Page 1

БРОЈ

26

18 Февруари 2013

НЕДЕЛНИК ЗА УНАПРЕДУВАЊЕ НА ВАШИОТ БИЗНИС

БИЗНИС ОГЛАСНИК

Единствена шанса од 3 до 6 април 2013 година

ТОП 5 ПОНУДИ HR00000038095

Компанија од Хрватска заинтересирана е да соработува со производители на пластеничко производство во Република Македонија за пласман на пластеници со сите надворешни елементи, Ув стабилна тригодишна фолија и упатство за монтажа со различни димензии Т4,Т5 и Т6.

RS00000037665

Компанија од Србија нуди соработка во областа на продажба и вградување на градежни материјали и производи на територија на Белград со можност на отворање на: претставништво, застапништво, дистрибуција и продажба.

HR00000038054

Компанија од Хрватска www.lifepreserve. com.hr сопственик на Мастер франшиза на италијанската компанија ODONTOIATRICA од Торино www.odontoiatrica. co.uk бара компанија за ексклузивен партнер за подрачјето на Македонија и Албанија, за дистрибуција и продажба на стоматолошки инструменти како и единствена, патентираниа заштитна облека, наменети за целокупното здравство ( www.lifepreserve.it).

4038012506670

Македонско проекттанско студио нуди изработка на проекти и консалтинг за енергетски ефикасни објекти (деловни и станбени), како и реконструкција и адаптација на постојни објекти за подобрување на енергетската ефикасност.

RS00000037041

Компанија од Србија заинтересирана е да пласира во Република Mакедонија добиточна храна, фармацевски ветеринарни дезинфекциони средства на опремата за фарми.

да посетите три саемски манифестации во Република Бугарија

„ВИНАРИЈА“ , „ХОРЕКА“ И „ФУДТЕКС“ ВО ПЛОВДИВ * ВИНАРИЈА - Меѓународна изложба за лозарство и винарство - Фестивал на виното * ХОРЕКА - Меѓународна изложба за опрема за хотели, ресторани, кафетерии и трговски објекти * ФУДТЕКС - Меѓународна изложба за храна и пијалаци, пакување, машини и технологии

Пријавување најдоцна до 20.3.2013 година

ИСКОРИСТЕТЕ ЈА ШАНСАТА И ЈАВЕТЕ СЕ ВЕДНАШ! Пополнете го пријавниот лист што може да се преземе од вебпорталот: www.mchamber.mk или контактирајте:

Наташа Стојаноска тел: 02 32 44 064 факс: 02 32 44 088 natasa@mchamber.mk

Огласувајте во „Бизнис огласник“ на Стопанската комора на Македонија:

*

*

НАЈБРЗO НАЈЕДНОСТАВНО НАЈСИГУРНО

*

ДО ДЕЛОВЕН ПАРТНЕР! 1

bsi.

ISO 9001

Quality Management

FS 549642

СТОПАНСКА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА ECONOMIC CHAMBER OF MACEDONIA БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис


ПОНУДА–ПОБАРУВАЧКА

RS00000037044 Компанија од Србија бара дистрибутер во Република Македонија за пласман на чаеви, мешани чаеви разни видови на фитопрепарати билни капки, сирупи, гелови, креми и масти, капсули и козметички препарати.

Контакт: Мирјана Коцева Тел. (++389) 23244035 Факс: (++389) 23244088 mirjana@mchamber.mk

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис

TR00000038090 Компанија од Турција бара дистрибутер во Република Македонија за пласман на разни машини за работа при изградба на патишта.

директно на Одборот на директори на компанијата, како и на директорот за ревизија на Групацијата ТИТАН. Потребни квалифакации: дипломиран економист, ВСС VII/1 степен; минимум 3 години работно искуство како внатрешен HR00000038099 ревизор (писмен доказ); одлично Компанија од Хрватска бара дистрибутер пoзнавање на англиски јазик; работа со MS RS00000037041 во Република Македонија за пласман на Office; подготвеност за патување. Компанија од Србија заинтересирана е ПВЦ прозорци, врати и ролетни. Кандидатите треба да ја да пласира во Република Mакедонија приложат следната документација: добиточна храна, фармацевски GR00000037544 1. мотивациско писмо на англиски јазик; ветеринарни дезинфекциони средства на Компанија од Грција бара дистрибутер 2. биографија на англиски јазик; опремата за фарми. во Република Македонија за пласман на 3. доказ за завршено обазование; мијалници за кујни. 4. дополнителни дипломи и DE00000038093 сертификати. Компанија од Германија бара соработка DE00000037536 Документите треба да се достават по со компании од Република Македонија во Компанија од Германија бара дистрибутер пoшта нa следната адреса: областа на производство и снабдување за пласман на системи за печатење Цементарница Усје АД на мотори за влезни и гаражни врати, како на етикети и бар кодови во Република ул. Првомајска 94, 1000 Скопје, и производство на заштитни мрежи за Македонија. Служба за човечки ресурси и кадровски мотори во машинската индустрија. работ BY00000038119 или на е-дреса: hr@usje.com.mk HR00000038095 Компанија од Белорусија бара Рок за доставување: 19.02.2013 година Компанија од Хрватска заинтересирана дистрибутер во Република Македонија за Сите апликации се сметаат за строго е да соработува со производители на пласман на технолошка опрема наменета доверливи. пластеничко производство во Република за хотели, ресторани и угостителство. За повеќе информации посетете ја вебМакедонија за пласман на пластеници со страница: www.usje.com.mk сите надворешни елементи, Ув стабилна 4030954259677 тригодишна фолија и упатство за монтажа Цементарница УСЈЕ АД - Скопје Групација HR00000038120 со различни димензии Т4,Т5 и Т6. ТИТАН, бара да вработи внатрешен Компанија од Хрватска бара дистрибутер ревизор. Избраниот кандидат ќe одговара во Република Македонија за пласман

2


ПОНУДА–ПОБАРУВАЧКА на пластични производи наменети за домаќинство, градежништво и санитарна програма. DE00000038107 Компанија од Германија бара дистрибутер за пласман на врати и прозорци во Република Македонија. RS00000038106 Компанија од Србија заинтересирана е да пласира зелено кафе во Република Македонија бара увозници. RS00000037665 Компанија од Србија нуди соработка во областа на продажба и вградување на градежни материјали и производи на територија на Белград со можност на отворање на: претставништво, застапништво, дистрибуција и продажба. BG00000038109 Компанија од Бугарија бара дистрибутер во Република Македонија за пласман на производство на екстериорни и интериорни бои и мазива, хастарни мазила, лепила, мазива за подови,внатрешни декоративни мазива, топли и хидроизолациони системи.

и за производство на Coca-Cola, Pepsi Cola, со капацитет од cca 1.000 kg / h готов производ, со машина за полнење на течен јаглен двеоксид во боци од 2,5 – 50 литри, со две статични цистерни и една најмодерна цистерна за превоз на течниот гас до купувачите, со два извора (бунари) на вода и со сопствена концесија за земјиштето. Цена по договор. Локацијата на објектот е во околината на Битола, до границата со Грција.

HR00000038054 Компанија од Хрватска www.lifepreserve. com.hr сопственик на Мастер франшиза на италијанската компанија ODONTOIATRICA од Торино www.odontoiatrica. co.uk бара компанија за ексклузивен 4021991116887 Реномирана компанија од Р. Македонија партнер за подрачјето на Македонија и продава комплет фабрика со автоматска Албанија, за дистрибуција и продажба линија за производство на чист природен на стоматолошки инструменти како и течен јаглен двеоксид, квалитет наменет единствена, патентираниа заштитна

ИСПРАТЕ ЈА ВАШАТА ПОНУДА ИЛИ ПОБАРУВАЧКА И СТАНЕТЕ ДЕЛ ОД БОГАТАТА БАЗА ВО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА!

облека, наменети за целокупното здравство ( www.lifepreserve.it). 4038012506670 Македонско проекттанско студио нуди изработка на проекти и консалтинг за енергетски ефикасни објекти (деловни и станбени), како и реконструкција и адаптација на постојни објекти за подобрување на енергетската ефикасност. 4005004106212 Компанија од Република Македонија бара дистрибутер во ЕУ за пласман на производи од пластика, декоративни саксии, резервоари за вода, буриња за вино и др. DE00000038112 Компанија од Германија бара дистрибутер во Република Македонија за пласман на гаражни врати.

Контакт: Мирјана Коцева Тел. (++389) 23244035 Факс: (++389) 23244088 mirjana@mchamber.mk

ИЗРАЗЕТЕ ЖЕЛБА ДА ГО

ПРОШИРИТЕ ВАШИОТ БИЗНИС – СЕ` ДРУГО Е НАША ОБВРСКА!

ЈАВЕТЕ СЕ:

ВАШИОТ ДЕЛОВЕН СИГНАЛ

Контакт: Мирјана Коцева Тел.: (++389) 23244-035 Факс: (++389) 23244-088 Mirjana@mchamber.mk

СТИГНУВА ДО ДЕЛОВНИТЕ АСОЦИЈАЦИИ И НИВНИТЕ ЧЛЕНКИ – КОМПАНИИ ВО РЕГИОНОТ, ЕВРОПА И СВЕТОТ!

3

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис


ПРАВЕТЕ БИЗНИС СО ЕВРОПА ПРАВЕТЕ БИЗНИС СО ЕВРОПА IDJFG -1

Компанија од Бугарија која нуди методологија за пресметување и мониторинг на гасови во стаклена бафча и намалување на на емисијата на штетни гасови од биодизелот.

IDJFG -2

Романска компанија специјализирана за произвдоство на мебел за домови и канцеларии бара партнери и дистрибутери за својте произвди. Прозводите на оваа компанија се направени од цврство дрво.

IDJFG -3

Грчка компанија активна во развој на меѓународниот

бизнис и консултации бара компанија заинтересирана за склучување на поддоговорни активности.

IDJFG -4

Компанија од Шпанија специјализирана за енергетска ефикасност и бара дистрибутери кој се заинтересирани да ги комерцијализираат нивните прозиводи.

IDJFG -5

Компанија од Литванија специјализирана за производство на хартиени кеси, картонски ќеси за пакување бара компанија за заеднички влоѓувања.

Контакт: Огнен Гаревски Тел. (++389) 23244040 Факс: (++389) 23244088 www.mchamber.mk www.facebook.com/chamber.mk

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис

4

IDJFG -6

Компанија од Италија специјализирана за производство на сирење бара дистрибутери и агенти за својте производи.

IDJFG -7

Компанија од Бугарија специјализирана за проектирање, инсталација и одржување на системи против пожар бара партнери за заеднички вложувања.

IDJFG -8

Компанија од Унгарија специјализирана за производство, продажба и сервис на машини и делови за машини бара


СТОПАНСКА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА

bsi.

ISO 9001

Quality Management

FS 549642

Ваш деловен соработник во светот на бизнисот Посетете не’ на веб-порталот: www.mchamber.mk Ве очекуваме! http://www.facebook.com/chamber.mk http://www.twitter.com/Chamber_MK

5

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис


БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис

6


ПРАВЕТЕ БИЗНИС СО ЕВРОПА

Контакт: Огнен Гаревски Тел. (++389) 23244040 Факс: (++389) 23244088 www.mchamber.mk www.facebook.com/chamber.mk

ЕВРОПСКИТЕ МАЛИ И СРЕДНИ БИЗНИСИ НА ДЛАНКА! ДЕЛОВНИ ПАРТНЕРИ, ТЕХНОЛОГИИ, ЗНАЕЊЕ! ВАШИТЕ ПРЕТПРИЕМНИЧКИ ИДЕИ РЕАЛИЗИРАЈТЕ ГИ СО НАША ПОМОШ!

партнери заинтересирани за реципрочно производство.

жито бара дистрибутери и агенти за својте производи.

IDJFG -9

IDJFG -10

Компанија од Турција специјализирана за производство на силоси за жито, челични лифтови за жито и машини за чистење на

Компанија од Португалија специјализирана за трговија со прехрамбени производи бара агенти и дистрибутери за својте 7

производи. Оваа компанија истотака е специјализирана за производство на висококвлаитетни биолошки шитаке печурки и е во можност да прави достава на својте производи за два работни дена

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис


ИНВЕСТИЦИСКИ ПРОЕКТИ Компанија од Република Македонија нуди градежно земјиште во Република Македонија и Скопје за изградба на згради,индустриски објекти, магацини, фабрики, продажни салони, спортски терени, хотели, трговски центри и др. Рок до 07.06.2013

Контакт: Мирјана Коцева Тел: ++ 389 2 3244035 Факс:++ 389 2 3244088 Call Центар : (02) 15015 mirjana@mchamber.mk

Компанија од Република Македонија бара инвеститор за изградба на станбен објект со бруто изградена површина од 15.000 м2, на атрактивна локација во Скопје Рок до 07.06.2013 Македонската компанија Прогрес ги нуди на продажба објектите за преработка на пченица, магацини и административната зграда Рок до 05.06.2013 Македонска компанија издава фабрика за производство

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис

на чевли комплет опремена за лон производство, истата е лоцирана во близина на централното градско подрчје( во Индустриската зона) на улица Маршал Тито бр.7 во Крива Паланка Рок до 08.02.2013

Македонска компанија бара соработка во областа на обновлива енергија, располага со сопствено земјиште и простор на кој може да се инсталира фотоволтаични модули за производство на електрична енергија, просторот е на површина од 8000 m2, и има своја трафостаница Рок до 08.09.2013 Македонска компанија издава простор од 3000 m2 наменет за инвестирање за било каква намена во Крива Паланка, просторот е делив се наоѓа во централното градско подрачје. 8


ИНВЕСТИЦИСКИ ПРОЕКТИ Има свој паркин плац, вода и струја Рок до 08.02.2013

Компанија од Република Македонија бара инвеститор и нуди простор од 500 м2 во општина Илинден со компалетна инфраструктура наменет за конфекциска индустрија, погонот е климатизиран Рок до 23.03.2013

Компанија од Швајцарија заинтересирана е да инвестира во изградба на бензиски пумпи, изградба на патишта, хотели и казина и друг интерес во Република Македонија Рок до 09.05.2013 Компанија од Република Македонија продава конфекција за производство на облека трикотажа(памук). Компанијата е во одлична состојба со капацитет 20-50 000 парчиња на месец и во неа работат 80 работници Рок до 12.03.2013

9

Компанија од Република Македонија нуди на продажба имот од 45.000m2 во кој се лоцирани два објекта ресторан и мотел со 11 соби. Во близина на мотелот има бања со минерална вода со можност да се изгради бањски комплекс и спортско-рекреативен центар Рок до 27.03.2013

Контакт: Мирјана Коцева Тел: ++ 389 2 3244035 Факс:++ 389 2 3244088 Call Центар : (02) 15015 mirjana@mchamber.mk

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис


САЕМИ, ФОРУМИ, ПРЕЗЕНТАЦИИ Од 1 до 4 март саем во Италија ДОКОЛКУ ПОСАКУВАТЕ ДА ГИ ИЗЛОЖИТЕ ВАШИТЕ ПРОИЗВОДИ ИЛИ ДА ПОСЕТЕТЕ САЕМ ВО СВЕТОТ, ЈАВЕТЕ СЕ! СО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА НАЈЕДНОСТАВНО И НАЈЕКОНОМИЧНО ЌЕ ГО ОСТВАРИТЕ ВАШЕТО ДЕЛОВНО ПАТУВАЊЕ!

“OLIO CAPITALE “ ВО ТРСТ Седмиот по ред саем “Olio Capitale - екстра девственото маслиново масло со врвен квалитет “ ќе се одржи во период од 1 до 4 март во Трст, Италија. Изложбата за промоција на екстра девственото маслиново масло со врвен квалитет е организирана од страна АРИЕС ТРИЕСТЕ Стопанската комора, и на истата ќе бидат присутни повеќе од 200 производители. Контакт: Васко Ристовски тел: ++ 389 2 3244 014 факс: ++ 389 2 3244 088 e-mail: vasko@mchamber.mk

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ` – ДИНАМИЧНАТА ЕКИПА ЗА ОРГАНИЗАЦИЈА Од 4 до 6 март 2013 година Ве водиме во Белград на саем за храна и пијалаци НА ПОСЕТА НА САЕМИ И БИЗНИСНАСТАНИ ГО ОЧЕКУВА ВАШИОТ ПОВИК! Во периодот од 4-6 март 2013 година, по трет пат се одржува Саемот за храна и

CULINARIA FINE

КОНТАКТИ Наташа Димеска Стојаноска Тел: ++ 389 2 3244064 Моб 070/295-439 Факс:++ 389 2 3244088 Call Центар : (02) 15015 natasa@mchamber.mk

пијалаци CULINARIA FINE FOOD, во Белград. На овој настан можете да остварите важни деловни контакти во областа на прехранбената индустрија, добавувачи, купувачи, извозници, увозници, шпедитери, опрема за продавници, трговски друштва, рекламни агенции и други целни групи кои се од суштинско значење за вашиот бизнис. Географската положба на Србија и нејзиниот главен град Белград дава ширина на побарувачката и понудата во Европа. Посетителот ги покрива трошоците за пат и трошоците за сместување во износ од 109 евра по лице кои вклучуваат: - повратен автобуски превоз Скопје - Белград - Скопје; - сместување во хотел со 3 ѕвезди на база 2 ноќевања со појадок за двокреветна соба, а резервација на еднокреветна соба е 129 евра. Оваа цена важи за група од минимум 18 патници. Исто така, ги покрива и административните трошоци кон организаторот - Комората (2.950 денари по лице за членки, а 5.900 денари по лице за нечленки на Комората). Пријавување до 25.02.2013 година. Контакт : Наташа Димеска Стојаноска Тел: ++ 389 2 3244064 Моб. 070/295-439 Факс:++ 389 2 3244088 E-адреса: natasa@mchamber.mk

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис

10


11

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис


Во период од 22 до 25 април 2013 година во Доха, Катар, се одржува 8. Светски конгрес на стопански комори

Можност за одлична интеракција со над 12.000 стопански комори од светот Бизнис-форуми за промовирање на активностите и можностите во вашиот регион и претставување на вашите производи и услуги . Oваа меѓународна манифеставија ќе има интерактивна програма во која се планирани пленарни и работни сесии, коишто претставуваат одлична можност за вмрежување меѓу компании од целиот свет.

bsi.

ISO 9001

Quality Management

FS 549642

СТОПАНСКА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА ECONOMIC CHAMBER OF MACEDONIA

Стопанската комора на Македонија ги поканува сите заинтересирани за посета на оваа меѓународна манифестација да се пријават на наведениот контакт БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис

Зошто не треба да ја пропуштите можноста да бидете дел од ICC CCF 8th World chambers congress? -Tаргетирани се милиони бизниси од целиот свет преку меѓународната коморска мрежа; -стопанските комори се синоним за гласот на малите и средните претпријатија; -создавање на нови партнерства и можност за вмрежување со лидерите на стопанските комори кои ќе работат со вас за привлекување на нови клиенти; -претставување на вашиот бренд пред повеќе од 1.500 лидери на стопански комори од повеќе од 100 земји од светот; -презентирање на вашите производи и услуги и промовирање на можностите за инвестирање во вашата земја, регион или бизнис-заедница.

Контакт:

Ирена Мојсовска Тел (02) 3244009 Факс (02) 3244088 Е-адреса: irena@mchamber.mk

12


САЕМИ, ФОРУМИ, ПРЕЗЕНТАЦИИ Бизнис средби CeBIT

НАТПРЕВАР НА ИДНИНАТА 2013

Здружението на информатичко-комуникациските технологии и Enterprise Europe Network при Стопанската комора на Македонија организираат посета и учество на бизнис-средбите CeBIT - Натпревар на иднината 2013 во Хановер СР. Германија

CeBIT е најголемиот светски компјутерски саем во Хановер, а оваа година е 15-то издание на една од најголемите и најуспешните меѓународни брокерски настани во Enterprise Europe Network. Лазо Ангелевски, тел. (02) 3244-090 e-mail laze@mchamber.mk

Софче Јовановска, тел. (02) 3244-060 e-mail sofce@mchamber.mk

Во периодот од 13 до 15 март 2013 година ве водиме во Република Турција на три саемски манифестации по исклучително поволни услови

ДОКОЛКУ ПОСАКУВАТЕ ДА ГИ ИЗЛОЖИТЕ ВАШИТЕ ПРОИЗВОДИ ИЛИ ДА ПОСЕТЕТЕ САЕМ ВО СВЕТОТ, ЈАВЕТЕ СЕ! СО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА НАЈЕДНОСТАВНО И НАЈЕКОНОМИЧНО ЌЕ ГО ОСТВАРИТЕ ВАШЕТО ДЕЛОВНО ПАТУВАЊЕ! КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ` – ДИНАМИЧНАТА ЕКИПА ЗА ОРГАНИЗАЦИЈА НА ПОСЕТА НА САЕМИ И БИЗНИСНАСТАНИ ГО ОЧЕКУВА ВАШИОТ ПОВИК!

WINDOW, DOOREXPO И GLASSEXPO ISTANBUL 2013 Во Република Турција, ќе се одржат 14. Меѓународен саем за прозорци, профили, технологија за производство и машини, опрема, суровини и помошни средства - ISTANBUL WINDOW 2013, 5. Меѓународен саем за врати, блиндирани врати, панел, системи и помошни средства за врати - DOOREXPO ISTANBUL 2013 и Саемот за производи од стакло, технологија и машини за стакло, помошни производи и хемикалии GLASSEXPO ISTANBUL 2013. Стопанската комора на Македонија и „Адонис Груп“ ги поканува сите заинтересирани македонски компании да се пријават за посета на саемската манифестација најдоцна до 25.02.2013 година.

КОНТАКТИ Наташа Димеска Стојаноска Тел: ++ 389 2 3244064 Моб 070/295-439 Факс:++ 389 2 3244088 Call Центар : (02) 15015 natasa@mchamber.mk

Контакт: Наташа Димеска Стојаноска Тел: ++ 389 2 3244064 Моб. 070/295-439 Факс:++ 389 2 3244088 Call Центар : (02) 15015 E-адреса: natasa@mchamber.mk

13

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис


САЕМИ, ФОРУМИ, ПРЕЗЕНТАЦИИ ДОКОЛКУ ПОСАКУВАТЕ ДА ГИ ИЗЛОЖИТЕ ВАШИТЕ ПРОИЗВОДИ ИЛИ ДА ПОСЕТЕТЕ САЕМ ВО СВЕТОТ, ЈАВЕТЕ СЕ! СО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА НАЈЕДНОСТАВНО И НАЈЕКОНОМИЧНО ЌЕ ГО ОСТВАРИТЕ ВАШЕТО ДЕЛОВНО ПАТУВАЊЕ!

О Н Т

И

Од 20 до 24 март 2013 година Меѓународeн гастрономски натпревар со можност за излагање и презентација на македонски производи на бесплатни штандови преку Комората во Супетар, Република Хрватска

„БИСЕР НА МОРЕТО“ Стопанската комора на Македонија во соработка со Сојузот на готвачи од Медитеранот и европските региони, организираат посета и учество на 8. Меѓународен гастрономски натпревар „Бисер на морето“, што ќе се одржи од 20 до 24 март 2013 година, во хотелот „Кактус“ во Супетар, на островот Брач во Република Хрватска.

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ` – ДИНАМИЧНАТА ЕКИПА ЗА ОРГАНИЗАЦИЈА НА ПОСЕТА НА САЕМИ И БИЗНИСНАСТАНИ ГО ОЧЕКУВА ВАШИОТ ПОВИК!

КОНТАКТИ Наташа Димеска Стојаноска Тел: ++ 389 2 3244064 Моб 070/295-439 Факс:++ 389 2 3244088 Call Центар : (02) 15015 natasa@mchamber.mk

За сите натпреварувачи кои ќе се натпреваруваат во трите категории (предјадење, главно јадење и десерт) учениците, студентите, менторите и членот на жири-комисијата е обезбедено: бесплатно сместување - 5 ноќи, soдва оброка на ден во хотелот. Трошокот за организиран автобуски превоз е на товар на учесниците на настанот.

О Н Т

Пријавување најдоцна до 18.02.2013 година. Наташа Димеска Стојаноска Тел: ++ 389 2 3244064 Моб 070/295-439 Факс:++ 389 2 3244088 E-адреса: natasa@mchamber.mk

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис

И

Венера Андриевска Тел: ++ 389 2 32440037 Моб 070/361-648 Факс:++ 389 2 3244088 E-адреса: venera@mchamber.mk

14


САЕМИ, ФОРУМИ, ПРЕЗЕНТАЦИИ Од 27 до 31 март 2013 година, во Будва, Република Црна Гора

САЕМ ЗА МЕБЕЛ, ДОМАЌИНСТВО, КАНЦЕЛАРИИ И ВНАТРЕШНА ДЕКОРАЦИЈА И ДИЗАЈН Јадранскиот саем се наоѓа во Будва, туристички и бизнис-центар на Црна Гора. Нејзината позиција, во близина на најпознатата плажа на црногорското крајбрежје, во срцето на градот, нуди единствена опција за бизнис и трговски активности. Јадранскиот саем има околу 22.000 м2 земјиште на најатрактивна локација во Будва, со 11.000 м2 изложбен простор. Располага со затворен изложбен простор од 3000 м2. За настаните кои бараат поголем простор, имаат можност за поставување на дополнителен капацитет од 8000 м2 изложбен простор од затворен тип, кој особено е наменет за туристички саеми, мебел и градежништвото. Стопанската комора на Македонија ве поканува на организирана бизниспосета на најважниот настан во областа на производството и прометотнамебелвоБудва, Црна Гора. Меѓународното и регионалното значење на овој традиционален саем го потврдува и присуството на голем број компании и како излагачи и како посетители. Посетителот ги покрива патните трошоци и трошоците за сместување во износ од 99 евра (вклучува повратен автобуски превоз Скопје – Будва - Скопје, сместување во хотел со 4 звезди, на база 2 ноќевања со појадок за двокреветна соба, еднокреветна е 139 евра), доколку се користи сопствен превоз цената се намалува за 25 евра, како и административните трошоци кон организаторот - Комората (2.950 денари по лице за членки, а 5.900 денари по лице за нечленки на Комората). Наташа Димеска Стојаноска Тел: ++ 389 2 3244064 Моб. 070/295-439 Факс:++ 389 2 3244088 Call Центар : (02) 15015 E-адреса: natasa@mchamber.mk

ДОКОЛКУ ПОСАКУВАТЕ ДА ГИ ИЗЛОЖИТЕ ВАШИТЕ ПРОИЗВОДИ ИЛИ ДА ПОСЕТЕТЕ САЕМ ВО СВЕТОТ, ЈАВЕТЕ СЕ! СО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА НАЈЕДНОСТАВНО И НАЈЕКОНОМИЧНО ЌЕ ГО ОСТВАРИТЕ ВАШЕТО ДЕЛОВНО ПАТУВАЊЕ! КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ` – ДИНАМИЧНАТА ЕКИПА ЗА ОРГАНИЗАЦИЈА НА ПОСЕТА НА САЕМИ И БИЗНИСНАСТАНИ ГО ОЧЕКУВА ВАШИОТ ПОВИК!

КОНТАКТИ Наташа Димеска Стојаноска Тел: ++ 389 2 3244064 Моб 070/295-439 Факс:++ 389 2 3244088 Call Центар : (02) 15015 natasa@mchamber.mk

Ванчо Спасевски Тел: ++ 389 2 3244095 Факс:++ 389 2 3244088 Call Центар : (02) 15015 E-адреса: vanco@mchamber.mk

15

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис


САЕМИ, ФОРУМИ, ПРЕЗЕНТАЦИИ ДОКОЛКУ ПОСАКУВАТЕ ДА ГИ ИЗЛОЖИТЕ ВАШИТЕ ПРОИЗВОДИ ИЛИ ДА ПОСЕТЕТЕ САЕМ ВО СВЕТОТ, ЈАВЕТЕ СЕ!

Од 3 до 6 април 2013 година три саемски манифестации во Република Бугарија

„ВИНАРИЈА“, „ХОРЕКА“ И „ФУДТЕКС“ ВО ПЛОВДИВ * ВИНАРИЈА - Меѓународна изложба за лозарство и винарство - Фестивал на виното * ХОРЕКА - Меѓународна изложба за опрема за хотели, ресторани, кафетерии и трговски објекти * ФУДТЕКС - Меѓународна изложба за храна и пијалаци, пакување, машини и технологии

СО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА НАЈЕДНОСТАВНО И НАЈЕКОНОМИЧНО ЌЕ ГО ОСТВАРИТЕ ВАШЕТО ДЕЛОВНО ПАТУВАЊЕ! КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ` – ДИНАМИЧНАТА

КОНТАКТИ Наташа Димеска Стојаноска Тел: ++ 389 2 3244064 Моб 070/295-439 Факс:++ 389 2 3244088 Call Центар : (02) 15015 natasa@mchamber.mk

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис

Пријавување најдоцна до 20.3.2013 година.

Подетални информации, пријавниот лист на Комората, пријавите за учество за натпревар, упатството и правилата за натреварување може да се преземат од вебпорталот на Стопанската комора на Македонија: www.mchamber.mk Наташа Димеска Стојаноска Тел: ++ 389 2 3244064 Моб. 070/295-439 Факс:++ 389 2 3244088 Call Центар : (02) 15015 E-адреса: natasa@mchamber.mk

16


САЕМИ, ФОРУМИ, ПРЕЗЕНТАЦИИ Од 11 до 14 март 2013 година во Република Црна Гора се одржуваат три саемски манифестации

ХРАНА, ТУРИЗАМ И ЕКОЛОГИЈА ВО БУДВА Стопанската комора на Македонија ве поканува на организирана бизниспосета на најважниот настан во областа на прехранбената индустрија во Будва, Црна Гора. Меѓународното и регионалното значење на овој традиционален саем го потврдува и присуството на голем број компании-излагачи и посетители во и од регионот. На истото место и во ист временски период, паралелно со 39. Саем за храна, се одржуваат и 22. Саем за туризам и 19. Саем за екологија, на кој начин се поврзуваат туристичката и прехранбената индустрија и екологијата во уникатен, конкурентен и одржлив настан со производи и услуги со високи стандарди за квалитет. Посетителот ги покрива патните трошоци и трошоците за сместување во износ од 99 евра (вклучива повратен автобуски превоз Скопје – Будва Скопје, сместување во хотел со 4 звезди, на база 2 ноќевања со појадок за двокреветна соба, еднокреветна е 139 евра), доколку се користи сопствен превоз цената се намалува за 25 евра, како и административните трошоци кон организаторот - Комората (2.950 денари по лице за членки, а 5.900 денари по лице за нечленки на Комората).

Пријавување до 25.3.2013 година.

ДОКОЛКУ ПОСАКУВАТЕ ДА ГИ ИЗЛОЖИТЕ ВАШИТЕ ПРОИЗВОДИ ИЛИ ДА ПОСЕТЕТЕ САЕМ ВО СВЕТОТ, ЈАВЕТЕ СЕ! СО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА НАЈЕДНОСТАВНО И НАЈЕКОНОМИЧНО ЌЕ ГО ОСТВАРИТЕ ВАШЕТО ДЕЛОВНО ПАТУВАЊЕ! КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ` – ДИНАМИЧНАТА ЕКИПА ЗА ОРГАНИЗАЦИЈА НА ПОСЕТА НА САЕМИ И БИЗНИСНАСТАНИ ГО ОЧЕКУВА ВАШИОТ ПОВИК!

КОНТАКТИ Наташа Димеска Стојаноска Тел: ++ 389 2 3244064 Моб 070/295-439 Факс:++ 389 2 3244088 Call Центар : (02) 15015 natasa@mchamber.mk

Наташа Димеска Стојаноска Тел: ++ 389 2 3244064 Моб. 070/295-439 Факс:++ 389 2 3244088 Call Центар : (02) 15015 E-адреса: natasa@mchamber.mk

17

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис


САЕМИ, ФОРУМИ, ПРЕЗЕНТАЦИИ ДОКОЛКУ ПОСАКУВАТЕ ДА ГИ ИЗЛОЖИТЕ ВАШИТЕ ПРОИЗВОДИ ИЛИ ДА ПОСЕТЕТЕ САЕМ ВО СВЕТОТ, ЈАВЕТЕ СЕ! СО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА НАЈЕДНОСТАВНО И НАЈЕКОНОМИЧНО ЌЕ ГО ОСТВАРИТЕ ВАШЕТО ДЕЛОВНО ПАТУВАЊЕ!

Од 8 до 14 април 2013 година ве носиме на исклучително позната саемска манифестација во Германија по повластени услови

ПОСЕТА НА HANOVER MESSE

Саемот во Хановер е ценет од страна на компаниите и организациите низ целиот свет, како премиер во светот за тоа што знаат и укажуваат индустриските технологии. Во 2013 година 11. Саем ќе се фокусира, пред се`, на индустриската автоматизација изградба на системи за автоматизација и решенија. Обезбедени се: - бесплатни влезници за Саемот; - бесплатен локален транспорт во Хановер.

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ` – ДИНАМИЧНАТА ЕКИПА ЗА ОРГАНИЗАЦИЈА НА ПОСЕТА НА САЕМИ И БИЗНИСНАСТАНИ ГО ОЧЕКУВА ВАШИОТ ПОВИК!

КОНТАКТИ Наташа Димеска Стојаноска Тел: ++ 389 2 3244064 Моб 070/295-439 Факс:++ 389 2 3244088 Call Центар : (02) 15015 natasa@mchamber.mk

Посетителот ги покрива патните и трошоците за сместување, како и административните трошоци кон организаторот - Комората (2.950 денари за членки по лице, а 5.900 денари за нечленки на Комората по лице). Стопанската комора на Македонија ги покануваат сите заинтересирани македонски компании да се пријават за посета на саемската манифестација најдоцна до 01.03.2013 година. Повеќе информации за оваа позната богата саемска манифестација можете да видите на http://www.hannovermesse.de/home Наташа Димеска Стојаноска Тел: ++ 389 2 3244064 Моб. 070/295-439 Факс:++ 389 2 3244088 Call Центар : (02) 15015 E-адреса: natasa@mchamber.mk

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис

18


САЕМИ, ФОРУМИ, ПРЕЗЕНТАЦИИ Од 15 до 21 април 2013 година посета во СР Германија на Меѓународен саем за машини за изградба, градежен материјал, рударски машини, градежни возила и градежна опрема

„БАУМА 2013“ ВО МИНХЕН

ДОКОЛКУ ПОСАКУВАТЕ ДА ГИ ИЗЛОЖИТЕ ВАШИТЕ ПРОИЗВОДИ ИЛИ ДА ПОСЕТЕТЕ САЕМ ВО СВЕТОТ, ЈАВЕТЕ СЕ!

Гигантски машини, на 555.000 метри ² изложбен простор, со 3.256 изложувачи СО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА и 420.170 посетители, БАУМА МАКЕДОНИЈА 2013 е најголем и можеби НАЈЕДНОСТАВНО И најимпресивен саем во НАЈЕКОНОМИЧНО светот. Сепак, неоспорен ЌЕ ГО ОСТВАРИТЕ е фактот дека е водечки ВАШЕТО ДЕЛОВНО меѓу националните саеми и ПАТУВАЊЕ! истовремено највлијателен КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ` магнет за посетители со неговата сеопфатна понуда. Се одликува со сите сектори, присуство на сите – ДИНАМИЧНАТА ЕКИПА ЗА лидери на пазарот од овие области и многу иновации. Посетителот ги покрива патните и трошоците за сместување, како и административните трошоци кон организаторот - Комората (2.950 денари за членки по лице, а 5.900 денари за нечленки на Комората по лице). Стопанската комора на Македонија ги покануваат сите заинтересирани македонски компании да се пријават за посета на саемската манифестација најдоцна до 01.03.2013 година. Повеќе информации за оваа позната богата саемска манифестација може да се најдат на следниов вебпортал: http://www.bauma.de/en/vier_bereiche_der_bauma_1/vier_bereiche_2.php Пријавниот лист за посета на Саемот може да го превземете од веб порталот на Стопанската комора на Македонија: www.mchamber.mk

ОРГАНИЗАЦИЈА НА ПОСЕТА НА САЕМИ И БИЗНИСНАСТАНИ ГО ОЧЕКУВА ВАШИОТ ПОВИК!

КОНТАКТИ Наташа Димеска Стојаноска Тел: ++ 389 2 3244064 Моб 070/295-439 Факс:++ 389 2 3244088 Call Центар : (02) 15015 natasa@mchamber.mk

Контакт:

Наташа Стојаноска тел: 3244064 факс 3244088 моб: 070/295-439 natasa@mchamber.mk

19

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис


САЕМИ, ФОРУМИ, ПРЕЗЕНТАЦИИ Од 18 до 20 април 2013 година Меѓународен саем за градежништво технологии, опрема и материјали во Романија ДОКОЛКУ ПОСАКУВАТЕ ДА ГИ ИЗЛОЖИТЕ ВАШИТЕ ПРОИЗВОДИ ИЛИ ДА ПОСЕТЕТЕ САЕМ ВО СВЕТОТ, ЈАВЕТЕ СЕ!

CONSTRUCT EXPO 2013 ВО БУКУРЕШТ

CONSTRUCT EXPO, со своите 20 години постоење, стана квалитетна платформа за претставување на ефикасни решенија во полето на градежништвото во Романија. Романија претставува еден од најважните пазари во Европската Унија, за СО СТОПАНСКАТА урбанистички и инфраструктурен развој и, како резултат на тоа, побарувачката за КОМОРА НА најновата градежна опрема, технологии и материјали постојано расте. МАКЕДОНИЈА Во 2012 година, на самската манифестација се собраа 300 компании од 22 земји, НАЈЕДНОСТАВНО И на површина од 15.000 квадратни метри, со вкупно 15.000 посетители.

НАЈЕКОНОМИЧНО ЌЕ ГО ОСТВАРИТЕ ВАШЕТО ДЕЛОВНО ПАТУВАЊЕ!

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ` – ДИНАМИЧНАТА ЕКИПА ЗА ОРГАНИЗАЦИЈА НА ПОСЕТА НА САЕМИ И БИЗНИСНАСТАНИ ГО ОЧЕКУВА ВАШИОТ ПОВИК!

КОНТАКТИ Наташа Димеска Стојаноска Тел: ++ 389 2 3244064 Моб 070/295-439 Факс:++ 389 2 3244088 Call Центар : (02) 15015 natasa@mchamber.mk

Обезбедени се бесплатни влезници за саемската манифестација за посетителите во организација на Стопанската комора на Македонија. Посетителот ги покрива трошоците за пат и сместување во износ од 155 евра чија цена вклучува: - повратен автобуски превоз Скопје – Букурешт - Скопје, - сместување во хотел со 3 звезди, на база 2 ноќевања со појадок за двокреветна соба, а за еднокреветна соба цената изнесува е 169 евра).

Оваа цена важи за група од минимум 18 патници. Пријавување најдоцна до 1.04.2013 година. Наташа Димеска Стојаноска Тел: ++ 389 2 3244064 Моб 070/295-439 Факс:++ 389 2 3244088 E-адреса: natasa@mchamber.mk

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис

Марија Петроска Тел: ++ 389 2 32440017 Факс:++ 389 2 3244088 E-адреса: marija@mchamber.mk

20


САЕМИ, ФОРУМИ, ПРЕЗЕНТАЦИИ Од 15 до 17 мај 2013 во Босна и Херцеговина прв Саем за Халал индустрија

SAHAF ВО САРАЕВО

SAHAF - Сараево е прв Халал саем и форум и е единствен настан кој ги обединува сите претставници на Халал индустрија од Југоисточна Европа, како и претставниците на водечката глобална халал индустрија и мултинационални компании. Саемската манифестација ќе се одржи во Центар “Скендерија” – Сараевскиот Саем кој на годишно ниво е посетен од над 150.000 посетители и преку 1500 излагачи на 20 организирани саемски манифестации. Интерес за излагање на оваа саемска манифестација досега покажале голем број на компании од земјите во нашиот регион, како и компании од Германија, Австрија, Турција, Малезија, Индонезија и други земји од Блискиот Исток кои поседуваат халал сертификат за производи и услуги . Посетителот ги покрива трошоците за пат и трошоците за сместување во износ од 125 евра по лице кои вклучуваат: - повратен автобуски превоз Скопје - Сараево - Скопје; - сместување во хотел со 3 ѕвезди на база 2 ноќевања со појадок за двокреветна соба, а резервација на еднокреветна соба е 139 евра.

ДОКОЛКУ ПОСАКУВАТЕ ДА ГИ ИЗЛОЖИТЕ ВАШИТЕ ПРОИЗВОДИ ИЛИ ДА ПОСЕТЕТЕ САЕМ ВО СВЕТОТ, ЈАВЕТЕ СЕ! СО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА НАЈЕДНОСТАВНО И НАЈЕКОНОМИЧНО ЌЕ ГО ОСТВАРИТЕ ВАШЕТО ДЕЛОВНО ПАТУВАЊЕ! КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ` – ДИНАМИЧНАТА ЕКИПА ЗА ОРГАНИЗАЦИЈА НА ПОСЕТА НА САЕМИ И БИЗНИСНАСТАНИ ГО ОЧЕКУВА ВАШИОТ ПОВИК!

Оваа цена важи за група од минимум 18 патници. Пријавување до 25.4.2013 година.

За повеќе информации за саемската манифестација SAHAF 2013, посетете ja веб-странata www.sahaf.ba или контактирајте не`. Контакт:

Наташа Стојаноска тел: 3244064 факс 3244088 моб: 070/295-439 natasa@mchamber.mk

КОНТАКТИ Наташа Димеска Стојаноска Тел: ++ 389 2 3244064 Моб 070/295-439 Факс:++ 389 2 3244088 Call Центар : (02) 15015 natasa@mchamber.mk

21

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис


САЕМИ, ФОРУМИ, ПРЕЗЕНТАЦИИ Од 17 до 22.5.2013 година Стопанската комора на Македонија ве поканува да посетите два саеми во Република Турција

ДОКОЛКУ ПОСАКУВАТЕ ДА ГИ ИЗЛОЖИТЕ ВАШИТЕ ПРОИЗВОДИ ИЛИ ДА ПОСЕТЕТЕ САЕМ ВО СВЕТОТ, ЈАВЕТЕ СЕ! СО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА НАЈЕДНОСТАВНО И НАЈЕКОНОМИЧНО ЌЕ ГО ОСТВАРИТЕ ВАШЕТО ДЕЛОВНО ПАТУВАЊЕ! КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ` – ДИНАМИЧНАТА ЕКИПА ЗА ОРГАНИЗАЦИЈА НА ПОСЕТА НА САЕМИ И БИЗНИСНАСТАНИ ГО ОЧЕКУВА ВАШИОТ ПОВИК!

КОНТАКТИ Наташа Димеска Стојаноска Тел: ++ 389 2 3244064 Моб 070/295-439 Факс:++ 389 2 3244088 Call Центар : (02) 15015 natasa@mchamber.mk

PRINTTEK И IPT ISTANBUL 2013 Printtek 2013 е еден од најквалитетните настани за печатарската индустрија која им обезбедува ефикасна и специјализирана маркетинг платформа на изложувачите во халите наменети за групи производи кои им нудат на посетителите цела палета на продукти и иновации под еден покрив. Во делот на ИПТ посетителите ќе видат: - хартија, картон, машини за обработка на картон, машини за производство на хартиени вреќи, фолдинг машини, машини за апликации, помошни материјали, балирање и преси, дизајн, автоматизација, софтвери и др. Саемот може да го посетат само двaјца посетители од една кoмпанија. Обезбедени се: бесплатно сместување во реномиран хотел со 4 или 5 ѕвезди, две ноќевања со појадок; трансфер од хотелот до Саемот; влезници за Саемот. Посетителот ги покрива патните и административните трошоци кон саемскиот организатор „Адонис“ од 125 евра со автобуски превоз (доколку е со сопствен превоз - 45 евра), како и организационите трошоци кон Комората (2.950 денари за членки, а 5.900.00 денари за нечленки на Комората). Пријавување до 20.4.2013 година. За повеќе информации за PRINTTEK 2013 и IPT ISTANBUL 2013, посетете ги вебстраните www.printtekfair.com,www.iptistanbul.com или контактирајте не`. Наташа Димеска Стојаноска Тел: ++ 389 2 3244064 Моб. 070/295-439 Факс:++ 389 2 3244088 Call Центар : (02) 15015 E-адреса: natasa@mchamber.mk

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис

Ванчо Спасевски Тел: ++ 389 2 3244095 Факс:++ 389 2 3244088 Call Центар : (02) 15015 E-адреса: vanco@mchamber.mk

22


ПОВИК

Агенцијата за странски инвестиции и промоција на извозот на Република Македонија ги повикува домашните компании

МОЖНОСТ ЗА ПЛАСМАН НА СТОКА ЗА ПОТРЕБИТЕ НА PAN AM 2015 ИГРИТЕ Агенцијата за странски инвестиции и промоција на извозот на Република Македонија (АСИПИРМ) соопштува дека преку економскиот промотер во Канада и е доставена информација за одржување на Pan Am 2015 игрите, каде што македонските компании можат да се пријавуваат за набавка на стоки и услиги потребни за самото одржување на игрите во Торонто. Оние производи и услуги за кои ќе бидат потребни поголеми количини ќе се распишат меѓународни тендери за набавки. Сите заинтересирани компании членки кои би сакале да добавуваат свои производи или услуги за организаторите на овој настан можат да најдат подетални информации на следниов линк http://www.toronto2015.org/lang/en/gallery/news/buying-the-games-goods-and-services.html, или може да се обратат директно до економскиот промотер за Канада, Ирена Ѓоргиевска irena.georgievska@investinmacedonia.com

23

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис


ЕДУКАЦИЈА

ВОДЕЊЕТО БИЗНИС БАРА ЗНАЕЊЕ! БИДЕТЕ ВО ТЕК СО СИТЕ НАЈНОВИ СЛУЧУВАЊА ВО ЕКОНОМИЈАТА! ЗАПОЗНАЈТЕ СЕ СО НОВИТЕ ПРОПИСИ И ЗАКОНСКИ РЕШЕНИЈА ВО МАКЕДОНИЈА! УЧЕСТВУВАЈТЕ НА СЕМИНАРИТЕ И ТРЕНИНЗИТЕ ВО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА!

Обука

СТРУЧНО ОСПОСОБУВАЊЕ НА МЕЃУНАРОДНИ ВОЗАЧИ (22 февруари 2013 година, 12:00-15:00 часот Стопанска комора на Македонија, сала 1 на 5-ти кат)

Согласно Законот за превоз во патниот сообраќај, сите возачи што вршат превоз на патници и стока во меѓународниот патен сообраќај, задолжително мора да поседуваат Сертификат што го издава Министерството за транспорт и врски, чија важност изнесува 5 години и која треба да се продолжи по изминувањето на овој рок. Сертификатот за учество на возачите во меѓународниот патен сообраќај се издава врз основа на уверение за положен испит, а по претходно спроведена стручна обука за таа цел. За продолжување на еднаш издадениот сертификат за

КОНТАКТИ Ленче Зикова Тел: (++389) 2 3244054 Факс: (++389) 2 3244088 lence@mchamber.mk Анита Митревска Тел: (++389) 2 3244057 Факс: (++389) 2 3244088 anita@mchamber.mk Елизабета АндриевскаЕфтимова Тел: (++389) 2 3244074 Факс: (++389) 2 3244088 beti@mchamber.mk

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис

меѓународни возачи не треба повторно да се полага испит, туку истиот може да се продолжи само со приложување на Потврда за посетена дополнителна стручна обука. Стопанската комора на Македонија согласно Законот за превоз во патниот сообраќај е овластена да врши стручно оспообување на меѓународни возачи. За таа цел, Ве покануваме да се пријавите на обуката која ќе започне на 22 февруари 2013 година во Стопанска комора на Македонија во сала 1 на 5-ти кат. Предавачи: Експерти од соодветната област. Сите учесници на обуката ќе добијат: работен материјал, потврда за посетена обука. Пријавување до 19 февруари 2013 година. Контакт: Митко Митевски тел: 02 32 44 015 Факс: 02 32 44 088 mail:mite@mchamber.mk

Елизабета А. Ефтимова тел: 02 32 44 074 Факс: 02 32 44 088 mail:beti@mchamber.mk

24


ЕДУКАЦИЈА

Семинар ВОДЕЊЕТО БИЗНИС БАРА ЗНАЕЊЕ!

„ОБВРСКИ НА ОПШТИНИТЕ ПО ПРОПИСИТЕ ОД ОБЛАСТА НА ЗДРАВСТВОТО” 15 февруари 2013 година, 9:00-16:00 часот Стопанска комора на Македонија, сала 1, на 5-ти кат

Семинарот ќе претставува иницијално запознавање и едукација, како и подготовка на локалната власт во Република Македонија да одговори на законските барања во врска со обврските на општините по прописите од областа на здравството и тоа во делот на спроведувањето на превентивните мерки за заштита од појавата и ширењето на заразните болести (дезинфекција, дезинсекција и дератизација) на населените места и другите јавни површини, правата на пациентите, правата на пациентите со ментална болест, и други области. Обврските на општините кои произлегуваат од прописите од областа на здравството, претставуваат работи од јавен интерес, кои општините во согласност со закон имаат право да ги вршат на своето подрачје и се одговорни за нивното извршување. Надзор над законитоста на работата на органите на општините вршат органите на државната управа. Надзорот над спроведувањето на прописите од областа на здравството од страна на општините го врши Државниот санитарен и здравствен инспекторат. Предавачи: д-р Весна Николоска Димитровска, раководител на одделение во ДСЗИ, Министерство за здравство; д-р Оливера Стојковска, раководител на оддление во ДСЗИ, Министерство за здравство; д-р Вера Менковска, раководител на сектор во ДСЗИ, Министерство за здравство. Пријавување најдоцна до 22 февруари 2013 година

Контакт: М-р Анита Митревска тел: 02 32 44 057 факс: 02 32 44 088 anita.mitrevska@mchamber.mk;

Ленче Зикова тел: 02 32 44 054 факс: 02 32 44 088 lence@mchamber.mk;

25

БИДЕТЕ ВО ТЕК СО СИТЕ НАЈНОВИ СЛУЧУВАЊА ВО ЕКОНОМИЈАТА! ЗАПОЗНАЈТЕ СЕ СО НОВИТЕ ПРОПИСИ И ЗАКОНСКИ РЕШЕНИЈА ВО МАКЕДОНИЈА! УЧЕСТВУВАЈТЕ НА СЕМИНАРИТЕ И ТРЕНИНЗИТЕ ВО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА!

КОНТАКТИ Ленче Зикова Тел: (++389) 2 3244054 Факс: (++389) 2 3244088 lence@mchamber.mk Анита Митревска Тел: (++389) 2 3244057 Факс: (++389) 2 3244088 anita@mchamber.mk Елизабета АндриевскаЕфтимова Тел: (++389) 2 3244074 Факс: (++389) 2 3244088 beti@mchamber.mk

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис


ЕДУКАЦИЈА Семинар

ВОДЕЊЕТО БИЗНИС БАРА ЗНАЕЊЕ! БИДЕТЕ ВО ТЕК СО СИТЕ НАЈНОВИ СЛУЧУВАЊА ВО ЕКОНОМИЈАТА! ЗАПОЗНАЈТЕ СЕ СО НОВИТЕ ПРОПИСИ И ЗАКОНСКИ РЕШЕНИЈА ВО МАКЕДОНИЈА! УЧЕСТВУВАЈТЕ НА СЕМИНАРИТЕ И ТРЕНИНЗИТЕ ВО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА!

„СОЗДАВАЊЕ ОБЛИГАЦИИ ПРЕКУ ДОГОВОРИ И МОЖНОСТИ ЗА НИВНО ЗАВРШУВАЊЕ, СО ПОСЕБЕН ОСВРТ ВРЗ УПОТРЕБАТА НА ДОГОВОРИТЕ ОД СТРАНА НА ТРГОВСКИТЕ ДРУШТВА” 26 февруари 2013 година, 9:30-15:00 часот, Стопанска комора на Македонија, сала 1 на V кат

Програма: • Договорот- основен инструмент за влегување во правен промет; • Правни рамки во кои може да се движи слободата при склучувањето на договорите; • Видови договори што ги нуди законодавството и елементи на кои треба да се внимава, а најчесто се греши при нивното склучување; • Посебен осврт врз договорите кои ги склучуваат правните лица и на фактурата како изворна обврска; • Причини за завршување на создадените обврски и начини на раскинување на договорите; • Правни последици од раскинување на договорите; • Краток осврт врз Конвенцијата за меродавното право за договорните односи правната сигурност при склучувањето договори со странци. Предавачи: Слаѓана Серафимова и Тања Петковска, адвокатки од Скопје.

КОНТАКТИ Ленче Зикова Тел: (++389) 2 3244054 Факс: (++389) 2 3244088 lence@mchamber.mk Анита Митревска Тел: (++389) 2 3244057 Факс: (++389) 2 3244088 anita@mchamber.mk Елизабета АндриевскаЕфтимова Тел: (++389) 2 3244074 Факс: (++389) 2 3244088 beti@mchamber.mk

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис

Цената за еден учесник изнесува 5.310 денари за 1 учесник (4500+ДДВ) за компании-членки и 7.080 денари за 1 учесник (6000+ДДВ) за компании кои не се членки на Комората. Пријавниот лист и Агендата може да се превземат од веб порталот на Стопанската комора на Македонија: www.mchamber.mk Контакт: Елизабета Ефтимова тел: 02 32 44 074 факс: 02 32 44 088 e-mail: beti@mchamber.mk

Анита Митревска тел: 02 32 44 057 факс: 02 32 44 088 anita.mitrevska@mchamber.mk

26


ЕДУКАЦИЈА Семинар

„МЕЃУНАРОДНИТЕ СТАНДАРДИ ЗА ВНАТРЕШНА РЕВИЗИЈА И ТОЛКУВАЊЕ НА НАЈНОВИТЕ ПРОМЕНИ НА СТАНДАРДИТЕ“ 28 февруари 2013 година, од 10:00-16:00 часот Стопанска комора на Македонија, сала 1 на 5-ти кат

Меѓународните стандарди за професионална практика на внатрешна ревизија, или само стандардите, се дел од Меѓународната рамка на професионална пракса (The IPPF). Овие стандарди ја поставуваат основата по којашто работат внатрешните ревизори низ целиот свет и секој внатрешен ревизор треба да ги знае. Но, едноставно да се познаваат стандардите, навистина и не е доволно – ние треба да знаеме да ги интерпретираме во ситуации од вистинскиот свет. Тоа е и целта на оваа обука. Покрај тоа, законските одредби бараат внатрешните ревизори да работат во согласност со меѓународните стандарди за внатрешна ревизија – дали ги исполнувате тие одредби?

ВОДЕЊЕТО БИЗНИС БАРА ЗНАЕЊЕ! БИДЕТЕ ВО ТЕК СО СИТЕ НАЈНОВИ СЛУЧУВАЊА ВО ЕКОНОМИЈАТА! ЗАПОЗНАЈТЕ СЕ СО НОВИТЕ ПРОПИСИ И ЗАКОНСКИ РЕШЕНИЈА ВО МАКЕДОНИЈА! УЧЕСТВУВАЈТЕ НА СЕМИНАРИТЕ И ТРЕНИНЗИТЕ ВО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА!

КОНТАКТИ

Предавач: Слободан Димитровски, сертифициран внатрешен ревизор (CIA), сертифициран професионалец за ревизија во јавен сектор (CGAP), раководител на одделение за внатрешна ревизија на спроведувањето на мерките финансирани од ЕУ, АФПЗРР, обучувач за сертификација на внатрешни ревизори преку IIA и преку CIPFA. Пријавување најдоцна до 26 февруари 2013 година. Контакт: М-р Анита Митревска тел: 02 32 44 057 anita.mitrevska@mchamber.mk

27

М-р Ленче Зикова тел: 02 32 44 054 e-mail:lence@mchamber.mk

Ленче Зикова Тел: (++389) 2 3244054 Факс: (++389) 2 3244088 lence@mchamber.mk Анита Митревска Тел: (++389) 2 3244057 Факс: (++389) 2 3244088 anita@mchamber.mk Елизабета АндриевскаЕфтимова Тел: (++389) 2 3244074 Факс: (++389) 2 3244088 beti@mchamber.mk

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис


ВОДЕЊЕТО БИЗНИС БАРА ЗНАЕЊЕ! БИДЕТЕ ВО ТЕК СО СИТЕ НАЈНОВИ СЛУЧУВАЊА ВО ЕКОНОМИЈАТА! ЗАПОЗНАЈТЕ СЕ СО НОВИТЕ ПРОПИСИ И ЗАКОНСКИ РЕШЕНИЈА ВО МАКЕДОНИЈА! УЧЕСТВУВАЈТЕ НА СЕМИНАРИТЕ И ТРЕНИНЗИТЕ ВО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА!

ЕДУКАЦИЈА Советување

„АНАЛИЗА НА КРЕДИТНИ БАРАЊА НА МАЛИТЕ И СРЕДНИ ПРЕТПРИЈАТИЈА” 21-22 март 2013 година, 9:00-16:30 часот Стопанска комора на Македонија, сала 1 на 5-ти кат

Стопанската комора на Македонија во соработка со Академијата за банкарство и финансии од Република Србија. Учесниците на овој семинар наменет за банкарскиот сектор, ќе научат да го препознаат ризикот на претпријатието/кредитобарателот. Ќе научат да го оценат ризикот од финансирање на конретното барање, да го оценат квалитетот на конкретниот проект/барање, односно битните елементи кои упатуваат на квалитетот на претпријатието. Исто така, ќе научат како да подготват и да изработат кредитна апликација. Ќе научат како да се процени квалитетот на проценетите средства обезбедени по кредитното барање.

КОНТАКТИ Ленче Зикова Тел: (++389) 2 3244054 Факс: (++389) 2 3244088 lence@mchamber.mk Анита Митревска Тел: (++389) 2 3244057 Факс: (++389) 2 3244088 anita@mchamber.mk Елизабета АндриевскаЕфтимова Тел: (++389) 2 3244074 Факс: (++389) 2 3244088 beti@mchamber.mk

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис

Предавач: Биљана Рутиќ, дипломирала на Економскиот факултет во Белград, отсек надворешна трговија, магисрирала Деловна економија на Универзитетот „Сингидунум“. Работен јазик на семинарот е српски јазик. За сите учесници на семинарот ќе биде обезбедено: работен материјал; ручeк и освежување; сертификат за присуство на семинарот. Пријавување до 11 март 2013 година. Контакт: Елизабета Ефтимова тел: 02 32 44 074 факс: 02 32 44 088 e-mail: beti@mchamber.mk

М-р Ленче Зикова тел: 02 32 44 057 факс: 02 32 44 088 e-mail:lence@mchamber.mk

28


ПОКРОВИТЕЛИ

НА СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА БРИЛИЈАНТЕН Покровител

ПРЕМИУМ Покровители INDUSTRIES

СТАНДАРД Покровители

СИЛВЕР Покровители

Отварањето на секоја од понудите и меѓународните тендери чини 100 денари! За пет отварања добивате БОНУС бесплатно објавување на ВАШАТА ПОНУДА, која воедно ќе биде внесена и во богатата база на Стопанската комора на Македонија! Главен и одговорен уредник, Саво Пејчиновски

f. t.

Т. ( +389) 23 24 40 36 Ф. ( +389) 23 24 40 88 М. (+389) 070 741 579 E. savo@mchamber.mk W. www.mchamber.mk www.facebook.com/chamber.mk 29 www.twitter.com/Chamber_MK

Графичко уредување Стево Серафимов

Т. ( +389) 23 24 40 32 Е. stevo@mchamber.mk W. БИЗНИС www.mchamber.mk Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис


Стопанска комора на Македонија достапни насекаде ...

Ве очекуваме на веб-порталот на Комората Дознајте повеќе: www.mchamber.mk http://www.facebook.com/chamber.mk http://www.twitter.com/Chamber_MK

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис

30

Бизнис ОГЛАСНИК број 26 од 18 февруари 2013  

Бизнис ОГЛАСНИК број 26 од 18 февруари 2013

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you