Page 1

DE GROTE GOESTING

25 NIET TE MISSEN PLEKJES

Wie grenzeloos wil genieten, moet in de Westhoek zijn. Hier proef je lekkere streekgerechten en geniet je van een heerlijk streekbiertje, een Picon of een lekkere Heuvellandse wijn. En dit bij voorkeur in een van die vele, gezellige estaminets.

Al fietsend ontdek je de Westhoek op een belevingsvolle manier. Bewegwijzerde routes en een fietsnetwerk brengen je langs pittoreske plaatsen, lekkere eethuisjes en veel onbekende hoekjes.

www.toerismewesthoek.be/wijn

16. BEZOEKERSCENTRUM HET HEUVELLAND

LILLE

TOURNAI ATH MOUSCRON

SAINT-OMER IEPER

FransVlaanderen DUNKERQUE

POPERINGE

De Westhoek

BELGIË FRANCE

CALAIS

DISKMUIDE VEURNE

Kust

KORTRIJK

Leiestreek

BELGIË

ROESELARE

DEINZE

Brugse Ommeland

Sint-Laurentiusplein 1 – 8956 Kemmel (Heuvelland) T. 057 45 04 55 www.toerismeheuvelland.be – toerisme@heuvelland.be

Maak kennis met het boerderijleven, schuif gezellig mee aan tafel en ontdek de kwaliteitsvolle hoeve- en streekproducten bij één van de vele hoeveproducenten. Bij diverse hoeves kan je van 1 mei tot 30 september genieten van een heerlijke hoevepicknick boordevol streekproducten. Of bij anderen word je verwend met een lekker hoeve-ijsje. Een ideale stop tijdens een fiets- of wandeltochtje!

ARMENTIÈRES

Meenseweg 467 – 8902 Zillebeke (Ieper) T. 057 46 84 46 www.hoogecrater.com – info@hoogecrater.com

HOEVEPRODUCENTEN

HAZEBROUCK

Hier wordt het landschap van de Kemmelberg met zijn grote en kleine bezienswaardigheden voorgesteld. Sfeerbeelden en toeristische info helpen je op weg voor een onvergetelijke trip door de West-Vlaamse bergen en de wijngaarden.

BÉTHUNE

Infopanelen in 4 talen zorgen voor achtergrondinfo en de filmzaal biedt een beeld van de slagvelden rond het Hooge en de Ieperboog. In het themacafé geniet je van een lekker biertje of een heerlijke hap.

FRANCE

3. HOOGE CRATER MUSEUM, IEPER

NIEUWPOORT BRUGGE

Meenseweg 497 – 8902 Zillebeke (Ieper) www.bellewaerde.be

• Cogge/Geeraert, Veurne - 41 km • POP, Poperinge - 41 km

• Käthe Kollwitz, Koekelare - 42,5 km

• Ieperboog, Ieper - 36 km

• IJzer 14-18, Diksmuide - 41 km

• Gifgas, Langemark-Poelkapelle - 41 km

• Pionier, Zonnebeke en Wervik - 38 km

• Aller/Retour, Alveringem, Lo-Reninge en Diksmuide - 37 km

• Duits hinterland, Hooglede, Houthulst en Staden - 52 km

• Niemandswater, Lo-Reninge en Vleteren - 45 km

• Mijnenslag, Mesen en Heuvelland - 43 km

Gasthuisstraat 71 – 8970 Poperinge T. 057 33 79 22 www.hopmuseum.be – hopmuseum@poperinge.be

7. TALBOT HOUSE, POPERINGE Vandaag is deze plaats, net als 100 jaar geleden, een vredige halte langs de Groote Oorlog in de Westhoek. Ontdek het huis en leer de verhalen, geniet van de sfeer in de tuin en verken de tentoonstelling over het leven achter het front.

WANDELNETWERKEN WESTHOEK

WESTHOEK KD WANDELTOCHTEN

Elk wandelnetwerk leidt je langs de mooiste vergezichten en brengt je van de bergen naar de zee, terwijl je geniet van afwisselende landschappen. Per wandelnetwerk werd er een afzonderlijke netwerkkaart uitgewerkt.

Deze tochten nemen jullie mee op ontdekking door een stad of dorp. Onderweg staan jullie heel wat leuke opdrachten te wachten. In 2018 wordt er een nieuwe tocht geopend in Wervik, Diksmuide en Heuvelland. De wandelbrochures en bijhorende attributen haal je af (€ 5) in de betreffende toerismekantoren.

• Wandelnetwerk Westkust - 160 km

Gasthuisstraat 43 – 8970 Poperinge T. 057 33 32 28 www.talbothouse.be – info@talbothouse.be

8. LIJSSENTHOEK MILITARY CEMETERY EN BEZOEKERSCENTRUM, POPERINGE Van 1915 tot 1920 was hier het grootste Britse evacuatiehospitaal van de Ieperboog ingericht. Op vandaag liggen er 10.784 slachtoffers begraven. Aan de hand van een scheurkalender krijg je elke dag een ander verhaal van iemand die hier begraven ligt.

• Met Fritz op stap door Wervik • Beleef de Balokken met Jaek en Nink, Wervik • Op zoek naar de Slapersbank, Veurne • Oma’s geheime recept, Vleteren

Wandel door het rijke verleden van Jules Destrooper en kom alles te weten over hun wereldberoemde koekjes. Op het einde van het bezoek is er uiteraard de mogelijkheid om het koekjesgamma te proeven. Gravestraat 5 – 8647 Lo (Lo-Reninge) T. 058 28 09 33 www.jules-destrooper.com – bezoekerscentrum@julesdestrooper.com

20. BROUWERIJSITE KOEKELARE In het Käthe Kollwitz Museum vind je originele werken van de Duitse kunstenares en wordt er stilgestaan bij haar oorlogsverlies. Het Fransmansmuseum laat je kennis maken met de seizoensarbeiders die richting Frankrijk trokken om er hun brood te verdienen.

Tynecotstraat – 8980 Passendale (Zonnebeke) www.passchendaele.be

11. DE OUDE KAASMAKERIJ, ZONNEBEKE

LOGEREN ALS GOD NAAST FRANKRIJK Of je nu kiest voor het onaangeroerde platteland of opteert voor een van de vele pittoreske charmestadjes, je wordt overal ontvangen met een gulle Westhoekglimlach. Logeren kan zowel in hartelijke gastenkamers, stijlvolle hotels als in gezellige vakantiewoningen en ongedwongen campings. Waar je ook logeert, hier kom je écht thuis.

Hier wordt de rijke traditie van het kaasmaken op een boeiende, interactieve manier tot leven gebracht en leer je alles wat je altijd al wilde weten over kazen. Via een kinderparcours kunnen de allerkleinsten op zoek naar een illustere kaasdief. ’s Graventafelstraat 48A, 8980 Passendale (Zonnebeke) T. 051 77 70 05 www.deoudekaasmakerij.be – info@deoudekaasmakerij.be

12. IJZERTOREN - MUSEUM AAN DE IJZER, DIKSMUIDE Het museum aan de IJzer in de IJzertoren vertelt het verhaal van het Belgisch-Duits front tijdens de Eerste Wereldoorlog, aan de hand van verhalen van soldaten, vluchtelingen en burgers aan beide kanten van het front. Bovenop de IJzertoren geniet je van een schitterend panorama over Diksmuide en de Westhoek. IJzerdijk 49 – 8600 Diksmuide T. 051 50 02 86 www.museumaandeijzer.be – info@aandeijzer.be

VERGEET ZEKER BIJ AANKOMST JE WESTHOEKVOORDEELPAS NIET TE VRAGEN AAN DE LOGIESUITBATER. HIERMEE GENIET JE VAN € 70 KORTING BIJ HEEL WAT MUSEA EN ATTRACTIES.

Een overzicht van al het logies vind je op www.toerismewesthoek.be/slapen

13. DODENGANG, DIKSMUIDE De Dodengang is een netwerk van meer dan een kilometer Belgische loopgraven en bunkers, een van de gevaarlijkste Belgische stellingen, op amper 500m van een Duitse bunker. IJzerdijk 65 – 8600 Diksmuide T. 051 50 53 44 www.bezoekdiksmuide.be/dodengang dodengang.diksmuide@warheritage.be

Met het Westhoek KD-bandje, gratis af te halen bij de toerismekantoren, krijgt je kroost in heel wat musea of sites gratis toegang en worden ze verwend met een gratis lekkernij.

Enkele leuke tips/suggesties voor een uitstap met de kinderen, werd gebundeld in een afzonderlijke overzichtskaart. Deze kaart is vanaf de zomer gratis te verkrijgen bij de toerismekantoren of via shop.westtoer.be

grenzeloos genieten

Clevenstraat 2 – 8680 Koekelare T. 0475 58 50 51 www.langemaxmuseum.be – info@langemaxmuseum.be

22. TABAKSMUSEUM, WERVIK Hier leer je hoe tabak de wereld veroverde en worden zo goed als alle facetten van de rijke tabakscultuur geïllustreerd. Je ontdekt de meest merkwaardige voorwerpen om te roken en vuur te maken, maar ook vergeten vormen van tabaksgebruik komen aan bod. Koestraat 63 – 8940 Wervik T. 056 95 24 25 tabaksmuseum@wervik.be – www.nationaaltabaksmuseum.be

www.toerismewesthoek.be

23. DE ZONNEGLOED, VLETEREN

Berten Pilstraat 5A, 8980 Zonnebeke T. 051 77 04 41 www.passchendaele.be – info@passchendaele.be

Zo’n 12.000 soldaten van het Gemenebest en ook enkele Duitse gesneuvelden liggen hier begraven. Op de muur achteraan de begraafplaats staan de namen gegrift van net geen 35.000 vermiste soldaten. Vanuit het bezoekerscentrum heb je een uitzicht op het slagveld en krijg je meer inzicht en informatie over de Slag bij Passendale/Slag bij Ieper.

De Westhoek KD tochten (zie rubriek ‘wandelen’) nemen jullie mee door de stad of het dorp en dankzij de Westhoek KD fietsroutes (zie rubriek ‘fietsen) kunnen jouw KD’s zelf de weg aantonen via de speciale bewegwijzering.

Het museum belicht het voormalige grootste Duitse kanon dat voornamelijk vuurde op Duinkerke en informeert over het leven en werken achter het front. De indrukwekkende geschutbedding van het kanon is op wandelafstand bereikbaar vanaf het museum.

In dit museum wordt de herinnering aan de Slag bij Passendale/Slag bij Ieper levendig gehouden met een unieke collectie historische voorwerpen, levensechte diorama’s, foto- en filmmateriaal. In de unieke dugout experience ontdek je een verbandpost, werkplaatsen, keuken, sanitair en slaapplaatsen.

10. TYNE COT CEMETERY EN BEZOEKERSCENTRUM, ZONNEBEKE

Het Jaek & Nink vakantieboek laat kinderen via raadsels, zoekplaatsjes en spelletjes kennismaken met de bezienswaardigheden van de Westhoek. Het boek is gratis te verkrijgen op je logeerplek of bij de dienst voor toerisme.

21. LANGE MAX MUSEUM, KOEKELARE

9. MEMORIAL MUSEUM PASSCHENDAELE 1917, ZONNEBEKE

Een overzicht van alle wandelroutes vind je op www.toerismewesthoek.be/wandelen

WESTHOEK

UITERAARD HEBBEN WE OOK VELE LEUKE, NIET TE MISSEN ATTRACTIES EN RESTAURANTS VOOR KINDEREN IN DE WESTHOEK. EEN VOLLEDIG OVERZICHT VIND JE OP WWW.WESTHOEKKD.BE

Sint-Maartensplein 15b – 8680 Koekelare T. 051 61 04 94 www.toerismekoekelare.be – cultuurentoerisme@koekelare.be

Boescheepseweg 35A – 8970 Poperinge www.lijssenthoek.be

DE NETWERKKAARTEN (€ 6/KAART) EN LUSVORMIGE WANDELROUTES (€ 2/KAART) ZIJN TE VERKRIJGEN BIJ DE DIENSTEN VOOR TOERISME EN WESTTOER OF KUNNEN ONLINE WORDEN BESTELD VIA SHOP.WESTTOER.BE

FAMILIEVRIENDELIJKHEID Van Diksmuide tot Ieper, van Watou tot Wijtschate, overal in de Westhoek valt er ook voor kinderen heel wat te beleven: in een pretpark, op een verrassende speelplek of met onverwacht dierenplezier. De Westhoek heeft twee speciale ambassadeurs voor z’n jongste bezoekers: de Westhoek KD’s Jaek & Nink. Zij wijzen kinderen de weg door de regio.

19. BEZOEKERSCENTRUM JULES DESTROOPER, LO-RENINGE Dit museum is gevestigd in het stadsschaalcomplex, waar vroeger hop werd gewogen, gekeurd en gestapeld. Je vindt er een uitgebreide collectie authentieke hoptuigen en beleeft er de geschiedenis en de levenscyclus van de hop. Het perfecte startpunt voor je ontdekkingsreis door de Westhoekse bierwereld.

Met 5 wandelnetwerken en tal van lusvormige wandelroutes is de Westhoek de topregio in Vlaanderen bestemming voor wandelaars.

• Wandelnetwerk IJzervallei - 125 km

Dikkebusstraat 234 - 8951 Dranouter (Heuvelland) T. 057 44 69 33 www.dranoutercentrum.be – info@dranoutercentrum.be

6. HOPMUSEUM POPERINGE

WANDELEN

• Wandelnetwerk Ieperboog - 100 km

Muziekmuseum over folk en volksmuziek in Vlaanderen en in de wereld en waar je kennis maakt met de geschiedenis, de instrumenten, de muzikanten, de festivals, enz.

Palingbeekstraat 18 – 8902 Zillebeke (Ieper) T. 057 23 08 40 bc.palingbeek@west-vlaanderen.be

Een overzicht van alle fietsroutes vind je op www.toerismewesthoek.be/fietsen

• Wandelnetwerk Hoppeland - 228 km

18. DRANOUTER CENTRUM, HEUVELLAND

Het Provinciedomein De Palingbeek is uitgerust met bossen, boomgaarden, graslanden, cafeteria en speelplein. Ideaal voor een dagje uit in het groen. In 2018 zal het domein deel uitmaken van de grote land art installatie CWRM, op het Niemandsland van de frontzone rond Ieper.

ALLE ROUTEKAARTEN ZIJN TE VERKRIJGEN BIJ DE DIENSTEN VOOR TOERISME EN WESTTOER OF KUNNEN ONLINE WORDEN BESTELD VIA SHOP.WESTTOER.BE

• Wandelnetwerk Heuvelland - 270 km

Rodebergstraat 75 – 8954 Westouter (Heuvelland) T. 057 44 60 35 - johan.gheysens@skynet.be

5. PROVINCIEDOMEIN DE PALINGBEEK, IEPER

• The Legacy, Zonnebeke - 37 km

WELKOM IN DE WESTHOEK

Fietsen in het spoor van WO I? Waag je aan één van de 12 fietstracés langs de sporen van het oorlogsverleden. Per route bestaat er een afzonderlijke kaart (€ 2)

Deze zetellift biedt je een uniek zicht op Heuvelland. Even weg van alle drukte zweef je boven de wijngaarden en kun je bij goed weer de Vlaamse kust of de IJzertoren zien. Ook gekend als het decor van ‘Eigen Kweek’ en ‘Taboe (Geubels)’.

NEDERLAND

14-18 FIETSROUTES

TIJDENS JE BEZOEK AAN DE WESTHOEK IS DE STREEKPOCKET EEN ONMISBAAR INSTRUMENT. JE ONTDEKT ER ALLES OVER DE TOERISTISCHE BEZIENSWAARDIGHEDEN, LEUKE RESTAURANTS EN CAFEETJES IN DE WESTHOEK. HAAL JOUW POCKET GRATIS BIJ DE DIENSTEN VOOR TOERISME.

17. CORDOBA KABELBAAN, HEUVELLAND

Een hele dag met de familie vol fun, avontuur en spectaculaire ontdekkingen. De zalige familieattracties doen je daveren van plezier. Je leert er honderden dieren van dichtbij kennen, en dat allemaal in een overweldigende natuur! Klaar voor een dag die je nooit meer vergeet?

OOSTENDE

4. BELLEWAERDE, IEPER

Oneindige vergezichten, zachtglooiende heuvels, vlakke polders en een adembenemende stilte. Goed voor eindeloos wandel- en fietsplezier met stemmige herbergen en charmante restaurants op de meest idyllische plekjes, ver weg van alle drukte. De Westhoek flirt met de Franse grens en heeft de troeven van de kust op fietsafstand. Waar je ook komt, overal word je ontvangen met een gulle Westhoeklach.

Grote Markt 34 – 8900 Ieper T. 057 23 94 50 www.ypermuseum.be

Op de Heuvellandse flanken ontdek je heel wat fotogenieke wijngaarden. Heuvelland mag zich dan ook officieel een wijnbouwgebied noemen. Een echte wijnstreek waar 14 gepassioneerde wijnbouwers heerlijke Heuvellandse wijn brouwen. Wie graag van de ene naar de andere wijngaard hopt, zit goed met de Vintage Heuvelland fietsroute (24 km).

MONS

• Met Jaek en Nink op ontdekking langs de IJzer, Diksmuide & Nieuwpoort – 47,9 km

Albert I-laan 2 – 8630 Veurne T. 058 31 38 97 www.bakkerijmuseum.be – info@bakkerijmuseum.be

VINTAGE HEUVELLAND

E IQU BELG E C F RA N

De bierfietsroutes en wijnroute nemen je op sleeptouw langs brouwerijen, wijngaarden, authentieke kroegen, hopvelden en volkscafeetjes. Al fietsend proef je van het bierverhaal van de Westhoek. Infoborden in de vorm van een bier- of wijnfles trakteren je op de nodige info en leuke anekdotes onderweg.

Het museum bevat de belangrijkste collectie bakerfgoed van België en is een leuk doemuseum voor jong en oud. Er worden heel wat leuke activiteiten aangeboden zoals bakdemonstraties, bakworkshops,… Voor elk wat wils!

Ieperlingen zijn terecht trots op hun stad die steeds op haar pootjes terecht komt. Het Yper Museum is dan ook hun plek, waar ze enthousiast aan meewerken. Het is meer dan een museum van de stad. De historie is ook die van de Westhoek.

www.tourneelocale.be

DOUAI

BIER- EN WIJNFIETSROUTE(S)

• Kleine Flandrien in spé, Heuvelland & Poperinge – 17,3 km

15. BAKKERIJMUSEUM, VEURNE

2. YPER MUSEUM, IEPER

In de Westhoek vind je ’s werelds beste brouwerijen en dus ook ’s werelds beste bieren. Bierliefhebbers van alle windstreken vinden vlotjes hun weg naar deze hoek. Ontdek het volledig bieraanbod in de Westhoek op

LENS

• Trappen van stad naar strand, Veurne & De Panne – 21,6 km

Wulveringemstraat 10 – 8630 Veurne T. 058 29 92 29 www.kasteelbeauvoorde.be – kasteel.beauvoorde@herita.be

Grote Markt 34 – 8900 Ieper T. 057 23 92 20 www.inflandersfields.be – flandersfields@ieper.be

TOURNÉE LOCALE ‘BIERBELEVING IN DE WESTHOEK’

MAUBEUGE

• Crossen door de bossen met Jaek en Nink, Ieper & Zonnebeke – 26,5 km

Het Kasteel ontstond wellicht in de 12de eeuw en is een van de best bewaarde geheimen in de Westhoek. Je wordt er ondergedompeld in een nostalgische sfeer, een oase van stilte en schoonheid.

VALENCIENNES

• Met Jaek en Nink naar natuurgebied De Blankaart, Diksmuide – 22,9 km

14. KASTEEL BEAUVOORDE, VEURNE

Dit museum is de poort naar WO I in Vlaanderen en brengt het verhaal van deze oorlog in de frontstreek. De oorlog is nog overal aanwezig in het actuele landschap van de Westhoek. Vanop het Belfort heb je een uniek zicht over de stad en omliggende slagvelden.

ARRAS

• Met Jaek en Nink door het vlakke land, Alveringem & Lo-Reninge – 26,1 km

1. IN FLANDERS FIELDS MUSEUM, IEPER

CAMBRAI

Voor gezinnen met kinderen werden er 6 gratis bewegwijzerde fietsroutes op maat uitgewerkt. Onderweg zijn er tal van locaties waar de allerkleinsten even kunnen ravotten of er wat streeklekkers kunnen proeven.

Deze kaart heeft je een overzicht van de voornaamste wandelgebieden en bezienswaardigheden in de Westhoek.

WESTHOEK KD FIETSROUTES

Met de handige fietsnetwerkkaart (€ 8) stippel je je eigen traject uit. Aan kroegen, cafeetjes en restaurants is er onderweg geen gebrek en ook hoeve-ijsjes zorgen voor de nodige verfrissing.

WWW.TOERISMEWESTHOEK.BE

FIETSNETWERK WESTHOEK

©2018 Westtoer apb - Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt zonder voorafgaande toestemming van de uitgever. De grootste zorg werd besteed aan de actualiteit van de gegevens, de uitgever is echter niet verantwoordelijk voor eventuele onnauwkeurigheden of tussentijdse wijzigingen. Tekst en samenstelling: Valérie Heyman, Aurelia Leyn | Vormgeving: Pia vandepitte Cartografie: Aquaterra n.v., Gent | Druk: Graphius NV, Oostakker | Fotografie: Westtoer, Stad Ieper, Stad Wervik Verantwoordelijke uitgever: Westtoer apb, Stefaan Gheysen | WD 3029/2017/58

FIETSEN

23

De Zonnegloed telt meer dan 100 dierensoorten in een natuurlijke omgeving, een populatie van vooral wilde dieren die niet meer terug de natuur in kunnen. Hier krijgen ze een warme thuis voor de rest van hun leven. Voor de allerkleinsten zijn er speeltuintjes en doe-opdrachten gelinkt aan de dieren. Kasteelweg 22 – 8640 Oostvleteren T. 057 40 18 56 www.dezonnegloed.be – info@dezonnegloed.be

DE GROOTE OORLOG 600.000 beeldjes - 600.000 namen

24. ‘T GANZENGOED, STADEN Deze speelboerderij biedt zowel buiten als binnen grenzeloos veel mogelijkheden. ’s Zomers kun je in een heus maïsdoolhof op zoek naar ganzen, om na de ontsnapping meteen met het reuzenganzenbord te spelen. Bij regenweer is er een loods vol met volksspelen en spelletjes. Wallemolenstraat 10 – 8840 Westrozebeke (Staden) T. 0486 49 73 53 www.tganzengoed.be – info@tganzengoed.be

25. BEZOEKERSCENTRUM WESTFRONT, NIEUWPOORT Westfront Nieuwpoort toont je het volledige verhaal van de onderwaterzetting van de poldervlakte, waardoor de Duitse invasie voor Nieuwpoort tot stand werd gebracht. Kustweg 2 – 8620 Nieuwpoort T. 058 23 07 33 www.westfrontnieuwpoort.be – westfront@nieuwpoort.be

EEN VOLLEDIG OVERZICHT VAN MUSEA EN ATTRACTIES VIND JE OP WWW.TOERISMEWESTHOEK.BE/DOEN

ComingWorldRememberMe Sinds 2014 kon iedereen die dat wil, een beeldje uit klei maken. Elk beeldje staat voor één van de 600.000 slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog in België. Alle 600.000 beeldjes worden in 2018 samen gebracht en maken deel uit van een groot landschapskunstwerk tussen enkele werken van kunstenaar Koen Vanmechelen. Deze kunstinstallatie ‘ComingWorldRememberMe’ is vanaf 1 april tot 11 november 2018 gratis te bezoeken in het provinciedomein De Palingbeek, het voormalige Niemandsland van de frontzone rond Ieper. ComingWorldRememberMe moet ons herinneren aan de zinloosheid van oorlog: gisteren, vandaag en morgen.

HERBELEEF HET VERLEDEN. De informatieve pocket WO I en de toeristische kaart WO I brengen alle belangrijke sites, begraafplaatsen, musea en monumenten in de regio in kaart. De ideale gidsen om het oorlogsverleden in de Westhoek te ontdekken. Beide publicaties zijn gratis te verkrijgen bij de diensten voor toerisme en Westtoer of online te bestellen via shop.westtoer.be. MEER INFO OP WWW.FLANDERSFIELDS.BE

DIENSTEN VOOR TOERISME KUST

BEZOEKERSCENTRUM VOOR IEPER EN DE WESTHOEK

TOERISME LANGEMARKPOELKAPELLE

Grote Markt 34 - 8900 Ieper 057 23 92 20 www.toerisme-ieper.be

Kasteelstraat 1 057 49 09 41 www.langemark-poelkapelle.be

TOERISME ALVERINGEM

VVV LAUKA

St.-Rijkersstraat 19 058 28 88 81 www.alveringem.be

Markt 17a, 8647 Lo 058 28 91 66 www.lauka.be

TOERISME DIKSMUIDE

TOERISME MESEN

Grote Markt 6 051 79 30 50 www.bezoekdiksmuide.be

Markt 1 057 22 17 14 www.mesen.be

TOERISME HEUVELLAND

TOERISME POPERINGE

Sint-Laurentiusplein 1 - 8950 Kemmel 057 45 04 55 www.toerismeheuvelland.be

Grote Markt 1 057 34 66 76 www.toerismepoperinge.be

TOERISME HOOGLEDE

TOERISME STADEN

Marktplaats 24 051 23 13 97 www.hooglede.be

Marktplaats 2 051 70 82 00 www.staden.be

TOERISME HOUTHULST

TOERISME VEURNE

Markt 17 051 46 08 93 www.houthulst.be

Grote Markt 29 058 33 55 31 www.toerisme-veurne.be

TOERISME KOEKELARE

TOERISME VLETEREN

St.-Maartensplein 15B 051 61 04 94 www.toerismekoekelare.be

Veurnestraat 4 057 40 09 01 www.toerismevleteren.be

TOERISME KORTEMARK

TOERISME WERVIK

Torhoutstraat 9 051 56 61 08 www.kortemark.be

Koestraat 63 056 95 24 25 www.wervik.be/toerisme

TOERISME ZONNEBEKE Berten Pilstraat 5A 051 77 04 41 www.toerismezonnebeke.be

DE WESTKUST TOERISME DE PANNE Zeelaan 21 051 42 18 18 www.depanne.be

TOERISME KOKSIJDE Zeelaan 303 058 51 29 10 www.visitkoksijde.be

TOERISME NIEUWPOORT Marktplein 7 058 22 44 44 www.nieuwpoort.be

TOERISME MIDDELKERKE Joseph Casselaan 1 059 30 03 68 www.middelkerke.be

FRANS-VLAANDEREN COMMUNAUTÉ DE COMMUNES FLANDRE INTÉRIEURE 41, avenue du Maréchal de Lattre de Tassigny, 59190 Hazebrouck www.cc-flandreinterieure.fr

COMMUNAUTÉ DE COMMUNES DES HAUTS DE FLANDRE 468, route de la Couronne de Bierne 59380 Bergues www.cchf.fr

Naast de infokantoren kom je een leuk cafeetje, een lekker restaurantje, een tof winkeltje,… tegen, waar ze je graag wat informatie en tips geven over de regio. Dit zijn de infopunten westhoek. je herkent ze aan het logo met de groene i. Meer weten? SURF NAAR WWW.TOERISMEWESTHOEK.BE/INFOPUNTENWESTHOEK

IN

FOPUNT

TOERISME WESTHOEK www.toerismewesthoek.be/infopunt

Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland

Westhoek kaart_2018.indd 1-5

29/03/2018 13:25:40


D

E

1

Spoorweg

Abdij

Water

Autosnelweg

Kasteel

Hoofdweg

Duinen

Molen

Secundaire weg

De IJzermon IJzermonding Jzer ermo er rmond rmon monding ond ndingg

Streekmuseum

Toren

Nieuwpoort-aan-Zee Nieuwpoo uwpoor wpoortoort-aan aan-Z aan an an-Z n-Ze n-Z n -ZZee Zee e

Heuveltop

Lokale weg

Bebouwing

Recreatieve spoorlijn

Station Frankrijk

Industrie

Landsgrens

Vuurtoren

Natuurgebied

0 km

Wandelnetwerk

1 km

2 km

3 km

4 km

Koksijde-Bad Koksijde-Ba de-Bad add

Natuurreservaat

P

5

bouurrrgg urrbo Canal de Bo

Bourbourg Bou Bo ouurbo ou urb ur rrb bourg bou bbo ourg oou ug urg

l de la du C an a o lm e

Wulverdinghe

72m

7. Vestingstad 2Bergues, op de kaart gezet Ardres a Re Recou ec uusse ssse se chez les Ch’tis’ Recousse door de film LLa ‘Bienvenue

MONT DE WATTEN

Bleue-Maison Bleuee--Mais Mai aison aaiso ai iisson iso

Le Communal C mm

Ganspette a e Le M Mont G

Le Lac Bleu

Liauwette Liauw Li Liauwe uw wet wette

N42

Setques Set Se ettques eetq ues

Bayenghe yenghe engh en enghem nghem-Lès-S nghem n ngh ggh hem h he eem m--Lès m -Lèss---S -Se Sening Se SSenin eni ning ingh ng ng ghem gh h Bayenghem-Lès-Seninghem Pourchinte Pou Po ur hinte uurchinte

Elnes El ln ne nes

Saint-PierreSaint Sa aint-Pierr ai i int intierr ierre erreHET HELEFourdebecques JAAR Fourdeb ebbe becques becq cqu cqDOOR VALT ER HEEL Lee Ha Ham Hamel a WAT TE BELEVEN AAN DE KUST.

9. Nieuw wandelnetwerk Velden en Meersen: zowel voor stiltezoekers als families 10. Romeins weekend 20-21 mei: in het Romeins Archeologisch Museum Oudenburg

Cantemerie Cantemeri anteme nteme emeeeri ri rie

Remilly-Wirquin Remilly lyyy--Wirqui -W Wirqui Wirquin irquin

Bouriflet Bourifle Bourifl ifl fle flet

B s Bois dess Carrières Carrières ess

Ouve-Wirquin Ou u Wi Wirqq in 4. Download gratis de Kustpas en geniet vanO Lee Val Warnec ecccque cqq Kust. Warnecque korting en La voordelen bij attracties aan de aB Bucaille Bu Buc u ill

Dohem Doh heem h e

Ecuire Ecuir irrree

5. Een leuke wandeling langs kustdorpen, strand Piquendal-Cloquant Piquend nda nd da dalddal-Cloquant en duinen met het Wandelnetwerk Westkust.

Merck-Sai aiiin nt-Liévin vin in n 6. Fietsen van en naar hetMerck-Saint-Liévin hinterland: ‘Trappen van Thiembronne mbro m ronne ro stad naar strand’ of ‘Op avontuur langs de IJzer’ LLe Bourguet B rguet Bou

Cléty Cl Clét CClé lééty lé lét t

11

Avroult Avr A vvroultt Maisnil aisnil snil nil ni il

10.Ontdek in Middelkerke-Westende je favoriete Lee Cauroi striphelden op de dijk, stripmuren, tijdens het stripfestival of met het gocartparcours. MEER OP WWW.DEKUST.BE/10-TIPS

Westhoek kaart_2018.indd 6-10

Boois Bois iss Robichet Bois Robich bich heett het he d' Enfer er

D'Av D Avval Ava va D'Aval Westrehem ehem eh hem em

Crè rèèèques ques Crèques

Wittess W

12

Boëseghem Thiennes La Lyys

Bois de Cruysabeel

Grrand G rraand d Neufpré N Neu uffpré uf pé Grand

lin in n Le Le Comte Comtte te Moulin

Saint Sai aint-Qu ai iint nt-Q t Que uentin e Saint-Quentin

an annay n Tannay

Tannay

Witterne W ttern te errn rne neees esse ssse Witternesse

as-Ham Bas-Hamel

La Roupie Ro Rou R o p La

IIsberg Is ssberg bergue berg beerg ergue rgggu gue uees ue Isbergues

Lam Lam mbres mb m b Lambres D943

Mazinghem Maazinghem Ma azi zin inghem nghem

Ca nal d'A 'A i r

Molinghem Molingh Molin Moli M olingh gh g hem h he e

oo r

N58

STEENWERCK

Nieppe

A26 E15

C

e

Berguette B eer erguette rrg guet g uee

Hamett Billet

Amuzoires Les LLe e Amu uzoires u

Fleurbaix

Ca nal al d''A A iirree

E

Rob R Ro obec ob o bbec becq ecq cqq Robecq

Pacault Pac P caault ca ltt Riez-du-Vinage Riez-du-Vin Riez Ri du-Vin du -Vin Vin Vinage

F

Paradis Rue du Moulin

Bondues B Bo oon ndu ndue n du dueess

Croix-au-Bois Croix-a xx-a x-au --au -a au au u-Bois is

Lestrem

Le Pon on nt d' nt Pont Agro roonsaaart ron ro Agronsart L'Embranchement L'Embranche che hem he ment m e t Le Feu u d' dd'Estrein ''EEstrei E eiin

G

A22 E17

Wambre Wambr Wa W am mb m brec bre reec ech cchie hiees h es Wambrechies

RO ROUB R ROU O OUB OU UB UBA U B BA A ROUBA

D670 8 Roubaix-Epeule p

13a/13b Bondues

10 Comines/Marquette-Centre q 11 Wasquehal q

7a/7b Croix-Centre

Marquette Marqu Marq Mar arq arquette ett tte teee---L -Le LezLeezLe z--Lil LLiil illle ill lle Marquette-Lez-Lille Lompret mp pret pre p et M et Wasquehal Wa W aas asqu squ ssq qu qu ueh ue ehal eh eha hal h al CCr al Croix Cro rro roi oiiixx o oix Pérenchies Pé P éére rren re enc en nch nch chie hies hi h ieess LLomp Lyyss Lys Ly M aarc arcq cqq-e -en enen n--Baro Baro Ba rooeul ull Marcq-en-Baroeul D710 D5 D617 Saint-André-Lez-Lille Saint SSai aint iint-An nttt-And nt-A t-An -A André An A ndré drré-L ré-Le ré éé-L -Le --L LeezzzLe z-Lil -Li LLiiille lle lll llee Wez-Macquart Wez-Ma ezz-Ma Macqua Mac Ma M acqu aac cqua ua uart LLee SSart Saart art rt 11 Prémesques Pré Prém rémes ré éém mes me mes esque que ueeess Madeleine LLaa M Ma Mad adeelle ad leein iine in ne ne Hem Heem H em Recueil Recue Re Rec ueiil ueil E17 Lambersart LLa amb aam m mbe mb bbeeer ers rsa ssart art ar rt N352 D750 N356 N227 D257 Capinghem Capingh CCa pin nghe n ngh nghem ghem hem he em D6 D651 Mons-en-Baroeul Mon M o on ns-e ns n s-ens e en n n-Baro Ba B aro a ro oeul oe o e ul l Lomme om mm me Lomme Ennetières-En-Weppes EEnne En nneetièr eetiè t èr ère ères rres-E es-En -EEEn -EnEn-Weppe n-We pe n pes p eess Canteleu CCantel an ant nteleu ntele telleeu u LILLE Forest-sur-M FForest-sur ForestForest orest-sur urr-M -M -M 12 Marq-en-Baroeul q

D945

8

11 Wasquehal q Laroche/Lille/Roubaix Lille/Tourcoing g

Clemenceau/Lille/Roubaix 6/10 Villeneuve d'Asq q Brossolette/Lille/Roubaix 9/9a/9b Mons-en-Baroeul Lille/Roubaix

8 Armentières

6

Nouveau-Monde Nouve N No ouv ouvea o ou uvvea u eau ond eau-Monde ea

7/7a/7b

5/6/7

4/5 2/2a/2b

Rouge-Croix

Beaucamps-Ligny Beaucamps-Lig mpp Lign igny gn nyy La JJoirie rie i

Ligny Lig Li ig gny

I

Haubourdin Haubo bour bo ourrd o rdi rdin rdi din Santes SSan ntes n ttes ess N41

J

5 Mons-en-Baroeul 4 Mons-en-Baroeul

Fives FFi iivves

LLee M Marais Ma Mar araaii

Englos Eng ng glllo g glo oss o

Radinghem-en-Weppes R Radin dingh din ngh ghem-en-Weppe gh g hem-en h m en n-Weppes eppes es EEscobecques es beecq ecq es Erquinghem-Le-Sec EErq rqqu rqu qquinghe uingh uing u gh heeem emm-L mm --LLLe-Secc Maisnil LLe Maisn M sn nil n il il Hallennes-LezHallennesH Ha allen s-L ss--L -LLeez ezFromelles From om melles me m less Aubers Auber Au uber ub ber ers ers rs

H

Lee B Bas

Pétillon

Fauquissart

BoutBou ou Delville elvi elv el lvill lv

VVieille-Chapelle Vie ieei iei eille iille-Ch ille-Cha ille-C -CCh --Cha Cha hapelle h a lee

9

9 Saint-André/Wambrechies/Marquette q

Bois-Grenier Bois-G s-Gr s-Gre --G Grren reeenie eni en nier n i r

Le Sapin Le Sap SSa apin aap pin pi p in in VVert Veerrtt

Mouvaux Mou M Mo ouuv uvvau vaux ux

D617

Verlinghem Verli V erl rllinghe lin li lin nghem ng n ghe gh g hem h he eem m

Laa P Pré réévvôté rév téé Prévôté

Le L Gris G s Pot PPo o La Guernurie Gueer ernuri ernur nurie rie iiee

10

5/6

Haute Vaches Hau ute Rue u ut ue des Vac acches ach ch

D937

LLa Basse Rue Rue

Quesnoy-sur-Deûle Quesnoy u snoy snoynoy oyoy y--su y-su urrrr-De -D -De De Lee CChienn Deûle

La Ho Houlette ou o ulett

Rue R e Marle Ru Maaar M Mar arle r

D945

Laventie

Le Pont Riqueul

La Fosse

16 Roncq/Tourcoing-Pont q g Rompu p 16 Roncq/Tourcoing-Pont q g Rompu p

Blanc Blan an anc ncc FFour n Fou

TO TO OU URC U RCO RCCO R CO OING ING ING IN NG TOURCOING

Funquereau Funqu quer que qu eereau er reea rrea

Erquinghem-Lys Errq EErq rqquin quing qu uin in ng gghem gh ghe hem h he eem m m-L -Lys -LLLyyyss

s Ly

Sailly-Sur-La-Lys

D945

Rue Delannoy

Blaton Le Bl B laton lla aato o

Chapelle-D'Armentières LLa CCha Chap hape h hap peel elle elle-D lleee-D -D D'A D A Arrrm rmentières mee m

Estaires La Gorgue

Gazoduc Pierrière La Pie Pi ierrièree ie

D

Komen-Waasten Lee Bizet Bize izze / K KomenKomen-W Kom Ko men me een n--Wa n-W n n-Waast Waasten

Armentières Arm A rrm m meeentiè ment men nti n tiè tiè iières èèrress Croix-du-Bac

L'Epinette

Frelinghien Freel Frel elin lin li in ng nghi ggh hiien en

9 Nieppe

Le Coquelicot

Calonne-surCalonne e-su e-su esu urrSaint Sa SSain aain in ntt F n Saint-Floris La-Lys La-Ly a-Ly -Ly Ly Lys

Neuville-en-Ferrain Neeuuvill Ne uvviille uvi u lle ll lee--e -een n-Fe nn -FFFeeerrain rra rrr rain rra aain iin n

Lin nsse ns sel eelll llle leess le Linselles

Houplines Hou Hou oup oup up plli lline lines ines ess

La L ys

17/17a/17b Tourcoing-Bellecontre/Ron g

Vignette LLa VVi Vig igg gn gnet gnette

u l a De le

A25 E42

Neuf-Berquin

Le Sart Le

18 Neuville-en-Ferrain

15 Tourcoing-les-Francs g

Le Steent'je

MERVILLE

E17 A A14

Paradijs Parad P ara rad adijs adi ad dijs ijss

N

Less Ecl LLe Ec Eclu clu luse luse uses es Ecluses

La Lys

SSaint-Venant i tV t

Gu Guarbe G uarbec u arb bec be b eccq ec cque que Guarbecque

Rom Ro omb mb m LLiet Liett ettre et ttre rrees es Linghem Liettres LLinghe Li i ghe heem hem em Rombly Estrée-Blanche EEstréetréee-Bl e-Bla ee-B e-B Bllanche Bla anch aanc nche ch ch hee

B

Haverskerque

9 Roncq R Ron Ro on o n ncccqq ncq

Deûlémont Deûlé De eûlém léém llém ém mont mo nt nt

La Crèche

LLaa Caud descure Caudescure

L Touquet Tou ou Le

D617

Comines Coom Com om mines mi iin nes

D945

Boiss d de Ploegsteert gste

Ploegs gsssteert teert eert ee eert Ploegsteert

de Nieppe

Bois d' Amont

Trézen Trézennes

Blessy Ble B Bl llessy eessy ssyy

Boiis d B Bois Bo de la a Hutte Hut Hutt utte ttte tte

Le Doulieu

Forêt domaniale

ressssee rres La Croix Mairesse Hou ouuleron Houleron

80m DE WALLETJES

10 Bailleul

La Motte-au-Bois

Wervicq-Sud Weervic We Wervic ervi ervicq-Sud rviicq rvic rvi ccq-S qq---Sud -SSudd Bousbecque Bo Bous Bousb B ousb ou o usbecq eccq ccqu qu qque uuee

D945

Balokken Dee B D Ba alokke alok lok okkken en n

Lys

Warneton W Warn War Wa aarrrn arne arn ne neet eton t

Vieux-Berquin La Rue du Bois

Morbecque

Pecqueu urr u Pecqueur

SSerny ern rny

A

Nieuwkerke

BAILLEUL

Rue du Christ Chapelle Notre-Dame de Lourdes

T Tète de Flandre

Quernes Quue Que uer errn rnes nes

Nouveauville Nouv N veauville vvea ve eea

11 Hazebrouck/N42

Outtersteene

Sec-Bois

Le Préavin

Waar arrmee Warme

Ham m

Ponch P ncch nch che he he Ponche

N642

Bas-Warn Bas B Ba as-Waarnet arrneto neeton Bas-Warneton Wa War W arn arn rneto net ne n eton eto eton et ton to o Warneton

Méteren

Borre Pradelles

Komen-Waasten Ko om ome o m men-Waaste me e Waaassten ten en n

MESEN

Rekkem R Re ekke ek kkem

Halluin Haall Hal Ha lll llu lu lu uin ui in in

22

Wulvergem

Heuvelland

La auuw au w Lauw

WERVIK

156m

wandelnetwerk

12 Méteren

e Lei N32

KEMMELBERG

Kemmelberg

Wevelg W Wev We eeve ev vveellg velg vel g

N32b

Men Mene Me M een neen n nen en Menen

N58

Hoout Hout Houthem

Wijtschate

Dranouter

Flêtre

Geluwe

MONTEBERG

Eeuwenhout 18

Ingeland Le Grand Hasard

Aiir irre-s re-sur-la ree sur ssurr la la-L a LLy a-L Lys ys Aire-sur-la-Lys

Enguinegatte Enguin inegatt in negatte negatt gat ga aatt at tt

131m

Le Champ du Moulin

Nielles elles lle Marthe M rth thes es Marthes

Saint-Jans-Cappel

Merris

Steenbecque

Les Ciseaux

Rii Rincq

Mametz Mame m me

Kana al N iieeuw p

que

Le Camois

Hellebeek

Douvevallei

De Oude Vaart

Kampagne

Kemmel

8

A19

Zandvoorde

Burgbos

125m

HEUVELLAND

2 Menen

2a Wervik

Kruiseke

TTen en Brielen elen en n

LETTEBERG

MONT NOIR

Le Thieushouck

D916

Canton des huit rues

La Belle-Hôtesse

Quiestède Quies Q ieees estè tèèède èdde

Lig Ligne g e gne

HAZEBROUCK

Scherpenberg

Loker

152m

Site départemental Marguerite Yourcenar

Rouge-Croix

Forêt Domaniale de Nieppe

Bois de la Franque

17

Zandvoordebos Groenenburgbos

16

Strazeele

Le Bourbourg

Blaringhem

Sablonnière b nn e blo bl

Gl engh Glomen Glomenghem

Thérouanne Théro TTh h rou ro oouua uaanne nne

Basse-Boulo Booulo Boulog logne lo g Basse-Boulogne

Coyecques Coyec eccq ecq cqques es

Bec

Racqu Racq cqqu quing quinghem ngh ng gghe hem em Racquinghem

Berthen

164m

Eecke

125m SCHERPENBERG

Hellegat 135m RODE BERG Broekelzen

MONT DES CATS

Peuplier

N42

Sercus

Westouter

110m

MONT KOKEREEL

88m

Caestre

La Bréarde

Les Cinq Rues

Le Croquet

Bea eaum eau aumo au mon m oont nt Beaumont

Clarques Clar Clarq CCla larques aarq ar rqques R Rebecques Rebe beec eccques q

Delettes Delet De Dele eele elet let le ettttes tes

D928 Lee Loquin ovan De Panne kan je een 7. Op het strand Willemetz Wil lle Bout-de-la-Ville Bout t--d tt-de dee-la de --la laenlle la-Ville le e zeilwagen huren. W Snelheid maken genieten!

8. In Abdijmuseum Ten Duinen ga je terug naar Saint-Martin-D'Hardinghem ttin-D inn-D -D'Hardingh hem e 1490 zodraSaint-Mart je de Virtual ti Reality-bril opzet.he

Bois is Bertoulin rtoulin

Longue Croix

Pont d'As Po d'Asquin d'A Asquin A uin in n

Ju umelle u La Jumelle

Mont-Le em maître re Mont-Lemaître

D'Amont D D'Am A nt Bois Milliot

Cauchie Cau auchie ch chie hie ie

L'Hazewinde

Hondeghem

Bois d' Ebblinghem

Lynde

Pont-d'Asquin

Roquetoire Roque Ro uet etoire etoi et toire o

Saint-Antoine

Wallon-Cappel

BelleBelle elle-Cro ellee Cro Crroi roix rro oi Belle-Croix

Ecques Ecqu EEcq ques qqu uues es

Herb belles bbe eel ell ll Herbelles

Cirty CCi i y dd'Aval A

SainteMarie-Cappel

Godewaersvelde

La Creule

Cochendal che dall

4 Aire-sur-la-Lys/Saint-Omer-Centre y

A26 E15

Recquebroeucq eccque cque queb qu ueb ue eebroe bbroe roeucq roeu oe 3. Shoppen is leuk aan de Kust. Veel winkels enRecq Drionv nvville vi boetieks zijn er open op zondag! Drionville Ouve vee

9. In Westfront Nieuwpoort beleef je het verhaal Fauquembergues Fauque quem em mb mbe bergues b e WO I. er van de onderwaterzetting tijdens

Inghem Ingh gh heem hem h

Plouy Plo loouyy

Salvecq vecqu vecq ecqumeer dan in het ecq ecques 2. De zon schijnt aan deSalvecques Kust binnenland. Check dus snel het kustweer en de Wismes Wi Wis ismes is sm webcams aan zee. Forestel st

Ward rdr rd drecq ddr rrecqu cqqque qu uues ue es Wardrecques

Rons ons nss

Crehem m Bie ien ie en eentqu ntque ntque ntques nt quess Bientques

Assinghem Ass gh Assi

Oxelaëre

Staple

D933

Renescure

N943

CCoubronne Coubronn onn nnee nn

SaintSylvestreCappel

Hollebeke Huikerbossen

SULFERBERG

N8

Berg Ber Berg

Moorsele Moo M oo oors rrsse sel eele llee

llaa Mar que

DE PRAKTISCHE INFO BIJ DE 10 TIPS VIND JE VIA WWW.BRUGSEOMMELAND.BE/10TIPS

Fourdebecques Fourdebec bec ecq ec cques

1. De Triënnale Beaufort2018: hedendaagse kunst Marie Val V van de Kust. in het unieke decor Campagnette agn gn

Petit ettit itit-Bo t- oi ois o i Petit-Bois PPih ih hem m Pet Pihem

Vedringhem Vedrin dring

Wavrans-sur-L'Aa Wavrans-su sur-L'Aa su -L'Aaa

8. Triënnale Brugge 2018: hedendaags kunst- en architectuurparcours

Bla Blan Bl B llan an nob no ob bourg bo ourg rgg Blanobourg La Cr La CCroix oix ixx

MONT DE BOESCHÊPE

D37

N42

Hallines Halline all ll es es D211 L'Aa Fersinghem Fersingh ersinghem rsinghem ngghem e Bois is de longat longatte Le PParfum arfum fum m de des es SSapins Saaap Sap apins pins ns Wizern Wi Wiz zzernes ernes rn ness Le nes ne Wizernes Bois B i D77 Heuringhem d'' He d Heu uringhem uring u ngh m Esquerdes Esquerd q erd rdes rd d 10 Bilq Bilques illq ilq Helf H elffa fau faut uuttBo Helfaut Bois Boi ois i Heu He H eeur eu uurrri ringhem rin in h heem Heuringhem Helfaut d' He Helfa aut a

Samette Sameette ettee et

Affringues Affri A ffriing ing ngu ngues n gu s g

G Go on ondar o n rd rdenne d Gondardenne

176m MONT CASSEL

GOEBERG

3 Zonnebeke/Beselare

De Palingbeek

De Klijte

83m

Sulferberg

Gasthuisbossen

Geluveldse bossen

5

Voormezele

Boeschepe

F ra n s - V l a a n d e re n

Ebblinghem

Cam CCa aamp mpagne-Lè mpagne m mp ppagne-L agnegne-LLè gn LèsLLès èès Campagne-LèsWardre rdrecq drec drecq eecccque ues ue es Wardrecques

Blendecques Blleeendecques Bl cqu ues es

N42

Arques Ar A rqu rrq qques

13 Steenvoorde

Terdeghem

La Crosse

os sé

D211

D948

Dikkebus Vijver

Geluveld

n

n ninghem Seninghem

7. Damme: historisch stadje met culinaire adresjes

Wisques Wisq Wi W i q es isq

Bois des Renards

Ieperboog

Dikkebus

Oost Houck Steen Acker

Calicanes

't Hoge Bos Godschalkbos

wandelnetwerk

Reningelst

Dadizele D ad adiz adizel dizel iizze zzele ee

Beselare

Zillebeke

Vijver

Tortelbos

8

129m

Les Trois-Rois

Bois de la Serre

Le Nieppe

C

155m

Verdronken Weide Zillebeke

7

Reutelbos

Nonnenbos

4

3

Sint-El Siint Sin Si in nttt--E n -EEl

Ledegem LLe eede ed degem d eegem e

Polygoonbos

N37

E403 A17

Rollegem R oll ool ll llegem le em-K m-K Kaapel Kapelle K a ape Rollegem-Kapelle

Slypskapelle Sl Sly Slyp Slypskapelle lypskap lyp ypskapelle yp pskap app lle

N336

Bois de Beauvoorde D948

4 Ieper-Centrum

2

N38

R33

Abele

La Maison Blanche

Forêt d domaniale omaniale de RhhoultRhhoult t- Clairmarais

Longu onguen ngue ngu guue ueene enes n nesse eessss sse se se Longuenesse

3 Saint-Omer

Lumbres Lumbres Lumb mbre mbres bres re

Schoubrouc SSchou choub chouubr uck ck Schoubrouck

Malhove M alhove al alh ove Sint-Omaars SSint-Oma Sint Si int maars aars rs

Tati tiiin ingh ing ngggh nghe n heem hem h e Tatinghem

LLeulin uli lin hem linghe li he Leulinghem

Le Val de Lumbres

CClairmarais Cla Cl lai la lair air ai im irm marais ma arais raiss

A25 E42

STEENVOORDE

Bavinchove

Bois du Catrol

uf Ne

Le Poovre ov ovr ovre

fo ssséé

Le Riveld

Beitem Bei Be eiite teeem m

me Ko

Vernove ern n

Quelme mes m me eess Quelmes Acquin-Westbécou A Acq Ac cq ourt ou Acquin-Westbécourt dall Lauwerdal

Booneghem

l de ana

Westbécourt W e

Zuytpeene

SAINT-OMER

9

Etreghem EEtreg egg ghem hem

eu

Moorslede M Moors Moo Moor oo o orrslede o rrsled rssslede le led l d de

rpe

No Nordal

Le ValVal-d Val-d'Acquin al-d'Acq l-d'Acq i

4. Kasteel van Loppem met doolhof: het enige pel ellle Belgische kasteel in oorspronkelijke staatLa teChapelle bewonderen

6. Bulskampveld wandelroute: in het Landschapspark Bulskampveld

Zudausques Zudau Zud udd dausqu au ausqu ausques ausqu ues ues

E15 A26

Raider Raiderie Raideri R Ra aidd aid derie La Raid

5. Brouwerij Bourgogne des Flandres: met bezoekerscentrum in centrum Brugge

Cormette Corme mette met me ettt tt

L uuline Lau Lauline

2. Virtual Reality in het Historium: varen door het middeleeuwse Brugge 3. Lissewege: het pittoreske witte dorp met prachtig uitzicht vanop de toren

Liheuse Lihe heeeuse

Nieurlet

Le Peckel

MONT DES RÉCOLLETS

1

N38

Helleketelbos

Le Temple

Hardifort

CASSEL

Sint-Jan

IEPER

Brandhoek

Hoppeland

14 Winnezeele

N8

Vlamertinge

wandelnetwerk

Saint-Laurent

Wemaers-Cappel

Buysscheure

Marais de Bonneghem

N

Boisdiinghem Boisd Boisdinghem nghem h m

e al d C an

Barbinghem Barbi B bin inghem in n

Watti Wa Wattine ttine

1. Fietsen langs de Groene 62: voormalige spoorwegbedding van Oostende naar Torhout

D943

Moringhem Morin orin or ringhem

BRUGSE OMMELAND DE Quercamps ercam eerc rccam rcamps rca ccaamp ppss KUST Het Brugse Ommeland verenigt kastelen en bossen, vlakke polders en leuke dorpjes/stadjes rond Brugge. eelinghem em em Bouvelinghem En dat allemaal op een boogscheut van de Westhoek. Top 10 tips:

SSalperwick erwi er wick ickk

Zermezeele

Noordpeene

Argi gil gi ili il liiè lière Argilière de l’’ A Aa

Tilques TTi ilques ques e es Petit Difques Difque Difqu Difq fqu s Difques fques

Le Menegat

POPERINGE

7 6

Winnezeele

Walle alle lee Wolve lve

9

e al I

Saint-Momelin

Men Mentque M en ntqqqu uuee ueMentqueDE PRAKTISCHE INFO BIJ DEZE 10 TIPS VIND JE VIA WWW.TOERISMEWESTHOEK.BE/FRANS-VLAANDEREN Nor ortbéc béc écccourt co cou Nortbécourt

Ochtezeele

Point du Jour

Le Champ Cappelain

Moouulle Moulle M u e

Sint-Jan-Ter-Biezen

Brielen

I

De De M

10

A19

a Ka n

Les Ma Marnières arrn ar nièr n niè ièr ières ères

Watou

Droogland

Kasselberg

Arnèke

Galgebossen

6 Roese

Passendale

11

Elverdinge

Canadabos

Kruysweg

wandelnetwerk Oudezeele

Lederzeele Bois des Ombres Bois Bois du d' Anelle Mont d' Agache

9. Proeven van een piconB ofaye een ambachtelijk Bayenghem-lès-Eperlecques Baye Bayen Bay ayenghem-lès ayen m--lèslès-Eperlec lès èsèss-Ep perlec perlec ecq eec cqu cq qque ues u ue e hem-sur-La-Hem -Laa-H a-H gebrouwen streekbier -Hem 4. Te voet van knooppunt naar knooppunt op Vink nkk D300 Eperlecques Eperl Ep E rlec rl r rle l le ec e cq cques c q qu een van de 5 wandelnetwerken Nort-Leulin N Nort Leuli uli liFlamande ing ngh n gghe ghem gh hem he h emen em 10. Genieten vanNort-Leulinghem Carbonade 8 Seeerques Serques rques uess Houlle Houll llee Potjevleesch in een van de ‘Estaminets 5. Heerlijk fietsen langs de oevers van de IJzer La Ro Ronville ille lle

Broxeele

Bois du Ham

Nordes Fosses FFosssses see dit stukje Vlaanderen definitief FransLes werd.

Flamands’

Rubrouck

WATTEN

Wattendam Watte ten te en nda nd n da Forêt d' Eperleques

Rietveld

Ledringhem

VOLCKERINCKHOVE

Bois Royal de Watten

Recq Re ecq eecque cq cquescqu cque ues u ue ees es-sur-He es-sur-Hem esss---sur sur s Recques-sur-Hem

Nortbécout Nort ort rtbécout rt ttbé bé

Galgberg

N32

ZONNEBEKE

Bois de Saint-Acaire

Le Kieken-Put

Oekene ek n ne 6 OOeken

Zil erb Zilverberg rb rberg berg g

5 Ieper-Noord

Pilkem

Boezinge

Kaa K

Rum R uum mbeke mb m bbeke eke eke Rumbeke Sterrebos Sterrebo er oos errebo

LANGEMARKPOELKAPELLE

Langemark

L'Erkelsbrugge

Les Cinq Rues

7 Roesela

24

Sint-Juliaan

Sixtusbos

15 Wormhout

Pe en e

Ca nal de la Hau te C

Millam

WORMHOUT

Bikschote

N369

Proven

Rho Rhodesg Rho odesg ood d desg

Westrozebeke

Zuidschote Woesten

Oostnieuwkerke

Vijverbos

Poelkapelle

Krombeke

ROESELARE

Polderbos

V

Madonna

Haringe

Herzeele

ute

sro

o rijb

N8

Roesbrugge/Haringe

Bambecque Kruystraete

Vijfwegen

Houtkerque

Bollezeele Merckeghem

LLee Ru Ruth uh

6. Villages Patrimoine, op stap in een van de 20 authentieke charmante dorpen

Wylder

La Cloche

Westvleteren

Beveren Bever Be ev ren ren n Sleyhage

ezelbergroute Kez K

7

Net over de grens, de Schreve, vind je een streek waar het Vlaamse karakter en de tradities bewaard E15 zijn gebleven. Bienvenue chez les Flamands! A26

E42

Oostvleteren

r

é anal i s

Polincove Polinco P Poli o co ol ove o ov ve M Muncq-Nieurlet Mu Mun uncq-Nieurle un nc Nieu nc Nieurlet rrllet Zutkerque ZZutke Zu utkeer erque r

Holque

Puydebroeken

IJzervallei

Oost-Cappel

VLETEREN

IJze

ve C Fleu

Ruminghem Rum ngh

Blancc-Pig c-PPPignon --Pig Pig ig Blanc-Pignon

Stavele

8 Roe

5 Tasse Tass ass se sse

Westh o ek

Reninge

23

wandelnetwerk

HOOGLEDE

Bos van Houthulst

Noordschote

per-

L'A a

er Ys

Bac-de-Millam

Beveren

Vaeg Land

A25

D300

HOUTHULST Jonkershove

Fintele

Ijzer

Gits

STADEN

Eversambos

Les Cinq Chemins

ESQUELBECQ

Zegerscappel

19

Merkem

Haezepoel

La Belle-Vue Spreuwkoot

Blankaart

De Blankaart

Pollinkhove

Le Trianon

West-Cappel

Le Chemin du Moulin

Le Tilleul

is llaais C anal de C a

8. Het heropgebouwde Bailleul, herrezen Nord Nor N rda rd dausques d da ausqu ues s Nordausques u uafques Zouafques als Vlaamse feniks uit de as van WO I 3. Huis van de Slag in Noordpeene, over hoe

Quaëdypre

Bissezeele

Eringhem

Lynck

Le Vert Sifflet

Rue ue Brûlée B

LLee Pont Pon P

TREK EENS HET GROENE OMMELAND IN!

L'Hossenaere

Killem-Linde

N36

al Ie

Cappelle-Brouck Saint-Pierre-Brouck

La B Bistadee

Ostove O Os sstove tov tovve ve

Socx

Sint-Jozef

Klerken

Blankaart Spaarbekken

LO-RENINGE

Killem

Les Cinq Chemins

Woumen

Lo

Hoogstade Gijverinkhove

Rexpoëde

Byssaert

Drincham

Nieuwkapelle

Plateau van Izenberge

Leisele

HONDSCHOOTE

16 Bergues

Faubourg de Cassel

Le Nieppe

4

N35

Zarren

N369

Warhem

Rattekot

Crochte

Lichtervelde Li Lic chtervel cch httervelde ervvveelde eld dee

Sint-Henricus Sint Sint-He Heen

9 Lichterv

Haeghe Meulen

E42

DIKSMUIDE

Sint-Jacobs-Kapelle

a Kan

Sainte inteee--Ma Maarie-Ker Ma ar rque 6 rq Sainte-Marie-Kerque

B c Bouillon B Bou ouillo ouillon Blanc

en de molens

Bierne Steene

Handzame

N35

St.-Rijkers

BERGUES

Le Sprey

r

2. Musée de Flandre in Cassel, Vlaamse kunst van oude meesters en hedendaagse kunstenaars

Petit-Millebrugghe

Pitgam

Oudekapelle

KORTEMARK

Werken

Esen

N8

Izenberge

La Brouckstraete

Looberghe

Saint-Nicolas SSaint i t-N t-N tNii Nicolas

me ONTDEK DEZE STEDEN AAN DE HAND int-OVAN DE STADSWANDELROUTES. ain iiss à S Hennuin Hennu enn nuuin ui C ala e d DEZE ZIJN TE VERKRIJGEN (€ 2) BIJ al DE DIENSTEN VOOR TOERISME EN WESTTOER C an OF ONLINE TE BESTELLEN VIA SHOP.WESTTOER.BE Rue Droite iite te

Benkies-Meulen

Pontt à Poissons oiss iss s

Grand G Gran Grand ndd d-Mille d- eb ebrugghe b ghe br Grand-Millebrugghe

Dér ivat io n

Quat Qu hove h Quathove

Laurier La ier err

Pont Po on nt Rouge R uug Rou uge ge

Audruicq Audruic Au A uddrru ruic uicq u icq ic ccqq

Co lme C anal de l a Basse

Hoymille

Brouckerque

Coppenaxfort Coppenax nax naxf axfort axf xfort xxfo rtt

Lee G Guindal Guind dal

is het toeristisch infopunt Ing het Iers Vredespark N No ou (TIP).--Eg ouvelleo glise Nouvelle-Eglise ontdek je de Ierse Vredestoren, die het symbool is Ma Mannequebeurre Manneq aan qqu u beurre uebeurre voor verzoening voor het verleden, het heden en de toekomst.

1. Het historische en pittoreske Cassel, op 176m hoogte heb je een prachtig uitzicht

Bo u r bo ur g

52/52a/52b Bourbourg g E40

MESEN, KLEINSTE STAD VAN VLAANDEREN Vieille-Eglise Vieille-Egl ille e-Egl Eg Eglise gli li e

Cocove Coc Co ooco

C an al d e

D300

A16

Spycker SSp pycke kke

N32

IJzerbroeken

Bois B iiss de des deess Fo s Forts

Armbouts-Cappel Armboou ouutss Capppell

Haut e Co lme

SSai aiiint-Om nttt-Om t-Ome -Om -Ome -Omer-Capelle Om O m Caaape pel pel eelle l le lle Saint-Omer-Capelle

Craywick Craywi wick w wi wic ick c

''Offekerqu rqu qu locatie om je bezoek aan Mesen te starten que La Courgain d'Offekerque De ideale

E15

ues er g eB al d C an

53 Dunkerque q Port Rapide p / Loon-Plage g

SSaint-Georges-sur-L'Aa Saint-G nt-Georges nt t-G esss---sursur-L'Aa sur r L'A LA

ALVERINGEM Fortem

Cou Co oudekerque oud oou u ud que Coudekerque

19a/19b

N35

Komgronden

Oeren

Vinkem Wulveringem (Beauvoorde)

Houtem

Che heeem h m minots mi iin Cité dess Cheminots

Flandre d’Opale nd drrree Côô te d te d d’Op Op pa pal a le ale le

A16 E40

FRANKRIJK À LA FLAMANDE

ur g

CCa Cap aap appelle pppp eee-La-Grande -LLa -La-G -La-Gr L -Gra G a de Cappelle-La-Grande

A16 E40

N316 N 316

L Moëres Le Moë oëëëres res Les Kromen-Hou K ou oucke o u ucke Kromen-Houcke

60 Coudekerque-Branche-centre q

Edewalle

Kaaskerke

Lampernisse

14

TTorhout Torho Torhou rhou utt u

Bovekerke

13

12

61 Coudekerque-Branche-Est q 59 Dunkerque q Cappelle-la-Grande pp p

N225

Ferm Ferme me Se SSergent er er

Listergaux sterg tergga x

Boo ur bo Caanal de B

45m

Vladslo

Oostkerke

Uxem

Téteghem Téttteghe teeg eggh ghe hem he h eem m

Groenhovebos Grro Gro

Wijnendalebos

Koekelarebos

Praatbos

Balie B alie iee Brugge Brugge rugg gg gge ge

E403 A17

3

R34

Zoutenaaie

Eggewaartskapelle

Caaasino ino no no Le Casino

62 Dunkerque-Centre q

10 Torhout

RUIDENBERG

Bulskamp

Moeren Mo oeren o oe e

63 Teteghem g

E42

Synthe LLee Pont Po P Pon ont ddee PPe Petite Pet eet SSynth th hee h

54 Dunkerque q Port -Est / Grande Synthe y

LLoon oonn-Pla n-P n n-P PPla Plage aaggge Loon-Plage

Wervik is gekend voor zijn LLe Pont ont ntt dd'O d'Oye 'ONationaal Tabaksmuseum. Maar de stad aan de Leie, op de grens met Frankrijk, Heurtevent FFerme du He H Heu eur uurtevve vent e Les ekunst Murailles raailles ailles lles is ook trots op zijn twee molens, zijnLLe en Romeins verleden. Langs de uitgestrekte velden buiten de 51 Saint-Folquin q stad en in natuurgebied De Balokken is het heerlijk wandelen en fietsen. SSaint iint nttntnt t-FF llq t-Fol lqu qui uii uin u Saint-Folquin

Steen Straete e ete

Coooudeker CCoudeker udeker ddeekerrrq dek rqu que uee-CoudekerqueBra B Br raanc ranc ra ran nche n che cch he Branche 58 SaintPol-sur-Mer

t aar

t i que 55

Lee Clair Clai M Marais aarais ais

Fort-Bâtard Fort-B -B Bâtard

DUNKERQUE

E40 A16

57 Lille Ypres/A25 p 56

64 Teteghem m

Lac du Téteghem m

Wijnendale Wij ij nddale ijnenda ijnend dale ale

45m KOEKELAREBERG

Beerst

De Moeren

Ichtegem Ichtege chtege ch htegem hte tegem eggeem m

Keiem

1a Veurne 65 Ghyvelde y

20

N369

Steenkerke

A16

Peti P Pet tiiit ite-Synth tte-SSyynt ynth nthe the the he Petite-Synthe

Grande Gran Gra raan ran ande nddeee-Sy nd -SSSy Synt ynt yyn ntth n tthe he he Grande-Synthe uck54b Fort-Mardyck y tho uy

Dit stadje mag dan middeleeuws zijn van oorsprong, G Gravelines Gr rraveline avvelin nes ne n es de gastronomie is er zeer hedendaags. Vergeet zeker L'Etoile L'Et Etoile tooil ile Taapp-Cul Tap-Cul nietLeeeens op bezoek te gaan in het bezoekerscentrum Jules Destrooper!

21 Oye-Plage y g

Fort Fort-Ma For rtt-Ma Mar M arrdyck ar rddyyck ycckD601 Fort-Mardyck

n l 'A t l a i n de

Grand-Fort-Philippe ndPhili Phil hilipp liip ippe pp pe pe LO, POLDERSTAD Grand-Fort-Phil Les Dunes-d Dunes-d'Oye unes- 'O e

Rosen R Ro osenda osen ose o seenda daël aaëël ël Rosendaël

SSaaai aint-P int ntt-P t PPolPol-su ooll suuur ur-M r-M Mer Me M er er Saint-Pol-sur-Mer

B as s

a L' A

4

D947

Frreeyc inet

LLes Dunes-d'Oye Dun D un nes-d'O ne nes n nes-d'Oye ees es-d'Oy s-d'Oye s-d'Oy -d'Oye yee Les

Mardyck dyckk Mardyck

Lacc d des Moëres Moër Mo M oëress

c des d s Meulllhoeck h eckk Lac Meulhoeck Hérons Hé H é

unes es D al d C an

Calais

De IJzer die Diksmuide op vandaag doorkruist, zorgde tijdens de oorlogsjaren voor gruwelijke fronttaferelen. Maar de stad herleeft. De Grote Markt wordt omgetoverd tot een plein waar het leuk vertoeven is. Een frisse neus ophalen kan in het natuurdomein De Blankaart.

Gh Gh hyve yvveeelde eld lddee Ghyvelde

15

VVeldegem Veld ldegem degem em d'Ae Aertrycke Aertry ertr try rycke ycke k ke d'Aertrycke

Viconia Kleiputten

Pervijze

Avekapelle

A18

Waleweiden

Stuivekenskerke

N35

1 Adinkerke

Lo v

Bass in d e

DIKSMUIDE, WATERRIJK WESTHOEKSTADJE

www.mesen.be

Leffrinckoucke efffr frin fr nckouc nc n kkouc koucke oucke ckkee Leffrinckoucke

Dune Du une ne Fossile Fossil Fos de de Ghyvelde Ghyve Ghyvveld d

2 Oostduinkerke

E40

CabourC Ca Cabou duinen du een n

Merkenveld Merke erkkke erke kenvel e ld

Aartrijke A Aar Aa arrtrijke r e

N33

De Mokker

r Ijze

Dunes Du unes Dewulf Deewulf

Maalo Malo-lesalo-le les B Malo-les-Bains

Adinkerke Adinkerk Adinker Ad Adin Adi erke rkke ke

r nes à Fu ue unker q Dun e d l a C an

21

KOEKELARE ate

Zuydcoote ZZu uyydco dcoote

Zande

Booitshoeke

VEURNE

Zui Zuidwege uidw ui iidweg dw wege egge

Leke

ntz

Bra Bra rray aayyyy-Dunes -Dune -Dune Du unes nes ess Bray-Dunes

Dunes Du Dune Marchand Ma Mar M archand ar

N34

Ch h rrière i e Charrière

N355

Fr o

VEURNE, STAD VAN HISTORIES

www.wervik.be/toerisme

Calmeynbos Calm lmeynbos nbos bos o

2

Moeree

SSchore ree

Wulpen n

Pilse P ilse

Eernegem Eer Ee ernegem eer em

Vlaamse Kust

Ramskapelle Ram Ra amskapelle mskape mskapel ms

A18 E40

rne

Ze Zedelg edelg delgem d elge geem Zedelgem

Sint-Pieters-Kapelle Sint -K -Ka Kapelle K Ka ap peelle Mannekensvere Manne Ma Man nneeekkkensvere nne ensverre SSint-Pieters-K

3 Nieuwpoort p

zat e

62 ne

De Westhoek

Vloetemveld

e Gro

O th Oostho ttho ho o kkoek Oosthoekduinen duin duine du dui uine uin u in in nen ne een n

Dunes Du unes du d Perroquet Perroqu P errroquett

3

st u k t s We N8

Kerkepannebos Kerkep K Kerkepan Kerkepa Kerke Ke erk rkkep p nne nebos ne ebos ebo bos os

NOORDZEE

www.toerismepoperinge.be

Oostduinkerke O Oos ost ostduinkerke os

KOKSIJDE K KO O E

Houtsaeger Houtsa Houtsae outsae ttsa ts sa ssaege aege aeger ger duinen duin d du uiine inen DE PANN PANNE ANNE NEE Hout

Een plaats waar het altijd al goed leven was. De joie de vivre van de Franse buren is aanstekelijk. De vele hopvelden, lokale karakterbieren, authentieke volkscafés en gastronomische verwennerijen maken van Poperinge een plek waar je altijd naar terugkeert.

LLoppe Lop op ppee

Zee ekotee ZZevekote

Spermalie Spe Sp ma

Oostvoorduinen Oos o tvo v ord r uin i en

DoornDoornpanne panne Hoge Hooge Hog Ho ogggee Blekker Blekker lek ek r Noord ord rd rd duinen duin du d u uinen i n

Sint-Idesbald Sint-I nt-Iddesba nt-Idesb esbald sbaald alld al d

www.toerisme-veurne.be

NIEUWPOORT NIEUW NI N IEUWP IIEUW IEU WP W PO P OO O ORT OR O RTT R

Schipgatduinen Schipg Sc chipga ipgatd ipgat pgatd pgatduinen pgat p gatd gat atduin ttdui duin du nen en n

Niet te missen

19

TTilleg Ti i g

Vloetemveld m

A18 E40

SSint-Joris Sint-Jo int-Jo oris r

N3

Tudor Tud ud d

Bekegem Beke B ekeegem e em m

4 Middelkerke

Groe Groen roenendijkk roene Groenendijk

TTer Ydee Hannecartbos Ha Hannecar ecartbos bos os os

Oostduinkerke-bad Oostduinkerke kerke erkerkeke-bad -bad bad b ba ad ad

Beisbr sbroek Beisbroek

25

N34

5 km

SSnellegem neelll lle l ge gem em Zerkegem Zerk rkegem rk rke kkege eege egem gem

Gistel G istel stel stel ell

LLombardsijde Lo om omb o mbar mbardsijde m mb bard arrd dsijde jde

IJzeer er IJzer

1

E40 A10

De H Hoge Dij Ho Hog Dijken ijj n ijken

Westkerke Westke Wes W keerke

S

VVarsenare aarseena ena nare nar n aree

Hogee Dijk Dijken enn

Roksem ksem kse em em

Slijpe S Slij Slijp

BRUG

Jabbeke/6 Jabbeke/De Haan

Jabbeke Jab JJa abbe abb bek b eke k

Ettelgem E elg gem gem m

5 Gistel

Schuddebeurze Sch Sc chuddebeurze

L

E40 A18

t

Snaaskerke SSnaaske aas aask aa aske aas ske keerke ker kee

Puidebroeken Pui ideb broeke k n

Simli liid lid iduinen duinne Simliduinen

Charmant dorp

Station België

Ve u

2

Petit-Fort ort rt-Ph Phi hilippe Petit-Fort-Philippe

Leffinge Leeffi Le effinge effin ffinge ngee

t-

Bos/park

Met zijn historische gebouwen is de Grote Markt van Veurne een van de mooiste pleinen in België. Vanop de St.-Niklaastoren heb je een wijds panorama op de polders. Ook de zee is hier nooit veraf.

Wilskerke Will Wi Wils ke

K

Oudenburg Oud Ou O uude deenburg rg r Plassendaalle -N ieu w poo Nieu Kanaaaal

Westende Weste Wes W We esten este stend ndde nde

Toeristische dienst

Schaal 1: 112 000

POPERINGE, HOOFDSTAD VAN HET GOEDE LEVEN

WERVIK, GRENSSTAD

MIDDELKERKE MID MIDDELKE M LKE KEEER ERKE RKE R

Westend tende-Ba Bad Bad d Westende-Bad

Toeristische dienst/Bezoekerscentrum

J

N33

www.toerismeieper.be

Oye Oye-Plage O y gee

I

Warandeduinen W aranded duinen

Rivier/beek

Ieper kent een roemvol verleden, maar ook een verwoestende oorlog. Vandaag valt er hier heel wat te beleven: van toonaangevende musea tot schitterende monumenten en gebouwen. In het bezoekerscentrum voor Ieper en de Westhoek vind je zeker de nodige inspiratie.

www.lauka.be

H

Legende

Strand

Escardines Le Esc Les cardines nes

G

N34

IEPER, VREDESSTAD

www.bezoekdiksmuide.be

F

SSint-Andrie Sin nt-Andri nt Anddrri rie iiee

Brugge

C

Zwa Zwaanhoek w an nhoek Grote Grote Keygnaert Keygnaertt

Kortrijk

GEZELLIGE WESTHOEKSTADJES

B

A

Raversijde

de

Zandvoorde ZZandvo ndv dvoo dv voord ooord ord rdde

Sequedin SSe eequedin quedin uedin edin dii

2/2a/2b/3a/3b/4

D750

Haubourdin Haubourd Ha H aub ubourd u ubo boourd bourd bo our ou urrd diin di n

Loos Lo LLoo oo oooss

3 Lille-Wazemmes 2 Lille-Sud 3/4 Centre Hospitalier p

TThu hu um um mees esnil snill Thumesnil

Emmerin Em EEmm m mm m mer meri errri rin i

K

Arbrisseau Arbri brisse seau se e u

1 Lille-Centre

A1 E17

Ronchin Ronch Ro Ron R on on nccch chi hin h hiiin n

5/6

u Her

on

Villeneuve-d'Ascq Vill V Vi ill llleene eneuv een n neu neeeuuv neuv uvve ve-d'As ee---d'As -d'A d'A Asscq As cqq

D651

6/7/1/1a/1b

A25 E42

La cd

Hellemmes Hellem ellem elle lemm m ess mme

Lezennes LLeze eezzzen zeeenn en n nn nne n nees es

4 Triolo 3 Triolo

D146

1 Lesquin q

A27

L

E42

Assc Ascq scq cq

Tressi Tre ressi re eessi ssi ssssii

12

2 Cité Scientifique q

A23

Ansta taing ta aaiiin ng ng Anstaing G

29/03/2018 13:26:19

Overzichtskaart De Westhoek  

Deze kaart geeft je een overzicht van de voornaamste wandelgebieden en bezienswaardigheden in de Westhoek. Meer informatie op www.toerismew...

Overzichtskaart De Westhoek  

Deze kaart geeft je een overzicht van de voornaamste wandelgebieden en bezienswaardigheden in de Westhoek. Meer informatie op www.toerismew...