PINYA BLAVA - 11

Page 1

PINYA BLAVA REVISTA

NÚM.

I l

A N Y 1995

M

de/

-«ft = euo9« i% *

L!

*^TL /Ä

I ^X^^U ~ I

"'*<( H„ •


PINYA BLAVA. COL·LABORACIONS EQUIP DE REDACCIÓ: • Octavi Ramos •Jordi Mallol • Jordi Franquet • Nuri Bordas

ASSOCIACIÓ 1 1 1 1 1 Generalitat de Catalunya MIM Direcció General de Cultura

CULTURAL

f

COL·LABORADORS: • Carme Alujas • Josep M. Sabaté •Associació Cultural C.X.S.T. • Jaume Badia • Mònica Renuncio • Francesc Virgili • David Porta

SERRALLO

ÍNDEX

f

FOTO PORTADA: Amb l'agulla (Foto: Pinya Blava)

Paraules del President

3

Quadre Estadístic

4

Crònica Castellerà

5

Món Casteller

D.L.T. 2963-1989 EDITA: Pinya blava A.C. Serrallo Apartat de correus 1.357-43080 TARRAGONA COL·LABORACIONS: Generalitat de Catalunya. Direcció General de Cultura. Consell Comarcal de Tarragona. COMPOSICIÓ I IMPRESSIÓ: Gràfiques Ortiga • Rovira, 4 • 43850 CAMBRILS

.

._

\2/-

.10

Gralles i Grallers

11

El dit a la llaga

12

El bustiot

13

Entrevista Castellerà

14

El nostre barri

15

Ja tenim local

16

Agraïments

17

A aalet

18

Voluntat de Servei i de Futur REVISTA NÚM 1 1

C CONSELL COMARCAL DEL TARRAGONÈS


PINYA BLAVA. K

E D I T O R I A L Com ja sabeu, aquesta revista inicia amb aquest número una nova etapa. No vol dir que sigui una ruptura amb les anteriors, sinó que pretén seguir una línia ja coneguda i sobre aquesta ampliar-la, renovar-la i, si es pot, millorar-la. El nou e q u i p de redacció agafa la nostra revista amb il·lusió i ganes de fer-ho bé. Volem que la revista sigui el vehicle d'opinió de tots els castellers, però sobretot volem que sigui un mitjà d'informació de tot allò que pertany i afecta a la colla. Per acomplir aquest objectiu cal una bona comunicació entre uns i altres. La revista som tots i per tant tots hi tenim coses per dir. Col·laboreu i entre tots els castellers farem una gran revista que esperem que segueixi la trajectòria ascendent de la colla. L'equip de redacció.

K

R

A

L

PARAULES DEL PRESIDENT

Estem vius i ben vius. A les pàgines de "Diari de Tarragona" en acabar una de les diades de Festa Major el cronista casteller Ivan Rodón apuntava l'èxit de la nostra colla tot dient que quan alguns ja la donaven per morta reviscolà amb el cinc de set, el quatre de set amb el pilar al mig i amb aquell intent de dos de set que vàrem tenir a punt de carregar. El seny del cap de colla i el treball de tots els castellers complidors han fet possible assolir i mantenir-se en el nivell de les colles de set-i-mig. El mèrit és de tots i cal destacar-ne la seva importància, ja que els mitjans han estat, com sempre, bastant escadussers: sense local social i assajant en unes condicions més que precàries, no és estrany que el desencís hagi calat en alguns castellers. Si més no, hem arrodonit la temporada complint amb l'afecció, assolint els castells que estan al nostre abast i sols ens ha faltat la cirereta del pilar de q u a t r e caminant que no va poder arribar fins a l'Ajuntament. Finalment, però, veurem fer-se realitat un somni que v e n i m arrossegant des de fa dos anys. A la fi tindrem una seu, més enllà de l'anònim apartat de correus. El local social que inaugurarem ens ha d'esperonar per a fer colla; ha de ser estímul per a seguir endavant i amunt; serà el punt de trobada de tots els Xiquets del Serrallo i, de ben segur, serà també el lloc on podrem celebrar els nous èxits que assolirem en la propera temporada. Enhorabona a tots. Estem vius i ben vius. Pit i amunt. Salvador Navarro Martí President

VI/


PINYA BLAVA.

P4

DATA 1 LLOC

P5

3/6

4/6

3/6S

4/6a

5/6

2/6

6-V-95

GRAN NIT PESCA

D

D

D

D

7-V-95

COL·LEGÍ TURÓ

2D

D

D

D

7-V-95

SANTJORD!

2D

20-V-95

VAIXELL OREANA

21-V-95

CORBINS

2D

D

27-V-9S

CAMRGIMNÀSTiCA

3D

D

3-VI-95

ANIVERSARI SER

3-VI-95

COLBONAVISTA

20

4-V1-95

CONCILI TARRAGO

2D

8-VÌ-95

MOSTRA PESCA

10-VI-95

D D

D

4/7

3/7

ID

D

4/7a

D

D

D

D D

D

D

D

D

D

D

VANIV.S.P.iS.P.

D

D

D

D

24-VI-95

SANT JOAN

D

D

C

C

25-VI-95

FUT. BARÇA-CAT.

28-VI-95

ING.LINIA MARIT.

29-VI-95

PROC. SANT PERE

D

2D

D

5D

D

D

D

D

D

SANT PERE

16-VII-95 BARRI PESCADO.

3D

23-VII-95 SABIÑANIGO

3D

12-VIII-95 PLATJA D'ARO

3D

14-VIII-95 SALOU

D

15-VIII-95 LA CANONJA

D

D

IDO

D D D

D

D

5D

D

31-VIII-95 PAVELLÓ SERRA

3D

D

3-IX-95

TORRES JORDf

2D

11-DC-95

DIADA

20

23-IX-95

SANTA TECLA

24-IX-95

LA MERCÈ

26-IX-95

PORT ESPORTIU

2D

D

22-X-95

TORREFORTA

2D

D

TOTAL DESCARREGATS

SO

h

D

D

2D

D

D

D

ID

D

ID D

D

D

D

D

ID, D

D

D

ID

ID, D

D

1

6

4

2

«f

2

1

-

2

2

-

1

-

1

D

D

D

D

D

-

D

D

12

16

-

11

5

1

13

1

13

-

-

-

-

-

TOTAL INTENTS

D:DESCARREGAT.

D

D

ï:

ID

D

,

TOTAL CARREGATS

caminant

D

D C

D

D

19-VIII-95 SANT MAGÍ

TOTAL INTENS DESMON.

D

D

18-VIII-95 PROCE.SANTIMGÍ

R E V I S T A N C M. 1 1

D

2D

30-VI-95 TV3 (LOCAL)

Pilar

217

D

D

2-VIL95

5/7

1

1

1

-

C:CARREGAT.

M^

ID:INTENT DESMONTAI.

hINTENT.


PINYA BLAVA.

S

E

CRONICA DE LA COLLA 6 de maig, VIII Gran nit de la pesca Catalana. Primera sortida de l'any on es començaven a provar als més menuts de la colla, vàrem assolir el 3/6,4/03,2/6, P/4. 7 de maig, Col·legi Turó. Amb motiu de la celebració de la festa dels pares vàrem fer una actuació preparativa de la que teniem per la tarda: 3/6, 4/6a, 2/6, aP/4 (un per sota). Els castells els formàrem la gent més jove de la colla.

maig, Campionat d'Espanya de gimnàstica rítmica (Pavelló del Nàstic).

20 de maig, arribada del vaixell Oreana.

Ens tornàvem a trobar en una sortida amb pocs assistents i on la gent jove ens va treure les castanyes del foc. 2/P/4, 3/6, 4/6a i P/4. Algunes d'aquelles nenes gimnastes no haguessin desentonat gens fent d'enxaneta.

Típica sortida folklòrica on amb una trentena de components, la majoria gent petita, descarregàrem un 3/6 i un molt bonic 4/6a. El vaixell portava a britànics que no acabaven d'entendre què feia aquell nen allí enfilat.

3 de juny, 1er aniversari SER Tarragona (serrallo).

21 de maig, Corbins (Lleida).

Actuació de dissabte pel matí. Realitzàrem uns castells molt forts que anaven molt nets degut als pocs assistents. La canalla començava a tenir bon ritme i agafaven confiança als nous components. Hem de destacar el pilar de 5, molt treballat i on ens adonàrem que aquest any amb pocs castellers el podíem descarregar en més ocasions, 3/6, 4/6,4/6aiP/5.

>*%

7 de m a i g , T a r r a g o n a . Diada de Sant Jordi 95. (recordeu que el 23 d'abril va ser suspesa per la pluja), la colla no arribava en els millors moments, tot i això, vàrem descarregar el primer castell de set de la temporada: 3/7, vàrem intentar

3 de juny, Col·legi Públic de Bonavista. Actuació per nosaltres degut a que el públic "brillo por su ausencia" 3/6, 4/6 i 2 / 6 . 4 de Juny, Concili Provincial Tarraconense (Tarragona).

B

rg

el 4/7 però la canalla no va voler p u j a r i el vam tenir que desmontar 4/7id, completàrem el 2/6 i dos P/4 (un per sota). Ens va quedar un mal regust de boca.

Dins del marc de les festes majors i amb una matinada de molta calor, vàrem fer la típica actuació de 6 amb quasi tot el ventall de castells d'aquesta gama: 3/6, 4/6, P/4, 3/6 p.s., 4/6a, 2/6 i P/4 caminant fins el balcó de 1 ' a j u n tament. El I "machaca" mostrava b o n e s maneres, però més bones les mostrava la pubilla del poble a dalt del balcó. 27

de \Í^

Acte televisat on actuàrem les quatre colles de la ciutat i on el retard en l'actuació va fer que

.-

;

Í

'v


PINYA BLAVA. alguns components de la colla marxessin abans d'hora. Acte històric on la colla va torna a posar el nom del Serrallo dins les pàgines que ho recordaran. 2P/4, 2/6 i P/5.

24 de juny, Sant Joan (Tarragona).

2 de juliol, Sant Pere (Serrallo)

Actuació testimonial i de cortesia envers els organitzadors de la Mostra. P/4.

Anàvem a repetir la mateixa actuació que haviem fet a S.P. i S.P. però la colla no va tenir el dia, nervis en el primer castell el 3/7, el nostre castell per antonomàsia, va fer que no acabéssim d'arrodonir la sortida de Sant Joan. Si més no vàrem fer millor sortida que l'any passat per les mateixes dades. 3/7c, 4/7ac,2/6iP/5.

10 de juny, V aniversari dels Cast. de Sant Pere i Sant Pau.

25 de junt, Partit de futbol Barça - Selecc. Catalana (Nàstic).

Actuació conjunta amb els castellers de S.P. i S.P. i amb la colla Jove dels Xiquets de Tarragona. Va ser una actuació bona per la nostra colla, vàrem descarregar els castells amb molta serietat i disciplina. Actuació amb nivell de les millors sortides de la temporada p a s s a d a i que d o n a v a prespectives molt bones per a la actual temporada, però la gent després no va respondre als assajos. Hem de destacar el primer castell de vuit dels castellers de S.P. i S.P. el 4/8c que demostravan les ganes dels del Sant Pere i Sant Pau i també que són una colla que juguen molt al límit de les seves possibilitats. Per part de la nostra colla 3/7, 4/7a (el primer de la temporada), 2/6 i P/5.

Actuació festiva i sense cap compromís. Els més menuts van disfrutar fent-se fotos amb els jugadors i corrent per la gespa del estadi. 3/6 i 2 P/4.

Actuació a les festes del barri i on normalment hem de donarho tot, però la sortida de enguany demostrava que el començament de temporada no era un preludi del que seria la temporada. La colla amb un baix nivell de participació als assajos no pod ia brindar, del tot, una actuació cde les millors. Vam fer una actuació de set però que el nostre nivell hauria d'haver estat millor degut al nostre començament de temporada i que actuàvem a casa, però cada cop més actuar al Serrallo ja no és el d'abans 3/7, 4/7, 2/6 id, 2/6, P/5 i P/4.

8 de juny, Mostra Pescadora i Marinera.

28 de juny, inauguració línia marítima Tarragona -Palma. (Estació Marítima). Una altra de les actuacions de caire social que les colles petites ens veiem abocats a realitzar. Un altre acte important per la ciutat on participar la colla. 3/6 i 4/6. (esperem que també ens ho diguin per inagurar quelcom des de les illes.) 29 de juny, Processó de Sant Pere (Serrallo). Sortida on normalment sols fem pilars a la entrada i a la sortida de Sant Pere de dins de l'església, però enguany degut al baix moment de forma de la colla vam aprofitar per fer algunes proves i donar confiança alguns castellers. Diversos P/4,3/6,4/6 i 2/6. 30 de juny, programa per a TV-. (local d'assaig de la colla). Sortida per oblidar i no repetir. Vàrem poguer comprovar els dots artístics d'alguns components de la colla així com saber que són les exigècies del guió. Diàleg amb el senyor Picó sobre els terratrèmols i poca cosa més. Vàrem fer dos 4/6 parcials.

R E V I S T A NUM.

"W

16 de juliol, Francesc Bastos (Tarragona). Com als darrers anys, la colla participà a les festes d'aquest barri tarragoní. Amb ganes d'agradar i fer una actuació més reeixida que altres anys, vam arriscar amb un 3/7 que sols vam poder caregar i que justificava la resta d'actuació. Va ser una altra sortida on també es trobar a faltar components de la colla 3/7 c, 4/6ai3P/4. 23 de juliol, Sabiñanigo (Osca). Per les festes d'aquesta població vam rebre per part d'una de les "peñas" que hi ha al poble una invitació per participar als actes de la matinal del diumenge. Després d'unes quantes hores amb autocar vam arribar Sabiñanigo on vam ser rebuts amb molt d'afecte i molta expectació. Com a localitat forània en el tema casteller van demanar que un casteller expliqués, a mida que es construïen, els diferents castells tot un espectacle: "ahora suben los segundos, que van encima de los bajos,..." L'actuació va ser una actuació prudent i sense prendre riscos. Per altra banda vam tenir molta acceptació i èxit entre el veins de Sabiñanigo, 4/6a, 3/6ps, 4/6, 2/6 P/5, 2P/4 i P/4 caminant al balcó. Després vam anar a dinar convidats per la "peña os Tenacetas" que ens van oferir un plat típic d'allí "las


PINYA BLAVA. migas", van tenir una mitjana acceptació. El que va passar després ja os ho explicaran els graners al seu article.

^

14 d'agost, Salou,

típicament tarragoní. La gent que tenia que respondre va venir. P/5.

Actuació nocurna per l'hora de la mateixa, 9 de la nit, així com pel lloc on vam actuar. Compartíem actuació amb el xiquets de Tarragona, que van mostra que estaven en forma cara Sant Magí, i els Xiquets de Vilaseca. Actuació fluixa per part de la nostra colla, vam ensopegar amb el 3/7. El castell donava garanties però se li va marxar un peu a un dels segons i l'estructura es deformà cosa que va fer que la canalla agafés por i amb conseqüència no poguéssim amb els castells de set previstos. Era una mala actuació cara a la moral de la colla per a Sant Magí, 3/7id, 3/6psiP/4. 15 d'agost, la Canonja.

12 d ' a g o s t , P l a t j a d'Aro (Girona). Una altre actuació fora de la nostra provincià. Va ser una actuació típica de la nostra colla quan s u r t de casa, molts components que no van venir el que implicava a realitzar una actuació de sis. Van aprofitar la sortida per provar diferents components i per provar el pilar caminant. La actuació va tenir lloc en diferents punts del Passeig de P l a t j a d'Aro i va ser presenciada per molt públic. 3/6, 2 4/6, 4/6a, 3/6ps, 2P/4 i P/4 caminant.

Per acabar amb el maratonià cap de setmana casteller vam actuar a les festes de la Canonja. L'actuació va servir per mirar com estava la colla i la canalla cara al seriós compromís de Sant Magí. Vam fer castells de sis molt segurs per a donar bones prespectives per a la nostra festa petita. i«P*i 4/6 net, 3/6 net, 3/6ps, 4/6id, P/5 i P/4 caminant. 18 d ' a g o s t , Portal del Carro. Arribada de l ' a i g u a de Sant Magí. Després de molts anys sense poder-ho fer aquest el pilar de cinc en aquest acte

19 d ' a g o s t , Sant Magí. Com cada any la plaça de les Cols estava plena de gom a gom, les quatre colles de la ciutat tenien ganes d'agradar a l'afició. La jornada es va fer llarga, les repeticions són unes de les raons més importants d'aquesta situació, i aquest any n'hi van haver unes quantes. Per a nosaltres va ser una molt bona diada, tenint en compte les nostres possibilitats, va ser un d'aquells dies en què la colla estava be i que tenia ganes. Hem de destacar l'intent de 2/7, tothom el va veure carregat i després ja s'hagués vist, però la canalla no en va voler. No vam poder encendre la xispa que ens donés una moral enorme per afrontar nous reptes, no vam tenir. Tot i això vam fer una actuació digna i conseqüent amb les nostres

J3*

"j:- .

mone MODA DE TARDOR HIVERN

Gavina, 2 - Trafalgar, 1 (Font Moll de Costa) • Tel. 24 03 47 SERRALLO (Tarragona) R E V I S T A NÚM. 11

v_y


PINYA BLAVA. posibilitáis. 4/7a, 3/7,2/7id, 2/6 i P/5. Per la tarda vam anar a la processó. Varis P/4 i P/4 caminant.

nostra petita història el vam descarregar, estem parlant de 5/7 el castell que hem conseguii recuperar aquesta temporada i en un moment en que molts no donaven res per nosaltres. El castell va pujar amb molta seguretat i rapidesa, un cop carregat va haver un xic de nervis que aquest cop no van impedir que el castell es descarregues davant la eufòria general. Actuació què tindríem que repetir més cops si la gent volgués. 4/7a id 4/7a, 5/7, 3/7 i vano de 5.

23 de setembre, Santa Tecla.

31 d ' a g o s t . P a v e l l ó Poliesportiu Serrallo. Inauguració de la pista poliesportiva del Serrallo, varen participar totes les entitats del barri. Ambient festiu i distès que motivà una actuació del mateix caire. 3/6, 4/6a, P/5 i 2-P/4. 3 de setembre, Residencial Palau. Amb motiu de les festes del barri vàrem fer una actuació cara a la del dia 11. Va ser el dia que vam veure que teniem i podiem recuperar el 5/7. Vam fer castells nets que donaven moltes garanties cara a fer'ls de set 3/6 net, 5/6, 4/6a, 2/6 i 2-P/4. 11 de setembre, Diada N a c i o n a l (Rambla Nova). La millor actuació del any, tant pels castells com per la manera de descarregar'ls. Vàrem començar amb una mica de nervis que després es van transformar en èxits. La majoria de gent de la colla no ho esperava i amb molt pocs assajos el van plantar i per primera vegada a la R E V I S T A SL'M

Actuació que va començar amb una hora de retard motiu que ha provocat un fort debat dins de les entitats culturals de la ciutat, però el cert és que la gent a la una del migdia el que van veure a la Plaça de la Font va ser castells; partint d'aquesta premisa es poden fer moltes coses per evitar uns incidents com els què van succeir. És la darrera sortida en que les quatre colles de la c i u t a t podem demostrar el nostre potencial a la ciutat en la mateixa actuació. La nostra actuació va començar com la de la Diada 4/7a id per a la repetició descarregar'ls, després un 5/7 molt bonic i que posava clar que li teniem presa la mida, però després van tornar a xocar amb el 2/7; el castell no va pujar també com ho havia fet per Sant Magí però hi havien moltes ganes i gent, amb dosos col·locats el castell va rebre una forta rebrincada que no vam poder aguantar i vàrem fer llenya. 4/7a id, 4/7a, 5/7, 2/7 i, P/5 al balcó. 24 de setembre, la Mercè. És la diada del pilar caminant, enguany vam apostar per un casteller molt jove (17 anys) i això va marcar el nostre pilar. Amb una col·locació molt bona i amb una moral molt alta el "machaca" va pujar i baixar les escales de la Catedral (la cosa anava molt bé). El pilar tenia un bon ritme però la resitencia del nostre segon tenia un limit i va ser llavors quan a l'alçada del \1S

carrer Major amb el carrer la Nau el pilar es va trencar i allí es va acabar tot. No va poder ser però tothom va donar el que tenia, sabíem que teniem poques possibilitats però ho vam intentar. Abans del pilar caminant: 3/7, 2/6. 26 de s e t e m b r e . Port Esportiu. Col·locació de la primera pedra del Port Esportiu, actuació testimonial. 3/6, 2P/4. 22 d'octubre, Torreforta. Actuació conjunta amb Xiquets de Tarragona i Castellers S.P. i S.P. Actuació que va demostrar que per a molts components de la colla la temporada es va acabar el dia de la Mercè i també que molts components no sabien encara que havia començat. 3/6,4/6a i 2-P/4.


PINYA BLAVA.

TOTAL CASTELLS TEMPORADA 1995

3/6

4/6

3/6

4/6

5/6

DESCARREGAT

2/6

n

4/7

3/7

4/7

CARREGAT FI I. DESMUNTAT

*

GRÀFIQUES ORTIGA

IMPRESOS COMERCIALS I PUBLICITARIS

rovira, 4 - tel (977) 36 57 6I CAMBRILS

vi/

5/7

2/7


PINYA BLAVA. MON CASTELLER L'any passat durant tota la temporada en cada actuació 0 diada castellerà important es parlava de l'actuació del segle. D'això n'eren culpables les dues colles vallenques i els Minyons de Terrassa.

Després arribaran els pilars, i gràcies a tenir un seguríssim pilar de sis, aconsegueixen descarregar el pilar de 7 amb folre a Reus i també s'en surten victoriosos al coronar el pilar de 8 amb folre i manilles el 31 d'agost d u r a n t la Diada de St. Ramon.

Però aquesta temporada que ja s'acaba no hi ha color, Bé, si, però només un: el verd. El verd de la camisa dels Castellers de Vilafranca. Els vilafranquins han sigut, indiscutiblement, la colla triomfadora d'aquesta temporada. No només han inclòs als seus castells de nou, el desitjat 2 de 9 amb folre i manilles, sinó que han recuperat els pilars pel goig propi i de tot el món casteller. Però, el verds no contents amb això proven 1 inventen castells inèdits. En aquest afany de fer castells nous i aprofitar així el seu gran moment de forma, aconsegueixen descarregar el 4 de 8 amb l'agulla i en el moment d'escriure aquestes línies ja han carregat el 4 de 9 amb l'agulla (pilar de 7 folrat) al mig. Per tot això, la nostra revista ha decidit dedicar-lis aquest racó del món casteller. Anem per parts; St. Fèlix'94, diada de Vilafranca, trobada important de les millors colles castelleres. Els verds, per fi, en surten clarament guanyadors. I de quina manera! Descarreguen al 13è intent el 2 de 9 amb folre i manilles. Enhorabona! Aquest és el premi a la constància i a la feina ben feta.

I per acabar només una c o s a ; recordar a tots els aficionats als castells, que l'any 1996 hi haurà concu r s a Taragona i els Castellers de Vilafranca no hi falten mai. Realment, quin concurs ens espera!

Tunáat

AGENCIA OFICIAL: TISOT - KRONOS - SEIKO - PULSAR - FESTINA TALLER PROPI

REVISTA NÚM.

I quan tots estàvem pendents de la Diada de Sta. Teresa al Vendrell, salta la sorpresa a Gelida, on els vilafranquins descarreguen el 4 de 8 amb l'agulla al mig. Tot un èxit! I la pregunta és: fins on estan disposats a arribar els de Vilafranca? Avui, Diada de tots Sants ja tenim la resposta. El 4 de 9 folrat amb l'agulla al mig és de moment el sostre d'aquesta colla i de totes les colles castelleres de Catalunya. Aquesta monumental costrucció que es considerava quasi de ciència-ficció, s'ha superat gràcies a l'esforç i seguretat d'aquesta colla. A partir d'ara, què ens espera? On és el sostre dels castells? Decididament no es pot respondre sense meditar-ho.

•Vii/


PINYA BLAVA. PENJATS A SABIÑANIGO Ara sabreu la realitat de tota aquesta història. No vam arribar tard com molts van afirmar, el fet és que es van oblidar de nosaltres Com que la sortida de l'autobús "teòricament" era a les 1730 h., nosaltres a les 16'45 h. vam començar a tirar cap a la plaça. Després d'un hora d'espera i sense veure cap camisa blava, vam treure la conclusió de què ens havien deixat penjats. Tot i que encara no ens ho crèiem teniem que espaviíans i buscar una sol-lucio a tots els nostres problemes, un dels mes importants van ser els diners, que amb les targetes, vam poder solucionar. Un cop resolt aquest inconvenient ens vam dirigir cap a l'estació per m a r x a r cap saragossà. Mentrestant, l'autocar aquells que es van adonar de la nostra absència, confiaven tal i com els hi havien dit, que ens haviem canviat d'autobús i d'altres sense cap mena de preocupació, dormien com a ' socs" en els nostres seients.

unes gralles que no van vestides de blau? Planteja-vos-ho. Bé, tot el que va passar després ja ho sabeu i té poc que comentar, ja què després de parlar amb "Purillo" es respirava un ambient més tranquil, per part nostra, perquè vam veure que hi havia gent que realment estava patint, i per part d'ells perquè sabien que estàvem bé i ningú havia prés mal. Segons el que sabem, l'arribada dels autocars va ser una mica moguda, ja què els comentaris d'alguns membres de la colla no tenien ni solta ni volta i van acabar alterant els n e r v i s de qui veritablement patia. Es van sentir coses com: "Ens hem estat esperant una hora", "ja són p r o u grandets", "ja tenen pèls a ...", etc. Però que hagués passat si aquesta gent més gran que nosaltres s'hagués quedat allí? Per acabar, volem agrair a les persones que han confiat amb nosaltres i ens han donat suport, especialment al nostre president Salvador Navarro i al nostre fan n2 1, José "Garrutxero".

De camí cap a Saragossa tot eren males cares i una gran decepció que ens va impulsar a diexar la colla, més que res perquè la gent se n'adonés que nosaltres també ocupem un lloc important. Com s haguéssiu trobat en una sortida tant destacada com la de Sant Magí, escoltant

ELS GRALLERS.

TARRACO XN CLÍNIC

Dr. Pere Guillén Font ODONTOLOGIA EN GENERAL • ODONTOPEDIATRIA PRÒTESIS Reial, 42 entresol Tel. 24 40 25 • (Visita Concertada) • 43004 TARRAGONA

CV


PINYA BLAVA.

ET QUEDARÀS SOL!

COL·LABORA AMB NOSALTRES

Si és així: et quedaràs sol. Només obres boca per queixar-te. Tu, que mai proposes solucions perquè la gent vingui a l'assaig (potser penses que si fem involucrar-te en l'organització d'algun acte o sortida de la colla, que només esperes seure a l'autocar i que t'ho facin i programin tot, que reclames desesperadament que la colla et pagui un dinar, que pots estar una llarga temporada sense vini a l'assaig (només perquè creus que la teva vàlua com a casteller s'ha posat en dubte), que a les sortides sempre et deixes la camisa o els pantalons, etc... per tot això i molt més, ja ho saps company: et quedaràs sol.

La revista voldria comptar amb tota la vostra participació possible per fer el següent número de l'any vinent. Volem implantar una nova secció, La Bústia, on es recolliran els vostres petits anuncis.

No, tu no pots agrair o donar paraules de suport a tots aquells que treballen desinteressadament per la nostra colla. Has provat mai de fer-ho tu? No. Només critiques i tot ho trobes malament. I, tu creus què ets un bon casteller? No. Un bon casteller es fica a la pinya quan no puja als castells, no es queixa del Cap de colla quan aquest prova a gent nova, no critica contínuament a la Junta i al seu President quan qualsevol acte no surt com la colla voldria, no espera surtir sempre a la foto i pateix el castell fins al final, etc... Per tot això i molt més: pensa-t'ho bé!

Ens agradaria que ens féssiu arribar les vostres genials idees i per això hem decidit: que estiguin mecanografiades i que , si us plau, no passin de vuit Unies. Entreguen—les en mà a l'Octavi durant els assajos vinents o les envieu a:

Tots som necessaris i tots volem fer la colla gran, però si tu vas en un altra direcció o parles en un altre idioma..., ja ho saps: et quedaràs sol.

Apt. Correus 1.357 43080 TARRAGONA

tyc P'ÉWP C/Sevilla, 16 V3/


PINYA BLAVA.

ESCRIT A LA COLLA JOVE La gent del Serrallo coneix prou bé la dita del "peix gran que es menja al petit", però l'experiència ens ha ensenyat també a respectar i deixar viure als més menuts, si és que algun dia volem que arribin a ser grans.

fer castells en pau, conscients de les nostres possibilitats i orgullosos de l'esforç que fem -i que no és poc- per a mantenir amb dignitat el sostre assolit dels casells de set-i-mig. Ens seria molt fàcil -massa fàcilrespondre als insults amb la mateixa moneda, però des de la nostra senzillesa, amb arguments de pes que ens justifiquen, preferim l'elegància del silenci de qui no fa cas ni dels cants de sirena o dels afalacs empalagosos, ni de les crítiques pocasoltes.

A la mar del món casteller els Xiquets del Serrallo som una colla petita: això és ben cert; com ho són totes les colles que comencen amb uns mitjans molt minços, sense seu social estable i sense un local digne on assajar. A més, moltes de les colles que ara són grans, no fa pas massa temps que també eren petites, passaven per moments difícils i feina rai tenien per aixecar els seus primers castells de la gamma de set o set-i-mig.

Resumint i com deien a TV3 aquest estiu, nosaltres hem de fer la nostra, prescindint dels que no contents amb ells mateixos han de posar pals a les rodes dels altres.

No volem fer memòria i recordar dades històriques d'uns i altres, com tampoc voldríem establir comparances que per força haurien de resultar odioses per alguns.

Pit i amunt, Xiquets del Serrallo. Un casteller assenyat.

El nostre desig no és altre que el de

_

COLLA «XIQUETS DEL SERRALLO»

/*\ « Po

.)•

S O R T

E I G

~D~E~

N A D A L : \, , f

El portador juga la quantitat de CENT SEIXANTA pessetes en el

Núm. 13.583 del sorteig que se celebrarà a Madrid, el 22 de desembre de 1995 Donatiu: 200 Ptes Cad Tola

í££o

"Especialidad en platos marineros"

Y:

II1001

,.*»'"»^ « A,,-,

_..

^Lf^-r^mm

*

Tablado núm. i • Moil de Cusía

ESTACIÓ MARÍTIMA

Telèfon SOTÌ 23 21 GO «(MI í ARRACONA

\^


PINYA BLAVA.

E N T R E V I S T E S A LES CASTELLERES DE LA COLLA PREGUNTES: \

Quina és la valoració de la temporada?

2

Com creus que ajudarà a la colla el nou local?

3

Quines són les teves il • lusions de cara a 1 ' any que ve?

RESPOSTES: MONTSE LLAVERIA FÀBREGAS

M. LLUM SEGURA QUINTO

1.- Positiva, perquè s'ha recuperat el 5 de 7, un castell gairabé nou per a la nostra colla. 2.- Ajudarà a reunir-nos tots en un lloc més adient per a tota la colla. 3.- Com que avancem tan lentament: consolidar el 5/7 descarregar el 2/7 i si és possible, algun dia fer el 4/8.

1.- La temporada ha sigut boneta, però es podria millorar. 2.- En que vindrà més gent i a més, hi haurà un lloc per fer "xafardeig". 3.- El 3/8, 4/8 i el pilar de 6.

MÒNICA RENUNCIO

ANNA M. AGUILÓ ALVAREZ

1.- Molt bona, perquè he trobat que s'han polit els castells de la gama de 7. 2.- Crec que tan important es tenir un local com carregar els màxims castells intentais. 3.- A mi m'agradaria aconseguir descarregar el 2/7 i intentar carregar algun castell de 8.

1.- Molt bé. Es podrà superar però poc a poc anirem fent camí.. 2.- En tenir un lloc de reunió i, fins i tot si s'assaja al carrer, que passi algú i s'interessi per la colla. 3.- El 2/7, el 4/8 i el 3/7a, per sota. Però sobretot consolidar els castells d'aquest any.

NURI FORTUNY PALAU

ROSER INGLES BORT

1.- Es podria millorar, segur! 2.- Potser vindrà més gent a l'assaig hi haurà més caliu. 3.- Doncs castells de vuit i el pilar de 6.

1.- Ha sigut una bona temporada. 2.- En que hi haurà més gent, i serà un lloc per reunir a la colla. 3.- Descarregar el 2/7, fer el 3/8 i el 4/8.

R E V I S T A NÜM.

\líy


PINYA BLAVA. R

A

I,

L

O

PAVELLÓ DEL SERRALLO Un dels esdeveniments més remarcables al nostre estimat barri durant aquest any ha sigut, sese cap dubte, la inauguració del "Pavelló Poliesportiu Municipal del Serrallo". Aquest nou pavelló municipal ofereix a tot el barri serrallenc i en general a tota Tarragona, la possibilitat de practicar algún esport en recinte tancat o simplement de gaudir d'unes instalacions on s'hi podran veure partits i espectacles d'alt nivell.

El pavelló té una capacitat de 1.600 espectadors aproximadament i disposa d'una gran varietat de pistes esportives (bàsquet, futbol-sala, handbol i voleibol). A més ofereix uns bons serveis al públic com vestidors, servei de bar, sala-gimnàs, farmaciola, etc... Sense cap dubte, aquest pavelló contribueix a fer més gran encara el barri del Serrallo, i per això, els Xiquets del Serrallo, com a entitat activa del barri, no podien faltar el dia de la seva inauguració aixecant castells i pilars de

ELS CASTELLS I LA MURALLA DE TARRAGONA JOSEP MA. SABATÉ I BOSCH Els orígens dels c a s t e l l s històricament no han estat mai del tot esclarits. Entre les llegendes que envolten aquests orígens n'hi ha una relacionada amb la muralla de la ciutat que segurament haureu escoltat ja alguna vegada, però que com a curiositat entorn al fet casteller no crec que resulti endebades repetir-la un cop més. Temps era temps, quan pescadors i pagesos retornaven endarrerits del treball a les seves llars i es trobaven tots els portals de la muralla tancats, no tenien altra manera d'entrar dins la vila closa a no ser que escalessin la muralla tot enfilant-se uns damunt els altres en una mena de castell. Segons la mateixa tradició llegendària un grup de soldats tarragonins a la guerra d'Africà -una de les guerresferen servir les seves aptituds castelleres a l'hora d'ocupar una plaça emmurallada. Tot això són històries llegendàries més properes a aquells contes de la Tia Cuixa que fan de bon escoltar a la vora del foc en les llargues nits d'hivern, i nosaltres, com ja som més grandets i ja ens afaitem -si no ens deixem barba-, no estem ni per contes ni per històries; nosaltres estem per a fer castells que són una cosa molt sèria i van més enllà de les fioritures literàries. Si més no, m'agradaria que

amb ocasió d'alguna festa, i dins de les activitats de l'associació cultural -ara que ja tindrem un local quasi com Déu mana-, els "Xiquets del Serrallo", des de la canalla fins els més grans de la colla, féssim un tomb per la muralla de Tarragona -passeig arqueològic- a fi i efecte de veure aquella obra monumental que ens varen deixar els més antics avantpassats nostres, els quals potser serien aquells primers castellers de la llegenda. A la muralla, qualsevol dels seus paraments són un model pels nostres castells, però tal vegada les diferents torres ens ofereixen les imatges més significatives. Veiem-ne, sinó, l'anomenada Torre de l'Arquebisbe: a sota, les pedres ciclòpees poden r e f l e c t i r perfectament la nosta pinya; els baixos, amples d'espatlla, rabassuts i forts com una roca, no necessiten de l'estètica estilitzada d'altres castellers; són allí per aguantar i tots sabem que constitueixen la base del que s'enlaira amunt; allí baix no hi ha un tipus especial: tots són, poc més o menys, iguals i a la vegada diferents, talment com aquelles pedres de l'inici de la torre. À partir d'aquest primer pis comencen a veure ja carreus cada cop més ben tallats; les primeres filadades,

REVISTA NOM

^

potser per la companyia dels baixos i la pinya, conserven encara aquella tosquedat i primària naturalitat; són els segons i els terços. Però a mesura que el parament s'aixeca les pedres són més lleugeres, més fines; vistes d'arran de terra semblen més petites del que són, sobretot si les comparen amb les gruixudes pedres ciclòpees que tenim a prop. I si aquelles pedres s'aguanten fortes dalt de tot no és per altra cosa que per totes les pedres i carreus que, amb una miqueta d'imaginació, sembla que ens fa l'aleta. Algun dia, no massa llunyà, els castellers de Tarragona, ara que per qualsevol estrany esdeveniment aixequem els nostres castells amb motiu d'una primera pedra, la cloenda d'un congrés o la inauguració d'una fira, també hauriem d'apropar-nos a la muralla i allí, a la vora de la Torre de l'Arquebisbe, hauriem de retre homenatge a tots els nostres avantpassats que ens han lliurat el patrimoni de la nostra ciutat. Allí el x i p r e r ens donaria la benvinguda, el llaurer coronaria el triomf de la força, el valor, l'equilibri i el seny i l'estàtua del cèsar August testimoniaria la pau entre totes les colles, perquè nosaltres anem per la vida fent castells i sobrats de bona voluntat.


PINYA BLAVA. JA TENIM LOCAL! ü Els anys d'implacable insistència davant l'Alcalde, de recerca desesperada, o de mantenir l'ànim sense quan més d'una ja hagués plegat, per fi han obtingut la seva recompensa. Ja tenim local!! Per fi tenim local ! ! No és tan gran com el d'altres colles, ni té gimnàs, ni tans sols prou espai com per assajar tots plegats, però serà la nostra seu, la nostre llar, que ja és molt dir, perquè quan es passat uns quants anys sense un lloc propi on gaudir i compartir la teva afició amb la resta dels companys, valores més intensament el què suposa dir. Ja tenim local!!

parets, però caldrà convertir-les en una veritable llar amb caliu i tarannà casteller, caldrà que en tinguem cura i sapiguem estimar-la i respectar-la, sobretot caldrà aconseguir tots plegats, que ens sentim com a casa nostra. Aquests anys de penúries, d'anar d'aqui cap allà, de suor i llàgrimes resistent tot tipus d'embestides, inclus de gent que, podent ser solidària, han preferit el menyspreu i la indiferència, ens han endurit i enfortit encara que no en siguem plenament conscients. Si hem sobreviscut a aquests temps d i f í c i l s , i n c l u s millorant el nostre nivell casteller. Què no farem ara que tenim casa pròpia i no hem de demanar permis a ningú? Jo tinc fé en que. a poc que ens ho proposem, aconseguirem que aquells que ens miren per sobre l'espatlla ens respectin i ens considerin amb la dignitat, que per principi, mereix qualsevol persona.

T

"W»'«!

A la nostra llar li mancaran luxes, però tindrà un espai acollidor per a cada casteller. El bar i la sala social restaran a la planta baixa, i al segon pis hi haurà una habitació pels grallers, una altre pels joves i una tercera per la Junta i administració. A partir d'aquí tot dependrà de nosaltres, és a dir, tindrem

Felicitats

Muebles JE

castellers, ja t e n i m local!!

M

Zona Residencial Los Naranjos, Bloq. 1 (Tarragona) Tel. (977) 54 63 70 43006 TORREFORTA

MOf8US y nf IZADOS

CONfOKf Apodaca, 34 • Tel. (977) 23 20 08 43004 TARRAGONA 16, \y


I.

I-

PINYA BLAVA.

A

D

K

L

S

K

R

R

A

1.

I.

O

REVISTA GEO Aquesta humil revista castellerà vol felicitar a la Revista GEO pel seu reportatge "Nuestras Fiestas de Verano". Aquest article fou publicat el passat mes d'agost d'aquest any 1995. Primer cal donar les gràcies com a tarragonins que som. Orgullosos com estem de la nostra ciutat i de llurs Festes de Santa Tecla, sempre és important que s'en parli bé i que és compari amb d'altres festes t a n t o més conegudes de l'estat espanyol.

Nuestr

de verano

VtìmvttoMmi pwiliÄww&twteeösft

um«**»»

.;

Segon cal donar les gràcies com a castellers que som. Un element tradicional de Tarragona? Els Castells. Per què no? D'un temps ençà, els castells són un

esdeveniment inseparable i significatiu de la nostra Tarragona. I tercer cal donar les gràcies com membres de la colla Xiquets del Serrallo. Si es parla dels castells a Tarragona utilitzant una fotografia de la nostra colla arribant al balcó durant la Diada de la Mercè, nosaltres no podem estar més contents i agraïts. Potser sí què n'hi han d'altres de colles a Tarragona, però aquesta gent de la Revista GEO, s'adonà que les arribades del nostre pilar són espectaculars i emocionants. És per això què no arribem cada any? Segurament el cor dels serrallencs encara no està preparat per resistir tanta joia i emoció.

Foto: Re-vista GEO. N. 1O3 Agost 1995

17 Vy


c

o

g

PINYA BLAVA.

A

r

E

GALET

L'Ajuntament de Sabiñánigo, ens va dirigir un escrit sol·licitant-nos informació sobre el lloc on vam apendre a retrasmetre actuacions castelleres. Cal recordar, però, que el vocabulari emprat i l'emoció que hi va posar el nostre speaker, fou molt diferent a la que generalment usa l'Agustí Forner.

També cal esmentar, que hi ha una samarreta que comença a fer competència a la del "Machaca". És la samarreta de "Garruchero" que diuen que li van donar els legionaris. La revista ha posat en marxa un concurs fotogràfic amb un sol tema: "FER UNA FOTO AL RAULETE, EN EL PILAR CAMINANT, I QUE LA MÀ, NO LA TINGUI A LA BOCA DONANT UN PETÓ".

Ja ho diuen, ja, que "el Serrallo is different". D i n s la línia expansiva d'activitats que vol fer la colla, la que ha pres més força entre les dones, és la de fer una AutoEscola Colla Serrallo. En la foto poden veure els futurs Carlos Saiz i el Moya. Cal afegir, també que pròximament, la "Patxitxa" serà anomenada conductora de l'any, i que l'any que ve, portarà els autobusos en els desplaçaments. Rosita Shumaher, ànim!! al final et treuràs el carnet.

El premi, és un viatge a Sabiñánigo acompanyats d'uns guies molt especials... Per a més informació, dirigir-se a Paquito. Estudis recents demostren que a la Colla Xiquets del Serrallo, al darrer assaig abans de tirar el 5 de 7, es produeixen una sèrie de perturbacions emocionals en els castellers, que fan que l'ambient sigui diferent i sembla que això és f a v o r a b l e per als castellers.

éfp

Hem re-but milers de cartes del partit rosa donant-nos mostres de suport. El motiu, és la samarreta que portava el "Machaca" el dia del pilar caminant.

Recordeu, sinó, el darrer assaig abans de carregar el primer 5 de 7 (per a més informació preguntar al Papeleta) i el darrer assaig abans de descarregar el primer 5 de 7 de la nostra història (per a més informació, preguntar al Paquito i al Ricard).

Un prestigiós modista ens ha dit, que la combinació del blau mari amb el fúcsia, és la nova moda a París. "Machaca", tu sempre a la moda, eh noi!!!.

.i ^i^r


PINYA BLAVA. R

K

A

>*^*

>t.

,

"Xu/

....

I.


PINYA BLAVA.

DISCO***** pui j

* *

CLORO *

^

*

*

* * * * * * *

* * * * * * * * * * *

* *.

C/SOLER 24*TGN. *

*

*

*

^ *

*

'

fea *

*

*

*

*

* *

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

PEU SEMPRE COLLA XIQIJETS DEL SERRALLO

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

DISCO***** piJB

CLORO

C/SOLER 24*TGN.

ELS DIVENDRES * 2 X 1 |)i: 12 A i MT.

*

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * ^r