Page 1

БРОЈ

20

10 Декември 2012

ТОП 5 ПОНУДИ FR00000037897

Компанија од Франција заинтересирана е да пласира вештачки ѓубрива кои содржат амино киселини од растително потекло кое не ја загадува почвата каде што се нанесуваат и помагаат за високи приноси.

DE00000037602

Компанија од Германија заинтересирана е да соработува со македонски компании во областа на фотоволтаични, соларен термален инженеринг, силата на ветерот, биомаса, моќ на водата, еколошка технологија и услуги.

TR00000036419

Компанија од Турција заинтересирана е за заедничка соработка со македонски компании во областа на произвоство на хартија и картонска амбалажа.

НЕДЕЛНИК ЗА УНАПРЕДУВАЊЕ НА ВАШИОТ БИЗНИС

БИЗНИС ОГЛАСНИК

* Туристичката индустрија е подготвена со нови предизвици за Вас! * Од 23 до 26 јануари 2013 година Ве носиме на врвна манифестација во Република Турција!

САЕМ ЗА ТУРИЗАМ, ХОТЕЛИЕРСТВО И ЗДРАВСТВЕНИ УСТАНОВИ ВО АНТАЛИЈА Стопанската комора на Македонија во соработка со „Anfas Fair Management & Invesment Inc“ организира посета на саемот со одлични бенефиции за компаниите кои сакаат да го посетат овој настан. Во 2013 година, оваа изложба се очекува да ја посетат 30.000 посетители. На 35.000 квадратни метри изложбен просторот во „Анталија Експо Центарот“ се очекува да учествуваат приближно 500 турски и странски излагачи.

За Вас обезбедивме: - бесплатно сместување, две ноќевања со појадок (во реномиран хотел со 5*); - локален трансфер и - бесплатни влезници за Саемот.

Пријавување најдоцна до 3.01.2013 година.

RS00000037896

Компанија од Србија заинтересирана е да соработува со трговски компании во Република Македонија за увоз на хартиена галантерија, салвети, влажни марамчиња, тоалетна хартија, козметички препарати за бебиња, чепкалки за уши, течен сапун и др.

BG00000037898

Компанија од Бугарија специјализирана за изработка на подови бара соработка за изработка на истите во индустриски погони во областа на прехранбената, хемиската, фармацевтската индустрија, како и болници, лекарски кабинети, хотели и ресторани во Република Македонија.

ЈАВЕТЕ СЕ ВЕДНАШ!

Пополнете го пријавниот лист што може да се преземе од веб порталот: www.mchamber.mk или контактирајте:

Наташа Димеска Стојаноска Тел: ++ 389 2 3244064 Моб. 070/295-439 Факс:++ 389 2 3244088 natasa@mchamber.mk

Огласувајте во „Бизнис огласник“ на Стопанската комора на Македонија:

НАЈБРЗO * * НАЈЕДНОСТАВНО * НАЈСИГУРНО

ДО ДЕЛОВЕН ПАРТНЕР! 1

Лазо Ангелевски тел: ++ 389 2 3244 090 Факс:++ 389 2 3244088 laze@mchamber.mk

bsi.

ISO 9001

Quality Management

FS 549642

®

1

Македонија

Комората е акредитирана по глобален GS1 систем

СТОПАНСКА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА ECONOMIC CHAMBER OF MACEDONIA

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис


ПОНУДА–ПОБАРУВАЧКА

4021991116887 Реномирана компанија од Р. Македонија продава комплет фабрика со автоматска линија за производство на чист природен течен јаглен двеоксид, квалитет наменет и за производство на Coca-Cola, Pepsi Cola, со капацитет од cca 1.000 kg / h готов производ, со машина за полнење на течен јаглен двеоксид во боци од 2,5 – 50 литри, со две статични цистерни и една најмодерна цистерна за превоз на течниот гас до купувачите, со два извора (бунари) на вода и со сопствена концесија за земјиштето. Цена по договор. Локацијата на објектот е во околината на Битола, до границата со Грција.

Контакт: Мирјана Коцева Тел. (++389) 23244035 Факс: (++389) 23244088 mirjana@mchamber.mk

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис

чепкалки за уши, течен сапун и др.

BG00000037898 Компанија од Бугарија специјализирана 4020995116630 за изработка на подови бара соработка Компанија од Македонија врши трговија за изработка на истите во индустриски со разни видови полимери ( PP, PE, погони во областа на прехранбената, PS). Нуди пресувани ПП и ПЕ плочи хемиската, фармацевтската индустрија, и садови за секаква примена (месна, како и болници, лекарски кабинети, млечна индустрија и сл.). Нуди вакуум хотели и ресторани во Република програма од сопствено производство: Македонија. вакуум флекс кесички и фолија за пакување на месни и млечни производи. Преку ексклузивно застапништво на TOPOLWATER - Чешка , нуди станици за третман на отпадни води (со примена во индивидуални објекти, викендкуќи, спортски сали, бензински пумпи, ресторани и сл.), како и сепаратоти за масти, масла и нафтени деривати. Нуди IT00000037887 производи од сопствено производство Компанија од Италија заинтересирана е на медицински материјали: медицински за соработка со македонски компании игли, шприцеви, интравенозни канили, за обновливи извори на енергија и беби-системи и сл. животна средина. RS00000037892 HR00000037886 Компанија од Србија заинтересирана Компанија од Хрватска бара дистрибутер е да најде дистрибутер во Република GR00000037254 во Република Македонија за пласман на Македонија за пласман на хартиена Компанија од Грција бара соработка керамички плочки. галантерија. со компании во Република Македонија чија дејност е опрема за хотели и RS00000037896 FR00000037897 ресторани, лифтови (врати и кабини), Компанија од Србија заинтересирана Компанија од Франција заинтересирана обични и соларни бојлери, декоративни е да соработува со трговски компании е да пласира вештачки ѓубрива кои апликации, резервоари за сите течности, во Република Македонија за увоз содржат амино киселини од растително машини за производство на храна и на хартиена галантерија, салвети, потекло кое не ја загадува почвата каде пакување, опрема за животниски фарми, влажни марамчиња, тоалетна хартија, што се нанесуваат и помагаат за високи болничка и операциона опрема и козметички препарати за бебиња, приноси. елементи за автомобилската индустријa

2


ПОНУДА–ПОБАРУВАЧКА DE00000037615 Компанија од Германија нуди наменски решенија, дизајнира, гради и изработува софистицирани технички системи за енергетско опремување со цел намалување на потрошувачката на енергија. DE00000037602 Компанија од Германија заинтересирана е да соработува со македонски компании во областа на фотоволтаични, соларен термален инженеринг, силата на ветерот, биомаса, моќ на водата, еколошка технологија и услуги. HU00000037900 Компанија од Унгарија заинтересирана е да соработува со трговски компании во Република Македонија за преземање на застапништво во вршење на дистрибуција на ликер марка Zwack Unicum. GR00000037904 Компанија од Грција бара дистрибутер во Република Македонија за пласман на расветни тела.

ладилници. ME00000037902 Компанија од Црна Гора заинтересирана е да соработува со компании во Република Македонија во областа на ИТ-технологија. Компанијата нуди слободен вграден дизајн како форма на маркетинг, од корист за своите потенцијални клиенти. Со овој проект, потенцијалните клиенти добиваат, без надомест, документот со кој може да се утврдат насоки за развој на ИТ-системи. Од друга страна, компанијата смета дека ова е одличен начин да се види квалитетот на нивните услуги во конкретниов случај - кој исто така е сосема бесплатен за собирање на информации за сите елементи што го сочинуваат ИТ-системите. Спецификации ќе бидат подготвени за сите уреди: сервер компјутер, мрежни уреди (рутер, Switch, ѕид ...), периферни уреди (принтери, скенери...) итн. Во рамките на спецификациите наведени на податочна мрежа, хардвер и софтверски карактеристики на опремата.

DE00000037408 BG00000037903 Компанија од Германија бара Компанија од Бугарија бара дистрибутер дистрибутер во Република Македонија во Република Македонија за пласман за пласман на градежни и земјоделски на индустриски и гаражни врати, како и машини, багери, ровокопачи, сеалки и логистика опрема за ракување - рампи, носачи на сено. платформи, приклучни засолништа, врати, огноотпорни врати, врати за

ИСПРАТЕ ЈА ВАШАТА ПОНУДА ИЛИ ПОБАРУВАЧКА И СТАНЕТЕ ДЕЛ ОД БОГАТАТА БАЗА ВО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА!

TR00000037392 Компанија од Турција бара дистрибутер во Република Македонија за пласман на медицински препарати за живина и агросектор, лекови за живина, како што се антибиотици, витамини и минерали. Дистрибутери на вакцините за живина (Pfizer Animal Health poultry vaccines). TR00000036419 Компанија од Турција заинтересирана е за заедничка соработка со македонски компании во областа на произвоство на хартија и картонска амбалажа. TR000000363276 Турска компанија бара соработка со македонски млекарници за плaсаман на најсовремени машини за молзење на млеко.

Контакт: Мирјана Коцева Тел. (++389) 23244035 Факс: (++389) 23244088 mirjana@mchamber.mk

TR00000036256 Турска компанија бара дистрибутер во Република Македонија за пласман на акрилни, волнени и жерсе предива.

ИЗРАЗЕТЕ ЖЕЛБА ДА ГО

ПРОШИРИТЕ ВАШИОТ БИЗНИС – СЕ` ДРУГО Е НАША ОБВРСКА!

ЈАВЕТЕ СЕ:

ВАШИОТ ДЕЛОВЕН СИГНАЛ

Контакт: Мирјана Коцева Тел.: (++389) 23244-035 Факс: (++389) 23244-088 Mirjana@mchamber.mk

СТИГНУВА ДО ДЕЛОВНИТЕ АСОЦИЈАЦИИ И НИВНИТЕ ЧЛЕНКИ – КОМПАНИИ ВО РЕГИОНОТ, ЕВРОПА И СВЕТОТ!

3

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис


ПРАВЕТЕ БИЗНИС СО ЕВРОПА ПРАВЕТЕ БИЗНИС СО ЕВРОПА 357463451-1

Компанија од Финска специјализирана за производство на бонбони со ликер бара дустрибутери и агенти за својте производи.

357463451-2

357463451-4

Хрватска компанија специјализирана за производство на термичко печатење (налепници за текстил) бара партнери за посреднички услуги.

Италијанска компанија специјализирана за производство на високо квалитетни тратиционални производи од месо бара дистрибутери и агенти за својте производи.

ЕВРОПСКИТЕ МАЛИ И СРЕДНИ БИЗНИСИ НА ДЛАНКА! ДЕЛОВНИ ПАРТНЕРИ, ТЕХНОЛОГИИ, ЗНАЕЊЕ! ВАШИТЕ ПРЕТПРИЕМНИЧКИ ИДЕИ РЕАЛИЗИРАЈТЕ ГИ СО НАША ПОМОШ!

357463451-3

Контакт: Огнен Гаревски Тел. (++389) 23244040 Факс: (++389) 23244088 www.mchamber.mk www.facebook.com/chamber.mk

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис

357463451-5

Турска градежна компанија која што нуди секаков тип на градежни услуги бара парнтери за заедничко вложување.

357463451-11

Мала компанија од Шветска која што развива лек за истоштување на тумори бара партнери за заедничка соработка за усовршување на овој производ. Парнерот треба да биде со искуство за ваков тип на технологии.Може да биде клиника или академија.

Компанија од Израел специјализирана за производство, регистрација и продажба на храна и адетиви за живина, инсектициди, средства за дезинфекција, 357463451-6 средтсва за заштита на Грчка компанија која растенија и производи за е специјализирана домашни миленичиња бара за произовдство на дистрибутери и агенти за традиционални грчки шекерни својте производи и исто така е колачи со бадеми бара агенти заинтересирана за заедничка и дистрибутери за својте соработка. производи.

4

357463451-7

Компанија од Црна гора специјализирана за производство на здрава храна (лековити растенија, печурки, разни видови на овошје бара агенти и дистрибутери за својте производи.

357463451-8

Компанија од Полска која се занимава со производство на чаеви бара дистрибутери за својте производи.Компанијата е специјализирана за производство на билни, овошни и чаеви за слабеење. Понуда на овошни вклучува: шумски плодови, егзотично овошје, црна рибизла, боровница, малина, јагода, лимон, портокал, цреша, праска и овошје микс.Понудата на билни вклучува:нане, мудрец анасон, мелиса коприва.

357463451-9

Компанија од Велика Британија специјализирана за производство на замрзната храна бара увозници, дистрибутери и агенти за својте производи.

357463451-10


5

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис


БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис

6


ПРАВЕТЕ БИЗНИС СО ЕВРОПА Турска компанија за полнење на шишиња бара KASFNJSKS-7 производитетел на челични партенери за заеднички Компанија од Чешка и пластични производи за вложувања. специјализирана за развој, угостителство а особено производтство и дистрибуција KASFNJSKS-4 за кетеринг услуги бараат на декоративна козметика и Компанија од Хрватска компании заинтересирани за препарати за дезинфекција специјализирана за дистрибуција на ваков тип на бара дистрибутер за своите производство на апарати, како производи. производи. електромеханички тајмери, KASFNJSKS-1 прекинувачи на притисок KASFNJSKS-8 Босанска компанија која и притисок сензори бара Компанија од Србија која се занимава со обновливи партнери за склучување на се занимава со обработка извори на енергија , поддоговори за парнтерство. на метал и производство на енергетска ефикасност, Оваа компанија има развиено челик бара компании кои се разводни ормани, два центра - електронски и заинтересирани за заеднички трафостаници, индустриска производствен центар. вложувања и дистрибутери за своите производи.

KASFNJSKS-9

автоматизација, сателитски системи и енергетика бара трговски партнери за постреднички услуги, реципрочно производство и заеднички вложувања.

KASFNJSKS-2

Компанија од Бугарија специјализирана за дизајн и производство на фрижидери, ладилници, клима уреди и термални продукти бара дистрибутери и агенти за своите производи.

KASFNJSKS-3

Турска компанија специјализирана за производтство на системи

KASFNJSKS-5

Компанија од Италија активна во металниот сектор заинтересирана е за трговски партнери за посреднички услуги, реципрочно производтсво и заеднички вложувања.

Два италијански универзитета кои со заедничка работа имаат развиено панел од протеински биомаркери за откривање на претклиничка дијагноза за паркинсонова болест бара партнери заинтересирани за промовирање на нивниот панел.

Контакт: Огнен Гаревски Тел. (++389) 23244040 Факс: (++389) 23244088 www.mchamber.mk www.facebook.com/chamber.mk

KASFNJSKS-10

Компанија од Кипар која се занимава со произвотсво на кондиторски производи бара дистрибутери на големо за своите производи.

KASFNJSKS-6

Компанија од Ерменија специјализирана за производтсво и продажба на сирење бара агенти и дистрибутери за своите производи и е заинтересирана за заеднички вложувања.

7

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис


МЕЃУНАРОДНИ ТЕНДЕРИ Информации од Фокалната точка при Стопанска комора на Македонија преземени од системот за тендерски алерт поддржан од Меѓународната организација за Франкофонија

инженерство: - планирање / архитектура / инжинерство; згради / канцелариски простор / куќи; - работи, супервизија.

Контакт: Влатко Стојановски Тел: ++ 389 2 3244004 Факс: ++ 389 2 3244088 vlatko@mchamber.mk

Назив на Проектот: AT-Виена: Хостинг услуги веб-апликација AT-Vienna: Web application hosting services Референца: ECZ83735-Agency Финансиска референца: 2012/S 229-376265 Вид на набавка: Услуги Финансиер: Европска комисија Земја: Австрија Краен рок за апликација: 14.01.2013 година Сектори: ИНФОРМАТИЧКА ТЕХНОЛОГИЈА: - веб-дизајн; -социјални услуги / општествени науки / население: - демократија / човекови права. Назив на Проектот: TР-Истанбул: Консултантски услуги за дизајн и супервизија на јавни згради (училишта) (ЕИБ) TR-Istanbul: Consultancy services for the design and site supervision of public buildings (schools) (EIB) Референца: EIBZ83732 Финансиска референца: 2012/S 229-376067 Вид на набавка: Услуги Рок за апликација Финансиер: 21.01.2013 година Европска инвестициона банка Земја: Турција Сектори: Градежништво и

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис

Назив на Проектот: МК-Скопје: мебел (вклучувајќи канцелариски мебел), мебел за домаќинство, домашни апарати (без осветлување) и производи за чистење MK-Skopje: furniture (incl. office furniture), furnishings, domestic appliances (excl. lighting) and cleaning products Референца: ECZ83693-Candidate countries Финансиска референца: 2012/S 228-376064 Вид на набавка: Набавка Финансиер: Европска комисија Земја: Македонија Краен рок за апликација: 14.01.2013 година Сектори: Социјални услуги / општествени науки / население: набавка / опрема / возила / материјали / објекти / - култура / религија / спорт / уметност Назив на Проектот: Набавка на опрема за граничната инспекциска станица Стара Градишка - Supply of Equipment for Border Inspection Post Stara Gradiška - Relaunch of lots 2, 3 and 5 Референца: EuropeAid/133421/M/ SUP/HR Финансиска референца: Вид на набавка: Набавка Финансиер: Европска комисија Земја: Хрватска Краен рок за апликација: 17.12.2012 година Сектори: СОЦИЈАЛНИ УСЛУГИ / науки за општеството / население:

8


МЕЃУНАРОДНИ ТЕНДЕРИ - миграција / населба / граничен премин; - набавка / опрема / возила / ЗАШТИТА НА ПОТРОШУВАЧИ: безбедност на производи / храна, безбедност / СПС (санитарен / Фитосанитарна) Назив на Проектот: МК-Скопје: работи за реконструкција MK-Skopje: restructuring work Референца: ECZ83977Candidate countries Финансиска референца: 2012/S 234-385593 Вид на набавка: Набавка Финансиер: Европска комисија Земја: Македонија Краен рок за апликација: 14.01.2012 година Сектори : Градежништво и инженерство: - згради / канцелариски простор / куќи - рехабилитација и одржување дела ЖИВОТНАТА СРЕДИНА: - историски и културно наследство Назив на Проектот: Д-Келн комуникациски услуги D-Cologne: communications services Референца: ECZ75831Agency Финансиска референца: 2012/S 234-383854 Вид на набавка: УСЛУГИ Финансиер: Европска комисија Земја: Германија Краен рок за апликација: 17.01.2013 година Сектори: ИНФОРМАТИЧКА ТЕХНОЛОГИЈА: - веб-дизајн

КОМУНИКАЦИЈА / ОДНОСИ СО ЈАВНОСТ / услуги: - стратегија и политика; - конференции / настани / семинари / обуки; - печатење / публикување. Назив на Проектот: Коридор 10 - Проект за автопатот Corridor X Highway Project Референца: EBRDZ83900 Финансиска референца: 6967-IFT-39750 Вид на набавка: Работи Финансиер: ЕБРД Земја: Србија Краен рок за апликација: 07.02.2013 година Сектори : Градежништво и инженерство: - градење / градежништво / уривање; автопати / патишта / мостови / тунели. Назив на Проектот: Руски железници - проект за енергетска ефикасност Russian Railways Energy Efficiency Project Референца: EBRDZ83799 Финансиска референца: 6966-IFT-40185 Вид на набавка: Услуги, Набавка Финансиер: ЕБРД Земја: Руска Федерација Краен рок за апликација: 21.01.2013 година Сектори : Градежништво и инженерство: - супервизија ЕНЕРГИЈА: - конзервација / заштеда / обнова /; набавка / опрема. Превоз: железница / јавен транспорт.

9

Пристап до информации за меѓународни и ЕУтендери Секоја година меѓународните институции, како Светска банка, Европската комисија, Обединетите нации, Европската банка за обнова и реконструкција секојдневно објавуваат тендерски можности за набавки на производи, услуги, градежни и други работи како резултат на програмираната помош наменета за развој на земјите. Во голема мера овие тендерски можности се подобни и се отворени и за македонските фирми. Токму во насока да им се помогне да дојдат навремно до овие информации, како и да се понуди придружба при подготовката на тендерското досие, Стопанската комора на Македонија со поддршка на Меѓународната организација на франкофонските земји ги прави достапни овие услуги преку Фокалната точка на Проектот АМАД. Стопанската комора на Македонија има улога да им помогне на компаниите во следењето на тендерските досиеја објавени во рамки на ИПА или други меѓународни тендери.

Контакт:

Влатко Стојановски Тел: ++ 389 2 3244004 Факс: ++ 389 2 3244088 vlatko@mchamber.mk БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис


МЕЃУНАРОДНИ ТЕНДЕРИ Назив на Проектот: AT-Виена: Веб апликации и хостинг услуги AT-Vienna: Web application hosting services Референца: ECZ83735-Agency Финансиска референца: 2012/S 229376265 Вид на набавка: Услуги Финансиер: Европска комисија Земја: Австрија Краен рок за апликација: 14.01.2013 година Сектори: ИНФОРМАТИЧКА ТЕХНОЛОГИЈА: - веб-дизајн Социјални услуги / општествени науки / Население: - демократија / човекови права Назив на Проектот: МК-Скопје: мебел (вклучувајќи канцелариски мебел), покуќнина, домашни апарати Влатко Стојановски Тел: ++ 389 2 3244004 (без осветлување) и производи за Факс: ++ 389 2 3244088 чистење MK-Skopje: furniture (incl. vlatko@mchamber.mk office furniture), furnishings, domestic appliances (excl. lighting) and cleaning products Референца: ECZ83693-Candidate countries Финансиска референца: 2012/S 228376064 Вид на набавка: Набавка Финансиер: Европска комисија Земја: Македонија Краен рок за апликација: 14.01.2013 година Сектори: Социјални услуги / општествени науки / население: набавка / опрема / возила / материјали / објекти /; - култура / религија / спорт / уметност.

Контакт:

Назив на Проектот: БА-Сараево: ИПА - надградба на информатичката и комуникациската технологија во правосудството на Босна и Херцеговина BA-Sarajevo: IPA — upgrading of information and БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис

communication technology of the judiciary of Bosnia and Herzegovina Референца: EuropeAid/133614/C/SUP/ BA Финансиска референца: Вид на набавка: Набавка Финансиер: Европска комисија Земја: Босна и Херцеговина Краен рок за апликација: Отворен Сектори : ИНФОРМАТИЧКА ТЕХНОЛОГИЈА: - бази на податоци / обновување на податоци; - хардвер / опрема / софтвер. Назив на Проектот: Автопат ВЦОпшто (работи) Corridor VC Motorway - General (Works) Референца: EBRDZ56813 Финансиска референца: 6948-GPN41325 Вид на набавка: Услуги, набавка, работи Финансиер: ЕБРД Земја: Хрватска Краен рок за апликација: Отворен Сектори : Градежништво и инженерство: Градежништво / / Уривање Автопати / патишта / Мостови / Тунели Назив на Проектот: Изградба на хидроцентрала - Бошков Мост Boskov Most Hydropower Plant Референца: EBRDZ83090 Финансиска референца: 6944-IFT41979 Вид на набавка: Набавка, Услуги Финансиер: ЕБРД Земја: Македонија Краен рок за апликација: 16.01.2013 година Сектори: ИЗГРАДБА И ИНЖЕНЕРИНГ: - Опрема / материјал / набавки ЕНЕРГИЈА: - Набавка / Опрема

10


ʔʑʟʝʞʏ

11

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис


САЕМИ, ФОРУМИ, ПРЕЗЕНТАЦИИ Туристичката индустрија е подготвена со нови предизвици за Вас! Од 23 до 26 јануари 2013 година Ве носиме на врвна манифестација во Република Турција!

ДОКОЛКУ ПОСАКУВАТЕ ДА ГИ ИЗЛОЖИТЕ ВАШИТЕ ПРОИЗВОДИ ИЛИ ДА ПОСЕТЕТЕ САЕМ ВО СВЕТОТ, ЈАВЕТЕ СЕ!

САЕМ ЗА ТУРИЗАМ, ХОТЕЛИЕРСТВО И ЗДРАВСТВЕНИ УСТАНОВИ ВО АНТАЛИЈА

Стопанската комора на Македонија во соработка со „Anfas Fair Management & Invesment Inc“ организира посета на саемот со одлични бенефиции за компаниите кои сакаат да го посетат овој настан. Во 2013 година, оваа изложба се очекува да ја посетат 30.000 посетители. На 35.000 СО СТОПАНСКАТА квадратни метри изложбен просторот во „Анталија Експо Центар“ се очекува да учествуваат КОМОРА НА приближно 500 турски и странски излагачи, МАКЕДОНИЈА Оваа меѓународна организација ќе ви ja понуди новата визија во развојот на секторот, НАЈЕДНОСТАВНО И каде што сите видови на производи од сместување, угостителство, туризам и здравствени услуги НАЈЕКОНОМИЧНО ќе бидат изложени, претставени преку модел-апликациите, како и споделување на знаењето ЌЕ ГО ОСТВАРИТЕ што ќе се реализира од нивните нови учесници, странски излагачи и посетители. ВАШЕТО ДЕЛОВНО Посетителите на Саемот ќе имаат можност да ги видат производите што турските и ПАТУВАЊЕ! странските компании ќе ги пласираат, како: • машини и опрема за ресторани (индустриски); КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ` • кујни и пералници; – ДИНАМИЧНАТА • брза храна и pâtisserie системи и материјали; ЕКИПА ЗА • прибор и садови за послужување на храна (стакло, порцелан, метал); ОРГАНИЗАЦИЈА НА ПОСЕТА НА • текстил за хотели, декорација, материјали; САЕМИ И БИЗНИС• мебел за хотели; НАСТАНИ ГО • конгресни сали (мебел и опрема); ОЧЕКУВА ВАШИОТ • Облека, униформи и кодекс ПОВИК! • чистење на материјали, алатки и опрема; • опрема и реквизити за уредување на паркови, градини, плажи; • генератори и UPS; • системи за греење, вентилација и ладење (HVAC); • сауни, бањи, џакузи и прибор за нивно уредување; • забава, промоција, опрема и услуги; КОНТАКТИ • лифтови, алатки и сите видови на објекти за посебни потреби; • спа и Wellness-опрема; • убавина, грижа и спортска опрема; Наташа Димеска • компјутерски и информациски системи, хардвер и софтвер; Стојаноска • аудио и видео-системи, електронски апарати (телевизори, ДВД, домашно кино); Тел: ++ 389 2 3244064 • електронски и уреди за канцеларија (факс-машини, фотокопири, принтери); Моб 070/295-439 • секторски публикации, едукативни настани. Факс:++ 389 2 3244088 За Вас обезбедивме: бесплатно сместување, две ноќевања со појадок (во Call Центар : (02) 15015 реномиран хотел со 5*); локален трансфер и бесплатни влезници за Саемот. Саемот natasa@mchamber.mk може да го посетат само двaјца посетители од една кoмпанија. Посетителот ги покрива патните и административните трошоци кон организаторот Комората (2.950 денари за членки по лице, а 5.900 денари за нечленки на Комората по лице). Пријавување најдоцна до 3.01.2013 година. Наташа Димеска Стојаноска Тел: ++ 389 2 3244064 Моб. 070/295-439 Факс:++ 389 2 3244088 natasa@mchamber.mk БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис

Лазо Ангелевски тел: ++ 389 2 3244 090 Факс:++ 389 2 3244088 laze@mchamber.mk

12


САЕМИ, ФОРУМИ, ПРЕЗЕНТАЦИИ Oд 20 до 23 февруари 2013 година Ве водиме во Република Турција на две исклучително значајни манифестации

MЕЃУНАРОДНИ САЕМИ ЗА ХРАНА И ЗА ПИЈАЛАЦИ ВО АНТАЛИЈА Меѓународниот саем за храна ја продолжува својата богата 19-годишна традиција, организирајќи го 20-от по ред Саем за прехранбени производи со излагачи од Турција и 38 земји од Блискиот Исток, Азија и Европа, кои на посетителите ќе им претстават илјадници трговски марки.

ДОКОЛКУ ПОСАКУВАТЕ ДА ГИ ИЗЛОЖИТЕ ВАШИТЕ ПРОИЗВОДИ ИЛИ ДА ПОСЕТЕТЕ САЕМ ВО СВЕТОТ, ЈАВЕТЕ СЕ!

СО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА Во истиот период се одржува и 2. Меѓународен саем на пијалаци, изложба на која ќе заземат НАЈЕДНОСТАВНО И учество производители кои сакаат да го освојат турскиот пазар од Турција, Русија, Украина, НАЈЕКОНОМИЧНО Бангладеш, Бугарија и Белгија, кои ќе ги презентираат своите производи. ЌЕ ГО ОСТВАРИТЕ ВАШЕТО ДЕЛОВНО ПАТУВАЊЕ! КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ` – ДИНАМИЧНАТА ЕКИПА ЗА ОРГАНИЗАЦИЈА НА ПОСЕТА НА САЕМИ И БИЗНИСНАСТАНИ ГО ОЧЕКУВА ВАШИОТ ПОВИК! Стопанската комора на Македонија, во соработка со „Anfas Fair Management & Invesment Inc“ – Анталија, организира посета на македонски компании на овие две саемски манифестации од 20 - 23 февруари 2013 година, со автобуски превоз и алтернативно во сопствена режија. Обезбедени се: - бесплатно сместување, две ноќевања со појадок (во реномиран хотел со 5*); - локален трансфер и - бесплатни влезници за Саемот. Саемот може да го посетат само двaјца посетители од една кoмпанија. Пријавување до 01.02.2013 година. Пријавниот лист може да се превземе од сајтот на Комората: www.mchamber.mk Контакт: Наташа Димеска Стојаноска Тел: ++ 389 2 3244064 Моб. 070/295-439 Факс:++ 389 2 3244088 Call Центар : (02) 15015 E-адреса: natasa@mchamber.mk

КОНТАКТИ Наташа Димеска Стојаноска Тел: ++ 389 2 3244064 Моб 070/295-439 Факс:++ 389 2 3244088 Call Центар : (02) 15015 natasa@mchamber.mk

Васко Ристовски Тел: ++ 389 2 3244014 Факс:++ 389 2 3244088 Call Центар : (02) 15015 E-адреса: vasko@mchamber.mk

13

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис


ЕДУКАЦИЈА ”ФИНАНСИСКИ МЕНАЏМЕНТ“ ВОДЕЊЕТО БИЗНИС БАРА ЗНАЕЊЕ! БИДЕТЕ ВО ТЕК СО СИТЕ НАЈНОВИ СЛУЧУВАЊА ВО ЕКОНОМИЈАТА! ЗАПОЗНАЈТЕ СЕ СО НОВИТЕ ПРОПИСИ И ЗАКОНСКИ РЕШЕНИЈА ВО МАКЕДОНИЈА! УЧЕСТВУВАЈТЕ НА СЕМИНАРИТЕ И ТРЕНИНЗИТЕ ВО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА!

КОНТАКТИ Ленче Зикова Тел: (++389) 2 3244054 Факс: (++389) 2 3244088 lence@mchamber.mk Анита Митревска Тел: (++389) 2 3244057 Факс: (++389) 2 3244088 anita@mchamber.mk Елизабета АндриевскаЕфтимова Тел: (++389) 2 3244074 Факс: (++389) 2 3244088 beti@mchamber.mk

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис

Финансискиот менаџмент е од витално значење за секоја компанија, особено за оние кои имаат цел подобрување на профитабилноста, ликвидноста и солвентноста. Обуката е организирана во три модули (нивоа), при што во првиот модул се даваат основите на финансискиот менаџмент и истата е наменета и за финансиски и не-финансиски менаџери. Вториот модул е продолжение на првиот модул и нуди средно ниво на знаења од областа на финансискиот менаџмент преку обработка на поголем број на области и теми, на ниво на додипломски студии на економските факултети. Третиот модул нуди напредни теми од областа на финансискиот менаџмент и обработка на специјални случаеви и анализа на најдобрите практики од оваа област, на ниво на напредни курсеви од областа на корпоративните финансии. Обуката ќе се спроведува во октомври, ноември и декември 2012 година (два пати неделно од 15 до 18.00 часот) Стопанска комора на Македонија, сала 53 на 4-ти кат Предавач е д-р Зоран Ивановски, редовен професор на Универзитетот за туризам и менаџмент во Скопје и на Универзитетот на Југоисточна Европа од Тетово.

„КАКО ДА ГО ЗГОЛЕМИТЕ ВАШИОТ ИЗВОЗ! -ПРЕДИЗВИЦИ НА ИЗВОЗНИОТ БИЗНИС“

(Семинар наменет за извозните компании од Република Македонија) 14 декември 2012 година, 9:30-16.00 часот, Стопанска комора на Македонија, сала 1 на 5-ти кат

Семинарот е дизајниран на начин кој овозможува: • Совладување на методологијата за креирање на стратегии за извоз; • Совладување на методологијата за изготвување на ефективни маркетинг планови за извоз; • Сознавање на логиката на различните нецарински бариери на глобалниот пазар; • Специфики на преговори и бизнис култура на поединечни земји.

Програмата на семинарот комбинира предавања и размена на искуства. Тој ќе им овозможи на слушателите да изградат зајакната рамка на знаења во областа на современиот извоз, со акцент на вештините за влез на странските пазари кои гарантираат редуциран деловен ризик.

14


ЕДУКАЦИЈА На семинарот ќе се вклучат и гости-предавачи од реномирана македонска извозна компанија. Семинарот ќе се реализира во четири посебни модули. Предавач: М-р Олга Михајлова Тикваровска, долгогодишен менаџмент консултант со искуство во советување во областите на маркетингот, деловното планирање, стратешкиот менаџмент, пазарните информациски системи, човечките ресурси, организацискиот развој и корпоративните комуникации Сите учесници на семинарот ќе добијат: работен материјал; ручек и одвежување; сертификат за учество на семинарот.

Пријавување најдоцна до 12 декември 2012 година.

„СПРЕЧУВАЊЕ НА ПОЈАВАТА И ШИРЕЊЕТО НА ЗАРАЗНИТЕ БОЛЕСТИ ВО ЗДРАВСТВЕНИТЕ УСТАНОВИ И ПОСТАПУВАЊЕТО СО МЕДИЦИНСКИОТ ОТПАД” 18 декември 2012 година, 9:00-16:00 часот, Стопанска комора на Македонија, сала 1 на 5-ти кат

Иницијална подготовка на здравствените установи во врска со избалансираниот приказ на постигнувањата на здравствените установи во делот на спроведувањето на мерките за заштита од појавата и ширењето на заразните болести во установите, со посебен осврт и кон постапувањето се медицинскиот отпад. Темата за спречувањето на појавата и ширењето на заразните болести во здравствените установи и постапувањето со медицинскиот отпад, покрај тоа што е законска обврска на сите здравствени установи, претставува и еден сегмент од системот по однос на кој ќе се врши проценката на успешноста на работата на менаџерите и менаџерските тимови во здравствените установи, како и на самите здравствени установи од страна на Министерството за здравство и Државниот санитарен и здравствен инспекторат. Оваа проценка планирано е да започне од почетокот на следната година, а ќе се одвива континуирано во натамошниот период. Предавачи: д-р Оливера Стојковска, раководител на оддление во ДСЗИ, Министерство за здравство; д-р Вера Менковска, раководител на сектор во ДСЗИ, Министерство за здравство и д-р Весна Николоска Димитровска, раководител на одделение во ДСЗИ, Министерство за здравство. Пријавување до 14 декември 2012 година.

15

ВОДЕЊЕТО БИЗНИС БАРА ЗНАЕЊЕ! БИДЕТЕ ВО ТЕК СО СИТЕ НАЈНОВИ СЛУЧУВАЊА ВО ЕКОНОМИЈАТА! ЗАПОЗНАЈТЕ СЕ СО НОВИТЕ ПРОПИСИ И ЗАКОНСКИ РЕШЕНИЈА ВО МАКЕДОНИЈА! УЧЕСТВУВАЈТЕ НА СЕМИНАРИТЕ И ТРЕНИНЗИТЕ ВО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА!

КОНТАКТИ Ленче Зикова Тел: (++389) 2 3244054 Факс: (++389) 2 3244088 lence@mchamber.mk Анита Митревска Тел: (++389) 2 3244057 Факс: (++389) 2 3244088 anita@mchamber.mk Елизабета АндриевскаЕфтимова Тел: (++389) 2 3244074 Факс: (++389) 2 3244088 beti@mchamber.mk

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис


ЕДУКАЦИЈА ВОДЕЊЕТО БИЗНИС БАРА ЗНАЕЊЕ! БИДЕТЕ ВО ТЕК СО СИТЕ НАЈНОВИ СЛУЧУВАЊА ВО ЕКОНОМИЈАТА! ЗАПОЗНАЈТЕ СЕ СО НОВИТЕ ПРОПИСИ И ЗАКОНСКИ РЕШЕНИЈА ВО МАКЕДОНИЈА! УЧЕСТВУВАЈТЕ НА СЕМИНАРИТЕ И ТРЕНИНЗИТЕ ВО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА!

КОНТАКТИ Ленче Зикова Тел: (++389) 2 3244054 Факс: (++389) 2 3244088 lence@mchamber.mk Анита Митревска Тел: (++389) 2 3244057 Факс: (++389) 2 3244088 anita@mchamber.mk Елизабета АндриевскаЕфтимова Тел: (++389) 2 3244074 Факс: (++389) 2 3244088 beti@mchamber.mk

“ОТКАЖУВАЊЕ НА ДОГОВОРОТ ЗА ВРАБОТУВАЊЕ ПОРАДИ КРШЕЊЕ НА РАБОТНИОТ РЕД И ДИСЦИПЛИНА; СПЕЦИФИКИ НА ОТКАЗИТЕ ОД ДЕЛОВНИ ПРИЧИНИ – (Т.Н. ТЕХНОЛОШКИ ВИШОК); ИСПЛАТА НА НАЈНИСКА ПЛАТА; ДОГОВОР ЗА УРЕДУВАЊЕ НА ОДНОСИТЕ МЕЃУ ДЕЛОВНИТЕ ЛИЦА И ДРУШТВОТО – МЕНАЏЕРСКИ ДОГОВОРИ“ 14 декември 2012 година, 10:00-15:00 часот, ДОМ на АРМ во Струмица

Предавачи: Зоран Михајлоски, судија на Апелациониот суд во Скопје. Марко Андонов, доктор на правни науки од областа на деловното право. Кристина Мишева, магистер на правни науки од областа на деловното право со положен правосуден испит За сите учесници на семинарот ќе биде обезбедено работен материјал; ручeк и освежување; сертификат за присуство на семинарот.

“ПРИМЕНА НА ЗАКОНОТ ЗА ГОТОВИНСКИ ПЛАЌАЊА И ЗАШТИТА НА ИНТЕРЕСИТЕ НА ДАНОЧНИТЕ ОБВРЗНИЦИ”

20 декември 2012 година - 10:00 - 14:00 часот, Стопанска комора на Македонија, сала 4 на 5-ти кат Програма: 1.Примена на Законот за готовински плаќања: 1.1. Даночен третман на капарот; 1.2. Даночен третман на посредничката провизија; 1.3. Прашања и одговори. 2. Заштита на правата и интерсите на даночните обврзници. Предавачи: 1. Славко Лазовски, претседател на Центарот за даночна политика; 2. Борис Смилевски, член на Центарот за даночна политика и вработен во Министерство за финансии; 3. Сашо Јосифовски, член на Центарот за даночна политика и вработен во Управата за јавни приходи. За сите учесници на семинарот ќе биде обезбедено: работен материјал; освежување; сертификат за присуство на семинарот.

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис

Пријавување најдоцна до 12 декември 2012 година.

Пријавување до 18 декември 2012 година

16


ЕДУКАЦИЈА „ЗАКОН ЗА АРХИВСКИ МАТЕРИЈАЛ” -Нов закон во легислативата на Република Македонија-

21 декември 2012 година, 9:00-16:30 часот, Стопанска комора на Македонија, сала 4 на 5-ти кат Предавачи: 1. М-р Љупчо Фармакоски, државен советник за правни и нормативни работи во Министерството за инфромтичко општество и администрација. 2. Д-р Иван Алексов, раководител на Сктор за средување и обработка на архивски материјал, Државен архив на Република Македонија. За сите учесници на семинарот ќе биде обезбедено: работен материјал; ручeк и освежување; сертификат за присуство на семинарот.

Пријавување до 19 декември 2012 година

ВОДЕЊЕТО БИЗНИС БАРА ЗНАЕЊЕ! БИДЕТЕ ВО ТЕК СО СИТЕ НАЈНОВИ СЛУЧУВАЊА ВО ЕКОНОМИЈАТА! ЗАПОЗНАЈТЕ СЕ СО НОВИТЕ ПРОПИСИ И ЗАКОНСКИ РЕШЕНИЈА ВО МАКЕДОНИЈА! УЧЕСТВУВАЈТЕ НА СЕМИНАРИТЕ И ТРЕНИНЗИТЕ ВО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА!

„СПРОВЕДУВАЊЕ ВНАТРЕШНА РЕВИЗИЈА И УПОТРЕБА НА РЕВИЗОРСКИ ТЕХНИКИ“ 20-22 декември 2012 година, Хотел „Вила Александар”, Врњачка Бања, Р. Србија

Со цел запознавање на компаниите и нивните внатрешни ревизори со основите на спроведувањето на внатрешната ревизија, како и процесот на изготвување на ревизорски извештаи, Стопанската комора на Македонија во сорботка со Академијата за банкарство и финансии од Белград, на 29 и 30 ноември 2012 година, го организира овој семинар на тема:„Спроведување на внатрешна ревизија и употреба на ревизорски техники“. Семинарот ќе се реализира во Хотел „Вила Александар” во Врњачка Бања, Р. Србија. Предавач: Немања Крстиќ дипломирал на БК Универзитетот -Факултет за менаџмент на англиски јазик. Вработен во Eurobank EFG на позицијата Senior Internal Auditor. Носител е на CIA сертификат од ноември 2009 година и еден од основачите на српскиот огранок на Здружението на внатрешни ревизори. Работен јазик е српски. За сите учесници на семинарот ќе биде обезбедено: работен материјал; ручeк и освежување; сертификат за присуство на семинарот.

КОНТАКТИ Ленче Зикова Тел: (++389) 2 3244054 Факс: (++389) 2 3244088 lence@mchamber.mk Анита Митревска Тел: (++389) 2 3244057 Факс: (++389) 2 3244088 anita@mchamber.mk Елизабета АндриевскаЕфтимова Тел: (++389) 2 3244074 Факс: (++389) 2 3244088 beti@mchamber.mk

Пријавување до 14 декември 2012 година.

17

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис


ПОКРОВИТЕЛИ

НА СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА ЗЛАТЕН ПАРТНЕР ПРЕМИУМ покровители

INDUSTRIES

Покровители

Brand of:

contact number: +389 2 2581 405 WWW.WWB.COM.MK

Отварањето на секоја од понудите и меѓународните тендери чини 100 денари! За пет отварања добивате БОНУС бесплатно објавување на ВАШАТА ПОНУДА, која воедно ќе биде внесена и во богатата база на Стопанската комора на Македонија! Главен и одговорен уредник, Саво Пејчиновски

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис

f. t.

Т. ( +389) 23 24 40 36 Ф. ( +389) 23 24 40 88 М. (+389) 070 741 579 E. savo@mchamber.mk W. www.mchamber.mk www.facebook.com/chamber.mk 18 www.twitter.com/Chamber_MK

Графичко уредување Стево Серафимов

Т. ( +389) 23 24 40 32 Е. stevo@mchamber.mk W. www.mchamber.mk


Travel agency

Licence “ A “

GLOBAL TRAVEL SERVICES LEADER IN BUSINESS AND INDIVIDUAL TRAVELING AND TICKETING TRAVEL TOUR OPERATOR TRAVEL CONSULTANT SERVICES SPECIALIST IN THE ART OF ORGANIZING EVENTS, CONFERENCES AND CONGRESSES TRAVELING PROFESSIONAL ADVICES

Travel agency ORFEJ ul. 11 Oktomvri br. 2

1000 Skopje-R.Macedonia Tel. +389 2 3118 602 Fax. +389 2 3130 315 E-mail. orfej@orfej.com.mk

NOVOGODI[NI ARAN@MANI

TERME OLIMIA

Terme ROGASKA & SPA

Terme CATEZ-Slovenija

TERME OLIMIA paket 4 dena od 420 € TERME ROGA[KA paket 4 dena 470 € TERME ^ATE@ paket 3 dena 134 €

PORTORO@

BLED velnes paket 4 dena od 259 €

KRAWSKA GORA paket 4 dena od 280 € PORTORO@ paket 4 dena 299 €

DUBAI îä 990 € ñî àâèîí(7NP) BANSKO 7dena od 250 €

KOPAONIK 7 dena od 299 €

KRSTAREWE od DUBAI 250 € KRSTAREWE 8 dena 919 €

WUJORK - 6 DENA 1550 €

DUBAI - MUSKAT - ABU DABI 6 dena Marsej/Barcelona/Palma/Kaqari/Palermo 19

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис


БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис

20

Бизнис ОГЛАСНИК на Стопанската комора  

Неделен бизнис огласник за Вашите потреби

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you