Page 1

op

in

Wat: Gezinszoektocht van 5 km Aard van de weg: 80% van de weg is onverhard.

Er zijn regelmatig smalle bospaden, laat buggy’s liefst thuis. Goede wandelschoenen zijn aanbevolen.

wandelnetwerk Land van Mortagne

Bewegwijzering: Volgens knooppunten van het Vertrekpunt:

Kraaibosstraat (Zwevegem), parking Sint-Pietersbrugje, knooppunt 24


Hallo, ik ben Ik maak van elke wandeling een superleuk avontuur. Vandaag neem ik je mee op stap, samen met mijn vriendje Walter, de Waterdraak.

Wist je dAt...

Ontdek de route op pAGINA

✓ Ik een kamsalamander ben ✓ Ik een hoge rugkam heb ✓ Ik ook wel waterdraak word genoemd ✓ Ik op mijn buik allemaal vlekken heb ✓ Ik een mannetje ben en elk jaar een nieuwe rugkam krijg ✓ Mijn vriendinnetje geen rugkam krijgt ✓ Ik te vinden ben in of rond de waterpoelen langs het kanaal Bossuit-Kortrijk

©Hugo Willockx

Kleur mij gerust in...

2


Dit blob-avontuur neemt je mee langs het Orveytbos, de Oude spoorweg & de Vaarttaluds Deze zoektocht voert je langs het Kanaal Bossuit – Kortrijk.

Het kanaal werd volledig met de hand gegraven als verbinding tussen twee rivieren: de Schelde en de Leie.

225.000 x

Vroeger was er op dit kanaal een coole tunnel waar schepen door vaarden. Die noemde men ook wel de Souterrain.

Toen de schepen te groot werden voor de Souterrain, hebben ze het kanaal breder gemaakt met behulp van graafmachines. De grond die uit het kanaal kwam, was vooral kleigrond en werd op één grote berg gegooid! Het waren wel 225.000 vrachtwagens vol.

Op deze grote berg is in 1980 het Orveytbos ontstaan, doordat mensen er zelf bomen hebben geplant. Ken jij iemand die even oud is als het bos?

Op de schuine hellingen (vaarttaluds), gemaakt uit de opgegraven kleigrond, naast het kanaal, vind je prachtige bloemenweiden. In het voorjaar en de vroege zomer groeien hier orchideeën, witte margrieten en grassen. Soms loop je tijdens deze wandeling op een oude spoorweg. Deze spoorlijn verdween en is nu gedeeltelijk een wandel- en fietsroute. in dit gebied leven Walter de waterdraak en de hazelworm. Misschien

kom jij deze zeldzame diertjes wel tegen? Kijk goed uit want ondertussen vind je hier zelfs reeën, vossen, buizerds en vele andere dieren!

©Yves Adams

3


Kortrijk

Leie

Vind jij de volgende woorden terug? beuk poel kamsalamander blob pony kanaal bos schepen kleigrond bossuit souterrain koeien brug talud kortrijk eik uitgegraven orchidee eikelmuisje wilg Vind jij  de   Vind   volgende   jij  de  vwolgende   oorden  wterug?   oorden     terug?     orveyt eskamsalamander,   zwevegem Souterrain,   Souterrain,   beuk,  kamsalamander,   beuk,   poel,  zwevegem,   poel,  zwevegem,   bossuit,  obrchidee,   ossuit,  oprchidee,   ony,  eikelmuisje,   pony,   eikelmuisje,   blob,  kanaal,   blob,  talluds,   kanaal,  talluds,  

uitgegraven, uitgegraven,   kleigrond,   kleigrond,   koeien,  schepen,   koeien,  sbchepen,   os,  kortrijk,   bos,  ekik,   ortrijk,   wilg,  ebik,   rugwilg,  brug

Bossuit

Alle woorden gevonden? Vul dan met de overgebleven letters onderstaand rooster in.

Sche lde

_

_

s

m s

m e

ge

eg

ve

ev

w e

w z

yz

yt

et

e

b

bs

w s

wi

li

gl

gi

ki

nk

n

na

ea

e

o

po

op

oe

el

tl

ot

o

o

no

nl

dl

d

s

ps

pi

ui

bu

br

pr

pg

gr

er

el

il

i

s

bs

ob

os

st

tl

el

ue

uv

vi

ui

hu

h

u

ut

et

er

r

er

oe

or

er

e

de

dc

c

i

si

ijs

eij

ei

ki

kr

br

by

oy

os

sr

r

t

kt

ak

na

na

a

al

rl

rt

kt

bk

ob

o

k

ak

m a

m s

as

al

al

m a

m a

na

dn

de

e

u

ug

eg

ei

ki

ek

el

ml

m u

ui

si

sj

j

u

ui

ti

gt

eg

ge

gr

ar

va

ev

ne

nj

j

d

nd

on

or

gr

eg

ei

li

kl

bk

be

ue

u

4


#Mijn Blob

... maak jouw eigen ‘fantastische’ wezentje uit gevonden spulletjes in de natuur

maak je eigen blob en doe mee aan

onze blob wedstrijd

Maak tijdens de wandeling (of thuis) je eigen

‘blob’, een grappig figuurtje met allerlei gevonden spulletjes uit de natuur. Neem tot slot een foto van jouw ‘BLOB’ en post hem op jouw Facebook- of

Instagrampagina met #mijnblob. Bekijk jouw blob op www.stadlandschapleieschelde.be/blob of www.toerisme-leiestreek.be/blob Misschien word jij wel een

winnaar!

Blob verrast af en toe kinderen met een leuke prijs. Hier alvast enkele leuke voorbeelden van verschillende ‘blob’jes

5


V.U.: Stijn Lombaert, Provincie West-Vlaanderen, Koning Leopold III-laan 41, 8200 Sint-Andries - Concept en creatie: PimPam.be

Bingo

met

ik zie ik zie ... Blob kent de omgeving hier als zijn broekzak, maar als jij goed kijkt, vind je beslist ook heel wat leuke dingen. Kijk goed rond tijdens de wandeling en duid op de bingokaart aan welke dingen jij hebt gezien. Als je 15 dingen kan vinden ben je geslaagd in deze opdracht. Succes! wandelsluis berkenblad

2 soorten gras

bloem zitbank

duif kastanje

vliegend insect

spin

roodwangschildpad

tegelpad

dierensporen een

5 steentjes

lieveheersbeestje

bruin blad

jouw keuze

een worm

spinnenweb

witte abeel

het St.-Pietersbruggetje

2 grote wilgen

stok

libelle

eikel

water

dennennaald i.s.m.

paddenstoel

bloem


Joepie! dit is de start van de

24 ,

wandeling!

Met het plan hiernaast kan je de weg vinden. De meeste aanduidingen vind je terug via de wandelknooppunten. Deze zijn aangeduid op paaltjes zoals hier op de foto.

Succes!

Kijk op de volgende pagina bij nr.49 voor meer info over het Sint-Pietersbrugje.

wandel je het orveytbos binnen. Het bos werd aan25 Hier geplant op de grote berg zand afkomstig uit het kanaal (zie p. 3).

Vraagje

Vind je dit pictogram? Hier staan weinig hoge planten, maar toch wordt er niet gemaaid. Weet jij hoe dit komt? TIP: neem een kijkje op het infobord. Is het poortje open? Ga dan zeker hierlangs. Ken je mij nog? Ik ben Walter, de waterdraak. Kijk goed rond. Zie jij een waterpoel? Hier woon ik. Opgelet: Nu moet je niet aan een knooppunt afslaan!

Zoek- en telspelletje

Zoek het hek op deze foto. Zet vanaf dit hek 100 gewone kinderstappen. Sla hier het weggetje links in.

Luisterspelletje

Hier kijk je uit op het stilste gebied van de regio. Spijtig genoeg is er in BelgiĂŤ geen ĂŠchte stilte meer te vinden. Om je heen hoor je altijd veel geluiden. Ga eventjes zitten. Hou dan 2 minuten je handen voor je ogen en wees heel stil. Vertel dan wat je allemaal gehoord hebt.

Uitbeeldspelletje

26

Hier leeft de hazelworm. Hij lijkt op een worm, is een beetje groter, maar is eigenlijk een hagedis zonder poten. Kan jij je voortbewegen als een hagedis zonder poten?

27

Fluitspelletje

Je staat nu bij een klein stukje van de oude spoorweg. Vroeger reed hier de trein tussen Kortrijk en Ronse. Probeer de fluittoon na te bootsen van een echte trein. Je kan fluiten op gras, eikeldopjes of gewoon op je vingers.

7


19

spelletje:

Op de ‘Smalspoorbrug’ steek je het kanaal over. Hier heb je een prachtig uitzicht! Kan je je voorstellen dat 150 jaar geleden hier meer dan 1000 mannen met de hand het kanaal uitgroeven? Eventjes inschatten: loop tot in het midden van de brug. Kijk eens naar beneden. Hoeveel meter boven het water sta je? TIP: ongeveer de helft van het vorig knooppuntnummer.

Opgelet: Op het einde van de brug volg je de vangrail naar rechts. Sla net na de vangrail rechts het smalle bosweggetje in (trappen). Beneden sla je links af en volg je het kanaal tot aan knooppunt 20.

Op de schuine hellingen (vaarttaluds) zie je misschien wel prachtige bloemen (zie p. 3) Neem de trappen niet helemaal tot boven, maar zoek het 20 Opgelet: aardepad op de rechterkant. Volg dit pad op de helling tot je aan de

21

weg komt. Let hier goed op en steek de weg over. Loop over het houten brugje en volg het pad door de boomgaard tot je aan knooppunt 21 uitkomt. Mmmmm… Hier vind je heerlijke fruitbomen. Misschien heb je wel geluk en hangen er pruimen aan! Smakelijk!

Zoekspelletje

Opnieuw loop je door een heerlijk stukje oude spoorweg! Vind jij op deze oude spoorweg de ‘Hoogeleegeweg’ ? Gevonden? Sla hier rechtsaf en neem het trapje.

23

Op het einde van de Hoogeleegeweg kom je op een tegelpad. Aan de overkant kan je even uitblazen op het bankje bij de poel. Keer na je pauze terug naar het tegelpad en ga rechtsaf tot knooppunt 23.

49 Het Sint-Pietersbruggetje

Kijk nog eens even goed rond. Zo zag het kanaal er oorspronkelijk uit. Het kanaal had 18 bruggen en dit bruggetje was er eentje van. Deze ijzeren brug werd vroeger door de brugwachter met de hand geopend, zodat de schepen door konden.

24

Proficiat! Je bent aan het einde van de wandeling aangekomen!

8


19

wandelknooppunt trap rustpunt poel tijdelijk toegankelijk route gezinswandeling traject van oude spoorweg tegelpad

27

spelletje kijk eens rond aandacht CafĂŠ St. Pietershof

20

Met dit plan kan je de zoektocht doen. Wil je meer ontdekken? Bestel dan de wandelnetwerkkaart op: https://shop.westtoer.be

26 21

25

START 9

MOEN

24

49

23


Hallo, samen met Blob, heb ik op deze pagina nog enkele losse spelletjes en weetjes verzameld, veel plezier ermee!

Alleseter in het kanaal!

In het kanaal zwemt een dier dat er niet thuis hoort en heel wat schade aanbrengt. Het eet alle waterplanten en eitjes van de vissen op... Wie is het? ✓ de krokodil ✓ de roodwangschildpad ✓ de dolfijn TIP: Op het einde van de wandeling, aan het Sint-Pietersbruggetje, zie je ze misschien zitten in het kanaal. Weet jij hoe dit dier hier is terecht gekomen?

Zie jij één van deze roofvogels? Kijk af en toe omhoog, dan zie je misschien een buizerd of torenvalk. Óf kijk over de akkers en weiden en met een beetje geluk kan je een kiekendief zien.

verzamelspelletje

Ook de rode eekhoorn woont hier in het bos. Verzamel nootjes en/of eikels, maar ook ander lekkers zoals vruchten, zaadjes,... en leg ze op een hoopje. Voor het eekhoorntje is dit een echt feest!

Maak je eigen meer hierover op p. 5

Zomertortel

Kriebelbeestjes zoeken

Een ideaal spelletje om ergens tussendoor te doen... Zie jij nooit wilde dieren? Dan moet je beter kijken! Ze lopen overal, zelfs onder je voeten. Ga op zoek naar een stukje natuur waar je lekker in de bodem kunt wroeten. Als je goed kijkt vind je altijd kleine bodemdiertjes. Vind je niets? Kijk eens onder een steen of een stuk hout. Hoeveel beestjes tel je?

10

Wist je dat er in het Orveytbos echte tortelduifjes wonen? Ze worden ook wel zomertortels genoemd en zijn te herkennen aan de oranjekleurige veren met zwarte vlekken. In de winter trekken ze weg naar warmere oorden.

Profile for Westtoer

Op avontuur met Blob in Zwevegem  

Op zondag 22 oktober 2017 wandelen we in Zwevegem een nieuwe gezinsvriendelijke zoektocht in. Ga die dag mee op avontuur met onze held Blob...

Op avontuur met Blob in Zwevegem  

Op zondag 22 oktober 2017 wandelen we in Zwevegem een nieuwe gezinsvriendelijke zoektocht in. Ga die dag mee op avontuur met onze held Blob...

Profile for westtoer