Page 1


Proeven van lekkers van de zee … Aan de Kust vind je nog van die typsiche adresjes zoals ‘t Werftje en het Pakhuis in Zeebrugge, maar ook in de Oesterput in Blankenberge en Estaminet ‘de Peerdevisscher’ in Oostduinkerke is het heerlijk genieten.


Aan de Kust zijn maar liefst 7 sterrestaurants te vinden: Le Fox ** in De Panne, Ten Bogaerde * in Koksijde-Oostduinkerke, Philippe Nuyens * in Blankenberge, Jardin Tropical *, Bartholomeus*, Sel Gris* en De Oosthoek * in KnokkeHeist.


Heerlijk verse vis… In de viswinkels aan de Kust kan je ‘levende vèsche vis’ kopen. Lekkere grijze garnalen, tong, pladijs, oesters, mosseltjes,… Gezellige viswinkels vind je bijvoorbeeld aan de vismijn in Nieuwpoort, maar ook in Zeebrugge vind je tal van viswinkels terug. Beleef de visserssfeer aan de Vistrap van Oostende… Ga er eens ‘s morgensvroeg langs. Je ziet er de ruige vissersmannen aanmeren en de verse vissen lossen. Hun vissersvrouwen bereiden dan meteen de verkoop voor. En daarna begint de show van visverkoop…


Hoe pel je nu eigenlijk een garnaal? Heel eenvoudig: 1. Neem kop en staart tussen duim en wijsvinger. Trek dan de garnaal recht. 2. Duw het staartstuk lichtjes naar voren en maak licht draaiende bewegingen. 3. Nu komt het achterstukje los en kan je het voorzichtig naar achter trekken, 4. Trek nu de kop los.

‘t Vismijntje’, de oudste en authentiekste viswinkel in Zeebrugge en viswinkel Mare Nostrum in Koksijde is meteen ook een streling voor het oog!

Waar of niet? Mosselen zijn enkel goed in de maanden met een R! Het gezegde komt voort uit de tijd dat er nog geen koeltransport was. Mosselen vervoeren was toen moeilijker in warmere maanden, omdat ze zo temperatuurgevoelig zijn!

De Oesterput in Oostende, je komt er meer te weten over de kweek van de ‘Belgische Oester’!


Het verhaal van vissers en vissersvrouwen, van vissersboten en vissersvangsten… In de Vismijn kan je letterlijk en figuurlijk de sfeer opsnuiven. Schrijf je in voor een rondleiding in de Vismijn van Nieuwpoort.

Het maritiem themapark Seafront in Zeebrugge leert je de zee kennen in al z’n facetten!

De Amandine in Oostende, de laatste Ijslandvaarder. De tentoonstelling toont je het ruige leven aan boord. Ook in ‘t Zeehuis leert je alles over de rijkdom van zee, strand en duinen.

Navigo, het nationaal visserijmuseum in Koksijde-Oostduinkerke toont het rijke visserijverleden van de Kust.

Wees gegroet… Het leven op zee is best wel gevaarlijk. In de visserskappelletjes, zoals de O.L.V. Ter Duinen-kapel in Bredene, bidden vissersfamilies voor een behouden vaart en thuiskomst.

Het vissersleven inspireerde menig kunstenaar…


Uniek in de wereld‌ Samen met z’n paard gaat de garnaalvisser het water in om even later met een net vol garnalen aan land te komen. De garnaalvissers te paard kan je nog regelmatig aan het werk zien in KoksijdeOostduinkerke.


Kiezen voor het ruime sop en ruige visser worden?

Scheep in voor echt vissersavontuur : zo kan je in Oostende meevaren met de garnaalvisser Crangon. Maar ook met andere vissersboten kan je meevaren en zeevissen: de Marcella II, de Albatros en de Franlis. In Nieuwpoort vaar je met de Albatros-seafishing, de Jonathan I en II of de Liberty Sportfishing.


Of zelf je hengel en visnet uitgooien?

Er zijn verschillende visstekken om te zeevissen aan de Kust. Zo kan je vanaf verschillende staketsels een lijntje gooien. Of neem je visnet en ga garnaalkruien aan het strand.


Nergens anders eet je zo’n smakelijke garnaalkroket dan aan de zee… Toch eens zelf proberen? Hieronder een ideetje van lekkervanbijons.be •

Ingrediënten – – – – – – – – –

300 g gepelde Noordzeegarnalen 1/2 l jus van garnaalkoppen of bisque 50 g boter 100 g bloem 2 gelatineblaadjes 50 g geraspte kaas 2 eiwitten Paneermeel wat peterselie, gefrituurd

• Bereidingswijze Maak een roux van de boter en de bloem, giet er de koude jus van de garnaalkoppen bij. Laat 10 minuten doorkoken om de bloemsmaak te verwijderen. Zet van het vuur en voeg er de gelatine, de garnaaltjes en de geraspte kaas bij. Spuit de bereiding in lange slierten met een spuitzak en laat opstijven in de koelkast. Snijd de slierten in stukjes van ongeveer 2 cm en paneer ze (eerst in eiwit en dan in het paneermeel). Bak de kroketjes ongeveer 3 minuutjes goudbruin in een frituurpan op 180°C. Serveer met wat gefrituurde peterselie.


Topchefs aan de Kust en lokale producten Bart, waarom chef-kok? Het gevoel dat je krijgt door mensen lekker eten te voor te schoten is immens. Je leert elke dag wel iets of iemand nieuw kennen. Daarnaast is het heerlijk om te werken met regionale seizoenproducten, door ze smakelijk te bereiden en creatief te verwerken.

BART DESMIDT, VAN HET STERRESTAURANT BARTHOLOMEUS “HET IS HEERLIJK OM TE WERKEN MET REGIONALE SEIZOENPRODUCTEN”

Wat is jouw ‘stijl’? Ik hou ervan om te werken met producten uit eigen streek en de smaak ervan herkenbaar te houden en te laten primeren. Alles zoveel mogelijk zelf in huis bereiden, is m’n motto.

Waarom scoort onze Kust gastronomisch zo hoog? De gedrevenheid van de chefs aan onze Kust zorgt ervoor dat onze regio op gastronomisch vlak gekend is. Daarnaast kunnen we hier heel goed werken met producten van de zee, die als het ware komen binnenzwemmen tot op de borden.


Zeevruchtjes ‌ van heerlijk lekkere chocolade Aan de Kust vind je overal wel artisanale chocolade zeevruchtjes. Ga langs bij een chocolatier en laat je smaakpapillen verwennen‌


Na heerlijk genieten van de smaken van de zee Is het zalig om er nog een nachtje bij te doen‌. Slapen bij het ruisen van de zee en ontwaken met de voetjes in het zand!

Reserveer je kamer rechtstreeks bij jouw favoriete hotel of B&B via www.dekust.be

Smaak van de Zee  

Heerlijk genieten van zeegastronomie: vis, garnalen, mosseltjes en oesters. Overal aan de Kust kan je genieten van streekproducten!

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you