Page 1

БРОЈ

29

11 Март 2013

ТОП 3 ПОНУДИ 4011986111260

Компанија од Република Македонија нуди на продажба имот во Кавадарци кој е лоциран на ул. Нов Белград 11 и е евидентиран во имотен лист број 3251 со вкупна земјишна површина од 20.964 м2 и 13.849 м2, изградена површина. Зградите се користени за складирање и обработка на тутун повеќе десетици години, а земјиштето е лоцирано во урбанизирана околина. Имотот е поврзан со главниот влез со пат до главниот булевар во градот. Околу имотот нема други индустриски објекти. Сите згради имаат потребна инфраструктура, вода, канализација и се поврзани меѓусебно со асфалтни патишта. Постои делумна инсталација за хидрантски систем за ПП заштита со подземен резервоар за вода, со зафатнина од 60м3. Сите објекти имаат три силни аргументи за инвестирање во нив: – имотот е во урбанизираниот дел на Кавадарци; – поголем број на објекти (1,2,3,4), со вкупно околу 10.000 м2, може да бидат преуредени во станбен или деловен простор; – близина до главниот автопат E75 (15км)

HR00000038160

Компанија од Хрватска има интерес да застапува и продава текстил од македонски производители на хрватскиот пазар.

503098188983

Компанија од Република Македонија нуди на продажба луксузен објект во Скопје I-ва зона од 1.500 м од кои: -подрум 500 м2; -приземје 500 м2; -спрат 500 м2; -со дворно место од 1300 м2. Информации на телефон 078/537-548 и на e-mail hrlporcamak@yahoo.com

НЕДЕЛНИК ЗА УНАПРЕДУВАЊЕ НА ВАШИОТ БИЗНИС

БИЗНИС ОГЛАСНИК

Од 4 до 7 април посетете два меѓународни саеми од областа на медицината во Република Турција по исклучително поволни услови

EXPOMED И LABTECH ВО ИСТАНБУЛ

* 20. Традиционален меѓународен саем за медицинска анализа, дијагноза, рехабилитација, опрема за болници – EXPOMED * 16. Меѓународен саем за лаборатории и нивна опрема - LABTECH

С

танува збор за едни од поголемите специјализирани меѓународни саемски манифестации од ваков тип, на којашто ќе учествуваат голем број реномирани странски и турски компании. Повеќе од 500 водечки компании учествуваат во EXPOMED и Labtech, најголеми саеми на медицинскиот сектор во Евроазија. Водечките компании во секторот ќе се сретнат професионалци и инвеститори на медицинскиот сектор во Tüyap - Истанбул помеѓу 04-07 април, 2013 година.

ИСКОРИСТЕТЕ ЈА ПРЕКРАСНАТА ШАНСА ЗА ВАШИОТ БИЗНИС И ЈАВЕТЕ СЕ ВЕДНАШ! Пријавете се on-line на веб-порталот на Комората: www.mchamber.mk или контактирајте:

Наташа Димеска Стојаноска Тел: ++ 389 2 3244064 Моб. 070/295-439 Факс:++ 389 2 3244088 Call Центар : (02) 15015 E-адреса: natasa@mchamber.mk

Огласувајте во „Бизнис огласник“ на Стопанската комора на Македонија:

*

*

НАЈБРЗO НАЈЕДНОСТАВНО НАЈСИГУРНО

*

ДО ДЕЛОВЕН ПАРТНЕР! 1

bsi.

ISO 9001

Quality Management

FS 549642

СТОПАНСКА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА ECONOMIC CHAMBER OF MACEDONIA БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис


ПОНУДА–ПОБАРУВАЧКА CZ00000036287 Чешка компанија е заинтересирана да пласира во Република Македонија уреди за локализацијата и систем за следење и откривање каде живеат лица во урбана средина. DE00000036253 Германска компанија бара дистрибутер во Република Македонија за пласман на опрема и машини за пекарници.

Контакт: Мирјана Коцева Тел. (++389) 23244035 Факс: (++389) 23244088 mirjana@mchamber.mk

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис

4021991116887 Реномирана компанија од Р. TR00000038156 лоцирано во урбанизирана Македонија продава комплет Компанија од Турција околина. Имотот е поврзан фабрика со автоматска линија за производство заинтересирана е да пласира со главниот влез со пат до производи од пластика во главниот булевар во градот. на чист природен течен јаглен двеоксид, квалитет Република Македонија. Околу имотот нема други наменет и за производство индустриски објекти. Сите на Coca-Cola, Pepsi Cola, со TR00000038155 згради имаат потребна капацитет од cca 1.000 kg / h Компанија од Турција бара инфраструктура, вода, дистрибутер во Република канализација и се поврзани готов производ, со машина за полнење на течен јаглен Македонија за пласман меѓусебно со асфалтни двеоксид во боци од 2,5 – на специјална опрема за патишта. Постои делумна 50 литри, со две статични сигнализација на патишта и инсталација за хидрантски цистерни и една најмодерна тунели. систем за ПП заштита со подземен резервоар за вода, цистерна за превоз на 4011986111260 со зафатнина од 60м3. Сите течниот гас до купувачите, со два извора (бунари) на вода Компанија од Република објекти имаат три силни Македонија нуди на аргументи за инвестирање во и со сопствена концесија за земјиштето. Цена по договор. продажба имот во Кавадарци нив: кој е лоциран на ул. Нов – имотот е во урбанизираниот Локацијата на објектот е во околината на Битола, до Белград 11 и е евидентиран дел на Кавадарци; границата со Грција. во имотен лист број 3251 со – поголем број на објекти вкупна земјишна површина (1,2,3,4), со вкупно околу HR00000038160 од 20.964 м2 и 13.849 м2, 10.000 м2, може да бидат изградена површина. преуредени во станбен или Компанија од Хрватска има интерес да застапува Зградите се користени за деловен простор; и продава текстил од складирање и обработка – близина до главниот македонски производители на тутун повеќе десетици автопат E75 (15км). на хрватскиот пазар. години, а земјиштето е 2


ПОНУДА–ПОБАРУВАЧКА CN00000038159 Компанија од Кина бара дистрибутер во Република Македонија за пласман на монитори на допир.

CZ00000038163 Компанија од Чешка бара да увезува шеќер од Република Македонија. EG00000038161 Компанија од Египет заинтересирана е да увезува од Република Македонија индустриски хемикалии кои се користат како суровини во производство на стакло, пластика, гума, бои и бела глина за керамика и порцелан, дрво и производи од дрвната индустрија и земјоделски производи (свежи и конзервирани).

IT00000038157 Компанија од Италија бара партнери за соработка во Република Македонија за пласман на контејнери за превоз на стока. EE00000038167 Компанија од Естонија заинтересирана е да пласира алармни системи, противпожарни алармни системи во Република Македонија.

HR00000038173 Компанија од Хрватска бара Македонија нуди на 4025012503340 дистрибутер во Република продажба луксузен објект во Компанија од Република Македонија за пласман на Скопје I-ва зона од 1.500 м Македонија бара фирма од земјоделски материјали за од кои: Европа или на Блискиот садење. -подрум 500 м2; Исток што ќе купи природен -приземје 500 м2; мед во големи количини, HR00000038172 -спрат 500 м2; медот е од еколошки чиста, Компанија од Хрватска бара -со дворно место од 1300 м2. незагадена област. дистрибутер во Република Информации на телефон Македонија за пласман на 078/537-548 и на e-mail hrl503098188983 електрични материјали и porcamak@yahoo.com Компанија од Република тела за расветлување. ИСПРАТЕ ЈА ВАШАТА ПОНУДА ИЛИ ПОБАРУВАЧКА И СТАНЕТЕ ДЕЛ ОД БОГАТАТА БАЗА ВО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА!

Контакт: Мирјана Коцева Тел. (++389) 23244035 Факс: (++389) 23244088 mirjana@mchamber.mk

ИЗРАЗЕТЕ ЖЕЛБА ДА ГО

ПРОШИРИТЕ ВАШИОТ БИЗНИС – СЕ` ДРУГО Е НАША ОБВРСКА!

ЈАВЕТЕ СЕ:

ВАШИОТ ДЕЛОВЕН СИГНАЛ

Контакт: Мирјана Коцева Тел.: (++389) 23244-035 Факс: (++389) 23244-088 Mirjana@mchamber.mk

СТИГНУВА ДО ДЕЛОВНИТЕ АСОЦИЈАЦИИ И НИВНИТЕ ЧЛЕНКИ – КОМПАНИИ ВО РЕГИОНОТ, ЕВРОПА И СВЕТОТ!

3

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис


ПРАВЕТЕ БИЗНИС СО ЕВРОПА ПРАВЕТЕ БИЗНИС СО ЕВРОПА MERBMW -1 алуминиум, бронза, Компанија од Босна бара партнери за и Херцеговина заенички вложувања. специјализирана за произовдство MERBMW - 3 на произовди од Компанија од Милано армиран полиестер којашто произведува за прочистување инструменти за на отпадни води, продаоѓање на X и Гама дренажа на патишта и зраци во индустриски и мостови бара агенти и научни апликации бара дистрибутери за своите трговски партнери кои производи. се заинтересирани за нивниот производ. MERBMW -2 Компанија од Хрватска MERBMW - 4 која се занимава со Компанија од Србија обработка на метали специјализирана : нерѓосувачки челик, за производство на

Контакт: Огнен Гаревски Тел. (++389) 23244040 Факс: (++389) 23244088 www.mchamber.mk www.facebook.com/ chamber.mk

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис

4

тапациран мебел бара компанија заинтересирана за склучување на поддоговорни активности . MERBMW -5 Компанија од Црна Гора специјализирана за производство на мебел, кујнски мебел, мебел за соби, мебел за хотели, канцелариски мебел, мебел за училишта, бара агенти и дистрибутери за своите производи.


СТОПАНСКА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА

bsi.

ISO 9001

Quality Management

FS 549642

Ваш деловен соработник во светот на бизнисот Посетете не’ на веб-порталот: www.mchamber.mk Ве очекуваме! http://www.facebook.com/chamber.mk http://www.twitter.com/Chamber_MK

5

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис


БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис

6


ПРАВЕТЕ БИЗНИС СО ЕВРОПА

Контакт: Огнен Гаревски Тел. (++389) 23244040 Факс: (++389) 23244088 www.mchamber.mk www.facebook.com/chamber.mk

MERBMW - 6 Полска средна MERBMW - 8 компанија Компанија од Чешка специјализирана специјализирана за производство и за производство на продажба на цигари повеќе типови на бои и додатоци за пушачи и лакови бара агенти и бара дистрибутери дистрибутери за своите и агенти за своите производи. производи. MERBMW - 9 MERBMW - 7 Компанија од Полска Компанија од Шведска специјализирана која има развиено за произовство уникатен метод за на кондиторски рециклирање на глукол производи бара агенти бара партнери кои се и дистрибутери за заинтересирани за своите производи. заенички вложувања. 7

MERBMW - 10 Компанија од Србија специјализирана за произодство на овошни садници бара агенти и дистрибутери за своите производи.

ЕВРОПСКИТЕ МАЛИ И СРЕДНИ БИЗНИСИ НА ДЛАНКА! ДЕЛОВНИ ПАРТНЕРИ, ТЕХНОЛОГИИ, ЗНАЕЊЕ! ВАШИТЕ ПРЕТПРИЕМНИЧКИ ИДЕИ РЕАЛИЗИРАЈТЕ ГИ СО НАША ПОМОШ!

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис


ЕДУКАЦИЈА Семинар

ВОДЕЊЕТО БИЗНИС БАРА ЗНАЕЊЕ! БИДЕТЕ ВО ТЕК СО СИТЕ НАЈНОВИ СЛУЧУВАЊА ВО ЕКОНОМИЈАТА! ЗАПОЗНАЈТЕ СЕ СО НОВИТЕ ПРОПИСИ И ЗАКОНСКИ РЕШЕНИЈА ВО МАКЕДОНИЈА! УЧЕСТВУВАЈТЕ НА СЕМИНАРИТЕ И ТРЕНИНЗИТЕ ВО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА!

КОНТАКТИ Ленче Зикова Тел: (++389) 2 3244054 Факс: (++389) 2 3244088 lence@mchamber.mk Анита Митревска Тел: (++389) 2 3244057 Факс: (++389) 2 3244088 anita@mchamber.mk Елизабета АндриевскаЕфтимова Тел: (++389) 2 3244074 Факс: (++389) 2 3244088 beti@mchamber.mk

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис

НОВАТА РЕГУЛАТИВА ЗА ДОГОВОРОТ ЗА ВРАБОТУВАЊЕ ,,Начини и причини за откажување на договорот за вработување и измени во Законот за работни односи; отстранување на работник од работа; Посебни обврски на работникот предвидени во ЗРО; Обештетување на работникот и работодавецот” 13 март 2013 година од 9:30-15:00 часот, Стопанска комора на Македонија, сала 4 на V кат

Стопанската комора на Македонија, на 13 март 2013 година, во просториите на Комората организира еднодневен семинар на тема: ,,Начини и причини за откажување на договорот за вработување и измени во Законот за работни односи; отстранување на работник од работа; Посебни обврски на работникот предвидени во ЗРО; Обештетување на работникот и работодавецот”. Предавач: Бојана Велковска, судија на Основен суд Скопје II-Скопје, во одделот за работни спорови Пријавување до 11-ти март 2013 година.

Контакт: Елизабета Ефтимова тел: 02 32 44 074 факс: 02 32 44 088 e-mail: beti@mchamber.mk

Анита Митревска тел: 02 32 44 057 факс: 02 32 44 088 anita.mitrevska@mchamber.mk

8


ЕДУКАЦИЈА Бесплатна презентација

„МОБИЛНИ СЕРВИСИ ВО МОДЕРНОТО БАНКАРСТВО – KEEP AND ENGAGE YOUR CLIENTS! “ 14 март 2013 година, од 08:30-14:30 часот, Стопанска комора на Македонија, сала 4 на 5-ти кат

Стопанската комора на Македонија во соработка со Infobip Ltd – водечка компанија во светот за давање услуги основани на клаудрешенија, на 14 март 2013 година, организира презентација на тема: „Мобилни сервиси во модерното банкарство – keep and engage your clients!“ Infobip Ltd е водечка компанија во светот за давање услуги основани на мобилни клаудрешенија. Меѓу услугите се мобилни сервиси (базирани на SMS, USSD, HLR), пуш-нотификации, како и најнови иновативни решенија за мобилни плаќања. Признати од страна на светски компании кои се долгогодишни клиенти како што се: Сбер Банк, PBZ Bank, UniCredit Bank, Swedbank, Banco Economico, BBI Bank, East Weat Bank, Societe Generale Bank, NLB Montenegro, Asia United Bank, Skype, Facebook, Mercator и многу други. Презентацијата ќе ја одржат: * Елвино Кризманиќ, Head of global Enterprise sales во Infobip * Владан Пајевиќ, извршен директор во Infobip * Кристина Ристовска – Видаковиќ, Enterprise менаџер за продажба во Infobip * Маја Перовиќ Лазаревиќ, PR и маркетинг специјалиста, магистер за комуникологија во Infobip * Марко Скомершиќ, Product and solution manager во Infobip * Недељко Милошевиќ, Enterprise sales manager во Infobip Презентацијата е наменета за претставници на управните одбори, како и за претставници од секторите IT, e-banking и маркетинг од финансиските институции (банки, осигурителни куќи, лизинг-куќи, инвестициски фондови, штедилници и др.). Работен Јазик: српски, хрватски и македонски. Пријавување до 12-ми март 2013 година. Контакт: Ленче Зикова тел: 02 32 44 054 факс: 02 32 44 088 e-mail: lence@mchamber.mk

Анита Митревска тел: 02 32 44 057 факс: 02 32 44 088 anita.mitrevska@mchamber.mk

9

ВОДЕЊЕТО БИЗНИС БАРА ЗНАЕЊЕ! БИДЕТЕ ВО ТЕК СО СИТЕ НАЈНОВИ СЛУЧУВАЊА ВО ЕКОНОМИЈАТА! ЗАПОЗНАЈТЕ СЕ СО НОВИТЕ ПРОПИСИ И ЗАКОНСКИ РЕШЕНИЈА ВО МАКЕДОНИЈА! УЧЕСТВУВАЈТЕ НА СЕМИНАРИТЕ И ТРЕНИНЗИТЕ ВО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА!

КОНТАКТИ Ленче Зикова Тел: (++389) 2 3244054 Факс: (++389) 2 3244088 lence@mchamber.mk Анита Митревска Тел: (++389) 2 3244057 Факс: (++389) 2 3244088 anita@mchamber.mk Елизабета АндриевскаЕфтимова Тел: (++389) 2 3244074 Факс: (++389) 2 3244088 beti@mchamber.mk

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис


ЕДУКАЦИЈА Советување

ВОДЕЊЕТО БИЗНИС БАРА ЗНАЕЊЕ! БИДЕТЕ ВО ТЕК СО СИТЕ НАЈНОВИ СЛУЧУВАЊА ВО ЕКОНОМИЈАТА! ЗАПОЗНАЈТЕ СЕ СО НОВИТЕ ПРОПИСИ И ЗАКОНСКИ РЕШЕНИЈА ВО МАКЕДОНИЈА! УЧЕСТВУВАЈТЕ НА СЕМИНАРИТЕ И ТРЕНИНЗИТЕ ВО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА!

„АНАЛИЗА НА КРЕДИТНИ БАРАЊА НА МАЛИТЕ И СРЕДНИ ПРЕТПРИЈАТИЈА” 21-22 март 2013 година, 9:00-16:30 часот Стопанска комора на Македонија, сала 1 на 5-ти кат

Стопанската комора на Македонија во соработка со Академијата за банкарство и финансии од Република Србија. Учесниците на овој семинар наменет за банкарскиот сектор, ќе научат да го препознаат ризикот на претпријатието/кредитобарателот. Ќе научат да го оценат ризикот од финансирање на конретното барање, да го оценат квалитетот на конкретниот проект/барање, односно битните елементи кои упатуваат на квалитетот на претпријатието. Исто така, ќе научат како да подготват и да изработат кредитна апликација. Ќе научат како да се процени квалитетот на проценетите средства обезбедени по кредитното барање.

КОНТАКТИ Ленче Зикова Тел: (++389) 2 3244054 Факс: (++389) 2 3244088 lence@mchamber.mk Анита Митревска Тел: (++389) 2 3244057 Факс: (++389) 2 3244088 anita@mchamber.mk Елизабета АндриевскаЕфтимова Тел: (++389) 2 3244074 Факс: (++389) 2 3244088 beti@mchamber.mk

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис

Предавач: Биљана Рутиќ, дипломирала на Економскиот факултет во Белград, отсек надворешна трговија, магисрирала Деловна економија на Универзитетот „Сингидунум“. Работен јазик на семинарот е српски јазик. За сите учесници на семинарот ќе биде обезбедено: работен материјал; ручeк и освежување; сертификат за присуство на семинарот. Пријавување до 12 март 2013 година. Контакт: Елизабета Ефтимова тел: 02 32 44 074 факс: 02 32 44 088 e-mail: beti@mchamber.mk

М-р Ленче Зикова тел: 02 32 44 057 факс: 02 32 44 088 e-mail:lence@mchamber.mk

10


ЕДУКАЦИЈА Еднодневен семинар на тема

„Односот на Собранието со останатите обврзни органи во АД со компаративен приод кон последните измени на ЗТД” 26 март 2013 година, 9.30-15:00 часот, Сала 1 на V кат, Стопанска комора на Македонија

Стопанската комора на Македонија, на 26 март 2013 година, во просториите на Комората организира еднодневен семинар чија цел ќе биде детална разработка на Собранието на АД како орган кој ја отсликува волјата на целото акционерско друштво, условите и начините на изразувањето на волјата преку носењето на одлуките на акционерското друштво. Исто така, ќе бидат разработени и системите на управување кои ги користат акционерските друштва со посебен осврт врз разграничувањето на Управниот и Надзорниот одбор. Последниот дел од овој семинар ќе биде посветен на детална анализа на последните измени на Законот за трговските друштва. Програма: • Собрание на АД- волјата на АД; • Видови и надлежности на Собранието на АД; • Свикување и одржување на Собранието на АД; • (Не)важноста на одлуките на Собранието на АД; • Системи на управување на АД; • Едностепен и двостепен систем на управување; • Разграничување на Управниот и Надзорниот одбор; • Детален осврт врз последните измени на ЗТД и побудите за нивното донесување. ** одобрување зделка со заинтересирана страна кај АД чии хартии од вредност котираат на овластена берза ** утврдување правен статус на неактивно трговско друштво, негово бришење од надлежен регистар и правниот статус кој го следи Предавачи: Слаѓана Серафимова, адвокат од Скопје и Тања Петковска, адвокат од Скопје. Сите заинтересирани за учество на овој семинар, можат да се пријават најдоцна до 22 март 2013 година. Контакт: Елизабета Ефтимова тел: 02 32 44 074 факс: 02 32 44 088 e-mail: beti@mchamber.mk

Анита Митревска тел: 02 32 44 057 факс: 02 32 44 088 anita.mitrevska@mchamber.mk

11

ВОДЕЊЕТО БИЗНИС БАРА ЗНАЕЊЕ! БИДЕТЕ ВО ТЕК СО СИТЕ НАЈНОВИ СЛУЧУВАЊА ВО ЕКОНОМИЈАТА! ЗАПОЗНАЈТЕ СЕ СО НОВИТЕ ПРОПИСИ И ЗАКОНСКИ РЕШЕНИЈА ВО МАКЕДОНИЈА! УЧЕСТВУВАЈТЕ НА СЕМИНАРИТЕ И ТРЕНИНЗИТЕ ВО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА!

КОНТАКТИ Ленче Зикова Тел: (++389) 2 3244054 Факс: (++389) 2 3244088 lence@mchamber.mk Анита Митревска Тел: (++389) 2 3244057 Факс: (++389) 2 3244088 anita@mchamber.mk Елизабета АндриевскаЕфтимова Тел: (++389) 2 3244074 Факс: (++389) 2 3244088 beti@mchamber.mk

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис


ЕДУКАЦИЈА Семинар

„АКТУЕЛНИ НОВИНИ ВО ЗАКОНОТ ЗА ЈАВНИ НАБАВКИ”

ВОДЕЊЕТО БИЗНИС БАРА ЗНАЕЊЕ!

(Успешно подготвување на понуди, запознавање со новини, успешно користење на ЕСЈН, електронско поднесување понуди и учество наеаукции во 100% објавени огласи и правна заштита во постапките)

БИДЕТЕ ВО ТЕК СО СИТЕ НАЈНОВИ СЛУЧУВАЊА ВО ЕКОНОМИЈАТА! ЗАПОЗНАЈТЕ СЕ СО НОВИТЕ ПРОПИСИ И ЗАКОНСКИ РЕШЕНИЈА ВО МАКЕДОНИЈА! УЧЕСТВУВАЈТЕ НА СЕМИНАРИТЕ И ТРЕНИНЗИТЕ ВО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА!

28 март 2013 година од 10:00 - 16:00 часот, Стопанска комора на Македонија, сала 1 на V кат ПРОГРАМА: • релевантни прописи за јавни набавки; • насока за подготовка на понудите; • технички дијалог и квалификациски систем; • достапност на податоци и информации преку ЕСЈН; • негативни референци; • електронски систем за јавни набавки и е-аукции; • жалбена постапка. Обучувачите се експерти од Бирото за јавни набавки.

За сите учесници на семинарот ќе биде обезбедено:

КОНТАКТИ Ленче Зикова Тел: (++389) 2 3244054 Факс: (++389) 2 3244088 lence@mchamber.mk Анита Митревска Тел: (++389) 2 3244057 Факс: (++389) 2 3244088 anita@mchamber.mk Елизабета АндриевскаЕфтимова Тел: (++389) 2 3244074 Факс: (++389) 2 3244088 beti@mchamber.mk

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис

- книгата „Примена на Законот за јавни набавки во пракса“, второ издание; - работен материјал; - ручeк и освежување; - сертификат за присуство на семинарот.

Пријавување до 22 март 2013 година.

Контакт: Елизабета Ефтимова тел: 02 32 44 074 факс: 02 32 44 088 e-mail: beti@mchamber.mk

М-р Ленче Зикова тел: 02 32 44 057 факс: 02 32 44 088 e-mail:lence@mchamber.mk

12


ЕДУКАЦИЈА Семинар

“РЕВИЗИЈА НА ИНФОРМАЦИОНИТЕ СИСТЕМИ” 29.3.2013 година , 9:30-16:00 часот Стопанска комора на Македонија, сала 1 на V кат

Слушателите е потребно да имаат познавање за процесот на планирање и изведување на ревизорски ангажман, како и основни познавања на ИТ-технологијата, односно поставеноста и организацијата на Информативниот систем.

ВОДЕЊЕТО БИЗНИС БАРА ЗНАЕЊЕ! БИДЕТЕ ВО ТЕК СО СИТЕ НАЈНОВИ СЛУЧУВАЊА ВО ЕКОНОМИЈАТА! ЗАПОЗНАЈТЕ СЕ СО НОВИТЕ ПРОПИСИ И ЗАКОНСКИ РЕШЕНИЈА ВО МАКЕДОНИЈА! УЧЕСТВУВАЈТЕ НА СЕМИНАРИТЕ И ТРЕНИНЗИТЕ ВО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА!

КОНТАКТИ Предавач: Сашо Мицков, CISA, ISO 17799/BS 779 Lead Auditor, пет години работно искуство како ИТ-ревизор.

http://www.linkedin.com/in/sasomickov

Пријавување до 26 март 2013 година.

Контакт: Елизабета Ефтимова тел: 02 32 44 074 факс: 02 32 44 088 e-mail: beti@mchamber.mk

Анита Митревска тел: 02 32 44 057 факс: 02 32 44 088 anita.mitrevska@mchamber.mk

13

Ленче Зикова Тел: (++389) 2 3244054 Факс: (++389) 2 3244088 lence@mchamber.mk Анита Митревска Тел: (++389) 2 3244057 Факс: (++389) 2 3244088 anita@mchamber.mk Елизабета АндриевскаЕфтимова Тел: (++389) 2 3244074 Факс: (++389) 2 3244088 beti@mchamber.mk

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис


ЕДУКАЦИЈА Обука

ВОДЕЊЕТО БИЗНИС БАРА ЗНАЕЊЕ! БИДЕТЕ ВО ТЕК СО СИТЕ НАЈНОВИ СЛУЧУВАЊА ВО ЕКОНОМИЈАТА! ЗАПОЗНАЈТЕ СЕ СО НОВИТЕ ПРОПИСИ И ЗАКОНСКИ РЕШЕНИЈА ВО МАКЕДОНИЈА! УЧЕСТВУВАЈТЕ НА СЕМИНАРИТЕ И ТРЕНИНЗИТЕ ВО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА!

КОНТАКТИ Ленче Зикова Тел: (++389) 2 3244054 Факс: (++389) 2 3244088 lence@mchamber.mk Анита Митревска Тел: (++389) 2 3244057 Факс: (++389) 2 3244088 anita@mchamber.mk Елизабета АндриевскаЕфтимова Тел: (++389) 2 3244074 Факс: (++389) 2 3244088 beti@mchamber.mk

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис

„СПРЕЧУВАЊЕ ФИНАНСИРАЊЕ НА ТЕРОРИЗАМ” 21 - 22 мај 2013 Маврово, Хотел Бистра (****), Македонија

Управата за финансиско разузнавање во соработка со Стопанската комора на Македонија, на 21-22 февруари 2013 година, организира дводневна обука за банкарскиот сектор на тема: „Спречување финансирање на тероризам. Целта на овој семинар е да се изврши обука на банките, во насока на подигнување на степенот на знаење, утврдување на проценки и ризици од финансирање на тероризам, како и заштита на користење на банкарскиот сектор за финансирање на терористичките активности. Предавачи: 1. Доц. д-р Методи Хаџи - Јанев, Воена академија „Генерал Михаило Апостолски” – Скопје; 2. Горан Николовски, началник на Одделот за меѓународен тероризам, во Одделот за координација и поддршка при Управата за безбедност и контраразузнавање – МВР; 3. Доц. д-р Ивица Симоновски, советник за следење на сомнителни трансакции – Управа за финансиско разузнавање (МФ) и 4. Игор Андов, Управа за финансиско разузнавање (МФ). За учесниците на семинарот ќе биде обезбедено: • работен материјал; • сертификат за присуство на семинарот. Оваа дводневна обука е бесплатна, односно без котизација за предавањето, а трошоците за хотелското сместување и организираниот превоз се на товар на учесниците.. Контакт: Елизабета Ефтимова тел: 02 32 44 074 факс: 02 32 44 088 e-mail: beti@mchamber.mk

М-р Ленче Зикова тел: 02 32 44 057 факс: 02 32 44 088 e-mail:lence@mchamber.mk

14


15

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис


САЕМИ, ФОРУМИ, ПРЕЗЕНТАЦИИ Од 13 до 15 март 2013 година Ве водиме во Република Турција на три саемски манифестации

WINDOW, DOOREXPO И GLASSEXPO ISTANBUL 2013

ДОКОЛКУ ПОСАКУВАТЕ ДА ГИ ИЗЛОЖИТЕ ВАШИТЕ ПРОИЗВОДИ ИЛИ ДА ПОСЕТЕТЕ САЕМ ВО СВЕТОТ, ЈАВЕТЕ СЕ!

Во Република Турција, ќе се одржат 14. Меѓународен саем за прозорци, профили, технологија за производство и машини, опрема, суровини и помошни средства - ISTANBUL WINDOW 2013, 5. Меѓународен саем за врати, блиндирани врати, панел, системи и СО СТОПАНСКАТА помошни средства за врати - DOOREXPO ISTANBUL 2013 и Саемот за производи од стакло, технологија и машини за стакло, помошни производи и хемикалии - GLASSEXPO ISTANBUL КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА 2013. НАЈЕДНОСТАВНО И Стопанската комора на Македонија, во соработка со овластениот застапник на НАЈЕКОНОМИЧНО саемскиот организатор „Адонис Груп“, организира посета на македонски компании на ЌЕ ГО ОСТВАРИТЕ саемската манифестација од 13 до 15 март 2013 година, со автобуски превоз и алтернативно ВАШЕТО ДЕЛОВНО во сопствена режија. ПАТУВАЊЕ! КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ` – ДИНАМИЧНАТА ЕКИПА ЗА ОРГАНИЗАЦИЈА НА ПОСЕТА НА САЕМИ И БИЗНИСНАСТАНИ ГО ОЧЕКУВА ВАШИОТ ПОВИК!

КОНТАКТИ Наташа Димеска Стојаноска Тел: ++ 389 2 3244064 Моб 070/295-439 Факс:++ 389 2 3244088 Call Центар : (02) 15015 natasa@mchamber.mk

Обезбедени се: - бесплатно сместување, две ноќевања со појадок (во реномиран хотел) Check In од 12:00 до 14:00 ч.; локален трансфер (трансфер од aeрoдpoм до хотел) и - бесплатни влезници за Саемот.

Посетителот ги покрива патните и административните трошоци кон саемскиот организатор „Адонис“ од 125 евра со автобуски превоз (доколку е со сопствен превоз 45 евра), како и организационите трошоци кон Комората (2.950 денари за членки по лице, а 5.900 денари по лице за нечленки на Комората). За повеќе информации посетете ги веб-страните: www. tuyap.com.tr , www.istanbulpencerefuari.com или контактирајте не`. Наташа Димеска Стојаноска Тел: ++ 389 2 3244064 Моб 070/295-439 Факс:++ 389 2 3244088 natasa@mchamber.mk

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис

16


САЕМИ, ФОРУМИ, ПРЕЗЕНТАЦИИ На 14 март 2013 година конференција за транспортната инфраструктура во Македонија

“КОНЕКТИВНА ЕВРОПА – ОДГОВОР ОД ЦЕФТА РЕГИОНОТ” Согласно усвоената програма на заедничкиот партнерски проект - ЦЕФТА-ДИХК, “Имплементација на ЦЕФТА, со цел унапредување на интернационализацијата на економијата во ЈИЕ”, Стопанската комора на Македонија Ве поканува да присуствувате на Конференцијата за транспортна инфраструктура “Поврзана Европа – одговор на ЦЕФТА регионот “ Конференцијата, којашто е посветена на бизнис заедницата, стопанските комори, бизнис асоцијациите, владини претставници и носителите на одлуки, ќе се одржи на 14 март 2013 година во Скопје, во хотелот „ Холидеј Ин“. Страните во ЦЕФТА 2006 во Преамбулата на Спогодбата изразија подготвеност да соработуваат едни со други во барањето начини и средства за зајакнување на процесот на економска интеграција во Европа. Добрата инфраструктура има директен ефект врз трговските трошоци и подобрувањето на конкурентноста. ЦЕФТА регионот соочува со недоволна инфраструктура и недостаток на инфраструктурни конекции и транспортна мрежа. Уште повеќе, на земјите на ЦЕФТА им недостасува регионален, зеднички пристап во надградбата на инфраструктурен капацитет во регионот. Конференцијата “Поврзана Европа – одговор на ЦЕФТА регионот “ ќе се фокусира на транспортната инфраструктура со цел зајакнување на публицитетот за ова прашање и да се отвори јавно приватен дијалог во врска со потребите за развој на инфраструктурата и да се промовираат можностите на јавно приватното партнерство. Пријавување до 5 март 2013 година. Контакт лица: Билјана Пеева-Ѓуриќ Тел: ++ 389 2 3244034 Факс:++ 389 2 3244088 Call Центар : (02) 15015 E-адреса: biljana@mchamber.mk

ДОКОЛКУ ПОСАКУВАТЕ ДА ГИ ИЗЛОЖИТЕ ВАШИТЕ ПРОИЗВОДИ ИЛИ ДА ПОСЕТЕТЕ САЕМ ВО СВЕТОТ, ЈАВЕТЕ СЕ! СО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА НАЈЕДНОСТАВНО И НАЈЕКОНОМИЧНО ЌЕ ГО ОСТВАРИТЕ ВАШЕТО ДЕЛОВНО ПАТУВАЊЕ! КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ` – ДИНАМИЧНАТА ЕКИПА ЗА ОРГАНИЗАЦИЈА НА ПОСЕТА НА САЕМИ И БИЗНИСНАСТАНИ ГО ОЧЕКУВА ВАШИОТ ПОВИК!

КОНТАКТИ Наташа Димеска Стојаноска Тел: ++ 389 2 3244064 Моб 070/295-439 Факс:++ 389 2 3244088 Call Центар : (02) 15015 natasa@mchamber.mk

Влатко Стојановски Тел: ++ 389 2 3244004 Факс:++ 389 2 3244088 Call Центар : (02) 15015 E-адреса: vlatko@mchamber.mk

17

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис


Во период од 22 до 25 април 2013 година во Доха, Катар, се одржува 8. Светски конгрес на стопански комори

Можност за одлична интеракција со над 12.000 стопански комори од светот Бизнис-форуми за промовирање на активностите и можностите во вашиот регион и претставување на вашите производи и услуги . Oваа меѓународна манифеставија ќе има интерактивна програма во која се планирани пленарни и работни сесии, коишто претставуваат одлична можност за вмрежување меѓу компании од целиот свет.

bsi.

ISO 9001

Quality Management

FS 549642

СТОПАНСКА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА ECONOMIC CHAMBER OF MACEDONIA

Стопанската комора на Македонија ги поканува сите заинтересирани за посета на оваа меѓународна манифестација да се пријават на наведениот контакт БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис

Зошто не треба да ја пропуштите можноста да бидете дел од ICC CCF 8th World chambers congress? -Tаргетирани се милиони бизниси од целиот свет преку меѓународната коморска мрежа; -стопанските комори се синоним за гласот на малите и средните претпријатија; -создавање на нови партнерства и можност за вмрежување со лидерите на стопанските комори кои ќе работат со вас за привлекување на нови клиенти; -претставување на вашиот бренд пред повеќе од 1.500 лидери на стопански комори од повеќе од 100 земји од светот; -презентирање на вашите производи и услуги и промовирање на можностите за инвестирање во вашата земја, регион или бизнис-заедница.

Контакт:

Ирена Мојсовска Тел (02) 3244009 Факс (02) 3244088 Е-адреса: irena@mchamber.mk

18


САЕМИ, ФОРУМИ, ПРЕЗЕНТАЦИИ 21 и 22 март 2013 година во Истанбул, Република Турција

МЕЃУНАРОДЕН БРОКЕРСКИ НАСТАН WIN АВТОМАТИКА 2013 WIN Автоматика 2013 претставува уникатна платформа за споделување на иновативни технологии, зајакнување на прекуграничната соработка и пронаоѓање на нови бизнис-партнери. На овој настан ќе се најдат: компании, универзитети, институти и други организации од индустриите за автоматизација, пневматика и хидраулика кои бараат комерцијални, технолошки или истражувачки партнери од Турција и пошироко. Индустриски сектори коишто ќе се најдат на овој настан: - индустриското производство; - транспорт; - технологија за материјали; - автоматизација / роботика; - индустрија за тешки метали и топење; - електроника; - микроелектроника; - обработка на информации; - информациски системи; - телекомуникации. • Настанот ви дава висок степен на публицитет; • Можност да го пронајдете Вашиот иден партнер - и ние организираме средби за Вас! • Вашиот партнер за состанок можете да го определите од дома. • Ние Ви нудиме поддршка пред, по настанот и за време на настанот за креирање информациски профил за соработка.

ДОКОЛКУ ПОСАКУВАТЕ ДА ГИ ИЗЛОЖИТЕ ВАШИТЕ ПРОИЗВОДИ ИЛИ ДА ПОСЕТЕТЕ САЕМ ВО СВЕТОТ, ЈАВЕТЕ СЕ! СО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА НАЈЕДНОСТАВНО И НАЈЕКОНОМИЧНО ЌЕ ГО ОСТВАРИТЕ ВАШЕТО ДЕЛОВНО ПАТУВАЊЕ! КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ` – ДИНАМИЧНАТА ЕКИПА ЗА ОРГАНИЗАЦИЈА НА ПОСЕТА НА САЕМИ И БИЗНИСНАСТАНИ ГО ОЧЕКУВА ВАШИОТ ПОВИК!

КОНТАКТИ Наташа Димеска Стојаноска Тел: ++ 389 2 3244064 Моб 070/295-439 Факс:++ 389 2 3244088 Call Центар : (02) 15015 natasa@mchamber.mk

Пријавување до 12 март 2013 г. Огнен Гаревски Тел: ++ 389 2 3244040 Факс:++ 389 2 3244088 Call Центар : (02) 15015 E-адреса: ognen@mchamber.mk

19

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис


САЕМИ, ФОРУМИ, ПРЕЗЕНТАЦИИ На 27 и 28 март 2013 година во Лил, Франција ДОКОЛКУ ПОСАКУВАТЕ ДА ГИ ИЗЛОЖИТЕ ВАШИТЕ ПРОИЗВОДИ ИЛИ ДА ПОСЕТЕТЕ САЕМ ВО СВЕТОТ, ЈАВЕТЕ СЕ! СО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА НАЈЕДНОСТАВНО И НАЈЕКОНОМИЧНО ЌЕ ГО ОСТВАРИТЕ ВАШЕТО ДЕЛОВНО ПАТУВАЊЕ!

МЕЃУНАРОДЕН БРОКЕРСКИ НАСТАН ЗА ЖЕЛЕЗНИЧКИ ТРАНСПОРТ По втор пат Enterprise Europe Network во соработка со I-Trans competitiveness cluster, организираат брокерски настан за железничката индустрија во рамките на Саемот „СИФЕР 2013“.

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ` – ДИНАМИЧНАТА ЕКИПА ЗА ОРГАНИЗАЦИЈА НА ПОСЕТА НА САЕМИ И БИЗНИСНАСТАНИ ГО ОЧЕКУВА ВАШИОТ ПОВИК!

КОНТАКТИ Наташа Димеска Стојаноска Тел: ++ 389 2 3244064 Моб 070/295-439 Факс:++ 389 2 3244088 Call Центар : (02) 15015 natasa@mchamber.mk

Со учество на повеќе од 450 излагачи од малите и средните претпријатија, регионални кластери и меѓународни компании, овој настан дефинитивно претставува еден од најголемите настани во областа на железничката индустрија.

Пријавување до 12 март 2013 година.

Контакт лица: Огнен Гаревски Тел: ++ 389 2 3244040 Факс:++ 389 2 3244088 Call Центар : (02) 15015 E-адреса: ognen@mchamber.mk БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис

Ирена Мојсовска Тел: ++ 389 2 3244009 Факс:++ 389 2 3244088 Call Центар : (02) 15015 E-адреса: irena@mchamber.mk

20


САЕМИ, ФОРУМИ, ПРЕЗЕНТАЦИИ Од 27 до 31 март 2013 година, во Будва, Република Црна Гора

САЕМ ЗА МЕБЕЛ, ДОМАЌИНСТВО, КАНЦЕЛАРИИ И ВНАТРЕШНА ДЕКОРАЦИЈА И ДИЗАЈН Јадранскиот саем се наоѓа во Будва, туристички и бизнис-центар на Црна Гора. Нејзината позиција, во близина на најпознатата плажа на црногорското крајбрежје, во срцето на градот, нуди единствена опција за бизнис и трговски активности. Јадранскиот саем има околу 22.000 м2 земјиште на најатрактивна локација во Будва, со 11.000 м2 изложбен простор. Располага со затворен изложбен простор од 3000 м2. За настаните кои бараат поголем простор, имаат можност за поставување на дополнителен капацитет од 8000 м2 изложбен простор од затворен тип, кој особено е наменет за туристички саеми, мебел и градежништвото. Стопанската комора на Македонија ве поканува на организирана бизниспосета на најважниот настан во областа на производството и прометотнамебелвоБудва, Црна Гора. Меѓународното и регионалното значење на овој традиционален саем го потврдува и присуството на голем број компании и како излагачи и како посетители. Посетителот ги покрива патните трошоци и трошоците за сместување во износ од 99 евра (вклучува повратен автобуски превоз Скопје – Будва - Скопје, сместување во хотел со 4 звезди, на база 2 ноќевања со појадок за двокреветна соба, еднокреветна е 139 евра), доколку се користи сопствен превоз цената се намалува за 25 евра, како и административните трошоци кон организаторот - Комората (2.950 денари по лице за членки, а 5.900 денари по лице за нечленки на Комората). Наташа Димеска Стојаноска Тел: ++ 389 2 3244064 Моб. 070/295-439 Факс:++ 389 2 3244088 Call Центар : (02) 15015 E-адреса: natasa@mchamber.mk

ДОКОЛКУ ПОСАКУВАТЕ ДА ГИ ИЗЛОЖИТЕ ВАШИТЕ ПРОИЗВОДИ ИЛИ ДА ПОСЕТЕТЕ САЕМ ВО СВЕТОТ, ЈАВЕТЕ СЕ! СО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА НАЈЕДНОСТАВНО И НАЈЕКОНОМИЧНО ЌЕ ГО ОСТВАРИТЕ ВАШЕТО ДЕЛОВНО ПАТУВАЊЕ! КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ` – ДИНАМИЧНАТА ЕКИПА ЗА ОРГАНИЗАЦИЈА НА ПОСЕТА НА САЕМИ И БИЗНИСНАСТАНИ ГО ОЧЕКУВА ВАШИОТ ПОВИК!

КОНТАКТИ Наташа Димеска Стојаноска Тел: ++ 389 2 3244064 Моб 070/295-439 Факс:++ 389 2 3244088 Call Центар : (02) 15015 natasa@mchamber.mk

Ванчо Спасевски Тел: ++ 389 2 3244095 Факс:++ 389 2 3244088 Call Центар : (02) 15015 E-адреса: vanco@mchamber.mk

21

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис


САЕМИ, ФОРУМИ, ПРЕЗЕНТАЦИИ Од 3 до 6 април 2013 година три саемски манифестации во Република Бугарија

„ВИНАРИЈА“, „ХОРЕКА“ И „ФУДТЕКС“ ВО ПЛОВДИВ

ДОКОЛКУ ПОСАКУВАТЕ ДА ГИ ИЗЛОЖИТЕ ВАШИТЕ ПРОИЗВОДИ ИЛИ ДА ПОСЕТЕТЕ САЕМ ВО СВЕТОТ, ЈАВЕТЕ СЕ!

* ВИНАРИЈА - Меѓународна изложба за лозарство и винарство - Фестивал на виното * ХОРЕКА - Меѓународна изложба за опрема за хотели, ресторани, кафетерии и трговски објекти * ФУДТЕКС - Меѓународна изложба за храна и пијалаци, пакување, машини и технологии

СО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА НАЈЕДНОСТАВНО И НАЈЕКОНОМИЧНО ЌЕ ГО ОСТВАРИТЕ ВАШЕТО ДЕЛОВНО ПАТУВАЊЕ! КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ` – ДИНАМИЧНАТА ЕКИПА ЗА ОРГАНИЗАЦИЈА НА ПОСЕТА НА САЕМИ И БИЗНИСНАСТАНИ ГО ОЧЕКУВА ВАШИОТ ПОВИК!

КОНТАКТИ Наташа Димеска Стојаноска Тел: ++ 389 2 3244064 Моб 070/295-439 Факс:++ 389 2 3244088 Call Центар : (02) 15015 natasa@mchamber.mk

Пријавување најдоцна до 20.3.2013 година.

Подетални информации, пријавниот лист на Комората, пријавите за учество за натпревар, упатството и правилата за натреварување може да се преземат од вебпорталот на Стопанската комора на Македонија: www.mchamber.mk Наташа Димеска Стојаноска Тел: ++ 389 2 3244064 Моб. 070/295-439 Факс:++ 389 2 3244088 Call Центар : (02) 15015 E-адреса: natasa@mchamber.mk

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис

22


САЕМИ, ФОРУМИ, ПРЕЗЕНТАЦИИ Од 4 до 7 април посетете два меѓународни саеми од областа на медицината во Република Турција по исклучително поволни услови

EXPOMED И LABTECH ВО ИСТАНБУЛ

* 20. Традиционален меѓународен саем за медицинска анализа, дијагноза, рехабилитација, опрема за болници – EXPOMED * 16. Меѓународен саем за лаборатории и нивна опрема - LABTECH Станува збор за едни од поголемите специјализирани меѓународни саемски манифестации од ваков тип, на којашто ќе учествуваат голем број реномирани странски и турски компании. Повеќе од 500 водечки компании учествуваат во EXPOMED и Labtech, најголеми саеми на медицинскиот сектор во Евроазија. Водечките компании во секторот ќе се сретнат професионалци и инвеститори на медицинскиот сектор во Tüyap - Истанбул помеѓу 04-07 април, 2013 година. Саемот може да го посетат само двaјца посетители од една кoмпанија. Стопанската комора на Македонија, во соработка со овластениот застапник на саемскиот организатор „Адонис Груп“, организира посета на македонски компании на саемската манифестација од 4 до 7 април 2013 година, со автобуски превоз и алтернативно во сопствена режија. Обезбедени се: - бесплатно сместување, две ноќевања со појадок (во реномиран хотел) Check In од 12:00 до 14:00 ч.; - локален трансфер (трансфер од aeрoдpoм до хотел и обратно) и - бесплатни влезници за Саемот. Посетителот ги покрива патните и административните трошоци кон саемскиот организатор „Адонис“ од 125 евра со автобуски превоз (доколку е со сопствен превоз - 45 евра), како и организационите трошоци кон Комората (2.950 денари за членки по лице, а 5.900 денари по лице за нечленки на Комората). За повеќе информации за EXPOMED и LABTECH, посетете ги веб-страните: www.ekspomedfuari.com, www.labtekfuari.com или контактирајте не`.

Контакт: Наташа Димеска Стојаноска Тел: ++ 389 2 3244064 Моб. 070/295-439 Факс:++ 389 2 3244088 Call Центар : (02) 15015

E-адреса: natasa@mchamber.mk

ДОКОЛКУ ПОСАКУВАТЕ ДА ГИ ИЗЛОЖИТЕ ВАШИТЕ ПРОИЗВОДИ ИЛИ ДА ПОСЕТЕТЕ САЕМ ВО СВЕТОТ, ЈАВЕТЕ СЕ! СО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА НАЈЕДНОСТАВНО И НАЈЕКОНОМИЧНО ЌЕ ГО ОСТВАРИТЕ ВАШЕТО ДЕЛОВНО ПАТУВАЊЕ! КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ` – ДИНАМИЧНАТА ЕКИПА ЗА ОРГАНИЗАЦИЈА НА ПОСЕТА НА САЕМИ И БИЗНИСНАСТАНИ ГО ОЧЕКУВА ВАШИОТ ПОВИК!

КОНТАКТИ Наташа Димеска Стојаноска Тел: ++ 389 2 3244064 Моб 070/295-439 Факс:++ 389 2 3244088 Call Центар : (02) 15015 natasa@mchamber.mk

23

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис


САЕМИ, ФОРУМИ, ПРЕЗЕНТАЦИИ На 10 и 11 април 2013 година во Виена, Австрија ДОКОЛКУ ПОСАКУВАТЕ ДА ГИ ИЗЛОЖИТЕ ВАШИТЕ ПРОИЗВОДИ ИЛИ ДА ПОСЕТЕТЕ САЕМ ВО СВЕТОТ, ЈАВЕТЕ СЕ! СО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА НАЈЕДНОСТАВНО И НАЈЕКОНОМИЧНО ЌЕ ГО ОСТВАРИТЕ ВАШЕТО ДЕЛОВНО ПАТУВАЊЕ! КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ` – ДИНАМИЧНАТА ЕКИПА ЗА ОРГАНИЗАЦИЈА НА ПОСЕТА НА САЕМИ И БИЗНИСНАСТАНИ ГО ОЧЕКУВА ВАШИОТ ПОВИК!

КОНТАКТИ Наташа Димеска Стојаноска Тел: ++ 389 2 3244064 Моб 070/295-439 Факс:++ 389 2 3244088 Call Центар : (02) 15015 natasa@mchamber.mk

МЕЃУНАРОДНИ Б2Б СОФТВЕР ДЕНОВИ – ГОЛЕМИОТ ПРЕДИЗВИК НА ИНФОРМАЦИИТЕ Здружението на информатичко-комуникациските технологии и Enterprise Europe Network при Стопанската комора на Македонија Ве покануваат да учествувате на Меѓународните Б2Б Софтвер денови – Големиот предизвик на информациите, што ќе се одржи од 10-11 април 2013 година во Виена, Австрија. Иницирањето на нови бизнис-контакти и споделувањето на знаењата и експертизите ќе бидат главна точка на 2. Меѓународни Б2Б Софтвер денови – Големиот предизвик на информациите. Искористете ја шансата за да пристапите до технолошката експертиза и новите бизнисканали. На овие настани во 2011 година имаше 240 учесници од 18 земји, а се одржаа 500 билатерални состаноци. Настанот е главна цел на компаниите и истражувачките институции кои бараат технолошла, истражувачка и бизнис-соработка. На 10 април 2013 година ќе се одржат: - презентација за ИТ-трендовите од 10:00 до 12:30 часот и - билатерални средби од 14:00 до 18:00 часот. На 11 април 2013 година ќе има презентација на значајни компании од секторот, а ќе имате можност да го посетите Австрискиот институт за наука и те хнологија. Работен јазик е англиски, а учеството е бесплатно. Пријавување до 20 март 2013 година . Контакт: Лазо Ангелевски Тел: (02) 3244090 laze@mchamber.mk

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис

Софче Јовановска Тел: (02) 3244060 sofce@mchamber.mk

24


САЕМИ, ФОРУМИ, ПРЕЗЕНТАЦИИ Од 15 до 21 април 2013 година посета во СР Германија на Меѓународен саем за машини за изградба, градежен материјал, рударски машини, градежни возила и градежна опрема

„БАУМА 2013“ ВО МИНХЕН

ДОКОЛКУ ПОСАКУВАТЕ ДА ГИ ИЗЛОЖИТЕ ВАШИТЕ ПРОИЗВОДИ ИЛИ ДА ПОСЕТЕТЕ САЕМ ВО СВЕТОТ, ЈАВЕТЕ СЕ!

Гигантски машини, на 555.000 метри ² изложбен простор, со 3.256 изложувачи и 420.170 посетители, БАУМА 2013 е најголем и можеби СО СТОПАНСКАТА најимпресивен саем во КОМОРА НА светот. Сепак, неоспорен МАКЕДОНИЈА е фактот дека е водечки НАЈЕДНОСТАВНО И меѓу националните саеми и НАЈЕКОНОМИЧНО ЌЕ ГО ОСТВАРИТЕ истовремено највлијателен ВАШЕТО ДЕЛОВНО магнет за посетители со ПАТУВАЊЕ! неговата сеопфатна понуда. Се одликува со сите сектори, присуство на сите лидери на пазарот од овие области и многу иновации. КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ` Посетителот ги покрива патните и трошоците за сместување, како и административните трошоци кон организаторот - Комората (2.950 денари за членки по лице, а 5.900 денари за нечленки на Комората по лице). Стопанската комора на Македонија ги покануваат сите заинтересирани македонски компании да се пријават за посета на саемската манифестација најдоцна до 05.03.2013 година. Повеќе информации за оваа позната богата саемска манифестација може да се најдат на следниов вебпортал: http://www.bauma.de/en/vier_bereiche_der_bauma_1/vier_bereiche_2.php Пријавниот лист за посета на Саемот може да го превземете од веб порталот на Стопанската комора на Македонија: www.mchamber.mk

– ДИНАМИЧНАТА ЕКИПА ЗА ОРГАНИЗАЦИЈА НА ПОСЕТА НА САЕМИ И БИЗНИСНАСТАНИ ГО ОЧЕКУВА ВАШИОТ ПОВИК!

КОНТАКТИ Наташа Димеска Стојаноска Тел: ++ 389 2 3244064 Моб 070/295-439 Факс:++ 389 2 3244088 Call Центар : (02) 15015 natasa@mchamber.mk

Контакт:

Наташа Стојаноска тел: 3244064 факс 3244088 моб: 070/295-439 natasa@mchamber.mk

25

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис


САЕМИ, ФОРУМИ, ПРЕЗЕНТАЦИИ ДОКОЛКУ ПОСАКУВАТЕ ДА ГИ ИЗЛОЖИТЕ ВАШИТЕ ПРОИЗВОДИ ИЛИ ДА ПОСЕТЕТЕ САЕМ ВО СВЕТОТ, ЈАВЕТЕ СЕ! СО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА НАЈЕДНОСТАВНО И НАЈЕКОНОМИЧНО ЌЕ ГО ОСТВАРИТЕ ВАШЕТО ДЕЛОВНО ПАТУВАЊЕ!

Oд 17 до 19 април 2013 година посета на Mеѓународен саем за просторно планирање, изградба и технологии во Република Турција

ANFAS CITYEXPO ВО АНТАЛИЈА

Стопанската комора на Македонија и Anfas Fair Management & Invesment Inc како долгогодишни партнери организираат заедничка посета на Саемот Anfas CityExpo Exhibition. Минатата година Anfas CityExpo - Саемот за просторно планирање, изградба и технологии, широко ги отвори вратите за излагачите и посетителите со изложба поставена на вкупна површина од 17.000 м2, со учество на 152 компании. Изложбата која беше посетена од страна на 12.320 посетители професионалци во оваа област, го урна и рекордот на посетеност на овој саем кој од година во година е се` со повисоки бројки. Најкарактеристично за овој саем е учеството на претседатели на држави, гувернери, градоначалници, владини институции за урбанизам и изградба, проект-инженери, претставници од институти за земјотресно инженерство и инженерска сеизмологија, архитектура, градежен сектор, механизација и др.

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ` – ДИНАМИЧНАТА ЕКИПА ЗА ОРГАНИЗАЦИЈА НА ПОСЕТА НА САЕМИ И БИЗНИСНАСТАНИ ГО Саемот може да го посетат само двaјца посетители од една ОЧЕКУВА ВАШИОТ кoмпанија. ПОВИК!

КОНТАКТИ Наташа Димеска Стојаноска Тел: ++ 389 2 3244064 Моб 070/295-439 Факс:++ 389 2 3244088 Call Центар : (02) 15015 natasa@mchamber.mk

Обезбедени се: бесплатно сместување, две ноќевања со појадок (во реномиран хотел со 4* или со 5*); локален трансфер и бесплатни влезници за Саемот. Посетителот ги покрива патните и административните трошоци кон организаторот - Комората (2.950 денари за членки по лице, а 5.900 денари за нечленки на Комората по лице). Пријавување до 1.4.2013 година.

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис

Контакт: Наташа Стојаноска тел: 3244064 факс 3244088 моб: 070/295-439 natasa@mchamber.mk

26


САЕМИ, ФОРУМИ, ПРЕЗЕНТАЦИИ Од 18 до 20 април 2013 година Меѓународен саем за градежништво технологии, опрема и материјали во Романија

CONSTRUCT EXPO 2013 ВО БУКУРЕШТ

ДОКОЛКУ ПОСАКУВАТЕ ДА ГИ ИЗЛОЖИТЕ ВАШИТЕ ПРОИЗВОДИ ИЛИ ДА ПОСЕТЕТЕ САЕМ ВО СВЕТОТ, ЈАВЕТЕ СЕ!

CONSTRUCT EXPO, со своите 20 години постоење, стана квалитетна платформа за претставување на ефикасни решенија во полето на градежништвото во Романија. Романија претставува еден од најважните пазари во Европската Унија, за урбанистички и инфраструктурен развој и, како резултат на тоа, побарувачката за СО СТОПАНСКАТА најновата градежна опрема, технологии и материјали постојано расте. КОМОРА НА Во 2012 година, на самската манифестација се собраа 300 компании од 22 земји, МАКЕДОНИЈА на површина од 15.000 квадратни метри, со вкупно 15.000 посетители. НАЈЕДНОСТАВНО И

НАЈЕКОНОМИЧНО ЌЕ ГО ОСТВАРИТЕ ВАШЕТО ДЕЛОВНО ПАТУВАЊЕ!

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ` – ДИНАМИЧНАТА ЕКИПА ЗА ОРГАНИЗАЦИЈА НА ПОСЕТА НА САЕМИ И БИЗНИСНАСТАНИ ГО ОЧЕКУВА ВАШИОТ ПОВИК!

Обезбедени се бесплатни влезници за саемската манифестација за посетителите во организација на Стопанската комора на Македонија. Посетителот ги покрива трошоците за пат и сместување во износ од 155 евра чија цена вклучува: - повратен автобуски превоз Скопје – Букурешт - Скопје, - сместување во хотел со 3 звезди, на база 2 ноќевања со појадок за двокреветна соба, а за еднокреветна соба цената изнесува е 169 евра).

Оваа цена важи за група од минимум 18 патници. Пријавување најдоцна до 1.04.2013 година. Наташа Димеска Стојаноска Тел: ++ 389 2 3244064 Моб 070/295-439 Факс:++ 389 2 3244088 E-адреса: natasa@mchamber.mk

КОНТАКТИ Наташа Димеска Стојаноска Тел: ++ 389 2 3244064 Моб 070/295-439 Факс:++ 389 2 3244088 Call Центар : (02) 15015 natasa@mchamber.mk

Марија Петроска Тел: ++ 389 2 32440017 Факс:++ 389 2 3244088 E-адреса: marija@mchamber.mk

27

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис


САЕМИ, ФОРУМИ, ПРЕЗЕНТАЦИИ На 25 и 26 Април 2013 година во Берлин, Германија ДОКОЛКУ ПОСАКУВАТЕ ДА ГИ ИЗЛОЖИТЕ ВАШИТЕ ПРОИЗВОДИ ИЛИ ДА ПОСЕТЕТЕ САЕМ ВО СВЕТОТ, ЈАВЕТЕ СЕ!

ЕУ ФИНАНСИРАЊЕ НА ПРОЕКТИ ОД ЈАВЕН ИНТЕРЕС ПОВРЗАНИ СО ЕНЕРГЕТСКА ЕФИКАСНОСТ И ОБНОВЛИВИ ИЗВОРИ НА ЕНЕРГИЈА

Европската комисија , Европската инвестициска банка и неколку други институции низ Европа развија нови финансиски инструменти наменети за поддршка на проекти поврзани со енергетската ефикасност и обновливи извори на енергија. Можност да се добиете увид во Европските фондови и да откриете нови СО СТОПАНСКАТА финансиски механизми за вашите проекти , Ви се нуди на европскиот семинар “ЕУ КОМОРА НА финансирање на проекти од јавен интерес поврзани со енергетска ефикасност МАКЕДОНИЈА НАЈЕДНОСТАВНО И и обновливи извори на енергија” кој ќе се одржи на 25- и 26 Април 2013 година НАЈЕКОНОМИЧНО , во Берлин , Германија. ЌЕ ГО ОСТВАРИТЕ ВАШЕТО ДЕЛОВНО Контакт: ПАТУВАЊЕ!

Контакт лице : Перо Авакумовски Тел: ++ 389 2 3244048 Факс:++ 389 2 3244088 Call Центар : (02) 15015 E-адреса: pero@mchamber.mk

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ` – ДИНАМИЧНАТА ЕКИПА ЗА ОРГАНИЗАЦИЈА НА ПОСЕТА НА САЕМИ И БИЗНИСНАСТАНИ ГО ОЧЕКУВА ВАШИОТ ПОВИК!

Од 25 до 27 април 2013 година Меѓународен форум во Новосибирск, Руска федерација

“BUSINESS FOR”

КОНТАКТИ Наташа Димеска Стојаноска Тел: ++ 389 2 3244064 Моб 070/295-439 Факс:++ 389 2 3244088 Call Центар : (02) 15015 natasa@mchamber.mk

Стопанската комора на Македонија во соработка со Enterprise Europe Network – Russia од Новосибирск со задововлство ве покануваат да бидете дел од “Business For”, Првиот евроазиски форум за бизнис-заедниците, што ќе се одржи од 25 до 27 април 2013 година во Новосибирск, Русија. Б2Б средбите што ќе се одржат на 26 април 2013 година, претставуваат одлична можност за размена на контакти и воспоставување соработка меѓу странските компании и руските добавувачи. Пријавување до 2 април 2013 година. Контакт: Огнен Гаревски Тел: ++ 389 2 3244040 Факс:++ 389 2 3244088 Call Центар : (02) 15015 E-адреса: ognen@mchamber.mk

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис

Ирена Мојсовска Тел: ++ 389 2 3244009 Факс:++ 389 2 3244088 Call Центар : (02) 15015 E-адреса: irena@mchamber.mk

28


САЕМИ, ФОРУМИ, ПРЕЗЕНТАЦИИ Од 15 до 17 мај 2013 во Босна и Херцеговина прв Саем за Халал индустрија

SAHAF ВО САРАЕВО

SAHAF - Сараево е прв Халал саем и форум и е единствен настан кој ги обединува сите претставници на Халал индустрија од Југоисточна Европа, како и претставниците на водечката глобална халал индустрија и мултинационални компании. Саемската манифестација ќе се одржи во Центар “Скендерија” – Сараевскиот Саем кој на годишно ниво е посетен од над 150.000 посетители и преку 1500 излагачи на 20 организирани саемски манифестации. Интерес за излагање на оваа саемска манифестација досега покажале голем број на компании од земјите во нашиот регион, како и компании од Германија, Австрија, Турција, Малезија, Индонезија и други земји од Блискиот Исток кои поседуваат халал сертификат за производи и услуги . Посетителот ги покрива трошоците за пат и трошоците за сместување во износ од 125 евра по лице кои вклучуваат: - повратен автобуски превоз Скопје - Сараево - Скопје; - сместување во хотел со 3 ѕвезди на база 2 ноќевања со појадок за двокреветна соба, а резервација на еднокреветна соба е 139 евра.

ДОКОЛКУ ПОСАКУВАТЕ ДА ГИ ИЗЛОЖИТЕ ВАШИТЕ ПРОИЗВОДИ ИЛИ ДА ПОСЕТЕТЕ САЕМ ВО СВЕТОТ, ЈАВЕТЕ СЕ! СО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА НАЈЕДНОСТАВНО И НАЈЕКОНОМИЧНО ЌЕ ГО ОСТВАРИТЕ ВАШЕТО ДЕЛОВНО ПАТУВАЊЕ! КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ` – ДИНАМИЧНАТА ЕКИПА ЗА ОРГАНИЗАЦИЈА НА ПОСЕТА НА САЕМИ И БИЗНИСНАСТАНИ ГО ОЧЕКУВА ВАШИОТ ПОВИК!

Оваа цена важи за група од минимум 18 патници. Пријавување до 25.4.2013 година.

За повеќе информации за саемската манифестација SAHAF 2013, посетете ja веб-странata www.sahaf.ba или контактирајте не`. Контакт:

Наташа Стојаноска тел: 3244064 факс 3244088 моб: 070/295-439 natasa@mchamber.mk

КОНТАКТИ Наташа Димеска Стојаноска Тел: ++ 389 2 3244064 Моб 070/295-439 Факс:++ 389 2 3244088 Call Центар : (02) 15015 natasa@mchamber.mk

29

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис


САЕМИ, ФОРУМИ, ПРЕЗЕНТАЦИИ ДОКОЛКУ ПОСАКУВАТЕ ДА ГИ ИЗЛОЖИТЕ ВАШИТЕ ПРОИЗВОДИ ИЛИ ДА ПОСЕТЕТЕ САЕМ ВО СВЕТОТ, ЈАВЕТЕ СЕ! СО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА НАЈЕДНОСТАВНО И НАЈЕКОНОМИЧНО ЌЕ ГО ОСТВАРИТЕ ВАШЕТО ДЕЛОВНО ПАТУВАЊЕ! КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ` – ДИНАМИЧНАТА ЕКИПА ЗА ОРГАНИЗАЦИЈА НА ПОСЕТА НА САЕМИ И БИЗНИСНАСТАНИ ГО ОЧЕКУВА ВАШИОТ ПОВИК!

КОНТАКТИ Наташа Димеска Стојаноска Тел: ++ 389 2 3244064 Моб 070/295-439 Факс:++ 389 2 3244088 Call Центар : (02) 15015 natasa@mchamber.mk

Од 17 до 22.5.2013 година Стопанската комора на Македонија ве поканува да посетите два саеми во Република Турција

PRINTTEK И IPT ISTANBUL 2013 Printtek 2013 е еден од најквалитетните настани за печатарската индустрија која им обезбедува ефикасна и специјализирана маркетинг платформа на изложувачите во халите наменети за групи производи кои им нудат на посетителите цела палета на продукти и иновации под еден покрив. Во делот на ИПТ посетителите ќе видат: - хартија, картон, машини за обработка на картон, машини за производство на хартиени вреќи, фолдинг машини, машини за апликации, помошни материјали, балирање и преси, дизајн, автоматизација, софтвери и др. Саемот може да го посетат само двaјца посетители од една кoмпанија. Обезбедени се: бесплатно сместување во реномиран хотел со 4 или 5 ѕвезди, две ноќевања со појадок; трансфер од хотелот до Саемот; влезници за Саемот. Посетителот ги покрива патните и административните трошоци кон саемскиот организатор „Адонис“ од 125 евра со автобуски превоз (доколку е со сопствен превоз - 45 евра), како и организационите трошоци кон Комората (2.950 денари за членки, а 5.900.00 денари за нечленки на Комората). Пријавување до 20.4.2013 година. За повеќе информации за PRINTTEK 2013 и IPT ISTANBUL 2013, посетете ги вебстраните www.printtekfair.com,www.iptistanbul.com или контактирајте не`. Наташа Димеска Стојаноска Тел: ++ 389 2 3244064 Моб. 070/295-439 Факс:++ 389 2 3244088 Call Центар : (02) 15015 E-адреса: natasa@mchamber.mk

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис

Ванчо Спасевски Тел: ++ 389 2 3244095 Факс:++ 389 2 3244088 Call Центар : (02) 15015 E-адреса: vanco@mchamber.mk

30


САЕМИ, ФОРУМИ, ПРЕЗЕНТАЦИИ Од 18 до 24 мај 2013 година во Република Србија

МЕЃУНАРОДЕН САЕМ ЗА ЗЕМЈОДЕЛИЕ И БРОКЕРСКИ НАСТАН ВО НОВИ САД

ДОКОЛКУ ПОСАКУВАТЕ ДА ГИ ИЗЛОЖИТЕ ВАШИТЕ ПРОИЗВОДИ ИЛИ ДА ПОСЕТЕТЕ САЕМ ВО СВЕТОТ, ЈАВЕТЕ СЕ!

Новосадскиот саем, Стопанската комора на Војводина, Enterprise Europe Network - Србија и Стопанската комора на Србија ве покануваат да бидете дел од најголемиот брокерски настап во област на земјоделството, што ќе биде во рамките на Саемот за СО СТОПАНСКАТА земјоделие, што ќе се КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА одржи во Нови Сад, НАЈЕДНОСТАВНО И Република Србија. НАЈЕКОНОМИЧНО Н а ЌЕ ГО ОСТВАРИТЕ меѓународната ВАШЕТО ДЕЛОВНО манифестација за ПАТУВАЊЕ! земјоделие поканети се да земат учество КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ` сите оние кои се – ДИНАМИЧНАТА занимаваат со: ЕКИПА ЗА • производство на ОРГАНИЗАЦИЈА големи машини за НА ПОСЕТА НА механизација во САЕМИ И БИЗНИСземјоделството; НАСТАНИ ГО ОЧЕКУВА ВАШИОТ • мали машини за ПОВИК! механизација; • машини и опрема за прехранбената индустрија; • механизација и опрема за КОНТАКТИ индустијата за преработка на храна. Наташа Димеска Присутните ќе имаат и одлична можност да се запознаат со најновите производи како лабораториски препарати и опрема за заштита на растенијата и семенските култури. Брокерскиот настан претставува највисока форма на Б2Б вмрежувањето кој стана составен дел на скоро сите меѓународни конференции. Тоа претставува најбрзиот и најефикасниот начин за претставување на вашиот бизнис пред потенцијалните партнери и пазари. Пријавување до 10 мај 2013 година.

Стојаноска

Тел: ++ 389 2 3244064 Моб 070/295-439 Факс:++ 389 2 3244088 Call Центар : (02) 15015 natasa@mchamber.mk

Контакт лице : Огнен Гаревски Тел: ++ 389 2 3244040 Факс:++ 389 2 3244088 Call Центар : (02) 15015 E-адреса: ognen@mchamber.mk

31

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис


САЕМИ, ФОРУМИ, ПРЕЗЕНТАЦИИ Од 21 до 23 мај 2013 година бизнис форум во Пекинг, Кина ДОКОЛКУ ПОСАКУВАТЕ ДА ГИ ИЗЛОЖИТЕ ВАШИТЕ ПРОИЗВОДИ ИЛИ ДА ПОСЕТЕТЕ САЕМ ВО СВЕТОТ, ЈАВЕТЕ СЕ!

“2013 ASIA-EU MATCHMAKING EVENT BEIJING”

Стопанската комора на Македонија во соработка со ЕЕН Мрежата за мали и средни претпријатија (ЕЕN Enterprise Europe Network), ве покануваат да учествувате на Меѓународниот брокерски настан што ќе се одржи од 21-23 мај 2013 година во Пекинг, Народна Република Кина.

СО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА НАЈЕДНОСТАВНО И НАЈЕКОНОМИЧНО ЌЕ ГО ОСТВАРИТЕ ВАШЕТО ДЕЛОВНО ПАТУВАЊЕ! КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ` – ДИНАМИЧНАТА ЕКИПА ЗА ОРГАНИЗАЦИЈА НА ПОСЕТА НА САЕМИ И БИЗНИСНАСТАНИ ГО ОЧЕКУВА ВАШИОТ ПОВИК!

КОНТАКТИ Наташа Димеска Стојаноска Тел: ++ 389 2 3244064 Моб 070/295-439 Факс:++ 389 2 3244088 Call Центар : (02) 15015 natasa@mchamber.mk

Организатори на настанот се Кинескиот совет за промоција на меѓународната трговија во соработка со ЕЕН за централна Кина, а коорганизатор е Европскиот институт (EЕН Шветска), Оддел за наука и технологии. Главни области на овој настан: - електронски информации и комуникации; - модерно инженерство и производство; - нови материјали, нови извори на енергија; - модерно земјоделство и зелена технологија; - биоинженерство и фармација.

Контакт лице: Огнен Гаревски Тел: ++ 389 2 3244040 Факс:++ 389 2 3244088 Call Центар : (02) 15015 E-адреса: ognen@mchamber.mk

Подетални информации:може да видите : www.b2bmatchmakingbeijing2013.com БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис

32


САЕМИ, ФОРУМИ, ПРЕЗЕНТАЦИИ Од 21 до 24 мај 2013 година во Измир, Турција ќе се одржи годишна конференција на ИНСМЕ и средба на тема

“ВЛАДЕЕЊЕТО НА ИНОВАЦИИТЕ – ГРАДЕЊЕ НА ИНОВАТИНИ ЕКО-СИСТЕМИ ЗА МАЛИ И СРЕДНИ ПРЕТПРИЈАТИЈА”

ДОКОЛКУ ПОСАКУВАТЕ ДА ГИ ИЗЛОЖИТЕ ВАШИТЕ ПРОИЗВОДИ ИЛИ ДА ПОСЕТЕТЕ САЕМ ВО СВЕТОТ, ЈАВЕТЕ СЕ! СО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА НАЈЕДНОСТАВНО И НАЈЕКОНОМИЧНО ЌЕ ГО ОСТВАРИТЕ ВАШЕТО ДЕЛОВНО ПАТУВАЊЕ! КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ` – ДИНАМИЧНАТА ЕКИПА ЗА ОРГАНИЗАЦИЈА НА ПОСЕТА НА САЕМИ И БИЗНИС-НАСТАНИ ГО ОЧЕКУВА ВАШИОТ ПОВИК!

КОНТАКТИ Целта на оваа меѓународна манифестација е промовирање и интернационализација на националните иновативни системи.

Пријавување до 5 мај 2013 година.

Контакт: Огнен Гаревски Тел: ++ 389 2 3244040 Факс:++ 389 2 3244088 Call Центар : (02) 15015 E-адреса: ognen@mchamber.mk

Наташа Димеска Стојаноска Тел: ++ 389 2 3244064 Моб 070/295-439 Факс:++ 389 2 3244088 Call Центар : (02) 15015 natasa@mchamber.mk

Ирена Мојсовска Тел: ++ 389 2 3244009 Факс:++ 389 2 3244088 Call Центар : (02) 15015 E-адреса: irena@mchamber.mk

33

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис


САЕМИ, ФОРУМИ, ПРЕЗЕНТАЦИИ На 18 и 19 јуни 2013 година во Ница, Франција ДОКОЛКУ ПОСАКУВАТЕ ДА ГИ ИЗЛОЖИТЕ ВАШИТЕ ПРОИЗВОДИ ИЛИ ДА ПОСЕТЕТЕ САЕМ ВО СВЕТОТ, ЈАВЕТЕ СЕ! СО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА НАЈЕДНОСТАВНО И НАЈЕКОНОМИЧНО ЌЕ ГО ОСТВАРИТЕ ВАШЕТО ДЕЛОВНО ПАТУВАЊЕ! КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ` – ДИНАМИЧНАТА ЕКИПА ЗА ОРГАНИЗАЦИЈА НА ПОСЕТА НА САЕМИ И БИЗНИСНАСТАНИ ГО ОЧЕКУВА ВАШИОТ ПОВИК!

КОНТАКТИ Наташа Димеска Стојаноска Тел: ++ 389 2 3244064 Моб 070/295-439 Факс:++ 389 2 3244088 Call Центар : (02) 15015 natasa@mchamber.mk

ПАМЕТЕН И ОДРЖЛИВ ГРАД Б2Б бизнис-средби

Здружението на информатичко-комуникациските технологии и Enterprise Europe Network при Стопанската комора на Македонија ве покануваат да учествувате на Меѓународните Б2Б средби – Паметен и одржлив град, што ќе се одржат од 18-19 јуни 2013 година во Ница, Франција, во рамките на Конгресот за иновативен град. Вториот Конгрес за иновативен град ќе се фокусира на трансформацијата на градовите, за да станат паметни и одржливи, преку урбана интеграција на технологиите и услугите. Целта на овој настан и на Б2Б средбите е да ги собере заедно на едно место приватните и јавните играчи, во насока да создадат нови услуги и нови нови технички и комуникативни решенија. Учесници: технолошки и производствени провајдери, инвеститори, промотори, архитекти, равојни агенции, институции за планирање и урбанизам, јавни услужни служби, општински асоцијации, јавни и мешани стопански компании, кластери и федерации, организации за истражување и развој, академии, технички центри...

Овие технички и комуникациски сектори вклучуваат: - телекомуникации и информатичка технологија; - енергетска ефикасност и управување; - животна средина (вода и ѓубре); - транспорт и мобилност; - здравство; - изградба и реновирање на згради; - сигурност и безбедност.

Учеството на Б2Б средбите е бесплатно.

Контакти: Лазо Ангелевски Тел: (02) 3244090 laze@mchamber.mk БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис

Софче Јовановска Тел: (02) 3244060 sofce@mchamber.mk

34


ПОВИК

Агенцијата за странски инвестиции и промоција на извозот на Република Македонија ги повикува домашните компании

МОЖНОСТ ЗА ПЛАСМАН НА СТОКА ЗА ПОТРЕБИТЕ НА PAN AM 2015 ИГРИТЕ Агенцијата за странски инвестиции и промоција на извозот на Република Македонија (АСИПИРМ) соопштува дека преку економскиот промотер во Канада и е доставена информација за одржување на Pan Am 2015 игрите, каде што македонските компании можат да се пријавуваат за набавка на стоки и услиги потребни за самото одржување на игрите во Торонто. Оние производи и услуги за кои ќе бидат потребни поголеми количини ќе се распишат меѓународни тендери за набавки. Сите заинтересирани компании членки кои би сакале да добавуваат свои производи или услуги за организаторите на овој настан можат да најдат подетални информации на следниов линк http://www.toronto2015.org/lang/en/gallery/news/buying-the-games-goods-and-services.html, или може да се обратат директно до економскиот промотер за Канада, Ирена Ѓоргиевска irena.georgievska@investinmacedonia.com

35

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис


ПОКРОВИТЕЛИ

НА СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА БРИЛИЈАНТЕН Покровител

ПРЕМИУМ Покровители INDUSTRIES

СТАНДАРД Покровители

СИЛВЕР Покровители

Отварањето на секоја од понудите и меѓународните тендери чини 100 денари! За пет отварања добивате БОНУС бесплатно објавување на ВАШАТА ПОНУДА, која воедно ќе биде внесена и во богатата база на Стопанската комора на Македонија! Главен и одговорен уредник, Саво Пејчиновски

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис

f. t.

Т. ( +389) 23 24 40 36 Ф. ( +389) 23 24 40 88 М. (+389) 070 741 579 E. savo@mchamber.mk W. www.mchamber.mk www.facebook.com/chamber.mk 36 www.twitter.com/Chamber_MK

Графичко уредување Стево Серафимов

Т. ( +389) 23 24 40 32 Е. stevo@mchamber.mk W. www.mchamber.mk


Стопанска комора на Македонија достапни насекаде ...

Ве очекуваме на веб-порталот на Комората Дознајте повеќе: www.mchamber.mk http://www.facebook.com/chamber.mk http://www.twitter.com/Chamber_MK

37

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис

Неделен Бизнис ОГЛАСНИК на Стопанската комора  

Неделен Бизнис ОГЛАСНИК на Стопанската комора на Македонија, објавете Ваш оглас

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you