De Lekkere Westen Biergids

Page 1

I N DEZE

Deze nieuwe biergids laat je van die wereld proeven. De special maakt deel uit van Het Lekkere Westen, het thema waarmee Westtoer onze gastronomische troeven in de kijker plaatst. Laat het smaken. Santé! Welkom in dé biergids van West-Vlaanderen

Waar worden bierliefhebbers meer verwend dan in WestVlaanderen? Onze provincie telt bijna 60 brouwerijen (jawel, 60!).

2 | www.hetlekkerewesten.be I NTRO

Insdezepecial In samenwerking met 4 Grillrestaurant met de vibe van een bruine kroeg 8 Bier en chocolade zijn sexy 10 Mannen weten waarom, dat is verleden tijd 12 Kunst en brouwen gaan hand in hand 16 Beerhoppen langs de kust 21 Oude reclameborden in een moderne brouwerij 22 Vlaams roodbruin: van vloeibaar erfgoed tot pure rock-’n-roll 26 Beleef de Leiestreek Brouwerijdagen 29 De Poperingse hop bloeit 30 Op bierfietstocht met de Hoppy Beer Ladies 36 Overzicht van alle West-Vlaamse brouwerijen 43 Doe mee en win een bierarrangement SPECIAL 10

3016224

Allemaal hebben ze een authentiek verhaal en samen zijn ze goed voor een hoop prijzen en nog meer medailles. Onze bieren en brouwerijen zetten WestVlaanderen, de vier toeristische regio’s en Brugge meer dan ooit op de kaart bij een internationaal publiek.

Algemeen directeur Stefaan Vermeersch - Directeur redactie Pascal Kerkhove - Hoofdredacteur Bart Casteleyn - Coördinatie Jos Remaut - Eindredactie Bram Ryckaert - Teksten Bieke Cobbaert, Elise Vanhecke, Westtoer - Foto's Davy Coghe, Joke Couvreur, Westtoer - Sales Kris Dewitte - Marketing Barbara Spyckerelle Deze special wordt gedrukt door Roularta Printing en wordt in samenwerking met Westtoer uitgegeven door NV Roularta Media Group, Meiboomlaan, 33, 8800 Roeselare, tel. 051 26 61 11 - Voorzitter Rik De Nolf - Gedelegeerd bestuurder Xavier Bouckaert - Verantwoordelijke uitgever Sophie Van Iseghem, p/a Roularta Media Group NV, Meiboomlaan 33, 8800 Roeselare Colofon

Aan de andere kant van de taalgrens heb ik wel een stevige concurrent gevonden in Orval. Ik heb de abdijbrouwerij bezocht en was evenveel onder de indruk van de brouwerij als van zijn Groene Orval. Ook brouwerij Vanhonsebrouck in Izegem vind ik op zijn zachtst gezegd indrukwekkend. Zelf bier leren brouwen, staat trouwens op mijn bucketlist.”

www.hetlekkerewesten.be | 3

T EKST BIEKE COBBAERT FOTO DAVY COGHE

“Weet je waar ik echt van kan genieten? Van iemand die op een terras met veel smaak en goesting zit te genieten van een goeie, stevige pint. Mijn pa is net als ikzelf een echte bourgondiër. Toen hij laatst in het ziekenhuis lag, zag ik hoe ongelukkig hij werd van de flauwe ziekenhuiskost. We vinden het zodanig normaal om lekker te eten en te drinken dat we er niet meer bij stilstaan. Het is een van de belangrijkste dingen in het leven.” “Ik drink graag een frisse pint. Het hoort bij het goeie leven. Zeg nu zelf, wat is er beter dan in pakweg Oostende of Blankenberge een pot verse garnalen te eten met daarbij een Rodenbach of een pils van ’t vat? Ik kan me ook niet indenken om naar een voetbalwedstrijd van de Rode Duivels te kijken zonder bier. Geen zwaar bier dan, maar een gewone pils. Al kan een stevige trappist anders ook wel mijn dorst lessen. Of een Pater in mijn mancave.”

Dominique Persoone, ambassadeur van Het Lekkere Westen “Ik drink graag een frisse pint”

blbodPDominiqueersooneegusteertokgraagiervaneenokalerouwer.

Dominique Persoone is ambassadeur van Het Lekkere Westen. De Brugse chocolatier slash chef-kok ziet zijn ambassadeurschap als de ideale kans om West-Vlaanderen een beetje stoerder, een tikje meer rock-’n-roll te maken. Hoe kan dat beter dan met bier?

O PROEP “Naast de typische klassiekers die bij zo goed als iedereen bekend zijn, degusteer ik even graag een bier van een lokale brouwer. Het is een meerwaarde voor een horecazaak als het een of enkele lokale streekbiertjes aanbiedt. Als mijn vader als toerist ergens komt, laat hij zich graag verrassen door een lokaal bier. Ik heb dat van hem overgenomen. Daarom wil ik hier een oproep lanceren aan alle lokale brouwerijtjes: bied jullie bier nog meer aan bij lokale cafés en restaurants in de streek. Maar ook omgekeerd: lokale horecaondernemers, geef streekbrouwers een kans. Wij West-Vlamingen moeten ons bierverhaal nog meer naar buiten brengen.”

“Mijn West-Vlaamse favoriet is een Westvleteren.

NIEUW

Grillrestaurantmetdevibevaneenbruinekroeg

4 | www.hetlekkerewesten.be R EPORTAGE

K ORTE KETEN “Wat we wel heel bewust veranderd hebben, is dat we nu vooral werken met korteketenproducten en ingrediënten”, gaat Koen verder. “Niet alleen onze groenten, ook ons vlees passeert geen tussenschakels. Het komt rechtstreeks van bij de boer op het bord. Op wekelijkse basis hebben wij contact met onze boerderijen en spreken we af welke stukken vlees beschikbaar zijn naast het aanbod dat ze in de I N ’T MUSEUM B IJ KOEN & MARIJKE

D OOR BIEKE COBBAERT FOTO’S DAVY COGHE

“Van de tap hebben we zowel lichte als zwaardere bieren, zoet en bitter, blond of bruin”, vertelt Koen. In ’t Nieuw Museum bij Koen & Marijke is gelegen in de Hooistraat, in het hart van Brugge. Het grillrestaurant wordt gerund door Koen Demeulemeester en zijn vrouw Marijke Bax. Zij namen de zaak zo’n vijf jaar geleden over van Koens ouders Paul en Rita. Koen vertelt niet alleen over zijn zaak, maar gaat voor ons ook op bezoek bij drie bekende Brugse zaken: De Kelk, ‘t Brugs Beertje en brasserie Surplace.

De geschiedenis van In ’t Nieuw Museum gaat terug tot in 1977. De zaak is zelfs al eens verhuisd en had vroeger zijn stek in de Grauwwerkersstraat in Brugge. “Aan het concept van Koens ouders hebben we in wezen niets veranderd, al zijn we wel geëvolueerd van een bierrestaurant gespecialiseerd in ribbetjes naar een grillrestaurant met de vibe van een bruine kroeg. We willen een plek zijn waar mensen thuiskomen. Dat thuisgevoel creëren vinden wij heel belangrijk voor onze klanten, maar ook voor onszelf”, begint gastvrouw Marijke. Zij is afkomstig uit de Kempen, maar volgde de liefde naar WestVlaanderen. Marijke werkte als maatschappelijk assistente, maar zou zich geen ander leven meer kunnen voorstellen dan de horecastiel.

Op stap met Koen: D E KELK

Favoriete bier Koen Geef mij maar een Noir de Dottignies van brouwerij De Ranke. De roots van deze brouwerij liggen in Wevelgem. Vandaag brouwen ze hun bieren in Dottenijs, een dorp in de provincie Henegouwen dat net op de taalgrens ligt. Noir de Dottignies zag het levenslicht in 2009 en was het eerste echte donkere bier dat de brouwerij op de markt bracht. Het is tegelijkertijd het meest gebalanceerde bier dat ik al geproefd heb. Het heeft een rijke moutige smaak van koffie, chicorei en chocoladebitter. Dit biertje leent zich ook uitstekend voor een cocktail met rum.”

| 5 R EPORTAGE

De Kelk, een naam als een klok in Brugge en omstreken, is gelegen in de Langestraat. “Dit café gaat al langer mee dan In ’t Nieuw Museum. Herberg De Kelk zag het levenslicht in 1909 en is sindsdien nooit meer veranderd van naam. De Kelk staat al altijd bekend als een biercafé, maar ook als een muziekcafé. In de concertzaal, die vele jaren van belang is geweest voor de Brugse muziekscene, vonden legendarische optredens plaats”, vertelt Koen Demeulemeester. In maart 2016 ging café De Kelk onder de hamer tijdens een openbare verkoop. “Een jaar en een grondige renovatie later hebben Vincent De Jaegher en Lisa Demeyere de zaak heropend. Het is een pareltje geworden. Hier treffen we in feite het omgekeerde aan van ’t Brugs Beertje (zie rechts). Vinnie en Lisa schrijven een nieuw verhaal, met respect voor het verleden. Van vergane glorie naar nieuwe glorie. Vinnie en Lisa zijn volledig op de biertrein gesprongen. De nadruk ligt op craftbieren van lokale (micro)brouwerijen en Belgische bieren, maar er is ook een selectie topbieren van over de grenzen”, zegt Koen. www.dekelk.be

Nieuw verhaal met respect voor verleden winkel leggen. Daaruit distilleren wij onze menukaart. In eerste instantie het hoevemenu, maar ook ons à-la-cartemenu komt op deze manier tot “stand.”Dathoevevlees was in het begin een moeilijk verhaal. Het ging niet op 1,2,3. Waarom zou je een Argentijnse of Ierse ribeye grillen als je hier in WestVlaanderen vlees vindt dat minstens even lekker is? Maar de hoeveslagers die we contacteerden, waren er in het begin niet happig op om vlees aan ons te verkopen. Ten eerste omdat we met hun mooiste stukken vlees zouden weglopen, ten tweede omdat ze zo een deel van hun winst zouden verliezen. Tot we het anders aanpakten. We vroegen naar welke stukken vlees ze wél konden missen. Stukken die minder populair of bekend zijn bij de mensen en dus minder goed verkopen, maar daarom niet minder van kwaliteit zijn. Toen is de bal aan het rollen gegaan. Ondertussen krijgen we ook de bekende stukken. Het is een kwestie van geven en nemen.”

www.hetlekkerewesten.be

Favoriete bier Marijke “Mijn all-time favorite is een Bourgogne Des Flandres van onze lokale, gelijknamige Brugse brouwerij. Ik moet bekennen dat ik tot vijf jaar geleden een zoetewijndrinker was. Echt waar… Ondertussen ben ik een even grote, zo niet grotere, bierkenner als Koen. Een Bourgogne Des Flandres is een zeer licht gebrand bruin biertje met een heel licht zuurtje. Het is een zoete doordrinker. Ik raad dit biertje vaak aan voor vrouwen die nog nooit een biertje dronken. Het is het ideale, eerste biertje.”

B IERPAIRING In ’t Nieuw Museum staat niet alleen bekend voor zijn heerlijk gegrild vlees van bij de lokale boer, maar ook om zijn bierkaart. “Al sinds het prille begin is In ‘t Nieuw Museum een plek waar je de betere bieren kunt drinken. Destijds waren het vooral mainstream bieren, aangevuld met enkele lokale pareltjes. Later werd het een wel heel uitgebreide lijst met pareltjes van her en der en steeds minder gangbare bieren. Ondertussen is de slinger ergens middenin beland. We willen niet noodzakelijk de meeste of de meest speciale bieren op de kaart hebben. Neen, we willen voor elk wat wils. Van de tap hebben we zowel lichte als zwaardere bieren, zoet en bitter, blond of bruin. We willen kansen geven aan de kleine brouwerijen die voor het grote publiek misschien nog onbekend zijn, maar hun bieren zijn daarom niet minder lekker.” Bij elk voor- en hoofdgerecht stelt gastvrouw Marijke ook een biertje voor. “De ervaring leert ons dat mensen zich graag laten verrassen door onze suggesties. Zelfs de wijndrinkers laten zich zo graag eens verleiden tot een biertje. Onze bieren serveren we trouwens altijd in wijnglazen. Het oogt niet alleen mooi, je hebt ook geen arsenaal aan verschillende bierglazen nodig.” ■ www.nieuw-museum.com

D E FAVORIETEN VAN KOEN EN MARIJKE: Marijke en Koen namen de zaak over van Koens ouders.

6 | www.hetlekkerewesten.be R EPORTAGE

Op

Koen Demeulemeester bij Dries van ‘t Brugs Beertje, op de plaats waar de vader van Koen steeds aan de toog zat. “Johan Verstraeten is voor Brugge de beste transfer van de voorbije jaren. Hij was vroeger chef-kok in het Noorderlicht in Hoeke, een restaurant dat bekend staat om zijn paling. Johan is bij uitstek de beste klassiek geschoolde kok die ik ken. Hij en zijn echtgenote Michèle Van Vyve kozen om een andere koers te rijden en runnen nu al enkele jaren brasserie SurPlace in de SintAmandsstraat. Ze hebben een gigantische verbouwing gedaan aan een gruwelijk pand dat vroeger bekend stond als een van de grootste tourist traps van Brugge. Het resultaat is meer dan geslaagd. De gerechten, met nadruk op Vlaamse klassiekers en seizoensgebonden suggesties, zijn top. De bierkaart is eerder beperkt, maar wat er op staat is wel van mooie kwaliteit. Het koersgevoel krijg je er gratis bij”, vindt Koen Demeulemeester. www.brasserie-surplace.be

Koen Demeulemeester bij Johan van Surplace.

“’t Brugse Beertje is veruit het bekendste biercafé van Brugge. Als sinds 1983 vloeit er gerstenat uit de tapkranen onder de klassieker der biercafés in de Kemelstraat. Daisy Claeys was een pionier. Het was een van de eerste cafés waar je geen pils kon drinken. Daisy was destijds de eerste die het risico durfde te nemen om bieren van lokale, kleine brouwers te serveren. Maar dus geen pils. Het vervolg is bekend. ’t Brugs Beertje is een succesverhaal geworden. Meer zelfs, het is Brugs erfgoed”, vindt Koen Demeulemeester. In 2017 gaf Daisy de tapkraan van ’t Brugs Beertje door aan Dries Brouckaert. “De sfeer is 200 procent dezelfde gebleven, er staat alleen iemand anders achter de toog. De stijl van Daisy, de inrichting: Dries heeft er niet aan gemorreld. Wat hij wél doet, is met zijn uitmuntende bierkennis het Brugs Beertje nog meer op de bierkaart zetten. Dries introduceert geleidelijk aan nieuwe biertjes en geeft zo nog een extra vlammetje aan de bierkaart. Aj da kunt, ton ziej ne ‘n echten.” www.brugsbeertje.be “Dries geeft extra vlammetje aan de bierkaart”

“Beste Brugse transfer van de voorbije jaren”

BEERTJE

Op stap met Koen: B RASSERIE SURPLACE stap met Koen: ’ T BRUGS

De Halve maan Stadsbrouwerij De Halve Maan in hartje Brugge beschikt over een prachtig binnenplein waar je kan proeven van de biertjes en dagelijkse kost. Je kan dit ook combineren met een brouwerijbezoek. (Walplein 26, Brugge) www.halvemaan.be©JanD'Hondt

Een drie uur durende historische bierwandeling met professionele biergids langs verborgen cafés en bijzondere brouwerijen. Laat je verrassen door de Brugse biergeschiedenis en degusteer onderweg enkele biertjes www.visitbruges.be/nl/brugge-beer-walk

www.hetlekkerewesten.be

www.jilles.be/nl/locaties/brugge

| 7 B RUGGE

www.bourgognedesflandres.be Jilles Bier en burgers! Biersommelier Sofie Vanrafelghem zorgt voor de foodpairing, passende biertjes bij de diverse gerechten. Er is ook een nauwe samenwerking tussen Jilles en brouwerij Fort Lapin. (Braambergstraat 10, Brugge)

Brugge heeft een groot aanbod aan cafés, restaurants, logies, brouwerijen… Ontdek ze op www.visitbruges.be

Brasserie Surplace

Wielrennen zit in ons DNA. In Brasserie Surplace speelt koers een hoofdrol. Proef er van Belgische klassiekers in combinatie met streekbieren van ’t vat met schuimende cols. (Sint-Amandsstraat 24, Brugge) www.brasserie-surplace.be B&B Brouwhuys Logeer in een sfeervol, gerestaureerde woning naast brouwerij Fort Lapin. Iedere zaterdag kan je van 10 tot 18 uur terecht in de Tasting Room van de brouwerij om hun biertjes te degusteren. (Koolkerkse Steenweg 34, Brugge) www.brouwhuys.com Meer Tips in Brugge

Authentieke biercafés Brugge heeft een groot aanbod aan authentieke cafés met een uitgebreide bierkaart, o.a. Brugs Beertje, Cambrinus, De Garre (foto), Duvelorium, café Vlissinghe, Rose Red, De Bierboom,… Ontdek ze op www.visitbruges.be/cafes

©JanD'Hondt

Hopspots in Brugge

Wacko bierzeep

Mooie samenwerking tussen Thomas van Bourgogne des Flandres en Zeepzot. Het rood bruin Belgisch bier zorgt voor het rijke schuim van de Wacko zeep. Uniek biergeschenk verkrijgbaar op diverse plaatsen in Brugge. www.zeepzot.be/soaps/wacko-handsoap Bourgogne des Flandres Ga op verkenning in de brouwerij en stokerij. Ontmoet de brouwer op de zolder en snuif de geuren van mout en verse hop. Sluit af met een degustatie met zicht op de reien. (Kartuizerinnenstraat 6, Brugge)

Brugge telt een resem brouwerijen, maar ook authentieke cafés met een indrukwekkende bierkaart, bierrestaurants, het jaarlijks bierfestival én bierwandelingen.

Brugge Beerwalk

Bruges Beer Experience Verneem op een interactieve manier alles over bier : hoe wordt bier gemaakt, foodpairing, bier in Brugge,… Kinderen volgen met de Kids Tour het verhaal van de Brugse Beer. Bieren proeven kan in de bar. cwww.mybeerexperien-e.com

©VisitBruges

“De productie van bier en chocolade lijkt in zekere zin op elkaar, want allebei ondergaan ze een fermentatieproces. Cacaobonen ontwikkelen hun aroma tijdens dat proces, net hetzelfde gebeurt bij bier. En net zoals je bitter bier hebt, heb je bittere chocolade”, begint de chocolatier. “Maar er zijn nog treffende gelijkenissen. Bier is de drank voor bon-vivants, net als chocolade ook de lekkernij is voor levensgenieters. Bier en chocolade zijn allebei sexy. Maar samen zijn daarom niet altijd per se de perfect combinatie. Bij een stevig bier past geen stukje lichte chocolade, en bij een licht bier past geen stevig stuk pure chocolade. Hoe stoerder en donkerder het bier, hoe beter er een stuk donkere melkchocolade of fondant bij past. Als je die twee samen degusteert, versterken ze elkaar zelfs. Net zoals ze elkaar verstevigen in bepaalde bereidingen. Dan denk ik meteen aan mijn lievelingseten: het stoofvlees van mijn vrouw Fabienne. Zij doet altijd een stuk bittere chocolade bij haar stovers. Een tip van sterrenchef Geert Vanhecke van Zet’joe en vroeger De Karmeliet. Ook als Fabienne een keuntje klaarmaakt, doet ze er -behalve bier- altijd een stuk bittere chocolade bij. Echt een aanrader!”

T EKST BIEKE COBBAERT FOTO DAVY COGHE Dominique Persoone: “Hoe stoerder en donkerder het bier, hoe beter er een stuk donkere melkchocolade of fondant bij past.”

“Ik moet toegeven, van de meeste chocoladebieren die ik al geproefd heb, viel ik niet achterover. Te zoet, te plakkerig. Maar toen ik als trotse inwoner van Damme de kans kreeg om mee te werken aan Damme Noir, een bier van de Damse Brouwers, ging ik toch overstag. De Damme Noir is een biertje waarvoor de cacaobonen slechts voor een korte tijd het bier ingaan. Hierdoor heeft het bier geen zoete en vanille-achtige chocoladesmaak. Wat je wel proeft, is de puurheid en de bitterheid van de cacaoboon. Ik droom er trouwens ook nog van een collectie bierpralines uit te brengen. Ook dat staat nog op mijn bucketlist!”

D AMME NOIR

Dominique Persoone & Damme Noir “Bier en chocoladezijnsexy”

“Bier is de drank voor bon-vivants, net als chocolade de lekkernij is voor levensgenieters. Bier en chocolade zijn allebei sexy. Ik droom ervan een collectie bierpralines uit te brengen”, zegt chocolatier Dominique Persoone.

8 | www.hetlekkerewesten.be B IER MET CHOCOLADE

Heksestoel staat voor eerlijke streekgerechten met bijpassende artisanale, lokale bieren. Vergeten gerechten en schuimende brouwsels in combinatie met een krakende plankenvloer, een houten toog en authentieke decoratie. (Douanestraat 1, Heuvelland) www.denheksestoel.be ©Westtoer Cambrinus (Brugge)

Meer Lekkere Tips: Ontdek 170 Lekkere Westen-chefs op www.hetlekkerewesten.be

West-Vlaanderen telt tal van uitstekende bistro’s en restaurants die foodpairing met bier hoog in het vaandel dragen of een uitgebreide bierkaart aanbieden.

Deze bierbrasserie in hartje Brugge heeft maar liefst 400 Belgische bieren op de bierkaart. Proef er van hun rijke gastronomische bierkeuken, bijv. konijn op Vlaamse wijze, bereid met hun huisbier Gambrivinus. (Philipstockstraat 19, Brugge) www.bierbrasseriecambrinus.eu De Jonkman (Sint-Kruis) Naast een indrukwekkende wijnkaart heeft sterrenzaak De Jonkman ook een uitstekend en divers bieraanbod. Hun bierkaart werd in 2020 verkozen tot ‘Beste Bierkaart van België’ door Gault&Millau. (Maalse Steenweg 438, Brugge) www.dejonkman.be Toogoloog (Middelkerke)

The Mash (Izegem) De brewpub van brouwerij D’Oude Maalderij werd meermaals verkozen tot beste brewpub van België’ door Ratebeer. Geniet in dit unieke kader van huisgemaakte Belgische kost in combinatie met een huisgebrouwen artisanaal biertje. (Ardooisestraat 130, Izegem) www.doudemaalderij.com ©ToerismeLeiestreekvzw

’t Rusteel (Gullegem-Wevelgem) t Rusteel is een restaurant met een stevige bierkaart. De bieren van de huisbrouwerijen Gulden Spoor en De Feniks staan prominent op de kaart. Op de eetkaart vind je biergetinte gerechten en bij heel wat gerechten worden passende biertjes voorgesteld. (Heulestraat 168, Gullegem-Wevelgem)

www.rusteel.be

www.hetlekkerewesten.be

Den Heksestoel (Heuvelland)

Chef James werkt vooral met bier in de keuken. Proef eens van hun varkenswangetjes bereid met Keyte van brouwerij Strubbe of hun crème brûlée met St. Bernardus prior. Ze hebben ook hun eigen huisbier Ostensche strever. (Louisastraat 19, Oostende) www.botteltje.be ©Westtoer

Bier & Vlees, dat is de inleidende titel op hun menukaart en dat is niet toevallig. Proef van vlees op de houtgrill, producten van lokale boeren in combinatie met veel West-Vlaamse bieren op de kaart. (Hooistraat 42, Brugge) www.nieuw-museum.com

’t Nieuw Museum (Brugge)

(BotteltjeOostende)

De oude beenhouwerij uit de jaren ‘20 is nu een ‘bier’houwerij. In een warme en aangename sfeer kan je hier ongeveer 200 soorten bier proeven. Op de eetkaart o. a. garnaalkroketten, schelle van de zeuge of vleesplankje. (Kerkstraat 7, Middelkerke) www.dentoogoloog.be Bar Bernard (Poperinge) Bar Bernard is het paradepaardje van brouwerij St. Bernardus. Het café-restaurant met dakterras biedt een uitzicht van 360graden op de hopvelden, de Westhoek en Frankrijk. Logischerwijs staan de St. Bernardus bieren centraal in Bar Bernard. (Trappistenweg 23, Poperinge) www.sintbernardus.be

| 9 B IER EN GASTRONOMIE

Bier en bites (1)

Bij een frisse, blonde Houtlandse Weizen vertellen de West-Vlaamse brouwers Bart Degrande, Stijn David en Thijs Maenhout over hun carrièreswitch en hun passie voor bier. “Iemand op een terras jouw bier zien drinken, dat is het tofste wat er is”, klinkt het unaniem.

T EKST BIEKE COBBAERT FOTO'S DAVY COGHE

10 | www.hetlekkerewesten.be R EPORTAGE

Bart Degrande verwelkomt ons in zijn gloednieuwe brouwerij in Torhout. Ze ruikt letterlijk nog naar nieuw... en bier. Bart was in een niet zo ver verleden professioneel fotograaf en verbouwde zo pas zijn fotostudio tot brouwerij. “Een grote investering voor iemand van 55, ik weet het”, lacht Bart. “Ik ben niet over een nacht ijs gegaan, maar grote dromen moet je niet blijven tegenhouden, maar waarmaken. Weet je, ik wou destijds al naar de bieruniversiteit gaan.

D RIE DYNAMISCHE BROUWERS OVER HUN CARRIÈRESWITCH

“Mannen weten waarom, dat is verleden tijd”

wwwww.brouwerijdepoes.beww.brouwerijmaenhout.beww.houtlandsebrouwers.be

V.l.n.r. Thijs Maenhout van brouwerij Maenhout, Stijn David van De Poes en Bart Degrande van de Houtlandse Brouwers.

M OTOR VERKOCHT De brouwerij heeft een naam die klinkt als een klok. En dat dankzij Watje, de 13 jaar oude Britse korthaar van het gezin David-Verhelst. “Door in de weg te lopen, zorgde ze voor inspiratie. (lach) De Poes zag het levenslicht in 2014. Ik heb toen mijn motor verkocht om te investeren in mijn eerste bier. Het was erop of eronder. Ik had geluk: het was erop. Sinds 2018 ben ik voltijds brouwer.” Thijs Maenhout (42) van de brouwerij uit Pittem die zijn familienaam draagt, werkt nog halftijds als programmeur. Zijn vrouw Birgit werkt wel voltijds in de brouwerij. “Enkele jaren geleden ging ik door een identiteitscrisis. In 2009 ben ik begonnen met iets wat ik al lang wou doen, namelijk brouwen. Eerst in onze keuken, daarna in het tuinhuis, nog later in een pand in Meulebeke en nu in de brouwerij in Pittem. Birgit kreeg de microbe ook te pakken en kent het bierlandschap ondertussen zelfs al beter dan ikzelf. Ik brouw en zij doet in feite al de rest. Ons eerste bier, Koeketiene, is nog altijd ons meest geschonken bier. De naam verwijst naar de manier waarop mijn vrouw en ik elkaar leerden kennen: tijdens een potje manillen in het jeugdhuis. Leuk

weetje: koeketiene verwijst niet alleen naar ruiten 10 in het kaartspel, maar is ook een verbastering van het Franse woord concubine. Dat zijn we pas later te weten gekomen... Koeketiene is ondertussen een begrip en veel bekender dan Brouwerij Maenhout. Met de lancering van onze Ferre-bieren -genoemd naar missionaris Ferdinand Verbiest uit Pittem- willen we onze brouwerij nog meer op de kaart zetten.” Bier is vandaag hip. Ook dat van lokale makelij. “Bier wordt uit het hoekje gehaald. Het is niet meer de drank voor het gepeupel. We ondervinden dat de consument ook vraagt naar lokale drankjes en de limiet daarin is zeker nog niet bereikt. Ook de slogan ‘Mannen weten waarom’ duikt vandaag niet meer op in het straatbeeld, want hij is volledig achterhaald. Ook vrouwen weten tegenwoordig waarom ze graag een goeie pint drinken!”■

Maar mijn ouders vonden dat niet zo’n goed plan als ikzelf. Mijn drie kinderen heb ik grotendeels alleen opgevoed en toen er twee het nest uitvlogen, heb ik beslist om er voor te gaan. De fotostudio was net afbetaald en rond de jaarwisseling heb ik die verbouwd tot brouwerij. Johan Dhanens, die ik leerde kennen tijdens een brouwcursus in Roeselare, en ikzelf doopten onze brouwerij De Houtlandse Brouwers. In 2012 hebben we onze testbrouwerij opgestart en in maart 2020 zijn we fulltime beginnen Nbrouwen.”etalsBart hebben Thijs Maenhout (42) van Brouwerij Maenhout uit Pittem en Stijn David (47) van brouwerij De Poes uit Tielt een heel andere stiel beoefend tot ze de switch maakten naar het brouwersambacht. “Ik ben bakker en diëtist van opleiding en werkte als ambtenaar bij de overheid. Ik raakte uitgekeken op mijn job en heb een opleiding brouwen gevolgd. In plaats van acht uren achter een computer te zitten, creëer ik nu iets wat vreugde brengt aan de mensen. Het is keihard werken, maar ik beleef veel meer plezier aan wat ik nu doe”, vertelt Stijn van De Poes.

www.hetlekkerewesten.be | 11 R EPORTAGE

D E FAMILIE Alle bieren die De Leite brouwt, werden onderdeel van de familie. En allemaal kregen ze een kunstig etiket, ontworpen door een Vermeersch. “Rik heeft vier zonen, allemaal kunstenaars. Bon Homme werd een ode aan mijn vader, en is een ontwerp van Tinus Vermeersch. De liefde tussen Femme Fatale en Bon Homme resulteerde in Enfant Terriple, een ontwerp van Robin Vermeersch. Ma Mère Spéciale is een biertje voor mijn moeder en een design van Pieter Vermeersch. In het etiket van Cuvée Soer’ise zit het gezicht van Joke verwerkt, de vrouw van Tinus. Cuvée Oncle Pol was een verrassing voor nonkel Pol, met wie ik een heel goede band heb. De Leite vertelt echt het verhaal van onze familie. Een reclamebureau stelde ooit voor om de lijn volledig te herdenken. Ze beloofden me 40% meer omzet als ik de kunst op de bierflesjes achterwege liet. Ik heb vriendelijk bedankt. Het respect voor de kunst en de liefde voor mijn familie zijn te groot.” UNST EN BROUWEN GAAN HAND IN HAND BIJ DE LEITE

“De bieren vertellen ons familieverhaal”

12 | www.hetlekkerewesten.be R EPORTAGE

“Ik ben een gepassioneerd brouwer en geboeid door de ambachtelijke processen, maar zou mezelf niet tot de grote bierexperten rekenen. En zo is dat ook met kunst. Kunstenaar Rik Vermeersch - zoon van beeldhouwer José Vermeersch - is mijn kozen. Toen ik nog in mijn tuinhuis experimenteerde, zei Rik: Als je ooit je eigen bier hebt, maak ik het eerste etiket! En zo is het gegaan. Ik ging mijn bier noemen naar volksfiguur Jef Kloef, maar daar kon Rik niet mee leven (lacht). In die tijd stond de vrouw centraal in zijn werk, meestal in uitdagende poses. En dus werd het Femme Fatale.”

Recent nam Luc Vermeersch het Brugse bier Paljas over. De familie ‘De Leite’ werd dus uitgebreid, al blijven de merken hun eigen identiteit en karakter behouden, als aanvulling op elkaar. “Ik ben eigenlijk niet commercieel ingesteld en omzet is voor mij niet het belangrijkste. Ik wil mensen vooral gelukkig maken, met een goed bier en een gepassioneerd verhaal. Creëren, maken en delen, dat staat centraal in mijn leven.”

■ K

O VERNAME P ALJAS Luc Vermeersch is bierartiest en een hartelijke ondernemer.

F EMME FATALE

Ondernemen, bierbrouwen en kunst. Het verhaal van brouwerij De Leite leest als een familiekroniek, sappig verteld door Luc Vermeersch zelf, bierartiest en hartelijke ondernemer.

De liefde voor ambacht, creëren en dus ook brouwen stroomt door de aderen. “De Vermeerschkes zijn een creatief ras”, vertelt Luc Vermeersch (67), die in 2008 brouwerij De Leite in Ruddervoorde uit de grond stampte. Al werd het zaadje al vroeger geplant, toen hij een klein brouwerijtje kocht en in zijn tuinhuis bier begon te brouwen voor vrienden en familie.

T EKST ELISE VANHECKE FOTO JOKE COUVREUR

Huiskamerkroeg Perle d’Ozette (Oedelem)

| 13 B RUGSE OMMELAND

www.hetlekkerewesten.be

©Westtoer

www.perledeozette.be Bistrobar Mout (Damme)

Streekbierencafé Rembrandt (Zedelgem)

Hopspots in het Brugse Ommeland

www.streekbierenkaffeerembrandt.be

Ontmoet een brouwer Het Brugse Ommeland heeft een mooi aanbod aan streekbieren. Gepassioneerde bierbrouwers zetten op bepaalde dagen hun deuren open om je uitleg te verschaffen over hoe hun bier tot stand kwam. Uiteraard eindigt het bezoek met een degustatie. owww.brugseommeland.be/pen-brouwerij-wijngaard

Streekbieren-en eetcafé Rembrandt heeft 150 bieren op de kaart en is een typische Vlaamse herberg. Je kan er ook proeven van diverse bierpatés en voor de grote honger zijn er diverse boerenbroodschotels. (Torhoutsesteenweg 164, Zedelgem)

www.deknotwilgoostkerke.be

Hartje Brugse Ommeland vind je deze huiskamerkroeg terug, ingericht met oude vondsten en nieuwe elementen om dat unieke thuisgevoel te creëren. Op de kaart en op t vat diverse lokale biertjes. Je kan er ook je kleine of grote honger stillen met de streekgebonden vleesplank met hoofdvlees, witte pens, bloedworst,… (Oudezakstraat 14, Beernem)

Het groene Brugse Ommeland herbergt tal van leuke cafeetjes, ambachtelijke brouwerijen, eethuisjes,…

Siphon Brewing (Damme)

Restaurant Siphon in Damme is alom gekend voor o.a. hun paling in ’t groen. Hier huist ook brouwerij Siphon Brewing. De bieren Blinker, Damme Nation, Cassandra zitten op vat in het restaurant. Perfecte foodpairing met hun gerechten. (Damse Vaart-Oost 1, Damme) www.siphon.be De Zevende Hemel (Beernem)

’t Spaans Tolhuis (Oudenburg) Eeuwenoud tolhuisje aan het kanaal Brugge-Oostende. Gezellige tuinbar tijdens de renovatiewerken (open van april tot oktober). Leuke fiets-, wandel- en vaarstop voor een lekker fris streekbiertje! (Vaartdijk-Zuid 12, Oudenburg) www.spaanstolhuis.be

Bij een heerlijk streekbiertje horen ook gezelligheid en spelletjes. In eet-en speelcafé De Knotwilg kan je terecht voor een groot gamma aan volksspelen. Bekijk hun formule barbecue en volksspelen. (Sint-Kwintensstraat 12, Oostkerke)

Een gastronomische bistrobar in een no-nonsense setting. Een uniek sharing-concept in een microbrouwerij. Geniet van fijne gerechten terwijl je de experimenten en het proefbrouwen van de Damse brouwers vanop de eerste rij kan meevolgen. (Jacob van Maerlantstraat 7, Damme) www.moutdamme.be

Nostalgisch café met uitgebreide bierkaart en lekkere keuken in hartje Beernem. Geniet tussen de grote heiligenbeelden van West-Vlaamse biertjes. (Stationsplein 5, Beernem) Knotwilg (Oostkerke)

Meer tips: www.brugseommeland.be

©JanD'Hondt ’t Een en ’t ander (Tielt) Een klein authentiek dorpswinkeltje in Schuiferskapelle wordt hier gecombineerd met een gezellig café annex terras. Een uitgebreide drankkaart met tal van streekbieren en biertje op de wisseltap. Ook beperkte eetkaart. Ideale fietsstop! (Schuiferskapelle-Dorp 3, Tielt) www.teenentanderkapelle.be ©Westtoer Bulnas Campa bieren (Beernem) De Kruiderie ontwikkelde samen met de Vliegende Paard brouwers twee Bulnas Campa bieren met eigen kruiden, o.a. citroenverbena. Bulnas Campa verwijst naar Bulskampveld. Het bier is te verkrijgen in de Kruiderie (Bulscampveld 12) of proef het in het Urbancafé Lippensgoed (Bulscampveld 10). www.dekruiderie.be,www.urbancafé.be

14 | www.hetlekkerewesten.be

D E ROUTE

Deze fietsroute start in Snellegem (Jabbeke) en leidt je langs authentieke adresjes in dit deel van het Brugse Ommeland. Je fietst er langs rustige wegen in het groen en onderweg passeer je enkele monumentale kastelen die deze regio typeren. Een hongertje of dorst? Onderweg zijn er diverse mogelijkheden om de innerlijke mens te versterken.

Fietsen in het groen langs authentieke cafeetjes

We starten aan restaurant ‘t Oosthof, een historische hoeve uit 941. Hun stoofvlees met Ichtegems Oud Bruin en mosterd Wostyn is alvast een aanrader. Voorbij knooppunt 76 passeer je het wielercafé Den Heirweg. Een ideale stop voor liefhebbers van trappist want de patron is een fiere OrvalVambassadeur.anafknooppunt 63 fiets je langs enkele roemruchte kastelen in het Brugse Ommeland. Vooreerst het sprookjesachtig kasteel d’Aertrycke en vervolgens het kasteel Wijnendale en het bijhorende WijnendaWlebos.ijfietsen verder richting Ichtegem en nabij knooppunt 73 passeer je langs brouwerij Strubbe, waar al zeven generaties lang Strubbes aan het roer van de brouwerij staan. Op de markt van Ichtegem bevindt zich het authentiek volkscafé De Hert, een must voor de wielerliefhebber. Je hebt er uren nodig om alle wielercuriosa te bestuderen. Patron Dirk geeft je graag de nodige uitleg. Vanaf knooppunt 30 fietsen we een stukje op de Groene 62, een groene fietsas op de voormalige spoorwegbedding tussen Torhout en Oostende. In De Buuzestove (aan knooppunt 30) kan je een Kasseileggersbiertje proeven. In Gistel, aan knooppunt 63, kan je terecht op de Oostmolensite (De Molenhoeve) om gezellig te tafelen of om iets te drinken. Bij mooi weer kan je terecht op het uitnodigende terras. Op het gelijkvloers van het Romeins Archeologisch Museum in Oudenburg bevindt zich het bezoekerscentrum Sint-Arnoldus (patroonheilige van de brouwers), een brok biergeschiedenis.

Al fietsend langs natuurreservaat de Hoge Dijken komen we terug aan in Snellegem waar je nog kan genieten van een afsluitertje in de authentieke estaminet Alainprovist of in de Snelle Duve, een bruine kroeg in het thema van de duif. ■

Even verpozen langs de ‘Groene 62’. (foto Westtoer) Restaurant ‘t Oosthof in Snellegem is ons startpunt. (foto Westtoer) F IETSEN Afstand: 52,2 km Start en gratis parking: SOostmoerstraat,nellegem Volg knooppunten: 76 96 77 53 63 70 74 13 73 3 9 30 34 42 48 63 13 58 94 60 62 2 82 38 45 35 44 54 71 76 Ontdek meer bierroutes, ook wandelroutes (met of zonder gids) in het Brugse Ommeland: lwww.brugseommeland.be/ekker-fietsen

Met meer dan 40 trappisten heeft bierrestaurant (H)eerlijk de grootste trappistencollectie wereldwijd. Met passie wordt geëxperimenteerd met bier in gerechten. Proef hun maandelijks wisselend seizoensgebonden menu met passende bieren. (Nieuwpoortsesteenweg 893, Oostende) www.bierrestaurantheerlijk.be

’t Hellegat (Heuvelland)

Goeste (Poperinge)

©Westtoer

West-Vlaanderen telt tal van bistro’s en restaurants die foodpairing met bier hoog in het vaandel dragen of een uitgebreide bierkaart aanbieden.

| 15

www.thellegat.be Brasserie Surplace (Brugge) Wielrennen zit in het DNA van Brasserie Surplace en dus speelt koers er een hoofdrol. Proef er van Belgische klassiekers in combinatie met streekbieren van ’t vat met schuimende cols. (Sint-Amandsstraat 24, Brugge)

Op het domein van het 18de eeuwse Goed te Nieuwenhove kan je in brasserie ’t Gaverhopke het ter plekke gebrouwen bier proeven. Op de brasseriekaart foodpairing met hun eigen bieren, o.a. stoofpotje ‘Den Twaalf’ of vispannetje ‘Zingende Blondine’. (Platanendreef 16, Waregem) www.tgaverhopke.be

De Hofnar is veel meer dan een koffiehuis. Gabi en zytholoog Frank matchen jouw dagverse lunch of huisgemaakt dessert met een passend biertje. Je kan er nu en dan deelnemen aan een beer tasting. (Kon. Fabiolastraat 26, Gullegem-Wevelgem) www.hofnargullegem.be

Meer Lekkere Tips: Ontdek 170 Lekkere Westen-chefs op www.hetlekkerewesten.be ’t Werftje (Zeebrugge) Het oudste cafeetje aan de Zeebrugse Kust werd in 2015 grondig gerenoveerd. Proef hier van lekkers uit de zee in combinatie met een frisse pint. Hun garnaalkroketten werden al meermaals bekroond en zijn perfect in combinatie met een Rodenbach van ’t vat. (Werfkaai 29, Brugge) www.twerftje.be

Michelle’s Pub & Brasserie (Izegem)

B IER EN GASTRONOMIE

De bierkaart van ‘t Hellegat is voornamelijk samengesteld uit lokale bieren en kwam tot stand in samenwerking met biersommelier Sofie Vanrafelghem. Proef bijv. eens hun rundsstoofvlees met Sint-Bernardus prior. (Rodebergstraat 39, Heuvelland)

Op de markt van Poperinge kan je ’s middags genieten van een driegangen streeklunch met lokaal lekkers à €18. Op de uitstekende bierkaart uitsluitend bieren afkomstig uit de Westhoek. Proef er ook hun bierijs uit het eigen ijsatelier. (Grote Markt 28, Poperinge) www.goestepoperinge.be

Bierrestaurant Heerlijk (Oostende)

De Hofnar (Gullegem-Wevelgem)

www.brasserie-surplace.be

Brasserie ’t Gaverhopke (Waregem)

Bier en bites (2)

©MichaelDehaspe

www.hetlekkerewesten.be

Michelle’s Pub & Brasserie beschikt over een imposante tapmuur met 29 speciaalbieren van Kasteelbrouwerij Vanhonsebrouck en de uitgebreide brasseriekaart zorgt voor een perfecte foodpairing tussen hun bieren en gerechten. (Ingelmunstersestraat 46, Izegem) www.vanhonsebrouck.be ©Westtoer

16 | www.hetlekkerewesten.be V AN KOKSIJDE TOT BLANKENBERGE MET TRAM EN STEP Beerhoppen langs de kust

De eerste stop op onze ‘bierroute’ ligt pal in het hart van Oostende. ’t Koelschip is de stadsbrouwerij van Ive Mostrey en zijn vrouw Sandy Major. “We brouwen op 50 meter van de zee, waardoor je de zee letterlijk in ons bier proeft. Al moet ik toch nog een kleine kanttekening maken. ‘We’ is eigenlijk mijn vrouw. Sandy is de brouwster van dienst. Zij is een van de weinige vrouwelijke brouwers die ons land rijk is. Toch best wel iets om trots op te zijn”, begint Ive terwijl hij ons een Gie Zie Mien Zèèkapiting uitschenkt. Al was het wel Ive die het zaadje plantte toen hij destijds op dezelfde plek in Oostende een groothandel in kleine bieren startte. Later kwam er ook een bierwinkel bij met 900 soorten bieren van nationale brouwerijen. “Sandy is beginnen met brouwen toen het bedrijf waar ze werkte failliet ging en ze is er niet meer mee gestopt. Brouwen is niet alleen haar job, maar ook haar passie.”

“We zijn selectief in de zaken die onze bieren mogen Mvschenken”,erteltIveostrey.

In ’t Koelschip doen ze ondertussen meer dan alleen bier brouwen.

Van Brouwerij Sint-Idesbald in Koksijde en brouwerij Jus de Mer in Middelkerke, tot stadsbrouwerij ’t Koelschip in Oostende en Brouwerij B in Blankenberge. Wij gingen per tram en per step beerhoppen aan de kust en proefden de zee aan onze lippen. DAVY COGHE S TADSBROUWERIJ ‘T KOELSCHIP

www.hetlekkerewesten.be | 17 R EPORTAGE

T EKST BIEKE COBBAERT FOTO’S

“Je proeft de zee in ons bier”

We organiseren workshops onder de noemer ‘Handen uit de mouwen en brouwen’. Zoals de naam het al verraadt, leer je meteen zelf al brouwen. Wij stellen onze installaties ook ter beschikking van andere brouwers en hebben hier al mensen opgeleid die ondertussen zelf een brouwerij opgestart zijn.” ’t Koelschip geniet een grote bekendheid in Oostende. “Wij zijn lokaal erg ingeburgerd en verlaten Oostende niet om te leveren. We zijn ook selectief in de zaken die onze bieren mogen schenken. We kiezen bewust voor horecazaken die een ziel hebben en kleine ondernemers.” www.blondekuif.be

Jus de Mer heeft zijn thuis in Le Lion D’Or in Middelkerke, een brouwerij/bottelarij uit de 19de eeuw. “Een bier uitbrengen bij een brouwerij is niet moeilijk. Maar er zijn er weinig die ook zelf een brouwerij beginnen. We geloofden keihard in ons verhaal. We kregen gelukkig gelijk, want Jus de Mer is een succes.” Met eigen handen hebben Bart en Alexander het gebouw gerenoveerd. “We hebben een huzarenstukje geleverd om de oorspronkelijke brouwerij in haar oude glorie te herstellen. De nieuwe brouwerij werd opgericht in een nieuwbouw ernaast. In de gerenoveerde brouwerij verhuren we een zaal voor feesten en evenementen.” www.jusdemer.be

“Eerste bier geschonken op eigen huwelijk”

Brouwerij B in Blankenberge is het bierproject van de broers Jan en Pieter De Soete. Het is Jan die ons ontvangt in de brouwerij die zich bevindt in een voormalige toonzaal van een kachelbouwer. In de bezoekersruimte houden de gebroeders De Soete ook twee keer per maand café. “Elke tweede en vierde zaterdag zijn we open van 11 tot 17 uur. Mensen kunnen hier meer doen dan enkel een biertje degusteren, zo zijn er ook gezelschap- en volksspelen.” “De B in Brouwerij B staat voor Bier, Broers en Blankenberge”, gaat Jan verder. Hij en Pieter zijn ook medeoprichters van de lokale bierproefclub ’t Scarphoutertje. “Wij zijn van jongs af – ahum bierproevers. Waar de mond van vol is, loopt het hart van over wordt wel eens gezegd. Daarom hebben Pieter en ikzelf een cursus zythologie gevolgd en zijn we zelf beginnen brouwen.” In juni 2016 zag Brouwerij B het levenslicht. “Tegelijkertijd hebben we ons bier Real Love, dat we brouwden ter gelegenheid van het huwelijk van Pieter en zijn echtgenote Julie, gelanceerd. Ondertussen telt ons gamma zes bieren. In 2022 lanceren we ook nog Blambik, een bier van spontane gisting.” Brouwerij B is voor de broers een bijberoep. “Het hele proces verloopt in eigen huis. Enkele cliënten van vzw Oranje helpen ons wel met bottelen. Zij doen dat fantastisch goed.”

www.brouwerijb.com

Het derde kustbier dat we degusteren is een frisse Jus de Mer Blond. Het vierde een donkere Jus de Mer Dubbel 8. “Dat zijn meteen ook de twee bieren die we brouwen”, begint Bart Mortier. Samen met Alexander Verlinde runt hij de brouwerij. “Het was onze passie voor bier die ons samenbracht. Na bijna drie jaar experimenteren in de garage, zag Jus De Mer Blond in de herfst van 2017 het levenslicht. We hebben aan het recept gesleuteld tot we allebei 100 procent tevreden waren over het resultaat. We hebben ons bier naar ‘de saus van de zee’ gedoopt. Als echt pioniers beslisten we om ons bier in een wijnglas te schenken. Ondertussen werden we daarin al veelvoudig gekopieerd.”

“Bier vernoemd naar de saus van de zee”

“Als echt pioniers beslisten we om ons bier in een wijnglas te schenken”, vertelt Bart Mortier. DE MER

“Ondertussen telt ons gamma zes bieren”, zegt Jan De Soete.

J US

B ROUWERIJ B

18 | www.hetlekkerewesten.be R EPORTAGE

Brouwerij Sint-Idesbald opende op 5 oktober 2020. “Een week later moesten we al sluiten, want toen ging de tweede coronalockdown in. We hebben dus een valse start gemaakt. Maar ondertussen beginnen de mensen de weg te vinden naar de brouwerij. We hebben een mooie zomer achter de rug. In het café en op het gezellige terras van de brouwerij kunnen de mensen onze biertjes blond, rousse, tripel en bruin degusteren, net als onze vers gebrouwen pils. Het bier wordt rechtstreeks vanuit de brouwerij in het glas getapt, wat maakt dat het niet in aanraking komt met CO2 vooraleer het uit de tapkraan komt. Beter en verser dan hier kun je een Sint-Idesbald echt niet drinken. Aanrader daarbij zijn de ambachtelijke garnaalkroketjes, gemaakt door Iain Wittevrongel, de chef van Mondieu. Met wat geluk zie je ook meester-brouwer Patrick De Waele, de bedenker van het Delirium Tremens-recept aan het werk, want je kijkt zo binnen in de brouwerij.”

Jelle Schouppe is samen met Simon Tackaert de man achter het reilen en zeilen binnen de huisbrouwerij. SINT-IDESBALD

Trouwens, in Ten Duinen werd al bier gebrouwen in de jaren 1600. Nu het bier weer thuis is in Sint-Idesbald, is de cirkel weer rond.”

“Bier rechtstreeks van de brouwerij tot in het glas”

B ROUWERIJ

Brouwerij Sint-Idesbald is gelegen op de site Ten Bogaerde in Koksijde. Jelle Schouppe is wijnsommelier in Mondieu, het gastronomisch restaurant dat net als het kunstencentrum ook op de site gehuisvest is. Jelle is samen met Simon Tackaert, uitbater van het bijhorende café, de man achter het reilen en zeilen binnen de huisbrouwerij. “SintIdesbald is een bestaand abdijbiertje uit het gamma van Brouwerij Huyghe in Melle, onder meer bekend voor zijn Delirium. De volledige naam van het bier is Sint-Idesbald Réserve Ten Duinen. De naam is een verwijzing naar de abdij Onze-Lieve-Vrouw Ten Duinen in Koksijde en naar Sint-Idesbald. Hij was de derde abt van de Duinenabdij.” Het is de gemeente Koksijde die het Sint-Idesbaldbier terug naar Sint-Idesbald wilde halen en daarvoor in zee ging met Brouwerij Huyghe. De microbrouwerij, die gevestigd is in de oude varkensstallen, past binnen opwaardering van de site.

www.brouwerijsintidesbald.be

www.hetlekkerewesten.be | 19 R EPORTAGE

Hopspots aan de Kust

Wil je even kennismaken met enkele kustbieren, dan is de Kustbierenbox ideaal. Ideaal om mee te nemen naar huis of te proeven tijdens je verblijf aan de Kust. Alle info en verkooppunten op www.kustbieren.be

Kroeglopen (Oostende)

Bière sur Mer (Koksijde)

Met de praline Poppolou Rocks won topchocolatier Olivier Willems in 2017 de titel ‘de meest innovatieve praline’. De ganache van chocolade bestaat uit het lokale Poppolou bier gecombineerd met acaibes, je kan dit blinkend rood kunstwerkje bekomen bij Olivier Willems. Onlangs opende hij zijn tweede atelier op Oosteroever. www.oliverwillems.be

Oostende telt tal van kroegen waar je lokale bieren kan degusteren. Enkele tips: Proef Poppolou bier in ’t Manuscript, uiteraard een ‘zeegeuze’ in café De Zeegeuzen of dompel je onder in de soulsfeer van Lafayette. wwww.manuscriptoostende.be,www.zeegeuzen.be,ww.lafayette.be

Geniet van een streekbiertje in een uniek fietsdecor. Je kan kiezen voor een fietsbier als bijv. Flandrien, Kwaremont, De Bie Vélo of je kan een kustbier degusteren bijv. Jus de Mer of een Seaking (zeewiertripel). (Brabantstraat 13, Nieuwpoort) www.rijobike.be/barguidon Logeren in d’Oude Brouwerij (De Haan)

©JamesDesimpelaere

D E KUST

Peerdevisscher bier (Oostduinkerke)

WillemsOlivier©

De Kust is vooral bekend voor lekkere Noordzeevis, maar de laatste jaren hebben zich meerdere brouwerijen gevestigd langs de Kust en zijn er tal van leuke bieradresjes.

20 | www.hetlekkerewesten.be

Dit café ademt de sfeer van weleer, eigen aan een kustgemeente met een rijk vissersverleden. Op de kaart meer dan 65 bieren en bijhorende smakelijke hapjes. (Kerkstraat 47, De Panne) www.tpannepotje.be Kustbierenbox

Bar Guidon (Nieuwpoort)

Deze B&B in een herenhuis uit 1872 bevindt zich in Klemskerke (De Haan). Hier was tot 1971 een brouwerij gevestigd. Je kan er overnachten in de gerstkamer, de hopkamer of de tarwekamer. Er is een bib met bierboeken. (Dorpsstraat 67, De Haan) www.doudebrouwerij.be Meer lekkere tips aan de Kust: www.dekust.be

Hotel ‘t Botteltje (Oostende)

In deze authentieke vissersherberg kan je proeven van verse garnalen, sliptongetjes in combinatie met een Peerdevisscher bier. Bij mooi weer nodigt het grote terras uit om even weg te dromen. (Pastoor Schmitzstraat 4, Oostduinkerke) dwww.estaminet-e-peerdevisscher.com ©Westtoer Poppolou Rocks (Oostende)

In ’t Botteltje kan je proeven van hun bierkeuken en hun uitgebreide bierkaart. Je kan er overnachten in één van de 15 themakamers ‘brouwerij’ o.a. Rodenbach, De Halve Maan, De Brabandere, Strubbe, Leroy,… www.botteltje.be

Bière sur Mer dompelt je onder in een zee van bieren. Bier wordt er niet alleen geschonken en gedronken, er wordt ook mee gekookt. Degusteer de biertjes en proef van grootmoeders klassiekers. (Zeedijk 27, Koksijde) www.bieresurmer.be Biercafé ’t Pannepotje (De Panne)

K

Hans Depypere is een gepassioneerde ondernemer met een visie. Toen hij bijna 25 jaar geleden de verouderde brouwerij overnam, werd hij nog een ezel genoemd. Nu wordt St. Bernardus in 85 landen gedronken, is er een St. Bernardus-café in Tokio en stroomt in Watou bijna 50.000 hectoliter bier door de ketels. Of de CEO nog wel tijd heeft om antiekmarkten af te schuimen? “Neen, daar heb ik mijn beste maat voor, Dirk van herberg ‘In de Zon’ op de Scherpenberg. Hij is brocanteur en belt me op als hij iets ziet. De meeste borden vindt hij op de grote antiekmarkten, in Namen of Ciney, of Rijsel.” “Ik ben beginnen verzamelen van zodra ik in de brouwerijwereld ben gestapt. De meeste borden zijn reclame voor bier. Ik doe niets weg uit mijn verzameling. Zo heb ik ooit één kunstwerk verkocht, maar heb er nog steeds spijt van. Waarom ik zo’n verzamelaar ben? Omdat ik daarvan geniet. En die oude borden in contrast met de moderne transformatie die de brouwerij de laatste jaren onderging, dat heeft iets.”

Chocolade uit de Alpen is minder zijn ding, maar van oude en originele emailleborden kan Hans Depypere (67), de joviale eigenaar van brouwerij St. Bernardus, echt genieten. “Kom eens mee!” Hij leidt ons meteen naar de eerste verdieping, het museum van de verzamelaar. Nu nog een verborgen collectie, binnenkort onderdeel van een gloednieuwe bezoekersbeleving. Aan de muur hangen borden, op de grond staan togen, plakkaten, oude spaarkassen en caféspelen. “Ik verzamel alles wat met cafés te maken heeft. Bier is gestart als job, maar ondertussen gegroeid tot een echte passie, net als kunst, wijn en paarden.”

| 21

EPORTAGE

Oude reclameborden in een moderne brouwerij

T EKST ELISE VANHECKE FOTO JOKE COUVREUR Hans Depypere: “Die oude borden staan in contrast met de moderne transformatie die de brouwerij de laatste jaren onderging.”

www.hetlekkerewesten.be

Een van de pronkstukken hangt in de entree. Stap je brouwerij St. Bernardus in Watou binnen, dan zie je meteen een groot, oud emaillebord waarop een loebas van een Sint-Bernard reclame maakt voor Milka chocolade. “Er zijn maar drie zo’n borden in België”, glundert Hans Depypere. “Iedereen wil dat tegenwoordig, dus ja, ik ben preus dat het hier hangt.”

Op weg naar het toilet in Bar Bernard zag je ze misschien al hangen, de gekleurde emailleborden tegen de muur: Anglo Belge, Prisma Pils, Devos,... “Hier hangen alle brouwerijen die niet meer bestaan”, vertelt Hans Depypere. “Ik geniet er van dat ik die heb. Een heel oud bord van brouwerij Lust uit Kortrijk bijvoorbeeld. Maar ik heb ook een originele affiche van de Rodenbachfeesten uit 1909. Het Stadhuis van Roeselare heeft eentje, Rudi Ghequire van Brouwerij Rodenbach, en ik (lacht).” LEURRIJKE C OLLECTIE R

Rudi Ghequire, de legendarische brouwmeester van Rodenbach, ontvangt Koen Van Lancker, de rebelse brouwer van ‘t Verzet. Rodenbach schenkt geschiedenis, ‘t Verzet wil zich met Oud Bruin vooral onderscheiden van de rest. Gedegen kennis en rebelse passie, met een gezamenlijke liefde voor Vlaams roodbruin, ‘de schoonste manier van brouwen’.

D OOR ELISE VANHECKE FOTO'S JOKE COUVREUR

Je proeft het wanneer je de schuimkraag van een perfect getapte Rodenbach aan je lippen zet: Vlaams roodbruin is anders. Zachtzuur, fruitig, vlot drinkbaar en bijzonder verfrissend. En vooral: het is van ons. De roodbruine bieren zijn typisch voor de streek rond Roeselare, Kortrijk en Tielt. “En daar mogen we fier op zijn”, vertelt Rudi Ghequire. “In het graafschap Vlaanderen, ten westen van de Schelde, zijn we altijd wat afgezonderd geweest. Hop was hier in de vroege middeleeuwen niet gekend en dus gebruikte men verzuring als bewaartechniek. Die zurige smaak is nog altijd kenmerkend.” Vlaams roodbruin, het is een bier met een lange geschiedenis en een complexe brouwkunst die ook de jonge brouwers van ‘t Verzet prikkelt. Net als bij Rodenbach houden ze van de smaken van de natuur en de complexiteit van het houten vat. “Als brouwer probeer je alle parameters onder controle te houden. Bij het brouwen van ons Oud Bruin is dat moeilijk, omdat je bij de rijping op vat een stuk controle afgeeft aan Moeder Natuur”, zegt Koen Van Lancker. “Net daarom is het fijn dat er hernieuwde aandacht komt voor dit type bier en dat deze brouwers er een nieuwe

22 | www.hetlekkerewesten.be

Van vloeibaar erfgoed tot pure rock-’n-roll

T WEE BROUWERS MET LIEFDE VOOR VLAAMS ROODBRUIN

www.hetlekkerewesten.be | 23 dynamiek aan geven”, vult Rudi Ghequire aan. Geen concurrentie dus, maar vooral collegialiteit in de brouwerswereld. “Zeker als het gaat over roodbruin is het belangrijk om samen te werken. In het land der blinden is eenoog koning, tot hij zijn oog verliest.” S LOWFOOD “Ik ben blij dat Rudi het zo ziet”, vult Koen Van Lancker aan. “Ik ben er zeker van dat wij heel veel voor elkaar kunnen betekenen. Als jonge brouwers vinden wij het noodzakelijk dat deze bierstijl blijft overleven. Het is geen makkelijke techniek en boekhoudkundig is dit het slechtste idee dat je kunt hebben. Je stockeert je geld voor minimum een jaar in houten vaten, die je ook moet aankopen. Onze inkomsten halen wij voornamelijk uit onze andere bieren, want mensen staan niet in de rij om roodbruin bier te kopen. Het is niet evident en ook daarom is mijn respect voor Rudi en Rodenbach zo groot.” “Het klopt wat Koen zegt. Ook wij timmeren er elke dag aan”, pikt Rudi Ghequire in. “Roodbruin is slowfood. Het is een traditionele en rustigere manier van brouwen die speelt met de natuurelementen. Er zitten zure smaakcomponenten in het bier die de meeste consumenten helemaal verleerd zijn. Zuur heeft bij ons een negatieve connotatie gekregen, maar mensen vergeten dat sour safe is. Zuren zijn natuurlijk en beschermen tegen bederf. Azijn is net als zout zo’n oude bewaartechniek! In onze brouwerij zijn we zo modern mogelijk waar we kunnen en zo traditioneel mogelijk waar we moeten. We proberen nog een deel te reflecteren naar vroeger, met de uitdaging dat het bier acceptabel moet zijn voor de consument van vandaag.”

K

“Als jonge

B ROUWJUNGLE Rodenbach is vloeibaar erfgoed en de brouwerij vierde onlangs zijn 200-jarig jubileum. Voor de drie brouwers van ‘t Verzet begon het bijna tien jaar geleden, in hun ‘brouwjungle’ in Anzegem. Of het nu met hun visie is, attitude, rebelse bieren of de rock die geregeld door de luidsprekers knalt, ‘t Verzet wil de bierwereld wakker schudden. “Wij zijn de eerste generatie brouwers en hebben op dat vlak meer vrijheid dan Rudi bijvoorbeeld. Voor Oak Leaf, ons bier op basis van Oud Bruin, verzamelen we in de herfst eikenblade-

osdzhvbrouwersindenwijetnood-akelijkdatezebier-tijlblijftverleven” OEN VAN LANCKER

V LAAMS R OODBRUIN BIER

Dit is een typisch bier voor de streek rond Roeselare, Kortrijk en Tielt. Roodbruin in het glas, zachtzuur van smaak en bijzonder dorstlessend. Net zoals de betere wijn komt dit bier tot ontwikkeling na lang rijpen in eikenhouten vaten of foeders. De brouwer vermengt jong bier met gerijpt bier, en zo is elk Vlaams roodbruin een unieke blend. Omdat de brouwer eerst de natuur haar werk laat doen, is het een techniek die geduld vraagt.

O UD BRUIN FEST Ook een Verzet-initiatief als Oud Bruin Fest moet (jonge) mensen warm maken om Vlaams roodbruin bier te (her)ontdekken. Dit tweedaags bierfestival focust op Vlaams roodbruin en Oud Bruin. “We laten mensen proeven en verenigen vooral ook verschillende brouwerijen om eenmalig een unieke Oud Bruin Megablend te maken. Ook Rodenbach zit erin, uiteraard. Rudi Ghequire geeft op het festival ook een Masterclass. Hij is wereldtop op het vlak van roodbruin bier en het is belangrijk dat het verhaal en de geschiedenis van dit bier verteld wordt.”

wteodbrouwersenkennavereenigeniden-iteitendataardeerik”

R UDI GHEQUIRE

“Deze jonge

Rudi Ghequire: “’t Verzet hoeft nog geen bepaald marktsegment te verdedigen en deze jonge brouwers kunnen nog spelen. Ik moet met Rodenbach een patrimonium verdedigen en ervoor zorgen dat we koers kunnen houden in deze uitdagende tijden. Maar het is met veel bewondering dat ik kijk naar deze jonge brouwers. Ze denken na over een eigen identiteit en dat waardeer ik. En met hun imago spreken ze misschien weer een nieuw en jonger publiek aan.”

En dan is het bijna tijd om een Rodenbach te ontkurken en een kijkje te nemen in de wereldberoemde foederzalen en het oude brouwershuis van Rodenbach. Onderweg vraag ik de brouwers – allebei trouw aan hun roots- nog naar een tip in de Leiestreek. Een café waar je roodbruin bier van ‘t vat drinkt of een plek met goede streekbieren waar je het misschien niet verwacht? Koen Van Lancker: “Ik heb jonge kinderen en op zondag gaan wij graag naar Achiel en Hector, een kinderboerderij in Tiegem. De kindjes kunnen er spelen en ze hebben er een hart voor lokale producten. De streekbieren komen bijvoorbeeld uit Anzegemse brouwerijen.” Voor Rudi Ghequire blijft onder andere café Romen een prachtige plek in Roeselare. “Ik zag laatst een foto uit 1950 en het interieur is amper gewijzigd. Het was vroeger een afspanning, achteraan het terras zie je nog waar de paardenstallen waren. In het boek dat we naar aanleiding van 200 jaar Rodenbach hebben uitgegeven, lijsten we ook heel veel plekken op waar je Rodenbach van ‘t vat kan proeven.” De jonge brouwer van ‘t Verzet polst meteen of hij het boek kan kopen. “Je krijgt er eentje!” Gesigneerd zelfs. “Santé op de toekomst!”, pent de Roeselaarse brouwmeester op de eerste bladzijde. ■ www.oudbruinfest.com, www.rodenbach.be, www.brouwerijtverzet.be ren. Het bier rijpt dus nog eens zes maanden tussen de bladeren. We plantten ook onze eigen druivenranken aan en zijn selectief in het fruit dat we gebruiken. Die speelsheid en die vrijheid is belangrijk voor ons.”

Koen Van Lancker van ‘t Verzet en Rudi Ghequire, de brouwmeester van Rodenbach: verschillende generaties maar dezelfde bierpassie.

24 | www.hetlekkerewesten.be R EPORTAGE

Bar Noorman (Anzegem)

Bierbeleving en de Leiestreek gaan hand in hand. De biertjes van de talrijke brouwerijen kan je proeven in authentieke en/of hippe bieradresjes.

Dit bruine eetcafé katapulteert je terug naar lang vervlogen tijden. In een charmante setting verdiep je jezelf in een uitgebreide kaart waarop zo’n 85 streekbieren pronken. Ondertussen verorber je een portie bubbelknabbels of smul je van de legendarische Sint-Pieter-spaghetti. Schijnt de zon? Dan blaas je uit in de sprookjesachtige binnentuin. (Sint-Pietersstraat 18, Izegem) www.oudesintpieter.be

www.hetlekkerewesten.be | 25 D E LEIESTREEK

www.toerisme-leiestreek.be/nl/bier

©ToerismeLeiestreekvzw

Hopspots in de Leiestreek

deDingen (Kortrijk)

Zythologen Carine en Jan nestelden zich in het levendige, creatieve Kortrijk en openden er het stijlvolle Casa Verdi. Dit historische buurtcafé onderging een heuse make-over. In een warm en trendy interieur stellen Carine en Jan een grote selectie kwaliteitsbieren voor. (Loofstraat 16, Kortrijk) www.casaverdi.be Gainsbar (Kortrijk)

Er gaat niets boven een goed gevulde tapasplank en een lekker Belgisch biertje. En dat al helemaal niet vanop het zonnige terras met zicht op de kerktoren van Wevelgem. Ook binnen trakteert deze bruine kroeg je op een bijzonder uitzicht. Je neemt er plaats in één van de oude treincoupés, elk met hun eigen bestemming. (Grote Markt 16, Wevelgem)

Je vlijt je neer op het zonnige terras aan de Vlasmarkt en waagt je aan een fenomenaal streekbiertje. Dan legt een West-Vlaamse DJ een plaatje op en haalt de barman de collectie bordspelen boven. (Vlasmarkt 1, Kortrijk) Hert & Ziel (Moen-Zwevegem) Ideale fietsstop in het pittoreske Moen. In praat- en eetcafé Hert & Ziel kom je op adem. Zo’n zeventig streekbieren én enkele lekkere lunchgerechtjes laden je batterijen terug op. Biergondiërs smullen van boterhammen met paté op basis van OMER of Tripel LeFort. (Ter Moude 9, Moen-Zwevegem) ‘t Labierint (Waregem) ’t Labierint biedt je het beste van drie werelden. Aan de toog schenken ze zo’n vijftig speciaalbieren en een heleboel trappistenbieren. Je doet jezelf er ook tegoed aan huisbereide hamburgers, knapperige salades en hartige pastaschotels. En dat allemaal in een uitmuntende sfeer. (Markt 22, Waregem) Oude Sint-Pieter (Izegem)

Bierhuis De Mythe (Wevelgem)

Voor iedereen met een luide dorst of een stille honger is er bar Noorman. Hier vult de waard de drinkhoorns met een mengsel van water, mout, hop en gist. Net zoals de Vikings het vroeger deden. (Wortegemsesteenweg 54, Anzegem) www.barnoorman.com

Overdag kan je hier terecht voor ontbijt, brunch of lunch. ’s Avonds wordt deDingen een gezellige, bruine kroeg. Het bier komt letterlijk uit de achtertuin want vanuit deDingen wandel je binnen in brouwerij Ruimtegist, de enige stadsbrouwerij van Kortrijk. (Budastraat 12, Kortrijk) www.dedingen.be

Meer biertips in de Leiestreek:

©ToerismeLeiestreekvzw

’t Kruiske (Deerlijk)

In deze eet-, whisky- en bierkroeg kan je maar liefst 170 verschillende bieren proeven, waarvan diverse op vat. De menukaart staat boordevol Vlaamse klassiekers zoals varkenswangetjes in LeFort bruin. (Wafelstraat 1, Deerlijk) https://eet-en-bierkroeg-t-kruiske.business.site

©ToerismeLeiestreekvzw ©ToerismeLeiestreekvzw

Casa Verdi (Kortrijk)

Bier & muziek bij Huisbrouwerij Klondiker: Brouwer Dirk geeft je een woordje uitleg tijdens een rondleiding en je proeft de biertjes terwijl je geniet van een vleugje live muziek.

Vertelwandeling ‘Van kasteel Verhaeghe naar brouwerij Verhaeghe’: Verteller Pol Ostyn neemt je mee op pad. Daarna krijg je een rondleiding in de foederzaal van de brouwerij en degusteer je vier biertjes. Brouwerijbezoek, tasting en een Perfect Serve OMER. sessie bij Brouwerij Omer Vander Ghinste: Tijdens de schenkinitiatie krijg je handige tips hoe je OMER. perfect inschenkt en serveert. ■

Ieder weekend tussen 14 oktober en 27 november kan je kennismaken met een aantal brouwers van de Leiestreek. Kom alles te weten over hun creatieve brouwsels via brouwerijbezoeken, tastings, tours, workshops en meer tijdens de Leiestreek Brouwerijdagen. Via www.toerisme-leiestreek.be/ brouwerijdagenbekijk je het volledige aanbod en maak je jouw keuze. Kies je voor je favoriete brouwerij(en)? Of laat je je verleiden door een leuke bierbeleving bij een brouwerij die je nog niet kent? Of beide? In de Leiestreek kan het allemaal. We tippen je alvast deze bierbelevingen: Beer & Food workshop met bezoek aan Brouwerij Rodenbach: Je geniet van twee ‘abieritieven’, een bezoek aan de kelders, en proeft van herfsthapjes met uitgebreide uitleg.

IN DE LEIESTREEK GOOIEN DEUREN OPEN

26 | www.hetlekkerewesten.be D E LEIESTREEK

Je kan ook brouwerij Rodenbach in Roeselare bezoeken. (foto AF-Fotografie) In het najaar organiseert Toerisme Leiestreek de Leiestreek Brouwerijdagen met 21 deelnemende brouwerijen. Elk weekend tussen 14 oktober en 27 november gooien enkele brouwerijen hun deuren open voor bezoekers en/of organiseren ze extra bierbeleving. Geen keuzestress dus; wie wil kan ze allemaal bezoeken.

Beleef de Leiestreek Brouwerijdagen

2 1

Ontdek alle info via Vwww.toerisme-leiestreek.be/brouwerijdagen.oorsommigeinitiatievenmoetjeinschrijven en zijn de plaatsen beperkt, wacht dus niet te lang! Vul je bierweekend aan met toffe biercafés, een bierfiets- of wandelroute en meer. Bekijk de biertrips op maat op www.toerisme-leiestreek/bier BROUWERIJEN

Bij Klondiker proef je biertjes terwijl je geniet van muziek. (foto Toerisme Leiestreek vzw)

Met de fiets langs het kanaal, brouwerijen en authentieke cafés

www.hetlekkerewesten.be | 27

Tussen knooppunt 72 en 94 passeren we brouwerij/Brasserie ’t Gaverhopke. In deze historische hoeve met mooi terras kan je hun eigen bieren proeven en genieten van hun brasseriekeuken. We fietsen verder richting Deerlijk en tussen knooppunt 94 en 14 (beetje afwijken van de route) kan je in eet- en bierkroeg ’t Kruiske kiezen uit maar liefst 170 bieren. Het roodbruine bier Duchesse de Bourgogne wordt gebrouwen in brouwerij Verhaeghe (Vichte). De brouwerij bevindt zich in de nabijheid van knooppunt 14. Op Vichteplaats kan je in bruine kroeg Den Hert de biertjes van brouwerij Verhaeghe deTgusteren.ussenknooppunt 13 en 31 fietsen we langs het kanaal Bossuit-Kortrijk, geniet van dit dromerige Wlandschap.efietsen verder richting Zwevegem. Tussen knooppunt 31 en 95 staan de jonge acrobaten van De Circus Brouwerij achter de brouwketels. Op vrijdag, zaterdag en zondag kan je hun biertjes proeven in het proeflokaal. We rijden door Ingooigem, het dorp van Stijn Streuvels. In Ind’Halve Maan (tussen knooppunt 25 en 20) kan je op krachten komen met hun weeksuggestie of in de namiddag de taart van de dag. Op de kaart ook tal van West-Vlaamse biertjes. Bij knooppunt 8 passeren we het sprookjesachtige Sint-Arnolduspark, ook gekend als Tiegembos. Je wandelt er over bruggetjes, langs vijvers en fonteinen. Wil je proeven van een streekmaaltijd? Dat kan via de handige picknickkast. Wel op voorhand reserveren via www.picknickkast.be. We fietsen via Anzegem richting Waregem. Als je bij knooppunt 6 een beetje afwijkt van de route, kom je langs brouwerij ’t Verzet, met rebelse jonge Wbrouwers.enaderen de eindbestemming en in ’t Labierint (tussen knooppunt 21 en 47) kan je genieten van één van hun vele speciaalbieren of trappisten, al dan niet in combinatie met een huisbereide hamburger.■

Aan het station van Waregem start een fantastische bierfietstocht door het zuidwesten van de Leiestreek. Hou onderweg even halt bij de verschillende lokale brouwerijen en sla een praatje met cafébazen uit de streek.

Biertjes proeven van De Circus Brouwerij. (foto Toerisme Leiestreek vzw) Het gezellige terras van Brouwerij/Brasserie ’t Gaverhopke. (foto Toerisme Leiestreek vzw) F IETSEN Afstand: 48 km Start: Station Waregem Volg knooppunten: 67 47 92 72 94 14 65 64 3 13 31 95 58 90 96 25 20 8 53 13 6 35 34 4 24 21 47 67 Ontdek meer bierroutes, ook wandelroutes (met of zonder gids) in De Leiestreek: lwww.toerisme-eiestreek.be/nl/bier D E ROUTE

F IETSEN Afstand: 42,6 km Start: Station van Roeselare Volg knooppunten: 32 22 26 78 24 53 27 64 74 68 83 12 21 20 50 95 40 92 94 22 32 Ontdek meer bierroutes, ook wandelroutes (met of zonder gids) in De Leiestreek: lwww.toerisme-eiestreek.be/nl/bier D E ROUTE

Van Roeselare fietsen we richting Meulebeke, langs het jonge bos Rhodesgoed met bijhorende brasserie. In Meulebeke vind je huisbrouwerij Klondiker. In de degustatieruimte kan je op zaterdag vanaf 17 uur en op zondag vanaf 15 uur proeven van de brouwsels in huiselijke sfeer. Via de nieuwe brug over het kanaal Roeselare-Leie bereik je De Fagot, een authentieke, muzikale kroeg (bij knooppunt 68). We fietsen richting Izegem en bij knooppunt 83 kom je langs de imposante Bierkasteel Vanhonsebrouck. De brouwerij is van dinsdag t.e.m. zaterdag drie maal daags individueel te bezoeken, inclusief degustatie achteraf en 75cl fles speciaalbier als geschenk. In Michelle’s Pub & Brasserie kan je genieten van een heerlijke bierkeuken en speciaalbieren. We fietsen verder en aan knooppunt 12 wijken we iets af van de route om brouwerij D’Oude Maalderij & eetcafé The Mash te bezoeken. The Mash werd meermaals bekroond tot beste brouwpub van het land. Hier gaan bier en nostalgie hand in hand. We fietsen door Izegem en tussen knooppunt 20 en 21 bevindt zich Oude Sint-Pieter. Dit bruine eetcafé katapulteert je terug naar vervlogen tijden en op de bierkaart kan je kiezen uit 85 streekbieren. We fietsen langs provinciedomein WallemoteWolvenhof, terug naar Roeselare en tussen knooppunt 95 en 40 passeren we langs BOMBrewery. Op vrijdag en zaterdag kan je er proeven van hun triporteur-bieren. ■

D'Oude

Eetcafé The

28 | www.hetlekkerewesten.be Nabij knooppunt 22 bevindt zich brouwerij Rodenbach. Indien je op voorhand reserveert, kan je deze brouwerij bezoeken met zijn imposante foederzaal met 294 eiken vaten. Na de rondleiding kan je proeven van de frisse bieren van Rodenbach.

Izegem.

Ontmoet bierfanaten en brouwmeesters op unieke fietsroute Langs deze bierfietsroute in de Leiestreek ontmoet je enthousiaste brouwmeesters, zythologen en bierfanaten in en rond Roeselare, en De route start aan het station van Roeselare. Proeven van de Triporteur-bieren in de BOMBrewery. (foto Toerisme Leiestreek vzw)Mash bij brouwerij Maalderij. (foto Toerisme Leiestreek vzw)

Meulebeke, Ingelmunster

P LUK IN POPERINGE Bart toont ons nog even de ranken vol lichtgroene bellen die bijna plukrijp zijn. Binnen een paar weken worden de ranken afgesneden en naar de gigantische machine in de schuur gebracht. Die plukt de blaadjes en de takken en sorteert de belletjes. Want daarin zit lupuline, de gele stof die bier haar aroma en smaak geeft en er ook voor zorgt dat het bier bewaard kan worden. Maar dat is voor straks. Nu is er nog even tijd, voor een biertje bijvoorbeeld. “Saison Lokaal ontwikkelden we zelf, heel kleinschalig maar met 100% eigen hop uiteraard. Ons huisbiertje dus. Proeven?” hop bloeit!

Brouwerijen hebben steeds meer aandacht voor het lokale en willen dan ook graag het Belgian Hopslabel op hun flesjes. Dat logo (eigendom van vzw HOP) benadrukt dat brouwerijen bewust kiezen voor Belgisch geteelde hop en kwaliteit. Bij Belhop hangt het kleurrijke logo groot aan de gevel van de schuur. “Die productfierheid, ik vind dat belangrijk. Dat je als hopboer trots kan zeggen, mijn hop zit hier in dat flesje.”

Dan is het alle hens aan dek, en ruik je in heel Poperinge: de pluk is begonnen! R EPORTAGE

Het is stilte voor de storm wanneer Bart Boeraeve ons Belhop laat zien, zijn hopbedrijf en dat van zijn vrouw Annebel. De storm begint ergens in september, wanneer de hopbellen met trossen uit de lucht vallen.

■ De Poperingse

H OP VAN HIER Wat maakt die Poperingse hop dan zo uniek, waardoor ze tot in Amerika Poperinge weten liggen? “De authenticiteit is een belangrijke factor, en de goeie grond uiteraard. In Poperinge zijn nog 18 hoptelers die samen 160 hectare hop kweken. De kwaliteit is top en er worden nog heel wat authentieke variëteiten gekweekt.” En dus focust Bart Boeraeve op het lokale verhaal en ontvangt hij niet alleen toeristen, maar ook brouwers op het bedrijf. “Dat is het eerste wat ik heb veranderd na de overname van mijn vader. Ik wilde één op één verkopen aan Belgische brouwers. Ik ben fier op mijn product en wil dat ook uitstralen.”

T EKST ELISE VANHECKE FOTO JOKE COUVREUR

Bart Boeraeve met vrouw Annebel en twee kinderen: “Ik wil het verhaal van ons product vertellen.”

www.hetlekkerewesten.be | 29

B ELGISCH H OPLABEL

Bart Boeraeve (42) is papa van twee en zelf zoon van een hoppeboer. Het is nog maar een paar jaar geleden, toen zijn vader stilaan over pensioen begon, dat hij het voelde kriebelen om zelf als vijfde generatie hopboer aan de slag te gaan. “Het vakmanschap van mijn vader en grootvader zijn een stevige basis, maar verder ben ik een atypische boer”, lacht hij. “De sector van hop en bier is dynamisch, met een hip imago. Ik ben niet alleen boer, maar wil samen met Annebel ook het verhaal van het product vertellen, hier vanuit Poperinge.”

30 | www.hetlekkerewesten.be

D OOR ELISE VANHECKE FOTO’S JOKE COUVREUR O P BIERFIETSTOCHT

maar

Wit wijntje? Nee,

Het hoplandschap baadt in de zon, de kitn’ zijn gesmoet (lees: kuiten zijn gesmeerd) en we hebben dorst. Ideale omstandigheden dus om een dagje te fietsen langs brouwerijen, hopbedrijven en karakteristieke biercafés in en rond Poperinge. Of de Hoppy Beer Ladies ons willen gidsen? Dat moeten we geen twee keer vragen. MET DE HOPPY BEER LADIES

We spreken af aan het Hopmuseum in Poperinge. We, dat zijn fotografe Joke, ikzelf en vijf van de zes bestuursleden van de Hoppy Beer Ladies, een bierclub exclusief voor vrouwen. “Nee, geen drinkersclub, wij degusteren”, lacht Caroline Bequoye, een van de oprichtsters. “We kijken, ruiken en proeven.” Hun vaste stek is het Hopmuseum, niet toevallig dus ook de start van onze route. In dit centrum van hop en bier leer je alles over de geschiedenis van hop en de verwerking tot bier, maar de Beer Ladies willen ons vooral de biermuur laten zien, waar meer dan 2.500 soorten uitgestald staan. En hop, de toon is gezet! En dan is het tijd om te vertrekken. Of wacht, misschien eerst een proevertje. Shirley D’hooghe opent de deur van ‘haar’ Pub De Plukker. De klok tikt bijna 10 uur, maar de Keikoppenbiertjes staan hier altijd koud. “Het is toch nog vroeg, wij zijn dat niet gewend”, lacht Griet D’hooghe. Plukker Pub is het broudoe toch een Poperings biertje!

www.hetlekkerewesten.be | 31 R EPORTAGE

werijcafé van De Plukker, een brouwerij opgericht door biologisch hoppeboer Joris en brouwer Kris, de man van Shirley. We installeren ons op het terras met zicht op het Hopmuseum. “Ik ben er echt via Kris ingerold”, vertelt Shirley. “Vroeger dronk ik geen bier, nu is het een passie. De geur van de pluk, dat kan je met niets vergelijken.” Elk jaar brouwt De Plukker tijdens de pluk Single Green, met bellen recht van het veld. “Op de brouwdag is Kris aan het brouwen en Joris aan het plukken. De natte hop gaat recht de kookketel in. Verser kan niet ènni!” En dan is het echt tijd om te vertrekken. We volgen de route van Poperinge naar Vleteren, niet voor de knooppunten nog snel neergepend worden. Op een bierkaartje natuurlijk.”

“We hebben nu 24 leden, een bierbak vol”

E EN PINTJE EN EEN PICON

We fietsen richting Helleketelbos en ik vergaap me aan het glooiende landschap vol groene hopranken. De Westhoek op haar best! Dat wat verderop de Helleketel aan de horizon verschijnt, is de kers op de taart. Of beter de witte kraag op een perfect uitgeschonken streekbiertje. Dit authentieke café (anno 1895) is de ideale stop voor fietsers en wandelaars. De terrasstoelen voor de witte gevel met blauwe luikjes nodigen uit om een Poperings biertje te proeven, of een picon, de specialiteit van het huis logisch ook met de Franse grens om de hoek. Lena zorgt voor de sfeer en een boerestutte stilt de grootste honger. Maar daar hebben wij de tijd niet voor. We drinken ons glas leeg en trappen verder richting brouwerij Sint-Bernardus, waar in 2018 nog een nieuwe vleugel gebouwd werd en het 360° panorama van rooftopbar ‘Bar Bernard’ veel nieuwsgierigen naar de Westhoek lokt.

L IFT NAAR DE BIERHEMEL “Hier ben ik gelukkig!”, lacht Caroline. Naast haar job bij Toerisme Poperinge geeft ze al enkele jaren met hart en ziel rondleidingen in de brouwerij. Ook Anouska kent Sint-Bernardus op haar duimpje. De dames zijn duidelijk kenners en samen volgden ze zelfs een brouwerscursus. Omdat in 2023 een volledig nieuw bezoekerscentrum opent, staan geleide bezoe-

“We wonen allemaal in Poperinge, de metropool van hop en bier”, vertellen de Hoppy Beer Ladies. “Omdat de bierclub in Poperinge het enkel bij mannen wilde houden, hebben we dan maar onze eigen club opgericht. We houden van bier en brengen graag een ode aan de vrouw. Zo hadden we al een thema-avond rond ‘bier gebrouwen door vrouwen en bieren vernoemd naar vrouwen’. Ons eigen bierfestivalletje, wie weet komt dat er ook nog van!”

H OPPY BEER L ADIES

“En nu gaan we een paar kilometer goed sjette geven”, zegt Caroline. We volgen haar, krinkeldewinkel en op en neer tot we wat verderop de kerktoren van Proven zien verschijnen. Daar moeten we zijn! Dat tegenover het kerkhof hopbedrijf ‘t Hoppecruyt verscholen ligt, is een verrassing. Vooraan de hoeve ligt het dorpsplein. Loop je door naar achter, dan wandel je voorbij de droogast meer dan 10ha hoppeveld in. “De eerste hop werd hier verbouwd in 1893”, vertelt Benedikte trots. En het lijkt erop dat het einde van dit verhaal nog lang niet geschreven is, “want zoon Roel moet de jongste hopboer in de streek zijn.” Generaties gepassioneerde telers dus, die steeds vernieuwen en ook bewust kiezen voor een ecologische manier van telen. Zo wandelen er Zwartbles-schapen tussen de ranken die smullen van onkruid en hopbladeren. Maar hadden we al gezegd dat het zo’n dorstig weer is? En dus wandelen we naar de gastentafel in de prachtige tuin van het bedrijf, waar Benedikte niet veel later enkele glazen Cristal Extra inschenkt, een nieuw pilsbiertje met een frisse toets van limoen én met hop uit Proven uiteraard. We voelen het al wat in de benen en dus fietsen we op het gemak richting onze laatste stop: ‘In de Vrede’, het enige café ter wereld waar die beroemde trappist van Westvleteren geserveerd mag worden. ’s Werelds beste bier en dus zoeken liefhebbers van over de hele wereld hun weg naar deze plek. Op dit terras is het altijd druk. “Daardoor misschien niet onze favoriete stop, maar je moet er wel eens geweest zijn”, zeggen de Hoppy Beer Ladies. De brouwerij en de SintSixtusabdij kunnen niet bezocht worden, maar er vertrekt aan het café wel een wandelroute én op wandelafstand ligt een klein bos met een vrij toegankelijke Lourdesgrot. Maar omdat onze gebeden vandaag al meer dan verhoord werden, installeren we ons op het Wterras.ateen fijne dag en wat een gezellige bende, die Hoppy Beer Ladies. Zijn ze eigenlijk ambitieus, wil ik nog weten? “We zijn een half jaar geleden gestart en hebben intussen 24 leden. Een bierbak vol dus!”, lacht Hilde Rabaey terwijl ze van haar trappist nipt. “De ambitie is nu vooral om onze leden een mooi programma aan te bieden met elke twee maanden een fijne activiteit. Deze bierfietstocht smaakt in elk geval naar meer! Allez, nog eentje en dan naar huis?” Rabaey Anouska Goossens Shirley D’hooghe Griet D’hooghe Caroline Bequoye en Kristel Logie (ontbreekt op de foto’s)

32 | www.hetlekkerewesten.be R EPORTAGE

S EVTRAFFEROUWENNLEKKER BIER ken even on hold. En dus nemen we meteen de lift naar de bierhemel: Bar Bernard, waar niet alleen een frisse St. Bernardus tripel klaarstaat, maar waar we ook even de beentjes kunnen strekken op het fantastisch terras. Met uitzicht op de groene hopvelden, of wat had je gedacht?

■ Hilde

In de Moare, op de zuidelijke flank van de Kemmelberg, kan je terecht voor een ludiek, educatieve demonstratie Gerst in je glas’. Een wonderlijke reis van de gerstkorrel, van de akker tot helemaal in je glas incl. twee natjes en twee droogjes, vanaf 8 personen. (Lettingstraat 60, Dranouter) www.demoare.be

©Westtoer

www.hetlekkerewesten.be

In Den Grooten Moriaen (Wervik)

©Westtoer

Hopspots in de Westhoek

Hopteelt, tal van brouwerijen, authentieke cafeetjes, volksspelen, restaurants met bierkaart,… De Westhoek heeft heel wat te bieden voor de bierliefhebber.

De Keukenbrouwerij (Loker)

Bierhuis Basseville (Wulvergem)

Wil je ook eens bier brouwen ? Wil je meer weten over het brouwproces ? Dan ben je bij de Keukenbrouwerij aan het juiste adres. Je kan hier in het brouwatelier een workshop bier brouwen volgen. Groepen tot max. 12 personen. (Dikkebusstraat 167, Loker) www.dekeukenbrouwerij.be Op tour met … (De Westhoek)

| 33 D E WESTHOEK

Øl is een nieuw, maar authentiek café in hartje Ieper, in de schaduw van de Menenpoort. Ze werken met tankbier, waardoor je kan genieten van de allerbeste smaakervaring. Ze hebben 46 bieren op tap. (Menenstraat 41, Ieper) www.tankbier.be Meer biertips in de Westhoek: www.toerismewesthoek.be/bierbeleving

Bierhuis Basseville is een stemmige bruine kroeg met tal van emaille borden en een jukebox uit 1966. Je kan er kiezen uit 400 streekbieren, waarvan ook drie bieren gebrouwen door de uitbater zelf, namelijk de Wulvergemse Tripel, Platte Tuub en T'Amtenaarke. Basseville, Dorpsstraat 2, Wulvergem

Aan de toog of op het terras van de retroherberg In den Grooten Moriaen bestel je een Bleeken of een Bruynen Moriaen. Ondertussen verorber je een smeuïge plak Moriaenpaté. (Koestraat 63/A, Wervik) mwww.indengrooten-oriaen.be

Het betere biercafé van Diksmuide met gekoelde biertanks aan het plafond en een kaart met ruim 100 streekbieren. Geniet met mooi zicht op de Grote Markt vanop het overdekt terras van een Papegaei of een Dulle Teve. (Grote Markt 19, Diksmuide) www.brouwershuys.com

Hopmuseum en de Plukker Pub (Poperinge)

Beleef de couleur locale met deze unieke rondritten. Brouw je eigen bier in ’t Hopmuseum en neem het mee naar Frans-Vlaanderen’ (Westhoek Découverte) of Brouwerijtour’ (Rondje Westhoek). wwww.westhoekdecouverte.beww.rondjewesthoek.be

Kaffee Bazaar (Ieper) Gezellig sfeercafé met veel bazaar, een tuinterras en een zeer ruim aanbod van meer dan 250 Belgische en internationale bieren. Door ratebeer al meermaals bekroond als één van de beste biercafés van België. (Boomgaardstraat 9, Ieper) www.kaffeebazaar.be

Bewonder hier dé Belgische biercollectie met meer dan 2.500 bieren, verzameld in één lange muurkast en gedigitaliseerd in de ‘biertafel’. Dorst? Proef een Poperings biertje in de Plukker Pub. (Gasthuisstraat 71, Poperinge) www.hopmuseum.been www.plukker.be In de Vrede (Vleteren)

Gerst in je glas – De Moare (Dranouter)

Goddelijk genieten in de schaduw van de Sint-Sixtusabdij. In de Vrede kan je exclusief proeven van de trappist Westvleteren, meermaals bekroond als beste bier ter wereld. Je kan er ook genieten van een boterham met abdijpaté of paterskaas of de Poperingse Mazarinetaart. (Donkerstraat 13, Vleteren) www.indevrede.be Øl beerbar (Ieper)

©Westtoer

Brouwershuys (Diksmuide)

Fietsen langs nostalgische kroegen en (oude) brouwerijen

Deze fietsroute in de Westhoek start op de Grote Markt in Diksmuide. Van hieruit fiets je naar Lo en vervolgens naar Alveringem. Onderweg kan je even verpozen en lokale bieren degusteren in één van de nostalgische kroegen. Proeven van Papegaei bij brouwerij Verstraete. (foto Westtoer) Je bezoekt brouwerij De Dolle Brouwers, bekend van Oerbier. (foto Westtoer) Afstand: 44,9 km Start: Grote Markt Diksmuide Volg knooppunten: 1 69 57 14 58 18 59 92 81 45 21 28 58 11 13 22 30 65 44 94 31 46 23 78 40 53 3 4 88 82 52 48 49 74 75 6 69 1 Meer fietsroutes en biertips in de Westhoek: bwww.toerismewesthoek.be/ierbeleving

D E ROUTE

34 | www.hetlekkerewesten.be

Op de Grote Markt van Diksmuide kan je starten in één van de vele horecagelegenheden zoals De Mane, Brouwershuys, De Vrede of kom proeven van een Nachtraaf in proeverij-brouwerij Nachtraaf. Nabij knooppunt 58 kan je op IJzerdijk 1 even verpozen in De Knokkebrug, een sfeervol weekendcafé gelegen aan de samenvloeiing van de Ieperlee en de FIJzer.iets verder langs Vladslo, richting Esen en tussen knooppunt 58 en 18 passeer je brouwerij De Dolle Brouwers, gekend van o.a. Oerbier. Op zondag kan je hier om 15 uur een rondleiding volgen. De Oerbar is open op zaterdag en zondag van 14 tot 19 uur. Daarna spring je weer op de fiets en rij je richting Lo. Tussen knooppunt 22 en 30 ligt café De Engel, een gezellig café met terras waar je kan genieten van een streekbiertje of een huisgemaakte picon. Richting Alveringem passeer je aan knooppunt 44 aan Mout-en brouwhuis de Snoek, een brouwerij en mouterij uit de 19de eeuw. In de herberg kan je een snoekbiertje degusteren. We rijden door het charmante dorp Lampernisse (knooppunt 46) en vanop het terras van taverne Zannekin kijk je uit over de uitgestrekte komgronden, een uniek stiltegebied. Als het hongergevoel opsteekt, kan je terecht in restaurant Lettenburg (tussen knooppunt 53 en 3) waar chef Jürgen heerlijke vleesgerechten presenteert. De kinderen kunnen zich ondertussen uitleven in de vernieuwde speeltuin. Of je kan proeven van de lokale keuken in combinatie met Diksmuidse biertjes bij Water en Vuur (nabij knooppunt 69). En dit op de hoogste verdiepingen van de voormalige veevoederfabriek ‘De PolWders’.ezijn bijna terug op de Grote Markt. Langs de Grote Dijk, nabij knooppunt 69, kan je in de Papegaeishop van brouwerij Verstraete even verpozen en proeven van Papegaei, een artisanaal blond biertje van 8°. ■

F IETSEN

Voor je start kan je nog even langsgaan in het Hopmuseum. Ontdek de Belgische biercollectie en verneem meer over alle bieren via de digitale biertafel. We fietsen richting Vleteren en tussen knooppunt 46 en 42 kan je in het gezellige volkscafé De Legen Doorn terecht voor volksspelen als boltra, toptafel,… Daarna fietsen we door het hoplandschap en passeren nabij knooppunt 67 het hopbedrijf Humulus om uiteindelijk aan de abdij van Sint-Sixtus te komen (nabij knoopppunt 98). Hier wordt de goddelijke trappist van Westvleteren gebrouwen en deze kan je proeven in de herberg In de Vrede Verder op de route komen we voorbij brouwerij Deca (tussen knooppunt 80 en 74). De brouwerij bestaat meer dan 100 jaar en kende een grondige renovatie. Vanuit de nieuwe degustatieruimte ‘Deca-bar’ kan je op zaterdag van 13 tot 18 uur genieten van hun bieren met zicht op de eiken vaten. Bezoek aan de brouwerij is mogelijk mits reservatie op voorhand. De tocht gaat verder via Boezinge waar Leroy Breweries zich bevindt. Leroy bestaat al meer dan vier eeuwen en ze beschikken over een assortiment kwalitatief hoogstaande bieren. We komen aan in Ieper en hier kan je terecht in tal van biercafés. Kaffee Bazaar (Boomgaardstraat 9) werd al meermaals bekroond door Ratebeer als één van de beste biercafés van België. In Sint-Arnoldus (Menenstraat 19) zitten er 25 bieren op het vat en ze hebben er lekkere degustatieplankjes. Øl beerbar (Menenstraat 43) met tankbier dat zorgt voor allerbeste smaakervaring. Ook de bruine kroeg 12 apostels (D’Hondtstraat 18) en Biking Bar (Menenstraat 15) zijn aanraders. Mooie stop is brouwerij Kazematten (nabij knooppunt 93), ondergebracht in de historische Kazematten en te bezoeken van donderdag tot en met zaterdag (degustatie incl.). Je kan terecht in brasserie De Kazematten voor lekkere streekkeuken. Vanuit Ieper rij je terug richting Poperinge waar je terecht kan in tal van horecazaken voor een frisse afsluiter of een lekkere streekhap. ■

Deze route in de Westhoek start aan het Hopmuseum in Poperinge, startplaats bij uitstek om het bierlandschap van de Westhoek te verkennen. Dan rij je via de Sint-Sixtusabdij verder naar Ieper. De Kattenstad heeft heel wat te bieden op biervlak. ‘t Oud Postje vind je in Oostvleteren. (foto Westtoer) In het Ieperse café Sint-Arnoldus zitten er 25 bieren op het vat. (foto Westtoer) F IETSEN Afstand: 46,5 km Start: Hopmuseum, Gasthuisstraat 71, Poperinge Volg knooppunten: 46 42 67 68 98 31 80 74 52 8 75 25 24 35 39 89 93 38 69 66 17 12 34 94 15 56 38 28 40 46 Meer fietsroutes en biertips in de Westhoek: bwww.toerismewesthoek.be/ierbeleving D E ROUTE

Fietsen van het Hopmuseum tot hippe bieradressen in Ieper

www.hetlekkerewesten.be | 35

Alvinne Durf jij al eens wild te gaan? Zet je dan schrap voor een hoppig avontuur met Glenn, Marc en Ricardo. In hun brouwzaal gaan ze voluit voor natuurlijke producten. Daar hoort zelfs een eigen huisgist bij. Het trio schotelt je ruim dertig verrassende bieren voor, gerijpt op stalen tanks, houten vaten en foeders. Hun zure bieren zijn van wereldklasse en worden wereldwijd aangeboden in topbars.Hun proefloft is van tijd tot tijd geopend voor evenementen op vrijdag van 16 tot 20 uur. Check hun website. Vaartstraat 4a, Moen w(Zwevegem)ww.alvinne.be Bère Brouwers Bère brouwers zijn Robin en Ruben, mannen met baarden en met liefde voor bier. In Oostende brouwen ze de bieren Grizzly, Weissbär, Koerskater en Arvid. Stenedorpstraat 81, Oostende www.berebrouwers.be

West-Vlaamse brouwerijen

Een modern kasteel waar traditie en innovatie perfect samengaan? Het bestaat! Welkom in het Bierkasteel Vanhonsebrouck, de thuisbasis van Filou en Kasteelbier. Van dinsdag tot en met zaterdag (telkens om 10.30 uur, 14.30 uur en 16.30 uur) werp je een blik achter de schermen van de modernste familiebrouwerij van Europa. Je start je bezoek in de Bierboetiek. Een klinkende afsluiter? Die vind je in Michelles Pub & Brasserie. Individuele bezoekers en kleine groepen kunnen de brouwerij bezoeken van dinsdag tot zaterdag, na reservatie. Vanaf 20 personen op afspraak. Michelles Pub & Brasserie is vrij toegankelijk tijdens de openingsuren. Brouwerijstraat 1, Izegem www.vanhonsebrouck.be

Adriaensen Het artisanale bier Ieperlink wordt gebrouwen in deze brouwerij in de kattenstad. Dit eigenzinnig Iepers bier kan je proeven in meerdere horecazaken in de stad. Bargiestraat 1a, Ieper Bwww.facebook.com/rouwerijAdriaensen

VBierkasteelanhonsebrouck

Overzicht

Bijen Brouwerij In Snaaskerke, nabij Gistel, bevindt zich deze microbrouwerij. In plaats van suiker toe te voegen aan het brouwproces, wordt geopteerd voor natuurlijke honing van de bijen van Steven. Hij is naast brouwer ook imker. Hun bier kreeg de naam ‘Bees’. Haverstraat 8, Snaaskerke (Gistel) www.bijen-brouwerij.be Bourgogne des Flandres Na 65 jaar is Bourgogne des Flandres terug in de Brugse binnenstad met een eigen brouwerij. Ga op verkenning in de brouwerij en laat je op zolder verrassen door de geur van het mout en de verse hop. Hier wordt voor je eigen ogen gebrouwen! Tijdens het bezoek ontdek je op eigen houtje meer over hop en het brouwproces, maar kan je ook digitaal leren tappen of naar huis gaan met jouw foto op de fles! Afsluiten doe je uiteraard met een degustatie van een Bourgogne des Flandres in de ‘Ale House’, met een uniek zicht op de Brugse reien. Kartuizerinnenstraat 6, Brugge www.bourgognedesflandres.be Brew Society The Brew Society is een brouwersgemeenschap voor bierondernemers. Met hun gloednieuwe installaties bieden Björn en Nicolas een brouw- en botteldienst aan ambachtelijke brouwerijen, ciderproducenten en andere drankenbedrijven. Hun eigen heerlijke brouwsels zijn de Martha en de Zeven Zonden bieren. Bieren met elk hun eigen karakter en specifieke doelgroep. The Brew Society brouwt bieren met een verhaal. Bovendien past dat verhaal steeds in het duurzame kader waar Björn en Nicolas voor staan. Kortrijksestraat 103A, Heule (Kortrijk) www.thebrewsociety.be Brouwerij B Brouwerij B staat voor Broers met een passie, Bier met respect voor kwaliteit en Blankenberge, een stad met een uniek karakter. Pieter en Jan brouwden hun eerste biertje, de Real Love, om als aperitief te schenken op het huwelijk van Pieter: “Bier met liefde gemaakt voor de liefde, met liefde voor de streek.” De

West-Vlaanderen telt bijna 60 brouwerijen. Hieronder vind je meer info over alle locaties. Veel van deze brouwerijen kan je ook bezoeken. : individueel bezoek mogelijk : groepsbezoek mogelijk Bourgogne des Flandres. (foto Visit Bruges)

36 | www.hetlekkerewesten.be

www.hetlekkerewesten.be | 37 O VERZICHT WEST-VLAAMSE BROUWERIJEN

Als echte acrobaten staan Tim en Bert achter de brouwketels. Met gekke ideeën en waanzinnige ingrediënten toveren ze onvergetelijke dranken uit hun hoed. Soms zoet, soms zuur, soms bitter. In het proeflokaal entertainen ze je met Jongleurs, Piccolo’s, Cascadeurs en andere smaakvolle waaghalzen en dat in een geweldig decor, want je bezoekt De Circus Brouwerij op de site van de oude elektriciteitscentrale Transfo. Het proeflokaal is iedere vrijdag, zaterdag en zondag open. Rondleidingen in de brouwerij kunnen op afspraak in groep. Transfostraat 28, Zwevegem www.circusbrouwerij.be De Bie Wat ooit begon als een huisbrouwerij met 3 bieren is vandaag uitgegroeid tot een gerenommeerde brouwerij met 10 bieren met o.a. Blonde Bie, Hellekapelle, De Bie Vélo,... In het degustatiecafé ’t Hoppebietje kan je de bieren proeven op zondag. Je vindt het café op het jaagpad langs de Leie in Sint-Baafs-Vijve. Vijvestraat 47, Wakken w(Dentergem)ww.brouwerijdebie.be De Brabandere Bij brouwerij De Brabandere is enkel het beste goed genoeg. En dat proef je. Al sinds 1894 zet deze familiebrouwerij zich op de bierkaart met sterke merken als Bavik Super Pils, Kwaremont, Petrus en Wieze Tripel. Die lange historie snuif je op tijdens een rondleiding vanuit het Brouwershuys. Degustatietip: de Bavik Super Pils werd in 2021 uitgeroepen tot beste pils van België. Brouwerijbezoeken zijn mogelijk vanaf 5 tot 50 personen, iedere eerste en derde woensdag van de maand om 17 uur. Tijdens deze unieke rondleiding ontdek je alle geheimen van bieren van brouwerij De Brabandere. Na de rondleiding kunnen liefhebbers hun eigen bier blenden. Rijksweg 33, Bavikhove w(Harelbeke)ww.brouwerijdebrabandere.be De Damse Brouwers Deze microbrouwerij, gevestigd in Damme, creëerde de topbieren Damme Blond, Damme d’Or en Damme Noir, een innovatief chocoladebier. De experimenten en het proefbrouwen kunnen gevolgd worden vanop de eerste rij terwijl je geniet van het culinaire aanbod van Bistrobar Mout. Jacob Van Maerlantstraat 7, Damme www.dammebier.be, www.moutdamme.be Deca Brouwerij. (foto Jan D'Hondt)

broers droomden en maakten werk van hun eigen brouwerij in Blankenberge. Breng een bezoekje aan de brouwerij en combineer het bezoek misschien met lekkers uit de Noordzee in combinatie met hun bieren. Beide broers zijn afstammelingen van vissers en pairen hun bieren graag met Noordzeevis. Ontdek de diverse formules op hun website. Gildestraat 1, Blankenberge www.brouwerijb.com Brouwerij Benoit Christophe Benoit, zytholoog en docent microbrouwerij, houdt van een flinke uitdaging. In zijn Kortrijkse nanobrouwerij experimenteert hij met grensverleggende bierstijlen en excentrieke ingrediënten. Hij blijft weg van de traditionele blonde tripels en dubbel bruin bier. Wat serveert hij dan wel? Gebalanceerde kwaliteitsbieren met een ongewone toets. Die luisteren naar namen als Smokey Triple, Gold Double, Russian Imperial Stout en Belgian Black Label. Avondzonweg 2, Kortrijk www.brouwerijbenoit.be Brouwerij ‘t Bijhuys Hobbybrouwer Alain brouwt zijn bier in het bijhuis in Zedelgem. Proef hun goudblond 8210 bier. Hamersvelde 3, Zedelgem www.brouwerij-t-bijhuys.be Brouwerij Deca Met Nicolas Christiaens roert de vijfde generatie in de ketels van brouwerij Deca. Samen met zijn vrouw Katrien en medewerkers brouwt Nicolas met hopen passie heerlijke, artisanale bieren in de Westhoek. Daarenboven deelt hij zijn liefde voor het bier met gastbrouwers die zijn installaties kunnen huren. Een duurzame deeleconomie waar drankgod Bacchus trots op zou zijn. In 2020 vierde brouwerij Deca haar 100ste verjaardag. Hun streekbieren proef je op zaterdagnamiddag in hun gezellige taproom ‘Deca Bar’ met zicht op de prachtige eiken vaten. Je kan de brouwerij ook bezoeken, uiteraard in combinatie met een degustatie. Enkele van hun bieren zijn Antiek blond 5%, Antiek blond 8%, Antiek Wit, en Vleteren Alt 8°. Elverdingestraat 6, Woesten (Vleteren) www.decabrouwerij.be Bryggja Brewery In 2012 besloten vier brouwvrienden om met hun lekkere tripel mee te doen met de Brouwland Biercompetitie. Uit een selectie van meer dan 90 bieren werd hun Bryggja door een professionele jury verkozen tot beste hobbybier van België. Eind 2014 viel de beslissing om er volledig voor te gaan en te starten met een eigen brouwerij. Brouwerij Bryggja werkt enkel met Belgische hop en mag daardoor ook het officiële logo gebruiken. Hun bier is een ambachtelijk product. Ze gebruiken geen extracten en geen smaak- of schuimversterkers. Moerkerkebrug 3, Damme www.bryggjabrewery.be Circus Brouwerij

38 |

Walplein 26, Brugge www.halvemaan.be De Leite De bieren van brouwerij De Leite kenmerken zich door speelse namen zoals Femme Fatale, Enfant Terriple, Cuvée Soeur’ise,… Bovendien onderscheiden de bieren zich door hun kunstige etiketten, allen van de hand van kunstenaars uit de familie Vermeersch. De Leiteweg 32a, Ruddervoorde www.deleite.be De Meester Bij brouwerij De Meester krijg je wat je ziet: (h)eerlijke bieren, zonder toegevoegde kleurpigmenten, smaakstoffen en schuimverbeteraars. Ann en Dirk brouwen volledig artisanaal, met hernieuwbare energie. Zo bereiden ze een uitstekende reeks verfijnde, krachtige bieren. Die ontdek je tijdens een rondleiding of in de taproom. Nelcastraat 1D, Lendelede www.brouwerij-demeester.com D’Oude Maalderij ‘Leer proeven, durf genieten’, dat is de leuze van brouwerij D’Oude Maalderij. Hier vloeien twee passies samen: die voor bier en nostalgie. Zo wordt het bier op traditionele wijze gebrouwen én gedegusteerd. Om van het glas te nippen, moet je in het iconische Eetcafé The Mash zijn. In een interieur van lang vervlogen tijden proef je het heerlijke gerstenat dat stroomt uit 13 permanente tapkranen en er is ook een uitzonderlijke collectie vintagebieren. Je kan er bovendien genieten van de ouderwetse keuken en biergetinte gerechten. Ratebeer.com verkoos The Mash al verschillende keren tot beste brewpub van ons land. Ardooisestraat 130, Izegem www.doudemaalderij.com De Plukker Het enige hopbedrijf met een eigen brouwerij vind je in Poperinge. In 2011 slaan biologische hopboer Joris Cambie en brouwer Kris Langouche de handen in elkaar. De familie Cambie teelt dan al generaties lang hop op de Poperingse velden. Joris en Kris stichten samen op dit hopbedrijf een artisanale brouwerij, het begin van een uniek verhaal. Brouwerij De Plukker brouwt uitsluitend met eigen hop. Al hun bieren dragen trots het label 100% West-Vlaams en BIO. Van al dat lekkers kan je proeven in de Plukker Pub bij het Hopmuseum. Enkele van hun biertjes zijn Tripel Plukker, Keikoppenbier, Rookop,… Elverdingseweg 16, Poperinge www.plukker.be De Poes Stijn David besluit in 2014 om zijn dromen als brouwer waar te maken. Zijn elegante huisdier weerspiegelt de verfijnde smaken van het bier en zo is meteen de

www.hetlekkerewesten.be

Brouwerij De Leite. (foto brouwerij De Leite)

O VERZICHT WEST-VLAAMSE BROUWERIJEN

De Dolle Brouwers In de Diksmuidse deelgemeente Esen werd de brouwerij St. Henricus in 1980 overgenomen door drie broers, die eerst de edele brouwkunst thuis in de wastobbe beoefenden. De brouwerij De Dolle Brouwers was geboren. De Dolle Brouwers brouwen op beperkte schaal en ambachtelijke manier enkele merkwaardige bieren zoals Oerbier, Arabier, Boskeun, Dulle Teve, Stille Nacht en Stout. Alle bieren zijn niet-gefilterd, niet-gepasteuriseerd en met nagisting in de fles. Op zaterdag en zondag kan je van 14 tot 19 uur de bieren degusteren in de Oerbar. Individueel brouwerijbezoek en bezoek met een kleinere groep is mogelijk op zondagnamiddag om 15 uur. Vanaf 30 personen kan een rondleiding ook tijdens de week. Roeselarestraat 12b, Esen w(Diksmuide)ww.dedollebrouwers.be De Feniks De Feniks brengt een overheerlijk duo van Tripel en witbier, gebrouwen met zelfgeteelde lokale brouwgerst. Waarschuwing: dat smaakt naar meer! Daarnaast verlekker je je ook aan fusion stijl bieren met Angelsaksische invloeden. Rep je naar de brouwerij voor exclusieve limited edition bieren op hout gerijpt of met spontane gisting in samenwerking met een champagnehuis. Heulestraat 170, Gullegem w(Wevelgem)ww.brouwerijdefeniks.be De Halve Maan Deze authentieke huisbrouwerij in het centrum van Brugge is een familiebedrijf met een traditie van zes generaties brouwers sinds 1856. Hier wordt het Brugse stadsbier de Brugse Zot gebrouwen: een pittig biertje van hoge gisting op basis van mout, hop en speciale gist. In 2016 werd een unieke ondergrondse bierpijplijn van 3km aangelegd die de brouwerij met de bottelarij buiten het centrum verbindt. Er worden dagelijks rondleidingen in verschillende talen georganiseerd waarna je een Brugse Zot blond aangeboden krijgt. Jaarlijks bezoeken zo’n 100.000 mensen de brouwerij en het is dan ook één van de trekpleisters van Brugge. Op het unieke terras kan je ook genieten van heerlijke gerechten in combinatie met de bieren van de brouwerij.

W(JBrouwerijusdeMer.fotoesttoer)

O VERZICHT WEST-VLAAMSE BROUWERIJEN naam voor zijn creatie gevonden. Met De Poes heeft Tielt weer een stadsbrouwerij, ongeveer 50 jaar nadat de laatste werkende brouwerij er de deuren sloot. Eén keer per maand op zondag kan je de brouwerij bezoeken, inclusief degustatie. Lindenlaan 9, Tielt www.brouwerijdepoes.be Eutropius Brouwerij Eutropius, gelegen in het rustieke Zuid West-Vlaanderen, is het project van twee jonge twintigers. Hun idee is hun passie voor artisanale bieren met hun omgeving te kunnen delen. Enkele van hun bieren zijn Oscar en Remembrance 14-18. Hogeweg 263, Menen www.brouwerij-eutropius.be Fort Lapin Fort Lapin bevindt zich net buiten het centrum van Brugge waar vroeger een fort, het Fort Lapin, te vinden was. Bijgevolg moest Kristof niet lang zoeken naar een naam voor zijn brouwerij en biertjes. In deze artisanale brouwerij worden een achttal bieren gebrouwen waaronder de Tripel Fort Lapin 8, de Quadrupel Fort Lapin 10 en het amber kruidenenbier Fort Lapin 6,5 Rouge. De brouwer maakt je tijdens een brouwerijbezoek graag wegwijs in het productieproces en na de rondleiding kun je proeven van een huisbiertje. Rondleidingen worden op afspraak gegeven in het Nederlands, Frans of Engels. Op zaterdag van 10 tot 18 uur kan je terecht in de tasting room. Koolkerkse Steenweg 32, Brugge www.fortlapin.com ’t Gaverhopke In een beschermde kasteelhoeve brouwen Gudrun en Bruno artisanale streekbieren. Die pimpen ze met zoete lychee, pompelmoes, gember, jeneverbessen, kersen, rozijnen en andere smakelijke ingrediënten. Je probeert hun creaties uit in een gezellige brasserie waar je hun heerlijke brouwsels kan combineren met een geweldig bord streeklekkers. Ondertussen leven de kinderen zich uit in de zalige binnentuin, maken ze kennis met de schattige boerderijdiertjes, stuiteren ze rond in het springkasteel of wagen ze zich aan een heuse fotozoektocht ... Platanendreef 16, Nieuwenhove w(Waregem)ww.tgaverhopke.be Gulden Spoor Brouwerij Gulden Spoor is uitgegroeid tot een toonaangevende brouwerij met een uitgebreid assortiment aan Vlaamse klassiekers en heel wat unieke ‘limited editions’. En in ‘t Rusteel, net naast de brouwerij, kan je proeven van heerlijke brasseriekeuken in combinatie met hun biertjes. Heulestraat 170, Gullegem w(Wevelgem)ww.guldenspoor.be Houtlandse Brouwers Op een boogscheut van de Markt installeerden Bart Degrande en Johan Dhanens hun eigen brouwzaal. Ondertussen vloeiden er al verschillende bieren uit de brouwketels: viergranenbier, amber tripel, dubbel bruin, koffiestout... De brouwerij wordt eveneens opengesteld voor bezoeken en tastings (op aanvraag). Iedere tweede en vierde zaterdag van de maand kunnen de biertjes geproefd worden in de brouwerij. Onze Lieve Vrouwstraat 2, wTorhoutww.houtlandsebrouwers.be Jus de Mer Op een hopscheut van het Middelkerkse strand vind je brouwerij Jus de Mer met twee bierfanaten aan het roer: Bart Mortier en Alexander Verlinde. Ze brouwen er met passie en trots de bieren van Jus De Mer. Ze houden er ook de geschiedenis van het gebouw ‘Brasserie Lion d’Or’ in leven. Hun heerlijke brouwsel doopten ze niet ‘zeesop’, wel ‘Jus de Mer’. Westendelaan 142 A, Middelkerke www.jusdemer.be Kazematten Brouwerij Kazematten werd opgericht in 2013 binnen de vestingmuren die de stad Ieper omringen. De unieke historische Kazematten van het Houten Paard aan de Rijselpoort werden omgetoverd tot een authentieke brouwerij, waar onder andere de bieren Wipers Times en Grotten Santé gebrouwen worden. De brouwerij kan op verschillende dagen individueel bezocht worden. Groepen kunnen iedere dag de brouwerij bezoeken. Houten Paard 1, Ieper www.kazematten.be ’t Koelschip stadsbrouwerij Ive en Sandy brouwen hier zelf hun ‘Tank’-bieren en stellen de installaties ter beschikking van andere brouwers. Verenigingen en bierliefhebbers kunnen in de brouwerij van ‘t Koelschip workshops volgen en een eigen creatie op flessen laten trekken. Een greep uit hun assortiment: Krevet, Oostende Bonsoir, Zeegeuze, Gie zie min Zèèkapiting,… Van Iseghemlaan 101, Oostende www.blondekuif.be

Klondiker Acht meter op drie, meer heeft huisbrouwerij Klondiker niet nodig om haar artisanale bieren te creëren. Hoe die smaken? Dat ervaar je op zaterdag en zondag in de gloednieuwe degustatieruimte De Lochting. Op basis van hun huisbieren zetten Kathleen

Kristof Vandenbussche van Fort Lapin. (foto Davy Coghe)

www.hetlekkerewesten.be | 39

Tijdens de rondleidingen bewonder je de oude en nieuwe brouwzaal, de gistingstanks en de nieuwe bottelarij. In de taprooms degusteer je het Kortrijkse goud. Ook om de hoek dompel je jezelf onder in het dorp van Omer in Café De Sportwereld. Bij Brouwerij Omer Vander Ghinste is iedereen welkom in het gloednieuwe, prachtige Visitor Center. Samen met ervaren gidsen wandel je elke dag na reservatie door de brouwerij en geniet je achteraf van een heerlijk biertje. Brouwtorenstraat 5, Bellegem (Kortrijk) www.omervanderghinste.be Pepieto Microbrouwer Pieter brouwt Pepieto bier in Gits. Jacob van Maerlantstraat 5, Gits (Hooglede) Rodenbach Brouwerij Rodenbach vierde in 2021 zijn 200-jarig bestaan. Rodenbach is ‘s werelds meest verfrissende bier, althans volgens biergoeroe Michael Jackson. Achter de poorten van Brouwerij Rodenbach ontrafel je een heleboel intrigerende geheimen over het bekende West-Vlaamse roodbruin. Je struint er langs 294 imposante eiken foeders. En in het bezoekerscentrum leer je de familie Rodenbach beter kennen. Na een rondleiding kan je genieten van de frisse Rodenbach bieren. Spanjestraat 135, Roeselare www.rodenbach.be Rostune Brouwerij Rostune oogstte al heel wat succes met zijn Wannes blond, Linde kriek, Amber en Dubbel donker. Brecht VanderosBrouwerij Omer Vander Ghinste. (foto Toerisme Leiestreek vzw)

O VERZICHT WEST-VLAAMSE

40 | www.hetlekkerewesten.be BROUWERIJEN en Dirk heel wat lekkers op tafel, o.a. bierbrood en bierpaté! Tijdens de zomermaanden geniet je van al dat lekkers in de groene biertuin. Enkele van hun bieren: Dust, Lupor, Timber,.. Spoorweglaan 2, Meulebeke www.huisbrouwerijklondiker.be Lechasseur In deze thuisbrouwerij in Gullegem worden Lechasseur bieren gebrouwen, waarvan hun Saison de bekendste is. Bissegemstraat 105, Gullegem (Wevelgem) www.lechasseur.be Leroy Breweries Brouwerij Van Eecke (1624) en Brouwerij Het Sas (1572) zijn twee van de oudste nog steeds actieve brouwerijen in de Westhoek. Samen combineren ze meer dan vier eeuwen vakmanschap, traditie en passie voor bier. Ze zijn vaste waarden op de Europese markt en exporteren hun lekkere gerstenat over heel de wereld. Brouwerij Het Sas werd opgericht aan de sluis, het sas, van het Ieperleekanaal in Boezinge en na totale verwoesting in WO I heropgebouwd in het centrum. Het verhaal van Brouwerij Van Eecke speelt zich af in Watou, als kasteelbrouwerij van de Graaf van Watou. De brouwerij in Watou kan bezocht worden met groepen vanaf 20 personen. In 1981 ontwikkelde Karel Leroy het beroemde Poperings Hommelbier naar aanleiding van de driejaarlijkse Hoppefeesten. Ondertussen zette de 11de generatie brouwers een aantal belangrijke stappen: de fusie tussen Het Sas en Van Eecke werd een feit met familiebrouwerij Leroy Breweries! Diksmuidseweg 404, Boezinge Dwww.leroybreweries.beenouvieweg2,Watou (Watou site) Maenhout Brouwerij Maenhout is een kleine, artisanale brouwerij, opgestart door Thijs Maenhout en Birgit De Rammelaere. Ze brouwen alle bieren op artisanale wijze in hun eigen brouwerij in Pittem. In de proefzaal kan je elke eerste zaterdag van de maand genieten van hun brouwsels. Koeketiene en Ferre zijn enkele van hun bieren. Brugsesteenweg 157, Pittem www.brouwerijmaenhout.be Omer Vander Ghinste In 1892start Omer Vander Ghinste zijn legendarische familiebrouwerij. In 2022, 130 jaar later, proef je er nog altijd van zijn karaktervolle creaties. Hier brouwt men kwaliteitsbieren volgens authentieke recepten, op traditionele wijze maar met toepassing van de modernste technieken.

Zwartestraat 43, Lo-Reninge www.seizoensbrouwerij.be St. Bernardus In het hart van de hoppestreek wordt bier gemaakt dat tot de verbeelding spreekt van menig bierliefhebber. In Watou brouwen ze sinds 1946 de St-Bernardus bieren: donkere en blonde bieren van hoge gisting. Als je de brouwerij bezoekt, nestel je dan zeker even in de rooftopbar ‘Bar Bernard’. Daar geniet je met een hapje en drankje van een adembenemend panoramisch zicht op ‘Le Plat Pays’. Omwille van werkzaamheden in de productieomgeving, naar aanleiding van de installatie van een nieuwe afvul- en verpakkingslijn, kunnen er in 2022 geen rondleidingen in de brouwerij doorgaan. De ambitie is om in het voorjaar van 2023 een volledig nieuwe bezoekersbeleving te openen waarbij je op eigen tempo het verhaal achter het bier kan ontdekken. Tijdens de werken blijft de rooftopbar en de shop wel open. Trappistenweg 23, Watou www.sint-bernardus.be Sint-Idesbald In de huisbrouwerij St. Idesbald geniet je van een verfrissend lokaal gebrouwen biertje met zicht op de historische site van Ten Bogaerde. De site is een plek waar kunst, erfgoed, natuur en genot elkaar ontmoeten. Een plek die je zintuigen prikkelt in alle betekenissen van het woord. In de brouwerij kan je de huisgebrouwen biertjes ter plaatse proeven, al of niet in combinatie met enkele klassieke biertapas. ‘s Zomers kan je genieten vanop het terras. Ten Bogaerdelaan 12b, Koksijde www.brouwerijsintidesbald.be Sint-Sixtus De trappist van Westvleteren wordt beschouwd als één van de beste bieren ter wereld. De brouwerij zelf kan niet worden bezocht. Een bezoek aan het Claustrum, waar je kennis maakt met het leven van de abdijgemeenschap, is wel mogelijk. Het proeven van de trappist kan in het nabijgelegen café/restaurant ‘In de Vrede’. Donkerstraat 12, Westvleteren www.sintsixtus.be Steven In Zwevegem brouwt Steven de Amantine-bieren. De naam refereert naar een stukje Zwevegemse volksgeschiedenis.

President J. F. Kennedylaan 16, Zwevegem Stokhove Jan en Levi behaalden hun diploma brouwerij-ingenieur aan de hogeschool van Gent. Ze richtten hun ambachtelijke brouwerij op, genoemd naar hun buurt in Waardamme. Hun Waardamse tripel wordt sterk gewaardeerd. Akkerstraat 1 bus 9, wWaardammeww.brouwerijstokhove.be

Wat er ook van zij, de Pannepot, den Tjeeses, de Ypres, de Black Albert, de Sint Amatus, de Imperialist en nog een handvol andere lekkernijen houden de eerste rijen bezet en het ziet er niet naar uit dat daar in de nabije toekomst verandering in komt. De brouwerij is momenteel niet te bezoeken. Als alternatief is er de ‘Struise Biershop’ met ongeveer 500 bieren op fles, alsook proefgelegenheid met tien bieren op vat. De winkel is open op zaterdag van 11 t.e.m. 19 uur. (Adres: Woestendorp 14a, Vleteren) Kasteelstraat 50, Oostvleteren www.struise.com Terrest Brewery Hoog op de Terrest-heuvel maken vader en dochter een hoevebier van eigen kweek. De gerst en hop worden geteeld op de rug van de Terrest-heuvel. Na de oogst zetten de brouwers hun ander petje op en verwerken ze de producten in de hoevebrouwerij. Het resultaat is een fris en kruidig hoevebier, ideaal tijdens de aperitief, bij een fris slaatje of vleesje, maar evenzeer wanneer de dorst roept. Vlastraat 1, Houthulst www.terrestbrewery.be Toye Het begint met een hopplant in de tuin… en het eindigt bij een professionele brouwinstallatie. Dat is de geschiedenis van brouwerij Toye in een notendop. In een oude vlasschuur, op een steenworp van het slagveld van de Guldensporenslag, vloeien de Goedendag Sterk Blond, Goedendag Donker en Goedendag Cuvée 1302 uit de tapkranen. Onlangs kregen ze er een broertje bij: O’de Lys. Rekkemstraat 117, Marke (Kortrijk) www.goedendagbier.be

Seizoensbrouwerij Vandewalle van Chris Vandewalle is een jong bedrijf, maar steunt op een familiale brouwtraditie met wortels tot diep in de 18de eeuw. Een flinke portie streekgebonden grondstoffen, een stevige scheut vakmanschap, de invloed van de natuur, de tijd en het rijke historische verleden vormen samen de ingrediënten voor de creatie van de bieren van de ‘kleinste brouwerij van de Westhoek’: o.a. Reninge bitter blond en Reninge krieken rood. De brouwerij is individueel te bezoeken of in kleine groep (tot 5 personen).

www.hetlekkerewesten.be | 41 O VERZICHT WEST-VLAAMSE BROUWERIJEN

VSeizoensbrouwerijandewalle

Struise Brouwers

De trappist Westvleteren wordt gebrouwen in de abdij van Sint-Sixtus. (foto Westtoer)

Strubbe In de schaduw van de Ichtegemse kerk ligt brouwerij Strubbe, een brouwerij die al generaties lang behoort tot de familie Strubbe. Enkele van hun bieren zijn Keyte Tripel, Ichtegem’s Oud Bruin, Vlas kop,… Markt 1, Ichtegem www.brouwerij-strubbe.be

tyne werkt op ambachtelijke wijze en produceert ongefilterd natuurbier, gebrouwen op traditionele wijze volgens eigen recept in open ketel. Nachtegaalstraat 14, Beernem www.brouwerijrostune.be Ruimtegist Vanuit café deDingen wandel je binnen bij brouwerij Ruimtegist, de enige stadsbrouwerij van Kortrijk. Daar ontwikkelen boezemvrienden Arn en Egbert ambachtelijke streekbieren, lokaal gebrouwen. Een glas Vie, Nova of Obsquur… dat is puur natuur. Budastraat 12 bus 1b, Kortrijk www.ruimtegist.be

D Lekker Westhoeks Poperinge (september)

Iedere week kan je wel ergens in onze provincie proeven van lekkers.

D Weekend van het volkscafé Westhoek (april)

E N VERDER…

Verhaeghe Karakter, kwaliteit en authenticiteit. Dat is wat brouwerij Verhaeghe jou voorschotelt. Hoe ze dat doet? Dat kom je te weten tijdens de dagelijkse rondleiding. Een gepassioneerde gids vertelt je alles over de traditionele ZuidWest-Vlaamse brouwmethode. Gigantische eikenhouten vaten leiden je door de brouwzaal. Zo vind je de weg naar jouw hemelse beloning: een robijnrood glas boordevol Duchesse de BourBgogne.ezoeken zijn elke dag mogelijk op afspraak. Sint-Dierikserf 1, Vichte www.brouwerijverhaeghe.be ’t Verzet Noem brouwerij ’t Verzet gerust een tikkeltje rebels. Achter de schermen experimenteert een jong team met oer-Belgische bierstijlen en verrassende ingrediënten zoals handgeplukte eikenblaadjes, wijndruiven en gember. Dat levert een reeks spraakmakende bieren op met klinkende namen als Rebel Local, Super Noah, Space Cadet en Caravan Sultan. Die degusteer je tijdens een rondleiding of op het zomerse pop-up tapterras (van mei t.e.m. augustus). Grote Leiestraat 117, Anzegem www.brouwerijtverzet.be

Naast deze brouwerijen beschikt West-Vlaanderen ook over tal van bierfirma’s die bieren ontwikkelen en vermarkten maar niet over een eigen erkende brouwinstallatie beschikken en het brouwen laten gebeuren in een gekende brouwerij. Ontdek de brouwerijen en bierfirma’s op www.hetlekkerewesten.be

42 | www.hetlekkerewesten.be O VERZICHT WEST-VLAAMSE BROUWERIJEN

D Oud bruin Fest, Kortrijk (oktober)

D Beveren Hopt Roeselare (september)

D Bier aan zee Middelkerke (juni)

Meer lekkere evenementen, check de Lekkerste Agenda op www.hetlekkerewesten.be Bier evenementen Het hele jaar door zijn er in Het Lekkere Westen evenementen waar lekker eten en drinken centraal staan.

D Internationaal streekbierenfestival Zwevegem (augustus)

Ook de bierliefhebber komt hier volop aan zijn trekken. Naast de vele brouwerijen die je kan bezoeken, worden er ook tal van bierfestivals georganiseerd. Hieronder een paar festivals die jaarlijks terugkeren:

D Bierfestival Koekelare (mei)

D Brugs Bierfestival (juni)

D Poperinge Bierfestival (oktober)

Viven Experimentum Brewery Tony en Krystle, de drijvende krachten achter de brouwerij, zijn al meer dan 20 jaar gepassioneerd met Viven bezig. Naast de klassieker Viven Blond en Viven Bruin, ontwikkelde Krystle, één van de weinige vrouwelijke brouwsters in België, speciaalbieren zoals Viven barley wine, Viven champagner weisse,… Stationsstraat 89, Sijsele (Damme) www.viven.be

Vliegende Paard Brouwers De hoofdprijs wegkapen van de eerste bierwedstrijd waaraan je meedoet... de Vliegende Paard Brouwers nam meteen een vliegende start door in 2011 als beste hobbybier en -brouwer uitgeroepen te worden op de Brouwland Biercompetitie. Intussen is Andy zelfstandig brouwer en creëerde hij meer dan 60 creatieve biertjes. Koffiebier, rodebietenbier, jasmijntheebier, kombuchabier, appelciderbier... niets is te gek. De bekendste bieren van de Vliegende Paard Brouwers zijn de Préaris, de Marius en de White Dragon. Beverhoutsveldstraat 33, Oedelem (Beernem) www.prearis.be Waterfields Brewery Hun bier OBUZ is geworteld in Vlaamse oergrond. De gerst is gezaaid en geoogst in Passendale, op de velden van de familie Lemaire. Het boerderijbier is gebrouwen en gebotteld op de boerderij zelf. Canadalaan 63, Passendale www.obuz.be Westkwartier In deze recente, kleine brouwerij wordt Hilleveld gebrouwen, een amberkleurig degustatiebier. Polygonestraat 3, Geluveld www.brouwerijwestkwartier.be Brouwerij ‘t Verzet. (foto Toerisme Leiestreek vzw)

D Bier van Olier Sijsele (augustus)

D Groot Wevelgems bierfestival (oktober)

D Leiestreek Brouwerijdagen (oktober-november)

D Bierjutterij Oostende (juli)

Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.