Page 1

БРОЈ

11

8 Октомври 2012

ТОП 5 ПОНУДИ US00000037382

Компанија од Америка бара да откупува бел мермер, воедно и да соработува со компании кои извезуваат процесиран мермер или мермер во блокови од Република Македонија.

TR00000037521

Компанија од Турција заинтересирана е да инвестира во Република Македонија во областа на здравството и градежништвото. Заинтересирана е да инвестира во болницата „8 Септември“, да отвори оддел за рехабилитација, во Битола да гради станбени објекти и во Виница да инвестира во здравствените домови.

НЕДЕЛНИК ЗА УНАПРЕДУВАЊЕ НА ВАШИОТ БИЗНИС

БИЗНИС ОГЛАСНИК

Дојдете со нас во Турција од 1 до 3 ноември годинава и отворете нови видици во Вашиот бизнис

САЕМ ЗА ЗДРАВСТВЕН ТУРИЗАМ ВО АНТАЛИЈА Турција има голем број на природни термални извори, спа и велнес-центри и високо развиени здравствени институции и е подготвена да даде голем придонес за развојот на здравствениот туризам. Во организација на Стопанската комора на Македонија посетете го Саемот “Anfas Hetex 2012 4th International Health Tourism Exhibition”. Оваа меѓународна манифестација ќе биде домаќин на сите производители, трговци и корисници на медицинска, естетска и опрема за здраство. Меѓународни осигурителни компании, здравствени организации, болници, туристички агенции што се занимаваат со здравствен туризам ќе се најдат на едно место во исто време. Искористете ја шансата и промовирајте ја Вашата услуга или производ во оваа област

RS00000037527

Компанија од Србија бара да откупува катоден и отпаден бакар, никел и калај од Република Македонија.

CZ00000037202

Компанија од Чешка заинтересирана е за соработка со македонски партнери за трговија со фотоволтаични технологии, за jointventure проекти во фотоволтаични бизниси, со сопственици на земјиште погодно за градење на фотоволтаични постројки, партнери од секторот за обновлива енергија - фокусирани на фотоволтаични постројки.

ЈАВЕТЕ СЕ ВЕДНАШ!

Пополнете го пријавниот лист што може да се преземе од веб порталот: www.mchamber.mk или контактирајте:

Наташа Димеска Стојаноска Тел: ++ 389 2 3244064, 070/295-439 Факс:++ 389 2 3244088 Call Центар : (02) 15015 E-адреса: natasa@mchamber.mk

FR00000037193

Компанија од Франција бара соработка со македонски производители на мебел.

Огласувајте во „Бизнис огласник“ на Стопанската комора на Македонија:

*

*

НАЈБРЗO НАЈЕДНОСТАВНО НАЈСИГУРНО

*

ДО ДЕЛОВЕН ПАРТНЕР! 1

BSI

TM

ISO 9001:2008 FS 549642

СТОПАНСКА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА ECONOMIC CHAMBER OF MACEDONIA

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис


ПОНУДА–ПОБАРУВАЧКА

Mmmmmmmm ....

GR00000037691

Компанија од Грција бара дистрибутер во Република Македонија за пласман на електро опрема

GR00000037690

Компанија од Грција бара дистрибутер во Република Македонија за пласман на кекси

CN00000037689

Компанија од Кина бара дистрибутер во Република Македонија за пласман на машка и женска горна и долна облека

Контакт: Мирјана Коцева Тел. (++389) 23244035 Факс: (++389) 23244088 mirjana@mchamber.mk

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис

CN00000037688

Копанија од Кина бара диустрибутер во Република Македонија за пласман на опремa за осветлување на простории

BE00000037700

Компанија од Белгија бара дистрибутер во Република Македонија за пласман на чоколади во специјално пакување за различни намени

DE00000037695

ES00000037693

Компанија од Шпанија заинтересирана е да пронајде единствен застапник за продажба на фитнес машини во Република Македонија

US00000037382

Компанија од Америка бара Компанија од Германија бара да откупува бел мермер дистрибутер во Република воедно и за соработка со Македонија за пласман на компании кои извезуваат медицинска хартија,печатење процесиран мермер или на производи и додатоци мермер во блокови од во областа на здравството, Република Македонија метерелогијата, билети и етикети

GR00000037694

Компанија од Грција бара соработка со градежни компании и трговци на градежни материјали во Република Македонија за пласман на армирани бетонски зидови со термичка и сеизмичка заштита на објектите како и водена и звучна изолација 2


ПОНУДА–ПОБАРУВАЧКА TR00000037521

Компанија од Турција заинтересирана е да инвестира во Република Македонија во областа на здравството и градежништвото, заинтересиран е да инвестира во болницата 8 Септември да отвори оддел за рехабилитација, во Битола да гради стамбени објекти и во Виница да инвестира здравствените домови

RS00000037527

Компанија од Србија бара да откупува катоден и отпаден бакар ,никел и калај од Република Македонија

4080012527959

Компанија од Република Македонија нуди правни, административни, финансиски консалтинг и организациски услуги

FR00000037193

Компанија од Франција бара соработка со македонски производители на мебел

CZ00000037202

Компанија од Чешка заинтересирана е за соработка со македонски партнери за трговски бизнис со фотоволтаични GR00000037538 технологии, за joint-venture Компанија од Грција бара проекти во фотоволтаични дистрибутер во Република бизниси, сопственици Македонија за пласман на машини за обработка на дрво на земјиште погодно за градење на фотоволтаични постројки, партнери од DE00000037536 секторот за обновлива Компанија од Германија бара дистрибутер за пласман енергија – фокусирани на фотоволтаични постројки на системи за печатење на етикети и бар кодови во BE00000037188 Република Македонија Компанија од Белгија нуди IT решенија за осигурителни BE00000037531 компании и банки во Компанија од Белгија бара Република Македонија соработка со текстилни фабрики и фабрики за производство на ташни во Република Македонија за пласман на копчиња

Контакт: Мирјана Коцева Тел. (++389) 23244035 Факс: (++389) 23244088 mirjana@mchamber.mk

CN00000037701

Компанија од Кина бара дистрибутер во Република Македонија за пласман на адитиви за бетон

ЈАВЕТЕ СЕ:

ИСПРАТЕ ЈА ВАШАТА ПОНУДА ИЛИ ПОБАРУВАЧКА И СТАНЕТЕ ДЕЛ ОД БОГАТАТА БАЗА ВО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА!

Контакт: Мирјана Коцева Тел.: (++389) 23244-035 Факс: (++389) 23244-088 Mirjana@mchamber.mk

ВАШИОТ ДЕЛОВЕН СИГНАЛ

СТИГНУВА ДО ДЕЛОВНИТЕ АСОЦИЈАЦИИ И НИВНИТЕ ЧЛЕНКИ – КОМПАНИИ ВО РЕГИОНОТ, ЕВРОПА И СВЕТОТ ! ИЗРАЗЕТЕ ЖЕЛБА ДА ГО ПРОШИРИТЕ ВАШИОТ БИЗНИС – СЕ` ДРУГО Е НАША ОБВРСКА! 3

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис


ПРАВЕТЕ БИЗНИС СО ЕВРОПА DASDSAF-1

Бугарска компанија специјализирана за извоз на бугарски сертифицирани органски производи бара увозници и трговци на големо на органски производи. Главни производи се органско овошје, зеленчук и средства за чистење за индустриски цели и домаќинства.

DASDSAF-2

DASDSAF-5

Шпанска компанија специјализирана за производство на пици бара дистрибутери и агенти, со цел да ги претстави своите производи на европскиот пазар.

ЕВРОПСКИТЕ МАЛИ И СРЕДНИ БИЗНИСИ НА ДЛАНКА!

Италијанска пекарница ДЕЛОВНИ ПАРТНЕРИ, специјализирана за производство на слатки ТЕХНОЛОГИИ, ЗНАЕЊЕ! и солени производи, ВАШИТЕ бара купувачи кои се ПРЕТПРИЕМНИЧКИ заинтересирани да ја купат оваа компанија целосно или ИДЕИ РЕАЛИЗИРАЈТЕ ГИ дел од компанијата. СО НАША ПОМОШ!

DASDSAF-3

Контакт: Огнен Гаревски Тел. (++389) 23244040 Факс: (++389) 23244088 www.mchamber.mk www.facebook.com/chamber.mk

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис

DASDSAF-6

Унгарска компанија специјализирана за трговија со сушен зеленчук, зачини, диви печурки, овошје и медицински билки, бара партнери за дистрибуција на нивните производи, а исто така е заинтересирана и за склучување на поддоговорни активности.

Руска компанија специјализирана за производство и пакување на шеќер во мали пакувања, со лого, бара клиенти и дистрибутери. Компанијата гарантира за нивниот квалитет и флексибилност во цените.

DASDSAF-4

DASDSAF-7

Турска компанија Српска компанија специјализирана за специјализирана за производство на коцки производство на козјо шеќер и брашно бара млеко и производи од козјо млеко бара партнери за агенти и дистрибутери. Оваа турска компанија е една проширување на својот од водечките компании во капитал. Компанијата е областа на прехранбената заинтересирана за заеднички индустрија и имаат вложувања или продажба на дел од својот капитал. имплементирано HACCP (Food Safety System). 4

DASDSAF-8

Ерменска компанија производител на безалкохолни пијалаци бара агенти и дистрибутери. Оваа компанија произведува околу десет различни типови на безалкохолни пијалаци и три типа на природни сокови. Производството на оваа компанија се базира на еколошки чисти суровини.

DASDSAF-9

Британска компанија производител на пијалаци бара компанија која може да ги снабиди со пластични сламки и чаши.

DASDSAF-10

Мултинационална компанија од Велика Британија специјализирана за производство и продажба на сушени замрзнати производи бара компанија за трговска соработка.


ПРАВЕТЕ БИЗНИС СО ЕВРОПА Esirpretne1

Полска компанија која се занимава со трговија на градинарска опрема и правење на градини бара партнери и представници за својте производи и услуги. Нивното главно производство се базира на: вештачки ѓубрива, средства за заштита на растенија, растенија и опрема за градинарство .Компанијата исто така нуди разновидна палета на услуги како што се:Дизајнирање и правење на градини, тревници, одгледување и сечење на растенија и грмушки, наводнување култивација на почва и друго.

Esirpretne2

Компанија од Португалија снабдувач на слатки бара дистрибутери и агенти за својте производи. Компанијата може да обезбеди широк спектар на производи од сопстевн бренд во различни количини.

производител на тестенини, полнети патлиџани, полнети пиперки сарми од лозов лист бара дистрибутери за својте производи.

Esirpretne5

Италијанска компанија специјализирана за производство на слатки бара партнери и дистрибутери radio frequency) модули за својте производи. бара компании кои Производството на оваа се заинтересирани за компанија се карактеризира заедничко производсто и се со тоа што е рачно и ги користи античките техники заинтересирани за заеднички на производство користејки развој на нивните производи. најквалитетни состојки.

Esirpretne6

Бугарска компанија која е специјализирана за земјоделско производство развива проект за изградба на разладни капацитети за складирање и опрема за преработка на овошје бара партнери заинтересирани за заеднички вложувања или превземање на целиот проект.

Литванска компанија која се занимава со производство на електрични производи бара компанија која е заинтересирана за заенички вложувања.Палетата на производи на оваа компанија вклучува: Производи кои се употребуваат во компјутерска технологија, системи за безбедност, медицинска опрема и други електрични производи.

Esirpretne7

Esirpretne10

Esirpretne3

Француска компанија која е специјализирана за развој на вештачко оплодување на свињи бара партнери и дистрибутери за ширење на овој иновативен производ. Нивниот иновативен производ се карактеризира со тоа што е лесен за употреба, сигурен и штеди време.

Esirpretne4

Турска компанија

Esirpretne9

Шпанска компанија која се занимава со производство на машинерија и опрема за во хотели или пекарска опрема бара партнери и дистрибутери за својте производи.

Esirpretne8

Компанија од Кореа производител на антени и РФ/RF(радио фрекфенција/ 5

Контакт: Огнен Гаревски Тел. (++389) 23244040 Факс: (++389) 23244088 www.mchamber.mk www.facebook.com/chamber.mk

Српската компанија специјализирана за производство на производи од козјо млеко бара партнер за инвестирање и зголемување на својот капитал. Компанијата е заинтересирана за заеднички вложувања или за продажба на дел од својот капацитет.

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис


МЕЃУНАРОДНИ ТЕНДЕРИ Информации од Фокалната точка при Стопанска комора на Македонија преземени од системот за тендерски алерт поддржан од Меѓународната организација за Франкофонија

Назив на Проектот:

АЛ-Тирана: ИПА - изградба на нови притворен центар и затвор во Скадар, Албанија AL-Tirana: IPA — construction of new pre-trial detention centre and prison in Shkodra, Albania Референца: EuropeAid/132940/C/WKS/AL

Назив на Проектот: Коридорот X

Контакт: Влатко Стојановски Тел: ++ 389 2 3244004 Факс: ++ 389 2 3244088 vlatko@mchamber.mk

Железнички проект Corridor X Railway Project Референца: EBRD158-08/12 (EBRDZ80107) Финансиска референца: 6750-IFT-R141225 Вид на набавка: Набавка Финансиер: ЕБРД Земја: Србија Краен рок за апликација: 22.10.2012 година

Сектори:

ИЗГРАДБА И ИНЖЕНЕРИНГ: - Опрема / материјал / набавки / Превоз: - Железнички / Јавен транспорт - Набавка / Опрема / Возила / Одржување

Финансиска референца: Вид на набавка: Работи Финансиер: Европска Комисија Земја: Албанија Краен рок за апликација: 12 .10. 2012 година

Сектори

ИЗГРАДБА И ИНЖЕНЕРИНГ: - Градење / Градежништво / Уривање - Згради / канцелариски простор / Куќи ЈАВНАТА АДМИНИСТРАЦИЈА: - Полиција / одбрана / / Безбедност / Затвор / Противпожарен систем

Назив на Проектот: Казин-систем за отпадни води Cazin Waste Water Референца: EBRDZ81409

Финансиска референца: Project number: 42564

Назив на Проектот: Набавка на ИТ и

канцелариска опрема и мебел Supply of IT & Office Equipment and Furniture Референца: EuropeAid/133263/M/SUP/TR

Финансиска референца: Вид на набавка: Набавка Финансиер: Европска Комисија Земја: Турција Краен рок за апликација: 26 .11. 2012 година

Сектори:

ИНФОРМАТИЧКА ТЕХНОЛОГИЈА: - Хардвер / Опрема / Софтвер СОЦИЈАЛНИ УСЛУГИ / науки за општеството / Население: - Набавка / Опрема / Возила / материјали / Објекти / БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис

Вид на набавка: Сервис, набавка, работи Финансиер: ЕБРД

Земја: Босна и Херцеговина Сектори:

ИЗГРАДБА И ИНЖЕНЕРИНГ: - Градење / Градежништво / Уривање - Хидраулично Инжинерство (брани, цевководи и сл) ЖИВОТНАТА СРЕДИНА: - Отпад / Чисти технологии / обработка

Назив на Проектот: Пан-европски коридор (рехабилитација на пат) Pan-European Corridors (Rehabilitation of the Road) Референца: EBRDZ81374 Финансиска референца: 6787-PRE-41805 Вид на набавка: Работи 6


МЕЃУНАРОДНИ ТЕНДЕРИ Финансиер: Европска Инвестициона Банка Земја: Украина Краен рок за апликација: 6.11.2012 година Сектори: ИЗГРАДБА И ИНЖЕНЕРИНГ: - Градење / Градежништво / Уривање - Автопати / патишта / Мостови / Тунели - Рехабилитација и одржување дела

Назив на Проектот: МК-Скопје: едукација и обука MK-Skopje: education and training services Референца: ECZ81302-Agency

Финансиска референца: 2012/S 179-295007

Вид на набавка: Услуги Финансиер: Ервопска

Пристап до информации за меѓународни и ЕУ-тендери

Секоја година меѓународните институции, како Светска банка, Европската комисија, Обединетите нации, Европската банка за обнова и реконструкција секојдневно објавуваат тендерски можности за набавки на производи, услуги, градежни и други работи како резултат на програмираната помош наменета за развој на земјите. Во голема мера овие тендерски можности се подобни и се отворени и за македонските фирми. Токму во насока да им се помогне да дојдат навремно до овие информации, како и да се понуди придружба при подготовката на тендерското досие, Стопанската комора на Македонија со поддршка на Меѓународната организација на франкофонските земји ги прави достапни овие услуги преку Фокалната точка на Проектот АМАД.

Комисија Земја: Македонија

Краен рок за апликација: 1.11.2012

Сектори:

Економски развој: - Економски системи / планирање ПРОГРАМА и ресурси: - Менаџмент системи и техники КОМУНИКАЦИЈА / ОДНОСИ СО ЈАВНОСТ / ИНФОРМАЦИ И УСЛУГИ: - Конференции / Настани / семинари / обуки

Назив на Проектот:

ТР-Турција: Продажба (приватизација) на државна компанија за дистрибуција на природен гас “Başken Doğalgaz Dağıtım” TR-Turkey: Privatisation of 100% share of state own company for Стопанската комора на Македонија natural gas distribution има улога да им помогне на Вид на набавка: Продажба на тендер (почетна цена од 50 компаниите во следењето на милиони САД долари) тендерските досиеја објавени во Земја: Турција рамки на ИПА или други меѓународни Краен рок за апликација: 17 .12. 2012 година тендери. Целокупната документација може да се добие во Турската амбада во Скопје: Контакт: Амбасада на Република Турција Влатко Стојановски Трговско Советништво Тел: ++ 389 2 3244004 Адреса: Ул. Борка Талески бр.: 55 1000 Скопје Факс: ++ 389 2 3244088 Тел : 00389 2 322 40 10 vlatko@mchamber.mk Факс : 00389 2 322 20 14 7

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис


САЕМИ, ФОРУМИ, ПРЕЗЕНТАЦИИ ДОКОЛКУ ПОСАКУВАТЕ ДА ГИ ИЗЛОЖИТЕ ВАШИТЕ ПРОИЗВОДИ ИЛИ ДА ПОСЕТЕТЕ САЕМ ВО СВЕТОТ, ЈАВЕТЕ СЕ! СО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА НАЈЕДНОСТАВНО И НАЈЕКОНОМИЧНО ЌЕ ГО ОСТВАРИТЕ ВАШЕТО ДЕЛОВНО ПАТУВАЊЕ! КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ` – ДИНАМИЧНАТА ЕКИПА ЗА ОРГАНИЗАЦИЈА НА ПОСЕТА НА САЕМИ И БИЗНИСНАСТАНИ ГО ОЧЕКУВА ВАШИОТ ПОВИК!

Романија

САЕМ ЗА ТЕХНИКА (ТИБ) ВО БУКУРЕШТ

Меѓународниот саем за техника во центарот ROMEXPO ќе се претстави заедно со Меѓународниот салон на пронајдоци (ИНВЕТИКА) и Меѓународниот саем за обновливи извори на енергија, конвенционална енергија, опрема и технологии за нафта и природен гас (ЕЕЕ) од 17 до 20 октомври 2012 година Оваа година ТИБ планира да обезбеди платформа за претставување на најновите технологии и техники за зголемување на квалитетот на производите и услугите по сектори и ефикасноста на специјализирани инвестиции во технологија и опрема.

Од 18 до 21 октомври 2012 година во Турција

САЕМ ЗА ГРАДЕЖНИШТВО ВО АНТАЛИЈА

Од 18 до 21 октомври 2012 година традиционално учесници на еден од водечките саеми за градежништво се производители и дистрибутери на градежни материјали, градежна столарија и галантерија, системи за вентилација, електро и енергедски уреди и др. Анталија е еден од најголемите побарувачи за градежни материјали во Турција. Во ово крајбрежен дел на Турција е планирано да се изградат илјадници туристички капацитети и преку 300.000 куќи да бидат реновирани.Оваа меѓународна организација Ви ја дава можноста да бидете дел од овие проекти. Пријавување најдоцна до 10 октомври 2012 година.

КОНТАКТИ Наташа Димеска Стојаноска Тел: ++ 389 2 3244064 Моб 070/295-439 Факс:++ 389 2 3244088 Call Центар : (02) 15015 natasa@mchamber.mk

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис

8


САЕМИ, ФОРУМИ, ПРЕЗЕНТАЦИИ Од 1 до 3 ноември 2012 година во Турција

САЕМ ЗА ЗДРАВСТВЕН ТУРИЗАМ ВО АНТАЛИЈА

Турција како земја домаќин која има голем број на природни термални извори, спа и велнес центри и високо развиени здравствени институции е спремна да даде голем допринос за развојот на здравствениот туризам и за таа цел го организира “Anfas Hetex 2012 4th International Health Tourism Exhibition” Оваа меѓународна манифестација ке биде домаќин на сите производители, трговци и корисници на медицинска и естетска опрема. Меѓународни осигурителни компании, здравствени организации, болници здравствени туристички агенции ќе се најдат на едно единствено место во исто време. Присутните ќе имаат одлична можност да се запознаат со најновите производи и технологии во областа на медицинскиот туризам. Пријавување најдоцна до 20 октомври 2012 година.

ДОКОЛКУ ПОСАКУВАТЕ ДА ГИ ИЗЛОЖИТЕ ВАШИТЕ ПРОИЗВОДИ ИЛИ ДА ПОСЕТЕТЕ САЕМ ВО СВЕТОТ, ЈАВЕТЕ СЕ! СО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА НАЈЕДНОСТАВНО И НАЈЕКОНОМИЧНО ЌЕ ГО ОСТВАРИТЕ ВАШЕТО ДЕЛОВНО ПАТУВАЊЕ! КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ` – ДИНАМИЧНАТА ЕКИПА ЗА ОРГАНИЗАЦИЈА НА ПОСЕТА НА САЕМИ И БИЗНИСНАСТАНИ ГО ОЧЕКУВА ВАШИОТ ПОВИК!

Турција

MЕЃУНАРОДЕН САЕМ ЗА МЕТАЛНА ИНДУСТРИЈА

Традиционално на оваа меѓународна саемска манифестација што ќе се одржи во периодот од 6 до 9 декември 2012 година во Бурса, Турција учесници се се производители и дистрибутери на машини за обработка на метали и луѓе од металната индустрија кој се занимаваат со производство и обработка на метали. На овој саем ќе се сретнат производители и трговци од целиот свет, кои ќе имаат можност за реализирање нови партнерства и да ги споделат последните технолошки достигнувања. Пријавување најдоцна до 25 ноември 2012 година.

9

КОНТАКТИ Наташа Димеска Стојаноска Тел: ++ 389 2 3244064 Моб 070/295-439 Факс:++ 389 2 3244088 Call Центар : (02) 15015 natasa@mchamber.mk

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис


САЕМИ, ФОРУМИ, ПРЕЗЕНТАЦИИ ДОКОЛКУ ПОСАКУВАТЕ ДА ГИ ИЗЛОЖИТЕ ВАШИТЕ ПРОИЗВОДИ ИЛИ ДА ПОСЕТЕТЕ САЕМ ВО СВЕТОТ, ЈАВЕТЕ СЕ! СО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА НАЈЕДНОСТАВНО И НАЈЕКОНОМИЧНО ЌЕ ГО ОСТВАРИТЕ ВАШЕТО ДЕЛОВНО ПАТУВАЊЕ! КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ` – ДИНАМИЧНАТА ЕКИПА ЗА ОРГАНИЗАЦИЈА НА ПОСЕТА НА САЕМИ И БИЗНИСНАСТАНИ ГО ОЧЕКУВА ВАШИОТ ПОВИК!

КОНТАКТИ Наташа Димеска Стојаноска Тел: ++ 389 2 3244064 Моб 070/295-439 Факс:++ 389 2 3244088 Call Центар : (02) 15015 natasa@mchamber.mk

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис

Od 23 до 25 октомври 2012 година во Нови Сад, Република Србија

„INVESTEXPO 2012“ И ДЕНОВИТЕ НА ЕНЕРГЕТИКАТА

На Саемот за инвестиции се претставуваат/ излагаат општини и градови од Србија и од регионот, стопански комори, агенции за развој и финансиски институции со цел да ги покажат потенцијалните и актуелните локални проекти на нивните влади, анализи кои се однесуваат на искуства, продлабочување на регионалната соработка, остварување на нови бизнис-врски, со цел да се овозможи поголем прилив на инвестиции со создавање на целокупната позитивна слика за побрз и полесен пристап до фондовите на ЕУ. На Деновите на енергетиката се претставуваат релевантни институции, компании и експерти од енергетскиот сектор со цел да се одговори на прашањата на инвестициите во енергетскиот сектор, искористување на обновливите извори на енергија, како и зголемување на енергетската ефикасност.

Турција

MЕЃУНАРОДЕН САЕМ ЗА ТРГОВИЈА СО ОВОШЈЕ И ЗЕЛЕНЧУК

Ова е единствениот меѓународен саем поддржан од сите турски увозни унии и провинциски дирекции за земјоделски култури, земјоделски комори и слични земјоделски асоцијации, што ќе се одржи во периодот од 15 до 17 ноември 2012 година, во Анталија, Турција. Стопанската комора на Македонија, организира посета и учество на македонски компании со организиран превоз и бесплатно хотелско сместување. Пријавување најдоцна до 5 ноември 2012 година.

Од 6 до 9 декември 2012 година во Турција

САЕМ ЗА МЕТАЛНА ИНДУСТРИЈА ВО БУРСА

Традиционално учесници на оваа меѓународна саемска манифестација се производители и дистрибутери на машини за обработка на метали и луѓе од металната индустрија кој се занимаваат со производство и обработка на метали. На површина од околу 15.000 метри квадратни, компаниите ќе имаат можност на исто место и во исто време да се сретнат со над 370 излагачи од Европа и пошироко и да остварат контакт со над 32.000 посетители од целиот свет. Пријавување најдоцна до 25 ноември 2012 година

10


ЕДУКАЦИЈА “ЛИЦЕ ОДГОВОРНО ЗА УПРАВУВАЊЕ И/ИЛИ ПОСТАПУВАЊЕ СО ОТПАД”

(10 октомври до 28 ноември 2012 година, 10:00-16:00 часот, Стопанска комора на Македонија, сала 1 на 5-ти кат) Програмата за обуката за полагање на стручен испит за управување и/или постапување со отпад се реализира во вкупно траење од 50 часа. Стопанска комора е овластено правно лице за спроведување на обуката. Обучувачи на семинарот ќе бидат докажани домашни експерти во областа на животната средина и особено во одржливото управување со отпад. Пријавување најдоцна до 5-ти октомври 2012 година. Времетраење на обуката: 8 недели, еднаш неделно по 6 часа.

ВОДЕЊЕТО БИЗНИС БАРА ЗНАЕЊЕ! БИДЕТЕ ВО ТЕК СО СИТЕ НАЈНОВИ СЛУЧУВАЊА ВО ЕКОНОМИЈАТА!

ЗАПОЗНАЈТЕ СЕ СО НОВИТЕ ПРОПИСИ И ЗАКОНСКИ РЕШЕНИЈА ВО МАКЕДОНИЈА! УЧЕСТВУВАЈТЕ НА СЕМИНАРИТЕ И ТРЕНИНЗИТЕ ВО СТОПАНСКАТА “ПРИМЕНЕТО ВРЕДНУВАЊЕ И ФИНАНСИСКО МОДЕЛИРАЊЕ КОМОРА НА СО ПРИМЕНА НА МЕТОДОТ НА ДИСКОНТИРАНИ СЛОБОДНИ МАКЕДОНИЈА!

ГОТОВИНСКИ ТЕКОВИ “

(На 9 и 10 октомври 2012 година, од 9:00 до 16.00 часот во Стопанска комора на Македонија, сала 1 на 5-ти кат)

КОНТАКТИ Ленче Зикова Тел: (++389) 2 3244054 Факс: (++389) 2 3244088 lence@mchamber.mk Анита Митревска Тел: (++389) 2 3244057 Факс: (++389) 2 3244088 anita@mchamber.mk

Предавач: Проф.д-р Зоран Ивановски, редовен професор на Универзитетот за туризам и менаџмент во Скопје и на Универзитетот на Југоисточна Европа од Тетово, реномиран регионален стручњак од областа на финансискиот менаџмент и предавач со долгогодишно искуство во земјата и странство.

11

Елизабета АндриевскаЕфтимова Тел: (++389) 2 3244074 Факс: (++389) 2 3244088 beti@mchamber.mk

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис


ЕДУКАЦИЈА ВОДЕЊЕТО БИЗНИС БАРА ЗНАЕЊЕ! БИДЕТЕ ВО ТЕК СО СИТЕ НАЈНОВИ СЛУЧУВАЊА ВО ЕКОНОМИЈАТА! ЗАПОЗНАЈТЕ СЕ СО НОВИТЕ ПРОПИСИ И ЗАКОНСКИ РЕШЕНИЈА ВО МАКЕДОНИЈА! УЧЕСТВУВАЈТЕ НА СЕМИНАРИТЕ И ТРЕНИНЗИТЕ ВО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА!

КОНТАКТИ

„БИОЦИДНИ ПРОИЗВОДИ - НАЧИН НА СТАВАЊЕ ВО ПРОМЕТ И НИВНА УПОТРЕБА

(на 16 октомври, од 10:00-16:00 часот Стопанска комора на Македонија, сала 1 на 5-ти кат) Биоцидни производи се користат за дезинфекција во домаќинствата, здравствените, јавните и индустриски објекти, прехранбената индустрија, во базени за капење, се користат за уништување на инсекти и глодари, како и во конзерванси за заштита на готови производи, во оригинално пакување, за заштита на дрво, кожа, хартија, текстил, за заштита на течностите во разладните процесни системи. Единствениот системот на управување со биоцидните производи на територијата на Република Македонија е воспоставен преку Законот за хемикалии, усогласен со европската Директива за ставањето на БП во промет, се` со цел да се обезбеди високо ниво на употреба на биоцидните производи кои треба да бидат доволно ефикасни да ги уништат штетните организми, при тоа да немаат штетно дејство врз здравјето на луѓето, животните и животната средина. Предавач на семинарот е м-р Лидија Савиќ, раководител во Секторот за хемикалии при Бирото за лекови. Пријавување до 10 октомври!

ШТО ДОНЕСУВААТ ИЗМЕНИТЕ И ДОПОЛНУВАЊА НА ЗАКОНОТ ЗА ТРГОВСКИ ДРУШТВА? (18 октомври 2012 година, 09:30-15:00 часот Стопанска комора на Македонија, сала 1 на 5-ти кат)

Ленче Зикова Тел: (++389) 2 3244054 Факс: (++389) 2 3244088 lence@mchamber.mk

Еднодневен семинар на тема: “Последните измени и дополнувања на Законот за трговски друштва; Преобразба на друштвото од една во друга форма” Предавачи: -д-р Марко Андонов, универзитетски професор, Факултет за правни науки при Универзитет Американ Колеџ Скопје; -д-р Зоран Михајлоски, судија на Апелациониот суд Скопје Пријавување до 16-ти октомври 2012 година.

Анита Митревска Тел: (++389) 2 3244057 Факс: (++389) 2 3244088 anita@mchamber.mk Елизабета АндриевскаЕфтимова Тел: (++389) 2 3244074 Факс: (++389) 2 3244088 beti@mchamber.mk

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис

12


ЕДУКАЦИЈА “СПРОВЕДУВАЊЕ НА ЗАКОНСКИТЕ ОБВРСКИ ОД ЗАКОНОТ ЗА БЗР” Размена на искуства од земјите од балканот – Србија, Бугарија, Хрватска и презентирање на имплементирање на законот на компанија од Македонија – наградена за добра пракса по препорака на ДИТ (На 26 октомври, од 10:00-16:00 часот

Стопанска комора на Македонија, сала 1, на 5-ти кат) Со цел зголемување на капацитетите на претпријатијата за безбедност и здравје при работа, Стопанска комора на Македонија, во соработка со Македонското здружение за заштита при работа (МЗЗПР) и ДИТ (Државниот инспекторат за труд), во октомври 2012 година ќе реализира тематска обука наменета за сите сектори. Обучувачи на семинарот ќе бидат предавачи од Државниот инспекторат на трудот, стручни лица од Државните институции на Македонија, како и претставници од Македонското здружение за заштита при работа. Новитет е учеството на експерти од регионот: Србија, Бугарија и Хрватска, а воедно и презентацијата на компанија за начинот на спроведувањето на законските одредби. Пријавување до 22 октомври 2012 година.

ВОДЕЊЕТО БИЗНИС БАРА ЗНАЕЊЕ! БИДЕТЕ ВО ТЕК СО СИТЕ НАЈНОВИ СЛУЧУВАЊА ВО ЕКОНОМИЈАТА! ЗАПОЗНАЈТЕ СЕ СО НОВИТЕ ПРОПИСИ И ЗАКОНСКИ РЕШЕНИЈА ВО МАКЕДОНИЈА! УЧЕСТВУВАЈТЕ НА СЕМИНАРИТЕ И ТРЕНИНЗИТЕ ВО СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА!

КОНТАКТИ Ленче Зикова Тел: (++389) 2 3244054 Факс: (++389) 2 3244088 lence@mchamber.mk Анита Митревска Тел: (++389) 2 3244057 Факс: (++389) 2 3244088 anita@mchamber.mk Елизабета АндриевскаЕфтимова Тел: (++389) 2 3244074 Факс: (++389) 2 3244088 beti@mchamber.mk

13

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис


Месец на изненадувања: Во октомври го славиме роденденот на Дуна! Токму затоа, ќе понудиме големи попусти, промоции и поволности на сите наши корисници. Следете нѐ редовно и проверувајте го вашето сандаче за порака од Дуна за да бидете во тек со сите изненадувања до крајот на месецот! Од 1 - 6 октомври 2012 во продажниот салон Duna iStore обезбедуваме 11% попуст на сите производи од APPLE и додатоци од други производители. Посетете нѐ во текот на неделата за да го пронајдете вистинскиот производ за вас.

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис

14


ЗЛАТЕН ПАРТНЕР

ПРЕМИУМ Покровители

Златен партнер

Покровители

на BSI

TM

ISO 9001:2008 FS 549642

СТОПАНСКА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА ECONOMIC CHAMBER OF MACEDONIA

Отварањето на секоја од понудите и меѓународните тендери чини 100 денари! За пет отварања добивате БОНУС бесплатно објавување на ВАШАТА ПОНУДА, која воедно ќе биде внесена и во богатата база на Стопанската комора на Македонија! Главен и одговорен уредник, Саво Пејчиновски

f. t.

Т. ( +389) 23 24 40 36 Ф. ( +389) 23 24 40 88 М. (+389) 070 741 579 E. savo@mchamber.mk W. www.mchamber.mk www.facebook.com/chamber.mk 15 www.twitter.com/Chamber_MK

Графичко уредување Стево Серафимов

Т. ( +389) 23 24 40 32 Е. stevo@mchamber.mk W. www.mchamber.mk

БИЗНИС Огласник - Месечен весник за унапредување на Вашиот бизнис

Бизнис-Огласник на Стопанска комора на Македонија  
Бизнис-Огласник на Стопанска комора на Македонија  

Неделен бизнис огласник, објавете ја Вашата бизнис понуда при Комората

Advertisement