PINYA BLAVA - 18

Page 1


CPEÃfc

èSfîSg Plaça de la Font, 35 - Tel. 977 23 99 20 TARRAGONA

sempre trobaràs <,

^STEtV^*


ft) •n ç, .9-« 3 > O- u

LU u

Col

laboradors

Marta Pans Jordi Groa Víctor Pomerol Carme Alosa bani Esteve

S2

4- T3 O Q) U_ U

05

Ep! que el Jordi Grau debuta!

'ás Marçal •ia rã Buendia des Torreil tí Fernández Anna Aguiló

0)

Hem posat dues opinions, l'una de freda i l'altra de calenta, la de cal i la d'arena... doncs això, de bon rotllo. Paraules

1

w

04

Editorial...s

Foto portada

06

C r ò n i c a de la t e m p o r a d a Vam començar-la el 28 de gener...

08

Grans presidents Un modest homenatge a Mn X a v i e r Fort i Furiilo pel llegat que ens han deixat.

10

A galet És que som de la c o n y a , no ho podem evitar.

Edita

11

El racó de la c a n a l l a

PINYA BLAVA

Us assegurem que tres parelles babejaran. c/Nou de Santa Tecla, 9 43003 Tarragona

De D e c e n n a l s en D e c e n n a l s

www. t ¡net. org/~cxst cxst@tinet.org

Hi vam ser i va passar tot això que us expliquem.

Impressió

12 14

El bustiot Ens ha arribat un poema que...

43850 Cambrüs c/ Rovira, 4

I

tel. 977 36 57 61

D.L.T. 2963 - 1989

CflL JOflfl Jimíat ['any 1932

ESPECIALITAT EN PEIX I MARISC Tel. 977 21 9223

EL SERRALLO 43004 TARRAGONA

AGENCIA OFICIAL:

TISOT - KRONOS - SEIKO - PULSAR - FESTINA TALLER PROPI


ei

i t

o r

i a

l

...

Pocs, si, però ben avinguts La colla ha actuat a Castellserà i a Camarles i allí, tot i suspendre pel que fa a assistència, vam guanyar-nos la simpatia del poble. Aquesta simpatia també l'hem pogut veure dels tarragonins. Us recordeu d'aquell "extrany" 3 de 6 de la Mercè de 1999 que va ser aplaudit a rabiar? O quan abans de Santa Tecla de 2000. vam desplegar aquella pancarta a favor dels pescadors i el públic ens va ovacionar? No és exagerat dir que la colla cau simpàtica, però hem comprovat que tot es queda en només això, simpatia. No tenim gent. no "fem soroll" i no estem de moda. Però ja ho diuen, al mal temps bona cara. Hem de procurar que entre tots estem ben avinguts, això és el principal. I si tots ens avenim. les coses difícilment aniran a pitjor, ans el contrari. Ens hi posem? Tenim molt a guanyar...

A Camarles es van ajuntar dos factors. El positiu: el Serrallo va guanyar-se la simpatia del poble. El negatiu: érem quatre gats... i fins i tot en va sobrar algun (ja sabeu a què ens referim).

• JTn

CAÍARSTOO AL TRANSVASANT

Crit d'alerta On és la gent? Hi ha un amic nostre, casteller de Mallorca, que ens fa aquesta pregunta: És que de sobte els que no vénen ja no volen ser castellers? Sincerament, la revista no sap què respondre-li. No podem restar tranquils davant la devallada tan greu de membres "reals" -que es distingeixen d'aquells altres que podríem anomenar membres "virtuals"i que l'any passat cumplien més. Estem a la temporada 13... però això no vol dir res. Hi ha lectors d'aquesta revista que haurien de recapacitar. La colla us necessita a tots, però molts no responen. Quin mal us ha fet la colla? No estem en un col·lectiu? ¿I per lògica, no haurien de prevaldré els motius col·lectius per damunt dels personals? Hem de sumar esforços, però n'estem restant. Després passa que "tothom vol sortir a la foto"... Es tracta de posar el granet de sorra per poder fer "aquesta foto". No ens rendim, encara queda l'últim terç de la temporada i en anys passats (1994 i 1997) vam ser capaços de reconduir la situació.

Muebles

JE

IñUÍBLtS y TAPIZADOS

jeme CONFORT

Zona Residencial Los Naranjos, Bloq. 1

Tel. (977) 54 63 70

Apodaca, 34 - Tel. (977) 23 20 08 43006 TORREFORTA (Tarragona)


Per primer cop m'adreço a vosaltres com a president de la nostra colla. Continuar la tasca que "Furiilo" ha fet durant tants anys, pot ser que per algú li sembli molt fàcil, però ja us ho dic, amics castellers, que no ho és. Nova Junta Jo vaig començar a integrar-me a la colla per President sentiment a les arrels del nostre país. Sóc persona Jordi Grau de tradicions, sóc amant de la nostra terra i per poderSots-president ho practicar s'ha de fer amb constància. Constància Josep M. Sabaté Tresorer i assistència és el que jo us demano a tots vosaltres, Xavi Montfort castellers. Secretaria No n'hi ha prou d'anar a les sortides importants, David Pallas ja que sempre són importants totes les nostres Adjunt secretaria trobades: al local els dies dels assajos, a les petites Josep M. Garrigós Relacions Públiques sortides, als dies grans de les nostres festes... Jordi Mallol No n'hi ha prou de demostrar els sentiments Encarregat sortides com quan arriba el nostre pilar caminant el dia de Josep M. Gaia la Mercè. El nostre sentiment ha de ser tan blau i Vocal del local tan fort com la nostra camisa cada dia. Antonio Buendia Per tant. amics castellers, us espero al nostre local Vocal de roba Marta Segòvia en el dia a dia. perquè la nostra colla PUGI i PUGI ben Vocal de festes amunt. . Rosa Mallol

Jordi Grau i Cerdà

L'any 1995, l'Onze de Setembre descarregàvem el primer 5 de 7, quina alegria (encara recordo les abraçades i els petons). El 96 carregàvem per Sant Magí el primer 4 de 8, allò va ser "massa" (vam tocar el cel) i al Concurs descarregàvem el 3 de 7 per sota. El 97 tornàvem a fer per Santa Tecla un altre 4 de 8 que va estar a punt de descarregar-se i fer història. El 98 va ser l'any dels magnífics actes i celebracions dels nostre 10è aniversari. El 99, després de 5 anys, tornàvem a carregar el "mític" 2 de 7. L'any 2000, el canvi de la Junta Tècnica, que jo mateix encapçalava, era tot un repte i penso que, entre tots, vam superar-lo amb il·lusió i molt de treball. Aquest petit resum dels moments més significatius que recordo que hem disfrutat des de que sóc membre d'aquesta petita Gran Colla, ha de servir perfer-vos creure del que som/sou capaços de fer amb esforç, constància i molta, molta paciència. Sempre dic que és més difícil mantenir-se que arribar-hi, però també és veritat que allò que més costa d'aconseguir és el que ens fa sentir més orgullosos. Per això. ara més que mai hem de demostrar de quina "pasta" estem fets, com per exemple el passat Sant Pere on es va superar l'actuació de l'any anterior. La temporada 2001 no ha fet res més que començar. Vosaltres teniu la paraula. Visca, i per molts anys, els Xiquets del Serrallo! Sempre endavant i amb el cap ben alt!!!

Víctor Pomerol i Español

A BLAVA


n r- •

Sant Jordi

Dia 28, Decennals de Valls [ Per segon cop a la nostra història vam actuar a les Festes de la Mare de déu de la Candela de Valls, en ple i fred gener. Hi havia 57 colles en total i va ser la més gran reunió castellerà feta mai. Vam aixecar el primer pilar de cinc dels Xiquets del Serrallo a la mítica plaça del Blat. Després, un de quatre davant del monument dels castells. I a la placa Lluís Companys, vam acabar amb un 5 de 6 amb els altres 56 castells de forma simultània. Dos pilars de quatre alhora van posar punt i final a un dia que mai podrem oblidar. Esperem que a les Decennals del 2011 la nostra camisa blava torni a passejar per la ciutat bressol dels castells.

L'inici real de temporada va tornar a ser una de freda i una de calenta. Com ja ha succeït altres sortides, el tres ens va dir que no, i quan ningú donava res per la tercera ronda, ens va sortir untJels millors quatres de set que hem fet mai. Qui ens ho havia de dir? Almenys, sortíem de plaça amb un castell de set. I el pilar? La Maria va convertir un pilar de 5 en un de 4 amb la seva absència...

Jove 2/7, 3/8, 5/7, vano 5 Xiquets 2/7, 3/8, 5/7, vanoS

St. Pere i St.Pau 2/6, 3/6, 4/6a, p5

ibre. Dia 10, Col·legi Saavedrai Massa poca gent en una sortida que hauria pogut servir per engrescar algun xiquet. Vam ser convidats a la inauguració del nou Saavedra. Tants pocs érem que la canalla no va voler coronar un 3 de 6 que s'aguantava amb un cordonet. L'opció era treure un pis i au, 3 i 4 de 5. Això sí, bona teca després.

OFERTES EN:

MOBLES ROCH Reding, 16 - Telèfon 977 21 43 10 43001 - TARRAGONA

PINYA BLAVA

MATALASSOS I MOBLE JUVENIL


; Dia 10, Camarles

Dia 6, Gràcia (Barcelona)

'Lo' millor del dia: el tracte rebut a Camarles, el dinar i els pilars amb la pancarta antitrasvasament... ens el vam posar a la butxaca. 'Lo' pitjor: la poca vergonya d'algú que ja no és de la colla.

La intenció era el 3 i 4 de 7. A q u e s t últim, per m a n c a 2/6 d'efectius, es va d e s c a r t a r . 4/6 net Però el 3 el vam tirar amunt. id, 3/7 Primer el desmuntem, però a p5 la segona, no sense patir, P4 descarreguem el primer de p4 carn l ' a n y . Els de G r à c i a van meravellar amb el 5 i 4/7a. Per la tarda, alguns serrallencs vam ser partíceps de la màxima peregrinació de l'afició del Nàstic en la seva història, a Terrassa! Extasiant.

Castells

_

Dia 13, Castellserà Sort de la gent del poble, que ens van ajudar formidablement. C a s t e l l s menuts però unes ovacions consid e r a b l e s . . . Tot i la g e r m a n o r e n t r e el poble i Serrai lo, l'escassa assistència de castellers ens va omplir de vergonya a uns quants.

. —

« «

a 74 x^T Sant Joan

4?s *"««/*, e '*>. „^P%.Ae^ s ^ ^T^ 'A?/' *^?°5

Respecte a 2000, aquest Sant Joan no tindria el castell de set i mig. però la colla necessitava descarregar dues estructures de set. Amb efectius més que limitats, la tònica d'aquesta temporada, vam fer la millor diada. El 3/7 encara posava resistència i llavors el bon ofici del tronc va solventarho.

? '•* "0

•/i/

• In

<->/£>

'**«

Dia 29, Processó de Sant Pere El Jonathan es va permetre un pilar de 5.

De les diades més caluroses i poc afortunades ... per les colles convidades. Nosaltres vam fer tres castells que estaven pintats, el 3 també!!! Ja tenim 4 i 3 consolidats. Una única pega: on era la gent? Des de la revista, fem una crida a tothom. Som-hi!

BLAVA


Grans

Salvador NcifaíFO

Després de g a i r e b é 10 a n y s al c a p d a v a n t , S a l v a d o r N a v a r r o ha p a s s a t el timó de la c o l l a a Jordi G r a u , a qui d e s i t g e m molta s o r t . Hem a p r o f i t a t per h o m e n a t j a r els dos g r a n s p r e s i d e n t s dels X i q u e t s del S e r r a l l o . L'un és l'ànima f u n d a d o r a de la c o l l a allà per 1 9 8 8 , m o s s è n X a v i e r Fort. De fet. encara és president de manera v i t a l í c i a . L ' a l t r e g r a n home dels Xiquets de Serrallo és en Furiilo. Va a r r i b a r a la p r e s i d è n c i a a f i n a l s de 1991. succeint a Juan Antonio G a r c i a , el qual h a v i a r e l l e v a t a mossèn Fort a principis d'aquella t e m p o r a d a de 1991.

"Jo sóc fill de la plaça més castellerà de Tarragona, la placa de les Cols. jo vaig néixer damunt del Gallo Morón. Vaig créixer amb els castells, però mai havia estat d'una colla. Fins que gràcies a mossèn Xavier Fort, vaig fer-me casteller, casteller dels Xiquets del Serrallo". Són les paraules de Furiilo.

colla consolidada.

P. Quin va ser el moment més feliç durant la teva presidència? N'hi ha diversos. El 4 de 8 carregat per Sant Magí'96. Veure com la colla anava creixent i venia més gent a partir d'aquella fita. En si. no puc dirte una diada perquè totes les diades, per petites que fossin, han estat Pregunta: Què sents ara que has importants. També va ser una deixat la presidència? satisfacció poder arribar al desè Tranquil·litat. La gran responsabilitat de aniversari. I un orgull que els Xiquets portar una colla, encara hi ha molta del Serrallo organitzéssim els dos gent que no la mesura com es deu. millors concursos de la història. Ah, i P. Com veus la colla enguany? sempre podré dir que l'escut de la La veig malament. Ara està a la Unitat colla el vaig dissenyar jo. de Cures Intensives. Però mai donaré P. Quin va ser el moment de més la colla per morta. Hi ha cicles i ara angoixa? patim una devallada. L'assamblea del primer any, quan P. Has vist la colla pitjor que ara? m'acusaven d'embutxacar-me diners. L'època de Ventura va ser més dolenta. Em dolgué que alguns (no tots) Però vam treure pit. vam resistir el cop criticaven Mn. Fort perquè ell em de mar. I per això crec que es recolzava. P. Durant tots aquests anys, has recuperarà. A més. la nostra és una teixit una xarxa de relacions amb entitats. Creus que ara p o d e m patir una espècie de F u r i i l o dependència? Mira, jo crec que ningú no és imprescindible. Que m'hagi fet amb tanta gent no vol drr res. P. Encara El Furiilo, amb l'alcalde, a les festes de la colla somies en el 3 i de 1991, als pocs dies d'agafar la presidència.

PINYA BLAVA

4 de 8 i el 2 de 7?

Sí. Jo hi veig possibilitats. P. Per tant, segueix en peu la teva promesa de caminar fins a Sant Magi de la Brufaganya si fem el 3 de 8? Si. P. La Junta va nomenar president vitalici a Mn. Fort. Més endavant va pensar en altres homenatges? No, la Junta sempre ha estat reacia a homenatges, ja que crearíem un precedent. Aquí no compten les plaques personals que hem entrega!. La prova és que la Junta ni el cap de colla mai elegia el casteller de l'any, era una decisió de la revista. P. Sempre defenses que la colla s'ha guanyat el respecte d'una colla gran. Et posaré exemples. La primera diada que la Joves de Valls va fer a la plaça del Set va ser amb nosaltres. Vam anar dos cops a Tot Sants i excepte la Vella de Valls, hem portat a Tarragona les colles més grans. Vam anar a Bergerac... I nosaltres hem estat pioners al Concurs, ja que vam canviar el sistema de rondes el 1992 i el 2000 i vam aconseguir que la TV vingués. Al Concurs'90, organitzat per la Jove, el Serrallo va ser qui va moure els fils perquè Canal 33 emitís castells per primer cop.

Xavier Bailach


presidents

Mossèn Xavier Fort

completament diferent quasi no tinc temps d'enyorar-me ni de mi mateix. En aquest sentit, l'hospital m'ha curat la nostàlgia. 1988-1990: mossèn Xavier P. Com era el Serrallo l'any 1988? Fort Jo vaig entrar com a rector de la 1991: Juan Antonio Garcia parròquia de Sant Pere el 1984, i del i Garcia 84 al 88 ja es van fer moltes activitats 1992-2000: Salvador pel barri. No hi ha cap lloc de Tarragona que s'hagin pogut les activitats que es Navarro i Martí 2001- : Jordi Grau i Cerdà van fer al Serrallo, ja que van ser de tot tipus: de caràcter religiós, folklòric, social, etc. Érem un equip de persones que vam lliutar per recuperar un barri descuidat i puc dir que ho vam Mossèn Xavier Fort va dirigir la aconseguir. El colla en els seus inicis (de 1988 1988 ja s'havia a 1990), els més difícils, i per això se'l va anomenar president fet molta feina, honorari vitalici. En el seu però la comiat adreçat als castellers, presentació dels les seves paraules van ser Xiquets del S e r r a l l o d"'agraïment del petit president d'una gran Colla". Avui dia. (27/XI/1988) va exerceix la seva tasca pastoral ser la cirereta de a l'Hospital Joan XXIII. tot plegat. P. Que va Pregunta: Segueix les aportar la colla activitats de la colla? en a q u e s t a regeneració del Les segueixo, primer, perquè M n. Fort parla barri? tinc al meu cunyat a la colla. Josep Maria Sabaté, i per tant Molta il·lusió, ja que en un principi s'hi va implicar gairebé tot el barri. Encara tinc informació de primera mà: recordo la celebració del primer pilar i segon, perquè moltes vegades caminant que va arribar a l'ajuntament segueixo les actuacions en directe per la ràdio. (1990). i que va tenir lloc a l'edifici del P. La seva tasca a l'hospital Pòsit de Pescadors; hi era mig barri allà és molt més àmplia que la de dalt, a la terrassa del local. capellà? P. Potser un dels millors moments com a president en actiu? Sí, tenim unes activitats socials molt importants, com, per Sí. possiblement. Però deixa'm destacar-ne un altre: la inauguració del exemple, personal mèdic que es pot utilitzar per al Tercer Món. primer local social de la colla a l'edifici els nens saharauís que són del Pòsit. M'agradaria remarcar el fet atesos a l'hospital, etc. Formo que aquest es trobava al bell mig del part d'un grup anomenat Fòrum barri, ja que del que es tractava era de Solidari que s'encarrega de fer gran el Serrallo amb un sentiment coordinar totes aquestes de pertinença, que a hores d'ara s'ha esvaït una mica. tasques socials. P. Com ho porta el fet de ser P. Enyora el Serrallo? Sí, i tant!! Perquè ara fa uns president vitalici? quants anys, però al Em va fer molta il·lusió en el seu moment, ja que considero la colla com començament no podia passar sense el Serrallo. El que passa un fill meu. Sí que és veritat que la vam és que estar ara dins d'un món tirar endavant un grup de gent, però

els presidents de la colla

en la presentació de la colla (1988). també és cert que aquesta mateixa gent em va voler al capdavant pel que representava al barri i, possiblement, per haver estat la persona que havia insistit tant fins aconseguir els dos pilars de la Verge del Carme (16-VII-88), veritable espurna del que uns mesos més tard serien els Xiquets del Serrallo. Des d'aleshores m'he sentit molt identificat amb la colla. P. I per acabar un desig per la colla. Primer desig, que sigui molt del Serrallo, que per això porta el nom, i espero que algú dia pugui tornar al barri que la va veure néixer. Era, al meu parer, el que li donava la força, tenir el barri darrere. Segon desig, un cop establerta de nou al Serrallo, que la colla tiri amunt i pugui repetir els èxits dels castells de vuit. Això pot tornar a ser possible en un futur mentre no s'apagui mai la flama que vam encendre allà per l'any 1988.

Beta*

PINYA BLAVA


I li I Hem d e s c o b e r t el p a r a d í s on el D a v i d el G a n s o p o r t a l ' Ú r s u l a a m e n j a r . E s t à a V a l l s . N o s a l t r e s l'hem c o n s a g r a t a l s c a s t e l l s amb un pilaret.

A V U I

DIMECRES 4 DE J U L I O L DEL 2OO1

La Generalitat confirma tres nous casos sospitosos de pesta porcina clàssica Grau envia al jutjat els expedients oberts a industrials per la malaltia Magda Gutiérrez LLEIDA La conselleria d'Agricultura de la Generalitat va confirmar l'existència de tres nous casos sospitosos de pesta porcina clàssica (PPC), un a Castellserà (Urgell) i dos a l'enellos (Noguera) després de comprovar els resultats de les anàlisis efectuades pel departament i que han estat enviades al Laboratori Estatal de Referència perquè confirmi la malaltia. Aquestes explotacions són dins del radi d'un quilòmetre

10

dels focus declarats anteriorment en els mateixos municipis en què es van sacrificar els animals. La conselleria espera també la confirmació dels resultats de les anàlisis corresponents a una explotació d'Arbeca (Garrigues) de 168 caps que van ser sacrificats. D'altra banda, el departament d'Agricultura ha decidit enviar a l'autoritat judicial els expedients oberts contra algunes empreses ramaderes implicades en possibles irregularitats relacionades amb la pesta.

SERRALLO

& TIMES

Donades es conseqüències f u n e s t e s de la n o s t r a s o r t i d a a Castellserà ( 1 3 / V / 2 0 0 1 ) , on un mes després s'hi va d e t e c t a r un focus de pesta porcina, la revista no pot més que s u p l i c a r als c a s t e l l e r s que ES N E T E G I N ELS PEUS AMB E S M E R . Sort t e n i m que Sanitat no investiga la r e l a c i ó directa entre a nostra actuació i el brot de pesta p o r c i n a . També se n'ha d e t e c t a t a Pene es, on ara fa uns a n y s la colla hi va a c t u a r .


de Els noms de la canalla s'han perdut dins d'aquesta sopa de lletres. Busca'ls. Va, us donarem una pista. Hi ha 10 noms (incloses les dues noves incorporacions). Per cert, també hem perdut les solucions, he, he.

lla J o R D 1 E M L

ç (secció guarderia)

J

E J U L 1 O 1 O U A

R U A N 1 M F P E V

T A N G E L T E N 1

1 N 1 R E F A C S S

*<"»"'. cutxí, cutx/

S S 1 L K O R E A L N R N 1 T A K 1 O F

A P A L B 1 A N G A

M A R 1 A H N 1 J N

E N 1 N M V E R O 1

cutxí

La colla ja té un trio d'asos!!! Són tres nadons i no sabem quin és el mési»;!!® Vosaltres direu. Per una banda hi ha l'Arnau Franquet Llaveria, fill del/Bs la Montse. Per l'altra. l'Arnau Borràs Aguiló, fill del Christian i l'Anna. l'Oriol Boronat Fernández, fill del Joan i la Irati. A qui us menjaríeu ab petons? Ep. Ràdio Macuto: ja està en camí el quart as! Quina parella s'engr i va en busca del repòker?

LA PU DA RESTAURANT - BAR Muelle Pescadores, 25

SERVICIO A LA CARTA Especialidad en: Romescos - Zarzuelas y Parrilladas

Tel. dirección 977 21 1511 Tel. Restaurante 977 21 10 70 TARRAGONA (Serrallo)

PINYA BLAVA


De Decennals en Decennal Diari d'un casteller 28 Gener 2001, de matí, massa de matí: Fot fred, pluvisqueja i em poso la gabardina. Per primer cop vaig a castells amb gabardina. 9.00h: Dos autocars ens traslladen a Valls. Continua plovent. Encara se suspendrà... 9.40h: Arribem a Valls i l'avinguda principal està atestada d'autocars i castellers. Al final de la rambla reparteixen els cartells a cada colla, però en falten moltes i algú es desepera... Almenys no plou. 9.50h: Arribem al punt dels cartells. "Qui sou?" "Els Xiquets del Serrallo". Respota: "Aquests no necessiten guia(?). Ja podeu tirar cap amunt". 10.00h: Sense guia arribem a la mítica plaça del B'at. Hi hem de fer un pilar. "Va, Víctor, fem-ho de cinc" "Tenim prou mans?" Sí. "Doncs de 5". Entrem per fer-lo i ens diuen que "ara no toca" (devia ser familiar del Pujolet). I resulta que els Xiquets de Tarragona, Jove i Sant Pere i Sant Pau fan el pilar sense nosaltres. Després, naîtras amb dues colles més... No s'ha de ser massa intel·ligent per endevinar que ens tocava abans. 10.15h: Enfilem cap al monument als castells, on toca un altre pilar. Continua fotent fred i tinc gana. Pilar de 4 i seguim la processó. (Per cert, la nostra fotògrafa es va lluir retratant el pilar. De bon rotllo, Núria). 11.00h: Camina que caminaràs, encara no arribem a la plaça Lluís Companys, que està a un barri dels afores travessant la via del tren... La gent de la colla,

12

YA BLAVA

Xavier Bailach xino-xano, arriba a dita plaça. I ara què? Perquè encara hi ha colles que no han arribat a Valls... Tenim temps? Doncs cap al bar! Coi, tots estaven atiborráis de castellers. Uns joves de la colla caminem fins trobar una granja on hi ha matalassers i algun de la Jove. Ja ho diuen: Déu els cria... 12.30h: Gran moment, la plaça és un mosaic multicolor, preciós. I com no, els mallorquins ens vénen a trobar. "Heu portat allò... sí home, allò líquid?" Llàstima! Un pesat fa parlaments i recorda d'una en una les 57 colles presents (el nostre número, el 52...) És l'hora. Preparem el 5 de 6. Va finet. finet. i es descarrega.

Alguns anem a fer pinya als de Figueres, però aquests no se'n surten amb el 4/7a. 13.00h: Els de Mallorca han fet el 4/7. Felicitacions mútues i tornem a caminar. Ara cap a dinar. Uns 40 minuts per arribar a la sala Kursaal. I ara que m'hi fixo. on són el Peska i el Dani. Que on

temps era temps Amb aquest títol volem recordar que fa 10 anys nosaltres, els Xiquets del Serrallo, ja vam participar a la c o n c e n t r a c i ó castellerà de les Decennals a Valls. L'any 1991 va ser el primer cop que hi vam anar i els records que ens venen al cap són els d'un mati gris i fred d'un mes de gener. Era la primera actuació de la que seria la tercera temporada castellerà de la Colla; una temporada, la del 91, en la que hem de destacar les llenyes als castells de set, 4 intents de 4/7 i un de carregat, 7 intents de 3/7 i 4 de carregats. Pel que fa a l'actuació a Valls, aquesta -encetant el que seria la finia de la t e m p o r a d a - no passarà p r e c i s a m e n t com de les més recordades, però això és el de menys: 2 pilars de 4, un pilar de 5 aixecat per sota, intent de 3/6 i 4/6. El fet de participar a la ciutat bressol dels castells, juntament amb la resta de colles del món casteller, ens va omplir de molta il·lusió, tanta com la que vam tenir l'any 1989 en participar per primer cop a les diades de St. Pere, St. Magi, Sta. Tecla i la Mercè, o el 1990, al nostre primer Concurs. Així doncs, el record d'aquella primera participació a les Decennals de Valls és molt satisfactori -malgrat que queden pocs supervivents d'aquell temps- i ja forma part del nostre imaginari, com una fita més de la Colla Xiquets del Serrallo de Tarragona. BETA*


(continuació...) són? Doncs els paios van fer via i van ser els primers a dinar. 14.30h: Dinar? És un eufemisme, perquè el catering era minúscul. Coi, i els calçots? Si Valls acabava de fer la Calçotada... Es podien haver apuntat un tanto. 16.00h: Acabat el dinaret i la sobretaula (això vol dir un cafeto, bé, un cigaló, amb mallorquins), tornem als autocars. S'ha acabat la major trobada castellerà de la història. I encara fot fred.

VALLS 28 gener 2001 GRANTROBADA

CASTELLERÀ CANDELA 2001

1. Comencem la miniprocessó cap a la plaça del Blat.

3. A punt de fer el nostre primer pilar de cinc a la plaça del Blat! 2. Sabíeu que als tarragonins ens diuen geperuts per com hem de pujar els carrers costeruts de la ciutat? Doncs a Valls també tocava.

4. Pilar al monument dels castells. 5. Xavi Inspector Gadget Bailach i el Peska. Quines "pintes"! i no de birra.

6. On van 6.000 castellers? A dinar.

REVELAT EN

1 HORA SISTEMA

QSS

EL FOTÒGRAF DELS NENS

L·iboratori Color Aficionat i Professional fins 20 x 30 Reportatges Fotografia i Vídeo • Fotografies Estudi Material Fotogràfic • Lloguer Pel·lícules VIDEO-CLUB Carrer Cos del Bou, 1 8 43003 TARRAGONA Telèfon 977 23 62 14

Reclams publicitaris Taller de serigrafia Tampografia Rotulado Equipaments esportius C. Major, 13, nau 2 Tel. i fax 977 61 07 70 - Tel. mòbil 929 38 39 50 43151 ELS PALLARESOS (Tarragona)

PINYA BLAVA


Camises blaves ha moltes de repartides... ipN'hi n'hi hade noves... r'hi ha de velles... però no totes són fixes per més que tots ho voldríem. om una colla petita. som una colla que necessita de tots. Fem-la sense tremolor, fem-la sense por. Quan la ràb'a o els crits ens fagin girar cua, quan ens sentim ofesos entre companys per mal entesos, mirar dins nostre i reflexionar ens ha d'ajudar. Mireu el mar inmens... mireu el cel, inmens... Tots dos són blaus, i encara que lluny un de l'altre estan, si els mirem, sempre s'acaben ajuntant.| Som castellers perquè volem ser-ho. Som castellers quan portem la camisa blava. Som castellers quan les faixes s'han d'apretar. Som castellers quan els braços s'han d'

Carme Alasà

La revista anima a qualsevol casteller inquiet i amb ganes de col·laborar a què entregui escrits per aquesta secció d'el bustiot. El consell de redacció encara veu certa timidesa en aquesta colla i creu que després de 18 números de revista això s'hauria de superar. A més, és gratis!

14

Hola. sóc la revista, i no em refereixo als dos nois del consell de redacció, sinó al paper que tu has estat sobant fins arribarà aquesta plana. Que no t'extranyi, perquè ja et vaig parlar al número del desè aniversari. JA SÓC MAJOR D'EDAT!!! Ja tinc 18 números, ja puc entrar a les discoimpremptes sense ensenyar el número de registre legal!!!!!! Mira, lector desconcertat, he pogut saber, gràcies al Xavi i al Lluís, que hi ha moltes revistes de colles castellares, però poques estan tan ben parides com jo. Serà perquè em volen ensabonar... Em ve a la memòria el dia del meu baptisme! Va a ser a la casa parroquial de Sant Pere a la tardor de 1989. Estaven reunits mossèn Fort, Salvador Navarro, Josep Anton Gual, Josep Maria Sabaté, Miquel Àngel Renyé (el meu primer editor), Lluís Marçal... i no sé si algú més. Entre ells van fer un brainstorming (tempesta d'idees) fins que va sorgir el nom de Pinya blava, el meu nom. Mesos més tard, Renyé em va treure al carrer i em va repartir per primer cop al gener de 1990 (tot i que el molt espavilat va datar desembre de 1989 a la portada). Qui havia de dir que arribaria a la majoria d'edat! Doncs sí, i deixeume dir-vos que vull arribar als trenta. No em falleu, sisplau. Pensareu que tenir 16 planes és poc, però és que una conserva la figura perquè estem a l'estiu. I així puc lligar-me a qualsevol full! Per cert, enyoro el Full Blau... Era tant... fullam... Algú sap on para?


iíi^UiHiihiiiiuiahiilühiiliUiu^

Fanon m

TAPES & LLESQUETES r

Plaça de la Font, 39 Tel. 977 23 04 51 43003 TARRAGONA WWWWnnWfW

ïmimmwmmwwwwHmmïWHHfTmnmimwîwnmmwmwmï! 1

Les tapes més variades i a bon preu

^r

Caixa Tarragona faiçfaf^


^4e"TapeS ass»* als »*'

^>4 X

Plaça Narcís Monturiol, s/n Sant Pere, 50 - Tel 977 24 00 16 SERRALLO (Tarragona)

CURANT. * V •'-1 ^ *

^'ONAO^

PI. del Bisbe Bonet s/n • Tel. 977 21 50 53 • S e r r a l l o • T a r r a g o n a