WORM Rotterdam Aktiekrant 2 (zomereditie)

Page 1

INSTITUUT VOOR AVANTGARDISTISCHE RECREATIE ROTTERDAM

ZUIVERE ZOMERVERHALEN EN EXCLUSIEF ESCAPISME

Het ultieme verhaal over hoe je ondanks alles toch positief kan blijven in de Ardennen Met in dit nummer onder meer verder ook: HOBBY: ZANGVERENIGING DE EUROMAST ALCOHOLISME: KAISER KUTTLIPP II VERENIGING: VERENIGING DE VERENIGING RETRAITE: EMRC SOCIAL MEDIA REHAB CLINIC SURVIVAL: MATTEN MET MATTIES IN ROME POLITIEK: WEG MET NEDERLAND! ARTISTIEK: OPEN SET SUMMERSCHOOL SPORT: EUROSPORT INSTRUCTIE VIDEOBAND

15-18 OCTOBER 2015 FESTIVAL

ZOMERKRANT WORM * ZOMER 2015 * ONBEPERKT HOUDBAAR * WWW.WORM.ORG

MINDER = GELIJK


Kies voor de Europartij om de toekomst te omarmen. Een toekomst van sterke regionale gebondenheid en gezamenlijke europese veiligheid en geborgenheid. WWW.EUROPARTIJ.EU


RAAD DE EUROFUTURISTEN antwoord naar euro@worm.org

01

04 100 europoints

20 europoints

07

02

05

40 europoints

70 europoints

03 30 europoints

40 europoints STUUR HET GOEDE ANTWOORD NAAR WORM EN MAAK KANS op een jaar gratis toegang

06 50 europoints antwoord naar euro@worm.org
Zangvogels Ernest van der Kwast ‘Er zijn twee vooroordelen over mensen met zangvogels,’ vertelt Herman Chin A Foeng. ‘Dat ze voor geld wedden en dat ze werkloos zijn. Beide zijn niet waar.’ Herman is voorzitter van de Surinaamse zangvogelvereniging De Euromast. We staan op een koude zomerdag op het Parmentierplein in Rotterdam-Zuid. Hier trainen de leden met hun vogeltjes en worden wedstrijden georganiseerd. ‘Een ander vooroordeel,’ zegt Herman, ‘is dat mensen denken dat het gaat om de zangkwaliteit.’ Hij schudt zijn hoofd. ‘Je hebt helemaal niks aan een vogel die twee minuten heel mooi kan fluiten,’ zegt hij. ‘Het gaat erom hoe vaak ze fluiten. Maakt niet uit hoe vals of schel.’ Ik zal de zangvogeltjes van de leden van De Euromast vandaag niet horen, want het is koud en het miezert. Onder de zeventien graden mogen ze niet uit de auto. ‘Als het regent in Suriname,’ zegt Herman onder een afdakje, ‘laten we de vogels gewoon in hun kooitje buiten staan.’

Suriname. Het land van de zangvogels. Bijna elk huis heeft er een. Er worden ook veel vogels gesmokkeld naar Nederland. ‘Ik ben ertegen,’ zegt Herman eerlijk, ‘maar dat betekent niet dat ik nooit een gesmokkelde vogel heb gekocht.’ Zijn laatste vogel komt echter uit Brazilië en heeft hij zelf opgehaald. Een picolet. Kosten exclusief vliegticket: 450 euro. Maar dat mag zijn vrouw niet weten. In plaats van voor geld spelen de leden van de zangvogelvereniging voor bekers. ‘Heel grote bokalen,’ benadrukt Herman. ‘Als een Surinamer mag kiezen tussen een kleine, gouden beker en een gigantische van plastic, dan kiest hij voor de laatste.’ Sommige leden hebben echter tot ongenoegen van hun vrouw intussen zo’n tachtig bekers gewonnen. ‘Dus soms spelen we ook om een kilo zaad of een lekkere roti,’ zegt Herman. Maar met het zaad zijn de vrouwen ook niet blij. Dat ligt dan weer op de keukenvloer of door de hele woonkamer. Eén van de leden zegt: ‘We hebben het heel moeilijk thuis.’

Het moge duidelijk zijn: de zangvogelsport is een mannenaangelegenheid. Maar de vogeltjes zelf kunnen niet zonder vrouw. ‘Je moet ze een dag voor de wedstrijd al opgeilen,’ vertelt Herman. Dat gebeurt door het vrouwtje steeds verder weg van het kooitje van de zangvogel te plaatsen. Het devies ‘geen seks voor de wedstrijd’ wordt uiterst serieus genomen. Maar je vreest dat deze regel ook geldt voor de leden van de Surinaamse zangvogelvereniging De Euromast.
T

he avant-garde is black! Afrofuturism is a movement, (sub)culture and practical philosophy currently booming in America, Europe and Africa. Prominent black avant-garde artists like Sun Ra, George Clinton and Science Fiction writer Octavia Butler have retroactively been identified as Afrofuturists. Now, there’s a new wave of Afrofuturist writers, performers, visual artists, musicians, filmmakers, designers, bloggers, activists. They fuse science fiction imagination with avant-garde & DIY culture while reflecting black diaspora. From 14th to 17th October, WORM will celebrate contemporary Afrofuturism. We will feature Afrofuturist performances, time travel workshops, zine making, collage art, DIY underground films, radio plays, science fiction readings, concerts.

In the words of our friends from The Afrofuturist Affair: “Many of us were Afrofuturists long before it had a name. The umbrella term for the Black presence in sci-fi, technology, magic, and fantasy is a fairly modern creation, coined in 1994 by a culture critic named Mark Dery. Although we apply this term retrospectively to encompass speculative fiction, film, art, and music created by, or inclusive of, people of color, the concepts and phenomenon fueling Afrofuturism have been around for as long as there have been people to observe it and communicate it. Whether you call it mythology, ghost stories, cosmology, parable, folktale, sci-fi, religious tale, or fantasy, people of color have always contemplated their origins in the same breath that they anticipated the fate of humankind. We continue to do so, until time the day that time leaves us all behind. These are our stories.”

“Enkai Nucleus” by Dadasoulface Mixed media (collaged papers, paint markers, graphite,acrylics, spray paint, and mod podge) Dadasoulface.tumblr.comCharleroi, een Eurofuturistisch bedrijfsuitje 26 juni 2015, Mark Molenaar


Wanneer ik aan Charleroi denk, is mijn hoofdgedachte schoonheid. Op maandag 22 juni 2015 gingen de medewerkers van WORM met een partybus (incl. rookmachine en laser) op pad. Velen kenden slechts de eindbestemming; Charleroi.

ZOMER SPECIAL


Gelukkig hadden we ons goed voorbereid Eenmaal aangekomen in Charleroi bleek het, zoals ook tijdens het grootste deel van onze reis, te regenen. Gelukkig hadden we ons goed voorbereid. Zo hadden we alle ooit in Worm achtergelaten paraplu’s meegenomen, inclusief een paar poncho’s die nog over waren gebleven van het WK voetbal vorig jaar.


Een feestelijke dag Zo dachten enkelen, in het bijzonder Ruurd, dat het een feestelijke dag vol vreugde en luchtig vermaak zou worden.

ZOMER SPECIAL

Ondertussen maakte Hajo, creatief directeur van WORM, kunstige foto’s van het Vlaamse landschap.


Nadat we van een heerlijke lunch mochten genieten in een tot atelier/ grandis-cafĂŠ omgebouwde loods trokken we het levenloze centrum van Charleroi in.


ZOMER SPECIAL

We gingen naar een zeer aardige laat 19de-eeuwse passage met alleen maar lege winkels. Dat was niet vreemd, want geen enkele winkel had een muur aan de achterzijde. Je keek zo op een enorme bouwput uit.


Even later gingen we schuilen bij de ingang van een metrostation. Onze Waalse gids (die van zichzelf overtuigd was Engels te spreken) vertelde langdurig over zaken die ik niet kon verstaan.


Een fly-over droeg zelfs stalactieten Hierna kwamen we aan bij een watervalcomplex waarvan ik het nut niet ken omdat ik de gids niet begrijpen kon.

T

oen we de City Safari eindelijk weer voortzetten belandden we via een enorm perron op reusachtige voetganger fly-overs die ooit (of nooit?) hun nut hadden bewezen. Het aanhoudende regenachtige weer zorgde voor een symfonie van vallende druppels. Een fly-over droeg zelfs stalactieten die een druipende bijdrage leverden aan de kakafonie van waterige klanken.


De kade waarover we liepen bevond zich in een steeds slechtere en modderigere staat. Toen we eenmaal aan de overkant kwamen begonnen we aan een lange, lange‌ wandeling langs het water. De kade waarover we liepen bevond zich in een steeds slechtere en modderigere staat, en de plassen die we moesten overbruggen werden enkel groter. Het was van groot belang om goed op te letten waar je liep indien je niet in diepe kuilen vol water wou stappen. De imposante en reusachtige industriÍle structuren en complexen schreeuwden echter om aandacht, waardoor het vaak moeilijk kiezen was.

ZOMER SPECIAL


Een geheel andere kakafonie aan lang vergeten stemmen

W

e liepen verder en zagen voornamelijk veel verlaten, en door de natuur aangetaste, bouwwerken. Sommige (in een even deplorabele staat) bleken dan wel weer in gebruik te zijn. Deze bouwwerken en installaties produceerden een geheel andere kakafonie aan lang vergeten stemmen

zoals; fluitjes, motoren, vallende brokken metaal, watervallen en sirenes. Een schip langs de kade heette “Infinity�. Dat was toepasselijk voor deze wandeling langs het water, maar ook voor de werkdagen van zowel nu als toen in deze troosteloze omgeving.


E

indelijk stopte onze gids weer eens en stak hij een verhaal af waarvan ik opnieuw slechts enkele onbeduidende woorden verstond. Elk woord met betekenis ging in mijn hoofd langs alle taalregisters voorbij; Frans, Frans op zijn Engels uitgesproken, Engels, Engels op zijn Frans uitgesproken, Vlaams, Vlaams op zijn Frans, op zijn Engels, Nederlands op zijn Frans, op zijn Engels, op zijn Vlaams, Duits... maar nooit kon ik een gepaste match vinden. Ondertussen was hij reeds 3 zinnen verder en volgde het volgende onverstaanbare woord.

ZOMER SPECIAL


Na dit pittoreske intermezzo ging de tour langs een meer urban decay, met hier en daar wat treurige schoonheid en vervallen verval. We liepen langs een oude maar drukke weg met diepe plassen. Florian wilde een foto maken van de tsunami die sommige auto’s veroorzaakten toen ze door deze plassen reden. Er kwam een bus langs die netjes de plas ontweek, gevolgd door een grote 10-tonner die met een behoorlijke snelheid recht op de enorme plas reed. De tsunami die daar op volgde werd de druppel voor 6 mensen onder ons... Gelukkig stond er een pauze ingepland op steenworp afstand. Een club/concertpodium in een oude metaalbewerkingsfabriek met een nog werkende smederijhaard bracht soelaas voor onze doorweekte kleding, onderkoelde voeten en soppende schoenen.

ZOMER SPECIAL


Het lopen over de kade met soms kade-brede plassen kostte veel energie en concentratie.

T

ot nu toe betekende een toespraak een ‘change in scenery’, een welgekomen afwisseling. Het lopen over de kade met soms kadebrede plassen kostte veel energie en concentratie terwijl de bezienswaardigheden bezienswaardig bleven, maar inmiddels begon ook de koude en de nattigheid hun tol begon te eisen. Echter kwam er aan deze kade voorlopig geen eind...

E

indelijk begon de zon te schijnen, ook al was het op een kale en grauwe muur. Het werd droog onder het viaduct. Plots kwam er echt een einde aan de kade en mochten we door een nat veld naar het volgende deel van de City Safari. iteindelijk kon iedereen de haard en de gezelligheid van het open vuur vinden. De kleding werd gedroogd en talrijke pallets gingen in hun geheel het vuur in. Ook het gerstenat vloeide rijkelijk.

U


De regen had onze kleding inmiddels al weer doorweekt.

T

oen we eindelijk weer helemaal droog waren, en stonken alsof we een bosbrand an sich waren, gingen we op weg naar de metro die ons naar een luxe frietkot zou brengen boven op de berg waarop Charleroi werd gebouwd. Het perron had ongeveer evenveel kuilen als de eindeloze kade. Toen we uit de metro kwamen nam de gids ons mee op een alternatieve route naar het centrum. De City Safari: deel 2.

W

e liepen onder het luchtspoor van de metro door en moesten langs een modderig steil pad naar beneden. Ik was slim en zocht enkele meters verderop een minder glad pad met iets meer houvast. Anderen gleden naar beneden alsof ze zich in een Tropisch zwembad bevonden. De regen had onze kleding inmiddels al weer doorweekt. De doorgang met 10cm water deed de rest. We betraden een hal die bezaaid was met resten van gebroken asbest golfplaten. Zeer fotogeniek, maar ook zeer modderig.


H

ierna kwamen we eindelijk weer

aan in een gebied dat iets of wat op een beschaving leek. Desolaat, maar ogenschijnlijk niet in verval. Met deze beschaving en het vooruitzicht op voedsel in het achterhoofd bleek het moraal te stijgen naar een voor deze dag ongekende hoogte. We genoten van slappe Belgische frieten en een vleselijke al dan niet plantaardige toevoeging naar keuze bij “Chez Pippo & fils�.

ZOMER SPECIAL


Met een laatste blik op de stad, de vergane glorie van Charleroi, beloof ik mezelf plechtig om hier nimmer heen te gaan. Met volle magen, natte kleding en doorweekte koude voeten gingen we snel terug naar de partybus. Toen we in de bus stapten kregen we nog een zonsondergangmoment en tegelijkertijd ook de laatste gelegenheid om snel de blaas te ledigen, zoals Jeroen in de foto hieronder demonstreert. Voorin speelde er harde muziek die niet persĂŠ party was en achterin was het stikheet, terwijl het vooraan ongeveer net zo warm was zoals het overdag buiten was geweest. Met een laatste blik op de stad de vergane glorie van Charleroi beloof ik mezelf plechtig om hier nimmer heen te gaan.

ZOMER SPECIAL

Parallel University Medical Center Rotterdam Erasmus Media Rehab Clinic

Bel ons: 06 38 44 86 08

Leef je leven in de echte wereld

Breed programma aan activiteiten en therapieĂŤn

Non profit herstellingskliniek voor social media socialites


Toe aan retraite?

Laat je vandaag nog opnemen voor een 1 week durend intern detoxprogramma De EMRC geeft jou als social mediaverslaafde de mogelijkheid om je op te laten nemen voor een 1 week durend intern detoxprogramma (inpatient). Al onze patiënten maken gebruik van de zogenaamde zelfcontrole-apps en e-coaches (Self-Control, TrackTime, Concentrate, Notational Velocity, FocusBooster, Think, FocusWriter, AntiSocial, StayFocusd, Time Out, Moment, etc…). Deze apps laten je toe om social media platforms en tools gedurende een bepaalde periode te blokkeren ter bevordering van je eigen privacy en concentratievermogen. Spoedgevallen kunnen in het EMRC crisiscentrum terecht. Hier schakelen we alle notificaties onmiddellijk uit en worden alle social_media apps ‘cold clickey’ van de smartphones verwijderd.

Anders dan normale verslavingscentra richten wij onze focus vrijwel uitsluitend op de implicaties van een obsessief on-line leven De hoeveelheid tijd die besteed wordt aan email, surfen, sms’en en sociale media is erg toegenomen. Vanaf 1999 is het aantal gebruikers gestegen tot 3 miljard. Het heeft de manier waarop mensen met elkaar communiceren enorm veranderd en veel woorden hebben een andere betekenis gekregen, zoals ‘identiteit’, ‘vriend’, ‘like’ en ‘verbonden’. Mensen worden sterk beïnvloed door verschijnselen als data-sharing, social marketing en communicatietechnologie. De apparaten die ons verbonden houden hebben de verwachtingen in de maatschappij en sociale normen voorgoed veranderd en onze privacy is langzaam aan het verdwijnen. Therapeuten onderkennen dat dit de persoonlijke interactie beïnvloedt van bepaalde mensen. Sommigen zijn zelfs verslaafd aan het gebruik van sociale media.

De Erasmus Media Rehab Clinic (EMRC) is een non profit herstellingskliniek voor social media socialites, gameverslaafden en andere slachtoffers van electronische communicatietechnologieën (zoals tablets, telefoons en computers). We bieden een breed programma aan activiteiten, gericht op het aanreiken en inplementeren van waardevolle alternatieven. Anders dan normale verslavingscentra richten wij onze focus vrijwel uitsluitend op de implicaties van een obsessief on-line leven en gefantaseerde digitale zelfrepresentatie. Bekende symptomen daarvan zijn: het verlies van eigenwaarde, het klakkeloos opgeven van privacy, on-line exhibitionisme en sociale zelfverminking. De kliniek heeft tot doel om te komen tot ‘hermensing’ van de maatschappij en patiënt. Vandaar dat het is vernoemd naar de grondlegger van het Humanisme, Erasmus.


A CLINICAL CARE PATHWAY FOR CHRONIC FACEBOOK ADDICTION (CFA) Emily West & S†ëfan Schäfer The clinical protocol for Chronic Facebook Addiction (CFA) allows the patient to be assessed and treated according to their distinct symptoms. Using a sliding-scale system to measure the severity level of CFA, the pathway then enables appropriate therapeutic interventions to ameliorate the symptoms of this debilitating condition. The pathway provides evidence-based treatment for patients preventing at all stages of CFA – including those at the most severe and irreversible terminal stages – to palliate symptoms and to enable a secure and safe environment for Facebook euthanasia for patients who wish to pursue this mode of treatment. By receiving Facebook euthanasia, patients who are diagnosed with severe CFA may disrupt Facebook’s dominant “life narrative” construction of truth and be born again in a new, CFA-free guise.

A CLINICAL CARE PATHWAY FOR CHRONIC FACEBOOK ADDICTION (CFA) Patient No.

Attending Staff:

Date:

Patient Name :

Time: Location:

ACESS Patient accesses Facebook >5 per day

1

Patient accesses Facebook >10 per day

2

Patient accesses Facebook >15 per day

3

Patient accesses Facebook >20 per day

4

USAGE ANXIETY Feelings of anxiety surrounding Facebook likes

1

2

3

4

5

Feelings of anxiety surrounding Facebook messages

1

2

3

4

5

Feelings of anxiety surrounding Facebook photos

1

2

3

4

5

Feelings of anxiety surrounding Facebook wall interactions

1

2

3

4

5

Lack of ability to relax when separated from Facebook

1

2

3

4

5

Lack of ability to sleep when separated from Facebook

1

2

3

4

5

Problems in non-virtual relationships caused by Facebook interactions

1

2

3

4

5

Physical dependency on technological devices

1

2

3

4

5

REAL-WORLD CONSEQUENCES

PUPIL DIALATION AFTER 1 HOUR WITHDRAWAL (mm) Left ______ Right______

1 2 3

A symptom assessment score of >25 on the CFA indicates that a euthanasia focussed intervention may be appropriate. Patients should be referred to the euthanasia team for further information and counselling. The clinical protocol for Chronic Facebook Addiction (CFA) allows the patient to be assessed and treated according to their distinct symptoms. The pathway provides evidence-based treatment for patients preventing at all stages of CFA – including those at the most severe and irreversible terminal stages – to palliate symptoms and to enable a secure and safe environment for Facebook euthanasia for patients who wish to pursue this mode of treatment. By receiving Facebook euthanasia, patients who are diagnosed with severe CFA may disrupt Facebook’s dominant “life narrative” construction of truth and be born again in a new, CFA-free guise.

4

5

6

7

8

9

SCORE ______________________

PHYSICIAN SIGNATURE


Nu rechtstreeks van Rotterdam-The Hague Airport
LIMITED EDITION OF YOUR MALFUCTIONAL NOISES & ARTS

festival

vs ON TOUR

PUCE MARY TO LIVE AND SHAVE IN L.A.

WITH: BALAZS PANDI, LUCAS ABELA, GRAHAM MOORE, RAT BASTARD AND TOM SMITH

DENNIS TYFUS (NO CHOICE TATTOOS) BLACK TO COMM YADER M.T.B.A.

(MEMBERS OF JOOKLO DUO & BEAR BONES LAY LOW)

UPDATES ON WEBSITES TWITTER FACEBOOK

13 SEPTEMBER – OT301

TICKETS EARLY BIRD €10, REGULAR €12 WWW.HAPERENDEMENS.NL • WWW.OCCII.ORG

AMSTERDAMopen set

dutch graphic design summer school 26.07 — 08.08.2015 workshops kunstblock, rotterdam

26.07.15

20:00-22:00 lecture and film screening (free entrance) worm

29.07.15

14:00-19:00 conference ‘designing experience’ (free entrance) witte de with center for contemporary art 20:00-22:00 film screening (free entrance) worm

more information at openset.nl


open set 2015 designing experience: moment — stage — memory

The Dutch Graphic Design Summer School Open Set is a two-week intensive series of workshops, lectures and studio visits emphasizing on the interaction between noted Dutch and International graphic designers and artists. Our goal is to promote and enhance the social value of design by facilitating debates around the chosen theme from a rich diversity of perspectives, design trends and traditions, and cross-disciplinary cultural practices. The event aims to offer international participants a studio environment where they are inspired to step out of their comfort zone and question the conventional ways of working, experiment with different strategies, techniques, ideas and cross-sector collaborations in order to develop their own practices with confidence.

re es e h W ienc er rue! p x e me T Co

iitywimiwhtky look!

The theme of Open Set 2015: Designing experience: moment, stage, memory. The Open Set 2015 edition under the theme ‘Designing Experience: Moment, Stage, Memory’ examines creative strategies of staging new experiences and their capability to provoke and influence the construction of individual and collective identities. The program identifies four inter-related angles of experimentation: Body, Environment, Interaction and Medium.

The new experience can be understood as a facilitator helping to distinguish the value of an individual experience from the constructed behavioural patterns. In other words it can stimulate a sense of individual (self) recognition, as well as collective belonging. It acts as provocateur to spark critical and creative thinking and making, and is an essential instrument towards social innovation. As opposite, new experience can be seen as a tool to manipulate society by influencing the actions and choices of the masses. These two conterary effects of staged experiences are urgent topics for the discussion within the cultural disciplines and can be equally observed in visual communication, education, urban planning, economical and marketing

strategies, all being supported by fast technological growth. The focus of the Open Set 2015, is to look at the design discipline as an experiential one within the larger cultural context. During these two weeks, the international group of participants will reflect on the ethics and experiment with the strategies of how to stage new experiences (moments) and incorporate them in the gathered and shared experiences (memories) of the community.

tutors 2015: Richie Adomako Max Bruinsma Florian Cramer Studio Dumbar Martijn Engelbregt Prem Krishnamurthy (project projects) Bruno Listopad Caroline Nevejan Ricardo O’Nascimento Studio Superflux Jan van Toorn Füsun Türetken


toffe shit

WORM BOTTOM 52’s

The stuff nobody will remember in the future

FILMS

BOOKS

ALBUMS

wenzel storch: Sommer Der LIEBE (1992)

residents: commercial album (1980) david balzer: curationism (How Curating Took Over the Art World and Everything Else) (2014)

Richard elfman: the forbidden zone (1980)

Lee perry: kung fu meets the dragon (1975) ivan dixon: the spook who sat by the door (1973)

Philip K. Dick: solar lottery (1955)

submit to me submit to me now

MINDER = GELIJK