Huurdersmagazine JOOST - juli 2020

Page 1

NUMMER 4 • JULI 2020 • MAGAZINE VOOR DE HUURDERS VAN JOOST

HOERA 1 JAAR JOOST Op 1 juli bestaat JOOST 1 jaar. Een 1e verjaardag is altijd bijzonder. En dat willen we dan ook graag vieren. Juist nu, met een klein kadootje. #voorjou

JOOST samen #voorelkaar Wat een bijzondere tijd

Welkom bij JOOST

Zo wijzen wij woningen toe

JOOST als goede buurman Behulpzame buren in het zonnetje


JOOST Info Bereikbaarheid Telefoonnummer 088 008 14 00 (van 08.30 tot 17.00 uur) Internet www.wonenbijJOOST.nl E-mail welkom@wonenbijJOOST.nl Redactie JOOST communicatie@wonenbijJOOST.nl Twitter @wonenbijJOOST.nl Facebook @wonenbijJOOST.nl Instagram @wonenbijJOOST.nl LinkedIn @wonenbijJOOST.nl Postadres Postbus 825, 5280 AV Boxtel Bezoekadressen Kantoor Boxtel Brederodeweg 23, 5283 HA Boxtel Open van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 12.30 uur

's Middags op afspraak

Let op: ons contactpunt in Rosmalen is verhuisd. Ons nieuwe adres: Contactpunt in Rosmalen Achter de Driesprong 31C, 5241 TK Rosmalen Open van maandag tot en met donderdag van 08.30 tot 12.30 uur

Melden van reparatieverzoeken Voor het uitvoeren van reparaties werken wij samen met verschillende bedrijven. Hieronder vindt u een overzicht van waar u wat kunt melden. Glasschade Huurders in: • ‘s-Hertogenbosch, Sint-Michielsgestel (exclusief Nieuw Beekvliet), Vught en Bernheze: 0800 020 50 50 (Midglas) • Boxtel en Nieuw Beekvliet in Sint-Michielsgestel: 040 244 06 47 (Swinkels Glas Eindhoven) Rioolontstopping Voor alle huurders: • 073 639 40 10 (RRS Nederland BV) CV-Storingen Huurders in: • ‘s-Hertogenbosch, Sint-Michielsgestel, Bernheze, Vught, Liempde en Wanroij: 0412 63 05 55 (Kemkens) • Appartementencomplexen Vinckenrode, Elisabethsdael, Princenlant, Cronenborg: 0412 63 05 55 (Kemkens)

's Middags op afspraak Wilt u ons kantoor bezoeken? Informeer dan vooraf naar de actuele openingstijden. Vanwege de coronamaatregelen kunnen deze anders zijn.

IBAN NL10RABO0108809625 KVK 16024825 BTW 002591029B01

Colofon

Eindredactie Ineke van den Oetelaar, Sanne Verdonk Teksten Manon Pel, Peter de Koning, medewerkers JOOST • Fotografie Nina | Crebas Fotografie, PdK Fotografie, Angeline Swinkels • Vormgeving Kippenvel Ontwerp • Productie Drukkerij Tielen

2 • JOOST

• Boxtel: 0900 821 21 74 (Breman) Overige meldingen Voor alle huurders: • 088 008 14 00 (Woonstichting JOOST) of stuur een e-mail naar: reparatieverzoek@wonenbijJOOST.nl Ook JOOST werkt mee aan duurzaamheid Deze JOOST is gedrukt op duurzaam papier met PEFC-certificering en een Nordic Ecolabel. Het magazine is verpakt in biobased folie, dat is gemaakt van afbreekbaar suikerriet. Het magazine is ook online via een bladerbare versie te bekijken via www.wonenbijJOOST.nl. Wilt u het magazine liever niet meer in print ontvangen? Stuur dan een e-mail naar welkom@wonenbijJOOST.nl.


In dit nummer

jaargang 2 • # 4 • juli 2020 • oplage 7.500 ex. NUMMER 4 • JULI 2020 • MAGAZINE VOOR DE HUURDERS VAN JOOST

JOOST samen #voor elkaar Wat een bijzondere tijd

JOOST als goede buurman

Tientallen lippenstiftkusjes op het raam

Op de cover een huurder van JOOST: Chantal van Rosmalen met haar 2 hondjes

Joost kijkt binnen bij... Het hele huis is geweldig

Welkom bij JOOST 4

Zo wijzen wij woningen toe

De gezichten van JOOST 6 8

Andrej en Cindy, woonmakelaars van JOOST Madeleine en Paul, incassoconsulenten van JOOST

JOOST samen voor elkaar 10 11 16

JOOST zet behulpzame buren in het zonnetje Huurders waarderen belactie Balkon workout en bingo

JOOST als een goede buurman 18 Zussen Nellie en Marie breien in quarantaine 22 Bewoner Ton van der Wensch gaat voor een nieuwe start

JOOST aan het werk 24 Waar het kan, werken we door 25 Duurzaamcoaches gezocht

JOOST kijkt binnen bij 26 Bets van der Vleuten woont met veel plezier in de Witte School in Liempde 27 Kim uit Rosmalen deed woonideeën op bij de buren

JOOST mag het weten 17 Contactpunt JOOST in Rosmalen is verhuisd 20 Hoera JOOST 1 jaar

JOOST samen #voorelkaar Wat een bijzondere tijd. Ook nu wil JOOST graag een goede buurman zijn. Het is mooi om te zien en te horen dat dit vaak toch lukt. Medewerkers van JOOST belden de afgelopen maanden vrijwel dagelijks vooral met onze oudere huurders. ‘Hoe gaat het met u? Kunnen wij u helpen?’ We krijgen hier veel waardering voor. Gelukkig veel behulpzame buren Het is voor velen een moeilijke tijd. Zeker nu de coronamaatregelen nog wat langer gaan duren. Gelukkig zien we ook veel mooie dingen ontstaan. We merken dat veel oudere bewoners nog voldoende behulpzame mensen om zich heen hebben, zoals familie of buren. Gelukkig maar. Want juist in deze tijd is die goede buurman o zo belangrijk. Onze huurders konden behulpzame buren aanmelden. Een groot aantal hebben wij namens onze bewoners in het zonnetje gezet. Mooi om hen die waardering te geven die zij verdienen. Creatieve oplossingen Verder zie ik ook veel prachtige initiatieven. En zelf gaan we ook creatiever om met bijvoorbeeld huuropzeggingen en huisbezoeken. Sommige werkzaamheden blijven we straks zeker anders doen. Maar wat we zeker niet blijven doen, is contact op afstand. Zodra dat weer mogelijk is, zijn we weer in de wijken te vinden. Want bekend maakt bemind. Blijf gezond!

Rob Dekker directeur-bestuurder Woonstichting JOOST

Bloemetje van JOOST 28 Waardering voor onze gouden huurders

JOOST • 3


Welkom bij JOOST

Zo wijzen

wij woningen toe Sommige huurders vragen zich af hoe dat nou gaat, het toewijzen van een woning. Hieronder leggen we het gewone verhuurproces uit. En hoe daarin wordt bepaald wie er in een woning komt wonen. Eén tip van de sluier: JOOST bepaalt zelf niets. Het toewijzen gebeurt op basis van inschrijftijd of loting.

tot een serie foto’s. Daarvan maken ze een advertentie. Die plaatsen ze op de website van Woonservice Regionaal. Dit is de website waarop het complete aanbod aan huurwoningen van JOOST en andere woningcorporaties uit de regio staan. Woningzoekenden kunnen daarna op deze advertentie reageren. We wijzen woningen toe op basis van inschrijftijd of loting.

Adverteren Zodra bekend is dat een woning vrijkomt, verzamelen de woonmakelaars van JOOST alle informatie over die woning. Van algemene gegevens, zoals type woning (appartement of eengezinswoning), plattegrond, beschrijving van de wijk of de buurt en de huurprijs

Wat telt: de inschrijftijd De woning staat precies één week op de website. Na die week hebben de woonmakelaars een complete lijst van kandidaten die op de advertentie hebben gereageerd. De volgorde van die lijst is volledig gebaseerd op onafhankelijke data.

Bewoner Chantal van Rosmalen met haar 2 hondjes werd vorig jaar - samen met heel veel andere huurders - voor onze nieuwe huisstijl op de foto gezet.

4 • JOOST


De kandidaat die het langst staat ingeschreven, krijgt de woning als eerste aangeboden. Slaat deze het aanbod af, dan benaderen wij kandidaat twee op dat lijstje. En zo verder‌ Bij JOOST is de gemiddelde inschrijftijd zes jaar. Of het gelukkige lot! In de meeste gevallen bepaalt de inschrijftijd of iemand in aanmerking komt voor een woning. Maar JOOST heeft ook altijd een percentage woningen om te verloten. Reden: dan maken ook mensen kans op een woning die nog niet zo lang staan ingeschreven, zoals jongeren. Bij loten telt de inschrijfduur dus niet mee.

Heeft u vragen over woningtoewijzing? Neem dan contact op met het KlantContactCenter (KCC) van JOOST. Bel 088 008 14 00 Meer informatie over inschrijven, toewijzen en voorwaarden vindt u ook op www.woonserviceregionaal.nl.

Eerst een kennismakingsgesprek Heeft een kandidaat oprechte interesse, dan hebben de woonmakelaars eerst een kennismakingsgesprek. Telefonisch of op kantoor. Dan bespreken ze ook onderwerpen als het inkomen. En of dat past bij de hoogte van de huurprijs. JOOST vraagt ook altijd om een verhuurdersverklaring, te vergelijken met een verklaring van goed gedrag. Deze moet ondertekend zijn door de verhuurder, waarvan de woningzoekende op dat moment nog huurt. Is alles in orde, dan mag de kandidaat de woning gaan bezichtigen. Wil hij de woning huren, dan wachten daarna alleen nog het ondertekenen van het huurcontract, de eerste huurbetaling en de uitreiking van de sleutel. Extra voorwaarden per gemeente In sommige gevallen gelden bij het huren van een woning extra voorwaarden. Die zijn in elke gemeente anders. Ze staan altijd genoemd bij de advertenties op Woonservice Regionaal. Op deze website staan ook de urgentievoorwaarden. Want ook die zijn in elke gemeente verschillend.

JOOST • 5


De gezichten van JOOST

Andrej en Cindy,

woonmakelaars van JOOST De mooiste momenten in hun werk? “Sleuteloverhandigingen”, zeggen Andrej Verhoeks en Cindy van der Heijden beslist. “Dat zijn echt hoogtepunten in iemands leven. Dat wij daarbij zijn, maakt van onze functie een prachtbaan.”

Voor Andrej en Cindy betekent zo’n sleuteluitreiking ook het einde van een verhuurtraject. Cindy: “Het verhuren van een huurwoning begint voor ons weken eerder, als de ‘oude’ huurder zijn woning opzegt. De gebiedsbeheerder inventariseert dan eerst wat er aan de woning moet gebeuren om deze weer opgefrist aan te kunnen bieden. Soms is er een badkamerrenovatie nodig. Of een nieuwe keuken. Terwijl onze aannemers daarvoor zorgen, starten wij met de werving.” Intakegesprek Andrej: “Als we een serieuze kandidaat hebben, maken we kennis en bespreken we een aantal papieren die de kandidaat meeneemt.

Andrej

6 • JOOST

Cindy


Zoals een verhuurdersverklaring, een belastingverklaring en eventueel een loonstrookje. Vaak moedigen we kandidaten aan de woning te gaan bezichtigen, ook al woont de vertrekkende huurder er nog in. Dan kunnen ze het samen nog hebben over het overnemen van dingen.”

de buren een andere leefstijl hebben. We vragen dan altijd eerst aan ze om het probleem samen op te lossen. Buren hebben vaak helemaal niet door dat zij overlast veroorzaken. Een goed gesprek is vaak al voldoende.”

Blijdschap en soms ontroering Cindy: “Zegt de woningzoekende daarna ‘ja’, dan spreken we af ín de – inmiddels lege – woning om de laatste zaken af te ronden. We hebben dan een tablet bij ons voor het ondertekenen van het huurcontract en een pinautomaat voor de eerste huurbetaling. Daarna is het moment daar: de sleuteloverhandiging.” Andrej: “Dan is er blijdschap, soms ontroering. Ineens woont die jongere écht op zichzelf. Of heeft dat jonge gezin eindelijk een huis met een tuin. En stapt dat oudere echtpaar met hun nieuwe seniorenappartement een nieuwe levensfase in. We nemen de tijd voor dat moment, maar niet te lang. Des te sneller kunnen ze van hun woning gaan genieten.”

“Sleuteloverhandigingen zijn echt hoogtepunten in iemands leven. Dat wij daarbij mogen zijn, maakt van onze functie een prachtbaan.”

Een goed gesprek Of het met de buren klikt, moet de tijd vervolgens uitwijzen. Andrej: “Soms ontstaat er ergernis over nieuwe huurders, bijvoorbeeld door harde muziek of blaffende honden. Dan vragen mensen ons waarom we juist hen met al hun kabaal daar hebben laten wonen. Maar het is echt niet zo dat ‘we zomaar wat doen’. We hebben een inschrijfprocedure waar we ons aan houden. We vragen ook altijd om een verklaring van goed gedrag van de vorige verhuurder. Soms gaat het toch mis, omdat

‘Hoe gaat het met u?’ Cindy: “Gelukkig gaat het meestal goed. En onze wijkbeheerders zitten er ook bovenop. Zij houden sowieso al vanaf het begin contact. Zo bellen ze een huurder enkele weken na de sleuteluitreiking altijd even op om te vragen hoe het gaat. En bij de bewoners in onze woongebouwen gaan onze collega's vaak zelf even persoonlijk langs. Tegen die tijd zijn wij als woonmakelaars alweer bezig met nieuwe wervingsacties. Met andere woningen en andere kandidaten.”

JOOST • 7


De gezichten van JOOST

Madeleine en Paul,

incassoconsulenten van JOOST Als huurder van JOOST betaalt u elke maand uw huur. Blijft betaling uit, dan komen incassoconsulenten Madeleine van den Akker en Paul Lensen in actie. Liefst persoonlijk en altijd met een luisterend oor. Zo willen ze voorkomen dat mensen in een situatie terecht komen waarin het van kwaad tot erger wordt.

Paul: “Als we geen huur ontvangen, sturen we altijd eerst een herinnering. Vaak nemen mensen dan zelf al contact met ons op. Heel fijn, want dan kunnen we samen met de huurder kijken hoe hij die huur alsnog kan betalen. Daar maken we dan

Madeleine

8 • JOOST

afspraken over. Procedures met aanmaningen en zelfs een deurwaarder komen daardoor gelukkig weinig voor.” Schulden voorkomen De huren zijn JOOST’s belangrijkste inkomstenbron. Het geld gebruikt de woonstichting voor renovatie, verduurzaming en nieuwbouw. Daarom is het belangrijk dat huurders hun huur op tijd betalen. Soms lukt dat niet. Madeleine: “Het kan bijvoorbeeld zijn dat iemand plots minder verdient. Of helemaal geen inkomen meer heeft. Dan is maatwerk nodig om de huurachterstand niet verder te laten oplopen. Natuurlijk willen we dat de huren

Paul


U kunt voor inkomensondersteuning aankloppen bij uw gemeente: • In ’s-Hertogenbosch: Eerste Hulp bij Geldzaken, tel.: 073 615 51 55

worden betaald. Maar ik vind het net zo belangrijk dat de huurder zelf wordt geholpen als hij financiële problemen heeft. We ondernemen dan ook snel actie. Zo voorkomen we dat iemand steeds dieper in de schulden raakt.” Ik neem contact op of ga op huisbezoek Madeleine is degene die dan contact opneemt met huurders en op huisbezoek gaat. Als het nodig is, schakelt ze collega’s in (zoals de wijkbeheerder) of maatschappelijk werk. Ook verwijst ze mensen door naar de afdelingen inkomensondersteuning of schuldhulpverlening van de diverse gemeentes. “Mijn lijntjes met al die instanties zijn kort. Ik weet dan ook precies waar huurders terecht kunnen.” Verder heeft ze al regelmatig budgetcoaches ingezet, waarbij het de welzijnsorganisaties zijn die ondersteunen. “Deze coaches zijn vrijwilligers. Ze helpen huurders bij hun administratie. Groot voordeel van deze hulp: huurders hoeven geen officiële instanties te benaderen om hun huishoudboekje op orde te krijgen.” We zoeken samen naar een oplossing Paul benadrukt dat de kracht van deze aanpak ‘aandacht’ is. “JOOST is als een goede buurman. Wij, als incassoconsulenten, dus ook. Zonder opgeheven vingertje zoeken we samen met de huurder naar oplossingen waarmee hij uit de voeten kan. Een goede buurman betekent ook dat we eerlijk zijn. Als iets dus níet kan, zeggen we dat ook. Maar we slaan nooit de deur dicht, we bekijken altijd welke andere opties er nog zijn.”

• In Sint-Michielsgestel: Loket Wegwijs, tel.: 073 553 16 00

• In Boxtel: Loket Wegwijs, tel.: 0411 65 59 90

• In Bernheze: Ons welzijn, tel.: 088 3742525

Verwacht u betalingsproblemen? Bel ons op tijd! Zijn uw inkomsten als gevolg van de coronacrisis tijdelijk gedaald? En verwacht u hierdoor in betalingsproblemen te komen? Bekijk dan eerst of u gebruik kunt maken van de regelingen van de Rijksoverheid die uw inkomen tijdelijk kunnen aanvullen. Het kabinet heeft hiervoor extra maatregelen genomen, naast de gebruikelijke regelingen zoals bijstand en diverse toeslagen. Dat geldt ook als u ZZP’er bent of zelfstandig ondernemer. Is dat niet voldoende? Bel ons! Kunt u aantonen dat u vanwege de coronacrisis in betalingsproblemen gaat komen? Dan gaan we maatwerk leveren. We kijken samen met u hoe we u door deze moeilijke periode kunnen helpen. Neem hiervoor persoonlijk contact op met één van onze klantadviseurs. Zij zijn op werkdagen telefonisch bereikbaar via telefoonnummer 088 008 14 00 of via huurincasso@wonenbijJOOST.nl .

JOOST • 9


Ook in deze moeilijke periode wil JOOST graag een goede buurman zijn. En dat geldt ook voor heel veel huurders en welzijnsorganisaties. Een impressie van wat er afgelopen maanden al werd opgepakt.

JOOST zet behulpzame buren in het zonnetje In de afgelopen maanden hebben we gezien dat heel veel mensen hulp bieden in allerlei vormen. Gelukkig maar. Want juist in deze tijd is die goede buurman o zo belangrijk. Onze huurders konden behulpzame buren aanmelden. 5 weken lang werden elke week 5 van hen in het zonnetje gezet. Dat er veel behulpzame buurmannen en buurvrouwen zijn, blijkt wel uit de vele aanmeldingen. Dat is mooi om te zien! 25 behulpzame buren in het zonnetje gezet Naast onderstaande buren op de foto waren dat mevrouw Gutierrez, Ria Baars, Betsie Ronkes, Hans Voets, Bets van der Vleuten, mevrouw Van Kroonenburg, Ria van Rixtel, Piet Wels, Elle Coenraad, Ans Assman, Tiny van der Sangen, de heer en mevrouw Wojcieszuk, Carolien Bosch, Jolanda Huibers en Anja en Fred van de Mestrum.

Ad van den Bogaard

Frans en Willemien van Gulik met onze wijkbeheerder Nanko

Mia Markese met onze wijkbeheerder Raimondo

Jessica Foolen met onze wijkbeheerder Frans

10 • JOOST

Charles Beij met onze wijkbeheerder Raimondo

Daan Craane

Hans van Weert met onze wijkbeheerder Maryn

mevrouw Verhoeven met onze wijkconsulent Tessa


Huurders waarderen belactie Normaal zijn onze collega’s van de wijkteams veel in hun wijk te zien. Zij zijn immers hét aanspreekpunt voor de huurders die er wonen. Op dit moment zijn ze minder vaak in de wijk. Veel afspraken gaan telefonisch. Toch willen wij ook nu graag huurders helpen. En wij niet alleen. Bij de welzijnsorganisaties in ons werkgebied hebben zich vrijwilligers aangemeld die willen helpen. Denk aan boodschappen halen voor ouderen die nu niet de deur uit kunnen. Medewerkers van JOOST belden de afgelopen maanden vrijwel dagelijks vooral met onze oudere huurders. ‘Hoe gaat het met u? Kunnen wij u helpen?’. Als het nodig was, werd contact gelegd met de welzijnsorganisatie.

Gelukkig veel hulp De belactie wordt bijzonder gewaardeerd. We merken dat veel oudere bewoners gelukkig nog voldoende behulpzame mensen om zich heen hebben, zoals familie of buren. Maar dat het voor velen toch ook een moeilijke tijd is, doordat sociale activiteiten zijn weggevallen en er geen of weinig bezoek meer komt. Vooral die eenzaamheid is een aandachtspunt. Zeker nu de coronamaatregelen nog wat langer gaan duren en veel sociale activiteiten voorlopig nog niet doorgaan. We bekijken nu samen met de welzijnsorganisaties hoe we hier gezamenlijk de komende maanden nog een helpende hand kunnen bieden.

JOOST • 11


JOOST samen voor elkaar We werken altijd al heel veel samen. Maar nu in deze bijzondere tijd hebben we nog vaker contact met de verschillende welzijnsorganisaties in ons werkgebied. Een kennismaking met de mensen achter ContourdeTwern, Farent, MEE, Bint en Ons welzijn.

ContourdeTwern ContourdeTwern is de welzijnsorganisatie ‘van’ Boxtel en omstreken. Begin maart, na het uitbreken van de coronacrisis, sloeg ze de handen ineen met JOOST: ze zijn kwetsbare 75-plussers gaan benaderen. “Telefonisch”, vertelt Karin van Ditmars, opbouwwerker en teamcoördinator van ContourdeTwern. “We vroegen hoe het met ze ging, of ze iets nodig hadden. Daarna zijn we op diverse adressen extra aanspraak gaan bieden. Op veilige afstand natuurlijk.” Deze actie tekent de samenwerking tussen JOOST en ContourdeTwern. Eerder al bundelden ze hun krachten bij de realisatie van de Huiskamer van Hoogheem. En bij een kunst-in-de-voortuinproject op Selissen. De wegen van JOOST en ContourdeTwern kruisen elkaar ook op andere vlakken. “JOOST schakelt ons in als een huurder baat heeft bij maatschappelijk werk. Of wanneer een bewoner kennis van een jurist nodig heeft. Daarvoor hebben we een eigen Buro Sociaal Raadslieden.” ContourdeTwern heeft ook een Buro Nieuwkomers voor mensen die een verblijfsstatus hebben gekregen. “JOOST zorgt voor de huisvesting, wij maken de nieuwkomers wegwijs in de Boxtelse samenleving. Zo kunnen ook zij meedoen. Want we staan voor álle inwoners paraat." We kunnen niet zonder vrijwilligers ContourdeTwern kan niet zonder vrijwilligers. Hun waardevolle rol werd onlangs weer bevestigd, toen ContourdeTwern dankzij hen heel wat harten onder de riem kon steken. “Onze vrijwilligers deelden

12 • JOOST

Karin van Ditmars, opbouwwerker en teamcoördinator van ContourdeTwern.

plantjes uit aan mantelzorgers, bezorgden bloemen bij verzorgingshuizen en faciliteerden een balkonbingo voor het nodige spel- en speelplezier. Samen met hen blijven we mensen stimuleren mee te doen, ook onder moeilijke omstandigheden. En zelfs als het op afstand moet.”

Hulp vragen mag! U kunt bij ContourdeTwern terecht voor grote én kleine vragen. U staat er nooit alleen voor. Telefoon: 0411 655 899, e-mail infoboxtel@contourdetwern.nl.


ONS welzijn In Heeswijk-Dinther en Loosbroek is welzijnsorganisatie ONS welzijn in touw voor inwoners. Samen met hen en diverse instanties – waaronder JOOST – maakt ONS welzijn zich sterk voor fijn wonen in de hele gemeente Bernheze. “We doen bijvoorbeeld aan wijkwerk, met grote groepen bewoners van alle leeftijden. We hebben ook maatschappelijk werkers die individuele ondersteuning bieden, zoals bij rouwverwerking of bij relatie- of financiële problemen”, schetsen Nol Braks (sociaal werker) en Petra Stulemeijer (maatschappelijk werker). In deze tijden van corona steunt ONS welzijn ook initiatieven van anderen, zoals de Mobiele Hulpbrigade. Hierbij doen vrijwilligers klusjes voor plaatsgenoten. “Als mensen daardoor mee blijven doen in de samenleving, juichen we zo’n initiatief van harte toe.” Sterk staaltje samenwerking ONS welzijn gaat uit van het talent van inwoners. “Mensen zijn krachtig, kunnen heel veel zelf voor elkaar krijgen”, knikt Petra. “Wij zijn er voor ze als ze daar hulp bij nodig hebben. Bijvoorbeeld met vrijwilligers in buurtbemiddeling. Of met andere instanties die ook professionele hulp bieden, zoals JOOST.” Nol: “We zitten samen met JOOST in het Dorpsnetwerk van Heeswijk-Dinther. Ook weten we elkaar snel te vinden als er wat aan de hand is. Zo kreeg ik laatst via-via te horen dat een inwoner een probleem met zijn woning had. Ik heb toen even gebeld met de wijkbeheerder van JOOST.”

Sociaal werker Nol Braks (rechts) en maatschappelijk werker Petra Stulemeijer van ONS welzijn.

Samen op huisbezoek Petra: “Als het nodig is, gaan we ook samen op huisbezoek. Zoals onlangs, toen een huurder complexe problemen had. Ik heb de situatie vanaf daar verder opgepakt. Zo helpen we elkaar én bewoners.”

Hulp nodig? Vraag erom! Bij uw buren, een bekende in de wijk of een dorpsgenoot. Veel mensen zijn graag bereid een handje te helpen. En komt u er niet uit? Dan belt u ONS welzijn: 088 374 25 25. Of kijk op de website: www.ons-welzijn.nl.

JOOST • 13


JOOST samen voor elkaar

Farent en MEE Bewoners uit ’s-Hertogenbosch kunnen bij Buurtteams van Farent en MEE terecht met vragen over alle dingen van het dagelijks leven. Van vragen over opvoeden en mantelzorg tot vragen over rouw- of traumaverwerking. “Ook wie iets wil organiseren in de buurt of vrijwilligerswerk wil doen, mag bij ons aankloppen”, vertelt sociaal werker Sonja Boerman. “Dan kijken wij wat er nodig is om daarbij te helpen.”

Cliëntondersteuner Mireille van Veghel van MEE (links) en sociaal werker Sonja Boerman van Farent.

In ’s-Hertogenbosch zijn negen Buurtteams. Elk Buurtteam bestaat uit medewerkers van Farent en MEE. Zo is hulp en ondersteuning altijd dichtbij. Sonja: “De Buurtteams werken nauw samen met instellingen als de politie, GGD, zorgaanbieders en woningcorporaties. JOOST is er daar één van. We hebben goed contact met de wijkbeheerders van JOOST. Heel prettig, want vaak vinden mensen het moeilijk om hulp te vragen. Terwijl dat echt gewoon mag. Dus als zij merken dat een huurder extra ondersteuning nodig heeft, of als ze merken dat er iets speelt in een straat, trekken we samen op. Dan gaan we samen kijken of we iets voor bewoner of buurt kunnen betekenen.”

Sonja voegt toe: “Zo willen we bereiken dat íedereen een prettig leven leidt, in een fijne wijk waarin mensen naar elkaar omkijken.”

Prettig wonen in een fijne wijk “Binnen de Buurtteams richt MEE zich specifiek op mensen met een beperking”, vertelt Mireille van Veghel, cliëntondersteuner bij MEE. “Die bieden we individueel een steuntje in de rug. Bijvoorbeeld bij het zelfstandig wonen. Daar betrekken we soms ook de omgeving bij en de woonstichting, soms zelfs de buren.”

Heeft u ideeën voor uw eigen wijk of straat? Farent denk graag met u mee. Bel 073 206 88 88 of 0800 35 000 12 (tijdelijk gratis) en u wordt doorverbonden met het Buurtteam bij u in de wijk. U kunt ook bellen wanneer u hulp nodig hebt of hulp wil bieden.

14 • JOOST


BINT voor welzijn en ondersteuning In Sint-Michielsgestel is welzijnsorganisatie BINT actief. Eén van haar taken: heel wijkgericht bewoners aanmoedigen om goede ideeën om te zetten in verbeteringen voor hun straat of buurt. “Wij bedenken niks zelf, maar vragen wat ze voor hun idee nodig hebben. Daarmee gaan we dan aan de slag”, vertelt BINT-opbouwwerker Vincent Gil-Toresano. Deze aanpak leidde al tot de oprichting van een wijkpleinorganisatie, een activiteitengroep en een kledingbank. “Bewoners doen het dus op eigen initiatief en eigen kracht, met een beetje hulp van ons. Soms betrekken we daar andere instanties bij. Andersom kan ook: dat anderen, zoals JOOST, bewoners naar ons verwijzen of met ons samenwerken.” Twee vliegen in één klap Dit gebeurde onder meer bij het onderhoudsarm en insectenvriendelijk maken van een wijkplantsoen, een idee van bewoners. Op de wijkavond waar het plan werd besproken, was ook de wijkbeheerder van JOOST erbij. Hij vertelde over een oudere huurder, een buurtgenoot, die zijn tuin niet meer zelf kon bijhouden. Resultaat: bewoners besloten ook de tuin van deze meneer onder handen te nemen. Daarmee heeft de wijk er extra vierkante meters insectenvriendelijk bloembed bij en meneer heeft een onderhoudsarme tuin. Dankzij samenwerking en bereidwilligheid is er heel veel mogelijk.”

Opbouwwerker Vincent Gil-Toresano Cuevas van welzijnsorganisatie BINT.

Waardevolle verbinding tussen buurtgenoten BINT werkt sinds de coronacrisis ook met het burgerinitiatief SMG Helpt samen. “Bewoners kunnen hier hulp vragen of aanbieden. We willen deze hulp graag op wijk- en buurtniveau gaan organiseren, voor lange tijd, dus ook ‘na corona’. Zo creëren we de waardevolle verbinding tussen buurtgenoten die we als BINT zo graag zien.”

Oproep: Heeft u hulp nodig bij praktische bezigheden? Of wilt u hulp aanbieden aan buurtgenoten? Neem contact op met BINT, e-mail: info@bintwelzijn.nl, telefoon: 073 551 54 32.

JOOST • 15


Balkon work out en bingo Op meerdere plaatsen zag je afgelopen maanden verschillende activiteiten ontstaan. Van prachtige muziekoptredens tot een balkonbingo. Maar bewoners kwamen ook in beweging met een balkon work out en in Rentmeester in Boxtel werd in het atrium de corona kwikroute gedaan. Goed om in beweging te blijven en nog belangrijker, het zorgt voor contact en saamhorigheid.

In Boxtel op Hoogheem werd onder meer een balkonbingo en een balkon work out georganiseerd.

Feestje bewoners Plein 1969 Het woongebouw Plein 1969 in de kern van Heeswijk-Dinther is afgelopen jaar flink onder handen genomen. Niet alleen zijn de 20 appartementen aangepakt, ook het dak en de entree zijn vernieuwd. Het geplande opleverfeestje was anders dan gepland. Maar met een gezamenlijk muzikaal optreden, taart en een verrassingspakket voor elke bewoner werd het zeker een leuke middag.

16 • JOOST


JOOST mag het weten Nieuw gezicht voor Flats Baandervrouwenlaan

Contactpunt Rosmalen is verhuisd Het contactpunt van JOOST in Rosmalen is verhuisd. In het voormalige pand van Kruidvat (Achter de Driesprong 31c) is afgelopen maanden gewerkt aan een nieuw JOOST-contactpunt. Het interieur uit het vorige pand is zoveel als mogelijk hergebruikt. Denk hierbij aan de keuken, bureaus en kasten. Wat we met het oude kantoor gaan doen, zijn we nog aan het onderzoeken.

Goede ideeën van huurders voor een wijk of buurt zijn bij JOOST altijd welkom. Zo kregen wij van de bewonerscommissie van de 5 flats aan de Baandervrouwenlaan in Boxtel een verzoek of we de herkenbaarheid van de flats konden vergroten. Samen met de bewonerscommissie en Heemkunde Boxtel werden 5 (Baander)vrouwen gekozen die een belangrijke rol hebben gespeeld in de geschiedenis van Boxtel. Deze vrouwen en hun naam zijn nu door Studio Maatwerk weergegeven op de gevel. Iedere flat heeft nu een eigen ‘gezicht’ en naam.

Nieuw Buurt Informatie Centrum in Rosmalen Naast een nieuw contactpunt komt er ook een nieuw Buurt Informatie Centrum in Rosmalen, aan de Wethouder Noppenlaan 30. JOOST heeft er al twee in Boxtel (Selissenwal en Oost) en één in Hintham. Hier komt dus een vierde locatie bij. De wijkbeheerders en wijkconsulenten gebruiken deze locatie als uitvalsbasis en huurders kunnen hier gemakkelijk even binnen lopen. We hopen zowel het contactpunt als het nieuwe Buurt Informatie Centrum snel te kunnen openen.

Vlaggenmasten bij ons kantoor Op veel plekken in de zorg zie je ze hangen. Speciale vlaggen om iedereen een hart onder de riem te steken. Ook als JOOST wilden we hieraan graag een bijdrage leveren. #voorelkaar

JOOST • 17


JOOST als goede buurman

Zussen Nellie en Marie zijn tijdens hun quarantaine aan het naaien en breien geslagen

‘Tientallen lippenstiftkusjes Het coronavirus houdt sinds maart dit jaar iedereen thuis. Ook Nellie Brekelmans (85) uit Boxtel is aan huis gekluisterd. “Op doktersadvies kom ik al sinds begin maart niet meer buiten”, vertelt ze. Sindsdien is het een komen en gaan aan haar raam van kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen. “Elke dag krijg ik bezoek”, lacht ze. “Het is natuurlijk een verschrikkelijke situatie. Maar dankzij die bezoekjes houd ik de Zussen Nellie (links) en Marie zijn tijdens hun quarantaine aan het naaien en breien geslagen.

18 • JOOST

moed erin.”


Nellie is weduwe, maar woont in deze periode niet alleen. Haar zus Marie (86) uit Oss logeert sinds maart bij haar. “Dat leek de kinderen een goed idee. Nu zitten we niet apart van elkaar in quarantaine maar samen.” Ze komen niet meer buiten, maar ze vervelen zich geen moment.

op het raam’ Ze doen samen het huishouden, want de hulp mag niet meer binnenkomen. Ook koken ze elke dag, puzzelen ze veel en kijken ze televisie. “We doen ook elke ochtend mee met het tvprogramma Nederland in Beweging. Blijven we nog een beetje soepel.” Maar de meeste tijd besteden ze aan naaien, haken en breien, vooral poppenkleertjes. “En laatst hebben we ook tientallen eierdopjes gebreid.” Naaiatelier Nellie en Marie gebruiken voor de poppenkleertjes patroonboeken van tientallen jaren oud. “Die had ik nog liggen”, vertelt Nellie. “Daar staan ook veel patronen in van kleding voor Barbiepoppen. Ik heb zeven achterkleindochters die dat hartstikke leuk vinden. We hebben al een hele collectie aan kleertjes gemaakt. Sokjes, hoeden, jurkjes… Het is hier net een naaiatelier. Bij mooi weer zetten we de naaimachines buiten, op de plaats. Zo genieten we ook nog van het zonnetje.” Een lach en een traan De dagen vliegen voorbij, “al blijft het natuurlijk een heel moeilijke periode”, knikt Nellie. “Gelukkig bellen we veel met de kinderen en zorgen ze heel goed voor ons. Ze doen onze boodschappen die ze

eerst ontsmetten. Daarna zetten ze die voor de deur. Ook komt er élke dag iemand van de familie even langs om te zwaaien. En dan laten wij door het raam zien wat we allemaal weer genaaid hebben. Maar het blijft op afstand hè. Je mist elkaar toch, omdat die deur ertussen zit of dat raam. Ja, dat is heel verdrietig.” Toch levert deze situatie ook mooie herinneringen op, vindt Nellie. Zoals die aan haar verjaardag, op 22 maart. “De hele familie stond op de stoep met cadeautjes en ballonnen. Zo stonden ze me toe te zingen. Prachtig. Er was een lach, een traan. En ze hadden tientallen lippenstiftkusjes op het raam gezet. Die zitten er nu nog op!” ‘Houd moed’ Nellie is blij dat haar zus in deze periode bij haar woont. “Met z’n tweeën is het toch gezelliger koffie drinken. Maar ik besef ook dat er veel mensen alleen zitten. Die wil ik graag zeggen: houd moed. Eet gezond, slaap genoeg. En probeer iets omhanden te hebben. Wie van naaien of breien houdt, mag me altijd bellen voor een patroon.”

JOOST • 19


JOOST mag het weten

HOERA JOOST 1 jaar! Op 1 juli bestaat JOOST 1 jaar! Een 1e verjaardag is altijd bijzonder. En dat willen we dan ook graag vieren. Juist nu. Met een klein kadootje. #voorjou. Zo zorgen we samen voor wat extra kleur deze zomer.

JOOST behaalt KWH-label KWH (Kwaliteitscentrum Woningcorporaties Huursector) meet maandelijks de klanttevredenheid van huurders. Vragen die onder andere worden gesteld: Vindt u dat u goed bent geholpen? Is informatie makkelijk te vinden? Is de reparatie goed uitgevoerd? En zijn wij duidelijk in wat we beloven en nakomen? Als nieuwe organisatie moesten wij het certificaat opnieuw behalen. En dat is dus nu gelukt. En daar zijn we blij mee.

Straatbeeld Kooikersweg opgeknapt De appartementen boven de leegstaande winkels op de Kooikersweg in Den Bosch verhuren wij tijdelijk. Zodra de verkoop rond is, worden deze gesloopt en vervangen door nieuwbouw. De bewoners wilden graag dat het aanzicht werd opgeknapt en schakelden kunstenaar Yuri van Poppel in. Een mooi initiatief waaraan wij ook graag een bijdrage leverden.

20 • JOOST


Jaarverslag 2019 Op 1 juli 2020 bestaat Woonstichting JOOST 1 jaar. JOOST is dus weliswaar nog jong, maar we kunnen samen bogen op 150 jaar ervaring in de volkshuisvesting in de regio rond ’s-Hertogenbosch. Anders gezegd: JOOST is Thuis in de Meierij. Onze directeurbestuurder Rob Dekker vertelt in ons Jaarverslag hoe we in 2019 presteerden. U kunt ons volledige jaarverslag bekijken op onze website.

Op zoek naar een garage of een eigen parkeerplaats? Wilt u een (extra) garage of een eigen parkeerplaats huren? Dat kan. U kunt zich hiervoor gratis inschrijven via WoonService Regionaal. Indien u hier al ingeschreven staat, dient u zich apart in te schrijven voor een garage. Een garage valt namelijk onder ‘overig aanbod’. De garages worden toegewezen op basis van inschrijftijd. Huurders uit het woongebouw of de wijk waar de garage of parkeerplaats is, krijgen voorrang. Kijk voor meer informatie op www.woonserviceregionaal.nl.

Thuisbezorgen bij Elisabethsdael De 14 ouderen die dagelijks gebruiken maakten van de maaltijdservice in Elisabetshdael krijgen hun maaltijd nu thuisbezorgd. Want JOOST en Stichting Broodnodig - die de maaltijden verzorgt vonden het te belangrijk dat juist in deze tijd mensen goed blijven eten. Coördinator Marijke Romijnders krijgt hierbij hulp van vrijwilligers.

“De vaste gasten die echt niet zonder ons kunnen, gaan we helpen. We laten ze niet in de steek!”

JOOST • 21


JOOST als goede buurman

Bewoner Ton van der Wensch gaat voor een nieuwe start

‘Dit huis is eindelijk, na vijftien jaar, een écht thuis voor me geworden’ Nooit had Ton van der Wensch kunnen denken dat het groot onderhoud aan zijn woning zoveel verandering teweeg zou brengen in zijn leven. Toch is dat precies wat er gebeurde. Zelf noemt hij de renovatie ‘zijn redding’.

“Vijftien jaar woon ik al in de St. Willibrordstraat in Boxtel”, vertelt Ton. “Maar de laatste jaren was ik er bijna nooit. Ik heb een latrelatie en was vooral bij mijn vriendin in Rosmalen. Ik ging alleen nog naar Boxtel om mijn hond Spike en mijn twee katten te voeren.” Het huis vervuilde sterk en wonen deed Ton er liever niet. Hulp “Toen het groot onderhoud werd aangekondigd, kwam projectconsulent Krien van Splunder hier over de vloer voor wat uitleg. Hij zag natuurlijk meteen hoe mijn huis eraan toe was. Dat was heel confronterend. Ik heb toen gezegd: ‘Ik wil een nieuwe start maken. Maar ik heb daar wel hulp bij nodig’.” Krien ondernam direct actie. Hij regelde containers voor Ton’s spullen en zorgde ervoor dat Ton, op eigen verzoek, op een goede manier afstand kon doen van zijn katten. Ook bracht hij hem in contact met een maatschappelijk werker. “Daar heb ik hele goede gesprekken mee gevoerd om mijn leven weer op de rit te krijgen.”

22 • JOOST


Ton’s woning is één van de zeventig woningen die JOOST liet renoveren in de St. Willibrordstraat en Keizerstraat in Boxtel. Het project startte in augustus 2019 en eindigde in maart 2020. JOOST besloot bewoners vanaf dag 1 bij de renovatie te betrekken. Het contact met bewoners en het geslaagde eindresultaat leidde tot een klanttevredenheidsscore van 7,2. (Bron: Centrum voor Woononderzoek.)

Ik zie mijn kleinzoontje nu ook vaker Voordat bouwbedrijf Hendriks Coppelmans aan de slag kon in zijn woning, haalde Ton zelf alles leeg. “Ik kieperde zo mijn stoelen, tafel en kasten over het balkon, de containers in”, weet hij nog. Daarna renoveerde het bedrijf de woning volgens plan. “Een nieuwe vloer, getexte wanden, dubbel glas in de kozijnen... Het werd weer helemaal fris en mooi. Eigenlijk is die renovatie mijn redding geweest.” Samen met zijn dochter en vriendin kocht hij vervolgens nieuwe meubeltjes, gordijnen en planten. “Ik had een minimaal budget, maar ik heb er het maximale uitgehaald”, zegt hij trots. Inmiddels woont hij in zijn vernieuwde woning, mét zijn nieuwe spullen. Ook hond Spike is er nog bij, want die heeft hij gehouden. “In februari was ik jarig. Voor het eerst in jaren zat het huis vol met visite. Wie had dat kunnen denken? En wat ik nog mooier vind: ik zie mijn kleinzoontje veel vaker nu het hier weer schoon is.”

‘Mijn thuis’ Ton heeft zich voorgenomen zijn huis nooit meer te verwaarlozen. “Ik houd het hier nu echt schoon en opgeruimd. Mijn dochter zegt vaak: ‘Pap, zo kennen wij jou niet’. Ook anderen maken complimentjes over hoe mooi het is geworden. Dat doet goed hoor. Ik heb een nieuwe start gemaakt. Dit huis is eindelijk, na vijftien jaar, een écht thuis voor me geworden.”

JOOST • 23


JOOST aan het werk

Waar het kan, werken we door Veiligheid voorop. Maar waar het kan, werken we graag door. We voeren alle reparaties weer uit en ook onze onderhoudsprojecten zijn weer gestart. Wel in aangepaste vorm. Ook bekijken we welke buitenwerkzaamheden we naar voren kunnen halen.

Huisbezoek op afstand Verschillende projecten zijn nu in voorbereiding. Zo gaan we in Boxtel bij 62 woningen aan Het Schild groot onderhoud uitvoeren en verspreid over Berlicum gaan we 64 woningen energiezuiniger maken. Om onze plannen definitief te maken, moeten we weten hoe de woningen er van binnen uit zien. Omdat gewone huisbezoeken nu nog niet mogelijk zijn, bedachten we het huisbezoek op afstand. Onze opzichter en de uitvoerder doen de technische opname in de woning, terwijl de bewoner samen met onze projectconsulent live mee kijkt op een scherm vanuit een rustwoning of partytent. Deze locaties zijn coronaproof gemaakt. Veilig voor onze huurders en voor ons.

Wat doen we nog meer?

Een mooi voorbeeld van werk dat veilig uitgevoerd kan worden, is buitenschilderwerk. Aan de Doornakkerlaan in Boxtel werd dit werk in april uitgevoerd door medewerkers van ElkÂŽ.

24 • JOOST

We gaan in september ongeveer 150 woningen in Boxtel voorzien van spouwmuurisolatie. Een mooie klus die veilig buiten kan worden uitgevoerd. En we zijn bezig met de voorbereidingen voor het groot onderhoud dat we in 2021 gaan uitvoeren aan 40 woningen in de Herculesstraat in Rosmalen. We houden geen bewonersavond, maar bellen bewoners binnenkort om te vragen naar hun woonwensen.


JOOST zoekt duurzaamheidscoaches

Verschil maken doen we samen met onze huurders

Met kleine aanpassingen in en om huis valt er veel winst te behalen. Deze lampen verschillen meer dan op het eerste gezicht lijkt. De aanschafprijs van een ledlamp is hoger, maar in gebruik is deze lamp 90% zuiniger dan een gloeilamp. Dat levert per lamp zo’n €5 per jaar op.

De komende jaren gaan we nog meer woningen energiezuiniger maken, zo’n 500 woningen per jaar. Goed voor het milieu, maar vooral ook voor de portemonnee en het wooncomfort van onze huurders. Maar ook voorlichting geven over 'duurzaam leven' hoort er wat ons betreft bij. Linda Tuijt, adviseur duurzaamheid bij JOOST, vertelt. “Woningen energiezuiniger maken begint wat ons betreft bij isoleren en ventileren van de woning. Is dit in orde, dan plaatsen we bijvoorbeeld ook zonnepanelen. Maar we doen meer. We gaan voor meer groen in de tuin en kiezen bij nieuwbouw en groot onderhoud steeds meer voor duurzame materialen. En we willen bewoners wegwijs maken

Lijkt het u leuk om als duurzaamheidscoach aan de slag te gaan? Voor meer informatie en om u aan te melden gaat u naar www.wonenbijJOOST.nl/ ikmaakhetverschil

in hoe zij eenvoudig en zonder grote investering kunnen besparen en het verschil kunnen maken. Energie besparen begint immers bij de keuzes die je maakt. Dit willen we samen gaan doen met onze huurders. Daarom zijn wij op zoek naar duurzaamheidscoaches. Huurders van JOOST die het leuk vinden om vrijwillig buurtbewoners te laten zien hoe zij met kleine aanpassingen in en om het huis veel winst kunnen behalen.” Wilt u een coach bij u thuis langs laten komen? Dat kan vanaf begin 2021. We gaan de duurzaamheidscoaches eerst intern opleiden.

JOOST • 25


JOOST kijkt binnen bij... Bets van der Vleuten woont met plezier in Liempde

Veel contact op anderhalve meter Bets van der Vleuten behoorde zes jaar geleden tot de eerste groep bewoners van bouwplan ‘Witte School’ in Liempde. Ze woont er nog steeds met veel plezier. “Hier blijf ik zo lang mogelijk. Ze moeten me hier echt wegdragen”, lacht de 78-jarige Liempdse.

Het plan Witte School was een initiatief van Goed Wonen Liempde. Deze stichting fuseerde vier jaar geleden met de voorloper van Woonstichting JOOST. Het complex tussen Nieuwstraat en Keefheuvel is vernoemd naar de vroegere basisschool op deze locatie (nu er tegenover). Het telt 25 appartementen voor senioren en mensen met een lichamelijke beperking. Genoeg ruimte voor veel visite Bets van der Vleuten woont aan de voorkant op de begane grond. “Dus ik zie ik van alles voorbij komen”, vertelt ze. “Het balkonnetje mocht iets groter, maar verder is het een prima woning in een fijne buurt met veel contact. De keuken en kamer zijn ruim, visite kan er makkelijk in.” Toen Bets er kwam wonen, liet ze in de badkamer doortegelen tot het plafond, koos ze voor hoge plinten en liet ze de afzuigkamp netjes wegwerken. Eén van de twee slaapkamers werd een opbergruimte met een diepvries, koelkast en hometrainer. Ik houd van aanspraak Bets houdt van contact met buurtgenoten. Koffie drinken, borrelen, af en toe een barbecue, kaarten en naar de jeu de boulesbaan bij het woongebouw. “Ik verlang niet terug naar ons vorige huis. Dat was te groot geworden, in een buurt met jonge huishoudens die overdag allemaal werken. Hier heb ik veel meer aanspraak. Ook in coronatijd, met anderhalve meter afstand. Dat houden we goed in de gaten.”

26 • JOOST


Kim uit Rosmalen deed woonideeën op bij de buren

“Het hele huis is geweldig” weldig” “De fijnste plek in huis? Jeetje, dat weet ik nog niet. Eigenlijk vind ik het hele huis geweldig.” Kim is erg blij met haar benedenwoning aan de Wethouder Noppenlaan in Rosmalen. En ook assistentiehond Pip heeft er duidelijk haar draai gevonden.

Ik houd van rust en ruimte De woonkamer straalt rust uit, met een lichte imitatie-houten vloer en één zachtgroene muur. Het terrasje aan de straatkant is knus met een open uitzicht. “Een fijn huis in een rustige buurt met alle voorzieningen op loopafstand. Wat wil ik nog meer? Het lijkt wat klein, maar voor mij is het groot genoeg. En over het eindresultaat van ons kluswerk ben ik heel tevreden. Ik denk dat ik over tien jaar nog steeds hier woon.”

Kim hoort en ziet niet goed, maar met haar opgeruimd karakter en de steun van Pip heeft ze het prima voor elkaar in haar geboortedorp Rosmalen. Ze kreeg de sleutel eind vorig jaar. Het was niet meteen liefde op het eerste gezicht. “Alles was kaal. Dat zag er saai uit, maar gaf me wel de ruimte om er echt mijn eigen huis van te maken”, vertelt ze. Om ideeën te krijgen voor een fijne inrichting mocht ze bij buurtgenoten binnen kijken hoe die het hebben gedaan. “Dat was fijn. Zo kreeg ik onder andere het idee om de keuken uit te breiden met kastjes en een nieuw blad. Daar ben ik heel tevreden over.” Kim is ook blij met de grote inloopkast met volop ruimte voor kleding, schoenen en andere spullen. “De droom van elke vrouw”, lacht ze.

Kim heeft met haar assistentiehond Pip duidelijk haar draai gevonden in haar nieuwe huis in Rosmalen.

JOOST • 27


Bloemetje van JOOST

Gouden Huurders in het zonnetje Onze gouden huurders, die al meer dan 50 jaar een woning bij ons huren, dat blijft toch wel heel bijzonder. In deze bizarre tijd konden we helaas de geplande feestelijke bijeenkomst en de huisbezoeken niet laten doorgaan. Maar trakteren kan altijd! Maar liefst 14 huurders kregen in april een chocoladetelegram en een bos bloemen van de lokale bloemist Marimba in Boxtel of van Floral Design in Rosmalen. Dit werd door bewoners bijzonder op prijs gesteld.

mevrouw Bergman

meneer Van Gils

Onze fotograaf Peter de Koning zette 4 huurders uit Boxtel op de foto. Niet op de foto, maar ook zij werden in april in het bloemetje gezet: mevrouw Zuijderhoff (Boxtel), mevrouw Smulders (Liempde), mevrouw Pennings (Berlicum), mevrouw Broks (Berlicum), de heer en mevrouw Van Ewijk (Berlicum), mevrouw Van Middelgaal (Heeswijk-Dinther), mevrouw Van Boxtel (Rosmalen), meneer Van de Leest (Berlicum), meneer Van de Ven (Berlicum) en de heer en mevrouw Goedings (Rosmalen).

de heer en mevrouw Van de Ven

mevrouw De Goeij

Eerder feliciteerden wij: Allemaal van harte! Kent u of bent u iemand die al 50 jaar of langer van ons huurt? Dan horen wij dat graag! U kunt ons bellen via 088 008 14 00 of stuur een e-mail naar welkom@wonenbijJOOST.nl.

de heer en mevrouw Schellekens uit HeeswijkDinther met onze wijkbeheerder Patrick

28 • JOOST

mevrouw Van der Ven uit Rosmalen met onze wijkbeheerder Raimondo

mevrouw Thomassen uit Liempde