Page 1

Burgerinitiatief

Gezellig Geraardsbergen

In onze huidige samenleving zijn steden op zoek naar een betere mobiliteit voor iedereen. Autovrije straten zijn daarbij een vaak toegepaste ingreep. Ook in onze wijde regio gebeurt dat: Aalst, Ninove, Zottegem, Oudenaarde... Allemaal steden die al stappen hebben gezet naar een progressief leefplan voor de steden. Hoog tijd dat ook onze stad daarop inzet. Fietscampagne ‘Cycling the City’ stelt samen met

geëngageerde burgers een concreet mobiliteitsplan voor: het voorstel voorziet in enkele autovrije straten waar autoverkeer best makkelijk kan vermeden worden, zonder dat het de bereikbaarheid voor autoverkeer vermindert. Tevens sluit het perfect aan op de reeds bestaande randparkings en ook op het gebruik van pendelbusjes die shoppers van en naar de randparkings kunnen brengen.

Hoe het nu dagelijks is...

Een initiatief van Fietscampagne ‘Cycling the City’

Fietscampagne ‘Cycling the City’ is compagnon van Netwerk Duurzame Mobiliteit.

..en hoe het zou kunnen zijn, door toepassing van het mobiliteitsplan.


Mobiliteitsplan stadscentrum Geraardsbergen In de huidige samenleving met toenemende mobiliteitsproblemen, zijn steeds meer burgers gewonnen voor autovrije zones in het stadscentrum. Dat geldt ook voor een middelgrote stad als Geraardsbergen. Bij deze willen wij hier een aantal doordachte en uitgewerkte ideeën aanreiken die Geraardsbergen leefbaarder en aangenamer kunnen maken. Wat als we de bewoners en bezoekers van Geraardsbergen een gezellig terras en een comfortabelere winkelervaring kunnen aanbieden door een stuk van de Markt vrij te maken van gemotoriseerd verkeer? Dit kan zonder grote ingrepen en zonder verlies aan mobiliteit , maar met een weldadig effect voor

de zelfstandige ondernemer en zijn klant. Laat ons de Brugstraat vanaf de Molenstraat en de Markt tot aan de parking van de gemeentediensten in de Vredestraat enerzijds, en tot de bocht voor de kerk anderzijds, voorbehouden voor fietsers, voetgangers, shopping shuttle en prioritaire voertuigen van hulpdiensten.

Een idee & ontwerp van Fietscampagne ‘Cycling the City’ m.m.v.

Welke ingrepen zijn daarvoor nodig?

1.

De parking van de stadsdiensten in de Vredestraat wordt gratis ter beschikking gesteld voor minder mobiele bestuurders. En de Vredestraat krijgt tweerichtingsverkeer vanaf die parking die ook als keerpunt gaat dienen om het centrum terug te verlaten richting stadsring (Zonnebloemstraat). Daardoor wordt de Markt een aangenamere en veiligere plek met ruimere terrassen waar men kan genieten van een drankje zonder in een constante stroom van ronkende, rokende motoren te zitten. De Markt blijft vrij voor alle mogelijke evenementen en is gemakkelijk te bereiken vanop de gratis reuzenparking op de Vesten, terwijl mensen die minder goed te been zijn kunnen gebracht worden tot aan de parking in de Vredestraat of er zelf kunnen parkeren mits ze over een gehandicaptenpar-

keerkaart beschikken. Ceremoniewagens voor huwelijken of begrafenissen kunnen, komende van de Vesten, parkeren opzij van de kerk. Buizemontstraat en Molenstraat blijven zoals nu bereikbaar voor auto’s.


2.

Een tweede verkeersoase hebben we eerder al voorgesteld als het “Kunstplein”: een autovrij stukje Grotestraat tussen de Kattestraat en de Gasthuisstraat t.h.v. de Kunstacademie zorgt voor een kindvriendelijke en verkeersveilige schoolomgeving voor de jonge kunstenaars in spe en schept ruimte voor openluchtconcertjes. De aanwezige koffiesalons kunnen er met een ruim terras zorgen voor een aangename sfeer. De verkeerscirculatie van en naar het station

blijft gegarandeerd door de lus Verhaegenlaan, Gasthuisstraat, Wegvoeringstraat, Kaaien en Kattestraat. En via de Wegvoeringstraat/Wijngaardbrug en Denderstraat/Abdijstraat staat de automobilist in enkele tellen opnieuw op de Vesten, die dient als ruime gratis parking vlakbij de Markt. Voor bijkomende parkeerplaatsen kan de schoolparking aan de Wijngaardbrug gratis opengesteld worden buiten de schooluren en tijdens schoolvakanties.

“Elke stad kan doen wat fietshoofdstad Kopenhagen gedaan heeft. Het is gewoon een kwestie van beginnen.” – Mortel Kabell (milieuburgemeester Kopenhagen)


De 7 sterke punten In zeven punten sommen we nog even op waarom het voorstel makkelijk haalbaar is en zowel voor de bewoners als voor de bezoekers van de stad een verademing kan zijn:

Fotografie & Ontwerp: © Studio Schrever

1. Geen infrastructurele maatregelen nodig. 2. Alle locaties in stadscentrum nog met de auto bereikbaar. 3. Kunstplein wordt gezellige ontmoetingsplaats en veilig kruispunt naar de verschillende scholen. 4. Veiliger voor kinderen. 5. Duidelijk aangeduide randparkings en Park&Walk-zones. 6. De Markt wordt aantrekkelijk historisch plein. 7. Meer plaats voor voetgangers en fietsers.

Wat nu?

Ons voorstel wordt aan het stadsbestuur overgemaakt en ook gecommuniceerd via verschillende kanalen. Het wil een aanzet zijn om ook in Geraardsbergen eindelijk een stap vooruit te zetten in de nieuwe mobiliteit. Je kan onze actie steunen, door ze verder te communiceren of door deel te nemen aan verder overleg hoe het kan toegepast

Een idee & ontwerp van

worden. Alle info en komende acties via onze website www.fietscampagne.be Fietscampagne ‘Cycling the City’ is ook op Facebook, om leuk-te-vinden en verder te delen.

www.fietscampagne.be

Volg ons op Facebook

Profile for Wim Schrever

Gezellig Geraardsbergen  

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded