Page 1

БРОЈ

13

22 Октомври 2012

ТОП 6 ПОНУДИ DE00000037750

Компанија од Германија заинтересирана е за соработка со македонски компании кои произведуваат зеленчук и овошје во Република Македонија.

US00000037747

Компанија од Америка подготвена е заеднички да инвестира со македонски компании во областа на преработувачката и конзервирање на зеленчук, примарно во производство на домати и пире од домати, како и одгледување на грав.

ME00000037317

Компанија од Црна Гора заинтересирана е за соработка со македонски производители на производи од фротир - памук, наменети за опремување на хотели и ресторани.

ME00000037354

Компанија од Црна Гора заинтересирана е да набавува дрвена амбалажа од топола за пакување овошје.

BE00000037740

Компанија од Белгија заинтересирана е за заедничка соработка со компании во Република Македонија во областа на информатичката технологија.

НЕДЕЛНИК ЗА УНАПРЕДУВАЊЕ НА ВАШИОТ БИЗНИС

БИЗНИС ОГЛАСНИК

Единствена можност со експерти од регионот и од Велика Британија да се обучите за спроведување на Законот за безбедност и здравје при работа

ТРЕНИНГ НИЗ РАЗМЕНА НА ИСКУСТВА

(26 октомври 2012 година, од 10:00-16:00 часот Стопанска комора на Македонија, сала 1, на 5-ти кат)

• Во Стопанската комора на Македонија доаѓаат врвни стручњаци од Балканот (Србија, Бугарија и Хрватска) и од Велика Британија за безбедност и здравје при работа. • Комплетно искуство со презентирање на имплементирање на Законот во компанија од Македонија – наградена за добра пракса по препорака на Државниот инспекторат за труд. • Предавачи на семинарот ќе бидат стручни лица од Државниот инспекторат на трудот, од државни институции на Македонија, како и претставници од Македонското здружение за заштита при работа. Искористете ја шансата и обезбедeте си врвна обука!

ЈАВЕТЕ СЕ ВЕДНАШ!

AT00000037764

Компанија од Австрија бара соработка со компании од Република Македонијаод кои ќе откупуваат различни секундарни материјали, како и партнери за заеднички проекти, JointVenture Partner, увозник/дистрибутер за нивните производи како, на пример, регранулати и PET-фолии, но нудат услуги и трансфер на Know-How од областа на рециклирање на пластика, како и нивни лиценци.

Пополнете го пријавниот лист што може да се преземе од веб порталот: www.mchamber.mk или контактирајте:

Елизабета А.Ефтимова тел: 02 32 44 074 факс: 02 32 44 088 beti@mchamber.mk

Огласувајте во „Бизнис огласник“ на Стопанската комора на Македонија:

*

*

НАЈБРЗO НАЈЕДНОСТАВНО НАЈСИГУРНО

*

ДО ДЕЛОВЕН ПАРТНЕР! 1

Анита Митревска тел: 02 32 44 057 факс: 02 32 44 088 anita@mchamber.mk

BSI

TM

ISO 9001:2008 FS 549642

СТОПАНСКА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА ECONOMIC CHAMBER OF MACEDONIA

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис


ПОНУДА–ПОБАРУВАЧКА

4021991116887 Реномирана компанија од Република Македонија продава комплет фабрика со автоматска линија за производство на чист природен течен јаглен двеоксид, квалитет наменет и за производство на Coca-Cola, Pepsi Cola, со капацитет од cca 1.000 kg / h готов производ, со машина за полнење на течен јаглен двеоксид во боци од 2,5 - 50 литри, со две статични цистерни и една најмодерна цистерна за превоз на течниот гас до купувачите, со два извора (бунари) на вода и со сопствена концесија за земјиштето. Цена по договор. Локацијата на објектот е во околината на Битола, до границата со Грциja. RO00000037343 Компанија од Романија бара дистрибутер во Република Македонија за пласман на семки од тиква и семе за орев.

Контакт: Мирјана Коцева Тел. (++389) 23244035 Факс: (++389) 23244088 mirjana@mchamber.mk

ME00000037317 Компанија од Црна Гора заинтересирана е за соработка со македонски производители на производи од фротир - памук, наменети за опремување на хотели и ресторани. ME00000037354 Компанија од Црна Гора заинтересирана е да набавува дрвена амбалажа од топола за пакување овошје.

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис

XK00000037741 Компанија од Косово заинтересирана е за соработка со фармацевтски компании во Република Македонија за пласман на лекови. BE00000037740 Компанија од Белгија заинтересирана е за заедничка соработка со компании во Република Македонија во областа на информатичката технологија. ME00000037751 Компанија од Црна Гора заинтересирана е за соработка со производители на пумпи и мотори во Република Македонија за пласман на нивниот пронајдок концентрична пумпа. DE00000037750 Компанија од Германија заинтересирана е за соработка со македонски компании кои произведуваат зеленчук и овошје во Република Македонија. DE00000037749 Компанија од Германија заинтересирана е да соработува со македонски производители на квалитетен кромид кој би се извезувал во Германија.

2

DE00000037748 Компанија од Германија заинтересирана е за соработка во областа на производството и увоз на зеленчук и овошје од Република Македонија. US00000037747 Компанија од Америка подготвена е заеднички да инвестира со македонски компании во областа на преработувачката и конзервирање на зеленчук, примарно во производство на домати и пире од домати, како и одгледување на грав. AT00000037753 Австриска компанија бара дистрибутер во Република Македонија за пласман на системи за подигање товар, како што се синџири, рачни електронски дигалки, производи од полиестер, ленти и јажиња за подигање, врзување и прицврстување на товар. Сопственото производство на трговската марка „HFS-Austria“ со водечките производители од оваа област го докажуваат квалитетот на нивните производи. За време на изградбата на стадионот во Клагенфурт успешно беа користени HFS-системите за подигање. AT00000037752 Компанија од Австрија бара соработка со компании во областа на земјоделството, комуналната дејност и индустријата, кои би користеле ПВЦконтејнери и кутии за складирање.


ПОНУДА–ПОБАРУВАЧКА DE00000037757 Компанија од Германија нуди медицинска опрема од 100% целулоза која е биоразградлива. AT00000037768 Австриска компанија бара соработка со македонски компании кои се заинтересирани за заедничка инвестиција и нуди услуги и трансфер на Know-How, консалтинг во областа на ветерни турбини со примена на технологија како планирање и развој на ветерници и ветерни паркови. AT00000037766 Компанија од Австрија бара фирми од Република Македонија за соработка од кои ќе откупуваат пластика како секундарен материјал. Бараат партнери за заеднички проекти, Joint-Venture Partner, увозник/ дистрибутер за нивните производи како, на пример, пластични гранулати и Compounds. Нудат услуги и трансфер на Know-How од областа на рециклирање на пластика, како и нивни лиценци.

AT00000037764 Компанија од Австрија бара соработка со компании од Република Македонијаод кои ќе откупуваат различни секундарни материјали, како и партнери за заеднички проекти, Joint-Venture Partner, увозник/ дистрибутер за нивните производи како, на пример, регранулати и PET-фолии, но нудат услуги и трансфер на Know-How од областа на рециклирање на пластика, како и нивни лиценци. AT00000037763 Компанија од Австрија заинтересирана е за соработка со дистрибутери и крајни корисници во Република Македонија на нивните производи и мерни инструменти за мерење на притисок, проток, доток, темпераура на вода за пиење и отпадни води, WCS Water Contol Systems. Фирмата ги нуди и нивните услуги и Know-How од областа на вода за пиење и отпадни води како, на пример: чистење на водоводни цевки со воздушно-водно чистење, чистење и регенерација на бунари Air Jetting, детекција на истекување на вода. DE00000037777 Компанија од Германија заинтересирана е за соработка со компании од Република Македонија во областа на соларната технологија, фотоволтаични системи, развивање и поддршка на истите во текот на изградба на техничка инсталација.

ИСПРАТЕ ЈА ВАШАТА ПОНУДА ИЛИ ПОБАРУВАЧКА И СТАНЕТЕ ДЕЛ ОД БОГАТАТА БАЗА ВО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА!

ВАШИОТ ДЕЛОВЕН

СИГНАЛ СТИГНУВА ДО ДЕЛОВНИТЕ АСОЦИЈАЦИИ И НИВНИТЕ ЧЛЕНКИ – КОМПАНИИ ВО РЕГИОНОТ, ЕВРОПА И СВЕТОТ !

AT00000037775 Компанија од Австрија бара партнери од Република Македонија кои се занимаваат со откуп на половни гуми и се заинтересирани истите да ги рециклираат и разлагаат во нивните основни материјали/компоненти.

Контакт: Мирјана Коцева Тел. (++389) 23244035 Факс: (++389) 23244088 mirjana@mchamber.mk

PL00000037769 Компанија од Полска бара дистрибутер во Република Македонија за пласман на широк асортиман на даски, панели, иверки, ламинати, готови фолии и атхезивни смоли. CN00000036690 Компанија од Кина бара дистрибутер во Република Македонија за пласман на машини за заварување. DE00000037361 Компанија од Германија заинтересирана е за услуги за одржување на индустриски постројки во Република Македонија. Услугите се во долгорочни проекти во планирање, производство и монтажа на постројки вo областа на производство на цемент, гипс, индустрија за камен, електрани, дрвна и хемиска индустрија и постројки за согорување на ѓубрива.

ИЗРАЗЕТЕ ЖЕЛБА ДА ГО

ПРОШИРИТЕ ВАШИОТ БИЗНИС – СЕ` ДРУГО Е НАША ОБВРСКА!

ЈАВЕТЕ СЕ: Контакт: Мирјана Коцева Тел.: (++389) 23244-035 Факс: (++389) 23244-088 Mirjana@mchamber.mk

3

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис


ПРАВЕТЕ БИЗНИС СО ЕВРОПА 5D8JSDI.1 Бугарска компанија специјализирана за производство на LED-светла за внатрешна и надворешна употреба, кабловски разбои, метални кутии и пластични делови бара партнери за дистрибуција и компании од иста бранша за склучување на поддоговорни активности.

а особено за кетеринг-услуги, бара компании заинтересирани за дистрибуција на ваков тип на производи.

5D8JSDI.5 Компанија од западна Полска специјализирана за производство на дизел агрегати бара дистрибутери за своите производи.

5D8JSDI.6 Турска компанја специјализирана за производство на вентилациска опрема бара дистрибутери за своите производи. Производството на оваа компанија опфаќа: дифузери, воздушни капачиња, амортизери, конвертори за под.

5D8JSDI.2 Бугарска компанија специјализирана за производство и развој на бежични комуникациски уреди базирани на “ZIGBEE” технологија бараат дистрибутери и агенти за своите производи.

Контакт: Огнен Гаревски Тел. (++389) 23244040 Факс: (++389) 23244088 www.mchamber.mk www.facebook.com/chamber.mk

5D8JSDI.3 Хрватска компанија производител на LED-влошки за маса и тенки LED-панели за ѕидови, бара партнери за заеднички вложувања, како и дистрибутери и агенти за своите производи.

5D8JSDI.4 Турска компанија производител на челични и пластични производи за угостителство, БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис

5D8JSDI.7 Белгиска компанија специјализирана за рачно изработени производи од дрво бара дистрибутери и агенти за своите производи.

5D8JSDI.10 Шпанска компанија специјализирана за производство на производи за уредување на бањи бара агенти и дистрибутери за своите производи.

5D8JSDI.11 Холандска компанија специјализирана за производство на производи на соларна енергија бара агенти и дистрибутери за своите производи.

ЕВРОПСКИТЕ МАЛИ И СРЕДНИ БИЗНИСИ НА ДЛАНКА! ДЕЛОВНИ ПАРТНЕРИ, ТЕХНОЛОГИИ, ЗНАЕЊЕ! ВАШИТЕ ПРЕТПРИЕМНИЧКИ ИДЕИ РЕАЛИЗИРАЈТЕ ГИ СО НАША ПОМОШ!

5D8JSDI.8 Италијанска компанија специјализирана за дизајн и производство на накит бара партнери и дистрибутери за своите производи.

5D8JSDI.9 Турска компанија производител на сите типови на болнички кревети, маси за во операциони сали, ласерски уреди, како и болнички инструменти, бара партнери и дистрибутери за своите производи.

4

OVAS1 Турска компанија специјализирана за развој и инплементација на проекти за соларна енрегија е заинтересирана да дејствува како трговски парнтер (агент и дистрибутер) за снабдувачи на ваков тип на опрема, како (панели, инвертори, соларни кабли итн.).


ПРАВЕТЕ БИЗНИС СО ЕВРОПА OVAS 2 Бугарски центар за маркетингкомуникации е заинтересиран за заеднички вложувања и поддоговорни активности со компании од иста бранша, со цел заеднички да освојуваат нови пазари. Компанијата е специјализирана за маркетингистражувања, стратегии за интегрирани маркетингкомуникации, за односи со јавноста, маркетинг-настани, B2B, B2C проекти, POP-маркетинг, промоции и директен маркетинг. Центарот нуди работа во заеднички проекти од наведените области.

OVAS3

OVAS5

OVAS8

Германска компанија производител на делови за машини за земјоделие зантересирана е за заеднички вложувања со компании од иста дејност.

Романска компанија производител на метални конструкции е заинресирана за парнтерство и реципрочна соработка.

Компанија од Словенија OVAS9 специјализирана за бизнисOVAS6 Компанија од Молдавија развој и бизнис-вмрежувања Романска компанија специјализирана за производство за Словенија и на меѓународни специјализирана за производство на земјоделски машини и пазари, бара сметководители и на грејни тела поврзани со топлотни станици од биомаса адвокати за заедничка деловна соларни панели бара партнери бара агенти и дистрибутери соработка. Оваа компанија заинтересирани за заеднички за своите производи. Оваа исто така е специјализирана и вложувања. Компанијата е компанија исто така е за консалтинг и менаџирање заинтересирана за инвестиции заинтересирана за заеднички на проекти финансирани од за развој на нови технологии вложувања за производство Европската унија. и опрема за соларни панели и на резервни делови и метални обновливи извори на енергија. конструкции.

Контакт: Огнен Гаревски Тел. (++389) 23244040 Факс: (++389) 23244088 www.mchamber.mk www.facebook.com/chamber.mk

OVAS4

Полска компанија која OVAS7 произведува производи од Бугарска компанија производител нерѓосувачки челик и алуминиум на мебел бара партнери и бара дистрибутери и агенти инвеститори за соработка во за своите производи. Нивното областа на производство на производство главно се базира мебел и производи од дрво. на производи како што се: Компанијата е заинтересирана за платформи, скали, мрежи и заеднички вложувања. скелиња.

5

OVAS 10 Романска компанија призводител на декоративни керамички производи како што се вазни, свеќници и градинарска керамика, бара партнери од слична дејност заинтересирани за реципрочно производство, спојување или размена на акции.

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис


МЕЃУНАРОДНИ ТЕНДЕРИ Информации од Фокалната точка при Стопанска комора на Македонија преземени од системот за тендерски алерт поддржан од Меѓународната организација за Франкофонија

Контакт: Влатко Стојановски Тел: ++ 389 2 3244004 Факс: ++ 389 2 3244088 vlatko@mchamber.mk

Назив на Проектот Проект за отпадни води во Северозападен Регион North Western Regional Wastewater Project Референца: EBRDZ81720 Финансиска референца: 6803-GPN-39990 Вид на набавка: Услуги, Набавка Финансиер: ЕБРД Земја: Хрватска Краен рок за апликација: Отворен Назив на Проектот Сектори: ЗЕМЈОДЕЛСТВО & РУРАЛЕН Плац за трговија на мало во Земун РАЗВОЈ: Zemun Retail Park - Вода / наводнување / / Хидрологија / Референца: EBRDZ82188 ИЗГРАДБА И ИНЖЕНЕРИНГ: Финансиска референца: 43742 - Градење / Градежништво / Вид на набавка: Сервис, набавка, услуги - Опрема / материјали / набавки / Финансиер: ЕБРД, Европска Инвестициона - Инженерство (брани, цевководи и сл) Банка -ЖИВОТНАТА СРЕДИНА: Земја: Србија - Отпад / Чисти технологии / Краен рок за апликација: Отворен ПРОГРАМА и ресурси: Сектори: ИЗГРАДБА И ИНЖЕНЕРИНГ: - Управување со проектен циклус / - Градење / Градежништво / Уривање Имплементацијата на проектот Трговија и индустрија: - Трговија / Глобална трговија - планирање Урбан развој: Назив на Проектот МК-Скопје: мебел (вклучувајќи канцелариски мебел), покуќнина, домашни апарати (без осветлување) и производи за чистење MK-Skopje: furniture (incl. office furniture), furnishings, domestic appliances (excl. lighting) and cleaning products Референца: ECZ82099-Candidate countries Финансиска референца: 2012/S 196322748 Вид на набавка: Набавка Финансиер: Европска Комисија Земја: Македонија Краен рок за апликација: 27.11.2012 Сектори: СОЦИЈАЛНИ УСЛУГИ / Општествени науки / Население: Набавка / Опрема / материјали /

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис

6


МЕЃУНАРОДНИ ТЕНДЕРИ Пристап до информации за меѓународни и ЕУтендери Секоја година меѓународните институции, како Светска банка, Европската комисија, Обединетите нации, Европската банка за обнова и реконструкција секојдневно објавуваат тендерски можности за набавки на производи, услуги, градежни и други работи како резултат на програмираната помош наменета за развој на земјите.

Земја: Македонија Назив на Проектот Краен рок за апликација: СЛ-Љубљана: набавка на софтвер 27.11.2012 година за Агенцијата за соработка на Сектори: ЕНЕРГИЈА: енергетски регулатори - Дупчење / Производство / SI-Ljubljana: software acquisition Дистрибуција / channel and related services for - Набавка / Опрема the Agency for the Cooperation of Energy Regulators Референца: ECZ81978-Agency Назив на Проектот Финансиска референца: 2012/S МК-Скопје: медицинска опрема, 194-318242 лекови и производи за лична нега Вид на набавка: Набавка MK-Skopje: medical equipments, Рок за апликација: 20.11.2012 pharmaceuticals and personal care Финансиер: Европска Комисија products Земја: Словенија Референца: ECZ81788-Candidate Сектори: ИНФОРМАТИЧКА countries ТЕХНОЛОГИЈА: Финансиска референца: 2012/S - Хардвер / Опрема / Софтвер 190-312976 Вид на набавка: Набавка Назив на Проектот Финансиер: Ервопска Комисија МК-Скопје: трансформатори за Земја: Македонија дистрибуција Краен рок за апликација: 1.11.2012 MK-Skopje: distribution transformers Сектори: ЗДРАВЈЕ: Референца: ECZ81925-Candidate - Набавка / Логистика / Опрема countries / материјали / Дистрибуција / Финансиска референца: 2012/S Испорака 193-318029 - Лекови / Вид на набавка: Работи Финансиер: Европска Комисија

7

Во голема мера овие тендерски можности се подобни и се отворени и за македонските фирми. Токму во насока да им се помогне да дојдат навремно до овие информации, како и да се понуди придружба при подготовката на тендерското досие, Стопанската комора на Македонија со поддршка на Меѓународната организација на франкофонските земји ги прави достапни овие услуги преку Фокалната точка на Проектот АМАД. Стопанската комора на Македонија има улога да им помогне на компаниите во следењето на тендерските досиеја објавени во рамки на ИПА или други меѓународни тендери.

Контакт:

Влатко Стојановски Тел: ++ 389 2 3244004 Факс: ++ 389 2 3244088 vlatko@mchamber.mk БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис


САЕМИ, ФОРУМИ, ПРЕЗЕНТАЦИИ Турција

ДОКОЛКУ ПОСАКУВАТЕ ДА ГИ ИЗЛОЖИТЕ ВАШИТЕ ПРОИЗВОДИ ИЛИ ДА ПОСЕТЕТЕ САЕМ ВО СВЕТОТ, ЈАВЕТЕ СЕ! СО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА НАЈЕДНОСТАВНО И НАЈЕКОНОМИЧНО ЌЕ ГО ОСТВАРИТЕ ВАШЕТО ДЕЛОВНО ПАТУВАЊЕ! КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ` – ДИНАМИЧНАТА ЕКИПА ЗА ОРГАНИЗАЦИЈА НА ПОСЕТА НА САЕМИ И БИЗНИСНАСТАНИ ГО ОЧЕКУВА ВАШИОТ ПОВИК!

КОНТАКТИ Наташа Димеска Стојаноска Тел: ++ 389 2 3244064 Моб 070/295-439 Факс:++ 389 2 3244088 Call Центар : (02) 15015 natasa@mchamber.mk

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис

MЕЃУНАРОДЕН САЕМ ЗА МЕТАЛНА ИНДУСТРИЈА

Традиционално на оваа меѓународна саемска манифестација што ќе се одржи во периодот од 6 до 9 декември 2012 година во Бурса, Турција учесници се се производители и дистрибутери на машини за обработка на метали и луѓе од металната индустрија кој се занимаваат со производство и обработка на метали. На овој саем ќе се сретнат производители и трговци од целиот свет, кои ќе имаат можност за реализирање нови партнерства и да ги споделат последните технолошки достигнувања. Пријавување најдоцна до 25 ноември 2012 година.

Турција

MЕЃУНАРОДЕН САЕМ ЗА ТРГОВИЈА СО ОВОШЈЕ И ЗЕЛЕНЧУК Ова е единствениот меѓународен саем поддржан од сите турски увозни унии и провинциски дирекции за земјоделски култури, земјоделски комори и слични земјоделски асоцијации. Стопанската комора на Македонија, организира посета и учество на македонски компании со организиран превоз и бесплатно хотелско сместување. На овој саем ќе се сретнат производители и трговци од целиот свет, кои ќе имаат можност да создават нови партнерства и да ги споделат последните технолошки достигнувања. За сите учесници ќе биде обезбедено: • 2 бесплатни хотелски ноќевања со доручек; • слободен влез на саемот; • локални транспорт услуги помеѓу хотелот и саемот; • слободен влез во стручни семинари и активности. Трошоците за превоз се на товар на учесникот. Пријавување најдоцна до 5 ноември 2012 година.

8


САЕМИ, ФОРУМИ, ПРЕЗЕНТАЦИИ Република Турција

„PLAST EURASIA ISTANBUL 2012“

(Oд 29 ноември до 2 декември 2012 година) * Стопанската комора на Македонија и „Адонис Груп“ ве носат на Саемот со обезбедено бесплатно сместување (две ноќевања со појадок во реномиран хотел), бесплатен локален трансфер (од aeрoдpoм до хотел) и бесплатни влезници за Саемот Mеѓународeн саем за пластика „PLAST EURASIA ISTANBUL 2012“ е еден од поголемите специјализирани меѓународни саемски манифестации од ваков тип. Годинава ќе се одржи во 10 хали, со учествуво од над 1000 компании од 50 земји. На Саемот ќе се презентираат најнови технологии и машини за пластика. Посетителите ќе имаат можност да видат: - пластични профили и цевки, гуми, машини за вајарство, пластични филм-машини, машини за термообликување, гранулати, машини за флексо-печатење, миксер-машини; - инженеринг- пластика, ПВЦ-адитиви, хемикалии за гуми, инженеринг полимери, ПВЦсоединенија, термопластични еластомери, масла, полиетилен, пигменти, растворувачи; - завртки, редуцири, системи за роботика, разладни кули, хопер сушилници, магнет и метални сепаратори; - резистори, сензори, индикатори, електронски скали, статична опрема, индустриски грејни елементи; - пластични калапи, ПВЦ-калапи, калапи за амбалажа; - хидраулични цилиндри, пумпи, опрема и додатоци, компресори; - технологија за рециклирање на пластика, машини за дробење на пластика, пластични системи за филтрирање. Пријавување до 9.11.2012 година.

ДОКОЛКУ ПОСАКУВАТЕ ДА ГИ ИЗЛОЖИТЕ ВАШИТЕ ПРОИЗВОДИ ИЛИ ДА ПОСЕТЕТЕ САЕМ ВО СВЕТОТ, ЈАВЕТЕ СЕ! СО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА НАЈЕДНОСТАВНО И НАЈЕКОНОМИЧНО ЌЕ ГО ОСТВАРИТЕ ВАШЕТО ДЕЛОВНО ПАТУВАЊЕ! КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ` – ДИНАМИЧНАТА ЕКИПА ЗА ОРГАНИЗАЦИЈА НА ПОСЕТА НА САЕМИ И БИЗНИСНАСТАНИ ГО ОЧЕКУВА ВАШИОТ ПОВИК!

КОНТАКТИ

Од 6 до 9 декември 2012 година во Турција

САЕМ ЗА МЕТАЛНА ИНДУСТРИЈА ВО БУРСА

Наташа Димеска Стојаноска Тел: ++ 389 2 3244064 Моб 070/295-439 Факс:++ 389 2 3244088 Call Центар : (02) 15015 natasa@mchamber.mk

Традиционално учесници на оваа меѓународна саемска манифестација се производители и дистрибутери на машини за обработка на метали и луѓе од металната индустрија кој се занимаваат со производство и обработка на метали. На површина од околу 15.000 метри квадратни, компаниите ќе имаат можност на исто место и во исто време да се сретнат со над 370 излагачи од Европа и пошироко и да остварат контакт со над 32.000 посетители од целиот свет. Пријавување најдоцна до 25 ноември

9

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис


ЕДУКАЦИЈА ”ФИНАНСИСКИ МЕНАЏМЕНТ“

ВОДЕЊЕТО БИЗНИС БАРА ЗНАЕЊЕ! БИДЕТЕ ВО ТЕК СО СИТЕ НАЈНОВИ СЛУЧУВАЊА ВО ЕКОНОМИЈАТА! ЗАПОЗНАЈТЕ СЕ СО НОВИТЕ ПРОПИСИ И ЗАКОНСКИ РЕШЕНИЈА ВО МАКЕДОНИЈА! УЧЕСТВУВАЈТЕ НА СЕМИНАРИТЕ И ТРЕНИНЗИТЕ ВО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА!

КОНТАКТИ Ленче Зикова Тел: (++389) 2 3244054 Факс: (++389) 2 3244088 lence@mchamber.mk Анита Митревска Тел: (++389) 2 3244057 Факс: (++389) 2 3244088 anita@mchamber.mk Елизабета АндриевскаЕфтимова Тел: (++389) 2 3244074 Факс: (++389) 2 3244088 beti@mchamber.mk

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис

Финансискиот менаџмент е од витално значење за секоја компанија, особено за оние кои имаат цел подобрување на профитабилноста, ликвидноста и солвентноста. Обуката е организирана во три модули (нивоа), при што во првиот модул се даваат основите на финансискиот менаџмент и истата е наменета и за финансиски и нефинансиски менаџери. Вториот модул е продолжение на првиот модул и нуди средно ниво на знаења од областа на финансискиот менаџмент преку обработка на поголем број на области и теми, на ниво на додипломски студии на економските факултети. Третиот модул нуди напредни теми од областа на финансискиот менаџмент и обработка на специјални случаеви и анализа на најдобрите практики од оваа област, на ниво на напредни курсеви од областа на корпоративните финансии. Обуката ќе се спроведува во октомври, ноември и декември 2012 година (два пати неделно од 15 до 18.00 часот) Стопанска комора на Македонија, сала 53 на 4-ти кат Предавач е д-р Зоран Ивановски, редовен професор на Универзитетот за туризам и менаџмент во Скопје и на Универзитетот на Југоисточна Европа од Тетово.

“СПРОВЕДУВАЊЕ НА ЗАКОНСКИТЕ ОБВРСКИ ОД ЗАКОНОТ ЗА БЗР”

Размена на искуства од земјите од балканот – Србија, Бугарија, Хрватска и презентирање на имплементирање на законот на компанија од Македонија – наградена за добра пракса по препорака на ДИТ (На 26 октомври, од 10:00-16:00 часот, Стопанска комора на Македонија, сала 1, на 5-ти кат)

Со цел зголемување на капацитетите на претпријатијата за безбедност и здравје при работа, Стопанска комора на Македонија, во соработка со Македонското здружение за заштита при работа (МЗЗПР) и ДИТ (Државниот инспекторат за труд), во октомври 2012 година ќе реализира тематска обука наменета за сите сектори. Обучувачи на семинарот ќе бидат предавачи од Државниот инспекторат на трудот, стручни лица од Државните институции на Македонија, како и претставници од Македонското здружение за заштита при работа. Новитет е учеството на експерти од регионот: Србија, Бугарија и Хрватска, а воедно и презентацијата на компанија за начинот на спроведувањето на законските одредби.

10


ЕДУКАЦИЈА “КОНТРОЛА НА ТРОШОЦИТЕ”

9 -10 ноември 2012 година, 9:00-16:30 часот Стопанска комора на Македонија, сала 1, на 5-ти кат

ВОДЕЊЕТО БИЗНИС БАРА ЗНАЕЊЕ!

Предавач: Јасмина Очко, магистар по банкарски и финансиски менаџмент од Р. Хрватска БИДЕТЕ ВО Организатори се Стопанската Комора на Македонија во ТЕК СО СИТЕ соработка со Консултанската куќа “Когноско” од Република НАЈНОВИ Хрватска. СЛУЧУВАЊА ВО Работен јазик на семинарот е хрватскиот јазик. ЕКОНОМИЈАТА! За сите учесници на семинарот ќе биде обезбедено: ЗАПОЗНАЈТЕ • работен материјал; СЕ СО НОВИТЕ • ручeк и освежување; ПРОПИСИ И • сертификат за присуство на семинарот. ЗАКОНСКИ Рок за пријавување: 6 ноември 2012 година

“ПРВИЧНИ ЗНАЦИ НА ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ ВО ПРЕВЕНЦИЈАТА ОД СОЗДАВАЊЕ НА ЛОШИ ПЛАСМАНИ” 16 ноември 2012 година, 9:00-17:00 часот Стопанска комора на Македонија, сала 1, на 5-ти кат

За сите учесници на семинарот ќе биде обезбедено: • работен материјал; • ручeк и освежување; • сертификат за присуство на семинарот. Рок за пријавување: 9 ноември 2012 година

11

Стопанската Комора на Македонија во соработка со Академијата за банкарство и финансии од Република Србија. Предавач е Александар Василски, дипломирал на Факултетот за бизнис студии, Гренобл, Франција (Grenoble Ecole de Management, France). Работен јазик се семинарот е српскиот јазик.

РЕШЕНИЈА ВО МАКЕДОНИЈА! УЧЕСТВУВАЈТЕ НА СЕМИНАРИТЕ И ТРЕНИНЗИТЕ ВО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА!

КОНТАКТИ Ленче Зикова Тел: (++389) 2 3244054 Факс: (++389) 2 3244088 lence@mchamber.mk Анита Митревска Тел: (++389) 2 3244057 Факс: (++389) 2 3244088 anita@mchamber.mk Елизабета АндриевскаЕфтимова Тел: (++389) 2 3244074 Факс: (++389) 2 3244088 beti@mchamber.mk

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис


Месец на изненадувања: Во октомври го славиме роденденот на Дуна! Токму затоа, ќе понудиме големи попусти, промоции и поволности на сите наши корисници. Следете нѐ редовно и проверувајте го вашето сандаче за порака од Дуна за да бидете во тек со сите изненадувања до крајот на месецот! Од 1 - 6 октомври 2012 во продажниот салон Duna iStore обезбедуваме 11% попуст на сите производи од APPLE и додатоци од други производители. Посетете нѐ во текот на неделата за да го пронајдете вистинскиот производ за вас.

Најдобар во својата класа. И многу повеќе од тоа.

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис

12


13

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис


БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис

14


ЗЛАТЕН ПАРТНЕР

ПРЕМИУМ Покровители

Златен партнер

Покровители

на BSI

TM

ISO 9001:2008 FS 549642

СТОПАНСКА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА ECONOMIC CHAMBER OF MACEDONIA

Отварањето на секоја од понудите и меѓународните тендери чини 100 денари! За пет отварања добивате БОНУС бесплатно објавување на ВАШАТА ПОНУДА, која воедно ќе биде внесена и во богатата база на Стопанската комора на Македонија! Главен и одговорен уредник, Саво Пејчиновски

f. t.

Т. ( +389) 23 24 40 36 Ф. ( +389) 23 24 40 88 М. (+389) 070 741 579 E. savo@mchamber.mk W. www.mchamber.mk www.facebook.com/chamber.mk 15 www.twitter.com/Chamber_MK

Графичко уредување Стево Серафимов

Т. ( +389) 23 24 40 32 Е. stevo@mchamber.mk W. www.mchamber.mk

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис

Неделен Бизнис Огласник на комората  

Унапредете го Вашиот бизнис

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you