Page 1

БРОЈ

24

4 Февруари 2013

НЕДЕЛНИК ЗА УНАПРЕДУВАЊЕ НА ВАШИОТ БИЗНИС

БИЗНИС ОГЛАСНИК

Единствена можност од 20 до 24 март 2013 година да бидете дел од Меѓународeн гастрономски натпревар во Република Хрватска

ТОП 5 ПОНУДИ SI00000036828

Компанија од Унгарија заинтересирана е да откупуваат до 50 тони бобинки од смрека во Република Македонија.

HR00000037446

„БИСЕР НА МОРЕТО“ ВО СУПЕТАР, НА ОСТРОВОТ БРАЧ * За сите од земјава кои ќе се натпреваруваат во трите категории (предјадење, главно јадење и десерт), учениците, студентите, менторите и членот на жири-комисијата е обезбедено бесплатно сместување - 5 ноќи, сo два оброка на ден во хотелот „Кактус“. * За компаниите можност за излагање и презентација на македонски производи на бесплатни штандови преку Стопанската комора на Македонија.

Компанија од Хрватска заинтересирана е да соработува со производители на шајки во Република Македонија.

DE00000038040

Компанија од Германија бара соработка со македонски компании во областа на планирање, вградување и сервисирање на соларни системи.

CH00000037476

Компанија од Швајцарија заинтересира е да соработува со македонски компании во областа на енергетиката.

DE00000037287

Компанија од Германија бара дистрибутер во Република Македонија за пласман на производи од биопластика.

* Изложете ја Вашата понуда на производи во земјата со најбрзорастечки развој на туризмот.

Пријавување до 11 февруари 2013 година

ИСКОРИСТЕТЕ ЈА ШАНСАТА И ЈАВЕТЕ СЕ ВЕДНАШ! Пополнете го пријавниот лист што може да се преземе од веб-порталот: www.mchamber.mk или контактирајте:

Наташа Стојаноска тел: 02 32 44 064 факс: 02 32 44 088 natasa@mchamber.mk

Огласувајте во „Бизнис огласник“ на Стопанската комора на Македонија:

*

*

НАЈБРЗO НАЈЕДНОСТАВНО НАЈСИГУРНО

*

ДО ДЕЛОВЕН ПАРТНЕР! 1

Венера Андриевска тел: 02 32 44 038 факс: 02 32 44 088 venera@mchamber.mk

bsi.

ISO 9001

Quality Management

FS 549642

СТОПАНСКА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА ECONOMIC CHAMBER OF MACEDONIA БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис


ПОНУДА–ПОБАРУВАЧКА HR00000037446 Компанија од Хрватска заинтересирана е да соработува со производители на шајки во Република Македонија. DE00000037372 Компанија од Германија бара дистрибутер во Република Македонија за пласман на машини за одржување зеленило.

DE00000038040 Компанија од Германија бара соработка со македонски компании во областа на планирање, вградување и сервисирање на соларни системи.

Контакт: Мирјана Коцева Тел. (++389) 23244035 Факс: (++389) 23244088 mirjana@mchamber.mk

RS00000037028 Компанија од Србија бара дистрибутер во Република Македонија за пласман на мерни трансформатори. HR00000037022 Компанија од Хрватска заинтересирана е за соработка со производители на столбови за осветлување и трговци со електроматеријали во Република Македонија.

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис

GR00000037015 Компанија од Грција бара соработка со производители на кујнски дрвени елементи, гардеробери, внатрешни и сигурносни врати во Република Македонија. CH00000037476 Компанија од Швајцарија заинтересира е да соработува со македонски компании во областа на енергетиката. TR00000037473 Компанија од Турција бара дистрибутер во Република Македонија за плaсман на ткаенини од памук, вискоза и полиестер. 2

TR00000037292 Компанија од Турција бара дистрибутер во Република Македонија за пласман на ласерски лампи и разни ласерски резервни делови наменети за воздухопловната, автомобилската индустрија, во салони за убавина, мода, медицина, микроелектроника. DE00000037287 Компанија од Германија бара дистрибутер во Република Македонија за пласман на производи од биопластика. DE00000038055 Компанија од Германија бара партнери за соработка во Република Македонија во областа на соларна енергија. BE00000037144 Компанија од Белгија заинтересирана е да пласира радари за раскрсници во Република Македонија.


ПОНУДА–ПОБАРУВАЧКА 4021991116887 Реномирана компанија од Р. Македонија продава комплет фабрика со автоматска линија за производство на чист природен течен јаглен двеоксид, квалитет наменет и за производство на Coca-Cola, Pepsi Cola, со капацитет од cca 1.000 kg / h готов производ, со машина за полнење на течен јаглен двеоксид во боци од 2,5 – 50 литри, со две статични цистерни и една најмодерна цистерна за превоз на течниот гас до купувачите, со два извора (бунари) на вода и со сопствена концесија за земјиштето. Цена по договор. Локацијата на објектот е во околината на Битола, до границата со Грција. RS00000037033 Компанија од Србија бара дистрибутер во Република Македонија за пласман на акумулатори, батерии за

примена во железници, батерии за примена во телекомуникации и др.

модерни системи за пластични цевки за греење, водовод и климатизација.

HR00000036932 Компанија од Хрватска бара дистрибутер во Република Mакедонија за пласман на печатена, режана, перфорирана и вакуум фолија за конфекционирање на производи во прехранбената индустрија.

SI00000036827 Компанија од Словенија бара соработка со архитекти, театри и радио и ТВ институции во Република Македонија за пласман на театарска и сценска техника.

DE00000036917 Компанија од Германија бара дистрибутер во Република Македонија за пласман на

ИСПРАТЕ ЈА ВАШАТА ПОНУДА ИЛИ ПОБАРУВАЧКА И СТАНЕТЕ ДЕЛ ОД БОГАТАТА БАЗА ВО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА!

SI00000036828 Компанија од Унгарија заинтересирана е да откупуваат до 50 тони бобинки од смрека во Република Македонија.

Контакт: Мирјана Коцева Тел. (++389) 23244035 Факс: (++389) 23244088 mirjana@mchamber.mk

ИЗРАЗЕТЕ ЖЕЛБА ДА ГО

ПРОШИРИТЕ ВАШИОТ БИЗНИС – СЕ` ДРУГО Е НАША ОБВРСКА!

ЈАВЕТЕ СЕ:

ВАШИОТ ДЕЛОВЕН СИГНАЛ

Контакт: Мирјана Коцева Тел.: (++389) 23244-035 Факс: (++389) 23244-088 Mirjana@mchamber.mk

СТИГНУВА ДО ДЕЛОВНИТЕ АСОЦИЈАЦИИ И НИВНИТЕ ЧЛЕНКИ – КОМПАНИИ ВО РЕГИОНОТ, ЕВРОПА И СВЕТОТ!

3

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис


ПРАВЕТЕ БИЗНИС СО ЕВРОПА ПРАВЕТЕ БИЗНИС СО ЕВРОПА 4385474-1

Компанија од БиХ специјализирана за браварија и машинерија бара агенти и дистрибутери и исто така е заинтересирана за заеднички вложувања

4385474-2

Компанија од Бугарија специјализирана за производство на дрвен мебел бара агенти и дострибутери за својте производи и исто така е заинтересирана за склучување на поддоговрони активности. Нивната производна линија опфаќа производство на: столици, бар столици, маси, клупи.

4385474-3

Компанија од Хрватска сопственик на извор за вода за пиење сака да ја подаде својата компанија или дел од нејзе.

4385474-4

Компанија од Грција специјализирана за производство на алуминиумски и ПВЦ рамки, ормари за кујна, врати и оклопни гаражни врати бара партнери заинтересирани за купување на франшиза.

4385474-5

Компанија од Турција специјализирана за производство на делови за машини бара дистрибутери и агенти за

Контакт: Огнен Гаревски Тел. (++389) 23244040 Факс: (++389) 23244088 www.mchamber.mk www.facebook.com/chamber.mk

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис

4

својте производи.

4385474-6

Семејна компанија од Чешка специјализирана за развој производство и дистрибуција на декоративна козметика и производи за дезинфекција бара


ПРАВЕТЕ БИЗНИС СО ЕВРОПА

Контакт: Огнен Гаревски Тел. (++389) 23244040 Факс: (++389) 23244088 www.mchamber.mk www.facebook.com/chamber.mk

ЕВРОПСКИТЕ МАЛИ И СРЕДНИ БИЗНИСИ НА ДЛАНКА!

дистрибутери и агенти за својте производи.

4385474-7

Градежна компанија од Литванија специјализирана за производство на дрвени рамки и дрвени куќи бара агенти и дистрибутери за својте производи.

4385474-8

Компанија од Португалија специјализирана за производство на брашно,

бисквити и индустриско тесто бара агент заинтересиран за увоз на нивните производи.

ДЕЛОВНИ ПАРТНЕРИ, ТЕХНОЛОГИИ, ЗНАЕЊЕ! ВАШИТЕ ПРЕТПРИЕМНИЧКИ ИДЕИ РЕАЛИЗИРАЈТЕ ГИ СО НАША ПОМОШ!

4385474-9

Компанија од Италија 4385474-10 специјализирана за Компанија од јужна производство на колбаси Франција специјализирана и салами бара партнери за производство на и дистрибутери за својте органски вина (“Ctes производи. du Rhne”) бара агенти и дистрибутери за својте производи.

5

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис


ТЕНДЕРИ Компанија од Република Македонија нуди градежно земјиште во Република Македонија и Скопје за изградба на згради,индустриски објекти, магацини, фабрики, продажни салони, спортски терени, хотели, трговски центри и др. Рок до 07.06.2013 Контакт: Мирјана Коцева Тел: ++ 389 2 3244035 Факс:++ 389 2 3244088 Call Центар : (02) 15015 mirjana@mchamber.mk

Компанија од Република Македонија бара инвеститор за изградба на станбен објект со бруто изградена површина од 15.000 м2, на атрактивна локација во Скопје Рок до 07.06.2013 Македонската компанија Прогрес ги нуди на продажба објектите за преработка на пченица, магацини и административната зграда Рок до 05.06.2013 Македонска компанија издава фабрика за производство на чевли комплет опремена за лон производство, истата е лоцирана во близина

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис

на централното градско подрчје (во Индустриската зона) на улица Маршал Тито бр.7 во Крива Паланка Рок до 08.02.2013 Македонска компанија бара соработка во областа на обновлива енергија, располага со сопствено земјиште и простор на кој може да се инсталира фотоволтаични модули за производство на електрична енергија, просторот е на површина од 8000 m2, и има своја трафостаница Рок до 08.09.2013 Македонска компанија издава простор од 3000 m2 наменет за инвестирање за 6


ТЕНДЕРИ 20.000-50.000 парчиња на месец и во неа работат 80 работници Рок до 12.03.2013 Компанија од Република Македонија бара инвеститор и нуди простор од 500 м2 во општина Илинден со компалетна инфраструктура наменет за конфекциска индустрија, погонот е климатизиран Рок до 23.03.2013

било каква намена во Крива Паланка, просторот е делив се наоѓа во централното градско подрачје. Има свој паркин плац, вода и струја Рок до 08.02.2013 Компанија од Швајцарија заинтересирана е да инвестира во изградба на бензиски пумпи, изградба на патишта, хотели и казина и друг интерес во Република Македонија Рок до 09.05.2013

Контакт: Мирјана Коцева Тел: ++ 389 2 3244035 Факс:++ 389 2 3244088 Call Центар : (02) 15015 mirjana@mchamber.mk

Компанија од Република Македонија нуди на продажба имот од 45.000m2 во кој се лоцирани два објекта ресторан и мотел со 11 соби. Во близина на мотелот има бања со минерална вода со можност да се изгради бањски комплекс и спортскорекреативен центар Рок до 27.03.2013

Компанија од Република Македонија продава конфекција за производство на облека трикотажа(памук). Компанијата е во одлична состојба со капацитет 7

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис


САЕМИ, ФОРУМИ, ПРЕЗЕНТАЦИИ Oд 20 до 22 феврyaри 2013 година во Република Турција ДОКОЛКУ ПОСАКУВАТЕ ДА ГИ ИЗЛОЖИТЕ ВАШИТЕ ПРОИЗВОДИ ИЛИ ДА ПОСЕТЕТЕ САЕМ ВО СВЕТОТ, ЈАВЕТЕ СЕ!

„MODEKS 2013“ ВО БУРСА

Една од поголемите специјализирани меѓународни саемски манифестации од ваков тип, на којашто ќе учествуваат голем број реномирани турски компании. Саемот се промовира во многу држави: Авганистан, Германија, Албанија, Азербејџан, Босна и Херцеговина, Србија, Хрватска, Словенија, Белорусија, Русија, Италија, Шпанија, Катар, Канада, Шведска, Швајцарија, Романија, Укранија, Јордан, Грција и др.

СО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА НАЈЕДНОСТАВНО И НАЈЕКОНОМИЧНО ЌЕ ГО ОСТВАРИТЕ ВАШЕТО ДЕЛОВНО ПАТУВАЊЕ! КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ` – ДИНАМИЧНАТА ЕКИПА ЗА ОРГАНИЗАЦИЈА НА ПОСЕТА НА САЕМИ И БИЗНИСНАСТАНИ ГО ОЧЕКУВА ВАШИОТ ПОВИК!

КОНТАКТИ Наташа Димеска Стојаноска Тел: ++ 389 2 3244064 Моб 070/295-439 Факс:++ 389 2 3244088 Call Центар : (02) 15015 natasa@mchamber.mk

Изложбата ќе се одржи на површина од 45.000 м2 во 6 хали.

Посетителите на Саемот ќе имаат можност да ги видат производите што турските компании ќе ги пласираат од областа на: - модерен мебел за дневни соби; - спални; - трпезарии, маси, столици; - класичен мебел, софи, фотелји; - ткаенини за мебел; - украси за мебел; - постелнини; - осветлување; - дизајнери; - здруженија за мебел; - детски соби и за тинејџери со стандард кревети; - медицински / ортопедски кревети и др. Контакт: Наташа Димеска Стојаноска Тел: ++ 389 2 3244064 Моб 070/295-439 Факс:++ 389 2 3244088 E-адреса: natasa@mchamber.mk

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис

Контакт: Ванчо Спасески Тел: ++ 389 2 32440095 Факс:++ 389 2 3244088 E-адреса: vanco@mchamber.mk

8


САЕМИ, ФОРУМИ, ПРЕЗЕНТАЦИИ Oд 20 - 23 февруари 2013 година во Република Турција

MЕЃУНАРОДНИ САЕМИ ЗА ХРАНА И ПИЈАЛАЦИ ВО АНТАЛИЈА Стопанската комора на Македонија и „Anfas Fair Management & Invesment Inc“ како долгогодишни партнери организираат заедничка посета на Саемот за храна и Саемот за Пијалоци. Меѓународниот саем за храна ја продолжува својата богата 19-годишна традиција, организирајќи го 20-от по ред Саем за прехранбени производи со излагачи од Турција и 38 земји од Блискиот Исток, Азија и Европа, кои на посетителите ќе им претстават илјадници трговски марки.

ДОКОЛКУ ПОСАКУВАТЕ ДА ГИ ИЗЛОЖИТЕ ВАШИТЕ ПРОИЗВОДИ ИЛИ ДА ПОСЕТЕТЕ САЕМ ВО СВЕТОТ, ЈАВЕТЕ СЕ! СО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА НАЈЕДНОСТАВНО И НАЈЕКОНОМИЧНО ЌЕ ГО ОСТВАРИТЕ ВАШЕТО ДЕЛОВНО ПАТУВАЊЕ! КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ` – ДИНАМИЧНАТА ЕКИПА ЗА ОРГАНИЗАЦИЈА НА ПОСЕТА НА САЕМИ И БИЗНИСНАСТАНИ ГО ОЧЕКУВА ВАШИОТ ПОВИК!

Цел за 2013 година за овој настан е поставување на 35.000 м2 изложбен простор, 450 компании - излагачи и 80.000 професионални посетители. Во истиот период, се одржува и 2. Меѓународен саем на пијалаци. Изложба на која ќе заземат учество производители кои сакаат да го освојат турскиот пазар од Турција, Русија, Украина, Бангладеш, Бугарија и Белгија, кои ќе ги презентираат своите производи. Покрај индивидуалните посетители, ќе има и бизнис делегации, кои се состојат од истиот професионален бизнис сектор, од Узбекистан, Русија, Израел, Германија, Саудиска Арабија и Египет .

КОНТАКТИ Наташа Димеска Стојаноска Тел: ++ 389 2 3244064 Моб 070/295-439 Факс:++ 389 2 3244088 Call Центар : (02) 15015 natasa@mchamber.mk

Саемот може да го посетат само двaјца посетители од една кoмпанија. Контакт: Наташа Димеска Стојаноска Тел: ++ 389 2 3244064 Моб 070/295-439 Факс:++ 389 2 3244088 E-адреса: natasa@mchamber.mk

9

Контакт: Васко Ристовски Тел: ++ 389 2 32440014 Факс:++ 389 2 3244088 E-адреса: vasko@mchamber.mk

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис


САЕМИ, ФОРУМИ, ПРЕЗЕНТАЦИИ ДОКОЛКУ ПОСАКУВАТЕ ДА ГИ ИЗЛОЖИТЕ ВАШИТЕ ПРОИЗВОДИ ИЛИ ДА ПОСЕТЕТЕ САЕМ ВО СВЕТОТ, ЈАВЕТЕ СЕ!

Од 21 до 24 февруари Меѓународен саем за градежништво, изолација, врати и прозорци, санитарна опрема и технологија во Република Грција

„NFACOMA 2013 – 30.“ ВО СОЛУН Стопанската комора на Македонија организира посета на саемската манифестација INFACOMA, една од најзначајните изложби на HELEXPO, која годинава го слави своето 30годишно постоење.

СО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА НАЈЕДНОСТАВНО И НАЈЕКОНОМИЧНО ЌЕ ГО ОСТВАРИТЕ ВАШЕТО ДЕЛОВНО ПАТУВАЊЕ! КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ` – ДИНАМИЧНАТА ЕКИПА ЗА ОРГАНИЗАЦИЈА НА ПОСЕТА НА САЕМИ И БИЗНИСНАСТАНИ ГО ОЧЕКУВА ВАШИОТ ПОВИК!

КОНТАКТИ Наташа Димеска Стојаноска Тел: ++ 389 2 3244064 Моб 070/295-439 Факс:++ 389 2 3244088 Call Центар : (02) 15015 natasa@mchamber.mk

Заедно со INFACOMA ќе се одвива паралелно и 5. ENERGY TECH под мотото: „Пријател со животната средина”, настан за енергетика, со што се потенцираат уште еднаш очекувањата за успешена саемска манифестација. Стопанската комора на Македонија ги поканува сите заинтересирани македонски компании да се пријават за посета на саемската манифестација најдоцна до 10.02.2013 година. Контакт: Наташа Димеска Стојаноска Тел: ++ 389 2 3244064 Моб 070/295-439 Факс:++ 389 2 3244088 E-адреса: natasa@mchamber.mk

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис

10


САЕМИ, ФОРУМИ, ПРЕЗЕНТАЦИИ Од 21 до 24 февруари 2013 година Меѓународниот саем за туризам во Србија

БИЗНИС-СРЕДБИ ВО БЕЛГРАД Здружението на угостителството и туризмот и Enterprise Europe Network при Стопанската комора на Македонија ве покануваат да учествувате на 2. Меѓународни бизнис-средби на компаниите од областа на туризмот, што ќе се одржат на 22 февруари 2013 година, во Белградскиот саем, во рамките на Меѓународниот саем за туризам од 21-24 февруари 2013 година. Целта на средбите е вмрежување и воспоставување бизниссоработка меѓу претпријатијата од туристичката индустрија. Главни целни групи: хотели, тур-оператори, туристички организации, туристички агенции, консултанти и ресторани.

Контакт: Лазо Ангелевски Тел: (02) 3244090 laze@mchamber.mk

Контакт: Софче Јовановска Тел: (02) 3244060 sofce@mchamber.mk

Од 1 до 4 март саем во Италија

“OLIO CAPITALE “ ВО ТРСТ Седмиот по ред саем “Olio Capitale - екстра девственото маслиново масло со врвен квалитет “ ќе се одржи во период од 1 до 4 март во Трст, Италија. Изложбата за промоција на екстра девственото маслиново масло со врвен квалитет е организирана од страна АРИЕС ТРИЕСТЕ Стопанската комора, и на истата ќе бидат присутни повеќе од 200 производители.

ДОКОЛКУ ПОСАКУВАТЕ ДА ГИ ИЗЛОЖИТЕ ВАШИТЕ ПРОИЗВОДИ ИЛИ ДА ПОСЕТЕТЕ САЕМ ВО СВЕТОТ, ЈАВЕТЕ СЕ! СО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА НАЈЕДНОСТАВНО И НАЈЕКОНОМИЧНО ЌЕ ГО ОСТВАРИТЕ ВАШЕТО ДЕЛОВНО ПАТУВАЊЕ! КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ` – ДИНАМИЧНАТА ЕКИПА ЗА ОРГАНИЗАЦИЈА НА ПОСЕТА НА САЕМИ И БИЗНИСНАСТАНИ ГО ОЧЕКУВА ВАШИОТ ПОВИК!

КОНТАКТИ Наташа Димеска Стојаноска Тел: ++ 389 2 3244064 Моб 070/295-439 Факс:++ 389 2 3244088 Call Центар : (02) 15015 natasa@mchamber.mk

Контакт: Васко Ристовски тел: ++ 389 2 3244 014 факс: ++ 389 2 3244 088 e-mail: vasko@mchamber.mk

11

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис


САЕМИ, ФОРУМИ, ПРЕЗЕНТАЦИИ Бизнис средби CeBIT

НАТПРЕВАР НА ИДНИНАТА 2013

ДОКОЛКУ ПОСАКУВАТЕ ДА ГИ ИЗЛОЖИТЕ ВАШИТЕ ПРОИЗВОДИ ИЛИ ДА ПОСЕТЕТЕ САЕМ ВО СВЕТОТ, ЈАВЕТЕ СЕ! СО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА НАЈЕДНОСТАВНО И НАЈЕКОНОМИЧНО ЌЕ ГО ОСТВАРИТЕ ВАШЕТО ДЕЛОВНО ПАТУВАЊЕ! КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ` – ДИНАМИЧНАТА ЕКИПА ЗА ОРГАНИЗАЦИЈА НА ПОСЕТА НА САЕМИ И БИЗНИСНАСТАНИ ГО ОЧЕКУВА ВАШИОТ ПОВИК!

КОНТАКТИ Наташа Димеска Стојаноска Тел: ++ 389 2 3244064 Моб 070/295-439 Факс:++ 389 2 3244088 Call Центар : (02) 15015 natasa@mchamber.mk

Здружението на информатичко-комуникациските технологии и Enterprise Europe Network при Стопанската комора на Македонија организираат посета и учество на бизнис-средбите CeBIT - Натпревар на иднината 2013 во Хановер СР. Германија

CeBIT е најголемиот светски компјутерски саем во Хановер, а оваа година е 15-то издание на една од најголемите и најуспешните меѓународни брокерски настани во Enterprise Europe Network. Лазо Ангелевски, тел. (02) 3244-090 e-mail laze@mchamber.mk

Софче Јовановска, тел. (02) 3244-060 e-mail sofce@mchamber.mk

Во периодот од 13 до 15 март 2013 година ве водиме во Република Турција на три саемски манифестации по исклучително поволни услови

WINDOW, DOOREXPO И GLASSEXPO ISTANBUL 2013 Во Република Турција, ќе се одржат 14. Меѓународен саем за прозорци, профили, технологија за производство и машини, опрема, суровини и помошни средства - ISTANBUL WINDOW 2013, 5. Меѓународен саем за врати, блиндирани врати, панел, системи и помошни средства за врати - DOOREXPO ISTANBUL 2013 и Саемот за производи од стакло, технологија и машини за стакло, помошни производи и хемикалии - GLASSEXPO ISTANBUL 2013. Стопанската комора на Македонија и „Адонис Груп“ ги поканува сите заинтересирани македонски компании да се пријават за посета на саемската манифестација најдоцна до 25.02.2013 година. Контакт: Наташа Димеска Стојаноска Тел: ++ 389 2 3244064 Моб. 070/295-439 Факс:++ 389 2 3244088 Call Центар : (02) 15015 E-адреса: natasa@mchamber.mk

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис

12


САЕМИ, ФОРУМИ, ПРЕЗЕНТАЦИИ Од 20 до 24 март 2013 година Меѓународeн гастрономски натпревар во Република Хрватска

„БИСЕР НА МОРЕТО“ ВО СУПЕТАР, НА ОСТРОВОТ БРАЧ

* Можност за излагање и презентација на македонски производи на бесплатни штандови преку Стопанската комора на Македонија

ДОКОЛКУ ПОСАКУВАТЕ ДА ГИ ИЗЛОЖИТЕ ВАШИТЕ ПРОИЗВОДИ ИЛИ ДА ПОСЕТЕТЕ САЕМ ВО СВЕТОТ, ЈАВЕТЕ СЕ!

Стопанската комора на Македонија во соработка со Сојузот на готвачи од Медитеранот и европските региони, организираат посета и учество на 8. Меѓународен гастрономски СО СТОПАНСКАТА натпревар „Бисер на морето“, што ќе се одржи од 20 до 24 март 2013 година, во хотелот „Кактус“ КОМОРА НА во Супетар, на островот Брач во Република Хрватска. МАКЕДОНИЈА „Бисер на морето“ претставува една од најзначајните гастрономски манифестации на НАЈЕДНОСТАВНО И Медитеранот. Во пет дена ќе се одржат: меѓународното натпреварување на професионални НАЈЕКОНОМИЧНО готвачи и ученици-готвачи од високо образовните школи, средните угостителски училишта, ЌЕ ГО ОСТВАРИТЕ хотели и ресторани, гастро-изложба на најдобрите хрватски ресторани, изложба на хрватските ВАШЕТО ДЕЛОВНО и странски производители на храна, работилници и предавања за гастрономијата. ПАТУВАЊЕ! Во Супетар на едно место ќе се соберат готвачи од целиот свет. Минатата година, покрај готвачите од Хрватска, Србија, Австрија, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Италија и Албанија, КОНТАКТИРАЈТЕ Швајцарија, Словенија, Турција и НЕ` – Бугарија, учествуваа и мајсторите ДИНАМИЧНАТА за готвење од земјава, кои покажаа ЕКИПА ЗА и забележителни вештини во ОРГАНИЗАЦИЈА подготвувањето рецепти од НА ПОСЕТА НА македонското поднебје. САЕМИ И БИЗНИС Стопанската комора на НАСТАНИ ГО Македонија и годинава организира ОЧЕКУВА ВАШИОТ посета на оваа манифестација за ПОВИК! сите заинтересирани готвачинатпреварувачи, ученици-готвачи и македонските компании кои би ги презентирале своите производи на заеднички бесплатен штанд, обезбеден од Комората, за компаниите-членки. Учеството на македонските претставници е одлична можност за презентирање на македонската кујна, но истовремено и за претставување на производите на познати македонски компании на хрватскиот пазар. За сите натпреварувачи кои ќе се натпреваруваат во трите категории (предјадење, главно јадење и десерт) учениците, студентите, менторите и членот на жири-комисијата е Наташа Димеска Стојаноска обезбедено: - бесплатно сместување - 5 ноќи, сo два оброка на ден во хотелот. Тел: ++ 389 2 3244064 Трошокот за организиран автобуски превоз е на товар на учесниците на настанот.

КОНТАКТИ

Сите заинтересирани лица кои сакаат да земат учество на оваа гастрономска манифестација како натпреварувачи, излагачи на обезбедените беспалтни штандови, или како посетители, своето учество треба да го пријават во Стопанската комора на Македонија, најдоцна до 11.02.2013 година. Повеќе информации, Пријавниот лист на Комората, пријавите за учество за натпревар, упатството и правилата за натреварување може да се преземат од вебпорталот на Стопанската комора на Македонија: www.mchamber.mk

Моб 070/295-439 Факс:++ 389 2 3244088 Call Центар : (02) 15015 natasa@mchamber.mk

Контакт:

Наташа Стојаноска тел: 3244064 факс 3244088 моб: 070/295-439 natasa@mchamber.mk

Венера Андриевска тел: 3244037 факс:3244088 моб.070/361-648 venera@mchamber.mk

13

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис


САЕМИ, ФОРУМИ, ПРЕЗЕНТАЦИИ ДОКОЛКУ ПОСАКУВАТЕ ДА ГИ ИЗЛОЖИТЕ ВАШИТЕ ПРОИЗВОДИ ИЛИ ДА ПОСЕТЕТЕ САЕМ ВО СВЕТОТ, ЈАВЕТЕ СЕ! СО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА НАЈЕДНОСТАВНО И НАЈЕКОНОМИЧНО ЌЕ ГО ОСТВАРИТЕ ВАШЕТО ДЕЛОВНО ПАТУВАЊЕ!

Од 8 до 14 април 2013 година ве носиме на исклучително позната саемска манифестација во Германија по повластени услови

ПОСЕТА НА HANOVER MESSE

Саемот во Хановер е ценет од страна на компаниите и организациите низ целиот свет, како премиер во светот за тоа што знаат и укажуваат индустриските технологии. Во 2013 година 11. Саем ќе се фокусира, пред се`, на индустриската автоматизација изградба на системи за автоматизација и решенија. Обезбедени се: - бесплатни влезници за Саемот; - бесплатен локален транспорт во Хановер.

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ` – ДИНАМИЧНАТА ЕКИПА ЗА ОРГАНИЗАЦИЈА НА ПОСЕТА НА САЕМИ И БИЗНИСНАСТАНИ ГО ОЧЕКУВА ВАШИОТ ПОВИК!

КОНТАКТИ Наташа Димеска Стојаноска Тел: ++ 389 2 3244064 Моб 070/295-439 Факс:++ 389 2 3244088 Call Центар : (02) 15015 natasa@mchamber.mk

Посетителот ги покрива патните и трошоците за сместување, како и административните трошоци кон организаторот - Комората (2.950 денари за членки по лице, а 5.900 денари за нечленки на Комората по лице). Стопанската комора на Македонија ги покануваат сите заинтересирани македонски компании да се пријават за посета на саемската манифестација најдоцна до 01.03.2013 година. Повеќе информации за оваа позната богата саемска манифестација можете да видите на http://www.hannovermesse.de/home Наташа Димеска Стојаноска Тел: ++ 389 2 3244064 Моб. 070/295-439 Факс:++ 389 2 3244088 Call Центар : (02) 15015 E-адреса: natasa@mchamber.mk

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис

14


САЕМИ, ФОРУМИ, ПРЕЗЕНТАЦИИ Од 15 до 21 април 2013 година посета во СР Германија на Меѓународен саем за машини за изградба, градежен материјал, рударски машини, градежни возила и градежна опрема

„БАУМА 2013“ ВО МИНХЕН

ДОКОЛКУ ПОСАКУВАТЕ ДА ГИ ИЗЛОЖИТЕ ВАШИТЕ ПРОИЗВОДИ ИЛИ ДА ПОСЕТЕТЕ САЕМ ВО СВЕТОТ, ЈАВЕТЕ СЕ!

Гигантски машини, на 555.000 метри ² изложбен простор, со 3.256 изложувачи СО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА и 420.170 посетители, БАУМА МАКЕДОНИЈА 2013 е најголем и можеби НАЈЕДНОСТАВНО И најимпресивен саем во НАЈЕКОНОМИЧНО светот. Сепак, неоспорен ЌЕ ГО ОСТВАРИТЕ е фактот дека е водечки ВАШЕТО ДЕЛОВНО меѓу националните саеми и ПАТУВАЊЕ! истовремено највлијателен КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ` магнет за посетители со неговата сеопфатна понуда. Се одликува со сите сектори, присуство на сите – ДИНАМИЧНАТА ЕКИПА ЗА лидери на пазарот од овие области и многу иновации. ОРГАНИЗАЦИЈА НА ПОСЕТА НА

Посетителот ги покрива патните и трошоците за сместување, како и САЕМИ И БИЗНИСадминистративните трошоци кон организаторот - Комората (2.950 денари за НАСТАНИ ГО ОЧЕКУВА ВАШИОТ членки по лице, а 5.900 денари за нечленки на Комората по лице). ПОВИК!

Стопанската комора на Македонија ги покануваат сите заинтересирани македонски компании да се пријават за посета на саемската манифестација најдоцна до 01.03.2013 година. Повеќе информации за оваа позната богата саемска манифестација може да се најдат на следниов вебпортал: http://www.bauma.de/en/vier_bereiche_der_bauma_1/vier_bereiche_2.php Пријавниот лист за посета на Саемот може да го превземете од веб порталот на Стопанската комора на Македонија: www.mchamber.mk

КОНТАКТИ Наташа Димеска Стојаноска Тел: ++ 389 2 3244064 Моб 070/295-439 Факс:++ 389 2 3244088 Call Центар : (02) 15015 natasa@mchamber.mk

Контакт:

Наташа Стојаноска тел: 3244064 факс 3244088 моб: 070/295-439 natasa@mchamber.mk

15

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис


ПОВИК Агенцијата за странски инвестиции и промоција на извозот на Република Македонија ги повикува домашните компании

МОЖНОСТ ЗА ПЛАСМАН НА СТОКА ЗА ПОТРЕБИТЕ НА PAN AM 2015 ИГРИТЕ Агенцијата за странски инвестиции и промоција на извозот на Република Македонија (АСИПИРМ) соопштува дека преку економскиот промотер во Канада и е доставена информација за одржување на Pan Am 2015 игрите, каде што македонските компании можат да се пријавуваат за набавка на стоки и услиги потребни за самото одржување на игрите во Торонто. Оние производи и услуги за кои ќе бидат потребни поголеми количини ќе се распишат меѓународни тендери за набавки. Сите заинтересирани компании членки кои би сакале да добавуваат свои производи или услуги за организаторите на овој настан можат да најдат подетални информации на следниов линк http://www.toronto2015.org/lang/en/gallery/news/buying-the-games-goods-and-services.html, или може да се обратат директно до економскиот промотер за Канада, Ирена Ѓоргиевска irena.georgievska@investinmacedonia.com

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис

16


17

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис


БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис

18


Во период од 22 до 25 април 2013 година во Доха, Катар, се одржува 8. Светски конгрес на стопански комори

Можност за одлична интеракција со над 12.000 стопански комори од светот Бизнис-форуми за промовирање на активностите и можностите во вашиот регион и претставување на вашите производи и услуги . Oваа меѓународна манифеставија ќе има интерактивна програма во која се планирани пленарни и работни сесии, коишто претставуваат одлична можност за вмрежување меѓу компании од целиот свет.

bsi.

ISO 9001

Quality Management

FS 549642

СТОПАНСКА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА ECONOMIC CHAMBER OF MACEDONIA

Стопанската комора на Македонија ги поканува сите заинтересирани за посета на оваа меѓународна манифестација да се пријават на наведениот контакт 19

Зошто не треба да ја пропуштите можноста да бидете дел од ICC CCF 8th World chambers congress? -Tаргетирани се милиони бизниси од целиот свет преку меѓународната коморска мрежа; -стопанските комори се синоним за гласот на малите и средните претпријатија; -создавање на нови партнерства и можност за вмрежување со лидерите на стопанските комори кои ќе работат со вас за привлекување на нови клиенти; -претставување на вашиот бренд пред повеќе од 1.500 лидери на стопански комори од повеќе од 100 земји од светот; -презентирање на вашите производи и услуги и промовирање на можностите за инвестирање во вашата земја, регион или бизнис-заедница.

Контакт:

Ирена Мојсовска Тел (02) 3244009 Факс (02) 3244088 Е-адреса: irena@mchamber.mk

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис


ЕДУКАЦИЈА Обука

„ЛИЦЕ ОДГОВОРНО ЗА УПРАВУВАЊЕ И/ИЛИ ПОСТАПУВАЊЕ СО ОТПАД”

ВОДЕЊЕТО БИЗНИС БАРА ЗНАЕЊЕ! БИДЕТЕ ВО ТЕК СО СИТЕ НАЈНОВИ СЛУЧУВАЊА ВО ЕКОНОМИЈАТА! ЗАПОЗНАЈТЕ СЕ СО НОВИТЕ ПРОПИСИ И ЗАКОНСКИ РЕШЕНИЈА ВО МАКЕДОНИЈА! УЧЕСТВУВАЈТЕ НА СЕМИНАРИТЕ И ТРЕНИНЗИТЕ ВО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА!

КОНТАКТИ Ленче Зикова Тел: (++389) 2 3244054 Факс: (++389) 2 3244088 lence@mchamber.mk Анита Митревска Тел: (++389) 2 3244057 Факс: (++389) 2 3244088 anita@mchamber.mk Елизабета АндриевскаЕфтимова Тел: (++389) 2 3244074 Факс: (++389) 2 3244088 beti@mchamber.mk

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис

6 февруари – 3 април 2013 година, 10:00-15:00 часот (6,13,20,27 февруари, 6,13,20,27 март и 3 април 2013 година) Стопанска комора на Македонија, сала 1 на 5-ти кат

Што опфаќа наставата? Програмата за обуката за полагање на стручен испит за управување и/или постапување со отпад се реализира во вкупно траење од 50 часа. Во рамките на обуката ќе бидат детално разработени Законот за управување со отпад, Законот за пакување и отпад од пакување, Законот за батерии и акумулатори и отпадни батерии

и акумулатори, Законот за управување со електрична и електронска опрема и отпадна електрична и електронска опрема и сите правилници што произлегуваат од истите. Ќе биде опфатен и Законот за животна средина, посебно во делот на ИСКЗ дозволите. Сето ова ќе биде придружено со практични примери релевантни за кандидатите, а посебен акцент ќе биде ставен на пополнувањето на обрасците и изготвувањето на програмата. Кој ја спроведува обуката? Обучувачи на семинарот ќе бидат докажани домашни експерти во областа на животната средина и особено во одржливото управување со отпад. Сите заинтересирани кандидати можат да се пријават најдоцна до 4 февруари 2013 година.

Времетраење на обуката: 9 работни средби, вкупно 50 часа.

Контакт: М-р Анита Митревска тел: 02 32 44 057 факс: 02 32 44 088 anita.mitrevska@mchamber.mk;

Даниела Михајловска тел: 02 32 44 021 факс: 02 32 44 088 daniela@mchamber.mk;

20


ЕДУКАЦИЈА „ОБВРСКИ НА ОПШТИНИТЕ ПО ПРОПИСИТЕ ОД ОБЛАСТА НА ЗДРАВСТВОТО” 15 февруари 2013 година, 9:00-16:00 часот Стопанска комора на Македонија, сала 1, на 5-ти кат

Семинарот ќе претставува иницијално запознавање и едукација, како и подготовка на локалната власт во Република Македонија да одговори на законските барања во врска со обврските на општините по прописите од областа на здравството и тоа во делот на спроведувањето на превентивните мерки за заштита од појавата и ширењето на заразните болести (дезинфекција, дезинсекција и дератизација) на населените места и другите јавни површини, правата на пациентите, правата на пациентите со ментална болест, и други области. Обврските на општините кои произлегуваат од прописите од областа на здравството, претставуваат работи од јавен интерес, кои општините во согласност со закон имаат право да ги вршат на своето подрачје и се одговорни за нивното извршување. Надзор над законитоста на работата на органите на општините вршат органите на државната управа. Надзорот над спроведувањето на прописите од областа на здравството од страна на општините го врши Државниот санитарен и здравствен инспекторат. Предавачи: д-р Весна Николоска Димитровска, раководител на одделение во ДСЗИ, Министерство за здравство; д-р Оливера Стојковска, раководител на оддление во ДСЗИ, Министерство за здравство; д-р Вера Менковска, раководител на сектор во ДСЗИ, Министерство за здравство. Пријавување најдоцна до 13 февруари 2013 година

Контакт: М-р Анита Митревска тел: 02 32 44 057 факс: 02 32 44 088 anita.mitrevska@mchamber.mk;

Ленче Зикова тел: 02 32 44 054 факс: 02 32 44 088 lence@mchamber.mk;

21

ВОДЕЊЕТО БИЗНИС БАРА ЗНАЕЊЕ! БИДЕТЕ ВО ТЕК СО СИТЕ НАЈНОВИ СЛУЧУВАЊА ВО ЕКОНОМИЈАТА! ЗАПОЗНАЈТЕ СЕ СО НОВИТЕ ПРОПИСИ И ЗАКОНСКИ РЕШЕНИЈА ВО МАКЕДОНИЈА! УЧЕСТВУВАЈТЕ НА СЕМИНАРИТЕ И ТРЕНИНЗИТЕ ВО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА!

КОНТАКТИ Ленче Зикова Тел: (++389) 2 3244054 Факс: (++389) 2 3244088 lence@mchamber.mk Анита Митревска Тел: (++389) 2 3244057 Факс: (++389) 2 3244088 anita@mchamber.mk Елизабета АндриевскаЕфтимова Тел: (++389) 2 3244074 Факс: (++389) 2 3244088 beti@mchamber.mk

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис


ПОКРОВИТЕЛИ

НА СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА БРИЛИЈАНТЕН Покровител

ПРЕМИУМ Покровители INDUSTRIES

СТАНДАРД Покровители

СИЛВЕР Покровители

Отварањето на секоја од понудите и меѓународните тендери чини 100 денари! За пет отварања добивате БОНУС бесплатно објавување на ВАШАТА ПОНУДА, која воедно ќе биде внесена и во богатата база на Стопанската комора на Македонија! Главен и одговорен уредник, Саво Пејчиновски

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис

f. t.

Т. ( +389) 23 24 40 36 Ф. ( +389) 23 24 40 88 М. (+389) 070 741 579 E. savo@mchamber.mk W. www.mchamber.mk www.facebook.com/chamber.mk 22 www.twitter.com/Chamber_MK

Графичко уредување Стево Серафимов

Т. ( +389) 23 24 40 32 Е. stevo@mchamber.mk W. www.mchamber.mk


ʔʑʟʝʞʏ

23

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис


БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис

24


http://www.facebook.com/chamber.mk http://www.twitter.com/Chamber_MK

25

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис

Бизнис ОГЛАСНИК број 24 од 4 февруари 2013  

Неделен огласник на Стопанската комора на Македонија. Огласувајте и бидете дел од вистинскиот бизнис

Бизнис ОГЛАСНИК број 24 од 4 февруари 2013  

Неделен огласник на Стопанската комора на Македонија. Огласувајте и бидете дел од вистинскиот бизнис

Advertisement