Skip to main content

TEST BANK for Radiologic Science for Technologists 11th Edition Physics, Biology, and Protection by

Page 1

TEST BANK for Radiologic Science for Technologists 11th Edition Physics, Biology, and Protection by Stewart C. Bushong.


Radiologic Science for Technologists 11th Edition Bushong Test Bank Chapter 01: Essential Concepts of Radiologic Science Bushong: Radiologic Science for Technologists: Physics, Biology, and Protection, 11th Edition MULTIPLE CHOICE 1. Matter is measured in a. kilograms b. joules c. electron volts d. rems

.

ANS: A

Matter is measured in kilograms. DIF: Easy

REF: p. 3

2. Energy is measured in a. kilograms b. joules c. electron volts d. B or C

OBJ: Recognize the unit of measurement for matter.

.

ANS: D

Energy is measured in joules or electron volts. DIF: Moderate

REF: p. 4

OBJ: Recognize the unit of measurement for energy.

3. Atoms and molecules are the fundamental building blocks of a. energy b. radiation c. matter d. gravity

.

ANS: C

Atoms and molecules are the fundamental building blocks of matter. DIF: Moderate

REF: p. 3

OBJ: List the fundamental building blocks of matter.

4. Ice and steam are examples of two forms of a. matter b. radiation c. energy d. work

.

ANS: A

Ice and steam are examples of two forms of matter. DIF: Difficult

REF: p. 4

OBJ: Describe states of matter.

5. The formula E=mc2 is the basis for the theory that led to the development of

.


a. b. c. d.

x-rays electromagnetic radiation nuclear power cathode ray tubes

ANS: C

The formula E=mc2 is the basis for the theory that led to the development of nuclear power. DIF: Difficult

REF: p. 5

OBJ: Understand the theory of energy-mass equivalence.

6. Radio waves, light, and x-rays are all examples of a. nuclear b. thermal c. electrical d. electromagnetic

energy.

ANS: D

Electromagnetic energy includes radio waves, light, and x-rays as well as other parts of the spectrum. DIF: Difficult

REF: p. 4

7. A moving object has a. potential b. kinetic c. nuclear d. electromagnetic

OBJ: List types of electromagnetic energy.

energy.

ANS: B

A moving object has kinetic energy. DIF: Moderate

REF: p. 4

OBJ: Identify various forms of energy.

8. What is the removal of an electron from an atom called? a. Ionization b. Pair production c. Irradiation d. Electricity ANS: A

The removal of an electron from an atom is called ionization. DIF: Moderate

REF: p. 5

OBJ: Understand ionization of matter.

9. Ionizing radiation is capable of removing

from atoms as it passes through the

matter. a. neutrons b. protons c. electrons d. ions ANS: C

Ionizing radiation is capable of removing electrons from atoms as it passes through the matter.


DIF: Moderate REF: p. 5 OBJ: Describe the process of ionization by ionizing radiation. 10. The energy of x-rays is a. thermal b. potential c. kinetic d. electromagnetic

.

ANS: D

X-rays are a form of electromagnetic energy. DIF: Difficult

REF: p. 5

OBJ: List the category of energy of x-rays.

11. The biggest source of man-made ionizing radiation exposure to the public is a. b. c. d.

. atomic fallout diagnostic x-rays smoke detectors nuclear power plants

ANS: B

Medical x-ray exposure is the biggest source of man-made radiation. DIF: Difficult REF: p. 6 OBJ: Understand the relative intensity of ionizing radiation from various sources. 12. In the United States, we are exposed to

mR/year of ionizing radiation from the

natural environment. a. 0–5 b. 5–20 c. 20–90 d. 100–300 ANS: C

We are exposed to 20–90 mR/yr of ionizing radiation from natural environmental sources in the United States. DIF: Difficult REF: p. 6 OBJ: Understand the amount of natural environmental ionizing radiation to which the public is exposed in the United States. 13. The basic quantities measured in mechanics are a. volume, length, meters b. mass, length, time c. radioactivity, dose, exposure d. meters, kilos, seconds

,

, and

.

ANS: B

The basic quantities measured in mechanics are mass, length, and time. DIF: Easy

REF: p. 12

OBJ: List the basic quantities measured in mechanics.


14. An example of a derived quantity in mechanical physics is a a. meter b. second c. dose d. volume

.

ANS: D

Volume is a derived unit. DIF: Moderate 15. a. b. c. d.

REF: p. 12

OBJ: Recognize an example of a derived quantity.

is a special quantity of radiologic science. Mass Velocity Radioactivity Momentum

ANS: C

Radioactivity is a special quantity of radiologic science. DIF: Easy REF: p. 14 OBJ: Recognize radioactivity as a special quantity of radiologic science. 16. Exposure is measured in units of a. becquerel b. sieverts c. meters d. grays

.

ANS: D

Exposure is measured in units of grays. DIF: Moderate

REF: p. 14

OBJ: Understand units of radiation measurement.

17. Today, radiology is considered to be a(n) a. safe b. unsafe c. dangerous d. high-risk

occupation.

ANS: A

Today, radiology is considered to be a safe occupation because of effective radiation protection practices. DIF: Moderate

REF: p. 10

18. What does ALARA mean? a. All Level Alert Radiation Accident b. As Low As Reasonably Achievable c. Always Leave A Restricted Area d. As Low As Regulations Allow

OBJ: Understand the risk of an occupation in radiology.


ANS: B

ALARA means As Low As Reasonably Achievable. DIF: Moderate

REF: p. 10

OBJ: Understand the meaning of ALARA.

19. Computed tomography was developed in the a. 1890s b. 1920s c. 1970s d. 1990s

.

ANS: C

Computed tomography was developed in the 1970s. DIF: Moderate REF: p. 10 OBJ: Relate history of the development of computed tomography. 20. Filtration is used to . a. absorb low-energy x-rays b. remove high-energy x-rays c. restrict the useful beam to the body part imaged d. fabricate gonadal shields ANS: A

Filtration is used to absorb low-energy x-rays. DIF: Moderate REF: p. 12 OBJ: Relate history of the development of computed tomography.


Chapter 02: The Structure of Matter Bushong: Radiologic Science for Technologists: Physics, Biology, and Protection, 11th Edition MULTIPLE CHOICE 1. The term “atom” was first used by the a. Ethiopians b. British c. Greeks d. Romans

.

ANS: C

The term “atom” was first used by the Greeks DIF: Moderate

REF: p. 27

OBJ: Relate the history of the term “atom.”

2. The first person to describe an element as being composed of identical atoms was a. b. c. d.

. J. J. Thomson John Dalton Dmitri Mendeleev Niels Bohr

ANS: B

The first person to describe an element as being composed of identical atoms was John Dalton. DIF: Moderate REF: p. 27 OBJ: Name the first person to describe an element as being composed of identical atoms. 3. The smallest particle that has all the properties of an element is a(n) a. neutron b. proton c. electron d. atom

.

ANS: D

The smallest particle that has all the properties of an element is an atom. DIF: Moderate

REF: p. 28

OBJ: Define the atom.

4. The periodic table of the elements was developed by a. Bohr b. Rutherford c. Mendeleev d. Roentgen ANS: C

The Periodic Table was developed by Mendeleev.

in the late 19th century.


DIF: Moderate REF: p. 28 OBJ: Name the person who developed the periodic table of the elements. 5. Rutherford’s experiments in 1911 showed that the atom was composed of a. b. c. d.

. electrons with well-defined orbits a nucleus with an electron cloud electrified plum pudding a ball of hooks and eyes

ANS: C

Rutherford’s experiments in 1911 showed that the atom was composed of a nucleus with an electron cloud. DIF: Moderate REF: p. 29 OBJ: Relate the history of the Rutherford model of the atom. 6. A positively charged nucleus surrounded by negatively charged electrons in well-defined

orbits is the Bohr Thomson Rutherford Dalton

model of the atom.

a. b. c. d.

ANS: A

A positively charged nucleus surrounded by negatively charged electrons in well-defined orbits is the Bohr model of the atom. DIF: Moderate REF: p. 29 OBJ: Identify the structure of the Bohr model of the atom. 7. What are the fundamental particles of an atom? a. Quark, positron, negatron b. Nucleon, electron, proton c. Proton, neutron, quark d. Proton, electron, neutron ANS: D

The fundamental particles of an atom are the proton, electron, and neutron. DIF: Easy

REF: p. 29

OBJ: Identify the fundamental particles of an atom.

8. The chemical element is determined by the number of a. protons b. electrons c. neutrons d. nucleons

in the atom.

ANS: A

The chemical element is determined by the number of protons in the atom. DIF: Moderate

REF: p. 30

OBJ: Describe how a chemical element is determined.


9. An atom in a normal state has an electrical charge of a. one b. zero c. positive d. negative

.

ANS: B

An atom in a normal state has an electrical charge of zero. DIF: Moderate REF: p. 31 OBJ: Describe the electrical charge of an atom in a normal state. 10. The binding energies, or energy levels, of electrons are represented by their a. atomic numbers b. atomic mass units c. shells d. isotopes

.

ANS: C

The binding energies, or energy levels, of electrons are represented by their shells. DIF: Moderate REF: p. 31 OBJ: Describe binding energies or energy levels of electrons. 11. When an atom has the same number of protons as another, but a different number of neutrons,

it is called an isomer isobar isotone isotope

.

a. b. c. d.

ANS: D

When an atom has the same number of protons as another, but a different number of neutrons, it is called an isotope. DIF: Difficult

REF: p. 34

OBJ: Describe an isotope.

12. When atoms of various elements combine, they form a. isotopes b. compounds c. molecules d. ions

.

ANS: C

When atoms of various elements combine, they form molecules. DIF: Moderate

REF: p. 36

OBJ: Describe a molecule.

13. An atom that loses or gains one or more electrons is a(n) a. ion b. molecule

.


c. isotope d. isomer ANS: A

An atom that loses or gains one or more electrons is an ion. DIF: Moderate

REF: p. 31

OBJ: Define an ion.

14. The maximum number of electrons that can exist in an electron shell is calculated with the

formula 2n 2n2 2/n 2/n2

.

a. b. c. d.

ANS: B

The number of electrons in an electron shell is calculated with the formula 2n2. DIF: Difficult REF: p. 32 OBJ: Identify the formula for the maximum number of electrons that can exist in an electron shell. 15. A neutral atom has the same number of a. quarks b. neutrinos c. neutrons d. protons

and electrons.

ANS: D

A neutral atom has the same number of protons and electrons. DIF: Easy REF: p. 34 OBJ: Identify the formula for the maximum number of electrons that can exist in an electron shell. 16. The innermost electron shell is symbolized by the letter a. J b. K c. L d. M

.

ANS: B

The innermost electron shell is symbolized by the letter K. DIF: Moderate REF: p. 32 OBJ: Recognize the symbol for the innermost electron shell. 17. The shell number of an atom is called the a. alpha particle b. chemical element c. principal quantum number d. half-life number

.

ANS: C

The shell number of an atom is called the principal quantum number.


DIF: Moderate

REF: p. 32

OBJ: Define the shell number of an atom.

18. The atomic number of an element is symbolized by the letter a. A b. X c. Z d. n

.

ANS: C

The atomic number of an element is symbolized by the letter Z. DIF: Moderate REF: p. 34 OBJ: Identify symbol for the atomic number of an element. 19. Aluminum has an atomic number of 13. How many protons does it have? a. 13 b. 26 c. 27 d. None of the above ANS: A

The atomic number equals the number of protons in an atom. DIF: Moderate REF: p. 34 OBJ: Identify the number of protons on an atom based on its atomic number. 20. Two identical atoms which exist at different energy states are called a. isotopes b. isomers c. isotones d. isobars

.

ANS: B

Two identical atoms which exist at different energy states are called isomers. DIF: Moderate

REF: p. 36

OBJ: Define an isomer.

21. The atomic number of molybdenum is 42 and the atomic mass number is 98. How many

neutrons does it have? 42 98 21 56

a. b. c. d.

ANS: D

The number of neutrons is equal to A–Z. DIF: Difficult REF: p. 36 OBJ: Identify the number of neutrons in an atom based on its atomic number and atomic mass number. 22. A chemical compound is any quantity of

.


a. b. c. d.

one type of atom one type of molecule two types of molecules two or more types of atoms

ANS: B

A chemical compound is any quantity of one type of molecule. DIF: Difficult

REF: p. 36

OBJ: Describe a compound.

23. During beta emission, an atom releases a. electrons b. positrons c. protons d. neutrons

.

ANS: A

During beta emission, an atom releases electrons. DIF: Moderate

REF: p. 37

OBJ: Describe beta emission.

24. The only difference between x-rays and gamma rays is their a. energy b. size c. origin d. name ANS: C

The only difference between x-rays and gamma rays is their origin. DIF: Moderate REF: p. 42 OBJ: Explain the difference between x-rays and gamma rays. 25. The is the least penetrating form of ionizing radiation. a. beta particle b. x-ray c. gamma ray d. alpha particle ANS: D

The alpha particle is the least penetrating form of ionizing radiation. DIF: Moderate REF: p. 41 OBJ: Name the least penetrating form of ionizing radiation.

.


Chapter 03: Electromagnetic Energy Bushong: Radiologic Science for Technologists: Physics, Biology, and Protection, 11th Edition MULTIPLE CHOICE 1. The four properties of photons are , a. size, shape, spin, mass b. frequency, mass, amplitude, wavelength c. frequency, wavelength, velocity, amplitude d. refraction, velocity, spin, amplitude

,

and

.

ANS: C

The properties of photons are frequency, wavelength, velocity, and amplitude. DIF: Moderate

REF: p. 45

OBJ: Identify the properties of photons.

2. The smallest quantity of any type of electromagnetic radiation is a(n) a. photon b. electron c. neutrino d. quark

.

ANS: A

The smallest quantity of any type of electromagnetic radiation is a photon. DIF: Easy

REF: p. 45

OBJ: Define photons.

3. What is the velocity of all electromagnetic radiation? a. 8  103 m/s b. 2  108 m/s c. 3  108 m/s d. 4  103 m/s ANS: C

The velocity of all electromagnetic radiation is 3  108 m/s. DIF: Moderate

REF: p. 45

OBJ: State the velocity of all electromagnetic radiation.

4. The rate of rise and fall of a sine wave is called its a. amplitude b. frequency c. wavelength d. velocity

.

ANS: B

The rate of rise and fall of a sine wave is called its frequency. DIF: Moderate

REF: p. 46

5. A hertz (Hz) is equal to

OBJ: Define wave frequency.

cycle(s) per second.


a. b. c. d.

103 102 10 1

ANS: D

A hertz is equal to 1 cycle per second. DIF: Moderate

REF: p. 46

OBJ: Define the hertz.

6. What is the electromagnetic wave equation? a. c = f b. c = f/ c. c = fv d. c = f– ANS: A

The wave equation is c = f. DIF: Difficult

REF: p. 48

OBJ: Recognize the electromagnetic wave equation.

7. The of electromagnetic radiation is constant. a. amplitude b. velocity c. frequency d. wavelength ANS: B

The velocity of electromagnetic radiation is constant. DIF: Moderate

REF: p. 47

OBJ: Discuss the velocity of electromagnetic radiation.

8. If the wavelength of a beam of electromagnetic radiation increases by a factor of 2, then its

frequency must a. double b. increase four times c. decrease by half d. remain constant

.

ANS: C

If the wavelength of a beam of electromagnetic radiation increases by a factor of 2, then its frequency must decrease by half. DIF: Difficult REF: p. 48 OBJ: Discuss the relationship between electromagnetic radiation wavelength and frequency. 9. The intensity of radiation

the object from the source. increases, direct decreases, direct increases, inverse decreases, inverse

a. b. c. d.

in

proportion to the square of the distance of


ANS: D

The intensity of radiation decreases in inverse proportion to the square of the distance of the object from the source. DIF: Difficult

REF: p. 54

OBJ: Explain the inverse square law.

10. The reduction of radiation intensity due to scattering and absorption is called a. reflection b. refraction c. attenuation d. dispersion

.

ANS: C

The reduction of radiation intensity due to scattering and absorption is called attenuation. DIF: Moderate

REF: p. 53

OBJ: Understand the function of attenuation.

11. The intensity of radiation on an object is reduced with distance because the radiation a. b. c. d.

. reduces its velocity increases in wavelength loses its energy is spread out over a greater area

ANS: D

The intensity of radiation on an object is reduced with distance because the radiation is spread out over a greater area. DIF: Moderate

REF: p. 54

OBJ: Explain the inverse square law.

12. If the intensity of light from a flashlight is 4 millilumens (mlm) at a distance of 3 feet, what

will the intensity be at 6 feet? 0.4 millilumens 1 millilumen 2 millilumens 16 millilumens

a. b. c. d.

ANS: B

If the intensity of light from a flashlight is 4 millilumens (mlm) at a distance of 3 feet using the inverse square law, it will be 1 millilumen at 6 feet. DIF: Difficult REF: p. 55 OBJ: Calculate intensity changes using the inverse square law. 13. The diagnostic range of x-ray energy is a. 30 to 150 kVp b. 200 to 300 kVp c. 300 to 1000 kVp d. over 1 MV ANS: A

The diagnostic range of x-ray energy is 30 to 150 kVp.

.


DIF: Moderate

REF: p. 56

OBJ: Discuss the electromagnetic spectrum.

14. The energy of a photon is directly proportional to its a. amplitude b. frequency c. velocity d. wavelength

.

ANS: B

The energy of a photon is directly proportional to its frequency. DIF: Moderate REF: p. 56 OBJ: Discuss the relationship between the energy and frequency of electromagnetic spectrum. 15. The mass equivalent of a 100 KeV photon of radiation can be calculated using the a. inverse square formula b. equivalent Planck equation c. relativity formula d. Planck quantum equation

.

ANS: C

The mass equivalent of a 100 KeV photon of radiation can be calculated using the relativity formula. DIF: Difficult

REF: p. 57

OBJ: Understand how to calculate mass equivalency.

16. X-rays are usually identified by their a. energy b. velocity c. wavelength d. hertz

.

ANS: A

X-rays are usually identified by their energy. DIF: Moderate

REF: p. 56

OBJ: Discuss the electromagnetic spectrum.

17. The lowest energy range of the electromagnetic spectrum is a. sound waves b. radio waves c. gamma rays d. microwaves

.

ANS: B

The lowest energy range on the electromagnetic spectrum is radio waves. DIF: Moderate

REF: p. 50

18. Gamma rays are produced in the a. outer electron shell b. inner electron shell

OBJ: Discuss the electromagnetic spectrum.

of the atom.


c. nucleus d. K-shell ANS: C

Gamma rays are produced in the nucleus of the atom. DIF: Moderate

REF: p. 51

OBJ: Discuss the electromagnetic spectrum.

19. Photons tend to interact with matter a. equal in size to b. larger in size than c. smaller in size than d. unequal in size to

their wavelength.

ANS: A

Photons tend to interact with matter equal in size to their wavelength. DIF: Moderate

REF: p. 52

OBJ: Identify the properties of photons.

20. Photons with the highest frequencies have the a. highest velocity b. lowest energy c. longest wavelengths d. shortest wavelengths

.

ANS: D

Photons with the highest frequencies have the shortest wavelengths. DIF: Moderate REF: p. 47 OBJ: Understand the relationship between frequency and wavelength.


Chapter 04: Electricity, Magnetism, and Electromagnetism Bushong: Radiologic Science for Technologists: Physics, Biology, and Protection, 11th Edition MULTIPLE CHOICE 1. The smallest unit of electrical charge is the a. electron b. proton c. neutron d. neutrino

.

ANS: A

The smallest unit of electrical charge is the electron. DIF: Easy

REF: p. 61

OBJ: Define the electron.

2. Electrification occurs through the movement of a. protons only b. protons and electrons c. electrons only d. electrons and neutrons

.

ANS: C

Electrification occurs only through the movement of electrons. DIF: Moderate

REF: p. 61

3. Like charges a. repel, repel b. attract, attract c. attract, repel d. repel, attract

OBJ: Define electrification.

and unlike charges

.

ANS: D

Like charges repel and unlike charges attract. DIF: Moderate

REF: p. 64

OBJ: List the laws of electrostatics.

4. Electrostatic force is

proportional to the distance between charges, and proportional to the product of the charges. a. directly, inversely b. inversely, directly c. inversely, inversely d. directly, directly ANS: B

Electrostatic force is inversely proportional to the distance between charges, and directly proportional to the product of the charges. DIF: Difficult

REF: p. 64

OBJ: Describe the laws of electrostatics.


5. The charges on an electrified object are distributed a. in the center of the object b. on the side nearest the charge c. on the topside of the object d. evenly throughout the object

.

ANS: D

The charges on an electrified object are distributed evenly throughout. DIF: Moderate

REF: p. 64

OBJ: Discuss the laws of electrostatics.

6. On the surface of an electrified object, the charges concentrate on the a. top side b. underside c. sharpest curvatures d. smoothest curvatures

.

ANS: C

On the surface of an electrified object, the charges concentrate on the sharpest curvature. DIF: Moderate

REF: p. 65

OBJ: Discuss the laws of electrostatics.

7. A is a source of direct current. a. wall socket b. battery c. generator d. spark ANS: B

A battery is a source of direct current. DIF: Moderate

REF: p. 68

OBJ: Recognize sources of direct current.

8. What is the unit of electric potential? a. Watt b. Amp c. Volt d. Ohm ANS: C

The unit of electric potential is the volt. DIF: Moderate REF: p. 65 OBJ: Identify units of electric potential and electric power. 9. An electric potential applied to a conductor produces a. an electric current b. a magnetic field c. an electric insulator d. Both A and B ANS: D

.


When an electric potential is applied to a conductor, both an electric current and a magnetic field are produced. DIF: Difficult

REF: p. 75

OBJ: Understand the principle of the electromagnet.

10. An alternating (AC) current is represented by a a. sinusoidal b. horizontal c. vertical d. descending

line.

ANS: A

An alternating (AC) current is represented by a sinusoidal line. DIF: Moderate

REF: pp. 69-70

OBJ: Define direct and alternating current.

11. A uses direct current. a. hair dryer b. toaster c. microwave d. flashlight ANS: D

A flashlight is battery operated, and batteries use direct current. DIF: Easy REF: p. 68 OBJ: Recognize the uses of direct and alternating current. 12. Alternating current is produced by a a. battery b. generator c. capacitor d. semiconductor

.

ANS: B

Alternating current is produced by a generator. DIF: Moderate

REF: p. 68

OBJ: Define direct and alternating current.

13. What is Ohm’s law? a. I = V/R b. V = I/R c. R = VI d. I = VR ANS: A

Ohm’s law is I = V/R. DIF: Moderate

REF: p. 67

14. A charged particle in motion creates a(n) a. negative charge

OBJ: Define Ohm’s law.

.


b. positive charge c. magnetic field d. electrostatic charge ANS: C

A charged particle in motion creates a magnetic field. DIF: Moderate

REF: p. 70

OBJ: Discuss the four laws of magnetism.

15. Electrical power is measured in a. coulombs b. amperes c. volts d. watts

.

ANS: D

Electrical power is measured in watts. DIF: Moderate REF: p. 69 OBJ: Identify units of electric potential and electric power. 16. Rubber and glass are a. semiconductors b. conductors c. insulators d. superconductors

.

ANS: C

Rubber and glass are insulators because they are nonconductors. DIF: Moderate

REF: p. 66

OBJ: Identify some types of insulators.

17. The rotation of electrons on their axis is the property called a. magnetic force b. electron spin c. unified field theory d. magnetic induction

.

ANS: B

The rotation of electrons on their axis is the property called electron spin. DIF: Easy

REF: p. 70

OBJ: Define the electron spin.

18. When a group of dipoles are aligned, they create a. a magnetic domain b. paramagnetic material c. magnetic resonance d. a north pole

.

ANS: A

When a group of dipoles are aligned, they create a magnetic domain. DIF: Moderate

REF: p. 71

OBJ: Define the magnetic dipole.


19. In the United States, alternating current goes through a complete cycle every a. 1/120 b. 1/100 c. 1/60 d. 1/30

second.

ANS: C

In the United States, alternating current goes through a complete cycle every 1/60 second. DIF: Difficult

REF: p. 69

OBJ: Define direct and alternating current.

20. What is the SI unit of magnetic field strength? a. Ampere b. Tesla c. Dipole d. Ohm ANS: B

The SI unit of magnetic field strength is the tesla or gauss. DIF: Easy

REF: p. 75

OBJ: Identify the SI unit for magnetic field strength.

21. The force between magnetic poles is proportional to the

strengths, divided by the square, sum sum, square square, product product, square

of the magnetic pole

of the distance between them.

a. b. c. d.

ANS: D

The force between magnetic poles is proportional to the product of the magnetic pole strengths, divided by the square of the distance between them. DIF: Difficult

REF: p. 74

OBJ: Discuss the four laws of magnetism.

22. What type of material can be made magnetic when placed in an external magnetic field? a. Diamagnetic b. Ferromagnetic c. Paramagnetic d. Nonmagnetic ANS: B

Ferromagnetic material can be made magnetic when placed in an external magnetic field. DIF: Moderate REF: p. 71 OBJ: Recognize the properties of ferromagnetic materials. 23. Like magnetic poles a. attract, attract b. repel, repel c. repel, attract

and unlike magnetic poles

.


d. attract, repel ANS: C

Like magnetic poles repel and unlike magnetic poles attract. DIF: Easy 24. Water is a a. paramagnetic b. magnetic c. diamagnetic d. ferromagnetic

REF: p. 73

OBJ: Discuss the four laws of magnetism.

material.

ANS: C

Water is a diamagnetic material. DIF: Moderate REF: p. 72 OBJ: Identify the interactions between matter and magnetic fields. 25. The magnetic intensity of an electromagnet is greatly increased by the addition of a(n) a. b. c. d.

core. wood iron aluminum copper

ANS: B

The magnetic intensity of an electromagnet is greatly increased by the addition of an iron core. DIF: Difficult REF: p. 77 OBJ: Identify the interactions between matter and magnetic fields.


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
TEST BANK for Radiologic Science for Technologists 11th Edition Physics, Biology, and Protection by by welldoneassistant - Issuu