Page 1

БРОЈ

7

10 Септември 2012

НЕДЕЛНИК ЗА УНАПРЕДУВАЊЕ НА ВАШИОТ БИЗНИС

БИЗНИС ОГЛАСНИК

* Искористете ја одличната можност за Вашиот бизнис и бидете дел од еден од најголемиот земјоделски собири во југоисточна Европа ТОП 5 ПОНУДИ

AU00000037617

Компанија од Австралија бара соработка со производители на феро легури во Република Македонија за пласман во Австралија и Нов Зеланд

IT00000036764

Компанија од Италија заинтересирана е да соработува со македонски производители на дрво за обработка кое ке биде наменето за финален производ во штици за изработка на предмети во домаќинството

4030003488390

Компанија од Република Македонија издава или продава кафетерија ЕГО во строгиот центар на град Скопје подетални информации можете да добиете доколку се обратите на е-маил адреса info@egobar.com.mk

DE00000036769

Компанија од Германија бара соработка со компании во Република Македонија во областа на технологија за греење

TR00000036111

Турска компанија бара дистрибутер во Република Македонија за пласман на пченка, јачмен, пченица,црвена леќа,наут и шеќер

Од 27 до 29 септември во Турција со посредство на Стопанската комора на Македонија

“BURSA AGROCULTURE 2012” И “BURSA 5TH STOCKBREEDING AND EQUIPMENT FAIR“ Учествуваат голем број реномирани турски и странски компании Обезбедени се бесплатно сместување, две ноќевања со појадок (во реномиран хотел со 4 или 5 ѕвезди), локален трансфер, како и бесплатни влезници за Саемот. Посетителите на Саемот ќе имаат можност да видат: - земјоделска механизација и технологија, стакленици, системи за наводнување, земјоделски лекови, семиња, саден материјал, хортикултура, цвеќарство, еколошко земјоделство, стаклени градини, агроинформатика, млеко и млечни производи и живинарство. - сточарски производи, ветеринарство, лекови и опрема и механизација за сточарство. Стопанската комора на Македонија, во соработка со овластениот застапник на саемскиот организатор „Адонис Груп“, организира посета на македонски компании на саемската манифестација од 27 - 29 септември 2012 година, со автобуски превоз и алтернативно во сопствена режија. Пријавување најдоцна до 7.9.2012 година. ЈАВЕТЕ СЕ ВЕДНАШ! Пополнете го пријавниот лист што може да се преземе од веб порталот: www.mchamber.mk или контактиртајте ја Наташа Димеска Стојаноска, Тел: ++ 389 2 3244064; Факс:++ 389 2 3244088 Call Центар : (02) 15015; E-адреса: natasa@mchamber.mk

Огласувајте во „Бизнис огласник“ на Стопанската комора на Македонија:

НАЈБРЗO * * НАЈЕДНОСТАВНО * НАЈСИГУРНО

ДО ДЕЛОВЕН ПАРТНЕР! 1

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис


ПОНУДА–ПОБАРУВАЧКА

4030998347930

Компанија од Република Македонија бара соработка со компании во Европа кои би сакале да пласиираат филц за изработка на медицински маски

4030998347930

Контакт: Мирјана Коцева Тел. (++389) 23244035 Факс: (++389) 23244088 mirjana@mchamber.mk

Компанија од Република Македонија заинтересирана е да соработува со компании од Европа за пласман на силиконизирана вата,термо бондирана ПЕС Вата и НЕВА вата. Валидност до: 2.07.2013

AU00000037617

BG00000037616

дистрибутер во Република Мкедонија за пласман на Компанија од Бугарија бара дистрибутер во Република машини за жнеење и чистење на шеќерна репка Македонија за пласман на семки од сончоглед, 4030006611312 подготвени за печење со Компанија од Република висок квалитет и чистота Македонија ја нуди на - мин. 99,5%, Влага - макс. продажба или издавање 8%; големина - над 3.5 стоковната куќа МОСТ милиметарски круг, Кол: 3-5 полни контејнер во пакување: лоцирана на влезот на Старата скопска чаршија во Скопје 20-25 кг во пластични кеси Објектот е со површина од ткаени вкупно 3289 m2 и тоа: DE00000037615 *Подрум 883m2 Компанија од Германија *Приземје 764m2 + 171m2 нуди наменски решенија, тераса дизајнира, гради и изработува *Први кат 1015m2 софистицирани технички системи за енергетско *Втори кат (мансарда) 456m2

Компанија од Австралија бара соработка со производители опремување со цел на феро легури во Република намалување на потрошувачка Македонија за пласман во на енергија Австралија и Нов Зеланд

DE00000037620

Компанија од Германија бара БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис

2

CN10042007091205 Компанија од Кина бара дистрибутер во Република Македонија за пласман на автоделови ( браници,


ПОНУДА–ПОБАРУВАЧКА светилки, федери, врати, во строгиот центар на град GR00000036100 радијатори, маска, Скопје подетални информации Грчка компанија бара шофершајбна, огледало) можете да добиете доколку дистрибутер во Република се обратите на е-маил адреса Македонија за пласман на BE00000036772 info@egobar.com.mk разни видови кабли, како ЛАН Компанија од Белгија бара кабли, алармни и коаксијални пласман на стакло, специјални DE00000036769 кабли, кабли за звучници производи од стакло наменети Компанија од Германија бара за купатила и фасади во разни соработка со компании во DE00000036294 бои и дебелина од 10см со Република Македонија во Германска компанија нуди висок квалитет во Република областа на технологија за соработка во Република Македонија греење Македонија на квалитетни решенија за третман на IT00000036764 DE00000036876 отпадни води Компанија од Италија Компанија од Германија бара заинтересирана е да дистрибутер во Република HR00000036292 соработува со македонски Македонија за пласман Хрватска компанија бара производители на дрво на специјални машини за дистрибутер во Република за обработка кое ке биде изработка на контејнери и Македонија на земјоделски наменето за финален силоси од лим машини, механички сеалки производ во штици за наменети за сеење на изработка на предмети во TR00000036111 житни култури,пнеуматски домаќинството Турска компанија бара сеалки,универзални дистрибутер во Република тракторски утоварачи,разни 4030003488390 Македонија за пласман на плугови и култиватори Компанија од Република пченка, јачмен, пченица, Македонија издава или црвена леќа,наут и шеќер продава кафетерија ЕГО

Контакт: Мирјана Коцева Тел. (++389) 23244035 Факс: (++389) 23244088 mirjana@mchamber.mk

ЈАВЕТЕ СЕ:

ИСПРАТЕ ЈА ВАШАТА ПОНУДА ИЛИ ПОБАРУВАЧКА И СТАНЕТЕ ДЕЛ ОД БОГАТАТА БАЗА ВО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА!

Контакт: Мирјана Коцева Тел.: (++389) 23244-035 Факс: (++389) 23244-088 Mirjana@mchamber.mk

ВАШИОТ ДЕЛОВЕН СИГНАЛ

СТИГНУВА ДО ДЕЛОВНИТЕ АСОЦИЈАЦИИ И НИВНИТЕ ЧЛЕНКИ – КОМПАНИИ ВО РЕГИОНОТ, ЕВРОПА И СВЕТОТ ! ИЗРАЗЕТЕ ЖЕЛБА ДА ГО ПРОШИРИТЕ ВАШИОТ БИЗНИС – СЕ` ДРУГО Е НАША ОБВРСКА! 3

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис


ПРАВЕТЕ БИЗНИС СО ЕВРОПА AROMOK1

AROMOK 5

Kомпанија од Велика Литванска компанија Британија производител компанија која сака да на газирани пијалоци дојде до нов иновативен бара производители производ од текстил на пластични сламки и бара компанија која се чаши заинтересирани за занимава со оваа дејност за соработка. заедничка соработка.

AROMOK 2

Турска компанија која има повеке од 50 години искуство во производство на бонбони сертифицирана со ISO 22000:2005, ISO 9001:2000 сертификати за квалитет бара партнери, дистрибутери за своите производи и е заинтересирана за заеднички вложувања.

AROMOK 3

Контакт: Огнен Гаревски Тел. (++389) 23244040 Факс: (++389) 23244088 www.mchamber.mk www.facebook.com/chamber.mk

Турска компанија производител на чоколадо, бонбони, еурокрем, бонбони со арома бара агенти и дистрибутери за својте производи. Оваа компанија има преку 60 години искуство во производство на овие производи и е сертифицирана со ИСО 22000:2005, ИСО 9001:2000 сертификати за квалитет.

AROMOK 4

Италианска компанија производител на сортни вина бара дистрибутери и агенти за својте производи. БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис

ЕВРОПСКИТЕ МАЛИ И СРЕДНИ БИЗНИСИ НА ДЛАНКА! ДЕЛОВНИ ПАРТНЕРИ, ТЕХНОЛОГИИ, ЗНАЕЊЕ!

млечни производи бара дистрибутери и агенти за своите производи.

AROMOK 8

Хрватска компанија специјализирана за производство и дизајн на внатрешен ентериер (од идеа до реализација) бара агенти, дистрибутери и представници за нивните производи.

AROMOK 9

Словенечка компанија специјализирана ВАШИТЕ за производство и ПРЕТПРИЕМНИЧКИ ИДЕИ продажба на органска РЕАЛИЗИРАЈТЕ ГИ СО храна, зачини, НАША ПОМОШ! додатоци во исхрана, природни козметички производи маслиново масло бара тргофски AROMOK 6 Бугарска компанија партнери (професионални дистрибутери) кои производител и можат да ги представат дистрибутер на различни производите на нивните типови на тестенини и пазари. адетиви за храна бара агенти и дистрибутери AROMOK 10 за своите производи. Компанија од Србија Компанија исто така е специјализирана заинтересирана и за производство на соработка во област на транспортот, склучување на производи од нерѓосувачки челик наменети за поддоговори и аутсорсинг градежната индустрија активности. бара дистрибутери за својте производи и AROMOK 7 е заинтересирана за Бугарска компанија заеднички вложувања. специјализирана за производство на сушено овошје, зеленчук и разни 4


ПРАВЕТЕ БИЗНИС СО ЕВРОПА AROMOK 11

Грчка компанија производител на лифтови и резервни делови за нив бара агенти и дистрибутери за својте производи.Оваа компанија се занимава со целокупно производстов на лифтовите.

AROMOK 12

Руска компанија специјализирана во нанотхнологии бара партнери за заенички вложувања и реципрочно производство.Оваа компанија врши истражувања во областа на нанотехнологијата и развива производи со нано материјали.

AROMOK13

Компанија од Бугарија со сопствен синџир на луксузни продавници за книги, подароци, музика бара стратешки партнери заинтересирани за

спојување или аквизиција на комплетна компанија или дел од неа.Компанијата има свој регистрирани трговски марки и одлични финансиски резултати со раст на профитот.

меѓународни туристички агенции и хотели за соработка. Моментално оваа агенција прави туристички аранжмани во Република Бугарија, меѓутоа, заинтересирана да го AROMOK14 прошири својот бизнис и во Компанија од Хрватска други држави. специјализирана за инсталација, поправка и AROMOK17 продажба на индустриски Француска компанија пумпи бара партнери и специјализирана за дистрибутери за својте продажба на Француски производи. сирења, млечни производи и вино бара AROMOK15 агенти представници и Турската компанија дистрибутери за своите специјализирана за производи. увоз на јаглен, бара агенти, претставници, AROMOK18 Руска компанија која се занмава со трговија на големо и мало со прехрамбени производи сака да стана представник на продажба за храна и пијалаци за увозни производи. Оваа компанија, исто така, располага со голем синџир на продавници.

дистрибутери и е заинтересира за заеднички вложувања.

AROMOK16

Српска компанија која се занимава со организирани патувања бара 5

Контакт: Огнен Гаревски Тел. (++389) 23244040 Факс: (++389) 23244088 www.mchamber.mk www.facebook.com/chamber.mk

AROMOK19

Хрватска компанија, специјализирана за трговија на замрзната и сува храна (суво овошје тестенини, конзервирана храна), бара заенички партнери за соработка. БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис


МЕЃУНАРОДНИ ТЕНДЕРИ Информации од Фокалната точка при Стопанска комора на Македонија преземени од системот за тендерски алерт поддржан од Меѓународната организација за Франкофонија

Назив на Проектот: Загреб паркинг - ЈПП подготовка на тендерска документација и поддршка на тендерски процес Zagreb Parking - PPP Tender Documentation Preparation and Tender Process Support Референца: EBRDZ80760 Финансиска референца: TCS op id 37230 Вид на набавка: Услуги Финансиер: ЕБРД Земја: Хрватска Краен рок за апликација: 29.09.2012 година Сектори: Економски развој: - Приватизацијата / јавно приватно партнерство ПРОГРАМА и ресурси: - Набавка / евалуација на понуди Легислатива: - Легислатива / правна рамка / Регулатива / РИА / реформа Превоз: - Политика и планирање / Модели - Патишта / Јавнен транспорт Урбан развој: - Транспорт

Контакт: Влатко Стојановски Тел: ++ 389 2 3244004 Факс: ++ 389 2 3244088 vlatko@mchamber.mk

Назив на Проектот: БА-Бања Лука: Реконструкција и санација на фабриката за контролни системи (ЕИБ) BA-Banja Luka: Reconstruction and rehabilitation of a plant control system (EIB) Референца: EIBZ80707 Финансиска референца: 2012/S 165-273006 Вид на набавка: Работи Финансиер: Европска Инвестициона Банка Земја: Босна и Херцеговина Краен рок за апликација: 18 .10. 2012 година Сектори : ИЗГРАДБА И ИНЖЕНЕРИНГ: - Градба / Градежништво / цивилни / Уривање Рехабилитација и одржување ЕНЕРГИЈА: - Набавка / Опрема - хидроцентрали Назив на Проектот: TR-Истанбул: Изградба на болница (ЕИБ) TR-Istanbul: Construction of a hospital (EIB) Референца: EIBZ80469 Вид на набавка: Работи Финансиер: Европска Инвестициона Банка Земја: Турција Краен рок за апликација: 19.10.2012 година Сектори: ИЗГРАДБА И ИНЖЕНЕРИНГ: - Градба / Градежништво / Уривање - Згради / канцелариски простор / Куќи ЗДРАВСТВО: - Здравствените установи / болница Назив на Проектот: Обнова на улично осветлување Rehabilitation of Municipality Street Lighting

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис

6


МЕЃУНАРОДНИ ТЕНДЕРИ Референца: EBRDZ80908 Финансиска референца: 6775-GPN-17149 Вид на набавка: Услуги, набавка, работи Финансиер: ЕБРД Земја: Бугарија Краен рок за апликација: 20.10.2012 година Сектори: ИЗГРАДБА И ИНЖЕНЕРИНГ: - Рехабилитација и одржување Назив на Проектот: TР-Анкара: ИПА - изградба на систем за водоснабдување во Буланчак TR-Ankara: IPA — construction of Bulancak water supply system Референца: EuropeAid/132429/D/WKS/TR Вид на набавка: Работи Финансиер: Европска Комисија Земја: Турција Краен рок за апликација: 11 .10. 2012 година Сектори: ЗЕМЈОДЕЛИЕ & РУРАЛЕН РАЗВОЈ: - Вода / канализација / Хидрологија / вода канализација ГРАДБА И ИНЖЕНЕРИНГ: Инжинерство (брани, цевководи и сл) Урбан развој: Хидрологија Назив на Проектот: РС - Белград: Изградба на автопат (ЕИБ) RS-Belgrade: Construction of motorway (EIB) Референца: EIBZ77583 Финансиска референца: 2012/S 104-173080; 2012/S 169279155 Вид на набавка: Работи Финансиер: Европска Инвестициона Банка, ЕБРД, Светска Банка Земја: Србија Краен рок за апликација: 27 .09. 2012 година Сектори : ИЗГРАДБА И ИНЖЕНЕРИНГ: - Градба / Градежништво / цивилни / Уривање - Рехабилитација и одржување Назив на Проектот: РС-Белград: ИПА - изградба и пуштање во работа на новата пречистителна станица во ТЕЦ Никола Тесла Б RS-Belgrade: IPA — construction and commissioning of the new waste water treatment plant at TPP Nikola Tesla B Референца: EuropeAid/132476/C/WKS/RS- Relaunch Вид на набавка: Работи Финансиер: Европска Комисија Земја: Србија Краен рок за апликација: 13.11.2012 година Сектори: ЗЕМЈОДЕЛИЕ & РУРАЛЕН РАЗВОЈ: - Вода / канализација / наводнување / Хидрологија / ГРАДБА И ИНЖЕНЕРИНГ: - Градење / Градежништво / цивилни / Уривање - Згради / канцелариски простор / Куќи ЖИВОТНАТА СРЕДИНА: - Отпад

7

Пристап до информации за меѓународни и ЕУ-тендери Секоја година меѓународните институции, како Светска банка, Европската комисија, Обединетите нации, Европската банка за обнова и реконструкција секојдневно објавуваат тендерски можности за набавки на производи, услуги, градежни и други работи како резултат на програмираната помош наменета за развој на земјите. Во голема мера овие тендерски можности се подобни и се отворени и за македонските фирми. Токму во насока да им се помогне да дојдат навремно до овие информации, како и да се понуди придружба при подготовката на тендерското досие, Стопанската комора на Македонија со поддршка на Меѓународната организација на франкофонските земји ги прави достапни овие услуги преку Фокалната точка на Проектот АМАД. Стопанската комора на Македонија има улога да им помогне на компаниите во следењето на тендерските досиеја објавени во рамки на ИПА или други меѓународни тендери.

Контакт:

Влатко Стојановски Тел: ++ 389 2 3244004 Факс: ++ 389 2 3244088 vlatko@mchamber.mk БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис


ДОКОЛКУ ПОСАКУВАТЕ ДА ГИ ИЗЛОЖИТЕ ВАШИТЕ ПРОИЗВОДИ ИЛИ ДА ПОСЕТЕТЕ САЕМ ВО СВЕТОТ, ЈАВЕТЕ СЕ! СО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА НАЈЕДНОСТАВНО И НАЈЕКОНОМИЧНО ЌЕ ГО ОСТВАРИТЕ ВАШЕТО ДЕЛОВНО ПАТУВАЊЕ! КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ` – ДИНАМИЧНАТА ЕКИПА ЗА ОРГАНИЗАЦИЈА НА ПОСЕТА НА САЕМИ И БИЗНИСНАСТАНИ ГО ОЧЕКУВА ВАШИОТ ПОВИК!

КОНТАКТИ Наташа Димеска Стојаноска Тел: ++ 389 2 3244064 Моб 070/295-439 Факс:++ 389 2 3244088 Call Центар : (02) 15015 natasa@mchamber.mk

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис

САЕМИ, ФОРУМИ, ПРЕЗЕНТАЦИИ Турција

„EUROASIA PACKING - ISTANBUL 2012„ И “ISTANBUL FOOD-TECH 2012” (20 - 23 септември 2012 година, Истанбул, Република Турција) Од 20 до 23 септември 2012 година, во Истанбул , Република Турција ќе се одржи една од поголемите специјализирани меѓународни саемски манифестации од ваков тип, на којашто ќе учествуваат голем број реномирани турски и странски компании. Стопанската комора на Македонија, во соработка со овластениот застапник на саемскиот организатор „Адонис Груп“, организира посета на македонски компании на саемската манифестација од 20 до 22.9.2012 година, со автобуски превоз и алтернативно во сопствена режија. Обезбедено е бесплатно сместување, две ноќевања со појадок (во реномиран хотел со 4 или 5 ѕвезди), локален трансфер, како и бесплатни влезници за Саемот. Посетителот ги покрива патните и административните трошоци кон саемскиот организатор „Адонис“ од 125 евра со автобуски превоз (доколку е со сопствен превоз - 45 евра), како и организационите трошоци кон Комората (2.950 денари за членки, а 4.720 денари за нечленки на Комората). Пријавување најдоцна до 11.9.2012 година.

Бугарија

САЕМ ЗА ТЕХНИКА ВО ПЛОВДИВ

Од 24 до 29 септември 2012 година во саемските простории на Меѓународниот саем на Пловдив ќе се одржи еден од најголемите саемски настани во Југоисточна Европа и еден од најголемите индустриско-трговски форуми во Бугарија. Најавено е учество на повеќе од 900 компании од 25 земји. Пријавување за учество како излагачи и посетители на саемската манифестација најдоцна до 11 септември 2012 година.

Турција

“BURSA AGROCULTURE 2012” И “BURSA 5th STOCKBREEDING AND EQUIPMENT FAIR“

Стопанската комора на Македонија, во соработка со овластениот застапник на саемскиот организатор „Адонис Груп“, организира посета на македонски компании на саемската манифестација од 27 до 29 септември 2012 година, со автобуски превоз и алтернативно во сопствена режија. Обезбедени се бесплатно сместување, две ноќевања со појадок (во реномиран хотел со 4 или 5 ѕвезди), локален трансфер, како и бесплатни влезници за Саемот. Посетителот ги покрива патните и административните трошоци кон саемскиот организатор „Адонис“ од 125 евра со автобуски превоз (доколку е со сопствен превоз - 45 евра), како и организационите трошоци кон Комората (2.950 денари за членки, а 4.270 денари за нечленки на Комората). Стопанската комора на Македонија ги поканува сите заинтересирани македонски компании да се пријават за посета на саемската манифестација најдоцна до 11.9.2012 година.

8


САЕМИ, ФОРУМИ, ПРЕЗЕНТАЦИИ Украина

ИНВЕСТИЦИСКИ ФОРУМ ВО КИРОВГРАД

Стопанската комора на Македонија Ве поканува да учествувате на инвестицискиот форум што ќе се одржи на 27 и 28 септември 2012 година во Кировград ,Украина Во рамките на форумот, претставници на компаниите ќе можат да развијат дебата за условите и можностите за работа и инвестирање во Украина и регионот. За време на форумот, покрај дискусија за стратегијата за регионален развој, исто така, ќе се формираат посебни одделенија наменети за развој на инженеринг и рударската индустрија, земјоделската и прехрамбената индустрија, како и за подобрување на енергетскиот потенцијал во регионот. Пријавување најдоцна до 16 септември 2012 г.

Црна Гора

САЕМ ЗА ГРАДЕЖНИШТВО ВО БУДВА

Во периодот од 26 до 30 септември 2012 година во Будва, Црна Гора, ќе се одржи еден од водечките саеми за градежништво. Традиционално учесници на оваа меѓународна саемска манифестација се производители и дистрибутери на градежни материјали, градежна столарија и галантерија, системи за вентилација, електро и енергедски уреди и др.. Пријавување најдоцна до 16 септември 2012 година.

ДОКОЛКУ ПОСАКУВАТЕ ДА ГИ ИЗЛОЖИТЕ ВАШИТЕ ПРОИЗВОДИ ИЛИ ДА ПОСЕТЕТЕ САЕМ ВО СВЕТОТ, ЈАВЕТЕ СЕ! СО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА НАЈЕДНОСТАВНО И НАЈЕКОНОМИЧНО ЌЕ ГО ОСТВАРИТЕ ВАШЕТО ДЕЛОВНО ПАТУВАЊЕ! КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ` – ДИНАМИЧНАТА ЕКИПА ЗА ОРГАНИЗАЦИЈА НА ПОСЕТА НА САЕМИ И БИЗНИСНАСТАНИ ГО ОЧЕКУВА ВАШИОТ ПОВИК!

Босна и Херцеговина

ПРВ МЕЃУНАРОДЕН САЕМ ЗА ХАЛАЛ ВО САРАЕВО Зборот „ХАЛАЛ” потекнува од арапскиот јазик и означува дозволено, допуштено, а неговите принципи се темелат на исламското учење. Халал може да се примени во различни индустриски гранки и системи на работење. Најчеста примена има во производството на храна, пијалаци, во фармацијата, транспортниот сектор, угостителството, туризмот и др. Примената на концептот Халал во различните гранки на индустријата во последната деценија е во фаза на континуиран раст. Имајќи го предвид значењето на концептот Халал, од 27 до 29 септември 2012 година во Сараево, Босна и Херцеговина, меѓународен саем за Халал. На овој Меѓународен саем ќе се претстават компании од Југоисточна Европа, како и водечки светски производители на прехранбени производи и услуги, според Халал-концептот.

9

КОНТАКТИ Наташа Димеска Стојаноска Тел: ++ 389 2 3244064 Моб 070/295-439 Факс:++ 389 2 3244088 Call Центар : (02) 15015 natasa@mchamber.mk

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис


САЕМИ, ФОРУМИ, ПРЕЗЕНТАЦИИ Босна и Херцеговина ДОКОЛКУ ПОСАКУВАТЕ ДА ГИ ИЗЛОЖИТЕ ВАШИТЕ ПРОИЗВОДИ ИЛИ ДА ПОСЕТЕТЕ САЕМ ВО СВЕТОТ, ЈАВЕТЕ СЕ! СО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА НАЈЕДНОСТАВНО И НАЈЕКОНОМИЧНО ЌЕ ГО ОСТВАРИТЕ ВАШЕТО ДЕЛОВНО ПАТУВАЊЕ! КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ` – ДИНАМИЧНАТА ЕКИПА ЗА ОРГАНИЗАЦИЈА НА ПОСЕТА НА САЕМИ И БИЗНИСНАСТАНИ ГО ОЧЕКУВА ВАШИОТ ПОВИК!

КОНТАКТИ Наташа Димеска Стојаноска Тел: ++ 389 2 3244064 Моб 070/295-439 Факс:++ 389 2 3244088 Call Центар : (02) 15015 natasa@mchamber.mk

САЕМ НА МЕТАЛИ ZEPS INTERMETAL 2012 ВО ЗЕНИЦА Стопанската комора на Македонија, преку Партнерскиот проект ЦЕФТА-ДИХК ќе земе учество на Саемот на заеднички ЦЕФТА-штанд со коморите од регионот на кој македонските компании можат бесплатно да се претстават преку промотивни материјали, брошури и каталози. Стопанската комора на Македонија, од 2 до 4 октомври организира посета и учество на саемот во Зеница и на семинарот на тема: “Како успешно да се извезува во Гeрманија” со еминентни предавачи и експерти од Германија. Саемот во Зеница започнува на 2 и ќе трае до 6 октомври 2012 година. Стопанската комора на Македонија ги поканува сите заинтересирани македонски компании да се пријават за посета на саемската манифестација или да достават промотивни материјали за изложување на штандот најдоцна до 15 септември 2012 година.

Турција

САЕМ ЗА МАШИНЕРИЈА ЗА ПРЕРАБОТКА НА ДРВО

Еден од водечките меѓународни саеми за машини за преработка и сечење на дрво ќе се одржи од 13 до 17 октомври 2012 година на површина од околу 34.000 метри квадратни. Компаниите ќе имаат можност да се сретнат со над 750 излагачи од Европа и пошироко и да остварат контакт со над 50.000 посетители од целиот свет. Присутните ќе имаат одлична можност да се запознаат со најновите технологии во областа на дрвопреработувачката индустрија. Пријавување најдоцна до 28 септември 2012 година.

Романија

САЕМ ЗА ТЕХНИКА (ТИБ) ВО БУКУРЕШТ

Меѓународниот саем за техника во центарот ROMEXPO ќе се претстави заедно со Меѓународниот салон на пронајдоци (ИНВЕТИКА) и Меѓународниот саем за обновливи извори на енергија, конвенционална енергија, опрема и технологии за нафта и природен гас (ЕЕЕ) од 17 до 20 октомври 2012 година Оваа година ТИБ планира да обезбеди платформа за претставување на најновите технологии и техники за зголемување на квалитетот на производите и услугите по сектори и ефикасноста на специјализирани инвестиции во технологија и опрема. Пријавување за учество најдоцна до 1 октомври 2012 година.

Од 18 до 21 октомври 2012 година в Турција

САЕМ ЗА ГРАДЕЖНИШТВО ВО АНТАЛИЈА

Од 18 до 21 октомври 2012 година традиционално учесници на еден од водечките саеми за градежништво се производители и дистрибутери на градежни материјали, градежна столарија и галантерија, системи за вентилација, електро и енергедски уреди и др. Анталија е еден од најголемите побарувачи за градежни материјали во Турција. Во ово крајбрежен дел на Турција е планирано да се изградат БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис

10


САЕМИ, ФОРУМИ, ПРЕЗЕНТАЦИИ илјадници туристички капацитети и преку 300.000 куќи да бидат реновирани.Оваа меѓународна организација Ви ја дава можноста да бидете дел од овие проекти. Пријавување најдоцна до 8 октомври 2012 година.

Турција

MЕЃУНАРОДЕН САЕМ ЗА ТРГОВИЈА СО ОВОШЈЕ И ЗЕЛЕНЧУК

Ова е единствениот меѓународен саем поддржан од сите турски увозни унии и провинциски дирекции за земјоделски култури, земјоделски комори и слични земјоделски асоцијации, што ќе се одржи во периодот од 15 до 17 ноември 2012 година, во Анталија, Турција. Стопанската комора на Македонија, организира посета и учество на македонски компании со организиран превоз и бесплатно хотелско сместување. Пријавување најдоцна до 5 ноември 2012 година.

Турција

MЕЃУНАРОДЕН САЕМ ЗА МЕТАЛНА ИНДУСТРИЈА

Традиционално на оваа меѓународна саемска манифестација што ќе се одржи во периодот од 6 до 9 декември 2012 година во Бурса, Турција учесници се се производители и дистрибутери на машини за обработка на метали и луѓе од металната индустрија кој се занимаваат со производство и обработка на метали. На овој саем ќе се сретнат производители и трговци од целиот свет, кои ќе имаат можност за реализирање нови партнерства и да ги споделат последните технолошки достигнувања. Пријавување најдоцна до 25 ноември 2012 година.

Хрватска

САЕМ ЗА ШИРОКА ПОТРОШУВАЧКА ВО ОСИЈЕК

Во периодот од 4 до 7 октомври 2012 година, во Осијек , Република Хрватска, ќе се одржи 15. Есенски саем за широка потрошувачка . Станува збор за една од поголемите специјализирани меѓународни саемски манифестации од ваков тип, на којашто ќе учествуваат голем број реномирани хрватски и странски компании. За компании – излагачи пријавени преку Стопанската комора на Македонија е обезбедено 25% попуст за наем на штанд, бесплатен влез за компании и сместување/ноќевање од 20 евра по лице. Трошоците за превоз и сместување ги сносат пријавените компании. Пријавување најдоцна до 20.9.2012 година.

11

ДОКОЛКУ ПОСАКУВАТЕ ДА ГИ ИЗЛОЖИТЕ ВАШИТЕ ПРОИЗВОДИ ИЛИ ДА ПОСЕТЕТЕ САЕМ ВО СВЕТОТ, ЈАВЕТЕ СЕ! СО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА НАЈЕДНОСТАВНО И НАЈЕКОНОМИЧНО ЌЕ ГО ОСТВАРИТЕ ВАШЕТО ДЕЛОВНО ПАТУВАЊЕ! КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ` – ДИНАМИЧНАТА ЕКИПА ЗА ОРГАНИЗАЦИЈА НА ПОСЕТА НА САЕМИ И БИЗНИСНАСТАНИ ГО ОЧЕКУВА ВАШИОТ ПОВИК!

КОНТАКТИ Наташа Димеска Стојаноска Тел: ++ 389 2 3244064 Моб 070/295-439 Факс:++ 389 2 3244088 Call Центар : (02) 15015 natasa@mchamber.mk

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис


ЕДУКАЦИЈА ВОДЕЊЕТО БИЗНИС БАРА ЗНАЕЊЕ! БИДЕТЕ ВО ТЕК СО СИТЕ НАЈНОВИ СЛУЧУВАЊА ВО ЕКОНОМИЈАТА! ЗАПОЗНАЈТЕ СЕ СО НОВИТЕ ПРОПИСИ И ЗАКОНСКИ РЕШЕНИЈА ВО МАКЕДОНИЈА! УЧЕСТВУВАЈТЕ НА СЕМИНАРИТЕ И ТРЕНИНЗИТЕ ВО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА!

КОНТАКТИ Ленче Зикова Тел: (++389) 2 3244054 Факс: (++389) 2 3244088 lence@mchamber.mk Анита Митревска Тел: (++389) 2 3244057 Факс: (++389) 2 3244088 anita@mchamber.mk Елизабета АндриевскаЕфтимова Тел: (++389) 2 3244074 Факс: (++389) 2 3244088 beti@mchamber.mk

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис

“АСПЕКТИ ОД НОВИОТ ЗАКОН ЗА ЗДРАВСТВЕНА ЗАШТИТА СО ПОСЕБЕН АКЦЕНТ НА СТАТУСНАТА ПОЛОЖБА И ПРАВАТА И ОБВРСКИТЕ НА ЗДРАВСТВЕНИТЕ РАБОТНИЦИ И СОРАБОТНИЦИ” На 12 септември 2012 година се организира еднодневен семинар со посебен акцент на статусната положба и правата и обврските на здравствените работници и соработници. Предавачи на семинарот се д-р Марко Андонов, универзитетски професор, Факултет за правни науки при Универзитет Американ Колеџ Скопје и д-р Зоран Михајлоски, судија на Апелациониот суд Скопје Од 9.30 до 15:00 часот во сала 4 на V кат во Стопанската комора на Македонија

“АКТУЕЛНИ НОВИНИ ВО ЗАКОНОТ ЗА ЈАВНИ НАБАВКИ” Од 1 јули 2012 година, стапија во сила голем број на измени и дополнувања на Законот за јавни набавки како што се портал мали јавни набавки (објава на сите огласи до 5.000 евра), технички дијалог со понудувачите за набавките над 130.000 евра, негативни референци, квалификациски систем како и објава на огласи за ЈПП (јавно - приватно партнерство) и концесии... Од тие причини, Стопанската комора на Македонија организира еднодневен семинар со наслов “Успешно подготвување на понудите, запознавање со новините, успешно користење на ЕСЈН, електронско поднесување на понуди и учество на е-аукции во 100% објавени огласи и правна заштита во постапките”. На 13 септември 2012 година од 10.00-16.00 часот, во просториите на Комората (сала 4 на V-ти кат). Обучувачите се експерти од Бирото за јавни набавки.

12


ЕДУКАЦИЈА ”МЕНАЏМЕНТ НА ОБРТЕН КАПИТАЛ, СТРАТЕГИИ ЗА ФИНАНСИРАЊЕ И ТЕХНИКИ ЗА МЕНАЏМЕНТ НА ЛИКВИДНОСТА”

Овој семинар ќе ги адресира сите главни прашања поврзани со организирањето и подобрувањето на контролата врз готовинските текови на компаниите, идентификацијата на пропорциите помеѓу различните финансиски функции и воспоставување на ефикасни инвестициски и долговни пристапи, со цел да се обезбеди ефикасен систем на менаџмент со обртен капитал во компанијата, да се развијат успешни стратегии за краткорочна ликвидност, да се олесни конверзијата на побарувањата во готовина, како и мерење и контрола на трошоците на менаџменмтот со обртен капитал, низ анализа на најдобрите практики од оваа област. На 18 и 19 септември 2012 година, во периодот од 9:00 до 16.00 часот во просториите на Стопанска комора на Македонија, сала 4 на 5-ти кат.

“MАКЕДОНСКИТЕ И EВРОПСКИТЕ БАРАЊА И УСЛОВИ ВО МЕСНАТА И КЛАНИЧНАТА ИНДУСТРИЈА” Стопанската комора на Македонија во соработка со Агенцијата за храна и ветеринарство на 27 септември 2012 година, организира еднодневен семинар на тема: „Безбедност и квалитет на месо и производи од месо“. Презентација и образложeние на законските рамки во месната и кланичарската индустрија во однос на безбедноста и квалитетот на нивните производи. Од 10:00 до 16:00 часот во Стопанска комора на Македонија, сала 1 на 5-ти кат. Предавачи на семинарот се експерти од Агенцијата за храна и ветеринарство. Пријавување најдоцна до 25 септември 2012 година. 13

ВОДЕЊЕТО БИЗНИС БАРА ЗНАЕЊЕ! БИДЕТЕ ВО ТЕК СО СИТЕ НАЈНОВИ СЛУЧУВАЊА ВО ЕКОНОМИЈАТА! ЗАПОЗНАЈТЕ СЕ СО НОВИТЕ ПРОПИСИ И ЗАКОНСКИ РЕШЕНИЈА ВО МАКЕДОНИЈА! УЧЕСТВУВАЈТЕ НА СЕМИНАРИТЕ И ТРЕНИНЗИТЕ ВО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА!

КОНТАКТИ Ленче Зикова Тел: (++389) 2 3244054 Факс: (++389) 2 3244088 lence@mchamber.mk Анита Митревска Тел: (++389) 2 3244057 Факс: (++389) 2 3244088 anita@mchamber.mk Елизабета АндриевскаЕфтимова Тел: (++389) 2 3244074 Факс: (++389) 2 3244088 beti@mchamber.mk

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис


ЕДУКАЦИЈА ВОДЕЊЕТО БИЗНИС БАРА ЗНАЕЊЕ! БИДЕТЕ ВО ТЕК СО СИТЕ НАЈНОВИ СЛУЧУВАЊА ВО ЕКОНОМИЈАТА! ЗАПОЗНАЈТЕ СЕ СО НОВИТЕ ПРОПИСИ И ЗАКОНСКИ РЕШЕНИЈА ВО МАКЕДОНИЈА! УЧЕСТВУВАЈТЕ НА СЕМИНАРИТЕ И ТРЕНИНЗИТЕ ВО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА!

КОНТАКТИ Ленче Зикова Тел: (++389) 2 3244054 Факс: (++389) 2 3244088 lence@mchamber.mk Анита Митревска Тел: (++389) 2 3244057 Факс: (++389) 2 3244088 anita@mchamber.mk Елизабета АндриевскаЕфтимова Тел: (++389) 2 3244074 Факс: (++389) 2 3244088 beti@mchamber.mk

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис

“УПРАВУВАЊЕ СО ЧОВЕЧКИТЕ РЕСУРСИ ЗА МЕНАЏЕРИ” Инвестирањето во човечките ресурси претставува една од најзначајните инвестиции во компаниите, во таа насока, нејзиното управување е посебно значајно од апект на развојот и конкурентската позиција на компаниите. Со цел запознавање со техниките на управување со човечки ресурси, Стопанската комора на Македонија во соработка со Академијата за банкарство и финансии од Република Србија, 28 и 29 септември 2012 година, во хотел “Милениум ****”, Охрид, организира дводневен семинар

“РАНИ ЗНАЦИ НА ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ ВО ПРЕВЕНЦИЈАТА ОД СОЗДАВАЊЕ НА ЛОШИ ПЛАСМАНИ”

Стопанската Комора на Македонија во соработка со Академијата за банкарство и финансии од Република Србија, на 8 октомври 2012 година, организира еднодневен семинар. Предавач на семинарот ќе биде Александар Василски дипломиран на Факултетот за бизнис студии, Гренобл, Франција (Grenoble Ecole de Management, France). Работен јазик се семинарот е српскиот јазик, а рокот за пријавување е 28 септември 2012 година. Од 9:00 до 17:00 часот во просториите на Стопанска комора на Македонија, сала 1, на 5-ти кат

”ФИНАНСИСКИ МЕНАЏМЕНТ“

Финансискиот менаџмент е од витално значење за секоја компанија, особено за оние кои имаат цел подобрување на профитабилноста, ликвидноста и солвентноста. Обуката е организирана во три модули (нивоа), при што во првиот модул се даваат основите на финансискиот менаџмент и истата е наменета и за финансиски и не-финансиски менаџери. Вториот модул е продолжение на првиот модул и нуди средно ниво на знаења од областа на финансискиот менаџмент преку обработка на поголем број на области и теми, на ниво на додипломски студии на економските факултети. Третиот модул нуди напредни теми од областа на финансискиот менаџмент и обработка на специјални случаеви и анализа на најдобрите практики од оваа област, на ниво на напредни курсеви од областа на корпоративните финансии. Обуката ќе се спроведува во октомври, ноември и декември 2012 година (два пати неделно од 15 до 18.00 часот) Стопанска комора на Македонија, сала 53 на 4-ти кат Предавач е д-р Зоран Ивановски, редовен професор на Универзитетот за туризам и менаџмент во Скопје и на Универзитетот на Југоисточна Европа од Тетово. 14


Пи „Витаминка“ со нови производи на пазарот

„БОНИТАС“ ПЕЛЕТИ СО СОЛЕН ВКУС ПИ „Витаминка“ од Прилеп го збогатува пазарот со нова линија на солени производи, „Бонитас“ пелети. „Бонитас“ пелетите се сосема нови и примамливи со својот изглед и поразлични од останатите снек - ужинки со својот вкус. Следејќи ги најспецифичните барања на своите потрошувачи и обидувајќи се да ги задоволи нивните вкусови кои постојано бараат нешто ново, енергично, несекојдневно и интересно, „Витаминка“ ја лансираше новата линија на солени производи, „Бонитас“ пелети. „Бонитас“ се направени според светските трендови, невообичаени по својот изглед и несекојдневни по својот вкус. Не се сомневаме дека со новините кои ги воведуваме во овој сегмент во поглед на изгледот и вкусот на производот, влегуваме во делот на ретките компании коишто се насочени кон иновативни производи. Поради тоа сигурни сме во успехот на овој производ којшто е со пристапна цена, - изјави комерцијалниот директор на „Витаминка“, Владимир Трпаноски. „Бонитас“ се солени производи во 3Д форма, достапни во три различни вкуса, звездено небо со вкус на пилешко, фишек пелети со вкус на пиперка и пелети во форма на ребрест чипс со солен вкус. Овој смел чекор, за правење на нешто поразлично и несекојдневно не е новитет за компанијата „Витаминка“, која секогаш знае да изненади на ова поле. Производите се во пакување од 30 грама и се достапни во малопродажба, а наскоро ќе бидат пуштени и пакувања од 60 грама.

15

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис


ЗЛАТЕН ПАРТНЕР

ПРЕМИУМ Покровители

Златен партнер

Покровители

на

Отварањето на секоја од понудите и меѓународните тендери чини 100 денари! За пет отварања добивате БОНУС бесплатно објавување на ВАШАТА ПОНУДА, која воедно ќе биде внесена и во богатата база на Стопанската комора на Македонија! Главен и одговорен уредник, Саво Пејчиновски

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис

f. t.

Т. ( +389) 23 24 40 36 Ф. ( +389) 23 24 40 88 М. (+389) 070 741 579 E. savo@mchamber.mk W. www.mchamber.mk www.facebook.com/chamber.mk 16 www.twitter.com/Chamber_MK

Неделен бизнис информатор на Комората  

Сублимат од сите новости, актуелни бизнис настани во Комората

Неделен бизнис информатор на Комората  

Сублимат од сите новости, актуелни бизнис настани во Комората

Advertisement