Page 1

Tribune

Tribune november 2012 Een uitgave van Wienerberger B.V. 2 Madura grootformaat keramische dakpan Oplossing modulair bouwen

Porotherm Poriso Lijmsysteem: 30% sneller bouwen

Wienerberger verbreedt haar assortiment Porotherm keramische binnenmuurstenen. Met nieuwe formaten voor nóg sneller krimp- en scheurvrij bouwen. Nieuw is de Poriso-hoogte van 174 mm. Met minder lagen wordt de gewenste hoogte bereikt. De nieuwe steen is er in de muurdiktes 100, 120 en 140 mm. Bij verschillende muurdiktes kan toch met één lagenmaat worden gewerkt. De stenen hebben een duimgat. Ze zijn daardoor makkelijker op te pakken en wat lichter van gewicht, wat al snel tot 30% tijdwinst oplevert. De kwaliteit van keramiek, maar dan razendsnel.

Totaaloplossing lijmen Met Weber-Beamix ontwikkelde Wienerberger speciale mortels voor snel keramisch bouwen. Met de kimmortel kan, direct na het zetten, worden begonnen met het stapelen. Na twee tot drie uur is de kimmortel uitgehard. Met de lijmmortel houdt de bouwer er de vaart geweldig in. Kleine hoeveelheden mortel worden ter plaatse in een kuip aangemaakt. Lijmers beschikken over de juiste hoeveelheid.

4 Woonborg wint Award Duurzame Architectuur

Toebehoren Ook voor Porotherm keramische binnenmuurstenen heeft Wienerberger een complete lijn toebehoren. Afdekprofielen, lijmverdeelbakken en blokkendragers maken de verwerking vooral gemakkelijk. Succes is echt verzekerd.

5 Duurzame grondstofwinning

Zie ook pagina 6 van deze Tribune

3 Introductie edelSTENEN Schoonheid in keramiek

6 Porotherm Poriso Lijm systeem 7 Glazuurbakstenen Veelzijdig in kleur en vorm 8 Tuinbestrating in vier stijlen Vereenvoudigt het kiezen voor de consument

Voor meer informatie: kijk op http://porotherm-lijmen.wienerberger.nl of bel naar 045 - 56 35 270


Koramic Madura past altijd

Grootformaat keramische dakpan met variabele kopen zijsluiting

Dit grootformaat keramisch dakpanmodel heeft een slimme variabele zijsluiting die extra schuifruimte in de breedte biedt. Met de variabele kopsluiting van 35 mm is dit model op ieder dakschild inpasbaar. De Madura is er in zeven natuurlijke kleuren, waaronder de nieuwe kleur roodbruin engobe. Bij hedendaagse grootschalige nieuwbouw en renovaties zijn gemak, snelheid en efficiency kernwoorden voor succes. Met vaste stramienmaten probeert de aannemerij zo efficiënt mogelijk te bouwen en de kostprijs zo laag mogelijk te houden. De Madura komt aan al deze wensen tegemoet. Past altijd De Madura laat zich snel, makkelijk en efficiënt verwerken. Dankzij de 6 mm schuifruimte in de breedte, kan met de Madura iedere beukmaat perfect worden ingevuld. De dakdekker komt altijd uit op een hele pan. Bij slechts twee stramienmaten is een hulpstuk nodig in de vorm van een driekwart pan. Het maakt modulair bouwen en renoveren een stuk gemakkelijker. Fraai golfpatroon en blijvend mooi Met de zeven ‘natuurkleuren’ is, ook bij modulair bouwen, een karakteristiek en afwisselend beeld te creëren. De Madura is een holle pan die zorgt voor een subtiel golfpatroon op het dak, typerend voor de Nederlandse architectuur. De afwerkingsmaterialen zijn eveneens geheel keramisch en uitgevoerd in dezelfde kleurstellingen. Zo wordt met deze pan een hoog esthetisch niveau bereikt. De Madura heeft een lange levensduur, is onderhoudsvriendelijk en bijzonder kleurvast.

Meer weten? Kijk op www.wienerberger.nl/dak of bel naar 077 - 35 60 800

2-3


Introductie: edelSTENEN

Natuurlijke schoonheid in keramiek

1

2

3

4

5

6

Onder druk en hoge temperaturen ontstaan de mooiste dingen. Edelstenen bijvoorbeeld; kleurrijk, levend, explosief. Uit Erlecom, aan de Waal, even ten oosten van Nijmegen, komen de nieuwste juwelen van gevelbakstenen: edelSTENEN.

1. Kwarts oranje genuanceerd

handvorm

2. Lapis

grijs/bruin genuanceerd handvorm

3. Opaal

rood/paars genuanceerd handvorm

4. Citrien geel genuanceerd

handstrich

5. Jade

oranje genuanceerd

handstrich

6. Rutiel

rood/paars genuanceerd handstrich

7. Topaas grijs/bruin genuanceerd handstrich

7

De unieke reeks omvat zeven sorteringen in handstrich en handvorm. De vier handstrichuitvoeringen kenmerken zich door hun onbezande en natuurlijke uitstraling. De handvormsorteringen zijn bezand met kenmerkende witte accenten. Door het samenvoegen van bijzondere kleikleuren en pigmenten is bij iedere edelSTEENsortering een opvallende schoonheid ontstaan. Alle edelSTENEN zijn verkrijgbaar in waalformaat. Voor deze mooie natuurproducten hoeft u niet naar uw juwelier. Kom de juwelen zelf aanschouwen in onze Expo in Zaltbommel.

Vraag een monster aan via uw contactpersoon bij Wienerberger, of via info.nl@wienerberger.com of bel naar 024 - 663 20 36.


Renoveren wordt renderen

Woonborg wint Award Duurzame Architectuur

Tijdens de Dutch Green Building Week nam Woonborg een award voor duurzame architectuur in ontvangst. Woonborg won de prijs voor het duurzaam verbeterproject in de wijk Oosterhaar in Haren. Negen projecten waren genomineerd. De jury: “Woonborg werd gekozen vanwege de schaalbaarheid en het maatschappelijk belang. Het betrekken van bewoners in een integrale aanpak zorgt voor verbetering van de energieprestatie en de wijk. De mogelijke toepassing op grote schaal is een belangrijke reden om dit project als beste in de categorie duurzame verbetering te kiezen.” Woonborg wilde de woningen vooral energiezuiniger maken. Bestuurder Johan van Dijk: “Zo leveren we een bijdrage aan betaalbaar wonen: qua huurprijs en energielasten. De woningen kregen een compleet nieuwe buitengevel en uistraling. Vloeren, daken en gevels zijn optimaal geïsoleerd. Bewoners besparen 36% op het gasgebruik. De huurverhoging

bleef beperkt tot 35 euro. Met de verbetering hebben we ook een bijdrage geleverd aan milieu en duurzaamheid.” Verfraaiing en waardevermeerdering De Woonborg-casus illustreert de wens van eigenaren en corporaties om hun bezit te verbeteren en energiezuiniger te maken. Na dubbel glas en thermische isolatie is gevelrenovatie een goede optie. Jaarlijks krijgen tienduizenden woningen een nieuwe, hoogwaardig geïsoleerde schil. Voor het vervangen van de buitenschil is met het assortiment Terca gevelbakstenen een aantal bouwkundige renovatierichtingen mogelijk. Een optie is handhaving van het binnenblad en verbreding van de fundering, waarna een nieuwe buitenspouw met volle Terca gevelbakstenen wordt opgetrokken. Een andere mogelijkheid om binnen de bestaande rooilijnen te blijven: volle/standaard gevelbakstenen met toepassing van PIR isolatiepanels of toepassing met slanke SlimBrick gevelbakstenen. SlimBrick Een nieuwe gevel kan de eenvormigheid van een wijk doorbreken en bijdragen aan het proces van revitalisering. Vervanging kan ook bouwkundige onvolkomenheden aan de bestaande schil oplossen, zoals koudebruggen, condens en lage isolatie. Voor de Woonborg-renovatie werd, dus binnen de bestaande rooilijnen en bouwdetailleringen, de innovatieve SlimBrick toegepast. Een slanke gevelsteen met 30% minder volume. De SlimBrick is maar 70 mm breed en heeft drie uitsparingen. De slanke vorm maakt het mogelijk bij renovatie de spouwmuur van extra isolatie te voorzien – zónder kostbare aanpassingen van de fundering.

Kijk voor meer informatie over SlimBrick op www.wienerberger.nl/gevel

4-5


Duurzame grondstofwinning

Het Nederlandse rivierengebied is uniek: dynamisch, meanderend maar door menselijk ingrijpen in met name de 20e eeuw aangetast. Natuurwaarden gingen verloren. In 1987 ontstond Plan Ooievaar om de dynamische natuur langs de rivieren te behoeden voor verdere achteruitgang en de natuurwaarden duurzaam en ecologisch te herstellen. In 1992 lanceerde het Wereld Natuurfonds een offensief om 200.000 hectare nieuwe natuur te laten ontstaan. Plan Levende rivieren loopt nu twintig jaar, een moment van reflectie.

Dynamisch natuurgebied Hendrik Tollens (1780-1856) beschreef het gebied in het gedicht ‘Waar Maas en Waal tezamen stroomt’. En Gorkum rijst van ver, Daar heft zich op den linker zoom En spiegelt in den breeden stroom Een slot van eeuwen her. ’t Is Loevestein. ’t Is Loevestein. Tollens zal trots zijn op het resultaat: een dynamisch natuurgebied met ruimte voor water, planten, dieren en de mens. Dat de biotische kant van de rivier wordt betrokken in de planontwikkeling, zal Tollens wellicht minder hebben aangesproken, maar dit is en blijft een belangrijke voorwaarde. *H. Marsman

Een hoofdrol bij dit natuurherstel was en is weggelegd voor de keramische industrie. Met de introductie van reliëfvolgende ontkleiïng kwamen oude geulen en zandruggen weer tevoorschijn. Historische rivierlopen kregen nieuwe betekenis. De kleiwinning geeft ruimte aan de rivier en draagt in belangrijke mate bij aan de gevraagde veiligheid bij hoog water.

Klimaatrobuuster De kleiwinning heeft een nieuw rivierenlandschap laten ontstaan. Levende rivieren heeft het Nederlandse rivierengebied klimaatrobuuster gemaakt. In plaats van geïsoleerde natuurgebieden is een stevige ecologische corridor ontstaan. Planten en dieren en kunnen meebewegen met de veranderingen in het klimaat. De Ooypolder en de Millingerwaard zijn voorbeelden van de successen. Ook het Munnikenland rond Slot Loevestein op de scheiding van Waal en Maas heeft een deel van de oude dynamiek terug. Hier worden de komende jaren veel veranderingen en natuurherstel zichtbaar.

Denkend aan Holland, zie ik brede rivieren traag door oneindig laagland gaan* Klei: hernieuwbare grondstof Wetenschappelijk onderzoek (2009) van Deltares, TNO, Universiteit Utrecht en Alterra heeft onomstotelijk aangetoond dat klei een hernieuwbare grondstof is. Bij hoogwater bezinken in de uiterwaarden kleideeltjes die met het rivierwater worden meegevoerd. De keramische industrie is hiermee menig ander bouwmateriaal stappen voor op het gebied van

duurzaamheid. Regionale winning van grondstoffen met respect voor natuurherstel kreeg door het plan Levende rivieren een impuls. Het Nederlandse rivierengebied is weer lust voor het oog en heeft Nederland weerbaarder gemaakt. De keramische industrie is trots dat zij daar een belangrijke bijdrage aan heeft kunnen leveren en mag blijven leveren.

Wilt u meer weten over de duurzame missie van Wienerberger? Kijk op www.wienerberger.nl/duurzaamheid


De kwaliteit van keramiek, maar dan razendsnel

“Een goed product en de mannen willen ermee werken”

In het buitengebied van Bavel, onder de rook van Breda, realiseert Maas-Jacobs Bouwbedrijf BV een landhuis met gastenverblijf. De uitzonderlijke maat van de kavel, circa 30 bij 200 meter, wordt centraal gesteld door het ontwerp van een dun zwevend dak tussen de twee hoofdbouwdelen. Hierdoor wordt zowel de lengte van de kavel als het landelijke uitzicht in een bijzonder perspectief geplaatst. De villa krijgt een inhoud van circa 1.200 m3. Projectleider Ron van Elzakker en uitvoerder Piet Oostvogels vertellen over hun keuze voor ‘de hogere Poriso met gaten’.

Van Elzakker: “Aanvankelijk waren we best sceptisch over dit formaat binnenmuurstenen. Het was voor ons de eerste keer, en dan zijn de pakketten zelf nog wat duurder ook. Calculeren, en dan blijkt dat je 5.500 blokken minder nodig hebt dan met de oorspronkelijke formaten Poriso. Dan plannen, je moet afwachten of je het rendement in de verwerking kunt terugverdienen. We zijn begonnen met de binnenwanden, zitten nu precies op de oorspronkelijke planning. Na het stucwerk ga je inlopen.” Oostvogels: “In het bestek stonden aanvankelijk blokken van het kleinere formaat. Voor de dragende muren hadden we twee weken gepland. Met deze grotere blokken komen we uit op iets meer dan een week. In principe moet het 30 procent sneller kunnen. In hetzelfde tijdsbestek zet je de binnenwanden en de dragende schil neer.” Oostvogels: ‘Porotherm Poriso is een goed keramisch product, dat niet gaat krimpen en scheuren. Belangrijker nog: de mannen moet ermee willen werken. Zo niet, dan merk je dat in tien minuten. Zo’n lijmbakje, dat werkt gewoon en de lijm hardt supersnel uit. De stenen zijn 174 mm; dus 30 mm hoger, maar toch lichter van gewicht. Je pakt ze gemakkelijk op, lijmen en stapelen. Met de hand, want in de handen zit gevoel. En ’s avonds zijn ze niet meer zo moe, ha ha.” Van Elzakker: “Voor de kim gebruik je een speciale mortel. Zorg voor een vlakke onderlaag, daarna is het bijna kinderspel. Iemand die een beetje handig is, kan lijmen. Je kunt er je eigen mensen voor inzetten, bent minder afhankelijk van onderaannemers. Want echt metselen moet je wél kunnen. Voor lijmen heb je geen leerschool nodig, het is hooguit de productinfo een keer doornemen.” Oostvogels: “De lijm zit in een zak, kleine hoeveelheden. Geen grote silo’s, zelf mixen. Bijkomend voordeel: we zagen alle stenen in plaats van kappen. Zagen geeft minimaal afval en de reststukken zijn later weer in te zetten. De eerste bak puin is deze ochtend pas opgehaald.” Van Elzakker: “Het gaat goed, we gaan dit intern evalueren en promoten. Zeker voor het betere segment woningen met relatief veel binnenwanden is deze steen in combinatie met stuc een concurrentievoordeel.” Architect: Grosveld Van der Velde Architecten, Breda Leverancier: Van Neerbos, vestiging Zaltbommel

Over Maas-Jacobs Groep

Piet Oostvogels

Ron van Elzakker

Maas-Jacobs (Zundert, 1977) is een middelgrote bouwpartner met circa 110 medewerkers. Het primaire werkgebied is West-Brabant. Begonnen als aannemer is Maas-Jacobs actief in woning- en utiliteitsbouw, projectontwikkeling, vastgoedbeheer en de fabricage en montage van kunststof kozijnen, ramen en deuren. Kernwaarden van de onderneming zijn kwaliteit, lef en creativiteit.

Nieuwsgierig? Scan de QR code en bekijk het filmpje. Of ga naar www.youtube.com/wienerbergerNL

6-7


Glazuurbakstenen

Ongekend veelzijdig in kleur en vorm

Hoogwaardige, keramische gevelbakstenen met een prachtige glazuurlaag in vele kleuren. De glazuurlaag verlengt de levensduur en biedt architecten en bouwers ongekende mogelijkheden in kleur en vorm. Een nieuwe kijk op het gevelbeeld, bij nieuwbouw en renovatie. Glazuurbakstenen gaan honderden jaren mee door de drager (keramiek) en de toplaag (glazuur). Glazuurbakstenen zijn nog steeds te vinden op eeuwenoude ornamenten en pilaren. Architecten als Rietveld, Oud en Elling pasten het materiaal toe met lijnen en vlakken in wit, grijs en zwart of met heldere primaire kleuren. Wienerberger heeft de kunde om bij restauratie, renovatie of uitbreiding bestaande glazuurbakstenen exact te kopiëren. Er is ook een groot en budgetvriendelijk assortiment met standaard kleuren. Desgewenst gaan we op zoek naar precies díe steen die past in uw project. Met dezelfde kleur, vorm en formaat, maar opnieuw voor u gebakken. Alle kleuren in glanzend glazuur Standaard omvat het assortiment zes kleuren: rood, wit, blauw, groen, geel en zwart. Leverbaar in waalformaat en op aanvraag in diverse formaten. Op projectbasis zijn vele RAL-kleuren leverbaar. Wienerberger zoekt met u naar de passende tint voor uw ontwerp. Bij renovatie produceren we precies het glazuur dat past in het project. Modieus in nieuwbouw Een verrassende kleur, glans of effect. Primaire kleuren, genuanceerd of effen, een metallic look, in detail of volvlak, abstract of figura-

Meer info: bel 077 - 307 18 55, of mail naar panningen@wienerberger.com

tief. Gevelgezichten verschijnen waarin kleurstellingen, detaillering in ornamentiek en materiaalgebruik voor fraaie contrasten zorgen. Met glazuurbakstenen in de hoofdrol of in combinatie met andere (keramische) materialen. Zoals een variatie van dezelfde bakstenen, handvorm of vormbak, afwisselend met en zonder glazuurlaag. Maatwerk Zoals gezegd zijn glazuurbakstenen voortaan op maat te produceren. Kies voor bijzondere verlopen en metallic tinten. Niet alleen in kleur, ook qua formaat. Grootformaat stenen en vormstenen zorgen voor bijzondere gevelaccenten. Of ronde vormen als omlijsting of dorpel, of handvormstenen met reliëf voor extra textuur.


Tuinbestrating in vier stijlen

Natuurlijk, blijvend mooi, duurzaam en onderhoudsvriendelijk: dat zijn de eisen die consumenten aan hun tuinbestrating stellen. Wienerberger beantwoordt de vragen met vier stijlgroepen gebakken straatstenen. Voor elk type tuin, passend bij de persoonlijke stijl van de bewoners en aansluitend op de laatste tuintrends. De vier stijlgroepen vereenvoudigen de keuze van de consument, die zich vaak niet bewust is van de voordelen van gebakken sierbestrating. Designa staat voor een moderne, strakke en overzichtelijke tuinstijl. Vida voor ‘buiten genieten’: sfeervol, gezellig en kleurrijk. De warme stijl Classica is traditioneel en rustiek, Natura ten slotte versterkt een meer landelijke, rustgevende tuin.

Designa

Vida

Productvoordelen Gebakken tuinbestrating heeft een hoge kwaliteit, is kleur- en slijtvast, bestand tegen verwering en daardoor blijvend mooi en duurzaam. Straatbakstenen zijn zeer geschikt voor hergebruik en worden zelfs mooier naarmate ze langer liggen. Gebakken bestrating is ongevoelig voor vocht, dooizout en chemicaliën en is goed waterdoorlatend. Daardoor is ‘gebakken’ uitstekend te combineren met groen en andere materialen. Onderhoud is vrijwel niet nodig.

Wienerberger is niet verantwoordelijk voor hetgeen in deze uitgave is gepubliceerd. Keramische bouwmaterialen zijn natuurproducten; de precieze kleur kan dus afwijken van de afbeeldingen in deze uitgave. Alle gegeven adviezen zijn vrijblijvend.

Online inspiratiegids De straatbakstenen van Wienerberger zijn te koop via een geselecteerd dealernetwerk. De nieuwe website inspireert tuinliefhebbers die zoeken naar een tuin met authenticiteit, warmte en geborgenheid: www.gebakken-bestrating.com. De website bevat ook een overzicht van het volledige assortiment, informatie over legverbanden, tuintrends, onderhoud en een uitgebreide online inspiratiegids.

Classica

Natura Eindredactie: M. Schröder, Wienerberger B.V. Vormgeving: Springdesign, Den Bosch Oplage: 13.500 ex www.gebakken-bestrating.com

Wienerberger B.V. Hogeweg 95, 5301 LK Zaltbommel Postbus 144, 5300 AC Zaltbommel T 088 - 11 85 111, F 0418 - 59 12 92 info.nl@wienerberger.com I www.wienerberger.nl

Tribune 3, 2012  

Tribune November 2012