Page 1


welkom

Be e ss tt e e ll e e zz e e rr ,, B

Trouw aan ons beproefde concept, bieden we u ook deze

u dan weer mee naar de wondere wereld van het Hof van

maand een exclusief interview met een Bekende Vlaming.

Cassatie. Eekhoorntjes zal u daar wellicht niet tegenkomen,

Deze keer spraken we met niemand minder dan manusje

maar daarvoor hebben we dit keer onze dierenrubriek

van alles en gezicht van de Stichting tegen Kanker Sophie

gereserveerd. Dan rest er ons enkel nog u een voorspoedig en

Dewaele.

vooral gezond 2009 te wensen.

Frank Dingenen blikt terug op de feestdagen en meer bepaald op de obligate lolbroek van dienst. Meester Van Schel neemt

Veel leesplezier!

INHOUD

Interview met Sophie Dewaele...............................................

04

++ 30 en dolgedraaid. gift shop.........................................................................................

10

gezond & wel...............................................................................

12

04

++ Psychische oorzaken van vleierij animal farm: De Boeroendoek................................................

14

travel to: Tanzania.....................................................................

16

aan de balie: Het Hof van Cassatie ontsluierd.................

20

sudoku's en zoekertjes.............................................................

22

kruiswoordraadsel..................................................................

24

frank dingenen...........................................................................

28

++ Lolbroek leden...............................................................................................

Verschijning: maandelijks Editie: Grimbergen Oplage: 9000 ex. Totale oplage 23500 ex. Januari 2009 Gratis aan huis bezorgd i.s.m. De Post

31

12

16

Redactie: Wart Van Schel, Jan Moens Om in Wieper Magazine te adverteren, contacteer Jan Moens / Lindenlaan 29 / 1861 Wolvertem.

++ Tel: 0479/700.759 ++ Fax: 02/303.42.62 ++ magazine@wieper.be ++ www.wiepermagazine.be

Een publicatie van Wieper bvba Verantwoordelijke uitgever: Wart Van Schel Wieper is niet verantwoordelijk voor de advertenties van haar adverteerders.


Sophie Dewaele

Sophie Dewaele (35) is een manusje van alles. Naast auteur - ze zit intussen al aan haar derde boek - is ze filosofe, omroepster en presentatrice van verschillende televisieprogramma’s. In het begin van haar carrière heeft ze als journaliste voor de radio gewerkt en tegenwoordig is ze het uithangbord van de actie “Geef om haar” van de Stichting tegen Kanker. Tot slot is ze naast dit alles vooral moeder van een jonge tweeling. Een heleboel redenen dus om met deze boeiende jonge vrouw een gesprek te hebben.

GEEF OM HAAR WIEPER: Je bent het gezicht van de actie ‘Geef om haar’. Wat is het doel van deze actie? SOPHIE: Het doel van deze actie is geld en vooral haar in te zamelen voor pruiken die moeten dienen voor vrouwen die vechten tegen kanker. Het is een initiatief van de Stichting tegen Kanker samen met haarverzorgingsproducent Pantène. WIEPER: Hoe ben je bij de actie betrokken geraakt? SOPHIE: Ik heb een telefoontje gekregen van de Stichting tegen Kanker met de vraag of ik geïnteresseerd zou zijn om dit initiatief te trekken, maar meteen zeiden ze erbij dat dit zou betekenen dat ik als meter meteen ook mijn haar 20 centimeter zou moeten afknippen. Ik heb eigenlijk vrijwel meteen ja gezegd. WIEPER: Op geefomhaar.be is te lezen dat één op vier vrouwen kanker krijgt in haar leven. Wat ging er door je hoofd als je dat vernam? SOPHIE: Van dat gegeven kijk ik eigenlijk niet op, omdat ik in mijn omgeving zoveel hoor over kanker. Iedereen kent wel iemand die ermee geconfronteerd wordt of geconfronteerd is geweest. Het is gewoon de ziekte van deze tijd.

WIEPER: Ben je in je omgeving al met kanker in contact gekomen? SOPHIE: broer

Zelf heb verloren

ik

mijn aan

oudste kanker.

WIEPER: Je hebt ook letterlijk je haar gegeven voor deze actie. Bevalt je nieuwe kapsel je? SOPHIE: Ik ben zelf heel blij met mijn nieuwe kapsel. Je weet vooraf nooit hoe het eruit zal zien, maar ik ben zelf heel tevreden en ook de reacties die ik krijg van anderen zijn heel positief.

30 EN DOLGEDRAAID WIEPER: Je derde boek heeft als titel “30 en dolgedraaid”. Is het zo erg? SOPHIE: Maar neen, helemaal niet. De titel is heel positief bedoeld. Het boek is trouwens heel relativerend en met een positieve ondertoon geschreven. Dolgedraaid slaat vooral op de hectische mallemolen waarin we allemaal leven. WIEPER: Je beschrijft je leven als georganiseerde chaoot en single moeder van twee kinderen. Hoe slaag je erin een druk professioneel leven te combineren met twee jonge kinderen? SOPHIE: Da’s niet altijd makkelijk maar

“with a little help from my friends” en vooral met de gouden hulp van mijn ouders lukt het me wel om alles uiteindelijk georganiseerd te krijgen. Al ga ik nooit beweren dat het vlekkeloos verloopt. WIEPER: In je twee vorige boeken, “Alles in het dubbel” (2005) en “Droom van een moeder” (2007), schreef je vooral over je kinderen. Heb je veel reacties gekregen en hoe waren deze? SOPHIE: Ik heb bijzonder veel reacties gekregen. Veel lezeressen en ook lezers vinden mijn boeken leuk omdat ik altijd een realistisch beeld op hang, zonder te vervallen in kommer en kwel.

“Ik zal nooit beweren dat de combinatie tussen mijn carrière en moederschap vlekkeloos verloopt.” WIEPER: boeken

Aan wie raad je je aan en waarom? pagina 7

4


Sophie Dewaele SOPHIE: Ik raad mijn boeken aan aan zij die proberen in het leven er het beste van te maken, maar die anderzijds ook beseffen dat je daarbij onvermijdelijk ook struikelt… zolang je je glimlach maar behoudt… WIEPER: Heb je zelf ook veel gelezen om je als moeder voor te bereiden op de komst en opvoeding van je tweeling? SOPHIE: Uiteraard. Ik denk dat elke moeder dat doet. In mijn tweede boek, “Droom van een moeder”, heb ik trouwens op het eind van mijn boek een lijstje toegevoegd van boeken waar ik als mama al veel aan gehad heb.

“Ik verloor mijn oudste broer aan kanker.” WIEPER: Wat lievelingsboek en

is

je waarom?

SOPHIE: Mijn lievelingsboek is “De ontdekking van de hemel” van Harry Mulish. Om dat te lezen ben ik een stuk in de nacht opgebleven. Ik had voor het eerst bij een boek het gevoel dat ik de personages werkelijk zou kunnen tegen komen… WIEPER: Waarover zou je nog graag eens een boek schrijven? SOPHIE: Goh, ik speel wel met enkele ideeën in mijn hoofd, maar die hou ik voorlopig nog voor mij… WIEPER: Ben nieuw boek

je al aan een aan het werken?

SOPHIE: Ik schrijf geregeld wat losse ideeën uit, maar er is nog niets concreets.

VIJFTV WIEPER: Naast omroepster op VIJFtv, heb je ook al verschillende programma’s gepresenteerd. Aan welk programma heb je het meeste voldoening beleefd en waarom?

SOPHIE: Ik heb enorm goeie herinneringen aan de allereerste grote productie van VIJFtv, “De Afvallers”, in de eerste plaats omdat ik toen veel geleerd heb, maar ook omwille van de hechte sfeer van de groep. Maar ook “Hello Goodbye Zaventem”, wat veel kleiner was, was voor mij heel belangrijk, omdat ik daar naar hartelust en à l’improviste kon interviewen. En “De Trouw die ik Wou” was dan weer eerlijke emotie waar ik van de deelnemers en van de kijkers veel appreciatie voor kreeg. Ook tof.

WIEPER: In het begin van je carrière heb je nieuwsberichten en reportages gemaakt voor de radio. Mis je het journalistieke werk niet? SOPHIE: Ik kijk altijd naar de dingen die ik nu doe, en interviewen doe ik nog altijd wanneer ik programma’s maak. Maar uiteraard wordt daarin geknipt. WIEPER: Toen je net begon bij VIJFtv mocht/moest je meteen naar Sri Lanka, net na de grote tsunami. Denk je hier nog vaak aan terug en welke indruk heeft dit op je gemaakt? SOPHIE: Dat heeft toen een ontzettend grote indruk op mij gemaakt. Ik herinner me nog dat ik rond die tijd terugkwam in België en dat ik de kerstverlichting maar heel relatief vond met al de ellende die ik daar had gezien. Uiteraard is dat iets wat ik nooit zal vergeten, maar een mens wordt natuurlijk weer meegezogen in het hectische leven van alledag. WIEPER: bekijk je

Welke het liefst

programma’s en waarom?

SOPHIE: Zelf hou ik van een goeie film en ik pik meestal ook de late informatieve programma’s mee. Voor 20 uur bepalen mijn twee zesjarigen in huis naar wat er gekeken wordt… WIEPER: Welk programma zou je graag zelf ooit maken of uitvinden? SOPHIE: Ik denk dat veel al gemaakt is op tv, al denken velen dat ze het warm water weer aan het uitvinden zijn. Veel dingen zijn een variant op iets anders, maar daar is niets verkeerd mee. Zolang het maar boeiend blijft.

FILOSOFE WIEPER: Je hebt FilosoFie gestudeerd aan de universiteit van Gent. Heb je veel aan je opleiding gehad en ben je er privé of professioneel nog iets mee? SOPHIE: Ik heb ontzettend veel gehad

7


Sophie Dewaele aan mijn opleiding. Het heeft me een bepaalde houding meegegeven waarmee ik door het leven ga. Ik volg het allemaal wel nog, maar nu meer vanop afstand. Maar zeg nooit nooit. WIEPER: Filosoof

Wie

is en

je

favoriete waarom?

SOPHIE: Een favoriete filosoof heb ik niet echt, al heb ik veel respect voor denkers die zich laten leiden door de rede maar tegelijk met een zekere religiositeit in de wereld staan.Waarbij religiositeit los staat van enig geloof, want zelf ben ik vrijzinnig.

“Na mijn bezoek aan Sri Lanka na de tsunami, vond ik de kerstverlichting in België heel relatief.”

VARIA WIEPER: Wat zou je veranderen als je voor een dag God zou zijn? SOPHIE:Ik weet niet of ik die almacht van die zogenaamde God zou willen. Het lijkt me een verpletterende verantwoordelijkheid. Maar zo je wil: wat meer tolerantie en de kloof tussen rijk en arm minder groot. WIEPER: Hoe breng je de feestdagen door? SOPHIE:

Met

familie

en

vrienden.

WIEPER: Wat betekent voor jou geluk? SOPHIE: Geluk, dat zijn momentopnames. De zon die doorbreekt en je lichaam verwarmt. Een arm over je schouder. Dààr moet je van genieten. WIEPER: Begin december was je te zien als kandidate in “De Slimste Mens” op één. Was dit een leuke ervaring en kon je lachen met de grapjes van Rik Torfs? SOPHIE: Ik heb geweldig genoten van mijn deelname. En ja, ik kon lachen met de grapjes van Rik. Ik kan heus wel tegen een stootje, zeker als het goed

bedoeld is. We hebben na de opnames trouwens nog lang in de bar samen wijn gedronken en gediscussieerd over de rijstpap en de gouden lepeltjes. WIEPER: Wat zou je doen als je voor een dag een man zou zijn?

“Geluk, dat zijn momentopnames. De zon die doorbreekt en je lichaam verwarmt. Een arm over je schouder. Dààr moet je van genieten.”

SOPHIE: zijn. Ik

Ik ben

wil een

geen en al

man vrouw.

WIEPER: Bedankt voor je tijd en dat 2009 je vele mooie momenten moge brengen!

8


Gift Shop Elke maand stelt Wieper de laatste nieuwe originele geschenken voor. Om één van deze of andere leuke gadgets te winnen surf naar magazine.wieper.be Veel succes! Pocket Cinema De Pocket Cinema of Adapt Pocket Projector is een uitstekende oplossing voor wie graag zijn films en foto’s bij zich heeft en ten allen tijde wil kunnen bekijken, maar niet graag naar een klein schermpje staart. Dit kleine apparaatje projecteert foto's en films vanuit je gadget, bijvoorbeeld je iPod, op muren en gladde oppervlakten. De Pocket Cinema heeft een intern geheugen van een gigabite dat uitgebreid kan worden met een standaard geheugenkaartje. Hij werkt op een Li-Ion batterij, kan via een afstandsbediening bestuurd worden en is ideaal voor bedrijfspresentaties, feestjes en filmavondjes onderweg.

Prijs: € 299 http://www.megagadgets.nl

iQua Sun bluetooth headset De Iqua Sun is de eerste bluetooth headset ter wereld die werkt op zonnecellen. Het toestel laadt zichzelf op door middel van zonne-energie en is volledig onafhankelijk van het elektriciteitsnetwerk of batterijen. In 2008 werd de iQua Sun genomineerd voor de “Innovations Design and Engineering Award” in de categorie accessoires voor mobiele telefonie. Uiteraard zijn een portefeuille- en milieuvriendelijk karakter onvoldoende. De iQua Sun heeft een helder geluid en is naast gebruik met uw mobiele telefoon geschikt om te telefoneren via het internet. Tot slot ziet het toestelletje er niet slecht uit en is het met nog geen 60 euro niet veel duurder dan een traditionele bluetooth headset. Prijs: € 57,95 http://www.gadgethouse.nl

Buck Buck is een rendierenkop die je als jachttroffee aan je muur kan hangen. Doordat hij gemaakt is van bont, ziet hij er niet alleen realistisch uit, maar voelt hij ook zo aan.Wat Buck echter onderscheidt van andere jachttrofeeën, is dat hij muzikaal onderlegd is. Hij zingt klassiekers als "Sweet Home Alabama" en "Suspicious Minds" én hij zegt alles wat je wilt door middel van een draadloze microfoon. Buck bevat ook een bewegingssensor, afstandsbediening en kan kop en oren bewegen. Dit is een leuk gadget dat volledig af is wat betreft uitzicht en mogelijkheden. Helaas zal Buck je bezoek wellicht geen twee keer kunnen doen schrikken en dan vinden we de prijs nogal aan de hoge kant. Prijs: € 323,99 http://www.blikkers.com

Moon in my Room Moon in my Room is een lichtgevende maan met 12 maanfases. Het maanlandschap is supergedetailleerd met kraters, zodat het net echt lijkt. In de maan zit een lichtsensor ingebouwd, die licht geeft van zodra het donker wordt. Je kunt het maantje ook instellen om automatisch of handmatig door de twaalf fases te gaan. Als je de Moon in my Room koopt, krijg je er een gids met kalender, een kaart met uitleg van de twaalf maanfases, instructies en een audio cd bijgeleverd. Je kunt de maan gemakkelijk aan de muur bevestigen door middel van drie verschillende ophangsystemen. Een leuk en leerrijk geschenk of hebbeding aan een prijs die zeker niet overdreven is. Prijs: € 29,95 http://www. toyzandgiftz.com

10


Gezond & Wel

Vleierij kan ook een teken van zwakte zijn‌ Armand is een vleier. Hij is zeer kwistig met complimenten, zo kwistig dat zijn omgeving het nu overdreven en zelfs vervelend begint te vinden. Wat gaat er om in zijn hoofd? Waarom kan hij blijkbaar niet functioneren zonder voortdurend complimenten rond te strooien?

Vleiers met bepaalde bedoelingen De klassieke vleier deelt complimenten uit om iets te verkrijgen: een professioneel voordeel, geld, een inlichting of doodeenvoudig een gunstig advies. In dit geval gaat het duidelijk om een weloverwogen strategie. Deze handelwijze leert ons wel een en ander over de persoon in kwestie. Op de eerste plaats dat die persoon denkt het beoogde doel niet te kunnen bereiken op basis van alleen maar de eigen kwaliteiten. Dat betekent ook dat die persoon zichzelf niet hoog inschat! Maar eveneens dat het respect voor de ander niet al te hoog is. Wie zijn doel denkt te kunnen bereiken met een of ander complimentje, is blijkbaar van mening dat de ander niet al te verstandig is. Belangeloze vleiers bestaan ook Armand is echter een vleier zonder bijbedoelingen. Hij streeft althans geen materiĂŤle voordelen na. Vleien is voor hem eerder een tweede natuur dan een strategie. Maar waarom gedraagt hij zich dan zo, want zijn gedrag is hinderlijk voor zijn omgeving? Misschien ondervindt Armand de noodzaak om op die manier de genegenheid van andere mensen voor zich te winnen. Complimenten rondstrooien, bezorgt hem misschien het gevoel dat men hem zal waarderen en dat daardoor zijn kansen zullen stijgen om geapprecieerd te worden. Het kan ook zijn dat Armand zijn naasten op een voetstuk wil plaatsen, zodat hij de indruk krijgt dat hij omringd wordt door

12

uitzonderlijke mensen. Omdat hij het gewone leven saai vindt, bezorgt het ophemelen van die mensen hem meer zin in het leven. Het leven wordt voor hem aantrekkelijker en spectaculairder. In dit geval is vleierij voor hem eerder een zelfbevestiging ("ik leid een geweldig leven en word omringd door uitzonderlijke mensen") dan een wens om anderen te manipuleren. Maar er zijn ook mensen die vleierij beschouwen als een manier om te vechten tegen een innerlijke dwang, namelijk hun agressiviteit ten opzichte van andere mensen. Complimenten rondstrooien is dan een soort instinctieve tegengif tegen een innerlijke negatieve spanning. verdreven vleierij ontcijferen Wanneer vleierij overdreven en gespeeld lijkt, doet u er goed aan te onderzoeken wat de oorzaak daarvan is, zodat u het gedrag van de persoon in kwestie beter kunt begrijpen. Heeft die persoon bepaalde minder

goede bedoelingen, een zwak beeld van zichzelf, een goed verborgen innerlijke agressiviteit of alleen maar zin om het leven aantrekkelijker te maken? Vergeet echter niet dat wat u als vleierij beschouwt, ook een oprecht en gemeend compliment kan zijn, dat u misschien verbaast indien u geen hoog zelfbeeld hebt. Begin dus niet elk vriendelijk woordje dat tot u gericht is, te wantrouwen! Catherine Solano

Bron

http://www.e-gezondheid.be


Animal Farm

Boeroendoek

u zelf ook een huisdier in de kijker. Heeft Elke maand zet Wieper Magazine waard is, iek rubr deze in s t dat het zijn plaat een uniek dier waar van u denk met als e per.b @wie azine rijving naar mag stuur dan een foto en een besch nd wel maa nde volge ier weet siert jouw huisd onderwer p “animal farm”. Wie deze bladzijde!

Nadat vorige maand garnalen deze pagina vulden, zochten we onze inspiratie dit keer opnieuw op het droge. De boeroendoek of Aziatische grondeekhoorn is geen typisch huisdier en vele mensen vinden het allicht en misschien niet onterecht zelfs helemaal geen huisdier. Toch worden de diertjes in dierenwinkels verkocht en alleen al daarom loont het de moeite om er iets meer over te weten te komen.

Eekhoorn als huisdier? Eerst en vooral is het belangrijk om erop te wijzen dat er vele soorten van eekhoorns bestaan en nog belangrijker is het te weten dat een groot deel van deze soorten niet als huisdier gehouden mogen worden. De Europese rode eekhoorn bijvoorbeeld, die in onze streken vaak voorkomt, mag niet als huisdier gehouden worden. De boeroendoek of Aziatische grondeekhoorn is iets meer geschikt als huisdier, omdat hij voornamelijk op de grond leeft. Geen knuffeldieren De boeroendoek is een solitair levend dagdier. In het wild leeft hij in zijn eentje in zijn eigen territorium. Ze graven holen onder de grond waar ze in slapen en voorraadkamers in maken. Anders dan de meeste eekhoorns leven boeroendoeks vooral op de grond. Om iets duidelijk te maken gebruiken boeroendoeks hun staart of maken ze geluid. Van oktober tot maart kunnen ze, als ze buiten gehouden worden, in winterslaap gaan. Binnen zullen ze minder snel een winterslaap houden of zelfs helemaal niet.

Eekhoorns zijn niet te vergelijken met konijnen als het op aaibaarheid aankomt. Ze zien er dan wel schattig en knuffelbaar uit, maar het blijven in eerste instantie wilde dieren met vlijmscherpe tandjes. Dit wil echter niet zeggen dat er helemaal niets mee aan te vangen is. Als je je eekhoorn jong genoeg koopt of koopt van een dierenwinkel waar hij reeds tam is gemaakt, dan kan je hem handtam maken en bijvoorbeeld uit je hand laten eten. Huisvesting Boeroendoeks moeten in een kooi van minstens één m3 per dier gehouden worden, maar een beetje dierenvriend krijgt dit niet over zijn hart. Een volière is dan ook aangewezen. Er moet dan wel met een aantal specifieke zaken rekening gehouden worden. Ten eerste moet je minstens een meter onder de grond van de volière gaas, beton of tegels plaatsen zodat de eekhoorn zich niet al gravend weet te bevrijden. Daarnaast moet er rekening gehouden worden dat ook grondeekhoorns graag in bomen klimmen. Takken, boomstronken of dikke touwen zijn dan ook een must. De binnenkant van de volière bekleed je best met gaas. Eekhoorns blijven immers knaagdieren. Tot slot moet een kant van de volière altijd dicht zijn als beschutting en moeten er nestkastjes voor de eekhoorns aanwezig zijn. Voeding In de dierenwinkels kan je aangepast eekhoornvoer vinden, maar je kan ook zelf eikels, tamme kastanjes, beukennootjes of hazelnoten in het bos verzamelen. Daarnaast eten boeroendoeks zowat alle soorten fruit. Om het natuurlijker te maken voor de eekhoorn, kan je het fruit aan een tak hangen. Boe-

14

roendoeks hebben ook dierlijke eiwitten nodig. Om aan deze behoefte tegemoet te komen, kan je universeelvoer voor insectenetende vogels kopen. Je kan ze ook meelwormen of wat leuker is levende sprinkhanen voederen. Op die manier moet je boeroendoek op jacht gaan en wordt natuurlijk gedrag nog meer gestimuleerd. Als je je boeroendoeks in een volière met vogels wil houden, is het goed te weten dat ze ook eieren en kuikens lusten. Volwassen vogels zullen geen problemen ondervinden, maar de eieren of kuikens zullen het niet overleven. Weetjes Fluiten als een parkiet Geslachtsrijpe vrouwtjes fluiten als een parkiet. Als je een mannetje alleen bij parkieten in een volière zet, riskeer je dat je boeroendoek de parkieten gaat proberen te dekken. Op het internet zijn hiervan grappige foto’s te vinden. Knabbel en Babbel Eekhoorns zijn sedert vele jaren te zien in tekenfilms, stripverhalen en dergelijke. Al in 1943 tekende Walt Disney Knabbel en Babbel, die oorspronkelijk Chip’n’Dale heetten. Meer informatie http://www.eekhoornopvang.nl http://www.eekhoorns.nl http://www.luna-zoo.com/boeroendoek. htm


KAPELLELAAN 520 1860 MEISE TEL: 023069669 www.vijvercenter.be info@vijvercenter.be OPENINGSTIJDEN

Ma tot Vrij. 14-18uur Zat 9-18uur Zon en feestdagen 10-15u Sluitingsdag Dinsdag

Uurwerken * Juwelen

UW�VIJVER�&�AQUARIUMSPECIAALZAAK DE�GROOTSTE�COLLECTIE� ZOETWATERGARNALEN�VAN�BELGIE Twice as nice Leuvensestraat 71, 1800 Vilvoorde 02 251 70 46 Openingsuren: Di – vrij van 10:00 - 12:30 & van 13:30 - 18:00 Zaterdag van 10:00 tot 18:00 extra open op 21, 22, 28 en 29/12

15


Travel to

Tanzania

Hoofdstad

Dodoma

Taal

Swahili

Oppervlakte

945.090 km2

Inwoners

35.900.000

Religie

Christelijk en Islam

Munteenheid

Tanzaniaanse Shilling

Tanzania is een fascinerend land gelegen aan de oostkust van Afrika naast Congo. Het land herbergt onder meer de Kilimanjaro, het nationaal park van Serengeti en de prachtige stranden van Zanzibar. Tanzania is een federatie tussen Tanganyika en Zanzibar. De naam Tanzania is een samentrekking van de eerste drie letters van beide delen: Tan-Zan-ia. In het noorden van Tanzania en in het zuiden van Kenia leven de Masaï, een bekend nomadenvolk.

Geschiedenis Prekoloniale tijd

Al sinds zo’n twee miljoen jaar wordt Tanzania bewoond door mensachtigen en circa 2500 jaar geleden vestigde de Urewe-cultuur zich aan het Victoriameer. Een goede honderd jaar later, in de vierde eeuw voor Christus, werd er handel gedreven met de Perzen en de Arabieren. De Portugezen bezaten dan weer een monopolie op de handel met Tanzania van de vijftiende tot de negentiende eeuw. In 1828 verloren ze deze positie, nadat ze werden verslagen door de Arabieren.

Koloniale tijd

In 1884 zetten de plaatselijke stamhoofden van Tanganyika de deur open voor kolonisatie door verdragen te sluiten met de Duitse Oost-Afrika Vereniging en amper zes jaar later was de kolonisatie door de Duitsers een feit. Door het verlies van Duitsland in de Eerste Wereldoorlog werd de kolonie Tanganyika Brits mandaatgebied en werd het links rijden ingevoerd.

16

Tanganyika Afrikaanse Nationale Unie

Onder de Britse overheersing groeide het nationale bewustzijn met een aantal nationalistische partijen en verenigingen tot gevolg. De belangrijkste was de Tanganyika Afrikaanse Nationale Unie of kortweg TANU die in 1954 werd opgericht door Julius Nyerere. Vier jaar later, in 1958, werd de TANU de grootste partij en in 1961 werd Tanganyika onafhankelijk. Nog een jaar later ontstond de Republiek Tanganyika.

Federale Republiek Tanzania

Het Tanzania zoals we dat nu kennen ontstond op 26 april 1964, toen de Republiek Tanganyika een federatie ging vormen met de eilanden Zanzibar en Pemba. De eerste president werd Nyerere, die eerder al de TANU oprichtte. In 1979 viel Tanzania Oeganda binnen en wierp er de dictatuur van de beruchte Idi Amin omver.

Natuur

Tanzania leent zich uitstekend tot een safari. In het Swahili betekent safari trouwens gewoon reis. Naast het Serengeti National Park, de Kili-

manjaro en de Ngorongoro Krater, die hieronder uitvoeriger worden beschreven, vind je er ook de wildreservaten Selous en Ruaha en het meer van Manyara met zijn vele flamingo’s.

Serengeti National Park

De naam Serengeti is afgeleid van het woord siringet, dat eindeloze vlakte betekent in het Masaï. Het park heeft een oppervlakte van 14.763 vierkante kilometer en grenst aan de zuidelijke punt van Kenia. Op deze uitgestrekte savannes leven meer dan een miljoen planteneters, waaronder de blauwe gnoe en de steppezebra. Deze dieren vormen dan weer een maaltijd voor een grote populatie roofdieren, waaronder leeuwen, cheeta's en gestreepte hyena's. Het park is echter vooral wereldberoemd om de jaarlijkse trek van de gnoes. Elk jaar trekken deze in juni met meer dan een miljoen soortgenoten en in mindere mate zebra's en gazelles door Serengeti de regen achterna naar Masaï Mara in Kenia.Toerisme

Kilimanjaro

De Kilimanjaro vormt met zijn 5895 meter


Travel to hoogte het dak van Afrika. De naam Kilimanjaro komt van het Swahili en betekent ‘de berg die glinstert’. De berg heeft zijn naam te danken aan het schouwspel dat de weerkaatsing van de zon op haar besneeuwde pieken veroorzaakt. Wanneer je naar het hoogste punt van de Kilimanjaro trekt, de Uhuru Peak genaamd, kom je regenwoud, woestijnvlaktes en ijskappen tegen. Wie de top behaald, wordt beloond met een klimcertificaat. De Kilimanjaro is nochtans één van de makkelijkst te beklimmen bergen ter wereld en iedereen met een goede conditie kan de besneeuwde top bedwingen. Ervaring is geen vereiste.

nootmuskaat, kaneel en peper en van het toerisme. Aan de kustlijn van bevinden zich stranden die volop mogelijkheden voor surfers bieden, duikers of zonnekloppers. Aan de oostkust breken golven over koraalriffen en bij eb ontstaan er kleine poelen met stervissen of anemonen.

Dar es Salaam

Dar es Salaam betekent 'Haven van de Vrede'. De stad werd in de 19de eeuw gesticht als vissersplaatsje, maar is vandaag de dag een drukke Afrikaanse metropool met anderhalf miljoen inwoners. Vanwege z’n centrale ligging vormt Dar es Salaam een belangrijk economisch hart

Ngorongoro Krater

De Ngorongoro Krater is de grootste onafgebroken ingestorte vulkaan of caldera ter wereld. In 1979 werd het gebied waarin de krater gelegen is tot werelderfgoed verklaard door UNESCO. De Ngorongoro Krater wordt vaak het “Eden van Afrika” genoemd. Door de natuurlijke afsluiting is de diversiteit van de natuur in de krater uniek. Er leven naar schatting 30.000 dieren en daarmee vormt de krater één van de dichtstbevolkte wildgebieden ter wereld. Het midden van de krater ligt ongeveer 600 meter lager dan de rand en ‘s nachts beklimmen kuddes zebra’s en olifanten de rand van de krater. Overdag dalen de Masaï met hun koeien en geiten al lopend af in de krater om deze te laten drinken. In het gebied leven grote kuddes zebra’s en andere wilde dieren, waaronder de zwarte neushoorn, olifanten, leeuwen, jachtluipaarden, luipaarden en nijlpaarden. Een opvallende afwezige is de giraf. Door haar lange nek en lange poten is de steile afdaling naar de bodem van de krater een onmogelijk leefgebied voor deze dieren.

Bezinswaardigheden Zanzibar of Unguja is een provincie van Tanzania en bestaat uit het eiland Unguja, het eiland Pemba en een hele reeks kleine eilandjes. Stone Town, het historische centrum van de stad Zanzibar, laat een bijzondere mix van verschillende volkeren zien. De prachtige en indrukwekkende huizen van de Arabische en Indische handelaren met hun karakteristieke bewerkte houten deuren zijn uniek. De vele moskeeën, de kleine winkeltjes en het Paleis van de Sultan benadrukken het kleurrijke verleden van het eiland. De eilanden van Zanzibar worden ook weleens de specerijeneilanden genoemd. Zanzibar leeft dan ook nog altijd voornamelijk van specerijen als

18

Dat betekent niet dat die grenzen nu al bereikt zijn. Er wordt naar gestreefd het huidige aantal van 350.000 bezoekers geleidelijk te doen toenemen tot 500.000 per jaar, maar ook bij dat aantal zal het land echter niet worden overspoeld door toeristen.

Zanzibar

De hotels in Tanzania serveren vooral een Europese keuken, maar dit betekent niet dat het niet de moeite kan zijn om ook eens een lokale specialiteit te proberen. Als ontbijt eten de Tanzanianen een mandaazi, een soort gefrituurde oliebol. Als tussendoortje wordt vaak een samosa gegeten, een gefrituurde krokante deegflap met een gekruide vulling van vlees en groente. Ook voor lokale bieren bent u in Tanzania aan het juiste adres. Probeer eens de Tusker en de East Africa. Ook bananenwijn en palmwijn zijn het proeven waard.

Weetjes Freddy Mercury

aan de Indische Oceaan. In de haven liggen uitgeholde boomstammen als kano's naast torenhoge vrachtschepen. Dar es Salaam bestaat uit een levendige mengelmoes van verschillende culturen en een verscheidenheid in architectuur. Britse koloniale gebouwen worden afgewisseld door Oosterse bouwwerken, vergezeld door architectuur uit het Swahili. De stad kent uitgedoste straten, alsof je in een Aziatische metropool ronddwaalt. In Dar es Salaam vind je naast goede restaurants ook het National Museum met unieke fossielen en een aangrijpende verzameling over Zanzibar’s slavenhandel. De stad herbergt ook een schitterende botanische tuin die de moeite van het bezoeken meer dan waard is.

Toerisme De omvang van het toerisme in Tanzania is beperkt. Daarbij komt dat de overheid uiterst zorgvuldig met de fauna en flora wenst om te gaan. Een gebied van in totaal ruim 140.000 vierkante kilometer is aangewezen als Nationaal Park of National Reserve en derhalve beschermd, waarbij grenzen zijn gesteld aan het aantal toeristische accommodaties en daarmee aan de toeristische belasting van deze gebieden.

De roots van Farokh Bulsara, oftewel Freddie Mercury, liggen in Tanzania. De zanger van Queen werd op 5 september 1946 geboren op het eiland Zanzibar. Zijn vader werkte in Stone Town voor de Britse koloniale regering. In dit plaatsje kun je een pilsje gaan drinken in de 'Mercury', een bar die vernoemd is naar de wereldster.

Afrikaanse sneeuw

Niemand zou het verwachten, maar in het Afrikaanse savannelandschap is een zeldzame plaats te ontdekken waar een sneeuw te vinden is. Onder een hoogte van 5000 meter is in Afrika geen eeuwige sneeuw mogelijk, maar aangezien de top van de Kilimanjaro nog zo'n 900 meter boven deze grens uitschiet, is het de berg die het dichtst bij de evenaar ligt mét witte toppen.

Meer informatie

http://www.tanzania.go.tz http://www.tanzania.nl


Aan de balie

Elke maand beantwoordt Stijn Van Schel, advocaat aan de balie van Brussel en assistent personen- en familierecht aan de Katholieke Universiteit van Leuven, vragen van onze lezers.

Heeft u zelf een vraag, stuur dan een briefje naar “Wieper Advocaat – Lindenlaan 29 – 1861 Wolvertem” of mail naar magazine@wieper.be. Voor meer informatie over de activiteiten van onze advocaat kan u terecht op http://vanschel.wieper.be.

Het hof van cassatie ontsluierd “Wij laten het hier niet bij, wij gaan in cassatie!” Steeds vaker wordt er door advocaten met deze gevleugelde woorden geschermd nadat een zaak in laatste aanleg beslecht werd. Ook in de dossiers die een zekere publieke belangstelling genieten, wordt het mystieke cassatieberoep maar al te gauw in het strijdtoneel geworpen. Maar wat houdt dit nu eigenlijk in, een procedure voor het Hof van Cassatie? Wordt de zaak dan weer helemaal opnieuw onderzocht? Is er daar ook een jury? Om het niet hopeloos ingewikkeld te maken en u uiteraard niet té lang van uw kostbare tijd te beroven, beperk ik mij tot de rol van het Hof van Cassatie in burgerlijke zaken.

"We mogen het Hof van Cassatie zeker niet verwarren met het alom bekende Hof van Assisen" In eerste instantie mogen we het Hof van Cassatie zeker niet verwarren met het alom bekende Hof van Assisen. In dit laatste Hof worden ernstige strafzaken beoordeeld en speelt de volksjury een zeer belangrijke rol aangaande de schuldvraag. Het Hof van Cassatie daarentegen bestaat niet uit een jury en beschikt eigenlijk slechts over de beperkte bevoegdheid om de wettigheid van rechterlijke beslissingen te onderzoeken zonder over de feiten van het geschil te kunnen oordelen. Eenvoudig gesteld: in cassatie zal er geen tweede

20

of derde keer onderzocht worden wie nu wel of niet gelijk had, maar zal men enkel nagaan of de rechter op een wettige manier tot zijn oordeel is gekomen. Een voorziening in cassatie kan echter wel alleen maar worden ingesteld tegen eindbeslissingen die in laatste aanleg gewezen zijn (er kan niet meer verder in beroep gegaan worden) en dit binnen de termijn van 3 maand na de betekening van de aan te vechten beslissing.

brengt. Op die voorziening zal een memorie van antwoord komen van de tegenpartij en uiteindelijk zal het Hof van Cassatie een beslissing nemen. Voorafgaand aan zijn oordeel zal het Hof niet nagaan of persoon A daadwerkelijk geld schuldig is aan persoon B (dit is immers een feitelijke beoordeling), maar zal het o.a. onderzoeken of de rechter in beroep zijn beslissing goed gemotiveerd heeft en of hij de wet juist heeft toegepast.

Een voorbeeldje als uitgangspunt om de werking van het Hof van Cassatie uit te leggen: stel dat persoon A gedagvaard wordt door persoon B die beweert dat hij nog 5.000 EUR tegoed heeft van A. In eerste aanleg wordt de vordering van B toegekend en wordt A veroordeeld. In beroep daarentegen oordelen de rechters dat persoon B niet voldoende bewezen heeft dat hij daadwerkelijk 5.000 EUR tegoed heeft van A en ze wijzen de vordering af.

Tot slot zal het Hof van Cassatie dan een uitspraak doen bij arrest. Te dezen zijn er twee mogelijkheden: ofwel verwerpt het Hof de voorziening waardoor er dus niets verandert ofwel vernietigt het de aangevochten beslissing. In dit laatste geval verwijst het Hof de zaak vervolgens naar een ander rechtscollege dat zich op hetzelfde niveau bevindt als datgene dat de bestreden beslissing heeft gewezen (bvb stel dat het Hof van Beroep te Brussel in laatste aanleg beslist had dat persoon A geen geld schuldig was aan persoon B, dan zal het Hof van Cassatie de zaak verwijzen naar bvb het Hof van Beroep te Anwerpen). Dit andere rechtscollege zal de zaak dan opnieuw ten gronde beoordelen (dus ook de vraag of persoon B nog 5.000 EUR tegoed heeft van A).

Als B bijgevolg een procedure voor het Hof van Cassatie zou starten moet hij eerst een advies inwinnen bij een “advocaat bij het Hof van Cassatie”. Dit zijn advocaten die speciaal daartoe benoemd zijn en er zijn er voor heel België maar twintig. Wanneer het advies van een dergelijke advocaat negatief is, kan persoon B eventueel bij een andere advocaat trachten een positief advies te bekomen, want anders eindigt daar reeds de procedure.Het doel is eigenlijk een zekere filter in te bouwen om het Hof van Cassatie niet te overladen met zaken die buiten zijn bevoegdheid vallen. Wanneer persoon B een positief advies krijgt, zal de advocaat bij het Hof van Cassatie meteen een voorziening opstellen die de zaak voor het Hof

Kortom, het is belangrijk te onthouden dat het Hof van Cassatie zelf niet opnieuw de feiten van de zaak zal onderzoeken en beoordelen, maar enkel zal nagaan of de bestreden beslissing op een wettige manier is genomen. De vernietiging van een beslissing impliceert een nieuwe feitelijke beoordeling van de zaak, maar door een ander rechtscollege.


Afslanken?

Meer energie?

(gratis begeleiding en blijvend resultaat)

Snel, gemakkelijk en gezond ontbijt?

Betere sportprestaties?

WIJ BIEDEN EEN OPLOSS

ING!

Voor GRATIS lichaams- en voedingsanalyse zie bon pag. 26

BEL of SMS ‘info’ naar GERLINDE 0486/48.09.71 wellnesscoachmeise@yahoo.com

BEZOEK ONS OP DE WONEN 2009 BEURS IN DE NEKKERHAL TE MECHELEN VAN 24/1 T.E.M. 1/2/09 EN ONTDEK TALRIJKE NIEUWE PRODUCTEN EN ONZE BEURSAKTIES. GRATIS TOEGANGSKAARTEN

Bij FOL bent u zeker van de nodige kennis en technologie om voor u de optimale audio- en video oplossing te bieden van huiskamer tot groot project! Het resultaat? Een indrukwekkende kijk- en luisterervaring.

VERKRIJGBAAR IN

ONZE WINKEL, ZOLANG DE VOORRAAD STREKT.

www.folweb.be


Sudoku's ++ Starter

8 5

++ Doorbijter

4 1 9 2 7 6

2 6 8 4

6

8

3

6 7

4

4

9

1 1 9 8 4 4 2

7 3

2 5 8 6

8 3 7 1 2 8

8 5 2 5 4 4 9 2 7 1

3 9

++ Kamikaze

6 7 3 9 2 5 1 4 8

9 4 1 3 7 8 5 6 2

8 2 9 1 3 4 7 5 6

6 5 3 2 8 7 1 9 4

5 2 8 1 6 4 3 9 7 4 1 7 9 5 6 8 2 3

4 3 7 5 1 6 8 2 9 7 8 2 5 9 3 4 6 1

8 5 6 7 9 2 4 3 1 5 6 1 7 4 8 9 3 2

4 9 6 5 3 8 7 2 1 2 1 9 8 4 3 6 7 5 3 9 4 6 1 2 5 7 8

9 3 5 4 8 6 1 7 2 1 9 5 6 3 7 2 8 4 9 4 8 3 2 5 6 1 7

1 7 8 3 2 5 6 4 9 3 8 2 4 5 9 7 1 6 1 3 6 8 7 9 2 4 5

2 6 4 9 7 1 8 3 5 7 6 4 2 8 1 9 5 3 2 7 5 4 6 1 3 8 9

6 8 5 9 4 1 2 4 3 1 6 2 5 2 3 1 8

5 8 7 2 1 9 3 6 4

5

3 1 2 6 4 7 9 5 8

9 7

6 2 9 8 5 3 4 1 7

4 3

8 4 1 7 6 2 5 9 3

3 6

5 6

++ Oplossingen 7 5 3 1 9 4 2 8 6

7

7

D B O M P I N H A N S T S O K S A P P I

V E T E R A M P E R E

R P R O A L O P L A O U D I E

V O E N D L E E S E T T V U N I D S E R I O E L K A T S T O S E N O E N E M A N A G E L E R O P S

G I E B S A P A O R T G T E U V L A E A R A T S E L A K O S M E M T A

N E G L I G E R A M O O M P E E N

H B E G O L G O E O R E I S G L E D O E N E D I E L E A R T R E W I G T E K E R S L E L I T R N E R O R O S R I G E N N K D U

M E D E L E V E N N A S I E L A N

Na een maand afwezigheid zijn de zoekertjes terug van weggeweest. Elke maand publiceren we gratis een aantal zoekertjes op deze pagina. Heb je zelf ook een zoekertje, stuur het dan op naar magazine@wieper.be of naar Wieper Zoekertjes, Lindenlaan 29, 1861 Wolvertem. +TE KOOP Tweelingbuggy van het merk Urban Jungle, kleur rood, met 2 draagmanden voor de 1ste maanden, nadien kan hij aangepast worden tot buggy. Voor meer info: 052/31.06.31.

+TE KOOP Slaapkamer bestaande uit een tweepersoonsbed, twee nachtkastjes, één commode. Alles in donker hout. Zo goed als nieuw. Prijs overeen te komen. Tel: 0496/27.02.97.

+GEVRAAGD Voor uitbreiding in de regio Londerzeel en Wolvertem / Meise, zijn we op zoek naar gemotiveerde poetshulpen, eerlijk loon, uren overeen te komen. Voor meer info: 0478/83.09.22.

+TE KOOP Quad voor kinderen. Goede staat. Prijs overeen te komen vanaf 1500 euro. Inlichtingen: 0496/27.02.97. +TE KOOP Witte schoenenkast met twee schappen. Prijs overeen te komen. Tel: 0499/99.63.03.


Groot kruiswoordraadsel Deze puzzel werd gemaakt door de redactie van ’De Puzzelaar’. De Zweedse-puzzelbundel: De Stad Stockholm en De Viking staan vol met gelijkaardige puzzels. overheersend

f

huid

daarbij

f

lofdicht

rijgsnoer

vogelverblijf

a

a

g

f

geste

f

nachtkleding

tuinhaag

a

ik

f

werktuig

f

c

medevoelen

ongevuld strijdgewoel

Europeaan

c

energie

ironie

g luizenei

volksoverlevering

c

a

vorstelijk verblijf

c

c

vreemde munt

voorgaand eenheid natuurkundige eenheid

grote plaats

g verdienste Afrikaans dier

g

a

watering

c

kledingstuk

verlegenheid fijn weefsel

a

a

c

mikpunt

a

ca

‘t gehele werk v.e. artiest werpstrik

schraal

ver in de tijd

c

ca

keg

lid v.d. senaat vleesgerecht

plaats in Z.-Korea een zekere

rijstgerecht

ca

a

c voederbak

zangnoot

dwaas

leesteken

a

a

vlekkenwater

c

paard

ca

a

Ierland Romeinse keizer

a

c

geestdrift

wortel verbruikt tennisterm biersoort

c

vies

bolgewas

g

24

ca

c

a

c

g

boom

c

a

uitgave

bejaard

kippenloop pers. vnw.

groente

troefkaart

c

c

familielid

a

muziekstijl

a

sein

deel v.e. kachel

c

ca

a

vlaktemaat

vervoermiddel

a

c

g jaarboekje

schrijflijn

vat sportploeg

c

a

c

a

c

a

c

staaf

lidwoord naaldboom

tiener

voor

ca

ontkenning

mannelijk schaap

a

g

a

c

rivier in Schotland reusachtig voorwerp

g ongekookte saus Griekse letter

a

gelofte

c

a

a

c

c

mening

g

deel v. e. bloem Bijbelse vrouw

a

oefening

inwendig orgaan

zeepwater

voorzetsel Europese hoofdstad

a

c

a

c

ca

c

a

wijnsoort

a

c

latwerk

a

op dit moment

rund Europeaan

a

a

c vieze geur

achter

c

mager

c

c


[MEDIJAN] [MEDIJAN] [MEDIJAN]

[MEDIJAN] [MEDIJAN]

[MEDIJAN] [MEDIJAN] [MEDIJAN] [MEDIJAN] [MEDIJAN]

[MEDIJAN]

DRUKWERK flyers – affiches – folders – magazines – stickers – visitekaartjes - ...

GRAFISCHE VORMGEVING logo’s – advertenties – alle layoutwerk

[MEDIJAN]

VERDELING DRUKWERK inplannen en opvolgen bedeling De Post – BD – enz.

COPYRIGHTING redactie reclameteksten

WEBSITES ontwerp en realisatie op maat

RECLAMESPOTS radiospots – ...

26

[MEDIJAN] Lindenlaan 29 1861 Wolvertem T F E W

02/303.42.61 02/303.42.62 info@medijan.be http://www.medijan.be


Frank Dingenen Lolbroek Ik hou niet zo van nieuwjaarsrecepties, tenzij ik iemand op het lijf loop die me een paar uren entertaint. En elk jaar vind ik wel zo iemand. Al is het meestal dezelfde lolbroek: den dikken Antoine. Hij is wat je noemt een volksfiguur en schuimt tijdens de feestmaanden zowat àlle recepties in en om de hoofdstad af, vermoed ik. Behalve een echte Brusselaar is Antoine een bourgondiër die geen hapje aan zijn neus laat voorbijgaan. En een hapje is voor hem net zo goed één van de vrouwtjes die tijdens zulke gelegenheden ostentatief tussen de genodigden flaneert. Ik denk dat hij ze maar al te graag en passant in de bips zou willen knijpen. Misschien doét hij dat ook, maar dan wel zo stiekem dat niemand het ziet. Antoine doet me voortdurend denken aan Balthazar Boma uit FC De Kampioenen, hij is er haast een karikatuur van. Weliswaar een pak corpulenter, maar hij gaat even decadent gekleed en hanteert dezelfde grootspraak. Altijd zelfverzekerd en ietwat uit de hoogte probeert hij alles en iedereen naar zijn hand te zetten. Antoine en ik zijn ongeveer even oud en kunnen al jaren goed met elkaar opschieten, al heeft hij de neiging om me bij elke ontmoeting op m’n paard te zetten en op het randje na kwetsend uit de hoek te komen. Dat was dit keer niet anders. Ik had maar net zijn gezelschap vervoegd of hij plukte het stoefzakdoekje uit de bovenzak van mijn kostuumvest: ‘Zeg Dingske, zo’n pochetje is al lang démodé, hè copain! En als ik me niet trompeer, droegde gij vorig jaar dezelfde kravat!’ daagde hij me uit. ‘Toch niet’, schermde ik terug, ‘ik heb dit ensemble net cadeau gekregen!’ en griste terwijl mijn stoeferke weer uit z’n handen. ‘Is’t al?’ zei hij minachtend, ‘Tja, ‘t is crisis voor iedereen, hè’… Ik liet een pauzetje vallen, bekeek zijn maatpak en zijn opvallende Versace-hemd en probeerde hem met dezelfde dedain van antwoord te dienen: ‘Wat hebde gìj voor uwe Nieuwjaar gekregen misschien?’. Antoine glimlachte, stopte in een flits zijn glas schuimwijn in mijn hand, greep met tien vingers naar zijn gulp en in één trek deed hij zijn rits open: ‘Hierzie copain, een tangaslip!’… Het gezelschap en ik konden een luidop lachje niet onderdrukken. Niet alleen omdat Antoine ons met zulke coup de théâtre verraste, HIJ en een tanga, dat slaat als

een tang op een varken. Bovendien was het een tanga in een soort van tijgermotief, wat een omstander de ingeving gaf een plotse tarzankreet te laten weerklinken. Hilariteit alom. Antoine sloot zijn rits net zo snel als hij ze had opengemaakt. ‘Wat een lullig broekje!’, zei een kokette dame naast me met enig gevoel voor humor. Alsof ze Antoine al langer en intiemer kende dan de anderen, voegde ze er spottend aan toe: ‘Dat past je als gegoten, zeker? Lolbroekje!’. Antoine was duidelijk op z’n tenen getrapt. Hij nam alle tijd om stilzwijgend zijn glas schuimwijn uit te drinken, terwijl ik zijn hersens zag werken. En làng moest ik niet wachten op het resultaat: ‘Weet iemand van de heren hier welke kleur van onderbroek hij momenteel draagt?’ gooide hij onverwachts in de kring, dit keer in een bijna deftig Nederlands. Alleen dat woord ‘onderbroek’ klonk plots zo vulgair. Ik zag het viertal mannen in het gezelschap verbleken en nadenkend naar hun kruis kijken. Ikzelf incluis. Antoine genoot van zijn meesterzet, keek iedereen even in de ogen en grimlachte: ‘…Of is het zó lang geleden dat jullie ze verschoond hebben, mijne heren?’. Ik dacht aan het smoesje dat ik kleurenblind ben - wat nog waar is ook! - maar achtte het verstandiger te zwijgen in plaats van zelfs maar een gok te wagen. Antoine zou zeker niet te beroerd zijn om het me in het openbaar te laten bewijzen. Wat volgde was een langdurig maar geanimeerd debat over mannenonderbroeken, perfect geleid door moderator Antoine. Op een nieuwjaarsreceptie, stel je voor! Ik had vrij snel begrepen dat de meeste mannen de avond voordien of net voor het stortbad hun kleren laten klaarleggen door hun vriendinnen of vrouwen. Ik stond er als verweesd bij, want ik woon alleen en ik geef toe: ik vind een slipje nu niet bepaald het belangrijkste accessoir dat aan mijn lijf hangt. Als het erop aankomt, is precies dàt het rapst uit. Godja, ik heb óók een Calvin Klein, maar die draag ik alleen maar bij speciale gelegenheden of op feestdagen. Wanneer de kans groot is dat iemand mijn slip naar waarde schat. Niet om wat er IN zit, want ‘Klein’ - wat dan in koeien van letters onder je navel pronkt

- klinkt niet meteen als een wulpse uitnodiging, nee toch? Ik verheel het niet, ik koop mijn onderbroeken meestal op de markt. Ik weet niet hoe het er elders aan toegaat, maar op de kleine markten in het Brusselse staan er nauwelijks kraampjes voor mannenkledij. Hooguit een standje met sokken en slipjes. Je kan er drie slipjes kopen voor 5 euro. Voor die prijs kun je moeilijk vragen: ‘Mag ik eens passen?’. Je kent ze wel, van die transparante plastic pakjes waarin drie kleurrijke onderbroekjes op rij met bijbehorende foto van een machomodel potentiële klanten verleiden. Alsof iedereen een XXL nodig heeft. Maar ook ìk trap erin. Of struikel erover. Letterlijk en figuurlijk, want XXL is wel écht buitenmaats. En van de drie kleuren is er altijd wel één die je partner alle zin ontneemt om nog verder op ontdekkingsreis te gaan. Dat wordt dan een wegwerponderbroekje, niet meer of niet minder. En wat kan het mij verdommen? Ik moet al diep nadenken om te achterhalen wanneer iemand mij voor het laatst in onderbroek zag, laat staan er iets over opmerkte. ‘Is jouw intieme zone - in mijn geval zone 30 - dan niet meer waard dan 1 euro, komma 666 cent?’ had Antoine snel uitgerekend, toen we na afloop van de receptie nog wat napraatten in een Brussels café. ‘Het is toch niet omdat de koopkracht vermindert, dat ook je libido moet verminderen, nee?’ zei hij bloedserieus. Hij had er wel geen rekening mee gehouden dat je in Brussel niet ongestoord een pint kan drinken of er komt een leurder aan je tafel staan. Met een verpakte roos, een idioot poppetje, dvd’s en cd’s, een broeksriem … of een stel slipjes! De Afrikaan die ze met veel geduld uit zijn overvolle draagtas haalde en ze voor onze neus liet bewonderen, vond vrijwel onmiddellijk gehoor bij Antoine die zwijgzaam en zorgvuldig een keuze maakte uit de pakjes van drie slipjes. Tien euro vroeg de man er voor en ik bleef maar fluisteren: ‘Afbieden, Antoine!’. Maar hij negeerde mijn raad, kocht uiteindelijk 4 pakjes van 3 onderbroeken aan 10 euro het pakje. ‘Nu weet ik tenminste zeker dat mijn vrouw er de komende maanden geen meer voor me koopt op de markt!’ zei hij triomfantelijk. En hij hief voor de zoveelste keer zijn glas ‘Santé!’


30


Leden VAN WIEPER.BE Fotograf ie

+ Fotostudio De Ryck Vilvoordsesteenweg 205 Grimbergen 1850 + Fotostudio Van den Brande Kerkstraat 25 Londerzeel 1840 + Portrait Studios Vilvoordsesteenweg 161 Meise 1860

Varia

+ Acad’Emo Westrodestraat 59 Westrode 1861 + Advocaten Johan & Stijn Van Schel Jan Hammeneckerstraat 75 Westrode 1861 + Arcadio Schoen- en Slotenmaker Huart Hamoirlaan 154 Schaarbeek 1030 + City Energy Mechelsestraat 162 Londerzeel 1840 + Cloots Ruitersport Beekstraat 44 Wolvertem 1861 + Cofcom (Heyda/Style Coffee) Wilgenlaan 52 Wolvertem 1861 + C-Sign Slozenstraat 52 Wolvertem 1861 + Ello Mobile Brusselsesteenweg 560 Overijse 3090 + Livwell / Spinalis Molenstraat 11 Londerzeel 1840 + LLivia Vastgoedmeting Jan Hammeneckerstraat 17 Westrode 1861 + Top Office Shop Molenstraat 11 Londerzeel 1840 + Was ’n Zo Klein Holland 29 Londerzeel 1840

Geschenken

+ Cadeau Center Design Romantico Vilvoordsesteenweg 205 Grimbergen 1850 + Roma Hogesteenweg 3 Grimbergen 1850 + Streekproductenwinkel P. Woutersstraat 1 Grimbergen 1850 + Via Bassa Lagesteenweg 40 Grimbergen 1850

Boekhouding en Fiscaliteit

+ EC Boekhouding en Fiscaliteit Breendonkstraat 3 Londerzeel 1840

Bank en verzekeringen

+ De Schrijver & Van Keer Malderendorp 1 Malderen 1840 + DVV De Winter Vlaanderenstraat 10/2 Vilvoorde 1800 + Eggermont & Cuyckens Breendonkstraat 3 Londerzeel 1840

Dagbladhandel

+ ’t Artikeltje Prinsenstraat 4 Grimbergen 1850

Informatica

+ Datarex Schaarbeeklei 152 Vilvoorde 1800 + Visionline Polderstraat 32 Londerzeel 1840

Reisbureau

+ All Travel Limbosweg 7 Meise 1860 + Vespucci Travel Hogesteenweg 22 Grimbergen 1850

Kapsalon

+ Hair Mode Veilinglaan 12 Wolvertem 1861 + Hairpoint A & C Stationsstraat 84 Londerzeel 1840 + New Style An Bogaerdstraat 41 Merchtem 1785

Auto

+ Sergoyne Car Parts Veilinglaan 18 Wolvertem 1861 + Stan Feyaerts Eikendreef 26 Buggenhout 9255

Horeca

+ Het Eiland Kardinaal Sterckxlaan 70 Meise 1860 + ’t Grijvenhof Steenhuffelstraat 96/98 Malderen 1840 + Pizza Ristorante Vera J. B. Nowélei 60 Vilvoorde 1800 + Salons de Romree Beiaardlaan 31 Grimbergen 1850

Meubels / Keukens

+ Euro Kitchen Bergensesteenweg 458 B Sint-Pieters-Leeuw 1600 + Euro Kitchen Weiveldlaan 29 Zaventem 1930 + SW Slaapadviseur Kasteelstraat 37 Buggenhout 9255 + Van Camp Keukens Vilvoordsesteenweg 383 Grimbergen 1850

Juwelen

+ Twice as Nice Leuvensestraat 71 Vilvoorde 1800 + ’t Uurke Juwelen Kerkstraat 3 Merchtem 1785

Elektronica / Multimedia

+ AllTools Meerstraat 104 Londerzeel 1840 + FOL Sound & Vision Jan Mulsstraat 73/75 Strombeek-Bever 1853 + Kris Sarens Steenhuffeldorp 53 Steenhuffel 1840 + Sarens M & Zo Mechelsestraat 31 Londerzeel 1840

Kleding en schoenen

+ Anne Saterdag Markt 31 Londerzeel 1840 + Bimbi Kerkstraat 30 Londerzeel 1840 + Camoso Industriepark 14/009 Drongen 9031 + CoolBAGs Stationsstraat 37 Londerzeel 1840 + Frans Herenmode Leuvensestraat 51 Vilvoorde 1800 + Karel & Co P. Woutersstraat 18 Grimbergen 1850 + L’Incontro Lagesteenweg 5 Grimbergen 1850 + Lingerie Valentijn Korte Ridderstraat 11 Merchtem 1785 + Liola Brusselsesteenweg 7 Grimbergen 1850 + Manhattan Bis Grote Markt 5 A Vilvoorde 1800 + Monika Lingerie Wemmelsestraat 6 Strombeek-Bever 1853 + Pirouette Kerkstraat 4 Londerzeel 1840 + Soho Concept Brusselsesteenweg 21 Grimbergen 1850 + Suikerbuikje Brouwerijstraat 2/1 Steenhuffel 1840 + Van Rensbergen Nieuwstraat 11 Merchtem 1785 + Zi Bo Hoogstraat 15 Wolvertem 1861

Welness

+ BodyMorfose Hoogstraat 21 Wolvertem 1861 + Celluforma Mieregemstraat 30 Merchtem 1785 + Go-Fit Londerzeel Gildenstraat 54 Londerzeel 1840 + La Beauté Driesstraat 25/1 Wolvertem 1861 + Luxor Molenveld 30 Londerzeel 1840

Decoratie / Bloemen

+ De Bron Van Bavalon Meuzegemstraat 118a Wolvertem 1861 + Coni-Roos Meerstraat 67 Londerzeel 1840 + Kunstparadijs De Leeuw Mechelsestraat 52 Vilvoorde 1800 + Quillaja Flowers Wolvertemsesteenweg 28 Grimbergen 1850 + Pottery Selleslagh Kleine Heide 19 Leest 2811 + Van Steenwinckel Decoratie Wolvertemsesteenweg 112 Grimbergen 1850

Tuinen

+ Tuinen Johan De Cock Breestraeten 276 Merchtem 1785 + Tuinmachines Marievoet Kerkstraat 6 Nieuwenrode 1880

Lid worden als onderneming kan door je te registreren op wieper.be of door contact op te nemen via klantendienst@wieper.be ++ 02/303 42 61

31


Wieper Magazine Grimbergen 01/2009  
Wieper Magazine Grimbergen 01/2009  

Wieper Magazine Grimbergen 01/2009 met Sophie Dewaele, Frank Dingenen en veel meer.