Winterswijk binnen en buiten Februari

Page 1

Winterswijk buiten

Wat gebeurt er in

(politiek) Winterswijk?

krijgt jonge nieuwe eigenaar

februari 2023
Fixxar
binnen
Nu helemaal vernieuwd! &
in Winterswijk

Eigenlijk wilde

Boaz Klein Nibbelink (19) boswachter worden.

Per 1 februari is hij echter de nieuwe eigenaar van de Fixxar in Winterswijk.

Winterswijk

colofon

februari

Winterswijk binnen & buiten is een uitgave van Te Loo Media B.V.

Advertentieverkoop: Franz te Loo

Tel: 06 - 575 49 610

E-mail: mediacommunicatieprteloo@gmail.com

Dorinda Abbink

Tel: 06 - 225 32 020

Eindredacteur: Wendy Venhorst

Tel: 06 - 510 70 588

E-mail: info@winterswijkbinnenenbuiten.nl

2023

Er valt veel te kiezen bij de Provinciale Statenverkiezingen van maart 2023. Voor Winterswijkers die er een lokaal gezicht bij willen hebben helemaal.

Binnenkiek’n bij Winterwarm Heating Solutions

Winterswijk is rijk aan parels. Je hoeft niet eens goed te zoeken om ze te spotten. Toch zijn veel Winterswijkers zich niet of nauwelijks bewust van deze prachtige bedrijven. Daarom richten we onze spotlights op deze ondernemingen.

Haalt u al het onderste uit de kan?

Tekstschrijvers: Wim Aalderink, Domien Esselink, Bart Iking, Bart Kraan, Wim Ruesink, Alain Schepers, Wendy Venhorst en Betty Wassink

Vormgeving: VormFactor

Marit Ziegler, Pascal Smit, Martijn Jansen, Monique

Wassink Tel: 0544 - 76 90 28, www.vormfactor.com

Foto voorpagina: Wendy Venhorst

Volgende uitgave: mei 2023

Verspreiding: Te Loo Media

Bezorgklachten binnen drie dagen reageren via: mediacommunicatieprteloo@gmail.com.

Vermeld duidelijk uw klacht, postcode en huisnummer.

Losse exemplaren verkrijgbaar bij Jumbo Winterswijk en tevens bij alle adverteerders in dit magazine op de balie.

Auteursrecht

Overname van artikelen (of delen ervan) uit deze uitgave is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke, schriftelijke toestemming van de uitgever. Dat geldt ook voor vermenigvuldigen, kopiëren, publiceren op internet of opslaan in een databank.

Aansprakelijkheid

Winterswijk binnen & buiten wordt met grote zorgvuldigheid en naar beste weten samengesteld. Uitgever Te Loo Media en auteurs streven naar juistheid en volledigheid van informatie en beeld. Fouten blijven mogelijk. Uitgever en auteurs aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor schade die het gevolg is van handelingen, gebaseerd op onze informatie.

Energie besparen. Het is al maanden een hot item. Koning Winter mag inmiddels dan langzaam wijken, toch kunt u ook de komende periode nog heel wat euro’s besparen. Alleen al door dit artikel te lezen.

Eropuit in Winterswijk

Het voorjaar staat weer voor de deur. Een mooi moment om te bedenken welke leuke dingen we weer kunnen gaan doen. Denk aan vakanties of uitstapjes in binnen- en buitenland. Maar ook Winterswijk heeft veel te bieden.

Gunnewiek Van lokaal
Inge Klein
naar provinciaal
Inhoud
buiten binnen
&

Tuinspecialisten

Zij weten wat de klanten willen!

TEN DOLLE

TUINMACHINES

verkoop - verhuur - onderhoud

Verkoop en verhuur van nieuwe en 2e hands machines

Tuinmachines voor particulier en professionele bedrijven, uitgebreide keus en kwalitatief hoogwaardig materiaal. Goed gereedschap is tenslotte het halve werk!

Kijk voor meer informatie op www.tendolletuinmachines.nl

• Bestrating

• Sierbestratingen

• Opritten / terassen

• Grondwerk

• Leveren van alle materialen

Prinsen Bestratingen, kwaliteit en vakmanschap

Goed werk en kwaliteit afleveren staat bij ons op de eerste plaats. Als u kiest voor mooie tegels of stenen, is het ook belangrijk dat ze op de juiste manier worden gelegd. En dat begint met een goede ondergrond. Zo moeten bepaalde tegels in gestabiliseerd zand (zand/cement) worden gelegd. En onder een oprit moet eerst een goede laag gebroken puin worden aangebracht.

Maar ook het verdichten moet goed gebeuren. Vaak worden deze kosten over het hoofd gezien. Maar een woning begint ook met een goede fundering! Tevens is een goede afwatering, met eventueel een afvoerput of afvoergoot, belangrijk. Ik kom graag bij u langs voor advies of een vrijblijvende offerte.

Morskers Driehuisweg 16, Winterswijk Meddo 06 - 51 56 30 46 info@prinsenbestratingen.nl BESTRATING - GRONDWERK - KRAANVERHUUR WWW.PRINSENBESTRATINGEN.NL
info@florantuinen nl • www florantuin
Morskers Driehuisweg 20 Winterswijk - Meddo T 06 533 188 69
www.prinsenbestratingen.nl

Frisse start

Het is u vast al opgevallen. Uw vertrouwde krant is een stukje kleiner geworden. De reden? Iets met papierprijzen… Maar dat wil niet zeggen dat de krant minder interessant is geworden. Integendeel! De verandering was juist een mooie kans om de krant een beetje ‘op te frissen’. En dat hebben we dan ook gedaan. Met niet alleen een nieuw, handzaam formaat, maar ook een nieuwe, frisse vormgeving én een nieuwe naam. Vanaf nu heet de krant namelijk geen ‘Winterswijk buiten & binnen’ meer, maar ‘Winterswijk binnen & buiten’.

Hoewel de krant een metamorfose heeft ondergaan, is het doel hetzelfde gebleven: u op de hoogte houden van alles wat er speelt in en om ons mooie Winterswijk. Daarbij is er aandacht voor een grote diversiteit aan onderwerpen. Van cultuur tot sport en van natuur tot politiek. Ook is er ruimte voor columns, interviews en reportages.

Zo vindt u in deze editie een interview met Boaz Klein Nibbelink, een jonge, frisse ondernemer die onlangs op 19-jarige leeftijd de Fixxar in Winterswijk heeft overgenomen. Hoe mooi is dat? Boaz is in ieder geval vol ambitie en daarmee een waardevolle aanvulling voor de Winterswijkse middenstand.

Daarnaast praten wij u vanaf nu in elke uitgave bij over een aantal actuele politieke kwesties die alle Winterswijkers raken, en waarover de politiek een duidelijke mening heeft. Dit keer zijn dat de Groenloseweg en het Steengroevemuseum. Op die manier blijft u niet alleen op de hoogte van wat er allemaal

speelt, maar krijgt u ook inzicht in de standpunten van de verschillende partijen.

Ook gaan we iedere uitgave binnenkiek’n bij één van de vele bedrijven die onze gemeente rijk is. Veel Winterswijkers zijn zich niet of nauwelijks bewust van de prachtige bedrijven die er in onze plaats te vinden zijn. Daarom richten we onze spotlights eens wat vaker op deze Winterswijkse pareltjes.

Maar er is in deze vernieuwde krant ook aandacht voor wat ‘luchtigere’onderwerpen. Zo gaan we over de vloer bij iemand die betrokken was bij de eerste Flodder-film en testen we met een fotopagina uw kennis van het oude Winterswijk. Ook kijken we alweer vooruit naar het voorjaar en geven we u tips om er lekker op uit te gaan in Winterswijk. Van een wildsafari tot een bezoek aan een museum. Zelfs wanneer de dagen kort, koud en grijs zijn, weet Winterswijk je hart te verwarmen!

Wij hopen dat deze nieuwe krant u informeert, inspireert en aan het denken zet. En heeft u ideeën voor leuke onderwerpen die in uw ogen aandacht verdienen, of suggesties voor verbeteringen? Laat het ons dan vooral weten. Zodat wij deze krant van en voor Winterswijkers samen nog mooier kunnen maken!

Veel leesplezier!

5
Voorwoord
Wordt het koken u (soms) teveel? Eet smakelijk! Harm harmkookt.nl Laan van Hilbelink 6-2, Winterswijk Tel: 0543 216526 Laat dan uw maaltijden verzorgen door HarmKookt. HOBBELINK & BUITINK NOTARISSEN: MAATWERK VOOR ELKE SITUATIE Notarissen Mediators Estate planners Echtscheidingsbemiddelaars Beatrixpark 10 Postbus 402 7100 AK Winterswijk T 0543 548 888 info@hobbelinkenbuitink nl www hobbelinkenbuitink nl

Inge Klein Gunnewiek

Van lokaal naar provinciaal

Er valt veel te kiezen bij de Provinciale Statenverkiezingen van maart 2023. Voor Winterswijkers die er een lokaal gezicht bij willen hebben helemaal. Elders in deze uitgave treft u twee Winterswijkse BBB’ers aan en daarnaast vindt u bij D66 en de PvdA Winterswijkers op de lijst. Bij de VVD staat op plek 5 ook een bekend politiek gezicht: Inge Klein Gunnewiek. Oud-raadslid en oudwethouder namens deze partij in Winterswijk.

Tekst: Wim Aalderink | Foto: Pip Erken

Geboren in ons mooie SKB, getogen in Lichtenvoorde, middelbare school in Groenlo, IVA Business School in Driebergen en na een aantal jaar buiten de Achterhoek al weer heel wat jaren een echte Winterswijkse. Het ondernemerschap is Inge Klein Gunnewiek met de paplepel ingegeven. Vader was makelaar, opa aannemer, terwijl oma de boerderij runde. En dus koos Inge ook voor het ondernemerschap als zelfstandig belastingconsulent. “Al snel kwam ik erachter dat er geen business netwerk voor vrouwen bestond, dus heb ik dat zelf maar opgezet: ‘She Business’.”

Daarnaast was ze actief als penningmeester van voetbalvereniging Trias. Dat viel op, ook bij de Winterswijkse VVD en in no time was ze commissielid voor de VVD. Vervolgens werd ze raadslid en in 2019 wethouder. Deze ervaring en de manier waarop Inge zich bij alles wat ze doet voor de volle 100% inzet, bracht de provinciale VVD ertoe haar te vragen om zich kandidaat te stellen voor de Provinciale Staten.

Waarden

Inge vertelt dat er thuis minder over politiek werd gepraat dan over de waarden waarmee je in het leven staat. “En dan moet je vooral denken aan eigen verantwoordelijkheid, wederkerigheid in relaties en de vrijheid om je eigen leven vorm te geven.” Haar vader is in die zin haar voorbeeld door de manier waarop hij zich na een ernstig ongeluk in de bouw uit de arbeidsongeschiktheid worstelde. Hij volgde een opleiding tot makelaar en startte zijn eigen makelaardij. Een langdurige relatie gebaseerd op vertrouwen en wederkerigheid was daarbij belangrijker dan snel geld verdienen. “Die waarden vind ik

Gebiedsgerichte aanpak

Wonen, werkgelegenheid en bereikbaarheid in Gelderland en de Achterhoek zijn voor Inge speerpunten waar ze mee aan de slag wil gaan. Wonen om te zorgen dat de Achterhoek aantrekkelijk is voor jonge mensen. En om te wonen moet er gebouwd worden, ook in een landelijke omgeving. Een landelijke omgeving met een prachtig cultuurlandschap dat wordt onderhouden door boeren. “Dat betekent voor mij dat alleen een echte gebiedsgerichte aanpak kan leiden tot succes in de relatie boer, stikstof, natuur en woningbouw. In Winterswijk heb ik aan de wieg gestaan van zo’n aanpak en daar wil ik me ook provinciaal sterk voor maken. Dat doen we door in gesprek te gaan in plaats van in debat”, zo verwoordt Inge één van haar politieke ambities. In de toekomst gedeputeerde of in de Tweede Kamer? “Zover denk ik nu nog niet, maar ik sluit niets uit.”

7
terug bij de VVD en daarom wil ik mij juist bij die partij inzetten voor de maatschappij.”
Actueel
‘Er is teveel debat en te weinig gesprek’

In deze terugkerende rubriek stellen we acht vragen aan (on)bekende Winterswijkers die het verdienen om ‘in the picture’ te staan. Deze maand: Boaz Klein Nibbelink.

‘Het geeft veel voldoening om mensen te kunnen helpen!’

Eigenlijk wilde Boaz Klein Nibbelink uit Winterswijk boswachter worden. Maar het liep anders. Sinds 1 februari 2023 mag Boaz zich namelijk de nieuwe eigenaar noemen van de Fixxar in Winterswijk. Een hele stap voor iemand die pas negentien is. Maar met hulp van zijn collega’s en familie heeft hij alle vertrouwen in een goede afloop. Bovendien heeft hij volop plannen voor de toekomst. “Mijn stiekeme droom is om de Fixxar verder uit te breiden!”

Tekst & foto’s: Wendy Venhorst

Hoe ben je bij Fixxar terechtgekomen?

“Als kleine jongen kwam ik al graag in de winkel. Ik vond het heel leuk om er rond te snuffelen. Toen mijn vader een keer in de winkel was, zeiden ze: ‘Hé, jouw zoon komt hier regelmatig. Is hij misschien op zoek naar een baan?’ En toen is het balletje gaan rollen. In eerste instantie was het een leuk bijbaantje. Maar ik vond het werk zo leuk dat ik op vrije dagen nog bezig was met een reparatie of het inrichten van een schap. Op mijn veertiende kreeg ik mijn eerste contract.”

Wat is het leukste aan het werk?

“Het contact met de klanten. Het klantenbestand is ook heel divers; bijna heel Winterswijk komt hier! Daarbij gaat het niet alleen om het verkopen van producten, maar ook om het opbouwen van een band met de klanten. Mensen waarderen het dat je naar hun verhaal luistert en ze advies kunt geven. Dat is veel gaver dan ik had verwacht. Het geeft veel voldoening om mensen te kunnen helpen!”

Interview

Zijn er ook uitdagingen?

“Zeker. Het is belangrijk om met alles up to date te blijven. Hierdoor zijn de winkel en het assortiment constant in beweging. Dat houdt het voor klanten leuk, maar ook voor het personeel. Keerzijde is dat je er dagelijks bovenop moet zitten. Als je een half jaar niet innoveert, ben je een groot deel van je klanten kwijt.”

winkel hebben gehad. Ook blijft Stefan mij op de achtergrond begeleiden. Bovendien kom ik uit een ondernemersfamilie. Met hulp van de mensen die achter me staan, moet het gaan lukken.”

Heb je nog wensen voor de toekomst?

Hoe kan het dat jij al zo jong een winkel overneemt?

“Ik werk inmiddels al een tijdje bij Fixxar. Bovendien ben ik de enige medewerker die deze ambitie heeft. Eigenlijk had ik met mijn werkgever Stefan afgesproken om de winkel geleidelijk over te nemen. Maar Stefan kreeg het steeds drukker met andere werkzaamheden, waardoor hij niet meer iedere dag hier kon zijn. Daardoor kwam alles in een stroomversnelling.”

Heb je altijd gedroomd van een eigen winkel?

“Eigenlijk wilde ik boswachter worden. Ik ben graag in de natuur en houd van wandelen, fietsen, sportvissen en kamperen. Maar jaarlijks komen er maar een paar vacatures voor boswachter vrij. Dat biedt weinig perspectief. Ik ben dan ook blij dat ik bij Fixxar terecht ben gekomen.”

Wat is de kracht van Fixxar?

“Naast ons uitgebreide assortiment kunnen mensen terecht voor een goed advies. De technische kennis neemt af. Dan is het fijn dat er een plek is waar mensen met hun technische vragen terecht kunnen. Wij zijn niet de goedkoopste, maar voegen waarde toe door het advies en de service die we bieden. Daardoor komen mensen graag hier.”

Kijk je uit naar de overname?

“Zeker, hoewel er ook gezonde spanning is. Maar ik houd van de winkel, heb een visie waar ik heen wil en vind het heel leuk om die waar te gaan maken. Daarnaast krijg ik vanuit Fixxar veel ondersteuning. De marketing en boekhouding worden door anderen gedaan en ik heb twee collega’s die ooit zelf een

Fixxar, Winterswijk

“Ik heb nog wel ideeën over het assortiment. Mensen gaan door de stijgende kosten weer meer zelf doen. Daarom wil ik meer doe-het-zelfartikelen aanbieden, zoals schroevendraaiers en stekkers. Daarnaast wil ik me richten op duurzame producten, zoals radiatorfolie en bespaarsystemen voor kranen. Ook verwacht ik een toenemende vraag naar ‘smart-producten’. Bovendien wil ik de webshop uitbreiden en misschien nog wel een service aan huis opzetten. Maar mijn stiekeme droom is om de Fixxar uit te breiden met nog een of twee filialen en de organisatie verder te laten groeien. Dat lijkt me echt tof!”

Fixxar is een winkel met een divers assortiment aan producten, van keukenapparatuur tot lampen en fietsonderdelen. Daarnaast reviseert het bedrijf fietsaccu’s, heeft het een pasfotoservice, een stomerij- en wasserijservice en een pakketservice. Ook kunnen mensen terecht voor een reparatie aan hun koffiemachine, computer of telefoon. Met al deze producten en diensten trekt de winkel een brede doelgroep aan. Naast de vestiging in Winterswijk, waar vijf mensen werken, heeft Fixxar ook vestigingen in Zutphen en Raalte.

9
“Bijna heel Winterswijk komt hier!”
De uitvaar t met een eigen verhaal! Voor een eigentijdse manier van spreken bij uitvaar ten, Domien Esselink. Onderscheidend met een geschreven nagedachtenis Mob 06 8302 1663 domien@domienant nl domienant nl WWW.EBBERSMECHANISATIE.NL Houd uw tuinmachine in goede conditie, maak vandaag nog een serviceafspraak! Bel met 0543-562355 of mail naar werkplaats@ebbersmechanisatie.nl Walienseweg 44, 7105 CD Winterswijk – Huppel T +31 - 0543 – 562 355 Bent u op zoek naar een nieuwe of gebruikte machine, dan bent u bij ons aan het juiste adres. Regio Dealer van o.a. merken; Husqvarna, Harpert, Massey Ferguson, Karcher, Toro, Fella BIJ AANKOOP VAN DE 2 e JEANS KRIJGT U € 20,KORTING w w w. j e a n s b r o t h e r s . c o m

Regisseur Flodder

voelt zich thuis in Winterswijk

De in Amsterdam geboren Oncko Grader (1952) was in zijn werkzame leven producent en acteur. Oncko produceerde menige tv-film en was onder andere nauw betrokken bij de eerste Flodder-film uit 1986. Inmiddels heeft hij het witte doek verruild voor de groene Winterswijkse natuur.

Tekst: Wim Ruesink | Foto’s: Oncko Grader

winterswijk was geen onbekend terrein voor Oncko Grader. In 1961 kwam hij er al met zijn ouders; ze hadden een vakantiehuisje op Voortwisch in Henxel. Ook had hij familie in Winterswijk. Vanwege het werk van zijn vader woonde Oncko van 1964 tot en met 1967 in Amerika, daarna in Amsterdam. In de jaren ‘70 verhuisden zijn ouders naar het Woold, waar ze gingen wonen op Dieksman.

Zelf ging Oncko in 1972 naar de filmacademie in Amsterdam. “Ik wilde altijd al iets in die richting doen.” Hij kreeg les van de bekende (scenario)schrijver Anton Koolhaas, de later bekend geworden filmregisseur Dick Maas was zijn klasgenoot. “Met Dick heb ik diverse film- en tv-producties gedaan, waaronder de eerste Flodder-film in 1986.”

heeft Oncko niet aan meegeholpen. Deze serie, die midden jaren ’90 liep en zo’n zestig afleveringen bevatte, is nog altijd populair en elke dag te zien op RTL 7. Ook de drie Flodderfilms komen nog met enige regelmaat op televisie.

Na de Flodder-film heeft Oncko nog wat kleine dingetjes gedaan voor de film Amsterdamned. Daarna sloeg hij een andere weg in. Zo werkte hij mee aan diverse documentaires voor onder andere de VPRO. Maar hij deed ook werk voor onder andere Rijkswaterstaat en Philips en was medeeigenaar van een kunst- en educatiecentrum in Amsterdam. “Met mijn oude beroep van filmproducent doe ik nu alleen hobbymatig nog iets.”

Inburgeringsexamen

Door de vakanties in Winterswijk en de tijd dat zijn ouders in het Woold woonden, kende Oncko Winterswijk en al haar gewoontes al. “In mijn jeugdjaren liep ik zomers bij landgoed Hijink achter een ploeg, lange haren en blote ‘bast’. Men keek ervan op, maar dacht tegelijkertijd: die Amsterdammer doet het toch maar wel mooi.”

Inmiddels woont Oncko vijf jaar in het centrum van Winterswijk en dat bevalt hem goed. “Ik woon dichtbij de prachtige natuur, ken inmiddels al veel mooie plekjes en heb al best wat kennis opgedaan over bomen en planten.”

‘Buurman, wat doet u nu?’

Oncko deed voor deze film de casting en hield zich onder andere bezig met de beroemdste Flodder-scène ooit: ‘Maar buurman wat doet u nu?’ Ook gaf hij zichzelf een rolletje in de film; hij was één van de twee soldaten bij de slagboom. Naar aanleiding van de succesvolle Flodder-films in de jaren ’80, werd er ook een Nederlandse komedieserie gemaakt. Hier

Verder voelt hij zich helemaal thuis en ‘bemoeit’ hij zich inmiddels ook met alles wat er in Winterswijk speelt. Onder andere over de herinrichting van de markt, maar ook over het verkeer. Zo vindt hij dat er in heel Winterswijk al lang een 30 km-zone had moeten zijn. De buurt noemt hij geweldig. “Ze hebben mij destijds een echte inburgeringscursus laten doen. Gelukkig ben ik toen cum laude geslaagd!”

11
Cultuur

Irritant belgedrag

In de vijftiger jaren waren de autoloze straten voor ons kinderen het domein waar we rondzwierven, cowboytje of spoorzoekertje speelden, knikkerden, ravotten en kattenkwaad uithaalden. Een fijne, veilige wereld. Soms nam vader mij met de trein mee naar familie in Bussum. Ik vond de trein fascinerend, magisch bijna. Zomaar zonder enige inspanning in een aangename ‘kedeng kedeng-cadans’ van A naar B. Ik keek mijn ogen uit, onder de indruk van de snelheid waarmee het landschap aan mij voorbijgleed. En natuurlijk was ik gefascineerd door de conducteur, met mooie pet en leren tas, die een gaatje in het hardkartonnen kaartje knipte.

In de zeventiger jaren beschikte ik over geldelijke middelen om een heuse voiture aan te schaffen: een temperamentvol, kanariegeel karretje van Japanse makelij. Een auto gaf je aanzien, het was een statussymbool waarmee de eigenaar maar al te graag pronkte. Apetrots toerde ik langs ‘s heren wegen in mijn felgekleurde ‘vroem vroem’. Inmiddels lijkt ons land volledig dichtgeslibd; een ritje met een gemotoriseerde vierwieler is geen pretje meer.

Lief en ik worden ouder, hebben veel moeite met de toegenomen drukte en kiezen derhalve steeds vaker voor het openbaar vervoer. Meestal betrouwbaar, comfortabel (als er genoeg plaats is) en bijna altijd keurig op tijd. Let wel, bijna altijd! De verbinding met het westen, noorden en zuiden van ons landje is overigens verrassend goed.

De meeste reizigers zijn op zichzelf. Als iemand naast of tegenover je komt zitten, wordt er hooguit een obligate

opmerking geuit, een (vriendelijk) goedendag. Een zeer enkele keer ontspint zich een aangenaam gesprekje, maar meestal ga je toch in stilte naar je bestemming. De mobiele telefoon is alom aanwezig, appen is de belangrijkste bezigheid.

Helaas worden de stilte en rust steeds vaker ruw verstoord door het irritante belgedrag van medepassagiers. Meestal jongelui met capuchon op en oortjes in, die van sociale gedragsregels nauwelijks lijken te hebben gehoord. Menig reiziger zal het herkennen. Verveelde blik in de ogen, onderuitgezakt, kauwgom kauwend, de laarzen/sneakers op de bank, stemverheffing, alles doorspekt met schuttingtaal.

En zo worden reizigers noodgedwongen deelgenoot van het gesprek. Nou ja, gesprek is een groot woord. Eigenlijk wil ik niet meeluisteren; ik doe altijd wanhopig mijn best mij af te sluiten. Maar al snel wint de nieuwsgierigheid en spits ik ongegeneerd mijn oren.

Recentelijk waren we weer eens getuige van een oprisping van verbale onbenulligheden waarmee de jongeling ons teisterde. Behalve zeer luid, braakte hij een taaltje uit waar ik niets van begreep. De volgende onsamenhangende flarden heb ik kunnen onthouden: ‘Hé bro, je bent gedist (…) geen prank bro, hopi floes voor die waggie swa (…) sie joe op de fissa.’

Geen chocolade van te maken. Koeterwaals: veel geschreeuw, bar weinig wol. Ik wil meer stiltecoupés!

13
Iking
Column Bart

Ontmoetingscentrum voor senioren op zoek

Op maandag 6 februari is aan de Ratumsestraat 20-22 een nieuw onderkomen geopend voor Winterswijkse ouderen. Nu het nieuwe centrum een feit is, moet er nog een passende naam worden bedacht.

Het bestuur van Stichting Ontmoetingscentrum Senioren Winterswijk (SOSW) gaat er alles aan doen om van het nieuwe onderkomen een bruisend centrum voor ouderen te maken. Dat begint al met het bedenken van een toepasselijke naam. Zo vraagt het bestuur de inwoners van Winterswijk om een naam te bedenken voor het nieuwe onderkomen.

Leuke prijs

Heeft u ideeën voor een mooie nieuwe naam? Aarzel dan niet en geef uw naam door aan het KBO secretariaat via 0543-785072 of via kbowinterswijk@gmail.com.

naar nieuwe naam

Degene die de winnende naam bedenkt, ontvangt een leuke prijs. Namen die al bedacht zijn door SOSWbestuursleden - zoals ‘De Oorsprong’, ‘Het Trefpunt’ of ‘Het Kruispunt’ - hoeft u niet meer in te sturen.

De officiële opening van het ontmoetingscentrum vindt plaats op vrijdag 24 maart om 15.00 uur, met leuke festiviteiten.

Mocht u gastheer of gastvrouw willen worden in het nieuwe centrum, neem dan contact op met Hans Willemsen (06-25150087).

Die Slingetaler organiseren

Ein Abend der Volksmusik

Die Slingetaler uit Kotten organiseren op zaterdag 15 april een vrolijk optreden in Alpenländische sfeer in Verenigingsgebouw Wilhelmina in Kotten.

Duitstalige volks- en schlagermuziek is nog altijd populair. Dit blijkt wel uit de groeiende belangstelling hiervoor tijdens het frühschoppen op kermissen, volks- en oktoberfeesten.

Die Slingetaler hebben inmiddels al veel succesvolle optredens gegeven in de Achterhoek en ver daarbuiten. De vijf heren en drie dames brengen Alpenländische volksmuziek, Duitse schlagers, Achterhoekse muziek, country en evergreens.

Extra feestelijk

De ‘Borchländer Musikanten’ uit Borculo zijn uitgenodigd om het optreden extra feestelijk te maken. Deze kapel, die dit jaar haar 75-jarig jubileum viert, speelt hoofdzakelijk Egerländer en Böhmische blaasmuziek en staat onder leiding van Jan Kreunen.

bedraagt 10 euro. Kaarten

06-10222446.

Het optreden duurt van 19.30 uur tot ongeveer 23.30 uur; de entree zijn te koop bij Leon te Kempel Tweewielers. Ook kunt u kaarten reserveren via slingetaler@gmail.com of via
Nieuws

Winterwarm Heating Solutions

behoort tot Europese top

Winterswijk is rijk aan parels. Je hoeft niet eens goed te zoeken om ze te spotten. Toch zijn veel Winterswijkers zich niet of nauwelijks bewust wat voor prachtige bedrijven onze gemeente rijk is. Daarom richten we onze spotlights eens wat vaker op deze ondernemingen. In dit artikel nemen we een kijkje in het nieuwe onderkomen van Winterwarm Heating Solutions, aan de Olden Goorweg in het Woold.

Tekst: Alain Schepers | Foto: Winterwarm

winterwarm werd in 1953 gevestigd aan de Industrieweg in Winterswijk. In 1994 werd het bedrijf voor het laatst flink uitgebreid. De laatste jaren was duidelijk dat het snelgroeiende bedrijf aan de Industrieweg niet verder kon. Na een zoektocht werd geschikte bouwgrond gevonden aan de zuidkant van Winterswijk, waar vroeger de destructor (DAV) gevestigd was. In september 2021 ging de schop de grond in en in augustus werd het nieuwe onderkomen opgeleverd.

Winterwarm Heating Solutions maakt verwarmingssystemen voor de zakelijke markt. “En dat moet je breed zien”, legt marketingmanager Wilma Huiskamp uit. “Onze producten worden gebruikt voor het verwarmen van winkelpanden tot en met grote bedrijfspanden, zoals fabriekshallen. Maar we hebben ook een range speciaal voor de agrarische markt.”

Hybride oplossingen

Het Winterswijkse bedrijf behoort tot de Europese top als het gaat om de verwarming van bedrijfspanden. “Door de energietransitie is die markt sterk in beweging. Dankzij onze actieve productontwikkeling staan we er goed voor.” Als voorbeeld noemt Wilma de hybride heater, die met gas of elektriciteit voor warmte zorgt. “De hybride oplossing is bij particuliere huishoudens inmiddels gemeengoed. Voor bedrijfsruimtes heb je zoveel meer capaciteit nodig dat de warmtepomp onbetaalbaar zou zijn. Daar hebben wij een

Open dag

betaalbare oplossing voor ontwikkeld, waarvoor bedrijven inmiddels in de rij staan.”

Sinds 2015 heeft Winterwarm naast ‘Heating Solutions’ ook de tak ‘WinLed’. Deze snelgroeiende tak is volledig gespecialiseerd in ledverlichting voor bedrijven. Ook hiermee stelt Winterwarm bedrijven in staat veel energie te besparen. Zelf geeft Winterwarm natuurlijk het goede voorbeeld met de nieuwbouw. “Het duurzaam gebouwde pand is voorzien van moderne technologie en uiteraard ligt ons dak vol zonnepanelen. Zelfs de warmte die we tijdens het testen van onze luchtverwarmers opwekken, wordt hergebruikt.”

Lokale betrokkenheid

Winterwarm is trots op de Winterswijkse roots. “We werken hier met negentig mensen, vrijwel allemaal afkomstig uit Winterswijk of directe omgeving. Onze betrokkenheid bij Winterswijk laten we graag zien door het sponsoren van verenigingen en lokale initiatieven. Die wederzijdse trots draagt ook bij aan het vinden van de juiste mensen”, vertelt Wilma. De ‘doe-maar-gewoon-mentaliteit’ die je door het hele bedrijf voelt, komt misschien wel het mooist tot uiting in die ene toegangsdeur die Winterwarm rijk is. “Iedereen komt elke dag door dezelfde deur binnen en gaat door diezelfde deur weer naar huis.”

Op 12 mei houdt Winterwarm de officiële opening voor genodigden. Op 10 juni is er een open dag waarbij iedereen het nieuwe onderkomen van de Winterswijkse parel aan de Olden Goorweg kan komen bekijken.

15
Binnenkiek’n

Het voorjaar is bij ons begonnen...

Timmermans & Mulder; veel variëteit voor een breed publiek

Het voorjaar is bij ons begonnen ...

We hebben de meest fantastische voorjaarsbloemen voor je in huis gehaald, waaronder de Franse tulp, fritillaria, ranonkel, blauwe druifjes, bloesems en nog veel meer…. Kies je favoriete bloemen uit of neem ze gewoon allemaal. Schik ze en zet ze in je mooiste vaas. Vang hetthuisvoorjaar in een vaas

Timmermans & Mulder

Misterstraat 49, 7101 ES Winterswijk, Tel: (0543) 512 403, E: timmermansenmulder@hetnet.nl www.timmermansenmulder.nl

Timmermans & Mulder is al meer dan 125 jaar een begrip in de regio. In 2019 kregen we het predicaat Hofleverancier, waar we trots op zijn. Vandaag de dag runt Dennis te Kortschot deze bijzondere winkel in hartje Winterswijk. Behalve ‘bloemwerk met een persoonlijke touch’ is er ook een grote keuze in woonaccessoires. We bieden veel variëteit voor een breed publiek. Ook verzorgen we onder meer bruids- en rouwwerk en bloemwerk voor bedrijven, waarvoor we speciale bedrijfsabonnementen kunnen aanbieden.

Heeft u geen tijd of bent u niet in de gelegenheid om langs te komen? Bezoek dan onze webshop om online een boeket uit te zoeken, die u kunt afhalen of laten bezorgen. Wij kunnen de bloemen zelfs in heel Nederland laten bezorgen.

Daarnaast vinden wij duurzaamheid een belangrijk aspect. Zo verkopen we duurzame bloemen en planten, scheiden we ons afval en maken we gebruik van ledlampen. In 2019 kregen wij het certificaat ‘Duurzame Bloemist’, niveau zilver. Een mooie waardering voor onze duurzame inspanningen!

BBB timmert aan de weg

De Boer Burger Beweging (BBB) timmert zowel lokaal als provinciaal aan de weg. En dat doet zij met twee gedreven Winterswijkers. Marcel Roerdink en Hans Ubbink staan op plek 4 en 14 van de provinciale Gelderse kieslijst voor de BBB. Een lijst die 48 kandidaten telt en heel divers is qua samenstelling.

Tekst: Wim Aalderink | Foto: Franz te Loo

Marcel is een geboren en getogen Winterswijker, begonnen in de accountancy en sinds 2006 eigenaar van een garage. “Anderhalf jaar geleden begonnen we met een groep van zeventien mensen om de BBB in Gelderland op de kaart te zetten”, vertelt hij enthousiast. Dat bracht hem in contact met de ambtelijk secretaris van de partij, Henk Vermeer. Hij adviseerde Marcel om aansluiting te zoeken bij een lokale partij om zo politieke ervaring op te doen. Dat werd ‘Voor Winterswijk’.

Voor die partij zit Marcel sinds de verkiezingen van 2022 in de Winterswijkse gemeenteraad. Een functie die hij overigens opgeeft als hij gekozen wordt voor de Provinciale Staten van Gelderland. De partij vindt dat dit soort functievermengingen uit den boze zijn. “Dit nog afgezien van het feit dat ik niet zou weten hoe ik twee van dit soort functies zou moeten combineren met mijn bedrijf”, voegt hij daaraan toe.

Caroline van der Plas

Ook Hans is een Winterswijker in hart en nieren, maar is op een heel andere manier bij de BBB terechtgekomen. Als lasser van stalinrichtingen voor varkens werd hij geconfronteerd met de onwetendheid die er in zijn ogen bestaat als het gaat om varkenshouderij. “Om dit te bestrijden heb ik in 2018 het platform ‘Anti Varkens in Nood’ opgezet”, zegt Hans. Sinds hij op de lijst voor de BBB staat, heeft hij zijn bemoeienis met dit

platform beëindigd om belangenverstrengeling te voorkomen. “Caroline van der Plas, toen nog hoofdredacteur van het blad PigBusiness, was in die tijd onze ambassadeur en ik ken haar dus al van voor de start van haar politieke carrière”, vertelt Hans trots.

Hoog op de lijst

De diversiteit aan BBB-kandidaten is groot: van hoogleraar tot lasser en van garagehouder tot voormalig wethouder. “De manier waarop onze kieslijst is samengesteld, laat al zien dat de woorden ‘transparantie’ en ‘participatie’ bij ons geen loze kreten zijn”, zeggen beide heren. Ze zijn als kandidaten bij elkaar gaan zitten en iedereen heeft zijn of haar lijstvolgorde ingeleverd. En zo is de lijst tot stand gekomen. “Wij zijn dan ook best trots dat we zo hoog op de lijst staan”, laten de beide kandidaten na lang aandringen bescheiden weten.

Het zijn de kernwaarden van de partij - noaberschap, behandel een ander zoals je zelf behandeld wilt worden, blijf jezelf en kijk vooruit naar de lange termijn - die de beide mannen zo aanspreekt. Dit in combinatie met de platte structuur en de speerpunten die afdeling Gelderland heeft benoemd, maakt dat Marcel en Hans zich als een vis in het water voelen bij hun BBB.

17
Actueel
‘Van professor tot lasser, BBB is een partij voor iedereen’

Schadeherstel

Uitdeuken zonder spuiten

Verzekeringstaxatie + reparatie

Ruitreparatie

GRATIS:

Sneeuwkettingen ✔

Winterbanden ✔

Navigatie ✔

WINTERSPORTACTIE!

Ga jij deze winter op wintersport of gewoon lekker op vakantie?

Dan hebben wij een leuke actie voor je! Huur je deze winter voor minimaal één week een auto of personenbus dan krijg je het bovenstaande er gratis bij!

Tinbergenstraat 46 T +31 543 - 535322 info@autoschadewinterswijk.nl

www.autoschadewinterswijk.nl

Geldig van 1 december 2022 t/m 31 maart 2023. Actievoorwaarden: autohopper.nl/acties/wintersportactie

Terug in de tijd…

Op deze fotopagina nemen we u mee terug in de tijd. Wat weet u nog van gebeurtenissen uit de jaren ’80 en ‘90? Alle foto’s zijn gepubliceerd in de Winterswijkse Weekkrant. Wie alle meerkeuzevragen goed heeft, maakt kans op een bloemenbon van Timmermans & Mulder à 15 euro. Dus… kraak uw hersens en speel mee!

Samenstelling: Jan Heijnen | Foto’s: Willem Hissink, Jan Peddemos, Marjan Hijink en Roel Kleinpenning

1. De organisatoren van de openluchtdisco ‘Back to the Eighties’ in Ratum trekken alvast een ‘piepken’ los voor de editie van 1993. Van welke buurtdisco’s waren deze zes jongeren afkomstig?

A. Greenhorn Drive In Show (Kotten), Power Age (Ratum) en Black Dynamo (Woold)

B. Stars & Stripes (Winterswijk), Tsjoek Disco (Meddo) en Sky Riders (Woold)

C. Black Devil (Kotten), Power Age (Ratum) en Tsjoek Disco (Meddo)

2. Op deze foto uit 1991 staan de bestuursleden Jan Rengelink en Willem Reusink van de Stichting Wadd’en Vakanties, die zorgt voor financiële ondersteuning van de vakantieweek op Vlieland voor de hoogste groep van het basisonderwijs. Kamp Wenters bestaat al sinds:

A. 1949, ze gingen toen ook al naar Vlieland

B. 1948, ze gingen het eerste jaar naar Ameland en pas daarna naar Vlieland

C. 1952, ze gingen de eerste twee jaar naar Terschelling en daarna naar Vlieland

3. Het bestuur van het tweede Preuvenement in 1991 (van links naar rechts: Gerard Wolbrink, Theo Massen en Roel Hilbink). De jaren daarna heette dit succesvolle culinaire smulfestijn Preuverie. De naam moest echter gewijzigd worden, omdat het te veel leek op:

A. Preuveri’jen in de Achterhoek

B. Preuvenemint Maastricht

C. Proefeet Enschede

4. Behalve een vakkundige schilder was Ger Oonk (hier in 1989 in zijn winkel aan de Vredenseweg) ook een enthousiast muzikant. Hij speelde bij een harmonieorkest en was oprichter van een bekend Winterswijks dweilorkest. Welke?

A. Crescendo en Van Toeten Noch Bloazen

B. Concordia en Toontje Ongeregeld

C. KWOV en De Eierjongens

5. In de zomer, ergens eind jaren ‘80, kreeg dit etablissement een tijdelijke metamorfose in de vorm van een Western Saloon. Welk café gaat hierachter schuil?

A. Kiekeboebar (Markt)

B. Bar ‘t Spek-Ende (Misterstraat)

C. Café ’t Weurden (Weurden)

Geef uw antwoorden vóór zaterdag 18 maart door via franzteloo@gmail.com.

U kunt ze ook per post sturen naar: Te Loo Media, Surinamestraat 13, 7101 AX, Winterswijk.

Vermeld daarbij duidelijk uw naam en telefoonnummer.

19
Puzzel

FIXXAR.NL bekijkhetheleassortimentindewebshop

Radiatorventilator

Zorgt ervoor dat de warme lucht gelijkmatig wordt verspreid in de ruimte. Ook verkrijgbaar in duoset: 119,99.

69.99

Wifi Smart LED lamp

Waterbesparend. Verbruikt slechts 4 tot 7 liter water per minuut bij 2-5 bar.

Radiatorfolie

Zorgt dat de warmte de juiste kant op straalt. 7,5m x 50 cm. Incl. tape.

15.99

Zorgt ervoor dat de tocht onder de deur wordt tegengehouden. Bevestiging met dubbelzijdig tape.

Transparante isolatiefolie voor ramen.

Tijdschakelklok Stekkerdoos

Zet apparaten op een tijdschema om energie te besparen.

Kubusvormig 3V. 3 USB poorten. 1,5 meter snoer.

en lichtopbrengst.

3-pack. E27. 806 lumen. 2700K. 3-pack. E27. 470 lumen. 2700K. Heldere LED lamp. 60W. E27. 3.8W. 3000K. Laag in verbruik, maar wel een hoge levensduur
99
E27. 5W. Dimbaar. Te bedienen met de SmartLife App of jouw stem.
20.99 25.99 3.99 8.99
6.49 9.99
GRATIS
Raamfolie Deurstrip LED lamp 60W LED lamp 40W High Efficiency LED lamp
9.99 SmartLife 1 + 1
Douchekop
PASFOTO SERVICE
WINTERSWIJK Spoorstraat 7 | 7101 GP Winterswijk | tel. O
winterswijk@ xxar.nl | www.
FIXXAR
543 - 53 05 84 |
xxar.nl

Bedrade koptelefoon

Smartlife videodeurbel

Logitech draadloze muis

M185. Kleur: grijs. Helder geluid, diepe bas en lichtgewicht design.

14.99

Webcam Full HD

1080p. Met microfoon. Plug and play.

Met deze videodeurbel weet je altijd wie er voor de deur staat. Start een gesprek zonder de deur te openen.

99.99 23.99

LED Bureaulamp Lampenhouder

Dimbaar. 3 standen. Oplaadbaar. Handige timerfunctie, die de lamp automatisch uit schakelt.

Smartphone houder

Telefoonhouder voor op de fiets. Geschikt voor schermen tot 17x8cm.

Armatuur voor E27 lamp. 150 cm kabel.

Snoeischaar

Knipmaatje. Geschikt voor de kleine klus.

Oplaadbare kastlamp

Met bewegingssensor. Te bevestigen met magneet, schoeven of haak. 285 x 60mm.

Kabelslot Urban proof fietstas

Van 10mm gehard staal. Lengte: 150 cm. Met 2 sleutels.

LED bouwlamp

19 17 40

Oplaadbaar. Perfect tijdens het klussen of als buitenverlichting.

22.99

Gemaakt van plastic flesjes. Waterafstotend. UV-bestendig en ook geschikt voor de E-bike. Verkrijgbaar in drie kleuren.

Simson reparatie doos

Goed voor 12 plakbeurten.

Inbus sleutelset

Set met de 9 meest voorkomende inbussleutels.

Schaar roestvrijstaal

Allesknipper. 22cm.

6.99 6.49

Aanbiedingen zijn geldig t/m 24-03-2023.

Schroevendraaier set

Met 24 gangbare bits.

35.99 42.99 14.99 7. 7.99
REVISEER JE FIETS ACCU
A u t o S e r v i c e Ve l d b o o m M I T S U B I S H I S P E C I A L I S T NARCISSTRAAT 2 WINTERSWIJK T 0543 516000 WWW.AUTOSERVICEVELDBOOM.NL Wij doen alles voor uw auto! Wooldstraat 55, Winterswijk - T 0543 - 785952 IETS TE VIEREN, VERJAARDAG, BUURTFEEST, VOETBAL KIJKEN? Partypannen

Haalt u al het onderste uit de kan?

Energie besparen. Het is al maanden een hot item. Koning Winter mag inmiddels dan langzaam wijken, toch kunt u ook de komende periode nog heel wat euro’s besparen. Alleen al door dit artikel rustig te lezen. Er staat vast en zeker iets tussen waarmee u misschien wel tientallen euro’s per jaar gaat besparen.

Tekst: Alain Schepers | Foto: Pixabay

we gaan gelukkig richting het voorjaar. Ondanks het feit dat het buiten weer warmer wordt, kan het binnen soms nog kil zijn. Denk nu niet: het is bijna voorjaar, wat kan mij het schelen. Blijf ook die laatste periode van het seizoen bewust stoken. Elke kuub die u niet verstookt, is een besparing. En dat merkt u helemaal als u buiten de hoeveelheid van het prijsplafond valt.

Als u thuis stil gaat zitten, krijgt u het snel koud. Zorg dat u eerst huishoudelijke klusjes doet. Door te stofzuigen, de was op te hangen of boodschappen te doen, bent u in beweging en kunt u het aanzetten van de verwarming uitstellen. En hoe later u de verwarming aanzet, hoe minder u betaalt. En zet ‘m ook ruim op tijd uit voordat u naar bed gaat. In de meeste woningen blijft het tot uren na het uitzetten van de verwarming nog behaaglijk warm, zeker als u ook nog een dekentje over u heen slaat.

Groot denken

Ook op het gebied van isoleren zijn met kleine ingrepen al mooie besparingen te behalen. Breng die tochtstrip aan en plaats radiatorfolie achter de verwarming. Met zo’n simpel stukje folie voorkomt u dat kostbare warmte zo door de muur naar buiten verdwijnt. Maar durf ook groot te denken. Laat eens voorrekenen wat de kosten en baten zijn van zonnepanelen en een warmtepomp. En als u toch toe bent aan een andere auto, is elektrisch rijden misschien ook wel iets voor u.

Geld besparen is zo simpel en toch zijn we vaak te lui om die euro’s op te rapen die echt voor het grijpen liggen. Hoe? Door bijvoorbeeld de televisie echt uit te zetten in plaats van op stand-by. Is de telefoon opgeladen? Haal de stekker van de oplader dan uit het stopcontact. En hoe zit het met de leeftijd van uw elektrische apparaten? Oude koelkasten krijgen vaak een tweede leven. Ze verhuizen dan naar de schuur en staan constant aan, terwijl dat echt niet altijd nodig is. Door de technologische vooruitgang kan het zomaar rendabeler zijn om die oude vriezer of wasdroger te vervangen.

Centrum voor duurzaamheid

Ook gemeente Winterswijk wil graag dat haar inwoners er warmpjes bijzitten en zo min mogelijk energie gebruiken. Daartoe heeft zij het Centrum Duurzaam Winterswijk opgericht. In dit centrum - gevestigd in het oude gemeentehuis - kunnen Winterswijkers terecht voor informatie over energie besparen, het opwekken van duurzame energie en de mogelijkheden voor leningen en subsidies hiervoor. Daarnaast kunt u hier ook terecht voor informatie over lokale acties en initiatieven op het gebied van duurzaamheid.

Kijk voor meer informatie over het Centrum Duurzaam Winterswijk op www.werkaanwinterswijk.nl/duurzaamheid of neem telefonisch contact op via 0543-543100.

23
Achtergrond

Met ingang van februari van dit jaar ploft ‘Winterswijk binnen & buiten’ iedere twee maanden bij u in de bus. De bedoeling is dat wij u iedere twee maanden op de hoogte houden van zaken die alle Winterswijkers raken, en waarover politiek Winterswijk een duidelijke mening heeft. In deze editie behandelen we twee actuele vragen. Moet de Groenloseweg een 30-kilometerweg worden? En moet het Steengroevemuseum er komen en zo ja, waar?

Tekst: Wim Aalderink | Artist impressions: Gemeente Winterswijk en Stichting Terra Temporalis | Foto: Eveline Zuurbier

In iedere editie van ‘Winterswijk binnen & buiten’ behandelen we twee actuele onderwerpen die voor veel Winterswijkers en voor de Winterswijkse raadsfracties belangrijk zijn. De onderwerpen worden allemaal op dezelfde manier besproken. Zo begint ieder onderwerp met een korte inleiding, gevolgd door de mening van de verschillende fracties. Het zal u niet verbazen dat de zeven fracties in onze gemeenteraad het bepaald niet altijd over alles eens zijn. Maar dat maakt politiek belangrijk en vaak ook leuk.

Wat gebeurt er in (politiek) Winterswijk? De Groenloseweg

Door deze opzet komt u als lezer meer te weten over onderwerpen die ertoe doen. Bovendien wordt u kort en bondig geïnformeerd over de zienswijzen van onze lokale volksvertegenwoordigers. Hierdoor hoeft u bij de eerstvolgende gemeenteraadsverkiezingen wellicht geen stemwijzer meer in te vullen. De partij die de komende jaren het vaakst uw mening of gevoel vertolkt, kan dan zomaar de partij van uw keuze zijn.

Moet deze een 30-kilometerweg worden?

Op 25 februari 2022, nu bijna een jaar geleden, nam de gemeenteraad van Winterswijk het principebesluit om de Groenloseweg van een 50-kilometerweg te veranderen in een 30-kilometerweg. Tenzij hiertegen zwaarwegende argumenten zouden worden ingebracht. Vanaf dat moment begon er een traject waarin omwonenden en belanghebbenden hun mening, instemming en bezwaren konden inbrengen. Dit heeft uiteindelijk geleid tot een raadsbesluit in november 2022 en een definitief schetsontwerp, dat op 1 februari 2023 is

gepresenteerd. Het ontwerp behelst niet alleen het simpelweg terugbrengen van de snelheid, maar ook de complete herinrichting van de weg. Enerzijds om snelheidsvermindering fysiek af te dwingen, maar zeker ook om wateroverlast en hittestress het hoofd te bieden.

Op de site www.werkaanwinterswijk.nl vindt u uitgebreide informatie over alle plannen, inclusief een 3D-animatie die een prachtig beeld geeft van de nieuwe situatie.

Politiek

Bij de presentatie op 1 februari waren alle aanwezigen het erover eens dat het ontwerp prachtig is geworden. Verder klonken er geen bezwaren tegen het terugbrengen van de maximumsnelheid van 50 naar 30 kilometer. Al waren er wel twijfels of de snelheidsbeperkende maatregelen voldoende zouden zijn om de gewenste snelheid te bereiken.

Wat vinden de fracties van de plannen?

Het feit dat een meerderheid van de raad heeft ingestemd met de plannen, wil niet zeggen dat er geen verschil van mening en inzicht over bestaat. De meningen van de fracties op een rijtje...

Voor het CDA staat de verkeersveiligheid voorop, wat ook door een 50-kilometerweg met vrijliggende fietspaden kan worden bereikt. Omdat dit op dit traject niet mogelijk is, is een 30-kilometerweg de beste oplossing. Al is het wel zaak om de doorstroming van het verkeer te waarborgen. De Groenloseweg is immers een belangrijke verkeersader, zeker waar het de bevoorrading van het centrum betreft. Dit laatste is een aandachtspunt dat bij alle partijen heel duidelijk naar voren komt. Het gaat om verkeersveiligheid in combinatie met bereikbaarheid.

Hoewel veiligheid voor D66 voorop staat, heeft zij tegelijkertijd oog voor het belang van de Groenloseweg als ontsluitingsweg naar het centrum. Om die reden is het belangrijk de verkeerstromen goed in beeld te hebben. De nieuwe inrichting moet zorgen voor een veilige weg en voor een goede doorstroming; 30 kilometer per uur kan hier deel van uitmaken.

Morgen is van begin af aan tegenstander geweest van de manier waarop het besluit is genomen om nu al tot herinrichting van deze weg over te gaan. Zij is van mening dat er eerst een integraal verkeerscirculatieplan voor heel Winterswijk moet komen. Ze vindt het dan ook bijzonder onverstandig om steeds met ‘hapsnapbeleid’ verschillende deelgebieden aan te pakken.

Onderzoek laat zien dat de doorstroming nauwelijks wordt belemmerd door verlaging van de maximumsnelheid, aldus de PvdA. Terwijl de verkeersveiligheid wel degelijk positief wordt beïnvloed. De fractie vraagt wel extra aandacht voor overleg met Arriva; de busverbinding met Enschede is immers van groot belang voor Winterswijk.

De plannen om de maximumsnelheid op dit traject te verlagen, konden bij Voor Winterswijk bepaald niet meteen op enthousiasme rekenen. De fractie maakte zich ernstige zorgen over de bereikbaarheid van de oostelijke buurtschappen en het centrum van Winterswijk. De wetenschap dat er waarschijnlijk binnen afzienbare tijd een landelijke plicht komt om dit soort wegen als 30-kilometerweg in te richten, in combinatie met het noodzakelijke groot onderhoud aan deze weg, heeft de partij toch doen instemmen met de plannen. Maar wel met een amendement om de rijbaan voldoende breed te houden.

Vooral de VVD heeft van begin af aan grote moeite gehad met de plannen voor een 30-kilometerweg. Niet alleen vanwege de bereikbaarheid van delen van Winterswijk voor vrachtverkeer en hulpdiensten, maar ook vanuit de angst dat hierdoor sluiproutes ontstaan die omliggende straten extra belasten. De gedachte dat op termijn nog eens zestien wegen eenzelfde aanpak moeten ondergaan, baart de fractie dan ook grote zorgen.

In lijn met de fracties van Morgen en de VVD is ook Winterswijks Belang er niet op voorhand van overtuigd dat zo’n rigoureuze aanpak van de Groenloseweg nodig is. Hiervoor dient eerst een integraal mobiliteits- en verkeerscirculatieplan gemaakt te worden. Temeer omdat het eerder genoemde landelijke beleid om tot 30-kilometerwegen te komen een afwegingskader is en geen verplichting.

Conclusie:

De Groenloseweg wordt heringericht tot een groene, milieuvriendelijke 30-kilometerweg. Maar wel met - door amendementen afgedwongen - aanpassingen om de doorstroming zo goed mogelijk te faciliteren.

25

Het Steengroevemuseum

Moet dit museum er komen en zo ja, waar?

Het is voor iedereen duidelijk dat Winterswijk met de steengroeve iets unieks in handen heeft. Dat dit toeristische, educatieve en wetenschappelijke mogelijkheden biedt, is evenmin een punt van discussie. Ook het idee dat een museum hiervoor de beste vorm is, stuit op weinig weerstand. Het is dan ook niet zozeer de discussie of er een museum moet komen, maar meer waar het moet komen.

Het idee van een Steengroevemuseum stamt al uit 2007. Toch heeft het tot 2013 geduurd voordat de stichting Terra

Temporalis (www.desteengroeve.nl) werd opgericht om hier concreet vorm aan te geven. Deze stichting stelt zich tot doel om op z’n minst een bezoekerscentrum, maar liefst een echt museum te realiseren bij de steengroeve. Tegenstanders van vestiging bij de steengroeve, verenigd in Omgevingsbelang Steengroeve (BOOS), pleiten voor een museum in het centrum van Winterswijk. Ook onder de inwoners van Winterswijk zijn de meningen verdeeld. Het wordt dan ook tijd om de meningen en visies van onze volksvertegenwoordigers overzichtelijk weer te geven.

Wat vinden de fracties van de plannen?

In haar verkiezingsprogramma schreef het CDA: ‘Wij zijn voor een klein bezoekerscentrum bij de steengroeve, mits landschappelijk goed ingepast en in samenspraak met de buurt. Mogelijk komen hierdoor extra toeristen naar Winterswijk. De gemeente draagt niet bij aan de exploitatie.’ Inmiddels heet het een museum, maar het plan is niet wezenlijk anders. De fractie blijft dan ook bij haar standpunt dat zij voor een museum bij de steengroeve is, mits goed ingepast en er voldoende en goede participatie met de buurt heeft plaatsgevonden.

D66 is een groot voorstander van een overheid die cultuur en erfgoed daar waar mogelijk ondersteunt. En dat geldt zeker voor iets unieks als onze steengroeve die onder kenners wereldwijde bekendheid geniet. Met het huidige plan is volgens de partij gekozen voor een goede inpassing. Het

museum elders in Winterswijk vestigen zorgt niet voor de synergie die juist nodig is bij dit museum. Het unieke van de groeve beleven, samen met de ervaring van een museum, dat is de kracht van dit concept.

Morgen is kort en bondig in haar reactie: “Het Steengroevemuseum moet er komen en wel naast de steengroeve.”

Ook de PvdA is voorstander van het Steengroevemuseum. “Wij zijn van mening dat dit maar op één plek hoort te komen: bij de steengroeve. De steengroeve is uniek in Nederland en verdient een museum dat haar verhaal vertelt. Het museum gaat in de toekomst ongetwijfeld een toeristische trekpleister worden voor Winterswijk en de regio.”

De grootste coalitiefractie, Voor Winterswijk, is van mening dat het traject dat tot op heden is gevolgd, op z’n zachtst gezegd geen schoonheidsprijs verdient. Financieel werd de ‘Winterswijkse maat’ volledig uit het oog verloren en het participatietraject werd verkeerd en soms zelfs op ‘feodale’ wijze gevoerd. Na een aantal goede gesprekken met het bestuur van de stichting, waarin de kosten voor de gemeente zijn gefixeerd op 1,1 miljoen euro en er afspraken zijn gemaakt over het participatietraject, kan ook deze fractie zich in principe achter de plannen scharen voor een museum bij de steengroeve. De partij is zich er daarbij terdege van bewust dat volledige overeenstemming met alle betrokkenen een illusie is.

Wat de VVD betreft komt het museum naast de steengroeve. De beleving van een museum over eeuwenoude levensvormen op de locatie waar ze daadwerkelijk uit de grond worden gehaald, is niet te vergelijken met de beleving op een andere locatie. Iets beleven op de plek waar het gebeurt is heel bijzonder. Realiseren dat het zich recht onder je voeten afspeelt, met uitzicht op de groeve, dat is onbeschrijfelijk.

De fractie van Winterswijks Belang kiest zonder voorbehoud voor vestiging van een museum bij de steengroeve. Los van het feit dat hier vindplaats en expositie worden gecombineerd tot een (inter)nationaal aantrekkelijk museum, wordt hiermee ook de zo gewenste toeristische ‘slechtweervoorziening’ gerealiseerd. De gevreesde overlast kan volgens de fractie met de juiste maatregelen grotendeels worden voorkomen.

Conclusie:

Als het aan de politiek ligt, komt er dus een museum bij de steengroeve. Al zijn er hier en daar wel wat voorbehouden geplaatst. Het traject om te komen tot een bestemmingsplan is inmiddels gestart; een traject waarin voor- en tegenstanders zich ongetwijfeld zullen laten horen. Het Steengroevemuseum is dan ook zeker nog niet gerealiseerd. Maar aan de politieke wil om tot een museum bij een unieke geologische en paleontologische vindplaats te komen, ontbreekt het in ieder geval niet.

27
Politiek
29 Grote kortingen nieuw of occasion !!! scootmobielen ✔ ✔ ✔ ✔ ✔ ✔

Korte stoere namen favoriet

Johanna, Geertruida, Gerrit, Bertus, Frits... U zult dit soort namen weinig meer tegenkomen op geboortekaartjes. Vandaag de dag wordt voor totaal andere namen gekozen: kort, bondig en veelal Engelstalig. Hoe zit dat in de gemeente Winterswijk?

Tekst: Wim Ruesink | Bron: Gemeente Winterswijk

Winterswijkse ouders kozen in 2022 voor jongensnamen als Lenn en Sef, bij de meisjes was Nora de meest gekozen naam. We wijken hiermee duidelijk af van de meest gekozen voornamen in het land. Daar voeren namen als Noah, Liam, Luca, Emma, Julia en Mila de ranglijsten aan.

Toegegeven, het gaat plaatselijk maar om beperkte aantallen waar je geen al te grote conclusies uit mag trekken. Wel staat vast dat de namenlijstjes van kersverse Winterswijkse ouders per jaar sterk verschillen en dat ouders creatief en inventief zijn geworden. Ze kiezen namelijk lang niet allemaal voor het rijtje populaire namen.

‘Langs de Kruisweg’

De Taakgroep Ontmoeting en Inspiratie van de Protestantse Gemeente Winterswijk organiseert in februari, maart en april de eigentijdse verbeeldingsroute ‘Langs de Kruisweg’.

De route bestaat uit vijftien staties, die zijn gemaakt door tien verschillende kunstenaars die elk hun eigen invulling geven aan de kruisweg. De wandelaar wordt meegenomen naar vijf bijzondere plekken om in eigen tempo stil te staan, te bezinnen en kennis te maken met deze eigentijdse invulling van leven en opstanding.

Opening

Op zaterdag 25 februari om 12.00 uur vindt de opening van

‘Langs de Kruisweg’ plaats in de Jacobskerk. Omlijst met muziek, laten kunstenaars en sprekers horen welke rol de kruisweg voor hen speelt. Belangstellenden zijn van harte welkom. Ter afsluiting wordt met de aanwezigen de 2 kilometer tellende route gewandeld.

Ook op zaterdag 4, 11, 18 en 25 maart, zondag 2 april en zaterdag 8 april is de route van 13.00 tot 16.00 uur geopend. Op zondag 9 april vindt tijdens de Nacht naar Licht de laatste wandeling plaats. Informatie en een routebeschrijving zijn gratis verkrijgbaar in de Jacobskerk, de startlocatie van de route. Een vrije gift wordt gewaardeerd.

De populairste babynamen van 2022 in de gemeente Winterswijk zijn:

Jongens

Meisjes

Lenn 3x Nora 3x

Sef 3x Lot 2x

Noud 3x Hailey 2x

Finn 3x Chloe 2x

Sem 3x Evy 2x

Julian 3x Nomi 2x

Luuk 3x

Jent 2x

Jelte 2x

Melle 2x

Fedde 2x

Tijn 2x

Nieuws
Een eigentijdse verbeeldingsroute

Op de zaak met

Harm Kookt

Tien jaar maaltijdservice met smaak

Deze maand is het precies tien jaar geleden dat Harm Wassink met passie begon met het verzorgen van kwalitatief hoogwaardige en vooral smakelijke, koelverse maaltijden. Naast deze maaltijdservice voor particulieren draait Harm zijn hand ook niet om voor het cateren van diners en buffetten. Met zijn meer dan veertig jaar ervaring als restaurant- en instellingskok, combineert Harm smaak en presentatie met de wens om een gezonde maaltijd op tafel te zetten. Keuzevrijheid voor de klant is daarbij het uitgangspunt, dus een uitgebreide bestellijst zonder afnameverplichting. Dieetwensen worden probleemloos opgepakt en de maaltijden worden door vaste chauffeurs aan huis bezorgd, zowel in Winterswijk en haar buurtschappen, als ook in Aalten, Lichtenvoorde en Groenlo. Smakelijke kwaliteitsmaaltijden, gemaakt met zoveel mogelijk lokale producten tegen een scherpe prijs. Niet alleen voor ouderen, maar ook voor jonge mensen die zich steeds vaker het gemak van een gezonde en lekkere maaltijd gunnen.

www.harmkookt.nl

Op de zaak met

Sellink Juwelier

Waar heden en verleden elkaar creatief ontmoeten

Sellink Juwelier is de oudste juwelier van Winterswijk, met sinds 2018 het predicaat Hofleverancier. Lang was Ton Abbink het gezicht van deze zaak, waar liefde voor sieraden en horloges en vakmanschap het succes bepaalden. Na het plotselinge overlijden van hun vader hebben de zussen Sandra, Ciska en Marjon de zaak in zijn geest voortgezet, maar wel op hun eigen manier. “Onze zaak is een typische mix van nieuw en vintage”, zegt Marjon. “Met respect voor het oude en een open oog voor de trends van nu.” De inkoop van goud, zilver en oude sieraden is nog steeds een belangrijk onderdeel, net als de restauratie van sieraden. Nieuw is dat de verkoop niet meer alleen vanuit de winkel gebeurt, maar dat de door Sandra opgezette webshop inmiddels minstens zo succesvol is. “Voor standaard juwelierswerk moet u niet bij ons zijn; voor iets bijzonders en maatwerk wel”, is het motto van het vertrouwde en toch nieuwe Sellink Juwelier. www.sellinkjuwelier.nl

Op de zaak met

Zadelmakerij Wentink

Ambachtelijk handwerk voor ruiter en paard

Aan het Weurden 21 in Winterswijk is al sinds 1900 een zadelmakerij gevestigd, een zaak voor ruiter en paard waar Bert Wentink al sinds 1982 de scepter zwaait. Bert is opgeleid bij Cordwainers in Londen, het mekka voor de echte handwerker.“Het mooiste van dit vak is dat je iets mag maken dat echt voldoet aan de wens van zowel de ruiter als het paard”, zegt Bert. Maken en repareren is de kracht van dit gerenommeerde bedrijf, iets dat niet alleen in Winterswijk en omgeving, maar zeker ook landelijk wordt gewaardeerd. “Natuurlijk zijn er veel meer winkels voor paard en ruiter in Nederland, maar bijna niemand kan nog een zadel maken of repareren”, zo benadrukt Bert. “De basis voor een goed product ligt in het contact met zowel ruiter als paard. Zij zijn een twee-eenheid die zijn vorm vindt in bijvoorbeeld het zadel.”

www.zadelmakerijwentink-shop.nl

31
& Tuunterstraat 35 • 7101 EE Winterswijk • Tel. 0543 519 901 • w w w.tandprotheticuskind.nl • Gebitsprotheses • Implantaten • Klikgebit • Reparaties • Gratis advies en informatie Uw kunstgebit verdient een erkend specialist TA N D P R O T H E T I S C H E P R A K T I J K K I N D Voet of voetgerelateerde klachten? Wij hebben mogelijk een oplossing voor u!
kunt bij ons terecht voor behandelingen die er op gericht zijn om de oorzaak van verschillende klachten zoals voet, enkel, knie, heup en rugklachten te verhelpen. Tevens verzorgen wij voetbehandelingen, nagelbeugels, ortheses en zolen Winterswijk | Dinxperlo | Varsseveld | Silvolde | T 0543-530979 info@podotherapieachterhoek.nl podotherapieachterhoek.nl Gezond Wel ... dus Hup, ‘ t is tijd vo or Wenters BEWEGEN IS GEZOND! Wenters Spor ts Club • Haitsma Mulier weg 22-24 • Winterswijk • Tel. 0543 51 38 78 • w w w.wentersfitness.nl
U

Benito Derks wordt

mede-eigenaar keepersschool

Benito Derks zet komend voetbalseizoen een volgende stap in zijn loopbaan als keeperstrainer. De Lichtenvoordenaar, die bij FC Winterswijk de doelverdedigers van de jeugdselectieteams onder zijn hoede heeft, wordt partner van Michel Veurink, de eigenaar van KeepersUniversity Michel Veurink.

In eerste instantie zou Michel Veurink eind van dit seizoen stoppen en Benito Derks volledig verantwoordelijk worden voor het reilen en zeilen bij de in Enschede gevestigde keepersschool. “Maar Michel heeft het met zijn werkgever zo voor elkaar gekregen dat hij kan blijven”, vertelt Benito. “Over twee of drie jaar ben ik helemaal zelfstandig. Tot die tijd ga ik steeds meer doen en regelen.”

Depot KeepersUniversity

Een van de zaken waarvoor Benito verantwoordelijk wordt, is het onderzoek naar de behoefte aan en eventuele locatie van een depot van de KeepersUniversity in de Achterhoek. “Michel vindt dat ik hiervoor het meest geschikt ben, omdat ze me hier kennen en ik geholpen heb een aantal keepers hogerop te brengen.”

Benito licht toe dat het hierbij gaat om de voormalige FC Winterswijk-jeugdkeepers Pepijn Braam en Thom Westrum, die nu bij de academie van FC Twente/Heracles spelen. Maar ook FC Winterswijk-jeugddoelman Boraz Wiggers, die voor het KNVB-districtsteam Onder 14 uitkomt, heeft hij getraind. Evenals FC Winterswijkers Joseph Kubben en Stan Schlosser, die door respectievelijk FC Twente en De Graafschap zijn uitgenodigd voor een stage. Daarnaast heeft Benito bij Longa’30 De Graafschap-doelman Hidde Jurjus en Lois Niënhuis (FC Twente-vrouwen) onder zijn hoede gehad.

Techniek van belang

Als het Achterhoekse depot van de KeepersUniversity er komt, kunnen de doelverdedigers er zeker van zijn dat behoorlijk aan

hun techniek wordt geschaafd. Daar wordt volgens Benito namelijk te weinig aandacht aan besteed. Hij vindt het dan ook geen verrassing dat er in de top vijf van de Eredivisie maar één Nederlandse keeper actief is: Justin Bijlow van Feijenoord.

Zijn werk voor de KeepersUniversity neemt straks zo’n 25 tot 30 uur per week in beslag. Vandaar dat Benito bij zijn werkgever Svedex minder uren gaat maken. “En ik begin zeker niet meer elke morgen om drie uur, om ‘s middags training te kunnen geven”, zo glimlacht de Lichtenvoordenaar. Wel blijft hij iedere dinsdag van 14.30 tot 20.30 uur de jeugdkeepers van FC Winterswijk trainen en zaterdags wedstrijden bekijken.

Dit is overigens niet het enige wat Benito bij FC Winterswijk doet. Zo is hij bij het eerste zondagsteam assistent-scheidsrechter als dat nodig is en deelde hij vorig seizoen op de markt flyers uit om aandacht te vragen voor de rommelmarkt van FC Winterswijk. “Dat hoort erbij”, zegt hij nuchter. “Als je lid bent van een vereniging, moet je geen half werk doen.”

Paspoort

Benito Derks (53) was van zijn 7e tot en met zijn 46e actief als keeper bij Longa’30 in zijn woonplaats Lichtenvoorde. Op zijn 20e begon Benito bij Longa’30 met het trainen van doelverdedigers. Inmiddels is hij bij FC Winterswijk aan zijn zesde seizoen bezig. Benito werkt als heftruckchauffeur bij het Varsseveldse bedrijf Svedex.

33 Sport
Tekst: Bart Kraan | Foto: Franz te Loo

• Bosch Active Line 40nm Motor

• Bosch 300/400/500w. accu

• Dichte kettingkast

• Shimano 7 versnellingen + hydraulische remmen

• 42mm brede banden

• In diverse kleuren direct uit voorraad leverbaar

NIEUW!

2149.-

GROOT AANBOD OCCASIONS IN SAMENWERKING MET AUTO WESTERVELD LEASE - VAN MOSSEL DOOR MEERDINK WERKPLAATS AFSPRAAK PLAN ONLINE EEN AFSPRAAK NIEUWE AUTO’S - VAN MOSSEL DOOR MEERDINK

AUTOMEERDINK.NL

www.leontekempel.nl - info@leontekempel.nl

Ravenhorsterweg 8 - 7101 MJ Winterswijk - 0543512725 Betaal in termijnen! Kom voor meer info naar de winkel. Hypotheek Advies Centrum B.V. Stationsstraat 1 7101 GH Winterswijk T 0543 - 53 36 04 E info@eddywenneker.nl I www.eddywenneker.nl
Regel je bankzaken digitaal of loop gewoon even binnen.
Snelliusstraat 26, 7102 ED Winterswijk Tel: 0543 53 11 72 info@automeerdink.nl

‘Buitengebied zoekt Bewoners’

De interesse voor het project ‘Buitengebied zoekt Bewoners’ is groot, zo blijkt na de startbijeenkomst in januari. In een maand tijd leidde het tot dertig aanvragen van geïnteresseerden. Binnenkort starten de informatiebijeenkomsten in de buurtschappen.

Tekst: OBW | Foto: Stockfoto

Tijdens de goed bezochte bijeenkomst in januari heeft wethouder Gosse Visser symbolisch de website gelanceerd. Nardy Bollen van Jong WCL interviewde de wethouder, en Jan Bent en Wim Korsten, beide betrokken bij het project. Daarnaast kwamen Wesley Goossens en Vika Kace aan het woord: jonge ondernemers die graag in het buitengebied willen wonen en werken.

‘Buitengebied zoekt Bewoners’ is opgezet door de vereniging Ondernemers Buitengebied Winterswijk (OBW). Deze vereniging is ook intensief betrokken geweest bij de totstandkoming van de Omgevingsvisie, samen met andere organisaties als BSV (de gezamenlijke buurtschappen), LTO (de boeren), Jong WCL (de jeugd uit het buitengebied) en natuurlijk de gemeente Winterswijk zelf. Deze partijen zijn straks ook hier weer betrokken bij de uitvoering en hebben de ambitie om er een succes van te maken.

Vitale toekomst

‘Buitengebied zoekt Bewoners’ helpt mensen om vrijkomende erven een nieuw gebruik te geven. Denk aan meerdere woningen, ook om wonen en werken te combineren. En betaalbaar, door met meer mensen te investeren. “Wat we vooral willen bereiken, is een mooie mix van mensen. Jong en oud, rijk en arm, huur en koop, werken met de handen en het hoofd. Ook de combinatie van oudere bewoners die willen blijven wonen met nieuwe, jongere buren geeft kansen voor beiden. En niet te vergeten: mensen met kinderen”, licht OBWbestuurslid en projecttrekker Wim Korsten toe.

Dit alles wordt gedaan met praktisch informatiemateriaal, goede kennis van de plannen en procedures en een goede samenwerking met de gemeente. “Individueel advies vanaf het eerste idee tot het maken van een conceptplan en het matchen van mensen die met elkaar hun plan kunnen realiseren.” De initiatiefnemers beogen een gezonde mix van inwoners en

activiteiten. “Dat is de beste garantie voor een vitale toekomst. Leefbaarheid door behoud van voorzieningen, verenigingen en scholen. Dat is wat ons drijft.”

Advies en begeleiding

Het project richt zich specifiek op het buitengebied van Winterswijk. “Als vereniging zijn we hier geworteld en hebben we ons netwerk”, vertelt Wim. “Daarnaast speelt gemeentelijk beleid voor vergunningen een grote rol. Winterswijk heeft een heel vooruitstrevende Omgevingsvisie Buitengebied. Dat wil niet zeggen dat alles kan, maar met een goed doordacht plan kan er best veel. Dat maakt dat we mensen kunnen adviseren en begeleiden bij ideeën en plannen die juist in Winterswijk haalbaar zijn.”

Bijeenkomsten

Binnenkort start een reeks bijeenkomsten in de buurtschappen (zie kader). Met informatie over hoe het project werkt en wat mensen ervan kunnen verwachten. Ook komt de functie van loket LEEF (gemeente, vergunningen) aan de orde. Uiteraard met ruimte voor ieders vragen. Bovendien wordt er aandacht besteed aan het belangrijke gebiedsproces Vitaal Platteland.

Nieuwsgierig geworden? Kijk voor meer informatie op www.buitengebiedzoektbewoners.nl.

Data en locaties informatiebijeenkomsten

7 maart Brinkheurne/Kotten, Gebouw Wilhelmina, Kotten

9 maart Woold, Gebouw Juliana, Woold

15 maart Ratum/Huppel/Henxel, Wijngaard Hesselink (Vredenseweg), Henxel

22 maart Corle/ Miste, De Schoppe (Twee Bruggen), Miste

12 april Meddo, Zaal Eendracht, Meddo

35 WCL
RIJLES: . AUTO . AUTOMAAT . RIJSIMULATOR . AANHANGWAGEN . BROMFIETS . BROMMOBIEL . MOTOR . TRACTOR . CODE 95 . VRACHTAUTO Speciaalzaak Hannet Leussink Het grootste assor timent Four nituren van de regio Ratumsestraat 12 • Winterswijk • 0543 517 402 ine NU !!! NIEUWE COLLECTIE kom kijken OP=op !!! Ratumsestraat 3 - 7101 MS Winterswijk - 06-39777418 WENTERS TEGELS & VLOEREN DÉ TEGELSPECIALIST VAN OOST-NEDERLAND! BEZOEK ONZE SHOWROOM! 700 M2 TEGELS & KERAMISCH PARKET Misterweg 202-1 7102 EP Winterswijk T 0543 216180 info@wenterstegelsenvloeren.nl wenterstegelsenvloeren.nl ACTIE! OP ALLE PROFIELEN, LIJMEN EN VOEGEN 30% KORTING

Eropuit in Winterswijk

Het voorjaar staat weer voor de deur. Een mooi moment om te bedenken welke leuke dingen we weer kunnen gaan doen. Natuurlijk denken we dan aan vakanties of aan kortere uitstapjes in binnen- of buitenland. Maar waarom denken we niet eerst aan alles wat er in ons mooie Winterswijk te doen is?

Tekst: Wim Aalderink | Foto’s: 100% Winterswijk

Het zal niemand zijn ontgaan dat alles steeds duurder wordt. Het is daarom niet verkeerd om vertier dicht bij huis te zoeken, zodat we in ieder geval op reiskosten kunnen besparen. En dat biedt weer de mogelijkheid om in Winterswijk te kunnen genieten van onze gevarieerde en gezellige horeca, ons mooie winkelbestand en de sfeervolle warenmarkt op woensdag en zaterdag. Zelfs wanneer de dagen kort, koud en grijs zijn, weet Winterswijk je hart te verwarmen en steeds weer voor verrassingen te zorgen.

Vuurfestival

Het is gelukt; ook dit jaar is er weer een Vuurfestival in Meddo. Helaas is het ook meteen de laatste keer. Wet- en regelgeving maakt het onmogelijk om een festival als dit, voortgekomen uit de oude paasvuurtraditie, nog langer te kunnen organiseren.Op zaterdag 8 en zondag 9 april haalt de organisatie nog één keer alles uit de kast voor een onvergetelijk afscheid.

Op zaterdagavond is iedereen vanaf 16 jaar welkom in de feesttent voor een gezellige avond met verschillende soorten muziek. De zondag is traditiegetrouw de familiedag met het grote paasvuur. “We zullen er dit jaar een heuse ‘grote finale’ omheen bouwen: een megashow, waarbij we waardig afscheid nemen van ons laatste paasvuur. Na deze editie stopt het voor ons, een speciaal moment”, zo verwoordt de organisatie haar plannen.

Wat (bijna) altijd kan Gelukkig zijn er ook uitjes die bijna altijd kunnen. Denk bijvoorbeeld aan excursies als ‘Beleef de Steengroeve’ (vanaf 1 april), de ‘Wild Kiek’n Safari’ (vanaf 24 april) en de ‘Wooldse Walking Tour’ (vanaf 1 juni). Ook een bezoek aan de Winterswijkse musea ‘Transit Oost’ (vanaf 29 april), de ‘Wereld van Wenters’ en ‘Villa Mondriaan’, of een rondleiding in ‘Theater Astoria’ (op afspraak), zijn aanraders. Of bezoek een voorstelling in theater ‘De Storm’. Het aanbod is zo gevarieerd dat er voor iedereen wel iets leuks te vinden is. Fietsen, wandelen, paardrijden of mountainbiken kan natuurlijk ook het hele jaar door. En hoewel iedereen zijn of haar voorkeursseizoen heeft, kunnen we rustig stellen dat Winterswijk het hele jaar door mooi en aantrekkelijk is.

Evenementen

Voor meerdaagse evenementen zoals KunstOer en de Roparun (beide van 27 tot en met 29 mei), de Fiets4daagse (van 27 tot en met 30 juni) en de Paardenvierdaagse (van 3 tot en met 6 juli) is het nu nog te vroeg, maar het kan natuurlijk geen kwaad om deze evenementen alvast in uw agenda te zetten. Agenda’s hebben immers de gewoonte om ongemerkt vol te lopen, waardoor u deze lokale activiteiten zomaar zou kunnen missen.

Benieuwd wat Winterswijk de komende tijd allemaal te bieden heeft? Kijk voor meer informatie op de website van 100% Winterswijk/VVV: www.100procentwinterswijk.nl.

37
Cultuur

Een fiets in de klas

‘Dat is gek!’

Veilig Verkeer Nederland (VVN) afdeling Winterswijk is op vele fronten actief. Bewustwording van de gevaren in het verkeer is er daar één van. De vrijwilligers van VVN geven regelmatig informatie aan verkeersdeelnemers, van jong tot oud. Zo was VVN onlangs op bezoek bij de Wilhelminaschool, waar de allerkleinsten les kregen over een veilige fiets.

Tekst & foto: VVN, afdeling Winterswijk

en fiets in de klas? Dat is gek!” Het waren de eerste reacties van de kinderen uit groep 1 en 2 van de Wilhelminaschool, waar VVN Winterswijk in januari te gast was tijdens de Themaweek Verkeer. De hele klas hing vol met kleurplaten, werkjes en attributen die op straat te zien zijn. VVN gaf een presentatie over een veilige fiets: wat zit er op een fiets en waarom?

Goed te zien

Jacqueline van der Vinne, secretaris van VVN Winterswijk, kijkt er met genoegen op terug. “We hebben met de kinderen naar de fiets gekeken om te zien wat er allemaal op zit. Een reflector is een heel moeilijk woord, maar iedereen begreep wat het is en waarvoor het dient. De kinderen wisten ook al veel te vertellen. Ze snapten heel goed dat als het donker is een licht op de fiets wel fijn is. Voor jezelf, maar zeker ook voor de automobilist. ‘Dan ben je goed te zien in het donker!’”

Van alle kinderen in de klas waren er twee die met een fietshelm op naar school fietsen. Op de vraag waarom, antwoordden ze: “Dan doet het minder pijn als je valt!” Daar waren alle kinderen het wel over eens.

Fietshelm

De fietshelm wordt nog niet veel gebruikt in Nederland. Terwijl een helm met de toename van de snelheid en intensiteit van het verkeer wel een belangrijke bijdrage kan leveren aan de veiligheid op de fiets. Volgens de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) vermindert het dragen van een fietshelm de kans op ernstig letsel bij een botsing of val met 60%. Bovendien hebben fietsers met een helm 70% minder kans op dodelijk hoofd- of hersenletsel dan fietsers die

geen helm dragen. Wanneer iedereen een fietshelm draagt, zijn er naar schatting 85 verkeersdoden en 2.500 ernstig gewonden minder per jaar.

E-bike

De e-bike is razend populair. Dat is niet zo vreemd; een e-bike brengt je immers sneller van A naar B, je kunt met dezelfde trapkracht meer kilometers afleggen en meer zien van de omgeving. Maar een e-bike werkt wel net even anders dan een gewone fiets. Veel voorkomende ongevallen ontstaan door het over het hoofd zien van een paaltje of door balansproblemen bij het op- en afstappen. Een helm kan de fietser in zulke gevallen beschermen tegen hoofd- en hersenletsel.

Wilt u meer informatie over VVN Winterswijk? Neem dan contact op met secretaris Jacqueline van der Vinne (06-12453370). Ook kunt u terecht op Facebook (@VVN afdeling Winterswijk).

Informatieavond gebruik fietshelm

Op 27 maart verzorgt VVN Winterswijk een informatieve bijeenkomst over het gebruik van een fietshelm. Manuela Voorend, neuroloog in het Streekziekenhuis Koningin Beatrix, geeft uitleg over hoofd- en hersenletsel. De informatieavond vindt plaats in het nieuwe ontmoetingscentrum voor senioren aan de Ratumsestraat 20-22, begint om 20.00 uur en is gratis toegankelijk voor iedereen.

Verkeer
“E

Niet bepaald Wauw!

Wauw! Muziekonderwijs, cultuur en concerten in een kerk. Er zijn voorbeelden van kerken in Nederland die succesvol dienst doen als poptempel of uitgaansgelegenheid. Dus, zo gek lijkt dat idee nog niet. De katholieke Jacobuskerk kampt met teruglopend bezoek van parochianen en opeens kwam Hans de Graaf namens de parochie met het voorstel ‘Wooow’ een plek te geven in de kerk.

Toeval? Mwaah… Toeval bestaat niet. Zou wethouder Sandra Metaal Hans hebben ingefluisterd in te spreken in de raadszaal? Om het precies de kant van de coalitie op te sturen? Het zou allesbehalve voor het eerst zijn dat een bestuurder het proces op die manier vorm probeert te geven.

De coalitiepartijen Voor Winterswijk en CDA staan niet te springen om miljoenen te investeren in een nieuw cultuurgebouw voor Boogie Woogie. Een Boogie Woogie dat floreert als nooit tevoren onder de bezielende leiding van Gerben Grooten. De jeugd heeft de weg naar de muziekschool weer weten te vinden en het zou eeuwig zonde zijn die ‘schwung’ neer te slaan als een makreel in een glas bier.

Fractievoorzitter André van Nijkerken van Morgen is voorstander van een nieuw ‘Wooow’ op het Weurden. Probeer een deel van de investering terug te verdienen met de beoogde woningbouw in het momenteel verpauperende gebied. Een nieuwe muziekschool met de functie van kloppend hart voor de lokale popmuziek zou het gebied de

gewenste upgrade geven. Of anders in de Spoorzone, zou ook een optie kunnen zijn.

De wethouder, de Iron Lady van de Winterswijkse politiek, is niet zo snel te vermurwen. Ze lijkt in te zetten op de kerk en weet het CDA aan haar zijde, alsmede coalitiegenoot PvdA. En dat laatste is opmerkelijk. De PvdA is van oudsher een partij die zich sterk maakte voor cultuur, bijna ongeacht de kosten. Zo pleitte de vorige fractievoorzitter voor de verkiezing van een popprijs in Winterswijk.

De huidige PvdA lijkt echter meer te hechten aan het pluche van het college. De wethouder wil vooral meedenken met de collega-wethouders, zo lijkt het. De fractie van de PvdA houdt de hand vooralsnog op de knip en volgt vooral de door Voor Winterswijk en CDA ingezette lijn met betrekking tot Wooow. Cultuur is blijkbaar niet langer een historisch speerpunt voor de PvdA.

Voorlopig gebeurt er dus helemaal niets en dreigt Winterswijk een tweede Aalten of Oost Gelre te worden, met behoudzucht en de hand op de knip. In plaats van ambities en durf, om je in navolging van de prachtige sportparken met een fonkelend Cultuurkwartier regionaal te onderscheiden.

Het huidige college lijkt anders te beslissen en dat kan. Maar dan ben ik benieuwd of Gerben aan de cultuur in de gemeente wil blijven trekken, waar de muziek uit tweedehands speakers komt. Niet bepaald Wauw!

39
Beter slapen, stap één: naar u luisteren Roelvinkstraat 35 Winterswijk | www.houseofbeds.nl Het bed, de boxspring of matras kiezen die het beste bij uw lichaam past. Daar kunt u wel wat hulp bij gebruiken. Bent u toe aan een betere nachtrust? Kom dan eens naar onze winkel in Winterswijk voor een nachtrustadvies op maat! Doet u liever eerst online inspiratie op? Ook dát kan, via www.housofbeds.nl. Nachtrustadviseurs Esther en Friso
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.