els actors amb (*) ja van fer el paper. REPARTIMENT Carme Alujas La Verge Maria L'àvia (mare de Llúcia) Carmeta Carme Alasà Llúcia (muller de Roc) Pilar Bailach Isabeló (filla de Getsé) Marta Anna Aguiló (*) Josep M. Sabaté (*) Satanàs Lluquet (rabadà) Jordi Mallol (*) Jordi 'Drugs' Rovelló (rabadà) Montseta Comí Sant Miquel Llucifer Pska Raúl Luengo Sant Josep Getsé (pare de l'Isabeló) Garrutxero Jordi Grau Roc (amo de la masia) Purillo (*) Jeremies Xavier Montfort Jepó Maurici Ferré Joanoi Miquel Ferré Martinet Anam David Porta Jordi Franquet Simeó Les 7 Fúries (Supèrbia, Peresa, Golosia, Enveja Luxúria, Ira i Avarícia) Manel Rebollo Ariadna Sant Gabriel BETA* El Pastoret Verges, Pastors, Dimonis, etc.

Money, money, money! (cançó de Cabaret) Estrella Damm - f-i patrocina els—^fk^ castellers

^-L

Roch, què escoltes a l'assaig? Sempre dus el pinganillo a l'orella...

Direcció: Josep Anton Gual

La fauna de la colla

iVivan los novios!

Jordi, què dones a les dones? "/ wanna be a machoman..." (cançó de Village People)

Per cert, la dama és Xavi Salseny.

fyemflot

Pesca i Nàutica Trafalgar, 7 Telèfon 977 21 97 21 Fax 977 21 9721 43004 TARRAGONA

A4

-

. ?

A l'última revista, més d'un/a es va quedar amb les ganes de saber què és un calvo. Doncs bé. com que som molt trempats, hem decidit mostrar la proesa de 4 castellers/es al Pedraforca: el primer calvo múltiple de la colla. Com comprendreu, els mantenim en l'anonimat. Això si, us podem dir que dos culets són de gènere masculí i els altres, del femení. Ara us toca distingir-los i qui tingui problemes que s'ho faci mirar... PD: Malauradament, la foto no es va lliurar de la censura serrallenca, però aquell dia el censor no anava fi i, per sort, els puntets negres van sortir moguts. Potser es va emocionar, qui ho sap...

Consolat de Mar, 20, 22, 24

Tel. 977 36 00 84 43850 CAMBRILS

Una imatge val per mil paraules: el Purillo i el cap de colla ben agafadets a punt de partir el pastís nupcial. És el testimoni del bon rotllo entre els dos màxims responsables de la colla enguany. Tot i així, sabem de bones fonts que al Purillo no li faria res canviar el Capo per la Rosa d'Epannnia entre els seus braços (o millor, la Núria Fergó). La Carme Alujes també s'apunta a les abraçades, però en aquest cas l'afortunat seria el David Bisbal. No se'n vagin, encara n'hi ha més: el nostre espia ha interceptat un article del Josep M. Sabaté amb l'explícit títol Operación Triunfo, per a la revista de la Mare de Déu del Claustre. Pregunta del milió: Qui serà l'afortunada de la seva abraçada?


El Seguici Popular A les convivències a Vállela ra, vam i m a g i n a r - n o s que estàvem al Seguici Popular de Santa Tecla. Amb el que vam trobar per allí -manta, escombra, cacóles, gots de plàstic...- vam representar els elements del seguici. Teniu aquí el resultat, encara que potser

necessitareu posar-hi imaginació... Per cert. hi falta el Magí de les Timbales i el Ball de Serrallonga.

Ball de Bastons

La Cucafera

Serrallo Gegant vell, i capgrossosj

La baixada de l'Àliga

fundat (any 1332

AGENQAOMCIAL:

JISOT - KRONOS - SEIKO - PULSAR - FESTINA C/. Espinac, 2 Telf. 977 21 92 23

EL SERRALLO 43004 TARRAGONA

TALLER PROPI


Compromís per 2003

... I molta alegria

egur que a la revista que teniu a les mans hi teniu resumida tota la temporada de cap a peus, totes les sortides i castells, i un ampli repàs de tots els esdeveniments socials de l'any. Jo no vull parlar del que ja ha passat, sinó del futur, un futur que crec esperançador i ple d'optimisme. Segur que us vénen al cap molts detalls que caldria millorar perquè aquest futur optimista sigui una realitat. No parlo de castells en concret, ni de si hem de fer el 2 de 7 o el 3 per sota, ni si s'ha de fer abans el 3 que el 4 de 8; em refereixo a petites coses que ens ajudaran a fer millors castells o, si més no, amb més solvència. Des del meu lloc a la Tècnica, també veig moltes coses millorables i faré tot el possible per aconseguir que tots ens sentim més a gust a la colla i que, com a castellers que som, poguem fer un salt qualitatiu pel que fa a la tècnica i l'organització. Alguns d'aquests punts que crec millorables són: - potenciar la incorporació de castellers de la pinya al tronc per no haver de dependre sempre dels mateixos. Tenim homes de gran experiència al tronc, però no és bo ni per a ells ni per a la colla que pugin a tots els castells. Tenim homes de darrere, crosses i laterals capacitat per pujar a castells de 7 sempre que vinguin a tots els assajos i se'ls demostri confiança. Si la gent ho demana, es poden fer assajos-dinar els dissabtes perquè els nous puguin ser probats. - renovar també els baixos. Tenim els mateixos any rera any i cal donar-los una rotació i un descans merescuts. - potenciar els segons del pilar de 5. Cal provar-lo a cada assaig. Una colla com la nostra no pot tenir dos o tres únics castellers capaços de fer-lo; i no pot ser ferne només 3 en tota una temporada. I cal buscar un home capaç de tirar el pilar de 6. - ensenyarem a gent nova i forta com aixecar el 3 per sota. per tal que gent alta (necessària com daus i primeres mans) no hagin d'aixecar-lo. - i, sobretot, en l'any del nostre 15è aniversari, hem de plantejar-nos fer alguna cosa important amb el pilar caminant; per exemple, anar des de la Catedral fins al local o fins a l'església del Serrallo, o bé recórrer tota la Rambla d'un extrem a l'altre... Fer quelcom que produeixi l'admiració de Tarragona i del món casteller. Si a tot això hi afegim l'esforç de tots per ser cada cop més gent a la colla i als assajos, polir la canalla i un bon rotllo social, crec que l'any vinent ens portarà moltes i bones alegries castelleres.

iada de castells durant les festes de la nostra Tarragona, ens trobem per entrar a plaça, les gralles davant, castellers que es posen les faixes, alguns amb cara d'haver-ho passat bé la nit abans, uns altres més o menys nerviosos perquè surtin bé els castells que enlairarem. Ja caminem cap a la plaça de les Cols, al fons la façana de la Catedral, les escales plenes de gom a gom, no se n'adonen de la calor que fa. SANT Magí va per Vós. Dies després SANTA TECLA, canvia l'escenari i fins i tot nosaltres hem canviat. El tronc ja està format, el pom de dalt ha pujat sense problemes, perquè els que estan a dalt, ja amb el nas pelat de fer castells, saben donar un "sarpat" quan convé. La pinya ha treballat de valent, tots: baixos, crosses, agulles, daus, laterals, primeres i segones mans, tots han estat ferms i quan s'escolta el toc de gralles, que l'enxaneta ja fa l'aleta, quines cares de satisfacció, els ànims s'engresquen. Hem enfilat la drecera amb els castells que volíem al començar la temporada... Però l'endemà és LA MERCÈ, i tornem a la plaça de les Cols. Un parell de castells per després fer el pilar caminant. Els dos baixos, el segon, el terç i l'Arnau es preparen. Quina fermesa i tranquilitat porten. L'Arnau mira i remira, els balcons li passen a ran d'ulls. Quasi no somriu. La seva mà agafa la mida de Sant Magí que porta a la seva camisa com tot casteller. I com sap que quiet s'ha destar, no hi ha res que el faci tremolar. Les mans fan mal de tant apretar, i fan mal de tant aguantar, però a l'ajuntament hem d'arribar. ! ho fem. Un cop acabat, les abraçades i, perquè no, les llàgrimes però també els somriures no hi caben a les cares dels nostres castellers. Ja les festes s'han acabat, unes d'altres vindran. Tornarem a començar. Ara hem passat el Nadal, i com a felicitació per a tots: Si Nadal és senyal d'amor i alegria, que per a tots sigui Nadal cada dia!

D

S

Carme Alasà

re c o

o m c ro o

Segona carta oberta * s de justícia que torni a escriure després que a ^ Al'anterior revista us expressés un sentiment de desil·lusió, pel que fa a castells, que gràcies als dos últims mesos de temporada ha desaparegut. I per

26

això crec que l'equip tècnic mereix, de part meva, una felicitació. Que ma germana, crossa a la rengla del 5 de 7, surti del castell del Concurs afirmant que li dóna gust treballar de crossa en castells com aquell, demostra com hem millorat en la recta final. Aquí també hi ha contribuii el bon clima i la cura del cap de colla a l'hora d'arengarnos quan calia i no a deshora. I crec que se li ha d'agrair l'esforç... Fins a Vallmoll, venia a la colla per inèrcia, com un cavall que torna a l'estable perquè sap el camí de memòria i prou. I a Vallmoll em van injectar el que em calia, emocions vibrants que s'han mantingut. Em satisfà haver recuperat el nivell de set i mig però, encara més, haver tingut l'ambició d'afrontar el 4 de 8. Posar quints amb pinya dues vegades a l'assaig és molt remarcable. Desitjo que comencem el 15è aniversari amb més motivació, si cap. I m'alegro que s'hagin fet castells de dones i joves,això fa colla.

— Xavi Bailach


5=Âża Port de T a r r a g o n a ^>> A u t o r i t a t PortuĂ ria d e Tarragona

www.porttarragona.es


s

"Tapes"

ató

&t*** !ÍV »<*

tf

io**

Plaça Narcís Monturlol, s/n Sant Pere, 50 - Tel 977 24 00 16 SERRALLO (Tarragona)

Semfiie atniï eu (ZtiAtetfo

Coitada, Plaça del Bisbe Bonet s/n El Serrallo 43004 Tarragona Tel, 977 215 053 Fax 977 248 299