Page 1

БРОЈ

74

14 Април 2014

НЕДЕЛНИК ЗА УНАПРЕДУВАЊЕ НА ВАШИОТ БИЗНИС

БИЗНИС ОГЛАСНИК Семинар на кој навремено ќе се запознаете со прописите кои коренито ги менуваат должничко-доверителските односи во земјава 24.4.2014 година, 10:00-16:00 часот Стопанска комора на Македонија, сала 4 на 5-ти кат

ИМПЛЕМЕНТАЦИЈА НА ЗАКОНОТ ЗА ФИНАНСИСКА ДИСЦИПЛИНА

ТОП 4 ПОНУДИ CZ00000039577

Компанија од Чешка заинтересирана е да соработува со македонски производители на масло од сончоглед, свеж зеленчук и овошје, доматно пире, сите видови брашно, јајца, грав, пилешко месо, шеќер кристал, ориз за пласман на истите во Чешка.

IT00000036764

Компанија од Италија заинтересирана е да соработува со македонски производители на дрво за обработка кое ќе биде наменето за финален производ во штици за изработка на предмети во домаќинството.

GR00000039055

Компанија од Грција заинтересирана е да продаде фабрика за производство на чоколадни десерти или да соработува со македонски компании кои би биле заинтересирани да инвестираат во производство на чоколадни десерти.

- Обврски за засегнатите страни, согледувања и препораки пред негово влегување во сила од 1 мај 2014 година Примена и имплементација на Законот за задолжница Предавачи:

1. Доц. д-р по правни науки Костадин Дуковски, лиценциран вештак, внатрешен ревизор, член на најголемата асоцијација за финансиски измами ACFE; автор на книгите „Даночните затајувања како форма на економскиот криминал во Република Македонија” и „Ерозија на јавните финансии“; 2. Звонко Кочовски, овластен ревизор, овластен проценител, овластен судски вештак, експерт за сметководство, ревизија, даночен консалтинг, длабински анализи, проценки на друштва, експерт за ревизија на проекти финансирани од странски донации.

Пријавување до 22.4.2014 година М-р Анита Митревска Тел: ++ 389 2 3244057 Факс:++ 389 2 3244088 Контакт Центар : (02) 15015 E-адреса: anita@mchamber.mk

CZ00000037202

Компанија од Чешка заинтересирана е за соработка со македонски партнери за трговски бизнис со фотоволтаични технологии, за joint-venture проекти во фотоволтаични бизниси, сопственици на земјиште погодно за градење на фотоволтаични постројки, партнери од секторот за обновлива енергија – фокусирани на фотоволтаични постројки. goodini

years 4

192

2 - 201

Контакт: Елизабета Андриевска-Ефтимова Тел: ++ 389 2 3244074 Факс:++ 389 2 3244088 Контакт Центар : (02) 15015 E-адреса: beti@mchamber.mk

Огласувајте во „Бизнис огласник“ на Стопанската комора на Македонија:

*

*

НАЈБРЗO НАЈЕДНОСТАВНО НАЈСИГУРНО

*

ДО ДЕЛОВЕН ПАРТНЕР! 1

bsi.

ISO 9001

Quality Management

FS 549642

СТОПАНСКА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА ECONOMIC CHAMBER OF MACEDONIA

БИЗНИС Огласник - Неделен весник за унапредување на Вашиот бизнис


ПОНУДА–ПОБАРУВАЧКА

ИСПРАТЕ ЈА ВАШАТА ПОНУДА ИЛИ ПОБАРУВАЧКА И СТАНЕТЕ ДЕЛ ОД БОГАТАТА БАЗА ВО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА! ВАШИОТ ДЕЛОВЕН СИГНАЛ СТИГНУВА ДО ДЕЛОВНИТЕ АСОЦИЈАЦИИ И

WWW.MCHAMBER.MK

НИВНИТЕ ЧЛЕНКИ – КОМПАНИИ ВО РЕГИОНОТ, ЕВРОПА И СВЕТОТ! ИЗРАЗЕТЕ ЖЕЛБА ДА ГО ПРОШИРИТЕ ВАШИОТ БИЗНИС – СЕ` ДРУГО Е НАША ОБВРСКА! ЈАВЕТЕ СЕ: Контакт: Мирјана Коцева Тел.: (++389) 23244-035 Факс: (++389) 23244-088 Mirjana@mchamber.mk

БИЗНИС Огласник - Неделен весник за унапредување на Вашиот бизнис

DE00000036260 Компанија од Германија бара дистрибутер во Република Македонија за пласман на земјоделки машини, трактори, комбинирани жетварки, телескопски утоварувачи, нудат и употребувани земјоделски машини за разни намени во земјоделството по поволни цени.

пуплин, памучен сомот.

GR00000036426 Грчка компанија бара дистрибутер во Република Македонија за пласман на големо на ткаенини за женска и детска облека во модерни бои и по специјални цени, ткаенини како кепер,

HR00000039132 Компанија од Хрватска заинтересирана е да соработува со македонски компании за пласман на турбини и моторни пумпи.

IT00000036764 Компанија од Италија заинтересирана е да соработува со македонски производители на дрво за обработка кое ќе биде наменето за финален производ во штици за изработка на предмети во домаќинството.

CZ00000039131 Компанија од Чешка

2

бара соработка со градежни компании од Република Македонија за плaсман на тули за градење. DE00000039095 Компанија од Германија заинтересирана е да соработува во областа на филтрирање на вода, управување на мрежи за водоснабдување, складирање на вода и прочистување на вода во Република Македонија. GR00000039055 Компанија од Грција заинтересирана е да продаде фабрика за производство на чоколадни десерти или да соработува


ПОНУДА–ПОБАРУВАЧКА со македонски компании кои би биле заинтересирани да инвестираат во производство на чоколадни десерти. AT00000039568 Австриска компанија заинтересирана е да соработува во областа на ниска градба со можности за уреди и инсталации за пречистување на вода, уреди и инсталации за вода за пиење, градба на базени и резервоари за вода градба на мали хидроелектрани, градба на инсталации за био гас, а истовремено нуди и опрема во оваа област во Република Македонија.

панели, LED сијалици, LED цевка, LED светлечки ленти, кои се користат во домови за декорација, хотели, канцеларии и трговски центри во Република Македонија. FR00000038034 Компанија од Франција заинтересирана е да пласира средства за заштита на растенија во Република Македонија.

TR00000036307 Турска компанија бара дистрибутер во Република Македонија за пласман на електронски мерни инструменти кои се употребуваат во медицината и лаборатории, инкубатори, CN00000039566 стерилизатори, Компанија од Кина дестилатори, бара дистрибутер миксер, апарати за во Република дестилирање вода, Македонија за пласман опрема за фототерапија на специјализирани и др. метални шарки во производството на CZ00000037202 мебел при затворање Компанија од Чешка на фиоки. заинтересирана е за соработка со CN00000039564 македонски партнери Компанија од Кина бара за трговски бизнис дистрибутер за пласман со фотоволтаични на професионални: технологии, за jointLED осветлување, venture проекти LED рефлектори, LED во фотоволтаични

3

бизниси, сопственици на земјиште погодно за градење на фотоволтаични постројки, партнери од секторот за обновлива енергија – фокусирани на фотоволтаични постројки.

ИСПРАТЕ ЈА ВАШАТА ПОНУДА ИЛИ ПОБАРУВАЧКА И СТАНЕТЕ ДЕЛ ОД БОГАТАТА БАЗА

PL00000039085 Компанија од Полска бара дистрибутер во Република Македонија за пласман на изолационо стакло. IT00000039515 Компанија од Италија заинтересирана е за соработка во областа на обновливи извори на енергија во Република Македонија. CZ00000039577 Компанија од Чешка заинтересирана е да соработува со македонски производители на масло од сончоглед, свеж зеленчук и овошје, доматно пире, сите видови брашно, јајца, грав, пилешко месо, шеќер кристал, ориз за пласман на истите во Чешка.

ВО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА! ВАШИОТ ДЕЛОВЕН СИГНАЛ СТИГНУВА ДО ДЕЛОВНИТЕ АСОЦИЈАЦИИ И НИВНИТЕ ЧЛЕНКИ – КОМПАНИИ ВО РЕГИОНОТ, ЕВРОПА И СВЕТОТ! ИЗРАЗЕТЕ ЖЕЛБА ДА ГО ПРОШИРИТЕ ВАШИОТ БИЗНИС – СЕ` ДРУГО Е НАША ОБВРСКА! ЈАВЕТЕ СЕ: Контакт: Мирјана Коцева Тел.: (++389) 23244-035 Факс: (++389) 23244-088 Mirjana@mchamber.mk

БИЗНИС Огласник - Неделен весник за унапредување на Вашиот бизнис


ПРАВЕТЕ БИЗНИС СО ЕВРОПА ЕВРОПСКИТЕ МАЛИ И СРЕДНИ БИЗНИСИ НА ДЛАНКА! ДЕЛОВНИ ПАРТНЕРИ, ТЕХНОЛОГИИ, ЗНАЕЊЕ! ВАШИТЕ ПРЕТПРИЕМНИЧКИ ИДЕИ РЕАЛИЗИРАЈТЕ ГИ СО НАША ПОМОШ!

(BRBGMSK4S3M8SSK)

(BRCZMSK4S3S3SSK)

(BRLTMSK4S3S4SSK)

(BOBAMSK4SMK9SSK)

(BRPLMSK4S3S6SSK) (BONOMSK3KKS7SSK)

(TOHRMSK3KMMSSSK) Контакт: Огнен Гаревски Тел. (++389) 23244040 Факс: (++389) 23244088 ognen@mchamber.mk

(BONOMSK3KKS7SSK) (BOROMSK4S3S3SSK)

(BOPLMSK4S3KMSSM)

БИЗНИС Огласник - Неделен весник за унапредување на Вашиот бизнис

Компанија од Бугарија специјализирана во областа на електроинженерството, бара производители на електрична опрема за заеднички вложувања и партнерство. Компанија од Чешка специјализирана за производство на пластика, која има направено сопствен иновативен производ (градежен материјал од рециклирана пластика) бара компании заинтересирани за заеднички вложувања. Компанија од Литванија специјализирана за производство на минерална вода бара агенти и дистрибутери за својот производ. Компанија од Босна и Херцеговина специјализирана за производство на режан тутун, спакуван и спремен за употреба бара агенти и дистрибутери кои се заинтересирани за увоз и продажба на овој производ. Полска компанија која има сопствеа продавница за продажба на козметички производи, бара производители на ваков тип на производи за да ја зголеми својата понуда. Компанија од Норвешка специјализирана за производство на вентилациски системи бара агенти и дистрибутери за своите производи. Компанија од Хрватска која има развиено иновативен систем за далечинска контрола и управување на улично осветлување, како и за заштеда на електрична енергија бара компании заинтересирани за заеднички вложувања. Компанија од Норвешка специјализирана за производство на грејни тела бара агенти и дистрибутери за своите производи. Компанија од Романија специјализирана за производство на обувки и производи од кожа бара акенти и дистрибутери за своите производи. Компанија од Полска специјализирана за производство на алуминиумски профили и огради бара агенти и дистрибутери за своите производи и исто така бара компанија која би била заинтересирана за заеднички вложувања.

4


Скенирај и дознај повеќе ВОДЕЊЕТО БИЗНИС БАРА ЗНАЕЊЕ! БИДЕТЕ ВО ТЕК СО СИТЕ НАЈНОВИ СЛУЧУВАЊА ВО ЕКОНОМИЈАТА! DO

CE

Веб-сертификат EXCELLENT SME

ON

E

IA

A

ЗАПОЗНАЈТЕ СЕ СО НОВИТЕ ПРОПИСИ И ЗАКОНСКИ РЕШЕНИЈА ВО МАКЕДОНИЈА! Што претставува сертификатот Excellent SME? УЧЕСТВУВАЈТЕ НА E Сертификатот Excellent SME MACEDONIA е сертификат СЕМИНАРИТЕ за деловно И ВО работење што го издава Стопанската комора на ТРЕНИНЗИТЕ СТОПАНСКАТА Македонија во соработка со познатата агенција за КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА! кредитен рејтинг COFACE, за најуспешните микро,

M

ЕДУКАЦИЈА

мали и средни компании во Македонија. Главната цел на сертификатот, што се совпаѓа со ЕУ-директивите, е да се промовираат малите и средни компании, да КОНТАКТИ се обезбеди и да се осигура бизнисот, добрите Анита Митревска Тел: ++ 389 2 3244057 бизнис-пракси и да се зголеми пазарната Факс:++ 389 2 3244088 транспарентност. Исто така, тој ќе им помогне anita@mchamber.mk на клиентите и на бизнис-партнерите да ги Елизабета Андриевсканамалат финансиските и другите ризици кога склучуваат Ефтимова Тел: (++389) 2 3244074 деловни договори. Факс: (++389) 2 3244088 Сертификатот ќе им овозможи на локалните и на beti@mchamber.mk меѓународните бизнис-партнери да го верификуваат Call Центар : (02) 15015 постоењето на компанијата, точната веб-адреса и најважното – бонитетот на компанијата. Стопанска комора на Македонија Excellent SME Македонија „Димитрие Чуповски“ 13 1000 Скопје 5

T: (02) 15 0 15 Ф: (02) 32 44 071 E: excellent-sme@mchamber.mk БИЗНИС Огласник - Неделен http://excellent-sme.mchamber.mk весник за унапредување на Вашиот бизнис

S


МЕЃУНАРОДНИ ТЕНДЕРИ

Контакт: Огнен Гаревски Тел: ++ 389 2 3244040 Факс:++ 389 2 3244088 ognen@mchamber.mk

Назив на тендерот Швајцарија - Берн: Градежни работи Switzerland-Berne: Construction work Име на организација Federal Office for Buildings and Logistics (FBL) Project Management Abroad Главни активности / Најбитен критериум Најниска цена Краен рок за аплицирање 28 мај 2014 година, 23:55 часот Тендерот се однесува на Градежни работи Контакт For the attention of: Public Tenders Federal Office for Buildings and Logistics (FBL) Project Management Abroad Fellerstrasse 21 Berne 3003 SWITZERLAND Further information can be obtained from: Internet address: Federal Office for Buildings and Logistics (FBL) Project Management Abroad http://www.simap.ch/shabforms/ servlet/Search?NOTICE_NR=813815 Назив на тендерот Република Полска - Катовице: Работа со турбини Poland-Katowice: Turbine works Име на организација

БИЗНИС Огласник - Неделен весник за унапредување на Вашиот бизнис

TAURON Wytwarzanie Spółka Akcyjna Главни активности Електрична енергија Најбитен критериум Најниска цена Краен рок за аплицирање 19 мај 2014 година, 09:30 часот Тендерот се однесува на Работа со турбини Контакт For the attention of: Telephone: E-mail: Fax: TAURON Wytwarzanie Spółka Akcyjna REGON: 276854946 ul. Lwowska 23 Krzysztof Piątek, Katarzyna Michalik, Małgorzata Sojka, Andrzej Sroka 40-389 Katowice POLAND +48 324672135 / 324672438 / 324672439 / 324672116 krzysztof.piatek@tauron-wytwarzanie. plkatarzyna.michalik@tauron-wytwarzanie.plmalgorzata.sojka@tauronwytwarzanie.plandrzej.sroka@tauronwytwarzanie.pl +48 324672440 Назив на тендерот Република Бугарија - Варна: Цевки Bulgaria-Varna: Tubes Име на организација „Vodosnabdyavane i kanalizatsiya Varna“ OOD Главни активности Вода Најбитен критериум 6


МЕЃУНАРОДНИ ТЕНДЕРИ

Име на организација Office des bâtiments/direction des constructions Главни активности / Најбитен критериум Најниска цена Краен рок за аплицирање 3 јуни 2014 година, 12:00 часот Тендерот се однесува на Градежни работи Контакт Office des bâtiments/direction des constructions Selon dossier d’appel d’offre K2 Genève 1211 SWITZERLAND Further information can be obtained from: Internet address: Office des bâtiments / direction des constructions http://www.simap.ch/shabforms/servlet/Search?NOTICE_NR=814833

Најниска цена Краен рок за аплицирање 19 мај 2014 година, 09:30 часот Тендерот се однесува на Цевки и зглобови за цевки Контакт Yordan Andreev – rakovoditel otdel „MR i SS“ „Vodosnabdyavane i kanalizatsiya Varna“ OOD ul. „Prilep“ No. 33 Varna 9010 BULGARIA Tel: +359 52503225 Fax: +359 52740031 Internet address(es): General address of the contracting entity: http://vikvarna.com Назив на тендерот Швајцарија - Женева: Градежни работи Switzerland-Geneva: Construction work

Контакт: Огнен Гаревски Тел: ++ 389 2 3244040 Факс:++ 389 2 3244088 ognen@mchamber.mk

* Ви олеснуваме да учествувате на меѓународни тендери * Обезбедете поголемо користење на Вашите капацитети * Тестирајте ја Вашата конкурентност во меѓународен натпревар и остварете сигурен профит! 7

БИЗНИС Огласник - Неделен весник за унапредување на Вашиот бизнис


БИЗНИС ЦЕНТАР ЗА ТРЕНИНГ И ОБУКА BUSSINES CENTER FOR TRAINING AND EDUCATION

bsi.

ISO 9001

Quality Management

FS 549642

   

  

  

rɵʗʠʢʗʤʣʜʚʠʤʖʗʝʠʖʠʒʥʜʑʤʑʣʗʠʖʓʚʓʑʓʠ ʡʠʣʗʒʟʠʠʡʢʗʞʗʟʚʡʢʠʣʤʠʢʚʚʓʠʢʑʞʜʚʤʗʟʑ ɴʤʠʡʑʟʣʜʑʜʠʞʠʢʑʟʑɯʑʜʗʖʠʟʚʹʑ rɲʢʑʜʤʚʩʟʑʤʑʟʑʣʤʑʓʑʣʗʠʖʓʚʓʑʓʠʣʠʢʑʒʠʤʜʑ ʣʠʢʗʟʠʞʚʢʑʟʚʞʑʜʗʖʠʟʣʜʚʜʠʞʡʑʟʚʚʓʠ ʙʑʓʚʣʟʠʣʤʠʖʡʠʟʥʖʗʟʑʤʑʣʤʢʥʜʑ rɴʗʢʤʚʦʚʜʑʤʡʢʚʙʟʑʤʠʖɯʚʟʚʣʤʗʢʣʤʓʠʤʠ ʙʑʠʒʢʑʙʠʓʑʟʚʗʚʟʑʥʜʑʟʑɳʗʡʥʒʝʚʜʑ ɯʑʜʗʖʠʟʚʹʑʚɢʔʗʟʨʚʹʑʤʑʙʑʓʢʑʒʠʤʥʓʑʻʗʟʑ ɳʗʡʥʒʝʚʜʑɯʑʜʗʖʠʟʚʹʑ rɱʒʥʜʑʤʑʤʢʑʗʠʜʠʝʥʤʢʚʞʗʣʗʨʚ ʠʖʡʠʟʗʖʗʝʟʚʜ ʖʠʡʗʤʠʜ rɲʢʗʖʑʓʑʻʑʤʑʚʡʢʑʜʣʑʤʑʣʗʠʖʓʚʓʑʑʤʡʠ ʖʠʔʠʓʠʢʣʠʥʩʗʣʟʚʨʚʤʗ rɳʑʒʠʤʑʓʠʔʢʥʡʚʠʖʖʠʞʑʜʣʚʞʥʞʥʩʗʣʟʚʨʚ

Модули на доживотно учење Акредитирани програми од Министерството за образование и наука на Република Македонија Акредитирани програми кои можете да ги следите:

Готвач во угостителски објект Гипсер – монтер Фасадер Аргон Заварувач

ɪʑʡʠʓʗʽʗʚʟʦʠʢʞʑʨʚʚ ɣʠʢʚʣɵʢʚʞʩʗʓ ɵʗʝ  ɯʠʒ  CPSJT!NDIBNCFSNL

ɴʚʞʠʟʑɳʚʣʤʠʣʜʑ ɵʗʝ  TJNPOB!NDIBNCFSNL

ɴʤʠʡʑʟʣʜʑʜʠʞʠʢʑʟʑɯʑʜʗʖʠʟʚʹʑ ʥʝtɧʚʞʚʤʢʚʗɺʥʡʠʓʣʜʚi ɴʜʠʡʹʗ ʤʗʝ   ʦʑʜʣ  

БИЗНИС Огласник - Неделен весник за унапредување на Вашиот бизнис

8


ЕДУКАЦИЈА Бесплатна обука: ВОВЕДУВАЊЕ НА СИСТЕМ ЗА УПРАВУВАЊЕ СО ЕНЕРГИЈАТА ВО МАКЕДОНСКАТА ИНДУСТРИЈА

Период на одржување: од април до јуни 2014 година Центарот за климатски промени, во рамките на својот проект „Подобрување на енергетскиот менаџмент во македонската индустрија“, организира тридневна бесплатна обука за компаниите од македонската индустрија. Обуката има за цел да ги унапреди капацитетите на вработените задолжени за управувањето со енергијата и производствениот процес, да ги подобри енергетските и еколошките перформанси на компаниите и да обезбеди техничка помош за имплементација на внатрешен систем за управување со енергијата. Обуката ќе се реализира во период од 3 месеци, од април до јуни 2014 година, при што секој месец ќе се одржува по еден тематски семинар за компаниите кои ќе бидат одбрани да учествуваат. Воедно обуката ќе биде реализирана со директна комуникација на релевантните претставници од компаниите учеснички, преку работни задачи и посети на компаниите и презентација на најдобрите практики и достапни технологии за заштеда на енергија. УСЛОВИ ЗА УЧЕСТВО ВО ОБУКАТА: Компаниите кои сакаат да учествуваат во обуката потребно е да ги исполнуваат следниве услови: • Да обезбедат писмено одобрение од менаџментот дека се согласуваат да учествуваат во обуката; • Да го пополнат прашалникот за управување со енергија; • Да назначат вработени кои имаат соодветно техничко образование и соодветна позиција во компанијата; • Да назначат едно контакт лице; • Да имаат значителна потрошувачка на енергија и потенцијал за заштеда на енергија.

РЕЗУЛТАТИ ОД ОБУКАТА: Компаниите кои ќе учествуваат во обуката ќе обезбедат: • Подигнати капацитети на оние вработени кои ќе ја посетуваат обуката, со цел подобро управување со енергетски ресурси; • Чекори за воведување на систем за управување со енергијата; • Подобрени енергетско-еколошки перформанси во компанијата; • Прелиминарна енергетска проверка; • Краток извештај за енергетската состојба во компанијата. РОК ЗАПРИЈАВУВАЊЕ И НАЧИН НА АПЛИЦИРАЊЕ: Сите заинтересирани компании потребно е да го испратат пополнетиот прашалник за енергија, заедно со писмото за намера потпишано од управителот на следнатаемаил адреса: centarzaklimatskipromeni@ yahoo.com, најдоцна до: 10 април 2014 година. За повеќе информации контактирајте не на: +389 2 5208 330 или +389 78344 905 НАПОМЕНА:Учеството во обуката е бесплатно и секоја компанија може да пријави најмногу два учесника. Компанијата потребно е да обезбеди само патни трошоци за своите вработени, додека сите останати трошоци ќе бидат покриени од страна н апроектот, финансиран од Норвешката Амбасада во Белград. Контакт лице : Зорица Мешкова Тел: ++ 389 2 3244019 Факс:++ 389 2 3244088 E-адреса: zorica@mchamber.mk

ВОДЕЊЕТО БИЗНИС БАРА ЗНАЕЊЕ! БИДЕТЕ ВО ТЕК СО СИТЕ НАЈНОВИ СЛУЧУВАЊА ВО ЕКОНОМИЈАТА!

ЗАПОЗНАЈТЕ СЕ СО НОВИТЕ ПРОПИСИ И ЗАКОНСКИ РЕШЕНИЈА ВО МАКЕДОНИЈА! УЧЕСТВУВАЈТЕ НА СЕМИНАРИТЕ И ТРЕНИНЗИТЕ ВО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА!

КОНТАКТИ Анита Митревска Тел: ++ 389 2 3244057 Факс:++ 389 2 3244088 anita@mchamber.mk Елизабета АндриевскаЕфтимова Тел: (++389) 2 3244074 Факс: (++389) 2 3244088 beti@mchamber.mk Call Центар : (02) 15015

Контакт лице : Перо Авакумовски Тел: ++ 389 2 3244048 Факс:++ 389 2 3244088 E-адреса: pero@mchamber.mk

9

БИЗНИС Огласник - Неделен весник за унапредување на Вашиот бизнис


ЕДУКАЦИЈА ВОДЕЊЕТО БИЗНИС БАРА ЗНАЕЊЕ! БИДЕТЕ ВО ТЕК СО СИТЕ a СЛУЧУВАЊА ВО ЕКОНОМИЈАТА! ЗАПОЗНАЈТЕ СЕ СО НОВИТЕ ПРОПИСИ И ЗАКОНСКИ РЕШЕНИЈА ВО МАКЕДОНИЈА! УЧЕСТВУВАЈТЕ НА СЕМИНАРИТЕ И ТРЕНИНЗИТЕ ВО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА!

КОНТАКТИ Елизабета АндриевскаЕфтимова Тел: (++389) 2 3244074 Факс: (++389) 2 3244088 beti@mchamber.mk Анита Митревска Тел: ++ 389 2 3244057 Факс:++ 389 2 3244088 anita@mchamber.mk Call Центар : (02) 15015

БИЗНИС Огласник - Неделен весник за унапредување на Вашиот бизнис

Cеминар: „ФИНАНСИСКА ПОМОШ ВО ЗЕМЈОДЕЛСТВОТО, ЗАКОН ЗА ЗЕМЈОДЕЛСТВО И РУРАЛЕН РАЗВОЈ“ 15.4.2014 година, 10:00-16:00 часот Стопанска комора на Македонија, сала 4 на 5-ти кат

ПРОГРАМА I. ЗАКОН ЗА ЗЕМЈОДЕЛСТВО И РУРАЛЕН РАВОЈ ФИНАНСИСКА ПОМОШ ВО ЗЕМЈОДЕЛСТВОТО 1. Вовед 2. Општи одредби 3. Дефиниции 4. Значење на поимите 5. Цели на националната земјоделска политика II. ПЛАНИРАЊЕ, СЛЕДЕЊЕ И ПРОЦЕНА НА НАЦИОНАЛНАТА ЗЕМЈОДЕЛСКА ПОЛИТИКА 1. Национална стратегија за земјоделството и руралниот развој III. ПОЛИТИКА НА ДИРЕКТНИ ПЛАЌАЊА 1. Директни плаќања 2. Интегриран систем за администрација и контрола 3. Вкрстена сообразност за директни плаќања IV. ПОЛИТИКА ЗА РУРАЛЕН РАЗВОЈ V. ПРОГРАМА ЗА ФИНАНСИСКА ПОДДРШКА ВО РУРАЛНИОТ РАЗВОЈ ЗА 2014 ГОДИНА 1. Средствата за финансиска поддршка на руралниот развој за 2014 година VI. УПАТСТВО ЗА КОРИСНИЦИ НА СРЕДСТВА ОД ПРОГРАМАТА ЗА ФИНАНСИСКА ПОДДРШКА НА РУРАЛНИОТ РАЗВОЈ ЗА 2014 ГОДИНА 1. Мерка помош за маркетинг на земјоделски производи и преработени земјоделски производи – специјализирани продавници за вино со потекло од Република Македонија 2. Критериуми кои треба да ги исполни барателот 3. Начин на кофинансирање VII. ЗАКЛУЧОЦИ Предавач: -Соњица Ѓорѓиевска, раководител на одделение во Секторот за рурален развој во Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство на Р. Македонија. Сите учесници на семинарот ќе добијат соодветен работен материјал и сертификат за учество.

Контакт лице : Анита Митревска Тел: ++ 389 2 3244057 Факс:++ 389 2 3244088 Контакт Центар : (02) 15015 E-адреса: anita@mchamber.mk

Контакт лице : Елизабета Андриевска-Ефтимова Тел: ++ 389 2 3244074 Факс:++ 389 2 3244088 Контакт Центар : (02) 15015 E-адреса: beti@mchamber.mk

10


11

БИЗНИС Огласник - Неделен весник за унапредување на Вашиот бизнис


ЕДУКАЦИЈА ВОДЕЊЕТО БИЗНИС БАРА ЗНАЕЊЕ! БИДЕТЕ ВО ТЕК СО СИТЕ a СЛУЧУВАЊА ВО ЕКОНОМИЈАТА! ЗАПОЗНАЈТЕ СЕ СО НОВИТЕ ПРОПИСИ И ЗАКОНСКИ РЕШЕНИЈА ВО МАКЕДОНИЈА! УЧЕСТВУВАЈТЕ НА СЕМИНАРИТЕ И ТРЕНИНЗИТЕ ВО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА!

КОНТАКТИ Елизабета АндриевскаЕфтимова Тел: (++389) 2 3244074 Факс: (++389) 2 3244088 beti@mchamber.mk Анита Митревска Тел: ++ 389 2 3244057 Факс:++ 389 2 3244088 anita@mchamber.mk Call Центар : (02) 15015

БИЗНИС Огласник - Неделен весник за унапредување на Вашиот бизнис

Семинар ИМПЛЕМЕНТАЦИЈА НА ЗАКОНОТ ЗА ЗАШТИТА НА ЛИЧНИТЕ ПОДАТОЦИ -Обезбедување на тајност и заштита на обработкатата на личните податоци– Модул наменет за здравство и фармација 15 април 2014 година, 10:00-15:30 часот Стопанска комора на Македонија, сала 1 на 5-ти кат

Стопанската комора на Македонија го организира семинарот во соработка со Дирекцијата за заштита на личните податоци. Предавачи на семинарот се инспектори од Дирекцијата за заштита на личните податоци: - Мануела Станоевска Стоилковска - Марјана Поповска ПРОГРАМА 1. МОДУЛ 1: Генерички дел: • Заштита на личните податоци во Република Макеоднија • Имплементација на Законот за заштита на личните податоци 2. МОДУЛ 2: Специјализиран дел: • Инспекциски надзор • Технички и организациски мерки за обезбедување тајност и заштита на обработката на личните податоци • Обврска на контролорите за регистрација на збирките на лични податоци во Централниот регистер на Дирекцијата за заштита на лични податоци и надлежностите на офицерот за заштитата на личните податоци • Видео надзор. Пријавување до 10 април 2014 година. Контакт лице : Елизабета Андриевска-Ефтимова Тел: ++ 389 2 3244074 Факс:++ 389 2 3244088 Контакт Центар : (02) 15015 E-адреса: beti@mchamber.mk Контакт лице : Анита Митревска Тел: ++ 389 2 3244057 Факс:++ 389 2 3244088 Контакт Центар : (02) 15015 E-адреса: anita@mchamber.mk

12


ЕДУКАЦИЈА Cеминар: „ИМПЛЕМЕНТАЦИЈА НА ЗАКОНОТ ЗА ВОНСУДСКО СПОГОДУВАЊЕ СО ПОСЕБЕН ОСВРТ ВРЗ ОБВРСКИТЕ НА ДОЛЖНИКОТ И ДОВЕРИТЕЛИТЕ’’ 16.4.2014 година, 10:00-16:00 часот Стопанска комора на Македонија, сала 1 на 5-ти кат

ПРОГРАМА I. ЗАКОНОТ ЗА ВОНСУДСКО СПОГОДУВАЊЕ - Вовед - Субјекти врз кои се применува овој закон - Дефиниции II. ПОСТАПКА НА ВОНСУДСКО СПОГОДУВАЊЕ - Цели на постапката - Начела - Начина на известување - Одлуки во постапката - Правни лекови III. ОРГАНИ ВО ПОСТАПКАТА - Спогодбен совет - Повереник - Органите на управување на должникот IV. ОБВРСКИ НА ДОЛЖНИКОТ - Управување со ризиците во финансиското работење на економските оператори - Обврски на должникот во услови на неликвидност - Предлог за отворање на постапка - Содржина на предлогот V. СОДРЖИНА НА ПЛАНОТ ЗА РЕСТРУКТУИРАЊЕ - Опис на фактите и околностите кои укажуваат на постоење услови за отворање на постапка за вонсудско спогодување - Пресметка на недостигот на ликвидни средства на денот на приложените финансиски извештаи - Опис на мерките за финансиско реструктуирање - План на работењето за наредните пет години со детално образложение за секоја поединечна позиција од планот - Планирани биланси за наредните пет години - Предлог на вонсудска спогодба со: 1) Анализа на побарувањата по големина, категорија (приоритетни, разлачни, необезбедени), очекувано ниво на намирување и предлог-рокови за намирување и Споредба со очекувано намнирување во случај на стечај 2) Пресметка на трошоците на реструктуирање ПОСТАПКА НА СПОГОДУВАЊЕ VI. ОТВОРАЊЕ НА ПОСТАПКА ЗА ВОНСУДСКО СПОГОДУВАЊЕ - Решение за отворање постапка за вонсудско спогодување и негово објавување во ЦРМ - Постапка на пријавување и утврдување на побарувањата - Право на глас и мнозинство на одлучување VII. ЗАПИРАЊЕ НА ПОСТАПКАТА ЗА ВОНСУДСКО СПОГОДУВАЊЕ - Услови за запирање на постапката VIII. ВОНСУДСКО СПОГОДУВАЊЕ - Предлог за склучување на вонсудска спогодба со прилози - Постапка кај нотар за прифаќање на вонсудската спогодба

13

- Решение за одобрување на вонсудската спогодба IX. СКРАТЕНА ПОСТАПКА ЗА ВОНСУДСКО СПОГОДУВАЊЕ - Услови за водење на скратена постапка X. ПРАВНИ ПОСЛЕДИЦИ ОД ОТВОРАЊЕ НА ПОСТАПКА ЗА ВОНСУДСКО СПОГОДУВАЊЕ - Дозволени плаќања на парични обврски - Престанување на постапките за извршување и обезбедување - Сведување на побарувањата со денот на отворање на постапката за вонсудско спогодување XI. ПРАВНА СИЛА НА ВОНСУДСКАТА СПОГОДБА - Извршување на обврските согласно вонсудската спогодба - Обврска на должникот за тримесечно известување и доставување до ЦРМ за објавување - Уписи во Трговскиот регистар - Сметководствено спроведување на вонсудската спогодба - Трошоци на вонсудската спогодба XII. НАДЗОР - Надзор - Предвидени глоби за неспроведување на одребите од овој закон XIII. ОБВРСКИ НА ДОВЕРИТЕЛИТЕ - Да го штитат сопствениот економски интерес - Да ја оценат реалноста на предложениот план за реструктуирање - Да го оценат процентот и роковите за намирување на своите побарувања Предавачи: 1. Правен експерт Снежана Петковска, Министерство за економија 2. Економски експерт Васил Павлоски, Министерство за економија

Пријавување до 14.4.2014 година. Контакт лице : Анита Митревска Тел: ++ 389 2 3244057 Факс:++ 389 2 3244088 Контакт Центар : (02) 15015 E-адреса: anita@mchamber.mk Контакт лице : Елизабета АндриевскаЕфтимова Тел: ++ 389 2 3244074 Факс:++ 389 2 3244088 Контакт Центар : (02) 15015 E-адреса: beti@mchamber.mk

ВОДЕЊЕТО БИЗНИС БАРА ЗНАЕЊЕ! БИДЕТЕ ВО ТЕК СО СИТЕ НАЈНОВИ СЛУЧУВАЊА ВО ЕКОНОМИЈАТА!

ЗАПОЗНАЈТЕ СЕ СО НОВИТЕ ПРОПИСИ И ЗАКОНСКИ РЕШЕНИЈА ВО МАКЕДОНИЈА! УЧЕСТВУВАЈТЕ НА СЕМИНАРИТЕ И ТРЕНИНЗИТЕ ВО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА!

КОНТАКТИ Анита Митревска Тел: ++ 389 2 3244057 Факс:++ 389 2 3244088 anita@mchamber.mk Елизабета АндриевскаЕфтимова Тел: (++389) 2 3244074 Факс: (++389) 2 3244088 beti@mchamber.mk Call Центар : (02) 15015

БИЗНИС Огласник - Неделен весник за унапредување на Вашиот бизнис


ЕДУКАЦИЈА ВОДЕЊЕТО БИЗНИС БАРА ЗНАЕЊЕ! БИДЕТЕ ВО ТЕК СО СИТЕ a СЛУЧУВАЊА ВО ЕКОНОМИЈАТА! ЗАПОЗНАЈТЕ СЕ СО НОВИТЕ ПРОПИСИ И ЗАКОНСКИ РЕШЕНИЈА ВО МАКЕДОНИЈА! УЧЕСТВУВАЈТЕ НА СЕМИНАРИТЕ И ТРЕНИНЗИТЕ ВО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА!

КОНТАКТИ Елизабета АндриевскаЕфтимова Тел: (++389) 2 3244074 Факс: (++389) 2 3244088 beti@mchamber.mk Анита Митревска Тел: ++ 389 2 3244057 Факс:++ 389 2 3244088 anita@mchamber.mk Call Центар : (02) 15015

БИЗНИС Огласник - Неделен весник за унапредување на Вашиот бизнис

Обука: МАГАЦИНСКО РАБОТЕЊЕ – ОПТИМИЗАЦИЈА НА ПРОЦЕСОТ НА РАБОТАТА ВО МАГАЦИН 23-24 април 2014 година (среда-четврток), 9:00-16:00 часот Стопанска комора на Македонија, сала 3 на 3-ти кат

Програма Прв ден

Организација на магацинскиот простор • Поим магацин • Зони во магацинот • Избор на три типа магацин (регално, полично, блок и сл.) • Анализа во изборот на места за скалдирање – ABC анализа • Адресирање стока во магацин (зони, подзони) • Организација на внатрешен транспорт Процеси во магацин • Магацинско работење (складирање) – документација • Планирање на работната сила – шеф на магацин, магационери, работници во магацин

Втор ден

Примена на современи технологии во магацин • Примена на RF системот • Електронско работење и негово влијание врз текот на документацијата (состојба на стоката, инвенторинг) • Клучни показатели за успешноста на работата во скалдиштата Задоволството на клиентите • Текот на нарачка и испорака • Комерцијални пакувања или поединечна испорака • Амбалажа за пакувањето • Начин на обележување на транспортната кутија која треба да се испорача • Рекламација од страна на клиентите реагирање на рекламација Управување со амбалажниот отпад • Законска регулатива • Опасен амабалажен отпад • Текот на отпадот

Предавач: Игор Чика, дипломиран инженер по менаџмент и консултант за менаџерски системи според ISO 9001, ISO 14001, OHAS 18001, SA 8000, ISO/IEC 27001. Поседува петнаесетгодишно искуство со кое се стекнува на работното место директор на логистика во различни области (Застава – Сомбор - автомобилска индустрија, GENELбренд HOUSEL и застапник за бела техника од брендовите Elektrolox, Zannusi, Indesit за Србија, STAV- овластен дистрибутер на SAMSUNG за Србија и Црна Гора). Ги организирал и управувал со логистичките центри задолжени за дистрибуција на стока од висок квалитет и за истакнати производители во Србија и Црна гора - Elektrolox, Zannusi, Indesit, SAMSUNG. Организирал после продажна поддршка за брендовите Elektrolox, Zannusi, Indesit, SAMSUNG во Србија и Црна Гора. Во периодот од 2012-2013 година е ангажиран од страна на UNIDO (United Nations industrial developmend organization) како национален експерт за логистика и обука во Проектот за елиминирање на CFC гасови. Како извршен директор на компанијата “TQM Konsalting” ДОО во Нови Сад од 2010 година раководи со тим на консултанти во имплементација на менаџерските системи во организациите во Србија, Црна Гора, БиХ. Траење на обуката и начин на работа: - Обуката трае два дена од 9:00 – 16:00 часот. - PowerPoint презентација, студија на случај, работилница Контакт лице : Анита Митревска Тел: ++ 389 2 3244057 Факс:++ 389 2 3244088 Call Центар : (02) 15015 E-адреса: anita@mchamber.mk Контакт лице : Елизабета АндриевскаЕфтимова Тел: ++ 389 2 3244074 Факс:++ 389 2 3244088 Call Центар : (02) 15015 E-адреса: beti@mchamber.mk

14


ЕДУКАЦИЈА Cеминар: „ИМПЛЕМЕНТАЦИЈА НА ЗАКОНОТ ЗА ФИНАНСИСКА ДИСЦИПЛИНА“ - обврски за засегнатите страни, согледувања и препораки пред негово влегување во сила од 1 мај 2014„Примена и имплементација на Законот за задолжница“ 24.4.2014 година, 10:00-16:00 часот Стопанска комора на Македонија, сала 4 на 5-ти кат Програма

3. Делумно намирени парични обврски

Закон за финансиска дисциплина и Закон за задолжница

VI. Надзор над спроведувањето 1. Финансиската инспекција во јавниот сектор

I. Навременото исполнување на парични обврски 1. Вовед 2. Општи одредби 3. Носители на финансиска дисциплина

VII. Закон за задолжница 1. Издавање на задолжница 2. Наплата на обврски по датум на достасување 3. Присилно извршување на задолжницата 4. Откажување од права од задолжница 5. Стечај и ликвидација над должник

II. Јурисдикцијата на финансиска дисциплина 1. Деловни трансакции 2. Eкономските оператори 3. Jавниот сектор и економските оператори од приватниот сектор III. Поимите што се употребуваат во овој закон 1. Деловна трансакција 2. Субјекти од јавен сектор 3. Економски оператори од приватниот сектор 4. Парична обврска 5. Фактура 6. Задоцнето плаќање 7. Законска казнена камата 8. Надоместок за доцнење во исполнувањето на паричната обврска 9. Одговорно лице во субјект од јавниот сектор 10. Одговорно лице во економски оператор од приватниот сектор IV. Рокот за исполнување на паричните обврски 1. Kога должникот ја примил фактурата 2. Kога доверителот ја исполнил својата обврска 3. Истекот на рокот за преглед и потврдување на стоките и услугите V. Правото на надоместок за доцнењето 1. Паричните обврски кои не се исполнети во роковите 2. Право на каматата

15

VIII. Заклучоци Предавачи: 1. доц. д-р по правни науки Костадин Дуковски, - лиценциран вештак, внатрешен ревизор, член на најголемата асоцијација за финансиски измами ACFE; автор на книгите „Даночните затајувања како форма на економскиот криминал во Република Македонија” и „Ерозија на јавните финансии“; 2. Звонко Кочовски, овластен ревизор, овластен проценител, овластен судски вештак, експерт за сметководство, ревизија, даночен консалтинг, длабински анализи, проценки на друштва, експерт за ревизија на проекти финансирани од странски донации. Пријавување до 22.4.2014 година. Контакт лице : Елизабета Андриевска-Ефтимова Тел: ++ 389 2 3244074 Факс:++ 389 2 3244088 Call Центар : (02) 15015 E-адреса: beti@mchamber.mk Контакт лице : Анита Митревска Тел: ++ 389 2 3244057 Факс:++ 389 2 3244088 Call Центар : (02) 15015 E-адреса: anita@mchamber.mk

ВОДЕЊЕТО БИЗНИС БАРА ЗНАЕЊЕ! БИДЕТЕ ВО ТЕК СО СИТЕ НАЈНОВИ СЛУЧУВАЊА ВО ЕКОНОМИЈАТА!

ЗАПОЗНАЈТЕ СЕ СО НОВИТЕ ПРОПИСИ И ЗАКОНСКИ РЕШЕНИЈА ВО МАКЕДОНИЈА! УЧЕСТВУВАЈТЕ НА СЕМИНАРИТЕ И ТРЕНИНЗИТЕ ВО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА!

КОНТАКТИ Анита Митревска Тел: ++ 389 2 3244057 Факс:++ 389 2 3244088 anita@mchamber.mk Елизабета АндриевскаЕфтимова Тел: (++389) 2 3244074 Факс: (++389) 2 3244088 beti@mchamber.mk Call Центар : (02) 15015

БИЗНИС Огласник - Неделен весник за унапредување на Вашиот бизнис


ЕДУКАЦИЈА Семинар: РАБОТНИ ОДНОСИ

ВОДЕЊЕТО БИЗНИС БАРА ЗНАЕЊЕ!

Објавување на слободни работни места, права и обврски кои произлегуваат од работен однос, откажување на договор за вработување и влијанието на измените во чл. 94 од ЗРО при откажување на договорот за вработување од причини на вина од страна на работникот и од лични причини на страна на работникот, право на надомест на штета по правосилна судска пресуда за враќање на работник на работа 25.4.2014 година, 09:30-15:00 часот Стопанска комора на Македонија, сала 4 на 5-ти кат

БИДЕТЕ ВО ТЕК СО СИТЕ a СЛУЧУВАЊА ВО ЕКОНОМИЈАТА! Програма

ЗАПОЗНАЈТЕ - Објавување на слободни работни места Содржина на договор за вработување, ништовни одредби во договорот за СЕ СО НОВИТЕ - вработување ПРОПИСИ И - Откажување на договор за вработување и влијанието на измените во чл. 94 од ЗРО при откажување на договорот за вработување од причини на вина од страна на работникот и од лични ЗАКОНСКИ причини од страна на работникот РЕШЕНИЈА ВО - Право на надомест на штета по правосилна судска пресуда за враќање на работник на работа МАКЕДОНИЈА! УЧЕСТВУВАЈТЕ Предавачи: НА СЕМИНАРИТЕ И - Бојана Велковска, судија на Основен суд Скопје II – Скопје и ТРЕНИНЗИТЕ ВО - Хилда Мешкова, судија на Основен суд Скопје II - Скопје СТОПАНСКАТА Пријавување до 22.4.2014 година. КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА! Контакт лице : Анита Митревска Тел: ++ 389 2 3244057 Факс:++ 389 2 3244088 Call Центар : (02) 15015 E-адреса: anita@mchamber.mk

КОНТАКТИ Елизабета АндриевскаЕфтимова Тел: (++389) 2 3244074 Факс: (++389) 2 3244088 beti@mchamber.mk

Контакт лице : Елизабета Андриевска-Ефтимова Тел: ++ 389 2 3244074 Факс:++ 389 2 3244088 Call Центар : (02) 15015 E-адреса: beti@mchamber.mk

Анита Митревска Тел: ++ 389 2 3244057 Факс:++ 389 2 3244088 anita@mchamber.mk Call Центар : (02) 15015

БИЗНИС Огласник - Неделен весник за унапредување на Вашиот бизнис

16


ЕДУКАЦИЈА Семинар: “ЗАКОН ЗА СУПЕРВИЗИЈА НА ОСИГУРУВАЊЕ, ЗАКОН ЗА ИЗМЕНУВАЊЕ И ДОПОЛНУВАЊЕ НА ЗАКОНОТ ЗА СУПЕРВИЗИЈА НА ОСИГУРУВАЊЕ” 28.4.2014 година, 10:00-16:00 часот Стопанска комора на Македонија, сала 4 на 5-ти кат

ПРОГРАМА

ОСИГУРУВАЊЕ 1. Дозволи во врска со вршење на работи на осигурување 2. Дозвола за вршење на работи на осигурување

I. ЗАКОН ЗА СУПЕРВИЗИЈА НА ОСИГУРУВАЊЕ 1. ВОВЕД 2. ОСНОВНИ ОДРЕДБИ 3. Право на осигурување

VII. УСЛОВИ НА ПОЛИСИ И ИЗВЕСТУВАЊА НА ОСИГУРЕНИЦИТЕ 1. Договори за осигурување и општи услови на полиси 2. Известување на осигурениците при склучување договори за осигурување 3. Известување на осигурениците во тек на периодот на важење на договорот за осигурување

II. ДРУШТВО ЗА ОСИГУРУВАЊЕ 1. Друштво за осигурување 2. Акционери на друштво за осигурување 3. Акционерски капитал 4. Учество и квалификувано учество 5. Поврзани лица 6. Индиректно стекнување III. КВАЛИФИКУВАНО УЧЕСТВО 1. Согласност за стекнување на квалификувано учество 2. Донесување решение за давање согласност за стекнување на квалификувано учество 3. Санкции поради незаконитости 4. Повлекување согласност за стекнување квалификувано учество 5. Ограничување на права од акции IV. ОРГАН НА УПРАВУВАЊЕ И НАДЗОРЕН ОРГАН НА ДРУШТВОТО ЗА ОСИГУРУВАЊЕ 1. Орган на управување и надзорен орган на друштвото за осигурување 2. Услови за вршење на функција член на органот на управување во друштвото за осигурување 3. Согласност за вршење на функцијата член на орган на управување 4. Одговорности на членовите на органот на управување на друштвото за осигурување 5. Повлекување на согласност за вршење на функцијата член на орган на управување V. НАДЗОРЕН ОРГАН НА ДРУШТВОТО ЗА ОСИГУРУВАЊЕ 1. Членови на надзорен орган на друштвото за осигурување 2. Надлежности на надзорниот орган во друштвото за осигурување 3. Одговорности на членовите на надзорниот орган во друштво за осигурување VI. ОСНОВАЊЕ И РАБОТЕЊЕ НА ДРУШТВОТО ЗА

17

VIII. Заклучоци Предавач: 1. Анета Најдановска, експерт за платен промет и кредитни односи со странство, експерт за финансии, сметководство и буџетско финансирање, стручен соработник во Бирото за судски вештачења, застапник во осигурувањето овластен од Агенцијата за супервизиа на осигурувањето. Сите учесници на семинарот ќе добијат соодветен работен материјал и сертификат за учество.

Пријавување до 24.4.2014 година. Контакт лице : Елизабета АндриевскаЕфтимова Тел: ++ 389 2 3244074 Факс:++ 389 2 3244088 Контакт Центар : (02) 15015 E-адреса: beti@mchamber.mk Контакт лице : Анита Митревска Тел: ++ 389 2 3244057 Факс:++ 389 2 3244088 Контакт Центар : (02) 15015 E-адреса: anita@mchamber.mk

ВОДЕЊЕТО БИЗНИС БАРА ЗНАЕЊЕ!

БИДЕТЕ ВО ТЕК СО СИТЕ НАЈНОВИ СЛУЧУВАЊА ВО ЕКОНОМИЈАТА!

ЗАПОЗНАЈТЕ СЕ СО НОВИТЕ ПРОПИСИ И ЗАКОНСКИ РЕШЕНИЈА ВО МАКЕДОНИЈА! УЧЕСТВУВАЈТЕ НА СЕМИНАРИТЕ И ТРЕНИНЗИТЕ ВО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА!

КОНТАКТИ Анита Митревска Тел: ++ 389 2 3244057 Факс:++ 389 2 3244088 anita@mchamber.mk Елизабета АндриевскаЕфтимова Тел: (++389) 2 3244074 Факс: (++389) 2 3244088 beti@mchamber.mk Call Центар : (02) 15015

БИЗНИС Огласник - Неделен весник за унапредување на Вашиот бизнис


ЕДУКАЦИЈА ВОДЕЊЕТО БИЗНИС БАРА ЗНАЕЊЕ! БИДЕТЕ ВО ТЕК СО СИТЕ a СЛУЧУВАЊА ВО ЕКОНОМИЈАТА! ЗАПОЗНАЈТЕ СЕ СО НОВИТЕ ПРОПИСИ И ЗАКОНСКИ РЕШЕНИЈА ВО МАКЕДОНИЈА! УЧЕСТВУВАЈТЕ НА СЕМИНАРИТЕ И ТРЕНИНЗИТЕ ВО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА!

Семинар: „НОВИ ПРОПИСИ КОИ ПРОИЗЛЕГУВААТ ОД ЗАКОНОТ ЗА АРХИВСКИ МАТЕРИЈАЛ” 29 април 2014 година, 9:00-16:00 часот Стопанска комора на Македонија, сала 1 на 5-ти кат

Новиот Закон за архивски материјал е резултат на согледувањата за современите потреби од посоодветно нормативно регулирање на материјата во врска канцелариското работење, заштитата, чувањето, користењето и обработката на архивскиот материјал. Врз основа на Законот за архивски материјал произлегува и обврска за донесување на нова Уредба за архивско и канцелариско работење со која се доуредуваат прашањата кои се пропишани со Законот за архивски материјал. Воедно, ќе се презентираат и Предлог-упатството за начинот и техниката на постапување со архивскиот и документарниот материјал во канцелариското и архивското работење; Правилникот за кадровски, технички и просторни услови за работа на документарните центри и Упатството за начинот на одбележување на документите со подолги рокови на користење. Предавачи: М-р Љупчо Фармакоски, дипломирал на Правниот факултет „Јустинијан Први“ во Скопје, а магистрирал на Институтот за социолошки и политичко-правни истражувања на отсекот: Менаџмент на човечки ресурси. Д-р Иван Алексов, раководител на сектор во Државниот архив на Република Македонија. Истакнат стручњак од областа на канцелариското и архивското работење. Поседува повеќе домашни и меѓународни сертификати од областа на канцелариското и архивското работење. За сите учесници на семинарот ќе биде обезбедено: -работен материјал; -ручeк и освежување; -сертификат за присуство на семинарот.

Рок за пријавување: 23 април 2014 година

КОНТАКТИ Елизабета АндриевскаЕфтимова Тел: (++389) 2 3244074 Факс: (++389) 2 3244088 beti@mchamber.mk Анита Митревска Тел: ++ 389 2 3244057 Факс:++ 389 2 3244088 anita@mchamber.mk

Контакт лице : Елизабета Андриевска-Ефтимова Тел: ++ 389 2 3244074 Факс:++ 389 2 3244088 Call Центар : (02) 15015 E-адреса: beti@mchamber.mk Контакт лице : Анита Митревска Тел: ++ 389 2 3244057 Факс:++ 389 2 3244088 Call Центар : (02) 15015 E-адреса: anita@mchamber.mk

Call Центар : (02) 15015

БИЗНИС Огласник - Неделен весник за унапредување на Вашиот бизнис

18


ЕДУКАЦИЈА Советување: „АНАЛИЗА И УПРАВУВАЊЕ СО ПЛАСМАНИ И РАНИ ЗНАЦИ НА ПРЕВЕНЦИЈА ОД СОЗДАВАЊЕ НА ЛОШИ ПЛАСМАНИ“ 8-10 мај 2014 година (четврток-сабота) Хотел „Парк” - Белград /www.hotelparkbeograd.rs

Советувањето го организира Стопанската комора на Македонија, во соработка со Академијата за банкарство и финансии, едукација и консалтинг од Белград. За време на семинарот, учесниците ќе имаат можност да осознаат и да научат: • критериуми за идентификација на рани сигнали за предупредување; • модели за креирање на стратегија за наплата на пласманите со идентификувани нивоа на ризик; • техники на проценка на кредитната способност на компанијата; • следење на реализацијата од стратегијата за управување со потенцијално ризичните пласмани; • влијанието на потенцијално проблематичните пласмани во финансиските извештаи на доверителите. Содржина: • Оцена на кредитната способност - мислење за кредитен ризик • Оцена на бонитет и елементи на трансакција • Важноста на наплатата на побарувањата • Сеопфатен пристап во наплатата на побарувањата • Квалитативни и квантитативни знаци на предупредување • Анализа на рејтингот и неговото значење за потенцијалните проблеми во сервисирање на обврските на клиентите кон банката • Третирање на клиентите после идентификација на сигналите за предупредување Предавач: Уна Вукоје, магистер по банкарски и финансиски менаџмент. Нејзина стручна област е проценка на кредитниот ризик на стопанските субјекти и развој на методологија за проценка на кредитниот ризик. Од 2007 година работи во Комерцијална банка АД - Белград, како директор на Секторот за анализи на кредитниот ризик на правните лица. Петгодишното академско работно искуство го стекнува како асистент на предметите по Банкарство и Меѓународни финанасии, за редовни студенти, english devision за вработени и студенти на Алфа универзитет. Ангажирана е како интерен предавач за банкарска група, а често е домаќин на меѓународни обуки и состаноци во доменот на креирање работна стратегија на компаниите и нивна анализа, проценка и управување со кредитен ризик и др.

Котизација за дводневниот семинар изнесува 8.900 + ДДВ (10.502 денари) Во цената на аранжманот вклучено е: - превоз со високотуристички минибус на наведената релација Скопје – Белград - Скопје (тргнување на 8 мај 2014 година во 6:00 часот и враќање на 10 мај во попладневните часови); - 2 ноќевања со појадок во хотел „Парк“ www. hotelparkbeograd.rs; - организација на патувањето; - 1 коктел за добредојде; - 1 ручек; - кафе и освежување за време на паузите. Во цената на аранжманот не е вклучено: • патничко осигурување и индивидуални факултативни трошоци. Минимален број за реализирање на ова советување е 15 учесници. Работен јазик се семинарот е српскиот јазик. За сите учесници на семинарот ќе биде обезбедено: - работен материјал; - ручeк и освежување; - сертификат за присуство на семинарот.

Рок за пријавување: 30 април 2014 година Контакт лице : Анита Митревска Тел: ++ 389 2 3244057 Факс:++ 389 2 3244088 Контакт Центар : (02) 15015 E-адреса: anita@mchamber.mk Контакт лице : Елизабета АндриевскаЕфтимова Тел: ++ 389 2 3244074 Факс:++ 389 2 3244088 Контакт Центар : (02) 15015 E-адреса: beti@mchamber.mk

ВОДЕЊЕТО БИЗНИС БАРА ЗНАЕЊЕ! БИДЕТЕ ВО ТЕК СО СИТЕ НАЈНОВИ СЛУЧУВАЊА ВО ЕКОНОМИЈАТА!

ЗАПОЗНАЈТЕ СЕ СО НОВИТЕ ПРОПИСИ И ЗАКОНСКИ РЕШЕНИЈА ВО МАКЕДОНИЈА! УЧЕСТВУВАЈТЕ НА СЕМИНАРИТЕ И ТРЕНИНЗИТЕ ВО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА!

КОНТАКТИ Анита Митревска Тел: ++ 389 2 3244057 Факс:++ 389 2 3244088 anita@mchamber.mk Елизабета АндриевскаЕфтимова Тел: (++389) 2 3244074 Факс: (++389) 2 3244088 beti@mchamber.mk Call Центар : (02) 15015

АРАНЖМАН Цена на аранжманот во двокреветна соба по лице изнесува 9.900 денари. За аранжман во еднокреветна соба се доплатува 2.000 денари и изнесува 11.900 денари по лице.

19

БИЗНИС Огласник - Неделен весник за унапредување на Вашиот бизнис


САЕМИ, ФОРУМИ, ПРЕЗЕНТАЦИИ На 10 април 2014 година во Стопанската комора на Македонија

ДОКОЛКУ ПОСАКУВАТЕ ДА ГИ ИЗЛОЖИТЕ ВАШИТЕ ПРОИЗВОДИ ИЛИ ДА ПОСЕТЕТЕ САЕМ ВО СВЕТОТ, ЈАВЕТЕ СЕ!

СО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА НАЈЕДНОСТАВНО И НАЈЕКОНОМИЧНО ЌЕ ГО ОСТВАРИТЕ ВАШЕТО ДЕЛОВНО ПАТУВАЊЕ!

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ` – ДИНАМИЧНАТА ЕКИПА ЗА ОРГАНИЗАЦИЈА НА ПОСЕТА НА САЕМИ И БИЗНИСНАСТАНИ ГО ОЧЕКУВА ВАШИОТ ПОВИК!

БИЗНИС Огласник - Неделен весник за унапредување на Вашиот бизнис

БИЗНИС-СРЕДБИ НА МАКЕДОНСКИ И ХРВАТСКИ КОМПАНИИ ОД ОСИЕК Стопанската комора на Македонија и Регионалната комора на Осиек, организираат бизнис-средби со цел да се унапреди деловната соработка меѓу компаниите од Република Македонија и Република Хрватска. Во однос на дејноста што ја извршуваат и на понудата и побарувачката, компаниите од регионот на Осиек се заинтересирани за добавувачи, партнери и дистрибутери во следниве области: • добавувачи на свежо овошје и зеленчук; • филтерски единици за индустријата, центрифугални вентилатори, вентилација; • соларни системи за топлина, стаклена волна за инсталација; • ластик за производство на чорапи, ликра; • компании кои тргуваат со градежни материјали, градежни компании кои градат куќи „клуч на рака“; производители на дрвени и монтажни куќи (со употреба на нивни керамиди); • дистрибутери на микробиолошки препарати; • деловни партнери за дистрибуција и монтажа на понудени уреди во Македонија - уред за напојување на пумпа за централно греење, пумпа на соларен систем; • партнери за развој на софтвери и мултимедијални решенија и за продажба и дистрибуција на ИТ-производи; • понуда на пумпи за вода, агрегати за струја, индустриски базени и техника за базени; • побарувачка на печки и лимени ормари; • побарувачка на керамички тркала за брусење; машини за обработка на метал; • производство на производи од метал

за детски игралишта, фитнес, кошеви, клупи, настрешници за автобуски постројки, рекламни витрини и други производи од метал за внатрешна и надворешна трговија преку посредник, кој ќе ги нуди производите во градовите и во општините низ Македонија; • дистрибуција на козметика, прибор и опрема за хотели - текстил за хотели; • продажба на мало и на големо на машка и женска конфекција; текстил за домаќинството: крпи, фротирки, постелнина, прекривки и сл. • деловна соработка со туристички агенции, туристички агенти во областа на туризмот со Хрватска и Славонија; промоција на водечкиот бренд во делот на континенталниот туризам на Република Хрватска. Деловните средби ќе се одржат на 10 април 2014 година (четврток), со почеток во 9:45 часот, во Стопанската комора на Македонија, сала 4 на на 5-ти кат. Ве молиме, Вашето присуство да го потврдите и да одредите со кои компании би сакале да стапите во контакт! Контакт лице : Огнен Гаревски Тел: ++ 389 2 3244040 Факс:++ 389 2 3244088 Контакт Центар : (02) 15015 E-адреса: ognen@mchamber.mk Контакт лице : Ирена Мојсовска Тел: ++ 389 2 3244009 Факс:++ 389 2 3244088 Контакт Центар : (02) 15015 E-адреса: irena@mchamber.mk

20


Бизнис центар за тренинг и обука Bussines center for traning and education bsi.

ISO 9001

Quality Management

СТОПАНСКА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА FS 549642

Osnovana 1922

ECONOMIC CHAMBER OF MACEDONIA Founded 1922

БИЗНИС АКАДЕМИЈА ЗА КОНТРОЛИНГ МЕНАЏЕР НАСТАВНА ПРОГРАМА од вкупно 175 часа Контролингот е потребна, сериозна но и сложена дисциплина која овозможува суштински информации за менаџментот на една компанија потребни за успешно финансиско работење, стабилност и напредок на истата. Во модерните и успешни компании луѓето на клучни позиции во високиот менаџмент се регрутирани токму од редовите на контролорите, а причината е фактот дека токму овие личности ги познаваат „тајните“ на компанијата и начинот на функционирање. Контролорите мора да го разбираат целокупниот начин на работа во компанијата и да имаат знаења од повеќе области и дициплини, а уште поважно, да бидат способни истите знаења да ги поврзат и да ги сублимираат во извештаи кои ќе им донесат корисни информации на менаџерите. Во последните години се препознава важноста од воведувањето на контролингот во компаниите, а неговиот развој придонесе да се гледа повеќе како научна дисциплина отколку вештина. Со самото тоа, потребни се едуцирани контролори кои се способни да придонесат за теоретски и практичен развој на оваа дисциплина, како и за подобро функционирање на компаниите. Контакт:

Уписите се во тек! 21

Симона Ристоска Тел. +389 2 32 44 067 simona@mchamber.mk

М-р Борис Тримчев - Неделен Моб. +389 72БИЗНИС 20 70Огласник 91 весник за унапредување на boris@mchamber.mk Вашиот бизнис


САЕМИ, ФОРУМИ, ПРЕЗЕНТАЦИИ Од 15 април до 5 мај 2014 година ќе се одржи најголемата саемска манифестација во НР Кина

ДОКОЛКУ ПОСАКУВАТЕ ДА ГИ ИЗЛОЖИТЕ ВАШИТЕ ПРОИЗВОДИ ИЛИ ДА ПОСЕТЕТЕ САЕМ ВО СВЕТОТ, ЈАВЕТЕ СЕ! СО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА НАЈЕДНОСТАВНО И НАЈЕКОНОМИЧНО ЌЕ ГО ОСТВАРИТЕ ВАШЕТО ДЕЛОВНО ПАТУВАЊЕ! КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ` – ДИНАМИЧНАТА ЕКИПА ЗА ОРГАНИЗАЦИЈА НА ПОСЕТА НА САЕМИ И БИЗНИСНАСТАНИ ГО ОЧЕКУВА ВАШИОТ ПОВИК!

„115TH CHINA IMPORT AND EXPORT FAIR - CANTON FAIR 2014” Во периодот од 15 април до 5 мај 2014 година, во Гуангжу, во провинцијата Гуангдонг, ќе се одржи „115TH CHINA IMPORT AND EXPORT FAIR - CANTON FAIR 2014”. Повеќе од 150.000 видови производи, вообичаено се изложуваат на Саемот поделен во три фази. Се излагаат традиционално доминантните производи од лесната индустрија, како и производи од висока технологија и електромеханика. Кантонскиот саем каде оваа година кодомаќин е Министерството за трговија на НР Кина и Народната влада на провинцијата Гуангдонг, привлекува купувачи од целиот свет, со посетители од над 210 земји кои се среќаваат во Гуангжу, за да разменат информации и да ги набават познатите кинески брендови. Затоа на овој престижен саем се гледа како на „барометар на надворешната трговија на Кина”. ПРВА ФАЗА ОД 15 ДО 19 АПРИЛ Во националниот (домашниот) и меѓународниот павилјон изложени ќе бидат производи од секторите: • електроника и електрични апарати за домаќинство; • осветлување и опрема за осветлување; • возила и резервни делови за возила; • машини; • хардвер и аофтвер (алатки); • градежни материјали; • производи и декорации од железо; • СПА-опрема; • хемиски производи. ТРЕТА ФАЗА ОД 1 ДО 5 МАЈ Во националниот (домашниот) и меѓународниот павилјон изложени ќе бидат производи за: • канцелариски материјали; • торби за дигитална опрема и камери; • чанти; • производи за рекреација; • храна; • текстил и облека; • чевли;

БИЗНИС Огласник - Неделен весник за унапредување на Вашиот бизнис

22


САЕМИ, ФОРУМИ, ПРЕЗЕНТАЦИИ • • •

лекови; медицински помагала и здравствени производи.

Кинескиот увозно-извозен саем, познат како Кантонски саем е најголемата изложба во Кина со бруто изложбен простор од над 1,1 милион м2 и 55.000 штандови, во организација на Кинескиот центар за надворешна трговија. Сеопфатен во својата природа, ја има освоено наградата „Кинески саем број 1” за најдолга историја, обем на работа, најкомплетна изложбена понуда, најголемо присуство на купувачи и најголем промет во цела Кина. За таа цел, Стопанската комора на Македонија, во соработка Кинескиот центар за надворешна трговија, а со поддршка на Амбасадата на НР Кина во Македонија, организира посета на македонски компании на саемската манифестација “115th China Import and Export Fair - Canton Fair 2014“. За саемот се обезбедени: • бесплатни влезници за Саемот; • користење на просториите на Саемот; • можност за директни контакти со фирми (Б2Б средби); • локален трансфер од хотелот до Саемот и • официјална покана за Саемот како услов за аплицирање за кинеска виза (поканата мора да биде пополнета и доставена исклучиво од Стопанската комора на Македонија. Истата важи за пријавување и до 5 лица од една иста компанија). Стопанската комора на Македонија посредува во обезбедување хотелско сместување и авионски резервации обезбедени за групно патување по пониски цени. Посетителот ги покрива патните трошоци, трошоците за сместување, за виза (цената на визата е различна во зависност од видот на визата што се издава и се движи од 50 до 100 евра), како и организационите трошоци кон Комората (4.720,00 денари со вклучен ДДВ по лице за членки на Комората, а 7.080,00 денари со вклучен ДДВ по лице за не-членки на Комората). За втор или повеќе учесници од иста компанија, на организационите трошоци Комората одобрува дополнителен попуст.

ДОКОЛКУ ПОСАКУВАТЕ ДА ГИ ИЗЛОЖИТЕ ВАШИТЕ ПРОИЗВОДИ ИЛИ ДА ПОСЕТЕТЕ САЕМ ВО СВЕТОТ, ЈАВЕТЕ СЕ!

СО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА НАЈЕДНОСТАВНО И НАЈЕКОНОМИЧНО ЌЕ ГО ОСТВАРИТЕ ВАШЕТО ДЕЛОВНО ПАТУВАЊЕ!

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ` – ДИНАМИЧНАТА ЕКИПА ЗА ОРГАНИЗАЦИЈА НА ПОСЕТА НА САЕМИ И БИЗНИСНАСТАНИ ГО ОЧЕКУВА ВАШИОТ ПОВИК!

Стопанската комора на Македонија ги поканува сите заинтересирани македонски компании да се пријават за посета на саемската манифестација најдоцна до 20.3.2014 година. За повеќе информации за “115th China Import and Export Fair - Canton Fair 2014“ - посетете ја веб-страната www.cantonfair.org.cn или www.cftc.org.cn или контактирајте не`. Даниела Михајловска тел. 02 3244 021 моб: 072 22 00 37 факс:02 3244 088 daniela@mchamber.mk

Војкан Николовски тел.02 3244 068 факс:02 3244 088 vojkan@mchamber.mk

23

БИЗНИС Огласник - Неделен весник за унапредување на Вашиот бизнис


САЕМИ, ФОРУМИ, ПРЕЗЕНТАЦИИ Од 24 до 27.4.2014 година Меѓународен саем за конфекциски машини, машини за везење и нивни додатоци во Република Турција

ДОКОЛКУ ПОСАКУВАТЕ ДА ГИ ИЗЛОЖИТЕ ВАШИТЕ ПРОИЗВОДИ ИЛИ ДА ПОСЕТЕТЕ САЕМ ВО СВЕТОТ, ЈАВЕТЕ СЕ!

СО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА НАЈЕДНОСТАВНО И НАЈЕКОНОМИЧНО ЌЕ ГО ОСТВАРИТЕ ВАШЕТО ДЕЛОВНО ПАТУВАЊЕ!

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ` – ДИНАМИЧНАТА ЕКИПА ЗА ОРГАНИЗАЦИЈА НА ПОСЕТА НА САЕМИ И БИЗНИСНАСТАНИ ГО ОЧЕКУВА ВАШИОТ ПОВИК!

„CLOTHING MACHINERY 2014“ ВО ИСТАНБУЛ Станува збор за една од поголемите специјализирани меѓународни саемски манифестации од ваков тип, на којашто ќе учествуваат голем број реномирани странски и турски компании. Водечки компании во текстилниот сектор ќе се сретнат со професионалци и инвеститори во „Tüyap“ – Истанбул. На Саемот посетителите ќе можат да видат: ткаенини, машини за шиење, машини за кроење, машини за пеглање, ласерски машини за сечење, машини за везење, дигитални печатарски машини, машини за чистење, контрола на квалитет, машини за мерење, етикети, предива и сл. Стопанската комора на Македонија во соработка со „Адонис – Tüyap“ ве кани да го посетите Саемот од 24 - 26 април 2014 година, со автобуски или авионски превоз и алтернативно во сопствена режија. Рокот за пријавување е 14 април 2014 година. За таа цел обезбедени се: - бесплатно сместување, две ноќевања со појадок (во реномиран хотел со 4* или 5*) Check In од 12:00 до 14:00 ч.; - локален трансфер (трансфер од aeрoдpoм до хотел и обратно) и - бесплатни влезници за Саемот. Саемот може да го посетат само двајца посетители од една компанија. Не е дозволена посета на малолетни деца и лица што не се вработени во компанијата. Посетителот ги покрива патните и административните трошоци кон: - саемскиот организатор „Адонис“ од 125 евра со автобуски превоз (доколку е со сопствен превоз - 45 евра); - како и организациските трошоци кон Комората (2.950 денари за членки по лице, а 5.900 денари по лице за нечленки на Комората). За повеќе информации за „CLOTHING MACHINERY 2014“ посетете ја веб-страната http:// www.clothingmachineryfair.com/ Контакт: Даниела Михајловска Василевска тел: + 389 2 32 44 021 моб. + 389 72 22 00 37 факс: + 389 2 3244088 Контакт Центар : (02) 15015 E-адреса: daniela@mchamber.mk

БИЗНИС Огласник - Неделен весник за унапредување на Вашиот бизнис

Сашо Деспотоски тел: + 389 2 32 44 089 факс: + 389 2 3244088 Контакт Центар : (02) 15015 E-адреса: saso@mchamber.mk

24


ʔʑʟʝʞʏ

25

БИЗНИС Огласник - Неделен весник за унапредување на Вашиот бизнис


САЕМИ, ФОРУМИ, ПРЕЗЕНТАЦИИ На 20 и 21 мај 2014 година во Република Франција

ДОКОЛКУ ПОСАКУВАТЕ ДА ГИ ИЗЛОЖИТЕ ВАШИТЕ ПРОИЗВОДИ ИЛИ ДА ПОСЕТЕТЕ САЕМ ВО СВЕТОТ, ЈАВЕТЕ СЕ!

СО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА НАЈЕДНОСТАВНО И НАЈЕКОНОМИЧНО ЌЕ ГО ОСТВАРИТЕ ВАШЕТО ДЕЛОВНО ПАТУВАЊЕ!

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ` – ДИНАМИЧНАТА ЕКИПА ЗА ОРГАНИЗАЦИЈА НА ПОСЕТА НА САЕМИ И БИЗНИСНАСТАНИ ГО ОЧЕКУВА ВАШИОТ ПОВИК!

МЕДИЦИНА - СРЕБРЕНА ЕКОНОМИЈА - ДЕЛОВНИ СРЕДБИ ВО ПАРИЗ Здружението на трговијата и Enterprise Europe Network при Стопанската комора на Македонија Ве информираат дека во рамките на Саемот „Салони за здравје”, што се одржува на 20 и 21 мај 2014 година во Париз, се организира претходно договарање деловни средби (30 минути секој состанок). Теми на средбите ќе бидат здравството, телемедицината, опремата за болници и домови за стари и инвалидизирани лица. Ова вмрежување на настанот има за цел учество на широк спектар на компании, универзитети и истражувачи од Европа заинтересирани за споделување на нови проектни идеи и наоѓање партнери за соработка. Зошто да учествувате? • Искористете го настанот за да иницирате нови бизниси! • Запознајте провајдери на иновативни технологии од Франција и од други земји! • Бидете во контакт со потенцијални партнери за идна соработка! • Воспоставете контакти за долгорочни деловни односи! Целна група: компании, универзитети, истражувачки институти и други организации од здравствениот сектор во потрага за комерцијални, технолошки или истражувачки партнери. Главни теми: • домови за стари и инвалидизирани лица; • Е-здравство; • телемедицина; • опрема за болници. Како да учествувате? Регистрирајте се и обезбедете го Вашиот профил опишувајќи една понуда или барање. Сите профили на учесниците ќе бидат објавени на веб-сајт. Учесниците ќе можат да ги разгледаат онлајн профилите и состаноците со организациите за кои се заинтересирани. Една недела пред настанот, секој учесник ќе добие распоред на индивидуалните средби. Котизација: такса од 100 евра ќе се наплаќа на секоја регистрирана организација. Контакт: Лазо Ангелевски Здружение на трговијата Европски информативен и иновативен центар Тел: (02) 32 44 090 Е-адреса: laze@mchamber.mk

БИЗНИС Огласник - Неделен весник за унапредување на Вашиот бизнис

26


САЕМИ, ФОРУМИ, ПРЕЗЕНТАЦИИ Nа 29 и 30 мај 2014 година во Република Србија

БЕСПЛАТНИ ИТ-СРЕДБИ И КОНФЕРЕНЦИЈА „ДУНАВ ИТ 2014“ НОВИ САД Здружението на информатичко-комуникациските технологии и Enterprise Europe Network при Стопанската комора на Македонија Ве информираат дека на 29 и 30 мај 2014 година во Нови Сад, Република Србија, ќе се одржат Конференција „Дунав ИТ 2014“ и деловни средби, на кои ќе се истражуваат различни теми поврзани со Интернет за сите нешта. Учесниците на Конференцијата ќе учат од квалитетни експерти за нивните искувства и ќе имаат можност за поврзување со говорниците и учесниците во текот на поединечните презентации, панел-дискусиите, неформалните сесии, деловите средби и на многу неформални средби. „Дунав ИТ 2014“ е идеален за секој заинтересиран за напредните информациони технологии и high- tech иновации: основачи и потенцијални инвеститори на high- tech старт-ап фирми, менаџери и вработени во етаблирани ИТкомпании, како и на инженеринг и бизнис-студенти. Службен јазик на конференцијата е англиски, а регистрацијата оваа година е бесплатна. Контакт: Enterprise Europe Network Здружение на информатичко-комуникациските технологии Лазо Ангелевски Тел: (02) 3244090 laze@mchamber.mk

27

ДОКОЛКУ ПОСАКУВАТЕ ДА ГИ ИЗЛОЖИТЕ ВАШИТЕ ПРОИЗВОДИ ИЛИ ДА ПОСЕТЕТЕ САЕМ ВО СВЕТОТ, ЈАВЕТЕ СЕ! СО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА НАЈЕДНОСТАВНО И НАЈЕКОНОМИЧНО ЌЕ ГО ОСТВАРИТЕ ВАШЕТО ДЕЛОВНО ПАТУВАЊЕ! КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ` – ДИНАМИЧНАТА ЕКИПА ЗА ОРГАНИЗАЦИЈА НА ПОСЕТА НА САЕМИ И БИЗНИСНАСТАНИ ГО ОЧЕКУВА ВАШИОТ ПОВИК!

БИЗНИС Огласник - Неделен весник за унапредување на Вашиот бизнис


ПОВИК

Агенцијата за странски инвестиции и промоција на извозот на Република Македонија ги повикува домашните компании

МОЖНОСТ ЗА ПЛАСМАН НА СТОКА ЗА ПОТРЕБИТЕ НА PAN AM 2015 ИГРИТЕ Агенцијата за странски инвестиции и промоција на извозот на Република Македонија (АСИПИРМ) соопштува дека преку економскиот промотер во Канада и е доставена информација за одржување на Pan Am 2015 игрите, каде што македонските компании можат да се пријавуваат за набавка на стоки и услиги потребни за самото одржување на игрите во Торонто. Оние производи и услуги за кои ќе бидат потребни поголеми количини ќе се распишат меѓународни тендери за набавки. Сите заинтересирани компании членки кои би сакале да добавуваат свои производи или услуги за организаторите на овој настан можат да најдат подетални информации на следниов линк http://www.toronto2015.org/lang/en/gallery/news/buying-the-games-goods-and-services.html, или може да се обратат директно до економскиот промотер за Канада, Ирена Ѓоргиевска irena.georgievska@investinmacedonia.com

БИЗНИС Огласник - Неделен весник за унапредување на Вашиот бизнис

28


29

БИЗНИС Огласник - Неделен весник за унапредување на Вашиот бизнис


ПОКРОВИТЕЛИ

НА СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА БРИЛИЈАНТЕН Покровител

ПРЕМИУМ Покровители INDUSTRIES

СТАНДАРД Покровители

СИЛВЕР Покровители

Отварањето на секоја од понудите и меѓународните тендери чини 100 денари! За пет отварања добивате БОНУС бесплатно објавување на ВАШАТА ПОНУДА, која воедно ќе биде внесена и во богатата база на Стопанската комора на Македонија!

Главен и одговорен уредник, Саво Пејчиновски

БИЗНИС Огласник - Неделен весник за унапредување на Вашиот бизнис

f.

Т. ( +389) 23 24 40 36 Ф. ( +389) 23 24 40 88 М. (+389) 070 741 579 E. savo@mchamber.mk W. www.mchamber.mk www.facebook.com/chamber.mk

Дизајн и графичко уредување Стево Серафимов, Т. ( +389) 23 24 40 32 Е. stevo@mchamber.mk

30


31

БИЗНИС Огласник - Неделен весник за унапредување на Вашиот бизнис


Стопанска комора на Македонија достапни насекаде ...

Ве очекуваме на веб-порталот на Комората Дознајте повеќе: www.mchamber.mk http://www.facebook.com/chamber.mk http://www.twitter.com/Chamber_MK http://www.youtube.com/user/MKChamber

БИЗНИС Огласник - Неделен весник за унапредување на Вашиот бизнис

http://www.linkedin.com/company/economic-chamber-of-macedonia

32

Бизнис ОГЛАСНИК, број 74 од 14.4.2014  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you