__MAIN_TEXT__

Page 1

TOURNÉE LOCALE BIERBELEVING IN DE WESTHOEK • 25 08 2017 • BIJLAGE BIJ HET LAATSTE NIEUWS

WIN!

EEN BIERARRANGEMENT BIJ BIKE & BREAKFAST

Helden van het West-Vlaamse gerstenat Cafés met een voor unieke pintjes

HOPSPOTS MET JEAN BLAUTE

«In de Westhoek drink je ’s werelds beste brouwsels»

RONDJE WESTHOEK Op bierexpeditie met een Volkswagenbusje TOURNÉE LOCALE 25.08.2017 1


NOG BETER DAN EEN DAG OP BIERAVONTUUR IN DE WESTHOEK: TWÉÉ DAGEN OP BIERAVONTUUR IN DE WESTHOEK! Boek een bierarrangement in een van de B&B’s of hotels in de regio en ervaar verwennerijen waarbij het gouden brouwsel centraal staat. Check www.tourneelocale.be voor alle arrangementen.


VOORWOORD

INHOUD

Overal in Vlaanderen wordt goed geleefd, maar in de Westhoek net dat tikje meer. Daarom hou ik zo van de streek: je ontmoet er de fijnste mensen, smult er van de heerlijkste gerechten en vooral: je drinkt er ’s werelds beste bieren. Het gerstenat vloeit er in zó veel gedaantes: van de wereldberoemde Westvleterentrappist over biobieren tot de creaties van een kleine seizoensbrouwerij. En het gouden brouwsel is er de basis voor veel moois: ambachtelijke bierpaté, vertelavonden in volkscafés en zelfs ijsjes. Ga, proef, drink, ruik, geniet, en de Westhoek ontpopt zich al snel tot je persoonlijke bierhemel. Santé!

4 6 8 12 16 18 20 22

Jean

HIER BELEEF JE BIER IN DE WESTHOEK 9X KLINKEN OP HET HOPMUSEUM BIERHELDEN AAN HET WOORD (H)OP SCHOK! RONDJE WESTHOEK SURVIVALPAKKET VOOR DE BIERLOVER HOPSPOTS: CAFÉS EN BROUWERIJEN HOPSPOTS: DINEREN EN LOGEREN

COLOFON Gratis bijlage bij Het Laatste Nieuws van 25 augustus 2017. Teksten: Stéphanie Verzelen, Jiska Agten, Luc Meyermans en Kristina Rybouchkina Lay-out: Ann Rommens, Erika Michiels Beelden: Westtoer, Michaël Depestele, Farmboy/Jan Opdekamp, www.chocolatejesus.be Verantwoordelijke uitgever: Stefaan Gheysen, Westtoer, Koning Albert I-laan 120, 8200 Brugge.

ª ONTDEK DE HOPPIGE TIPS VAN JEAN BLAUTE IN HET MAGAZINE WWW.TOURNEELOCALE.BE

TOURNÉE LOCALE 25.08.2017 3


WEGWIJZER

Op bieravontuur in de Westhoek

KOKSI KOKSI DE PANNE PANNE

SAMEN MET JEAN BLAUTE GIDSEN WE JE DOOR VLAANDERENS MEEST KARAKTERVOLLE BIERREGIO, LANGS HOPVELDEN, VOLKSCAFÉS EN ANDERE HOPSPOTS. TOURNÉE GÉNÉRALE? NEE, TOURNÉE LOCALE!

VEUR

ALVE AL LVE

JEAN BLAUTE TIPT Favoriet eetadresje: ’t Molenhof in Westvleteren “Dit restaurant mét biersommelier vind ik typisch Westhoeks. De chef en het personeel dragen kwaliteit en respect voor streekproducten heel hoog in het vaandel en dat levert telkens vuurwerk op, in het bord, in het glas en in je mond.” ª Lees Jeans tips doorheen het magazine.

FRANS-VLAANDEREN VLAANDEREN

PO

Brouwerij De Plukker

HET HOPMUSEUM Het perfecte startpunt voor je ontdekkingsreis door de Westhoekse bierwereld. De expo ‘Tournée Locale’ schaaft je gerstenat-gerelateerde kennis bij en is je eerste kennismaking met alle brouwerijen en hopspots in de streek. ª Ontdek deze must visit op p. 6.

HOPBOERDERIJ TER SCHOUDEMONTHOEK Alles begint op de hopvelden, dus bezoeken we hopboer Bart Boeraeve. “De hopteelt heeft moeilijke jaren achter de rug, maar nu draait de wind. Ik sta volledig achter de Poperingse hop, hij heeft veel aanzien in België én in het buitenland.” ª Lees zijn verhaal en dat van drie andere bierhelden op p. 9.

4 TOURNÉE LOCALE 25.08.2017

WWW.TOURNEELOCALE.BE


DE DOLLE BROUWERS Bij de ambachtelijke Dolle Brouwers sip je van biertjes als Dulle Teve en Arabier. Als die namen je nieuwsgierigheid niet prikkelen, weten we het ook niet meer. ª Nog meer bijzondere cafés en brouwerijen op p. 21.

MIDDELKERKE

NIEUWPOOR NIEUWPOORT T

BRUGSE O MMELAND OMMELAND

IJDE

KOEKELARE K OEKELAR RE

RNE DIKSMUIDE DIK SMUIDE

SEIZOENSBROUWERIJ VANDEWALLE KORTEMARK KORTEMARK

ERINGEM HOOGLEDE HOUTHULST HOUTHUL ST

LO-RENINGE L O-RENINGE

Een degustatie bij de Vandewalles is áltijd bijzonder: de brouwrecepten gaan terug tot de Eerste Wereldoorlog en foodpairing zorgt voor openbarende smaakervaringen. Toptip: op Open Brouwerijendag kun je er een kijkje achter de schermen nemen. ª Andere tips voor een najaar vol bierplezier op p. 13.

STADEN S TADEN

L ANGEMARKLANGEMARKPOELK POELKAPELLE APELLE VLETEREN

ATELJEE 5

OPERINGE

ZONNEBEKE Z ONNEBEKE

LEIE STREEK LEIESTREEK

IEPER

IJs op basis van bier: het bestaat! En dan nog wel op basis van het meest beroemde bier van de Westhoek. Bereid je voor op een goddelijke ervaring wanneer je die Westvleterensorbet van hoeve Ateljee 5 proeft. ª Alles voor de avontuurlijke bierlover op p. 19.

WERVIK WER VIK HEUVELLAND HEUVELL AND

MESEN ME SEN

WIN!

BIKE & BREAKFAST Een nachtje doordoen? Genoeg heerlijke bierarrangementen met overnachting te boeken in de Westhoek. Wie logeert in Bike & Breakfast, krijgt er zelfs een hoppige fietstocht bovenop. Wedden dat je langs biobrouwerij De Plukker sjeest? ª Hopspots voor dineren en logeren op p. 22.

WWW.TOURNEELOCALE.BE

TOURNÉE LOCALE 25.08.2017 5

EEN BIERARRANGEMENT BIJ DEZE B&B. CHECK P. 23!


INDRINKEN

9x klinken op het Hopmuseum NOG NIET HELEMAAL THUIS IN DE WERELD VAN HET GOUDEN BROUWSEL? EEN BEZOEK AAN HET HOPMUSEUM IN POPERINGE FIXT DAT IN EEN VINGERKNIP. LAAT JE ER ONDERDOMPELEN IN ALLES WAT GERSTENAT-GERELATEERD IS EN WEL OM DEZE NEGEN GOEDE REDENEN. 1. RED JE EER

4. FIETSEN EN WANDELEN GAAT VANZELF

Wees gerust, je zal niet de enige zijn die ooit aan een local heeft gevraagd wat die gekke stokken in het landschap toch zijn. Na een bezoek aan het Hopmuseum, waar je alles leert over de hopteelt, aanschouw je de hopvelden met een kennersblik.

Voor je in de Westhoek op stap gaat, is het handig om te weten wat je er zoal kan doen. Alle info over hop en bier is in dit museum bij elkaar gebracht, het is dus een ideaal vertrekpunt voor bijvoorbeeld een fietstocht of brouwerijbezoek. Aan de balie kan je heldere info, folders en tips op maat meekrijgen. Zelfs als je niet binnenstapt, is de overzichtskaart op de binnenkoer waarop alle brouwers en hopboeren gesitueerd worden, erg handig om een route op maat uit te stippelen.

2. TOURNÉE LOCALE IN 1 UUR Dankzij de expo die momenteel in het Hopmuseum loopt, kan je àlle bieren van de Westhoek leren kennen, inclusief smeuïge verhalen. Tussen oude machines, maquettes en filmpjes ontdek je wat voor moois in de Westhoek gebrouwen wordt en kan je zelf ook aan de slag: zoek de monnik van St. Bernardus die een oogje toeknijpt of word zelf de ster op het etiket van Seizoensbrouwerij Vandewalle. Daarna krijg je des te meer zin om bij al die brouwers in de ketel te gaan gluren (check Open Brouwerijendag op p. 13!).

3. OPLETTEN VOOR WILDE MANNETJES Altijd leuk om met een tikje meer kennis van je glas te nippen. Zo leer je in het Hopmuseum dat bier enkel gemaakt kan worden van de vrouwelijke hopbellen en dat ze geen zaad mogen bevatten, omdat de olie in het zaad het schuim van het bier kan aantasten. Een wilde mannelijke plant op vijf kilometer rond het veld kan al problematisch zijn, omdat hij de vrouwelijke bellen kan bevruchten. Gelukkig kennen de hopboeren de streek en de windrichtingen op hun duimpje, zodat ze de wilde mannetjes kunnen opsporen.

6 TOURNÉE LOCALE 25.08.2017

5. ONTDEK DE BELGISCHE BIERSCHAT Een huzarenstukje is het: in de gigantische vitrinekast op het gelijkvloers kregen meer dan 2000 Belgische bieren een plekje, netjes geordend per regio. Staat het op je bucketlist om alle Belgische bieren ooit eens te proeven, dan weet je bij deze meteen wat je te wachten staat.

6. SPELLETJE SPELEN! Mooi, die kast met bieren, maar nog toffer wordt het dankzij de digitale tafel. Van elk bier in de kast kan je opzoeken wie het gemaakt heeft en wat er bijzonder aan is. Natuurlijk trekt zo’n reuzetablet op een tafel ook kinderen aan. Gelukkig hoeven zij zich niet te beperken tot bier, maar kunnen zij ook toffe spelletjes spelen.

WWW.TOURNEELOCALE.BE

7. RESPECT VOOR DE BROUWER De Belg lust wel zijn biertje, maar weet vaak niet wat er nodig is om kwaliteitsvol gerstenat uit de brouwketel te toveren. Wat meer liefde voor ons Belgisch bier kan nooit kwaad en na een bezoek aan het Hopmuseum weet jij welke rol de hopbellen in jouw glas spelen.


PRAKTISCH De expo 'Tournée Locale' loopt nog tot 30 november 2017. Het museum is open van 10u tot 18u en gesloten op maandag. Gasthuisstraat 71, Poperinge. www.hopmuseum.be.

8. WORD HOPHISTORICUS

9. HALLO, BEERGEEKS

Vroeger stond in dit statige gebouw de stadsschaal om de hop te wegen en te keuren. Die historische sfeer hangt er nog steeds, maar kreeg een mooie update met een nieuwe inkomhal en een lift die je naar de zolder brengt, waar het bezoek aan het museum start. Daar leer je over de geschiedenis van de teelt, oogst en verwerking van de hop, afgewisseld met interessante filmpjes over hoe het er vandaag aan toe gaat op de boerderijen en brouwerijen.

Heb jij een passie voor bier en al zijn ingrediënten, maar je familie of vrienden niet? Grote kans dat je tijdens een bezoek aan het Hopmuseum gelijkgestemde zielen tegen het lijf loopt. Misschien ontstaat er wel een instant vriendschap en kunnen jullie er samen een Westvleteren op gaan drinken. Je vindt deze en nog méér info over bierbeleving in de Westhoek op www.tourneelocale.be.

WWW.TOURNEELOCALE.BE

JEAN BLAUTE TIPT Beste Westhoekbrouwsel : Hommelbier “Een echte klassieker in de regio, en terecht. Hommelbier is een niet al te alcoholisch biertje dat sinds 1981, ter ere van de Hoppefeesten, met 100% Poperingse hop wordt gebrouwen. ‘Hommel’ is lokaal dialect voor ‘hop’, trouwens. Het brouwsel wordt wereldwijd gewaardeerd voor zijn unieke smaak en dat begrijp ik volledig. ”

TOURNÉE LOCALE 25.08.2017 7


VIER BIERHELDEN AAN HET WOORD

«Je kan bier met élk gerecht combineren» EEN BIERHELD, DAT IS EEN GEPASSIONEERDE AMBASSADEUR VOOR HET GOUDEN GERSTENAT. CULINAIRE CREATIEVELING JORIS MISSIAEN, BIJVOORBEELD, DIE MET ZIJN BEER BITES EN ANDERE BIERCREATIES IN ZIJN EETHUIS ’T POTJE PATÉ BEWIJST DAT JE MET HET BROUWSEL ECHT NAAR HARTENLUST KAN EXPERIMENTEREN. “Mijn zus en ik komen uit een slagersfamilie. Wij zijn ondertussen al de zesde generatie die bezig is met vlees”, vertelt Joris. “Ons huidig vleeswarenatelier De Veurn’ Ambachtse werd opgericht door onze ouders in 1980. Zij kozen ervoor om de nadruk te leggen op ambachtelijk geproduceerde kwaliteitsproducten, zoals potjesvlees, paté en foie gras. In 2000 kwam het pand naast onze patéwinkel vrij en beslisten mijn zus en ik om mee in de zaak te stappen en in dat pand een eethuis op te richten. Zo zag ’t Potje Paté het levenslicht.”

BIERPATÉ “Bierpaté behoort al lang tot ons assortiment. Dat kan niet anders, als je in de Westhoek zit. Maar de laatste jaren is ons aanbod flink uitgebreid. Wanneer een brouwerij ons vraagt of ze hun bier kunnen aanbieden in ons eethuis, vragen we hen ineens of we er een paté van mogen maken. Dat is leuk voor ons, maar ook voor de brouwerij én voor de klant. Bier en bierpaté zijn nu eenmaal twee producten die elkaar verrijken.” Je kan in ’t Potje Paté onder andere al smullen van paté van kriekbier, tripel Karmeliet en Hommelbier. Maar de familie Missiaen wou méér aanbieden dan paté met een stukje toast. “Zo kwamen we op het idee om op de kar te springen van de Beer Bites. Dat zijn eenvoudige, maar lekkere hapjes op basis

8 TOURNÉE LOCALE 25.08.2017

van onze patés, die perfect bij een glas bier passen. Vergelijk het maar met tapas.” Daarnaast prijken er ook volwaardige gerechten op de kaart van ’t Potje Paté, op basis van verse lokale producten en perfect te combineren met een streekbier. “Er zijn zo veel verschillende smaken in bier, dat je er eindeloos mee kan experimenteren. Hou wel in het achterhoofd dat blond bier het beste past bij wit vlees, zoals kip of varken. Donker bier matcht uitstekend met vlees dat een rijke smaak heeft, zoals wild. Rodenbach is ook een heel fijn bier om mee te koken, omdat het iets zoeter is”, adviseert Joris. “Wil je een van onze gerechten graag zelf proberen te maken, dan kan je in onze winkel terecht voor de hoofdingrediënten.” www.deveurnambachtse.be

NIET TE MISSEN IN DE BUURT ª Ook in het Ieperse café St. Arnoldus worden je smaakpapillen geprikkeld: 25 lokale bieren van ’t vat en bierpalletjes met vier proefglaasjes doen je nieuwe lievelingen ontdekken. www.starnoldus.be ª Meer weten over de fascinerende geschiedenis van het bier in de Westhoek? Breng dan een bezoek aan het museum Mout- en Brouwhuis de Snoek, dat al in de 19de eeuw het levenslicht zag. www.desnoek.be

ID KIT

CULINAIRE CREATIEVELING JORIS MISSIAEN ª 37 jaar, vader van twee dochters ª Baat samen met zijn ouders en zus patéproductiehuis De Veurn’ Ambachtse en eethuis ’t Potje Paté uit in Alveringem, gespecialiseerd in streekproducten met bier ª Bestelt op café altijd een biertje dat hij nog niet kent ª Is dol op de bruine kroeg Brugs Beertje in Brugge, met meer dan 300 Belgische bieren op de kaart

JEAN BLAUTE TIPT Excellente Westhoekchef: Stefaan Couttenye van ’t Hommelhof “Stefaan staat wijd en zijd bekend om zijn pure keuken zonder liflafjes, die streekproducten en Belgische bieren een ereplaats geeft. Hij heeft het boek Biergastronomie in de Westhoek geschreven. In ’t Hommelhof combineert hij zijn favoriete lokale ingrediënten – zoals hoppescheuten, duif, vergeten groenten en lam – met een vijftigtal bieren uit de regio.”

WWW.TOURNEELOCALE.BE


ID KIT

HOPBOER BART BOERAEVE

© Hopmuseum Poperinge

ª 36 jaar, getrouwd en vader van twee kinderen ª Werkt als hopboer in het Poperingse familiebedrijf Ter Schoudemonthoek ª Drinkt het liefst een St. Bernardus Tripel, of een Bernadetje in de volksmond, omdat het gemaakt is op basis van Belgische hop en zo krachtig doorsmaakt ª Vindt café-restaurant De Barbier in Dranouter een topper

«Poperingse hop staat hoog aangeschreven in België én in de rest van de wereld» GEEN CAFÉ ZONDER BIER, MAAR GEEN BIER ZONDER HOP. DE PLANT WORDT AL EEUWENLANG GEBRUIKT OM DE DRANK ZIJN LEKKERE SMAAK TE GEVEN EN LANGER TE LATEN BEWAREN. BART BOERAEVE IS EEN VAN DE POPERINGSE HOPBOEREN DIE ONS BELGISCH BIERERFGOED MEE IN STAND HOUDEN. “Ter Schoudemonthoek bestaat al sinds 1903. Momenteel runt mijn vader de boerderij, maar ik help halftijds mee en het is de bedoeling dat ik volgend jaar het bedrijf overneem wanneer hij op pensioen gaat. Ik ga niet ontkennen dat ik even getwijfeld heb. De hopteelt heeft moeilijke jaren achter de rug, het is niet makkelijk geweest. Maar nu is de wind aan het draaien. We zijn aan het moderniseren en uitbreiden, nemen extra hopvelden in gebruik en planten volop nieuwe hopsoorten aan. Omdat er beterschap in zicht is, durf ik mijn hart te volgen. Ik sta volledig achter de kwaliteit van Poperingse hop. Als streekproduct geniet het veel aanzien in België én het buitenland. Dat doet deugd.”

FINGERSPITZENGEFÜHL Bart zou zijn job als hopboer niet meer kunnen missen. “Op de boerderij werken is een soort hobby. Andere mensen gaan voetbal-

len of fietsen in hun vrije tijd, ik kom naar het veld. Ik kijk er dus enorm naar uit om hier fulltime mee bezig te zijn. We werken in de openlucht, met toffe mensen. Het is erg aangenaam.” Hoewel de hopteelt meegaat met zijn tijd, blijft er veel handwerk aan te pas komen. “De draden waar de hop op groeit, worden elk jaar opnieuw aangebracht. Je moet de planten helpen om die draad te vinden, anders woekert de hop op de grond. De planten vragen ook veel onderhoud, want ze zijn erg ziektegevoelig. In september is het pluktijd. Dat is een drukke periode, waarbij we de ranken met de traktor naar de plukmachine brengen om de hop te plukken en de hopbellen te laten drogen. Dat vraagt veel know-how en fingerspitzengefühl. Tenslotte wordt alles geperst, opgeslagen en verkocht. Ja, er komt veel bij kijken. Maar je haalt er ook veel voldoening uit.” Zeker als je uiteindelijk kan genieten van een biertje waarin

WWW.TOURNEELOCALE.BE

de hop verwerkt is. ”Brouwerijen als SintBernardus werken uitsluitend met Belgische hop”, weet Bart. Dus door streekbieren te drinken, steun je de lokale hopboeren. Een goed excuus! www.tourneelocale.be.

NIET TE MISSEN IN DE BUURT ª Plan in september een bezoek aan hopboerderij Lemahieu om er de hoppluk van dichtbij te zien, of neem deel aan hun workshops en maak er je eigen hopkrans. www.humulus.be ª In Proven op boerderij ’t Hoppecruyt neemt de zingende hopboerin Benedikte je op sleeptouw, terwijl ze je het verhaal van de Belgische hop laat ontdekken met muzikale intermezzo’s van eeuwenoude plokkersliedjes. www.hoppecruyt.be

TOURNÉE LOCALE 25.08.2017 9


VIER BIERHELDEN AAN HET WOORD

ID KIT

BIERSOMMELIER BJORN BARON

© Xxx

ª 30 jaar, getrouwd en tien maanden geleden papa geworden ª Biersommelier in restaurant ’t Molenhof en bijhorend biercafé ’t Oud Postje in Oostvleteren ª Voorzitter van bierorde The Beer Pelgrims ª Werd vorig jaar uitgeroepen tot de beste bierschenker van het land ª Zit graag in biercafé St. Arnoldus in Ieper, met maar liefst 25 verschillende bieren van ’t vat

«Vleteren is hét biermekka» DE ALLERBESTE PLEK OM DE RIJKDOM VAN DE WESTHOEKSE BIERWERELD TE ONTDEKKEN? DAT IS ZONDER TWIJFEL OP HET ZONOVERGOTEN TERRAS VAN EEN RASECHT BIERCAFÉ. ZOALS ’T OUD POSTJE IN OOSTVLETEREN, BIJVOORBEELD. BIERLIEFHEBBER BJORN BARON KOMT JE BEDIENEN EN GEEFT JE MET PLEZIER EEN WOORDJE UITLEG OVER JE BESTELLING. Bjorn Baron startte als wijnsommelier in restaurant ’t Molenhof, maar kreeg al snel de biermicrobe te pakken. “Dat komt voornamelijk door het fijne bierpubliek”, vertelt hij. “Hoe je het ook draait of keert, bij wijn komt er toch een beetje snobisme aan te pas. Voor een goede fles bier kan je ook veel geld betalen, maar het is toch anders. Het contact tussen bierbrouwers, schenkers en klanten is veel opener. Bier is tenslotte voor iedereen!” Uiteindelijk stelde hij dus samen met uitbater Pascal Rubben van ’t Molenhof een hippe bierkaart op voor het restaurant en hielp bij de vernieuwing van ’t Oud Postje. “We serveren uiteraard veel lokale bieren. We zitten in Vleteren, het biermekka. Elke subgemeente heeft hier een eigen brouwerij, waar vind je dat nog? Daarnaast bieden we buitenlandse en minder bekende biertjes aan. Zo komen de biergeeks ook aan hun trekken.”

10 TOURNÉE LOCALE 25.08.2017

PERFECTE SCHUIMKRAAG Bjorn werd vorig jaar uitgeroepen tot beste bierschenker van België. Hij weet dus als geen ander hoe je het perfecte biertje serveert. “Het geheim voor het perfecte pintje? Blijf rustig, houd van het flesje en het glas en dan lukt het vanzelf. (lacht) Er zijn ook regels natuurlijk. Je bier moet de juiste temperatuur hebben, het mag niet klotsen terwijl je het uitschenkt en je glas moet netjes gespoeld zijn. Op die manier krijg je de perfecte schuimkraag.”

THE BEER PILGRIMS Ook in zijn vrije tijd is Bjorn vaak met bier bezig. “Ik drink het liefst van al samen met vrienden die ook iets van bier afweten en verschillende smaken ervan waarderen. Dan kan je bier écht proeven. Daarom hebben we een bierorde opgericht, The Beer Pilgrims.

WWW.TOURNEELOCALE.BE

We komen tweemaandelijks samen voor een bierdegustatie waarbij we zes tot acht biertjes proeven. Soms bezoeken we een brouwerij of vragen we een gastspreker, zoals een gepassioneerde brouwer, een sommelier die een biercocktail heeft uitgevonden, een ervaren hoppeboer,… Onze leden zijn heel verschillend: de jongste is 19 en de oudste 68 jaar. Dat maakt onze bijeenkomsten altijd erg plezant.” www.t-molenhof.be

NIET TE MISSEN IN DE BUURT ª Biercafé Bij de Witten in Lo-Reninge, met meer dan 80 nationale en internationale streekbieren. www.facebook.com/bij-de-witten ª Enkel bij In Den Grooten Moriaen in Wervik kun je het Moriaenbier proeven, een krachtig brouwsel in blond en bruin. Combineer met hun copieuze broodplank, met ondermeer de Moriaenpaté. ‘In den grooten moriaen’ op Facebook. ª In gezellig eet- en drinkhuis De Nachtegaal kun je niet alleen glazen maar ook échte boterhammen bestellen. www.indenachtegaal.com


«Die liefde voor het gerstenat voelde ik als kind al» HET BEROEP VAN BIERBROUWER BESTAAT AL EEUWENLANG, MAAR BLIJFT TOCH TOT DE VERBEELDING SPREKEN. KAREL LEROY IS DE ELFDE GENERATIE DIE DE BIERBROUWTRADITIE VAN DE FAMILIE LEROY NU VERDERZET. EN DAT VAKMANSCHAP PROEF JE. “Mijn grootmoeder woonde vroeger in het huis naast onze brouwerij in Watou”, weet Karel Leroy nog goed. “Wij kwamen daar dikwijls bijeen met de hele familie, voor de feestdagen of gewoon ’s middags, om samen te eten. De gesprekken van de volwassenen gingen uiteraard altijd over bier. Zo is mijn liefde voor het product al heel vroeg ontstaan. Ik heb als kind wel eens slokjes geproefd, ja. Maar ik wil er wel even bijzeggen dat ik mijn eerste volledige biertje eerlijk waar pas op mijn zestiende heb gedronken, zoals het hoort.” (lacht)

BIER MET EEN VERHAAL Omdat de hele familie zo nauw betrokken was bij de zaak, twijfelde Karel er geen moment over om ook brouwer te worden. “Toen ik bijna afstudeerde als burgerlijk ingenieur wilde ik nog steeds in het bedrijf stappen. Maar mijn vader wou dat alleen toelaten als ik ook een diploma bierbrouwen zou halen, dus heb ik nog twee jaar extra gestudeerd.” Zo zie je maar dat Leroy Breweries veel belang hecht aan vakmanschap. “Onze brouwerijen gaan terug tot de zestiende en zeventiende eeuw. Daarmee zijn ze de oudste in West-Vlaanderen. Die eeuwenlange ervaring speelt erg in ons voordeel”, gelooft Karel. “Daarnaast gebruiken we uitsluitend lokale, Poperingse hop.”

OBER, EEN CUVÉE WATOU! Leroy Breweries heeft een rijke geschiedenis, maar blijft niet

hangen in het verleden. Enkele maanden geleden lanceerden ze bijvoorbeeld de Cuvée Watou, een nieuw goudblond bier van 8%. “Het heeft vijf jaar geduurd om het te ontwikkelen”, vertelt Karel. “We wilden graag een niet te complexe smaak creëren, een ideaal biertje voor op een terras. Eerst hebben we het bier gemaakt op vat, om het uitgebreid te laten testen. Op basis van de feedback van ons proefpubliek hebben we het recept daarna aangepast en dan pas laten bottelen.” De constante vernieuwingen zorgen ervoor dat bier brouwen uitdagend blijft. “Maar ook de sfeer in de bierwereld is plezant. Hoewel er een gezonde concurrentie is tussen de brouwers, is de ambiance toch gemoedelijk. Op beurzen gaan we allemaal bij elkaar proeven. En zeg nu zelf, als er een biertje bij te pas komt, is het toch altijd gezellig.” www.leroybreweries.be

ID KIT

BROUWER KAREL LEROY ª 27 jaar ª Leidt met zijn vader Philipe de Leroy Breweries in Boezinge en Watou ª Heeft een zwak voor het Hommelbier ª Vind je vaak in Kaffee Bazaar, een gezellig café in Ieper met veel speciale bieren op de kaart

NIET TE MISSEN IN DE BUURT ª Benieuwd hoe het brouwproces verloopt bij de brouwerijen van de Westhoek? Kijk achter de schermen bij Leroy Breweries en andere brouwerijen op Open Brouwerijendag op 24 september. www.tourneelocale.be ª Watou huisvest ook brouwerij Sint-Bernardus, die ook vaak zijn deuren openzet. Iets te fanatiek gedegusteerd? Geen nood, in de bijhorende B&B Brouwershuis wacht je een zacht bed. www.sintbernardus.be

JEAN BLAUTE TIPT Brouwerij met bravoure: De Struise Brouwers “Ik hou van avontuurlijke brouwers die hun eigen ding durven doen. De vier mannen achter De Struise Brouwers zijn zulke eigenzinnige zielen. Ze vallen met hun brouwsels regelmatig in de prijzen, in 2008 werden ze zelfs tot beste brouwers ter wéreld verkozen. In een verbouwd schoollokaal in Oostvleteren kun je hun bijzondere creaties proeven, in totaal hebben ze er dertig bieren van het vat. Altijd een belevenis!”

WWW.TOURNEELOCALE.BE

TOURNÉE LOCALE 25.08.2017 11


BIERPLEZIER

(H)op schok! Tijdens Tournée locale sTaan de komende maanden allerlei bruisende evenemenTen op heT programma, van bierfesTivals over hoppefeesTen ToT een open brouwerijendag, bierbelevingswandelingen en degusTaTies. vergeeT geen goede fond Te leggen, zouden we zo zeggen. TOT 29 OKTOBER Fototentoonstelling ‘Herbergen in de Westhoek, waar men de heiligen met hoepels bindt’. Mout- & Brouwhuis de Snoek, Alveringem. TOT 30 NOVEMBER Expo ‘Tournée Locale, Westhoekbieren’: ontdek de bieren en brouwerijen van de Westhoek. Lees er alles over op pagina 6 en 7. Hopmuseum, Poperinge. 27 AUGUSTUS Molenwiekend: grote smaakmarkt met lekkers van o.a. alle Vleterse brouwerijen. De Sceure, Vleteren. 2 SEPTEMBER Op stap met de Ieperse bierverteller: Bart, zytholoog en brouwer, neemt je mee langs de verdwenen Ieperse brouwerijen, met tussenin natuurlijk een pauze om te proeven van lokale creatiees. Ook op 7 en 21 oktober. Start bij Toerisme Ieper, Ieper. 2 SEPTEMBER Bezoek een hopbedrijf: beleef de hoppluk van dichtbij en laat je bedwelmen door het aroma van de versgeplukte hop onder het genot van een heerlijk streekbiertje. Ook op 3, 9, 10, 16, 17, 23 en 24 september. Inschrijven verplicht! 3 SEPTEMBER Museumzondag Plukfeesten: De tijd van toen wordt tot leven gebracht met demonstraties van oude hopambachten. Hopmuseum, Poperinge.

12 Tournée locale 25.08.2017

BIER- EN HOPPEFEESTEN Dompel jezelf drie dagen lang onder in de aanstekelijke ambiance van de Poperingse Bier- en Hoppefeesten. Een gemoedelijke verbroederingsavond opent het weekend op vrijdag, waarna je op zaterdag en zondag in het kleurrijk tentendorp ‘Lekker Westhoeks’ tientallen bieren kan proeven aan de honderd meter lange toog. Smul daarbij van wat heerlijke streekspecialiteiten als Mazarinetaart, hoppepaté, bierpralines en kaas, of trendy gerechten van lokale chefs.

feest Op zaterdag stappen muziekkorpsen vanuit alle richtingen naar de Paardenmarkt, waar ze een taptoe houden, en tijdens de Hopkoninginverkiezing ’s avonds strijden twee trio’s naar het felbegeerde kroontje. Hoogtepunt is de 24ste Internationale Hoppestoet doorheen de stad op zondag, met meer dan 1.300 figuranten en tientallen paarden en ruiters. 15 tot 17 september, Grote Markt, Poperinge.

JEAN BLAUTE TIPT Hopbedrijf naar z’n hart: De Plukker van biohopboer Joris Cambie “Het is niet zo vanzelfsprekend om biologische hop te telen: de plant is immers erg gevoelig voor ziektes en plagen. Maar bij De Plukker dóén ze dat gewoon, misschien omdat de Cambies ondertussen al zes generaties lang in de hopteelt zitten. Dit is ook het enige Belgische, biologische hopbedrijf dat zich toelegt op een eigen brouwerij. Hun drie vaste bieren en de telkens veranderende seizoensbiertjes, gemaakt met 100% eigen hop, zijn stuk voor stuk pareltjes van brouwsels.”

WWW.TOURNEELOCALE.BE


10 SEPTEMBER Bezoek Brouwerij Feys: Tijdens de Eerste Wereldoorlog groeit brouwerij Feys-Callewaert uit tot een van de belangrijkste in de provincie West-Vlaanderen. Neem er een kijkje achter de schermen. Brouwerij Feys, Alveringem.

BI -BIERHAPPENING Binnenkijken in biobrouwerij De Plukker? Yes, you can! Ontdek hoe biohopboer Joris Cambie en brouwer Kris Langouche achter de schermen hun biobieren maken, zoals het al verschillende generaties gebeurt. Je ontdekt er ondertussen ook nog een heleboel andere bioproducten uit de regio. 27 augustus, Brouwerij De Plukker, Elverdingseweg 16, Poperinge.

ontdek

10 SEPTEMBER (H)Op Stap: Maak een wandeling langs de Poperingse hopvelden, mét twee toepasselijke drankjes inbegrepen. Start bij Hopmuseum, Poperinge.

VAN NUN'N TOET POATERS

Wandel mee door de bosrijke omgeving van de Sint-Sixtusabdij en je ontdekt over zo’n 7,5 km het verband tussen het Poperings Nunnebier en het trappistenbier van Westvleteren. Je leert over het ontstaan van de abdij, de relicten uit de Eerste Wereldoorlog in de buurt en natuurlijk proef je van een 'nunne' en 'poater'. Om al die geschiedenisweetjes vlot door te spoelen, quoi. 6 september en 22 oktober, start bij In de Vrede, Donkerstraat 13, Westvleteren.

OPEN BROUWERIJENDAG Altijd al de geheimen van de Westhoekse meesterbrouwers willen kennen? Goed nieuws: op deze hoogdag openen de brouwerijen in de Westhoek hun deuren voor rondleidingen en degustaties. Ga proeven in de Diksmuidse Brouwerij Verstraete, Brouwerij De Dolle Brouwers in Esen, Brouwerij Kazematten in Ieper, de Oostvleterse Struise Brouwers, Brouwerij De Plukker in Poperinge, Seizoensbrouwerij Vandewalle in Reninge, Brouwerij Sint-Bernardus in Watou, Leroy Breweries in Watou en Boezinge en Brouwerij Deca in Vleteren. 24 september.

Surf naar www.tournee locale.be voor meer info over alle evenementen . WWW.TOURNEELOCALE.BE

10 SEPTEMBER Een vloeibare oorlogsgeschiedenis: een rit met het toeristentreintje langs fascinerende oorlogsbrouwerijen in Alveringem, Gijverinkhove, Hoogstade, Pollinkhove en Lo. Start bij Mout- en Brouwhuis de Snoek, Alveringem. 22 SEPTEMBER Smul je buik rond tijdens een kaas- en bierpairing met een zytholoog en kaasmeester. De Oude Kaasmakerij, Zonnebeke. 23 SEPTEMBER ‘Up droai met Seffn’ en Nolle’: een culinaire dag met workshops (en proevertjes!) waarbij bier en kaas centraal staan, met een lunch vol streekproducten en een theaterwandeling met plaatselijke acteurs. De Volksbond & De Oude Kaasmakerij, Zonnebeke. 30 SEPTEMBER Proef het roemrijke Koekelaarse (bier)verleden tijdens een dorpswandeling met degustatie. Afsluiten doe je met een Couckelaerschen Doedel en bijpassend borrelhapje. Start bij CC De Brouwerij, Koekelare. 30 SEPTEMBER Bierquiz: voor zij die kenner zijn van én goesting hebben in een lekker streekbiertje. Tent Kasteelstraat, Langemark-Poelkapelle. v Tournée locale 25.08.2017 13


BIERPLEZIER

1 OKTOBER Neem deel aan een muzikale vertelwandeling langs verdwenen cafés, brouwerijen en herbergen in Alveringem, samen met muzikanten die nostalgische bierliederen vertolken. Start bij Mout- en Brouwhuis de Snoek, Alveringem. 6 OKTOBER Degustatie ‘Q-bieren’: quadrupels, Quintines of Queues de Charrue, proef alle bieren die beginnen met een Q. Hopmuseum, Poperinge. 7 OKTOBER TOT 5 NOVEMBER Tentoonstelling ‘Hopstalen’: kom vers geoogste hopstalen ruiken, voelen en keuren. Hopmuseum, Poperinge.

VLETEREN ET DUST, EN GIE? Deze geleide theaterwandeling doet je de rijke biercultuur van Vleteren op een heel bijzondere manier ontdekken. Op vijf toepasselijke locaties brengen acteurs de rijke geschiedenis van het dorp tot leven, en no worries, honger of dorst zal je niet hebben: hapjes en streekbieren zijn natúúrlijk ook van de partij. 8 september, start bij Toerisme Vleteren, Veurnestraat 4, Oostvleteren.

CAFÉ KLAPZ Ook dit jaar serveren de bestaande én verdwenen cafés van Langemark op een mooie herfstavond niet alleen heerlijke streekbieren, maar ook heerlijke verhalen. Elf vertellers komen op elf locaties woorden aan elkaar rijgen tot volkssages, bierkronieken en andere entertainende anekdotes. Ogen toe, oren open en ondertussen sippen van een pintje: het goeie leven, noemen ze dat. 1 oktober, centrum Langemark-Poelkapelle.

7 OKTOBER Degustatietour ‘Belhop’: een dag vol liefde voor onze Belgische brouwers, die je doet ontdekken waarom we trots mogen zijn op ons bierland. Hopmuseum, Poperinge. 7 EN 8 OKTOBER Brouwerijfeesten Feys: een bierfestival met de lekkerste en meest ambachtelijke bieren uit de Westhoek, Frans-Vlaanderen, West-Vlaanderen,… Must do voor bierfanaten! Brouwerij Feys, Alveringem. 8 OKTOBER Bezoek Brouwerij Feys: tijdens de Eerste Wereldoorlog groeit de brouwerij Feys-Callewaert uit tot een van de belangrijkste brouwerijen in de provincie West-Vlaanderen. Neem er een kijkje achter de schermen. Brouwerij Feys, Alveringem. 14 OKTOBER Degustatietour 'Bier & Vrouwen': ontdek dat vrouwen betere bierproevers zijn dan mannen (ja, echt!) en bier de vrouwelijke gezondheid ten goede komt. Mannen die tegen een stootje kunnen, zijn ook toegelaten om deel te nemen. Hopmuseum, Poperinge.

14 Tournée locale 25.08.2017

DE IEPERSE TOOG

proef

Tijdens de ‘Ieperse Tooghedagen’ wordt voor de eerste keer de langste Ieperse Toog geïnstalleerd in de Boomgaardstraat. Je vindt er de Ieperse cafés die echte ambassadeurs zijn van streekbieren. Lokale helden met lokaal lekkers: what’s not to like? 9 en 10 september, Boomgaardstraat, Ieper.

JEAN BLAUTE TIPT Leukste bierherinnering: een rondleiding bij de Dolle Brouwers “Mijn bezoek aan de Dolle Brouwers in Esen ga ik nooit vergeten. Het is een specialiteitsbrouwerij die zich toespitst op bieren met bakken karakter, dus dat alleen al maakte het een interessante ervaring. Maar vooral het feit dat de bijna honderdjarige moeder de toer op zich nam, charmeerde me zó erg. Het was toen ijskoud in die vertrekken, maar de kranige dame plooide niet en sprak ons toe in vloeiend Engels. De passie spatte ervan af! Dat was echt heel mooi om te zien.”

WWW.TOURNEELOCALE.BE


21 OKTOBER Degustatietour 'Trappisten en abdijen': proef goddelijke streekbieren en leer ondertussen ook over hun heilige geschiedenis. Vol met spannende weetjes over de twee legendarische trappistenabdijen in de buurt. Hopmuseum, Poperinge. 21 OKTOBER Proef het roemrijke Koekelaarse (bier)verleden tijdens een dorpswandeling met degustatie. Afsluiten doe je natuurlijk met een Couckelaerschen Doedel en bijpassend borrelhapje. Start bij CC De Brouwerij, Koekelare. 28 OKTOBER Degustatietour 'Hop, bier en WO I': ook tijdens de Eerste Wereldoorlog werd er bier, of wat ervoor moest doorgaan, gebrouwen. Neem een kijk in het bierverleden. Hopmuseum, Poperinge. 28 OKTOBER TOT 5 NOVEMBER Musea met smaak: Het Hopmuseum in Poperinge, de Oude Kaasmakerij in Passendale en het Bakkerijmuseum in Veurne slaan de handen in elkaar en toveren het lekkerste van de Westhoek op tafel. Inschrijven verplicht!

WANDELING 'VERGETEN GERSTENAT IN LO-RENINGE' Ga op zoek naar het fascinerende bierverleden van het kleine Lo-Reninge. Oude brouwerijtjes, verdwenen cafés: nu en dan verraden een schoorsteen, een afgebladerd plakkaatje of het verhaal van een local hoe rijkelijk het gouden brouwsel hier vroeger vloeide. De nazaat van een meester-brouwer van weleer leidt je rond en trakteert je tot slot op een glas schuimend hoppegoud en een authentieke maaltijd in zijn stamcafé. 30 september, start bij VVV Lo-Reninge, Markt 17a, Lo-Reninge.

WWW.TOURNEELOCALE.BE

28 OKTOBER TOT 31 DECEMBER ‘Ieper van ’t vat’: Aan de hand van archiefdocumenten en –objecten, zoals oude foto’s, bierviltjes, brouwersrekeningen of reclameaffiches, verken je het rijke verleden van de lokale brouwerijen en de biercultuur. Een smakelijke geschiedenisles! Bibliotheek, Ieper. 28 EN 29 OKTOBER Poperinge Bierfestival: Maak kennis met 25 brouwerijen en meer dan 100 bieren, en laat je verbazen door tal van primeurs en verrassingen, een tombola met leuke bierprijzen en een ongelooflijke ambiance! Maeke Blyde, Poperinge.

Tournée locale 25.08.2017 15


OP BIEREXPEDITIE

Beproefd en beklonken: Rondje Westhoek er wordT gefluisTerd daT in de wesThoek een microklimaaT heersT. en kijk, wanneer we aankomen in ieper, verwelkomT de zon ons meT open armen. neT als wouT van rondje wesThoek, die vrolijk de deur van zijn vinTage volkswagenbusje openzwaaiT, om ons daarna in smakelijk wesT-vlaams door heT hoppeland Te leiden. echT een aanrader! We installeren ons voor een ritje naar Poperinge en leren al meteen een belangrijke les over de locals: spreek nooit de lof over Ieper tegen iemand van Poperinge. Sinds de Poperingenaren in de 14de eeuw het recht om laken te produceren verloren aan Ieper, botert het niet zo tussen de keikoppen. Gelukkig biedt de hopteelt troost voor de arme Poperingenaren. “Misschien nog goed dat we geen laken meer mochten produceren,” vertelt Wout, “want anders hadden we nu niet zo’n schone biercultuur.” Zo komt het dus dat we vandaag naar het Hopmuseum rijden om ons er met de expo

16 Tournée locale 25.08.2017

‘Tournée Locale’ helemaal klaar te stomen voor een duik in de wereld van hop en bier. We maken kennis met de geschiedenis én de vele toepassingen van hop en natuurlijk met de bieren van de Westhoek: van de ‘heilige’ Westvleteren tot Black Albert van de Struise Brouwers en we mogen zelfs poseren voor het etiket van Seizoensbrouwerij Vandewalle.

NAAR DE VERBORGEN ADRESJES Voor de lunch trekken we naar een verborgen Hof van Eden recht in hartje Poperinge: restaurant Pegasus. De zon heeft er veel zin in, dus komt de koelte van de machtige magnolia op het terras van het historische pand mooi van pas. Gastvrouw Inge vertelt vol vuur over de Gin’ops die ze samen met haar

WWW.TOURNEELOCALE.BE

man, chef-kok Bert, ontwikkelde: een gin met hopbellen uit de rondom gelegen velden. Een schitterend streekproduct dat helemaal tot zijn recht komt in combinatie met de verfijnde en innovatieve gerechten die op het bord komen. Van amuse bouche tot de gourmandises bij de koffie: aan alle details is gedacht en bij elk gerecht opnieuw ervaren we nieuwe smaaksensaties. Nagenieten van de lunch doen we met een rustig ritje door het vlakke polderland. De hopvelden staan er prachtig bij, de groene ranken wiegen in de wind en de driejarige hopplanten zijn bijna boven. Ondertussen vertelt Wout over zijn passie voor de Westhoek en zijn Volkswagenbusje: “Mijn madam


Reserveer je e igen Rondje Westh oek op www.rondjew esthoek.b

e.

was fan van zulke busjes, voor haar veertigste verjaardag huurden we er een om met een groep vrienden erop uit te trekken. Het was zo leuk dat we dat het jaar erop nog eens herhaalden en uiteindelijk ontstond het idee om groepjes rond te leiden naar de verborgen adresjes in de Westhoek. We komen bijvoorbeeld graag bij Gisèle, een vrouw van in de 80 die net over de skreve (de grens, red.) in een klein, oud cafeetje de perfecte Picon serveert, echt een belevenis.” Al pratend laveert Wout z’n busje plots tussen de hopranken en tovert hij een biertje uit de koffer. De Westhoeker is zijn eigen creatie, een mooi gehopte trippel die Wout bij hopboerderij en artisanale brouwerij De Plukker brouwt. We kunnen ons geen mooiere setting dromen dan de hopvelden rondom ons, geleund tegen het sympathieke busje, om te klinken op het lekkers dat die hopbellen voortbrengen. God mag van ons gerust in Frankrijk vertoeven, wij voelen ons de koning te rijk met een glaasje goudkleurig gerstenat in deze wonderlijke uithoek van West-Vlaanderen.

PATERS MET HUMOR Ondertussen zijn we vlakbij die andere mythische plaats aangekomen: op een paar kilometer van de Sint-Sixtusabdij van het vrome Westvleteren, installeren we ons in B&B Het Pahilleke. Om de honger voor het avondeten aan te scherpen, strekken we de benen tijdens een wandeling tot bij de paters. Reser-

veren via de biertelefoon is niet gelukt, maar die bak trappist konden we toch niet dragen. Dus beperken we ons tot binnengluren door een gaatje in de muur – een tip van Wout die we in de praktijk brengen. Zo ontdekken we dat de paters niet alleen geweldig kunnen brouwen, maar ook nog eens gevoel voor humor hebben. Afsluiten doen we met een zalige maaltijd die Hilde en Patrick met veel liefde tevoorschijn toveren uit hun tuin, gecombineerd met lokale lekkernijen. Vooral de varkenswangetjes die sudderden in Pannepot-bier van de Struise Brouwers zijn een schot in de roos. Dat de slaap snel komt na zo’n dag boordevol aroma’s, zal niemand verbazen.

rondtuffend in het charmante retrobusje en met een glas gerstenat in de hand ziet de groene westhoek er nóg pittoresker uit.

chauffeur wout brouwt zijn eigen biertje, dat hij ons als aandenken na de rit bezorgt. origineel!

JEAN BLAUTE TIPT Mooiste plekje in de Westhoek: de Menenpoort in Ieper “Dit herdenkingsmonument voor de Eerste Wereldoorlog raakt me altijd diep. Op mijn zestiende onder die poort The Last Post horen in de avondzon: dat doet iets met een mens. Het herdenken van ons oorlogsverleden was eigenlijk het begin van mijn band met de Westhoek. Ook een unieke plek: de Kemmelberg, en niet alleen omwille van zijn wielerverleden.”

WWW.TOURNEELOCALE.BE

Tournée locale 25.08.2017 17


BELEEF BIER HIER

Survivalpakket voor de bierlover bier is jouw eau de vie en je verToefT in de wesThoek? lucky you! je dorsTige dagen zijn finaal voorbij, wanT heT gersTenaT Tref je hier op zó veel manieren en in zó veel gedaanTes.

FIETSEN

4x hop met de beentjes Wie op één dag zoveel mogelijk Westhoekse brouwerijen en bieren wil ontdekken, neemt best een trouwe tweewieler bij de hand. Check alle routes op www.tourneelocale.be.

• BRUISENDE STEDEN, RUSTIEKE ABDIJEN Je start deze trip bij het Hopmuseum in Poperinge, de ideale plek om eerst je bier- en Westhoekkennis bij te schaven. Daarna kies je de lange route, via de Westvleterse Sint-Sixtusabdij naar Ieper, een stad die bruist van het gerstenat, of de korte, door hopvelden en via biobrouwerij De Plukker naar Leroy Breweries in Boezinge.

• KROEGENTOCHT VOOR FIJNPROEVERS

SMULLEN

BEER’S BEST FRIEND: BEKROONDE KAZEN Past perfect bij een pint en is een al even glorieus streekproduct: kaas! En dan zéker de kazen van de Wervikse Kazerij. Hun Flandrien Oud en Grand Cru werden op de World Cheese Awards bekroond tot beste Goudse kazen ter wéreld, en hun Jeunesss Light en Frontieren kregen zilver en brons. Combineer de Flandrien Oud met een donker trappistenbier en bam, je geniet van de culinaire wereldtop. In de supermarkt. Vagevuurstraat 25, Wervik. www.flandrienkaas.be.

Trek met je stalen ros langs typische volkscafeetjes en restaurantjes die specialiteiten uit de streek serveren. Je start aan café In De Vrede voor een Westvleteren, bezoekt de Struise Brouwers en de ‘kleinste brouwerij van de Westhoek’. Dorst les je met streekbieren in kroegen als het 100 jaar oude ‘Au Bienvenue bij de Witten’.

• GOED GESTART IS HALF GEWONNEN Nog voor je de benen strekt kun je in Diksmuide al genieten van de specialiteitsbieren van De Dolle Brouwers (probeer hun Oerbier!) of de artisanale Papegaei van Brouwerij Verstraete. Maar pas op: ook in Lo en Alveringem passeer je nog veel nostalgische cafeetjes met indrukwekkende bierkaarten.

• TOUR VAN ESSENTIALS De perfecte fietstocht voor een snelcursus Westhoekse bieren. Het Hopmuseum is je startpunt, waarna je door het Poperingse en Vleterse landschap sjeest en langs drie belangrijke brouwerijen: die van St. Bernardus, die van het Poperings Hommelbier en natuurlijk die van de Westvleterentrappist.

18 Tournée locale 25.08.2017

WWW.TOURNEELOCALE.BE

SHOPPEN

OLÉ, PATÉ! In hartje Ieper zit Chez Marie, waar je zowat alle ambachtelijke streekproducten strikt die je hart begeert: van bekende Westhoekbieren als St. Bernardus tot uniekere creaties als het Leute Bokbier. Shop er een match made in heaven door te combineren met de bierpatés van de Veurn’ Ambachtse. € 5,80. Neermarkt 6, Ieper. chezmarie-ieper.weebly.com.


VAREN

KLINKENDE CRUISE Ja, je kan bier proeven op café of in een brouwerij. Maar wat als… je dat ook op een boot kan doen, heerlijk ronddobberend met de wind in je haren? Aan boord van de Beer Star Cruise wordt die droom werkelijkheid: terwijl je de wateren van het rustige polderlandschap trotseert, leert een zytholoog je bierproeven als de beste, met tussendoor een maritieme lunch en een stop in Diksmuide. 24 september, inscheping in Nieuwpoort. www.seastar.be.

KOKEN SNOEPEN

Goddelijk ijs Onze gebeden richten we vanaf nu tot Ateljee 5, want in die gezellige hoeve daalde God neer en besloot hij de wereld een sorbet van Westvleterenbier te schenken. Ja echt, Westvleterensorbet! De perfecte hangplek (letterlijk, want in de tuin chill je in hangmatten) voor bierlovers die verfrissing zoeken. Zwijnlandstraat 5, Westvleteren. www.ateljee5.be.

KABELJAUW MET FIJNE GROENTJES EN EEN SAUS VAN POPERINGS HOMMELBIER Een topper van Chef Koen Sambaer in het Poperingse Hotel de la Paix. The real deal proef je natuurlijk in zijn restaurant, maar met dit recept kun je het exquisite gerechtje thuis recreëren. Grote Markt 20, Poperinge. www.hoteldelapaix.be. INGREDIËNTEN VOOR 4 PERSONEN: 4 kabeljauwhaasjes van elk 200 gr., 1/2 witte selder, 2 wortels,1/4 knolselder, 1 courgette, 1 venkel. Voor de saus: 200 gr. sjalotten, 200 gr. witte selder, 50 cl visfumet, 25 cl room, 1/2 flesje Poperings Hommelbier, 12 krielaardappelen. Voor de garnering: 60 gr. handgepelde grijze Noordzeegarnalen, kerstomaatjes, broccoli. ZO MAAK JE HET: Snij een fijne brunoise van de groenten, kook ze kort en koel af met koud stromend water. Snij de sjalotten en de witte selder en stoof aan in boter, voeg de visfumet toe en laat een 20-tal minuten zachtjes doorkoken. Mix glad en voeg de room toe. Gaar en pel de aardappelen. Haal de kabeljauwhazen door de bloem en kleur op hoog vuur aan in wat arachideolie. Gaar ze nog een 8-tal minuten in een oven van 160°C. Kook de saus even op met de fijne groentjes en het Hommelbier erbij. Dresseer op het bord en werk af met kerstomaatjes, broccoli en garnaaltjes. Smakelijk!

WWW.TOURNEELOCALE.BE

Tournée locale 25.08.2017 19


© Xxx

BELEEF BIER HIER

au nouveau sT.-eloi

Essentiële hopspots: cafés en brouwerijen je kan nieT missen wanneer je op café gaaT in de wesThoek: overal sTaan er wel enkele smakelijke sTreekbieren op de kaarT. je weeT nieT waar Te beginnen? op de volgende adresjes blijf je zeker nieT op je dorsT ziTTen. AU NOUVEAU ST.-ELOI Wie houdt van een stevige brok nostalgie, voelt zich hier thuis. Deze bruine kroeg ligt midden in de velden en ook in het oubollige interieur smaakt de landelijke sfeer én de authentieke keuken met echte boerestutten heerlijk door. Dood de tijd met een klassiek volksspelletje en een van hun 150 bieren. Gemenestraat 4, Watou. www.aunouveaust-eloi.be.

VOOR MIJ EEN PAPEGAEI! Het blonde Papegaeibier wordt gebrouwen bij brouwerij Deca in Woesten, maar heeft zich al genesteld in kwalitatieve en trendy

20 Tournée locale 25.08.2017

zaken als het Hof Van Cleve in Kruishoutem, De Alchemist in Gent en Bar Lucy in Antwerpen. De gezelligste plek om een Papegaeike te drinken blijft echter de Diksmuidse Papegaeishop. Bij mooi weer worden de terrastafels buiten gehaald zodat je er kan verpozen aan de oever van de IJzer. Grote Dijk 13, Diksmuide. www.papegaei.be.

IN DE VREDE Deze stek ligt recht tegenover de Sint-Sixtusabdij. Jawel, de thuis van de begeerde Trappist Westvleteren. De trappistenbroeders verkopen hun bier in feite alleen aan

WWW.TOURNEELOCALE.BE

particulieren, dit is dus de enige horecazaak waar je gewoon een glas Westvleteren kan bestellen om te degusteren. In hun winkeltje met streekspecialiteiten stil je de honger. Donkerstraat 13, Westvleteren. www.indevrede.be.

HOPPERIE Uitbater/bierfanaat Tom biedt in zijn Hopperie zeven verschillende bieren van ’t vat en 300 op de fles aan, het meerendeel afkomstig van micro- en familiale brouwerijen. Bovendien weet hij je over elk ervan iets te vertellen. Ideaal als je iets nieuws wil ontdekken of wat wil bijleren over je favoriete drank. Mooi meegenomen: de prijzen zijn hier, op een steenworp van de Ieperse Grote Markt, allesbehalve toeristisch. Diksmuidestraat 33, Ieper. www.hopperie.be.


brouwerij kazemaTTen

de sTruise brouwers

IEPERS STADSBIER De grootste troef van Brouwerij Kazematten? Dat is zonder twijfel de unieke locatie. De brouwerij ligt niet alleen in hartje Ieper, ze is bovendien ondergebracht in de 17e-eeuwse souterrains, de zogenaamde Kazematten. Authentiek, historisch interessant en perfect te combineren met een bezoek aan de rest van de stad. Je kan hier elke zaterdag de dolle brouwers tussen 15 en 17 uur terecht voor een rondleiding, maar privétours op andere momenten zijn ook mogelijk op reservatie. BIER + HAPJES Elk bezoek wordt uiteraard afgesloten met Als je Seizoensbrouwerij Vandewalle bineen degustatie van de drie bieren die hier nenstapt, vóél je dat Chris Vandewalle geworden gebrouwen: Grotten Santé, Wipers passioneerd is door bier. “Ik heb veel respect Times 14 en Wipers Times 16. Leerrijk én voor de geschiedenis van de drank. Daarom lekker! maken we onze bieren volgens oude familiebrouwerij vandewalle Houten Paard 1, Ieper. recepturen en komen we zo tot bierstijlen www.kazematten.be. die teruggaan tot voor de Eerste Wereldoorcreaties van het huis te degusteren. log.” Vooral de degustaties hier zijn bijzon3. De bieren die je hier krijgt voorgeschoteld der. “We kappen niet gewoon wat biertjes 4X WAAROM DE DOLLE BROUWERS dragen gekke namen als Oerbier, Arabier achterover, we proeven zorgvuldig met een EEN MUST VISIT IS en Dulle Teve. Zeg nu eerlijk, je nieuwshapje erbij. Foodpairing is belangrijk. Som1. De brouwerij in Esen gaat terug tot 1835. gierigheid is toch meteen geprikkeld? mige mensen denken dat ze geen bitter bier De Dolle Brouwers namen er weliswaar 4. Brouwer Kris Herteleer houdt niet alleen lusten. Tot ze er eentje proeven met een zoet pas 145 jaar later hun intrek, maar de rijke van bier, maar ook van kunst. Als artiest koekje met paté erbij. De zoete smaak neemt geschiedenis en de ambachtelijke manier heeft hij zelf de etiketten voor zijn bierde bittere toets weg, waardoor de smaken zo van werken zijn hier nog duidelijk aanweflesjes ontworpen. Je kan zijn werk bovenveel rijker worden.” zig en maken een bezoek extra interesdien bewonderen aan de muren van de Zwartestraat 43, Lo-Reninge. sant. brouwerij. www.seizoensbrouwerij.be. 2. Je leert hier niet alleen hoe bier wordt geDe Dolle Brouwers, Roeselarestraat 12B, brouwen, je kan ook blijven plakken in de Esen. www.dedollebrouwers.be. sfeervolle Oerbar, om naar hartelust de 13% IN EEN FLES v Dankzij hun creatieve creaties werden Struise Brouwers Carlo, Peter, Philippe en Urbain in 2008 uitgeroepen tot ’s werelds beste. Ondertussen verbouwden ze een school tot brouwerij met proeflokaal, waar je elke zaterdagnamiddag hun toppers ontGezelligste Westhoekcafé: Den Ekster in Dranouter dekt. Onze aanrader? De Cuvée Delphine, “Midden in de Kemmelse velden, in de schaduw van de Kemmelberg, twaalf maanden gerijpt op Four Roses bourontdekte ik deze parel. Op het terras vertoeven met een ‘schelle van de bonvaten, met toetsen van hout en vanille. zeuge’ en een fris Hommelbiertje: veel beter dan dat wordt niet. De uit’t Oud Schooltje, Kasteelstraat 50, Oostbaters houden van muziek, dus vaak kun je er een jazz-, folk-, blues- of vleteren. www.struise.com. countryconcert meepikken, en dan barst de zaak van gezelligheid.”

JEAN BLAUTE TIPT

WWW.TOURNEELOCALE.BE

Tournée locale 25.08.2017 21


BELEEF BIER HIER

Essentiële hopspots: dineren en logeren de bierlover die meT een hongerTje ziT of graag een nachTje doordoeT, kan in deze fijne resTo’s of logeerplekken meT bierarrangemenTen TerechT.

Vind alle logeerarrang ementen op www.tourn eelocale.be.

CREATIEF MET VARKENTJES Na de verwelkoming door de tofste cafébazin van het land, volgt in deze authentieke beenhouwerij een buffet met groenten, hutsepot, sausjes en alles – ja, álles – van het varken. En die huisgemaakte picon: yumm! IJzerstraat 16, Stavele. www.hofvancommercestavele.be.

DEN HEKSESTOEL Terwijl chef Pieter verfijnde streekgerechten als ‘Potjesvleesch' in St.Bernardus Triple of huisgemaakte charcuterie uit zijn mouw schudt, laat de zytholoog van het huis je lokale topbrouwsels ontdekken. Douanestraat 1, Loker. denheksestoel.be. den heksesToel

TRAPPIST À VOLONTÉ In dit tweede oudste huisje van Veurne smelt je bij stoofvlees met St. Bernardus, verse zeetongetjes of karnemelkstampers met Noordzeegarnalen, binnenin of in de loungy tuin. ’t Hof van de Hemel is ook een van de enige plekken die álle trappisten serveert. Noordstraat 13, Veurne. www.thofvandehemel.be.

’T HEILIG GENOT Het bierarrangement in dit schattig hotelletje midden in het heilige Vleterse land doet ons wegdromen: een overnachting voor twee met ontbijt, inclusief minibar met zes streekbieren, shuttle naar een bierevenement en diner in bierrestaurant ’t Molenhof. Verwennerij ten top! Westvleterendorp 1, Westvleteren. hetheiliggenot.be.

NIET ZOMAAR EEN BOERENHOL In deze rustieke herberg word je ferm in de watten gelegd. De kickoff van je arrangement is relaxen in de jacuzzi, sauna of hammam, waarna je smult van het ‘Pruttelpotje Boerenhol’ met St. Bernardus. Je bezoekt ook het Hopmuseum en trekt de wijde wereld in via een bierfietsroute. Driegoenstraat 4, Reningelst. www.boerenhol.be.

BUITENSHUIS BIERPLEZIER Een streekbier bij aankomst en een Westvleteren later brengen je in deze charmante B&B in the mood, het uitgebreide streekontbijt ’s ochtends pept je op voor een hoppige fietstocht en een bezoek aan De Dolle Brouwers. Gitsbergstraat 39, Gits. www.buytenshuys.be.

22 Tournée locale 25.08.2017

NOG MEER LOGEERSPOTS: 1. B&B Oud Moeshof, Alveringem: Luxueus overnachten in een sfeervolle 18e-eeuwse hoeve. 2. B&B Kraaiberg, Heuvelland: Verwennerij ten top bij een diner met streekbier en in het badhuis. 3. B&B ’t Heuvelhof, Heuvelland: Genieten tussen de heuvels, met een streekbiertje inbegrepen. 4. Main Street Hotel, Ieper: Verrassende hotelkamers en Westvleteren drinken bij een pottenbakker. 5. B&B In den Hagedoorn, Alveringem: Zalige uitvalsbasis voor een bezoek aan brouwerij Sint-Bernardus. 6. B&B L’heritage, Reninge: Bezoek vanuit deze verbouwde kapel het Hopmuseum en ander Westhoeks moois. 7. B&B De Rentmeesterhoeve, Poperinge: Diner aan de gastentafel, in het Hommelhof en overnachten in een luxekamer: wauw! 8. Manoir Ogygia, Poperinge: Viergangendiner met streekbieren en groot ontbijtbuffet in een prachtig kasteelpark.

JEAN BLAUTE TIPT Logeerplek: Hotel Recour in Poperinge “Dit romantische luxehotel pal in het stadscentrum verwent je met sauna, jacuzzi en gerechten van een topchef. Ook handig: wandel de Grote Markt over en je zit zo in het Hopmuseum.”

WWW.TOURNEELOCALE.BE


win

Win een bierarrangement bij Bike & Breakfast*** in Ieper Deze knusse B&B, met een rijk verleden dat zelfs tot de Eerste Wereldoorlog teruggaat, is de perfecte uitvalsbasis voor je bieravonturen in de Westhoek. Je wint een verblijf vol verwennerijen van twee nachten voor twee personen, inclusief een begeleide ‘Hop on the Bike & Brew-toer’ met ondermeer een bezoek aan het Hopmuseum, een hoppeboer, een brouwerij,… Ideaal voor de bierlover die ook van actie houdt!

WIST-JE-DATJE

De Ieperse geschiedenis barst van het bier

SURF SNEL NAAR WWW.TOERISMEWESTHOEK.BE/NL/WEDSTRIJD-WESTHOEK. DE WEDSTRIJD LOOPT TOT 22 SEPTEMBER 2017. WWW.TOURNEELOCALE.BE

Al in de 14e eeuw start de Froidurebrouwerij er met brouwen. In de 17e eeuw telt de Kattenstad maar liefst 29 brouwerijen en stokerijen en een vijftigtal herbergen, waar de brouwersgilde en hun officiële bierproevers natuurlijk kind aan huis zijn. De Eerste Wereldoorlog gooit roet in het eten: daarna telt Ieper maar vijf brouwerijen meer, waarvan de laatste in 1976 de deuren sluit. Maar het gouden brouwsel vindt altijd z’n weg: sinds 2013 heeft Ieper met brouwerij de Kazematten opnieuw een stadsbrouwerij. In deelgemeente Boezinge tref je trouwens Leroy Breweries, oorspronkelijk Het Sas genaamd, die al bestaat sinds 1572 en daarmee een van Belgiës oudste brouwerijen is.


Open Brouwerijendag Westhoek Zondag 24 september 2017 10u-17u 10 brouwerijen GRATIS te bezoeken 18u

Afsluit met GRATIS en uniek optreden van Jean Blaute in Hopmuseum Poperinge

DEELNEMENDE BROUWERIJEN: De Dolle Brouwers, Esen

Papegaei, Diksmuide

Kazematten, Ieper

Vandewalle, Reninge

Leroy Breweries, Watou & Ieper

St. Bernardus, Watou

De Plukker, Poperinge

De Struise Brouwers, Vleteren

Deca, Vleteren

www.tourneelocale.be Meer info: 057 33 79 22

VOORAF INSCHRIJVEN VERPLICHT! Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland

Profile for Westtoer

Tournée locale bierbeleving in de westhoek  

Samen met Jean Blaute gidsen we je door Vlaanderens meest karaktervolle bierregio, langs hopvelden, volkscafés en andere hopspots, tournée g...

Tournée locale bierbeleving in de westhoek  

Samen met Jean Blaute gidsen we je door Vlaanderens meest karaktervolle bierregio, langs hopvelden, volkscafés en andere hopspots, tournée g...

Profile for westtoer