Adventsmagasinet LILLA 2016

Page 1

ADVENTSMAGASINET FOR VERDAL • 2016

Den store juletrefesten Sorg, saks og smil Skiskytterprinsesse Marian Julematglede med barna

side 16 side 26 side 32 side 54

e g Å l a d r e + V nt a s =


SENTIDO Velkommen til en hyggelig julehandel

LILLA – Same procedure as last year? – Både ja og nei.

LILLA – ADVENTSMAGASIN FOR VERDAL - 2016 Utgiver: © WOW Reklame AS, november 2016 Ansvarlig redaktør: Jøtulverk v/Berit Fikse

EN LITEN BUTIKK I VERDAL SENTRUM SOM SELGER MOTE OG INTERIØR, SAMT AT VI DESIGNER OG LEVERER BETONGMØBLER ET TER KUNDENS EGET ØNSKE OG BEHOV.

S E NT IDO DE S IG N | SØRGATA 13 | 959 18 751 |

Ansvarlig for aktivitetskalender: Kultar AS/Aud Lien Sellæg Foto: WOW Foto/Merete Haseth. Espen Aamo Storhaug Grafisk Design: WOW Reklame AS Illustrasjoner: WOW Reklame AS/Brita Karevold i samarbeid med WOW Tekst/Gudrun Ramfjord Trykk: Grøset Trykk AS. Opplag: 12.500 stk. Distribusjon: Posten.

MASKINUTLEIE

LILLA • 2016

TILHENGERLIFTER Arbeidshøyde 12-21 m

SAXLIFTER Arbeidshøyde 6-18 m

BOMLIFTER Arbeidshøyde 16-40 m

MINIDUMPER

2 A DV E N T S M AGA S I N E T

MINIGRAVER 2,5 - 5 tonn

MED BELTER

www.umas.no firmapost@umas.mo

ÅPNINGSTIDER • JUL OG ADVENT Mandag - torsdag: Fredag og lørdag: Søndag: Julaften: 1. juledag: 2. juledag: 27. - 30. desember: Nyttårsaften: 1. nyttårsdag:

14.00 - 22.00 14.00 - 23.00 14.00 - 22.00 STENGT STENGT STENGT 14.00 - 22.00 STENGT 15.00 - 22.00

n e m m Velko

Meny: www.siciliana.no Ring og bestill: 74 07 10 22


lys og varme LILLA 2016

Berit Fikse redaktør

Jorunn Dahling prosjekt/design

Espen Storhaug foto

Merete Haseth foto

Arnstein Langåssve Gudrun Ramfjord tekst tekst

Hilsen oss i LILLA

LILLA PÅ NETTBRETT publiseres ca. 1. desember – med digitalt innhold! Lastes ned fra GooglePlay eller AppStore.

Lina H. Solstad grafisk design

Øyvind Malum grafisk design

Frida Eklo grafisk design

Espen Varslot nettbrettversjon

Aud Lien Sellæg arrangement

Brita Karevold illustrasjon

LILLA • 2016

SÅ HVA ER LILLA ANNO 2016? Målet er fortsatt det samme. Nemlig godt lesestoff og proffe bilder, med utgangspunkt i saker valgt etter journalistiske kriterier. Gode og aktuelle historier med tilknytning til Verdal. Krydret med vår tradisjonelle tegneserie, aktivitetskalender for desember og flotte annonser. En førjulsgave til deg som leser, pakket inn av et arbeidslag på hele 12 personer. Du finner oss i margen til høyre.

Og takket være alle dere som annonserer i magasinet, har vi klart å få til et økonomisk fundament for et magasin vi er stolte av. Med historier vi håper du bruker litt av adventstida eller kanskje jula til å lese. Her i Verdal teller vi nå ned til Levva livet. 4. juledag er det urpremiere på stykket i aulaen. LILLA har benyttet anledningen til å besøke Åge Aleksandersen, og på de neste sidene kan du lese om hans forhold til både Verdal, Arnulf Haga og juleforberedelser. I årets utgave finner du også litt om idrett, litt mer om kultur, litt om kunst, litt om næring, litt om stein, litt om mat – og aller mest mye om folk. Folk som har tatt imot oss på jobben, i egen stue eller på hytta. Hjertelig takk til alle som har latt oss komme på besøk. Uten dere intet innhold. Og til dere alle: Husk å tipse oss om gode LILLA-saker. For går alt som vi håper så blir det same procedure også neste advent. Med dette ønsker vi dere ei riktig fin adventstid og gode romjulsdager.

3 A DV E N T S M AGA S I N E T

Etter sju år med Marte Hallem som redaktør, er åttende utgave av LILLA uten Marte. Som nyansatt prosjektleder i Tindved Kulturhage AS hadde hun ikke mulighet til å rydde LILLA-plass i kalenderen. Så da sto vi der. Med en desember som nærma seg, og spurte oss: En advent uten LILLA? Som du ser endte vi med at Verdal fortsatt må ha LILLA. Kanskje kan vi til og med si at LILLA har blitt en tradisjon av et adventsmagasin vi har litt godt av? Som samler oss om noe lokalt i det julestria setter inn? I den åttende utgaven har Berit Fikse overtatt stafettpinnen som redaktør. Og i en liten redaksjon som vår, vil et redaktørskifte naturligvis påvirke resultatet. Både med tanke på måten saker skrives og sakene som velges. Til tross for skiftet håper vi dere kjenner igjen LILLA.


endret alt

LILLA • 2016

Hva er det egentlig med Åge Aleksandersen og Verdal?

A DV E N T S M AGA S I N E T

4

Verdal Teaterlag opplever tidenes forhåndssalg til sin juleoppsetning Levva livet, og 4. juledag er det urpremiere for forestillingen. En musikalsk teateropplevelse skrevet av Arnulf Haga, med musikk og sangtekster av Åge Aleksandersen. Men manuset handler ikke om livet til Åge. – Det er grunnen til at jeg sa ja, det at det ikke skal handle om meg og musikken min. Dette er et selvstendig stykke hvor det velges låter de synes passer. Åge Aleksandersen sitter i toppen av tårnet sitt på havna i Trondheim. Med 360 grader utsikt over byen og fjorden. Det er her han har jobbet det siste lille tiåret. – Vi leste at du skal til Verdal og se premieren 4. juledag, stemmer det? – Jeg så den saken jeg også. Han ler godt før han fortsetter. – Jeg må jo det.

VERDAL MITT VERDAL For Åge Aleksandersen har et langvarig forhold til Verdal. – Når man har levd så lenge i Trøndelag som jeg har gjort, kan man ikke unngå å skjønne at innpå Verdal foregår det mystiske ting, sånn ­kulturelt. Det er jo et oppkomme av arrangement og ideer. Jeg er veldig fascinert over det man greier å få til. Jeg regner med at Spelet er en av grunnene til at det har utviklet seg et miljø, men så er det også en type åpenhet og en type ­nysgjerrighet som gjør at man får til mye innpå Verdal. Jeg tror ikke det fins noe annet sted i Trøndelag det egenproduseres så mye. Han er snakkesalig denne dagen. Så vi lar han kjøre på. – Og så er det jo forholdet mitt til Folke­ parken. Da jeg startet opp sambandet igjen, tidlig på 2000-tallet, var ikke alle dører åpne. Men på Verdal’n vart vi tatt imot, ordentlig, og sånt glemmer ikke jeg. De siste 13 årene har han tatt med seg Sambandet til Folkeparken hvert eneste år.

Åges univers: I tårnet sitt på Trondheim havn har han utsikt til både Munkholmen og nabolaget på Rosenborg. Det er her han sitter og lager ny musikk.


ÅGE ALEKSANDERSEN: • F ødt 21. mars 1949 i Namsos. • B le i sin ungdom kretsmester i skihopp og fotball - og fikk beskjed fra korpsdirigenten om at han var umusikalsk. • V eien gikk via bandene Mads Incorporated og Whoopee Choop, sistnevnte skiftet senhøsten 1969 navn til Prudence. • D ebuterte som soloartist i 1975 med 7800 Namsos . Her finner vi blant annet Langt igjen te Royal Albert Hall. • I 1976 startet han Sambandet, han hadde nå flyttet til Trondheim. • L evva livet kom i 1984, og er hans mestselgende plate med 275.000. • I 1984 ble han Årets spellemann, han hadde da fått to Spellemannspriser, og i 2006 fikk han juryens hederspris. • 1 7. juni 2016 spilte han for et fullsatt Royal Albert Hall. • 2 8. desember 2016 er han blant publikum i en fullsatt aula på Verdal videregående skole for å oppleve musikkteateret Levva livet .

LILLA • 2016

Merete Haseth

5 A DV E N T S M AGA S I N E T

Berit Fikse


– For å si det rett ut: I begynnelsen var det ikke så jævlig mange som husket at vi hadde vært der. Men nå tror jeg de fleste gjør det. Både arrangøren og vi har oppdratt folk. Nå må vi til Verdal, ikke minst på grunn av det ­personlige forholdet til Selnes (red. anm Svein Edvard Selnes). Sånn har vi det mange plasser i landet, at vi gjennom år har knyttet noen bånd, og det er kjempeflott.

LILLA • 2016

ARNULF HAGA Julas forestilling i Verdal er ikke første gang Åge Aleksandersen er borti manusforfatter og regissør Arnulf Haga. For noen år siden jobbet Åge og Arnulf Haga sammen med Kongen av luftslott på Namsos. – Det å være i nærkontakt med Arnulf Haga er en opplevelse i seg selv. En pressekonferanse med han er som en teaterforestilling. Det tar av så gæli. For en energi! Derfor finner jeg det interessant at han slår kloa i sangene mine, og så lurer jeg fælt på hva han finner på. Heldigvis har jeg ikke noe med det. Jeg har gjort mitt tidligere. Han lar stillheten henge ei lita stund i tårnlufta.

A DV E N T S M AGA S I N E T

6

Tårnet: Noen glimt fra ting Åge har dekorert arbeidsplassen sin med. Instrumenter og ord, gaver og minner.


Stillheten knuga så vond og tung Æ var så liten, så svak, så ung Følt smerte, bak ei låst dør Lydløse skrik gjennom veggen En sterk og personlig sangtekst det er vondt å lytte til. Men også en viktig historie vi har godt av å dvele ved, både til hverdags og nå når jula nærmer seg.

FLYBENSIN OG VEISKILLE Året var 1984 og Åge Aleksandersen ga ut ni låter på plata som fikk navn etter tittelsporet Levva livet. Ei plate som solgte 275 000 eksemplar. – Hva betyr egentlig Levva livet for deg? – Sånn snevert, den ene sangen er flybensin på ethvert publikum. Dersom alt skjærer seg, da er det bare å ta fram Levva livet. Og så er det den andre siden, det at artistkarrieren min endret seg totalt i forbindelse med utgivelsen. For Levva livet ble et veiskille. – Det salgsmessige er en ting. Men det er også sanger på Levva livet som gjorde at folk begynte å tillegge meg kvaliteter som jeg ikke har. Lys og varme var katalysatoren som utløste en type kontakt­ønske hos folk, hvor man betror seg til meg. Mye er fint, men mesteparten er helt forferdelig. På denne tiden hadde han ikke et apparat som kunne hjelpe han. – Det tok to-tre år før jeg fikk ordnet opp. Jeg måtte lære meg ordet nei. Jeg vil bare være musiker, og har ingen interesse av å være en kjendis. Både management og plateselskap har syntes jeg har vært veldig knipen. Men det er eneste veien for meg. Og det er ingen tvil om hva jeg holder på med, jeg ­driver ikke og baker eller klatrer i fjell. JULEFORBEREDELSER – Ingen baking altså? – Joda. Jeg baker mitt eget brød, jeg lager mitt eget smør, jeg røyker min egen laks. Jeg gjør det, senest i går morges var det nykjerna smør. Og mens mange av kollegene kjører på med julekonserter, har Åge kun det han selv kaller møteplikt på julekonserten til Ole Dalen. Ellers bruker han mye førjulstid med familien. – Vi er beheftet med en syk mengde juletradisjoner. Torill (red. anm. kona til Åge) kommer fra Harran, så hos oss er det sying av kjøttrull, vi setter tomtebrygg, det bakes over en lav sko. – Hva er favoritten innen julebakst? – Du vet nybakt, når det er litt varmt. Rett fra plata, det er livsfarlig. NYTTÅRSØNSKE Han har ikke noe på ønskelista si til jul. Da er det enklere å svare på hva han ønsker for 2017, i det store bildet. Med en oppvekst under den kalde krigen, mener han mønsteret nå gjentar seg, med to store i verden som posisjonerer seg gjennom stedfortredere. Men med politikere som ikke kaller en spade for en spade.

LILLA • 2016

VENTILEN Skrubbsår, som Åge kaller det. Han har tidligere fortalt om en barndom på Namsos hvor far slo mor. Og hvordan han bruker psykisk uro som en drivkraft når han lager musikk. – Musikken er min ventil, sier han og setter på Lørdagsbarn til oss. Lar en av tekstene sine fylle rommet.

– Jeg tror mange visste hva som foregikk heime hos oss, men ingen løftet en finger. Det er det rart å tenke på i dag, sier Åge alvorlig, og lar en usagt oppfordring om at vi må blande oss henge i lufta.

7 A DV E N T S M AGA S I N E T

– Eller, akkurat nå holder jeg jo på med noe, som jeg håper skal bli ferdig til dem. Han har ønsket seg to sanger til sjø, det var liksom ikke nok med 300, sier han og ler godt med Åge-hes stemme. – Hvilke forventninger har du til forestillingen? – Jeg aner ikke hva som møter meg egentlig. Men det virker som Arnulf har funnet noe mellom liv og død i tekstene mine, som fascinerer han ganske mye. At det på den ene siden er lett å skrive, ettersom det er såpass menneskelig, og på den andre siden sikkert vanskelig, for det er så mye skrubbsår her og der.


– I gamle dager var man jævla stilig når det gjaldt det, man visste hva man hadde med å gjøre bortpå østsiden vår. Så det jeg ønsker meg er et eller anna med retorikken, og et politisk språk det går an å forstå. Og så håper jeg det går seg til, for med barn og barnebarn er man rimelig maktesløs. – Gjør situasjonen deg redd? – Jeg går ikke rundt og er redd, nei. Jeg har reist såpass mye i verden at jeg vet at det landet her, det er i orden. Vi har fælt liten grunn til å klage. Mora mi har vært mye syk i det siste, og når du ser hva som hender når et gammelt menneske blir dårlig, den hjelpa man får og hvordan systemene trør til, så er plutselig bompengeavgift, eller hva faen det er for noe, ikke så veldig viktig altså. For i det store og hele så har vi det så bra. Og vi vet det egentlig. KVÅL OG ROYAL ALBERT HALL 2016 blir et år musikeren kommer til å huske.

– Det er to hypereksotiske tilfeller. Det er Royal Albert Hall, og så er det da vi spilte på folkets hus på Kvål. Vi solgte 100 billetter, og da var det stappe fullt i det bittelille lokalet. Kontrasten mellom Royal Albert Hall og Kvål er helt enorm, men samtidig er det veldig mye likt. Vi må trykke på de samme knappene. Omgivelsene viser seg å være nesten uvesentlig. – Klarte du å ta innover deg Royal Albert Hall, da du sto der? – Nei. Mens vi var der var det så mye styr. Jeg registrerte jo at det var en flott konsert og at alt gikk på skinner. Men jeg har sett opptaket til NRK, og da gikk det opp for meg at det var veldig fint. Nå rettes blikket mot nytt år. – Manager Evensen er ferdig med 2017. Det blir hektisk. – Dere kommer til Verdal? – Åja! Det må vi, vet du.

LILLA • 2016

DET SISTE SPØRSMÅLET: – Hvordan jeg vil huskes? Jeg vil gjerne møte alle mennesker jeg møter med verdighet og respekt, høy eller lav, rik eller fattig. Og jeg gjør det. Som eksempel reiser jeg aldri fra hotellrommet i kaos. Jeg rydder ordentlig opp etter meg, bruker søppelbøtta, ordner alt.

A DV E N T S M AGA S I N E T

8


Ny nettbutikk

er fa rg e an g M

M

Le ve re s

an g

e

ig

fa rg

er

av ee sk e

smekkfull av julegavetips!

«BRÜSSEL» TERMOSSETT

SEKK OG HODELYKT

REFLEXVEST MED NAVN

379,-

449,-

199,-

Kan kjøpes separat

for barn og voksne

St

or

Be

ts

st

or

se

lg

tim

er

!

en

t!

Inkludert gravering

«STRYN» DRIKKEFLASKE

249,-

119,-

i stål. Mange farger! Inkl.gravering

ET YH N

JULEPOSE

«SPITSBERGEN» KNIVSETT

«ALLO» MOBILVESKE

249,-

329,-

99,-

Julekaffe, mandler og julesjokolade

Leveres i gaveeske

med plass til nøkler etc.

Rask levering • Gratis frakt på ordrer over kr. 1.000 • God kundeservice

www.gaveskapet.no KONTAKT: Gaveskapet, Grunnenget 2, 7660 Vuku. Tlf. 916 97 153. post@gaveskapet.no

LILLA • 2016

St

N

or

ts

or

YH ET !

tim en t!

149,-

LOMMELERKE

Inkludert gravering, trett og 4 kopper

9 A DV E N T S M AGA S I N E T

Inkludert gravering

!

«EDISON» NØDLADER


Berit Fikse

Merete Haseth

GRÅTT

LILLA • 2016

Visste du at to millioner mennesker i Norge har drikkevann som er renset med kalk fra Verdal?

A DV E N T S M AGA S I N E T

10 MANGE FARGER: Kalkstein finnes i mange varianter: Gul, rød, svart og lysegrå. Det er den lysegrå det er så mye av i Tromsdalen.


PAPIR OG BETONG Storparten av kalken som tas ut fra bruddet i Tromsdalen går til industrien, for eksempel til fasadeplater for bygninger, produksjon av cellulose, papir og sement. Kalk egner seg som fyllstoff i en rekke produkter, og betongelement fra Spenncon i Verdal inneholder mye verdalskalk.

SJELDEN REN Kalkstein er ingen sjelden vare i verden. Men det som er spesielt med kalksteinen i Tromsdalen er at den er veldig ren. Og det er renheten, mengden og tilgjengeligheten som er de viktigste fortrinnene for at kalk fra Verdal er konkurransedyktig i et internasjonalt marked. NED TIL FJORDEN Hver ukedag, fra klokka 06.30-23.00, frakter lastebilene til Verdalskalk kalkstein fra bruddet i Tromsdalen ned til industriområdet i Verdal. Etter en tur innom kalkovnen til NorFraKalk, Verdalkalk sitt havneanlegg eller ovnen på Hylla, fraktes kalken til sitt neste steg på ferden. Via bil eller båt. Kort og langt. Og sørger for at et lite stykke Verdal blir med og former hverdagen rundt omkring i hele verden.

PÅ VEI: LILLA startet sin kalkekspedisjon på Verdalskalk sitt anlegg i Tromsdalen, før vi ble med sjåfør Roar Okkenhaug ned til fjorden med 46 tonn stein på lasteplanet. I 2015 tok de 16 sjåførene 32 000 slike kjøreturer.

KALK • C a. 15 prosent av jordskorpa består av kalkstein og dolomitt. • F orekomsten av kalk­ åra i Verdal er anslått til 7,5 milliarder tonn. • O mtrent 20 millioner tonn er tatt ut fra bruddet i Tromsdalen siden 1960-tallet. • D et spesielle med kalkforekomsten i Verdal er at den er veldig ren, steinen har over 98,5 prosent kalsiumkarbonat. Dette er blant de reneste forekomstene i Norge. • I 2015 ble det tatt ut 1,5 millioner tonn med kalkstein fra bruddet i Tromsdalen. • O m lag 100 personer arbeider i kalkindustrien i Verdal.

LILLA • 2016

RENT DRIKKEVANN Vi skal ikke ta stilling til plusser og minuser med kalkindustrien i Verdal i denne utgaven av LILLA. Men vi fikk lyst til å bli bedre kjent med bergarten det bugner av i Tromsdalen. For hva brukes kalken fra Verdal til? Lista er såpass lang at det finnes ingen eksakt oversikt. Men la oss ta noen eksempler. Blant annet renser den drikkevannet til to millioner nordmenn. Det gjelder ikke de av oss som har vann fra Leksdalsvatnet, men alle med drikkevann fra Jonsvatnet for eksempel, den største drikkevannskilden for Trondheim kommune. Nidarosdomen brukte også kalk fra Tromsdalen under restaureringsarbeid i 2015.

Kalk fra Verdal brukes til framstilling av cellulose og papir i for eksempel Uruguay, Chile, Sverige og Finland. Mange typer papir har i tillegg kalk som ingrediens. Det gjelder ark i bøker, eller magasinpapir som det vi bruker i LILLA-bladet. Om akkurat LILLA 2016 har kalk fra Verdal skal vi ikke garantere, men muligheten er der. Noe går til landbruket for å behandle surt jordsmonn. Det brukes også i dyrefor, og til å rense vassdrag. Ellers i hverdagslivet har vi også mange ting rundt oss som kan inneholde kalk fra Verdal. Stål, maling, plast og mobiltelefoner – for å nevne noe.

11 A DV E N T S M AGA S I N E T

Kalk. En diskutert ressurs i Verdal. Problemet, eller lykken - alt etter øynene som ser - er at i Tromsdalen ligger en av landets viktigste mineralforekomster ifølge Norges geologiske undersøkelse (NGU).


I Ungdommens hus i Verdal skal ungdommen selv legge rammene mener daglig leder Peer Taraldsen.

PÅ ung Arnstein Langåssve

Merete Haseth

Ylva Støre Myhre fra ungdomsrådet og daglig leder Peer Taraldsen.

LILLA • 2016

Langnes og Bakkan sine gamle lokaler i Hanskemakergata ser akkurat ut som de alltid har gjort når jeg står utenfor, men i det jeg går inn døra åpnes en helt ny verden. Et stort oppholdsrom med moderne møbler, tøffe sorte vegger og en scene på den ene langveggen. En moderne bardisk rammer inn kjøkkenet hvor ungdommene kan lage sin egen mat. Malere og blikkenslagere jobber iherdig inne i blackboxen.

A DV E N T S M AGA S I N E T

12

MANGE AKTIVITETER Peer tar meg med på en liten omvisning før vi setter oss ned. Her er to musikkøvingsrom med muligheter for opptak, ett stort gamingrom, ett kunst- og håndverkrom, to stillerom hvor man kan gjøre lekser eller bare prate, ett verksted for BMX og skateboard, en blackbox med billiardbord, airhockey og speilvegg. Akkurat i det vi skal sette oss ned for å prate, kommer en stor varebil full av nye instrumenter, forsterkere og høyttalere til øvingsrommene. Her er det bare å trå til og hjelpe med bæringen. Akkurat denne vareleveransen har nok Peer gledet seg til, det er lett å se at hans store lidenskap er musikk. Vi rekker ikke å sette oss ned igjen før en av eskene åpnes og en splitter ny El-gitar av typen Fender Telecaster må testes.

PERMANENT UFERDIG Peer havner fort i sin egen musikkboble, men vi presser fram et spørsmål likevel: Når har de egentlig tenkt at dette huset skal stå ferdig? – Dette huset skal være permanent uferdig! Her vil ting forandre seg kontinuerlig. I dag er veggene sorte, men for bare kort tid tilbake var de trehvite. Noen av ungdommene som var innom syntes de så litt hytteaktig ut, så vi lurte om det hadde vært kulere sort, forteller Peer. Ja, var svaret, og dermed fikk de lov til å male veggene sort. Resultatet er utvilsomt mye kulere. Ungdommene skal ha medbestemmelsesrett på hvordan dette huset skal se ut, og da vil det nok bli en del forandringer. – Kanskje vil de ha graffiti på veggene neste år, sier Peer med et lurt smil. PÅ UNGDOMMENES PREMISSER – Kan du si litt om hvordan Ungdommens hus skal driftes? – Vi skal ha en «soft» start hvor ungdommene skal få bruke huset på sin måte og forme innholdet litt selv. Vi kommer ikke til å ha noen åpningsseremoni før på nyåret en gang. Da skal ungdommene få være med å skape innholdet i seremonien.


POTETLEDER – Hvilken rolle har en daglig leder for et slikt sted? – Alt! Jeg blir poteten som kan brukes til mye og mangt: Drifte huset, tilrettelegge slik at alt fungerer, ta imot spørsmål og løse eventuelle problemer som oppstår hos brukerne. I tillegg skal jeg være taleorgan opp mot kommuneledelsen. Det gjelder å være fleksibel og holde i alle trådene.

– Hva vil du si er ditt største engasjement opp mot din rolle som daglig leder? – Mitt engasjement ligger i gleden av å få bidra til at ungdommer kan utvikle seg kreativt, ha det gøy i et fellesskap uten at det koster dem noe. Ungdommene i Verdal er allerede i en særstilling når det gjelder kulturelle tilbud, og nå får de i tillegg Ungdommens hus. Jeg vil virkelig gi Verdal ros for sin satsing på kultur! Med den klare meldingen lot jeg Peer få lov til å gå tilbake til sin musikkboble og pakke ut flere instrumenter.

UNGDOMMENE FØLER SEG HØRT Jeg hadde også invitert Ylva Støre Myhre, nestleder i ungdomsrådet, til en liten prat for å høre hva ungdommen selv sier om det nye tilbudet. – Jeg kjenner mange som gleder seg til det åpner. Her er det ikke bare for dem som liker dans, musikk og gaming. Dette er også et sted for de som kun vil henge med venner, sier Ylva med et brennende engasjement. – Hva med deg selv, skal du bruke Ungdommens hus? – Å, ja, jeg like å danse, spille teater og synge, så jeg skal benytte meg av alle tilbudene her. Bandet mitt Nameless kommer også til å øve her fremover. – Føler du at ungdommene har fått vært med og påvirke hvordan Ungdommens hus skal bli? – Jeg føler vi har fått veldig stor innflytelse på hvordan det skal bli her. Vi har vært med å avgjøre hvilke aktiviteter det skal være mulig å ha her, og til og med fått bestemt hvor enkelte rom skal være her inne.

13 A DV E N T S M AGA S I N E T

Vi kommer til å la ungdommen lage sin egen ansvarsgruppe som har ansvar for at ting fungerer. Vi skal selvfølgelig være her sammen med dem og se til at alt går greit, men vi er ikke ute etter å legge føringer og tre masse regler ned over hodene deres. De eneste reglene som er ufravikelige her, er rusfrihet og respekt for utstyr og hverandre. – Hvilke åpningstider blir det? – I første omgang skal huset være åpent to dager i uka mellom kl 14.00 til 21.00. Etter jul håper vi på tre dager, men drømmen på lang sikt er at huset kan ha åpent hver dag, så lenge behovet er tilstede. Utenom åpningstid skal det være mulig å få leie lokalene til ulike formål.

LILLA • 2016

dommens premisser


KULTURSKOLENS

VERDAL KOMMUNES

STIPEND- OG PRISUTDELING

Julekonsert

2016

VERDAL KOMMUNES KULTURPRIS UNGDOMSSTIPENDET IDRETTENS ILDSJELSPRIS

LØRDAG 17. DES. KL. 13.00 STIKLESTAD NASJONALE KULTURSENTER GRATIS INNGANG!

Verdal kommune

Verdal kommune

Verdal kommune Kulturtjensten

Grande Entreprenør har i over 60 år stått for bygningsarbeider av høy kvalitet, og er i dag blant Midt-Norges ledende total-entreprenører. Lang erfaring, allsidighet og samarbeid med anerkjente leverandører gjør Grande til en solid samarbeidspartner i alle typer prosjekt. Grande Entreprenør tar alt fra de minste serviceoppdrag til totalentrepriser i 100-millionersklassen. Med ca 200 ansatte, og hovedkontor i Verdal, er vi en hjørnesteinsbedrift på Innherred.

VESTVIK REKLAME AS - FOTO: KIRKNES

LILLA • 2016

Verdal kommune Kulturtjensten

VERDALSØR A K APELL TORSDAG 15. DESEMBER KL 19.00

A DV E N T S M AGA S I N E T

14

ARBEIDSGLEDE KUNNSKAP SAMHOLD S TO LT H E T TRYGGHET

M IDT- N O RG E S S TØ R S T E AR B EIDSL AG


NYHET: Teorifilm® Vi kan som den eneste skolen i Innherred tilby Teorifilm®. Et læringsvertøy for å raskere bestå teoretisk og praktisk eksamen – www.teorifilm.no

TILBUDSPAKKER OPPLÆRING: KLASSE B kr. 19.000,-

spar kr. 3.209,-

KLASSE BE kr. 5.900,-

spar kr. 1.000,-

TRAFIKALT GRUNNKURS inkl. førstehjelp og mørkekjøring (kun på Verdal)

kr. 2.000,-

TILBUDENE GJELDER TIL OG MED 06.01.2017

Din lokale leverandør av fiberbredbånd. Åpent man-fre 08.30-15.00 • Tlf. 740 76 940 • vktv.no

Be s t på ser vice

Verdal Kabel-TV • Jernbanegata 10, 7650 Verdal

15 A DV E N T S M AGA S I N E T

Vår fiberteknologi gir deg den – hastigheten – kapasiteten du trenger i dag og i fremtiden.

LILLA • 2016

WOW Re k lam e

bjornstrafikkskole.no post@bjornstrafikkskole.no


magisk juletradisjon

Berit Fikse

Merete Haseth

Drømmer om

LILLA • 2016

Han liker å sette seg svære mål Kenneth Aksnes. Selvstendig næringsdrivende siden dagen han gikk ut fra musikklinja ved Inderøy videre­gående skole. I dag driver han blant annet studio og lydfirmaet Lydfolket. Han er med i backingbandet Kompaniet, og er idémakeren i Target Management, den nye stjerna på Verdals kreative kulturhimmel.

A DV E N T S M AGA S I N E T

16

FOR UNG OG GAMMEL Det er sammen med kollegene i Target Management, Verdal Næringsforum og et bredt engasjement blant næringslivet i Verdal, at Den store juletrefesten nå ser dagens lys. – Vi har hatt juletretenning i Verdal sentrum i alle år, og jeg har ofte hatt jobben med å avvikle lyd. Bak spakene har jeg tenkt litt på hvordan dette arrangementet kan utvikles og utvides. Hvordan det kan bli en knallbra happening for både 3-åringen og 70-åringen, noe vi alle kan oppleve i lag i Verdal sentrum. Lørdag 26. november 2016. Det er datoen for første årgang av Den store juletrefesten på Minsaas plass. – Her har vi mangedoblet både budsjett og ambisjonsnivå, sier Aksnes. Når du leser dette er den enten like rundt hjørnet, eller har allerede blitt et overstått kapittel vi kan se tilbake på. Med utekino med sitteplasser i høyet, varm drikke i koppen, matservering, juletregang og sceneshow, i omgivelser og med effekter som er alt annet enn hverdagskost i et hvilket som helst sentrum. Takket være en spenstig idé og mange tomler opp, kan vi svinge oss i kretsen og neie.

HJERTESUKK PÅ FACEBOOK Vi spoler tilbake til 15. september 2016. Det var da han sprengte engasjementskalaen i sentrumsdebatten i Verdal, med å dele et langt hjertesukk på sin egen Facebook-side. 1322 ord, som sparket og skrøt både hit og dit, signert Kenneth Aksnes verdaling og entusiast. – Målet mitt var og er at vi skal få til mer som skjer i Verdal sentrum. Det er noe jeg har jobbet med i mange år. Men hvis du kritiserer må du også komme med noe konstruktivt. Det er alltid veldig lett å snakke, men det er mye viktigere å følge opp med handling. Siden innlegget, som er delt over 250 ganger, har han meldt seg til tjeneste i nye Øras vel. Sammen med kompanjongene i Target Management har han også arrangert mye den siste tiden. Blant annet ­Alejandro ­Fuentes på Talia, Jernbane­ festen sammen med Amfi ­Verdal og en utsolgt ­konsert med Anders Jektvik på Stiklestad.


17 A DV E N T S M AGA S I N E T

LYDEN AV KENNETH: Kenneth Aksnes er ikke redd for å fortelle omverdenen om sine store mål. Og han elsker å fylle dem med handling.

LILLA • 2016

– Målet er at familiene skal glede seg like mye til Den store Juletrefesten som til julaften.


DEN LILLE STORE MENTOREN Det å arrangere konserter, og også bidra på ­scenen, er fortsatt en lidenskap for Kenneth ­Aksnes. Derfor blir det ny runde med Solen i ögonen på Tindved kulturhage 2. juledag. Om alt går på skinner, kan Target også invitere til konsert med The Stream-aktuelle Skei & PT 1. juledag samme sted. Og kanskje er det en gutt på tre år med navn Filip, vi egentlig kan takke for at han nå også har fått opp øynene for juletrefesten i Verdal sentrum. – Det har blitt mange klubbkonserter opp gjennom årene. Og jeg skal innrømme at etter at jeg ble pappa, så ser jeg at det er lite for en treåring å oppleve i Verdal sentrum, sier han og smiler med tanke på arvingen. Men nå skal det bli litt av en juletrefest for nye generasjoner. – Jeg håper at den store juletrefesten kan bli en ny merkevare for Verdal sentrum. En magisk opplevelse som alle bare må ha med seg.

FOR ALLE: Bak seg har han arrangering av utallige klubbkonserter. Nå har også de yngste kommet inn på radaren til Kenneth Aksnes. Første happening blir gang rundt juletreet.

KINOGAVEKORT LILLA • 2016

GI BORT EN OPPLEVELSE TIL JUL - HYGGELIG Å GI, MORSOMT Å FÅ!

A DV E N T S M AGA S I N E T

18

KINOGAVEKORT

Gi bort en hyggelig filmopplevelse på Verdal Kino! www.nfkino.no

God jul Gavekort passer perfekt i julekalenderen!


TA RGET M A NAGE M E N T I SA M A R BEI D M E D V E R DA L NÆ R I NGSFORU M PR ESE N T E R E R

26. N Ov e m b e R m i Nsa a s Pl a ss, v e R da l

GR at i s

fOR

h e l e fa m i l i e N !

PROGR a m J u l e t R e Py N t i NG fOR ba R Na

s hOW f R a sc e N e J u l e t R eG a NG u t e N døR s sa lG

J u l e k i NO

i N N h e R R e dsba k e R i e t

av m at OG dR i k k e

15.30

OG

k a Nsk J e kOm m e R N i sse N ...

fa k k e lt O G f R a u t e N fOR a m f i t i l m i Nsa a s P l a s s

Hovedlogo

Logo, utfallende på høyre side

19

WOW R e k l a m e

m e d a l l sa NG

A DV E N T S M AGA S I N E T

fa m i l i e a k t i v i t e t e R i se N t Ru m J u l e v e R k s t e d På t a l i a N i s se sm i N k e På a m f i k a k e m a N N m a l i NG På

LILLA • 2016

12.00


LILLA • 2016

46 mil til nærmeste treningsbane. Det stopper ikke gokartkjører Ruben Norum Kverkild fra Verdal.

A DV E N T S M AGA S I N E T

20

DET UMULIGE MULIG: 20 år gamle Ruben Norum Kverkild har klart bragden å bli blant verdens beste, der ingen skulle tru at noen kunne kjøre gokart.


Berit Fikse

Merete Haseth

Blant verdens beste – uten bane

FAMILIEDILLA Selv om gokartmiljøet i Verdal er forsiktig sagt beskjedent, er det sterkt utbredt i familien Norum Kverkild. Ruben startet å kjøre løp allerede som sjuåring, da hadde han lenge fulgt med storesøstra og storebroren. Også storesøsknene gjorde seg bemerka i miljøet da de holdt på. – Søstra var faktisk kvalifisert til VM ett år. Men det året valgte Norge å ikke sende noen på grunn av det de mente var for lav deltakelse, forteller Ruben.

LILLA • 2016

SNURT OG IRRITERT Det var varmt i Napoli da finalen startet. Og han kjørte godt. Lenge snuste han på medaljene. Men så ble det litt knuffing i feltet, og han glapp noen posisjoner. Til slutt endte han litt over tre sekunder bak den russiske vinneren. Fire tideler bak bronsemedaljen.

– Da jeg kom inn og tok av meg hjelmen, var jeg faktisk litt snurt og irritert. Men det tok ikke lang tid før det sank innover meg at det var jæklig bra det vi hadde fått til. Femteplass i første VM er jo bra. Han er flink til å bruke «vi» Ruben Norum Kverkild. For selv om gokart er en individuell idrett, så er det et team som stiller til start. Det er et team som går på smeller på veien. Det er et team som vinner. Teamet hans i den innerste sirkelen består av pappa Leif Kverkvild og mekaniker Erik Kvam. Det er de som er med land og strand rundt med bobil og henger. I de neste sirklene kommer resten av familien, samboer og venner, motorsportmiljøet, en forståelsesfull arbeidsgiver, sponsorer, og så videre og så videre. For bak enhver seriøs gokartkjører trengs et apparat med både tid, entusiasme, forståelse og penger.

21 A DV E N T S M AGA S I N E T

Han satte Verdal på gokart-kartet da han i oktober suste inn til en 5. plass i VM i Italia. 20-åringens første VM. Hvor han klarte seg gjennom det ene kvalifiseringsheatet etter det andre. Og plutselig var han klar for finalen. 72 biler hadde blitt til 34. Det var dags for å kjempe om medaljene. – Da vi sto ved startstreken var jeg veldig rolig. Jeg ble egentlig litt overraska over meg selv, over at jeg klarte å holde roa såpass godt, forteller Ruben Norum Kverkild. Kanskje var det boka til Erik Bertrand Larsen som bidro til at han klarte å holde fokus. Boka Bli best, som Ruben har lest tre-fire ganger de siste årene. Kanskje var det veiledningen han har fått under de mange treningstimene han har lagt igjen ved Sprek Treningssenter. Eller all erfaringen han har opparbeidet seg. Gjennom målretta arbeid sammen med teamet sitt. Trolig var det en blanding av alt dette, og en ekstrem glede over å konkurrere bak et ratt med andre sjåfører på sin side. Denne dagen blant verdens beste.


LILLA • 2016

At det er så få som driver med gokart i området med unntak av Ruben og co, skyldes trolig mangel på anlegg. På motorsportbanen i ­Inn­dal i Verdal er det ikke tillatt å kjøre gokart. Dette bestemmes av nasjonale sikkerhetsbestemmelser. Men muligens utvides anlegget i Inndal med en gokartbane i løpet av de neste årene. I dag er nærmeste anlegg med en standard som er aktuell for Ruben på Elverum, 46 mil fra Verdal. – Jeg var og snakka med ordføreren, og han virka ivrig på at vi må få på plass en bane i Verdal. Om planene om en gokartbane på anlegget i ­ Inndal realiseres, hadde det vært supert. For gokart er en viktig inngangsport til all motorsport, nettopp fordi du kan starte med det i såpass ung alder. Men for min del blir det nok for lenge å vente. Jeg skulle helst hatt en bane allerede i vår.

A DV E N T S M AGA S I N E T

22


NYE MÅL 2016 nærmer seg slutten. Et år som for Ruben ble året han nådde VM-målet han og teamet har jobba målretta mot, helt siden det ble satt i 2011. Og nå er planen å fortsette i samme løype. Bryte nye barrierer. – Målet mitt er å komme så langt jeg kan i gokart, og så vurderer jeg fortløpende om jeg skal prøve meg på annen asfaltracing. Gokart er et godt utgangspunkt. Men det er bare det å kjøre om kapp i fellesstart som er aktuelt for meg. Det er det jeg liker. Han har ett og halvt år igjen før han kan gå opp til fagbrevet som rørlegger. Kanskje tar han med seg brevet sørover. – Det krever veldig mye tid og jobb å bo såpass langt unna en bane som man kan trene på, og jeg har veldig lyst til å finne ut hvor langt jeg kan ta dette. Så vi får se. Han smiler og setter fra seg kaffekoppen på bordet, lar tatoveringa på arma understreke at han mener alvor: Motorsport isnt just a sport its a lifestyle.

23 A DV E N T S M AGA S I N E T

LITT SNACKS OM GOKART-VM • R uben Norum Kverkild deltok i klassen Rotax, også omtalt som den mest prestisjefulle klassen. • Banen var 1.547 meter lang. • Deltakere fra omlag 50 nasjoner deltok. • R uben kvalifiserte seg gjennom å vinne ­n orgescupen. • I VM kjøres det med biler som utøverne får utdelt etter trekk-et-nummer-metoden, for at alle skal stille til start med like forutsetninger utstyrsmessig. • N oen deltakere er proffer og lever av motorsport. De har et stort støtteapparat og kjører gokart hele året. • R uben er såkalt «amatør», en rørleggerlærling som på grunn av værforhold kun kjører gokart fra april til september. • « Amatøren» fra Verdal klarte en kjempesterk 5. plass i VM-finalen 2016.

LILLA • 2016

– Det sitatet, det er meg.


INNOVASJON FOR VERDISKAPING • • • • • •

Forretningsutvikling Kommersialisering Prosjektledelse Prosessledelse Klyngeutvikling Omstilling

For gründere & næringsliv HVA KAN VI GJØRE FOR DEG?

proneo.no

Lang erfaring og bred fagkunnskap KVERNMO AS har siden 1952 stått for snekkerog tømmerarbeider av høy kvalitet i hele Innherred med hovedkontor på industriområdet i Verdal. Firmaet har lang erfaring og er allsidig, nyskapende og samarbeider med anerkjente leverandører.

Vi ønsker alle våre kunder og kontakter en riktig god jul!

Kvernmo as - Tlf. 46 92 50 00 Industrivegen 8 - 7652 Verdal

kvernmo.no

LILLA • 2016

Vi har julegavekort på abonnement

Mediehuset Innherred

A DV E N T S M AGA S I N E T

24

Tlf. 74 01 90 00 Møllegata 4, 7650 Verdal - Kirkegata 50, 7600 Levanger


BOLIGUTVIKLING

LILLA • 2016

FOR FRAMTIDA

www.rostu.no

A DV E N T S M AGA S I N E T

25


A DV E N T S M AGA S I N E T

26

LILLA • 2016

Sorg, saks og


Berit Fikse

Merete Haseth

Det har vært et krevende år for Salong Michel i Verdal. Men de har funnet mye terapi i «Hva hadde May-Brit tenkt om dette?».

smil

ALT DET VONDE Det startet egentlig høsten 2015. Salongens mangeårige eier og frisør, May-Brit Ness Dale, fikk beskjeden om at kreftcellene hadde kommet tilbake. Uka etter fikk også Ann-Kathrin Fjeldvær påvist brystkreft. Kampene startet. Utpå vårparten 2016 ble Fjeldvær friskmeldt. Mens Ness Dale fikk beskjeden om at det ikke var mer legene kunne gjøre. Og midt oppi dette kom ulykka på Minsaas plass. – En av frisørene våre, Heidi Marie Ystmark, var på vei tilbake til salongen fra Mega da hun ble påkjørt av en bil. Sjåføren hadde fått et illebefinnende og havnet på avveie. De som sto i salongen så først bare bilen, og gikk ut for å sjekke hva som hadde skjedd. De oppdaget raskt at en person var påkjørt, men på grunn av mye blod så de ikke med en gang at det var Heidi, forteller Fjeldvær. I hui og hast ble Ystmark fraktet til St. Olavs hospital i Trondheim. Her ble småbarnsmora lagt i kunstig koma. Etter hvert skulle det vise seg at Ystmark kom fra ulykka med helsa i behold, men de første timene og dagene var preget av redsel og krise. ØVDE PÅ FRASER – Det var en mandag dette. Tirsdag fikk Ann-Kathrin og jeg beskjeden om at May-Brit kom til å dø. Eirin Liff Breding ser ut i kjellerrommet. Øynene er alvorlige. For selv om det har vært viktig med latter og glede, har 2016 vært en prøvelse. Andre påskedag samlet hun alle ansatte i salongen. I fellesskap skulle de få høre om May-Brit. For da May-Brit fortalte om status til Liff Breding og Fjeldvær, var hun tydelig på at ansatte

27 A DV E N T S M AGA S I N E T

SAMMEN I SORGEN: 2016 ble et år med mange klemmer og tårer i Salong Michel. Til venstre Ann-Kathrin Fjeldvær og daglig leder Eirin Liff Breding.

LILLA • 2016

– Når jeg kikker på bildet av May-Brit på pauserommet, tenker jeg ofte at nå hadde hun vært kry av oss, over at vi har klart oss så bra, sier Ann-Kathrin Fjeldvær og ler hjertelig i kjelleren på Salong Michel i Verdal. Det er May-Brit Ness Dale hun snakker om. Dama med den smittende latteren, alltid blid og glad, der hun satte fra seg sykkelen utenfor frisørsalongen, klar for en ny dag med saks og kunder. Men sykkelen kommer ikke lenger. Våren 2016 tapte MayBrit kampen mot kreften. – Hun tok mye plass på en veldig positiv måte. Og terapien vår gjennom hele dette året har vært å spørre oss «hva hadde May-Brit tenkt om dette», sier Fjeldvær. – Og hun hadde ønsket at vi skal flire, stå på videre og leve i nuet. Akkurat sånn som hun var, tilføyer Eirin Liff Breding, daglig leder ved Salong Michel i Verdal.


LILLA • 2016

ikke skulle få beskjeden før etter påskeferien. Ferien skulle de få ha i fred. – Det ble et sterkt møte, og samtidig visste vi at allerede neste dag skulle vi stå i salongen og utføre arbeidet. Derfor snakka vi også mye om hvordan vi skulle møte kundene, og hvordan vi skulle svare på alle spørsmålene, forteller Liff Breding. – Det ble mange innøvde fraser. Det ga oss tryggheten vi trengte for å komme gjennom arbeidsdagene. Sorg og glede tok jeg ut heime, forteller Fjeldvær som midt oppi dette også kjente på lettelsen over selv å være friskmeldt.

A DV E N T S M AGA S I N E T

28

DEN FØRSTE LATTEREN Hele veien har det vært viktig for salongen at kundene ikke skulle komme til et sted hvor alt bare var trist og fælt. – Vi snakka mye om det. Det at det er viktig at vi kan flire, både på bakrommet og sammen med kundene. Det er viktig at det er ok. For det må være en hverdag som går videre oppi sorgen, sier Fjeldvær. De husker begge det som trolig var den første latteren i alt det triste. – Vi satt på bakrommet og var helt nedbrutt. Da gikk det plutselig opp for oss, at det var den 30. dagen etter. Vi hadde helt glemt å kjøre lønn. Det ble så absurd at vi kunne ikke annet enn å «hakkflir». I løpet av 2016 vil Eirin Liff Breding kjøpe May-Brit Ness Dale sin andel i salongen. Videre er planen at Fjeldvær skal bli med på eiersiden i løpet av 2017.

– May-Brit hadde lenge snakket om at det var ideelt at både Eirin og jeg var på eiersiden. Til og med da hun var på sykehuset, snakket hun om det. Men for min del var det viktig å vite at jeg var helt kreftfri først, sier Fjeldvær som har jobbet ved Salong Michel helt siden den spede begynnelse på Stormarkedet i 1987. – Ann-Kathrin er den eldste på salongen og det blir godt å ha med seg hennes erfaring og kompetanse, understreker Liff Breding. BOBLER IGJEN På nyåret venter en annen viktig milepæl for bedriften. Da skal Heidi Marie Ystmark prøve seg litt på jobb, etter måneder med sykefravær og opptrening etter bilulykka. – Alt i alt gikk det heldigvis bra med Heidi. Hun er på vei framover og vi gleder oss veldig til å få henne tilbake, sier Liff Breding som har store planer for salongen inn i det nye året. – Når noen er alvorlig syk blir det viktigste å ta vare på hverandre, og holde det gående som best vi kan. Men nå begynner vi å boble litt igjen, og det dukker opp nye planer og vi kjenner lysten på å ta nye kurs og utvikle oss, sier Liff Breding. Og May-Brit, hun blir med videre. – Selv om nye eiere alltid vil påvirke salongen med sine ideer og tanker, skal vi drive salongen videre i hennes ånd. Det har jeg lovet May-Brit, sier daglig leder Liff Breding.

NY LEDERDUO: I løpet av 2017 er planen at Eirin Liff Breding (til høyre) skal få med seg Ann-Kathrin Fjeldvær (til venstre) inn i eiersiden for Salong Michel Verdal.


GODT SNEKKERHÅNDVERK ER INGEN LAGERVARE

LILLA • 2016

Foto portrett: Janne Amalie Svit.

Våre erfarne møbelhåndverkere bygger det nye kjøkkenet ditt fra bunnen av på ekte snekkervis.

JKE Design Levanger • Gamle Kongevei 57

jke-design.no multiform.no

Her er JKE-gjengen! Bjørnar, Heidi, Linus og Per Arne.

VELKOMMEN INNOM for en kjøkken-prat

A DV E N T S M AGA S I N E T

29


ÅPNINGSTIDER

JULA 2016

LILLA • 2016

Søndag 11.12 14 - 18 Lørdag 17.12 10 - 18 Søndag 18.12 14 - 18 Tirsdag 20.12 10 - 21 Onsdag 21.12 10 - 21 Torsdag 22.12 10 - 21

Reklame AS A DV E N TWOW S M AGA SINET

30

Julaften Mellomjula Nyttårsaften AMFI VERDAL D E PÅ VERDAL´N D SKJER!

ÅPENT MANDAG 10-19 (16) AMFI.NO/VERDAL

10 - 13 10 - 15 10 - 15


RABATTKU

Nor mest fo ges rn forsikr øyde ing kunder sKilde: E

PSI

PONG • K LIPP UT OG LEVER INN !

20% rabatt på 1 h

andel!

Gjelder t.o. m. 31/12 2016 • G-s port Amfi Verdal

Vil du bli med?

Flytt forsikringen til noen som kjenner deg. Bank og forsikring på ett sted.

Hagergrynkompaniet • www.hagergryna.no Tlf: 41 42 46 52 • jarbjorg@vktv.no

God jul! Nå gleder vi oss til nye og spennende utfordringer i året som kommer, og vi håper at nettopp du er en del av dette! Skal du selge bolig? Kontakt oss i dag for et godt tilbud!

EiendomsMegler 1 avd. Verdal Telefon 74 04 35 20 verdal@em1.no

LILLA • 2016

Vi ønsker alle våre kunder en riktig god jul og et godt nytt år.

31 A DV E N T S M AGA S I N E T

JA, det er smart å samle forsikringene i banken din!

- EN FORENING FOR SENIORER SOM ER INTERESSERT I TEATER, SANG OG MUSIKK.


Da mormora skulle komme på besøk, ringte hun og kommanderte geværene ut av stua. 25 år senere har Marian fortsatt ikke ryddet vekk skiskytinga.

Skiskytterprinsesse

Marian

LILLA • 2016

Den står og venter på oss, midt i stua. Rekka med fem blinker. Sammen med ei vertinne som smiler fra øre til øre, med et gevær i armene. – Skyting først, sier Marian Lyngsaunet og overleverer geværet til undertegnede. Hun beroliger med at det bare skyter laser, men uansett; det føles som et våpen. Først fire av fem treff på journalisten. Og det flommer over av beundring for idrettsbragden som akkurat har foregått i ei lita stue på Reinsholm i Verdal. Så stiller den medbrakte fotografen seg opp. Uforskamma raskt plaffer hun ned fem av fem. Og får kjenne et lite snev av jubelbruset som ekte skiskyttere kanskje får, når de kan forlate standplass med ei hvit rekke, og null hull.

A DV E N T S M AGA S I N E T

32

DUS MED GEVÆR: Marian Lyngsaunet er milevis over snittet interessert i skiskyting. I stua si på Reinsholm har hun både blinkrekke og lasergevær.

DEN ENESTE Sånn er det å komme på besøk til Marian denne fre­ dagen. Og akkurat dette er noe hun gjør mye av i jobben som bredde- og rekrutteringssjef i Norges Skiskytterforbund. Hun reiser rundt i landet, og lar små og store få prøve seg på skiskyting. Gir smakebiter og mestringsopplevelser.

– Jeg har faktisk holdt på med skiskyting sammenhengende i 32 år. Jeg startet som utøver, og en liten periode på 90-tallet var jeg den eneste som drev med skiskyting i Stiklestad IL. Men etter at Ole Einar Bjørndalen tok fire gull­medaljer i Salt Lake i 2002, da vart det populært gitt. Siden bragden i USA har skiskyttermiljøet vokst i både topp og bredde. Nivået her på Innherred er ifølge Lyngsaunet bedre enn det har vært på lenge. – Men jeg er veldig rolig på akkurat det. Noen blir best, og noen blir det ikke. Skiskyting skal være for alle, og målet vårt er at hver og en skal få gode opplevelser i et givende miljø. Og for å si det sånn: Livet oppå toppen er rimelig spesielt, sier rekrutteringssjefen og ler hjertelig. BOR PÅ TOPPIDRETTSSENTERET Marian Lyngsaunet har bidratt på alle nivå for idretten sin. I 2008 kom hun inn i styret for Norges Skiskytterforbund, og i 2010-2014 var hun visepresident. Da hun takket for seg på tinget i 2014, tok det ikke mange måneder før telefonen ringte fra Oslo. De ønsket henne som sjef for bredde- og rekrutteringssatsinga. – Det ble en utfordring jeg ikke kunne takke nei til. Jeg blir aldri ferdig med skiskyting jeg. Selv om det er på Ullevaal stadion i Oslo hun har kontorplassen sin, er det leiligheten her på Reinsholm som er bostedsadressen. Det nærmeste hun kommer en fast bopel i hovedstaden, er sportshotellet på toppidrettssenteret. – Jeg burde kanskje bodd i Oslo, men jeg har ikke lyst til det. Jeg vil være verdaling jeg, og det var jeg tydelig på da jeg fikk stillingen. Jobben innebærer dessuten så mye farting, at det fungerer veldig greit.


A DV E N T S M AGA S I N E T

LILLA • 2016

Berit Fikse Merete Haseth

33


HEKTA FAMILIE Vi spoler tilbake til barndommen og stua til familien Lyngs­aunet på Stiklestad. Både Marian, storesøster Nina Beate og far Nils Helge er over snittet interessert i skyting og skiskyting. Det er derfor det til stadighet ligger gevær blant sofaputene. – Vi hadde jo våpenskap og greier, men det foregikk så mye tørrtrening at det var helt normalt at vi hadde våpnene framme. Mormor brukte å ringe før hun kom, for å passe på at vi hadde lagt dem vekk. For selv om skiskyting er idrett, så er geværet et våpen. Respekt for våpen er

en viktig del av rekrutteringssjefen sin opplæringspakke. – Vi skyter med 22 kaliber. Du kan dø, som jeg sier til ungene. JULEHISTORIER Det er ikke bare geværkuler Marian har et tett og langvarig forhold til. Julekuler er en annen lidenskap. – Det startet med oldemor og oldefar som noterte datoen og været da juletrepynten ble pakka vekk. Og så har vi videreutvikla det litt. Nå får all julepynt som kommer i hus nedskrevet sin historie. Med sirlig håndskrift noteres hvorfra og når den kom til henne. Også dette er en familiegreie. Hver eneste lille julaften, når det er juletrepynting hos mamma Berit på Lyngsaunet, leser de tekstene og koser seg med minnene. – Ei kule har for eksempel en bil med et juletre på taket. Den ble kjøpt da mamma kjørte inn i garasjen, med juletreet oppå bilen. Det gikk ikke så bra med treet da panikken grep henne og hun rygga ut igjen, sier Marian og ler hjertelig enda en gang. DU DUG Så er det tid for fotografering. Journalisten henger på kjøkkenet for ikke å forstyrre motiv og fotograf. «Du dug» står det på koppene på kjøkkenbenken. Kanskje som en påminner til seg selv og til oss alle. For det er akkurat det Marian forsøker å spre. Til topp og bredde. Du dug.

LILLA • 2016

FRA OL TIL VM 2016 startet heftig for administrasjonen i ski­ skyttermiljøet i Norge. Først Ungdoms-OL på Lillehammer i februar. – Du skulle sett oss natta før det hele startet. OL skal jo være reklamefritt, og plutselig gikk det opp for oss at alle våpen som skulle brukes i «Prøv sporten» var dekorert med klistremerker fra samarbeidspartnerne våre. Så da vi sto der i nattetimene og pråttå klistremerker. Hun ler igjen. Og forklarer at «Prøv sporten» besto av ei løype som blant annet inneholdt laserskyting på blink, langrenn, alpint og grilling av pinnebrød. – Det var en helt fantastisk opplevelse. I løpet av arrangementet var 11 000 unger innom postene våre. Blant annet prinsen (red. anm. prins Sverre Magnus) ble veldig ivrig på laserskytinga. Da OL-flammen var slukket, var det bare å brette opp ermene og sikte mot VM på hjemme­ bane. Mesterskapet var bare få dager da hele Norge kunne glede seg over Tiril Eckhoff sin gullmedalje på 7,5 km sprint. Og som ved tidligere mesterskap; det skjer noe i grasrota når profilene lykkes. – Da jeg var hos Fossum IF nylig, fikk jeg se Tiril-effekten på nært hold. Hele 52 unger kom og ville være med på skiskytterskole.

A DV E N T S M AGA S I N E T

34 MINNESAMLER: Det bugner av kuriositeter heime hos Marian. Fått av tantebarn, venner og familie. Eller kjøpt på en av de mange reisene i inn- og utland. Og hver eneste julepynt som kommer i hus får nedskrevet sin historie.


Fysioterapi og Treningssenter

ÅPENT HELE DØGNET! HVER DAG – HELE ÅRET

Nyhet!

Barbering for menn!

Gavekort

Til jul Flinke

Last ned Appen og bestill time!

JULEGAVETIPS:

stemning

Fysiotera

s p i n n e r i . n o

Åpningstider: man-tor 9-19 / fre 9-17 / lør 9-14 Tlf. 74 07 76 70 / salong-michel.no Johannes Minsaas Plass 7, 7650 Verdal

pi og Tren

Hanskemak

ergt. 2 • Tlf.

452 38 000

ingssenter

• post@spinn

G AV E K O R T

eri.no • spinn

eri.no

Fysioterapi

og Trenin

gssenter

Velg mellom klippekort eller medlemsskap på 1/6/12 måneder. Priser fra 199,- pr mnd. Ordinærpris 299,-

• FRI INNMELDING • G R AT I S T R E N I N G S V E I L E D N I N G • P T- T I M E R • I N G E N I N N M E L D I N G S AV G I F T • OVERDIMENSJONERT KLIMAANLEGG • A L LT I D F R I S K L U F T • NYOPPUSSEDE LOKALER • M O D E R N E A P PA R AT PA R K • G R AT I S I N T E R N E T T

LILLA • 2016

& God

35 s p i n n e r i . n o Hanskemakergt. 2 Tlf. 452 38 000 post@spinneri.no www.spinneri.no

A DV E N T S M AGA S I N E T

frisører


LILLA • 2016

I januar 2017 gir Marion Rindsem ut boka Luer på Cappelen Damm forlag. Et eventyr hvor sosiale medier har vært en god hjelper.

A DV E N T S M AGA S I N E T

36 PERSONLIG LUE: Det startet med luer med personlig touch for hver enkelt kunde. Marion Rindsem liker å styre retningen etter kundenes ønsker.


Berit Fikse

Merete Haseth

FAMILIERÅD Det var sånn det startet. Bokdrømmen som Marion Rindsem hadde kjent på helt siden hun gjorde strikkinga si til noe mer enn en hobby. Etter flere e-poster, noen turer til Oslo og ikke minst et familieråd som endte med enstemmig ja - blant annet fra han som Marion beskriver som verdens mest tålmodige kjæreste - ble det enighet om bokdebut i januar 2017. – Men jeg hadde jo aldri trodd at jeg skulle bli spurt, sånn direkte fra et forlag som Cappelen Damm. Det å se boka snart være ferdig er både rørende, kult og artig. Og så tenker jeg at den jobben jeg hele veien har lagt i sosiale medier var viktig bruk av tid, sier Rindsem.

TWITTERDRONNING 2013 For det er ikke tilfeldigheter som gjør at ­Rindsem sin bok dukker opp i bokhandlene i januar, og samtidig presenteres som hovedbok i Hobbybokklubben. Det er mye arbeid, seint og tidlig. Med strikkepinnene. Eller tegnesakene for å lage nye mønstre. Men også tusenvis av innlegg på Twitter, Instagram og Facebook. Allerede da LILLA skrev om Rindsem i 2013 ble hun titulert som Twitterdronning. – Sosiale medier har hele veien vært min viktigste kontakt med kunden. Og selv om jeg prøver å ikke bli for personlig, har det vært viktig å være meg selv, og å gi av meg selv. Slik at kundene føler at de blir godt kjent med Marion. Folk i dag er opptatt av hvem det er som er bak produktene de kjøper, de ønsker en historie rundt det, mener Rindsem. Det personlige touchet har også vært viktig for henne i boka. – Da vi startet bokarbeidet, begynte jeg med å lese utallige hobbybøker. Det generelle inntrykket var at veldig mange hobbybøker blir så upersonlige. I boka mi ønsker jeg at leseren skal føle at denne er det Marion som har laget. Det tror jeg de vil også, sier Rindsem.

37 A DV E N T S M AGA S I N E T

Det var en desemberdag i 2015. Verdalsgründeren Marion Rindsem sjekket siste nytt i innboksen. Og der, blant e-poster av ymse slag, dukket det opp en e-post fra Kaja Marie Lereng Kvernbakken. Et ukjent navn som lurte på om Marion hadde en bokidé. – Jeg trodde jo det var en tullemail, men googlet heldigvis navnet hennes, forteller Marion Rindsem et lite år senere. For det var langt fra tull. Derimot var det en henvendelse fra en av redaktørene i Cappelen Damm forlag. En forlagsredaktør som i lang tid hadde fulgt med Marion på det sosiale nettverket Instagram.

LILLA • 2016

Strikkedilla blir bok


LILLA • 2016

MIDT I VERDEN Sosiale medier. Et elsket og hatet univers. Men for Marion Rindsem har denne inngangsporten til kongeriket vært selve grunnlaget for å drive sin forretning fra Verdal, stedet hun bor sammen med mannen Knut Ola og deres tre barn. Via sosiale medier pleier hun kundenettverket i hele landet. I Oslo-området, Harstad og Raufoss - for å nevne noen kremområder. Og fra sofakroken i stua på Garpa - eller kontoret som hun kaller det - filmer hun livesendinger for kundene, deler tips og inspirasjon, selger mønster og garn fra nettbutikken sin, og arrangerer samstrikking i en kundegruppe på Facebook. Samstrikking er nettopp at hele gruppa inviteres til å strikke samme mønster samtidig. – Disse samstrikkingene gir meg så mye, både faglig og sosialt. Det er så herlig å se hvordan kundene velger farger og lager personlige varianter av oppskriftene. Kundene er en fantastisk heiagjeng å ha med seg, de gir meg inspirasjon til hele tiden å utvikle meg og skape nye mønster. Og i arbeidet med boka har jeg leika meg veldig med nye farger og kombinasjoner, forteller Rindsem.

A DV E N T S M AGA S I N E T

38

TIL OSLO FOR INPUT Men det er ikke bare på det store nettet at kundekontakten foregår. Hvert år arrangerer hun også luetreff i Oslo. En happening hvor kundene kommer med sine Marion-luer, fotograferes og har det trivelig på tvers av felles lidenskap. – Jeg er veldig glad i Oslo. Mamma bor der så jeg drar dit ofte for å få input. Men det er Verdal det aller meste foregår fra. Og da jeg skrev på boka kjente jeg hvor godt det er å sitte nettopp her og skrive med familien rundt meg, sier hun og banker forsiktig i det gamle spisebordet som står midt i stua i huset på Garpa. Over henne finner det grønne lyset veien fra Kartell-lampa. Ei lampe hun kjøpte da hun for aller første gang tok ut lønn fra foretaket sitt marionRdesign. – Det var så stas å bære den svære greia heim. Jeg elsker grønt, men vi fikk litt sjokk da vi merka hvor grønt lyset ble, sier hun og ler hjertelig av lampa som står i fin kontrast til gjenbruksinteriøret som preger mye av heimen. Gammelt og nytt. Tradisjon og urbant. Om hverandre. Akkurat som Marion liker det. I hverdagen, men også i de mange strikkemønstrene hun komponerer. DE FØRSTE PINNENE Marion Rindsem har ikke alltid vært verdaling. Fram til hun var ti år bodde hun på Fauske. Og det var hos besteforeldrene nordpå, i Neverdalen, hun har sine første minner om strikking. Av bestemora som strikket på raggsokken, helt til

hun gikk for å lage mat. Da ble strikketøyet levert til bestefaren som tok over. – Jeg var så fascinert. Men det var først da jeg ble mamma for 16 år siden jeg begynte å strikke. Jeg lærte det egentlig av meg selv, for dette var ei tid da det ikke var bare å finne en video på YouTube. Jeg husker jeg var innom garnbutikken og fikk noen råd da jeg sto fast som verst, forteller hun. Lang tid har gått siden babyplaggene til eldstedatteren Thea. Utallige luer er strikket. Nye plagg som sjal, sokker og halser dukker stadig opp. Og nå venter nytt år med ei bok som ser ut til å bli 51 egendesignede lue-oppskrifter. Ei bok som startet med en uventet e-post. Kanskje derfor er hun ikke så veldig interessert i å være for bombastisk om framtida. – Målet mitt er hele veien å forme meg etter kundebehovet. Jeg liker det når veien blir til mens jeg går. Jeg liker å ta det som det kommer.


V I S S T E D U AT K R E AT I V E N Æ R I N G E R E R B L A N T D E R A S K E S T Ø K E N D E I EU R O PA?

Vi er en av få næringsha ger i landet som er rendyrket på kreativ bransje. I da g har vi hele 46 bedrif ter i vår t net t verk. Våre avdelinger i Verdal, Levanger og Inderøy byr på alt fra rådgiving og kontorplass til et spennende og kreativ t miljø med uante muligheter! Det te er bare beg ynnelsen. I januar 2018 er nye Trøndela g et fak tum. Vi er med!

TINDVED • JOHANNES MINSAAS PLASS 6, 7650 VERDAL • TLF. 906 91 923 • LEIF.TERJE@TINDVED.NO

T E AT E R K U LT U R BILLET TER DANS MARKED M AT MENNESKET MUSIKK LY D FOTO REKL AME FILM VOICE DUBBING KUNST BØKER DESIGN EVENT NÆRING KOMMUNIK A S JON OPPLEVELSER KURS REISELIV

TINDVED.NO

39 A DV E N T S M AGA S I N E T

Tindved ønsker å være en naturlig støt tespiller til alle disse.

LILLA • 2016

AT D E S Y S S E L S E T T E R H E L E 1 1 . 4 M I L L I O N E R M E N N E S K E R I E U ? O G S Å I N O R G E E R S T O R E D E L E R AV K R E AT I V N Æ R I N G I K R A F T I G V E K S T. IKKE MINST I TRØNDEL AG.


Berit Fikse

Merete Haseth

En lunsj utenom det vanlige

LILLA • 2016

Hver eneste dag får GV Reklame besøk av mammaen til daglig leder. Da vet alle at klokka nærmer seg 12.00.

A DV E N T S M AGA S I N E T

40

Rundstykker settes i ovnen. Ei skål med fargerik salat står klar på benken. På komfyren sørger varmen for at lukta av mat kan snike seg ut i gangen. Denne dagen er det gryterett på menyen. – Torsdager er det varmmat. Jeg prøver å variere hva som serveres, og av og til slår jeg til med kløbb og dopp, det er veldig populært, sier AnneMari Vestvik. Åtte år har gått siden hun gikk av som pensjonist ved kantina på Levanger videregående skole. Nå er hun 71 år, men har ikke lagt vekk gamle kantinekunster. Siden pensjonisttilværelsen startet har hun fortsatt i samme spor ved GV Reklame. – Jeg er her så godt som hver dag. Når jeg ikke får det til, stiller søstra mi Eli opp, forteller AnneMari mens de siste tingene blir satt på bordet. STARTET MED TO BRØDRE Det er sønnen Ole Gunnar Vestvik som i dag driver GV Reklame. Men det hele startet med AnneMaris ektemann. 30 år har gått siden Gunnar Vestvik startet Vestvik Reklame sammen med


NÅ ER DET LUNSJ: Da GV Reklame bygget nye lokaler ved E6, var større lunsjrom høyt prioritert. Her møtes ansatte til lunsj hver dag klokka 12.00. Torsdagen da LILLA var innom, var det også kunder og styremedlemmer på besøk.

LILLA • 2016

MOR GV: Anne-Mari Vestvik sørger for at hele GV-familien får mat på lunsjbordet.

A DV E N T S M AGA S I N E T

41


broren Ragnar. Et firma de drev sammen fram til 1995. Da delte de firmaet i to. Ragnar fortsatte med sitt reklamebyrå, mens Gunnar spesialiserte seg som produsent av skilt og dekor. – De første årene etter delingen kalte jeg firmaet mitt for Gunnar Vestvik Reklameservice AS. Men det ble selvfølgelig et håpløst langt navn. Etter hvert ble det kortet ned til GV Reklame, forklarer Gunnar Vestvik. Han sitter ved pulten sin i andre etasje. For selv om han har overlatt roret til sønnen, er han fortsatt på jobb to dager i uka. – Jeg har fått den fineste arbeidsplassen på hele huset. Her kan jeg sitte og se på bobilene som kjører forbi, og bli sur for at jeg ikke er på tur med bobilen selv, sier han og ler godt.

LILLA • 2016

FAR GV: – Jeg må jo medgi at jeg er litt stolt over dit vi har kommet i dag. 14 ansatte på lønningslista og flotte lokaler, sier Gunnar Vestvik.

A DV E N T S M AGA S I N E T

42

UNGT MOT Det var i 2008 han solgte bedriften til neste generasjon. – Det ble positivt at en gammel stuppul som er fornøyd med tingene som de er trakk seg tilbake. Jeg hadde aldri torsa å bygge dette nye lokalet vet du. Og jeg skal innrømme at jeg også var skeptisk til plasseringen. Jeg var redd det ble avsides. Men dette ble helt perfekt. Her har vi en unik beliggenhet rett ved E6, og lokaler som er skreddersydd vårt behov, med en stor hall som lastebilene kan kjøre inn i. Han lar øynene hvile på kjøretøyene som suser forbi nede på E6-en. De nye lokalene ligger vis a vis Boby’n og har vært i bruk siden våren 2015. Før den tid var bedriften stasjonert i Russervegen på samme industriområde. Og før det igjen var de inne i sentrum, i bygget som i dag huser Cartofflene. – Det var selvfølgelig Ole (red. anm. daglig leder og sønn) som i 2003 fant på at vi skulle flytte fra sentrum og til industriområdet, smiler faren. DAGENS LEDER De siste 10 årene er det nye krefter som jobber seint og tidlig. Daglig leder Ole Gunnar Vestvik og gjengen har travle dager, heldigvis. Når LILLA er innom er de i innspurten av et storoppdrag på vegne av Georg Myhre i Tankesmia. 1100 kvadratmeter med folie skal ut fra Verdal og pryde alle landets YX Truck-anlegg. – Vi har hatt større oppdrag innen profilering på biler, men dette er det største enkeltoppdraget vi har hatt innen folie. Så nå er det veldig travelt, og veldig artig, sier Ole Gunnar Vestvik. Da han kom inn i bedriften i 1998, var det bare han og faren. I 2000 kom Arnstein Bakkan med på laget, og de siste 16 årene har oppdragsmengden og ansatte økt jevnt og trutt. I dag utgjør de 14 ansatte 10 årsverk.


Målet for framtida er å fortsette i samme spor. – Jo mer du holder på, jo mer roter du deg borti. Det er fortsatt det lokale markedet som er det viktigste markedet vårt. Samtidig får vi stadig flere kunder nasjonalt. Og der er det jo gode vekstmuligheter, sier dagens daglige leder.

SØNN GV: – Mange spør hvorfor vi ikke setter bort produksjonen, og går over til kun salg. Men det er ikke en ren salgsbedrift vi vil være. Det er produksjon vi vil holde på med, det er det vi er flinke til. Og så er det artig å lage det selv, sier Ole Gunnar og følger nøye med mens metervis av YXmateriell sendes gjennom en av de mange maskinene i produksjons­ området.

HALVTIME MED LUKSUS Så er klokka der. Det er tid for lunsj. En etter en finner veien ut av det åpne kontorlandskapet og produksjonshallen, opp trappa og inn døra med påskriften Anne-Mari Vestvik kantinebestyrerinne. Det fylles opp rundt bordet. Ansatte, styremedlemmer og kunder. – 12.00 er et passe tidspunkt å komme innom, smiler Georg Myhre, mannen som har sørget for at YX-bokstavene er både høyt og lavt i produksjonsanlegget.

– Jo, det er siste året nå, sier Gunnar Vestvik og ser på gjengen, som gir han en rå latter i retur. For det er rom for en spøk rundt lunsjbordet på GV. – Vi burde jo egentlig hatt juletallerken i dag, ymtes det frampå med glimt i blikket mot kantinebestyrerinnen. Men da er Anne-Mari rask i replikken: – Nei, der går grensa!

LILLA • 2016

FRA BLODPØLSE TIL SALAT Men selv om lunsjordningen er ekstraordinær, er ikke dette noe dagens daglige leder har ideen bak. En skikkelig lunsj har lange tradisjoner i bedriften. – Lunsjen har alltid vært viktig for GV Reklame. Vi har hatt felles lunsj så lenge jeg kan huske, og tidligere var det faren som sørget for varmmaten. Da var det gjerne speilegg, blodpølse, sirup og mye flesk. Det var lite salat, sier Ole Gunnar Vestvik og gløtter mot opphavet på den andre siden av bordet. – Dere har aldri vurdert å runde av lunsjordningen?

43 A DV E N T S M AGA S I N E T

STORFAMILIEN GV: Arnstein Bakkan (til venstre) startet i GV Reklame i 2000, fram til da besto GV Reklame av far og sønn Vestvik. Siden den gang har bedriften vokst kraftig. Ferskeste medarbeider, Arne Lenvik (i midten), innrømmer at han kan venne seg til bedriftens lunsjordning. – Det er som å være i en storfamilie dette. Det eneste er at vi må arbeide hardt i etterkant for å få det av oss. Magni Ranes (til høyre), GV-ansatt og samboer til daglig leder Ole Gunnar, setter også stor pris på at svigermor sørger for at alle får utnyttet lunsjtiden maks: – Vi jobber mye hver for oss i løpet av dagen, så lunsjen er vårt store samlingspunkt. Dette er luksus!


Berit Fikse

Merete Haseth

Alle verdalingene i

BAKKEBY

LILLA • 2016

GÅRDIMILLOM: Klippet og klart er det enkelt med nabobesøk for både liten og stor.

A DV E N T S M AGA S I N E T

44

OLD STYLE: På veggen i stua har Marianne Valstad Hallager hengt opp portrettet av de forrige eierne. Også resten av familiens stuga i Sulviken er pyntet med gamle ting som var med på kjøpet.


GRENDA Tre hus ganske så tett i tett. I Sulviken i Sverige har tre verdalsfamilier funnet hver sin svenske drømmestuga.

LILLA • 2016

STUNDA: I stua hos Westerfjell er det god plass rundt kjøkkenbordet. Det passer godt når grenda samles til kaffe­s labberas. Fra venstre: Vetle Valstad Hallager, Ole Gunnar Hallager, Aksel Valstad Hallager i fanget til Mona Stiklestad, Marianne Valstad Hallager og Oda, Patrik, Ole Andreas og Trine Westerfjell.

– Jeg er veldig glad i hverdagene i Verdal. Og så er det alltid godt å komme hit. Det blir et skikkelig avbrekk og en fin kontrast. Det setter både barna og vi voksne pris på. Fem år har gått siden familien Valstad Hallager kjøpte småbruket i Sulviken. En liten rød stuga, med sju uthus av varierende kvalitet. Flere av uthusene er satt i stand. Noen står for tur, ett skal rives. Bolighuset tok de over fullt møblert, og etter en oppussing hvor det største grepet var å legge inn vann, har de dekorert med mange av tingene som var i huset fra før. Kopper og kar fylt til randen av sjel. – Vi prøver å ta vare på det som er her. Det har blitt et veldig givende familieprosjekt dette, forteller Valstad Hallager.

45 A DV E N T S M AGA S I N E T

Vi har kjørt opp gjennom dalen. Passert Sul og kommet til Sandvika. Men istedenfor å peise på mot Åre, tok vi til venstre ved den okergule bygningen. I tre kvarter kjørte vi rett fram, passerte hyttefeltene på Finnvola, inn i Sverige, forbi verdalskolonien på Kallseidet, og videre til skiltet med Sulviken. Her treffer vi Marianne Valstad Hallager. Hun er lærer ved Stiklestad skole, og har akkurat brukt potetferien til å ta opp årets potetavling. – Den største veide 430 gram. Vi gjødsla godt. Hun smiler. Til vanlig bor hun, mannen Ole Gunnar og barna Vetle (11) og Aksel (6) midt i tetteste boligfelt på Melan i Verdal. Men her i Sulviken har hun rom å boltre seg på. Et eget lite småbruk.


HYTTELIV: I skogen har de yngste fått eget hovedkvarter i Rakkerskogen. Fra venstre: Vetle Valstad Hallager, Oda Westerfjell, Aksel Valstad Hallager og Erik Fikse - journalistens assistent.

SPIKKING OG GITAR: Vetle Valstad Hallager har pause fra el-gitarspillinga og har satt seg på burstrappa for å spikke.

LILLA • 2016

THE REAL ONE: Midt i verdalsrekka bor Wille, her sammen med Mona Stiklestad. 93-åringen setter stor pris på at nedslitte nabohus nå er fylt med trivelige verdalinger.

A DV E N T S M AGA S I N E T

46

KASTET VISITTKORTET Morgenen etter rundt kjøkkenbordet hos Valstad Hallager. Utenfor vinduet har småfuglene startet på frokosten. Inne i varmen sitter hyttenabo Mona Stiklestad med en kaffekopp. De to familiene var i budkrig på huset som Mona og Erik Stiklestad i dag eier. Begge leita etter hytte i området, inspirert av familie og venner med fritidsbolig ved Kallsjøen. – Vi kjørte rundt og sjekka om det var noen tomme hus. Da vi kom hit, fant jeg visittkortet til Stiklestad festa på døra. Jeg kastet det i søpla, forteller Ole Gunnar Hallager og får en rå latter i svar fra naboen, før hun spør: – Visste du hvem vi var? – Jeg visste dere var verdalinger, for jeg hadde truffet Erik i noen møter gjennom sentralidrettsanlegget i Verdal. Og så hadde vi også diskutert en del angående Fånetthytta, forteller Hallager som til daglig er leder ved Coop sin byggbutikk i Verdal. Siden den gang har det utviklet seg et godt naboskap. – Men diskusjonene kan fortsatt være veldig engasjerte, medgir Hallager. KAKEFEST HOS WESTERFJELL Senere samme dag. Det er kakekurvfest hos Westerfjell. Vi har gått i samlet tog, som en ekte gårdimillom. Fra Valstad Hallager, via eiendommen til Stiklestad. Vi har sett hvordan nedslitte bygninger kan få nytt liv, med kreative grep og bøttevis av arbeidslyst. Og så fikk vi hilse på Wille. Den 93 år gamle svensken som har bodd i grenda i all sin dag. For midt i verdalsrekka er det fortsatt en ekte svensk småbruker. Wille som har lært potetnovisene når settepotetene bør i jorda, og som smiler bredt når det kommer nabobesøk innom med god bakst. Farfaren i Bakkebygrenda. – Det er så trivelig at vi har Wille i nabolaget, hvisket Mona Stiklestad da vi ruslet videre mot Westerfjell. Også Westerfjell kom til nabolaget i 2011. Trine Westerfjell er søskenbarn med Ole Gunnar Hallager, men det var tilfeldighetene som styrte. – Vi hadde ei hytte i Duved på 36 kvadratmeter, men det begynte å bli lite for en familie på fire. Da fant vi tilfeldigvis denne på ei svensk nettside, forteller Ole Andreas Westerfjell. I motsetning til Stiklestad og Valstad Hallager, som begge har hatt mer og mindre ekstrem oppussing av sine hovedhus, er stugan til Westerfjell av langt nyere dato og standard. Huset på denne eiendommen brant ned i 2008, og nytt hus ble satt opp. Kanskje derfor måtte Ole Andreas


Westerfjell og co ut med 1,6 millioner svenske kroner for eiendommen. Naboene fra Verdal slapp unna med 800 000 svenske for sine «hytter». – Men hadde vi kjøpt for ti år siden ville vi sikkert vært gjeldfrie nå. Da ble jo slike plasser som dette nærmest gitt bort. Nå er prisene langt stivere, i og med at alt blir sopa opp av norskene, forteller Westerfjell som til daglig jobber for Eiendomsmegler1 i Verdal. NY FELLESTUR Det er fullt rundt kjøkkenbordet hos Westerfjell. Små og store tett i tett. Mariannes sjokoladekake sendes rundt, med Trines kringle hakk i hæl. – Vi er mye flinkere til å møtes her. Det er generelt veldig sosialt, sier Ole Andreas Westerfjell. – Det blir mye vaffel og Sulvikenkringler ja, tilføyer Mona Stiklestad. – Og så har alle alltid et prosjekt som alle andre blander seg inn i. Vi hjelpes åt og treffes mye, sier Ole Gunnar Hallager. Så er kaka spist, fotografen sendt på dør. Sola skinner og ingen rundt bordet virker forsynt av hverandres selskap. Derfor avtales avreise til felles topptur. Suljätten med sine 845 meter over havet skal bestiges. Det er godt å være verdaling i Bakkebygrenda.

KOM OG BLI MED #MANOBY K VIK

A BENK EPL AT LLE ER

-30%

*

**

Kvik Steinkjer: Sjöfartsgata 14 7714 Steinkjer tlf. 93 24 99 00 * Spar 30 % på benkeplater ved kjøp av komplett kjøkken. Bli klokere i butikken. Tilbudet gjelder alle benkeplater inkl. vask, kanter, forarbeid og laminatsprutplater i Kviks 2016-prisliste. Frakt og annen service er ikke inkludert. Tilbudet gjelder til og med 26.11.2016 og kan ikke kombineres med andre tilbud.

Julefest på låven

GAVEKORT PÅ BRILLER TIL JUL SYNSUNDERSØKELSER KONTAKTLINSER VELKOMMEN TIL

5. JULEDAG

LØRDAG 29. DES. ÅPNER KL. 19.00

LILLA • 2016

Regnskapsførsel • Årsoppgjør • Lønn og personaladministrasjon Fakturering med kundeoppfølging • Rådgiving • Budsjettering Pedersen Regnskap AS • Stekke 1 - 7654 Verdal • 402 38 258

WOW Reklame as

Autorisert Regnskapsførerselskap

Cornelisaften

47 VOLHAUGVEGEN 448 | VERDAL 20 ÅR | ALLE RETTIGHETER Billetter: Kultar.no Forhåndssalg: 250,- På døra: 300,Verdal Coop Mega og Vuku Levanger Narvesen Magneten Inderøy Coop Steinkjer Narvesen Amfi

A DV E N T S M AGA S I N E T

g i t k i r n e jul ! god

Vi ønsker alle våre kunder og samarbeidspartnere


ISOLERING TAKTEKKING TERASSEMEMBRANER TORVTAKSMEMBRANER BLIKKENSLAGERE takmesteran.no

90 13 33 16

SANITÆRANLEGG VANNBÅREN VARME VARMPEPUMPER RENOVERING AV BAD NYBYGG proff-ror.no

414 06 880

TØMRERARBEID BETONGARBEID FLIS MUR Rehabilitering, nybygg og våtromsarbeider for private og offentlige kunder. mikaelwik.no

74 07 65 01

HUS HYTTE REHAB FLIS MUR GRUNNMUR LILLA • 2016

Se vår nye hyttekatalog på nett!

A DV E N T S M AGA S I N E T

48

norgeshus.no

74 07 65 01

RENHOLD KANTINE MILJØ VAKTMESTER

Insider Facility Services leverer i dag tjenester knyttet til renhold av bygg, forretningslokaler og fly, vaktmesterog håndverktjenester, kantine- og personalrestauranter samt innemiljø og trivsel på arbeidsplasser. insider.no

92 45 83 00

I på industriområdet finner du de bedriftene du trenger for bygg og vedlikehold. Velkommen innom!


Vi ønsker alle en stemningsfull førjulstid og en riktig trivelig jul. FARGER

WOW REKLAME

Grønn Pantone 376 C PANTONE Warm Gray 11 CP LOGO, POSITIV MED SLAGORD

LOGO, POSITIV UTEN SLAGORD

Følg oss gjerne på sosiale media

HOVEDLOGO

– vi megler dine verdier

www.aasen-sparebank.no

www.aktiv.no

SORT LOGO

LOGO, NEGATIV

Våre kunder

STAND OUT. DON´T FIT IN.

Våre tjenester Regnskapsførsel og årsoppgjør • Drifts- og likviditetsbudsjett • Fakturering med oppfølging Bedriftsrådgivning • Lønn og personal

PERSONLIG VEILEDNING AV MAKE-UP

www.gideon-regnskap.no

49 A DV E N T S M AGA S I N E T

HVIT LOGO NEGATIV

LILLA • 2016

er de mest betydningsfulle personene i bedriften vår, enten de besøker oss, ringer oss eller vi besøker dem. Velkommen til et nært regnskapssamarbeid!

LOGO NEGATIV


Det er senhøst i Verdal. En helt vanlig onsdag tar vi turen til Verdal Stadion. Utenfor paviljongen står en alltid blid og smilende Svein Edvard og tar imot oss. Han stiller med kaffe og nystekte boller, og jeg tar meg i å tenke på at det kanskje burde være jeg som ordnet med det, men dette er vel Svein Edvard sin hjemmebane. Det får gå! – Dere må gå over alle takrennene og tømme dem for løv! Svein Edvard instruerer en arbeider i hvordan Folkeparken skal behandles: med godt stell og kjærlighet.

LILLA • 2016

VERDAL IL 100 ÅR LILLA ville i forbindelse med jubileumsåret til Verdal IL møte en av dem som har vært en synlig bidragsyter for klubben i mange år. Siden tidlig 80-tall har Svein Edvard vært med å skape store arrangement og utviklet mye for klubben i sitt hjerte. Det hele begynte med at hans datter Anita startet med handball, og Svein Edvard så be­hovet for å bidra til å få penger inn i en relativ tom klubbkasse. – Vi satte i gang med ulike arrangement, som mannekeng- og danseoppvisninger i verdalshallen. Men det var først etter at kona mi Aud dro meg med på Dansegalla i Malung i Sverige, for å høre på Lasse Stefanz, at jeg skjønte hva som skulle til for å få inn penger, forteller Svein Edvard. Lasse Stefanz hadde han aldri hørt om, og var nok litt skeptisk til Aud sin idé om å dra dit. – Likevel ble jeg så fasinert av hvordan dette arrangementet fungerte, at jeg i pausen gikk rett bort til gutta i bandet og spurte om de ikke kunne komme til Verdal neste gang de skulle til Norge.

A DV E N T S M AGA S I N E T

50

HVIT LØGN FOR DANSEGALLA Året etterpå hadde Verdal IL sin første Dansegalla i Verdals­hallen. – Hvordan var den første dansegallaen da? – Det var med en viss redsel vi satte i gang, vi ante jo ikke om det ville komme folk. For å få litt PR, tok jeg og Asbjørn Dahling på oss hver vår Stefanz-caps og gikk til avisa og fortalte at alle hotellrom var utleid for anledningen. I realiteten var det vel kun seks rom som var bestilt, ler Svein Edvard. – Dere tok rett og slett en hvit løgn der da? – Ja, og det hjalp! Det tok ikke lang tid før vi hadde trykket over 1000 billetter. Jeg husker jeg var redd for hele sikker­heten, da hallen kun var godkjent for 870 personer, men Asbjørn mente at vi skulle kjøre på. Han var jo brannsjef, så jeg skulle ta det med ro. Jeg har aldri vært så nervøs

Ikke en gang et hjerteinfarkt klarte å bremse engasjementet Svein Edvard har for Folkeparken.

Folkepark for et arrangement noen gang som jeg var da. Det kom 1600 betalende pluss 150 dugnadsfolk. MIDTSOMMERFEST OG ­TRØNDERROCK Siden har dansegallaen gått annethvert år, og nå nylig var Lasse Stefanz igjen på besøk i Verdal, med over 1000 feststemte folk til stede. – Når begynte så interessen for Folkeparken og festene der? – Det var i samme periode. Den gangen var det noe som het folkeparkstyret. Der jobbet vi fram planer for hvordan Folkeparken skulle bli, og la grunnen for alt som siden er gjort med scener, lydbod, grillbod og paviljongen, forteller Svein Edvard, tydelig opptatt av å trekke frem alle de andre enn seg selv: Asbjørn Dahling, Arne Matberg, Magnus Schjei, familien Sagvold, og ikke minst hans kone Aud, har bidratt mye opp gjennom årene. – Hvilke arrangement vil du si at du selv har vært mest delaktig i å få til? – Det må være Midtsommerfesten og Trønderrocken. Midtsommerfesten kom som følge av en idé jeg fikk fra Jan Kaalen, som mente vi burde lage en fest med bare


Arnstein Langåssve

Espen Storhaug

LILLA • 2016

generalen

51 A DV E N T S M AGA S I N E T

SVEIN EDVARD SELNES Født 8. april 1949. Gift med Aud. Barn: Anita. Hobby: ”All in” for Verdal IL siden 80-tallet!


LILLA • 2016

verdalsband. Jeg tok han på ordet, og i 1993 fikk vi hele åtte lokale band til å stille for 100 kroner hver. Det ble en stor suksess. Siden etablerte vi også Trønderrocken, som kanskje har ligget mitt hjerte nærmest. Jeg var også med rundt etableringen av Vømmølfestivalen sammen med Inge Svensson.

A DV E N T S M AGA S I N E T

52

MOTIVASJON BREDDE Hva er det så som motiverer han til å jobbe så mye frivillig for idrettslaget? – Å se at det vi gjør skaper muligheter for å opprettholde et godt breddetilbud, det er jeg brenner for! Det å se at vi greier å integrere innvandrere, samt gi utviklingshemmede muligheten til å danne et eget lag – alt dette er viktig for meg. – Hva tenker du om at dere som idrettslag lager fester med alkoholservering, og tar inn ungdommer som drikker seg fulle? – Jeg ser selvfølgelig utfordringene, men tror ikke det er våre fester som skaper alkoholproblemer. Om vi ikke hadde sluppet inn dem som er 16, ville de kanskje vært andre steder i alkoholpåvirket tilstand, hvor det ikke er 250 vakter som kan fange dem opp og gi dem hjelp om det skulle bli nødvendig. SKAL MER ENN ET HJERTEINFARKT TIL – Har du noen gang tenkt at du burde la fester være fester og heller nyte helgene uten dugnad og arrangementsjobbing? – Har ikke sett på det slik, men i 2002 hadde jeg et hjerteinfarkt, etter å ha ryddet unna noen tre i Folkeparken. Da tenkte jeg nok at jeg måtte roe litt ned, men det ble kanskje litt for fort glemt.

– Hvordan har hjerteinfarktet påvirket deg og ditt engasjement? – Jeg blir mye lettere rørt. Skal ingenting til før jeg blir beveget og tar til tårene. Det er nok den største endringen. Ellers gikk det ikke så lang tid før engasjementet var tilbake for fullt, kanskje burde jeg roet litt mer ned, men det blir jo en slags besettelse også, da vet du, å være til stede her i Folkeparken. SÅ LENGE SJEFEN ER MED – Hvor lenge ser du for deg å holde på? – Så lenge Sjefen (red. anm Åge Aleksandersen) orker å komme hit, orker vel jeg også å være med. I tillegg ønsker jeg å være med på utvikle Folkeparken et steg videre. Plutselig legger han frem noen plantegninger på nytt uteområde foran paviljongen, ny speakerbod, kiosk og innbytterbenk på stadion. Ideer som han håper styret kan si ja til. – Får jeg til dette, da kan jeg kanskje trekke meg tilbake, eller jeg må jo det, jeg er jo tross alt snart 70 år og noen vil jo snart se på meg som en slags syvende far i huset. Og det ønsker jeg ikke å være. – Hva tror du at du vil bli husket for i idrettslaget? – Husket for æ? Ja, nei æ bli nok fort glømt ja, trur æ! Sier Svein Edvard med et stor smil om munnen. Vi blir avbrutt av en melding fra arbeideren som fikk beskjed om å ta seg av takrennene. Alt løvet er fjernet. Som bestilt fra Folkeparkgeneralen.

DANSEGALLASUKSESS I 26 ÅR Fornøyde festarrangører slår fast at Verdal ILs første dansegalla i 1990 ble en suksess. Fra venstre: Svein Edvard Selnes, Lasse Sigfridsson og Asbjørn Dahling.


www.kvaerner.com

LILLA • 2016

53 A DV E N T S M AGA S I N E T

Realising the world’s most amazing and demanding projects


MATjuleGLE DE Blir du også litt ekstra glad i mat nå når jula nærmer seg? To driftige verdalsdamer vil spre sin matglede langt ut over egen familie. Maria og Inger Marie holder kokkekurs for barn - selv for de som enda ikke er født. Bak ei brei dør, gjennom en raus gang, åpner det seg et livlig og lunt kjøkken. Sju unger, to voksne og en hund ønsker oss velkommen inn i juleforberedelsene hjemme hos Inger Marie. Denne vinterkvelden skal vi få være med å lage saltmat og søtmat til jul. Men først får vi servert en himmelsk lys gløgg.

Tobias (11) er raskt i gang med ingrediensene som skal bli pålegg til julefrokosten. Og han overbeviser oss om at å lage egen julesild slett ikke er vanskelig eller særlig tidskrevende. Med stø hånd kutter han løk og sild og legger alt sirlig og lagvis i glassene.

Mange foretrekker å lage denne gløggen med eplemost/-juice, da får du en lys gløgg. Med solbærsaft får du den tradisjonelle fargen.

4 porsjoner 8 kryddersildfileter 2 1/2 dl rørsukker 1 dl tomatpuré 4 – 5 ss god eddik, 7 % 1/2 dl vann 2 – 3 middels store løk små laurbærblad kvernet pepper

Gl øgg

LILLA • 2016

4 porsjoner 6 dl eplemost eller -juice eller solbærsaft 10 hele kardemommefrø eller allehåndefrø 2 stjerneanis 12 nellikspiker 1 kanelstang 1 ss rørsukker 1 neve hakkede mandler 1 neve rosiner

A DV E N T S M AGA S I N E T

54

1. Ha eplemost, kardemomme og/eller alle­h ånde, stjerneanis, nellikspiser, kanelstang og sukker i en kjele og kok opp. 2. La det småkoke i 3 – 4 minutter før du slår av plata og lar det stå og trekke til seg smak i minst 30 minutter, gjerne så lenge som 2 – 3 timer for å få mest mulig smak ut av krydderet. 3. Sil gløggen gjennom en sil slik at krydderet ligger igjen. 4. Varm opp gløggen igjen og ha i rosiner og hakkede mandler rett før servering.

l esil d

ju Barnevennlig

1. Legg kryddersildfileter i vann i 1 – 2 timer. Skyll, tørk og skjær dem i ca. 1 cm tykke gaffel­b iter (på skrå). 2. Skrell og skjær løken i tynne skiver. 3. Lag sausen: Tomatpuré og sukker blandes i en bolle, spe med annenhver gang eddik og olje. Rør godt mellom hver gang. Rør inn vannet til slutt. Slik legger dere alt i glasset: 1. Hell litt saus i bunnen av et norgesglass eller tilsvarende glass med lokk. 2. Legg lagvis løk, saus, sild og avslutt med saus. Legg i laurbærblad til slutt. 3. Kvern litt pepper over og fest på lokk. 4. La stå i ett døgn på benken før det spises. Glasset holder seg i kjøleskapet i minst to til tre uker.


Gudrun Ramfjord

Merete Haseth

Nammmm

Elvira og Tuva (begge 6) konfektkniser fornøyd!

Det begynner å lukte godt fra ovnen, Andrine og Hedda freser kalkunfilet i honning og sennep. Den skal snart få selskap av en frisk drue- og purresalat laget av de andre små ivrige hendene rundt bordet.

resalat

Kalkunfilet Olje og smør Salt og pepper 1 ss honning 1 ts dijonsennep

6 – 8 PORSJONER Denne salaten minner litt om waldorfsalaten som mange spiser til kalkunen på julaften eller nyttårsaften. I stedet for purre kan du bruke vårløk.

Slik gjør du: 1. Stek en kalkunfilet i panna med olje og smør, salt og pepper. 2. Pensle kalkunen med litt ­h onning og dijonsennep. 3. Stikk inn et steketermometer og stek fileten i ovnen ved 160°C i 40 – 50 minutter til steketermomete­r et viser 70 – 72°C. Øs litt av kraften som legger seg i formen over kalkunen under steking.

1 pose/boks med druer, ca 6 dl 1 purre eller 4 stilker vårløk, ca 4 dl 1 boks rømme 2-3 ss majones saft av 1/2 sitron ev. 1/2 ss sukker hvis druene er sure Slik gjør du: 1. Vask og skjær druene i to på langs. Fjern steiner. 2. Hakk purre eller vårløk i små ringer. 3. Bland sammen rømme, majones og sitron­s aft og hell det over druene og vårløken. Bland godt.

LILLA • 2016

Drue- og pur

55 A DV E N T S M AGA S I N E T

Stekt kal kun


LILLA • 2016

KUNNSKAP OM MAT – Det trenger ikke være så vanskelig. De fleste syns det er stas å bidra i matlagingen og de aller minste kan kutte opp grønnsaker eller hjelpe til å røre. Ved å være med får ungene eierforhold til maten og da smaker den bedre, sier Maria Aunøien. For omlag tre år siden startet Maria og Inger Marie med kokkekurs for og med barn. Gjennom firmaet Margit Vea har de fått god opplæring som kursholdere. Interessen er stor, og ikke minst ønsker vordende mødre å lære mer om mat og matlaging. Kursdamene har avtale både med Trondheim og Verdal kommune om å holde kurs for gravide og småbarnsmødre. – Det er så mye ferdigmat å få kjøpt for små barn, men vi både tror og vet at det er vel så enkelt og det blir mer næringsrikt om maten lages mest mulig fra grunnen av. Damene har undervist i mange barnehager, for foreldre, for store og små barn og ser tydelig at når folk får boltre seg, og opplever at det faktisk ikke er så vanskelig eller arbeidskrevende, inspirerer det til å lage mer mat selv. – Vi vil lære bort grunnleggende kunnskap om god mat, samt alle mulighetene man har. Om man står halvveis i en oppskrift og mangler en ingrediens kan man gjerne improvisere, honning i stedet for sukker, nøtter i stedet for tørka bær, eller hva med et helt annet krydder enn pepper på fisken? Vi vil at folk skal glede seg til, og over, å lage mat! Og med hånden på hjertet gjør vi også det, etter denne herlige kvelden med julematlaging, for dette kan selv en ihuga posesuppeentusiast bli hekta på! Og oppskriften på søtsakene her skal også prøves!

A DV E N T S M AGA S I N E T

56

Jul ekonf ekt Her kan dere velge hvil­k e nøtter og tørka frukt dere vil ha i. Konfek­t en ble ekstra god med appelsinskall. Og hva med å lage litt forskjellige sorter? Kan lages uten melk, mel og egg 150 g nøtter: salte peanøtter, mandelflak, valnøtter og/eller pistasjnøtter T ørka frukt som rosiner og hakka aprikoser om du vil Revet skall av økologisk appelsin om du vil 150 g kokesjokolade (ev. melkefri) Slik gjør du 1. Hakk nøtter og legg til side. Hakk også tørket frukt om du vil. 2. Riv skallet av en økologisk appelsin. 3. Smelt sjokoladen i vannbad. Da varmer du opp vann i en større kjele. Del sjokoladen i mindre biter og legg den i en mindre kjele som kan ”flyte” i den store. Sjokoladen vil da smelte forsiktig og ikke bli kornete. Det kan nemlig skje om du varmer kjelen direkte på platen. 4. Bland i nøtter og tørka frukt og ha sjokolade-nøttekonfekten i små konfektformer eller lag små topper på en skjærefjøl dekket med bake­p apir.

HVA ER MARGIT VEA • M argit Vea har blant annet sitt eget ­m atprogram, «Kjøkkenpatruljen» på MatkanalenTV. • V ea kurs: Barn og voksne skal få god, naturlig og levende mat som gir dem gode smaksopplevelser og god helse. • S elskapet ble etablert i 2014, og har ­k ursholdere over hele landet. • M ålet er at flere mennesker får økt ­k unnskap om hva maten inneholder og blir motivert til å lage mer mat fra grunnen av. • M aria Auniøen og Inger Marie ­K rokstad Haugmark er begge lærere og mødre. ­G jennom firmaet Margit Vea er de ­g odkjente kursholdere.


LILLA • 2016

FOTO: ESPEN AAMO STORHAUG

TENK SÅ MANGE FINE GAVER DU FÅR KJØPT BRUKT

VI HAR ÅPENT Mandag og onsdag: 11 - 19 Tirsdag, torsdag og fredag: 11 - 15 ADR: Mulelia 79 / Levanger gjenbrukstorg

ITJNÅ E SØPPEL

A DV E N T S M AGA S I N E T

57


Brita Karevold Gudrun Ramfjord

Jeg knar meg fram til noe stort, noe kjempestort! Hva gjør du nå da Nisseungen?

Husker du det herlige pepperkakehuset vi så hos bakeren i fjor?

LILLA • 2016

I år skal vi to bake et enda større og finere hus!

A DV E N T S M AGA S I N E T

58

...og bli like som en.... amerikansk president!


Vi skal bake et slott Rotta, større og finere enn Det hvite hus til og med!

Der skal vi to bo som konger i store rom med sjokolademaling på veggene, vi skal sitte på vakre stoler pyntet med NonStop og bringebærdrops, og sove i marshmallowsenger. Når vi våkner åpner vi gardinene laget av gelè.

De to gode vennene setter i gang. De elter og knar, kjevler og skjærer. Og steker brett etter brett etter brett med pepperkaker.

Det lukter herlig, men etter mange timers arbeid ser det ikke helt ut som de hadde tenkt.

ha gått et Vi skulle kanskje te litt mer ss vi vi kurs først, så øres? gj al sk t de hvordan

Hmh, de t det skull var vel ikke helt e bli. De sånn tt lite pepp erkakehu e ble ikke et s en gan g.

LILLA • 2016

Ja. Men vent! Dette er jo et lite hus, et hus som fuglene kan bo i! Og da kan de til og med spise av huset sitt når de blir sultne!

59 A DV E N T S M AGA S I N E T

Det må bli en bra bolig å ha i jula! God jul alle småfugler og alle andre!


Merete Haseth Berit Fikse

Nisjequiz Verdal bugner av herlige nisjebutikker. Noen av dem treffer du i vår nisjequiz.

Cartofflene har to butikker. Den ene i Verdal sentrum. Hvor finner du den andre? I Oslo J cartofflene.no K Trondheim

Hva heter det fargeglade serviset du kan kjøpe hos Lyshagen? A Kra O Kvitre U Pip Hva heter klesbutikken i andre etasje hos Bremseth Sport?

L Sienna S Sentido N Susanna

Hvilken farge har krukka i butikknavnet til en av nisjebutikkene i Verdal sentrum? C Gul D Rød E Blå EN AV MANGE NISJER Jorid Bjørgvik og Kristin Sagvold ved Sentido.

LILLA • 2016

Vinn kinobilletter! SLIK KONKURRERER DU:

Til venstre for svaralternativene finner du en bokstav. Sett bokstaven foran riktig svar i kronologisk rekkefølge. Da finner du løsningsordet:

A DV E N T S M AGA S I N E T

60 Send løsningsord, navn og adresse til jorunn@wowmedialab.no innen 13. januar 2017, da blir du med på trekningen av kinogavekort.

Hva heter butikken i Sentrumsgården hvor du blant annet kan kjøpe sølvtøy, klokker og smykker? J Rubinen K Diamanten L Perlen Hos Sentido kan du kjøpe klær og interiørartikler, men også bestille møbler i et veldig holdbart materiale. Hvilket materiale? Y Betong I Tre U Glass Hva heter feen som vi av og til kan treffe på Amfi Verdal, ofte sammen med vennen Oskar? T Angelika S Amfelia G Amfianne


Quiz

MAT

1) Hva heter plassen i Verdal sentrum, hvor det store juletreet står? 2) Hvem fikk bolystprisen i Verdal i 2015? 3) Hva får du på pizzaen når du bestiller Verdal spesial hos Siciliania? 4) I Verdal har vi et utested med navn Talia, inspirert av Thalia/Thaleia, musen for komedie i gresk mytologi. Men hvem var etter sigende far til de ni musene? 5) Hva heter plassen mellom Sentrumsgården og Bluesgården, hvor det ligger en kjempestor hjelm? 6) Peer Taraldsen er leder for Ungdommens hus i Verdal. Han er også musiker. Hva er artistnavnet hans? 7) Hvor finner du butikken Kitch’n Verdal? 8) I hvilket år fikk Verdal sentrum bystatus? 9) Hva heter apoteket som ligger i VEFA-gården ved Minsaas plass? 10) Hva heter kinosjefen ved Verdal kino?

VERDAL KOMMUNE

1) Det måler 1090 meter over havet. Men hva heter Verdals høyeste fjell? 2) Tindved kulturhage har navn etter Verdal sin ­kommuneblomst. Hvilken farge har bærene på tindvedplanten? 3) Hva heter varaordføreren i Verdal? 4) Hvor mange innbyggere hadde Verdal pr. 30. juni 2016? 5) Hvem har skrevet Veresspelet? 6) Hva heter redaktøren i lokalavisa Innherred? 7) I hvilket år ble Spelet om Heilag Olav første gang satt opp på Stiklestad? 8) Hvor ligger Garnes oppvekstsenter? 9) Hvem var ordfører i Verdal i 1993? 10) Hvilke fem norske kommuner grenser Verdal til?

SPORT

1) I dag er ekteparet Stiklestad/Christoffersen godt kjent som drivere av Sprek treningssenter. Hvor mange kongepokaler i styrkeløft har de til sammen? 2) Hvilket nummer har verdalingen Jonas Svensson på RBK-drakta si, pr. 1. november 2016? 3) Hvilket jubileum markerer Verdal IL i 2016? 4) Norge har tatt mange mesterskapsmedaljer i skiskyting de siste årene. Men hvilken norsk utøver tok første norske gullmedalje under VM i skiskyting i Oslo i 2016? 5) Hvor arrangeres vinter OL i 2022? 6) Hvilken idrett driver verdalingen Ruben Norum ­Kverkild med? 7) I hvilke tre land arrangeres Tour de Ski fra 31. januar 2016 til 8. januar 2017? 8) Hvilken skihopper vant hoppuka i 1993/1994? 9) Hvilken kvinne tok sølv på 10 000 meter under NM i friidrett 2016? 10) Hvor mange sportsbutikker er det i Verdal?

A FOR BARN 1) Hva er favorittfrukten til Fantorangen? 2) Hva er fornavnet til de to som har vært program­ leder for BarneTV de siste årene, og som ikke blir enig om det heter karbonade eller sjokolade? Begge har tatt teaterutdanninga i Verdal. 3) Hva heter nyhetsavisa for barn som Aftenposten gir ut en gang i uka? 4) Hvem er statsminister i Norge? 5) Hva heter familieforestillingen som Nord-Trøndelag Teater viser i november 2016 - januar 2017? 6) Hva heter den norske tvillingduoen som har hiten Girls? 7) Hva heter årets julekalender på NRK? 8) Hva får du hvis du blander fargene blå og rød? 9) Hvilke to ingredienser trenger du for å lage ­eggedosis? 10) Hvem har skrevet bøkene om Emil i Lønneberget?

LILLA • 2016

VERDAL SENTRUM

61 A DV E N T S M AGA S I N E T

MENS VI VENTER...

1) Hva er en lukket valnøtt? 2) Hvilket krydder kan du bruke dersom du ønsker gule lussekatter, men mangler safran? 3) Ekte bearnaisesaus inneholder en grønn krydderurt. Hvilken? 4) Hvilket kontinent kommer tomaten fra? 5) Lever abbor i ferskvann eller i saltvann? 6) Hvilket land stammer kalkunen fra? 7) Hva heter den svenske restauranten, som har to stjerner i Michelin-guiden, og som ligger 13 mil fra Verdal? 8) Hvilket næringsstoff gjør gulrota oransje? 9) Hvilket krydder er sentralt i surkål? 10) I hvilket tiår begynte man å importere klementiner til Norge?

Verdal sentrum: 1) Johannes Minsaas plass 2) Trine og Bjørn Bremseth 3) Biff, pepperoni og paprika 4) Zevs 5) Baker Thomsens plass 6) Peer Gynt 7) Amfi Verdal 8) 1998 9) Boots apotek Verdal 10) Eli Røthe. Verdal kommune: 1) Løysmundhatten 2) Oransje 3) Silje Heggdal Sjøvold 4) 14 886 5) Sissel Hermann 6) Roger Rein 7) 1954 8) Inndal 9) Kari Sundby 10) Inderøy, Steinkjer, Snåsa, Meråker og Levanger Mat: 1) Marsipankake 2) Gurkemeie 3) Estragon 4) Sør-Amerika 5) Ferskvann 6) Mexico 7) Fäviken Magasinet 8) Betakaroten 9) Karve 10) 1960-tallet (1963) Sport: 1) 6 2) 2 3) 100 år 4) Tiril Eckhoff, 7,5 km sprint 5) Beijing, Kina 6) Gokart 7) Sveits, Tyskland og Italia 8) Espen Bredesen 9) Runa Skrove Falck 10) 3, Bremseth Sport, G-Sport og Nava sport. For barna: 1) Sjøbanan (banan er også godkjent) 2) Håvard og Sofia 3) Aftenposten Junior 4) Erna Solberg 5) Snøhula 6) Marcus & Martinus 7) Snøfall 8) Lilla 9) Egg og sukker 10) Astrid Lindgren

FASIT


Litt Thailand - midt i Verdal

Vi trenger ikke reise timevis med fly for litt påfyll fra det populære ferielandet i øst. Pook Thaimat og Siam takeaway sørger for thaimat både ute og heime. Og i andre etasje i Blues­ gården tilbyr Somjai Selli thaimassasje. – Lenge før jeg traff Somjai tenkte jeg ofte at vi skulle hatt en thaimassør i Verdal. Spesielt når jeg puttet innpå to ibux for litt småvondt her, sier Berit Bjørgvik Woll og legger hånda på skulderen.

LILLA • 2016

STERKE HENDER Somjai Selli har bodd i Norge siden 2008. Før hun flyttet inn i Bluesgården for ett år siden, tok hun imot kunder heime hos seg. Hun ­trives godt med sin nye lokasjon. – Det er bra for kundene, og det er bra for meg. Det er så godt med kolleger som tar vare på hverandre. Og Berit kjenner mange, så det har blitt mange kunder. Både fra Verdal, Levanger og Steinkjer, sier Somjai Selli. Stemmen er lav og beroligende. Men hendene er overraskende sterke. – Mye stress, sier hun når hun viser bittelitt av kunstene sine på nakken til journalisten. Det er så vondt at ansiktet må inn i en grimase.

A DV E N T S M AGA S I N E T

62

Men plutselig blir alt så meget bedre. – Vondt skal vondt fordrive, sier hun overbevisende. BLUESGÅRDEN ANNO 2016 I mars 2017 er det 25 år siden Berit Bjørgvik Woll startet Betty Blue sammen med Kjell Arild Hogstad og Siv Ellen Musum. I dag består Betty Blue av Berit Bjørgvik Woll og Marte Haneseth. I tillegg huser Bluesgården Anne Merete Kvelstad i Lykke frisør og Somjais thaimassasje. På nyåret vil det komme enda en selvstendig frisør inn i fellesskapet. – De siste årene har vi holdt på å skape noe nytt, og det har blitt til mens vi har gått. 2016 har vært det første hele året Lykke, Somjai og Betty har hatt sammen, og det har vært et positivt år med utvikling i en annen retning enn de fleste frisørsalongene, sier Berit Bjørgvik Woll. Hun er veldig fornøyd med at Bluesgården nå tilbyr thaimassasje på loftet. – Det er så stille og godt å komme opp til Somjai. Her legger vi oss nedpå og hører litt av larmen fra gata og salongen, men bare i det fjerne. Det gjør så godt, smiler Bjørgvik Woll.

BLUES I 2016: Fellesskapet i Bluesgården. Fra venstre: Somjai Selli, Berit Bjørgvik Woll, Marte Haneseth og Anne Merete Kvelstad.


Berit Fikse

Merete Haseth

63 A DV E N T S M AGA S I N E T

BALANSE: Somjai Selli har gått massasjeskole i Bangkok. Nå bruker hun kunnskapen til å gi støle muskler bedre blodsirkulasjon.

LILLA • 2016

På loftet i Bluesgården kan du ta et lite avbrekk i Thailand.


Ingrids reise inn Det startet med en norsklærer på videregående. Siden den gang har bokstavene til Ingrid Storholmen blitt oversatt til store språk som både engelsk og hindi.

Hun står i stua på småbruket i Leksdal med en pakke kjeks i hendene. Sjokoladeterapi står det på emballasjen. – Terapi via kjeks. Da trenger man jo ikke kunst. Den ordbevisste vertinna ler mens hun legger kjeks på fatet. På golvet krabber ni måneder gamle Harriet mot tennbriketter og vedkurva. Det er mye nytt for både liten og stor. – I 15 år har jeg kunne tenke på meg selv og egen skriving. Skrivinga har ført meg ut på litteraturfestivaler i hele verden. Som mor er jeg i gang med en reise innover. Det kan føre til en annen type litteratur. Denne høsten er det 15 år siden Ingrid Storholmen debuterte som forfatter med Krypskyttarloven. Forlaget gjennom alle år, Aschehoug, markerer jubileet med å gi ut hennes samlede verker. To tykke bind er nå i salg.

LILLA • 2016

VEIVISEREN Det var på Verdal videregående skole Ingrid Storholmen traff norsklæreren som har betydd så mye for henne. Karin Ryen.

A DV E N T S M AGA S I N E T

64

– Karin var med og endret retningen min, og bidro til at jeg tok første tog til Oslo for å studere litteraturvitenskap, forteller Ingrid mens hun fjerner tennbriketter og flytter vedkurva opp i høyden. Da hun reiste sørover, var ikke planen å bli forfatter. Den ideen fikk hun i en kollokviegruppe noen år senere. En medstudent fortalte om forfatterstudiet i Bø. – Da kjente jeg at livet kunne ta ei ny lei. Jeg avbrøt hovedfaget om Tarjei Vesaas og flyttet til Italia. I Italia skrev 23-åringen de 15 sidene som måtte sendes til Bø. Hun kom inn på første forsøk. – Det var egentlig det første jeg noen gang hadde skrevet. UT I VERDEN Dermed løsnet proppen. Siden den gang har det blitt mange sider på både nynorsk og bokmål. I mange år har hun hatt kunstnerstipend fra Staten, og hun er kjent for å gå grundig til verks når nye skjønnlitterære historier skal skrives. Da hun skrev Her lå Tirpitz (2014), leste hun over 500 bøker om andre verdenskrig. Som en del av arbeidet med Tsjernobylfortellinger (2009) reiste hun til Hvite-Russland og Ukraina. – Jeg har brukt å ha fem utenlandsopphold i året. Jeg har vært mye i Berlin, jeg har et hus på Gotland, men også lange opphold i Sør-Amerika og India. Flere av bøkene er oversatt til hindi, og det er givende å være i landene til nye og flere lesere. Hun har fått en rekke nasjonale utmerkelser. Brageprisnominasjon. Og med Tsjernobylfortellinger ble hun også nominert til den betydningsfulle IMPAC Dublin Literary Award 2015. En pris hvor alle bøker utgitt på engelsk stiller til start. Bare Nobelprisen er gjevere. – Den nominasjonen er et klart høydepunkt.


A DV E N T S M AGA S I N E T

LILLA • 2016

Berit Fikse Merete Haseth

over

65


LILLA • 2016

YTRINGSFRIHET Tidligere samme dag. Ingrid Storholmen er tilbake på Verdal videregående skole, sammen med Asieh Amini. En iransk poet og journalist som har flyktet fra landet sitt for å kunne skrive det hun selv ønsker uten å bli sensurert. I dag er Amini fribyforfatter i Trondheim. Det er Norsk PEN, en skribent- og ytringsfrihetsorganisasjon, som har satt sammen poetduoen og sendt dem ut på turne. Hvor skoleelever får høre om den iranske jenta på 16 år som ble hengt fordi hun hadde «seksuell relasjon» til langt eldre menn. Om den åtte år gamle jenta som ble solgt av sin mor til en mann på 60 år. Hvordan sharialoven ikke straffer de eldre mennene, men jentene. Med piskeslag, fengsel, dødsstraff. Og hvordan alt dette er noe Asieh Amini må protestere mot. Ved å skrive historiene, utfordre myndighetene. Kreve endring.

A DV E N T S M AGA S I N E T

66

FRAMTIDA I stua i Leksdal utdyper Ingrid Storholmen. – Oppdragene sammen med Asieh gir meg mye. Også for min egen del er det viktig å bruke ytringsfriheten til å skrive om dem som ikke har ytringsfrihet. Spesielt Tsjernobylfortellinger har mye av det i seg. Dagen i forveien fikk hun noen eksemplar av Tsjernobylfortellinger utgitt på estisk i posten. Nå sitter hun med Harriet på fanget. De blar i ei fargerik barnebok. Harriets andre bok. Den første var Poesiar av Jon Fosse, sendt til Leksdal av forfatteren selv, med påskriften Velkommen til verda. Fosse har vært med Ingrid Storholmen hele veien. Det var han som var hovedkonsulenten som oppdaget henne da hun sendte sitt første manus til forlagene. – Han advarte meg da Harriet ble født, om at tiden kommer til å gå fort. Likevel trodde jeg ikke at den skulle gå så fort. Hvert øyeblikk sammen med barnet er jo så fylt, men småbarnsfasen sett under ett raser av gårde. Det er godt å være så behøvd. Mor og barn smiler til hverandre. Harriet gjør noe både med mammaen og skrivinga. – Jeg jobber allerede med en tekst som heter Du som kom og het mitt barn.

TRE ADVENTSLESETIPS FRA INGRID Legenden om julerosene Av Selma Lagerlöf – Vakrere enn dette kan ikke julemysteriet skildres

Tvillingenes dagbok (1987) Av Agota Kristof

– Verre enn dette kan ikke selve krigstilstanden kastes mot oss

I de dager (2016) 24 julefortellinger av 24 forfattere

– Varmere enn dette kan ikke juleevangeliet framstilles i våre dager


Jul på Stiklestad Vi byr på julestemning, god mat og flott musikk!

3. og 4. des kl. 12 – 17 God gammeldags julestemning med juleforberedelser, opplevelser og julemarked!

JULEGOURMETAFTEN 26. november kl. 19

LUTEFISKAFTEN 9. desember kl. 19

GJESTEBUD I GJESTELOFTET 9. desember kl. 19

JULEBORD

3. og 10. desember kl. 19

UTDRAG FRA PROGRAMMET:

3. og 10. desember kl. 19

13.00 Vikingkamp på Stiklastadirtunet

HEIM TIL JUL

14.00 Grisslakting på Husmannsplassen 15.00 Fortellerstund med Snekker Andersen i Snekkerstuggu

TRAVEL TAU S OG FJØS NISS ESPR ELL

Begge dager kl. 16.30 en Førjulsforestilling på Husmannsplass med sang og musikk. orgDet er julek veldsmorgen og tausa Ingeb ut sette kan hun før gjøre å mye har Anna lurer julegrøt til fjøsnissene. Rundt husnova r på å nissene med sine sprell, mens de vente få grøten sin. Med formidlere ved Stiklestad, r. teaterstudenter, barn og trekk spille

GILDE I LANGHUSET PÅ STIKLESTADIR

12.30 Teskjekjerringa i Almoåsstuggu

16.30 Travel taus og fjøsnissesprell på Husmannsplassen

BILLETTER Voksne 130,- Barn 60,- Familie 320,Gratis parkering Kjøp Stiklestadkortet 2017 og få gratis inngang!

Mer info på Stiklestad.no

16. desember kl. 19

FAMILIEJULEBORD

4. desember kl. 15. 11., 17. og 18. desember kl. 13 og 16

JULELUNSJ

Alle hverdager fra 21. nov til 23. des fra kl. 11.30 MER INFORMASJON OG BESTILLING: hotell@snk.no • Tlf. 74 04 42 00 JULEBORDSTILBUD PÅ OVERNATTING: Dobbeltrom m/frokost kr. 575,- pr. person Enkeltrom m/frokost kr. 850,-

LILLA • 2016

Inkludert i billett!

stiklestad.no

A DV E N T S M AGA S I N E T

67


ADVENT & JUL I VERDAL • 2016

ARRANGEMENT DATO

KL.

ARRANGEMENT

STED

ARRANGØR

Fre. 25. nov. Fre. 25. nov. Lør. 26. nov.

18.00 19.00 16.00

Snøhula Jul i Sul Den store juletrefesten

Lør. 26. nov. Lør. 26. nov. Lør. 26. nov. Søn. 27. nov. Søn. 27. nov. Søn. 27. nov. Søn. 27. nov.

13-14.30 19.00 19.00 12.00 12- 16.00 14.00 11-15.00

Juledisco og juleverksted (0-8 år) Jul i Sul Damenes aften Matsalg og julemesse Jul i Helgådal – julemesse Adventsmatinè Nissegrøt på skihytta

Aulaen Nord-Trøndelag Teater Sul Samfunnshus Sul Sangkor Minsaas Plass Target Management og Verdal Næringsforum Talia Talia Sul Samfunnshus Sul Sangkor Talia Talia Ulvilla forsamlingshus Ulvilla Sanitetsforening Lunheim Lunheim Forsamlingshus Tindved Kulturhage Hagergrynkompaniet Skihytta, Volhaugen Verdal O-klubb

1. -31. des. Fre. 2. des. 19.00 Lør. 3. des. 12-17.00 Lør. 3. des. 13-14.00 Lør. 3. des. 15.00 Lør. 3. des. 19.00 Lør. 3. des. 19.00 Søn. 4. des. 12-17.00 Søn. 4. des. 15-17.00

Jubileumsutstilling i Leidanggalleriet Jul i Sul Jul igjen Nissedisco (0-8 år) Nissene i Nordfjellet Jul i Sul Gilde i langhuset Jul igjen Juletretenning

Søn. 4. des. 17.00 Søn. 4. des. 17.00 Tir. 6. des. 18.00 Ons. 7. des. 19.00 Ons. 7. des. 19.00 Fre. 9. des. 21.00 Fre. 9. des. 18.00 Fre. 9. des. 19.00 Fre. 9. des. 19.00 Fre. 9. des. 19.00 Lør. 10. des. 15.00 Lør. 10. des. 19.00 Lør. 10. des. 19.00 Lør. 10. des. 22.30 Søn. 11. des. 17.00 Søn. 11. des. 18.00 Tor. 15. des. 19.00 Fre. 16. des. 19.00 Lør. 17. des. 13.00 Lør. 17. des. 21.00 Fre. 23. des. 14-17.00 1. juledag 20.00 1. juledag 20.00 2. juledag 13.00 2. juledag 20.00 2. juledag 20.00 2. juledag 20.00 3. juledag 13.00 3. juledag 13-15.00 3. juledag 20.00 4. juledag 18.00 4. juledag 20.00 5. juledag 20.00 6. juledag 18.00 6. juledag 20.00

Adventskonsert med Kor 7624 og Marte Hallem Nissene i Nordfjellet Nissene i Nordfjellet Jul i Sul Juletretenning Førjulsstandup med Arnt Finèsse Julenatt Kevin Hovdahl Holmli m/fl. Gjestebud i gjesteloftet Lutefiskaften Jul i Sul Nissene i Nordfjellet Jul i Sul Gilde i langhuset Already Gone – A tribute to Eagles Nissene i Nordfjellet Julekonsert Kulturskolens julekonsert Heim til jul Stipend og prisutdeling Verdal kommune Førjulsmoro med Sjuende far i huset Annerledes jul – førjulstreff Skei & PT DJ Juletrefest i Volden Solen i ögonen DJ Julefest Juletrefest Juletrefest Kalles Levva Livet Talias Julequiz Cornelisaften Levva Livet Magnus Hestegrei

Stiklestad SNK Sul Samfunnshus Sul Sangkor Stiklestad SNK Talia Talia Fossheim grendehus Leksdølen ungdoms- og teaterlag Sul Samfunnshus Sul Sangkor Stiklastadir SNK Stiklestad SNK Vinne Skole Vinne skolemusikk, Vinne FAU og velforeninger Stiklestad Kirke Kor 7624 Fossheim grendehus Leksdølen ungdoms- og teaterlag Fossheim grendehus Leksdølen ungdoms- og teaterlag Sul Samfunnshus Sul Sangkor Vera Kirke Vera Sokneråd Talia Talia Stiklestad Kirke Kevin Hovdahl Holmli Stiklastadir SNK Stiklestad SNK Sul Samfunnshus Sul Sangkor Fossheim grendehus Leksdølen ungdoms- og teaterlag Sul Samfunnshus Sul Sangkor Stiklestadir SNK Talia Talia Fossheim grendehus Leksdølen ungdoms- og teaterlag Vinne Kirke Vinne musikkorps/Ørmelen blandakor Verdalsøra kapell Verdal kulturskole SNK SNK SNK Verdal Kommune Tindved Kulturhage Veslefrikk konsertproduksjon DA Arken Frivillig Verdal Tindved Kulturhage Target Management Talia Talia Lunheim FAU Volden Skole Tindved Kulturhage Lydfolket Talia Talia Ulvilla forsamlingshus Ulvilla forsamlingshus Soltun Grendehus Soltun Grendehus Heimly Heimly og Ness Bøgdalag Talia Talia Aulaen Verdal Verdal Teaterlag Talia Talia Lydhagen Scene Lydhagen Aulaen Verdal Verdal Teaterlag Talia Talia

Med forbehold om endringer og trykkfeil. Se også www.kultar.no

GODE FILMER

ER BEST PÅ KINO!

Verdal Kino Sjekk kinoprogrammet på www.verdalkino.no

GUDSTJENESTER

JULE/NYTTÅRSHELGA Julaften Vera kirke Verdal bo- og helsetun 1. etasje Vuku Bo- og Helsetun Verdalsøra kapell Verdal bo- og helsetun 2. etasje Stiklestad kirke Vinne kyrkje Vuku kyrkje Verdalsøra kapell 1. juledag Vuku kyrkje Stiklestad kirke 2. juledag Vinne kyrkje Verdal fengsel Nyttårsaften Vinne kyrkje

11.00 12.00 12.00 12.00 13.00 14.00 14.00 15.30 16.00 11.00 11.00 11.00 11.00 16.00