Page 1

БРОЈ

1

2014

ИНФОРМАТОР БИЗНИС ОГЛАСНИК

Дводневен семинар на кој може да се усовршите во областа на управувањето со финансии и покрај тоа што не сте економист

„ФИНАНСИИ ЗА НЕФИНАНСИЕРИ” 12-13 јуни 2014 година, 10:00-16:00 часот Стопанска комора на Македонија, сала 1 на 5-ти кат

Предавач: Александар Василски, експерт за финансии и основачот на Центарот за консалтинг и едукации „Валор“ од Белград.

Пријавување до 6 јуни 2014 година.

ЈАВЕТЕ СЕ ВЕДНАШ! ВЕ ОЧЕКУВАМЕ! Пополнете го пријавниот лист што може да се преземе од веб-порталот: www.mchamber.mk

ТОП 5 ПОНУДИ

TR00000037880

Компанија од Турција бара партнери за соработка во Република Македонија за лон доработка на женска конфекција. Производството може да се подели помеѓу повеке компании бидејки се работи за големи количини (200.000 до 1.000.000 парчиња месечно во зависност од видот на производот.

GR00000039733

HR00000037779

Компанија од Грција заинтересирана е за соработка со текстилни фабрики во Република Македонија кои изработуваат чипка и чаршави за маса.

Компанија од Хрватска заинтересирана е за партнер во Република Македонија во текстилната индустрија за производство на долна облека.

TR00000039125

DE00000039005

Компанија од Турција заинтересирана е за задничко вложување во производство на конзервиран зеленчук во Република Македонија.

Компанија од Германија заинтересирана е да соработува со компании во Република Македонија во областа на рециклирање на стакло.

ОГЛАСУВАЈТЕ ВО „БИЗНИС ОГЛАСНИК“ НА СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА

НАЈБРЗO, НАЈЕДНОСТАВНО И НАЈСИГУРНО ДО ДЕЛОВЕН ПАРТНЕР!

Вистинскиот огласник за Вашиот бизнис bsi.

ISO 9001

Quality Management

СТОПАНСКА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА FS 549642

Osnovana 1922

ECONOMIC CHAMBER OF MACEDONIA Founded 1922


ПОНУДА–ПОБАРУВАЧКА

ИСПРАТЕ ЈА ВАШАТА ПОНУДА ИЛИ ПОБАРУВАЧКА И СТАНЕТЕ ДЕЛ ОД БОГАТАТА БАЗА ВО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА! ВАШИОТ ДЕЛОВЕН СИГНАЛ СТИГНУВА ДО ДЕЛОВНИТЕ АСОЦИЈАЦИИ И

WWW.MCHAMBER.MK

НИВНИТЕ ЧЛЕНКИ – КОМПАНИИ ВО РЕГИОНОТ, ЕВРОПА И СВЕТОТ! ИЗРАЗЕТЕ ЖЕЛБА ДА ГО ПРОШИРИТЕ ВАШИОТ БИЗНИС – СЕ` ДРУГО Е НАША ОБВРСКА! ЈАВЕТЕ СЕ: Контакт: Мирјана Коцева Тел.: (++389) 23244-035 Факс: (++389) 23244-088 Mirjana@mchamber.mk

ИНФОРМАТОР БИЗНИС ОГЛАСНИК Издание за унапредување на Вашиот бизнис

HR00000037779 Компанија од Хрватска заинтересирана е за партнер во Република Македонија во текстилната индустрија за производство на долна облека

HR00000036922 Компанија од Хрватска бара да увезува грав во суво зрно (шарен,бел и зелен) и свеж лук во пакување од Република Македонија

GR00000039736 Компанија од Грција бара да соработува со производители на пастеризирано млеко и млечни производи во Република Македонија за пласман во Грциja

TR00000037880 Компанија од Турција бара партнери за соработка во Република Македонија за лон доработка на женска конфекција. Производството може да се подели помеѓу повеке компании бидејки се работи за големи количини (200.000 до 1.000.000 парчиња месечно во зависност од видот на производот

GR00000039733 Компанија од Грција заинтересирана е за соработка со текстилни фабрики во Република Македонија кои изработуваат чипка и чаршави за RO00000036901 маса Романска компанија е заинтересирана за идна

2


ПОНУДА–ПОБАРУВАЧКА соработка со македонски компании кои работат на полето на електричната енергија (производство, транспорт , дистрибуција ) и друго

овие брендови во Република Македонија

GR00000037890 Компанија од Грција заинтересирана е да соработува GR00000036404 со компании во Република Компанија од Грција бара Македонија кои се занимаваат соработка со македонски фирми со монтирање на лифтови и во областа на рециклажа на елеватори пластика GR00000039145 DE00000038060 Компанија од Грција бара Компанија од Германија бара соработка со компании во партнери за соработка во Република Македонија кои Република Македонија во произведуваат бојлери и областа на соларна енергија материјали -суровини за нивна изработка метални и лимени LT00000039724 делови Компанија од Литванија заинтересирана е за соработка DE00000039005 во областа на соларна енергија Компанија од Германија во Република Македонија заинтересирана е да соработува со компании во Република GR00000038284 Македонија во областа на Компанија од Грција бара рециклирање на стакло соработка со компании од Република Македонија кои TR00000039125 се занимаваат со управување Компанија од Турција и користење на користена/ заинтересирана е за задничко употребена индустриска вложување во производство амбалажа (пластични контејнери, на конзервиран зеленчук во дрвени палети и пластични Република Македонија буриња)

ИСПРАТЕ ЈА ВАШАТА ПОНУДА ИЛИ ПОБАРУВАЧКА И СТАНЕТЕ ДЕЛ ОД БОГАТАТА БАЗА ВО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА! ВАШИОТ ДЕЛОВЕН СИГНАЛ СТИГНУВА ДО ДЕЛОВНИТЕ АСОЦИЈАЦИИ И НИВНИТЕ ЧЛЕНКИ – КОМПАНИИ ВО РЕГИОНОТ, ЕВРОПА И СВЕТОТ! ИЗРАЗЕТЕ ЖЕЛБА ДА ГО ПРОШИРИТЕ ВАШИОТ БИЗНИС – СЕ` ДРУГО Е НАША ОБВРСКА! ЈАВЕТЕ СЕ: Контакт: Мирјана Коцева Тел.: (++389) 23244-035 Факс: (++389) 23244-088 Mirjana@mchamber.mk

GR00000039705 Трговец од Грција заинтереиран е увезува кафе од марката Lavazza,Molinari и Illy преку компании кои се увозници на 3

ИНФОРМАТОР БИЗНИС ОГЛАСНИК Издание за унапредување на Вашиот бизнис


ПРАВЕТЕ БИЗНИС СО ЕВРОПА ЕВРОПСКИТЕ МАЛИ И СРЕДНИ БИЗНИСИ НА ДЛАНКА! ДЕЛОВНИ ПАРТНЕРИ, ТЕХНОЛОГИИ, ЗНАЕЊЕ! ВАШИТЕ ПРЕТПРИЕМНИЧКИ ИДЕИ РЕАЛИЗИРАЈТЕ ГИ СО НАША ПОМОШ!

Контакт: Огнен Гаревски Тел. (++389) 23244040 Факс: (++389) 23244088 ognen@mchamber.mk www.facebook.com/chamber.mk

ИНФОРМАТОР БИЗНИС ОГЛАСНИК Издание за унапредување на Вашиот бизнис

BOBGMSK4S5K4SSK

Компанија од Бугарија специјализрана за производство на мултифункционален мобилен уред за луѓе и домашни миленици бара компании заинтересирани за увоз и дистрибуција на ваков вид производи. Уредот е наменет за: рудари, пожарникари, градежни работници и луѓе кои работат под опасни услови со цел за нивно полесно лоцирање во случај на несреќи.

BOBEMSK4S4SMSSK

Белгиска компанија специјализирана за дизајн и производство на широк асортиман на луксузен накит бара агенти и дистрибутери за своите производи.

BOROMSK4S4M5SSK

Компанија од Романија специјализирана за производство на мелнички производи и тестенини бара агенти и дистрибутери за своите производи.

MSKMSMS9S59

Компанија од Италија специјализирана за производство на типични сицилијански прехранбени производи бара агенти и дистрибутери за своите производи. Нивната производна линија вклучува производи како што се: кисели краставички, масло, песто, тестенини, мед, џем, слатко, зачини и друго.

MSKKS6M7SS8

Компанија од Шпанија специјализирана за конзервирање на риба и морски плодови бара агенти и дистрибутери за своите производи.

BRUKMSK4S4K5SS3

Англиска компанија специјализирана за производство на иновативна крема за лице направена на база на етерични масла бара агенти и дистрибутери за своите производи.

BOITMSK4S4K7SSM

Компанија од Италија специјализирана за производство и дистрибуција на замрзнати и суви тестенини бара агенти и дистрибутери за своите производи.

BRPLMSK4S4K4SSK

Компанија од Романија специјализирана за производство на хемикалии и вештачки ѓубрива бара партнери за заеднички вложувања и реципрочно производство.

BOHUMSK4S4K5SSK

Компанија од Унгарија специјализирана за производство на чоколадизирано сушено овошје бара агенти и дистрибутери за своите производи.

BOROMSK4SMS3SSM

Компанија од Романија специјализирана за дизајн и производство на воени и работнички униформи бара агенти и дистрибутери за своите производи.

MSK3S43SS34

Компанија од Полска специјализирана за производство на душеци за деца и за возрасни бара дистрибутери за своите производи.

BOTRMSK3KSKSSSK

Компанија од Турција специјализирана за производство на пластични и метални делови наменети за автомобилската индустрија бара агенти и дистрибутери за своите производи.

4


ОБЈАВА НА ЈАВНИ ОГЛАСИ ЗА НАБАВКИ ОД СТРАНА НА СТРАНСКИТЕ ИНВЕСТИТОРИ Почитувани, Почнувајќи од наредниот број на „ИНФОРМАТОР – БИЗНИС ОГЛАСНИК“ во издание на Стопанската комора на Македонија, сите компании со странски капитал во земјава (членките на Советот на странски инвеститори), бесплатно ќе можат да ги огласуваат своите барање во рубриката ПОНУДА-ПОБАРУВАЧКА. Во ваа рубрика странски компании ќе имаат можност да објават секаков вид на набавка на производи и услуги исклучиво од страна на домашните компании. Целта на новата услуга е да се промовира и да се унапреди соработката меѓу странските инвеститори и домашните компании, како и да се олесни пристапот на македонските компании кон глобалниот синџир на набавки. За повеќе информации, ве молиме да ја посетите интернет-страната на Советот на странски инвеститори при Стопанската комора на Македонија www.fic.mk или контактирајте не`. М-р Снежана Камиловска Тел.: 02 3244-061 Snezana@mchamber.mk

Совет на Странски Инвеститори

Влатко Стојановски Тел.: 02 3244-004 Vlatko@mchamber.mk

ANNOUNCEMENT FOR PUBLISHING PUBLIC PROCUREMENTS BY THE FOREIGN INVESTORS IN MACEDONIA Respected, Starting from the next edition of the monthly publication NEWSLETTER, companies with foreign capital in the country (members of the Council of foreign investors free of charge) will be able to advertise their public procurements in the сецтион SUPPLY-DEMAND.

Foreign Investors Councul

This service will enable foreign companies to publish any type of procurement of products and services exclusively provided by domestic companies. The aim of the new service is to promote and enhance cooperation between foreign investors and domestic companies and to facilitate access of Macedonian companies to the global supply chains. For more information and publish of the announcements please visit the website of the Foreign Investors Council within the Economic Chamber of Macedonia www.fic.mk or contact us at: Snezana Kamilovska LL.M Tel 3244-061 Snezana@mchamber.mk

Vlatko Stojanovski Tel 3244-004 Vlatko@mchamber.mk


МЕЃУНАРОДНИ ТЕНДЕРИ

* Ви олеснуваме да учествувате на меѓународни тендери * Обезбедете поголемо користење на Вашите капацитети * Тестирајте ја Вашата конкуретност во меѓународен натпревар и остварете сигурен профит!

Контакт: Огнен Гаревски Тел: ++ 389 2 3244040 Факс:++ 389 2 3244088 ognen@mchamber.mk www.facebook.com/ chamber.mk

ИНФОРМАТОР БИЗНИС ОГЛАСНИК Издание за унапредување на Вашиот бизнис

Назив на тендерот Република Србија, Белград: Софтверски пакети и информациски системи Serbia-Belgrade: Software package and information systems Име на организација Ministry of Interior of the Republic of Serbia Главни активности Животна средина Најбитен критериум Најниска цена Датум на објава 14 мај 2014 година Тендерот се однесува на Софтверски пакети и информациски системи ИТ-услуги: консалтинг, софтвер и интернет Компјутерска опрема и потрошни материјали Услуги Контакт и допопнителни информации Ministry of Interior of the Republic of Serbia • Serbia Belgrade, Blvd. Mihajla Pupina 2 11 070 Novi Beograd info@mup.gov.rs +381 11 312 0741 +381 11 312 0739 +381 11 312 9939 Назив на тендерот Република Бугарија - Пловдив: Архитектонски работи, градежништво и испекциски услуги Bulgaria-Plovdiv: Architectural, construction, engineering and inspection services Име на организација „EVN Balgariya Elektrorazpredelenie“ EAD Главни активности Електрична енергија Најбитен критериум Најниска цена Датум на објава 16 мај 2014 година Тендерот се однесува на Архитектонски работи Инспекциски услуги Градежништво

6

Контакт и допопнителни информации For the attention of: Nikola Stoychev Contact: koordinatsiya „Vanshni organizatsii“ „EVN Balgariya Elektrorazpredelenie“ EAD ul. „Hristo G. Danov“ No. 37 Plovdiv 4000 BULGARIA Tel: +359 882834181 Назив на тендерот Република Бугарија - Софија: Услуги за проектен менаџмент Bulgaria-Sofia: Project-management services Име на организација Darzhavno predpriyatie „Pristanishtna infrastruktura“ Главни активности Пристанишни работи Најбитен критериум Најниска цена Датум на објава 16 мај 2014 година Тендерот се однесува на Пристанишни работи што не се поврзани со градежни работи Контакт и дополнителни инфомрации For the attention of: Petya Gegova Contact: direktsiya „Upravlenie na proekti” Darzhavno predpriyatie „Pristanishtna infrastruktura“ bul. „Shipchenski prohod“ No. 69 Sofiya 1574 BULGARIA Tel: +359 28079999 / 28079944 Fax: +359 28079966 Internet address(es): General address of the contracting entity: http://www.bgports.bg Назив на тендерот Грција – Атина: Електромотори, генератори и трансформатори Име на организација Dimosia Epicheirisi Ilektrismoy AE/Dieythynsi


МЕЃУНАРОДНИ ТЕНДЕРИ

Meleton kai Anaptyxis Orycheion Главни активности / Најбитен критериум Најниска цена Датум на објава / Краен рок за аплицирање 16 мај 2014 година / 1 јули 2014 година, 09:30 часот Тендерот се однесува на Електромотори, генератори и трансформатори Електрични централи Делови за машини за рударство и каменоломи Контакт/допопнителни информации For the attention of: Georgios Milios, Charalampos Roytopoylos Contact: Dieythynsi Meleton kai Anaptyxis Orycheion, Lenorman 195 kai Amfiaraoy, 104 42 Athina Dimosia Epicheirisi Ilektrismoy AE/Dieythynsi Meleton kai Anaptyxis Orycheion Lenorman 195 kai Amfiaraoy Athina 104 42 GREECE Tel: +30 2105109490/2105109485 Fax: +30 2105109494 Назив на тендерот Словенија Кршко: Поправка и услуги за одржување Slovenia-Krško: Repair and maintenance services Име на организација NEK d.o.o. Главни активности Електрична енергија Најбитен критериум Најниска цена Датум на објава / Краен рок за аплицирање 16 мај 2014 година / 17 јуни 2014 година, 09:00 часот Тендерот се однесува на

7

Поправка и услуги за одржување на машини и лифтови Контакт /допопнителни информации For the attention of: Andrijana Škvorc Contact: Nabava NEK d.o.o. Vrbina 12 Krško 8270 SLOVENIA Email: andrijana.skvorc@nek.si Tel: +386 74802736 Fax: +386 74921528 Назив на тендерот Република Србија – Нови Сад: Изградба на патишта Serbia-Novi Sad: Road construction works Име на организација PE Urban and Spatial Planning Institute of Vojvodina Главни активности / Најбитен критериум Најниска цена Краен рок за аплицирање 3.5.2014 година /30 јуни 2014 година, 10:00 часот Тендерот се однесува на Изградба на патишта Контакт 1) Name, addresses and contact point(s) For the attention of: Tamara Zelenović Vasiljević Contact: PE Urban and Spatial Planning Institute of Vojvodina PE Urban and Spatial Planning Institute of Vojvodina 6 / III Železnička Novi Sad 21000 SERBIA Email: ducklingster@gmail.com Fax: +381 21529444 Internet address(es): General address of the contracting authority: http://zavurbvo.rs

* Ви олеснуваме да учествувате на меѓународни тендери * Обезбедете поголемо користење на Вашите капацитети * Тестирајте ја Вашата конкуретност во меѓународен натпревар и остварете сигурен профит!

Контакт: Огнен Гаревски Тел: ++ 389 2 3244040 Факс:++ 389 2 3244088 ognen@mchamber.mk www.facebook.com/ chamber.mk

ИНФОРМАТОР БИЗНИС ОГЛАСНИК Издание за унапредување на Вашиот бизнис


БИЗНИС ЦЕНТАР ЗА ТРЕНИНГ И ОБУКА BUSSINES CENTER FOR TRAINING AND EDUCATION

bsi.

ISO 9001

Quality Management

FS 549642

  

 

 

rɵʗʠʢʗʤʣʜʚʠʤʖʗʝʠʖʠʒʥʜʑʤʑʣʗʠʖʓʚʓʑʓʠ ʡʠʣʗʒʟʠʠʡʢʗʞʗʟʚʡʢʠʣʤʠʢʚʚʓʠʢʑʞʜʚʤʗʟʑ ɴʤʠʡʑʟʣʜʑʜʠʞʠʢʑʟʑɯʑʜʗʖʠʟʚʹʑ rɲʢʑʜʤʚʩʟʑʤʑʟʑʣʤʑʓʑʣʗʠʖʓʚʓʑʓʠʣʠʢʑʒʠʤʜʑ ʣʠʢʗʟʠʞʚʢʑʟʚʞʑʜʗʖʠʟʣʜʚʜʠʞʡʑʟʚʚʓʠ ʙʑʓʚʣʟʠʣʤʠʖʡʠʟʥʖʗʟʑʤʑʣʤʢʥʜʑ tʇʛʚʤʗʞʘʖʧʛʦʨʞʪʞʠʖʨʥʦʞʝʣʖʨʤʚ Министерството за образование и наука на Република Македонија и Агенцијата за вработување на Република Македонија. rɱʒʥʜʑʤʑʤʢʑʗʠʜʠʝʥʤʢʚʞʗʣʗʨʚ ʠʖʡʠʟʗʖʗʝʟʚʜ ʖʠʡʗʤʠʜ rɲʢʗʖʑʓʑʻʑʤʑʚʡʢʑʜʣʑʤʑʣʗʠʖʓʚʓʑʑʤʡʠ ʖʠʔʠʓʠʢʣʠʥʩʗʣʟʚʨʚʤʗ rɳʑʒʠʤʑʓʠʔʢʥʡʚʠʖʖʠʞʑʜʣʚʞʥʞʥʩʗʣʟʚʨʚ ɪʑʡʠʓʗʽʗʚʟʦʠʢʞʑʨʚʚ ɯʢɣʠʢʚʣɵʢʚʞʩʗʓ ɵʗʝ ɯʠʒ CPSJT!NDIBNCFSNL

ɴʚʞʠʟʑɳʚʣʤʠʣʜʑ ɵʗʝ TJNPOB!NDIBNCFSNL

ɴʤʠʡʑʟʣʜʑʜʠʞʠʢʑʟʑɯʑʜʗʖʠʟʚʹʑ ʥʝtɧʚʞʚʤʢʚʗɺʥʡʠʓʣʜʚi ɴʜʠʡʹʗ ʤʗʝ  ʦʑʜʣ 

Модули на доживотно учење Акредитирани програми од Министерството за образование и наука на Република Македонија Акредитирани програми кои можете да ги следите:

Готвач во угостителски објект Келнер - гастроном Гипсер – монтер Фасадер Аргон заварувач


ЕДУКАЦИЈА Еднодневен семинар: „УЛОГАТА НА САНИТАРНАТА И ЗДРАВСТВЕНАТА ИНСПЕКЦИЈА, ПРЕВЕНТИВНИ МЕРКИ И ПРЕДИЗВИЦИ, БЕЗБЕДНОСТ НА ПРОИЗВОДИ ПРИ УВОЗ“ 30.5.2014 година , 10:00-16:00 часот Стопанска комора на Македонија, сала 1 на 5-ти кат

ПРОГРАМА

4. Одговорни лица во постапката на вршење на надзорот.

ЗАКОН ЗА САНИТАРНАТА И ЗДРАВСТВЕНАТА ИНСПЕКЦИЈА И ЗАКОН ЗА ЗДРАВСТВЕНАТА ЗАШТИТА

VII. УЛОГАТА НА ЛОКАЛНАТА УПРАВА ВО ОДНОС НА ЗДРАВЈЕТО

I. ЗАКОН ЗА САНИТАРНАТА И ЗДРАВСТВЕНАТА ИНСПЕКЦИЈА

VIII. ПРЕКРШОЧНИ ОДРЕДБИ IX. Заклучоци

II. ЗАКОН ЗА ЗДРАВСТВЕНАТА ЗАШТИТА 1. Вовед; 2. Општи одредби; 3. Предмет на законите; 4. Значење на изрази употребени во овие закони; 5. Инспекциската контрола на здравствената безбедност на производите при увоз. III. САНИТАРЕН И ЗДРАВСТВЕН ИНСПЕКТОРАТ 1. Организација; 2. Делокруг на работа на Инспекторатот; 3. Права и должности на функционерот кој раководи со Инспекторатот.

Предавачи: - д-р Ѓевгес Шаќири, директор на Државната санитарна здравствена инспекција; - д-р Вера Менковска; - д-р Љубица Гиачо; - д-р Оливера Стојковска; - д-р Весна Николовска Димитровска и - Марина Здравева.

IV. НАЧИН И ПОСТАПКА ЗА ВРШЕЊЕ НА ИНСПЕКЦИСКИ НАДЗОР 1. Редовен инспекциски надзор; 2. Вонреден инспекциски надзор; 3. Контролен инспекциски надзор. V. ПОСЕБНИ ДЕЈСТВИЈА ВО ИНСПЕКЦИСКАТА ПОСТАПКА НА ЗДРАВСТВЕНИТЕ УСЛУГИ 1. Обврски на инспекторот; 2. Овластувања на инспекторот; 3. Права и обврски за отстранување на неправилностите; 4. Известување на надлежниот орган. VI. ПРАВА И ОБВРСКИ НА СУБЈЕКТОТ НА НАДЗОРОТ 1. Општа обврска на субјектот на надзорот; 2. Обврска на субјектот на надзорот во постапката на инспекцискиот надзор; 3. Права на субјектот на надзорот во постапката на инспекциски надзор;

Сите учесници на семинарот ќе добијат соодветен работен материјал и сертификат за учество. Контакт: М-р Анита Митревска Тел:++ 389 2 3244057 Факс:++ 389 2 3244088 Контакт центар : (02) 15015 E-адреса:anita@mchamber.mk Контакт: Елизабета Андриевска-Ефтимова Тел:++ 389 2 3244074 Факс:++ 389 2 3244088 Контакт центар : (02) 15015 E-адреса:beti@mchamber.mk

9

ИНФОРМАТОР БИЗНИС ОГЛАСНИК Издание за унапредување на Вашиот бизнис


ВОДЕЊЕТО БИЗНИС БАРА ЗНАЕЊЕ! БИДЕТЕ ВО ТЕК СО СИТЕ СЛУЧУВАЊА ВО ЕКОНОМИЈАТА! ЗАПОЗНАЈТЕ СЕ СО НОВИТЕ ПРОПИСИ И ЗАКОНСКИ РЕШЕНИЈА ВО МАКЕДОНИЈА! УЧЕСТВУВАЈТЕ НА СЕМИНАРИТЕ И ТРЕНИНЗИТЕ ВО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА!

Call Центар : (02) 15015

Семинар: ЗАКОН ЗА ЈАВНИ НАБАВКИ „ЗАПОЗНАВАЊЕ СО НАЈНОВИТЕ ИЗМЕНИ И ДОПОЛНУВАЊА НА ЗАКОНОТ ЗА ЈАВНИ НАБАВКИ КОИ ЌЕ СЕ ПРИМЕНУВААТ ОД 1 МАЈ 2014 ГОДИНА И НАСОКИ ЗА НИВНА ПРАВИЛНА ПРИМЕНА“

(„Службен весник на РМ“, бр.148/13, 28/14 и 43/14) 4 јуни 2014 година, 10:00- 16:00 часот Стопанска комора на Македонија, сала 4 на V кат

Изминатиов период влегоа во сила повеќе измени и дополнувања на Законот за јавни набавки („Сл. весник на РМ“,148/13, 28/14 и 43/14), коишто се однесуваат на воведување на уште една согласност која ќе ја издава Советот при спроведување на постапката со преговарање за дополнителни работи, се воведува забрана за тенденциозно испуштање на позиции од предмерот, новини кај способноста за вршење професионална дејност, поддршка од друг субјект и др. Покрај со овие измени, учесниците ќе можат да се запознаат и со најновите измени и дополнувања што ќе стапат на сила од 1 мај 2014 година во делот на потребните согласности кои треба да се обезбедат од Советот за јавни набавки, задолжително објавување во „Службен весник на ЕУ“ (ТЕД) на огласи каде предмет на набавка се стоки над 50.000 евра во денарска противредност и над 200.000 евра за набавка на работи. На семинарот посебен осврт ќе се даде на што да внимаваат понудувачите и како измените ќе се рефлектираат при изготвување на понудите и учество во постапките за јавни набавки. Остануваат и измените како што се задолжително доставување на изјава за независна понуда, начин на поднесување конечна цена, профил на економски оператор, начин на настап на група понудувачи, задолжително објавување на проценетата вредност и тендерска документација, нови исклучоци од примена на Законот и слично. Поради наведените причини, Стопанската комора на Македонија организира еднодневен семинар на тема: „ЗАПОЗНАВАЊЕ СО НАЈНОВИТЕ ИЗМЕНИ И ДОПОЛНУВАЊА НА ЗАКОНОТ ЗА ЈАВНИ НАБАВКИ КОИ ЌЕ СЕ ПРИМЕНУВААТ ОД 1 МАЈ 2014 ГОДИНА И НАСОКИ ЗА НИВНА ПРАВИЛНА ПРИМЕНА“ („Сл. весник на РМ“, бр.148/13, 28/14 и 43/14). Семинарот ќе се реализира на 4 јуни 2014 година (среда), од 10:00-16:00 часот, во Стопанската комора на Македонија, сала 4 на V кат. Целта на семинарот е учесниците кои се јавуваат и како економски оператори и како договорени страни да ги осознаат новините во јавните набавки, а ќе имаат можност да научат како правилно да изготват документација за објавување на тендер и за аплицирање со оглед на фактот дека во изминатиов месец беа објавени голем број тендери. Содржина на актуелни теми: • Воведување на Советот при спроведување на постапка и потребни согласности; • Забрана за тенденциозно испуштање на позиции од предмерот; • Новини кај способноста за вршење професионална дејност; • Поддршка од друг субјект; • Начинот на настап на група понудувачи; • Новите исклучоци од примена на Законот и поврзани договорни органи; • Задолжително објавување на проценетата вредност и тендерската документација; • Задолжително доставување изјава за независна понуда; • Начин на поднесување конечна цена; • Согласности кои ќе треба да се обезбедат пред отпочнување на постапката; • Новини кај техничкиот дијалог и негативните референци; • Правила при набавка на софтверски решенија и лекови; • Кои се вашите права во постапката? • Новини во жалбената постапка; • Други прашања од интерес на учесниците.

ИНФОРМАТОР БИЗНИС ОГЛАСНИК Издание за унапредување на Вашиот бизнис

10


ПРОГРАМА: • Последни новини во системот на јавни набавки кои ќе се применуваат од 1 мај 2014 година; • Поднесување конечна цена; • Насоки за подготовка на понудите; • Новини кај технички дијалог и негативни референци; • Достапност на податоци и информации преку ЕСЈН; • Електронски систем за јавни набавки и е-аукции; • Жалбена постапка. Обучувачите се експерти од Бирото за јавни набавки. За сите учесници на семинарот ќе биде обезбедено: - работен материјал; - ручeк и освежување; - сертификат за присуство на семинарот.

Сите заинтересирани учесници за овој семинар можат да се пријават најдоцна до 30 мај 2014 година. Контакт: Елизабета Андриевска-Ефтимова Тел: ++ 389 2 3244074 Факс:++ 389 2 3244088 E-адреса: beti@mchamber.mk

11

Контакт: М-р Анита Митревска Тел: ++ 389 2 3244057 Факс:++ 389 2 3244088 E-адреса: anita@mchamber.mk

ИНФОРМАТОР БИЗНИС ОГЛАСНИК Издание за унапредување на Вашиот бизнис


ВОДЕЊЕТО БИЗНИС БАРА ЗНАЕЊЕ! БИДЕТЕ ВО ТЕК СО СИТЕ СЛУЧУВАЊА ВО ЕКОНОМИЈАТА! ЗАПОЗНАЈТЕ СЕ СО НОВИТЕ ПРОПИСИ И ЗАКОНСКИ РЕШЕНИЈА ВО МАКЕДОНИЈА! УЧЕСТВУВАЈТЕ НА СЕМИНАРИТЕ И ТРЕНИНЗИТЕ ВО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА!

Call Центар : (02) 15015

Семинар: ЗАКОНОТ ЗА ЗАШТИТА И СПАСУВАЊЕ (ПЛАНСКИТЕ ДОКУМЕНТИ ОД ОБЛАСТА НА ЗАШТИТАТА И СПАСУВАЊЕТО КАКО ЗАДОЛЖИТЕЛНА ОБВРСКА ЗА ТРГОВСКИТЕ ДРУШТВА И ПРЕДМЕТ НА ИНСПЕКЦИСКИОТ НАДЗОР – „Службен весник на РМ“, бр. 93/12) - КОНТРОЛНИ АКТИВНОСТИ НА ДИРЕКЦИЈАТА ЗА ЗАШТИТА И СПАСУВАЊЕ - (НАДЗОР) ВО ПРАВНИТЕ ЛИЦА 11.6.2014 година (среда), 9:00 – 16:00 часот Стопанска комора на Македонија, сала 1 на V кат

ПРОГРАМА: I ДЕЛ 1. Предмет на инспекцискиот надзор; 2. Цели и задачи на надзорот (планирани ефекти за компаниите во РМ); II ДЕЛ 1. Подготвеност на компанијата за изработка на плански документи од областа на заштита и спасување согласно законската и подзаконска регулатива.

поранешен директор за безбедност на аеродромот „Александар Велики“ - Скопје; консултант за безбедност. За сите учесници на семинарот ќе биде обезбедено: - работен материјал; - ручeк и освежување; - сертификат за присуство на семинарот.

Пријавување до: 9.6.2014 година.

Аплицирај електронски / on-line направена на www.mchamber.mk

На семинарот ќе биде работилница за одредени членови од Законот. ПРЕДАВАЧИ: - м-р Живко Гацоски, републички инспектор во Дирекцијата за заштита и спасување. Тој е поранешен помошник министер во Министерството за внатрешни работи, докторант на Институтот за општествени и безбедносни науки и - д-р Зоран Доревски, консултант за безбедност. Тој е поранешен началник во Министерството за внатрешни работи; ИНФОРМАТОР БИЗНИС ОГЛАСНИК Издание за унапредување на Вашиот бизнис

12

Контакт: Елизабета АндриевскаЕфтимова Тел: ++ 389 2 3244074 Факс:++ 389 2 3244088 Контакт центар : (02) 15015 E-адреса: beti@mchamber.mk Контакт: Анита Митревска Тел: ++ 389 2 3244057 Факс:++ 389 2 3244088 Контакт центар: (02) 15015 E-адреса: anita@mchamber.mk


Дводневен семинар на кој може да се усовршите во областа на управувањето со финансии и покрај тоа што не сте економист

„ФИНАНСИИ ЗА НЕФИНАНСИЕРИ” 12-13 јуни 2014 година, 10:00-16:00 часот Стопанска комора на Македонија, сала 1 на 5-ти кат

Разбирањето на финансиските извештаи отвора потполно нова перспектива во секојдневното работење. Преку осознавањето на финансиските извештаи учесниците ќе бидат во можност да го разберат работењето на претпријатието кое е предмет на нивното интересирање. Семинарот е мотивирачки дизајниран и ќе го поттикне натамошниот развој на учесниците, а воедно ќе им се овозможи усовршување во областа на управувањето со финансии. На семинарот на транспарентен и едноставен начин учесниците кои не се економисти полесно ќе можат да се приближат до светот на финансиските анализи. Семинарот се состои од голем број практични примери низ кои теоретското знаење едноставно ќе се имплементира во реални примери. Целта на семинарот е учесниците да се стекнат со основни финансиски вештини за да можат полесно да ги разберат и да ги анализираат финансиските извештаи во претпријатието што ќе им помогне полесно да ги согледаат досегашните модели на финансиското работење во претпријатието и ќе научат како да применуваат нови и поедноставни модели на анализа на финансиските извештаи како за сопственото работење, така и за своите клиенти и бизниспартнери.

Предавач: Александар Василски, експерт за финансии и основачот на Центарот за консалтинг и едукации „Валор“ од Белград. Дипломирал во 2004 година на Факултетот Grenoble Graduate Schoole во Брисел. Во банкарскиот сектор поминал 8 успешни години, работејќи во Raiffeisen banк и Erstе bank.

Пријавување до 6 јуни 2014 година. Аплицирај електронски / on-line на www.mchamber.mk

ПРОГРАМА: МОДУЛ 1 – Основни финансиски извештаи • Билансна состојба; • Биланс на успехот; • Извештај за парични текови.

Контакт: Елизабета Андриевска-Ефтимова Тел: ++ 389 2 3244074 Факс:++ 389 2 3244088 Контакт центар : (02) 15015 E-адреса: beti@mchamber.mk

МОДУЛ 2 – Анализа на финансиски извештаи • Основни начела на анализа; • Совети за анализа. МОДУЛ 3 – Оценка на работниот модел • Препознавање на ризични работни модели; • Препознавање на потенцијал; • Проекции на бизнисот во наредниот период.

13

Контакт: М-р Анита Митревска Тел: ++ 389 2 3244057 Факс:++ 389 2 3244088 Контакт центар : (02) 15015 E-адреса: anita@mchamber.mk

ИНФОРМАТОР БИЗНИС ОГЛАСНИК Издание за унапредување на Вашиот бизнис


ВОДЕЊЕТО БИЗНИС БАРА ЗНАЕЊЕ! БИДЕТЕ ВО ТЕК СО СИТЕ СЛУЧУВАЊА ВО ЕКОНОМИЈАТА! ЗАПОЗНАЈТЕ СЕ СО НОВИТЕ ПРОПИСИ И ЗАКОНСКИ РЕШЕНИЈА ВО МАКЕДОНИЈА! УЧЕСТВУВАЈТЕ НА СЕМИНАРИТЕ И ТРЕНИНЗИТЕ ВО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА!

Call Центар : (02) 15015

Семинар со врвни експерти за заштита од сајбер криминалот во финансиските и во резидентните компании „КОРПОРАТИВНА БЕЗБЕДНОСТ И ЗАШТИТА ВО ПРАВНИОТ СЕКТОР ОД ЗАКАНИТЕ ВО САЈБЕР ПРОСТОРОТ’’ 20.6.2014 година, 9:00-16:00 часот Стопанска комора на Македонија, сала 1 на 5-ти кат

Обуката ќе овозможи учесниците да се запознаат и делумно да се стекнат со потребните вештини со практична примена на стекнатите знаења од оваа обука. За да се постигне ова, во текот на обуката покрај интерактивни предавања, учесниците ќе бидат во улога (role play), по сценарио кое ќе биде зададено во согласност со предавањата. За да го постигне ова, обуката ќе биде дизајнирана преку три предавања и едно сценарио. ПРОГРАМА: - Првото предавање под наслов: „Улогата на корпоративната безбедност во заштита од сајбер криминал“ ќе има за цел да ја постави платформата за целосната расправа на обуката. Во овој дел од обуката покрај останатото, ќе стане збор и за: • суштината на корпоративната безбедност и нејзината правна заснованост; • митовите и фактите за корпоративната безбедност во согласност со правната регулатива; • корпоративната безбедност како дел од кризниот менаџмент на современите компании и современите трендови на виртуелниот „сајбер свет“; • правните аспекти на справување со сајбер заканите и • како и на каков начин корпоративната безбедност се става во функција на осигурување на капиталот. - Второто предавање ќе биде посветено на: • „Сајбер просторот како закана врз финансиската инфраструктура“. Во текот на овој дел од обуката ќе бидат обработени следните прашања: • Современи предизвици и ризици од „сајбер светот“ релевантни за електронското банкарство; • Употреба на новите технологии во мобилното банкарство: предности и недостатоци во осигурување на трансакциите и капиталот и • Безбедносни закани по новите технологии искористени во мобилното банкарство.

ИНФОРМАТОР БИЗНИС ОГЛАСНИК Издание за унапредување на Вашиот бизнис

14

- Третото предавање треба да укаже на тоа како и на каков начин може да се утврдат одредени типологии на перење на пари со што компаниите би избегнале опасност да бидат вовлечени во нечесни и криминални дејствија преку сајбер просторот. - Четвртото предавање ќе даде осврт на тоа колку и кои видови електронски криминал се застапени во македонскиот сајбер простор. Предавачи : 1. д-р Методи Хаџи-Јанев, вонреден професор, е професор на Воената академија „Генерал Михаило Апостолски“, и визитинг професор на Правниот факултет при Универзитетот „Св. Кирил и Методи“ во Скопје; 2. д-р Митко Богданоски, доцент, професор на Воената академија „Генерал Михаило Апостолски“, и визитинг професор на неколку други универзитети во Р. Македонија; 3. доц. д-р Ивица Симоновски, советник за следење на сомнителни трансакции -Управа за финансиско разузнавање (Министерство за финансии); 4. претставник од Министерството за внатрешни работи од Одделението за истраги за компјутерски криминал.

Пријавување до 16.6.2014 година. Аплицирај електронски / on-line Контакт: Елизабета Андриевска-Ефтимова Тел: ++ 389 2 3244074 Факс:++ 389 2 3244088 Контакт центар : (02) 15015 E-адреса: beti@mchamber.mk Контакт: М-р Анита Митревска Тел: ++ 389 2 3244057 Факс:++ 389 2 3244088 Контакт центар : (02) 15015 E-адреса: anita@mchamber.mk


ЕДУКАЦИЈА БИЗНИС ЦЕНТАР ЗА ТРЕНИНГ И ОБУКА BUSSINES CENTER FOR TRANING AND EDUCATION bsi.

ISO 9001

Quality Management

 FS 549642

Osnovana 1922

   Founded 1922

БИЗНИС АКАДЕМИЈА ЗА КОНТРОЛИНГ МЕНАЏЕР НАСТАВНА ПРОГРАМА од вкупно 175 часа

ВОДЕЊЕТО БИЗНИС БАРА ЗНАЕЊЕ! БИДЕТЕ ВО ТЕК СО СИТЕ НАЈНОВИ СЛУЧУВАЊА ВО ЕКОНОМИЈАТА!

ЗАПОЗНАЈТЕ СЕ СО НОВИТЕ ПРОПИСИ И ЗАКОНСКИ РЕШЕНИЈА ВО МАКЕДОНИЈА! УЧЕСТВУВАЈТЕ НА СЕМИНАРИТЕ И ТРЕНИНЗИТЕ ВО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА!

КОНТАКТИ

Контролингот е потребна, сериозна но и сложена дисциплина која овозможува суштински информации за менаџментот на една компанија потребни за успешно финансиско Анита Митревска Тел: ++ 389 2на 3244057 работење, стабилност и напредок на истата. Во модерните и успешни компании луѓето Факс:++ 389 2 3244088 клучни позиции во високиот менаџмент се регрутирани токму од редовите на контролорите, а anita@mchamber.mk причината е фактот дека токму овие личности ги познаваат „тајните“ на компанијата и начинот Елизабета Андриевскана функционирање. Ефтимова Тел: (++389) 2 3244074

Контролорите мора да го разбираат целокупниот начин на работа во компанијата и да Факс: (++389) 2 3244088 beti@mchamber.mk имаат знаења од повеќе области и дициплини, а уште поважно, да бидат способни истите знаења да ги поврзат и да ги сублимираат во извештаи кои ќе им донесат корисни информации на Call Центар : (02) 15015 менаџерите. Во последните години се препознава важноста од воведувањето на контролингот во компаниите, а неговиот развој придонесе да се гледа повеќе како научна дисциплина отколку вештина. Со самото тоа, потребни се едуцирани контролори кои се способни да придонесат за теоретски и практичен развој на оваа дисциплина, како и за подобро функционирање на компаниите. Програмата за Бизнис академијата е изработена според програмата од Светската академија за контролинг “Controller Akademie” во Германија

Уписите се во тек!


САЕМИ, ФОРУМИ, ПРЕЗЕНТАЦИИ На 3 јуни 2014 година

БИЗНИС-СРЕДБА НА МАКЕДОНСКИ И АВСТРИСКИ КОМПАНИИ ДОКОЛКУ ПОСАКУВАТЕ ДА ГИ ИЗЛОЖИТЕ ВАШИТЕ ПРОИЗВОДИ ИЛИ ДА ПОСЕТЕТЕ САЕМ ВО СВЕТОТ, ЈАВЕТЕ СЕ! СО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА НАЈЕДНОСТАВНО И НАЈЕКОНОМИЧНО ЌЕ ГО ОСТВАРИТЕ ВАШЕТО ДЕЛОВНО ПАТУВАЊЕ! КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ` – ДИНАМИЧНАТА ЕКИПА ЗА ОРГАНИЗАЦИЈА НА ПОСЕТА НА САЕМИ И БИЗНИС-НАСТАНИ ГО ОЧЕКУВА ВАШИОТ ПОВИК!

ИНФОРМАТОР БИЗНИС ОГЛАСНИК Издание за унапредување на Вашиот бизнис

Стопанската комора на Македонија и Стопанската комора на Австрија организираат бизниссредба и презентација на австриски компании производители на: •

машини и опрема за прехранбената индустрија.

Ве покануваме да земете учество на презентацијата на австриските компании и на деловните средби, на кои ќе можете да воспоставите директни контакти, размена на искуства и натамошна деловна комуникација. Презентацијата и деловните средби ќе се одржат на 3 јуни 2014 година (вторник), со почеток во 12:45 часот, во Стопанската комора на Македонија, сала 1 на 5-ти кат. Ве молиме, вашето присуство да го потврдите и да одредите со кои австриски компании би сакале да стапите во контакт.

Аплицирај електронски / on-line на www.mchamber.mk. Контакт: Ирена Мојсовска Тел: ++ 389 2 3244009 Факс:++ 389 2 3244088 Контакт центар : (02) 15015 E-адреса: irena@mchamber.mk

16

Контакт: Сања Николова Тел: ++ 389 2 3244091 Факс:++ 389 2 3244088 Контакт центар : (02) 15015 E-адреса: sanja@mchamber.mk


ЕДУКАЦИЈА Скенирај и дознај повеќе

ВОДЕЊЕТО БИЗНИС БАРА ЗНАЕЊЕ!

БИДЕТЕ ВО ТЕК СО СИТЕ НАЈНОВИ СЛУЧУВАЊА ВО ЕКОНОМИЈАТА DO

CE

Веб-сертификат EXCELLENT SME

ON

A

M

IA

ЗАПОЗНАЈТЕ СЕ СО НОВИТЕ ПРОПИСИ И ЗАКОНСКИ РЕШЕНИЈА ВО МАКЕДОНИЈА! Што претставува сертификатот Excellent SME? УЧЕСТВУВАЈТЕ НА Сертификатот Excellent SME MACEDONIA е сертификат СЕМИНАРИТЕ за деловно И ТРЕНИНЗИТЕ ВО работење што го издава Стопанската комора на СТОПАНСКАТА Македонија во соработка со познатата агенција за КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА! кредитен рејтинг COFACE, за најуспешните микро,

мали и средни компании во Македонија. Главната цел на сертификатот, што се совпаѓа со ЕУ-директивите, е да се промовираат малите и средни компании, да КОНТАКТИ се обезбеди и да се осигура бизнисот, добрите Анита Митревска Тел: ++ 389 2 3244057 бизнис-пракси и да се зголеми пазарната Факс:++ 389 2 3244088 транспарентност. Исто така, тој ќе им помогне anita@mchamber.mk на клиентите и на бизнис-партнерите да ги Елизабета Андриевсканамалат финансиските и другите ризици кога склучуваат Ефтимова Тел: (++389) 2 3244074 деловни договори. Факс: (++389) 2 3244088 Сертификатот ќе им овозможи на локалните и на beti@mchamber.mk меѓународните бизнис-партнери да го верификуваат Call Центар : (02) 15015 постоењето на компанијата, точната веб-адреса и најважното – бонитетот на компанијата. Стопанска комора на Македонија Excellent SME Македонија „Димитрие Чуповски“ 13 1000 Скопје

T: (02) 15 0 15 Ф: (02) 32 44 071 E: excellent-sme@mchamber.mk http://excellent-sme.mchamber.mk


Од 8 до 11 јуни 2014 година Ве покануваме на една од најголемите саемски манифестации за стоки за широка потрошувачка во Нингбо, НР Кина

ДОКОЛКУ ПОСАКУВАТЕ ДА ГИ ИЗЛОЖИТЕ ВАШИТЕ ПРОИЗВОДИ ИЛИ ДА ПОСЕТЕТЕ САЕМ ВО СВЕТОТ, ЈАВЕТЕ СЕ! СО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА НАЈЕДНОСТАВНО И НАЈЕКОНОМИЧНО ЌЕ ГО ОСТВАРИТЕ ВАШЕТО ДЕЛОВНО ПАТУВАЊЕ! КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ` – ДИНАМИЧНАТА ЕКИПА ЗА ОРГАНИЗАЦИЈА НА ПОСЕТА НА САЕМИ И БИЗНИС-НАСТАНИ ГО ОЧЕКУВА ВАШИОТ ПОВИК!

CICGF - CHINA INTERNATIONAL CONSUMER GOODS FAIR - CENTRAL AND EASTERN EUROPEAN COUNTRIES’ PRODUCTS EXPO 2014 На вкупна површина од 90.000 m2, во 7 изложбени салони, ќе можете да најдете изложувачи на: - текстилни производи; - електрични апарати и бела техника; - мебел и канцелариски материјали; - спортски и рекреативни производи; - производи за широка потрошувачка; - прехранбени производи; - уметнички и занаетчиски производи. На Саемот покрај изложување на експонати, ќе биде дозволена продажба и презентација на производи. Саемот е наменет за компании кои се заинтересирани за извоз на македонски производи на пазарот во НР Кина. Во насока на продлабочување на македонскокинеските бизнис-односи, Кинеското министерство за трговија обезбедува бесплатни штандови од 9 м2, за сите македонски компании кои би сакале да ги претстават своите производи на огромниот кинески пазар. Стопанската комора на Македонија ги поканува сите македонски компании кои се заинтересирани да учествуваат на саемот, за да добијат бесплатен штанд, својот интерес да го пријават најдоцна до 22 април 2014 година. Трошоците за авионски билет и сместување во хотел, ги покриваат самите компании. Постои поволна авионска линија Скопје - Истанбул Шангај секој ден со Turkish Airlines, (http://www.turkishairlines.com/en-mk/) , а од Шангај со брз воз до Нингбо се стигнува за 1 час. Резервација и нарачка на авио-билети директно во Turkish Airlines.

ИНФОРМАТОР БИЗНИС ОГЛАСНИК Издание за унапредување на Вашиот бизнис

18


Скопје-Истанбул-Шангај 04 June 2014 20:45 FlightTK1006

05 June 2014 00:35 FlightTK26

Operated byTurkish Airlines

Operated byTurkish Airlines

DepartureSkopje, Alexander The Great (SKP) Wednesday 04 June 2014 20:45

DepartureIstanbul , Ataturk (IST) - Terminal Thursday 05 June 2014 00:35

ArrivalIstanbul, Ataturk (IST) – TerminalI Wednesday 04 June 2014 23:25 Duration 1h40 Meal Yes

ArrivalShanghai , Pudong International (PVG) - Terminal2 Thursday 05 June 2014 15:50 Duration 10h15 Шангај - Истанбул - Шангај

12 June 2014 22:45 FlightTK27

13 June 2014 08:10 FlightTK1003

Operated byTurkish Airlines

Operated byTurkish Airlines

DepartureShanghai , Pudong International (PVG) - Terminal2 Thursday 12 June 2014 22:45

DepartureIstanbul , Ataturk (IST) - Terminal I Friday 13 June 2014 07:40 ArrivalSkopje , Alexander The Great (SKP) Friday 13 June 2014 08:10 Duration 1h30

ArrivalIstanbul , Ataturk (IST) – TerminalI Friday 13 June 2014 05:25 Duration 11h40

Заради временската разлика, треба да се планира патувањето со заминување на 4 или 5 јуни, а враќање на 12 јуни 2014 година. Резревацијата на хотелот се врши преку Туристичка агенција од Нингбо посочена од Саемската организација. Сместувањето ќе биде по избор во 3 хотели со ( 2, 3 или 4 ѕвезди), а Туристичката егенција ќе обезбеди и бесплатен превоз до и од саемот, од овие 3 хотели. Туристичка агенција: NINGBO ZHONGZHAN INTERNATIONAL EXHIBITION CO.,LTD Contact Persons: Ms. Sophie Wang Mobile Phone:0086 15957427180 Mr. Mike Mi Mobile Phone :0086 13306685081 Tel:0086 574-87065668 87372617 Fax:0086-27721226 E-mail: nbzhongzhan66@zhongzhan.org Влезните визи и друга потребна доклумнетација за експонати и производи за на штандот, ќе оди одрганизирано преку Стопанска комора на Македонија. Компаниите кои ќе изложуваат на саемот треба нивниот изложбен простор да го организираат најдоцна до 7 јуни 2014 година. За секој штанд организаторот ќе обезеди стандардна опрема ( натпис на фирмата на штандот, 1 маса, 3 столици, 1 шкаф и струен приклучок). На штандот е доволоена продажба на производи, само кои се на листата на дозволени продажни производи во НР Кина. За повеќе информации за “CICGF - China International Consumer Goods Fair” посетет ја вебстраната http://www.cicgf.com/en/about/about_cicgf.php

Контакт: Перо Авакумовски Тел: ++ 389 2 3244048 Факс:++ 389 2 3244088 Контакт Центар : (02) 15015 E-адреса: pero@mchamber.mk

Контакт: Васко Ристовски Тел: ++ 389 2 3244014 Факс:++ 389 2 3244088 Контакт Центар : (02) 15015 E-адреса: vasko@mchamber.mk

19

ИНФОРМАТОР БИЗНИС ОГЛАСНИК Издание за унапредување на Вашиот бизнис


Од 13 до 16 јуни Ве покануваме на најголемиот Саем за текстил и мода во Република Грција

„FEMMINA - FASHION TRADE SHOW“ ВО АТИНА ДОКОЛКУ ПОСАКУВАТЕ ДА ГИ ИЗЛОЖИТЕ ВАШИТЕ ПРОИЗВОДИ ИЛИ ДА ПОСЕТЕТЕ САЕМ ВО СВЕТОТ, ЈАВЕТЕ СЕ! СО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА НАЈЕДНОСТАВНО И НАЈЕКОНОМИЧНО ЌЕ ГО ОСТВАРИТЕ ВАШЕТО ДЕЛОВНО ПАТУВАЊЕ! КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ` – ДИНАМИЧНАТА ЕКИПА ЗА ОРГАНИЗАЦИЈА НА ПОСЕТА НА САЕМИ И БИЗНИС-НАСТАНИ ГО ОЧЕКУВА ВАШИОТ ПОВИК!

Посетата ја организира Стопанската комора на Македонија во соработка со компанијата „Fashion News SA“ од Грција. „FEMMINA - FASHION TRADE SHOW“ е саемска манифестација наменета за компании кои работат во текстилната индустрија и модата (трговците на мало, продавници, бутици, синџири и слично), на која се презентираат: • бренд производители; • модни дизајнери; • висока мода; • увозници и дистрибутери на женска облека; • колекции за млади; • долна облека; • секојдневна облека; • додатоци за облека; • накит; • опрема за продавници и др. „FEMMINA - FASHION TRADE SHOW“ се организира истовремено со Саемот за чевли во Грција (Hellenic Shoe Fair), на кој ќе бидат презентирани различни видови обувки, а ќе се одржат и модни презентации за начините на комбинирање на различни елементи и стилови, согласно потребите на современиот пазар. Организаторот на манифестацијата, компанијата „Fashion News SA„ е подружница на „ROTA SA Group“ - најголема компанија за организирање саеми во Грција. Пoдетални информации за Саемот на: www.femmina.gr/en . За посета на Саемот организирани се: - 2 ноќевања во хотел со 5*; - автобуски превоз; - локален транфер и - бесплатни влезници за Саемот. Пакет-аранжманот по лице изнесува 9.000,00 денари (со вклучен ДДВ).

Пријавување до 9.5.2014 година. Контакт:

Даниела Михајловска Василевска Тел: + 389 2 3244021 Моб. + 389 72 22 00 37 Факс:+ 389 2 3244088 Е-адреса:daniela@mchamber.mk ИНФОРМАТОР БИЗНИС ОГЛАСНИК Издание за унапредување на Вашиот бизнис

20

Сашо Деспотоски Тел: + 389 2 3244089 Моб. + 389 70 747 159 Факс:+ 389 2 3244088 Е-адреса:saso@mchamber.mk


ʔʑʟʝʞʏ


ПРЕНЕСЕНО

„Фертрејд“

ПРАВЕДНАТА ТРГОВИЈА СE ПОПОПУЛАРНА *Сe повеќе купувачи во Германија посегаат по производите со ознаката „фертрејд“. Праведната трговија доживува полет во Германија. Оваа бранша бележи двоцифрен пораст на прометот.

Транспарентен производен синџир, здравствена заштита за работниците, заштита на мајките и почитување на одредени насоки за заштита на климата - сето ова се крие зад „фертрејд“ ознаката. Во Германија минатата година продажбата на сертифицирани производи порасна за 23 проценти, односно за речиси една четвртина во споредба со претходната година. Тоа истовремено значи дека пораснаа и приходите за 654 милиони евра, од кои речиси 95 милиони евра одат директно во земјите во кои оваа стока и се произведува. Оваа бранша на германскиот пазар веќе 12 година вака бележи двоцифрена стапка на пораст - тоа е приказна за успех за кој другите сектори можат само да сонуваат. Германија денес во светски рамки се искачи на трето место, веднаш зад Велика Британија и Швајцарија. Како дојде до тоа? ПРАВЕДНА ТРГОВИЈА ВО ЕВТИНИ ПРОДАВНИЦИ - Евтините понудувачи, односно дисконтните продавници во Германија, секако играат исклучително важна улога и тука цените на прехранбените производи се особено ниски, - вели Дитер Оверат, директор на организацијата „Фертрејд Германија“ во разговорот за „Дојче Веле“. - Над 90 проценти од Германците еднаш неделно купуваат во дисконтите, - вели Оверат повикувајќи се на резултатите на едно истражување. - Тоа и не се најдобри услови „фертрејд“ да понуди малку поскапи производи. Но, истовремено и луѓето се свесни дека сите ние преземаме одговорност за тоа дека во земјите од третиот свет работат деца и за тоа што се искористуваат работниците. Луѓето се некако заморени од приказни. Сакаат да учествуваат во решавање на проблемите, - смета Оверат. И покрај малку повисоката цена, производите со ознаката „фертрејд“ се сметаат за вистинска алтернатива за конвенционалното производство, меѓу останатото и затоа што во меѓувреме може да се најдат и на полиците на големите дисконтни трговски синџири. Се вклучија и „големите играчи“. По „Лидл“, „Пени“ и „Нето“, од минатата година и „Алди“ на бананите и на кафето има ознака „фертрејд“ во својот редовен асортиман - и тоа успешно. Со оглед на тоа што таквите производи сѐ почесто се гледаат во продавниците, сѐ повеќе купувачи одлучуваат да ја послушаат својата совест: 50 проценти кога станува збор за бананите, 26 проценти за цвеќето и 20 проценти кога станува збор за кафето. БАНАНИТЕ, ЦВЕЌЕТО И КАФЕТО НА САМИОТ ВРВ - Ваквиот пораст во една година има многу повеќе од „само симболично значење“, - тврди Оверат. Кафето со „фертрејд“ ознака има пазарен удел од 2,5 проценти, а секоја четврта роза и секоја втора банана кои се продаваат во Германија во меѓувреме доаѓаат од сертифицирани компании. На германскиот пазар, освен тоа, моментално секој ден се појавува некој нов производ со ознаката „фертрејд“. Продажбата на какао во 2013 година забележа мал пад. Неговиот пазарен удел моментално изнесува 0,2 проценти. Но, тоа сега би требало да се смени со „партнерскиот модел“ кој веќе постои за шеќерот и за памукот. Фирмите ќе бидат обврзани еден дел од вкупната набавка да доаѓа од праведни трговии. За какаото веќе се пронајдени 5 големи партнери – „Фереро“, „Марс“, „Лидл“, „Реве“ и „Кауфланд“, кои во меѓувреме набавуваат илјадници тони какао според чесни критериуми. Во првите неколку месеци продажбата порасна дури за 7 пати. - Тоа значи дека одгледувачите на какао од западна Африка, посебно од Брегот на Слоновата Коска, сега можат конечно да продадат повеќе какао по чесни услови, - вели Оверат. - „Фертрејд“ стана ознака која живее и ги вклучува луѓето, - додава тој. Во согласност со тоа и прогнозите се оптимистички. Ова здружение смета дека во 2014 година значително ќе порасне продажбата на сите производи. Во 2015 година би требало за првпат продажбата, слично како и во Велика Британија, да ја пробие границата од една милијарда евра. („Дојче Веле“) ИНФОРМАТОР БИЗНИС ОГЛАСНИК Издание за унапредување на Вашиот бизнис

22


ТОП 50 САЕМИ р.б.

Земја

Град

Саем

Површина (м2)

Веб-страна

1

СР Германија

Минхен

BAUMA

555.000

www.bauma.de

2

САД

Лас Вегас

CONEXPO-CON/AGG

350.000

www.conexpoconagg.com

3

Италија

Милано

MCE

325.000

www.mcexpocomfort.it

4

СР Германија

Хановер

AGRITECHNICA

319.400

www.agritechnica.com

5

СР Германија

Франкфурт

AMBIENTE

318.800

www.ambiente.messefrankfurt.com

6

СР Германија

Келн

ANUGA

287.000

www.anuga.de

7

Италија

Милано

I SALONI

285.000

www.cosmit.it

8

СР Германија

Хановер

CEBIT

281.900

www.cebit.de

9

СР Германија

Франкфурт

AUTOMECHANIKA

281.200

www.automechanika.com

10

Франција

Париз

INTERMAT

280.000

www.intermat.fr

11

СР Германија

Дизелдорф

MEDICA

275.000

www.compamed.de

12

СР Германија

Хановер

HANNOVER MESSE

269.800

www.hannovermesse.com.cn

13

СР Германија

Дизелдорф

K

256.976

www.k-online.de

14

Кина

Шангај

BAUMA CHINA

254.800

www.bauma-china.com

15

СР Германија

Дизелдорф

DRUPA

254.500

www.drupa.de;www.drupa.com

16

СР Германија

Франкфурт

ISH

254.100

www.ish.messefrankfurt.com

17

СР Германија

Дизелдорф

INTERPACK

251.200

www.interpack.com

18

СР Германија

Франкфурт

LIGHT + BUILDING

247.100

www.light-building.messefrankfurt. com

19

СР Германија

Келн

IMM COLOGNE

242.200

www.imm-cologne.de

20

СР Германија

Франкфурт

ACHEMA

237.000

www.achema.de

21

СР Германија

Хановер

LIGNA HANNOVER

228.600

www.ligna.de

22

СР Германија

Хановер

IAA

225.000

www.iaa.de

23

Италија

Верона

SAMOTER

225.000

www.samoter.com

24

СР Германија

Франкфурт

HEIMTEXTIL

220.500

www.heimtextil.messefrankfurt.com

25

Франција

Париз

SIMA

220.000

www.simaonline.com


ВО СВЕТОТ р.б.

Земја

Град

Саем

Површина (м2)

Веб-страна

26

Франција

Париз

BATIMAT

220.000

www.batimat.com

27

СР Германија

Келн

SPOGA + GAFA

219.400

www.spogagafa.com

28

Франција

Париз

SIAL

215.000

www.sial.fr

29

СР Германија

Дизелдорф

BOOT-DÜSSELDORF

212.000

www.boot.de

30

СР Германија

Минхен

IFAT ENTSORGA

208.100

www.ifat.de

31

Италија

Верона

MARMOMACC

201.200

www.marmomacc.com

32

Кина

Пекинг

AUTO CHINA

200.000

www.ciec-exhibition.com.cn

33

СР Германија

Дизелдорф

EUROSHOP

197.600

www.euroshop.de

34

СР Германија

Франкфурт

IAA

195.000

www.iaa.de

35

Франција

Париз

AERONAUTIQUE

195.000

www.salon-du-bourget.fr

36

Италија

Болоња

COSMOPROF

185.000

www.cosmoprof.com

37

СР Германија

Келн

INTERMOT KÖLN

183.800

www.intermot-cologne.de

38

СР Германија

Минхен

BAU

180.000

www.bau-muenchen.de

39

Италија

Милано

MACEF INCL. CHIBI & CART

180.000

www.macef.it

40

Италија

Болоња

EIMA INTERNATIONAL

180.000

www.eima.it

41

СР Германија

Берлин

IFA

180.000

www.ifa-berlin.de

42

СР Германија

Хановер

EUROTIER MIT BIOENERGY DECENTRAL

179.900

www.eurotier.de

43

Италија

Болоња

CERSAIE

176.000

www.cersaie.it

44

СР Германија

Франкфурт

FRANKFURTER BUCHMESSE

171.791

www.buchmesse.de

45

Кина

Шангај

AUTO SHANGHAI

170.000

www.auto-fairs.com

46

СР Германија

Минхен

ISPO

167.039

www.ispo.com

47

СР Германија

Хановер

DOMOTEX

161.000

www.domotex.de

48

СР Германија

Хановер

EMO

160.000

www.emo-milan.com

49

Швајцарија

Базел

BASELWORLD

160.000

www.baselworld.com

50

Шпанија

Барселона

ITMA

160.000

www.cematex.org


ПОКРОВИТЕЛИ

НА СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА БРИЛИЈАНТЕН Покровител

ПРЕМИУМ Покровители INDUSTRIES

СТАНДАРД Покровители

СИЛВЕР Покровители

Отварањето на секоја од понудите и меѓународните тендери чини 100 денари! За пет отварања добивате БОНУС бесплатно објавување на ВАШАТА ПОНУДА, која воедно ќе биде внесена и во богатата база на Стопанската комора на Македонија! Главен и одговорен уредник, Саво Пејчиновски

f. t.

Т. ( +389) 23 24 40 36 Ф. ( +389) 23 24 40 88 М. (+389) 070 741 579 E. savo@mchamber.mk W. www.mchamber.mk www.facebook.com/chamber.mk www.twitter.com/Chamber_MK

Дизајн и графичко уредување Зоран Спасовски, Т. ( +389) 23 24 40 52, Е. Zoran@mchamber.mk

Стево Серафимов,

Т. ( +389) 23 24 40 32, Е. Stevo@mchamber.mk Печати: Печатница „НАПРЕДОК“ АД Тетово


Стопанска комора на Македонија достапни насекаде ...

Ве очекуваме на веб-порталот на Комората Дознајте повеќе: www.mchamber.mk http://www.facebook.com/chamber.mk http://www.twitter.com/Chamber_MK http://www.youtube.com/user/MKChamber http://www.linkedin.com/company/economic-chamber-of-macedonia

ИНФОРМАТОР БИЗНИС ОГЛАСНИК Брoj 1, 26.05.2014  

ИНФОРМАТОР БИЗНИС ОГЛАСНИК Брoj 1, 26.05.2014