Page 1

2 Proef, ontdek en geniet

HET LEKKERE WESTEN

2

ONTDEK ONZE

132

WEST-VLAAMSE CHEFS

BRUGGE + HET BRUGSE OMMELAND + DE KUST + DE WESTHOEK + DE LEIESTREEK


4

inhoud

18

37

4

STERREN PLUKKEN: 6 STERRENCHEFS OVER HUN PASSIE VOOR HET VAK

22

DE PRIJZENPAKKERS: DEZE CHEFS VIELEN IN DE PRIJZEN

8

PROEF BRUGGE

24

PROEF DE KUST

12

PROEF HET BRUGSE OMMELAND

30

ROADTRIP DOOR WEST-VLAANDEREN

16

DE BESTE BIERADRESSEN

34

PROEF DE WESTHOEK

37

OP STAP MET VILHJALMUR SIGURDARSON VAN SOUVENIR

18

PROEF DE LEIESTREEK

colofon ‘Het Lekkere Westen’ is een uitgave van Westtoer in samenwerking met Roularta Custom Media. Verantwoordelijke uitgever: Westtoer, Stefaan Gheysen, Koning Albert I-laan 120, 8200 Sint-Michiels Brugge · Concept en realisatie: Frank Vansteeland (Westtoer), Els Vanhuysse en Pieter Taelman (Roularta Custom Media) · Redactie: Sophie Allegaert · Art Director: Birgit Van Brabander (Bizonder Grafisch) · Fotografie: Jan Darthet, Nick Decombel, Michael Dehaspe, Pieter D’Hoop, Toerisme Vlaanderen, Erik Verdonck, Heikki Verdurme, Kris Vlegels, K. Vrancken, Marc Wallican en Westtoer.

w w w.brugseommeland.be

Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland

www.hetlekkerewesten.be 2

www.hetlekkerewesten.be


Welkom in

Het Lekkere Westen

2

West-Vlaanderen is door de goden rijkelijk bedeeld. De Noordzee is befaamd om haar omvangrijke en gevarieerde visaanbod, in de vruchtbare polders gedijen zowel groenten als runderen en in het zuiden van de provincie spot je zelfs wijnranken op de heuvels. Logisch dus dat de West-Vlamingen al sinds mensenheugenis houden van het goede leven. Het leidde tot een unieke biercultuur, eigenzinnige streekproducenten die vastberaden hun eigen koers varen en een resem getalenteerde chefs die dankbaar met al dat lekkers aan de slag gaan. Westtoer selecteerde voor dit magazine 132 chefs. Stuk voor stuk vaklui die, elk op hun manier, gepassioneerd werken met wat de streek hen schenkt. 100% West-Vlaams dus. Van gereputeerde sterrenchefs tot koks die enthousiast een bistro bestieren. Ze delen dezelfde liefde voor Het Lekkere Westen en al het lekkers dat er geteeld en gekweekt wordt. Dat leidt nu eens tot verfijnde gastronomie en dan weer tot een (h)eerlijke cafĂŠklassieker. Een gesmaakte variatie. En omdat deze culinaire ambassadeurs je als geen ander kunnen adviseren, delen ze in dit magazine hun favoriete streekadressen. Van Brugge en het Brugse Ommeland over de Kust en de Westhoek tot en met de Leiestreek. Inspiratie genoeg voor een lekker weekendje weg... Ook voor jou dus hoog tijd om uitgebreid te genieten van dat heerlijke Lekkere Westen!

PS: Op www.hetlekkerewesten.be vind je nog meer inspiratie!

www.hetlekkerewesten.be

3


Filip Claeys

Franky Vanderhaeghe

Stephane Buyens

Bart Desmidt Gert De Mangeleer

Angelo Rosseel

4

www.hetlekkerewesten.be


6  chefs , goed voor

13 sterren

2

Wie is wie in sterrenland? We stellen onze 6 sterrenchefs graag even voor:

FRANKY VANDERHAEGHE St. Nicolas ✪✪ Elverdinge (Ieper) www.hostellerie-stnicolas.com FILIP CLAEYS De Jonkman ✪✪ Sint-Kruis (Brugge) www.dejonkman.be BART DESMIDT Bartholomeus ✪✪ Knokke-Heist www.restaurantbartholomeus.be STEPHANE BUYENS Le Fox ✪✪ De Panne www.hotelfox.org ANGELO ROSSEEL La Durée ✪✪ Izegem www.laduree.be GERT DE MANGELEER Hertog Jan ✪✪✪ Zedelgem www.hertog-jan.com West-Vlaanderen telt nog een pak meer sterrenchefs, nog 16 om precies te zijn. Hier laten we de twee-en driesterrenchefs aan het woord.

www.hetlekkerewesten.be

5


6 chefs, goed voor 13 sterren

Sterren plukken Er zijn vele redenen waarom West-Vlaanderen zich trots tot Het Lekkere Westen mag uitroepen. Deze zes chefs, samen goed voor maar liefst 13 sterren, zijn de kers op de taart. Want vind maar eens een regio die het sterrengewijs beter doet. Bovendien bewijzen ze moeiteloos dat een streek die rijk is aan terroir en gezegend is met gepassioneerde producenten en motiverende scholen en leermeesters, het beste uit zichzelf kan halen. Precies zoals zij elke dag opnieuw doen. Een gesprek met de chefs over hun passie voor het vak en hun Lekkere Westen.

2

We kunnen er niet omheen: West-Vlaanderen telt uitzonderlijk veel sterrenchefs. Zit er hier iets in het water? STEPHANE BUYENS: “Door onze geografische ligging, de link met de zee en het hinterland, bevinden we ons op een unieke, bevoorrechte plek. Een plek die voor ons als chefs een constante inspiratiebron is. Bovendien vind je in deze contreien maar liefst zes hotelscholen waarvan er drie tot de beste van het land en ver daarbuiten behoren. En uiteraard spelen ook de toeristen een rol. Ze doen de kust en de cultuursteden aan en gaan graag uit eten. Dat zorgt voor beweging en een eigen dynamiek.” GERT DE MANGELEER: “Daarnaast kun je ook niet om Geert Van Hecke en Peter Goossens, net over de West-Vlaamse grens, heen. Ze hebben heel wat chefs in de leer gehad en velen daarvan hebben nu hun eigen restaurant. Het zijn leermeesters met een enorme impact, niet alleen op alle chefs die in hun voetsporen willen treden, maar op de hele sector.” FRANKY VANDERHAEGHE: “Vroeger zagen de grote sterrenrestaurants in Brussel de West-Vlamingen graag komen om bij hen in de keuken te werken. West-Vlamingen zijn immers noeste werkers. Als West-Vlaming ging je naar Brussel om de stiel te leren. Vandaag zijn de rollen omgekeerd en vind je de sterren vooral hier, in West-Vlaanderen.” BART DESMIDT: “Het is een feit dat West-Vlaamse chefs bijzonder gemotiveerd en gedreven zijn. Voeg daarbij een publiek dat graag op niveau gaat eten en je krijgt een fijne combinatie.” 6

www.hetlekkerewesten.be

Ik ben niet toevallig een van de oprichters van North Sea Chefs, een team enthousiaste ambassadeurs die duurzame vis, onbekende vissoorten en bijvangst promoten. We moedigen zowel chefs, hobbykoks als consumenten aan om eens die minder bekende, duurzame vissoorten uit onze eigen Noordzee een kans te geven. Als je met lokale producten werkt, ben je natuurlijk afhankelijk van de natuur. Als het te warm is, gaan de garnalen bijvoorbeeld andere oorden opzoeken. Je hebt dus nooit alles volledig onder controle, maar dat maakt het net boeiend.”

GERT DE MANGELEER Hertog Jan ✪✪✪

BART DESMIDT: “Hier zowat hetzelfde verhaal. Ik ben de kleinzoon van een visser, al mijn ooms waren vissers en ik kook sinds jaar en dag met zicht op zee. Dan zou je toch gek zijn om niet te kiezen voor vis van hier. Onze tong en garnalen zijn wereldklasse, en er is nog zoveel meer. Van pieterman en wijting over rode poon en wulken tot inktvis en verse haring. Elke morgen om negen uur kijk ik wat er binnenkomt en dat is nooit twee dagen hetzelfde.”

Koken in West-Vlaanderen, daar hoort uiteraard Noordzeevis bij? FILIP CLAEYS: “Ik ben de kleinzoon van een visser en de zoon van een voormalige sterrenchef. Ik heb de liefde voor kraakverse vis met de paplepel meegekregen, dus werk ik uitsluitend met Noordzeevis, gevangen door Belgische vissers.

STEPHANE BUYENS: “Ik ben al mijn hele leven pleitbezorger van streekproducten. Waarom zou je verder weg gaan kopen? We hebben hier zoveel fantastische producten, daarmee moet je aan de slag gaan. Dus geen tonijn of scampi, wel pladijs, rog, kabeljauw, tong en garnalen. Geloof me, in onze rijke zeewateren vind je alleen maar goeie vis. Onze grijze garnalen zijn de kaviaar van de Noordzee. Een verrukkelijk product dat je in allerlei recepten kunt verwerken. Onze garnaal is gewoonweg de beste van de wereld. Punt.”

“Onze gasten proeven de oogst van de dag.”


En met welke streekproducten gaan jullie nog graag aan de slag? GERT DE MANGELEER: “Zowat 80% van onze groenten, kruiden en eetbare bloemen halen we uit onze eigen moestuin. In onze serres hebben we een collectie van meer dan 100 verschillende tomatensoorten. Heel wat eigen kweek dus, onze gasten proeven de oogst van de dag. Recht vanuit de grond op je bord. Het weerspiegelt waar Hertog Jan voor staat en die moestuin is een grote bron van inspiratie. Daarnaast werken we ook nog met lokale kwekers. Onze boter en eieren halen we in Dudzele, asperges en aardbeien in Moerkerke en tal van West-Vlaamse brouwerijen, van Rodenbach tot de Dolle Brouwers, leveren streekbiertjes.” ANGELO ROSSEEL: “De kwaliteit van het product en het seizoen primeren. Anders heb je niets meer om naar uit te kijken. De seizoenen houden het voor ons, en onze gasten, fris en spannend.” BART DESMIDT: “Wij gaan met het hele team bijvoorbeeld vlierbloesems plukken aan de Damse Vaart. We maken er siroop, azijn, alcohol en vlierbessenkappers van en dat leidt uiteindelijk tot alcoholvrij aperitief, vinaigrettes, sorbets, marinades, kappertjes met boter, enzovoort.” FRANKY VANDERHAEGHE: “Tweemaal per week komt er een verse lading lokale groenten, krui-

den en bloempjes binnen, recht van de boer. Vlees komt van Vlamertinge of Merkem, zuivel van de Beauvoordse Walhoeve en de Struise Brouwers en De Plukker leveren het gerstenat. Net omdat je alles dicht bij huis vindt, is het ook supervers. En doordat je nauw samenwerkt met de boer, kun je goede afspraken maken.” Waar gaan jullie op een verlofdag zelf graag eten? STEPHANE BUYENS: “Ik kook privé heel vaak voor vrienden en familie, maar ben ook altijd op zoek naar nieuwe leuke restaurants om te zien wat er leeft in Vlaanderen.” GERT DE MANGELEER: “Met mijn vrouw en kinderen trek ik graag naar Gastrobar Hubert, Rock Fort en De Kruidenmolen. Adressen die een eerlijke, pure, smaakvolle keuken serveren waar je ongedwongen kunt genieten.” ANGELO ROSSEEL: “Ik ga heel graag naar De Kruidenmolen, Stijn Bauwens is een oude schoolvriend van me. Ik schuif ook geregeld eens de benen onder tafel in Refter, de bistro van Geert Van Hecke. Dat voelt altijd een beetje als thuiskomen.” FRANKY VANDERHAEGHE: “Nu eens naar Castor in Beveren-Leie, dan weer naar de Steenen Haene in Zillebeke of Amfora in Poperinge.”

“De seizoenen houden het spannend voor ons.” ANGELO ROSSEEL La Durée ✪✪

Getest en goedgekeurd 5 plekken waar deze chefs inspiratie vinden

“Vroeger ging je als West-Vlaming naar Brussel om de stiel te leren, vandaag zijn de rollen omgedraaid.” FRANKY VANDERHAEGHE St. Nicolas ✪✪

Stil worden bij de POOL OF PEACE in Wijtschate Uitwaaien in de duinen van NATUURRESERVAAT DE WESTHOEK in De Panne Kuieren, slenteren of joggen langs DE DAMSE VAART De benen strekken langs DE IEPERSE VESTEN Op adem komen op ONZE STRANDEN en genieten van de rust en de weidse horizon

www.hetlekkerewesten.be

7


Proef Brugge

KIJK MEE IN DE KEUKEN VAN 15 BRUGSE CHEFS

TOERISTISCHE TIPS EN LOGEERADRESJES OP www.visitbruges.be

8

www.hetlekkerewesten.be


Bulskampveld

tips van de chef

Bruno Timperman

land, daarna eentje drinken Fietsen in het Brugse Omme , te leggen in Huis ’t Schaep pen sla in Café Marcel om je te een is bla Bla el Hot d. nensta een verborgen parel in de bin . budgetvriendelijk alternatief

BRUUT, BRUGGE Meestraat 9, www.bistrobruut.be

“Bruut staat voor Brugse terroir, we werken dus enkel met seizoens­ producten uit onze eigen streek waarmee we geïnspireerd aan de slag gaan. Een nieuwe kijk op onze eetcultuur, met veel respect voor gepassioneerde kwekers. De natuur maakt onze menu. Soms zelfs letterlijk wanneer we zelf op zoektocht gaan om kruiden te vinden. Groenten uit Dikkebus met liefde gekweekt door Le Monde des Mille Couleurs, zuivel uit Dudzele van ’t Schottenhof,... .”

Het Zwin

tips van de chef Ik komt tot rust in het Zwin. De perfecte pils vind ik in café ’t Fortuintje, Bistro Nieuwege beschikt dan weer over een mooi assortiment topgeuzes en lokale bieren van bijvoorbeeld de Struise Brouwers. In La Suite en Number 11 is het heerlijk schaapjes tellen.

Bernard Bonte

BONTE B, BRUGGE Dweersstraat 12, www.bonteb.be

“Ik zoek het eigenlijk nooit ver, liefst zo dicht mogelijk zelfs. Hier, in onze regio, is zoveel lekkers te vinden. In de Noordzee zwemt ’s werelds beste vis en dan zwijg ik nog over de ziltige plantjes die je rond het Zwin vindt en waar je mee kunt toveren. Waarom dan in godsnaam werken met ingevoerde vis? Verschillende bevriende leveranciers weten waarmee ze me kunnen plezieren en gaan specifiek op zoek naar het juiste vlees voor me. Lokaal en goed gekweekt.” www.hetlekkerewesten.be

9


Proef Brugge

An Vissers

BISTRO DEN AMAND, BRUGGE Sint-Amandstraat 4, www.denamand.be

“Met onze Brapas serveren we Brugse tapa’s, goed voor Brugse beschuit, Brugse kazen, paté, advocaat, chocolade, bloemen en kruiden. Die Brugse beschuit wordt geleverd door Oud Huis Deman, 130 jaar vakkennis en vijf generaties.”

Patrick Devos

PATRICK DEVOS, BRUGGE Zilverstraat 41, www.patrickdevos.be

“Sinds jaar en dag haal ik aubergines, paprika’s, ontelbare tomatensoorten, komkommer- en courgettebloemen bij bioboerderij Vermeulen. Schottenhof levert alle zuivel, wekelijks plukken we met het team kruiden bij Loca Labora. Dries van Le Monde des Mille Couleurs is een fenomeen die topproducten kweekt, mangalicavarken vinden we in De Haan bij Hof Ter Meulen.”

Wim Vansteelant

GUILLAUME, BRUGGE Korte Lane 20, www.guillaume2000.be

“Ik ben van de Westhoek, opgegroeid tussen de boeren en met goede, eerlijke kost. Ik heb dus een aangeboren voorliefde voor streekproducten. Ik houd van de bieren van het Brugs Bierinstituut, hoppescheuten uit Poperinge en Zeebrugse garnalen.”

Kristof Deprez

DE MANGERIE, BRUGGE Oude Burg 20, www.mangerie.com

“Bij ons vind je bieren van het Brugse Fort Lapin en zeewier en algen uit de Noordzee die onze exotische gerechten helemaal afmaken.”

Jürgen Aerts

Kurt Van Daele

KURT’S PAN, BRUGGE Sint-Jakobsstraat 58, www.kurtspan.be

“Wij werken met kazen van het Brugse Ommeland, eend uit Bekegem, zuivel van onze boer in Koolkerke, grondwitloof uit Zuienkerke en vis uit onze Noordzee.”

KOK AU VIN, BRUGGE Ezelstraat 21, www.kok-au-vin.be

“Ons brood en patisserie maak ik met bloem, boter, melk en eieren uit Varsenare, kazen komen uit Diksmuide en Klemskerke, courgettes, tomaten en komkommers zijn van bioboer Vermeulen en de speciallekes worden geleverd door Le Monde des Mille Couleurs. Gerijpt vlees uit Zuienkerke en als North Sea Chef werk ik enkel met Noordzeevis. Ook de streekbiertjes kiezen we zorgvuldig uit.”

e! Nog in Brugg39)

LE MYSTIQUE (zie pagina

tips van de chefs 1 Wandelen in Loca Labora, kruiden plukken en ondertussen herten spotten in Beernem, genieten van een goed glas wijn kan in Bar Blend in Brugge, voor citytrippers raden we b&b Fort Lapin aan.

Damme 10

www.hetlekkerewesten.be

2 Ga eens wandelen in de wondermooie Bisschopsdreef en steek dan door naar Damme. Logeren kan vlakbij in b&b Asinello, Huis Koning en Canal de Luxe.

Loca Labora 3 L’Estaminet, Vino Vino, Groot Vlaenderen, stuk voor stuk geliefd bij Bruggelingen. Overnachten kan in Hotel Prinsenhof dat al verschillende internationale erkenningen ontving, of in de luxe b&b Inn Us Hus. 4 In de Ezelstraat openen voortdurend hippe zaken die de straat een nieuw elan geven.


Brugse Vesten

Niek Ducheyne

ATELIER DUCHEYNE, BRUGGE Scheepsdalelaan 69, www.niek-ducheyne.be

“Onze vis komt uiteraard uit de Noordzee. Garnalen, maar net zo goed minder gebruikte stukken zoals wangetjes of de sot l’y laisse van platvissen. Bij brasvarkens hetzelfde verhaal, wangetjes, varkenspoot, buikspek. Ook onze asperges, aardbeien, witloof, tomaten, zuivel, vlees, kruiden en foie gras kopen we lokaal.”

Dirk Vandebosch PLAZA CAFÉ, BRUGGE Burg 10, www.plazacafe.be

“Waarom kiezen voor vis uit het Verre Oosten als onze eigen Noordzee vol zit met vis? Ik werk samen met een kleine visboer verbonden aan de Zeebrugse vismijn die ons Noordzeetong, garnalen, mosselen en andere vissoorten levert. Wit-Blauw rundvlees, kazen, bieren, groenten: je vindt het allemaal in de regio. En onze huiswijn wordt door wijnleverancier Feys-Vanacker geleverd.”

tips van de chefs 5 Langs de Vesten is het zalig wandelen, afslaan dan naar Bar Jus voor een lekker glas wijn. Volledig tot rust komen doe je bij Absoluut Verhulst, een kleine, sympathieke b&b. 6 Boetiekhotel Van Cleef legt je deskundig in de watten, in Café au Lait eet je een lekkere huisgemaakte wafel. 7 Logeren kan in Hotel de Castillon en Hotel Navarra en een slaapmutsje in volkscafé Sint-Jakobs.

Koen Demeulemeester

IN ‘T NIEUW MUSEUM, BRUGGE Hooistraat 42, www.nieuw-museum.com

“Onze houtskoolgrill en onze bierselectie zijn onze succesnummers. Het vlees komt recht van de boerderij, de bieren gebruiken we als grondstof voor onze eigen azijn die dan weer leidt tot vinaigrettes en gefermenteerde groenten, en om te combineren met onze gerechten. Onze bierkaart is opgebouwd rond onze eigen smaaktabel zodat we onbekende, lokale bieren makkelijk kunnen introduceren. Kwestie van je enkel door de smaak en niet door de reputatie te laten leiden.”

Daan Cornilly

DE FLORENTIJNEN, BRUGGE Academiestraat 1, www.deflorentijnen.be

“Aardbeien uit Moerkerke, Brugse Zot uit Brugge en handgepelde garnalen uit Zeebrugge, en dat is maar een greep uit ons streekaanbod.”

8 Er zijn veel mooie b&b’s in Brugge, zoals The Golden Tree Hotel en Hotel Hans Memling die hun hotel stap voor stap in een nieuw kleedje steken. 9 Groot Vlaenderen maakt indruk met uitzonderlijk lekkere cocktails. Logeren in stijl doe je in het The Pand Hotel, La Suite en Hotel De Orangerie. 10 Hotel Dukes’ Palace, Crowne Plaza Hotel, Grand Hotel Casselbergh, b&b Maison le Dragon en b&b Bonifacius zijn huizen van vertrouwen. 11 Unieke bieren vind je bij Le Trappiste of in ’t Brugs Beertje.

Tomas Puype & Dries Cracco

Geert Vanhee

HET ZWAANTJE, BRUGGE Gentpoortstraat 70, www.hetzwaantje.be

“Groenten, vlees, kruiden, kazen: we halen zoveel mogelijk uit eigen streek. Garnalen pellen we zelf, vlees kopen we om de hoek bij natuur­ slager Huyze Parrent. Wat je bij ons vindt, smaakt beter.”

FRANCO BELGE, BRUGGE Langestraat 109, www.restaurantfrancobelge.be

“We werken graag samen met The Duke of Berkshire uit Koolskamp, Brouwerij Verstraete uit Diksmuide en Rodenbach uit Roeselare, de Damse Kaasmakerij en de Tiny Green Farm uit Maldegem die onze topverse asperges, aardbeien, tomaten en verse kruiden en bloemen garanderen.”

‘t Brugs Beertje

www.hetlekkerewesten.be

11


Proef

het Brugse Ommeland 24 CHEFS DELEN HUN PASSIE VOOR HET TERROIR

Joost Meire

D’AFSPANNING, BEERNEM Bloemendalestraat 2, www.afspanning.be

Koen Minne

HOEVEHOTEL TER HAEGHE, GISTEL Vaartstraat 43, www.terhaeghe.be

Mario & Sara Afschrift OOSTHOF, JABBEKE Oostmoerstraat 1, www.oosthof.be

“Onze bieren halen we in Oedelem bij de Vliegende Paard Brouwers en in eigen gemeente, bij Brouwerij Rostune, ook onze kruiden vinden we vlakbij, bij De Kruiderie, en zelfs ons aperitief, Flor, komt uit Beernem. Het leidt tot sprekende gerechten zoals ons roomijs van Préaris Quadrocinno en onze eigen versie van paling in het groen.”

“Witte pensen, varkensvlees, rundsvlees van Belgisch Witblauw en West-Vlaams rood komen rechtstreeks van het Eendenhof in Veurne, waar alles gekweekt en geslacht wordt. Het Baliehof levert alle zuivel, onze eigen polders leveren de aardappelen en de Noordzeevis halen we in de Oostendse vismijn.”

“We werken al jaren samen met lokale producenten, met Koffie Torenhof uit Eernegem zelfs al 30 jaar. Kazen van het Baliehof in Jabbeke en ’t Reigershof in Klemskerke, honing uit Stalhille, en natuurlijk Mosterd van Wostyn, de beste die er is.”

Patrick van Hoorn

Gregory Schatteman

Serge Smaggee

DE ZUIDKANT, DAMME Jacob van Maerlantstraat 6, www.restaurantdezuidkant.be

“Je hoeft het niet altijd per se ver te zoeken. In Damme vinden we al bier, aardbeien en rabarber, onze kruiden plukken we zelf in de tuinen van Loca Labora en in de polders vinden we zuring, klaverbloem, daslook... Als North Sea Chef werk ik uiteraard enkel met Noordzeevis, gevangen door onze eigen vissers.” 12

www.hetlekkerewesten.be

SCHATTEMAN, HERTSBERGE Kruisstraat 13, www.restaurantschatteman.be

“Onze kruiden plukken we zelf om de hoek, bij Loca Labora, een kruidentuin en sociale tewerkstellingsplaats. Zo kunnen we onze gerechten niet alleen mooi afwerken, maar dragen we ook ons steentje bij. Boter halen we bij ’t Beuterpotje in Oedelem en Luc Lagache zakt met zijn hoppescheuten van de Westhoek af.”

BUITEN GEWOON, KOOLSKAMP Oude Ardooisestraat 28, www.restobuitengewoon.be

“Ardooie grossiert in groenten, dus vinden we alles ter plekke. Onze buren leveren Duke of Berkshire en zelfs Saint-Emilion dat we aanvullen met lekkere biertjes zoals Koeketiene, Ferre van brouwerij Maenhout en de creaties van de Ardooise Bier Butlers.”


TOERISTISCHE TIPS EN LOGEERADRESJES OP www.brugseommeland.be

Jan Schaek

DE STOKERIJ, OUDENBURG Hoge Dijken 2, www.hoteldestokerij.be

Olivier Dardenne

BISTRO O.POINT, LOPPEM Stationsstraat 30, www.o-point.be

“Vis halen we in de Oostendse vismijn, het Baliehof levert de nodige kazen, foie gras vinden we in Bekegem en hertenvlees in Ettelgem.”

“Bij ons vind je frambozen uit Loppem, aardbeien uit Oostkamp, Aroma-koffie uit Oostende, brood uit de houtoven van Bakkerij De Knock en hoeve-ijs Z uit Zedelgem waar je zelfs een automaat vindt, gevuld met heerlijke hoeve-ijsjes.”

Pieter-Jan Rombaux BISTRO ROMBAUX, SINT-KRUIS Moerkerksesteenweg 139, www.bistrorombaux.be

“Grijze garnalen, kalfsvlees uit Schore, karnemelk, zuurdesem, ... wat je in het Westen vindt, smaakt beter en vind je bij ons op de kaart.”

Stefaan Dekerf

EETHUIS TRANSVAAL, OOSTKAMP Sijslostraat 127, www.eethuistransvaal.be

Chris Beke

LAUREL & HARDY, OOSTKAMP Majoor Woodstraat 3, www.laurel-hardy.be

“Asperges en aardbeien zijn kraakvers, ’s morgens geoogst, ’s middags op het bord. Brouwerij De Leite zorgt voor de nodige verfrissing.”

Pieter Lonneville

TÊTE PRESSÉE, SINT-MICHIELS BRUGGE Koningin Astridlaan 100, www.tetepressee.be

“Onze menukaart vertrekt van de boer die al dat lekkers kweekt en teelt. We hebben Holsteinrund van Bart Lonneville uit Vivenkapelle, groenten, fruit en kippen van Philip Vermeulen uit Ruddervoorde, melkproducten zijn van ’t Schottenhof in Dudzele, Brecht Musschoot uit Sijsele levert het lamsvlees en de Noordzeevis wordt door Belgische vissers gevangen.”

“Rik Delhaye heeft een passie voor natuur en dier en levert ons West-Vlaams rood, tarbot, garnalen en zeetong. Pladijs haal ik natuurlijk in Zeebrugge en Brouwerij De Leite uit Ruddervoorde zorgt voor de bijzondere biertjes.”

Filip Claeys

DE JONKMAN, SINT-KRUIS BRUGGE Maalsesteenweg 438, www.dejonkman.be

Frederiek Vandenbussche

LA MAISON DU TERROIR, ETTELGEM Vijfwegstraat 6, www.verfijnde-gastentafel.be

“Wij werken met Belgische basisproducten en enkele uitschieters zoals kabeljauw, kalfslende en groene asperges. Daarvoor werk ik al jaren samen met uitstekende leveranciers die als tussenschakel fungeren en perfect weten bij wie ze wanneer moeten zijn.”

“Wij werken vooral met producten uit onze regio. Van Holsteinrund uit Vivenkapelle over seizoensgroenten en -kruiden, boter, bieren, wijnen tot en met onze Noordzeevis, uitsluitend gevangen door Belgische vissers. Ik ben niet toevallig een van de oprichters van North Sea Chefs (www.northseachefs.com). We moedigen zowel chefs, hobbykoks als consumenten aan om aan de slag te gaan met die minder bekende, duurzame vissoorten uit onze eigen Noordzee. Als je met lokale producten werkt, dan ben je natuurlijk afhankelijk van de natuur. Je hebt nooit alles volledig onder controle, maar je trekt je plan en dat lukt ook.”

Johan Commeyne

ZANDWEGEMOLEN, SINT-PIETERS BRUGGE Oude Oostendsesteenweg 91/93, www.zandwegemolen.be

“Onze molen draait op volle toeren dus ga ik aan de slag met meel en bloem van eigen bodem. En omdat we een diabetesvriendelijk restaurant zijn, weet ik van elk gerecht precies hoeveel gram koolhydraten er bij komen kijken.” www.hetlekkerewesten.be

13


Proef het Brugse Ommeland

tips van de chefs

Abdij Ten Putte, Gistel

Johan Handsaeme DE BEIAARD, TORHOUT Markt 2, www.debeiaard.be

“Bij ons vind je onder andere twee klassiekers die je niet kunt laten links liggen: Mosterd Wostyn en de bieren van Brouwerij Strubbe uit Ichtegem.”

Gert De Mangeleer

HERTOG JAN, ZEDELGEM Loppemsestraat 52 www.hertog-jan.com

“Onze moestuin domineert Hertog Jan. Vanuit het restaurant heb je een bevoorrecht zicht op die imposante moestuin en zie je, elke dag tijdens elk seizoen, hoe er keihard wordt gewerkt om al dat biologische lekkers klaar te stomen. ’s Morgens geoogst, ’s middags op je bord. Eigen kweek dus die enorm inspireert. Het is de droom van elke chef om met zo’n overvloed aan de slag te kunnen gaan. Wat we niet zelf kweken, vullen we aan met de oogst en teelt van lokale kwekers. Van streekbieren over boter tot en met asperges.”

Stefaan Jonckheere

DINING VILLA MACIEK, TORHOUT Aartrijkestraat 265, www.diningvillamaciek.be

2 Café Vlissinghe is uniek in Europa, Gasthof Heidelberg in Loppem is een historische plek, die dit nog steeds uitstraalt. Café ‘t Klein Risico in Snellegem is een heerlijke plek om na het werk even te bekomen. Hier vind je de beste croque monsieur van de streek! 3 Houd eens halt in Abdij Ten Putte in Gistel, een film vertelt het beklijvende verhaal van Godelieve. 4 Ga eens piepen in het mosterdmuseum in Torhout of een van de kastelen, van Wijnendale tot d’Aertrycke of ga sterren kijken in Beisbroek.

“Wij werken met foie gras uit Bekegem, aardbeien uit Keiem, asperges uit Handzame, garnalen en verse vis uit Zeebrugge, lekker lokaal.”

Paul Deuss

HET MORTIERKEN, MEETKERKE Dorpweg 88, www.hetmortierken.be

Nathalie Plaiy

1 Het kasteel van Loppem met zijn eeuwenoude doolhof blijft een aanrader voor jong en oud, net als Kijkboerderij Pierlapont. Logeren kan in Hof Van Steelant, Koornemoezen en Hotel Fleur de Lys.

5 Het natuurreservaat De Grote Zaagbek en het Romeins Archeologisch Museum in Oudenburg zijn aanraders. Flandriens halen hun hart op in het wieler­museum De Gistelse Flandriens.

“Speltbier uit Zuienkerke, artisanaal roomijs van de Zwarte Koe in Assebroek en vis uit Zeebrugge. Zelfs onze fazanten worden hier in de omgeving geschoten.”

DEN HAZE, WINGENE Predikherenstraat 18, www.denhaze.be

“Sinds jaar en dag pakken we uit met een Menu Terroir. Meegaan met de seizoenen en werken met wat de streek je geeft, is onze basisfilosofie. Zowat al onze groenten, kruiden en bloemen komen uit Wingene. Geert Van Wonterghem komt altijd enthousiast met zijn oogst langs. Heerlijke boerenboter met fleur de sel halen we bij Ivan d’Halluin, net als de yoghurt, karnemelk en platte kaas. Wild kopen we bij jagers die we kennen en die hier zelf ook graag de voeten onder tafel schuiven. De korte keten in praktijk.” 14

www.hetlekkerewesten.be

Nog in het Brugse Ommeland!

TAFEL 10 (zie pagina 15), FLORIS (zie pagina 39), , NOORD 57 (zie pagina 15) 39) ina pag (zie N CUISINE KWIZIE Beisbroek, Brugge

www.hetlekkerewesten.be

14


Torhoutse bossen

tips van de chef

Bert Denoulet

bossen Rust vind je in de Torhoutse rvelde hte Lic in ppe sne en in de Bos te likken. is het heerlijk om een ijsje

TAFEL10, RUISELEDE A. Rodenbachstraat 10, www.tafel10.be

“Ik ben fan van ’t Meiskensvlasvarken dat met liefde gekweekt wordt in open stallen en groot wordt met vlas, lijnzaad en omega3. Het zorgt voor lekker, sappig roze vlees, met veel intramusculair vet. In de 100% biologische zelfpluktuin Pur Fruit plukken we vlierbloesem voor onze siroop en we nemen meteen ook frambozen, bessen en stekelbessen mee. Lekkere wijnen, schuimwijn, porto en rodewijnazijn vinden we in Wijngoed Kapelle, een Belgische wijngaard in Schuiferskapelle. Voor het bier zorgt Brouwerij De Poes, een Tieltse microbrouwerij met een amberbiertje dat zowel past bij vis als kaas.”

tips van de chef

Brouwerij De Poes De Poelberg in Tielt serveert een adembenemend zicht, zalig slapen doe je in b&b Onverbloemd, Het Gezellehof en in Droomkerke. Droomkerke

Joke Sap

NOORD 57, TORHOUT Aartrijkestraat 57, www.noord57.be

“We gaan aan de slag met alles wat de streek biedt. Volgens het seizoen. Met biobedrijf Vermeulen, gekend voor hun uitzonderlijke kwaliteit en indrukwekkende diversiteit, werken we nauw samen. Maarten Dubois van Chef’s Secret levert dan weer het beste uit de Noordzee, maar ook het varkensvlees van Glorius wordt hier dagelijks geserveerd. Net zoals het perfecte, West-Vlaams rundvlees. En vermits ik geboren en getogen ben in Torhout heb ik de Torhoutse mosterd Wostyn met de paplepel binnen gekregen. Kan niet ontbreken dus.” www.hetlekkerewesten.be

15


Topadressen voor bierfanaten Vincent Florizoone BRASSERIE EDISON, KOKSIJDE Koninklijke Baan 152, www.brasserie-edison.be

“Ik ben gepassioneerd door koken en bier en serveer een authentieke Noordzeekeuken. Alles is huisgemaakt en bierliefhebbers halen hun hart op. België is niet voor niets ’s werelds beste bierland. Bieren van De Struise Brouwers, De Plukker, Sint-Bernardus, Westvleteren, elke brouwerij met naam en faam blinkt op onze kaart.”

Tip van Vincent: “Bewaar je bier in een koele en donkere ruimte, zoals de kelder. Hoe donkerder het bier en hoe hoger het alcoholpercentage, hoe minder erg het is als het bier over zijn houdbaarheidsdatum gaat.”

16

www.hetlekkerewesten.be

James Desimpelaere CAFÉ BOTTELTJE, OOSTENDE Louisastraat 19, www.cafebotteltje.be www.hotelbotteltje.be

“We schenken niet alleen een ruim aanbod bijzondere bieren, we gaan ook op zoek naar culinaire combinaties. Varkenswangetjes met Keyte Dobbel Tripel bijvoorbeeld. Onze restaurant- en bierkaart passen we aan volgens het seizoen. Ons huisbier, de Ostensche Strever, brouwen we zelf. Blond, ongefilterd en een instant succes. Ons nieuwe Hotel Botteltje telt vijftien kamers, telkens geïnspireerd en genoemd naar een bestaande brouwerij.”

Tip van James: “De vorm van het glas bepaalt de vorming en het vasthouden van de schuimkraag. Doordat er zich koolzuurbelletjes vormen aan oneffenheden in het glas vormt zich een schuimkraag. Een goede kraag blijft minstens drie minuten drijven voor het begint in te zakken.”

Dimitri Vinois

HET BIERKASTEEL, EMELGEM Ingelmunstersestraat 46, www.bierkasteel.be

“Varkenswangetjes met Kasteel Rouge, roomijs op basis van St Louis Premium Framboise en confituur van en met onze bieren. Het geeft zin in meer, gelukkig kun je in onze bierboetiek onze speciaalbieren, bierpralines en geschenkmanden inslaan.”

Bierweetje: Een misverstand bij witbier is dat het moet gedronken worden met een schijfje citroen of limoen in het glas. Integendeel, dat verandert de smaak.


Pieter Janssens

Lode Dewulf

DEN HEKSESTOEL, HEUVELLAND Douanestraat 1, www.denheksestoel.be

Pascal Rubben

‘T HOF VAN DE HEMEL, VEURNE Noordstraat 13, www.thofvandehemel.be

’T MOLENHOF, VLETEREN Veurnestraat 2, www.t-molenhof.be

“We zijn ambassadeur van Orval, gouverneur van La Trappe en we beschikken over een honderdtal speciaalbieren waarbij we vooral de nadruk leggen op Westhoeken trappistenbieren. Bij elk gerecht staat een passende biertip en wie wil, kan bij zijn menu ook aangepaste bieren bestellen.”

“We werken met producten uit de Westhoek en dat leidt tot een breed gamma charcuterie­ delicatessen. Potjesvleesch met Sint-Bernardus Tripel, varkensrilette met Heuvellandse wijn... Want we presenteren ook heel wat artisanale en regionale bieren en wijnen. Niet alleen onze eigen grote namen, van De Struise Brouwers over Entre-Deux-Monts, we gluren ook bij de buren om kleine Noord-Franse brouwerijen te leren kennen.”

Tip van Lode: “Schenk je bier in een proper gewassen glas. Hou het glas schuin en zorg dat de flessenhals het glas niet raakt. Schenk vloeiend uit zonder te klokken. Breng tijdens het gieten het glas geleidelijk recht. Of je de ‘fond’ mee schenkt of niet, hangt van je persoonlijke voorkeur af.”

Tip van Pieter: “De beste serveertemperatuur is tussen de 7 en 10 graden, voor pils althans. Dat bier ijsgekoeld moet zijn, is een fabeltje.”

“Bieren geven een extra touch aan heel wat van onze gerechten. We werken onze Vleterse hennepot af met Struise Rosse, bereiden een hammetje met antiekbier, varkenswangetjes met Pannepotbier en Zeeuwse mosselen met Struise Witte. Op onze bierkaart vind je naast abdijen kloosterbieren, trappisten­ bieren, gerijpte bieren, oud bruin, krieken, geuzes en een eindeloze reeks bijzondere bieren ook meer dan 20 Vleterse bieren.”

Bierweetje: Hoge gistingsbieren en dan vooral die met nagisting op de fles geven minder kans op hoofdpijn. De gist voorkomt verontreiniging in het bier dat kan leiden tot een kater de dag nadien.

7-10° Nog meer bijzondere bieradressen?

’T HOMMELHOF (zie pagina

23) www.hetlekkerewesten.be

17


Proef

de Leiestreek 22 CHEFS LATEN JE PROEVEN EN GENIETEN LANGS DE ‘GOLDEN RIVER’

TOERISTISCHE TIPS EN LOGEERADRESJES OP www.toerisme-leiestreek.be

18

www.hetlekkerewesten.be


ef tip van dese feceshten

er De Waregem Ko in je agenda. ut lu so ab n moete

Martijn Defauw

REBELLE, MARKE Rekkemsestraat 224-226, www.restaurantrebelle.be

“Prachtige, stokharde asperges halen we in het aspergehuis van Ilse Vancraeynest in Moorsele. Gekweekt in open lucht en daardoor net iets later, maar het wachten meer dan waard. We gaan ook graag aan de slag met de kromme, grillige exemplaren die de natuur haar schenkt. Groentes en eetbare planten boordevol smaak vinden wij bij De Blauwe Spie in Reninge en bij groenten- en kruidentovenaar Dries Delanote die biolandbouw naar ongekende hoogtes brengt. Gebleekte jonge scheuten, appelwortel, koolsoorten in alle kleuren en smaken van de regenboog.... Op bioboerderij Vermeulen worden dan weer de smakelijkste tomaten gekweekt die ik ooit proefde. ’t Gaverhof levert het zuivel en brouwerij Toye zorgt voor het Goedendagbier terwijl Niels en Wouter Vandekerckhove een mooie natuurlijke vermouth weten te creëren.”

tips van de chef

David Selen

IMPROVISTE BY DAVID SELEN, WAREGEM Gaverbeek Hippodroom, Holstraat 95, www.davidselen.be

l wat Na de shifts verzamelen hee de op Aap chefs in De Gouden chVlasmarkt in Kortrijk, overna van de ten kan in het oudste hotel stad, Hotel Damier.

“Ik heb de gastronomie ingeruild voor bistronomie, een bistrokeuken dus maar met een gastronomisch tintje en dat op de bovenste etage van het tribunegebouw van de hippodroom. Waregemser wordt het niet. Elk seizoen stel ik een nieuwe kaart voor en curieuzeneuzen kunnen die komen proeven tijdens een walking diner op de eerste vrijdagavond van dat nieuwe seizoen. ’s Namiddags openen we onze Tea Lounge waar we naast koffie, cocktails, zoete taartjes en macarons ook een selectie van de fijnste thees voorstellen. Kwestie van in stijl te genieten van de rust van de hippodroom.”

Hotel Damier, Kortrijk

www.hetlekkerewesten.be

19


Proef de Leiestreek

Bart Pauwelyn

DE WATERKANT, WERVIK Leiestraat 26, www.dewaterkantwervik.be

Dave Debal

VILLARED, IZEGEM Leenstraat 51, www.villared.be

“Onze kazen halen we in Rumbeke, asperges in Oostrozebeke, aardbeien in Izegem en Brouwerij Rodenbach en Van Honsebrouck leveren het nodige gerstenat.”

“Onze groenten worden gekweekt door lokale bioboeren, rundsvlees komt van een hoeve in Lo-Reninge en de wijnen zijn van het Heuvel­ land. De aardbeien komen uit Geluwe en de bieren uit Roeselare (Rodenbach), Watou (Sint-Bernardus) en Bellegem (Vander Ghinste roodbruin).”

Matthieu Beudaert

Ludovic Ghyselen

ARGENDAEL, BELLEGEM Doornikserijksweg 195, www.argendael.be

“Door de jaren hebben we een band gekregen met onze streekleveranciers en hun producten waardoor we samen sterker staan en met topproducten kunnen werken. Op nog geen 500 meter vinden we de biologische plukboerderij De Grenshoeve, waar we onze groenten en fruit zelf uitkiezen en oogsten. Zelf beschikken we over een boomgaard met vergeten fruitsoorten en -bessen. ’t Gaverhof levert de zuivel, Rollie’s zorgt voor eieren en aardappelen. Op de boerderij hebben we ook twee volwassen Black Angus stieren en twee jonge vaarzen om ons eigen vlees te kunnen kweken.”

TABLE D’AMIS, KORTRIJK Sint-Maartenskerkhof 8, www.tabledamis.be

“Onlangs heb ik de asperges van Stéphane Longlune ontdekt, een gepassioneerde biodynamische boer die de beste groene asperges en grondwitloof kweekt. Op de traditionele manier en zonder compromissen. Verder spring ik met ons team ook graag binnen in De Blauwe Spie en Le Monde des Mille Couleurs, het zorgt voor instant inspiratie. Het gevoel dat respect voor de natuur, de teelt, het bord en de klant een keten vormen, is het mooiste dat er is. En als stichtend lid van de North Sea Chefs ben ik uiteraard een vurige verdediger van onze eigen vis.”

Geert Vandermersch

TER WEYNGAERD, IZEGEM Burgemeester Vandenbogaerdelaan 32, www.terweyngaerd.be

“We houden het in de familie. Mijn broer kweekt witblauw rundsvlees in Ledegem, mijn schoonbroer is aardbeienkweker in Ardooie. Onze asperges komen uit Oostrozebeke en de nieuwe aardappelen zijn van Izegem.”

Dirkjan Decock

TASTE AND COLOURS, KORTRIJK Groeningelaan 22, www.tasteandcolours.com

“We leggen sinds jaar en dag de focus op biologische en wilde groenten dus werken we al jaren samen met Dries die Le Monde des Mille Couleurs bestiert. 99% van wat we serveren, wordt in huis gemaakt. Geen kaart, ik kook in functie van wat er op zijn best is.”

Cindy Mommens

tips van de chefs 1 Theoria in Kortijk maakt van boeken kopen een onvergetelijke belevenis en Texture is een museum dat je bijblijft. 2 Een uitstekende kop koffie drink je bij Viva Sara, overnachten kan vlakbij in Hotel Messeyne.

20

www.hetlekkerewesten.be

Angelo Rosseel

LA DURÉE, IZEGEM Leenstraat 28, www.laduree.be

“Om uit te pakken met lichte, vernieuwende en gastronomische gerechten, zweer ik bij topproducten. Uitstekende ingrediënten die soms onterecht onderschat worden maar altijd van topkwaliteit zijn. Eerlijk, vers en middenin het seizoen. Of de smaak van Het Lekkere Westen.”

KAFFEE DAMAST, KORTRIJK Noordstraat 28a, www.KaffeeDamast.be

“We werken graag samen met slagerij Mylle die ons heel wat tips en tricks influistert om onze menukaart samen te stellen. Verder op onze kaart: Kortrijkse Bil, pannenkoeken met lijnzaad, Kortrijkse Kalletaart (een topper), vlaskaas- en bier en nog heel wat andere plaatselijke biertjes: Manten en Kallebier, Omer, Le Fort, Bavik, Petrus en zelfs lokale gins. De Kortrijkse producten worden steevast aangeduid met een duidelijke K.”


Wielermuseum Roeselare

Frederik Desmet

OUD WALLE, KORTRIJK Koning Albertstraat 4, www.oudwalle.be

Dominik Daeninck SUURPLAS, ROESELARE Polenplein 7, www.suurplas.be

“’t Gaverhof voorziet ons sinds jaar en dag van verse hoeveboter en yoghurt. Aardbeien en witloof halen we bij lokale telers en onze hoppescheuten komen uit de Westhoek. Op de kaart ook het Goedendagbier, Vlaskaas en Kortrijkse brokkelkaas.”

“Kaasboerderij ’t Groendal levert de kazen, Bekegemse Foie Gras zorgt voor zowel gerookte eendenborst als eendenleverpastei, Glorius neemt het varkensvlees voor zijn rekening en de plaatselijke slager doet de rest. Ook onze bieren en gins komen uit Roeselare.”

Pieter Lauwers

Emmanuel Janssens

PIETER KOOKT, ROESELARE Delaerestraat 32, www.pieterkookt.be

“Bij ons geen à la carte menu, wel vijf gangen ambachtelijke en pure gerechten. Met plukverse aardbeien, streekasperges en biertjes van lokale brouwers.”

BISTRO ST. OMER, BELLEGEM Roodhuisweg 10, www.st-omer.be

“We gaan al een jaar of zeven zoveel mogelijk met lokale handelaars in zee. Cuvée des Jacobins van brouwerij Omer Vander Ghinste, vlees van de lokale slager Wils: dagelijkse verse aanvoer, geen diepvries en elkaar steunen.”

Het Sterrebos

tips van de chefs 3 Maak een ommetje in het groen van het Kasteel van Rumbeke. Ook R & Breakfast is een aanrader! 4 Hotel Mercure in Roeselare imponeert met zijn ligging en jonge, dynamische team. Op adem komen kan in ’t Motje in Rumbeke. 5 Het Sterrebos, Het Wielermuseum,... keuze te over in Roeselare!

Sofie Gaytant

SOFIE’S CHOICE, ROESELARE Sint-Amandsstraat 30, www.sofies-choice.be

“Bart Dekervel uit Proven levert hoppescheuten, ganzenlever vinden we bij Rumbeekse Foie Gras en boeren uit de omgeving voorzien ons van aardbeien, oesterzwammen en alle mogelijke aardappelen. Le Monde des Mille Couleurs zorgt voor de nodige groenten.”

David Grosdent

L’ENVIE, SINT-DENIJS Helkijnstraat 38, www.lenvie-restaurant.com

“Lokale seizoensproducten inspireren onze menu’s. Zo komen onze kazen bijvoorbeeld steevast van biogeitenboerderij De Volle Maan. We vertrekken steeds van lokale topproducten.”

6 Recreatie-eiland de Balokken in Wervik laat je vertragen, ambiance vind je op het gezellige Sint-Maartensplein. 7 Het vernieuwde museum Eperon d’Or is een aanrader. Het gebouw omvat het borstel-en schoeiselmuseum, twee ambachten die zo typerend zijn voor Izegem.

Nog in de Leiestreek? ina 16),

(pag CASTOR (pagina 22), HET BIERKASTEEL GEND TAPIJT (pagina 39), VLIE HET 19), ina (pag LLE VA ET VIENT (pagina 39), REBE DAVID SELEN (pagina 19) BY TE OVIS IMPR VOL-VER (pagina 23), BOURY (pagina 23),

De Balokken

www.hetlekkerewesten.be

21


Maak kennis met

de prijzenpakkers VIJF CHEFS DIE DIT JAAR HET CULINAIRE VERSCHIL MAKEN EN SAMEN EEN RESEM PRIJZEN WISTEN BINNEN TE RIJVEN. WE STELLEN ZE JE GRAAG VOOR!

JONGE TOPCHEF VAN HET JAAR, HOOGSTE NIEUWKOMER IN GAULT MILLAU EN MICHELINSTER

Maarten Bouckaert CASTOR, www.cas-tor.be Kortrijkseweg 164, Beveren-Leie “Een beloning voor het hele team. Je staat even in de spotlight, maar daarna werk je gewoon terug verder en probeer je wat je doet, zo goed mogelijk te doen.”

ONTDEKKING VAN HET JAAR IN GAULT MILLAU

Willem Hiele

WILLEM HIELE, www.willemhiele.be Pylyserlaan 138, Koksijde “Zo’n vermelding zet je natuurlijk op de kaart en daardoor ontdekken sommige mensen je. Maar nog belangrijker is dat ze overtuigd worden en ook blijven terugkomen.”

22

www.hetlekkerewesten.be


MICHELINSTER

Sébastien Ververken

BIERKAART VAN HET JAAR IN GAULT MILLAU

VOL-VER, www.vol-ver.be Watervalstraat 23, Marke

Stefaan Couttenye

“Wij willen vooral familiaal en toegankelijk zijn, een restaurant dat iedereen zich kan veroorloven. En daar zal onze nieuwe ster niets aan veranderen.”

’T HOMMELHOF, www.hommelhof.be Watouplein 17, Watou “Sinds jaar en dag combineer ik gastronomie met bieren, die bieren zijn immers de rijkdom van onze Westhoek en krijgen nu eindelijk de culinaire erkenning die ze verdienen. Dus ja, ik ben best trots.”

CHEF VAN HET JAAR IN GAULT MILLAU

Tim Boury

BOURY, www.restaurantboury.be Rumbeeksesteenweg 300, Roeselare “Een fantastische bekroning want veel collega’s zijn echt goed bezig. Zo’n prijs is een opkikker voor de hele regio, we steunen elkaar en samen staan we sterk.”

www.hetlekkerewesten.be

23


Proef de Kust

DE NOORDZEE ALS HOFLEVERANCIER VOOR 42 CHEFS

Dirk Defruyt

OLD FISHER, KNOKKE-HEIST Heldenplein 33, www.oldfisher.be

“In onze keuken geen vreemde kweekvis, wel wilde, verse Noordzeevis. En tussen 10 en 11u pelt iedereen samen garnalen.”

Francis De Vleminck

Jessica Vansever

YELO, WENDUINE Pauwaertstraat 13, www.restaurantyelo.be

“Ik houd van onze streek en zijn streekproducten. Van onze Noordzeevis over zeewier tot de kruiden die we plukken in de duinen.”

“Vlakbij vinden we heel wat bioboeren waar we graag mee samenwerken. Geitenkazen en -melk van ’t Reigershof, mangalicavarkentjes en aardbeien van Hof Ter Meulen.”

Wibo Lemmens

Jean-Paul Bonnez

OOSTERSTAKETSEL, BLANKENBERGE Franchommelaan 158, www.oosterstaketsel.be

JULIA FISH AND OYSTERBAR, KOKSIJDE A. Vanhouttelaan 2, www.julia-baaldje.be

“Met Mare Nostrum als drijvende kracht achter ons, is het alleen maar logisch dat er dagelijks verse vis wordt geleverd. Garnalen, tong, pijl­ inktvis, ....”

“Mijn vader was visser, ik ben geboren en getogen aan zee dus heb ik uiteraard een voorliefde voor tong, griet, tarbot, zeebaars, garnalen en kabeljauw. Of alles wat de Noordzee ons geeft.”

Dirk Crauwels

Thibaud Hermans

Stijn Bauwens

“Vis, vis, vis, de Noordzee is onze achtertuin dus werken we met wat de zee ons geeft. Heek, geep, leng, vlaswijting, pieterman, ze vliegen allemaal in de vissoep.”

SEASONS, BLANKENBERGE Manitobaplein 5, www.seasons-blankenberge.be

BLEU CHAUD, DE HAAN Koninklijke Baan 15, www.bleuchaud.be

“We werken graag samen met lokale, duurzame kwekers. Dus kiezen we voor het Belfurn Angus rund, gekweekt in de Veurnse natuur, mangalica-varken van bioboerderij Hof Ter Meulen en biogeitenkaas van ’t Reigershof, allebei van De Haan.”

“Hier wordt dagelijks verse vis geleverd en vaak ga ik zelf nog even langs om het aanbod te keuren. We kiezen vooral voor de minder bekende vissoorten, vaak lekkerder dan de grote klassiekers.” 24

Donald Deschagt

LE HOMARD ET LA MOULE, BREDENE Duinenstraat 325, www.lehomardetlamoule.be

www.hetlekkerewesten.be

LA COUPOLE, DE PANNE Nieuwpoortlaan 9, www.la-coupole.be

BISTRO DE KRUIDENMOLEN, KLEMSKERKE Dorpsstraat 1, www.kruidenmolen.be

“Ik heb respect voor zowel de streekproducten als de producenten. Daarom halen wij onze geitenmelk en geitenkaas op ’t Reigershof, luttele meters hier vandaag. Ook aardbeien, asperges, peterselie en varkensvlees vinden we om de hoek, in Hof Ter Meulen.”


TOERISTISCHE TIPS EN LOGEERADRESJES OP www.dekust.be

Glenn Vandenberghe LA GUERA, KNOKKE-HEIST, Elizabethlaan 337, www.laguera.be

“Ik werk samen met de beste leveranciers hier aan de kust, Tino’s en Chef’s Secret. Dagelijks zetten ze hier een verse voorraad vis af. Ik ga op zoek naar eigen creaties, langoustines met quinoa en curry bijvoorbeeld, maar ik blader ook nog geregeld door de menu’s van mijn vader zaliger. Zo zet ik niet alleen zijn levenswerk verder, maar blijven zijn gerechten ook evolueren.”

Bart Desmidt

BARTHOLOMEUS, KNOKKE-HEIST Zeedijk 267, www.restaurantbartholomeus.be

“Ik ben de kleinzoon van een visser, al mijn nonkels waren vissers en ik kook met zicht op zee. Hier wordt dus uitsluitend met Noordzeevis gewerkt. Elke morgen om negen uur zie ik wat er binnenkomt en dat is geen twee dagen hetzelfde. Ook onze kazen komen uit de regio, net als het West-Vlaams rund en dan zijn er uiteraard nog de Heistse babelutten!”

Stéphane Buyens

HOSTELLERIE LE FOX, DE PANNE Walckierstraat 2, www.hotelfox.be

“Ik ben een gedreven pleitbezorger van streekproducten. In onze rijke zeewateren vind je alleen maar goeie vis. Roodbaars is buitengewoon lekker, schelvis is dan weer een schitterend alternatief voor kabeljauw en dan is er last but not least: makreel. Een gezondere vis kun je niet kopen.”

Maxime Osten

LIVINGROOM 102, WESTKAPELLE Sluisstraat 102, www.livingroom102.be

“Garnalen en andere Noordzeevis halen we al meer dan 20 jaar in Zeebrugge, onze hoeve­­boter en karnemelk kopen we bij Hof ter Caleshoek in Lapscheure. Onze tomaat-garnaal werd vorig jaar tot beste van de Belgische én Nederlandse kust verkozen.”

Piet Devriendt

HUYZE ARMALOT, DE PANNE E. d’Arripelaan 13, www.huyzearmalot.be

“Mijn visleverancier laat elke week weten wat er voorradig is en de vis komt rechtstreeks van de boot naar ons restaurant. Verser dan vers. Ons West-Vlaams rood rund graast in de polders, nog geen vijf kilometer verder.”

OESTERPUT, BLANKENBERGE Wenduinsesteenweg 16, www.oesterput.com “Ik ben de zoon van een mosselhandelaar, de vierde generatie. Hier passeerden al vele duizenden kreeften, mosselen, garnaalkroketten en oesters. Steeds bereid volgens de oude familie­ recepten.”

“Als kind ging ik met mijn grootvader mosselen plukken op de golfbreker. Thuis maakten we ze klaar met zelfgekweekte selder, sjalotjes en peterselie. De volgende dag vingen we garnalen. Mijn keuken is geïnspireerd door die roots. Het product staat centraal, los van zijn status of marktprijs en wars van trends. Enkel de smaak primeert.”

tips van de chefs

Ivan Puystiens

OH RESTAURANT & GASTROBAR, SINT-IDESBALD Koninlijke Baan 289, www.oh-restaurant.be

Sandrine Aurvray

Johan Desmet

KROMME ELLEBOOG, LEFFINGE Torhoutsesteenweg 11, www.kromme-elleboog.be

“Luc en Dini van de 0.62, te vinden aan de Oostendse vistrap, leveren elke dag verse garnalen en onze Noordzee levert ook nog zeebaars, met de lijn gevangen.”

1 In Blankenberge drink je de beste pils in café Les Vedettes, de beste aperitief in L’Apereau. 2 Aan de voet van het Oosterstaketsel in Blankenberge kan je de watertaxi van Michel de Vos nemen. 3 Het Belle Epoque Museum toont je het glamoureuze Blankenberge van weleer. 4 Twee bijzondere logeeradressen: Hotel Rubens in De Haan en b&b Oesterhoeve in Oostende. www.hetlekkerewesten.be

25


Proef de Kust

Eddy Van Loven

SEA HORSE, KOKSIJDE Zeelaan 254, www.seahorsekoksijde.be

“Wij werken met Limousinvlees uit Schore, hoppescheuten uit Poperinge, aardappelen en kaas uit Vleteren, koffie uit Koksijde en alle vis (pladijs, tong, garnalen, tarbot, roodbaars, zeebaars) uit de Noordzee.”

Jean-Philippe Furnémont KOK SUR MER, VLISSEGEM Warvinge 49, www.lekoksurmer.be

“Limousinrunderen en biokippen halen we in Middelkerke, aardbeien, asperges en mangalicavarken vinden we hier in De Haan bij Hof Ter Meulen en de geitenkaas komt van ’t Reigershof. De Noordzee zorgt met pieterman, rode poon, zeetong en garnalen voor onze visvoorraad.”

“Mijn schoonbroer is garnaalvisser te paard. Zijn vangst is de basis van onze garnaalkroketjes, vis- en garnaalsoep. Of drink je liever een paardenvissersbiertje met een handvol verse garnalen?”

Veronique Dewulf 8CHEF, KOKSIJDE Strandlaan 266, www.8chef.be

“Bernard, onze bevriende garnaalvisser te paard, staat garant voor heerlijke garnalen en verder werk ik als steunend lid van de North Sea Chefs graag met hondshaai en rode poon. Dierendonck levert West-Vlaams rood Rund, bereid met verse boerenboter op de plancha.” 26

www.hetlekkerewesten.be

PURE LUNCH & DINNER, KOKSIJDE Heiststraat 1, www.restaurantpure.be

“Mijn visleverancier laat me weten wat op zijn best is. Nu eens rogvleugel, dan weer tongetjes of kabeljauw. Ook grootmoedergerechten komen aan bod zoals gegrilde mergpijp en runds­ tong in madeira.”

Marianne Pauwaert

René Van Aeken

WIELRIJDERSRUST – HET DORSTIGE HART, WULPEN Dijk 33, www.wielrijdersrust-hetdorstigehart.be

Joris Boddez

Anthony Snoeck

CARCASSE, KOKSIJDE Henri Christiaenlaan 5, www.carcasse.be

“Als restaurant verbonden met Dierendonck, brengen we uiteraard eerst en vooral vlees van Dierendonck, voornamelijk het West-Vlaams rood rund. Asperges halen we in Ghyvelde, onze zuivel komt uit Diksmuide.”

Hannelore Vandamme

SOLL CRESS, KOKSIJDE Koninklijke Baan 225, www.sollcress.be

“We maken er een sport van om met streek­ producten van het moment te werken. Garnalen van onze paardenvissers, koffie van Santos Palace en appelsap van de Fruytige Gilde der Appelpersers van Sint-Idesbald, ...”

TIJDOK, ZEEBRUGGE Tijdokstraat 16, www.tijdok.be

“Ik kom uit een geslacht van vissers en reders, ik weet zo goed als alles over vis. En de band met de visserij is nog steeds heel belangrijk voor ons. Hier komen heel wat vissers en gewezen vissers eten en verhalen vertellen. We zorgen een heel jaar door voor gevarieerde seizoensgerechten en dat allemaal in huis bereid.”

Stefaan Lauwereins VLASS, MIDDELKERKE Leopoldlaan 246, www.vlass.be

“Al meer dan 20 jaar staan er handgepelde garnalen op onze kaart. We kopen ze aan de Oostendse vistrap. Ook streekbieren zijn belangrijk, passende bieren bij elk gerecht dus. Wij zijn fan van de Dronkenput Tripel, een typisch kustbier dat zijn naam te danken heeft aan de befaamde attractie in Middelkerke.”


tips van de chefs Hotel Belle Vue

Nikolaï Bruynsteen

LA MUSE, NIEUWPOORT, Oostendestraat 13, www.la-muse.be

“Naast de Noordzeevangst en de foie gras uit Bekegem, steunen wij ook graag de Nieuwpoortse stadsbieren: Hendrik Geeraert (blond), Karel Cogge (bruin) en Roste Jeanne (amber). Genoemd naar historische figuren.”

Laurent Ghys

AU BISTRO, NIEUWPOORT Kaai 23, www.aubistro.be

“Ik leerde het vak in Koksijde en naast Geert Van Hecke in de Karmeliet. We serveren zicht op de vismijn dus staat verse vis hier natuurlijk centraal. Ik ben gepassioneerd door Noordzeevis en ga creatief aan de slag met de vis van het moment. Mooie meid, heilbot, roodbaars, tongschar en griet.”

5 De put van Vlissegem is een goed bewaard geheim, een zalige wandelplek, hotel Belle Vue is een klassehotel in De Haan. 6 Manoir Carpe Diem is het mooiste hotel van De Haan, b&b Hoeve Welgelegen laat je onthaasten in stijl. 7 In De Haan kan je op adem komen in Café Akotee of cocktailbar Ipanema. Logeren met zicht op zee kan in Les Mouettes. 8 De molen van Klemskerke is terug maalvaardig, de ideale fietsstop.

Steve D’Hoedt

DE ROOS, NIEUWPOORT Kaai 14, www.restaurantderoos.be

“De Nieuwpoortse Vistrap levert elke dag onze verse vis, het bezorgde ons vispannetje een 10/10 in Het Laatste Nieuws. Ook particulieren kunnen er, elke voormiddag, hun vis kopen.”

Peter Moyaert

MANGE TOUT, OOSTENDE Visserskaai 22, www.restaurantmangetout.be

“Hier komt er enkel Noordzeevis aan te pas, geen tonijn, scampi, gamba, kreeft of surimi, want net voorbij de kaai zwemmen wel 40 alternatieven in onze Noordzee. Makreel is bijvoorbeeld veel lekkerder, veel gezonder en veel goedkoper dan tonijn. En wist je dat je ook in onze Noordzee langoustines vindt?”

9 Dankzij de zandgrond waarin ze geteeld worden, krijgen de aardbeien van Hoeve Noord Gasthuis in Adinkerke een heel subtiele, speciale smaak. 10 Slenter eens door de duinen rond De Panne en houd halt in bezoekers­ centrum De Nachtegaal voor de nodige uitleg. 11 De beschermde Dumontwijk in De Panne is een wondermooie plek om te wandelen. Logeren op de dijk doe je in Villa Select. 12 De IJzermonding in Nieuwpoort levert prachtige natuur, het staketsel laat je uitwaaien en bij Baenk logeer je boven een vintageshop.

Mattias Maertens

MBISTRO, NIEUWPOORT Potterstraat 15, www.mbistro.be

“Hoeve ’t Vogelsteen passeert wekelijks met hoeveboter met fleur de sel, zure room en yoghurt. Daarna kiezen we ook voor regionale kazen en een van onze koks fabriceert onze huisgin. Driemaal per week krijgen we vers­ gebrande Aromakoffie geleverd en ook onze kruiden en bieren zijn lokaal. De vis komt uiteraard uit de Noordzee en onze visboer weet dat we altijd vragende partij zijn voor een levering langoustines.”

Nicolas Vermeire

FARO, OOSTENDE Vindictivelaan 3b, www.brasseriefaro.be

“In ons A l’Ostendaise-menu staat Noordzeevis centraal, ons vlees wordt in Nieuwpoort gekweekt, de Belgische kazen halen we bij de Kaashoeve en op de bierkaart vind je bieren van Strubbe en andere lokale toppers.”

Dumontwijk

www.hetlekkerewesten.be

27


Proef de Kust

Wapenplein Oostende

tips van de chefs

An Rommelaere

GALERIE BEAU SITE, OOSTENDE Albert I-promenade 39, galeriebeausite.com

“Ik ben sowieso een voorstander van lokale producten. Zo creëer je authentieke, verse en originele gerechten en krijgen de boeren en de vissers een eerlijke prijs.”

13 Ontspannen in het skatepark van Oostduinkerke en daarna een pintje drinken in het Dock Café.

Luc Deklerck

BISTRO MATHILDA, OOSTENDE Leopold II-laan 1, www.bistromathilda.be

“In Oostende zijn er nog zes kustvissers die bijna dagelijks verse garnalen en bijvangst aanvoeren, ik koop bij twee van hen. De relatie met hen maakt de liefde voor het product nog groter.”

14 In Cinema K-fe in Koksijde kun je een van de 80 bieren proeven en een film meepikken. 15 Cottagefans komen in Koksijde thuis in Loxley en Hotel Apostroff verwent je met leuke extra’s, van zwembad tot kinderspeelzaal. 16 Vlakbij en toch mijlenver weg: Le Petit Chateau in Leffinge en boetiek b&b Spoor 62 in Moere. 17 Logeren met zeezicht kan in Hotel Excelsior in Middelkerke.

Leo Deklerck

OCEAN, OOSTENDE Albert I-promenade 64, www.oceanoostende.be

“Al onze vis kopen we hier, in Oostende en we slaan ook zo veel mogelijk verschillende lokale bieren in.”

Patrick De Breuker SCHILDIA, KNOKKE-HEIST Zeedijk 250, www.schildia.be

“We zitten vlakbij de haven van Zeebrugge, dus uiteraard wordt er dagelijks verse vis aangevoerd. Van Noordzeetong over tarbot tot kabeljauw. Gebakken in de beste boter.”

18 Ga eens aan boord van een Russische onderzeeër in het maritiem themapark Seafront, aan de oude vismijn in Zeebrugge. 19 Westfront Nieuwpoort is een aanrader voor het hele gezin, daarna halt houden in The Newport Times voor wat ambiance en oogjes dicht in Uit Gaan Slapen. 20 Het is zalig wandelen langs de prachtige duinenlijn in Bredene, zonder alle drukte van een andere badstad met een ‘dijk’. 21 Oostende is het Marseille aan de Noordzee. Een volks pintje drinken op het Vissersplein, een coupke op het chique Wapenplein of ergens tussenin blijven hangen.

Christophe Snauwaert

TOI MOI ET LA MER, OOSTENDE Albert I-promenade 68, www.toimoietlamer.be

“Mijn visleverancier uit de Oostendse vismijn krijgt carte blanche en levert ons dagelijks zijn catch of the day. Alleen scampi, tonijn, zalm en consorten komen er niet in. Geitenkaas komt uit Klemskerke, foie gras uit Bekegem en Luc en Dini zorgen voor de heerlijke garnalen.” 28

www.hetlekkerewesten.be

Nog aan De Kust: ,

29) VILLA DE TORRE (zie pagina , 22) ina pag WILLEM HIELE (zie , 16) ina pag EDISON (zie ina 29), DE KOPERNUNNE (zie pag 16) CAFÉ BOT TELTJE (zie pagina Westfront Nieuwpoort


tip van de chef

Ronny Pieters

De Haan is De jaarlijkse hoogmis van feest que Epo le Bel het nt, ela Tramm ieuw opn r jaa elk dat begin augustus gt. zor nce bia am ige nod voor de

DE KOPERNUNNE, SINT-PIETERS-KAPELLE Bruggesteenweg 7, www.dekopernunne.be

“Ik heb 32 jaar gevaren, ik was reder, had mijn eigen schip en sinds drie jaar ben ik chef en eigenaar van mijn eigen visrestaurant. Logisch dus dat ik het liefst met vis werk en dan vooral met de minder gekende soorten. Witte en blauwe leng, koolvis, pollak, schelvis, heilbot, steenbolk, zonnevis, rode poon, pieterman. We roken onze zalm en heilbot zelf en ik ga ook aan de slag met zeewier uit Zeeland. Samen met ’t Dischhof lanceerden we een kaas waar zeesla in verwerkt zit. En bij die lekkere vis of dat biologisch gekweekte poldervlees hoort een lekker streekbiertje. Daarom hebben we er een dertigtal in huis.”

Thibaud Hermans

VILLA DE TORRE, DE HAAN Memlinglaan 2, www.villadetorre.be

“Als steunend lid van de North Sea Chefs ben ik uiteraard begaan met duurzaam en verantwoord koken en ondernemen. Dus kiezen we resoluut voor onze Noordzeevissen en lokale zeevruchten. Ook voor onze garnituren en randgerechten werken we liefst samen met lokale producenten. Naast de gekende klassiekers vind je op onze kaart ook wulken met kurkuma en gemberboter, gefrituurde visreepjes van bijvangst en Noordzeekrab met avocado en appel. Guido Francque staat ons achter de schermen met raad en daad bij.”

tip van de chef Wist je dat het Lange Max museum in Koekelare tot derde beste Belgische museum werd verkozen?

Villa de Torre

Lange Max Museum

www.hetlekkerewesten.be

29


Roadtripping

WANT HET LEVEN IS MEER DAN TAFELEN ALLEEN... DEZE MUSTS MAG JE NIET MISSEN!

30

www.hetlekkerewesten.be


DE KUST

BRUGGE HET BRUGSE OMMELAND

i

RONDJE ROODBRUIN Proef de trots van de regio: duid 6 mei 2018 al maar aan in je agenda!

Wie toert in de Leiestreek moet uiteraard eens een roodbruin biertje proeven, de trots van deze regio. Te degusteren in een van de brouwerijen, op café of aan tafel. Tal van chefs gaan er immers mee aan de slag. Tijdens Rondje Roodbruin (volgende editie 6 mei 2018) wordt al dat lekkers samengebracht en kan er uitgebreid gedegusteerd worden. Strek daarna even je benen via het wandelnetwerk dat het glooiende en onberoerde Land van Mortagne doorkruist en je via kerkwegels en akkerpaden langs de mooiste uithoeken van Zwevegem, Bellegem en Kooigem brengt. Eerder in de mood voor wat cultuur? Op naar Eperon d’Or! Deze voormalige schoenenfabriek in Izegem onderging een metamorfose en herbergt vandaag het interessante schoenen- en borstelmuseum en een streekbezoekerscentrum. Industriële erfgoedsite én art-decoparel! Wat verder, in Waregem, opent dit najaar Hippo War, een oorlogsmuseum dat focust op de rol van het paard en de Amerikanen in de Eerste Wereldoorlog. Zowel voer voor historici als voor paardenliefhebbers, dus. Stevige ‘toebak’! In De Balokken, een recreatiedomein van 36 hectare in Wervik, kun je daarna je zinnen even verzetten. Dit natuurgebied zit geklemd tussen de nieuwe en de oude Leie en charmeert met een houten vlonderpad, een kleine passantenjachthaven, een picknickzone, een kinderspeelbos en een observatiehut waar je zeldzame dieren kunt gadeslaan. Kortom: met volle teugen genieten van de rust die de Leiestreek biedt. www.toerisme-leiestreek.be

DE LEIESTREEK

EPERON D’OR Museum, streekbezoekers­ centrum én art-decoparel! Prins Albertlaan 5, Izegem

DE BALOKKEN Uniek recreatie-eiland van 36 hectare. De Balokken 3, Wervik

k e e r t s e i n de Le

DE WESTHOEK

HIPPO WAR Oorlogsmuseum met het paard in een hoofdrol. Holstraat 95, Waregem

www.hetlekkerewesten.be

31


aan de Kust

k e o h t s e W in de

Natuurlijk kun je in de Westhoek heuvels bedwingen, aandenkens aan De Groote Oorlog bezoeken en je op café laten gaan met amusante volksspelen. Maar er is nog meer. En het hoeft niet te verbazen dat er eten en drinken aan te pas komt. Bierfanaten halen hun hart op tijdens de befaamde Tournée Locale die de Westhoek twee maanden lang domineert. En terecht. Hier vind je immers ’s werelds beste brouwerijen en dus ook ’s werelds beste bieren. Bovendien wordt 95% van alle hop in België in deze contreien geteeld. Als dat geen reden tot feesten is. Tot eind oktober draait alles hier dan ook rond bier, met als hoogtepunt de Open Brouwerijendag op zondag 24 september. Te veel biervertier om op een dag te verteren, een weekend dringt zich dus op. Kwestie van meteen ook een hopbedrijf te bezoeken en je bierkennis bij te spijkeren in het Hopmuseum. Wie de Westhoek ten volle wil beleven, moet de fiets op om alle glooiingen aan den lijve te ondervinden. Geen route zo motiverend als de Vintage Heuvelland fietsroute, die je laat cruisen langs wel tien wondermooie wijngaarden. Leveranciers van heerlijke wijnen en wondermooie landschappen. Alleen in de Westhoek. www.toerismewesthoek.be en www.tourneelocale.be VINTAGE HEUVELLAND FIETSROUTE Je passeert 10 wijndomeinen over een afstand van 24km.

TOURNÉE LOCALE Van augustus tot eind oktober 2017 staat bier centraal in de Westhoek.

OPEN BROUWERIJENDAG 10 Westhoekbrouwerijen stellen hun deuren gratis open voor het grote publiek, uiteraard mét proevertjes.

Kiezen is niet verliezen aan de Kust. Elke badstad heeft zo haar eigen troeven die je niet mag missen. Natuurliefhebbers halen bijvoorbeeld hun hart op in het compleet vernieuwde Zwin Natuur Park in Knokke-Heist, dat jong en oud weet te charmeren. Waterratten en terrasjesfans vinden dan weer hun gading in Zeebrugge, waar Icarus verrees. Cultuurfanaten trekken naar Blankenberge om er zich te vergapen aan het Belle Epoque Centrum en het dakterras met Gaudi-allures. Erfgoedfans komen thuis in de Concessie in De Haan, waar peis en vree heerst en je eindeloos kunt wandelen zonder visuele ruis. Wie op zoek is naar nog meer stilte, rept zich naar de Visserskapel in Bredene, een oord van troost voor vissers en de families die achterbleven. Een verstilde plek die indruk maakt. Citytrippers moeten in Oostende zijn. The Crystal Ship maakt er het hele jaar furore en een fiets- of wandelroute brengt je netjes langs al die imposante muurschilderingen. Mag het nog iets vrolijker? Op dan naar stripgemeente Middelkerke, waar je tal van stripfiguren spot. Uitwaaien kan op de Nieuwpoortse promenade, een uitgestrekt tracé dat het dorp met de badstad verbindt en je een bevoorrechte blik gunt op de in- en uitvarende jachten. In Navigo, in Koksijde-Oostduinkerke, gaat het er wat volkser aan toe. Hier geen blinkende jachten, wel rammelende vissersschuiten. Hier kom je alles te weten over het harde vissersbestaan. In de Dumontwijk in De Panne primeert dan weer elegantie. Je flaneert er langs wondermooie duinenvilla’s, klimt en daalt en waant je even in een andere wereld. Of hoe je aan de Kust van wel honderd werelden kunt proeven. www.dekust.be

THE CRYSTAL SHIP Ontdek het artistieke parcours in en rond Oostende, te voet of met de fiets.

NAVIGO In het Nationaal Visserijmuseum maak je kennis met het harde vissersbestaan. Pastoor Schmitzstraat 5, Oostduinkerke

32

www.hetlekkerewesten.be


Het Brugse Ommeland grossiert in kastelen en abdijen, de regio lijkt er wel mee bezaaid. Stuk voor stuk groene oases die wachten op een bezoekje. Ga eens binnenpiepen, slenter door de parken of installeer je op een van de kasteelterrassen. Of rijg je ze liever aan elkaar met de fiets, vespa, solex of een vintage Fiat 500? Als het nog iets actiever en gevarieerder mag, waag je dan aan de Groene Gordel Brugge. Een zalig fietscircuit van 53 kilometer dat alle toppers in de groene omgeving netjes op een rij verzamelt. Het beste wat de regio te bieden heeft, gebundeld in een handige fietsroute. Wandelaars zweren dan weer bij Landschapspark Bulskampveld, hét wandelgebied bij uitstek in het Brugse Ommeland en het bosrijkste gebied van Oost- en West-Vlaanderen. Voorzien van een eigen wandelnetwerk – qua kwaliteitsgarantie kan dat tellen – en uitgerust met lusvormige wandelroutes. Vergaap je ook even aan de heerlijke kruidentuin en lik daarna een ijsje bij Hoeve Colpaert. Ambiance en vertier vind je in de vele charmante dorpen en stadjes op mensenmaat, van Lissewege tot Damme. En uiteraard is zo’n slenterdag niet compleet zonder een halte in een hippe hotspot. Niet alleen het voorrecht van de grootstad, trouwens. Ook in het Brugse Ommeland ontpoppen zich voortdurend nieuwe, eigentijdse plekken die zowel passanten als de eigen buren instant bekoren. Op naar Café Pistolet, dus! www.brugseommeland.be

HOEVE COLPAERT Crème de la crème van het hoeve-ijs. Bulskampveld 7, Beernem

in Brugge

VLAAMSE PRIMITIEVEN De werken van onder andere Jan Van Eyck en Hans Memling vind je in het Groeningemuseum. Dijver 12, Brugge

d n a l e m m O et Brugse

in h

CAFÉ PISTOLET Knapperige pistolets, een heerlijke frisse pint of een zalige gin-tonic. Je vindt het hier allemaal. Oude Kortrijkstraat 4, Brugge

LANDSCHAPSPARK BULSKAMPVELD Het walhalla voor wandelaars en bosliefhebbers.

Ken je klassiekers! In Brugge start je met de Vlaamse Primitieven. Je bewondert hun werken in de stad waar ze gecreëerd werden. Waag je daarna op de Brugse reien, de aderen van de stad. Al varend ontdek je geheime tuinen, charmante bruggen en wondermooie stillevens. Verstilde, eeuwenoude schoonheid tref je ook in het Begijnhof en Minnewater aan. Uiteraard moet je even de Brugse skyline bewonderen. Het statige Belfort is al eeuwenlang het trotse symbool van Brugges onafhankelijkheid en serveert, na een stevige klim, een onvergetelijk panorama. De bakstenen toren van de Onthaalkerk-O.L.V., de hoogste in Europa, illustreert het vakmanschap van de Brugse bouwvakkers en de toren van de Sint-Salvatorskathedraal pronkt weer zoals weleer. Op dan naar de Burg, een van de mooiste pleinen die de stad rijk is. Nergens anders komt de Brugse rijkdom zo tot leven. Vanuit het 14de-eeuwse stadhuis, een van de oudste der Nederlanden, wordt Brugge al meer dan 600 jaar bestuurd. Of opteer je voor de godshuizen? Deze middeleeuwse woonerven zijn dorpjes in de stad en charmeren met hun pittoreske tuintjes, witgekalkte gevels en heerlijke stilte. De plekken bij uitstek om te genieten van je net gekochte chocolade. Want met haar 40 chocolade­ boetieks, het chocolademuseum Choco-Story, chocoladewandelingen en chocoladebeurs is Brugge de wereldhoofdstad van... jawel, de chocolade. Iets wat je vooral al proevend moet ontdekken. Brugge is niet voor niets de hoofdstad van Het Lekkere Westen... www.visitbruges.be

CHOCOLADEMUSEUM Hier kom je niet buiten zonder het water in de mond te krijgen. Wijnzakstraat 2, 8000 Brugge

www.hetlekkerewesten.be

33


Proef

de Westhoek DE WESTHOEK ALS CULINAIRE VOEDINGSBODEM VOOR 29 CHEFS

Thibaut Vanoverschelde ‘T KLEIN GEWIN, DIKSMUIDE Grote Dijk 12, www.kleingewin.be

“Paté, mosterdspek en witblauw komt van De Heerlijkheid, Bart Popelier uit Klerken levert de asperges en De Korenhalm zorgt voor het verse vanille-ijs. In een eigen brochure informeren we onze klanten over onze streekleveranciers.”

Frans Saint-Germain

BISTRO PÈRE ET MÈRE, DIKSMUIDE Grote Markt 43, www.pere-et-mere.be

“Zuivel van ‘t Dischhof, de Beauvoordse Walhoeve en de Kasteelhoeve, groenten en koffie uit Diksmuide en met Oerbier en Papegaei serveren we uiteraard ook plaatselijke biertjes.”

Kris Pollentier

MANOIR OGYGIA, POPERINGE Veurnestraat 108, www.ogygia.be

“Dries Delanote, van Le Monde des Mille Couleurs, inspireert met zijn bijzondere groenten, kruiden en eetbare bloemen. De Plukker garandeert artisanaal biobier en uiteraard mogen Poperingse hoppescheuten niet ontbreken.”

Jean Vandenberghe OLIJFBOOM, VEURNE Noordstraat 3, www.olijfboom.be

“Als lid van de 33 Meesterkoks van België focus ik op lokale producten: polderaardappelen, hoeveboter en hoeveroom, sprot en griet uit de Noordzee, aardbeien uit Adinkerke, ....”

Heidi Verhelst

Wannes Vandenberghe

HET HEMELSBREED VERSCHIL, KOEKELARE Moerestraat 3, www.hethemelsbreedverschil.com

“In onze terroir keuken uiteraard heel wat streekproducten: verse Noordzeevis, asperges, kalfszwezeriken, paling, Royal Belgian Caviar, fazant, haas, hert, ...”

DE HOOIPIETE, LO Fintele 7, www.hooipiete.be

“Met de bieren van seizoensbrouwerij Vandewalle uit Reninge maken we een pittig sausje om bij ons nieuwste palinggerecht te serveren.” 34

www.hetlekkerewesten.be

Tom Cloet

BISTRO ’T VERSCHIL, GITS Bruggesteenweg 164, www.bistrotverschil.be

“Mijn favoriete streekproducten? De Mosterd van Wostyn, Belgian Mum n°1, een streekbier met chrysantenextract en Duke of Berkshire, het plaatselijke varken. Oude appel- en perenrassen halen we uit onze eigen boomgaard.”

Bert Boussemaere

NOTARISHUYS, DIKSMUIDE Koning Albertstraat 39, www.notarishuys.be

“Biogroenten, kruiden en bloemen uit Dikkebus, kazen uit Keiem, asperges uit Klerken, Noordzeevis uit Nieuwpoort, bieren en zuivel uit Diksmuide, .... De lijst van lokale producenten die bij ons leveren is eindeloos.”

Fabienne Dekersgieter PASSAGE, POPERINGE Veurnestraat 11, www.food-drinks.be

“Ons West-Vlaams rood rund groeit op in Schore, de asperges halen we in Klerken, de hoppescheuten in De Lovie, foie gras komt uit Handzame en aardappelen uit Vleteren.”


TOERISTISCHE TIPS EN LOGEERADRESJES OP www.toerismewesthoek.be

Jeroen Vankeirsbilck DÉCOUVERTE, IEPER Lange Torhoutstraat 22, www.decouverte-ieper.be

“’s Zomers plukken we met de kinderen vlierbloesems op de Vestingen, voeg daarbij rabarber van het Warandehof in Alveringem en je krijgt originele desserts, confituren en siropen. De Blauwe Spie levert onze biogroenten. Brouwerijen Vandewalle en Verstraete zorgen voor het nodige schuim.”

Fabrice Delahaye

BISTRO PAKHUIS, KOEKELARE Ichtegemstraat 53, www.bistropakhuis.be

“Hoeve De Heerlijkheid uit Vladslo kweekt varkens zoals het hoort. Ze doen alles zelf, van afmesten tot charcuterie maken tot het lekkers verkopen in hun 100% West-Vlaamse hoevewinkel. De familie Darras legt zich dan weer toe op patrijzen, nochtans zeer moeilijk te kweken.”

Bert Recour

PEGASUS, POPERINGE Guido Gezellestraat 7, www.pegasusrestaurant.be

“Zowat al onze producten zijn streekgebonden. Van het huisgemaakte brood met SintBernardus­bier over de authentieke hoeveboter van boer Verdonck, van de heerlijk verse Noordzeevis tot en met de hoevekazen van ‘an de schréve’.”

Kurt Kuypers

AU GOURMAND, IEPER Rijselseweg 43, www.augourmand.be

Tijl De Vriendt

WATER EN VUUR, TER HOOGTE VAN DIKSMUIDE Schip op de IJzer, www.waterenvuur.be

“Onze buren van hoeve Zuid-Bellegoed zorgen voor verse zuivel, ook het rundsvlees wordt rond ons restaurant gekweekt, in Boezinge, Lo-Reninge en Vlamertinge, terwijl de varkentjes in Merkem knorren. Onze huisbereide paté, ook beschikbaar in take-away, komt dankzij Sint-Bernardus 12° helemaal tot zijn recht.”

“Als fairtradeambassadeur opteren we voor de biologische kazen van ’t Dischhof, bijna uitsluitend West-Vlaamse bieren, vergeten groenten uit de Lovie aangevuld met zelfgekweekt hoeve­vlees, eigen kruiden en eetbare bloemen en fruit uit onze boomgaard.”

Kristof Wittouck

LETTENBURG, DIKSMUIDE Lettenburgstraat 15, www.restaurantlettenburg.be

‘T HELLEGAT, WESTOUTER Rodebergstraat 39, www.thellegat.be

“Onze paté en droge worstjes worden artisanaal bereid volgens een oud recept, voor het Poperingse potjesvleesch grijpen we nog steeds naar de 3 k’s (kip, kalf en konijn) en ons stoofvlees van Belgisch wit-blauw smaakt nog heerlijker dankzij het stoutbier van Brouwerij Leroy uit Boezinge.”

Stefaan Samoey

DE RENTAKKER, HEUVELLAND Dikkebusstraat 84, www.de-rentakker.be

“We werken uitsluitend met verse boerenboter, hoevemelk en hoevekazen, broodjes worden in huis gemaakt met bloem van de Meense molens en onze wijnen komen uit het Heuvelland: Monteberg en Entre-Deux-Monts.”

Jurgen Carron 

“Ik ben een boerenzoon en opgeleid als slager-traiteur, dus werk ik het liefst samen met vakmensen waarvan ik weet dat ze streven naar kwaliteit. Den IJsbol en ‘t Groentenhof uit Diksmuide, aperges uit Klerken, rundvlees uit Woumen, Black Angus uit Veurne.”

Franky Vanderhaeghe ST. NICOLAS, ELVERDINGE (IEPER) Veurnseweg 532, www.hostellerie-stnicolas.com

“Ik houd van streekproducten, ze kenmerken onze regio. Dus ga ik altijd aan de slag met het beste wat je hier elk seizoen vindt. Ik maak een eigen selectie, zoek de gepaste bereidings­ techniek en doordachte smaakcombinaties en dat leidt tot gerechten waar ik trots op ben.” www.hetlekkerewesten.be

35


Proef de Westhoek

tips van de chefs

Dominique & Glenn Bondue

AMFORA, POPERINGE Grote Markt 36, www.hotelamfora.be

“Streekproducten spelen altijd een centrale rol. Hoppescheuten, Poperingse hennepot, winters wild en uiteraard enkele streekbieren van het vat zoals Poperings Hommelbier en Sint Bernardus Tripel.”

Pieter Verheyde & Kathleen Vandenbeke TERMINUS, WATOU Callicannesweg 16, www.restaurantterminus.be

“Onze eigen boerderij zorgt voor het rundvlees en ondertussen kweken we ook parelhoen en Mechelse koekoek. Onze eigen beenhouwer bereidt alles van a tot z, in de stijl van het huis. Zouten, roken, charcuterie, ... En dan zijn er nog de lokale kazen, de mazarinetaart, asperges en escargots.”

Bayernwald

Stephanie Vandeputte

LOWIE, VEURNE Grote Markt 10, www.restaurantlowie.be

“We werken hoofdzakelijk met lokale leveranciers. Beenhouwerij en vleesversnijderij Himpens bezorgen ons West-Vlaams rood rund en vergeten stukjes vlees zoals schoudermuis. Onze visboer houdt het bij Noordzeevis.”

1 Het Begijnhof van Diksmuide is een verborgen parel. Overnachten kan in b&b ’t Withuis en de Ark van Zarren. 2 Bayernwald, de Kemmelberg, de Rodeberg, de Zwarteberg, de commandobunker, tijd te kort in het Heuvelland! Logeren kan in De Reverie, Kemmelberg en Eeuwenhout. 3 Neem je verrekijker mee en trek naar De Verdronken Weide in Ieper om vogels te spotten. 4 Het Fransmansmuseum in Koekelare brengt een ode aan de seizoenarbeiders, logeren kan in de chocoladekleurige b&b Chocla-Dort.

Benjamin Van Robaeys

OOGAPPEL, VEURNE Appelmarkt 3, www.restaurantdeoogappel.be

5 Overnachten in De Groote Waere in Diksmuide en er ‘s anderendaags met de Vespa op uit trekken.... 6 In De Barbier (Dranouter), op de grens met Frankrijk, vind je de nodige ambiance, vakantiehuis Blauwpoort pakt uit met vijf sterren.

“Naast een resem streekbieren (Boeteling, Hommelbier, Sint-Bernardus) kiezen wij ook voor ganzenlever uit Handzame, Aroma koffie uit Mariakerke en Noordzeevis zoals tong, grijze garnalen en kabeljauw.”

Begijnhof, Diksmuide

Dirk Battheu

‘T BLAUWERS HUYS, POPERINGE Hoge Noenweg 3, www.tblauwershuys.be

“Le Monde des Mille Couleurs zorgt voor seizoensgebonden en experimentele groenten, Brouwerij Sint-Bernardus vult de bierkaart goed in en naast hoppescheuten slaan we ook producten in op basis van hoppescheuten.” 36

www.hetlekkerewesten.be

Nog in de Westhoek! POTJE PATÉ (pagina 38), 17), DEN HEKSESTOEL (pagina , 37) a gin (pa IR VEN SOU a 17), gin (pa EL HEM DE VAN ’T HOF , 17) a gin ’T MOLENHOF (pa 23) a gin (pa ’T HOMMELHOF

Fransmansmuseum, Koekelare


GROENTEN KOPEN “Een aanrader voor wie houdt van gevarieerde, biologische groenten en fruit. Zowel sterrenchefs als huisvrouwen slaan hier hun voorraad in. En je vindt ze ook op de zaterdagmarkt in Ieper!” De Blauwe Spie, Noordweststraat 10, Noordschote

Op stap met

Vilhjalmur Sigurdarson van Souvenir Voor de IJslandse chef Vilhjalmur, Willy voor de vrienden, is alleen het beste goed genoeg. Groenten van gepassioneerde bioboeren, vis uit de Noordzee en vlees van lokale producenten. Daarmee creëert hij inventieve, evenwichtige seizoensgerechten. De ideale man om Ieper en omstreken mee te verkennen...

BROOD INSLAAN BIJ DE BUREN “Brood van lokaal biologisch graan, gemalen op steen, en natuurlijke zuurdesems, gebakken in een houtoven. Op donderdag op de biomarkt in Bailleul, net over de grens.” Pains Dépaysants, www.facebook.com/ painsdepaysants/ DE KLASSIEKER “Niets zo fijn als daarna even op adem komen met een lekkere hap en een goed glas wijn in Terminus in Watou. Pal op de grens en een huis van vertrouwen voor de hele streek.” Terminus, Callicannesweg 16, Watou, www.restaurantterminus.be CHEF’S ONLY “Niet toegankelijk voor particulieren, Dries Delanote heeft al werk genoeg, maar een must voor elke chef: Le Monde des Mille Couleurs. Een inspirerende, biologische speeltuin vol verrassende smaken en kleuren.” Le Monde des Mille Couleurs, Dikkebus, millecouleurs.be

SOUVENIR, IEPER 12, Surmont de Volsbergestraat e nt.b ura sta r-re eni ouv www.s

AUTHENTIEK WESTHOEK “Schelle van de zeuge, potjesvleesch, Heuvellandse plank met huisgemaakte charcuterie en een pellepatat en op de bierkaart het volledige assortiment Sint-Bernardus en alle trappistbieren.” Den Heksenstoel, Douanestraat 1, Loker, www.denheksestoel.be MET STIP OP ÉÉN “Dit is zowat ons lievelingsadres. Een Vlaamse kantine met Franse slag en een ster. Lokale producten, steeds veranderende menu’s en... een geïnspireerde topkeuken.” Auberge du Vert Mont, rue du Mont Noir, Boeschepe, www.vertmont.fr KUIERPARCOURS “De Vestingroute brengt je via een mooi wandelpad langs de Kasteelgracht en andere fijne bezienswaardigheden, de ideale intro op Ieper.” www.hetlekkerewesten.be

37


Proef de Westhoek

ms 100% West-Vlaa

Joris Missiaen

POTJE PATÉ, ALVERINGEM Kaatsspelstraat 5, www.deveurnambachtse.be

“De creaties uit ons eigen atelier, De Veurn’ Ambachtse, werden door de Vlam en 100% West-Vlaams officieel erkend als streekproducten. Een eer voor de Ouderwetschen Boerenpaté en Potjesvlees. Ik richtte ook de ‘Orde van het Potjesvlees’ op. Samen met verschillende producenten bundelen we de krachten om dit authentieke streekproduct te beschermen, dat werd beloond met een Europese erkenning die zo 500 jaar traditie en kennis vereeuwigt. Uiteraard staan onze eigen creaties centraal, sterker nog, in het atelier gebeurt de mise-en-place voor ons restaurant. Goed voor een ruim assortiment paté, potjesvlees, bolle beef, foie gras en rillettes.”

tips van de chef

Brouwerijmuseum De Pannendorpwandelroute (8km) in Alveringem laat je het landschap langs de Lovaart verkennen en eindigen doen je in het Brouwerijmuseum De Snoek.

38

www.hetlekkerewesten.be

100% West-Vlaams is een uniek kwaliteitslabel dat West-Vlaamse hoeve- en streekproducenten en smakelijke West-Vlaamse events in de kijker zet. Een label dat je toelaat om alle specialiteiten en delicatessen uit West-Vlaanderen makkelijk te herkennen en te proeven. Of het lekkerste wat de Westhoek, Leiestreek, Kust en het Brugse Ommeland te bieden hebben. Van frambozenlikeur en Abeelsen Tripel over brokkelkaas en zoete haring tot West-Vlaams rood en Brugse beschuiten. De lijst is al net zo eindeloos als ze gevarieerd is. Wat de producten en producenten wel gemeen hebben, is hun authentieke kwaliteit. Wijnmakers, bierbrouwers, hoeveslagers, boeren, fruittelers, ze koesteren dezelfde liefde voor het vak. Zowat overal in West-Vlaanderen kun je deze 100% West-Vlaamse producten vinden, je ontdekt ze in buurtwinkels, hoeve­winkels of streekwinkels. En wie er de onvervalste West-Vlaamse ambiance bij wil, kiest voor een hoevepicknick of hoeveterras om dubbel te genieten. www.100procentwest-vlaams.be


Jonge topchefs koken voor jongeren Jong Keukengeweld geeft jongeren tussen 18 en 30 jaar de kans om budgetvriendelijk te tafelen bij een jonge, Vlaamse topchef. Deze 5 West-Vlaamse chefs lichten alvast een tip van de sluier en geven zin in meer...

Gregory Slembrouck

LE MYSTIQUE, BRUGGE Niklaas Desparsstraat 11, www.lemystique.be “Een jeugdvriend van me runt in Veurne zijn eigen slagerij, Atelier Vanquathem. Bij hem weet je perfect wat je eet. Bien Acquis uit Diksmuide pakt dan weer uit met zelfgekweekt varkensvlees dat zoveel beter smaakt. En op onze kaaskaart vind je vooral West-Vlaamse kazen zoals Brokkeloud Roeselare, Poperingse Keikop, Heerlijkheid van Rumbeke,...”

Matthias Speybrouck

VA ET VIENT, KORTRIJK Handboogstraat 20, www.vaetvient.be

Gregory Slembrouck

t Alles wat je mr oe weten ove eld ! w Jong Keukenge Matthias Speybrouck

Floris cke Panckou

Steven Devriendt

“We gaan regelmatig aan de slag met de bieren van Brouwerij de Leite uit Ruddervoorde en onze Kortrijkse Bil, geserveerd als hapje, is ondertussen een klassieker. Onze groenten komen sowieso allemaal van lokale bioboeren uit de streek. Van Le Monde des Mille Couleurs tot bioboerderij Vermeulen. Precies daarom werken we ook niet met een vaste kaart, maar laten we ons inspireren door wat er, volgens het seizoen, beschikbaar is.”

WAT? Vlaamse topchefs, jonger dan 35 jaar, delen hun culinair vakmanschap én hun liefde voor Vlaamse gastronomie en lokale producten met jongeren van 18 tot en met 30 jaar door ze te laten genieten tegen een vriendenprijs. Proeven van een driegangen­ menu (incl. dranken) bij een resem topchefs kan vanaf € 45.

Floris Panckoucke

WIE? 16 chefs uit Het Lekkere Westen zijn geselecteerd: Boury, Schatteman, L’Envie, Sel Gris, ’t Verschil, Souvenir, Markt XI, Floris, Va et Vient, Het Vliegend Tapijt, Mystique, Cuisine Kwizien, L.E.S.S, Castor, Carcasse en Vol-Ver.

CUISINE KWIZIEN, ZWEVEZELE Bruggestraat 45, www.cuisinekwizien.be “Prachtige tomaten en heerlijke kippen halen we bij bioboerderij Vermeulen, bioboer Vanwonter­ghem is dan weer gespecialiseerd in minigroenten en kruiden en onze asperges komen uit Oostrozebeke terwijl De Bossneppe uit Lichtervelde zuivel en kaas levert. De Wingense slagerij Breughel staat garant voor onze uitstekende côte à l’os. Brouwerij De Leite blijft ons steevast verrassen. Zij leveren de ingrediënten, ik ga er enthousiast mee aan de slag.”

WANNEER? Duid oktober en maart alvast aan in je agenda! HOE? Ben je tussen 18 en 30 jaar oud? Reserveer dan snel je tafeltje op www.jongkeukengeweld.be!

FLORIS, BRUGGE Gistelsesteenweg 520, www.florisrestaurant.be “Ik ga inventief aan de slag met producten van hier: schelvis, makreel, asperges, Keyte-bier. Stuk voor stuk eersteklas producten.”

Steven Devriendt

Felix Francois

HET VLIEGEND TAPIJT, MARKE Pottelberg 189, www.hetvliegendtapijt.be

Felix Francois

“We hebben een goede band met Servaas Blockeel, de wijnmaker van het Lijsternest, we gingen er zelfs al druiven plukken. We werken ook graag samen met brouwerij De Leite en met tal van andere bioboeren, stuk voor stuk gepassioneerde ambachtslui. Bij de koffie serveren we Kortrijkse Knibbels, ontstaan in de Eerste Wereld­ oorlog, opgewaardeerd en uitgeroepen tot lekkerste gerecht van Kortrijk.”

www.hetlekkerewesten.be

39


vakmanschap het beste van West-Vlaanderen op uw bord

Lekkere Westen Chefs kiezen voor authenticiteit, smaak en kwaliteit Duivels lekkere saus op smaak gebracht met een blond, artisanaal streekbier

Dagverse groene salade recht van het veld

West-Vlaamse hoevekip, boordevol smaak

Laat je inspireren Ontdek alle producten op

www.100procentwest-vlaams.be

Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland

www.100procentwest-vlaams.be

Magazine Het Lekkere westen 2017  

Proef, ontdek en geniet 132X in Het Lekkere Westen

Magazine Het Lekkere westen 2017  

Proef, ontdek en geniet 132X in Het Lekkere Westen