Page 1

2016

TELEMARKSKANALEN - den eventyrlige vannveien

Foto: Live Skinnes


VELKOMMEN TIL VERDENS VAKRESTE KANAL Telemarkskanalen er ikke som andre kanaler. Det finnes ikke maken. Telemarkskanalen byr på en 105 kilometer lang reise fra havet og inn i selve hjertet av Telemark. Åtte spektakulære sluseanlegg med i alt 18 slusekamre løfter båter og passasjerer 72 meter fra man starter i Skien til man ender i Dalen. Mellom sluseanleggene seiler båtene over blanke, stille vann gjennom et

2

naturskjønt og vennlig kulturlandskap til dramatiske Bandak, fjorden ved foten av Hardangervidda. Kanalens østre løp går via idylliske Sauarelva og ender i Notodden. Før kanalen sto ferdig i 1892 var dette en vanskelig vannvei, der fosser og stryk ødela tømmer og last. Med kanalen fikk telemarkingen en trygg og farbar vei. Fjellbonden fraktet smøret sitt til Skien for å selge det på marken. Tømmeret ble fløtet den samme veien for å bli til papir. Fossen på Notodden ga kraft til

industrieventyret Norske Hydro, som produserte fullgjødsel til hele verden og fraktet den ut på kanalen. Vi seiler den samme, gamle veien i dag. Vannveien inn i Telemark, vannveien ut i verden. Med historien i ryggen kan vi sitte på dekket til en av de nostalgiske kanalbåtene eller nyte friheten i egen båt. Vi kan sykle langs kanalen og betrakte vannveien fra land. Vi kan gli med kanoen inn i slusene, så nær elementene at vi får vannspruten i ansiktet og kjenner kulden fra steinveggene.


Foto: Kåre S. Pedersen, Bilde for Bilde

INNHOLD Båtreisen på kanalen ........................................... 3 Eller studere hvordan de massive treportene i sluseanleggene blir åpnet med rå muskelkraft. Her er ingen ting forandret siden 1892. Det er fascinerende å følge båten med øynene der den løftes av vannets kraft fra slusekammer til slusekammer. I mer enn 150 år har kanalen, som ble betegnet som verdens åttende underverk, ligget der.

Mektig, majestetisk, meislet inn i landskapet med håndkraft. En unik arv fra en tid da verden gled forbi i tre knops fart. Fra den gang kanalen åpnet Telemark for verden – og verden for Telemark.

!

Les mer TELEMARKSKANALEN.NO

Aktiv langs kanalen .............................................10 Kultur langs kanalen...........................................16 Bo langs kanalen..................................................22 Tips om kanalturer...............................................24 Rutetider og priser...............................................26 Kart...........................................................................28

Miljømerket trykksak 2041 0711, Design og trykk: Reklamehuset Wera, Tekst: Indici

3


Foto: Kåre S. Pedersen, Bilde for Bilde

BÅTREISEN PÅ KANALEN Unn deg en tur på den eventyrlige Telemarkskanalen i sommer. Opplev gammel kulturhistorie, folkeliv og slusing slik det foregikk for over 100 år siden. Nyt ferden fra dekket på en av de nostalgiske kanalbåtene MS Victoria, MS Henrik Ibsen eller den noe nyere MS Telemarken.

4

BÅTREISEN

Naturen er storslått og opplevelsene flotte. Kanalen strekker seg fra kysten og inn i dypet av Telemark, der Hotel Dalen åpner dørene for reisende slik hotellet har gjort siden 1894. Kanalens østre løp tar fritidsbåtfolket opp til Notodden, der industrihistorien har fått status som verdensarv. AV OG PÅ BÅTEN Den store kanalturen mellom Skien og Dalen er en unik opplevelse, men det er også mulig å reise deler av strekningen. Noen ganger kan det passe bedre med en kortere kanaltur.

Med en ukesbillett kan du hoppe av og på båtene hvor som helst langs hele kanalstrekningen. Og da er sykkel eller kano/kajakk med i prisen. Det går fint å kombinere båtturen med opplevelser på land. FRITIDSBÅT PÅ KANALEN Kanalen er hjemmehavn for flere tusen fritidsbåter, men det er plass til enda flere. En tur fra kysten og inn i Telemark byr på en annerledes båtopplevelse. Farvannet er rolig, uten bølger og vind. Leia er godt merket, og erfarne slusevoktere hjelper til med slusingen.


DER BÅTENE MØTES: I høysesongen møtes de tre kanalbåtene i Lunde sluse. Dette er en spesiell opplevelse å få med seg.

Foto: Kåre S. Pedersen, Bilde for Bilde

MS VICTORIA er selveste Kanaldronningen, bygd i 1882 og oppkalt etter daværende kronprinsesse Victoria av Sverige-Norge. MS Victoria har seilt gjennom sluser og over vann på Telemarkskanalen siden da.

MS HENRIK IBSEN ble bygd i 1907, kom til Telemarkskanalen i 1993 og fikk navn etter Skiens verdensberømte dikter. Skipet ble fullstendig restaurert i 2010 og er blitt en perle av en kanalbåt som gir en følelse av gamle dagers prakt.

!

Les mer TELEMARKSKANALEN.NO

MS TELEMARKEN også kalt Norsjøs hvite svane - er den yngste av båtene, bygd i 1951. Hun er oppkalt etter en av de aller første båtene på Telemarkskanalen og trafikkerer strekningen mellom Akkerhaugen og Lunde.

BÅTREISEN •

5


Foto: Tom Riis

AVGANG SKIEN: Hjellebrygga i Skien har vært avgangsbrygge for kanalbåtene siden den sto ferdig i 1911. I gata langs brygga lå hoteller og losjier på rekke og rad, og det var et yrende liv med reisende og godstrafikk. Nå er det kanalbåtene MS Skarsfos, MS Victoria og MS Henrik Ibsen som bruker brygga.

#Telemarkskanalen

6

BÅTREISEN

#visittelemark #norge #visitnorway #kanal #kanaltur #verdensvakrestetur #kanalbåt #kanalbåtene #fritidsbåt #fritidsbåtpåtelemarkskanalen


MØTE: Med noen støt i skipsfløytene møtes kanalbåtene MS Victoria og MS Henrik Ibsen rett ovenfor Lunde sluse. Båtene går i pendeltrafikk mellom Skien og Dalen og møtes når halve turen er unnagjort.

Foto: Kåre S. Pedersen, Bilde for Bilde

BÅTREISEN •

7


Foto: Kåre S. Pedersen, Bilde for Bilde

PÅ KANALEN I EGEN BÅT Telemarkskanalen har åtte sluseanlegg med i alt 18 slusekamre. Egentlig består Telemarkskanalen av to sluseanlegg: Norsjø-Skienkanalen fra 1861 som er ombygd og fungerte som industrisluse fram til 2006, og Bandak-Norsjøkanalen fra 1892 som er bevart og fremstår akkurat som den ble bygd for snart 125 år siden. Kanalen er åpen for slusing av fritidsbåter i sesongen fra 24. juni til 18. august, og slusene er åpne fra 09.00 til 18.00. BEREGN GOD TID Reisen fra Skien til Notodden og tilbake kan gjennomføres på

8

BÅTREISEN

3-4 dager. På turen fra Skien til Dalen og ned igjen bruker de fleste minst en uke. Det er lurt å ikke legge opp en stram tidsplan. Det kan bli venting på rutebåter og annen trafikk i slusene. KART Båtsportkartet selges i Skien, Ulefoss og Hogga sluser, samt på Akkerhaugen båtforening. DRIKKEVANN Hele kanalvassdraget og spesielt Norsjø er drikkevannskilde for store befolkningsgrupper. Det er derfor ikke tillatt å tømme septik/avfall/ søppel i vassdraget. Benytt kanalens anlegg for septiktømming på Hjellebrygga i Skien, Ulefoss

gjestehavn, Kviteseid, Dalen, Akkerhaugen og Notodden. MASTEHØYDE OG BÅTSTØRRELSE Maksimal mastehøyde: Skien til Dalen 12,8 m - Skien til Notodden 16,0 m Maksimum skrogmål i slusekamrene: lengde: 30,5 m, bredde: 6,4 m og kjøl 2,4m

!

Les mer TELEMARKSKANALEN.NO


Foto: Inge Fjelldalen

EN KORT KANALTUR – FRA KYSTEN TIL NORSJØ De to sluseanleggene i Skien og Løveid åpner for båttrafikk opp til Norsjø. Her er det mange flotte badeplasser, og det er lett å finne steder å gå i land. Et tips er naturhavna mellom øyene Munken og Lille Munken, der sola lyser til seint på kvelden. Har du båt på henger, kan den settes ut på Løveid eller i Fjærekilen.

Foto: Elisabeth Lid

Foto: Ole Bjørn Ulsnæs

DEN MELLOMSTE KANALTUREN – FRA KYSTEN TIL NOTODDEN Fortsett turen videre fra Norsjø forbi Akkerhaugen til Notodden. Sauarelva er en perle med trær og jorder ned mot elva som slynger seg - en idyll som bare båtfolk kan oppleve. Her er gjestebrygger en rekke steder og gode muligheter for å fylle drivstoff og tømme septik. Det er lett å finne steder å ankre opp underveis, og badevannet er rent. Det er bare å legge ut badestigen og hoppe uti. Under Bluesfestivalen i august er det et yrende båtliv på denne strekningen.

EN LANG KANALTUR – FRA KYSTEN TIL DALEN Turen fra kysten utenfor Langesund og helt inn til Dalen, øverst i kanalen, byr på en unik naturopplevelse. Reisen fra skjærgårdens idyll til den dramatiske fjorden oppunder Hardangervidda varieres med vennlig kulturlandskap og stille vann. Erfarne slusevoktere hjelper skipper og mannskap trygt gjennom åtte sluseanlegg.

BÅTREISEN •

9


Foto: Hamish Moore

AKTIV LANGS KANALEN

10

Noen foretrekker å nyte kanalturen fra dekket på en av kanalbåtene. Andre ønsker aktivitet – på vannet eller langs kanalen. Telemarkskanalen innbyr til spennende aktiviteter for alle fra treningsentusiaster til barnefamilier.

kan kombineres med en båttur, og det er mange overnattingsmuligheter underveis. Mellom Dalen og Ulefoss går det en nasjonal sykkelrute. På veien passerer den Eidsfoss sluser. Der er gangbanen over sluseporten utvidet, slik at det går greit å få både sykkel og bagasje over. I kanallandskapet er det lagt opp en rekke korte og lange turer som passer både barnefamilier og de som ønsker seg mer krevende utfordringer.

SYKLE LANGS KANALEN Det er spennende å oppleve kanalen fra sykkelsetet. Sykkelturen

Mange av reiselivsbedriftene langs kanalen har symbolet «Syklist velkommen». Der blir syklistene

AKTIV

tatt spesielt godt vare på. Det er mulig å leie sykler flere steder langs vassdraget.

HVA KAN SLUSES? Alt som flyter, kan sluses. Turister har reist gjennom kanalen i pram og på seilbrett. Uansett farkost får alle god hjelp til slusingen av erfarne slusevoktere.


Foto: Marcus Nyberg

PADLE PÅ KANALEN Å padle på kanalen er en helt spesiell opplevelse Det er et adrenalinkick når de store sluseportene lukkes, og vannet buldrer under deg. Kajakken kjennes liten og spinkel langt nede i slusekammeret, omkranset av granittvegger og sluseporter. Men det går fint. Slusevokterne hjelper deg med god veiledning og en trygg ferd gjennom sluseanleggene. Det er også mulig å frakte kanoer og kajakker forbi slusene på traller. Padleturen kan gjerne kombineres med en tur på en av kanalbåtene. Kanoer og kajakker fraktes med

båten, og turen går over rolige vann og gjennom sluser tilbake til utgangspunktet. De som vil ha en skikkelig langtur, kan starte i ferskvann på Dalen og padle ut til skjærgården utenfor Langesund.

!

Les mer TELEMARKSKANALEN.NO

ARRANGEMENTER Telemarkskanalrittet 28. mai Telemarkskanalrennet 26. juni Telemarkspadler’n 17. og 18. september

AKTIV •

11


SYKLE MED BARN: Ta med ungene på sykkeltur med overnatting! Vårt forslag er å gå på båten i Ulefoss. Syklene blir fraktet på taket av kanalbåtene. Nyt båtturen gjennom seks sluseanlegg og over Flåvatn til Fjågesund. Derfra er det en 13 km lang sykkeltur til Kilen, hvor en kan overnatte i campinghytte eller i telt. Dagen etter går turen via Lunde og Vrangfoss tilbake til Ulefoss, en tur på ca. 25 km.

12

AKTIV

Foto: Kåre S. Pedersen, Bilde for Bilde


NATUR: En sykkeltur langs kanalstrekningen betyr flotte naturopplevelser og god trim.

Foto: Hamish Moore

Langs kanalen er det satt opp tavler med dikt av lokale diktere. Dette er av Alf Haugland fra Ulefoss: 2 VINGER Du er du og jeg er jeg hver for oss er vi to unyttige vinger men tilsammen kan vi fly

Foto: Live Skinnes

FREDELIG: Kanalen byr på flotte forhold for padling. Landskapet veksler mellom åpne vann og trange elveløp.

AKTIV •

13


MURANE: Fra Hogga sluse går Muranevegen, en rest av den gamle veien mellom Ulefoss og Strengen fra 1853. Strekningen fra Hogga til Strengen brygge og tilbake er en fin sykkeltur på i alt 10 km.

Foto: Simen Berg

Foto: Hamish Moore

14

AKTIV

LÅRDALSSTIGEN: Den øverste delen av kanalen er omgitt av bratte og ville fjell. Her går den spektakulære og spennende Lårdalsstigen. Turen er ca. 15 km lang og kan ta opptil 8 timer med pauser. Mye av turen går utpå fjellkanten, der en ser Bandak 600 meter lenger nede. Turen kan kombineres med en båttur fra Lårdal til Dalen.


Foto: Luke Tannant

RUIPLASSEN: Fra Dalen opp til husmannsplassen Rui er det en ca. 1,5 km godt opparbeidet turvei, men den er bratt. Oppe ved Rui er det en fantastisk utsikt. Turen kan gå videre til Vest-Telemark Museum og Eidsborg Stavkirke.

#Telemarkskanalen

#visittelemark #norge #visitnorway #sykle #gåturer #padletur #padle #opplevelser #summerwalks #vandre

AKTIV •

15


Foto: Ole Bjørn Ulsnæs

KULTUR OG HISTORIE LANGS KANALEN VRANGFOSS SLUSEPARK Vrangfoss er det største og mest imponerende sluseanlegget. Fem slusekamre løfter båtene 23 meter. Slusene ble hogd inn i fjellet ved siden av fossen. Kanalstrekningen sto ferdig i 1892, og alt arbeidet er gjort med håndkraft.

16

KULTUR

PARKEN Sluseanlegget i Vrangfoss ligger i en flott park anlagt etter engelsk inspirasjon. KULTURMINNE Bandak-Norsjøkanalen er et teknisk kulturminne som er i ferd med å bli fredet. Her er lite endret siden åpningen for snart 125 år siden. Det tunge arbeidet med å åpne og lukke sluseporter og luker blir gjort for hand. Skal noe repareres eller byttes, blir jobben gjort på den gamle måten. I Bandakkanalen blir ingen ting endret. Telemarkskanalen fikk i 1994 Europa

Nostra-medaljen for sitt bidrag til bevaring og styrking av Europas arkitektoniske og miljømessige kulturarv. MESTERBOLIGEN Ved det øverste slusekammeret troner den flotte slusemesterboligen. Her bodde slusemesteren og en slusevokter med sine familier. Mesteren hadde eget kontor, med postkontor. I dag er mesterboligen kafé med utstilling av kanalbilder og informasjon om slusene. Fra slusemesterens veranda kan en nyte både mat, drikke og utsyn over sluseanlegget.


Foto: Ole Bjørn Ulsnæs

Mesterboligen har tun, uthus, bryggerhus, låve og fjøs. Slusemesteren og slusevokterne hadde dyr og dyrket poteter og grønnsaker.På området ligger også kanalens smie og sag, som blir brukt når gamle deler skal repareres eller byttes ut. UTSTILLING I LÅVEN I låven er det en stor kanalmodell med animasjon og fotografier som forteller historien om kanalen. I bryggerhuset er det bilder fra tømmerfløting, flommer og vedlikehold av sluseanleggene.

UTSIKT OVER ANLEGGET Vrangfoss er et flott skue som kan betraktes fra to utsiktsplasser. Kongeutsikten ble bygget da kong Oscar var på besøk i 1893 så det kongelige følget skulle se fossen og slusene fra sin beste side. Ved stien fra Eidsfoss til Vrangfoss ligger Utsikten med den flotteste oversikten over sluseanlegget, der de fleste gamle bildene av Vrangfoss er tatt.

GUIDEDE TURER I juli er det gratis omvisning med guide kl. 12.00 hver mandag og torsdag.

FESTIVALER Skien Live 10. - 11. juni Viser ved kanalen 17. - 18. juni Notodden Bluesfestival 4.-7. august Kartfestivalen 12. - 13. august

KULTUR •

17


Foto: Ole Bjørn Ulsnæs

SLUSEMODELL: På Vest-Telemark Museum i Eidsborg ovenfor Dalen kan store og små leke slusevoktere og båtførere. Den 105 meter lange modellen av Telemarkskanalen har sluseanlegg med miniatyrporter som må åpnes og lukkes. Slusekamre fylles og tømmes, og kanalbåtene sluses mot Skien eller Dalen – akkurat som i virkeligheten - gjennom en modell av kanalen.

#Telemarkskanalen

18

KULTUR

Foto: Ole Bjørn Ulsnæs

SKULPTURER LANGS KANALEN: Flere steder i kanallandsskapet er det mulig å oppleve kunst i form av skulpturer slik som her på Patmos på Akkerhaugen. Rett ved Sauarelvas utløp ligger denne skulpturparken som har egen badestrand.

#visittelemark #norge #visitnorway #mat #festival #kultur #henrikibsen #dalenhotel #kunst #kunstlangskanalen #smak


Foto: Marcus Nyberg

EN SMAK AV TELEMARK Kjenn duften av ferske brød rett fra bakerovnen, hør bjelleklangen fra sauer på beite og nyt synet av de vakre telemarkskyrne som beiter langs kanalen i Eidsfoss. Før i tiden, da vannveien var hovedveien mellom innlandet og kysten, var det et stort nettverk av skysstasjoner langs kanalen som kunne traktere folk på farten.

For dagens kanalgjester venter også mange gode matopplevelser. Flere spisesteder setter sin ære i å tilby gode lokale smaker, tradisjonsrike retter og mat med særpreg fra nærområdet. Du finner det om bord i kanalbåtene og på spisesteder og hoteller langs kanalen. Gårdsbutikkene har eplemost, syltetøy, geleer og kling – den tynne lefsa med smør og sukker - for å nevne noe. I sesongen kan du kjøpe frukt og bær rett fra bonden, og gjerne plukke selv.

MATOPPLEVELSER LANGS KANALEN Fruktbygda på Akkerhaugen/ Gvarv – smak, hør, se og lukt Matfestivalen Mersmak i Skien 26.-27. august Norsk Eplefest på Gvarv 24. september

Kjøp gjerne lokal mat med hjem som et reiseminne fra Telemarkskanalen.

KULTUR •

19


INDUSTRIEVENTYRET SOM BLE VERDENSARV I 2015 ble Rjukan og Notodden en del av UNESCOs verdensarvliste. Det er industrien som har gitt Telemark den attraktive statusen. Norsk Hydros gründer Sam Eyde hadde en visjon. Han ville «sette fossen til å gjøre nyttig arbeid for menneskene». Verden sultet, og bøndene trengte gjødsel. På Notodden ble verdens første kunstgjødsel produsert. Ved Heddalsvannet startet et industrieventyr Norge ikke har sett maken til.

20

KULTUR

Men hvordan skulle gjødselen fraktes fra midt inne i Telemark og ut i verden? Sam Eyde var smart. Han markedsførte Notodden som en havneby og fikk investorer til å satse penger på fabrikken sin. Og på sitt vis er Notodden havneby. Det var Telemarkskanalen som åpnet for transporten fra innlandet og ut til markedene i hele verden. Kulturmiljøet på Øvre Tinfos et godt sted å bli kjent med verdensarven. Der ligger det gamle kraftverket Tinfos 1, som skaffet kraften til Sam Eydes forsøksfabrikk. I den gamle sliperihallen ligger

Lysbuen Industrimuseum og Telemarksgalleriet. Industriarbeidermuseet på Rjukan forteller sin del av industrihistorien, og på Vemork finner du utstillingen om Tungtvannsaksjonen.

!

Les mer TELEMARKSKANALEN.NO


Foto: Ole Bjørn Ulsnæs

Foto: Dag Jenssen

HEDDAL STAVKIRKE Norges største stavkirke er ca. 800 år gammel og holder åpent for besøkende i hele sommersesongen. Et besøk i kirken kan kombineres med et besøk i kafeen i Prestegårdslåven, der det også er en utstilling om stavkirken. Trivelige Heddal bygdetun ligger like ved.

HENRIK IBSEN Skien er Ibsens hjemby, og spor etter dramatikeren finnes mange steder i byen. Dikterens barndomshjem på Venstøp er åpent for besøk gjennom hele sommeren. Årets utstilling har tema «Ibsen og familien» og fokuserer på Ibsens kontakt med familien etter 1850. De faste utstillingene viser hvordan den verdenskjente dramatikeren vokste opp.

ULEFOS HOVEDGAARD Et av Norges viktigste empirebygg ligger med oversyn over Ulefoss sluser. Gården er bygget som sommerbolig for eidsvoldmannen Niels Aall og er nå et museum. Guider tar med besøkende på omvisning i familien Aalls praktfulle hjem, og det er flere utstillinger på gården. Byggene er under restaurering. KULTUR •

21


Foto: Erling Skoe

BO LANGS KANALEN Langs kanalen er det mange spennende og særegne overnattingsmuligheter - fra ærverdige Dalen Hotel fra 1894 til camping under åpen himmel. Hva med å bo i en av slusevokterboligene eller i fløterbrakka ved Kviteseid brygge. Nærmere kanalen kommer du ikke. SLUSEVOKTERBOLIG Den mest autentiske kanalovernattingen finner du ved slusene i Eidsfoss og Vrangfoss. Slusevokterboligene fra 1892 leies ut, og gjestene bor akkurat som slusevokterne gjorde.

22

BO

HOTELL Helt øverst i kanalen troner Dalen Hotel – eventyrhotellet med en arkitektur inspirert av de norske stavkirkene og vikingetidens ornamentikk . Her har konger bodd og hotellet har losjert reisende siden 1894. En overnatting her er en opplevelse i seg selv. Gode hotell med nærhet til kanalen finnes i Skien, Notodden, Morgedal, Vrådal og på Akkerhaugen. B&B I den gamle forpakterboligen til Ulefos Hovedgaard tilbys herregårds

b&b i suiter, dobbeltrom, enkeltværelser og familierom. Lille Ulefos ble bygget av statsråd Niels Aall i 1814, som en kopi av Ulefos Hovedgaard. BOBIL OG CAMPING Langs hele kanalstrekningen ligger en rekke campingplasser og områder for bobilovernatting. I NATUREN De som ønsker å campe ute i naturen, kan selvfølgelig slå opp teltet der de vil. Det eneste kravet er at bestemmelsene i friluftsloven overholdes.


Foto: Max Emanuelson

SKIEN: Det finnes mange koselige hoteller i sentrum, og legger du overnattingen til siste helgen i august kan du oppleve matfestivalen Mersmak. Det er en folkefest i to travle dager der publikum møter nye smaker og et mangfold av kortreise matopplevelser fra Telemark.

Foto: Dalen Hotel

DALEN HOTEL: Siden 1894 har kanalturister tatt inn på dette ærverdige hotellet ved kanalens endepunkt. Å gå inn dørene i det store, gule trehotellet er som å gå inn i et eventyr fra gamle dager. På veggene henger bilder av gjester fra den gang kanalen hadde kongelige reisende fra inn- og utland. Og hotellet har faktisk sitt eget spøkelse. Spør etter rommet til «The English Lady».

Foto: Frida Sviland

OVERKANAL: MS Henrik Ibsen på vei inn i Vrangfoss sluser. Båten seiler forbi den gamle slusevokterboligen, som leies ut for overnatting.

BO •

23


TIPS OM KANALTURER Du kan velge mellom korte og lange turer med kanalbåtene som varer fra 1 til 10 timer. Har du lyst til å forlenge turen, kan vi anbefale en eller flere netter på et av de mange overnattingsstedene langs kanalen. Under finner du noen forslag til turer som vi synes du bør oppleve. Kanalturene kan også kombineres med et besøk på noen av de flotte attraksjonene som ligger langs Telemarkskanalen. Valgene er mange og alternativene gode! For å se flere spennende forslag til turer, eller bestilling, gå inn på www.telemarkskanalen.no eller ringe Visit Telemark 35 90 00 20.

KANALENTUSIASTEN Dette er dagsturen for den sanne entusiasten. Her får du oppleve hele kanalstrekningen fra Skien til Dalen med 7 sluseanlegg og 17 sluser. Innimellom sluseanleggene åpenbarer det seg kulturhistoriske landskap, bratte fjell som i en storslagen vestlandsfjord, smale kanaler, åpent vann og stille innsjøer. I båtens restaurant kan du hygge deg med god mat og godt drikke. Båttur Skien – Dalen m/ bussretur Pris voksen kr. 1 205,Barn fra kr. 235,- (4 til 15 år)

Foto: Ole Bjørn Ulsnæs

TORNEROSE Er du den som nyter sommerkvelden til det fulle, og heller står opp litt senere neste dag, er dette kanalturen for deg. Etter en liten busstur fra Skien til Lunde, kan du nyte Telemarkskanalen på ferden ned gjennom sluser og over åpent vann. Kl. 12:00 Avgang Hjellebrygga i Skien med kanalbuss Kl. 13:00 Ankomst Lunde (200 meter å spasere til Lunde sluse) Kl. 13:25 Avgang Lunde med kanalbåten Kl. 17:30 Ankomst Hjellebrygga i Skien Parker bilen gratis på Hjellebrygga. Husk parkeringsbevis – se oppslag. Pris voksen kr. 760,Pris barn fra kr. 165,- (4 til 15 år)

24

TIPS


KANALEN I ET NØTTESKALL Ønsker du en litt kortere tur, men vil oppleve alle de flotte slusene, anbefaler vi turen fra Ulefoss til Lunde. Her vil dere oppleve hele 4 av 8 sluseanlegg på 2 timer og 15 minutter. Ved ankomst Lunde har dere mulighet til å nyte god mat og se litt på folkelivet før turen går tilbake til Ulefoss med buss. Pris voksen kr. 540,Pris barn fra kr. 120,- (4 til 15 år)

VANDRETUR – LÅRDALSTIGEN, «TØFFERE ENN BESSEGGEN» Denne spektakulære vandreturen trekker til seg folk fra både fjern og nær. Ruta går langs fjellkanten mellom Lårdal og Dalen i opptil 800 meters høyde over Telemarkskanalen. Og med retur fra Lårdal med en av kanalbåtene på Telemarkskanalen, er dette en opplevelse for livet. Turen krever at du er i god fysisk form og at du ikke er altfor mye plaget med høydeskrekk. Turen er på ca. 14 km og er gradert rød og svart. Pris kanaltur kr. 185,- pr. voksen person. Foto: Jørgen Kasin

KANALHOPPING I EN UKE – TA MED SYKKEL ELLER KANO Nå kan du kjøpe en felles billett til MS Henrik Ibsen og MS Victoria som varer en hel uke. Med den kan du hoppe fra båt til båt, på alle strekninger mellom Skien og Dalen. Du kan til og med ta med sykkel eller kano/kajakk. Pris kanaltur kr 1 495,- pr. voksen Pris kanaltur kr 745,- pr. barn

TIPS •

25


RUTETIDER Skien - Dalen og Akkerhaugen - Lunde MS Henrik Ibsen

20.05 - 04.09.

Dager Avgang Avgang Avgang Avgang Avgang Avgang Avgang Avgang Ankomst Avgang Avgang Avgang Avgang Avgang Avgang Avgang Avgang Ankomst

1 Skien Løveid Akkerhaugen Norsjø Ferieland Norsjø Golfpark* Ulefoss Eidsfoss Vrangfoss Lunde Lunde Kjeldal Hogga Fjågesund* Kviteseid Spjotsodd Bandaksli* Lårdal* Dalen

13:05 13:30 14:00 15:20 | 16:00 | 17:20 17:50

3 5 7 08:10 08:40 10:35 11:10 12:05 12:50 13:05 13:30 14:00 15:20 | 16:00 | 17:20 17:50

07.09. - 16.09.

35 08:10 08:40

10:35 11:10 12:05 12:50 13:05 13:30 14:00 15:20 | 16:00 | 17:20 17:50

MS Victoria

MS Telemarken

21.05. - 04.09.

11.06. - 07.08.

1 08:10 08:40 10:35 11:10 12:05 12:50

Dalen - Skien og Lunde - Akkerhaugen MS Henrik Ibsen

20.05. - 04.09. 08.09. - 17.09.

Dager Avgang Avgang Avgang Avgang Avgang Avgang Avgang Avgang Ankomst Avgang Avgang Avgang Avgang Avgang Avgang Ankomst Avgang Ankomst

26

Dalen Lårdal* Bandaksli* Spjotsodd Kviteseid Fjågesund* Hogga Kjeldal Lunde Lunde Vrangfoss Eidsfoss Ulefoss Norsjø Golfpark* Norsjø Ferieland Akkerhaugen Løveid Skien

1 08:35 | 09:05 10:15 | 11:10 12:25* 12:45* 13:00

2 4 6 08:35 | 09:05 10:15 | 11:10 12:25 12:45 13:10 13:25 14:05 14:50 15:20 16:35 17:30

46 08:35 | 09:05 10:15 | 11:10 12:25* 12:45* 13:10 13:25 14:05 14:50 15:20 16:35 17:30

246 08:10 08:40 10:35 11:10 12:05 12:50 13:05 13:30 14:00 15:10 16:20 | | 17:45 18:20

Dagliga)

09:45 09:55 10:20 11:00 11:30 12:25 13:15

MS Victoria

MS Telemarken

21.05. - 04.09.

11.06. - 07.08.

1

13:25 14:05 14:50 15:20 16:35 17:30

3 5 7 08:10 | 08:35 | 10:15 11:10 12:25 12:45 13:10 13:25 14:05 14:50 15:20 16:35 17:30

Dagliga)

13:45 14:35 15:30 16:00 16:25 16:50 17:00


PRISER 2016 Løveid Akkerhaugen

Skien 200,- Løveid - - Akkerhaugen

Norsjø Golfpark - - 105,- Norsjø Golfpark Ulefoss

285,- 285,-

205,-

105,-

Ulefoss

Lunde

590,- 590,-

460,-

460,-

Kviteseid/Spjotsodd 795,- 795,-

-

-

690,-

Lårdal/Bandaksli

995,- 995,-

-

-

895,- 590,-

335,-

Lårdal/Bandaksli

Dalen

995,- 995,-

-

-

895,- 590,-

335,-

185,-

485,- Lunde 485,- Kviteseid /Spjotsodd

Barn 0-3 år: Gratis Barn 4-15 år: Kr. 80,- uansett strekning, gjelder for opp til to barn i følge med en betalende voksen. Ved flere en to barn pr. voksen blir det 50% rabatt av voksen pris. (Ring Visit Telemark på 35 90 00 20 for å bestille) Grupperabatt: En fri per 20 betalende. Returbillett: 50% rabatt uansett båt og gyldig i en uke. (Ring Visit Telemark på 35 90 00 20 for å bestille returbillett) NB! Det må vises frem billett med navn og legitimasjon ved ombordstigning Sykkel/sykkelhenger: Kr. 200,Kano/Kajak: Kr. 200,-

1 = mandag 2 = tirsdag 3 = onsdag 4 = torsdag 5 = fredag 6 = lørdag 7 = søndag NB! Fremmøte 30 min. før avgang i Skien, Ulefoss og Lunde. 15 min. før ved øvrige sluser/brygger. NB! For parkering i Skien må du ha parkeringsbevis. Se oppslag på brygga! a) M/S Telemarken seiler ikke i rute fredag 05.08 og lørdag 06.08. * Stopper kun på forhåndsbestilling

27


Til Haugesund/Bergen

E 134

Åmot

Flatdal

Høydalsmo

38

Morgedal

E 134

Eidsborg

45

TOKKE

Lifjell 1291m

Seljord Brunkeberg

Dalen Lårdal

Skafså

Kviteseid

Ban

dak

Bandaksli

41 45

Vråliosen

Til Stavanger

KVITESEID

Krossli

Spjotsodd K vit

es

38

eid

Vrådal

va

K

tne

t

Fjågesund Storroan 1193m

Flåvatn

355

Bergen

NORGE

Gro

38 TELEMARK Notodden Dalen

Oslo

Fyresdal

Ulefoss

Skien

Stavanger Langesund

Tørdal 41

Sandefjord Larvik

Kristiansand

Strømstad

SVERIGE Gøteborg Hirtshals

28

Nissedal

Avstand i km på veg Oslo Bergen Kristiansand Larvik Skien Dalen 225 271 210 165 134 Treungen Notodden 111 360 257 107 76 Ulefoss 155 351 213 62 31 Skien 134 381 186 34 -


NOTODDEN

Til Kongsberg/Oslo

E 134

Heddal

Notodden dd He n van als et

m

Hjuksevelta

Lystang 36

360

SAUHERAD

Akkerhaugen

Gvarv Nes

Kilen

359

36

Flåbygd

n

Lunde

HOGGA

VRANGFOSS

KJELDAL

Norsjø EIDSFOSS

Ulefoss

LUNDE

32

ULEFOSS

NOME

36

Munken SKIEN

Løveid

ova

Skien

LØVEID

8

SKIEN

Porsgrunn Bostrak

Til Kristiansand

Drangedal 356

Kultur og vandring i Vest-Telemark

Aktiviteter i Lunde

Fruktbygda i Sauherad

Kulturarv på Ulefoss

Industrihistorie på Notodden

Kanalbyen Skien

Neslandsvatn

E 18

Til Osl

356 Sluse

Brevik

!

Stathelle

Les mer TELEMARKSKANALEN.NO

Langesund

E 18

29


Annonser

På kanaltur med M/S Victoria

Senk skuldrene og nyt den fantastiske naturen fra orkesterplass på dekket til kanaldronningen M/S Victoria.

Det er mulig å chartre M/S Victoria utenom de ordinære rute­tidene. En kveldstur med kanalbåten, hvor dere nyter god mat og godt drikke, er absolutt å anbefale. M/S Victoria er sertifisert for 180 personer.

Velkommen ombord! For mer informasjon se www.kanalbaatene.no

Foto: Ole Bjørn Ulsnæs

Kanaldronningen seiler i daglig rute mellom Skien og Dalen fra 21. mai til 4. september.


Annonser

En kulturhistorisk reise

Kanalturtips med gullkant Reis med kongen og dronningen av Telemarkskanalen. Pakkepris fra kr 4995,- per person. Dag 1: Avreise fra Lunde med M/S Henrik Ibsen eller M/S Victoria. Lunsj ombord med et glass vin eller mineralvann. Overnatting på eventyrhotellet Dalen Hotel inkludert aperitiff og historiefortelling foran peisen. 3 retters middag i hotellets restaurant. Dag 2: Nyt hotellets frokostbuffet, ta med nistepakke og drikke i ryggsekken før avreise til Vest-Telemark museum. Vi spaserer fra museet till Ruigården. Tilbake på hotellet nytes «afternoon tea» med hjemmelagede kaker i hotellets hage. 3 retters middag serveres i hotellets restaurant. Kaffe serveres foran peisen til klassiske toner fra hotellets konsertpianist. Dag 3: Avreise med M/S Victoria eller M/S Henrik Ibsen til Lunde med frokost om bord.

På eventyrhotellet Dalen Hotel som troner i enden av Telemarkskanalen, har promi­nente gjester fra mange euro­ peiske kongehus hygget seg i 120 år.

Slusecruise fra kr 475,- per person Kanalpakker fra kr 750,- per person Se www.mshenrikibsen.no for flere reisetips

Hotellet som ble oppført i 1894 er omgitt av drager og spir, av mystikk og storhet. Byggestilen er inspirert av de norske stavkirkene og vikingetidens ornamentikk. En helt unik opplevelse der de historiske vingeslag kombineres med nåtidens fasiliteter og bekvemmeligheter. M/S Henrik Ibsen anno 1907 er nennsomt oppgradert med dagens krav til komfort og service. Unn deg en klassisk kanaltur gjennom Telemarkskanalen opp til Dalen. En herlig kortreist historisk opplevelsespakke.

Foto: Dalen Hotel

Dalen Hotel har sesong fra 15. april til 30. oktober og M/S Henrik Ibsen seiler i rutetrafikk på Telemarkskanalen fra 20. mai – 19. september.

Reservasjon +47 350 79 000 – post@dalenhotel.no

www.dalenhotel.no


Annonser

Velkommen til Telemark Museum i sommer! Henrik Ibsen Museum og Brekkeparken i Skien Ulefos Hovedgaard på Ulefoss Porselensmuseet i Porsgrunn Kittelsenhuset i Kragerø.

Kanalcamping med gangavstand til Lunde sluse Her møtes de 3 kanalbåtene midt på dagen. På Lunde Slusekro serveres alt fra småretter til middag. Mange dagsturmuligheter både på og langs kanalen.

For åpningstider og program: www.telemarkmuseum.no

www.telemarkmuseum.no

• Utleie av kano, kajakk, sykler og SUP brett. • Turforslag og kart • Overnatting for bobil, caravan og telt

• Padleturer med eller uten slusing • Mange merkede sykkel- og vandreturer • Kanalbuss stoppested Slusevegen 21, 3825 LUNDE post@kanalcamping.no www.kanalcamping.no Tel: +47 91575421

Velkommen til opplevelser i naturskjønne omgivelser!

TELEMARKSGALLERIET & LYSBUEN Rjukan-Notodden industriarv ble innskrevet på UNESCOs verdensarvliste i 2015 som Norges åttende verdensarvsted. Med fire hjørnesteiner er det omfattende, både utstrekning og variasjon. Det består av vannkraftverk, elektrokjemisk industri, transportsystemer med jernbane og ferger, samt bystrukturer. Opplev eventyrlig industrihistorie og spennende kunstutstillinger i et område spekket med atmosfære og historie. Industribyen Notodden ble skapt som et svar på det økende behovet for plantenæring til jordbruket ved inngangen til 1900-tallet. På denne tiden grep vitenskapelig og teknologisk framgang og økonomiske og politiske faktorer inn i hverandre og skapte «den andre industrielle revolusjon». Kafé og museumsbutikk.

Åpningstider sommer (1.6.2016-31.8.2016): Tirsdag – søndag: kl. 10.00-17.00. Åpningstider vinter (1.9.2016-31.5.2017): Tirsdag-fredag: kl. 12.00-16.00. Lørdag og søndag: kl. 12.00-17.00. Telemarksgalleriet & Lysbuen • O. H. Holtasgate 27 / Notodden • Tlf. 35010080 • www.telemarksgalleriet.no


Annonser

SKIEN b 182 b 194 b Kanalbussen

ULEFOSS b 182 b Kanalbussen

LUNDE b Kanalbussen

KVITESEID b Kanalbussen

DALEN b Kanalbussen

Våre Ekspressbusser kjører helt fram eller i korrespondanse med Kanalbussen - avhengig av hvor du ønsker på-/avstigning til Kanalbåtene. Ekspressbussene b 180 Haukeliekspressen Oslo - Kongsberg - Notodden - Bø - Seljord - Åmot - Haugesund/Odda - Bergen b 182 Telemarkekspressen Tønsberg - Larvik - Porsgrunn - Skien Ulefoss - Bø - Seljord b 194 Grenlandsekspressen Oslo - Drammen - Kronlia - Sundbyfoss - Siljan Skien - Porsgrunn Finn din bussreise til/fra Kanalbåten på telemarkbil.no.

Alltid best pris på nett! Kanalbussen b Skien - Lunde b Ulefoss - Lunde b Ulefoss - Kviteseid b Ulefoss - Dalen b Dalen - Seljord - Bø - Lunde - Ulefoss - Skien b Kviteseid - Seljord - Bø - Lunde - Ulefoss - Skien Kanalbussen kjøres i kanalsesongen 20/5-17/9. Kanalpakke med kanalbåt og kanalbuss eller kanalpakker inkludert overnatting bestilles hos Visit Telemark. Mer informasjon: visittelemark.no eller ring 35 90 00 20.

Foto: Harald Naper/VisitTelemark

nor-way.no Haukeliekspressen

Telemarkekspressen

Grenlandsekspressen

Lokalruter i Vest- og Midt-Telemark


Annonser

Vest-Telemark Museum

SOMMERENS VAKRESTE

EVENTYR

VTM Eidsborg og Norsk Skieventyr i Morgedal er våre to hovudmuseum. Her får du moderne utstillingar, mat og suvenirar. VTM driv dessutan 9 sesongopne museum med bygdetun, ER NÅ kunst og kulturminner. Nærmast Telemarkskanalen finn du desse:

VTM Eidsborg med Kanalparken Stavkyrkje, friluftsmuseum, utstillingar og turvegar. Aktivitetspark med 105 m lang vassførande modell av Telemarkskanalen. Kafé og butikk.

Kviteseid Bygdetun Påkosta gardsbygg frå tidleg 1800-tal. Skulpturar etter bilethoggar Gunnar Utsond. Steinkyrkje frå 1200-tal. Enkel bevertning.

Åmdals Verk Gruver Vandring i kopargruver tilbake til 1691. Bergverksmuseum med mekaniske modellar. Enkel bevertning.

M/S Skarsfos AS v/Asbjørn Lia

EVENTYR

SAGLANDET MARINA

Røråstangen 82, 3720 Skien Telefon: 907 63 686 E-post: info@skarsfos.no www.skarsfos.no

ER NÅ TIL LEIE!

• Bevertning fra rekebord til selskapsmat • Sertifisert for 68 passasjerer • Skjenkebevilgning med alle rettigheter

Grimdalstunet Skulpturar etter bilethoggar Anne Grimdalen. Kunstutstilling. Historisk fjellgard i opphaveleg stand. Kafé.

• Leies ut som møte- og selskapslokale hele året post@vtm.no, Tlf. 35069090, www.vtm.no • Bevertning fra rekebord til selskapsmat • Sertifisert for 68 passasjerer • Skjenkebevilgning med alle rettigheter

SOMMERENS VAKRESTE

• Leies ut hele året til turer på Telemarkskanalen og skjærgården utenfor

TIL LEIE

• • • •

M/S Skarsfos AS v/Asbjørn Lia Røråstangen 82, 3720 Skien Tlf: 907 63 686 E-post: info@skarsfos.no www.skarsfos.no

Salg av båtplasser Lagring av båt inne Lagring båt og annet ute Løft av båt til Norsjø

Kontaktinfo: SAGLANDET EIENDOM AS v/Asbjørn Lia tlf.: 907 63686 mail: info@skarsfos.no saglandet marina


Annonser

Opplevelser i Skien og Grenland Vi har mye i Grenland som vi er stolte av. Den vakre Telemarkskanalen starter med første sluse i Skien sentrum. Kanalbåtene MS Victoria og MS Henrik Ibsen tar deg med ut på en fantastisk reise i natur og kultur gjennom sluser og kanaler. Henrik Ibsen Museum. Verdens største dramatiker ble født i Skien, han vokste opp på gården Venstøp som i dag er Henrik Ibsen Museum. Bli med på en guidet omvisning i barndomshjemmet, og se utstillingene Ibsen og familien og Ibsens barndomsby som belyser Henriks barndom og hans kontakt med familien. På museet er det utkledningsloft for barna, kjeglebane i parken, kafe og museumsbutikk. Porselensmuseet skaper glede og begeistring! Rundt 1.000 gjenstandene viser den 130 år lange historien til Porsgrunds Porselænsfabrik, og digitale installasjoner gir grunnlag for opplevelser, dialog og kreativ deltagelse. Besøk også produksjonslinjen på porselensfabrikken. Museumsbutikk med fine kunst- og desingvarer. Kontakt VisitGrenland for mer informasjon om Skien og Grenland på tlf. 35 90 55 20 eller besøk Skien Turistkontor i Henrik Ibsensgt. 2 (Skien kommunes Servicekontor).

Herlige dager i hjertet av Telemark!

Foto: Inge Fjelddalen

visitgrenland.no

Norsjø Hotell – 5 minutter å gå til Telemarkskanalen -- Kun to timer fra Oslo -- Gode møtefasiliteter på hotellet -- Tur på Telemarkskanalen – gjerne med musikk om bord. -- Kombiner med golfturnering på Norsjø golfpark! -- Kombiner med wakeboard og vannski i Norsjø ferieland -- 15 minutter til Bø Sommarland! Opplev den unike Telemarkskanalen med sluser som åpnes og lukkes slik de gjorde for over 100 år siden! Kanalbåten M/S Telemarken har daglig avgang/ankomst fra brygga vår til og fra Lunde fra mai til august. M/S Telemarken egner seg ypperlig for grupper, charter eller i rute.

Kanalpakke

Noe å feire, eller bare lyst til en tur på Telemarkskanalen? Ta med familie og venner til middag, overnatting med frokost og kanaltur mellom Akkerhaugen–Ulefoss og Lunde. (evt. buss ene veien ikke inkludert)

Velkommen til oss!

Pris pr. person Kr. 1360,-

Tlf: 35 95 50 00 www.norsjohotell.no

Mer informasjon telefon 35 95 50 00 og www.norsjohotell.no


36Ole Bjørn Ulsnæs Foto:

Profile for Wera AS

Telemarkskanalen - den eventyrlige vannveien  

Telemarkskanalen - den eventyrlige vannveien  

Profile for wera2010