Winterswijk Binnen en Buiten april

Page 1

(online) oplichting?
april 2023
Bioscoop gaat Henk Sasbrink Harkema nog altijd aan het hart Museum Villa Mondriaan viert feest Hoe voorkomt u
Winterswijk buiten binnen
&

Aanvankelijk liep Winterswijk niet warm voor Piet Mondriaan. Dat veranderde met de komst van Museum Villa Mondriaan, dat in mei precies tien jaar bestaat. Samen met zijn vrouw Coby was Henk Sasbrink Harkema (78) jarenlang het gezicht van Servicetheater Skopein.

Winterswijk buiten binnen &

COLOFON

april 2023

Winterswijk binnen & buiten is een uitgave van Te Loo Media B.V.

Advertentieverkoop: Franz te Loo

Tel: 06 - 575 49 610

E-mail: mediacommunicatieprteloo@gmail.com

Dorinda Abbink

Tel: 06 - 225 32 020

Eindredacteur: Wendy Venhorst

Tel: 06 - 510 70 588

E-mail: info@winterswijkbinnenenbuiten.nl

Tekstschrijvers: Wim Aalderink, Domien Esselink, Jan Heijnen, Bart Iking, Bart Kraan, Wim Ruesink, Alain Schepers, Wendy Venhorst en Betty Wassink

Vormgeving: VormFactor

Pascal Smit, Martijn Jansen, Monique Wassink

Tel: 0544 - 76 90 28, www.vormfactor.com

Foto voorpagina: Wendy Venhorst

Volgende uitgave: juni 2023

Verspreiding: Te Loo Media

Bezorgklachten binnen drie dagen reageren via: mediacommunicatieprteloo@gmail.com.

Vermeld duidelijk uw klacht, postcode en huisnummer. Losse exemplaren verkrijgbaar bij Jumbo Winterswijk en tevens bij alle adverteerders op de balie.

Auteursrecht

Overname van artikelen (of delen ervan) uit deze uitgave is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke, schriftelijke toestemming van de uitgever. Dat geldt ook voor vermenigvuldigen, kopiëren, publiceren op internet of opslaan in een databank.

Aansprakelijkheid

Winterswijk binnen & buiten wordt met grote zorgvuldigheid en naar beste weten samengesteld. Uitgever Te Loo Media en auteurs streven naar juistheid en volledigheid van informatie en beeld. Fouten blijven mogelijk. Uitgever en auteurs aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor schade die het gevolg is van handelingen, gebaseerd op onze informatie.

Opkomst padel

Padel wordt steeds populairder. Dat merken ze ook bij de WTC in Winterswijk. De tennisclub wil er dan ook graag twee banen bij.

Binnenkiek’n bij BouwPartner Overkamp Meddo

Winterswijk is rijk aan parels. In dit nummer nemen we een kijkje bij Overkamp in Meddo, dat al sinds 1830 wordt gerund door de familie Overkamp.

Auto vol nostalgie

Arjan Ligtenbarg is trots dat de beige Citroën Dyane uit 1971 nog altijd familiebezit is. De nostalgische auto levert de Winterswijker veel duimpjes en jaloerse blikken op.

3 1 Museum Villa Mondriaan viert feest
Inhoud
18 43 22 39 33

Tuinspecialisten

Zij weten wat de klanten willen!

TEN DOLLE TUINMACHINES

verkoop - verhuur - onderhoud

Verkoop en verhuur van nieuwe en 2e hands machines

Tuinmachines voor particulier en professionele bedrijven, uitgebreide keus en kwalitatief hoogwaardig materiaal. Goed gereedschap is tenslotte het halve werk!

Kijk voor meer informatie op www.tendolletuinmachines.nl

• Bestrating

• Sierbestratingen

• Opritten / terassen

• Grondwerk

• Leveren van alle materialen

Ten Dolle Tuinmachines, betrouwbaar en klantgericht

Ten Dolle Tuinmachines in Meddo houdt zich bezig met de verkoop van nieuwe en gebruikte tuinmachines. Zo leveren wij loopmaaiers, zitmaaiers, zero turn maaiers, kettingzagen, bosmaaiers, houtklovers, bladblazers, houthakselaars, heggenscharen en onkruidborstels. We bieden daarbij onder andere accumachines van van EGO, met divers soorten accu’s en laders.. Ook hebben wij robotmaaiers van Wiper in ons assortiment, voor grote en kleine tuinen.

Daarnaast kunt u bij ons diverse tuinmachines huren. Ook verzorgen wij reparaties aan alle merken tuinmachines en hebben we een eigen haal- en brengservice. Bovendien kunt u bij ons terecht voor beregeningsapparatuur. Wij leggen de hele installatie aan, van bron tot pomp. Ook verzorgen wij de aanleg van een ringleiding of een compleet computergestuurd systeem, met pop-up sproeiers.

BESTRATING - GRONDWERK - KRAANVERHUUR
Morskers Driehuisweg 16, Winterswijk Meddo 06 - 51 56 30 46 info@prinsenbestratingen.nl
WWW.PRINSENBESTRATINGEN.NL
www.tendolletuinmachines.nl
Morskers Driehuisweg 20 Winterswijk - Meddo T 06 533 188 69 info@florantuinen nl • www florantuinen nl • Tel 06-30750876

Vroege vogel

Het is iets na achten ’s morgens. Ik ben nog niet lang wakker en ik open de mail op mijn telefoon. Een bericht van de Rabobank dat ik gratis een nieuwe Random Reader kan aanvragen. De mijne is namelijk bijna verlopen. Laat ik dat nu maar meteen regelen, voordat ik het straks weer vergeet. Met m’n slaperige hoofd - ik ben niet echt een vroege vogel - klik ik op de link. Ik krijg een vreemde melding. Vrijwel meteen bekruipt me een onbestemd gevoel. Wat stond er ook alweer in de mail? Wat had ik nu precies aangevraagd? Oh nee, was me nu net overkomen waar ik normaal altijd zo alert op ben?

Ik ga meteen op het internet op zoek naar de betekenis van de melding. Ook bel ik met de Rabobank. Ik blijk die morgen niet de eerste te zijn. Er zijn toch nog vroegere vogels die kennelijk ook nog niet helemaal wakker waren. De medewerker vermoedt daarom dat de link al onschadelijk is gemaakt. Maar helemaal zeker weet hij het ook niet. Ik moet m’n computer de komende dagen maar goed in de gaten houden…

Het toont aan hoe snel je in een onbewaakt moment iets fout kunt doen. Mijn tante - ook niet zo’n vroege vogel - kan erover meepraten. Een tijdje terug vertelde een ‘vriendelijke’ bankmedewerker haar telefonisch dat haar bankrekening in handen was gekomen van criminelen. Ze moest haar geld direct overmaken naar een ‘veilige’ rekening. Door haar ‘onhandigheid’ met de computer lukte het haar niet om de instructies goed op te volgen. Achteraf bleek het haar redding, want na verwoede pogingen gaf de crimineel het op.

Mijn tante werd zo meegezogen in het verhaal, dat ze vanuit een soort paniek handelde. Ondanks dat haar man haar op de achtergrond maande om op te hangen. Bijna kostte het haar € 8.000.

De digitale wereld heeft ons veel gebracht. Heel veel zelfs. Tegelijkertijd is het ook een ‘paradijs’ voor criminelen die anoniem hun slag kunnen slaan, zonder dat ze hun slachtoffers in de ogen hoeven te kijken. Maar ook in de ‘echte’ wereld worden criminelen steeds gehaaider. Zo verzinnen ze iedere keer weer nieuwe babbeltrucs om bij mensen binnen te komen. Ook in Winterswijk. Daarom vindt u in dit nummer een aantal handige tips om zowel online als offline uw eigendommen te bewaken.

Daarnaast is er in deze uitgave onder meer aandacht voor het tienjarig bestaan van Villa Mondriaan en kunt u meer lezen over de bitcoin. De één gelooft in een gouden toekomst voor deze digitale valuta, terwijl de ander niet zo goed weet wat ‘ie ermee moet. Ook leest u over inspirerende Winterswijkers, ambachtelijke bedrijven en lastige politieke kwesties. Kortom, er is voor ieder wat wils.

Ik wens iedereen een fijn en zonnig voorjaar toe en houd uw ogen - zowel in de digitale als echte wereld - open! Vooral de niet zo vroege vogels dan…

51
Voorwoord

In de maanden april en mei hebben wij een voorjaarsactie: Als u uw kater of poes laat castreren of steriliseren EN tegelijker tijd laat chippen dan geven wij u op die chip € 10,- kor ting!

Het voorjaar komt er weer aan! Uw ( jonge) kat wil graag naar buiten. Wellicht een goede reden om uw poes of kater eerst te laten steriliseren of castreren en chippen! Alle katten kunnen vanaf ongeveer 5-6 maand leeftijd worden geholpen Ze zijn rond deze leeftijd namelijk al geslachtsrijp Omdat we liever geen ongewenste nestjes willen is het goed om ze te laten “helpen”. Poezen worden meerdere keren per jaar krols, dit kost ze niet alleen veel energie, we zien ook vaak dat in deze periode de eetlust wat minder is Een gesteriliseerde poes heeft ook minder kans om op latere leeftijd baarmoederontsteking en melkklier tumoren te ontwikkelen. Katers kunnen hun territorium gaan markeren door te sproeien binnen en/of buitenshuis. Dit heeft een indringende geur wat je natuurlijk liever niet in huis hebt Om dit gedrag te voorkomen is het advies om ze te laten castreren

Naast neutraliseren raden we het ook aan om uw kat te laten chippen Het voordeel van gelijktijdig chippen en neutraliseren is dat de kat niets merkt van het plaatsen van de chip tijdens de narcose Er wordt onder de huid een k leine transponder geplaats waardoor uw k at, mocht hij of zij een keer van huis gaan, weer spoedig kan worden herenigd met de eigenaar na uitlezen van deze chip. Tevens lijkt het erop dat het in de toekomst verplicht gaat worden om katten te chippen

Voor meer informatie of voor het maken van een afspraak, kunt u bij ons langskomen op de praktijk aan de Haitsma Mulier weg 21 te Winterswijk of neem telefonisch contact met ons op: 0543-533615

CHIP JE KAT 06-36432019 I Winterswijk peter@cpwinterswijk.nl print & drukwerk Zakelijk print & drukwerk ook voor Stichtingen en Verenigingen Reclameborden Spandoeken Vlaggen Posters etc Spandoek of flyers nodig? Uiteraard kunt u ook als particulier bij ons terecht Wordt het koken u (soms) teveel? Eet smakelijk! Harm harmkookt.nl Laan van Hilbelink 6-2, Winterswijk Tel: 0543 216526 Laat dan uw maaltijden verzorgen door HarmKookt. of terwijl u uw boodschappen doet ma-vrij 10.00 tot 17.00 uur zat-zon 12.00 tot 17.00 uur Leliestraat 61 7101 CH, Winterswijk Ook voor tandsteen verwijderen NIEUW in Winterswijk

Feyenoordsupporter reist zijn club overal achterna

“Meester, succes zondag!” “Winnen morgen hè?” De opmerkingen van leerlingen aan het adres van hun docent (bedrijfs)economie Mark Langewouters (1978) zijn niet van de lucht als we de trappen van het Gerrit Komrij College oplopen. Mark, sinds 2004 woonachtig in Winterswijk, geniet er zichtbaar van. Zo’n 10.000 kilometer per seizoen reist hij zijn club Feyenoord achterna, het grootse gedeelte met het openbaar vervoer.

Tekst: Wim Ruesink | Foto’s: Wim Ruesink en Mark Langewouters

Naast zijn voorliefde voor Feyenoord heeft Mark ook een zwak voor voetbalclub Helmond Sport, waarvoor hij radioverslag via het internet doet. De liefde voor Helmond Sport is wel te verklaren, omdat Helmond de geboorteplaats van Mark is. Maar Feyenoord dan? “Die liefde is ontstaan tijdens het voetbalkijken op tv thuis met mijn ouders en broer. Als kind heb je geen benul welke club bij jou uit de buurt komt en toen is mijn voorkeur voor Feyenoord ontstaan. Later kwam ik erachter dat veel klasgenoten voor PSV waren, uit de buurt dus.”

Trein

Bij wedstrijden in de Nederlandse competitie reist Mark zoveel mogelijk met de trein. Hij heeft een abonnement waarmee hij voor een vast bedrag onbeperkt kan reizen in het weekend. “Bij doordeweekse wedstrijden pak ik de auto, anders kom je veelal niet meer op tijd in Winterswijk.” Wel is het passen en meten voor hem, omdat hij de wedstrijden van Helmond Sport ook zoveel mogelijk wil bijwonen. “Ik ben weleens op vrijdagavond naar Veendam-Helmond Sport geweest en op zaterdag naar Roda JC-Feyenoord, beste afstanden.”

Gevraagd naar zijn favoriete Feyenoord-spelers, komt hij uit bij John de Wolf en József Kiprich. “Niet alleen vanwege hun voetbalkwaliteiten, maar vooral omdat het culthelden van de club zijn geworden.” Een kampioenschap van Feyenoord zou voor Mark de kers op de taart zijn. “Zeker als je de club altijd volgt, is een kampioenschap het allermooiste. Worden ze binnenkort kampioen, dan zou dat voor mij de vierde keer zijn dat ik dat meemaak.”

Quizmaster

Mark bezoekt alle uit- en thuiswedstrijden van Feyenoord in de competitie en in Europees verband sinds seizoen 1985-1986. “Ik heb een zogenaamde Diamond-kaart waarmee ik altijd verzekerd ben van een ticket. Als Feyenoord Europa ingaat, probeer ik ook altijd wat cultuur op te snuiven. Zo ben ik in prachtige steden als Wenen en Parijs geweest. De finale van de Conference League vorig jaar in Tirana was ook een heel mooie belevenis, helaas zonder beker. De verste buitenlandse reizen als Feyenoord-supporter waren naar Kiev en Istanbul.”

Hoewel Mark helemaal gek is van voetbal, is het niet zijn enige liefhebberij. “Ik wilde vroeger quizmaster worden, was idolaat van Willem Ruis met zijn Sterrenshow. Ik heb alle tvafleveringen in mijn bezit.” En hoewel hij geen quizmaster is geworden, is hij wel eens met een goocheltruc - een andere hobby van hem - op televisie geweest bij Man Bijt Hond. “Ook op schoolavonden kom ik soms op het toneel met een goocheltruc.”

7 1
Sport

& Gezond Wel

Voet of voetgerelateerde klachten?

Wij hebben mogelijk een oplossing voor u!

U kunt bij ons terecht voor behandelingen die er op gericht zijn om de oorzaak van verschillende klachten zoals voet, enkel, knie, heup en rugklachten te verhelpen. Tevens verzorgen wij voetbehandelingen, nagelbeugels, ortheses en zolen

Ook last van ongewenste zwembandjes?

Bij Wenters kunt u kiezen voor de gewenste aanpak die bij u past

onbeperkt sporten

maandelijks check-up van uw gewicht en spierkracht

onbeperkt sporten check-up + voedingsprogramma (per 8 weken) inclusief persoonlijke coach

Tuunterstraat 35 • 7101 EE Winterswijk • Tel. 0543 519 901 • w w w.tandprotheticuskind.nl • Gebitsprotheses • Implantaten • Klikgebit • Reparaties • Gratis advies en informatie Uw kunstgebit verdient een erkend specialist TA N D P R O T H E T I S C H E P R A K T I J K K I N D
Wenters Sports Club, Haitsma Mulierweg 22-24, Winterswijk, TEL 0543 51 38 78, www.wentersfitness.nl
onbeperkt sporten
of of
Winterswijk | Dinxperlo | Varsseveld | Silvolde | T 0543-530979 info@podotherapieachterhoek.nl podotherapieachterhoek.nl

Gebiedsgericht is toekomstgericht!

Het Winterswijkse landschap is een uniek gebied, dat niet voor niets werd verkozen tot Nationaal Landschap. Er is generaties lang aan én in gewerkt. Elke generatie heeft daarbij haar eigen uitdagingen gekregen om het mooi en leefbaar te houden. Denk op dit moment aan de gevolgen van klimaatverandering en wat dat betekent voor landelijk gebied. Uitdagingen die (inter)nationaal hoog op de politieke agenda’s staan.

Tekst: Willem te Voortwis | Foto: Shutterstock

Gelukkig overvalt ons dat niet in Winterswijk. De stichting Waardevol Cultuurlandschap Winterswijk (WCL) is al vele jaren een voor Nederlandse begrippen uniek podium, waar alle gebiedsvertegenwoordigers zich met elkaar over gebiedsgerelateerde thema’s buigen. Mede dankzij die jarenlange ervaring wordt op dit moment, samen met de gemeente, provincie en alle gebiedsorganisaties, gewerkt aan de Gebiedsgerichte Aanpak. Een bijzonder project waar alle gebiedsthema’s aan de orde komen.

Maar hoe zorgen we ervoor dat gebiedsbewoners zich voldoende betrokken blijven voelen bij alle, best complexe onderwerpen? Ook zij die er niet dagelijks mee bezig zijn? En vooral ook de volgende generatie. Hoe blijven zij meedoen? De kinderen van nu zijn immers allang niet meer allemaal boerenzoons en dochters, die de binding met de landelijke omgeving met de paplepel ingegoten kregen.

Te weinig meedoen zorgt op een gegeven moment voor afhaken. En omgekeerd: regelmatig betrokken worden zorgt ervoor dat je ook zelf iets kunt en wilt betekenen voor je omgeving. Zeker de jeugd wil niet alleen maar een overhoring. Ze wil de omgeving fysiek kunnen ervaren én haar eigen creatieve middelen inzetten om zich de omgeving eigen te maken.

Passie voor buitengebied

Daarom is het idee ontstaan om elke organisatie die meewerkt binnen de stichting WCL uit te nodigen om, met hulp van

jongerenwerkers, docenten en kunstenaars, haar kennis van en vooral passie voor het buitengebied naar de jeugd te vertalen. De jeugd is met name gevoelig voor inspiratie.

Jong WCL kan dit idee, samen met de WCL-werkgroep Communicatie én de stichting BSV (Buurtschappen Samen Vooruit), op gang helpen. De BSV kent het buitengebied en haar bewoners als geen ander. Bovendien verenigt ze binnen haar werkgroep Omgevingsonderwijs al jaren jonge creatieve mensen, die op hun eigen manier de omgeving ontdekken.

Ofwel: bundel de krachten! Dat is zeker geen makkelijke opgave, want elke leeftijdsgroep heeft inmiddels haar eigen communicatievoorkeuren en netwerken ontwikkeld. Met het risico dat er eilandjes ontstaan en je elkaar niet meer weet te vinden. Maar ons leefgebied is van ons allemaal en dus moet je elkaar blijven opzoeken.

Wordt het een podcast over de Gebiedsgerichte Aanpak? En wordt deze podcast dan opgepakt door jonge influencers, videomakers, rappers of andere creatieve mensen met een enorme achterban? Of gaan opa en oma, dankzij een vertaling van de verhalen voor de allerjongsten, met hun kleinkinderen op zoek naar de plekken die bij de verhalen horen? Het maakt niet uit, als het maar gebeurt. Gebiedsgericht is toekomstgericht!

9 1 WCL
‘Bundel de krachten!’

Kom voor onze vakkennis en mooie merken!

Onder genot van een kopje koffie of thee adviseren wij u graag

‘We can come an end’

Taal fascineert mij mateloos. Het woord is het belangrijkste middel voor communicatie. Wie de taal niet machtig is, ontbeert kennis, begrip en inzicht. Tot op hoge leeftijd hield vader ons taalgebruik nauwlettend in de gaten. Ik ben een kind van mijn vader. Samen met lief kan ik niet nalaten (veel) commentaar te leveren wanneer mensen slecht of fout Nederlands bezigen. Uit onderzoek is gebleken dat de kennis van onze taal achteruit kachelt. Ergo: drukke tijden voor onze ergernissen!

Voor nieuwe Medelanders is onze taal een regelrechte nachtmerrie: onmogelijke uitspraak, onlogische zinsbouw en onbegrijpelijke grammatica. Klopt, maar ik hou van mijn moerstaal. Zij is een dierbare en trouwe vriend die ik koester, bij wie ik altijd terecht kan voor al mijn emoties, gedachten, overpeinzingen en gevoelens.

Taal is dynamisch, constant in beweging. In tegenstelling tot de fiere Fransen, die zelfs voor het woord ‘computer’ een eigen variant ‘ordinateur’ hebben bedacht, doen wij nooit moeilijk over leenwoorden. In onze digitale wereld is Engels de voertaal. Elk jaar worden nieuwe woorden aan de Dikke Van Dale toegevoegd. Politici, meesters in het bedenken van verhullende, onbegrijpelijke termen doen het ‘goed’. Maar Van Kooten en de Bie hebben onze taal echt verrijkt: regelneef, krasse knarren, doemdenken, jemig de pemig et cetera.

Sinds enige jaren doet zich een nieuw fenomeen voor: Nederlandse woorden die worden vervangen door Engelse

vertalingen. Onder jongeren, vooral zogenaamde ‘influencers’, komt dit merkwaardige verschijnsel opvallend vaak voor. Zo vaak zelfs dat ze het niet eens in de gaten lijken te hebben: t(h)anx, shop(pen), cool, nice, sale, shinen. De lijst is eindeloos. Wat is er in vredesnaam tijdens de lessen Nederlands gebeurd? Is dit wellicht een truc om hun gebrekkige kennis te maskeren? Wat dacht u van: ‘Die nieuwe user slaagde er niet in om die page te editen tijdens onze meeting. Dat was echt awkward.’ Tenenkrommend, kramp in de oren. Voor de goede orde: dit is een citaat!

Nederlanders hebben niet zelden een irritant hoge dunk van zichzelf over het niveau van hun Engels. Die arrogantie leidt tot taalverwarring, tot kolderieke, maar ook pijnlijke situaties. Fameus zijn de ‘Double Dutch’-uitspraken van Louis van Gaal tijdens het WK-voetbal: ‘We can come an end.’ Ik gebruikte zijn blunders als lesmateriaal voor mijn leerlingen, die enerzijds gruwden, maar anderzijds smulden van zijn steenkolenengels. Nationale hopman Mark Rutte kan nog wel een paar bijlessen gebruiken om zijn dramatisch slechte uitspraak bij te spijkeren.

Er zijn leuke boekjes uitgegeven (bijvoorbeeld ‘I always get my sin’) met even bedenkelijke als hilarische uitglijders van landgenoten met een te groot taalkundig ego. Van harte aanbevolen. U zult zien dat het niveau van ‘he has his sheeps on the dry’ of ‘what have I now hang on my bicycle’ vaker voorkomt dan u denkt.

11 1
Column Bart Iking

Hoe voorkomt u (online) oplichting?

De digitale wereld heeft ons veel gebracht. Tegelijkertijd is het ook een ‘paradijs’ voor criminelen. De laatste tijd zijn datalekken bijna wekelijks in het nieuws. Maar ook in de ‘echte’ wereld worden criminelen steeds gehaaider. Daarom vindt u in dit artikel een aantal handige tips om uw eigendommen zowel online als offline te bewaken.

Tekst: Wendy Venhorst | Foto’s: Shutterstock

In maart 2023 werd bekend dat persoonsgegevens van zo’n twee miljoen Nederlanders waren gelekt. Klantgegevens van onder andere de NS, VodafoneZiggo, ArboNed en zorgverzekeraar CZ kwamen in verkeerde handen. Een serieuze bedreiging. De politie spoorde iedereen dan ook aan om via www.politie.nl/checkjehack te checken of privégegevens waren gestolen. Heeft u dit al gecheckt?

Het is inmiddels geen incident meer. Sterker nog: door de vele datalekken van de laatste tijd is er van bijna iedereen wel informatie gelekt. Om welke informatie het gaat, is

afhankelijk van de gegevens die zijn gedeeld. Zo kan het gaan om adresgegevens, maar ook om wachtwoorden of creditcardgegevens. En hoe meer informatie er bij criminelen bekend is, hoe makkelijker het voor ze wordt om iemand op te lichten.

Maar ook in de ‘echte’ wereld is het belangrijk om alert te zijn. Zo komen berovingen door babbeltrucs steeds vaker voor, soms zelfs met bedreiging of geweld. Veel mensen denken dat hen dit niet zal overkomen. Toch loopt iedereen kans om slachtoffer te worden van een babbeltruc. Ook in Winterswijk.

Online oplichting

Er zijn verschillende vormen van online oplichting. Een van de meest voorkomende is phishing. Hierbij ‘vissen’ criminelen naar informatie door u een e-mail, WhatsApp-bericht of sms te sturen. Vaak uit naam van uw bank of telefoonprovider. De crimineel lokt u via een link naar een onveilige (bank)website, waar u wordt gevraagd uw persoonlijke inloggegevens in te vullen. Als u dit doet, komen uw gegevens in handen van de oplichter en kan hij bijvoorbeeld geld van uw rekening afschrijven.

Daarnaast komt het steeds vaker voor dat criminelen computers blokkeren of versleutelen met gijzelsoftware (ransomware). Vaak moet u een bedrag in virtuele valuta betalen, zoals bitcoins, om uw computer of bestanden weer terug te krijgen. U kunt besmet raken door een bijlage in een e-mail te openen, of tijdens het surfen op het internet. Maar ransomware kan ook verstopt zitten in advertenties. U hoeft dan niet eens op een advertentie te klikken om besmet te raken; het openen van een pagina is soms al voldoende.

Achtergrond

Hoe voorkomt u online oplichting?

• Gebruik nooit hetzelfde wachtwoord op meerdere websites.

• Wees terughoudend met het delen van persoonlijke gegevens en geef inlogcodes (gebruikersnaam en wachtwoord) nooit aan anderen.

• Wees kritisch op mails van onbekende afzenders. Heeft u een verdachte mail geopend, klik dan niet op de link in deze mail.

• Ga niet in op e-mails die zeggen dat u iets heeft gewonnen.

• Let bij het doorklikken vanuit een e-mail goed op of u wel op de juiste website komt.

• Vertrouwt u een link niet? Check ‘m dan via www.checkjelinkje.nl.

• Check bij financiële zaken of de website beveiligd is met een ‘slotje’ in de adresbalk.

• Gebruik een antivirusprogramma en installeer softwareen beveiligingsupdates.

• Maak regelmatig back-ups van uw gegevens, het liefst ook nog een die u op een andere locatie bewaart.

Slachtoffer geworden?

• Neem dan direct contact op met uw bank of creditcardmaatschappij. Blokkeer indien nodig uw creditcard.

• Doe aangifte en bewaar het betreffende bericht, zodat u deze aan de bank of politie kunt laten zien.

• Heeft u een bijlage geopend die u niet vertrouwt? Laat uw computer, tablet of smartphone dan controleren op schadelijke software.

• Heeft u op een verdachte link geklikt, maar verder geen persoons- of rekeninggegevens ingevuld? Dan is er waarschijnlijk niets aan de hand. Maar blijf alert!

Babbeltrucs

Babbeltrucs zijn smoesjes waarmee oplichters proberen mensen te beroven. De oplichters komen meestal betrouwbaar over en bellen op, benaderen u bij een pinautomaat of bezoeken u thuis. Ze zeggen bijvoorbeeld dat ze van de bank zijn, van de thuiszorg, dat ze de meterstand komen opnemen

Hoe voorkomt u oplichting door babbeltrucs?

• Laat onbekenden niet binnen, hoe betrouwbaar of onschuldig ze ook lijken.

• Bewaar geen grote geldbedragen in huis.

• Geef niemand uw pincode, ook niet als diegene zegt van de bank of politie te zijn. Zij vragen nooit naar uw pincode.

• Bewaar uw pinpas en pincode altijd apart.

• Zorg dat er niet teveel geld op uw betaalrekening staat. Boek geld dat niet direct nodig is over naar uw spaarrekening.

• Beperk het bedrag dat u rood mag staan. Verlaag ook de daglimiet. Daarmee voorkomt u dat anderen grote bedragen van uw rekening kunnen halen.

• Let bij pinautomaten op of niemand meekijkt. Scherm de toetsen af met uw hand of portemonnee en stop vervolgens uw pinpas en geld eerst weg voordat u wegloopt.

of vragen of hun kind naar het toilet mag. Er zijn zelfs verhalen bekend van kinderen die vragen of iemand wil meewerken aan een werkstuk. Vervolgens proberen ze ongezien geld of waardevolle bezittingen mee te nemen.

13 3
BBQ-vlees genoeg! REWE OEDING REWE BOCHOLT Mühlenstr. 6, 46354 Oeding (D) Friedrich-Wilhelm-Str. 15, 46397 Bocholt (D) Aanbiedingen: www.rewe.de/Angebote HOBBELINK & BUITINK NOTARISSEN: MAATWERK VOOR ELKE SITUATIE Notarissen Mediators Estate planners Echtscheidingsbemiddelaars Beatrixpark 10 Postbus 402 7100 AK Winterswijk T 0543 548 888 info@hobbelinkenbuitink nl www hobbelinkenbuitink nl Speciaalzaak Hannet Leussink Het grootste assor timent Four nituren van de regio Ratumsestraat 12 • Winterswijk • 0543 517 402 De uitvaar t met een eigen verhaal! Voor een eigentijdse manier van spreken bij uitvaar ten, Domien Esselink. Onderscheidend met een geschreven nagedachtenis Mob 06 8302 1663 domien@domienant nl domienant nl

Geologische fietsroute

Afstaproute met routeboekje

De Stichting Historische Kring Kotten heeft een geologische fietsroute door Kotten, Ratum en Vosseveld ontwikkeld. Willem Peletier en Johan Toebes stelden de route samen en maakten er een echte afstaproute van, inclusief een routeboekje met veel geologische informatie.

Tekst & foto: Betty Wassink

Op 16 april heeft de Stichting Historische Kring Kotten (SHKK) een geologische fietsroute gelanceerd tijdens een goed georganiseerde fietsdag. Het bijbehorende routeboekje is meer dan alleen een routebeschrijving. Willem Peletier heeft de tocht voorzien van uitgebreide achtergrondinformatie over geologisch interessante plekken langs de negentien kilometer tellende route.

“In Kotten en Ratum zijn heel veel geologische aspecten zichtbaar. In de Kottense bodem zijn overal bijzonderheden”, zo vertelt Johan Toebes, secretaris van de SHKK. “Dat dat juist hier veel aan de oppervlakte komt, heeft te maken met de oude ontginning van het landschap. De grond langs de beken die af en toe buiten de oevers traden, werd weiland. En de hoger gelegen delen werden voor akkerbouw gebruikt, dat zijn de bekende essen.” Met de informatie erbij ga je volgens Johan als fietser anders naar de omgeving kijken. “Dan zie je het hoogteverschil doordat je van een boerderij op de achtergrond alleen het dak ziet, of alleen de kruinen van de bomen.”

Boeiende plekken

De geologische fietsroute is een vervolg op de drie geologische wandelroutes in Kotten, die vorig jaar zijn verschenen. Het idee voor de fietsroute kwam van Willem. “Maar dit is wel een heel ander traject geworden, doordat de verbinding van de ene naar de andere plek natuurlijk anders is dan bij de wandelversie van de geologische route”, zo geeft de vroegere aardrijkskundeleraar aan. Hij zet zich al tientallen jaren in om de

geologie onder de aandacht te brengen en deelde ook graag zijn geologische kennis voor de beschrijving van interessante plekken langs deze route.

Een van de geologisch boeiende plekken is de Kottensebeek, die diep in de onderliggende gesteentelagen is ingesneden. Een deel is ooit concessiegebied geweest van de eerste Nederlandse Cement Industrie (ENCI). Ook de Willinkbeek is een zichtbaar diep ingesneden beek. “Dat die beken zo diep zijn ingesneden, komt door het hoogteverschil over een korte afstand”, zo doceert Willem. “Bij de Grensweg in het Woold is het 50,2 meter boven NAP, dezelfde hoogte als de krans van de toren van de Jacobskerk. In Corle zit je op 25 meter boven NAP. Dat verval zorgt voor grote snelheid in de waterafvoer.”

Mooie fotomomenten

In het routeboekje staan wetenswaardigheden over de Staringputjes en uiteraard over de steengroeves, evenals over de plek aan de Fukkinkweg in Kotten waar in 1908-1909 de eerste diepboring in Winterswijk plaatsvond.

“Negentien kilometer is niet zo lang, maar in combinatie met de afstapplekken genoeg voor een paar interessante fietsuren met mooie fotomomenten. En bovendien kom je langs een gezellige horecaplek bij de Italiaanse Meren.

Het routeboekje ‘Geologische fietsroute’ is voor 3 euro verkrijgbaar bij onder andere het VVV Inspiratiepunt, of te bestellen via www.historischekringkotten.nl.

15 1
Natuur
Johan Toebes (l) en Willem Peletier bij de grote steen bij Gebouw Wilhelmina in Kotten; het startpunt van de fietsroute.
Wooldstraat 55, Winterswijk - T 0543 - 785952 IETS TE VIEREN, VERJAARDAG, BUURTFEEST, VOETBAL KIJKEN? Partypannen Snelliusstraat 26, 7102 ED Winterswijk Tel: 0543 53 11 72 info@automeerdink.nl
GROOT AANBOD OCCASIONS IN SAMENWERKING MET AUTO WESTERVELD LEASE - VAN MOSSEL DOOR MEERDINK WERKPLAATS AFSPRAAK PLAN ONLINE EEN AFSPRAAK
AUTOMEERDINK.NL
NIEUWE AUTO’S - VAN MOSSEL DOOR MEERDINK

Terug in de tijd…

Op deze fotopagina nemen we u mee terug in de tijd. Wat weet u nog van gebeurtenissen uit de jaren ’80 en ‘90? Alle foto’s zijn gepubliceerd in de Winterswijkse Weekkrant. Wie alle meerkeuzevragen goed heeft, maakt kans op een bloemenbon van Timmermans & Mulder à 15 euro. Dus… kraak uw hersens en speel mee!

Samenstelling: Jan Heijnen | Foto’s: Willem Hissink, Jan Peddemos, Marjan Hijink en Roel Kleinpenning

1. Er wordt flink gezaagd en getimmerd tijdens de Winkieweek van 1989. Nog steeds is deze vakantieweek op de Scholtenbrug mateloos populair. In welk jaar begon dit evenement?

A. 1977

B. 1982

C. 1988

2. Chinees-Indisch restaurant Double Duck is lang geleden opgedoekt. Maar waar was dit restaurant gevestigd?

A. Kottenseweg

B. Gasthuisstraat

C. Spoorstraat

3. Wim Legters was een bekende groente- en fruitspecialist. Zijn winkel was eind jaren ’90 gevestigd aan de Willinkstraat en later aan het Weurden. Maar waar begon hij ooit met zijn zaak?

A. Meddosestraat

B. Vredenseweg

C. Gasthuisstraat

4. Jos en Inez Slotboom van BioCosMedisch Centre Inez zitten in een rijtuig, met muziek voorop. Zij hadden iets te vieren, maar wat?

A. De zaak bestond 25 jaar.

B. Ze waren het honderdste lid van Cityvereniging Winterswijk.

C. Inez had een award gewonnen en werd geëerd door Cityvereniging Winterswijk.

5. Hier zien we de directeuren Joop Freriks, Gerrit Klein Kranenbarg en Dick Heesen van de scholen die in 1993 fuseerden tot Scholengemeenschap De Driemark. Welke scholen werden hierin opgenomen?

A. Leao, huishoudschool en RSG Hamaland

B. Mavo, havo en vwo

C. Lts, RSG Hamaland en Leao

De winnaar van de vorige fotopuzzel is: Inge Wassink.

Geef uw antwoorden vóór maandag 22 mei door via franzteloo@gmail.com.

U kunt ze ook per post sturen naar: Te Loo Media, Surinamestraat 13, 7101 AX, Winterswijk.

Vermeld daarbij duidelijk uw naam en telefoonnummer.

17 1
Puzzel

In deze terugkerende rubriek stellen we acht vragen aan (on)bekende Winterswijkers die het verdienen om ‘in the picture’ te staan. Deze maand: Henk Sasbrink Harkema.

‘We wilden het helemaal anders doen’

Henk Sasbrink Harkema (78) was samen met zijn vrouw Coby jarenlang het gezicht van Servicetheater Skopein. Inmiddels runt hun zoon Ronald de bioscoop alweer achttien jaar. Maar wie denkt dat Henk de afgelopen jaren stil heeft gezeten, heeft het mis. De bioscoop gaat ‘m nog altijd aan het hart. Ook is Henk nog actief in het vastgoed. Door een oogziekte wordt hij echter gedwongen om het rustiger aan te doen. “Gelukkig heb ik veel steun aan mijn familie!”

Tekst & foto’s: Wendy Venhorst

Sasbrink Harkema is niet echt een Winterswijkse naam… “Klopt! Van oorsprong kom ik uit Twente, maar ik ben opgegroeid in het Drentse Zuidlaren. Omdat mijn moeder gescheiden en later weer hertrouwd is, heb ik twee ‘echte’ broers en één halfbroer. Om alle zoons dezelfde naam te geven, heeft mijn moeder destijds een naamsverandering aangevraagd bij de koningin. Zij dacht: één familie, één naam. Daarmee werd ingestemd, mits mijn moeders naam - Sasbrink - ervoor kwam te staan. En zo is het dus Sasbrink Harkema geworden.”

Hoe bent u in Winterswijk terechtgekomen?

“Van origine ben ik verpleegkundige. Na verschillende opleidingen heb ik vijf jaar in Harderwijk gewerkt als hoofd operatiekamer en polikliniek. Van daaruit kwam ik in contact met het Elisabethziekenhuis in Winterswijk, dat destijds vier vestigingen kende. In 1976 werd ik daar hoofd verpleegkundige en paramedische diensten. Ook kreeg ik samen met anderen de opdracht om de vier vestigingen te bundelen tot één locatie. Daar is het huidige SKB uit ontstaan. In 1983 is het ziekenhuis gebouwd, vijf jaar later ben ik er weggegaan.”

Interview

Waarom ging u weg bij het SKB?

“Zo’n fusie gaat niet zonder slag of stoot. Daarnaast wilde ik mijn vrouw helpen. In 1985 hadden wij de bioscoop in Winterswijk gekocht, die zij eerst alleen runde. Van de bank kregen we vijf jaar om break-even te draaien, maar na een jaar maakten we al winst.”

Ook kan ik geen administratie meer doen. Gelukkig heb ik veel steun aan mijn familie!”

Wat doet u in uw vrije tijd?

Wat was jullie geheim?

“We waren echte pioniers; wilden het helemaal anders doen. Zo kon je tijdens de film via de telefoon een hapje en drankje bestellen, waardoor we een huiselijke sfeer creëerden. Ook hebben we de zalen gerenoveerd, met goede stoelen erin. Bovendien organiseerden we allerlei activiteiten om de bioscoop te promoten. Van een parachutesprong tot ballonvaarten. Die vernieuwende aanpak vonden de mensen helemaal te gek. Maar we zitten nog altijd niet stil. Zo hebben we de lockdowns gebruikt om de bioscoop van drie naar vier zalen uit te breiden, waarmee we nu 350 zitplaatsen hebben.”

U zit ook in het vastgoed. Hoe is dat zo gekomen?

“Na twee jaar kwam het pand naast de bioscoop vrij. Hier zijn we eerst een steakhouse begonnen, wat later tapasbar The Gallery is geworden. Ook hebben we een feestzaal bijgebouwd en daarboven een appartement gemaakt. En dat bleef niet onopgemerkt; mensen vroegen regelmatig of ik hun huis wilde kopen. En zo ben ik er langzamerhand ingerold. Inmiddels hebben we 45 panden en winkels, met name in en rond de Nieuwstraat. Deze verhuren we vooral aan ouderen en starters. De meeste onder de huurtoeslaggrens, zodat mensen ook nog kunnen leven.”

Bent u trots dat de bioscoop nog in de familie is?

“Zeker! Onze oudste zoon Ronald heeft het bedrijf mee opgebouwd en verzorgt nu alweer achttien jaar het algemeen beheer, met ondersteuning van zijn broers Nico en Alex. Maar het allerleukste vind ik nog dat de drie oudste kleinkinderen inmiddels ook bij de bioscoop en The Gallery werken. Ze studeren nog, maar doen hier veel ervaring op.”

Heeft u nog wensen voor de toekomst?

“In mei 2020 heb ik voor het laatst een pand gekocht. Of dat ook het laatste is? Je weet maar nooit. Maar ik heb maculadegeneratie, een oogziekte die het gezichtsvermogen aantast. Dat begon zeven jaar geleden aan één oog, maar inmiddels heb ik het aan beide ogen. Dat geeft zeker beperkingen. Zo kan ik geen krant of ondertiteling meer lezen.

“Door mijn oogziekte is veel niet meer mogelijk. Zo kon ik aardig goed kegelen en had ik verschillende kaartclubjes. Maar ik mag niet klagen, we hebben het goed met elkaar. Ook kamperen we graag, we zijn heel Europa al door geweest. Binnenkort vertrekken we voor twee maanden naar Spanje, naar een vaste plek aan zee. Daar kan ik van genieten. Bovendien gaan we in de Nieuwstraat een klein, gezellig huisje renoveren om er zelf te gaan wonen. In het centrum, waar ik kan weglopen met mijn ‘stokkie’. En dan kom ik vast wel ergens een kopje koffie tegen!”

19 3
‘Na een jaar maakten we al winst’

Het voorjaar is bij ons begonnen ...

We hebben de meest fantastische voorjaarsbloemen voor je in huis gehaald, waaronder de Franse tulp, fritillaria, ranonkel, blauwe druifjes, bloesems en nog veel meer…. Kies je favoriete bloemen uit of neem ze gewoon allemaal. Schik ze en zet ze in je mooiste vaas.

Vang

hetthuisvoorjaar in een vaas

Timmermans

Ben jij die vrolijke man of vrouw en zoek jij werk / minimaal 16 jaar of 50+

dan ben je bij ons welkom als collega op de weekmarkten.

Bel snel met Leon Prins 06 - 100 995 48.

Gasthuisstraat 35 | 7101 DS Winterswijk | Telefoon 0543-843270 / 06-22865327 | info@wiggerskeukens.nl | w w w.wiggerskeukens.nl
tot ziens!
49, 7101 ES Winterswijk, Tel: (0543) 512 403, E: timmermansenmulder@hetnet.nl www.timmermansenmulder.nl
Graag
Misterstraat
& Mulder

‘Sociale keeper’

De gele keeperstrui blijft aan. De handschoenen niet. Die gaan uit. Anders kan hij geen shaggie draaien. Na de thuiswedstrijden van het eerste elftal van de Boys, op het toenmalige sportpark Jaspers, rookt hij buiten bij de kleedkamer eerst een sigaretje voordat hij onder de douche stapt. Hoelang nog? Hij gaat namelijk naar het internaat van eredivisieclub GA Eagles in Deventer, waar tal van talenten werden afgeleverd die de top van de eredivisie zouden halen.

Zover is hij nog niet. Hij staat nog aan het begin. Hij heeft onmiskenbaar talent, al is hij voor een keeper misschien een beetje aan de kleine kant. Dat compenseert hij met zijn sprongkracht. Aan zijn kwaliteiten zal het niet liggen, maar heeft hij de discipline voor betaald voetbal? Behalve roken spuugt hij namelijk ook niet in een biertje.

Uiteindelijk redt hij het niet in Deventer. Hij wordt te licht bevonden, wordt niet de toekomstige doelman van Go Ahead en keert weer terug bij VV Winterswijk. Ogenschijnlijk zonder moeite. Er is voor hem meer dan voetbal alleen.

Hij is een té sociaal dier voor de egocentrische wereld van betaald voetbal. En hij is te veel van de gezelligheid. Lekker keepen in een wedstrijd met je vrienden en daarna de derde helft in de kantine. Dat belichaamt voor hem méér het leven dan alleen leven als een monnik. Althans, zo ervaart hij het.

Hij blijft niet eeuwig in het doel staan. Dat laat zijn lichaam niet toe, er komen fysieke ongemakken. Maar ja, de kilo’s nemen toe en hij besluit op de racefiets te stappen. Ook met het oog op zijn ‘tweede leven’ als vrijwillig brandweerman moet hij wel fit blijven. Daarvoor vindt hij het veel te leuk bij de brandweer. Inderdaad, ook met een derde helft met gezelligheid. Dat zijn de momenten dat hij zichzelf een biertje gunt.

Op een gegeven moment komt hij minder bij FTC Wenters, de fietsclub in Winterswijk, en sijpelen er verontrustende berichten door. Hij is ziek… En niet zomaar ziek, een vorm van kanker die bijna ongeneeslijk is. Slechts heel weinigen overleven het. Hij houdt de moed erin en gaat nog met de fietsvrienden naar Oostenrijk, voor een gezellig weekend.

Maar hij levert in en afgelopen jaar wordt aangegrepen de dingen te doen die hij nog graag wil doen. Met de familie in de camper naar Noorwegen. Daar geniet hij enorm van. De laatste maanden staan mede in het teken van zijn afscheid. Hij weet wat hij wil, zijn kinderen zorgen tijdens de afscheidsdienst voor een prachtige en waardige invulling.

Freddy mocht slechts 62 jaar worden en blijft voor mij altijd die ‘sociale keeper’ in die gele trui.

21 1

Van lauw naar wauw Winterswijk en Mondriaan

Winterswijk liep aanvankelijk niet warm voor Piet Mondriaan. Maar dat veranderde met de komst van Museum Villa Mondriaan. In mei bestaat het museum precies tien jaar. Een mooie aanleiding om eens dieper in de Winterswijkse roots van Piet én het ontstaan van het museum te duiken.

Tekst & foto’s: Wim Ruesink

De wereldberoemde schilder Piet Mondriaan kwam in 1880 op achtjarige leeftijd naar Winterswijk en woonde er tot zijn twintigste. Enkele jaren later werd Mondriaan beroemd en later zelfs wereldberoemd. Maar het was niet zo dat Winterswijk meteen de loftrompet blies en dacht: dat gaan we vermarkten. Integendeel zelfs. Velen zagen aanvankelijk weinig in het gegeven dat Mondriaan in Winterswijk zijn passie en talent voor het tekenen en schilderen ontwikkelde. “Hij is hier niet geboren of overleden”, zo luidde een veelgehoorde opmerking, niet beseffende dat zijn artistieke geboorte wel in Winterswijk was.

Toen er in de jaren ‘60 een nieuwe woonwijk (Branderbos) in Winterswijk bij kwam, werden hier schilders als Rembrandt en Vermeer vernoemd. Daar kwam Mondriaan bij, maar zonder enige verwijzing naar zijn Winterswijkse verleden. Het ouderlijke huis van Piet aan de Zonnebrink werd jarenlang ook niet gezien als iets van cultureel-historisch belang. In 1974 was er bij het bloemencorso van Winterswijk een wagen met een

Mondriaan-thema. De reacties langs de route waren lauw. “Wat hef den Mondriaan noe met Winterswiek te maken?”, was een veelzeggende opmerking. Dit alles geeft aan hoe men Mondriaans verblijf in Winterswijk inschatte.

Enorme mensenmassa

De verandering kwam in 1981 toen er in Winterswijk een Mondriaan-tentoonstelling op touw werd gezet. Het tot dan toe verlaten en vervallen woonhuis, waar ooit de familie Mondriaan woonde, werd gered van de sloop door de familie Nijhuis die het pand kocht. Het huis werd weer leefbaar gemaakt en er kwam een galerie in. Het waren de eerste voorbodes van wat nu Villa Mondriaan is. Na de overname door Anjo Joldersma, die ook de naastgelegen panden kocht, kwam alles in een stroomversnelling. Dankzij de inzet van plaatselijke inwoners, de gemeente en de provincie, kon Villa Mondriaan worden gerealiseerd.

Cultuur

Op 21 mei 2013 werd Museum Villa Mondriaan geopend door prinses Beatrix. Winterswijk liep massaal uit; bij het museum had zich een enorme mensenmassa verzameld om een glimp van Beatrix op te vangen. De vele aanwezigen zorgden voor een warm welkom zonder enige wanklank. De officiële opening gebeurde middels de onthulling van het gerestaureerde schilderij Jantje.

‘Boereninterieur met haard in de Achterhoek’ in langdurige bruikleen gaven. Daarnaast verscheen in 2022 op de muur van een plaatselijk warenhuis een gigantische afbeelding van Mondriaan met een verwijzing naar zijn Winterswijkse periode: ‘Winterswijk waar het is begonnen, 1880-1892’. Ook de steeds weer wisselende collecties zorgen voor de nodige pr.

Inkijk in Piets leven

Maar wat is er te zien in Museum Villa Mondriaan? “Veel werk uit de jongere jaren van Mondriaan, met enige regelmaat ook nieuwe aanwinsten al dan niet in bruikleen”, vertelt algemeen directeur Jana Roovers. Zo komen er binnenkort twee, onlangs gerestaureerde, werken van Mondriaan uit het Haags museum hierheen. Maar ook kunst van onder andere leermeesters en tijdgenoten van hem. Hedendaagse kunstexposities. Daarnaast kun je terecht voor diverse workshops en lezingen. “Bovendien geeft Villa Mondriaan een mooie inkijk in Piets leven in Winterswijk. Over die tijd en de aanloop naar Museum Villa Mondriaan is uitgebreid onderzoek gedaan door Caroline Schuurman; één van de zeventig vrijwilligers die we hier hebben.”

IJzersterke pr

Ondanks het feit dat Villa Mondriaan een relatief klein museum is en er veel ‘concurrentie’ is, weet het zich toch steeds weer te onderscheiden en de regionale en landelijke pers te halen. Het heeft in de afgelopen tien jaar bewezen steeds een ijzersterke pr-machine te hebben, waarin voormalig museumdirecteur Wim van Krimpen een belangrijke rol heeft gespeeld. Denk daarbij onder andere aan de opening door prinses Beatrix, de aanstellingen van steeds weer een jongste museumdirecteur van Nederland en de lichtprojectie op de Jacobskerk.

Ook recentelijk trok Villa Mondriaan de nodige aandacht toen in 2022 enkele weldoeners een Mondriaan genaamd

Gratis toegang voor Winterswijkers

Meimaand jubileummaand. Tijdens de jubileumtentoonstelling (vanaf 29 april) wordt voor het eerst de kunst van vader, oom en zoon Mondriaan gezamenlijk getoond. Ook geeft Villa Mondriaan een podium aan hedendaagse vernieuwers, zoals Marjolein Rothman. De hele maand mei zijn er dagelijks activiteiten in het museum en worden er bijzondere evenementen op touw gezet. Zo kunnen mensen komen dineren in het museum of op vrijdagavond een bezoekje brengen aan Café Mondriaan. Op 21 mei, de dag dat het museum precies tien jaar bestaat, krijgen alle Winterswijkers gratis toegang tot het museum. Kijk voor meer informatie op www.villamondriaan.nl.

23 3

FIXXAR.NL

bekijkhetheleassortimentindewebshop

Print jouw eigen 3D ontwerp. Formfutura. 1kg. Verkrijgbaar in verschillende kleuren.

25% korting op Willex fietstassen

Kom langs in de winkel voor de deelnemende modellen.

25% KORTING

Smartwatch Stappensteller, meet hartslag en lichaamstemperatuur, IP68 waterproof, geeft meldingen van whatsapp, e-mail of inkomend gesprek.

55.99

Stuurtas Basil

Gemaakt van waterafstotend polyester. Met kaartleesvenster, vak voor smartphone. Inhoud 8 liter.

29.99

19.99

Smartphone houder Powerbank

Telefoonhouder voor op het stuur. Geschikt voor bijna alle smartphones door universele klemming.

19.99

Op te laden via zonnepanelen. Met 4 geïntegreerde kabels en LED lamp. 4x USB, Micro-USB, USB-C en lightning.

44.99

Basil dubbele fietstas Urban proof fietstas

Gemaakt van waterafstotend polyester. Inhoud: 35 liter.

38.99

Tuinslang

Rekbare tuinslang met sproeikop. 15 meter. Geen knikken meer in de tuinslang. Verlengt automatisch en verkort weer snel.

13.99

Gemaakt van 68 plastic flesjes. Waterafstotend. Inhoud: 40 liter. Verkrijgbaar in baluw, geel of zwart.

64.-

Zwitsers zakmes Draadloze hooftelefoon

Zakmes met 13 functies. Ideaal voor op de camping /in de camper.

33.99

FIXXAR WINTERSWIJK

Uitstekende geluidskwalitiet. Maximaal 20 uur om muziek af te spelen of te bellen. Met ingebouwde microfoon.

29.99

Spoorstraat 7 | 7101 GP Winterswijk | tel. O 543 - 53 05 84 | winterswijk@ xxar.nl | www. xxar.nl

PASFOTO SERVICE

Groene

Verwijdert algengroei van terrassen en paden.

7.40

Draadloze lader Apple

Magnetic Magsafe 15W. Laad jouw telefoon draadloos op.

Verwijdert vuil, vet en andere aanslag van alle soorten glas en spiegels.

4.95

3 in 1 laadkabel

Geschikt voor: Apple lightning, USB-C, Micro USB. Lengte 1 meter.

8.99

Wifi IP Camera Buiten 1080p. Waterbestendig IP65. Nachtzicht 15 m. Kijkhoek 110 graden.

Tweerichtingscommunicatie.

SmartLife

64.99

Slimme videodeurbel Met deze wifi videodeurbel weet je altijd wie er voor de deur staat. Start een gesprek zonder de deur te openen.

SmartLife

62.99

Webcam Full HD Draadloze muis

1080p. Met microfoon. Plug and play. Plug-and-play.

23.99

9.99

Aanbiedingen zijn geldig t/m 26-05-2023.

Vangt fruitvliegjes in een peervormige val. Ook navulling verkrijgbaar.

Fruitvliegjes val 6.49

Autolader

Laadt jouw USB of USB-C apparaat op via de aansluiting in jouw auto.

Voorkom verstoppingen en nare luchtjes met deze ontstopsticks.

3.99

OP=OP

USB stick 128GB

Ideaal voor het opslaan van bestanden en foto’s.

20,99

8.50 99

Wifi IP Camera Buiten 1080p. Waterbestendig IP67. Nachtzicht 15 m. Met ethernet-poort.

99.99

SmartLife

Wifi Smart Camera HD 720p. Bewegingsdetectie. Tweerichtingscommunicatie. Draaien en kantelen. Ook geschikt als babyfoon.

Toetsenbord

Bluetooth. Toetsen passen

Laptop standaard zich aan op elk besturings-

Lichtgewicht. Inklapbaar. Verstelbaar.

aanslag reiniger HG Eco Glas reiniger HG Afvoerreiniger
55.99 REVISEER JE FIETS ACCU

• Winnaar AD fietstest ‘22

• Dichte kettingkast

• 7 versnellingen

• Sterke Comfort+ Direct Drive middenmotor

• Shimano schijfremmen

• Schwalbe Energizer Plus banden 47mm

• 400w accu. (500w. +200.-)

• Prijs 2749.-

* exclusief recyclingbijdrage accu OP=OP! 2499*.-

Feestweek van 24

In

Zondag 30 april gratis workshop

zandstralen op drinkglas of sfeerlicht naar keuze van 12.00 - 17.00 uur I max 4 personen per uur je kunt voor max 2 pers een uur reserveren

vol = vol

A u t o S e r v i c e Ve l d b o o m M I T S U B I S H I S P E C I A L I S T NARCISSTRAAT 2 WINTERSWIJK T 0543 516000 WWW.AUTOSERVICEVELDBOOM.NL Wij doen alles voor uw auto!
t/m
30 april
de winkel staat een rad van fortuin met leuke prijzen voor alle klanten
Snelliusstraat 26, 7102 ED Winterswijk Tel: 0543 53 11 72 info@automeerdink.nl
GROOT
AANBOD OCCASIONS IN SAMENWERKING MET AUTO WESTERVELD LEASE - VAN MOSSEL DOOR MEERDINK
WERKPLAATS
AFSPRAAK PLAN ONLINE EEN AFSPRAAK
AUTOMEERDINK.NL www.leontekempel.nl - info@leontekempel.nl Ravenhorsterweg 8 - 7101 MJ Winterswijk - 0543512725
NIEUWE AUTO’S - VAN MOSSEL DOOR MEERDINK

Verkeer

Veel animo voor scootmobieltrainingen

Veel animo voor scootmobieltrainingen

Op initiatief van Veilig Verkeer Nederland (VVN) afdeling Winterswijk, werden er in februari scootmobieltrainingen gehouden in het gemeentekantoor van Winterswijk. De training bestond uit drie delen: theorie, praktijk en een ervaringsgesprek. De interesse voor de trainingen was groot.

Op initiatief van Veilig Verkeer Nederland (VVN) afdeling Winterswijk, werden er in februari scootmobieltrainingen gehouden in het gemeentekantoor van Winterswijk. De training bestond uit drie delen: theorie, praktijk en een ervaringsgesprek. De interesse voor de trainingen was groot.

Tekst: Jacqueline van der Vinne | Foto: Franz te Loo et theoriegedeelte werd verzorgd door rijschoolhouder Frank Massop. Ook een scootmobieler moet zich houden aan de verkeersregels. Wist u dat een scootmobiel zich op de stoep als een voetganger moet gedragen? De scootmobiel mag dan niet harder dan ‘stapvoets’ rijden, op de stand schildpad dus. De winkelstraat is bijvoorbeeld een voetgangersgebied waar ook met een lage snelheid gereden moet worden.

Tekst: Jacqueline van der Vinne | Foto: Franz te Loo

HHet theoriegedeelte werd verzorgd door rijschoolhouder Frank Massop. Ook een scootmobieler moet zich houden aan de verkeersregels. Wist u dat een scootmobiel zich op de stoep als een voetganger moet gedragen? De scootmobiel mag dan niet harder dan ‘stapvoets’ rijden, op de stand schildpad dus. De winkelstraat is bijvoorbeeld een voetgangersgebied waar ook met een lage snelheid gereden moet worden.

Het praktijkgedeelte vond plaats in de kelder van het gemeentekantoor. Hier was een parcours uitgezet met

Het praktijkgedeelte vond plaats in de kelder van het gemeentekantoor. Hier was een parcours uitgezet met

Verkeersexamen voor basisschoolleerlingen

Verkeersexamen voor basisschoolleerlingen

Dinsdag 4 april vond het praktisch verkeersexamen plaats voor alle leerlingen uit groep zeven en acht van de lagere school. Dit jaar deden er tweehonderd leerlingen mee. Om negen uur startte de eerste leerling van ‘t Waliën.

Dinsdag 4 april vond het praktisch verkeersexamen plaats voor alle leerlingen uit groep zeven en acht van de lagere school. Dit jaar deden er tweehonderd leerlingen mee. Om negen uur startte de eerste leerling van ‘t Waliën.

Tekst: Jacqueline van der Vinne | Foto: Wilma Fransen

De leerlingen waren best zenuwachtig en hadden nog heel veel vragen voor ze de route gingen fietsen. Het was dan ook een hele geruststelling dat er bordjes langs de route hingen en er bij elk kruispunt een ‘postouder’ of ‘postleerling’ van het Gerrit Komrij College (GKC) zat om eventueel de weg te wijzen. De leerlingen uit de derde klas van het GKC vervulden met deze belangrijke taak een deel van hun maatschappelijke stage. Veilig Verkeer Nederland (VVN) is erg blij met deze samenwerking en de leerlingen hebben hun taak uitstekend gedaan.

De leerlingen waren best zenuwachtig en hadden nog heel veel vragen voor ze de route gingen fietsen. Het was dan ook een hele geruststelling dat er bordjes langs de route hingen en er bij elk kruispunt een ‘postouder’ of ‘postleerling’ van het Gerrit Komrij College (GKC) zat om eventueel de weg te wijzen. De leerlingen uit de derde klas van het GKC vervulden met deze belangrijke taak een deel van hun maatschappelijke stage. Veilig Verkeer Nederland (VVN) is erg blij met deze samenwerking en de leerlingen hebben hun taak uitstekend gedaan.

Goede voorbereiding

Goede voorbereiding

Op de posten werden alle examenleerlingen beoordeeld. Belangrijk is dat ze goed opletten bij het oversteken, de hand uitsteken en ook nog opletten op de verkeersborden. Het

Op de posten werden alle examenleerlingen beoordeeld. Belangrijk is dat ze goed opletten bij het oversteken, de hand uitsteken en ook nog opletten op de verkeersborden. Het

drempels, bochten en plateaus. Het doel was om meer vertrouwen te krijgen en behendiger te worden met de scootmobiel.

drempels, bochten en plateaus. Het doel was om meer vertrouwen te krijgen en behendiger te worden met de scootmobiel.

Knelpunten

Knelpunten

Het gesprek over lastig te nemen kruispunten, wegen en voetpaden werd als zeer nuttig ervaren. Vooral gezichtsbeperkende factoren zoals overhangend groen, waren een punt van aandacht. Door het beperkte zicht wordt het oversteken moeilijker. De gemeente en VVN gaan al deze knelpunten bespreken en kijken of er een oplossing voor is.

Het gesprek over lastig te nemen kruispunten, wegen en voetpaden werd als zeer nuttig ervaren. Vooral gezichtsbeperkende factoren zoals overhangend groen, waren een punt van aandacht. Door het beperkte zicht wordt het oversteken moeilijker. De gemeente en VVN gaan al deze knelpunten bespreken en kijken of er een oplossing voor is.

bord dat er niet gefietst mag worden in de winkelstraat, blijkt voor leerlingen best een moeilijk verkeersbord te zijn Het was een pittig examen! Leerlingen die niet geslaagd zijn, krijgen een herkansing.

bord dat er niet gefietst mag worden in de winkelstraat, blijkt voor leerlingen best een moeilijk verkeersbord te zijn Het was een pittig examen! Leerlingen die niet geslaagd zijn, krijgen een herkansing.

VVN afdeling Winterswijk hoopt dat de leerlingen na het examen beter voorbereid zijn op het veilig en zelfstandig fietsen door Winterswijk. Onder scholieren in de leeftijd van twaalf tot veertien jaar komen meer ongelukken voor dan onder basisschoolleerlingen. Een goede voorbereiding helpt om ongelukken te voorkomen. De week voor het praktische verkeersexamen hebben de leerlingen het theoretische verkeersexamen gehad. Als beide examens met een voldoende zijn afgerond, ontvangt de leerling het VVN-verkeersdiploma.

VVN afdeling Winterswijk hoopt dat de leerlingen na het examen beter voorbereid zijn op het veilig en zelfstandig fietsen door Winterswijk. Onder scholieren in de leeftijd van twaalf tot veertien jaar komen meer ongelukken voor dan onder basisschoolleerlingen. Een goede voorbereiding helpt om ongelukken te voorkomen. De week voor het praktische verkeersexamen hebben de leerlingen het theoretische verkeersexamen gehad. Als beide examens met een voldoende zijn afgerond, ontvangt de leerling het VVN-verkeersdiploma.

27 Verkeer
Tekst: Jacqueline van der Vinne | Foto: Wilma Fransen

In de vorige editie van ‘Winterswijk binnen & buiten’ zijn we begonnen met deze serie waarin we u iedere twee maanden op de hoogte houden van zaken die alle Winterswijkers raken en waarover politiek Winterswijk een duidelijke mening heeft. Deze editie bespreken we twee onderwerpen die het centrum van Winterswijk betreffen: de herinrichting van de Markt en het realiseren van een nieuw cultuurcentrum.

Tekst: Wim Aalderink | Foto: Gemeente Winterswijk | Artist impressions: Vincenth Schreurs

Wat gebeurt er in (politiek) Winterswijk? De herinrichting van de Markt

Noodzakelijk of niet?

IIn 2021 is er door de gemeenteraad van Winterswijk unaniem een Centrumvisie aangenomen die in augustus van dat jaar werd gepresenteerd door de toenmalige wethouder. Dit deed hij samen met de voorzitters van ABHCity, Koninklijke Horeca Nederland afdeling Winterswijk en de Marktvereniging. Onderdeel van deze Centrumvisie was de herinrichting van de Markt die daarna verder is uitgewerkt, waarbij is geprobeerd alle belanghebbenden zoveel mogelijk te betrekken bij de plannen.

Het college van burgemeester en wethouders heeft de plannen in een zogenaamde kadernotitie aan de gemeenteraad voorgelegd, die deze heeft behandeld in de raadsvergadering van 16 februari jongstleden. In die vergadering is de kadernotitie met een fors aantal wijzigingen aangenomen:

• De raad wil eerst een mobiliteitsplan en parkeervisie voor het hele centrumgebied vaststellen, voordat er schetsontwerpen voor de Markt gemaakt kunnen worden. Het maken en vaststellen van een mobiliteitsplan en parkeervisie duurt in totaal ongeveer 1,5 jaar.

• Vervolgens moeten er minstens drie scenario’s uitgewerkt worden:

- Eén scenario met parkeerplaatsen op de Markt.

- Eén scenario zonder parkeerplaatsen en zonder een doorgaande weg.

- Eén scenario met alleen onderhoud en aanpassingen ten behoeve van klimaatadaptatie.

Deze schetsen worden in elk geval voorgelegd aan betrokken inwoners, centrumondernemers en marktkooplieden.

• De gemeente start een pilot om de mogelijkheden te onderzoeken van gereserveerde parkeerplaatsen voor mensen die slecht ter been zijn, zonder invalidenparkeerkaart.

Wat vinden de fracties van de plannen?

Het CDA is, conform de Centrumvisie, voor een herinrichting van de Markt. Een herinrichting met meer groen, maatregelen voor klimaatadaptatie en ruimte voor de voetganger, om zo ook de Meddosestraat en Ratumsestraat beter vindbaar te maken. Met in het achterhoofd de verkeerstechnische gevolgen van de afsluiting voor gemotoriseerd verkeer van het Vrijheidspark, is zij dan ook van mening dat er eerst een goed mobiliteitsplan en een goede parkeervisie moeten

Politiek

worden opgesteld. Om zo een stevige basis te leggen voor een doordacht herinrichtingsplan.

Dat er nu een forse vertraging optreedt ten opzichte van de in de Centrumvisie gehanteerde termijnen, is voor D66 niet onoverkomelijk. Zorgvuldigheid in de besluitvorming en draagvlak bij direct betrokken partijen is echt belangrijker dan snelheid. De covidpandemie had wat dat betreft toch al roet in het eten gegooid en heeft er, samen met de opgelopen energieprijzen, voor gezorgd dat ondernemers kwetsbaarder zijn voor een beperkte bereikbaarheid dan voorheen. De fractie heeft haar oor goed te luister gelegd bij diverse betrokkenen. Daaruit kwamen enthousiaste reacties naar voren om de Markt op de schop te nemen, maar tegelijkertijd voelden velen zich ook niet serieus genomen in het proces.

In de Centrumvisie is, aldus de fractie van Morgen, terecht een upgrade van de Markt voorzien. Maar in die upgrade moet ook worden gekeken naar samenhang met andere zaken en dat is in de Centrumvisie te weinig gedaan. Eerst moet er voor de bebouwde kom van Winterswijk een goed mobiliteits-, verkeerscirculatie- en parkeerplan worden gemaakt. Dit kan namelijk ook betekenis hebben voor de herinrichting van de Markt. “We willen niet nog een ramp à la Vrijheidspark die voor verkeerschaos in het centrumgebied van Winterswijk heeft gezorgd.” Verder geeft eerst beter kijken naar samenhang met andere zaken ook tijd en ruimte aan de ondernemers die net ‘bijkomen’ van een coronaperiode, en bovendien te maken hebben met een energiecrisis en enorme kostenstijgingen.

De PvdA is van mening dat het plan dat voorlag goed aansloot op de breedgedragen Centrumvisie. Vooral de aanpak van klimaatadaptatie en het toegankelijker maken van de Markt voor voetgangers en fietsers, sprak de fractie erg aan. De herinrichting van de Markt maakt het centrum als geheel aantrekkelijker. Maar wanneer je bepaalde zaken extra aandacht wil geven, moeten er andere zaken wijken. Om die reden is de partij dan ook voorstander van een autovrije Markt. Het is echter wel zaak goed in kaart te brengen hoe dit de verkeerscirculatie verder in Winterswijk beïnvloedt. Ook moet parkeren nabij het centrum mogelijk blijven. De fractie vindt het jammer dat de meerderheid van de raad ervoor heeft gekozen

om de herinrichting van de Markt enkele jaren op te schuiven.

Voor Winterswijk is van mening dat draagvlak veel belangrijker is dan het al of niet passen van dit plan in de bredere Centrumvisie. Het is niet juist om zo’n ingrijpend plan door te drukken als draagvlak bij de direct betrokkenen ontbreekt. Daarnaast is de fractie van mening dat onvoldoende is onderzocht wat de effecten zijn van het afsluiten van de Markt voor gemotoriseerd verkeer en het daaraan gekoppelde verdwijnen van de parkeergelegenheid op de Markt.

De kaders die er lagen gaven de VVD te weinig opties wanneer het gaat om het al dan niet mogelijk maken van het parkeren op de Markt. Hetzelfde geldt voor de voorgestelde indeling van de Markt en de Torenstraat. De gevolgen van deze ingrijpende keuzes werden voor de partij onvoldoende duidelijk in de kadernotitie. “Dit alles verantwoordde voor ons en vier andere partijen de keuze om dit proces te vertragen en de tijd te nemen om meer opties te creëren.”

“In de Centrumvisie is het al dan niet autovrij maken van de Markt ook al benoemd als dilemma en het is dan ook erg jammer dat het college in deze kadernotitie niet onderkent dat juist dit dilemma meer aandacht verdient”, aldus de fractie van Winterswijks Belang. Bijvoorbeeld door meerdere alternatieven aan te dragen voor de herinrichting van de Markt. De gemaakte keuze is dan ook onvoldoende gemotiveerd. Wat is de dringende noodzaak om af te zien van parkeergelegenheid op de Markt en deze af te sluiten voor gemotoriseerd verkeer?

Conclusie:

De meeste partijen vinden dat de plannen onvoldoende doordacht zijn en dat er te weinig aandacht is besteed aan het creëren van draagvlak onder de direct betrokkenen. Tegelijkertijd is iedereen van mening dat ons centrum een gastvrije, toegankelijke en sfeervolle Markt verdient. Uiteindelijk zullen alle tijd, energie en creativiteit die in de huidige plannen zijn gestoken, ongetwijfeld de basis vormen voor een breed gedragen herinrichting van de Markt en een nog aantrekkelijker centrum.

29 3

Realisatie nieuwbouw cultuurcentrum

Verdient Winterswijk een centrum voor cultuur, educatie en creativiteit?

Veel gemeenten willen dolgraag een samenwerking zoals in Winterswijk tussen Instituut voor Kunst en Cultuur Boogie Woogie, de Bibliotheek Oost Achterhoek en de Winterswijkse Uitdaging (Wuh). En dan het liefst bij elkaar in één gebouw. Zij moeten dit echter veelal afdwingen, omdat partijen absoluut niet willen. In Winterswijk is die samenwerking er al, maar ontbreekt alleen nog het gezamenlijke gebouw. Niet alleen de

drie direct betrokken partijen willen dit, maar ook omwonenden, ondernemers, (muziek)verenigingen en anderen hebben zich in charettes (openbare, interactieve ontwerpsessies) zeer positief uitgelaten over de plannen. Toch ontbreekt sinds maart 2022 elke vooruitgang. We hebben de raadsfracties dan ook gevraagd hoe zij aankijken tegen de realisatie van dit centrum, inmiddels bekend onder de naam WoooW.

Wat vinden de fracties van de plannen?

Het CDA is voor een toekomstbestendig cultuurgebouw voor Boogie Woogie, de bibliotheek en de Wuh. In de eerste plaats omdat kunst en cultuur belangrijk zijn en zorgen voor verbinding tussen mensen. Daarnaast heeft het Weurden een flinke upgrade nodig. Zij plaatst daarbij echter wel de kanttekening dat het uiteindelijk gaat om de activiteiten van de drie partijen en niet om de stenen. Het onderzoek naar alternatieven waarbij ook de maatschappelijke meerwaarde van samenwerking op papier komt, is dan ook voorwaarde om in juni tot een afgewogen oordeel te komen.

Voor D66 zijn kunst en cultuur geen simpele vrijetijdsbestedingen, maar van levensbelang voor de Winterswijkse samenleving. De best draaiende bibliotheken en cultuurhuizen hebben veel baat bij toevallige passanten en een gebouw als

WoooW hoort dan ook in het centrum. De fractie is dan ook van mening dat wederom uitstellen geen optie is. “We hebben raadsleden nodig die net als vijftig jaar geleden zeiden: ‘Dit is een investering voor Winterswijk, we gaan het doen!’”

Kunst, cultuur en maatschappelijke betrokkenheid zijn voor de fractie van Morgen zeer belangrijk. En dat het gebied tussen Wooldstraat, Spoorstraat, Dingstraat en Roelvinkstraat hoognodig een upgrade nodig heeft, staat wat hen betreft ook buiten kijf. Extra onderzoeken hebben alleen zin als die duidelijk maken hoe het precies zit met de veronderstelde ‘synergie’ tussen de drie partijen. Eerst een bredere visie. Want natuurlijk is het Weurden een optie, maar dat is de Spoorzone wellicht ook.

De PvdA gelooft in de koppeling tussen kunst, cultuur en het sociaal domein. Om die reden is zij dan ook van mening dat het meerwaarde kan hebben om ook de Post te betrekken bij de verdere ontwikkeling van WoooW. Realisatie aan het Weurden kan zeker bijdragen aan de levendigheid van ons centrum, maar het is daarbij wel belangrijk dat zowel het financiële plaatje als de maatschappelijke meerwaarde worden meegenomen. Uitwerking van de variant waarbij het cultuurkwartier in de Storm wordt geïntegreerd, juicht de fractie dan ook toe. Temeer daar de samenwerking tussen de bibliotheek, de Wuh en Boogie Woogie hiermee in ieder geval niet ter discussie staat.

Juist in Winterswijk is goed te zien dat kunst, cultuur en maatschappelijke betrokkenheid de smeerolie van de samenleving zijn en om die reden hecht Voor Winterswijk hier dan ook sterk aan. Het invullen van een ‘rotte’ plek als het Weurden om het centrum te versterken, past ook helemaal in de visie van de fractie. Maar dat betekent niet per se dat een gebouw als WoooW hiervoor dé oplossing is. Goede huisvesting voor cultuur is zonder meer belangrijk, maar het moet ook financieel toekomstbestendig zijn. De fractie roept al drie jaar om gedegen locatieonderzoek en is dan ook blij met het raadsbesluit dat hierin voorziet.

De VVD kiest altijd voor leefbaarheid en daarmee voor het belang van kunst, cultuur en maatschappelijke betrokkenheid. WoooW is volgens hen dan ook een diversiteitstoevoeging die daarmee de aantrekkelijkheid van het centrum verhoogt. De cultuurpartners wachten inmiddels al jaren op een keuze vanuit

de gemeente en hun geduld wordt flink op de proef gesteld. Wat de VVD betreft verdienen ze eindelijk duidelijkheid. Zij is het dan ook oneens met de keuze van het college om nog verder onderzoek te doen en de keuze weer uit te stellen. De cultuurpartners verdienen duidelijkheid, en wel heel snel!

Kunst, cultuur en maatschappelijke betrokkenheid zijn de redenen dat Winterswijks Belang ooit is opgericht en dat vertaalt zich nu in het feit dat zij vanaf het begin een voorstander is geweest van WoooW. Temeer daar dit initiatief in de ogen van de fractie naadloos past in de Centrumvisie, wat nog eens bevestigd werd in de reacties van betrokkenen tijdens de charettes (openbare, interactieve ontwerpsessies). Verder uitstel is in de ogen van de fractie dan ook onacceptabel en drijft de kosten op. “Het onderzoek naar een alternatief met de Storm wordt door ons ervaren als een onderzoek naar vooral functionele cohesie, en niet meer dan dat.”

Conclusie:

Dat de hele gemeenteraad kunst, cultuur en maatschappelijke betrokkenheid hoog in het vaandel heeft staan, wordt uit de reacties van de verschillende fracties wel duidelijk. En dat de samenwerking tussen Boogie Woogie, de bibliotheek en de Winterswijkse Uitdaging duidelijk meerwaarde biedt, wordt ook door vrijwel alle fracties onderschreven. En daarmee de winst van vestiging in één gebouw. De discussie lijkt zich dus toe te spitsen op de plaats van vestiging en het bijbehorende kostenplaatje.

31 5
Politiek
Gro te kortin gen nieuw of occasion !!! scootmobielen ✔ ✔ ✔ ✔ ✔ ✔

Padel wordt ook in Winterswijk steeds populairder

Padel wint steeds meer aan populariteit. Dat merkt ook de Winterswijkse Tennis Club (WTC), waar sinds de aanleg van twee padelbanen in de zomer van 2021 een groeiend aantal mensen deze sport beoefent. Met als resultaat dat nieuwe leden alleen nog kunnen padellen in de zogenaamde daluren. De WTC wil er dan ook graag twee banen bij.

Dat padel overal zo’n vlucht heeft genomen, verbaast WTC-bestuurslid Marcel Teunissen en instructeur

Riemer Sijbring absoluut niet. “Het is heel makkelijk te leren, iedereen kan het op zijn of haar niveau spelen”, aldus Riemer. De sport is in het midden van de jaren ’70 vanuit landen als Mexico en Argentinië naar Spanje overgewaaid en heeft van daaruit het grootste deel van Europa veroverd. “Je speelt het met twee duo’s, op een kleiner veld dan een tennisveld. Het slagvlak van het racket ligt dichter bij de hand dan bij tennis. Dat maakt padel laagdrempelig.”

Marcel knikt instemmend. “Padel is een combinatie van tennis en squash en het wordt gespeeld op een veld met zij- en achterwanden. Dat maakt het een mooie kijksport. Ook is het snel en dynamisch, wat veel mensen enorm aanspreekt. Daarom heeft bijna iedere tennisclub inmiddels wel padelbanen.”

zogenaamde daluren op de banen terecht.

“Nieuwe leden kunnen niet meer op doordeweekse avonden padellen. Alleen overdag en in het weekeinde”, vertelt Marcel. “Anders wordt het op de padelbanen veel te druk”, zo vult Riemer aan. Nieuwe leden die graag willen padellen, krijgen te horen waar ze aan toe zijn.

Uitbreiding banen

De oplossing om het stijgende aantal padelliefhebbers ook in de populaire avonduren te kunnen laten spelen, is uitbreiding van het aantal banen. Daar zijn bij de WTC wel ideeën over. “We kunnen een tennisbaan opschuiven naar de minibaan en op de opengevallen ruimte twee padelbanen realiseren”, geeft Marcel aan. “Maar daarvoor zijn we in overleg met de gemeente, die is eigenaar van het complex. Er moet ook geld voor zijn. En we zijn in gesprek met BSO Kicken, dat vlak naast de beoogde ruimte ligt. Want de ruimte moet heringericht worden. Het is belangrijk dat dit goed wordt overlegd. Je kunt niet zomaar iets doen zonder de BSO erbij te betrekken.”

Daluren

Van die voorzieningen wordt dus gretig gebruikgemaakt. En daar weet de WTC nu ook alles van. Want sinds de verbouwing van de accommodatie en de aanleg van twee padelbanen in de zomer van 2021, ligt het aantal leden dat padelt rond de 150. De mensen die zich nu aanmelden, kunnen alleen in de

Desondanks hopen Marcel en Riemer dat de gewenste uitbreiding van het aantal padelbanen niet al te veel vertraging oploopt. Riemer: “Het zou mooi zijn als die twee banen dit jaar nog worden aangelegd!”

33 Sport
Tekst: Bart Kraan | Foto: Shutterstock
‘Padel is snel en dynamisch, wat veel mensen aanspreekt’

Teak is er in vele kwaliteiten. Voor deze collecties is alleen het beste hout gebruikt, afkomstig van oude huizen in het oosten van het Indonesische eiland Java. Teak is een harde houtsoort en daarom zeer geschikt om meubels van te maken. Dankzij natuurlijke oliën is teak duurzaam en vol karakter. Elk stuk fluistert de geschiedenis van generaties Javanen die het hout onderdak bood en beschermde. Het staal uit deze collecties komt van oude pijpen, dikke metalen platen, gesloopte stalen schepenl. Dit wordt verzameld in de gieterij aan de noordkust van Java. Gesorteerd op kwaliteit wordt het staal geknipt en omgesmolten. Het resultaat is sterk en heeft een stoere uitstraling.

Senzo Living | Ratumsestraat 96 | 7101 MV Winterswijk tel. 0543-530520 | www.senzoliving.nl Openingstijden: maandag: 13:00 tot 18:00 u. dinsdag tot donderdag: 9:30 tot 18:00 u. vrijdag: 9:30 tot 20:00u. Zaterdag: 9:30 tot 17:00u. Elke laatste zondag van de maand: 13:00 tot 17:00 u. In de Spotlights Met de collecties COSMO, ODEON en HIGHLIGHT geven we gebruikt hout en staal een nieuw leven. MET ZOVEEL GESCHIEDENIS WORDT EEN HUIS JE THUIS.
WWW.EBBERSMECHANISATIE.NL Walienseweg 44, 7105 CD Winterswijk – Huppel T +31 - 0543 – 562 355 VERKOOP - REPARATIE - ONDERHOUD

Achterhoeks spuitbedrijf verwerft mega-order

“Niks is mooier dan een truck met oplegger die glanzend en strak gespoten het terrein verlaat.” Henk Wiggers is spuiter en een absolute vakman. De liefde voor het vak en de tientallen jaren ervaring hebben hem en zijn bedrijf WISH tot ver over de landsgrenzen een uitstekende naam bezorgd.

OTekst: Alain Schepers Foto’s: Alain Schepers en WISH p het terrein van Wiggers Industrie Spuiterij Holland (WISH) aan de Mercatorstraat in Lichtenvoorde staan momenteel enkele tientallen containers. “Wij mogen deze containers spuiten. Dit is een grote klus die we uitvoeren voor Defensie van Nederland, Frankrijk en Noorwegen. Daarna worden de containers ingericht met apparatuur door Contour Advanced Systems in Varsseveld”, legt Henk Wiggers uit.

Infrarood

Het spuiten van een container voor Defensie is een specialistische klus. “Dat gaat veel verder dan het standaard spuitwerk”, aldus Henk. “Het is een kwestie van schuren en verschillende lagen in verschillende diktes aanbrengen. Dat luistert heel nauw. Bovendien moeten deze containers ‘infrarood’ worden gespoten. Dat houdt in dat ze een laklaag krijgen, die de containers ‘onzichtbaar’ maken voor de vijand. Dit is gespecialiseerd werk, waar speciale certificering voor vereist is. Die kennis en kunde hebben we hier in huis.”

De klus voor Defensie is een groot compliment voor WISH. “Als je zo’n megaklus krijgt voor een partij als Defensie, dan betekent dat wel iets. Bij zo’n opdracht komt veel kijken, denk alleen al aan de certificeringen die je nodig hebt.”

Schadeherstel

WISH geldt als dé specialist in bedrijfswagens en industrieel spuitwerk. De onderneming beschikt over een grote, moderne spuiterij. Ook is WISH gespecialiseerd in schadeherstel, uitdeuken en het repareren van campers en caravans.

Ondanks dat WISH niet of nauwelijks aan marketing doet, weten bedrijven uit de hele Achterhoek en ver daarbuiten het bedrijf te vinden. “Mond-tot-mondreclame heeft ons bekendheid gebracht. Er gaat toch niets boven een tevreden klant, die jouw werk aan anderen aanbeveelt? Klanttevredenheid is voor ons een groot goed. Wij hechten grote waarde aan het nakomen van gemaakte afspraken. Daarnaast leveren wij kwaliteit en kunnen we snel inspelen op de wensen van de klant.”

Vakmensen opleiden

Om de groei bij te kunnen houden, is nieuw personeel van harte welkom. “Er staan momenteel acht mensen op de loonlijst. Daarvan heeft er een aantal een afstand tot de arbeidsmarkt. Wij vinden dat iedereen kansen moet krijgen. Enige voorwaarde is dat ze de juiste drive hebben. Als de goede instelling er is, zorgen wij voor de vakkennis. Dat gaat met vallen en opstaan. Meestal lukt het en dan is de voldoening groot.”

WISH werkt ook voor particulieren. “We doen veel schadeherstel aan auto’s, oldtimers, caravans en campers. Tegenwoordig doen we ook veel keukens. Kastjes zijn vaak beplakt met folie en dat laat op een zeker moment los. Wij verwijderen die laag en spuiten het kastje dan in iedere gewenste kleur. Nou ja, liever niet in legergroen, want die hebben we na al die containers wel even genoeg gezien”, grapt Henk, die meteen weer de heftruck bestijgt om de volgende container naar de spuiterij te brengen.

35 1

Bekke Naaimachines Op de zaak met

Gepassioneerd vakmanschap

Tekst: Wim Aalderink | Foto: Ernest Bekke

Kennis van zaken, vakmanschap en een uitgelezen collectie naai- en borduurmachines zijn voor Ernest Bekke van Bekke Naaimachines niet voldoende. Het gaat om het gesprek met de klant. Alleen als helder is wat de klant wil, kun je echt een goed advies geven. Dat is de basis van waaruit Ernest werkt.

In 1931 begon opa Bekke met een zaak in naaimachines, een zaak die in 1958 werd overgenomen door de vader van Ernest. “Als jongetje van acht liep ik al in de werkplaats en ik heb nooit iets anders gewild dan verder gaan met de zaak”, zegt Ernest. Zowel de verkoop van nieuwe machines als de reparatie en het zo noodzakelijke onderhoud van gebruikte machines, zijn bij hem in goede handen. “Wil je beginnen met het naaien van kleding en/of het machinaal borduren, koop dan een goede machine. Anders is de lol er snel af”, vertelt de vakman. “Wij stemmen ons advies af op de persoonlijke wensen van de klant, zorgen voor onderhoud en zo nodig reparatie. Service die niet is inbegrepen bij een online aangeschafte machine.”

info@bekkenaaimachines.nl

Bijzonder gemaakt Op de zaak met

Op maat gemaakte persoonlijke geschenken

Tekst: Wim Aalderink | Foto: Franz te Loo

Dit jaar is het 25 jaar geleden dat Gerlanda Bijlholt met haar eigen glasatelier begon en dat wordt gevierd in de week van 24 tot en met 30 april. “Met iedere dag mooie prijzen voor klanten die een slinger geven aan het rad van fortuin, en op zondag 30 april een workshop glas zandstralen”, zo prijst Gerlanda haar feestweek aan.

Na haar opleiding textiele werkvormen en kunstgeschiedenis aan de kunstacademie in Kampen, zocht Gerlanda naar een manier om haar creativiteit vorm te geven. “Het toeval wilde dat mijn schoonvader een glasatelier had in Ruinerwold en voorstelde om een dagje mee te lopen. De rest is geschiedenis”, vertelt Gerlanda. Via Wijchen en Eibergen kwam ze in 2017 in haar huidige pand aan de Misterstraat terecht waar ze alle ruimte heeft voor haar cadeauwinkel met atelier. “Hier geef ik cadeaus een persoonlijk karakter en dat gaat van geboorte tot in memoriam”, legt Gerlanda uit. “Persoonlijke aandacht en tijd nemen voor je klant leidt uiteindelijk tot een persoonlijk geschenk.” info@bijzondergemaakt.nl

De Gegrilde Kip Op de zaak met

Kip om je vingers bij af te likken!

Tekst: Wim Aalderink | Foto: Ron Rensink

Al bijna vijf jaar zit Joeri Schoenaker met De Gegrilde Kip aan de Wooldstraat in Winterswijk. In die vijf jaar is er veel veranderd. Zo wordt er tegenwoordig weer meer verse kip verkocht om thuis te bereiden. Maar ook de kant-en-klaarmaaltijden blijven erg in trek. Reden voor Joeri om het assortiment opnieuw uit te breiden.

De vraag naar de catering van feesten en partijen neemt ook nog steeds toe en daar speelt Joeri graag op in. “Naast de bekende party- of maaltijdpannen zijn ook de verschillende buffetvormen enorm populair. Daar komt nu ook de barbecue voor grotere groepen bij”, vertelt Joeri enthousiast. “En nee, je krijgt niet alleen maar kip voor op de barbecue.”

www.degegrildekip.nl

Hypotheekadvies Centrum en RegioBank

Twee klantvriendelijke dienstverleners onder één dak

Tekst: Wim Aalderink | Foto: Marc Roos, De Beeldstudio

“Wij kennen u, u kent ons.” Dat is het motto dat de twaalf medewerkers drijft. Een motto dat nog eens wordt benadrukt in de alom bekende slogan van de RegioBank: De Buurtzame Bank. Natuurlijk is digitaal zakendoen mogelijk, maar in tegenstelling tot de meeste andere banken, kunt u ook gewoon binnenlopen voor een persoonlijk gesprek of bijbehorend advies. Zelfs in ons eigen mooie Achterhoeks! In 2004 begon Eddy Wenneker met zijn bureau voor hypotheekadvies. “Ik had daarbij één duidelijke missie: het beste onafhankelijke hypotheekadvies voor iedere klant”, zo legt hij uit. Inmiddels gaat het advies duidelijk verder dan hypotheken en behoren onafhankelijk verzekeringsadvies en bankproducten van RegioBank tot het assortiment van de deskundige adviseurs. Dat het begrip Buurtzame Bank geen loze kreet is, blijkt wel uit de samenwerking met het Oranje Fonds. “Samen met dit fonds steunen we lokale projecten die het buurtgevoel vergroten. Dus heeft u een idee, laat het ons weten!” www.eddywenneker.nl

Speciaalzaak Hannet Leussink Op de zaak met Groot assortiment en deskundig advies

Tekst: Wim Aalderink | Foto: J. Doornheim Fotografie

“Als wij het niet hebben, dan is het er niet.” Althans, dat is wat Hannet Leussink regelmatig hoort van haar klanten. Klanten die overal vandaan komen om de juiste knopen of het juiste garen te vinden.

“Ik heb van mijn hobby mijn beroep gemaakt”, zegt een nog net zo enthousiaste Hannet als toen ze in 1980 met haar eigen zaak begon. Toen was dat op 20 m2 in een pandje aan de Markt, sinds 1984 op 100 m2 in het karakteristieke pand aan de Ratumsestraat 12 in Winterswijk. “Na kort in een supermarkt gewerkt te hebben en het toen nog verplichte middenstandsdiploma gehaald te hebben, ben ik gewoon in het diepe gesprongen”, licht Hannet toe. Met een versnelde vakopleiding op zak opende ze haar hobbywinkel, waar ze tot op de dag van vandaag met twee parttime medewerkers haar klanten met raad en een groot assortiment hobbyproducten van dienst is. “Wij bieden wat internet niet biedt: advies en een gevoel bij de producten”, sluit Hannet af. hannet.leussink@hotmail.com

Op de zaak met

Tandprothetische Praktijk Kind

Toegankelijk en betrouwbaar vakmanschap

Tekst: Wim Aalderink | Foto: Mariella Bredeveld

Al sinds 1957 is de naam Kind synoniem met klantvriendelijk vakmanschap als het gaat om het aanmeten en vervaardigen van kunstgebitten. Aandacht voor de cliënt en inlevingsvermogen zijn basisvoorwaarden wanneer het gaat om zoiets - letterlijk - gezichtsbepalends als een kunstgebit.

Tandprotheticus Arjan Kind werkt al sinds 1978 in dit door zijn vader opgezette bedrijf en is sinds 1991 eigenaar van zijn gecertificeerde praktijk. Met een team van vier medewerkers en samen met diverse tandartsen, kaakchirurgen en implantologen wordt echt maatwerk geleverd. Of het nu gaat om een nieuw kunstgebit, een klikgebit op implantaten, een reparatie of een aanpassing, alles gaat in goed overleg met de cliënt. Gebitscontrole is altijd gratis en adviezen zijn geheel vrijblijvend. “Optimale zorg, kwaliteit, vakmanschap en een persoonlijke benadering staan bij mij voorop”, zo vat Arjan zijn bedrijfsfilosofie samen. www.tandprotheticuskind.nl

37
de zaak met
Op
Radio - TV - Internet - Nieuws Download de gratis App 1Achterhoek.nl 106.9 FM en DAB+ De Leukste muziek uit Nederland en Duitsland

rijdend familiebezit Arjan koestert

Arjan Ligtenbarg was 13 jaar toen zijn vader in 1973 een beige Dyane uit 1971 kocht. Vader ruilde zijn Volkswagen Kever met iemand voor een Dyane. Na vijftig jaar is de Dyane nog steeds in familiehanden; Arjan rijdt met veel plezier in de auto vol familiehistorie. “Al die dagtochtjes die we er als familie mee maakten, het is een ware herbeleving voor mij.”

Tekst & foto’s: Wim Ruesink

Arjan Ligtenbarg is best trots dat de auto na een halve eeuw nog steeds familiebezit is. Een auto vol nostalgie en geheel in originele staat. Tijdens een ritje merkt ook de redacteur van dit artikel hoe comfortabel de Dyane nog rijdt. Comfortabel in de zin van onder andere wegligging en wendbaarheid, niet in de zin van technische snufjes als stoelverwarming. Het ronkende geluid en het jaren ‘70-interieur zijn één en al nostalgie. “Maar het is wel een oersterke auto die de tand des tijds heeft doorstaan.”

Mooie techniek

Arjan geeft aan dat ze de laatste jaren drie op zichzelf goede auto’s hebben laten slopen, omdat een reparatie niet mogelijk was. “Ik had de Dyane er altijd wel bij, maar die stond veelal in de garage. De techniek van de Dyane sprak mij aan; de auto heeft een mooie voorwielaandrijving en geen extra onderdelen. Daarnaast heeft de auto vier versnellingen en een cilinderinhoud van 435 cc. De Dyane is ook niet zwaar, ik trek hem zo aan de trekhaak de garage uit. Alles wat er niet in zit kan ook niet stuk gaan, zo was de gedachte bij de bouwers van de Franse autofabrikant Citroën, waar de Dyane een

model van is. Is er eens wat stuk, dan zijn de onderdelen altijd eenvoudig te krijgen. En alles is wel te maken. Probeer bij een moderne auto maar eens een voorlampje te verwisselen, dat lukt je nauwelijks. Bij de Dyane is dat een fluitje van een cent.”

Duimpjes

Inmiddels heeft de auto 190.000 km op de teller staan. Eenmaal is er een motorrevisie geweest. Er zit geen airco in, maar wel een mooi schuifdak. De auto rijdt maximaal 90 km per uur. “Op de grote wegen rij ik daarom rechts. Daarnaast is de auto vrij van wegenbelasting en APK, maar ik laat hem natuurlijk wel regelmatig nakijken. Onderweg krijg ik veel duimpjes en jaloerse blikken. Stiekem wil iedereen zo’n auto toch?”

Kijk voor meer informatie over de Dyane-auto op de site van de Dyane Vereniging Nederland: www.dyane.nl.

Dyane Vereniging Nederland

Om de Dyane in het straatbeeld te houden, is er een Dyane Vereniging Nederland. De vereniging telt zo’n driehonderd leden, waarvan Arjan er één is. Hij verzorgt de opmaak van hun blad en zorgt tegelijkertijd voor een mooie Winterswijk-promotie door er regelmatig een foto uit Winterswijk in te zetten. Hoeveel Dyanes er nog in ons land rijden, weet Arjan niet. “De meeste zijn door de jaren heen natuurlijk al verdwenen, maar enkele honderden zijn het er zeker nog wel. In Winterswijk ben ik, voor zover ik het weet, in ieder geval de enige!”

39 1 Auto
www.autoschadewinterswijk.nl Tinbergenstraat 46 T +31 543 - 535322 info@autoschadewinterswijk.nl Schadeherstel Uitdeuken zonder spuiten Verzekeringtaxatie + reparatie Ruitreparatie Deze actie is geldig op alle personenauto’s en -busjes m.u.v. de promotie auto, bestelbusjes en aanhangers WEEKENDJE WEG MET PINKSTEREN? Beatrixpark 24 7101 BN Winterswijk Varsseveldseweg 36 7131 BJ Lichtenvoorde Tel: (0544) 37 14 06 WWW.GELRIA.COM wishlichtenvoorde.nl
SCHADE? DE BEDRIJFSAUTO SPUITERIJ VAN DE ACHTERHOEK.

KunstOer

verbindt beeldende kunst met Winterswijks erfgoed

Tekeningen in badhokjes, bizarre voertuigen in een trappenhuis en schilderijen op glas: KunstOer in Winterswijk belooft dit jaar een bijzondere editie te worden. De kunstmanifestatie vindt plaats op zaterdag 27, zondag 28 en maandag 29 mei.

Het komende pinksterweekend is drie dagen lang gevarieerd werk van twaalf beeldende kunstenaars op tien bijzondere locaties te zien. De beeldende speurtocht begint in het karakteristieke raadhuis van Winterswijk en slingert dan langs nog drie plaatsen in het dorp en zeven plekken in het bijzondere buitengebied. De route kan prima per fiets worden afgelegd.

Uniek decor

KunstOer wordt dit jaar alweer voor de zesde keer georganiseerd. Het kunstaanbod varieert van realistische beelden in het raadhuis tot verrassingen in de badhokjes van het karakteristieke Strandbad en uitbundige presentaties in en rond indrukwekkende boerderijen. Het wisselende en voor Nederland unieke decor versterkt de kracht van de kunst.

Meer informatie over de deelnemende kunstenaars, openingstijden en toegang kunt u vinden op www.kunstoer.nl.

Ontmoetingscentrum senioren officieel geopend

Op vrijdag 24 maart jongstleden is de nieuwe ontmoetingsplek voor senioren officieel in gebruik genomen. Na diverse teleurstellingen is het uiteindelijk gelukt om voor de senioren een prachtplek te realiseren in het dorp.

Tekst: Ton Hoogenraad | Foto’s: Franz te Loo

Het ontmoetingscentrum aan de Ratumsestraat 20 werd onder grote belangstelling geopend. Uiteraard moest er voor deze nieuwe ontmoetingsplek ook een pakkende naam worden gekozen. Inwoners werd gevraagd mee te denken. Uit de vele inzendingen werd de naam Whemerhof gekozen. Wethouder Wim Wassink onthulde het naambord samen met Thea Karis, voorzitter van de Stichting Ontmoetingscentrum Senioren Winterswijk (SOSW).

Naast de vele donaties zorgt De Woonplaats uit eigen beweging voor een betere toegankelijkheid

van het pand door de ingang te voorzien van automatische deuren.

Van grote waarde Inmiddels is een derde van de Winterswijkse bevolking boven de 55 jaar. Dit percentage wordt de komende jaren ongetwijfeld groter. Een dergelijke ontmoetingsplek is dus van grote waarde voor (de leefbaarheid van) de gemeente.

De Whemerhof is zeven dagen per week geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Binnenkort wordt er ook een website gelanceerd met informatie over het aangeboden programma. U bent van harte welkom!

1
Nieuws

WENTERS TEGELS & VLOEREN

DÉ TEGELSPECIALIST VAN OOST-NEDERLAND!

BEZOEK ONZE SHOWROOM!

700 M2 TEGELS & KERAMISCH PARKET

ACTIE!

OP ALLE PROFIELEN, LIJMEN EN VOEGEN

30% KORTING

Misterweg 202-1 7102 EP Winterswijk

T 0543 216180

info@wenterstegelsenvloeren.nl wenterstegelsenvloeren.nl

RONDLEIDINGEN, WIJNPROEVERIJEN EN TERRAS

Verkoop van onze Achterhoekse wijn

Terras van 1 april t/m 1 november dagelijks geopend van 10 30 - 18 00 uur, wijnproeven kan altijd! (20+ Hesselink wijnen)

Mei t/m sept iedere donderdag 15 00 uur

Rondleiding en proeverij

Individuelen ook welkom! Voor tijdig reser veren d m v Tel 06-41370287 of Whatsapp

Dagelijkse rondleiding op papier voor 2 per sonen of meer, en eventueel aansluitend wijnproeven.

Koffie, thee, appelgebak, fris bier, wijn e d

Vredenseweg 168 Winterswijk Henxel Tel: 06 41370287 www.wijngaardhesselink.nl

BouwPartner Overkamp Meddo

Winterswijk is rijk aan parels. Toch zijn veel Winterswijkers zich niet of nauwelijks bewust van deze prachtige bedrijven. Daarom richten we onze spotlights eens wat vaker op deze ondernemingen. In dit artikel nemen we een kijkje bij Overkamp aan de Geldereschweg in Meddo. Een bedrijf in bouwmaterialen dat al sinds 1830 wordt gerund door de familie Overkamp.

Tekst: Wim Aalderink | Foto: Jasper van den Nouweland

Ooit begonnen als producent en leverancier van bakstenen en dakpannen, is Overkamp in Meddo sinds de jaren ‘50 uitgegroeid tot een steun en toeverlaat voor zowel de professionele bouw als de doe-hetzelver. Aangesloten bij BouwPartner, een inkooporganisatie van zelfstandige ondernemers, is Overkamp verzekerd van voldoende inkoopkracht. “Wij zijn een klantgericht familiebedrijf dat professioneel materiaal van A-kwaliteit levert tegen een goede prijs”, zegt Theo Overkamp, directeureigenaar en vijfde generatie Overkamp. Inmiddels is zoon Bart ook actief in het bedrijf. De zesde generatie staat dus al klaar om de familietraditie voort te zetten.

Woningbouwlocatie

Op een terrein van zo’n 7.000 m2 is alles te vinden op het gebied van ruwbouw, bestrating, tegels, sanitair, gereedschap, hout en plaatmateriaal. Het hout en plaatmateriaal bevinden zich voornamelijk in de Houthal aan de Parallelweg in Winterswijk. “Daar zitten we dit jaar alweer tien jaar, maar helaas houdt dat eind 2024 op”, vertelt Theo. “We huren deze hal en de eigenaar gaat het terrein ontwikkelen als woningbouwlocatie.”

Maar voorlopig kan de klant er nog terecht voor alles wat met hout te maken heeft. “En natuurlijk staan we ook na 2024 klaar voor onze klanten. Aan de Geldereschweg hebben we ruimte genoeg. Daarnaast kunnen we met de inkoopkracht van de

BouwPartner-organisatie in combinatie met de gezamenlijke marktkennis, onze klanten uitstekend van dienst zijn”.

Prefabwoningen

Was tot voor kort de verdeling tussen agrarisch en niet agrarisch ongeveer gelijk, nu verschuift de omzet duidelijk richting woningbouw. In de coronaperiode verschoof de omzet van professioneel naar doe-het-zelf en inmiddels neemt de roep om circulair bouwen toe. “Bij dat laatste gaat het wat ons betreft vooral om het gebruik van recyclebare materialen”, legt Theo uit.

En dat is weer prima te combineren met de nieuwste loot aan de BouwPartner-stam: Construq. Hierbij gaat het om twaalf types prefabwoningen die naar wens aangepast, gecombineerd en uitgebreid kunnen worden. En dat alles in overleg met de eigen Construq-architect. “De klant zoekt zelf een aannemer en een stuk grond, waarna de woning in delen wordt geleverd. Zo leveren we een woning die in twee dagen onder de kap zit en waarbij op de totale bouwtijd een half jaar wordt gewonnen”, vertelt een zichtbaar trotse Theo. “In deze tijden van leveringsonzekerheid, gebrek aan goed geschoold personeel en sterk fluctuerende materiaalkosten, is er volgens ons absoluut een markt voor prefabwoningen. Overkamp draagt daar graag haar steentje aan bij!”

Binnenkiek’n
al generaties de plek voor bouwmaterialen

Bitcoin: digitaal goud of oplichting?

Bitcoin. U hebt er vast al wel iets over gehoord. Er wordt veel over gesproken op feestjes en in de media. De één gelooft in de gouden toekomst van bitcoin, de ander vindt het oplichting of een energieslurpende betaalmethode voor criminelen. De redactie dook in de materie.

Tekst: Alain Schepers | Foto’s: Pixabay

Wat is bitcoin?

Bitcoin is een digitale valuta. Deze digitale munt bestaat sinds 2009. Bitcoin is gebaseerd op een code die beheerd wordt door een netwerk van tienduizenden computers wereldwijd. Het is een zogenoemd decentraal systeem. Dus bitcoin wordt niet beheerd door een overheid, een centrale bank of een bedrijf. Dat maakt dat bitcoin niet zonder limieten kan worden bijgedrukt. Het bitcoin-netwerk bestaat uit computers die worden gebruikt om transacties te verifiëren en nieuwe bitcoins te creëren. Bitcoin is gebaseerd op blockchain-technologie. Dit betekent dat alle transacties worden vastgelegd in een openbaar grootboek dat voor iedereen toegankelijk is.

Waar komt bitcoin vandaan?

Bitcoin zag het levenslicht in 2009. In 2008 werd een whitepaper gepubliceerd, waarin bitcoin werd beschreven. Het was een reactie op de financiële crisis. De paper is geschreven door Satoshi Nakamoto. Tot op de dag van vandaag weet

niemand wie hij of zij is. Wetenswaardig is dat 1 bitcoin bestaat uit 100 miljoen ‘Satoshi’s’, of kortweg ‘Sats’.

Wat is de waarde van bitcoin?

De waarde van bitcoin is 0. Althans, de intrinsieke waarde. Bitcoin is digitaal en heeft op zichzelf geen waarde. Omdat mensen vertrouwen hebben in bitcoin is de waarde de laatste jaren flink gestegen. De waarde van deze digitale valuta is erg volatiel. Met andere woorden: de waarde schommelt enorm. Op het moment van schrijven is een bitcoin 27.500 euro waard. Op 1 januari 2023 was dat 15.400 euro. Als mensen geen vertrouwen meer hebben in een valuta, is deze waardeloos.

Dat geldt net zo goed voor bitcoin als voor de euro of dollar.

Wat is bitcoin minen?

Net als goud en olie worden bitcoins gedolven. Dat gebeurt volledig digitaal. Speciale computers kraken een code. Als dit lukt, dan wordt deze ‘miner’ beloond met bitcoins.

Achtergrond

Het bijzondere van bitcoin is, dat de te kraken code steeds moeilijker wordt naarmate er meer computers deelnemen aan het mining-proces. Als er minder computers minen, wordt de opdracht eenvoudiger. Zodoende wordt er gemiddeld elke tien minuten een block gemined.

Wat is de beloning voor het minen van een block?

De beloning voor het ‘ontginnen’ van een block bedraagt momenteel 6,25 bitcoin. Elke tien minuten komen er dus 6,25 bitcoins bij op de wereld. Bitcoin werkt met cycli van steeds vier jaar. Elke volgende cyclus wordt de beloning van de miners gehalveerd. In 2024 gaan we naar een volgende cyclus. De beloning voor miners is dan nog 3,125 bitcoin per gedolven block. Vier jaar later wordt dat weer gehalveerd. Dit betekent dat ergens rond het jaar 2140 de laatste bitcoin wordt gemined.

Hoeveel bitcoins zijn er?

In het bitcoin-protocol is vastgelegd dat er maximaal 21 miljoen bitcoins zullen zijn. Dat staat vast. Geen regering, geen CEO of geen dictator die daar verandering in kan brengen. Dit zorgt ervoor dat bitcoin nauwelijks onderhevig is aan inflatie.

Is bitcoin slecht voor het milieu?

Het minen van bitcoins vergt energie. De rekenkracht die nodig is om de code van een nieuw block te kunnen kraken, is met de stijgende populariteit van bitcoin flink gestegen. Hoe meer rekenkracht er nodig is, hoe meer energie de computers nodig hebben. Bitcoin is verantwoordelijk voor ongeveer 0,5% van het wereldwijde elektriciteitsverbruik. Bitcoin-miners maken veel gebruik van schone energie. Al bijna 60% van de gebruikte

energie is ‘schone energie’. De sector is innovatief. Zo wordt er gemined met energie die wordt gewonnen uit de warmte van vulkanen, methaan van vuilnisbelten en van energie die wordt opgewekt bij het affakkelen van gas in de olieindustrie. Daarnaast wordt er veel gebruikgemaakt van windenergie, waterkracht en zonne-energie.

Kun je betalen met bitcoin?

Ja, dankzij het Lightning Netwerk kun je op steeds meer plekken betalen met bitcoin. Een groeiend aantal bedrijven ontwikkelt software waardoor het steeds eenvoudiger wordt om af te rekenen met bitcoins. Dit zorgt met name voor een enorme vooruitgang voor minder ontwikkelde landen, waar veel mensen geen bankrekening hebben.

Waar kan ik bitcoin kopen?

Er zijn heel veel zogenaamde exchanges waar je bitcoins en andere cryptomunten kunt kopen. In Nederland kun je terecht bij bedrijven met een registratie bij de Nederlandse Bank. De bekendste zijn Bitvavo en BLOX. Het kopen van bitcoin of andere cryptomunten is vergelijkbaar met het kopen van aandelen.

Word je rijk van bitcoin?

Als je het antwoord op deze vraag zou weten… Het kan twee kanten op. Tegenstanders zien bitcoin het liefst verdwijnen. Bitcoin-bezitters speculeren nu al hardop van prijzen van 500.000 tot 1 miljoen euro per bitcoin en soms nog meer. Of dat reëel is? De toekomst zal het uitwijzen.

3

Op 29 en 30 april a.s. kunt u bij

Unique Bikes niet alleen alle type e-bikes van Brinckers bewonderen, u kunt ze die dagen ook geheel vrijblijvend uitgebreid testen!

Een unieke mogelijkheid om u extra goed te kunnen oriënteren!

De mensen van Brinckers geven u graag alle informatie over de modellen.

Kom naar Unique Bikes voor de Brinckers testdagen!

29 en 30 april a.s. van 10.00 tot 16.00uur

Brinckers Boston (M/V)

• Bafang kleuren display DCP 18

Handmatig traploos schakelen, doortrappen tijdens het schakelen, ideale trapfrequentie!

Brinckers Brisbane GT MCT + Belt

Bafang kleuren display DCP 18

Bafang middenmotor

M 420/ 80Nm

• Accu 806 Watt

• Enviolo CT330

automatische versnellingsnaaf, door handmatig traploos schakelen

• Belt

Hydraulische schijfremmen

Mat zilver en mat rood

Introductieprijs van € 3.898,voor € 3.399,-

• Bafang voorwielmotor

C311/250

• Accu 620 Watt

• Shimano Nexus 7 versnelling

• Hydraulische schijfremmen

• Mat zwart en mat wit

Introductieprijs van € 2.298,voor € 1.999,-

Brinckers GT Mixed

• Bafang kleuren display DCP 18

• Bafang middenmotor

M 420/ 80Nm

• Accu 806 Watt

• Shimano Nexus 7 versnelling

• Hydraulische schijfremmen

• Blauw

Introductieprijs van € 3.498,voor € 2.999,-

Brinckers GT Low step

• Bafang kleuren display DCP 18

• Bafang middenmotor

M 420/ 80Nm

• Accu 806 Watt

• Shimano Nexus 7 versnelling

• Hydraulische schijfremmen

• Zand mat

Introductieprijs van € 3.498,voor € 2.999,-

Zeer stabiel en gericht op comfort en rijplezier! Rij vrijer en blijer met de Boston, lichtvoetig en soepel! Zeer stabiel en gericht op comfort en rijplezier!

Brinckers Berlin (M/V)

• Bafang LCD display

• Bafang voorwielmotor

C 311/250 30Nm

• Accu 417 (604 Watt tegen meerprijs)

• Shimano Nexus 7 versnelling

• Hydraulische schijfremmen

• Mat blauw

Introductieprijs van € 1.899,voor € 1.799,Zeer stabiel en gericht op comfort en rijplezier!

Brinckers Brisbane M310 met Envilo automaat (M/V)

• Bafang kleuren display DCP 18

• Bafang middenmotor

M 420/ 80Nm

• Accu 620 Watt

• Enviolo CT330 automatische versnellingsnaaf, door handmatig traploos schakelen

• Hydraulische schijfremmen

• Old jade (groen) en mat zwart

Introductieprijs van € 2.998,voor € 2.699,-

UNIQUE BIKES FOR UNIQUE PEOPLE

Daarom een Brinckers e-bike!

Brinckers is een Nederlands merk en is opgericht in 2015 met het idee dat het ontwerp, de techniek en de prijs van e-bikes beter moeten kunnen. Een betaalbare e-bike maar dan van uitstekende kwaliteit, rijcomfort en duurzaamheid.

Innovatie bij Brinckers voorop: het creëren van fietsen waarbij rekening wordt gehouden met de nieuwste trends in ontwerp en technologie. De ontwerpers van Brinckers gebruiken al hun passie om de mooiste en beste designs te maken. Daarnaast testen zij alle fietsen in de praktijk door middel van lange duurtests: zo weet men zeker dat zij kwalitatief goede e-bikes aanbieden. Het rijcomfort en zithouding is uitzonderlijk goed!

Daarom

Le Mans 2023 (M/V)
Bafang kleuren display DCP 18
Bafang middenmotor
400/ 80Nm
Watt
Brinckers
M
• Accu 504
7
versnelling
• Shimano Nexus
of 8
schijfremmen
• Hydraulische
van € 2.899,voor
2.599,Europark 10 7102 AM Winterswijk (tegenover De Gamma) T +31 (0)543 512 145 / +31 (0)649 490 940 info@uniquebikes.com www.uniquebikes.com Onze merken: Huyser • Brinckers • Batribike / Promovec Tecnobike NSR • Leaos • Pininfarina • Coh & Co • Drehmoment Italwin • Speciale • Urban Bikes • UniqueBikes • Mesicek
• Mat zwart Introductieprijs
professionele service en werkplaats
uitstekend en deskundig advies
uitgebreide garantie
fietscomfort-test
Batterijtest voor e-bikes
waardering service UniqueBikes: HHHHH (4,9)
Unique Bikes! •
Gemiddelde
Beter slapen, stap één: naar u luisteren Roelvinkstraat 35 Winterswijk | www.houseofbeds.nl Het bed, de boxspring of matras kiezen die het beste bij uw lichaam past. Daar kunt u wel wat hulp bij gebruiken. Bent u toe aan een betere nachtrust? Kom dan eens naar onze winkel in Winterswijk voor een nachtrustadvies op maat! Doet u liever eerst online inspiratie op? Ook dát kan, via www.housofbeds.nl. Nachtrustadviseurs Esther en Friso

Articles inside

Bitcoin: digitaal goud of oplichting? article cover image

Bitcoin: digitaal goud of oplichting?

3min
pages 44-46
BouwPartner Overkamp Meddo article cover image

BouwPartner Overkamp Meddo

1min
page 43
Ontmoetingscentrum senioren officieel geopend article cover image

Ontmoetingscentrum senioren officieel geopend

1min
page 41
KunstOer article cover image

KunstOer

1min
page 41
rijdend familiebezit Arjan koestert article cover image

rijdend familiebezit Arjan koestert

2min
pages 39-40
Hypotheekadvies Centrum en RegioBank article cover image

Hypotheekadvies Centrum en RegioBank

2min
pages 37-38
Achterhoeks spuitbedrijf verwerft mega-order article cover image

Achterhoeks spuitbedrijf verwerft mega-order

4min
pages 35-36
Padel wordt ook in Winterswijk steeds populairder article cover image

Padel wordt ook in Winterswijk steeds populairder

2min
pages 33-34
Realisatie nieuwbouw cultuurcentrum article cover image

Realisatie nieuwbouw cultuurcentrum

3min
pages 30-32
Wat gebeurt er in (politiek) Winterswijk? De herinrichting van de Markt article cover image

Wat gebeurt er in (politiek) Winterswijk? De herinrichting van de Markt

4min
pages 28-29
Verkeersexamen voor basisschoolleerlingen article cover image

Verkeersexamen voor basisschoolleerlingen

3min
pages 27-28
Veel animo voor scootmobieltrainingen Veel animo voor scootmobieltrainingen article cover image

Veel animo voor scootmobieltrainingen Veel animo voor scootmobieltrainingen

1min
page 27
Van lauw naar wauw Winterswijk en Mondriaan article cover image

Van lauw naar wauw Winterswijk en Mondriaan

3min
pages 22-23
‘Sociale keeper’ article cover image

‘Sociale keeper’

1min
page 21
‘We wilden het helemaal anders doen’ article cover image

‘We wilden het helemaal anders doen’

3min
pages 18-20
Terug in de tijd… article cover image

Terug in de tijd…

1min
pages 17-18
Geologische fietsroute article cover image

Geologische fietsroute

2min
pages 15-16
Babbeltrucs article cover image

Babbeltrucs

1min
pages 13-14
Hoe voorkomt u (online) oplichting? article cover image

Hoe voorkomt u (online) oplichting?

2min
pages 12-13
‘We can come an end’ article cover image

‘We can come an end’

1min
page 11
& Gezond Wel article cover image

& Gezond Wel

2min
pages 8-9
Vroege vogel article cover image

Vroege vogel

5min
pages 5-7
Tuinspecialisten article cover image

Tuinspecialisten

1min
page 4
Bitcoin: digitaal goud of oplichting? article cover image

Bitcoin: digitaal goud of oplichting?

3min
pages 44-46
BouwPartner Overkamp Meddo article cover image

BouwPartner Overkamp Meddo

1min
page 43
Ontmoetingscentrum senioren officieel geopend article cover image

Ontmoetingscentrum senioren officieel geopend

1min
page 41
KunstOer article cover image

KunstOer

1min
page 41
rijdend familiebezit Arjan koestert article cover image

rijdend familiebezit Arjan koestert

2min
pages 39-40
Hypotheekadvies Centrum en RegioBank article cover image

Hypotheekadvies Centrum en RegioBank

2min
pages 37-38
Achterhoeks spuitbedrijf verwerft mega-order article cover image

Achterhoeks spuitbedrijf verwerft mega-order

4min
pages 35-36
Padel wordt ook in Winterswijk steeds populairder article cover image

Padel wordt ook in Winterswijk steeds populairder

2min
pages 33-34
Realisatie nieuwbouw cultuurcentrum article cover image

Realisatie nieuwbouw cultuurcentrum

3min
pages 30-32
Wat gebeurt er in (politiek) Winterswijk? De herinrichting van de Markt article cover image

Wat gebeurt er in (politiek) Winterswijk? De herinrichting van de Markt

4min
pages 28-29
Verkeersexamen voor basisschoolleerlingen article cover image

Verkeersexamen voor basisschoolleerlingen

3min
pages 27-28
Veel animo voor scootmobieltrainingen Veel animo voor scootmobieltrainingen article cover image

Veel animo voor scootmobieltrainingen Veel animo voor scootmobieltrainingen

1min
page 27
Van lauw naar wauw Winterswijk en Mondriaan article cover image

Van lauw naar wauw Winterswijk en Mondriaan

3min
pages 22-23
‘Sociale keeper’ article cover image

‘Sociale keeper’

1min
page 21
‘We wilden het helemaal anders doen’ article cover image

‘We wilden het helemaal anders doen’

3min
pages 18-20
Terug in de tijd… article cover image

Terug in de tijd…

1min
pages 17-18
Geologische fietsroute article cover image

Geologische fietsroute

2min
pages 15-16
Babbeltrucs article cover image

Babbeltrucs

1min
pages 13-14
Hoe voorkomt u (online) oplichting? article cover image

Hoe voorkomt u (online) oplichting?

2min
pages 12-13
‘We can come an end’ article cover image

‘We can come an end’

1min
page 11
& Gezond Wel article cover image

& Gezond Wel

2min
pages 8-9
Vroege vogel article cover image

Vroege vogel

5min
pages 5-7
Tuinspecialisten article cover image

Tuinspecialisten

1min
page 4
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.