Import Settings: Base Settings: Brownstone Default Information Field: Complexity Information Field: Ahead Information Field: Subject Highest Answer Letter: D Multiple Keywords in Same Paragraph: No
Chapter: Chapter 01 – Quiz
Multiple Choice
1. Epidemiologic methods can be applied to which of the following public health–related fields? A) Health education B) Healthcare administration C) Environmental health D) All of these are correct. Ans: D Complexity: Easy Ahead: The Concept of an Epidemic Subject: Chapter 1
2. Which of the following is not considered a use of epidemiology? A) To study the workings of health services in the community B) To diagnose the dimensions and distributions of disease within a community C) To provide healthcare services to specific individuals D) To search for causes of disease and other health outcomes Ans: C Complexity: Moderate Ahead: Brief Overview of Current Uses of Epidemiology Subject: Chapter 1
3. Whether a contaminated food such as tomatoes caused an outbreak of gastrointestinal disease is a simple example of: A) a causal association. B) the 1918 influenza pandemic. C) a population. D) All of these are correct. Ans: A Complexity: Moderate Ahead: The Concept of an Epidemic Subject: Chapter 1
4. Which of the following is considered a key characteristic of epidemiology?
A) Distribution B) Population focus C) Quantification D) All of these are correct. Ans: D Complexity: Moderate Ahead: Definition of Epidemiology Subject: Chapter 1
5. Variation in the occurrence of diseases and other health outcomes in populations relates most closely to: A) population focus. B) distribution. C) quantification. D) None of these is correct. Ans: B Complexity: Easy Ahead: Definition of Epidemiology Subject: Chapter 1
True/False
1. Alexander Fleming discovered the antimicrobial properties of Penicillium notatum. Ans: True Complexity: Easy Ahead: History of Epidemiology and Development of Epidemiologic Principles Subject: Chapter 1
2. Epidemiology is an observational science that capitalizes on naturally occurring situations. Ans: True Complexity: Easy Ahead: Application of Descriptive and Analytic Methods to an Observational Science Subject: Chapter 1
3. John Graunt is said to be the first to employ quantitative methods to describe population vital statistics. Ans: True Complexity: Moderate Ahead: History of Epidemiology and Development of Epidemiologic Principles Subject: Chapter 1
4. The history of epidemiology originated as early as classical antiquity. Ans: True Complexity: Easy Ahead: History of Epidemiology and Development of Epidemiologic Principles
Subject: Chapter 1
5. Bubonic plague is a bacterial disease caused by Yersinia pestis. Ans: True Complexity: Easy Ahead: History of Epidemiology and Development of Epidemiologic Principles Subject: Chapter 1
Import Settings: Base Settings: Brownstone Default Information Field: Complexity Information Field: Ahead Information Field: Subject Highest Answer Letter: D Multiple Keywords in Same Paragraph: No
Chapter: Chapter 02 – Quiz
Multiple Choice
1. Occupational classification is an example of: A) quantitative data. B) qualitative data. C) continuous data. D) dichotomous data. Ans: B Complexity: Difficult Ahead: Data and Measurement Scales Subject: Chapter 2
2. Multimodal distributions can reflect age-related: A) changes in immune status. B) changes in lifestyle. C) operation of latency effects. D) All of these are correct. Ans: D Complexity: Moderate Ahead: Distribution Curves Subject: Chapter 2
3. Identify the correct statement: A) An r of −1 is weaker association than an r of +1. B) An r of +1 is a perfect direct linear association. C) An association between X and Y is always causal. D) A scatter plot cannot demonstrate an XY association. Ans: B Complexity: Difficult Ahead: Analyses of Bivariate Association Subject: Chapter 2
4. According to the Generic Contingency table, the letter of the cell that shows that the exposure is absent and disease is absent is:
Generic Contingency Disease Status Exposure Status
Yes
No
Total
Yes
A
B
A+B
No
C
D
C+D
Total
A+C
B+D
A+B+C+D
A) A. B) B. C) C. D) D. Ans: D Complexity: Difficult Ahead: Analyses of Bivariate Association Subject: Chapter 2
5. According to the Generic Contingency table, the letter of the cell that shows that the exposure is present and disease is absent is: Generic Contingency Disease Status Exposure Status
Yes
No
Total
Yes
A
B
A+B
No
C
D
C+D
Total
A+C
B+D
A+B+C+D
A) A. B) B. C) C. D) D. Ans: B Complexity: Difficult Ahead: Analyses of Bivariate Association Subject: Chapter 2
True/False
1. True or False? Examples of continuous variables are height and weight. Ans: True Complexity: Easy Ahead: Data and Measurement Scales Subject: Chapter 2
2. True or False? The closer the points lie on a scatter plot, with respect to the straight line of best fit through them, the stronger the association between the variables. Ans: True Complexity: Moderate Ahead: Analyses of Bivariate Association Subject: Chapter 2
3. True or False? Contingency tables tabulate data according to two dimensions. Ans: True Complexity: Moderate Ahead: Analyses of Bivariate Association Subject: Chapter 2
4. True or False? A multimodal curve is one that has several peaks in the frequency of a condition. Ans: True Complexity: Moderate Ahead: Distribution Curves Subject: Chapter 2
5. True or False? A single value chosen to represent the population parameter is called a point estimate. Ans: True Complexity: Moderate Ahead: Parameter Estimation Subject: Chapter 2
Import Settings: Base Settings: Brownstone Default Information Field: Complexity Information Field: Ahead Information Field: Subject Highest Answer Letter: D Multiple Keywords in Same Paragraph: No
Chapter: Chapter 03 – Quiz
Multiple Choice
1. All of the following are considered ratios except: A) proportion. B) time. C) rate. D) percentage. Ans: B Complexity: Moderate Ahead: Mathematical Terms Used in Epidemiology Subject: Chapter 3
2. Epidemiologic measures provide the following type of information: A) Frequency of disease or condition B) Association between exposure and disease C) Strength of relationship between exposure and disease D) All of these are correct. Ans: D Complexity: Moderate Ahead: Types of Epidemiologic Measures Subject: Chapter 3
3. Those members of the population who are capable of developing a disease or condition are known as: A) incident cases. B) prevalent cases. C) the population at risk. D) the immune fraction. Ans: C Complexity: Moderate Ahead: General Information Regarding Epidemiologic Measures Subject: Chapter 3
4. On May 1, 2010, the number of residents of Oklahoma who had been diagnosed with asthma at any time during their life was A.
The population on June 30, 2010, was B. During the same year, the number of new cases of asthma was C. Which of the following expressions represents the incidence rate of asthma (per 100,000)? A) (A/B) × 100,000 B) (C/A) × 100,000 C) (C/B) × 100,000 D) None of these is correct. Ans: C Complexity: Difficult Ahead: Types of Epidemiologic Measures Subject: Chapter 3
5. On May 1, 2010, the number of residents of Oklahoma who had been diagnosed with asthma at any time during their life was A. The population on June 30, 2010, was B. During the same year, the number of new cases of asthma was C. Which of the following expressions represents the point prevalence (percentage) of asthma? A) (C/B) × 100 B) (A/B) × 100 C) (C/A) × 100 D) (B/A) × 100 Ans: B Complexity: Difficult Ahead: Types of Epidemiologic Measures Subject: Chapter 3
True/False
1. True or False? Adjusted rates pertain only to mortality rates. Ans: False Complexity: Moderate Ahead: Epidemiologic Measures Related to Mortality Subject: Chapter 3
2. True or False? The maternal mortality rate encompasses maternal deaths that result from causes associated with pregnancy. Ans: True Complexity: Easy Ahead: Measures of Natality and Mortality Linked to Natality Subject: Chapter 3
3. True or False? The infant mortality rate is defined as the number of infant deaths among infants age 0 to 1 year divided by the number of live births during the same year. Ans: True