Page 1

БРОЈ

37 13 Мај 2013

НЕДЕЛНИК ЗА УНАПРЕДУВАЊЕ НА ВАШИОТ БИЗНИС

БИЗНИС ОГЛАСНИК

Ве покануваме на едукација за ефикасна наплата на побарувањата и како да извршите оценка на бонитетот на потенцијалните партнери

ТОП 5 ПОНУДИ

ОЦЕНКА НА БОНИТЕТОТ НА КЛИЕНТИТЕ – КАКО ДА УПРАВУВАТЕ СО НАПЛАТА НА ПОБАРУВАЊАТА?“

DE00000038375 Компанија од Германија заинтересирана е за соработка во областа на производство и трговија со вино во Република Македонија. ME00000036450 Компанија од Црна Гора бара дистрибутер во Република Македонија за пласман на маслинови садници. GR00000038380 Компанија од Грција заинтересирана е да увезе јагнешко месо од Република Македонија. RO00000037307 Компанија од Романија заинтересирана е да инвестира во термоцентрала во Република Македонија на гасен погон, за производство на елeктрична и топлинска енергија. TR00000038388 Компанија од Турција бара да откупи од Република Македонија кожи од крупен добиток, машински обработени, една кожа од 25-35 кг, без глави и опашки. Кожите да бидат во помал број од женски животни по EУ-стандарди, а побарувачката да биде најмалку од 1000 тони.

20.5.2013 година , 9:00 – 16:00 часот , Стопанска комора на Македонија, сала 4 на 5. кат

Во котизацијата на семинарот е вклучен и бонитетен извештај за Вашата компанија изработен од Coface. ПРЕДАВАЧ:

Тончи Барбиќ, кој дипломирал на Економскиот факултет при Универзитетот во Загреб во 1996 година. Во 1998 година станал дел од тимот на Coface Hrvatska и оттогаш успешно ја гради својата кариера во рамките на оваа реномирана компанија.

Рок за пријавување: 15 мај 2013 година.

ИСКОРИСТЕТЕ ЈА ИСКЛУЧИТЕЛНАТА МОЖНОСТ! ЈАВЕТЕ СЕ ВЕДНАШ! Пополнете го пријавниот лист што може да се преземе од веб-порталот: www.mchamber.mk: Контакт: Симона Ристоска тел: 02 32 44 067 факс: 02 32 44 088 simona@mchamber.mk

Елизабета Андриевска тел: 02 32 44 074 факс: 02 32 44 088 beti@mchamber.mk bsi.

Огласувајте во „Бизнис огласник“ на Стопанската комора на Македонија:

*

*

НАЈБРЗO НАЈЕДНОСТАВНО НАЈСИГУРНО

ISO 9001

Quality Management

FS 549642

СТОПАНСКА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА ECONOMIC CHAMBER OF MACEDONIA

*

ДО ДЕЛОВЕН ПАРТНЕР! 1

БИЗНИС Огласник - Неделен весник за унапредување на Вашиот бизнис


ПОНУДА–ПОБАРУВАЧКА

ИСПРАТЕ ЈА ВАШАТА ПОНУДА ИЛИ ПОБАРУВАЧКА И СТАНЕТЕ ДЕЛ ОД БОГАТАТА БАЗА ВО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА! ВАШИОТ ДЕЛОВЕН СИГНАЛ СТИГНУВА ДО ДЕЛОВНИТЕ АСОЦИЈАЦИИ И НИВНИТЕ ЧЛЕНКИ – КОМПАНИИ ВО РЕГИОНОТ, ЕВРОПА И СВЕТОТ! ИЗРАЗЕТЕ ЖЕЛБА ДА ГО ПРОШИРИТЕ ВАШИОТ БИЗНИС – СЕ` ДРУГО Е НАША ОБВРСКА! ЈАВЕТЕ СЕ: Контакт: Мирјана Коцева Тел.: (++389) 23244-035 Факс: (++389) 23244-088 Mirjana@mchamber.mk

AM00000037223 Компанија од Ерменија заинтересирана е да пласира стерилни течни лекови во Република Македонија. BG00000037903 Компанија од Бугарија бара дистрибутер во Република Македонија за пласман на индустриски и гаражни врати, како и логистиката опрема за ракување - рампи, платформи, приклучни засолништа, врати, огноотпорни врати, врати за ладилници. GR00000037016 Компанија од Грција бара соработка со туристички агенции и туроператори во Република Македонија. RU00000038379 Компанија од Русија бара дистрибутер во Република Македонија за пласман на опрема, возила и машини за работа во зимски услови.

БИЗНИС Огласник - Неделен весник за унапредување на Вашиот бизнис

DE00000038375 Компанија од Германија заинтересирана е за соработка во областа на производство и трговија со вино во Република Македонија. ME00000036450 Компанија од Црна Гора бара дистрибутер во Република Македонија за пласман на маслинови садници. DE00000036883 Компанија од Германија бара дистрибутер во Република Македонија за пласман на термостати за радијатори со чија помош се штедат милиони тони нафта или кубни метри природен гас и придонесуваат кон намалување на емисиите на СО2. DE00000038383 Компанија од Германија бара заедничка соработка со македонски винарници за производство и пласман на вино.

2

GR00000038380 Компанија од Грција заинтересирана е да увезе јагнешко месо од Република Македонија. RO00000037307 Компанија од Романија заинтересирана е да инвестира во термоцентрала во Република Македонија на гасен погон, за производство на елeктрична и топлинска енергија. DE00000037298 Компанија од Германија заинтересирана е да соработува со државни институции, трговија, индустрија и услужни дејности за пласман на безбедносни етикети и ленти, налепници, плакети за возила, книшки и лични документи, како и производи со бренд заштита во Република Македонија. DE00000037250 Компанија од Германија заинтересирана е да соработува


ПОНУДА–ПОБАРУВАЧКА во областа на производство на во месец мај и се демонтираат во грејни котли на дрво и течни месец октомври. горива во Република Македонија. BE00000036772 TR00000038388 Компанија од Белгија бара Компанија од Турција бара да пласман на стакло, специјални откупи од Република Македонија производи од стакло наменети кожи од крупен добиток, за бањи и фасади во разни машински обработени, една кожа бои и дебелина од 10 см со од 25-35 кг, без глави и опашки. висок квалитет во Република Кожите да бидат во помал број од Македонија. женски животни по EУ-стандарди, а побарувачката да биде најмалку HR00000038393 од 1000 тони. Компанија од Хрватска бара да соработува со текстилни фабрики 40309742595921 во Република Македонија за Тенискиот клуб „Александар плсаман на гумени прстени. Палас“ Ви нуди место за спорт, дружење, бизнис и пријателство. HR00000038392 Кафе-барот со капацитет за 250 Компанија од Хрватска бара лица е сместен во прекрасна да соработува со компании зелена околина која нуди во Република Македонија за уникатна атмосфера за уживање проширување на својот бизнис во и социјализирање, особено во областа на отпадоци од челик и летниот и пролетниот период. железо. Во тој контекст, доколку сте спремни задоволството меѓу DE00000037620 спортот и уживањето да го Компанија од Германија бара делиме заедно, Ве повикуваме да дистрибутер во Република закупите свој рекламен простор Мкедонија за пласман на машини на тениските терени по следнава за жнеење и чистење на шеќерна спецификација: репка. истакнување на Вашиот бренд на самите тениски терени по цена од 4021991116887 300 евра по терен за времетраење Реномирана компанија од Р. од 1 месец. Вкупно има 4 терени Македонија продава комплет (plexi cussion подлога) и може да фабрика со автоматска линија за се брендираат со Ваши платна производство на чист природен на секој терен. Димензиите на течен јаглен двеоксид, квалитет платната се 9м х 3м (висина). наменет и за производство на Платната мора да бидат мешCoca-Cola, Pepsi Cola, со капацитет перфорирани. Изработката на од cca 1.000 kg / h готов производ, едно платно изнесува околу со машина за полнење на течен 20.000,00 денари без ДДВ. јаглен двеоксид во боци од Сезоната на Тенискиот клуб 2,5 – 50 литри, со две статични „Александар Палас“ трае 6 месеци, цистерни и една најмодерна притоа платната се поставуваат цистерна за превоз на течниот

3

гас до купувачите, со два извора (бунара) на вода и со сопствена концесија за земјиштето. Цена по договор. Локацијата на објектот е во околината на Битола, до границата со Грција. 4011986111260 Компанија од Република Македонија нуди на продажба имот во Кавадарци кој е лоциран на ул. Нов Белград 11 и е евидентиран во имотен лист број 3251 со вкупна земјишна површина од 20.964 м2 и 13.849 м2, изградена површина. Зградите се користени за складирање и обработка на тутун повеќе десетици години, а земјиштето е лоцирано во урбанизирана околина. Имотот е поврзан со главниот влез со пат до главниот булевар во градот. Околу имотот нема други индустриски објекти. Сите згради имаат потребна инфраструктура, вода, канализација и се поврзани меѓусебно со асфалтни патишта. Постои делумна инсталација за хидрантски систем за ПП-заштита со подземен резервоар за вода, со зафатнина од 60 м3. Сите објекти имаат три силни аргументи за инвестирање во нив: -имотот е во урбанизираниот дел на Кавадарци; -поголем број на објекти (1,2,3,4), со вкупно околу 10.000 м2, може да бидат преуредени во станбен или деловен простор; -близина до главниот автопат E75 (15км).

ИСПРАТЕ ЈА ВАШАТА ПОНУДА ИЛИ ПОБАРУВАЧКА И СТАНЕТЕ ДЕЛ ОД БОГАТАТА БАЗА ВО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА! ВАШИОТ ДЕЛОВЕН СИГНАЛ СТИГНУВА ДО ДЕЛОВНИТЕ АСОЦИЈАЦИИ И НИВНИТЕ ЧЛЕНКИ – КОМПАНИИ ВО РЕГИОНОТ, ЕВРОПА И СВЕТОТ! ИЗРАЗЕТЕ ЖЕЛБА ДА ГО ПРОШИРИТЕ ВАШИОТ БИЗНИС – СЕ` ДРУГО Е НАША ОБВРСКА! ЈАВЕТЕ СЕ: Контакт: Мирјана Коцева Тел.: (++389) 23244-035 Факс: (++389) 23244-088 Mirjana@mchamber.mk

БИЗНИС Огласник - Неделен весник за унапредување на Вашиот бизнис


ПРАВЕТЕ БИЗНИС СО ЕВРОПА ЕВРОПСКИТЕ МАЛИ И СРЕДНИ БИЗНИСИ НА ДЛАНКА! ДЕЛОВНИ ПАРТНЕРИ, ТЕХНОЛОГИИ, ЗНАЕЊЕ! ВАШИТЕ ПРЕТПРИЕМНИЧКИ ИДЕИ РЕАЛИЗИРАЈТЕ ГИ СО НАША ПОМОШ!

Контакт: Огнен Гаревски Тел. (++389) 23244040 Факс: (++389) 23244088 www.mchamber.mk www.facebook.com/chamber.mk

БИЗНИС Огласник - Неделен весник за унапредување на Вашиот бизнис

Компанија од Италија специјализирана за производство и развој на декоративнни славини за фонтани бара агенти и MSK3S43SS53 дистрибутери за своите производи. Оваа компанија исто така е заинтересирана за склучвање на поддоговорни активности. Компанија од Босна специјализирана за производство и испорака на резервни делови за турбини на електрични MSK3S3M5S3S централи бара агенти и дистрибутери за своите производи. Исто така е заинтересирана да најде парнтер за заенички вложувања и реципрочно производство. Компанија од Хрватска специјализирана за производство и MSK3S4K5SM6 обработка на текстилни производи од памук и вискоза бара агенти и дистрибутери за своите производи. Компанија од Хрватска специјализирана за производство на MSK3S4K5SKS облека од памук и тексас нуди франшиза и бара партнери за заеднички вложувања. Компанија од Грција специјализирана за производство на MSK3S4S8SS9 рачно изработен мебел бара агенти и дистрибутери за своите производи. Компанија од Израел специјализирана за производство, регистрација и продажба на храна и адитиви за живина, инсектициди, средства за дезинфекција, средтсва за заштита MSKМS4SМSS9 на растенија и производи за домашни миленичиња бара дистрибутери и агенти за своите производи. Исто така е заинтересирана за заедничка соработка. Бугарска компанија специјализирана за извоз на бугарски сертифицирани органски производи бара увозници и трговци на MSKMS9MKSM5 големо на органски производи. Главните производи се органско овошје, зеленчук и средства за чистење за индустриски цели и домаќинства. Компанија од Словенија специјализирана за бизнис-развој и бизнис-вмрежувања во Словенија и на меѓународни пазари бара MSKMS9KMSS5 сметководители и адвокати за заедничка деловна соработка. Оваа компанија исто така е специјализирана и за консалтинг и менаџирање на проекти финансирани од Европската унија. Компанија од Полска специјализирана за производство на MSK3S5S5SSM рачно изработени производи од кожа и дрво бара агенти и дистрибутери за своите производи. Компанија од Франција специјализирана за производство на MSK3S4M3SS8 професионална орпема за готвење бара агенти и дистирбутер за своите производи.

4


5

БИЗНИС Огласник - Неделен весник за унапредување на Вашиот бизнис


МЕЃУНАРОДНИ ТЕНДЕРИ Назив на Проектот: Софтвер за бизнис-иновации SOFTWARE AG BUSINESS PROCESS INNOVATION Референца: EIBZ88841 Финансиска референца: Reference: 20130042 Вид на набавка: Услуги Рок за апликација Финансиер: Отворен Европска инвестициона банка Земја: Германија Сектори: ИНФОРМАТИЧКА ТЕХНОЛОГИЈА: - Бази на податоци / обнова на податоци - Хардвер / опрема / софтвер ЕКОНОМСКИ РАЗВОЈ: - Бизнисцентри / инкубатори / бизнисразвој / бизнис-планови / кластеринг ОБРАЗОВАНИЕ: Истражување и развој

Контакт: Влатко Стојановски Тел: ++ 389 2 3244004 Факс:++ 389 2 3244088 E-адреса: vlatko@mchamber.mk

БИЗНИС Огласник - Неделен весник за унапредување на Вашиот бизнис

Назив на Проектот: TR-Анкара: ИПА - Изградба на систем за водоснабдување во Акчабат TR-Ankara: IPA — Construction of Akçaabat water supply system Референца: EuropeAid/132572/D/ WKS/TR- Relaunch Финансиска референца: Вид на набавка: Работи Финансиер: Европска комисија Земја: Турција Краен рок за апликација: 9.7. 2013 година Сектори: ИЗГРАДБА И ИНЖЕНЕРИНГ: - Градење / градежништво / уривање Хидраулично инженерство (брани, цевководи, итн.) Урбан развој: Вода / дренажна / наводнување / хидрологија - Јавни комунални претпријатија

Назив на Проектот: Проект за топлификација на областа Пале Pale District Heating Project Референца: EBRDZ88421 Финансиска референца: 44191 Вид на набавка: Набавка, услуги, работи Финансиер: ЕБРД Земја: Босна и Херцеговина Краен рок за апликација: Отворен Сектори : ИЗГРАДБА И ИНЖЕНЕРИНГ: Градење / градежништво / уривање ЕНЕРГИЈА: Планирање / политика Греење - Конзервација / заштеда / обнова / обновливи извори: Назив на Проектот: УА-Киев: ЕНПИ - Веб-портал на Завод за статистика на Украина UA-Kyiv: ENPI — Statistics webportal Ukraine: Референца: EuropeAid/134441/C/ SUP/UA Финансиска референца: Вид на набавка: Набавка Финансиер: Европска комисија Земја: Украина Краен рок за апликација: Отворен Сектори: ИНФОРМАТИЧКА ТЕХНОЛОГИЈА: - Веб-дизајн Хардвер / опрема / софтвер ЕКОНОМСКИ РАЗВОЈ: Економетрија / статистика

6


МЕЃУНАРОДНИ ТЕНДЕРИ Назив на Проектот: ХР-Загреб: ИПА – Модел за национален сообраќај на Република Хрватска HR-Zagreb: IPA — National traffic model for the Republic of Croatia Референца: EuropeAid/133987/D/ SER/HR Финансиска референца: Вид на набавка: Услуги Финансиер: Европска комисија Земја: Хрватска Краен рок за апликација: 10.6.2013 година Сектори : Превоз: - Политика и планирање / модели Сообраќај / студија:

munication system — TETRA 3 Референца: EuropeAid/134270/D/ SUP/MK Финансиска референца: Вид на набавка: Набавка Финансиер: Европска комисија Земја: Македонија Краен рок за апликација: Отворен Сектори : КОМУНИКАЦИЈА / Односи со јавноста / ИНФОРМАЦИИ И УСЛУГИ: - Радио / телевизија / филм / фотографија ЈАВНА АДМИНИСТРАЦИЈА: - Полиција / одбрана / безбедност Телекомуникации: - Набавка / опрема / системи

Назив на Проектот: БАБања Лука: ЕИБ – Опрема за дистрибуција на електрична енергија Banja Luka: EIB - Power distribution equipment Референца: EIBZ88763 Финансиска референца: 2013/S 088-148639 Вид на набавка: Набавка Финансиер: Европска инвестициона банка Земја: Босна и Херцеговина Краен рок за апликација: 17.6.2013 година Сектори : ЕНЕРГИЈА: - Дупчење / производство / дистрибуција / резерви - Набавка / опрема:

Назив на Проектот: Ф-Париз: Изградба на државен затвор, Накло F-Paris: Construction of the State Prison, Naklo Референца: ECZ86317-International Institutions Финансиска референца: 2013/S 040-064569; 2013/S 087-146583 Вид на набавка: Услуги Финансиер: Европска комисија Земја: Франција Краен рок за апликација: 12.6.2013 година Сектори : ИЗГРАДБА И ИНЖЕНЕРИНГ: Градење / градежништво / уривање - Згради / канцелариски простор / куќи ЈАВНАТА АДМИНИСТРАЦИЈА: Полиција / одбрана / безбедност / затвор

Назив на Проектот: МК-Скопје: ИПА - Набавка на полициски дигитален радио комуникациски систем - ТЕТРА 3 MK-Skopje: IPA — Supply of a police digital-radio com7

Пристап до информации за меѓународни и ЕУ-тендери Секоја година меѓународните институции, како Светска банка, Европската комисија, Обединетите нации, Европската банка за обнова и реконструкција секојдневно објавуваат тендерски можности за набавки на производи, услуги, градежни и други работи како резултат на програмираната помош наменета за развој на земјите. Во голема мера овие тендерски можности се подобни и се отворени и за македонските фирми. Токму во насока да им се помогне да дојдат навремно до овие информации, како и да се понуди придружба при подготовката на тендерското досие, Стопанската комора на Македонија со поддршка на Меѓународната организација на франкофонските земји ги прави достапни овие услуги преку Фокалната точка на Проектот АМАД. Стопанската комора на Македонија има улога да им помогне на компаниите во следењето на тендерските досиеја објавени во рамки на ИПА или други меѓународни тендери.

БИЗНИС Огласник - Неделен весник за унапредување на Вашиот бизнис


bsi.

18 - 19БИЗНИС Јуни ЦЕНТАР 2013 ЗА ТРЕНИНГ И ОБИКА

ISO 9001

Quality Management

FS 549642

СТОПАНСКА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА ECONOMIC CHAMBER OF MACEDONIA

Бизнис средби BUSSINES CENTER FOR TRAINING AND EDUCATION Интелигентно-одржлив град, Ница,

Модули на доживотно учење Акредитирани програми од Министерството за образование и наука на Република Македонија

Јуни 2013 година година

Р. Франција

Акредитирани програми кои можете да ги следите: Готвач во угостителски објект Гипсер – монтер Фасадер Аргон Заварувач •Теоретскиот дел од обуката се одвива во посебно опремени простории во рамките на Стопанска комора на Македонија;

Контакт:

•Практичната настава се одвива Влатко Стојановски Тел: ++ 389 2 во 3244004 соработка Факс:++ 389 2со 3244088 реномирани E-адреса: македонски vlatko@mchamber.mk компании во зависност од понудената струка;

• Обуката трае околу три месеци, од понеделник до петок; • Предавањата и праксата се одвиваат по договор со учесниците;

За повеќе информации:

• Работа во групи од 8 до максимум 14 учесници;

Борис Тримчев Тел. +389 2 32 44 043 Моб. +389 72 20 70 91 e-mail: boris@mchamber.mk

•Сертификат признат од Министерството за образование и наука на Република Македонија и Агенцијата за вработување на Република Македонија. БИЗНИС Огласник - Неделен весник за унапредување на Вашиот бизнис

Симона Ристоска Тел. +389 2 32 44 067 e-mail: simona@mchamber.mk

8

стр. 8


9

БИЗНИС Огласник - Неделен весник за унапредување на Вашиот бизнис


ЕДУКАЦИЈА Семинар

ВОДЕЊЕТО БИЗНИС БАРА ЗНАЕЊЕ! БИДЕТЕ ВО ТЕК СО СИТЕ НАЈНОВИ СЛУЧУВАЊА ВО ЕКОНОМИЈАТА! ЗАПОЗНАЈТЕ СЕ СО НОВИТЕ ПРОПИСИ И ЗАКОНСКИ РЕШЕНИЈА ВО МАКЕДОНИЈА! УЧЕСТВУВАЈТЕ НА СЕМИНАРИТЕ И ТРЕНИНЗИТЕ ВО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА!

КОНТАКТИ Анита Митревска Тел: (++389) 2 3244057 Факс: (++389) 2 3244088 anita@mchamber.mk Елизабета АндриевскаЕфтимова Тел: (++389) 2 3244074 Факс: (++389) 2 3244088 beti@mchamber.mk

БИЗНИС Огласник - Неделен весник за унапредување на Вашиот бизнис

“ЗАКОН НА ИНСПЕКЦИСКИ НАДЗОР“ И „ЗАКОН ЗА ДРЖАВЕН ПАЗАРЕН ИНСПЕКТОРАТ„ 14 мај 2013 година, 9:30-16:00 часот Стопанска комора на Македонија, сала 1 на V кат

Поради големиот интерес пројавен од страна на Бизнис Заедницата, а имајќи го во предвид значењeто и важноста при вршењето на инспекцискиот надзор од страна на Државниот пазарен инспекторат, Стопанската kомора на Македонија на 14 мај 2013 година (вторник) во 10 часот во сала 1 на V кат ќе ,организира еднодневен семинар на тема:“Закон на инспекциски надзор“ и „Закон за Државен пазарен инспекторат„ Целтта на овој семинар е да се запознаат заинтересираните страни со: права и должности на инспекторите, права и должности на субјектите на надзорот, постапката за вршење на инспекциски надзор. Учесниците на советувањето ќе имаат можности да ги продлабочат своите знаења и да ги споделат искуствата поврзани со најзначајни прашања кои ќе бидат третирани на советувањето и пред се практични искуства во примена на работењето на Државните пазарни испектори. Целна група: лица вработени во секторите за општи и правни работи, финансии, продажба, манаџери, адвокати, како и лица кои со секојдневното работење имаат допирни точки со предметната материја. ПРОГРАМА: 1 Закон за инспекциски надзор • Права и должности на инспекторите, • Права и должности на субјектите на надзорот, • Постапка за вршење на инспекциски надзор. • Други прашања кои се однесуваат на инспекциски надзор. 2 Закон за Државен пазарен инспекторат • Надлежност ДПИ •Постапките на инспекциски надзор. • Други прашања кои се однесуваат на инспекцискиот надзор. Предавач: Соња Солевска, дипломиран правник, Државен пазарен инспектор во Министерството за Економија –Сектор за инспекциски надзор одделение за инспекциски надзор –Скопје. Работно искуство 20 години како државен пазарен инспектор. За сите учесници на семинарот ќе биде обезбедено: работен материјал; ручeк и освежување; сертификат за присуство на семинарот. Рок за пријавување: 10 мај 2013 година Контакт лице : Елизабета Андриевска-Ефтимова Тел: ++ 389 2 3244074 Факс:++ 389 2 3244088 Call Центар : (02) 15015 E-адреса: beti@mchamber.mk

Анита Митревска Тел: ++ 389 2 3244057 Факс:++ 389 2 3244088 Call Центар : (02) 15015 E-адреса: anita@mchamber.mk

10


ДДВ СЕРВИС ИМО ДООЕЛ Скопје

1. Картичката DKV Card им нуди на транспортните компании од Македонија безготовинско плаќање на трошоците за гориво, патарини, тунели, траекти, превоз со железница, помош и сервис на пат и други трошоци низ цела Европа Со DKV Card катричката можат да се плаќаат стоки и услуги на 54 илјади сервисни места во 42 држави во Европа. DKV корисниците имаат на располагање и независна мрежа од 36 илјади бензински пумпи на кои можат да да плаќаат гориво и моторно масло. Денес услугите на DKV картичката ги користат преку 1,5 милиони корисници од 89 илјади компании. Финансискиот промет на DKV во 2011 година изнесува преку 5 милијарди евра. Имено, DKV нуди најголема мрежа на пумпи и други сервисни пунктови ширум Европа, вклучувајќи ја и Русија. Најбројната и најразработената мрежа на бензински пумпи нуди големи предности во смисол на заштеда низ користење на евтини пумпи. Со користење на DKV картичката корисниците можат да ги плаќаат сите можни патарини низ Европа и тоа со можност за користење на посебен попуст. Исто така можат да се плаќаат превоз со траекти, тунели итн. По потреба, со DKV картичката можно е и подигање готовина. Можно е и користење придружба, шпедитерски услуги, услуги на заштитени паркиралишта, чистење и перење и слично. Корисниците на DKV картичките имаат обезбеден 24-часовен сервис за помош за сите евентуални незгоди на патиштата, како што се влеча, сервисирање на пат, вулканизерски услуги и слично. За користење на DKV картичката не се плаќа никаква членарина. DKV на сите свои корисници им нуди одложено плаќање од 25 дена од денот на издавањето на фактурата. Фактурите се издаваат два пати месечно и тоа на средината и на крајот од месецот. Фактурата за патарини низ Германија се издава еднаш месечно.

11

2. Ви нудиме и враќање на ДДВ од странство за сите трошоци што ќе ги платите со DKV картичката, како што се трошоци за гориво, патарина, комбиниран транспорт, тунели, траекти, сервиси и сите други трошоци по фактури во кои е искажан и пресметан ДДВ од странство. Напоменуваме дека ги вршиме услугите враќање на ДДВ од странство и за трошоците кои се платени готовински, со банкарски или со други платежни картички, како што се трошоците за хотелско сместување, обуки, семинари, конгреси, саеми и друго. Враќањето на ДДВ од странство го работиме преку нашата мрежа CASH BACK, која има канцеларии во сите држави на ЕУ и во државите од Балканот. Засега враќањето на ДДВ од странство за компаниите од Република Македонија е можно од: Австрија, Бeлгија, Бугарија, Црна Гора, Чешка, Kанада, Данска, Финска, Франција, Ирска, Исланд, Италија (условно), Израел, Хрватска, Луксембург, Mалта, Moнако, Холандија, Норвешка, Германија, Словенија, Словачка, Швајцарија, Шведска, Tурција и Велика Британија.

ДДВ СЕРВИС ИМО ДООЕЛ Скопје, Димитрие Чуповски бр. 13 Tел.: 02 3244 086; 072 219 840 cashbackmacedonia@vrakanjenaddv.mk www.vrakanjenaddv.com

БИЗНИС Огласник - Неделен весник за унапредување на Вашиот бизнис


ЕДУКАЦИЈА Обука

ВОДЕЊЕТО БИЗНИС БАРА ЗНАЕЊЕ! БИДЕТЕ ВО ТЕК СО СИТЕ НАЈНОВИ СЛУЧУВАЊА ВО ЕКОНОМИЈАТА! ЗАПОЗНАЈТЕ СЕ СО НОВИТЕ ПРОПИСИ И ЗАКОНСКИ РЕШЕНИЈА ВО МАКЕДОНИЈА! УЧЕСТВУВАЈТЕ НА СЕМИНАРИТЕ И ТРЕНИНЗИТЕ ВО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА!

КОНТАКТИ Анита Митревска Тел: (++389) 2 3244057 Факс: (++389) 2 3244088 anita@mchamber.mk Елизабета АндриевскаЕфтимова Тел: (++389) 2 3244074 Факс: (++389) 2 3244088 beti@mchamber.mk

БИЗНИС Огласник - Неделен весник за унапредување на Вашиот бизнис

„ОЦЕНКА НА БОНИТЕТОТ НА КЛИЕНТИТЕ – КАКО ДА УПРАВУВАТЕ СО НАПЛАТА НА ПОБАРУВАЊАТА?“

20.5.2013 година, 9:00 – 16:00 часот, Стопанска комора на Македонија, сала 4 на 5 кат

Во котизацијата на семинарот е вклучен и бонитетен извештај за Вашата компанија изработен од Coface. ПРОГРАМА • Запознавање на учесниците со Coface и Coface Central Europe; • Криза и последици; • Соработка со странски клиенти; - Кои информации Ви се потребни кога соработувате со странски клиенти? - Проценка на ризикот на државата; - Проценка на бизнис-клима; - Рејтинг на државите во регионот; • Бонитет – вовед; • Бонитет – работилница; • Бонитет – финансиски показатели; - Квантитативна анализа / показатели; - Вертикална, хоризонтална и компаративна анализа; - Профитабилност, активност, рентабилност, задолженост, ликвидност; - Квалитативна анализа; • Креирање на сопствено бонитетно мислење – работилница; - Врз основа на биланс на состојба, биланс на успех, добивка и загуба на компанијата; • Прашања поврзани со бонитетот на Вашата компанија; • Бонитетен извештај на Coface; • Наплата на побарувањата.

12


ЕДУКАЦИЈА ПРЕДАВАЧ: Тончи Барбиќ дипломирал на Економскиот факултет при Универзитетот во Загреб во 1996 година. Во 1998 година станува дел од тимот на Coface Hrvatska и оттогаш успешно ја гради својата кариера во рамките на оваа реномирана компанија.

ВОДЕЊЕТО БИЗНИС БАРА ЗНАЕЊЕ!

Работен јазик на семинарот: хрватски.

БИДЕТЕ ВО ТЕК СО СИТЕ НАЈНОВИ СЛУЧУВАЊА ВО ЕКОНОМИЈАТА!

За сите учесници на семинарот ќе биде обезбедено: • бонитетен извештај за компанијата изработен од Coface; • работен материјал; • ручeк и освежување; • сертификат за присуство на семинарот.

ЗАПОЗНАЈТЕ СЕ СО НОВИТЕ ПРОПИСИ И ЗАКОНСКИ РЕШЕНИЈА ВО МАКЕДОНИЈА! УЧЕСТВУВАЈТЕ НА СЕМИНАРИТЕ И ТРЕНИНЗИТЕ ВО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА!

Рок за пријавување: 15 мај 2013 година.

Контакт: Симона Ристоска тел: 02 32 44 067 факс: 02 32 44 088 Е-адреса: simona@mchamber.mk

Елизабета Андриевска тел: 02 32 44 074 факс: 02 32 44 088 Е-адреса: beti@mchamber.mk

КОНТАКТИ Анита Митревска Тел: (++389) 2 3244057 Факс: (++389) 2 3244088 anita@mchamber.mk Елизабета АндриевскаЕфтимова Тел: (++389) 2 3244074 Факс: (++389) 2 3244088 beti@mchamber.mk

13

БИЗНИС Огласник - Неделен весник за унапредување на Вашиот бизнис


САЕМИ, ФОРУМИ, ПРЕЗЕНТАЦИИ ДОКОЛКУ ПОСАКУВАТЕ ДА ГИ ИЗЛОЖИТЕ ВАШИТЕ ПРОИЗВОДИ ИЛИ ДА ПОСЕТЕТЕ САЕМ ВО СВЕТОТ, ЈАВЕТЕ СЕ! СО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА НАЈЕДНОСТАВНО И НАЈЕКОНОМИЧНО ЌЕ ГО ОСТВАРИТЕ ВАШЕТО ДЕЛОВНО ПАТУВАЊЕ! КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ` – ДИНАМИЧНАТА ЕКИПА ЗА ОРГАНИЗАЦИЈА НА ПОСЕТА НА САЕМИ И БИЗНИСНАСТАНИ ГО ОЧЕКУВА ВАШИОТ ПОВИК!

КОНТАКТИ Наташа Димеска Стојаноска Тел: ++ 389 2 3244064 Моб 070/295-439 Факс:++ 389 2 3244088 Call Центар : (02) 15015 natasa@mchamber.mk

Ве покануваме од 19 до 23 мај 2013 година со Стопанската Комора на Македонија да ја посетите една од најпрестижните саемски манифестации во Либија и во овој регион

САЕМ ЗА ГРАДЕЖНИШТВО ВО ТРИПОЛИ * Ви обезбедивме повластени услови за посета и билатерални средби со локални компании во соработка со либиската комора! Саемот за инфраструктура во Либија е рангиран како најдобар глобален градежноинфраструктурен трговски настан во Либија, со околу 700 компании изложувачи, од кои 400 се странски, а 300 компании се локални.

Обезбедени се:

- бесплатни влезници за саемската манифестација за пријавените посетители преку Комората; - Обезбедени се Б2Б средби во либиската комора со либиски компании. Посетителот ги покрива трошоците за пат и за хотелско сместување. Цена по лице: 995 евра / 61.690 мкд , во која се вклучени: Оваа цена е за група од минимум 10 патници. Исто така, се плаќаат и административни трошоци кон организаторот – Комората (2.950 денари по лице - за членки на Комората, а 5.900 денари по лице - за нечленки на Комората). Напомена: Доколку групата е помала од 10 патници, тогаш дадените цени на аранжманот ќе се зголемат за 20-30 % во зависност од конечната бројка на пријавени. Контакт: НаташаДимеска Стојаноска Тел: ++ 389 2 3244064 Моб. 070/295-439 Факс:++ 389 2 3244088 E-адреса:natasa@mchamber.mk

БИЗНИС Огласник - Неделен весник за унапредување на Вашиот бизнис

14


САЕМИ, ФОРУМИ, ПРЕЗЕНТАЦИИ Од 22 до 26 мај 2013 година, ве покануваме на врвна манифестација во Република Молдавија

САЕМ ЗА ХРАНА ВО КИШИЊЕВ *20. Меѓународен специјализиран саем за прехранбени производи и суровини за нивно производство *18. Меѓународен специјализиран саем за амбалажа, пакување, материјали за пакување и технологии за нивно производство *20. Меѓународен специјализиран саем на опрема и технологии за преработка на храна

ДОКОЛКУ ПОСАКУВАТЕ ДА ГИ ИЗЛОЖИТЕ ВАШИТЕ ПРОИЗВОДИ ИЛИ ДА ПОСЕТЕТЕ САЕМ ВО СВЕТОТ, ЈАВЕТЕ СЕ! СО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА НАЈЕДНОСТАВНО И НАЈЕКОНОМИЧНО ЌЕ ГО ОСТВАРИТЕ ВАШЕТО ДЕЛОВНО ПАТУВАЊЕ! КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ` – ДИНАМИЧНАТА ЕКИПА ЗА ОРГАНИЗАЦИЈА НА ПОСЕТА НА САЕМИ И БИЗНИСНАСТАНИ ГО ОЧЕКУВА ВАШИОТ ПОВИК!

КОНТАКТИ Настаните се исклучителоно посетени со деловни луѓе од централна и Југоисточна Европа, како и од Блискиот Исток, Индија и Кина. Стопанската комора на Македонија обезбеди: - бесплатни влезници за Саемот; - Б2Б средби со компании од други дејности по претходно искажан интерес од македонски компании. Посетителот ги покрива трошоците за пат и за хотелско сместување.

Наташа Димеска Стојаноска Тел: ++ 389 2 3244064 Моб 070/295-439 Факс:++ 389 2 3244088 Call Центар : (02) 15015 natasa@mchamber.mk

Контакт: Наташа Димеска Стојаноска Тел: ++ 389 2 3244064 Моб. 070/295-439 Факс:++ 389 2 3244088 E-адреса: natasa@mchamber.mk

15

БИЗНИС Огласник - Неделен весник за унапредување на Вашиот бизнис


САЕМИ, ФОРУМИ, ПРЕЗЕНТАЦИИ Од 29 до 31 мај 2013 година во Софија, Република Бугарија ДОКОЛКУ ПОСАКУВАТЕ ДА ГИ ИЗЛОЖИТЕ ВАШИТЕ ПРОИЗВОДИ ИЛИ ДА ПОСЕТЕТЕ САЕМ ВО СВЕТОТ, ЈАВЕТЕ СЕ!

BULCONTROLA & WATER SOFIA

На оваа саемска манифестација во ист период ќе се одржат 2 изложби:

1. BULCONTROLA – контрола и мерни уреди, лабораториска опрема; 2. WATER SOFIA – набавка на вода, обработка и пречистување на вода и отпадни води, контрола на загадувањето и тек на подземните води и заштита на животната средина, СО СТОПАНСКАТА опрема за контрола за спречување на поплави и подземни води, опрема и технологија за КОМОРА НА одржување и чистење на базени, канализација, технологија за производство, полнење во МАКЕДОНИЈА НАЈЕДНОСТАВНО И шишиња и дистрибуција на вода за пиење. На специјализираната изложба WATER SOFIA ќе има колективно претставување НАЈЕКОНОМИЧНО на повеќе компании од Австрија и од Чешка како изложувачи, што преминува и во ЌЕ ГО ОСТВАРИТЕ ВАШЕТО ДЕЛОВНО една традиционална активност од година во година на овој настан со тенденција за зголемување. ПАТУВАЊЕ! Во 2012 година настаните уживаа голема посетеност од посетители од централна и КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ` Југоисточна Европа, како и од Блискиот Исток, Индија и Кина. – ДИНАМИЧНАТА ЕКИПА ЗА ОРГАНИЗАЦИЈА НА ПОСЕТА НА САЕМИ И БИЗНИСНАСТАНИ ГО ОЧЕКУВА ВАШИОТ ПОВИК!

КОНТАКТИ Наташа Димеска Стојаноска Тел: ++ 389 2 3244064 Моб 070/295-439 Факс:++ 389 2 3244088 Call Центар : (02) 15015 natasa@mchamber.mk

Саемот може да го посетат само двaјца посетители од една кoмпанија. Обезбедени се: - бесплатни влезници за Саемот; - бесплатни каталози со комплетно портфолио на изложувачите; - Б2Б средби со изложувачите на барање на компанија која ќе се пријави за посета на саемската манифестација; - работен состанок со Асоцијацијата за вода и нивните партнери; -пречек од страна на менаџментот на организаторите на саемската манифестација. Посетителот ги покрива патните тошоци во износ од 145 евра / 8990.00 денари зе сместување во двокреветна соба по лице, додека за сместување во еднокреветна соба цената изнесува 198 евра / 12.276.00 денари. Во истите е вклучено: - 2 ноќевања со појадок во хотел со 4*; - автобуски превоз; - трансфери од хотел до саем и обратно. Доколку посетителот користи сопствен превоз, цената се намалува за 1.850 денари. Исто така, посетителот ги покрива и административните трошоци кон организаторот – Комората (2.950 денари по лице - за членки на Комората, а 5.900 денари по лице - за нечленки на Комората) Контакт: Наташа Димеска Стојаноска Тел: ++ 389 2 3244064 Моб. 070/295-439 Факс:++ 389 2 3244088 E-адреса: natasa@mchamber.mk

БИЗНИС Огласник - Неделен весник за унапредување на Вашиот бизнис

16


САЕМИ, ФОРУМИ, ПРЕЗЕНТАЦИИ

Од 4 до 7 јуни 2013 година Меѓународен саем за сточарство, добиток, млеко и млечни производи и опрема во Турција

ANIMALIA 2013 ВО ИСТАНБУЛ

На саемската манифестација ќе се одржуваат и неколку панели, работни сесии и презентации на брендирани компании од овие дејности за разменена на искуства и пренесување на знаење стекнато од работењето. Саемот може да го посети само 1 (еден) учесник од компанија, за втор, трет пријавен се доплаќа симболичен износ.

ДОКОЛКУ ПОСАКУВАТЕ ДА ГИ ИЗЛОЖИТЕ ВАШИТЕ ПРОИЗВОДИ ИЛИ ДА ПОСЕТЕТЕ САЕМ ВО СВЕТОТ, ЈАВЕТЕ СЕ! СО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА НАЈЕДНОСТАВНО И НАЈЕКОНОМИЧНО ЌЕ ГО ОСТВАРИТЕ ВАШЕТО ДЕЛОВНО ПАТУВАЊЕ! КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ` – ДИНАМИЧНАТА ЕКИПА ЗА ОРГАНИЗАЦИЈА НА ПОСЕТА НА САЕМИ И БИЗНИСНАСТАНИ ГО ОЧЕКУВА ВАШИОТ ПОВИК!

Обезбедени се: - бесплатно сместување, 3 (три) ноќевања со појадок (во реномиран хотел со 4* или 5* ) Check In од 12:00 до 14:00 ч.; - локален трансфер (трансфер од aeрoдpoм до хотел и обратно) и - бесплатни влезници за Саемот и - организирани Б2Б средби со компании од горе наведените дејности. Посетителот ги покрива патните трошоци, како и организационите трошоци кон Комората (4.000 денари за членки по лице, а 8.000 денари по лице за нечленки на Комората). Пријавување до 22 мај 2013 година. За повеќе информации за ANIMALIA и SEAEXPO 2013, посетете ја веб-страната http://www.animaliaistanbul.com/en/index.html или контактирајте не`.

КОНТАКТИ Наташа Димеска Стојаноска Тел: ++ 389 2 3244064 Моб 070/295-439 Факс:++ 389 2 3244088 Call Центар : (02) 15015 natasa@mchamber.mk

Контакт: Наташа Димеска Стојаноска Тел: ++ 389 2 3244064 Моб. 070/295-439 Факс:++ 389 2 3244088 Call Центар : (02) 15015 E-адреса: natasa@mchamber.mk

17

БИЗНИС Огласник - Неделен весник за унапредување на Вашиот бизнис


САЕМИ, ФОРУМИ, ПРЕЗЕНТАЦИИ На 18 и 19 јуни 2013 година во Ница, Франција ДОКОЛКУ ПОСАКУВАТЕ ДА ГИ ИЗЛОЖИТЕ ВАШИТЕ ПРОИЗВОДИ ИЛИ ДА ПОСЕТЕТЕ САЕМ ВО СВЕТОТ, ЈАВЕТЕ СЕ! СО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА НАЈЕДНОСТАВНО И НАЈЕКОНОМИЧНО ЌЕ ГО ОСТВАРИТЕ ВАШЕТО ДЕЛОВНО ПАТУВАЊЕ! КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ` – ДИНАМИЧНАТА ЕКИПА ЗА ОРГАНИЗАЦИЈА НА ПОСЕТА НА САЕМИ И БИЗНИСНАСТАНИ ГО ОЧЕКУВА ВАШИОТ ПОВИК!

КОНТАКТИ Наташа Димеска Стојаноска Тел: ++ 389 2 3244064 Моб 070/295-439 Факс:++ 389 2 3244088 Call Центар : (02) 15015 natasa@mchamber.mk

ПАМЕТЕН И ОДРЖЛИВ ГРАД Б2Б бизнис-средби

Здружението на информатичко-комуникациските технологии и Enterprise Europe Network при Стопанската комора на Македонија ве покануваат да учествувате на Меѓународните Б2Б средби – Паметен и одржлив град, што ќе се одржат од 18-19 јуни 2013 година во Ница, Франција, во рамките на Конгресот за иновативен град. Вториот Конгрес за иновативен град ќе се фокусира на рансформацијата на градовите, за да станат паметни и одржливи, преку урбана интеграција на технологиите и услугите. Целта на овој настан и на Б2Б средбите е да ги собере заедно на едно место приватните и јавните играчи, во насока да создадат нови услуги и нови нови технички и комуникативни решенија. Учесници: технолошки и производствени провајдери, инвеститори, промотори, архитекти, равојни агенции, институции за планирање и урбанизам, јавни услужни служби, општински асоцијации, јавни и мешани стопански компании, кластери и федерации, организации за истражување и развој, академии, технички центри...

Овие технички и комуникациски сектори вклучуваат: - телекомуникации и информатичка технологија; - енергетска ефикасност и управување; - животна средина (вода и ѓубре); - транспорт и мобилност; - здравство; - изградба и реновирање на згради; - сигурност и безбедност.

Контакти:

Учеството на Б2Б средбите е бесплатно.

Лазо Ангелевски Тел: (02) 3244090 laze@mchamber.mk

БИЗНИС Огласник - Неделен весник за унапредување на Вашиот бизнис

Софче Јовановска Тел: (02) 3244060 sofce@mchamber.mk

18


ʔʑʟʝʞʏ

19

БИЗНИС Огласник - Неделен весник за унапредување на Вашиот бизнис


САЕМИ, ФОРУМИ, ПРЕЗЕНТАЦИИ bsi.

ISO 9001

Quality Management

M

EconomicECONOMIC ChamberCHAMBER of Macedonia

D CE ON

M M

A II A

AA

OF MACEDONIA

D CE ON

Excellent

Small & Medium Enterprises

ECONOMIC CHAMBER OF MACEDONIA

IA

СТОПАНСКА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА

A

FS 549642

Excellent

ДОКОЛКУ ПОСАКУВАТЕ ДА ГИ ИЗЛОЖИТЕ Small & Medium Enterprises ВАШИТЕ ECONOMIC CHAMBER OF MACEDONIA ПРОИЗВОДИ ИЛИ ДА ПОСЕТЕТЕ САЕМ ВО СВЕТОТ, ЈАВЕТЕ СЕ!

Што претставува сертификатот Excellent SME?

СО

Сертификат Excellent SME MACEDONIA е сертификат за деловно работење кој го издава Стопанската комора на Македонија во соработка со познатата агенција за кредитен рејтинг COFACE , за најуспешните микро, мали и средни компании во Македонија. Главната цел на сертификатот, која се совпаѓа со ЕУ-директивите, е да се промовираат малите и средни компании, да се обезбеди и да се осигура бизнисот, добрите бизнис-пракси и да се зголеми пазарната транспарентност. Исто така, тој ќе им помогне на клиентите и бизниспартнерите да го намалат финансискиот и другите ризици кога склучуваат деловни договори.

20

Excellent Economic Chamber of Macedo Small & Medium Enterprises AA

ECONOMIC CHAMBER OF MACEDONIA EDO M M

M

КОНТАКТИ C

N

A II A

весник за унапредување на Вашиот бизнис

Т: (02) 15015 Ф: (02) 3244071 E: excellent-sme@mchamber.mk W: excellent-sme.mchamber.mk

D CE ON IA

Стопанска комора на Македонија Excellent SME Македонија „Димитрие Чуповски“ 13 БИЗНИС Огласник - Неделен 1000 Скопје

A

Сертификатот ќе им овозможи на локалните и на меѓународните бизнис-партнери да го верификуваат постоењето на компанијата, точната веб-адреса, и најважното – бонитет на компанијата.

Excellen

Small & Medium Enterpr

ECONOMIC CHAMBER OF MACED


ПОВИК

Агенцијата за странски инвестиции и промоција на извозот на Република Македонија ги повикува домашните компании

МОЖНОСТ ЗА ПЛАСМАН НА СТОКА ЗА ПОТРЕБИТЕ НА PAN AM 2015 ИГРИТЕ Агенцијата за странски инвестиции и промоција на извозот на Република Македонија (АСИПИРМ) соопштува дека преку економскиот промотер во Канада и е доставена информација за одржување на Pan Am 2015 игрите, каде што македонските компании можат да се пријавуваат за набавка на стоки и услиги потребни за самото одржување на игрите во Торонто. Оние производи и услуги за кои ќе бидат потребни поголеми количини ќе се распишат меѓународни тендери за набавки. Сите заинтересирани компании членки кои би сакале да добавуваат свои производи или услуги за организаторите на овој настан можат да најдат подетални информации на следниов линк http://www.toronto2015.org/lang/en/gallery/news/buying-the-games-goods-and-services.html, или може да се обратат директно до економскиот промотер за Канада, Ирена Ѓоргиевска irena.georgievska@investinmacedonia.com

onia

nt

rises

DONIA

21

БИЗНИС Огласник - Неделен весник за унапредување на Вашиот бизнис


ПОКРОВИТЕЛИ

НА СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА БРИЛИЈАНТЕН Покровител

ПРЕМИУМ Покровители INDUSTRIES

СТАНДАРД Покровители

СИЛВЕР Покровители

Отварањето на секоја од понудите и меѓународните тендери чини 100 денари! За пет отварања добивате БОНУС бесплатно објавување на ВАШАТА ПОНУДА, која воедно ќе биде внесена и во богатата база на Стопанската комора на Македонија! Главен и одговорен уредник, Саво Пејчиновски

БИЗНИС Огласник - Неделен весник за унапредување на Вашиот бизнис

f. t.

Т. ( +389) 23 24 40 36 Ф. ( +389) 23 24 40 88 М. (+389) 070 741 579 E. savo@mchamber.mk W. www.mchamber.mk www.facebook.com/chamber.mk 22 www.twitter.com/Chamber_MK

Дизајн и графичко уредување Александар Кедиоски

Т. ( +389) 23 24 40 52 Е. aleksandar@mchamber.mk


Стопанска комора на Македонија достапни насекаде ...

Ве очекуваме на веб-порталот на Комората Дознајте повеќе: www.mchamber.mk http://www.facebook.com/chamber.mk http://www.twitter.com/Chamber_MK

23

БИЗНИС Огласник - Неделен весник за унапредување на Вашиот бизнис

Бизнис ОГЛАСНИК број 38 од 13 Мај 2013  

Бизнис ОГЛАСНИК број 38 од 13 Мај 2013

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you