Page 1

БРОЈ

70 17 Март 2014

ТОП 5 ПОНУДИ AE00000039472

Компанија од Обединетите Арапски Емирати заинтересирана е да соработува со македонски компании чија дејност е прочистување на вода за набавка на опрема.

EE00000038408

Компанија од Естонија заинтересирана е да нарача изработка на кошули во соработка со текстилните фабрики во Република Македонија.

БИЗНИС ОГЛАСНИК

НЕДЕЛНИК ЗА УНАПРЕДУВАЊЕ НА ВАШИОТ БИЗНИС

Oд 9 до 13 април 2014 година Супетар на островот Брач во Република Хрватска ќе биде домаќин на најголемиот гастронсомски фестивал на Медитеранот

„БИСЕР НА МОРЕТО“ ВЕ ОЧЕКУВА ДА ГИ ПОКАЖЕТЕ ВАШИТЕ КУЛИНАРСКИ ВЕШТИНИ!

EE00000039469

Компанија од Естонија бара соработка со државни институции, транспортни и такси компании во Република Македонија за примена на софтверско решение/систем за набљудување на дивижењето и потрошувачка на гориво на службените возила.

PL00000039471

Компанија од Полска бара соработка со индустриски објекти во Република Македонија за пласман на полиетиленска фолија за пакување.

TR00000038209

Компанија од Турција бара дистрибутер во Република Македонија за пласман на брикети за горење. goodini

years 4

192

2 - 201

Контакт лицa :

Во пет дена ќе се одржат: меѓународното натпреварување на професионални готвачи и ученици-готвачи од високо образовните школи, средните угостителски училишта, хотели и ресторани, гастроизложба на најдобрите хрватски ресторани, изложба на хрватските и странски производители на храна, работилници и предавања за гастрономијата. Стопанската комора на Македонија и годинава организира посета на оваа манифестација за сите заинтересирани готвачи-натпреварувачи, ученици-готвачи и македонски компании кои би ги презентирале своите производи. Учеството на македонските претставници е одлична можност за презентирање на македонската кујна.

Огласувајте во „Бизнис огласник“ на Стопанската комора на Македонија:

*

*

НАЈБРЗO НАЈЕДНОСТАВНО НАЈСИГУРНО

*

ДО ДЕЛОВЕН ПАРТНЕР! 1

Даниела Михајловска Василевска Тел: 02 32 44 021; факс:02 32 44 088; моб.: 072 22 00 37; daniela@mchamber.mk Венера Андриевска тел: 02 32 44 037; факс 02 32 44 088; моб.070 36 16 48; venera@mchamber.mk

bsi.

ISO 9001

Quality Management

FS 549642

СТОПАНСКА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА ECONOMIC CHAMBER OF MACEDONIA

БИЗНИС Огласник - Неделен весник за унапредување на Вашиот бизнис


ПОНУДА–ПОБАРУВАЧКА

ИСПРАТЕ ЈА ВАШАТА ПОНУДА ИЛИ ПОБАРУВАЧКА И СТАНЕТЕ ДЕЛ ОД БОГАТАТА БАЗА ВО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА! ВАШИОТ ДЕЛОВЕН СИГНАЛ СТИГНУВА ДО ДЕЛОВНИТЕ АСОЦИЈАЦИИ И

WWW.MCHAMBER.MK

НИВНИТЕ ЧЛЕНКИ – КОМПАНИИ ВО РЕГИОНОТ, ЕВРОПА И СВЕТОТ! ИЗРАЗЕТЕ ЖЕЛБА ДА ГО ПРОШИРИТЕ ВАШИОТ БИЗНИС – СЕ` ДРУГО Е НАША ОБВРСКА! ЈАВЕТЕ СЕ: Контакт: Мирјана Коцева Тел.: (++389) 23244-035 Факс: (++389) 23244-088 Mirjana@mchamber.mk

БИЗНИС Огласник - Неделен весник за унапредување на Вашиот бизнис

TR00000039456 Компанија од Турција заинтересирана е да пласира соларни панели и опрема во Република Македонија.

PL00000039467 Компанија од Полска бара дистрибутер за пласман на средства за хигиена, канцалариски EE00000039469 материјали, тонери, Компанија од Естонија хартија за печатење, бара соработка со регистри и др. државни институции, транспортни и IN00000039012 такси компании во Компанија од Индија Република Македонија бара дистрибутер за за примена на пласман на болнички софтверско кревети, опрема решение/систем за трансфузија, за набљудување ортопедски на дивижењето и помагала, опрема за потрошувачка на лаборатории и друга гориво на службените медицинска опрема. возила. 2

DE00000036984 Германска компанија нуди консултантски услуги со финансиски решенија кои ќе обезбедат непречен проток на капитал во областа на претприемништвото во Република Македонија. BG00000037300 Компанија од Бугарија бара соработка со градежни компании во Република Македонија за пласман на стиропор и бетонски елементи. DE000000373011 Компанија од


ПОНУДА–ПОБАРУВАЧКА Германија бара дистрибутер во Република Македонија за пласман на самолепливи траки во разни димензии кoи се употребуваат во електроиндустријата. AE00000039472 Компанија од Обединетите Арапски Емирати заинтересирана е да соработува со македонски компании чија дејност е прочистување на вода за набавка на опрема. PL00000039471 Компанија од Полска бара соработка со индустриски објекти во Република Македонија за пласман на полиетиленска фолија за пакување. EE00000038408 Компанија од Естонија заинтересирана е да нарача изработка на кошули во соработка со текстилните фабрики во Република Македонија. TR00000038209 Компанија од Турција бара дистрибутер

во Република Македонија за пласман на брикети за горење. DE00000038183 Компанија од Германија бара дистрибутер во Република Македонија за пласман на лактоза. SI00000038180 Компанија од Словенија бара дистрибутер на системи за греење на индустриски објекти, куќи и станови со цврсти и течни горива во Република Македонија. HR00000038173 Компанија од Хрватска бара дистрибутер во Република Македонија за пласман на земјоделски материјали за садење. GR00000039475 Компанија од Грција бара дистрибутер во Република Македонија за пласман на облека.

во Република Македонија за пласман на резервни делови за автомобили. TR00000036756 Компанија од Турција бара дистрибутер во Република Македонија за пласман на чевли, кожни додатоци, чанти, паричници, ремени и др. ME00000039478 Компанија од Црна Гора бара дистрибутер за пласман на индустриски и декоративни тела за осветлување во Република Македонија. DE00000039477 Компанија од Германија бара соработка со металната индустрија во Република Македонија за пласман на машини за сечење метал.

ИСПРАТЕ ЈА ВАШАТА ПОНУДА ИЛИ ПОБАРУВАЧКА И СТАНЕТЕ ДЕЛ ОД БОГАТАТА БАЗА ВО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА! ВАШИОТ ДЕЛОВЕН СИГНАЛ СТИГНУВА ДО ДЕЛОВНИТЕ АСОЦИЈАЦИИ И НИВНИТЕ ЧЛЕНКИ – КОМПАНИИ ВО РЕГИОНОТ, ЕВРОПА И СВЕТОТ! ИЗРАЗЕТЕ ЖЕЛБА ДА ГО ПРОШИРИТЕ ВАШИОТ БИЗНИС – СЕ` ДРУГО Е НАША ОБВРСКА! ЈАВЕТЕ СЕ: Контакт: Мирјана Коцева Тел.: (++389) 23244-035 Факс: (++389) 23244-088 Mirjana@mchamber.mk

GR00000039474 Компанија од Грција бара дистрибутер 3

БИЗНИС Огласник - Неделен весник за унапредување на Вашиот бизнис


ПРАВЕТЕ БИЗНИС СО ЕВРОПА ЕВРОПСКИТЕ МАЛИ И СРЕДНИ БИЗНИСИ НА ДЛАНКА! ДЕЛОВНИ ПАРТНЕРИ, ТЕХНОЛОГИИ, ЗНАЕЊЕ! ВАШИТЕ ПРЕТПРИЕМНИЧКИ ИДЕИ РЕАЛИЗИРАЈТЕ ГИ СО НАША ПОМОШ!

Контакт: Огнен Гаревски Тел. (++389) 23244040 Факс: (++389) 23244088 ognen@mchamber.mk

БИЗНИС Огласник - Неделен весник за унапредување на Вашиот бизнис

(BOBEMSK3KMSMSSK)

Компанија од Белгија специјализирана за производство на козметички производи од морски и растителни состојки бара агенти и дистрибутери за своите производи.

(BOHRMSK3KMS5SSK)

Хрватска фармацевтска компанија бара трговски посредници за проширување на нивната продажба на меѓународно ниво.

(BOBAMSK3KKS6SSK)

Компанија од Босна и Херцеговина специјализирана за производство на здрава храна, пијалаци и додатоци во исхрана бара агенти и дистрибутери за своите производи.

(BOAMMSK3KMK3SSM)

Компанија од Ерменија специјализирана за производство на повеќе типови на сирење бара агенти и дистрибутер за своите прозиводи.

(BODKMSK3KSK6SSK)

Данска компанија специјализирана за прозиводство на органски арган масла што се користат за здравје и убавина бара агенти и дистрибутери за своите производи.

(BODEMSK4SMM4SSK)

Компанија од Германија, Баварија, специјализирана за производство и дистрибуција на пумпи бара партнери за заеднички вложувања.

(BOHRMSK3KM3SSSK)

Хрватска градежна компанија специјализирана за планирање, проектирање, реновирање, реконструкција и изградба на станбени и деловни објекти бара компании заинтересирани за склучување на подддоговорни активности и заеднички вложувања.

(BOTRMSK4SKM9SSK)

Компанија од Турција специјализирана за производство и дизајн за тави и тенџериња бара агенти и дистрибутери за своите прозиводи.

(MSK3SMM6SS7)

Компанија од Словенија специјализирана за производство на дрвени рачки бара компанија заинтересирана да биде подизведувач.

BORUMSK3KKM7SS8

Компанија од Русија специјализирана за производство на накит од нерѓосувачки челик бара агенти и дистрибутери за своите производи. 4


Скенирај и дознај повеќе ВОДЕЊЕТО БИЗНИС БАРА ЗНАЕЊЕ! БИДЕТЕ ВО ТЕК СО СИТЕ НАЈНОВИ СЛУЧУВАЊА ВО ЕКОНОМИЈАТА! DO

CE

Веб-сертификат EXCELLENT SME

ON

E

IA

A

ЗАПОЗНАЈТЕ СЕ СО НОВИТЕ ПРОПИСИ И ЗАКОНСКИ РЕШЕНИЈА ВО МАКЕДОНИЈА! Што претставува сертификатот Excellent SME? УЧЕСТВУВАЈТЕ НА E Сертификатот Excellent SME MACEDONIA е сертификат СЕМИНАРИТЕ за деловно И ВО работење што го издава Стопанската комора на ТРЕНИНЗИТЕ СТОПАНСКАТА Македонија во соработка со познатата агенција за КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА! кредитен рејтинг COFACE, за најуспешните микро,

M

ЕДУКАЦИЈА

мали и средни компании во Македонија. Главната цел на сертификатот, што се совпаѓа со ЕУ-директивите, е да се промовираат малите и средни компании, да КОНТАКТИ се обезбеди и да се осигура бизнисот, добрите Анита Митревска Тел: ++ 389 2 3244057 бизнис-пракси и да се зголеми пазарната Факс:++ 389 2 3244088 транспарентност. Исто така, тој ќе им помогне anita@mchamber.mk на клиентите и на бизнис-партнерите да ги Елизабета Андриевсканамалат финансиските и другите ризици кога склучуваат Ефтимова Тел: (++389) 2 3244074 деловни договори. Факс: (++389) 2 3244088 Сертификатот ќе им овозможи на локалните и на beti@mchamber.mk меѓународните бизнис-партнери да го верификуваат Call Центар : (02) 15015 постоењето на компанијата, точната веб-адреса и најважното – бонитетот на компанијата. Стопанска комора на Македонија Excellent SME Македонија „Димитрие Чуповски“ 13 1000 Скопје 5

T: (02) 15 0 15 Ф: (02) 32 44 071 E: excellent-sme@mchamber.mk БИЗНИС Огласник - Неделен W:excellent-sme.mchamber.mk весник за унапредување на Вашиот бизнис

S


МЕЃУНАРОДНИ ТЕНДЕРИ

Контакт: Огнен Гаревски Тел: ++ 389 2 3244040 Факс:++ 389 2 3244088 ognen@mchamber.mk

БИЗНИС Огласник - Неделен весник за унапредување на Вашиот бизнис

Назив на тендерот Република Франција -Лион: Градежни работи France-Lyon: Construction work Име на организација SACVL Главни активности Домување и комунални работи Најбитен критериум Најниска цена Краен рок за аплицирање 6 мај 2014 година, 12:00 часот Тендерот се однесува на Градежни работи Контакт For the attention of: Isabelle Garric SACVL 36 quai Fulchiron, BP 5001, Lyon Cedex 05 Lyon 69245 FRANCE Email: i.garric@sacvl.fr Tel: +33 472773458 Fax: +33 472773469

26 април 2014 година, 12:00 часот Тендерот се однесува на Градежни работи Контакт André Jordan Ville de Veyrier, Place de l’Église 7-9, 1255 Veyrier Place de l’Église 7-9 Veyrier 1255 SWITZERLAND Email: info@veyrier.ch

Назив на тендерот Швајцарија - Женева: Специјални медицински градежни работи Switzerland-Geneva: Special medical building construction work Име на организација Office des bâtiments – direction de l’ingénierie et énergie Главни активности / Најбитен критериум Најниска цена Краен рок за аплицирање Назив на тендерот 21 април 2014 година, 00:00 часот Швајцарија - Вариер: Градежни работи Тендерот се однесува на Switzerland-Veyrier: Construction work Специјални медицински градежни Име на организација работи Ville de Veyrier, Place de l’Église 7-9, 1255 Контакт Veyrier Office des bâtiments – direction de Главни активности l’ingénierie et énergie / Adresse selon dossier d’appel d’offres K2 Најбитен критериум Genève Најниска цена 1205 Краен рок за аплицирање SWITZERLAND 6


МЕЃУНАРОДНИ ТЕНДЕРИ

Назив на тендерот Холандија - Амстердам: Градежни работи Netherlands-Amsterdam: District-heating plant construction work Име на организација Nuon Energy NV Главни активности Електрична енергија Најбитен критериум Најниска цена Краен рок за аплицирање 23 април 2014 година Тендерот се однесува на Градежни работи, механички и електрични инженерски услуги Контакт For the attention of: Telephone: E-mail: Nuon Energy NV 402297103 Hoekenrode 8 G.J. Hazeleger 1102 BR Amsterdam NETHERLANDS +31 654387502 gert.jan.hazeleger@nuon.com

Краен рок за аплицирање 14 март 2014 година, 11 :00 часот Тендерот се однесува на Градежни работи Дистрибуција на цевководи за вода Канализациони пречистителни станици Вода за пиење Контакт For the attention of: Dl. Stelian Budes Contact: Directia Dezvoltare si Finantari Externe SC Raja SA Constanta Str. Calarasi nr. 22-24 Constanta 900590 ROMANIA Email: ionprd@yahoo.co.uk Tel: +40 241664046 Fax: +40 241612283

Контакт: Огнен Гаревски Тел: ++ 389 2 3244040 Факс:++ 389 2 3244088 ognen@mchamber.mk

* Ви олеснуваме да учествувате на меѓународни тендери * Обезбедете поголемо користење на Вашите капацитети

Назив на тендерот Република Романија - Констанца: Градежни работи Romania-Constanta: Construction work Име на организација SC RAJA SA Constanţa Главни активности Вода Најбитен критериум Најниска цена

* Тестирајте ја Вашата конкурентност во меѓународен натпревар и остварете сигурен профит! 7

БИЗНИС Огласник - Неделен весник за унапредување на Вашиот бизнис


БИЗНИС ЦЕНТАР ЗА ТРЕНИНГ И ОБУКА BUSSINES CENTER FOR TRAINING AND EDUCATION

bsi.

ISO 9001

Quality Management

FS 549642

   

  

  

rɵʗʠʢʗʤʣʜʚʠʤʖʗʝʠʖʠʒʥʜʑʤʑʣʗʠʖʓʚʓʑʓʠ ʡʠʣʗʒʟʠʠʡʢʗʞʗʟʚʡʢʠʣʤʠʢʚʚʓʠʢʑʞʜʚʤʗʟʑ ɴʤʠʡʑʟʣʜʑʜʠʞʠʢʑʟʑɯʑʜʗʖʠʟʚʹʑ rɲʢʑʜʤʚʩʟʑʤʑʟʑʣʤʑʓʑʣʗʠʖʓʚʓʑʓʠʣʠʢʑʒʠʤʜʑ ʣʠʢʗʟʠʞʚʢʑʟʚʞʑʜʗʖʠʟʣʜʚʜʠʞʡʑʟʚʚʓʠ ʙʑʓʚʣʟʠʣʤʠʖʡʠʟʥʖʗʟʑʤʑʣʤʢʥʜʑ rɴʗʢʤʚʦʚʜʑʤʡʢʚʙʟʑʤʠʖɯʚʟʚʣʤʗʢʣʤʓʠʤʠ ʙʑʠʒʢʑʙʠʓʑʟʚʗʚʟʑʥʜʑʟʑɳʗʡʥʒʝʚʜʑ ɯʑʜʗʖʠʟʚʹʑʚɢʔʗʟʨʚʹʑʤʑʙʑʓʢʑʒʠʤʥʓʑʻʗʟʑ ɳʗʡʥʒʝʚʜʑɯʑʜʗʖʠʟʚʹʑ rɱʒʥʜʑʤʑʤʢʑʗʠʜʠʝʥʤʢʚʞʗʣʗʨʚ ʠʖʡʠʟʗʖʗʝʟʚʜ ʖʠʡʗʤʠʜ rɲʢʗʖʑʓʑʻʑʤʑʚʡʢʑʜʣʑʤʑʣʗʠʖʓʚʓʑʑʤʡʠ ʖʠʔʠʓʠʢʣʠʥʩʗʣʟʚʨʚʤʗ rɳʑʒʠʤʑʓʠʔʢʥʡʚʠʖʖʠʞʑʜʣʚʞʥʞʥʩʗʣʟʚʨʚ

Модули на доживотно учење Акредитирани програми од Министерството за образование и наука на Република Македонија Акредитирани програми кои можете да ги следите:

Готвач во угостителски објект Гипсер – монтер Фасадер Аргон Заварувач

ɪʑʡʠʓʗʽʗʚʟʦʠʢʞʑʨʚʚ ɣʠʢʚʣɵʢʚʞʩʗʓ ɵʗʝ  ɯʠʒ  CPSJT!NDIBNCFSNL

ɴʚʞʠʟʑɳʚʣʤʠʣʜʑ ɵʗʝ  TJNPOB!NDIBNCFSNL

ɴʤʠʡʑʟʣʜʑʜʠʞʠʢʑʟʑɯʑʜʗʖʠʟʚʹʑ ʥʝtɧʚʞʚʤʢʚʗɺʥʡʠʓʣʜʚi ɴʜʠʡʹʗ ʤʗʝ   ʦʑʜʣ  

БИЗНИС Огласник - Неделен весник за унапредување на Вашиот бизнис

8


ЕДУКАЦИЈА Семинар „ЗАКОНОТ ЗА КРИВИЧНАТА ПОСТАПКА СО ПОСЕБЕН ОСВРТ КОН ПРАВНИТЕ ЛИЦА, ДЕЈСТВИЈА, НАЧИНИ НА ИЗВРШУВАЊЕ И ПРЕВЕНТИВНИ ДЕЈСТВИЈА’’ 18.03.2014 година, 10:00-16:00 часот Стопанска комора на Македонија, сала 1 на 5-ти кат

ПРОГРАМА

VI. БРАНИТЕЛ НА ПРАВНОТО ЛИЦЕ ВО КРИВИЧНАТА ПОСТАПКА - функцијата на одбрана на обвинетото правно лице - Правното и одговорното лице против кои се води постапка VII. ДОСТАВУВАЊЕ НА ПИСМЕНА ПОКАНА - Aдресата на која е регистрирано седиштето на правното лице VIII. ПРИВЕДУВАЊЕ - Обвинување и главна расправа - Содржина на обвинението - Испитување и завршни зборови IX. ЗАКЛУЧОЦИ

I. ЗАКОНОТ ЗА КРИВИЧНАТА ПОСТАПКА 1. Вовед 2. Општи одредби 3. Дефиниции II. ПОСТАПКА СПРЕМА ПРАВНИ ЛИЦА - Примена на постапката - Постапката за утврдување - Одговорност и изрекување казни - Други мерки на правни лица како сторители на кривични дела III. ЦЕЛИСХОДНОСТ НА ПОВЕДУВАЊЕ НА КРИВИЧНАТА ПОСТАПКА, НАЧИНИ НА ИЗВРШУВАЊЕ - Пријава против одговорно лице - Претставник на правно лице - Основи на сомневање - Кривична одговорност на правните лица IV. НАДЛЕЖНОСТ НА СУДОТ - Кривичната постапка против правно лице - Месна надлежност на судот - Седиштето на правното лице - Странско правно лице V.ПРЕТСТАВНИК НА ПРАВНОТО ЛИЦЕ ВО КРИВИЧНАТА ПОСТАПКА - Обвинетиот во кривичната постапка - Овластениот претставник на правното лице - Одлука заснована врз закон, статут - Управување на правното лице - Лице повикан како сведок во постапката - Фактички или правни пречки да го претставува правното лице - Претставник по службена должност

1. Д-р Лидија Рајчевиќ, јавен обвинител, Основно јавно обвинителство за организиран криминал на Република Македонија; 2. Доц. Д-р Атанас Козарев, професор на факултетот на правни науки-катедра за казнено право Сите учесници на семинарот ќе добијат соодветен работен материјал и сертификат за учество. Пријавување до 16.03.2014 година. Контакт лице : Анита Митревска Тел: ++ 389 2 3244057 Факс:++ 389 2 3244088 Контакт Центар : (02) 15015 E-адреса: anita@mchamber.mk Контакт лице : Елизабета АндриевскаЕфтимова Тел: ++ 389 2 3244074 Факс:++ 389 2 3244088 Контакт Центар : (02) 15015 E-адреса: beti@mchamber.mk

9

ВОДЕЊЕТО БИЗНИС БАРА ЗНАЕЊЕ! БИДЕТЕ ВО ТЕК СО СИТЕ НАЈНОВИ СЛУЧУВАЊА ВО ЕКОНОМИЈАТА!

ЗАПОЗНАЈТЕ СЕ СО НОВИТЕ ПРОПИСИ И ЗАКОНСКИ РЕШЕНИЈА ВО МАКЕДОНИЈА! УЧЕСТВУВАЈТЕ НА СЕМИНАРИТЕ И ТРЕНИНЗИТЕ ВО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА!

КОНТАКТИ Анита Митревска Тел: ++ 389 2 3244057 Факс:++ 389 2 3244088 anita@mchamber.mk Елизабета АндриевскаЕфтимова Тел: (++389) 2 3244074 Факс: (++389) 2 3244088 beti@mchamber.mk Call Центар : (02) 15015

БИЗНИС Огласник - Неделен весник за унапредување на Вашиот бизнис


ЕДУКАЦИЈА Семинар

РАБОТНИ ОДНОСИ

ВОДЕЊЕТО БИЗНИС БАРА ЗНАЕЊЕ!

„Задолжителни елементи на договорот за вработување, можност за измена на договорот за вработување во делот на плата, работни задачи, забрана за работа на работодавачот, заштита од мобинг преку инспекциски надзор, парична казна наместо отказ, начин на остварување на втор дел од годишен одмор, права на инвалидите на трудот, можност за работно ангажирање кај работодавачот на чираци, студенти ученици, заштита на работодавачот преку конкурентска забрана и клаузула, дозволеност на отказ со основани причини, постапка пред отказ, престанок по барање на работодавачот /работникот, право на работникот поради статусни промени на работодавачот“

БИДЕТЕ ВО ТЕК СО СИТЕ a СЛУЧУВАЊА ВО ЕКОНОМИЈАТА! ЗАПОЗНАЈТЕ СЕ СО НОВИТЕ ПРОПИСИ И ЗАКОНСКИ РЕШЕНИЈА ВО МАКЕДОНИЈА! УЧЕСТВУВАЈТЕ НА СЕМИНАРИТЕ И ТРЕНИНЗИТЕ ВО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА!

КОНТАКТИ Елизабета АндриевскаЕфтимова Тел: (++389) 2 3244074 Факс: (++389) 2 3244088 beti@mchamber.mk Анита Митревска Тел: ++ 389 2 3244057 Факс:++ 389 2 3244088 anita@mchamber.mk Call Центар : (02) 15015

БИЗНИС Огласник - Неделен весник за унапредување на Вашиот бизнис

20.3.2014 година, 10:00-15:00 часот, Стопанска комора на Македонија, сала 4 на 5-ти кат ПРОГРАМА: - Задолжителни елементи на договорот за вработување - Mожност за измена на договорот за вработување во делот на плата, работни задачи - Забрана за работа на работодавачот - Заштита од мобинг преку инспекциски надзор - Парична казна наместо отказ - Начин на остварување на втор дел од годишен одмор - Права на инвалидите на трудот - Можност за работно ангажирање кај работодавачот на чираци, студенти и ученици - Заштита на работодавачот преку конкурентска забрана и клаузула - Дозволеност на отказ со основани причини - Постапка пред отказ - Престанок на работниот однос по барање на работникот/работодавачот - Права на работникот поради статусни промени на работодавачот Предавачи: -Миле Стојановски, државен советник во Министерството за труд и социјална политика и -Злате Стојановски, раководител на Одделение за работни односи при Државниот инспекторат за труд.

За сите учесници на семинарот обезбедено е: - работен материјал и - сертификат за присуство на семинарот.

Рок за пријавување: 18.3.2014 година Контакт лице : Анита Митревска Тел:++ 389 2 3244057 Факс:++ 389 2 3244088 Контакт Центар : (02) 15015 E-адреса:anita@mchamber.mk

Контакт лице : Елизабета Андриевска-Ефтимова Тел:++ 389 2 3244074 Факс:++ 389 2 3244088 Контакт Центар : (02) 15015 E-адреса:beti@mchamber.mk

10


11

БИЗНИС Огласник - Неделен весник за унапредување на Вашиот бизнис


ЕДУКАЦИЈА Семинар “ТЕХНИЧКА ДОКУМЕНТАЦИЈА, ОТВОРАЊЕ НА РУДНИК И ТЕХНИЧКИ ПРОПИСИ СО МЕРКИ ЗА БЕЗБЕДНОСТ ПРИ МИНИРАЊЕ И ЕКСПЛОАТАЦИЈА“

ВОДЕЊЕТО БИЗНИС БАРА ЗНАЕЊЕ! БИДЕТЕ ВО ТЕК СО СИТЕ a СЛУЧУВАЊА ВО ЕКОНОМИЈАТА!

ЗАПОЗНАЈТЕ СЕ СО НОВИТЕ ПРОПИСИ И ЗАКОНСКИ РЕШЕНИЈА ВО МАКЕДОНИЈА! УЧЕСТВУВАЈТЕ НА СЕМИНАРИТЕ И ТРЕНИНЗИТЕ ВО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА!

20 март 2014 година, 9:30-16:00 часот Стопанска комора на Македонија, сала 1 на 5-ти кат

Потребата од следење и имплементација на законската регулатива која се однесува за минералните суровини, станува се повеќе актуелна, пред се’ заради нејзини чести измени и дополнувања, што како последица има и проблеми при нејзина имплементација. Предавач: Проф. д-р Ристо Дамбов, дипл.руд.инж. Теоретски и практично се занимава со рударство – експлоатација на минерални суровини повеќе од 30 години. Проф. д-р Ристо Дамбов е редовен професор на Факултетот за природни и технички науки, Институт за рударство, при Универзитет „Гоце Делчев“ во Штип. За сите учесници на семинарот ќе биде обезбедено: - работен материјал; - ручек и освежување; - сертификат за присуство на семинарот.

КОНТАКТИ Елизабета АндриевскаЕфтимова Тел: (++389) 2 3244074 Факс: (++389) 2 3244088 beti@mchamber.mk

Рок за пријавување: 18 март 2014 година. Контакт лице : Елизабета Андриевска-Ефтимова Тел: ++ 389 2 3244074 Факс:++ 389 2 3244088 Контакт Центар : (02) 15015 E-адреса: beti@mchamber.mk

Контакт лице : Марија Петроска Тел: ++ 389 2 3244017 Факс:++ 389 2 3244088 Контакт Центар : (02) 15015 E-адреса: marija@mchamber.mk

Анита Митревска Тел: ++ 389 2 3244057 Факс:++ 389 2 3244088 anita@mchamber.mk Call Центар : (02) 15015

БИЗНИС Огласник - Неделен весник за унапредување на Вашиот бизнис

12


Бизнис центар за тренинг и обука Bussines center for traning and education bsi.

ISO 9001

Quality Management

СТОПАНСКА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА FS 549642

Osnovana 1922

ECONOMIC CHAMBER OF MACEDONIA Founded 1922

БИЗНИС АКАДЕМИЈА ЗА КОНТРОЛИНГ МЕНАЏЕР НАСТАВНА ПРОГРАМА од вкупно 175 часа Контролингот е потребна, сериозна но и сложена дисциплина која овозможува суштински информации за менаџментот на една компанија потребни за успешно финансиско работење, стабилност и напредок на истата. Во модерните и успешни компании луѓето на клучни позиции во високиот менаџмент се регрутирани токму од редовите на контролорите, а причината е фактот дека токму овие личности ги познаваат „тајните“ на компанијата и начинот на функционирање. Контролорите мора да го разбираат целокупниот начин на работа во компанијата и да имаат знаења од повеќе области и дициплини, а уште поважно, да бидат способни истите знаења да ги поврзат и да ги сублимираат во извештаи кои ќе им донесат корисни информации на менаџерите. Во последните години се препознава важноста од воведувањето на контролингот во компаниите, а неговиот развој придонесе да се гледа повеќе како научна дисциплина отколку вештина. Со самото тоа, потребни се едуцирани контролори кои се способни да придонесат за теоретски и практичен развој на оваа дисциплина, како и за подобро функционирање на компаниите. Контакт:

Уписите се во тек! 13

Симона Ристоска Тел. +389 2 32 44 067 simona@mchamber.mk

М-р Борис Тримчев - Неделен Моб. +389 72БИЗНИС 20 70Огласник 91 весник за унапредување на boris@mchamber.mk Вашиот бизнис


ЕДУКАЦИЈА ВОДЕЊЕТО БИЗНИС БАРА ЗНАЕЊЕ! БИДЕТЕ ВО ТЕК СО СИТЕ a СЛУЧУВАЊА ВО ЕКОНОМИЈАТА!

ЗАПОЗНАЈТЕ СЕ СО НОВИТЕ ПРОПИСИ И ЗАКОНСКИ РЕШЕНИЈА ВО МАКЕДОНИЈА! УЧЕСТВУВАЈТЕ НА СЕМИНАРИТЕ И ТРЕНИНЗИТЕ ВО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА!

КОНТАКТИ Елизабета АндриевскаЕфтимова Тел: (++389) 2 3244074 Факс: (++389) 2 3244088 beti@mchamber.mk Анита Митревска Тел: ++ 389 2 3244057 Факс:++ 389 2 3244088 anita@mchamber.mk Call Центар : (02) 15015

БИЗНИС Огласник - Неделен весник за унапредување на Вашиот бизнис

Советување „АНАЛИЗА НА ПАРИЧНИТЕ ТЕКОВИ И ФИНАНСИСКО ПЛАНИРАЊЕ СО ЦЕЛ ПОДОБРУВАЊЕ НА ЛИКВИДНОСТА НА КОМПАНИЈАТА“ 20-22.3.2014 година (четврток-петок) Хотел „Парк” - Белград /www.hotelparkbeograd.rs

Стопанската комора на Македонија советувањето го организира во соработка со АБФ Едукација и консалтинг ДОО – Белград. Учесниците на семинарот ќе имаат можност подобро да ги разберат и да ги анализираат трите најважни финансиски извештаи кои ќе им помогнат да ја подобрат ликвидноста на компанијата. Низ многу практични примери учесниците ќе научат како да ги анализираат постојните финансиски извештаи и како да направат финансиска проекција за подобрување на работата во компанијата. Секој учесник ќе може да изработи приспособен концепт за финансиска анализа и планирање за специфичните потреби на својата компанија. Со тоа на компанијата ќе и` овозможи подобрување во процесот на управување со ликвидноста на компанијата, а со самото тоа ќе си овозможи стабилност во работатата за подолг временски период. Предавач: Снежана Додер, дипломиран менаџер за банкарство и финансии. Работен јазик на семинарот: српски јазик. АРАНЖМАН Цена на аранжманот во двокреветна соба изнесува 9.900 денари. За аранжман во еднокреветна соба се доплатува 2.000 денари и изнесува 11.900 денари. Котизација за дводневниот семинар изнесува 8.900 + 18% ДДВ (10.502 денари); секој втор и нареден учесник добива 20% попуст на котизацијата и изнесува 7.120 + 18% ДДВ (8.404денари) Во цената на аранжманот вклучено е: - превоз со високотуристички автобус на наведената релација Скопје – Белград

- Скопје (тргнување на 20 март 2014 година во 6:00 часот и враќање на 22 март 2014 година во попладневните часови); - 2 ноќевања со појадок во хотел „Парк“ www.hotelparkbeograd.rs; - организација на патувањето; - 1 коктел за добредојде; - 1 ручек; - кафе и освежување за време на паузите. Во цената на аранжманот не е вклучено: • патничко осигурување и индивидуални факултативни трошоци. Рок за пријавување: 14 март 2014 година. Плаќањето на аранжманот најдоцна до 14 март 2014 година ќе се смета за потврдена резервација. - Доколку го откажете Вашето учество на советувањето после 18 март 2014 година, уплатените средства не Ви се враќаат; - минимален број за реализирање на ова советување е 15 учесници. За сите учесници на семинарот ќе биде обезбедено: - работен материјал; - ручeк и освежување; - сертификат за присуство на семинарот. Контакт лице : Елизабета АндриевскаЕфтимова Тел: ++ 389 2 3244074 Факс:++ 389 2 3244088 Контакт Центар : (02) 15015 E-адреса: beti@mchamber.mk Контакт лице : Анита Митревска Тел: ++ 389 2 3244057 Факс:++ 389 2 3244088 Контакт Центар : (02) 15015 E-адреса: anita@mchamber.mk

14


ЕДУКАЦИЈА Семинар „ЗАКОН ЗА ФИНАНСИСКА ДИСЦИПЛИНА И ЗАКОН ЗА ЗАДОЛЖНИЦА” 24.03.2014 година, 10:00-16:00 часот Стопанска комора на Македонија, сала 4 на 5-ти кат

ПРОГРАМА Закон за финансиска дисциплина и Закон за задолжница I. Навременото исполнување на парични обврски; 1. Вовед 2. Општи одредби 3. Носители на финансиска дисциплина II. Јуридикцијата на финансиска дисциплина 1. Деловни трансакции 2. Eкономските оператори 3. Jавниот сектор и економските оператори од приватниот сектор III. Поимите што се употребуваат во овој закон 1. Деловна трансакција 2. Субјекти од јавен сектор 3. Економски оператори од приватниот сектор 4. Парична обврска 5. Фактура 6. Задоцнето плаќање 7. Законска казнена камата 8. Надоместок за доцнење во исполнувањето на паричната обврска 9. Одговорно лице во субјект од јавниот сектор 10. Одговорно лице во економски оператор од приватниот сектор IV. Рокот за исполнување на паричните обврски 1. Kога должникот ја примил фактурата 2. Kога доверителот ја исполнил својата обврска 3. Истекот на рокот за преглед и потврдување на стоките и услугите V.Правото на надоместок за доцнењето 1. Паричните обврски кои не се исполнети во роковите 2. Право на каматата 3. Делумно ги намирил паричните обврски VI. Надзор над спроведувањето 1. Финансиската инспекција во јавниот сектор

15

VII. Закон за задолжница 1. Издавање на задолжница 2. Наплата на обврски по датум на достасување 3. Присилно извршување на задолжницата 4. Откажување од права од задолжница 5. Стечај и ликвидација над должник VIII. Заклучоци Предавачи: 1. Доц. д-р по правни науки Костадин Дуковски, - Лиценциран вештак, внатрешен ревизор, член на најголемата асоцијација за финансиски измами ACFE; автор на книгата „Даночните затајувања како форма на економскиот криминал во Република Македонија”; автор на книгата „Ерозија на јавните финансии“. 2. Звонко Кочовски, овластен ревизор, овластен проценител, овластен судски вештак, експерт за сметководство, ревизија, даночен консалтинг, длабински анализи ,проценки на друштва, експерт за ревизија на проекти финансирани од странски донации; Сите учесници на семинарот ќе добијат соодветен работен материјал и сертификат за учество. Пријавување до 21.03.2014 година. Контакт лице : Елизабета АндриевскаЕфтимова Тел: ++ 389 2 3244074 Факс:++ 389 2 3244088 Контакт Центар : (02) 15015 E-адреса: beti@mchamber.mk

ВОДЕЊЕТО БИЗНИС БАРА ЗНАЕЊЕ! БИДЕТЕ ВО ТЕК СО СИТЕ НАЈНОВИ СЛУЧУВАЊА ВО ЕКОНОМИЈАТА!

ЗАПОЗНАЈТЕ СЕ СО НОВИТЕ ПРОПИСИ И ЗАКОНСКИ РЕШЕНИЈА ВО МАКЕДОНИЈА! УЧЕСТВУВАЈТЕ НА СЕМИНАРИТЕ И ТРЕНИНЗИТЕ ВО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА!

КОНТАКТИ Елизабета АндриевскаЕфтимова Тел: (++389) 2 3244074 Факс: (++389) 2 3244088 beti@mchamber.mk Анита Митревска Тел: ++ 389 2 3244057 Факс:++ 389 2 3244088 anita@mchamber.mk Call Центар : (02) 15015

Контакт лице : Анита Митревска Тел: ++ 389 2 3244057 Факс:++ 389 2 3244088 Контакт Центар : (02) 15015 E-адреса: anita@mchamber.mk БИЗНИС Огласник - Неделен весник за унапредување на Вашиот бизнис


ЕДУКАЦИЈА ВОДЕЊЕТО БИЗНИС БАРА ЗНАЕЊЕ! БИДЕТЕ ВО ТЕК СО СИТЕ a СЛУЧУВАЊА ВО ЕКОНОМИЈАТА!

ЗАПОЗНАЈТЕ СЕ СО НОВИТЕ ПРОПИСИ И ЗАКОНСКИ РЕШЕНИЈА ВО МАКЕДОНИЈА! УЧЕСТВУВАЈТЕ НА СЕМИНАРИТЕ И ТРЕНИНЗИТЕ ВО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА!

КОНТАКТИ Елизабета АндриевскаЕфтимова Тел: (++389) 2 3244074 Факс: (++389) 2 3244088 beti@mchamber.mk Анита Митревска Тел: ++ 389 2 3244057 Факс:++ 389 2 3244088 anita@mchamber.mk Call Центар : (02) 15015

БИЗНИС Огласник - Неделен весник за унапредување на Вашиот бизнис

Семинар „НАЧИНИ НА ИЗВРШУВАЊЕ, ПРЕВЕНТИВНИ ДЕЈСТВИЈА И БИТИЕ НА ДЕЛОТО ВО КРИВИЧНИ ДЕЛА ПРОТИВ ЈАВНИТЕ ФИНАНСИИ, ПЛАТНИОТ ПРОМЕТ И СТОПАНСТВОТО’’ 31.03.2014 година, 10:00-16:00 часот Стопанска комора на Македонија, сала 4 на 5-ти кат

ПРОГРАМА I. КРИВИЧЕН ЗАКОНИК 1. Вовед 2. Општи одредби 3. Дефиниции II. КЛАСИФИКАЦИЈА НА КРИВИЧНО ДЕЛО III. ФАЛСИФИКУВАЊЕ ПАРИ - Начини на извршување - Битие на делото - Превентивни мерки IV. ФАЛСИФИКУВАЊЕ НА ХАРТИИ ОД ВРЕДНОСТ - Начини на извршување - Битие на делото - Превентивни мерки V. ФАЛСИФИКУВАЊЕ ЗНАЦИ ЗА ОБЕЛЕЖУВАЊЕ НА СТОКИ, МЕРИ И ТЕГОВИ - Начини на извршување - Битие на делото - Превентивни мерки VI. НЕЗАКОНИТО ПОСТАПУВАЊЕ НА ОВЛАСТЕН ПРОЦЕНУВАЧ - Начини на извршување - Битие на делото - Превентивни мерки VII.ФАЛСИФИКУВАЊЕ НА ЗНАЦИ ЗА ВРЕДНОСТ - Начини на извршување - Битие на делото - Превентивни мерки VIII. ПРАВЕЊЕ, НАБАВУВАЊЕ ИЛИ ОТУЃУВАЊЕ СРЕДСТВА ЗА ФАЛСИФИКУВАЊЕ - Начини на извршување - Битие на делото - Превентивни мерки IX. ПОСЕБНИ СЛУЧАИ НА ФАЛСИФИКУВАЊЕ НА ПАРИ, ХАРТИИ ОД ВРЕДНОСТ ИЛИ ЗНАЦИ ЗА ВРЕДНОСТ - Начини на извршување - Битие на делото - Превентивни мерки X. НЕЗАКОНИТО ПОСТАПУВАЊЕ НА ОВЛАСТЕН РЕВИЗОР - Начини на извршување - Битие на делото - Превентивни мерки

XI. ЗЛОУПОТРЕБА ПРИ СКЛУЧУВАЊЕ НА ДОГОВОР МЕЃУ ЗАИНТЕРЕСИРАНИ СТРАНИ - Начини на извршување - Битие на делото - Превентивни мерки XII. НЕДОЗВОЛЕНО ПРОИЗВОДСТВО, ЦАРИНСКА ИЗМАМА, ДАНОЧНО ЗАТАЈУВАЊЕ - Начини на извршување - Битие на делото - Превентивни мерки XIII. ПЕРЕЊЕ ПАРИ И ДРУГИ ПРИНОСИ ОД КАЗНИВО ДЕЛО, ИЗДАВАЊЕ ЧЕК БЕЗ ПОКРИТИЕ И ЗЛОУПОТРЕБА НА ПЛАТЕЖНА КАРТИЧКА, ЗЛОУПОТРЕБА НА ПОСТАПКАТА ЗА ЈАВЕН ПОВИК, ДОДЕЛУВАЊЕ НА ДОГОВОР ЗА ЈАВНА НАБАВКА ИЛИ ЈАВНО-ПРИВАТНО ПАРТНЕРСТВО - Начини на извршување - Битие на делото - Превентивни мерки XIV. ЗАКЛУЧОЦИ Предавачи: 1. Д-р Лидија Рајчевиќ, јавен обвинител, Основно јавно 2. Доц. Д-р Атанас Козарев, професор на факултетот на правни науки-катедра за казнено право Пријавување до 28.03.2014 година. Контакт лице : Елизабета Андриевска-Ефтимова Тел: ++ 389 2 3244074 Факс:++ 389 2 3244088 Контакт Центар : (02) 15015 E-адреса: beti@mchamber.mk Контакт лице : Анита Митревска Тел: ++ 389 2 3244057 Факс:++ 389 2 3244088 Контакт Центар : (02) 15015 E-адреса: anita@mchamber.mk

16


ЕДУКАЦИЈА Семинар ИМПЛЕМЕНТАЦИЈА НА ЗАКОНОТ ЗА ЗАШТИТА НА ЛИЧНИТЕ ПОДАТОЦИ -Обезбедување на тајност и заштита на обработкатата на личните податоци– Модул наменет за здравство и фармација 15 април 2014 година, 10:00-15:30 часот Стопанска комора на Македонија, сала 1 на 5-ти кат

Стопанската комора на Македонија го организира семинарот во соработка со Дирекцијата за заштита на личните податоци. Предавачи на семинарот се инспектори од Дирекцијата за заштита на личните податоци: - Мануела Станоевска Стоилковска - Марјана Поповска ПРОГРАМА 1. МОДУЛ 1: Генерички дел: • Заштита на личните податоци во Република Макеоднија • Имплементација на Законот за заштита на личните податоци 2. МОДУЛ 2: Специјализиран дел: • Инспекциски надзор • Технички и организациски мерки за обезбедување тајност и заштита на обработката на личните податоци • Обврска на контролорите за регистрација на збирките на лични податоци во Централниот регистер на Дирекцијата за заштита на лични податоци и надлежностите на офицерот за заштитата на личните податоци • Видео надзор. Пријавување до 10 април 2014 година. Контакт лице : Елизабета Андриевска-Ефтимова Тел: ++ 389 2 3244074 Факс:++ 389 2 3244088 Контакт Центар : (02) 15015 E-адреса: beti@mchamber.mk Контакт лице : Анита Митревска Тел: ++ 389 2 3244057 Факс:++ 389 2 3244088 Контакт Центар : (02) 15015 E-адреса: anita@mchamber.mk

ВОДЕЊЕТО БИЗНИС БАРА ЗНАЕЊЕ! БИДЕТЕ ВО ТЕК СО СИТЕ НАЈНОВИ СЛУЧУВАЊА ВО ЕКОНОМИЈАТА!

ЗАПОЗНАЈТЕ СЕ СО НОВИТЕ ПРОПИСИ И ЗАКОНСКИ РЕШЕНИЈА ВО МАКЕДОНИЈА! УЧЕСТВУВАЈТЕ НА СЕМИНАРИТЕ И ТРЕНИНЗИТЕ ВО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА!

КОНТАКТИ Елизабета АндриевскаЕфтимова Тел: (++389) 2 3244074 Факс: (++389) 2 3244088 beti@mchamber.mk Анита Митревска Тел: ++ 389 2 3244057 Факс:++ 389 2 3244088 anita@mchamber.mk Call Центар : (02) 15015

17

БИЗНИС Огласник - Неделен весник за унапредување на Вашиот бизнис


САЕМИ, ФОРУМИ, ПРЕЗЕНТАЦИИ Бизнис-форум

ДОКОЛКУ ПОСАКУВАТЕ ДА ГИ ИЗЛОЖИТЕ ВАШИТЕ ПРОИЗВОДИ ИЛИ ДА ПОСЕТЕТЕ САЕМ ВО СВЕТОТ, ЈАВЕТЕ СЕ! СО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА НАЈЕДНОСТАВНО И НАЈЕКОНОМИЧНО ЌЕ ГО ОСТВАРИТЕ ВАШЕТО ДЕЛОВНО ПАТУВАЊЕ! КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ` – ДИНАМИЧНАТА ЕКИПА ЗА ОРГАНИЗАЦИЈА НА ПОСЕТА НА САЕМИ И БИЗНИСНАСТАНИ ГО ОЧЕКУВА ВАШИОТ ПОВИК!

“ИНДИЈА СО ЗЕМЈИТЕ ОД ЦЕНТРАЛНА ЕРОПА” (27-28 март 2014 година, Њу Делхи, Индија)

Стопанската комора на Македонија во соработка со Министерството за надворешни работи на РМ и Федерацијата на стопански комори за трговија и индустрија на Индија и Министерството за надворешни работи на Индија, ве покануваат да земете учество на Првиот бизнис-форум насловен како „Индија со земјите од Централна Европа”. Бизнис-форумот ќе се одржи во периодот од 27-28 март 2014 година во Њу Делхи, Индија. Целта на Форумот е обезбедување платформа која би иницирала нов дијалог на заедништво и синхронизација на економската агенда, секторската соработка и деловно поврзувањето меѓу компаниите од Централна Европа и Индија. Иницијативата би се фокусирала главно на следните сектори: инфраструктура, „чисти и зелени” технологии, фармација, технологии за животната средина, банкарски и финансиски услуги, образование и прехранбена индустрија. Организатори на Бизнис-форумот се Федерацијата на стопански комори за трговија и индустрија на Индија и Министерството за надворешни работи на Индија. Бизнис-форумот ќе се реализира според следната предлог-агенда: • бизнис-конференција; • сесија по пријавени сектори; • сесија за секоја пријавена земја; • тркалезна маса со амбасадори и извршни директори; • деловни средби. За успешна реализација на Бизнис-форумот, неопходно е македонските компании да го пријават својот интерес за учество, со пополнување на Пријавниот лист кој може да се превземе од веб - порталот на Стопанската комора на Македонија: www.mchamber.mk Контакт лице : Ирена Мојсовска Тел: ++ 389 2 3244009 Факс:++ 389 2 3244088 Контакт Центар : (02) 15015 E-адреса: irena@mchamber

БИЗНИС Огласник - Неделен весник за унапредување на Вашиот бизнис

18


ʔʑʟʝʞʏ

19

БИЗНИС Огласник - Неделен весник за унапредување на Вашиот бизнис


САЕМИ, ФОРУМИ, ПРЕЗЕНТАЦИИ Од 3 до 6 април 2014 година во Република Турција

ДОКОЛКУ ПОСАКУВАТЕ ДА ГИ ИЗЛОЖИТЕ ВАШИТЕ ПРОИЗВОДИ ИЛИ ДА ПОСЕТЕТЕ САЕМ ВО СВЕТОТ, ЈАВЕТЕ СЕ! СО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА НАЈЕДНОСТАВНО И НАЈЕКОНОМИЧНО ЌЕ ГО ОСТВАРИТЕ ВАШЕТО ДЕЛОВНО ПАТУВАЊЕ! КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ` – ДИНАМИЧНАТА ЕКИПА ЗА ОРГАНИЗАЦИЈА НА ПОСЕТА НА САЕМИ И БИЗНИСНАСТАНИ ГО ОЧЕКУВА ВАШИОТ ПОВИК!

БИЗНИС Огласник - Неделен весник за унапредување на Вашиот бизнис

EXPOMED, LABTECH И COSMED BEAUTY FAIR ВО ИСТАНБУЛ * 21. Традиционален меѓународен саем за медицинска анализа, дијагноза, рехабилитација, опрема за болници – EXPOMED, * 17. Меѓународен саем за лаборатории и нивна опрема - LABTECH и * Саем за козметичка и медицинска естетика, производи за анти-стареење и дебелина - COSMED BEAUTY FAIR ISTANBUL Станува збор за едни од поголемите специјализирани меѓународни саемски манифестации од ваков тип, на којашто ќе учествуваат повеќе од 500 реномирани странски и турски компании. Значајни случувања беа направени во здравствениот сектор во Турција во изминатата една деценија. Со реформите спроведени, квалитетот и ефикасноста на здравствениот систем се зголемија, и нови инвестициони барања кои се појавија. Благодарение на својата географска локација и социо-културни врски со соседните земји, Турција стана значаен регионален трговски центар во здравствениот сектор. Со своето динамично население и зголемена куповна моќ, земјите од Евроазија направија големи инвестиции во здравствениот сектор. Во делот на EXPOMED посетителите ќе може да видат: медицинска технологија, роботска технологија, генетско истражување, биотехнологија, апликации за мобилни уреди, медицинска и дијагностичка опрема, нуклеарна обработка за дијализа, офталмолошки производи, физиотерапија, ортопедски производи, ортопедски помагала и протези, рехабилитација, амбулантни возила, инвалидски колички, роботски системи, уредување на болници и операциони сали, опрема за операции, оддели за интензивна нега и опрема, хируршки рачни алати, хируршки конци, медицински текстилни производи, средства за дезинфекција, садови за стерилизација, стерилизатор на пареа, болнички системи за греење и ладење, автоматски врати, транспортни возила за лекови, приватни и специјализирани центри за здравствена заштита, нуклеарна медицина, медицински туризам, термални води, старечки домови, здравствени центри за стари лица, пластична хирургија, фитнес, аеробик, опрема за сауни, уреди за хидротерапија, аптеки,

20


САЕМИ, ФОРУМИ, ПРЕЗЕНТАЦИИ лекови, слушни помагала, уреди за масажа, здравствени и хигиенски производи, орална и стоматолошка заштита и др. Во делот на LABTECH посетителите ќе може да видат: уреди за лаборатории, спектрофотометри, микроскоп, биолошка лабораторија, скалпели, лупа, хистолошка лабораторија, банка за крв и анализа, телескоп, кондензатор, реостат, галваноскоп, хемиска лабораторија, дигитален термометар, ласерска оптика; тест и мерни уреди, лабораториски реагенси и дијагностички китови, биомедицински калибрации, лабораториски материјали; стакло, пластичен материјал, филтрирани шишиња, пластични инјекции, апарат за дестилација, стаклени цевки, лабораториска опрема за греење, лабораториски печки, медицински хемикалии, хемиски сусптанции, лабораториски мебел, лабораториски компресори, филтер, маски, ракавици, очила, аспиратори, лабораториски софтвер и др. Саемот може да го посетат само двaјца посетители од една компанија. Стопанската комора на Македонија, во соработка со овластениот застапник на саемскиот организатор „Адонис Груп“, организира посета на македонски компании на саемската манифестација од 3 до 5 април 2014 година, со автобуски превоз и алтернативно во сопствена режија. Обезбедени се: - бесплатно сместување, две ноќевања со појадок (во реномиран хотел) Check In од 12:00 до 14:00 ч.; - локален трансфер (трансфер од aeрoдpoм до хотел и обратно) и - бесплатни влезници за Саемот. Посетителот ги покрива патните и административните трошоци кон саемскиот организатор „Адонис“ од 125 евра со автобуски превоз (доколку е со сопствен превоз - 45 евра), како и организационите трошоци кон Комората (2.950 денари за членки по лице, а 5.900 денари по лице за нечленки на Комората). Пријавување до 21.3.2014 година. За повеќе информации за EXPOMED посетете ја веб-страната: http://www.expomedistanbul.com или контактирајте не`.

ДОКОЛКУ ПОСАКУВАТЕ ДА ГИ ИЗЛОЖИТЕ ВАШИТЕ ПРОИЗВОДИ ИЛИ ДА ПОСЕТЕТЕ САЕМ ВО СВЕТОТ, ЈАВЕТЕ СЕ!

СО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА НАЈЕДНОСТАВНО И НАЈЕКОНОМИЧНО ЌЕ ГО ОСТВАРИТЕ ВАШЕТО ДЕЛОВНО ПАТУВАЊЕ!

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ` – ДИНАМИЧНАТА ЕКИПА ЗА ОРГАНИЗАЦИЈА НА ПОСЕТА НА САЕМИ И БИЗНИСНАСТАНИ ГО ОЧЕКУВА ВАШИОТ ПОВИК!

Контакт: Даниела Михајловска Василевска тел. 02 3244 021 моб: 072 22 00 37 факс:02 3244 088 daniela@mchamber.mk Зорица Мешкова тел.02 3244 019 факс:02 3244 088 zorica@mchamber.mk

21

БИЗНИС Огласник - Неделен весник за унапредување на Вашиот бизнис


САЕМИ, ФОРУМИ, ПРЕЗЕНТАЦИИ Oд 9 до 13 април 2014 година во Супетар, Република Хрватска

ДОКОЛКУ ПОСАКУВАТЕ ДА ГИ ИЗЛОЖИТЕ ВАШИТЕ ПРОИЗВОДИ ИЛИ ДА ПОСЕТЕТЕ САЕМ ВО СВЕТОТ, ЈАВЕТЕ СЕ! СО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА НАЈЕДНОСТАВНО И НАЈЕКОНОМИЧНО ЌЕ ГО ОСТВАРИТЕ ВАШЕТО ДЕЛОВНО ПАТУВАЊЕ! КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ` – ДИНАМИЧНАТА ЕКИПА ЗА ОРГАНИЗАЦИЈА НА ПОСЕТА НА САЕМИ И БИЗНИСНАСТАНИ ГО ОЧЕКУВА ВАШИОТ ПОВИК!

МЕЃУНАРОДEН ГАСТРОНОМСКИ НАТПРЕВАР „БИСЕР НА МОРЕТО“ Стопанската комора на Македонија во соработка со Сојузот на готвачи од Медитеранот и европските региони, организираат посета и учество на 9. Меѓународен гастрономски натпревар „Бисер на морето“, што ќе се одржи од 9 до 13 април 2014 година, во хотелот„Кактус“ во Супетар, на островот Брач во Република Хрватска. „Бисер на морето“ претставува една од најзначајните гастрономски манифестации на Медитеранот. Во пет дена ќе се одржат: меѓународното натпреварување на професионални готвачи и ученици-готвачи од високо образовните школи, средните угостителски училишта, хотели и ресторани, гастроизложба на најдобрите хрватски ресторани, изложба на хрватските и странски производители на храна, работилници и предавања за гастрономијата. Во Супетар на едно место ќе се соберат готвачи од целиот свет. Минатата година, покрај готвачите од Хрватска, Србија, Австрија, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Италија и Албанија, Швајцарија, Словенија, Турција и Бугарија, учествуваа и мајсторите за готвење од земјава, кои покажаа и забележителни вештини во подготвувањето рецепти од македонското поднебје. Стопанската комора на Македонија и годинава организира посета на оваа манифестација за сите заинтересирани готвачи-натпреварувачи, ученици-готвачи и македонски компании кои би ги презентирале своите производи. Учеството на македонските претставници е одлична можност за презентирање на македонската кујна. За натпреварувачите (готвачи, сениори) кои ќе се натпреваруваат во трите категории (предјадење, главно јадење и десерт), менторите и членот на жирикомисијата, како и за учениците, студентите кои ќе се натпреваруваат во една категорија, организирани преку Стопанската комора на Македонија обезбедено е: - бесплатно сместување - 4 ноќи, сo два оброка на ден во хотелот. Трошокот за организиран автобуски превоз е на товар на учесниците на настанот. Повеќе информации, Пријавниот лист на Комората, пријавите за учество за натпревар, упатството и правилата за натреварување може да се преземат од вебпорталот на Стопанската комора на Македонија: www.mchamber.mk Контакт: Даниела Михајловска Василевска Тел: 02 32 44 021; факс 02 32 44 088; моб.: 072 22 00 37; daniela@mchamber.mk

БИЗНИС Огласник - Неделен весник за унапредување на Вашиот бизнис

Венера Андриевска тел: 02 32 44 037; факс:02 32 44 088; моб.070 36 16 48; venera@mchamber.mk

22


САЕМИ, ФОРУМИ, ПРЕЗЕНТАЦИИ На 10 април 2014 година во Стопанската комора на Македонија

БИЗНИС-СРЕДБИ НА МАКЕДОНСКИ И ХРВАТСКИ КОМПАНИИ ОД ОСИЕК Стопанската комора на Македонија и Регионалната комора на Осиек, организираат бизнис-средби со цел да се унапреди деловната соработка меѓу компаниите од Република Македонија и Република Хрватска. Во однос на дејноста што ја извршуваат и на понудата и побарувачката, компаниите од регионот на Осиек се заинтересирани за добавувачи, партнери и дистрибутери во следниве области: • добавувачи на свежо овошје и зеленчук; • филтерски единици за индустријата, центрифугални вентилатори, вентилација; • соларни системи за топлина, стаклена волна за инсталација; • ластик за производство на чорапи, ликра; • компании кои тргуваат со градежни материјали, градежни компании кои градат куќи „клуч на рака“; производители на дрвени и монтажни куќи (со употреба на нивни керамиди); • дистрибутери на микробиолошки препарати; • деловни партнери за дистрибуција и монтажа на понудени уреди во Македонија - уред за напојување на пумпа за централно греење, пумпа на соларен систем; • партнери за развој на софтвери и мултимедијални решенија и за продажба и дистрибуција на ИТ-производи; • понуда на пумпи за вода, агрегати за струја, индустриски базени и техника за базени; • побарувачка на печки и лимени ормари; • побарувачка на керамички тркала за брусење; машини за обработка на метал; • производство на производи од метал

23

за детски игралишта, фитнес, кошеви, клупи, настрешници за автобуски постројки, рекламни витрини и други производи од метал за внатрешна и надворешна трговија преку посредник, кој ќе ги нуди производите во градовите и во општините низ Македонија; • дистрибуција на козметика, прибор и опрема за хотели - текстил за хотели; • продажба на мало и на големо на машка и женска конфекција; текстил за домаќинството: крпи, фротирки, постелнина, прекривки и сл. • деловна соработка со туристички агенции, туристички агенти во областа на туризмот со Хрватска и Славонија; промоција на водечкиот бренд во делот на континенталниот туризам на Република Хрватска. Деловните средби ќе се одржат на 10 април 2014 година (четврток), со почеток во 9:45 часот, во Стопанската комора на Македонија, сала 4 на на 5-ти кат. Ве молиме, Вашето присуство да го потврдите и да одредите со кои компании би сакале да стапите во контакт!

ДОКОЛКУ ПОСАКУВАТЕ ДА ГИ ИЗЛОЖИТЕ ВАШИТЕ ПРОИЗВОДИ ИЛИ ДА ПОСЕТЕТЕ САЕМ ВО СВЕТОТ, ЈАВЕТЕ СЕ!

СО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА НАЈЕДНОСТАВНО И НАЈЕКОНОМИЧНО ЌЕ ГО ОСТВАРИТЕ ВАШЕТО ДЕЛОВНО ПАТУВАЊЕ!

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ` – ДИНАМИЧНАТА ЕКИПА ЗА ОРГАНИЗАЦИЈА НА ПОСЕТА НА САЕМИ И БИЗНИСНАСТАНИ ГО ОЧЕКУВА ВАШИОТ ПОВИК!

Контакт лице : Огнен Гаревски Тел: ++ 389 2 3244040 Факс:++ 389 2 3244088 Контакт Центар : (02) 15015 E-адреса: ognen@mchamber.mk Контакт лице : Ирена Мојсовска Тел: ++ 389 2 3244009 Факс:++ 389 2 3244088 Контакт Центар : (02) 15015 E-адреса: irena@mchamber.mk

БИЗНИС Огласник - Неделен весник за унапредување на Вашиот бизнис


САЕМИ, ФОРУМИ, ПРЕЗЕНТАЦИИ Од 15 април до 5 мај 2014 година ќе се одржи најголемата саемска манифестација во НР Кина

ДОКОЛКУ ПОСАКУВАТЕ ДА ГИ ИЗЛОЖИТЕ ВАШИТЕ ПРОИЗВОДИ ИЛИ ДА ПОСЕТЕТЕ САЕМ ВО СВЕТОТ, ЈАВЕТЕ СЕ! СО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА НАЈЕДНОСТАВНО И НАЈЕКОНОМИЧНО ЌЕ ГО ОСТВАРИТЕ ВАШЕТО ДЕЛОВНО ПАТУВАЊЕ! КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ` – ДИНАМИЧНАТА ЕКИПА ЗА ОРГАНИЗАЦИЈА НА ПОСЕТА НА САЕМИ И БИЗНИСНАСТАНИ ГО ОЧЕКУВА ВАШИОТ ПОВИК!

„115TH CHINA IMPORT AND EXPORT FAIR - CANTON FAIR 2014” Во периодот од 15 април до 5 мај 2014 година, во Гуангжу, во провинцијата Гуангдонг, ќе се одржи „115TH CHINA IMPORT AND EXPORT FAIR - CANTON FAIR 2014”. Повеќе од 150.000 видови производи, вообичаено се изложуваат на Саемот поделен во три фази. Се излагаат традиционално доминантните производи од лесната индустрија, како и производи од висока технологија и електромеханика. Кантонскиот саем каде оваа година кодомаќин е Министерството за трговија на НР Кина и Народната влада на провинцијата Гуангдонг, привлекува купувачи од целиот свет, со посетители од над 210 земји кои се среќаваат во Гуангжу, за да разменат информации и да ги набават познатите кинески брендови. Затоа на овој престижен саем се гледа како на „барометар на надворешната трговија на Кина”. ПРВА ФАЗА ОД 15 ДО 19 АПРИЛ Во националниот (домашниот) и меѓународниот павилјон изложени ќе бидат производи од секторите: • електроника и електрични апарати за домаќинство; • осветлување и опрема за осветлување; • возила и резервни делови за возила; • машини; • хардвер и аофтвер (алатки); • градежни материјали; • производи и декорации од железо; • СПА-опрема; • хемиски производи. ТРЕТА ФАЗА ОД 1 ДО 5 МАЈ Во националниот (домашниот) и меѓународниот павилјон изложени ќе бидат производи за: • канцелариски материјали; • торби за дигитална опрема и камери; • чанти; • производи за рекреација; • храна; • текстил и облека; • чевли;

БИЗНИС Огласник - Неделен весник за унапредување на Вашиот бизнис

24


САЕМИ, ФОРУМИ, ПРЕЗЕНТАЦИИ • • •

лекови; медицински помагала и здравствени производи.

Кинескиот увозно-извозен саем, познат како Кантонски саем е најголемата изложба во Кина со бруто изложбен простор од над 1,1 милион м2 и 55.000 штандови, во организација на Кинескиот центар за надворешна трговија. Сеопфатен во својата природа, ја има освоено наградата „Кинески саем број 1” за најдолга историја, обем на работа, најкомплетна изложбена понуда, најголемо присуство на купувачи и најголем промет во цела Кина. За таа цел, Стопанската комора на Македонија, во соработка Кинескиот центар за надворешна трговија, а со поддршка на Амбасадата на НР Кина во Македонија, организира посета на македонски компании на саемската манифестација “115th China Import and Export Fair - Canton Fair 2014“. За саемот се обезбедени: • бесплатни влезници за Саемот; • користење на просториите на Саемот; • можност за директни контакти со фирми (Б2Б средби); • локален трансфер од хотелот до Саемот и • официјална покана за Саемот како услов за аплицирање за кинеска виза (поканата мора да биде пополнета и доставена исклучиво од Стопанската комора на Македонија. Истата важи за пријавување и до 5 лица од една иста компанија). Стопанската комора на Македонија посредува во обезбедување хотелско сместување и авионски резервации обезбедени за групно патување по пониски цени. Посетителот ги покрива патните трошоци, трошоците за сместување, за виза (цената на визата е различна во зависност од видот на визата што се издава и се движи од 50 до 100 евра), како и организационите трошоци кон Комората (4.720,00 денари со вклучен ДДВ по лице за членки на Комората, а 7.080,00 денари со вклучен ДДВ по лице за не-членки на Комората). За втор или повеќе учесници од иста компанија, на организационите трошоци Комората одобрува дополнителен попуст.

ДОКОЛКУ ПОСАКУВАТЕ ДА ГИ ИЗЛОЖИТЕ ВАШИТЕ ПРОИЗВОДИ ИЛИ ДА ПОСЕТЕТЕ САЕМ ВО СВЕТОТ, ЈАВЕТЕ СЕ!

СО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА НАЈЕДНОСТАВНО И НАЈЕКОНОМИЧНО ЌЕ ГО ОСТВАРИТЕ ВАШЕТО ДЕЛОВНО ПАТУВАЊЕ!

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ` – ДИНАМИЧНАТА ЕКИПА ЗА ОРГАНИЗАЦИЈА НА ПОСЕТА НА САЕМИ И БИЗНИСНАСТАНИ ГО ОЧЕКУВА ВАШИОТ ПОВИК!

Стопанската комора на Македонија ги поканува сите заинтересирани македонски компании да се пријават за посета на саемската манифестација најдоцна до 20.3.2014 година. За повеќе информации за “115th China Import and Export Fair - Canton Fair 2014“ - посетете ја веб-страната www.cantonfair.org.cn или www.cftc.org.cn или контактирајте не`. Даниела Михајловска тел. 02 3244 021 моб: 072 22 00 37 факс:02 3244 088 daniela@mchamber.mk

Војкан Николовски тел.02 3244 068 факс:02 3244 088 vojkan@mchamber.mk

25

БИЗНИС Огласник - Неделен весник за унапредување на Вашиот бизнис


ПОВИК

Агенцијата за странски инвестиции и промоција на извозот на Република Македонија ги повикува домашните компании

МОЖНОСТ ЗА ПЛАСМАН НА СТОКА ЗА ПОТРЕБИТЕ НА PAN AM 2015 ИГРИТЕ Агенцијата за странски инвестиции и промоција на извозот на Република Македонија (АСИПИРМ) соопштува дека преку економскиот промотер во Канада и е доставена информација за одржување на Pan Am 2015 игрите, каде што македонските компании можат да се пријавуваат за набавка на стоки и услиги потребни за самото одржување на игрите во Торонто. Оние производи и услуги за кои ќе бидат потребни поголеми количини ќе се распишат меѓународни тендери за набавки. Сите заинтересирани компании членки кои би сакале да добавуваат свои производи или услуги за организаторите на овој настан можат да најдат подетални информации на следниов линк http://www.toronto2015.org/lang/en/gallery/news/buying-the-games-goods-and-services.html, или може да се обратат директно до економскиот промотер за Канада, Ирена Ѓоргиевска irena.georgievska@investinmacedonia.com

БИЗНИС Огласник - Неделен весник за унапредување на Вашиот бизнис

26


27

БИЗНИС Огласник - Неделен весник за унапредување на Вашиот бизнис


ПОКРОВИТЕЛИ

НА СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА БРИЛИЈАНТЕН Покровител

ПРЕМИУМ Покровители INDUSTRIES

СТАНДАРД Покровители

СИЛВЕР Покровители

Отварањето на секоја од понудите и меѓународните тендери чини 100 денари! За пет отварања добивате БОНУС бесплатно објавување на ВАШАТА ПОНУДА, која воедно ќе биде внесена и во богатата база на Стопанската комора на Македонија!

Главен и одговорен уредник, Саво Пејчиновски

БИЗНИС Огласник - Неделен весник за унапредување на Вашиот бизнис

f.

Т. ( +389) 23 24 40 36 Ф. ( +389) 23 24 40 88 М. (+389) 070 741 579 E. savo@mchamber.mk W. www.mchamber.mk www.facebook.com/chamber.mk

Дизајн и графичко уредување Стево Серафимов, Т. ( +389) 23 24 40 32 Е. stevo@mchamber.mk

28


29

БИЗНИС Огласник - Неделен весник за унапредување на Вашиот бизнис


Стопанска комора на Македонија достапни насекаде ...

Ве очекуваме на веб-порталот на Комората Дознајте повеќе: www.mchamber.mk http://www.facebook.com/chamber.mk http://www.twitter.com/Chamber_MK http://www.youtube.com/user/MKChamber

БИЗНИС Огласник - Неделен весник за унапредување на Вашиот бизнис

http://www.linkedin.com/company/economic-chamber-of-macedonia

30

Бизнис огласник број 70, 17.03.2014  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you