Page 1

Eter-Backer HD met Terca baksteenstrippen

Wand/plafondsysteem voor nieuwbouw en renovatie


Eter-Backer HD: duurzaam en innovatief

Wienerberger vernieuwt de markt voor keramisch bouwen en renoveren. Door gericht te investeren in nieuwe producten en toepassingen; voor aangenaam wonen, hogere isolatiewaarden en keramiek dat alleen maar mooier wordt. Wienerberger zoekt ook naar duurzame bouwoplossingen door de bundeling van krachten met partners. Het Eter-Backer HD systeem is hiervan een goed voorbeeld: een hoogwaardig, innovatief bouwsysteem voor wand- en plafond.

Resultaat door synergie Nieuwe en creatieve esthetische mogelijkheden. En een eenvoudige oplossing om aan de steeds hogere isolatienormen te voldoen. Het Eter-Backer HD (Hoge Densiteit) systeem combineert de twee kenmerken in een opmerkelijk wand- en plafondsysteem voor nieuwbouw en renovatie. Het systeem bundelt de kennis en ervaring van drie gerenommeerde producenten: Wienerberger (Terca baksteenstrippen), Eternit (vezelcementplaten) en Omnicol (speciale lijmen).

2-3


Eter-Backer HD in de praktijk

Basis van het systeem zijn Eternit vezelcementplaten. Deze worden geventileerd bevestigd op een raamwerk van houten latten. Op de vezelcementplaten worden Terca baksteenstrippen verlijmd. Deze constructie staat voor hoge densiteit (HD) en maakt het geschikt voor duurzame buitentoepassingen. De voordelen zijn significant: er kan op iedere ondergrond worden gewerkt. En de tussenruimte blijft bruikbaar voor ventilatie en extra thermische isolatie. De perfecte combinatie van esthetiek, efficiënte ventilatie én isolatie.

• Aanbrengen van een geventileerde houten, verduurzaamde draagstructuur (1) • Eventueel aanbrengen van isolatie met behoud van de benodigde ventilatieruimte (2) • Plaatsen van de Eternit vezelcementplaten (3-4) • Dichten van de naden en egaliseren met Omnibind Coat membraanpasta en Omnibind MB voegband (5) • Verlijmen van de Terca baksteenstrippen met Omnicem PL 85-ES lijm (6-7) • Opvoegen van de Terca baksteenstrippen. Smalle voegen open laten als een gelijmd uiterlijk gewenst is (8-9)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Verwerking Het aanbrengen van het Eter-Backer HD systeem is relatief eenvoudig. Belangrijk: volg de plaatsings- en verwerkingsinstructies van de afzonderlijke fabrikanten voor een optimaal resultaat. Op aanvraag worden deze toegezonden.


Blijvend toegevoegde waarde: Terca baksteenstrippen

Keramische strippen Terca baksteenstrippen, speciaal geproduceerd door productielocatie Wienerberger Panningen zijn mooi, duurzaam en breed inzetbaar. Het assortiment biedt legio mogelijkheden in kleur, nuancering en oppervlaktestructuur. Zowel onverglaasd als verglaasd leverbaar. Hoogwaardige kleisoorten uit het Duitse Westerwald vormen de bijzondere grondstof voor deze strengpers baksteenstrippen. Door een uitgekiende kleisamenstelling met gebrande chamotte en natuurlijke toevoegingen, ontstaat een zeer dichtgesinterde baksteenstrip. De wateropname is dan ook beperkt. Dit komt de duurzaamheid ten goede. Door de lage wateropneming zijn deze Terca baksteenstrippen breed toepasbaar in bouw- en renovatiemethodes. In renovatieprojecten leveren Terca baksteenstrippen een hogere stoot- en slagvastheid ten opzichte van andere afwerkingen. Terca baksteenstrippen voldoen aan de Europese productnormen zoals neergelegd in EN 14411 en worden gedeclareerd als 1e soort. De steenstrippen worden geleverd in een dikte van 8, 10, 12 of 14 mm. Vanzelfsprekend worden, op aanvraag, ook hoekstrippen geleverd.

Gezaagde baksteenstrippen Wienerberger produceert en verkoopt onder de merknaam Terca een uitgebreide collectie gevelbakstenen. In ongekende mogelijkheden qua vorm, kleur, formaat, structuur en afwerking. Naast de speciale dunne baksteenstrippen uit Panningen, biedt Wienerberger ook tal van mogelijkheden in gezaagde baksteenstrippen.

Deze strippen worden vervaardigd door uit volle bakstenen strippen mechanisch te zagen. Hiervoor staat nagenoeg het hele Terca assortiment ter beschikking, zowel in handvorm, vormbak, strengpers of wasserstrich uitvoering.

Kijk voor alle keuzemogelijkheden in het productzoeksysteem op www.wienerberger.nl

4-5


Voordelen en eigenschappen

Het Eter-Backer HD systeem biedt het volgende: • • • • • • • •

1 23 4

5

6

7 89

10

een lichte constructie (50 kg per m²); thermische isolatie in combinatie met een esthetische oplossing in één systeem; bij een voldoende geïsoleerd gebouw zorgt de luchtspouw voor ventilatie; na-isolatie is mogelijk met nagenoeg alle thermische isolatiematerialen; het systeem voorkomt koudebruggen; een correct bouwfysisch resultaat dankzij damp-open systeem; leidingen en oneffenheden zijn eenvoudig weg te werken; toepasbaar op iedere ondergrond, zoals (oud) metselwerk, (cellen) beton, staal of houtskeletbouwelementen.

1. Terca, gezaagde baksteenstrippen

ca. 23 mm

2. Eter-Backer HD gevelsteunplaat +

Omnicol lijm

3. Luchtspouw (rachelwerk) 4. Houtvezelisolatieplaat 5. HSB element (stijl en regelwerk) 6. Bevestiging 7. HR isolatieplaat 8. Dampremmende laag 9. Stelruimte 10. Binnenmuur


Toepassing renovatie

Perfect voor na-isolatie bij renovatie

1

Het Eter-Backer HD systeem is bij uitstek geschikt voor na-isolatie, bijvoorbeeld bij renovatie. De methode biedt grote flexibiliteit om te voldoen aan de thermische isolatie-normering. Hierbij wordt de thermische isolatie aan de buitenzijde aangebracht. Over het algemeen is dit een betere aanpak dan na-isolatie aan de binnenzijde. Groot voordeel: de woning blijft ook tijdens de uitvoering prima bewoonbaar, zonder overlast van vuil of stof aan de binnenzijde.

3

2

4 567

8

9 10 11 12 13

14

peil=0 16 15

18 20

maaiveld

19

21 17

1. Terca keramische raamdorpel

12. Stelruimte

2. Klos (500 mm h.o.h.)

13. Bestaande binnenmuur

3. Doseer purschuim

14. Stucwerk

4. Terca baksteenstrippen ca. 23 mm

15. Vloeropbouw

5. Eter-Backer HD gevelsteunplaat + Omnicol lijm

16. Afwerkvloer constructievloer

6. Luchtspouw (rachelwerk)

17. Funderingsbalk

7. Houtvezelisolatieplaat

18. Hoekstaal

8. HSB element (stijl en regelwerk)

19. Harde Isolatieplaat

9. Bevestiging

20. EPDM

10. HR isolatieplaat

21. Geisoleerde kantplank

11. Dampremmende laag

6-7


Nieuwe vrijheden voor architecten

Toepassing nieuwbouw Als het gaat om nieuwbouw, zullen vooral architecten het systeem omarmen vanwege de vele creatieve mogelijkheden in metselwerk. Denk maar aan gevels met verschillende vormen en verbanden, met de uitstraling van traditioneel metselwerk. Dankzij het Eter-Backer HD systeem is ogenschijnlijk traditioneel metselwerk toe te passen op plekken waar het eigenlijk niet kan, zoals gewelven, (dak)oversteken, plafonds en balkons. Het biedt de architect nieuwe vrijheden. Zonder concessies te hoeven doen aan de kwaliteit van de constructie.


Wienerberger B.V. Hogeweg 95, 5301 LK Zaltbommel T 0418 - 59 71 11 F 0418 - 59 12 92 info.nl@wienerberger.com www.wienerberger.nl

EterBacker HD met Terca baksteenstrippen  
EterBacker HD met Terca baksteenstrippen  

Eter-Backer HD met Terca baksteenstrippen Wand/plafond- systeem voor nieuwbouw en renovatie