Page 1

1

maart 2018

Natuurlijk ga ik stemmen! Op woensdag 21 maart zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Alle Nederlanders vanaf 18 jaar mogen dan stemmen. Bepaal mee wie er in de gemeenteraad komen!

Gemeenteraadsverkiezingen 21 maart 2018

10

Duurzaamheidswinkel in Schoolstraat

In de Schoolstraat in hartje Winterswijk heeft Huls Duurzame Energie een showroom waar niet veel te beleven viel. Dat gaat nu veranderen. Huls gaat er een duurzaamheidswinkel openen én heeft plannen om de bestaande verbinding met de Misterstraat middels de naastgelegen steeg te gebruiken: een steeg met alleen winkels op het gebied van duurzame energie die aansluit op het nog te ontwikkelen Eucalyptapark.

14

‘Kieswijzer’ Winterswijk Centraal

Winterswijk Centraal stelde aan de partijen van de gemeenteraad de volgende vraag: ‘Wat hebben de partijen in de gemeenteraad bereikt in de periode 2014-2018?’ en aan de deelnemende partijen van de gemeenteraadsverkiezingen de vraag: ‘Wat zijn de belangrijkste doelen voor de komende vier jaar?’ Elke partij mocht de vier belangrijkste onderwerpen benoemen.

39

In deze krant valt wat te winnen!

Ook in dit nummer valt weer wat te winnen. Puzzel mee en maak kans op één van de drie diner-cadeaubonnen t.w.v. 25 euro van Restaurant de Zwaan, Live Wok-Grill restaurant Wok Wamelink of Ristorante Villaggio.

Winterswijk Centraal wordt uitgegeven door Holders Media, Misterstraat 63, 7101 ET Winterswijk Tel.: 0543-512 412 info@holdersmedia.nl www.holdersmedia.nl Verspreiding: huis-aan-huis in Winterswijk en buurtschappen door MECO verspreiding Teksten: Sander Damen Communicatie!, Han van de Laar, Betty Wassink, Holders Media Foto’s: PR, Sander Damen, Han van de Laar, Betty Wassink, Holders Media

media


Winterswijk Winterswijk Centraal Centraal • december • maart 2018 2016

2

Binnenkort mag U één keer kiezen!

Geniet

Bij GUV mag dat altijd!

Ook voor de zakelijkeLunch!

GUV zorgt ervoor dat nabestaanden altijd een keuze hebben. Bij GUV staat keuzevrijheid hoog in het vaandel.

Bij bakkerij ter Weme kunt u dagelijks vers uw lunch bestellen. Op onze website kunt u online uw belegde broodjes bestellen. Voor 17.00 uur gebeld, volgende dag bezorgd. Wij gebruiken alleen verse ingrediënten van topkwaliteit en dat proeft u!

Waar u ook verzekerd bent. U kunt altijd voor GUV kiezen. Daar zorgen wij voor!

GUV uitvaartverzorging

van de veelzijdigheid van Bakkerij ter Weme

Gezocht!

Ben je op zoek naar een bijbaan die je perfect kunt combineren met bijvoorbeeld je school? Dan hebben wij een toffe baan voor jou! Bakkerij ter Weme zoekt ENTHOUSIASTE MEDEWERKERS voor 2 tot ± 12 uur per week. Je helpt in de bakkerij met het klaarmaken van de bestellingen.

ENTHOUSIASTE ZELFSTANDIGE BANKETBAKKER Plm. 20 á 30 uur per week. Wij bieden een gezellige werksfeer in een jong team waar doorgroei mogelijkheden aanwezig zijn. Ben je benieuwd? Stuur je reactie en cv naar info@terweme.nl

• Persoonlijk, betrokken en dichtbij

v.o.f. IJsselstraat 3 - 7103 EG Winterswijk T. 0543 - 569777

• Één vertrouwd aanspreekpunt

IJsselstraat 3 E. info@terweme.nl www.terweme.nl 7103 EG Winterswijk

• Plaatselijk bekend met alle gebruiken. • In de taal van de mensen, ook dialect. • Zonder winstoogmerk - laagste tarieven!

Wij zijn niet bij GUV verzekerd en nu? Ook dan mag men GUV bellen en de nabestaanden betalen niets extra. Dat garandeert GUV! GUV is niet zelden meer dan 1.500 euro goedkoper!

Wat als er (bijna) geen geld is voor een uitvaart? Bel GUV! Wij regelen een passend en waardig afscheid voor elk budget. Bel GUV, GUV helpt altijd! GUV, een vertrouwd idee! 0900 - 700 7000 | www.guv.nl (lokaal tarief) Esta Haarmode - Haarwerken Wooldstraat 18 Winterswijk T 0543 - 52 28 57

WWW.ESTA-HAARMODE.NL

Uitvaartverzekering Uitvaartverzorging Crematorium GUV_Winterswijk Centraal 2018 398hx130b.indd 1

Uitvaartverzekering Uitvaartverzorging Crematorium

4-3-2018 19:38:21


Winterswijk Winterswijk Centraal Centraal • december • maart 2018 2016

Natuurlijk ga ik stemmen!

3

Winterswijk

‘Natuurlijk ga ik stemmen’ is het thema van deze editie van Winterswijk Centraal en het staat geheel in het teken van de komende gemeenteraadsverkiezingen. Hierin belichten alle zeven politieke ­partijen die op woensdag 21 maart meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen hun standpunten. Het zal u zeker gaan helpen uw keuze te bepalen.

H

et mooie van deze uitgave is dat alle partijen hun ideeën goed onder de aandacht weten te brengen. De kiezer die zijn keuze al heeft bepaald, zal zich wellicht gesterkt voelen. Anderen, die het nog niet of nog niet helemaal weten, kunnen zich laten informeren en zo komen tot een keuze. De partijen hebben, zoals u zult lezen, namelijk hun standpunten goed naar voren gebracht. We lopen met u de krant even door. Burgemeester Bengevoord roept ons allemaal op te gaan stemmen en richt zich nadrukkelijk ook op jongeren. Hij geeft geen stemadvies, want een burgemeester staat boven de partijen. Als de opkomst 60% en liefst nog hoger is, dan is zijn oproep geslaagd. Verspreid in deze krant staan meningen van Winterswijkers over de verkiezingen. “Ga je stemmen en waarom wel/ niet”, was de vraag die dertienmaal is beantwoord. Vindt u ze allemaal? De voorbereidingen van deze verkiezingsdag

begonnen al in het najaar van 2017. Naast de ambtenaren die er mee bezig zijn, zijn er ook veel betrokken burgers die de stembureaus bemannen en helpen met het tellen van de stemmen. Dat wordt allemaal beschreven in het artikel ‘Het organiseren van verkiezingen is veel werk.’ Een kijkje achter de schermen, zeg maar. Naast aandacht voor de politieke partijen worden er in deze krant ook andere ontwikkelingen genoemd, zoals plannen voor ‘Duurzame Energie’, de start van het voorjaar, de Schoonste Straatverkiezing Winterswijk en 70 jaar Kamp Wenters op Vlieland. Maar hoofdmoot blijft de politiek. Alle partijen zijn gevraagd aan te geven wat ze het belangrijkste vinden dat door hun toedoen is gerealiseerd. Dat staat overzichtelijk gerubriceerd. Meteen gevolgd door de vraag en het antwoord wat de zeven deelnemende partijen na de verkiezingen denken te gaan realiseren in de periode van 2018-2022. Dat is boeiend om te lezen en het biedt zeker goede handvat-

• •

• • • • •

ten voor uw uiteindelijke keuze. U kunt natuurlijk ook dg.nl/kieswijzer raadplegen. In 24 stellingen over Winterswijk kunt u daar uw antwoord geven en rolt er een stemadvies uit.

door een stem voor of tegen uit te brengen. Denkt u er overigens wel aan dat u voor de verkiezingen altijd uw stempas en legitimatiebewijs dient te tonen.

Bruisend Winterswijk In deze uitgave van Winterswijk Centraal kunt u ook weer veel nieuws van creatieve ondernemers vinden. Zij zorgen voor een groot en divers aanbod: de nieuwste artikelen, trends en diensten. Het compacte winkelcentrum van Winterswijk zal door de voortdurende vernieuwingen van deze lokale ondernemers zijn regiofuntie zeker kunnen behouden.

Als we proberen de verkiezingen samen te vatten, dan gaat bruisend Winterswijk (CDA) groeien naar 35.000 inwoners (VVD). Het belang van samenwerken is groter dan ooit (D66) met constructieve politiek (GL). Raadsleden zijn er voor ons (PvdA) en je eerst moet investeren om iets te bereiken (WB). Al met al draagt dat bij aan een Kansrijk Winterswijk (KW).

Referendum Wat veel mensen wellicht niet weten, is dat er tegelijk met de verkiezingen een referendum wordt gehouden. Dat gaat over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2017. Een toelichting hierop staat ook in deze krant. U kunt daarover op 21 maart uw mening geven

Veel leesplezier!

media

w w w. d 6 6 w i n t e r s w i j k . n l

• • ••

•• •

Zaterdag 14 april vieren we de boekhandel op de tweede ‘‘Independent Bookstore day” . Op Bookstore Day vind je speciale uitgaven, gesigneerde publicaties of dagdeals. Daarnaast zijn er schrijversoptredens, signeersessies en nog veel meer activiteiten.

www.boekhandelkramer.nl

Winterswijk

Nu samen duurzaam vooruit

In het voorjaar begint het bij Boekhandel Kramer altijd flink te borrelen.. ...Daarom hebben we de komende maand verschillende schrijvers uitgenodigd!

Onthoud of schrijf op in je

agenda:

• ZONDAG 8 APRIL 15 UU R - Adriaan van Dis! • ZATERDAG 14 APRIL ‘bo okstore day’ met Jolande Withuis, Christine Lin neweever, Nadia Zerouali & Merijn To l! • DINSDAG 17 APRIL 20 UU R Ronit Palache interviewt Corine Koole over haar boek ‘‘De zeven wetten van de liefd e! ‘‘ • MAANDAG 23 APRIL 20 UUR burgemeester Joris Bengevoord interviewt Frénk van der Linden!

Wooldstraat 24 | tel 0543-512173 | www.boekhandelkramer.nl | info@boekhandelkramer.nl


Winterswijk Winterswijk Centraal Centraal • december • maart 2018 2016

4

Onafhankelijk hypotheekadvies voor het scherpste tarief Mail voor een vrijblijvende offerte

Pasman Hypotheken t r a n s p a r a n t

&

p e r s o o n l i j k

Delistraat 13 7101 BS Winterswijk 0543 84 01 62 mob. 06 43 52 26 36 andre@pasman-hypotheken.nl www.pasman-hypotheken.nl

Complementaire geneeswijzen* APS therapie behandelingen Orthomoleculaire therapie Allergietesten Photonen licht therapie

Anti-aging

Vers bakkersbrood morgen thuisbezorgd Topbakker Sellink staat al generaties lang voor vers brood dat in de smaak valt. En dat tegen supermarktprijzen! Onze bezorgbakker Wim Karel brengt uw brooden banketbestelling bij u thuis, op dinsdag en vrijdag zelfs zonder bezorgkosten. Ook kunt u uw bestelling zes dagen per week vers afhalen bij Esso Winterswijk. Geniet morgen nog van uw verse Meddo’s Beste of Meddo’s Zonne!

uis dt ien vin Pssst, missch t ra g g a d ij r enrtveen verrassing Dinbisd nnaengko ingur! orgde aabnezde

•Hot stone massage •Bindweefselmassage •Shiatsu massage

Pedicurebehandelingen Ook diabetische -en reumatische voet*

Trio iShape behandelingen * vergoeding zorgverzekeraar mogelijk gelaat en lichaam Etna spierstimulatie gelaat Cupping bindweefselmassage Dermatude: de Facelift Alternative Schoonheid is meer Fotonen lichtenergie behandelingen

Gelaatsbehandelingen Ook deelbehandelingen w.o. harsen, epileren, verven

Huidproblemen* Behandeling van binnen en buiten Acne Eczeem Psoriasis Overbeharing

Bestel vandaag voor 16.00 uur via webshop.topbakkersellink.nl Topbakker Sellink Geldereschweg 1 Winterswijk-Meddo T. 0543 569 203

Kriekend vers brood uit Meddo

Wellness o.a.

Misterstraat 65, 7101 ET Winterswijk T. 0543 - 521987 www.bcminez.nl

dan een strak vel


Winterswijk Winterswijk Centraal Centraal • december • maart 2018 2016

5

Burgemeester Bengevoord roept op te gaan stemmen

,,Verkiezingen gaan écht ergens over...” Voor burgemeester Bengevoord zijn de komende gemeenteraadsverkiezingen bijzonder. Het is de eerste keer dat hij verantwoordelijk is voor een goed verloop van de verkiezingen én dat hij de uitslag bekend mag maken. Een moment waar hij naar uitkijkt. Bengevoord hoopt op een hoge opkomst en roept iedereen dan ook op te gaan stemmen: ,,Want de raadsverkiezingen gaan écht ergens over...”.

Jongeren Om dat draagvlak te creëren moet volgens Bengevoord iedereen met stemrecht gaan stemmen. Ook jongeren, vindt Bengevoord: ,,Verkiezingen en de lokale politiek zijn voor veel jongeren een ver-van-mijn-bed-show, maar jongeren moeten zich realiseren dat besluiten die nu genomen worden in 2040 effect kunnen hebben. Nu stemmen heeft dus ook gevolgen op lange termijn. Dan kun je er maar beter voor zorgen dat er mensen in de raad zitten die je vertrouwt.”

In samenspraak met de lijsttrekkers van de lokale politieke partijen is besloten een extra stemlokaal te openen in de bij jongeren populaire uitgaansgelegenheid De Revolutie aan de Noordzijde van de Markt. ,,De laatste jaren zijn er steeds meer stemlokalen op ‘vindplekken’ te vinden,” zegt Bengevoord. ,,Dat zijn plekken waar mensen bij elkaar komen. Sta­ tions zijn daar een goed voorbeeld van. De fractieleiders en ik wilden graag een stembureau op een ‘vindplek’ voor jongeren. Wij hebben gekozen voor De Revolutie, omdat

jongeren daar graag komen. Gelukkig voldeed de locatie aan alle eisen die aan stemlokalen gesteld worden.” Een ruimte maken waar jongeren kunnen stemmen is één ding, maar hoe wil de burgemeester jongeren daadwerkelijk laten stemmen? ,,Ik informeer ze via social media kanalen. Daarnaast hebben alle achttienjarigen die voor het eerst mogen stemmen een USB-stick

Burgemeester Joris Bengevoord

Stemmen is voor mij vanzelfsprekend Ook onze burgemeester ging ooit voor het eerst stemmen. ,,Dat herinner ik me nog goed”, vertelt hij. ,,Het waren landelijke verkiezingen. Ze vielen precies op mijn achttiende verjaardag: 15 mei 2002. Stemlokaal Pronsweide... Er was veel te doen rondom Pim Fortuyn die op 6 mei vermoord was. Er kwam dagelijks poli-

“Iedereen moet vooral gaan stemmen” gekregen met daarop een filmpje waarin alle lijsttrekkers vertellen waarom het belangrijk is dat jongeren gaan stemmen. Ik raad iedereen die mag stemmen en nog niet weet op welke partij aan alle partijprogramma’s te lezen en/ of debatten bij te gaan wonen. Spreek lokale politici aan, stel ze vragen en kies de partij die het dichtst bij je staat.”

IK GA STEMMEN JA

NEE

Kees Aalders uit Winterswijk gaat zeker stemmen: “Ik weet alleen nog niet op welke partij. Volgens mij was het vier jaar geleden de SP, maar die doen nu niet mee. Wellicht wordt het toch weer de PvdA zoals mijn vader vroeger altijd deed. Toen hadden we Den Uyl en Kok en als je, zoals ik, uit een arbeidersgezin kwam stemde je automatisch op die partij.”

O

pkomstbevordering is één van de taken van de burgemeester rondom de gemeenteraadsverkiezingen. ,,Bij de laatste raadverkiezingen was het opkomstpercentage in Winterswijk 58,6 procent”, vertelt Bengevoord. ,,Ik streef naar een percentage van minimaal zestig procent. De eenentwintig leden van de gemeenteraad moeten de stem van álle Winterswijkers vertegenwoordigen. Dat kan alleen als er voldoende draagvlak is. En dat wordt gecreëerd door de opkomst.”

Verantwoordelijkheid Zorgen dat er voldoende én voor iedereen toegankelijke stemlokalen zijn, is ook een verantwoordelijkheid van Bengevoord in zijn hoedanigheid van Hoofd-stembureau. ,,Dat bestaat naast mij uit een secretaris en vier leden”, licht hij toe. ,,Wij moeten er op toezien dat alles ordentelijk en volgens de regels verloopt. Op de verkiezingsdag bezoeken we dan ook alle stembureaus om dat te controleren, maar eigenlijk ga ik vooral om een praatje te maken met de leden van het stemkantoor. Ik heb volledig vertrouwen in alle betrokkenen.” Verkiezingsavond In het gemeentekantoor start op verkiezingsavond (21 maart) om 21 uur een inloopavond. Hier komen kandidaat-raadsleden, vrijwilligers van politieke partijen en geïnteresseerde Winterswijkers samen om de uitkomst van de verkiezingen af te wachten. ,,Toen ik zelf nog actief was in de Tilburgse lokale politiek, heb ik ook regelmatig dit soort avonden bijgewoond”, vertelt Bengevoord. ,,Voor veel mensen is die avond een soort ontlading. Tijdens de campagne hebben ze de benen uit het lijf

tiek nieuws de huiskamer binnen. Iedereen was toen met politiek bezig. Voor mij was het vanzelfsprekend dat ik ging stemmen. Ik was nog niet echt actief met politiek bezig, al was ik wel lid van de Medezeggenschapsraad van Scholengemeenschap De Driemark.”

gelopen. Op deze avond sluiten we die periode af met een hapje, drankje en muziek. Met als hoogtepunt natuurlijk de bekendmaking van de uitslag.” De dinsdagavond voor de verkiezingen zijn alle kandidaat-raadsleden door de burgemeester uitgenodigd voor een gezamenlijke maaltijd in het raadhuis. ,,In de campagne worden vaak de verschillen tussen de partijen benadrukt”, licht Bengevoord toe. ,,Maar na de verkiezingen moeten we weer samen door, vandaar een gezellige avond om de campagnetijd af te sluiten.” Thema’s Bengevoord benadrukt dat het belangrijk is te gaan stemmen. Hij roept eenieder dan ook op te gaan stemmen. ,,Alleen door te gaan stemmen, heb je invloed op de manier waarop de gemeente bestuurd wordt”, aldus Bengevoord die niet in wil gaan op de vraag welke belangrijke thema’s de komende raadsperiode zullen spelen. ,,Het is niet aan de burgemeester te bepalen wat belangrijke thema’s zijn. Voor mij is een hoge opkomst het belangrijkste thema. Iedereen moet vooral gaan stemmen, dat is nu echt het allerbelangrijkste!”

Waarom twee stempassen? Op 21 maart 2018 zijn er niet alleen verkiezingen voor de gemeenteraad. Je kunt deze keer ook stemmen over een nieuwe wet:

de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) (zie ook pag. 30)

Dit heet een raadgevend referendum. Voor dit referendum krijg je een extra stempas. De uitkomst van het referendum is een advies aan de regering. De regering mag daarna zelf beslissen of de wet doorgaat. Ze kunnen de wet ook aanpassen.


Winterswijk Winterswijk Centraal Centraal • december • maart 2018 2016

6

Iris Uitvaartzorg ... met hart voor uw uitvaart

E-BIKE

Cortina U1 3 versnellingen 340Wh accu met krachtige motor Gesloten kettingkast 2 jaar garantie Leverbaar in blauw mat en grijs mat Van: € 1199.- voor:

uw uitvaartverzorgster: Mercedes Goud

€ 999.-*

* - Geen inruil mogelijk - Alleen damesframe - Excl. Rec. bijdrage accu €12.10

0543 55 00 93 • Schoolstraat 22 • iris-uitvaartzorg.nl •

Viskaart iris 2.indd 1

S! J I R NTP

24/7 bereikbaar 7101 GB Winterswijk kinderuitvaarten.nl

11-03-2010 14:36:34

facebook.com/iris.uitvaartzorg.winterswijk

Meer informatie? Neem dan gerust, geheel vrijblijvend contact met ons op.

Meester Meinenweg 20 E info@luikenhuis.nl 7107 AN Winterswijk T 0543-514950 M 06-20426795

STU

OP = OP!

Ravenhorsterweg 8 - 7101 MJ Winterswijk - 0543512725 www.leontekempel.nl - info@leontekempel.nl

Koeriersdiensten

Dagbladdistributie

Mediaverspreiding

Postverzorging Koningsweg 219

Winterswijk

T. 0543 - 53 12 18

OPEN DAG 2 e PA AS DA G 2 AP RI L

van 13.00 - 17.00 uur

• Wij verspreiden uw post en direct mail voor een aantrekkelijk tarief door heel Nederland: vanaf € 0,26 • Ook voor huis aan huis verspreiding bent u bij ons aan het juiste adres. • Uw post, in alle vormen en maten wordt in overleg opgehaald. • Nu ook 24-uurs postbezorging mogelijk binnen Winterswijk. • Voor meer informatie kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen.

www.mecodistributie.nl

sandd@mecodistributie.nl

T. 0543-531218 / 06-12791336

25 1993-2018


Winterswijk Winterswijk Centraal Centraal • december • maart 2018 2016

7

Tekst en foto: Sander Damen

Het organiseren van verkiezingen is veel werk Rondom het stemmen moet veel werk verricht worden. Er moeten kandidatenlijsten en stembiljetten gemaakt worden. De bezetting van stembureaus moet geregeld worden, de stemlokalen geselecteerd en ingericht. En als er gestemd is, moeten de stemmen worden geteld en doorgegeven. Bij dat proces zijn ruim honderdtwintig mensen betrokken, vertelt Joyce Meyerink, senior medewerker Burgerzaken van de gemeente Winterswijk en lid van het organiserende comité: ,,Er zijn ambtenaren bij betrokken, maar ook veel burgers die het leuk vinden een rol te spelen in het proces.”

Voorbereidingen Meyerink vormt samen met twee collega’s van de afdeling Burgerzaken een team dat alles rondom de verkiezingen organiseert. Dat gebeurt in nauwe samenwerking met griffier Maarten Hollander. Het team kwam in het najaar van 2017 voor het eerst bij elkaar om met de voorbereidingen te starten. ,,Het eerste wat we doen is het werven van leden voor de stembureaus”, zegt Meyerink. ,,Er zijn geen specifieke eisen voor leden van het stembureau. Wel vragen we ze een e-cursus te volgen waarin de regels rondom het stemmen getoetst wordt. De voorzitter heeft nog een extra taak en dat is het invullen van het proces-verbaal.” Stembureaus en inrichting Twee dagen voor er gestemd kan worden, worden de stemlokalen ingericht en bewegwijzerd door Corné Humme van de gemeente en samen met iemand van de Rova. Zij zorgen ervoor dat er stemhokjes staan, dat de stembussen er zijn en dat er een tafel is voor de leden van het stembureau. Als de verkiezingen voorbij zijn, ruimen ze alles weer op. Dit jaar moeten zij zestien stembureaus inrichten. Dat zijn er twee meer dan bij de vorige raadsverkiezingen. ,,De Harmonie is er bij gekomen omdat bij het stembureau Bar-

gerpaske vaak erg druk was. Daarnaast is er voor het eerst een stemlokaal in Lokaal De Revolutie. Dat was een uitdrukkelijk verzoek van de burgemeester in het kader van een actie om meer jongeren voor het stemmen te motiveren,” licht Meyerink toe. Dit stembureau heeft beperkte openingstijden en is van 17.00 uur tot 21.00 uur geopend.

Van links naar rechts Joyce Meyerink, José Walvoort, Corné Humme en Wilma Stemerdink.

Wat is het proces-verbaal van verkiezingen? Het proces-verbaal van verkiezingen is een document waarin de voorzitter van een stembureau een groot aantal feiten met betrekking tot het verloop en de voorlopige uitslag van de verkiezingen op het betreffende bureau vastlegt. In dit proces-verbaal legt het stembureau verantwoording af over het tellen van de stemmen. Er staat in wie de leden van het stembureau waren, hoeveel stemmen er per partij en kan-

“Meestal behoren we tot de snellere gemeentes.” Bezetting Voor zestien stembureaus zijn zesennegentig mensen nodig om elk stembureau te bezetten. ,, Er wordt in twee ploegen gewerkt. De ochtendploeg start om zeven uur en stopt om twee uur ‘s middags. De middagploeg werkt

IK GA STEMMEN JA

NEE

“Uiteraard ga ik stemmen, ik stem altijd ook op het referendum, dat tegelijk plaats vindt met de gemeenteraadsverkiezingen. Ik ben dan voor de sleepwet, want heb niks te verbergen. Voor de raad ga ik voor Groen Links, ik wil ze de komende vier jaar een kans geven. Ben heel benieuwd wat ze gaan bereiken. Overigens heb ik landelijk niet op Groen Links gestemd.”

D

it jaar zijn er meer mensen nodig dan bij de laatste raadsverkiezingen, vertelt Meyerink: ,,Er zijn niet alleen twee extra stembureaus, ook vindt er tegelijkertijd een referendum plaats over de zogenoemde ‘sleepwet’. Daar zijn extra mensen en materialen voor nodig.”

van twee tot negen uur”, aldus Meyerink. ,,Er is een voorzitter, een lid dat de stempas en het legitimatiebewijs controleert en een lid dat er op toeziet dat de stemmen in de juiste bak gedaan worden.” Natuurlijk moet er ook eten en drinken verzorgd worden voor de leden van het stembureau. Ook dat regelt het organiserende comité. ,,Het eten wordt door ons verzorgd,” licht Meyerink toe. ,,Koffie en thee door beheerders van de locatie. Zij krijgen voor het gebruik van de locatie een vergoeding.” Tellen Om negen uur ‘s avonds wordt het stembureau gesloten en wordt direct begonnen met het tellen van de stemmen. Dat gebeurt op het stembureau zelf door de leden van het stembureau die daarbij geassisteerd worden door een aantal tellers. ,,Dat zijn vaak jongeren, dat vind ik zelf wel leuk”, zegt Meyerink. ,,Hoeveel stemmers er nodig zijn verschilt per stembureau. Dat wordt berekend aan de hand van een bepaalde formule. We hebben niet veel moeite

didaat uitgebracht zijn, hoeveel volmachten er ingeleverd zijn, hoeveel ongeldige stemmen en het aantal voorkeursstemmen. Ook staat er in of zich incidenten of onregelmatigheden hebben voorgedaan en of er bezwaren ingediend zijn door stemmers. Op basis van de processen-verbaal wordt de uitslag van de verkiezing/het referendum vastgesteld. De processenverbaal per stembureau liggen na de stemming ter inzage.

bemensing voor het stembureau of tellers te vinden. Mensen vinden het leuk en gezellig om te doen...”. Het tellen van de stemmen is openbaar. ,,Iedereen is welkom daarbij aanwezig te zijn”, zegt Meyerink. Stembureauleden die actief zijn in de politiek, worden niet gevraagd te tellen. Zij zijn uitgenodigd een speciale verkiezingsavond in het gemeentekantoor bij te wonen. Daar wachten leden en vrijwilligers van alle partijen (zeven dit jaar) op de uitslag van de verkiezingen.” Die voorlopige uitslag op partijniveau komt rond 22.30 uur. ,,Ons systeem werkt goed,” zegt Meyerink. ,,Meestal behoren we tot de snellere gemeentes.”

Drukke dag? Je kunt stemmen van 07.30 tot 21.00 uur


Winterswijk Winterswijk Centraal Centraal • december • maart 2018 2016

8

Contec Neo Sport Dubbele Fietstas Speciaal voor liefhebbers van toertochten op de fiets heeft Contec een serie fietstassen ontwikkeld. Tassen van zeer hoge kwaliteit. De Contec Neo Sport is een sportieve pak-af-tas van waterafstotend polyester, met reflecterende elementen, met groot hoofdvak en twee kleine vakken met ritssluiting op de voorkant en de deksel, naden en ritssluiting met kleuraccenten, met Racktime Snapit-adapter. De Contec fietstassen zijn verkrijgbaar bij Leon te Kempel tweewielers aan de Ravenhorsterweg.

SHOPPEN IN WINTERSWIJK Winterswijk heeft een leuk en bruisend winkelcentrum met een grote verscheidenheid aan winkels. Winterswijk Centraal vroeg Winterswijkse speciaalzaken naar hun nieuwste producten.

Epicuro wijn Epicuro wijn is een stevige, vlezige rode wijn met lichte en verfijnde aroma’s, aangename fluweelzachte smaak, vol en harmonieus. De wijngaarden liggen in Manduria, wat een onderdeel is van Apulië, in de hak van Italië. Deze wijn combineert goed bij gerechten met een rijke saus, bij wild, stoofschotels en pittig vlees of belegen kazen en geitenkaas. Epicuro Wijn is verkrijgbaar bij PB&G aan de Meddosestraat 23.

Fijne stukjes chocolade met allerlei lekkers erin. Bio-melkchocolade – gezouten karamel – Braziliaans – bio snoepjes. Het succes van de chocoladebrokken van Belvas eind 2015 is de paashaas niet onopgemerkt voorbijgegaan. Ter gelegenheid van Pasen hebben ze een speciale versie van dit product gemaakt. Een beetje gek en regressief maar oh zo lekker. Zoals alle Belvasproducten is ook dit Biologisch en Fairtrade. Belvas Chocolade is verkrijgbaar bij Ekoplaza aan de Roelvinkstraat 33.

• Rolluiken • Knikarmschermen • Screens • Binnen zonwering • Uitvalschermen • Garagedeuren • Zonwering voor serre’s en veranda’s • Vrijstaande zonwering • Parasols • Windschermen • Horren

IK GA STEMMEN JA

Ronald Sasbrink Harkema gaat zeker stemmen. “Toevallig had ik het thuis erover. Ik ga me verdiepen in wat partijen willen. Wie maakt zich waarvoor hard. Tot nu toe was ik er nog niet zo bewust mee bezig. Bij onderwerpen als krimpgemeente en huisvesting vind ik het belangrijk te weten hoe daarover wordt gedacht. Even de kieswijzer raadplegen dus. Ik stem trouwens niet automatisch op een landelijke partij.”

juni/juli/agustus/september 2017

kijk op onze site owroom! of kom langs in de onze sh

NEE

WAT IS ER

WWW.ZONWERINGINDUSTRIE.NL

te beleven IN

Onze showroom is geopend op donderdag, vrijdag en zaterdag. Op maandag, dinsdag en woensdag is de showroom gesloten, maar bent u op afspraak van harte welkom. Meer informatie kunt u vinden op onze site.

WWW.ZONWERINGINDUSTRIE.NL EUROPALAAN 107 WINTERSWIJK TEL. 0543 -523000

winterswijk In Winterswijk is veel te zien en te beleven!

18 0 2 e i t i ed Een selectie van de vele activiteiten in juni, juli, augustus en september is in deze krant te vinden.

mondriaan tot dutch design: Invanonze volgende krant, die vanaf 1 juni verspreid 100 jaar de stijl wordt op o.a. campings, bungalowparken, vvv, supermarkten en horecagelegenheden willen wij een overzicht geven van wat er te doen is in Winterswijk tijdens de zomermaanden. Uw activiteit aanmelden? Neem dan contact op met Gerry Vering van Holders Media via info@holdersmedia.nl of 0543-51 24 12. Winterswijk Centraal wordt uitgegeven door Holders Media, Misterstraat 63, 7101 ET Winterswijk Tel.: 0543-512 412 info@holdersmedia.nl www.holdersmedia.nl Teksten: Sander Damen Communicatie! Foto’s: PR, Holders Media, Sander Damen Communicatie!

Met wel 250 verschillende single malt whisky’s heeft PB&G het grootste whiskyassortiment van de Oost-Achterhoek. Ook voor likeur, wijn, jenever, gin en cognac bent u bij ons aan het juiste adres!

Proef, Beleef & Geniet Meddosestraat 23 7101 CT Winterswijk T: 0543 53 95 72 info@pbeng.nl www.proefbeleefengeniet.nl


Winterswijk Winterswijk Centraal Centraal • december • maart 2018 2016

9

Tekst en foto: Han van de Laar

WB Lijsttrekker Wim Aalderink:

‘Om iets te bereiken moet je eerst investeren’ Winterswijks Belang (WB) heeft met Wim Aalderink een nieuwe lijsttrekker voor de gemeente­ raadsverkiezingen. Tevens is Wim opnieuw een toekomstige kandidaat wethouder. “Maar ik moet wel solliciteren als het zover is. Eerlijker kan het niet, want we zoeken wel de juiste persoon voor de functie. Het is natuurlijk ook afhankelijk van de verkiezingsuitslag, de collegevorming en de portefeuilleverdeling. Ik ga er wel voor!”

Nu vier jaar later heeft Wim kenbaar gemaakt beschikbaar te zijn als lijsttrekker en dus ook als raadslid. Het bestuur van WB en de fractie hebben hem op de ledenvergadering voorgedragen voor deze functies. Dit werd overgenomen. Daarnaast zal hij ook zeker mee solliciteren als wethouder, mocht dat aan de orde zijn. Wim: “Ik wist niet dat de functie zo leuk kon zijn. Ik doe het met veel plezier en met heel mijn hart. Daarbij willen we ook nog een aantal belangrijke dingen voortzetten en afmaken. Zo zijn we gestart met de campagne ‘Winterswijk armoedevrij in 2040.’ Dat is erg belangrijk en daar willen we ons volop voor inzetten. We proberen van de generatiearmoede af te komen. Dat wil zeggen dat de armoede overgaat op de kinderen. Van dubbeltjes kwartjes maken! Werk voor iedereen. Overige items zijn een gecombineerde skeeler- en ijsbaan, het aanleggen van een stadstuin waar ecologische landbouw plaatsvindt in samenhang met het gezondheidspark. Dus nog werk genoeg.” Collegialiteit Wim is erg te spreken over de sfeer op het gemeentekantoor en collegialiteit met zijn collega wethouders en de burgemeester. Ook

met de raadsleden en de ambtenaren is het heel prettig werken. Dat stimuleert om door te gaan. Bijna was het er nooit van gekomen. Toen Wim namelijk stopte bij de bank is hij eerst nog als trainer/coach aan de slag gegaan op het gebied van persoonlijke en team effectiviteit, maar door de financiële crisis werd het aantal deelnemers minder. Daarop besloot hij

Wim Aalderink lijstrekker van Winterswijks Belang

We laten al 12 jaar onze verantwoordelijk zien Wim Aalderink is in 1958 in Steenderen geboren. “Aan deze kant van de IJssel. Daar waar de Achterhoek begint”. Samen met zijn Needse vrouw Hetty, kwamen ze in 1994 in Winterswijk te wonen. Hun twee kinderen van 29 en 27 jaar wonen inmiddels elders in den lande. Wims negentigjarige moeder woont in de Berkhof, zodat hij tevens mantelzorger is. In Deventer volgde hij destijds de opleiding tot

‘We gaan voor 6 zetels, maar hopen op één of twee meer!’ geschiedenis te gaan studeren aan de Universiteit van Utrecht. De eerste jaren in deeltijd en de laatste periode in voltijd. Daar heeft hij zijn Master gehaald. Om les te mogen geven, moest hij nog de Master Educatie halen, maar net in die tijd werd hij wethouder en hoewel de functie op papier 0,6 fte is, viel het toch niet te combineren. “Het wethouderschap heeft je volle aandacht nodig. Het is meer dan een fulltime baan. Dat geldt voor ons allemaal. Een ‘negen tot vijf ’ mentaliteit moet je dan ook niet hebben.” De magie bij WB is er nog steeds. De partij vertegenwoordigt alle politieke stromen.

De Revolutie is extra stemlocatie Tussen 17.00 uur en 21.00 uur is De Revolutie op de Markt ingericht als extra stembureau. Deze locatie is volgens de website van de gemeente bedoeld voor jongeren om hun stem uit te brengen, maar iedereen mag hier zijn stem uitbrengen.

Ieder mag ook naar eigen inzicht zijn stem uitbrengen. Dat bepaalt mede de kracht van WB. Natuurlijk is de partij veranderd. Er gaan WB-ers en er komen weer nieuwe, vaak ook jongere bij. WB heeft nog steeds een enorme dynamiek en doet dingen die goed zijn voor Winterswijk. “We investeren graag, alleen dan bereik je wat. We laten nu al twaalf jaar zien dat we onze verantwoordelijkheid kennen en nemen. We zijn geen eendagsvlieg of een one-issue partij gebleken. We zijn er voor alle Winterswijkers. Ik hoop dan ook dat we weer zes zetels halen, maar één of twee extra zou helemaal mooi zijn. Het worden drukke en spannende tijden voor ons allemaal.”

Huishoud-Wetenschapper. Nadat hij terugkwam van een reis door Zuid-Amerika volgde een sollicitatie naar een plaats op de kaderopleiding van de AMRO-bank in Zutphen, om daarna een aantal jaren in Oost Groningen voor deze bank te werken. In 1994 werd hij rayondirecteur van de ABN-AMRO bank in Winterswijk. Hier is hij nooit meer vertrokken.

Hobby’s Hobby’s heeft Wim ook. Hij leest graag, golft en kookt bijna iedere dag. Hij houdt ook van muziek. Zo heeft hij The Rolling Stones twaalf keer gezien. “Als beloning, omdat ik steeds als er een concert was om 6.00 uur bij het postkantoor voor de deur zat om aan kaartjes te komen, kreeg ik van mijn zwager een mooie zeefdruk met The Stones erop. Die hangt nu op mijn wethouderskamer. Ik houd van pittige rockmuziek. AC/DC, Bruce Springsteen, Guns & Roses, The Red Hot Chilipeppers heb ik bijvoorbeeld allemaal gezien.”

IK GA STEMMEN JA

NEE

“Ik stem eigenlijk altijd”. Landelijke, Europees, Provinciaal dus zeker ook lokaal. Dan stem ik meestal op personen. Vier jaar geleden heb ik op Ilse Saris gestemd terwijl ik toch geen CDA-er ben. Maar ik vond dat ze het goed deed op zorg. Dit jaar weet ik het nog niet. Misschien stem ik wel op Tineke Zomer, maar dat ligt een beetje aan het windmolenstandpunt. Die dingen horen hier namelijk niet thuis.”

W

im omschrijft zichzelf als links-liberaal. Landelijk stemt hij D’66. Tot 2014 was hij eigenlijk nooit partijpolitiek actief. Dat werd anders toen hij een paar jaar geleden werd gevraagd lijstduwer bij WB te willen zijn. Vanaf die tijd was zijn interesse voor de lokale politiek gewekt. Hij solliciteerde mee op de functie van 0,6 fte wethouder bij WB. Vanwege de decentralisatie door de landelijke overheid kwamen er extra taken bij de gemeente te liggen. Hij werd aangenomen en daarmee de vierde wethouder in het huidige college. Takenpakket: Werk en Inkomen (de Participatiewet), Sport, Basismobiliteit en Asielbeleid waaronder het integratiebeleid.


Winterswijk Winterswijk Centraal Centraal • december • maart 2018 2016

lyptaPark 10

k r a P a t p y l Euca

htig gebied dankzij alle initiatieven!

project

Beukenhorstw

eg

1 ontwerp: architectenbureau Vincenth Schreurs

pers-Ri

Rabobank

etberg

plein

To

at

© Architectenbureau Vincenth Schreurs

isstra

Hergebruik De Post WMO-plus loket

nst

ra

SNS bank

3

Raadhuis

Euca lypta

re

at

Katholieke kerk Wie reng at

astra

Jeug

t

Een nieuw perspectief dankzij stedelijke herverkaveling

N M

dkerk

aa

erstr

Mist

0

5

10

20

t

at stra ga ren

Wie

aat had urt

50

straa

Plannen voor ‘duurzame steeg’ 3

Huls Duurzame Energie opent winkel aan Schoolstraat Het parkeren was erg versnipperd (en dus niet efficiënt)

Schoolstraat

at tra s r ste Mi

Het idee van het de charettes met 70 Winterswijkers

Ik krijg zo ontzettend veel vragen over duurzaamheid dat ik het hier op het Energiepark niet meer aankan,” zegt Huls. ,,We verbouwen daarom de showroom aan de Schoolstraat tot een voorlichtingswinkel op het gebied van duurzaamheid waar we uiteraard ook onze ledlampen, zonnepanelen, infraroodpanelen en andere duurzame producten laten zien en verkopen.” Gratis Huls benadrukt dat het komen stellen van vragen gratis is. ,,Mijn doel is duurzaamheid bevorderen, daarom helpen we mensen die duurzamer willen wonen graag met advies. Ik zie dat mensen het soms lastig vinden te starten met verduurzamen. Zo zijn er nog veel vooroordelen ten aanzien van Ledlampen. Ze zouden slecht licht geven en geen ‘warme’ uitstraling hebben. Mensen kunnen bij ons in de winkel komen en hun huidige lampen mee-

ame urza s Du gie Hul Ener

Hans Huls is vooral bekend van het Huls Duurzame Energiepark in Ratum. In de Schoolstraat in hartje Winterswijk heeft Huls een showroom waar sinds de opening van het Energiepark niet veel te beleven viel. Dat gaat nu veranderen. Huls gaat er een duurzaamheidswinkel openen én heeft plannen om de bestaande verbinding met de Misterstraat middels de naastgelegen steeg te gebruiken: een steeg met alleen winkels op het gebied van duurzame energie die aansluit op het nog te ontwikkelen Eucalyptapark.

brengen. Dan krijgen ze van ons vervangende Ledlampen mee zodat ze zelf kunnen ervaren dat ledlampen wel prettig licht geven.” 30 maart open De winkel opent officieel op 30 maart. ,,In het begin zullen we op donderdag, vrijdag en zaterdag open zijn,” vertelt Huls. ,,Later zal dat waarschijnlijk vaker worden.” In de winkel kunnen particulieren én zakelijke klanten niet alleen vrijblijvend advies krijgen, maar ook offertes voor allerlei duurzame oplossingen. ,,Bedrijven helpen we ook met grote zonnepanelenprojecten in het kader van de SDE, de Stimuleringsregeling Duurzame Energie.” Offertes voor particulieren zijn binnen dertig minuten klaar, vertelt Huls: ,,Wij maken die dan in de winkel en kunnen dan ook vrijblijvend samen met de klant een aanvraag indienen voor een duurzaamheidslening. Dit is een lening met een rente van 1,6 procent. De energiebesparing met de panelen is vaak hoger dan de maandelijks aflossing van de lening. Je loopt dus binnen een half uur met een offerte op maat de deur uit, terwijl je aanvraag voor de duurzaamheidslening verstuurd is. Overigens komen we altijd nog op bezoek bij de klant thuis om de situatie ter plekke te bekijken. De winkel is ook bedoeld om doe-hetzelvers van advies en materialen te voorzien.” Laadstation en gratis fietsenstalling Huls heeft grote plannen rondom de winkel. Als die doorgaan, gaat het gebied er compleet anders uitzien: ,,Het idee is de winkel te slopen en er vijf duurzaam gebouwde winkelunits te bouwen, waarvan er vier beschikbaar zijn voor andere winkels op het gebied van

aat str r e st Mi

Ingang Misterstraat duurzaamheid. Die units komen dan langs een steegje dat al aanwezig is. Ik heb daar al gesprekken over gevoerd en zowel potentiele winkeliers als de gemeente zijn laaiend enthousiast. We denken verder aan een laadstation voor elektrische auto’s en een gratis fietsenstalling voor enkele tientallen fietsen waar bezoekers ook gratis hun elektrische fiets kunnen opladen.” Die autolaadpalen komen er sowieso. ,,De eerste zal er binnen enkele weken zijn, ver-

 

Wenst FC Trias een duurzaam en succesvol seizoen! Voor meer info: www.hulsduurzameenergie.nl | info@hulsduurzameenergie.nl T: 06-22 823 862 of 06-51 599 491

Besparing &

Ingang Schoolstraat

Opwekken

telt Huls. ,,Auto’s kunnen dan binnen een uur opgeladen worden, afhankelijk van het type auto, maar de meesten zullen dan weer een eind kunnen rijden.” Voor zijn winkel zoekt Huls nog personeel: ,,Mensen, dat mogen ook scholieren of studenten zijn, met HBO of MBO achtergrond in de techniek en een passie voor duurzaamheid spreek ik graag!”

Burgermeest er Bosmastra

uw Kui

Gast hu

Burgermeeste

Raadhuis Mevro

at

r Bosmastraat

g


Winterswijk Winterswijk Centraal Centraal • december • maart 2018 2016

11

Tekst en foto: Betty Wassink

Gert-Jan te Gronde start projectbureau voor plattelandsontwikkeling

Wethouder is toe aan volgende stap in loopbaan Gert-Jan te Gronde (46) stopt na acht jaar als wethouder en begint een eigen bedrijf. Voor de aankomende raadsperiode is hij wel kandidaat-raadslid voor de VVD, want helemaal loslaten kan hij het nog niet. “Er is nog heel veel te doen in Winterswijk en daar draag ik graag mijn steentje aan bij, maar als wethouder moet je niet te lang blijven zitten.”

Randstad Bijna tien jaar woont de Wooldenaar weer op zijn geboorteplek, die hij in 1992 verliet voor een opleiding in Den Haag. Zijn eerste studie brak hij af, waarna hij een aantal jaren fulltime bij Albert Heijn werkte. “Op mijn 26e ben ik begonnen aan een deeltijd HEAO-opleiding aan de Haagse Hogeschool. Veel later woonde ik met mijn gezin met drie kinderen in Nootdorp, van waaruit ik dagelijks in een tjokvolle RandstadRail naar mijn werk bij de Dienst Landelijk Gebied (DLG) in Den Haag reisde. Die drukte was ik op een bepaald moment zat.”

Door de toenmalige ‘rood-voor-rood regeling’ konden oude bedrijfsgebouwen op het erf van zijn ouders worden gesloopt en werd een nieuwe woning gerealiseerd. “Toen we met ons gezin in het Woold kwamen wonen, wilden mijn vrouw en ik zo snel mogelijk ingeburgerd raken, wat snel lukte door het wethouderschap en de politiek.”

Plattelandsontwikkeling Al snel ondervond hij de digitale beperkingen van het wonen op het platteland en zette zich actief in voor de realisatie van het glasvezelnetwerk. Zo werd hij zelf het voorbeeld van bevordering van leefbaarheid in het buitengebied, het thema waarmee hij als zelfstandig

Gert-Jan te Gronde in de tot restaurant verbouwde schoppe bij Roerdinkhof. “Dit is een van de mooie voorbeelden van herbestemming van gebouwen op het platteland.”

Kunstmatige intelligentie Gert-Jan te Gronde verwacht niet dat de gemeente nog veel nieuwe mensen zal aannemen, ondanks dat besluiten te lang op zich laten wachten door grote werkdruk. Hij gelooft in de kracht van kunstmatige intelligentie, waarbij een computer bepaalt of iets wel of niet kan. Die slimme computersoftware wordt volgens hem tussen nu en tien jaar realiteit. “Kunstmatige intelligentie toetst aan beleid,

“Als je wat wil in het leven, moet je er zelf iets van maken” ondernemer aan de slag gaat. “Ik ben bezig met mijn laatste jaar Master management aan de Open Universiteit met afstudeerrichting Governance en bied mezelf eerst aan als interim manager in het publieke domein. Als tussenstap naar het ondernemerschap als landelijk opererend projectbureau voor plattelandsontwikkeling.” Hij ziet kansen, om-

dat veel partijen, met name in het publieke domein, worstelen met de ontwikkeling van plattelandsgebieden. “Veel gemeentes hebben geen beleidsmedewerkers voor plattelandsontwikkeling meer, ondanks de brede problematiek.” Ook groepen inwoners of belangenorganisaties die werken aan oplossingen in hun gebied, wil hij in dat proces begeleiden. “Uiteindelijk wil ik met een netwerk van zelfstandige ondernemers gaan werken, want ik moet wel mensen om me heen hebben.” Ontwikkeling “Nederland is één grote stad met het platteland als de lommerrijke buitenwijk. Er moet

aan eerdere casussen en zorgt binnen enkele dagen voor een besluit. Dat kan misschien zelfs wel een B&W- of zelfs raadsbesluit zijn, als de gemeenteraad die kunstmatige intelligentie mandateert. Die automatisering kost veel geld, maar zo’n 24/7 overheid geeft heel snel aan of iets mogelijk is binnen het beleid. Dat is voor burgers en bedrijven van groot belang.”

een goede mix zijn tussen wat er in de stad gebeurt en wat er op het platteland gebeurt. Krimp is geen voldongen feit. Er moeten in Nederland een miljoen woningen bij en dat kan niet allemaal in de Randstad. Boerderijen worden nu voornamelijk verkocht aan mensen uit het westen, die wel bijdragen aan het behoud van werkgelegenheid en de voorzieningen, maar minder aan leefbaarheid en sociale cohesie. Door hun komst worden boerderijen niet gesplitst en hebben jongeren het nakijken. We moeten zorgen voor vergroening in leeftijdsopbouw door te bouwen voor jonge mensen. Zeker ook in Winterswijk.”

IK GA STEMMEN JA

NEE

Mirjam Schwarz gaat zeker stemmen. “Maar ik moet me nog wel oriënteren via de Kieswijzer ofzo. Ik weet eigenlijk ook niet meer wat ik vier jaar geleden heb gestemd, wel dat ik plaatselijk anders heb gestemd dan landelijk. Maar ik kijk ook wel een beetje naar de personen op wie je kunt stemmen. En ik ga ook nog even naar programma’s kijken. Dus ik ben er nog niet uit, maar dat komt wel goed.”

I

n 1995 werd hij VVD-lid. “Van huis uit kreeg ik al mee, dat als je wat wil in het leven, je er zelf wat van moet maken. Ik had de Winterswijkse politiek op afstand wel gevolgd en wilde eerst een periode bij de VVD achter de schermen mee draaien. Uiteindelijk werd ik bij de raadsverkiezingen in 2010 met voorkeurstemmen gekozen, waardoor ik me ook gesteund voelde, toen ik de uitdaging van het wethouderschap aanging.” Na acht plezierige jaren is hij toe aan een volgende stap in zijn loopbaan.

#WinterswijkStemt WinterswijkStemt is de tag die je kunt gebruiken voor het nieuws en de laatste ontwikkelingen op het gebied van de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018.

Verkiezingsavond live volgen? RTV Slingeland doet 21 maart vanaf 21.30 uur live verslag van de verkiezingsavond in het gemeentekantoor. Inclusief de uitslag dus!


Winterswijk Winterswijk Centraal Centraal • december • maart 2018 2016

12

SHOPPEN IN WINTERSWIJK

Op zoek naar een pronkstuk? Dan zijn de handbeschilderde vazen van de kunstenares Doortje IJpelaar echt iets voor jou De glazen bolvazen van de Nederlandse kunstenares zijn er in vier nieuwe varianten. Met de hand beschilderd in warme, intense kleuren en dus allemaal nét even anders. Met uitneembare binnenvaas. Elke vaas is er in een genummerde oplage van 50 stuks en wordt geleverd met certificaat. De handbeschilderde vazen zijn verkrijgbaar bij Timmermans en Mulder aan de Misterstraat 49

Deze mooie, elegante pump van Peter Kaiser is uitgevoerd in prachtig leer wat is bewerkt met een prachtig motief van bloemen. Dat geeft de pump een ongekende zomerse en uitstraling! Ook combineren met deze pump is makkelijk! De pasvorm van dit merk is altijd uitstekend, iets waar de pumps om bekend staan. O.a. de schoenen en bijpassende tassen van Peter Kaiser zijn verkrijgbaar bij Oxener Schoenen aan de Misterstraat 29

Winterswijk heeft een leuk en bruisend winkelcentrum met een grote verscheidenheid aan winkels. Winterswijk Centraal vroeg Winterswijkse speciaalzaken naar hun nieuwste producten.

ANNE ET VALENTIN De kunststof brillen van acetaat hebben als eigenschap dat ze stevig zijn en onder hoge temperaturen kunnen worden gevormd. Ook een groot voordeel, het materiaal is antiallergeen. Door het gebruik van meerdere kleuren kunnen er unieke monturen gemaakt worden. Deze monturen worden doorgaans nog met de hand vervaardigd. ANNE et Valentin Brillen zijn verkrijgbaar bij Horen & Zien aan de Misterstraat 14.

SCAPA PESERICO CAPPELLINI A N N ESCAPA T T E GÖ R T Z S APESERICO R A H PA C I N I

SANTONI MICHAEL KORS TOD’S

PCAPPELLINI ENNYBLACK

ANNETTE C A V A L LGÖRTZ ARO CSARAH A R O L I NPACINI E BI S S

ATTILIO GIUSTI

M I SPENNYBLACK S MA R M E L S T E I N

PHILIPPE MODEL

TCAVALLARO A R A JA R M O N

CAROLINE O I L I L YBISS

UGG PREMIATA

MISST RMARMELSTEIN AMAROSSA TARAP AJARMON NARA

HOGAN MARC CAIN

TRAMAROSSA PANARA

LILIAN

de FaWscW Win. FerA Uen VES.NL Damesmode

WHEME 1- WINTERSWIJK

WWW.OXENER-WINTERSWIJK.NL MISTERSTRAAT 29 WINTERSWIJK

WHEME 1 - WINTERSWIJK WWW.FAUVES.NL Facebook “f ” Logo

CMYK / .ai

Facebook “f ” Logo

CMYK / .ai


Winterswijk Winterswijk Centraal Centraal • december • maart 2018 2016

13

Tekst: Han van de Laar | Foto: Marjon Stijsiger

Tineke Zomer:

“Wij willen constructieve politiek voeren.” Na twee eerdere perioden van 2007 tot 2014 als raadslid voor Progressief Winterswijk (PW), wil Tineke Zomer, nu met Groen Links, opnieuw in de gemeenteraad komen. “Ik heb er erg veel zin in en wil ook het boegbeeld van het sociale gezicht in Winterswijk worden. Daarnaast zijn voor ons het milieu, schone energie, duurzaamheid, jongeren en het buitengebied erg belangrijk.”

Tineke Zomer-Bruntink, lijsstrekker van Groen Links bij de gemeenteraadsverkiezingen

T

ineke (56) is van huis uit een geboren en getogen Winterswijkse en heeft in Aalten haar middelbare school volbracht. De kans om toen te gaan studeren greep ze niet aan. “Ik wilde eigenlijk wel naar de Bibliotheekacademie, maar het kwam er niet van.” In plaats daarvan ging ze werken bij oogarts Zandbergen en vanaf 1983 in het Streekziekenhuis Koningin Beatrix. Daar volgde ze een opleiding tot technisch oogheelkundig assistent. “Dat heb ik zo’n twintig jaar met veel plezier gedaan. Vervolgens kreeg ik de mogelijkheid om vanuit het SKB te zoeken naar samenwerking met onze Duitse buren en dan met name ook het ziekenhuis van Bocholt. Die samenwerking is

er nog steeds, maar omdat het contact met de ‘Krankenkassen’ nogal stroef en bureaucratisch verloopt, is een vanzelfsprekende uitwisseling van patiënten nog geen gemeengoed. Momenteel ben ik werkzaam als klachtenfunctionaris in het SKB.”

“Groen Links wil het sociale gezicht van Winterswijk zijn.”

Goed team In 2005 is Tineke lid geworden van Groen Links. Deze partij kwam met het voorstel, vanwege het zilveren jubileum van Koningin Beatrix, om een soort generaal pardon voor alle asielzoekers aan te bieden. “Vanaf die tijd ben ik actief en heb ik cursussen en trainingen gevolgd die door de partij gegeven worden. Toen werd ik ook benaderd of ik actief wilde

worden voor PW. Ondertussen ben ik toch nog gaan studeren en heb bestuurskunde aan de Hogelschool Saxion van Enschede gedaan. Dat kwam me zowel op mijn werk als in de politiek goed van pas. In 2007 stopte Anton Roebers onverwacht als raadslid en toen ben ik hem opgevolgd. De periode erop van 2010 tot 2014 werd ik raadslid voor de eenmansfractie van PW. De afgelopen

vier jaar waren we niet meer vertegenwoordigd in de raad, maar nu doen we met een goed team mee namens Groen Links en hopen toch wel een beetje op drie zetels. Verder denk ik dat de VVD en WB er vijf halen, CDA vier en D’66 en de PvdA ieder twee.” Als de vraag aan Groen Links komt om een wethouder te leveren, zal dat zeker in beraad worden genomen. “We willen namelijk constructief beleid voeren. Het gaat al goed in Winterswijk, maar het kan altijd nog beter, socialer. Naast haar drukke werkzaamheden op het SKB en in de politiek, probeert Tineke ook nog tijd over te houden voor haar hobby’s zoals lezen, theaterbezoek, sporten en reizen.


Winterswijk Winterswijk Centraal Centraal • december • maart 2018 2016

14

Winterswijk Centraal stelde aan de partijen van de gemeenteraad de volgende vraag:

‘Wat hebben de partijen in de gemeenteraad bereikt in de periode 2014-2018?’ Elke partij mocht de vier belangrijkste onderwerpen benoemen. Hieronder vindt u de antwoorden.

Winterswijks Belang

PvdA Winterswijk

CDA Winterswijk

D66 Winterswijk

VVD Winterswijk

Sport

Wenters Goud

Als laatste parels in onze sport kroon heeft Archeus een verdiend nieuw onderkomen gekregen met een fantastische 400 meter baan die aan alle eisen voldoet. Daarnaast is er een multifunctionele beach faciliteit gerealiseerd. Hiermee zijn onze sportvoorzieningen op een niveau waar buurgemeenten jaloers op zijn.

Iedereen heeft talenten die ingezet kunnen worden voor een ander in ruil voor wederdiensten. Om aan het project een lokale twist te geven hebben we ons project Wenters Goud gedoopt met als slogan “jouw talent is goud waard”. Ons ruilmiddel hebben we “pyrietjes” genoemd naar het pyriet dat gewonnen wordt in de Winterswijkse Steengroeve.

Samen vóór Winterswijk

Samen voor elkaar

De PvdA zat de afgelopen vier jaar met drie raadsleden in de oppositie. Dit betekent dat we het college van WB, VVD en CDA kritisch volgden. Positief kritisch, want de PvdA is nooit ergens tegen alleen maar om dwars te liggen. Goede plannen van het college, zoals de Stedelijke Herverkaveling, konden dus gewoon rekenen op onze volledige instemming.

In de gemeenteraad vroeg de PvdA de afgelopen vier jaar volop aandacht voor sociale thema’s. Zoals het voorkomen van schulden bij jongeren, discriminatie op de arbeidsmarkt, generatiearmoede in Winterswijk en het hoge percentage ongeletterden in de gemeente. Mede door toedoen en op initiatief van de PvdA is of wordt/werd op deze gebieden beleid ontwikkeld.

Lokale zorg goed geregeld!

Geen windmolens in Winterswijk

Sinds 2015 is de gemeente verantwoordelijk voor veel zorgtaken. In Winterswijk is de zorg goed geregeld! De Post wordt hoog gewaardeerd door onze inwoners. Het beleid van CDA-wethouder Ilse Saris is uniek, succesvol en onderscheidend. Niet voor niets is zij landelijk uitgeroepen tot Beste Bestuurder van een kleine gemeente!

Er is een energievisie vastgesteld om het doel Energieneutraal in 2030 te behalen. Het CDA staat voor dit doel! Om het buitengebied en het toerisme te beschermen heeft het CDA het initiatief genomen om een verbod van 5 jaar op windmolens aan te nemen. Het CDA wil nu samen met inwoners en bedrijven aan de slag om het doel te halen.

Sportbijdrage

NEE tegen windmolens

Sport moet voor iedereen toegankelijk zijn. In tijden van crisis is er door de gemeente een sportbijdrage ingesteld voor elk sportend lid bij een vereniging. D66 heeft zich de afgelopen jaren hard ingezet om deze bijdrage terug te draaien naar 0, de crisis is grotendeels voorbij en wij zijn het de leden verschuldigd om dit terug te draaien. Dat wordt nu gefaseerd teruggedraaid en daar zijn wij trots op!

Wij zijn er trots op dat we mede verantwoordelijk zijn dat er in Winterswijk de komende jaren niet meer wordt gesproken over windmolens in het waardevol cultuurlandschap. Daarnaast hebben wij de inzet van de energietafel onderschreven.

Buitengebied

Windmolens

Aanleg glasvezel. Deel fietspaden opgeknapt. Samen met inwoners een visie op een vitaal en leefbaar buitengebied vastgesteld. Opstart Keurmerk Veilig Ondernemen Buitengebied: samen met ondernemers, inwoners, politie, brandweer en organisaties zoals LTO en Natuurmonumenten aan de slag om het buitengebied veilig te houden. Niet alleen AED’s in het centrum, maar ook in het buitengebied. Aanleg van blusvijvers en waterwagen voor de brandweer ter compensatie gebrek bluswater en aanrijtijden.

We hebben een verbod voor 5 jaar bereikt op windmolens. We willen graag naar een energieneutraal Winterswijk in 2030. Bijvoorbeeld met zonnepanelen, gasloosbouwen, isoleren en duurzame energie van elders. Windmolens van 200 meter hoog horen echter niet thuis in ons nationaal landschap maar op zee waar ze zonder subsidie rendabel zijn.


Winterswijk Winterswijk Centraal Centraal • december • maart 2018 2016

2014-2018

d r e e s i l Gerea

Stedelijke Herverkaveling

Winterswijk Energieneutraal in 2030

Er is een start gemaakt om via ruildeals rotte plekken aan te pakken. In totaal worden met deze ruildeals circa 200 extra openbare parkeerplaatsen gerealiseerd, twee prachtige nieuwe parken aangelegd en drie cultuurhistorische panden opgeknapt. Ook wordt er incourant zakelijk en maatschappelijk vastgoed gesloopt en leegstaand vastgoed getransformeerd naar nieuwe functies. De provincie heeft dit plan beloond met 2 miljoen euro subsidie.

Om in 2030 energieneutraal te zijn is er een energievisie opgesteld. Hierin is vastgelegd hoe we deze energieneutraliteit gaan bereiken. De kaders zijn gesteld. Besparing en opwekking door middel van grootschalige zonneparken en windenergie (bij voorkeur van zee) moeten ertoe bijdragen dat dit doel wordt gerealiseerd.

Samen voor schone energie

Samen voor werk

De gemeentelijke Energievisie deed veel stof opwaaien in Winterswijk. De PvdA heeft in het bijzonder de toekomst van jongere generaties voor ogen en hun behoefte aan schone, ethische en veilige energie. Omdat onze energietoekomst nog veel onzekerheden kent, wil de PvdA vooraf geen enkele kans op schone, ethische en veilige energie onbenut laten.

De A van Arbeid staat niet zomaar in de naam van de Partij van de Arbeid. Werk is een belangrijke factor om mee te kunnen doen in onze samenleving. Daarom steunde de PvdA beleid dat de werkgelegenheid in onze gemeente bevordert. Daarnaast maakte de PvdA zich hard voor aangepast werk voor voormalige medewerkers van Hameland, een ethische beloning voor gemeentelijke stagiaires en waardering van vrijwilligerswerk.

Vrijwilligers en mantelzorgers

Een bruisend Winterswijk

De afgelopen jaren hebben we gezorgd voor extra aandacht voor het vrijwilligerswerk en de mantelzorgers. De Mantelzorgwaardering en de realisatie van het succesvolle vrijwilligerssteunpunt zijn hier voorbeelden van. Ook zijn we zelf actief geweest voor Stichting Present en NLdoet. Vrijwilligers zijn onze kampioenen!

Het CDA heeft de afgelopen periode verder gewerkt aan een bruisend Winterswijk. We hebben een mooi buitengebied, een bruisend centrum en mooie culturele voorzieningen. Ondanks de bezuinigingen hebben we de culturele voorzieningen overeind weten te houden. Ook hebben we het Aldi en Expertpand aan kunnen kopen om een rotte plek te voorkomen en het centrum verder te ontwikkelen.

Grensregio met Duitsland

Financiële positie van gemeente

We hebben ons de afgelopen jaren altijd fanatiek ingezet om meer te doen met de grensregio (Duitsland), ook de komende jaren moeten wij dit blijven doen.

Wij hebben ons altijd ingezet voor de financiële positie van de gemeente en het coalitieakkoord hierin ondersteund. Daarbij is transparantie naar de burger toe altijd van groot belang geweest voor D66. Ook hebben wij extra aandacht (onderzoek omgevingsvisie) voor het toeristisch product in het bijzonder het permanent wonen van recreatiewoningen op niet commerciële parken gevraagd. Dit is noodzakelijk om leegstand, verpaupering en criminaliteit op deze parken tegen te gaan.

Winterswijk stukje mooier gemaakt

Financiën op orde

Nieuwe basisscholen Kolibrie-De Bataaf en de Vlier. Renovatie watermolens Den Helder en Berenschot. Atletiekbaan Archeus. Plan Morgenzon en het Spinsel. Behoud van Buslijn 73. Zogenaamde 6 minuten zone gerealiseerd(AED) binnen bebouwde kom.

De schuldenlast van Winterswijk was veel te hoog. Streven was om deze te verlagen naar 95 miljoen. De schuldenlast is zelfs nog verder gedaald, naar 75 miljoen. Wij blijven inzetten op een verdere verlaging. Een lagere schuldpositie betekent minder rentelasten. Dan is er geld over voor andere zaken. Ook hebben we de lasten (OZB) laag gehouden voor de inwoners en bedrijven van Winterswijk.

15


Winterswijk Winterswijk Centraal Centraal • december • maart 2018 2016

16

#1 ELVIRA SCHEPERS

#2 UBEL ZUIDERVELD

#3 MARK TEN PAS

N J I Z D I L S D A A R W U O J N E L WIJ WIL

De PvdA is een sociaaldemocratische partij. Persoonlijke ontplooiing, eerlijk delen, solidariteit en de sterkste schouders dragen de zwaarste lasten zijn voor ons belangrijke uitgangspunten. In 2014 kregen wij 3 van de 21 raadszetels, als het aan ons ligt worden dit er meer in 2018!

#4 JAN KORTSCHOT

#5 JORAM TAIHUTTU

Winterswijk

WIJ STAAN VOOR: # Duurzaam Winterswijk, energie besparen waar het kan en stimuleren van schone energieopwekking. Wij pleiten voor een duurzame wethouder. # Werk voor iedereen, nieuwe werkgelegenheid scheppen door ambacht en ICT aan elkaar te koppelen en inzetten om mensen die aan de kant staan volwaardig mee te laten doen. # Betaalbare woningen, betaalbaar, levensbestendig en energieneutraal met oog voor de bewoners van Winterswijk. # Menselijke maat bij de gemeentelijke dienstverlening, een proactieve houding bij de loketten, papieren kranten en geen onnodige bureaucratie. # Wet Normering Top Inkomens: we willen dat de gemeente goed monitort of gesubsidieerde organisaties zich hieraan houden. # Iedereen leert de Nederlandse taal lezen, spreken en schrijven. # Geen kind buitensluiten, ieder kind moet mee op schoolreisjes en meedoen aan sport en cultuur. # De voorzieningen die we hebben willen we graag behouden zodat ze voor alle groepen in de samenleving bereikbaar blijven. # Noodfonds, wij willen burgers die in acute financiële problemen snel helpen met een noodfonds # Bevrijdingsfestival in Winterswijk: vrijheid en democratie zijn niet vrijblijvend en zijn het waard om gevierd te worden! www.pvdawinterswijk.nl

@PvdAWinterswijk

Winterswijkpvda

@pvdawinterswijk


Winterswijk Winterswijk Centraal Centraal • december • maart 2018 2016

wijker voel ik mij sterk verbonden met ons prachtige dorp,” zegt hij. “Daarom ben ik met veel plezier actief als vrijwilliger in het rijke Winterswijkse verenigingsleven.” Namens de PvdA Winterswijk wil hij “werken aan een sociale en vooruitstrevende toekomst voor Winterswijk. De lokale politiek is waar het gebeurt en waar het verschil gemaakt wordt.” Mark wil meer betaalbare woningen voor jongeren en starters, pleit voor een goede bereikbaarheid van Winterswijk en vindt dat kunst en cultuur laagdrempelig moeten zijn en blijven.

PvdA Winterswijk toont de gezichten en de inhoud Winterswijkse kiezers willen niet alleen weten waarvoor ze kiezen maar ook voor wie. Daarom houdt de PvdA Winterswijk persoonlijke campagnes mét inhoud. In het straatbeeld tref je de portretten en namen aan van de vijf bovenste kandidaten van de lijst voor de raadsverkiezingen van 21 maart. Daarnaast hebben de top 5-kandidaten elk hun eigen persoonlijke folder.

E

lvira, Ubel, Mark, Jan en Joram stellen zich voor en ontleenden elk hun eigen speerpunten aan het lokale verkiezingsprogramma “De PvdA geeft Winterswijk nieuwe energie!” Ook opmerkelijk aan de top 5 van de PvdA is dat de kandidaten allemaal geboren zijn in een ander decennium. De jongste is Mark ten Pas, geboren in 1992, en de oudste Jan Kortschot (van 1954).

Jan Kortschot

Ubel Zuiderveld

Elvira Schepers

Lijsttrekker is Elvira Schepers. Geboren in 1976, werkzaam in zorg, getrouwd met Rik en moeder van twee kinderen. Sinds 2010 zit Elvira namens de PvdA in de gemeenteraad, maar ze voert voor het eerst de kieslijst aan. Ze zegt: “Mijn drive om politiek te bedrijven komt voort uit mijn sterke gevoel voor rechtvaardigheid, gelijkheid, solidariteit en samenredzaamheid. Het opkomen voor mensen die het moeilijk hebben.” Drie van de speerpunten op Elvira’s eigen verkiezingsflyer zijn: investeren in jongerenhuisvesting en sociale woningbouw, werk werk werk én “niemand valt buiten de boot in Winterswijk”. Elvira zegt verder: “Burgers en politiek zijn, ondanks de vaak besproken kloof, onlosmakelijk met elkaar verbonden. Samen kunnen we Winterswijk nog mooier maken!”

Geboren in 1962. Zuiderveld is sinds 1994 een Winterswijkse Groninger dan wel een Groningse Winterswijker. Hij zegt: “De PvdA is mijn partij, omdat ik heel slecht grote ongelijkheid en onrechtvaardigheid kan verdragen.” Ubel vertelt ook: “Eigenlijk houd ik niet van vergaderen. Maar overleg is nodig om iets te bereiken voor de mensen waarvoor ik volksvertegenwoordiger ben.” Enkele speerpunten van Ubel: de bevordering van ethische, schone en veilige energie, een lokaal fonds om energiearmoede te voorkomen én de bescherming van longpatiënten en andere inwoners tegen houtrook. Zuiderveld is beroepsmatig als foodservicedeskundige regelmatig te zien en te horen via de landelijke media.

Jan Kortschot komt uit Meddo, maar werd in 1954 geboren op een boerderij in Huppel. Na een opleiding in de weg- en waterbouwkunde was hij gedurende twintig jaar werkzaam als zelfstandige in het assurantievak. Jan is bestuurlijk actief in verenigingen en organisaties en drumt bij de KWOV. ”Ik ben trots op wat mijn Winterswijk is; haar inwoners en de mooie omgeving. Daar ben ik strijdvaardig in,” zegt hij. Jan schaamt zich dat in ons land voedselbanken nodig zijn. Hij ijvert tegen eenzaamheid onder ouderen en vóór kinderen die door armoede buitengesloten dreigen te worden.

Mark ten Pas

Mark ten Pas staat derde, hij is geboren in 1992 en studeerde rechten en politieke geschiedenis. “Als geboren en getogen Winters-

Joram Taihuttu Joram Taihuttu is geboren in 1987, docent biologie op een middelbare school en net vader geworden. Joram zegt: “Bij de gemeenteraadsverkiezingen van vier jaar geleden, heb ik mijzelf verkiesbaar gesteld. Ik kreeg veel vertrouwen in de vorm van voorkeurstemmen, maar helaas net niet genoeg om in de raad te komen.” Naast zijn politieke vrijwilligerswerk, is Joram actief voor Winkiestad en bij de initiatiefgroep Molukkers in Winterswijk. Joram ijvert voor gezonde scholen (verstrekking van gratis fruit), wil nieuwe initiatieven om wonen betaalbaar te houden én wil zich hard maken voor goedkope leningen om huizen en bedrijven te voorzien van groene energie.

Naast Joram, Jan, Mark, Ubel en Elvira, kun je nog uit vijftien andere kandidaten kiezen die op de PvdA-lijst staan. De titel van het verkiezingsprogramma is “De PvdA geeft Winterswijk Nieuwe Energie”. Het complete programma is te vinden op de website pvdawinterswijk.nl en de Facebookpagina van de Partij van de Arbeid.

IK GA STEMMEN JA

NEE

Marissa Shanmugalingam (21) is er bijna zeker van dat ze gaat stemmen. “Wat me nog enigszins weerhoudt, is dat er geen interessante onderwerpen zijn. Landelijk waren ze er wel, zoals milieu, bio-industrie en duurzaamheid. Ik heb toen Groen Links gestemd. De stemwijzer geeft dat nu ook weer aan. Bij mijn vrienden leeft de gemeentepolitiek ook niet zo. De meeste jongeren die ik ken, willen weg uit Winterswijk. Hier ligt niet onze toekomst.”

Voorjaarsaanbieding

SCOOTMOBIEL VISION GT SILVER

De Scootmobiel Vision GT is een opvallende 4 wiel scootmobiel met een uitzonderlijk futuristisch design. De Vision GT is rondom uitgevoerd met een zeer goede vering en heeft verrassend veel beenruimte. Door zijn grote wielen heeft de scootmobiel veel bodem vrijheid een goede wegligging en rijdt zeer comfortabel .

van 4995,- voor 00

4100.

www.scootmobielcentrumachterhoek.nl

SCOOTMOBIEL VENTURAX Deze scootmobiel is uitermate comfortabel door zijn zitcomfort en goede vering. Vier wielen maken hem geschikt voor elk terrein en als extra heeft de scootmobiel VenturaX ook nog een usb-aansluiting. Het grote voordeel van de VenturaX ten opzichte van zijn voorganger is de actieradius van 59 km. van 4295.00 voor

3600.00

Deze aanbiedingen zijn alleen geldig tegen inlevering van deze advertentie!

SHOWROOM: KONINGSWEG 36B 7102 DN WINTERSWIJK Openingstijden showroom: maandag en vrijdag 10.00-12.00 uur en 14.00-18.00 uur Afspraak na openingstijden is mogelijk. Ook in de avonduren. Tel. 06-5353 4440

Tekst en foto: PvdA PR

17


Winterswijk Winterswijk Centraal Centraal • december • maart 2018 2016

18

Winterswijk Centraal stelde aan de deelnemende partijen van de gemeenteraadsverkiezingen de volgende vraag:

‘Wat zijn de belangrijkste doelen voor de komende vier jaar?’ Elke partij mocht de vier belangrijkste onderwerpen benoemen. Hieronder vindt u de antwoorden.

Winterswijks Belang

PvdA Winterswijk

CDA Winterswijk

D66 Winterswijk

VVD Winterswijk

GroenLinks

Kansrijk Winterswijk

Armoede Winterswijk uit in 2040

Beeldkwaliteitsplan buitengebied

WB maakt hier echt werk van. Ambitieus, maar wij denken dat het kan en moet! Daarnaast komt WB met een plan om te besparen op energieverbruik, met name voor inwoners met een laag inkomen, waardoor extra financiële ruimte wordt gecreëerd, juist voor die mensen die dat het meest nodig hebben. Op deze manier maken wij de unieke verbinding tussen duurzaamheid en armoedebestrijding.

WB komt met een beeldkwaliteitsplan voor het buitengebied met aandacht voor biodiversiteit. Let wel: we willen hiermee het buitengebied absoluut niet op slot zetten. Voor ons staat voorop dat bij de ontwikkeling van dit plan er een goed evenwicht zal zijn tussen economie en ecologie. Natuur en ondernemen kunnen prima samengaan, maar vragen wel om integraal afgestemd beleid en goede samenwerking.

Duurzame dadendrang

Nieuwe economie

Drie procent van de Winterswijkse energie is duurzaam opgewekt. Bij de bevordering van schone en ethische energie moeten grote stappen worden gezet. De PvdA wil een wethouder duurzaamheid. Naast energie, moet die ook duurzame waterbeheersing, ethisch werken maar ook duurzame bouw, bedrijvigheid, verkeer en landbouw bevorderen. Winterswijk moet op alle fronten versneld verduurzamen.

De economie verandert razendsnel. Niet iedereen kan dat bijbenen. De PvdA wil beleid ontwikkelen waardoor iedere Winterswijker zo goed mogelijk is voorbereid op de nieuwe economie. Werk en werkgelegenheid wil de PvdA laden met nieuwe energie. Van oudsher is Winterswijk sterk in ambachtelijke beroepen. Door de koppeling met ICT te bevorderen profiteren we optimaal van het beste van twee werelden. Dit schept nieuwe werkgelegenheid.

Investeren in het centrum

Geschikte woningen voor iedereen

Ons centrum is het kloppende hart van Winterswijk. Veel bezoekers zijn blij met ons winkelcentrum door de combinatie van winkels, horeca, musea en de markt en het gratis parkeren. Maar stilstand is achteruitgang. Het CDA wil daarom volop investeren in het centrum door een sfeervolle inrichting van de Markt, meer groen, meer plekken om de fiets te parkeren en een openbaar toilet.

Het CDA vindt dat prettig en veilig wonen een basisbehoefte is. De huizen die beschikbaar zijn moeten aansluiten bij de woonwensen van onze inwoners en geschikt zijn voor verschillende levensfasen. Ook moeten boerderijen in het buitengebied makkelijker kunnen worden gesplitst in kleinere woningen, zodat ook mensen met een smallere beurs in het buitengebied kunnen wonen.

Verenigingen en vrijwilligers

Ouderenbeleid

D66 heeft liefde voor de vrijwilliger en verenigingen. Wij zijn er van overtuigd dat zij het fundament zijn van onze samenleving. Het zorgt voor maatschappelijke cohesie. De grote verenigingen zijn de afgelopen jaren goed bedient door gemeente, maar ook die kleine verenigingen zijn van essentieel belang. Het vrijwilligerspunt is al een mooie aanzet. D66 wil zich inzetten voor het aanstellen van een verenigingsfunctionaris bij de gemeente die in het spin het web wordt voor de gemeenten.

Zowel voor jongeren als voor ouderen blijft het moeilijk om een betaalbare geschikte woonruimte te vinden. Sommige ouderen wonen te klein, waardoor ze lastig thuis kunnen wonen als ze hulpmiddelen zoals een rollator nodig hebben. Voor andere ouderen wordt het huis juist te groot. Er moet een goede woonmix komen en daarnaast aandacht voor laaggeletterdheid, eenzaamheid en armoede onder ouderen

Wonen op maat

Ruimte voor industrie

Iedereen moet kunnen wonen zoals hij wil. Dat betekent ruimte voor bouwen. Geen welstandscommissie. Splitsen van boerderijen in het buitengebied. Extra woningen buurtschapskernen. Functieverandering in dorp van werk/winkel naar wonen. Betaalbare passende woningen, voor alle doelgroepen. Maar zeker ook voor jongeren, om te voorkomen dat ze naar de stad trekken. Nieuwe woningen energiezuinig bouwen, aanjagen verduurzaming oude woningvoorraad.

Er is te weinig industriegrond uitgeefbaar. Ook voldoen veel leegstaande panden niet meer aan deze tijd. Revitalisering oude industrieterrein Narcisstraat en Parallelweg samen met de Provincie. Zo houden we mooie Winterswijkse bedrijven in Winterswijk. Aandacht voor goed opgeleide werknemers door bedrijven en onderwijs te laten samenwerken. Er dreigt niet alleen een te kort aan arbeidskrachten. Door de ontwikkelingen (robottisering) veranderen functies en die ontwikkeling vraagt om permanente educatie.

Milieu en duurzaamheid

Werk en inkomen

Bevorderen van duurzame landbouw en diervriendelijke veeteelt, die goed zijn voor grond, dieren, landschap, milieu en mens. Dit past bij ons idee over circulaire economie. Dat betekent overschakelen op een economie die gebaseerd is op hergebruik en sluiten van de kringlopen. Daarom hebben we ons verkiezingsprogramma aangeboden aan de kringloopwinkel en WCL.

Er komt steeds meer flexwerk, robotisering neemt toe. Hierdoor worden andere vormen van sociale zekerheid wenselijk. Met een experiment basisinkomen willen we nagaan of een zwakke positie op de arbeidsmarkt kan worden versterkt.

Werkgelegenheidsverbetering

Geen geldverslindende projecten

Kansrijk Winterswijk vindt het de hoogste tijd worden dat er investeringen op het industrieterrein en het winkelcentrum worden gedaan t.b.v. werkgelegenheidsverbetering. Als deze investeringen de komende tijd weer uitblijven, dan zullen er (nog) meer mensen uit Winterswijk wegtrekken. Waardoor de voorzieningen zoals we ze nu hebben niet (allemaal) kunnen blijven bestaan.

Aan dergelijke megalomane uitspattingen gaan enkele tot tientallen miljoenen euro’s gemeenschapsgeld tegelijkertijd uit de kassa. De gemeente kan haar geld slechts één keer uitgeven, waardoor het ten koste zal gaan van de: seniorenzorg, uitkeringen, infrastructuur, sport, werkgelegenheidsbevordering etc. Daar moet dus op worden bezuinigd!


Winterswijk Winterswijk Centraal Centraal • december • maart 2018 2016

2018-2022

N E N N A PL

Behoud SKB en Stadstuin

Een bruisend Winterswijk

Wij willen dat het SKB een volwaardig ziekenhuis blijft. Hiervoor biedt het gezondheidspark dat we gaan realiseren een enorme meerwaarde. Hierin geïntegreerd is het project stadstuinbouw, waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, biologische groente gaan verbouwen voor de maaltijden die het SKB bereidt voor haar patiënten.

Wij blijven investeren in voorzieningen, zowel cultureel als sportief. Twee voorbeelden hiervan zijn een gecombineerde ijs- skeelerbaan en een begin van het museum Terra Temporalis bij de Steengroeve. Beide dragen bij aan de leefbaarheid en aantrekkelijkheid van Winterswijk. Het bevordert de werkgelegenheid, stimuleert de economie en biedt tegelijkertijd vertier voor onze inwoners. Wij blijven investeren, zodat Winterswijk kan presteren!

Investeren in wonen en wijken

Uit het PvdA-programma

Een goed en gevarieerd woningaanbod is essentieel. Daarom wil de PvdA meer betaalbare woningen voor jongeren en starters. De PvdA wil ruimte voor nieuwe initiatieven zodat de keuzevrijheid groter wordt. De afgelopen jaren is veel geïnvesteerd in het centrum, het buitengebied en de bedrijventerreinen. De komende jaren wil de PvdA de focus meer richten op de woonwijken. Werken aan een leefbare en groene omgeving.

In het lokale programma “De PvdA Geeft Winterswijk Nieuwe Energie” staan nog veel andere beleidsvoornemens. Zoals: maatregelen ter voorkoming van zorgmijding bij mensen met lage inkomens, een laagdrempelig meldpunt voor alle vormen van discriminatie, een eigen Winterswijks Bevrijdingsfestival, een vrijwilligersprijs, de betrokkenheid bij de lokale democratie bevorderen, inzetten op dubbel spoor en openbare toiletten in en rond het centrum.

Vrijstelling sollicitatieplicht 60+-ers

Veilige fietsroutes

Helaas vinden niet alle oudere werklozen in korte tijd een nieuwe baan. Vaak zijn deze mensen wel op een andere manier in de samenleving actief, bijvoorbeeld als vrijwilliger of mantelzorger. Het CDA wil daarom de sollicitatieplicht afschaffen voor mensen in de bijstand boven de 60 jaar, als zij structureel en meerdere dagen per week vrijwilligerswerk doen of mantelzorg bieden.

Het CDA vindt veilig kunnen fietsen belangrijk. Wij willen daarom veilige (school)fietsroutes van en naar het centrum. Waar dat kan worden fietspaden gescheiden van de hoofdrijbaan. Bij nieuwe fietspaden of bij onderhoud van bestaande fietspaden wordt gekeken of het gewenst en mogelijk is om fietspaden breder te maken. Zo zijn de fietspaden meer geschikt voor elektrische fietsen.

Jongeren zijn de kracht tegen krimp

Samen duurzaam vooruit

Jongeren zijn de toekomst, zij zijn de kracht tegen krimp! Er moet goede woonvoorzieningen, arbeidsplekken en vervoersmogelijkheden zijn om de jeugd een toekomst te geven in Winterswijk. Daarnaast moet digitale democratie een grotere rol gaan spelen.

D66 wil samen duurzaam vooruit. De hoofdmoot moet zijn bezuinigen, dat is immers de goedkoopste energie. Alles wat je bespaart hoeft men niet op te wekken. D66 is van mening dat windmolens niet in het nationale cultuurlandschap van Winterswijk passen. Energieneutraal JA! Windmolens NEE!

Stimuleren

Regiofunctie

De gemeente moet ondernemende Winterswijkers faciliteren. Of dat nu is bij hun bedrijf of bij het organiseren van evenementen of opstarten van een buurtinitiatief. Daar past een bedrijfsaanjager bij die ondernemers verbindt en een loket waar men mensen met ideeën snel wegwijs maakt in het land van regels. Snelle afhandeling van vergunningen. Soepele regelgeving.

Om ons winkelcentrum te behouden moeten we focussen op beleving. Meer parkeergelegenheid voor fietsen en met name e-bikes. Gemeente moet meedenken in nieuwe winkelconcepten en soepele regels. De vrijetijdssector is een belangrijke banenmotor voor Winterswijk en mag groeien. Een aantrekkelijk winkelcentrum hoort daarbij. Inzetten op vitale vakantieparken die voldoen aan de toeristische vraag. Langere verhuur tijdens winterperiodes en gedoseerd permanent wonen kunnen bijdragen aan vitale parken.

Goede zorg

Jongeren

Wij willen meer maatwerk in de zorgverlening met extra aandacht voor eigen regie en de ondersteuning die daarvoor nodig is. Verder willen we meer mogelijkheden voor zorginitiatieven van burgers met vernieuwende woonvormen, zowel in de wijken als in het buitengebied. Hiervoor moet in elk geval het persoonsgebonden budget gehandhaafd blijven.

Wij rollen de rode loper uit voor jongeren door betere werkkansen, meer en gevarieerde woonruimte rekening houdend met hun woonwensen, meer mogelijkheden voor cultuur en recreatie en ondersteunen daarbij vooral eigen initiatieven.

Meer voorzieningen

Geen windmolens of megastallen

Allereerst willen wij uitgaansgelegenheid voor jeugdfeesten en back to the 70’s en 80’s party’s. Ook willen wij: met een extra elektrocar het seniorenvervoer verbeteren, gratis groepslessen Duits (voor beginners en gevorderden) introduceren, beveiligers/boa’s vast inhuren om de veiligheid in met name het buitengebied te verbeteren en een extra restantenmarkt in het begin van het jaar.

In Winterswijk zijn we gezegend met een prachtig buitengebied. Ons buitengebied levert ons volop: recreatie, schone lucht, ontspanning, toeristeninkomsten en dus ook banen op. Dat willen we bij Kansrijk Winterswijk graag zo houden! Op horizonvervuilende windmolenparken zitten we hierom dan ook niet te wachten … om over horizonvervuilende, stankoverlast gevende en goed mogelijk ziekte verspreidende megastallen nog maar te zwijgen.

19


20

Winterswijk Winterswijk Centraal Centraal • december • maart 2018 2016

HET HEET NIET VOOR NIETS STEMLOKAAL...

STEM LOKAAL

Stem Lijst 1 WB


Winterswijk Winterswijk Centraal Centraal • december • maart 2018 2016

21

Tekst en foto’s: Winterswijks Belang PR

Winterswijks Belang weer de grootste partij? Een interview met lijsttrekker Wim Aalderink en fractievoorzitter Henk Jan Tannemaat van Winterswijks Belang is snel gepland. De locatie is de wethouderskamer van Aalderink in het gemeentekantoor van Winterswijk. Of we genoeg tijd hadden want Tannemaat is eerst nog samen met fractiegenoot Tim Jonker, het jongste raadslid van WB, verkiezingsposters plakken. Het leven van gemeenteraadsleden in verkiezingstijd is zwaar... Fractievoorzitter Henk Jan Tannemaat en lijsttrekker Wim Aalderink van Winterswijks Belang

O

p de kamer van wethouder en lijsttrekker Wim Aalderink zit Wim achter zijn bureau. “Onze fractievoorzitter haalt net koffie, ga zitten!” Terwijl hij aan de tafel plaats neemt komt fractievoorzitter Henk Jan Tannemaat met de koffie binnen. De kamer is sober, maar doelmatig ingericht. Een zwart/wit foto van de fractie van Winterswijks Belang siert de kast. Als we aan de koffie zitten merkt Tannemaat op dat hij blij is dat de verkiezingen straks weer achter de rug zijn. “Drukke weken zijn dit altijd. Verkiezingstijd is best wel leuk, maar je wilt ook graag verder met de plannen die je hebt voor Winterswijk en dat kunnen we alleen samen, dus ik zal blij zijn als we 22 maart wakker worden!” “Maar dan wel graag als grootste partij, net als afgelopen drie periodes” vult Wim aan. “We willen graag weer een coalitie vormen en aankomende vier jaar aan de slag met een paar speerpunten waaronder armoede Winterswijk uit in 2040 en een beeldkwaliteitsplan voor het buitengebied. Weet je hoeveel mensen geschrokken waren van de bomenkap langs het Kommiezenpad? Volkomen legaal gekapt overigens hoor! Maar WB wil graag onze essen, coulissen en houtwallen beter in de gaten houden. Beschermen. Meer biodiversiteit ook. Een goede balans tussen leefbaarheid en rust en ruimte. En die balans tussen agrarische activiteiten, toerisme, natuur en cultuurhistorie mag je best wat beter benoemen vindt WB.”

“Een goede balans tussen leefbaarheid, rust en ruimte”

Stem

“Laten we bij de Winterswijkse maat blijven, past ons veel beter”

De heren zijn duidelijk nog niet klaar met het besturen van Winterswijk. Wat ze van het plan vinden van de VVD om te groeien van 29.000 naar 35.000 inwoners? Er wordt gekeken naar elkaar.. “Ik snap het niet zo goed”, begint Wim. “We moeten van krimp absoluut geen kramp maken en goed kijken naar ons woningaanbod zowel voor jonge als oudere mensen. Je kunt wel doen alsof je met een vingerknip 6.000 mensen naar Winterswijk haalt, maar je moet wel reëel blijven. Voor 6.000 mensen extra werk vinden is onmogelijk, ook al faciliteer je het bedrijfsleven nog zo goed. En dat doen we. Het is ook beetje achterstevoren denken: eerst allemaal woningen bouwen en dan komen de mensen vanzelf? Ik weet het niet,” aldus Wim. Henk Jan is feller: “De tijd dat bouwend Winterswijk het gemeentebestuur in de zak had is gelukkig achter de rug. We hebben uitstekende bouwmogelijkheden op diverse plekken in Winterswijk, maar dit is echt verkiezingsretoriek. Vraag anders maar eens aan de provincie of aan Achterhoek2020 hoe ze denken over opplussen van ons inwoneraantal met 6.000 mensen, ze lachen je vierkant uit. Onze andere wethouder, Rik Gommers, heeft een prima woningbeleid gevoerd afgelopen jaren. Ook op dit terrein geldt dat je in het buitengebied niet zomaar iedere boerderij kunt opsplitsen: wie gaat daar dan wonen?” Wim haalt zijn schouders op: “Laten we nu eerst

maar eens zorgen dat onze huidige 29.000 inwoners allemaal een woning en een baan kunnen vinden, dat lijkt me belangrijker. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de duurzaamheid! Als we in 2030 energieneutraal willen zijn, zullen we alle zeilen bij moeten zetten om de bestaande woningvoorraad te isoleren en te verjongen. Daar zit al meer dan genoeg werk in voor onze aannemers, dat kan ik je verzekeren.” Henk Jan begint te lachen: “Ach, we willen allemaal wel eens gekke dingen roepen tijdens de verkiezingen. Daarom hoop ik dat het snel 22 maart is en we met alle partijen samen weer op goede basis met elkaar om de tafel kunnen gaan. Het bouwen van meer woningen komt rechtstreeks uit Den Haag en de VVD neemt het gewoon over. Laten we bij de Winterswijkse maat blijven, past ons veel beter.”

“Volgend jaar hangt het alleen nog van de vorst af”

Wim staat op, hij heeft een overleg over de ijsskeelerbaan. “Jammer dat we dat niet voor de vorstperiode hebben kunnen realiseren. En niet in deze periode. Maar dat houdt Winterswijk nog tegoed! Volgend jaar hangt het alleen nog van de vorst af. Toch denk ik dat best veel inwoners met trots kijken hoe Winterswijk er bij ligt momenteel. Er is veel ten goede veranderd afgelopen 12 jaar. En als het aan WB ligt, en we de kans krijgen van de kiezer, gaan we daar graag nog 4 jaar mee door. Henk Jan ruim jij even de koffiekopjes op?” Gemopper klinkt uit het kantoor, maar de opdracht wordt uitgevoerd met een glimlach.

Lokale partijen in de lift In een nieuwe peiling van Maurice de Hond geen verschuivingen. Wel ziet De Hond dat landelijke partijen in gemeenten terrein verliezen ten opzichte van lokale partijen. Dit schrijft De Hond over de peiling: ‘De landelijke peiling geeft dezelfde scores als de vorige week. Hoewel er in meer gemeenten door meer kiezers op een landelijke partij gestemd kan worden dan 4 jaar geleden zien we dat het voornemen om lokaal te stemmen nu groter is dan in 2014. Met name de landelijke kiezers van VVD, D66 en PvdA laten een voorgenomen stijging zien van hun keuze voor een lokale partij. Van de landelijke partijen lijken de VVD, D66 en de PvdA in de gemeenten op een achteruitgang af te stevenen. GroenLinks en SP staan op dit moment op winst.’ Op de internetsite frontbencher.nl lazen we 4 maart jl. bovenstaand bericht. WB vindt dit niet vreemd. Landelijke partijen spreken altijd van ‘lijntjes’ naar Arnhem en Den Haag. Nu moet WB eerlijk bekennen dat het hier afgelopen 4 jaar weinig van gemerkt heeft. Het kabinet heeft weinig plannen voor de Achterhoek en het ‘Randstad-denken’ viert hoogtij. Een verdwaald lid van de tweede kamer van een landelijke partij woonachtig in Apeldoorn of Wageningen komt tijdens de verkiezingen opeens naar Winterswijk met allerlei beloftes en vervolgens zie je ze 4 jaar niet weer! Midden in de samenleving Winterswijks Belang staat midden in de Winterswijkse samenleving. Met allemaal onze eigen voorkeur als het om landelijke verkiezingen gaat, maar als het om de lokale belangen gaat zijn we er voor u, de hele 4 jaar! Winterswijks Belang: de enige echte lokale partij.


22

Winterswijk Winterswijk Centraal Centraal • december • maart 2018 2016


Winterswijk Winterswijk Centraal Centraal • december • maart 2018 2016

23

Tekst en foto’s: VVD Winterswijk PR

Winterswijk van 30.000 naar 35.000 inwoners! De afgelopen jaren hebben we veel gesproken over het in stand houden van onze voorzieningen. Zoals schouwburg De Storm, muziekschool Boogie Woogie en zwembad Jaspers. Maar ook over het behoud van ons winkelcentrum en natuurlijk ons ziekenhuis. Als gemeente kunnen we hieraan ons steentje bijdragen, maar wat veel meer effect heeft is een flinke toename van het aantal Winterswijkers.

O

ok in de Achterhoek trekt de economie weer flink aan. Het is belangrijk dat de regio een compleet en aantrekkelijk pakket biedt voor onze inwoners: volop werkgelegenheid, goede verbindingen over de weg, via het spoor en digitaal, maar bovenal ook voldoende en passende woonruimte. Bedrijven staan te trappelen om uit te breiden echter, omdat er voor nieuwe werknemers niet voldoende woningen zijn, stagneert de ontwikkeling. Daarom ging lijsttrekker Inge klein Gunnewiek samen met andere Achterhoekse lijsttrekkers van de VVD hierover in gesprek met Tweede Kamerlid Daniël Koerhuis, woordvoerder wonen. Koerhuis: “Het is opvallend dat Gelderland de meest knellende woonafspraken van heel Ne-

VVD’ers Achterhoek in gesprek met Tweede Kamerlid Daniël Koerhuis over meer woningen in de Achterhoek.

derland heeft. In het gesprek met de Achterhoekse VVD-ers werd mij opnieuw duidelijk dat we nu echt iets moeten doen! Daarom ben ik blij dat minister Ollongren aan mij heeft toegezegd dat zij de provincie gaat oproepen om 100.000 woningen te bouwen, waarvan natuurlijk voldoende in de Achterhoek.”

“Komende 10 jaar ruimte maken voor 2.500 tot 3.000 extra woningen”

Jongeren zijn de (toekomstige) werknemers of eigenaren van onze bedrijven. Noodgedwongen vertrekken ze naar elders omdat ze geen betaalbare woning kunnen vinden. Ook voor ouderen, die langer thuis moeten blijven wonen, is er te weinig passend aanbod. Zo houden ouderen eengezinswoningen voor jonge gezinnen bezet. Winterswijk mag nu geen extra woningen creëren (of dit nu bouw, woningsplitsing of

herbestemming van werken naar wonen is). Dit omdat het zogenaamde woningcontingent vol zit. De VVD wil af van die maximum aantallen en wil juist voldoen aan de woonvraag van haar inwoners. Daarbij horen meer nieuwbouw woningen, ook voor de verhuur. Maar denk ook aan tijdelijke woningen (tiny houses), het splitsen van boerderijen, herbestemmen van werken naar wonen en mogelijk maken van nieuwe woonvormen (groepswo-

ning). Zo houden we jongeren in Winterswijk, kunnen ouderen wonen zoals ze willen, is er betaalbare woonruimte voor jonge gezinnen en houden we het tegelijkertijd het buitengebied leefbaar. Ook vanuit het oogpunt duurzaamheid is het verstandig onze woningvoorraad nu flink te gaan vernieuwen. VVD Winterswijk wil voorzieningen in stand houden, ouderen passende woonruimte bieden, jongeren en jonge gezinnen in Winterswijk houden en nieuwe werknemers en ondernemers aantrekken. Daarom kiest VVD Winterswijk nu voor concrete stappen om mensen de ruimte te bieden te kunnen wonen zoals zij dat willen. De VVD ziet dan ook graag dat er de komende 10 jaar ruimte wordt gemaakt voor 2.500 tot 3.000 extra woningen in Winterswijk.

Tekst: Sander Damen | Foto: VVD Winterswijk PR

Tom van Beek (VVD):

“Politiek is mijn hobby” Ondernemer Tom van Beek is al sinds 2006 actief in de politiek. In 2010 werd hij raadslid voor de VVD. De kans is groot dat Van Beek die op de tweede plaats van de kieslijst staat, straks nog vier jaar raadslid zal zijn. Wat drijft deze bevlogen politicus en hoe kijkt hij aan tegen acht jaar lidmaatschap van de raad?

In 2006 heb ik er voor gekozen me actief voor de VVD in te zetten,” zegt Van Beek. ,,Er moest wat veranderen, vond ik. Kiezers kozen destijds voor de lokale partij Winterswijks Belang. De VVD kwam toen niet in het College. We zijn met een verjongd bestuur hard aan het werk gegaan met als resultaat dat we bij de raadsverkiezingen van 2010 de op één na grootste partij waren. Dat deden we door meer te vertellen wat we deden en bereikt hadden. En door meer contact met de kiezers te zoeken.” Contact Dat laatste kenmerkt de bevlogen en betrokken ondernemer. ,,Alleen door contact te zoeken, kom je te weten wat er speelt”, zegt Van Beek. ,,Ik praat eigenlijk iedere dag wel met

“Het raadslidmaatschap is best wel verslavend” iemand over de lokale politiek. Je moet proberen uit die bestuurlijke bubbel te blijven. Het is wel eens voorgekomen dat ik het ene moment met een collega in de werkkeet over politiek praat en dat ik even later in een keurig pak in het ziekenhuis met een kamerlid in gesprek ga die ons dorp bezoekt.” Van Beek wil graag nog een periode raadslid zijn. Na acht jaar is de motivatie nog steeds groot. ,,Het raadslidmaatschap is best wel verslavend”, zegt hij met een glimlach. ,,Dit is echt

Tom van Beek

mijn hobby. Ik ben graag voor Winterswijk actief.” Het is een hobby die wel veel inzet vraagt. ,,Ik ben bijna geen enkele avond thuis”, licht Van Beek toe. ,,Daarom proberen we als fractie de weekenden voor het gezin te houden. Wij hebben het voordeel een grote fractie te zijn, waardoor we veel taken kunnen verdelen. Door mijn werk en mijn ervaring in de Commissie Ruimte houd ik me vooral bezig met Ruimtelijke ordening en industrie.” Zetje Er valt genoeg te doen de komende raadspe-

riode, denkt van Beek: ,,We moeten voorkomen dat bedrijven uit Winterswijk vertrekken en woonruimte creëren voor jongeren. Daarnaast speelt natuurlijk de Energietransitie en de Omgevingsvisie maar ook de Regioraad, een samenwerkingsverband van acht Achterhoekse gemeenten. De VVD vindt het belangrijk dat de gemeente een stem blijft behouden. Door te stemmen kun je invloed uitoefenen op de besluiten van de raad. Het blijft natuurlijk altijd een coalitie, maar met je stem geef je de partij van je keuze een zetje in de goede richting.”


Winterswijk Winterswijk Centraal Centraal • december • maart 2018 2016

24

Eetcafe Kronenhuis Koffie met gebak, een heerlijke lunch of een uitgebreid diner, alles is mogelijk. Onze menukaart wisselt regelmatig. Naast vaste gerechten tref je ook wisselende seizoens-gerechten aan. Markt 23 7101 DA Winterswijk

0543 512250

agenda

rEstaurant de Zwaan 1 & 2 april Pasen Brunch 11:00 – 14:00 uur

www.kronenhuis.nl

Geniet van ons brunchbuffet, rijkelijk gevuld met verschillende broden, belegsoorten, sapjes, melk, onze yoghurtbar en live cooking! €19,50 per persoon. (excl. overige dranken)

RISTORANTE VILL AGGIO

27 april Koningsdag: 16.00 uur SOUL Base

authentieke Italiaanse keuken Bij Ristorante Villaggio kunt u sfeervol genieten in het dorpshart van Winterswijk. Wij zijn gevestigd aan één van de mooiste plekjes op de Markt.

Kom je de verjaardag van de Koning met ons vieren?! Soul Base zorgt voor de hits, wij voor de drankjes en jullie voor de gezelligheid!

Een lekkere kop koffie of thee, een hapje tussendoor, een zakelijke lunch, een overheerlijk diner of gewoon een drankje. Voor elke gelegenheid biedt Ristorante Villaggio een passende ruimte. Binnen in het authentieke maar moderne restaurant, buiten op het prachtige terras heerlijk in het zonnetje.

De keuken is de gehele dag geopend.

10 mei Hemelvaart: Dauwtrappers opgelet!

Bij Ristorante Villaggio serveren wij ‘home made’ gerechten, gemaakt van eerlijke producten. Daarnaast bieden wij u een uitgebreid assortiment van op klassieke, Italiaanse wijze gemaakte pasta’s en pizza´s, maar ook verschillende Italiaanse gerechten met vlees of vis, bereid door onze traditionele kok. De wijnliefhebbers kunnen kiezen van onze uitgebreide wijnkaart met een ruime keuze aan open wijnen.

We zijn vanaf 08:00 uur geopend voor koffie, gebak, ontbijt, lunch, borrel en vanaf 17:00 uur natuurlijk voor het diner!

13 mei Moederdag – Ontbijt box* & High Tea

Verras je moeder met onze ontbijt box! Deze is gevuld met allerlei lekkers en kost €10,- per persoon. Wil je er een mooie bos bloemen van Puur Passie bij? Vraag naar de mogelijkheden. Toch liever iets later uit bed? Neem je (schoon)moeder dan mee voor een high tea, voor alle moeders staat er een cadeautje klaar! €17,50 per persoon. Keuken de gehele dag geopend. * de moederdag ontbijt box is te reserveren tot 11 mei en af te halen op 13 mei vanaf 09:30

17 juni Vaderdag – OFYR BBQ

Zo moet een zondag zijn! Een zonnig terras, de BBQ die aan staat en heerlijke gerechtjes met vlees en vis die langskomen op tafel! €17,50 per persoon, incl. stokbrood, sausjes en salades. Keuken de gehele dag geopend.

THOSE SUMMER NIGHTS!

Benieuwd naar wat we nog meer gaan doen deze zomer? Like dan onze Facebook & Instagram pagina! Facebook “f ” Logo

CMYK / .ai

Facebook “f ” Logo

CMYK / .ai

Facebook – Restaurant De Zwaan Instagram – dezwaanwinterswijk

WIIL JE KOMEN BRUNCHEN, HIGH TEA’EN, DINEREN OF BBQ’EN? DAN ONTVANGEN WE JE RESERVERING GRAAG VIA ONZE WEBSITE OF TELEFONISCH!

Heel graag tot gauw… Gonnie Lievers & team de Zwaan Telefoon: 0543 512300 of 0657518270

Markt 30 ★ Winterswijk ★ Telefoon: 0543 450 386 ★ info@ristorantevillaggio.nl ★ www.ristorantevillaggio.nl

Wooldstraat 6, 7101 NP Winterswijk

Vrolijk Pasen bij Wok Wamelink Gezellig uit eten tijdens Pasen? Wij verheugen ons u hartelijk te mogen verwelkomen in ons Live Wok-Grill restaurant. Hier ontmoet u een fusion van Hollands Haute-cuisine en Aziatische hoogstandjes. Onder leiding van onze ervaren chef maken we van uw diner elke keer weer een feestje! Reserveer snel via www.wamelink.nl

Heerlijk genieten

tijdens Pasen

ALL-IN* CUISINE onbeperkt eten en drinken voor een vaste la ge prijs Inclusief wijnen en bieren p.p. al vanaf (mid week )

27.

50

Wooldseweg 71 | 7101 HV Winterswijk | Tel.: 0543 51 22 02 | info@wamelink.nl

*zie de voorwaard en op onze websi

te


Winterswijk Winterswijk Centraal Centraal • december • maart 2018 2016

25

Tekst en foto’s: Sander Damen

Leerlingen Gerrit Komrij College in debat met politici Het Gerrit Komrij College heeft in een lesoverstijgend programma en in samenwerking met RTV Slingeland en Omroep Gelderland ruim aandacht besteed aan de aanstaande gemeenteraadverkiezingen, zowel in de lessen als tijdens een speciale verkiezingsdag op 27 februari. Daar konden de leerlingen van de klassen havo5 (h5) en vwo5 en 6(v5 en v6) hun fictieve stem uitbrengen en was er een debat met vertegenwoordigers van de deelnemende lokale partijen. Dat werd live op de radio uitgezonden door Omroep Gelderland. Leerlingen in debat met de Winterswijkse lijsttrekkers of kandidaat-raadsleden.

Programma De school ontwikkelde een lesoverstijgend programma voor de klassen h5, v5 en v6. Bij het vak Nederlands werden de partijprogramma’s van de deelnemende partijen doorgespit. Vervolgens werd er gediscussieerd over de inhoud en stelde iedere leerling een vraag op die eventueel in het met lijsttrekkers geplande debat gesteld konden worden. De presentratice van RTV Slingeland die het debat zou gaan leiden, Judith Woordes, heeft een aantal lessen bijgewoond om de leerlingen te helpen bij de voorbereiding op het debat. Ook tijdens de lessen geschiedenis en maatschappijleer zijn de verkiezingen aan bod gekomen. Verkiezingsmarkt Woensdag 27 februari was de climax van de activiteiten met betrekking tot de verkiezingen. Die dag kwam de verkiezingsbus van Omroep Gelderland op bezoek, was er een verkiezingsmarkt in een tent buiten het schoolgebouw, konden leerlingen van h5, v5 en v6 stemmen en vond de College Tour, het debat met de ze-

ven lijsttrekkers of hun vervangers, plaats. Alleen van D66 en Kansrijk Winterswijk waren de lijsttrekkers aanwezig. De andere partijen werden vertegenwoordigd door andere kandidaatsraadsleden. De oudste debater was drieëndertig jaar. Het debat was levendig en af en toe op het scherpst van de snede. De leerlingen waren serieus en namen niet met ieder antwoord genoegen.

publiek was aandachtig maar er werd ook gelachen. Ik vond de sfeer heel goed.” Opvallend was de aanwezigheid van de burgemeester en wethouders. ,,De burgemeester wil graag dat meer jongeren gaan stemmen en politiek bewust worden,” licht De Graaf toe. ,,Zo’n initiatief past daar precies bij.” Buiten konden leerlingen vragen stellen aan vertegenwoordigers van de lokale partijen.

Later zeker stemmen Lisanne de Roos zit in h5c en mag dit jaar nog niet stemmen. ,,Dat ga ik later zeker doen,” zegt ze. ,,Ik vind politiek wel interessant en vind het belangrijk dat iedereen het recht heeft om te stemmen, dat je zelf kan kiezen. Als ik mag stemmen, bereid ik me voor door partijprogramma’s te lezen. Ik vond de lessen over de verkiezingen interessant, maar een uur vond ik eigenlijk een beetje weinig.”

“Het debat was levendig en af en toe op het scherpst van de snede” ,,Als je tweehonderd leerlingen in een ruimte hebt, weet je niet hoe het gaat verlopen”, zegt De Graaf. ,,Het ging heel goed vond ik. De vragen waren inhoudelijk sterk, sommige leerlingen hadden nog wel wat microfoonvrees. Dat is een verbeterpunt voor de volgende keer. Het

In de hal van het college kon door leerlingen gestemd worden. ,,Dat had de gemeente keurig verzorgd”, zegt De Graaf. ,,Alles was precies zoals het in het echt gaat. Dus ook met officiële stemhokjes en rood potlood. De uitkomst, 8 zetels voor D66, 4 voor Kansrijk Winterswijk en 3 voor Groen Links, vond ik wel verrassend waarbij duidelijk werd dat de nieuwkomers in het politieke landschap werden beloond met een stem van de jeugd. Een nieuwe partij en een jonge lijsttrekker deden het in de ogen van de jongeren goed.

Uitslag scholierenverkiezingen Gerrit Komrij College

IK GA STEMMEN JA

?

NEE

Erik Oonk twijfelt nog of hij gaat stemmen op 21 maart. “Ik ben een beetje anti-politiek. Ik ben er niet zo mee bezig. Ik heb ook geen vaste partij waar ik op stem. Misschien ga ik me nog oriënteren, maar heb nog geen idee wat het dan gaat worden. Ik praat ook nooit zo over politiek, luister liever. Als postbode bezorg ik waarschijnlijk wel de stempassen.”

We zijn benaderd door Jan Rietman van RTV Slingeland” vertelt Ed de Graaf, MT-lid van het Gerrit Komrij College. ,,Hij vertelde dat hij een aanbod had gekregen van Omroep Gelderland die onder meer met een verkiezingsbus naar Winterswijk wilde komen en vroeg ons of wij als school daar bij betrokken wilde worden. Dat wilden we graag omdat we dat belangrijk vinden in het kader van burgerschap en politieke bewustwording. Vooral in v6 zitten veel leerlingen die dit jaar voor het eerst mogen stemmen.”

Opkomst percentage 76% Zetelverdeling

D66 .............................................................................8 Kansrijk Winterswijk ....................................4 Groen Links .........................................................3 Winterswijks Belang .....................................2 VVD ..........................................................................2 CDA ...........................................................................1 PvdA .........................................................................1

Stemmen is voor iedereen Iedere burger heeft het recht te stemmen, dus ook mensen met een verstandelijke beperking. Estinea’s Team Samen Sterk, dat bestaat uit gemotiveerde mensen met een beperking en coaches, ondersteunt en helpt anderen, ook bij de voorbereiding op het stemmen. Mensen met een lichamelijke handicap mogen op het stembureau geholpen worden, mensen met een verstandelijke beperking niet. Ze moeten daarom goed voorbereid zijn. Team Samen Sterk organiseerde daarom bijeenkomsten waar zaken aan bod kwamen zoals: Hoe werkt dat eigenlijk, stemmen? En hoe maak je een keuze voor een politieke partij die bij jou past? In de bijeenkomsten werd uitgelegd wat een gemeenteraad is en vertelden politieke partijen in begrijpelijke taal over hun programma. Ook konden er vragen gesteld worden aan de politieke partijen. Ook wordt uitleg gegeven over hoe het stemmen gaat. Tot slot wordt het stemmen geoefend in een echt stemhokje. Om zoveel mogelijk mensen met een beperking te bereiken wordt samengewerkt met zorgorganisaties Elver, Zozijn, MEEOost en Aveleijn. Informatie Naast deze bijeenkomsten geeft Team Samen Sterk ook informatie, onder meer op Facebook en via mail. Op de website van Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) is een speciale themapagina met relevante informatie rondom de verkiezingen: https://www.vgn.nl/themas/289.

Usb-stick lokt Winterswijkse jongeren naar stembus Circa 80 jonge Winterswijkse stemgerechtigden krijgen een usb-stick met een verkiezingsfilmpje van ruim vijf minuten met korte boodschappen van de zeven lijsttrekkers en met beelden van Winterswijk. Daarmee lokt de gemeente Winterswijk jongeren die op 21 maart voor het eerst mogen stemmen, naar de stembus.


Winterswijk Winterswijk Centraal Centraal • december • maart 2018 2016

26

Het voorjaar gaat weer van start… De specialist als het gaat om schilderwerk Al meer dan 126 jaar uw betrouwbare partner in binnen- en buitenschilderwerk, glaswerk in alle vormen en maten, voor zowel grote maar zeker ook kleine projecten in de zakelijke en particuliere markt.André Raterink

• Schilderwerk • Beglazingswerk • Spuitwerk

visitekaart!.pdf

Prins Hendrikstraat 24 7101 CL Winterswijk Telefoon: 0543-521161 FAX: 0543-535392 E.: tebrake@xs4all.nl W.: nijenhuis-schilders.nl

1

29-12-15

09:54

BADMEUBEL

ERJO MAATWERK-INTERIEUR

Een nieuw tuinseizoen is begonnen, de temperaturen stijgen, de planten lopen uit. Ja hoor… we kunnen de tuin weer in! Als we het zo schrijven, zo voorspelbaar, zo ‘op herhaling’, dan doen we de tuin en het voorjaar echt tekort. We moeten het vooral wel leuk vinden dat het voorjaar is aangebroken en we moeten het ook heerlijk vinden om de tuin weer in te gaan. De hovenier doet er alles aan om ervoor te zorgen dat elke tuinbezitter de gedachte aan zijn tuin op voorhand associeert met lekker, leuk en gelukkig. Is het tuinonderhoud u een blok aan het been? Helaas worden mensen vaak steeds drukker en wordt de tuin als een blok aan het been gezien. Dat gebrek aan tijd of energie hoeft helemaal geen probleem te zijn. Er zijn diverse mogelijkheden om uw tuin beheersbaar te maken en te houden. Wat dacht u van bijvoorbeeld een robotmaaier, planten die uw tuin kleur maar ook minder onderhoud geven of een besproeiingssysteem? Dicht bestraten met twee kleine plukjes groen is toch niet wat u wilt? De hovenier denkt graag met u mee om van uw tuin een echte tuin te maken waar u, en de hovenier stiekem ook, gelukkig van worden! Ziekten en plagen in uw tuin Ieder jaar lijkt het wel erger te worden: diverse soorten ziekten en plagen die de tuin verruïneren. Veel chemische bestrijdingsmiddelen zijn niet meer toegestaan, maar heeft uw wel eens aan het inzetten van natuurlijke vijanden gedacht, zoals bijvoorbeeld lieveheersbeestjes, aaltjes, hommels, gieren of lokstoffen? Verschillende Groencentra ’s hebben al een paar

jaar goede resultaten ervaren met het bestrijden van bijvoorbeeld naaktslakken in de tuin. Sinds een paar jaar kunt u kiezen uit een ruim assortiment om uw tuin door middel van natuurlijke vijanden te beschermen. De titel zegt het al: ‘Het voorjaar gaat van weer van start…’ Koude en natte momenten liggen achter ons, laten we snel vooruit kijken! Wij wensen u een groen en bloemrijk jaar toe! Jan, Erna, Jeroen, Rianne en Diana Bent

EN G A D IN U T N T OPE R A A 8M 1 & 7 1 ur t 16 u g 10 to 6 uur a d r e t Za tot 1 1 1 g a Zond

Alles op het gebied van tuin, bestrating, machines en diverse hobbyisten!

Van maatwerk meubel tot compleet interieur op maat gemaakt naar uw wensen

Van der Heydenstraat 4 | 7102 JA Winterswijk | Telefoon (0543) 512 941 | info@erjo.nl | www.erjo.nl

Hoeninkstegge 5 Winterswijk Meddo 0543-569302

IK GA STEMMEN JA

NEE

Chris van den Bos (oud fractievoorzitter van de VVD) en zijn vrouw Antje gaan zeker stemmen. “We stemmen dit keer lokaal. Nee niet op WB, die teren teveel op oude glorie. We gaan allebei stemmen op de nieuwe partij Kansrijk Winterswijk. We geven de jongeren een kans en -heel belangrijk- ze zijn tegen windmolens in ons landschap.”

KLEDINGKASTEN


Winterswijk Winterswijk Centraal Centraal • 20 december oktober 2017 Winterswijk Winterswijk Centraal Centraal • december • •maart 2018 20162016

27

27

Tekst en foto: CDA PR

Samen aan de slag voor een bruisend Winterswijk! Met maar liefst 29 kandidaten doet het CDA in Winterswijk op 21 maart mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. De lijst wordt aangevoerd door lijsttrekker Ilse Saris. De afgelopen jaren was zij namens het CDA wethouder in het college. Ook de komende vier jaar wil zij zich namens het CDA voor Winterswijk inzetten. Wat is er de afgelopen jaren bereikt en wat wil ze met het CDA de komende jaren bereiken? CDA steekt de handen uit de mouwen bij school de Vlier tijdens NLdoet.

De afgelopen jaren ging er veel aandacht naar de zorgtaken die de gemeente van het rijk overnam, waaronder de Wmo en de Jeugdwet. Ik ben er trots op dat de overgang in Winterswijk succesvol is gegaan. De Post wordt door inwoners hoog gewaardeerd”. Een ander belangrijk onderwerp die Saris noemt is de realisatie van het vrijwilligerssteunpunt. “Vrijwilligerswerk is enorm belangrijk voor onze samenleving. Door vraag en aanbod samen te brengen ontstaan mooie projecten en samenwerkingen. Daar wordt iedereen beter van!” Het winkelcentrum heeft het ook goed gedaan. Het belangrijkste daarvoor zijn de actieve ondernemers. Door goed met hen samen te werken is het aantal bezoekers de afgelopen jaren gestegen.

Armoede aanpakken Op de vraag wat het CDA de komende jaren wil bereiken voor Winterswijk volgt een lange lijst. Het belangrijkste punt vindt ze het aanpakken van armoede, zodat de volgende generatie niet in armoede opgroeit. Daarnaast wil het CDA investeren in het winkelcentrum: “Er komen ook veel bezoekers van buiten Winterswijk. Om dat ook in de toekomst zo te houden moeten we blijven investeren. Een gezellig marktplein, meer groen in het centrum, voldoende plaatsen om fietsen te stallen en een openbaar toilet zijn zaken waar wij dan aan denken”. Voor inwoners uit de bijstand die ouder dan 60 jaar zijn, wil het CDA een ontheffing van de sollicitatieplicht. Voorwaarde is dat zij zich inzetten als vrijwilliger of mantelzorger. “De kans op een betaalde baan is min-

“Ik wil niet dat de volgende generatie in armoede opgroeit” Ilse Saris, lijsttrekker CDA Winterswijk

der groot voor deze groep, maar zij zijn enorm waardevol en kunnen veel betekenen voor de samenleving!” Beste bestuurder van Nederland Een jaar geleden is Ilse Saris landelijk uitgeroepen tot Beste Bestuurder. Op de vraag hoe

ze dat heeft ervaren antwoordt ze: “Aan de ene kant is het natuurlijk leuk als je erkenning krijgt voor je werk. Aan de andere kant doe ik gewoon mijn werk en zet ik het belang van Winterswijk en zijn inwoners voorop.” Kandidatenlijst CDA Saris heeft er veel zin in om door te gaan in de lokale politiek. Het CDA heeft een kandidatenlijst met maar liefst 29 gemotiveerde kandidaten. Saris: “Ik ben trots op onze mooie lijst! Het is een goede mix tussen ervaren en nieuw, mannen en vrouwen, jong en wat ouder. En met achtergronden in de zorg, onderwijs, bedrijfsleven, overheid en het agrarisch ondernemerschap hebben we veel kennis binnen de partij.” Het is duidelijk: het CDA bruist volop en gaat ook voor een bruisend Winterswijk!

Voor een bruisend Winterswijk!


Winterswijk Winterswijk Centraal Centraal • december • maart 2018 2016

28

IK GA STEMMEN JA

NEE

Berend Jager vindt stemmen heel belangrijk, zelfs een soort van verplichting. “Ik ga dan ook zeker. Mijn zoons mogen nu ook stemmen. Ik vind het belangrijk ze duidelijk te maken dat stemmen erbij hoort. Democratie is een groot goed, daar hebben we onze vrijheid en welvaart aan te danken. Wat ik ga stemmen weet ik nog niet zeker, maar thuis zullen we vast nog wel de Stemwijzer raadplegen.”

(Her)ontdek ‘t Spek-Ende

P uur genieten!

Een GEZELLIG en STIJLVOL café-restaurant met de meest veelzijdige keuken, van verse traditioneel Italiaanse pizza & pasta tot kreeft uit ons homarium. Ons NIEUWSTE RESTAURANT ’t Achter-Ende heeft een modern-romantische uitstraling, is licht en fris met een groot aansluitend terras waar u in de zomermaanden heerlijk beschut kunt zitten en genieten van een kop koffie, een uitgebreide lunch of van onze Italiaanse keuken. Misterstraat 72-74 Winterswijk tel.: 0543-520669 www.spek-ende.nl

SpekEnde Flyer 148x148.indd 1

10-03-16 17:16

Nieuw!! Leuke, lieve en exclusieve muizen, konijnen, hazen, knuffels van het wereldwijd bekende Deense merk Maileg. De knuffels zijn fijn om mee te spelen, maar zijn ook zeer geliefd voor het stylen van de kinderkamer.

media media

Misterstraat 63, 7101 ET Winterswijk T: 0543 - 51 24 12 www.holdersmedia.nl


Winterswijk Winterswijk Centraal Centraal • december • maart 2018 2016

29

Tekst en foto: D66 PR

Winterswijk D66 krijgt het voor elkaar D66 ziet kansen voor iedereen. Wij willen samen met u werken aan een betere toekomst. Wij staan voor de uitdaging om de beperkingen van de krimp om te zetten. Dat betekent dat we de jeugd als toekomst zien en dat het verenigingsleven van fundamenteel belang zal blijken. Daarnaast liggen er uitdagingen voor Winterswijk met betrekking tot het energieneutraal zijn, bestuurlijke vernieuwing en de regio. Het belang van samenwerken is groter dan ooit.

Verenigingen Winterswijk heeft een rijk verenigingsleven, dit is van essentieel belang voor de samenleving van Winterswijk en de buurtschappen. D66 Winterswijk ziet de verenigingen zelfs als het fundament van onze samenleving. D66 Winterswijk wil de vereniging steunen waar zij kan en zich sterk maken voor een verenigingsfunctionaris in het gemeentehuis. De grote verenigingen zijn goed bediend de afgelopen jaren, maar we mogen die kleine verenigingen niet vergeten! Goede zorg Zorg zonder muren is waar D66 Winterswijk zich hard voor maakt. Hier wijken wij essentieel af van andere partijen. Wij willen het geld voor de zorg niet aan gebouwen besteden,

maar aan mensen. Geld dat naar stenen gaat, gaat niet naar de noodzakelijke handen aan het bed! Ouderenbeleid Ouderen maken naarmate hun leeftijd toeneemt, vaak meer gebruik van voorzieningen. D66 Winterswijk vindt dat deze voorzieningen naar de menselijke maat moet worden georganiseerd, waarbij als uitgangspunt geldt dat iedereen zo lang mogelijk zelfstandig moet kunnen (blijven) wonen. Daarbij is het van groot belang dat er voldoende betaalbare huisvesting in Winterswijk is voor senioren, waarbij combinatie met zorg mogelijk is.   Jongeren D66 Winterswijk gelooft in jongeren

D66

Stemart a 21 m66 D

“Samen staan we voor een sterk en bruisend Winterswijk. Dit doen wij samen met de inwoners, belangenorganisaties en ondernemers.” Loes ten Dolle (Lijsttrekker D66 Winterswijk)

“Het belang van samenwerken is groter dan ooit” als kracht voor behoud van onze regio. Deze jongeren zijn de toekomst van Winterswijk en wij zien het dan ook als noodzaak om te zorgen dat ze in Winterswijk blijven of hier terugkeren. D66 wil initiatieven van jongeren en jongvolwassenen die kansen zien steunen.   Daarnaast zullen wij ons inzetten voor huisvesting, mobiliteit en voldoende werkplekken.

Goed werk D66 wil goed werk voor iedereen. D66 wil meer ruimte om te ondernemen en minder regels. Tegelijkertijd mag niemand buitenspel komen te staan. Daarnaast willen wij dat Winterswijk een MKB vriendelijke gemeente wordt. Goed wonen Mensen die wonen in Winterswijk, weten zelf goed wat er beter kan in hun straat of buurt. De gemeente moet meer luisteren naar de bewoners en hen helpen met hun plannen. Daarnaast is een goede woonmix voor jong en oud van essentieel belang. In Winterswijk zijn er nog te weinig goedkope goede huurhuizen voor jong en oud.


(AIVD) en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) om die veiligheid en rechtsorde te helpen beschermen. Dat doen ze door informatie te verzamelen, waardoor ze een grotere kans hebben om dreigingen en risico’s tijdig te herkennen. Daarvoor kunnen ze verschillende middelen (bevoegdheden) inzetten. Een van de belangrijkste middelen is het onderscheppen van telecommunicatie, zoals telefoongesprekken, e-mail- en appverkeer.

met de huidige wet: de Wiv 2002.

nummer of IP-adres, maar maken zij anoniem gebruik van het internet, bijvoorbeeld via het wifinetwerk van een restaurant of de chatfunctie van een computergame.

breider onafhankelijk toezicht op de diensten, probeert de wet een balans aan te brengen tussen het belang van de nationale veiligheid en de privacy van individuele personen. Het publieke debat richt zich op de vraag of die balans goed is gekozen. De nieuwe wet Om die reden is het volgens de regering noodzakelijk dat de diensten de bevoegdheid krijgen om kabelgebonden telecommunicatie ruimer te kunnen onderscheppen. Met deze bevoegdheid verwacht de regering dat de diensten beter in staat zijn om terreurdreigingen tijdig te herkennen. De ruimere bevoegdheid is volgens de regering ook nodig om cyberaanvallen tegen te gaan en om op gelijke voet samen te werken met buitenlandse veiligheidsdiensten.

Over het werk van de Nederlandse inlichtingenen veiligheidsdiensten De Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2017 (Wiv Winterswijk Winterswijk Centraal Centraal • december • maart 2018 2016 2017) gaat over het werk van de Nederlandse inlichtingenen Meer weten? veiligheidsdiensten: wat zijn hun taken, welke middelen mogen Op de pagina’s hierna leest u meer over de aanleiding voor de ze daarvoor inzetten en hoe is het toezicht geregeld? De wet Wiv 2017 en over de verschillen met de huidige wet. Ook vindt geldt zowel voor de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst u in dit document een samenvatting van alle hoofdstukken van (AIVD) als voor de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst de wet. Het document sluit af met de antwoorden op een aantal (MIVD). Hun opdracht is om de veiligheid en de democratische veelgestelde vragen over de Wiv 2017 en het referendum op 21 rechtsorde te helpen beschermen door het verzamelen en analymaart 2018. seren van informatie. Denk daarbij aan dreigingen en risico’s Communicatie via ether en kabel voor de samenleving en voor vredesoperaties, en aan (internationaal) terrorisme. Dat geldt voor de AIVD, maar ook voor de MIVD voor zover de krijgsmacht daarbij betrokken is of kan raken. Veranderingen in het digitale communicatieverkeer In de telecommunicatie is de laatste 15 jaar veel veranderd. In 2002 verliep deze communicatie internationaal gezien voor het merendeel door de lucht, via de ether. Inmiddels verloopt de telecommunicatie wereldwijd grotendeels via glasvezel- of koperkabels. Mobiele telefoons, laptops en andere apparaten

30

Referendum over de Wet op de inlichtingenen veiligheidsdiensten 2017

Op 21 maart 2018 is er in Nederland een raadgevend referendum. U kunt dan stemmen over de Vervanger van de Wet op de inlichtingen- en vraag: bent u voor of tegen de Wetveiligheidsdiensten op de inlichtingen-2002 en veiligheidsdiensten 2017? Waar gaat De nieuwe wet vervangt de Wet op de inlichtingen- en veiligdeze wet precies over en wat zijn de verschillen met de huidige wet?

heidsdiensten 2002 (Wiv 2002). Deze wet is volgens de regering op een aantal punten verouderd. Zo zijn meer mensen internet gaan gebruiken vrijwel iedereen een smartphone. e Wet op de inlichtingenen vei- en heeft rendeel door de lucht, via de ether. Inmiddels In 2002 telecommunicatie voorgrotendeels het ligheidsdiensten 2017 (Wivverliep 2017)de internationale communiceren we wereldwijd via merendeel door de lucht, via de ether. Inmiddels communiceren gaat over het werk van de Ne- glasvezel- of koperkabels. Mobiele telefoons, we wereldwijd grotendeels via glasvezel- of koperkabels. derlandse inlichtingenentelefoons, vei- laptops laptopsenen andere apparaten Mobiele andere apparaten makenmaken contact contact ligheidsdiensten: wat zijn hun met taken, welke met modems of zendmasten, die vervolgens modems of zendmasten, die vervolgens informatie middelen mogen ze daarvoordoorgeven inzetten over en de kabel. informatie doorgeven over de kabel. Onder Onder de huidige wet mogen de de MIVD communicatie slechts hoe is het toezicht geregeld? DeAIVD wet en geldt zo- deze de kabelgebonden huidige wet mogen de AIVD en de MIVD beperkten onderscheppen. belangrijke wijziging in de Wiv 2017 slechts wel voor de Algemene InlichtingenVei- dezeEen kabelgebonden communicatie de verruiming hun bevoegdheden op dit gebied. ligheidsdienst (AIVD) als vooris de Militaire vanbeperkt onderscheppen. Een belangrijke wij-

D

Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD). ziging in de Wiv 2017 is de verruiming van Meer mogelijkheden om communicatie te onderscheppen Hun opdracht is om de veiligheid de- hun bevoegdheden opkunnen dit gebied. Dooren dede verruiming van hun bevoegdheden de AIVD mocratische rechtsorde te helpenenbeschermen de MIVD onder de nieuwe wet kabelgebonden communidoor het verzamelen en analyseren inforDoor dedan verruiming van hun catievan breder onderscheppen nu. Dat kan ertoe leidenbevoegdheden dat er bijen de risico’s diensten ook gegevens personen matie. Denk daarbij aan dreigingen kunnen deterechtkomen AIVD en deover MIVD onder de nieudie niet kwaadwillend dit verband wordt communicatie in het publieke breder voor de samenleving en voor vredesoperaties, wezijn. wetIn kabelgebonden debatDat soms van eenonderscheppen ‘sleepnet’ gesproken wordt wet zelf en aan (internationaal) terrorisme. geldt danennu. Datdekan ertoe leiden ook wel ‘Sleepwet’ genoemd. De diensten mogen deze commuvoor de AIVD, maar ook voor de MIVD voor dat er bij de diensten ook gegevens terechtnicatie echter niet volledig ongericht onderscheppen. Ze mogen zover de krijgsmacht daarbij betrokken is of verzamelen komen met overeen personen die en niet kwaadwillend alleen gegevens bepaald doel moeten kan raken. zijn. In dit verband wordt in publieke niet-relevante gegevens zo snel mogelijk vernietigen. Om het ervoor debat soms van een ‘sleepnet’ gesproken en te zorgen dat dit zorgvuldig en rechtmatig gebeurt, wordt het onafhankelijk toezicht op het diensten uitgebreid.genoemd. Vervanger van de Wet op de inlichtingenwordt dewerk wet van zelfde ook wel ‘Sleepwet’ en veiligheidsdiensten 2002 De diensten mogen deze communicatie echDe nieuwe wet vervangt de Wet op de in- ter niet volledig ongericht onderscheppen. Ze lichtingen- en veiligheidsdiensten 2002 (Wiv mogen alleen gegevens verzamelen met een 2002). Deze wet is volgens de regering op een bepaald doel en moeten niet-relevante gegeaantal punten verouderd. Zo zijn meer vens zo snel mogelijk vernietigen. Om ervoor Januari 2018mensen internet gaan gebruiken en heeft vrijwel te zorgen dat dit zorgvuldig en rechtmatig geiedereen een smartphone. In 2002 verliep de beurt, wordt het onafhankelijk toezicht op het internationale telecommunicatie voor het me- werk van de diensten uitgebreid.

Januari 2018

Laatste raadgevend referendum? De Wet raadgevend referendum ging op 1 juli 2015 in. Daarin staat dat wie een referendum wil organiseren eerst 10.000 en uiteindelijk 300.000 handtekeningen nodig heeft. Minstens 30 procent van de kiezers moet komen stemmen.

3

Breed onderscheppen van telecommunicatie

Een van de grootste verschillen tussen de Wet op de inlichtingenen veiligheidsdiensten 2017 en de huidige wet is dat de AIVD en de MIVD (de diensten) de bevoegdheid krijgen om breed telecommunicatie af te tappen die via de ether én via de kabel verloopt. Dit gaat gepaard met meer toezicht.

Als het aan de Tweede Kamer ligt wordt het raadgevend referendum afschaft. De Kamer stemde in meerderheid voor inDe diensten hebben vooraf toestemming trekking van het democratische instrunodig vanVerschillen de minister entussen de onafhde ankelijke Wiv 2002 en de Wiv 2017 ment. De coalitiepartijen VVD, CDA, Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden (TIB). De TIB toetst of de toestemming D66 en CU spraken in het regeerakkoord volgens de wettelijke regels kan worden De Wet op de inlichtingenen veiligheidsdiensten 2017 (Wiv 2017) verschilt op een groot aantal punten van de huidige wet, de op dat ze van het raadgevend referenverleend. alWetaf de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2002 (Wiv 2002). Op de volgende pagina’s worden enkele belangrijke verschillen beschreven. Deze verschillen zijn: dum af willen. Volgens die partijen heeft het instrument niet gebracht wat er van 8 verschillen komen aan de orde: 1. Breed onderscheppen van telecommunicatie via de kabel 6 verwacht werd. Ook de SGP stemde voor 2. Toetsing op de inzet van bijzondere bevoegdheden 8 3. Bindende klachtenregeling en meldpunt voor misstanden 9 afschaffing van het referendum. De voor diensten tappen een brede stroomdiensten van 4. Toestemming vereist het delen van ruwe gegevens met buitenlandse 10 5. Duidelijkere regels voor het hacken van computers 10 telecommunicatie af, bijvoorbeeld tussen een Het raadgevend referendum is hiermee 6. Duidelijkere regels voor DNA-onderzoek 11 Syrische stad en Dit doen ze altijd 7. Duidelijkere regels voor samenwerking metNederland. buitenlandse diensten 12 8. Waarborgen voorgericht journalisten en advocaten op een specifiek doel. Niet-relevante niet13 direct afgeschaft. Ook de Eerste Kagegevens moeten zo snel mogelijk worden mer moet nog akkoord gaan met de zoDe Wet vernietigd. op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2017 (Wiv 2017) genoemde intrekkingswet voordat dat Enkele belangrijke verschillen met de Wiv 2002 het geval is. Over een paar weken wordt Meer toezicht Meer bevoegdheden Duidelijkere regels de afschaffingswet behandeld in de Eerste Kamer. Ook daar hebben de regeringsparDe onafhankelijke Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten tijen maar een krappe meerderheid van (CTIVD) controleert tijdens het aftappen van één zetel. de communicatie en achteraf of de diensten 1. De AIVD en MIVD kunnen breed telecommunicatie aftappen die via de ether én via de kabel verloopt (aan de hand van een vooraf geaccordeerde onderzoeksopdracht). Ze moeten gegevens die niet relevant zijn, direct vernietigen. Gegevens die zij na 3 jaar nog niet op hun relevantie hebben onderzocht, moeten zij op dat moment vernietigen.

2. Om een bevoegdheid in te zetten die de privacy sterk aantast, is vooraf toestemming nodig van de minister én van een nieuwe onafhankelijke commissie: de Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden (TIB). De commissie beoordeelt of de toestemming door de minister rechtmatig is verleend. Zo niet, dan vervalt de toestemming.

zich aan de wettelijke regels houden/hebben 3. De Commissie van Toezicht op de gehouden. Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) krijgt een onafhankelijke afdeling Klachtbehandeling. Deze behandelt klachten van burgers over het handelen van de AIVD en de MIVD. De afdeling doet hierover een bindende uitspraak, die de minister moet opvolgen. De afdeling Klachtbehandeling gaat daarnaast functioneren als meldpunt voor misstanden binnen de AIVD of de MIVD. 4. De AIVD en de MIVD mogen ongeëvalueerde gegevens alleen aan buitenlandse collega-diensten verstrekken met toestemming van de minister. Daarbij gaat het om gegevens waarvan de diensten nog niet hebben onderzocht of ze relevant zijn voor hun onderzoeken. De CTIVD wordt direct op de hoogte gesteld en controleert of de verstrekking rechtmatig is.

5. De regels voor het hacken van computers zijn in de Wiv 2017 explicieter geformuleerd. Volgens deze regels mogen de diensten ook een computer hacken via een computer of netwerk van een derde. 6. Activiteiten verbonden aan DNAonderzoek krijgen in de Wiv 2017 een expliciete wettelijke grondslag. Deze regels bepalen onder meer dat de diensten DNA-profielen mogen maken op basis van gevonden celmateriaal. Ze mogen deze profielen 5 jaar bewaren.

8. De diensten mogen alleen met toestemming van de Rechtbank Den Haag communicatie aftappen tussen journalisten en hun bronnen en tussen advocaten en hun cliënten. Ook is toestemming van de rechtbank nodig als een dienst informatie aan het OM wil doorgeven die is verkregen door het aftappen van communicatie tussen een advocaat en zijn cliënt.

Meer informatie op: www.referendumwiv2017.nl

Januari 2018

Zeker nog één referendum Nederland gaat in elk geval 21 maart nog naar de stembus voor een raadgevend referendum. Tegelijkertijd met de gemeenteraadsverkiezingen wordt er dan gestemd over de vraag wat men vindt van de ’aftapwet’.

7. De bestaande criteria voor samenwerking met buitenlandse collega-diensten staan nu expliciet in de wet. In principe mogen de AIVD en de MIVD alleen gegevens delen met diensten die aan de gestelde criteria voldoen.

2

5

HOUT - BOUWMATERIALEN SIERBESTRATING ZAND & GRIND

• Nieuwe stille Bosch middenmotor • Hydraulische Magura remmen • 300Wh Accu (meerprijs 400Wh + € 150.-) • Schwalbe Marathon banden • Topkwaliteit € 1849.- (300Wh) * € 1999.- (400Wh) *

! S J I TPR

STUN

* Excl. Rec. bijdrage accu €12.10 * 400Wh alleen mogelijk bij damesframe

GeoCeramica Tegels Weinig onderhoud en veel gebruiksgemak • Vlek- en zuurbestendig Aanbieding

• Eenvoudig schoon te maken 20x30x5 Betonsteen • Minder snel groene (gladde) aanslag

Diverse Kleuren

Duurzaam en blijvend mooi

€ 11,95 /m2

• Krasbestendig • Gegarandeerd kleurvast = OP • Slijtvaste keramischeOP toplaag

Besparing op aanlegkosten

GeoCeramica ,

verkrijgbaar in diverse uitvoeringen en kleuren.

• Tegels zijn altijd maatvast • Te leggen op een zandbed • Te gebruiken met standaard inveegsplit of andere voegmortels.

VanLeeuwenhoekweg Leeuwenhoekweg1,1,7012 7102EJ EJ Winterswijk Van Winterswijk Tel: www.breukers.nl Tel:0543 0543- 513161 - 513161 www.breukers.nl

Ravenhorsterweg 8 - 7101 MJ Winterswijk - 0543512725 www.leontekempel.nl - info@leontekempel.nl


Winterswijk Winterswijk Centraal Centraal • december • maart 2018 2016

31

Nieuwe lokale partij rekent op een zetel Doe mee met de Schoonste Straatverkiezing Winterswijk Aanmelden kan nog tot 23 maart a.s.

Van 24 maart tot en met 24 mei 2018 vindt de Schoonste Straatverkiezing plaats in Winterswijk. Schone straten maken Winterswijk mooier. Inwoners kunnen zich vanaf nu aanmelden om samen mee te doen aan deze verkiezing. De drie schoonste straten maken kans op mooie buurtprijzen. De Schoonste Straatverkiezing is een initiatief van de gemeente Winterswijk en het zwerfvuilprogramma Mooi Schoon van ROVA. Met deze verkiezing worden inwoners van Winterswijk uitgedaagd om samen in actie te komen voor schone straten en een van de prijzen te winnen. Inwoners die meedoen ontvangen een toolkit met hulpmiddelen zoals afvalgrijpers, vuilniszakken en veiligheidshesjes. “Laten we het samen Mooi Schoon maken met als resultaat: mooie buurten, schone straten en blije inwoners”, aldus wethouder Rik Gommers. Deelnemers kunnen zich tot 23 maart aanmelden voor de Schoonste Straatverkiezing via www. mooi-schoon.nl/straatverkiezing.

Fonkelende straten winnen prijzen De drie schoonste straten maken kans op een compleet verzorgde buurtbarbecue, hinkeltegels of knikkertegels in de straat. Voor kinderen zijn er speciale prijzen zoals een Wasteboard, gemaakt van gerecyclede doppen van plastic afval. Startsein Wethouder Rik Gommers geeft op zaterdag 24 maart tijdens de Landelijke Opschoondag het startsein voor de verkiezing. ROVA voorziet de deelnemers van toolkits. Wedstrijdperiode In de periode van 24 maart tot en met 24 mei is het aan de deelnemers om de straat schoon te houden. Tijdens deze periode komt een medewerker van het zwerfvuilprogramma een paar keer onverwacht een kijkje nemen in de straat. Aan de hand van een checklist, die via de website te downloaden is, wordt de straat beoordeeld. Van 24 april tot en met 24 mei is de verkiezingsperiode. Tijdens deze periode kan er ook online gestemd worden. De uitreiking vindt plaats op 27 mei.

Het voorjaar is bij ons begonnen ... we hebben de meest fantastiche voorjaars bloemen voor je in huis gehaald, waaronder de franse tulp, frittillaria, ranonkel, blauwe druifjes, bloesems en nog veel meer…. Kies je favoriete bloemen uit of neem ze gewoon allemaal. Schik ze en zet ze in je mooiste vaas.

Timmermans & Mulder Misterstraat 49, 7101 ES Winterswijk, Tel: (0543) 512 403, E: timmermansenmulder@hetnet.nl www.timmermansenmulder.nl

Winterswijk heeft er een tweede lokale partij bij waarop op 21 maart gestemd kan worden: Kansrijk Winterswijk. Lijsttrekker Paul Hijink van de partij die pas sinds december bestaat, rekent op minimaal een zetel.

K

ansrijk Winterswijk heeft als speerpunten: verbeteren van werk­gelegenheid, uitgaansgelegenheid, meer betaalbare (huur) woningen, geen windmolens, behoud van zelfstandigheid, verbeteren van het seniorenvervoer en het stoppen van geldverslindende megalomane prestigeprojecten. Vroeger was het beter Het idee voor de nieuwe politieke partij ontstond in 2016. ,,Ik had een film bekeken met een goede vriend”, vertelt Hijink. ,,Na afloop zaten we een beetje te filosoferen over Winterswijk en dat het in de tijd van onze ouders toch wel beter geregeld was met dingen als: uitgaansgelegenheden, de werkgelegenheid en het vinden van een betaalbare (huur)woning. Voor de jeugd is tegenwoordig niets meer te doen, een vaste baan is bijna onvindbaar, betaalbare (huur)woningen zijn moeilijk te vinden en dan vooral voor starters en senioren. We besloten dan zelf maar om mee te gaan doen aan de verkiezingen.” Onafhankelijk En zo geschiedde: op 9 januari 2018 werd de partij goedgekeurd voor deelname aan de verkiezingen. Er zijn er vier mensen verkiesbaar en de

Paul Hijink, lijsttrekker Kansrijk Winterswijk

partij heeft zeven leden. ,,Onze partij is helemaal onafhankelijk”, zegt Hijink. ,,We zitten niet aan richtlijnen van een landelijk of provinciaal bestuur vast en hebben zelf geen economische of bestuurlijke belangen in Winterswijk. Ook betalen we de deelname van eigen spaargeld, dus geen (bedrijfs)donaties. Hierdoor kunnen wij als enige partij in Winterswijk doen wat de Winterswijkers verlangen, zonder eerst rekening te hoeven houden met wat onze ‘bazen/ geldschieters’ denken.” Geen prestigeprojecten Hijink zal als raadslid scherp op de grote uitgaven gaan letten: ,,Als het aan ons ligt geen megalomane prestige projecten meer. Liever kleine projectjes: bijvoorbeeld een extra electrocar voor het seniorenvervoer en veel aandacht voor behoud en uitbreiding van werkgelegenheid.”

IK GA STEMMEN JA

NEE

Madelon Kuijk (Ballonie) gaat zeker stemmen. Madelon is ballonnenclown, aan het werk in Winterswijk. Ze komt uit Eibergen en gaat in Berkelland stemmen. “Landelijk kies ik altijd VVD, plaatselijk weet ik het nog niet. Misschien wel op het CDA, waar ik iemand persoonlijk ken. Dat geeft altijd wel vertrouwen. Maar ik ga me er nog even verder in verdiepen. Toch zal het wel een beetje rechts zijn.”

Interieurstyling Vazen, schalen en glaswerk van Des Pots, Fidrio, prachtige glasen vasen van Doortje IJpelaar het is maar een greep uit de collectie interieurdesign die Timmermans en Mulder in het assortiment heeft.

U vindt een ruime keuze in potten, schalen, manden, vazen en vele andere accessoires van Brynxz.

Jaspersweg 3 Winterswijk Tel. 0543- 514 691 zwembad-jaspers.nl

sport- en recreatiebad duik in de wereld van zwemmen!

“Op een dag zullen we elkaar weer ontmoeten. Tot die tijd zal ik je liefdevol in mijn hart meedragen” Een afscheid dat past bij het leven dat geleefd is.

Jaspersweg 3 Winterswijk Tel. 0543- 514 691 zwembad-jaspers.nl

AQUAFIT Zwem ABC

sport- en recreatiebad

Wilt u lekker bewegen in het water

Zwembad Jaspers leidt op voor het Zwem en fit blijven, kom dan meedoen aan ABC. Het Zwem ABC is gebaseerd op drie aquafit. Tijdens een les aquafit uitgangspunten: veiligheid, plezier komen en duik inzwemslagen de wereld vanaan zwemmen! er verschillende toerusting. Het bestaat uit drie nationale zwemdiploma’s, A, B en C. u uw eigen bod. Op die manier kunt De zwemdiploma’s A en B zijn Door waardevolle zwemtechniek verbeteren. actief tussenstapjes, maar wie het zwemdiploma Jaspersweg 3 bezig te zijn in het water kunt u ook C op zak heeft is een echte vriend van het Winterswijk uw conditie opbouwen en/of verbetewater geworden. Die kan zich goed redden Tel. 0543514 691 ren. De lessen aquafit worden op een in moderne zwembaden en bij activiteiten zwembad-jaspers.nl in, op enontspannen aan het water. leuke, manier gegeven.

Plezier in het zwemmen staat voorop!

asp Wi erswe nte g3 - 51 rswijk asp 4 691 ers .nl

duik in

Jaspersweg 3

de

rec sp ort re Winterswijk -

sport- en

Zuivelweg 16 7064 EJ SILVOLDE

T: 06 54707429

sport- en recreatiebad

U kunt mij altijd bellen, ongeacht waar en of u verzekerd bent. Ik ben 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar op 06 54707 429 duik in de wereld van zwemmen!


32

Winterswijk Winterswijk Centraal Centraal • december • maart 2018 2016


Winterswijk Winterswijk Centraal Centraal • december • maart 2018 2016

DOT! Diverse creatieve Workshops & Eigentijdse handgemaakte kinder- en woonaccessoires.

DE LANDSCHAPPELIJKE Vintage-Industriële-StoereHandmade Items!

33

SENZO LIVING, label van De Jager Wonen, met (klein)meubelen van diverse Nederlandse merken STUDIO4, hippe handmade kinder- / babykleding en leuke accessoires.

OLD TIME FAVOURITES Brocante, Vintage & Industrial for your happy place

SCHIKKEN & ZO Bruidsbloemen, Afscheidsbloemen Bloemenabonnementen, Boeketten en Accessoires

Unieke woonaccessoires, vintage en industriële meubels: Dat is STOER DESIGN!

SHOPPEN BIJ FOLLOW FLOOR voor verrassende woondecoratie, trendy kleding en stijlvolle accessoires! www.followfloor.nl

DO IT YOURSELVES collectie van papierproducten van eigen ontwerp en bloemen pluktuin.

DE HUISMUS Verrassend betaalbare cadeaus, trendy woonaccessoires en kleinmeubelen.

ROSA. Deko & Handmade Candels

ORANGEHAUS De specialist in uw woonaccessoires van Nederlandse bodem.

STOER DESIGN!


Winterswijk Winterswijk Centraal Centraal • december • maart 2018 2016

34

what’s

your style

WAUW! WAT EEN TEGELS VOOR DE MOOISTE TEGELS EN DE BESTE PRIJS

BEZOEK ONS OP DE:

ER HOEFT U NIET OV AAN DE GRENS. KOM K KIJK EN VERGELIJ

ag 22 april zaterdag 21 en zond ijk-Woold Expo-tent Wintersw

Stel uw ideale tafel samen Een tafel vormt een belangrijk accent binnen uw interieur. Sterker nog... Een mooie tafel kan een echte blikvanger zijn! Bij Eugelink-te Kortschot kunt u in een

Misterweg 202-1 Winterswijk T 0543 216180

www.wenterstegelsenvloeren.nl

paar eenvoudige stappen uw tafel helemaal volgens uw smaak en wensen samenstellen. U heeft keuze uit vele modellen en maten tafelbladen en frames. De tafelbladen evenals de frames zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren. De tafels zijn opgebouwd uit hoogwaardige en eerlijke materialen: metalen en solide

2e Paasdag geopend van 12.00 - 17.00 uur

Wiggers Keukens

eiken.

smaakvol & betaalbaar

KEUKENS

Eugelink - te Kortschot

Europalaan 117, 7102 AC Winterswijk Tel.: (0543) 51 58 54

info@citywonen.com

WWW.CITYWONEN.COM

Openingstijden: ma. 13.30 - 18.00 uur di. t/m do. 9.30-18.00 uur vr. 9.30-21.00 uur za. 10.00-17.00 uur

Lifestyle

IK GA STEMMEN JA

NEE

Kevin Burgers gaat niet stemmen. Kevin (links) is op pad met Sanne en Tim Fokkert. “Ik ben 18 jaar, maar politiek interesseert me niet, dus ga ik ook niet stemmen”. Als Sanne 18 is stemt ze wel, nu is ze 16. “Ik zou voor Kansrijk Winterswijk kiezen, daar ken ik iemand van.” Dat geldt ook voor Tim (13). “Later ga ik wel stemmen, ook op Kansrijk.”

INNOVATIEVE TECHNIEK! Past ideaal bij het moderne keukendesign – zuigt effectief & geluidsarm dampen en geurtjes af.

DE GOED GEORGANISEERDE KEUKEN! Aangenaam werken in de keuken heeft alles te maken met perfecte organisatie.

Graag tot ziens!

Gasthuisstraat 35 | 7101 DS Winterswijk Telefoon 0543-843270 / 06 228 653 27 | info@wiggerskeukens.nl www.wiggerskeukens.nl

PROJECT FLOORS

PVC

Hout | Kurk | Laminaat | Pvc | Etc. Bocholtsestraat 85 | Winterswijk | 0543 - 52 31 56 | (aangepaste openingstijden) www.greversvloeren.nl

Verbluffend mooie natuurlijke vloeren. (plank, visgraat, tegel) De vloeren zijn geschikt voor de projecten woninginrichting. 100% schone PVC met weekmakervervanger

Heel 2018 Aktieprijs!!


Winterswijk Winterswijk Centraal Centraal • december • maart 2018 2016

Buurtborrel ‘Prinsheerlijk Wonen’

Betonlook: De trend van nu

De herbestemming van de voormalige Ambachtsschool aan de Prins Hendrikstraat is bijna afgerond. Het hoofdgebouw is nu een tehuis voor dementerende ouderen (Prins Hendrikhuis), de voormalige technieklokalen grenzend aan de Tricot worden nu getransformeerd naar acht woningen en worden binnenkort opgeleverd. Dus is het tijd voor een ‘buurtborrel’!

V

rijdag 9 maart jl. kwamen de toekomstige bewoners van ‘Prinsheerlijk Wonen’ voor een buurtborrel bij elkaar. De mannen van aannemersbedrijf Wiggers zijn nog druk bezig. “Het gaat heel soepel”, vertelt Jeroen Swienink, één van de toekomstige bewoners. ,,Ze lopen zelfs voor op schema. We zijn allemaal

Zelfstandig stukadoor Bennie Pennings heeft ons vorig jaar kennis laten maken met Beal Mortex, een decoratieve, waterdichte betonlook pleister voor o.a. badkamers, aanrechtbladen en tafels.

heel positief over de ontwikkelingen.” Ook wethouder Rik Gommers, René te Selle van RTS Bouwassist, de mannen van Aannemersbedrijf Wiggers en enkele ambtenaren van de gemeente Winterswijk waren aanwezig. ‘Prinsheerlijk Wonen’ is een goed voorbeeld om onrendabel gemeentelijke vastgoed een andere bestemming te geven.

IK GA STEMMEN JA

NEE

Gonnie Lievers en dochter Carlijn Kiekebosch van De Zwaan gaan zeker stemmen. Gonnie: “Ik ga me nog verdiepen op wie ik stem, maar lokaal doet je stem er toe. Ik vind het ook belangrijk dat jongeren gaan stemmen.” Ook Carlijn wil zich nog oriënteren. “De vorige keer heb ik VVD gestemd. Misschien doe ik dat wel weer, maar ik wil toch nog even de diverse standpunten lezen.”

N

u betonlook steeds meer een trend van dit moment wordt en steeds meer mensen dit willen toepassen in hun interieur, biedt Pennings nu ook alternatieven aan die puur decoratief zijn, maar niet toegepast kunnen worden in natte ruimtes zoals Beal Mortex. Deze alternatieven zijn qua uitstraling en uiterlijk net zo mooi, stijlvol en stoer alleen prijstechnisch een stuk voordeliger. De klant heeft de keuze uit een heel breed scala aan kleuren. ,,Grijstinten zijn wel het populairst”, aldus Pennings. Hoe de structuur eruit komt te zien, is per stukadoor anders. ,,Dat is de hand van de stukadoor”, lacht Pennings, die een speciale opleiding volgde om deze producten juist aan te brengen. ,,Het moet ook wel op een bepaalde manier aangebracht worden, anders wordt het niks.” Het mooie aan de betonlook is dat het leeft. Het is mooi en past bij vele interieurs. Deze trend is daarom ook uitermate geschikt om uw woonkamer, slaapkamer een ambachtelijke, stoere en sfeervolle uitstraling te geven. Het met de hand aangebrachte betonstucwerk

35

geeft elke wand een uniek uiterlijk. Door de kleurmogelijkheden van betonlook vindt u ook zeker een kleur die passende is in uw interieur. Daarnaast is het zeer makkelijk in onderhoud waardoor het prima toepasbaar is voor het dagelijks gebruik. Vieze vingers of vegen zijn simpel weg te halen met een zuurvrij schoonmaakmiddel en een doek.

Uw stukadoorsbedrijf! Vakwerk van stukadoorsbedrijf B. Pennings Ik zie het als een uitdaging om een prachtige uitstraling te geven aan uw muren en plafonds ongeacht de keuze van afwerking. Wij zijn gespecialiseerd in al het voorkomende stukwerk, decoratieve pleisters en

VISITEKAARTJE 54 X 84 MM

Betonlook. Afwerkingen die een vakbekwaam stukadoor vragen.

B. Pennings

Gasthuisstraat 17 | 7101 DR Winterswijk Tel. 0543-537 462 | Mobiel 06-29422737 s.b.p@live.nl

B. Pennings Gasthuisstraat 7101 DR Wint Tel. 0543-53746 Mobiel 06-2942 s.b.p@live.nl


Winterswijk Winterswijk Centraal Centraal • december • maart 2018 2016

36

GEZELLIG TAFELEN AAN EEN RONDE TAFEL Hij is weer helemaal in trek, de ronde tafel. Niet zoals “vroeger” met een doorsnede van 110 of 120cm, nee er wordt groots uitgepakt 130, 140 of zelfs 150cm doorsnede! Standaard staan hier vier of zes stoelen aan, maar de kring wordt met gemak wat groter gemaakt zodat er plaats is voor wel acht stoelen. Heel gezellig en ook met een oneven aantal zit er niemand alleen. Het aanbod in ronde tafels is momenteel groot, ze zijn er in diverse houtsoorten; eiken, grenen, mango of teak, met een houten of metalen poot. Daarnaast zijn er diverse kunststof bladen mogelijk in allerlei kleuren houtprints. Die worden tegenwoordig zo mooi gemaakt, dat het bijna niet van echt hout te onderscheiden is. In combinatie met een metalen onderstel geeft dit een .. stoere industriele look.

FIJNE EETKAMERSTOELEN MOGEN NIET ONTBREKEN

Het plaatje wordt afgemaakt met de eetkamerstoelen. De keuze hierin is enorm! Voor ons complete aanbod bent u van harte welkom in onze winkel.

Bijvoorbeeld op Tweede Paasdag tijdens onze Paasshow, een dag vol gezelligheid, leuke aanbiedingen en de presentatie van onze nieuwste collectie.

Paasshow

bij De Jager Wonen Tweede Paasdag geopend van 10.00 tot 17.00 uur

Vr e d e n s e w e g 6 | 7 1 0 1 L N W i n t e r s w i j k | t e l . 0 5 4 3 - 5 3 0 5 2 0 | w w w. j a g e r w o n e n . n l


Winterswijk Winterswijk Centraal Centraal • december • maart 2018 2016

37

Botanisch De botanische woontrend is natuurlijk niet nieuw. Maar in tegenstelling tot de meeste trends die snel overwaaien is de botanische trend echt een blijvertje. Niet zo vreemd, want wie is er nou niet gek op planten? De botanische trend krijgt wel een iets stoerder tintje, passend bij de industriële stijl. Denk aan stoere plantenpotten, xxl planten en (fake) insecten in het interieur. foto: photowall.nl

Vloerkleden zijn nu meer dan ooit een blikvanger in huis. De vloerkledentrends van 2018 geven dit duidelijk aan. Waar heel wat jaren lang een vloerkleed functioneel was (om de voeten warm te houden), kiezen we dit jaar bewust voor stijl en decoratie. De vloerkleden trends 2018 brengen heel wat nieuwigheden en versterken een paar elementen die we in 2017 ook al zagen.

INTERIEUR TRENDS 2018 Bij zachte aaibare stoffen zien we messing, goud, zwart metaal, groen marmer en licht eiken gecombineerd. In de loop van dit jaar wordt daar de warme notenkleur aan toegevoegd. Van jarenlang lichte en (licht)grijze houtkleuren verschuift de trend nu naar de wat donkere warme houtkleuren al dan niet gecombineerd met zwart metaal. Bij deze typisch Art Deco kenmerken mogen de strepen en patronen natuurlijk niet ontbreken, die zie je terugkomen in onder andere kleden, kussens, plaids en behang.

Ons interieur wordt volwassen. Dat betekent dat de zachte en liefelijke kleuren in huis vervangen worden door diepere en warme kleuren, zoals groen, bruin, blauw en terracotta. Een warmere sfeer betekent ook meer donkere kleuren. Blauw = booming! Heerlijk lang tafelen kan o.a. met design eetkamerstoel Mia. De eetkamerstoel verwelkomt je met open armen. De zitting is bekleed met een velours stof, voelt fluweelzacht aan en straalt luxe uit. Mia biedt een fijn zitcomfort en ziet er door de vormgeving ook nog leuk uit. De ronde vormen in combinatie met de fluwelen stof geeft de eetkamerstoel een retro look. De poot is van metaal zwart en helemaal van nu.

Was de cactus voorheen een suffe prikkelende vensterbank plant, tegenwoordig zien we hem steeds vaker op verschillende plaatsen en in verschillende stijlen terug in het interieur en lijkt hij helemaal van zijn oubollige imago af te zijn. Naast de vele mogelijkheden qua styling heeft deze stekelige plant weinig verzorging nodig.

Velvet en Art Deco De jaren 1920 zijn weer helemaal terug. Zitmeubelen worden uitgevoerd in mooie zachte stoffen, glanzend en aaibaar zoals fluweel, satijn en warme tweed. Mooie ronde vormen en kleuren als roze, groen, blauw en oranje. Volroze, maar ook een zachte antieke roze tint wordt er toegepast, smaragdgroen en het iets fellere flessengroen, warm oranje en de uitblinker is toch wel de kleur blauw. Deze gaan we de komende tijd in vele tinten voorbij zien komen, van diep donkerblauw naar helderblauw, petrol tot aan lichtblauw. De meubelstof die voldoet aan deze eigenschappen heet heel toepasselijk Velvet en wordt momenteel door vele interieurmerken omarmd en toegepast.

Voor wie er van de kleur cognac houdt en dit momenteel in zijn of haar interieur heeft toegepast heerst er geen paniek. Deze trend uit 2016/2017 zet zich nog steeds voort en past ook in het plaatje van de jaren 1920 waar de mannen er uit zagen als echte heren met glimmende lakleren schoenen, nauwsluitende maatpakken en netjes gekamde kapsels. Zij zaten in cognac leren stoelen, rookten een sigaar en dronken whisky uit een mooi kristallen glas. Bij zo’n prachtig mooie fauteuil hoort dan natuurlijk ook een bijpassende barkast. Een sieraad voor in de woonkamer.


Winterswijk Winterswijk Centraal Centraal • december • maart 2018 2016

38

Kiezen voor verandering Kiezen voor verankering…

Wanneer wij geboren worden en het leven en de aarde gaan verkennen is het al zeker dat wij dit ooit weer achter ons moeten laten. Wij nemen afscheid van onze geliefden of zij van ons. En dat gaat niet vanzelf... Mercedes Goud van Iris uitvaartzorg Winterswijk schrijft iedere keer een column waarin onderwerpen rond sterven en rouw aan bod komen.

Het vak van uitvaartverzorger is prachtig, zeker wanneer je met families mag werken die, in al hun kwetsbaarheid, jou als uitvaartverzorger toelaten in het familieverband waar altijd van alles gebeurt. Fijne en moeilijke dingen. Het is ook een vak dat een wissel trekt op het privéleven door de onvoorspelbaarheid ervan en de heftigheid van de emoties, verdriet zien bij anderen raakt. Wat gezegend ben je dan als uitvaartverzorger wanneer je kinderen gezond opgroeien en je ouders oud mogen worden. Maar dan komt de dag dat de dood

Gun je huid goud ! Voor elke huid die toe is aan een hernieuwde energie, spankracht, stevigheid en een opvallend stralende en heldere teint! • ANTI-AGING BEHANDELING met een diamond peel en een natuur magnetenmassage.

• verbetering bloedcirculatie • bevordering lymfedrainage • bestrijdt vrije radicalen • direct liftend • stralende teint • revitaliserend en verjongend • herstelt de pH van de huid • vernieuwt de opperhuid • hydraterend

• OXYGEN TREATMENT

Activeer je cel metabolisme met deze exclusieve zuurstofbehandeling.

• YOUTH RESTORE TREATMENT

Heerlijke ontspannen luxe anti-aging behandeling voor de rijpere huid. De behandeling voorziet cellen in al haar tekorten. Twee heerlijke massages en bijzondere maskers.

• Gecertificeerde natuurvriendelijke, organische productie

Voor de vrouw die zichzelf en haar huid alleen het allerbeste gunt.

Misterstraat 65, 7101 ET Winterswijk T. 0543 - 521987 www.bcminez.nl

zachtjes aan de deur komt kloppen, nog niet zo hard, er is nog wat tijd, maar de familie zal gaan veranderen…. het verdriet van missen, rouwen is in de verte zichtbaar. Familie… het is zo vanzelfsprekend, het is er altijd en het bindt je, door bloedbanden gezamenlijke ervaringen en familienaam. Ziekte, ongeluk, overlijden… dat gebeurt toch altijd bij anderen? Ik wil doen alsof het niet zo is, het onvermijdelijke uitstellen, bang voor wat er komen gaat… En wat een rijkdom is het dan om te

kunnen spreken met mensen die het kennen, weten en voelen hoe het is om iemand te moeten missen, het vertrouwen uitstralen dat ik heus niets zal vergeten, dat de herinneringen blijven en dat de tijd me zal gaan helpen. En opeens is er behoefte aan verandering en verankering, wil ik de familieband bevestigen en uitdragen. Ik ben trots op mijn vader, hoe hij geleefd heeft en omgaat met het onvermijdelijke dat gaat komen. Daarom zal mijn bedrijf de familienaam gaan dragen: Goud Uitvaartzorg Met lieve groet, Mercedes Goud Muziektip: The Family Tree van Venice. Het veranderen van de naam zal wat tijd vergen, adres en telefoonnummer blijven het zelfde.

70 jaar Kamp Wenters op Vlieland Blauw is de hemel, geel het zand, wit zijn de tenten... Kamp Wenters is al 70 jaar een begrip in Winterswijk en op Vlieland. Al 70 jaar gaan de leerlingen uit groep acht van Stichting Openbaar Primair Onderwijs Winterswijk (SOPOW) er een week lang nieuwe vriendschappen aan. Een mooiere afsluiting van je basisschool kun je je niet voorstellen.

T

er ere van dit jubileum organiseert de stichting Wadd’envakanties een musical. De uitvoering vindt plaats op 29 maart 2018 in theater De Storm. Aan alle leerlingen van de groepen acht is gevraagd een liedje te vertolken. Natuurlijk zijn ook de kooktantes, de opbouw- en de afbraakploeg van de partij. Gedurende de voorstelling wordt u meegenomen naar Vlieland. Een hele week op Vlieland, verpakt in een musical! Kaarten à € 7,50 zijn te bestellen bij theater De Storm. U bent welkom bij de voorstelling van 12.45 uur of bij de avondvoorstelling om 20.00 uur. Dat het Kamp Wenters op Vlieland aan veranderingen onderhevig is zal niemand verbazen. Tradities zijn er op Kamp Wenters niet om mee te breken, maar juist ook om ze in ere te houden. Dus zie je tegenwoordig nog steeds een kinderkamp waar kinderen bosspelen doen, avonturen beleefd worden. En dat mobieltjes niet toegestaan zijn. Kinderen gaan een week met leerlingen van een andere Sopow-

Het boek ‘70 jaar Kamp Wenters op Vlieland’ is vanaf 29 maart te koop.

school op pad en leren elkaar en zichzelf beter kennen. Nieuwe vriendschappen worden aangegaan en voor de rest van je leven heb je verwanten: “Doar bun ‘k vrogger nog met op Vlieland ‘e west” is een gevleugelde uitspraak in alle lagen van de Winterswijkse bevolking. De hele geschiedenis van Kamp Wenters wordt beschreven in het boek ‘70 jaar Kamp Wenters op Vlieland’. Over dakpannen, kooktantes en andere typisch Winterswijkse begrippen. Het is een boek vol geschiedenis, oude foto’s, anekdotes en geweldige sfeerfoto’s. Op de dag van de musical op 29 maart a.s. is het verkrijgbaar voor € 15,00 bij theater De Storm. Daarna is het te koop bij boekhandel Holders in de Misterstraat en boekhandel Kramer in de Wooldstraat.

Wij zijn gespecialiseerd in het verhuren van o.a.: hoogwerkers, graafmachines, aggregaten, elektra, aanhangwagens, steigers, opbouw steigerconstructies, tuinmachines en gereedschappen.

U de klu sr,ieel e t a m t e h j i w Rondweg Zuid 27

Winterswijk

Tel 0543-531926

info@koopman-verhuur.nl

www.koopman-verhuur.nl


Winterswijk Winterswijk Centraal Centraal • december • maart 2018 2016

39

PR IJSV R A AG

WOORDZOEKER Maak kans op een diner-cadeaubon

Prijzen uitgereikt Januari jl. werden de prijzen uitgereikt van de woordzoeker uit de Winterswijkse Kerstkrant van december 2017. Uit de vele goede oplossingen (fijne feestdagen en een fantastisch nieuwjaar) zijn de volgende gelukkig winaaars getrokken: mevrouw R. Vering (Bon Inez) mevr. Mastte Slippe (bon Bakkerij ter Weme), mevrouw de Jonge kwam voor haar de prijs in ontvangst nemen; Mevrouw Meerdink (bierpakket Wentersch); mevrouw van de Berg (Bon PB&G).

Wat moet u doen? Als u alle woorden in de woordzoeker heeft weggestreept vormen de overgebleven letters de oplossing. Vul uw antwoord in op onderstaand deelnameformulier en wie weet bent u een van de gelukkige winnaars. Sluittijd voor het inleveren van de oplossing 31 maart 2018 voor 17.00 uur.

Woordzoeker Winterswijk Centraal maart 201 IK GA STEMMEN JA

NEE

Joop Meyran gaat zeker stemmen. “Op mijn achttiende ben ik lid geworden van de PvdA, dat is nu 54 jaar geleden. Nooit heb ik getwijfeld. Altijd PvdA. Ik ben ooit zelf nog raadslid geweest. We hebben nu een mooi team. Een mix van ervaren en jong. Ik zelf ben lijstduwer en sta op plaats 8. Dat aantal gaan we niet redden. Hoewel, het zou wel mooi zijn.”

KunstOer 2018 Pinksterdagen vol kunst KunstOer is het meerdaags kunstevenement met exposities van diverse kunstvormen op mooie erfgoedlocaties. Na twee succesvolle edities afgelopen jaren kunnen liefhebbers van kunst en cultuur in het Pinksterweekend weer genieten van unieke kunst en erfgoed.

O

p 19, 20 en 21 mei komen beeldende kunst, erfgoed en natuur samen in de manifestatie KunstOer, waarvoor een kunst- en routeboekje wordt samengesteld. Drie dagen lang kunnen bezoekers per fiets of auto elf heel verschillende erfgoedlocaties bezoeken waar professionele kunstenaars hun werk tentoonstellen, variërend van porselein, textiel, fotografie en schilderijen tot kunst in ijzer en cortenstaal, koper, keramiek en hout. Bovendien zijn er workshops, lezingen en sfeervolle concertjes. Variatie Van robuust tot heel minuscuul werk is te zien bij onder andere de theekoepel aan de Meekertweg, het baarhuisje, de oude smederij aan de Ratumseweg, de panoven in Meddo en de schoppe Veldkamp in Woold/Miste. Maar ook de Museumfabriek, Doopsgezind kerkje, boerderij Vardink en landgoed Mentink zijn in de route opgenomen. Uiteraard ontbreekt ook Villa Mondriaan niet tijdens KunstOer, met het Raadhuis als centraal punt, waar kunstwerken worden tentoongesteld van basisschoolleerlingen die werken aan een educatief kunstproject over architectuur. Met KunstOer, dat is bedoeld

Puzzel mee en maak kans op één van de drie diner-cadeaubonnen t.w.v. 25 euro van Restaurant de Zwaan, Live Wok-Grill restaurant Wok Wamelink of Ristorante Villaggio. De winnaars worden telefonisch op de hoogte gebracht.

C

Z

N

E

G

N

I

Z

E

I

K

R

E

V

O

L

E

D

E

N

E

T

N

A

L

P

S

R

L

W

L

T

T

H

C

E

R

M

E

T

S

I

L

R

K

I

E

S

W

I

J

Z

E

R

S

J

E

A

E

A

J

L

T

T

G

M

A

C

A

W

G

A

T

D

T

S

D

K

B

E

H

M

S

I

E

J

A

U

U

I

T

U

R

O

A

P

T

L

I

R

B

C

S

O

R

T

L

A

A

L

K

L

T

O

E

A

E

E

H

I

R

N

M

I

G

I

I

O

D

A

A

R

E

T

N

E

E

M

E

G

L

V

W

U

O

R

O

I

E

Z

K

R

D

E

A

P

A

S

E

N

N

H

E

W

E

K

N

R

O

?

G

N

I

G

I

N

E

R

E

V

E

S

C

A

M

P

A

G

N

E

P

P

O

H

S

R

campagne coalitie college debat gemeenteraad horeca kieswijzer kiezen campagne coalitie college debat gemeenteraad horeca kieswijzer leden lijsttrekker maart markt pasen planten scholieren shoppen kiezen leden lijsttrekker maart markt pasen planten scholieren stembureau stemrecht vereniging verkiezingen voorjaar spanning wethouder zetel vereniging vrijwilligers shoppen spanning stembureau stemrecht verkiezingen voorjaar vrijwilligers wethouder zetel

De mooie erfgoedlocatie Vardink Foto: PR

voor jong en oud, wil de organiserende Stichting Kunstprojecten Achterhoek bezoekers op een laagdrempelige manier kennis laten maken met cultureel erfgoed en beeldende kunst. Vrijwilligers KunstOer kan evenals vele andere evenementen niet zonder vrijwilligers en is nog op zoek naar mensen die een dag of dagdeel gastheer of gastvrouw willen zijn op een van de locaties. Belangstellenden worden van harte opgeroepen zich te melden via email info@kunstoer.nl. Data KunstOer 2018: 19, 20 en 21 mei Het bijbehorende kunstboekje - tevens toegangsbewijs - is vanaf begin mei voor 2 euro verkrijgbaar bij de VVV, kantoorboekhandel Holders en boekhandel Kramer. Volg Kunst­ Oer via facebook @kunstoer voor de actuele informatie en achtergronden van de kunstenaars en erfgoedlocaties.

✁ Stuur de oplossing per post of lever het formulier in voor 31 maart 2018 a.s. om 17.00 uur bij Holders Media, Misterstraat 63, 7101 ET Winterswijk. De winnaars krijgen persoonlijk bericht. Veel puzzelplezier!

Naam: ........................................................................................................................................................................................................... Adres: ........................................................................................................................................................................................................... Postcode/Woonplaats: ...................................................................................................................................................................... Tel.:.................................................................................................................................................................................................................. E-mail:

........................................................................................................................................................................................................

Oplossing:


40

Winterswijk Winterswijk Centraal Centraal • december • maart 2018 2016

Wij bezorgen nu ook thuis

Download de app en bestel

Jumbo, Winterswijk, Europalaan 105

Nieuw: Zakelijk boodschappen doen Voordelig en snel alles in 1 keer Betaal je boodschappen achteraf op rekening Een fiscus proof factuur bij elke bestelling Eenvoudige registratie met je KvK-nummer Laat je boodschappen op je werk bezorgen of haal ze op

Al je boodschappen in 1 keer besteld

Ideaal voor: · MKB · Kinderdagverblijven · Verzorgingscentra · Iedereen die zakelijke lunches bestelt

Registreer je op jumbo.com/ zakelijk

Zo makkelijk werkt het

Bestel je boodschappen via jumbo.com of de app

Laat je boodschappen op je werk bezorgen of haal ze op

Klaar! Bestel makkelijk en snel nog een keer

Jumbo, Winterswijk, Europalaan 105

Winterswijk centraal maart 2018  
Winterswijk centraal maart 2018  

‘Natuurlijk ga ik stemmen’ is het thema van deze editie van Winterswijk Centraal en het staat geheelin het teken van de komende gemeenteraad...