Page 1

БРОЈ

78

НЕДЕЛНИК ЗА УНАПРЕДУВАЊЕ НА ВАШИОТ БИЗНИС

12 Maj 2014

БИЗНИС ОГЛАСНИК

Стопанската комора на Македонија ексклузивно за македонските компании обезбеди бесплатни презентации на два значајни саеми што се одржуваат во Келн, СР Германија

ТОП 4 ПОНУДИ 4030004523181

Иновативна компанија од Република Македонија специјализирана за производство на повеќестепени пренапонски заштити бара странски инвеститор или партнер со цел менаџирање на настапот на компанијата на странските пазари и продажба на производите на пазарите во ЕУ и во САД. Производите на компанијата се есклузивно оригинални и уникатни за европскиот и за американскиот пазар, со вградени 4 заштитни технологии и 5 патенти. Производите се најнаградувани македонски иновативни производи во последните 10 години.

МЕЃУНАРОДНИ МЕЃУНАРОДНИ САЕМИ ЗА САЕМИ ЗА МЕБЕЛ, ПРЕХРАНБЕНИ ЕНТЕРИЕР И ПРОИЗВОДИ ДИЗАЈН На 19 маj 2014 година, во 13:00 часот, во Стопанската комора на Македонија, сала 1 на 5-ти кат.

На 20 мај 2014 година, во 12:00 часот, во Стопанската комора на Македонија, сала 1 на 5-ти кат.

Контакт: Миле Стојчевски Тел: 02 32 44 086 Е-адреса: mile@mchamber.mk

Контакт: Васко Ристовски Тел: 02 32 44 014 Е-адреса: vasko@mchamber.mk

RO00000037307

Компанија од Романија заинтересирана е да инвестира во термоцентрала на гасен погон во Република Македонија, за производство на елeктрична и топлинска енергија.

DE00000038383

Компанија од Германија бара заеw ка соработка со македонски винарници за производство и пласман на вина.

ЈАВЕТЕ СЕ ВЕДНАШ! ВЕ ОЧЕКУВАМЕ! Пополнете го пријавниот лист што може да се преземе од веб-порталот: www.mchamber.mk

Огласувајте во „Бизнис огласник“ на Стопанската комора на Македонија: goodini

years 4

192

2 - 201

*

*

НАЈБРЗO НАЈЕДНОСТАВНО НАЈСИГУРНО

*

ДО ДЕЛОВЕН ПАРТНЕР! 1

bsi.

ISO 9001

Quality Management

FS 549642

СТОПАНСКА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА ECONOMIC CHAMBER OF MACEDONIA

БИЗНИС Огласник - Неделен весник за унапредување на Вашиот бизнис


ПОНУДА–ПОБАРУВАЧКА

ИСПРАТЕ ЈА ВАШАТА ПОНУДА ИЛИ ПОБАРУВАЧКА И СТАНЕТЕ ДЕЛ ОД БОГАТАТА БАЗА ВО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА! ВАШИОТ ДЕЛОВЕН СИГНАЛ СТИГНУВА ДО ДЕЛОВНИТЕ АСОЦИЈАЦИИ И

WWW.MCHAMBER.MK

НИВНИТЕ ЧЛЕНКИ – КОМПАНИИ ВО РЕГИОНОТ, ЕВРОПА И СВЕТОТ! ИЗРАЗЕТЕ ЖЕЛБА ДА ГО ПРОШИРИТЕ ВАШИОТ БИЗНИС – СЕ` ДРУГО Е НАША ОБВРСКА! ЈАВЕТЕ СЕ: Контакт: Мирјана Коцева Тел.: (++389) 23244-035 Факс: (++389) 23244-088 Mirjana@mchamber.mk

БИЗНИС Огласник - Неделен весник за унапредување на Вашиот бизнис

RO00000037307 Компанија од Романија заинтересирана е да инвестира во термоцентрала на гасен погон во Република Македонија, за производство на елeктрична и топлинска енергија.

NL00000039626 Компанија од Холандија бара дистрибутер во Република Македонија за пласман на органски ѓубрива кои се направени од 100 % природни минерали.

4030004523181 Иновативна компанија од Република BG00000038199 Македонија специјализирана за Компанија од Бугарија бара дистрибутер во Република Македонија производство на повеќестепени пренапонски заштити бара за пласман на адитиви за храна. странски инвеститор или партнер со цел менаџирање на настапот на DE00000038383 компанијата на странските пазари Компанија од Германија бара и продажба на производите на заедничка соработка со македонски пазарите во ЕУ и во САД. Производите винарници за производство и на компанијата се есклузивно пласман на вина. оригинални и уникатни за европскиот и за американскиот пазар со вградени TR00000039622 Компанија од Турција бара пласман 4 заштитни технологии и 5 патенти. Производите се најнаградувани на ЛЕД-технологии за обновлива македонски иновативни производи во енергија за улично осветлување во последните 10 години. Република Македонија. 2


ПОНУДА–ПОБАРУВАЧКА GR00000039624 Компанија од Грција заинтересиранa е за соработка со индивидуални земјоделски производители за пласман на фолии за оранжерии, системи за наводнување капка по капка и индустриска амбалажа во штипскиот и во велешкиот регион.

прехранбената индустрија во Република Македонија, како и за откуп на земјоделски производи.

TR00000038321 Компанија од Турција бара дистрибутер во Република Македонија за пласман на компресори.

DE00000037757 Компанија од Германија нуди медицинска опрема од 100% целулоза која е биоразградлива.

BG00000039426 Компанија од Бугарија заинтересирана е за соработка со македонски производители на стаклени прачки.

ИСПРАТЕ ЈА ВАШАТА ПОНУДА ИЛИ ПОБАРУВАЧКА И СТАНЕТЕ ДЕЛ ОД БОГАТАТА БАЗА ВО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА! ВАШИОТ ДЕЛОВЕН

AT00000037753 DE00000036874 Австриска компанија бара Компанија од Германија бара дистрибутер во Република дистрибутер во Република Македонија за пласман на системи Македонија за пласман на градежни за подигање товар како што се машини и опрема, а посебно на ланци, рачни електронски дигалки, машини за мелење и дисперзија. производи од полиестер, траки и јажиња за подигање, врзување IT00000036494 и прицврстување на товар. Компанија од Италија Сопственото производство на заинтересирана е да соработува со трговската марка HFS-Austria со компании од Република Македонија водечките производители од оваа во областа на обновлива енергија. област го докажуваат квалитетот на нивните производи. За време ES00000038724 на изградбата на стадионот во Компанија од Шпанија Клагенфурт успешно беа користени заинтересирана е да пласира HFS-системите за подигање. соларни рефлектори и големи светилки, како и да воспостави контакти со компании во Република Македонија кои би произведувале делови кои се користат во соларните рефлектори.

СИГНАЛ СТИГНУВА ДО ДЕЛОВНИТЕ АСОЦИЈАЦИИ И НИВНИТЕ ЧЛЕНКИ – КОМПАНИИ ВО РЕГИОНОТ, ЕВРОПА И СВЕТОТ! ИЗРАЗЕТЕ ЖЕЛБА ДА ГО ПРОШИРИТЕ ВАШИОТ БИЗНИС – СЕ` ДРУГО Е НАША ОБВРСКА! ЈАВЕТЕ СЕ: Контакт: Мирјана Коцева Тел.: (++389) 23244-035 Факс: (++389) 23244-088 Mirjana@mchamber.mk

HR00000038416 Компанија од Хрватска заинтересирана е да пласира машини и опрема за 3

БИЗНИС Огласник - Неделен весник за унапредување на Вашиот бизнис


ПРАВЕТЕ БИЗНИС СО ЕВРОПА ЕВРОПСКИТЕ МАЛИ И СРЕДНИ БИЗНИСИ НА ДЛАНКА! ДЕЛОВНИ ПАРТНЕРИ, ТЕХНОЛОГИИ, ЗНАЕЊЕ! ВАШИТЕ ПРЕТПРИЕМНИЧКИ ИДЕИ РЕАЛИЗИРАЈТЕ ГИ СО НАША ПОМОШ!

(BRBGMSK4S3M8SSK)

Kомпанија од Бугарија, специјализирана за производство на електроопрема бара агенти и дистрибутери за своите производи.

(BOHRMSK3KMS8SSK)

Хрватска компанија специјализирана за производство на производи наменети за индустријата за бродоградба бара компании заинтересирани за заеднички вложувања.

(BODEMSK4S4S4SSK)

Компанија од Германија специјализирана за производство на детергенти и средства за чистење бара агенти и дистрибутери за своите производи.

(BOHRMSK4S4S7SSK)

Компанија од Хрватска специјализирана за производство на метални конструкции и ласерско сечење, виткање и заварување на метал бара компании заинтересирани за заеднички вложувања.

(BOSKMSK4SMKSSSK)

Словачка компанија специјализирана за сечење и брусење на стакло бара компании за заеднички вложувања и поддоговорни активности.

(BOROMSK4S3S3SSK)

Компанија од Романија специјализирана за производство на обувки и производи од кожа бара агенти и дистрибутери за своите производи.

(BRLTMSK4S3S4SSK)

Компанија од Литванија специјализирана за производство на минерална вода бара агенти и дистрибутери за својот производ.

BORSMSK3KKK4SSK

Компанија од Србија специјализирана за производство на делови за автомобили и машински делови бара компании заинтересирани за склучување на поддоговорни активности и компании заинтересирани за заеднички вложувања.

BOSIMSK3S9KSSSK

Босанска компанија специјализирана за производство на алуминиумски прозорци, различни типови на фасади бара агенти и дистрибутери за своите производи.

MSK3S3S7SS3

Компанија од Русија специјализирана за производство на дрвени брикети бара дистрибутери и агенти за своите производи.

Контакт: Огнен Гаревски Тел. (++389) 23244040 Факс: (++389) 23244088 ognen@mchamber.mk www.facebook.com/chamber.mk

БИЗНИС Огласник - Неделен весник за унапредување на Вашиот бизнис

4


Скенирај и дознај повеќе ВОДЕЊЕТО БИЗНИС БАРА ЗНАЕЊЕ! БИДЕТЕ ВО ТЕК СО СИТЕ НАЈНОВИ СЛУЧУВАЊА ВО ЕКОНОМИЈАТА! DO

CE

Веб-сертификат EXCELLENT SME

ON

E

IA

A

ЗАПОЗНАЈТЕ СЕ СО НОВИТЕ ПРОПИСИ И ЗАКОНСКИ РЕШЕНИЈА ВО МАКЕДОНИЈА! Што претставува сертификатот Excellent SME? УЧЕСТВУВАЈТЕ НА E Сертификатот Excellent SME MACEDONIA е сертификат СЕМИНАРИТЕ за деловно И ВО работење што го издава Стопанската комора на ТРЕНИНЗИТЕ СТОПАНСКАТА Македонија во соработка со познатата агенција за КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА! кредитен рејтинг COFACE, за најуспешните микро,

M

ЕДУКАЦИЈА

мали и средни компании во Македонија. Главната цел на сертификатот, што се совпаѓа со ЕУ-директивите, е да се промовираат малите и средни компании, да КОНТАКТИ се обезбеди и да се осигура бизнисот, добрите Анита Митревска Тел: ++ 389 2 3244057 бизнис-пракси и да се зголеми пазарната Факс:++ 389 2 3244088 транспарентност. Исто така, тој ќе им помогне anita@mchamber.mk на клиентите и на бизнис-партнерите да ги Елизабета Андриевсканамалат финансиските и другите ризици кога склучуваат Ефтимова Тел: (++389) 2 3244074 деловни договори. Факс: (++389) 2 3244088 Сертификатот ќе им овозможи на локалните и на beti@mchamber.mk меѓународните бизнис-партнери да го верификуваат Call Центар : (02) 15015 постоењето на компанијата, точната веб-адреса и најважното – бонитетот на компанијата. Стопанска комора на Македонија Excellent SME Македонија „Димитрие Чуповски“ 13 1000 Скопје 5

T: (02) 15 0 15 Ф: (02) 32 44 071 E: excellent-sme@mchamber.mk БИЗНИС Огласник - Неделен http://excellent-sme.mchamber.mk весник за унапредување на Вашиот бизнис

S


МЕЃУНАРОДНИ ТЕНДЕРИ

Контакт: Огнен Гаревски Тел: ++ 389 2 3244040 Факс:++ 389 2 3244088 ognen@mchamber.mk www.facebook.com/chamber.mk

Назив на тендерот Кралството Норвешка - Осло: Застаклување Norway-Oslo: Glazing work Име на организација Jernbaneverket Главни активности Услуги Најбитен критериум Најниска цена Краен рок за аплицирање 5 јуни 2014 година, 14:00 часот Тендерот се однесува на Застаклување Двојно застаклување Сликарство и застаклување Контакт For the attention of: Telephone: Email: Jernbaneverket 971 033 533 Stortorvet 7 Hanne Bjørnstad 0155 Oslo NORWAY +47 22455000 bjorha@jbv.no Назив на тендерот Кралството Норвешка - Осло: Градежни работи Norway-Oslo: Construction work Име на организација Statsbygg Hovedkontor Главни активности / Најбитен критериум Најниска цена Краен рок за аплицирање 13 јуни 2014 година, 09:00 часот Тендерот се однесува на Домување Куќни совети, Градежни работи Контакт For the attention of: Telephone: Email: Fax: Statsbygg Hovedkontor 971278374 Postbok 8106 Dep. (Biskop Gunnerusgt. 6)

БИЗНИС Огласник - Неделен весник за унапредување на Вашиот бизнис

Morten Engh 0032 Oslo NORWAY +47 81555045 meng@statsbygg.no +47 22954001 Назив на тендерот Република Турција - Анкара: Градежни работи Turkey-Ankara: Construction work Име на организација ENERJISA Enerji Uretim A.S. Главни активности Електрична енергија Најбитен критериум Најниска цена Краен рок за аплицирање 25 мај 2014 година, 16:00 часот Тендерот се однесува на Градежни работи Контакт For the attention of: Mr Erdem Çörekçİoğlu and Mr Kerem Çolak Enerjİsa Enerjİ Üretİm A.Ş. Ceyhun Atif Kansu Cad. No:106 Başkent Plaza, Balgat-Ankara Ankara TURKEY Email: erdem.corekcioglu@enerjisa. com / kerem.colak@enerjisa.com Tel: +90 3125834024 / +90 3125834116 Fax: +90 3124738546

Назив на тендерот Република Србија – Нови Сад: Издрадба на патишта Serbia-Novi Sad: Road construction works Име на организација PE Urban and Spatial Planning Institute of Vojvodina Главни активности / 6


МЕЃУНАРОДНИ ТЕНДЕРИ

Главни активности / Најбитен критериум Најниска цена Краен рок за аплицирање 2 јуни 2014 година, 12:00 часот Тендерот се однесува на Подни облоги и ролетни Контакт Havenbedrijf Rotterdam NV 53367972 Wilhelminakade 909 Ronald van Dijk 3072 AP Rotterdam NETHERLANDS +31 102521144 aanbestedingen@portofrotterdam. com

Најбитен критериум Најниска цена Краен рок за аплицирање 30 јуни 2014 година, 10:00 часот Тендерот се однесува на Издрадба на патишта Контакт 1) Name, addresses and contact point(s) For the attention of: Tamara Zelenović Vasiljević Contact: PE Urban and Spatial Planning Institute of Vojvodina PE Urban and Spatial Planning Institute of Vojvodina 6 / III Železnička Novi Sad 21000 SERBIA Email: ducklingster@gmail.com Fax: +381 21529444 Internet address(es): General address of the contracting authority: http://zavurbvo.rs

Контакт: Огнен Гаревски Тел: ++ 389 2 3244040 Факс:++ 389 2 3244088 ognen@mchamber.mk www.facebook.com/chamber.mk

Назив на тендерот Кралството Холандија - Ротердам: Подни облоги Netherlands-Rotterdam: Floor coverings Име на организација Havenbedrijf Rotterdam NV

* Ви олеснуваме да учествувате на меѓународни тендери * Обезбедете поголемо користење на Вашите капацитети * Тестирајте ја Вашата конкурентност во меѓународен натпревар и остварете сигурен профит! 7

БИЗНИС Огласник - Неделен весник за унапредување на Вашиот бизнис


БИЗНИС ЦЕНТАР ЗА ТРЕНИНГ И ОБУКА BUSSINES CENTER FOR TRAINING AND EDUCATION

bsi.

ISO 9001

Quality Management

FS 549642

  

 

 

rɵʗʠʢʗʤʣʜʚʠʤʖʗʝʠʖʠʒʥʜʑʤʑʣʗʠʖʓʚʓʑʓʠ ʡʠʣʗʒʟʠʠʡʢʗʞʗʟʚʡʢʠʣʤʠʢʚʚʓʠʢʑʞʜʚʤʗʟʑ ɴʤʠʡʑʟʣʜʑʜʠʞʠʢʑʟʑɯʑʜʗʖʠʟʚʹʑ rɲʢʑʜʤʚʩʟʑʤʑʟʑʣʤʑʓʑʣʗʠʖʓʚʓʑʓʠʣʠʢʑʒʠʤʜʑ ʣʠʢʗʟʠʞʚʢʑʟʚʞʑʜʗʖʠʟʣʜʚʜʠʞʡʑʟʚʚʓʠ ʙʑʓʚʣʟʠʣʤʠʖʡʠʟʥʖʗʟʑʤʑʣʤʢʥʜʑ tʇʛʚʤʗʞʘʖʧʛʦʨʞʪʞʠʖʨʥʦʞʝʣʖʨʤʚ Министерството за образование и наука на Република Македонија и Агенцијата за вработување на Република Македонија. rɱʒʥʜʑʤʑʤʢʑʗʠʜʠʝʥʤʢʚʞʗʣʗʨʚ ʠʖʡʠʟʗʖʗʝʟʚʜ ʖʠʡʗʤʠʜ rɲʢʗʖʑʓʑʻʑʤʑʚʡʢʑʜʣʑʤʑʣʗʠʖʓʚʓʑʑʤʡʠ ʖʠʔʠʓʠʢʣʠʥʩʗʣʟʚʨʚʤʗ rɳʑʒʠʤʑʓʠʔʢʥʡʚʠʖʖʠʞʑʜʣʚʞʥʞʥʩʗʣʟʚʨʚ

Модули на доживотно учење Акредитирани програми од Министерството за образование и наука на Република Македонија Акредитирани програми кои можете да ги следите:

Готвач во угостителски објект Келнер - гастроном Гипсер – монтер Фасадер Аргон заварувач

ɪʑʡʠʓʗʽʗʚʟʦʠʢʞʑʨʚʚ ɯʢɣʠʢʚʣɵʢʚʞʩʗʓ ɵʗʝ ɯʠʒ CPSJT!NDIBNCFSNL

ɴʚʞʠʟʑɳʚʣʤʠʣʜʑ ɵʗʝ TJNPOB!NDIBNCFSNL

ɴʤʠʡʑʟʣʜʑʜʠʞʠʢʑʟʑɯʑʜʗʖʠʟʚʹʑ ʥʝtɧʚʞʚʤʢʚʗɺʥʡʠʓʣʜʚi ɴʜʠʡʹʗ ʤʗʝ  ʦʑʜʣ  БИЗНИС Огласник - Неделен весник за унапредување на Вашиот бизнис

8


ЕДУКАЦИЈА Семинар: „ЕФЕКТИВЕН СИСТЕМ ЗА УПРАВУВАЊЕ СО ЧОВЕЧКИТЕ РЕСУРСИ И НАМАЛУВАЊЕ НА ТРОШОЦИТЕ“ 13.5.2014 година, 9:00 - 16:00 часот Стопанска комора на Македонија, Сала 1 на 5-ти кат

На семинарот ќе бидат опфатени следните целини: 1. Елементи на системот за управување со човечки ресурси: регрутација, селекција, воведување на нови вработени, развој и кариера на вработените и зголемување на компетентноста на вработените; 2. Лидерството и улогата на лидерите во управувањето со човечките ресурси; 3. Приказ на менаџерски модели во управувањето со човечките ресурси со примена на музички инструментални реторики (пијано); 4. Намалување на трошоците преку ефективен систем на управување со човечките ресурси; 5. Дискусија и конкретни совети за управување со човечките ресурси и намалување на трошоците. ПРЕДАВАЧИ Обуката ќе биде реализирана од страна на Михаил Китановски и Јасмина Илиевска, од

Д2ЕМ Консалтинг. Д2ЕМ Консалтинг е компанија која делува во областа на менаџмент и бизнисконсалтинг.

Пријавување до 10.5.2014 година. Аплицирај електронски / on-line

Контакт: Анита Митревска Тел: ++ 389 2 3244057 Факс:++ 389 2 3244088 Контакт Центар : (02) 15015 E-адреса: anita@mchamber.mk Контакт: Елизабета Андриевска-Ефтимова Тел: ++ 389 2 3244074 Факс:++ 389 2 3244088 Контакт Центар : (02) 15015 E-адреса: beti@mchamber.mk

ВОДЕЊЕТО БИЗНИС БАРА ЗНАЕЊЕ! БИДЕТЕ ВО ТЕК СО СИТЕ НАЈНОВИ СЛУЧУВАЊА ВО ЕКОНОМИЈАТА!

ЗАПОЗНАЈТЕ СЕ СО НОВИТЕ ПРОПИСИ И ЗАКОНСКИ РЕШЕНИЈА ВО МАКЕДОНИЈА! УЧЕСТВУВАЈТЕ НА СЕМИНАРИТЕ И ТРЕНИНЗИТЕ ВО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА!

КОНТАКТИ Анита Митревска Тел: ++ 389 2 3244057 Факс:++ 389 2 3244088 anita@mchamber.mk Елизабета АндриевскаЕфтимова Тел: (++389) 2 3244074 Факс: (++389) 2 3244088 beti@mchamber.mk Call Центар : (02) 15015

9

БИЗНИС Огласник - Неделен весник за унапредување на Вашиот бизнис


ЕДУКАЦИЈА Семинар: „ИПАРД – МОЖНОСТИ ЗА ФИНАНСИРАЊЕ БИЗНИСИ ВО РУРАЛНИ СРЕДИНИ (МЕРКА 302)“

ВОДЕЊЕТО БИЗНИС БАРА ЗНАЕЊЕ! БИДЕТЕ ВО ТЕК СО СИТЕ a СЛУЧУВАЊА ВО ЕКОНОМИЈАТА! ЗАПОЗНАЈТЕ СЕ СО НОВИТЕ ПРОПИСИ И ЗАКОНСКИ РЕШЕНИЈА ВО МАКЕДОНИЈА! УЧЕСТВУВАЈТЕ НА СЕМИНАРИТЕ И ТРЕНИНЗИТЕ ВО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА!

КОНТАКТИ Елизабета АндриевскаЕфтимова Тел: (++389) 2 3244074 Факс: (++389) 2 3244088 beti@mchamber.mk Анита Митревска Тел: ++ 389 2 3244057 Факс:++ 389 2 3244088 anita@mchamber.mk Call Центар : (02) 15015

16.5.2014 година, 10:00-16:00 часот Стопанска комора на Македонија, сала 1 на 5-ти кат

ПРОГРАМА

во Секторот за рурален развој во Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство на Р. Македонија.

I. ИПАРД-Програма 2007-2013 1. Вовед 2. Мерки од ИПАРД-Програмата 3. Критериуми 4. Корисници II. Закон за воспоставување Агенција финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој

Интересна група за семинарот се замјоделски фирми, индивидуални земјоделци и земјоделски здруженија. за

1. Дефиниции 2. Регулирање на постапката за доделување финансиска поддршка согласно ИПАРД-Програмата 3. Подзаконските акти за имплементација на ИПАРД (Уредба за начинот и постапката за користење финансиска поддршка за мерките за рурален развој финансирани од компонентата v – ИПАРД од инструментот за претпристапна помош ИПА)

Сите учесници на семинарот ќе добијат соодветен работен материјал и сертификат за учество.

Пријавување до 14.5.2014 година.

Аплицирај електронски / on-line

III. ИПАРД-Програма за 2007-2013 - Мерка 302 Рурална диверзификација 1. Инвестиции кои се поддржуваат преку Мерката 302 2. Соодветни корисници 3. Критериуми за прифатливост IV. Постапка за аплицирање 1. Објавување јавни повици 2. Доставување на барање за финансиска поддршка 3. Листа на придружни документи 4. Начин на одобрување финансиска поддршка V. ЗАКЛУЧОЦИ Предавачи: - Билјана Вуковиќ, раководител на Секторот за одобрување проекти во Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој;

Контакт: Анита Митревска Тел: ++ 389 2 3244057 Факс:++ 389 2 3244088 Контакт Центар : (02) 15015 E-адреса: anita@mchamber.mk Контакт: Елизабета Андриевска-Ефтимова Тел: ++ 389 2 3244074 Факс:++ 389 2 3244088 Контакт Центар : (02) 15015 E-адреса: beti@mchamber.mk

- Соњица Ѓорѓиевска, раководител на одделение БИЗНИС Огласник - Неделен весник за унапредување на Вашиот бизнис

10


11

БИЗНИС Огласник - Неделен весник за унапредување на Вашиот бизнис


ЕДУКАЦИЈА ВОДЕЊЕТО БИЗНИС БАРА ЗНАЕЊЕ! БИДЕТЕ ВО ТЕК СО СИТЕ a СЛУЧУВАЊА ВО ЕКОНОМИЈАТА! ЗАПОЗНАЈТЕ СЕ СО НОВИТЕ ПРОПИСИ И ЗАКОНСКИ РЕШЕНИЈА ВО МАКЕДОНИЈА! УЧЕСТВУВАЈТЕ НА СЕМИНАРИТЕ И ТРЕНИНЗИТЕ ВО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА!

КОНТАКТИ Елизабета АндриевскаЕфтимова Тел: (++389) 2 3244074 Факс: (++389) 2 3244088 beti@mchamber.mk Анита Митревска Тел: ++ 389 2 3244057 Факс:++ 389 2 3244088 anita@mchamber.mk Call Центар : (02) 15015

Семинар: „ИЗМЕНИТЕ ВО ДАНОЧНИОТ СИСТЕМ, ДАНОЧНАТА ПОСТАПКА И УЛОГАТА НА УПРАВАТА ЗА ЈАВНИ ПРИХОДИ ВО ДАНОЧНИОТ СИСТЕМ“ 20.5.2014 година, 10:00-16:00 часот Стопанска комора на Македонија, сала 4 на 5-ти кат

Предавачи: - Петар Есмеров, управник во Управата за јавни приходи - Регионална дирекција Скопје и - Доц. д-р по правни науки Костадин Дуковски, лиценциран вештак, внатрешен ревизор, член на најголемата асоцијација за финансиски измами ACFE ПРОГРАМА I. Даночниот систем на Република Македонија - Закон за даночна постапка - Примена на законот - Начела на даночната постапка - Начело на утврдување на фактичка состојба II. Даночна постапка, даночен долг - Општо за даночната постапка - Утврдување на данок - Присилна наплата III. Пренесување на даночна обврска во градежништвото и кај прометот со отпад и употребуван материјал - Промена на даночен должник - Фактурирање и евиденција кај подизведувач, изведувач и инвеститор IV. Одлука за определување нa добрата и услугите за кои даночен должник е даночниот обврзник кон кого е извршен промет од страна нa друг даночен обврзник - Утврдена листа на промети при пренесување на даночната обврска

- Даночно олеснување на странско физичко лице во согласност со меѓународните договори за одбегнување на двојното оданочување VIII. Новини во 2014 година кај данокот на добивка - Даночен третман на салдото на побарувања по заеми на 31.12.2014 година - Даночен третман на исплата на дивиденда во 2014 година Сите учесници на семинарот ќе добијат соодветен работен материјал и сертификат за учество.

Пријавување до 15.5.2014 година.

Аплицирај електронски / on-line Контакт: Анита Митревска Тел: ++ 389 2 3244057 Факс:++ 389 2 3244088 Контакт Центар : (02) 15015 E-адреса: anita@mchamber.mk Контакт: Елизабета Андриевска-Ефтимова Тел: ++ 389 2 3244074 Факс:++ 389 2 3244088 Контакт Центар : (02) 15015 E-адреса: beti@mchamber.mk

V. Правилник за формата и содржината на извештајот за извршените промети на добра и услуги за кои даночен должник е даночниот обврзник кон кого е извршен прометот - Пријавување на прометот во Извештајот ДДВИПДО VI. Нова даночна пријава ДДВ-04 - Нов формат, содржина и нови полиња за пријавување на прометот и ДДВ VII. Новини во Законот за персонален данок на доход

БИЗНИС Огласник - Неделен весник за унапредување на Вашиот бизнис

12


ЕДУКАЦИЈА Дводневна обука: „ИНТЕГРИРАН СИСТЕМ ЗА КАЛКУЛАЦИЈА НА ТРОШОЦИ И НЕГОВА ПРАКТИЧНА ПРИМЕНА“ 21 - 22 мај 2014 година, 09:30 - 15:30 часот Стопанска комора на Македонија, сала 3 на 3-ти кат

Голем број компании само приближно ја познаваат производната цена или само се потпираат на пазарните цени. Поради оваа причина, кога се менуваат цените на суровините или кога има силна конкуренција и комплексна дистрибутивна мрежа, компаниите се соочуваат со намалување на конкурентноста и профитабилноста. Имено, поради огромниот број податоци, менаџментот не е во можност да донесува навремени и исправни одлуки. За надминување на овие проблеми, потребно е воведување на системско сметководствено решение за калкулација на трошоците. Оваа обука ќе ги опфати методите за калкулација по налози и по процеси, но пред се` ќе биде насочена кон конкретно имплементирање на интегриран систем за калкулација на трошоци. Предавач: Стефан Костовски, има положено II ниво и е кандидат за III ниво од CFA-програмата. Член е на Грант Тортон Консалтинг од октомври 2013 година, на позицијата сениор консултант. Сите учесници на обуката ќе добијат соодветен работен материјал и сертификат за учество.

Аплицирај електронски / on-line Контакт: Анита Митревска Тел: ++ 389 2 3244057 Факс:++ 389 2 3244088 Контакт Центар : (02) 15015 E-адреса: anita@mchamber.mk

13

БИДЕТЕ ВО ТЕК СО СИТЕ НАЈНОВИ СЛУЧУВАЊА ВО ЕКОНОМИЈАТА!

ЗАПОЗНАЈТЕ СЕ СО НОВИТЕ ПРОПИСИ И ЗАКОНСКИ РЕШЕНИЈА ВО МАКЕДОНИЈА! УЧЕСТВУВАЈТЕ НА СЕМИНАРИТЕ И ТРЕНИНЗИТЕ ВО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА!

КОНТАКТИ Анита Митревска Тел: ++ 389 2 3244057 Факс:++ 389 2 3244088 anita@mchamber.mk Елизабета АндриевскаЕфтимова Тел: (++389) 2 3244074 Факс: (++389) 2 3244088 beti@mchamber.mk

Пријавување до 19.05.2014 год.

Контакт: Валентина Цветковска Тел: ++ 389 2 3244063 Факс:++ 389 2 3244088 Контакт Центар : (02) 15015 E-адреса: valentina@mchamber.mk

ВОДЕЊЕТО БИЗНИС БАРА ЗНАЕЊЕ!

Call Центар : (02) 15015

БИЗНИС Огласник - Неделен весник за унапредување на Вашиот бизнис


ЕДУКАЦИЈА Семинар: РАБОТНИ ОДНОСИ

„Промените во роковите за законски престанок на работниот однос, ВОДЕЊЕТО отказни рокови, основи за законски прeкин на работниот однос, БИЗНИС БАРА неоснови причини за престанок на работниот однос, услови за ЗНАЕЊЕ! стекнување на право на регрес за годишен одмор во приватниот БИДЕТЕ ВО и во јавниот сектор, промени во делот на пресметка и исплата на ТЕК СО СИТЕ a минимална плата, можност и задолжителност за исплата на 13-та СЛУЧУВАЊА ВО ЕКОНОМИЈАТА! плата на работникот, исплата за извршена работа, работна успешност и додаток за извршена работа, платено отсуство од работа, обврска ЗАПОЗНАЈТЕ за задолжителна едукација на работодавачот, права на работникот СЕ СО НОВИТЕ кога работодавачот не исплатил плата и кога е отворена постапка за ПРОПИСИ И престанок на работодавачот“ ЗАКОНСКИ 22.5.2014 година, 10:00-15:00 часот РЕШЕНИЈА ВО Стопанска комора на Македонија, сала 4 на 5-ти кат МАКЕДОНИЈА! УЧЕСТВУВАЈТЕ ПРОГРАМА: успешност и додаток на НА плата, посебни права при неисплата на плата и СЕМИНАРИТЕ И 1. Промени на роковите за дисциплинска престанок на работодавачот: ТРЕНИНЗИТЕ ВО одговорност, услови за законски прекин на работниот однос: Обврска за задолжителна едукација на СТОПАНСКАТА - Промени на рокот за законски престанок на работодавачот; КОМОРА НА работниот однос; - Укажување на работодавачот за отстранување МАКЕДОНИЈА! - Отказни рокови; на повреда на закон или пропис;

КОНТАКТИ Елизабета АндриевскаЕфтимова Тел: (++389) 2 3244074 Факс: (++389) 2 3244088 beti@mchamber.mk Анита Митревска Тел: ++ 389 2 3244057 Факс:++ 389 2 3244088 anita@mchamber.mk Call Центар : (02) 15015

БИЗНИС Огласник - Неделен весник за унапредување на Вашиот бизнис

- Основи за законски прекин на работниот однос; - Неосновани причини за престанок на работниот однос. 2. Регрес за годишен одмор, промени во пресметка и исплата на минимална плата: - Услови за стекнување на право на регрес за годишен одмор во приватниот и во јавниот сектор; - Немање основ за исплата на регрес за годишен одмор; - Промени во делот на пресметка и исплата на минимална плата. 3. Исплата на 13-та плата и исплата по учинок, успешност и додаток на плата: - Можност за исплата на 13-та плата од страна на работодавачот; - Задолжителност за исплата на 13-та плата од страна на работодавачот; - Исплата на плата за извршена работа - основна плата; - Исплата на плата за работна успешност; - Обврска на работодавачот за исплата на додаток на плата; - Обврска на работодавачот за исплата на платено отсуство од работа. 4. Исплата на 13-та плата, исплата по учинок,

- Право на работникот кога работодавачот не му исплатил плата; - Право на работникот кога над работодавачот е отворена постапка за престанок на работодавачот. Предавачи: - Миле Стојановски, државен советник при Министерството за труд и социјална политика и - Злате Стојановски, раководител на сектор во трудова инспекција, сектор работни односи.

Пријавување до 19.05.2014 година. Аплицирај електронски / on-line Контакт: Анита Митревска Тел: ++ 389 2 3244057 Факс:++ 389 2 3244088 Контакт Центар : (02) 15015 E-адреса: anita@mchamber.mk Контакт: Елизабета Андриевска-Ефтимова Тел: ++ 389 2 3244074 Факс:++ 389 2 3244088 Контакт Центар : (02) 15015 E-адреса: beti@mchamber.mk

14


ЕДУКАЦИЈА БИЗНИС ЦЕНТАР ЗА ТРЕНИНГ И ОБУКА BUSSINES CENTER FOR TRANING AND EDUCATION bsi.

ISO 9001

Quality Management

 FS 549642

Osnovana 1922

   Founded 1922

БИЗНИС АКАДЕМИЈА ЗА КОНТРОЛИНГ МЕНАЏЕР НАСТАВНА ПРОГРАМА од вкупно 175 часа

ВОДЕЊЕТО БИЗНИС БАРА ЗНАЕЊЕ! БИДЕТЕ ВО ТЕК СО СИТЕ НАЈНОВИ СЛУЧУВАЊА ВО ЕКОНОМИЈАТА!

ЗАПОЗНАЈТЕ СЕ СО НОВИТЕ ПРОПИСИ И ЗАКОНСКИ РЕШЕНИЈА ВО МАКЕДОНИЈА! УЧЕСТВУВАЈТЕ НА СЕМИНАРИТЕ И ТРЕНИНЗИТЕ ВО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА!

КОНТАКТИ

Контролингот е потребна, сериозна но и сложена дисциплина која овозможува суштински информации за менаџментот на една компанија потребни за успешно финансиско Анита Митревска работење, стабилност и напредок на истата. Во модерните и успешни компанииТел: луѓето на ++ 389 2 3244057 клучни позиции во високиот менаџмент се регрутирани токму од редовите на контролорите, Факс:++ 389 2а3244088 причината е фактот дека токму овие личности ги познаваат „тајните“ на компанијатаanita@mchamber.mk и начинот на функционирање. Елизабета АндриевскаЕфтимова

Контролорите мора да го разбираат целокупниот начин на работа во компанијата и да Тел: (++389) 2 3244074 Факс: (++389) 2 3244088 имаат знаења од повеќе области и дициплини, а уште поважно, да бидат способни истите знаења beti@mchamber.mk да ги поврзат и да ги сублимираат во извештаи кои ќе им донесат корисни информации на менаџерите. Во последните години се препознава важноста од воведувањето на контролингот Call Центар : (02) 15015 во компаниите, а неговиот развој придонесе да се гледа повеќе како научна дисциплина отколку вештина. Со самото тоа, потребни се едуцирани контролори кои се способни да придонесат за теоретски и практичен развој на оваа дисциплина, како и за подобро функционирање на компаниите. Програмата за Бизнис академијата е изработена според програмата од Светската академија за контролинг “Controller Akademie” во Германија

Уписите се во тек!

15

БИЗНИС Огласник - Неделен весник за унапредување на Вашиот бизнис


ЕДУКАЦИЈА САЕМИ, ФОРУМИ, ПРЕЗЕНТАЦИИ ВОДЕЊЕТО БИЗНИС БАРА ЗНАЕЊЕ! ДОКОЛКУ БИДЕТЕ ВО ПОСАКУВАТЕ ТЕК СО СИТЕДАa ГИ ИЗЛОЖИТЕВО СЛУЧУВАЊА ВАШИТЕ ЕКОНОМИЈАТА!

ПРОИЗВОДИ ИЛИ ДА ПОСЕТЕТЕ ЗАПОЗНАЈТЕ САЕМ СВЕТОТ, СЕ СОВОНОВИТЕ ЈАВЕТЕ СЕ! И ПРОПИСИ

ЗАКОНСКИ СО СТОПАНСКАТА РЕШЕНИЈА ВО КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА! МАКЕДОНИЈА УЧЕСТВУВАЈТЕ НАЈЕДНОСТАВНО НА И СЕМИНАРИТЕ И НАЈЕКОНОМИЧНО ТРЕНИНЗИТЕ ВО ЌЕ ГО ОСТВАРИТЕ СТОПАНСКАТА ВАШЕТОНА КОМОРА ДЕЛОВНО МАКЕДОНИЈА!

Обука: БИЗНИС-ЛОГИСТИКА – УПРАВУВАЊЕ СО СИНЏИРОТ НА СНАБДУВАЊЕ 23 мај 2014 година (петок), 9:00-16:00 часот Стопанска комора на Македонија, сала 1 на 5-ти кат

Програма: Управување со синџирот на снабдување • Поим синџир на снабдување • Димензија на логистиката – микро и макро димензија на логистиката • Моделирање на логистичкиот систем • Логистичка стратегија – планирање на синџирот на снабдување, планирање на испораката, планирање на системот на транспорт, распоредување и ротирање на возилата и складиштето • Правила за остварување на стратегијата • Проектирани логистички мрежи • Управување со побарувачката • Задоволување на купувачите • Управување со набавките

Предавач: Игор Чика, дипломиран инженер по менаџмент и консултант за менаџерски системи според ISO 9001, ISO 14001, OHAS 18001, SA 8000, ISO/IEC 27001.

Аплицирај електронски / on-line Контакт: Анита Митревска Тел: ++ 389 2 3244057 Факс:++ 389 2 3244088 Контакт Центар : (02) 15015 E-адреса: anita@mchamber.mk Контакт: Елизабета Андриевска-Ефтимова Тел: ++ 389 2 3244074 Факс:++ 389 2 3244088 Контакт Центар : (02) 15015 E-адреса: beti@mchamber.mk

ПАТУВАЊЕ!

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ` – ДИНАМИЧНАТА ЕКИПА ЗА ОРГАНИЗАЦИЈА НА ПОСЕТА НА Елизабета АндриевскаСАЕМИЕфтимова И БИЗНИСНАСТАНИ ГО Тел: (++389) 2 3244074 Факс: (++389) 2 3244088 ОЧЕКУВА ВАШИОТ beti@mchamber.mk ПОВИК!

КОНТАКТИ

Анита Митревска Тел: ++ 389 2 3244057 Факс:++ 389 2 3244088 anita@mchamber.mk Call Центар : (02) 15015

БИЗНИС Огласник - Неделен весник за унапредување на Вашиот бизнис

16


ЕДУКАЦИЈА Семинар: ЗАКОНОТ ЗА ЗАШТИТА И СПАСУВАЊЕ (ПЛАНСКИТЕ ДОКУМЕНТИ ОД ОБЛАСТА НА ЗАШТИТАТА И СПАСУВАЊЕТО КАКО ЗАДОЛЖИТЕЛНА ОБВРСКА ЗА ТРГОВСКИТЕ ДРУШТВА И ПРЕДМЕТ НА ИНСПЕКЦИСКИОТ НАДЗОР – „Службен весник на РМ“, бр. 93/12) - КОНТРОЛНИ АКТИВНОСТИ НА ДИРЕКЦИЈАТА ЗА ЗАШТИТА И СПАСУВАЊЕ - (НАДЗОР) ВО ПРАВНИТЕ ЛИЦА 11.6.2014 година (среда), 9:00 – 16:00 часот Стопанска комора на Македонија, сала 1 на V кат

ПРОГРАМА:

на аеродромот „Александар Велики“ Скоје; консултант за безбедност.

I ДЕЛ За сите учесници на семинарот ќе биде 1. Предмет на инспекцискиот надзор; 2. Цели и задачи на надзорот (планирани обезбедено: - работен материјал; ефекти за компаниите во РМ); - ручeк и освежување; - сертификат за присуство на II ДЕЛ Подготвеност на компанијата за: семинарот. изработка на плански документи од областа на заштита и спасување согласно Пријавување до: 9.6.2014 законската и подзаконска регулатива. година. На семинарот ќе биде направена мини работилница за одредени членови од Аплицирај електронски / online Законот. ПРЕДАВАЧИ: - м-р Живко Гацоски, републички инспектор во Дирекцијата за заштита и спасување. Тој е поранешен помошник министер во Министерството за внатрешни работи, докторант на Институтот за општествени и безбедносни науки; - д-р Зоран Доревски, консултант за безбезбедност. Тој е поранешен началник во Министерството за внатрешни работи; поранешен директор за безбезбедност

17

Контакт: Елизабета АндриевскаЕфтимова Тел: ++ 389 2 3244074 Факс:++ 389 2 3244088 Контакт Центар : (02) 15015 E-адреса: beti@mchamber.mk

ВОДЕЊЕТО БИЗНИС БАРА ЗНАЕЊЕ! БИДЕТЕ ВО ТЕК СО СИТЕ НАЈНОВИ СЛУЧУВАЊА ВО ЕКОНОМИЈАТА!

ЗАПОЗНАЈТЕ СЕ СО НОВИТЕ ПРОПИСИ И ЗАКОНСКИ РЕШЕНИЈА ВО МАКЕДОНИЈА! УЧЕСТВУВАЈТЕ НА СЕМИНАРИТЕ И ТРЕНИНЗИТЕ ВО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА!

КОНТАКТИ Анита Митревска Тел: ++ 389 2 3244057 Факс:++ 389 2 3244088 anita@mchamber.mk Елизабета АндриевскаЕфтимова Тел: (++389) 2 3244074 Факс: (++389) 2 3244088 beti@mchamber.mk Call Центар : (02) 15015

Контакт: Анита Митревска Тел: ++ 389 2 3244057 Факс:++ 389 2 3244088 Контакт Центар : (02) 15015 E-адреса: anita@mchamber.mk

БИЗНИС Огласник - Неделен весник за унапредување на Вашиот бизнис


САЕМИ, ФОРУМИ, ПРЕЗЕНТАЦИИ На 19 маj 2014 година во Стопанската комора на Македонија

ДОКОЛКУ ПОСАКУВАТЕ ДА ГИ ИЗЛОЖИТЕ ВАШИТЕ ПРОИЗВОДИ ИЛИ ДА ПОСЕТЕТЕ САЕМ ВО СВЕТОТ, ЈАВЕТЕ СЕ! СО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА НАЈЕДНОСТАВНО И НАЈЕКОНОМИЧНО ЌЕ ГО ОСТВАРИТЕ ВАШЕТО ДЕЛОВНО ПАТУВАЊЕ! КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ` – ДИНАМИЧНАТА ЕКИПА ЗА ОРГАНИЗАЦИЈА НА ПОСЕТА НА САЕМИ И БИЗНИСНАСТАНИ ГО ОЧЕКУВА ВАШИОТ ПОВИК!

БЕСПЛАТНА ПРЕЗЕНТАЦИЈА НА МЕЃУНАРОДНИТЕ САЕМИ ЗА МЕБЕЛ, ЕНТЕРИЕР И ДИЗАЈН ВО КЕЛН, СР ГЕРМАНИЈА Во насока на запознавање на македонските компании со понудата на меѓународните саеми за мебел, материјали за внатрешно уредување на просторот, ентериер и дизајн, за детски асортиман и за уредување на канцелариски простор - Imm (+ Living Kitchen), Interzum, Kind & Jugend и Оrgatec, што се одржуваат во Келн, СР Германија, Стопанската комора на Македонија, во соработка со Унијата на германските комори за индустрија и трговија, организира презентација на: •

Kind & Jugend - Водечки светски саем за детски асортиман, што ќе се одржи од 11 до 14 септември 2014 година. На 100.000 м2, 1000 изложувачи презентираат се` што е поврзано со децата, меѓу другото и мебел за деца/уредување на детски соби. Саемот го посетуваат 20.000 посетители од 110 земји. Оrgatec - Саем за уредување на канцелариски простор, што ќе се одржи од 21 до 25 октомври 2014 година. Околу 650 фирми од 35 земји се јавуваат како изложувачи на Саемот, на кој се нудат решенија за уредување на канцелариски простор, мебел, светлосни, мултимедијални и акустични решенија. Саемот го посетуваат 50.000 лица од 125 земји. Imm (+ Living Kitchen) - Меѓународен саем за ентериер и дизајн, што ќе се одржи од 19 до 25 јануари 2015 година, со 1250 изложувачи и 142.000 посетители. На 134.000 м2. се изложува: мебел за дневни и спални соби, тапети, душеци, прекривки за под, осветлување, бањи и предмети за уредување бањи и др. Interzum - Водечки светски саем за производство на мебел и материјали за внатрешно уредување на просторот, што ќе се одржи од 5 до 8 мај 2015 година, на 152.000 м2, со 1512 изложувачи од 62 земји и 53.000 посетители од 148 земји. На Саемот се презентираат: брави и окови, системи за расветлување, сите видови на материјали за производство на мебел и подови, дрвени елементи, паркет, производи од дрво, материјали за тапацирање и машини за производство на мебел.

Целта на презентацијата во Стопанската комора на Македонија е заинтересираните македонски компании да се запознаат со условите, можностите и бенефитите за учество на саемските манифестации во Келн, СР Германија како изложувачи или посетители. Презентацијата на 4-те саемски манифестации за мебел, ентериер и дизајн во Келн, ќе се одржи на 19 мај 2014 година (понеделник), со почеток во 13:00 часот, во Стопанската комора на Македонија, сала 1 на 5-ти кат.

Пријавување до 16 мај 2014 година. Контакт: Миле Сточевски тел: 02 32 44 086 mile@mchamber.mk

БИЗНИС Огласник - Неделен весник за унапредување на Вашиот бизнис

18


САЕМИ, ФОРУМИ, ПРЕЗЕНТАЦИИ

ʔʑʟʝʞʏ

ДОКОЛКУ ПОСАКУВАТЕ ДА ГИ ИЗЛОЖИТЕ ВАШИТЕ ПРОИЗВОДИ ИЛИ ДА ПОСЕТЕТЕ САЕМ ВО СВЕТОТ, ЈАВЕТЕ СЕ!

СО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА НАЈЕДНОСТАВНО И НАЈЕКОНОМИЧНО ЌЕ ГО ОСТВАРИТЕ ВАШЕТО ДЕЛОВНО ПАТУВАЊЕ!

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ` – ДИНАМИЧНАТА ЕКИПА ЗА ОРГАНИЗАЦИЈА НА ПОСЕТА НА САЕМИ И БИЗНИСНАСТАНИ ГО ОЧЕКУВА ВАШИОТ ПОВИК!

19

БИЗНИС Огласник - Неделен весник за унапредување на Вашиот бизнис


САЕМИ, ФОРУМИ, ПРЕЗЕНТАЦИИ На 20 маj 2014 година во Стопанската комора на Македонија

БЕСПЛАТНА ПРЕЗЕНТАЦИЈА НА МЕЃУНАРОДНИ САЕМИ ЗА ПРЕХРАНБЕНИ ПРОИЗВОДИ ШТО СЕ ОДРЖУВААТ ВО КЕЛН, СР ГЕРМАНИЈА

ДОКОЛКУ ПОСАКУВАТЕ ДА ГИ ИЗЛОЖИТЕ ВАШИТЕ ПРОИЗВОДИ ИЛИ ДА ПОСЕТЕТЕ САЕМ ВО СВЕТОТ, ЈАВЕТЕ СЕ!

СО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА НАЈЕДНОСТАВНО И НАЈЕКОНОМИЧНО ЌЕ ГО ОСТВАРИТЕ ВАШЕТО ДЕЛОВНО ПАТУВАЊЕ!

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ` – ДИНАМИЧНАТА ЕКИПА ЗА ОРГАНИЗАЦИЈА НА ПОСЕТА НА САЕМИ И БИЗНИСНАСТАНИ ГО ОЧЕКУВА ВАШИОТ ПОВИК!

Во насока на запознавање на македонските компании со понудата на меѓународните саеми за земјоделие и прехранбена индустрија: Anuga, Anuga FoodTech, ISM (+ ProSweets) и EuVend & Cofeena, што се одржуваат во Келн, СР Германија, Стопанската комора на Македонија, во соработка со Унијата на германските комори за индустрија и трговија, организира презентација на: •

ISM (+ ProSweets) - Светски водечки саем за кондиторски производи, што ќе се одржи од 1 до 4 февруари 2015 година. На 110.000 м2, изложуваат 1.476 компании кои се занимаваат со производство, трговија со кондиторски производи, чоколадо, бисквити, колачи, сладолед, десерти со овошје и др. Саемот го посетуваат над 35.000 лица. Anuga FoodTech - Меѓународен саем за добавувачи од прехранбената индустрија, што ќе се одржи од 24 до 27 март 2015 година. На 127.000 м2, изложуваат 1.289 компании од 97 земји, од областа на производството, трговијата со машини за индустријата за храна и пијалаци, технологија и материјали за обработка и пакување на храна и пијалаци. Саемот го посетуваат над 43.000 лица. EuVend & Cofeena - Меѓународен саем за вендинг машини и кафе, што ќе се одржи од 24 до 26 септември 2015 година. На 16.000 м2, со 237 изложувачи – производители и трговци со кафе, топли напитоци, системи за наплата, садови за сервирање, автомати за кафе и вендинг машини. Anuga - Светски водечки саем за прехранбена индустрија, (производство, трговија со храна и пијалаци), што ќе се одржи од 10 до 14 октомври 2015 година, на 284.000 м2, со околу 7.000 изложувачи, од 100 земји и околу 160.000 посетители од близу 200 земји.

Целта на презентацијата во Стопанската комора на Македонија е заинтересираните македонски компании да се запознаат со условите, можностите и бенефитите за учество на овие саемски манифестации во Келн, СР Германија како изложувачи или посетители. Презентацијата на 4-те саемски манифестации за прехранбени производи во Келн, ќе се одржи на 20 мај 2014 година (вторник), со почеток во 12:00 часот, во Стопанската комора на Македонија, сала 1 на 5-ти кат.

Пријавување до 16 мај 2014 година. Контакт: Васко Ристовски тел: 02 32 44 014 vasko@mchamber.mk БИЗНИС Огласник - Неделен весник за унапредување на Вашиот бизнис

20


САЕМИ, ФОРУМИ, ПРЕЗЕНТАЦИИ Enterprise Europe Network и Здружението на трговијата при Стопанската комора на Македонија ви овозможуваат да дојдете до контакти со деловни партнери

БИЗНИС-СРЕДБИ „AGROB2B” НА САЕМОТ ВО НОВИ САД Enterprise Europe Network и Здружението на трговијата при Стопанската комора на Македонија организираат учество на Бизнис-средбите „AgroB2B” во Нови Сад, Република Србија, на 21.5.2014 година. Овие средби ќе се одржат за време на одржувањето на Новосадскиот меѓународен саем за земјоделие, што се одржува од 20 до 26.5.2014 година. Главни теми на средбите ќе бидат трговијата и производството на храна и пијалаци, земјоделска механизација и опрема, хемиски производи за аграрот, пакување, обновлива енергија, опрема за градинарство, како и применетата наука и истражувањето во аграрот. Зошто да учествувате? Меѓународниот брокерски настан обезбедува дополнителна поддршка со цел компаниите да можат да најдат меѓународни партнери на Саемот. Учесниците имаат можност да ги најдат нивните потенцијални партнери според нивните потреби и интереси. Листата на учесниците е достапна пред почетокот на Саемот. Учеството на Бизнис-средбите „AgroB2B” е бесплатно, учесниците треба да купат влезница од 5 евра. Термини: 11 мај 2014 година – Регистрација, со доставување профил на компанијата за соработка 18 мај 2014 година – Избирање на потенцијалните соговорници и резервирање Б2Б средби 21 мај 2014 година – Бизнис-средбите „AgroB2B@NSFair” Пријавете се благовремено. Доколку има интерес за заеднички превоз, Здружението на трговијата при Стопанската комора на Македонија ќе организира превоз и хотелско сместување за 20 мај 2014 година. Контакт: Лазо Ангелевски Тел: (02) 3244090 Факс: (02) 3244088 Е-адреса: laze@mchamber.mk

21

ДОКОЛКУ ПОСАКУВАТЕ ДА ГИ ИЗЛОЖИТЕ ВАШИТЕ ПРОИЗВОДИ ИЛИ ДА ПОСЕТЕТЕ САЕМ ВО СВЕТОТ, ЈАВЕТЕ СЕ! СО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА НАЈЕДНОСТАВНО И НАЈЕКОНОМИЧНО ЌЕ ГО ОСТВАРИТЕ ВАШЕТО ДЕЛОВНО ПАТУВАЊЕ! КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ` – ДИНАМИЧНАТА ЕКИПА ЗА ОРГАНИЗАЦИЈА НА ПОСЕТА НА САЕМИ И БИЗНИСНАСТАНИ ГО ОЧЕКУВА ВАШИОТ ПОВИК!

БИЗНИС Огласник - Неделен весник за унапредување на Вашиот бизнис


САЕМИ, ФОРУМИ, ПРЕЗЕНТАЦИИ На 20 и 21 мај 2014 година во Република Франција

ДОКОЛКУ ПОСАКУВАТЕ ДА ГИ ИЗЛОЖИТЕ ВАШИТЕ ПРОИЗВОДИ ИЛИ ДА ПОСЕТЕТЕ САЕМ ВО СВЕТОТ, ЈАВЕТЕ СЕ!

СО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА НАЈЕДНОСТАВНО И НАЈЕКОНОМИЧНО ЌЕ ГО ОСТВАРИТЕ ВАШЕТО ДЕЛОВНО ПАТУВАЊЕ!

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ` – ДИНАМИЧНАТА ЕКИПА ЗА ОРГАНИЗАЦИЈА НА ПОСЕТА НА САЕМИ И БИЗНИСНАСТАНИ ГО ОЧЕКУВА ВАШИОТ ПОВИК!

МЕДИЦИНА - СРЕБРЕНА ЕКОНОМИЈА - ДЕЛОВНИ СРЕДБИ ВО ПАРИЗ Здружението на трговијата и Enterprise Europe Network при Стопанската комора на Македонија Ве информираат дека во рамките на Саемот „Салони за здравје”, што се одржува на 20 и 21 мај 2014 година во Париз, се организира претходно договарање деловни средби (30 минути секој состанок). Теми на средбите ќе бидат здравството, телемедицината, опремата за болници и домови за стари и инвалидизирани лица. Ова вмрежување на настанот има за цел учество на широк спектар на компании, универзитети и истражувачи од Европа заинтересирани за споделување на нови проектни идеи и наоѓање партнери за соработка. Зошто да учествувате? • Искористете го настанот за да иницирате нови бизниси! • Запознајте провајдери на иновативни технологии од Франција и од други земји! • Бидете во контакт со потенцијални партнери за идна соработка! • Воспоставете контакти за долгорочни деловни односи! Целна група: компании, универзитети, истражувачки институти и други организации од здравствениот сектор во потрага за комерцијални, технолошки или истражувачки партнери. Главни теми: • домови за стари и инвалидизирани лица; • Е-здравство; • телемедицина; • опрема за болници. Како да учествувате? Регистрирајте се и обезбедете го Вашиот профил опишувајќи една понуда или барање. Сите профили на учесниците ќе бидат објавени на веб-сајт. Учесниците ќе можат да ги разгледаат онлајн профилите и состаноците со организациите за кои се заинтересирани. Една недела пред настанот, секој учесник ќе добие распоред на индивидуалните средби. Котизација: такса од 100 евра ќе се наплаќа на секоја регистрирана организација. Контакт: Лазо Ангелевски Здружение на трговијата Европски информативен и иновативен центар Тел: (02) 32 44 090 Е-адреса: laze@mchamber.mk

БИЗНИС Огласник - Неделен весник за унапредување на Вашиот бизнис

22


ПОВИК

Агенцијата за странски инвестиции и промоција на извозот на Република Македонија ги повикува домашните компании

МОЖНОСТ ЗА ПЛАСМАН НА СТОКА ЗА ПОТРЕБИТЕ НА PAN AM 2015 ИГРИТЕ Агенцијата за странски инвестиции и промоција на извозот на Република Македонија (АСИПИРМ) соопштува дека преку економскиот промотер во Канада и е доставена информација за одржување на Pan Am 2015 игрите, каде што македонските компании можат да се пријавуваат за набавка на стоки и услиги потребни за самото одржување на игрите во Торонто. Оние производи и услуги за кои ќе бидат потребни поголеми количини ќе се распишат меѓународни тендери за набавки. Сите заинтересирани компании членки кои би сакале да добавуваат свои производи или услуги за организаторите на овој настан можат да најдат подетални информации на следниов линк http://www.toronto2015.org/lang/en/gallery/news/buying-the-games-goods-and-services.html, или може да се обратат директно до економскиот промотер за Канада, Ирена Ѓоргиевска irena.georgievska@investinmacedonia.com

23

БИЗНИС Огласник - Неделен весник за унапредување на Вашиот бизнис


САЕМИ, ФОРУМИ, ПРЕЗЕНТАЦИИ Од 22 до 25 мај 2014 година Меѓународен саем за лифтови и технологија за лифтови во Измир Република Турција

„INELEX 2104“ ВО ИЗМИР ДОКОЛКУ ПОСАКУВАТЕ ДА ГИ ИЗЛОЖИТЕ ВАШИТЕ ПРОИЗВОДИ ИЛИ ДА ПОСЕТЕТЕ САЕМ ВО СВЕТОТ, ЈАВЕТЕ СЕ!

СО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА НАЈЕДНОСТАВНО И НАЈЕКОНОМИЧНО ЌЕ ГО ОСТВАРИТЕ ВАШЕТО ДЕЛОВНО ПАТУВАЊЕ!

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ` – ДИНАМИЧНАТА ЕКИПА ЗА ОРГАНИЗАЦИЈА НА ПОСЕТА НА САЕМИ И БИЗНИСНАСТАНИ ГО ОЧЕКУВА ВАШИОТ ПОВИК!

БИЗНИС Огласник - Неделен весник за унапредување на Вашиот бизнис

Оваа саемска манифестација е најзначајно стопанско и технолошко случување во сферата на т.н. „индустрија за вертикален транспорт“ на Блискиот Исток и во Југоисточна Европа, која ги обединува производителите на лифтови и компоненти за лифтови, градежни фирми, менаџери и консултанти на проекти, инженери, архитекти, разни инвестициски фондови и корпорации итн. Организаторите на Саемот предвидуваат како главна цел да биде поттикнување вмрежување на компаниите, запознавање со состојбите на пазарите од регионот и партнерства кои ќе влезат во нови договорни односи. Со цел да ги привлечат најреномираните компании и експерти, тие интензивно го промовираат Саемот низ Турција, Блискиот Исток, Африка, Европа и Азија. Овој саем се организира на секои две години и во 2012 година истиот го посетиле компании од повеќе индустрии од 29 земји. Покрај презентирањето на најнова технологија и производи, овој настан ќе придонесе и за создавање платформа за зголемување на извозот и производството во конкретните дејности. Подетални информации за Саемот на: http://www.inelex.com/ За посета на Саемот, Стопанската комора на Македонија во соработка со организаторот обезбедува: - 3 ноќевања (со појадок во хотел со 4*); - локален транспорт (Аеродром – Измир - Аеродром); - тридневна влезница за Саемот; - преведувачи за олеснување на комуникацијата со турските компании; - можност за организирање деловни средби со учесниците на Саемот. Цената на аранжманот по лице од компанија-членка на Стопанската комора на Македонија изнесува 3.540,00 денари (со вклучен ДДВ). За останатите цената е 4.720,00 (со вклучен ДДВ). Напомена: Во цената не е вклучен транспортот до Измир, за што Стопанската комора на Македонија може да посредува за обезбедување авионски билет. Аплицирај електронски / on-line

Контакт: Снежана Камиловска Тел: ++ 389 2 3244061 Факс:++ 389 2 3244088 Контакт Центар : (02) 15015 E-адреса: snezana@mchamber.mk

Контакт: Војкан Николовски Тел: ++ 389 2 3244068 Факс:++ 389 2 3244088 Контакт Центар : (02) 15015 E-адреса: vojkan@mchamber.mk

24


САЕМИ, ФОРУМИ, ПРЕЗЕНТАЦИИ Nа 29 и 30 мај 2014 година во Република Србија

БЕСПЛАТНИ ИТ-СРЕДБИ И КОНФЕРЕНЦИЈА „ДУНАВ ИТ 2014“ НОВИ САД Здружението на информатичко-комуникациските технологии и Enterprise Europe Network при Стопанската комора на Македонија Ве информираат дека на 29 и 30 мај 2014 година во Нови Сад, Република Србија, ќе се одржат Конференција „Дунав ИТ 2014“ и деловни средби, на кои ќе се истражуваат различни теми поврзани со Интернет за сите нешта. Учесниците на Конференцијата ќе учат од квалитетни експерти за нивните искувства и ќе имаат можност за поврзување со говорниците и учесниците во текот на поединечните презентации, панел-дискусиите, неформалните сесии, деловите средби и на многу неформални средби. „Дунав ИТ 2014“ е идеален за секој заинтересиран за напредните информациони технологии и high- tech иновации: основачи и потенцијални инвеститори на high- tech стартап фирми, менаџери и вработени во етаблирани ИТ-компании, како и на инженеринг и бизнисстуденти. Службен јазик на конференцијата е англиски, а регистрацијата оваа година е бесплатна. Контакт: Enterprise Europe Network Здружение на информатичко-комуникациските технологии

ДОКОЛКУ ПОСАКУВАТЕ ДА ГИ ИЗЛОЖИТЕ ВАШИТЕ ПРОИЗВОДИ ИЛИ ДА ПОСЕТЕТЕ САЕМ ВО СВЕТОТ, ЈАВЕТЕ СЕ! СО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА НАЈЕДНОСТАВНО И НАЈЕКОНОМИЧНО ЌЕ ГО ОСТВАРИТЕ ВАШЕТО ДЕЛОВНО ПАТУВАЊЕ! КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ` – ДИНАМИЧНАТА ЕКИПА ЗА ОРГАНИЗАЦИЈА НА ПОСЕТА НА САЕМИ И БИЗНИСНАСТАНИ ГО ОЧЕКУВА ВАШИОТ ПОВИК!

Лазо Ангелевски Тел: (02) 3244090 laze@mchamber.mk

25

БИЗНИС Огласник - Неделен весник за унапредување на Вашиот бизнис


САЕМИ, ФОРУМИ, ПРЕЗЕНТАЦИИ Од 8 до 11 јуни 2014 година Ве покануваме на една од најголемите саемски манифестации за стоки за широка потрошувачка во Нингбо, НР Кина

ДОКОЛКУ ПОСАКУВАТЕ ДА ГИ ИЗЛОЖИТЕ ВАШИТЕ ПРОИЗВОДИ ИЛИ ДА ПОСЕТЕТЕ САЕМ ВО СВЕТОТ, ЈАВЕТЕ СЕ!

СО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА НАЈЕДНОСТАВНО И НАЈЕКОНОМИЧНО ЌЕ ГО ОСТВАРИТЕ ВАШЕТО ДЕЛОВНО ПАТУВАЊЕ!

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ` – ДИНАМИЧНАТА ЕКИПА ЗА ОРГАНИЗАЦИЈА НА ПОСЕТА НА САЕМИ И БИЗНИСНАСТАНИ ГО ОЧЕКУВА ВАШИОТ ПОВИК!

CICGF - CHINA INTERNATIONAL CONSUMER GOODS FAIR - CENTRAL AND EASTERN EUROPEAN COUNTRIES’ PRODUCTS EXPO 2014 На вкупна површина од 90.000 m2, во 7 изложбени салони, ќе можете да најдете изложувачи на: - текстилни производи; - електрични апарати и бела техника; - мебел и канцелариски материјали; - спортски и рекреативни производи; - производи за широка потрошувачка; - прехранбени производи; - уметнички и занаетчиски производи. На Саемот покрај изложување на експонати, ќе биде дозволена продажба и презентација на производи. Саемот е наменет за компании кои се заинтересирани за извоз на македонски производи на пазарот во НР Кина. Во насока на продлабочување на македонскокинеските бизнис-односи, Кинеското министерство за трговија обезбедува бесплатни штандови од 9 м2, за сите македонски компании кои би сакале да ги претстават своите производи на огромниот кинески пазар. Стопанската комора на Македонија ги поканува сите македонски компании кои се заинтересирани да учествуваат на саемот, за да добијат бесплатен штанд, својот интерес да го пријават најдоцна до 22 април 2014 година. Трошоците за авионски билет и сместување во хотел, ги покриваат самите компании. Постои поволна авионска линија Скопје - Истанбул Шангај секој ден со Turkish Airlines, (http://www.turkishairlines.com/en-mk/) , а од Шангај со брз воз до Нингбо се стигнува за 1 час. Резервација и нарачка на авио-билети директно во Turkish Airlines.

БИЗНИС Огласник - Неделен весник за унапредување на Вашиот бизнис

26


САЕМИ, ФОРУМИ, ПРЕЗЕНТАЦИИ Скопје-Истанбул-Шангај 04 June 2014 20:45 FlightTK1006

05 June 2014 00:35 FlightTK26

Operated byTurkish Airlines

Operated byTurkish Airlines

DepartureSkopje, Alexander The Great (SKP) Wednesday 04 June 2014 20:45

DepartureIstanbul , Ataturk (IST) - Terminal Thursday 05 June 2014 00:35

ArrivalIstanbul, Ataturk (IST) – TerminalI Wednesday 04 June 2014 23:25 Duration 1h40 Meal Yes

ArrivalShanghai , Pudong International (PVG) - Terminal2 Thursday 05 June 2014 15:50 Duration 10h15 Шангај - Истанбул - Шангај

12 June 2014 22:45 FlightTK27

13 June 2014 08:10 FlightTK1003

Operated byTurkish Airlines

Operated byTurkish Airlines

DepartureShanghai , Pudong International (PVG) - Terminal2 Thursday 12 June 2014 22:45

DepartureIstanbul , Ataturk (IST) - Terminal I Friday 13 June 2014 07:40 ArrivalSkopje , Alexander The Great (SKP) Friday 13 June 2014 08:10 Duration 1h30

ArrivalIstanbul , Ataturk (IST) – TerminalI Friday 13 June 2014 05:25 Duration 11h40

Заради временската разлика, треба да се планира патувањето со заминување на 4 или 5 јуни, а враќање на 12 јуни 2014 година. Резревацијата на хотелот се врши преку Туристичка агенција од Нингбо посочена од Саемската организација. Сместувањето ќе биде по избор во 3 хотели со ( 2, 3 или 4 ѕвезди), а Туристичката егенција ќе обезбеди и бесплатен превоз до и од саемот, од овие 3 хотели. Туристичка агенција: NINGBO ZHONGZHAN INTERNATIONAL EXHIBITION CO.,LTD Contact Persons: Ms. Sophie Wang Mobile Phone:0086 15957427180 Mr. Mike Mi Mobile Phone :0086 13306685081 Tel:0086 574-87065668 87372617 Fax:0086-27721226 E-mail: nbzhongzhan66@zhongzhan.org Влезните визи и друга потребна доклумнетација за експонати и производи за на штандот, ќе оди одрганизирано преку Стопанска комора на Македонија. Компаниите кои ќе изложуваат на саемот треба нивниот изложбен простор да го организираат најдоцна до 7 јуни 2014 година. За секој штанд организаторот ќе обезеди стандардна опрема ( натпис на фирмата на штандот, 1 маса, 3 столици, 1 шкаф и струен приклучок). На штандот е доволоена продажба на производи, само кои се на листата на дозволени продажни производи во НР Кина. За повеќе информации за “CICGF - China International Consumer Goods Fair” посетет ја вебстраната http://www.cicgf.com/en/about/about_cicgf.php

Контакт: Перо Авакумовски Тел: ++ 389 2 3244048 Факс:++ 389 2 3244088 Контакт Центар : (02) 15015 E-адреса: pero@mchamber.mk

ДОКОЛКУ ПОСАКУВАТЕ ДА ГИ ИЗЛОЖИТЕ ВАШИТЕ ПРОИЗВОДИ ИЛИ ДА ПОСЕТЕТЕ САЕМ ВО СВЕТОТ, ЈАВЕТЕ СЕ! СО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА НАЈЕДНОСТАВНО И НАЈЕКОНОМИЧНО ЌЕ ГО ОСТВАРИТЕ ВАШЕТО ДЕЛОВНО ПАТУВАЊЕ! КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ` – ДИНАМИЧНАТА ЕКИПА ЗА ОРГАНИЗАЦИЈА НА ПОСЕТА НА САЕМИ И БИЗНИСНАСТАНИ ГО ОЧЕКУВА ВАШИОТ ПОВИК!

Контакт: Васко Ристовски Тел: ++ 389 2 3244014 Факс:++ 389 2 3244088 Контакт Центар : (02) 15015 E-адреса: vasko@mchamber.mk

27

БИЗНИС Огласник - Неделен весник за унапредување на Вашиот бизнис


САЕМИ, ФОРУМИ, ПРЕЗЕНТАЦИИ Од 13 до 16 јуни Ве покануваме на најголемиот Саем за текстил и мода во Република Грција

ДОКОЛКУ ПОСАКУВАТЕ ДА ГИ ИЗЛОЖИТЕ ВАШИТЕ ПРОИЗВОДИ ИЛИ ДА ПОСЕТЕТЕ САЕМ ВО СВЕТОТ, ЈАВЕТЕ СЕ!

СО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА НАЈЕДНОСТАВНО И НАЈЕКОНОМИЧНО ЌЕ ГО ОСТВАРИТЕ ВАШЕТО ДЕЛОВНО ПАТУВАЊЕ!

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ` – ДИНАМИЧНАТА ЕКИПА ЗА ОРГАНИЗАЦИЈА НА ПОСЕТА НА САЕМИ И БИЗНИСНАСТАНИ ГО ОЧЕКУВА ВАШИОТ ПОВИК!

„FEMMINA - FASHION TRADE SHOW“ ВО АТИНА Посетата ја организира Стопанската комора на Македонија во соработка со компанијата „Fashion News SA“ од Грција. „FEMMINA - FASHION TRADE SHOW“ е саемска манифестација наменета за компании кои работат во текстилната индустрија и модата (трговците на мало, продавници, бутици, синџири и слично), на која се презентираат: • бренд производители; • модни дизајнери; • висока мода; • увозници и дистрибутери на женска облека; • колекции за млади; • долна облека; • секојдневна облека; • додатоци за облека; • накит; • опрема за продавници и др. „FEMMINA - FASHION TRADE SHOW“ се организира истовремено со Саемот за чевли во Грција (Hellenic Shoe Fair), на кој ќе бидат презентирани различни видови обувки, а ќе се одржат и модни презентации за начините на комбинирање на различни елементи и стилови, согласно потребите на современиот пазар. Организаторот на манифестацијата, компанијата „Fashion News SA„ е подружница на „ROTA SA Group“ - најголема компанија за организирање саеми во Грција. Пoдетални информации за Саемот на: www.femmina.gr/en . За посета на Саемот организирани се: - 2 ноќевања во хотел со 5*; - автобуски превоз; - локален транфер и - бесплатни влезници за Саемот. Пакет-аранжманот по лице изнесува 9.000,00 денари (со вклучен ДДВ).

Пријавување до 9.5.2014 година. Контакт:

Даниела Михајловска Василевска Тел: + 389 2 3244021 Моб. + 389 72 22 00 37 Факс:+ 389 2 3244088 Е-адреса:daniela@mchamber.mk БИЗНИС Огласник - Неделен весник за унапредување на Вашиот бизнис

Сашо Деспотоски Тел: + 389 2 3244089 Моб. + 389 70 747 159 Факс:+ 389 2 3244088 Е-адреса:saso@mchamber.mk

28


29

БИЗНИС Огласник - Неделен весник за унапредување на Вашиот бизнис


БИЗНИС Огласник - Неделен весник за унапредување на Вашиот бизнис

30


ПОКРОВИТЕЛИ

НА СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА БРИЛИЈАНТЕН Покровител

ПРЕМИУМ Покровители INDUSTRIES

СТАНДАРД Покровители

СИЛВЕР Покровители

Отварањето на секоја од понудите и меѓународните тендери чини 100 денари! За пет отварања добивате БОНУС бесплатно објавување на ВАШАТА ПОНУДА, која воедно ќе биде внесена и во богатата база на Стопанската комора на Македонија!

Главен и одговорен уредник, Саво Пејчиновски

f.

Т. ( +389) 23 24 40 36 Ф. ( +389) 23 24 40 88 М. (+389) 070 741 579 E. savo@mchamber.mk W. www.mchamber.mk 31 www.facebook.com/chamber.mk

Дизајн и графичко уредување Зоран Спасовски, Т. ( +389) 23 24 40 52 Е. Zoran@mchamber.mk

Стево Серафимов, БИЗНИС Огласник - Неделен Т. ( +389) 23весник 24 40за32 унапредување на Вашиот бизнис Е. stevo@mchamber.mk


Стопанска комора на Македонија достапни насекаде ...

Ве очекуваме на веб-порталот на Комората Дознајте повеќе: www.mchamber.mk http://www.facebook.com/chamber.mk http://www.twitter.com/Chamber_MK http://www.youtube.com/user/MKChamber

БИЗНИС Огласник - Неделен весник за унапредување на Вашиот бизнис

http://www.linkedin.com/company/economic-chamber-of-macedonia

32

Бизнис ОГЛАСНИК број 78, 12.5.2014  
Бизнис ОГЛАСНИК број 78, 12.5.2014  

Бизнис ОГЛАСНИК број 78, 12.5.2014

Advertisement