Page 1

БРОЈ

9

24 Септември 2012

НЕДЕЛНИК ЗА УНАПРЕДУВАЊЕ НА ВАШИОТ БИЗНИС

БИЗНИС ОГЛАСНИК

Не ја пропуштајте можноста да бидете во тек со врвна технологија за заштита на животната средина AUSTRIA

ТОП 3 ПОНУДИ GR00000037644

Компанија од Грција заинтересирана е да откупува кондисторски производи во Република Македонија, посебно мастики за џвакање

ПРЕЗЕНТАЦИЈА И ДЕЛОВНИ СРЕДБИ СО ВРВНИ АВСТРИСКИ КОМПАНИИ

Организатори - Стопанската комора на Македонија и Трговското одделение на Амбасадата на Австрија во Република Македонија со Регионалната комора на Корушка од Австрија

BG00000037643

Претставништво за промоција на корејски компании во Бугарија е заинтересирано да соработува со македонски компании во областа на фармацевтската индустрија

4020006144824

Македонска компанија бара пласман на сигурносни врати на домашен и странски пазар

Ве очекуваме на 3 октомври 2012 година (среда), со почеток во 9:30 часот, во Стопанската комора на Македонија, сала 1 и сала 4 на 5-ти кат.

ЈАВЕТЕ СЕ ВЕДНАШ!

Пополнете го пријавниот лист што може да се преземе од веб порталот: www.mchamber.mk или контактирајте: Наташа Димеска Стојаноска Зорица Мешкова Тел:++38923244064, Моб 070/295-439 Тел:++38923244019 Факс:++ 389 2 3244088 Факс:++389 2 3244088 Call Центар : (02) 15015 Call Центар:(02) 15015 natasa@mchamber.mk zorica@mchamber.mk

Огласувајте во „Бизнис огласник“ на Стопанската комора на Македонија:

*

*

НАЈБРЗO НАЈЕДНОСТАВНО НАЈСИГУРНО

*

ДО ДЕЛОВЕН ПАРТНЕР! 1

BSI

TM

ISO 9001:2008 FS 549642

СТОПАНСКА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА ECONOMIC CHAMBER OF MACEDONIA

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис


ПОНУДА–ПОБАРУВАЧКА

RO00000035381

Романска компанија бара дистрибутер во Република Mакедонија за женска,машка и детска облека и работна облека наменета за авијација,воена и преработувачка индустрија

HR00000035313

Компанија од Турција бара дистрибутер во Република Македонија за пласман на средства за дезинфекција наменети за болници, стоматолошки ординации, средства за дезинфекција за раце, хигиенски производи, козметика и висок квалитет на концентрат за одржување и за лаборатории и микробиолошки лаборатории

Хрватска компанија бара застапник во Република Македонија за пласман на опрема за пекарска Компанија од Грција индустрија заинтересирана е да откупува кондисторски производи во Република Македонија, посебно Компанија од Шпанија бара гуми за џвакање да откупува половни шини за возови од типот R65 пресечени во должина од 1,5 метри. Намерите Македонска компанија бара на шпанската компанија е да склучи пласман на сигурносни врати на купопродажен договор во траење домашен и странски пазар од 1 година со можност за негово продолжување

GR00000037644

ES00000036884

Контакт: Мирјана Коцева Тел. (++389) 23244035 Факс: (++389) 23244088 mirjana@mchamber.mk

Компанија од Турција бара дистрибутер во Република Македонија за пласман на трајно жаречки печки

BG00000037643

Претставништво за промоција на корејски компании во Бугарија е заинтересирано да соработува со македонски компании во областа на фармацевтската индустрија

TR00000037645 БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис

Компанија од Германија бара соработка во Република Македонија во областа на третман на отпадни води и нуди пречистителни станици, септички јами наменети за домаќинства со 4050 луѓe

4011992104569

Македонска компанија производител на сусам каша ТААН. (TAHIN) бара дистрибутер во Европска унија за пласман на истата

SI00000037641

Компанија од Словенија застапништво на германската фирма MESSE BERLIN нуди услуги во организирање на саемски манифестации во Европа. Во продолжение, се дадени услугите кои таа ги нуди: Услуги: информации за саеми и Компанија од Турција бара учество на истие, Изнајмување на дистрибутер во Република просторот Македонија за пласман на Консултации за: Планирање, пластични кеси,пластични кеси, Рекламирање, еластична и нееластична фолија Интернет, изработка на штандот, за пакување на прехранбени шпедиција, Царинските постапки, производи (грицки, слатки, Враќање на ДДВ, следење, сладолед, и др.) превод, проценка на трошоците за саемскиот настап, помош при услуги од кооперанти, помош Компанија од Австрија бара во рекламирање во германски и дистрибутер во Република меѓународни публикации Македонија за пласман на машини помош во обезбедување персонал за наводнување и опрема за за штандот од германско говорно утилизација подрачје

4020006144824

TR00000036878

DE0000006850

TR00000036337

AT00000036859

2


ПОНУДА–ПОБАРУВАЧКА обука на персоналот на штандот информации за пазарот на соодветните индустрии, услуги околу информации за печат и за односи со јавноста организирање на конференции за печат организација на настани, помош за сместување и патување како и соработка со туристички агенции и тур-оператори Услуги за бизнис посетители: * информации за саеми и придружна програма, продажба на билети продажба на каталози и каталози ваучери помош за сместување и патување, како и соработка со туристички агенции и тур-оператори * поддршка во добивање на визи информации за градот Берлин Медиумски сервиси: * соопштенија за јавноста * прес-конференција * прес слики * меѓународен штанд

TR00000037654

Компанија од Турција бара дистрибутер во Република Македонија за пласман на опрема за купатила

UY00000037661 Компанија од Уругвај бара

дистрибутер во Република Македонија за пласман на замрзната морска риба

објект е со решени сите инфраструктурни решенија пат, водовот, канализација ,електрика и се наоѓа во градот Делчево во Источна Македонија на Компанија од Етиопија бара меѓународен пат Делчево-Бугарија дистрибутер во Република на само 8 км од Бугарската Граница Македонија за пласман на сусамово каде што има обезбедено царински семе и масло терминал за врсење на сите увозниизвозни царински работи . Цена на индустрискоМакедонска компанија продава административниот објект по комплетно нов индустрискидоговор. административен објект во основа 60*16 метри прв кат и втор кат со висина 9 м со површина 2000 Компанија од Турција бара м2 и дворно место 4000 м2 и дистрибутер во Република можност за градење на уште две Македонија за пласман на гусени производствени хали .Објектот е печки на дрва новоградба изградена 2009-2010 година по високо квалитетни стандарди и може да се користи за Компанија од Кина бара било која намена за производство дистрибутер во Република од сите области. Македонија за пласман на Фабриката има целосно медицинска опрема опремен производствен погон за производство на текстил и текстилни производи и Компанија од Италија нуди конфекционирање опремено со технологија за производство на машиони за конфекционирање ултра лесна пенаста композитна на пешкири ,постелнина, завеси, материја која има примена за Т-маици , Поло маици и останати создавање на иновативен производ трикотажни производи кои во рамките на врати и прозори, што може да бидат предмет на мебел, декорација на ентериер и продажба. др. Индустриски-административниот

ET00000037660

Контакт: Мирјана Коцева Тел. (++389) 23244035 Факс: (++389) 23244088 mirjana@mchamber.mk

4009001105150

TR00000037215

CN00000037667

IT00000037666

ЈАВЕТЕ СЕ:

ИСПРАТЕ ЈА ВАШАТА ПОНУДА ИЛИ ПОБАРУВАЧКА И СТАНЕТЕ ДЕЛ ОД БОГАТАТА БАЗА ВО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА!

Контакт: Мирјана Коцева Тел.: (++389) 23244-035 Факс: (++389) 23244-088 Mirjana@mchamber.mk

ВАШИОТ ДЕЛОВЕН СИГНАЛ

СТИГНУВА ДО ДЕЛОВНИТЕ АСОЦИЈАЦИИ И НИВНИТЕ ЧЛЕНКИ – КОМПАНИИ ВО РЕГИОНОТ, ЕВРОПА И СВЕТОТ ! ИЗРАЗЕТЕ ЖЕЛБА ДА ГО ПРОШИРИТЕ ВАШИОТ БИЗНИС – СЕ` ДРУГО Е НАША ОБВРСКА!

3

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис


ПРАВЕТЕ БИЗНИС СО ЕВРОПА NENGO1

Турска компанија специјализирана за производство на (оffsett)печатени картонски пакувања со целофан бара дистрибутери и агенти за својте производи.

NENGO2

Чешка текстилна компанија специјализирана за влажна обработка на текстил бара компании кои се заинтересирани за соработка во област на текстилната доработка и развој на нови технологии.

NENGO3

Холандска копманија производител на бои за текстилната индустрија бара агенти и дистрибутери за својте производи. Оваа компанији има направено сопстевен процес за производство. Производите се на природна база, и можат да се користат за волна, свила, облека и килими.

NENGO4

Контакт: Огнен Гаревски Тел. (++389) 23244040 Факс: (++389) 23244088 www.mchamber.mk www.facebook.com/chamber.mk

Италијански компанија бара дистрибутери и агенти за италијански прехрамбени производи.Асортиманот на производи се состои од: т естенини, вино, ориз, кафе, замрзната риба и други традиционални италијански прехрамбени производи.

NENGO5

Грчка компанија нуди франшиза со целостна опрема на компании кој сакаат да започнат свој бизнис со производство на замрзнат јогурт (здрава алтернатива на сладолед).

NENGO6

Унгарска компанија која се занимава со трговија на храна, пијалоци, производи за декорација, производи за нега БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис

на тело бара дистрибутери, представници и агенти заинтересирани за трговска соработка.

ЕВРОПСКИТЕ МАЛИ И СРЕДНИ БИЗНИСИ НА ДЛАНКА! ДЕЛОВНИ ПАРТНЕРИ, ТЕХНОЛОГИИ, ЗНАЕЊЕ! ВАШИТЕ ПРЕТПРИЕМНИЧКИ ИДЕИ РЕАЛИЗИРАЈТЕ ГИ СО НАША ПОМОШ!

NENGO7

Шпанска компанија специјализирана за преработка на риба и морски производи бара дистрибутери и агенти за својте производи.

NENGO8

Унгарска компанија специјализирана за елекрични инсталации (планирање и изградба) и системи за осветлување бара компании кои се занимаваат со слична дејност и се заинтересирани за заеднички вложувања.

NENGO9

Германски истражувачки институт во соработка со Австриски истражувачки институт кои се занимаваат со развој на технологија за пакување бараат партнер за развивање на оптички контролен систем за полимерно пакување.

4

NENGO10

Грчка компанија производител на секаков вид на нерѓосувачки челични железни и обоени тркалца за колички бара парнтери застапници и дистрибутери. Нивното производство опфака тркалца за колички за угостителсто, чистење медицинска опрема, мебел, како и колички по нарачка.

REBMAHCM1

Руската компанија специјализирана за преработка на млеко бара партнери заинтересирани за заедничко вложување. Фирмата произведува широк спектар на млечни производи како млеко за пиење, урда, јогурт, кефир.

REBMAHCM2

Српската компанија специјализирана за производство на производи од козјо млеко бара партнер за инвестирање и зголемување на својот капитал. Компанијата е заинтересирана за заеднички вложувања или за продажба на дел од својата компанија.

REBMAHCM3

Полска компанија специјализирана компанија специјализирана за производство на сертифицирана храна од природни состојки како природни млечни производи (јогурт, путер, павлака, сирење) бара дистрибутери (продавници и трговски центри) на своите производи.

REBMAHCM4

Турска компанија специјализирана за производство на различни типови на брашно, како на пример, за: пита, ѓеврек, француски леб... бара листрибутери и агенти за


ПРАВЕТЕ БИЗНИС СО ЕВРОПА своите производи.Оваа компанија е сертифицирана со ТСЕ-ИСО-EN 9000 сертификатот за квалитет и се занимава со оваа дејност повеќе од 20 години.

REBMAHCM5

Турската компанија специјализирана за производство на бонбони, џем, локум, таанмеласа, масла, еурокрем, оцет, сосови, сусам, бара агенти и дистрибутери за своите производи.Оваа компанија е една од водечките компанија во споменатиот сектор и ги поседува TS-EN-ISO 9001:2000 и TS-EN-ISO 22000 сертификати за квалитет.

REBMAHCM6

Француски мали и средни претпријатија кои се занимаваат со градежништво заинтересирани се за соработка со компании кој можат да понудат дрвни изолатори за покриви и ѕидови.

REBMAHCM7

Турска компанија специјализирана за производство за цефки за нафта и гас бара дистрибутери за своите производи.Оваа компанија постои од 2002 година и има работено на големи проеки во Турција и е заинтересирана за проширување на својот бизнис во интернационални рамки.

REBMAHCM8

Унгарска компанија специјализирана за елект рични инсталации (планирање и изградба) и системи за осветлување бара компании кои се занимаваат со слична дејност и се заинтересирани за заеднички вложувања.

REBMAHCM9

Романска компанија специјализирана за спроведување на решенија за геотермални греења на станбени и деловни објекти бара компанија заинтересирана за заенички вложувања.Оваа компанија моментално планира да спроведе проект за опремување на јавната администрација и бара компанија со која ќе може заеднички да дејствува.

AROMOK1

Kомпанија од Велика Британија производител на газирани пијалоци бара производители на пластични сламки и чаши заинтересирани за соработка.

AROMOK 2

Турска компанија која има повеке од 50 години искуство во производство на бонбони сертифицирана со ISO 22000:2005, ISO 9001:2000 сертификати за квалитет бара партнери, дистрибутери за своите производи и е заинтересирана за заеднички вложувања.

AROMOK 3

Турска компанија производител на чоколадо, бонбони, еурокрем, бонбони со арома бара агенти и дистрибутери за својте производи.Оваа компанија има преку 60 години искуство во производство на овие производи и е сертифицирана со ИСО 22000:2005, ИСО 9001:2000 сертификати за квалитет.

AROMOK 4

Италианска компанија производител на сортни вина бара дистрибутери и агенти за својте производи.

5

AROMOK 5

Литванска компанија компанија која сака да дојде до нов иновативен производ од текстил бара компанија која се занимава со оваа дејност за заедничка соработка.

AROMOK 6

Бугарска компанија производител и дистрибутер на различни типови на тестенини и адетиви за храна бара агенти и дистрибутери за своите производи.Компанија исто така е заинтересирана и за соработка во област на транспортот, склучување на поддоговори и аутсорсинг активности.

AROMOK 7

Бугарска компанија специјализирана за производство на сушено овошје, зеленчук и разни млечни производи бара дистрибутери и агенти за своите производи.

Контакт: Огнен Гаревски Тел. (++389) 23244040 Факс: (++389) 23244088 www.mchamber.mk www.facebook.com/chamber.mk

AROMOK 8

Хрватска компанија специјализирана за производство и дизајн на внатрешен ентериер (од идеа до реализација) бара агенти, дистрибутери и представници за нивните производи.

AROMOK 9

Словенечка компанија специјализирана за производство и продажба на органска храна, зачини, додатоци во исхрана, природни козметички производи маслиново масло бара тргофски партнери (професионални дистрибутери) кои можат да ги представат производите на нивните пазари.

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис


МЕЃУНАРОДНИ ТЕНДЕРИ Информации од Фокалната точка при Стопанска комора на Македонија преземени од системот за тендерски алерт поддржан од Меѓународната организација за Франкофонија Уривање: - Згради / канцелариски простор / Куќи: ЖИВОТНАТА СРЕДИНА:: - Загадување (воздух / вода / почва: Урбан развој:

Контакт: Влатко Стојановски Тел: ++ 389 2 3244004 Факс: ++ 389 2 3244088 vlatko@mchamber.mk

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис

Назив на Проектот: МК-Скопје: материјали за одржување на автопатишта MK-Skopje: road-maintenance materials Референца: ECZ81122-Candidate countries Финансиска референца: 2012/S 175-289116 Вид на набавка: Набавка Финансиер: Европска Комисија Назив на Проектот: Градежни зафати на косовскиот Земја: Македонија Форензичко-психијатриски институт Краен рок за апликација: 2.10.2012 година Construction works for Kosovo Forensic Psychiatric Сектори: Institute: ГРАДБА И ИНЖЕНЕРИНГ:: Референца: EuropeAid/133038/L/WKS/XK - Опрема / материјали / набавки / : Финансиска референца: 2012/S 175-289116 - Автопати / патишта / Мостови / Тунели: Вид на набавка: Работи Финансиер: Европска Комисија Земја: Косово Назив на Проектот: Помошни и локални патишта Краен рок за апликација: 1.10.2012 година Secondary and Local Roads Project Сектори: ГРАДБА И ИНЖЕНЕРИНГ:: Референца: EBRDZ81069 - Градење / Градежништво / Уривање: Финансиска референца: 6779-PRE-40153 - Згради / канцелариски простор / Куќи: Вид на набавка: Работи ЗДРАВЈЕ Финансиер: ЕБРД, Европска Инвестициона Банка: - Економија и финансии / здравствено осигурување: Земја: Албанија Сектори: ГРАДБА И ИНЖЕНЕРИНГ:: Назив на Проектот: РС-Белград: ИПА - Градба / Градежништво / Уривање: - изградба и пуштање во работа на - Автопати / патишта / Мостови / Тунели: новата пречистителна станица во ТЕЦ - Рехабилитација и одржување : Никола Тесла Б RS-Belgrade: IPA — construction and Назив на Проектот: БА-Сараево: Проектирање и commissioning of the new waste water изградба на автопатишта (ЕИБ) treatment plant at TPP Nikola Tesla B: BA-Sarajevo: Design and construction of motorways Референца: EuropeAid/132476/C/WKS/ (EIB): RS- Relaunch Референца: EIBZ80439 Финансиска референца: Финансиска референца: 2012/S 158-262775 11SER01/16/12 Вид на набавка: Услуги Вид на набавка: Работи Финансиер: Европска Инвестициона Банка Финансиер: Европска Комисија Земја: Босна и Херцеговина Земја: Србија Краен рок за апликација: 20.10.2012 година Краен рок за апликација: 13 .11. 2012 Сектори: ГРАДБА И ИНЖЕНЕРИНГ: година: - Планирање / Архитектура / Инженерство: Сектори: ЗЕМЈОДЕЛИЕ & РУРАЛЕН - Законодавство / стандарди: РАЗВОЈ: - Автопати / патишта / Мостови / Тунели: - Вода / канализација / наводнување ЖИВОТНАТА СРЕДИНА:: /: - Студии / : Хидрологија / канализација: - Топографија / Геологија / : ГРАДБА И ИНЖЕНЕРИНГ:: - Градење / Градежништво /

6


МЕЃУНАРОДНИ ТЕНДЕРИ Назив на Проектот: Проект за Коридор 10 Corridor X Project: Референца: EBRDZ76168 Финансиска референца: 6641-GPN-R1-41125 Вид на набавка: Набавка Финансиер: ЕБРД Земја: Србија Краен рок за апликација: Отворен повик Сектори: ГРАДБА И ИНЖЕНЕРИНГ:: - Опрема / материјали / набавка : ЈАВНА АДМИНИСТРАЦИЈА:: - Царина / акцизи: Превоз:: - Железнички / Јавен транспортт: - Набавка / Опрема / Возила / Одржување:

Пристап до информации за меѓународни и ЕУ-тендери

Назив на Проектот: РС-Белград: ИПА - снабдување на лабораториски и ИТ опрема, мебел и друга опрема : RS-Belgrade: IPA — supply of laboratory and IT equipment, furniture and other equipment to lecturing buildings, laboratories and classrooms at the faculties of the university of the Republic of Serbia Референца: EuropeAid/131876/C/SUP/RS-relaunch of lots 3 and 7 Финансиска референца: 10SER01/08/42 Вид на набавка: Набавка Финансиер: Европска Комисија Земја: Србија Краен рок за апликација: 20 .11. 2012 година: Сектори: Наука и истражување:: ОБРАЗОВАНИЕ:: - Набавка / Опрема / материјали / Медиуми / техники / Учебници / Публикување / Радио и Телевизија: СОЦИЈАЛНИ УСЛУГИ / науки за општеството / Население:: - Набавка / Опрема / Возила / материјали / Објекти / Изнајмување: Телекомуникации Назив на Проектот: БА-Сараево: Проектирање и изградба на автопатишта (ЕИБ) BA-Sarajevo: Design and construction of motorways (EIB): Референца: EIBZ80439 Финансиска референца: 2012/S 158-262775 Вид на набавка: Услуги Финансиер: Европска Инвестициона Банка Земја: Босна и Херцеговина Краен рок за апликација: 20.10.2012 година Сектори: ГРАДБА И ИНЖЕНЕРИНГ: - Планирање / Архитектура / Инженерство: - Законодавство / стандарди: - Автопати / патишта / Мостови / Тунели: ЖИВОТНАТА СРЕДИНА:: - Студии / : - Топографија / Геологија /

7

Секоја година меѓународните институции, како Светска банка, Европската комисија, Обединетите нации, Европската банка за обнова и реконструкција секојдневно објавуваат тендерски можности за набавки на производи, услуги, градежни и други работи како резултат на програмираната помош наменета за развој на земјите. Во голема мера овие тендерски можности се подобни и се отворени и за македонските фирми. Токму во насока да им се помогне да дојдат навремно до овие информации, како и да се понуди придружба при подготовката на тендерското досие, Стопанската комора на Македонија со поддршка на Меѓународната организација на франкофонските земји ги прави достапни овие услуги преку Фокалната точка на Проектот АМАД. Стопанската комора на Македонија има улога да им помогне на компаниите во следењето на тендерските досиеја објавени во рамки на ИПА или други меѓународни тендери.

Контакт:

Влатко Стојановски Тел: ++ 389 2 3244004 Факс: ++ 389 2 3244088 vlatko@mchamber.mk БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис


САЕМИ, ФОРУМИ, ПРЕЗЕНТАЦИИ Презентација

ДОКОЛКУ ПОСАКУВАТЕ ДА ГИ ИЗЛОЖИТЕ ВАШИТЕ ПРОИЗВОДИ ИЛИ ДА ПОСЕТЕТЕ САЕМ ВО СВЕТОТ, ЈАВЕТЕ СЕ! СО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА НАЈЕДНОСТАВНО И НАЈЕКОНОМИЧНО ЌЕ ГО ОСТВАРИТЕ ВАШЕТО ДЕЛОВНО ПАТУВАЊЕ! КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ` – ДИНАМИЧНАТА ЕКИПА ЗА ОРГАНИЗАЦИЈА НА ПОСЕТА НА САЕМИ И БИЗНИСНАСТАНИ ГО ОЧЕКУВА ВАШИОТ ПОВИК!

КОНТАКТИ Наташа Димеска Стојаноска Тел: ++ 389 2 3244064 Моб 070/295-439 Факс:++ 389 2 3244088 Call Центар : (02) 15015 natasa@mchamber.mk

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис

Австриски компании во Стопанската комора на Македонија -

ПРЕЗЕНТАЦИЈА И ДЕЛОВНИ СРЕДБИ ЗА ТЕХНОЛОГИИ ЗА ЗАШТИТА НА ЖИВОТНАТА СРЕДИНА Стопанската комора на Македонија и Трговското одделение на Амбасадата на Австрија во Република Македонија и Регионалната комора на Корушка од Австрија, организираат презентација и деловни средби на австриски компании специјализирани за производство на технологии за заштита на животната средина. Презентацијата и деловните средби ќе се одржат на 3 октомври 2012 година (среда), со почеток во 9:30 часот, во Стопанската комора на Македонија, сала 1 и сала 4 на 5-ти кат. Пријавување најдоцна до 28 септември.Агендата, списокот на Австриските компании и пријавниот лист може да се превземе од веб порталот на Стопанската комора на Македонија: www.mchamber.mk

Босна и Херцеговина

САЕМ НА МЕТАЛИ ZEPS INTERMETAL 2012 ВО ЗЕНИЦА

Стопанската комора на Македонија, преку Партнерскиот проект ЦЕФТА-ДИХК ќе земе учество на Саемот на заеднички ЦЕФТА-штанд со коморите од регионот на кој македонските компании можат бесплатно да се претстават преку промотивни материјали, брошури и каталози. Стопанската комора на Македонија, од 2 до 4 октомври организира посета и учество на саемот во Зеница и на семинарот на тема: “Како успешно да се извезува во Гeрманија” со еминентни предавачи и експерти од Германија. Саемот во Зеница започнува на 2 и ќе трае до 6 октомври 2012 година. Стопанската комора на Македонија ги поканува сите заинтересирани македонски компании да се пријават за посета на саемската манифестација или да достават промотивни материјали за изложување на штандот најдоцна до 15 септември 2012 година.

8


САЕМИ, ФОРУМИ, ПРЕЗЕНТАЦИИ Турција

САЕМ ЗА МАШИНЕРИЈА ЗА ПРЕРАБОТКА НА ДРВО

Еден од водечките меѓународни саеми за машини за преработка и сечење на дрво ќе се одржи од 13 до 17 октомври 2012 година на површина од околу 34.000 метри квадратни. Компаниите ќе имаат можност да се сретнат со над 750 излагачи од Европа и пошироко и да остварат контакт со над 50.000 посетители од целиот свет. Присутните ќе имаат одлична можност да се запознаат со најновите технологии во областа на дрвопреработувачката индустрија. Пријавување најдоцна до 28 септември 2012 година.

Романија

САЕМ ЗА ТЕХНИКА (ТИБ) ВО БУКУРЕШТ

Меѓународниот саем за техника во центарот ROMEXPO ќе се претстави заедно со Меѓународниот салон на пронајдоци (ИНВЕТИКА) и Меѓународниот саем за обновливи извори на енергија, конвенционална енергија, опрема и технологии за нафта и природен гас (ЕЕЕ) од 17 до 20 октомври 2012 година Оваа година ТИБ планира да обезбеди платформа за претставување на најновите технологии и техники за зголемување на квалитетот на производите и услугите по сектори и ефикасноста на специјализирани инвестиции во технологија и опрема. Пријавување за учество најдоцна до 1 октомври 2012 година.

ДОКОЛКУ ПОСАКУВАТЕ ДА ГИ ИЗЛОЖИТЕ ВАШИТЕ ПРОИЗВОДИ ИЛИ ДА ПОСЕТЕТЕ САЕМ ВО СВЕТОТ, ЈАВЕТЕ СЕ! СО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА НАЈЕДНОСТАВНО И НАЈЕКОНОМИЧНО ЌЕ ГО ОСТВАРИТЕ ВАШЕТО ДЕЛОВНО ПАТУВАЊЕ! КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ` – ДИНАМИЧНАТА ЕКИПА ЗА ОРГАНИЗАЦИЈА НА ПОСЕТА НА САЕМИ И БИЗНИСНАСТАНИ ГО ОЧЕКУВА ВАШИОТ ПОВИК!

КОНТАКТИ Наташа Димеска Стојаноска

Од 18 до 21 октомври 2012 година в Турција

САЕМ ЗА ГРАДЕЖНИШТВО ВО АНТАЛИЈА

Од 18 до 21 октомври 2012 година традиционално учесници на еден од водечките саеми за градежништво се производители и дистрибутери на градежни материјали, градежна столарија и галантерија, системи за вентилација, електро и енергедски уреди и др. Анталија е еден од најголемите побарувачи за градежни материјали во Турција. Во ово крајбрежен дел на Турција е планирано да се изградат илјадници туристички капацитети и преку 300.000 куќи да бидат реновирани.Оваа меѓународна организација Ви ја дава можноста да бидете дел од овие проекти. Пријавување најдоцна до 8 октомври 2012 година.

9

Тел: ++ 389 2 3244064 Моб 070/295-439 Факс:++ 389 2 3244088 Call Центар : (02) 15015 natasa@mchamber.mk

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис


САЕМИ, ФОРУМИ, ПРЕЗЕНТАЦИИ Турција

ДОКОЛКУ ПОСАКУВАТЕ ДА ГИ ИЗЛОЖИТЕ ВАШИТЕ ПРОИЗВОДИ ИЛИ ДА ПОСЕТЕТЕ САЕМ ВО СВЕТОТ, ЈАВЕТЕ СЕ! СО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА НАЈЕДНОСТАВНО И НАЈЕКОНОМИЧНО ЌЕ ГО ОСТВАРИТЕ ВАШЕТО ДЕЛОВНО ПАТУВАЊЕ! КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ` – ДИНАМИЧНАТА ЕКИПА ЗА ОРГАНИЗАЦИЈА НА ПОСЕТА НА САЕМИ И БИЗНИСНАСТАНИ ГО ОЧЕКУВА ВАШИОТ ПОВИК!

КОНТАКТИ

MЕЃУНАРОДЕН САЕМ ЗА ТРГОВИЈА СО ОВОШЈЕ И ЗЕЛЕНЧУК

Ова е единствениот меѓународен саем поддржан од сите турски увозни унии и провинциски дирекции за земјоделски култури, земјоделски комори и слични земјоделски асоцијации, што ќе се одржи во периодот од 15 до 17 ноември 2012 година, во Анталија, Турција. Стопанската комора на Македонија, организира посета и учество на македонски компании со организиран превоз и бесплатно хотелско сместување. Пријавување најдоцна до 5 ноември 2012 година.

Турција

MЕЃУНАРОДЕН САЕМ ЗА МЕТАЛНА ИНДУСТРИЈА

Традиционално на оваа меѓународна саемска манифестација што ќе се одржи во периодот од 6 до 9 декември 2012 година во Бурса, Турција учесници се се производители и дистрибутери на машини за обработка на метали и луѓе од металната индустрија кој се занимаваат со производство и обработка на метали. На овој саем ќе се сретнат производители и трговци од целиот свет, кои ќе имаат можност за реализирање нови партнерства и да ги споделат последните технолошки достигнувања. Пријавување најдоцна до 25 ноември 2012 година.

Хрватска

Наташа Димеска Стојаноска Тел: ++ 389 2 3244064 Моб 070/295-439 Факс:++ 389 2 3244088 Call Центар : (02) 15015 natasa@mchamber.mk

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис

САЕМ ЗА ШИРОКА ПОТРОШУВАЧКА ВО ОСИЈЕК

Во периодот од 4 до 7 октомври 2012 година, во Осијек , Република Хрватска, ќе се одржи 15. Есенски саем за широка потрошувачка . Станува збор за една од поголемите специјализирани меѓународни саемски манифестации од ваков тип, на којашто ќе учествуваат голем број реномирани хрватски и странски компании. За компании – излагачи пријавени преку Стопанската комора на Македонија е обезбедено 25% попуст за наем на штанд, бесплатен влез за компании и сместување/ ноќевање од 20 евра по лице. Трошоците за превоз и сместување ги сносат пријавените компании. Пријавување најдоцна до 20.9.2012 година.

10


Пи „Витаминка“ со нови производи на пазарот

„БОНИТАС“ ПЕЛЕТИ СО СОЛЕН ВКУС ПИ „Витаминка“ од Прилеп го збогатува пазарот со нова линија на солени производи, „Бонитас“ пелети. „Бонитас“ пелетите се сосема нови и примамливи со својот изглед и поразлични од останатите снек - ужинки со својот вкус. Следејќи ги најспецифичните барања на своите потрошувачи и обидувајќи се да ги задоволи нивните вкусови кои постојано бараат нешто ново, енергично, несекојдневно и интересно, „Витаминка“ ја лансираше новата линија на солени производи, „Бонитас“ пелети. „Бонитас“ се направени според светските трендови, невообичаени по својот изглед и несекојдневни по својот вкус. Не се сомневаме дека со новините кои ги воведуваме во овој сегмент во поглед на изгледот и вкусот на производот, влегуваме во делот на ретките компании коишто се насочени кон иновативни производи. Поради тоа сигурни сме во успехот на овој производ којшто е со пристапна цена, - изјави комерцијалниот директор на „Витаминка“, Владимир Трпаноски. „Бонитас“ се солени производи во 3Д форма, достапни во три различни вкуса, звездено небо со вкус на пилешко, фишек пелети со вкус на пиперка и пелети во форма на ребрест чипс со солен вкус. Овој смел чекор, за правење на нешто поразлично и несекојдневно не е новитет за компанијата „Витаминка“, која секогаш знае да изненади на ова поле. Производите се во пакување од 30 грама и се достапни во малопродажба, а наскоро ќе бидат пуштени и пакувања од 60 грама.

11

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис


ЕДУКАЦИЈА ВОДЕЊЕТО БИЗНИС БАРА ЗНАЕЊЕ! БИДЕТЕ ВО ТЕК СО СИТЕ НАЈНОВИ СЛУЧУВАЊА ВО ЕКОНОМИЈАТА! ЗАПОЗНАЈТЕ СЕ СО НОВИТЕ ПРОПИСИ И ЗАКОНСКИ РЕШЕНИЈА ВО МАКЕДОНИЈА! УЧЕСТВУВАЈТЕ НА СЕМИНАРИТЕ И ТРЕНИНЗИТЕ ВО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА!

КОНТАКТИ

“MАКЕДОНСКИТЕ И EВРОПСКИТЕ БАРАЊА И УСЛОВИ ВО МЕСНАТА И КЛАНИЧНАТА ИНДУСТРИЈА” Стопанската комора на Македонија во соработка со Агенцијата за храна и ветеринарство на 27 септември 2012 година, организира еднодневен семинар на тема: „Безбедност и квалитет на месо и производи од месо“. Презентација и образложeние на законските рамки во месната и кланичарската индустрија во однос на безбедноста и квалитетот на нивните производи. Од 10:00 до 16:00 часот во Стопанска комора на Македонија, сала 1 на 5-ти кат. Предавачи на семинарот се експерти од Агенцијата за храна и ветеринарство. Пријавување најдоцна до 25 септември 2012 година.

“УПРАВУВАЊЕ СО ЧОВЕЧКИТЕ РЕСУРСИ ЗА МЕНАЏЕРИ” Инвестирањето во човечките ресурси претставува една од најзначајните инвестиции во компаниите, во таа насока, нејзиното управување е посебно значајно од апект на развојот и конкурентската позиција на компаниите. Со цел запознавање со техниките на управување со човечки ресурси, Стопанската комора на Македонија во соработка со Академијата за банкарство и финансии од Република Србија, 28 и 29 септември 2012 година, во хотел “Милениум ****”, Охрид, организира дводневен семинар

Ленче Зикова Тел: (++389) 2 3244054 Факс: (++389) 2 3244088 lence@mchamber.mk Анита Митревска Тел: (++389) 2 3244057 Факс: (++389) 2 3244088 anita@mchamber.mk Елизабета АндриевскаЕфтимова Тел: (++389) 2 3244074 Факс: (++389) 2 3244088 beti@mchamber.mk

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис

12


ЕДУКАЦИЈА “РАНИ ЗНАЦИ НА ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ ВО ПРЕВЕНЦИЈАТА ОД СОЗДАВАЊЕ НА ЛОШИ ПЛАСМАНИ”

Стопанската Комора на Македонија во соработка со Академијата за банкарство и финансии од Република Србија, на 8 октомври 2012 година, организира еднодневен семинар. Предавач на семинарот ќе биде Александар Василски дипломиран на Факултетот за бизнис студии, Гренобл, Франција (Grenoble Ecole de Management, France). Работен јазик се семинарот е српскиот јазик, а рокот за пријавување е 28 септември 2012 година. Oд 9:00 до 17:00 часот во просториите на Стопанска комора на Македонија, сала 1, на 5-ти кат

ВОДЕЊЕТО БИЗНИС БАРА ЗНАЕЊЕ! БИДЕТЕ ВО ТЕК СО СИТЕ НАЈНОВИ СЛУЧУВАЊА ВО ЕКОНОМИЈАТА!

ЗАПОЗНАЈТЕ СЕ СО НОВИТЕ ПРОПИСИ И ЗАКОНСКИ РЕШЕНИЈА ВО МАКЕДОНИЈА! УЧЕСТВУВАЈТЕ НА МИРНО РЕШАВАЊЕ НА СПОРОВИТЕ СЕМИНАРИТЕ И ТРЕНИНЗИТЕ ВО “Аспекти на колективните договори и колективното договарање; Потребата од заживување на постапката за СТОПАНСКАТА КОМОРА НА мирно решавање на работни спорови” МАКЕДОНИЈА! (5 октомври 2012 година, 09:30-15:00 часот Стопанска комора на Македонија, сала 1 на 5-ти кат)

Во рамки на семинарот ќе бидат опфатени сите специфични аспекти поврзани со колективните договори и колективното договарање во Република Македонија. Воедно, ќе се направи обид за расчистување на одредени нејаснотии и дилеми кои се јавуваат во праксата, поврзани со предметната проблематика. Предавачи: д-р Зоран Михајлоски, судија на Апелациониот суд Скопје д-р Марко Андонов, универзитетски професор, Факултет за правни науки при Универзитет Американ Колеџ Скопје Пријавање најдоцна до 4-ти октомври 2012 година.

КОНТАКТИ Ленче Зикова Тел: (++389) 2 3244054 Факс: (++389) 2 3244088 lence@mchamber.mk Анита Митревска Тел: (++389) 2 3244057 Факс: (++389) 2 3244088 anita@mchamber.mk Елизабета АндриевскаЕфтимова Тел: (++389) 2 3244074 Факс: (++389) 2 3244088 beti@mchamber.mk

Пријавниот лист и Агендата може да се превземат од веб порталот на Стопанската комора на Македонија: www.mchamber.mk 13

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис


ЕДУКАЦИЈА ВОДЕЊЕТО БИЗНИС БАРА ЗНАЕЊЕ! БИДЕТЕ ВО ТЕК СО СИТЕ НАЈНОВИ СЛУЧУВАЊА ВО ЕКОНОМИЈАТА! ЗАПОЗНАЈТЕ СЕ СО НОВИТЕ ПРОПИСИ И ЗАКОНСКИ РЕШЕНИЈА ВО МАКЕДОНИЈА! УЧЕСТВУВАЈТЕ НА СЕМИНАРИТЕ И ТРЕНИНЗИТЕ ВО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА!

”ФИНАНСИСКИ МЕНАЏМЕНТ“ Финансискиот менаџмент е од витално значење за секоја компанија, особено за оние кои имаат цел подобрување на профитабилноста, ликвидноста и солвентноста. Обуката е организирана во три модули (нивоа), при што во првиот модул се даваат основите на финансискиот менаџмент и истата е наменета и за финансиски и не-финансиски менаџери. Вториот модул е продолжение на првиот модул и нуди средно ниво на знаења од областа на финансискиот менаџмент преку обработка на поголем број на области и теми, на ниво на додипломски студии на економските факултети. Третиот модул нуди напредни теми од областа на финансискиот менаџмент и обработка на специјални случаеви и анализа на најдобрите практики од оваа област, на ниво на напредни курсеви од областа на корпоративните финансии. Обуката ќе се спроведува во октомври, ноември и декември 2012 година (два пати неделно од 15 до 18.00 часот) Стопанска комора на Македонија, сала 53 на 4-ти кат Предавач е д-р Зоран Ивановски, редовен професор на Универзитетот за туризам и менаџмент во Скопје и на Универзитетот на Југоисточна Европа од Тетово.

КОНТАКТИ Ленче Зикова Тел: (++389) 2 3244054 Факс: (++389) 2 3244088 lence@mchamber.mk Анита Митревска Тел: (++389) 2 3244057 Факс: (++389) 2 3244088 anita@mchamber.mk Елизабета АндриевскаЕфтимова Тел: (++389) 2 3244074 Факс: (++389) 2 3244088 beti@mchamber.mk

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис

14


ЗЛАТЕН ПАРТНЕР

ПРЕМИУМ Покровители

Златен партнер

Покровители

на BSI

TM

ISO 9001:2008 FS 549642

СТОПАНСКА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА ECONOMIC CHAMBER OF MACEDONIA

Отварањето на секоја од понудите и меѓународните тендери чини 100 денари! За пет отварања добивате БОНУС бесплатно објавување на ВАШАТА ПОНУДА, која воедно ќе биде внесена и во богатата база на Стопанската комора на Македонија! Главен и одговорен уредник, Саво Пејчиновски

f. t.

Т. ( +389) 23 24 40 36 Ф. ( +389) 23 24 40 88 М. (+389) 070 741 579 E. savo@mchamber.mk W. www.mchamber.mk www.facebook.com/chamber.mk 15 www.twitter.com/Chamber_MK

Графичко уредување Стево Серафимов

Т. ( +389) 23 24 40 32 Е. stevo@mchamber.mk W. www.mchamber.mk

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис

Неделен Бизнис Огласник на Стопанската комора на Македонија  

Огласник на Комората: огласете, пријавете се, учествувајте во најголемата македонска бизнис асоцијација